Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της Παρασκευής

Posted by sarant στο 31 Ιουλίου, 2015


Το σημερινό άρθρο αποτελεί παραφωνία, από μια άποψη: ενώ τα μεζεδάκια έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια να δημοσιεύονται κάθε Σάββατο, σήμερα τα δημοσιεύουμε Παρασκευή, μία μέρα νωρίτερα. Ωστόσο, επειδή το σαββατοκύριακο είναι πρώτη του μηνός, μέρα που δημοσιεύουμε το Μηνολόγιο, κι επειδή το σαββατοκύριακο μπορεί να λείπω, είπα να επισπεύσω τα μεζεδάκια τούτης της εβδομάδας. Καθώς είχα στη διάθεσή μου μια μέρα λιγότερη, το σημερινό πιάτο δεν είναι τόσο φορτωμένο όσο συνήθως, αλλά το καλοκαίρι δεν κάνει να τρώμε βαριά.

* Και ξεκινάω με μια ιδιότυπη περίπτωση γλωσσικών μουστακιών. Σε άρθρο του in.gr για το ενδεχόμενο να διεξαχθεί και δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, διαβάζουμε ότι ο Άλεξ Σάλμοντ ήταν ο πρώην Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας, ενώ η Νίκολα Στέρτζον είναι νυν Πρώτος Υπουργός.

Καταρχάς, το ασυνήθιστο «Πρώτος Υπουργός» είναι απόδοση του First Minister, μια και αυτός είναι ο επίσημος τίτλος του εκάστοτε πολιτικού ηγέτη της (αυτόνομης και όχι ανεξάρτητης) Σκωτίας, και επίτηδες διαφέρει από το καθιερωμένο Prime Minister που χρησιμοποιείται για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου (και των άλλων κυρίαρχων κρατών). Πετυχημένη η ελληνική απόδοση, και την ίδια διάκριση την κάνουν και άλλες γλώσσες π.χ. στα γερμανικά ο πρωθυπουργός είναι Premierminister ενώ ο σκωτσέζικος τίτλος είναι Erster Minister. (Στα γαλλικά ωστόσο βλέπω ότι χρησιμοποιείται ο ίδιος όρος: premier ministre).

Ωστόσο, αφού τώρα το αξίωμα το κατέχει γυναίκα, πρέπει να πούμε «η πρώτη υπουργός», όπως επίσης λέμε «η αναπληρώτρια πρόεδρος» ή «η γενική γραμματέας», δηλαδή όταν έχουμε δίλεκτο όρο όπου ο πρώτος όρος κλίνεται έμφυλα ενώ ο δεύτερος είναι επίκοινος.

* Γουστόζικο τυπογραφικό λάθος σε τίτλο, που ακόμα δεν το έχουν διορθώσει:

«Σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου

Αχ, τα όμορφα, πλην εφήμερα, νησιά του Ιουνίου…

* Συνηθισμένο ορθογραφικό λάθος, αλλά κι η επανάληψη δεν βλάφτει. Σε άρθρο για τη νέα Βαρουφακιάδα, διαβάζουμε για αντιδράσεις «σαφώς πιο συγκρατημένες, αν και δεικτικές«.

Όχι όμως. Οι δεικτικές δείχνουν, εκείνες που (μεταφορικά) δαγκώνουν είναι οι δηκτικές αντιδράσεις. Άλλα τα δείγματα κι άλλα τα δήγματα, άλλα τα υποδείγματα κι άλλα τα (μποστικά; ) ιπποδήγματα.

* Παρεμπιπτόντως, έγραψα «Βαρουφακιάδα» εννοώντας το νέο σίριαλ με τις δήθεν ποινικές ευθύνες του τ. υπουργού, αλλά στην αρχή απρόσεχτος είχα γράψει «Βαρουφιάδα», που θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε απλολογία.

Αν το έβλεπαν οι Αιγινήτες θα χαμογελούσαν, διότι στην Αίγινα είναι πασίγνωστη η Γαρουφιάδα, μια λαϊκή (αλλά όχι ανώνυμου δημιουργού) σάτιρα με θέμα την αρπαγή μιας γαϊδάρας.

sothito* Ο Άδωνης ποζάρει για μέγας αρχαιομαθής, αλλά η ημιμάθειά του βγαίνει συνεχώς στην επιφάνεια. Προχτές πάλι έγραψε στο Τουίτερ «ο σώζων εαυτόν σωθήτο«.

Και ο νοών… νοείτο, θα έλεγα.

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε ενδιαφέρον άρθρο που αναδημοσιεύτηκε σε μερικούς ιστότοπους (παράδειγμα): της Ρηνιώ Παπατσαρούχα-Μίσσιου. (Στην αρχική δημοσίευση, το όνομα της συντάκτριας του άρθρου ήταν στην ονομαστική).

* Μια καλή φίλη του ιστολογίου μού έστειλε μια περίπτωση τολμηρής, να το πω επιεικώς, μετάφρασης σε υποτίτλους. Πρόκειται για ένα επεισόδιο που μπορεί να ανήκει στη σειρά «Game of thrones» -κι αν είναι έτσι, έπαψα να είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στο ηλιακό μας σύστημα που δεν έχει δει ούτε ένα λεπτό από αυτό το πράγμα (τώρα τελευταία έμαθα ότι είναι τηλεοπτική σειρά, προηγουμένως νόμιζα πως είναι βιντεοπαιχνίδι).

Λοιπόν, στο 20.30 του στιγμιότυπου, βλέπουμε κάτι πολεμιστές να προχωρούν μέσα σε χιονισμένο τοπίο, και ξαφνικά ο αρχηγός βλέπει ένα αλλόκοτο θέαμα μπροστά του: αποκεφαλισμένα πτώματα αλόγων, διατεταγμένα έτσι που, από ψηλά, να σχηματίζουν κάτι σαν σπιράλ. Οπότε, λέει: Always the artists!

Και η μετάφραση του (ερασιτέχνη, υποθέτω) υποτιτλιστή;

— Πικάσο, οι πούστηδες!

Γέλασα πάρα πολύ, αν μη τι άλλο για την (αδικαίωτη πάντως) τόλμη. (Μα, Πικάσσο στον εκτός τόπου και χρόνου κόσμο του GoT -αν είναι το GoT; )

* Διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το πώς τα μερμήγκια καταφέρνουν να μεταφέρουν τεράστια (για το μέγεθός τους) αντικείμενα, αλλά ήταν χάλια μεταφρασμένο κι έτσι σας συνιστώ να διαβάσετε το πρωτότυπο, που έχει και περισσότερα στοιχεία.

Ανάμεσα στ’ άλλα, διαβάζουμε και για μερμήγκια πρόσκοπους (αλλά το scouts θα το πεις «ανιχνευτές», ωγαθέ!), όμως όλη η παράγραφος έχει τα χάλια της: Οταν μια μεγάλη ομάδα από μυρμήγκια κάνει μια βαριά ανύψωση, ακολουθεί κομφορμιστικά μια ευθεία πορεία για να φτάσει στον προορισμό της. Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, στερείται σωστού προσανατολισμού. Ο ρόλος των μυρμηγκιών που φαινομενικά σημειώνουν μια τρελή πορεία είναι καθοριστικός. Ενας μικρός αριθμός από προσκόπους παρεμβαίνει για να δώσει τη σωστή κατεύθυνση, καθώς ενημερώνει με τις απαραίτητες πληροφορίες τους πιο κομφορμιστές «κουβαλητές».

* Απόφευγμα από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο στη χτεσινή επιφυλλίδα του: Ο Μπαλζάκ δεν έλεγε ότι μόνον οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν γνώμη;

Εγώ για παροιμία το ήξερα (il n’y a que les imbéciles qui ne changent pas d’avis) και όσες πηγές έχω κοιτάξει για παροιμία το έχουν. Ίσως να πέφτω έξω, ίσως πάλι ο κ. Τάκης να θεωρεί μπανάλ τις απλές παροιμίες και να ήθελε να τους προσδώσει το κύρος μιας μεγαλοφυίας, όπως ο Μπαλζάκ, τι να πω -κι έτσι κατασκεύασε το «απόφευγμα», όπως λέμε στο ιστολόγιο τα αποφθέγματα που αποδίδονται σε κάποιον που δεν τα είπε.

Υπάρχει και ένα ωραίο μαργαριτάρι με αυτή την παροιμία, που αποδίδεται στον Ζακ Σιράκ: Ανέκαθεν υποστήριζα ότι μόνον οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν γνώμη (Il n’y a que les imbéciles qui ne changent pas d’avis, c’est ce que j’ai toujours dit.)

* H Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έφτιαξε ένα κουίζ με 24 ερωτήσεις με θέμα την ελληνική κρίση και ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ελληνική του μετάφραση, όπως δημοσιεύτηκε στην Ημερησία, ο συντάκτης θεώρησε καλό, με πλήρη άγνοια κινδύνου θα έλεγα, να επισημάνει δυο «λαθάκια» του κουίζ. Ποια είναι αυτά;

Τα υποτιθέμενα λάθη είναι ότι » Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης [προ ανασχηματισμού] αναφέρεται ως «υπουργός Περιβάλλοντος» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος (parliamentary speaker).»

Και βέβαια, speaker είναι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δηλαδή ακριβώς το αξίωμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Όσο για τον Λαφαζάνη, το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο του κουίζ τον αναφέρει Energy Minister, που είναι σχετικά ακριβής μονολεκτική απόδοση του αντικειμένου του υπουργείου του, και όχι υπουργό περιβάλλοντος.

Αυτόν το γουστόζικο συνδυασμό θράσους και αμάθειας που βρίσκει λάθη στα ολόσωστα, είχα κάποτε θελήσει να τον επιβραβεύσω με το βραβείο Μανολίτο, παίρνοντας έμπνευση από ένα σκίτσο της Μαφάλντας, στο οποίο ο συμπαθέστατος Μανολίτο, ακούγοντας τη δασκάλα του να λέει ότι ο Κολόμβος, παρά τις λοιδορίες που δεχόταν από τους πάντες, επέμενε ότι η γη είναι στρογγυλή, αναφωνεί: «Στρογγυλή; Βρε τον ηλίθιο!»

* Τίτλος της Καθημερινής σε άρθρο για το λιοντάρι της Ζιμπάμπουε: Έρευνα για το θάνατο διάσημου λιονταριού από Αμερικανό οδοντίατρο -ναι, αλλά ο θάνατος, λες και το λιοντάρι πέθανε από γηρατειά, δεν ταιριάζει και πολύ με το «από+πρόσωπο», οπότε εύλογα σκέφτεται κανείς ότι η έρευνα γίνεται από Αμερικανό οδοντίατρο για να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του λιονταριού. Θα περίμενε κανείς να αποταθούν σε κτηνίατρο, σχολιάζει ο φίλος που το στέλνει. Να δεις που θα πέθανε από πονόδοντο ο καημένος ο Σέσιλ (το λιοντάρι).

Στο ίδιο άρθρο, μπόνους, η ανακοίνωση των αρχών: «Διεξαγάγουμε έρευνα…». Χωρίς «να» ή «θα» το -αγαγ- δεν στέκει.

* Και κλείνω με ένα συμπαθητικό βιντεάκι που έφτιαξε η Μοντ για να παρουσιάσει την ελληνική κρίση, μέσα από την κατάσταση μιας ελληνικής οικογένειας, της οικογένειας Πατατόπουλου (Patatopoulos). Δείτε το, δεν κρατάει πολύ και είναι φιλικό προς τον ελληνικό λαό και τα βάσανά του.

Με παραξένεψε ωστόσο που διάλεξαν αυτό το φτιαχτό όνομα, Πατατόπουλος -εκτός αν το έκαναν επειδή οι φιγούρες των πρωταγωνιστών θυμίζουν πατάτες. Γιατί όχι το κλασικό Παπαδόπουλος;

Και ακόμα περισσότερο με παραξένεψε ένα σχόλιο επισκέπτη της σελίδας, που επισημαίνει μεν, και σωστά, ότι το επίπεδο των τιμών είναι διαφορετικό στη Γαλλία απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη ισχυρίζεται ότι αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2014 τρία κιλά ντομάτες στην Αθήνα και έδωσε 1 ευρώ. Αλλά βέβαια, όσοι επισκέπτονται εξωτικά μέρη συνηθίζεται να διηγούνται υπερβολές για τις περιπέτειές τους…

183 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της Παρασκευής”

 1. Gpoint said

  Καλημέρα

  «έπαψα να είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στο ηλιακό μας σύστημα που δεν έχει δει ούτε ένα λεπτό από αυτό το πράγμα»

  Δεν είσαι μόνος…

 2. Andreas said

  Καλημέρα. Μη παραξενεύεστε για την οικογένεια Πατατόπουλος, είναι ίδιον του σκιτσογράφου να δίνει το σχήμα πατάτας σε όλους τους χαρακτήρες που σχεδιάζει.

 3. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  + v^ν θετικές ψήφους για το «Πικάσο,οι πούστηδες!» 😆 😆 ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ ο υποτιτλιστής! (το Πικάσο ο τάδε, Πικάσο είσαι; κ.λ.π. είναι λαϊκότατο και κατανοητό από ΟΛΟΥΣ, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Τον Πικάσο και τη Θεωρία της Σχετικότητας τα ξέουν και όσοι δεν δεν ξέρουν το Πυθαγόρειο θεώρημα)
  + ένας που αγνοεί παντελώς τα γκέημ οφ θρόουνς πώς διάλο λέγονται. Έχω βεβαίως υπόψι την ύπαρξή τους ,αλλά τι ακριβώς είναι κι αν είναι Ζήνα +Χέρκουλες εναντίον Βασιλιά Αρθούρου και Σαλαχουντίν με τους 40 κλέφτες …ιδέα!

 4. atheofobos said

  1
  Είμαστε δυό, είμαστε τρείς, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…

 5. ndmushroom said

  Οι ερασιτεχνικοί υποτιτλισμοί (fansubs, δεν ξέρω αν υπάρχει πιο παγιωμένη έκφραση στα ελληνικά) προσφέρουν πολύ συχνά τέτοιες στιγμές έμπνευσης, θάρρους, θράσους ή ευρηματικότητας, πράγματα που κατά κανόνα αποφεύγονται στις επίσημες μεταφράσεις. Το θέμα θα άξιζε ίσως άρθρο (στα πρότυπα των εξαιρετικών παρουσιάσεων του Αστερίξ), αλλά υποθέτω ότι η σχετική συλλογή του Νικοκύρη είναι περιορισμένη και οι πιο πιστοί συλλέκτες δε θα θελήσουν να προσφέρουν υλικό για νομικούς λόγους, ή απλά λόγω έλλειψης χρόνου (και εγώ που βρίσκω το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον, δεν έχω αξιωθεί να κάτσω να καταγράψω τα παραδείγματα που κατά καιρούς συναντώ).
  Πάντως για τις ντομάτες, θυμάμαι ότι όταν ήμουν ακόμη στην Ελλάδα (προ κρίσης) έβρισκα όντως (κάκιστης ποιότητας, από αυτές που πουλάνε «για σάλτσα») ντομάτες με 40 λεπτά (μετά τη μιάμιση, όταν οι παραγωγοί αρχίζουν να απελπίζονται – η ντομάτα δεν αντέχει και πολύ, εξάλλου), άρα υποθέτω ότι μετά την κρίση δεν είναι τόσο απίθανο να έχει πέσει στα 33 λεπτά το κιλό. Θα μου πεις, άλλο καλοκαίρι και άλλο Δεκέμβρης.

 6. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Τελικά, αν μας εξορίσουν (σε κανέναν μακρινό πλανήτη), όσους δεν βλέπουμε τους Θρόνους, θα έχω καλή παρέα!

 8. physicist said

  Μετά που διάβασα και το #3 του Κίντου κατάλαβα το νόημα της (καταπληκτικής) μετάφρασης «Πικάσο, οι πούστηδες!». Αρχικά νόμισα ότι πρόκειται για κλητική προσφώνηση με επισήμανση, κατ’ αναλογία με την έκφραση «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!».

 9. physicist said

  Α, ούτε κι εγώ έχω δει το GoT.

 10. Τη φράση «ο νοών νοείτω» πάντως την σκότωσε πριν από λίγο καιρό και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ιδού το σχετικό βίδεο: http://news247.gr/eidiseis/politiki/paraithsh-samara-zhta-emmesws-plhn-safws-o-proedros-ths-onned-sakhs-iwannidhs.3561940.html

  [δε θυμαμαι αν έχει ήδη αναφερθεί σε προηγούμενα μεζεδακια 🙂 ]

 11. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  «Α, ούτε κι εγώ έχω δει το GoT»
  Mάλλον ένας έμπειρος Μmarketeer-Pulse catcher …θα έβγαζε εύκολα συμπεράσματα για τη μέση ηλικία των σχολιαστών στου Νικοκύρη… 😆

 12. κι επίσης ουτ’εγω εχω δει GoT και δε σκοπευω 🙂

 13. physicist said

  Είμαστε πολλοί αλλά δεν έχουμε οργανωθεί ακόμα.

 14. Γς said

  >τρία κιλά ντομάτες στην Αθήνα και έδωσε 1 ευρώ

  Μα και σήμερα μπορείς να βρεις σε καμιά λαϊκή τρία κιλά [άντε δύο] με 1 ευρώ.

  Κι εδώ κολλάει κάτι από τον Κάκτο. Αλλά δεν το βρίσκω. Δεν πειράζει όμως, όπως το θυμάμαι:

  Ημουν μικρός [κι απονήρευτος] με τη θεια μου στη Λαϊκή.
  -Τέσσερις οκάδες ντομάτες ένα χιλιάρικο [της εποχής, κανα δυο ευρώ σημερινά]
  -Θα μου δώσεις πέντε. Η θεια μου παζαρεύουσα.
  -Να σου δώσω τρεις; [Θα έκανε και την αντίστοιχη χειρονομία, αλλά δεν πρόσεξα]

  Και σκεπτόμουν τι σόι παζάρια ήταν αυτά με το μανάβη που έκαναν την θεια μου να μου αρπάξει το χέρι και να φύγουμε.

 15. akindynos said

  Δεν ξέρω αν επισημάνθηκε, ο Φίλης αναφερόμενος στις μαλακίες του Βαρουφάκη είπε ότι μετατρέπεται σε πρόβατο επί σφαγής.

  Νόμιζα πως θα είναι εφεύρεση του Φίλη ο τύπος, αλλά δεν.

 16. strategic80 said

  έλιωσα με το λιοντάρι και τον πονόδοντο ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

 17. Avonidas said

  Καλημερες!

  Ακόμη πιο εφήμερο κι απ’ τα νησιά του Ιουνίου ειναι το νησί της προηγούμενης μέρας, του Ουμπέρτο Έκο.

  Συναδελφε Φυσικέ, χρόνια και ζαμανια! Εγώ θα σου πω να καταλάβεις πώς είναι το GoT. Είναι σαν υπεράσπιση διδακτορικής διατριβής, αν η 7μελής κρατουσε και σπαθιά 😉

  (Δρ πλεον) Avonidas 🙂

 18. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἐγὼ εἶμαι αὐτὸς ποὺ δὲν ἔχει δεῖ ποτὲ GoT

 19. Πέπε said

  … «η αναπληρώτρια πρόεδρος» ή «η γενική γραμματέας», δηλαδή όταν έχουμε δίλεκτο όρο όπου ο πρώτος όρος κλίνεται έμφυλα ενώ ο δεύτερος…

  έκφυλα;

  Ούτε εγώ έχω δει γκέιμ οφ θρόουνς. Πρέπει να υπάρχει κάποια κρυφή συνάρτηση ανάμεσα στο να μην το βλέπεις και το να έρχεσαι εδώ στο μπλογκ.

 20. physicist said

  #17. — Έλα, φρεσκοαναγορευμένε Δόκτορα συνάδελφε! Σιδεροκέφαλος, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και πολλές ακόμα επιτυχίες στο μέλλον!

  (Δεν με λες, πρέπει από τούδε να σου μιλάμε στον πληθυντικό; 😉 )

 21. Πέπε said

  @17:
  Αβονίδα, είσαι φρεσκοΔρ; Συγχαρητήρια, κι εγώ το ίδιο (20 ημερών)!!

 22. physicist said

  Έλαααααα, κι ο Πέπε φρέσκος, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και σε σένα! Κίντο, και στα δικά σου, λέμε! 😉

 23. Gpoint said

  # 19

  Πιθανόν αλλά εγώ δεν έχω δει ούτε ένα επεισόδιο της Λάμψης επίσης, όταν δεν υπήρχε σαραντάκειον καταφύγιον

 24. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  13 – Να οργανωθούμε ρε παιδιά, μη πάθει κάποιος καμιά ζημιά όπως στο παλιό σχετικό ανέκδοτο (χαμόγελο).
  Αυτό που λέει ο Κίντ πάντως, για το συμπέρασμα της μέσης ηλικίας των σχολιαστών εδώ, μέσω της τηλεθέασης του GoT, είναι αρκετά έγκυρο. Από ενα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα, αν αξαιρέσω εμένα που είμαι μικρός, όλοι είστε πάνω από 45.

 25. Γς said

  21:

  Pr & Dr
  Προφέσορ στον ποστντόκ δόκτορα:

  -Ντρρρ, Αντε πάρ’ το να το τελειώσεις.
  -Μα αυτό είναι δουλειά για Πρρρ, κύριε καθηγητά μου.

 26. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα επόμενα σχόλια.

  Ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι όποιος συμμετέχει στο ιστολόγιο:
  α) δεν βλέπει GoT
  β) παίρνει διδακτορικό (με εξαίρεση τον Νικοκύρη)

  Συγχαρητήρια στους νεοδόκτορες, άντε και με το αγροτικό τώρα! 🙂

 27. cronopiusa said

  Pablo Iglesias sobre Juego de tronos

  Yo votaría al rey de los salvajes
  https://www.diagonalperiodico.net/panorama/27422-yo-votaria-al-rey-salvajes.html

 28. Avonidas said

  #20. Φυσικέ, ποιός πληθυντικός, με τον τίτλο μου ολόκληρο: PhD, πού θαρρώ σημαίνει Professore horis Dekara 😉 δεν υπάρχει μία, κε συνάδελφε, κι επιπλέον τώρα έχω και κάτι κοινό με τον Σόιμπλε…

  Άντε τώρα, να βρω και κανενα postdoc. Για την ώρα βεβαίως, αλωνιζω την Αθήνα για να μου πατήσουν τις περίπου 666 σφραγίδες που πιστοποιούν αυτό που θα μπορούσε να πιστοποιήσει η γραμματεία μας σε 1 λεπτό. Κι όταν τελειώσω που λες, θα χω μια επίσημη μετάφραση που θα γεμίσει από μόνη της μια πιατέλα μεζεδάκια, και θα την εχω χρυσοπληρωσει.

  Αθάνατη Ελλαδάρα! 😐

 29. Γς said

  26:

  Διδακτορικά και άλλα.

 30. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Συγχαρητήρια Αvonida για το Δρ. μεγάλη επιτυχία, χάρηκα πολύ μόλις το διάβασα, και μη το παίρνεις στραβά όταν απαξιώνω την εκπαίδευση. Σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνω την προσπάθεια όσων πετυχαίνουν την δική σου διάκριση, ούτε βέβαια την αναμφισβήτητη εξυπνάδα σου – τους, πιστεύω ότι έχεις αντιληφθεί τι προσπαθώ να δείξω.

  Ο Αvonidas, πρέπει να είναι ο πρώτος σχολιαστής που «βαφτίζεται» Δρ. στα χρόνια του ιστολογίου, οπότε Νικοκύρη κάτι πρέπει να γίνει, κάπως πρέπει να γιορταστεί το ευχάριστο γεγονός, έστω ηλεκτρονικά.

 31. Avonidas said

  Λάμπρο, πρέπει απλως να ειμαι ο πρώτος που το ανεφερα στα σχόλια, οπότε μαλλον περιαυτολογω υπερβολικα.

  Ξέρω θετικά (θετικός επιστημων, γαρ) ότι κι άλλοι σχολιαστές εγιναν δόκτορες στην πορεία του ιστολογίου.

 32. Κουνελόγατος said

  Ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι ότι όποιος συμμετέχει στο ιστολόγιο:
  α) δεν βλέπει GoT
  β) παίρνει διδακτορικό (με εξαίρεση τον Νικοκύρη).

  β) Κι εμένα… Καλημέρα σας.

 33. Γς said

  >πιστεύω ότι έχεις αντιληφθεί τι προσπαθώ να δείξω.

  Περαστικά

 34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  21 – Κι εσύ Πέπε νέος ντόκτορ; τι έγινε ρε παιδιά, φοβηθήκατε την κρίση και στρωθήκατε στο διάβασμα; (χαμόγελο). Τα ιδιαίτερα συγχαρητήριά μου (λόγο ονόματος, ξέρεις) και σε σένα. Για να το γιορτάσουμε, θα δώσω ένα ωραίο κόκαλο με μπόλικο κρέας επάνω, στον σκύλο μου τον ΠΕΠΕ (χαμόγελο) και θα του κοτσάρω κι ένα dr, στο πλήρες όνομά του, πλέον θα λέγεται, dr. pepe matador.

 35. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  33 – Eυχαριστώ νάσαι καλά.

 36. physicist said

  #28. — Να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη, επομένως, ότι σύντομα θα βρίσκεσαι στο εξωτερικό, αφού από κάθε άποψη ποστντόκ θα πει αφήνω γεια στις έμορφες και γεια στις παντρεμένες. Εύχομαι καλή δύναμη, καλή συνέχεια, όρεξη και αισιοδοξία!

  Θυμάμαι όταν είχα πάει τα transcripts από τις σπουδές στο ΕΜΠ για να μεταφραστούν στ’ Αγγλικά από την αρμόδια Υποηρεσία του ΥΠΕΞ, που μου είχε τηλεφωνήσει στο σπίτι ένας πολύ ευσυνείδητος υπάλληλος, ο οποίος για να βεβαιωθεί και ν’ αποφύγει πιθανό αγγλικό μεζεδάκι, με ρώτησε αν στο μάθημα «Ηλεκτρονικές Διατάξεις» η δεύτερη λέξη θα πει devices ή provisions. Εννιά το πρωί ήτανε που είχε τηλεφωνήσει, ήταν ένας ηλικιωμένος, συνταξιούχος μεταφραστής(;), ακόμα θυμάμαι τη φωνή του στο τηλέφωνο και χαμογελάω.

 37. Γς said

 38. sarant said

  37 🙂

 39. Πέπε said

  @34
  > > τι έγινε ρε παιδιά, φοβηθήκατε την κρίση και στρωθήκατε στο διάβασμα;

  Όταν ξεκίνησα δεν υπήρχε κρίση. Ενδεκαετούς φοιτήσεως. Το καλό το πράγμα αργεί. Χαιρετισμούς στον κυνικό συνάδελφο 🙂 !

  @37
  Γς, γεια μας!

  @υπολοίπους: Ευχαριστώ πολύ.

 40. Tsopanakos said

  @2
  Ακριβώς, μάλιστα τα κιν. σχέδια ξεκινάνε με τη φράση les patates présentées sont des personnages fictifs.

  Και για να συνεισφέρω με τη σειρά μου στην πιατέλα:
  1. http://luben.tv/web/tech/60477
  To γνωστό σατιρικό σάιτ κοροϊδεύει εντελώς άστοχα την ερασμιακή προφορά της NASA. Μπόνους: στα σχόλια κάποιοι επισημαίνουν την αστοχία, αλλά τους ορμάνε ψεκασμένοι 😛

  2. Προχειρότατη και αυτοαναιρούμενη προπαγάνδα από τους ανεξάντλητους μαργαριταρώνες της lifo: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/59424
  Ενώ επιλέχτηκε ο τίτλος «Θέλησαν να βοηθήσουν τον Σάββα Ξηρό. Αντί γι’ αυτόν, σήμερα αποφυλακίστηκε *αυτός* ο πρώην ισοβίτης», εντός του άρθρου γράφει «(Ο Παπαγεωργόπουλος) ΔΕΝ αξιοποίησε την φωτογραφική διάταξη που είχε φτιαχτεί για τον Ξηρό (που ο μόνος λόγος που δεν βγήκε ήταν επειδή δεν δέχτηκε το σατανικό βραχιολάκι), αλλά ΜΙΑ ΑΛΛΗ που υπήρχε στο νομοσχέδιο, το οποίο προσπάθησε να αποσυμφορήσει τις φυλακές». Χάος!

  3. Ομοίως: http://www.lifo.gr/now/politics/72434
  Τίτλος: «Η μητέρα μου ήταν στη Χούντα μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και κατασκόπευε τον αριστερό πατέρα μου»
  Περιεχόμενο: Η μητέρα του αντίθετα ήταν ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ (= λογικά εννοεί κατά τον Εμφύλιο) «μέλος μιας ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης».

  ‘Νταξ’, ούτε κι εγώ πάω ιδιαίτερα τον Ατσαλάκωτο, τον Παρασκευόπουλο και τον Μπαρούφ, αλλά δε λυσσάζω έτσι…

 41. Alexis said

  #11: Και όχι μόνο. Εδώ πλέον βγαίνουν και ασφαλή συμπεράσματα για το επίπεδο σπουδών του σαραντάκειου κοινού. 🙂
  Επίσης, αν και γλωσσικό το ιστολόγιο, είναι ιδέα μου ή όχι ότι η πλειοψηφία των τακτικών θαμώνων είναι των λεγόμενων «θετικών επιστημών»;
  Καλορίζικοι, anyway, οι νεο-ανακηρυχθέντες δόκτορες!

  Επί του θέματος (μεζεδάκια).
  Τάκης Ζαχαράτος στην εκπομπή του Θέμου (με το συμπάθειο) Αναστασιάδη: Τα φορέματα της Ζωζούς… (αναφερόταν στην Ζωζώ Σαπουντζάκη, βεβαίως).
  Θα μου πείτε, τι ψάχνω κι εγώ τώρα…

  #0: αλλά από την άλλη ισχυρίζεται ότι αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2014 τρία κιλά ντομάτες στην Αθήνα και έδωσε 1 ευρώ.
  Ο Δεκέμβριος δεν είναι ο ακριβότερος μήνας σε ό,τι αφορά την τομάτα. Υπάρχουν αρκετές ποσότητες στην αγορά από τη φθινοπωρινή καλλιέργεια θερμοκηπίου.
  Ακριβότερη περίοδος είναι ο Φλεβάρης-Μάρτης. Τότε έχει σχεδόν «στεγνώσει» η αγορά από ελληνικές τομάτες. Αν δε τύχει και πέσει το Πάσχα πολύ νωρίς τον Απρίλη, τότε την πληρώνεις χρυσή.
  Πάντως οριακό μου φαίνεται και μένα το 1 ευρώ τα τρία κιλά, Δεκέμβρη μήνα…

 42. Avonidas said

  #36. Έπρεπε να χω φύγει από χρόνια, και δυστυχώς ακόμη δεν είμαι έτοιμος να φύγω, αιτήσεις κάνω…

  Δεν ξέρω οι μεταφραστές του ΥΠΕΞ τι λογής άνθρωποι είναι, και δεν έχω λόγο να υποθέτω ότι είναι κακοί στη δουλειά τους. Οι υπάλληλοι όμως στο γκισέ ήταν γαϊδούρια ξεσαμάρωτα, με πήραν από τα μούτρα όταν τόλμησα να ζητήσω διευκρινίσεις για τις καβαλιστικές ιεροτελεστίες των σφραγίδων τους. 😦

  Και πάλι καλά να λέμε. Τουλάχιστον από την τελευταία φορά που πέρασα κάποιος ιθύνων νους είχε την καλή ιδέα να διαχωρίσει κάπως τις υπηρεσίες, και τις προς μετάφραση γλώσσες, στους διάφορους ορόφους αυτού του παρακμιακού κτιρίου της Αρίωνος. Κι έτσι δεν χρειάστηκε να συνωστιστώ πάλι με εκατοντάδες μετανάστες που θέλουν να μεταφράσουν τα χαρτιά τους. Όχι πως φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι, αλλά φαντάσου τι Βαβέλ γινόταν, και τι μπέρδεμα.

  Ο φόρτος τους, λοιπόν, μειώθηκε — όχι όμως και το γρηγορόσημο. Ούτε κι οι τρόποι τους βελτιώθηκαν. Δεν τολμώ καν να φανταστώ τι θα τραβούσα, έτσι κι ήμουν και μαυριδερός…

 43. sarant said

  40: Πολύ ενδιαφέροντα τα λινκ σου, άξιζε να μπουν στο άρθρο.

  41μέση Κάπου είχα δει κι εγώ της Ζωζούς. Απόδειξη ότι οι όμορφες διακρίσεις δεν καλοβαστάνε. Κι έτσι εκείνοι που δεν τους άρεσε το ομαλότατο «της Κλειώς» ας λουστούνε τώρα τα «της Ζωζούς, της Φωφούς»

 44. Γς said

  >όσοι επισκέπτονται εξωτικά μέρη συνηθίζεται να διηγούνται υπερβολές για τις περιπέτειές τους

  Κάτι λέγαμε στο τραπέζι για τιμές φρούτων και τους κούφανα λέγοντας τους ότι στην ελλάδα με 1 δολάριο αγοράζεις 69 με 70 πάουντς πορτοκάλια.

  [Εύρισκες και με 10 δρχ το κιλό κάτι σκοτωμένα στη λαική και η ισοτιμία ήταν 280-300 δεχ/δολ]

 45. Πέπε said

  @40.1:
  Στα σχόλια έχει και παραπομπές κατά δω.

 46. Γς said

  43:

  Και το σπαθί της Ζωζούς

 47. Ηλεφούφουτος said

  Κάτω τα χέρια από τον τίτλο!

  Ο μόνος άνθρωπος στο ηλιακό σύστημα που δεν έχει δει GοT είμαι εγώ !!

 48. cronopiusa said

  Μια Κρητική κριτική για το Game of Thrones pt.2 (SPOILER ALERT)

  Τη βραδιά που του λαού το όχι έγινε κουρέλι, (γύρνα πίσω σύντροφε Κουβέλη) είχα δύο εναλλακτικές λύσεις για να ξεφύγω από την άθλια πραγματικότητα Morán

  ή

  που μου χαρίσανε για τα γενέθλια μου φίλοι από Ισπανία, επέλεξα Παμπλίτο και κόλλησα

  Θεωρώ το Ποδέμος κατά πολύ δεξιότερο του ΣυΡιζΑ, αλλά η σειρά είναι καλογυρισμένη, τα πλάνα μεγαλειώδη, οι διάλογοι έξυπνοι… επηρεασμένη από τον Ιγκλέσιας άρχισα να βλέπω στο Μιτσοτακέικο τους Λάννιστερ
  Σέρσει η Ντόρα, ο Κυριάκος Τζόφρυ Μπαράθηον

  ο Τσακαλώτος ήταν ο Τύριον Λάννιστερ
  ο ΓΑΠ ο Θήον Γκρέυτζοϋ
  ο Φύλης ο Βάρυς

  Μπρον η Ζωή
  ο Βαρουφάκης Μικροδάχτυλος

  κι όλοι εμείς Λευκοί Οδοιπόροι

 49. Avonidas said

  #39. Συγχαρητήρια, συνάδελφε δόκτορα! 😀

  «Όταν ξεκίνησα δεν υπήρχε κρίση. Ενδεκαετούς φοιτήσεως. Το καλό το πράγμα αργεί.»

  Ευτυχώς που υπάρχει κι ο Καντόρ με τα ordinals του, για να μετράμε τα ν+άπειρα χρόνια ως την αποφοίτησή μας 😉

 50. sarant said

  45 Α, δεν το είχα δει!

  47 Τελικά είναι πολλοί, όπως θα δεις στα σχόλια.

 51. Είμαστε πολλοί που δεν έχουμε δει πράμα από GoT, οπότε περίληψη 1 και 2, κρητικές: https://youtu.be/XmMaB6WuvQY και https://youtu.be/Bh4WpWjftF8

 52. Avonidas said

  Και συνεχίζοντας στο μοτίβο του άφραγκου δόκτορα:
  ετοιμάζομαι που λέτε ο φρέσκος δόκτορας για ένα συνέδριο. Και κάνω αίτηση για οικονομική υποστήριξη, καθότι οι καιροί δύσκολοι, τα capital controls (βρήκα καλή δικαιολογία πλέον) κλπ κλπ.

  Μου λένε, οκ, να σου κάνουμε μια κάποια έκπτωση, αλλά μήπως μπορεί το Τι-μήμα σου να μας δανείσει έναν προτζέκτορα, να τον έχουμε εφεδρικό;

  Δηλαδή, πιο κυριολεκτική περίπτωση «κουβάλα τον προτζέκτορα…» δεν θα βρείτε! 😛

 53. Alexis said

  #47: OK ηρέμησε, δε θα σου ζητήσουμε και …πιστοποιητικό τηλεοπτικών φρονημάτων! 🙂

  Εγώ επίσης δεν έχω δει ποτέ μου «Λάμψη» αλλά έβλεπα ενίοτε «Καλημέρα ζωή». Το ομολογώ! Είχε τρελό γέλιο:
  -Δηλαδή θες να πεις ότι η Μαριάννα είναι πλέον τυφλή, ταξίαρχε Θεοχάρη;
  -Ε ναι λοιπόν, αυτό ακριβώς θέλω να πω, που να με πάρει ο διάολος να με πάρει, υποστράτηγε Λεβένταγα!

 54. Avonidas said

  Α, και μη με πει κανένας mister…

  …τον μακερώσω! :-/

 55. Κι ο στρατόκαβλος συγκυβερνήτης μιλούσε χτες σαν το παγόνι που έβλεπε γυναίκες εκπαιδευτές στα στρατά μας.

 56. Θρασύμαχος said

  http://www.exapsalmos.gr/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-7270-%CE%B5%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/

 57. Γς said

  54:

  Favourite funny lines from Varoufakis, oops, from movies

  «My Mother was a French prostitute named Chloe with webbed feet. My Father would drink, he would womanize. He would make outrageous …»

  [0:29]

 58. cronopiusa said

  Γιάννη ξέρεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ σπαθιού και @@@νιού;
  η Μεϊς Ταϊρέλ, η σούπερ γιαγιά του Παιχνιδιού του Στέμματος, αναφερόμενη στον εγγονό της Λόρας Ταϊρέλ, λέει ότι «του αρέσει να καταπίνει πότε – πότε σπαθιά»

  για τον δόκτορα Avonida και όλους τους δόκτορες του ιστολογίου

 59. Γς said

  55:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5905.html

 60. 55: Είδαμε σήμερα γυναίκες εκπαιδευτές ακόμα και στο Τμήμα των Επιδείξεων.
  http://www.mod.mil.gr/mod/el/content/show/36/A84268

 61. sarant said

  51 Τις κρητικές κριτικές τις έχω δει

  55 Και μιλάει και πολύ πανάθεμά τον, θα ξεροστάλιασαν τα παιδιά.

 62. Δηλαδή είμαι ο μόνος από δω μέσα που βλέπει GoT; Νιώθω μοναξιά 😦
  Πάντως η κατάσταση στις ερασιτεχνικές μεταφράσεις έχει βελτιωθεί αρκετά θεαματικά τα τελευταία χρόνια καθώς πιο πριν ο καθείς μετέφραζε του κεφαλιού του. Βέβαια τέτοια «ατυχήματα» σαν τον Πικάσο οφείλονται και στη βιασύνη να μεταφραστεί σε διάστημα λίγων ωρών μια σειρά με τεράστια τηλεθέαση, γι αυτό και το έχει αναλάβει ομάδα κι όχι ένας, οπότε ας μην έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις. Τουλάχιστον σε άλλες σοβαρές και άξιες σειρές καθυστερούν λίγο παραπάνω έως μέρες για να έχουν καλύτερη επιμέλεια. Τι προάλλες έβαζα έναν αρχαίο υπότιτλο για το γερμανικό θρίλερ Antikörper, ήταν τόσο τραγικά χάλια που τον αλλαξα με τον αγγλικό για να ηρεμήσω. Αφού πχ έλεγε Notebook, το κλασικό σημειωματάριο βλέπαμε και ο τύπος μετέφραζε «λάπτοπ»!

 63. Και για να θυμηθούμε το Μανολίτο.

  http://k40.kn3.net/taringa/6/7/8/7/7/7/4/alecanaya/85F.jpg?7017

 64. sarant said

  62 Είσαι άγριο νιάτο εσύ 😉

 65. Ριβαλντίνιο said

  @ atheofobos
  «Είμαστε δυό, είμαστε τρείς, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…»

  Καλά δυο, καλά τρεις . Χίλιοι δεκατρείς που είστε να δω πως θα σας χωρέσει μέσα η κλούβα !!! 😆 😆 😆

  —————————————————————————-

 66. Γς said

  4:
  >Είμαστε δυό, είμαστε τρείς, είμαστε χίλιοι δεκατρείς

  1014

 67. Πάνος με πεζά said

  @ 55, 59 : Να περάσετε από το γραφείο ιματισμού.
  http://www.e-typos.com/gr/lifestyle/arthro/135052/karoues-tran-i-proin-tou-kris-braoun-pernaei-kai-moni-tis-kala/

 68. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  Χάιρετε φίλοϊ! Όιτινες ποτ’ έστε ακούστε κι αυτό:

  Από τα σχόλια:

  in 700,000 years we’ll get a satellite back with a message… «Could you send us some more of that funky stuff by that Armstrong guy? He’s the bomb man! cheers»

 69. cyrusmonk said

  @26: Ἡ ἐρώτησή μου, μέχρι πρὶν λίγες μέρες, θὰ ἦταν «Τί εἶναι αὐτὸ τὸ Game of Thrones;» Πράγματι, νόμιζα ὅτι ἦταν κάποιο MUD (MultiUser Dungeon) ποὺ παίζεται online. Ἀλλά, ὅπως ἴσως ἔχω ξαναπεῖ, τὸ 2004 εἶπα νὰ ἀνοίξω τὸ ρημαδοκούτι γιὰ νὰ δῶ κανέναν ἀγώνα τῆς Ἐθνικῆς καὶ ἀνακάλυψα ὅτι εἶχε κοπεῖ (πότε;;; Ἄγνωστο!) τὸ καλώδιο τῆς κεραίας. Ἐννοεῖται ὅτι παραμένει κομμένο.
  Καὶ πληροφοριακά, ὄχι μόνο διδακτορικὰ ἢ ἄλλους μεταπτυχιακοὺς τίτλους, ἀλλὰ οὔτε κὰν πτυχίο δὲν ἀξιώθηκα νὰ πάρω. Τελειόφοιτος τοῦ Φυσικοῦ, τὰ παράτησα λόγῳ… δυσανεξίας στὰ ἐργαστήρια ποὺ χρωστοῦσα κάτι χρόνια (Ἂν θυμᾶμαι καλὰ ἦταν Ἠλεκτρονικὴ, Μετεωρολογία καὶ κάτι ἀκόμα – ἴσως Στερεᾶς Κατάστασης).
  Κατὰ τὰ ἄλλα ἰσχύει, ὡς φαίνεται, ὅτι οἱ περισσότεροι ἐδῶ μέσα εἶναι τῶν θετικῶν ἐπιστημῶν.

 70. Gpoint said

  Η σκηνή από εργο του Γκουσγκούνη ( έβγαζαν περισσότερο γέλιο από οποιαδήποτε σύγχρονη κωμωδία ) νομίζω το Σεξ 13 μποφώρ

  Εμφανίζεται ένας με τεράστια γιαλιά που καλύπτουν όλο το πρόσωπό του και βάλε…

  – Τι γιαλιά είναι αυτά, γιατί τα πήρες ;
  – Για να κάνω τον μαλάκα
  – Γιτί ; δεν είσαι ;
  – Είμαι αλλά θέλω και να φαίνομαι !

 71. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  εστέ

 72. Νικος Κ. said

  Φρεσκότατο επιστημονικό μεζεδάκι από το in.gr:

  «Μία απρόσμενη πληθώρα οργανικών στοιχείων, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της ζωής, ανακάλυψαν οι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα που συνέλεξαν τα δέκα όργανα του ρομπότ Philae στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο »
  http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500016195

  Η πραγματική είδηση αναφέρεται (βέβαια) σε οργανικά μόρια (Organic Molecules), καθότι οργανικά στοιχεία δεν υπάρχουν. (Άντε να θεωρήσουμε τον άνθρακα, που σκέτη ανακάλυψή του δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο).
  http://www.nytimes.com/2015/07/31/science/space/rosettas-philae-lander-discovers-a-comets-organic-molecules.html?_r=0

  Η μετάφραση επιστημονικών κειμένων συχνά ταλαιπωρείται.

 73. Γς said

  Λαφαζάνης:

  «Υπάρχουν 35 δισ. Ευρώ σε χαρτονομίσματα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα. Και ποιος ξέρει πόσα αλλά υπάρχουν σε στρώματα και θυρίδες».

  Δηλαδή τιτανοτεράστιε μετά το Νομισματοκοπείο τώρα θα μπουκάρετε σε σπίτια και θα σκίζετε τα στρώματα ψάχνοντας για κρυμμένα ευρώπουλα;;;;

  Τελικά δεν ψάχνουμε για καλό plan Β για καλό ψυχίατρο ψάχνουμε!!!!

  Ελλάς η ατυχία σου…

  [Τζή αρισρερόμετρο λέει δεν υπάρχει. Ούτε ίσως και μαλακόμετρο. Κράτα του όμως ένα ζεγάρι γυαλιά από εκείνα του Σχ. 70]

 74. Gpoint said

  # 73

  Ηξερα πως όποιος είναι καλός στην κομματική δουλειά (αφισσοκόληση και παραπολιτικές μαλακίες) είναι ανίκανος να διοικήσει περίπτερο, γνώρισα και τον Ανδρουλάκη αλλά τούτος είναι αξεπέραστος. κι όμως έγινε υπουργός ενώ ο Μπούρμπος δεν έχει παίξει (ακόμα) στην Εθνική !
  Κι ύστερα μου λέτε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι πιο σοβαρό από την πολιτική..

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Φύζι-μπόη (22). Εγώ δε χρειάζομαι δοκτοριλίκια αγορίνα μου. Είμαι κινητό νοσοκομείο από μόνος μου! 😆

  Tεσπά, γειασάν τσου νέοι δόκτωρες Πέπε και Αβονάιντας!
  Άντε τώρα να κουβαλήσετε και προτζέκτορες για να γινήτε λέκτορες… 😆

 76. Γς said

  74:
  Τελικά πσαρά μου [και συνάδελφε] έχει πάρει πτυχίο τελικά;

 77. Gpoint said

  # 76

  Δεν ξέρω
  Ξέρω όμως αρκετούς της πανσπουδαστικής που πήραν πτυχίο γράφοντας στο μάθημα των διαφοροεξισώσεων και των διαφορικών εξισώσεων «διαφορετικές εξισώσεις»

 78. Gpoint said

  Γς

  Κάποτε υπήρχαν συστεγαζόμενα νυκτερινά Τεχνικά Λύκεια και Τεχνικές σχολές που γέμιζαν παιδιά. Τότε το κόμμα έστελνε κάποιον να είναι πρόεδρος των (εργαζομένων) μαθητών ο οποίος όταν τελείωνε την Σχολή γραφόταν στο Λύκειο και μετά πάλι στη Σχολή σε άλλο τμήμα κ.ο.κ. ώστε να κάνει την δουλειά του. Περίπτωση να μείνει δεν υπήρχε παρά μόνο από απουσίες αυτός όμως είχε καθημερινό κομματικό καθήκον.
  Πρώτη φορά που διαπίστωσα πως κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό του ήταν όταν ζητούσε από τα παιδιά να κάνουν αποχή από το σχολείο ώστε να πιέσουν έτσι τους εργοδότες τους (;;!!;;) να τους μειώσουν το ωράριο για να…διαβάζουνε
  Η τελευταία ήταν σε γραπτές εξετάσεις όταν αντί να γράφει έκανε κήρυγμα πως στην Νικαράγουα προχωράει η επανάσταση κι αυτοί γράφουν Εκθεση.
  Μετά-συμπληρωθείσης της δεκαετίας το κόμμα τον απέσυρε από τα σχολεία

 79. συγχαρητήρια στους νέους δόκτορες.

  εγώ έχω δει το GoT και δεν έχω διδακτορικό.

  για τους ερασιτεχνικούς υπότιτλους υπάρχει ένα φέσιμπουκ που μαζεύει τέτοια διαμαντάκια.

  σχετικό από τους λουμπενάριους http://luben.tv/web/www/34263

 80. Γς said

  Λεουτσάκος τώρα στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ:

  «Ακούω κάποιους ατο κόμμα να μας κάνουν συστάσεις»

  Κι εννοεί [κάποιον] Τσίπρα !
  Τον οποίο χαρακτήρισε -εμμέσως πλήν σαφώς- και «μοιραίο»

  Τζή ένα ζευγάρι γυαλιά από εκείνα και για τον κύριο.

 81. Γς said

  Μην τις ξεχάσετε απόψε.

  Τη δικιά σας και την άλλη, την σχεδόν αυγουστιάτικη

 82. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Να ΄μαι κι εμένα, Αθρόνιαστη επίσης.
  Στο μακρινό πλανήτη, θα σας μαγειρεύω με την προϋπόθεση να γίνει εξαίρεση και να έχουμε «το Σκύλο που έβλεπε GOT» ,μαζί μας. 🙂

  75.>>Άντε τώρα να κουβαλήσετε και προτζέκτορες για να γινήτε λέκτορες
  Ημείς είμεθα μάστορες και παίζομε με τράκτορες (πάει; 🙂 ).

  >>εφήμερα νησιά του Ιουνίου.
  Το ξέραμε πως ήταν ωραία τα νησιά
  κάπου εδώ τριγύρω που ψηλαφούμε
  λίγο πιο χαμηλά ή λίγο πιο ψηλά
  ένα ελάχιστο διάστημα
  Γιώργος Σεφέρης
  Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας…

  Συγχαρητήρια τω φρέσκων διδακτορούχων.

  Η αναμονή και συναλλαγή με τη μεταφραστική υπηρεσία,παλιά πληγή και τραύμα που λέμε. Θυμίζω:
  Ο Πάγκαλος ΥΠΕΞ το 1998 πάει αιφνίδια στη μεταφραστική υπηρεσία τότε στην οδό Πανεπιστημίου,με τις μόνιμες ουρές, όπου καταγράφεται το ιστορικό χαστούκι υπουργού σε υπάλληλο δημοσία.

 83. Avonidas said

  @ΕΦΗ-ΕΦΗ

  Μαζί τις φάγαμε, δηλαδή; 😛

 84. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  83. 😉
  αλλά αυτός τον ήπιε ,σόρι κιόλας

 85. Για το Δύτη, άμα περάσει απόψε!

  http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/theweekinpictures/11775856/The-week-in-pictures-31-July-2015.html

 86. Ο Λευτεράκης με την κεντημένη κεφαλή προσπαθεί να κλίνει το πρώτη φορά Αριστερά για να προσδιορίσει το ήθος της, και καταλήγει σΤο ήθος της… πρώτης φοράς Αριστερά.

 87. Γς said

  Αλλα γνωστά χαστούκια ήταν
  του μακαρίτη υπουργού Δροσογιάνη σε τροχονόμο,
  Του μπαμπά Κεδίκογλου, δεν θυμάμαι σε ποιόν, κάπου στα δικστήρια νομίζω.
  Ενός προέδρου δικαστηρίου στον αστυφύλακα, που έβγαλε το πιστόλι του και τον σκότωσε.
  Το φημολογούμενο χαστούκι της Μαρίκας Μητσοτάκη στον Σταύρο Δήμα [στη Μόσχα]
  Του Καραμανλή σε κάποιο μέλος της Βασιλικής οικογένειας [φημολογούμενο επίσης]\
  Και ένα ακόμη που το ξέχασα

 88. Avonidas said

  @Γς

  Της πωστηνειπαμε στη Δημητρα Λιάνη, χροοονια πριν, στην παρουσίαση του βιβλίου της.

  Το ειχε κανει κι απολαυστικο slow motion ο Αλτσαντιρης

 89. Κασσάνδρα said

  1. Βλέπω μετά μανίας GoT
  2. Δεν έχω δεί καμία Φωσκολιάδα
  3.Σε ποιά λαϊκή, μπορεί να αγοράσει κάποιος 3 κιλά τομάτες 1 ευρώ τον Δεκέμβρη;

 90. Γς said

  87:
  Ηταν το 1993 που ο Βασίλης Κεδίκογλου κατέβηκε από το βήμα της βουλής, που μιλούσε και πήγε στα έδρανα του ΚΚΕ. Βούτηξε τον Κόρακα και φλατσ-φλουτς τον άρχισε στα σκαμπίλια

 91. Γς said

  87:
  Φυσικά και το χαστούκι του Κασιδιάρη στην Λιάνα
  88:
  Ναι και το χαστούκι στην Λιάνη

 92. Γς said

  κι αυτό(ά)

 93. Γς said

  Κι αυτό ιστορικό είναι

 94. Γς said

  88:
  Αναστασία Αθήνη…

 95. Γς said

  και το καημένο το κοριτσάκι με τα λουλούδια …

 96. Γς said

 97. Γς said

  http://www.torontosun.com/2015/06/13/little-girl-smacked-in-face-after-meeting-queen

 98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  η Μπέτυ Αμπατιέλου έμεινε γνωστή ως η γυναίκα που χαστούκισε την Φρειδερίκη,

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%85_%CE%91%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85

  http://www.sarantakos.com/asteia/mpost/ampatielou.html

 99. Γς said

  98:
  Σωστό

  Κι αυτό το χαστούκι

 100. Μερσί για το Μόσταρ, Σκύλε!

 101. stratosbg said

  Reblogged στις a hairless ape.

 102. smerdaleos said

  @89, Κασσάνδρα: 1. Βλέπω μετά μανίας GoT
  2. Δεν έχω δεί καμία Φωσκολιάδα
  3.Σε ποιά λαϊκή, μπορεί να αγοράσει κάποιος 3 κιλά τομάτες 1 ευρώ τον Δεκέμβρη;
  ——

  Κασσάνδρα μου σε βρίσκω αδιάβαστη. Τη μανιώδης GoThroner είσαι;

  Αφού έχουν περάσει 5 season και ο Χειμώνας ακόμα έρχεται (Winter is coming). 🙂 🙂 🙂

 103. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα -δεν το προσεξα πώς άρχισε η χαστουκοσυζήτηση!

  68 Ωραίο σχόλιο αυτό!

 104. smerdaleos said

  «Σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου
  —-

  To Ιό-νιο είναι το ἰο-βαφές πέλαγος; ( ἰοβαφής)

  Αν ναι έχει ενδιαφέρον γιατί και οι Βούλγαροι ονομάζουν την Αδριατική «η Μπλε θάλασσα» (Синьо море) αντιπαραβάλλοντάς την στο Belo More (Λευκή Θάλασσα = Αιγαίο) και, φυσικά, στο Černo More/Μαύρη Θάλασσα.

 105. leonicos said

  Υπάρχει και ένα ωραίο μαργαριτάρι με αυτή την παροιμία, που αποδίδεται στον Ζακ Σιράκ: Ανέκαθεν υποστήριζα ότι μόνον οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν γνώμη (Il n’y a que les imbéciles qui ne changent pas d’avis, c’est ce que j’ai toujours dit.

  Δεν κατάλαβα το μαργριτάρι.

  c’est ce que j’ai toujours dit. Αυτός δεν αλλάζει γνώμη άρα είναι ηλίθιος. Κάτι ανάλογο με την ερώτηση ‘μπορεί ο παντοδύναμος να φτιάξει μια τόσο μεγάλη πέτρα που να μην μπορεί να τη σηκώσει;’

  Είναι φαινομενική αντίφαση. διότι εδώ τα toujours και μπορεί έχουν διπλήξ σημασία

 106. Κασσάνδρα said

  @102 Smerdaleos/
  με την ταχύτητα που επελαύνει,μάλλον θα αργήσει να έλθει ο χειμώνας.
  Θα το δούμε τον ερχόμενο χειμώνα.

 107. physicist said

  Χα, ένα σχόλιό μου που μόλις έγραψα θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή. Μ’ έβαλε φαίνεται στην καραντίνα ο Νίκος επειδή ούτε κι εγώ βλέπω το GoT, κι έχασε έτσι τη διαγαλαξιακή του μοναδικότητα.

 108. physicist said

  #104. — Σμερδαλέε, μια γρήγορη έρευνα στο Διαδίκτυο βγάζει πολλές και διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την ετυμολογία του Ιονίου Πελάγους, καμία από τις οποίες, όμως, δεν αναφέρει αυτό που λες. Εκτός από τις ελληνικές πηγές, δες εδώ τι λέει η ιταλικη Βίκη για το Mar Ionio, συμπεριλαμβανομένης και τηε θεωρίας του πρωτοϊλλυρικού-αλβανικού Deti Jonë (Mare Nostro).

 109. sarant said

  105 Το θεωρούν έμμεση παραδοχή ότι είναι ηλίθιος, αφού δεν άλλαξε γνώμη ως προς αυτό. Λογικά δεν στέκει βέβαια αυτό που λένε.

  107: Και για ποιο λόγο σου το κράτησε; Άγνωστες οι βουλές του Ακισμέτη.

 110. physicist said

  #109(β). — Τι να σου πω βρε Νίκο … αν ήξερα μάλιστα και να βάζω τα χρεφ, καλά θάτανε … ορίστε ο λίκνος που ήθελα να δώσω: https://it.wikipedia.org/wiki/Mar_Ionio

 111. Γς said

  104, 108:

  >To Ιό-νιο είναι το ἰο-βαφές πέλαγος;

  Χλωρό το βλέπω [πράσινο δλδ για να είμαι συμβατός με το και τις ιο-βαφές], ουπς, χλωμό.
  Μάλλον από την Ιώ [που χούφτωνε ο Δίας] ή τους Ιωνες.

  Κι ας λένε οι Βούλγαροι την παραπάνω Αδριατική «Μπλε θάλασσα» (Синьо море).
  Mare Adriatico οι Ιταλοί. Јадранско море, Σλοβένοι, Σερβο-Κροάτες κλπ κλπ.

  Κι είχαμε φύγει απ το Πατράσσο και περάσαμε απ το ιο-βαφές πέλαγος στο μπλέ πέλαγος.
  Κι είχαμε μια συζήτηση με κάτι Ιταλούς για τις γλώσσες [καλή ώρα σαν τώρα]

  -Πως λέτε Μπουοντζιόρνο;
  -Καλημέρα.

  -Βινο;
  -Κρασί

  -Μποτίλια;
  -Το ίδιο

  -Α, ντάμι ούνα μποτίλια ντι καλημέρα!

  Φάτσα, ράτσα και ίδιο σενσο ντελ ουμορίσμο…

 112. physicist said

  … ο οποίος λίκνος περιλαμβάνει έναν χάρτη με τρεις διαφορετικές οριοθετήσεις του Ιονίου Πελάγους, στην οποία βλέπουμε ότι ανάλογα με το ποια όρια διαλέγεις, τα Κύθηρα μπορεί να λογαριαστούν για νησιά του Ιονίου ή όχι. Πολύ ενδιαφέρον. Εγώ για νησιά του Μυρτώου Πελάγουα τα είχα, αλλά όταν είχαμε προ λίγων μηνών μια κουβέντα εδώ για τα Κύθηρα, κάποιος είχε αναφέρει, νομίζω, ότι είναι νησιά του Ιονίου, και δεν το είχα πιστέψει.

 113. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  112. Τα Κύθηρα ποτέ δε θα τα βρούμε… οπότε τι μας νοιάζει σε ποιο πέλαγο είναι;

 114. Γς said

  110:

  Ωπα, και Αλβανική Μάρε Νόστρουμ το Ιόνιο πέλαγος

  Deti Jonë

 115. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  112. Kι αν μπλέξουμε και τα Administrative issues -εκτός από τα χαρτογραφικά και τα τραγουδιστικά- εκεί είναι που χάνεται το τόπι με τα Κύθηρα. Μη ξεχνούμε ότι ανήκουν στο Νομό Πειραιώς ,οπότε παίζουν και για Σαρωνικό (δηλ. Αιγαίο) 😆

 116. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  115. Aυτό μου θύμισε ότι το δυτικότερο τμήμα της Ευρώπης βρίσκεται δυτικότερα απότι βρίσκεται το ανατολικότερο τμήμα της Αμερικής! 🙂 Χωρίς πλάκα! (ή όπως θα λέγατε ίσως εσείς τα δοκτορεπιστημόνια : Οι δύο ήπειροι κάνουν overlapping 😆 )

 117. Μαρία said

  110
  Για την πιθανότερη ετυμολογία απ’ την Ιώ πάνε στη γαλλική εκδοχή της βίκης.
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/morph?l=*%29io%2Fnios&la=greek&can=*%29io%2Fnios0&d=Perseus:text:1999.04.0058:entry=*%29io/nios&i=1#lexicon

  112
  Και πώς τα έβγαζες 7 χωρίς το Τσιρίγο;

 118. Γς said

  Εκεί στο Σαρωνικό μαζί με τ Αγκίστρι και τα Παλούκια
  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5269.html

 119. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  113.Πού να τα βρούμε τα κύθηρα με το μπέρδεμα.το εντασσουν στα επτάνησα, στο νομό πειραιά και στην περιφέρεια αττικής το τσιρίγο

 120. Triant said

  και μην ξεχνάμε ΤΟ χαστούκι:

 121. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  117 Έβαζε και τους Αντίπαξους -ή το Μεγανήσι, που είναι μέγα.

 122. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  http://www.nooz.gr/lifestyle/o-k-gliksmpourgk-poula-15-ek-ti-vila-tou-sto-londino
  Kαμιά άκρη οι γλυξμπουριανοί του ιστολογίου;
  (προσφέρομαι να του φκιάξω βίλλα με 10 μύρια που θα φυσάει …σε σύγκριση με αυτό το έκτρωμα!)

 123. Μαρία said

  121
  Σε σχέση με το Σκορπιό τεράστιο.

  122
  Ε όχι και πρώτος ξάδερφος. Οι παππούδες τους ήταν αδέρφια.

 124. Γς said

  Από λίνκ στο λίκνο του #122

  Κανένας εθελοντής;

 125. physicist said

  #117, #122. — Ναι, κάπως έτσι, όπως λέει ο Νίκος. Δηλαδή ποτέ δεν πήρα στα σοβαρά το 7 στα Επτάνησα ή το 12 στα Δωδεκάνησα, αφού όλοι ξέρουμε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι κατά μία τάξη μεγέθους μεγαλύτερος. 😉

 126. Γς said

  120:

  >και μην ξεχνάμε ΤΟ χαστούκι

 127. smerdaleos said

  Νίκο μου έγκριση. Το βάρυνα λίγο το σχόλιο.

 128. Γς said

  120:
  Χασουκιάδος συνέχεια:

 129. smerdaleos said

  @110, Μαρία: Για την πιθανότερη ετυμολογία απ’ την Ιώ πάνε στη γαλλική εκδοχή της βίκης.
  —-

  Βρε παιδιά και το Αιγαίο πέλαγος σίγουρα δεν προέρχεται από τον πατέρα του Θησέα Αιγέα (Αἰγεύς). Στην περίπτωση που ήταν όντως παράγωγο του ονόματος Αἰγεύς τότε θα ήταν **Αἰγειον/Αἰγεῖον (βασιλεύς > βασίλεϝ-ιον > βασίλειον, βασιλεία κλπ) και όχι Αἰγαῖον. Το Αιγαίο είναι παράγωγο ενός πρωτόκλιτου όρου αἴγ-ᾱ (Αθήνα > Αθηναῖος, δίκη/δίκᾱ > δίκαιος). Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι η θεματοποιημένη μορφή αἴγ-ᾱ = «κύμ»α του αθέματου όρου αἶγες = κύματα που κατέγραψε ο Ησύχιος και μια πρωτόκλιτη εκδοχή αἴγ-ᾱ του όρου (κατ-)αιγίδα («μπουρίνι», τρικυμιάζουσα θάλασσα, θάλασσα πυο έχει μελτέμια).

  Αἰγειροτόμοι· ἰθαγενεῖς τινες Ἀθήνῃσιν
  αἶγες· τὰ κύματα. Δωριεῖς
  Αἰγηίς· φυλὴ b Ἀθήνησι

  Γυρνώντας τώρα στο Ἰόνιον πέλαγος, όχι μόνο υπάρχει το ἰόν = «ιώδες, σκούρο μπλε», αλλά το παράγωγο επίθετο ἰο-ειδής>/b> χρησιμοποιείται συχνότατα και αποκλειστικά στα ομηρικά έπη για να περιγράψει την θάλασσα/πόντο.

  ἰοειδής

  in Hom. always of the sea, ἰοειδέα πόντον, whether calm or stormy, Il.11.298, Od.5.56, 11.107,

 130. Γς said

  Χασουκιάδος συνέχεια:

  To επικό χαστούκι Βουγιουκλάκης- Παπαμιχαήλ

  και η Μαύρη ζώνη
  [Προσοχή. Οχι αυτή!]

 131. smerdaleos said

  @108, Physicist: #104. — Σμερδαλέε, μια γρήγορη έρευνα στο Διαδίκτυο βγάζει πολλές και διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την ετυμολογία του Ιονίου Πελάγους, καμία από τις οποίες, όμως, δεν αναφέρει αυτό που λες. Εκτός από τις ελληνικές πηγές, δες εδώ τι λέει η ιταλικη Βίκη για το Mar Ionio, συμπεριλαμβανομένης και τηε θεωρίας του πρωτοϊλλυρικού-αλβανικού Deti Jonë (Mare Nostro).

  Φυσικέ μου, δεν την ξέρω την ετυμολογία του Ιονίου, γι΄αυτό και έθεσα το σχόλιο σε μορφή ερωτήματος. Αυτό όμως που μπορώ μετα βεβαιότητας να αποκλείσω είναι η τελευταία «θεωρία» περί Αλβανικής ετυμολογίας. Αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να έχει διατυπωθεί από γλωσσολόγο, αλλά αμφιβάλλω αν η πηγή απ΄όπου το βρήκες βράφτηκε από ενήλικα άνθρωπο.

  Οι γλωσσικοί πρόγονοι των Αλβανών σίγουρα δεν υπήρχαν στην Αλβανία (και στην Αδριατική ακτή) πριν από το 400 μ.Χ. και δεν έχουν καμία σχέση γλωσσικά με τους Ιλλυριούς. Όλοι οι γλωσσολόγοι ξέρουν ότι η Αλβανική γλώσσα δεν έχει «γνήσιο» θαλασσινό λεξιλόγιο και έχει δανειστεί τους όρους από την ύστερη Ελληνική και την Λατινική/Ρωμανική … και υπάρχει και «θεωρία» ότι το Ιόνιο θα είναι αλβανικό τοπωνύμιο; 🙂

  Αυτά για την έλλειψη θαλασσινού λεξιλογίου μπορείτε να τα διαβάσετε κια να ακουσετε από γλωσσολόγους εδώ:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2013/11/21/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

  Τα τοπωνύμια Δυρράχιον/Durrachium > Durrës και το Suacium >Shash εισήλθαν στην Αλβανική σίγουρα κάποια στιγμή μετά το 400 μ.Χ. (5ο/V μΧ. αιώνα στην σελίδα του αλβανιστή Joachim Matzinger που θα παραθέσω) και υπάρχει γλωσσολόγος που γνωρίζει την αλβανική φωνολογική εξέλιξη που έχει διατυπώσει την «θεωρία» ότι το Ιόνιο μπορεί να ετυμολογείται από την Αλβανική = «Ιλλυρική»;

  Ως γνωστόν, κατά τον 5ο αιώνα, το λατινικό /k/ πριν από e,i,j ουρανώθηκε και προστριβοποιήθηκε σε ts/tš (γι΄αυτό εμείς λέμε κάγκελο και Κικέρων και οι Ιταλοί λένε cancello = /kantšello/ και Cicerone = /tšitserone/).

  Όσα Λατινικά δάνεια εισήλθαν στην πρωτο-Αλβανική πριν από το 400 μ.Χ. δείχνουν την τροπή kj>q. Όσα λατινικά δάνεια πρόλαβαν να υποστούν την προστριβοποίηση σε ts/tš και εισήλθαν μετά από αυτήν στην πρωτο-Αλβανική δείχνουν /s/.

  Παραδείγματα παλαιών λατινικών δανείων που δείχνουν kj >q

  commercium > kumerq = (ιταλικό commercio = /komertšo/)
  ericius > iriq/uriq (= ιταλικό riccio = βλαχικό aritsu)
  caelus > celus > kjelu > qiell ~ ιταλικό cielo = /tšjelo/
  facies > faqë = βλαχικό fatsa = ιταλικό faccia (=/fatša/)

  Αν οι Αλβανοί γνώριζαν το Δυρράχιον/Durrachium και το Suacium όταν γνώριζαν τους παραπάνω λατινικούς όρους (δλδ πριν από το 400 μ.Χ.) τότε σήμερα θα έλεγαν *Durrëq και *Shaq.

  Αντίθετα, γνωρίζοντας ότι το πρωτο-ρωμανικό ts και το πολύ πρώιμο σλαβικό tš = č στην Αλβανική κατέληξαν s (puteus > putju > putsu > pus , pǫročiti > porosit) μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι οι Αλβανοί τα τοπωνύμια Δυρράχιον/Durrachium και Suacium τα παρέλαβαν ήδη προστριβοποιημένα ως Durratso/Durratšo και Suatso/Suatšo, δηλαδή κάποια στιγμή μετά το 400 μ.Χ.

  Λεπτομερέστερη περιγραφή μπορείτε να διαβάσετε΄εδώ:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2014/06/27/%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AE%CE%BB%CE%B8%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%84/

  Εδώ θα παραθέτω στα γρήγορα την ανάλυση του Matzinger στα γερμανικά για τις πληροφορίες που μας δίνει το αλβανικό Durrës για όποιον ενδιαφέρεται. Κατά τον Matzinger το αλβανικό Durrës προέρχεται ή από το σλαβικό Dŭračĭ (άρα σε αυ΄την την περίπτωση γνώρισαν το Δυρράχιο μετά το 600 μ.Χ., αλλά σίγουρα πριν το 650 μ.Χ.) ή από το πρωτο-ρωμανικό Durratso/Durratšo (δλδ το γνώρισαν κάποια στιγμή μετά το 400 μ.Χ.). Το μόνο σίγουρο σύμφωνα με τον Matzinger είναι ότι οι γλωσσικοί πρόγονοι των Αλβανών δεν γνώριζαν το Δυρράχιο πριν από το 400 μ.Χ.

 132. Γς said

  129:

  Σμερδαλέος των εφτά θαλασσών,
  ος και «Σάθας του 21ου Αιώνος» καλούμενος υπό Βατάλου

 133. Γς said

  131:

 134. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  επιτρέψατε εις τον γερο-Βάταλον να κάμη ποδαρικόν τω μηνί Αυγούστω εις το παρόν Ιστολόγιον

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 135. Γς said

  τω μηνί είπατε;

 136. Γς said

  διότι όλο στη γενική το λέμε «του μηνός». Ενίοτε και ως «του μηνού»

 137. Πάνος με πεζά said

  @ 130 : Βουγιουκλάκης…Τάκης…

 138. smerdaleos said

  @133, Μερσί, Μερσί μεσιέ Γς.
  —-

  Πάντως προσθέτω ότι οι αρχαίοι (Αισχύλος, Στέφανος Βυζάντιος) πίστευαν την ετυμολογία της Μαρίας για το Ιόνιο και την συσχέτιση με την Ιώ.

  Αλλά αυτό που θέλω να πω για τέτοια παραδείγματα είναι «timeo Danaos et etymologiae facientes»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Timeo_Danaos_et_dona_ferentes

  https://en.wiktionary.org/wiki/faciens#Latin

 139. sarant said

  Μπράβο συγχρονισμό ο Βάταλος.

  Ναι, πολλές είναι οι παρετυμολογίες των αρχαίων…. 🙂

 140. cronopiusa said

 141. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ και καλό μήνα σε όλες κι όλους.
  Κατ΄ εμέ το πιό πετυχημένο χαστούκι είναι αυτό που δίνει ο Χατζηχρήστος στον Βέγγο στο μνημιώδες «ο Ηλίας του 16ου», εκεί πρός το ΄τέλος ενώπιον του διοικητή του αστ. τμήματος (στο 2:36 περίπου)

 142. Γς said

  138:
  Μου άρεσε που μας δίνεις και πληροφορίες για το
  «Φοβού τους Δαναούς» και για τα δώρα και για το δικό σου[; καλό πάντως] τις ετυμολογίες τους.
  .

  Ακόμα κι η κυρά μου το μάθαινε στην πατρίδα της:

  Tya abayoonani nga balese ebirobo

 143. Μαρία said

 144. Γς said

  143:

  >ακόμα θα καθόριζε απο την μπόχα και την απλησια των συντρόφων

  θα καθόριζε απο την μπόχα; κάτι είναι λάθος.

  ΤεςΠα. Ετσι είναι ζέστη και μυρωδιές σε κλειστούς χώρους.
  Και η θερμοκρασία προχτές [αλλά κι εχτές] χτύπησε 40 στην Αθήνα.

  Ηταν θυμάμαι μια Παρασκευή, μια κατάκεκαυμένη Παρασκευή που είχαμε εξετάσεις στο καινούργιο [κατάμεστο] αμφιθέατρο.
  Πρωτοφανής καύσωνας. Ακραίος των ακραίων. Και τα κλιματιστικά του αμφιθεάτρου δεν είχαν ακόμη λειτουργήσει.

  Είμαστε 5-6 επιτηρητές και εκ περιτροπής βγαίναμε έξω για λίγο για να αντέξουμε.
  Και μπαίνοντας μέσα από ένα τέτοιο διάλλειμα τους λέω:

  -Μάγκες, καλά είμαστε εμείς. Ο φουκαράς ο γιατρός όμως απέναντι… 😦

  Απέναντι [μας χώριζαν τα κάγκελα της αυλής] ήταν το εξεταστικό κέντρο εκδιδομένων γυναικών με τις πόρνες έξω να κάνουν ουρά για την καθιερωμένη γυναικολογική εξέταση.
  Ζέστη και [διαφορετικές μπλιαχ] μυρωδιές.

  Συμφώνησαν ότι ο άτυχος γιατρός ήταν σε υποδεέστερη ημών μοίρα.

  Ζέστη που φρεσκάρει και κάνει πιο έντονες τις πάσης φύσεως μυρωδιές.
  Στην Αθηνάς και Μοναστηράκι λόγου χάρη.
  Τα ψάρια της Βαρβακείου, τα μπαχαρικά της Σοφοκλέους.

  Κι ήταν κι ο Αντόνιο, μεταπτυχιακός μας από την Πορογαλία που του βρήκαμε ξενοδοχείο στην περιοχή. Ποτέ δεν μας το συγχώρεσε. Και όταν έμαθε καλά ελληνικά όλο μας το κοπάναγε που τον βάλαμε με τις πουτάνες.

  Ο Πατρίς όμως, Παριζιανος καθηγητής δεν ήθελε να ξεκολλήσει από εκεί.
  -ça sent bon les épices [κι οι παστουρμάδες στα μπακάλικα της Σοφοκλέους].
  Και το μετρό; Αντε να κετέβεις με τέτοια ζέστη στο σταθμό στο Μοναστηράκι. Στην αρχή έντονη μυρωδιά βοθρύλας, μετά …

  Και θυμήθηκα την κατρουλίλας στους σταθμούς της ΝΥ.

  Να και μια ανάλυση [διδακτορικό] για την γεωγραφία των οσμών στο μετρό του Παρισιού.

  Και να γινόταν λέει να ξαναζωντανεύανε οι μυρωδιές των αναμνήσεών μας.
  Από το μελάνι των φρεσκοτυπωμένων χρωματιστών Κλασικών Εικονογραφημένων του Πεχλιβανίδη μέχρι το Ισέι Μιγιάκι της …

 145. Παναγιώτης Κ. said

  Ιερόδουλες. Το βρίσκω σωστότερο!

 146. cronopiusa said

  Game of Thrones – Juego de Tronos Flamenco guitar

 147. Πάνος με πεζά said

  @ 141 : Αυτό το χαστούκι είναι αληθινότατο, αφού ! Κατ’ εξομολόγηση των πρωταγωνιστών.
  To remake της ταινίας στη συγκεκριμένη σκηνή έχει πλάκα : αστυνομικός είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης, και λωποδύτης ο Γιάννης τσαλταμπάσης. Κάθε φορά που του αστράφτει χαστούκι ο Φιλιππίδης, από τη φόρα, παίρνει μια στροφή γύρω από τον άξονά του, ου φεύγει το καπέλο και σκύβει να το μαζέψει.

 148. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το έγραψα νωρίτερα αλλά μάλλον δεν πάτησα ν’ αναρτηθεί (κάνω δέκα πράματα μαζί).Ξαναγράφω μιας κι έχει λίγο πλάκα θαρρώ.
  Προφορικά μεζέδια
  Ακούω επαναληπτικά στις ειδήσεις του Ρίαλ ράδιου,(Θάνος Χριστοδούλου) , για κάτι «της κυβερνητικού εκπροσώπου». Προλίγου είπε και «δήλωση της βουλευτού»αλλά αυτό το θυληκό πρωτόκλιτο σε -ής,που τόσες φορές ειπώθηκε,επιμένει να επιβληθεί με την πολλήν χρήση.
  Νωρίτερα ο προσκεκλημένος τους,Γ.Καφετζόπουλος,λέει, από το δήμο Αθηναίων, είπε (δις ή τρις) για τη δημοτική αστυνομία ότι είναι παρενέργεια οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση ενώ έχουν άλλο σοβαρό ρόλο. Πάρεργο μάλλον ήθελε πει ε;

 149. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  148.(Ειδήσεις στο ράδιο),Α τώρα τώρα, ο άλλος εκφωνητής,δεν πρόσεξα τ΄όνομά του το διόρθωσε,συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου,αλλά η δήλωση της βουλευτού Ντόρας,παρέμεινε.
  Και να μην το κρεμάσω μόνο του,στη συνέχεια ενημερώνει για την κίνηση στους δρόμους λέει «αυξημένη κίνηση πέριξ του λιμένος Πειραιώς».Στανταράκι που του ξέμεινε,ενώ δε λέει η κίνηση εις τας οδούς και τας λεωφόρους, αλλά ούτε γύρω στο λιμάνι του Πειραιά. Τα γράφω ανάλαφρα, για το τουρλού λόγου που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ,όχι από καθέδρας κι …αναμάρτητη :).

 150. κι ένα γλυκάκι μετά τα μεζεδάκια;

  από ΄δώ: https://twitter.com/Lampatzampa

 151. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.ethemis.gr/exigisis-gia-dio-kakourgimata-kalite-na-dosi-o-stavros-papastavrou/
  Για έλα δω Παπασταύρου

 152. Πάνος με πεζά said

  @ 148 : Καλά, ο Θάνος Χριστοδούλου είναι ανεπίδεκτος…Εκατό φορές έχω στείλει μήνυμα, όταν βγάζουν έκτακτο για κάποια πυρκαγιά, «παιδιά μη λέτε «τις προσπάθειες συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη», τίποτα, εκεί…

 153. Πάνος με πεζά said

  @149 : Αυτό εμείς το κάναμε black humour
  – Άσε, είχα μια επίβλεψη το πρωί, και μου έπεσε ο εργολάβος από τον τέταρτο…
  – ¨οχι ρε φίλε…Έμεινε στον τόπο, ε;
  – Όχι ρε, το γκυκό. Την ώρα που το έτρωγα !

 154. Πάνος με πεζά said

  Έτσι, έτσι, Αύγουστος, τα δάχτυλα σιγά-σιγά παραλύουν και βγάζουν ορθογραφικά..

 155. sarant said

  148 Ε ναι. πάρεργο

  150 Και δεν είναι φτιαχτό, ε;

 156. georgeilio said

  Καλημερίζω την παρέα των ανίδεων του «παιγνίου των θρόνων» και ζητώ να γίνω μέλος, καθώς πληρώ όλες τις προϋποθέσεις.

 157. cronopiusa said

 158. Γς said

  ΣΚΑΪ τώρα
  Σε μια εκπομπή ενός ανυπόφορου παρουσιαστή

  -Ηρθαμε εδώ για να αλιεύσουμε. Για να ψαρέψουμε δηλαδή

 159. Γς said

  Η Iskra και ο server της.
  Που αλλού;
  Στή Β. Κορέα

 160. Γιάννης Ιατρού said

  @159 Γς

 161. RaspK said

  Γκέιμ οβ θρόουνς, βεβαίως (το τελικό ef στο «of» λειτουργεί περίπου σαν το ύψιλον στα «αυ/ευ» πριν από φωνήεν, γίνεται /v/).

  Βέβαια, ξεκίνησε ως σειρά βιβλίων, η οποία λέγεται «A Song of Ice and Fire.» «A Game of Thrones» είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου, όσο περίεργο κι αν φαίνεται. Παρομοίως, έχουν βγει και παιχνίδια πλέον, τα οποία, φυσικά, δανείζονται πολλά από την τηλεοπτική σειρά και, όπως είναι φυσικό, μοιράζονται και τον ίδιο τίτλο.

 162. RaspK said

  Υ.Γ.: Ούτε κι εγώ βλέπω τη σειρά, παρεμπιπτόντως.

 163. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  161 Είχαν κάνει επιτυχία (όχι συγκρίσιμη φυσικά) τα βιβλία;

  156 Α, είμαστε πολλοί, θα κάνουμε σύνδεσμο 🙂

 164. Μαρία said

  163
  https://en.wikipedia.org/wiki/George_R._R._Martin

 165. sarant said

  Μερσί, συμπαθέστατος 🙂

 166. 165

  Συμπαθέστατος στην όψη αλλά και μεγάλος σπλαττεράς!

 167. RaspK said

  Υ.Υ.Γ.: Και μιας και τέθηκε το θέμα ηλικίας και σπουδών: 31 και κάτι (πολλά ανέκδοτα ξεκινούν κάπως έτσι…), απόφοιτος μόλις, αλλά όντως όχι ανθρωπιστικών σπουδών (BS).

 168. RaspK said

  163.: Ναι, τα βιβλία είχαν κάνει αρκετή επιτυχία, αλλά μάλλον ιδιαίτερα συγκρατημένη σε πεπερασμένο κοινό, μιλάμε για γνήσια περίπτωση «σκοτεινής φαντασίας» (αν θεωρείται δόκιμος όρος για απόδοση του dark fantasy), δεδομένου το ότι δε χαρίζει, όχι κάστανο, ούτε… κόκκο σινάπεως! Μάλιστα έχει ενδιαφέρον το ότι είναι αρκετά παλιά ως σειρά, μιας και θυμάμαι την εποχή που πρωτοκυκλοφορούσαν τα πρώτα βιβλία και οι φίλοι μου (ανήκα δυναμικά σε κοινότητα που πραγματεύεται έργα φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας) που είχαν συναρπαστεί με το πρώτο βιβλίο έλεγαν σε όλους να την τσεκάρουν. Φυσικά, η διάδοση του έργου μέσω της τηλεόρασης ξεπέρασε τα επίπεδα της προτίμησης μεταξύ των αναγνωστών.

  Κι ένα κλασικό ανέκδοτο στον κλάδο, μιας και ο Μάρτιν είναι γνωστός για την… αρχαιολατρεία του σε θέματα τεχνολογίας:
  Q: «Why doesn’t Martin use Twitter?»
  A: «Because he’s killed all 140 characters.»

 169. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το ιδανικό ζητούμενο από έναν σπλατερά είναι να δει να τερματίζεται η φαντασία στο σενάριο ή η απόδοση τεχνικά της φρίκης; Περιέργεια ή «απόλαυση» το διάβασμα και η θέαση αυτού του είδους;

  Γιατί αυτός που συναρπάζει λέγεται συναρπαστικός και όχι συναρπαχτικός;

 170. sarant said

  168 τέλος: Μ’ άρεσε αυτό!

 171. Συμβαίνουν και εις τα CNN

 172. Γς said

  160:

  Την πατησα.

  Δεν ήξερα ότι αυτό «Το Κουλούρι» είναι τρολοσάιτ 😦

 173. Γιάννης Ιατρού said

  @172 Καλημέρα Γς,
  Εδώ την έχουν πατήσει εγνωσμένης αξίας και φήμης ιστολόγια, ΜΜΕ (Α) κλπ. Βλ. και https://sarantakos.wordpress.com/2013/06/28/kkeonion/ 3η παράγραφος στο κύριο άρθρο 🙂

 174. sarant said

  172-173 Σοβαρά δεν το ήξερες;! Πολλές φορές το έχουμε γράψει -απρόσεχτος!

 175. Γς said

  Μετεξεταστέος

 176. sarant said

  171 Τώρα το είδα αυτό, με τον αδελφό τού Σέσιλ που έγινε κι αυτός λιοντάρι!

 177. Ας έλεγε τουλάχιστον «who, despite his name, is also a male lion»! (Να βγάλεις Ιεριχώ το λιοντάρι σου, il faut le faire… Αραγε το ζαλίσανε με σαλπίσματα πριν το σκοτώσουν;)

 178. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Μήπως θέλανε να γράψουνε (δηκτικά ,αν όχι και δεικτικά…) «Jericho, who is also a lion(and not a city!)» ;

 179. Πέπε said

  @169:
  > > Γιατί αυτός που συναρπάζει λέγεται συναρπαστικός και όχι συναρπαχτικός;

  Γιατί ο αόριστος είναι συνήρπασα, όχι συνήρπαξα. Οπότε τελικά το ερώτημα είναι, γιατί «ήρπασα» αφού εχουμε την αρπαγή και την αρπάγη, τον άρπαγα και τον αρπακτικό;

  Αυτό δεν το ξέρω. Να ρωτήσουμε τον Σμερδαλέο.

 180. sarant said

  178 Μπορεί, αλλά και πάλι… 🙂

 181. […] Το σημερινό άρθρο αποτελεί παραφωνία, από μια άποψη: ενώ τα μεζεδάκια έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια να δημοσιεύονται κάθε Σάββατο, σήμερα τα δημοσιεύουμε Παρασκευή, μία μέρα νωρίτερα. Ωστόσο, επει…  […]

 182. vikar said

  Ράσπ, παλιέ συμφορουμίτη, εξαιρετικό το ανεκδοτάκι για τον Μάρτιν!…

  (Και κάτσε, τί εννοείτε «δέν βλέπετε γκέιμ οβ θρόουνς»;… Και τί βλέπετε, ε ι δ ή σ ε ι ς ;…)

 183. Aghapi D said

  Τώρα το βρήκα το άρθρο, ή τώρα το θυμήθηκα

  «Και ακόμα περισσότερο με παραξένεψε ένα σχόλιο επισκέπτη της σελίδας, που επισημαίνει μεν, και σωστά, ότι το επίπεδο των τιμών είναι διαφορετικό στη Γαλλία απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη ισχυρίζεται ότι αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2014 τρία κιλά ντομάτες στην Αθήνα και έδωσε 1 ευρώ. Αλλά βέβαια, όσοι επισκέπτονται εξωτικά μέρη συνηθίζεται να διηγούνται υπερβολές για τις περιπέτειές τους…»

  Και όμως στη Ζήνωνος αγοράζω από πλανόδιους τρία και τέσσερα κιλά ντομάτες με 1 ως 2 ευρώ
  Τις ξεδιαλέγω στην κουζίνα μου – δέν είναι όλες άψογες – και φτιάχνω σάλτσα που κρατώ στην κατάψυξη για μήνες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: