Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια τεταρταυγουστιανή απρέπεια

Posted by sarant στο 4 Αυγούστου, 2015


Σαν σήμερα πριν από 79 χρόνια, το 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς κήρυξε τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, μιαν αποφράδα επέτειο στην οποία το ιστολόγιο έχει αφιερώσει παλιότερα ένα άρθρο με θέμα τους κρυφούς ή φανερούς σατιρικούς στίχους εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος. Το σημερινό άρθρο εξετάζει μιαν άλλη πτυχή, την πατρότητα του «ύμνου» της 4ης Αυγούστου, ένα θέμα που κατά σύμπτωση το θίξαμε προχτές, στα σχόλια του Μηνολογίου. Δεν κομίζω κάτι νέο ή που να μην υπάρχει στο Διαδίκτυο, αλλά ίσως να μην έχετε υπόψη σας πώς έχει το θέμα.

Βέβαια, στις μέρες μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια εργώδη προσπάθεια ξεπλύματος και αποκατάστασης της δικτατορίας του Μεταξά, όχι μόνο από τους υπόδικους νεοναζιστές και από αναθεωρητές ιστορικούς αλλά και συγκροτήματα τύπου όπως η Καθημερινή, η οποία τόλμησε να συμπεριλάβει τον τριπίθαμο δικτάτορα ανάμεσα στους μεγάλους Έλληνες όλων των εποχών, πλάι σε αναστήματα όπως ο Αριστοτέλης -είναι λογικό στην εποχή της κρίσης ο Μεταξάς να ασκεί γοητεία σε όσους θεωρούν εμπόδιο ή περιττή πολυτέλεια ή έστω «ασύμβατη με τις αγορές» την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο Μεταξάς, θυμίζω, που όποτε εκτέθηκε στη λαϊκή ψήφο βγήκε μαυρισμένος συγκεντρώνοντας μονοψήφια ποσοστά. Αλλά ας είναι.

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;» Το ερώτημα έχει γίνει παροιμιώδες και έχει συνδεθεί για πάντα με τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, αφού αποτελεί τον πρώτο στίχο του Ύμνου της 4ης Αυγούστου που μπορείτε να τον ακούσετε εδώ μελοποιημένον με πολλά κλαπατσίμπαλα από τον αρχιμουσικό των Ενόπλων Δυνάμεων Γεράσιμο Φρεν (όπως λέει η Βικιπαίδεια).

Η μελοποίηση έχει γίνει στην πρώτη από τις τρεις στροφές του ποιήματος. Ας δούμε ολόκληρο το ποίημα:

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα,
γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι γιατί φέγγει έτσι η μέρα;
Γιατί σαν αυτή, παιδί μου, την ημέρα τη χρυσή
που τη χαίρεσαι και συ
στέρεψε το μαύρο δάκρυ
κλείσανε πολλές πληγές,
αψηλώσανε τα στάχυα
κι ένα γύρω όλα τα βράχια
εγινήκαν ανθοβούνια και χρυσοπηγές. 

Μιαν ημέρα σαν ετούτη
την ολόφωτη κι ωραία
ξεδιπλώθηκε και πάλι η γαλάζια μας Σημαία
που ‘χει τ’ ουρανού το χρώμα
και σκεπάζει τ’ άγιο χώμα
που ελεύθερος πατάς.
Κι έτσι με χαρά κι ελπίδα
για μιαν ένδοξη Πατρίδα
η Σημαία κυματίζει μ’ ένα Ταν ή επί Τας!

Μια ημέρα σαν και τούτη,
που χτυπάνε οι καμπάνες,
που την τραγουδούν οι νέες και δοξολογούν οι μάνες,
έγινε σαν πρώτα πάλι, η πατρίδα μας μεγάλη,
δοξασμένη κι ισχυρή.
Κι έτσι σαν την αντικρίζεις,
έτσι πάλι τη γνωρίζεις,
τη γνωρίζεις «απ’ την κόψη του σπαθιού την τρομερή».

Στιχουργός του «ύμνου» θεωρείται ευρέως ο Τίμος Μωραϊτίνης (1875-1952), δημοφιλέστατος επί δεκαετίες δημοσιογράφος, ευθυμογράφος, αθηναιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, μια από τις μεγάλες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

4augΕδώ και αρκετά χρόνια, ο Γιώργος Μωραϊτίνης, γιος του Τίμου, επίσης δημοσιογράφος, έχει αποδυθεί σε έναν επίμονο αγώνα για να ξεπλύνει από τη μνήμη του πατέρα του την κηλίδα της εξύμνησης του δικτατορικού καθεστώτος -και σε αυτό πήρε τη σκυτάλη από τη μητέρα του, τη Μαρία. Το 2010 ο Γ. Μωραϊτίνης κυκλοφόρησε σε ιδιωτική έκδοση ένα λιγοσέλιδο φυλλάδιο με τίτλο «Η ‘απρέπεια’ της 4ης Αυγούστου απέναντι στον Τίμο Μωραϊτίνη», που το διανέμει σε κάθε ενδιαφερόμενο (κι έτσι το έχω κι εγώ) ενώ έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε εφημερίδες και άλλα έντυπα -μία από αυτές βλέπετε εδώ, στην οποία συνοψίζει τα επιχειρήματά του.

Σύμφωνα με τον Μωραϊτίνη υιό, ο αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας «Διαδοσίας», οργάνου του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, ζήτησε από τον Μωραϊτίνη την άδεια να δημοσιεύσει στην εφημερίδα του ένα παλιό ποίημά του, γραμμένο για την 25η Μαρτίου. Ο Μωραϊτίνης δεν το θυμόταν καλά, αλλά έδωσε την άδεια -και ο Διαδοσίας δημοσίευσε το ποίημα (παραλείποντας τη μεσαία στροφή) όπως βλέπετε στη φωτογραφία, στο 6ο φύλλο της εφημερίδας, με τον τίτλο 4η Αυγούστου και την υπογραφή Αττικός, που ήταν ένα από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσε ο Τίμος Μωραϊτίνης. Σε μεταγενέστερες δημοσιεύσεις συμπεριλήφθηκε και η μεσαία στροφή και δηλώθηκε ρητά το πραγματικό όνομα του ποιητή (για παράδειγμα, στο Αναγνωστικό της 6ης τάξης του 1939, που μπορείτε να το δείτε εδώ (στις σελ. 83-84)).

Ο Μωραϊτίνης υιός δεν είναι κατηγορηματικός ότι το ποίημα είναι του πατέρα του, αλλά δεν το αποκλείει. Παρόλο που η Μαρία Μωραϊτίνη έχει εκδώσει σε εφτά τόμους τα Άπαντα του συζύγου της, ασφαλώς με τα μέσα της εποχής ήταν αδύνατο να βρεθούν και να καταγραφούν όλα τα στιχουργήματα που ο Μωραϊτίνης σκόρπαγε σωρηδόν σε κάθε λογής έντυπα ιδίως στα νεανικά του χρόνια. Όμως η πλευρά Μωραϊτίνη δεν κατηγορεί το τεταρταυγουστιανό καθεστώς ότι χάλκευσε το ποίημα, αλλά ότι πήρε ένα ποίημα γραμμένο για την 25η Μαρτίου (για πανεθνικό σκοπό) και το μετέτρεψε σε ύμνο του δικτατορικού καθεστώτος της, χωρίς την άδεια του ποιητή και ενάντια στη θέλησή του. Ο Μωραϊτίνης, τονίζει ο γιος του, απέφευγε να εκφράζει πολιτικές απόψεις και κομματικές προτιμήσεις, κατάφερε να περάσει τον εθνικό διχασμό χωρίς να ταχθεί με τη μία ή την άλλη μερίδα, προτιμούσε να μένει «αθηναιολάτρης, τροβαδούρος της ζωής, του έρωτα και των λουλουδιών» (βέβαια, κάποιοι υποστηρίζουν ότι και αυτή η στάση πολιτική είναι, αλλά ας μην το ανοίξουμε τώρα αυτό).

Έχει κάποια αδύνατα σημεία η επιχειρηματολογία του Γιώργου Μωραϊτίνη. Για παράδειγμα, προσπερνάει στα γρήγορα το γεγονός ότι ο πατέρας του έγινε μέσα στη δικτατορία του Μεταξά πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών -αν και αυτό δεν συνεπάγεται ότι ήταν οπαδός του καθεστώτος αλλά μάλλον ότι δεν ήταν αντίθετος με αυτό. Επίσης, χαρακτηρίζει «όργανο της 4ης Αυγούστου» την εφημερίδα Διαδοσίας, ενώ, από το μοναδικό φύλλο της που μπόρεσα να βρω (το πρώτο) μου φαίνεται πως είναι ένα απλό σατιρικό έντυπο, φυσικά όχι εχθρικό προς το καθεστώς. (Για να διαμορφώσετε άποψη, ιδού η πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου του Διαδοσία, που κυκλοφορούσε με τον υπότιτλο: Όργανο των απανταχού καλώς πληροφορημένων). Επειδή όμως και σε άλλες πηγές έχω δει να χαρακτηρίζεται «φιλοφασιστικό» έντυπο ο Διαδοσίας, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο ότι στα επόμενα φύλλα άλλαξε ρότα.

Παρά τα αδύνατα σημεία, ο Μωραϊτίνης υιός έχει ατράνταχτο δίκιο όταν τονίζει ότι το στιχούργημα δεν είναι γραμμένο για τη δικτατορία του Μεταξά. Η «μέρα η μεγάλη» που κάνει τον κόσμο «να χαίρεται και να χαμογελά» δεν μπορεί να είναι μέρα του Αυγούστου, διότι τον Αύγουστο δεν αψηλώνουν τα στάχυα ούτε λουλουδιάζουν τα βράχια. Αυτά γίνονται την άνοιξη, ας πούμε τον Μάρτη. Και βέβαια οι τελευταίοι στίχοι δείχνουν ολοκάθαρα ότι το δοξαστικό ποίημα έχει γραφτεί ειδικά και αποκλειστικά για την 25η Μαρτίου.

Δεν μπορούμε βέβαια να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε, αν δηλαδή ο Μωραϊτίνης όντως εξαπατήθηκε από τους ανθρώπους του καθεστώτος και παρουσιάστηκε να έχει γράψει έναν ύμνο που τον είχε γράψει για άλλην ευκαιρία. Θα μπορούσε να του έχουν ζητήσει ένα ποίημα «για την περίσταση» κι αυτός για να βγάλει την υποχρέωση να έβγαλε από το συρτάρι του το νεανικό του ποίημα το γραμμένο για την 25η Μαρτίου και να τους το έδωσε. Αλλά δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που να στηρίζει αυτή την εικασία.

Το ποίημα δημοσιεύτηκε στο 6ο φύλλο του Διαδοσία, κι επειδή ξέρουμε πως το πρώτο φύλλο βγήκε στις 10 Μαρτίου και πως η εφημερίδα ήταν 15θήμερη το 6ο φύλλο αντιστοιχεί στις 25 Μαΐου -αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η εφημερίδα να είχε κενά στην έκδοσή της κι έτσι το 6ο φύλλο να συνέπεσε με την επέτειο της δικτατορίας στις αρχές Αυγούστου -ο Γιώργος Μωραϊτίνης δεν δίνει περιέργως τα στοιχεία δημοσίευσης του ποιήματος (δηλαδή πότε βγήκε το 6ο φύλλο του Διαδοσία).

Το γεγονός είναι ότι μετά την πτώση της δικτατορίας ο Μωραϊτίνης ο ίδιος δεν αποποιήθηκε την πατρότητα του ποιήματος, αλλά επειδή τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ ταραγμένα το επιχείρημα αυτό δεν είναι καθοριστικό.

Ανακεφαλαιώνοντας, προσωπικά πιστεύω ότι το «Γιατί χαίρεται ο κόσμος» είναι ολοφάνερα γραμμένο για την 25η Μαρτίου και, αφού δεν έχω άλλα στοιχεία, δέχομαι το ευεργέτημα της αμφιβολίας -δηλαδή δέχομαι την εκδοχή της οικογένειας Μωραϊτίνη, ότι ο ποιητής εξαπατήθηκε από τους ανθρώπους του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου (που έχει γράψει και ο Σεφέρης τι λογής κουμάσια ήταν), ότι έδωσε άδεια να δημοσιευτεί ένα παλιό ποίημά του για την 25η Μαρτίου χωρίς να του έχουν πει πού θα το χρησιμοποιούσαν.

Όπως και να έχει το πράγμα, εκείνο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας είναι η πολύχρονη και ακατάπαυστη προσπάθεια της Μαρίας και του Γιώργου Μωραϊτίνη να ξεπλύνουν το μεταξικό άγος από το όνομα του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα. Κι αυτό έχει ασφαλώς και μιαν αυτόνομη σημασία.

 

 

147 Σχόλια προς “Μια τεταρταυγουστιανή απρέπεια”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Μπράβο του Γιώργου Μωραϊτίνη που προσπαθεί να αποκαταστήση το όνομα του πατρός του Τίμου [και ΤίμΙου] Μωραϊτίνη.
  Δικτακτορίες
  Και θυμήθηκα τον Διευθυντή της Σχολής [μαθητείας του ΟΑΕΔ] που μας είπε ότι δεν θα κάνουμε μάθημα την επέτειο της εθνοσωτηρίου αλλά μια μικρογιορτή που κάποιος πρέπει να εκφωνήσει και το σχεικό λόγο.

  -Και τώρα τι κάνουμε Γιάννη;
  Μου έλεγε στο γραφείο του μετά από λίγο, όαν μπήκε ο φιλόλογος-θεολόγος και σεμνά ζήτησε να μάθει αν μπορούσε να ήταν αυτός που θα…

  Δεν το πίστευε ο φίλος μου ο διευθυντής και αμέσως δέχτηκε μετά χαράς, παρόλο που του έκανα νόημα να κάνει και λίγο τον δύσκολο.

 2. cronopiusa said

  Madrid July 1936, Ernst Busch & voices + orchestra – rare unknown version

  ¡¡ YA HEMOS PASAO !!

  Ugo Tognazzi – Il Federale – di Luciano Salce (1961)[film completo ITA]

  Καλή σας μέρα

  no pasarán!!

 3. Γς said

  2:

  4 Αυγούστου 1936.

  Κι ήταν Κρόνη μόνο 2 βδομάδες που είχε αρχίσει ο εμφύλιος στηνν Ισπανία.

 4. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καλημέρα.
  Και οι χρυσοπηγές του τελευταίου στίχου της πρώτης στροφής παραπέμπουν στην Παναγία.

 5. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4: Καλά λες Γρηγόρη!

 6. cronopiusa said

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Αρχές δεκαετίας του ΄60.Στους τοίχους της τάξης εκτός από τα κλασικά πορτρέτα των πρωταγωνιστών του ΄21 φιγουράριζε και αυτό του Μεταξά. Εκλεκτικές συγγένειες της τότε κυβέρνησης με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου!
  Πάντως τον ύμνο της 4ης Αυγούστου δεν τον μαθαίνανε…:)

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Μέχρι την 4η Αυγούστου την Ιστορία μπορώ και την διαβάζω με μια σχετική… αποϊδελογικοποίηση. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα…

 9. cronopiusa said

 10. cronopiusa said

 11. Γς said

  7:
  Θυμάμαι ότι η περίοδος αυτή [της δικτατορίας του Μεταξά] δεν πολυσυζητείτο στις αρχές της δεκαετίας του 50.
  Ματαίως ο μικρός Γς ξεφύλλιζε την εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου. Υπήρχε κάποιο κενό. Η’ κάνω λάθος;

 12. atheofobos said

  Διαβάζοντας το φύλλο του Διαδοσία αυτό που διαπιστώνει κανείς ότι όλα τα κείμενα και τα σκίτσα είναι ανυπόγραφα προφανώς γιατί όσοι τα έγραφαν η τα σκιτσάριζαν δεν θα ήθελαν πιθανώς να εκτεθούν ως οπαδοί της δικτατορίας, αλλά από την άλλη μεριά έπρεπε και να ζήσουν από την μόνη δουλειά που ήξεραν. Θυμάμαι την εντύπωση που μου είχε κάνει όταν έμαθα ότι ο Μπάμπης Κλάρας που έγραφε στην ακροδεξιά Βραδυνή ήταν ο αδελφός του Άρη.

  1
  Έχει μείνει στην ιστορία η διαταγή που είχε σταλεί επί 4ης Αυγούστου.
  «Εντέλλεστε όπως οργανώσετε αυθόρμητον λαϊκήν συγκέντρωσιν.»
  Παρόμοιου τύπου διαταγή είχε έρθει στα αγροτικά ιατρεία ώστε ο γιατρός να αναπτύξει στους κατοίκους την σημασία της 21ης Απριλίου.
  Έτσι και η γιατρός μιας και μαζεύτηκε το χωριό βρήκε την ευκαιρία να τους αναπτύξει την σημασία και την αξία των εμβολιασμών!

 13. sarant said

  7: Ωστε επί ΕΡΕ υπήρχε ο Μεταξάς στις αίθουσες; Ενδιαφέρον.

 14. Πέπε said

  > > Το ποίημα δημοσιεύτηκε στο 6ο φύλλο του Διαδοσία, κι επειδή ξέρουμε πως το πρώτο φύλλο βγήκε στις 10 Μαρτίου και πως η εφημερίδα ήταν 15θήμερη το 6ο φύλλο αντιστοιχεί στις 25 Μαΐου

  ;;;
  25 Μαρτίου θα έπρεπε να βγει το δεύτερο φύλλο, όχι το έκτο. Αν ισχύει το φ1=10/3, το έκτο θα πρέπει κανονικά να έχει βγει 25 Ιουλίου (που με μια μικροκαθυστέρηση γίνεται 4 Αυγούστου). Αν πάλι ισχύει το φ6=25/3, θα πρέπει το φ1 να είχε βγει 10 Ιανουαρίου.

  Τι μου διαφεύγει;

 15. giorgos said

  Η πατρότητα τού «ύμνου» μπορεί νά ανήκει στόν οποιονδήποτε , άκόμα καί στόν Ν.Βρεττάκο .
  http://vivliothekarios.blogspot.gr/2014/04/4.html

 16. Πάνος με πεζά said

  Στα περισσότερα σχολιαστικά sites, να ξέρετε, δεν αφήνει να επισυνάπτεις πάνω από 3 γιουτιουμπάκια σε ένα σχόλιο. Κάποιοι βλέπω, βρήκανε πιπέρι, βάλαν και στα λάχανα…
  Μετά θα φωνάζει ο σχολιάζων ντουνιάς, που με το κινητό του από την ξαπλώστρα θα ψάχει μεγάβυτα…

  Καλημέρες !

 17. sarant said

  16: Να το βάλουμε κανόνα; Και τα άλλα βάζετέ τα σε λινκ.

  14: Πέπε, το πρώτο φύλλο βγήκε οπωσδήποτε στις 10/3. Άρα το δεύτεορ στις 25/3, το τρίτο στις 10/4 … το έκτο στις 25/5, αν δεχτούμε κανονική 15θήμερη έκδοση. Όχι 25/7.

 18. Πέπε said

  Μια πρώτη ματιά στο λινκ με το φ1 του Διαδοσία με αφήνει με αρκετές απορίες.

  Πρώτον, ενώ πράγματι λέει ξεκάθαρα «φύλλο 1», ωστόσο αναφέρεται στο …παρελθόν του Διαδοσία: Εντούτοις η περίεργος αύτη κυβέρνησις μας κατηγορεί ότι θέτομεν εις κυκλοφορίαν ασυστάτους διαδόσεις… (στο άρθρο «Υπόμνημα…») / Φρούτον γνωστόν της εποχής είν’ ο Διαδοσίας (στο έμμετρο «Διαδόσεις, διαδόσεις».

  Δεύτερον, δεν μπορώ να πω ότι μοιάζει φιλοδικτατορικό. Μπορεί να μη λέει «Έξω οι φασίστες κι οι καταπιεστές», αλλά πετάει σποντούλες, δε λιβανίζει απροκάλυπτα.

 19. Πέπε said

  @17β:

  Ναι μωρέ! Άλλο ο Μάρτιος, άλλο ο Μάιος!

  Ευτυχώς που πρόλαβα να ρωτήσω τι μου διαφεύγει (αυτό ακριβώς παραπάνω μού διέφευγε).

  Τώρα στις διακοπές, τέτοια ώρα είμαι ακόμα στα μισά του πρώτου καφέ…

 20. Οπότε, ας συμπληρώσουμε το παρόν άρθρο αναζητώντας την πατρότητα του δημοφιλούς επιθεωρησιακού:

  Με δίχως παρεξήγηση
  κι έτσι, προς χάριν γούστου,
  χέζω τον Γιάννη Μεταξά
  και την 4η Αυγούστου

  Λέγεται πως το πρωτοείπε ο Πωλ Νορ και πως άρεσε στο κοινό, οπότε το ζητούσε ξανά και ξανά, φωνάζοντας «Πέστο, πέστο!».. Κι ο καλλιτέχνης στωικά συμμορφωνοταν «Θα το πω, κι ας την πιώ!». Μετά τα χειροκροτήματα έρχονταν οι πολιτσμάνοι για το ρετσινόλαδο…

 21. Ηλεφούφουτος said

  Δεν χρησιμοποιώ κινητό αλλά κάποια άρθρα είναι σχεδόν αδύνατο να τα ανοίξω απ τα πολλά γιουτουμπάκια, κι ας μην είχε βάλει ο σχολιαστής από τρία σε κάθε σχόλιο αλλά μόνο ένα. Νομίζω ότι το όριο των τριών ανά σχόλιο δε θα έλυνε πολλά προβλήματα.
  Ο κανόνας θα έπρεπε να είναι να μπαίνουν σε λινκ.

  18 Λιβανίζει αλλά διά της πλαγίας. Οι φαινομενικές μπηχτές στην κυβέρνηση είναι υπονομευμένες, αφού ουσιαστικά την κατηγορούν ότι δεν αφήνει τον κόσμο ελεύθερο να κλέβει.
  Σαν τους μνημονιακούς αρθρογράφους που και καλά έκραζαν την τρόικα με το σύνθημα «Φέρε τώρα πίσω την καγιέν/ Όλι Ρεν, Όλι Ρεν»

 22. Πέπε said

  Ηλεφούφουτε, ευχαριστώ για το χτεσινό!

  Να πω και κάτι άσχετο, αλλά μιας και λεξιλογούμε… Το περίφημο νησάκι των Διαποντίων όπου έκανε διακοπές ο Τσίπρας δε λέγεται Ερεικούσα, όπως διαβάζουμε πολλαχού, αλλά Ερείκουσα. (Τα άλλα δύο Διαπόντια είναι οι Οθωνοί και το Μαθράκι. Και τα τρία μαζί, και κυρίως οι Οθωνοί, αποτελούν τη ΒΔ εσχατιά της Ελλάδας και συνήθως είναι εκτός χαρτών.)

 23. Παναγιώτης Κ. said

  @20. «Θα το πω και ας το πιω κι ας το ρίξουν στο λαιμό
  ήρθε το…μετάξι πάει το ψωμί δεκάξι και το λάδι θα πετάξει»
  Τα γράφω όπως μου εντυπώθηκαν μέσα από τις αφηγήσεις της μάνας μου.

 24. Παναγιώτης Κ. said

  @17.(Sarant) Το ρώτησες, το εγκρίναμε κάντο. Προσωπικά, δεν αντιμετώπισα πρόβλημα γιατί πάντα ή σχεδόν πάντα χρησιμοποιώ λάπτοπ. Αλλά και ένα τάμπλετ που χρησιμοποιώ στην παραλία απλώς δεν τα εμφανίζει.

 25. sarant said

  Θα το πω κι ας το πιω, το είπε (και το ήπιε) ο Πέτρος Κυριακός.

  21β Ναι, κάπως έτσι.

 26. […] https://sarantakos.wordpress.com/2015/08/04/moraitinis/ […]

 27. Γς said

  22:

  Ερείκουσα, Οθωνοί, Μαθράκι. Και πενήντα χιλιόμετρα πιο πάνω η χαμένη αδελφούλα τους. Η Σάσων

 28. sarant said

  Η Σάσων που απέχει 70 χλμ από τους Οθωνούς και 7-8 χλμ από την Αλβανία.

 29. NM said

  Γς θα σε μαλώσω!
  Αναφέρεις μόνο τη Σάσωνα και ξεχνας κοτζαμ Μεγάλη Ελλάδα και Σικελία. Να μην πω και τη Ραβένα με τα ωραία τα ψηφιδωτά της

 30. Γς said

  29:

  Εγώ;

  Τη Ραβένα ιδικά…

 31. Γς said

  ειδικά

  [δεν πατήθηκε αρκούντως το εψιλον

 32. 7, Παναγιώτης Κ. said: «Αρχές δεκαετίας του ΄60.Στους τοίχους της τάξης εκτός από τα κλασικά πορτρέτα των πρωταγωνιστών του ΄21 φιγουράριζε και αυτό του Μεταξά. Εκλεκτικές συγγένειες της τότε κυβέρνησης με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου»!
  και 13, sarant ανεφώνησε: «Ωστε επί ΕΡΕ υπήρχε ο Μεταξάς στις αίθουσες; Ενδιαφέρον».

  Ενδιαφέρουσα είναι η …αμνησία (ή …κακομνησία) του 7. Πρόκειται για αποκύημα φαντασίας.
  Σε ότι αφορά τον Μεταξά, αξιοσημείωτα είναι δύο πράγματα:
  1) Ο Μεταξάς ανέλαβε τα ηνία της χώρας με τις ευλογίες ολοκλήρου σχεδόν του τότε πολιτικού κόσμου. Νόμιζαν ότι έτσι έσκαβαν τον λάκκο του ΚΚΕ, αλλά τελικά ο κοντός τους μπουζούριασε όλους! (Όπως ο νυν Τσίπρας που έχρισε Προεδρίνα τη Ζωίτσα για να σνομπάρει τους αντιπάλους του αλλά τώρα την βρίσκει μπροστά του).
  2) Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να επισκιάσει τον στρατιωτικό Μεταξά που ήταν ένας από τους ικανώτερους του νεώτερου ελληνισμού (όσο για το ΟΧΙ που το …εκφώνησε αλλά δεν το είπε, δεκτές όλες οι …μικροπρέπειες).

 33. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μέρες του ΄36

  Συμπλήρωναν δίπλα μου απ΄ το τηλέφωνο στοιχεία ταυτότητας κάποιου που ο τηλεφωνών τα επαναλάμβανε για επιβεβαίωση.Λέει λοιπόν(αφού επανέλαβε ένα επίθετο και το σημείωσε), το μικρό σου όνομα; -Μεταξάς ,το γράφει κι αυτό, και συνέχισε -το πατρώνυμο; κλπ…
  Μα Μεταξάς μικρό όνομα; και δη ακόμη; Πρέπει να ήταν όνομα για κάποιο μαστόρι ,άρα νέον ή σχετικά νέον άνθρωπο.
  Εν τω μεταξύ προσκλεκλημένος ο Βρούτσης στο ράδιο Ρίαλ ως πρώην υπ.εργασίας, ξεκινά λέγοντας χρόνια πολλά κι αλαφιάστηκαν πολλοί μέχρι να εξηγήσει η δημοσιογράφος ότι στις Κυκλάδες,απ όπου είναι, συνηθίζεται να λέγεται από την πρώτη μέρα του Αυγούστου μέχρι της Παναγίας.Και μια γλωσσική λεπτομέρεια : δυο φορές που του προέκυψε, είπε ξεκάθαρα «κουαρτρέτο».

 34. kikh said

  «Στον δρόμο που πηγαίναμε,
  μού λέει διψώ…
  Κιεγώ διψώ!
  Και πήραμε τον δρόμο για την κρήνη…»
  Μ+Κ

 35. Πάνος με πεζά said

  @ 30 : Ένα ντε ! Τη Ραβένα !

 36. Πάνος με πεζά said

  Τη Ραβένα;

 37. Πέπε said

  33: Μεταξία πάντως είναι σχετικά συνηθισμένο. Μπορεί τοπικά να συνηθίζεται κάπου και το αρσενικό. Δεν πιστεύω να είναι από τον Ι. Μεταξά, σήμερα πια…

 38. sarant said

  33 Αυτό με τα χρόνια πολλά του Βρ. δεν το ήξερα.

 39. Πάνος με πεζά said

  Ποιά Μεταξία συνδέεται με πασίγνωστο λαϊκό τραγουδιστή; Άντε, εκλιπόντα… (αίνιγμα αντίστοιχο του «Γεσθημανή»…)

 40. spiral architect said

  @16, 17: Ναι ρε παιδιά, αμάν με τα ατόφια γιουτιούμπια, διαβάζω τις τελευταίες μέρες από κινητό με 32άρα (!) ενσωματωμένη μνήμη και όλο μου κρασάρει ο CM! 👿

 41. spiral architect said

  Καλημέρα είπα; δεν είπα. Καλημέρα λοιπόν!
  (με βάρεσε ο ήλιος 3-4 μέρες)

 42. spiral architect said

  Και ας μην ξεχνάμε ότι, η πρώτη προσπάθεια ιστορικού συμβιβασμού έγινε στην Ελλάδα 😉 και κατέληξε στην τεταρταυγουστιανή δικτατορία.

 43. sarant said

  42 Άλλου είδους αναθεώρηση της ιστορίας αυτή! Το σύμφωνο Σοφ-Σκλ, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, οδήγησε στη δικτατορία; Περισσότερο ταιριάζει να πεις ότι συνέβαλε στο ΕΑΜ.

 44. Γς said

  Μεταξύ μας, ΜΕΤΑΧΑ.

  Κι ήταν κι εκείνη η διαφήμιση στην TV, που αυτός είχε ένα μπουκάλι κονιακ Μεταξά ήταν πίσω της. Συνοστισμός κι αυτή νόμιζε ότι το μπουκάλι που ακούμπαγε πάνω της [Νότιο δυτικά, στο αριστερό ημισφαίριο] ήταν … κλπ.

  Πολύ διαφήμιση λέμε 😦

 45. spiral architect said

  Μα και γω αυτό είπα: Προσπάθεια.
  (δεν εφαρμόστηκε ποτές, καταγγέλθηκε -δικαίως- μονομερώς κλπ, κλπ)

 46. Παναγιώτης Κ. said

  @30 (Γς) 🙂 🙂 🙂 αλλά για το λινκ και την… κολονοσκόπηση !!!

 47. Παναγιώτης Κ. said

  @32. Αν έχω εισπράξει… εύσημα από τους συμμαθητές μου αυτά οφείλονται στην μνήμη που διατηρώ για το τότε 🙂
  Την ίδια περίοδο ήταν αδιανόητο να μην επαινεθεί ο Μεταξάς σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.Δεν επρόκειτο για απλή αναφορά αλλά για δοξολόγημα.
  Πως συμπέρανες ότι είναι αποκύημα της φαντασίας μου;
  Παπάς από την πόλη, παπαδιά μολογάει;
  Εκείνη την εποχή είχαν συμβεί…τέρατα και σημεία που τα πληροφορηθήκαμε μετά την πτώση της δικτατορίας.
  Ο δάσκαλος αυτής της περιόδου για παράδειγμα, υπήρξε πληροφοριοδότης της ΚΥΠ.

 48. Πάνος με πεζά said

  Επειδή προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον όπως βλέπω, Μεταξία ήταν η δεύτερη σύζυγος του Γρηγόρη Μπηθικώτση, και μητέρα του ταυτόσημου Γρηγόρη Μπηθικώτση junior.
  Bέβαια, ο μακαρίτης είχε αδυναμία στα περίεργα ονόματα, αφού η πρώτη του γυναίκα λεγόταν Θεόκλεια…

 49. LandS said

  42,43,45
  Για μένα το ενδιαφέρον είναι το τέλος του άρθρου όπου τσιτάρει Μπελογιάννη που τσιτάρει Ζαχαριάδη

  Ο Νίκος Μπελογιάννης στο βιβλίο του «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά:

  «»Η μοναρχοφασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου εκφράζει τη θέληση της αστοτσιφλικάδικης πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, της μοναρχίας και του ξένου κεφαλαίου να πνίξουν τη λαϊκή θέληση που απειλούσε την κυριαρχία τους και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους» (Ν. Ζαχαριάδης). Βασική αιτία που κατάφερε να επιβληθεί η δικτατορία στάθηκε η υποστήριξη που βρήκε – ενεργητική είτε παθητική – στα αστικά κόμματα (…) Οι πολιτικοί αρχηγοί των «Φιλελευθέρων», «Προοδευτικών», «Λαϊκών», «Εργατο-αγροτικών» κλπ. κομμάτων δώσανε ψήφο ανοχής στον Μεταξά κι όταν κηρύχτηκε η δικτατορία δεν αντέδρασαν καθόλου».

 50. sarant said

  49 Και γι’ αυτό χρεοκόπησαν τα αστικά κόμματα άλλωστε. (Οι Φιλελεύθεροι επιπλέον επειδή δέχτηκαν τον βασιλιά)

 51. Παναγιώτης Κ. said

  @29 (ΝΜ). Τι σύμπτωση! Φυλλομετρούσα κάποια σχολικά βιβλία του μαθήματος της ιστορίας και μου έκαναν εντύπωση οι σχετικά εκτεταμένες αναφορές για βυζαντινά έργα τέχνης που βρίσκονται στην Ραβένα.

 52. atheofobos said

  30Γς
  Μιας και ενίοτε οι σχολιαστές λεξικολογούμε, το σωστό είναι κολοσκόπηση και όχι κολονοσκόπηση, όπως αναπτύσσεται στο ποστ μου
  Η ΚΟΛΟΣΚΟΠΗΣΗ, Ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΗΤΙΚΑΡΟΣ
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2010/06/blog-post_16.html
  και την οποία, occasione data, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους νέους της εποχής, κατά Ζαμπέτα δηλαδή στους άνω των 50.

 53. 16 Πέρα από γαϊδουριά, είναι και φλυαρία, είναι και θόρυβος. Αν δεν θέλω να διαβάσω ένα κείμενο, ακόμη και σεντόνι να είναι, πάω παρακάτω με μια κύλιση της οθόνης, χωρίς το μάτι μου να σταθεί. Αν έχεις εκατομμύρια πίξελ κατεβατά, θες δε θες, εκτίθεσαι στο θόρυβο. Γιατί όταν ο άλλος σου πετάει στα μούτρα πέντε εικόνες και τρία βίντεο, δεν μιλάει, δεν συζητάει. Επίδειξη κάνει και σαματά.

  Εν πάση περιπτώσει, προειδοποιώ και δημοσίως αυτούς που ενδιαφέρονται όσα προτείνουν, να διαβάζονται -από την αφεντιά μου, τουλάχιστον- ας μη βάζουν τίποτε ένθετο, αλλά συνδέσμους στην ίδια γραμμή (inline, που λένε). Αλλιώς δεν θα ασχοληθώ, γιατί δεν θα τα δω καν.

  Υπόθεση μερικών φίλτρων, για όποιον θέλει σε ένα ιστολόγιο για τη γλώσσα, να χρησιμοποιείται η γλώσσα ως κύριο μέσο επικοινωνίας.

 54. IP διακοπών, οπότε δούλεψε η σπαμοπαγίδα.

 55. cronopiusa said

  30
  Να κλείσω σύντομα ραντεβού για Κολονοσκόπηση;

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΣΕΚ-ΑΠ, ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 50% ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  Να κλείσεις! Να κλείσεις!…

  Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΦΑΝΕΙ ΤΟΥ ΛΩΛΟΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

  Εξ οικείων τα βέλη και εξ ιδίων τα αλλότρια
  τα γιουτυμπάκια για τους/τις ιντερναύτες που αρμενίζουν Ιταλία απ’ το διαδίκτυο http://www.orchestradiviapadova.com/
  μιας και φέτος δεν πάμε Μύκονο

  «Η ξαπλώστρα είναι από τίμιο ξύλο, η ομπρέλα είναι από ύφασμα που βρέθηκε στον τάφο του Φαραώ, και το νερό κατευθείαν από πηγή από το ιερό βουνό Σουνγκ των Σαολίν»

  entonando el mea culpa!

 56. Γς said

  52:
  Και για να’ χουμε καλό ρώτημα γιατρέ μου, μετά από πόσες κολοσκοπήσεις … διαβαίνεις το Ρουβίκωνά;

  Το πόιντ οβ νο ριτέρν [γιου νόου]

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλοκαίρι 1936
  Το καλοκαίρι εκείνο το πέρασα στο χωριό του παππού μου (από τη γενιά της μητέρας μου). Απ’ ό,τι θυμάμαι ήταν ζεστό και ξερό. Για μένα κύλησε πολύ ευτυχισμένα και έτσι μού ‘μεινε αξέχαστο, αλλά για τους μεγάλους ήταν ένα τρομερό καλοκαίρι. Στην Ισπανία είχε ξεσπάσει η ανταρσία των εθνικιστών, στην Αβησσυνία τέλειωνε ο κατακτητικός πόλεμος του Μουσολίνι, στην Κίνα άρχισε ο πόλεμος με τους Γιαπωνέζους, ο Χίτλερ φοβέριζε την Ευρώπη, στη Σοβιετική Ένωση τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Και στην Ελλάδα εκείνο το καλοκαίρι θα γινόταν δικτατορία.

 58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  55. Αυτό ,είναι παρμένο από το σύστημα υγείας των Γερμανών,μόνο που εκεί είναι λίγο αυστηρότερο.Για δυο προληπτικές εξετάσεις (η μια είναι η του εντέρου και η άλλη,νομίζω,τεστ παπ για τις γυναίκες και προστάτη για τους άνδρες) στέλνουν ατομική ειδοποίηση να προσέλθει ο ασφαλισμένος για εξέταση.Αν το παραλείψει,μένει εντελώς(όχι μόνο 50%) ακάλυπτος ασφαλιστικά αν στο μέλλον νοσήσει από τις ασθένειες αυτές.

 59. Πάνος με πεζά said

  Πανάσχετο : άκουγα το πρωί, δε θυμάμαι σε ποια χώρα, ότι για να εντοπίζονται τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, δεν υπάρχει φυσικά το κλασικό ελληνικό μπλόκο, ούτε η μέθοδος «μέσω τρακαρίσματος με άλλον».
  Τα περιπολικά της αστυνομίας έχουν ειδικά σκάνερ, που «διαβάζουν» -στο δρόμο- την οποιαδήποτε πινακίδα προπορευόμενου αυτοκινήτου θελήσει ο χειριστής, κι ελέγχεται μέσα από τη βάση δεδομένων του συνόλου των αυτοκινήτων, αν είναι ανασφάλιστο…

  Ε ναι, αυτό θα το έλεγα «διαρθρωτική αλλαγή»…Αν και, στη χώρα που τα μισά μηχανάκια κρύβουν την πινακίδα κάτω από το φτερό (αν έχουν και πινακίδα), και οι μισές Πόρσε έχουν ζελατίνα στον πίσω αριθμό, θα μας έπαιρνε πάλι λίγο χρόνο…

 60. physicist said

  #55. — Καλό θα ήταν να μην αναπαράγουμε ό,τι αρλούμπα βγει στη γύρα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αφορά θέματα Δημόσιας Υγείας.

  #58. — Το αυτό. Παράθεσε σε παρακαλώ αποδείξεις και τεκμήρια ότι κάτι τέτοιο ισχύει στη Γερμανία. Αληθές είναι ότι τα Δημόσια Ταμεία Υγείας (Gesetzliche Krankenkassen) είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στους ασφαλισμένους μια γκάμμα από προληπτικές εξετάσεις (Vosrosrgeuntersuchungen) δωρεάν. Ψέμα είναι ότι αν κάποιος τις παραλείψει δεν καλύπτεται ασφαλιστικά στο μέλλον αν αρρωστήσει από κάποια απ’ αυτές τις παθήσεις. Περισσότερες πληροφορίες στην οικεία ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας ή, λεπτομερέστερα, στη σχετική ιστοσελίδα των Δημόσιων Ταμείων Υγείας της Γερμανίας.

  Επαναλαμβάνω ότι η φερόμενη ως πρόταση του κ. Κουρουπλή είναι τερατώδης και πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για αρλούμπες. Ακόμα κι αν αληθεύει ως ιδέα, θα πέσει νομικώς με ένα απαλό φύσημα του αέρα. Τέλος, δεν ισχύει τέτοια πολιτική στην Γερμανία. Έλεος πια με τις βλακείες!

 61. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  44.Βρηκα κατι αναλογο ασπρομαυρο

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ «METAXA» (1980)

 62. physicist said

  ΥΓ. — Αυτές οι απερίγραπτες βλακείες ότι όποιος δεν κάνει πρόληψη ας πρόσεχε και να πληρώσει 50% των εξόδων αν πάθει καρκίνο, γράφτηκαν/ειπώθηκαν/εφευρέθηκαν από κάποιους ηλίθιους/γουατέβερ με βάση το πρόσχημα ότι οι Έλληνες είναι κωθώνια και δεν πάνε στην πρόληψη. Ο σύνδεσμος στην ιστοσελίδα των των Γερμανικών Δημόσιων Ταμείων Υγείας παραπάνω, δείχνει ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει κι εκεί: μόλις 50% των γυναικών και λιγότερο από το 20% των ανδρών κάνουν τα στάνταρ τεστ (Παπ, μαστογραφία, εξέταση προστάτη και ανάλυση των τιμών του PSA).

  Δεν βαριέσαι, αρκεί να γράψει κάτι η κάθε φυλλάδα που δεν έχει τι να πουλήσει αυγουστιάτικα, και ν’ αναπαραχθεί σε κλικ σε κάθε ιστότοπο της συμφοράς.

 63. Gpoint said

  Είναι δύσκολο σήμερα να κατανοήσουμε τις συνθήκες τις εποχής και να κρίνουμε σωστά και ανεξάρτητα από την πολιτική σκέψη του καθενός- που θα βρει σίγουρα τροφή και πατήματα για να υποστηρίξει την «ορθότητά» της. Το βλέπουμε εύκολα αν συζητήσουμε με νέους που δεν έζησαν την επταετία και το πολυτεχνείο πόσο επιρρεπείς είναι στις περιρρέουσες φαντασιωσεις (όντως οι φακελλωμένοι υπέφεραν στην επταετία αλλά πόσοι ήταν ; για τους υπόλοιπους πέρα έβρεχε πλην όμως όλοι αντιστασιακοί βγήκανε στο τέλος εκτός από τους δηλωμένους χουντικούς )
  Το ότι ο λαός συμμετείχε στην κηδεία του Μεταξά μπορεί να οφείλεται στην προσωπικότητά του μπορεί και στην επιλογή» καλύτερα αυτός από τον Ιταλό ή τον Γερμανό», πόλεμο είχαμε και δεν ζούσα για να ξέρω. Αλλά δεν ΄πήγε άκλαυτος σαν τους επόμενους δικτάτορες

 64. physicist said

  Άσχετο #1: Ξέρεις ότι η χώρα σου κάνει δειλά βήματα επαναφοράς στην ομαλότητα όταν στα άρθρα των εφημερίδων που περιλαμβάνουν τα αρχικά ΧΑ, αυτά σημαίνουν Χρηματιστήριο Αξιών.

  Άσχετο #2: Ποινή φυλάκισης τριών χρόνων επιβήθηκε σε ζευγάρι ση Γερμανία (μητέρα και πατριό του θύματος) που πιστεύει σε esoteric λοβοτομηλιθιότητες. Οι δύο στέρησαν από τον γιο της γυναίκας την απαραίτητη ιατρική φροντίδα για κυστική ίνωση, επιβάλλοντάς του αντίθετα γιόγκα, νηστεία και αναστοχασμό (meditation). Το παιδί σώθηκε επειδή βρήκε καταφύγιο στον πραγματικό του πατέρα.

 65. Γς said

  55:

  Κι ανάμεσα στ άλλα που υποτίθεται ότι προτείνει ο Κουρουμπλής [στο λίκνο της Κρόνης] είναι και το ειδικό προστατικό αντιγόνο PSA.

  Και κάποτε ο Γς προει σπάθησε να βρει έναν άλλον τρόπο ελέγχου του καρκίνου του προστάτη.

 66. Γς said

  έναν άλλον τρόπο ελέγχου του καρκίνου του προστάτη.

 67. sarant said

  60 και πριν: Σαν σκέψη ακούστηκε. Φυσικά η ιδέα για το πρόστιμο είναι εξωφρενική, αλλά θα ήταν ευχής έργο να καθιερωθούν 3-4 προληπτικές εξετάσεις ή ένα ετήσιο τσεκάπ που να γίνονται δωρεάν ή έστω με συμβολική συμμετοχή και να υπάρχει επίμονη υπενθύμιση από τα ταμεία υγείας, στα ορια της όχλησης.

 68. atheofobos said

  60
  Δεν υπάρχει πουθενά σε πολιτισμένη χώρα σύστημα υποχρεωτικού ελέγχου για νοσήματα που αν δεν υποβληθείς σε αυτόν θα επιβαρύνεσαι με το κόστος της νοσηλείας σου εάν νοσήσεις.
  Είναι τελείως διαφορετικό αν ένα οργανωμένο σύστημα υγείας ειδοποιεί ενημερωτικά τους πολίτες ότι πρέπει να υποβληθούν σε κάποιο προληπτικό έλεγχο, από το να είναι αυτός υποχρεωτικός.
  Από πολλά χρόνια είναι γνωστό από σχετικές μελέτες ότι ακόμα και με συχνές υπενθυμίσεις πχ για Παπ τεστ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που δεν θα προσέλθει ποτέ για αυτόν τον έλεγχο.
  Μόνο επί υπαρκτού νομίζω, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος, ζητούσαν από τις γυναίκες πριν να προσληφθούν σε μια δουλειά να έχουν κάνει Παπ τεστ.
  Αναζήτησα λοιπόν να ακούσω τις δηλώσεις που έκανε ο Κουρουπλής για το θέμα πιστεύοντας ότι έχουν παρερμηνευτεί και τις βρήκα εδώ:
  http://www.tovima.gr/vimafm/interviews/article/?aid=727549
  Δυστυχώς όμως αυτές είναι πραγματικές!
  Ο αδαής, γιατί δυσκολεύεται ακόμα και να θυμηθεί για ποιές εξετάσεις του έχουν πει οι μοναδικής ευφυΐας σύμβουλοι του υπουργός, πράγματι λέει ότι γίνονται αυτές οι σκέψεις στο υπουργείο του!
  Είναι σίγουρο όμως ότι αύριο μετά τον σχετικό θόρυβο που έγινε και αν καταλάβει τις ηλιθιότητες που είπε, ως άλλος Βαρουφάκης θα τις διαψεύσει! Μάλλον τώρα στον Αυτιά!

 69. physicist said

  #67. — Νίκο, θα συμφωνούσες ότι τέτοιες εξωφρενικές σκέψεις, ακόμα κι αν γίνονται, καλό είναι να μην ακούγονται; Ειδικά άμα τις κάνει ο Υπουργός Υγείας.

  Στο υπόλοιπο του σχολίου σου, σύμφωνος.

 70. physicist said

  #68. — Ευχαριστώ. Να ητήσω συγγνώμη από την Κρόνη που της επέρριψα βιασύνη, εφόσον φαίνεται οι δηλώσεις να έγιναν στ’ αλήθεια. Και να προσθέσω ότι είναι εξωφρενικό να γίνονται και εξοργιστικό να λέγονται τέτοιες σκέψεις.

 71. Ρουμλ. said

  7. Τη φωτογραφία του Μεταξά μέσα στη σχολική αίθουσα την θυμούμαι κι εγώ. Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του σαράντα. Αργότερα εξαφανίστηκε.
  Το παράξενο είναι πως στην ίδια αίθουσα κάποια σαββατόβραδα οι επονίτισσες και οι επονίτες του χωριού μου οργάνωναν χοροεσπιρίδες (τις έλεγαν χουρουσπιρίδις). Εκεί είδαμε για πρώτη φορά να χορεύονται «αγκαλιαστοί» χοροί. Κάποιοι ηλικιωμένοι και πιο πολύ ηλικιωμένες έλεγαν «πως δα μας κάψ’ ι θιος»!.

 72. sarant said

  71 Πολύ ωραία ανάμνηση!

  69-70: Πιο πολύ σκεφτόταν φωναχτά, τι να κάνουμε που στο τάδε πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων από 60 χιλ. δικαιούχους προσήλθαν να εξεταστούν μόνο 7000. Και βέβαια κακώς το είπε.

 73. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μήπως είναι ζήτημα επιλογής ταμείου υγείας και τί προβλέπει το καθένα;Η πρόληψη να πριμοδοτείται και η παράληψη να επιβαρύνει; Συγκεκριμένοι άνθρωποι,όχι διαδόσεις του διαδικτύου, που ζουν και δουλεύουν στη Γερμανία(Μίνστερ και Μανχάιμ) έλεγαν ότι επειδή ήλθε η ειδοποίηση να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις τους, θα πρέπει να τις κάνουν,για να μην έχουν επιπτώσεις και μετά να ρθουν για τις διακοπές. Δεν φαίνεται παράλογο αυτό καθ΄ εαυτό. Να δώσει ο θεός να μη χρειαστεί να μάθω στα γεράματα άλλα συστήματα υγείας πέρα απ το θκο μας ,έστω και ξεχαρβαλωμένο 🙂

 74. Ας κάνομε λίγο θόρυβο. Metaxas was an http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03095/donkey-potd-2_3095195k.jpg

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Θόρυβος δεν είναι της Κρόνης τα γιουτούμπ,
  των γέρων οι γκαρίλες σε στέλνουν στο Γιακούμπ!

  Θόρυβος δεν είναι του Σκύλου τα τζιφάκια,
  μόνο οι «αναμνήσεις» τού φασιστοκορτάκια!

  (τα παραπάνω συνθήματα απαγγέλονται κατά το μέτρο του : «Μισθούς, συντάξεις ,τα κάνατε κουρέλι, Άντε και τιμήσου,σύντροφε Κουβέλη!» )

 76. Ποιός είναι το καλύτερο παιδί, εδώ μέσα; Ο Κίντος! http://lolsnaps.com/upload_pic/63ee04ee-who-s-your-best-friendg.gif

 77. sarant said

  75: Και στα κουβέλια τότε σάπιζε το μέλι 🙂

 78. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  يا كلب مطيع! طفل يحبك!

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  71.>>«αγκαλιαστοί» χοροί
  αγκαλιαστός,ήταν παλιός χορός σ΄εμάς ,σε χοροσπερίδες και βραδινά γλέντια, όπου είχαν την ευκαιρία να πουν στιχάκια με νόημα ο ένας τον άλλον,»να σφίξουν το χεράκι» και λοιπά απαγορευμένα.
  Οι ευρωπαϊκοί αλλιώς λεγόμενοι, ήταν «οι κολλητοί» ,ταγκό, βαλς κλπ

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  79. Για τον «αγκαλιαστό» στο 22:50 του λίκνου

 81. Γς said

  Το ακούσαμε κι αυτό:
  Κάποιος Λέκκας, Πρώην πρύτανης κτλ κτλ προτείνει να εγγραφούν οι μετανάστες που έρχονται απ την Τουρκία στα νησιά χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αλλού.
  Και συμπλήρωσε ότι με αυτόν τον τρόπο τα πανεπιστήμια θα κτλ κτλ.

  Φτου ρε γαμώτο! Και προσπαθώ να θυμηθώ πότε άρχισαν να τρώνε κουτόχορτο σ αυτόν τον τόπο.

  Ναι. Κάποτε δεν υπήρχε. Κι αν υπήρχε δεν το τρώγανε

 82. 47, «Παναγιώτης Κ. said
  @32. Αν έχω εισπράξει… εύσημα από τους συμμαθητές μου αυτά οφείλονται στην μνήμη που διατηρώ για το τότε 🙂
  Την ίδια περίοδο ήταν αδιανόητο…»
  ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ νοσηρής φαντασίας (και διαστρέβλωσης) ή επιλεκτικής και μπερδεμένης μνήμης

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  60 – » Έλεος πια με τις βλακείες!» Δεν υπάρχει έλεος από τη βλακεία, δεδομένου του ότι είναι και αήττητη, έχει καταφέρει και έχει επιβληθεί στον κόσμο (τουλάχιστον στον αναπτυγμένο) και έχει γίνει άκρως επικίνδυνη για την ανθρώπινη νοημοσύνη. Είναι απίστευτο ότι νοήμονες άνθρωποι, τα τελευταία τριάντα χρόνια, εκλέγουν μονίμως από βλάκες έως πανύβλακες για να τους κυβερνούν, κι όμως αληθινό.

 84. sarant said

  78 Το οποίον;

 85. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  84. 🙂 جوجل انها، وطفل رضيع!

 86. sarant said

  Ου συ με λοιδορείς αλλά η γλώσσα 🙂

 87. 86

  Σε καλοπχιάνει… ❤

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή βλέπω ότι εδώ και κάμποσες μέρες, δεν κινείται πλέον δυναμικά το ιστολόγιο, ίσως από κούραση ίσως από την αυγουστιάτικη ραστώνη, έχω να θέσω ένα ερώτημα. Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας με κλειστές τις τράπεζες, πώς βλέπετε την μέχρι τώρα συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών;

 89. Pedis said

  «Ήλθε και η καπελιέρα μου. Έκτακτη!»…
  http://www.imerodromos.gr/metaxas-3/

  Από το ημερολόγιο του Ι.Μ. : Από το περιοδικό «Τα Νέα Ελληνικά» 1966, τεύχος 9. ΣΧΟΛΙΑ : Ρένος Αποστολίδης

  Click to access %CF%83%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B70001.pdf

 90. Gpoint said

  # 88

  Μελαχροινή !!

 91. Λάμπρο μ΄, στο 88

  Εδώ χάμου στο χωργιό, από το πρωί ως το απόγευμα ο κόσμος ξεροσταλιάζει έξω από το ΑΤΜ. Τώρα, που μοιράζει και 420άρικα και έχουμε και γνωριστεί, το αντέχουμε. Αλλά το βράδυ έχομε αυτό (προχτεσινό!) http://3.bp.blogspot.com/-7NDVha2kJ5k/Vb4F1LBOQxI/AAAAAAAALks/xtmLXYGYybg/s1600/1.jpg

 92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  90 – Πονηρούλη.

  91 – Να το θέσω διαφορετικά γιατί μάλλον παρεξηγήθηκε το «πως βλέπετε», πώς την κρίνετε την μέχρι τώρα συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών, σωστή, λάθος, πολιτισμένη, απολίτιστη κλπ.

 93. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  88. >>συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών;
  ευτυχεσμένοι ή
  «Σ αγαπώ και με τράπεζες και χωρίς». 🙂

  Χθες πήγε ο τετράπτυχος θεσμός στο υπ.εργασίας.Πέρασα τυχαία την ώρα που πρέπει να ήσαν εντός.Μέσα στη μεσημεριάτικη λαύρα(αν και φυσούλιζε),με αράδα αστυνομικούς,μηχανές,συνεργεία,μπροστά στην άθλια στοά,η πλευρά αυτή της Σταδίου ήτανε το πικ της παρακμής.Το πιο άχαρο -και στην όψη- υπουργείο. Λέω, πού μπήκε εδώ η θεά Ντέλια; Προσπάθησα να δω με τα μάτια της το τοπίο: Απο δω η κακομοιριά,μπετά,μαυρομαρμαρίνες και αλουμίνια αλουμίνια,χριστέ πόσα αλουμίνια!Αλλά απέναντι; Ε; Τα υπέροχα νεοκλασικά με τις υπεροχότατες,τις λατρεμμένες (της) Τραπεζίτσες.Στη σειρά οι καλές μου,αγέρωχες,υπέρλαμπρες στο φως του μεσημεριού.Προσέξτε όταν περάσετε τη φριχτή αντίθεση στις δύο όχθες.Και διαγωνίως απέναντι, η πνευματικότητα κρυμμένη και ψυχοραγούσα ,η στοά του βιβλίου (ευφημισμός πάει να γενεί) με το βυθισμένο,σα φοβισμένο,σαν ένοχο τώρα,Θέατρο Τέχνης στα έγκατά της.
  Έχω αλλοφρονήσει, το παραδέχτηκα.Γεια σου Λάμπρε.

 94. 92β

  Κάτι μεταξύ παγωμένης και οριακά αδιάφορης. Έχομε και τα μπάνια του λαού, που είχε πει ο μέγας ΑΓΠ!

 95. ΕΦΗ²

  Η προβλεπόμενη αντίδραση στη Ντέλια http://lolsnaps.com/funny/137286

 96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  92β,
  «Κάτι θα γίνει,θα δεις» τίλος βιβλίου με προφητικά διηγήματα του Χρήστου Οικονόμου,Μου το είχε συστήσει η Ιμμόρ,καλή της ώρα και όντως ήταν δυνατό.΄

  94
  Μάτια μου η Ελλάδα
  την πάει τη φεγγαράδα
  κι αν είσαι και ξενύχτης
  σε πάει και μια βαρκάδα

 97. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  95. Εδώ λέμε «ζουριδιές»
  Αν κρίνω από τη γλωσσίτσα της, ένα ζορισματάκι,το έχει 🙂

 98. sarant said

  91 Έτσι είναι τα ορεινά χωριά, ωρέ;

  88 Λάμπρο, εγώ είμαι ως επί το πλείστον έξω, το ίδιο και η Νικοκυρά. Οι κόρες έχουν πάρει αβέρτα τα νησιά -χωρίς πολλά έξοδα, βγήκαν οικονόμες. Οπότε, δεν ξέρω να σου απαντήσω.

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  93 – «Λέω, πού μπήκε εδώ η θεά Ντέλια;» E όχι και θεά η Ντέλια ρε ΕΦΗ, άμα είναι αυτή θεά τότε η Μόνικα (μία είναι η Μόνικα) τι είναι; Θεά την βλέπουν μόνο τίποτα γεροπαραλυμένοι αυνάνες που περάσανε από αυτή την ζωή, αλλά από γυναίκα και σέξ δεν πήραν μυρωδιά. Με αυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, είναι φανερό πως κι η κυρά Ντέλια έχει μαλώσει με το σέξ, (ίδια μελλοντική Λαγκάρντ) και η μόνη απόλαυση πού έχει, είναι σκοτώνει λαούς με τα οικονομικά της προγράμματα. Μπροστά στην ανυπόφορη έλλειψη σεξουαλικής ηδονής, είναι κι αυτό μια κάποια λύση.
  Αντί να αλλοφρονείς, θυμίσου την εφηβεία σου, μήπως έχεις παραχωρίσει πολλά στους όποιους κυβερνώντες ΕΦΗ;

  Άντε να θυμηθούμε λίγο τα ντισκονιάτα μας.

 100. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  95.Συμπλήρωμα(κατά τα γνωστά 🙂 )
  Οι Τούρκοι ωστόσο δεν είχαν εμπιστοσύνη στους χριστιανούς ενόπλους και προτίμησαν να οργανώσουν καταδιωκτικά αποσπάσματα από φανατικούς μουσουλμάνους, τις ονομαζόμενες «ζουρίδες».
  Αλλού είχα διαβάσει ότι ήταν φανατισμένοι γενίτσαροι αυτοί «οι ζουρίδες»

 101. Pedis said

  » … Αν ο Τσίπρας θέλει οπωσδήποτε ΠΑΣΟΚους στην κυβέρνησή του, ας του αλλάξει υπουργείο πριν η ασχετοσύνη τού ΛωλοΚουρουμπλή δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, αλλά πλέον και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. »

  […]

  «Αν αρχίσει αυτό το οργουελικό κολπάκι με τις εκ του νόμου και επί ποινή υποχρεωτικές εξετάσεις, τότε αύριο θα εξελιχτεί σε διάφορα άλλα εφιαλτικά, όπως ότι οι καπνιστές δεν θα δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας για ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα, οι υπέρβαροι δεν θα δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας για ασθένειες που έχουν σχέση με το βάρος, αυτοί που κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο δεν θα δικαιούνται δωρεάν νοσηλείας για τον καρκίνο του δέρματος και πάει λέγοντας και άντε πάμε να φτιάξουμε την Άρεια φυλή να τελειώνουμε.»

  http://kartesios.com/?cat=28

 102. cronopiusa said

  Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας με κλειστές τις τράπεζες, πώς βλέπετε την μέχρι τώρα συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών;

  The Clash – I Fought The Law with Lyrics

  κέρδισε ο νόμος

  ΠΕΡΣΕΣ Λευτέρης ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (1999)

  Των γέρων οι γκαρίλες με στείλαν στο Γιακούμπ!

  Woody Guthrie~ All You Fascists Bound To Lose

 103. dimi said

  Εχω εμπειρια απο αναμονη σε ουρα ατμ.45 λεπτα περιμενα.Πιασαμε κουβεντα .Ο νεαρος μπροστα μου ελεγε οτι γεννησε η γυναικα του κι αυτος παιρνει ενα πενηνταρι την ημερα και το πηγαινει στο γιατρο.Τον ρωτησαμε αν του εδωσαν το μωρο..Το μωρο δεν το αφηνα,ας κρατουσαν την γυναικα μου μας ειπε αστειευομενος.Αλλος μας μιλησε για την δικια του που κανει αιμοκαθαρση ,Ευγενεια ,να σου προσφερουν φωτια για το τσιγαρο σου .Καποιος παραπονεθηκε που αμελησε να σηκωσει τα 25 χιλιαρικα πριν απο το καπιταλ κοντρολ.Βοηθας να παιρνουμε εμεις χρηματα του ειπε καποιος .Γινοταν και πλακες ,αντε και σε καλη μερια ελεγαν σε οποιον επαιρνε το πενηνταρικο.Ηθελα να σας καταθεσω αυτη την εμπειρια .Εγινε λιγες μερες μετα το δημοψηφισμα.Σε αλλες ουρες αργοτερα ο κοσμος ηταν πολυ λιγωτερος γιατι πηγαιναμε σε κωμοπολη ,ενω στην αρχη σε πρωτευουσα νομου.Πουθενα δεν ειδα αγανακτηση κλπ.Νομιζω οτι η τρομοκρατια που επεσε πανω στον κοσμο ιδιως απο τα μμε εφερε τα αντιθετα αποτελεσματα ακριβως γιατι ηταν χυδαια ,υπερβολικη και ξεδιαντροπη.Α,λενε οτι ο αντενα τελειωνει απο ενημερωτικο καναλι,μονο ψυχαγωγικο.Με το καλο και στο σκαει.

 104. sarant said

  103 Κι εμένα κάτι τέτοια μου έχουν πει, αλλά δεν τα έχω δει από πρώτο χέρι.

 105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  96 – Όντως δυνατό βιβλίο, τότε που στο πρότεινε η Ιμμόρ, εμπιστεύτηκα την κρίση της και πήγα και το αγόρασα. Όμως αν δεν κάνουμε κάτι εμείς, τότε σίγουρα κάτι θα γίνει αλλά δεν θα είναι ευχάριστο για μάς. Έχεις ρίξει ποτέ μολότοφ ΕΦΗ; Κάποιος άλλος από το ιστολόγιο;

  98 – Την κρίση σου θέλω Νίκο, για την γενικώτερη συμπεριφορά των Ελλήνων, ένα μήνα με κλειστές τράπεζες, δεν είναι ανάγκη να ζείς εδώ για να έχεις άποψη.

  «Οι κόρες έχουν πάρει αβέρτα τα νησιά -χωρίς πολλά έξοδα, βγήκαν οικονόμες.» Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά έχουν και οι δικές μου κόρες (ίδιες ηλικίες σχεδόν με τις δικές σου) απόδειξη ότι τα νέα παιδιά έχουν και κρίση και προσαρμοστικότητα παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τους συμβιβασμένους πουρέϊντζερ.

 106. Theban said

  Το πρόβλημα είναι μακρυά απο τις ουρές στα ΑΤΜ. Είναι στα εργοστάσια που υπολειτουργούν ή αργούν.

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Σας καληνυχτώ με ένα ακόμα τραγουδάκι, την άποψή μου για την συμπεριφορά μας, θα την πώ αύριο το βραδάκι.

 108. Σχετικά με τις υποχρεωτικές εξετάσεις: 1. Νικοκύρη στην υπηρεσία σας στέρνουν ραβασάκια για κάτι τέτοιο; Γιατί έτσι έχω ακούσει. 2. Περί Γερμανίας και υποχρεωτικότητας: Στα 52 μου, μου εμφανίστηκαν προβλήματα που μάλλον είχαν να κάνουν με τον προστάτη. Τότε ήμουνα στη Γερμανία κι η (γενική) γιατρίνα μου είπε πως αν θέλω να κάνω εξέταση PSA (που καλό ήταν να την κάνω) θα την πλήρωνα απ’ την τσέπη μου (κάνα 30άρι ήταν). Την πλήρωσα. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ο ουρολόγος με έστειλε και γι’ αυτό αλλά έκανε κι άλλες εξετάσεις πριν αποφασίσει αν θα συνεχίσω τα φάρμακα ή πρέπει να γίνει κάτι άλλο. Αλλ’ αυτά μέσω ΕΟΠΠΥ.

 109. sarant said

  Ναι, στέλνουν ραβασάκια αλλά δεν προχωράνε πέρα από τις υπενθυμίσεις, κάποτε επίμονες.

 110. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κρόνη 102,είσαι υπέροχη
  Λάμπρο 105α
  Μείγμα μολότοφ(κλεμμένη συνταγή).
  Υλικά:
  ‘Ένα μπουκάλι βότκας.
  Ανοιχτήρι.
  Ποτήρι.
  Ένα στουπί, κατά προτίμηση όχι λαδωμένο.
  Ένα ραδιόφωνο.
  Μπαταρίες (για το ραδιόφωνο)
  Αναπτήρας.
  Χυμός Πορτοκαλιού.
  εκτέλεση
  Βάζουμε το ραδιόφωνο να παίζει κάτι ανάλαφρο και χαμηλώνουμε τα φώτα. Ανοίγουμε το μπουκάλι βότκας και το χυμό, και βάζουμε στο ποτήρι με αναλογία ένα προς τρία. Ταυτόχρονα ανάβουμε τσιγάρο. Με το στουπί, σφουγγίζουμε τον ιδρώτα που τρέχει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι το μπουκάλι να τελειώσει. Κάπου εδώ καταλαβαίνουμε πως είμαστε γκολ και πως αγαπάμε όλον τον κόσμο. Τι να της κάνουμε τις μπόμπες;

 111. cronopiusa said

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΕΞΙ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ!

 112. cronopiusa said

  ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 113. Γιάννης Ιατρού said

  @108 ΓΜάλλος β
  Μου κάνουν εντύπωση τα 300€ για PSA. Περίπου 80€ στοιχίζει, απ’ ό,τι γνωρίζω. Ίσως να έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία 2-3 χρόνια(;)
  βλ. Individuelle Gesundheitsleistungen (IGeL-Leistungen) 🙂 . Μεγάλο κόλπο… Α, και για τους μη βησιγοτθομαθείς, Igel σημαίνει αυτό το ζωάκι:

  Όμως σαν σύντμηση του σιδηρόδρομου πιό πάνω σημαίνει: «εξατομικευμένες παροχές υγείας». Πόση φαντασία να σκεφτείς (μεταφορικά) «αγκάθια», για παροχές που δεν θέλουν να πληρώνουν!!!

  Πάντως αρκετά ταμεία τις πληρώνουν αυτές τις εξετάσεις, όχι όμως τα 3-4 μεγαλύτερα…. (π.χ TK, AOK, DAK). Στην Γερμανία όμως μπορείς να αλλάξεις και να πάς σε όποιο ταμείο θέλεις, συγκρίνοντας τις παροχές κλπ. που σου προσφέρει. Δεν υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές στις κρατήσεις, οι οποίες σημειωτέον ότι είναι αρκετά πιό υψηλές από εδώ (4% ήταν τώρα έγινε 6% για τον ασφαλιζόμενο, στην Γερμανία είναι ~15,3% συνολικά, απ’ αυτό ο εργοδότης πληρώνει το 7,5% το υπόλοιπο ο ασφαλιζόμενος).

 114. Σωτήρς said

  Η γιαγιά μου που πήγαινε σχολείο επί Μεταξά λέει ότι θυμάται που χαιρετούσαν αλά ναζιστίκ. Αυτή τη γιαγιά την εμπιστεύομαι στη μνήμη και τις αναμνήσεις, η άλλη είναι που λέει άλλα ντάλα. Γνωρίζει κανείς εάν ίσχυε κάτι τέτοιο; Κάθε μέρα ή μόνο σε γιορτές;

  111: Δημοσιότητα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ήθελε ο καημένος και την πήρε. Εδώ στο ΕΜΠ χρόνια και χρόνια παλεύουν μερικοί μήπως και κάνουν κάνα μεταπτυχιακό στα αγγλικά αλλά είμαστε τόσο ωραίοι που θέλουμε να τα ακούμε μόνο εμείς.
  Στη Σουηδία, όπου θέλουν να καταλήξουν όλοι οι πρόσφυγες, άμα σου δωθεί άσυλο θα σε στείλουν να μάθεις πρώτα σουηδικά και μετά με το καλό άμα θες σπουδάζεις. Και δουλειά σου βρίσκουν. Και σου λένε τράβα στο Διδυμότειχο της Σουηδίας γιατί εκεί έχει θέση γιατρού που ήθελες πάντα να γίνεις.

 115. Pedis said

  «…ο υπουργός Υγείας δεν μπαίνει στον κόπο να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει το κόστος των προληπτικών εξετάσεων, πώς θα εξασφαλίζεται η έγκαιρη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων σε αυτές, με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές, αν στις εξετάσεις θα συμμετέχουν και ιδιωτικά διαγνωστικά και με ποιους όρους, πώς θα διασφαλίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων, που ακόμα και για ένα έκτακτο περιστατικό δεν έχουν τη δυνατότητα να λείψουν ούτε μια ώρα από τη δουλειά τους. Αντίθετα, με μεγάλο θράσος κουνάει το δάκτυλο στα εκατομμύρια των φτωχών ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα, που είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε δεν έχουν τα χρήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και να τους καταγγέλλει ότι αυτοί ευθύνονται αν νοσήσουν από καρκίνο. »

  http://www.902.gr/eidisi/ygeia/72919/timoria-stoys-karkinopatheis-shediazei-i-kyvernisi

  Κι άμα είχε εφαρμοστεί το μέτρο και αεξοικονομούνταν το 50% των εξόδων νοσηλείας …τότε δεν θα έμπαινε

  ««Λουκέτο» στην Παιδική Κλινική Αθήνας »
  http://www.902.gr/eidisi/ygeia/72920/loyketo-stin-paidiki-kliniki-athinas-evale-i-sygkyvernisi-syriza-anel

  (Ρε, δίνω ιδέες; )

 116. Γιάννης Ιατρού said

  @114 α

 117. Γς said

  Να είσαι λέει στο ΝτουμπάΙ και …

 118. Γς said

  Ιωάννης Μεταξάς.

  Μεγαλος ανδρας!

  [1.40 με τα χερια στην ανάταση…]

 119. a said

  από το 2000 στο διαδικτυο υπαρχει το καλοστημενο metaxas Project που αναφέρεται στον μεταξα

 120. Gpoint said

  # 114

  Ξαναέγραψα πως όλα πρέπει να κρίνονται με τα μέτρα της εποχής κι όχι με τα σημερινά. Τότε ο ναζισμός δεν είχε δείξει ακόμη το πρόσωπό του ώστε να ενοχλεί η υιοθέτηση ενός είδους κοινού χαιρετισμού όπως μάλλον δεν ενόχλησε η χρήση του βήματος της χήνας από τους σοβιετικούς οι οποίοι ειρίσθω εν παρόδω ήταν οι αρχικοί σύμμαχοι του Χίτλερ !!!
  Με τέτοια παιδικά επιχειρήματα πλά παίζουμε την κολοκυθιά για δημιουργία εντυπώσεων
  Αντιδρώ σ’ ‘ο,τι χτυπά τη λογική μου και στο τέλος θα με βγάλετε υποστηρικτή τηα Κ4Α

 121. Σωτήρς said

  120. Προφανώς δεν συγκρίνω το μεταξικό καθεστώς με το ναζιστικό και ό,τι ακολούθησε μετά. Έγραψα ναζιστικό χαιρετισμό για να καταλαβαινόμαστε και ούχι δωρικό, ρωμαϊκό και τα άλλα φαιδρά που λένε οι τωρινοί φασίστες. Και η γιαγιά τα θυμάται με πόνο γιατί από τότε ξεκίνησε η εξορία για την οικογένεια της. Οπότε δεν με ενδιαφέρει να συγκρίνω με ναζί, ήταν αρκετά καθάρματα και οι μεταξικοί από μόνοι τους.
  Δεν είμαι ειδήμων στην ιστορία αλλά δε νομίζω ότι κάποια σύμφωνα που είχαν υπογράψει ΕΣΣΔ και Γερμανία τους καθιστούσε συμμάχους. Τα σύμφωνα εάν θυμάμαι πήγαιναν και ερχόντουσαν εκείνη την περίοδο. Μη ανησυχείς δεν σε λέω μεταξικό πάντως!

 122. Σωτήρς said

  116. Ευχαριστώ αλλά αυτοί πρέπει να είναι μέλοι της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας; Είμαι περίεργος εάν γινόταν και στο σχολείο αυτό από όλα τα παιδιά.

 123. Σωτήρς said

  * τα μέλη – παναγία μου ώρες ώρες κολλάει το κεφάλι μου

 124. cronopiusa said

  Μαυροπρόβατος – Ο Ύμνος της Χρυσής Αυγής

 125. 113
  30 ευρώ έγραψε ο άνθρωπος, όχι 300! 🙂

 126. sarant said

  Καλημέρα από εδώ.

  113 Αυτό με τον σκατζόχοιρο που είναι Igel το ήξερα από το τραγούδι της Αννας Λουίζας:

 127. Με πρόλαβες Δύτη. Μόλις τώρα (ξαναμπήκα) και το είδα. Σκάρτα 30€ ήτανε, δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό. Όπως και δεν θυμάμαι το πόσα έδωσα μετά ένα χρόνο εδώ.

  Ναι, στην (ή στον ή στο) ΑΟΚ ήμουνα, αλλά εγώ δεν είχα την δυνατότητα αλλαγής γιατί ήμουνα «δανικός» απ’ τον ΟΠΑΔ (δημόσιο) κι έτσι όπου μας έστελναν πηγαίναμε (και για να πω την αλήθεια, ήμασταν φχαριστημένοι με τη λύση αυτή, σκέφτεσαι να έπρεπε να πληρώνω τα πάντα και μετά να διεκδικώ τα λεφτά μου από εδώ; Αυτό ισχύει για αποσπασμένους σε χώρες εκτός ΕΕ).

 128. φτου. (ξανα)μπήκα ήθελα να γράψω

 129. Γιάννης Ιατρού said

  @125 (@113, @127) Καλημέρα
  Καλά! τέτοιες ώρες που τό ΄γραψα…, ό,τι θέλεις βλέπουν τα μάτια … Καλά έκανες και μου το τόνισες Δύτη.
  Το λένε κι οι γραφές: Διανοιχθήσονται υμών οι οφθαλμοί και έσεσθαι γιγνώσκοντες καλόν ή πονηρόν.
  …Προσβλέπω στην ανοχή σας, το 30άρι το είδα 300 😦

  @122 Σωτήρ΄,
  ρίξε μια ματια στις εικόνες που βγαίνουν στο ψαχτήρι (π.χ. με τη λέξεη Μεταξάς), θα βρείς πολλές με τέτοιο χαιρετισμό σε μη επίσημες στιγμές και χωρίς την ΕΟΝ

 130. Lavrentij said

  55, 60, 68

  Με ένα πρόχειρο ψάξικο στην Γερμανία ισχύει μια παρόμοια λογική, τουλάχιστον όσον αφορά το πλαφόν στη συμμετοχή του ασφαλισμένου, και το οποίο είναι ευνοϊκότερο για πάσχοντες από χρόνια ασθένεια υπό την προϋπόθεση ότι πριν την εκδήλωση της ασθένειας έκαναν τακτικά τις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις (άρθρο 62 SGB V).

 131. Νίκος Κ. said

  Ας μου επιτραπεί λίγο μαύρο χιούμορ:

  Όσοι νομίζουν ότι με την υποχρεωτική επιβολή προληπτικών εξετάσεων θα δημιουργήσουν οικονομικό όφελος κάνουν μεγάλο λάθος. Δεδομένου ότι όλοι κάποια στιγμή θα αποχωρήσουμε από τον μάταιο τούτο κόσμο, οι προληπτικές εξετάσεις απλά αναβάλλουν το βέβαιο αυτό γεγονός, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία (μέσω των συντάξεων). 🙂

  (Ελπίζω να μην διαβάζουν την ιστοσελίδα διάφοροι νεοφιλελέ οικονομολόγοι και λοιπές αντιδημοκρατικές δυνάμεις)

 132. Γιάννης Ιατρού said

  @130 Σωστά. Από 2% (που είναι ο γενικός κανόνας) γίνεται 1%. Επομένως κατά κάποιο τρόπο 50% «έκπτωση» στη συμμετοχή. Υπάρχουν όμως κι άλλες ρυθμίσεις που ευνοούν την πρόληψη κλπ. Αλλά πουθενά δεν είναι τιμωρητικό το πλαίσιο, μάλλον επιβραβευτικό θά ‘λεγα.

  Το ποσοστό αφορά το όριο συμμετοχής του ασφαλισμένου (επί του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος = όλων των ειδών εισοδημάτων άσχετα με το αν φορολογούνται ή όχι. Εξαιρούνται κάποιες ειδικές κοινωνικές παροχές, που είναι ακριβώς καθορισμένες στο νόμο). Όταν κάποιος πληρώσει σε ένα έτος συνολικά συμμετοχές για υγειον. περίθαλψη μέχρι το ύψος αυτού του ποσού / ποσοστού, τότε συνήθως απαλλάσσεται από περεταίρω συμμετοχές. Φαντάσου να έχεις εισόδημα π.χ. 24.000€, τότε το όριο είναι αντίστοιχα 480 / 240 ευρώ το χρόνο.

 133. sarant said

  132 Πολύ λογικό μέτρο αυτό, θαρρώ.

 134. Γιάννης Ιατρού said

  @133 Ε, ναι. Το κάνουν κυρίως για να μειώσουν/αποτρέψουν παροχές για (περιστασιακά) μικροποσά (σχετικά με το εισόδημα) που δίνει κανείς για υγειον. περίθαλψη, που υποτίθεται ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να τις αντιμετωπίζει με δικά του μέσα/έξοδα.

  Νίκο, γενικά υπάρχουν πολλά καλά (αλλά και αρνητικά… βέβαια, ουδείς άσφαλτος) σε διάφορα συστήματα ασφάλισης. Ειναι βέβαια δύσκολο να πάρεις κατ΄ επιλογή από ‘δώ το ένα κι από ‘κεί το άλλο, γιατί συνήθως το κάθε σύστημα ασφάλισης είναι ένα πλέγμα υποχρεώσεων/παροχών.

  Αν όμως όντως υπήρχε η θέληση, θα ήταν προτιμώτερο να αντιγραφεί ένα τέτοιο σύστημα πουαποδεδειγμένα λειτουργεί, ίσως με κάποιες μικρές προσαρμογές, αντί της κατάστασης με τα μπαλώματα που κάνουμε εδώ και χρόνια εδώ. Αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά συμφέροντα που θίγονται, ένθεν κακείθεν, και αντιδρούν… Με τις προμήθειες, τα φακελάκια, τις εξετάσεις μαϊμού, τους ασφαλισμένους-μαϊμού, τους ευνοούμενους και τις δομές/εργαζόμενους (που ίσως μειωθούν) των ταμείων, τα μηχανογραφικά και τις υποδομές, και άλλα πολλά που δεν μπορεί κανείς να απαριθμίσει πλήρως.

 135. 20, ,..«Θα το πω, κι ας την πιώ!». Μετά τα χειροκροτήματα έρχονταν οι πολιτσμάνοι για το ρετσινόλαδο…

  Σκύλε, ενδιαφέρον αυτό – από το ρετσινόλαδο άραγε προέρχεται η φράση «την ήπιαμε»;
  Είχα την εντύπωση, όπως λέει και το Slang, ότι ξεκίνησε απο σεξουαλικό υπονοούμενο.

 136. 16, 19α, Να το βάλουμε (κανόνα μέχρι τρία γιουτουμπάκια – ανά άρθρο ή σχόλιο;).

 137. sarant said

  135 Μάλλον έχει δίκιο το σλανγκρ

 138. 135

  Κι εγώ για σεξουαλικό τόξερα (όπως το «πάρτα, μωρή άρρωστη» ή «τα πήρα στο κρανίο» [ενν. τα ζουμιά]) αλλά σίγουρα το ρετσινόλαδο είχε άσχημα αποτελέσματα. Μάλιστα, οι ασφαλίτες έδεναν τα μπατζάκια του θύματος στον αστράγαλο κι έτσι έφτανε το σκατό στην κάλτσα!

 139. Σκηνή με ρετσινόλαδο, αν θυμάμαι καλά, έχει και στο Άμαρκορντ του Φελίνι.

 140. physicist said

  #136. — Στα τρία γιουτουμπάκια κόρνερ πέναλτι.

 141. Να, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=SGl-K2WOvso

 142. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον επανακάμψαντα γερο-Βάταλον να προβή εις ωρισμένας καθυστερημένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως…

  1. Μοί προκαλεί κατάπληξιν που ουδείς ανεφέρθη εις την μελανήν σελίδα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το οποίον συνέλαβε και άφησε ατυφέκιστον την σύζυγον του αυνάνος Μεταξά, Λέλαν (Ελένην). Τα γεγονότα διηγείται η ιδία η Λέλα Μεταξά εις το εξηφανισμένον αυτοβιογραφικόν της βιβλίον «Το Ημερολόγιον της Ομηρίας μου, 1944-45» (2α έκδοσις 1989), το οποίον σας προσφέρει δωρεάν απόψε ο γέρων Βάταλος

  2. Διατί – άραγε – ο ρέκτης κ. Σαραντάκος και οι άλλοι λόγιοι του Ρωμέικου δεν έχουσι ασχοληθή ποτέ με αυτό το τεράστιον θέμα; Είναι δυνατόν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να εκτελούσε φουκαράδες ως φασίστες και να άφησε ατυφέκιστον την γυναίκα του Δικτάτορος, Λέλαν Ιωάννου Μεταξά; Και, μάλιστα, να την απελευθερώση, χωρίς να λάβη την παραμικράν χρηματικήν αμοιβή,, ως βεβαιώνει η ιδία εις το ανωτέρω σύγγραμμά της, που διηγείται την ομηρίαν της από τους Ελασίτας, μεταξύ Δεκεμβρίου 1944 και Ιανουαρίου 1945;

  3. Ο γέρων Βάταλος δεν δύναται να ανθέξη εις τον πειρασμόν και να μη επισημάνη το εξής: Ενδεικτικόν του πόσον καρπαζοεισπράκτωρ του Βασιλέως ήτο ο μπαρμπα-Γιάννης Μεταξάς, είναι το εξής γεγονός: Ενώ όλη η αστική τάξις των Αθηνών και του Κολωνακίου την είχε «κοπανήσε»ι διά την Αίγυπτον και την Νότιον Αφρικήν, οι Βασιλόφρονες άφησαν εις τάς Αθήνας την χήραν του Δικτάτορος Μεταξά, όπου την συνέλαβον (εις την οικίαν της εν Κηφισιά) χωρίς να πέση μία τουφεκιά οι Ελασίται, κατά την περίφημον Μάχην του Ξενοδοχείου «Πεντελικόν» εις το Κεφαλάρι, ότε συνέλαβον ως αιχμαλώτους πολέμου και 300 Άγγλους, αν δεν με απατά η γεροντική μου μνήμη…

  4) Είναι εξόχως διδακτικόν από πολλάς απόψεις το αυτοβιογραφικόν βιβλίον της Λέλας Μεταξά που σάς προσφέρει απόψε ο γέρων Βάταλος. Κυρίως, διότι δεικνύει την σαπίλαν της Ρωμέικης Αστικής Τάξεως και την διαφθοράν των Δεσποτάδων, οίτινες – εν καιρώ Δεκεμβριανών, παρακαλώ! – είχον κούρσας (σελ. 27). Και ότε η κούρσα δεν ηδύνατο να ανέβη εις τα κατσάβραχα, τους διετίθετο μουλάρι, ενώ αι γυναίκες εβάδιζον με τα πόδια (εν προκειμένω η θυγάτηρ του Δικτάτορος, Νανά Μεταξά)!..

  5) Όσοι αναγνώσουν την αυτοβιογραφικήν διήγησιν της Λέλας Μεταξά, θα φρίξουν με τας συνεχείς περιποιήσεις που της επεδαψίλευον οι Ελασίται (της έφερναν ξύλα, τρόφιμα, την ανέβαζαν σε γαϊδουράκια και μουλάρια δια να μη πηγαίνη πεζή όπως οι άλλοι κλπ), ενώ θα έπρεπε να την τυφεκίσουν, όπως έπραξαν οι Ιταλοί με την γκόμεναν του Μουσολίνι, Κλάραν Πετάτσι. Άραγε, έναντι ποίου ανταλλάγματος το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ εφέρθη τόσον ευγενώς (πέρα από μερικά αστεία διά το ρετσινόλαδον και τας απειλάς δι’ εικονικάς εκτελε΄σεις…) εις την χήραν του αυνάνος Δικτάτορος, μπαμπα-Γιάννη Μεταξά; Διατί επί 70 έτη υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή δι’ αυτό το θέμα, ακόμη και από εντιμωτάτους λογίους όπως ο κ. Νίκος Σαραντάκος;

  6) Περαίνων, ο γερο-Βάταλος θα αναρτήση την φωτοτυπίαν της σελ. 51, όπου οι Ελασίται κάμνουν την μοναδικήν ανάκρισιν εις την Λέλαν Μεταξά. Είναι διδακτικός ο τρόπος με τον οποίον «έκλασε μέντας» η χήρα του σπιθαμιαίου Δικτάτορος: Όχι μόνον ηρνήθη τον σύζυγόν της, όπως ο Πέτρος τον Ραββίνον Χριστόν, αλλά και εδήλωσεν εις τους Ελασίτας πως αν πετύχη η Κομμουνιστική των Επανάστασις, θα προσχωρήση και η ιδία εις τον Κομμουνισμόν (σελ. 53)!..

  Μετά της προσηκούσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Μή χάση κανείς τας αποψινάς μεταμεσονυκτίους αποκαλύψεις του γέροντος Βατάλους εις το σημερινόν νήμα περί -άρχηδων. Θα μάθετε όσα δεν σάς είπον εις τα Ρωμέικα σχολεία, όπου εκολοβαράγατε επί τουλάχιστον 12 έτη…

 143. Ανδρέας said

  «Μή χάση κανείς τας αποψινάς μεταμεσονυκτίους αποκαλύψεις του γέροντος Βατάλους εις το σημερινόν νήμα περί -άρχηδων. Θα μάθετε όσα δεν σάς είπον εις τα Ρωμέικα σχολεία, όπου εκολοβαράγατε επί τουλάχιστον 12 έτη…»

  Ωραία θα πάρουμε τσιψάκια, ποπ-κόρνια, στραγάλια, φυστίκια, πασατεεέμποοοο και θα στηθούμε εις τας οθόνας μας περιμένοντάς σας.

 144. physicist said

  Νεότερα σχετικά με την πρόληψη και τη φροντίδα της υγείας από τη Γερμανία, επιγραμματικά:

  1. Το μεγάλο Ταμείο ΑΟΚ Nordost αποφάσισε να επιδοτεί με έως 50 Ευρώ ετησίως την αγορά συσκευών όπως το Apple Watch στις οποίες τρέχουν apps με τις οποίες ο ασφαλισμένος ελέγχει την φυσική του κατάσταση ή τον υποστηρίζουν στο τζόγκινγκ κλπ. Το ίδιο Ταμείο αποράφισε να επιδοτεί με έως 20 Ευρώ ετησίως την αγορά τέτοιων apps, εφόσον δεν είναι δωρεάν. Άλλα Ταμεία (Techniker, Barmer κλπ.) σχεδιάζουν ν’ ακολουθήσουν, μιας και η ΑΟΚ μ’ αυτήν την προσφορά κερδίζει πελάτες.

  2. Όλα τα Ταμεία σκέφτονται αν θα έπρεπε ν’ αλλάξουν την πολιτική ανταμοιβής για τις εξετάσεις πρόληψης: αντί για χρηματική ανταμοιβή, όπως ισχύει σήμερα, σκέφτονται να δίνουν στους ασφαλισμένους κουπόνια με αξία έως 250 Ευρώ για ν’ αγοράσουν π.χ. συσκευές όπως η παραπάνω ή άλλη ανταμοιβή σε είδος (έναν δωρεάν καθαρισμό δοντιών για παράδειγμα).

  Ως εδώ, ας τα λέμε καλά. Προσέχτε όμως τώρα:

  3. Η Αρχή για την Επίβλεψη των Υγειονομικών Ταμείων αντιδρά σ’ αυτήν την ιδέα, αφού δεν είναι δυνατόν να κατοχυρωθεί ότι ο ασφαλισμένος στον οποίο επιδοτήθηκε η συσκευή θα είναι και ο ίδιος που τη χρησιμοποιεί.

  Και το πιο σηματινικό:

  4. Η Ασφαλιστική Εταιρεία Generali (σε πλήρη συμφωνία με τη στοιχειώδη λογική που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος) προειδοποιεί τους ασφαλισμένους της ότι τα Apple Watch θα ήταν σε θέση να μετρήσουν πολύ περισσότερα από τον αριθμό των σφυγμών και τη μέση ταχύτητα στο τζόγκινγκ. Αν και δεν αναφέρεται εκπεφρασμένα στο άρθρο-πηγή που παραθέτω παρακάτω, σένσορες που μετράνε την αντίσταση του δέρματος (και άρα το ποσοστό λιπαρών στο σώμα) ή την πίεση του αίματος είναι εύκολο να συμπεριληφθούν στις συσκευές. Τα δεδομένα θα μπορούσαν να αποθηκεύονται σε κατάλληλες βάσεις δεδομένων, με τις συνέπειες που μπορείτε να φανταστείτε. Για να το πούμε κι αλλιώς: παραείναι συγκινητικό το ενδιαφέρον που δείχνουν μερικά Ταμεία για την καλή υγεία των ασφαλισμένων τους …

  Αυτά με αφορμή την κουβέντα που είχαμε προχτές, μιας και κατά σύμπτωση εμφανίστηκε σήμερα πρωτοσέλιδο το εξής άρθρο στην εφημερίδα που διαβάζω.

 145. spatholouro said

  Έχει ενδιαφέρον η όλη υπόθεση με την πατρότητα του Ύμνου της 4ης Αυγούστου.

  Κατ’ αρχάς το στιχούργημα στον «Διαδοσία» με υπογραφή ΑΤΤΙΚΟΣ, ακριβώς το ίδιο, το βλέπω να δημοσιεύεται, για παράδειγμα, στις εφημερίδες «Πρωία» και «Ελληνικόν Μέλλον» στις 3 Αυγούστου 1937, έτσι εντός πλαισίου και χωρίς καμμία άλλη βοηθητική πληροφορία.
  Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά δεν αποτέλεσε αυτό το στιχούργημα τον Ύμνο της 4ης Αυγούστου. Στις 4 Αυγούστου 1937 στο «Ελληνικόν Μέλλον» δημοσιεύεται το Θούριον της 4ης Αυγούστου, κάπου 30 στίχοι, που καμμία σχέση δεν έχουν με αυτό του Μωραϊτίνη. Ξεκινούσε ως εξής: «Έφτασ’ η μεγάλη μέρα, μέσα στον απελπισμό/π’ ο λαός είχε παντιέρα μόνο τον κομματισμό» κλπ κλπ.

  Την επόμενη χρονιά (1938) είναι που θα σκάσει μύτη το στιχούργημα Μωραϊτίνη. Τότε δημοσιεύεται στις περισσότερες εφημερίδες, π.χ. «’Εθνος», «Ελληνικόν Μέλλον», «Βραδυνή», «Εθνική», (2/7/1938) ένα στερεότυπο κείμενο που έλεγε ότι «Η επιτροπή του εορτασμού της 4ης Αυγούστου εβράβευσε κατόπιν διαγωνισμού τον κατωτέρω ύμνον της 4ης Αυγούστου. Οι στίχοι είνε του κ. Τ.Μ., η δε μουσική του αρχιμουσικού του Βασιλικού Ναυτικού κ. Γερ. Φρεντ, εγκριθείσα κατόπιν διαγωνισμού». Ακολουθούσε το στιχούργημα, πλήρες αυτή τη φορά.

  Την επόμενη μέρα διαβάζουμε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός θα μεταδώσει τον βραβευθέντα ύμνο και τότε αποκαλύπτεται το πλήρες όνομα του στιχουργού: Τίμος Μωραϊτίνης. Στη δε «Πρωία» της 3/7/1938 εξαίρεται ο Τίμος Μωραϊτίνης για τα καλά: «Όσοι χθες είδαν τα αρχικά Τ.Μ. κάτω από τους υπερόχως ενθουσιαστικούς στίχους του προκριθέντος Ύμνου της 4ης Αυγούστου με την επικήν μεγαλοστομίαν δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τον ποιητήν του. Είνε ο Τίμος Μωραϊτίνης. Ο συμπαθής συνάδελφος, ο πνευματώδης, ο ποιητής τρυφερών και ευγενώς μελαγχολικών στίχων, ο αριστοτέχνης του ψυχαγωγικού θεάτρου, αποκαλύπτεται και άξιος υμνωδός της μεταβολής της 4ης Αυγούστου κλπ κλπ»

 146. sarant said

  145 Επειδή αυτές τις μέρες κοιτάζω την Πρωία του 1938 ψάχνοντας κάτι άλλο, είχα βρει την τελευταία δημοσίευση. Το άρθρο θέλει επικαιροποίηση, τουλάχιστον.

 147. […] απρέπεια», ένα ωραίο άρθρο που θα το βρείτε ΕΔΩ.• Περισσότερα για τον Τίμο Μωραϊτίνη θα διαβάσετε […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: