Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα αγκάθια της συμφωνίας

Posted by sarant στο 12 Αυγούστου, 2015


Το να συγκαλείται και να ψηφίζει η Βουλή παραμονές Δεκαπενταύγουστου, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο. Πιθανώς θα υπάρχουν κι άλλα προηγούμενα που δεν τα έχω κρατήσει στη μνήμη μου, αλλά εγώ μόνο τον Αύγουστο του 1965 θυμάμαι: τότε, είχαμε τα επακόλουθα της ιουλιανής αποστασίας και στις αρχές Αυγούστου η Βουλή καταψήφιζε την κυβέρνηση Νόβα ενώ ετοιμαζόταν το δεύτερο κύμα, με την ανεξαρτητοποίηση του Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου στις 14 Αυγούστου, για να ανατεθεί τελικά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσιριμώκο στις 17 Αυγούστου 1965. Φέτος, η Βουλή πιθανολογείται ότι θα συγκληθεί σήμερα και αύριο, για να της παραπεμφθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το κείμενο της νέας συμφωνίας, το νέο μνημόνιο, τρίτο και μακρύτερο και αριστερό.

Διαβάσαμε ότι οι θεσμοί και η Αθήνα κατέληξαν σε ένα τελικό κείμενο, αφού πρώτα έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις στα θέματα-αγκάθια. Τα αγκάθια ήταν μια λέξη που την ακούμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις. Άλλοτε τα αγκάθια ήταν τα σημεία στα οποία σκάλωναν οι διαπραγματεύσεις, άλλοτε ήταν κάποιοι ιδιαίτερα επαχθείς όροι των δανειστών.

Στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας διαβάζω ότι μεταφορικά αγκάθι είναι «οτιδήποτε αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή συνήθως κατάσταση» ενώ επισημαίνεται επίσης η χρήση της λέξης σε παραθετικά σύνθετα, π.χ. «πρόβλημα-αγκάθι» -όπως και το «θέματα-αγκάθια» που έγραψα πιο πάνω.

Η λέξη αγκάθι είναι μεσαιωνική, από τον τ. ακάνθιν, που ανάγεται το αρχαίο ακάνθιον, που και αυτό είναι υποκοριστικό της λ. άκανθα. Η άκανθα, λέξη ήδη ομηρική, ετυμολογείται πιθανώς από συμφυρμό των λέξεων «άκανος» [αγκάθι]+ «άνθος», και είχε την ίδια σημασία με σήμερα, αγκάθι δηλαδή. Από τη ρίζα ακ- έχουμε κι αλλες αιχμηρές λέξεις (π.χ. ακίδα). Επίσης, στο Λίντελ Σκοτ βρίσκω ότι μεταφορικά και στον πληθυντικό «άκανθες» ήταν οι δυσκολίες.

Αλλά και σε λόγιο ύφος λέμε ότι ένα πρόβλημα είναι «ακανθώδες», ενώ δεν το λέμε αγκαθερό ή αγκαθωτό -αγκαθωτό θα πούμε ένα φυτό, έναν βάτο. Το ακανθώδες πρόβλημα πρέπει να είναι μεταφραστικό δάνειο της καθαρεύουσας, από το une question épineuse των Γάλλων μάλλον και όχι από το thorny question των Άγγλων. Στα γαλλικά το αγκάθι είναι épine, που ανάγεται στο λατινικό spina, που όμοιο είναι και στα ιταλικά (και από εκεί το τοπωνύμιο της Σπιναλόγκας, μακρύ αγκάθι). Αγκάθια έχει κι ο σκατζόχοιρος, που ως λέξη είναι εξέλιξη της ελληνιστικής λ. ακανθόχοιρος -αν και στην κλασική αρχαιότητα ήταν εχίνος, και ήξερε ένα και μεγάλο σε αντίθεση με την αλεπού που ήξερε πολλά.

Με τα αγκάθια, που έχουν μεγάλη παρουσία στον αγροτικό κόσμο -γιατί, μην το ξεχνάμε, η φρασεολογία μας διαμορφώθηκε σε μιαν αγροτική κοινωνία- έχουμε αρκετές φράσεις: από ρόδο βγαίνει αγκάθι κι από αγκάθι βγαίνει ρόδο, λέει η παροιμία που εξηγεί πώς από άξιους γονείς βγαίνουν ανάξια παιδιά· για κάποιον που ανησυχεί ή αδημονεί, λέμε ότι «κάθεται στα αγκάθια», έκφραση που έχει και συνώνυμες: κάθεται στα καρφιά, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Αγκάθια έχει ο κώλος σου; λέμε σε κάποιον υπερκινητικό, συνήθως παιδί. Για μια δύσκολη πορεία λέμε ότι είναι ‘δρόμος στρωμένος με αγκάθια’ (ενώ το αντίθετο θα ήταν ‘στρωμένος με ροδοπέταλα’).

Υπάρχουν και κάποιες παλιότερες εκφράσεις, που μάλλον δεν ακούγονται και πολύ στις μέρες μας. Για κάποιον που είναι ευπροσήγορος και χαρωπός στις κοινωνικές του σχέσεις αλλά τυραννικός στην οικογένεια, λένε ή λέγανε «γαρούφαλο στη γειτονιά κι αγκάθι μες στο σπίτι». Ο Παπαδιαμάντης κάπου λέει για κάποιον ότι «το είχε αγκάθι», δηλαδή το έφερε βαρέως.

Και βέβαια, για όποιον εκτίθεται σε κινδύνους χωρίς προφυλάξεις ή επιχειρεί δύσκολο έργο απαράσκευος και χωρίς πιθανότητες επιτυχίας λέμε ότι «πάει ξυπόλητος στ’ αγκάθια» (και σαν ερώτημα, «πού πας ξυπόλητος στ’ αγκάθια;»), ενώ βέβαια υπάρχει και η πιο τολμηρή παραλλαγή με τα αγγούρια. Θα μπορούσε ίσως να επικαλεστεί κανείς αυτή την έκφραση σε σχέση με την πολιτική πραγματικότητα της χώρας.

Αγκάθια ωστόσο υπάρχουν ακόμα στη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ίσως για καλό ίσως για κακό. Από τη μια, λέγεται ότι η γερμανική κυβέρνηση (ή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αν δεν είναι το ίδιο) θα προτιμούσε ένα δάνειο-γέφυρα με το επιχείρημα ότι η συμφωνία θέλει ακόμα επεξεργασία. Από την άλλη, λέγεται ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν συμφώνησε με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός για την ψήφιση των νεομνημονιακών νομοσχεδίων -αναγκάζοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ακροβατήσει λεκτικά, αφού είπε ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί «Ζωής θέλοντος». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει πολλές αρετές, αλλά Πρόεδρος της Βουλής που να μην συναινεί με τον προγραμματισμό που εισηγείται η κυβέρνηση που την υπέδειξε είναι κάτι πολύ πρωτότυπο, σχεδόν πρωτοφανές, ενώ στο φόντο υπάρχει η ακόμα μεγαλύτερη πρωτοτυπία που σοβεί, δηλαδή της πολιτικής διαφωνίας της Προέδρου της Βουλής με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολιτική διαφωνία που αν παγιωθεί δεν βλέπω να επιδέχεται άλλη καλή λύση από την παραίτηση.

Αλλά αυτά θα τα δούμε και στις επόμενες μέρες -μέρες που κανονικά θα ήταν εντελώς κενές από πολιτική επικαιρότητα, φέτος όμως είναι μεστές, κατάφορτες. Αλλιώς τον ξέραμε τον Δεκαπενταύγουστο, όχι γεμάτον αγκάθια.

 

125 Σχόλια προς “Τα αγκάθια της συμφωνίας”

 1. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα
  Υπάρχουν και κάποιες παλιότερες εκφράσεις, που μάλλον δεν ακούγινται
  Κάνε τη διόρθωση Νίκο

  Υπάρχει και το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Τα έχουμε παίξει

  Αγκάθια της συμφωνίας, η υπογραφή
  και η Αγκάθα «Εγγλημα με υπογρφή»

 3. Γς said

  ‘ντάξει. Εγκλημα

 4. cronopiusa said

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ

  Καλή σας μέρα

 5. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τη διόρθωση!

 6. cronopiusa said

  Albert Hammond – Espinita (1976)
  …είσαι σαν ένα αγκαθάκι που καρφώνεται στην καρδιά μου

 7. Καλημέρα. Ενδιαφέρον άρθρο και πολύ ωραίο το «γαρούφαλο στη γειτονιά κι αγκάθι μες στο σπίτι».
  Το «πάει ξυπόλητος στ’ αγκάθια» ή ξυπόλυτος; Ισχύει η γραφή με ήτα ή από παραδρομή;

 8. spiral architect said

  Όπα Νικοκύρη -αν και ως γνωστόν είμαι ΚΚΕ- είσαι άκυρος για τη Ζωή!
  Γιατί να παραιτηθεί;
  Επειδή εκφράζει την (όποια) θέση του ΣυΡιζΑ που ψήφισαν οι ψηφοφόροι του πριν πέντε και κάτι μήνες;
  Επειδή -καλώς ή κακώς- προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα;
  Για ρίξε μια ματιά παρακάτω:
  Κύκλοι προσκείμενοι στην Πρόεδρο της Βουλής, υπενθύμιζαν ότι οι εργασίες της Βουλής ανεστάλησαν από τις 6 έως τις 16 Αυγούστου μετά από αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού ενώ από την πλευρά της προεδρίας επισημάνθηκε – μέσω επιστολής- η δυνατότητα επανέναρξης των διαδικασιών της εφόσον αυτό απαιτηθεί. Μάλιστα επισημαίνουν πώς προκαλεί εντύπωση το ότι η Πρόεδρος της Βουλής, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές προθέσεις για ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη 13 Αυγούστου, αργότερα από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το πολιτικό ρεπορτάζ.
  Επίσης σημειώνεται πώς παρά την εκφρασμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να κατατεθεί το νομοσχέδιο σήμερα Τρίτη αυτό δεν πραγματοποιήθηκε έως και τις βραδυνές ώρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως σημειώνεται πως η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ορίστηκε για την Τετάρτη (12/8).

  Όχι λοιπόν για σκοπιμότητες να παίζουμε το παιχνίδι της διαπλοκής.
  Άσε που ξεχάσαμε και την κατάργηση όλων των μέτρων λιτότητας με ένα νόμο και σε ένα άρθρο και τώρα περπατάμε στ’ αγκάθια αγκαλια με το τρίτο μνημόνιο ψελλίζοντας ακατάληπτα.

  Άστο λοιπόν, πονάει … 🙄

 9. alexisphoto said

  καλημέρα,
  υπάρχει και η «άνακθος στη φτέρνα» στην ιατρική ορολογία και φυσικά
  το ακανθώδες πρόβλημα του Αρκά: το αποτέλεσμα του ζευγαρώματος ενός σκαντζόχοιρου με ένα αχινό!
  🙂

 10. atheofobos said

  …δηλαδή της πολιτικής διαφωνίας της Προέδρου της Βουλής με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολιτική διαφωνία που αν παγιωθεί δεν βλέπω να επιδέχεται άλλη καλή λύση από την παραίτηση.

  «Δεν έχω καμία σκέψη για παραίτηση» έχει δηλώσει σαφώς η Κωνσταντοπόυλου.
  http://tvxs.gr/news/ellada/zoi-konstantopoyloy-den-exo-kamia-skepsi-gia-paraitisi

  Σύμφωνα με τα άρθρα 150-152 του ΚτΒ:
  H Boυλή μπoρεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τoυλάχιστoν Boυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ Πρoέδρoυ της ή άλλoυ μέλoυς τoυ Πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγεται τη λήξη της θητείας τoυ καθ’ oυ η πρόταση.

  Η αντιπολίτευση καλλιστα θα μπορούσε να συγκεντρώσει 50 υπογραφές, αλλά προτιμάει αυτό να αναγκαστεί να το κάνει η κυβέρνηση, αν η Ζωη φτάσει τα πράγματα στο απροχώρητο και κινδυνεύσει η ψήφιση του μνημόνιου που κατέθεσε η αντιμνημονιακή κυβέρνηση!

 11. sarant said

  7: Ωχ, δίκιο έχεις: ξυπόλυτος είναι το σωστό.

  8: Και μόνο ότι γίνονται αυτές οι ανακοινώσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο. Διότι, θα πρόσεξες ότι εγώ δεν λέω ποιος έχει δίκιο στην ιστορία επί του διαδικαστικού.

  Από την άλλη, το να υπάρχει μόνιμη και παγιωμένη διαφωνία ανάμεσα στον ΠτΒ και στο κυβερνών κόμμα από το οποίο αυτός προέρχεται, δεν είναι ούτε συνηθισμένο ούτε ομαλό και δεν μπορεί (κατά τη γνώμη μου) να διαρκέσει. Καλύτερη λύση, η παραίτηση του ΠτΒ.

 12. spiral architect said

  @11β: Εγώ όμως λέω, ποιο έχει δίκιο.
  (έστω κατά τη γνώμη μου)
  Άλλοι απεμπόλησαν τις -ακόμα φρέσκες και όποιες- προεκλογικές τους δεσμεύσεις, αυτοί πρέπει να παραιτηθούν. Η Ζωή τουλάχιστον μέχρι τώρα τηρεί τα προσχήματα, πάει με το γράμμα του νόμου και (ίσως) με τη συνείδησή της.

  Προσοχή γιατί το προεκλογικό σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» μη και γίνει «μαύρη τρύπα» που καταπίνοντας το χωροχρόνο κάνει τους Έλληνες να ακούν τη λέξη «αριστερά» και να φεύγουν τρέχοντας, δίνοντας εντολή σε φασίστες ή κεκαλυμμένους φασίστες, που τώρα είναι στην ψυχρή εφεδρεία.
  Κάτι χειρότερο δηλαδή από τη Βαϊμάρη. 😦

 13. Συγγνώμη, ξέρω ότι δεν είναι επιχείρημα, αλλά και μόνο οι πραγματικά υστερικές επιθέσεις εναντίον της, από το Μέγκα μέχρι τον Θεοδωράκη, με κάνουν να νιώθω πως η Ζωή έχει δίκιο. Συν όσα λέει ο Σπάιραλ, βέβαια.

 14. cronopiusa said

 15. sarant said

  13 A, εδώ συμφωνώ απόλυτα, και έχω μαλώσει με κόσμο για τέτοιες χυδαίες επιθέσεις. Μόνο που οι επιθέσεις προϋπήρχαν της διαφωνίας της Ζωής με την πολιτική της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν άμεση σχέση. Γιαυτό κιόλας μόνη λύση βλέπω την παραίτηση.

 16. Gpoint said

  Αν είσαι ένα αγκάθι στη καρδιά μου

 17. cronopiusa said

 18. spiral architect said

  Αγκάθια. 😥

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Είναι και το τραγούδι «τα αγκάθια» του Τάκη Μπρουμα που το τραγουδάει με τον Νταλάρα.

 20. Συμφωνώ με Σπειροειδή και Δύτη. Μπορεί να είναι σχολαστική και θεσμολάγνα η Ζωάρα αλλά έτσι πρέπει νάναι ο/η ΠτΒ,

 21. spiral architect said

  Μη βάζεις παρατηρητήρια ρε Κρόνι!

 22. sarant said

  20 Δεν μπορεί ο ΠτΒ να βρίσκεται σε μόνιμη διαφωνία με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν είναι θέμα σχολαστικότητας.

  21: Ε, ναι!

 23. spiral architect said

  @18: Όποιος εξηγήσει με απλά και κατανοητά λόγια, το τι σημαίνει «Διευκρίνιση των προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα στην καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 έτη» κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον! 😛

 24. Γς said

  18:

  ★ spiral architect ‏@spir_arch 11 Αυγ
  Το κλειστό επάγγελμα της πουτάνας δεν το πειράζουμε.
  Έχει ανοίξει προ πολλού.

  Ας ανοίξουν κι άλλοι.
  [τα πόδια τους]

 25. Gpoint said

  Οταν η Αυγή δημοσιεύσει ένα σχόλιο σαν το παρακάτω, τότε μπορεί να υπάρχει ακόμα ελπίδα…

  Φαντασθείτε όλα αυτά τα μέτρα, προαπαιτούμενα και παρεπόμενα να δοκίμαζαν να τα πάρουν οι Σαμαροβενιζέλοι, τι χαμός θα είχε γίνει, τι πουλημένους θα τους φωνάζανε και θα ζητούσαν εκλογές εκεί και τότε. Κι όμως τα παίρνουν τα μέτρα με τον Τσίπρα που βγήκε λέγοντας πως δεν θα πάρει νέα μέτρα κι όλοι τα δέχονται, η δε αντιπολίτευση (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα) συνεχώς τονίζει πως δεν θέλει εκλογές. Μια μερίδα του Σύριζα κάνει εσωτερική αντιπολίτευση προσφέροντας άλλοθι στον πρωθυπουργό πως ό,τι κάνει είναι υποχρεωμένος να το κάνει αφού στηρίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης.!
  Μοναδικό καλό σημάδι η μείωση και η φορολόγηση της αποζημίωσης (είπαμε λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα, από τι ζημιώθηκαν δηλαδής;;) των βουλευτών και μαύρο σημάδι η εφεύρεση του Ποταμιού σαν επόμενης εναλλακτικής λύσης, για νουδουπασόκ είναι νωρίς ακόμα για να επιστρέψουν.
  Τουλάχιστον να προλάβει ο Κοντονής να ξεσκονίσειέστω την παράγκα, για άλλα δεν πολυπιστεύω

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Αντί άλλου σχολίου για την περίπτωση της Ζωής ας γράψω το εξής περιστατικό:
  Κάποια χρονιά στο βαθμολογικό κέντρο είχαμε έναν συνάδελφο μαθηματικό που δεν ψείριζε μόνο τα γραπτά που είχε μπροστά του αλλά εννοούσε να κάνει και υποδείξεις στους υπολοίπους.Είναι γνωστό, στα Μαθηματικά αν θέλεις να δείξεις…κακοπιστία σου δίνονται πολλές ευκαιρίες. Η αυστηρότητα π.χ σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί την χρήση των ποσοδεικτών και η παράλειψή τους δεν επιτρέπεται. Από την άλλη πάλι ο μαθητής δεν είναι επαγγελματίας μαθηματικός και αυτό που ελέγχουμε είναι η ουσία της σκέψης του.Χώρια που,και πριν καθιερωθούν οι ποσοδείκτες οι άνθρωποι δημιουργούσαν Μαθηματικά. Από τη σκοπιά λοιπόν της αυστηρότητας ο συγκεκριμένος συνάδελφος είχε δίκιο. Από λειτουργική άποψη ήταν λάθος. Φυσικά ήταν η τελευταία φορά που βαθμολογούσε. Δεν τον επέλεξαν στις επόμενες χρονιές διότι…προκαλούσε ανωμαλία.

 27. sarant said

  23 Δεν θα παίρνουν όλοι την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, αλλά όσοι πληρούν προϋποθέσεις. Ο Μητσοτάκης π.χ. μπορεί να μην την παίρνει.

  26 Ναι, αλλά πες τι είναι και οι ποσοδείκτες

 28. spiral architect said

  @27α: Ναι, αλλά τι μας αφορά (σαν μελλοντικούς συνταξιούχους … λέμε τώρα) 😛 η επιλεξιμότητα και πώς διάολο θα το κάνουμε αυτό;

  @26, 27β: Πρώτη φορά άκουσα εδώ για τους ποσοδείκτες κι έτσι έψαξα.

 29. cronopiusa said

  21 Συγνώμη spiral architect !

  Ενθάδε κείται ο ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε ΕΣΤΗΡΙΖΑ.

  μ’ αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια
  ηρθ’ ο καιρός του «έχε γεια»
  τι να την κάνεις πια την περηφάνια

  Μνημόνιο- χαριστική βολή

 30. sarant said

  28α Και μάλιστα «καίται»

 31. «Από ρόδο βγαίνει αγκάθι κι από αγκάθι βγαίνει ρόδο».
  Η πρώτη, ως ανωτέρω ταιριάζει γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ (με ή χωρίς ΑΝΕΛ). Και για να λεξιλογήσω με την ευκαιρία, το ρόδι στην περιοχή μου λεγόταν καλλήνα και η ροδιά καλληνιά (η ορθογραφία είναι βεβαίως δικής μου …έμπνευσης). Όποιος ξέρει κάτι για την προέλευση ή την ετυμολογία της λέξης, μπορεί να …προσφέρει τον οβολό του.
  Για τη Ζωίτσα μας καλλίτερα να μην σχολιάσω. Για τον εν γένει ΣΥΡΙΖΑ όμως, και ειδικά για την διακυβέρνηση από αυτόν, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν και είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ. Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο λαός. Γιαυτό του δίνει δημοσκοπικό προβάδισμα: Θέλει να τον … τιμωρήσει ώστε να μείνει (ή να επανέλθει) στην εξουσία επί «αρκετό» διάστημα ώστε να …ξεβρακωθεί πλήρως! Ε! Τί να κάνουμε; Η δημοκρατία κοστίζει λιγάκι!

 32. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γιάντα τηνε παρέντησες (παράτησες)
  τη στράτα π’ επροπάθιες
  κ ήπεσες στη γκακοβολιά
  που ΄ναι γεμάτη αγκάθες

  Αυτή η μαντινάδα δήθεν απευθυνόταν στον πρωθργό Αντρέα,εκεί στα μισά του ’80.
  Ω καιροί!

 33. spiral architect said

  @32: Όλα τριγύρω αλλάζουνε, και όλα τα ίδια μένουν Έφη² μου …:roll:

 34. spiral architect said

  Το βουτσί
  (μιας και το’ φερε η κουβέντα – #33)

 35. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αγκάθα το λέμε μεις το αγκάθι.
  Μου κάρφωσε μια αγκάθα στο δαχτύλι και με ξέργωσε.

  «Όρεξη αγκάθα» έκφραση,θετική συνήθως, για κάποιον που είναι πρόθυμος,σαν έτοιμος από καιρό,για μια δουλειά,ένα ταξίδι κλπ

  Ακμή σχετίζεται με το αιχμηρό ακ ;

 36. spiral architect said

  Κι άμα είναι να σας τη λένε κιόλας παιδιά, …..! 🙄

 37. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  33.>>και όλα τα ίδια μένουν
  Οι άλλες δυο μαντινάδες που πήγαιναν παρέα μ΄εκείνη του σχ.32,(είπα να μην τις γράψω,συγκρατώντας τη…μαντιναδόροια μου 😦 ) που μετά τις έβγαλε σε αυτόνομο παραπονιάρικο συρτό ο Σκουλάς «Τραυματισμένα όνειρα» προς το τέλη του ΄80 ήταν :
  ‘Αχι πώς φεύγουνε οι καιροί και καταλιούνται οι χρόνοι
  δίχως ν΄αλλάζει τίποτα βραδιάζει ξημερώνει

  Τραυματισμέναόνειρα νεκρές ελπίδες πάλι
  κι ο δρόμος κακοδιάβατος άχι και πού θα βγάλει

  Αγκαθιάς,χαρακτηρισμός (άγονης,αγκαθόφυτης ας πούμε) έκτασης.
  Αγκαθίτες,είδος αμανίτων,άσπροι,που βγαίνανε σε ασπαλαθιά (έκταση με ασπαλάθους-το κύριο είδος των αγκαθωτών μας θάμνων)

 38. Gpoint said

  # 31

  Κλασσικά από μεταπολίτευση και μετά η ψήφος του Ελλην διαβάζεται σαν… βουλωμένο γράμμα :

  Ψηφίζει πάντα κάποιον ΔΥΟ φορές και δεν τον ψηφίζει γιατί τον εμπιστεύεται αλλά για να διώξει-τιμωρήσει τον προηγούμενο !

  Ο Τσίπρας πάντως παίζει αν θα διατηρήσει την παράδοση και θα αποδειχθεί χειρότερος του προηγούμενού του…

 39. πιχι said

  Να πω κι εγώ τον πόνο μου…
  Υπάρχει και η άκανθα πτέρνας που με ενοχλεί εσχάτως αλλά το -διακοσμητικό στα κορινθιακά κιονόκρανα φυτό-
  Acanthus mollis

 40. sarant said

  35 Ναι

  36 Μόνο που είναι διαφορετικά πράγματα

  39 Καλά κάνεις και λες για τα κιονόκρανα, είχα κατά νου να το βάλω και το ξέχασα

 41. πιχι said

  Καλησπέρα!
  Να πω κι εγώ τον πόνο μου…
  Υπάρχει και η άκανθα πτέρνας (που με ενοχλεί εσχάτως)
  αλλά και το -διακοσμητικό στα κορινθιακά κιονόκρανα φυτό-
  Acanthus mollis.
  Διορθωμένο σχόλιο!!

 42. ακρ. said

  #11, 12
  Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τους χειρισμούς ή το ύφος της Ζ.Κ., η αλήθεια είναι ότι η ταύτιση βουλής, δηλ. κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, και κυβέρνησης ΔΕΝ αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του πολιτεύματός μας. Μάλλον το αντίθετο: η λογική του πολιτεύματος εκκινεί από τη διάκριση των εξουσιών, άρα από την καταρχήν αυτοτέλεια των οργάνων, απλώς η πρακτική τόσων δεκαετιών μάς οδήγησε σε μιαν εκδοχή κοινοβουλευτισμού που (συμβαίνει να) ταυτίζει κυβέρνηση και κοινοβ. πλειοψηφία. Αυτή η πρακτική και αυτή η εκδοχή, όμως, ούτε οι μόνες είναι ούτε κατ’ ανάγκην οι καλύτερες δυνατές.
  Θεσμικά, επομένως, κανένας λόγος δεν συντρέχει να παραιτηθεί η Ζωή. (Για να το πω πιο απλά: δεν προκύπτει από πουθενά γιατί θα πρέπει η – όποια- κυβέρνηση να θεωρεί δεδομένη τη βουλή).
  Αντιθέτως, δεν αποκλείεται, η επιμονή της Ζ. στην αυτοτέλεια της βουλής να διαμορφώσει μια νέα πρακτική, που ίσως να οδηγήσει σε μιαν άλλη εκδοχή κοινοβουλευτισμού (κατά τη γνώμη μου, προτιμότερη απ’ αυτή που ζήσαμε μέχρι τώρα), με ενισχυμένη τη βουλή έναντι της κυβέρνησης, δηλαδή -ας μη το ξεχνάμε- του πρωθυπουργού.

 43. sarant said

  42 Αν όμως γίνει έτσι που τα λέτε, να είναι ενισχυμένη η Βουλή, όχι ο/η Πρόεδρός της.

 44. NM said

  Προσοχή! Ακολουθεί σχόλιο άσχετο με συμφωνίες και σχετικό με όσα αφορύν ακάνθους και ζωές…
  ……….
  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
  Επισκεφτήκαμε προ ημερών (μια ευάριθμη ομάδα πολιτών που είχαν ενεργοποιηθεί στα πάλαι ποτέ Κινήματα Πόλης της περιοχής) το χώρο «φιλοξενίας» στον Βοτανικό και τον βρήκαμε ακριβώς όπως τον ξέραμε. Πανάθλιο κρανίου τόπο, χωρίς ούτε ένα ίχνος σκιάς και περιστοιχισμένο από βουνά από μπάζα. 40 στρέματα επίπεδης εκτασης, με εξαιρετικά μολυσμένο υπέδαφος από την ανεξέλεγκτη χρόνια απόθεση παράνομων αποβλήτων και σκουπιδιών, η οποία έχει περαστεί πρόχειρα, εδώ και μερικά χρόνια, με ένα λεπτό «χαλί» τσιμέντου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί η μόλυνση στο υπέδαφος. Απέλπιδα, γιατί αφ’ενός μεν το χαλί έχει φθαρεί και σκάσει σε πολλά σημεία λόγω προχειρότητας κατά την επίστρωση και αφ ετέρου γιατί ήδη σκάβεται ανηλεώς από τα μηχανήματα που προσπαθούν να περάσουν τους σωλήνες υδρευσης και τα καλώδια ρευματοδότησης που θα χρειάζεται ο «χώρος φιλοξενίας»
  Υποθέτω ότι αυτός ο χώρος επιλέχτηκε για να θυμίζει στους πρόσφυγες όσο το δυνατό περισσότερο τα ερείπια των πόλεων που άφησαν πίσω τους. «Που ξέρεις;» θα σκέφτηκαν οι ιθύνοντες. «Ισως έτσι να νοσταλγήσουν την πατρίδα τους και να αποφασίσουν να επιστρέψουν εκεί από μόνοι τους, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε ακρότητες για να μας κατηγορούν μετά οι εχθροί της Ελλάδας». Και για όσους δεν θα αρκούσε η παραπάνω εικόνα φρόντισαν, μπροστά στην πύλη εισόδου να ενισχύσουν το ντεκόρ με μια ομάδα μπάτσων και μερικούς αφρίζοντες και απειλούντες θεούς και δαίμονες χρυσαβγίτες της περιοχής…
  Πραγματικά, πρέπει να διαθέτει κάποιος εξαιρετικά μεγάλη δόση σαδιστικής διαστροφής για να επιλέξει αυτόν ακριβώς το χώρο –μέσα σε μια ολόκληρη Αττική- για καταφύγιο ξεριζωμένων οικογενειών. Μένω με ανοιχτό το στόμα από την πόση κακία μπορεί να χωράει η ψυχή των ΦλαμπουραροΠανούσηδων και των ΧριστοδουλοπουλοΚαμίνηδων που λέγεται ότι είναι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτού του σχεδίου. (Αν παρέλειψα ή συμπεριέλαβα κάποια-ον κατά λάθος, ζητώ συγγνώμη και είμαι έτοιμος να επανορθώσω δεόντως) Πάντως όποιος και να’ναι του βγάζω το καπέλο. Όπως εύστοχα παρετήρησαν κάποιοι νεολαίοι, οι τύποι αυτοί –όταν με το καλό λήξει η θητεία τους- θα μπορούν άνετα να διεκδικήσουν θέσεις ρεπεραζίστα για τα σκηνικά του True Detective ή ανάλογων τηλεοπτικών σειρών.
  Πλησιάζοντας στην Πύλη και αφού αντιπαρήλθαμε απαξιωτικά τις προκλήσεις των ναζίδων που μας αναγνώρισαν και μας ρώταγαν αν ήρθαμε να φτιάξουμε το πάρκο που είχαμε υποσχεθεί στους γειτόνους μας όταν θα διώχναμε τον Βωβό με το σουπερ Μωλ του και αφού γινόμασταν κυβέρνηση, φτάσαμε στον 2ο κλοιό, εκείνο των μπάτσων, που παρά τον «αέρα» της εξουσίας που αποπνέει εδώ και ένα εξάμηνο η ύπαρξή μας, μας αρνήθηκαν ευγενικά την είσοδο. Χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε όλο το τουπέ που είχαμε επιμελώς προετοιμάσει για τέτοιες στιγμές, για να πετύχουμε την υπόσχεση του επικεφαλής ότι θα ειδοποιήσει για την άφιξή μας «κάποιον υπεύθυνο».
  Περιέργως και παρά τα όσα κατηγορούμε την αστυνομία, ο υπεύθυνος βρέθηκε γρήγορα και με το παραπάνω. Δηλαδή δεν ήταν απλώς ένας, αλλά δύο ολόκληροι υπεύθυνοι !. Ενας κύριος και μια κυρία που ήρθαν στην πύλη ολοζώντανοι μεν, εντελώς μουγγοί δε.
  Μαζί τους (δηλαδή μαζί της – ο άλλος δε μίλαγε καθόλου) είχαμε έναν άκρως ενημερωτικό διάλογο, με απαντήσεις ευθείες, συνήθως μονολεκτικές, σαφείς και λακωνικές, με ελάχιστα λόγια (τα οποία ως γνωστόν περιττεύουν σε τέτοιες στιγμές) και γεμάτο από χειρονομίες κεφαλής, νεύματα, αδιόρατα χαμόγελα κλπ
  Κατά τη διάρκεια του ενδιαφέροντα αυτού διαλόγου καταφέραμε να συμπεράνουμε ότι:
  1. Το εργο εκτελείται από «κάποια» κυβερνητική υπηρεσία –εντελώς ανώνυμη-
  2. Ότι ο αριθμός των κοντέΙνερ είναι απορηττος
  3. Ότι οι εργασίες θα τελειώσουν σε χρόνο που δεν είναι κοινοποιήσημος.
  4. Ότι στο στατόπεδο θα στεγαστεί ένας αριθμός προσφύγων ο οποίος προς το παρόν είναι μυστικός.
  5. Ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τίποτα
  6. Ότι τα κοντέΙνερ είναι ιδιοκτησία κάποιας υπηρεσίας που ανήκει μεν στο κράτος αλλά για λόγους σεμνότητας δεν επιθυμεί να μαθευτεί το όνομά της.
  7. Ότι αμφότεροι οι συνομιλητές μας υπηρετούν την κυβέρνηση γενικώς μεν, ευσυνειδήτως δε.
  8. Ότι η κυρία δεν είναι αρχιτέκτονας (αυτό το τελευταίο το κάρφωσε ο άλλος –ο εντελώς μουγγός- προφανώς πικαρισμένος που δεν καταλάβαμε ότι ΕΚΕΙΝΟΣ ήταν αρχιτέκτονας)
  9. Ότι τα κουτιά θα είναι κλιματιζόμενα με κλιματιστικά που θα εμφανιστούν κάποια στιγμή.
  10. Ότι ακόμα και νερό μπορεί να έλθει, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση
  11. Ότι η ηλεκτρική ενέργεια που θα χρειαστεί σίγουρα θα είναι επαρκής. Γιατί να μην είναι;
  12. Ότι ο χώρος δεν θα πλημυρίσει –ως συνήθως- με την πρώτη νεροποντή, γιατί ως γνωστόν ο καλός θεός πάντα προστατεύει τους φτωχούς και κατατρεγμένους.
  13. Ότι δεν γνωρίζουν σε ποιον πρέπει να απευθυνθούμε για να μάθουμε περισσότερα…
  Κατόπιν τούτων αποχωρήσαμε αξιοπρεπώς και συνοδευόμενοι μέχρι το αυτοκίνητο από χρυσαβγουλους που μας καταριόνταν εκτοξεύοντας ομολογουμένως ευρηματικές κατάρες οι οποιες με εντυπωσίασαν και δείχνουν ότι παρά τα όσα τους καταμαρτυρούμε οι άνθρωποι αυτοί σκέφτονται, τουλάχιστον τις ελεύθερες ώρες τους. Δηλαδή: Στη μεν κοπέλα που ήταν στην ομάδα μας εύχονταν να τη βιάσουν οι πρόσφυγες στους δε αντρες εύχονταν να τους πάρουν τα σπίτια οι εβραίοι, (οι οποίοι ως γνωστόν επελαύνουν σε οποιοδήποτε χώρο πληροφορηθούν ότι στρατοπευδεύουν μη άριοι πρόσφυγες).
  ………….
  Αυτό το σχόλιο/ ημέιλ γράφεται με σκοπό να διαβαστεί από κάποιον που εμπλέκεται στις ομάδες αλληλεγγύης που συντρέχουν ήδη τους πρόσφυγες. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους –επειγόντως- για να μάθουμε τις δικές τους απόψεις που θα είναι καθοριστικές για τις περαιτέρω δικές μας ενέργειες.
  Επικοινωνία: Τηλεφωνικά ή με ημέιλ που θα σας δώσει ο Νικοκύρης, στη βοήθεια και την κατανόηση του οποίου προσβλέπω. Ευχαριστώ !

 45. sarant said

  Σχόλιο φίλου στο FB

  Αγκαθιά Ημαθίας, όνομα χωριού. Στην παλαιοσλαβική είναι τυρν το αγκάθι, εξ ου και Τύρναβος, Τύρνα και χιλιάδες άλλα οικωνύμια. Προφανώς παλιότερα τα αγκάθια ήταν παντού, σήμερα εντοπίζονται μόνον στα προγράμματα «γέφυρες»!

 46. marulaki said

  Πάντως αξίζει να γραφτεί κάπου, πώς η λαϊκή σοφία έχει παροιμίες για όλα: Και από αγκάθι βγαίνει ρόδο, αλλά και το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά. Και άλλα πολλά βέβαια. 🙂
  Ωραίο, αλλά τσιμπερό το σημερινό άρθρο!

 47. marulaki said

  Ξέχασα: Αγκάθα και το ψαροκόκκαλο που κάθεται στο λαιμό.

 48. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αγκατσούλα είδος διαδεδομένου άγριου χαμόχορτου που οι καρποί του γίνονται σαν πλακουτσή μεγάλη φακή αλλά σ’ ένα περιτύλιγμα αγκαθιών που χλωροί αρέσουν στα κατσικοπρόβατα,(είναι και γαλακτοφόροι)αλλά ξερά,κολλάνε στα ρούχα,κόλαση!
  Αγκάθι ήταν οδυνηρό οιδηματάκι στα δάχτυλα.»Ήβγαλα αγκάθι και με σουβλίζει μέρα νύχτα».Έβαζαν ψημένο κρεμμύδι για να «γενωθεί», ν΄ ανοίξει δηλαδή και καθαριστεί,ν ανακουφιστεί ο πάσχων.Σαν μαλακτικό ας πούμε.
  Πρέπει να ναι η επίσημη άκανθος ιατρικά,αν και μια θεία εδώ, λέει ότι έχει άκανθο κάτω,στη φτέρνα(όπως λέει στο σχ.9 κ.ε) και είναι σαν σκλήρυνση εσωτερικά περισσότερο.
  Αγκάβανος,ένα γαϊδουράγκαθο
  Αγκαθοκολλιές,ή σκέτες κολλιές,βρε τί θυμήθηκα! ήταν ένα είδος πάλι αγριάγκαθου,σαν μίνι αγκινάρα, που βγάζει στη βάση γύρω από το αγκιναράκι-άνθος του κάτι άσπρα «δάκρυα» που είναι μια χαρά μαστίχες!Τα βγάζαμε με προσοχή και τα μασάγαμε.Δεν είχαν άρωμα αλλά ήταν μια κρουστή κάτασπρη τσιχλίτσα της ανυδριάς. Ήξερα,ξέρω σε ποια χωράφια κάτω βγάζει κολλιές!

 49. Corto Maltese said

  Αγκαθωπές, η γνωστή παραλία της Σύρου κοντά στην Ποσειδωνία (Ντελαγκράτσια).

 50. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  41. Α,τί ωραία πάσα που λησμόνησα να γράψω για τον Άκανθο τον αγκαθωτό,Acantus spinosus λέει.:
  Τα κιονόκρανα κορινθιακού τύπου, νόμιζα πως είναι απούρανοι.

 51. ακρ. said

  #43
  Aυτή είναι η διαφορά του ΠτΒ από τον πρωθυπουργό:
  -Ο πρωθ. μπορεί πάντα να διώξει ένα υπουργό (και μπορεί οποιονδήποτε να τον κάνει υπουργό). Οι υπουργοί ποτέ δεν μπορούν να αλλάξουν τον πρωθ.
  -Ο ΠτΒ δεν μπορεί ποτέ να διώξει ένα βουλευτή (και ούτε μπορεί κανένα να τον κάνει βουλευτή). Οι βουλευτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τον ΠτΒ.

  Όπως λειτουργεί το πολίτευμά μας, ο πρωθ. είναι κάτι σαν αιρετός δικτάτορας. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία πρωθυπουργοκεντρικού τύπου είναι πολύ λιγότερο δημοκρατική απ’ όσο έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε. Γιατί λοιπόν να μην ενισχύσουμε τα δημοκρατικά στοιχεία του πολιτεύματός μας;

 52. sarant said

  46 Έτσι είναι, τα ωραία τσιμπάνε 🙂

  51 Οι βουλευτές μπορούν και τον Πρωθυπουργό να διώξουν

 53. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αγκαραθιά, εκεί στην πετρώδη μπάντα μου, είναι ένα άλλο αγριοθαμνάκι ,απεχθές γιατί η σκόνη του,που βγάζει σύννεφο αν τριφτείς έστω ελάχιστα πάνω του, αγκυλώνει φριχτά τα μάτια. Για να μην την αδικούμε, βγάζει πολύ ωραία,απλησίαστα εννοείται,κίτρινα λουλούδια μες το καλοκαίρι που ευωδιάζουν και είναι ένα κι ένα για τις μέλισσες.Η Μονή Αγκαράθου,Νομός Ηρακλείου,παρεμπιπτόντως και συμπτωματικά,βγάζει (ή έβγαζε) εκλεκτό μέλι.
  Γεια σου Μαρουλάκι.Ναι! Τσιμπωτό το λέμε μεις κειονά που τσιμπά!
  τ’ αγκάθια εκτός από αγκάθες τα λέμε και τσίμπες.

 54. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μαχιαλά! Μα το πρώτο που μου ρθε κι ύστερα τ΄απολησμόνησα:
  Για τούτο οπού ‘ναι φρόνιμος, μηδέ χαθεί στα πάθη
  Το ρόδο κι όμορφος αθός γεννάται μες στ’ αγκάθι
  Ερωτόκριτος-τί χρεία έχομε μαρτύρων!

 55. spiral architect said

  Άιντε μέχρι αύριο έχετε καιρό να διαβάσετε κωδικοποιημένο το Μνημόνιο 3 σελίδα-σελίδα μη και την πατήσετε σαν το Χρυσοχοΐδη.

 56. ακρ. said

  #52
  Ένας ΠτΒ υποχείριο της κυβέρνησης πάντα μπορεί (διαδικαστικά) να βρει τρόπο να εμποδίσει τους βουλευτές να εκφράσουν τη βούλησή τους.
  Το Νοε. του ’12 δεν επιτράπηκε στους βουλευτές να κρίνουν ξεχωριστά το κάθε μέτρο του 2ου Μνημονίου, αλλά υποχρεώθηκαν να (υπερ)ψηφίσουν όλο το πακέτο en bloc.
  Το Μάρ. του ’14 δεν επιτράπηκε καν στους βουλευτές να ψηφίσουν επί της πρότασης μομφής κατά του ΥΠΟΙΚ.
  Προσωπικά, καθόλου δεν αναπολώ -και δε θα ήθελα να ξαναδώ- έναν ΠτΒ σαν το Μειμαράκη.
  Το ξαναλέω, όσο κι αν δε μας αρέσει ή διαφωνούμε μαζί της, η Ζ.Κ. έχει φέρει ένα νέο ήθος στο θεσμό -κάτι που είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ενδιαφέρον.
  Βέβαια, θα μού πείτε, όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα λυσαλέο πόλεμο περίπου από τους πάντες, γιατί πρέπει να έχει ακόμα ένα μπελά στο κεφάλι της;
  Η απάντησή μου είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να ενεργεί συμβατικά. Αυτό που φαίνεται αδυναμία, μπορεί να το γυρίσει σε πλεονέκτημα. Περισσότερη, κι όχι λιγότερη, δημοκρατία χρειαζόμαστε. Η προσφυγή σε δημοψήφισμα ήταν μια τέτοια αντισυμβατική, και κατά τη γνώμη μου πετυχημένη, κίνηση. Η μετάθεση πραγματικής αποφασιστικής εξουσίας στη βουλή πιστεύω πως, όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο, θα ήταν επίσης μια πετυχημένη κίνηση.

 57. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Σε λίγο τα κλείνω και εκτός απροόπτου θα τα πούμε αύριο το πρωί. Άρθρο θα ανέβει κανονικά 🙂

 58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  55.Διαβασμένοι ξεδιαβασμένοι εμείς, ποιος μασε ρωτά;
  αδιάβαστοι θα πάμε…
  (ο Χρυσοκανθαρίδης μπορεί και να ξαναβουλευτεί να δεις). Τσίμπα με να ξυπνήσω.Εφιάλτη θωρώ.

  Να κάνω μιαν ευχή που να δένει και με το νήμα και με το μνημ
  ονιο: το αγκάθι, να ΄ναι σταμναγκάθι. Να τρώγεται ή έστω να βαστά το νερό του λαηνιού καθαρό.

 59. Γς said

  Αγιούτο χρισυανούτσι!

  Σαλπάρω το πρωί και δεν θυμάμαι [ου γαρ έρχεται μόνον] τον κωδικό -πασγουορντ-του λαπτοπ.

  Τι κάνουνε;

 60. Γς said

  χριστιανούτσι

 61. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Άλκης Αλκαίος /Σωκράτης Μάλαμας
  Το αγκάθι
  Όποιος φοράει τη θλίψη στέμμα
  ίσως ποτέ του δε θα μάθει
  τι δρόμο ανοίγει ένα βλέμμα
  τι μέλι κρύβει το αγκάθι

 62. sarant said

  59 Yπάρχουν προγραμματάκια που βρίσκουν όσα πάσγουορντ έχεις αποθηκεύσει στο μηχάνημα. Γκούγκλισε password retriever ή κάτι αναλογο

 63. Γς said

  62:
  Ναι, αλλά χρειάζεται το πασγουορντ για να το ανοίξεις 🙂 και να τρέξεις το προγραμματάκι

  Πάω να κάνω επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

  Ευχαριστώ

 64. Πάντως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και ξέρει πού βαδίζει.

 65. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δημ.Μητροπάνος/Θ.Μικρούτσικος/Λ.Νικολακοπούλου
  Κόσμε μού ΄γινες πληγή κι είν’ το γρήγορο π΄αργεί
  που πας στ’ αγκάθια κι αγαπάς
  κι όλο σε χάνω

  Από το poiein.gr
  Γιάννης Σκαρίμπας/Εαυτούληδες/Ο καμπούρης/-τελευταία στροφή
  Ωωω… τα άνθη τα αγκάθια, όλα έρχονται στη φύση
  Κι όλα φεύγουν στην ώρα τους.(Την τύχη τους νάχα…)
  Εγώ τι; Στη ζωή, έχω βιαστεί νάρθω τάχα
  Ή αργήσει;

 66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  64.>>η κυβέρνηση έχει σχέδιο και ξέρει πού βαδίζει.
  Eίναι γάτα σου λέω

 67. 66, ο Μαρού μεγάλη φίρμα!

  Έχομε και το σκαντζοχερόψαρο (https://en.wikipedia.org/wiki/Porcupinefish)

  Σκέτηομορφιάγαμωταμούτρατου http://i33.photobucket.com/albums/d89/timmystood/norman.jpg

 68. cronopiusa said

  44 NM

  Τηλέφωνα επικοινωνίας με την Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πεδίου του Άρεως:

  * 6937217782
  * 6979009513
  * 6937186879

  εκ του ορατού στο προφανές

 69. Φωτογραφία του Μάριου Λώλου από το Πεδίον του Άρεως https://pbs.twimg.com/media/CLauudiUsAAIzpd.jpg

  Προσφυγάκι.

 70. christos k said

  Το Λιντλ Σκοτ αλλά και το λεξικό Μοντανάρι μου φαίνεται πως συμφωνούν στο ότι ο Λουκιανός τον 2ο αι. μΧ χρησιμοποίησε τις ακάνθες ως επίθετο για να χαρακτηρίσει ερωτήσεις, ζητήματα κτλ (τα ακανθώδη ζητήματα, το ακανθώδες ερώτημα)θέλοντας να τα παρουσιάσει ως δύσκολα-δυσεπίλυτα. Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως ο Λουκιανός έδωσε στο αγκάθι τη μεταφορική σημασία της δυσκολίας-εμποδίου ή προϋπήρχε;

 71. NM said

  Χρονοποιούσα, ευχαριστώ πολύ.

 72. spiral architect said

  @23: Ούτε καν το pressproject δεν κέρδισε το χρυσούν ωρολόγιον. 😦

  17:23 Ε. Υπολογισμός συντάξεων […] Ακολούθως το άρθρο περιλαμβάνει μια σειρά εγκυκλίων και νόμων που εφαρμόζονται ανά ταμείο και ανά χρονιά συνταξιοδότησης το οποίο δεν μπορεί να εκτιμηθεί παρά μόνο από εξειδικευμένο εργατολόγο. […]
  Τρέχα γύρευε δηλαδή και Νικολό Ρωμανιά καρτέρει.
  (καλή δουλειά έκαναν εκειά πέρα)

 73. sarant said

  Ευχαεριστώ για τα νεότερα! (Βρήκα γουήφι στο δρόμο)

  70 Πού να ξέρουμε αν προϋπήρχε; Μπορεί, το πιθανότερο. Μπορεί και να ήταν του Λουκιανού η πατέντα.

 74. spiral architect said

  @64: Σκύλε ο box lover dog εκλάπη! 🙂

 75. leonicos said

  «το είχε αγκάθι», δηλαδή το έφερε βαρέως.

  Τον ενοχλο’υσε σαν τύψη ή σαν παράπονο. Νομίζω πως ‘το έφερε βαρέως’ ιζ του ματς

 76. cronopiusa said

 77. 74 Πράουντ, λέμε!

 78. Λ said

  Νομίζω είναι ο Σοπενχάουερ που είπε Keine rose ohne Dornen aber manche Dornen ohne Rosen
  (Κανένα ρόδο δεν είναι χωρίς αγκάθια αλλά υπάρχουν πολλά αγκάθια χωρίς ρόδα).

  Είπα να βάλω το Heidenroslein αλλά σκέφτηκα ίσως να υπάρχει εμπάργκο και στις γερμανικές τέχνες.

  Έχουμε και το κατεχώμενο χωριό Ακανθού (Ακαττού, όπως το λέγαμε στη διάλεκτο).
  http://www.odyssey.com.cy/main/default.aspx?it=1&tabid=88&itemid=2545
  Τέλος, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Σακελάριο η Ακανθού ίσως είναι η αρχαία πόλη Αλκάνθου, την οποία αναφέρει και ο Πολυδεύκης.

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  67β.γ. Τα χάζευα ταριχευμένα(μα πώς τα κάνουν) αυτά τα σκατζοχοιρόψαρα σε μια ψαροταβέρνα κάπου Πόρτο Ράφτη μεριά, έλεγα μην είναι και πλαστικά.Φουσκωτά,ολοστρόγγυλα μερικά, με ακαίριες τις μύριες ακίδες.
  Θυμάσαι την «κομψότητα/γοητεία του σκατζόχοιρου»;βιβλίο και ταινία.
  Κατσόχοιρο τονε λέμε κάτω και κατσοχοιράκια τα τυριά από τις οικόσιτες αίγες(γιδίσο σκληρό τυράκι για ψωμοτύρι και για μακαρόνια, ωραίο πράμα)

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  78.Γεια σου Λ.
  >>Αλκάνθου
  Λες να είναι Άνθος του γιαλού η Άλκανθος; Τί ωραίο όμως!

 81. antpap56 said

  Με βάση τα προαπαιτούμενα για την 3η συμφωνία (ηρωική;), ακόμη και το ψωμί που θα τρώμε θα έχει αγκάθια, γι’ αυτό και θα πωλείται στα ψαράδικα.

 82. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ακούω τώρα από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ότι κομμάτια από τα(προηγούμενα)πρακτικά τα δημοσίεψε το Πρώτο Θέμα,ενώ αυτό δεν επιτρέπεται και δεν την παραβίαση δεν τη γνώριζε η ΠτΒ! Αγκαθιώνας…

 83. Λ said

  80. Θα ρωτήσω τους φίλους μου τους Ακαθκιώτες να δω τι θα μου πουν. Μεταξύ αυτών είναι και ο Γιώργος ο Χατζηπιερής που έγραψε το σκουλουκούιν

 84. Corazon Espinado

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  23.Spiral Architect
  Ούτε η Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαραλαμπίδου κατάλαβε Χριστό από τα του συνταξιοδοτικού, όπως είπε τώρα δα.Ακόμη και κάποιες λέξεις τί σημαίνουν είπε ότι δεν καταλαβαίνει.

 86. Γς said

  ΠτΒ: Εγώ την σφραγίδα της Βουλής δεν την παραδίδω στον Σόιμπλε

  😉

  81:
  Και τσιπούρες με σουσάμι

 87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  τριανταφυλλάκι ζηλευτό που κρύβεις το αγκάθι
  αχ όποιος δεν σε μύρισε έχει πολλά να μάθει
  για σένα λέω

  ο Πολυδεύκης ποιος ήταν; (όχι ο των μυθικών Διοσκούρων προφανώς)

 88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  3ο μνημόνιο τη λένε τη συμφωνία και οι συριζαίοι βουλευτές (π.χ.Χαραμπίδου,Κριτσωτάκης)

  Πληγώθηκα και μάτωσα στ’ αγκάθια της καρδιάς σου.

 89. Λ said

  Εδώ συνηθίζουμε να λέμε οδός χωράφια, νούμερο αγκάθκια όταν βρισκόμαστε σε απομακρυσμένη τοποθεσία.

 90. sarant said

  81: 🙂

  88: Αυτοί είναι από τους διαφωνούντες

 91. Γς said

  90:
  >Αυτοί είναι από τους διαφωνούντες

  κι αυτή 😉

 92. Pedis said

  «ενώ στο φόντο υπάρχει η ακόμα μεγαλύτερη πρωτοτυπία που σοβεί, δηλαδή της πολιτικής διαφωνίας της Προέδρου της Βουλής με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

  Ποια πλειοψηφία Νικοκύριε; Η κοινοβουλευτική, όπως λές, πλειοψηφία μπορεί να έχει σχέση με το επιχείρημά σου, η κυβερνητική, όμως, όχι. Εκτός κι αν υπαινίσεσαι -και ίσως αποδέχεσαι ή επιθυμείς- ότι ο μικρός κυβερνάει και τυπικά (διότι ουσιαστικά αυτό γίνεται) με τα νδπασοκοπόταμα.

  Είναι απλούστατο: ο μικρός έχει τη μοναδική ευκαιρία να ξεχαστεί το όνομά του πριν περάσουν πενήντα χρόνια. Να παραιτηθεί αμέσως και να πάει στην ευχή του αγύριστου.

 93. Γς said

  Στον ΣΚΑΪ τώρα.
  Ο Οικονόμου στην «Πρώτη Γραμμή» κάνει αστειάκια με μια νοστιμούλα συμπαρουσιάστρια του.

  -Καλύτερα να σε ντύνει κανείς παρά να σε ταΐζει.
  Κι αυτή:
  -Α πες μου το άλλο που μου λες. Καλύτερα να με καλαφατίζεις.

  ——–
  καλαφατίζω[από την Βίκι]

  1. σφραγίζω τις σχισμές/ρωγμών των παλαιών ξύλινων πλοίων και βαρκών ή άλλων κατασκευών με ξεφτίσματα από κάβους, στριμμένα και ποτισμένα με πίσσα

  2. (χυδαίο) συνουσιάζομαι, γαμώ (για τον άντρα)
  ——–

  Καλημέρα

  και την κάνω για το παπόρο που το βλέπω να περιμένει στο λιμάνι

 94. spiral architect said

  Έβλεπα χθες βράδυ στη Βουλή τιβί την διάσκεψη των προέδρων, όπου κανείς -πλην ενός- δεν είχε καταλάβει τι θα ψηφίσει, όλοι βιάζονταν να τρέξει η διαδικασία, ανα ανοιξει η Βουλή, για να ψηφίσουν το μνημόνιο ΙΙΙ, αλλά ταυτόχρονα τοποθετιόντουσαν κάνα τέταρτο ο καθένας, ακούστηκαν ηρωικά ξεκατινιάσματα του στιλ: «Φερέλπιδες διαπλεκόμενοι που προσβλέπουν σε νέο αυριανισμό» (κάρφαρος της Ζωής προς το Φίλη) μόνο ο Καραθανασόπουλος είπε μέσες-άκρες να μην ανοίξει το μαγαζί ώστε να μην περάσει το νέο μνημόνιο. Κωμωδία λέμε!

  @93 τέλος: Τυχερούλη!

 95. Γιάννης Ιατρού said

  @93 Καλες διακοπές Γς και καλημέρα Spiral
  Επειδή δεν βλέπω TV κλπ. δεν είχα ενημέρωση μεχρι χθες βράδυ γα τα τεκτενόμενα. Μόλις που κατόρθωσα να έχω πάλι σύνδεση στο διαδίκτυο εδώ στο ερημητήριο. Όταν έμαθα τα σχετικά, τι να πώ, χαλάστηκα, τελείως ….

 96. Παναγιώτης Κ. said

  Μα καλά οι διάφοροι απογοητευμένοι τόσο νέοι είστε; Δεν έχετε ζήσει την περίοδο του Ανδρέα;

 97. spiral architect said

  Ενώ εδώ εμείς πορπατούμε ξυπόλητοι εις τας ακάνθους, κάποιοι γείτονες του Νικοκύρη έχουν άλλα αγκάθια.
  Αλλά τα λύνουν δικαστικά.
  Ελβετία: Αφαίρεση κουδουνιών από αγελάδες με δικαστική απόφαση, λόγω ηχορύπανσης
  😆

 98. spiral architect said

  @96: Τότε είχαμε το Θείον Βρέφος. Τώρα έχουμε μια Τσαούσα.

 99. Παναγιώτης Κ. said

  @27 (Sarant).Tο ασύρματο μου κάνει νερά και δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ στο ερώτημα.( Είναι φαίνεται υπερφορτωμένο λόγω των πολλών παραθεριστών που βρίσκονται εκτός σπιτιού).

  Υπάρχουν λοιπόν κάποιες συνηθισμένες λέξεις- εκφράσεις στα Μαθηματικά όπως η λέξη «υπάρχει» που είναι ισοδύναμη με την έκφραση «υπάρχει τουλάχιστον ένα» και η έκφραση «για κάθε» ή «για όλα». Το «υπάρχει» αντιπροσωπεύεται από ένα ανάποδο Ε και το «για κάθε» από ένα ανάποδο Α.
  Από αδυναμία χρήσης στον υπολογιστή αυτών των συμβόλων θα χρησιμοποιήσω τις λεκτικές τους εκφράσεις στα παρακάτω παραδείγματα όπου α,β,γ είναι πραγματικοί αριθμοί.(Τεχνικά δεν είμαι σε θέσω να εξαντλήσω το θέμα.Ερεθίσματα θέλω να δώσω).
  Έκφραση 1η : αχ^2+βχ+γ=0
  Έκφραση 2η: Υπάρχει χ που ανήκει στο R (σύνολο των πραγματικών αριθμών) έτσι ώστε αχ^2+βχ+γ=0
  Έκφραση 3η: Υπάρχει χ που ανήκει στο C (σύνολο μιγαδικών αριθμών) έτσι ώστε αχ^2+βχ+γ=0
  Έκφραση 4η: Για κάθε χ που ανήκει στο R, αχ^2+βχ+γ=0
  Για τους…αυστηρούς η πρώτη έκφραση είναι μνημείο ασάφειας. Όλοι οι άλλοι λέμε: Οκ εξίσωση β΄βαθμού και χρησιμοποιούμε την διακρίνουσα…
  Οι εκφράσεις 2 και 3 έχουν σαφήνεια και σε καλούν να βρεις το χ…
  Η έκφραση όμως 4 έστω και αν περιέχει την αχ^2+βχ+γ=0 είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια ταυτότητα ως προς χ και δίνει απευθείας το συμπέρασμα ότι α=β=γ=0
  Βλέπεις λοιπόν Νίκο ότι η χρήση αυτών των εκφράσεων διαφοροποιεί τα πράγματα.
  Παρόλα αυτά όμως ο μαθητής δεν τραβάει κάποιο ιδιαίτερο ζόρι.
  Επειδή το ιστολόγιο αγαπάει την ποίηση ας χρησιμοποιήσω μια Σεφερική αιτιολόγηση. Δεν αντιμετωπίζει λοιπόν ζόρι διότι ισχύουν…»τα συμφωνημένα υπονοούμενα «. Με άλλα λόγια, πολλά ζητήματα καθορίζονται από τα συμφραζόμενα δηλαδή από το γενικότερο πλαίσιο αναφοράς ( Κάπου είχα δει να χρησιμοποιείται ο όρος contextual).

 100. Παναγιώτης Κ. said

  99 συνέχεια.. Ξέχασα λοιπόν να γράψω ότι το ανάποδο Ε λέγεται υπαρκτικός ποσοδείκτης και το ανάποδο Α καθολικός ποσοδείκτης .

 101. LandS said

  @98 Το θείον βρέφος διακύρρησε και το τήρησε ότι ποτέ δεν θα γίνει πατροκτόνος (αδειάζοντας και του φυσικό τέκνο μαζί με άλλους)

 102. LandS said

  @99 Οι εκφράσεις 2,3, και 4 έχουν νόημα αν αναδιατυπωθούν ως: Ποια η σχέση των α,β,γ για να ισχύει το 2,3 ή 4;
  Όχι;

 103. Παναγιώτης Κ. said

  @102.Έγραψα από μνήμης μια συνηθισμένη διατύπωση.
  Δεν έχω ένσταση ως προς την αναδιατύπωση που προτείνεις.

 104. spiral architect said

  @101: Σωστό κι αυτό! 🙂

 105. sarant said

  99: Ευχαριστώ, νάσαι καλά!

  92 Εννοώ την πλειοψηφία στη Βουλή.

 106. Γιώργος Πρίμπας said

  Συνήθως το χειρότερο πράγμα δεν είναι η κατάσταση καθαυτή αλλά είναι ο πανικός και οι κινήσεις που τον συνοδεύουν.
  http://www.lifo.gr/now/greece/73242?ref=yfp
  Το να απομακρύνεις κάποιους γιατί την κοπάνισαν ή είναι ακατάλληλοι το καταλαβαίνω. Το να τους απομακρύνεις γιατί κάποιος ανώτερος τους δεν έκανε τη δουλειά του (εν προκειμένω δεν έλεγξε ότι θα λείπουν και οι δύο και τους ενέκρινε την άδεια) είναι καθαρό λάθος της εξουσίας (του ανώτερου και ίσως παραπάνω, γιατί δεν ξέρω μέχρι ποιου επιπέδου κοινοποιούνται οι καταστάσεις αδειών) και μόνο.

 107. sarant said

  106 Συμφωνώ με την αρχική σου πρόταση απόλυτα.
  Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, Γιώργο, δεν υπάρχει ουσιαστικά ανώτερος παρά μόνο τυπικά. Σε ένα νοσοκομείο, δουλειά του διοικητή είναι να μεριμνά ότι δεν θα πάρει άδεια ταυτόχρονα με τον υποδιοικητή του -η έγκριση της ανώτερης περιφερειακής αρχής είναι καθαρά τυπική ή αφορά γενικότερα κωλύματα. Οπότε, σαφώς η διοικήτρια δεν έκανε τη δουλειά της.

 108. NM said

  Spiral (#98): Εδώ είναι αυτή η ψυχή. Ζει ανάμεσά μας. Πριν μερικούς μήνες τρακαριστήκαμε σ ενα πάρκο που βολτάραμε αμφότεροι και κατά μόνας.
  -Εδώ βρίσκεσαι; χάθκες, του είπα.
  -Τι εννοείς; Πάντα εδώ ήμανε, μου απαντάει.

 109. nestanaios said

  Ξέρετε τι κάνει η αλεπού ἄν δεν έχει πρόσβαση στα σταφύλια.

  Παραίτηση Κωνσταντοπούλου; Σίγουρα αστειεύεστε. Η Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων.
  Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δεν την υποστήριξε μόνον ο Σύριζα αλλά και άλλα κόμματα. Δεν έχουμε μον – αρχία αλλά Δημοκρατία.
  Ἄν κάποιος πρέπει να παρατηθεί, αυτός είναι η πλειοψηφία του Σύριζα που δεν συμπορεύεται με το 62% του ελληνικού λαού.

  Και κάτι για τα αγκαθάκια.
  Ετυμολογία· αν + κάθε + τι. Ν+Κ =ΓΚ. Πολύ κακώς.
  Μεταμορφώθηκε σε αγκάθι για να επιβιώσει.

 110. antpap56 said

  86: Οι λεγόμενες «πολύσπορες». Θα έχουν και αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, όπως το ψωμί με γεύση αντσούγια.

 111. cronopiusa said

  Από ποιον πληρώθηκε αυτό το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο;

  Είμαι καρφωμένη στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων…

 112. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  111.ΤιΒι Bουλή κι εγώ.Την άκουσα και χθες βράδυ και δυνάμωσε η άριστη εντύπωσή μου για την ΠτΒ.

 113. Δεν ήξερα ότι την Complainte du partisan την έχει τραγουδήσει και ο Λέναρντ Κοέν. Ίσως είναι προκατειλημμένος, αλλά την υποβλητικότητα του πρωτοτύπου δεν την ξαναβρίσκω.
  Το περίεργο είναι άλλο: κάποτε άκουσα σε δίσκο τη Τζόαν Μπαέζ να τραγουδάει ελληνικά «στους τάφους οι άνεμοι σφυρίζουν». Δεν ήξερα τότε το γαλλικό κι ούτε το ξανάκουσα ποτέ ελληνικά. Ξέρει κανείς τίποτα;

 114. Άγγελε, το γκουγκλ είναι φίλος μας 🙂

 115. «Ίσως είναι προκατειλημμένος» — εγώ, όχι ο Λ. Κοέν!

 116. Ε, γ… τον Σπελ Τσέκερ! Αλλά καταλαβαίνετε τι ήθελα να πω.
  Δύτη, ευχαριστώ.

 117. cronopiusa said

  Ν.Βαλαβάνη για το 3ο Μνημόνιο:»Η εκτίναξη της θετικής ρύθμισης για τις 100 δόσεις είναι ενδεικτική του πόσο βαθιά στα βαλτονέρια των μνημονιακών πολιτικών μας βυθίζει το 3ο Μνημόνιο»


  Rodia Mixer
  Μια Ζωή την έχουμε!

 118. 117, Αυτό το μνημόνιο δεν το σηκώνει με τίποτα!

 119. giorgos said

  Δυστυχώς οί βουλευτές σάν τήν κυρία Κωνσταντοπούλου είναι λίγοι , ένώ σάν τόν Βαρεμένο είναι πολλοί…

 120. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μνημόνιο λέγεται και μεταφράζεται τώρα από το γιουρογρούπι.

 121. Κουνελόγατος said

  Αγκαθιάς, περιοχή κοντά στο Παλαίκαστρο Λασιθίου.
  Μόλις επέστρεψα, γεια και χαρά σας.

 122. sarant said

  Καλώστονα!

 123. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στοχάζεστε γιατί έρχονται ζόρια.
  La leçon de bonheur d’Alain Badiou
  En réalité, ce que les dirigeants européens considèrent comme impossible, c’est de laisser un peuple décider sur ce point. Ce n’est donc pas une sanction économique rationnelle, mais une punition politique.

 124. Γς said

  111:

  >το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο

  Variations sur un thème connu

 125. cronopiusa said

  Η λιτότητα στην Υγεία σκοτώνει

  Ο Χρ. Παναγόπουλος «συνέβαλε τα μέγιστα» στη διαφθορά της ΕΡΤ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: