Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λαϊκοενωτικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 22 Αυγούστου, 2015


Άλλες φορές δυσκολεύομαι να βρω τίτλο της προκοπής για το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο, σήμερα όμως η δυσκολία ήταν στο να διαλέξω, αφού ύστερα από τη χτεσινή παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση διαδικασιών για πρόωρες εκλογές θα μπορούσα να έχω παραιτημένα ή πρόωρα ή εκλογικά μεζεδάκια, ή και ανεξαρτητοποιημένα ή διασπασμένα αφού το άλλο μεγάλο γεγονός της χτεσινής μέρας ήταν η επισημοποίηση της διάσπασης του κυβερνώντος κόμματος και η συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τους ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που θα αποκαλείται Λαϊκή Ενότητα.

Τελικά ο τίτλος του νεοπαγούς σχηματισμού έδωσε την απάντηση, όταν διαπίστωσα ότι η λέξη «λαϊκοενωτικός» δεν γκουγκλίζεται, οπότε είπα να την καπαρώσω (μια χαιρέκακη φωνή ακούγεται από το βάθος «τώρα γκουγκλίζεται!»). Ωστόσο, δεν μπορώ να αποκλείσω να είχε και στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί η λέξη «λαϊκοενωτικός», για παράδειγμα σε σχέση με το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα, που είχε ιδρυθεί το 1950 με συγχώνευση του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος του Παναγιώτη (όχι Λαφαζάνη, αλλά) Κανελλόπουλου και ομάδας βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.

Από την άλλη, ο τίτλος που επέλεξε η νεοπαγής ομάδα ασφαλώς δείχνει μια διάθεση προσεταιρισμού, έστω και σε επίπεδο συμβόλων, του κοινού του ΚΚΕ, αφού η Λαϊκή Ενότητα δεν παραπέμπει μόνο στη Χιλή αλλά και στη Λαϊκή Συσπείρωση, όπως ονομάζονται οι συνδυασμοί που υποστηρίζει πανελλαδικά το ΚΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στη «λαϊκή συμμαχία», όπως ονομάζεται το νέο καθεστώς που σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΚΚΕ θα αντικαταστήσει την αστική δημοκρατία. Ωστόσο, αν κρίνω από τον εαυτό μου, όσοι έχουν γαλουχηθεί στο ΚΚΕ είναι πιθανότερο να προτιμήσουν, αν θελήσουν να επανακάμψουν, το γνήσιο και όχι τα υποκατάστατα.

Τέλος, ακούω ότι η συντετμημένη μορφή της ονομασίας του νέου κόμματος θα είναι ΛαΕ ή ΛΑΕ. Κόμμα με το όνομα αυτό υπήρχε στη δεκαετία του 1980 (τότε ήταν Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα) και ιδρύθηκε από δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν (Ιντζές και Ευαγγελινός) και συνεργάστηκαν με το ΚΚΕ.

Αλλά δεν πολιτικολογούμε σήμερα, ίσως μόνο έμμεσα.

Λοιπόν, στην ανακοίνωση της Πλατφόρμας όπου γίνεται υπαινιγμός για τη συγκρότηση του νέου κόμματος έχω να παρατηρήσω το συνηθισμένο λάθος με το διπλό λ, αφού «Η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων». Εδώ, το σωστό είναι «θα συμβάλει» και «θα επιβάλει την ακύρωση», και για να βεβαιωθούμε ας αντικαταστήσουμε τα λ/λλ ρήματα με άλλα που έχουν ευκρινέστερη τη διάκριση στιγμιαίου/διαρκούς: η Πλατφόρμα θα βοηθήσει στη συγκρότηση / θα επιτύχει την ακύρωση των μνημονίων, και όχι «θα βοηθά στη συγκρότηση» / «θα επιτυγχάνει την ακύρωση».

eklo* Τη στιγμή που γράφω, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών. Αρχικά ανακοινώθηκε ως πιθανότερη η 20 Σεπτεμβρίου, ύστερα είπαν ότι ανατρέπεται η κατάσταση και ότι θα γίνουν στις 27.9 ή και τον Οκτώβριο, μετά είχαμε ανατροπή της ανατροπής και επιστροφή της 20.9 στο προσκήνιο. Πάντως, οι εκλογές δεν θα γίνουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου όπως έγραψε αρχικά ανέγκυρος ιστότοπος (μετά το διόρθωσαν, όταν κατάλαβαν ότι 2 Οκτωβρίου πέφτει Παρασκευή).

* Πάμε όμως σε κάτι αμιγώς μη πολιτικό. Ο φίλος Αλέξης στέλνει την παρακάτω φωτογραφία, που την τράβηξε ο ίδιος:

pyrgos

Μου γράφει: Είναι απόλυτα αυθεντική επιγραφή καταστήματος με οικιακό εξοπλισμό, στον Πύργο Ηλείας. Λίγο σκοτεινή γιατί τραβήχτηκε με κινητό και βράδυ, αλλά ωστόσο ευκρινής. Ασφαλώς δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο επιγραφοποιός ήταν τόσο ανορθόγραφος. Να το έκανε εσκεμμένα ο καταστηματάρχης για λόγους μάρκετινγκ ή απλά χαβαλέ; Ποιός ξέρει...

Κι εγώ νομίζω ότι έγινε επίτηδες -αν και όχι και με πολλή τέχνη. Όπως δίδαξε ο Μποστ, έχει κι η ανορθογραφία τους κανόνες της.

* Ο Αλέξης πάλι επισημαίνει μια είδηση για έναν μεγάλο καρχαρία που σκοτώθηκε από ψαρά «στη βόρεια Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία». Πράγματι, μια από τις πολιτείες της Αυστραλίας λέγεται Νέα Νότια Ουαλία (New South Wales) και δεν βλέπω πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το βόρειο τμήμα της, όσο κι αν το «βόρεια Νέα Νότια Ουαλία» είναι ελαφρώς αστείο -στα αγγλικά υπάρχει και η σύντμηση NSW, που διευκολύνει τα πράγματα.

* Συνεχίζοντας σε μη πολιτικές ειδήσεις, παρακαλούνται οι φυσιοδίφες της Νομανσλάνδης να καταγράψουν την επικρατούσα ράτσα σκυλιών στην ένδοξη Χώρα των Ανύπαρχτων, που δεν είναι άλλη από τη ράτσα mongrel. Διαβάζουμε σε άρθρο για ένα κουτάβι που έγινε διάσημο στην Κίνα, επειδή επέζησε από τη φονική έκρηξη: Πρόκειται για την ιστορία του μικρόσωμου κουταβιού ράτσας mongrel, το οποίο βρέθηκε ζωντανό από τα σωστικά συνεργεία 72 ώρες μετά την τεράστια και πολύνεκρη έκρηξη.

Βεβαίως, mongrel είναι στα αγγλικά απλώς το ημίαιμο σκυλί, κοινώς κοπρόσκυλο ή κόπρος.

anepit* Μια γουστόζικη φωτογραφία κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και βάζει ένα ενδιαφέρον μεταφραστικό πρόβλημα. Ως προς τη δεύτερη απαγόρευση, η τρισχιλιετής μας γλώσσα δεν έχει εύκολη λέξη για το αγγλικό unattended pets, οπότε ο επιγραφοποιός αυτοσχεδίασε με το «ανεπήτηρα», που θα ήταν σωστότερο «ανεπίτηρα» αλλά όχι σωστό. Υπάρχει βέβαια το «ανεπιτήρητος», που το βρίσκω σε βυζαντινά κείμενα, π.χ.:νεμηθεὶς δὲ τὸ κτῆμα χρόνους δʹ ἐξέπεσον τῆς τούτου νομῆς· εὑρὼν γάρ τις αὐτὸ ἀνεπιτήρητον καὶ ἄνευ τοῦ φυλάσσοντος ἐδωρήσατο αὐτὸ πρὸς Πέτρον τινά· ὁ Πέτρος κατασχὼν τὸ ἀκίνητον οὐ παρεχώρει μοι τῆς τούτου νομῆς…

* Από τη Λεξιλογία ψαρεύω μια ακόμα προσθήκη στο νομανσλανδιανό σύμπαν, τον αρχηγό Γκάρισον.

Στην ταινία «Η αληθινή ιστορία του Τζένγκις Χαν», του Μποντρώφ που παίχτηκε τις προάλλες στην ΕΡΤ, σε μια σκηνή έρχεται ο Κινέζος διοικητής να δει τους μογγόλους σκλάβους που έχει φέρει στο παζάρι ο έμπορος. Ο έμπορος τον χαιρετάει με την εξής φράση: «Καλώς ήρθες, αρχηγέ Γκάρισον»

Η φίλη που το επισήμανε σχολιάζει «Οι υπότιτλοι μάλλον έχουν γίνει στα ελληνικά μέσω αγγλικών. Στο αγγλικό θα έλεγε Welcome, garrison leader ή κάτι τέτοιο, ήτοι Καλώς τον κυρ-φρούραρχο».

Από την άλλη, δεν αποκλείεται να πρόκειται απλώς για λειψή στίξη, δηλαδή να λείπει μια τελεία, και το σωστό να είναι: Καλώς ήρθες αρχηγέ. Γκάρισον, ως προστακτική του «γκαρίζω» -πώς λέμε «Διατάξτε!» ;

* Και τελειώνω με επιδόρπιο δυο μικρούλια που έστειλε ένας αυστηρός φίλος μου.
Καταρχάς, ένα ακόμα παράδειγμα ξεκάρφωτης γενικής, σε άρθρο για το πρόβλημα των προσφύγων: Φόβοι για έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων από τον Δήμαρχο Σάμου.

Και αναρωτιέται: τόσο πωρωμένος ρατσιστής είναι ο δήμαρχος;

* Τέλος, ο ίδιος στέλνει και άλλο ένα, σε τίτλο άρθρου της Καθημερινής, ένα άρθρο που ανάλογά του διαβάζαμε πολλά πριν από την κρίση: Οι θερινές διακοπές, απαραίτητες για τους «αλκοολικούς της εργασίας».

Προφανώς η φράση σε εισαγωγικά είναι απόδοση του αγγλ. workaholic -αλλά αυτούς τους λέγαμε κάποτε εργασιομανείς, όχι;

120 Σχόλια προς “Λαϊκοενωτικά μεζεδάκια”

 1. LandS said

  «λαϊκοενωτικός», για παράδειγμα σε σχέση με το Λαϊκό Ενωτικό Κόμμα, που είχε ιδρυθεί το 1950 με συγχώνευση του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος του Παναγιώτη (όχι Λαφαζάνη, αλλά) Κανελλόπουλου και ομάδας βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.

  Βρε κακέ αυτοί ήταν δεξιοί 🙂

 2. Το πρόβλημα με την απαγορευτική πινακίδα είναι το εξής: ακόμη και να βρισκόταν η κατάλληλη ελληνική λέξη, πώς ακριβώς θα το διάβαζαν τα (με ελληνική γλωσσομάθεια) unattended ζώα;

 3. Γιώργος Κόφτης said

  Είναι φανερό ότι η ταμπέλα είναι επιτηδευμένη.
  Η πιο αυθεντική ανορθόγραφη επιγραφή, που χάθηκε πια, ήταν » ΔΕΧΟΜΕΘΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΙ».
  Όσο για τους φόβους του Δήμαρχου (το σωστό) και της παρανόησης που δημιουργείται, είναι αποτέλεσμα της ταχείας δημοσιογραφικής γραφής.

 4. cronopiusa said

  [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CMsHVSoXAAAoeGF.mp4" /]

  ΓΚΟΟΥ ΜΠΑΚ ΚΥΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛ …

  Καλή σας μέρα

 5. nikiplos said

  Το 1988 επίσης, οι Τάσος Ιντζές, Β. Ευαγγελινός και Β. Φίλιας ιδρύουν τη Σοσιαλιστική Ένωση. Το κόμμα δεν κατεβαίνει ποτέ στις εκλογές, αλλά αργότερα θα προσχωρήσει στο Συνασπισμό.

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Υπηρεσία η οποία κάνει ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς λέγονται, υπάρχει και επιβάλλει πρόστιμα όταν διαπιστώνει παραβάσεις.
  Αντίστοιχη υπηρεσία για ανορθόγραφους επιγραφοποιούς θα ήταν βαρύ να το απαιτήσουμε.
  Ωστόσο σύλλογος επιγραφοποιών υπάρχει.Γιατί δεν υποδεικνύει το στοιχειώδες στα μέλη του;
  Να χρησιμοποιούν λεξικό!

 7. giorgos said

  Κάθε μέρα σχεδόν καί μιά καινούργια κίνηση καί ένα «καινούργιο» κόμμα . Μά τόσο άσχετοι καί ανιστόρητοι είναι!
  » » ΝΕΑ» ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ -ΑΠΟ ΠΑΛΗΑ ΥΛΙΚΑ
  Η έλπίδα άποτελεί τήν παντοτινή μοίρα τού άνθρώπου , ποιός είν’ αύτός πού δέν θέλει τήν Αλλαγή ? Η Αλλαγή άποτελεί νόμο όλων τών κοινωνιών τού κόσμου , όποιες κι’ άν είν’ αύτές , διότι αύτή δέν είναι παρά ή μεταβολή πρός ένα στάδιο διάφορο τού νύν ύπάρχοντος .
  Οί κοινωνίες γιά νά έπιβιώσουν , έλεγεν ό στρατηγός Ντέ Γκώλλ , έχουν άνάγκη άπ’ τήν πεποίθηση ότι «προχωρούν» . Αλλαγή μπορεί νά σημαίνη άπό Επανάσταση μέχρι τήν άπλή προεκλογική άγγελία προέδρου κοινότητος χωριού .
  Είναι όμως γιά όλες τίς κοινωνίες σήμερα δυνατή μιά Αλλαγή καί γιατί ? Σέ τί έν τέλει μπορεί συγκεκριμένως νά συνίσταται αύτή ?
  Βασίλισσα ή Ελλάδα στίς άπόπειρες Αλλαγής ! Η ίστορία της δέν είναι τίποτε άλλο παρά ή διαρκής άπόπειρα γιά τήν » Αλλαγή » . Καί όμως : τόσο έδώ μέ τόν Βενιζέλο π.χ. όσο καί στήν Τουρκία μέ τό κίνημα τών νεοτούρκων , ύπήρξαν κινήματα Αλλαγών , χωρίς όμως νά κατωρθώσουν οί χώρες αύτές νά βελτιώσουν σέ κάτι τήν θέση τους στό διεθνές σύστημα .
  Είδικά στήν βασίλισσα Ελλάδα , ή σειρά τών κινημάτων Αλλαγών άποτελεί μαθηματικόν μέγεθος .
  Καθ’ ένας πού θά βγή στήν Εξουσία , βγαίνει πάντα μέ τήν πρόθεση τής Αλλαγής . Τούτο άπό ύπάρξεως νεοελληνικού κράτους . Τό φαινόμενο τούτο , όπως θά δείξωμε , όφείλεται άκριβώς στήν άντικειμενική έλλειψη συνθηκών γιά τήν όποιαδήποτε Αλλαγή .
  Ιδού τό άμεσον έρώτημα : μπορεί ή όποιαδήποτε Αλλαγή σέ μιά χώρα νά έπιτευχθή μέ μόνην τήν πρωτοβουλία τής πολιτικής ήγεσίας ? Είναι κλήρος τών χωρών μέ μακρειά θητεία στά κοινωνικο-πολιτικά πραξικοπήματα νά πιστεύουν σέ μιάν τέτοιαν άπλότητα τών πραγμάτων .
  Αλλαγές όμως έκ τών «άνω» , δηλ. μέ μόνην τήν πρωτοβουλία τών πολιτικών –καί ίδιαίτερα στίς χώρες όπου ή πολιτική ύπάρχει σέ έγγενή διάσταση μέ τήν κοινωνία — ούτε δυνατές είναι ούτε ύπήρξαν ποτέ .
  Αύτό πού όνομάζεται » ώρίμανση τών συνθηκών » γιά μιάν Αλλαγή , δέν είναι τίποτε άλλο άπό τήν συμμετοχή τής πνευματικής ήγεσίας μιάς χώρας σέ μιά διαδικασία Αλλαγής , ή όποία Αλλαγή μέσω αύτής έκφράζεται .
  Η διαφορά μεταξύ μιάς Αλλαγής — τής όποίας άκραία κοινωνική έκφραση είναι ή Επανάσταση — καί ένός Πραξικοπήματος είναι άκριβώς , ότι άπό τό δεύτερο λείπει ή συμμετοχή τής ή κάποιας πνευματικής ήγεσίας . Σέ χώρες συνεπώς πού άπό διαφόρους λόγους εύρίσκονται σέ μιάν μόνιμη κατάσταση πολιτιστικής κρίσης , δηλ. σέ χώρες χωρίς πολιτιστικήν ταυτότητα όπως ή Ελλάδα , ή άπόπειρα όποιασδήποτε Αλλαγής άποτελεί κατ’ άνάγκην πραξικοπηματική διαδικασία .
  Γι’ αύτό άκριβώς στήν Ελλάδα –άποτελούσα τό τυπικώτερο παράδειγμα κράτους μέ όλικώς άνύπαρκτη οίανδήποτε πνευματικήν ένιαιότητα — ή κάθε έξαγγελία Αλλαγής είναι πάντα ταυτόσημη μέ τό σύνθημα είτε τής «άνανέωσης » είτε τής δημιουργίας κάποιου «κομματικού φορέα» .
  Πρόκειται γι’ αύτό πού άνακαλύπτει κανείς ώς «πολιτική ίστορία» τού νεώτερου κράτους , άλλά κυρίως σήμερα στήν τρέχουσα έκφραση τών ύπαρχόντων κομματικών όργανισμών .»

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Λέτε η αριστερή εξουσία να προκαλεί μελαγχολία; 🙂
  Θαρρώ πως, από τον καιρό που ο σύριζα έγινε κυβέρνηση το ιστολόγιο έχασε το σφρίγος του.
  Μπορεί όμως και να πέφτω έξω.

 9. nestanaios said

  Έχουμε ξεχάσει την λέξη «δεσπότης» ή μήπως την έχουμε κακοποιήσει και τώρα δεν θέλουμε να την χρησιμοποιούμε;
  Τα ζωάκια, ο κόσμος όλος τα λέει αδέσποτα και δεσπόζω σημαίνει επιτηρώ.

  Τώρα, περί των διπλών λλ, ρρ, νν και μμ. Ο μέλλων και ο αόριστος των ρημάτων της πέμπτης συζυγίας των βαρυτόνων
  οφείλει να χρησιμοποιεί το δασύ πνεύμα «σ» για την αποφυγή πολλών άλλων προβλημάτων.

  Φέρω, φέρσω και έφερσα. (Φερσεφόνα).
  Πέλω, πέλσω και έπελσα.
  Νέμω, νέμσω και ένεμσα.
  Πέρω, πέρσω και έπερσα. (Πέρσης).

  Μόνο το δασύ πνεύμα «σ» μας οδηγεί σε χρόνους αορίστους.

 10. Παναγιώτης Κ. said

  Θυμήθηκα έναν υφυπουργό Γεωργίας πριν από μερικά χρόνια, να χρησιμοποιεί τον όρο δεσποζόμενα σε αντίθεση με τα αδέσποτα και μου είχε κάνει θετική εντύπωση.

 11. Μανγκοστίν said

  Πού τονίζεται το ακρονύμιο ΛΑΕ, στο Α ή στο Ε; Επίσης τί είναι σωστότερο, ‘η ΛΑΕ’, ή ‘το ΛΑΕ’;

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

  5: Σωστά!

  8: Λες; Να αρχίσω να ανησυχώ;

  10: Είναι η ορολογία των κοινοτικών οδηγιών.

  11: Θα έλεγα: η Λαέ.


 13. (το πήρα από εδώ)

 14. ππαν said

  Παφίλης φορ πρέζιντεντ.
  Για τα δυο λλ έχω να πω πως μου εχει τύχει να μου κάνουν παρατήρηση όταν, λένε αυτοί, ξεχνάω το δεύτερο. Δηλαδή, γράφεις σωστά και σου μένει το κουσούρι για λάθος, όπως στα γνωστά εξοχότατε κλπ.

 15. «δεσποζόμενα» τα λένε συστηματικά και οι φιλόζωοι. Ωστόσο, «αδέσποτα» είναι αυτά που δεν έχουν κύριο· στην πλαζ, πρόκειται σαφώς για κατοικίδια που έχουν μεν κύριο, αλλά τα αφήνει ελεύθερα να κυκλοφορούν και ενδεχομένως να ενοχλούν τους άλλους. «ανεπιτήρητα» είναι σαφώς καλύτερο, ιδίως αν υπονοεί ότι μπορείς να τ’αφήσεις και λυτά, άμα είναι υπάκουα και μαζεύονται μ’ένα «Εδώ!».
  Αναρωτιέμαι πάντως — πρώτα συντάχθηκε η πινακίδα στα αγγλικά και μετά μεταφράστηκε; Γιατί αν είχε γραφτεί εξαρχής στα ελληνικά, νομίζω πως θα έλεγε απλώς «Μην αφήνετε τα ζώα/κατοικίδιά σας ελεύθερα»!

 16. physicist said

  Άσχετο: Άλεξ Σκαρλάτος λέγεται ο ένας από τους δύο Αμερικανούς στρατιώτες που αποσόβησαν εχτές το μακελειό στο τραίνο Thalys. Ισλαμιστής ο δράστης κατά την El País.

 17. Γς said

  16:

  Σκαρλάτος κι έγινε ο δράστης αρεστάτος

 18. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  16 Τι μαθαίνει κανείς από τα μπλογκ! 🙂

 19. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλημερίζω τους συντρόφους (όλων των χρωμάτων) σχολιαστές, του επιμένων (Ελλη)νικά ιστολογίου, δημιούργημα αυτού του ωραίου (και μουρλού) τύπου που έχουμε την τύχη να περπατάει στον μικρό μας πλανήτη, του Νικοκύρη. Καλημέρα και σε σένα Νίκο.
  Δεν ξέρω πόσοι καταφέρατε φέτος να κάνετε διακοπές, εγώ πήγα στην Κινέτα 15 μέρες με την οικογένεια, αλλά θα σας πώ ένα «μυστικό». Δέν έχει σημασία πόσο μακριά ή κοντά έχεις πάει από τον τόπο διαμονής σου, αν δεν έχεις μαζί σου υπολογιστή (διαδίκτυο εννοώ) και κινητό, είσαι σε άλλο κόσμο, το εφαρμόζω εδώ και δέκα χρόνια, και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οι βιβλιόφιλοι θα ευχαριστηθούν διάβασμα, οι υπόλοιποι θα ανακαλύψουν την ευχαρίστηση του διαβάσματος, και όλοι θα βρούν ένα σωρό ασχολίες, όπως ψάρεμα, πρωϊνό ξύπνημα και περπάτημα, κολύμπι, απογευματινό και βραδινό αραλίκι στην παραλία για κουβεντούλα και χαλάρωση, παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού (έγινε χαμός με τις Περσίδες) μπιρίμπα (ή μπρίτζ οι πιό εκλεπτυσμένοι – χαμόγελο) και βέβαια περισσότερο σέξ, και δη υπαίθριο κάποιες φορές, για να θυμηθούμε και τα νιάτα μας οι μεγαλύτεροι, διότι ώς γνωστόν, ζωή χωρίς σέξ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
  Από χθές που γύρισα, βλέπω ότι έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο, και πάμε πάλι για επανάληψη της φάρσας που λέγεται εκλογές. Θα ρίξω μιά ματιά και στα προηγούμενα νήματα αυτής της εβδομάδος, για να μπώ σιγά σιγά στο κλίμα. Πάντως, από μια πρόχειρη ματιά που έριξα στα παγκόσμια οικονομικά νέα, θα κάνω μια δυσοίωνη πρόβλεψη, μάλλον αυτό είναι το τελευταίο, (έστω και με αυτές τις συνθήκες) ξένοιαστο καλοκαίρι, ο καιρός γαρ εγγύς για την παγκόσμια σύρραξη, όλα τα σημάδια αυτό δείχνουν (μαζική πτώση των επιτοκίων σε όλες τις χώρες, καταστροφικές και εθνικιστικές αντιδράσεις των κυβερνήσεων) και ειδικά μετά την οικονομική ήττα των ΗΠΑ από την Γερμανία στην Ελλάδα, η αντίδραση της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ υπερδύναμης του παλνήτη, είναι εντελώς απρόβλεπτη. Αλλά όπως έλεγαν και οι ΑΗΠ, ουδέν κακόν αμιγές καλού.

 20. LandS said

  @9,10 και αλλού.

  Τρέμω την ώρα που θα δω γραμμένο «μη δεσποζόμενα»

 21. sarant said

  19 Βρε καλώστον!

 22. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  8 – Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα ανακάμψουν, η δύναμη της ελπίδας, είναι αντιστρόφως ανάλογη της καταστροφής που προκαλεί, κάτι παραπάνω ξέρει η θρησκεία – εκκλησία.

 23. physicist said

  #18. — 🙂

  Κι επειδή δεν είναι να δώσεις θάρρος στον χωριάτη, βάζω ένα δεύτερο και τελευταίο άσχετο αλλά μ’ άρεσε και λέω θα σας αρέσει και σας: οχτώ αυτοκίνητα φωτογραφημένα απ’ την από κάτω μεριά. Μέρος του φωτογραφικού πρότζεκτ Auto Reverse των Kay Michalak και Sven Völker.

 24. Μπάμπης said

  # 15 έχεις δίκιο Άγγελε, δεν είναι τα αδέσποτα αλλά τα ανεπίβλεπτα.

 25. Pedis said

  Έεεελλα! Τι με λές! Στη αστυνομία; Στο Στρατό; Στην ΕΥΠ; Φασίστες! Και του λόγου του δεν τι ήξευρε;

  Δεν θα το γνωρίζει ούτε ο Πανούσης, ούτε ο μικρός (πού να προλάβει σε επτά μήνες, τους μισούς παρέα με το Γιουνκέρ και το Ρέντσι να χαζοφέρνουν και να τρίβονται)!

 26. cronopiusa said

  Ονομάζομαι Μουχαμάντ Χαμί και ο θεός δεν με λυπάται…


  Diario Público Fotogalerías 21.8.2015
  Enfrentamientos entre la Policía de Macedonia y miles de refugiados en la frontera

 27. ConspiRaki Theologist said

  Πώς θα λέγεται ο συνασπισμός ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν τελικά κατέβουν μαζί στις εκλογές?

  Λ.ΑΝΤΑ.

 28. Gpoint said

  # 19

  Καλώς τον μικρό και άβγαλτο.. αν νομίζεις πως με 15 μέρες κάτι έκανες είσαι σε ξένη ήπειρο. Θέλεις τουλάχιστον τετράμηνο και ριζικές αλλαγές (βιβλία διάβαζες και σπίτι σου-άκου…βιβλία- ρε όταν κάνεις διακοπές δεν έχεις καιρο να κοιμηθείς γιατί ΖΕΙΣ 24 ώρες το 24ωρο, που να βρεις καιρό να διαβάσεις βιβλία ;
  Ούτε το σεξ με τον/ην ίδιο/α σύντροφο ενδείκνυται αλλά ας σεβαστώ τις μονογαμικές συνήθειες

  Εγώ τόμαθα από τα 19 μου, το «έθαψα» για 29 χρόνια που δούλευα και το ξαναβρήκα πριν είναι αργά. Σου εύχομαι να το γνωρίσεις πριν πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ (φέτος είπαμε, στόχος το Γιουρόπαλίγκ )

 29. Corto Maltese said

  Νομίζω ότι από το άρθρο προκύπτει ακόμα μία «φιλολογική» λεπτομέρεια που αξίζει να την σχολιάσει κανείς:

  Την απόδοση του τίτλου της ταινίας του Σεργκέι Μποντρώφ ως «Η αληθινή ιστορία του Τζένγκις Χαν».
  Από που μας προέκυψε αυτός ο τίτλος;
  Προφανώς αυθαιρεσία της ΕΡΤ, διότι η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2009 με τον τίτλο «Mongol» και ως αναμενόμενο οι θεατές αυτομάτως την μετέφραζαν άμεσα ως «ο Μογγόλος».
  Βεβαίως κακώς ο τίτλος εμφανίσθηκε στα αγγλικά, αφού ο σκηνοθέτης είναι Ρώσος και η ταινία γυρισμένη στην μογγολική γλώσσα.
  Ωστόσο η απόδοση του τίτλου ως «αληθινή ιστορία» είναι εντελώς άστοχη, ει μη τι άλλο διότι η πλοκή του έργου περιορίζεται μόνο στην άνοδό του Τσενγκίς Χαν στην εξουσία και όχι στην αφήγηση των μεγάλων του κατακτήσεων.

 30. Γς said

  Είναι ενταξει.

  Απλώς μια μπρούτζινη προτομή του Ροντέν έκλεψαν εχτές

 31. Γς said

  Κι όσο σκέφτομαι ότι σκέφτεται εδώ κι ενάμιση αιώνα

 32. sarant said

  29 Δίκιο πρέπει νάχεις, ομολογώ ότι δεν ξέρω καθόλου την ταινία.

 33. Gpoint said

  Και μι άλλη λεπτομέρεια

  Αποφυλακίστηκε την προηγοούμενη Πέμπτη ο Μάκης Ψωμιάδης !

  Πρώτη φορα (από) αριστερή κυβέρνηση !!

 34. LandS said

  Αυτό που φέρεται να είπε ο Μητρόπουλος «το πρόγραμμα που στάθηκε αφορμή για να πέσει η Θάτσερ το 1988, ήταν μεγαλύτερης ηπιότητας από αυτό που πρόκειται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα»  μετράει για γλωσσικό μεζεδάκι;

  Μεγάλη και μικρή ηπιότητα;

 35. nestanaios said

  20. Το «Ζ» τι το θέλεις; Η λέξη δεσπότης δεν έχει Ζ
  .
  15. Το «ανεπιτήρητα» σίγουρα δεν είναι καλλίτερο επειδή «προθέσεων μόνον πρόθεσις προτίθεται.».
  Και ερωτώ· θα μπορούσαμε να πούμε «επιατήριτα»; Αυτό δεν προσπαθούμε να πούμε με το «ανεπιτήρητα»;

  Προτιμώ το «αδέσποτα» επειδή έχει αντέξει στον χρόνο.

 36. Γς said

  34:

  >Μεγάλη και μικρή ηπιότητα;

 37. Παναγιώτης Κ. said

  @12 ( Sarant) 8.Όχι. Εσύ είσαι εντάξει για να μη σου πω ότι έχεις ανεβασμένες επιδόσεις . 🙂
  Οι σχολιογράφοι είναι πεσμένοι. Ας δεχτούμε ότι οφείλεται στην καλοκαιριάτικη ραστώνη.

 38. Γς said

  35:

  >Προτιμώ το «αδέσποτα» επειδή έχει αντέξει στον χρόνο.

  Αδέσποτα, Δεσπότης, Λαφαζάνης, ουπς Παναγιώτης

 39. Γς said

  Κι απάνω στην ώρα ΤΩΡΑ στο MEGA [λόγω της τιμής]

  http://www.ilioupoli.gr/Libraries/ZEH/zeh3.sflb.ashx

 40. Παναγιώτης Κ. said

  @22.( Λάμπρος) Καλώς όρισες!
  Ο …μαθηματικός υπηρεσίας (…αντιγράφω τον Spiral) μεταφράζει σε… μαθηματική γλώσσα αυτό που έγραψες:
  ελπίδα~1/καταστροφή.
  Αν λοιπόν το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο τότε το μέγεθος της ελπίδας είναι μικρό.

 41. cronopiusa said

  Γιατί το Al Jazeera παύει να χρησιμοποιεί τον όρο «μετανάστες»

  Λογότυπο για τη Λαϊκή Ενότητα, από τον Π. Λαφαζάνη…

 42. gryphon said

  41
  Φανταζομαι με καλη προαιρεση εβαλες το λινκ για το Αλ Τζαζιρα αλλα εγω αν μπορουσα θα απαντουσα σε αυτον τον υποκριτη τυπο οτι το βρωμοκαναλο στο οποιο δουλευει ολοι ξερουν οτι ειναι δημιουργημα των σαουδαραβων και των μυστικων υπηρεσιων των ΗΠΑ και εκανε οτι μπορουσε ακομη και κατασκοπεια για να υποστηριξει τους κανιβαλους δολοφονουςτου παλιου FSA αλλα και τωρα του ΙΣΙΣ αλλα και παλαιοτερα στην Λιβυη προκειμενου να ανατραπει ο Κανταφι και στην Αιγυπτο και παντου.

 43. Corto Maltese said

  32: Καταπληκτική κριτική για την ταινία (ασχέτως πολιτικών πεποιηθήσεων) από τον Ριζοσπάστη:

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4935844

  Συγκρατήστε την εύστοχη έκφραση «χολιγουντιανή ρώσικη ταινία» και την παρατήρηση ότι τα μογγόλικα κοσμήματα «μοιάζουν με τα δικά μας ηπειρώτικα».

 44. Νεσταναίε (35), δεν ξέρω ποιος είπε «προθέσεων μόνον πρόθεσις προτίθεται», ούτε τι ακριβώς εννοούσε και αν στα ελληνικά του καιρού του ίσχυε, αλλά σήμερα σαφώς δεν ισχύει, έτσι τουλάχιστον που το ερμηνεύεις: ανεπίτρεπος, απροετοίμαστος, ανυπέρβλητος, ανυπερθέτως, ανυπόκριτος, απαράσκευος, ακατάσχετος, ακάθεκτος, αναμφισβήτητος, αδιάφθορος, αναντικατάστατος…

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>«αλκοολικούς της εργασίας».
  Ναι,εργασιομανείς,πωρωμένους,»εξαρτημένους» (και Γιαπωνέζους )

 46. physicist said

  #45. — Μεζεδάκι στο μεταφρασμένο κείμενο της Ναυτεμπορικής:

  […] Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που τόνισαν ότι, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, εκείνοι που επιλέγουν να λείψουν για καιρό από τη δουλειά τους δείχνουν μία έλλειψη δέσμευσης.

  Lack of commitment που λένε και στα ελληνικά. Επίσης, μου άρεσε η επιλογή της φωτογραφίας: αφού πρόκειται για άρθρο για την Ιαπωνία, βάζουμε κάποιον που περπατάει αμέριμνος και μοιάζει Απωανατολίτης.

 47. Γς said

  Τι να κάνουμε;

  ΔΟΛ είναι αυτός!

  «Το στοίχημα της αυτοδυναμίας σε μια καθαρά προσωπική κίνηση που είναι η τελευταία σφυριά στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο από τα αριστερά ως τα δεξιά»

  Χι-χι!

 48. 2: 🙂 Είναι σαν αυτό που λέει

  «Οι πινακίδες που γράφουν ‘Επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε σκύλους που συνοδεύουν τυφλούς’ σε ποιους ακριβώς απευθύνονται, στους τυφλούς ή στους σκύλους;»

 49. sarant said

  33 Δεν είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη;

  34 Πες ρε παιδί μου «λιγότερο επιθετικό», κάτι τέτοιο

  46 Εδώ: ζήλος, προσήλωση. Αξίζει πάντως σχόλιο.

 50. Σχετικά με το «αντικαταστήστε το ρήμα με άλλο παρόμοιο και θα δείτε ότι χρειάζεται στιγμιαίος χρόνος» κ.λπ., δεν νομίζω ότι το πρόβλημα κάθε φορά είναι να βρούμε αν χρειάζεται στιγμιαίος ή εξακολουθητικός, αλλά ποιος από τα δύο είναι ο στιγμιαίος, με το ένα ή με τα δύο λ; Και με το αγ(αγ) είναι και ανάποδα ο κανόνας (από το λ / λλ).

 51. 16, …Άλεξ Σκαρλάτος…

  Υποθέτω σού έκανε εντύπωση το Άλεξ; 🙂

 52. Alexis said

  #0: Υπάρχει βέβαια το «ανεπιτήρητος», που το βρίσκω σε βυζαντινά κείμενα,
  Μα γιατί μόνο σε βυζαντινά κείμενα Νίκο; Είναι κανονική λέξη της ΚΝΕ. Την έχω δει ουκ ολίγες φορές σε νόμους και υπουργικές αποφάσεις που έχουν σχέση με την κτηνοτροφία.
  Ανεπιτήρητα λέγονται τα ζώα που ο ιδιοκτήτης τους τα έχει παρατήσει στην τύχη τους και προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, δημόσιους χώρους κλπ.
  Είναι αρμόδιοι οι Δήμοι να τα περισυλλέξουν και αν ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος ή εάν δεν πάει να τα πάρει εντός τριμήνου (πληρώνοντας και το σχετικό πρόστιμο) δικαιούνται να τα βγάλουν «στο σφυρί».
  Συχνό φαινόμενο, δυστυχώς, στην ελληνική ύπαιθρο…

 53. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  35:
  > Προτιμώ το «αδέσποτα» επειδή έχει αντέξει στον χρόνο.

  Και οι πυραμίδες έχουν αντέξει στο χρόνο. Σοβαρά προτείνετε να λέμε αδέσποτα τα unattended pets;

 54. physicist said

  #49(γ). — Αφοσίωση (στην εργοδότρια εταιρεία) σκέφτηκα εγώ εκ των υστέρων, αλλά μου πήρε λίγη ώρα να το βρω, Νίκο. Έχει ένα ζόρι στη μετάφρασή της η λέξη commitment. (Υποθέτω ότι πρόκειται γι’ αυτήν, δεν ξέρω το πρωτότυπο κείμενο).

  #51. — Ε, ναι. Με το Σκαρλάτος θα ταίριαζε άλλο όνομα, ξερωγώ Νάιτζελ ή Ζίγκφριντ — αλλά Άλεξ;

 55. 23, Η φωτογράφιση που ανατρέπει τα δεδομένα!

 56. 37, …Οι σχολιογράφοι είναι πεσμένοι….

  Αργοσχολιογράφοι; 🙂

 57. …«λαϊκοενωτικός»…τώρα γκουγκλίζεται…

  Αναμένεται καταμέτρηση των Like!

 58. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν πάμε κατά διαόλου. Φτάσαμε! 🙂

 59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  57,58, Α τουιτάρετε; 🙂
  ε πάρτε δύο αντιγραμμένα:
  Λαϊκή Ενότητα, τί μπαναλαρία
  Λαϊκή απογευματινή καλύτερα.

 60. Avonidas said

  […]στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που θα αποκαλείται Λαϊκή Ενότητα

  Με τόσους μαϊντανούς, μήπως έπρεπε να την έχουν πει Λαϊκή Αγορά; 😐

 61. sarant said

  57 Μη λαϊκ-ίζεις!

  52 Σωστά!

  50 Εκτός από τα λ διπλασιάζεται και το χρηστώνυμο; 🙂

 62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  61.γ
  Ε ας επηρεάσω κι εγώ κάποιον!
  Γεια σου Κώστα Κώστα

 63. Gpoint said

  Πέθανε ένα από τα ποδοσφαιρικά ινδάλματά μου, ο δαιμόνιος εξτρεμ Παρίδης της χρυσής ομάδας του ΠΑΟΚ , την δεκαετία του 70. Λίγοι ξέρουν πως είχε τραγουδήσει τον επίσημο ύμνο του ΠΑΟΚ

 64. Αυτό το γκούγκλ τρανσλέιτορ έχει κάνει μεγάλη ζημιά.

  source: https://twitter.com/SirIliasM

 65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Όποιος εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες για την ποιότητα και τον ψυχισμό της Κωνσταντοπούλου, δεν έχει παρά να παρακολουθήσει το σόλο της στο κανάλι της Βουλής, με πρόσχημα την συνεδρίαση των προέδρων της Βουλής. Διαπίστωσε μεν ότι «δεν έχει συμπληρωθεί απαρτία» αλλά κατά τ’ άλλα, δεν τρέχει τίποτα στην Ελλάδα! Κανονίζει συνεδριάσεις και επιτροπές, αναπτύσσει θέματα, σχολιάζει, μοιράζει τίτλους συνταγματικότητας, κατηγορεί και επικρίνει πρόσωπα και πολιτειακούς θεσμούς και γράφει ποίηση- «κάτω από τον μανδύα της εξουσίας κρατούν το μαχαίρι..».

 66. 62 🙂
  61γ !!! Δεν το είχα προσέξει. Μάλλον επειδή μπήκα από καινούργια συσκευή και έβαλα και μέιλ και έγραψα και το όνομα μόνος μου (+ αυτό που βγήκε αυτόματα με το μέιλ = 2). Περίεργο που δεν το κράτησε η σπαμοπαγίδα.

 67. physicist said

  I reguest you wear them, if you want to be re-guested in my taxi.

 68. Δημητρης said

  Unattended για τι όχι ασυνόδευτος? Βέβαια η πιθανότητα του αγράμματου σκύλου συνεχίζει να υπερισχύει.

 69. Λιβερπουλάρα, ρε, και τα μυαλά στην περίφραξη!

  Οκ, ο Μπάνκσυ το έκανε… 😉

 70. sarant said

  68: 🙂

 71. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Για τρίτη φορά σήμερα είπα λάθος «Λαϊκή Ένωση» αντί Λαϊκή Ενότητα.
  Έτσι σκάλισα περί Λαϊκής Ένωσης και οδηγήθηκα στο κόμμα Λ.Ε.Υ.Κ.Ο
  Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων, που το 2014,λέει η βίκι, πήρε 8.800 ψήφους και το 2015,στήριξε τους ΑΝΕΛ.

 72. Στο μεταξύ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης….

 73. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  72. Δεν είναι τελείως,είχα διαβάσει

 74. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δε ξερω ποιος ειναι πιο σταρχιδια του στη χωρα αυτη τη στιγμη
  Ο Κουβελης για τις εκλογες ή ο μεσος Αρειανος για τ οτι ξεκινησε το πρωταθλημα
  Από τούι τούι (κόλλησα χούι)

 75. Μανιατολεσβιος said

  εγω παντως ψηφιζα παντα συνασπισμο, απο τοτε που ηταν και το ΚΚΕ μεσα. τωρα δε θα τον ψηφισω. τι νοημα εχει να κυβερνα η αριστερα εφαρμοζωντας τη νεοφιλελευθερη πολιτικη του Σοιμπλε? με τα μνημονια δεν κυβερνα η κυβερνηση αρα τι σημασια εχει ποια ειναι αυτη? και μην ακουσω οτι θα κανει το μνημονιο πιο ελαφρυ η πιο δικαιο η τουλαχιστο θα φτιαξει τα, ελαχιστα, θεματα που δεν σχετιζονται με τα οικονομικα. ειδαμε αν πληρωσαν οι καναλαρχες, η εκκλησια, οι τραπεζες αυτους τους επτα μηνες. αρκουσαν. και ο φασισμος στην αστυνομια δεν σχετιζεται με τα οικονομικα αλλα καλα κρατει. δεν ανοιξε μυτη.

 76. physicist said

  Αυτός είναι ο Ύμνος του ΠΑΟΚ που τραγούδησε ο αξέχαστος Δημήτρης Παρίδης

 77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  unattended ,χωρίς επίβλεψη;
  ανεπίβλεπτα επίθετο και επίρρημα

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  28 – Γειά σου Gee, δεν είπα ότι έκανα κάτι, όπως δεν κάνει κάποιος κάτι, είτε με τετράμηνες ή δεκάχρονες διακοπές. Δεν είναι οι διακοπές φίλε μου που κάνουν την διαφορά, αλλά η γενικότερη στάση ζωής, ή την βιώνεις αισθαντικά, ή την βλέπεις στην τηλεόραση. Αυτό το «ΖΕΙΣ 24 ώρες το 24ωρο, από την εφηβεία μου ακόμα το θεωρούσα άρρωστο, και δικαιώθηκα πολλές φορές από τότε, κάμποσοι φίλοι μου που «έζησαν» έντονα, βλέπουν εδώ και χρόνια τα ραδίκια ανάποδα. Ζωή δεν είναι η υπερδραστηριότητα ή κάποιες μεγάλες στιγμές στο χρόνο, αλλά οι μικρές στιγμές της καθημερινότητας, όπως το σέξ, ένα χαμόγελο, η ανατολή του ήλιου, μιά καλημέρα σε κάποιον γνωστό ή άγνωστο, ή να πείς στην-στον σύντροφό σου, πόσο γλυκιά-γλυκός είναι τώρα που γερνάει, κλπ, που αναλόγως την αντιμετώπιση, γεμίζουν την ζωή μας με ευχαρίστηση. Η άποψή μου, είναι πως η ευτυχία ή η δυστυχία στην ζωή, ως επι το πλείστον, είναι καθαρά θέμα επιλογής. Η ζωή έχει τον δικό της ρυθμό, όποιος πάει πιο αργά την χάνει, όποιος πάει πιο γρήγορα την προσπερνάει και χάνει την ουσία της, ζώντας την εικονική του πραγματικότητα, αλλά απόψεις είναι αυτές.

  «Ούτε το σεξ με τον/ην ίδιο/α σύντροφο ενδείκνυται αλλά ας σεβαστώ τις μονογαμικές συνήθειες»
  Από τα 17 ώς τα 21 μου, έμαθα πως το απολαυστικό σέξ δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, αλλά από την ικανότητα της βαθιάς οργασμικής απόλαυσης, μιά φυσική ικανότητα που φροντίζουν οι θρησκείες (αλλά και τα πολιτικά δόγματα) του κόσμου, να την καταστρέφουν από την βρεφική μας ηλικία. Αυτό κατάφερα με μεγάλη προσπάθεια και απέραντη υπομονή να αλλάξω στην Παπέν, θα είμαι ηλίθιος να την αλλάξω με κάποια κατά πάσα πιθανότητα ανοργασμική. Άλλωστε, όταν έπρεπε δεν μου έλειψαν τα κορίτσια, που τα αγάπησα και με αγάπησαν, γι΄αυτό, ΠΑΠΕΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ.

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  40 – «Αν λοιπόν το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο τότε το μέγεθος της ελπίδας είναι μικρό.» Γειά σου Παναγιώτη, δίκιο έχεις, το είδα αφού το έστειλα, αλλά δυστυχώς δεν διορθώνεται μετά, αλλά κι εγώ αργά διορθώνομαι, κάνω αρκετά λάθη, αλλά ευτυχώς δείχνετε κατανόηση.

 80. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  69 – Κι εσύ Λίβερπουλ σκύλε; είμαστε αρκετοί εδώ μέσα τελικά. https://www.youtube.com/watch?v=xx0Ru_1zPVk

 82. Ανδρέας said

  77
  Μια πινακίδα που να γράφει ‘Μην αφήνετε τα ζώα σας ελεύθερα’ νομίζω είναι πιο εύκολο και απλούστερο.

 83. antpap56 said

  Το παρακάτω ανέκδοτο αλιεύθηκε στα σχόλια ενός άρθρου του ηλεκτρονικού Guardian της περασμένης εβδομάδας με θέμα την Ελλάδα. Το παραθέτω χωρίς μετάφραση ή σχολιασμό:
  Scene: Athens airport, Angela Merkel arrives.
  Immigration Officer: «Nationality?»
  Merkel : «German.»
  Immigration Officer: «Occupation?»
  Merkel : «No, no, just here for a few days.»

 84. spiral architect said

  Αξέχαστες μέρες:
  – Λαφαζάνης Παναγιώτης
  – Προκόπης Παυλόπουλος!

 85. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον ωρισμένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως

  1) Ήδη οι δημοσιογράφοι του Ρωμέικου αποκαλούν το Λαφαζάνειον Κόμμα «Η Λαέ, της Λαέ, την Λαέ κλπ. Τούτο δεν είναι διόλου συμπτωματικόν, αλλά προσχεδιασμένον υπό του ιδίου του Παναγιώτου: Ότε υπηρέτει εις το γραφείον Τύπου του ΚΚΕ επί εποχής Καπετάν Γιώτη (1975-78) μαζί με τους Αλέκον Αλαβάνον + Μίμην Ανδρουλάκην

  «έσπαγε ταμεία» εις όλην την Ευρώπην η Εθνική Πορνοστάρ της Γαλλίας, Μπριζίτ Λαέ https://fr.wikipedia.org/wiki/Brigitte_Lahaie , μία πανέμορφη κοπέλλα, πολύ ανωτέρα εις κάλλος και αυτής της Μπριζίτ Μπαρντό, με αποτέλεσμα ο Μιτεράν να θέλει να βάλει το εξαίσιον πρόσωπόν της εις την «Μαριάνναν» που απεικονίζει την Γαλλίαν (τελικώς προετιμήθη η πολύ πιό άσκημη Κατρίν Ντενέβ). Οι νέοι της εποχής (ο γαλλομαθής κ. Σαραντάκος δύναται να σάς διαβεβαιώση πώς προφέρεται γαλλιστί το επώνυμον Lahaie) έλεγον μεταξύ των «Πάμε στην Λαέ», εννοούντες… πάμε να ιδούμε τσόνταν με την Μπριζίτ Λαέ. (σ.σ.: Οι άνω των 55 αναγνώσται του Σαραντακείου Ιστολογίου δύνανται να σάς διαβεβαιώσουν διά την ακρίβειαν των αποψινών συγκλονιστικών αποκαλύψεων του γέροντος Βατάλου).

  2) Η Μπριζίτ Λαέ (ως δύνασθε να διαβάσητε εις το λήμμα της Γαλλικής Wikipedia που ανήρτησα) δεν είναι τυχαία προσωπικότης: Επί 3 έτη

  υπήρξε ερωμένη του Αλαίν Ντελόν (έχει πρωταγωνιστήσει μαζί του εις 3 σημαντικάς ταινίας) και μιά εποχή την προσκυνούσε όλη η Γαλλία. Η Λαέ, αντί να εξαγοράση την φήμην της και να πλαγιάση με όλους τους μεγαλοβιομηχάνους της Γαλλίας που την επόθουν σφοδρώς, ενετάχθη εις το Γαλλικόν Κ.Κ., εξ ού και ο θαυμασμός του Παναγιώτου Λαφαζάνου προς αυτήν, που τον οδήγησε να συντμήση την «Λαϊκήν Ενότητα» (τοιουτοτρόπως ωνομάζετο το κόμμα του Σαλβδαδόρ Αλλιέντε εν Χιλή, πράγμα που ΚΑΚΩΣ δεν αναφέρει ο κ. Σαραντάκος εις την παρούσαν ανάρτησιν, παρεκτός και αν το αγνοή…) εις το εύηχον «Λαέ» που εκτός από τον Λαόν (θυμηθήτε το Λάος του Καρατζαφέρη) θυμίζει και εις τον ίδιον το ίνδαλμα της νιότης του, την Εθνικήν Στάρ της Γαλλία, Μπριζίτ Λαέ…

  3) Η Λαέ είναι σήμερον μεγίστη προσωπικότης εν τη χώρα του Βολταίρου, έχει επί 20ετίαν ιδικήν της ραδιοφωνικήν εκπομπήν που σαρώνει εις θεαματικότητα κλπ. Ιδείτε την βιογραφίαν της γραμμένη από την ιδίαν http://www.brigittelahaie.fr/biographie και ιδείτε την αριστουργηματικοτέραν ταινίαν που εγύρισε εις την πορνοσταδιοδρομίαν της («Η εκπαίδευσις της Βαρώνης») που σαρώνει εις το Youtube, όπου – εννοείται – έχουσι αφαιρεθεί όλαι αι σκληροπυρηνικαί σκηναί…

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

  ΥΓ: Αν ιδήτε σημερινάς της φωτογραφίας (είναι μόνον 60 ετών), θα πάθετε κατάθλιψιν αναλογιζόμενοι πόσον γρήγορα γερνούν αι γυναίκες και πόσον ταχέως μαραίνεται το κάλλος…

 86. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αν ο Λαφαζάνης είχε χιούμορ θα το έλεγε Συριζα Εσωτερικού
  *από τουίτερ

 87. Γς said

  Et Dieu… créa le parti

 88. Γς said

  87 -> 85

 89. Γς said

  85:

  >όπου – εννοείται – έχουσι αφαιρεθεί όλαι αι σκληροπυρηνικαί σκηναί…

  φευ, λα νατύρ που μαλακώνει όλα τα σκληροειδή..

  Και στην αρχή του βιδέου:

  Πότε σας πήρανε [μπιπ] για τελευταία φορά;

 90. Γς said

  Εγώ δεν θυμάμαι την τελευταία φορά.

  Θυμάμαι όμως μια φορά που μου είχε πάρει η γιαγιά μου..

 91. Pedis said

  Βρε να έχω τις ίδιες ιδέες με το Βάταλο … (πρέπει να προσέχω γιατρέ μου;) Ε ναι και το όνομα του Λαφαζάνειου κόμματος αποδίδεται στην κλητική του κόμματος του Καρατζαφέρη (αφού τον θυμηθηκαμε -άλλος ένας που εξαύλωσε το διαρκές μνημόνιο- αυτός, λοιπόν, δεν θα πρέπε να ‘χει περάσει από ανακριτή, από δικαστή, από δεσμοφύλακα; Δεν προλάβαινε ο μικρός και οι φίλοι του να επιληφθούν, είχαν, φαίνεται, άλλες δουλειές αναλάβει …)

  Και ναι Βάταλε, της unidad popular ηγούνταν ο Αλιέντε, αλλά στη δική μας θα όφειλε να είναι αρχηγός η Ζωή, ώστε να ειναι καλοί (ή κακοί) οι οιωνοί, αφού και οι δύο διατέλεσαν πρόεδροι του κοινοβουλίου της χώρας τους.

  Μα η Ζωή, μυρίζομαι, θα παίξει άλλο παιχνίδι. Τι να τον κάνει τον Λαφαζάνη (που είναι ένας μάπας φοβιτσάρης και καιροσκόπος, που έπρεπε να τον πετάξει όξω ο μικρός για να ξεκουνηθεί) εδώ η Ζωή δεν κωλώνει πουθενά, τα βάζει με ολόκληρο ΠτΔ και του κατεβάζει τη μάπα, σαν σε τηλεοπτικό πάνελ ένα πράμα (κι όσο θυμάμαι τις αβρότητες στην εκλογή του …) αλλά τα θέλει κι αυτουνού ο πωπός με τις πουστιτσες που κάνει.

  Επιστολή δυσαρέσκειας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον ΠτΔ
  https://left.gr/news/epistoli-dysareskeias-tis-zois-konstantopoyloy-ston-ptd

 92. Gpoint said

  # 78

  Λάμπρο ελπίζω να έχεις καβατζώσει την σύνταξη στα 67 ώστε σε μερικά χρόνια να έχεις την ευκαιρία των τετράμηνων διακοπών και αν τις κάνεις τα ξαναλέμε τότε. Ο΄τι σου λέω τώρα είναι σαν να προσπαθείς εσύ σ’ έναν που έχει υψοφοβία να τον πείσεις να πηδήξει με αλεξίπτωτο και να του περιγράφεις τι βιώνεις-χαμπάρι δεν παίρνει !!

  Οσον αφορά την μονογαμία και εγώ μονογμικός είμαι με όποιαν κι αν βρίσκομαι !! Γιατί από μικρός κατάλαβα πως η «πίστη’ αφορά τον εαυτό μου κι όχι την σύντροφό μου. Αν δηλαδή ήμουνα με την δικιά μου και μούκανε νεύμα η Σοφία Λώρεν στα νιάτα της και δεν πήγαινα θα ήμουνα χειρότερος κερατάς από το να βρισκόμουνα μια φορά μαζί της. Απιστος είναι αυτός που ψάχνει άλλες, αλλά και άπιστος είναι κι όποιος αρνείται αυτά που του προσφέρει η ζωή ενώ τα θέλει.

  Γιατί το σπουδαίο είναι να είσαι ερωτευμένος με την Γυναίκα και όχι με το οποιοδήποτε είδωλό της (εγώ το είπα αυτό, δεν γγουγγλίζεται)

 93. nestanaios said

  44.
  Όλα αυτά που αναφέρεις ισχύουν αλλά υπάρχει και η εναλλακτική η οποία αποτρέπει πολλά κακά της γλώσσας.

 94. sarant said

  91 Προς το παρόν η Ζωή δεν θα πάει σε κόμμα -αλλά σε μερικές μέρες, θα δούμε. Πάντως ο θεσμικός της ρόλος τελειώνει την επομένη των εκλογών, μια και αυτή θα ανακοινώσει στον ΠτΔ τη δύναμη των κομμάτων.

 95. atheofobos said

  94
  Θα είναι ο πρώτος καναλάρχης στην ιστορία που θα χάσει το κανάλι του με εκλογές!

 96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  91. unidad popular
  ναι από προχθές αναφέρθηκε
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/08/21/syriza-3/
  σχ.50, το κομμα του Αλιέντε

 97. Γς said

  4κλογομαζέματα, εκλογοσκορπίσματα

 98. Γς said

  97 -> 95
  εκλογομαζέματα

 99. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  94.Μέχρι να συγκροτηθεί,για να δούμε, και εκλέξει τον πρόεδρό της η νέα βουλή, στον οποίο θα παραδώσει.Μέχρι τότε είναι κανονικά πρόεδρος ηΖ.Κ.

 100. cronopiusa said

  και η κυρά Σωτήρα

  Καλή σας μέρα.

 101. cronopiusa said

  96

  κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες

 102. spiral architect said

  Mπριζίτ Λαέ ε; Τις εποχές της ακμής της εμείς διαβάζαμε. 🙄
  (τι μαθαίνει κανείς στου Σαραντάκου)

 103. sarant said

  102 Εμείς φωνάζαμε «Συμπαράσταση Λαέ» 🙂

 104. LandS said

  Αχ αυτή η αρχικομανια.
  Εντάξει, Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα – Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας – Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός – Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κλπ. Είναι ασκήσεις φωνητικής και όχι ονόματα.
  Αλλά Πολιτική Άνοιξη – > ΠΟΛΑΝ, Κόμμα Ενεργών ( ή Ελεύθερων) Πολιτών – > ΚΕΠ για πιστοποιητικό, Λαϊκή Ενότητα – >ΛΑΕ γιατί;
  Ειδήσεων εν παρόδω ότι ο Νουνός του ΣΥΡΙΖΑ τον δικό του πολιτικό σχηματισμό τον λέει «Ενεργοί Πολίτες» χωρίς συντμήσεις.

 105. Γς said

  Γιατί «Νουνός του Σύριζα» ο Μανώλης Γλέζος;

 106. Γς said

  102:
  Κι ούτε διάκος δεν έγινες

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – Gee, μέχρι να φτάσω τα 67, η σύνταξη εκτός του ότι θα έχει φτάσει τα 200 ευρώ, θα έχει πάει στα 77, κι όταν θα φτάσω τα 77 (γιατί θα φτάσω και θα τα προσπεράσω σαν σταματημένα) θα έχει καταργηθεί, οπότε δεν παίζει αυτό το σενάριο.
  Διακοπές κάνουν μόνο τα κορόϊδα (σαν κι εμένα) που δουλεύουν (πλέον όταν έχουν δουλειά) οι έξυπνοι είναι μονίμως σε διακοπές, και σπάνε πλάκα με τα κορόϊδα που δουλεύουν, και έξυπνοι δεν είναι μόνο αυτοί που έχουν λεφτά και τα βάζουν να δουλεύουν.
  Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν για τίποτα, την άποψή μου λέω απλώς, άλλωστε, όσα λέμε και κάνουμε τώρα, μετά απο 10,000,000 χρόνια, θα τα θυμόμαστε και θα γελάμε για το πόσο σημαντικά θεωρούσαμε αυτά τα ασήμαντα πράγματα.

  Είτε μονογαμικός είτε πολυγαμικός, χωρίς βαθύ σεξουαλικό οργασμό, μιά σκέτο από γιουβέτσι, και στην σεξουαλικά στερημένη και αρρωστημένη κοινωνία που ζούμε, είναι τεράστιο αυτό το πρόβλημα, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει. Δεν υπάρχουν πιστοί και άπιστοι, η πίστη και η απιστία, είναι παράγωγα της σεξουαλικής ικανοποίησης, αν υπάρχει, το ζευγάρι είναι πιστό, αν δεν υπάρχει, μόνο η κοινωνική ηθική το κρατάει μαζί, όμως πνευματικά είναι άπιστο.

  Αν ήσουν με την δικιά σου και της έκανε νεύμα ο Αλέν Ντελόν στα νιάτα του, και πήγαινε μαζί του, την άλλη μέρα τι θα έκανες μαζί της; (αν ξαναερχόταν βέβαια).

  Κάθε πράμα στον καιρό του, και τον Αύγουστο ο κολιός. Δεν είναι δικό μου αυτό, γκουγκλίζεται.
  Καλημέρα.

 108. Gpoint said

  # 107

  Λάμπρο θα την καλοδεχόμουνα και θάμουνα ευτυχής που θα έλαμπε το πρόσωπό της ξέροντας πως αυτή που είναι μαζί μου είναι μαζί μου γιατί το θέλει όπως ήθελε στιγμιαία και τον Ντελόν. Και θα αιασθανόμουνα υπέροχα πως κοτζάμ Ντελόν δοκίμασε μα πάλι σε μένα γύρισε !
  Για φαντάσου να μην πήγαινε κι όταν εγώ την αγκάλιαζα αυτή να σκεφτόταν τον Αλαίν ! Χίλιες φορές να πάει και να το ευχαριστηθεί
  Σήμερα δεν είχα φροντίσει για φαγητό, διακοπές γαρ. Πήγα στη θάλασσα και γύρισα με τρία στρείδια, ένα χταποδάκι ψητό στο μαντέμι με λεμόνι, μια σουπίτσα με λαδόξιδο, ντομάτα από τον κήπο με κρεμύδι και καπαρη και 4-5 ποτηράκια από ένα ροζέ που έχω ανακαλύψει και αμαρτάνει την πάσα ηγουμένη και προηγούμενη !. Θα μπορούσα να πω πως ατενίζω την ζωή με αισιοδοξία και τις εκλογές με χιούμορ. Αλλά αυτό το τελευταίο το ξερεις, τα άλλα θα τα ανακαλύψεις και θα με δικαιώσεις κάποτε, γι αυτό είμαι σίγουρος

 109. Triant said

  85¨»Η Λαέ, αντί να εξαγοράση την φήμην της και να πλαγιάση με όλους τους μεγαλοβιομηχάνους της Γαλλίας που την επόθουν σφοδρώς, ενετάχθη εις το Γαλλικόν Κ.Κ.,»

  Αμ τώρα εξηγείται το ‘κάπα κάπα έ, το κόμμα σου Λαέ’

 110. Γς said

  Λαϊκή Ενότητα, ρε!

  [επί τω λαϊκώτερον]

  Τούι

 111. Silvechild said

  Να επισημάνω την ειρωνία στην παρουσία της λέξης ενότητα στην ονομασία του κόμματος Λαφαζάνη;

 112. Πέπε said

  Καλησπέρα. Είμαι πολύ βιαστικός, ίσα που έριξα μια ματιά σ’ ένα προηγούμενο άρθρο και τώρα σ’ αυτό. Δεν ξέρω τι έχει σχολιαστεί.

  Αλλά δεν μπορώ να μην πω δυο λέξεις για τα ανεπίτηρα! Η ταμπέλα είναι 99% από την Ανάφη. Την είδα φέτος, νομίζω μόνο σ’ ένα σημείο. Σε 2-3 άλλες λέει κανονικά «ανεπιτήρητα».

  Πέρα κει στ’ αντίπερα
  που τρων οι κότες πίτυρα…

  (από καρπάθικο σκωπτικό τραγουδάκι)

 113. Γς said

  Δεν ξέρω στην Κάρπαθο αλλά στην Ανάφη που λές δεν υπ’αρχουν κότες.
  Στις κυκλάδες τις λένε πουλιά.

  Ετσι τις έλεγε κι η πεθερά μου η Φλώρα σττην Πάρο

 114. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Την Δευτέρα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκαλεί την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και προειδοποιεί πως «δεν θα κλείσει αυτή η Βουλή χωρίς να προσέλθει ο κ. Στουρνάρας».

 115. Γς said

  Γυναίκες.

 116. sarant said

  112 Μπράβο βρε συ, την τοποθετήσαμε και την πινακίδα!

 117. Left G700 said

  Η ερώτηση του ενός (αριθμός 1) σεντ από το ένα (αριθμός 1) εκ των 64.000 δολαρίων:

  Γιατί ο μπλογκάρχων συνέδεσε όλα αυτά τα άσχετα και ετερογενή μαργαριτάρια με τη Λαϊκή Ενότητα;

  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 118. sarant said

  Η ερώτηση της πρώτης παραγράφου (και της δεύτερης) διότι εκεί απαντιέται. Συνέπεσαν με την ίδρυση της ΛΑΕ και είπα να καπαρώσω τον πρωτολογισμό.

 119. Left G700 said

  Φίλε Sarant,

  Ειλικρινά, δεν περίμενα να είσαι τόοοσο αφελής, για να με περνάς για τόοοσο αφελή! Έτσι όπως το πας, δεν αποκλείω να μας πεις κάποια ημέρα τών ημερών ότι στις εκλογές τής 20ής Σεπτεμβρίου τού 2015 ψήφισες Λαϊκή Ενότητα! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Τα λέμε (κυρίως γιατί έχεις γούστο! 😉 )

 120. sarant said

  119 Μπα, δεν νομίζω ότι θα τα ξαναπούμε, αρκετά με έβρισες. Άλλο είναι να διαφωνείς πολιτικά κι άλλο να προσβάλλεις τον άλλο, να αμφισβητείς την ειλικρίνειά του και να τον χαρακτηρίζεις αφελή. Δεν θα ξαναγράψεις εδώ ούτε εγώ θα ξαναγράψω στο δικό σου ιστολόγιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: