Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η Αφγανιστανούπολη και πάλι

Posted by sarant στο 26 Αυγούστου, 2015


Το σημερινό άρθρο το επαναλαμβάνω όχι μόνο επειδή, καθώς βρίσκομαι ακόμα σε διακοπές, δεν προλαβαίνω να συντάξω καινούργια κείμενα, αλλά και διότι, δυστυχώς, δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του. Το αρχικό άρθρο το είχα δημοσιεύσει πριν από 5 χρόνια και μία μέρα, σε ανύποπτο χρόνο δηλαδή, ενώ σήμερα το πρόβλημα των μεταναστών στην Ευρώπη και των προσφύγων από τον εμφύλιο της Συρίας στα νησιά μας έχει οξυνθεί πολύ περισσότερο απ’ όσο πριν από πέντε χρόνια.

Κάποιοι κάπηλοι πολιτικάντηδες, σαν τον κ. Λοβέρδο αλλά και τον τάχαμ αξιοπρεπέστερο κ. Κ. Μητσοτάκη, υποστήριξαν ότι αυτή η όξυνση του μεταναστευτικού/προσφυγικού οφείλεται στη χαλαρή πολιτική που ακολούθησε η αριστερή κυβέρνηση, εφόσον «δεν έχει συμβεί κάποιο γεωπολιτικό γεγονός στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που να δικαιολογεί αυτήν την αύξηση των ροών που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες«, ένα επιχείρημα που γελοιοποιείται από τα πράγματα αν δούμε την τεράστια αύξηση της μεταναστευτικής ροής και στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες. Αλλά η δεξιά μας ήταν ανέκαθεν αντιπροσφυγική, ακόμα και τότε (ή ίσως: ιδίως τότε) που οι πρόσφυγες ήταν Έλληνες, το 1922 -όπως θα δούμε στο σημερινό μας άρθρο που το παραθέτω αυτούσιο όπως είχε αρχικά δημοσιευτεί.

Φυλλομετρούσα (ηλεκτρονικώς) τις προάλλες μερικά φύλλα της εφημ. Βραδυνή, από το 1923, κάτι άλλο ψάχνοντας, κι έπεσε το μάτι μου στα χρονογραφήματα και τα «παραπολιτικά» σχόλια και μου έκανε εντύπωση το μίσος των χρονογράφων και σχολιογράφων για τους πρόσφυγες που είχαν κατακλύσει την Αθήνα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Και δεν μπόρεσα να μην κάνω παραλληλισμούς με τη σημερινή αντιμεταναστευτική ρητορική των ακροδεξιών από το Διαδίκτυο.

afgan

Να πούμε εδώ για την ιστορία ότι μετά το αποτυχημένο φιλομοναρχικό πραξικόπημα Γαργαλίδη-Λεοναρδόπουλου-Μεταξά τον Οκτώβριο του 1923, παύθηκαν όλες οι αντιβενιζελικές εφημερίδες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα ανεργίας των δημοσιογράφων. Οι άνεργοι δημοσιογράφοι σχημάτισαν συνεταιρισμό, ο οποίος εξέδωσε τη Βραδυνή, η οποία εκείνο τον πρώτο καιρό έβγαινε με υπότιτλο «Εφημερίδα των συντακτών». Πιο σωστά των αντιβενιζελικών συντακτών, αφού στον συνεταιρισμό μόνο αυτοί γίνονταν μέλη. Βέβαια, αργότερα η εφημερίδα απέκτησε κανονικόν ιδιοκτήτη και σιγά-σιγά η στελέχωσή της έπαψε να είναι μονολιθική, όσο κι αν η πολιτική της γραμμή παρέμεινε πάντοτε στη δεξιά ή την κεντροδεξιά πτέρυγα. Όμως, τον πρώτο καιρό, που  η εφημερίδα ήταν το μοναδικό έντυπο της δεξιάς παράταξης, η Βραδυνή είχε δημοσιογραφική σύνθεση αμιγώς αντιβενιζελική -και γραμμή αμιγώς αντιπροσφυγική.

Σε ένα χρονογράφημα, διαβάζω: Πόσον δε ταχέως κατακτούν δικαιώματα, τα οποία δεν έχομεν εμείς οι γηγενείς εις τον τόπον μας, όλαι αυταί αι μυριάδες των μυριάδων επελαυνόντων καθ’ ημών, είναι απίστευτον. Μόλις αφιχθούν, προτού γνωρίσουν καν τους δρόμους, διευθύνονται εις το κεντρικόν ταμείον. Και τίποτε δεν τούς αρέσει εις τον δυστυχισμένον τόπον μας, εκτός του κεντρικού ταμείου. (Βραδυνή, 1.12.1923)

Σε ένα άλλο (Βραδυνή 3.12.1923), διάλογος μεταξύ «δύο τέως αλυτρώτων», με ειρωνεία για τον τρόπο ομιλίας των προσφύγων:

— Βενιζέλος με άδεια χέρια δεν θα’ ρχει. Θα μας φέρει παράδες, θα μας φέρει παστρουμά να τρώομεν. Πρέπει να ’ρχει Βενιζέλος.
— Αμάν τζάνεμ. Να ’ρχει γιατί να μην έρχει, αφού θα τρώομεν.
(…)
— Γιασασίν Βενεζουέλο. Γιασασίν Πρόεδρο.

Ένας χρονογράφος έχει φτιάξει μια καρικατούρα πρόσφυγα, που τον λέει Αγκόπ. Ο Αγκόπ είναι κοιλαράς, και ενδιαφέρεται μόνο για φαγητά, δημόσιες θέσεις και επιδόματα. Ή, όπως του λέει ο χρονογράφος στον φανταστικό τους διάλογο: Πάρετε έναν ναργιλέν, τρεις μπογάτσες, τέσσαρα κατιμέρια, εξ δημοσίας θέσεις, επτά επαύλεις, εκατόν επτά εκλογικά βιβλιάρια, πεντέξ υπουργεία και δέσμην οδοντογλυφίδων. (4.12.1923)

Ο Αγκόπ έχει τάχα το επώνυμο Χεμχεμχεμδενδενδεντεντζερένρενρεννενρενρέντζόγλου. Και ο χρονογράφος αγανακτεί: Βρε χριστιανέ μου, γιατί δεν λέγεσαι απλούστερα; Αμπατζόγλου, Τζαμπατζόγλου, Αρπακτόγλου, Βενιζελόγλου;
— Τι με εδίνετε δια να ελέγωμαι Δημοκρατιεζόγλου; απαντά τάχα ο Αγκόπ, πάντα συμφεροντολόγος. (3.1.1924)

Για να μη μου πείτε όμως ότι διαλέγω μερικά φανταχτερά κομμάτια, παραθέτω εδώ περίπου το μισό από ένα χρονογράφημα, που έχει τον τίτλο «Αφγανιστανούπολις», δημοσιευμένο στη Βραδυνή στις 3 Δεκεμβρίου 1923. Υπογράφει ο Πρωτεύς (δεν ξέρω ποιος είναι), ο οποίος αρχίζει διαμαρτυρόμενος για την «εμποροπανηγυροποίησιν» του κέντρου της Αθήνας:

Τζιεράκια τηγανίζονται, κωλόπανα κυματίζουν, σανιδώματα προχείρων ικριωμάτων τοποθετούνται εις τα καλύτερά μας πεζοδρόμια, μανδήλια, τσεμπέρια, βλαχόκαλτσες, τηγάνια, παλιοπάπουτσα, αντεριά, κρεμώνται εις καλύβας του αθιγγανικοτέρου είδους, χαλβάδες και ρεβανές εκτίθενται προ ευπρεπών καταστημάτων, κηπάρια δημοτικά, τα οποία είχαν αποκτήσει ολίγους καλούς πρασίνους τόνους ηρημώθησαν, Την στιγμήν οπού η πόλις μας έβαινε προς την ευπροσωποτέραν εμφάνισίν της επήλθον η αρρυθμία, η τσαπατσουλοσύνη, η ασχημία, η βαρβαρότης και έστησαν βάναυσον χορόν εις τα πλέον συχναζόμενα ευπρεπή μέρη της. Ευθύνην δεν δυνάμεθα να αποδώσωμεν εις τους διαπράττοντας τας ασχημίας ταύτας. Αυτοί όπως ήξευραν και όπως ηδυνήθησαν έπραξαν. Μη έχοντες το αίσθημα της τάξεως, δεν ηδύναντο να την εκδηλώσουν, αγνοούντες δε την έννοιαν του καλού δεν ηδύναντο να την φανερώσουν. Την ευθύνην έχουν οι αρμόδιοι, οι εντεταλμένοι δια την υγιεινήν, την τάξιν, την ευπρέπειαν. (…) Αφήκαν τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους να κατακτηθούν υπό του ψιλικατσιδισμού, αδιαφορήσαντες όχι μόνον προς την ευπρέπειαν, αλλά και προς τα συμφέροντα των εμπόρων καταστηματαρχών, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά ενοίκια, βαρείς φόρους, μεγάλους δασμούς, ριψοκινδυνεύουν κεφάλαια. Ταυτοχρόνως διά της μεταβολής των εμπορικών μας οδών εις μπαγιατοπάζαρα κατέστησαν δυσχερεστάτην την κυκλοφορίαν των διαβατών και των τροχοφόρων. (…) Αλλά όπως οι επερχόμενοι σωρηδόν εις τας Αθήνας και τον Πειραιά εννοούν καλά και σώνει να εγκατασταθούν εις τας δύο ταύτας πόλεις, αν και η μέχρι τούδε μόνιμος κατοικία των ήτο κάποιον άγνωστον χωρίον, παρομοίως όλοι ζητούν να καταλάβουν την κεντρικοτέραν θέσιν μαζί με τον ταβλάν των, με την παράγκαν των, τα συκωτάκια των, τα μπακαλιαράκια των, τα χαλβαδάκια των, τα γαλακτομπουρεκάκια των, τας τσουράπας των και τα ζωνάρια των.

Εφθάσαμεν ούτω να γίνομεν πόλις του Αφγανιστάν, ενώ δεν υπήρχε κανείς λόγος και ενώ μια τοιαύτη κατάστασις δεν είναι αρεστή. Εις όλας τας πόλεις του κόσμου υπάρχει τάξις, ρυθμός, καλαισθησία διά το καθετί, όπως αποτελείται αρμονικόν σύνολον προς το καλόν όλων. Δι’ αυτήν την τάξιν και τον ρυθμόν ευθύνονται οι αρμόδιοι, επιβάλλοντες την θέλησίν των εις τους πολίτας. Εδώ αντιθέτως αφέθησαν αυτοί ελεύθεροι να δώσουν εις ολόκληρον πόλιν τον άρρυθμον χαρακτήρα των, ο οποίος παρουσιάζεται με δικαιώματα απαραβιάστου ιερότητος. Συνηθίσαμεν τόσον εις τας αθλιότητας ταύτας ως εις κανονικήν εκδήλωσιν του αθηναϊκού βίου, ώστε νομίζω ότι πρέπει να θεωρώμεν ως αντινομίαν την εμφάνισιν των αρμοδίων χωρίς σαρίκι. Προτείνομεν, λοιπόν, να φορέσουν τούτο όλοι οι δημοτικοί μας άρχοντες, αλλά και μπουρνούζια με το μαρκούτσι του αργιλέ εις το χέρι. Τι διάβολο άρχοντες της αφγανιστανουπόλεως είναι ούτοι φορούντες λαιμοδέτην και καπέλο;

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι καταστάσεις τότε και σήμερα είναι ίδιες, ούτε υποστηρίζω πως τα κείμενα αυτά επιτρέπουν την εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, αλλά σε μερικά σημεία βρήκα πολύ εντυπωσιακή την ομοιότητα του ύφους και της επιχειρηματολογίας.

Σαν υστερόγραφο, οι παλιότεροι από τους αναγνώστες θα έχετε προλάβει τον Αγκόπ σε (κακόγουστες, κατά τη γνώμη μου) κωμωδίες της δεκαετίας του 1960, με τον ηθοποιό Φίλιο Φιλιππίδη. Εκείνος ο Αγκόπ, βέβαια, ήταν Αρμένης. Μάλλον πρόκειται για ανεξάρτητο στερεότυπο και όχι για μετεξέλιξη του παλιού.

 

Advertisement

86 Σχόλια προς “Η Αφγανιστανούπολη και πάλι”

 1. Tania Rahmatoulina said

  Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τον ξεριζωμό των Μικρασιατών κι όμως δεν παύει ναποναει και να εξοργίζει ο τρόπος που τους φέρθηκαν στην Ελλάδα. Τα κείμενα που παρέθεσες, Νίκο, δεν ξεχειλίζουν μονον από μίσος, αλλά και από βλακεία. Από κάποιο χωριο προέρχονται οι πρόσφυγες, γράφει ο τύπος αυτος, μεθυσμένος από τη δική του» υπεροχή». Είναι φανερό ότι δεν είχε καν ακουστα τη Σμυρνη… Ναι, ποσό μοιάζουν εκείνοι οι Έλληνες με παρά πολλούς σημερινούς.

 2. Κουνελόγατος said

  Και τουρκόσπορους τους έλεγαν κι άλλα που θα θυμηθώ αργότερα (ελπίζω). Τα έλεγε ο παππούς μου, τα έχουμε διαβάσει και στα βιβλία της Δ.Σ., ζόρικα χρόνια.

  Καλημέρα.

 3. gbaloglou said

  Απίθανο εύρημα — συγχαρητήρια! [Αναρωτιέμαι, τι και ποιοι γνώριζαν τότε για το Αφγανιστάν;!]

 4. Γς said

  Πικρές αλήθειες.

  Κι ο θεός να με συγχωρέσει!
  Διαβάζω για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να μπουν στην Σκοπία στα βόρια σύνορά μας.
  Ότι τους εκμεταλλεύονται και τους πουλούν σε αστρονομικές τιμές διάφορα εφόδια οι έλληνες κει πάνω.

  Και θυμήθηκα στην επιστράτευση τη διαφορά μεταξύ των «προσφυγικών» και λοιπών χωριών κει πάνω.

  Μας άνοιγαν και το σπίτι τους ακόμα. Να τηλεφωνήσουμε στην Αθήνα, να μας φιλέψουν, μέχρι και λεφτά θέλανε να μας δώσουν καμιά φορά.
  Κι από την άλλη σε άλλα χωριά [λυπάμαι που το λέω, στα «προσφυγικά»] μας πούλαγαν ακόμη και το νερό.

 5. Γς said

  3:

  Ηταν επίκαιρο θέμα εκείνης της εποχής οι πόλεμοι μεταξύ Αγγλίας και Αφγανιστάν,
  Στον τρίτο αγγλο-αφγανικό πόλεμο του 1919 οι Αφγανοί κατάφεραν τελικά να νικήσουν τους Άγγλους και να τους υποχρεώσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία τους

 6. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Η Αγγλία ΔΕΝ χάνει πολέμους,ποτέ! Απλώς αποσύρεται προσωρινά απ’αυτούς ενίοτε…

 7. Γς said

  2:

  Ετσι τους λένε ακόμα οι Σκοπιανοί [τους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στην «Μακεδονία του Αιγαίου»]

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3-5: Θα έδινε το όνομα Αφγανιστάν την εντύπωση του μακρινού, ξένου προς τα δικά μας και απολίτιστου.

 9. 3,5 Και αν δεν κάνω λάθος, ήταν τότε το μόνο ανεξάρτητο κράτος σε -ιστάν.

 10. cronopiusa said

  Die Linke: Τους πουλάμε όπλα και παράγουμε πρόσφυγες

  Καλή σας μέρα, καλή βδομάδα, καλοτάξιδοι!!!

 11. Γς said

  9:

  Και το Γιουνανιστάν;
  😉

 12. Corto Maltese said

  «…κρεμώνται εις καλύβας του αθιγγανικοτέρου είδους»….

  Αυτομάτως πηγαίνει η σκέψη μας στον συνοικισμό του Καραϊσκάκη στον Πειραιά, γύρω από την ομώνυμη πλατεία, όπου στις αρχές του 20ου αιώνα στήθηκαν δεκάδες παραπήγματα ως μικρομάγαζα πάσης φύσεως και όπου στεγάστηκαν και αρκετοί πρόσφυγες. Οι συνθήκες υπό τις οποίες καταστράφηκε αυτός ο (σχεδόν) αυτοσχέδιος συνοικισμός παραμένουν άγνωστες.

 13. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  6 – Δεν ξέρω αν το εννοείς, πάντως για μένα είναι η μέγιστη αλήθεια αυτό, άλλωστε δεν μπορείς με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, να εξουσιάζεις έναν κόσμο 7 δισεκατομμυρίων κυρίως με πολέμους.

 14. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: (στοιχηματίζω το εν εκατονεξηκοστό του ογδοηκονταπλάσιου της περιουσίας μου ότι ούτε καν ο Δύτης δεν το ήξερε αυτό! 😆 )
  To «Aφγανιστάν» εμπεριέχεται -πολύ καλά κρυμμένο, είναι γεγονός!- και στο «Πακιστάν»
  αφού το ΠΑΚ στο Πακιστάν σημαίνει «Παντζάμπ, Αφγανιστάν, Κασσμίρ» 🙂

 15. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Eπίσης το Αφγανιστάν είναι πιο φτωχή χώρα του κόσμου σε -στάν. Είναι δε η πρώτη πιο φωχή χώρα στη σχετική λίστα της φτώχιας που δεν είναι αφρικανική.
  (το εν εκατονεξηκοστό του ογδοηκονταπλάσιου της περιουσίας του Λεράνς αρκεί διά διαβίωση επί τριετία στο Αφγανιστάν…)

 16. Να σου πω Κιντ θυμόμουν το Παντζάμπ και το Κασμίρ, αλλά είχα ξεχάσει τους Αφγανούς. Northwestern frontier κι έτσι… (υπάρχει και ταινία με την Λορίν Μπακόλ)

 17. Ριβαλντίνιο said

  Τα σχόλια στο παλαιότερο άρθρο, όπως π.χ. του Κορνήλιου, με καλύπτουν γι’αυτό εδώ απλώς θα πω ότι ο «ρατσισμός» δεν έχει καμιά σχέση με δεξιά, κέντρο, αριστερά. Π.χ.

  «Η πολιτική αυτή γκετοποίηση συνεχίστηκε και στις εκλογές του 1928 στις οποίες ο Ελευθέριος Βενιζέλος θριάμβευσε ακόμη και ανάμεσα στον Εβραϊκό πληθυσμό, λόγω της γενικότερης δυναμικής που απολάμβανε στην συγκεκριμένη συγκυρία η υποψηφιότητα του. Ο ίδιος ερωτώμενος για την διατήρηση του ίδιου εκλογικού καθεστώτος στις εκλογές αυτές εις βάρος των Εβραίων δήλωσε ότι…»έχω καθήκον να είπω εις την Ισραηλιτικήν κοινότητα της Θεσσαλονίκης, την οποίαν εκτιμώ μεγάλως καί την οποίαν θεωρώ έν λαμπρόν στοιχείον προόδου της βορείου Ελλάδος, να της είπω ότι μέχρι της στιγμής κατά την οποίαν θα αισθανθή εαυτήν Ελληνικήν ψυχικώς – δεν ομιλώ διά το θρήσκευμα – μέχρι της στιγμής κατά την οποίαν θα κρίνω, ότι συμφέρον ιδικόν των είναι να φροντίζουν όπως εις τα σχολεία των διδάσκεται επαρκώς η Ελληνική γλώσσα, μέχρι της στιγμής κατά την οποίαν θα κάμνωσι συνδυασμούς υπό τον τίτλον του Ισραηλίτου ή του Σιωνιστού, θα γνωρίζουν ότι το Κράτος έχει το δικαίωμα, να τους δώση τα πολιτικά δικαιώματα εις χωριστούς συλλόγους αμυνόμενον κατά ενδεχομένης καταχρήσεως [!] της ψήφου». Η Ελληνική Πολιτεία προσπάθησε επίμονα μέσω της Παιδείας και των σχολείων να «εξελληνίσει» τα παιδιά των Εβραϊκών οικογενειών, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.»

  «Η Εβραϊκή κοινότητα απογοητεύθηκε πλήρως από την Βενιζελική πολιτική διακρίσεων απεναντί της και την υπόθαλψη των εθνικιστικών οργανώσεων και καταψήφισε μαζικά τον Βενιζελισμό στις εκλογές του 1932 στηρίζοντας τους Λαϊκούς του Τσαλδάρη. Ο Βενιζέλος ερμήνευσε την πολιτική αυτή ενέργεια ως «εχθρική πράξη κατά της μισής Ελλάδας». Σε άλλες δηλώσεις του σε δημοσιογράφο της Jewish Post το 1934 ο Βενιζέλος ανέφερε ότι «…οι Έλληνες δεν θέλουν οι Εβραίοι να επηρεάζουν την Ελληνική πολιτική…Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ακολουθούν εθνική Εβραϊκή πολιτική. Δεν είναι Έλληνες και δεν νιώθουν Έλληνες. Επομένως δεν πρέπει να ανακατεύονται στις Ελληνικές υποθέσεις».
  Και συνέχισε «…Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης δεν είναι Έλληνες πατριώτες αλλά Εβραίοι πατριώτες. Αισθάνονται πιο κοντά στους Τούρκους παρά σε εμάς. Δεν θα επιτρέψω στους Εβραίους να επηρεάζουν την Ελληνική πολιτική».»

  «Να σημειωθεί ότι τόσο οι αντιβενιζελικοί του Τσαλδάρη, όσο και οι Μεταξάς και Βασιλιάς Γεώργιος Β μετά την Παλινόρθωση του Στέμματος, ευνόησαν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης καταργώντας τους χωριστούς εκλογικούς καταλόγους, ακολουθώντας μια γενικότερη φιλική πολιτική απέναντι τους και διαλύοντας την εθνικιστική οργάνωση ΕΕΕ (τα μέλη της ήταν γνωστά και με την ονομασία «χαλυβδόκρανοι»). Στην δικτατορία του Μεταξά εξομαλύνθηκαν πλήρως οι διακοινοτικές σχέσεις στην Θεσσαλονίκη, ενώ ο ίδιος ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ πέρασε από την συναγωγή Μπεν Σαούλ όταν επισκέφθηκε επίσημα στην Θεσσαλονίκη.»

  http://www.istorikathemata.com/2010/10/29-1931.html

  ή

  Φυσικά όλων η στάση, και των αντιβενιζελικών προς τους πρόσφυγες και των βενιζελικών προς τους Εβραίους και των αριστερών προς τους Ινδούς και τους Γκούρκας ( με γελοιογραφίες τύπου Τεντέν), ήταν «ρατσιστική» γιατί τα υποκείμενα του «μίσους¨ τους βρίσκονταν σε διαφορετική πολιτική παράταξη από την δική τους και όχι γιατί ήταν πραγματικά «ρατσιστές». Αν τους υποστήριζαν πολιτικά θα είχαν άλλη στάση… 🙂

 18. Gpoint said

  # 1, 2

  Ακόμα και σήμερα η αντιμετώπιση του ΠΑΟΚ από αθλητικές και πολιτικές αρχές (με εξαίρεση τον ΣυΡιζΑ) παραμένει η ίδια.

  Ενας από τους λόγους που με την ενηλικίωσή μου έγινα ΠΑΟΚg’s (ο αλλος ήταν το θέαμα που πρόσφερε ο Κούδας )

  Ακόμα και σήμερα, γριές και σκουλήκια τουρκόσπορους μας αναφέρουν σε αντίθεση με τους χαμουτζήδες που μας λένε Βούλγαρους

 19. cronopiusa said

  SKATEISTAN: TO LIVE AND SKATE KABUL

 20. Γς said

  Και το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα της αρχαιότητας. Ο στατήρας του Ευκρατίδη Α΄ (171 – 145 π.Χ.))
  Μιλάμε για την Βακτρία ή Βακτριανή, στο Αφγανιστάν
  Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, η Βακτρία περιέπεσε αρχικά στο Βασίλειο των Σελευκιδών, έγινε ορμητήριο τουεπίγονου Αντίοχου Α’ εναντίον της επεκτατικής πολιτικής τηςΙνδίας.

  Στο Αφγανιστάν ήταν κι ο ελληνο-Βούδας του Bamiyan, το άριστο έργο της ελληνο-βουδιστικής τέχνης, που τον ανατίναξαν τα μουνιά οι Ταλιμπάν, γιατί ήταν είδωλο λέει.

  Αλλά και ο φίλος μου ο Αρούν.
  Ο Αφγανός μεταδιδακτορικός ερευνητής (του κώλου).

 21. Ριβαλντίνιο said

  @ 18 Gpoint

  😆 😆 😆

 22. Alexis said

  #17: Ριβαλντίνιο, και οι πρόσφυγες καταψήφισαν μαζικά τον Βενιζέλο στις εκλογές του 1932, επειδή ήταν σφόδρα δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που διευθέτησε τα των αποζημιώσεων, για τις περιουσίες που είχαν αφήσει πίσω στην Τουρκία.
  Ήθελα να ‘ξερα τι έγραφαν τότε οι δεξιοί χρονογράφοι, όταν οι πρόσφυγες έγιναν, τρόπον τινά, εκλογική τους πελατεία.

  #0: Εκείνος ο Αγκόπ, βέβαια, ήταν Αρμένης.
  Ναι, έπαιζε τον Αρμένη, σε κάποιες ταινίες τουλάχιστον. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Φίλιος Φιλιππίδης ήταν Κωνσταντινοπολίτης.

 23. Gpoint said

  # 21

  Γι αυτό όσοι στηρίχθηκαν στον Σπανάθα παίζουν δεύτερη χρονιά σερί στην ΄Γ’ Εθνική, κατηγορία που σύντομα προβλέπω να γνωρίσει και ο ΗΘΙΚΟΣ αυτουργός, προσωρινός-για μια χρονιά- διαχειριστής τη παράγκας και τώρα τσανκογλύφτης και κρυφοϋποστηρικτής του συστήματος μπας και φύγει από τη μέση ο ΟΣΦΠ για να ξανααναλάβει, βάζελος

 24. Gpoint said

  ΚΑι κάτι στα σοβαρά ποδοσφαιρικά, όσοι είδαν τα ματς της πρώτης αγωνιστικής διαπίστωσαν πως η παράγκα ξαναπετάει κεφάλι εκμεταλλευόμενη το πολιτικό κενό και την απουσία του Κοντονή. Ειδικά στην Τούμπα ο Κουκουλάκης (από τους καλύτερους θεωρητικά διαιτητές) πέρα από το σκληρό παιχνίδι που επιλεκτικά επέτρεπε στους παίκτες της Ξάνθης, δεν ίδρωσε το αφτί του να κάνει έστω παρατήρηση όταν τουλάχιστον τρεις φορές σε αντεπίθεση του ΠΑΟΚ ο πάγκος της Ξάνθης πέταγε δεύτερη μπάλλα μέσα το τερραίν διακόπτωντας την φάση.
  Αλλά εκεί που φάνηκε η προκλητικότητα του είναι σε φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ ένας παίκτης της Ξάνθης στέκεται μισό μέτρο από την μπάλλα εμποδίζοντας την εκτέλεση. Για μισό λεπτό ο παίκτης του ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται στον Κουκουλάκη αλλά αυτός του κάνει νόημα να το εκτελέσει απειλώντας τον με κίτρινη κάρτα. Τελικά ο παίκτης του ΠΑΟΚ κλωτσάει την μπάλλα στο άουτ και για τον διαιτητή όλα καλώς !!

  Το γκολ με το χέρι του Φορτούνη ή η μη αποβολή με δεύτερη κίτρινη του μπακ του ΠΑΟ στη φάση του πέναλτυ είναι απλά πταίσματα

 25. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  22: Ναι, εννοούσα ότι ο Αγκόπ του ρόλου ήταν Αρμένης, όχι ο ηθοποιός 🙂

 26. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  H νέα κυβέρνηση του Σύριζα που θα βγει σε λίγο καιρό, ελπίζω να μην επαναλάβει το λάθος της προηγούμενης.
  Κανένα χάρισμα σε Ρωσορώσους (παρντόν: Ρωσοπόντιους) μαφιόζους και στα ποδοσφαιρικά μαγαζάκια τους!
  Στην πυρά, στην πυρά ,οι ρουφιάνοι του Βορρά!

 27. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Το λυπηρό είναι ότι οι πάντες, πλην ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζονται (το κάνουν, δηλαδή, ήδη) να χρησιμοποιήσουν το προσφυγικό για να πλήξουν τα ποσοστά της μέχρι πρόσφατα Κυβέρνησης. Ο (παλιός) φόβος του «άλλου», που πεινάει και χτυπάει την πόρτα μας. Και, από την άλλη, η αναλγησία μιας -δήθεν- προοδευτικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας. Θα έπρεπε όλα τα προηγούμενα να έχουν μπει σε εισαγωγικά, αλλά ντρέπομαι. Τα κόμματα που χρησιμοποιούν την δυστυχία των Σύριων για να εισπράξουν ποσοστά, μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Σε λίγο όλοι θα μοιάζουν με ΧΑ -μερικοί ήδη φοράνε τα κουστούμια της και προβάρουν τα σουσούμια της.

  «Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη», είχε γράψει στο «Σηματολόγιό» του ο Ελύτης. Τώρα, βλέποντας όλη αυτή την ανθρώπινη δυστυχία πάνω στο νησί του, θα λυπόταν πιο πολύ. Δυτικά της λύπης.

 28. Gpoint said

  # 26

  Κο’ιτα να κερδίσετε την Καμπάλα, Κουβάλα πως την λένε γιατί δεν παίζετε με Ελληνα διαιτητή στην Ευρώπη και οι σφαλιάρες πέφτουν σύννεφο
  Οσο για το ματς το Αγρίνιο, ο προπονητής του φαίνεται πήρε οδηγίες από τον γιδοβοσκό Αναστασιάδη και όπως κι αυτός όταν προηγήθηκε με τον ΠΑΟ ανέβασε την γραμμή άμυνας στη σέντρα (!) ώστε να έχουν χώρους στις επιθέσεις οι γρήγοροι Καρέλης και Μπεργκ. Βέβαια με τα χάλια που έχουν χρειάσθηκαν δυο παιδαριώδη λάθη από αμυντικούς του Παναιτωλικού του στυλ πάρε-βάλε γιατί αλλιώς δεν…

  Συμπτώσεις…πάντα μονόπλευρες

 29. Ριβαλντίνιο said

  @ 23 Gpoint
  Μιλάνε οι ευνοημένοι από την παράγκα 😆 ?

  «Κούδας»
  Θαυμάζεις αυτόν που σας πούλησε για τον ΟΣΦΠ ? 🙂

  @ 26 Νέο Kid L’errance d’Arabie
  😆
  Να γίνω και εγώ λίγο ρατσιστής να ανάψουν τα αίματα.
  Στους Μπαοκτζήδες δύσκολα βρίσκεις Ελληνοπόντιους και Ανατολικοθρακιώτες. Οι περισσότεροι είναι Ρωσοπόντιοι, Τουρκοπόντιοι, Αρμενοπόντιοι και Λαζοπόντιοι . Τελευταία έχω ανακαλύψει και περσόφωνους και γυφτόφωνους Έλληνες. 😆 😆 😆

  @ 22 Alexis
  Όπω τα λες είναι. Θα τους μίλαγαν μάλλον για την Μεγάλη Ιδέα . 🙂
  —————————————————————————

  Μερικά ενδιαφέροντα που βρήκα στην διδακτορική διατριβή του Αθανασίου Καλλιανιώτη «Οι Πρόσφυγες στη ∆υτική Μακεδονία κατά την περίοδο 1941- 1946»( άσχετα με το σημερινό άρθρο):

  «Οι εκλογικές αναµετρήσεις του Μεσοπολέµου, η τελευταία του 1936, διεξήχθησαν όπως πάντα σε συνάρτηση µε το γενικό κλίµα. Το Λαϊκό Κόµµα στη Φλώρινα διέθετε 4% των ψήφων το 1926, έφτασε στο 58% το 1933 κι έπεσε στο 36% το 1936. Τα πρόσωπα των πολιτευτών έπαιζαν κύριο ρόλο ειδικότερα όταν οι επιτυχόντες βουλευτές διορίζονταν σε υπουργικές θέσεις (όπως π.χ. ο Φίλιππος ∆ραγούµης) µέσω των οποίων ευνοούσαν την εκλογική τους περιφέρεια. Σε χωριά όπου κατοικούσαν διάφοροι γλωσσικά πληθυσµοί, ενισχυόταν συνήθως το κυβερνών κόµµα ή όποιο εθεωρείτο ανερχόµενο στην εξουσία.Τον βαρύνοντα ρόλο, καθώς οι εφηµερίδες έφταναν λιγοστές στην ύπαιθρο, έπαιζαν οι εκάστοτε τοπικοί αντιπρόσωποι των πολιτευτών, οι «κοµµατάρχες», που προσέγγιζαν µε ποικίλες µεθόδους τους αγράµµατους στην πλειονότητά τους ψηφοφόρους.(…)Στη νέα τους πατρίδα οι Πρόσφυγες είχαν εκ των πραγµάτων συνδεθεί µε το κράτος, το οποίο κυβερνούσαν οι Φιλελεύθεροι, οπότε παρ΄ όλες τις υποσχέσεις των αντιθέτων παρατάξεων, λογικές, υπερβολικές ή παράλογες (όπως η διαγραφή των χρεών) σπάνια αποσκιρτούσαν και τότε ατοµικά. Γι αυτό σε κατάλογο βασιλοφρόνου επιτροπής στη Φλώρινα το 1935 δίπλα στα ονόµατα δύο µελών της είχε προστεθεί ο προσδιορισµός «Πρόσφυξ»(…)∆ιεκόπη δύο φορές ο οµαλός κοινοβουλευτικός βίος από δικτατορίες, οι οποίες είχαν την υποστήριξη µέρους των κατοίκων, αφού εθεωρείτο ότι η πρώτη θα αποκαθιστούσε προσφορότερα τους Πρόσφυγες και θα «συµπλήρωνε το πολεµικό υλικό», ενώ η δεύτερη (του Ιωάννη Μεταξά) αντλούσε ισχύ από την εξάπλωση παροµοίων καθεστώτων στην Ευρώπη. Οι αναστατώσεις φόρτιζαν τις µνήµες κι επηρέαζαν όσους χωρικούς ή αστούς είχαν υποστεί τις άσχηµες συνέπειές τους.Σύµφωνη µε τις επιταγές του κράτους ήταν η πλειονότητα των Προσφύγων. Όταν είχαν έρθει στην Ελλάδα στην εξουσία ήταν οι Φιλελεύθεροι. Μία δεκαετία αργότερα ανέλαβε το αντίθετο κόµµα κι έπειτα από λίγο κηρύχτηκε δικτατορία. Ένας λόγος της προσκόλλησής των στο κράτος ήταν οι αντιπαλότητες µε τους ντόπιους, στις οποίες όµως δόθηκε δυσανάλογο βάρος εθνοτικής υφής. Για να εξηγηθεί π.χ. ο δραστήριος κατοχικός αντικοµουνισµός της περιοχής θεωρήθηκε ως απότοκος των προπολεµικών ιδιοκτησιακών αντιδικιών µεταξύ (αρπακτικών) Προσφύγων και (ηπίων) Σλαβοµακεδόνων, όµως το σχήµα χωλαίνει, διότι παρόµοια προβλήµατα είχαν λάβει χώραν και σε άλλους τόπους.(…) Οι εντόπιοι θεωρούσαν ότι τους Πρόσφυγες υποστήριζε το κράτος περισσότερο από το πρέπον, γι αυτό ορισµένοι θερµόαιµοι από αυτούς απειλούσαν ότι επιθυµούσαν αυτονόµηση της Μακεδονίας παρά να υπακοή στο ελληνικό κράτος. Ως θερµόαιµοι «αυτονοµιστές» κατηγορήθηκαν όχι µόνο οι Σλαβόφωνοι κάτοικοι του Εµπορίου και της Αναράχης, αλλά και οι αντίστοιχοι του ελληνόφωνου χωριού Μπλάτσι (Βλάστη), παρόλο που διακρίνονταν για τα «ακραιφνή ελληνικά φρονήµατα» τους, σύµφωνα µε την άποψη αξιωµατικού της Χωροφυλακής.»

 30. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  29. Παικτάκι της πλάκας ο Κουδάκος (και μεγάλο θύμα στην πράσινη τσόχα…)
  Παικταράδες ήταν ο Τερζανίδης ,ο Ασλανίδης και ο Πάπριτσα. Γνήσιοι Πόντιοι!

 31. Alexis said

  #18: Ενας από τους λόγους που με την ενηλικίωσή μου έγινα ΠΑΟΚg’s (ο αλλος ήταν το θέαμα που πρόσφερε ο Κούδας )
  Και γιατί δεν έγινες «γριά» με το θέαμα που πρόσφερε ο Χατζηπαναγής; 😀

  #23: …και τώρα τσανκογλύφτης και κρυφοϋποστηρικτής του συστήματος… :

  (Gpoint, ελπίζω να μην θυμώνεις που σε πειράζω καμιά φορά περί ΠΑΟΚ κλπ. ) 🙂

  Στα σοβαρά τώρα, και αφού το γύρισες στα ποδοσφαιρικά, θέλω να καταθέσω την εξής προσωπική ιστορία (ήθελα να το κάνω στο νήμα του περασμένου Σαββάτου, αλλά δεν πρόλαβα):

  Έγραψες τις προάλλες για τον Παρίδη, παλιά μεγάλη δόξα του ΠΑΟΚ, που πέθανε το περασμένο Σάββατο, και αναφέρθηκες και στον ύμνο του ΠΑΟΚ που είχε τραγουδήσει ο μακαρίτης.
  Θυμήθηκα λοιπόν ένα ποντιακό τραγούδι που είχα ακούσει παιδάκι, και που ήταν αφιερωμένο στη μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70.
  Το καλοκαίρι του 1972, σε νεαρότατη ηλικία, λόγω κάποιου οικογενειακού προβλήματος, φιλοξενήθηκα στους συγγενείς της μάνας μου, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Πόντιοι στην καταγωγή και φανατικοί ΠΑΟΚτζήδες.
  Είχαν λοιπόν μία κασέτα με ποντιακά τραγούδια την οποία έπαιζαν συνεχώς, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι κλπ. Από τα τραγούδια που άκουγα, και που δεν καταλάβαινα καλά-καλά τα λόγια, μου είχε τυπωθεί το συγκεκριμένο για τον ΠΑΟΚ, το οποίο μάλιστα αναφερόταν σε όλους τους τότε αστέρες της ομάδας (Κούδα, Σαράφη, Ιωσηφίδη, Αποστολίδη, Παρίδη, Γούναρη, Τερζανίδη κλπ.) ονομαστικά και στο τέλος έκανε ειδική αναφορά και στο Λες Σάνον (!).
  Φυσικά είχα πάρα πολλά χρόνια να το ακούσω και με αφορμή αυτό που έγραψες το αναζήτησα και με έκπληξη είδα ότι υπήρχε στο Youtube! :
  ΔΥΟ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΥΜΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Α.Ο.Κ
  (Είναι το πρώτο από τα δύο τραγούδια στο βίντεο).
  Το ξανα-άκουσα με νοσταλγία και σε ευχαριστώ που μ’ έκανες να το ξαναθυμηθώ!

 32. Παλιοσειρά said

  @15 Νεοκίδιε, η ετυμολογία μάλλον είναι λίγο διαφορετική:

  The name Pakistan literally means «Land of the Pure» in Urdu and Persian. It comes from the word pāk meaning pure in Persian and Pashto[23] while the word istān is a Persian word meaning place of; it is a cognate of the Sanskrit word sthān (Devanagari: स्थान [st̪ʰaːn]).[24]
  It was coined in 1933 as Pakstan by Choudhry Rahmat Ali, a Pakistan Movement activist, who published it in his pamphlet Now or Never,[25] using it as an acronym («thirty million Muslim brethren who live in PAKSTAN») referring to the names of the five northern regions of the British Raj: Punjab, Afghania, Kashmir, Sindh, and Baluchistan».[26][27][28] The letter i was incorporated to ease pronunciation and form the linguistically correct and meaningful name.[29]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pakistan

  Η Afghania δεν είναι το Αφγανιστάν, είναι η τέως επαρχία των βορειοδυτικών συνόρων του Βρετανικού Ρατζ (δηλαδή οι περιοχές των Παστούν κάτω από το Πέρασμα του Καϋμπερ)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Khyber_Pakhtunkhwa

 33. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Ok. To etymonline έχει μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή:
  http://www.etymonline.com/index.php?term=Pakistan&allowed_in_frame=0
  Aλλά υποθέτω η Wiki είναι πιο σωστή πάνω στο θέμα.

 34. Corto Maltese said

  Στο παλιό ελληνικό σινεμά υπάρχει και άλλος Αγκόπ, ο Γιάννης Σπαρίδης:

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

 35. sarant said

  27 Δυστυχώς έτσι είναι.

  32-33 Για τέτοια θέματα, πολιτικώς φορτισμένα, θα είχα περισσότερη εμπιστοσύνη στο etymon.

 36. spiral architect said

  Φοιτήτριες ιατρικής στην Καμπούλ της δεκαετίας του ’50:

  (εδώ θα δείτε κι άλλες φωτό)

 37. cronopiusa said

 38. spiral architect said

  … αν έβαζες και μια μετάφραση απ’ τα σπανιόλικα. 🙄

 39. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  38. Λογοπαίγνιο με τα «ιντεπεντιέντε» («ανεξάρτητος» και ομαδάρα εν Αρχεντίναι καμπεόν δελ μούντο! (σχεδόν…)) και «ιν δε πεντιέντε» = σε επαιτία.
  «Αλλο μια ανεξάρτητη χώρα και άλλο μια χώρα επαίτης»
  (μιλάει μάλλον για το Εσπανιστάν… 🙂 )

 40. spiral architect said

  Κανένας απ’ αυτούς τους καριόληδες (Μητσοτάκης, Λοβέρδος και ΣΙΑ) δεν μιλάει για τη γενεσιουργό αιτία της μετανάστευσης καθώς και ποιοι ανέκαθεν κρύβονταν πίσω απ’ αυτή. 👿

 41. spiral architect said

  Υπάρχουν πόλεμοι δίχως νόημα

 42. Ιάκωβος said

  Νίκο, ο Αγκόπ (Ιάκωβος στ’ Αρμένικα) μπορεί να ήταν μια καρικατούρα για τους πρόσφυγες γενικά, όμως από το όνομα υποθέτω ότι δεν θα είχε ούτε τότε ο αναγνώστης αμφιβολία ότι πρόκειται για Αρμένη. Ή όχι; Άρα το ίδιο στερεότυπο είναι ο παλιός Αγκόπ με τον κινηματογραφικό, που επίσης δεν ξεκαθαρίζεται από που είναι. Εδώ λέει οτι είναι από την Καππαδοκία.

  Φυσικά για τον παλιολλαδίτη Καππαδοκία, Αρμενία, ήταν το ίδιο, όλα αυτά είναι εκεί, Αφγανιστάν,Σαμαρκάνδη, δίπλα στο Πεκίνο. Πάντως δε μιλάει ούτε σα Καππαδόκης και δεν νομίζω οτι έχει προφορά Αρμένικη. Μάλλον σαν Ιστάμπουλ εφέντης, που προφέρει τα σύμφωνα ανοιχτά.

  Το συμπέρασμα είναι οτι ο Αγκόπ δεν μπορούσε να είναι άλλο παρά Αρμένης, όπως κι ο Λεμπλεμπιτζής Χορχόρ,(άσχετο, αλλά ενδιαφέρον, γι αυτό το κόλησα) και που ήταν ο τίτλος της θεωρούμενης ως πρώτης οπερέτας που γράφτηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.(στην πραγματικότητα δεύτερης). Τον αναφέρει κι ο Μποστ,σαν τίτλο πυραύλου που πέφτει, νομίζω, το είχαμε ξαναπεί αυτό.

  Αυτό είναι ένα ωραιότατο τραγούδι από την οπερέτα, δεν ξέρω, η μελωδία του με συγκινεί πολύ. Οι Αρμεναίοι το έχουν για ένα είδος ύμνο, λέει κάτι για τη σπουδαία μας γενιά και τέτοια.

 43. Pedis said

  Μπράβο Νικοκύριε για τη σημερινή ανάρτηση.

  Πράγματι εντυπωσιάζει η ομοιότητα με το σήμερα στην κακεντρέχεια και το μίσος.

  (Και ο ρατσιστικός λόγος, λάστιχο, έτσι; Αρκεί να είναι πρόσφυγες και να θες να βγάλεις απ’ αυτούς … γιατί έβγαλαν από την ανακη τους … και να σκεφτεί κανείς ότι εκείνοι που έχουν τη πρωτη ευθύνη για το ξερίζωμα των μικρασιατών ήταν οι πολεμοκάπηλη εγχώρια αστική τάξη και οι πολιτικοί τζουτζέδες της και οι λακέδες της προπαγάνδας. )

 44. Gpoint said

  # 31

  Δεν ξέρω αν πρόλαβες να τους δεις στο γήπεδο αλλά ο ένας ήταν θέαμα μετά ουσίας και «εγκεφαλικών» ενεργειών ενώ ο Χ»παναγής πολλές φορές καταναλωνότανε σε θεαματικές αλλά ανούσιες ντρίπλες. Πάντως μετά την αποχώρηση του Κούδα πήγαινα γήπεδο όταν κατέβαινε ο Χ’παναγής Αθήνα. Μετά, παρ’ ότι είχα ελευθέρας στα διακεκριμμένα επίσημα του ΟΑΚΑ ήθελα να με πληρώνουν για να παρακολουθώ το θέαμα που πρόσφεραν.
  Από τον ΠΑΟ πέρασαν πολλές μάπες «ονόματα» με μεγαλύτερο τον Ζάγιετς (ούτε το όνομά του δεν ξέραν οι βάζελοι) ο οποίος έπαιρνε την δόξα ενώ το κουπί το τράβαγε ο παικταρας Χουάν Ραμόν Ρότσα «Μπουμπλής». Χαρακτηριιστικό είναι πως από τότε που ήρθε στον ΠΑΟ δεν κλήθηκε ξανά στην εθνική Γιουγκοσλαυΐας.

  Ο Σαββίδης δεν είναι βλάκας να ρίξει λεφτά όσο υπάρχει παράγκα μετά παραρτημάτων. Υπόδικοι οι πρόεδροι, ΟΣΦΠ, Αστέρα, Ατρόμητου, Λεβαδειακού. ΕΠΟ. και δεν τρέχει τίποτε. Ο Μελισσανίδης νοιάζεται μόνο για την κονόμα με την φάμπρικα του γηπέδου κι ο Αλαφούζος μαζεύει με καπέλλο στα εισιτήρια παράνομα ψίχουλα φωνάζοντας κατά μεν αλλά στην πράξη εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ΟΣΦΠ.
  Ο χοντρός δεν είναι βλάκας, ξέρει πως η μονοκρατορία του δεν κινδυνεύει από ομαδίτσες με γήπεδα 15000 θέσων και ξεσπίτωτες. Συνεπώς έναν αντίπαλο υπολογίζει μόνο και κάνει ό,τι μπορεί να τον κρατήσει πίσω, παρεμβάλλοντας, ενισχυμένους Αστέρα, και Ατρόμητο, (με 1200 οπαδούς έκαστος και κανένας ποτέ δεν διανοήθηκε να ρωτήσει πως επιβιώνουν), ΠΑΟ και τελευταία τον Ηρακλή(από διαλυμένος ανέβηκε σφαίρα όπως οι συνάδελφοι στην παραρτημοποίηση Πλατανιάς και Καλλονή) μια που του τελείωσε ο Αρης που τον συντηρούσε με το ζόρι στην σούπερλιγκ δυο χρόνια.

 45. Alexis said

  #34: Μπράβο, τον είχα κι εγώ στο μυαλό μου, αλλά δεν ήξερα το όνομά του.
  Τον θυμάμαι σε μια ταινία με το Βέγγο που έκανε τον περιπτερά:
  Εδώ στο 23:05-23:20:

  Σπαρίδης: Εγώ αύριο μπαίνω στο νοσοκομείο.
  Βέγγος: Στο νοσοκομείο γιατί;
  Σ: Αμυγδαλιές! Άμα ήμανε παιδί τις έκοψα, άμα τώρα ξαναφύτρωσαν!
  Β: Και με το δίκιο τους. Από τότε που ήσουνα παιδί και μουριά να έκοβες πάλι θα ξαναφύτρωνε!

 46. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Aπίστευτο!!! Βρέθηκε άνθρωπος στον πλανήτη Γη που αποκάλεσε «μάπα» την τιτανομεγιστοτεράστια παικτούρα ΖΑΕΤΣ!!
  Τι άλλο θα διαβάσουμε σ’αυτό το μαγικό ιστολόι μπαναϊαμ???

 47. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Kαι να τη λένε «γλωσσικά» τα Ορκς (που έχουν πρόεδρο με πλήρη άγνοια της ελληνικής γλώσσης, και οι ίδιοι -σε ποσoστό 78,5% γράφουν το «και» με έψιλον και περισπωμένη…) σε τιμημένους Παναθηναϊκούς …no comment!

 48. Ριβαλντίνιο said

  @ 44 Gpoint
  «ο Χ»παναγής πολλές φορές καταναλωνότανε σε θεαματικές αλλά ανούσιες ντρίπλες.»

  Πάνω που λέω «μπράβο ρε μάγκα, καλά τα λες», με επαναφέρεις στην Gpointική πραγματικότητα:

  » ο οποίος έπαιρνε την δόξα ενώ το κουπί το τράβαγε ο παικταρας Χουάν Ραμόν Ρότσα» 🙂

  @ 43 Pedis
  «τη πρωτη ευθύνη για το ξερίζωμα των μικρασιατών ήταν οι πολεμοκάπηλη εγχώρια αστική τάξη»

  Τη δεύτερη ? 🙂

  «Αν δεν νικιόμασταν στη Μ.Ασία, η Τουρκία θα ‘τανε σήμερα πεθαμένη και εμείς μεγάλη Ελλάδα. Τη “λευτεριά” μας θα την στηρίζαμε στην υποδούλωση του Τουρκικού λαού. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε. Το αποκρούουμε κατηγορηματικά. Η αστικοτσιφλικάδικη Ελλάδα στη Μ.Ασία πήγε όχι σαν εθνικός απελευθερωτής μα σαν ιμπεριαλιστική δύναμη, όργανο των εγγλέζων μεγαλοκαρχαριών. Πήγαινε όχι μόνο για να διαιωνίσει την ξενική κυριαρχία πάνω στον Τουρκικό λαό μα και να κάνει την Τουρκία αντισοβιετικό ορμητήριο. Γι’ αυτό εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία μα και την επιδιώξαμε 👿 😈 ».

  Αληθεύει το παραπάνω ή είναι προπαγάνδα αντικομμουνιστών ? ❓

  Το παρακάτω ισχύει ? ❓

  «Σωτηριον ετος 1978.Χιλιαδες Βιετναμεζοι εγκαταλειπουν με βαρκες το κομμουνιστικο Βιετναμ και δημιουργειται νεος διεθνης ορος οι boat people. (https://en.wikipedia.org/wiki/Vietnamese_boat_people) Οι δυτικες χωρες κινητοποιουνται για να τους δωσουν ασυλο.Ο μεγαλυτερος ογκος κατευθυνεται στις ΗΠΑ αλλα αρκετοι γινονται δεκτοι στην Ευρωπη.Η Ελλαδα βρισκεται στη μεση των διαπραγματευσεων για την εισοδο της στην ΕΟΚ και για να κανει καλη εντυπωση ανακοινωνει οτι θα δεχθει δικαοσιους (200) boat people.Χαμος.Ολες οι προοδευτικες εφημεριδες καταγγέλλουν την εισαγωγη αντιδραστικων – αντικομμουνιστικων στοιχειων.Περισπουδαστα αρθρα γραφονται για το μυστικο σχεδιο για δημιουργια ανεργιας και πτωση των ημερομισθιων -για 200 ανθρωπους.Υπ οψιν οτι τοτε η χωρα βρισκεται σε πληρη απασχοληση και η ανεργια ειναι μηδενικη.Τελικα η κυβερνηση ανακοινωνει οτι οι Βιετναμεζοι θα εγκατασταθουν στη Ροδο οπου υπαρχει εντονη ελλειψη εργατικων χειρων λογω της εντονης τουριστικης αναπτυξης και η αγορα εργασιας δεν θιγεται καθολου.Νεες διαμαρτυριες οτι οι Βιετναμεζοι φανατικοι φιλοαμερικανοι θα διευκολυνουν τυχον αποβαση των Τουρκων στο νησι 😀 😀
  Τελικα εγκατασταθηκαν και απο τοτε κανεις δεν ξανακουσε γιαυτους καθως δεν δημιουργησαν κανενα προβλημα.»

  (από σχόλιο του χρήστη «πατησιωτης» του πηορθμ.γρ).

 49. Pedis said

  Σαίνι είσαι Ριβαλ., οι κομμουνιστές ευθύνονται για τον πόλεμο, τη μικρασιατική πανωλεθρία και το ξεριζωμό … άσε που ήταν σχέδιο του κκε για να ψαρεψει οπαδούς και μέλη από τους πρόσφυγες …

 50. Ριβαλντίνιο said

  @ 49 Pedis
  «Σαίνι είσαι Ριβαλ.»

  😦 😦 😦 😦 😥 😥 😥

  😦 😦 😦 😥 😥 😥

 51. cronopiusa said

  Το δημοτικό συμβούλιο της Κω δίνει το λόγο στο Παναγιώταρο, εκείνος αλυχτά, ο δήμαρχος σιγοντάρει, παρόντος μητροπολίτη και … ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΤΑΙ!!!

  Chat από την Κω: “”Δεν έχω δει τέτοια σκληρότητα ποτέ στη ζωή μου.”

 52. Corto Maltese said

  45: Τρελές ατάκες σε όλη την ταινία! Ο Σπαρίδης εμφανίζεται και σε άλλες ταινίες του Θου-Βου.

 53. Ιάκωβος said

  49,Pedis,
  όχι δεν ευθύνεται το ΚΚΕ για όλα, κυρίως ευθύνεται γι αυτά που ΔΕΝ έκανε, όμως ακολουθώντας τη γραμμή των Μπολσεβίκων στο Μικρασιατικό, την πάτησε. Ο Αγτζίδης σε μια εισαγωγή στην αυτοβιογραφική μαρτυρία του Μιχαήλ Αγγέλου , στρατιώτη το ’22,(και αλλού βέβαια, αλλά αυτό το βιβλίο έχω, το έδινε η Ελευθεροτυπία) έχει πολλά στοιχεία για τη στάση του Λένιν στην υπόθεση αυτή.

  Πέρα από το προσφυγικό, που είναι το σημαντικό, στα άλλα, ναι μεν η Ελλάδα ακολούθησε τη μια ιμπεριαλιστική δύναμη (και κέρδισε) και την άλλη (και ΄την πάτησε) όμως κι οι Ρώσοι στην περίπτωση, ακολούθησαν τα κρατικά τους συμφέροντα και την διεθνή τους στρατηγική και όχι τίποτα διεθνισμούς.

  Ο βασικός λόγος που υποστήριξαν στην αρχή τον Κεμάλ, ήταν ότι την εποχή που η Αντάντ χτύπαγε τη Σοβιετική Ένωση, την ίδια εποχή χτύπαγε και την Τουρκία. Άρα, μετά τη Συνθήκη Μπρεστ-Λιτοφσκ με τη Γερμανία,( που βάσει αυτής δώσανε Πόντο και Αρμενία στους Τούρκους), η Τουρκία ουσιαστικά ήταν σύμμαχός των Ρώσων.

  Το 1918 το ο Λένιν είχε υποστηρίξει το Δόγμα της ακεραιότητας της Τουρκίας και μετά, λάτρευε τον Ατατούρκ και έλεγε ότι ο ίδιος είναι κάτι σα «Νεότουρκος της Ρωσίας», και μάλιστα παρότι ο Κεμάλ είχε εκτελέσει την ηγεσία του ΚΚ της Τουρκίας.
  Στη πλατεία Ταξίμ, στο άγαλμα, φαίνεται μαζί με τους Γερμανούς και άλλους υποστηριχτές του Κεμάλ, ο Βοροσίλωφ κι ο Φρούνζε.

  Η Ρόζα Λούξεμπουργκ διαφωνούσε, πίστευε οτι η Οθωμανική Αυτοκρατορία καλύτερα να διαλυθεί όπως οι άλλες, Αυστροουγγαρίες κλπ. Διαφώνησε και με το Μπρεστ Λιτόφσκ, όπως και πάνω από τα 40% των σοβιετ των εκλεγμένων αντιπροσώπων, όχι μόνο οι αναρχικοί κι ο Κροπότκιν, αλλά και ο Τρότσκι, η Αριστερά του κόμματος,κάποιοι Μενσεβίκοι, οι εσέροι κα.

  Πάντως από ταξική ανάλυση, ο Λένιν, στην περίπτωση των Νεότουρκων τα σκάτωσε, ή ίσως είδε αυτό που συνέφερε τη σοβιετική κρατική διεθνή πολιτική. Θεωρούσε ότι ο Κεμάλ ήτανε ο εκπρόσωπος της αστικής τάξης της χώρας του, ενώ, όπως έγραψε ο Στίνας, στην πραγματικότητα η αστική τάξη ήταν οι Έλληνες, οι Αρμεναίοι, οι Εβραίοι και λοιποί.
  Τελικά, όταν οι Νεότουρκοι συμμάχησαν με τους αγάδες, οι Σοβιετικοί τους καταδίκασαν.

  Το γεγονός , Pedis, ότι αυτοί που κατηγορούν τη Σοβιετία για όλα αυτά είναι δεξιοί ή και φασίστες, δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ του ότι οι Ρώσοι είχαν δίκιο.

 54. gbaloglou said

  4 Πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία — δεν μου ‘αρέσει’ φυσικά, αλλά την καταγράφω.

 55. gbaloglou said

  53 Ataturk in the Nazi imagination

 56. Pedis said

  # 53 – Μωρέ πώς τα κατάφερες να χώσεις τους μπολσεβίκους και το μπρεστ-λιτόφσκ και την Λούξεμπουργκ σε απάντηση σε σχόλιο μου σχετικό με την πολεμοκάπηλη πολιτική του τότε χωροφύλακα των ιμπεριαλιστων στη Μ. Ασία! (Πάντως, πολύ κρέας βάζεις στη φωτιά και θα καρβουνιάσει … πάντως ειλικρινά δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω …)

  Με αφορμή την ωραία σημερινή ανάρτηση εγώ θέλησα να σημειώσω ότι οι ιδιοι λακέδες που θριαμβολογούσαν για την απελευθέρωση των «σκλαβωμένων
  αδελφών» το 1919 ήταν που ελεεινολογούσαν και ταπείνωναν τους «απελευθερωμένους» … πρόσφυγες το 1923.

  Το ίδιο έργο βλέπουμε και σήμερα με τις πορτοκαλί, μπλε κι εμπριμέ «επαναστάσεις», τις ανθρωπιστικές επεμβάσεις και κατοχές που διαλύουν χώρες και λαούς … και δεν υπάρχει ούτε ένας μπολσεβίκος που φορτωθεί την ευθύνη (γκαντεμιά, έτσι;).

 57. Γς said

  Στον ΣΚΑΙ τώρα.

  Για το δράστη της δολοφονίας των δύο δημοσιογράφων στις ΗΠΑ:

  -Είχαν πει ότι αυτοκτόνησε, αλλά χαροπαλεύει.
  -Τον έχουν συλλάβει;

 58. Corto Maltese said

  42: Για το εν λόγω μοτίβο της οπερέτας «Λεμπλεμπιτζής Χορχόρ» να θυμηθούμε ότι πέρασε και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, συγκεκριμένα σε σκοπό από την Αγιάσο της Λέσβου

 59. Γς said

  Κι ακούω τώρα τον Φίλη να λέει ότι δεν ξέρει αν οι Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης θα είναι στα ψηφοδέλτια του Σύριζα.

  Και καλά με τον Τσακαλώτο. Ολο και κάποιος θα βρεθεί να υλοποιήσει τις συμφωνίες που υπέγραψε.

  Με τον Σακελλαρίδη όμως, που είναι όντως αναντικατάστατος, τι θα γίνει;
  Είχε μια σοβαρότητα…

 60. Pedis said

  «Έτσι, κάθε φορά που θα ακούμε για τις νέες καραβιές των προσφύγων που καταφθάνουν στη χώρα μας, δεν μπορούμε παρά να επαναφέρουμε στο μυαλό μας αυτή την εικόνα.

  Γιατί στο πρόσωπο του Laith Majid μπορεί κανείς να νιώσει το δράμα ενός ολόκληρου λαού.

  Στα μάτια του Laith Majid μπορεί κανείς να δει τους χιλιάδες εκτοπισμένους και τους κυνηγημένους ανά την υφήλιο.

  Στα δάκρυα του Laith Majid μπορεί κανείς να δει τα εκατομμύρια των θυμάτων του ιμπεριαλισμού.»

  http://www.imerodromos.gr/prosfyges-prosvpo/

 61. Gpoint said

  # 46, 48

  Ο Ζάγιετς έκανε καταπληκτικά παιχνίδια εναντίον της Προοδευτικούλας και του Αθηναϊκού, δεν διακρίθηκε ποτέ σε ντέρμπυ και στην Ευρώπη όπου κρυβότανε πίσω από τον Χουάν. Οντας επιλογή του Βαρδινογιάννη έκανε ζημιά τον ΠΑΟ και σαν προπονητής (;) και σαν τεχνικός διευθυντής αλλά οι δημοσιογράφοι τον λέγανε παικταρά και μετά προπονηταρά για να μην κοντράρουν τον καπετάνιο και την γνώμη τους ακολουθούσαν όσοι είναι άσχετοι από μπάλλα και δημιουργούνε άποψη από τις φυλλάδες.
  Το ότι κατά την θητεία του στον ΠΑΟ (ήρθε στα 28 του) δεν κλήθηκε ποτέ στην εθνική της χώρας του απλοποιεί τα πράγματα για τους αντικειμενικούς

 62. Κώστας Νέζης said

  Οι δεξιοί ΄Ελληνες έχουν διαφορετικό DNA από του αριστερούς ΄Ελληνες? Οι αριστεροί είναι συμπονετικοί και οι δεξιοί όχι? Αν θεωρήσουμε πως αυτό όντως συμβαίνει πως εξηγείται το παράδοξο να αγαπαούν και να συμπονούν οι αριστεροί τόσο πολύ τον άνθρωπο και ειδικά τον κατατρεγμένο και να εξαπολύουν χυδαιότατες εκφράσεις και κατάρες στους συμπολίτες τους? Μια καρδιά γεμάτη αγάπη δεν έχει χώρο για μίσος. Διαφωνείτε?

 63. Γς said

  60:

  Και καλά αυτός ο Σύρος ήταν από τους τυχερούς!

  Διήνυσε με το φουσκωτά μία απόσταση που είναι μικρότερη από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

  Πιθανόν να επιβιβάστηκε ήδη στο πλοίο Ελ Βενιζέλος για Αθήνα και να φτάσει στην Μέρκελ που έχει αναστείλει τους περιορισμούς του Σένγκεν.

  Και έχεις και την Τασία στον κόσμο της:

  «οι Σύροι έχουν λεφτά. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ και να επενδύσουν εδώ τα λεφτά τους»

  Να τους πάει το Ελ Βενιζέλος της ΑΝΕΚ στη Μύκονο!

 64. cronopiusa said

  17 fotos que te harán entender el drama de los refugiados

 65. cronopiusa said

  Η κ. Χριστοδουλοπούλου κατήγγειλε ότι υπάρχει μια μειοψηφία πολιτών «που έχει πλουτίσει. Γιατί οι Σύριοι που έρχονται, ήταν η αστική και πνευματική τάξη στη χώρα τους. Και μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ. Αλλά δυστυχώς θα πάρουν άλλοι αυτούς τους επιστήμονες.»

 66. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  63-65 Άλλο το ένα, άλλο το άλλο

  48-49 Ήταν τόσο λίγα τα μέλη του ΣΕΚΕ, που λιγοστή επιρροή είχαν στα πράγματα. Πάντως, το να κερδίζαμε τον μικρασιατικό πόλεμο (όπως λέει ο Ζαχαριάδης στο απόσπασμα του 48) μου φαίνεται εντελώς αδύνατο.

 67. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και τω γέροντι Βατάλω να προβή εις ωρισμένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως

  1) Ο κ. Βαλόγλου εν τω σχολίω 55 είχε την ευφυά έμπνευσιν να μας παραπέμψη εις το αριστουργηματικόν σύγγραμμα του Stefan Ihrig «Ataturk in the Nazi imagination» (έκδοσις Πανεπιστημίου του Χάρβαρδ, 2014), το οποίον ουδέποτε θα μεταφρασθή εδώ εις το αποβλακωμένον Ρωμέικον και ιδού διατί: Ο Ihrig αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Μουσταφά Κεμάλ υπήρξε ο Μέγας Διδάσκαλος των Ναζιστών εις τας Γενοκτονίας και οι Χιτλερικοί τον είχον κυριολεκτικώς αποθεώσει από το σωτήριον έτος 1921!.. Ολίγον – πολύ το εγνωρίζαμε αυτό, αλλά είναι τόσον καταιγιστικά τα στοιχεία του Ihrig, που ειλικρινώς απορώ πώς ο Αρχηγός της Ρωμηοσύνης, Βαρθολομαίος Αρχοντώνης τολμά ακόμη εις τα κηρύγματά του να θεωρή Μεγάλον Ηγέτην τον Κεμάλ και να τον αποκαλή απόστολον της Ειρήνης!.. Ιδέστε τι είπεν διά το ίνδαλμα των Ναζιστών, τον Μουσταφά Κεμάλ, ο υιός του κουρέως της Ίμβρου ανήμερα το Δεκαπενταύγουστον κατά το κήρυγμά του εις την Παναγίαν την Σουμελάν του Πόντου

  http://fanarion.blogspot.gr/2015/08/15-8-2015.html και μάλιστα η επίσημος ιστοσελίς του Φαναρίου το έχει υπογραμμίσει διά να το εμπεδώσωμεν!..

  2) Κατά ευτυχή σύμπτωσιν, ο γέρων Βάταλος παρήγγειλε το μνημειώδες αυτό έργον από το Πανεπιστήμιον του Χάρβαρδ, το ακριβοπλήρωσε, το ανέγνωσε, έφριξε (παρ’ ό,τι μελετά τα Ελληνοτουρκικά εδώ και 60 έτη) με την στενήν σχέσιν Ναζιστών + Κεμάλ Ατατούρκ και το προσφέρει σήμερον εις όλους τους ρέκτας αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου διά 5 μόνον ημέρας (1η Σεπτεμβρίου θα κατέβη από το Διαδίκτυον). Μετά την ανάγνωσιν αυτού του μνημειώδους συγγράμματος, όποιος Ρωμιός επαινεί τον Κεμάλ, θα είναι σαν να επαινή τον Αδόλφον και ας το είπη αυτό κάποιος εκκλησιαστικός εις τον Δημητράκην Αρχοντώνην, διά να μη εκτίθεται εις τα 70φεύγα του. Κατεβάσατέ το από εδώ

  http://www.docdroid.net/xaZwuc0/stefan-ihrig-atatrk-in-the-nazi-imagination.pdf.html

  3) Περαίνω την αποψινήν μου παρέμβασιν με έν «πότ-πουρί» σοφών ρήσεων διά την απάτην των Θρησκειών (και δή της Θρησκείας των Γαλιλαίων) από Μεγάλους άνδρας. Αναγιγνώσκοντες αυτάς τας ρήσεις, ίσως κάποιοι Ρωμιοί αναγνώσται φιλοσοφήσουν διά το πόσον κακόν έκαμαν αι θρησκείαι (και δη αι μονοθεϊστικαί) εις την Ανθρωπότητα…

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 68. Κάποιος (όχι βέβαια ο Βάταλος) μπερδεύει τον Βλάσιο Πασκάλ με τη Μόντεστυ Μπλέηζ 🙂
  Χωρίς να διαφωνώ με τις περισσότερες από τις παρατιθέμενες ρήσεις — ιδίως ο σοφός, καίτοι θρήσκος 🙂 Πασκάλ, έχει απόλυτο δίκιο, αν όντως είπε αυτό που του αποδίδεται — θα ήθελα να παρατηρήσω ότι και ο Ντιντερό είχε λίγο-πολύ δίκιο στην εποχή του, αλλά λίγες δεκαετίες μετά το θάνατό του οι επίγονοι κάποιων φιλοσόφων έσφαξαν ουκ ολίγους παπάδες, και άλλον έναν αιώνα μετά ακόμα περισσότερους. Δεν λέω αναγκαστικά ότι στη δεδομένη ιστορική συγκυρία είχαν άδικο :smirk:

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>εμείς οι γηγενείς εις τον τόπον μας
  νάτοι οι γηγενείς (με το τζίτζικα σήμα στο πέτο) που λέγαμε χθες.Οι γνήσιοι, σαν τις ντόπιες ποικιλίες,ράτσες,φυλές !
  ελληνικός ιχνηλάτης

  «Εκεί ήτανε το μεγάλο δράμα των γονιών μου, γιατί με το μωρό στην αγκαλιά η μαμά μου […] πηγαίνανε στα ξενοδοχεία και ρωτούσανε αν υπάρχει κρεβάτι, αν υπάρχει δωμάτιο και τους λέγανε “τσ!”, ούτε όχι δεν λέγανε “τσ!” κάναν με τη γλώσσα τους και αυτό ήτανε. Εζήτησε λέει ένα ποτήρι γάλα για τη λεχώνα και του είπανε δεν έχουμε. Γιατί μας θεωρούσανε παράσιτα. “Ήρθαν οι “πρόσφυγγες” να πάρουν το ψωμί μας”, έτσι λέγανε.»

 70. Γς said

  69:

  >ελληνικός ιχνηλάτης.

  Ο Γκέκας.

  Ιχνηλάτης, λαγωνικό.
  Υπάρχει όμως κι ο Κρητικός λαγωνικός.

  Για να μην σου πω κι ο Μανιάτης λαγωνικός.

  Ο Λακωνικός λαγωνικός.

  Αυτός:

 71. Γς said

  68:

  >μπερδεύει τον Βλάσιο Πασκάλ με τη Μόντεστυ Μπλέηζ

  Να τα ξεμπερδέψουμε:

  Βλάσιος [Μπλέζ] Πασκάλ

  και

  Μόντεστυ Μπλέηζ

  Και θυμήθηκα και τον άλλον Βλάσιο
  😉

 72. sarant said

  68 Η μετριοφροσύνη του Βλασίου -καλημέρα!

 73. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, κι από μένα!

  Βάταλε (67), επί των 1) και 2) σας, απλώς να θυμήσω ότι ο Βαρθολομαίος δεν είναι βλαξ: όπως κάθε θρησκευτικός ηγέτης είναι πρωτίστως πολιτικός.
  Αναγκάζεται, ως εκ τούτου, να λέγη ολίγας μαλακίας, προκειμένου να μην έχη ο Άγιος Γεώργιος του Φαναρίου την τύχη του Αγίου Αθανασίου της Χειμάρρας.

 74. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Tώρα βέβαια, κακώς ασχολούμαι με πανάσχετους νεο-παοκτζήδες της κακιάς ώρας , αλλά μόνο και μόνο διά την αποκατάσταση της σπουδαίας ποδοσφαιρικής αλήθειας, ας πω τα εξής:
  O Bέλιμιρ Ζάετς όχι μόνο υπήρξε σπουδαίο στέλεχος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας ,αλλά και πολλάκις ΑΡΧΗΓΟΣ της. Το ότι δεν κλήθηκε (αν ισχύει, βαριέμαι να τσεκάρω) μετά, όπως λέει το Ορκ, ΔΕΝ σημαίνει τίποτα! Μπορεί να ήταν επιλογή του ,μπορεί και άλλα πράγματα. Η Γιουγκοσλάβοι πολλές φορές(συνήθως δηλαδή…) επέλεγαν εθνική με βάση τούς ποιους ήθελαν να πουλήσουν -προωθήσουν (όπως και οι Βραζιλιάνοι) και επίσης έπαιζαν και πολιτικά/εθνικιστικά στη μέση.
  Το ότι ο Λαγός ήταν μάπα προπονητής ,ισχύει. Άλλωστε είναι μάλλον νόμος του ποδοσφαίρου ότι ο μεγάλος παίκτης σπάνια είναι και μεγάλος προπονητής. Παραδείγματα άπειρα. Πούσκας, Κρόιφ, Πλατινί, Μπαρέζι… κι άλλοι ,ων ουκ έστι αριθμός, με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα βέβαια, τον μέγιστο των μεγίστων εραστών της πόρνης που βγήκε «μάπα το καρπούζι» αλενατόρε, τον Ντιέγο.

 75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  74. Και φυσικά ο Νόμος δεν ισχύει μόνο γενικά ,αλλά και τοπικά. Ας δούμε τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες όλων των εποχών. Λουκανίδης, Δομάζος, Παπαϊωάννου,Χατζηπαναγής, Κούδας, Δεληκάρης, Σαραβάκος,… ούτε ΕΝΑΣ δεν έγινε προπονητής τής προκοπής.

 76. cronopiusa said

 77. Gpoint said

  Η ασχετίλα που κυκλοφορεί ανάμεσα τους πράσινους οπαδούς δεν είναι τωρινό φαινόμενο έχει βαθειές ρίζες και οφείλεται στις κλίκες των αποδυτηρίων και δημοσιογράφων με αποτέλεσμα να θεοποιούνται μόνιμα μέτριοι παίκτες κι να διώχνονται όσοι ξέρουνε μπάλα (και σαν πρποπονητής ο Ρότσα πήρε πρωτάθλημα και πήγε τον ΠΑΟ στους 4 της Ευρώπης αλλά του δώσανε τα παπούτσια στο χέρι με τη ρετσινιά του αποτυχημένου !!)
  Διώξανε Λυμπερόπουλο, Μπασινά, Καραγκούνη και βαστήξανε τον Γκούμα !! Διώξανε τον (άτυχο) Κωνσταντίνου για τον Βαζέχα που δεν κλήθηκε ούτε μια φορά στην εθνική Πολωνίας σε αντίθεση με τον γηραιό Βάντσικ, Μαζί φάγανε και τον Σάντος κατηγορώντας τον σαν καρπουζά !! Ο Βαζέχα υπήρξε ένας σταθερός και φιλοτιμος παίκτης που απέδιδε πάντοτε στα πλαίσια των όχι εξαιρετικών δυνατοτήτων του, καμία σχέση με τον παικταρά που φαντασιωνότουσαν οι βάζελοι, δεν είχε την κλάση του Μπεργκ για παράδειγμα που σκοράρει και ντεφορμέ. Πριν δυο χρόνια μας πρήξανε με τους ανατέλλοντεςπαικταράδες, τα «μωρά του Αναστασίου» από τα οποία απέμειναν δυο άτεχνα τσεκούρια ο Τριανταφυλλόπουλος κι ο Λαγός και όλα τ’ άλλα εξαφανιζόλ.
  Χιλιάδες άλλα παραδείγματα
  Γιατί δεν ρωτάς έναν πρωην Γιουγκοσλαύο πως λεγότανε Ζάγιετς ή Ζάετς που γράφανε οι άσχετοι δημοσιογράφοι. Σάματις ο Βαζέχα λεγότανε Βαζέχα ;;
  Μια ζωή ασχετίλα και ένας Γκονζάλες ίσον δυο Ριβάλντο, τα νούμερα !

 78. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  77. Βρε πανάσχετε! Αφού έτσι καθιερώθηκε το όνομα, θα το παίξω τώρα μάγκας εκ του ασφαλούς; Δηλαδή, εσύ τον Βαν Γκογκ το λες Φαν Χόχχ ή τον Κρόιφ τον λές Χρούιφ και το Ποτέμκιν το λες Πατιόμκιν;
  Μιλάτε και για γλώσσες εσείς ,που η μόνη που κατέχετε είναι η μοσχαρίσια;;

  (φυσικά ,όταν λέω «εσείς», δεν εννοώ το σύνολο,ούτε καν την πλειοψηφία των τιμημένων γνήσιων οπαδών του Δικεφάλου του Βορρά, αλλά τους όψιμους κομπλεξικούς ψευδεπαναστάτες/ψευδαντισυστημικούς)

 79. Gpoint said

  # 75

  Οι μεγαλύτεροι παίκτες όλων των εποχών είναι με κοινή παραδοχή 4 με αλφαβητική σειρα Δομάζος, Κούδας, Π»ιωαννου, Χ’ παναγής
  Οι ξένοι θεωρούν σαν καλύτερο τον Μίμη Παπαϊωάννου που τον είχε ζητήσει πραγματικά η Ρεάλ. Δομάζοι στην Ευρώπη υπήρχανε πολλοί αλλά κανένας δεν έκανε 20 χρόνια καριέρα σε υψηλό επίπεδο Ο Λουκανίδης ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο από όλους αλλά έπαιξε λίγα χρόνια τον ΠΑΟ, δεν μπορεί να θεωρηθεί κορυφαίος, ούτε ο Δεληκάρης ούτε κατά μείζονα λόγο ο «λίγος » Σαραβάκος.
  Θα μπορούσε ίσως να μπει στην κορυφή ο (θεός)) Μαύρος αλλά τα δυο χρόνια απραξίας του στοίχισαν. Για τον ίδιο λόγο, τα δυο χρόνια απραξίας, η παρουσία του Κούδα στην τετράδα δείχνει πως σε ποιότητα ήταν μάλον ο καλύτερς όλων

 80. gbaloglou said

  55 & 67 Στο βιβλίο του Ihrig υπάρχει αναφορά σε επιστολή του Λίμαν φον Σάντερς στην εφημερίδα Der Tag, τον Ιανουάριο του 1921, για την «Νέα Τουρκία»: κατάφερα να την βρω, όχι όμως και να την διαβάσω, καθώς είναι κακοσαρωμένη και σε παλαιογερμανική γραφή — αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει, ας μου γράψει, είμαι ο gbaloglou στο gmail

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.rodiaki.gr/article/318920/ektakto-antallagh-pyrwn-sth-symh-enas-15xronos-nekros-kai-dyo-sobara-traymaties

 82. Gpoint said

  # 78

  Ως συνήθως μπερδεύεις την βούρτσα με το κραγιόν…
  Τους Βαν Γκογκ και Ποτέμκιν έτσι τους έμαθε κι έτσι τους λέει ο ελληνικός λαός, τους ξέρουν όλοι.
  Τον γνωστό παικταρά του Αγιαξ οι μισοί τον έλεγαν Κρόϊφ κι οι μισοί (στον Βορρά κυρίως, Κρούιφ)και τον θυμούνται ακόμα
  Τον ποδοσφαιρικό τσαρλατάνο που λες πλην των τυφλωμένων από οπαδικό μίσος και φαντασιόπληκτων βάζελων, τον αγνοούν οι πάντες, όπως και να τον πεις, άρα θα μπορούσες να τον πεις σωστά, όλοι οι λίγοι γνώστες θα καταλάβαιναν ποιόν εννοείς.
  Οσο για την γλώσσα…αν δεν βελτιώσεις πρώτα την σκέψη σου, όσες και να μάθεις…

 83. Μανούσος said

  66 Οικοδεσπότη
  Σαφώς και είναι λάθος η εκτίμηση ότι η Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν καταδικασμένη εξ αρχής. Άλλωστε τα έργα και οι ημέρες του Ζαχαριάδη απέδειξαν απλώς ότι μάλλον ο ίδιος έκανε συνεχείς λαθεμένες πολιτικοστρατιωτικές εκτιμήσεις. Νομίζω όμως ότι απάδει του χώρου η ανάπτυξη ζητημάτων στρατιωτικής ιστορίας.

  Το προσφυγικό με τα εμφύλια μίση που συνεπέφερε, απέδειξε για ακόμη μία φορά την απουσία Πλαν Β και ότι η χώρα κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής όπου-μας-πάει-το-κύμα.

  Πολιτκά οι θέσεις του Βενιζέλου έναντι των Εβραίων είναι λογικές, απλώς υπερβολικά ειλικρινείς, δηλ. ελάχιστα διπλωματικές.
  Όπως ακριβώς το 3% για την είσοδο στην Βουλή αποτρέπει πχ τους Μουσουλμάνους της Θράκης να δημιουργήσουν κοινοβουλευτική μειονοτική ομάδα, που φυσικά θα λειτουργήσει όπως λειτουργούν πάντα τέτοιες ομάδες, δεν σημαίνει ότι η΄ολιγόμηνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ρατσιστική (που να κοιμάται η Απλή Αναλογική άραγε; Υποθέτω όπου καιο Λεωνίδας Κύρκος…).

  Συχνότατα φαινόμενα καθαρής εξουσιαστικής τακτικής χαρακτηρίζονται βάσει επιφανειακών προσεγγίσεων και δεν διακρίνονται οι αντιφάσεις τους στο ιδεολογικό μέρος.
  Κλασσικό παράδειγμα τα Χρυσά Αυγά: Έξω οι ξένοι, ΟΚ, αλλά ποιοί; Προφανώς οι φτωχοί, όμως μέσα ας μπουν οι πλούσιοι ξένοι, δηλ. δεν τους ενοχλεί πχ ότι οι χιλιάδες Γερμανών, Άγγλων κλπ Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων κατακτούν ελληνικό έδαφος επηρεάζοντας με την ισχυρή αγοραστική τους δύναμη δείκτες τιμών, της μικροοικονομίας και του εμπορικού ισοζυγίου, ου μην αλλά και του τουρισμού και των δημοτικών εκλογών, και ενοχλούν οι πχ οι Μπαγκλαντεσοπακιστανοί οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν εγκαθίστανται μονίμως στην χώρα, δεν δημιουργούν οικογένειες , δεν αγοράζουν γη κλπ. αλλά έρχονται και παρέρχονται΄, δεν εκλέγουν, δεν εκλέγονται (άντε κανένα σημαιάκι του ΠΑΣΟΚ να βάστηξαν).
  Βεβαίως η τρικυμία εν κρανίω είναι φοβερή για τους ΧΑ διότι υπάρχει περίπτωση υποψηφίας εν Κρήτη παντρεμένης με Αιγύπτιο…..
  Συνεπώς αν αφαιρέσει κανείς τα ψυχοπαθολογικά αίτια της μεγάλης μάζας των πιστών του ρατσισμού, οι υπόλοιποι είναι πρόθυμοι αν κρίνουν αλλιώς από πολιτικό συμφέρον, να γίνουν ακόμη και κομισάριοι, επίσκοποι, ηρωικοί επαναστάτες (παλαιότερα τύπου Ελευθερίου Βενιζέλου ή αντιμνημονιακοί προσφάτως τύπου Σαμαρά, Τσίπρα ή Λαφαζάνη -λυπάμαι για την κακεντρέχεια αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ…), ευρωλιγούρηδες κλπ κατηγορίες. Ο χρόνος είναι αδυσώπυτος και αποδεικνύει πάντα στο τέλος την κενότητα των λόγων.
  Νομίζω ότι πολύ παιδευτική ακριβώς ως προς αυτά είναι η ιστορία της Ιωνικής Επαναστάσεως όπως την γράφει ο Ηρόδοτος μιας και έφτασε η κουβέντα μέχρι την Μικρασία. (ιδίως από την Σκυθική εκστρατεία των Περσών και τον ρόλλο των ηγετών των Ιώνων μέχρι την στάση της «μητροπολιτικής» Ελλάδος).

  Εν τέλει σε μικρότερη κλίμακα, τα ίδια «ρατσιστικά» επιχειρήματα που αφορούν εθνικές, θρησκευτικές ή κοινωνικές ομάδες κυκλοφορούν και για τον κακό γείτονα, τον απεχθή συγγενή, την νύφη και την πεθερά -άραγε αποτελεί ρατσισμό η συλλογική απαξίωση της πεθεράς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη και σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς και τα άδικα βάσανα των νυφάδων;

 84. sarant said

  83 Δεν είναι ρατσισμός όλα τα στερεότυπα, όμως.

 85. Κουνελόγατος said

  Πάλι για σένα μιλάνε.. 🙂
  http://left.gr/news/i-kallithea-ehei-kataktithei-apo-toys-prosfygas

 86. sarant said

  85 Έχει δύο προσφυγικές γειτονιές η Καλλιθέα, αυτή είναι η μία, των Τζιτζιφιών θαρρώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: