Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια εκστρατείας

Posted by sarant στο 29 Αυγούστου, 2015


Οι αστροναύτες, τουλάχιστον έτσι θέλει το στερεότυπο, τρέφονται με τροφές σε πολτό, σε σωληνάρια σαν της οδοντόκρεμας -αν και πρόσφατα είδαμε ότι σε κάποιον διαστημικό σταθμό μπόρεσαν και καλλιέργησαν μαρούλια που τα έφαγαν και τα βρήκαν νοστιμότατα, ή τουλάχιστον έτσι δήλωσαν. Οι στρατιώτες που φεύγουν για εκστρατεία, παίρνουν μαζί τους ξηρά τροφή. Ο Νικοκύρης βρίσκεται κι αυτός σε εκστρατεία τούτες τις μέρες, κι έτσι τα σημερινά μεζεδάκια είναι μεζεδάκια εκστρατείας: λιγοστά και μαζεμένα εκ των ενόντων.

* Και ξεκινάω με ένα μεζεδάκι υποτιτλιστικό, που το βρήκα στον τοίχο ενός φίλου στο Φείσμπουκ. Ο φίλος παίνευε το κανάλι της Βουλής για την πρωτοβουλία του να δείχνει παλιές χολιγουντιανές ταινίες, αλλά, όπως λέει, «Αν πλήρωνε και ένα υποτιτλιστή της προκοπής,θα ήταν τέλεια. Η μετάφραση του «Florence Nightingale ως «Φλόρενς το αηδόνι» διαπερνά μάτι μαζί με εγκέφαλο«.

Αλλά η πρωτοπόρα νοσοκόμα έχει πάρει στο λαιμό της κι άλλους ατζαμήδες μεταφραστές και υποτιτλιστές (μεταφρατζήδες και υποτιτλιτζήδες). Σε μια παλιά μετάφραση είχε αποδοθεί «Φλωρεντινή αηδών».

Το αστείο είναι ότι η Φλόρενς όντως έχει σχέση με τη Φλωρεντία: γεννήθηκε στην ιταλική πόλη, όταν οι πλούσιοι γονείς της βρίσκονταν σε πολυετές ταξίδι στην Ευρώπη, και γι’ αυτό ονομάστηκε έτσι. Η μεγαλύτερη αδελφή της ήταν λιγότερο τυχερή: γεννήθηκε στη Νάπολη, κι έτσι πήρε το όνομα Παρθενόπη.

* Σε σχέση με τις ιδιωτικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας, το Βήμα έγραψε ότι: Στην αυριανή συνεδρίαση πάντως απαιτείται το 1/3 των παρόντων για να υπάρξει απαρτία... Ρωτάει ο φίλος που το έστειλε: Δηλαδή, αν εμφανιστούν εννέα άτομα, αρκούν οι τρεις και οι υπόλοιποι έξι μπορούν να αποχωρήσουν;

Τι να πω, θα περίμενα οι παρόντες να είναι κατά 100% παρόντες!

* Ο δαίμονας έχει πολλά ποδάρια, κατά την παροιμία, αλλά ο δαίμονας του τυπογραφείου, μετά την εμφάνιση των ψηφιακών τεχνολογιών, έχει αποκτήσει πολλά διαολάκια, για τα οποία γράφουμε κατά καιρούς εδώ.

Ένα ακόμα διαολάκι είναι ο δαίμονας της αναγνώρισης φωνής, όταν δηλαδή χρησιμοποιείται πρόγραμμα μετατροπής της φωνής σε κείμενο. Τουλάχιστον εγώ σε αυτόν τον δαίμονα αποδίδω το επόμενο μαργαριτάρι σε άρθρο του ΑΠΕ: Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαινεί την Ελλάδα για την απόφασή της να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις και τονίζει ότι η οικονομική βοήθεια θα παρέχεται στην Αθήνα ανάλογα με την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων και από το αν υπάρχει πραγματική πρόεδρος στον τομέα αυτό.

Επειδή η «πραγματική πρόεδρος» εδώ δεν βγάζει νόημα (λέτε να εννοούν τη Ζωή; ), υποθέτω πως ο συντάκτης είπε «πραγματική πρόοδος» και το μηχανάκι άκουσε «πρόεδρος».

* Η σχιζολεξία της εβδομάδας προέρχεται από εντελώς αναξιόπιστον ιστότοπο, αλλά είναι πρωτότυπη: ο αστυνομικός τον οποίο κατ’ονομάζει ο κ. Καμμένος…

Περιττό να πω ότι… κατά-δικάζω τέτοιες ενέργειες (ή εν-έργειες)!

* Σε άρθρο της Lifo για την κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη διαβάζουμε ότι: Οι χιλιάδες πρόσφυγες που συρρέουν καθημερινά προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα, αφήνουν πίσω τους πολλά σκουπίδια και εφόσον δεν υπάρχουν συχνές διακομιδές, ο χώρος μετατρέπεται σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Πάμε πάλι γιατί τις… κομιδές τις μπερδεύουν πολλοί: Όταν μεταφέρουμε ασθενείς, εχουμε διακομιδή. Όταν μεταφέρουμε οστά σε άλλο τάφο ή σε άλλο τόπο έχουμε ανακομιδή. Όταν απομακρύνουμε απορρίμματα, έχουμε αποκομιδή.

Και βέβαια, υποψιάζομαι ότι ο τίτλος «ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες μετέτρεψαν την Ειδομένη σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο» είναι λαθροχειρία της εφημερίδας -αποκλείω την άποψη αυτή να την εξέφρασε κάποιο στέλεχος του ΟΗΕ και να εκφράζει τον Οργανισμό. Κρίμα για τη Lifo, που κάποτε πρόσεχε περισσότερο και δεν έπεφτε σε τέτοια ατοπήματα.

* Τίτλος στο Βήμα: Σφοδρή επίθεση Μεϊμαράκη στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας -καλά, κι αυτοί διασπάστηκαν;

* Και κλείνω τη σημερινή ελλιπή μερίδα (ευτυχώς δεν υπάρχει αστυνόμος να τη διπλώσει και να την πάει στο τμήμα για να τη ζυγίσει!) με μια τοπική σπεσιαλιτέ, ένα μαργαριτάρι αλιευμένο σε θεσσαλικόν ιστότοπο, σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, όπου τονίζεται ότι: Τα capital controls και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι “στραγγαλίζουν” τις επιχειρήσεις και  ο μήνας Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ένας άκρως “θερμός” μήνας.

Θα μπορούσα να επισημάνω και τα μάλλον περιττά εισαγωγικά -λες κι αν έλειπαν θα νομίζαμε ότι ο στραγγαλισμός των επιχειρήσεων εννοείται κυριολεκτικά- αλλά θα σταθώ στη φράση «τα capital controls και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι», που μου φαίνεται επανάληψη συνωνύμων, σαν κάποιους που λέγανε για το «μορατόριουμ της ανακωχής».

* Αυτά τα ολίγα για τούτο το Σάββατο, λόγω έκτακτων συνθηκών -ελπίζω να αναπληρώσω τις επόμενες βδομάδες.

 

103 Σχόλια προς “Μεζεδάκια εκστρατείας”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >πρόσφατα είδαμε ότι σε κάποιον διαστημικό σταθμό μπόρεσαν και καλλιέργησαν μαρούλια

  και μανούλια

 2. ππαν said

  Καλημέρα. Νικοκύρη, πολλά συγχαρτήρια για την κόρη σου!

 3. atheofobos said

  Όταν μεταφέρουμε ασθενείς, εχουμε διακομιδή. Όταν μεταφέρουμε οστά σε άλλο τάφο ή σε άλλο τόπο έχουμε ανακομιδή. Όταν απομακρύνουμε απορρίμματα, έχουμε αποκομιδή.

  Πολύ καλή συγκομιδή!

 4. Γς said

  >τρέφονται με τροφές σε πολτό, σε σωληνάρια σαν της οδοντόκρεμας

  Ενα τέτοιο σωληνάριο έστειλε στον μπαμπά του απ την Αγγλία που σπούδαζε ο φίλος μου ο Νίκος.
  Ηταν κάποια σαπωνοειδής αλοιφή για το ξύρισμα.

  -Τήν τελείωσε πλένοντας τα δόντια του.

 5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, κι από μένα!

  Ακόμη γελάω με τη Φλόρενς και την Παρθενόπη -ευχαριστώ!
  Τι κρίμα να μην περάσουν απέναντι οι πλούσιοι γονείς να κάνουν και μια Πάτρα!…

 6. Gpoint said

  «Αν πλήρωνε και ένα υποτιτλιστή της προκοπής»

  Ωχ και ξέρω υποτιτλιστή του καναλιού της Βουλής που περνάει που και που από εδώ…

 7. Γς said

  Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, η νοσοκόμα άγγελος του Κριμαϊκού πολέμου. Ενας ήρωας τhς εποχής εκείνης.

  Και θυμήθηκα την νοσοκόμα Genevieve de Galard, τον γλυκό άγγελο του Ντιεν Μπιεν Φου.

 8. Gpoint said

  # 7

  και γω την Ρούλα, της διπλανής κλινικής πούκανε όλη την γειτονιά να αναστενάζει μέχρι να παντρευτεί τον γιατρό !

  ( δεν έχω φωτό)

 9. Σωτήρς said

  Έτυχε τις προηγούμενες δέκα μέρες να πάω για δουλειά σε ένα μέρος που ούτε ίντερνετ έπιανε ούτε εφημερίδες είχε. Μόνο τηλεόραση και υδρομασάζ.
  Το κανάλι της Βουλής που στα φοιτητικά μου χρόνια πολύ το αγαπούσα και πάλι δεν με απογοήτευσε. Παλιά έπαιζε « Ιβάν ο Τρομερός» τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Τώρα είδα το ντοκιμαντέρ «Το οροπέδιο της Εγκλουβής – Κωδικός: ILL293» πέντε φορές σε δέκα μέρες. Όποιος/α έχει απορίες για την μικρόσπερμη μοναδική φακή που καλλιεργείται στα μικρά χωράφια του οροπεδίου της Εγκλουβής ας με ρωτήσει ή να συντονιστεί στο Κανάλι.

 10. Γς said

  8:
  Κι εγώ αυτήν τη νοσοκόμα.

  Την θυμήθηκα προηγουμένως μιλώντας για οδοντόπαστες και σωληνάρια κλπ

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/19/liberal/#comment-294446

 11. leonicos said

  Μετά από ταξίδι μακρινό και κοντινό, και μια μη αναμενόμενη νοσηλεία δύο ημερών, επέστρεψα χθες. (Το τηλέφωνό μου είναι Νοκια του 90 και δεν έχει Ίντερνετ). Οπότε θα φλυαρήσω άλλη μέρα. Σήμερα αποκαθιστώ τις εσωτερικές ζημιές.

  Αλλά έχω μια γλωσσική απορία: Η τσαντίλα είναι, κατ’ αρχήν, το πανί που σουρώνει το γάλα όταν γίνεται τυρί Ή το κεφαλομάντιλο; Σήμερα η λέξη έχει και τις δυο σημασίες. Ρωτάω ποια είναι η αρχική.

 12. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  @8,

  μα και η Κορίνα, των «Εγκλημάτων», γιατρό (τον κο Παύλο) δεν παντρεύεται στο τέλος;

 13. Γς said

  Ο Τσίπρας τώρα στην Πανελαδική Συνδιάσκεψη του Σύριζα.

  «Πολλοί μας λένε ότι αυτός ο αγώνας μας ήταν [δεν το έπιασα]. Τους απαντάμε:

  Φανταστείτε ποιά θα ήταν η κατάσταση στη χώρα χωρίς αυτόν τον αγώνα»

  Ελα ντέ. Ευκολούτσικο

 14. cronopiusa said

  Ο πρόσφυγας
  By πέμπτο κύμα

  Καλή σας μέρα
  εχθές στο μάθημα ελληνικών στα Πίσω Θρανία δεν ήρθε κανένας, οι μαθητές μου στο δρόμο για τη Γευγελή…

 15. nikiplos said

  Καλησπέρα… Το τελευταίο μεζεδάκι, μου θύμισε μιαν άλλοτε ευειδή συμμαθήτριά μου (γιαγιά πλέον), η οποία από το … Δημοτικό δεν το είχε με τα γράμματα… Οι Δάσκαλοι εκείνης της εποχής θεωρούσαν μέγιστο σημείο γνώσης να γνωρίζουμε κάθε τι που σχετίζεται με τη Θρησκεία μας, από τους μικρούς προφήτες (Ωσηέ, Αμώς κοκ) μέχρι απέξω κοντάκια κι απολυτίκια…

  Στο «Βασιλεύς Ουράνιε Παράκλητε» η κακομοίρα έβαζε στο τέλος ένα «τας» παραπάνω… Έτσι έλεγε: «Και σώσον Αγαθέτας τας ψυχάς ημών»… Εμείς φυσικά χαιρέκακα γελούσαμε δυνατά εις βάρος της, λες και γνωρίζαμε Τη Γνώση για το πυρηνικό όπλο του μέλλοντος… 😦
  Κι ο Δημοδιδάσκαλος, δια να ανταμοίψει τον όχλο, την κτυπούσε δημόσια… (και με χάρακα και με την χείρα του)…

  Όταν μεγάλωσε έγινε καλλονή, κι ύστερα Νοσοκόμα… Υπανδρεύτηκε Ιατρόν, εκερατώθη, κι απεσχίσθη τελικώς του Νυφικής Παστάδος… αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία… και μάλλον φταίει το «Αγαθέτας»…

 16. leonicos said

  Αφγανιστανούπολη, σχόλιο 42, Ιάκωβος

  Αυτό είναι ένα ωραιότατο τραγούδι από την οπερέτα, δεν ξέρω, η μελωδία του με συγκινεί πολύ. Οι Αρμεναίοι το έχουν για ένα είδος ύμνο, λέει κάτι για τη σπουδαία μας γενιά και τέτοια.

  Λυπάμαι που θα πω κάτι που ίσως φανεί ιερόσυλο. Αν ακούσετε αυτό το τραγούδι, δεν σας θυμίζει ‘Άξιον Εστί;’

  Νομίζω ότι ο Ιάκωβος έκανε μια ενοχλητική για κάποιους αλλά πολύ σπουδαία σε απόλυτους όρους αποκάλύψη.

  Εκτός κι αν κάνω λάθος. αλλά η ομοιότητα είναι συγκλονιστική

 17. Good morning και Καλημέρα!

  #1: Είδατε τι ωραία που λύνει το zero g ορισμένα κλασικά προβλήματα βάρους που έχουμε εδώ στη Γη; 🙂

 18. akindynos said

  Στο Μέγκα η Λίζα Δουκακάρου είπε (ή διάβασε αυτό που της έγραψαν) ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές είναι μια κλειστή κούρσα

  Και δεν είναι η πρώτη φορά που το Μέγκα κάνει κατά λέξη μετάφραση,

  Από την άλλη βλέποντας στον δεύτερο σύνδεσμο τα εισαγωγικά στην κούρσα σκέφτομαι μήπως είναι καλύτερα έτσι από το να δούμε κάτι σαν «στήθος» με «στήθος».

 19. physicist said

  #18. — Το βράδυ των εκλογών θα πει ότι θα είναι πολύ κλειστό για τηλεφώνημα.

 20. physicist said

  ΥΓ — Η προέλευση της έκφρασης είναι από τις Προεδρικές Εκλογές του 1960 στις ΗΠΑ, όπου όταν ρώτησαν τον Νίξον αν τηλεφώνησε στον Κέννεντυ να τον συγχαρεί, εκείνος απάντησε it’s too close to call.

  🙂

 21. Γς said

  16 @ Λεώ

  Από την αρμενοτουρκική οπερέτα «Λεπλεπιτζής [στραγαλο-τζής] Χορ-χορ Αγάς», του αρμένιου
  μουσικού Tigran Chukhajian.

  Είναι όμως [έγινε] και παραδοσιακός σκοπός της Αγιάσου Λέσβου!

  Περιλαμβάνεται στον δίσκο: «Λέσβος Αιολίς».

 22. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >> Όταν μεταφέρουμε οστά σε άλλο τάφο ή σε άλλο τόπο έχουμε ανακομιδή.
  και τη μετακομιδή ακούω για όσιους.Είναι απλώς συνώνυμο, είναι λάθος ή μήπως όταν μεταφέρουν σκηνώματα ή οστά προσωρινά σε κάποια εκκλησία και τα επαναφέρουν στη βάση τους;

 23. Gpoint said

  Βάταλε

  Ηδη στα 4X100 το πουλαίν μου η Τόμσον πήρε το χρυσό και η Σκίππερς (την βάλανε δεύτερη για να τρέξει 120 μέτρα ) τρέχει ακόμα…
  Τέταρτο χρυσό η Τζαμάικα, είπες τίποτε για φιλετική υπεροχή ;

  ( φιλετική με γιώτα από τα φιλέτα που τις ταΐζουν !! )

 24. Γς said

  16 @ Λεώ

  >Αν ακούσετε αυτό το τραγούδι, δεν σας θυμίζει ‘Άξιον Εστί;

  Του Θεοδωράκη
  ή των εγκωμίων;
  [Ἄξιόν ἐστι, μεγαλύνειν σε τὸν Ζωοδότην]

 25. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Η ζωή και η πολιτική απαιτούν ελιγμούς.»
  «Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, όποιος θέλει να πενθήσει ή να αποδράσει, έχει το δικαίωμα. Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά»
  Αλέξης Τσίπρας

  Όποιου του λάχει άρματα
  βαριά να κουλαντρίζει
  θέλει και νιότη και μυαλό
  και ήθος να τα ορίζει.

 26. (16) Και δεν είναι καν κατά λέξη μετάφραση, είναι απλώς άγνοια αγγλικών: άλλο closed κι άλλο close!
  Όσο για το too close to call, μπορεί ο Νίξον να έκανε λογοπαίγνιο με την πολυσημία του ρήματος call, αλλά φαντάζομαι πως η έκφραση είναι παλιότερη και έχει να κάνει με τις εκφράσεις call it a day, ή πιθανότερα call your bets.

 27. Alexis said

  #22: Έφη εγώ πάλι τη μετακομιδή την έχω ακούσει σε συμφραζόμενα για τα σκουπίδια: «σταθμός μετακομιδής απορριμμάτων…»

 28. physicist said

  #26. — Ωχ, Άγγελε, η ιστορία με τον Νίξον είναι 100% πλαστή, την έβγαλα απ’ το μυαλό μου. Νόμισα ότι αρκούσε η φατσούλα, συγγνώμη για την παραπλάνηση.

 29. Gpoint said

  Βάταλε και πέμπτο χρυσό τα τζαμαϊκανά φιλέτα !

 30. Γς said

  25:

  >Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά.

  Τσίπρας.

  Ε, ρε εμμονές κι αυτές των κειμενογράφων και σποτσντιζάινερς

  Ολοταχώς στα βράχια

 31. Γς said

  Να σπεύσει πάραυτα η γλυκιά νοσοκόμα άγγελος

 32. Γς said

  Η επιλογή της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Τουρισμού μάλλον σχετίζεται με το ότι μια κυβέρνηση που επιλέγει ο Τσίπρας πρέπει να έχει και έναν… σόουμαν.

  Α, να χαθεί. Tο AntiNews

 33. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  27.Ναι βέβαια.Και για σκουπίδια,αλλά ποιο είναι το δέον,αν υπάρχει.Πα να δω το ΝΕΛ
  9.>>μοναδική φακή που καλλιεργείται στα μικρά χωράφια του οροπεδίου της Εγκλουβής
  Μια χαρά.Καλό είναι να τα εμπεδώσουμε αυτά.Σκέφτομαι αν κάνει η φακή στα υψίπεδα της Αρκαδίας που έχουμε κάτι πεζούλια.Το πρωί καθάριζα φάβα και βρήκα-τί χαρά- δυο ακέριους σπόρους της και το έδειξα στους αδαείς εδώ.Είναι σαν παράγωνα τετραγωνάκια.
  Χάθηκε μεγάλο μέρος της σχέσης με την απλή φύση για τους νέους ανθρώπους της πόλης.Είναι ζήτημα βασικό,όχι ρομαντισμού ή κινηματικής της μόδας (επιστροφή στις ρίζες κι άλλα τέτοια).Στα σχολειά της κατηραμένης Ευρώπης,(και κάποια ιδιωτικά εδώ)το φροντίζουν πολύ αυτό.Λαμπρές εξαιρέσεις και μερικοί εμπνευσμένοι και μαχητικοί εκπαιδευτικοί που αξιοποιούν πολύ καλά το υπάρχον (τύποις τις πιο πολλές φορές)πρόγραμμα «περιβαλοντικής εκπαίδευσης» και κάνουνκηπάκια με τα παιδιά στις σχολικές αυλές.

 34. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  33.α
  Συνώνυμα.
  ΛΚΝ: μετακομιδή,ανακομιδή (λογ. ελνστ. μετακομιδή)
  μεταφορά σε άλλο τόπο. Αρχ.επιστροφή.

 35. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>μεζεδάκια εκστρατείας
  εκ των πραγμάτων (και) προεκλογικής 🙂

 36. Γς said

  Κάτι μου λέει ότι ο Νικοκύρης εχει εκστρατεύσει στη Σαλονίκη προς αναζήτηση διαμερίσματος της νεαράς Πολιτικού Μηχανικού

 37. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Εκστρατείες
  Καλοκαιρινή εκστρατεία 2015

 38. Βάταλος said

  Αγαπητέ κύριε Gpoint (σχόλια 23 και 29)

  μή συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Αι Ολλανδέζαι εισήλθον διά πρώτην φοράν εις Τελικόν 4×100 και είχον μόνον την Δαφνούλαν. Όλαι των ήσαν μουνάραι, αλλά από τρέξιμον ολίγα πράγματα. Όσον και να σάς πονή, η Δάφνη Σκίπερς θα είναι τα επόμενα 9 χρόνια η ταχυτέρα γυνή εις τον Πλανήτην. Σέβομαι την λαγνείαν σας διά τας νέγρας, αλλά μετά τα 25 δεν βλέπονται, είναι διά τα μπάζα. Η ελληνολάτρισσα Δάφνη θα απασχολή τον Παγκόσμιον Τύπον διά τα επόμενα 30 έτη, ότε η αγαπημένη σας Τόμσον θα εργάζεται εις κάποιον μπορδέλον διά ναυτικούς εις Τζαμάϊκα.

  Συγγνώμην διά το λεξιλόγιον, αλλά δεν αντέχω άλλο την πολιτικήν ορθότητα εις τα 80 μου

  Μετά τιμής
  Β.

 39. spiral architect said

  @36: Σώωωπα! 😉
  Κι έπειτα λέμε γιατί είναι κακομαθημένα τα παιδιά. 😛
  Μόνος μου βρήκα (τότες) διαμέρισμα, μόνος μου αγόρασα οικιακό εξοπλισμό, μονάχος έσπασα τα μούτρα μου.
  Έμαθα όμως.

 40. Γς said

  38:

  Το «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου δεν το πρόλαβα.

  Πρόλαβα όμως τις «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου.

 41. 1και 17

  Μην χαίρεστε! Η καλλίπυγος δεν αιωρείται στο ISS αλλά στο αεροσκάφος της
  NASA, που φέρει το προσωνύμιο Vomit Comet.

 42. Gpoint said

  # 38

  Αδιαφορώ για το πως θάναι μετά τα 25 η γκομενάρα Τόμσον, δεν θα ζήσω μαζί της, τώρα χαίρομαι να την κοιτάζω ενω την Δαφνούλα την θεωρώ (επιεικώς) κρυόκωλη και άχαρη. Στην πράξη οι δίμετρες είναι για να λένε οι άλλοι «πωπω μια γκόμενα» και να τραβάει τα μαλλιά του αυτός που την έχει μιας και είναι ανοικονόμητες κι άγαρμπες. Η (ερωτική) ζωή διδάσκει μικρόσωμες και μελαχροινές, Νόμιζα πως ήσουν περπατημένος αλλά τώρα θυμήθηκκα πως έχεις ξεχάσει να χωρίσεις, οπότε συγχωρείσαι.

  Και σου ξαναλέω πως η Δάφνη στο εξής θα βλέπει την (θαυμάσια) πλάτη της Τόμσον

 43. Γς said

  39:
  Κόρες είναι αυτές

 44. LandS said

  Νομίζω ότι άλλο *κλειστή_κούρσα που πα να πει αμφίρροπη μάχη, και άλλο *κλειστό_τηλεφώνημα που πα να πει «στενή απόδραση» 😂😂😊

 45. 28,
  Κρίμα – κι ήμουν έτοιμος να σού γράψω πως δεν την ήξερα την ιστορία και μού άρεσε πολύ!

 46. …Οι αστροναύτες, τουλάχιστον έτσι θέλει το στερεότυπο, τρέφονται με τροφές σε πολτό, σε σωληνάρια σαν της οδοντόκρεμας…

  Πράγματι, και να προσθέσω το πιο δημοφιλές – στο κοινό – είδος τροφής για αστροναύτες, που είναι φαγητά ξηραμένα με κατάψυξη-εξάχνωση (freeze-dried). Το είχα πρωτοδεί σε επίσκεψη στο μουσείο της ΝΑΣΑ, αλλά μετά το είδα και σε άλλα μουσεία (επιστήμης) ανά τον κόσμο. Ιδίως το παγωτό είναι δημοφιλέστατο, και – μια που το δοκίμασα – αρκετά νόστιμο: με το σάλιο υγραίνεται και έχει γεύση που πλησιάζει το κανονικό παγωτό.

 47. Βάταλος said

  Αγαπητέ κ. Gpoint:

  Νομίζω ότι είναι η ώρα να μάθετε μίαν ολλανδικήν λέξιν: «Fenomeen». Σημαίνει «φαινόμενον» και είναι η λέξις που χρησιμοποιούν αι ολλανδικαί εφημερίδες διά να περιγράψουν αυτό το θαύμα της Φύσεως που ονομάζεται Δάφνη Πλοιάρχου (χυδαϊστί= Καπετάνιου). Πόθεν το Πλοιάρχου (Καπετάνιου); Μα στα ολλανδικά schipper σημαίνει «πλοίαρχος» (καπετάνιος). Dafne Schippers σημαίνει Δάφνη Καπετάνιου εις τα ρωμέικα.

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 48. sarant said

  Kαλησπέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα, τα δεύτερα και τα τρίτα σχόλια!

  Η τριήμερη εκστρατεία που με κρατούσε μακριά από το ιστολόγιο έληξε με θρίαμβο.
  Όπως θα έλεγε και ο Ιούλιος Καίσαρας: Ήλθον, είδον, ενοίκιασα!

 49. sarant said

  3 Βέβαια, είναι κι αυτή η κομιδή, αν και δεν έχω δει να την μπερδεύει κανείς!

  11 Λεώ, για την τσαντίλα χρειάζεται άρθρο διότι υπάρχει συμφυρμός με το τσατίζομαι, και μάλιστα μερικοί θεωρούν πως το τσαντίζομαι είναι λάθος.

 50. sarant said

  18 Κλειστή κούρσα; Ωχ… Το είχα δει «στενή αναμέτρηση» παλιά (και είχα γράψει κάτι στον παλιόν ιστότοπο…)

  19: 🙂

  22 Το ΛΚΝ τα δίνει για συνώνυμα

  31 Ρε Γουσού, λίγη ντροπή

  36-39: Ναι, αλλά κι εσύ ως γονιός μη μου πεις πως δεν πήγες να εγκαταστήσεις τα βλαστάρια σου.

 51. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – συγγνώμη Gee, αλλά o διάλογός σου με τον ξεκούτη σεξουαλικά στερημένο και καταπιεσμένο φασίστα, μου θυμίζει το «δυό γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Κρίνοντας από τις συγκρίσεις που κάνετε, είναι φανερό πώς από στίβο δεν έχετε μυρωδιά. Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι κοπελιές, μπορεί να είναι τίγκα στην σκληρή ντόπα, είναι όμως τεράστια κλάση, δυστυχώς όμως, δεν πρόκειται για θαύματα της φύσεως, αλλά της φαρμακοβιομηχανίας, και τα τραγικά αποτελέσματά της επάνω τους, θα φανούν το πιθανότερο μετά τα σαράντα τους. Όταν οι κόρες μου (που ξεκίνησαν το κολύμπι από 2 χρονών η Ελεωνόρα, και 6 μηνών η Δανάη) έφτασαν στα 12 και έπρεπε να πάρουν ντόπα (ειδικά διατροφικά συμπληρώματα με συνταγή γιατρού, είναι η ανώδυνη ονομασία τους, καμία σχέση με τα συμπληρώματα των φαρμακείων, που κι αυτά είναι επικίνδυνα) τους εξήγησα ότι δεν μας ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός, γιατί είναι καταστροφικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, και σκέτη κατάρα για τον αθλητισμό. Τους έδειξα δεκάδες παλιούς μεγάλους πρωταθλητές που είναι ανάπηροι (Φούκς, Λιούις κλπ) και κανείς δεν ασχολείται μαζί τους, αθλητές που πέθαναν νέοι από καρδιακά προβλήματα, (οι περισσότεροι πάνε από καρκίνο στο συκώτι, αλλά υπάρχει ομερτά σ΄αυτό το θέμα) με πιο «διάσημη» την Φλώρενς Γκρίφιθ Τζόϊνερ, που πέθανε στα 38της, και τα ρεκόρ της στα 100 και 200, είναι ακτάρριπτα από το 1988, αθλητές που άλλαξαν φύλο λόγο των αναβολικών, αλλά κυρίως τις χιλιάδες των παιδιών που τσακίζονται ψυχικά και σωματικά από τα αναβολικά και την τρομακτικά σκληρή προπόνηση, για να βγούν στο φώς της δημοσιότητας αλλά τελικά μένουν στην αφάνεια. Ρίξε μια ματιά (και όποιοι γονείς θέλουν) στο διδίκτυο, θα φρίξεις, αν και δεν κυκλοφορούν όλα, αυτά που θα βρείς είναι τα πιο ανώδυνα, αυτά που είχα δείξει στα κορίτσια, μου τα είχε δώσει ένας μεγάλος Έλληνας προπονητής, που είχε ολυμπιονίκες και παγκόσμιες ρκορντγούμεν, και είναι φίλος μου, αυτός τους μίλησε για τα καλά του αθλητισμού, και πόσο κακό κάνει ο πρωταθλητισμός, όπως και ο διατροφολόγος Μουλίνος, που τις είχα πάει για να τρέφονται σωστά και να μη χρησιμοποιήσουν ούτε βιταμίνες. Αυτός τους είπε για τον Φέλπς που έχει ακρομεγαλία και μεγάλη κάτω γνάθο, δείγμα υπερβολικής ντόπας. Είναι δύσκολο να πείσεις ένα ταλαντούχο παιδί, να δεχτεί να το περνάνε σαν σταματημένο στα 14ρά του, παιδιά που πρίν έξι μήνες τα άφηνε δύο μήκη σώματος πίσω, και να παίρνουν τα δικά του ουσιαστικά μετάλια, και να αγαπάει απλώς τον αθλητισμό.
  «Μπαμπα είμαι καλύτερη, – το ξέρω, αλλά αυτή πάιρνει ντόπα – αφού την δίνει ο γιατρός της ομάδας γιατί να μη πάρω κι εγώ;- γιατί είναι πληρωμένος απατεώνας από τις φαρμακοβιομηχανίες, και θέλει να σας έχει πελάτες του για τα επόμενα 15 χρόνια, – ναί αλλά έτσι δεν πρόκειται να πάρω μετάλλιο – ναί αλλά θα έχεις περίοδο κανονικά και δεν θα σου κόβεται και θα σου έρχεται ξαφνικά όπως στην Ν, ούτε θα βγάλεις αυτά τα σπυριά που έχει η Σ, (παρεμπ, δές τα σημάδια της Σκίπερς στο δέρμα της) η υγεία σου είναι πολυτιμότερη από όλα τα μετάλλια του κόσμου μαζί, – μπαμπά δεν πρόκειται να πάρω μόρια για τις πανελλήνιες, – δεν τα χρειάζεσαι, πέρα του ότι είναι αδικία για τα παιδιά που δεν αθλούνται, – μπαμπά τι να κάνω; – ό,τι έχουμε πεί, αγωνιστική κολύμβηση μέχρι την δευτέρα λυκείου, και μετά στόπ, μέχρι τότε απόλαυσε το κολύμπι και την προσπάθεια, κι άσε τους άλλους να αρρωστήσουν.»
  Από τα 14 μέχρι τα 16 τους ήταν πάντα χαμογελαστές στους αγώνες ό,τι θέση κι αν έπαιρναν, γιατί έβλεπαν τι γινόταν στα αποδυτήρια και στις προετοιμασίες. Χειρότεροι όλων όμως, οι γονείς, με μία λέξη ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟΙ.
  Πίσω από τα φώτα της δόξας, κρύβεται τεράστια βρώμα, αλλά πολύ περισσότερος πόνος.

  Υ.Γ – Όπως λέω και πιο πάνω, από τα πιο ανώδυνα, η πραγματικότητα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Αυτό δεν μειώνει την αξία και την προσπάθεια των πρωταθλητών, δείχνει πόσο θύματα είναι.
  http://www.onsports.gr/Spor/Olympiakoi-Agwnes/item/237838-Binteo-sok-Etsi-gennioyntai-Kinezoi-Olympionikes

 52. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  Αφού συγχαρώ τον κ. Σαραντάκον (σχ. 48) που εύρε στέγην διά το θυγάτριόν του, επιθυμώ να δηλώσω το εξής: Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι εδώ και 5,5 έτη (από τας 10 Φεβρουαρίου 2010 που ανηρτήθη η σχετική ανάρτησις

  https://sarantakos.wordpress.com/2010/02/02/venividivici/ )

  δεν ευρέθη ούτε είς Ρωμιός αναγνώστης να είπη εις τον κ. Σαραντάκον ότι την περίφημον φράσιν του Ιουλίου Καίσαρος («veni – vidi –vici») την διέσωσεν ο Σουητώνιος https://en.wikipedia.org/wiki/Suetonius εις τους «Βίους των Καισάρων» και ουχί ο Πλούταρχος, όστις απλώς την αντέγραψε λανθασμένως ελληνιστί. Διά του λόγου το αληθές ιδού τα σχετικά αποσπάσματα από τας εκδόσεις Loeb, πρώτον του Πλουτάρχου

  και κατόπιν του Σουητωνίου.

  Όπως βλέπετε, ο Σουητώνιος αναφέρει σαφώς ότι πρόκειται δι’ επιγραφήν εις άρμα κατά τον θρίαμβον του Καίσαρος, ενώ ο Πλούταρχος ομιλεί δι’ επιστολήν του Καίσαρος. Είναι δυνατόν επί 5,5 έτη να μη το επισημάνη κάποιος αναγνώστης του κορυφαίου ρωμέϊκου γλωσσολογικού Ιστολογίου; Τόσον χαμηλόν είναι το μορφωτικόν επίπεδον του Ρωμέικου;

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 53. Γς said

  36, 48:

  Με παραδέχομαι!

 54. Γς said

  52:

  Κι η veni – vidi –vici κούπα μου.

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/12/22/meze-45/#comment-150224

 55. Βάταλος said

  Συγχαίρω τον κ. Γς που έχει τοιούτον θαυμάσιον ρητόν εις την κούπαν του. Όσον διά την προφοράν του vici, ορθώς το προφέρει «Βίτσι» διά να του θυμίζη την συντριβήν των κομμουνιστοσυμμοριτών εις τον Γράμμον και το Βίτσι, που εωρτάσαμε σήμερον 29η Αυγούστου: Εις τα εκκλησιαστικά Λατινικά «βίτσι» προφέρεται η λέξις vici

  https://en.wikipedia.org/wiki/Veni,_vidi,_vici

  Μετά τιμής
  Β.

 56. Γς said

  55:

  >διά να του θυμίζη την συντριβήν των κομμουνιστοσυμμοριτών εις τον Γράμμον και το Βίτσι, που εωρτάσαμε σήμερον 29η Αυγούστου

  Σήμερον;

  Σήμερον γιορτάζει η Τουρκία τη νίκη της κατά των Ελλήνων. Τη νίκη του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922

 57. Γς said

  Πανσέληνος σήμερα.

  Κι έχεις και την φίλη μας τήν Αννα Σίλια που γράφει τώρα στο ΦΒ:

  Sorry παίδες, αλλά σας καληνυχτίζω και φεύγω…
  Πάω… κεραμίδια, να χαζέψω την πανσέληνο…
  Και μην μου πείτε πως… έχει δύσει (η πανσέληνος) εδώ και ώρα, γιατί εκεί πάνω στα «κεραμίδια», όλο και κάποιο «φεγγάρι» θα βρεθεί για να χαζέψει κανείς…
  Αρκεί να ξέρει τον δρόμο για … τα «κεραμίδια»

  Καλυνύχτα ζωηρούλα Αννα.

 58. Γς said

  ΚαλΗνύχτα

 59. 48, 😀
  Εξαίρετος!
  Τώρα πλέον και Nοικιοκύρης!

 60. Τώρα συνειδητοποίησα ότι το veni vidi vici αναφέρεται στην ταχύτητα με την οποία τελείωσε το θέμα (και όχι κάτι σαν «είμαι πολύ μάγκας γενικότερα, vvv»).

  http://www.slang.gr/lemma/5719-psekaste-skoupiste-teleiosate

 61. Τι έγινε, πάλι δεν έκλεισαν καλά τα ιταλικά;

 62. Με τα V, θυμήθηκα και το ανέκδοτο. Πάει ένας Ρωμαίος σε ένα μπαρ, σηκώνει το χέρι με τον δείκτη και τον μέσο, και λέει: «Πέντε μπύρες»!

 63. Gpoint said

  #42

  Λάμπρο, με τιμά με τη φιλία του ένας ιατροδικαστής που υπολόγιζε την κόρη του ολυμπιονίκη στην Αθήνα (είχε τα φόντα) αλλά πριν την νέα χιλιετία την είχε στρέψει στην σκηνοθεσία βλέποντας τι γίνεται. Ο ίδιος μου είχε δείξει κάποιες ντιδράσεις ποδοσφαιριστών τπό την επήρεια φαρμάκων. Αυτά που μου γράφεις λοιπόν τα γνωρίζω εδώ και 20 χρόνια ξι αυτό και αναφέρθηκα στα φιλέτα.
  Το θέμα ήταν καθαρά οφθαλμολαγνικό και οι παντρεμένοι μπορει να έχουν ψυχή αλλάν το παρακάμπτουν όπως έκανε κι ο Βάταλος γιατί όπως λέει και το άσμα που ακολουθεί …

 64. Gpoint said

  # 42

  Με την μεταπολίτευση που ξαναπήγα στο πανεπιστήμιο, στην γυμναστική στον πανελλήνιο ήταν ο Χρ. Παπανικολάου καθηγητής, πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν και πειραγμένος από τις αμφεταμίνες τις οποίες είχε χαρακτηρίσει «βιταμίνες που δυναμώνουν χωρίς να πέρνεις βάρος»
  Υπήρχε άγνοια τότε και αμφεταμίνες έπαιρναν μαθητές και φοιτητές για να μείνουν δυο-τρεις μέρες άυπνοι διαβάζοντας.!

 65. Gpoint said

  τα 63, 64 αναφέρονται στο 51

 66. Alexis said

  Νεκρός 47χρονος από τσίμπημα σφίγγας
  Δεν θέλω να κάνω εξυπνακίστικο σχόλιο γιατί η είδηση είναι τραγική, αλλά τα παιδάκια που γράφουν «άρθρα» στο in.gr ας είναι πιο προσεκτικά.
  Το επαναναλαμβάνει και 2-3 φορές μέσα στο κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι λάθος του υλατζή στον τίτλο.

 67. Γς said

  Ο Χορός των Καλαμιών, η πιο δημοφιλής λαογραφική εκδήλωση της Σουαζιλάνδης, διαρκεί οκτώ ημέρες και προσελκύει ετησίως έως και 40.000 νέες κοπέλες που παρελάσουν γυμνόστηθες μπροστά στον Βασιλιά τους Mswati III.

  Εχουν περάσει τα τεστ παρθενίας και ελπίζουν ότι θα τις διαλέξει ο βασιλιάς.

  και μια αλμπίνο:

  Χτες όμως κάτι στράβωσε

 68. Alexis said

  #51: Λάμπρο, συγκλονιστικά αυτά που γράφεις για το ντόπινγκ.
  Ποιός Λιούις είναι ανάπηρος;
  Αν εννοείς τον Καρλ Λιούις, ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα στο διαδίκτυο δεν μου έβγαλε κάτι σχετικό…

 69. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

 70. Μια που μιλάμε για μεζεδάκια, μικρομεζεδάκι μου φαίνεται και η « λεωφόρος που ενώνει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας Μπαμπάν και Μαντζίνι», από την τραγική είδηση για το χορό της Σουαζιλάνδης. Highway θα έλεγε το πρωτότυπο, κι επειδή δε φαντάζομαι να έχει αυτοκινητοδρόμους η χώρα αυτη, μάλλον για δημοσιά ή εθνική οδό θα πρόκειται.
  Περίεργη διατύπωση και για τις » νέες κοπέλες [που] εκείνη την ώρα εκπλήρωναν το βασιλικό τους καθήκον», αν και εκεί μπορεί να φταίνε τα αγγλικά του αστυνόμου, να είπε δηλαδή πράγματι their royal duty.

 71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  63 – Καλά αν ποτέ ανοίξει ο «φάκελος» ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο, θα χαθεί το τόπι, για να μη πούμε για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κάτι ψιλιάστηκα με την αναφορά σου στα φιλέτα (χαμόγελο).

  χαχαχα πέφτει άγρια παντόφλα ε; Το έχουν αυτό οι φασίστες, όσο βαρβάτοι το παίζουν με τα λόγια, τόσο κότες είναι μπροστά στην γυναίκα τους, στην γωνία και με το ένα πόδι τους έχουν. Οφθαλμολαγνικά όπως το λές, (αν κι εγώ δεν τα βλέπω έτσι τα κορίτσια, ίσως γιατί έχουν την ίδια ηλικία με τις κόρες μου) η Τόμσον είναι μακράν καλύτερη, η καημένη η Σκίπερς, με τα ανδρογόνα που παίρνει, πιο πολύ σε Κρατοσβίλοβα φέρνει (την θυμάσαι την τσεχοσλοβάκα κουκλάρα;) και όσο θα μεγαλώνει τόσο πιο λεβέντης θα γίνεται (αν δεν είναι ήδη). Είναι μεγάλο το τίμημα της δόξας, αν και το βασικό κίνητρο, είναι τα λεφτά, δεν είναι τυχαίο που από το 70 και μετά τουλάχιστον, κανένας πλούσιος δεν έχει γίνει ολυμπιονίκης σε κάποιο άθλημα έκτός από τα λεγόμενα ευγενή αθλήματα, για το ποδόσφαιρο βέβαια ούτε λόγος να γίνεται, να βρείς παιχταρά, εκατομμυριούχο από τα γεννοφάσκια του.

  64 – «Υπήρχε άγνοια τότε και αμφεταμίνες έπαιρναν μαθητές και φοιτητές για να μείνουν δυο-τρεις μέρες άυπνοι διαβάζοντας.!»
  Μεγαλύτερη άγνοια έχουν σήμερα οι νέοι για τις αυξητικές ορμόνες, και γενικώς οι περισσότεροι για τα βιταμινούχα διατροφικά συπληρώματα, που τα διαφημίζουν στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, ενώ είναι άκρως επικίνδυνα για πρόκληση καρκίνου. Αλλά μήπως και τα τσιγάρα δεν τα διαφήμιζαν παλιά; μέχρι που οι ασφαλιστικές μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, ξεκίνησαν τον αντικαπνιστικό αγώνα, δήθεν για να προστατευθεί η υγεία μας.

  Υ.Γ – Όσοι παίρνετε πολυβιταμίνες (είπα να γράψω τις μάρκες, αλλά δεν τις αναφέρω για ευνόητους λόγους για το ιστολόγιο) και πολύ περισσότερο τις δίνεται στα παιδιά σας, ψάξτε το καλύτερα, υπάρχουν έγκυρες πανεπιστημιακές δημοσιεύσεις, που αποδεικνύουν την επικινδυνότητά τους, έστω και ανασκευασμένες κάπως σε κάποιες περιπτώσεις, μετά από μεγάλες πιέσεις των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτές οι βιταμίνες, είναι ωφέλιμες μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, μόνο βραχυχρόνια, και μόνο με συνταγή γιατρού (καλού κακού έμπιστου). Δεν προσφέρουν τίποτα σε ένα υγιή άνθρωπο με καλή διατροφή, και πολύ περισσότερο αν αθλείται κι όλας. Αντιθέτως, είναι εθιστικές και επικίνδυνες για την υγεία σε μακροχρόνια βάση.

 72. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – Το Κάρλ εννοώ Αλέξη, έχει κινητικά προβλήματα από κάποια πάθηση στην σπονδυλική του στήλη. Δεν θα το βρείς στο διαδίκτυο, όπως και τα περισσότερα που είναι τρομακτικά, το είδα στην κασέτα που έδειξε στις κόρες μου ο φίλος μου προπονητής πριν 12 χρόνια (στα 42του τότε ο Λιούις, έχουμε την ίδια ηλικία) και δεν σου κρύβω ότι στενοχωρήθηκα πολύ. Αν και δεν είναι ο άντρας με τ΄όνομα, ήταν τεράστιος αθλητής, ίσως είναι και η εκδίκηση του Μπέν Τζόνσον που του πήραν οι αμερικάνοι το χρυσό μετάλλιο στην Σεούλ επειδή ήταν ντοπαρισμένος με στανοζολόλη, και το έδωσαν στον Λιούις που δεν ήταν όπως μας διαβεβαίωσαν οι αμερικάνοι, και ο ίδιος έκανε δηλώσεις κατά των ντοπαρισμένων πρωταθλητών.
  Αυτά που λεώ δεν είναι κάν η κορυφή του παγόβουνου. Αν έχεις παιδιά, βάλτα στον αθλητισμό, αλλά ενημερώσου και ενημέρωσέ τα για την κατάρα που λέγεται πρωταθλητισμός. Εξήγησέ τους, πως χωρίς φάρμακα, μόνο τα όρια για το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπορούν να πιάσουν (μιλάω μέχρι το εφηβικό έτσι; για πιο πάνω θέλουν και για τα όρια). Στους διάφορους αγώνες, θα δείς και την παραφροσύνη των γονιών, και πως φέρονται στα παιδιά τους στην επιτυχία και την αποτυχία τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο άγχος για ένα παιδί, από τις προσδοκίες των γονιών του απ΄αυτό. Πόσοι γονείς όμως, δεν έχουν προσδοκίες από τα παιδιά τους;

 73. 48

  Νοικιόλαος Σαρανταοίκος! 😉

 74. spiral architect said

  Άνω Πόλη Nοικιοκύρη;
  (γεια σου Μιχαλιό με τα ωραία σου!) 🙂

 75. Alexis said

  #72: Ευχαριστώ για την απάντηση.
  Δεν το ήξερα βέβαια για τον Λιούις, κρίμα, τον θαύμαζα κάποτε…
  Έχω γιο και ασχολείται με το μπάσκετ, και όπως καταλαβαίνεις τρέμω στην ιδέα μήν μπλέξει κάποια στιγμή με «ουσίες», ακόμα και τις πιο αθώες, σαν κι αυτές που λες κι εσύ (βιταμίνες, συμπληρώματα κλπ.).
  Έχω κάνει κάποιες συζητήσεις μαζί του και του έχω εξηγήσει ότι ακόμα και οι θεωρούμενες πιο «ακίνδυνες» πρωτεΐνες, είναι μία εν δυνάμει βόμβα για τον οργανισμό, καθώς φορτώνουν υπέρμετρα και ταλαιπωρούν το συκώτι.
  Τον βλέπω αρκετά συνειδητοποιημένο γύρω από το θέμα, δεν ξέρω…
  Την έχω ζήσει κι εγώ (δυστυχώς) την παραφροσύνη των γονιών που λές. Και όχι μόνο προς τα παιδιά τους, αλλά και προς τους τους αντιπάλους, με βρισιές, προς τον διαιτητή, προς τον προπονητή που δεν βάζει μέσα το βλαστάρι τους να παίξει και πάει λέγοντας…
  Θυμάμαι σε κάποιον αγώνα παιδικού (!) πρωταθλήματος, γονείς κοντέψανε να ‘ρθούνε στα χέρια μεταξύ τους!
  Δεν είναι όλοι βέβαια έτσι αλλά υπάρχει δυστυχώς και αυτή η κατηγορία γονιών, επιεικώς απαράδεκτοι, για να μην πω εγκληματικοί!

 76. 74

  Σαράντα Εκκλησιές;

 77. sarant said

  73-74-76: Όχι, Ανατολικά (της Εδέμ). Μεταξύ Μπότσαρη και Μαρτίου.

 78. Γς said

  77:

  Και να σε βλέπουνε [πολύ] σπανίως στην περιοχή 😉

  Για το καλό της νεαρής κυρίας!

 79. gryphon said

  51
  Η Φλορενς Γριφιθ Τζουνερ ειναι η χειροτερη περιπτωση που εχω δει και το καλυτερο παραδειγμα για το τι κανουν τα ανδρογονα ειδικα στις γυναικες.Ειχε αλλαξει το κρανιο της ειχαν πεταχτει τα ζυγωματικα και το οστο πανω απο τα φρυδια που δεν θυμαμαι πως λεγεται καθουι δεν ειμαι και γιατρος.Επισης πρεπει να ειχε και πολυ αυξημενη τριχοφυια στα φρυδια αλλα και στην περιοχη αναμεσα σε αυτα κατι που δεν εχω δει ποτε σε γυναικα. Οποτε την εδειχνε απο κοντα ο φακος φαινοταν καθαρα το ιχνος και εαν δεν τα εβγαζε και δεν εκανε επιμελεστατο μακιγιαζ θα ειχε φρυδια σαν τον Κοκκαλη η τον παλιο Καραμανλη.
  Ενταξει αυτο που λες και λενε και πολλοι αλλοι οτι δεν γινεται πρωταθλητισμος χωρις ντοπινγκ
  Μπορει ολοι οι οι περισσοτεροι να παιρνουν αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν γινεται.Γινεται.Αλλο εαν ολοι σχεδον επιλεγουν τον ευκολο δρομο
  Αυτοι που οταν βλεπουν οτι οι ιδιοι η τα παιδια τους φτανουν σε καποιο επιπεδο και μετα δεν μπορουν να διακριθουν περισσοτερο λες παρ’οτι ειναι ταλαντουχοι κλπ αρα λοιπον οι αλλοι ντοπαρονται οποτε μονο με ντοπινγ μπορει καποιος να προχωρησει.
  Και ρωταω ;.Απο που τεκμαιρεται οτι ειναι πραγματι ταλαντουχοι ;
  Γιατι απο την δικη μου πειρα αυτο δεν ισχυτει στο 99,9 των περιπτωσεων.
  Αλλα αντε να πεις τωρα στον ιδιο τον αθλητη η την αθλητρια η ακομη περισσοτερο στους γονεις τους οτι το καμαρι τους δεν ειναι και κατι το πραγματικα ξεχωριστο σωματικα..Ειναι πιο βολικο να πεις ολοι οι αλλοι ντοπαρονται.
  Οι ανθρωποι σαν ειδος οσο περνανε τα χρονια οι γεννεες κλπ δεν γινονται ολοενα και πιο γρηγοροι πιο δυνατοι οπως εσφαλμενα νομιζουν και πολλοι δηθεν ειδικοι
  Αντιθετα εκφυλιζονται ολο και περισσοτερο και εχουν ολο και πιο κακης ποιοτητας μυς και τενοντες και ειναι πιο αδυναμοι και πιο αργοι κλπ απο τους ανθρωπους ασχετως φυλης πριν απο 2000 χρονια .
  Μολις τα τελευται 50-60 χρονια υπαρχει χρονομετρηση στα διαφορα αγωνισματα και μονο σε μια τεοια συγκριση φαινεται οτι δηθεν υπαρχει προοδος.Αυτο που βελτιωνεται ειναι οι μεθοδοι προπονησης το πως ενας αθλητης να φτασει να αποδωσει το μεγιστο την συγκεκριμεη και μον ημερομηνια του αγωνα και τετοια.Κατα τα αλλα η βελτιωση ειναι πλασματικη.
  Ακομη και ο Μπολτ ας πουμε εαν τον εβαζες να κανει την κουρσα που εκανε ο Οουενς το 36 στο Βερολινο φορωντας τα παπουτσια που φορουσε εκεινος και τρεχοντας οχι στον ειδικο ταπητα που εχει σημερα ο στιβος αλλα σε καρβουνοσκονη η οτι ηταν αυτο τοτε δεν προκειται να εκανε κατω απο 10 δευτερολεπτα.
  Στις γυναικες ειναι ακομη χειροτερα τα πραγματα.
  Ενας μαλακας καθηγητης δηθεν στην Οξφορδη δημοσιευσε μια αποψη πριν μερικα χρονια οπου ισχυριζοταν οτι συντομα σε καμμια50 χρονια οι γυναικες θα τρεχουν πιο γρηγορα απο τους αντρες.
  Και το βασισε αυτο στον ρυθμο βελτιωσης του χρονου στα 100 μετρα στις γυναικες τις τελευταιες δεκαετιες.
  Τον λεω μαλακα γιατι εφτασε να γινει καθηγητης αγνοωντας μαλλον ακομη και το πως ειναι το γυναικειο σωμα εκ φυσεως.
  Για γνωση δηλαδη παδιου δημοτικου σχολειου.Οτι δηλαδη μια γυναικα εκτος καποια ορμονικης διαταραχης εχει πολυ μικροτερη μυικη μαζα απο εναν αντρα αλλα και διαφορετικη ανατομια ειδικα στο σχημα της λεκανης που εμποδιζει το γρηγορο τρξιμο.
  Ακομη και αν αποκτουσε μυικη μαζα και ισχυ μεγαλυτερη απο εναν μεσο αντρα το γυναικειο σχημα του σκελετου θα την εμποδιζε σε σημειο να χτυπανε τα γονατα μεταξυ τους .
  Κατι που μποριε να επιβεβαιωσει ο καθενας απο μας.Αν δεις μια πολυ ωραια κοπελα με γυναικειο ομως σωμα (κατι οχι αυτονοητο σημερα) δηλαδη με λεπτη μεση και ανοιχτη λεκανη να τρεχει ειναι πολυ αστειο θεαμα.Τρεχει σαν παπια.
  Αντε τωρα μια τεοια γυναικα να συναγωνιστει την Μαριον Τζοουνς που λογω προφανως καποια ορμονικης διαταραχης ειχε ενα σχεδον αντρικο σωμα.Γενικα ολη η ιδεα του γυναικειου πρωταθλητισμου στα αθληματα μυικης ισχυος ειναι ενας τραγελαφος στην ολη του συλληψη.
  Γιατι ο μονος τροπος να τρεξουν πιο γρηγορα να κανουν μεγαλυτερα αλματα κλπ ειναι να μοιαζουν ολο και λιγοτερο με κανονικες γυναικες.

 80. Gpoint said

  # 71

  » Καλά αν ποτέ ανοίξει ο «φάκελος» ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο, θα χαθεί το τόπι»

  Πληροφοριακά στην Ισπανία έχει σταματήσει το αντιντόπιν κοντρόλ, ενώ οι Γερμανοί μια χρονιά πήραν κάτι μη ανιχνεύσιμα έρριξαν τις τριάρες και τις τεσσάρες στο Μέσι και την παρέα του αλλά δεν το συνέχισαν

  Εννοείται πως στην Ελλάδα όταν σπανίως γίνεται, η κλήρωση «βγάζει» πάντοτε τους τραυματίες, τους αναπληρωματικούς κι άν γίνει κάποιο λάθος δεν πειράζει, κατουράει ο πρόεδρος ή ο εκπρόσωπος τύπου αντί του ποδοσφαιριστή !

  Στην Ελλάδα οι κακιές γλώσσες την Τρίπολη την λένε φαρμακαποθήκη και είναι και κάποιοι προπονητές με θαυματουργά μαντζούνια που τους χρησιμοποιούν για ειδικούς σκοπούς κι ενώ είναι «πετυχημένοι» δεν τους δίνουν καμιά σοβαρή ομάδα.
  Αναφέρω την περίπτωση Τζιώλη με θαυμάσια «δουλειά» στον Βόλο του Μπέου, όταν τον έδιωξε ο Μπέος πήρε κάτι σουβενίρ μαζί του στον Αρη και ο Αρης έκανε το 5 νίκες στα 5 τελευταία παιχνίδια αλλά δεν πρόλαβε την Ευρώπη. Στη νέα σεζόν ο Τζιώλης έκανε προετοιμασία κ.λ.π. και ο Αρης στα 9 πρώτα παιχνίδια είχε 7 ήττες και δυο ισοπαλίες πετυχαίνοντας 3 ή 4 γκολ. Κάτι αντίστοιχο έγινε πέρσι στον Ατρόμητο του Νόμπλια που φρονίμως ποιών τον απέλυσε μετά το περσινό εκπληκτικό φινάλε, ενθυμούμενος τι έκανε μετά το νταμπλ του βάζελου. Για τον τελευταίο τα γράφω χρόνια τώρα όταν η αγωνιστική του συμπεριφορά εξηγείται μόνο με τον κανόνα της αγρανάπαυσης

 81. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι Γρύφων (σχ. 79) και Gpoint (σχ.80)

  Παραδεχτείτε το: Όπως όλοι οι Γαλιλαίοι, μισείτε θανασίμως τον Αθλητισμόν (ελληνική εφεύρεσις), διότι αυτό το δηλητήριον ενεφύσησαν οι βρωμεροί κατηχηταί σας εις τας παιδικάς ψυχάς σας. Όπως ο δολοφόνος Άγιος Θεοδόσιος ο Αυτοκράτωρ (343-395, εορτάζει 17 Γενάρη) κατήργησε τω 393 τους Ολυμπιακούς αγώνες με το επιχείρημα ότι είχον γίνει ανήθικοι, ούτω και υμείς επιθυμήτε την κατάργησιν του Αθλητισμού διότι οργιάζει η δόπα. Διατί, άραγε, δεν λέτε τίποτε διά το ΝΒΑ, όπου οι καλαθοσφαιρισταί δοπάρονται δεκάκις περισσότερον από τους αθλητάς του Στίβου; Ο Στίβος (καθαρά ελληνική εφεύρεσις) είναι το καθαρώτερον άθλημα, συγκρινόμενος με το ποδόσφαιρον, την καλαθόσφαιραν κλπ.

  Αναρωτηθήκατε αν παλαβώσατε; Ιδέστε τί λέγει ο πνευματικός πατήρ του νεαρού Ριβαλντίνιο, παπα-Μεταλληνός, διά την κατάργησιν των Ολυμπιακών Αγώνων υπό του Αγίου Θεοδοσίου του δολοφόνου εις το βιβλίον του «Παγανιστικός Ελληνισμός ή Ελληνορθοδοξία;» μπάς και συνέλθετε:

  Αυτό ήτο το κύριον επιχείρημα των Γαλιλαίων όταν έκαιον τους Εβραίους, τους Βογομίλους και τους πάσης φύσεως αιρετικούς κατά την Ιεράν Εξέτασιν και επί Βυζαντίου: Σού προσφέρομε μεγίστην ευεργεσίαν τώρα που σε καίμε, διότι δεν θα δυνηθής να πράξης άλλας αμαρτίας!..

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 82. τσα ! said

  Ευριπίδης: Αὐτόλυκος

  κακῶν γὰρ ὄντων μυρίων καθ᾽ Ἑλλάδα
  οὐδὲν κάκιόν ἐστιν ἀθλητῶν γένους:
  οἳ πρῶτα μὲν ζῆν οὔτε μανθάνουσιν εὖ
  οὔτ᾽ ἂν δύναιντο: πῶς γὰρ ὅστις ἔστ᾽ ἀνὴρ
  γνάθου τε δοῦλος νηδύος θ᾽ ἡσσημένος,
  κτήσαιτ᾽ ἂν ὄλβον εἰς ὑπερβολὴν πατρός;
  οὐδ᾽ αὖ πένεσθαι κἀξυπηρετεῖν τύχαις
  οἷοί τ᾽: ἔθη γὰρ οὐκ ἐθισθέντες καλὰ
  σκληρῶς διαλλάσσουσιν εἰς τἀμήχανα.
  λαμπροὶ δ᾽ ἐν ἥβῃ καὶ πόλεως ἀγάλματα
  φοιτῶσ᾽: ὅταν δὲ προσπέσῃ γῆρας πικρόν,
  τρίβωνες ἐκβαλόντες οἴχονται κρόκας.
  ἐμεμψάμην δὲ καὶ τὸν Ἑλλήνων νόμον,
  οἳ τῶν δ᾽ ἕκατι σύλλογον ποιούμενοι
  τιμῶσ᾽ ἀχρείους ἡδονὰς δαιτὸς χάριν.
  τί γὰρ παλαίσας εὖ, τί δ᾽ ὠκύπους ἀνὴρ
  ἢ δίσκον ἄρας ἢ γνάθον παίσας καλῶς
  πόλει πατρῴᾳ στέφανον ἤρκεσεν λαβών;
  πότερα μαχοῦνται πολεμίοισιν ἐν χεροῖν
  δίσκους ἔχοντες ἢ δι᾽ ἀσπίδων χερὶ
  θείνοντες ἐκβαλοῦσι πολεμίους πάτρας;
  οὐδεὶς σιδήρου ταῦτα μωραίνει πέλας
  στάς. ἄνδρας … χρὴ σοφούς τε κἀγαθοὺς
  φύλλοις στέφεσθαι χὤστις ἡγεῖται πόλει
  κάλλιστα σώφρων καὶ δίκαιος ὢν ἀνήρ,
  ὅστις τε μύθοις ἔργ᾽ ἀπαλλάσσει κακὰ
  μάχας τ᾽ ἀφαιρῶν καὶ στάσεις. τοιαῦτα γὰρ
  πόλει τε πάσῃ πᾶσί θ᾽ Ἕλλησιν καλά.

 83. τσα ! said

  Ξενοφάνης ο Κολοφώνιος:

  ἀλλ᾽ εἰ μὲν ταχυτῆτι ποδῶν νίκην τις ἄροιτο
  ἢ πενταθλεύων, ἔνθα Διὸς τέμενος
  πὰρ Πίσαο ῥοῇσ᾽ ἐν Ὀλυμπίῃ, εἴτε παλαίων
  ἢ καὶ πυκτοσύνην ἀλγινόεσσαν ἔχων,
  εἴτε τὸ δεινὸν ἄεθλον ὃ παγκράτιον καλέουσιν,
  ἀστοῖσίν κ᾽ εἴη κυδρότερος προσορᾶν
  καί κε προεδρίην φανερὴν ἐν ἀγῶσιν ἄροιτο
  καί κεν σίτησιν δημοσίων κτεάνων
  ἐκ πόλεως καὶ δῶρον ὅ οἱ κειμήλιον εἴη:
  εἴτε καὶ ἵπποισιν, ταῦτά κε πάντα λάχοι,
  οὐκ ἐὼν ἄξιος ὥσπερ ἐγώ. ῥώμης γὰρ ἀμείνων
  ἀνδρῶν ἠδ᾽ ἵππων ἡμετέρη σοφίη.
  ἀλλ᾽ εἰκῇ μάλα τοῦτο νομίζεται, οὐδὲ δίκαιον
  προκρίνειν ῥώμην τῆς ἀγαθῆς σοφίης.
  οὔτε γὰρ εἰ πύκτης ἀγαθὸς λαοῖσι μετείη
  οὔτ᾽ εἰ πενταθλεῖν οὔτε παλαισμοσύνην,
  οὐδὲ μὲν εἰ ταχυτῆτι ποδῶν, τόπερ ἐστὶ πρότιμον
  ῥώμης ὅσσ᾽ ἀνδρῶν ἔργ᾽ ἐν ἀγῶνι πέλει,
  τοὔνεκεν ἂν δὴ μᾶλλον ἐν εὐνομίῃ πόλις εἴη.
  σμικρὸν δ᾽ ἄν τι πόλει χάρμα γένοιτ᾽ ἐπὶ τῷ,
  εἴ τις ἀεθλεύων νικῷ Πίσαο παρ᾽ ὄχθας:
  οὐ γὰρ πιαίνει ταῦτα μυχοὺς πόλεως.

 84. gryphon said

  81
  Πως εβγαλες τετοιο συμπερασμα απο αυτα που εγραψα δεν μπορω να καταλαβω.
  Μιλωντας για τον εαυτο μου δυσκολα θα βρεις αλλον ανθρωπο που να του αρεσει τοσο πολυ ο κλασσικος αθλητισμος.
  Και εχω και ακραια αποψη οτι π.χ το μπαντμιντον δεν θα επρεπε να ειναι ολυμπιακο αθλημα.Ουτε η συγχρονισμενη κολυμβηση.
  Ουτε το γκολφ που ακουω οτι μπορει να το κανουν.
  Ολυμπιακα αθληματα θα επρεπε να ειναι μονο οι δρομοι τα αλματα οι ριψεις η πυγμαχια και η ελληνορωμαικη παλη.
  Για την οποια οταν προταθηκε να καταργηθει μονο ο Πουτιν και ο Ερντογκαν αντεδρασαν και μονο κατοπιν εορτης οι δικοι μας.

 85. Gpoint said

  # 81

  Το έχω ξαναπεί :

  με ολυμπιακά αθλήματα, παναθηναϊκά στάδια και άρη στον εμφύλιο, προκοπή δεν βλέπεις…ΠΑΟΚΠΑΝΩΑΠΟΛΑ

 86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – Δεν χρειάζεται να τρέμεις, αλλά ενημέρωση. Απ΄ό,τι μου λές, μια χαρά είναι ο γιός σου, και η σχέση σας πολύ καλη. Αν οι γονείς έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών τους, τα παιδιά ακούνε μόνο αυτούς σε ό,τι έχει να κάνει με σοβαρά θέματα, μιλάω εκ πείρας (χαμόγελο). Ξεκαθαρίστε αν θα παίζει μπάσκετ για να χαίρεται και να αθλείται, ή αν θα κάνει πρωταθλητισμό, στην δεύτερη περίπτωση χωρίς φάρμακα δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει κάτι, όσο ταλέντο και νάχει, είναι υπερβολικά βαρύ το αγωνιστικό πρόγραμμα για να το αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός. Όλοι στο μπάσκετ παίρνουν αναβολικά, (θυμίσου την περίπτωση με τον Μπουρούσι) απλώς οι έλεγχοι είναι για τα μάτια, ενώ στις ΗΠΑ είναι ελεύθερα. Ψάξτε παρέα το πρόβλημα των αναβολικών, αλλά και των διατροφικών συμπληρωμάτων, η σωστή ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη.

  79 – «Ενταξει αυτο που λες και λενε και πολλοι αλλοι οτι δεν γινεται πρωταθλητισμος χωρις ντοπινγκ
  Μπορει ολοι οι οι περισσοτεροι να παιρνουν αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν γινεται.Γινεται.Αλλο εαν ολοι σχεδον επιλεγουν τον ευκολο δρομο»

  Πρωταθλητισμός χωρίς ντόπα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, εκτός κι αν θέλεις να πηγαίνεις να τρέχεις, κολυμπάς, κλπ, για όρια και να μη τα πιάνεις, και να λές ότι κάνεις πρωταθλητισμό, αυτό γίνεται, αρκεί να πληρώνεις τον σύλλογο να σε δηλώνει, γιατί μόνος σου δεν μπορείς να λάβεις μέρος σε αγώνες πρόκρισης.

  «Αυτοι που οταν βλεπουν οτι οι ιδιοι η τα παιδια τους φτανουν σε καποιο επιπεδο και μετα δεν μπορουν να διακριθουν περισσοτερο λες παρ’οτι ειναι ταλαντουχοι κλπ αρα λοιπον οι αλλοι ντοπαρονται οποτε μονο με ντοπινγ μπορει καποιος να προχωρησει.
  Και ρωταω ;.Απο που τεκμαιρεται οτι ειναι πραγματι ταλαντουχοι ;»
  Υπάρχουν εργομετρικές μετρήσεις, που δείχνουν αν ενα παιδί έχει ταλέντο για κάποιο άθλημα, η πρώτη διάγνωση όμως, γίνεται από τον προπονητή του, και από τους χρόνους ή τις επιδόσεις του (αναλόγως το άθλημα) ανάλογα την ηλικία του. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων και γίνεται σύγκριση, αν ενα παιδί π.χ στα 12 κάνει τα 100 μέτρα στο στίβο σε 14 δεύτερα ενώ τα δεδομένα λένε 15 (ενδεικτικοί οι χρόνοι) τότε πρόκειται για μεγάλο ταλέντο. Επίσης υπάρχουν μετρήσεις πυκνότητας μυικής μάζας, και λειτουργικής απόδοσης των μυών σε κάθε άθλημα, και στύλ όσον αφορά την κολύμβηση. Οι κόρες μου είχαν ιδανικές αναλογίες για κολύμβηση, η μεγάλη λόγο της μεγάλης ευλυγισίας της, για πεταλούδα και ύπτιο, η δε μικρή για 200-400 μικτή ατομική, και 800. Στην ηλικία των 12 οι χρόνοι τους ήταν κορυφαίοι, στα 16 δεν ήταν ούτε στους 30 πρώτους, τόσο απλά είναι τα πράγματα.

  «Γιατι απο την δικη μου πειρα αυτο δεν ισχυτει στο 99,9 των περιπτωσεων.»
  Με τι ασχολείσαι και έχεις τέτοια πείρα; Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από τα 11 (1972 αυτοάμυνα) και με τον στίβο από τα 14 στο γήπεδο της Φιλοθέης, με πρώτο μου προπονητή τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο. Ακόμα τρέχω 5-10-5 χιλιόμετρα δευτέρα τετάρτη παρασκευή, γνωρίζω αρκετούς πρωταθλητές και προπονητές υψηλού επιπέδου (είναι μεγάλα ονόματα, και γι΄αυτό δεν τους αναφέρω, αν θέλεις πάρε το mail μου από τον Νικοκύρη, να σου στείλω αποδείξεις) κι από την δική μου πείρα, λέω ότι δεν ισχύει το δικό σου νούμερο. Όταν λέμε ταλέντο, δεν εννοούμε τον υπερπρωταθλητή Μπόλτ, αλλά κάποιο παιδί που μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαίκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε πανελλήνιο. Όσοι παίζουν ποδόσφαιρο πχ στην β΄και γ΄κατηγορία, ήταν ταλέντα μικροί, απλώς δεν έκαναν για πιο πάνω, δεν μπορεί όμως ο καθένας να παίξει σε αυτές τις κατηγορίες.

  «Αλλα αντε να πεις τωρα στον ιδιο τον αθλητη η την αθλητρια η ακομη περισσοτερο στους γονεις τους οτι το καμαρι τους δεν ειναι και κατι το πραγματικα ξεχωριστο σωματικα..Ειναι πιο βολικο να πεις ολοι οι αλλοι ντοπαρονται.»
  Υπάρχουν αναμφίβολα πολλοί στόκοι γονείς, αλλά ειδικά στα ατομικά αθλήματα, υπάρχει η δικαιοσύνη της μέτρησης και της χρονομέτρησης. Αν τα άλλα τερματίζουν και το παιδί σου πνίγεται ή είναι κάνα γύρο πίσω, δύσκολα επιμένεις ότι είναι το καλύτερο. Στα σύνθετα ομαδικά όπως γυμναστική και ρυθμική, αλλά και στα ομαδικά γενικώς, γίνονται αρκετές αδικίες, μεταξύ ίσων καλών και μετρίων, οι πολύ καλοί όμως δεν χάνονται γιατί αντικειμενικά ξεχωρίζουν. Άλλωστε, οι ομάδες αλλά και οι προπονητές, από αυτούς θα κερδίσουν, δεν είναι κορόϊδα να τους θάψουν για να αναδειχτεί κάποιος μέτριος που θα χαθεί στους αγώνες. Γενικά στον αθλητισμό, ισχύει ό,τι και στην κοινωνία, οι κορυφαίοι δεν χάνονται, θα βρούν τον δρόμο τους, οι υπόλοιποι χρειάζονται μέσον.

 87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ούτε Άνω Πόλη, ούτε Σαράντα Εκκλησιές ούτε Πέντε Δέντρα.
  Μακεδονία Παλλάς 🙂

 88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  66.>>τα παιδάκια που γράφουν «άρθρα»
  Το μεσημέρι στο ράδιο,ο Κράου, (Κρουνάκης) τα ΄ριξε χοντρά, όπως ξέρει εκείνος, και μετριάντζες είπε κάποιους φιλόδοξους δημοσιογράφους των εκατό ευρώ,στο διαδίκτυο.
  Όταν το αναρτήσουν, θα το περάσω εδώ.Ξόμπλιασε ανελέητα. Βρίσκω πετυχημένες τις λεξιπλασίες του,α λα Σκαρίμπα.Ας πούμε ένα που θυμάμαι:
  Μα τί γυρεύει αυτός ο Α σε μια κυβέρνηση αριστεράς αφού ξέρουμε ότι…,
  -Έλα μωρέ…
  Τί γυρεύει ο Β αφού ξέρουμε ότι…
  -Έλα μωρέ…
  Αυτοί οι «Ελαμωρέδες» κάνουν τη ζημιά στον Τσίπρα.Δεν υπηρετούν το ήθος της αριστεράς.

 89. sarant said

  88 Μεσημέρι; Στο Κόκκινο ή αλλού; Και κάνει εκπομπές και κυριακάτικα;

 90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  89.Στο Ρίαλ,στο μεσημεριανό τραπέζι, ο Τσιλιμίδης.

 91. sarant said

  90 Α, ήταν καλεσμένος ο Κράου. Μερσί.

 92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  88 – «Αυτοί οι «Ελαμωρέδες» κάνουν τη ζημιά στον Τσίπρα.Δεν υπηρετούν το ήθος της αριστεράς.»
  Αχ ΕΦΗ, κάτι τέτοια λές, και με στέλνεις νύχτα να μαζεύω αχιβάδες στην Πεντέλη. Δηλαδή ρε κοπελιά, ο Τσίπρας που συνομιλεί με την παναγιά στο αμαρτωλό όρος (κλεισμένος μόνος του παρακαλώ στον ναό!!!) και στον ΑΓΙΑΣΜΟ των υδάτων, αφήνει περιστέρια παρέα με τους φασίστες, (τον χορό των αγορών τον αφήνω απ΄έξω) υπηρετεί το ήθος της αριστεράς; ΕΛΕΟΣ που λέει κι Γεωργίου.
  Σου είχα απαντήσει πρίν τις εκλογές του Ιανουαρίου, για πιο λόγο θα βγεί η αριστερά, αυτά τα μέτρα δεν μπορούσε να τα πάρει δεξιά κυβέρνηση, θα καιγόταν το σύμπαν, τώρα δεν κουνήθηκε φύλλο. Δεν σου κάνω τον έξυπνο που δικαιώθηκε, στο έγραφα και τότε, είναι παλιά δοκιμασμένη μέθοδος, ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ, άλλωστε και στην Κύπρο, το μνημόνιο το ΑΚΕΛ το ψήφισε, κι εκεί πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση είχαν, ΤΥΧΑΙΟ; δεν νομίζω. Οι εκλογές, είναι πιο στημένες κι από το ελληνικό πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό, αν δεν αντιλήφθηκες και τώρα, μετά από αυτές τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ότι τα κόμματα είναι χειραγωγημένα από τους κεφαλαιούχους, οι οποίοι την ετυμηγορία των λαών την έχουν γραμμένη στα ……(ας μη γίνω αγενής) παλιά τους παπούτσια, τότε λυπάμαι αλλά δεν θα το αντιληφθείς ποτέ. Επειδή όμως είμαι σίγουρος πως το έχεις αντιληφθεί, αλλά δεν σε αφήνει το συναίσθημα να το χωνέψεις, σου λέω μόνο αυτό, ΜΗ ΓΙΝΕΣΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΩΝ, είναι σημαντικό, να μπορείς να κοιτάζεις στα μάτια τα μικρά παιδιά χωρίς ενοχές.

 93. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Λάμπρο,συνοπτικά:Εκτός από αριστερός,πρέπει και να κυβερνήσει ένα τρελοκομείο.Ύστερα,είπαμε,ψηφίζουμε ευγονικά: Τον πιο καθαρό και πιο έμορφο! 🙂
  Αφού δεν έχεις δύναμη (για καθέναν λέω) να αλλάξεις ιδανικά τα πράματα,μετέχεις στις διαδικασίες όπως δύνασαι.
  Σέβομαι κι εκτιμώ την Κωσταντοπούλου και τους υπόλοιπους του Λαφαζάνη αλλά, καταστατικά,έπρεπε να παραδώσουν την έδρα τους όταν διαφώνησαν,στους επόμενους και να περιμένουν τις εξελίξεις. Να δοκιμαστεί η κυβέρνηση στα δύσκολα μετά την υπογραφή.Έτσι όπως έγινε,έμεινε ο μονόδρομος των εκλογών.

 94. Γς said

  93:

  Έτσι όπως έγινε,έμεινε ο μονόδρομος των εκλογών.

  Για το καλό της χώρας βέβαια, όχι του κόμματος.

  Οπως και του δημοψηφίσματος.

  Για το καλό της χώρας πάλι.

  [για το καλό του κόμματος, κομψά ειπωμένο]

 95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – Εντάξει ΕΦΗ κατάλαβα, το συναίσθημα κυριαρχεί της λογικής που λέει, έμορφος μπορεί να είναι ακόμα (γούστα είναι αυτά) αλλά καθαρός ΟΧΙ, ούτε βέβαια αθώος. Όσο για τα λαμόγια που αναφέρεις, (και εκτιμάς;) αν είχαν λίγη αριστερή αξιοπρέπεια, (αλλά και απλή) θα είχαν παραιτηθεί από τον Μάρτιο ακόμα, αλλά…! θα έχεις ακουστά την «κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας».
  Μπορείς να μετέχεις στις δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς να συμμετέχεις στο έγκλημα, αλλά απόψεις είναι αυτές, και ειδικά η δική σου είναι σεβαστή από μένα, αν και όχι αποδεκτή.

  Κάποτε ήσουν φοιτητριούλα, φαίνεται πως ακόμα παραμένεις, μείνε έτσι κι άσε εμένα να γκαρίζω (χαμόγελο).

 96. Gpoint said

  αυτό το τραγούδι είχε τον στίχο «σαν τον αριστεροχουντισμό που σε βολεύει αλλά μετά αντικαταστάθηκε με τον σοσιαλισμό, μιας κι άλλαξε πολιτικά οπτική γωνία ο Δ.Σ.

 97. sarant said

  Για το τραγούδι αυτό έχουμε γράψει άρθρο:

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/07/11/savvopoulos/

 98. gryphon said

  93
  Eφη ετσι οπως τα λες για τον Τσιπρα αλλα θα κανω μια παρατηρηση στυλιστικης φυσεως τωρα που το παρατηρησα και ελπιζω να μην θεωτηθει κακεντρεχεια.
  Παρατηρησα οτι εχει παρει καποια κιλακια και αυτο φαινοταν και στο προσωπο αλλα κυριως στο κατω μερος του σωματος.
  Οχι τιποτα τρομερο αλλα τα παντελονια του ειναι πια στενα.Θελει κανα νουμερο μεγαλυτερο.
  Δηλαδη τον εβλεπα τις προαλλες με την Θανου νομιζω που γινονταν τα διαδικαστικα με τον σχηματισμο υπηρεσιακης κυβερνησης.
  Φοραγε ενα ασπρο η κρεμ παντελονι εμφανως κανα δυο νουμερα μικροτερο και τον εδειχνε η καμερα καποια στιγμη και απο πισω αυτη η γραμμη που εχουν τα παντελονια του ειχε μπει μετα συγχωρησεως μεσ’στον κ..λο με αποτελεσμα να τονιζονται και υπερβολικα εκατερωθεν τα κ….ρια.
  Ακριβως επειδη ειναι μια χαρα παιδι δεν το θεωρω πρεπον ουτε και ωραιο και δεν ειναι καν της μοδας.
  Ας το δει ο ιδιος η η γυναικα του και παρει παντελονια λιγο μεγαλυτερα η να αδυνατισει 4 5 κιλα.

 99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  90,91
  Η εκπομπή με το Σταμάτη Κραουνάκη

 100. sarant said

  99 Α μπράβο!

 101. […] Οι αστροναύτες, τουλάχιστον έτσι θέλει το στερεότυπο, τρέφονται με τροφές σε πολτό, σε σωληνάρια σαν της οδοντόκρεμας -αν και πρόσφατα είδαμε ότι σε κάποιον διαστημικό σταθμό μπόρεσαν και καλλιέργη…  […]

 102. […] Greek translation & language Μεζεδάκια εκστρατείας […]

 103. […] Greek translation & language Μεζεδάκια εκστρατείας […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: