Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου και φέτος

Posted by sarant στο 1 Σεπτεμβρίου, 2015


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα (για παράδειγμα, η θανή του Φιλύρα ήταν στις 9.9.1942).

Τρ  1 Απελλού του ζωγράφου
Τε  2 †  Κωνσταντίνου  Κανάρη του πυρπολητού και γέννησις Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού
Πε  3 Ιωάννου Μακρυγιάννη συγγραφέως και αγωνιστού
Πα 4 Πρώτη έκδοσις της «Παπίσσης Ιωάννας» υπό Εμμανουήλ Ροϊδου
Σα  5 Αρχιλόχου του Παρίου και θανή Νίκου Νικολαΐδη του σκηνοθέτη
Κυ  6 Τα Σεπτεμβριανά της Πόλης
Δε  7 Αρτέμιδος και Ενυαλίου
Τρ 8 Παγκόσμιος Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού
Τε 9 Γενέσιον Μιχαήλ Θερβάντες
Πε 10 † Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού
Πα 11 †  Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε
Σα 12 Γενέσιον Μαυρικίου Σεβαλιέ
Κυ 13 †  Δάντου Αλιγκέρι
Δε 14 Ίδρυσις της Φιλικής Εταιρείας και θανή Μ. Καραγάτση και Στέλιου Καζαντζίδη
Τρ 15 Ανακάλυψις της πενικιλίνης υπό Φλέμιγκ
Τε 16 † Κοίμησις Μαρίας Κάλλας, της αξεπέραστης ντίβας (1977)
Πε 17 †  Μάνου Λοΐζου του γλυκύτατου μελωδού
Πα 18 Έναρξις Μεγάλων Μυστηρίων εν Ελευσίνι
Σα 19 † Κοίμησις Νικολάου Σκαλκώτα του μουσουργού (1949) και αυτοπυρπόλησις Κωνσταντίνου Γεωργάκη, φοιτητού εν Ιταλία (1970)
Κυ 20 Γενέσιον Ευριπίδου
Σε 21 Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Τρ 22 Γενέσιον Μιχαήλ Φαρανταίη
Τε 23 Της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας και της νίκης εν Ιμέρα
Πε 24 †  Παρακέλσου
Πα 25 Γενέσιον Δημητρίου Σοστακόβιτς
Σα 26 Γενέσιον Αλβέρτου Μοράβια και θανή Λευκαδίου Χερν του ελληνοϊάπωνος
Κυ 27 Ίδρυσις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου
Δε 28 †  Θανή Λουδοβίκου Παστέρ
Τρ 29 † Κοίμησις Αιμιλίου Ζολά
Τε 30 Καρόλου Δαρβίνου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, παρόλο που ετυμολογικά παραπέμπει στον (λατινικό) αριθμό εφτά. Βλέπετε, στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε πρώτο μήνα του τον Μάρτιο, ήταν όντως ο έβδομος μήνας. Όταν μετά προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, οι ονομασίες των άλλων μηνών δεν άλλαξαν κι έτσι οι μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε ετυμολογική αναντιστοιχία. Στα βυζαντινά χρόνια, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό έτος άρχιζαν τον Σεπτέμβρη και επιβίωση αυτού έχουμε στο ημερολόγιο που τη σημερινή μέρα τη χαρακτηρίζει «αρχή ινδίκτου».

Από τις λαϊκές ονομασίες που έχει ο Σεπτέμβρης, η γνωστότερη είναι Τρυγητής, διότι τότε γίνεται ο τρύγος, η συγκομιδή των σταφυλιών, μέγιστο γεγονός στον παλιό αγροτικό κόσμο. Στην πόλη, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία, που επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές, είναι δηλαδή ο μήνας ενός νέου ξεκινήματος -αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ ακόμα βλέπει κανείς το “ραντεβού τον Σεπτέμβρη” των παλιότερων χειμερινών κινηματογράφων, παρόλο που εδώ και καιρό πολλοί συνεχίζουν ολοχρονίς τη λειτουργία τους.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έλεγαν παλιότερα για το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γινόταν στις 11 του Σεπτέμβρη. Ύστερα από 14 χρόνια, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς δεν θα σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για μένα και η 11η Σεπτεμβρίου θα μείνει απλώς με την επέτειο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους.

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας που έχει δικό του ουσιαστικό: τα Σεπτεμβριανά είναι το πογκρόμ εναντίον των Ρωμιών της Πόλης το 1955. “Μαύρος Σεπτέμβρης”  ονομάστηκε η αιματηρή καταστολή των Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 1970 και στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.

Βέβαια, υπάρχουν και πάμπολλες παροιμίες, φράσεις, τραγούδια, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταινίες με τον Σεπτέμβρη.

Θα βάλω μερικά για προσάναμμα και περιμένω από εσάς να συμπληρώσετε. Από τραγούδια, ας θυμηθούμε το “Κάθε Σεπτέμβρη” του Δεληβοριά, το «Τον Σεπτέμβριο θυμάμαι» του Μίκη από το θεατρικό έργο «Ένας Όμηρος», το απαραίτητο «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς) του Ανδριόπουλου, καθώς και το «Φίλοι κι αδέρφια» απ’ το Μεγάλο μας τσίρκο, αλλά και το «Θυμήσου το Σεπτέμβρη» του Σπανού.

Από ποιήματα, θα θυμίσω ότι ο Καβάφης (αν και στα κρυμμένα του ποιήματα) απαθανάτισε τον Σεπτέμβρη του 1903. Βιβλία υπάρχουν πολλά με τον Σεπτέμβρη στον τίτλο τους, αλλά δεν ξεχωρίζω κανένα. Από ταινίες, θα αναφέρω τον Σεπτέμβριο του Γούντι Άλεν.

Ο φετινός Σεπτέμβρης βέβαια έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι μήνας εκλογών. Την προηγούμενη φορά που είχαμε εκλογές τον Σεπτέμβρη ήταν το 2007, στις τελευταίες, ας πούμε, εκλογές της αμεριμνησίας (αν και με τις τραγικές πυρκαγιές της Ηλείας). Αλλά για τις εκλογές θα συζητήσουμε ξανά.

Καλό μήνα λοιπόν -και όπως προσφυώς είπε ένας φίλος πέρυσι την ίδια μέρα, μην ευχηθείτε στο γραφείο «καλό φθινόπωρο» ή, πολύ χειρότερα, «καλόν χειμώνα» γιατί οι συνάδελφοί σας μπορεί να σας πετάξουν τον καφέ στο κεφάλι. Ο Νικοκύρης, άλλωστε, ακόμα κάνει διακοπές, ή πιο σωστά προσπαθεί να κάνει ανάμεσα σε εκλογές, διασπάσεις και εκστρατείες προς ανεύρεση φοιτητικών διαμερισμάτων.

 

109 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου και φέτος”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Καλό μήνα

  Σα 26. θανή Λευκαδίου Χερν

  Ο Κοϊζούμι. Ο γκιρίσα [=Ελληνας] εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας

 2. spiral architect said

  Καλό μήνα και καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά για τους νεώτερους αναγνώστες μας.

  Πα 11 † Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε
  H ειρωνεία: Το κόμμα του λεγόταν Συνασπισμός Λαϊκής Ενότητας. 🙄

 3. marulaki said

  ‘Σε όποιον μου ευχηθεί καλό χειμώνα σήμερα, θα του τραγουδήσω τα κάλαντα’. τουιτερικόν
  Καλό μήνα!

 4. spiral architect said

  Και μιας και ευχήθηκα για μια καλή σχολική χρονιά, μάθετε στα παιδιά σας να σκέφτονται.
  (θαρρώ ότι, το’ χουμε ξαναπεί)

 5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Έχω την εντύπωση ότι έχω εκφράσει και παλιότερα την απορία μου: γιατί αλλού «θανή» (π.χ. Δευτ. 28), αλλού «κοίμησις» (Τετ. 16, Σάβ. 19, Τρ. 29), αλλού ο γνωστός σταυρός, υποδηλώνοντας το ίδιο (Τετ. 2, Πέμ. 10, Κυρ. 13, Πέμ. 17, …) και -σαν να μην έφταναν αυτά- ΑΛΛΟΥ δύο μαζί από τα προηγούμενα (π.χ. Τετ. 16 ή Δευτ. 28 κι αμέσως, Τρ. 29);

 6. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  5+
  Καλό μήνα, εν πάση περιπτώσει -αφού βρισκόμαστε εκτός σταυρού ή άλλης κατηγοριοποίησης!

 7. Alexis said

  Καλημέρα και καλό μήνα.
  Κι αυτό κάποιο Σεπτέμβρη έγινε.
  Τώρα… ντέρμπι με Λεβέντη για την είσοδο στη Βουλή.
  Έτσι είναι. Έχει ο καιρός γυρίσματα:

  #3: Α, ξέχασα: Καλό χειμώνα! 😀

 8. Corto Maltese said

  Μπορούμε να θυμηθούμε και το φιλολογικό – φιλοσοφικό περιοδικό Ίνδικτος, όπως και μια συγγενική του έκδοση, το Ερουρέμ.

 9. Κουνελόγατος said

  4. Εξαιρετικό, ευχαριστώ, μου έφτειαξες τη μέρα.

 10. Κουνελόγατος said

  9. Τελικά έφτειαξες ή έφτιαξες; Τα έχω χαμένα…

 11. Alexis said

  #10: Έφκιασες βέβαια… «Τι φκιάνς;» κλπ. 🙂

 12. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  4 – Όπως βλέπεις, ενα αιώνα μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει στην εκπαίδευση, ή μάλλον κάτι έχει αλλάξει, πιο εύκολα πιάνεις το τζόκερ, παρά βρίσκεις πολιτικοποιημένο επιστήμονα. Η διαφώτιση των μαζών, εξακολουθεί να γίνεται από την θρησκεία και την εκπαίδευση, ο συντηρητισμός ζεί και βασιλεύει στις αναπτυγμένες χώρες, και τείνει να θριαμβεύσει. Οι μόνοι νομπελίστες επιστήμονες που μιλάνε, είναι οι πλέον αναξιόπιστοι, οι οικονομολόγοι, που δεν είναι καν επιστήμονες, που με τις θεωρίες των παιχνιδιών και τις μπαρούφες τους, παίζουν ζάρια με τις ζωές μας, προς όφελος των εργοδοτών τους. Ευτυχώς έρχονται οι εκλογές και θα τα αλλάξουμε όλα αυτά, ο κυρίαρχος λαός με το αλάνθαστο κριτήριό του, ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ, το απέδειξε και στο δημοψήφισμα.
  Καλό εκλογικό μήνα σε όλους.

 13. Gpoint said

  καλό μήνα

  την ταινία «Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη «θυμάμαι

 14. Παναγιώτης Κ. said

  Θυμήθηκα την Παλαιστινιακή οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης!

 15. atheofobos said

  Και ο αξέχαστος Φράνκυ στο εξαιρετικό September Song του Kurt Weill.

 16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Έλλη Λαμπέτη – Γιάννης Σπανός: «Θυμήσου το Σεπτέμβρη» («κι αν κάποτε χωρίσουμε θυμήσου / Σεπτέμβρη σού ‘χα πει το σ’ αγαπώ…»)

  Γιώργος Σεφέρης: «Χειρόγραφο Σεπτέμβρη ’41».

  Γιάννη Ξανθούλη: «Ο Χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας» (ο τίτλος είναι ωραιότερος απ’ το βιβλίο).

 17. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ζητώ συγγνώμη για το πρώτο, αναφέρεται ήδη στο κείμενο της ανάρτησης!

 18. atheofobos said

  Επίσης ο Daughtry στην εξαιρετικής ευαισθησίας μπαλάντα του September, που την έχουν δει 36.000.000 άνθρωποι λέει μια αλήθεια που όλοι μας την συνειδητοποιούμε κάποτε.

  Of all the things I still remember
  Summer’s never looked the same
  The years go by and time just seems to fly
  But the memories remain

 19. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  14, αναφέρθηκε ήδη απ’ την κάσα.

 20. spiral architect said

  Αυτός που πέρυσι τέτοια μέρα έγραψε το «μην ευχηθείτε στο γραφείο «καλό φθινόπωρο» ή, πολύ χειρότερα, «καλόν χειμώνα» γιατί οι συνάδελφοί σας μπορεί να σας πετάξουν τον καφέ στο κεφάλι» τότε είχε κάνει κάποιες μέρες διακοπές. Φέτος την έβγαλε κάπως έτσι:

  😦

 21. sarant said

  Kαλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Τα περισσότερα είναι του πατέρα μου επιλογές.

  10: Έφτιαξες κατά ΛΚΝ, έφτειαξες κατά Μπαμπινιώτη

  16 Και στο Φέισμπουκ μια φίλη σχολίασε ότι ο Ξ. δεν γράφει καλά βιβλία αλλά είναι πολύ καλός στους τίτλους

  20: Χαχαχά! (για την εικόνα, όχι για το ότι δεν έκανες διακοπές)

 22. Κουνελόγατος said

  21 (10): Χωρίς να είμαι και σίγουρος (ένεκα του γερμανού με το περίεργο όνομα σε -heimerκάτι) 🙂 σα να θυμάμαι ότι στο Δημοτικό (αρχές δεκαετίας 70), με ει το γράφαμε. Τι να πω, από τότε που γράφουμε το αυγό με β και το τραίνο με ε, πάει χάλασε ο κόσμος, σε λίγο θα μας πουν να γράφουμε τον ορθοπ*δικό με …

  Υ.Γ. Είμαι προβοκάτορας… :mrgreen:

 23. Corto Maltese said

  Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου: Δάντου Αλιγκιέρι και γενέσιον Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή του μαθηματικού

 24. LandS said

  @4 Αυτή τη βλακεία με τον Μπορ (υποτίθεται) δεν την χώνεψα ποτέ μου. Δηλαδή τέτοια μυαλά, και μάλιστα όχι του αμφιθέατρου αλλά του εργαστηρίου και των εξαιρετικά ακριβών μετρήσεων, ικανοποιήθηκαν από μια/δυο/τρεις νομικίστικες απαντήσεις, που μόνο σε μηχανικούς μπορεί να αρέσουν, και δεν του είπαν «ρε κωλόπαιδο σου ζητάμε να χρησιμοποιήσεις τις ιδιότητες, αυτές που κάνουν αυτό το κέρατο βαρόμετρο και όχι βαρίδι όπως νομίζεις. Στούρνο ε στούρνο»

  @2 Ίσως η επιλογή του ονόματος να μην ήταν τυχαία και να (θέλουν να) σχετίζεται με το θρύλο του Ουνιδάδ Ποπουλάρ.

  Τη χολιγουντιανή σαχλαμαρίτσα του 61 «Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη» (Come September) Με Ροκ Χάντσον, Τζίνα Λολομπρίτντζιτα, Σάντρα Ντι και Μπόμπι Ντάριν, δεν τη θυμάται κανένας έ;

 25. Ιάκωβος said

  Καλό μήνα.

  Με Μπρένταν Μπήαν

  I REMEMBER IN SEPTEMBER

  I remember in September,
  When the final stumps were drawn,
  And the shouts of crowds now silent
  And the boys to tea were gone.

  Let us, oh Lord above us,
  Still remember simple things,
  When all are dead who love us,
  Oh the Captains and the Kings,

  10, 21
  Εγώ λέω πάντα έφτιασες

 26. Καλημέρα, καλό μήνα!
  Το λινκ για το ποίημα του Καβάφη είναι λάθος: το σωστό

 27. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα. καλό ΣεΜτέμβρη, που λένε κι αυτοί που το σκοτώνουν…

  Πρώτη του Σεπτέμβρη αρχίζει και το εκκλησιαστικό έτος. Στην ουσία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αρχίζει κάθε 1/9 και λήγει κάθε 31/8.

  Όσο για τον καβάφη, νομίζω ότι απαθανάτισε όλους (ή τους περισσότερους) μήνες του 1903, με ωραιότερη μελοποίηση για μένα, αυτή του «Γενάρη».

  Και κλείνω με τους στίχους του Πανούση, από τη «Φυσική Ιστορία» :

  Οι χειμερινοί οι κινηματογράφοι
  κάθε καλοκαίρι μ’ αγαπούν το γράφει
  Τώρα που οι ταμπέλες έχουν κατέβει
  χίλια ραντεβού σ’ ένα Σεπτέμβρη

  Όπα, όπα είπα λέω,
  όπα, τραγουδάω και κλαίω

 28. Κουνελόγατος said

  Υπάρχει βεβαίως-βεβαίως και το «papa was a rolling stone». It was the third of September κλπκλπ.

 29. voulagx said

  Melancolia in Settembre: https://www.youtube.com/watch?v=bdRg7vMVxzU απ΄ τα παλια!

 30. AK (o) said

  διαφορετικός τρυγητής:

 31. Ιάκωβος said

  Τραγούδια με Σεπτέμβρη πρέπει να υπάρχουν χιλιάδες.

  Ψάχνοντας βρήκα αυτό, τoυ Βάιλ με Λόττε Λένυα:

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 27 : Εντάξει, ο «Γενάρης» ήταν λίγο μετά, το 1904. 🙂

 33. cronopiusa said

  My Own Life
  Oliver Sacks

  Καλή σας μέρα, καλό μήνα και καλή χρονιά…

 34. voulagx said

  «Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΕΡΤ έσπευσε να διαψεύσει ότι ουδέποτε είχε προσωπικό λογαριασμό σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: » Απο εδω: http://tvxs.gr/news/internet-mme/parembasi-tis-dioksis-ilektronikoy-egklimatos-gia-dithen-tweet-toy-tsakni
  Τι θελει να πει ο ποιητης;

 35. AK (o) said

  και για μεθαύριο:


  το Μεγάλο μας Τσίρκο του Καμπανέλλη με μουσική του Ξαρχάκου

 36. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  επειδή οι περισσότεροι είσθε αλιβάνιστοι (ετρύγησα την λέξιν από τον γνώστην Παπαδιαμάντην) επιτρέψτε μου να σάς ενημερώσω διά κάτι που ελησμόνησεν ο αλιβάνιστος κ. Σαραντάκος: Από σήμερον 1η Σεπτεμβρίου εμβήκαμεν εις το νέον Εκκλησιαστικόν Έτος (Αρχή της Ινδίκτου) και συμφώνως με τους Αγίους Πατέρας εισήλθομεν εις το 7.523 έτος Από Κτίσεως Κόσμου (5.508 + 2.015).

  Επίσης, όπως μάς πληροφορή η έγκυρος εκκλησιαστική ιστοσελίς «Ρομφαία», η κάτω σιαγών του Ιωάννου του Προδρόμου θα εκτίθεται διά μερικάς ακόμη ημέρας εις το Εκκλησοχώρι Εδέσσης. Όσοι πιστοί προλαμβάνουν να την προσκυνήσουν, προτού επανέλθη εις την μόνιμον κατοικίαν της, την ιεράν μονήν Αγίας Παρασκευής Ροδολίβους Σερρών

  http://www.romfea.gr/enoriaka/2769-i-kato-siagona-tou-timiou-prodromou-sto-ekklisoxori-edessis-foto

  Μετά της δεούσης τιμής
  Β.

 37. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  25, 31, 35
  δεν διαβάζετε το κείμενο της ανάρτησης κι επαναλαμβάνεστε (πολύ αυστηρός έγινα σήμερα)!
  Μήπως, όμως, στην επανάληψη δεν έγκειται και η μήτηρ της μαθήσεως (repetitio mater studiorum);

 38. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  20 – Από μια άποψη καλύτερα πέρασες, πόσο ωραία μπορεί να περάσει κάποιος στις διακοπές, όταν όλοι γύρω του είναι κατηφείς και μέσα στην στενοχώρια; Μόνο αν είναι αναίσθητος, έφηβος ή παιδί, οπότε μια χαρά πέρασες, σου ήρθε και πιο οικονομικά, και ήσουν και προετοιμασμένος σε περίπτωση που πέρναγε εκτός Αθηνών η κόρη, κάποιοι (ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε) έκαναν ολόκληρη εκστρατεία σαν το Μ. Αλέξανδρο για να τακτοποιήσουν την κορούλα τους στην καρντασούπολη, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΟΥ ΕΚΑΤΣΕ (δεν σε λέω και τυχερό μη μου ρίξεις κάνα λαπτοπ στο κεφάλι, αν κι απ΄ό,τι βλέπω στην φωτογραφία, στην παραλία μόνος σου είσαι -χαμόγελο).

  24 α – Βλέπεις το δέντρο από το νόημα του κειμένου κι όχι το δάσος. Λίγη σημασία έχει αν είναι αυθεντικό, σημασία έχει αυτό που θίγει, κι αυτό είναι αληθινό πρόβλημα.

 39. Alexis said

  #24α: Συμφωνώ. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές και συμβατική λύση. Μία είναι η λύση. Τα άλλα είναι εξυπνακισμοί και δήθεν επίδειξη (φτηνού) πνεύματος.
  Είναι σα να σου ζητάνε να δείξεις πώς γίνεται η πράξη του πολλαπλασιασμού και να απαντάς «παίρνω ένα κομπιουτεράκι και την κάνω».
  Και αμφιβάλλω πολύ αν είναι πραγματική η ιστορία, όπως λέει το λινκ του σχ. 4.

 40. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  36,

  επειδή έχω εμπιστοσύνη στις γνώσεις σας, πού βρίσκεται η Άνω Σιαγόνα;
  (:είτε Έδεσσα τρέξουμε είτε Σέρρες, έναν κόπο οπωσδήποτε τον χρειάζεται…)

 41. 4: αστικός μύθος

 42. cronopiusa said

  Come September
  Billy Vaughn
  Painting Sung Sam Park

  AUTUMN LEAVES – SARAH VAUGHN

  Sarah Vaughan – September In The Rain

  Νέο κύμα αντιδραστικών ανατροπών από Σεπτέμβρη: Ασφαλιστικό, συνδικαλιστική δράση, ομαδικές απολύσεις και προνοιακά επιδόματα

 43. Alexis said

  …και βέβαια είναι και «τυπικά» λάθος οι απαντήσεις του υποτιθέμενου φοιτητή Μπορ, αφού το πρόβλημα λέει να υπολογίσεις το ύψος του κτιρίου χρησιμοποιώντας ένα βαρόμετρο.
  Εννοείται τίποτε άλλο. Ούτε νήμα, ούτε χρονόμετρο, ούτε μεζούρα, ούτε κολοκύθια στο πάτερο…

 44. cronopiusa said

 45. cronopiusa said

  Το “Τετράδιο 72″ για τον Γ. Σεφέρη

 46. Νατάσσα said

  Και επειδή, ως γνωστόν, η μουσική είναι μία, να κι αυτό το ινδικό Come September: https://youtu.be/2OASKpTV_BY

 47. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  45 Μια παρουσίαση, εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/07/07/tetradio72/

  36-40: Πάλι καλά που δεν υπάρχουν δυο-τρεις κάτω σιαγόνες, όπως κάτι αλλες περιπτώσεις που τις έχει ο Ροϊδης στην Πάπισσα Ιωάννα. Και γράφεται και με κεφαλαία, βλέπω, σαν να λέμε Κάτω Πετράλωνα.

  34 Ωχ, πολύ το μπέρδεψε….

  26 Μερσί για τη διόρθωση (ο πρώτος που το κλίκαρε, ο πρώτος που το πρόσεξε ή ο πρώτος που έκανε τον κόπο να το επισημάνει; )

 48. Γς said

  4, 24:

  Είναι βέβαια μύθος, σαν τους ουρμπαν μύθους, και τα ιντερνετικά μιμίδια.

  Πρώτη αναφορά [βαρόμετρα] το 1823! Μετά στο Ρίντερ’ς Ντάιτζεστ αρχές των 50ς και μετά στο
  Angels on a Pin του Alexander Calandra κλπ

 49. Γς said

  41:

  Ναι.

 50. Νικος Κ. said

  Καταθέτω εγκαίρως υποψηφιότητα για το μηνολόγιον του Νοεμβρίου και παρακαλώ τον Νικοκύρη να τη συμπεριλάβει:
  Το Νοέμβριο του 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την παρουσίαση από τον Αϊνστάιν της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών. https://en.wikipedia.org/wiki/General_relativity

  100 χρόνια και δεν έχει χάσει τίποτα από την επαναστατικότητά της!

 51. Πάνος με πεζά said

  Τα ταμπούρα των αυτοκινήτων πάντως, έχουν μόνο δεξιά και αριστερή σιαγόνα. Τη δε επίστρωσή τους τη λένε και «φερμουίτ»… Ε, εκεί τώρα πολλοί μαργαριταριάζουν, γράφοντας «σιαγώνα» (από τον αγώνα) ή «θερμουίτ», γιατί κάπου άκουσαν για υπερθέρμανση φρένων… 🙂

 52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD

 53. Γς said

  Στον ΣΚΑΙ τώρα.

  -Παρουσιάστηκε εισροή υδατών
  -Εβαλε νερά δλδ.
  -Ναι για να το πούμε έτσι απλά

 54. voulagx said

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64242864
  Τιμωντας την παραδοση της φυσικης εκτροπης των σχολιων του ιστολογιου.

 55. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλό βόλι!

  Τουιτερικόν:
  «Μα δε βρέχει να βγούμε γυμνές στη βροχή»

  -η αγορά «έχει καθιζάνει» είπε ο δημοσιογράφος Καψόχας,στην εκπομπή στου Νίκου Στραβελάκη,νεοαποκτηθέντος στο Ρίαλ ράδιο.

 56. Pedis said

  # 4 – Η ιστορία με τον Μπορ είναι μούφα. Ο Μπορ συνεργάστηκε με τον Ραδερφορντ ως ερευνητής και δεν είχε ανάγκη να πάρει ο ένας από τον άλλον μαθήματα αυτόνομης σκέψης.

  Ήθελα να ξέρα ποια χριστιανόπουλα-πρόσκοποι κατασκευάζουν και διαδίδουν σπασπενσικές διδακτικές μαλακιούλες προορισμένες, μάλλον, για τη «Ζωή του παιδιού».

 57. Γς said

  Τι σου΄κανε η Ζωή, ρε;

 58. Γς said

  52:

  Και θυμήθηκα τον Μαξιμιλιανό Φραγκίσκο Μάριο Ισίδωρο Ροβεσπιέρο
  Και το θρυμματισμένο σαγόνι του που κρεμόταν πάνω στην εξέδρα της γκιλοτίνας.

 59. Γς said

  57:

 60. Ιάκωβος said

  Cronopiusa,

  My Own Life
  Oliver Sacks

  Ναι. Για το μηνολόγιον Αυγούστου
  30 του μήνα:
  Ολιβιέρου Ζάξ, νευροεπιστήμονος, συγγραφέως, σεναριογράφου και νευρο-μουσικολόγου.

  Έχω διαβάσει τον Άνθρωπο που Πέρασε τη Γυναίκα του για Καπέλο και με εντυπωσίασε και είχε δει το Awakenings . Θέλω να διαβάσω εκείνο για τη Μουσική και τη Νευρολογία, το ζήτημα με ενδιαφέρει. Έχω λόγους να πιστεύω ότι η κατανόηση τουλάχιστον της πεντατονικής κλίμακας είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένη με την κληρονομικότητα.

 61. Βάταλος said

  Αγαπητέ κ. Λυκοτραφίτη (σχόλιον 40),

  δεν γνωρίζω πού ευρίσκεται Άνω Σιαγών του Τιμίου Προδρόμου. Υπάρχει μία ιστοσελίς, ήτις καταγράφει λεπτομερώς πού φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων μας

  http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=941%3Apou-sozontai-simera-ta-leipsana-twn-agiwn-tis-othodoxias&catid=87%3A2012-06-04-13-46-39&Itemid=34&lang=el

  Ωστόσον, διά την σιαγόνα του Τιμίου Προδρόμου γράφει μόνον το εξής: «Μέρος τῆς σιαγόνας «μετά τριῶν ὀδόντων» στή Μονή Σταυρονικήτα Ἁγίου Ὄρους». Τουτέστιν μάλλον ψεύδονται αι μοναχαί της Αγίας Παρασκευής Ροδολίβους Σερρών, που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν την Κάτω Σιαγόνα. Το ερώτημα είναι διατί δεν επεμβαίνουν οι οικείοι μητροπολίται, προκειμένου να σταματήση το εμπόριον των αγίων των λειψάνων. Προφανώς, διότι «είναι πολλά τα λεφτά» και ακόμη περισσότεροι οι πτωματολάτραι Ρωμιοί

  Μετά τιμής
  Β.

 62. Ιάκωβος said

  60 ,
  Θανή, † ή μάλλον ✡ (ή ∞ ; )
  Ποιο είναι το σύμβολο της αθείας;

 63. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  62 Το συμβολάκι του θανάτου κανονικά δεν είναι σταυρός αλλά dagger.

 64. Corto Maltese said

  63: Του θανάτου γενικώς ή της πτώσης στην μάχη;

 65. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κάποιος να το αναδείξει: Του Σεπτέμβρη,το έκτο γραμμα είναι το μ. Όχι το τρίτο!Προσέξτε το πόσοι το λένε.

  Συναντώ κατά τη μιάμιση το μεσημέρι έναν καλό γείτονα στο δρόμο και μου λέει καλησπέρα.Ρε Γιώργο με τόσο φως καλησπέρα;
  Γελάει (κοιτάει και το ρολόι-γελάω εγώ).
  -Καλό …
  -Μη μου μεις καλό χειμώνα σ ‘ έφαγα!
  -καλό μήνα,τ΄αλλάζει.
  -Καλό βόλι του απαντώ, άντε και καλά ψώνια ,που κράταγε μια σακούλα λαϊκής.

 66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  64.>>πτώσης στην μάχη
  Θανάτωση, θα μ΄άρεσε αυτό.

 67. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Βαλίτσες ετοιμάζουν τα πουλιά

 68. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  67.
  Κάθε Σεπτέμβρη 1989
  Μουσική/Στίχοι Τάκης Μουσαφίρης
  Δημήτρης Μητροπάνος

  Τα φύλλα ντύνονται χρυσά να ταξιδέψουν
  βαλίτσες ετοιμάζουν τα πουλιά
  τα μάτια ακόμα μια φορά θα σημαδέψουν
  τους ίδιους δρόμους που δεν βγάζουν πουθενά

  Κάθε Σεπτέμβρη ζωντανεύεις και με σκοτώνεις
  κάθε Σεπτέμβρη ξαναγυρνάς
  κάθε Σεπτέμβρη ζωντανεύεις και με πληγώνεις
  κάθε Σεπτέμβρη με πονάς

  Τα φύλλα ντύνονται χρυσά να ταξιδέψουν
  να πάρουνε το δρόμο της βροχής
  τα χέρια θαρθουνε ξανά να με ληστέψουν
  τα χέρια κάποιας μεθυσμένης Κυριακής

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κρόνη 42.δ >>Φωτό με τις αερίτισσες γιαγιάδες
  Υπότιτλος:
  Εμένα οι φίλοι μου είναι μαύρα πουλιά
  Εμένα οι φίλες μου είναι σύρματα τεντωμένα
  στις ταράτσες παλιών σπιτιών
  Εξάρχεια, Βικτώρια, Κουκάκι, Γκύζη
  Πάνω τους έχετε καρφώσει εκατομμύρια σιδερένια μανταλάκια
  τις ενοχές σας,

 70. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  με βαθείαν συγκίνησιν σάς ανακοινώνω ότι εκοιμήθη προ ολίγου εις τα 97 του ο πρώην Δεσπότης Μεσογαίας, Αγαθόνικος (κατά κόσμον Αριστοτέλης) Φιλιππότης.

  http://romfea.gr/epikairotita-xronika/2784-ektakto-ekoimithi-o-mitropolitis-proin-mesogaias-agathonikos

  Είχε χρηματίσει ιερεύς της Μακρονήσου την κρίσιμον περίοδον 1951-1953, ότε ηδυνήθη να φέρη εις τον δρόμον του Ραββίνου Χριστού πολλούς αθέους μπολσεβίκους. Από αυτόν ενεπνεύσθη ο Παντελής Βούλγαρης (υιός ψάλτου εις τον Άγιον Ελευθέριον Γκύζη) τον χαρακτήρα του ιερέως εις την γνωστήν του ταινίαν διά την Μακρόνησον («Happy Day»)

  http://www.timiosstavros.gr/enoria/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=64

  Ο εκλιπών Αγαθόνικος Φιλιππότης είχεν επανειλημμένως καταγγείλει τον νύν Δεσπότην Μεσογαίας Νικόλαον Χατζηνικολάου (πρωτεξάδελφον του δημοσιογράφου και πρώην στέλεχος της ΝΑΣΑ) ότι τον ενοσήλευε εις αθλίας συνθήκας και του είχε κόψει ακόμη και το πετρέλαιον, διά να κρυώνη και να λαμβάνη μίαν πρόγευσιν της Κολάσεως!..

  http://spatanews.blogspot.gr/2011/11/blog-post_09.html

  ΙΔΟΥ τί σημαίνει «Εκκλησιαστικόν Ήθος» των Γαλιλαίων: Να ομιλής δι’ Αγάπην προς τον Άλλον και να έχης αφήσει να τουρτουρίζη από το κρύον ο προκάτοχός σου εις τον Δεσποτικόν Θρόνον…

  Μετά τιμής
  Β.

 71. cronopiusa said

  60 Ιάκωβε

  Σου αρέσει ο Ευστράτιος Δημητρίου ή Demetrio Stratos (Αλεξάνδρεια, 22 Απριλίου 1945 – Νέα Υόρκη, 13 Ιουνίου 1979) ;

  Demetrio Stratos cantare la voce

 72. sarant said

  64 Νομίζω πως είναι γενικά για τον θάνατο, κόβει το νήμα της ζωής -κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

 73. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  33.Ενας μικρός παλιός Σεπτέμβρης
  Στη μνήμη του τρυφερού Ηλία Κατσούλη που έφυγε νωρίς,έναν Αύγουστο και ξέχασα να τονε μνημονέψω στην ώρα του.

  Ένας μικρός Σεπτέμβρης βάζει τα κλάμματα
  που στο σχολειό τον πάνε να μάθει γράμματα
  θέλει να παίξει ακόμα με τ’ άστρα τ’ ουρανού
  πριν έρθουν πρωτοβρόχια και συννεφιές στο νου
  πρωτάκι, σχολιαρούδι, του κλέβουν το τραγούδι,
  του κλέβουν το τραγούδι…

  Ένας γλυκός Σεπτέμβρης στάζει το μέλι του
  σωστό παληκαράκι τρυγάει τ’ αμπέλι του
  στα Σπάτα λινοβάτης, στο Κορωπί γαμπρός
  να τρέμουν τα κορίτσια στα βλέφαρά του μπρος
  φυσάει ο απηλιώτης, ο ζέφυρος της νιότης
  φυσάει ο απηλιώτης…

  Ένας παλιός Σεπτέμβρης φίλος αχώριστος
  καθώς περνούν τα χρόνια γίνεται αγνώριστος
  το κόκκινο ραγίζει στα μήλα της Ροδιάς
  κίτρινα πέφτουν φύλλα στον κήπο της καρδιάς
  Η νύχτα μεγαλώνει, δίχτυα στο φως απλώνει,
  η νύχτα μεγαλώνει…

 74. Corto Maltese said

  72: Ευχαριστώ! Το είχα καταλάβει λανθασμένα ως αποκλειστικά στρατιωτικό σύμβολο από λήμμα στην βικιπαίδεια (κάποτε που έψαχνα για έφιππους ανδριάντες και τον συμβολισμό των ποδιών των αλόγων):

  https://en.wikipedia.org/wiki/Killed_in_action

 75. cronopiusa said

  69, 73,

  Ναι Εφούλα, έτσι ακριβώς

 76. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλή χρονιά στα σχολειά Κρόνη.Σε όολα τα σχολειά, δυναμική και γόνιμη χρονιά.

  Και δυο στροφές του Καρυωτάκη, με τη δυνατή γοητευτική του ρίμα.
  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  …………………………………………………………..
  Μα πάντα, ω φύση, αλίμονο! πόσο η ψυχή μου ταπεινή
  λάτρισσα στο παραμικρό γίνεται μάντεμά σου,
  και πόσο, τώρα που η βραδιά θα πέσει φθινοπωρινή,
  το καθετί περσότερο μου λέει την ομορφιά σου!

  Με μιαν ακρούλα σύννεφου ταξιδεμένου με καλείς,
  με το χρυσό χαμόγελο του μαραμένου βρύου,
  μ’ ένα χορτάρι ανάμεσα στις πλάκες όλες της αυλής,
  που το σαλεύει μοναχό η πνοή του Σεπτεμβρίου.
  …………………………………………………………………

 77. spiral architect said

  @56 κ.α.: Μούφα-ξεμούφα η ιστορία με το βαρόμετρο του Μπορ αυτός που την σκέφτηκε πάντως, φαίνεται ότι είχε πολλαπλούς τρόπους σκέψης.

 78. spiral architect said

  Τρ 1 Της κοιμήσεως των Παπανδρέου. 😀

 79. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  61,
  ευχαριστώ για την -ως συνήθως- εμπεριστατωμένη σας απάντηση.
  Συμμερίζομαι τις αμφιβολίες σας για την γνησιότητα των λειψάνων και τις διαπιστώσεις σας για την εμπορευματοποίηση της πίστης.

 80. spiral architect said

  Αυτός που χτύπαγε τις ημερομηνίες με το μηχανάκι ονειρευόταν ακόμα τις διακοπές:

 81. spiral architect said

  Green Day – Wake Me Up When September Ends

 82. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ωραίος ο τσαρουχικός Σεπτέμβρης, Cronopiusa (75) -κι ας μην έχει πολλή όρεξη για διάβασμα: τετράδια, γόμες, αριθμητήρια, όλα στο πάτωμα. Θα τα περάσει τα μαθήματα κι ας μην απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις.
  (Επειδή τον έψαχνα και, όπως και παλιότερα με άλλον μήνα, ήρθες εσύ να τον ανεβάσεις, θα θυμηθείς και τον Οκτώβριο; Και τον Νοέμβριο, ίσως; Καλά, τον Δεκέμβρη τον θυμάμαι άριστα απ’ έξω -όχι κι ανακατωτά!)

 83. sarant said

  78 Οπότε, τούτες οι εκλογές μπορεί να είναι και οι πρώτες, μετά το 1935, που δεν συμμετέχει Παπανδρέου της οικογενείας.

 84. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  77. Μια άλλη ωραία ιστορία «έξυπνης απάντησης φοιτητή» , μάλλον urban legend κι αυτό, είναι:
  Στο διαγώνισμα με θέμα «What is Risk?» η πιο σύντομη απάντηση από εξεταζόμενο ήταν μόλις μια λέξη:
  -«This!»
  Βαθμολογήθηκε λέει με άριστα… 😆

 85. AK (o) said

  37 – η αλήθεια είναι πως μου διέφυγε (δε ξέρω πώς) η παράγραφος με τις αναφορές στα τραγούδια
  Ωστόσο «ο Τρυγητής» και το «Σύνταγμα 3η Σεπτέμβρη» (οι μεγάλες δυνάμεις που παρεμβαίναν και παρεμβαίνουν) δεν αναφέρονται

 86. spiral architect said

  @70: […] με βαθείαν συγκίνησιν σάς ανακοινώνω ότι εκοιμήθη προ ολίγου εις τα 97 του ο πρώην Δεσπότης Μεσογαίας, Αγαθόνικος (κατά κόσμον Αριστοτέλης) Φιλιππότης. […]

  Θα ημπορούσα να είπω πολλά, αλλά με συγκρατεί δια των οδόντων της η αστική μου ευγένεια. 😛

 87. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  85, συγχωρητέος/-α! (Αν ήξερα ότι κάποιον θα πλήγωνα, δεν θα το έγραφα…)

  70, «πρόγευσις Κολάσεως» για τον τέως Μητροπολίτη; (Δεν αληθεύει ότι η κόλαση χαρακτηρίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες της;)

 88. Pedis said

  # 77 – Πολλαπλούς τρόπους σκέψης ζητούσαν και στις προφορικές εξετάσεις στην Ευελπιδων (όπως λένε οι διάφορες φήμες). Τα αποτελέσματα είναι γνωστά … δες το επίπεδο των αξιωματικών.

  (Άλλο: οολλαπλοί είναι και οι τρόποι σκέψης που οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Τέλος πάντων.)

 89. Ιάκωβος said

  71,cronopiusa
  Τον Demetrio Stratos δεν τον ήξερα, γενικά δεν έχω ενημέρωση ούτε και αυτί για τα «ξένα» αλλά τώρα που τον ακούω είναι (ήταν) πάρα πολύ καλός. Κρίμα. Δεν κατάλαβα, από τι φημολογείται οτι πέθανε;

 90. cronopiusa said

  Τον Απρίλιο, ο Δημητρίου διαγνώστηκε με σοβαρή περίπτωση απλαστικής αναιμίας. Στις 2 Απριλίου νοσηλεύτηκε στην Πολυκλινική του Μιλάνου, η κατάσταση της υγείας του όμως επιδεινώθηκε δραματικά και μεταφέρθηκε στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης για θεραπεία. Την ίδια στιγμή, οι φίλοι του στην Ιταλία διοργάνωσαν συναυλία, σαν αρωγή προς τα ιατρικά έξοδα της νοσηλείας του και πολυάριθμοι καλλιτέχνες αποδέχθηκαν την πρόσκληση να εμφανιστούν στις 14 Ιουνίου, ημερομηνία στην οποία τοποθετήθηκε το γεγονός. Επρόκειτο να μετατραπεί σε συναυλία μνήμης για τον Demetrio Stratos, στην οποία πάνω από εκατό καλλιτέχνες εμφανίστηκαν σε κοινό 100.000 ατόμων, στην Arena του Μιλάνου, γεγονός που θεωρείται πως αποτέλεσε την πρώτη και σημαντικότερη ενωτική συνάθροιση για τη νεολαία της Ιταλίας. Ο Δημητρίου απεβίωσε την προηγούμενη ημέρα από τη συναυλία, στις 13 Ιουνίου του 1979, σε ηλικία 34 ετών, αναμένοντας τη μεταφορά μοσχεύματος μυελού των οστών. Ως επίσημο μοιραίο αίτιο αναφέρθηκε το μυοκαρδιακό έμφραγμα, γνωστότερο και ως καρδιακό επεισόδιο.

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  88 – Ειλικρινά βρε Pedis, σου είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθείς το χιούμορ και το νόημα του κειμένου; Δηλαδή θεωρείς πως ο Spiral αναπαράγει επίτηδες κάποιο απόφευγμα, και δεν το έβαλε για να γελάσουμε αλλά και να προβληματιστούμε λίγο για την εκπαιδευτική ακαμψία;

 92. physicist said

  Σε αντίθεση με τον αστικό μύθο για τον Μπορ και τον Ράδερφορντ, και στο πνεύμα του σχολίου #84 του Κίντου, η ιστορία που ακολουθεί είναι αληθινή.

  Όταν ήμουν μεταπτυχιακός στον τρίτο χρόνο, ήμουν βαθμολογητής (grader), μαζί τον εξαιρετικό συμφοιτητή και φίλο Σ., του μεταπτυχιακού μαθήματος Β’ Εξαμήνου «Στατιστική Φυσική». Το τελικό διαγώνισμα ήταν take home exam: είχε δώδεκα εκτενή προβλήματα, ορισμένα από τα οποία είχαν μάλιστα ερευνητικό χαρακτήρα, και οι φοιτητές είχαν μία εβδομάδα χρόνο να απαντήσουν. Στο πρόβλημα 10, ο Καθηγητής είχε την πρόθεση να δείξει τη λεγόμενη συνάρτηση ακτινικής κατανομής (radial distribution function) του υγρού πυριτίου, το οποίο έχει τέσσερις πλησιέστερους γείτονες, σε αντίθεση με τα περισσότερα υγρά που έχουν από δέκα μέχρι δώδεκα. Ο αριθμός γειτόνων (coordination number) μπορεί να υπολογιστεί από την παραπάνω συνάρτηση και η ιδέα ήταν να γίνει φανερό από τον υπολογισμό ότι το πυρίτιο έχει μικρό αριθμό γειτόνων γύρω από κάθε άτομό του. Ο Καθηγητής λοιπόν διατύπωσε το ερώτημα (f) του προβλήματος 10 ως εξής:

  (f) Here is a plot of the radial distribution function of silicon. Why is it frequently stated that silicon is under-coordinated?

  Από απροσεξία, όμως, ο Καθηγητής έβαλε το γράφημα της συνάρτησης ακτινικής κατανομής του αργού και όχι του πυριτίου, κι έτσι ο υπολογισμός των γειτόνων δεν έδινε το προσδωκόμενο αποτέλεσμα 4 αλλά το βαρετό 12. Με βάση τα δεδομένα του προβλήματος, το ερώτημα (f) δεν είχε καμία αξιόπιστη απάντηση. Οι περισσότεροι φοιτητές το άφησαν αναπάντητο, ένας όμως είχε την τόλμη να γράψει:

  (f) Probably because silicon cannot walk and chew gum at the same time.

  Το γραπτό έτυχε στη στίβα του Σ., με τον οποίο συμφωνήσαμε αμέσως να ανταμείψουμε τον φοιτητή για το ρίσκο του δίνοντάς του full points.

 93. spiral architect said

  Τιτίβισμα με άσμα και φωτογραφία για τον εκλογικό Σεπτέμβρη:

 94. spiral architect said

  Και για τση λεβέντες και τση λεβέντισσες του ιστολογίου:

 95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – Σωστόοοο το παλληκάρι, και άξιοι οι βαθμολογητές. Στην προκειμένη περίπτωση, αμφιβάλει κανείς για τους πολλαπλούς τρόπους σκέψης του φοιτητή; Οι καθηγητές ποιό τύπο φοιτητή θα θέλατε να έχετε για να διδάσκετε, σαν αυτούς που δεν απάντησαν, ή σαν αυτόν που απάντησε;

 96. cronopiusa said

 97. physicist said

  #95. — Να σου πω την αλήθεια, Λάμπρο, δεν σκεφτήκαμε τίποτα για τους πολλαπλούς τρόπους σκέψης του φοιτητή, απλώς σκάσαμε στα γέλια κι ανταμείψαμε την αίσθηση του χιούμορ που είχε ο άνθρωπος.

  Σε ό,τι αφορά την ερώτηση που κάνεις, δεν μ’ αρέσει να μιλάω για «τύπους ανθρώπων», ωστόσο είναι αλήθεια πως η ικανότητα να κοιτάει κάποιος ένα πρόβλημα από διαφορετικές γωνίες και να βρίσκει συνδέσεις ανάμεσα σε όψεις διαφορετικών προβλημάτων και τον άνθρωπο τον κάνει ενδιαφέροντα και στη λύση των προβλημάτων βοηθάει. Αν αυτό εννοείς με τους «πολλαπλούς τρόπους», τότε θα συμφωνήσω μαζί σου. Υπάρχουν βέβαια, μαζί με τους πολλαπλούς τρόπους να σκεφτεί κάποιος κάτι γόνιμο, απείρως πολλαπλότεροι τρόποι να πει ο άλλος τις αρλούμπες της αρκούδας. 🙂

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – «Και για τση λεβέντες και τση λεβέντισσες του ιστολογίου:»
  Τι έγινε Spiral, αλλαξοπιστίσαμε; απροκάλυπτη προπαγάνδα υπέρ του Λεβέντη; (χαμόγελο).

  Tι λέτε παιδιά θα μπεί ο Λεβέντης στην Βουλή; εγώ θεωρώ πως θα πάρει γύρω στο 4%. Μετά από τόσες κωλοτούμπες που έχουν κάνει οι σοσιαλαριστεροδεξιές μαϊμούδες, ο κόσμος πλέον, δεν μπορεί να ξεχωρίσει το δεξί χέρι από το αριστερό, ο Λεβέντης φαντάζει μακράν πιο αξιόπιστος.

  Ερώτηση, ποιός – ά βουλευτής της απερχόμενης βουλής, ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση για σάς; Για μένα ήταν ο Ζουράρης, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ, άλλα περίμενα από αυτόν, ζεί αλήθεια;

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  97 – α) Μα για το χιούμορ λέω κι εγώ, είδε την ερώτηση το παιδί, κατάλαβε ότι είναι αλλού γι αλλού, κι αντί «συνετά» να μη γράψει τίποτα, σκέφτηκε το απρόοπτο, που όσο να πείς θέλει την τόλμη του έτσι;

  β) Αυτό εννωώ, συμφωνούμε. Αν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προήγαγαν αυτόν τον τρόπο σκέψεως, αυτοί που θα έλεγαν αρλούμπες θα ήταν λίγοι, κι αυτοί που θα τις λάμβαναν σοβαρά υπόψιν ελάχιστοι, ακριβώς το αντίθετο απ΄ότι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο, όχι τυχαία κατά την άποψή μου.

  Και μια ενδιαφέρουσα διασκευή.

 100. 77: Για άλλο λόγο φτιάχτηκε.

 101. M. said

  Διάβασα προ ολίγου πως απεβίωσε ο παπα-Στρατής, ο ιδρυτής της «Αγκαλιάς». Να τον συμπεριλάβετε στα μηνολόγιά σας, κύριε Σαραντάκο, διότι η Εκκλησία προτιμά να μνημονεύει οποιονδήποτε άλλο εκτός από όσους κάνουν έργο ζωής την ευαγγελική προσταγή. Παπα-Στρατή του φιλοξένου του εν Λέσβωι διαλάμψαντος αιωνία η μνήμη.

 102. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  101 Θα το έχω υπόψη μου για του χρόνου.

 103. spiral architect said

  Τι επετείους να θυμηθούμε, τι πράματα είν’ αυτά:

  😥 😥

 104. Alexis said

  #97, 99, 100: Οι απαντήσεις του «φοιτητή» στο «πρόβλημα του βαρόμετρου» είναι τυπικά και ουσιαστικά λάθος και κακώς η αγγλική Βίκι γράφει: «These answers were also correct».
  Οπότε ποιό χιούμορ και ποιοί πολλαπλοί τρόποι σκέψης;
  Πολλαπλοί τρόποι για να λες αρλούμπες, όπως λέει και το τέλος του σχ. 97;
  Καμία σχέση με την περίπτωση του σχολίου 84 ή την περίπτωση που εξιστορεί ο Φυσικός, όπου πράγματι οι απαντήσεις είναι σαφή δείγματα (ευρηματικού) χιούμορ.

 105. cronopiusa said

  Ένα «σ’αγαπώ» στα αγγλικά και στα αραβικά σε κάποιο κεντητό πεταμένο σε παραλία της Λέσβου μαζί με το παρελθόν που έμεινε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου
  Πηγή: http://www.lifo.gr

  Χρυσές μπίζνες με τους μετανάστες

 106. cronopiusa said

  επειδή ο δημοσιογράφος του Βήματος τους ονομάζει μετανάστες, δείτε από που φεύγουν

  κάποιοι άλλοι στρατόκαυλοι προοδευτικάριοι το λένε απελευθέρωση !

 107. Καλησπέρα!

  Έριξα μια ματιά και βλέπω ότι ο Θερβάντες δεν γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά μάλλον στις 29. Δεν είναι βέβαιο, αλλά θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βαπτίστηκε στις 9 Οκτωβρίου. Πάντως το 9 Σεπτεμβρίου δεν βλέπω να παίζει σαν εκδοχή πουθενά.

  Επίσης ο Δαρβίνος βλέπω ότι γεννήθηκε 12 Φεβρουαρίου 1809 και πέθανε 19 Απριλίου 1882. Η ημερομηνία 30 Οκτωβρίου που έχει το μηνολόγιο μήπως αντιστοιχεί σε κάποια άλλη επέτειο;

  Τέλος θέλω να ρωτήσω για τον Ευριπίδη (υποθέτω ότι πρόκειται για τον μεγάλο τραγικό ποιητή) από πού έχεις την πληροφορία ότι γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου; Έψαξα αλλά δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω.

  Με ενδιαφέρει επειδή εδώ και μερικούς μήνες καταρτίζω ένα άθρησκο ονομαστικό εορτολόγιο (στην ουσία έναν κατάλογο γενεθλίων σημαντικών προσωπικοτήτων και μερικών ακόμη γιορτών που προσφέρονται για ονομαστικές) και συλλέγω τέτοιου είδους πληροφορίες (ιδίως για σπάνια και «δύσκολα» ονόματα, ώστε να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερα).

  Ευχαριστώ!

 108. Για τον Ευριπίδη διάβασα ότι δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε, αλλά σύμφωνα με τον θρύλο, γεννήθηκε την ημέρα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας (στην οποία ο Αισχύλος πολέμησε, ενώ ο Σοφοκλής συμμετείχε στους εορτασμούς – κατά τον θρύλο, είπαμε). Μήπως αυτό το 20 Σεπτεμβρίου προκύπτει από αυτόν τον συσχετισμό;

  Και μια που μιλάμε για την ναυμαχία, διάβασα ότι παίζουν πολλές πιθανές ημερομηνίες, αλλά δεν βρήκα στοιχεία κι επιχειρήματα για την καθεμιά. Πώς επιλέχτηκε η 23η Σεπτεμβρίου για το μηνολόγιο;

  Και πάλι ευχαριστώ!

 109. sarant said

  107-108 Τώρα είδα και το προηγούμενο. Κοίτα να δεις, αυτά τα έχει φτιάξει ο πατέρας μου, που δυστυχώς δεν μπορούμε να τον ρωτήσουμε πού βασίστηκε… 😦

  Πολύ ενδιαφέρον αυτό με το άθρησκο ημερολόγιο. Καλή επιτυχία!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: