Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο κατεργάρης στον πάγκο του, αλλιώτικα

Posted by sarant στο 11 Σεπτεμβρίου, 2015


Η 11η Σεπτεμβρίου είναι ημερομηνία πολυσήμαντη. Στον πολύ κόσμο, διεθνώς, θυμίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους, που επειδή έγινε στις ΗΠΑ, που έχουν διαφορετικό τρόπο γραφής των ημερομηνιών, βλέπουμε συχνά να αναφέρεται ως 9/11 (π.χ. before and after 9/11) όσο κι αν αυτό, στο ευρωπαϊκό μάτι παραπέμπει στις 9 Νοεμβρίου. Σε πολύ κόσμο, από πρωτύτερα κιόλας, θυμίζει το πραξικόπημα στη Χιλή και την ανατροπή και εξαναγκασμό σε αυτοκτονία (ή δολοφονία, το ίδιο είναι) του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβατόρ Αλιέντε, από τον στρατηγό Πινοσέτ, υπό την αιγίδα της CIA. Αλλά στην Ελλάδα, και στη σφαίρα της καθημερινής ζωής, η 11η Σεπτεμβρίου σημαίνει κάτι το εντελώς διαφορετικό, χαρούμενο, φασαριόζικο, αλλά και λίγο γκρινιάρικο και λίγο αγχωτικό: το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.

Πράγματι, εδώ και αρκετά χρόνια τα σχολεία (της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) ανοίγουν κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου, εννοείται όταν η 11η του Σεπτέμβρη δεν πέφτει Σάββατο ή Κυριακή (όπως του χρόνου). Φέτος, η… μοιραία μέρα πέφτει Παρασκευή, που είναι λίγο άβολο. Ίσα-ίσα θα πάνε τα παιδιά για την πρώτη μέρα και μετά θα διακόψουν για το σαββατοκύριακο και μόνο οτη Δευτέρα θα αρχίσει με το καλό η χρονιά στα σοβαρά.

Η αυριανή μέρα λοιπόν είναι ξεχωριστή για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές -όμως είναι, με έναν τρόπο, σημαδιακή και για μένα και γι’ αυτό θέλησα να την τιμήσω με άρθρο, έστω κι αν πρόκειται για επανάληψη από πρόπερσι. Σημαδιακή βέβαια είναι με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που θυμίζει, από μιαν άποψη, τον τρόπο που ήταν αξιοσημείωτο αυτό που έκανε ο σκύλος τη νύχτα του εγκλήματος σε ένα διήγημα του Κόναν Ντόιλ. «Μα, ο σκύλος δεν έκανε τίποτα τη νύχτα», απαντά ο έκπληκτος αστυνομικός. «Αυτό είναι το αξιοσημείωτο», απάντησε αγέρωχα ο Σέρλοκ Χολμς.

Τι θέλω να πω; Εδώ και πολλά χρόνια, δεκατέσσερα για την ακρίβεια, η 11η του Σεπτέμβρη ήταν σημαδιακή για την οικογένειά μας, αφού είχαμε τα παιδιά που ξεκινούσαν για την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς τους. Ε, αύριο δεν θα έχουμε αυτή την ευχάριστη φούρια. Ξεπαιδιάσαμε πια (νομίζεις, σα ν’ ακούω τη φωνή της μητέρας μου από το βάθος).

Και μια καθιερωμένη φράση, ένα κλισέ που λέγεται για την αυριανή μέρα, είναι η «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», που τη λέμε για τους μαθητές που επιστρέφουν στα θρανία ύστερα από την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Γιατί όμως κατεργάρης, και γιατί πάγκος;

Κατεργάρης είναι βέβαια ο πονηρός, που χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να πετύχει τους σκοπούς του, όμως συνήθως η λέξη κρύβει μιαν υπόρρητη συμπάθεια, επιδοκιμασία, ακόμα και θαυμασμό –βρε τον κατεργάρη, τι σκαρφίστηκε πάλι! λέμε συχνά. Δεν είναι παράξενο αυτό σε έναν πολιτισμό που την πρώτη του μνημειωμένη κατάχτηση την πέτυχε με πονηριά. Ιδίως το θηλυκό, κατεργάρα, ή το υποκοριστικό, κατεργαράκος, σπάνια χρησιμοποιούνται αρνητικά -και βέβαια δεν είναι σπάνια αυτή η βελτίωση της σημασίας, συμβαίνει και σε άλλες λέξεις που ξεκίνησαν αρνητικές, ο μπαγάσας ας πούμε, ο κερατούκλης, ο αφιλότιμος ή ο αθεόφοβος -ενώ άλλες λέξεις όπως π.χ. ο απατεώνας ή ο πανούργος μένουν μόνιμα αρνητικές.

Επιπλέον, η λέξη ‘κατεργάρης’ ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ουσιαστικών που σχηματίζουν δεύτερο πληθυντικό σε -αίοι (νοικοκυραίοι, νοματαίοι κτλ.), πληθυντικό ο οποίος χρησιμοποιείται π.χ. στην παροιμία «μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια».

Γιατί όμως κάθεται στον πάγκο του ο κατεργάρης; Καταρχάς, η φράση «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» είναι ναυτικό πρόσταγμα, που λεγόταν ιδίως σε ώρα κινδύνου. All hands on deck, θα έλεγαν οι Άγγλοι. Οι κατεργάρηδες ήταν οι κωπηλάτες που επάνδρωναν τα κάτεργα, τα βαριά πολεμικά πλοία του Μεσαίωνα, τις γαλέρες. Βαριά δουλειά, συχνά δεν έβρισκαν να τσουρμάρουν οι κατεργοκύριοι, οπότε για να συμπληρώσουν έπαιρναν κατάδικους στο τσούρμο. Αλλά έτσι κι αλλιώς, για να κάνεις τη δουλειά του κατεργάρη έπρεπε να είσαι σκληρός, οι πιο πολλοί θα είχαν κάνει καναδυό παραπτώματα, οπότε κάποια στιγμή η λέξη, από «κωπηλάτης στα κάτεργα» (συνήθως κατάδικος) πήρε τη σημασία «πανούργος». Στα μεσαιωνικά κειμενα βρίσκουμε τη λέξη συνήθως με τη σημασία του κωπηλάτη: «οι κατεργάροι ελάμνασι δίχως να φοβηθούσι» στον Κρητικό Πόλεμο του Μπουνιαλή. Στο λεξικό του Κριαρά μία μόνο αναφορά βρίσκω με σημασία ‘πανούργος’, στον Πουλολόγο, όπου λένε προς τον γλάρο, «οι πάντες όσοι οίδαν σε, λέγουν σε κατεργάρην». Είναι βέβαια ο γλάρος ναυτικό πουλί, αλλά εδώ νομίζω πως έχουμε τη μεταφορική σημασία στην παλιότερη εμφάνισή της.

Αυτή που παρουσίασα παραπάνω είναι μία εκδοχή για την ιστορία της λέξης, όπως τη βρίσκουμε π.χ. στο ΛΚΝ. Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη, υπάρχει μια ελαφρα παραλλαγή, ότι ο όρος «κάτεργον» σήμαινε αποκλειστικά τα πλοία που επανδρώνονταν με κατάδικους κωπηλάτες, και ότι η λ. κατεργάρης σήμαινε «κατάδικος κωπηλάτης». Ωστόσο, δεν βρίσκω αυτή τη σημασία στον Κριαρά (το μεσαιωνικό λεξικό εννοώ), ούτε στη Λίνγκουα Φράνκα των Καχανέ-Τίτσε, οπότε διστάζω να υιοθετήσω αυτή τη μικρή, έτσι κι αλλιώς, παραλλαγή.

Πάντως, η λέξη «κάτεργον» στη συνέχεια πήρε τη σημασία που έχει σήμερα, της ποινής των καταναγκαστικών έργων ή, μεταφορικά, του τόπου εργασίας όπου επικρατούν πολύ σκληρές συνθήκες, ενώ ο κατεργάρης περιορίστηκε στη μεταφορική σημασία, του απατεώνα, αν και συχνά με την αγαπησιάρικη νότα που είπαμε στην αρχή -ο κατεργάρης συνήθως κάνει με τρόπο αφοπλιστικό τις κατεργαριές του.

Χαριτωμένες κατεργαριές και ζαβολιές κάνουν, με τρόπο πολύ αφοπλιστικό, τα παιδιά του σχολείου. Πάγκους έχουν τα θρανία των αιθουσών. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η έκφραση «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία, παρόλο που δεν είναι αυτή η μοναδική της χρήση. Τη λέμε γενικότερα για την αποκατάσταση της συνήθους ροής των πραγμάτων ύστερα από σχετικώς μακρά διακοπή, σε περιπτώσεις που τα πράγματα «μπαίνουν στη θέση τους», όταν παύει η ασυδοσία και ο καθένας επανέρχεται στα τακτικά καθήκοντά του. Για παράδειγμα, ο Μάρκος Βαμβακάρης στην Αυτοβιογραφία του θυμάται για τους μουσικούς που έπαιζαν στις Απόκριες στη Σύρα: «Όταν πέρναγε η αποκριά, πάγαινε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Π.χ. έπλεκε κοφίνια, πήγαινε στο κάρβουνο…»

Από αποκριάτικη παρέα και το λυπητερό απόσπασμα από την Ερόικα του Πολίτη. Η παρέα περπατάει στους άδειους, σκοτεινούς πια δρόμους, όταν το γλέντι έχει τελειώσει:

– Kάθε κατεργάρης στο μπάνκο του, μας είπε κάποιος που περνούσε πλάι μας.
     Bγάλαμε τα μασκαρέματα. Tου κάτεργου ο μπάνκος, για ένα-δυο από μας, βρισκότανε στο δρόμο εκείνο. Έτσι το νιώθαμε – και πως ο τιμονιέρης, καθώς το λέει ο θείος Πλάτων, έδεσε το τιμόνι του λοξά κι ο βούρδουλας σφυρίζει πάνω από τις πλάτες.

Ο βούρδουλας σφυρίζει πάνω από τις πλάτες -δεν θα την είχαν καλά οι παλιοί κατεργαραίοι. Αλλά θα κλείσουμε με ένα γλωσσικό.

Η λέξη «κάτεργα» δεν έμεινε μόνο στα ελληνικά, έχει σταδιοδρομήσει και σε μιαν άλλη χώρα. Τα σιβηριανά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, δεν εννοώ τα γκουλάγκ και άλλους σοβιετικούς νεωτερισμούς, αλλά τα παλιά καλά τσαρικά στρατόπεδα που είχαν περάσει διαφωτισμό, αυτά λοιπόν ονομάζονταν, βρίσκω, «κάτοργκα» (каторга), λέξη που είναι δάνειο από τα δικά μας κάτεργα. Είχαμε δεν είχαμε, γι’ άλλη μια φορά μεταλαμπαδεύσαμε πολιτισμό!

 

Advertisement

113 Σχόλια προς “Ο κατεργάρης στον πάγκο του, αλλιώτικα”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Ναι. Και Σεπτέμπερ ιλέβεν

 2. ένα διήγημα του Κόναν Ντόιλ
  ————
  The Silver Blaze, αν δεν απατώμαι.
  Kadırga και η οθωμανική γαλέρα.

 3. Γς said

  >Ο βούρδουλας σφυρίζει πάνω από τις πλάτες -δεν θα την είχαν καλά οι παλιοί κατεργαραίοι.

  Βούρδουλας, αλλά είχαν και καλές στιγμές.

  -Τα καλά νέα είναι ότι ο μεσημέρι έχει κοτόπουλο.
  -Και τα κακά;
  -Ο Καπετάνιος θέλει να κάνει θαλάσσιο σκι το απόγευμα

 4. spiral architect said

  … και «κάθε κατεργάρης το μπλάνκο του», όπως έλεγε ένας από το Α2 όταν του’ κλεβαν το μπλάνκο. 🙂
  Καλή σχολική χρονιά και από εδώ. Εμείς μετά από εικοσιτόσα χρόνια ξεπαιδιάσαμε και πάμε (πάνε καλύτερα) γι’ άλλα.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, ξεπαιδιασμένα και μη!

 6. spiral architect said

  Δεν θα ξεχάσω την διαδρομή της επιστροφής μου απ’ τη δουλειά μέσω της -υπό κατασκευήν- Λεωφόρου Κηφισού το μεσημέρι της 11-09-2001. Το σύνηθες πήξιμο συνόδευαν κορναρίσματα τα οποία υπέθεσα ότι ήταν εξ αιτίας του πηξίματος. Φτάνοντας σπίτι η γειτονιά ήταν στον πεζόδρομο και συζητούσε έντονα, ενώ από την κεντρική λεωφόρο μας ακούγονταν ξανά κορναρίσματα. Τότε κατάλαβα ότι κάποιοι χαίρονταν ή/και υπερθεμάτιζαν.
  Θυμάστε τέτοια αντίστοιχα γεγονότα στα μέρη σας εσείς;

 7. Παναγιώτης Κ. said

  11/9/1973. Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια. Ηθικό ακμαίο.
  12 το μεσημέρι περίπου κατηφορίζω στην Ιπποκράτους και στο ύψος του Αγίου Νικολάου σε ένα ψιλικατζίδικο βλέπω στα Νέα την είδηση για το πραξικόπημα στη Χιλή. Η γεγονός μου δημιουργεί ένα εσωτερικό ράγισμα. Δεν είναι τόσο ισχυρό το λαϊκό κίνημα όσο είχαμε πιστέψει σκέπτομαι και συνεχίζω προς την Ακαδημίας.

 8. spiral architect said

  Το άσμα της ημέρας:

 9. Παναγιώτης Κ. said

  19/9/2001. Στούκαρε ένα αεροπλάνο σε ουρανοξύστη της Ν.Υόρκης μας μεταφέρει την είδηση ένας συνάδελφος.Ακολούθησαν τα πως και τα γιατί και οι πληροφορίες συγκεχυμένες.
  Δεκατέσσερα χρόνια μετά συνεχίζουμε να διαβάζουμε θεωρίες συνωμοσίας,να αποτιμάμε τις συνέπειες και στα αεροδρόμια να βγάζουμε τα παπούτσια και να βγάζουμε τη ζώνη του παντελονιού μας.

 10. cronopiusa said

  Σ’ αγαπώ καθώς κάποιο φυτό που δεν ανθίζει,
  μα που μέσα του κρύβει το λουλουδόφως όλο,
  και ζει απ’ τον έρωτα σου σκοτεινό στο κορμί μου
  τ’ άρωμα που σφιγμένο μ’ ανέβηκε απ’ το χώμα.

  Σ’ αγαπώ μη γνωρίζοντας πως, από που και πότε,
  σ’ αγαπώ στα ίσια δίχως πρόβλημα ή περηφάνια :
  σ’ αγαπώ έτσι γιατί δεν ξέρω μ’ άλλον τρόπο,

  παρά μ’ ετούτον όπου δεν είμαι μήτε είσαι,
  που το χέρι σου πάνω μου το νιώθω σα δικό μου,
  που όταν κοιμάμαι κλείνουν και τα δικά σου μάτια”.

 11. Γς said

  6:
  >Φτάνοντας σπίτι η γειτονιά ήταν στον πεζόδρομο και συζητούσε έντονα.

  Και ξαφνικά βλέπω να βγαίνουν στα πεζοδρόμια.
  Και όσο προχωρούσα, τόσο μεγάλωνε το πλήθος.
  Επρεπε να σταματήσω και να μάθω ότι είχε γίνει σεισμός.

  Στις 11 Σεπτ 2001, ενώ δουλεύαμε βλέπουμε στην τηλεόραση που ήταν πάντα ανοιχτή στο γραφείο μου την επίθεση στους πύργους.

  Και είπε ο Κώστας αυτό το χιλιοειπωμένο:
  -Τίποα πια δεν θα είναι όπως ήταν

 12. Ριβαλντίνιο said

 13. cronopiusa said

 14. Gpoint said

  # 7

  Δηλαδή βρε Παναγιώτη αν είχε αποτύχει το πραξικόπημα θα έστριβες στηνΣόλωνος ή θα κατηφόριζες την Πανεπιστημίου ; (χαμόγελο)

 15. Παναγιώτης Κ. said

  @14. Θα μπορούσα να γύριζα πίσω στο σπίτι…:)

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Γιατί δεν βγάζει την φατσούλα του χαμόγελου μερικές φορές και μας χαλάει το…μήνυμα; 🙂

 17. Αυτή τη στιγμή το Δεύτερο Πρόγραμμα παίζει το «Another Brick In The Wall» των Pink Floyd. Σύμπτωση άραγε;

 18. Δεν ήταν σύμπτωση. Τώρα παίζει το «Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο», αν και διασκευασμένο. Chapeau σ’ αυτόν που το τόλμησε! (Δάκτυλος του Λάμπρου άραγε;)

 19. Παναγιώτη Κ, πού ήσουν το Σεπτέμβριο του 2001 και έκανε οχτώ μέρες να σου έρθει η είδηση; 🙂

 20. Πάνος με πεζά said

  Πήγαμε, κάναμε τον αγιασμό μας, κι έχουμε και φωτορεπορτάζ.

  Kαλή σχολική χρονιά στους πάντες, γιατί και η ζωή σχολείο είναι.

  Και μουσική παρέμβαση.

 21. Πάνος με πεζά said

  Τη Δευτέρα θ’ αρχίσει με το καλό η χρονιά, στα σοβαρά.
  Και Πέμπτη-επόμενη Δευτέρα, θα γίνουν τα σχολεία εκλογικά κέντρα…

 22. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 23. Πάνος με πεζά said

  @ 21 : Διορθώσεις, Παρασκευή-Δευτέρα κλείνουν τα σχολεία, και φυσικά γίνονται εκλογικά τμήματα.

 24. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ‘Ωστε είναι αλήθεια ότι τα εκλογικά τμήματα,λειτουργούν σαν σχολεία τις υπόλοιπες μέρες!
  Τουητερικό

 25. spiral architect said

  @16: Γιατί δεν αφήνεις διάστημα μεταξύ του προηγούμενου χαρακτήρα και της άνω/κάτω τελείας, π.χ. τμήματα:) και τμήματα 🙂

 26. Avonidas said

  Εγω λυπάμαι τους χρυσαβγιτες.

  Μέσα σ’ ένα χρόνο, θα πάνε σχολείο περισσότερες φορές απ’ όσες σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή τους 😉

 27. spiral architect said

  Πρώτη μέρα σχολείου 🙂

 28. spiral architect said

  @26: Εκλάπη και αναμεταδόθηκε! 😀 😀 😀

 29. cronopiusa said

  και μην ξεχνιόμαστε, αύριο
  Πανευρωπαϊκή ημέρα «RefugeesWelcome»: Ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

 30. Avonidas said

  @spiral
  κλεμμένο ήταν 🙂

 31. cronopiusa said

  29
  κάτι έκανα λάθος

  El padre de familia que lloró al desembarcar en Grecia llega a Alemania

 32. sarant said

  20: Μεγειά το μπλογκ!

  26-28: Ο κλέψας του κλέψαντος 🙂

 33. gbaloglou said

  Δεν ξέρω αν είναι σταθερή και στις ΗΠΑ η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, θυμάμαι όμως ότι το 2001 τα σχολεία, στην πόλη της Νέας Υόρκης τουλάχιστον, άνοιξαν στις 11 Σεπτεμβρίου … κάτι που έσωσε την ζωή αρκετών γονέων που είχαν ζητήσει άδεια, ωρών έστω, για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο!

 34. Πάνος με πεζά said

  @ 32 (20) : To blog είναι του 2006, αλλά το αναβίωσα πρόσφατα…

 35. Παναγιώτης Κ. said

  @19. Για την παρατηρητικότητα των σχολιογράφων και όχι μόνο, τρία χρόνια τώρα είμαι φανατικός αναγνώστης!

 36. spiral architect said

  Η φίλη μας η Χρυσηίδα ξαναχτύπησε:

 37. marulaki said

  Φαντάζομαι (και ελπίζω) η ένστασή της αφορά το αν έπεσαν ΕΞΑΙΤΙΑΣ αεροπλάνων, και όχι στο ΑΝ έπεσαν γενικά. Το διάβασα δύο φορές για να καταλάβω τι εννοεί.

 38. Stella said

  Το σποτ του παλιου καλου ραδιοσταθμου της θεσσαλονικης «Ο Ανατολικος» (δεν λειτουργει πλεον) ελεγε » Ολη μερα στη γαλερα με τον ηχο του κουπιου, και το βραδυ, με τον ηχο του Ανατολικου». Μελωδικο κατεργο.
  Και ακομη, οι γαλερες – κατεργα του Δον Χουαν του Αυστριακου (ισπανος ηταν ο ανθρωπος, στην αυτοκρατορια του Καρολου που δεν εδυε ο ηλιος), ναυαρχου του χριστανικου στολου στην ναυμαχια του Lepanto , οπου αντιμετωπιζε, αυτος και οι επιτελεις του, την δυσωδια των αλυσοδεμενων κατεργαρεων κωπηλατων , με μαντηλια βουτηγμενα στο αρωμα. Οι κατεργαρηδες – καταδικοι σε θανατο ουσιαστικα, ειχαν επιβιωση 9 εως 12 μηνες, ενω οι κωπηλατες της Αθηναικης Δημοκρατιας ηταν ελευθεροι πολιτες που δεν αλυσσοδενονταν. (δες Σιμοπουλος – Βασανιστηρια και Εξουσια).

 39. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Οι μαθητές μπορούν να είναι σίγουροι ότι την 21η τρέχοντος θα ξημερώσει γι’ αυτούς μια Νέα Ελλάδα.

  Τρέχοντας.

 40. 38 Ακριβέστερα: «Όλη μέρα στη γαλέρα με τον ήχο του σφυριού, και το βράδυ υγρασία στα μπουντρούμια του αμπαριού – Ποιος; Ο Ανα-τολι-κός!» Δια χειρός Χειμερινών Κολυμβητών. Μα τι μου θύμισες τώρα…

 41. 41 Και σε άλλη βερσιόν (μοιάζει παρμένο από κραυγή προσκόπων ή τέλος πάντων κατασκήνωσης): http://kithara.to/ss.php?id=MTYyMjU5Nzkx

 42. Καλημέρα,

  Είμαι λίγο βιαστικός, αλλά μην ξεχάσουμε και τον Αστερίξ (λεγεωνάριο)!

 43. Alexis said

  #36: Έχει άποψη και για το φεγγάρι το σούργελο; 😡

 44. Πάνος με πεζά said

  @ 36 κ.ε. : Σας είπε κανείς ότι μιλάει για πύργους; 🙂 (πως λέμε «Μπαίνει ο φορτηγατζής σε μια πόλη με τα φανάρια του σβηστά, ακούει ένα μπαμ, και λέει «Τη σκότωσα τη γριούλα !» Πώς κατάλαβε ότι ήταν γριούλα; ……………..Σας είπε κανείς ότι ήταν νύχτα;»)

 45. Alexis said

  Ο άλλος ο κάφρος από κάτω είναι ακόμα χειρότερος: «Εδώ υπάρχει ολόκληρη επιστήμη που αποδεικνύει ότι ήταν ΟΛΟ γύρισμα!!!» 👿

 46. Alexis said

  #44: Σωστά:
  «άλλο τόσο έπεσαν οι δίδυμοι από αεροπλάνα το Σεπτέμβριο του 2001». Μπορεί να μιλάει για τίποτα δίδυμα αδέρφια που ήταν αλεξιπτωτιστές. Και το Σεπτέμβριο του 2001 είχαν λουφάρει από τις προγραμματισμένες (ελεύθερες) πτώσεις τους! 😀

 47. Earion said

  Ωραίο το σημερινό, και ήθελα να προσθέσω λεπτομέρειες, αλλά με προλάβανε πολλοί. Τι να γίνει; Ας προσθέσω μερικές εικόνες για να δοθεί και η εικαστική πλευρά. Εδώ θα δείτε τέσσερις αναπαραστάσεις από σύγχρονο καλλιτέχνη της Βενετιάς και των στρατιωτικών της δυνάμεων. Στη δεύτερη είναι ένας δραπέτης από κάτεργο.

 48. Αυτό που είπε ο Μεϊμαράκης στέκει; «Ο Τσίπρας εκτός από συκοφάντης είναι και ψεύτης». Το πρώτο δεν προϋποθέτει το δεύτερο;

 49. gbaloglou said

  48 Χα χα, ως … μαθηματικός οφείλω να αναρωτηθώ: μήπως ήθελε να πει «εκτός από ψεύτης είναι και συκοφάντης»; 🙂 🙂

 50. Πέπε said

  -Κωστάκη ξύπνα αγάπη μου.
  -Μμμμ, άσε με.
  -Κωστάκη, έλα καλό μου, είναι εφτάμιση.
  -Μμμμ…
  -Έλα Κωστάκη μου, έχεις σχολείο.
  -Δε θέλω να πάω.
  -Μα Κωστάκη είναι ο αγιασμός σήμερα. Πρώτη μέρα!
  -Άσε με, θέλω να κοιμηθώ.
  -Έλα αγάπη μου, θα είναι εκεί όλα τα παιδάκια…
  -Δε θέλω να πάω σχολείο.
  -Μα Κωστάκη επιτέλους, είσαι ο διευθυντής!

 51. Πέπε said

  Το κάτεργο ως καράβι αναφέρεται σε αρκετά δημοτικά τραγούδια. Καράβια που αρμενίζετε, κάτεργα που κινάτε… / Το κάτεργο του Κυρ-Αντριά…

 52. Πάνος με πεζά said

  Παραλία «Κάτεργο», Φολέγανδρος.

 53. Avonidas said

  #50. Αυτό το ανέκδοτο ποτέ δεν το κατάλαβα. Μου φαίνεται απόλυτα λογικό 😐

 54. cronopiusa said

 55. spiral architect said

  @37: Η δημιουργική ασάφεια της (χμμ) συγγραφέως. 🙂

 56. gbaloglou said

  51 γιατί αρματώνει κάτεργα και ξεκινάει καράβια

 57. gbaloglou said

  56 live

 58. Πάνος με πεζά said

  @ 53, 50 : Yπάρχει και παραλλαγή αλλά όχι με σχολείο.
  – Αγάπη μου, πρέπει να σηκωθείς να πας στη δουλειά σου..
  – Δε θέλω ! Δε θέλω ! Μα πες μου, σε μια δουλειά που πάω πρώτος και φεύγω τελευταίος, που περνάνε όλα από εμένα, που δε μπορώ να λείψω ούτε μια μέρα, που με βρίζουν όλοι και χασκογελάνε πίσω από την πλάτη μου, που όποια βλακεία και να γίνει θα εκτεθώ εγώ, γιατί πρέπει να σηκωθώ και να πάω;

  – Γιατί είσαι το αφεντικό !

 59. spiral architect said

  @54: ΜΠΑΟΚι είναι μόνο το Τσακαλώτο. 🙂

 60. κουτρούφι said

  Το τοπωνύμιο «Κατεργάκι» υπάρχει σε πολλές περιοχές. Ιδιαίτερα παραθαλάσσιες.

 61. cronopiusa said

  Μόνο μπροστά! Του Νίκου Νικήσιανη

  Προδοτική ψήφος ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στον ΟΗΕ για το χρέος (video+άρθρο)

 62. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  36-45: Αναρωτιέμαι μήπως ο αποκάτω την τρολάρει, αλλά πού τέτοια τύχη

  47 Ωραίες εικόνες!

 63. Νικος Κ. said

  61: Σκληρή απάντηση Κοτζιά στους ισχυρισμούς κύκλων του ΥΠΕΞ για την ψηφοφορία του ΟΗΕ

  http://left.gr/news/n-kotzias-h-ypiresiaki-kyvernisi-ofeilei-na-ypiretei-ti-hora-pros-tis-ekloges-ohi-na-allazei#sthash.UCRilEl7.dpuf

 64. 3, …Ο Καπετάνιος θέλει να κάνει θαλάσσιο σκι το απόγευμα… 🙂

  …και βγήκ’ ένα σκιλόψαρο
  και τού ‘φαγε το πόδι!
  (όθεν το κσύλινο)

 65. 16, …Γιατί δεν βγάζει την φατσούλα…μερικές φορές; :)…

  Προσοχή στο κενό!
  (Ελληνιστί: Mind the gap!)

 66. 20, Ξαναμεγειά, τότε!

  (Και ανόητη σχολαστική παρατήρηση: Το π με έξι ψηφία είναι 3.14159, οπότε με πέντε πιο κοντά στο 3.1416. Μπορείς να πεις, βέβαια, απλώς παραθέτω τα πρώτα πέντε για την ώρα, και έπεται μελλοντική ψηφιοφορία – σε συνάρτηση με τις αναρτήσεις του ιστολογίου!) 🙂

 67. Πάνος με πεζά said

  @ 66 : Ναι, αλλά πιο προσεκτικά, θα δεις τα αποσιωπητικά στο π και στο «Αει ο Θεός ο μέγας…». 🙂
  Υπάρχει κι ένας υπότιτλος, που με το ξαναφορμάρισμα της Google στα templates, ο μισός χάθηκε (δεν ξέρω πώς να τον «δείξω») :
  Πολυσυλλεκτική Ανεξάρτητη Περιοχή Aναδημοσίευσης Ριζοσπαστικών Ιδεών και Απόψεων – ΕΛεύθερο Εφαλτήριο ΑΝοιχτής Ταξικής Αντιπαράθεσης (Π.Α.Π.Α.Ρ.Ι.Α. ΕΛ.ΕΦ.ΑΝ.Τ.Α.)

 68. Γς said

  65:

  >Mind the gap!

  Μόνο ο Ιππόλυτος το νοιάστηκε. Και το γεφύρωσε [το γκαπ των … γενεών]

 69. Γς said

  49:

  «Εκτός από κλέφτης είσαι και ψεύτης».
  [Του ανεκδότου]

 70. Greg said

  – Πως έπεσαν οι 3 Πύργοι ; … H επίσημη εκδοχή λέει πως οι πύργοι έπεσαν λόγω της φωτιάς που προκάλεσαν τα αεροπλάνα. Λογικό; Όχι, βέβαια!. Πριν την 11η Σεπτεμβρίου ούτε ένα κτήριο στον κόσμο δεν είχε πέσει λόγω φωτιάς, τότε όμως 3 (συν του Building 7). Και μην ξεχνάμε πως τα θεμέλια των κτηρίων αυτών ήταν από ατσάλι. Οπότε πως έπεσαν οι 3 πύργοι;;; ΑΠΛΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ!!! Δείτε το βίντεο όπου εμφανίζονται κάποια περίεργα σχήματα, αυτά τα εκρηκτικά λέγονται Squibs και χρησιμοποιούνται κυρίως για κατεδάφιση μεγάλων κτηρίων, όπως και οι Δίδυμοι Πύργοι.
  http://ellada-history.blogspot.gr/2012/09/11-2001.html

 71. Greg said

  Phillip Marshall : Ο Ήρωας που αποκάλυψε την συνωμοσία ισλαμιστών – ΗΠΑ και δολοφονήθηκε μαζί με τα παιδιά του , ήταν ο μόνος που αποκάλυψε ονόματα, τοποθεσίες και όλο το παρασκήνιο πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα 11η Σεπτεμβρίου. Του έκλεισαν το στόμα δολοφονώντας αυτόν, τα παιδιά του, ακόμα και τον σκύλο της οικογένειας.
  – Η ηχηρή δικαίωση ενός μάρτυρα της Αλήθειας. Τον σκότωσαν μαζί με τα δυο του παιδιά, επειδή αποκάλυψε την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην 9/11.
  http://olympia.gr/2013/12/17/%CE%B7-%CE%B7%CF%87%CE%B7%CF%81%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8/

 72. Γς said

  Στον ΑΛΦΑ τώρα:

  Μητσοτάκης και Τασία.

  Φτου!

  Το δίδυμο που [με] σκοτώνει

 73. Ριβαλντίνιο said

 74. Corto Maltese said

  Επειδή είμαι ολίγον βραδείας καύσεως (έως και πολύ) και μου έμειναν απορίες, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες διευκρινίσεις για την λέξη κάτεργο;
  Η ετυμολογία της ποια είναι;
  Η καταδίκη/ ποινή βγαίνει από το καράβι ή το ανάποδο;
  Υπάρχει συσχέτιση με την λέξη κάθειρξη ή απλώς ακούγονται παρόμοια;

  Στα σχόλια του παλιού άρθρου γίνεται αναφορά στην λέξη είργω.

 75. Ιάκωβος said

  Ολη μερα στη γαλερα με τον ηχο του κουπιου …

  Οι Γάλλοι το λένε συχνα: Ah, la galere …

  Και το κάτεργο των Βίκινγκς με γιαπωνέζο επικεφαλής, των Μόντι Πάιθονς

 76. Alexis said

  Ποιος είχε πει το «πρέπει να ‘σαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα»;
  ‘Η είναι …αγνώστου πατρός;

 77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  70-71 – Όσοι γνωρίζουν από εκρηκτικά, συμφωνούν ότι δεν έπεσαν από την φωτιά, εγώ έχω μια επιφύλαξη γιατί δεν γνωρίζω από στατικά, και εκεί υπάρχει διχασμός απόψεων, οπότε το αφήνω στον χρόνο να αποκαλύψει ποιά είναι η αλήθεια, γνωρίζοντας βέβαια ότι οι «κεφαλές» του κόσμου, μας βλέπουν σαν παράπλευρες απώλειες.

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  11/9/2015 – Μιά καινούρια θλιβερή σχολική χρονιά ξεκινάει, χωρίς τίποτα ουσιαστικό να έχει αλλάξει από τον 19ο αιώνα, υπό την φοβερή σκέπη της εκκλησίας, και βέβαια με τον γελοίο αγιασμό που κανείς δεν πιστεύει, αλλά όλοι ανέχονται. Η υποταγή της συνείδησης πάντα ξεκίναγε από την παιδική ηλικία.

 79. sarant said

  74
  Κάτεργον από κατά+έργον, αρχική σημασία «μισθοί, εργατικό κόστος». Και επίθετο «κάτεργος», ο επεξεργασμένος.
  Κάτεργο ήταν αρχικά το πολεμικό πλοίο που χρησιμοποιούσε (εν μέρει ή αποκλειστικά) κατάδικους για τσούρμο, και μετά ονομάστηκε έτσι η ποινή.

  Η ειρκτή και η κάθειρξη δεν έχουν ετυμολογική σχέση, λέει το λεξικό, με το έργο.

  76 Ο Μαυρογένης, κόμικς δεν θυμαμαι ποιανού

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  78.>>υπό την φοβερή σκέπη της εκκλησίας,
  «μετά τον αγιασμό να πετά ο παπάς το βασιλικό κι όποιος τον πιάνει να γίνεται απουσιολόγος» τουητερικό

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Ίσα-ίσα θα πάνε τα παιδιά για την πρώτη μέρα και μετά θα διακόψουν
  και τα καημένα τα πρωτάκια θα νομίζουν πως έτσι πάει:μία μέσα δύο έξω (κλεμμένο)

 82. cronopiusa said

  Οι «Ελλείψεις» Στα Σχολεία, Σε 7 Γραφήματα

 83. Μαρία said

 84. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ‘Ερωτά μου κατεργάρη

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Όλες οι μαύρες κι άσκημες
  επήραν άντρες κ΄ έχου
  Κ΄ εγιώ ΄μουν άσπρο γιασεμί
  κ΄ επήρα ταξιάρη
  Και φεύγει με τα κάτεργα
  και πάει με τα καράβια
  Και κάμνει μήνες ν΄ ακουστεί
  και χρόνους ν΄ ανεφάνει»…

  Πηγή : «Τι πράμα να ΄ναι ο έρωτας…» | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki. gr

 86. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αχ τα κατεργάρικα

 87. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Mερικοί δεν μαθαίνουν ποτέ…
  Σωστός ο σκεπτικός κάφρος! (73) .Φαίνεται ότι με διαβάζει προσεκτικά. : 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/07/21/levy/#comment-232814

 88. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

 89. sarant said

  Kαλημέρα!

  83 Καλώς τη Μαρία!

  85 Ταξιάρης, θαρρώ, ο ταξιδιάρης

 90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  87 – Κίντ δεν διαβάζεις προσεκτικά τις απαντήσεις μου, ξαναδιάβασέ την και βρές πού διαφέρει από τον σκεπτικό κάφρο που τον βρίσκεις σωστό.
  Κρίνω με βάση τα γεγονότα και την λογική μου, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω, αυθεντία (εκτός από ένα πράγμα που είμαι -χαμόγελο)) δεν το έπαιξα ποτέ μου. Στην προκειμένη περίπτωση, η διαφορά μας είναι στο ότι, ενώ εσύ γνωρίζεις στατική κι εγώ όχι (ότι λίγα έχω μάθει από συναδέλφους σου τόσα χρόνια στην οικοδομή) κι εγώ γνωρίζω από εκρηκτικά κι εσύ όχι, όλοι οι πυροτεχνικοί-πυροτεχνουργοί, συμφωνούν ότι έτσι καταρρέει ένα κτίριο με ελεγχόμενη κατεδάφιση με εκρηκτικά, ενώ οι συνάδελφοί σου είναι διχασμένοι. Όπως θα είδες και στο χθεσινό μου σχόλιο, δεν παίρνω θέση, κρατάω μια επιφύλαξη γιατί έχω έλλειμμα στατικής γνώσεως, και γιατί οι μηχανικοί δεν είναι απόλυτοι, ο καιρός (ενδεχομένως) θα δείξει. Κι όπως λέει κι ο αγαπητός μου Λεώνικος, ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΩ ΟΛΑ.

  ΛΑΜΠΡΟΣ said

  21 Ιουλίου, 2014 στις 21:05
  119 – Κοίτα για τους πύργους είχα ρωτήσει κάποιους πολύ αξιόλογους μηχανικούς που δούλευαν στην ΑΒΑΞ κατασκευαστική, και είχα αναλάβει κάποιες μεζονέτες στα Καλύβια (όλος τυχαίως ήταν μεταλικές κατασκευές) δεν έχω ιδία γνώμη, ό,τι μου είπαν λέω. Συμφωνώ με την ένταση της φωτιάς και το λιώσιμο των μετάλων, αλλα είναι πολύ περίεργο που αυτός ο όγκος έλιωσε περιμετρικά ομοιόμορφα και έπεσε προς τα μέσα, αντί να γείρει σε κάποια πλευρά. Πάντως και η δική σου εξήγηση μου κάνει, θα δηλώνω άγνοια απο δω και πέρα (όχι οτι είχα γνώση πρίν). Όσο για την ανατίναξη ενός τέτοιου κτιρίου, φυσικά και δεν γίνεται διακριτικά ή εύκολα, είπα απλώς οτι γίνεται, και ο τρόπος που κατέρεεαν τα κτίρια αυτό θύμιζε, για το 2 δεν έχω απάντηση, δεν διαφωνώ άλλωστε.
  Το αναπάντητο ερώτημα απο μέρους των ειδικών και της τότε αμερικανικής κυβέρνησης (και μεγάλο πάτημα κάθε λογής συνομοσιολόγων ανα τον κόσμο) είναι πώς έφτασε να πέσει το αεροπλάνο στο πεντάγωνο, στο θεωρητικά καλύτερα φυλασσόμενο μέρος του πλανήτη, γνωρίζοντας ήδη οτι τα συγκεκριμένα αεροπλάνα ήταν υπο κατάλειψη. Βέβαια, υπάρχει και η απλή και λογικότατη εξήγηση, οτι όλο αυτό το πανάκριβο δορυφορικό και μή αμυντικό σύστημα, το χειρίζονταν (τουλάχιστον ως προς τις αποφάσεις) ηλίθιοι και πανηλίθιοι, ειδικά αν κρίνουμε απο τον τότε αρχηγό του κράτους, μπορεί και να είναι αυτή η αλήθεια. Πολλή συνωμοσιολογία πιάσαμε φίλε, και θα μας την πέσει κάνας Λιακόπουλος για πνευματικά δικαιώματα, ας το αφήσουμε αυτό το θέμα. Έτσι κι αλλιώς εμείς μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, όπως είχε πεί και ο Καραμανλής θείος, (έτσι νομίζω δηλαδή) στην πολιτική πολλά λέγονται που δεν γίνονται, και πολλά γίνονται που δεν λέγονται. Το θέμα είναι οτι και τότε τόσες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, και τώρα με το αεροπλάνο στην Ουκρανία, και στην Γάζα με τους ισραηλινούς που σκοτώνουν γυναικόπαιδα, για να τιμωρήσουν τους τρομοκράτες της Χαμάς.
  ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ.

  Υ.Γ – Δεν ξέρω τον τρόπο να βάλω μόνο το λίνκ, και έβαλα όλο το κείμενο.

 91. Βασίλης said

  Επί το κερκυραϊκότερον: κατρεγάρης

 92. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  Λάμπρε, τη μύγα και το μύγιασμα τα ξέρεις; … Στο 70. πήγαινε το δικο μου, αλλά αφού ξαναρχίζεις πάλι την ίδια κουβεντα που κάναμε παλιότερα, λάβε τα εξης¨
  1. ΔΕΝ ισχυει αυτό το «προς τα μέσα» που λες. Σαφώς η πάνω μάζα του πύργου πέφτει προς τα πλάγια και κάτω.
  2. ΣΑΦΩΣ και ξέρω περισσότερα περί εκρηκτικών και διατρημάτων σε τεχνικά έργα και εδάφη από σένα.
  3. ΣΑΦΩΣ και ένα κτίριο που γκρεμίζεται με ελεγχομενη ανατιναξη ΔΕΝ πέφτει όπως οι Πύργοι.
  4.ΣΑΦΩΣ και δεν χρειάζονται «ηλίθιοι και πανηλίθιοι» για να εξηγηθούν εξαιρετικά περίεργα γεγονότα που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν ,ανεξαρτητως «επιπέδου» ασφαλείας. Είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένο, αλλά βαριέμαι τώρα…
  Κάποτε ,ένας πιτσιρικάς Γερμανός πήρε ένα Τσέσνα (ή κάποιο τέτοιο καρυδότσουφλο ,τέλος πάντων) από τη Γερμανια,και το προσγείωσε στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας!

 93. gbaloglou said

  περί γαλέρας

 94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – Κίντ, σαφώς δεν είμαι τόσο έξυπνος όσο εσύ, αλλά με το να λές «Λάμπρε, τη μύγα και το μύγιασμα τα ξέρεις; … Στο 70. πήγαινε το δικο μου» δηλαδή λές ότι πήγαινε σε ένα σχολιαστή που δεν σχολίαζε πέρυσι στο νήμα που παραπέμπεις, ενώ η απάντηση του σχολίου σου σε εκείνο το νήμα απευθυνόταν σε μένα, υποτιμάς πολύ την νοημοσύνη μου. Λυπάμαι που δεν μου κόβει παραπάνω, αλλά αν δεν σου κάνω για συνομιλητής μπορείς απλά να με αγνοείς.

  Υ.Γ – Αν θεωρείς «εξαιρετικά περίεργα γεγονότα» το να κόβουν βόλτες για ώρες ανεξέλγκτα στον αμεριακνικό εναέριο χώρο, 4 επιβατικά αεροπλάνα, και το ένα από αυτά μάλιστα να πέφτει στο ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ, είναι εξαιρετικά περίεργο. Ο Γερμανός πιτσιρικάς, μπορεί αν προσγειώθηκε στην κόκκινη πλατεία της υπο κατάρρευσης ΕΣΣΔ, 4 χρόνια πρίν όμως, το νοτιοκορεατικό 747 με 269 επιβάτες καταρρίφθηκε με το που πέρασε στο ελάχιστο στον σοβιετικό εναέριο χώρο, εξαιρετικά περίεργη αντίδραση των σοβιετικών. Βέβαια, κάποιοι ακόμα και σήμερα, πιστεύουν ότι οι αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ, γιατί ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής, όπως μας έλεγαν οι αμερικανοί και τα ΜΜΑ.

 95. cronopiusa said

  Λάμπρε,

 96. Ριβαλντίνιο said

  @ 95 cronopiusa
  Ο ΛΑΜΠΡΟΣ μπορεί να μην θέλει να ψηφίζει γιατί

  αλλά έχει δώσει τους δικούς του κοινωνικοπολιτικούς αγώνες 😆 😆 😆 😆 :mrgreen: 😆 😆 😆 😆

 97. Ριβαλντίνιο said

  Ερασιτέχνες :

 98. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  94. Kαλά, σε είχα για σοβαρό ως τέως μάστορα,αλλά τα «χρηματοοικονομικά» σε κάνανε τελείως φλοέρα μάλλον…

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – Όμως εγώ ψηφίζω κοπελιά, δεν έχω λείψει από καμία στημένη από τους κεφαλαιούχους εκλογική αναμέτρηση, ψηφίζω ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ, και είμαι υπέρ της μαζικής συνειδητής συμμετοχής. Βέβαια δεν το κάνω για να το παίξω επαναστάτης, ούτε έχω αυταπάτες ότι έτσι θα αλλάξω μόνος μου κάτι, απλώς, εκτός του ότι έδινα το παράδειγμα στις κόρες μου από την βρεφική τους ηλικία, η ψηφοφορία, είναι δημοκρατική διαδικασία, και είναι ένα από τα ελάχιστα αδύνατα σημεία του συστήματος, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, για να αλλάξει η κοινωνία προς το καλύτερο. Το πρόβλημα βρίσκεται στην δημοκρατική συνείδηση των πολιτών. Αν κρίνουμε από την φασιστική λειτουργία των οικογενειών, την ανυπαρξία της αυτορύθμισης και αυτοδιαχείρισης των γειτονιών, και την πελατειακή σχέση των κομμάτων και των βουλευτών με τους ψηφοφόρους, υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ έλλειμμα, συνεπώς είναι γελοίο να μιλούμε για δημοκρατία η οποία αποτελείται, στηρίζεται, και λειτουργείται, από δημοκρατικούς πολίτες. ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΕΛΕΗΣΟΝ ΗΜΑΣ, και πολύ μας είναι.

  96 α – Όσοι θα ψηφίσουν τα κόμματα που υπέγραψαν στην βουλή την θανατική μας καταδίκη (τα άλλα δύο δεν λαμβάνονται υπόψιν, είναι ΖΟΝΓΚ) τι είναι κατά την γνώμη σου; (εγώ δεν έχω άποψη).

  β – Εκείνη την εποχή, έλεγα ότι δεν είναι δυνατόν να μας κυβερνούν τέτοιοι μαλάκες, η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι αυτοί τότε, ήταν ό,τι πιο έξυπνο στείλαμε στην βουλή για να μας αντιπροσωπεύσει, με λίγα λόγια, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ (χαμόγελο).

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Για να το λές κάτι παραπάνω από μένα θα ξέρεις, τουλάχιστον μέσω των χρηματοοικονομικών, δικαιώθηκα για τον Μπαρουφάκη που έλεγα πως έλεγε (και λέει ακόμα) μπαρούφες, όταν πολλοί τον εκθείαζαν ως προφέσορα.

 101. Ριβαλντίνιο said

  @ 99β
  «τι είναι κατά την γνώμη σου;»

  Συνειδητοποιημένοι και χειραφετημένοι δημοκρατικοί πολίτες, που ξέρουν πως πρέπει να επιδιώκουν το εφικτό και όχι το φανταστικό. Με λίγα λόγια : και γαμώ τα παιδιά. 🙂

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  101 – Aν αφαιρέσεις αυτό «Συνειδητοποιημένοι και χειραφετημένοι δημοκρατικοί πολίτες» συμφωνώ απολύτως μαζί σου (χαμόγελο).

 103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Πριν από λίγες ώρες ο Κουτσούμπας, θέλοντας να χαρακτηρίσει την κακοπληρωμένη και σκληρή δουλειά των μερικώς απασχολουμένων, είπε «ξέρετε για τί δουλειά μιλάμε, έ; Στη γαλέρα!»

 104. nestanaios said

  Ήμουν κι εγώ εκεί.

 105. cronopiusa said

  Δύο διαφορετικές προοπτικές

  ανορθογραφίες
  ή γιατί τελικά δεν έδωσαν τη γλώσσα μου ελληνική

  Μέρκελ σε γυναίκες πρόσφυγες: Μάθετε γερμανικά, βγείτε από την απομόνωση

 106. cronopiusa said

  The Migrant Crisis: Arms That Welcome, Arms That Kill. By Amy Goodman and Denis Moynihan

 107. spiral architect said

  @100: Λάμπρε, οι Βαρουφάκης & Co είναι απασχολήμένοι με την Φασίνα και το (νέο) Σχέδιο Β. 😉
  Για τα ψάρια που θα πιάσουν, παραμένω με την αβεβαιότητα.. 🙄

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Βρε πανάθεμά σε, μ΄έβαλες και διάβασα ευχολογομπαρούφες πρωϊνιάτικα. Και μόνο γι΄αυτό «Το ευρώ έχει μετατραπεί σε εργαλείο οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας της Ευρώπης από μια ευρωπαϊκή ολιγαρχία που κρύβεται πίσω από τη γερμανική κυβέρνηση» ζούν στο δικό τους κόσμο. Άκου, «έχει μετατραπεί» δηλαδή δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι, ότι ήταν εξ αρχής σχεδιασμένο για να εξυπηρετήσει την Γερμανία, που χωρίς να χάσει την ισχύ του μάρκου εξωτερικά, τσάκισε τις οικονομίες της ευρωζώνης με την εσωτερική του υποτίμηση, μια και όλες είχαν το ίδιο νόμισμα, και να την βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο του 2000 καί λόγο επανένωσης. Κι αυτόν τον άνθρωπο, τον έβαλε ο Πάντσο Τσίπρα, να διαπραγματευτεί (λέμε και καμιά μ…ία να περνάει η ώρα) με τον Σόϊμπλε. Θα είχε πολύ γέλιο το πράγμα, αν δεν ήταν τόσο τραγικά τα αποτελέσματα, από την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, (δεν θέλω να τ΄ακούω).

  Υ.Γ – Για το σχέδιο Β των κεφαλαιούχων θα φτιάξουν λέει ένα αντίθετο σχέδιο Β, για το σχέδιο ΓΑΜΑ τι θα κάνουν, το ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ; δεν είναι κακό!

 109. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  O Bαρουφάκης είναι εξαίρετος επιστήμων και κοφτερό μυαλό. Το ότι «απέτυχε» σε διαπραγματεύσεις με τους Σόιμπλους και λοιπούς γελαδάρηδες, δε λέει τίποτε. Και τον Αϊνστάιν μαζί με τον Καραθόδωρα και το Νιούτονα να έβαζες σ’αυτό το τραπέζι, πάλι «αποτυχημένοι» θα ήταν.

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – Ο Μπαρουφάκης έχει αποτύχει με τις μπαρούφες που λέει εδώ και πέντε χρόνια, (έχω αναρτήσει κάποιες από αυτές πρίν τις εκλογές του Ιανουαρίου, μπορείς να βρείς άπειρες στο διαδίκτυο) όπως απέτυχε κι ο ΣΥΡΙΖΑ (βέβαια για τον σκοπό που τον ανέβασαν πέτυχε) αφού άμα έχεις να κάνεις με γελαδάρηδες, στέλνεις γελαδάρη να διαπραγματευτεί, κι όχι οικονομολόγο. Δεν αμφισβητώ ότι είναι κοφτερό μυαλό, αλλά για ίδιο όφελος, (αναλογικά πολύ μικρό) όπως όλοι οι οικονομολόγοι, που είναι υπάλληλοι υποχείρια των τραπεζών και των επενδυτικών funds. Ρουμπινί (τον θυμάται κανείς;) Στίγκλιτς, και ο τραγικότερος όλων Κρούγκμαν, είναι μερικοί από τους οικονομικούς τζιχαντιστές προφεσόρους, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, και επηρεάζουν τις ζωές μας. Οι Σόρος και Μπάφετ που δεν είναι επιστήμονες (πόσο μάλλον οικονομολόγοι) θέλουν καμιά πενηνταριά από δαύτους για πρωϊνό. Αν δεν γίνει κατανοητό, πως η όποια οικονομία στις χώρες, επιβάλλεται από τους ισχυρούς του πλανήτη, θα βλέπουμε το δέντρο και θα χάνουμε μονίμως το δάσος. Είναι πολύ μικρά τα περιθώρια που αφήνουν οι ισχυροί στις αδύναμες εξαρτημένες χώρες για να ελιχθούν προς όφελός τους, αλλά χρειάζεται να έχουν οξυδερκείς και φιλοπάτριδες διαχειριστές (κυβερνήτες είναι μεγάλη κουβέντα) και διαπραγματευτές, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.

  Υ.Γ – Τελικά παραδέχεσαι πως είναι επιστήμονες οι οικονομολόγοι;

 111. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  110. «Αν δεν γίνει κατανοητό, πως η όποια οικονομία στις χώρες, επιβάλλεται από τους ισχυρούς του πλανήτη»
  Ωραία. Πες πως έγινε κατανοητό αυτό…(δεν είναι δα και σωματιδιακή Φυσική…) ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ,ΜΑΣ ΛΕΣ?

  ΥΓ. Δεν είναι επιστήμονες όλοι οι οικονομολογούντες. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι.

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  111 – Κίντ συγγνώμη, τώρα είδα το σχόλιό σου. «Ωραία. Πες πως έγινε κατανοητό αυτό…(δεν είναι δα και σωματιδιακή Φυσική…) ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ,ΜΑΣ ΛΕΣ?»
  Kατ΄αρχήν, ενώ σίγουρα δεν είναι σωματιδιακή φυσική, και με νοημοσύνη χιμπατζή μπορεί να κατανοηθεί, κι όμως από την πλειονότητα των ανθρώπων, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΘΕΙ, κάτι συμβαίνει και ο homo sapiens sapiens, σε μερικές ειδικές περιπτώσεις (π.χ θρησκεία) λειτουργεί με νοημοσύνη αμοιβάδας, και κάποιες αποφάσεις του, επανειλημμένα στρέφονται εναντίον του, που όλως «τυχαίως» ευνοούν τους εκμεταλλευτές του.
  Αν γίνει κάποτε κατανοητό «άργειε να ρθει εκείνη η μέρα» γράφω στο τέλος τι πρέπει να κάνουμε, να εκλέξουμε οξυδερκείς και φιλοπάτριδες διαχειριστές, κι όχι τις θλιβερές καρικατούρες του θεάτρου σκιών που εκλέγουμε από την μεταπολίτευση και μετά τουλάχιστον. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες ΝΟΜΙΜΕΣ ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, όπως είναι η παθητική στοχευμένη αντίσταση, η νόμιμη συλλογική παραβατική συμπεριφορά, η δημιουργία αντικαταναλωτικής συνειδήσεως στους νέους, κλπ, που όμως συνεπάγονται δημοκρατική παιδεία και συνείδηση. Έξυπνοι, αναίμακτοι και ειρηνικοί τρόποι αντίδρασης, που πονάνε πραγματικά το σύστημα, υπάρχουν πολλοί, βούληση και θέληση δεν υπάρχει, ποιός ξέρει γιατί, ίσως τα κόμματα να ξέρουν.

  Υ.Γ – «Δεν είναι επιστήμονες όλοι οι οικονομολογούντες. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι.»
  Η ιδιότητα του επιστήμονα, και υπερεκτιμημένη είναι και παρεξηγημένη, γιατί κι ο Μένγκελε επιστήμονας ήταν, και ο «κύριος» Βαρουφάκης, τηρουμένων των αναλογιών, είναι Μένγκελε. Λυπάμαι που στα δικά μου επιχειρήματα για την οικονομολογική ηλιθιότητα του Βαρουφάκη, αντιπαραθέτεις θρησκευτική πίστη στο άτομό του. Σέβομαι την θρησκευτική πίστη του καθενός για οτιδήποτε, αλλά θεωρώ τις θρησκείες όλων των τύπων παραλογισμό, και τους θρησκευομένους όλων των τύπων, παράλογους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο, κι αν είναι να αντιπαρατεθούμε χωρίς να ακούει ο ένας τον άλλον, όπως κάνουν στα παράθυρα οι πολιτικοί, ας μείνουμε καλύτερα στα αστειάκια και την καθημερινή πλακίτσα, άλλωστε μ΄αρέσει το χιούμορ σου.

 113. Γς said

  Κι η ανοικοδόμηση του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: