Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όχι, το ντιμπέιτ δεν παράγεται από το (ανύπαρκτο) δίβατον -και γράφεται «ντιμπέιτ»

Posted by sarant στο 14 Σεπτεμβρίου, 2015


Πλάι στις δυο οικουμενικές βεβαιότητες, τον θάνατο και τους φόρους, υπάρχει και μια τρίτη, που κοντεύει να εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια: κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές και γίνεται ντιμπέιτ ή τηλεμαχία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, νομοτελειακά θα βρεθεί κάποιος που θα υποστηρίξει ότι η αγγλική λέξη debate, από την οποία δανειστήκαμε κι εμείς τον όρο, προέρχεται τάχαμ από την ελληνική λέξη «δίβατον» και ανάγεται στη δημοκρατική παράδοση της αρχαίας Αθήνας.

Αυτό βέβαια το υποστηρίζουν χωρίς να κάνουν τον κόπο να ανοίξουν ένα ετυμολογικό λεξικό, που υπάρχει ακόμα και ονλάιν, και να δουν ότι στην πραγματικότητα η αγγλική λέξη έχει άλλη ετυμολογία, κρυστάλλινη και πειστική. Ούτε βέβαια ξέρουν ή παίρνουν υπόψη τους ότι δεν υπήρξε, δεν παραδίδεται πουθενά, ελληνική λέξη «δίβατον», σε κανένα λεξικό και σε κανένα αρχαίο κείμενο, που να μην ξεχνάμε ότι τώρα πια υπάρχουν όλα σε ψηφιακή μορφή και με δυνατότητα αναζήτησης.

Στις εκλογές του Γενάρη ντιμπέιτ δεν είχε γίνει, κι έτσι γλιτώσαμε την αναβίωση της μπαρούφας. Τώρα αποφασίστηκε να γίνουν δύο ντιμπέιτ, ένα που έγινε την περασμένη Τετάρτη με έξι πολιτικούς αρχηγούς, κι ένα που θα γίνει απόψε ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Και ήδη από την περασμένη Τετάρτη, βρέθηκαν κάποιοι που παπαγάλισαν τα περί δίβατου· για παράδειγμα φαίνεται (μου λένε, δεν το άκουσα) πως το ανέφερε ο Σκάει Μπογδάνος στην εκπομπή του. Κι επειδή σήμερα, ενόψει του δεύτερου ντιμπέιτ, είναι πολύ πιθανό πως θα βρεθούν κι άλλοι να το αναφέρουν, δεν είναι περιττό θαρρώ να αναστήσω ένα παλιότερο άρθρο, από το 2009 για το θέμα αυτό.

Αλλά πρώτα να παρουσιάσω την άλλη άποψη, τον μύθο δηλαδή, όπως την είδα σε πρόσφατη ανάρτηση στο Φέισμπουκ:

Πριν από χιλιάδες Σεπτέμβρηδες, στο ίδιο μέρος, ένας αλλόκοτος αλλά πολύ ανοιχτομάτης λαός,
επινόησε ένα σύστημα, για να μπορεί να συγκρίνει δύο διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις:

Εστηνε δύο «βήματα», δύο βάθρα, το ένα κοντά στο άλλο. Στο ένα ανέβαινε ο ρήτορας που υποστήριζε την μία και στο άλλο βήμα ο υποστηριχτής της άλλης άποψης.

Πρώτα μιλούσε ο ένας και εξέθετε τα επιχειρήματα, που κατά την γνώμη του στήριζαν την άποψή του,
και ακολούθως μιλούσε ο άλλος και έλεγε τα δικά του.

Το πλήθος άκουγε και τον έναν, άκουγε και τον άλλον και όταν συμφωνούσε με ένα επιχείρημα που άκουγε, αναφωνούσε «ΒΡΑΒΕΥΩ, ΒΡΑΒΕΥΩ».

Το σκηνικό αυτό με τα 2 βήματα, ονομάστηκε ΔΙΒΑΤΟΝ, ακριβώς γιατί είχε ΔΥΟ βήματα.

Το σύστημα αυτό, όπως και πολλά άλλα άλλωστε, το δανείστηκαν οι νεο-πολιτισμένοι Δυτικοί, σε εποχές που οι απόγονοι εκείνου του αλλόκοτου λαού, είχαν τεθεί σε υποχρεωτική πνευματική καταστολή, που κράτησε 2.000 Σεπτέμβρηδες.

Το ΔΙΒΑΤΟΝ οι νεο-πολιτισμένοι το έγραψαν DEBATE και το καλύτερο που κατόρθωσαν να προφέρουν,
ήταν… ΝΤΙΜΠΕΪΤ.

Μα ούτε και το «ΒΡΑΒΕΥΩ» μπόρεσαν να μιμηθούν σωστά και το κατάντησαν… BRAVO.
(Αυτό το «ΕΥ» μέσα στη μέση της λέξης, τους δυσκόλευε και έτσι το έφαγε η μαρμάγκα…)

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ:
Σε όλους τους νεο-αγράμματους δημοσιογράφους, μήπως και καταλάβουν ότι απόψε δεν είχαμε ΔΙΒΑΤΟΝ αλλά… ΠΟΛΥΒΑΤΟΝ, μιας και είχαμε πολλά βήματα!

Αφού συνηθίζουν να δείχνουν την καλλιέργειά τους, χρησιμοποιώντας αντί Ελληνικών, «ξένες λέξεις» της μόδας, (που συνήθως είναι στραβο-προφερόμενα Ελληνικά), ας επινοήσουν επιτέλους τη λέξη MULTIBATE για όταν είναι πολλά τα βήματα (πολλοί ρήτορες) κρατώντας την λέξη DEBATE, για όταν είναι ΔΥΟ.

Πάλι σπαστά Ελληνικά, αλλά τουλάχιστον θα ακριβολογούν...

Το κείμενο γράφτηκε την περασμένη βδομάδα, αλλά ως προς το δίβατον η άποψη δεν είναι καινούργια, ανάλογες σοφίες έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς πολλοί, μεταξύ τους και ο Θάνος Πλεύρης. Το καινούργιο εδώ είναι η προσθήκη του «Βραβεύω».

Να εξηγήσω τώρα γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη όλη η θεωρία της παραγωγής του debate από το δίβατον είναι μια μπαρούφα.

Πρώτον, λέξη δίβατον δεν υπάρχει καταγραμμένη πουθενά. Δεν υπάρχει στα λεξικά της νέας ελληνικής, δεν υπάρχει στα λεξικά της αρχαίας ελληνικής, δεν υπάρχει στο Liddell Scott, δεν υπάρχει στο TLG που έχει όλα τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που έχουν σωθεί. Όποιος υποστηρίζει ότι υπήρξε ποτέ τέτοια λέξη, πρέπει να μας δείξει σε ποιο αρχαίο κείμενο τη βρήκε ή να μας μάθει το μυστικό της απευθείας επικοινωνίας του με τους αρχαίους ημών προγόνους, να το αξιοποιήσουμε για πιο χρήσιμα πράγματα.

Δεύτερον, δεν έχουμε καμιά μαρτυρία  ότι υπήρχαν στην Πνύκα δύο εξέδρες που ανέβαιναν πάνω τους οι πολιτικοί αντίπαλοι στην αρχαία Αθήνα και ανέπτυσσαν τις απόψεις τους. Αντίθετα, από τις μαρτυρίες που έχουμε ξέρουμε ότι υπήρχε ένα βήμα και οι πολίτες αγόρευαν («τίς αγορεύειν βούλεται;») όπως σήμερα στη Βουλή. Το ρήμα μάλιστα «πάρειμι» =παρέρχομαι χρησιμοποιείται ως τεχνικός όρος με τη σημασία του ανεβαίνω στο βήμα ( Οι παριόντες, παρελθών κλπ). Προκειμένου για τον Άρειο Πάγο τα βήματα ονομάζονταν «λίθοι»: «λίθος ύβρεως» για τον κατηγορούμενο και «λίθος αναιδείας» για τον κατήγορο.

Όσο για τα λαϊκά δικαστήρια, υπήρχε το κυρίως βήμα για τις αγορεύσεις των διαδίκων και τα βήματα (καθίσματα) όπου κάθονταν, όταν δεν μιλούσαν. Έχουμε πάμπολλες αναφορές στους ρήτορες και στον Αριστοφάνη, αλλά σε καμία δεν υπάρχει η λέξη δίβημα ενώ αντιθέτως γίνεται λόγος για το «έτερον βήμα».

Τρίτον, έστω, ας παραδεχτώ για ένα δευτερόλεπτο ότι υπήρξε λέξη δίβατον αλλά περιλαμβανόταν στα χαμένα συγγράμματα της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας (αυτά που βρίσκονται κλειδωμένα στην… υπόγεια ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης) κι έτσι δεν έφτασε ως εμάς. Πώς όμως πήγε στους άγγλους; Απευθείας; Πέταξε; Όχι βέβαια. Απευθείας περιπτώσεις δανεισμού από τα ελληνικά στα αγγλικά δεν υπήρχαν διότι δεν υπήρχαν απευθείας επαφές –κάποια άλλη γλώσσα θα μεσολάβησε. Αλλά ούτε στα λατινικά βρίσκουμε dibatum, ούτε κάποιον πιθανό απόγονό του σε ρωμανική γλώσσα.

Τέταρτον, έστω ότι υπήρξε το ανύπαρκτο δίβατον και έστω ότι έφτασε κατευθείαν στις βρετανικές νήσους (με κούριερ;) χωρίς να ακουμπήσει αλλού. Και πάλι, για λόγους φωνολογίας αποκλείεται το «δίβατον» να δώσει debate. Όλες οι ελληνικές λέξεις από δι- που έφτασαν στα αγγλικά δίνουν λέξεις από di-. Και αυτό ισχύει είτε ο δανεισμός είναι λόγιος (π.χ. δίπτωτος > diptote, δίπτυχος > diptych, δίλημμα > dilemma και άλλα πολλά) είτε ο δανεισμός είναι λαϊκός (δίμιτον > dimity). Γιατί το (ανύπαρκτο) δίβατον ν’ αποτελέσει εξαίρεση και να δώσει, αυτό μόνο, debate και όχι dibaty ή dibate; Για τα ωραία μάτια του ιού του Πλεύρη;

Πέμπτον, πριν ξεστομίσουμε ευχάριστες μπαρούφες, ας κάνουμε τον κόπο ν’ ανοίξουμε και κανένα λεξικό. Τι λένε τα λεξικά της αγγλικής για την ετυμολογία του debate; Αν η ήδη προτεινόμενη ετυμολογία είναι αβέβαιη, η δική μας πρόταση κερδίζει πόντους. Αν υπάρχει εδραιωμένη ετυμολογία με ισχυρή εσωτερική ετυμολόγηση στην ξένη γλώσσα, πηγαίνουμε ξυπόλητοι στ’ αγκάθια. Τα λεξικά της αγγλικής λένε, για το debate:

ρήμα debate < μεσοαγγλικό debaten < παλαιογαλλικό debatre (εξ ου και το σημερινό débattre) < de (που εδώ έχει την έννοια ‘ολοσχερώς’) + batre «χτυπάω» < υστερολατινικό battere < λατινικό battuere που επίσης σημαίνει χτυπάω, όρος του τεχνικού λατινικού λεξιλογίου, απαντά στον Πλαύτο. Επομένως, το ντιμπέιτ ανάγεται όχι στην Πνύκα αλλά σε ένα λατινικό ρήμα που σημαίνει ‘χτυπάω’, πράγμα που θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι άστοχο αν κρίνουμε από το κλίμα ορισμένων τέτοιων αντιπαραθέσεων.

Η παραπάνω ετυμολογική αλυσίδα είναι κρυστάλλινη, ολοφάνερη, δεν αφήνει ίχνος για παρερμηνεία ή αμφιβολία. Γίνεται νομίζω σαφές ότι η όλη θεωρία του δίβατου είναι κωμική.

Πώς όμως πείσθηκε τόσος κόσμος από τις μπαρούφες των πορτοκαλιστών; Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι πράγματι είναι πολλές οι ξένες λέξεις που έχουν απώτερη ελληνική αρχή, έστω κι αν αυτό δεν φαίνεται αμέσως. Για παράδειγμα, και το πέναλτι ή η γκλαμουριά έχουν ελληνική την απώτερη αρχή τους (τις λέξεις ποινή και γραμματική αντίστοιχα). Οπότε, ο μη ειδικός, αυτός που δεν έχει μελετήσει την ετυμολογία, δεν έχει λόγο να μην πιστέψει αυτό που του λέει κάποιος, αρκεί να του το πει με ύφος περισπούδαστο. Έπειτα, κακά τα ψέματα, σε πολλούς αρέσει η ιδέα να βρίσκουμε ελληνική αρχή σε ξένες λέξεις που τις χρησιμοποιούμε στον καθημερινό μας λόγο, είτε επειδή έτσι τις κάνουμε πιο οικείες, είτε επειδή αποενοχοποιούμαστε που χρησιμοποιούμε ατελώνιστη μια ξένη λέξη, είτε για χάζι. Πάνω σ’ αυτά τα απολύτως θεμιτά και ανθρώπινα, πατάει ο ελλαδέμπορος, ο ιός του Πλεύρη, οι τηλεβιβλιοπώλες, οι Γεωργαλάδες και οι Γεωργιάδηδες, και πλασάρουν την τσαρλατάνικη πραμάτεια τους.

Κι εδώ, δυστυχώς, επαληθεύεται η παροιμία που λέει ότι πέταξε ο παλαβός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί δεν μπορούν να τη βγάλουν. Διότι έρχεται ο άλλος, βγάζει από την κούτρα του ένα δίβατον, το πετάει στο πηγάδι, και πρέπει εσύ ν’ ανοίξεις σαράντα λεξικά, να ανατρέξεις τριάντα αιώνες πίσω, για να αποδείξεις ότι όλα είναι πλάσμα της φαντασίας του –ή της πονηριάς του. Και το κακό είναι, όπως μελαγχολικά έγραψε ο Παντελής Μπουκάλας, στην κριτική του βιβλίου μου «Γλώσσα μετ’ εμποδίων», οι μύθοι, ακόμα και οι ξηλωμένοι, ακούγονται γλυκύτεροι από τις άβολες αλήθειες. Ωστόσο, και λίγοι μόνο αναγνώστες να πεισθούν ότι είναι ψεύτικος ο ευχάριστος μύθος που πλασάρεται από τους οπαδούς του Γκας Πορτοκάλος για το δίβατον, κέρδος θα είναι σκέφτομαι.

Αλλά να πούμε δυο λόγια και για το «βραβεύω», με το οποίο επευφημούσαν οι Αθηναίοι τους αγορητές. Και πάλι, δεν υπάρχει μαρτυρία για κάτι τέτοιο -νομίζω πως όταν ήθελαν να επευφημήσουν έκαναν ένα κροτάλισμα με τα δάχτυλά τους. Αλλά το bravo ασφαλώς δεν προέρχεται από το «βραβεύω», χώρια που τα ειρωνικά για τους ξένους που δεν κατάφερναν να προφέρουν την ελληνική λέξη βρομάνε ρατσισμό. Το πιο αστείο είναι ότι υπάρχει ελληνική ετυμολογία της λέξης «μπράβο» (την έχουμε αναφέρει εδώ) που αρκετοί μελετητές τη δέχονται για επικρατέστερη!

Και ένα τελευταίο: πολλοί γράφουν debate. Δεν συμφωνώ, και όχι από γλωσσικό σοβινισμό. Όπως και κάθε ξένο δάνειο που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική γλώσσα, έστω κι αν δεν έχει συμμορφωθεί με το τυπικό της ελληνικής, το ντιμπέιτ είναι λέξη ελληνική, και στα ελληνικά προφέρεται διαφορετικά απ’ ό,τι το αγγλικό debate (βέβαια η διαφορά είναι μικρή ενώ σε άλλες περιπτώσεις π.χ. μοντάζ είναι μεγαλύτερη). Οπότε, αφού προφέρουμε ελληνικά, πρέπει να γράφουμε και με το ελληνικό αλφάβητο. Αν θέλετε, τη βραδινή αντιπαράθεση (ή εκείνη της περασμένης εβδομάδας) πείτε την «τηλεμαχία», αλλά αν την πείτε ντιμπέιτ, γράψτε την κιόλας «ντιμπέιτ».

ΥΓ Για να μην παρεξηγηθώ: η αναφορά στη «μυστική ραβινική βιβλιοθήκη της Ζυρίχης» όπου φυλάσσονται τάχα τα χαμένα αρχαιοελληνικά συγγράμματα, είναι εντελώς ειρωνική –πρόκειται για αστείο που είχαμε πριν από καμιά δεκαριά χρόνια σε μια ιντερνετική λίστα συζητήσεων.

ΥΓ2: Υπάρχει και μια άλλη άποψη, ότι το debate παράγεται όχι από το ανύπαρκτο δίβατον αλλά από το επίσης ανύπαρκτο δίβημα, μια άποψη που την είχε υποστηρίξει από τις στήλες της παλιάς Ελευθεροτυπίας ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας της ΛΑΕ και κορυφαίος εκπρόσωπος της ταξιτζήδικης γλωσσολογίας. Είναι εξίσου αστήρικτη.

Advertisement

131 Σχόλια προς “Όχι, το ντιμπέιτ δεν παράγεται από το (ανύπαρκτο) δίβατον -και γράφεται «ντιμπέιτ»”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  και καλό ντιμπέιτ,
  ουπς, δίβατον

 2. spiral architect said

  Καλή βδομάδα. 🙂
  Δηλαδή εκτός απ’ το ντιμπέι έχουμε και το μούλτιμπεϊ; 😆 😆 Να επιληφθεί άμεσα το slang.gr.

 3. spiral architect said

  Για λόγους διαδικτυακής αβρότητας και πνευματικών δικαιωμάτων βάλε και το λίκνο της «πρόσφατης ανάρτησης στο Φέισμπουκ» για το ντιμπέι.
  (και το μούλτιμπέι)
  Όχι τίποτ’ άλλο δηλαδή αλλά για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.
  (αν και φαντάζομαι) 😛

 4. Gpoint said

  Καλά για το ντιμπέιτ πείστηκα, για το αλεφάντινον ντιμπει όμως δεν βγαίνει από το δυο πέη ;;

 5. basmag said

  Bravo Νικο! Δε μασάμε το δόλωμα του De(bait)!

 6. Γς said

  Και θυμάμαι το 70τόσο ένας καινούργιος πρόεδρος του Πυρηνοστασίου [Δημόκριτος] έριξε την ιδέα συζήτησης των προβλημάτων του Κέντρου στο αμφιθέατρο, έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ατζέντα.
  Ένα ντιμπέιτ διαρκείας, όπως το χαρακτήρισε. Και κανείς δεν ήξερε τότε τι είναι ντιμπέιτ.

  Και μεταξύ των άλλων έπεσε κι η ιδέα να φύγει απ τον τίτλο του κέντρου το «Ατομικό»» και «Πυρηνικό».

  -Διαφωνώ. [Μια χημικός]. Όλα τα εργαστήρια εδώ μέσα λίγο πολύ ασχολούνται με την ατομική ενέργεια, τις ακτινοβολίες, τα ισότοπα. Π.χ. Τα κορίτσια της Υδροβιολογίας με τα ψάρια και το πλαγκτόν που μελετάνε.

  Και πετάγεται ένα μελαχρινό μανιάτικο μανουλομάγουλο κορίτσι των ψαριών και του φυτοπλαγκτού:

  -Τι λες κυρά μου; Ακου ψάρια. Κι αν θέλεις να μάθεις εγώ ποτέ στη ζωή μου δεν έχω πιάσει ψάρι!

  Κι έτσι αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι ήταν ντιμπέιτ …

 7. Alexis said

  Καλημέρα.
  Εφτά ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί στο προηγούμενο ντιμπέιτ, όχι έξι.

  #0: …είχαν τεθεί σε υποχρεωτική πνευματική καταστολή, που κράτησε 2.000 Σεπτέμβρηδες.

  Χμμμ…. Πατρώα Θρησκεία μου μυρίζεται… 🙂

 8. Γς said

  >μανιάτικο μανουλομάγουλο

  μανουλομάνουλο.

  Σκέψου τι τραβάει ο άντρας της, είπαν κάποιοι τότε.

  Ναι ήταν παντρεμένη και είχε και μια κόρη.

  Τελικά χώρισε.
  Και μετά από χρόνια βλέπω τον άντρα της με μια μικρή σε ένα συνέδριο.

  -Πω, πώ. Πως μεγάλωσε έτσι η κόρη σου; Τι κάνεις καλέ;

  [μόνο που ήταν η γκόμενά του]

 9. Alexis said

  Αφιερωμένο…
  στο …πολύβατο της 9ης Σεπτεμβρίου:

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Αλεφαντινό «ντιμπέι» κατά το παλιότερο ποδοσφαιρικό «οφσάι». Βέβαια, στη γλώσσα υπάρχει καμιά φορά άτυπη ισορροπία, αφού οι λέγοντες «οφσάι» μπορεί να έλεγαν και «φάουλτ».

  Στο προκείμενο, διαφωνώ με την «τηλεμαχία», αφού δεν καθορίζει τον αριθμό των συμμετεχόντων. Αν υποθέσουμε ότι η λέξη ξεκίνησε για δύο και μόνο μονομάχους, το «τηλεμονομαχία» ίσως να ήταν προτιμότερο, αν και σιδηρόδρομος…Βέβαια, έχει κι άλλα προβλήματα, αφού υπονοεί μονομαχία εξ’ αποστάσεως, κάτι σαν τη ‘ναυμαχία» στο χαρτί…

  Αλλά στο λεξιλογικό, να προσθέσω και τη δική μου εκδοχή, που σίγουρα δεν έχετε εξετάσει, κι ίσως είναι η σωστή : μια που, συνήθως μεταξύ ανδρών διεξάγεται, δε βγαίνει από το «δυο πέη»; 🙂

 11. spiral architect said

  Πέταξε ο κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί δεν κατέουν να τήνε βγάλουν.
  Μόνο ένας; Ολόκληρος πρόεδρος;

 12. Κουνελόγατος said

  Δεν πιστεύω ότι είναι πραγματικό, νομίζω ότι είναι τρολιά, κάτι σαν τους Έλληνες στο νησί του Πάσχα ένα πράγμα :mrgreen:

 13. George said

  Καλημέρα, χρήσιμη η επανάληψη. Τις τελευταίες μέρες έχει πέσει στο FB και επιδημία «Απεμπολών, του κείθεν εμβολών»! 🙂

 14. Γς said

  10:

  >δε βγαίνει από το «δυο πέη»; 🙂

  Surrealismo erótico

 15. cronopiusa said

  χα χα … και κορυφαίος εκπρόσωπος της ταξιτζήδικης γλωσσολογίας

 16. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Δεν ξέρω πώς λινκάρουν στο FB, αναδημοσιεύτηκε στο Γλωσσικό Παρατηρητήριο, μια ομάδα όπου είμαι μέλος

  11: Εμ, αν δεν αναπαράγεις βλακείες δεν είσαι κατάλληλος για πρόεδρος

  13: Ναι, το είδα, έχει επανέλθει, οπως και ο άλλος μύθος του Πόσδαγλη.

 17. Πάνος με πεζά said

  Αστέρι και ο παραπονο-πρόεδρας, του «φέτος τα Χριστούγεννα, 40% μειωμένη κίνηση από πέρσι»,… (ακολουθία που θα έτεινε στο μηδέν, εντός πενταετίας…)

  Ε, όταν δε μπαίνει άνθρωπας, το ρίχνεις στο ίντερνετ, από το λαπτοπ του μαγαζού, κι ό,τι ψαρέψεις…

  Στο τέλος θα πουν ότι η διπολική διαταραχή προκύπτει όταν ζεις σε δύο πόλεις…

 18. Αυτό το «καμιά δεκαριά χρόνια» του υστερόγραφου δεν χρειάζεται επικαιροποίηση; Ή η ιντερνετική λίστα είναι αγέραστη σαν τις μυστικές ραβινικές βιβλιοθήκες;

 19. spiral architect said

  @12: Εδώ ολόκληρος (οθντκ) πολιτικός αρχηγός στο προηγούμενο ντιμπέιτ θεώρησε ως πραγματική μια έκθεση-τρολιά μαθητή και τη διάβασε:
  «Ρε βρήκα μια παιδική έκθεση στο ίντερνετς, αποκλείεται να είναι ψεύτικη»

 20. Πάνος με πεζά said

  Α, και περί Λαφαζανιού, δεν ξέρω αν είδατε αφίσα της κεντρικής ομιλίας; ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ ο Λαφαζάνης, ΜΙΛΑΕΙ η Ζωή ! Το πριονίζουμε το κόμμα από τα σκαριά του…

 21. spiral architect said

  Και για να πάμε στο προκείμενο, στο σημερινό ντιμπέιτ ο Αλέξης μάλλον θα τα βρει σκούρα με τον Βαγγέλα. Ο τελευταίος έχει σκόπιμα κι έντεχνα κρύψει κάτω απ’ το χαλί τους Άδωνη και Βορίδη (αν έχετε παρατηρήσει, δεν βγαίνουν ούτε καν στα πρωινάδικα) 😉 έχει «ξεχάσει» το γκαβό και τις πομπές του αλληθωρίζοντας προς το κέντρο. Οπότε θα έχει απέναντί του έναν Αλέξη που ξαναζήταει ψήφο κοιτώντας προς τα δεξιά με «ατού» το ποιος ψήφισε καλύτερο μνημόνιο.
  Θα γελάσουμε. 😀
  Αφήστε δε, που ο (εορτάζων σήμερα) Σταύραξ λόγω των παραπάνω δεν νιώθει και τόσο άνετα. 🙄

 22. cronopiusa said


  ΔΙΒΑΤΟΝ αλλά… και ΠΟΛΥΒΑΤΟΝ

 23. Gpoint said

  # 10

  Ρε Πάνεμεπεζά, ρίχνε και καμιά ματιά στα σχόλια που προηγήθηκαν (#4)

 24. spiral architect said

  @22: Κάτω έχει την πηγή. (Facebook/Pavlos Papadimitropoulos)

 25. cronopiusa said

  Χρόνια πολλά στις Σταυρούλες και τούς Σταύρους

 26. κουτρούφι said

  1. Δεν μεταφέρονται όλες οι ελληνικές λέξεις από δι- σε di- στα αγγλικά. Μερικές φορές το δι- γίνεται bi-. Π.χ. bicycle.
  2. Σχετικά με το «ντιμπέι». Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί Έλληνες, μεγάλης ηλικίας συνήθως, δυσκολεύονται να προφέρουν τα τελικά σύμφωνα σε ξένες λέξεις. Έχω ακούσει «τος» (αντί για τοστ) και «νάι κλα» αντί για «νάιτ κλαμπ» κλπ.

 27. alekos81 said

  Και άντε ο Σαραντακος του 3000 μΧ να αποδείξει την ελληνική ή μη αρχή του αγγλικού ¨bentrovate¨

 28. Το bicycle, Κουτρούφι, είναι νεότερος σχηματισμός (το ποδήλατο εφευρέθηκε στον ύστερο ΙΘ΄ αιώνα). Στους νεότερους σχηματισμούς, οι Εσπέριοι ανακατεύουν ελεύθερα ελληνικές και λατινικές ρίζες (εν προκειμένω το bi-), αν και οι καθαρολόγοι προβάλλουν ακόμη καμιά φορά ενστάσεις. O γλωσσικός μύθος ισχυρίζεται ότι λέξη «δίβατον» προϋπήρχε στα ελληνικά.

 29. spiral architect said

  Αφού δεν έχει ντιμπέι για τον Βαγγέλη, ρίχνει δυο απανωτά τιτιβίσματα:

  Συμπέρασμα: Προτιμούμε τον ορίτζιναλ και απορρίπτουμε τον ιμιτασιόν. :mrgreen:

 30. alexisphoto said

  ….»δεν είχαμε ΔΙΒΑΤΟΝ αλλά… ΠΟΛΥΒΑΤΟΝ»….
  και το μέλλον μας ΑΔΙΑΒΑΤΟΝ. 🙂
  καλημέρες

 31. Πάνος με πεζά said

  @ 23 : A,ναι ! Όταν εγγράφτηκα σαν ομιλητής ήταν δέκα παρά, και δεν υπήρχε το σχόλιο. Ε μετά, μέχρι να δώ mail, άλλα sites, κέρατα, δίφορα,όσην ώρα χαζεύω τέλος πάντων, ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ! Συγχαρητήρια για την πατρότητα, συνέπεσα με καθυστέρηση!

 32. Pedis said

  … και βεβαια είναι ελληνικότατον το ντιμπέιτ .. εκ του βατεύω, ήτοι ζευγαρώνω, όπως θα κάνουν ο Τσίπρας με τον Μειμαράκη και εκ της ενώσεως θα προέλθει κυβέρνηση και όργια με Σταύρο και Φώφη. Οσονούπω …

 33. Γς said

  4, 10:

  Σκέτα;
  Ή με .. [@@@@];

 34. Alexis said

  #0: «Τώρα αποφασίστηκε να γίνουν δύο ντιμπέιτ, ένα που έγινε την περασμένη Τετάρτη με έξι πολιτικούς αρχηγούς…»

  ΕΦΤΑ (7) είπαμε ήταν οι αρχηγοί.
  Όσα και τα εφτά κακά της μοίρας μας.
  Το λέει και το σχόλιο εφτά 🙂

 35. spiral architect said

  @32: Τριολέ ή πολυφασικό;
  Λες, ότι πάμε για τετρακομματική;
  Και αξιωματική αντιπολίτευση τα αβγά;
  Πάμε Ζάμπια!

 36. Pedis said

  # 35 – Πολυφασικό … και οι τέσσερις τη βρήκαν με το … τρίτο, τώρα κάνουν τους αντίζηλους εραστές της τρόικας … Σε Αφασία οι ψηφοφόροι τους και πολύ περισσότερο όσοι επιμένουν και ξαναψηφίσουν σύριζα.

 37. a said

  διαγωνισμους δικανικης και αντιπαραθεσης επιχειρηματων στα πλαισια της αμερικανικης κουλτουρας διοργανωνε απο πολλων ετων το κολλεγιο ψυχικου μαλιστα ο νικητης λαμβανε και εναν εντυπωσιακο λατινικο τιτλο τιμης αν υπαρχουν κολλεγιοπεδα ας μας διαφωτισουν

 38. Corto Maltese said

  Αν μου επιτρέπετε έναν προβληματισμό, μπορεί όντως το ντιμπέιτ να θεωρηθεί ελληνική λέξη; Βεβαίως τα ξένα δάνεια που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική γλώσσα θεωρούνται ελληνικές λέξεις και γράφονται με το ελληνικό αλφάβητο.
  Όμως η συγκεκριμένη λέξη έχει υιοθετηθεί αυθόρμητα από τον λαό ή απλώς έχει μας έχει επιβληθεί από κάποιους δημοσιογράφους και πολιτικούς για λόγους εντυπωσιασμού;

 39. Θρασύμαχος said

  https://fr.wikipedia.org/wiki/Journal_des_d%C3%A9bats

 40. Ιάκωβος said

  Μα τι λένε. Το δίβατον βγήκε από τη συνήθεια των αρχαίων να φοράνε στα πόδια κοθόρνους και στους ώμους βάτες για να φαίνονται επιβλητικοί όταν αγόρευαν.

  Ιδού. Το δίβατον:

 41. Για την ουσία του όποιου ντιμπέιτ: Τι χρειάζονται οι δημοσιογράφοι; Δεν μπορούν να συζητούν μόνοι τους οι Πολιτικοί; Στη Βουλή πως το κάνουν; Βέβαια, μερικές φορές μεταβάλλουν τη Βουλή σε …χάβρα Ιουδαίων. Τι πειράζει αν κάνουν το ίδιο και στην ΕΡΤ; Η Βουλή είναι λιγότερο …επίσημη από την ΕΡΤ;
  Φαίνεται όμως ότι οι δημοσιογράφοι, συντονιστές κλπ χρειάζονται λόγω της ανεπάρκειας των σημερινών πολιτικών. Θυμάμαι μια αντιπαράθεση μεταξύ Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Καραμανλής αναπτύσσει την πρωτολογία του. Ο Παπανδρέου σηκώνει το χέρι και ρωτά: «Μπορώ να διακόψω»; Ο Πρόεδρος της Βουλής ετοιμάζεται να του θυμίσει ότι δεν επιτρέπεται διακοπή, αλλά προλαβαίνει ο Καραμανλής και λέει: «Ορίστε». Ο Παπανδρέου παίρνει το λόγο για λίγα δευτερόλεπτα και παρουσιάζει την ένστασή του σε κάποια εκτίμηση του (τότε) πρωθυπουργού (O Tempora O Mores!).
  Φανταστείτε, τηρουμένων των αναλογιών, αυτή τη διακοπή να τη έκανε …η Ζωίτσα μας. Θα μιλούσε για ώρες, αφαιρώντας (στην ουσία) τον λόγο από τον ομιλητή.
  Τώρα θα μου πείτε ότι και οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στο ντιμπέϊτ είναι …οιονεί μπουρντισμένοι (εντάξει, ευνουχισμένοι). Να και ένα «επεισόδιο» από το ντιμπέϊτ του 2009: Στον τελευταίο γύρο των ερωτήσεων, ο δημοσιογραφάρας ρωτά τον Καραμανλή (τον νεώτερο βεβαίως) πως είναι δυνατόν να οδηγεί τη Χώρα σε εκλογές εξαγγέλλοντας πάγωμα μισθών και συντάξεων. Ο (τότε) πρωθυπουργός δίνει την απάντησή του την οποία τελειώνει με το ρητορικό ερώτημα «θα είναι καλλίτερα αν πάμε σε στάση πληρωμών»; Τσιμουδιά από τον ερωτώντα και όλους τους μπουρντισμένους δημοσιογράφους. Μόνο ο Τσίπρας (του 4% τότε) αναφώνησε ρωτώντας: «Πάγωμα πληρωμών»; Τζάμπα όμως έκανε τον κόπο. Το ντιμπέϊτ (των μπουρντισμένων) είχε ολοκληρωθεί!
  Και γω σκέφτομαι και αναρωτιέμαι: Ναι, να καλούνται στο ντιμπέϊτ όλοι οι αρχηγοί και αρχηγίσκοι, είτε είναι 7 είτε 17 (θεωρητικά και πάνω από 27)! Όμως είναι λογικό σε μια δημόσια συζήτηση να έχει την ίδια μεταχείριση ο μόλις παραιτηθείς πρωθυπουργός με έναν εκπρόσωπο κάποιου 3% που στο μεταξύ μπορεί να έχει γίνει 0,3%;;;

 42. spiral architect said

  @38: Το πως, το γιατί και αν επιβλήθηκε η λέξη ντιμπέιτ από πολιτικοδημοσιογράφους είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που μας «επιβλήθηκαν», το σιντί, το στικάκι και το γιουεσμπί. Φυσικά και δεν είναι ελληνική λέξη όπως και καμία από τις προαναφερθείσες.
  Ενδεχομένως θα προτιμούσα μια αντίστροφη ελληνοποίηση του στυλ σιντί –> οπτικός δίσκος, αντίστοιχα ντιμπέιτ –> δίβαθρον. 🙄
  (μπαμπινιωτισμός;)

 43. cronopiusa said

 44. Ιάκωβος said

  26,Κουτρούφι
  «Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί Έλληνες, μεγάλης ηλικίας συνήθως, δυσκολεύονται να προφέρουν τα τελικά σύμφωνα σε ξένες λέξεις.»

  Με εξαίρεση το νι και το σίγμα. Νομίζω ότι αυτό γίνεται γιατί στα Ελληνικά είναι σπάνιες οι λέξεις που δεν τελειώνουν σε φωνήεν ή στα σύμφωνα ν και σίγμα. Θα είναι ή ξένες, ή αργκοτικές, ή κάποια επιφωνήματα.

  Οπότε σε κάποιον που δε μιλάει ξένη γλώσσα φαίνεται ασυνήθιστη μια λέξη ,σαν το ντιμπέιτ, να τελειώνει σε ταυ και το τρώει.

  Τωρα μεταξύ μας το ντιμπέι θα ήταν πιο σωστά ελληνοποιημένο.

 45. Avonidas said

  » κι ένα που θα γίνει απόψε ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους, τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη.»

  Τι ντιμπέιτ και σαχλαμάρες, εδώ μιλάμε για ντέρμπυ, πωωω! Δε το χάνω με τίποτα! Έχω ετοιμάσει κιόλας ποπκόρν, μπύρες, καθετήρα, πάπια, θα στρωθώ μπροστά στην οθόνη, να ‘ουμ, να μη χάσω ούτε μια φάση! Βυρσοδέψης εναντίον Λουκανικά! Χαρχούδας εναντίον Δυστροπόπιγκα! Έχω αγωνία, ποιος θα κερδίσει άραγε;

  Κι αν ήσουνα χαρχουδικός
  καιρός να μετανιώσεις
  γίνε δυστροποπιγκικός
  αν θέλεις να προκόψεις!

 46. Ιάκωβος said

  42, Spiral
  To σιντί έχει πια ελληνοποιηθεί πλήρως και κλίνεται, τα σιντιά.

  Το δίβαθρον, ανάλογα με το ποιοι συνομιλούν, μπορεί να ακουστεί και σα δίβοθρον. 🙂

  Καλύτερο το ντιμπέη. Δύο μπέηδες.

 47. Πάντως εκεί που τα δύο φύλα δεν «συνομιλούν» και βεβαίως δεν συνευρίσκονται, λέγεται και Άβατον. 😉

 48. Corto Maltese said

  42: Εννοείται ότι η διάδοση τέτοιων όρων που αφορούν νέα προϊόντα ή παραλλαγές παλαιότερων σχετίζεται και με την διαφημιστική πολιτική των εταιριών.
  Τουλάχιστον το σιντί και το γιουεσμπί πλέον είναι σε καθημερινή χρήση από μεγάλο μέρος του λαού. Το στικάκι εν πάση περιπτώσει είναι εξελληνισμένος τύπος. Εξάλλου σε καμιά δεκαριά χρόνια κάποιοι από αυτούς τους όρους πιθανότατα θα έχουν εκλείψει.

  Το ντιμπέιτ όμως μου φαίνεται πιο πονηρό ως όρος: ανάγει μία τηλεοπτική εκπομπή σε πολιτικό θεσμό. Ως ξένος όρος επιβάλεται με την αίγλη του εισαγόμενου «όπως Αμερική».
  Στο κάτω κάτω ένα εμπορικό «προϊόν» είναι και αυτό από το οποίο κάποιοι οφελούνται, ασχέτως αν είναι χρήσιμο για την δημοκρατία.

 49. Δημητρης said

  Από το δύσβατον, μήπως; Βραβεύστε με !! (αν αυτό το ευ στη μέση της λέξης σας δυσκολεύει) Βράστε με.

 50. Αἱ λέξεις διάλογος ἢ συζήτησις δὲν ἀρκοῦν; Ἴσως ἀντιπαράθεσις νὰ περιγράφῃ καλύτερα τὴν ἐμμονὴν εἰς τὰ ἐξ ἀποκαλύψεως πολιτικὰ δόγματα. Βεβαίως οἱ πλεῖστοι δὲν θέλουν οὔτε διάλογον, οὔτε ἀντιπαραθέσεις, ἀλλὰ ξεκατίνιασμα.

 51. Πάνος με πεζά said

  Ελπίζω να μην παρεκτραπεί κανείς, και το κάνουμε τεντυμπέι… 🙂

 52. nestanaios said

  Εδώ, εγώ θα συμφωνήσω λέγοντας ότι δεν μπορούμε να ταυτίσουμε την συλλαβή «De» με την συλλαβή «δι». Η ετυμολογία δεν το επιτρέπει.
  Επίσης, θα συμφωνήσω με την άποψη που λέει ότι η «DE» μπορεί να είναι επιτατικόν ολικό μόριο. (επιτάσσει το όλο, το πάνυ).
  Επίσης, θα συμφωνήσω με την άποψη που λέει ότι η «debate» μπορεί να είναι De-batre. Το “r” είναι χρονικό και προσδιορίζει τον χρόνο του διεξαχθέντος debate.

 53. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  18: Καλά λες, τουλάχιστον 15ετία έχει γίνει, και βάλε

  20: Το πρόσεξα κι εγώ -υπάρχει δικαιοσύνη, τελικά.

  21 Κρυμμένους τους έχει τους Αδωνοβορίδηδες, πράγματι

  26 Ναι και όχι, το bicycle δεν στηρίχτηκε σε κάποιο υπαρκτό δίκυκλο. Αλλά κι αυτό είναι ακόμα πιο μακριά από το de-

  27: 🙂

  28: Με πρόλαβες, ευχαριστώ.

  38 Εχει πάντως λεξικογραφηθεί η λέξη ντιμπέιτ.

  40: Σωστό κι αυτό

  49: 🙂

 54. Μαρία said

 55. 13, Επειδή το αμπεμπαμπλόμ κτλ έχει εμφανιστεί στο ιστολόγιο αρκετά (και έφτασα κοντά στην αποκρυπτογράφησηή του – but no cigar! 😦 ) βάζω πιθανή προέλευσή του, που γουγλίζεται:

  un peu plus blanc, tout qui c’ est blanc, un peu plus blanc, tout qui c’ est blanc, plus blanc

 56. κουτρούφι said

  #8, #53: Στο #26, δεν υποστήριξα ότι το debate μπορεί να συσχετιστεί με το δι-whatever μέσω του bi- με κάποιον τρόπο.

  Αλλού αποσκοπούσα:
  Στον κανόνα «Όλες οι ελληνικές λέξεις από δι- που έφτασαν στα αγγλικά δίνουν λέξεις από di-. Και αυτό ισχύει είτε ο δανεισμός είναι λόγιος (π.χ. δίπτωτος > diptote, δίπτυχος > diptych, δίλημμα > dilemma και άλλα πολλά) είτε ο δανεισμός είναι λαϊκός (δίμιτον > dimity).» έκανα το σχόλιο σχετικά με τη χρήση του bi.
  Τυχαίνει να συναντώ και τις δυο εκδοχές (ελληνική, λατινική) για την ίδια σημασία, πότε με di- και πότε το bi-. π.χ. dinuclear/binuclear.

 57. spiral architect said

  Κουίζ (για κυρίες): Πόσο Μεϊμαράκη θέλεις τον άντρα;
  (θέλω να πάω στη Ζάμπια!) 😦

 58. Νικος Κ. said

  «… νομίζω πως όταν ήθελαν να επευφημήσουν έκαναν ένα κροτάλισμα με τα δάχτυλά τους».

  Δηλ. κάτι σαν παλαμάκια; Ή όπως πολλοί κάνουν με τα δάxτυλα όταν χορεύουν;

 59. sarant said

  58 Όπως όταν χορεύουν

 60. sarant said

  54 Πάρα πολύ καλό!

  55 Κάτι τέτοιο θα έλεγα κι εγώ, αλλά αν αυτό γκουγκλίζεται είναι η απάμντηση

  56 Δεν ξέρω αν έχουμε ελληνικές λέξεις που να έδωσαν αγγλικές από bi- Το bipolar δεν πρέπει να είναι μεταφορά του «δίπολον» (αν υπήρχε, δεν προλαβαίνω να το ψάξω) αλλά απευθείας σχηματισμός στα αγγλικά, από λατινικό και ελληνικό δομικό στοιχείο. Μη μπερδεύουμε τις ελληνογενείς ξένες λέξεις (telephone) με τα δάνεια (geometry).

 61. Παύλος said

  #60β
  http://www.kamarinia.gr/article/item/177189-oles-oi-lexeis-einai-ellenikes-akoma-kai-be-ba-blom
  Αναδημοσιεύει το άρθρο σου για το αμπεμπαμπλόμ και σε ένα σχόλιο δίνεται το γαλλικό πρωτότυπο.

 62. nikiplos said

  καλησπέρα… είχε κυκλοφορήσει και ο όρος «δίβημα» (ή με δύο «μ» αλλά δεν θυμάμαι)… Τέτοια βέβαια προκύπτουν σε κάθε χώρα, αφού τρελοί υπάρχουν σε κάθε τόπο…

 63. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  http://www.koutipandoras.gr/article/150349/deite-ton-harry-klynn-sto-taxi-me-lafazani-spartaristo-vinteo

  Δείτε τον Χάρρυ Κλυνν στο ταξί με Λαφαζάνη (σπαρταριστό βίντεο)

  Ένα σατιρικό βιντεάκι για το πρώτο σποτ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της ΛΑ.Ε.

 64. Spiridione said

  Κύριε Σαραντάκο, διατί αποκρύπτετε από τους αγαπητούς αναγνώστας σας ότι υπάρχει η λέξις πολύβατον στον Πίνδαρο;

 65. sarant said

  61 Α μπράβο, δεν το είχα δει

  64 Χαχαχά, με ξεσκέπασες!

 66. Πάνος με πεζά said

  Με «ανάριχτα σακάκια», που λέει και το άσμα, προσήλθε ο Αλέξης… Ο Βαγγέλας κατά τα γνωστά, και με γαλάζα γραβάτα.

 67. (37) Πράγματι, στο Κολλέγιο Αθηνών (έτσι λέγεται επισήμως — το «Κολλέγιο Ψυχικού» ιδρύθηκε αργότερα, από το ίδιο ίδρυμα, για τεχνικούς λόγους) διοργανώνονταν debates, βασικά στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών, ήδη από τη δεκαετία του 1960. Και κανείς δεν είχε διανοηθεί να προτείνει ελληνική απόδοση της λέξης, εν μέρει διότι το English Department λειτουργούσε με αρκετή αυτονομία, εν μέρει διότι debate δεν είναι απλώς συζήτηση – διάλογος – αντιπαράθεση, είναι όλα αυτά αλλά διεξαγόμενα σε αυστηρά διαρθρωμένο πλαίσιο και υπό την εποπτεία συντονιστή. — Η νικήτρια ομάδα (το άθλημα ήταν ομαδικό) δεν έπαιρνε κανένα λατινικό τίτλο. Ίσως ο/ή Α έχει στο νου τους τίτλους valedictorian και salutatorian, που ήταν οι δύο ανώτατες τιμητικές διακρίσεις των αποφοιτώντων και συνεπάγονταν την εκφώνηση αποχαιρετιστηριας ομιλίας κατά την τελετή της απονομής των απολυτηρίων. (Κάτι τέτοια τα παίρναμε στα σοβαρά τότε, και νομίζω και τώρα…)

 68. Πάνος με πεζά said

  Τι σκατά να του λέει ο Τσακνής στα σκαλιά; «Εσύ στα ζάρια με παίζεις, εκεί σε παίζω κι εγώ»;

 69. Μάνα μου κρύψε τὸ παννὼ
  καὶ κῦττα τὶς ὀθόνες
  σὲ ἕνα στούντιο στενὸ δίνονται οἱ ἀγῶνες.

  Μάνα μου βγάλ’ τὸν νταγερὲ
  στὶς ἀγορὲς καὶ βάρα
  καὶ κάψε κεῖνον τὸν μπερὲ
  τὸν ἀ λὰ Τσὲ Γκεβάρα.

  Κράτα μάνα καὶ θὰ γίνῃ τὸ μεγάλο δίβημα
  ΣΥΡΙΖΑ καὶ Μεϊμαράκης εἶν’ἀδέρφια δίδυμα.

 70. Καλώς τονα κι ας άργησε! 🙂

 71. sarant said

  69 Ωραίος!

 72. Πάνος με πεζά said

  @ 69 : 😉

 73. Πάνος με πεζά said

  Αρχινάει !

 74. Πάνος με πεζά said

  Ροζ η Όλγα, πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ !

 75. cronopiusa said

  Μη χαμηλώνεις τα φτερά – Ψαρογιώργης, Αγγελάκας

  Σαν τη λογιάζεις τη δουλειά
  όρτσα και μη φοβάσαι
  αμόλα τη νιότη σου
  και μην τηνε λυπάσαι.

  Μη χαμηλώνεις τα φτερά
  κόντρα στη μπόρα πέτα
  πέτρα να κάμεις τη καρδιά
  και πιάσου απ’ την πέτρα.

 76. sarant said

  74: Λες; Πάντως μέχρι στιγμής νομίζω (χωρίς να είμαι αμερόληπτος) ότι κερδίζει ο Τσίπρας.

 77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  47 – «Πάντως εκεί που τα δύο φύλα δεν «συνομιλούν» και βεβαίως δεν συνευρίσκονται, λέγεται και Άβατον.» Πιο συνηθισμένο είναι το ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ.

 78. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σαν πολύ κοντά τα φέρνουν
  λέει ο νέος της παρέας
  άντε γεια,με περιμένουν,
  -λίγο ψάρι, λίγο κρέας-

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ό,τι και να πούνε, δεν παίρνει κάτω από 32% ο Τσίπρας. ΔΕΝ έχουμε τίποτα καλύτερο.

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μ΄αρέσει που είπε ο Μεϊμάρ ότι κατάργησαν οι συριζαίοι τη Διαύγεια.Ω θεέ!Αφ΄ενός την είχε τροποποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τρίπλα ,να μη βρίσκεις αναρτήσεις πάνω από μήνα, κι αφετέρου ναι,την κατάργησαν κάποιοι διορισμένοι τους που δεν αναρτούσαν τις συμβάσεις τους στο διαδίκτυο,π.χ.ο Βούρος στο ΚΘΒΕ κι ύστερα ζήταγε ρέστα.

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  79 – Πως δεν έχουμε, ο σκύλος μου ο ΠΕΠΕ, είναι μακράν καλύτερος, αλλά αν σε ενοχλεί το μαύρο χρώμα του, υπάρχει εναλλακτική λύση, Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ (χαμόγελο).

 82. cronopiusa said

 83. cronopiusa said


  DRAMA HUMANITARIO
  Al menos 34 muertos, 15 de ellos menores, en un naufragio en Grecia Vídeo

 84. 77, …47 – «Πάντως εκεί που τα δύο φύλα δεν «συνομιλούν» και βεβαίως δεν συνευρίσκονται, λέγεται και Άβατον.»
  Πιο συνηθισμένο είναι το ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ…

  Αυτό εννοούσε
  με το Άβατον:
  Τον κράβατον!
  («Άρον και περιπάτει!»)

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ψωμί, ελιά ,Γιαμπαζολιά. » Οριστέ;; »

  81.Γεια σου Λάμπρο.Μου την έχει σβουρίξει με τη σκυλολατρεία.Πλάκα πλάκα τη χάσαμε τη μπάλα.Ένα μέρος, πιο πολύ μιλάνε για τους σκύλους τους παρά για τους ανθρώπους τους.Και εννοείται δε λέω για σένα 🙂

 86. Πάνος με πεζά said

  Τι είναι το 60ευρο, που ακούω «Πρωθυπουργός του 60ευρου»; Έχω χάσει κάτι;

 87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Μη μου τους κύκλους τάραττε» Χαρίτος

 88. Πάνος με πεζά said

  Κι εσύ ρε σκηνοθέτη, πάρε αλφαδιές να τελειώνουμε ! Ανεβοκατεβαίνει ο άλλος σαν κλόουν !

 89. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  86. Το όριο ανάληψης

 90. Πάνος με πεζά said

  @ 86 : Αααα, για τα ΑΤΜ… Πρωθυπουργός των 1800 ευρώ το μήνα.

 91. Πάνος με πεζά said

  Με τις χρεωστικές, το ξεχάσαμε πια το εξηντα/πενηντάρι…

 92. Πάνος με πεζά said

  Πολλά διαφημιστικά βάλανε…Κάποιον θα τον έπιασε «χοντρό»…

 93. Πάνος με πεζά said

  Ποιος ποιητής είπε «νέτα-σκέτα»; Ο Βίκτωρ Νέτας;

 94. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα -και κατάλαβα και το 60ευρο!

 95. Πάνος με πεζά said

  Ωχ ωχ…Στις εκλογές θ’ αναρρωτηθούμε «αν πράγματι το φως μπορεί να φωτίσει το σκοτάδι»…

 96. Γς said

  Γειά σου ρε Πάνο με τα ωραία σου

 97. Γς said

  Κέρδισε το μνημόνιο

 98. nikiplos said

  Ψίλωσε ο κύριος Τσίπρας κύριε Σσσ-κυνοθέτα?
  Ά ρε Βαγγέλα είσαι πολύ μπρουστά!

 99. Γς said

  98:
  >Ψίλωσε ο κύριος Τσίπρας

  Ψιλο-ψήλωσε

 100. spiral architect said

  @79: 😉

 101. Pedis said

  Με τον ελεεινό μουστάκια κι εξαιτίας όλων όσων έχουν προηγηθεί η νδ θα χάσει τις εκλογές.

  Με τον μικρό που τον έχουν δασκαλέψει να λέει ψέμματα κουνώντας τα χέρια σαν ανερχόμενο στέλεχος από επαρχιακό γραφείο της εταιρίας και εξαιτίας του πολιτικού εφταπλού (όσοι κι οι μήνες του) φλικ φλακ ο συριζα δεν θα κερδίσει τις εκλογές.

  Αυτό δεν ήταν ντιμπέιτ αλλά συχαρίκια. Συμφωνούν σε όλα. Ο ένας φτιαγμένος για τον άλλον. Στα προικιά θα τα βρούνε οι συμπέθεροι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

 102. #101 παρόραμα: «κι ἐξ αἰτίας ὅλων ὅσα» χιχιχιχιχί

 103. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  1) Διατί αποκρύπτετε ότι από την περασμένην Κυριακήν η νέα Μίςς ΗΠΑ ονομάζεται Βασιλική Κανδρέλλ (Baciliky «Betty» Cantrell) , είναι Ελληνόψυχος Γερμανο-Ρωμιά, 21 ετών, προήλθεν από διασταύρωσιν δύο φυσικοθεραπευτών, του Γερμανού Mike και της Ρωμιάς Τασίας και ωνομάσθη Βασιλική προς τιμήν της γιαγιάς της;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Betty_Cantrell
  http://www.protothema.gr/life-style/article/508873/ellinikis-katagogis-i-miss-america/

  2) Διατί, ενώ βοά από προχθές ο Παγκόσμιος Τύπος με απανωτά πρωτοσέλιδα, απαξάπαντες οι αναγνώσται του παρόντος Γλωσσικού Ιστολογίου αποκρύπτουν την είδησιν ότι ανεκαλύφθη η πρώτη καταγραφή (σ.σ. το σωτήριον έτος 1310) της λέξεως «fuck» εν τη Aγγλική γλώσση;

  Διατί, άραγε, ο κ. Σαραντάκος εις τα 6 έτη της Διαδικτυακής παρουσίας του δεν έμβη εις τον κόπον να αποκαλύψη πότε πρωτοκαταγράφεται εν τη θεία Ελληνική Γλώσση η χρήσις του ρήματος «γαμώ» (που εχρησιμοποίει κατά κόρον ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός) με την σημασίαν του «βινέω-βινώ»; Διατί παρομοίαν στάσιν τηρεί και ο πολύς Μπαμπινιώτης, με αποτέλεσμα οι αγράμματοι Ρωμιοί να «σοκάρωνται» κάθε φοράν που ακούουν εις τους ιερούς ναούς τον Σωτήρα Χριστόν να ομιλή διά «γαμήσια»;

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3231176/The-curse-Defendant-1310-English-court-case-given-nickname-Roger-Fuckebythenavele-historians-say-recorded-use-insult.html

  http://i100.independent.co.uk/article/historian-claims-to-have-found-the-first-use-of-the-fword-in-the-english-language–byF8cYiWUx

  http://www.protothema.gr/world/article/508825/istorikos-anakalupse-tin-arhaioteri-anafora-tis-lexis-fuck/

  Καλόν χειμώνα να έχωμεν, αν και δεν το βλέπω. Η εγγόνα μου μοί επληροφόρησε το εσπέρας απόψε ότι η δημοσκόπησις που κατέφθασε σήμερον την μεσημβρίαν εν τη γνωστή Δυτική Πρεσβεία, δεικνύει ότι οι εθνικοπαράφρονες της Χρυσής Αυγής έχουσι «καπαρώσει» αυτήν την στιγμήν το 12% (με 15% αναποφασίστους) και δεικνύουν διαρκείς τάσεις ανόδου, αι οποίαι – ασφαλώς – θα ενισχυθούν μετά το αποψινόν δίβατον -«σούπα» Τσίπρα – ΜεΪμαράκη. Όπερ σημαίνει ότι το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου θα ίδωμεν εις τους δέκτας μας κανένα ξεγυρισμένον 15άρι% διά τους εθνικοπαράφρονας και θα τρίβωμε τα μάτια μας με ό,τι αυτό σημαίνει: Στροφή προς την Αγίαν Ρωσσίαν, ξήλωμα της Βάσεως εν Σούδα κλπ.

  Τα μεσάνυχτα της προσεχούς Πέμπτης θα ανακοινώσω από το παρόν Ιστολόγιον την οριστικήν δημοσκόπησιν της εν λόγω Δυτικής Πρεσβείας δι’ όλα τα κόμματα του Ρωμέικου και θα ιδήτε ότι θα επαληθευθώ εκ νέου.

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 104. #103 ἐσεῖς γιατί τόσα χρόνια τὰ ἀποκρύπτατε καὶ τὰ βγάζετε μία ἑβδομάδα πρὸ τῶν ἐκλογῶν; ποιούς ἐξυπηρετεῖτε κύριε Βάταλε;

 105. Pedis said

  # 102 – άμα είναι από πολυτονοπνευματιστή να το δεχτώ. Το «τα οποία» εννοούνται και γι αυτό παραλείπονται.
  Θα ‘χει γράψει και ο Νικοκύρης σχετικά κι ελπίζω να μου δίνει δίκιο.

 106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  104. Φρίξον Κορνήλιε 🙂

 107. #105 ὁ Νικοκύρης σαφῶς καὶ θὰ σοῦ δώσῃ δίκῃο, ἔχει συζητηθῇ τὸ θέμα. ἀλλὰ εἶπα νὰ προβοκάρω λίγο.

 108. Gpoint said

  Αν βλέπατε ματς αντί για ντιμπέι θα περνάγατε καλύτερα, θα είχατε άποψη για τον Μαρινάκη και καλύτερη κρίση για τις εκλογές της Κυριακής

 109. Η δεσποινίς Βασιλική ξεκίνησε από Δεσποινίς Γεωργία.

 110. Στο ντιμπέι για επιδόρπιο καζάντιμπεϊ.

 111. Γς said

  Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε το παράπονό του κατά την διάρκεια του debate, λέγοντας πως ο σκηνοθέτης δείχνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πιο ψηλό!

 112. Γς said

 113. Πέπε said

  Καλημέρα σας.

  α) Για την αντικατάσταση του «ντιμπέιτ» από μια ελληνική λέξη:

  Το ντιμπέιτ δεν είναι τηλε(μονο)μαχία. Οι διαιτητές κρατάνε τους αντιπάλους μακριά τον ένα από τον άλλο. Μόνο καμιά ξώφαλτση τηλεσφαλιάρα μπορεί να ξεφύγει. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν είναι συζήτηση ή διάλογος. Την τελευταία φορά ο συντονιστής έκανε εντονότατες παρατηρήσεις κάθε φορά που κινδύνευε να εκτραπεί σε συζήτηση ή διάλογο.

  Στην ουσία είναι μια ιδιότυπη μορφή κοινής συνέντευξης 2+ προσώπων. Είναι κάτι που δε γινόταν πριν βγουν τα ντιμπέιτ, κι επομένως δεν καλύπτεται από προϋπάρχουσες λέξεις.

  (Δεν είδα το χτεσινό, κρίνω από το προηγούμενο.)

  β) Για το αν είναι ελληνική λέξη και πώς να τη γράφουμε:

  Δε θα εστίαζα το ζήτημα στο αν κλίνεται και δίνει παράγωγα. Ούτε στο πόσο πρόσφατα μπήκε στο λεξιλόγιό μας, πόσο έχει καθιερωθεί, ή αν μπήκε φυτευτά ή αυθορμήτως. Θα έλεγα μάλλον ότι κάθε λέξη που χρησιμοποιείται σε μια ελληνική πρόταση αντιμετωπίζεται ως στιγμιαία, έστω, ελληνική. Δεν την προφέρουμε με φθόγγους ξένους προς τα ελληνικά (το ντιμπέιτ βέβαια δεν έχει, αλλά σε άλλες λέξεις με sh, eu κλπ. τα ελληνοποιούμε), και άρα γιατί να τη γράφουμε με γράμματα έξω από το ελληνικό αλφάβητο; Η αντίθετη λογική θα ήταν «είναι αγγλική λέξη, άρα λατινικό αλφάβητο» – το Αλ Τζαζίρα λοιπόν με τι αλφάβητο το γράφουμε, αραβικό;

  Εφαρμόζω αυτό το σκεπτικό με κάθε ξένη λέξη, καθιερωμένη ή πρωτοεμφανιζόμενη ή ακόμη και κύριο όνομα, και θεωρώ ότι προσφέρεται για να είναι κανείς εύκολα συνεπής.

 114. spiral architect said

  Μεγάλη κουβέντα είπα στο #21. 😳 Ο Βαγγέλας ήταν πολύ λίγος, ολίγιστος θα’ λεγα ελλείψει σοβαρού αντιπάλου. Το’ ριξε στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και στις μαγκιές, καθότι αυτός και η παρέα του έχουν χεσμένη τη φωλιά τους.
  Ο Τσίπρας; Ψηφίστε με για να διαπραγματευτώ καλύτερα τα υπογεγραμμένα.
  Καταλάβατε καμιά διαφορά;

  Υ.Γ.: Η Όλγα γιατί μιλούσε-ρωτούσε στο ρελαντί; 😉

 115. atheofobos said

  Ο Μεϊμαράκης αλλά και απ΄ότι φαίνεται και ο σκηνοθέτης, είχαν διαβάσει πως ένας από τους λόγους που έχασε ο Δουκάκης από τον πατέρα Μπούς ήταν η διαφορά ύψους που είχαν.
  Διαβάζω:
  Ένα άλλο στοιχείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο ήταν το ύψος του Δουκάκη . Η σύγκριση με τον πανύψηλο Μπους ήταν σχεδόν αστεία και έκτοτε το δημοκρατικό κόμμα έβαζε όρια ύψους στους υποψηφίους!!
  http://thecaller.gr/callers-choice/i-erotisi-tou-dukaki/

 116. spiral architect said

  Φυσικά και είχε νικητή το «ντιμπεϊτ». Δεν το είδατε; – Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

 117. spiral architect said

  @115: Περί υψών δυο τιτιβίσματα:

 118. spiral architect said

  Νεοδημοκρατικό γλωσσοπλαστικό μεζεδάκι για το Σάββατο: Πρωθυπουργικότητα.

 119. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  104: Α μπράβο!

  105 Μια απλή έλξη είναι το «εξαιτίας όλων όσων» που τέτοιες έχει και το Ευαγγέλιο.
  107 Α, ναι: https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/02/olousosous/

  113 τέλος Α γεια σου, αυτό λέω κι εγώ

  117 🙂

 120. Alexis said

  #112: Την ώρα που ο αντίπαλός του απαντά και εκθέτει τις απόψεις του, ο Μέιμαρ κάνει τον καραγκιόζη στους δημοσιογράφους, με γελάκια, πονηρές ματιές, χειρονομίες και …ημικαθίσματα.
  Απόλυτος εξευτελισμός και περιφρόνηση σε κάθε έννοια διαλόγου αλλά και στοιχειώδους σεβασμού στον συνομιλητή του.
  Μόνο πουσάπς δεν έκανε για να πείσει πόσο (τζάμπα) μάγκας είναι.
  Όχι μόνο ελεεινός (σχ. 101) αλλά και φριχτά γελοίος… 😡

 121. Alexis said

  #117: Του κοντού Κύρτσου οι τηλεσκηνοθέτες του φταίνε…

 122. Γς said

  112, 120:

  Και λοιπόν τι έγινε;

  Ολα για το μνημόνιο [σχ 97]

  Υπό την αιγίδα του. Αμφοτεροι

 123. Pedis said

 124. Alexis said

  #123: Μου θύμισες ένα σατυρικό σκετσάκι παλιά στην τηλεόραση (παλιοί ΑΜΑΝ ή Ζουγανέλης δεν θυμάμαι καλά) όπου είναι να γίνει μία σύσκεψη και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν το όνομα Γιώργος.
  Οπότε κάθε φορά που μπαίνει ένας μέσα στην αίθουσα επαναλαμβάνεται η ίδια σκηνή:
  -Καλημέρα Γιώργο!
  -Τι έγινε Γιώργο;
  -Γειά σου Γιώργο!
  Κάποια στιγμή μπαίνει κι ένας καινούργιος που δεν τον ξέρανε.
  -Εσένα πώς σε λένε;
  -Γιάννη.
  -Σε πειράζει να σε φωνάζουμε Γιώργο για να μην μπερδευόμαστε;

 125. Pedis said

  Όπως λέει ο Μ/ράκης κι άλλοι επαγγελματίες ρατσιστές αλλά και χαζοχαρούμενοι τάχαμου μη ρατσιστές, οι πρόσφυγες κάνουν
  κρουαζιέρα στο Αιγαίο και έρχονται για διακοπές στα νησιά επειδή θα περάσουν καλά (αντίστοιχο «επιχείρημα» προωθούν οι ναζιστές και ήταν οι πρώτοι που το εκστόμισαν -> οι λαγοί του συστημικού ιμπεριαλιστικού ρατσισμού)

 126. Panos said

  Για τα ωραία μάτια του ιού του Πλεύρη;

  Λογοπαίγνιο ή λάθος;

 127. Πέπε said

  Σε μια φράση (π.χ τίτλο στην οθόνη της τηλεόρασης) όλο με κεφαλαία, το DEBATE ανάμεσα σε ελληνικές λέξεις μοιάζει αρκετά με ΔΕΒΑΤΕ. Δεβάτε = φευγάτε στα ποντιακά. Όσο κι αν το «ουστ» στους πολιτικούς είναι ένα εύκολο κλισέ, ο συνειρμός μού ήταν αναπόφευκτος.

 128. 127, είναι πράγματι ιστορικά τεκμηριωμένη άποψη! 🙂

 129. sarant said

  126 Λογοπαίγνιο,το λέω πότε-πότε

 130. cronopiusa said

  125

  Σ Υ Γ Λ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Ο ! ! !

 131. diros said

  πολύ ωραίο άρθρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το debate στα ελληνικά θα το προτιμούσα με η ( ντημπεΐτ). Ενώ η δήθεν ελληνική λέξη τηλεμαχία, μπορώ να πω πως για έμενα παραπέμπει σε μια μάχη εξ αποστάσεως παρά σε μια «μάχη» στην τηλεόραση. Έξαλλου ποτέ δεν μου άρεσαν αυτού του τύπου οι λέξεις που είναι πλασμένες κατά τα αγγλικά πρότυπα (π.χ. ομοφοβία)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: