Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τη δεύτερη φορά…

Posted by sarant στο 21 Σεπτεμβρίου, 2015


Τα χτεσινά εκλογικά αποτελέσματα αποτέλεσαν, από κάποιες απόψεις, έκπληξη πολύ μεγαλύτερη από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη, μια νίκη που τότε ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη αλλά ίσως όχι τόσο ευρεία. Η χτεσινή καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντελώς αναπάντεχη,  αφού τόσο η διαφορά από τον δεύτερο (7,5 μονάδες) όσο και το εκλογικό ποσοστό (35,5% τώρα που γράφω το άρθρο) ελάχιστα υπολείπονται από τα αντίστοιχα απάτου Γενάρη (8.5 μονάδες διαφορά και 36,3%). Να θυμίσω οτι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πρόβλεπαν αμφίρροπη μάχη, ενώ και οι δικές σας προβλέψεις, στο σχετικό άρθρο όπου σας είχα καλέσει να μαντέψετε εκλογικό αποτέλεσμα, έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30,5%.

Και σε άλλα απέτυχαν οι δημοσκοπήσεις. Για παράδειγμα, οι περισσότερες εταιρείες έδιναν τους ΑΝΕΛ σαφώς εκτός Βουλής -κι ομως, κατάφεραν να περάσουν το όριο του 3% με σχετική άνεση, αν και με πτώση από τον Γενάρη. Θυμίζω ότι και στο δημοψήφισμα οι δημοσκόποι είχαν πέσει έξω -και δεν θα ήταν αδιάφορο να διερευνηθεί η αιτία της αποτυχίας αυτής.

Όποιος μελετάει τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν πρέπει να παραβλέψει το εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό της αποχής, που έφτασε στο 43,3%. Πάντως, τον αριθμό αυτό πρέπει να τον δεχτούμε με κάποια περίσκεψη, διότι βλέπω ότι στις εκλογές του Γενάρη (όταν η αποχή ήταν 35,1%) είχαμε 9.911.495 εγγεγραμμένους, και μάλιστα χωρίς τους 18ρηδες -αν υπολογίσουμε ότι ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 10.846.000 άτομα, είναι φανερό πως οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν και αρκετούς συμπολίτες μας που έχουν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο.

Πάντως, κι αν ακόμα η αποχή δεν είναι 43%, παραμένει βέβαιο οτι αυξήθηκε από τον Γενάρη. Σε κάποιον βαθμό η επιπρόσθετη αυτή αποχή οφειλόταν σε οικονομικούς λόγους (γι’ αυτό και είναι μεγαλύτερη στους ακριτικούς νομούς) ιδίως σε μια χρονιά που οι πολίτες κλήθηκαν για τρίτη φορά στις κάλπες. Αλλά να μην εθελοτυφλούμε, υπήρξαν αρκετοί συμπολίτες μας που επέλεξαν συνειδητά την αποχή, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά σε εθνικές εκλογές (σε ευρωπαϊκές εκλογές, το 2009 είχαμε ακόμα μεγαλύτερη αποχή).

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε την αντοχή της νεοναζιστικής συμμορίας που αύξησε ελαφρά το ποσοστό της και κατά μία τις έδρες της. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να μη σκεφτούμε ότι αφενός οι χρυσαβγίτες κράτησαν όλη αυτή την περίοδο εξαιρετικά χαμηλό προφίλ και αφετέρου ότι η πρωτόγνωρη (και πανευρωπαϊκή) οξυνση του προσφυγικού προβλήματος ευνοεί παραδοσιακά την ακροδεξιά. Οπότε, η (αναμενόμενη άλλωστε) τρίτη θέση της ΧΑ δεν είναι κάτι καθοριστικό, πολύ περισσότερο που λόγω του καλού εκλογικού αποτελέσματος όλα δείχνουν οτι θα σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση κι έτσι η διερευνητική εντολή δεν θα πάει σε ματοβαμμένα χέρια.

Συνεχίζοντας στο εκλογικό αποτέλεσμα, έχουμε δύο οφθαλμαπάτες. Η πρώτη οπτική απάτη είναι η δήθεν (αλλά πολυδιαφημισμένη σε όλα τα κανάλια) άνοδος του ΠΑΣΟΚ. Με μια πρώτη ματιά, έτσι είναι: το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 4,7% τον Γενάρη και τώρα (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ που είχε πάρει 0,47% τον Γενάρη) παίρνει γύρω στο 6,25%. Ωστόσο, τον Γενάρη είχε κατέβει στις εκλογές και το ΚιΔηΣο, που είχε πάρει 2,5%. Αν πιστώσουμε στο ΠΑΣΟΚ έστω και το μισό ΚιΔηΣο, καθώς και τα 2/3 της ΔΗΜΑΡ (θα πείτε κάτι για τον κάβουρα και το ζουμί του), βλέπουμε ότι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μένει σταθερό.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το κόμμα του κ. Λεβέντη. Με μια πρώτη ματιά, σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο, από το 1,79 στο 3,41%, αλλά να μην ξεχνάμε οτι τον Γενάρη υπήρχε και άλλο ένα κόμμα στον χώρο της, χμ, ανορθόδοξης ψήφου διαμαρτυρίας, η Τελεία του Απ. Γκλέτσου, που είχε πάρει 1,77% -οπότε, η άνοδος του κ. Λεβέντη εξηγείται, αν και δεν είναι για να μας χαροποιεί.

Το ΚΚΕ έμεινε σταθερό, το Ποτάμι ευτυχώς δείχνει να ξεραίνεται, η δε ΛΑΕ απέτυχε να περάσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή. Ο λαός τιμώρησε αμείλικτα εκείνους που ανέτρεψαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση, ενώ αναρωτιέμαι αν η υπερέκθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου την τελευταία εβδομάδα ήταν, τελικά, αποδοτική. Σίγουρα θα κέρδισε κάποιες ψήφους, αλλά ίσως να απώθησε άλλους πολίτες που απεχθάνονται την προσωπική ατζέντα και την εγωπάθεια σε ένα αριστερό εγχείρημα. Ούτε ωφέλησε την ΛΑΕ ο μικρομέγαλος ηγεμονισμός που επέδειξε, ας πούμε εξοστρακίζοντας στις τελευταίες θέσεις των ψηφοδελτίων της διάφορες συνεργαζόμενες κινήσεις. Τέλος πάντων, ελπίζω πως αρκετοί από τους αγωνιστές που στρατεύτηκαν με το θνησιγενές εγχείρημα θα επανακάμψουν στο κόμμα που επί δεκαετίες ανήκαν.

Λέγανε κάποιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνημονιακή στροφή, πρόδωσε τα λαϊκά στρώματα και τώρα έχει στηρίγματά του μόνο τους συντηρητικούς πολίτες που δεν τους τρομάζει πια. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανάγνωση. Για παράδειγμα, στις λαϊκές συνοικίες του Πειραιά και της Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε γενικές γραμμές τα ηδη υψηλότατα ποσοστά του, κάποτε μάλιστα τα αυξάνει, όπως στην Αγία Βαρβάρα, όπου αυξάνεται από 40 σε σχεδόν 44% (με τη ΛΑΕ στο 3,3%) ή στο Πέραμα (από το 41% στο 42%).

Απεναντίας, στο μεσοαστικό Χαλάνδρι, όπου είχε επικρατήσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες και χάνει την πρώτη θέση από τη ΝΔ στον δήμο. Μικρή πτώση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην εύπορη Γλυφάδα (από 31 σε 30), το ίδιο ακριβώς και στο συντηρητικό Παλαιό Φάληρο (εκεί πάντως ψηφίζω κι εγώ).

Ακόμα πιο χαρακτηριστικά, στη μεγαλοαστική Κηφισιά η ΝΔ αυξάνει τις δυνάμεις της από 42% σε 48% και ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει (ως προς τον Γενάρη) από 24% σε 22%. Ακόμα περισσότερο πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ στον μεγαλοαστικό δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού (από 20% σε 17%).

Συμπέρασμα; Οι εργατικές συνοικίες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με ίδια ή και ακόμα μεγαλύτερη θέρμη, προφανώς επειδή τον θεώρησαν υπερασπιστή των συμφερόντων τους. Οι μεγαλοαστικές περιοχές, αντίθετα, απομακρύνθηκαν ακόμη περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ και πριμοδότησαν τη φυσική τους κοίτη, τη ΝΔ.

Η Αριστερά αποφεύγει την προσωπολατρία, που άλλωστε την έχει πληρώσει ακριβά, αλλά θα ήταν διαστρέβλωση της πραγματικότητας να μην αναγνωρίσουμε τον καταλυτικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στην εκλογική νίκη. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία και αναδεικνύεται σε ηγέτη μεγάλης ολκής -και πάντως πολύ ανώτερο από τους εγχώριους ανταγωνιστές του. Ο ελληνικός λαός επιβράβευσε έναν νέο και άφθαρτο πολιτικό που εκπροσωπεί το νέο και τις νέες ιδέες, θέλοντας να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία -ή πιο σωστά μια πρώτη ευκαιρία, αφού το εφτάμηνο που πέρασε αναλώθηκε στη διελκυστίνδα της διαπραγμάτευσης και στα συνεχή προσκόμματα των βουλευτών που διαχώρισαν τη θέση τους.

Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού απέφυγε όχι μόνο το φάσμα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, αλλά και τους σαφώς μικρότερους σκοπέλους της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή/και το Ποτάμι. (Το απολύτως εφιαλτικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να ερχόταν δεύτερος και να αναγκαζόταν να συρθεί σε συγκυβέρνηση ως ελάσσων εταίρος).

Ως κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς (και όχι βέβαια της ακροδεξιάς, εκτός αν ξέρετε πολλά ακροδεξιά κόμματα να συμμετέχουν σε κυβέρνηση που ψηφίζει νομοσχέδια σαν κι αυτό για τους μετανάστες) στάθηκε απόλυτα αξιόπιστος την πρώτη φορά, και μπορούμε να περιμένουμε ότι έτσι θα είναι και τη δεύτερη. Περιμένω επίσης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει επιτέλους την αρραγή ενότητα, τη σύμπνοια και τη συντροφικότητα που τόσο της έλειψε την πρώτη φορά. (Από μια άποψη, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα περισσότερους βουλευτές από τον Γενάρη, αφού τουλάχιστον 6 βουλευτές του Γενάρη ανήκαν στις φράξιες -πρώην συνιστώσες- ΚΟΕ και ΔΕΑ και έδιναν προτεραιότητα στις επιδιώξεις της ομάδας τους). Αν και δεν είναι απαραίτητο, ίσως δεν θα ήταν περιττό να στελεχώσουν την κυβέρνηση και κάποια πρόσωπα εγνωσμένης αξίας και αποδοχής που να μην ανήκουν κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον σοσιαλδημοκρατικό ή συντηρητικό χώρο.

Βέβαια, η κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγόταν, μικρά περιθώρια θα έχει αφού θα κληθεί να υλοποιήσει μια καταιγίδα υφεσιακών μέτρων κατ’ εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Μικρά περιθώρια, αλλά όχι ασήμαντα -και τέλος πάντων, αυτό μένει να αποδειχτεί. Ο λαός δεύτερη ευκαιρία έδωσε , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσει και τρίτη αν δεν δει επιτέλους κυβερνητικό έργο -και έχω την εντύπωση πως θα δείξει κάποια ανοχή και καρτερία στα μνημονιακά μέτρα όχι όμως και στα αβίαστα λάθη ή την αναποτελεσματικότητα.

Οπότε, τη δεύτερη φορά δεν θα υπάρχουν και δικαιολογίες…

343 Σχόλια προς “Τη δεύτερη φορά…”

 1. Κουνελόγατος said

  Ε, όχι και όλοι… :mrgreen:

 2. Κουνελόγατος said

  Το έργο που θα εκτιμήσει αρκετός κόσμος είναι το: σαρώνω τα πάντα στο εσωτερικό.
  Καλημέρα, ελπίζω να πάνε όλα καλά, συμφωνώ μαζί σου σχεδόν 100%. Είναι καλό αυτό; 🙂

 3. chrismagr said

  «εκτός αν ξέρετε πολλά ακροδεξιά κόμματα να ψηφίζουν νομοσχέδια σαν κι αυτό για τους μετανάστες»
  Ποιο νομοσχέδιο, αυτό που στην ονομαστική ψηφοφορία πέρασε χάρη σε ψήφους ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού;

 4. Γς said

  > το εφτάμηνο που πέρασε αναλώθηκε στη διελκυστίνδα της διαπραγμάτευσης

  Το εφτάμηνο ήταν το [ακριβό] φροντιστήριο για την εξεταστική του Σεπτέμβρη.

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Είσαι πολύ σκληρός με το συνάδελφο Λεβέντη. Ο Λεβέντης πρωτοεμφανίστηκε 89-90, τότε που ήμασταν στα πρώτα έτη του ΕΜΠ. Δε θα σου κρύψω ότι πηγαίναμε για χαβαλέ στις συγκεντρώσεις του. Φαινόταν πράγματι αστείος, γραφικός, ό,τι θέλεις…
  Έλα όμως που φτάσαν όλοι οι υπόλοιποι να γίνουν φαιδρότεροι από τον (τότε) Λεβέντη ! Που εν τω μεταξύ έδωσε το μοναχικό του αγώνα τίμια. Εγώ δεν τον ψήφισα, αλλά όταν βλέπω υπουργό Παύλο Χαϊκάλη, δε βρίσκω γιατί να μη με χαροποιεί η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων, με τόσα και τόσα «μπουμπούκια» που έχουμε καμαρώσει εκεί μέσα…

  (Για να λύσω την περιέργεια, ψήφισα το κόμμα με τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην ώρα έναρξης προεκλογικών ομιλιών – νομίζω είναι εύκολο 🙂 )

  Να πω δυο λόγια για την αποχή : κακώς ερμηνεύουμε το ποσοστό αποχής (μόνο) ως καναπεδάτους, οπαδούς του Dancing with the stars, απογοητευμένους από τους πάντες, «παραλίες» και «φραπεδάκηδες». Μην ξεχνάμε ότι η χώρα αιμορραγεί καθημερινά με φυγή ψηφοφόρων στο εξωτερικό. Εκτός από αυτούς που έχουν φύγει από τον Ιανουάριο, μην ξεχνάμε ότι και για τους άλλους που έχουν φύγει νωρίτερα, ίσως είναι μεγάλη πολυτέλεια -αν όχι ανυπέρβλητη δυσκολία δυσκολία- το να βρεθούν τρίτη φορά σε ταξίδι ψηφοφορίας. Και η ψήφος τους, δεν αντικαθίσταται από ψήφους εισερχόμενων μεταναστών – ΕΥΤΥΧΩΣ !

  Όσο για την «παρα φύση» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εμένα μου δίνει αρκετά θετικά. Ο Καμμένος αντλεί από μια βάση που στρέφεται/στρεφόταν προς τη Χρυσή Αυγή, και δείχνει ικανός αργά αλλά σταθερά, να τη ροκανίσει. Με λίγο πιο ενεργό ρόλο στην Κυβέρνηση, νομίζω ότι θα ξεφύγει κι από το «αγαπημένο» του θρίλερ, «μπαίνω-δε μπαίνω».

  Αυτά σαν πρώτες σκέψεις.

  Κλείνω με στιγμιότυπο από το 1ο Δημοτικό Ραφήνας, γύρω στις 2 το μεσημέρι : δικαστικός και γραμματέας, αραχτοί στις καρέκλες έξω από την τάξη του σχολείου. Εφορευτική ανύπαρκτη.
  Πλησιάζω δειλά : «Εεε, να σας σηκώσω δυο λεπτάκια;»

  Εκείνη την ώρα δεν το πήρα πολύ χαμπάρι, αλλά ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδεί, και φυσικά μεταφράστηκε σ’ αυτή τη μεγάλη αποχή.

 6. Alexis said

  Καλημέρα.
  Συμφωνώ κι εγώ στις περισσότερες από τις εκτιμήσεις σου.

  Προσωπική νίκη του Τσίπρα και μάλιστα η δεύτερη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (μετά το δημοψήφισμα εννοώ).

  Στο μόνο που δεν θα συμφωνήσω είναι η αυστηρότητα με την οποία κριτικάρεις τη ΛΑΕ.
  Οι άνθρωποι επέλεξαν έναν άλλο δρόμο, συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γενάρη.
  Ο λαός είχε άλλη άποψη.
  Έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν θέλει σύγκρουση και περιπέτειες. Προσωπικά δεν χαίρομαι γι αυτό.

  Μεγάλο κέρδος των εκλογών ότι δεν έγινε πρωθυπουργός ένας πολιτικός βγαλμένος κατευθείαν από το πιο «βαθύ» παλαιοκομματικό παρελθόν της Δεξιάς. Οι θεατρινισμοί και το στυλ του (τζάμπα) μάγκα δεν έπεισαν τελικά τον κόσμο.

  Ενδιαφέρουσα η άνοδος του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν ανησυχητική αν ήταν ακόμα ο Μπένι στην ηγεσία του. Έχεις δίκιο πάντως ότι θα πρέπει να του προσμετρηθούν και οι ψήφοι του ΚΙΔΗΣΟ.

  Τέλος να πω κάτι και για την αποχή και τη σχέση της με τους εκλογικούς καταλόγους:
  Όχι, τους καταλόγους δεν τους «φουσκώνουν» οι πεθαμένοι που πλέον εκκαθαρίζονται πολύ γρήγορα, αφού υπάρχει ον λάιν σύνδεση Δήμων με Υπουργείο Εσωτερικών. Τους «φουσκώνουν» δυσανάλογα οι Έλληνες του εξωτερικού, παλιοί και νέοι μετανάστες. Και ειδικά οι νέοι που τα τελευταία χρόνια είναι πλέον πάρα πολλοί.

 7. Θεοδώρα said

  «…και αναδεικνύεται σε ηγέτη μεγάλης ολκής…» μήπως να περιμένουμε τα έργα του για τη χώρα και το χρόνο για να το πούμε αυτό?

 8. Alexis said

  Ουφ, πήγε η καρδιά μου στη θέση της!
  Μόλις τώρα βλέπω ότι το απόλυτο θηλυκό της ελληνικής πολιτικής σκηνής επανεκλέγεται! 😀

 9. «ξέρετε πολλά ακροδεξιά κόμματα να ψηφίζουν νομοσχέδια σαν κι αυτό για τους μετανάστες»
  Οχι, και γι’ αυτο οι ΑΝΕΛ ειναι ακροδεξιοι – δεν το ψηφισαν, απ’οσο θυμαμαι, με Ποταμι και ΠΑΣΟΚ περασε το νομοσχεδιο. Ας ελπισουμε οτι ο Πανος θα συνεχισει να ασχολειται με τις μιζες του στο Αμυνης και θα αφησει ολα τα αλλα πεδια ελευθερα…

 10. Gpoint said

  Ο λαός απέτρεψε την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣυΡιζΑ που μοναδικό στόχο θα είχε την συγκάλυψη της ενοχής μεγαλοκαρχαριών και τίποτε άλλο δεδομένου πως το μνημόνιο είναι…δεδομένο.
  Ο λαός περιμένει να πληρώσουν καναλάρχες, λίστα Λαγκαρντ, εγκληματικές οργανώσεις (τον Κοντονή και τα μάτια σας )

 11. Γς said

  8:

  >το απόλυτο θηλυκό

 12. Γς said

  Γούστα ειναι αυτά ρε παιδιά

 13. Πάνος με πεζά said

  Διαφωνούμε λίγο για το απόλυτο θηλυκό. Τότε, στα φλερτ, ήταν στη ΔΗΜΑΡ, τώρα βγήκε με το ποτάμι.

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Καλά λες 🙂

  3-9: Δίκιο έχετε, άλλαξα τη διατύπωση ώστε να είναι ακριβής.

  6: Δηλαδή σε πληθυσμό 10.846.000 έχουμε 9.850.000 ψηφοφόρους;

 15. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα, αν και ξεκίνησε μαύρη.
  (πολλαπλής ανάγνωσης το τελευταίο)
  Δεν βγήκαν οι Iron Maiden στα Τρίκαλα, αλλά βγήκε βουλευτής στις Σέρρες ο Μεγαλομύστακας. E, και τι άλλο να πω; Ότι κοντά στο 90% ψηφίστηκαν μνημονιακά κόμματα; Και το 61, 3% ΟΧΙ του (οθντκ) δημοψηφίσματος πού πήγε; Και το παρακάτω πού το βάζετε;

  Τέλος του μήνα βάλτε μελάνια στους εκτυπωτές σας και ξηλωθείτε για να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ.
  Με τις υγείες μας!

 16. Gpoint said

  # 6

  Μόνο που τον δρόμο δλδ την ίδρυσή τους τον επέλεξαν μόλος προκηρύχθηκαν εκλογές με λίστα, δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν όταν κατεψήφιζαν τα νομοσχέδια, άρα κάθε καλή πρόθεση παύει να έχει ισχύ..
  Απλά σαν ψώνια που είναι οι περισσότεροι νόμισαν πως αυτούς ψήφισε ο λαός και όχι τον Τσίπρα

 17. Γς said

  8:

  Είναι και Μισέλ

 18. Alexis said

  #11, 13: Χμμ, καλές κι οι δικές σας δε λέω, αλλά η δικιά μου έχει έναν άλλο αέρα. Είναι και το όνομα που σε παραπέμπει σε κάτι ανώτερο, φινετσάτο.
  «Άννα-Μισέλ» λές και γεμίζει ο στόμας σου! 😀 😀 😀

  #14, τέλος: Ναι, γιατί ο πληθυσμός είναι όσοι κατοικούν στην Ελλάδα, ενώ στα δημοτολόγια-εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι και οι Έλληνες του εξωτερικού.

 19. Christos said

  Θα συμφωνησω με τη Θεοδωρα στο 7. Οι ηγετες δεν κρινονται ως μεγαλοι απο το χαμογελο, αλλα απο το εργο τους.

  5 τελος: με το ρυθμο που γεννιουνται παιδια τα τελευταια χρονια, ισως οι αριθμοι να μην απεχουν πολυ απο την αληθεια.

 20. Γς said

  Κι ο ΠτΔ περιμένει από την ΠτΒ τα αποτελέσματα των εκλογών για να προχωρήσει σήμεα η διαδικασία, ορκωμοσία και τέτοια.

  Η Ζωή όμως έχει προγραμματίσει για σήμερα να είναι σ εκείνη την επιτροπή [της] για το χρέος κ.λ.π.

  Ασε που έχει πει ότι θα περιμένει τα επίσημα τελικά αποτελέσματα από το Εκλογοδικείο.

 21. hellegennes said

  Η κύρια αιτία της αποτυχίας των δημοσκοπήσεων, κατά την γνώμη μου, είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους αναποφάσιστους. Θα έπρεπε να δίνουν δύο αποτελέσματα: ένα με απόλυτη αναγωγή, σαν να μην υπήρχαν αναποφάσιστοι, κι ένα με αναγωγή στο τι ψηφίζουν συνήθως οι αναποφάσιστοι ή ακόμα καλύτερα σε σχέση με το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, που δεν ήταν τόσο μακριά. Το λεώ αυτό γιατί οι αναποφάσιστοι είναι σπανιότερα μεγάλων ηλικιών, που ψηφίζουν πιο συντηρητικά, γι’ αυτό και έδειχναν ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

 22. spiral architect said

  ….. 😥 😆

 23. Avonidas said

  Ο λαός τιμώρησε αμείλικτα εκείνους που ανέτρεψαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση[…]

  Σίγουρα θα κέρδισε κάποιες ψήφους, αλλά ίσως να απώθησε άλλους πολίτες που απεχθάνονται την προσωπική ατζέντα και την εγωπάθεια σε ένα αριστερό εγχείρημα.

  Τέλος πάντων, ελπίζω πως αρκετοί από τους αγωνιστές που στρατεύτηκαν με το θνησιγενές εγχείρημα θα επανακάμψουν στο κόμμα που επί δεκαετίες ανήκαν.

  Με άλλα λόγια, «όποιος ξεκόβει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος», που έλεγε κι ο αλήστου μνήμης σκατόγερος.

  Τι να πω τώρα εγώ; Όταν θεωρείς ότι η ΛΑΕ ανέτρεψε την κυβέρνηση, ενώ ο Τσίπρας, αφού μας πούλησε κανονικά, πήγε σε εκλογές άρον-άρον πριν φανεί πόσο μακρύ είναι τ’ αγγούρι και για να διαγράψει ακριβώς αυτές τις ενοχλητικές αλογόμυγες; Όταν μιλάς για προσωπική ατζέντα κι εγωπάθεια, ενώ όλη η προεκλογική εκστρατεία του Τσίπρα ήταν στο μοτίβο «είμαι ωραίος, είμαι τσίφτης, μου αρέσω»; Τι να πω, όταν αυτός ο θεομπαίχτης επιβραβεύεται από τα ίδια τα κορόιδα που πάει για σφαγή;

  Ο Αντρέας απέθανε, ζήτω ο Αντρέας!

  Πραγματικά, δεν θέλω να έχω πια σχέση μ’ αυτό το λαό κι αυτή τη χώρα. Αυτό το λαό που σε κάνα μήνα – το πολύ – θα σκούζει ότι τον φορομπήγουν, ότι τον απολύουν, ότι του παίρνουν το σπίτι. Θα σκούζει κι εγώ θα γελάω πικρά.

  Θέλατε έναν Ναπολέοντα, πάρτε έναν Ναπολέοντα! Φαίνεται ότι το ΟΧΙ ήταν χαβαλές, απλά να πούμε το αντίθετο με τον Γιούνκερ, να τη βγούμε στον Σόιμπλε. Πώς μπόρεσα, πώς ήμουν τόσο ηλίθιος να πιστέψω ότι μπορεί αυτός ο λαός να αποφάσισε ότι το κούτελό του μετράει περισσότερο από την τσέπη του! Επαναστάτες της μίας Κυριακής…

  Σταματάω, για θα σιχτιρίσω βαριά.

 24. spiral architect said

  Σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη του ’15 έχασαν:
  Ο ΣΥΡΙΖΑ 323.387 ψήφους
  Η ΝΔ 195.511
  Η ΧΑ 9.288
  Το ΚΚΕ 37.275
  Το Ποτάμι 152.259.

 25. sarant said

  23 Προσωπική ατζέντα είχε και έχει η Ζωή Κ., διαφορετική απο το εκάστοτε κόμμα της. Εικάζω ότι όπως προσέλκυσε κάποιους στη ΛΑΕ μπορεί να εδιωξε κάποιους αλλους.

 26. sarant said

  24 Ουσιαστικά έχασε και το ΠΑΣΟΚ (αν μετρήσεις το ΚΔΣ του Γιωργάκη) και ο Λεβέντης (αν μετρήσεις τον Γλέζο). Επίσης κάπου πρέπει να πήγε το 1% του Καρατζαφέρη.

  Η Ανταρσύα κέρδισε ψήφους ή έχασε;

 27. Πάνος με πεζά said

  H AΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με την Ένωση Κεντρώων νομίζω ότι είναι τα μόνο κόμματα που ανέβασαν και ποσοστά ποσοστά και ψήφους. Βέβαια, κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ νομίζω ότι εντάχθηκε σε κάποιο ευρύτερο συνασπισμό ή απορρόφησε κάποιους άλλους.

 28. spiral architect said

  … συνέχεια από #24:

  Οι ΑνΕλ έχασαν 93.674 ψήφους

  Αλλά:
  Το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ κέρδισε 21.312 ψήφους
  Και ο Λεβέντης κέρδισε 75,215.

  Αυτά, κλείνει το κομπιουτεράκι. :/

 29. spiral architect said

  Λες;

 30. Alexis said

  #22: Α, χα, χα, χα, 😀 το καλύτερο (μακράν) που έχω δει εδώ και καιρό!!!
  ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΑΛΛΟ!!! 😆

 31. cronopiusa said

  Αυτοκτονίες σε περιόδους οικονομικής «κρίσης»

  Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα την περίοδο 2010 – 2013

  Έτος 2010 2011 2012 2013
  Αριθμός αυτοκτονιών 377 477 508 533

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ.

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 29 : Mπα, μάλλον «στου Καζάκη, και μετά στου Αλαβάνου», μήπως και μπορέσει να μπει στις επόμενες εκλογές…

 33. spiral architect said

  Είναι δύσκολο να ελευθερώσεις ανόητους από τις αλυσίδες που σέβονται.
  Βολταίρος

 34. Avonidas said

  #25. Δεν είμαι καθόλου οπαδός της Ζωής Κ., αλλά η βασική «ατζέντα» της όσο ηταν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εξεταστική επιτροπή για το χρέος και τη λίστα Λαγκάρντ. Από κει και πέρα, κι άσχετα από τον τρόπο της να μιλάει που τον απεχθάνομαι, ποια ήταν η προδοσία της; Ότι επέμεινε στις αρχικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Ποιον πρόδωσε, τον «αρχηγό»; Τον «ηγέτη»; Δεν υπάρχει πια καμιά ντροπή στην «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο αρχηγός προσωπικά να μετράει περισσότερο από κάθε αρχή, ιδεολογία, δέσμευση;

  Αλλά είπαμε, αφού οι ψηφοφόροι οι ίδιοι δεν νοιάζονται που το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πήγε στον κάλαθο, μάλλον δεν το πίστεψαν κι οι ίδιοι ποτέ. Το μόνο συμπέρασμα είναι ότι το Γενάρη η πλειοψηφία ψήφισε Τσίπρα κι όχι ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ, το λέω ξεκάθαρα, ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη, και ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια, μόνο το ταμπελάκι του έμεινε.

 35. sarant said

  27 Αντιθέτως, η Ανταρσύα διασπάστηκε αφού δυο συνιστώσες της πήγαν με τη ΛΑΕ (ή μάλλον η πλειοψηφία δυο συνιστωσών, διότι η μειοψηφία έμεινε στην Αντ.) Από την άλλη, συνεργάστηκε με το ΕΕΚ, που δεν είναι όμως και καμιά υπερδύναμη,

  34 Η Ζωή έχει προσωπική ατζέντα που φαίνεται από την υπερπροβολή της με κάθε ευκαιρία -και στο νέο της κόμμα. Κατά τα άλλα, ενώ είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογέςε του Γενάρη ότι η εδρα της ανήκει στο κόμμα, τελικά αθέτησε τη δέσμευσή της. Δεν είναι «ο αρχηγός προσωπικά», είναι οτι το κόμμα, όχι χωρίς κάποιες παλινωδίες, συντάχθηκε με τον Τσίπρα.

  28 Δες 26

 36. Gpoint said

  # 23

  Στη πρώτη πορεία για το Πολυτεχνείο κάποιοι «αριστεροί» ιδεολόγοι φώναζαν » Λαέ, ντροπή σου για την εκλογή σου» γιατί τόσο σέβονταν την λαϊκή βούληση σαν γνήσιοι «δημοκράτες»
  Η ίδια φιλοσοφία δυστυχώς χαρακτηρίζει ακόμα αρκετούς «αριστερούς»,γι αυτούς ο λαός είναι καλός μόνο όταν συμφωνεί μαζί τους

 37. hellegennes said

  Για τον αριθμό των ψηφοφόρων και την αποχή: ο πληθυσμός με δικαίωμα ψήφου, που ρεαλιστικά μπορεί να ψηφίσει (βρίσκεται στην Ελλάδα), θεωρητικά δεν μπορεί να είναι πάνω από 8 εκατομμύρια. Οπότε τα σχεδόν 10 εκατομμύρια που αναφέρει το υπουργείο έχουν σίγουρα μέσα πεθαμένους και μέρος του απόδημου ελληνισμού. Είναι αλήθεια βέβαια ότι κάποιοι κάτοικοι εξωτερικού έρχονται για να ψηφίσουν -καλή ώρα ο Νοικοκύρης-, αλλά πλέον θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο συχνό το φαινόμενο για να αποτελεί μετρήσιμο ποσοστό. Τον υπολογισμό μου των 8 εκατομμυρίων τον αντλώ από την πιο πρόσφατη δημοσιευμένη κατανομή πληθυσμού κι από το γεγονός ότι μέρος του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας δεν έχει δικαίωμα ψήφου (είναι μετανάστες χωρίς ταυτότητα και τα απαραίτητα χαρτιά).

  Τώρα, από τα 8 εκατομμύρια που μας μένουν ένα ποσοστό ποτέ δεν ψηφίζει γιατί είναι κωλυόμενο. Μιλάω για τους ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία ή στο σπίτι, για τους υπέργηρους, για αυτούς που για οικονομικούς λόγους δεν μετακινούνται για να ψηφίσουν, γι’ αυτούς που βρίσκονται σε ταξίδι, για οποιονδήποτε λόγο, για τους φοιτητές εξωτερικου και γι’ αυτούς που δεν τους επιτρέπει η εργασία τους να ψηφίσουν.

  Επίσης από την σύνταξη των τελευταίων εκλογικών καταλόγων μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει μεταναστεύσει (κι επειδή αυτοί τείνουν να είναι συνήθως νεότεροι, τα ποσοστά αποχής στους νεότερους εμφανίζονται και μεγαλύτερα). Μια ματιά στα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται (το άθροισμα ανέργων + απασχολούμενων + οικονομικά μη ενεργών έχει μειωθεί, πράγμα που δείχνει μείωση πληθυσμού).

  Αυτό οδηγεί και σε άλλη μια αυταπάτη, αυτή που δείχνει ότι η ανεργία άρχισε να μειώνεται επί Σαμαρά, αλλά με μια προσεκτικότερη ματιά στα στατιστικά απασχόλησης μπορεί κανείς να δει ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε ελαφρώς αλλά δεν αυξήθηκε αυτός των απασχολούμενων (για την ακρίβεια μειώθηκε λίγο). Αυτό είναι μόνο στατιστική μείωση της ανεργίας, όχι αυτό που αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος, ότι δηλαδή αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που έχουν δουλειά. Πέραν δηλαδή από το γεγονός ότι η ανεργία απλά δεν γινόταν να αυξηθεί παραπάνω. Υπάρχει ένα πρακτικό όριο ανέργων σε χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο, υπό λιμό και γενικά δεν έχει συμβεί μια τεράστιας κλίμακας καταστροφή.

  Ίδια ακριβώς απάτη είναι και η υποτιθέμενη ανάπτυξη του 2014, η οποία οφείλεται εξολοκλήρου στον αποπληθωρισμό και το γεγονός ότι το αν είχαμε ανάπτυξη ή ύφεση υπολογίστηκε σε σταθερές τιμές 2010. Ονομάστηκε δηλαδή ο αποπληθωρισμός ανάπτυξη. Πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους έπεσε από τα 182,4 δις του 2013 στα 179 δις το 2014. Να θυμίσω βέβαια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα καρπωθεί την αλλαγή από το ESA95 στο ESA2010 που θα κάνει την ανάπτυξη του 2015 να φαντάζει πολύ μεγαλύτερη από το φυσιολογικό (κατά 2,5-3%).

  Ελλάδα, αγαπάς πολύ την στατιστική μαγειρική.

 38. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  37. Δεν είναι τόσο στατιστική μαγειρική ,όσο στατιστική ασχετίλα… και δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα…

 39. gbaloglou said

  35 Δύο (τουλάχιστον) νάρκισσους είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και τους απέβαλε (Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου), κάτι ραμολιμέντα όμως όπως ο Μπαλτάς και η Χριστοδουλοπούλου παραμένουν…

  23 Μου θύμισες τι είχε πει μια εξαδέρφη μου για τους αγανακτισμένους στον Λευκό Πύργο το 2011: «ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν πάλι;»

  22 Χονδρός-Λιγνός!

  [Μακάρι να κάνουν λάθος οι απαισιόδοξοι και να πάνε καλύτερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τους προηγούμενους … αλλά δεν το βλέπω…]

 40. attikanet said

  Σίγουρα, πρώτο κόμμα είναι η αποχή. Η οποία αποχή δεν ήταν προϊόν ελεύθερης βούλησης. Πάρα πολλοί, για λόγους οικονομικούς, δεν μπόρεσαν να πάνε στα χωριά τους. Και το χειρότερο: 200 χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού στερήθηκαν πάλι το δικαίωμα ψήφου! Βλέπετε, η κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται και αυτοπροσδιορίζεται «της Αριστεράς», δεν έκανε απολύτως τίποτα γι αυτό! Αποτέλεσμα, απώλεια ψήφων ποσοτική και κυρίως ποιοτική.

  Και κάτι άλλο: Ατμόσφαιρα έντονου σεξισμού στα σημερινά σχόλια. Απεχθές και θλιβερό…

 41. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα.Με άτσαλη βροχή,αλλά επιτέλους βροχή στη σκονισμένη πόλη της Παλλάδας!
  Το σημερινό νήμα, είναι η άποψη μου εις ολόκληρον.Νταξει δεν είμαι η σοφός εδώ, αλλά άρθρο σαν κι αυτό που δικαιώνει την κρίση μου στα πράματα με ενθαρρύνει να λέω τη σκέψη μου ακομπλεξάριστα εν μέσω σαϊνιών. 🙂
  Από νωρίς χαρακτήρισα τον Τσίπρα ως ηγέτη. Αν αποδειχτεί και άξιος(υπέρ του λαού του) αυτό θα τον κάνει μεγάλο ηγέτη.Ο τρόπος χειρισμού της καταστάσεως, με τόσες αντιξοότητες εντός και εκτός, «να φυσάει από παντού» όπως λέει και μια διαφήμιση, και να κερδισει με αυτή τη διαφορά τον καθιστά δυνατό ηγέτη.
  Η Ζωή έδειξε να μην έχει πολιτική οξυδέρκεια, ευλυγισία, χνώτο.Δεν είναι λαγωνίκα. Μια γερή νομικός με όλα της τα καλλώδια συνδεμένα στο «Επειδή,Επειδή…Δια ταύτα… «, όπως συντάσσουμε τις προτάσεις για το δικαστήριο δηλαδή.
  Θυμάμαι που έγραψα μια μέρα εδώ ,πριν ακόμη αποσχιστούνε και κάνουν τη Λαέν, ότι αν νομίζουν ότι μπορούν,ας μετρήσουν τα καντάρια τους (δηλαδή χωρίς τον Τσίπρα,χάνονται).
  22. Σπιράλ, μου πλήγωσες την αισθητική.Γιατί επιλογή της …@ούτσας; Έχει πολύ ωραία κι έξυπνα για πιο πάνω μέρη του σώματος 🙂
  Ο Ζαραλίκος είπε χθες: Μάλλον το δεξί του χέρι έσπασε ο μικρός.

 42. hellegennes said

  #40:

  Σαν τι να έκανε η κυβέρνηση της Αριστεράς για τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού; Να έφτιαχνε θέσεις εργασίας, όπως ας πούμε ερευνητικά κέντρα και να έριχνε στην επιστήμη λεφτ… oh! Wait!

 43. Avonidas said

  #36. Δεν είναι θέμα να συμφωνεί ο λαός μαζί μου, αλλά με αυτά που οι ίδιοι ψήφισαν τον Γενάρη και στο δημοψήφισμα. Η συνέπεια δεν είναι το φόρτε μας, όσο να πεις.

  Ο σεβασμός στη δημοκρατία με υποχρεώνει να αποδεχτώ το αποτέλεσμα, όχι όμως και το αλάθητο του λαού. Ούτε ζήτησα ούτε επιχείρησα την ανατροπή του Τσίπρα, είπα ότι εγώ θα φύγω, αν μπορώ.

  Εξυπακούεται επίσης ότι καμιά διαμαρτυρία περί μνημονίων και λιτότητας δεν μπορούμε πια να την πάρουμε στα σοβαρά. Από δω και στο εξής, όποιος δηλώνει ότι προδόθηκε από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του θα έχει την αμέριστη κοροϊδία μου.

 44. cronopiusa said

  37
  Ελλάδα, αγαπάς πολύ την στατιστική μαγειρική.

  Σε επίπεδα ρεκόρ η αποχή

 45. Alexis said

  #23:
  Φαίνεται ότι το ΟΧΙ ήταν χαβαλές…
  Μην το ερμηνεύεις όπως θέλεις, ή μάλλον όπως εσύ τόχεις στο μυαλό σου. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σε όλες τις δημοσκοπήσεις απαντάει σταθερά ότι θέλει ευρώ και ΕΕ. Την ερμηνεία «το ΟΧΙ σημαίνει ρήξη» μόνο κάτι παπαγάλοι που προπαγάνδιζαν το ΝΑΙ την υποστήριζαν.

  Αυτό το λαό που σε κάνα μήνα – το πολύ – θα σκούζει ότι τον φορομπήγουν, ότι τον απολύουν, ότι του παίρνουν το σπίτι. Θα σκούζει κι εγώ θα γελάω πικρά.
  Και πάλι λάθος. Προς το παρόν ο μόνος που σκούζει είσαι εσύ επειδή ο κόσμος δεν ψήφισε αυτό που ήθελες. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει. Διάλεξε το λιγότερο κακό, τόσο απλό είναι. Διάλεξε να μην ξαναδεί σε υπουργικούς θώκους τους Αδωνοβορίδηδες, να προκαλούν και να μας κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω. Διάλεξε να μην ξαναδεί απολυμένες καθαρίστριες και τη γελοία «αξιολόγηση» του Μητσοτάκη στο Δημόσιο με τα προκατασκευασμένα ποσοστά.

  Πραγματικά, δεν θέλω να έχω πια σχέση μ’ αυτό το λαό κι αυτή τη χώρα.
  Στο καλό και να μας γράφεις. Βλέπε και σχόλιο 36 για περισσότερες πληροφορίες…

 46. Gpoint said

  # 43

  α
  τα
  άτα (παιδικόν)
  μάτα (βλάχικον
  ήματα (ομηρικόν)
  νήματα
  μνήματα

  όλα εκεί καταλήγουν

 47. Spiridione said

  45 τέλος. Αυτή η απάντηση αρμόζει. Μα τέτοιος ελιτισμός πια …

 48. Γιώργος Πρίμπας said

  εν τάχει:
  -ο Λαφαζάνης είδε την πλάτη του Λεβέντη και μάλιστα μένοντας εκτός βουλής. Το άξιζε και του δόθηκε.
  -ο (μπλιαχ) Σταύρος Θεοδωράκης ήταν τόσο απαράδεκτος και εμπαθής στις δηλώσεις του χθες βράδυ ή μου φάνηκε;
  -η χρυσή αυγή φαίνεται να έχει εξαντλήσει τα όρια που μπορεί να φτάσει. Πάντα εκτός πολύ ακραίων γεγονότων (προβοκάτσιες included) που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καταλυτικά.
  -θλιβερό το ΠΑΣΟΚ στον αργό του θάνατο, με Δημάρ, παπανδρεϊκούς ενός ελληνικού κόσμου που ανήκει στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» και δεν είχαν τι άλλο να ψηφίσουν και μορφές του τύπου Λαλιώτη.
  -επειδή δεν πιστεύω ότι οι εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι πουλημένες (ή έστω όχι τόσο απροκάλυπτα) αφού δεν ζουν μόνο από τις δημοσκοπήσεις που σχετίζονται με εκλογές, τότε ή θα πρέπει να ελέγξουν και αναθεωρήσουν τις δειγματοληψίες ή εάν πολλοί έλληνες λένε συνειδητά ψέματα στα ερωτηματολόγια να σταματήσουν να ξεφτιλίζονται στις εκλογές γιατί θα τα κλείσουν τα μαγαζιά.
  -το σενάριο «κυβέρνηση τεχνοκρατών» φαίνεται ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον. Η σημερινή απορία Σουλτς προς τον Τσίπρα: “γιατί συνεργάζεσαι με τον Καμμένο;”, δεν είναι άσχετη με τους πόθους πολλών έξω και μέσα. Αν δεν ήταν ο Καμμένος, ποιος θα ήταν;
  -κύριοι νικητές: σας δόθηκε και πάλι πλουσιοπάροχα. Με τα ποσοστά της και τις αποχές της. ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ, ε;

 49. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  Εντάξει ρε παιδιά! Μην τον αποπαίρνετε τόσο τον Αβονίδα! Του βγήκε ένα παράπονο . Μια αίσθηση διάψευσης προσδοκίας.
  Δικό μας παιδί του λαού είναι κι αυτός, κι ας έβγαλε ελιτισμό. Ελληνάκι ταλαίπωρο είναι κι αυτός.

 50. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  45.>>Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σε όλες τις δημοσκοπήσεις απαντάει σταθερά ότι θέλει ευρώ και ΕΕ.
  και επίσης φαίνεται,από τον τρόπο που ψήφισε ,πως αποδέχτηκε ότι δε γίνεται,όπως έφτασαν τα πράματα, να μένουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο.
  Τώρα για παρακάτω,βλέποντας και κάνοντας. Δε σημαίνει ότι θα του χαριστεί του Τσίπρα κανείς επειδή τον ψήφισε.Απεναντίας.

  Μαρία,»μεγειά» το Λεβεντάνθρωπο βουλευτή. 🙂

 51. Avonidas said

  #45. «Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου σε όλες τις δημοσκοπήσεις απαντάει σταθερά ότι θέλει ευρώ και ΕΕ. Την ερμηνεία «το ΟΧΙ σημαίνει ρήξη» μόνο κάτι παπαγάλοι που προπαγάνδιζαν το ΝΑΙ την υποστήριζαν.»

  Ναι, κάτι παπαγάλοι όπως ο Γιούνκερ.

  Μπορείς να μου πεις τότε ποια είναι η ΔΙΚΗ σου ερμηνεία για το ΟΧΙ, για να μην τρελαθώ τελείως; Γιατί αν δεχτούμε την επίσημη εκδοχή, ότι σήμαινε ΟΧΙ στην πρόταση Γιούνκερ, έχουμε το παράδοξο ενός λαού που απέρριψε μια κακή συμφωνία για να δεχτεί μια τρισχειρότερη!

  Θεωρείς δηλαδή ότι 62% των Ελλήνων είχε πρόβλημα απλώς με εκείνη τη συγκεκριμένη πρόταση, κι ήθελε μια άλλη — καλύτερη, χειρότερη, όπως νάναι, αλλά άλλη!

  Αν πάλι δεχτούμε ότι ο κόσμος εξουσιοδότησε τον Τσίπρα να πάει να διαπραγματευτεί καλύτερα μέσα σε ευρώ και ΕΕ, πάλι προδοσία έχουμε, καθώς ο Τσίπρας κατέβασε τα βρακιά, αποδέχτηκε τα πάντα και ξεφτίλισε και το θεσμό του για όποιον άλλον καθίσει ποτέ στην καρέκλα του. Έγινε μαριονέτα με τη τζίφρα του.

  Το ερώτημα λοιπόν είναι, άπαξ κι έγινε κατανοητό ότι ευρώ και ΕΕ πάνε πακέτο με το χειρότερο μνημόνιο ως τώρα, ότι δεν πρόκειται ποτέ να μας δώσουν καλύτερο, ότι δεν πρόκειται να μας αφήσουν περιθώρια ελιγμών, ισοδύναμων, αντιμέτρων, τότε θέλει ακόμα ο λαός ΕΕ και ευρώ;

  Αυτό το ερώτημα δεν το είχε απαντήσει το δημοψήφισμα. Το απάντησαν οι χτεσινές εκλογές. ΝΑΙ, ο λαός θέλει ακόμα ευρώ και ΕΕ. Αλλά θα μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω αν έχει καταλάβει τι σημαίνει αυτό.

  Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει. Διάλεξε το λιγότερο κακό, τόσο απλό είναι.

  Έχεις κάποιες ενδείξεις ότι ο λαός που ψήφιζε επί 30 χρόνια ΠΑΣΟΚοΝΔ, πού έβγαλε τον ΓΑΠ αυτοδύναμο, που κατάφερε να βάλει ναζί στο κοινοβούλιο, έχει ξαφνικά αποκτήσει την ικανότητα να βλέπει το μικρότερο κακό;

  Κι αυτό στο λέω με κάθε θάρρος, μιας και δεν ψήφισα ποτέ ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ, και τον ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισα σχεδόν περιμένοντας την τούμπα.

  «Διάλεξε να μην ξαναδεί απολυμένες καθαρίστριες και τη γελοία «αξιολόγηση» του Μητσοτάκη στο Δημόσιο με τα προκατασκευασμένα ποσοστά»

  Εγώ πάντως στο πανεπιστήμιο έχω να δω καθαρίστριες 2 χρόνια και. Οι υπάλληλοι της Γραμματείας εξακολουθούν να είναι σε διαθεσιμότητα και δουλεύουν από φιλότιμο και μόνο. Στο λέω και θα το δεις, μόνο τα κομματόσκυλα το πολύ να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

 52. leonicos said

  Γεια και από κοντά

  Δικαιολογίες; Δικαιολογίες!

  Εγώ δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, για προσωπικούς λόγους. Νιώθω πολιτικά εγκαταλελειμμένος. Το κόμμα μου δεν υπάρχει, και ας νομίζει ότι κατεβαίνει και στις εκλογές. Πήρα όλα μου τα σχετικά βιβλία και τα πήγα σ’ένα συνοικιακό γραφείο και τους είπα ‘να τα κάνουν ό,τι θέλουν’. Μιλάμε για βιβλιοθήκη ου την τυχούσαν.

  Περί ΛΑΕ
  Καμιά κριτική δεν είναι αρκετά αυστηρή ούτε σκληρή. Διέσπασαν το κόμμα τους, έριξαν την κυβέρνησή τους κι έπαθαν αυτό που έπαθαν δικαίως. Το γλένταγαν κάποτε! Τώρα ας το κλάψουν. είναι αξιοκατάκριτοι από το Α μέχρι το Ω. Αποδείχτηκαν δε και γελοίοι.

  Βέβαια, ζούμε σε μια χώρα τόσο αισχρή, που δύο πρωθυπουργοί μεγάλου κόμματος, μπήκαν στο κόμμα από το παράθυρο. Ο ένας μάλιστα είχε κάνει αυτό ακριβώς, είχε ρίξει την κυν=βέρνηση στην οποία ήταν υπουργός. Και αυτός ο επαίσχιστος μας κυβέρνησε μετά. άσε την ‘εκφωνήτρια του Πολυτεχνείου’ και το πού κατάντησε μεγαλώνοντας.

  Γι’αυτό λέω του Γς. Πάψε ναμεγαλώνεις Ρε! Να μείνεις για πάντα όσο είσαι! αι ζωντανός, να έχουμε κάποιον να τα βάζουμε

  Έρρωσθε

 53. leonicos said

  το ότι ξαναβγήκε ο Τσίπρας, ήταν έκπληξη. Ευχάριστη η δυσάρεστη…. είμαι διχασμένος.

  Μάλλον ευχάριστη εξαποκλεισμού. Γιατί όποιος άλλος και να έβγαινε…. θα ήταν τραγικό.

  Αυτά για να μη λέτε ως σας κρύβομαι.

  Δηλαδή, ο Γς το λέει. Κρύβεσαι!

 54. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  51. Αβονίδα, παιδί μου…το «μή χείρον, βέλτιστον!» το ξέρεις;
  Ή για να στο πω με ορολογία πιο προσιτή ίσως 🙂 «To νερό ακολουθεί πάντα τον εύκολο δρόμο» (εντάξει, αυτό ,εσείς θα το πείτε κάπως αλλιώς, με διαφορές δυναμικού και πιεζομετρικές γραμμές…αλλά δεν τα κατέω καλά αυτά τα πιστημουνικά. 🙂 )

 55. Ιάκωβος said

  Όπως τα λέει ο Νίκος είναι . Κι αυτές οι εκλογές είχαν κάποιο ταξικό άρωμα.

  Στους φίλους που λένε για το λαό που επέλεξε λάθος, εγώ λέω οτι έτσι που είναι δομημένη η σημερινή «δημοκρατία», πάλι καλά. Υπάρχει κι ένα ειρωνικό ποίημα του Μπρεχτ που τελειώνει:

  Μήπως θα ήταν καλύτερα να διαλύσετε αυτό το λαό και να εκλέξετε άλλον;

 56. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #49
  Ρε Κιντ τους ανέχεται ο Νικοκύρης, με την καλή του την καρδιά, ( 🙂 ) αλλά κάποιος πρέπει να τα πει. Μας τα έχουν πρήξει από το Γενάρη.

 57. Εμένα παιδιά η μισή μου καρδιά είναι με τον Αβονίδα… η άλλη μισή όμως καταλαβαίνει την απελπισία αυτού που ψηφίζει το (θεωρούμενο) μικρότερο κακό. Όταν δείξουν όλοι οι άλλοι το μπόι τους, υπάρχει κι η περίπτωση να διορθώσει την ψήφο του, που έλεγε και η αγαπημένη μου Αλέκα 🙂

 58. Avonidas said

  Μα τέτοιος ελιτισμός πια …

  Είδες, ε; Αφού μιλάμε σκέφτομαι να κυκλοφορώ με δάφνες στο κεφάλι από δω και μπρος.

  Και τώρα ας αφήσουμε τα σάπια. Τους Αγανακτισμένους κανείς δεν τους είπε ελιτιστές, κι ας κριτικάριζαν μια κυβέρνηση εκλεγμένη από πλατιά πλειοψηφία.

  Η διαφορά ποια είναι; Ότι ο ΓΑΠ την προδοσία του την έκανε μετά τις εκλογές, ενώ ο Τσίπρας πριν;

  Θέλω να δω ρε γαμώτο τι θα λέτε σε λίγους μήνες, όταν φανεί η γύμνια του Αυτοκράτορα. Με τι μούτρα θα το γυρίσετε και πάλι το εργάκι. Αλλά μάλλον δεν θα υπάρξουν ξανά Αγανακτισμένοι, μιας και η διαμαρτυρία σ’ αυτό τον τόπο είναι ετερόφωτη, χρειάζεται έναν ταγό να την ανάβει και να τη σβήνει. Έτσι λοιπόν, ο Τσίπρας έκανε την κωλοτούμπα, αλλά δεν υπάρχει κανείς καλός θεατρίνος να αναλάβει το ρόλο του τιμητή του, μας βρωμάει ο Λαφαζάνης, μας ξινίζει η Ζωή, θέλουμε κάποιον πιο λαρτζ, περιμένουμε.

  Μια ζωή στο περίμενε είμαστε…

 59. gbaloglou said

  48 Όσες επιφυλάξεις και να έχω για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους — για καθέναν από τους δύο αλλά και για τους δύο μαζί — ερωτήσεις τύπου Σούλτς τις βρίσκω απαράδεκτες.

  45β Καλύτερα να μας απομυζούν (ή και να μας απολύουν) αριστεροί παρά δεξιοί, έτσι; Προσοχή όμως, υπάρχουν και οι του ιδιωτικού τομέα (υπάλληλοι ΚΑΙ εργοδότες) που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους — σίγουρα με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της προτελευταίας (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015) πλέον…

 60. Avonidas said

  #55. Μήπως θα ήταν καλύτερα να διαλύσετε αυτό το λαό και να εκλέξετε άλλον;

  «Η κυβέρνηση», έτσι έλεγε ο Μπρεχτ. Η κυβέρνηση να διαλύσει το λαό και να εκλέξει έναν άλλον.

  Για τους πολίτες πάλι, δεν υπάρχει επιλογή να διαλύσουν τον λαό, μπορούν όμως να εκλέξουν έναν άλλο, αν τους δεχτεί.

  Διαβάζω αυτές τις μέρες τον «Άνθρωπο που αγαπούσε τα σκυλιά» του Παδούρα. (Έχει συζητηθεί στο ιστολόγιο παλιότερα, αν και δεν πήρα θέση τότε, δεν το είχα υπόψη μου). Αρχίζω να καταλαβαίνω πώς ένιωθε ο Τρότσκι. Βέβαια, ακόμα κι ο Τρότσκι είναι απλώς μια προσέγγιση στην ψυχολογία μου αυτή τη στιγμή. Καλύτερο θα ταν να ξαναδιαβάσω το «The system of Dr Tarr and Professor Fether» του Edgar Allan Poe.

 61. Ριβαλντίνιο said

  Ρε παιδιά ισχύει τελικά ότι στην Ροδόπη (με μουσουλμάνους- χριστιανούς 50-50 ) βγήκαν 3 Τούρκοι και κανένας Έλ ή είναι μούφα η είδηση ?

 62. spiral architect said

  Με τις υγείες σας! ❤

 63. spiral architect said

  @61: Ναι, δύο του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από το Ποτάμι.

 64. Spiridione said

  Κι έχουμε και τον ελιτισμό από την άλλη πλευρά, τον φιλελεύθερο ποταμίσιο, που σου λένε ότι πάμε γυρεύοντας και να μην διαμαρτυρόμαστε για αυτά που θα μας βρουν σε λίγους μήνες. Έλεος πια.

 65. gbaloglou said

  55 (Μπρεχτ) Λίγο άσχετο αυτό, αλλά χθες σε κάποιο κανάλι είδα και άκουσα τον Σαββόπουλο (αρκετά νεώτερο) να υπερασπίζεται την διδασκαλία των Αρχαίων παραθέτοντας και το εξής ‘επιχείρημα’: το 1958, λέει, κάποιος Αμερικανός αξιωματούχος είπε «για την μη επίλυση του Κυπριακού φταίνε δύο πράγματα, ο εθνικισμός των Ελλήνων και η παιδεία τους — για το πρώτο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για το δεύτερο μπορούμε».

  … Λερναίο Κίσσινγκερ δεν θυμίζει αυτό; Το έχει ξανακούσει κανείς;

 66. Avonidas said

  #59, Καλύτερα να μας απομυζούν (ή και να μας απολύουν) αριστεροί παρά δεξιοί, έτσι;

  Δεν είμαι σίγουρος αν το γράφεις ειρωνικά (το ειρωνιόμετρό μου έχει ψηθεί πλέον), αλλά αυτό ακριβώς είναι το γαμώτο και η πίκρα μου, αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει είναι το μικρότερο κακό. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι μια ιδεολογία που δεν τεκμηριώνεται με πράξεις είναι κενό γράμμα. Ο αριστερός που εφαρμόζει δεξιές πολιτικές δεν είναι αριστερός. Τι να την κάνω τη μετάνοια του, τι να την κάνω τη θλίψη του, τι να τις κάνω τις αντιρρήσεις του, έστω κι αν είναι ειλικρινής; Ο λαός όμως επιτρέπει σε έναν τέτοιο «αριστερό» κάθε ατόπημα, με το σκεπτικό ότι είναι δικός μας και μας πονάει…

  #57. Εμένα παιδιά η μισή μου καρδιά είναι με τον Αβονίδα…

  Ευχαριστώ Δύτη, αλλά κράτα την, θα σου χρειαστεί. Καλύτερα θα ήταν αν έχεις να δωρίσεις μισό μυαλό σε κάποιον από τους συμπολίτες μας που το έχει ανάγκη.

 67. spiral architect said

  Επειδή εδώ (και) λεξιλογούμε:

 68. gbaloglou said

  59-66 όπως ακριβώς τα γράφεις, αυτό εννοούσα (ειρωνευόμενος).

 69. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα. Γράφω από το αεροδρόμιο οπότε δενμε βολεύει να απαντήσω σε επιμέρους σχόλια, θα τα πούμε το βράδυ.

 70. Avonidas said

  #64. Κι έχουμε και τον ελιτισμό από την άλλη πλευρά, τον φιλελεύθερο ποταμίσιο, που σου λένε ότι πάμε γυρεύοντας και να μην διαμαρτυρόμαστε για αυτά που θα μας βρουν σε λίγους μήνες. Έλεος πια.

  Δηλαδή, δεν πάμε γυρεύοντας; Για βαστάτε λίγο εδώ πέρα, ρε παιδιά! Μνημόνιο ψηφίσατε έτσι ή αλλιώς, πώς είναι δυνατόν μετά να διαμαρτυρηθείτε ότι μνημόνιο πήρατε;

  Το επιχείρημα ότι «οι άλλοι είναι μικροί και δε θα βγουν» είναι γελοίο, κάντε τους μεγάλους, εσείς ψηφίζετε! Καραγκιοζιλίκα.

 71. Πάνος με πεζά said

  Κι ας μην ξεχνάμε κι αυτό που έκαναν οι αισχροί δικαστικοί αντιπρόσωποι έναντι του κόμματους «Το Ποτάμι» (στην ονομαστική δεν το βάζουμε;) Γέμισαν όλους τους πίνακες με επιγραφές του τύπου «ΟΧΙ ΣΤΑΥΡΟ», «ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΟ» κλπ., αλλά στα κεφαλαία, τάχα μου επίτηδες…Και πάει, πέταξε το 10%…

 72. Mπετατζής said

  Πλήρης σύγχυση από πολλούς. Δεν πειράζει, σιγά σιγά θα κατακάτσει ο κουρνιαχτός, υπομονή να έχουμε. Εγώ έχω. Στο μεταξύ μια απορία μόνο, προς τους ψηφοφόρους ΛΑΕΝ (αν κατάλαβα καλά κυκλοφορεί τουλάχιστον ένας), γιατί αν δεν το ρωτήσω θα σκάσω : Δηλαδή η ψήφος στο Λάφα ήταν λιγότερο σεχταριστική από την ψήφο στο ΚΚΕ ;;; (αν μπορείτε, παρακαλώ, απαντήστε χωρίς Στάλιν, με δεδομένα 2015. Αν δεν μπορείτε πάλι, δεν πειράζει).

 73. Γς said

  69:

  Ηλθα, είδα, Τσίπρα.

  Ιν-Veni, vidι, vici-μόουντ

 74. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Καλύτερα να μας απομυζούν (ή και να μας απολύουν) αριστεροί παρά δεξιοί, έτσι;
  Ας μην πάμε σε απομυζήσεις και απολύσεις,στα πιο απλά:
  να μη σας λάχει να έχετε απέναντί σας,σε μια υπηρεσία δημοσίου π.χ. έναν βαθύ δεξιόστροφο ή έναν πασοκατζή,μιας κατηγορίας που έχω στο νου μου, γιατί η διαφορά με το πνεύμα του αντίστοιχου αριστερού,απέχει χιλιόμετρα.Χιλιάδες χιλιόμετρα.

 75. Ιάκωβος said

  Ο Λαφαζάνης κι η Ζωή απέδειξαν ότι δεν κατέχουν το άθλημα που λέγεται πολιτική.
  Όπως ξανάπα, δεν έχουν κάβλα για την εξουσία. Δε ρίχνεις τη κυβέρνηση στην οποία έχεις υπουργεία ρε βλάκα…
  Προτιμήσανε να μείνουν πτωχοί από ψήφους πλην τίμιοι και εξωφυλαρούχες, στον πάγκο μαζί με κκε και εξωκοινοβουλευτική. Δεν κάνει αυτό ο πολιτικός, εκτός αν είναι σίγουρος ότι θα βγει κερδισμένος, ή έστω ότι έχει κάποια προοπτική.

  Άσε που δεν έπεισαν ότι αν ήταν κυβέρνηση, και είχαν να δόσουν μισθούς και συντάξεις, δε θα ψήφιζαν κι αυτοί …μνημόνιο.

  Αν πάλι νόμισαν ότι θα τους ακολουθήσει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του σύριζα, το πολιτικό τους κριτήριο είναι για κλάματα.
  Αρκετοί νέοι στον περίγυρο μου, όντως, ήταν μεταξύ Ζωής και αποχής. Ε, όταν είσαι νέος δικαιολογείσαι να ψάχνεις μια ιδεατή καθαρότητα, όχι όταν είσαι ψημένο στέλεχος.

  Φάγανε πάντως μεγάλη ήττα. Σαράντα γερά στελέχη και βαρειά ονόματα, και να πάρουν το τρίτο το μακρύτερο, δεν είναι αστείο.

  Φυσικά, παίζει και το πείραμα του Άς, που λέγαμε σε άλλη ανάρτηση. Ναι μεν κουνάμε το κεφάλι επικριτικά, όταν βλέπουμε τον έναν να παραλογίζεται για να συμπλεύσει με την ομάδα και να μην θεωρηθεί αποσυνάγωγος, πλην όμως συμβαίνει και αυτό, είναι νόμος. Πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη. Ποιοι από αυτούς που έφεραν διάσπαση στα κόμματά τους κρατήθηκαν πολιτικά ζωντανοί;

  Από την άλλη, ο άτριχος πίθηκος, την κρίσιμη στιγμή δε θα κοιτάξει κόμμα, θα κοιτάξει αρχηγό.

  Πάντως εγώ χάρηκα και για τους Ανελ. Δε θα ήθελα να δω συριζα με «μπλιαχ» Ποτάμι.

  Από την άλλη, πέρα από τα μνημόνια, περιμένουμε πολλά, καθάρσεις, μέτρα για τηλεοπτική διαπλοκή και τέτοια και γι αυτό τώρα κι εμείς που ψηφίσαμε σύριζα, αλλά συγχρόνως δεν είμαστε χάπατα, πρέπει να είμαστε έτσι:

  http://lovelace-media.imgix.net/uploads/8/bc599aa0-4b55-0132-0b23-0eae5eefacd9.gif?

 76. Mπετατζής said

  Προς ψηφοφόρους ΛΑΕΝ και πάλι, που ανακάλυψαν ότι το επιχείρημα περί μικρών είναι γελοίο και προτρέπουν να τους κάνουμε μεγάλους, αφού εμείς ψηφίζουμε : Εμείς, τι να πούμε, που εδώ και χρόνια ακούμε το επιχείρημα : Ναι, αλλά το ΚΚΕ δεν πείθει (μαζί με το Στάλιν, παίζει να είναι το συχνότερο «επιχείρημα»). Υπομονή είπαμε.

 77. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  66. To παρατραβάς τώρα… (πολλοί διεκδίκησαν το μονοπώλιο στο μυαλό, ουδείς το κέρδισε…)

 78. cronopiusa said

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  67. 🙂 Χιούμορ, ευλογία θεού! Εσύ μου τον έμαθες αυτόν και κάτι άλλους τουιτεράκηδες κι έχω περάσει πολύ ωραίες στιγμές,να γελάω ασυγκράτητα μες τη νύχτα.Μου χει ξεφύγει στο ξαφνικό κι ο καφές από το στόμα, μα είναι τόσο διαβολεμένα μερικά…

 80. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  78, Μη μασάς Κρόνη! Θα τους δόκουμε των δανειστώνε τίποτις ψιλά «στα χαρτιά» (έτσι κι αλλιώς ,κι αυτοί στα «χαρτιά» δίνουνε τα χοντρά…) και μετά θα πούμε «ουκ αν λάβοις …» 😉

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  77. Πρέπει να είναι πολύ νέος.Συγχωρείται. (Όταν το λέω αυτό στο γιο μου γίνεται μπαρούτι 🙂 )

 82. spiral architect said

 83. (61-63) Το εκλογικό σύστημα που έχουμε είναι τελείως απαράδεκτο όσον αφορά την κατανομή των εδρών στις επί μέρους περιφέρειες. Στη Μεσσηνία π.χ., όπου πρώτευσε (σουρπράιζ!) η ΝΔ, πήρε ΜΙΑ από τις 5 έδρες και ο Σύριζα ΤΕΣΣΕΡΙΣ! Βλέποντάς τα απ’ έξω χαιρεκακώ βεβαίως, αλλά αν ήμουν Μεσσήνιος, δεν θα ένιωθα — και με το δίκιο μου — ότι μου έκλεψαν τις ψηφους;

 84. attikanet said

  #42:

  Σιγά μην είναι ικανοί οι κυβερνώντες να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ή ερευνητικά κέντρα! Σκοτίστηκαν για το brain drain. Απλώς, ώφειλαν τουλάχιστον να τους δώσουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν! Σήμερα όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν στους απόδημους πολίτες τους το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές βουλευτικές εκλογές.Προφανώς οι δικοί μας πολιτικοί το φοβούνται. Έχετε καμμιά αμφιβολία ότι θα ήταν διαφορετικά τα εκλογικά αποτελέσματα;

 85. Alexis said

  #51: Η δική μου ερμηνεία για το ΟΧΙ είναι ότι ο κόσμος ήθελε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, αλλά χωρίς ποτέ να διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που πήρε είναι απείρως καλύτερη από τη συμφωνία Γιούνκερ. Δεν ξέρω αν είναι έτσι ούτε και μπορώ να το κρίνω αν δεν έχω όλα τα δεδομένα.
  Ο λαός όμως φαίνεται ότι πείσθηκε πως:
  1. Ο Τσίπρας πήρε ό,τι καλύτερο μπορούσε υπό τις δεδομένες συνθήκες.
  2. Είναι πολύ καλύτερος για να διαχειριστεί την καθημερινότητά του, έστω και με μνημόνιο.

  #59: Καλύτερα να μας απομυζούν (ή και να μας απολύουν) αριστεροί παρά δεξιοί, έτσι;
  Όχι, καλύτερα είναι να μην μας απολύει και να μη μας απομυζά κανείς, όταν όμως ψηφίζεις τους Αδωναίους και τους Μητσοτακαίους για να υπερασπιστούν τα …εργασιακά σου δικαιώματα, είναι σα να βάζεις το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

 86. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  84. Aν ψήφιζαν οι απόδημοι ,η διαφορά Συρ-ΝΔ θα ήταν πάνω από 10 μονάδες.

 87. hellegennes said

  #82:

  Με βάση αυτήν την εικόνα, ο νόμιμος πληθυσμός της Ελλάδας είναι 12 εκατομμύρια.

 88. Δίκιο έχετε όταν μιλάτε για την πολιτική ευφυία του Τσίπρα, εμένα όμως με εκπλήσσει η ιδιοφυία του λαθρεπιβάτη της εξουσίας Καμμένου, ο οποίος σταθερά τσιμπάει υπουργεία με 4%! Γάτος ο μπούλης.

 89. Ιάκωβος said

  Και Avonidas,
  μην απελπίζεσαι.

  Δε σταματάει η ιστορία εδώ. Μάλλον εδώ αρχίζει. Αυτά που θα γίνουν τα χρόνια που έρχονται, θα είναι πρωτοφανή. Σε παγκόσμιο επίπεδο.Μιλάμε για κρίση μεγαλύτερη από το Κραχ. Η Αμερική έφτασε τους προ Κρίσης του 29 ρυθμούς ανάπτυξης το 56, μετά από πολέμους και τόση Ιστορία που η ανθρωπότητα είδε κι έπαθε να την καταναλώσει.

  Ωραία, με το μνημόνιο, τον ήπιαμε. Όμως πιστεύεις ότι το μέλλον σου θα είναι ένας χαμογελαστός Αλέξης και συ να πληρώνεις ΕΝΦΙΑ και αυτό είναι, τελειώσαμε; Θα γίνουν πράματα και θάματα.

  Προς το παρόν μου αρκεί που οι πουρο-Κένταυροι σπάσανε τα ποδάρια τους.

  Μα και το ότι η όποια Αριστερά του 4% είναι τώρα κυβέρνηση, δεν είναι μια ιστορία που ξεκίνησε από την …Κουμουνδούρου. Με τι φόντα. Είδες οτι 40 δυνατά στελέχη μαλακιστήκανε. Δε θα ήταν καλύτερα να μένανε μέσα και να περιμένανε την κατάλληλη στιγμή;

  Απλά αποδείχτηκε ότι ούτε αυτοί ήταν πολιτικοί ηγέτες, ήταν χομπίστες.

  Εεεερε, πουσαι Μάο, πουσαι Τεγκ Σιάο Πινγκ, (που σαι Πουτσίνι, άσχετο) μακρυά από μας, αλλά αυτοί ήταν πολιτικοί (για το καλό ή το κακό,δεν έχει σημασία, οι νόμοι λειτουργούν για όλους).
  Γι αυτούς η άσκηση εξουσίας ήταν κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Ο Τεγκ περίμενε δεκαετίες, πέρασε τα μύρια όσα, πετάξανε το γυιό του από το παράθυρο του Πανεπιστημίου και είναι τώρα παράλυτος, και τελικά άλλαξε τη μορφή της Κίνας, και μάλιστα στο τέλος αυτό το έκανε έχοντας σα μόνο πόστο τη θέση του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας …Μπριτζ.
  Τώρα αν το δεις ψυχρά, σου φαίνεται για μεγάλος ηγέτης ο Λαφαζάνης;

  Αλλά και τον Τσίπρα, εμείς τον φέραμε εκεί που είναι, εμείς αύριο μπορούμε και να τον ξηλώσουμε, εγώ έτσι θέλω να το βλέπω.

  Έτσι κι αλλιώς, ο περίφημος κυρίαρχος λαός εκφράζεται καλύτερα όχι με τις εκλογές, αλλά με το δρόμο και τις Πλατείες, από όπου είχαν ξεκινήσει όλα αν θυμάσαι.

 90. spiral architect said

  (το σκίτσο στο τιτίβισμα είναι του Σπύρου Δερβενιώτη)

 91. cyrusmonk said

  Ὅσο γιὰ τὸ «λαέ, ντροπή σου γιὰ τὴν ἐκλογή σου», ἔ, ἂς μὴν καθαγιάζουμε τὸ λαό ὡς ἀλάθητο (ἢ ἄσφαλτο;). Καὶ ὁ Χίτλερ καὶ ὁ Μουσολίνι εἶχαν τὴ στήριξη (τὴν ἐκλογικὴ καὶ ὄχι μόνο) τοῦ λαοῦ τους – καὶ δὲν θἄθελα νὰ δῶ κανέναν ἀπὸ δῶ μέσα νὰ μοῦ πεῖ ὅτι δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ ντρέπονται… Τὸ ἴδιο ἰσχύει γιὰ τὸν ἕνα στοὺς δώδεκα περίπου ψηφοφόρους ποὺ ψήφισαν τὰ ναζιστοχρυσάβγουλα, ἢ ὄχι;
  Ἀπὸ τὸ `74 μέχρι σήμερα θυμίστε μου μιὰ ἐκλογικὴ βουλευτικὴ μάχη ποὺ νὰ μὴν ἔγινε μὲ πόλωση ψευτοδιλημματική: Καραμανλὴς ἢ τάνκς, νὰ μὴν ξανάρθει ἡ δεξιά, νὰ μὴν ξαναζήσουμε τὸ βρώμικο `89, νά… νά… νά… Μὲ ἕναν μπαμπούλα τῶν παραμυθιῶν, ποὺ προβάλλεται βοηθούντων τῶν ΜΜΕ καὶ τῶν δημοσκόπων (τσίμα-τσίμα ΝΔ καὶ ΣΥΡΙΖΑ, μερικοὶ μάλιστα ἔδιναν πρωτιὰ στὸν Βαγγέλα), ὁ μέσος ψηφοφόρος πείθεται ὄχι γιὰ τὸ καλύτερο, ἀλλὰ γιὰ τὸ (τάχαμου) μὴ χεῖρον, διαλέγοντας τὸν χασάπη ποὺ θὰ τὸν βάλει στὸ κούτσουρο νὰ τὸν σφάξει.
  Καὶ ὄχι, οὔτε οἱ ἀριστεροὶ ψηφοφόροι διαφέρουν: Ἡ πλειοψηφία τῶν στελεχῶν τὸ 1968 εἶχε συνταχθεῖ μὲ τὸ Γραφεῖο Ἐσωτερικοῦ, ἀλλὰ οἱ ἄλλοι, κατέχοντας τὴ σφραγίδα, ἔπεισαν τὸν ψηφοφόρο γιὰ τὸ ποιὸς εἶναι ὁ «νόμιμος» κουκουές. Ποῦ νὰ ψάχνει ὁ ἄνθρωπος τώρα γιὰ ντοκουμέντα, συνέδρια, ὁλομέλειες καὶ λοιπὰ «ψιλά»; Μιὰ ζωὴ οἱ θεσμοθετημένες διαδικασίες, ὁ πυλώνας δηλαδὴ τῆς δημοκρατικῆς λειτουργίας τοῦ κόμματος, ἦταν «ψιλά». Καληώρα ὅπως τώρα, ὅπου ὁ «άρχηγός-πρόεδρος» – ἀρχηγικὴ ἀριστερά, μάλιστα! – ἀποφάσισε χωρὶς συνεδρίαση ἔστω καὶ ἑνὸς ὀργάνου νὰ ἀνατρέψει ψηφισμένες θέσεις, ἀλλὰ οἱ «ἄλλοι» εἶναι οἱ διασπαστές.
  Μὲ τὶς ὑγεῖες μας!

 92. Γς said

 93. Avonidas said

  #72. προς τους ψηφοφόρους ΛΑΕΝ (αν κατάλαβα καλά κυκλοφορεί τουλάχιστον ένας)

  Αν εννοείς εμένα, λάθος κατάλαβες, δεν ψήφισα ΛΑΕ. Απλώς γελάω που βρίσκουν τον Τσίπρα πιο σοβαρό από τον Λαφαζάνη.

  #76. Έχω πολλούς λόγους να μην ψηφίσω ΚΚΕ. Το ότι δεν παίρνει μεγάλα ποσοστά δεν είναι ένας από αυτούς.

 94. Πάνος με πεζά said

  Νομίζω ότι το σκίτσο το «προκάλεσε» η πολύχρωμη σημαία που ανέμιζε για ώρα, στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ… 🙂

 95. Avonidas said

  #75 @Ιάκωβος:

  Δηλαδή, ρε Ιάκωβε, ποιο είναι το ζητούμενο; Να κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται για να κάτσουμε στην καρέκλα;

  Και πες ότι γίνομαι κυνικός του κερατά και το δέχομαι. Και πάλι, αυτή είναι στρατηγική γι’ αυτόν που κατεβαίνει στις εκλογές, όχι για μένα τον ψηφοφόρο, που να πάρει και να σηκώσει. Εγώ σαν ψηφοφόρος θέλω να ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΕΙ η άποψή μου, κι αν γίνεται να εκπροσωπηθεί πλειοψηφικά ακόμα καλύτερα.

  Μα την αλήθεια, δεν μπορώ να καταλάβω τα λογύδριά σου που ανακατεύουν και τον Μακιαβέλι κάθε τρεις και λίγο. Κάνεις λες και ποντάρουμε σε κούρσες, και πρέπει να βρούμε το γκανιάν. Ο αλογάκιας, όμως, έχει μερίδιο στα κέρδη. Ο ψηφοφόρος, εκτός αν πάει για ρουσφέτι, δεν έχει. Πας για ρουσφέτι; Αν όχι, άλλαξε σε παρακαλώ τροπάρι, γιατί αυτό δεν πείθει.

 96. cronopiusa said

  Σκύλε της Βάλια Κάλντα:

 97. Ανδρέας said

  75

  «Άσε που δεν έπεισαν ότι αν ήταν κυβέρνηση, και είχαν να δόσουν μισθούς και συντάξεις, δε θα ψήφιζαν κι αυτοί …μνημόνιο.»

  Συναντώ συχνά-πυκνά το «να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις» από το 2010. Ήταν το κύριο επιχείρημα σε όσους η ψήφος των Ελλήνων πολιτών έδειξε αργά ή γρήγορα την έξοδο από την κυβέρνηση.

  Το ελληνικό κράτος δεν πληρώνει μόνο μισθούς-συντάξεις.

  Εχετε αναλογιστεί πόσα χρήματα που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις έχουν πληρωθεί και πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά;

  Δεν πρέπει να βγουν και να πουν τόσα πάνε εκεί αλλα τόσα εκεί κ.ο.κ.;

  Εσείς πάτε σε εστιατόριο τρώτε πίνετε και δεν ζητάτε αναλυτικό λογαριασμό;

  Δεν ψήφησα ΛΑΕ το ξεκαθαρίζω για να μην συμβούν παρανοήσεις.

  Ας δούμε λοιπόν για τι ποσά αναφέρεστε:

  Έτος 2013 «Πληρώνουμε 20 δισ. ευρώ το χρόνο για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου!»

  star.gr/Pages/Oikonomia.aspx?art=182157&artTitle=plironoume_20_dis_evro_to_chrono_gia_misthous_kai_syntaxeis_tou_dimosiou

  Τα υπόλοιπα χρέη μας καίνε όχι μόνο οι μισθοί και οι συντάξεις και όλως περιέργως κανείς δεν αναφέρεται σε αυτό. Είναι θέμα «ταμπού» για τους εκάστοτε κυβερνώντες, περίπου από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

  Εσείς με την στάση σας δείχνεται ως τύπος που δεν τον ενδιαφέρει για τον άλφα ή βήτα λόγο να ζητήσετε αναλυτικό λογαριασμό αλλά δεν είναι όλοι έτσι.

  Όταν αποδέχεστε ότι το βάρος στην οικονομία είναι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι σαν να σβήνετε με μονοκοντυλιά όλα τα άλλα χρέη και το πως δημιουργήθηκαν.

 98. Avonidas said

  Και κάτι ακόμη. Η βασική θέση μου, τώρα κι από παλιά, είναι ότι δεν είναι δυνατόν το σύνολο των επιχειρημάτων μας στις κάλπες να είναι ποιος έχει ελπίδες να βγει. Δεν μπορεί δηλαδή να βασίζουμε την ψήφο μας στο τι πιστεύουμε ότι θα ψηφίσουν οι άλλοι (που βασίζουν τη δική τους στο τι θα ψηφίσουμε εμείς). Πέρα από τα παράδοξα, που τα αφήνω στον Kid γιατί πραγματικά δεν την παλεύω δω χάμω, είναι απαραίτητο κάπου, κάποτε να μπει ένα ζήτημα αρχής: αυτούς στηρίζω για τούτο και για κείνο, κι όσοι πιστοί προσέλθετε. Δεν είναι στοίχημα οι εκλογές ούτε παιχνίδι, για όσους δηλαδή εδώ μέσα δήθεν κόπτεστε για τη δημοκρατιά.

  Κι έπειτα, μπούχτισα τον εκβιασμό: ψήφισε Τσίπρα, αλλιώς στηρίζεις τον Μεϊμαράκη. Ψήφισε Τσίπρα, αλλιώς θα ανέβει η ΧΑ. Όχι, εφόσον δεν ψήφισα ούτε Μεϊμαράκη ούτε ΧΑ δεν τους στηρίζω. Αν ο Τσίπρας θέλει την ψήφο μου, δεν αρκεί να είναι το καλύτερο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή (που σιγά που είναι, αλλά τέλος πάντων), πρέπει να είναι τουλάχιστον αρκετά καλός.

 99. Avonidas said

  #81. Πρέπει να είναι πολύ νέος.Συγχωρείται. (Όταν το λέω αυτό στο γιο μου γίνεται μπαρούτι 🙂 )

  Δεν είμαι νέος με καμιά συμβατική έννοια.

 100. Avonidas said

  Είδες οτι 40 δυνατά στελέχη μαλακιστήκανε. Δε θα ήταν καλύτερα να μένανε μέσα και να περιμένανε την κατάλληλη στιγμή;

  Χαμογέλα, ρε Σαλονικιέ, τι σου ζητάνε, ρε;

  (Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε)

 101. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Χρυσοχοϊδης δεν μπαίνει, διότι η Φωφη κρατάει την έδρα της Αθήνας και αφήνει την Αχαϊα στον Παπαθεοδώρου(Δημαρίτης ε;)
  Ούτε ο Στυλιανίδης μπαίνει,ωσαύτως και ο Κουϊκ.

 102. 96

 103. Avonidas said

  Εεεερε, πουσαι Μάο, πουσαι Τεγκ Σιάο Πινγκ, (που σαι Πουτσίνι, άσχετο) μακρυά από μας, αλλά αυτοί ήταν πολιτικοί (για το καλό ή το κακό,δεν έχει σημασία, οι νόμοι λειτουργούν για όλους).
  Γι αυτούς η άσκηση εξουσίας ήταν κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

  Κι ο Στάλιν. Κυρίως θανάτου. Όλων εκείνων που δεν «περίμεναν την κατάλληλη στιγμή», και πολύ περισσότερων που απλώς βρέθηκαν σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

  Θα απογοητευτείς αν σου πω ότι τα εξουσιομανή καθήκια δεν είναι το πρότυπό μου;

  Αλλά και τον Τσίπρα, εμείς τον φέραμε εκεί που είναι, εμείς αύριο μπορούμε και να τον ξηλώσουμε, εγώ έτσι θέλω να το βλέπω.

  Καημένε, κακόμοιρε, μαύρε μου «ρεαλιστή» Ιάκωβε, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ο Τσίπρας, όπως μάλλιασε η γλώσσα μου να λέω, ήδη παρέδωσε την εξουσία που οφείλει να έχει ένας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. Δεν πρόκειται να την πάρει πίσω με τσαλιμάκια, ούτε αυτός ούτε κανείς.

  Έτσι κι αλλιώς, ο περίφημος κυρίαρχος λαός εκφράζεται καλύτερα όχι με τις εκλογές, αλλά με το δρόμο και τις Πλατείες, από όπου είχαν ξεκινήσει όλα αν θυμάσαι.

  Θυμάμαι περίφημα. Αυτή είναι η συμφορά μου.

 104. Gpoint said

  Αβονίδα καλά το πας…σε λίγο θα καταλάβεις πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική παρ όλες τις διαφωνίες των γάβρων για τον ορισμό των πέναλτις…

 105. Avonidas said

  #104. Τι σημασία έχει, όταν είσαι η μπάλα κι όχι οι θεατές;

 106. Mπετατζής said

  Έλεγα και γω δεν θα σκάσει ο Στάλιν. Πάντως αυτό που κάποιοι δέχονται να καταστρέφεται σήμερα η ζωή τους και να μην κάνουν τίποτα, ή απλά να μεμψιμοιρούν, επειδή κάποτε υπήρξε ο Στάλιν και ό,τι τους έχουνε μάθει γι΄ αυτόν, δεν μπορώ να το καταλάβω. Ας μιλούσαν τουλάχιστον για την χρονική ιστορική περίοδο του Στάλιν, με τα όποια χαρακτηριστικά της, κακά αλλά και καλά (δεν μπορεί να μην υπήρχαν) και όχι για το πρόσωπο – φόβητρο – μπαμπουλα, για να είχε και κάποιο ιστορικό/επιστημονικό ενδιαφέρον η κουβέντα. Αλλά μπα, με ένα Στάλιν φτου κακά, καθαρίζουμε, μπορούμε να κλαίμε τη μοίρα μας αιωνίως και να έχουμε και τη συνείδησή μας ήσυχη. Βαρετό.

 107. ακρ. said

  @ 61
  Και πού να δεις στη Β’ Θεσαλονίκης.
  Βγήκαν 8 άνδρες και 1 γυναίκα, παρόλο που ο πληθυσμός είναι 49%-51% άνδρες γυναίκες!

 108. Avonidas said

  @Cyrusmonk

  Και θυμάμαι τη μάνα μου να χτυπιέται, το ’09, όταν γνωστοί και φίλοι μας «αριστεροί» το ρίξανε στον ΓΑΠ «για να είναι σίγουροι πως θα φύγει η δεξιά»:

  -«Αυτοδυναμία είπαμε, ρε! Όχι παντοδυναμία!»

  Υπόψιν, όλα αυτά πριν το Καστελόριζο. Είχε γράψει χιλιόμετρα στις πορείες (κι εγώ στην Αμερικάνικη πρεσβεία πήγα πρώτη φορά μέσα σε καροτσάκι). Είχε φάει πρήξιμο και πρήξιμο από τη θεια μου το πασοκόσκυλο σε τόσες εκλογές, σιγά μη τσίμπαγε, «να φύγει η δεξιά» και το κέρατό τους το τράγιο.

  Είχε φάει βέβαια αντίστοιχο πρήξιμο κι από την οδοντίατρό μας, να το ρίξει ΚΚΕ. Ξέρεις τι είναι να διαφωνείς πολιτικά με κάποιον που μπορεί να βάλει ένα τρυπάνι στο στόμα σου; Θέλει κοχόνες! 😀

 109. Ιάκωβος said

  Avonidas,
  δεν λέω ότι δεν καταλαβαίνω αυτό που νιώθεις.Μετά από όλη αυτή την ιστορία και τις μάχες με τα ΜΑΤ και τα χημικά και τις σκηνοπηγίες και τα δημοψηφίσματα να βγεί ο βασικός Αντιμνημονιακός ηγέτης και να …ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο. Ήταν χοντρό.

  Η πολιτική όμως είναι ένα σπορ που δεν παίζει το συναίσθημα το δικό σου ή το δικό μου, αλλά είναι η διαχείριση της πραγματικότητας. Δε λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού;

  Εγώ απλά προσπαθώ να χαράξω τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ γενικών ηθικών αρχών που έχει κανείς και του πραγματισμού. Και μάλιστα υπενθυμίζοντας (και στον εαυτό μου) ότι η θέληση του κόσμου και ο τρόπος που λειτουργεί η μάζα είναι βασικό στοιχείο του τοπίου της πραγματικότητας.

  Δε λέω ότι είμαι υπέρ κάθε ηγέτη που μπορεί να πάρει την εξουσία, το αντίθετο. Έναν που πιστεύει αυτά που πιστεύω κι εγώ θα τον αναγνωρίσω σαν ηγέτη, αν έχει τα κότσια να πάρει, να ασκήσει την εξουσία και να τα εφαρμόσει.

  Και ο Τσίπρας τώρα θα κριθεί.

  Ο Λαφαζάνης από την άλλη, ναι αντιμνημονιακός όπως και εμείς. Τι πέτυχε, όμως στην πραγματικότητα; Μια τρύπα στο νερό. Εδώ, ήδη αποφάνθηκε η Ιστορία. Όπως έχει αποφανθεί και για το κκε και για το Πασοκ. Και, (επειδή δε γουστάρεις Μακιαβέλι) , όπως λέει ο Χέγκελ 🙂 : Η πραγματικότητα είναι το Δικαστήριο της Ιστορίας.

 110. Mπετατζής said

  H Ιστορία για το ΚΚΕ έχει όντως αποφανθεί : 100 παρά 4.

 111. Avonidas said

  #106. Έλεγα και γω δεν θα σκάσει ο Στάλιν.

  Ώπα, φάουλ. Δε σύγκρινε κανείς το ΚΚΕ με τον Στάλιν, ίσα-ίσα με τον Τσίπρα έγινε η (γελοία) σύγκριση.

  Όσο για το τι έκανε, λυπάμαι αλλά είναι πράγματα γνωστά και φρικιαστικά, που θα πρεπε να τα συζητάνε πρώτοι οι κομμουνιστές, αν τους έκοβε. Κι όσο για το τι σχέση έχει με το σήμερα: είναι ο βασικός λόγος που στο πρώην ανατολικό μπλοκ δε θέλουν ούτε να συζητήσουν μια αριστερή στροφή της ΕΕ, και είναι πιο νεοφιλελέ κι από τη Γερμανία και εναντίον μας μέχρι τα μπούνια. Εξαιρετική δουλειά!

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «οπότε, η άνοδος του κ. Λεβέντη εξηγείται, αν και δεν είναι για να μας χαροποιεί.»
  Ενώ ο εναγκαλισμός του Τσίπρα με τον Καμμένο σας χαροποίησε ιδιαίτερα, το δεξιό χέρι με το αριστερό, έδωσαν τα ΧΕΡΙΑ.

  «Συμπέρασμα; Οι εργατικές συνοικίες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με ίδια ή και ακόμα μεγαλύτερη θέρμη, προφανώς επειδή τον θεώρησαν υπερασπιστή των συμφερόντων τους» Κάπου είχα διαβάσει για κάποιο ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ.

  «Η Αριστερά αποφεύγει την προσωπολατρία,» Ωραίο ανέκδοτο, νάσαι καλά Νικοκύρη, μ΄έκανες και γέλασα μ΄αυτόν τον μουντό καιρό.

  ‘Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία και αναδεικνύεται σε ηγέτη μεγάλης ολκής» Θα τρίζουν τα κόκαλα των μεγάλων ηγετών.

  » -και πάντως πολύ ανώτερο από τους εγχώριους ανταγωνιστές του.» Τα είπαμε αυτά από τον Δεκέμβρη του 14 ακόμα, ο μονόφθαλμος βασιλεύει στους τυφλούς, μόνος του παίζει μπάλα.

  «Ο ελληνικός λαός επιβράβευσε έναν νέο και άφθαρτο πολιτικό» Δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνεται κορόϊδο ο ελληνικός λαός, έχει μακρά παράδοση στο άθλημα.

  » που εκπροσωπεί το νέο και τις νέες ιδέες,» Υπογράφοντας παλιά μνημόνια που έσκιζε προεκλογικά, περίεργη αντίληψη έχετε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, για το νέο και τις νέες ιδέες.

  «θέλοντας να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία» Μπάς και φτάσει σε οργασμό, γιατί την πρώτη δεν ήταν σέξ, ήταν ξεπέτα, one night stand.

  » -ή πιο σωστά μια πρώτη ευκαιρία, αφού το εφτάμηνο που πέρασε αναλώθηκε στη διελκυστίνδα της διαπραγμάτευσης και στα συνεχή προσκόμματα των βουλευτών που διαχώρισαν τη θέση τους.» Δεν είναι αυτό, απλώς ζορίστηκε λίγο, να περάσει από τον ΠΑΓΚΟ του θείου Σόϊμπλε, που έχει παίξει στα γόνατα πολλά αγοράκια σαν τον Αλέξη.

  «Ως κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς (και όχι βέβαια της ακροδεξιάς, εκτός αν ξέρετε πολλά ακροδεξιά κόμματα να συμμετέχουν σε κυβέρνηση που ψηφίζει νομοσχέδια σαν κι αυτό για τους μετανάστες)» Με λίγη προσπάθεια και κάνα δυό βαρέλια σόδα, μέχρι αριστεροί θα γίνουν οι ΑΝΕΛ.

  «Αν και δεν είναι απαραίτητο, ίσως δεν θα ήταν περιττό να στελεχώσουν την κυβέρνηση και κάποια πρόσωπα εγνωσμένης αξίας και αποδοχής που να μην ανήκουν κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον σοσιαλδημοκρατικό ή συντηρητικό χώρο.»
  Καημένη αριστερά, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό.

  «Βέβαια, η κυβέρνηση, όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγόταν, μικρά περιθώρια θα έχει αφού θα κληθεί να υλοποιήσει μια καταιγίδα υφεσιακών μέτρων κατ’ εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.» Που υπέγραψε η ίδια κυβέρνηση.

  » Ο λαός δεύτερη ευκαιρία έδωσε , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσει και τρίτη αν δεν δει επιτέλους κυβερνητικό έργο -και έχω την εντύπωση πως θα δείξει κάποια ανοχή και καρτερία στα μνημονιακά μέτρα όχι όμως και στα αβίαστα λάθη ή την αναποτελεσματικότητα.»
  Ο λαός δεν έχει μνήμη, γι΄αυτό έδινε και θα δίνει πάντα πολλές ευκαιρίες στους μακελάρηδές του.

  «Οπότε, τη δεύτερη φορά δεν θα υπάρχουν και δικαιολογίες.» Ούτε για την πρώτη υπήρχαν, αλλά βρέθηκαν πολλές, και το καλύτερο, βρέθηκαν κι αυτοί που τις έχαψαν.
  Όμως, πάντα έτσι δεν συνέβαινε; εδώ δισεκατομμύρια άνθρωποι, πσιτεύουν σε ανύπαρκτους αόρατους θεούς, στον κάθε Τσίπρα δεν θα πιστέψουν;

 113. Avonidas said

  όπως λέει ο Χέγκελ 🙂 : Η πραγματικότητα είναι το Δικαστήριο της Ιστορίας.

  Άλλος καθήκης κι αυτός,
  http://www.biblionet.gr/book/138937/%CE%9F_%CE%9D%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AD%CF%86%CF%83%CE%BA%CE%B9_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9_%CE%A7%CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BB_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%A3%CE%B9%CE%B2%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CE%B9!…

  Η ιστορία όμως έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: δεν έχει τελειώσει ακόμα. Πόσο λοιπόν θα περιμένουμε για να δούμε ποιον δικαιώνει;

  Κατά τα άλλα, με κάτι τέτοιες σπόντες όπως «κάνουμε ό,τι είναι εφικτό», «φυλάμε τις δυνάμεις μας για το μέλλον», «δεν είναι εποχή για ηρωϊσμούς» (Χάρρυ Κλυνν), το μόνο που πετυχαίνεις είναι να μου σπας τα νεύρα. Οπότε καλύτερα να το λήξουμε.

 114. Ιάκωβος said

  Avonidas,
  οκ. Δεν κατάλαβα, νόμισα ότι ήσουν της Ζωής (και του Λαφαζάνη).Τι ψήφισες;

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  10 «Ο λαός περιμένει να πληρώσουν καναλάρχες, λίστα Λαγκαρντ, εγκληματικές οργανώσεις» Θα περιμένει για πάαααρα πολλά χρόνια ακόμα.

  22 – «Πραγματικά, δεν θέλω να έχω πια σχέση μ’ αυτό το λαό κι αυτή τη χώρα.» Δεν θέλω να σου κάνω τον έξυπνο ή τον «ψαγμένο», αλλά όλοι οι λαοί, σε γενικές γραμμές την ίδια συμπεριφορά έχουν, οι όποιες (μικρές) διαφορές που υπάρχουν, έχουν να κάνουν με την οικονομική και στρατιωτική τους ισχύ, κατά τ΄άλλα το ίδιο συμπεριφέρονται. Δές για παράδειγμα, την μεγάλη άνοδο του φασισμού στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, ή την συμπεριφορά τους στους πρόσφυγες. Ακόμα και η Γερμανία που παρουσιάζεται ανεκτική, σε λιγότερο από μια βδομάδα μετά τα στημένα, ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΦΙΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, έκλεισε τα σύνορα με την Αυστρία. Οι λαοί ψηφίζουν ό,τι αποφασίζουν οι οικονομικές ελίτ που τους εξουσιάζουν, τα υπόλοιπα είναι ουτοπίες.

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  22 – ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ ΡΕ!!!

 117. Avonidas said

  #114. Ψήφισα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αλλά πιο πολύ σαν λύση ανάγκης. Ασφαλώς ήξερα ότι δεν πρόκειται να μπει στη Βουλή, αλλά δεν το έκανα ούτε γι’ αυτό. Σε σχέση με τη ΛΑΕ, συζητούν το αντιμνημονιακό ενδεχόμενο χωρίς να το εξωραϊζουν, δεν λένε ότι θα ήταν περίπατος. Φαίνεται να δίνουν μεγάλο βάρος στα κινήματα, πράγμα σημαντικό αν πρόκειται κάποτε να ξεφύγουμε από τη λογική της ανάθεσης. Κριτικάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα για αυτό που πραγματικά είναι η ευθύνη του: την αστοιχείωτη κι απροετοίμαστη «διαπραγμάτευση» που πήγε κι έκανε, κι όχι το προβλέψιμο Βατερλώ που την ακολούθησε («όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει», που λέει και το τραγούδι). Και τέλος, κάνουν κάποιες ενωτικές προσπάθειες μέσα στην αριστερά για το σωστό λόγο, δηλαδή για την προάσπιση μιας κατά βάση αριστερής πολιτικής κι όχι για να βγουν τα κουκιά και να πάρουμε καρέκλα.

 118. Avonidas said

  #114. Εν τω μεταξύ, έτσι που το έθεσες μου θύμισες κάτι γιαγιάδες στο χωριό:

  -Εσύ τίνος είσαι;

  😉

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  45 – » Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι τον περιμένει.» Δεν ξέρει τι του γίνεται, όχι τι τον περιμένει, από τον Οκτώβρη όμως που θα μαθαίνει, θα κάνει όπως το γυφτάκι στο σχετικό ανέκδοτο που το πήδαγε ο γύφτος, θα φωνάζει, ΑΙΜΑΤΑ ΑΙΜΑΤΑ – ΝΤΕΝ ΕΜΑΤΕΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΤΩΡΑ ΜΑΤΑΙΝΕΙΣ.

  «Διάλεξε το λιγότερο κακό, τόσο απλό είναι.» Κι αυτό λογίζεται για έξυπνο; τότε να διάλεγε το περισσότερο καλό τι θα ήταν;

  » Διάλεξε να μην ξαναδεί σε υπουργικούς θώκους τους Αδωνοβορίδηδες, να προκαλούν και να μας κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω.» Ενώ οι Μπαρουφάκηδες, και οι Χάϊ-κάληδες είναι αλλιώς, έχουν άλλη χάρη.

  » Διάλεξε να μην ξαναδεί απολυμένες καθαρίστριες και τη γελοία «αξιολόγηση» του Μητσοτάκη στο Δημόσιο με τα προκατασκευασμένα ποσοστά.» Πληροφοριακά στο λέω, το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, επιβάλει απολύσεις στο δημόσιο, και ελεύθερες στον ιδιωτικό τομέα.
  Διακαίωμά σας όσοι πιστεύετε στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να βλέπετε ήλιο στα μεσάνυχτα, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι βλέπουν σκοτάδι, δεν βλέπουν καλά.

 120. Spiridione said

  91. Κανείς δεν καθαγιάζει – ή τουλάχιστον εγώ δεν καθαγιάζω – τον λαό ως άσφαλτο. Δεν μπορώ παρά να προβληματίζομαι για τα κριτήρια με τα οποία συνήθως επιλέγουμε κόμματα στις εκλογές – το όνομα του αρχηγού, ρουσφέτια, ψήφος τακτικής, συναισθηματισμοί κλπ. Όμως, έχω να παρατηρήσω τα εξής: 1ον Αυτά δεν συμβαίνουν επειδή ο λαός είναι ηλίθιος ή διεφθαρμένος, υπάρχουν κάποιες βαθύτερες αιτίες. Κάθε ανθρώπινη κοινωνία δεν γεννήθηκε χθες ή προχθές, κουβαλά μια ιστορία πίσω της. Και οι μεταβολές, πιστεύω, συνήθως γίνονται αργά και ανεπαίσθητα, μπορεί και με πισωγυρίσματα. 2ον Επειδή μιλάμε για την μεταπολίτευση, μην ισοπεδώνουμε όλα όσα έγιναν την περιόδο αυτή.
  Τώρα, για τη σημερινή κατάσταση, το βασικό δίλημμα που ουσιαστικά έχουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια, αν θα μείνουμε στο ευρώ ή θα πάμε στη δραχμή, δεν είναι καθόλου εύκολο να απαντηθεί. Είναι εύκολο να λέμε ότι μας έχουν δεμένους ή ότι είμαστε μπάλα ή δεν αποφασίζουμε για το μέλλον μας ή ότι τα μνημόνια είναι δυσβάσταχτα κ.α., αλλά δεν είμαστε οι μοναδικοί σε αυτήν τη θέση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί κλπ. είναι όλοι ηλίθιοι και δεν σκέφτονται το μέλλον τους. Απλά νομίζω ότι όλη η Ευρώπη είναι σε αναμονή ή σε αναβρασμό αυτή τη στιγμή, περιμένοντας πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Και ένας απ’ τους λόγους, πιστεύω, που εξελέγη ο Τσίπρας, παρότι ψήφισε μνημόνιο, είναι ότι είναι απ’ τους λίγους πολιτικούς που έχει οντότητα στην Ευρώπη, με διακριτή θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και με μαχητικότητα. Για τη ΛΑΕ, τέλος, θέλω να πω ότι, ακόμη και αν υπήρχε μια πιθανότητα να πειστώ από τη ρητορική της για τη ρήξη και τη δραχμή, εμένα προσωπικά δεν μου εμπνέουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη τα πρόσωπα του κόμματος αυτού ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, δηλ. τη μετάβαση σε άλλο νόμισμα, και κυρίως το χτίσιμο της οικονομίας και της εξωτερικής μας πολιτικής σε εντελώς νέες βάσεις μετά την κοσμογονική αλλαγή που θα φέρει η εξέλιξη αυτή. Ε, τι κάνω, έχω κριτήριο για την ψήφο μου και την ικανότητα διακυβέρνησης του κάθε κόμματος.

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  51 – » Έγινε μαριονέτα με τη τζίφρα του.» Μαριονέτα έγινε όταν πήγε στο Τέξας στον θείο Σάμ, και υπέβαλε τα σέβη του για να πάρει το χρίσμα.

  58 – «Θέλω να δω ρε γαμώτο τι θα λέτε σε λίγους μήνες, όταν φανεί η γύμνια του Αυτοκράτορα.» Τίποτα δεν θα λένε, δεν θα βλέπουν την γύμνια του, άλλωστε γυμνός είναι ο Τσίπρας (όχι και αυτοκράτορας, κομουνιστής άνθρωπος, ντροπή).

 122. Μπετατζής said

  Και για ψηφοφόρους ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισχύει το ερώτημα που έβαλα πιο πάνω : Είναι λιγότερο σεχταριστική και απομονωμένη η ψήφος αυτή, από την ψήφο στο ΚΚΕ ;;;; Αν μπορείτε, απαντήστε χωρίς επίκληση Στάλιν και λοιπών μπαμπούλων. Και μια ερώτηση σε τίμιους συριζαίους (σπάνιο, αλλά υπαρκτό είδος, που ευδοκιμεί σε αξιοσημείωτη συχνότητα στο παρόν ιστολόγιο) : Για όνομα του Αλλάχ, είστε χαρούμενοι/περήφανοι/αισιόδοξοι, με τα χαριεντίσματα του Αλέξη στο μπαλκόνι με τον Πάνο (σχόλιο 22) ;;; Πόσο αριστερό και πόσο ριζοσπαστικό είναι όλο αυτό ;;; Είστε περήφανοι που καλείστε να εφαρμόσετε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ;;; Εξηγήστε, γιατί εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Η ανάρτηση δεν δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις. Ποιά είναι τα περιθώρια που δήθεν υπάρχουν ;;; μικρά ή μεγάλα ;;;. Και γιατί να πιστέψει κάποιος τον Σύριζα ότι θα εκμεταλλευθεί τα όποια περιθώρια εις όφελος του λαού ;;; Μήπως επειδή έσκισε τα μνημόνα ή άλλαξε την Ε.Ε., όπως υποσχόταν ;;; Με λίγα λόγια δεν κατάλαβα να υπάρχει έστω και ένας μικρός λόγος να νιώθετε έστω και την ελάχιστη ευφορία.

  Επίσης, προς Νικοκύρη : Το ότι τα λαϊκά στρώματα εξακολουθούν να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καθόλου απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους πρόδωσε (ή ακόμα χειρότερο, ότι δεν ήταν από την αρχή προορισμένος να τους προδώσει). Νομίζω ότι αυτό αποτελεί ψευδοεπιχείρημα με την κωδική ονομασία : λήψη του ζητούμενου ως δεδομένο.

  Και τέλος, για το νέο και άφθαρτο κλπ. κλπ. παραπέμπω στο ποίημα του Μπρεχτ που διάβασε ο γραμματέας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος. Και να επαναλάβω ότι είμαι περήφανος που ανάμεσα σε θολούς αντιμνημονιακούς που μετατράπηκαν σε μνημονιακούς, σε κλόουν, αγράμματους, ξεπουλημένους, δολοφόνους, γραφικούς και σε κάθε καρυδιάς καρύδι, το κόμμα που ψηφίζω στέκεται όρθιο και μπορεί και παράγει πολιτικό, επιστημονικό ακόμα και ποιητικό λόγο.

 123. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  120. + 1 ψήφος εμπιστοσύνης στο σχόλιό σας, κύριε!
  (αλήθεια…γιατί δεν πολιτεύεσαι ρε παλικάρι; 🙂 )

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – «πολλοί διεκδίκησαν το μονοπώλιο στο μυαλό, ουδείς το κέρδισε.» Κάποιοι όμως, κατάφεραν να το χειραγωγήσουν.

  81 – «Πρέπει να είναι πολύ νέος.Συγχωρείται.» Οι γέροι όμως που υποτίθεται πως είναι σοφοί;

  89 – «Αλλά και τον Τσίπρα, εμείς τον φέραμε εκεί που είναι.» Σιγά μη δεν τον έφεραν τα ΜΜΑ.

 125. Avonidas said

  #120. Θα είχα κάποιες — μικρές — πιθανότητες να ξαναψηφίσω τον Τσίπρα, αν έβγαινε κι έλεγε κάτι τέτοιο:

  «την πατήσαμε. Πήγαμε σαν ηλίθιοι και μας τυλίξανε σε μια κόλλα χαρτί. Βάσει της συμφωνίας δεν μπορούμε να προσφέρουμε ισοδύναμα και θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε αντιλαϊκά μέτρα. Αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτή την αποτυχία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε βάθος χρόνου, όταν φανεί ότι το πρόγραμμα είναι ανέφικτο. Δώστε μας μια δεύτερη ευκαιρία για να το προσπαθήσουμε»

  …ξέρω, ξέρω, πολιτικός να βγει να πει την αλήθεια; Ο τρόμος… Γι’ αυτό και προτίμησε να πει γλυκερά ψέματα και λόγια παρηγοριάς που ήξερε ότι είναι κούφια (άλλωστε είναι φανερό ότι από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν του επιτρέπουν πια ούτε να «ελπίζει λάθος»).

  Και από τη δική του οπτική γωνία, καλά έκανε. Το επιτελείο του ήξερε, φαίνεται, ότι για κάθε έναν Avonida που ξερνάει με τους ψεύτες υπάρχουν 1000 καλοθελητές που τους λατρεύουν.

  «Άσπρισε η κούτρα σου, Μιχάλη,
  αλλά μυαλό δε λέει να βάλει…»

 126. Avonidas said

  #121. Μαριονέτα έγινε όταν πήγε στο Τέξας στον θείο Σάμ, και υπέβαλε τα σέβη του για να πάρει το χρίσμα.

  Λάμπρο, εφαρμόζω το ξυράφι του Όκκαμ: πολλά λέγονται, αλλά μου αρκούν αυτά που είναι φως φανάρι. Θα υποθέσω καλές προθέσεις και ειλικρίνεια, λοιπόν. Ακόμα κι έτσι, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τον Τσίπρα.

 127. Ιάκωβος said

  Εντάξει η Ανταρσύα είναι σχετικά καλή (στην παρούσα σκατε-ολέ κατάσταση) για το δρόμο και τα σωματεία και το αντιφασιστικό κίνημα, αλλά για κοινοβούλιο και για υψηλή πολιτική δεν το ‘χουν. Άσε που κάποια από αυτά είναι σταλινικά κόμματα, δε ξέρω βέβαια λεπτομέρειες, έχω να ασχοληθώ πολλά χρόνια.

  Και το βασικό. Μα υπάρχει επαναστατικό κόμμα χωρίς επανάσταση;

  Κοίτα. Όταν ο Άρης προειδοποίησε κάποτε κάποιους οτι η συμμετοχή τους στο αντάρτικο μπορεί να έβαζε σε κίνδυνο το χωριό και τα σπίτια τους από τους Γερμανούς, η απάντηση που πήρε ήταν -Τώρα πάμε για Λευτεριά, τα ντουβάρια θα σκεφτούμε Καπετάνιο;

  Ε, σήμερα δεν θέλει ο κόσμος να ρισκάρει ούτε την έξοδο από το Ευρώ. Ποιο «Επαναστατικό» «Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας; Από την άλλη, αν είσαι στο κουρμπέτι μισό αιώνα και ακόμα η επιροή σου είναι στο 0,00τόσο, καταντάει λάιφσταιλ ή δεν κάνεις κάτι σωστά, ή δε λες τα σωστά πράματα τη σωστή στιγμή.

 128. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  119.>>, να βλέπετε ήλιο στα μεσάνυχτα, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι βλέπουν σκοτάδι, δεν βλέπουν καλά.
  Τί ποιητές θα είμασταν αν δεν βλέπουμεήλιο τα μεσάνυχτα

  121.β>>Τίποτα δεν θα λένε,
  ένα ρητό λέει ότι, «όποιος μιλάει εξ ονόματος άλλων…» 🙂

 129. Μπετατζής said

  και έχω την εντύπωση πως θα δείξει κάποια ανοχή και καρτερία στα μνημονιακά μέτρα όχι όμως και στα αβίαστα λάθη ή την αναποτελεσματικότητα.

  Διόρθωσέ με, αλλά εγώ εδώ διαβάζω ξεκάθαρη ομολογία ότι το κόμμα σου οδήγησε το λαό στην παθητικότητα και την αδράνεια (ανοχή), οδήγησε στην εμπέδωση της άποψης ότι «τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει» (καρτερία), και το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς, είναι η αποτελεσματική και χωρίς λάθη εφαρμογή των πιο σκληρών μέτρων. Όχι ;;

  Μα την πίστη μου, η υπόθεση της αριστεράς, θα σας χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη.

 130. Avonidas said

  #122. Και για ψηφοφόρους ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισχύει το ερώτημα που έβαλα πιο πάνω : Είναι λιγότερο σεχταριστική και απομονωμένη η ψήφος αυτή, από την ψήφο στο ΚΚΕ ;;;;

  Εσύ μίλησες για σεχταριστική και απομονωμένη ψήφο, όχι εγώ. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημα.

  Δεν ελέγχω, άνθρωπέ μου, τα ποσοστά του ενός ή του άλλου κόμματος! Ελέγχω μόνο τη δική μου ψήφο! Η ψήφος δεν είναι ποτέ απομονωμένη, τα κόμματα και τα στελέχη τους μπορούν να (αυτο)απομονώνονται, όταν το επιλέγουν.

  Θα μπορούσες να με ρωτήσεις πολύ απλά γιατί προτιμώ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το ΚΚΕ. Η απάντηση δεν έχει τίποτα να κάνει με τη δημοφιλία τους. Επίσης, είναι πολύ σύνθετη για να αναλυθεί εδώ, αλλά εν συντομία: δεν πιστεύω στις διακηρυγμένες προθέσεις του ΚΚΕ, ούτε ότι σκοπεύει ποτέ να κυβερνήσει, έστω κι αν πάρει την εντολή. Η ιδεολογία του είναι παρωχημένη, και δεν έχει κάνει όση αυτοκριτική έπρεπε να κάνει για την χρεοκοπία του Υπαρκτού (αλλά δεν θες να μιλάμε για το παρελθόν, οπότε άστο). Είναι συγκεντρωτικό, θέλει να ελέγχει κάθε κίνημα στο οποίο συμμετέχει (και να ‘χε και ηγεσία με νιονιό να πω πάει στο διάλο). Είναι επικεντρωμένο στη διατήρηση ενός πυρήνα οπαδών, δεν επιχειρεί καμιά συμμαχία και, ενώ μας λέει ότι έχουμε ταξικό πόλεμο, δεν έχει βρει ή έστω αναζητήσει ούτε ένα ομόλογο κόμμα μέσα στην Ευρώπη (μόνο η Ελλάδα έχει εργάτες, αν υποθέσουμε ότι έχει; Κόμμα Ανάδελφον το ΚΚΕ;)

  Αυτά.

 131. Avonidas said

  #127. Από την άλλη, αν είσαι στο κουρμπέτι μισό αιώνα και ακόμα η επιροή σου είναι στο 0,00τόσο, καταντάει λάιφσταιλ ή δεν κάνεις κάτι σωστά, ή δε λες τα σωστά πράματα τη σωστή στιγμή.

  Γι’ αυτό πας και βρίσκεις άλλους, να γίνετε πολλοί.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε με το λάθος τρόπο. Ελπίζω κάποια μέρα κάποιος να μπορέσει να το κάνει με τον σωστό.

 132. (61-63 και πάλι) Φυσικά, σε εκλογές χωρίς σταυρο, αν όλα τα κόμματα βάλουν στην πρώτη θέση Μουσουλμάνο και μοιραστούν οι ψήφοι (τρεις έδρες έχει όλες κι όλες η Ροδόπη), μόνο Μουσουλμανοι θα εκλεγούν…
  Γενικά, σύστημα με τόσο μικρές περιφέρειες (κι από την άλλη τη Β’ Αθηνών με 41 βουλευτές!!!) μοιραία θα λειτουργεί στρεβλωτικά και θα δημιουργεί κραυγαλέα αδικίες σε τοπικό επίπεδο. Τώρα που καταργήσαμε νομούς και κοινότητες, μήπως θα ήταν σκόπιμο να συγχωνεύσουμε και τις εκλογικές περιφέρειες σε καμία εικοσαριά συνολικά;

 133. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  125. Μα αυτό είπε, με άλλα λόγια, αλλά αυτό είπε:Δεν πιστεύουμε στο μνημόνιο που φέραμε,που μας ανάγκασαν να υπογράψουμε, γιατί έχει σκληρά υφεσιακά μέτρα, όμως θα το παλαίψουμε με ισοδύναμα(γιατί λέτε ότι η συμφωνία δεν το επιτρέπει;) κι ότι πετύχαμε να μπορεί να συνεχίσει η συζήτηση για το χρέος. Κάπως έτσι.
  Κι επειδή είναι άγονο στο τελειωμένο θέμα να φλυαρούμε(για μένα μόνο λέω), ας ξεκινήσει να κυβερνά κι εδώ είμαστε να πελεκάμε τις στραβοτιμονιές.

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – » Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί κλπ. είναι όλοι ηλίθιοι και δεν σκέφτονται το μέλλον τους.» Τι εννοείτε μ΄αυτό; έχετε ιδέα πόσες ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χιλιάδες Ιρλανδών έχουν μεταναστεύεσει στις ΗΠΑ; πόσες αντίστοιχες χιλιάδες Πορτογάλων στην Γερμανία, αλλά κυρίως στις Αγκόλα και Βραζιλία, πόσες Ισπανών στην Γερμανία και στην λατινική Αμερική, και πόσες Ιταλών στην Γερμανία και στις ΗΠΑ; Θεωρείτε πως αν είχαν σωστή ενημέρωση οι ευρωπαϊκοί λαοί, θα ήθελαν να μείνουν στην Ε.Ε; Τα στοιχεία υπάρχουν, ο μερκαντιλισμός της Γερμανίας ευθύνεται για την χρεοκοπία του νότου, και οσονούπω της Γαλλίας (που υποβαθμίστηκε προσφάτως αλλά πέρασε στα ψιλά γράμματα) κι όχι η εργατικότητα, η παραγωγικότητα, και η νοικοκυροσύνη των Γερμανών. Το ευρώ έτσι όπως λειτουργεί, είναι εις βάρος όλων των αδύναμων κρατών, γιατί δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Γερμανία, άρα δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα, χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, όπως οι ΗΠΑ, τόσο απλά.

  » Απλά νομίζω ότι όλη η Ευρώπη είναι σε αναμονή ή σε αναβρασμό αυτή τη στιγμή, περιμένοντας πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.» Η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ δυσοίωνα, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που την προκάλεσαν ( οι μεγάλες τράπεζες, όπως η Ντόϊτσε μπανκ) γι΄αυτό μέσω των ανδρεικέλων τους τύπου Σόϊμπλε, προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν, από τους αδύναμους, για να έχουν την ώρα της καταστροφής, που πλησιάζει επικίνδυνα. Ο μαλάκας που θα κάνει τον Χίτλερ λείπει μόνο, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, οι λαοί έχουν συσσωρεύσει αρκετό κρέας για να καταναλωθεί στον πόλεμο.

 135. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  132. Παλάβωσες Άγγελε, έτσι; 🙂
  Θα βάλεις ξέρω γω Βολιώτες να ζητάνε ρουσφέτι από Λαρισαίο βουλευτή ή Χανιώτες από Ηρακλειώτη;; … 🙂

 136. Avonidas said

  #133. Συγγνώμη, πρέπει να μου διέφυγε μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα κινούμενων χεριών και χαμόγελων α λα Τζόκερ.

  Μη στεναχωριέσαι, όμως. Είπαμε, δε μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους, κι ο Τσίπρας ευχαρίστησε τους πιο πολλούς. Εγώ είμαι ο γκρινιάρης του πάρτυ. Move along, nothing to see.

  Γιατί λέω ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει τα ισοδύναμα; Ε, μα γιατί ΔΕΝ τα επιτρέπει! Επιτέλους, για μαλάκα τον περνάς ακόμα τον Σόιμπλε; Πρόσεξε, γιατί και την πρώτη φορά για μαλάκα τον περάσαμε, και είδες τι έγινε…

 137. Μπετατζής said

  Αβωνίδας : Πολύ σύντομα, γιατί γράφεις πράγματα που δεν στέκουν :

  Το ΚΚΕ όντως δεν θέλει να κυβερνήσει, θέλει εσύ (ο λαός) να κυβερνήσει.

  «Η ιδεολογία του είναι παρωχημένη». Παρακάμπτω την αντίφαση ότι με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεκινάν τουλάχιστον θεωρητικά από την ίδια ιδεολογία και προχωρώ στο ζουμί : Όσο υπάρχουν ταξικές ανισότητες και εκμετάλλευση, καπιταλιστικές κρίσεις, ιμπεριαλισμός και πόλεμος, ο μαρξισμός δεν θα είναι ποτέ παρωχημένος.

  Για τον (αυτό)κριτική για τον υπαρκτό, απλά μελέτησε περισσότερο αυτά που λέει το ίδιο το ΚΚΕ και όχι αυτά που λένε άλλοι για το ίδιο θέμα.

  «Είναι συγκεντρωτικό, θέλει να ελέγχει κάθε κίνημα στο οποίο συμμετέχει (και να ‘χε και ηγεσία με νιονιό να πω πάει στο διάλο)». Δεν θέλει να ελέγχει τα εργατικά κινήματα, άλλος ένας μύθος, (πολύ πρόχειρα μου έρχεται στο νου η κινητοποίηση των εργατών της κόκα κόλα, την οποία ακόμα στηρίζει το κκε, χωρίς να έχει σε καμία περίπτωση τον έλεγχό της), απλά αρνείται να συνεργάζεται με ταξικούς εχθρούς και θολούς συμμάχους. Είναι το μόνο κόμμα το οποίο μιλάει για λαϊκή συμμαχία από τα κάτω, όχι μέσω των ηγεσιών. Για την ηγεσία του, ό,τι νομίζεις, δεν προλαβαίνω να απαντήσω (φυσικά δεν συμφωνώ).

  Επίσης, μια χαρά συμμάχους έχει βρει, και στην Ευρώπη και στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Ψάξε στον 902 και στον Ριζοσπάστη και θα βρεις. Γενικά, αν σε ενδιαφέρει η αλήθεια και όχι η μυθολογία, ξεκίνα να διαβάζεις τι λέει το ίδιο το κκε και όχι οι εχθροί του. Ευχαριστώ για το διάλογο, δεν θα υπάρξει άλλο σχόλιο από μένα, λόγω χρόνου. ΄Αλλωστε αρκετά έγραψα. Περιμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις Νικοκύρη ή άλλου συριζαίου σε ερωτήσεις που έθεσα.

 138. π2 said

  Νίκο, για το ΠΑΣΟΚ διαφωνούμε ριζικά. Η αριθμητική εικόνα των αθροισμάτων δεν δείχνει όλη την εικόνα. Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά δεν είχε πια κανέναν λόγο ύπαρξης. Κουβαλούσε όλες τις αμαρτίες του παλιού χωρίς την παραμικρή υπόσχεση του νέου, είχε συνδεθεί αξεδιάλυτα με τις επιλογές, τον λόγο (ακόμη και τις ακρότητες, ναι Ανδρέα Λοβέρδο, δεν θα ξεχάσουμε τις οροθετικές) της ΝΔ, με λίγα λόγια δεν είχε τον παραμικρό πολιτικό λόγο ύπαρξης. Εγώ θεωρούσα δεδομένο ότι θα ξεθωριάσει γρήγορα στην ανυπαρξία, ιδίως στις συνθήκες δικομματισμού που ανέμενα σ’ αυτές τις εκλογές και με μια αρχηγό τελείως άχρωμη και άοσμη.

  Κι όμως, επανεφηύρε τον εαυτό του ακριβώς ως άχρωμο και άοσμο πολιτικό κίνημα. Κάτι σαν Αβραμόπουλος πολλαπλασιασμένος στο άπειρο. Ήπιοι τόνοι, προγραμματική λογική συνεργασίας «εγώ πάω με όλους», τάχα μου σοβαρότητα, μια πινελιά αυτοκριτικής (τα κάναμε μαντάρα και γι’ αυτό δικαίως μας τιμώρησε ο λαός, αλλά τώρα είμαστε άλλοι), κατοχύρωσε πολιτικά τον ρόλο του κατεξοχήν Κέντρου. Αυτή τη στιγμή είναι η ηγεμονική δύναμη ανάμεσα στη ΝΔ και στον Σύριζα: κατάπιε ήδη τη ΔηΜαρ, θ’ αρχίσει να φυλλοροεί προς τα εκεί και το Ποτάμι. Λίγο η σούπα του αβραμοπουλικού τίποτε και της κυβερνησιμότητας, λίγο το ψυχοπονιάρικο του Έλληνα ψηφοφόρου (γυναίκα, κόρη πρόωρα χαμένου δημοσίου προσώπου, μάνα), λίγο ο χρόνος που τα θεραπεύει όλα, ακόμη και τον επανακάμψαντα Λαλιώτη για τ’ όνομα του Θεού, το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον σκόπελο του ξαφνικού θανάτου.

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – Μόνο καλές προθέσεις και ειλικρίνεια από μέρους μου, όταν κατανοείς τον λόγο των ενεργειών, δεν έχεις κάτι άλλο. Για να μη συνωμοσιολογούμε, είναι αρκετό ένα κοίταγμα στην ιστορία και στα γεγονότα, το μόνο που χρειάζεται κάποιος, είναι να μη φοράει «χρωματιστά» γυαλιά και το μυαλό να είναι ανοιχτό και καθαρό ιδεολογίες και ισμούς, τότε θα ερμηνεύσει σωστά αυτά που θα δεί.

  128 β – Είσαι γατόνι γι΄αυτό σε πάω με χίλια (χαμόγελο). Όταν όμως ιστορικά, μια ενέργεια επαναλαμβάνεται μονίμως, γίνεται δεδομένο, και ως δεδομένο οφείλουμε να την λαμβάνουμε υπόψιν, άρα δεν μιλώ εξ ονόματος άλλων, απλώς παρουσιάζω το παράδειγμα.

 140. Δημητρης said

  Ωραίες και ενδιαφέρουσες οι πολύπλοκες και βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις αλλά μια και μόνο φωτογραφία του Βενιζέλου, ή του Άδωνη, του Μητσοτάκη ακόμη και του Στρατούλη κλπ, τις σπρώχνει στο βάθος του μυαλού και τελικά σβουπ

  * Ο Στρατούλης για το ύφος του, που μου θυμίζει όλους τους δασκάλους που έδωσα λάθος απάντηση και με κυττάξανε όπως αυτός.

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  130 – Αvonida επίτρεψέ μου να σου πώ πως «οι τοίχοι έχουν αυτιά, και τα αυτιά τοίχους» πιο εύκολα θα θεραπεύσεις νεκρό, παρά να κάνεις οποιονδήποτε πιστό, να παραδεχτεί πως πιστεύει λάθος.

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Για να βρείτε την αλήθεια, ΜΕΛΕΤΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ.

  Kρατοῦμε τὸ Εὐαγγέλιο καὶ τὴν ἱερὰ Παράδοσι, ὡς μοναδικὲς πηγὲς τῆς πίστεώς μας. Ὅλα τὰ ἄλλα τὰ ἀπορρίπτουμε.

 143. Ο Τσίπρας έμαθε κάμποσα πράγματα στην «πρώτη φορά αριστερά». Βέβαια το μάθημά του θα το πληρώσουμε με κάποια επιπλέον δισεκατομμύρια αλλά …φωνή λαού οργή θεού»¨.
  Απαλλάχτηκε από τη Λαϊκιστική Ενότητα, απαλλάχτηκε από έναν Μπαρουφο-Ρασπούτιν, απαλλάχτηκε από τα «έπεα πτερόεντα» της Ζωϊτσας. Ελπίζω ότι από εδώ και πέρα θα κυβερνήσει και μάλιστα …αριστερόστροφα, μαζί βεβαίως με τον δεξιόστροφο εταίρο του.
  Βέβαια δεν θα παύσει να στρουθοκαμηλίζει κάπου-κάπου(π.χ, να ονομάζει τους λαθρομετανάστες μετανάστες-προς δόξαν των λεξιλογούντων- αλλά να τους ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ σαν λαθρομετανάστες!). Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας. Ελπίζω ότο θα το κάνει!

 144. Gpoint said

  Γραφικέ μου Λάμπρο

  Γιατί τόση χολή για το δίδυμο (φορκάστ καλύτερα) Τσίπρα-Καμμένου ;
  Μήπως η νίκη του Τσίπρα σ’ έστειλε αδιάβαστο στις ισοτιμίες ευρώ-αλβανικού λέβα-δολλάριου νήσων Καϊμάν ;
  Μήπως κοντράρει την θεωρία του οιστρογόνου του Ράιχ ;
  Μήπως επειδή αργεί ο Μελισσανίδης την Αγία Σοφίτα ;

  Σε πληροφορώ φιλικά πως αν οι ψηφοφόροι θεωρούσαν τον Τσίπρα αριστερό και τον Καμμενο δεξιό τα ποσοστά τους θα ήταν 6% και 1% αντιστοίχως. Πάντως τελευταία συναγωνίζεσαι επικίνδυνα του κομμουνιστές και τον Πάππα στο αλάθητο και την Κασσάνδρα στις χερσονήσους, πρόσεξέ το.

 145. Αφώτιστος Φιλέλλην said

 146. Ριβαλντίνιο said

  @ 132 Αγγελος
  «αν όλα τα κόμματα βάλουν στην πρώτη θέση Μουσουλμάνο … μόνο Μουσουλμανοι θα εκλεγούν»

  Άγγελε δεν ήθελα να πω τίποτα παραπάνω, γιατί γι’αυτό το ζήτημα είμαι στην κατάσταση που είναι ο Avonidas για το δικό του θέμα. Νιώθω ένα μίγμα οργής 😡 και πικρίας 😥 .

  Δηλαδή να καταλάβω, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΤΑΜΙ είχαν στην πρώτη τους θέση Τούρκο, και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και στην δεύτερη ? ❗ ❗ ❗ Τέτοια επιτυχία ( 4 βουλευτές 😯 ) η μειονότητα δεν είχε ούτε όταν κατέβαινε μόνη της (Εμπιστοσύνη/Πεπρωμένο (Μουσουλμάνοι Ροδόπης/Ξάνθης) 1985/ 0 έδρες, Εμπιστοσύνη/Πεπρωμένο (Μουσουλμάνοι Ροδόπης/Ξάνθης) 1990/ 2 έδρες, 1993 διασπασμένοι 0 έδρες ).

 147. π2 said

  Και κάτι για τη ΛαΕ με αφορμή τον Σπύρο (120). Η ΛαΕ νομίζω ότι απέτυχε (εκλογικά εννοώ, δεν μπαίνω στη λογική ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι στην ανάλυσή του) επειδή έκανε μια θεμελιωδώς λανθασμένη πολιτική ανάλυση του δημοψηφίσματος. Θεώρησε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του 60τόσο % του όχι ήταν δυνητική δεξαμενή ψήφων. Αυτό ήταν λάθος. Το όχι του δημοψηφίσματος δεν ήταν ένα συνεπές, ασχέτως συνεπειών όχι στο οποιοδήποτε μνημόνιο και στην ευρωζώνη και θα έπρεπε τα στελέχη της ΛαΕ να ψυλλιαστούν από τις αναλύσεις ακόμη και των ίδιων (Λαπαβίτσας και Λαφαζάνης, θυμάμαι πρόχειρα), ακόμη και του ΚΚΕ (Κουτσούμπας ρητά μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών), ότι μια απροετοίμαστη έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική. Αυτό τους έδωσε αμέσως ένα στίγμα εύκολης αντιπολίτευσης χωρίς το βάρος της ευθύνης.

  Επιπλέον, κρίνοντας από τη συνέχιση του αντιμνημονιακού προτάγματος στον προεκλογικό λόγο της ΛαΕ, νομίζω πως διάβασε λάθος τη σχέση του εκλογικού σώματος με τα μνημόνια. Αυτό είναι παράδοξο για στελέχη του Σύριζα μέχρι πρότινος. Θα έπρεπε να έχουν καταλάβει ότι το εκλογικό αφήγημα του Σύριζα τον Γενάρη μπορεί να ήταν «θα σκίσουμε τα μνημόνια», αλλά σε επίπεδο λογικής ανάλυσης πολύ μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος το πίστευε πραγματικά. Οι περισσότεροι ήταν βέβαιοι για την kolotoumba (που έγινε και όρος των ξένων ΜΜΕ), ήταν μάλιστα βέβαιοι ότι θα έρθει νωρίτερα, και είχαν απλώς μια κρυφή ελπίδα ότι με κάποιον τρόπο θα πειστούν οι εταίροι για μια άλλου τύπου συμφωνία, με λίγο πιο χαλαρό τον στυγνό δημοσιονομικό βραχνά. Ήταν μια ελπίδα «άμα πιάσει», ένα συμφωνημένο ψέμα.

  Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ΛαΕ έχασε και το φοβικό κομμάτι της εκλογικής πελατείας του Σύριζα που δεν ήθελε δραχμικές περιπέτειες, και το κομμάτι του γενικότερου εκλογικού σώματος που έχει κουραστεί από την εύκολη καταγγελτική λογική και το κομμάτι του εκλογικού σώματος που εμπιστεύτηκε τον Σύριζα σε ένα μάλλον φαντασιακό επίπεδο.

 148. Pedis said

  Νικοκύριε, γράφεις

  «το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 4,7% τον Γενάρη και τώρα (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ που είχε πάρει 0,47% τον Γενάρη) παίρνει γύρω στο 6,25%.»

  Στο 5.2% φτάνουν μαζί. Βέβαια, το επιχείρημά σου το βρίσκω τελικώς ορθό σχετικά με το 6.3% του πασόκ, αν συνυπολογίσει κανείς κάποια από τα ορφανά του γαπ και τις επιστροφές (απορροές) από το ποτάμι.

  «Η Αριστερά αποφεύγει την προσωπολατρία»

  «Στις είκοσι ψηφίζουμε πρωθυπουργό», ήταν ένα από τα κύρια σλόγκαν. Ψήφο στον «Ναι, εγώ!»
  Κόμμα μισιακό, νεολαία γιοκ, καιρός τώρα να μισθώνουν άνεργους μετανάστες να κολλάν αφίσες. Αλλά έχουν αρχηγάρα και υπαρχηγούς από Παππά μέχρι Βούτση και Σακελλαρίδη.

  «Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία και αναδεικνύεται σε ηγέτη μεγάλης ολκής»

  Λιβανίσματα. Προσοχή, θα εκετεθεις διότι ο μικρός εκτος από «τόσο μικρός μα τόσο σάπιος» είναι και πολύ μικρός. Και είναι φανερότατο.

  «Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού απέφυγε όχι μόνο το φάσμα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ αλλά και τους σαφώς μικρότερους σκοπέλους της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή/και το Ποτάμι.»

  Γιατί θα ήταν αναγκασμένος από κανέναν εκτός από το «κυρίαρχο λαό» να σχηματίσει ντε και καλά κυβέρνηση; (ρητορικό ερώτημα, ντάξει δεν σε πιέζω άλλο …)

  «οι ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς (και όχι βέβαια της ακροδεξιάς …»
  Με κάτι «έλληνες γεννιούνται … » του Χαιχάλη, τις μιλιταριστικές κορώνες και τη γενικότερη ελληνορθόδοξη και πατριδοκαπηλευτική πολιτική πορεία του Καμμένου άστο να πάει …

  [Ν.Β. Η ακροδεξιά είναι λαική δεξιά όταν μόνο ο δημόσιος μηχανισμός καταστολής της φτάνει για να κάνει παιχνίδι.]

 149. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  138.>>το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον σκόπελο του ξαφνικού θανάτου.
  Η λύσσα από την παρατεταμένη εξουσία και το εμπεδωμένο σύνδρομο του πασοκισμού, του έδωσε έναν σπασμό πριν το τέλος του.
  Πόσο θ΄αντέξει;Θ΄αφεθούν τα Παπαντρεάκια σιωπηλοί ακροατές στης Φώφης τους λαρυγγισμούς;
  Ο Λοβέρδας θα κάτσει ήσυχα; ο Σκανταλίδης;
  (Και έχει και δυο δημαρίτες)

 150. 146

  φίλε Ριβαλντίνιο τους αποκαλείς «Τούρκους»;

  Χίλια ευχαριστώ εκ μέρους του Προξενείου κι αν δεν βαριέσαι στείλε το IBAN γιατί ο καλός ο λόγος πρέπει να ανταμείβεται. 😎

 151. Ριβαλντίνιο said

  @ 151 Σκύλος

  Φίλε μου προσπαθώ να λέω τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και όχι όπως με βολεύουν. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης (τουρκόφωνοι, βουλγαρόφωνοι, Τουρκόγυφτοι ) είναι όλοι Τούρκοι. ‘Όπως οι «Ρωμιοί» της Τουρκίας είναι «Γιουνάν».

 152. 151

  Σωστά. Και Έλληνες πολίτες, αν δεν απατώμαι. ❤

 153. Mπετατζής said

  Λάμπρο, καταρχήν δεν σου απηύθυνα κανένα σχόλιό μου. Μην πετάγεσαι σαν την πορδή σε ένα διάλογο δύο άλλων. Έπειτα, αν θυμάμαι καλά και από μνήμης εσύ δεν ψηφίζεις, απέχεις ή ψηφίζεις άκυρο. Οπότε γιατί πετάγεσαι ειρωνικά μεταξύ δύο καλόπιστων ανθρώπων που προβληματίζονται για την ψήφο τους και προσπαθούν να μιλήσουν πολιτικά για δύσκολα θέματα;;; Κάνε μας τη χάρη. Μην με ξανασχολιάσεις. Προσπαθώ να είμαι πολύ προσεχτικός με ποιούς συνομιλώ διαδικτυακά στο ιστολόγιο αυτό . Εσύ δεν ανήκεις σε αυτούς με τους οποίους θέλω να συνδιαλέγομαι. Αφού και εγώ δεν ανήκω σε αυτούς που προτιμάς, δεν καταλαβαίνω γιατί με προβοκάρεις/τρολάρεις με ειρωνίες. Για αυτό τις ειρωνίες σου, αλλού. Βάλε κάνα τραγουδάκι καλύτερα. Λάβε υπόψη σου και τον τζιπόιντ, αν δεν θες να δώσεις σημασία σε μένα.

 154. Ριβαλντίνιο said

  @ 152 Σκύλος
  Σωστά, «πολίτες της Ελλάδας». Και εθνικά Τούρκοι.

 155. gbaloglou said

  Αλέξης Τσίπρας = ο Χιροχίτο της Ελλάδας 😦

 156. atheofobos said

  Έγραφα πριν τις εκλογές:
  …επειδή μέχρι σήμερα ο Τσίπρας έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βάζει πρώτα το συμφέρον του κόμματος του από το συμφέρον της χώρας μάλλον είναι προτιμότερο να έρθει πρώτος γιατί σε περίπτωση που βρεθεί στην δεύτερη θέση είναι πολύ πιθανό να προτιμήσει να γίνει αντιπολίτευση και από την θέση αυτή να κατηγορεί την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα είναι αναγκασμένη να πάρει βάσει του μνημονίου που αυτός συμφώνησε!
  Μετά τα αποτελέσματα και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή του ψεκασμένου και τον καταποντισμό του Λαφαζανοκωνσταντοπουλικού μορφώματος η ψήφος του λαού ίσως αποδειχθεί σοφή!
  Ο Τσίπρας πλεον δεν θα έχει καμία δικαιολογία για να μην εφαρμόσει όσα υπέγραψε ενώ επίσης και η συνεργασία με τον ψεκασμένο είναι η καλύτερη δυνατή και χωρίς προσκόμματα γιατί αυτός είναι ικανός να πέσει και στα 4 για ξαναπάρει το υπουργείο του και ικανός βέβαια να αθετήσει και την προεκλογική του υπόσχεση να υπουργοποιήσει την κλεπτομανή Ξουλίδου!

 157. Από τη σκοπιά του εκλογικού συστήματος, οι Μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν ακριβώς την ίδια ψήφο που έχουν και οι άλλοι Έλληνες πολίτες. Κάποτε Εβραίοι (της Θεσσαλονίκης) και Μουσουλμάνοι ψήφιζαν σε χωριστούς «εκλογικούς συλλόγους», πράγμα που κάποιοι θεωρούσαν σωστό (τους εξασφάλιζε εκπροσώπηση στη Βουλή) και άλλοι όχι (δυσκόλευε την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό), αλλά αυτό καταργήθηκε, αν δεν κάνω λάθος, ήδη προπολεμικά. Αυτό που κάνουμε τώρα, χωρίς φυσικά να κατονομάζουμε τη μειονότητα, είναι το όριο του 3% — που έφαγε βεβαια τους Λαφαζανικούς τώρα και την ΕΑρ παλιότερα, αλλά που όλοι ξέρουμε γιατίθεσπίστηκε (και που έχει και την παρενέργεια να μην μπορεί να βγει ανεξάρτητος βουλευτής, μακάρι να τον ψηφίσει σύσσωμη η ιδιαίτερη πατρίδα του).
  Ούτως εχόντων των πραγμάτων, αν ένα από τα μεγάλα κόμματα δεν βάλει Μουσουλμάνο υποψήφιο στο συνδυασμό του, το άλλο κόμμα θα καρπωθεί σχεδόν όλη τη μουσουλμανική ψήφο. Οπότε βάζουν όλοι, και μοιραία, συνυπάρχει μόνο ένας σε κάθε συνδυασμό και δεν μοιραστούν οι σταυροί ή αν όπως τώρα δεν γίνεται σταυροδοσία και μπούμε πρώτοι στη λίστα, εκλέγονται οι Μουσουλμάνοι.
  Πιο σόλοικο μου φαίνεται βεβαια το ότι το Ποτάμι έβγαλε εκεί βουλευτή και ή ΝΔ, με σαφώς περισσότερους ψήφους, δεν έβγαλε. Αλλά κι αυτό είναι μοιραία συνέπεια της αναλογικότητας του συστήματος: αφού θέλουμε να δώσουμε π.χ. 25 έδρες στο κόμμα που παίρνει 10% σε όλη τη χώρα, καποιες περιφέρειες θα πρέπει να διαλέξουμε για να του τις δώσουμε, κι ας μην πιάνει εκεί το εκλογικό μέτρο! Γι’ αυτό θα προτιμούσα ευρύτερες περιφέρειες χωρίς, ή με πολύ περιορισμένη, δεύτερη κατανομή. Αλλά μάλλον είμαι ασήμαντη μειοψηφία ωα προς αυτό…

 158. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  157.>>κι ας μην πιάνει εκεί το εκλογικό μέτρο
  στη β΄κατανομή παίρνει την έδρα όποιος έχει μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο σ΄αυτή την εκλ.περιφέρεια.

 159. Gpoint said

  # 156

  Πιες λίγο ξυδάκι, βοηθάει τέτοιες δύσκολες ώρες. Προσοχή, «όξος εκ σταφυλών να πιείς», όχι τίποτε μπαλσάμικα κι σε βαρέσουν στο κεφάλι

 160. συνυπάρχει. αν υπάρχει
  μπούμε μπούνε
  ωά ως
  Αχ, αυτός ο Σπελ Τσέκερ!

 161. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  148. Λοιπόν, εσένα ΄μικρέ,πρέπει να σου έχει φάει γκόμενα ο μικρός παλιά…
  (τόσο μίσος και εμπάθεια ,δεν εξηγείται αλλιώς)

 162. nestanaios said

  325.000 έχασε ο Σύριζα.
  195.00 έχασε η Νέα Δημοκρατία.
  45% αποχή.
  Γνώμη μου είναι ότι το 45% των εδρών της βουλής (135 περίπου) πρέπει να μείνουν κενές.
  Ο ναός της δημοκρατίας χρειάζεται ανακαίνιση.

 163. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  160. Αν είν εύκολο,πώς το κάνεις αυτό;
  το είχα αντιγράψει το κόλπο αλλά μετά επήλθε η διάρρηξη ,πήρανε το πισί,χάθηκαν και οι τυφλοσούρτες μου 😦

 164. giorgos said

  καί οί μουσουλμάνοι έλληνες είναι .
  https://parallhlografos.wordpress.com/2012/07/02/%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82/

 165. cronopiusa said

 166. Pedis said

  # 165 – έτσι!

 167. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  165. Σαν λίγο πριονισμένο φαίνεται το μνημονιόκλαδο 🙂

 168. Gpoint said

  Δεν αναφέρθηκε με την εκλογή του Λεβέντη αλλά είναι μεγίστη παράλειψη !

  Η Μαρίκα Παλαίστη τώρα δικαιώνεται !!

 169. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  165. Δε φτάνει που θα πνιγεί,θα σπάσει και τη γκεφαλή ντου ο έρμος 🙂

 170. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Α τα τεκταινόμενα είναι τα δολίως διαδραματιζόμενα;
  Έτσι σχολίασε τώρα ο δημοσιογράφος Κοττάκης αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στην κα Θάνου (ζήτησε ενημέρωση εκ μέρους της για τα τεκταινόμενα στο προσφυγικό). Δεν ήξερα ότι τα τεκταινόμενα έχουν αρνητική απόχρωση! Κάτι σαν «αυτά που εξυφαίνονται»

 171. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  168. Τζη, δες ένα τουί:
  Twittaras ‏@YiaCh Πριν από 22 ώρες
  Ο Λεβέντης θα ορκιστεί και θα πεθάνει. Έτσι είναι τα παραμύθια.

 172. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, επανήλθα κι εγώ στη βάση μου!

  83 Τα έχουμε γράψει αυτά και στο ιστολόγιο. Θα μπορούσε να είναι 1-3-1 αν κάποιος από τα μικρότερα κόμματα έπιανε μεγάλο ποσοστό στον νομό.

  84 Και αυτό το έχουμε συζητήσει ξανά στο ιστολόγιο. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Για παράδειγμα, εγώ δεν θα ήθελα το γαλλικό μοντέλο, όπου ψηφίζουν «βουλευτές αποδήμων», θέλω να ψηφίζω βουλευτές Β΄Αθηνών.

  94 Ποια πολύχρωμη σημαία; (Βλέπεις, προτίμησα το τραπέζι με φίλους από το να πάω επί τόπου)

  111 Το ΚΚΕ έχει συζητήσει αναλυτικά τι πήγε στραβά στις σοσιαλιστικές χώρες και έχει καταλήξει σε μιαν αφήγηση συνεκτική μεν αλλά τελικά αδιέξοδη.

  117 Θα άλλαζε κάτι για σένα αν είχε συνεργαστεί η Ανταρσύα με τη ΛΑΕ;
  Πάντως, είσαι νέος στην καρδιά. Σε μια παρέα των παιδιών μου, αρκετοί ταλαντεύτηκαν ή και ψήφισαν Ανταρσύα, ενώ κανείς δεν σκέφτηκε τη ΛΑΕ

  122 Μπετατζή, εγώ έγραψα «τον θεώρησαν υπερασπιστή των συμφερόντων τους», εσύ το ερμηνεύεις «δεν τους πρόδωσε», Δεν πάμε καλά.

  Όσο για την αγκαλιά στον Πάνο, είναι ευεξήγητη. Τον θεωρεί φερέγγυο κυβερνητικό εταίρο, που θα τηρήσει τα συμφωνημένα και που δεν θα του πρήζει το συκώτι οπως ο Σταύρος ή η Φώφη.

  129 Πράγματι, Πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή χώρα σχηματίζεται για δεύτερη φορά κυβέρνηση από κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Ηδη (υποθέτω ότι) καταφθάνουν συγχαρητηρια από όλα τα κυβερνητικά αριστερά κόμματα της Λατινικής Αμερικής. Και από τον Ραούλ, υποθέτω.

  132 Άμα τις συγχωνεύσεις σε 20, θα δημιουργήσεις άλλου είδους αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί να μην εκλεγεί κανείς από τον τάδε νομό.

  138 Όσα λες δεν διαφωνούν με οσα έγραψα. Εγώ έγραψα ότι η άνοδός του (από το 4,7 στο 6,3) είναι οφθαλμαπάτη, οτι απλώς διατηρήθηκε στα ιδια. Εσύ αναλυεις για ποιο λόγο μπορεσε και διατηρήθηκε ζωντανό.

  146 Ριβαλντίνιο, τον Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στο ψηφοδέλτιο Ροδόπης 2 μειονοτικούς και 2 πλειονοτικούς. Η μειονότητα ψήφισε μαζικά ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι βγήκαν οι δυο μειονοτικοί. Τώρα, με τη λίστα, τηρήθηκε (όχι μονο στη Ροδόπη αλλά παντού εκτός αν υπήρχαν αποχωρήσεις προς ΛΑΕ) η σειρά εκλογής του Ιανουαρίου, κι έτσι οι 2 έδρες πήγαν στους μουσουλμάνους.

  157 Το Ποτάμι εβγαλε έδρα επειδή πήρε αξιόλογο ποσοστό (16%) Ο βουλευτής του, ο Ιλχάν Αχμέτ, έχει επισης βγει βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ. Τώρα έκανε καρέ.

 173. Ανδρέας said

  151
  «Φίλε μου προσπαθώ να λέω τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και όχι όπως με βολεύουν. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης (τουρκόφωνοι, βουλγαρόφωνοι, Τουρκόγυφτοι ) είναι όλοι Τούρκοι. ‘Όπως οι «Ρωμιοί» της Τουρκίας είναι «Γιουνάν».»

  Οι Ρουμ δεν είναι ελλαδίτες οι Γιουνάν είναι, εξού και το Γιουνανιστάν. Δεν αναφέρεται Γιουνανιστάν πουθένα αλλού πλην των ελληνικών εδαφών εντός των σύγχρονων συνόρων. Έχει διαφορά η λέξη ρουμ και η λέξη γιουνάν στην τουρκική γλώσσα από όσα έχω διαβάσει, αυτό μπορεί να το εξηγήσει καλύτερα κάποιος που μιλάει τουρκικά.

 174. Μπετατζής said

  «Λέγανε κάποιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνημονιακή στροφή, π-ρ-ό-δ-ω-σ-ε τα λαϊκά στρώματα και τώρα έχει στηρίγματά του μόνο τους συντηρητικούς πολίτες που δεν τους τρομάζει πια. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανάγνωση». Από το κείμενό σου, εγώ συμπεραίνω ότι λες : Επειδή τον ψήφισαν, αυτό σημαίνει ότι δεν τους πρόδωσε. Και αυτό αμφισβητώ. Αν εσύ το μόνο που λες είναι ότι τον θεώρησαν υπερασπιστή τον συμφερόντων τους, πάσο. Αλλά αυτό όμως είναι αυτονόητο. Αφού τον ψήφισαν, κάτι καλό θα θεώρησαν ότι είναι.

 175. Μπετατζής said

  Και εγώ δεν ζήτησα να εξηγηθεί η αγκαλιά. Εγώ ρώτησα τους συριζαίους αν είναι περήφανοι για αυτήν την αγκαλιά. Εκκρεμεί και το 129, για όποιον ενδιαφέρεται να απαντάει σε ένα πεισματάρικο απολίθωμα, σαν και του λόγου μου.

 176. Μπετατζής said

  εννοείται ότι θέλω απάντηση επί της ουσίας, όχι για τον Ραούλ.

 177. atheofobos said

  159
  Δεν υπάρχει πια στην αγορά!
  Το έχει πιεί όλο η αριστερή πλατφόρμα!
  Μόνο η Ζωή δεν πρόλαβε να πιεί γιατί είχε καταπιεί προηγουμένως το σάλιο της γι΄αυτό και είχε αυτο το παγωμένο χαμόγελο δίπλα στον Λαφαζάνη!

 178. Πάνος με πεζά said

  172 (94) : H πολύχρωμη σημαία των gay (στο τέλος αυτού του βίντεο, αλλά σε πολύ περισσότερα πλάνα όλη τη βραδιά) ανέμισε αρκετή ώρα μπροστά στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τα επινίκια. O ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτόμυαλος στο συγκεκριμένο θέμα, και προσεκλύει.

  Aν και κάποιοι άλλοι δήλωναν προδομένοι…

 179. Ριβαλντίνιο said

  @ 164 giorgos

  Και οι Πέρσες, Έλληνες είναι : περσόφωνοι Έλληνες ! 😆 Γι’αυτό οι Αργείοι ως απόγονοι του Περσέα κράτησαν ουδέτερη στάση κατά τους Περσικούς Πολέμους. 🙂 Οι Πέρσες ήταν απόγονοι του Πέρση, γιου του Περσέα και της Ανδρομέδας. 🙂
  ( Εντάξει, στην πραγματικότητα οι λόγοι ουδετερότητας ήταν άλλοι).

  Διάβασα γρήγορα αυτό https://parallhlografos.wordpress.com/2012/07/02/%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82/ και συγκράτησα απ’τα πολλά που θα ήθελα να σχολιάσω :

  «(…)ήταν Αρβανίτες(…)»
  «Γιατί μας έκρυψαν…»

  Τίποτα δεν μας έκρυψαν. Μας τα είπαν όλα :

  «Κατά δυστυχία όμως με τούς τελευταίους (1) τούτους εσυμφώνησαν όλη η φυλή των Αλβανών- Ελλήνων-Σουλιωτών(2), και πρώτη όλων τούτων η νήσος Ύδρα έδωκεν εις αυτούς την ηθικήν και υλικήν δύναμιν. Όσον και αν θέλη τις να εξυμνήση τον ηρωϊσμόν και τον πατριωτισμόν της φυλής αυτής, θα την εύρη πάντοτε να αγαπά μάλλον τα υλικα συμφέροντα 👿 , παρά την αθάνατον δόξαν :mrgreen: . Εντεύθεν και από αυτούς όλους έλαβαν την αρχήν των και εγένοντο εις τον τόπον όλα τα γνωστά δυστυχήματα τών εμφυλίων πολέμων,και των άλλων ταραχών. Οι γνήσιοι Έλληνες :mrgreen: θέλοντες να φανούν ανώτεροι και ανεκτικώτεροι δια τον γενικον σκοπόν, και να μη κατηγορηθούν ως αποκλειστικοί, ηθέλησαν να δεχθούν, και εδέχθησαν και από όλα τα τμήματα πληρεξουσίους επί ψιλώ ονόματι και χωρίς να έχουν και πραγματικόν πληθυσμόν . Ούτοι ούτε φόρους επλήρωναν, ούτε αγγαρείαν καμμίαν έκαμναν, ούτε στρατιώτας έδιδαν, ούτε βάρη υπέφεραν, ούτε την παραμικραν δούλευσιν έκαμναν χωρίς να πληρωθούν. Όλα τα βάρη και τας βασανους του αγώνος οι εντόπιοι τας υπέφεραν μόνοι. Ούτοι ενεργούσαν γενναίως απαθώς και αδόλως, εκείνοι δολίως, υπούλως και πονηρώς εβουλεύοντο, ώστε κατώρθωσαν και απέκτησαν δικαιώματα, εδυνάμωσαν, έλαβαν την πλειοψηφίαν εις την διοίκησιν, και έσπρωξαν τούς έντοπίους έξω τών πολιτικών πραγμάτων. Το πνεύμα αυτό εξακολούθει τότε, το αυτό πνεύμα και η αυτή ενέργεια εξακολουθεί όλον ένα και έως της σήμερον. Ένεκα δε τούτου γεννάται η δυσπιστία μεταξύ τών Έλληνικών τμημάτων, και προέρχονται όλα τα κακά εις το Έθνος.»
  (Χρυσανθόπουλος Φώτιος-Φωτάκος, Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως τ.Α’, 470)
  http://kleftouria.blogspot.gr/2008/04/1821_19.html

  (1)Νέγρης, Καρατσάς,Μαυροκορδάτος
  (2)Αρβανιτών δηλαδή
  http://kleftouria.blogspot.com/

  ———————————————————————————–

  @ 172ι)
  Ναι, ζητώ συγνώμη. Δεν εκφράστηκα καλά . 😕 Με το «είχαν στην πρώτη τους θέση…και στην δεύτερη» στο σχόλιο 146 δεν εννοούσα ότι τους τοποθέτησαν επίτηδες και ετσιθελικά αδικώντας τους Έλληνες. (Αν και μπορεί να μπερδεύτηκα και με το περιεκτικό σχόλιο του αγαπητού Άγγελου στο 132″αν όλα τα κόμματα βάλουν στην πρώτη θέση Μουσουλμάνο»). Ψηφίστηκαν οι άνθρωποι. Σωστό το διαδικαστικό. Δεν τα’χω με τα κόμματα. Με τις συγκυρίες τα έχω βάλει περισσότερο…. γκρρρρρρρρ. 👿 Πάω να πιω ξύδι. 🙂

  ——————————————————————————————————

  @ 173 Ανδρέας
  Εννοώ ότι για εμάς( ή για εμένα τουλάχιστον) Ρουμ=Γιουνάν= Έλληνες. Γνωρίζω ότι οι Τούρκοι κάνουν τεχνητή διάκριση σε Ρουμ και Γιουνάν.

 180. sarant said

  176 Η παράμετρος Ραούλ δεν είναι ασήμαντη και την προσπερνάτε σφυρίζοντας.

  Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε δυνατή οργανωτική δομή και μετά τη διασπαση τα πράγματα είναι χειρότερα. Και δεν υπάρχει και κανένα μάνιουαλ για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης σε αριστερές κυβερνήσεις εντός του καπιταλισμού.

 181. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Vangelis – Spiral

  Ενα σπιραλ ειναι σχεδον τα παντα. Απο την δομη του DNA εως την πορεια της υφεσης (καθοδικο σπιραλ) ή της ανοδου της οικονομιας.

 182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Δεν στάζω χολή για κανέναν (εκτός από τους φασίστες) φίλε μου Gee, ούτε διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα, (άθρησκος γαρ) διαπιστώσεις κάνω ερμηνεύοντας τα γεγονότα. Αν τα ερμηνεύω λάθος, περιμένω επιχειρήματα που να το αποδεικνύουν, ούτε πιστός είμαι ούτε δογματικός για να τα απορρίψω. Επιχειρήματα όμως, όχι αερολογίες και συγκινησιακά ευχολόγια.
  Κατά τ΄άλλα, δεν μ΄έστειλε αδιάβαστο στις ισοτιμίες, μια χαρά κέρδισα, (να σου στείλω αν θέλεις τις αποδείξεις) άλλωστε δεν επηρέασε καθόλου καμία ισοτιμία, όπως (δεν) είδες, κανείς στον οικονομικό κόσμο δεν ασχολήθηκε σοβαρά με αυτές τις εκλογές, ΤΥΧΑΙΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ, ή ήξεραν και δεν τους ένοιαζε;
  Δεν κοντράρει καμία θεωρία οιστρογόνου του Ράϊχ, γιατί δεν υπάρχει τέτοια θεωρία, όσο για τον Μελισσανίδη, εν αντιθέση με σένα για τον Σαββίδη, τον έχω γραμμένο κανονικά, όπως και την αγία σοφίτα και κάθε αγία, άγιο, και θρησκευτικό άγιο, άλλες είναι οι αξίες και οι προτεραιότητες στην ζωή μου, που είναι πολύ απλές, αλλά πολύ σημαντικές για μένα.

  Σε πληροφορώ πως αν οι ψηφοφόροι ήταν συνειδητοί και υπεύθυνοι δημοκρατικοί πολίτες, θα τους έπαιρναν με τις πέτρες και τα γιαούρτια όλους αυτούς τους γελοίους παρλαπίπες, αλλά…..!!! Πάντως είναι να απορεί κανείς διαπιστώνοντας πόσο πολλοί είναι εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι πιστεύουν αφελώς ότι, εάν αλλάξει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, τα πράγματα θα διορθωθούν και η οικονομία θα οδηγηθεί στο σωστό δρόμο, ενώ είναι δέσμιοι των χρεών, η μεγάλη παγίδα της οικονομικής ελίτ.
  Όσο για το αν συναγωνίζομαι την Κασσάνδρα, θα σου πώ μόνο πως, οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σηκώνουν το κεφάλι τους στον ουρανό, ψάχνουν να δούν τον θεό, και τους διαφεύγουν τα χιλιάδες αστέρια, ξέρεις γιατί; γιατί θέλουν να ζούν με αυταπάτες, έτσι τους μαθαίνουν από την βρεφική ηλικία, θέλουν την αλήθεια που τους ηρεμεί κι ας είναι ψέματα. Δεν είμαι καμία Κασσάνδρα, τα αστέρια στον ουρανό είναι, δεν αρκεί να κοιτάξεις όμως, πρέπει και να θέλεις να τα δείς, όπως και τα σημάδια στην παγκόσμια οικονομία.

  Όχι, όχι, δεν είμαι εκεί που με προορίζατε – αλλά εδώ πάνω – απ΄όπου σας κοιτάζω χαμογελώντας.
  Μισέλ Φουκό.
  Υ.Γ – Όταν γράφω όπως τώρα καλή ώρα, είμαι όπως με έχεις γνωρίσει, αλλά ακόμα πιο χαλαρός (3 με 4 αναπνοές το λεπτό) και ακούω πάντα μουσική. Από τότε που κατανόησα την λειτουργία των ανθρώπων, μόνο χαμογελάω μαζί τους, όχι με υπεροψία, (δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα μέσα μου) αλλά με βαθιά κατανόηση.

  Υ.Γ – Φιλική συμβουλή, όπως εγώ δεν ανακατεύομαι με τα άλογα που δεν τα γνωρίζω, μην ανακατεύεσαι με τις ισοτιμίες που δεν γνωρίζεις. Πάντως σου είχα στείλει τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου της Ελεωνόρας, που ήταν στο 45% περίπου, αν θέλεις να σου στείλω και τα υπόλοιπα για να δείς ότι το 92% που λέω σε κάποιο σχόλιο είναι αληθινό, κι ότι το σύστημα λειτουργεί. Φυσικά θέλει χρόνο (2 τουλάχιστον) για να μάθει κάποιος να το λειτουργεί, και να μην είναι πάνω από τα 25 το πολύ (όσο μικρότερος τόσο λιγότερο θα έχει επηρεαστεί από το σύστημα που τον θέλει οικονομικό σκλάβο).

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  151 – Ριβαλντίνιο οι Πομάκοι είναι μουσουλμάνοι, αλλά δεν αυτοπροσδιορίζονται Τούρκοι.

  153 – Συγγνώμη για την ενόχληση σύντροφε, λάθος μου, δεν θα επαναληφθεί.
  Eπίτρεψέ μου να σου αφιερώσω το κομματάκι που ακούω τώρα.

 184. Εφη² (160), αν ρωτάς πώς εμφανίζω διαγεγραμμένα γράμματα, είναι πολύ απλό: πληκτρολογώ γύρω τους <strike>διαγεγραμμένα γράμματα</strike>. To ίδιο, αλλά με b ή i αντί για strike, κάνω για να εμφανίσω παχιά ή γυρτά στοιχεία.

 185. Προφανώς, κάποιο λάθος έκανα για τα γυρτά στοιχεία, αλλά σταλήθεια αυτό γίνεται γράφοντας <i>γυρτά στοιχεία</i>.

 186. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  184,185 Άγγελε, ευχαριστώ τα μάλα.

 187. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δοκιμή:
  γυρτά στοιχεία

 188. Pedis said

 189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  http://hysteria.gr/22941 /http://hysteria.gr/22664/ http://hysteria.gr/22598/

  http://hysteria.gr/22569/ http://hysteria.gr/24459/ Καληνύχτα.

 190. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.candianews.gr/2015/09/21/kriti-to-orgismeno-minima-tou-psifoforou-ke-i-sigklonistiki-fotografia/

 191. Γς said

  185, 186:

  Υπάρχουν και οι

  Οδηγίες προς λικνιζομένους, μαυρισμένους, πλαγιασμένους και διαγραμμένους

  του Κάκτου

 192. 179, …Οι Πέρσες ήταν απόγονοι του Πέρση, γιου του Περσέα και της Ανδρομέδας….

  Κι η Ανδρομέδα, εξάλλου, απ’ την μεριά του πατέρα της κράταγε απ’ το σόι των Ανδρομήδων, με την πατρογονία να χάνεται στα βάθη του χρόνου στον Αρχιμήδο.

 193. gbaloglou said

  δεύτερη φορά

 194. Gpoint said

  # 182

  Λάμπρο όπως είπε κάποιος σοφός (και πέθανε μετά) κάθε άνθρωπος είναι τρία πράγματα :

  αυτό που νομίζει πως είναι

  αυτό που νομίζουν οι άλλοι πως είναι

  κι αυτό που στην πραγματικότητα είναι

  Είναι προφανές πως όταν απευθύνομαι σε σένα λογίζω μόνο το δεύτερο, τα άλλα δυο μου είναι αδιάφορα, οι απαντήσεις σου όμως είναι πάντα σε σχέση με την πρώτη ή την τρίτη επιλογή γι αυτό και δεν υπάρχει διάλογος.
  Αν σε λέγανε Ραμόνα θα σου αφιέρωνα τους στίχους

  I’d forever talk to you
  But soon my words
  They would turn into a meaningless ring
  For deep in my heart
  I know there is no help I can bring
  Everything passes
  Everything changes
  Just do what you think you should do
  And someday maybe
  Who knows, baby
  I’ll come and be cryin’ to you

  Αλλά δεν σε λένε Ραμόνα οπότε απόλαυσε το τραγουδάκι και καλή καρδιά

 195. Γς said

  191:

 196. Γς said

  Δεύτερη φορά.

  Η πρός Τίτον Επιστολή Παύλου παίζει;

  «Αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ»

  Αποστολικό Ανάγνωσμα:Τίτου γ΄ 8-15

 197. sarant said

  188 Άσε, έχασε και την έδρα ο Στάθης…

 198. Pedis said

  # 197 – Για χαμένη την είχε -δεύτερος στη λιστα- αλλά άμα έκανε μόκο θα την κέρδιζε.

  (Υπόψην, από τότε που είχε γίνει συριζιτικότατος έσπαγε νεύρα με την αφέλειά του … εκ των υστερων, τουλάχιστον, απέδειξε ότι αυτά που έλπιζε από τον σύριζα τα πίστευε -κακό του κεφαλιού του- και αυτό είναι κάτι …)

 199. Μαρία said

  Τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών, Νιγρίτας και Γρεβενών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αυτά τα σωφρονιστικά καταστήματα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που κατά περίπτωση ξεπέρασαν το 85%. http://www.efsyn.gr/live/i-epomeni-mera-tis-kalpis#news-item-3914

 200. Pedis said

  «Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε,
  εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς.

  Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο. […] »

  «Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. …»

  http://www.thepressproject.gr/article/81635/Giounker-se-Tsipra-Den-exoume-xrono-gia-xasimo

  Προσοχή: ο μικρός τον συνηθίζει στις αγκαλιές και όταν έρθει η στιγμή θα του τη φέρει πισώπλατα … και η αριστερά θα θριαμβεύσει. Αμ πώς!

 201. Μαρία said

 202. Pedis said

  άντε ποιος τη χάρη του. Και με τις ευχές του π/σάλτε

 203. Μαρία said

 204. Pedis said

  # 203 – είδες; πονηρός ο π/σάλτε. Ήθελε να κολακέψει το κκε να το φερει στα νερά του να πάρει την εξουσία και να φέρει μνημόνιο. Αλλά πιο πονηρός ο τσίπρας. Μετά από επτάμηνο σλάλομ υπέγραψε το τρίτο και καλύτερο, πήρε τις εκλογές και πρόλαβε τον π/σάλτε και το κκε. Πάρτα π/σάλτε!

 205. spiral architect said

  Δεξιός χτες τ’ απόγεμα στη δουλειά μου: «Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ για να’ χω το κεφάλι μου ήσυχο».
  Συγκαταβατικό κούνημα κεφαλιών απ’ την ομήγυρη, εγώ χάζευα τη βροχή. 🙄

 206. spiral architect said

  Όμορφος καπιταλιστικός κόσμος.
  Στύψτε επιστήμονές μου την καρκάλα σας στην έρευνα, για να’ ρθει κάποτε ένα αρχίδι τριανταδυό χρονώ να βγάζει λεφτά στην καμπούρα ολονών μας!
  Συνεχίστε τώρα. 😦

 207. Γς said

  205:

  >εγώ χάζευα τη βροχή. 😉

  Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι
  Σκοτώθηκε κι αυτό το επτάμηνο της συμφοράς, που όμοιο του δεν είχαμε ματαδεί

  Μουσκέψανε τα λόγια που είχανε γεννήσει αστροφεγγιές και φαντάσματα
  Όλα τα λόγια που είχανε μοναδικό τους προορισμό την τρέλα.

  Την τρέλα που ξεκίνησε απ το σκίσιμο του μνημονίου και μας έφτασε στις κλειστές τράπεζες. Στα βασανιστήρια με τη δραχμή την απειλή του γκρέκξιτ και φυσικά στο Μνημόνιο 3.

  Είχαμε και εκλογές για το Όχι του Μουσολίνι , του Καραγκιόζη κι εκλογές για την κάθαρση του κόμματος.

  Και τώρα η βροχή της ανακούφισης. Λες και τελείωσαν τα ντραβαρά μας. Λες και δεν φοβόμαστε πως θα την δει την δουλειά ο μαθητευόμενος, στις πλάτες μας.

  Ατενίζουμε μια ήσυχη τετραετία, μετά από αυτά που πάθαμε και μας έκαναν σμπαράλια.

  Πόσο σίγουροι είμαστε;

  Μήπως αυτή η ευφορία μας δεν είναι τίποτε άλλο από συμπτώματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης που αναπτύξαμε όλον αυτόν τον καιρό της ομηρίας μας και των βασανιστηρίων μας;

 208. Γς said

  Φτού!

  205:

  >εγώ χάζευα τη βροχή. 😉

  Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι
  Σκοτώθηκε κι αυτό το επτάμηνο της συμφοράς, που όμοιο του δεν είχαμε ματαδεί

  Μουσκέψανε τα λόγια που είχανε γεννήσει αστροφεγγιές και φαντάσματα
  Όλα τα λόγια που είχανε μοναδικό τους προορισμό την τρέλα.

  Την τρέλα που ξεκίνησε απ το σκίσιμο του μνημονίου και μας έφτασε στις κλειστές τράπεζες. Στα βασανιστήρια με τη δραχμή την απειλή του γκρέκξιτ και φυσικά στο Μνημόνιο 3.

  Είχαμε και εκλογές για το Όχι του Μουσολίνι, ουπς, του Καραγκιόζη κι εκλογές για την κάθαρση του κόμματος.

  Και τώρα η βροχή της ανακούφισης. Λες και τελείωσαν τα ντραβαρά μας. Λες και δεν φοβόμαστε πως θα την δει την δουλειά ο μαθητευόμενος, στις πλάτες μας.

  Ατενίζουμε μια ήσυχη τετραετία, μετά από αυτά που πάθαμε και μας έκαναν σμπαράλια.
  Πόσο σίγουροι είμαστε;

  Μήπως αυτή η ευφορία μας δεν είναι τίποτε άλλο από συμπτώματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης που αναπτύξαμε όλον αυτόν τον καιρό της ομηρίας μας και των βασανιστηρίων μας;

 209. nikiplos said

  @39, gbaloglou

  Ραμολιμέντο ο κος Μπαλτάς? Πολύ ΜΕΓΚΑ και ΠρετεντεροΤρέμηδες βλέπετε αγαπητέ κύριε…
  για διαβάστε καλύτερα το βιογραφικό του και συγκρίνετέ το με των προηγούμενων απίθανων που διοίκησαν το δύσμοιρο μινεντού…

 210. Stella said

  Ακροπατώντας. Τελευταία στη σειρά. Μην ενοχλήσω σοσιαλδημοκράτες, νοικοκυραίους, μνημονιολάτρες, θρησκευομενους, φοβισμένους…
  Ψήφισα την παράταξη που περιείχε την Αγλαϊα Κυρίτση (ναι αυτή που στάθηκε όρθια 19 μήνες στην ΕΡΤ και αποχώρησε με ειδήσεις στο οδόστρωμα της Μεσογείων).
  Τέτοιοι μου ταιριάζουν…Αγωνιστές. Οχι υπάκουοι υπήκοοι.
  Ζητώ συγνώμη, για την ενόχληση.

 211. Γς said

  210:

  Είναι αυτή που είδε στο ΟΧΙ,

  «Μια λαϊκή κόκκινη γραμμή από την οποία δεν μας επιτρέπεται να πάμε πιο πίσω»

  Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη

 212. spiral architect said

  Όποτε το ΚΚΕ βάζει (και) ποσοτικούς στόχους αποτυγχάνει. Παράδειγμα τώρα που ζητούσε να γίνει τρίτη δύναμη για να μην είναι η ΧΑ, ή το «17%, β’ κατανομή» του ’81. Οι λόγοι είναι πολλοί και χρήζουν συζήτησης, αλλά ο κοινός παράγοντας είναι η όσμωση των δυνητικών ψηφοφόρων του προς το ισχυρότερο «αριστερό» κόμμα.
  Η ΧΑ ήρθε για να μείνει σαν τρίτο κόμμα. Πήρε τα εύσημα από το σύστημα και τώρα περιμένει το επόμενο σλάλομ των κυβερνώντων, αυτό που θα πετάξει έξω απ’ τξ στροφή τους απογοητευμένους ψηφοφόρους για να τους μαζέψει.
  Η Βαϊμάρη -όσο και κάποιοι προσπαθούν να την κρύψουν κάτω απ’ το χαλί- μας βγάζει κοροιδευτικά τη γλώσσα.

  Χαλί είπα; Καλό χειμώνα.
  (πολλαπλής ανάγνωσης το τελευταίο)

 213. spiral architect said

  Για να σπάσει λίγο τ’ αχείλι μας:
  Το «Κεφάλαιο» του Μαρξ αγόρασε από περιέργεια ο Πάνος Καμμένος

 214. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  208 Κι εγώ νόμιζα πως ήταν θελημένες οι διαγραφές κι έψαχνα να βρω το μήνυμα

  210 Λέτε νάναι τόσο λίγοι οι αγωνιστές;

  212 Το «τρίτη θέση» δεν είναι ακριβώς ποσοτικός στόχος, αλλά πάντως μετά το 17% δεν θυμάμαι να έχει μπει σε άλλες εκλογές ρητός ποσοτικός στόχος. ίσως επειδή είχε καεί η γούνα μας τότε. Πρόσθεσε και το 10% που ηταν ο στόχος στις εκλογές του 1977 (αν και οχι τόσο πανηγυρικά διατυμπανισμένος) επειδή το 10% έδινε το δικαίωμα να συγκροτήσεις κοινοβ. ομάδα -κι αυτός χάθηκε, για λίγο.

 215. Γς said

  Ο Νικοκύρης στο ΦΒ:

  «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σε οδηγήσει σε έπαρση και αλαζονεία και να νομίζεις ότι δικαιώθηκε ολόκληρη η πολιτική σου [και να νομίσεις ότι δεν μεταλλάχθηκες-του απάντησα]. Τώρα χρειάζεται σεμνότητα και ανάλυση, αυτοκριτική και πολλή δουλειά, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, μια και τώρα δικαιολογίες δεν υπαρχουν»

  Καλο

 216. Γς said

  208:

 217. gbaloglou said

  209 Η γνώμη μου βασίζεται σε άμεση οπτικοακουστική εμπειρία, και κρίνω την σημερινή του κατάσταση και κατάληξη, το παρελθόν του μού είναι αδιάφορο.

 218. Gpoint said

  Κουκουέ-αλλαγή, δεύτερη κατανομή !!!

  Ρε τι θυμήθηκα

 219. Avonidas said

  #172. Θα άλλαζε κάτι για σένα αν είχε συνεργαστεί η Ανταρσύα με τη ΛΑΕ;

  Πιθανότατα θα είχα ψηφίσει το συνδυασμό τους, κι ίσως είχαν μπει στη Βουλή. Όμως οι συνεργασίες είναι ρίσκο, ειδικά στην Ελλάδα που δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα. Ίσως πιο μόνιμοι ψηφοφόροι της Ανταρσύα να μην το ενέκριναν.


  Πάντως, είσαι νέος στην καρδιά. Σε μια παρέα των παιδιών μου, αρκετοί ταλαντεύτηκαν ή και ψήφισαν Ανταρσύα, ενώ κανείς δεν σκέφτηκε τη ΛΑΕ

  Ο πατέρας μου ήταν σε δίλημμα μέχρι την κάλπη σχεδόν αν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσαμε πολύ αυτές τις μέρες για το αν θα έπρεπε να εμπιστευτεί ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ και τι επιλογές έχει. Τελικά, ψηφισε ΛΑΕ με μιση καρδια (εχουν μαζευτει πολλες μισες καρδιες εκεί έξω). Ο αδερφός μου επίσης ψήφισε Ανταρσύα, χωρίς να το έχουμε συνεννοηθεί.

  Έχουν μια κάποια γοητεία, ίσως γιατί είναι ανωρθόγραφυ 😉

 220. spiral architect said

 221. Πάνος με πεζά said

  @ 218 : ΚΚΕ-17%…(όριο της β’ κατανομής κάποτε). Από τα αιώνια ανεκπλήρωτα πολιτικά όνειρα, σαν τις τρεις τετραετίες ένα πράμα…

 222. sarant said

  219 Είδες; Ο πατέρας στη Λαέ, ο γιος στην Ανταρσύα.

 223. spiral architect said

  @221: Ήταν η περίοδος που το ΚΚΕ πιεζόταν απ’ το ΠΑΣΟΚ του ΑΓΠ βλέποντας να του υποκλέπτεται η συνθηματολογία του κυρίως.
  («ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «Έξω οι βάσεις του θανάτου» κλπ)
  Το βλέπαμε στις σχολές τότε, όταν επιρροές της ΚΝΕ ψήφισαν μαζικά ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του ’81 ενώ στα αμφιθέατρα ψήφιζαν και συνέχιζαν να ψηφίζουν τις προτάσεις τηςΠανσπουδαστικής. :/
  – Μα γιατί το έκανες αυτό;
  – Για να πιεστεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτά που υποσχέθηκε!

  Άντε βγάλε άκρη μετά … 🙄

 224. LandS said

  @109: α) the history of the world which is the world’s court of judgment. και β) World history is a court of judgement.

  Αν κατάλαβα καλά. (Χέγκελ είναι αυτός)

 225. Επαληθεύεται το σενάριο 1. Τι σημαίνει:

  http://goo.gl/vUwMBF

 226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – Gee, όταν εκφράζομαι, πάντα χρησιμοποιώ την πρώτη και την τρίτη επιλογή, που θεωρώ πως τις έχω συγκεράσει σε μία, στην γενική λειτουργία της ζωής μου, η δεύτερη εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, μου είναι παντελώς αδιάφορη. Οι μόνες κρίσεις για μένα που λαμβάνω σοβαρά υπόψιν, είναι με σειρά προτεραιότητας, της Παπέν, των κοριτσιών μου, τριών φίλων μου, και όσων ελαχίστων θεωρώ ανιδιοτελείς και αξιόπιστους, οι υπόλοιπες, είτε κακές είτε καλές, με αφήνουν αδιάφορο.

  Ο διάλογος δεν έχει να κάνει με τις επιλογές του πεθαμένου σοφού, για να υπάρξει διάλογος, χρειάζονται ανοιχτά αυτιά, όμως τα περισσότερα έχουν τοίχου. Ως επι το πλείστον, κανείς δεν ακούει κανέναν, κάτι που μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις, παρατηρώντας μία οποιαδήποτε τυπική εικογένεια, μία συζήτηση φίλων ή γνωστών για ποδοσφαιρικά, θρησκευτικά, πολιτικά, ή άλλα θέματα, μία συζήτηση στα τηλεοπτικά πάνελς για οποιοδήποτε θέμα, μία συζήτηση πολιτικών, και κομματικών αρχηγών, μία συζήτηση σε οποιοδήποτε ιστολόγιο. Ακόμα κι εδώ που θεωρητικά το πνευματικό επίπεδο είναι υψηλό, οι πραγματικά εποικοδομητικοί διάλογοι, είναι ελάχιστοι σε σχέση με τους διαξιφισμούς και πολλές φορές ξεκατινιάσματα μεταξύ καθηγητών και επιστημόνων. Αρνούνται να παραδεχτούν άλλη απόψη από την δική τους, ακόμα και για απλά αποδεδειγμένα πράγματα, φτάνοντας ακόμα και σε σημείο γελοιοποίησης, και για να μη ξύσω πρόσφατες πληγές, ρίξε μια ματιά σε κάποιο ορθοπ@δικό νήμα, ή στο γνωστό σε μάς τους δύο (εκεί κι αν έγινε ο χαμός – χαμόγελο). Καθηγητής ήσουν, ένα σωρό παιδιά δίδαξες, άμα κάνεις μία ανασκόπηση των χρόνων διδασκαλίας σου, θα βρείς και την αιτία που δεν ανέχονται οι άνθρωποι τον διάλογο.

  «Αν σε λέγανε Ραμόνα θα σου αφιέρωνα τους στίχους» Γιατί αν; πού ξέρεις πως με φωνάζουν το βράδυ τρελό αγόρι; (χαμόγελο).

  Κι εσένα άμα σε λέγαν Βάσω θα σου αφιέρωνα τους στίχους, αλλά σε λένε Gee, γι΄αυτό απόλαυσε με τη σειρά σου το τραγουδάκι. Καλή καρδιά και πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ φέτος, (μιλάω εκ του ασφαλούς-χαμόγελο).

 227. Pedis said

  «Ο Αλέξης λάμπει! Ο,τι και να κάνει είναι καλώς καμωμένο. Νομιμοποίησε τη μνημονιακή (κι όχι μόνο) πολιτική της δεξιάς. Απέδειξε ότι η Αριστερά (του) μπορεί να κυβερνά μόνον όπως η Δεξιά. Διέσπασε το κόμμα του διά της προσυπογραφής του μνημονίου και φόρτωσε το κρίμα στους «αποστάτες». Οντως ο ταλαντούχος κ. Τσίπρας νίκησε το «παλιό» κι έβαλε στη θέση του το «νέο»! Λένε ορισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια πύρρειο νίκη. Πύρρειος νίκη με επικεφαλής τον Αλκιβιάδη είναι κάτι πολύ χειρότερο απ’ ό,τι μπορεί να φαντασθεί κανείς.»
  http://www.enikos.gr/stathis/341277,Skyfall.html

 228. spiral architect said

  @227: Κλαίνε μωρέ τα παλληκάρια οι αποστάτες; 😛

 229. 228

  Ναι, κάνε πλάκα εσύ, Σπειροειδή… 😦
  Τώρα, όμως που θα πάρει σύνταξη ο καπετάν-Παναγιώτης και θάρχεται στα Εξάρχεια για μπάχαλα και ζυμώσεις, εμείς θα τονε λουστούμε. 👿

 230. Pedis said

  # 228 – Γιατί να κλάψουν ωρέ; Πέσαν ηρωικώς. Αντιτέθηκαν στο μνημόνιο, αλλά θα υποστήριζαν την κυβέρνηση της «αριστεράς».

  Πάω στοίχημα ότι για για ένα σωρό από δαύτους το ότι δεν μπήκαν στη Βουλή τους λύνει τα χέρια να πάρουν θέσεις «στα κουφά» στα υπουργεία.

  Ο χώρος έχει παράδοση κι εμπειρία από τότε που τους τρούπωνε ο σημίτησ στην ευρύτερη κυβέρνηση … Δες πόσοι και πόσοι κάποτε πρωτοκλασάτοι βοσκούν στο τρίγωνο πασοκ-δημαρ-ποταμι.

 231. sarant said

  230 Κάποιοι θα επιστρέψουν, δεν είναι όλοι ίδιοι άλλωστε.

 232. Pedis said

  # 231 – Επειδή ήταν καταφάνερο ότι πολλοί από τους πρωτοκλασάτους λαέδες μόστραραν αντιμνημονιακή αριστεροσύνη κατόπιν εορτης (εκεί κολλάει ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι άλλωστε») οι απογοητευμένοι δεν τους κάναν το χατήρι.

 233. Μα καλά, δεν θα πούμε τίποτα για τη Μ. Βρετανία, τον Κάμερον και το γουρούνι; Πολύ αυτοαναφορικοί γενήκαμε…

 234. voulagx said

  #233: Σκυλε, προφανως ο Καμερον δεν ειναι βετζετεριαν, αν ηταν θα τοβαζε σε κανα καρπουζι! 🙂

 235. Ούτε και καλλιτέχνης. :mrgreen:

 236. gbaloglou said

  234 A, γι αυτό κόβουν εκείνο το ‘δοκιμαστικό’ τριγωνάκι οι καρπουζάδες; Τώρα καταλαβαίνω 🙂

 237. Γς said

  Γιατί μόνο με γουρούνι;

 238. Πάνος με πεζά said

  @ 231 : Ας πούμε, η Ζωή. «Συνεργάστηκε» με το Λαφαζάνη, ε, κάποια στιγμή θα «ξανασυνεργαστεί» με τον Τσίπρα…

 239. Γς said

  236:

  Γιατί τριγωνάκι;
  Ρόμβος έπρεπε να είναι.

  [εγώ πάντως δεν έχω δει τριγωνικό τέτοιο]

 240. Gpoint said

  # 226

  Λάμπρο πάλι δεν κατάλαβες, ίσως να φταίει που ταυτίζεις αυθαίρετα την πρώτη επιλογή με την τρίτη. Σε σένα ούτε η πρώτη με αφορά ούτε η τρίτη με ενδιαφέρει, μόνο η δεύτερη, τι εικόνα παρουσιάζεις στην δημόσια αντιπαράθεση κι επειδή σε ξέρω προσωπικά στο γράφω, δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Αν δεν σ’ ενδιαφέρει, αστοχιά στα λόγια μου

 241. Γς said

  239:

  Οπως η Μέρκελ

  http://www.diaforetiko.gr/dite-giati-i-merkel-kani-sinechia-ta-cheria-tis-etsi/

 242. Παλιοσειρά said

  Πάντως λέγεται ότι και ο Ναπολέων όταν του εκθείαζαν τα προσόντα ενός από τους στρατηγούς του απάντησε «Ναι, αλλά είναι τυχερός;»

  ( το είδα γιατί και στον τοίχο του Ρογήρου στο ΦΒ γράφτηκε το σχόλιο «είναι σαν να τράβηξε χαρτί από 20 στο μπλακτζακ και του βγήκε άσσος»)

  Και είναι και λίγο άδικο, διότι το εύρος της νίκης μπορεί να ήταν και κάπως θέμα τύχης, η νίκη όμως όχι. Άλλωστε μόνος του έπαιζε στο γήπεδο.

  http://www.kathimerini.gr/831754/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-andrea-petroylakh-220915

 243. sarant said

  238 Δεν νομίζω για τη Ζωή, έχει δημιουργήσει πολλές αντιπάθειες.

 244. Κουνελόγατος said

  243. Συμφωνώ, όμως, ποτέ μη λες ποτέ… Κι εγώ παγωμένος είμαι μαζί της, όπως και με πολλούς ακόμη (και πάρα πολύ εκνευρισμένος, δεν ξέρω να φτειάχνω το αντίστοιχο κοκκινοπρόσωπο ανθρωπάκι ή διαβολάκι για να το εκφράσω), όμως οι άνθρωποι (γενικά μιλώντας) κάνουν λάθος κι ενίοτε το εκφράζουν και μετανοούν.
  Στο τέλος-τέλος ίσως η ζωή (με μικρό ζ) αποδείξει ότι το δίκιο (που είναι ζόρικο πολύ) είναι και με το μέρος τους…

 245. Spiridione said

  Ο Μπουκαλάς για το θέμα που συζητούσαμε χθες
  http://www.kathimerini.gr/831856/opinion/epikairothta/politikh/peri-ths-isothtas-ths-yhfoy

 246. Παλιοσειρά said

  Για την ιστορία, ο Μπουκάλας έχει κάνει κάτι λαθάκια.

  Στις ΗΠΑ ποτέ, απ’ όσο θυμάμαι τα παλιά μου μαθήματα συνταγματικής ιστορίας, η ψήφος των μαύρων δεν ήταν ίση με το 1/3 της ψήφου των λευκών. Αυτό που συνέβαινε, μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο, ήταν ότι, για την εκπροσώπηση στο Κογκρέσο στον πληθυσμό των ελευθέρων κάθε πολιτείας προσετίθετο το 60% του πληθυσμού των δούλων, με αποτέλεσμα να υπεραντιπροσωπεύονται οι νότιες πολιτείες. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, τους μαύρους τους κρατούσαν μακριά από την κάλπη εμποδίζοντας την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους με την βία ή τις «εξετάσεις εγγραματωσύνης».

  Πολλαπλή ή «σταθμισμένη» ψήφος (περίπου όπως την περιγράφει ο Μπουκάλας) υπήρχε στην Γερμανία, μέχρι το Σύνταγμα της Βαϊμάρης.

  Στις μέρες μας, ο πιο γνωστός υπερασπιστής της «τιμηματικής» ψήφου (αν και όσοι τον εκθειάζουν αποφεύγουν να το πουν) ήταν ο Φρήντριχ Χάγιεκ.

 247. 243, 244
  Η Ζωή, αφού έκοψε καπίστρι, έκαψε και γέφυρες και καράβια. 👿

  Κουνελόγατε, για το διαολάκι αφήνεις ένα κενό, βάζεις : μετά γράφεις evil και κατόπιν πάλι : όλα κολλητά, χωρίς κενά.

 248. Y. G. said

  Καλησπερα σας.

  Πολυ θα ηθελα να μαθω με ποιο σκεφτικο εγιναν οι αλλαγες ονοματων σε μερικα υπουργεια. Η αλλαγη ονομασιας ειναι οχι μονο δαπανηρη (μονο τα λεττερχεντς στα επισημα εγγραφα να λογαριασει κανεις…) αλλα και αποπροσανατολιστικη για τους εργαζομενους, εκτος αν ενημερωνονται ΠΕΙΣΤΙΚΑ για τους λογους. Δεν θα εδινα το δεξι μου χερι (που λεει ο λογος), αλλα σιγουρα κατι πολυτιμο για να μαθω το σκεφτικο.

  http://www.avgi.gr/article/5874263/pente-upourgeia-spane-kai-metonomazontai

  – Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
  – Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  – Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
  – Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  – Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 249. 248, … Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
  μετονομάζεται σε
  υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….

  Το μήνυμα είναι «Πίστευε και ερεύνα!» 🙂

 250. sarant said

  248: Στην πρώτη και την τελευταία παύλα, νομίζω πως η μετονομασία ίσως οφείλεται στο ότι δημιουργούνται αυτοτελή υπουργεία Πολιτισμού και Παραγ. Ανασυγκρ.

 251. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Υπουργείο Πολιτισμού και Νεολαίας, μού σφύριξαν

 252. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Κουρουμπλής στο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο Ξανθός στο Υγείας.

 253. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  249.>>Το μήνυμα είναι «Πίστευε και ερεύνα!»
  ή μήπως «Ερεύνα μα την πίστη μου!» 🙂

 254. 251, Τώρα μού θυμίζεις όταν ήμουν στο ΕΜΠ (νομίζω), κάποιος είχε γράψει για τον υπουργό νέας γενιάς και αθλητισμού:
  Υπουργός σπορ και σπόρων!

 255. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δυο ειδήσεις:
  Στο Νταχάου ,σε μια μεριά ενός κήπου κοιμούνται πρόσφυγες.Εκεί φαίνεται βρήκαν μόνο τόπο ν΄απαγγιάσουν.
  Η Βολκς Βάγκεν έκανε πουστιές με απόκρυψη της πραγματικής εκπομπής ρύπων.

 256. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  254. 🙂 Υπουργείο …Κουλτουρακίων, που λέγαμε.

 257. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  255α. http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/ekanan-ntaxaoy-kentro-prosfygon-kai-astegon

 258. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  255.διόρθωση >>με απόκρυψη της πραγματικής τιμής της εκπομπής ρύπων.

 259. Ριβαλντίνιο said

  @ 192 Μιχάλης Νικολάου
  «ΑνδροΜήδων-ΑρχιΜήδο».
  🙂 🙂 🙂

  (Άργησα λίγο να το καταλάβω).

  !

  —————————————–

  @ 183α) ΛΑΜΠΡΟΣ
  Δυστυχώς όχι φίλε μου. Όσοι δηλώνουν μη Τούρκοι είναι κάτι αντίστοιχο με τους Τουρκο-ορθόδοξους του παπα-Ευτύμ.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

 260. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ποιοι ακούγονται για υπουργοί:
  http://www.avgi.gr/article/5874646/ta-onomata-pou-paizoun-gia-ti-nea-kubernisi

 261. cronopiusa said

 262. Νίκος Κ. said

  Τα αποτελέσματα των προβλέψεων των αναγνωστών του ιστολογίου γιατί καθυστερούν; Μήπως θα πρεπε να χουμε ορίσει εφορευτική επιτροπή; 🙂

 263. Μαρία said

  262
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/09/17/pollresults-2/#comment-310687

 264. gbaloglou said

  259 Ατυχής η αναλογία: το κίνητρο των Τουρκορθόδοξων του παπα-Ευθύμ ήταν η επιβίωση και παραμονή τους στην κατ΄εξοχήν Τουρκική και Μουσουλμανική ενδοχώρα, ενώ οι Πομάκοι είναι δυο βήματα από μία ισχυρή, ανερχόμενη Μουσουλμανική χώρα, σε μία περιοχή όπου οι Μουσουλμάνοι αποτελούν οριακή πλέον μειοψηφία και σε μια φθίνουσα Χριστιανική χώρα που δεν μπορεί πια να τους καταπιέσει: όσοι λοιπόν προτιμούν την ταύτιση με την Ελλάδα παρά με την Τουρκία μάλλον δεν είναι ιδιοτελείς, και έχουν τους δικούς τους λόγους (όπως καταπίεση … από το Τουρκικό Προξενείο, ας πούμε)

 265. sarant said

  Οι Πομάκοι επί δεκαετίες υπέφεραν φρικτές διακρίσεις. Οπότε προσκολλήθηκαν στην Τουρκία για να έχουν τουλάχιστον έναν προστάτη.

 266. Μαρία said

  Ζούκοφ στη θέση Πανούση.

 267. Ευτυχία said

  Μπαλτάς γιοκ…
  Ισχύει ότι θα μας ενημερώσει αν γίνουν πασοκ και ως υπουργός τουρισμού και αθλητισμού?

 268. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  267. Μπαλτάς στο Πολιτισμού, (κάποιος που ήξερε μου έκανε πλάκα πριν για το «νεολαίας»

  http://www.skai.gr/news/environment/article/293384/23-septemvriou-i-astronomiki-enarxi-tou-fthinoporou-stin-ellada/

 269. Pedis said

  Απάτη α λα ναπολετάνα από γερμανική εταιρεία;

  http://www.thepressproject.gr/article/81659/Apati-tis-VW-odigei-stin-katarreusi-tis-pagkosmia—stin-Ellada-einai-Triti

  Πολύ κολλεγιά κάνουν με τους ελληνες και … γίναν ατζαμήδες.

 270. Γς said

  262:

  Ελα ήρθες 46ος με τιμή πρόβλεψης 2,989

  Οσον αφορά την θέση σου δες που βρίσκεσαι στο παρακάτω γράφημα

  Για την εκτίμησή σου δες εδώ:

  Δεξιά και στα δυο γραφήματα είναι ο Αγγελος!

 271. sarant said

  269: αλά ναπολετάνα;

 272. Pedis said

  # 271 – εννοώ τριτοκοσμική καπιταληστρική οικονομία με την οποία καμιά σχέση δεν έχει ο δήθεν σωστός καπιταλισμός … απάτες και εγκλήματα με εγγύηση χρόνιας ασυλίας που απαιτούν ένα σωρό από ταισμένους, μιζωμένους, δωροδοκημένους και εκβιασμένους. Αλλιώς, πώς;

  Μια και μιλάμε για ρύπους, έχει ενδιαφέρον να ενημερωθεί κανείς για την πολύχρονη και διαρκή εγκληματική κολλεγιά της καμόρρα δηλ επιχειρηματίες, πολιτικών και βιομηχάνων (Ιταλών αλλά και ξενων όπως Γερμανών που έτσι τους έρχεται πολύ φθηνότερα) στη διαδικασία της ταφής σκουπιδιών και βιομηχανικών (και ραδιενεργών!) αποβλήτων στην Καμπάνια. Με όλες τις κυβερνήσεις, αριστεροδεξιές, με όλες τις δημοτικές αρχές, αριστεροδεξιές.

 273. Y. G. said

  … Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων….

  253 >>Το μήνυμα είναι «Πίστευε και ερεύνα!»
  ή μήπως «Ερεύνα μα την πίστη μου!»

  —–

  Η’ ελλειψη πορων για ερευνα λυνεται με θεϊκη παρεμβαση

 274. sarant said

  272 Ναι, αυτό με τα σκουπίδια στη Νάπολη είναι γνωστό -να δούμε στην Αττική τα καζάντια μας.

 275. Pedis said

  # 274 – για τα σκουπίδια, ίσως, για τα απόβλητα, νομίζω, λιγότερο γνωστό.

 276. cronopiusa said

 277. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  276 – Δηλαδή τι θες να μας πείς, ότι οι ΑΝΕΛ είναι ακροδεξιό κόμμα; Εγώ δεν το πιστεύω με τίποτα, λάσπη είναι από τη ΛΑΕ και φυσικά από το ΚΚΕ, άλλωστε θα συνεργαζόταν ποτέ η ριζο – ΣΠΑΣΤΙΚΗ αριστερά με ακροδεξιό κόμμα; ΑΔΥΝΑΤΟΝ!!!

 278. cronopiusa said

 279. Αγγελική said

  Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος με τις γελοιογραφίες που ανέβασε η Chronopiusa, θα ήθελα κι εγώ να αναφερθώ στην πολιτική ταυτότητα των Καμμένων, συλλήβδην, γιατί…θα σκάσω. Ορκισμένοι αντιδραστικοί, εθνοκάπηλοι, τουρκοφάγοι, οπαδοί του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», ομοφοβικοί, (τι λέω τώρα..), αντισημίτες, σχεδόν ναζί αποτελούν τον εσμό των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για εντελώς παρά φύσιν συνεργασία, που είπε και ο Αλέξης, αλλά για άλλο κόμμα. Εξ αιτίας της, θα τρίζουν τα κόκαλα όλων των βασανισμένων στα στρατόπεδα και των εκτελεσμένων αγωνιστών της Αριστεράς. Αισθάνομαι σαν να έχω έρθει από άλλο πλανήτη, όταν ακούω δημοσιογράφους στον 105.5, όπως ο Βαγγέλης Καραγιώργος, να αποκαλούν τον Πάνο Καμμένο αντισυστημικό, αυτόν που είναι βουλευτής της Ν.Δ. από το 1992.. Πρόκειται για πολιτικό κυνισμό που στηρίζεται στην προσπάθεια αποδυνάμωσης των πολιτικών αντιπάλων-δεν συνεργάζομαι μαζί τους για να τους φθείρω- αλλά με τι κόστος!
  Ειδικά για τον κατάπτυστο Δημήτρη Καμμένο που αναπαράγει στα τιτιβίσματα του τα αθλιότερα στερεότυπα της αντισημιτικής προπαγάνδας σχετικά με τους δίδυμους πύργους και είχε το θράσος ο Π. Καμμένος να αξιώσει την υπουργοποίησή του και να το πετύχει(!!!), νομίζω ότι πρέπει να γίνει καμπάνια για την απομάκρυνση και την παραίτησή του. http://www.iefimerida.gr/news/227467/hamos-sto-twitter-me-ton-porta-porta-dimitri-kammeno-oi-hristes-thymithikan-ta-tweets-me.

  Υ.Γ. Ενώ έγραφα το σχόλιο, πληροφορήθηκα ότι παραιτήθηκε ο εθνικοσοσιαλιστής. Κάτι είναι κι αυτό για μας που άλλα ψηφίσαμε και άλλα μας βγήκαν..

 280. Αγγελική said

  Έγραψα το χθεσινό σχόλιό μου εν θερμώ. Μου είχε ανέβει το αίμα στο κεφάλι, λόγω της υπουργοποίησης αυτού του βδελυρού τύπου, εξάδελφου του Πάνου Καμμένου, ο οποίος παρότρυνε τους χρυσαβγίτες να ξυλοκοπούν τους gay! Η ιστορική και πολιτική ακρίβεια απαιτεί να προσεγγίζουμε με διαφορετικούς όρους την ελληνική Ακροδεξιά. Ωστόσο, τα όρια μεταξύ αυτής και του φασισμού είναι δυσδιάκριτα και όπως αποδείχθηκε η Χ.Α., παρά την αμιγώς ναζιστική της αφετηρία και συνέχεια, τράφηκε, εν πολλοίς, και από τη σάρκα της Ακροδεξιάς.

 281. Παυλος Παναγιωτοπουλος said

  το παλιο-Ανδρεας Παπανδρεου,το νεο-Αλεξης Τσιπρας… Περηφανα νιατα ,τιμημενα γηρατεια….

 282. kseeath said

  Για το εκλογικό αποτέλεσμα και όχι μόνο

 283. ζ. said

  «ΑΝΕΛ, ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς (και όχι βέβαια της ακροδεξιάς, εκτός αν ξέρετε πολλά ακροδεξιά κόμματα να συμμετέχουν σε κυβέρνηση που ψηφίζει νομοσχέδια σαν κι αυτό για τους μετανάστες).»
  Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω παρά μόνο την ακροδεξιά, άντε και την χούντα, να κάνουν γιορτές-τρισάγια (!) για την ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 284. sarant said

  Γιορτή για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν έκανε ούτε η ακροδεξιά, ούτε οι ΑΝΕΛ αλλά ο Δήμος Σαλαμίνας, Και γίνεται από το 2010 την ίδια μέρα.

 285. ζ. said

  η φωτό του Πάνου πάνω στα καφάσια, παρά θίν’ αλός (αλήθεια πως μπορώ να παστώσω μια φωτογραφία;), με φόντο τις σάρισες και την κουβανέζικη -ανάμεσα σ΄άλλες- σημαίες, θα μείνει για πάντα στην μνήμη, για να θυμίζει το κρατικό, άμα και εθνικιστικό σουργελοκίτς.

 286. sarant said

  Παλέτες ήταν. Καμιά αντίρρηση ότι ήταν κιτς. Αλλά δεν το διοργάνωσε αυτός.

 287. Γς said

  Κι ανέβαζε στην πλατεία ο θίασος του Εξωραϊστικού Συλλόγου των Παλουκίων, λέμε τώρα, το εργο «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας».

  Κι είχαν επιστρατεύσει και το μπαρμπα Μήτσο σε ρόλο κομπάρσου. Εκανε τον Μέγα βασιλέα τον Ξέρξη που παρακολουθούσε την έκβαση της ναυμαχίας πάνω στο Αιγάλεω, το βουνό.

  Και βγάζει τσιγάρο κι αρχίζει να φουμάρει στην παράσταση.
  Και του την πέφτουνε. Με νοήματα και σκουντήματα στο θρόνο του.
  Χαμπάρι αυτός. Μέχρι που:

  -Σβήσ’ το μαμημένο! Δεν είχαν τσιγάρα τότε!
  -Εγώ όμως έχω! Και τι @κατά βασιλιάς είμαι, να μην μπορώ να καπνίσω ένα τσιγάρο;

 288. Μαρία said

 289. Μαρία said

  2012

 290. sarant said

  289 Άρα σάρισες είχαν και τότε, δεν τις έφερε ο Πάνος.

 291. Γς said

  Ο Πάνος, ο Πανούλης

 292. Μαρία said

  290
  Εννοείται. Απλώς οι τιτιβιστές ευαισθητοποιήθηκαν πολύ πρόσφατα απέναντι στο κιτσαριό.

 293. Μαρία said

  Ο εμπνευστής των Σαλαμινίων αντάρτης του ΠΑΣΟΚ
  http://www.eklogika.gr/page/dimoi_viografika_attiki/tsavaris_giannis-cv
  του οποίου το έργο συνεχίζει επάξια η τωρινή νεοδημοκράτισσα δήμαρχος http://www.eklogika.gr/page/dimoi_viografika_attiki/nannou_papathanasiou_isidora-cv

 294. Γς said

  Ο πρώην δήμαρχος είναι πατέρας τριών κοριτσιών
  και η νυν μητέρα τριών αγοριών.

  [αφήστε τα μίση και πιάστε το δημογραφικό]

 295. Γς said

  Ναυμαχία της Σαλαμίνος
  Μητέρα όλων των Ναυμαχιών.

  Της Ναυπάκτου που πολέμησε κι ο Θερβάντε, και του Ναβαρίνου που πολέμησε ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Ντέιβιντ Νίβεν, ο Άντονι Κουίν και η Ειρήνη Παππά

 296. Γς said

  >που πολέμησε κι ο Θερβάντε

  Θερβάντες

  Ναυμαχία του Ναβαρόνε;

 297. ζ. said

  Ευχαριστώ sarant και Μαρία, αλλά τους παλιότερους εορτασμούς τους τιμούσε και ο Υπουργός; Και με τόσα ταρατατζούμ;

 298. sarant said

  297 Δεν το ξέρω αν πήγαινε ο υπουργός. Ποιος είναι όμως ο ασπροντυμένος στο 289; (Τα ταρατατζούμ ίδια είναι αν πιστέψουμε τις φωτογραφίες)

 299. sarant said

  297 Από το 288 προκύπτει ότι είχε πάει ο υφυπ Άμυνας (δεν είναι ο ασπροντυμένος) και ο αρχηγός ΓΕΝ καθώς και αρκετοί πρέσβεις.

  Προκύπτει επίσης ότι ούτε τότε ξέρανε οι εκφωνητές να κλίνουνε την τριήρη διότι άκουσα ένα τριήρΕων 🙂

 300. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  299. Των τριήρων θα πούμε, ε; (δεν πιστευω «των τριηρών»…) 🙂

 301. sarant said

  Ναι, των τριήρων (το ήξερες και το έκανες για να καπαρώσεις το σχόλιο 300!)

 302. physicist said

  #299. — Από το 288 προκύπτει ότι είχε πάει ο υφυπ Άμυνας (δεν είναι ο ασπροντυμένος) και ο αρχηγός ΓΕΝ καθώς και αρκετοί πρέσβεις. (Η έμφαση δική μου).

  Άρα οι σημαίες των ξένων κρατών μπορεί να βρίσκονται εκεί λόγω της παρουσίας των πρέσβεων. Ασυνήθιστο, ασφαλώς (οι σημαίες, όχι οι πρέσβεις, άσε δηλαδή που μάλλον κανέναν ακόλουθο θα είχαν στείλει), και κιτς στο τετράγωνο όταν στέκονται μπροστά από σάρισσες και πλαστικές ασπίδες με λαδομπογιά αλλά είναι μία εξήγηση. Η οποία, εφόσον ισχύει, σημαίνει ότι οι περισσότεροι διπλωματικοί που ήταν παρόντες το 2012 βαρέθηκαν πλέον αυτές τις αηδίες και φέτος δεν πήγαν: ο Ισραηλινός, ο Φιλιππινέζος, ο Αυστραλός, ο Κινέζος(;) και πολλοί άλλοι. Για αποζημίωση του κοινού, αυξήθηκε το μέγεθος των σημαιών και προστέθηκε ο Χρυσός Δικέφαλος (όχι του ΠΑΟΚ, ο άλλος) στη ρωσική σημαία, να συνδυαστεί το αρχαίο κλέος με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

  Τα καφάσια αναβαθμίσητκαν αποκτώντας κόκκινο χαλί. Υπουργός είν’ αυτός, όχι ό,τι ό,τι.

  (Στο 2:18, ο τύπος ρίχνει το στεφάνι στο νερό λες και παίζει φρίζμπι).

 303. physicist said

  Διόρθωση: το φρίζμπι στο 1:52.

 304. Γς said

  303:
  Εμένα μου θύμισε εκείνο το φρίζμπι του γυαλιστερού πατώματος [πως λέγεται;]

 305. physicist said

  Αναρωτιέμαι αν σ’ αυτήν εδώ τη φωτογραφία η δεύτερη φωτογραφία από τ’ αριστερά είναι της Ουγγαρίας ή του Ιράν κρεμασμένη ανάποδα (δηλ. με την κόκκινη ρίγα επάνω). Στην πρώτη περίπτωση, θα σήμαινε ότι ο Ούγγρος πρέσβης γενικώς βαράει μύγες. Στη δεύτερη, θα σήμαινε ότι οι Πέρσες έχουν χιούμορ.

 306. physicist said

  Η δεύτερη φωτογραφία σημαία, διάολε! Πάω να πιω καναδυο λίτρα καφέ, δεν είναι δουλειά αυτή …

 307. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  305. Mαγκιαρόρτσακ!

 308. physicist said

  #307. — Κωλοβαρόρτσακ, δηλαδή, ο πρεσβευτόρτσακ γιατί άντε να καταλάβω τις Υπερδυνάμεις, άντε την Ιταλία με τη Μάνια Γκρέτσια κλπ., άντε την Κούβα ερμάνος σοσιαλίστας ρεβολουσιονάριος αλλά εσύ ρε Μαγιάρε τι ρόλο βαράς ναούμ;

 309. physicist said

  Είναι και παραδοσιακή ναυτική δύναμη η Ουγγαρία, βλέπεις. Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι ότι η διπλωμένη ερυθρόλευκη αριστερά είναι της Αυστρίας, εκείνου του άλλου ναυτικού κολοσσού.

 310. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  309.Ξέρεις ρε τι πόλο και κολύμβηση έχει η Μαγκιαρόρτσακ; Θρύλους! 🙂
  (μπα. Η πρώτη η διπλωμένη, με φαίνεται άλλου θρύλου της ναυτοσύνης. Σβάιτς! O λα λά ουιιιιιιι… 😆 )

 311. ζ. said

  Κάτι άκουσα και για σημαία Κούβας. Ισχύει; Αν ναι, ΕΥΛΟΓΗCON VENCEREMOS! (από το σλανγκ.γρ το πήρα)

 312. cronopiusa said


  Ο εργαλειακός εθνικισμός
  Ναυμαχία της Σαλαμίνας: ο εορτασμός της 2495ης επετείου
  του Θεόφιλου Τραμπούλη

 313. physicist said

  Σε αποκλειστική φωτογραφία ο στόλος του Π.Ν. της Δημοκρατίας της Αυστρίας. Στην πρύμνη της Ναυαρχίδας διακρίνεται (σκυμμένος) ο Αρχηγός ΓΕΝ, Ναύαρχος Άντον Γκούζενχούμπερ.

 314. giorgos said

  Καλά τά λέει κάποιος : «Η οίκονομική κατάρευση προυποθέτει πολιτισμική κατάρευση καί πνευματική καθυστέρηση»

 315. ζ. said

  Απ’ ότι λοιπόν καταλαβαίνω από τα παραπάνω, ο εορτασμός αναβαθμίστηκε φέτος ένα σκαλί πιο κοντά στο χουντοκίτς κι αυτό δεν είναι όψιμη ευαισθησία τιτιβιστών, αν και, με 1η φορά αριστερά, θα δικαιολογούνταν έξτρα και βάλε ευαισθησία.

 316. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  308. «Κωλοβαρόρτσακ, δηλαδή, ο πρεσβευτόρτσακ …»
  Ρε φιλάρα. Έλα στη θέση του τού ανθρώπου! Είσαι αμπάσαντορ της Μαγκιαροτέτοιας στην Αθήνα… πράκτορες δεν έχεις. Nα χωρίσεις τίποτα σπουδαίο δεν έχεις. Oικονομία και «επενδυτές» για τον σούτσο έχεις…,Πόλεμος με το Γκερογκόρτσακ δεν προβλέπεται σύντομα… πώς θα περάσει η ώρα;; 😆

 317. physicist said

  #316. — 😀 😀 😀

  Μπορεί όμως να το ρίξει και στο ταβλάκι με τους συναδέλφους από το Πράσινο Ακρωτήρι και τη Μογγολία.

 318. Μην ξεχνάτε ότι στο Μεσοπόλεμο κυβερνούσε την Ουγγαρία ο Ναύαρχος (δουνάβαρχος;) Χόρτυ!

 319. physicist said

  #318. — Αχ, Άγγελε, πριν το Μεσοπόλεμο ήτανε οι Τεργέστες και οι Ριέκες λιμάνια της Διπλής Μοναρχίας, το Viribus Unitis όργωνε τις θάλασσες, κι εξήντα χρόνια βασίλευε unser guter Kaiser Franz … πάνε αυτές οι καλές εποχές πλεόν. 🙂

  Να βάλουμε κι ένα τραγουδάκι.

 320. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης said

  317. Mπάη δη γουέη, να ευχηθώ καλήν επιτυχίαν εις την ομάδαν του Ολυμπιακού Πειραιώς σήμερον εν Τούμπα!

 321. sarant said

  Μόνο αποικίες δεν είχε η Αυστροουγγαρία, εξόν απο μια Γη το Φραγκίσκου Ιωσήφ σε κάποιον πόλο.
  Αλλά ναυτικό έχει και το έχω δει να παρελαύνει στον Δούναβη στην εθνική τους γιορτή.

  312-315 Καταλαβαίνετε τι θα γίνει σε πέντε χρόνια που θα είναι τα 2500. Μέχρι και για ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα την έχουν προτείνει

 322. Spiridione said

  292 Και όχι μόνο οι τιτιβιστές
  http://www.kathimerini.gr/833414/opinion/epikairothta/politikh/h-polemikh-areth-sth-salamina

 323. physicist said

  #321. — … Αλλά ναυτικό έχει και το έχω δει να παρελαύνει στον Δούναβη στην εθνική τους γιορτή.

  Πότε ήσουνα τελευταία φορά στη Βιέννη, Νίκο; Το Αυστριακό Ναυτικό παρόπλισε και τα δύο τελευταία του πλοία (ένα από τα οποία βλέπετε στο σχόλιο 313) το έτος 2006. Δεν υπάρχει ως στρατιωτικό σώμα, άρα δεν ξέρω τι είδες να παρελαύνει στον Δούναβη. Ίσως να ήτανε τίποτα μπαρμπαδες, βετεράνοι της Ναυμαχίας της Λίσσας. 😉

  #320. — Ευχαριστούμε, Επίτιμε, και εις υμάς ταχείαν ανάρρωσιν.

 324. Γς said

  319:
  Και τα αμερικανάκια να τραγουδούν “Mother, stay’d on rock eternal

 325. Εγώ πάντως στολή του αυστροουγγρικού ναυτικού είδα στη Βιέννη το 2010, στην κηδεία του τελευταίου Αψβούργου.

 326. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  323. Οι Ιταλοί έχουν ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ να χάσουν ναυμαχία ΚΑΙ από Αυστριακούς!!! (και μάλιστα outnumbered… ) 😆
  Ρε τους λούζερς τους φρατέλους… 😆

 327. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  326. Θα μου πεις…εδώ ένας Παπανικολής βύθισε τη μισή σχεδόν «αρμάτα ντι μάρε»… 😆

 328. Alexis said

  #320: Εύγε πάντα τέτοια!
  Ο Gpoint σε έβαλε;
  Ή ο Φυσικός; 😀

 329. physicist said

  #325. — Ναι, εκεί έπαιξαν πολλές στολές και πολλά σειρήτια αλλά μερικά μπορεί να ήταν και μουσειακά είδη. Όπως βλέπεις εδώ, η υποδιαίρεση των Αυστριακών Ε.Δ. (Bundesheer) περιλαμβάνει τις χερσαίες δυνάμεις (Landstreitkräfte) και τις εναέριες (Luftstreitkräfte) αλλά δεν διαβάζεις πουθενά για ναυτικές.

  (Νομίζω η κηδεία ήτανε το 2011).

 330. physicist said

  Να χάνεις ναυμαχία από Αυστριακούς είναι σαν να σε αποκλείει η Καμπάλα του Αζερμπαϊτζάν από το Γιουρόπα Ληγκ.

 331. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  330. :mrgreen: (άλλο ένα τέτοιο «κρύο», και θ’αμολήσω τον επίτιμο να δόκει ευχαί στον Μπάοκ…Achtung! 😉 )

 332. physicist said

  #331. — 😀 😀 😀

  Πάω να κάνω ποδήλατο και σας αφήνω, Επίτιμε, για την ώρα. Τα λέμε μετά το ματς.

 333. Παναγιώτης Κ. said

  @313.Φυσικέ,είμαι κακόπιστος αν πω ότι είναι καλή μπίζνα να συνδεθείς επαγγελματικά με το κράτος; ( Για τους ναυτικούς της Αυστρίας μιλώ… και …γελώ 🙂 )

 334. Ναι Φυσικέ έχεις δίκιο (αλίμονο!), το ’11 ήταν 🙂

 335. sarant said

  323 Εννοούσα το ναυτικό της Ουγγαρίας, σε παρέλαση στη Βουδαπέστη στη δεκαετία του 80

  330 Αυτό ήταν δωδεκάποντο -όχι τακούνι, καρφί!

 336. 304, …το φρίζμπι του γυαλιστερού πατώματος [πως λέγεται;]…

  Λες για τo curling στους χειμερινούς ολυμπιακούς (αυτό με το αγκωνάρι, που σκουπίζουν με τις σκούπες, to sweep the medals);

  Ή το shuffleboard με το πριονίδι;

 337. Γς said

  336:

  Ναι, α μπράβο. Το curling

 338. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Kι ένα μπαοκτσίδικο λινκ για το φιλαράκι το Φυζικό (και όποιον θέλει να δει το ματς ΠΑΟΚ-Απόγονοι 6ου στόλου, χωρίς σπηκάζ που να προκαλεί αναγούλα…) 🙂
  http://www.laola1.tv/de-de/live/paok-thessaloniki-fc-olympiakos-piraeus/406370.html

 339. physicist said

  #338. — Νάσαι καλά ρε καρντάση. Επροχτές είδα το ματς με τη Μπορούσσια και χάρηκε το μάτι μου Τούμπα στη γερμανική τηλεόραση, λέμε! Της οποίας Μπορούσσια η άλλη αγάπη, η Βαυαρέζα, της έχει πετάξει μέχρι στιγμής τρία τεμάχια, κι ακόμα είμαστε στο 50. Για πεντάρα το βλέπω.

 340. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  339. Πώς μπορείς, παοκτζής άνθρωπος, να ρουτάρεις (σικ ρε!) γι’αυτό το ερυθρό σίχαμα, τον Ολυμπιακό της Γερμανίας με τις δοτές κορακίσιες πιατέλες*…, δεν μπορώ να καταλάβω! :mrgreen:

  *διά τους αχάππαρους: Παρά τοις Οστρογότθοις, δεν δίνουν κούπες, αλλά πιατέλες για τα βουρστ.

 341. Μαρία said

  315
  Υποβαθμίστηκε θα έλεγα :-). Μέχρι και πέρσι η τελετή έναρξης γινόταν στο Σύνταγμα.
  http://www.salamina.gr/LinkClick.aspx?fileticket=97rPpppzfGg%3d&tabid=604&language=el-GR

  http://www.salamina.gr/Default.aspx?tabid=574&language=el-GR

  2014

 342. physicist said

  #341. — Μπαναΐαμ!

  #340. — Άσε μωρέ νάχω ένα Πρωτάθλημα που να κερδάω και γω τίποτις, γιατί με τον ΠΑΟΚ που έμπλεξα στην Ελλάδα, ούτε Κύπελλο στο πινγκ-πονγκ δε θ’ αξιωθώ να πάρω.

 343. ζ. said

  312, 322. Καταπληκτικά τα άρθρα που συστήσατε! Ο αναβαθμισμένος (με την παρουσία του υπεα) φετινός εορτασμός, πέρα απ’ το χουντικό κιτς (πάντα έτσι είναι το κρατικό κιτς, κατά τη γνώμη μου), είχε κι άλλα πολύ πιο ανησυχητικά σημεία, με κυριότερο, την ομιλία που εκφώνησε ο Π.Κ. (διαβάστε την στο λινκ που δίνει η(;) 312.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: