Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η (μη) φωτογραφία του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

Posted by sarant στο 23 Σεπτεμβρίου, 2015


erotas-prosfygesΗ φωτογραφία που κοσμεί το σημερινό μας άρθρο έχει γίνει (και όχι άδικα) διάσημη. Σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην Ουγγαρία, μέσα στην τόση δυστυχία, την αγωνία και τον συνωστισμό, ένα ζευγάρι ερωτευμένοι φιλιούνται, μέσα στη δημόσια ιδιωτικότητα του ανοιχτού αντίσκηνού τους. Αρχικά δημοσιεύτηκε κάπου στο Διαδίκτυο, αλλά πολύ γρήγορα έγινε ιότροπη (βάιραλ, που λένε) και την αναδημοσίευσαν χιλιάδες και χιλιάδες ιστότοποι, και στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη τα μέσα ενημέρωσης.

Τη φωτογραφία την πρόβαλε χτες το μεσημέρι και το μεσημεριανό δελτίο του Μέγκα Τσάνελ, σχολιάζοντας ότι «το γύρο του κόσμου κάνει μια φωτογραφία του Γιάννη Ανδρουλιδάκη από προσφυγικό καταυλισμό», ίσως και με κάποιο καμάρι ότι συμπατριώτης μας είναι ο φωτογράφος που στάθηκε τυχερός να αποτυπώσει τη μοναδική αυτή στιγμή. Γράφτηκαν επίσης άρθρα στο tvxs, αλλά και σε άλλους ιστότοπους, όπως εδώ με τον αναμενόμενο ισως τίτλο «Ο έρωτας στα χρόνια της προσφυγιάς», καθώς και στον Ενικό, πιθανώς και αλλού.

Η φωτογραφία είναι θαυμάσια, και δικαίως έγινε διάσημη, αλλά δεν είναι του Γιάννη Ανδρουλιδάκη. Ο Ανδρουλιδάκης είναι βέβαια δημοσιογράφος (μεταξύ άλλων έχει και μια εκπομπή μαζί με τον Βαγγ. Καραγιώργο στο Κόκκινο) αλλά κέρδισε αυτή την αθέλητη φήμη όχι επειδή τράβηξε τη φωτογραφία, αλλά επειδή τη δημοσίευσε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ, μαζί με την εξής ωραία, αισιόδοξη εισαγωγή: «Οι πρόσφυγες θα κερδίσουν, γιατί είναι πράκτορες της ελευθερίας, γιατί αναιρούν και καταργούν  τα σύνορα στην πράξη, γιατί είναι μάρτυρες της βαρβαρότητας του πολέμου και έχουν έρθει στη Δύση κουβαλώντας μαζί τους τη ζωντανή απόδειξη των εγκλημάτων που διαπράττουν οι αποικιακές δυνάμεις. Αλλά η ζωή πάντα κερδίζει  στο τέλος».

Τη συνέχεια τη μαντεύετε. Δεκάδες ή εκατοντάδες αναδημοσίευσαν τη φωτογραφία από τον τοίχο του Ανδρουλιδάκη, και μετά δούλεψε το αναπόφευκτο σπασμένο τηλέφωνο: κάποιος ιστότοπος την ξεσήκωσε από κάποιαν αναδημοσίευση, και χωρίς να προσέξει έχρισε φωτογράφο τον Ανδρουλιδάκη, ο οποίος καμιά τέτοια φιλοδοξία δεν είχε.

Ο χωρίς τη θέλησή του φωτογράφος βρέθηκε σε εύλογα δύσκολη θέση, καθώς το λάθος των άλλων τον παρουσίαζε να οικειοποιείται μια δόξα που δεν του ανήκε και ούτε την επεδίωξε. Έγραψε εδώ κι εκεί, αλλά, όπως λέει και η παροιμία, «πού να βρεις χίλια μαντίλια να φράξεις χίλια στόματα;» Κάποιοι αναδημοσιευτές, όπως το tvxs, το διόρθωσαν. Αλλά πού να βρεθούν όλοι οι αναδημοσιευτές των αναδημοσιευτών για να επανορθώσουν; (Μάλιστα, αν γκουγκλίσετε «φωτογραφία του Γιάννη Ανδρουλιδάκη» θα δείτε την επίμαχη φωτογραφία, όπως και τον ίδιον σε φωτογραφία).

Και καλά μια ερασιτεχνική ιστοσελίδα ή ένας προσωπικός λογαριασμός στο Τουίτερ -αλλά κοτζάμ τηλεοπτικό μεγαθήριο σαν το Μέγκα, δεν θα έπρεπε να δείχνει λίγο μεγαλύτερη φροντίδα στο τι αναδημοσιεύει από το Διαδίκτυο; Το ότι ένας Έλληνας δημοσιογράφος βρέθηκε στην Ουγγαρία δεν τους παραξένεψε καθόλου; Δεν θα έπρεπε οι φωστήρες του Μέγκα να ξέρουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος προσφυγικός καταυλισμός στην Ελλάδα; Ή να αναζητήσουν τον (συνάδελφό τους, διάολε!) Γιάννη Ανδρουλιδάκη, ώστε να επιβεβαιώσουν το παράδοξο;

Να πούμε με την ευκαιρία ότι όλο και περισσότερο τα επαγγελματικά ΜΜΕ κανιβαλίζουν το Διαδίκτυο για να αντλήσουν υλικό ώστε να γεμίσουν (μπαζώσουν) τα μακρεπίμακρα δελτία ειδήσεών τους, φτάνοντας στο σημείο να γεμίζουν ολόκληρα πεντάλεπτα των δελτίων με χιουμοριστικές ατάκες (συνήθως χαμηλότατου επιπεδου και σχεδόν πάντοτε μονομερείς) αντλημένες και ανασυσκευασμένες από Τουίτερ και Φέισμπουκ -κάποτε γίνονται βέβαια και μνημειώδεις γκάφες, όπως όταν το Αντένα παρουσίασε ρεπορτάζ με βάση χιουμοριστικό άρθρο στο Κουλούρι (μια ανασκόπηση τέτοιων κρουσμάτων, εδώ).

Αναδημοσιεύω παρακάτω τη δήλωση-διευκρίνιση που δημοσίευσε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ ο φίλος Γιάννης Ανδρουλιδάκης, αφενός επειδή κι ο ίδιος παρακάλεσε να διαδοθεί η εκ μέρους του αποποίηση της πατρότητας, και αφετέρου επειδή το ιστολόγιο ενδιαφέρεται για θέματα όπως η παραποίηση της πραγματικότητας στο Διαδίκτυο (αλλά και η ανασκευή της) ή η αλληλεπίδραση ΜΜΕ-Διαδικτύου. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι θα ήθελα να συζητήσουμε, στα σχόλια, και το προσφυγικό πρόβλημα, και θα προτιμούσα τούτο να γίνει με αφορμή μιαν αισιόδοξη φωτογραφία κι όχι πτώματα παιδιών.

Πριν όμως δώσω το λόγο στον Γιάννη Ανδρουλιδάκη, να αναφέρω ότι η φωτογραφία είναι του Ούγγρου φωτογράφου Zsíros István, όπου βέβαια το ονοματεπώνυμο γράφεται κατά το ουγγαρέζικο έθιμο, δηλαδή με πρώτο το επώνυμο -το όνομά του είναι Ιστβαν (δεν ξέρω πού τονίζεται), το αντίστοιχο του Στέφανου. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 30 Αυγούστου 2015 στη ζώνη τράνζιτ στον σιδηροδρομικό σταθμό Keleti της Βουδαπέστης, όπως διαβάζω σε άρθρο του γαλλικού Σλέιτ, ενώ εδώ βρίσκεται και η σελίδα του φωτογράφου στο Τουίτερ.

Αλλά, ας δούμε και τη δήλωση του Γιάννη Ανδρουλιδάκη, που χωρίς τη θέλησή του χρίστηκε φωτογράφος, ενώ, όπως ομολογεί, είναι μάλλον ατζαμής στο χόμπι αυτό:

Πριν από λίγες μέρες είδα να περνάει από τον τοίχο μου, εδώ, μια φωτογραφία από προσφυγικό καταυλισμό στην Ουγγαρία που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ηταν η διάσημη πλέον φωτογραφία του ζευγαριού των προσφύγων που φιλιέται μέσα στη σκηνή. Την βρήκα υπέροχη -όπως και είναι- και αφού την παρατήρησα για να βεβαιωθώ ότι δεν είναι φώτοσοπ, την έκανα »φώτο εξωφύλλου», όπως λέμε στα social media, με το σχόλιο «Οι πρόσφυγες θα νικήσουν, η ζωή θα νικήσει».

Για λόγους που έχουν να κάνουν με την αναγνωσιμότητα των σελίδων του facebook, η φωτογραφία κοινοποιήθηκε κατά συρροή από τον τοίχο μου. Αυτό οδήγησε κάποιους στο να νομίσουν ότι η φωτογραφία είναι δική μου. Όπου είδα τέτοια αναφορά, έσπευσα αμέσως να τη διορθώσω. Προχθές με ενημέρωσαν ότι αναφέρομαι ως ο φωτογράφος σε μια διεθνή σελίδα, όπου και πάλι σχολίασα ότι αυτό είναι λάθος, προσθέτοντας το όνομα του φωτογράφου.

Σήμερα το πρωί είδα το ίδιο πράγμα να αναφέρεται στο TVXS (!), κάτι που διορθώθηκε σχετικά γρήγορα. Και γυρνώντας σήμερα το μεσημέρι σπίτι, βρήκα πολλά μηνύματα που με ενημέρωναν ότι στο μεσημβρινό του δελτίο, το Mega Channel ανέφερε ότι «το γύρο του κόσμου κάνει μια φωτογραφία του Γιάννη Ανδρουλιδάκη από προσφυγικό καταυλισμό» (!!!!).

Εξηγούμαι και από εδώ και ελπίζω να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον: Η σχέση μου με τη φωτογραφία είναι τραυματική. Είμαι πολύ κακός φωτογράφος, σε βαθμό που κάθε φορά που τραβάω φωτογραφία τη σύντροφό μου μού γκρινιάζει γιατί έχω κόψει κάτι σημαντικό και έχω τραβήξει κάτι άχρηστο στο φόντο. Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στην Ουγγαρία και όχι στην Αθήνα όπου, στο μέτρο του δυνατού, δραστηριοποιούμαι στο κίνημα αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες. Ο φωτογράφος που κατέγραψε αυτή την απίστευτη σκηνή (»πίνακα του Ντελακρουά» την χαρακτήρισε εύστοχα κάποιος φίλος), ονομάζεται Zsiros Istvan και είναι από την Ουγγαρία.

Καταλαβαίνω ότι τέτοιου τύπου παρεξηγήσεις μπορεί να δημιουργηθούν στα social media και να προκαλέσουν μια ροή παραπληροφόρησης. Η δικαιολογία αυτή ωστόσο ΔΕΝ ισχύει για τα ελληνικά media. Η Ελλάδα δεν είναι καμιά τεράστια χώρα, εγώ είμαι δημοσιογράφος, οπότε θα ήταν εξαιρετικά απλό να επιχειρήσουν στοιχειωδώς να διασταυρώσουν την «πληροφορία», να τους τη διαψεύσω, πριν τη διακινήσουν. Καταλαβαίνω ότι εμπορικά βολεύει η είδηση «ελληνική φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου» και ότι ο παλιός δημοσιογραφικός νόμος «μην αφήνεις ποτέ την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία» παραμένει ελκυστικός για πολλούς. Παρόλα αυτά, καμιά φορά δεν πειράζει να τηρούμε τη δεοντολογία και να ελέγχουμε τι λέμε.

Αν το Mega Channel είχε ασχοληθεί ελάχιστα με τους πρόσφυγες και το κίνημα αλληλεγγύης σε αυτούς, θα γνώριζε ίσως ότι τέτοιος καταυλισμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα και ότι αυτή η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε εδώ. Ο έλεγχος της πληροφορίας δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στη μείωση του λειτουργικού κόστους από την οποία υποφέρουμε εδώ και χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Ελπίζω να βρεθεί κάποιο από τα ελληνικά Μέσα να προβεί σε διόρθωση, αναφέροντας το όνομα του Zsiros Istavan, του φωτογράφου που κατέγραψε με τέτοιο απίστευτο τρόπο το πάθος για ζωή μέσα στα ερείπια, που είναι η πραγματική ουσία του αγώνα των προσφύγων και όσων έστω ελάχιστα σταθήκαμε ή στεκόμαστε στο πλευρό τους. Σε όλον τον κόσμο οι επαγγελματίες φωτογράφοι υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια σημαντικότατοι αρωγοί στην προσπάθεια δημοσιοποίησης κάθε αγώνα για ζωή, ελευθερία και αξιοπρέπεια, ενάντια στον θάνατο και την απομόνωση. Στην Ελλάδα για τη δράση τους αυτή υπήρξαν συχνότατα θύματα καταστολής, με πρώτο τον ίδιο τον πρόεδρο των Φωτορεπόρτερ της Ελλάδας Μάριο Λώλο. Τουλάχιστον, οι συνάδελφοί τους δημοσιογράφοι ας μην τους στερούμε το έργο της δουλειάς τους.

Παρακαλώ θερμά να διαδοθεί η πραγματικότητα όπου τυχόν διαπιστωθεί η επανάληψη της ανακρίβειας.

Νίκη στους πρόσφυγες! Νίκη στην αλληλεγγύη!

187 Σχόλια to “Η (μη) φωτογραφία του Γιάννη Ανδρουλιδάκη”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >πολύ γρήγορα έγινε ιότροπη (βάιραλ, που λένε)

  -Τοξική με λένε

 2. Γς said

  Πρόσφυγες;
  Η Τασία την έβγαλε!

 3. LandS said

  Δεν εννοεί τις επιδράσεις των ιων. Εννοεί τον τρόπο που διαδιδονται.
  Κολλητική λοιπόν. 🙂

 4. Γς said

  Και σίγουρα είναι στημένη.
  100%
  Οχι πως ‘εχει καμιά ιδιαίτερη σημασία

 5. LandS said

  Τι να πούμε για το προσφυγικό; Σίγουρα ο καθένας μας έχει και από μια λύση.
  Μέχρι να βρούμε τη καλύτερη, ας παμε στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ (ή στο πρώην Αεροδρόμιο σε λίγες μέρες) με στεγνό ρουχισμό, συμπυκνωμένο γάλα κλπ.

 6. Gpoint said

  # 4

  Πόθεν τουτο τεκμαίρεις ;

 7. Gpoint said

  Μετά τους αποχωρήσαντες πλατφορμιστές και μή…Κοντονής σταθερά και Πανούσης έξω
  Μήπως είμαι μυστικοσύμβουλος του Τσίπρα και δεν το ξέρω ; Η απλά με διαβάζει ;

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Το Ταεκβοντό εχει κάποιο πρωτάθλημα την άλλη βδομάδα, λένε.

  7: Προφανώς σε διαβάζει 🙂

 9. rogerios said

  Δεν έχει εφευρεθεί ακόμη η ουγγρική λέξη που θα τονίζεται σε άλλη συλλαβή εκτός από την πρώτη (δεν πάει να έχει και δεκαπέντε συλλαβές). 🙂

  Καλημέρα, οικοδεσπότη! Καλημέρες στην εκλεκτή παρέα!

 10. rogerios said

  [ο τόνος πάνω από το a του István, ο οποίος προφανώς μας μπερδεύει, είναι για να κάνει το a ένα κανονικότατο άλφα όπως το προφέρουμε κι εμείς – το άτονο a της ουγγρικής δίνει έναν ήχο ανάμεσα σε α και ο]

 11. sarant said

  9-10: Σωστά, ευχαριστούμε! Οπότε Ίστβαν ο φωτογράφος.

 12. Πάνος με πεζά said

  Εγώ ξέρω ότι ο Ίστβαν μπορεί να κονομήσει τρομερό παραδάκι, ξεκινώντας ίσως κι από τον Ανδρουλιδάκη…Εκτός αν προηγουμένως, του την πέσουν οι πρόσφυγες που φιλιούνται !

 13. Avonidas said

  Γαμημένοι παπαράτσι! 😛

 14. Γς said

  7:
  Κοίτα μουσουλμάνοι και να φιλιούνται με πάθος κάτω από αυτές τις συμθήκες, [ντάλα μεσημέρι] και πάμπλικ, χλωμό το βλέπω.

  Εχετε δει πολλους μουσουλμάνους να φιλιούνται έτσι;

 15. Avonidas said

  #14. Απορία, γιατί θεωρείς αυτομάτως πως όλοι οι πρόσφυγες είναι μουσουλμάνοι;

  Έχει και χριστιανούς η περιοχή, για να μην αναφέρω άλλες πιθανότητες.

 16. Εξαιρετική φωτογραφία. 4 Όλες η φωτογραφίες από τη γέννηση της φωτογραφίας και μετά είναι στημένες Γς και αυτό δεν αναιρεί ούτε το σπουδαίο, στις σπουδαίες, ούτε το χυδαίο στις χυδαίες

 17. cronopiusa said

 18. Γς said

  5:

  Δεν γίνομαι κυνικός, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία. Εχουμε γεμίσει ένα τεράστιο σπίτι, ντουλάπες πατάρια και τέτοια με φοπεμένα παλιά ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, παπλώματα.

  Ολο λέω να τα πετάξω κι όλλο μου λέει να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται [που δεν βρίσκονται όμως].

  Να λοιπόν η ευκαιρία. Πεστε μου που να τα πάω;

 19. Γς said

  10:

  Συμφωνώ.

  Γι αυτό είπα στο #4:

  >Στημένη, 100%. Οχι πως ‘εχει καμιά ιδιαίτερη σημασία

 20. Spiridione said

 21. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «όπως όταν το Αντένα» Γιατί το; όποιον κι αν ρωτήσεις Ο ΑΝΤΕΝΑ θα πεί, όπως η ΕΡΤ, ο ΣΚΑΪ κλπ, δεν ισχύει εδώ το αξίωμα της καθημερινής χρήσης από τον λαό; Τότε να λέμε το ΕΡΤ, το ΣΚΑΪ, να μοιάζουμε όλοι πρόσφυγες, να μη αισθάνονται ξένοι και οι κατατρεγμένοι.

  Για τους πρόσφυγες, εκτός από εικασίες, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, ούτε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, μιά και ανεύθυνα, έχουμε αποποιηθεί τις δημοκρατικές υποχρεώσεις και ευθύνες μας, παραδίδοντας τες στους ανεύθυνους πολιτικούς που μας εκπροσωπούν. Οι περισσότεροι, θα αρκεστούμε στο τηλεοπτικό σώου του ανθρώπινου πόνου, και σε δακρύβρεχτα υποκριτικά σχόλια συμπόνοιας.
  Αν αληθεύει πάντως η είδηση, (μου την έστειλε ένας φίλος, αλλά ο ιστότοπος δεν είναι αξιόπιστος, τουλάχιστον με τα δικά μου κριτήρια, και δεν τον βάζω) για την μεταφορά 20 πυρηνικών βομβών B61-12 από τις ΗΠΑ στην Γερμανία, στο κοντινό μέλλον, το σημερινό προσφυγικό πρόβλημα, θα μοιάζει με ποντιακό ανέκδοτο.

 22. a said

  υπηρχε πριν απο χρονια μια μκο που ειχε καδους συλλογης ρουχων σε εναν τετοιο καδο στο θησειο ειχαν μεσα γυφτακια και διαλεγαν προκαταβολικα

 23. cronopiusa said

 24. Γς said

  15:

  >γιατί θεωρείς αυτομάτως πως όλοι οι πρόσφυγες είναι μουσουλμάνοι

  Δεν έχει σημασία είπαμε. αλλά πάρα πολύ λίγοι είναι άλλου θρησκεύματος.
  Κι πως να το κάνουμε είναι πολύ αυστηροί σ αυτά τα θέματα.
  [και οι μη μουσολμανικές μειονότητες κει πέρα]

 25. sarant said

  15 Ναι, έχει 10% Χριστιανούς, οι οποίοι ίσως έχουν και παραπάνω κίνητρα να φεύγουν. Και η Συρία ήταν κοσμικό κράτος πριν το διαλύσουν.

  20 Πού είναι αυτό;

  21 Δίκιο έχεις, δεν τον παρακολουθώ ποτέ και το είχα ξεχάσει.

 26. Πάνος με πεζά said

  Την έστησε λοιπόν ο Ίστβαν ! Κι έτσι όπως πήγαινε, θα το έβλεπε και το πουλάκι !

 27. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  9-10 – Θα έλεγα εγώ ότι τονίζεται στην αρχή, επειδή Ίστβαν λένε τον ανιψιό μου στην Ουγγαρία. Φυσικά δεν ήξερα τον λόγο που τονίζεται στην πρώτη συλλαβή, νάσαι καλά για την διευκρίνηση, θα κάνω και τον καμπόσο στην ξαδέρφη μου (χαμόγελο).

 28. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Δεν συμφωνώ με τη θέση του «(μη)» στον τίτλο: δεν παύει να είναι φωτογραφία.

  Πρπτως, θυμήθηκα τον σπουδαίο Ούγγρο φωτογράφο Αντρέ Κερτές, του οποίου την «μελαγχολική τουλίπα» είχα κάποτε πολύ θαυμάσει! Φαίνεται ότι οι ούγγροι έχουν την τέχνη αυτή στο αίμα τους (αλλά ας μην γενικοποιούμε:). Όπως και το ξύλο.

 29. Γς said

  23 @ Cronopiusa

 30. cronopiusa said

  στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ χρειάζονται παιδικά γάλατα

 31. 23: Πολύ στημένο αυτό το γλυπτό αλλά τόσο υπέροχο..Δείτε άλλο ένα στημένο φιλί από τον εξαιρετικό Robert Doisneau

 32. Alexis said

  #16: Τι ακριβώς εννοείς;
  Γιατί νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα το ποιά φωτογραφία είναι στημένη και ποιά όχι.

  Ποιά είναι η γνώμη σου για κάποιες ιστορικές φωτογραφίες, όπως αυτή:

  ή αυτή:

  που θεωρούνται στημένες;

  Επίσης θα με ενδιέφερε πολύ (αν και καταλαβαίνω ότι πάει μακρυά η κουβέντα) ποιά είναι η γνώμη σου για τις περίφημες φωτογραφίες από την προσεδάφηση των Αμερικάνων στη σελήνη.
  Που κάποιοι συνωμοσιολόγοι λένε ότι τις «έστησαν» στην έρημο της Αριζόνας.
  Επικαλούμενοι φωτογραφικά (δήθεν) τεκμήρια.

 33. cronopiusa said

 34. Γς said

  26:

  Πουλάκι ε;

  Μα κι ένα πουλάκι, που πετάει, κι ένα άλλο, που δεν πετάει και είναι και μουσουλμανικό.

  Κι ‘ενα ξυράφι [Οχι του Οκαμ]:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

 35. Spiridione said

  25. Μασσαλία
  http://brunocatalano.com/sculpture-bronze2/sculpture-en-bronze-bruno-catalano.php?galerie=1

 36. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  16 – Σωστός, αυτό μου το είχε πεί το 1979, σε σχετική ερώτησή μου περι στημένης φωτογραφίας, ένας αριστεριστής (ΕΕΑΜ) φωτογράφος που δούλευε στο ατελιέ στις εκδόσεις Πάπυρος στο Μαρούσι, 26 χρονών τότε (νάναι καλά όπου κι αν βρίσκεται, ελπίζω να είναι ζωντανός) και είχε την καλοσύνη να με μυήσει στα «μυστικά» της φωτογραφίας. Αξιόλογος φωτογράφος δεν έγινα ποτέ βέβαια, αλλά από τότε βλέπω διαφορετικά τα καθημερινά πλάνα της ζωής και της φύσης.

 37. sarant said

  28 Δίκιο βέβαια έχεις, αλλά δεν υπάρχει οικονομικός τρόπος να δηλώσεις ότι η «φωτογραφία του Γιάννη Ανδρουλιδάκη» δεν είναι του Γιάννη Ανδρουλιδάκη.

 38. 32: 32. Από τη στιγμή που ο φωτογράφος αποφασίζει τi θα βάλει στο κάδρο του και σε πιο ακριβώς δέκατο του δευτερολέπτου θα πατήσει το κουμπί η φωτογραφία είναι στημένη (χώρια που μπορούσε και μετά στην επεξεργασία να την κάνει πιο σκούρα, πιο ανοιχτή με μεγαλύτερη η μικρότερη αντίθεση. να την κόψει (κροπάρει) κλπ. Η κόκκινη σημαία στο ναζιστικό άντρο και η αμερικάνικη στην ιβοζίμα είναι καραστημένες και φωτογραφίες προπαγάνδας. Από την άλλη επειδή οι φωτογράφοι που τις τράβηξαν ήταν εξαιρετικοι καλλιτέχνες οι φωτογραφίες τους ξεπέρασαν τον αρχικό τους σκοπό και είναι πλέον αυθύπαρκτα έργα τέχνης ξεπέρασαν και τους ίδιους δηλαδή θα αρέσουν και σε ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους την κόκκινη σοβιετική σημαία η την αμερικάνικη και δεν ξέρουν και ιστορία. Όσο τις τις φωτογραφίες στη σελήνη είναι μια σειρά από καλές εμπορικές φωτογραφίες αν τους αφαιρέσεις το στόρυ (πρώτη φορά στη σελήνη κλπ) Άλλωστε οι αστροναύτες δεν ήταν φωτογράφοι..απλά είχαν κάτι καλές φωτογραφικές μηχανές φτιαγμένες σεταρισμένες για αυτό ακριβώς τον σκοπό.

 39. 32 : Από την άποψη της προσπάθειας της ανθρωπότητας να κατακτήσει το διάστημα με συγκινεί περισσότερο αυτή η φωτογραφία του Guerman Titov

 40. Συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια/δίκτυα.

  Και η επανόρθωση https://twitter.com/BBCKimGhattas/status/645935216918441984

 41. sarant said

  38 Ωραίο σχόλιο!

 42. Γς said

  22:

  Γυφτάκια και ρούχα.

  Ετυχεν κάποτε να είμαι παρών σε μια Χριστουγενιάτικη φιλόπτοχο εκδήλωση στις Ουρσουλίνες.

  Ηταν και κάτι γύφτισες που πήραν ένα σωρό ρούχα τρε ζολί.
  Και κάτι λεφτά.

  Οταν φεύγαμε είδαμε τα ρούχα πεταμένα πιο κάτω.
  Τα κοίταζα [μήπως ήταν και τα λεφτά]

 43. Πάνος με πεζά said

  Χτες που άκουγα το Χατζηδάκη (Δήμαρχο Παλ.Φαλήρου) στο ραδιόφωνο, έλεγε ότι έχει συνεννοηθεί για λίγες μόνο ημέρες παραμονής των προσφύγων εκεί, λόγω και του αγωνιστικού προγράμματος του χώρου για τις επόμενες μέρες, και ότι, επίσης, έχει καλυφθεί πλήρως η τροφοδοσία των ανθρώπων αυτών, από τον υπόλοιπο μηχανισμό. «Δεν μου είπαν «πάρ’τους και βάλε τους να κοιμούνται, μου έχουν υποσχεθεί κάλυψη των αναγκών τους και μου ζήτησαν μόνο το χώρο», είπε, μόλις χτες το απόγευμα. Γι αυτό και μου κάνει εντύπωση η έκκληση για τρόφιμα…Αλλά βέβαια, το στομάχι δεν καταλαβαίνει από εκλογές, από ορκωμοσίες κι από μετονομασίες υπουργείων…

 44. cronopiusa said

  Γς

  και για τα ρουχαλάκια:

 45. Ριβαλντίνιο said

  @ 4 Γς
  Και εγώ αυτό πιστεύω. Άσε που βλέπω δυο άνδρες να φιλιούνται και ο ένας μάλιστα φορά καπέλο ναύτη. 😆 😆 😆

  @ 15 Avonidas
  «Έχει και χριστιανούς η περιοχή»

  Αυτούς τους πετάνε συνήθως από την βάρκα στην θάλασσα οι μουσουλμάνοι όταν πάρουν χαμπάρι την παρουσία τους. 😡 👿

  @ 26 Πάνος με πεζά
  🙂 😆 🙂

 46. Γς said

  Κι αυτή στημένη είναι;

  http://caktos.blogspot.gr/2015/08/iwo-jima.html

 47. Ριβαλντίνιο said

  Η ΛΑΕ λένε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση σε όλη την Ελλάδα γιατί για λίγες χιλιάδες ψήφους δεν μπαίνει στην Βουλή. Προβλέπω νέο ανένδοτο 🙂 με καταγγελίες κατά της βίας και νοθείας των ΤΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. 😆

 48. cronopiusa said

  44 Πάνε με πεζά

  στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ χρειάζονται μόνο παιδικά γάλατα
  και μην ανησυχείτε ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι αλληλέγγυες/οι

 49. 46: Άλλη φωτογραφία κοιτάς….και οι δύο φοράνε καπέλο

 50. Mπετατζής said

  Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει τέτοιους καταυλισμούς, αλλά όποιος θέλει να πάρει μια γερή δόση πραγματικότητας, ή έστω να τραβήξει καμία φωτογραφία, στημένη ή όχι, ας πάει μια βόλτα από το σταθμό της Βικτώριας, τώρα που βρέχει (όχι στην πλατεία, στον υπόγειο σταθμό).

 51. Alexis said

  #38: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
  Εξ’ ορισμού όμως η φωτογραφία δεν είναι η αποτύπωση της στιγμής;
  Άρα εξ’ ορισμού στημένη;
  Νομίζω ότι στην καθημερινή μας ομιλία όταν μιλάμε για «στημένη» φωτογραφία κάτι άλλο εννοούμε…
  Ότι ο φωτογράφος «σκηνοθετεί» αυτό που φωτογραφίζει.
  Ή έστω το επηρεάζει μερικώς…

  Συμφωνώ σε όλα τα σχετικά με Ράιχσταγκ-Ιβοζίμα.
  Από την απάντησή σου για τους αστροναύτες να υποθέσω ότι απορρίπτεις τα συνωμοσιολογικά σενάρια; Φωτογραφικά μιλώντας πάντα. 😀

 52. Γς said

  44:

  Α ρε και να γινότανε να τον βάζαμε θαλαμοφύλακα στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ τον Δήμαρχο.

  Σαν αυτόν εδώ.

 53. gbaloglou said

  14-15 Και βέβαια πολλοί είναι Μουσουλμάνοι κυρίως κατ’ όνομα, Δυτικότροποι αστοί που είδαν την πόλη τους (Χαλέπι πχ) να ερειπώνεται, κλπ κλπ

 54. sarant said

  48 Είχα γράψει για πλάκα στο ΦΒ το βράδυ των εκλογών:
  Ζωή Κωνσταντοπούλου: το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απεχθές, επαχθές, παράνομο και επονείδιστο και δεν το αναγνωρίζουμε.

  και τελικά βγήκε αληθινό…!

 55. gbaloglou said

  Τον καιρό εκείνο, κάθε Κυριακή που δε δουλεύαμε στέκαμε ώρες ολόκληρες και κοιτάζαμε τις γυναίκες που και κείνες βγαίναν απ’ τ’ αντίσκηνα και μας κοιτάζανε. Η απόσταση που μας χώριζε ήταν μεγάλη. Είναι ζήτημα αν θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε κι αν ακόμη φωνάζαμε. Κάτι τέτοιο φυσικά κανείς δεν ξεθάρρευε να το δοκιμάσει. Ούτε χρειαζόταν. Αυτό το σιωπηλό αλληλοκοίταγμα που περνούσε δυο φράχτες από συρματόπλεγμα δεν είχε ανάγκη από μιλιά. Ήταν οι ώρες του έρωτα στο Μαουτχάουζεν.
  Όμως σκέψου… Αυτές οι γυναίκες κι αυτοί οι άντρες που αλληλοκοιτάζονταν σιωπηλά επί ώρες ατελείωτες ήταν ντυμένοι με τα ίδια ριγωτά, ξεθωριασμένα, χιλιοφορεμένα ρούχα του κάτεργου. Τα σώματά τους ήταν πετσί και κόκαλο, τα μαγουλά τους ρουφηγμένα και μαλλιαρά απ’ την αβιταμίνωση. Τα μαλλιά κουρεμένα με μια λουρίδα ξυρισμένη στη μέση, απ’ το κούτελο ως το σβέρκο. Μόνο τα μάτια ήταν πιο μεγάλα και πιο βαθιά από άλλοτε για να χωράει ο φόβος.
  Το ηλεκτροφόρο με το ρεύμα υψηλής τάσης και το συρματόπλεγμα με τις σκοπιές δεν ήταν μια απλή τεχνική εγκατάσταση, ένας αδιάβατος φράχτης. Εδώ μια διαταγή όριζε να χωριστεί τελεσίδικα τ’ αρσενικό απ’ το θηλυκό. Μια διαταγή σε μέγεθος μοίρας. Μια διάσπαση του αιωνίου ζεύγους. Ένα παραφύση κόψιμο των από ουρανό και γη ταγμένων να «έσονται εις σάρκαν μίαν».

 56. Γς said

  52:

  Αυτή εδώ όμως;

  One second stand?

 57. cronopiusa said

  53 Γς

 58. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  52. Ρε σύ Αλέξη, έλεος! 🙂 Oι Αμερικάνοι δεν πήγαν μία φορά στη Σελήνη. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στα διαστημικά. Όλοι παπάντζα πουλήσανε; Δεν κολλάει ρε αδερφέ! 🙂

  (το γελοιότερο συνωμοσιολογικό σενάριο βέβαια είναι αυτό των Πύργων. Ο ηλιθιοδέστερος (κατά τα άλλα…) πρόεδρος των ΗΠΑ, συνέλαβε το σατανικότερο σενάριο ,συντονίζοντας στην εντέλεια 3-4 κουλτούρες, 4-5 μυστικές υπηρεσίες, 6-7 κανονικές υπηρεσίες, και κανα 2-3 μύρια αραπάδες… )

 59. Γς said

  58:

  Ευχαριστώ 😉

 60. Spyridon said

  @4 και γενικά

  Οταν μια φωτογραφία (σου) φαίνεται στημένη ακόμα κι αν δεν είναι, τότε είναι στημένη.
  Οταν μια φωτογραφία δεν (σου) φαίνεται στημένη ακόμα κι αν είναι, τότε δεν είναι.

  Αυτό είναι φωτογραφικός νόμος.

  Καλό παράδειγμα η φωτογραφία στο @31. Ακόμα κι αν ο Ντουανό νόμιζε ότι έβγαλε στημένη φωτογραφία, μάλλον δεν ήταν.
  Και η πρωταγωνίστρια της φωτο παραδέχτηκε ότι μάλλον δεν ήταν, αν και αρχικά ήταν παραγγελιά.

  Η φωτογραφία του άρθρου δεν μου φαίνεται στημένη γιατί παραμοιάζει με στημένη.
  Και τέλος πάντων κι αυτός ο Ιστβάν αν την είχε στήσει με τηλεφακό θα την έβγαζε?

 61. Ριβαλντίνιο said

  Στα γρήγορα :

 62. 52: 52 : Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα και έτσι δεν έχω άποψη…η αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες είναι πολύ τέλειες για τις συγκεκριμένες συνθήκες θυμίζουν φωτογραφίες σε studio και υπάρχει και ένα βίντεο στο διαδίκτυο που την ώρα του «μεγάλου βήματος για την ανθρώποτητα του» του πέφτουν κάτι φωτιστικά στο κεφάλι από την όροφή του studio και την ξαναπάνε την σκηνή (αλλά αυτό θα μπορούσε να στηθεί εκ των υστέρων αντιγράφοντας τις πρωτότυπες σκηνές ώστε να ακυρώσει τις γνήσιες ή να βάλει το σπόρο της αμφιβολίας). Θα μπορούσα να σου πω στα σίγουρα μόνο αν έβλεπα τα πρωτότυπα αρνητικά και τις διαφάνειες (slides) που τράβηξαν με τις κατασκευασμένες για τον συγκεκριμένο σκοπό Hasselblad.

  Βάζεις πολλά θέματα και δεν ξέρω αν ταιριάζει να απαντήσω στο συγκεκριμένο Post (είναι και που άμα αρχίσω δεν σταματάω)

  Μάλλον αυτό που μας ανησυχεί με το στημένο/μη στημένο είναι το αληθινό/ψεύτικο και είναι αλήθεια ότι για αρκετές δεκαετίες η Φωτογραφία διεκδίκησε για τον εαυτό της ότι πάντα έλεγε την αλήθεια. Αλλά δεν ήταν έτσι και εξήγησα τους λόγους. Παρόλα αυτά σημαντικά φωτογραφικά ρεπορτάζ βοήθησαν την ανθρωπότητα να πάρει προχωρήσει σε πιο προοδευτικές θέσεις στον δυτικό κόσμο και να καλυτερεύσουν οι συνθήκες της ζωής για κάποιους (Ρεπορτάζ για την παιδική εργασία στο τέλος του 19ου αιώνα…άλλαξαν τους νόμους, η καταγραφή της ζωής των αποκλεισμένων μετά την μεγάλη ύφεση έσπρωξαν στο new deal, εικόνες από τον πόλεμο του Βιετνάμ φούντωσαν το φιλειρηνικό κίνημα παγκόσμια και όλες αυτές τις φωτογραφίες τις χρωστάμε σε σπουδαίους φωτογράφους που δεν το έκαναν απλά για βιοπορισμό, είχαν και ένα γενικότερο όραμα και απόψεις/θέσεις για τη ζωή και τον κόσμο. Είδες τι έγινε με το νεκρό παιδάκι στις ακτές της τουρκίας; Έκανε την ευρωπαική κοινή γνώμη να συμπαθήσει πολύ περισσότερο τους πρόσφυγες, ενώ έχουν πνιγεί χιλιάδες μέχρι σήμερα. (Ασε που οι εκάστοτε εξουσίες τους τρέμουν τους φωτογράφους και γιαυτό τους χτυπάνε και τους σκοτώνουν κιόλας)

  Οπότε η κουβέντα θα μας οδηγήσει αναγκαστικά για το τι είναι αληθινό και το τι ψεύτικο στην τέχνη, στην δημιουργία, στη ζωή. Εγώ για αυτό λέω όλες οι φωτογραφίες είναι στημένες και ξεμπερδεύω. Με ενδιαφέρει το οπτικό αποτέλεσμα και τα συναισθήματα που δημιουργεί. Για λόγους δικού μου ψώνιου θα αναζητήσω τις λεπτομέρειες για τη φωτογραφία, τον φωτογράφο, τις συνθήκες, αλλά τίποτε δεν μπορεί να μου αλλάξει το πρώτο γούρλωμα των ματιών όταν πρωτοβλέπω μια πραγματικά σπουδαία φωτογραφία.

  Ο φωτογράφος είναι και αυτός ένας άνθρωπος που προσπαθέί να ζήσει μέσα σε έναν χαοτικό κόσμο και στην προσπάθεια του αυτή πιθανότατα θα τον σκηνοθετήσει κάποια στιγμή ή συνέχεια, λιγότερο ή περισσότερο. Κάποιος σε ένα καταυλισμό θα τραβήξει τα παιδιά με βρώμικα ρούχα και πρόσωπα, κάποιος είναι εκεί για να τραβήξει τους φιλάνθρωπους και τους επίσημους επισκέπτες, κάποιος άλλος τα σκουπίδια κάποιος θα βάλει και τα χρώματα της δύσης μέσα, κάποιος θα πάει την ώρα που κάνει κρύο και βρέχει κάποιος όταν κάνει ζέστη και λιάζονται όπως είχε πει και μια υπουργός και κάποιος θα επιλέξει να φωτογραφήσει ένα φιλί και κάποιος μπορεί και να δώσει και ένα χαρτζιλίκι σε δυο δυστυχισμένους για να φιληθούν. Η ουσία είναι ότι ακόμη και με ταπεινά κίνητρα μπορεί να δημιουργηθεί υψηλή τέχνη. Ενώ ακόμη και με τα ευγενικότερα κίνητρα άμα δεν τόχεις, οι φωτογραφίες σου δεν θα είναι ποτέ σημαντικές. Θα παραθέσω μόνο μια φωτογραφία ως παράδειγμα. Το στόρυ είναι απλό ο γνωστός Χίμλερ κάνει επίσκεψη με το επιτελείο του σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων κατά την διάρκεια του πολέμου. Οι φωτογράφοι της συνοδείας του δεν είναι ναζί; Δεν καλύπτουν με τα ρεπορτάζ τους το μεγαλείο του Ράιχ ε δες την φωτογραφία

 63. Ριβαλντίνιο said

  @ 63 Photography Traveler (@greecephotos)
  «την ώρα του «μεγάλου βήματος για την ανθρώποτητα του» του πέφτουν κάτι φωτιστικά στο κεφάλι από την όροφή του studio»

  Ναι φοβερό ! 🙂

  Το έχω δει και εγώ

  🙂

 64. και σαν συμπλήρωμα η φωτογραφία της Diesel που έβαλα στο 50 και τραβήχτηκε για ταπεινούς διαφημιστικούς λόγους είναι πολύ καλύτερη από όλες τις απόψεις, από την πρωτότυπη που τραβήχτηκε την μέρα που τελείωσε ο πόλεμος και είναι και καλά το διάσημο πρωτότυπο

 65. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, ωραία συζήτηση!

 66. Avonidas said

  #46. Αυτούς τους πετάνε συνήθως από την βάρκα στην θάλασσα οι μουσουλμάνοι όταν πάρουν χαμπάρι την παρουσία τους.

  Όσο γι’ αυτό δεν ξέρω να σου πω, αλλά 800 χρόνια πριν, τους μπαρκάρανε οι κακοί μουσουλμάνοι και τους πέταγαν στη θάλασσα τ’ αδέλφια τους οι χριστιανοί, επειδή δεν είχαν να πληρώσουνε το ναύλο.

  Έπρεπε να τους απειλήσουν οι Άραβες ότι θα κόψουνε τις μπίζνες για να σταματήσουν.

  Οπότε μια χαρά συνεχίζει η Ευρώπη τις παραδόσεις της, λέω εγώ τώρα.

 67. cronopiusa said

  Επίθεση της Ζαρούλια σε οπερατέρ

 68. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  61,
  Spyridon, ο φωτογραφικός σου νόμος μού θύμισε μια ωραία φράση του Καμύ, από τον «Μύθο του Σισύφου», νομίζω. Την ξαναγράφω έτσι, για την τιμή των όπλων, ας πούμε:

  «Αν ο Χ πιστεύει, δεν πιστεύει ότι πιστεύει. Αν δεν πιστεύει, δεν πιστεύει ότι δεν πιστεύει» (κρύβει μια παγίδα, βέβαια…)

 69. Spiridione said

  55. Δειγματοληπτικό έλεγχο των ψήφων σε τέσσερις δήμους ζήτησε η ΛΑΕ
  http://www.naftemporiki.gr/story/1006862/deigmatoliptiko-elegxo-ton-psifon-se-tesseris-dimous-zitise-i-lae

 70. cronopiusa said

 71. Γς said

  69:

  Si Stavroguine croit, il ne croit pas qu’il
  croie. S’il ne croit pas, il ne croit pas qu’il ne
  croie pas.

  Le mythe de Sisyphe.

 72. Ανδρέας said

  Υπάρχει και το google images
  https://images.google.com/
  που δίνει σωστά αποτελέσματα όπως αυτό εδώ

  http://www.sudinfo.be/1381499/article/2015-09-22/le-baiser-des-refugies-syriens-une-photo-de-tendresse-au-milieu-du-chaos

  Θα μου πείτε τι ψάχνεις τώρα ψύλλους στ’ άχυρα ή ωχ αδερφέ πως κάνεις έτσι 😀
  εδώ στην Ελλάδα οι διαφημιστές ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις με λάθος δημοσκοπήσεις για μια φωτογραφία κάνεις έτσι;

 73. Γς said

  72, 69:

  Ο Χ είναι ο Stavroguine. Ο Νικολάι Σταυρόγκιν.
  Ηρωας των «Δαιμονισμένων» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
  απ όπου και το τσιτάτο του Καμύ στον «Μύθο του Σισύφου»

  61:

  >κρύβει μια παγίδα, βέβαια…

  ;

 74. Alexis said

  #59, 62: Γατάκια!!!…
  Η καλή θεωρία συνωμοσίας στα δύσκολα φαίνεται! 😀 😀 😀

 75. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  «Μια σπάνια μαϊμού μακάκι με λοφίο, η οποία πήρε τον εαυτό της φωτογραφία («σέλφι») θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ο μόνος νόμιμος ιδιοκτήτης της φωτογραφίας και να πάρει αποζημίωση για παραβίαση κόπιραϊτ από ένα βιβλίο για την άγρια φύση που τύπωσε τη φωτογραφία της, ισχυρίζονται ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων σε μήνυση που έγινε σε επίπεδο ομοσπονδιακού δικαστηρίου.»
  http://www.nooz.gr/noozpets/i-maimoi-pou-evgale-selfi-exei-dikaiomata-sto-kopirait

  και μή χειρότερα…

 76. 1. Μπράβο του δημοσιόγραφου που αποκατέστησε την αλήθεια.
  2. Μπράβο του φωτόγραφου που έκανε την εικόνα.
  3. Η φωτογραφία δεν είναι σκηνοθετημένη.
  4. Μπράβο και στο ζευγαράκι που επιτέλους κατάφερε να ζήσει.

  5. Νικοκύρη, σε κουοτάρει ο Πάσχος στην «Καθημερνή» για ένα Λερναίο. 😀

 77. gmich said

  Δεν έχει σημασία αν είναι στημένη ή αληθινή η φωτογραφία. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό, θα μπορούσα να πω μεγαλειώδες, πέρα από το ωραίο κείμενο που έγραψε ο έλληνας δημοσιογράφος είναι η αντίδραση του . Ακόμη και αν κάποιοι σκεφθούν ότι ίσως το έκανε από τον φόβο ότι κάποτε θα αποκαλύπτονταν η αλήθεια δεν παύει να αποκαλύπτει έναν έντιμο αλλά και ευφυή δημοσιογράφο.

 78. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  Mα φυσικά και δεν είναι στημένη η φωτό! Ποιος είπε ότι είναι;
  Α,…

 79. Pedis said

  Πρόσφυγες του καπιταλισμού

  Πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού

  Αντίσταση

 80. π2 said

  Ίστβαν θα τόνιζα κι εγώ ενστικτωδώς, ενθυμούμενος τα σινεφίλ μικράτα μου (Ίστβαν Σάμπο).

 81. Γς said

  Μητσοτ[φτου! ναί αυτός]:

  -Εξω τα φέουδα απ την Νέα Δημοκρατία [ορ σάμθινγκ λάικ δατ]

  Ναί τον άκουσα 😉

 82. 81 Α γεια σου! Ίστβαν δεν λέγαν και τον άλλο, τον Αγγελοπουλικό (ή το ανάποδο);

 83. 83 Με το που έστειλα το σχόλιο θυμήθηκα, και διορθώνω: Μίκλος, Μίκλος Γιάντσο.

 84. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  77 Ναι; Πάω να δω

  78 Έτσι!

 85. Νίκος Κ. said

  Το ρεπορτάζ της Guardian παρουσιάζει τη φωτογραφία ως πραγματική (όχι στημένη) και την αποδίδει στον πραγματικό της δημιουργό:
  http://www.theguardian.com/world/shortcuts/2015/sep/22/kiss-knows-no-borders-photographing-refugee-couple-budapest

 86. 80: Αυτό με τους πρόσφυγες συμβαίνει εδώ και αιώνες και δεν συμβαίνει μόνο στον Καπιταλισμό (οι 6000 πόντιοι πρόσφυγες του 1923 από τον Καύκασο λόγω του καπιταλισμού φύγανε;)
  Για να μη μιλήσουμε για «Σοσιαλιστικά αδερφά καθεστώτα στην Αφρική»

  Θα μιλήσω εντελώς φωτογραφικά
  Η πρώτη φωτογραφία είναι εντελώς αδιάφορη…σαν κυριακή στο μοναστηράκι ένα πράγμα
  Η δεύτερη είναι σαν διαφήμιση των camp του ΟΗΕ

  Δείτε μια του 1984 του τεράστιου Sebastião Salgado για τους πρόσφυγες στην Αιθιοπία

 87. Βάσω said

  Αν λέγατε: «η φωτογραφία που δεν είναι του Γιάννη Ανδρουλιδάκη»;

 88. sarant said

  88 Δεν είναι κακή ιδέα, ίσως και με παρένθεση: (που δεν είναι)

 89. cronopiusa said

 90. Μαρία said

  81, 83
  Και με το σ παχύ. Το επώνυμο: Ζίρος, με ζ και ς παχιά 🙂

 91. 11, …Οπότε Ίστβαν ο φωτογράφος…

  Ή, επί το ελληνικότερον, ο Φωτο-Στέφανος.

 92. Pedis said

  # 87 – κι επειδή και οι Αθηναίοι κάναν παρόμοια στους Μιλήσιους δεν έχει νόημα (ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ) να γίνει ιδιαίτερη αναφορά και καταγγελία του πλανητικού καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού που είναι η κυρίαρχη αιτία πείνας, πόνου, συμφορών και θανάτου … ή ότι αυτό που έκανε ο τούρκικος εθνικισμός ακυρώνει ή τα αντίστοιχα του ελληνικού;
  Ή μήπως δεν γνωρίζεις ότι εθνικισμός και αστική τάξη είναι νύχι κρέας; Με το μπαρδόν δηλαδή …

  Τα σοσιαλιστικά (τα ποιά και πόσα;) καθεστώτα της Αφρικής, δηλ. οι απελευθερωμένες χώρες του ’60 ήταν επί εκατό χρόνια αποικίες των ιμπεριαλιστών και σε ελάχιστα χρόνια μέσω χρηματοδοτούμενων εμφυλίων, ανοικτών επεμβάσεων, πραξικοπημάτων και οικονομικού πολέμου έγιναν νεοαποικίες τους.

 93. gryphon said

  Η φωτογραφια ειναι μαλλον στημενη αλλα λιγη σημασια εχει και απεικονιζει κατι που ετσι κι αλλιως θα μπορουσε να συμβει και συμβαινει.
  Αυτο που εχει σημασια ειναι οτι ειναι επιλεκτικη (και αυτη και εκατονταδες αλλες παρομοιες) και επιλεχθηκε οπως και η φωτογραφια του μικρου Αιλαν για να προκαλεσουν συγκεριμενη συναισθημαυικη αντιδραση και για την επιτευξη ενος σκοπου.Ειναι καθαρα προπαγανδιστικη
  Ποιος ειναι αυτος;
  Το λεει μεταξυ αλλων και ο κ.Ανδρουλιδακης «Οι πρόσφυγες θα κερδίσουν,……… γιατί αναιρούν και καταργούν τα σύνορα στην πράξη,
  Οι προσφυγες λιγη σημασια εχουν παρα τα κροκοδειλια δακρυα και τις μελοδραματικες περιγραφες ειναι απλως το μεσον.
  Αυτο που ενδιαφερει στην μεγαλη εικονα ειναι αυτο που ομολογει παραπανω ο Ανδρουλιδακης το ονειρο καθε καθως πρεπει φανατικου αριστερου διεθνιστη η καταργηση των συνορων των εθνικων κρατων οποιος θελει μπαινει οπου θελει κλπ.
  Για την Ελλαδα αυτη την στιγμη δεν υπαρχει σωτηρια τα παντα ειναι παραδομενα στον αριστερισμο και τετοιες αποψεις τις κηρυτουν ακομη και ο θλιβερος ΠτΔ η η υπηρεσιακη πρωθυπουργος Προεδρος του Αρειου Παγου.
  Ευτυχως η υπολοιπη Ευρωπη ανθισταται ακομη και ελπιζω να αντεξει.

 94. Βάσω said

  88. Με παρένθεση ακόμα καλύτερα!

 95. Ριβαλντίνιο said

  @ 93 Pedis
  «Αθηναίοι κάναν παρόμοια στους Μιλήσιους»

  Ως Αθηναίος θα σε μηνύσω για συκοφαντία…. 🙂

 96. Ριβαλντίνιο said

  @ 80 Pedis
  ( 3η φωτογραφία)

  Το καημένο το φανταράκι το βαράνε 3 χειροδύναμες «λιμενεργάτριες», για να μην πω για τον αιμοβόρο Τουίτι.

 97. Η φωτογραφία φυσικά καινείναι σκηνοθετημένη. Πού φασώνεται το ζευγαράκι;
  Μέσα στη σκηνή! Q. E. D.
  Ευχαριστώ!
  :mrgreen:

 98. Pedis said

  Η φωτογραφία στο #90

  Χεβρώνα: Εν ψυχρώ δολοφονία 18χρονης Παλαιστίνιας από ισραηλινούς στρατιώτες σε τσεκπόιντ

  «Σαν να μην ήταν σοκαριστικό το γεγονός από μόνο του, πέρα από τους πυροβολισμούς, οι ισραηλινοί στρατιώτες γελούσαν, χαμογελούσαν και μιλούσαν ο ένας στον άλλον σαν να μη συνέβαινε τίποτα, καθώς η Χαντίλ ψυχορραγούσε ενώ έχανε αίμα με γοργούς ρυθμούς πάνω στο τσιμέντο. Παρομοίως, οι Ισραηλινοί έποικοι στέκονταν σε πηγαδάκια φωτογραφίζοντας την Χαντίλ. »
  https://left.gr/news/hevrona-en-psyhro-dolofonia-18hronis-palaistinias-apo-israilinoys-stratiotes-se-tsekpoint

 99. 40, κάνεις έναν κόπο να βάλεις μετάφραση του κειμένου;
  (Με τους χειρόγραφους χαρακτήρες δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη με ηλεκτρονικά βοηθήματα.)
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 100. 98, πάνσωστος! 🙂
  (…η οποία σκηνή είναι σαφώς στημένη!)

 101. 50, Από τα πρόσφατα αρχεία της VW; 🙂

 102. Μια ωραία, πιπεράτη ιστορική λεπτομέρεια για τη φωτό που κλείνει την ανάλυση στο 63.
  Ο αποστεωμένος αιχμάλωτος πολέμου, που αντιγυρίζει θαρραλέα το βλέμμα στο Χίμλερ (σ.σ.λ.τ.κ.π.σ.κ.τ!) συνήθιζε να την κοπανάει βράδυ παρά βράδυ από το στρατόπεδο, για να βλέπει τη φίλη του σε διπλανό στρατόπεδο. Παντοδύναμος ο Έρωτας κι άσε τους μαλάκες να φτιάνουν φράχτες.

 103. 101
  Ευχαριστώ,
  Δάσκαλε!

 104. sarant said

  98: 😉

 105. Gpoint said

  ασχετο αλλά τσιμπιέμαι για να δω μήπως ονειρεύομαι

  Βρέχει με ήλιο και…ουράνιο τόξο !!

 106. 93: Δεν θυμάμαι σήμερα να μίλησα για τους Αθηναίους (έχω γράψει κάπου αλλού για τον Αθηναικό ιμπεριαλισμό) και όχι τίποτε άλλο στεναχωρήσαμε και τον Ριβαλντίνιο και ξεσηκώνουμε τοπικισμούς εμείς οι διεθνιστές…άμα απαντάμε σε ότι μας βολεύει δεν μπορεί να γίνει διάλογος..και εγώ άνθρωπος είμαι μπορεί να έχω και αδύναμα επιχειρήματα αλλά προτιμάς να μιλήσουμε για την Αφρική του 60 που ούτε εσύ μάλλον,αλλά σίγουρα ούτε και εγώ έχω τις βαθιές γνώσεις για αυτό. Θολούρα δηλαδή. Αλλά στην ερώτηση μου για τους πόντιους στον Καύκασο εν μέσω της Τεράστιας Οκτωβριανής Επανάστασης δεν απάντησες. Απλά αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι αδύναμοι την πατάνε. Τα λεγόμενα γυναικόπαιδα, γέροι, αδύναμοι, άρρωστοι. Σε όλα τα συστήματα και καθεστώτα. Ενώ άμα είμαι στα ντουζένια μου αρπάω ένα καλάσνικοφ και τα γ…. όλα.

 107. 93: Προσπαθώς μέσα σε όλα να κάνω και λίγο χιούμορ. Να τον καταγγείλουμε τον Ιμπεριαλισμό αλλά χρειάζονται καλύτερες φωτογραφίες

 108. 103, ψιλομούφα

  Ψάχτε Horace Greasley στην αγγλοΒίκι και θα δείτε πως δεν έχομε μόνο στην Ελλάδα γαμίκουλες παραμυθάδες. 😦

 109. Pedis said

  # 107 – «Απλά αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι αδύναμοι την πατάνε.»

  δεν συζητούμε για τα φανερά, για τα αποτελέσματα, δηλαδή αλλά για τις αιτίες.

  Τώρα, το ότι «κάθε άνθρωπος» κρύβει μέσα του «ένα ζώο» δεν εξηγεί καθόλου πώς το ζώο αυτό φοράει στολή ή κουστούμι της δουλειάς, είναι πεπεισμένο μέρος του μηχανισμού που σπέρνει το θάνατο και τη συμφορά, κερδίζει από αυτά μισθό και μερίσματα και ‘εχει επεξεργαστεί τόσο βρωμερά πονηρές ιδέες με τις οποίες νομίζει ότι αθωώνεται από τα εγκληματα.

 110. 103. Αν είναι ισχύει η ταυτοποίηση του μάγκα με τον Horace Greasley όντως τα είχε φτιάξει με Γερμανίδα ο αθεόφοβος και γιαυτή την κοπάναγε κάθε τρεις και λίγο και όχι για φίλη σε διπλανό στρατόπεδο. Αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο μάγκας είναι ρώσος αιχμάλωτος (από τις υπόλοιπες φωτογραφίες της ίδιας μέρας).

 111. 110: Η αιτία είναι πολύ παλιά. Από τότε που κάποιος έβαλε ένα φράχτη και ισχυρίστηκε ότι ένα κομμάτι αυτής της γης είναι δικό του. Η ατομική ιδιοκτησία δηλαδή. Αυτό απελευθέρωσε πολλές βρώμικες αλλά ισχυρές δυνάμεις μέσα στην ανθρώπινη διάνοια και γονιμοποίησε την ιστορία που μας έχει φτάσει στο σήμερα.

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  93 – Και πως πολεμιέται ο καπιταλιστικός ιμπεριαλισμός σύντροφε; με τις αποδεδειγμένα αποτυχημένες «επαναστατικές» μεθόδους; ή με την συμμετοχή στις στημένες εκλογές των κεφαλαιούχων; Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να καταρρεύσει ο καπιταλιστικός ιμπεριαλισμός, χωρίς φασαρίες και αίματα που ενοχλούν τους νοικοκυραίους μικροαστούς, η χρησιμοποίηση του δικού του όπλου, στον δικό του χώρο, με την δική του μέθοδο, ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, αλλά επειδή οι καπιταλιστές, είναι τουλάχιστον 100 χρόνια μπροστά από τους επαναστάτες, έχουν φροντίσει, όχι μόνο να αφαιρέσουν από το μυαλό των οικονομικών σκλάβων αυτή την έννοια, αλλά να τους προκαλεί αποστροφή και τρόμο.

  Υ.Γ – Υπάρχει βέβαια και η συλλογική επιλεκτική αδράνεια, αλλά αυτή συνεπάγεται πρωτίστως, ατομική αυτοδιάθεση, κι εμείς θέλουμε πειθήνιους οπαδούς, έτσι δεν είναι;

 113. 113 : O καπιταλισμός μόνο με το σχοινί που θα μας πουλήσει πολεμιέται. Εκτός και μας το δώσει και τζάμπα

 114. Σήμερα όπως και κάθε μέρα είναι εκπληκτική η παρέα σας αλλά σε λίγο έχω μάθημα οπότε θα τα πούμε πολύ αργότερα

 115. Ανδρέας said

  112

  «110: Η αιτία είναι πολύ παλιά. Από τότε που κάποιος έβαλε ένα φράχτη και ισχυρίστηκε ότι ένα κομμάτι αυτής της γης είναι δικό του. Η ατομική ιδιοκτησία δηλαδή. Αυτό απελευθέρωσε πολλές βρώμικες αλλά ισχυρές δυνάμεις μέσα στην ανθρώπινη διάνοια και γονιμοποίησε την ιστορία που μας έχει φτάσει στο σήμερα»

  Κι αν αυτό το κομμάτι γης το είχε ξεχερσώσει και καλλιεργήσει ο ίδιος να άφηνε τον καθένα να του κλέψει τους καρπούς ή την γη;
  Οι φωτογράφοι γιατί ζητάνε τα δικαίωματα;
  Σε αυτό το άρθρο βγήκε ο Έλληνας και είπε δεν είναι δικιά μου η φωτογραφία είναι του Ούγγρου και πολύ σωστά έπραξε.
  Όπως μας τα περιγράφεις εσύ δεν έπρεπε να το κάνει.

 116. Gpoint said

  Τι σου είναι η τεχνολογία
  Οπως τα VW ;έχουν λογισμικό ώστε να δείχνουν λιγότερους ρύπους στους ελέγχους έτσι κι οι φανέλλες των παικτών του ΟΣΦΠ είναι από ένα υλικό που κάνει τα χέρια των παικτών του να είναι αόρατα στα μάτια του διαιτητή !

  Εν τω μεταξύ μετά τον Παναιτωλικό νέο «περίεργο» κρούσμα στο ματς με τον Λεβαδειακό : ξέχασε ο προπονητής Μάντζιος ν βάλει σέντερμπακ !! Το θυμήθηκε στο 19 λεπτό όταν το σκορ ήταν ήδη 3-0 (όσο είναι και στο 89 )

 117. Gpoint said

  # 117
  εννοείται πως μιλάω για ματς του ΠΑΟ

  Κάτι μου λέει πως ο Λεβαδειακός την Κυριακή θα κερδίσει τον Αστέρα

 118. cronopiusa said

  http://www.hitandrun.gr/wp-content/uploads/2014/05/julia-margaret-cameron4.jpg?16d7c4

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 – Ο καπιταλισμός ανέκαθεν το πούλαγε το σκοινί, είναι στην φύση του, χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο φθηνά, αλλά κανείς προλετάριος ή «επαναστάτης» δεν το αγόραζε. Όμως εδώ και 10 χρόνια το δίνει τζάμπα, αλλά πάλι δεν το παίρνει κανείς, και εξηγώ τον λόγο.

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – Gee σταμάτα την κλάψα, και χώνεψέ το, σ΄αυτό τον κόσμο, νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού, ή βρίσκεις τρόπο να τον ανατρέψεις, ή κοιτάς πως να επιβιώσεις, όπως π.χ το σχεδόν εκατόχρονο ΚΚΕ, (που έχει γενέθλια σήμερα, αλλά κανείς δεν τα μνημόνευσε) που ακολούθησε το δεύτερο τρόπο.

 121. Pedis said

  # 112 – 110: Η αιτία είναι πολύ παλιά. Από τότε που κάποιος έβαλε ένα φράχτη και ισχυρίστηκε ότι ένα κομμάτι αυτής της γης είναι δικό του. Η ατομική ιδιοκτησία δηλαδή.

  Η προσέγγιση αυτή, όσο αφοριστικά διαφωτιστική φάνηκε να είναι τον 19ο αιώνα, πλέον, είναι στείρα, στερότυπη κι άλλο τόσο παραπλανητική. Η επιμονή στην αναγωγή των κοινωνικών φαινομένων στη στοιχειώδη δυναμική με βασικό και πρωταρχικό φορέα το ατόμο συσκοτίζει τις αιτίες του φαινομένου και τους τρόπους ακύρωσης και υπέρβασης αυτών των αιτιών.

  Η κύρια πηγή των συμφορών είναι η ταξική ιδιοκτησία (των μέσων παραγωγής και όχι του κηπάκου ή του μπλακεντντέκερ του κάθε Μπάμπη ή Αλίκης) και η ταξική ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης που την υποστηρίζει, τη δικαιολογεί και την διαιωνίζει.

  Υπάρχει συγκεκριμένος υπαρκτός, πραγματικός, εγληματικός συλλογικός μηχανισμός καρκίνωμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί και να κατατροπωθεί συλλογικά, αλύπητα χωρίς ενδοιασμούς, ψευδαισθήσεις και έλεος.

 122. Γς said

  Μητσοτ[φτου! ναί αυτός]:

  -Θα είμαι μέχρι το τέλος υποψήφιος.

  Μοράβο. Μέχρι το τέλος.
  Υποψήφιος [μόνο!]

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – «Κι αν αυτό το κομμάτι γης το είχε ξεχερσώσει και καλλιεργήσει ο ίδιος να άφηνε τον καθένα να του κλέψει τους καρπούς ή την γη;’
  Το πρόβλημα δεν δημιουργείται όταν κάποιος έχει ένα κομμάτι γής για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του, αλλά όταν έχει πολλά κομμάτια, και δεν αφήνει σε άλλους να έχουν κανένα, κι ενώ αυτός έχει πολλά περισσότερα απ΄όσα χρειάζεται, οι άλλοι δεν έχουν τίποτα. Όπως έλεγε κι ο υποτιθέμενος χριστός, «ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι» και » δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε. 9 μὴ κτήσησθε χρυσὸν μηδὲ ἄργυρον μηδὲ χαλκὸν εἰς τὰς ζώνας ὑμῶν, «. Βέβαια από τότε πέρασαν χιλιάδες χρόνια, και οι πιστοί χριστιανοί, κάπως τα μπέρδεψαν τα λόγια του, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

 124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Η φωτογραφία,(όχι) του Γιάννη Ανδρουλιδάκη.

  124.>>από τότε πέρασαν χιλιάδες χρόνια
  Μόνο δύο 🙂

  106.Γεια σου Τζη.
  Ήλιος και βροχή,παντρεύονται οι φτωχοί, λέγαμε.
  Και ένα τετραπλό :

 125. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αναρωτιέμαι αν η λέξη απαθανατίζω υπήρχε πριν την εφεύρεση της φωτογραφίας.Με τη ζωγραφική ίσως.

 126. Μαρία said

  126
  !!!
  αρχαιότατο και το ρήμα και η απαθανάτισις (αποθέωση).

 127. Gpoint said

  # 125

  υπάρχει και το ήλιος και φεγγάρι, παντρεύονται οι γαϊδάροι

 128. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις φωτογραφίες, το νήμα έγινε ομορφο.

 129. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Oι μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Μ. Αντονιόνι πριν 45 έτη τα έχουν ήδη πει όλα!!!

  The film „Zabriskie Point» by Michelangelo Antonioni ends with an explosion that becomes a critique of consumer culture. Pure beauty.

  Final scene from Michelangelo Antonioni’s masterpiece «Zabriskie Point» (1970) with Pink Floyd’s congenial musical theme «Come In Number 51, Your Time Is Up» (a version of «Careful With That Axe, Eugene»).
  Daria Halprin playing the part of «Daria».

 130. Εν τω μεταξύ, αν κατάλαβα καλά, ο φρεσκουπουργεμένος Δημήτρης Καμμένος παίρνει τομπούλογλου. Καλά δεν ήξεραν τι κουμάσι είναι; 👿

 131. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  127.
  🙂
  Δε θα το ξεχάσω, μετά τα !!! . Πα να κρυφτώ.
  131.Κάτι καμμένο μυρίζει

 132. Jimakos said

  Η Ουγγαρία είχε παράδοση στην τέχνη της φωτογραφίας. Και το ενδιαφέρον είναι οτι οι «διάσημοι» εκπρόσωποι της κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα της τέχνης αυτής. Ο Ρόμπερτ Κάπα στο ρεπορτάζ, ο Μπρασαί με τα νυχτερινά του Παρισιού, ο Μόχολι-Νάγκι με τα φωτογράμματα κι ο Κέρτεζ που αναφέρθηκε και πιο νωρίς, με αυτή την δοκιμιακή του προσέγγιση. Όλοι φοβεροί δημιουργοί, που λόγω συνθηκών και εποχής έδρασαν κυρίως στο εξωτερικό.

  Επειδή πολύ λόγος έγινε περί σκηνοθετημένης / στημένης φωτογραφίας, η οπτική μου:
  Σαφώς και κάθε φωτογραφία είναι σκηνοθετημένη. Ακόμα κι η πλέον «αυθόρμητη». Η φωτογραφία σαν τέχνη θα έλεγα πως μοιάζει με την γλυπτική (την κλασσική έστω). Από το όλον πας στο μέρος. Ένα αγκωνάρι μάρμαρο το σπας και ξεπροβάλει μια μορφή. Άρα πετάς υλικό μέχρι να φτάσεις σ’αυτό που θες. Έτσι και στην φώτο. Ουσιαστικά δεν αποφασίζεις τι θα βάλεις στο κάδρο σου, αλλά τι ΔΕΝ θα βάλεις. Τι θα αφήσεις έξω. Έχει κι αυτό ένα ενδιαφέρον, εξίσου μ’αυτό που βλέπουμε.

 133. Ριβαλντίνιο said

  @ 109 Σκύλος
  «ψιλομούφα»

  Όπως και αυτή.

  Μόνος στο πλήθος

  Ότι δήθεν δεν χαιρετάει μόνο ένας. Στην πραγματικότητα δεν χαιρετάνε κι άλλοι. Ακόμη για το ποιος είναι στην φωτογραφία, άλλος έλεγαν ότι είναι και άλλος τελικά ήταν. 🙂

  Να και η σύγχρονη μορφή της

  Αχαχούχα 🙂

  @ 107 Photography Traveler (@greecephotos)
  στεναχωρήσαμε και τον Ριβαλντίνιο και ξεσηκώνουμε τοπικισμούς εμείς οι διεθνιστές

  Μα και εγώ διεθνιστής είμαι. Είναι δυνατόν να λέμε ότι φερθήκαμε άσχημα στους Ιρλανδούς Μιλήσιους (=γιους του Μιλ).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Milesians_(Irish)

  Θα δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο με την Ιρλανδία. 🙂

 134. Ριβαλντίνιο said

  @ 117, 118 Gpoint
  Gpoint vs Πανάθας (Αγνής και Ατρόμητης)

  Πάλι τολμάς (!) και πιάνεις στο μπαοκτζήδικο στόμα σου την υπερμέγιστη ομάδα του ΠΑΟ ? Και μάλιστα μετά το κάζο με την Καμπάλα. Μας έλεγες ότι θα φορμαριστούμε στα ντέρμπι και ήδη βλέπετε την πλάτη μας στην βαθμολογία. 🙂

 135. cronopiusa said

 136. Gpoint said

  # 135

  Ασχετίνιο

  δλδ σου άρεσε ο σημερινός ΠΑΟ ; Μόλις θυμήθηκε να βάλει σέντρεμπακ ο προπονητής του Λεβαδειακού δεν έκανε ευκαιρία.Αυτά τα «περίεργα» μόνο σε τέτοια σωματεία συμβαίνουν Αν δεν φορμαρισθείτε και δεν σας βοηθήσει η διαιτησία για 5-6 γκολ είσαστε (όπως και η τυχερή ΑΕΚ που έφυγε μόνο με 2 )

  Ασχολήσου με την κηπουρική καλύτερα και το μπάμιγκτον

 137. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  131.>>φρεσκοπρουγεμένος Δημήτρης Καμμένος
  Λέει ότι το λογ/σμό τον χειρίζονταν καμιά 15αριά άτομα κι ότι του χακεύουν τη δικτύωση.
  Κοίτα πλάκα: είχε οριστεί υφυπ. στο μεταφορών και δικτύων!

 138. gbaloglou said

  131Έχασε όποιος δεν είδε τον Άδωνι να διαμαρτύρεται «εμένα με κατηγορούν άδικα για αντισημίτη — επειδή ανέφερα μια φορά ένα βιβλίο του Πλεύρη στην εκπομπή μου ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνώ — κι αυτόν τον κάνουν υπουργό;!»

 139. sarant said

  Καμμένος τέρμα.

  Τον είδα τον Άδωνη και γέλασα πολύ.

 140. Ριβαλντίνιο said

  @ 138 Gpoint
  Μα τι μυρωδιάς είσαι εσύ ? :mrgreen: 3-0 νικούσαμε ρε συ. Να σκιστούμε γιατί ? Για να το κάνουμε 7-0 και να έχουμε έναν πεισμωμένο Λεβαδειακό στον β γύρο ?
  Θα έρθουμε στο κοτέτσι σας να σας ξεπουπουλιάσουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο. 😆

  Σήμερα την έσφαξε ο διαιτητής την ΑΕΚ! Γυρίσαμε σε εποχές Γκαγκάτση που ευνοούταν ο Gayρος του Βορρά.

  Άντε να ψαρέψεις κανά λούτσο. :mrgreen:

 141. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ναι το καθάρισαν νωρίς το θέμα Καμμένου.
  Είχε και μεζεδάκι το βρώμικο τουί «μένουμε Ευρώπη λένε,πάσει θυσία λένε».
  Οι νουδούδες,καρβέλια ονειρεύονται και μυρήκασαν: φυλλοροεί η κυβέρνηση

 142. Ριβαλντίνιο said

  @ sarant
  Ένα σχόλιό μου είναι παγιδευμένο. 😦

 143. Ριβαλντίνιο said

  Φωτογραφίες από τον Β.Π.Π. κ.α.

  Χίμλερ-Εβραία

  Διαπόμπευση ενός μικτού ζεύγους(Εβραίου και Γερμανίδας) στο Αμβούργο από στελέχη των SS.Οι Νόμοι της Νυρεμβέργης απαγόρευσαν την επιμειξία μεταξύ Γερμανών και Εβραίων.

  Χίμλερ και κόρη του

  Περίπατος στον κήπο του Παραδείσου.

  Η γνωστότερη του Σμιθ.

  Η σφαγή του Νταχάου. Έγκλημα πολέμου των Συμμάχων.

  Το ξέσπασμα.

  Κακοποιημένος αιχμάλωτος

  Μάχη Οχυρών.1.Ο στρατηγός Schörner (κάτω δεξιά με τα γυαλιά), με τους επιτελείς του, συνομιλεί με στρατιώτες του1ου Λόχου του 141ου Συντάγματος, ενώ ετοιμάζονται να ριχτούν στη μάχη της Ομοροφοπλαγιάς.
  2.6 Απριλίου 1941. Ομάδα Γερμανών ορεινών καταδρομέων εισέρχεται στο πολυβολείο Π8, λίγα λεπτά μετά την παράδοσή του και τη δολοφονία του διοικητή του, λοχία Δημήτριου Ιτσιου. Τοσώμα του λοχία κείται ελάχιστα βήματα από την πόρτα του πολυβολείου, μέσα στο χαράκωμα που κατασκευάστηκε για την προστασία των στρατιωτών που εισέρχονταν ή εξέρχονταν από την είσοδό του. Ο Ιτσιος φέρει τραύμα στον κρόταφο -στοιχείο που επιβεβαιώνει τη μαρτυρία Ελλήνων στρατιωτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες ότι πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση στο κεφάλι.(Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλμεκερής»).

  Βιαστική ταφή νεκρού στρατιώτη από Ελληνες συναδέλφους του κοντά στο οχυρό Αρπαλούκι υπό την επίβλεψη Γερμανού στρατιώτη(άνω δεξιά).(Μουσείο Φωτογραφίας Δήμου Καλαμαριάς «Χρήστος Καλμεκερής»).


  Γερμανός στρατιώτης δίνει τη χαριστικήβολή σε εκτελεσμένους Σέρβους πολίτες στο Πάντσεβο,βόρεια του Βελιγραδίου,στις 22 Απριλίου του 1941(φωτογραφία Gerhard GrÖnefeld,)

  Κοπέλες-µέλη της αντάρτικης οργάνωσης του ΕΛΑΣ ραίνουν µε λουλούδια τους Βρετανούς ελευθερωτάς καθώς µπαίνουν στην ιστορική πόλη της Κορίνθου, όπως αναφέρει περιοδικό της βρετανικής προπαγάνδας.

 144. sarant said

  143-144 Μα το είχες παραφορτώσει… Αλλά μπράβο!

 145. Γς said

  Θα είχε πολύ πλάκα, αν ήταν αλήθεια:

  Μία Ελληνίδα, η Αννα Στεφανοπούλου, καθηγήτρια μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan παίρνει «εκδίκηση» για όσα υπέφερε ο λαός της από τον Β.Σόιμπλε και την «παρέα» του, αφού είναι αυτή που «ξεσκέπασε» το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών (μέχρι το επόμενο οι Γερμανοί έχουν δείξει ότι δεν διαθέτουν «ταβάνι» σε τέτοια ζητήματα) στον χώρο της βιομηχανίας του αυτοκινήτου.

  Μήπως είναι;

 146. cronopiusa said

  Refugee crisis: EU ministers to discuss binding quotas – as it happened

 147. Ανδρέας said

  146
  αλήθεια είναι lol

  http://www.thetakeaway.org/story/your-car-computer-good-or-bad-thing/

 148. Γς said

  72:

  Le mythe de Sisyphe.

 149. Spyridon said

  @144

  Ολες που παραθέτεις ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ. Η αξία τους έγκειται στο αντικείμενο της φωτογράφισης και τη μοναδικότητά τους (το ίδιο είναι).
  Αυτή που είναι και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι αυτή του Σμιθ. (η δεύτερη όχι η πρώτη με τα παιδιά του).
  Αλλά ο άνθρωπος έκανε φωτογραφίες που ξεπερνούσαν την καταγρφή και το ρεπορτάζ.

  Παραθέτω ίσως τη διασημότερή του που πλέον βρίσκεται και δύσκολα επειδή η οικογένεια ξήτησε να μην δημοσιεύεται.

  Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ του άρχισε ένα ντόμινο που οδήγησε τελικά στην απαγόρευση χρήσης του υδράργυρου.
  Το ρεπορτάζ του λειτούργησε προπαγανδιστικά κατά της εξόρυξης.
  Εχει γίνει και στις μέρες μας μια φωτο να αλλάζει την ροή των πραγμάτων έστω και λιγουλάκι.

  Το τελευταίο καιρό μελετάω τις προπαγανδιστκές φωτο που παράγγειλε ο Ρούζβελτ για να προωθήσει στη αμερικάνικη κοινή γνώμη
  το σοσιαλιστικότερο πρόγραμμα που έχει εφαρμόσει «δυτική» κυβέρνηση.

  Ναι μεν παραγγελία φωτογραφίες αλλά αν οι φωτογράφοι το έχουν και είναι και σύμφωνοι ιδεολογικά
  δημιουργούν και το αποτέλεσμα δεν το λες κατά παραγγελία.

  http://www.loc.gov/pictures/resource/fsa.8b29516/

 150. Pedis said

  Με την υπόθεση Καμμένου, του κομμένου, διαφάνηκε ότι ο μεγάλος ηγέτης τα ‘χει ψιλοχαμένα και σύμβουλοι και συμβουλάτορες μπορούν και του περνάνε ό,τι γουστάρουν.

  Κι εδώ ήταν φως φανάρι, σκεφτείτε τι παίζεται με αναθέσεις, εκθέσεις εισηγήσεις και αποφάσεις της «κυβέρνησης της αριστεράς» που δεν βγάζουν μάτι με τη μία …

  Αμ η άλλη;

 151. κουτρούφι said

  #146
  Μάλλον δεν είναι:
  http://www-personal.umich.edu/~annastef/

 152. Γς said

  151:
  Αμ η άλλη;

  Ξέχασε το παξιμάδι
  [το άλλο]

 153. gbaloglou said

  152 Διψά για Δράμα και Θεία Δίκη η Ελλαδάρα, τι να κάνουμε…

  [Αναρωτιέμαι … αν γίνονταν στις 27 Σεπτεμβρίου οι εκλογές, όπως επίμονα ζητούσε ο κακόμοιρος ο Λαφαζάνης … θα έμπαινε, στον απόηχο του σκανδάλου, στην Βουλή η αποπλανηθείσα ΛΑΕ;! 🙂 ]

 154. gbaloglou said

  153 ΓΣ … έχεις κάποια καινούργια συνταγή κατά νου;! 🙂 🙂

 155. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  154 Μα, το σκάνδαλο (όποιο και να λέτε) δημιουργήθηκε εξαιτίας των εκλογών, άρα αν γίνονταν μιαν εβδομάδα αργότερα δεν θα είχε ξεσπάσει. Ή χάνω κάτι;

 156. Γς said

  155:

  [μπιπ] με ριγανη

 157. gbaloglou said

  156 Νίκο εννοούσα ότι το σκάνδαλο της VW — σ αυτό αναφέρονταν το σχόλιο 152 στο οποίο απάντησα, και όχι στο θέμα του Δ. Καμμένου — θα ενίσχυε το αντιμνημονιακό κίνημα, άρα και την ΛΑΕ(Ν) 🙂

 158. cronopiusa said

  ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ:Η Κεντροαριστερά ως πρόκληση !

  Tο ναζιστικού τύπου κυνήγι οροθετικών του Μπόλαρη

 159. Y. G. said

  Καλημερα σας.

  Για φανταστειτε ομως τι θα ελεγε ενα (μεγαλο) μερος απο τις ευαισθητες ψυχες που ενθουσιαστηκε με το φιλι στη σκηνη αν οι δυο εραστες ηταν δυο αντρες, η’ δυο γυναικες.

  Οσο για το αν ηταν στημενη η΄οχι η φωτο πολλοι σχολιασαν ευστοχα, οτι δεν εχει σημασια η ερωτηση. Αυτο προβλεπεται και απο τον κτγμ μοναδικο νομο των κοινωνικων επιστημων, γνωστο ως το θεωρημα Τομας, που λεει -«If men define situations as real, they are real in their consequences» και το αντιστροφο «If men define situations as UNreal, they are STILL real in their consequences.»

 160. spiral architect said

  Έχω μερικούς φίλους στους οποίους έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και η κριτική τους μου κάνει πολύ καλό. Αυτό που σκέπτονται οι υπόλοιποι είναι δικό τους πρόβλημα.
  Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν
  (ο δάσκαλος της φωτογραφίας δρόμου)


  Henri Cartier-Bresson – Serebryany Bor, Moscow, USSR, 1954

 161. Y. G. said

  159 – Cronopiusa

  H φωτο με τον σουπερ–πανηλιθιο ανελιτη — …Μου χακαραν το ακαουντ…– ειναι ολες οι δραχμες. Αποδεικνυει εξαλλου περιτρανα οτι ο ρατσισμος και η ομοφοβια ειναι μανιφεστεϊσονς πληρους αποβλακωσης.

 162. cronopiusa said


  ELLINIKA HOAXES | RSS Feed
  Καταρρίπτεται – Αυτή είναι η Ελληνίδα που ξεσκέπασε το σκάνδαλο της Volkswagen

 163. Spyridon said

  @161 Ωραία τα έλεγε ο Μπρεσόν. Μάλλον του έλεγαν πέτα το 99,9%

  Στο ταξίδι στην ΕΣΣΔ έβγαλε κάπου 3.000 φιλμ. Διαπιστωμένα.
  Δεν κυκλοφόρησε πάνω από 30-40 φωτογραφίες από αυτές.

 164. Κουνελόγατος said

  165. Θαρρώ πως κάτι ανάλογο έγινε με τον Κάπα, όταν πήγε στη Σ.Ε. με τον Στάινμπεκ ή θυμάμαι λάθος; Θα το δω το απόγευμα για να σιγουρευτώ.

 165. sarant said

  158 Ωχ, ναι. Δεν ξέρω αν έκανε το σκάνδαλο τόσο θόρυβο στην Ελλάδα ώστε να μετακινήσει ψήφους.

 166. spiral architect said

  @164, 165: Συνήθως έτσι γίνεται στη φωτογραφία δρόμου Βγάζεις εκατό κρατάς μια.

 167. Κουνελόγατος said

  167. Γι άλλον λόγο το έγραψα, δε θα τα χαλάσουμε όμως… 🙂

 168. spiral architect said

  @168: Δεν αυταπατώμαι, ξέρω.

 169. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>ένα ζευγάρι ερωτευμένοι φιλιούνται
  41>>Syrian refugee couple stealing a kiss under a tent.
  Αλλάζει ο κόσμος όταν φιλιούνται δυο
  Μεταμορφώνεται, όλα αγιάζουν
  Ο σκλάβος βγάζει στους ώμους του φτερά
  Παύεις να είσαι ένας ακόμα ίσκιος.

 170. cronopiusa said

  Un joven preso político va a ser crucificado en Arabia Saudita

 171. gbaloglou said

  166 Ε, ένα 0,15% παρά κάτι χρειάζονταν 🙂

 172. Νίκος Α. said

  Και την επόμενη μέρα κιόλας η άλλη πατάτα με την Ελληνίδα ερευνήτρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο VW.

 173. Ανδρέας said

  152
  Σωστά το γράφεις δεν είναι.
  Στις 1.19 η που το είδα δεν είχε προβεί ακόμα στην δήλωση διαψεύδοντας το ντέφι και τα υπόλοιπα σάιτς που αναπαρήγαγαν την είδηση.
  Σε ιντερνετικό χρόνο είναι παλιά είδηση:

  «The testing we did kind of opened the can of worms,» Carder says of his five-member engineering team and the research project that found much higher on-road diesel emission levels for VW vehicles than what U.S. regulators were seeing in tests.

  The results of that study, which was paid for by the nonprofit International Council on Clean Transportation (ICCT) in late 2012 and completed in May 2013, were later corroborated by the U.S. Environmental Protection Agency and California Air Resources Board (CARB).

  (In paragraph four, West Virginia University corrects the two year references to 2012 and 2013 from 2013 and 2014)
  http://uk.reuters.com/article/2015/09/23/usa-volkswagen-researchers-interview-pix-idUKL1N11S1GM20150923

  Το ότι συνέβει όπως συνέβει το περιστατικό δίνει τροφή για σκέψεις. Μετά από 1-2 χρόνια το δημοσιοποίησαν στις 18/9/15. Ο Ομπάμα μας κλείνει το μάτι πονηρά λέγοντας στον Σόιμπλε να γίνει κούρεμα χρέους. Κινέζοι, Πέρσες, Ρώσσοι μπουκάρουν στην Συρία, ο Τσίπρας με τον Καμμένο κοιτάνε ανατολικά προς Ρώσσο… τεσπά θα δείξει στην συνέχεια το θέμα.
  Ισως να είναι και σύμπτωση (που δε το πολυπιστεύω). Είναι μια καλή ευκαιρία να διακρίνει κάποιος τους γερμανόφιλους από τους αμερικανόφιλος θα έλεγα.

 174. Μανούσος said

  Να προσθέσω ότι ο ούγγρος Ζόζεφ Χεπ ήταν ο πρώτος κινηματογραφιστής Επικαίρων στο Ελληνικό Κράτος (οι Μανάκηδες δραστηριοποιήθηκαν στην οθωμανική επικράτεια) και από τους πρωτοπόρους του Ελληνικού Κινηματογράφου.

 175. sarant said

  175 Εποχή;

 176. cronopiusa said

  Un refugiado sirio se aferra a sus hijos mientras trata de bajar de su bote en la isla griega de Lesbos, tras cruzar una parte del mar Egeo.- YANNIS BEHRAKIS (REUTERS)

 177. Παύλος said

  Στείλε βοήθεια κι εσύ, με το πάτημα ενός κουμπιού
  https://taxibeat.gr/2015/09/23/help-with-taxibeat/

 178. Νίκος Α. said

  175 «Τα επίκαιρα που κατέγραψε με τη μηχανή του το 1912, τα οποία έδειχναν τις δραστηριότητες της βασιλικής οικογένειας, καθώς και την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, θεωρούνται τα πρώτα ελληνικά επίκαιρα.»

  http://www.finosfilm.com/movies/artistView/110

 179. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  37,

  (καταθέτοντας νέα πρόταση – «κολλήματα», που εαν δεν τα βγάλεις παραέξω δεν αποθεραπεύεσαι:)

  «Η φωτογραφία (ουχί) του Γιάννη Ανδρουλιδάκη».

 180. leonicos said

  Τελικά μου έμεινε μια απορία. Ο Ανδρουλιδάκης ποιαν φίλησε;

 181. Γς said

  176:

  Από το 1905 και για κανα δυο δεκαετίες.
  Οι Σλαβομακεδόνες [ή Ελληνες Βλάχοι σύμφωνα με μας] αδελφοί Μανάκ.

 182. Γς said

  Μανάκη

 183. sarant said

  182 Για τον Χεπ ρωτούσα, τους Μανάκια τους ξέρω.

 184. Γς said

  Δεν τον ξέρεις τον Χεπ;
  Ουτε εγώ!
  Γι αυτό σου είπα για τους Μανάκια…

 185. spiral architect said

  H φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν φωτογραφία δρόμου, τραβήχτηκε όμως από τα θεωρεία των δημοσιογράφων με ζουμ τηλεφακό και είναι ένα τυπικό δείγμα της «ματιάς του φωτογράφου».

 186. Γς said

  18:

  >Ολο λέω να τα πετάξω κι όλο μου λέει να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται

  Ετσι κι έγινε. Τα δώσαμε όλα σε μια κατασκήνωση, που έχει διασκευαστεί σε κέντρο Σύρων προσφύγων δίπλα μας.

  Ολα, μαζί και τα δικά της. Είμαι σίγουρος ότι ήταν σύμφωνη.

  Δεν την ρώτησα. Είχε πεθάνει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: