Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια με σεβασμό

Posted by sarant στο 3 Οκτωβρίου, 2015


Γιατί με σεβασμό, θα ρωτήσετε. Ο τίτλος είναι επηρεασμένος από ένα από τα μεζεδάκια της πιατέλας μας, που θα το δούμε όταν έρθει η σειρά του.

Αλλά ξεκινάμε. Αν φτιάξω ποτέ έναν κατάλογο με τα 10 πράγματα που με ενοχλούν περισσότερο στον κυβερνοχώρο, θα είναι… οι κατάλογοι με τα 10 καλύτερα/χειρότερα/μεγαλύτερα/ομορφότερα κτλ. πρόσωπα/ πράγματα/μέρη κτλ. Συνήθως τα άρθρα του τύπου αυτού δεν έχουν και μεγάλη εγκυρότητα ενώ, επειδή σχεδόν πάντα είναι μεταφρασμένα, έχουν και τραγικά λάθη.

Μου στέλνει ένας φίλος έναν τέτοιο κατάλογο από το Χάφιποστ, που δεν είναι μεταφρασμένος, αλλά και πάλι τα έχει τα λαθάκια του. Καταρχάς, μου φαίνεται να πάσχει η πρώτη πρώτη πρόταση: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα κρύβει μεγάλες ομορφιές, δεν κρύβει ούτε μία μικρή δόση υπερβολής.» Αναρωτιέμαι, μπορεί ένα γεγονός να κρύβει μικρήν ή μεγάλη δόση υπερβολής; Ο ισχυρισμός, η άποψη, το επιχείρημα έστω μπορεί να είναι υπερβολικά -αλλά το γεγονός;

Πιο κάτω να σημειώσουμε την ακλισιά στην πρόταση «καταρράκτες της Νέδα» -της Νέδας, βέβαια-, τον παρατονισμό στα λουτρά Πόζαρ, που έχουν γραφτεί «Ποζάρ», καθώς και την κάπως ασαφή διατύπωση «Το Ταίναρο, που πήρε το όνομά του από τον γιο του Δία, ο οποίος έχτισε την ομώνυμη πόλη στον ισθμό της Ακρωταινάριας χερσονήσου, αποτελεί το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης και στο σημείο εκείνο θα συναντήσετε και τον φάρο του Κάβο Ματαπά», που δημιουργεί την υποψία πως ο αρθρογράφος δεν ξέρει ότι το ακρωτηριο Ταίναρο είναι ο Κάβο Ματαπάς. Όσο για το ω στο «Ακρωταινάριας», ε, μπήκε για αρχοντιά.

* Αλλά δεν είναι μόνο η Νέδα που πέφτει θύμα της ακλισιάς, αλλά και η λίμνη Κάρλα, αφού διαβάζω ότι έχουν διατεθεί ευρωπαϊκές πιστώσεις για το έργο «αποκατάστασης της λίμνης Κάρλα».

(Η λίμνη Κάρλα, στη Θεσσαλία, δεν υπάρχει πια, έχει αποξηρανθεί από το 1962. Ωστόσο, η αποξήρανση προκάλεσε όχι λίγα προβλήματα, οπότε τώρα θα γίνει αναδημιουργία ή επαναφορά ή αποκατάσταση ή όπως θέλετε το λέτε της λίμνης, αν και σε μικρότερη έκταση από αυτήν που είχε παλιά).

* Ένας αυστηρός φίλος μού στέλνει μια μικροείδηση στην οποία γράφεται ότι ένας ψαράς που του επιτέθηκε καρχαρίας κατάφερε τελικά «να βγει στην όχθη«. Αλλά όχθες έχουν οι λίμνες και τα ποτάμια, όχι κοτζάμ ωκεανός, όπως εδώ. Ακτή λοιπόν.

(Βέβαια, λέμε και για όχθες όταν έχουμε θαλάσσιο πέρασμα -αλλά τον Ειρηνικό δεν τον λες πέρασμα).

* Άλλος φίλος που ακούει την εκπομπή του Αυτιά άκουσε τον πολιτευτή (ή βουλευτή, δεν ξέρω) Π. Αβραμόπουλο της Ένωσης Κεντρώων να λέει ότι «σύμφωνα με τον Τσόρτσιλ τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται μετά το κυνήγι και πριν τις εκλογές».

Το απόφθεγμα αυτό όμως αποδίδεται στον Μπίσμαρκ (δεν λέω «το είπε ο Μπίσμαρκ» γιατί δεν το έχω τσεκάρει) -και μάλιστα στην κανονική του μορφή κάνει τριάδα: τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται μετά το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές.

* Μια τοξική λαθροχειρία από ένα από τα χειρότερα μεγαλοσάιτ του ελληνικού Διαδικτύου (δεν βάζω τον δικό τους λίκνο για να μην τους χαρίσω χτυπήματα, οπότε κλικάρετε άφοβα). Φωτογραφία που δείχνει τον Πάπα να φιλάει το χέρι ενός γηραιού κυρίου που φοράει την εβραϊκή κιπά.

Μεγάλος τίτλος: ΣΟΚ! Αυτός είναι ο Πάπας των φτωχών; Ο Πάπας Φραγκίσκος φιλάει το χέρι του μεγαλοαπατεώνα Ντέιβιντ Ροκφέλερ (ακολουθούν πεντέξι θαυμαστικά)

Και μετά τη φωτογραφία, λεζάντα:

Ο Πάπας Φραγκίσκος φιλάει το χέρι του Ντέιβιντ Ροκφέλερ και,  φυσικά μαζί η υπόλοιπη παρέα:

ο Χένρι Κίσινγκερ και ο John Rothschild…

Μόνο που ο κυριούλης με το κιπά δεν είναι ο Ροκφέλερ (έτσι κι αλλιώς, ο Ροκφέλερ δεν είναι Εβραίος) αλλά ένας επιζώντας του Ολοκαυτώματος, ο Γιόζεφ Γκόντεκερ, και οι άλλοι δεν είναι ο Κίσινγκερ και ο Ρότσιλντ αλλά άλλοι επιζώντες στο μνημείο Γιαντ Βασέμ, το οποίο είχε επισκεφτεί ο Πάπας πέρυσι όταν επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους.

mesebasmo* Και ήρθε η ώρα για το μεζεδάκι που χάρισε τον τίτλο στο σημερινό μας άρθρο, «Μεζεδάκια με σεβασμό».

Φίλος δικηγόρος (αν θέλει, στα σχόλια ας δηλώσει ποιος είναι) μού έστειλε το κείμενο της φωτογραφίας αριστερά, που πρέπει να είναι νομικού χαρακτήρα, αφού διαβάζουμε ότι η μηνυτήρια οργάνωση παρουσιάζει αποτελέσματα των μελετών που διεξάγονται από δημόσιους οργανισμούς με σεβασμό στις διαφορετικές περιοχές των Οινοφύτων.

Ποιος σεβασμός; Δεν βγαίνει νόημα, θα πείτε. Βεβαίως δεν βγαίνει, διότι κατά 99% ο σεβασμός είναι απλώς κακή μετάφραση του αγγλικού with respect to. Φαίνεται πως η μηνυτήρια αναφορά προέρχεται από ξένη οργάνωση, διότι βλέπω κι ένα FIDH πιο κάτω, και μεταφράστηκε στα ελληνικά, και ο μεταφρατζής που το ανέλαβε το σκότωσε.

Κι άλλη φορά έχουμε γράψει για παρόμοιο μαργαριτάρι, για ένα ντοκιμαντέρ με σεβασμό προς τους χοίρους!

* Κάποιος άλλος φίλος μου στέλνει μια μικροείδηση από το Χάφιποστ, για μια αεροσυνοδό που έκανε διάφορα πράγματα που δεν προβλέπονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων (με διαβάζει και η μητέρα μου και δεν μπορώ να γίνω σαφέστερος). Και ενώ στο κυρίως άρθρο γράφεται «αεροσυνοδός», ο υλατζής ήταν σχιζολέκτης και προτίμησε να την τεμαχίσει στα δύο και να γράψει «αερο-συνοδός». Α-παρά-δεκτο το βρίσκω.

* Δεν είναι ακόμα σαφές αν το κάζο της Αμφίπολης θα εξελιχτεί σε φιάσκο, ούτε με έπεισαν, εμένα τον αδαή, οι αποδείξεις παραλαβής που υπέγραψε ο Αντ. (Αντένα; ) αλλά τα μεζεδάκια αισθάνονται ήδη την έλλειψη της Υπευθύνου Τάφου. Ωστόσο, κάτι γίνεται. Διαβάζω στην Καθημερινή ότι «Με την επιχειρηματολογία της η κ. Περιστέρη εμμένει στην εκτίμησή της ότι το ταφικό μνημείο χρονολογείται από το τέταρτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ». Είπαμε ότι ήταν μεγάλος ο 4ος αιώνας αλλά δεν ήξερα ότι είναι τόσο μεγάλος, να έχει τέσσερα μισά!

* Με ρωτάει ένας φίλος πώς είναι το θηλυκό του πρόσφυγα. Στην καθαρεύουσα θα ήταν «η πρόσφυξ», ενώ οι εραστές των μουστακιών θα πουν «η πρόσφυγας». Υπάρχει πάντα «η προσφυγοπούλα», που έκλεψε και την καρδιά του Μάρκου, αλλά ο λαϊκός τύπος, που λεγόταν τότε που είχαμε δικούς μας πρόσφυγες, είναι «η πρόσφυγα».

* Ο γονατογράφος της Καθημερινής κ. Στέφανος Κασιμάτης συνηθίζει να διανθίζει τα χολερικά άρθρα του με ιστορικά ανέκδοτα και αποφθέγματα μεγάλων ανδρών, μερικά από τα οποία τα αντιγράφει χωρίς κανένα λάθος. Όχι όλα. Η χτεσινή του επιφυλλίδα ξεκινάει με το ακόλουθο μαργαριτάρι: Οι Πορτογάλοι, επειδή ψαρεύουν στον ανοιχτό ωκεανό, έχουν παράδοση στον καλό μπακαλιάρο. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι σε έναν Πορτογάλο συγγραφέα, τον Πάολο Κοέλιο, οφείλουμε τον ωραιότατο μπακαλιάρο για το «σύμπαν που συνωμοτεί», ώστε να πραγματοποιούνται ―υποτίθεται― επιθυμίες που φαίνονται παράλογες.

Μπακαλιάρος, σύμφωνα με την ορολογία που έχει καθιερώσει ο κ. Κασιμάτης, είναι, αν δεν κάνω λάθος, η πομπώδης κοινοτοπία -ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι Πορτογάλοι δεν ψαρεύουν πλέον οι ίδιοι τους μπακαλιάρους που μαγειρεύουν με (τουλάχιστον) 365 συνταγές -οι αγορές τους είναι γεμάτες με μπακαλιάου ντα Νορουέγκα, νορβηγικό μπακαλιάρο.

Αλλά δεν είναι εκεί το μαργαριτάρι, αλλά στο ότι ο Πάολο Κοέλιο, πιο σωστά Πάουλο (Paulo Coelho) ή και Πάουλου αν θέλουμε να το πούμε όπως το λένε, δεν είναι βεβαίως Πορτογάλος αλλά Βραζιλιάνος.

(Προσέξτε ότι ο τίτλος του άρθρου του κ. Κασιμάτη είναι κατά σύμπτωση και τίτλος ενός αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας, που έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, του μυθιστορήματος «Συνωμοσία του Σύμπαντος» των αδελφών Στρουγκάτσκι -αλλά ο κ. Κασιμάτης δεν προχώρησε παραπάνω από τον Κοέλιο. Κατέχει ο μπουρμάς ειντάναι ο χουρμάς; που λέει και η κρητική παροιμία).

* Η ζωή ξεπερνάει και τη φαντασία και την παρωδία και την τέχνη. Ούτε η Ελληνοφρένεια, ούτε ο Αθυροστομίξ, ούτε το Μουφανέτ θα μπορούσαν να φτιάξουν κάτι τόσο κωμικό όσο η χτεσινή τρεχάλα του Άδωνη με τις 50 υπογραφές στα γραφεία της ΝΔ -και η μετέπειτα απόρριψή του επειδή καθυστέρησε 8 λεπτά!

Όπως σχολίασε στο Φέισμπουκ ένας φίλος, «Αλλά έτσι είμαστε οι Έλληνες. Εξορίσαμε τον Αριστείδη γιατί ήτανε δίκαιος, τώρα αποκλείουμε από την κούρσα διαδοχής έναν καθυστερημένο».

Πράγματι, μετά το Κυλώνειον άγος, το όνειδος του Αδώνιδος θα μας κυνηγάει στους αιώνες.

* Και μια ανακοίνωση. Δεν θα το προσέξατε πιθανότατα, αλλά από προχτές στη στήλη των λίκνων κάτω δεξιά προστέθηκε ένας λίκνος προς ένα ιστολόγιο που λέγεται Τέταρτος Κόσμος -αν και ο διαχειριστής του προς το παρόν δεν έχει ανοίξει σχόλια. Είναι παλιός φίλος του ιστολογίου, που συμμετείχε πολύ ενεργητικά στο ιστολόγιο τα δυο-τρία πρώτα χρόνια αλλά μετά έριξε μαύρη πέτρα στη μπλογκόσφαιρα. (Δεν θα πω ποιος είναι, όσοι τον ξέρετε θα καταλάβατε).

135 Σχόλια προς “Μεζεδάκια με σεβασμό”

 1. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  «Λίγο αργότερα, η κ. Περιστέρη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην πρυτανεία του ΑΠΘ παρότρυνε τους δημοσιογράφους να σκεφτούν και μια άλλη πιθανότητα: τη δυαδικότητα στο μνημείο. Επικαλέστηκε γι’ αυτό ιστορικές πηγές υπενθυμίζοντας τι είπε ο Αλέξανδρος στη μητέρα του Δαρείου όταν έσκυψε να προσκυνήσει τον Ηφαιστίωνα νομίζοντας ότι ήταν ο Αλέξανδρος: «Ο Ηφαιστίωνας είμαι εγώ».

  Δηλαδή…σπόντα για Αλέκο;; 😆
  Πολύ πλάκα έχνε αυτούν’οι οι αρχαιολόγ! (και μετά ο Γληγόρς κράζ τσ αρχιτεκτόνοι….(όχι ότι δεν θέλουν κράξιμο δηλαδή!)

 2. Διονύσης said

  Νομίζω πως για το αεροσυνοδός η παύλα μπήκε για να τονιστεί ότι η κυρία ενέργησε σαν συνοδός.

 3. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  Η «δυαδικότητα στο μνημείο» σημαίνει δηλαδή ότι το μνημείο μπορεί να είναι χωρισμένο στα τέσσερα; (μετά συγχωρέσεως!)

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Μπορεί και να έχεις δίκιο, γκάφα μου τότε.

 5. Παύλος said

  Για τη λίμνη Κάρλα υπάρχει και αυτό:
  http://www.taxydromos.gr/Τοπικά/194897-shμa-kindynoy-gia-thn-an8rwpinh-ygeia.html

 6. Gpoint said

  στην δεύτερη γραμμή χρειάζεται μια διόρθωση

 7. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  Ο Ηφαιστίων στη Βίκη ήδη απο-Καστά-θηκε 🙂
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82
  «Κατά τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά ως προς τις έρευνες που διεξήγαγαν από το 2012 έως το 2014, το μνημείο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα.»
  Παραγγελιά, ρε!!

 8. Μήπως τυχαίνει να έχει κανείς πρόθυμος την εν λόγω Συνωμοσία του σύμπαντος, των Στρουγκάτσκηδων; Το ψάχνω!

 9. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  «Το ποσοστό του συνολικού χρώμιο»…
  Το Cr-6 …(για το εξασθενές χρώμιο… καλά, την Τζούλια Ρόμπερτς δεν την έχει δει στο σινεμά;; άμουσοι!…(εκτός από πανάσχετοι!)

 10. sarant said

  6: Ευχαριστώ!

  9: Αυτό δεν το είχα δει

  8: Για να δούμε αν θα συνωμοτήσει το Σύμπαν ώστε να βρεθεί η Συνωμοσία του Σύμπαντος!

  Θα λείψω για μερικές ώρες, να είστε φρόνιμοι!

 11. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  Δύτη, αν σ’ενδιαφέρει στα εγγλέζικα ,τρίτο αρχείο «Roadside Picnic»
  http://www.rusf.ru/abs/english/

 12. Το Roadside Picnic το έχω στα ελληνικά (γνωστό ως βάση του Στάλκερ). Η Συνωμοσία είναι αυτό (Definitely maybe).

 13. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  12. Oυπς. Παρντόν! (υπάρχει ένα μύνημα στα σχόλια από κάποιον που το έχει,λέει…αλλά είναι από το 2009…)

 14. cronopiusa said

  Ψυχραιμία!

  Περιστέρη για Ηφαιστίωνα και Αμφίπολη

  Καλή σας μέρα!

 15. RaspK said

  0. Εγώ πρόσεξα δύο άλλες λεπτομέρειες. Στο άρθρο για την αεροσυνοδό: «Η αεροσυνοδός της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό αλλά ούτε η αεροπορική εταιρία στην οποία εργαζόταν χρέωνε τις σεξουαλικές συνευρέσεις της περίπου 2000 ευρώ.»

  «Όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα,» λέει μια παροιμία και ταιριάζει γάντι στα κόμματα που βάζουν διάφοροι αρθρογράφοι, όπως: «Ο Πάγκαλος, είπε αυτά.» Πώς καυτηριάζει κανείς το αντίστροφο, όμως: να λείπουν όχι μόνο τα κόμματα που μπερδεύουν τους περισσότερους (όπως εκατέρωθεν της δευτερεύουσας πρότασης: «της οποίας […] γνωστό»), αλλά και το απολύτως αναγκαίο πριν από το κακόμοιρο το «αλλά» ακόμη!

  Πιο κάτω, για το χρώμιο: «του συνολικού χρώμιο» — ε ρε γλέντια… 1ον: του… χρώμιου (άντε και «χρωμίου»)! 2ον: του ολικού, βεβαίως-βεβαίως! Ολοστρόγγυλη κουλούρα στις θετικές επιστήμες… Αν και γενικότερα βρωμάει ότι το κείμενο είναι από μετάφραση, αυτή εκεί η περίοδος είναι τελείως άγαρμπη.

 16. Παύλος said

  Το Definitely maybe στα αγγλικά υπάρχει εδώ: http://bookzz.org/

 17. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Το καθιέρωσε,πάει.Του ΣεΜτεβρίου
  είπε τώρα στην επίσημη,μα πολύ επίσημη ομιλία του στη βουλή κατά το σημερινο ποδαρικό, ο κύριος Νικήτας Κακλαμάνης. Ο και δήμαρχος πριόνης λεγόμενος.
  Όι δε θα τ αφήσω να επιβληθεί αυτό.Μού αποσεπτοποιεί το μήνα.Θα τους καταγγέλω .Το λέει συστηματικά και ο Μπογιόπουλος.

 18. physicist said

  Το χρώμιο υπάρχει και σε μιαν ασταθή, επτασθενή μορφή, γνωστή ως CR7. Η πληθώρα αρνητικών φορτίων που περιέχει του δίνει μεγάλη ηλεκτροστατική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μπορεί να εκτοξέυει μέχρι τη στρατόσφαιρα μεγάλα αντικείμενα, όπως π.χ. μπάλες στημένες στο σημείο του πέναλτι.

 19. Παύλο, σπασίμπα — το κατέβασα, βέβαια είναι κείμενο σε μορφή html και θα προσπαθήσω να το μορφοποιήσω κάπως για να διαβάζεται τυπωμένο και στο κρεβάτι 🙂

 20. LandS said

  Διάολε μαύρε, γιατί οι αρχαιολόγοι δεν κάνουν μια λογική ερώτηση και να πανε να ανοίξουν κάνα βιβλίο ιστοριας;
  Ποια ήταν ή μεγαλύτερη προσωπικοτητα που έζησε και πέθανε στην Αμφίπολη; Ήταν τόσο σπουδαία προσωπικότητα για τέτοιο τάφο; Αν όχι τότε ψάξε για τη μανα, τη σύζυγο, τον αγαπημένο φίλο του Αλεξανδρου. Αν ναι, πες «μήπως είναι αυτουνού του δυστυχισμένου Φίλιππου του Ε και των παιδιών του;» Πρωτεύουσα του ήταν ρε γαμώτο. Δεν τελείωσε ή ιστορία της Μακεδονίας με τον θάνατο του Αλέξανδρου. Συνεχίστηκε για πάνω από ενάμιση αιώνα ακόμα, μέχρι να κατακτηθεί από τους Ρωμαίους.

 21. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  18. 😆 😆
  Είσαι μέσα στους 10 μεγαλύτερους Φυσικούς της Ιστορίας! http://rlv.zcache.com/i_love_my_physicist_sticker-r44ea817ad6044fd0960376cc1f25ec28_v9wf3_8byvr_324.jpg

 22. LandS, τάχουμε ξαναπεί αυτά: η Ζήνα.

 23. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  Η Ιστορία πάντως έχει χιούμορ! O Ηφαιστίωνας ο καημένος δεν πέθανε δοξασμένος στη μάχη, αλλά από το πολύ κρασί…οι αναθυμιάσεις του οίνου του …βαστάνε ακόμα… 🙂

 24. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  22. Έλα ρε!! Αμφιπολίτισσα είναι η Ζήνα; Δεν τόξερα! 😆

 25. Πέπε said

  Περισσότερο από τους καταλόγους με τα 10 καλύτερα ή χειρότερα κοκ. πράγματα, μ’ ενοχλούν τα 9+1, 12+1, ν+1 πράγματα. Σ’ ένα τέτοιο άρθρο, κάποιος σχολιαστής εξίσου ενοχλημένος μ’ εμένα είχε γράψει «39+1 παλικάρια από τη Λειβαδιά»!

  Μακρά και ένδοξη παράδοση που κρατά από τις 1000+1 νύχτες κλπ., αλλά που τελευταία την έχουμε κουράσει λίγο.

 26. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  ΜΠΡΕΪΚΙΝ ΝΙΟΥΖ! Mέσα τελικά κι ο Αδώνιδας! (κάποιος να πει στη μπουμπούκαινα να σταματήσει να χτυπιέται…) 🙂
  http://www.nooz.gr/greece/treis-oi-upopsifioi-proedroi-sti-nd–ektos-koirsas-o-adonis

 27. Παύλος said

  Δύτη το έχω μετατρέψει σε pdf. Πώς μπορώ να σου το στείλω;

 28. Παύλο, 🙂
  dytistonniptiron παπάκι gmail τελεία com
  Πώς μπορώ να ανταποδώσω;

 29. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  28. Στείλτου τα άπαντα του Κουέλιου σε CD που δεν θα ανοίγει… 😆

 30. LandS said

  22 & 24

  Α, έτσι εξηγείται ή «γυναικεία ατμόσφαιρα» του μνημείου. Σίγουρα λοιπόν ή Ζήνα είναι θαμμένη εκεί.

 31. cronopiusa said

  δυστυχώς δεν είναι μεζεδάκι

  Αφγανιστάν: «Παράπλευρη απώλεια» ο βομβαρδισμός της κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

 32. physicist said

  #21. — 😉

 33. Παύλος said

  Δύτη δεν χρειάζεται ανταπόδοση!

 34. Γς said

  33:

  Χαλάς την πιάτσα

 35. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  31. 2ο βιντεο με την απλή μέθοδο των τριών !!! Πώς το είχα χάσει αυτό το μεγαλούργημα μαθηματικής σκέψης των Γεωργιάδηδων;; 😆 Αν μάς κάνουν τα τρία δύο ,πόσα θα μας κάνουν τα τριάντα; …

 36. Ένα νόστιμο μεζεδάκι από την τηλεοπτική διαφήμιση του ψωμιού Παπαδοπούλου με τον εμπορικό τίτλο «Αρχαία σπορά» (χμμμ… Ζειά μου μυρίζει!). Στα πλεονεκτήματα του ψωμιού αναφέρει πως αποτελεί «πηγή εδώδικων ινών»! Εδώδιμες ίνες στο ψωμάκι μας; Ποιός να το πίστευε…

  Κι ένα γουστόζικο τρολομεζεδάκι από τον ίδιο χώρο: στη διαφήμιση της Alpha Bank για το web banking, μας δείχνει μια οικογένεια σε ένα φουτουριστικό σπίτι, ελεγχόμενο από υπολογιστές. Μόνο που ακούγεται η ίδια εκτέλεση του Δούναβη, που ακουγόταν στην κιουμπρίκεια » Οδύσσεια 2001″, όπου ο κομπιούτερ HAL κλειδώνει τον αστροναύτη έξω από το διαστημόπλοιο… 🙂

 37. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  14. 🙂

  Καρφιτσωμένο Tweet
  Γκοτζίλλα ‏@despirada 1 Οκτ
  Παιδιά ο Μπουμπούκος δεν έχει καούρα για πρωθυπουργός,η Μανωλίδου εχει λυσσαξει που πήγε η Κνίτισσα στον Λευκό Οίκο.#adonisforpresident

  Καλημέρα

  Ο «οι πύλες του ανεξήγητου» Χαρδουβέλας, λέγει τώρα ΟκτώΜβρης, αυτοδιορθώνεται,Οχτώβρης, σε λίγο πάλι λάθος,ξαναμανα αυτοδιορθώνεται.Έτσι θα το πάει.Το βλέπω.Άσε που ξεκίνησε να μιλήσει με τον Κύρκο λέγοντας «πάει λοιπόν με τρεις υποψήφιους η Ν.Δ» τέεσσερις! διρθώνει το κοντρόλ και η συμπαρουσιάστρια.(Χάνεις χάνι,χάνεις).
  Δεν είμαι για πολλά μεζεκλίκια αλλά αναλαμβάνω τα καρυκεύματα ΟκτώΜβρης και ΣεΜτέμβρης. 🙂

 38. κουτρούφι said

  #25
  Ο Απόστολος Παύλος ήταν πολύ πιο προχώ, αγαπητέ, όταν δήλωνε ότι έφαγε «παρα μία τεσσαράκοντα», δηλ. 40-1 «μαστιγωσιές».

 39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  37.Με τον Κύρτσο (όχι με τον Κύρκο) θα μίλαγε.

  1>>σπόντα για Αλέκο;
  Το τουίτερ οργίασε:
  Αλεκούλη; τί θες πάλι Ηφαιστιωνάκο; μ αγαπάς; να σε θάψω!

  σ.σ.Δεν είμαι εγώ,ή του τουίτερ που χαβαλιάζει, ο τρόπος τους νομίζω έδωσε δικαίωμα σ΄αυτό

 40. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  36. οι διαφημιστές πράγματι θα μπορούσε να ελεγχθούν,από τους λαθοθήρες και όχι μόνον, για ποικίλα στραμπουλήγματα της γλώσσας. «ακολούθησέ μας στην πρωτοβουλία τη κόκα κόλα, τρώμε μαζί » ακούω τώρα για παράδειγμα.
  25. «39+1 παλικάρια από τη Λειβαδιά»!
  Χαχα,τί μου θύμισες:προ ημερών,ήταν «των 40 παρθένων» και ένα τρουί έλεγε,τις πρόοριζαν για τα 40 παλικάρια που ήταν τζούφια!
  38.«μαστιγωσιές»
  βουρδουλιές, είναι πιο …μπρούτες 😉

  σ.σ
  Μετά την αδωνιάδα,όλα πασπαλίστηκαν στα μάτια μου με σουρεαλιστική σκόνη

 41. 40 Οι διαφημιστές τα στραμπουλήγματα τα κάνουν γιατί πόσα ψέματα να πεις σε τόσο περιορισμένο χρόνο και να το κάνεις και για τόσο διαφορετικούς πελάτες

 42. LandS said

  Τώρα στο κανάλι της Βουλής ντοκυμαντέρ για τη Μεγάλη Ελλάδα.
  «Το όνομα της Σικελίας προέρχεται από το σύκο και την ελιά»
  Αλήθεια;

 43. 42 όσο και το ότι η επιγραφή της Αμφίπολης έχει και το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα 🙂
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sicels

 44. physicist said

  #42. — […] Il nome «Sicilia» deriva in realtà da sik, termine di radice indo-germanica che sta a denotare l’ingrossamento e la crescita. Nella lingua greca questa radice è usata per individuare certi frutti che si sviluppano rapidamente come il fico (siké) o la zucca (sikùs). Quindi Sicilia significherebbe «terra della fecondità, isola della fertilità».

  In periodo bizantino (secc. VI – IX) si credette che il nome «Sicilia» derivasse dall’unione di due termini greci (siké ed elaia), che denotavano due piante tipiche dell’isola: il fico e l’olivo.

  Πηγή: http://www.celeste-ots.it/celeste_files/sicilia_antica/sicilia_il_nome.htm

 45. physicist said

  Η πηγή λέει το εξής:

  […] Το όνομα «Σικελία» προέρχεται στην πραγματικότητα από το sik, όρο με ινδογερμανική [*] ρίζα, που δηλώνει την αύξηση και την ανάπτυξη. Στην ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιείται για να δηλώσει ορισμένα φρούτα που αναπτύσσονται γρήγορα, όπως το σύκο ή η κολοκύθα (σικούς). Επομένως, Σικελία σημαίνει «γη της ευκαρπίας, νησί της γονιμότητας».

  Κατά τη Βυζαντινή περίοδο (6ος – 9ος αι.) πίστευαν ότι το όνομα «Σικελία» προέρχεται από την ένωση δύο ελληνικών λέξεων (συκή και ελαία) που δηλώνουν δύο χαρακτηριστικά φυτά του νησιού.

  [*] Εννοεί ινδοευρωπαϊκή, υποθέτω — δική μου σημείωση.

 46. kaldanti said

  Μια παρατήρηση στον αρθρογράφο…Όταν ο Πάπας ακολουθείται απο όνομα γράφεται με μικρό.Δηλ. ο Πάπας επισκέφτηκε το τάδε μέρος…ο πάπας Φραγκίσκος επισκεύτηκε το τάδε μέρος…έτυχε πρόσφατα να ανατρέξω στους κανόνες «μεγάλο και μικρό» αρχικό γράμμα…

 47. Πέπε said

  @45:

  > > ινδογερμανική [*] ρίζα
  [*] Εννοεί ινδοευρωπαϊκή, υποθέτω — δική μου σημείωση.

  Ναι, αυτό σημαίνει. Ινδογερμανικός είναι η λέξη που συνήθως χρησιμοποιούν οι Γερμανοί για να πουν ινδοευρωπαϊκός (εγώ θα αντιπρότεινα, αμερόληπτα πάντα, το ινδοπαγκρατιώτικος).

 48. physicist said

  #47. — Για τους Γερμανούς το ήξερα ότι έτσι το λένε, για τους Ιταλούς όμως όχι.

 49. Πάνος με πεζά said

  @ 37προς8 : Και να ήξερες πόσες φορές τουέχω στείλει μήνυμα να διορθυώσει το «Οκτώμβρης», με το απογοητευτικό «είσαι και τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία…»
  @ 25προς6 : Κλέψαν όλοι τον Ελύτη, με τις «Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό»…
  @39προς40 : Το «παρα μια τεσαράκοντα» ήξερα ότι είχε βγει από τις 13 λωρίδες του βούρδουλα. Τρεις ριξιές – 39 μαστιγωσιές !
  (ποιος θα μου βρει γιατί στην αρίθμηση βάζω το «προς»;)

 50. Ιάκωβος said

  Παλιά το έλεγαν Ιαπετικές γλώσσες, από τον Ιάφεθ. Και τα τρία, αν τα ψειρίσουμε λάθος.Ο Ιάφεθ για προφανείς λόγους, το Ινδο-ευρωπαικές γιατί δεν είναι όλες οι Ευρωπαϊκές γλώσσες Ινδοευρωπαϊκές ( ούτε όλες οι Ινδικές ) και το τρίτο διότι δεν είναι όλες οι Ευρωπαικές γλώσσες Γερμανικές.

  Αλλά γιατί να το ψειρίσουμε. Υπάρχει και κάτι που λέγεται «σύμβαση», πολύ πρακτικό. Το ΙΕ και PIE έχουν επικρατήσει.

 51. Y. G. said

  http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/cartoons/greser-lenz-witze-fuer-deutschland-1294625/karikatur-greser-und-lenz-13822669.html

 52. Ιάκωβος said

  Κι εγώ έχω παρατηρήσει αυτούς τους καταλόγους με τα 10 καλύτερα/χειρότερα/μεγαλύτερα. Έχουν πολύ μεγάλη πέραση στο διαδίκτυο.

  Γιατί άραγε; Είναι η απληστία μας; Δε θέλουμε να μάθουμε για ένα ωραίο μέρος που υπάρχει κάπου, θέλουμε δέκα. Και στο Ολυμπιακό μας πνεύμα το αθάνατο; Που μας αναγκάζει δηλαδή όλα να τα βάζουμε σε βάθρα; Για να το χοντρύνω, απευθύνεται στα ένστικτα τού ή μάλλον της καρποσυλλέκτριας-πελάτιδος-καταναλώτριας που θέλει να κορφολογεί τα καλύτερα από ότι βρίσκει;Ποιος ξέρει…

  Πάντως λειτουργεί. Το είδαμε πριν καιρό και με τους 10 καλύτερους τηλεοπτικούς Έλληνες στο Σκάι: Πόσο καλός κλέφτης ήταν ο Κολοκοτρώνης σε σχέση με το πόσο καλός ποιητής ήταν ο Ελύτης;* Το χάος δηλαδή.

  *Τους οποίους ,και τους δύο, αγνοούμε και μεις κι ο Τατσόπουλος.

 53. Παλιοσειρά said

  deriva in realtà da sik, termine di radice indo-germanica che sta a denotare l’ingrossamento e la crescita.

 54. Παλιοσειρά said

  deriva in realtà da sik, termine di radice indo-germanica che sta a denotare l’ingrossamento e la crescita.

  και ας μη μιλήσουμε για τα τούρκικα 🙂

 55. Ιάκωβος said

  30 Lands
  22 & 24 Α, έτσι εξηγείται ή «γυναικεία ατμόσφαιρα» του μνημείου. Σίγουρα λοιπόν είναι θαμμένη εκεί η Ζήνα.

  Κι όχι στην κουζίνα:

 56. LandS said

  45 πλάκα πλάκα το sik στα Τούρκικα σημαίνει την απαραίτητη πράξη για να ακολουθηθεί ή θεία εντολή «αυξανεσθε και πληθυνεσθε» (γιαυτό λέμε α σιχτίρ 😈). Αλλά τα Τούρκικα δεν είναι ΙΕ. ☺

 57. Ιάκωβος said

  Λάθος, εννοώ αυτό:

 58. Ιάκωβος said

  Ουουουφ…αυτό:

 59. LandS said

  Κάτι δεν πάει καλά με τα γιυοτουμπάκια

 60. Πέπε said

  @50:

  Ινδοευρωπαϊκές σημαίνει ότι μιλιούνται στην περιοχή από Ινδίες μέχρι Ευρώπη. Αυτό δεν προϋποθέτει να μιλιούνται αποκλειστικά αυτές οι γλώσσες σ’ αυτή την περιοχή (επιτρέπονται και τα τούρκικα, ουγγρικά, σημιτικές γλώσσες κλπ). Πάντως το Ινδογερμανικές είναι βέβαιον ότι δε στέκει με κανένα τρόπο.

 61. Πέπε said

  59:

  Τα 2 πρώτα που έστειλες δεν είναι απλά βιντεάκια, είναι παιξελίστες. Ίσως γι’ αυτό.

  Όταν θέλω να λινκάρω μεμονωμένα ένα βίντεο που το έχω βρει ως μέρος λίστας, αντιγράφω τον τίτλο του στην αναζήτηση του ΥΤ. Λογικά θα μου το βγάλει είτε πρώτο είτε δεύτερο, με πρώτη τη λίστα.

 62. Ιάκωβος said

  61, Πέπε,
  Ναί, αυτό είναι.Φχαριστώ.

 63. Μα γι’ αυτό είπαμε ότι ρίζα sik «che sta a denotare l’ingrossamento e la crescita» μάλλον σε τούρκικα παραπέμπει 😉
  Σοβαρολογώντας τώρα, ινδοευρωπαϊκή ρίζα sik- δεν θα έδινε στα ελληνικά δασυνόμενο ικ-; Και δεν είναι πιο εύλογο τα ονόματα των αυτοχθόνων Σικανών και Σικελών να προέρχονται από την ίδια άγνωστη προ-ινδοευρωπαϊκή πηγή; Την οποία, μη σοβαρολογώντας, θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε και με τους Szekély/Szekler της Τρανσυλβανίας…

 64. Δημητρης said

  Πάντως με την πλάκα και την ειρωνεία, σχετικά με την Αμφίπολη, χάνουμε την ουσία. Το ότι είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ανήκει στα 10+1 εντυπωσιακότερα αρχαιολογικά ευρήματα της τελευταίας ….. (βάλτε ότι θέλετε)

 65. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

 66. Δημητρης said

  56 …. πλάκα πλάκα το sik στα Τούρκικα σημαίνει την απαραίτητη πράξη για να ακολουθηθεί ή θεία εντολή «αυξανεσθε και πληθυνεσθε» (γιαυτό λέμε α σιχτίρ 😈). Αλλά τα Τούρκικα δεν είναι ΙΕ. ☺

  ..εννοείς το sik ώθηκε; (χαμόγελο)

 67. Νικος Κ. said

  Θα τσιμπήσω από το κεντρικό μεζεδάκι.
  Επειδή το σκαναρισμένο κείμενο είναι νομικού χαρακτήρα θα είμαι αυστηρός: Ο επίσημος συμβολισμός του εξασθενούς χρώμιου είναι Cr(VI) και όχι Cr-6 όπως αναγράφεται στο κείμενο αυτό.
  Σύμφωνα με τη IUPAC (Διεθνής Ένωση Χημείας): «Cations which have taken on more than one positive charge are labeled with Roman numerals in parentheses». https://en.wikipedia.org/wiki/IUPAC_nomenclature_of_inorganic_chemistry
  Επίσης εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Hexavalent_chromium

 68. 41, ΦωτοΤαξιδιώτη,
  το ρεκοράκι σ’ αυτή την κατηγορία πρέπει να διεκδικεί η διαφήμιση της Vodafone για εταιρικά πακέτα και λύσεις. Παρουσιάζει μια εταιρία χύμα παγωτού, ονόματι «-14 Παγωτό», που είναι κάργα-τούρμπο e- οργανωμένη, όπως δηλώνει ο συνιδιοκτήτης της Μάριος Απέργης. Μόνο που αυτή η εταιρία δεν υπάρχει στο ίντερνετς… 😳

 69. Α, ναι, και κάτι για τις ιντερνετικές λάιφστάιλ λίστες: οι χειρότερες μακράν είναι αυτές που απαριθμούν 10+1 πράγματα που πρέπει νά κάνουμε πριν πεθάνουμε. Ασταδιάλαπεδώφτύστονγκόρφοσου! 👿

 70. …για μια αεροσυνοδό που έκανε διάφορα πράγματα που δεν προβλέπονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων…ο υλατζής…προτίμησε…να γράψει «αερο-συνοδός»….

  Ε, αφού «έκανε πράγματα που δεν προβλέπονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων», ας έγραφε τουλάχιστον

  α-ερω-συνοδός! 🙂

 71. 17, …Μού αποσεπτοποιεί το μήνα… 😀

  Κατά των αντισεπτικών!

 72. ΚΑΒ said

  64. Γι’ αυτό stupete,gentes!

 73. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  70. Α!ερωσυνοδά

 74. Ιάκωβος said

  Η Α! Ερω-σνοδός σίγουρα δουλεύει για την εταιρεία με σήμα το γεράκι:

  Κοινή ονομασία του, αερογάμης.

  Και βέβαια το μότο της εταιρείας:
  «Αιέν αιθερογαμείν»

  Γιατί βγαίνει, όπως λέει το σλανγκ.gr, κατευθείαν από το αναγραμμαντείον των Δελφών και η έκφραση: ο αιθερογάμων.

 75. physicist said

  Το άρθρο της Daily Mail που κουτσομετάφρασε και πετσόκοψε εκείνο το ανήκουστο σάιτ, μου δίνει την εντύπωση ότι αφηγείται τις φαντασιώσεις που έχουμε εμείς οι άντρες σε σχέση με τις αεροσυνοδούς [*] σαν να ήταν η πραγματικότητα. Το πασπαλίζει και λίγο με ταξική πάλη (δεν βγάζουν αρκετά οι Γιαπωνέζες γιαυτό κάθονται στο λάιναπ και τις διαλέγουν οι πιλότοι αντί αμοιβής) και δένει το πράμα. Βρωμάει για μούφα. Ένα ντοκυμανταίρ που είχα δει για τα πληρώματα και τις διαδικασίες στη Λουφτχάνσα, πάντως, απέχει παρασάγγας από αυτές τις ιστορίες ότι διαλέγουν αεροσυνοδούς οι πιλότοι στο λάιναπ, κι επειδή αυτά είναι και ζητήματα ασφαλείας των πτήσεων, το αποκλείω να είναι οι Ιάπωνες τόσο τραλαλά στις διαδικασίες τους.

  [*] Honesty is the best policy, κύριοι. 😉

 76. nikiplos said

  @15 RaspK
  «Η αεροσυνοδός της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό αλλά ούτε η αεροπορική εταιρία στην οποία εργαζόταν χρέωνε τις σεξουαλικές συνευρέσεις της περίπου 2000 ευρώ»

  χμ… το απολύτως απαραίτητο κόμμα δεν ειναι πριν το «αλλά», αλλά μετά το «εργαζόταν», ειδάλλως το νόημα που βγαίνει είναι ότι η αεροσυνοδός ικανοποιούσε τους πελάτες της δωρεάν και η χρέωση πήγαινε στην αεροπορική εταιρία… 🙂

 77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τώρα είδα :
  >>το θυληκό του πρόσφυγα
  Προσφυγούλα!
  Σπαραχτικό το θυμητάρι,από δυο λατρεμένους που φύγανε νωρίς νωρίς αφήνοντας μας τη γλύκα τους και την πίκρα τους.

 78. Harry said

  μια παρατήρηση: το link νομίζω μεταφράζεται «σύνδεσμος» – εκτός αν το λες λίκνο ποιητική αδεία, την οποία βεβαίως δικαιούται ο καθείς.

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  77.και προσφύγισσα υπάρχει μέσα μου.Επίσημος σχηματισμός δεν θα είναι, αλλά στη λαϊκή λαλιά.Σαν τη ρήγισσα ας πούμε.

 80. Πάνος με πεζ'α said

  Καλημέρα !

  Κι ακολούθησαν οι άλλες κλισεδούρες, «θρίλλερ με την υποψηφιότητα Άδωνι»…(την απήγαγαν και ζητούσαν λύτρα)

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  74. 🙂
  Πέτυχα μια προσφύγισσα σε διδακτ. διατριβή

  Click to access prosf_dyt_maked.pdf

 82. sarant said

  Επανήλθα απο μια εκδρομή σε μέρη άδοξα πούναι.

  26 Νίκησε η δημοκρατία, έγινε δεκτός ο καθυστερημένος!

  37 Πιθανότατη εξήγηση 🙂

  42 Οχι!

  46 Μερσί, δεν το ήξερα, λογικό είναι

  49 Εθιμο των Ιουδαίων. Δεν έπρεπε να περάσουν τις 40 μαστιγιές. Για να είναι σίγουροι, έδιναν 39.

  69 Ακριβώς, αυτό το «πριν πεθάνετε» έχει παραγίνει.
  Εκτός αν μας βεβαιώσουν ότι δεν θα πεθάνουμε μέχρι που να εξαντλήσουμε τον κατάλογο.

  78 Καλώς ήρθες Χάρη. Το link = λίκνος είναι αστείο του ιστολογίου, προσφορά του ΓΑΠ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/06/liknos/

 83. sarant said

  81 Και προσφύγισσα μπορείς να το πεις, δεν λέω.

 84. 78 Harry, λίκνο το λέμε εδώ συχνά από τότε που –ας πούμε– το καθιέρωσε ο ΓΑΠ πριν από κάτι χρόνια 😉

 85. Να, για μια φορά με πρόλαβες 🙂

 86. Gpoint said

  # 74

  ανεμογάμης λέγεται ένα πουλί, όχι αερογάμης και δεν είναι ακριβώς το γεράκι

 87. sarant said

  85 E, μόλις το είχα απελευθερώσει από τη σπαμοπαγίδα, είχα προβάδισμα!

 88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  86.Και τα δυο (αερο ανεμο)

  Στον ελλαδικό χώρο, το Βραχοκιρκίνεζο απαντά και με άλλες ονομασίες, Αερογάμης, Ανεμογάμης, Καντ(δ)ηνέλι, Νταμαρογέρακο, Πετρογέρακας, Πετρογέρακο, Πετροκιρκινέζι [87] και Κίτσης (Κύπρος). [88] Είναι, πιθανότατα, το πτηνό Κεγχρηίς (ή Κέρχνη) των αρχαίων Ελλήνων (Αριστοτέλης). [89][90]
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%BF

  http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%91%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%B7%CF%82

  Τζη,σήμερα φάνηκαν οι κοκκινολαίμηδές μου.Κελάηδησαν δυο ζευγαράκια στα φυλλώματα του κισσού(ωριμάζουν τα μπιλάκια του και τα τσιμπολογάνε)και μετά τους είδα εναλλάξ στην ποτίστρα.Γλύκαναν τη μέρα.

 89. Γς said

  Και έλεγαν οι κακές γλώσσες τότε για εκείνη την ξανθιά αεροσυνοδό [με τα μεγάλα βυζιά] ότι έχει πάει με όλους τους πιλότους της Ολυμπιακής, πλην ενός:
  Του αυτόματου πιλότου.

 90. Πάνος με πεζά said

  ‘Η, όπως λέει και το άλλο ανέκδοτο, «Το φραπέ ξεχάσατε, δεσποινίς !»

 91. «-αλλά ο κ. Κασιμάτης δεν προχώρησε παραπάνω από τον Κοέλιο.» !!!

  Όπως είπε και η Μέριλιν Μονρόε,* όταν είσαι καλός είσαι καλός, αλλά όταν είσαι κακός είσαι καλύτερος!

  * Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αυτό είναι προσπάθεια δημιουργίας αποφεύγματος.

 92. sarant said

  91: 🙂

 93. Γς said

  90:

  Που είπε ένας επιβάτης στην αεροσυνοδό που έτρεχε να ενημερώσει το πιλοτήριο ότι έχουν ξεχάσει το μικρόφωνο ανοιχτό:
  -Τι ωραία θα ήταν τώρα να είχαμε ένα φραπεδάκι και ένα γκομενάκι!

 94. Πάνος με πεζά said

  Ε, πλούτισέ το λίγο, όπως είναι κανονικά ! Λέει ο πιλότος «Καλησπέρα σας, σας μιλάει ο κυβερνήτης κ. …., πετάμε σε ύψος τάδε, θερμοκρασία τάδε, και θα προσγειωθούμε μπλα μπλα μπλα…». Και μόλις τελειώνει, στο συγκυβερνήτη (με ανοιχτά μικρόφωνα) : «Και τώρα ξέρεις τι θέλω,ε; Ένα φραπέ και μια καλή π@%α !»

  Και τρέχοντας η αεροσυνοδός να τους πει να κλείσουν τα μικρόφωνα, κλπ.κλπ.

 95. Γς said

  >και μια καλή π@%α !

  Ναι. Και μια καλή πίτσα !

 96. Γς said

  Κι ήταν μια εποχή που είχαν φουντώσει πάλι τα σενάρια για την τύχη της Ολυμπιακής.

  Κι ανάμεσα σ αυτά και η ιδέα να την αγοράσουν οι πιλότοι, μηχανικοί και όλο το προσωπικό της εταιρείας.
  Σε μια πτήση λοιπόν, πριν την απογείωση μια αεροσυνοδός κι ένας φροντιστής που άκουσαν να συζητάμε γι αυτά με καμάρι μας ανακοίνωσαν:

  -Την Ολυμπιακή θα την πάρουμε εμείς!

  Κι ο Γς το παίζει αφασία:

  -Εσείς; Εσείς οι δύο;

 97. Sarant said: «Δεν είναι ακόμα σαφές αν το κάζο της Αμφίπολης θα εξελιχτεί σε φιάσκο, ούτε με έπεισαν, εμένα τον αδαή, οι αποδείξεις παραλαβής…»

  ‘Εχω συναντήσει κάμποσους «επιστημονάρες» κούφιους. Φαίνεται όμως ότι στον τομέα της αρχαιολογίας το είδος αυτό πλεονάζει. ‘Ενας «καθηγητάρας» της αρχαιολογίας είπε ότι οι όποιες επιγραφές δεν μπορούν να αναγνωστούν διότι ακόμα δεν έχει αποκωδικοποιηθεί η …θρακική γλώσσα! (καϊμένοι φοιτητές της αρχαιλογίας τί …τσιομπάνο έχετε στο ποίμνιό σας!). Αφήνω που έχουν αναγάγει ένα επιστημονικό ζήτημα σε κομματικό: Οι νεοδημοκράτες δεν δέχονται τίποτα λιγότερο από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και οι συριζαίοι τίποτα περισσότερο από ένα ρωμαϊκό κτίσμα. Κουκουέδες, πασόκοι και …των τέκνων καιροσκοπούν σφυρίζοντας αδιάφορα μεν, λεβέντικα δε. Αιδώς …αχρείοι! Προτείνω λοιπόν, η επίλυση του ζητήματος να τεθεί ως μνημονιακό προαπαιτούμενο, και να επαναφέρουμε τον μπαρουφο-ρασπούτιν να το διαπραγματευτεί με βάση τη θεωρία των παιγνίων! Πού ξέρεις! Μπορεί να αποφύγει τον σκόπελο, προτείνοντας ως ισοδύναμο το χάρισμα του Παρθενώνα στους Τροϊκανούς (μπαρντόν, θεσμούς ήθελα να πω).

 98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>τη μηνυτήρια οργάνωση
  μήπως η μηνύτρια οργάνωση ;

  >>Κατέχει ο μπουρμάς ειντάναι ο χουρμάς; (συνώνυμο το απ της μυλωνούς τον κ…, μη ζητάς καλλιγραφία)
  Τη λέμε πολύ αυτή την παροιμία. Μπουρμάς για μας ανατολικά,ο χοχλιός(σαλιγκάρι) που είναι «άγουρος», ανώριμος,δεν έχει σκληρύνει το κέλυφός του ακόμη και μαδάει το στόμιο του κι έτσι δεν μπορεί να ολοκληρώσει τον προορισμό του:να τονε μαγερέψομε δηλαδή 🙂

 99. Μαρία said

  Να γίνει η Αμφίπολη παγκόσμιος προορισμός για τον γκέι τουρισμό 🙂
  https://nomadicuniversality.wordpress.com/2015/10/02/%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%81%CE%B9/#more-2442

 100. sarant said

  98 Σωστά. Αλλά στο χαρτί έχει «μυνητήρια»

 101. 74, Για την Α-ερω-συνοδό μού ‘ρχεται στο μυαλό η Aer Lingus… 😳

 102. Γς said

  101:

  Χόστις

 103. Γς said

  Να γίνει η Αμφί-πολη παγκόσμιος προορισμός για τον γκέι τουρισμό

 104. 98 Σίγουρα στην παροιμία μπουρμάς είναι ο χοχλιός; Ξέρω ότι η συνηθισμένη έννοια («γυριστός») εννοούσε τον Τουρκοκρητικό, τον εξισλαμισμένο.

 105. sarant said

  98-104 Κι εγώ νομίζω πως εννοεί τον άξεστο. Όπως «τι ξέρει ο βλάχος από σφουγγάτο» που λένε σε άλλα μέρη.

 106. spiral architect said

 107. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  104.Σα να το έχουμε ξαναπεί εδώ αλλά εμείς δεν ξέραμε άλλη έννοια για τα μπουρμαδάκια,τα χοχλιδάκια. Μπουρμάς είτανε ο γενίτσαρος λοιπόν. Έχει κι επώνυμο Μπουρμάς που μικρή μου φαινόταν πολύ αστείο ακριβώς από τα χοχλίδια.
  105.άξεστος κι ο …σαλιάρης μπουρμάς 🙂

 108. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  απο τον κατάλογο από το Χάφιποστ, αν καποιος προηγουμενος δεν το εντοπισε.

  «Λίγο έξω από την Καλαμπάκα, υψώνεται ένα σύμπλεγμα από τεράστιους βράχους και σχηματίζουν τα επιβλητικά Μετέωρα. Τα Μετέωρα έχουν διακηρυχτεί ως Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO…»

  αντι του διακηρυχτεί κηρυχτεί

 109. Μαρία said

  107
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/10/amet-muhammet/#comment-39050

  κι εγώ στο σχ. 51 🙂

 110. Μαρία said

  H Athens Voice και το lifestyle των νεοναζί http://www.efsyn.gr/arthro/h-athens-voice-kai-lifestyle-ton-neonazi

 111. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  91.»Όπως είπε και η Μέριλιν Μονρόε,* όταν είσαι καλός είσαι καλός, αλλά όταν είσαι κακός είσαι καλύτερος!»

  Απο παλιοτερο σχιολιο μου

  » Ο μεγιστος Ν. Νικολαιδης εχει δημιουργησει απο μονος του μια σχολη μετα-μπητ (αν ειναι δοκιμος ο ορος).Στο τελευταιο του μυθιστορημα“Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα” , το οποιο εχω αγορασει και το εχω διαβασει -σχεδον ολο- γρηγορα γιατι ειναι ογκωδες (440 σελ.) , αφηνοντας το για μια δευτερη αναγνωση οταν θα υπαρχει χρονος.
  Για κριτικες στο http://www.biblionet.gr/book/132657….

  ttp://themotorcycleboy.blogspot.com/2008/01/blog-post_21.html

  “Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα”
  Δευτέρα, Ιανουάριος 21, 2008

  Κάπου το διάβασα. Ο Νίκος Νικολαϊδης ήθελε, λέει, να κυκλοφορήσει το τελευταίο βιβλίο του στα blogs. Πριν βγει στα βιβλιοπωλεία. Αλήθεια; Ψέμματα; Δεν ξέρω.

  Βρήκα την προδημοσίευση του 1ου κεφαλαίου στο blog του Γιάννη Καφάτου -τον ευχαριστώ για τη χαρά που μου έδωσε. Διάβαζα το κείμενο χαμογελώντας -ο Νικολαϊδης, στο τελευταίο του βιβλίο, τραβάει τη γραμμή πίσω από τον “Οργισμένο Βαλκάνιο”. Γεμάτος αυθάδεια, χαμογελάει κωλοπαιδίστικα -πως γίνεται να είναι κανείς τόσο φρέσκος; Τόσο ζωντανός; Δεν χρειάζεται να πω οτι το λατρεύω ήδη το βιβλίο. Δες και μόνος σου:

  1

  Όλες οί βλεννόρροιες θεραπεύονται εκτός από τήν πρώτη.
  Ήταν ή εποχή που είχαμε άφθονο ρόκ ν’ ρόλλ, ελάχιστο σεξ καί καθόλου ναρκωτικά.
  Πάρ’ όλ’ αυτά νομίζω ότι δέν τά πήγαμε καί τόσο άσχημα.

  [….]

  Μπήκε στήν κάμαρά μου κρατώντας ένα βιβλίο.—Τό βρήκα στό μπάνιο είπε σά νά μήν έτρεχε τίποτα—νά σού διαβάσω κάτι κ’ επειδή διάβαζε ωραία τής είπα νά μού ρίξει πρώτα τόν Γουίλλη τόν μαύρο θερμαστή από τό Τζιμπουτί. Περάσαμε έτσι καμμιά δεκαριά ποιήματα μέ μπόλικα τσιγάρα καί λίγα σχόλια κ’ ύστερα ρώτησε ξαφνικά—τί θά κάνουμε απόψε τό βράδυ;—θά μείνω μέσα γιατί έχω νά διαβάσω καί καλά θά κάνεις νά τού δίνεις μή πλακώσει ό γέρος μου—τότε θά μέ πάς μέχρι τή στάση;—Δέ θά σέ πάω μέχρι τή στάση γιατί ’μαι πτώμα—νά ’ρθώ αύριο νά σέ πάρω στό σχόλασμα;—νά ’ρθείς μόνο μή στηθείς έξω απ’ τό σχολείο γιατί σέ παίρνει είδηση όλη ή τάξη καί κρέμονται τά λιγούρια στά παράθυρα—στήν αφετηρία τότε στή γωνία;—Έγινε.
  Θά μπορούσες νά ’σαι λίγο πιό καλός μαζί μου μουρμούρισε καδραρισμένη κάτω από τήν κάσα τής πόρτας τυλιγμένη τή μαύρη γυαλιστερή καμπαρντίνα της.—Έγινε είπα καί γύρισα μπρούμυτα καί τήν άφησα νά πάει νά βρεί τήν εξώπορτα.

  Όταν είμαι κακός είμαι κακός αλλά όταν είμαι καλός είμαι χειρότερος.»

  http://www.poiein.gr/archives/1380

 112. sarant said

  111 O Νικολαϊδης είχε και παρουσία στη μπλογκόσφαιρα. Συμμετείχαμε κι οι δυο σε μια μικρή,σχεδόν κλειστή λίστα -κι άλλος ένας από το μπλογκ ήταν εκεί. Είχαμε κι έναν έμμετρο διαξιφισμό που είχε γούστο, αλλά δεν τολμώ να βγάλω δημόσια τα ποιήματά μας, όχι πως ήταν υβριστικά αλλά τέλος πάντων ήταν, ας πούμε, σε στενό κύκλο.

 113. Πέπε said

  @69:

  10+1 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε αφού πεθάνετε.

 114. sarant said

  Αυτό έχει γοιύστο -να το γράψουμε!

 115. Triant said

  @113-114 Ξεκινάω με κάποιες προτάσεις.

  1. Να αποσυντεθείτε γρήγορα ώστε να μην μπουν σε περιπέτειες και έξοδα οι συγγενείς και οι φίλοι κατα την ανακομιδή.
  2. Να βρείτε έναν πύργο όπου θα εμφανίζεστε ξαφνικά κάνοντας ΜΠΟΥ στον κόσμο. Ο Πύργος της Ηλείας είναι μια καλή επιλογή αν και υπάρχει ο φόβος οι κάτοικοι να νομίζουν ότι οι εμφανισεις σας οφείλονται σε άλλα αίτια.
  3. Να παίζετε το μπουζούκι σας για νά ‘χετε παρηγοριά αλλά επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί γωνιά που νά είστε μονάχος παρακαλώ να εξασκηθείτε πρώτα (δόξα τω θεώ χρόνο θά ‘χετε).
  4 Να βρείτε έναν τρόπο να ειδοποιήσετε τους φίλους σας αν πράγματι υπάρχουν μανίτσες που γουστάρουν τον αργιλέ να φτιάχνουνε κλπ.

 116. sarant said

  115 A, πολύ καλά!

 117. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  115. Το κινητό στο αθόρυβο αιωνίως. Δίπλα κολλητά μένουν οικογένειες.

 118. 113,

  Πέπε μέσα!
  Τσίμπησα…

 119. Triant said

  Συνέχεια

  6. Να βοηθήσετε με τις νεοαποκτηθείσες σας εμπειρίες τον σύζυγο της Ζωής να διαλέξει.

 120. Πέπε said

  @115.4:

  Θα ενημερώσει ο Χάρος. Του έχει ήδη διαβιβαστεί το ερώτημα.

 121. @98, 100 Σωστά, αυτό το μηνυτήρια είναι άκυρο, μόνο για μηνυτήρια αναφορά λέμε. Αλλιώς, θα ήταν η μηνύτρια βέβαια. Αλλά ούτε αυτό είναι σωστό εδώ, γιατί δεν έχουμε μήνυση. Μεταφράζεται το complainant του πρωτοτύπου, όπου η σωστή απόδοση θα ήταν «προσφυγούσα» ή κάτι τέτοιο.

 122. sarant said

  121 Πιο βολικό και ίσως πιο σωστό βρίσκω το ‘προσφεύγουσα’ (κατά το ‘ενάγουσα’ κιόλας)

 123. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  121,122. Μπορεί και καταγγέλουσα

  Η υπόθεση:
  http://www.thepressproject.gr/article/50792/To-thameno-dilitirio-tou-Asopou

  http://www.esadviser.gr/articles/81

  http://www.kathimerini.gr/347269/article/epikairothta/ellada/olh-h-8hva-pinei-e3as8enes-xrwmio

 124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  119.
  Φαίνεται πως περνά καλά ο άθρωπος σα μ ποθάνει
  για δεν εγύρισε κιανείς παράπονα να κάνει.

  Στις πύλες άδη και ζωής είμαι και στέκω απέξω
  κι έλα η ίδια να μου πεις ποια πόρτα να διαλέξω

  Ένας νεκρός παρακαλεί να τον αφήσει ο χάρος
  να ρθει στον κόσμο για να μπει τς αγάπης του κουμπάρος

  Καλημέρα!
  να συνεχίσω; 🙂

 125. @122, 123, αφήστε και καμιά μετοχή αορ. β να επιζήση από το ολοκαύτωμα ωρέ τρισκατάρατοι! 🙂

 126. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  125. 🙂 Μαζί σου.Ψάχνω το Ρώσση των αρχαίων ρημάτων,έχω πει,γιατί τα ξεχνώ μπλιο και δε θέλω.
  η καταγγείλασα λοιπόν! 🙂

 127. Μπετατζής said

  Ωραίος και ενδιαφέρων ο Τέταρτος Κόσμος. Λίγο καθυστερημένο σχόλιο βέβαια, αλλά δεν πειράζει, υποθέτω. Η επιλογή των κλειστών σχολίων έχει τα καλά της, κατά τη γνώμη μου. Ειδικά σε εξειδικευμένα θέματα, δεν χρειάζεται να γίνεται πανηγύρι από κάτω.

 128. sarant said

  Βέβαα, με τέτοια θεματολογία δεν θα κινδύνευε να γίνει πανηγύρι. Όσο πιο εξειδικευμένος είσαι, τόσο λιγότερο κινδυνεύεις από θόρυβο.

 129. spiral architect said

  Προγραμματικές δηλώσεις υπό το βλέμμα του νέου Προέδρου της Βουλής.
  (τυχόν ομοιότητες με γνωστές περσόνες είναι συμπτωματικές)

 130. Πέπε said

  @124:

  Λοιπόν άκου Έφη:

  Τρεις αντρειωμένοι μελετούν να φύου ‘πού τον Άδη,
  ένας να φύγει Αύγουστο, άλλος τον Αλωνάρη (ελπίζω να μην είναι ο ίδιος)
  κι άλλος με τ’ αστραπόβροντα και με τα πρωτοβρόχια.
  Μια λυγερή εκάθετο πιο πέρα κι ήκουσέ τους.
  -Πάρτε κι εμέ, αντρειωμένοι μου, εις τον Απάνω Κόσμο,
  να δω του ήλιου ανατολή, φεγγάρι του Γενάρη.
  -Κόρη, η κολλαΐνα σου βροντά σαν πορπατήξεις
  και τα καλλίκια σου βροντούν και θε ν’ ακούσει ο Χάρος.
  -Εγιώ την κολλαΐνα μου θα την αφήσω πίσω,
  και τα καλλίκια βγάλλω τα να μην ακούσει ο Χάρος.
  Πάρτε με αντρειωμένοι μου εις τον Απάνω κόσμο,
  γιατί ήφηκα μωρό παιί κι είν’ μοναχό στην κούνια.
  Κλαίει τη νύχτα για βυζί και την αυγή για γάλα,
  κι αργά του λιου βασίλεμα ποιος να μου το κοιμίσει;

 131. […] Greek translation & language Μεζεδάκια με σεβασμό […]

 132. 91, …Όπως είπε και η Μέριλιν Μονρόε,* όταν είσαι καλός είσαι καλός, αλλά όταν είσαι κακός είσαι καλύτερος!

  * Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αυτό είναι προσπάθεια δημιουργίας αποφεύγματος….

  Πολύ καλό για απόφευγμα, και να προσθέσω πως εδώ και μερικά χρόνια το bad στην αμερικάνικη σλανγκ σημαίνει το αντίθετο από κακός, και έχει και ομαλά παραθετικά: Badder (καλύτερος) και Baddest (ο καλύτερος).

  Example:
  A: We have to connect these two neighboring Houston campuses better; maybe by train! (tongue in cheek)
  B: Sure, let’s write a training grant proposal!
  A: (After thunderous laugh) This is the baddest pun!

 133. Να υποθέσω ποιος είναι ο Β; 😀

 134. Take a wild guess! 😀

 135. […] Γιατί με σεβασμό, θα ρωτήσετε. Ο τίτλος είναι επηρεασμένος από ένα από τα μεζεδάκια της πιατέλας μας, που θα το δούμε όταν έρθει η σειρά του. Αλλά ξεκινάμε.  […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: