Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κάπιταλ κοντρόλς, ένα ασυμμόρφωτο δάνειο

Posted by sarant στο 5 Οκτωβρίου, 2015


Το άρθρο που παρουσιάζουμε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στην τακτική μηνιαία στήλη που έχω στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής, στήλη η οποία, όπως θα δείτε στην εισαγωγή του άρθρου, συμπλήρωσε αισίως εφτά χρόνια ζωής. Ο πίνακας που συνοδεύει το άρθρο είναι Οι αργυραμοιβοί του Marinus van Reymerswaele (1548). Το άρθρο το αναδημοσιεύω εδώ όπως μπήκε στην εφημερίδα, αλλά προσθέτω έναν επίλογο στο τέλος.

8-marinus_van_reymerswaeleΜε το σημερινό άρθρο η στήλη συμπληρώνει εφτά χρόνια ζωής: όλον αυτό τον καιρό, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα δημοσιεύουμε ένα λεξιλογικό άρθρο, που συνήθως αναφέρεται σε μια ή περισσότερες λέξεις που ακούστηκαν πολύ τον μήνα που πέρασε.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με έναν όρο που αποτελείται από δυο λέξεις, που ακούγεται πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες, έναν όρο που μπήκε ορμητικά –και όχι για καλό– στη ζωή μας και επηρεάζει όχι λίγο την καθημερινότητά μας αλλά που δεν θα τον βρείτε σε κανένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας, και τούτο για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για όρο της αγγλικής γλώσσας που μπήκε στα ελληνικά ατελώνιστος, εννοώ ως αμεταγλώττιστο, ασυμμόρφωτο δάνειο.

Θα το καταλάβατε, εννοώ τα «κάπιταλ κοντρόλς», που προτιμώ να τα γράφω με ελληνικά, αφού ελληνικό κείμενο γράφω, και δεν τα προφέρω όπως οι Αμερικανοί ή οι Άγγλοι, ώστε να τα γράψω capital controls — αλλά αναγνωρίζω πως σχεδόν όλοι γράφουν τον όρο με λατινικά.

Έχουμε βέβαια τον αντίστοιχο ελληνικό όρο στην τραπεζική ορολογία: κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ωστόσο, για έναν περίεργο λόγο, ενώ ο ελληνικός όρος υπήρχε, κι ενώ χρησιμοποιείται κι αυτός, πρώτα τα μέσα ενημέρωσης και μετά το ευρύ κοινό υιοθέτησαν τον ξένο όρο· φαίνεται να μας αγγίζει πιο άμεσα από τον ελληνικό, που αντηχεί κάπως ψυχρός και του γραφείου (ίσως να φταίει το «κεφαλαιακός»). Και να επισημάνουμε ότι χρησιμοποιούμε το ουδέτερο γένος, ΤΑ κάπιταλ κοντρόλς, κάτι που συμβαίνει και με άλλα ξένα δάνεια, και όχι αρσενικό παρόλο που πρόκειται για ελέγχους, ενώ επίσης οι περισσότεροι βάζουν και τον αγγλικό πληθυντικό, αν και κανονικά τα ξένα δάνεια μένουν άκλιτα στη γλώσσα μας.

Θα λεξιλογήσουμε λοιπόν για την ξένη λέξη capital, που όμως έχει αιμοδοτήσει αρκετά και τη γλώσσα μας, αλλά και που έχει μεγάλο βάρος για την αριστερά, αφού όλοι μας έχουμε ως σημείο αναφοράς σε εκείνον τον γενειοφόρο Γερμανοεβραίο, που μοχθώντας κλεισμένος στο αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου έγραψε το μνημειώδες έργο του, που το τιτλοφόρησε Das Kapital (Το Κεφάλαιο), στο οποίο ανέλυε επιστημονικά τον καπιταλισμό, για να δείξει τον δρόμο προς την ανατροπή του.

Η αγγλική λέξη ανάγεται στα λατινικά, όπου caput είναι η κεφαλή και capitalis ο κεφαλικός, αρχικά για την ποινή του θανάτου, που μετά πήρε τη σημασία του βασικού, του κυριότερου· από εκεί, ίσως μέσω του ιταλικού capitale, αφού οι τράπεζες στην Ιταλία πρωτοφάνηκαν, η γαλλική λέξη capital για το τμήμα εκείνο της περιουσίας που παράγει τόκους ή για το βασικό τμήμα ενός χρέους, χωρίς τους τόκους, δηλαδή για το κεφάλαιο. Από εκεί και η λέξη capitaliste, στα γαλλικά (αν και καταγράφεται πρώτα η αντίστοιχη γερμανική) για τον κάτοχο κεφαλαίων, που ήδη από τον καιρό της γαλλικής επανάστασης χρησιμοποιήθηκε και μειωτικά, τον καπιταλιστή, και η λέξη capitalisme για το σύστημα που ευνοεί τους καπιταλιστές, τον καπιταλισμό, που αποδόθηκαν και στη γλώσσα μας ως κεφαλαιοκράτης, κεφαλαιοκρατία, αν και συνήθως χρησιμοποιούμε τους δάνειους όρους.

Είχαμε και τη λέξη «καπιτάλι» στη λαϊκή μας γλώσσα, συχνά στον πληθυντικό, για τα κεφάλαια κάποιου, ενώ στην παρατραπεζική (τοκογλυφική ουσιαστικά) λαϊκή ορολογία το κεφάλαιο ενός δανείου λεγόταν «κεφάλι» — «το διάφορο κεφάλι» είναι η δυσοίωνη φράση στον Παπαδιαμάντη για την κεφαλαιοποίηση των τόκων, που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην υποδούλωση του αγρότη δανειολήπτη.

Από την ίδια ρίζα, το λατινικό caput, έχουμε κάμποσες ακόμα λέξεις στη γλώσσα μας, που θα τις αναφέρω επιγραμματικά γιατί αλλιώς θα χρειαζόμουν ολόκληρο άρθρο: τον καπετάνιο (ο επικεφαλής δηλαδή, από το βενετ. capetano, και όχι από το βυζαντινό αξίωμα ο κατεπάνω, όπως πιστεύαμε παλιότερα), την κάπα (από το λατινικό cappa, είδος κουκούλας), από την ίδια λέξη το καπάρο, αλλά και το καπό της μηχανής του αυτοκινήτου, τον καπουτσίνο (επειδή οι μοναχοί αυτοί φορούσαν μια κουκούλα που λεγόταν cappuccio, και αργότερα ονομάστηκε έτσι ένα αφέψημα με καφέ, από την ομοιότητα με το χρώμα του ράσου των μοναχών). Επίσης, στην ίδια οικογένεια ανήκει ο κάβος, αλλά και το καπιτονέ ύφασμα, όπως και το καπέλο με όλα του τα παράγωγα.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι από τα πράγματα που εύκολα έρχονται και δύσκολα φεύγουν· αν και τώρα είναι χαλαρότεροι απ’ ό,τι στην αρχή που επιβλήθηκαν, δεν παύουν να βαραίνουν, ιδίως τις επιχειρήσεις αλλά και ορισμένες κατηγορίες ιδιωτών. Κι όμως, παρά τον βραχνά των κάπιταλ κοντρόλς, ο ελληνικός λαός έδειξε εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις πρόσφατες εκλογές — εμπιστοσύνη που ήταν και απόρριψη του παλαιοκομματικού κατεστημένου. Μακάρι να φανεί η νέα ελληνική κυβέρνηση άξια αυτής της εμπιστοσύνης.

Τα άρθρα που στέλνω στην εφημερίδα έχουν αυστηρό όριο τις 800 λέξεις. Πολλές φορές, την ώρα που γράφω, σκέφτομαι ότι υπάρχουν κι άλλα που αξίζει να ειπωθούν για το ένα ή το άλλο θέμα, και ότι θα τα προσθέσω όταν αναδημοσιεύσω το άρθρο στο ιστολόγιο, όπου τέτοια όρια δεν υπάρχουν. Όταν όμως έρχεται η ώρα της αναδημοσίευσης, διαπιστώνω σχεδόν πάντα ότι αν κάνω προσθήκες θα χαλάσουν την ισορροπία του κειμένου, κι έτσι παραιτούμαι από την ιδέα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και τώρα, όπου πάρα πολλά μπορεί να γραφτούν για το caput και τις παραφυάδες του, τόσο στην ελληνική γλώσσα, όσο και (κυρίως) στις μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Για παράδειγμα, για μία μόνο από τις λέξεις της οικογένειας, τον κάβο, είχα γράψει, μεταξύ άλλων, σε ένα παλιότερο άρθρο: Ο κάβος είναι δάνειο από τα ιταλικά (ή από κάποια διάλεκτο, π.χ. γενουατικά), όπου cavo ήταν το ακρωτήρι (στα σημερινά ιταλικά capo), που ανάγεται στο λατινικό caput, το κεφάλι, από το οποίο προέρχονται πάρα πολλές λέξεις της ελληνικής και άλλων γλωσσών (πρόχειρα: η κάπα, ο καπετάνιος, ο καπιταλισμός, το καπό αλλά και το καπάρο ή το καπουτσίνο, αλλά βέβαια αυτά αξίζουν νέο άρθρο οπότε ας μείνουμε στον κάβο μας). Από την ίδια ρίζα το γαλλικό cap, το αγγλικό cape (π.χ. το Κέιπ Τάουν, Πόλη του Ακρωτηρίου), το πορτογαλικό cabo και τα λοιπά, από εκεί και ο δικός μας κάβος, που συχνά τον βρίσκουμε σαν πρώτο συνθετικό σε τοπωνύμια ακρωτηρίων, με πασίγνωστα τον φοβερό Καβομαλιά  και το τρομερό Καβοντόρο, τον Καφηρέα στην Εύβοια, το οποίο Καβοντόρο είναι από το ιταλικό Cavo d’oro, χρυσό ακρωτήρι, που το είπαν οι ναυτικοί μήπως και καλοσυνέψει και τους αφήσει να περάσουν αλώβητοι. Άλλα γνωστά τοπωνύμια είναι ο Καβο-Ματαπάς, δηλαδή το Ταίναρο, στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, καθώς και οι Καβοκολόνες, παναπεί το Σούνιο. Υπάρχουν κι άλλα, πιο τοπικής εμβέλειας, σαν το Κάβο Σίδερο της Σητείας αλλά και της Κέρκυρας (που οφείλουν την ονομασία τους στον Άγιο Ισίδωρο ή τον San Isidro) και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να προσθέσετε αρκετά

Στο ίδιο άρθρο, στα σχόλια, κάποιος φίλος με είχε ρωτήσει αν πράγματι η λέξη καπετάνιος ανάγεται στο βυζαντινό αξίωμα «ο κατεπάνω» και του είχα απαντήσει: Η μονολεκτική απάντηση είναι όχι. Το θέμα αξίζει άρθρο. Την προέλευση του καπετάνιου από τον κατεπάνω, το αξίωμα των βυζαντινών, το είχε υποστηρίξει το 1901 ο Γιάνναρης, σε ένα εξαιρετικό για την εποχή άρθρο. Ωστόσο, έχει βρεθεί τύπος capitaneus μερικούς αιώνες νωρίτερα από τη θέσπιση του «κατεπάνω», οπότε η γοητευτική αυτή θεωρία καταρρίπτεται. Νομίζω ότι διατηρείται στο λεξικό του Ανδριώτη, όχι όμως σε νεότερα.

Ο φίλος μας ο Δύτης είχε τότε πει πως θα περίμενε να γράψω το άρθρο για να προσθέσει κάτι λίγα που είχε για την τουρκική λέξη ‘καπουδάν’ (αρχιναύαρχος, της ίδιας προέλευσης με τον καπετάνιο) και τουλάχιστον είχα την προνοητικότητα να του πω ότι δεν είναι ανάμεσα στις πρώτες μου προτεραιότητες. Και πράγματι, τρία χρόνια μετά, δεν έχω γράψει ακόμα τέτοιο άρθρο -και ούτε κι ο Δύτης, αν δεν μου ξέφυγε!

Υστερόγραφο: Στο πρώτο του σχόλιο, ο φίλος Avοnidas ρωτησε κάτι που είχα σκοπό κι εγώ να το ερευνήσω και μετά το αμέλησα: αν το γερμανικό «καπούτ» έχει σχέση με τις λέξεις της οικογένειας του caput. Ε λοιπόν ναι. Το kaputt, όπως είναι στα γερμανικά, δεν έχει γερμανική ετυμολογία, είναι δάνειο από το γαλλ. capot, δάνειο που, όπως λέει το λεξικό μου, πέρασε στα γερμανικά κατά τη διάρκεα του 30ετούς πολέμου, και προέρχεται από τις εκφράσεις etre/rester capot, της ορολογίας του χαρτοπαιγνίου, που λέγονται όταν κάποιος παίχτης δεν πιάσει ούτε μια χαρτωσιά, δεν γράψει ουτε πόντο.

Και βέβαια, στην ίδια οικογένεια και η καπότα, που οι Γάλλοι τη λένε capote anglaise, ενώ όλοι οι άλλοι την αποδίδουν στους Γάλλους -όπως είδατε, το θέμα έχει πολύ ψωμί!

194 Σχόλια προς “Κάπιταλ κοντρόλς, ένα ασυμμόρφωτο δάνειο”

 1. Avonidas said

  Καλημέρα,

  το «καπούτ», που λέμε όταν μας τελειώσει κάτι, κακή ώρα τα κεφάλαια, από ποιά ρίζα είναι;

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ωραίο αυτό το κολπάκι να ανακατεύεις κι άλλους ως συνυπεύθυνους για τα αρθογραφικά σου χρωστιμιά, Νικοκύρη! 😆
  Στην περίπτωση των καπουδανέων ,το Δύτη.
  Αυτό είναι λοιπόν το περίφημο «σπρεντ»; (κάνεις σπρέντινγκ το χρέος,ε;) 😆

 3. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Kaputt (Kamarad…)
  Etymologie
  Woher die Verwendung im deutschen Sprachraum dagegen kommt, ist weitgehend ungeklärt. Eine Basis als Verb ist nicht bekannt. Schriftlich nachgewiesen ist es jedoch sicher, seitdem es im Dreißigjährigen Krieg als Ausdruck im Kartenspiel genutzt wurde, wenn alle vorherigen Stiche verloren gingen.

  (a) Französisch. – Die wahrscheinlichste Deutung geht auf ein französisches Wort capot zurück. Dieses ist zumindest für den Gebrauch im Kartenspiel nachgewiesen (faire capot, être capot), wenn alle vorherigen Stiche verloren gehen.[2] Das Äquivalent nach deutscher Mundart hieß „kaputt machen“.

  Diese französische Wurzel wiederum wird zurückgeführt auf capoter für „kentern“ – was seine Begründung haben soll in capot als Grundbedeutung für den vorderen Teil eines Schiffes (in der heutigen Zeit auch die Motorhaube) – das wiederum auf das lateinische caput für „Kopf“ zurückgeführt wird.

  Möglich ist natürlich auch, dass die Verwendung in französischer Mundart aus der deutschen Umgangssprache übernommen wurde, und nachträglich auf das französische capoter bezogen wurde.

  (b) Hebräisch. – In der hebräischen Sprache gibt es das Wort kaparôt für „Sühneopfer“, „Versöhnung“. Dieses besitzt einen verwandten Begriff im jiddischen: Die Kapores sind die am Versöhnungstag geschlagenen Hühner. An jenem Tag wurden dann „Kapores geschlagen“, was in die Gaunersprache als „kapores machen“ überging und so viel wie „niederschlagen“ bis hin zu „totschlagen“ bedeutete.[3]

  Diese Bedeutung kommt der Verwendung von „kaputt“ sehr nahe, und sie kommt als Verwendung im Kartenspiel als „vorherige Stiche niederschlagen» gut in Betracht.

  (c) Latein. – Statt über das Französische kann auch eine direkte Ableitung vom Kirchenlatein gefunden werden. Danach stammt „kaputt“ aus dem lateinischen caput, aber nicht in der klassischen Bedeutung von „Kopf“, sondern aus dem späteren mittelalterlichen Ausdruck caput esse = „unnötig werden“, „unbrauchbar sein“. Dieses kam von der Wortbedeutung „man muss alles wieder anfangen“ = „wieder am Kopf nehmen“, was oft in (lateinisch-)juristischen Texten benutzt wurde.

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Αβονίδα, πρόσθεσα το εξής σε υστερόγραφο χάρη στο σχόλιό σου -το δικό μου λεξικό έχει μόνο μία θεωρία, ενώ ο Κιντ στο 3 παρουσίασε κι άλλες.

  Στο πρώτο του σχόλιο, ο φίλος Avοnidas ρωτησε κάτι που είχα σκοπό κι εγώ να το ερευνήσω και μετά το αμέλησα: αν το γερμανικό «καπούτ» έχει σχέση με τις λέξεις της οικογένειας του caput. Ε λοιπόν ναι. Το kaputt, όπως είναι στα γερμανικά, δεν έχει γερμανική ετυμολογία, είναι δάνειο από το γαλλ. capot, δάνειο που, όπως λέει το λεξικό μου, πέρασε στα γερμανικά κατά τη διάρκεα του 30ετούς πολέμου, και προέρχεται από τις εκφράσεις etre/rester capot, της ορολογίας του χαρτοπαιγνίου, που λέγονται όταν κάποιος παίχτης δεν πιάσει ούτε μια χαρτωσιά, δεν γράψει ουτε πόντο.

  Και βέβαια, στην ίδια οικογένεια και η καπότα, που οι Γάλλοι τη λένε capote anglaise, ενώ όλοι οι άλλοι την αποδίδουν στους Γάλλους -όπως είδατε, το θέμα έχει πολύ ψωμί!

 5. LandS said

  2 Μπα, αν θεωρήσουμε ότι τα άρθρα στο μπλογκ είναι κεφάλαια ενός βίρτσιουαλ βιβλίου, τότε έχουμε τσάπτερ κοντρόλ(ς)

 6. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Καπιταλισμός και καπιτάλες.

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Η διείσδυση της Αγγλικής γλώσσας στην ελληνική ομιλία είναι ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί από πολλές πλευρές και μέσα σε αυτές οπωσδήποτε η …ψυχαναλυτική.
  Έχετε προσέξει τα διάφορα περιοδικά; Στην πλειονότητά τους έχουν ξενόγλωσσα ονόματα.
  Είχα εκφράσει την απορία μου σε κάποιον ειδικό του συγκεκριμένου χώρου και μου είχε πει ότι πραγματοποιούν έρευνα πριν επιλέξουν το όνομα και οι έρευνες κατέληγαν στον ξενικό τίτλο!
  Πάντως, δεν έχουν κάποια ξεχωριστή ευαισθησία στο ζήτημα αυτό οι ….αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον τόπο μας.
  Αν αρχίσουμε να μιλάμε για τα πολιτιστικά προϊόντα που εισάγουμε άκριτα τότε θα πιάσουμε νέο ρεκόρ σχολίων!

 8. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  7. Παναγιώτη, είναι πολύ αργά για δάκρυα…το παιχνίδι χάθηκε οριστικά όταν ο Ντρέηκ βύθισε την Ισπανική αρμάδα. 🙂

 9. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα

  με τη γεύση απ το χτεσινό νήμα ακόμα

  σκέφτομαι το καπετάνιο που κανείς δεν είδε να σαλπάρει,

  και προς στιγμή αδυνατώ να σαρκάσω τους κεφαλαιακούς έλεγχους

 10. LandS said

  Ωστόσο, έχει βρεθεί τύπος capitaneus μερικούς αιώνες νωρίτερα από τη θέσπιση του «κατεπάνω», οπότε η γοητευτική αυτή θεωρία καταρρίπτεται.

  Από ότι διαβάζω στην εγγλέζικη βίκι, επί Κομνηνών τα Κατεπανίκια τα είπαν και Κεφαλατίκια, (επειδή τον Κατεπάνω τον έλεγαν και «Κεφαλή»), δηλαδή …Καπετανίκια.
  Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο γοητευτικό.
  Να θεώρησαν κάποιοι τότε, ότι ο Κατεπάνω είναι Καπιτάνο και να το μεταφράσανε;

 11. Triant said

  Καλημέρα.

  Το γαλλικό capot λέγεται με την ίδια έννοια και στα ελληνικα (καφενεία). Καπότο είναι όταν σε παιχνίδια με μπάζες (πρέφα, μπουρλότο/belote, 66, πικέτο κ.α) δεν κάνεις καμία και συνήθως πληρώνεται έξτρα.

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Τα κάπιταλ κοντρόλς θέλαμε δεν θέλαμε το μάθαμε στην πράξη όταν το ΑΤΜ μας έδινε 60 ευρώ!
  Είχαν προηγηθεί οι Κύπριοι και δεν πιαστήκαμε…απροετοίμαστοι.
  Τα σπρεντς όμως τα θυμάστε; Επίμονα ρωτούσα τότε κάποιους ειδικούς, αυτούς ντε τους οικονομολόγους που σωρηδόν βγαίνουν στον τόπο μας να μου δώσουν απάντηση. Κάλυπταν την άγνοιά τους λέγοντάς μου ότι πρόκειται για τεχνικά ζητήματα και «άστο μην ασχολείσαι».
  Σε παρόμοια ζητήματα μου έρχεται στο νου η φράση: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την γλώσσα για να κρύψουν τις σκέψεις τους» και την άγνοιά τους προσθέτω εγώ.

 13. Γς said

  >Das Kapital (Το Κεφάλαιο)

  και τα κεφάλια:

 14. leonicos said

  Είχα ένα στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά όλα στην τράπεζα να παίρνει τις δόσεις χωρίς να με απασχολεί… και όταν έγινε η αναταραχή, πήγα κι εγώ, όπως πολλοί άλλοι να το εξοφλήσω πρόωρα, και στάθηκε αδύνατο. Μπορούσα όμως να δανείζομαι μετρητά από φίλους, και το εξόφλησα μέσα σ’ ένα μήνα, επιστρέφοντάς τους τα χρήματα με e-banking, δηλαδή ‘μπούρδα ο έλεγχος’. Ακόμα διερωτώμαι πώς κανένας δεν σκέφτηκε να μου πει: ‘σου δίνω 10 αλλά θέλω 11’, που θα μπορούσε. Και δεν άκουσα να γίνεται κάτι τέτοιο γύρω γύρω. Ξέρει τίποτα κανείς;

 15. leonicos said

  Ο Γς, όπως πάντα, επιπόλαιος. Ξέχασε τον Στάλιν. Οι κινέζοι τον είχαν πάντα. Α, ρε Γς… πάντα θα σε διορθώνω.

 16. Avonidas said

  Το καπέλο το είπαμε; Άλλος όρος της οικονομίας κι αυτός 😉

 17. spiral architect said

  Σε λένε γενναιόδωρο για να σου φάνε τα λεφτά, σε λένε γενναίο για να σε βάλουν να σκοτωθείς.
  Αραβική παροιμία

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

 18. cronopiusa said

  ε, αυτό μου έφτιαξε τη μέρα!!!

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Παρεμπιπτόντως, συνειδητοποιούμε επαρκώς τι σημαίνουν όλα αυτά όπως για παράδειγμα το κούρεμα των καταθέσεων. Δήμευση! Δήμευση σε πολίτες της ΕΕ. Δηλαδή πόσο διαφορετικό είναι από την δήμευση που οι Ναζί είχαν κάνει στους Γερμανοεβραίους το 1938;
  Εμείς σε αυτό τον τόπο τέτοια ζητήματα τα προσπερνάμε. Αποφαινόμαστε με ευκολία λέγοντας «αυτή είναι η ΕΕ» και έχουμε την συνείδησή μας καθαρή και την…μοιρολατρία μας…καθαρότερη.
  Στην εποχή του διαδικτύου δεν δικαιούμαστε να λέμε «δεν γνωρίζαμε».
  Η ουσία του προβλήματος στη χώρα και διεθνώς έχει να κάνει με το νομισματικό σύστημα που έχει κυριαρχήσει. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.Και αν πραγματικά θέλουμε να είμαστε…εντός θέματος αυτό πρέπει να το έχουμε σε προτεραιότητα πάντα βεβαίως, λεξιλογώντας….

 20. LandS said

  12 Άσε ρε Παναγιώτη, ένας Λαός που από τα τέλη της δεκαετίας του 90 παίζει στα δάχτυλα τις τεχνικές αναλύσεις, τα σπλιτ και τους συντελεστές β, δεν χρειάζεται οικονομολόγους για τα σπρεντ.

  Ο Αυτιάς τα εξηγούσε λεπτομερώς κάθε Σ/Κ;

 21. cronopiusa said

  συγνώμη, πάτησα λάθος

 22. spiral architect said

  @14: Δεν είπαμε ρε Λεώ, το αρχικό κεφάλαιο και οι τόκοι είναι δικά σου ΔΟΥΛΕΜΕΝΑ λεφτά και μ’ αυτά πλουτίζουν οι τράπεζες. Οπότε όταν πας εσύ να αποπληρώσεις το «υπόλοιπο» του δανείου σου, ή σου βάζουν πέναλτι τους χαμένους τόκους, ή τώρα με τα (κωλο)κάπιταλ κοντρόλ σού λένε όχι, γιατί χάνουν τους ανατοκισμούς.

  Ουστ απατεώνες! 👿

 23. Πάνος με πεζά said

  Στα μπουγαδόνερα των capital controls, να προσθέσουμε και την «ξυνιζομουτρική» δήλωση του προέδρου των γιατρών κ. Πατούλη, περί τάχα μου μιας ευρύτερης «Κάρτας Υγείας», στη θέση των POS, και περί της «ιδιαιτερότητας του χώρου» και κολοκύθια στο πάτερο…Δήλωση-ομολογία φοροδιαφυγής, για μένα, και μάλιστα απροκάλυπτη…
  Φυσικά, τεκμηριώνεται από το αιώνιο ελληνικό επιχείρημα «Να βάλεις POS και στον κυρ-Μήτσο, τον υδραυλικό», πως λέμε «Δηλαδή αν ο φίλος σου πάει να πνιγεί, θα πας κι εσύ;»

 24. LandS said

  19 Παναγιώτη το κούρεμα των καταθέσεων (από 100χιλ € και πάνω ε; ) όταν και άμα γίνεται, δεν είναι δήμευση. Δεν το οικειοποιείται κανένα δημόσιο, δεν πάνε στο Κράτος.

 25. Avonidas said

  @Πανος με πεζά

  Αν γράφεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη «τεκμηρίωση του αφορολογητου μονο με πλαστικό χρήμα», πρέπει να πω ότι είναι σαφέστατα μια κομπίνα ολκής από μέρους του κράτους!

  Βήμα 1ον: Στέλνουμε όλα τα χρειώδη στο θεό, να μείνει ο κοσμάκης πανί με πανί

  Βήμα 2ον: θεσπίζουμε » αφορολογητο οριο» μόνο με κάρτες, να πηγαίνει δηλαδή η κυρα-Μαρίκα στη λαϊκή με την Master Card, και να πληκτρολογεί το pin της στη ζυγαριά!

  Βήμα 3ον: τ’ αρπαζουμε απ’ τα κοροϊδα.

  Ουσιαστικά καταργουν το αφορολογητο, και κάνουν και κάτι δηλώσεις του στυλ «φοβούνται μόνο οσοι έχουν κατι να κρύψουν»!

  Να μιλήσουμε για ήθος; …

 26. Πάνος με πεζά said

  Όταν θα γίνει κούρεμα, δε θα είναι από 100 χιλιάδες και πάνω, μην παραμυθιάζεστε…
  Το θέμα είναι να μη γίνει κούρεμα. Με 130 δις καταθέσεις, ακόμα και με 10% οριζόντιο κούρεμα, μαζεύουμε όλα κι όλα 13δις. Φτάν’νε;

 27. Πάνος με πεζά said

  @ 25 : Δε με νοιάζουν όλα τα υπόλοιπα, προς το παρόν. Μπορώ να πλερώνω 100 ευρώ στο γιατρό, και να ξέρει η εφορία ότι τα πήρε;

 28. προμάζεμα said

  Πρόταση μεταφοράς σε ομιλούμενα ελληνικά: Έλεγχος (κίνησης/κινήσεων) κεφαλαίου. Μη επαχθές, μη επονείδιστο, σύννομο.

 29. Πάνος με πεζά said

  Έλεγχος (άντε, τραπεζικών) συναλλαγών, με δυο λέξεις. Γιατί και η ανάληψη/κατάθεση, συναλλαγή θεωρείται.

 30. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πότε θα επιβληθούν στους «δημοσιογράφους» Κάπιταλ κοντρόλς;
  Δεν είναι ακριβώς μεζεδάκι ,αλλά διάολε! «Ο Ίσις ανατίναξε την Αψίδα του Θριάμβου» (!!??)
  Να πάρει η ευχή ,θα τρομάξουν οι Παριζιάνες μας! 🙂
  http://www.nooz.gr/world/o-isis-anatinakse-tin-apsida-tou-8riamvou

 31. spiral architect said

  @29: Ναι, αλλά εν πολλοίς η ανάληψη/κατάθεση είναι πάρεργο για τις τράπεζες. Το φαΐ είναι ο δανεισμός η πώληση χρέους,

 32. Νίκο, είσαι απρόσεκτος 🙂 Αυτό που είχα να πω το είχα ήδη πει τότε:
  Εννοείται ο καπουντάν-πασάς βγήκε από το ελληνοϊταλικό καπετάνιος, αλλά φαίνεται ότι η φωνολογική μορφή του και η ορθογράφηση στα οθωμανικά προέρχεται από παρετυμολογία, σα να ήταν σύνθεση από το kapu και την περσική κατάληξη -dân, οπότε θα σήμαινε κάτι σαν «αυτός που ξέρει τη δουλειά, τη διοίκηση». Κάπως σαν το χάμπουργκερ, που ενώ αρχικά προερχόταν από το Αμβούργο παρετυμολογήθηκε από το ham με αποτέλεσμα όλα αυτά τα cheeseburger, greenburger κλπ.
  Αυτά τουλάχιστον γράφει ο György Hazai, «A propos de l’histoire du titre Kapudan Paşa«, στο E. Zachariadou επιμ., The Kapudan Pasha, His Office and His Domain, Ρέθυμνο 2002, σελ. 3-5.

 33. LandS said

  31 Εφόσον τα δάνεια εξυπηρετούνται. Άμα «κοκκινίσουν» τότε να δεις τι στήνουν οι Τράπεζες για να προσελκύσουν καταθέσεις.

 34. Gpoint said

  # 11

  Καπότο (και περιπαικτικά καπούτσο) είναι ορος στις κούπες για όποιον μαζέψει όλες τις κούπες και την ντάμα μπαστούνι οπότε πληρώνεται εξτρά και φορτώνει το σύνολο των πόντων σε όλους τους άλλους (κακοί πόντοι είναι οσες κούπες και η ντάμα πίκα που έχεις εκτός και κάνεις καπότο)

 35. Απλώς ανόητοι ή πληρωμένοι από τους πετρελαιάδες είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες;

 36. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  11 Ωραία, ευχαριστώ!

  17 Υπάρχει η παροιμία ή την έφτιαξες;

 37. Γς said

  16:
  Το καπέλο το είπαμε; Άλλος όρος της οικονομίας κι αυτός

  Αλλά και του «Λ’ οριζίν ντι μόντ«

 38. Το λατ. capitale επέζησε στα γαλλικά (δεν ξέρω για τις άλλες νεολατινικές γλώσσες) ως cheptel, αλλά με τη σημασία του… ζωικού κεφαλαίου, σημασία που είναι λογικό να προήλθε κατευθείαν από τη σημασία «κεφάλι» του caput (τόσα κεφάλια βόδια π.χ.). Από κει και ο αγγλικός νομικός όρος chattel, αντικείμενο κινητής περιουσίας, αλλά και (προφανώς από τη νορμανδική παραλλαγή της γαλλικής λέξης) η λέξη cattle, βοοειδή.

 39. Πάνος με πεζά said

  Μικρός λοιπόν, όταν διάβαζα τις εφημερίδες, τότε που υπήρχε αγορανομία αλλά όχι και εισαγωγικομανία, έπεφτα διαρκώς σε τίτλους όπως «Συνελήφθη γιατί πωλούσε κρέας με καπέλο».

  Και προσπαθούσα να ερμηνεύσω τι θέλει να πει ο ποιητής…

  Tα χρόνια πέρασαν, το καπέλο έγινε μίζα, fee, «κάτι για σένα» και άλλα τέτοια…

 40. Γς said

  35:

  Μωρέ κάτι ξέρουν.
  Κι εννοώ αυτό που είναι στα ψιλά γράμματα του μνημονίου 3:

  Οτι όταν δεν φυσάει αέρας θα πρέπει να πηγαίνουμε κάτω από τις ανεμογεννήτριες και να κάνουμε «φου»

 41. Avonidas said

  #27. Δε με νοιάζουν όλα τα υπόλοιπα, προς το παρόν. Μπορώ να πλερώνω 100 ευρώ στο γιατρό, και να ξέρει η εφορία ότι τα πήρε;

  Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: είσαι σίγουρος ότι η εφορία θέλει να ξέρει;

  Σ’ αυτό τον τόπο λέγονται πολλά για τη φοροδιαφυγή, αλλά ελάχιστα για τη μαφία που αποκαλείται(ο) ΣΔΟΕ. Δεν ακούμε, για παράδειγμα, ότι αν είσαι, ή προσπαθείς να είσαι εντάξει με την εφορία, βρίσκεις και τον μπελά σου από πάνω, γιατί «χαλάς την πιάτσα»… αφού τα τρώνε κυρίως από τα λαμόγια που δίνουν δωράκια, για να μη δώσουν αυτά που χρωστάνε. Και φυσικά, τα δωράκια κατά κανόνα δεν πάνε στον κρατικό κορβανά.

  Έτσι, από μεταρρύθμιση σε μεταρρύθμιση, το φορολογικό σύστημα γίνεται όλο και μεγαλύτερος ζουρλομανδύας για όσους θέλουν να είναι εντάξει (τα λαμόγια έτσι κι αλλιώς μια χαρά την περνάνε). Κι άμα πεις και καμιά κουβέντα, ε, κλέφτης πρέπει να σαι!

 42. Γς said

  39:

  >Μικρός λοιπόν, όταν διάβαζα τις εφημερίδες,
  [για το καπέλο]

  Οταν ήμουνα νινί
  δεν μου δίνανε [μπιπ]

  Τώρα που μεγάλωσα
  πλήρωσα και @@μησα

 43. Πάνος με πεζά said

  @ 41 : Εντάξει, μηδενιστικό είναι κι αυτό. Έτσι που τα λες, μια μέρα θα φτάσουν ν’ αποκρύπτουν και οι ίδιες οι τράπεζες τις συναλλαγές των «σημαινόντων» πελατών τους, είτε με POS, είτε όπως…
  Πάντως το επιχείρημα «Τους ξέρουν, αλλά δε θέλουν να τους πιάσουν», το έχω ακούσει επανειλημμένα, και μάλιστα από εφοριακούς. Είναι απογοητευτικό βέβαια…

 44. Λευτέρης-Δικαίος Παπαδέας said

  «Κεφαλαιακοί έλεγχοι» (ή «κεφαλαιακός έλεγχος») στα ελληνικά, λοιπόν. Αλλά μήπως είναι πιο σωστό το «κεφαλαϊκός»; Δεν το εισηγούμαι, δεν διορθώνω, και δεν θα το χρησιμοποιούσα -κυρίως επειδή το «κεφαλαιακός» είναι περισσότερο διάφανο. Απλώς ρωτάω: μήπως είναι γραμματικά (πιο) σωστό ότι από το «κεφάλαιο» παράγεται το επίθετο «κεφαλαϊκός», κατ’ αναλογία όπως:
  ελαία: ελαϊκός (ελαϊκό οξύ, ελαΐνη)
  πετρέλαιο: πετρελαϊκός (πετρελαϊκά προϊόντα)
  δίκαιο: δικαϊκός
  Ευρωπαίος: ευρωπαϊκός (ομοίως: αθηναϊκός, θηβαϊκός, εορδαϊκός, εβραϊκός, αχαϊκός, αρχαϊκός κ.λπ.)

 45. Όταν το κράτος μπορούσε να τυπώνει χαρτονόμισμα, ή, όπερ το αυτό, να δανείζεται αβέρτα από την Κεντρική Τράπεζα, το έκανε όποτε βρισκόταν σε ανάγκη, τρώγοντας έτσι ένα μέρος της αγοραστικής δύναμης και των κατατεθειμένων στις τράπεζες χρημάτων και των μετρητών που βρίσκονταν στα χέρια και τους κουμπαράδες του κόσμου. Αλλά αυτό κανείς δεν το έλεγε κούρεμα… Σήμερα, που δεν υπάρχει πια λόγω ΟΝΕ αυτή η δυνατότητα, τολμούμε και μιλούμε ανοιχτά για κούρεμα των καταθέσεων ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που κινδυνεύσουν να φαλίρουν κάποιες τράπεζες, όπως έγινε στην Κύπρο, όπου μόνον οι δύο από τις τρεις μεγάλες τράπεζες έφαγαν λεφτά καταθετών. Αυτό που είναι απολύτως απαράδεκτο είναι ο τρόπος με τον οποίο το κράτος έφαγε τα λεφτά εκείνων που του τα είχαν απευθείας εμπιστευθεί, και μάλιστα με μια μεθόδευση που κατάφερε να ΜΗ χαρακτηριστεί φαλιμέντο!

 46. sarant said

  32 Ωχ, δίκιο έχεις 🙂 Ενδιαφέρουσα η παρετυμολογία.

 47. Avonidas said

  #43. Μα, κι εγώ από εφοριακό το έχω ακούσει. Υπάρχουν έντιμοι εφοριακοί, ίσως μάλιστα να είναι κι οι περισσότεροι. Όπως κι ακέραιοι γιατροί, όπως και δημόσιοι υπάλληλοι που πασχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο καλά μπορούν.

  Οι κουβέντες περί διαφθοράς και διεφθαρμένων δεν εκκινούν πάντα από αγνές προθέσεις. Ούτε κι είμαι σίγουρος για την έκτασή της. Μαντεύω ότι το πρόβλημα με το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δεν είναι ότι «τα έχει φάει», όπως μας είπε ο Πάγκαλος, αλλά κάτι πιο αόριστο κι όμως στο τέλος-τέλος πιο βλαπτικό: ότι έκανε τα στραβά μάτια σ’ εκείνους που τα έφαγαν, από φόβο, αδιαφορία ή ένστικτο αυτοσυντήρησης.

 48. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σαν το καπό και το καπάκι, η κάψουλα, η κάψα (που περιέχει τους σπόρους) ;

  Κάβο Γκρόσο στη Λακωνία
  Λακωνίας Περίπλους Χρήστος Τσάγκας (ο αλησμόνητος ) και Ναταλία Καποδίστρια, σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβουλάκου.Στο γιουτούμπι είναι σε εξι συνέχειες.Αξίζει να το δείτε. Το τραγούδι στο τέλος,εξαιρετικό(κατά το γούστο μου):
  «Από το κάβο γκρόσο ως τον Κάβομαλιά » στο 12:6 με τη φωνή της Μαρίζας Κωχ

 49. spiral architect said

  @36γ: Στο γνωμικολογικό το βρήκα. 🙂

 50. Triant said

  @14
  Καθόλου μπούρδα. Η τράπεζα έτσι πήρε μετρητά που ήθελε και τα μετέτρεψε σε ‘πας για’. Το θέμα είναι ότι οι φίλοι σου σου έκαναν μεγάλη χάρη. Σου έδωσαν τα μετρητά τους που τα μάζεψαν είτε νωρίτερα επειδή προείδαν τον κίνδυνο είτε αργότερα με κόπο και βρέθηκαν πάλι με τον Μουτζούρη.

 51. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said


 52. LandS said

  #47 «Υπάρχουν έντιμοι εφοριακοί, ίσως μάλιστα να είναι κι οι περισσότεροι. Όπως κι ακέραιοι γιατροί, όπως και δημόσιοι υπάλληλοι που πασχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο καλά μπορούν.»

  Μα αν υπάρχουν οι έντιμοι και οι ακέραιοι, που ίσως να είναι κι οι περισσότεροι, πως και υπάρχει πρόβλημα; Πως και έκανε τα στραβά μάτια το Κράτος σαυτούς που τάφαγαν; Τι φοβήθηκε; που αδιαφόρησε; πως και γιατί ικανοποίησε το ένστικτο αυτοσυντήρησης;

 53. ;Άναυδος said

  .αζούρ ακαμπάς αλάνα αλάνι αλάργα αλατζάς αλεζοάρ αλερετουρ αλία αλλήθωρος αλμπάνης αμανές αμόνι αμορτισέρ αμπαζούρ αμπάριζα άμπλα αμπολή αντάπτορας ανταρούλα ανφάς απολιφάδι απόχη αραμπατζής αράουτ αριάνι αστάρι ατζαμής ατσίδας ατσίδας αφέντης βαστάζος βατσίνα βεγγέρα βελατούρα βελέντζα βέλο βεντιλατέρ βεντούζα βεραμάν βιλαέτι βίντσι βίρα βιτριόλι βίτσιο βλάμης βολάν βουρλισμένος βούρτσα βουτσέλα γαλαρία γανωματής γιακάς γιαλαντζί γιαταγάνι γιατάκι γιλέκο γιοαβρλάκια γιόμα γιοματάρι γιορντάνι γιουβέτσι γιούκος γκαγκας γκάζι γκαζιέρα γκαζόζα γκαζοζέν γκαζοτανάλια γκαζώνω γκάιντα γκάφα γκέμια γκεσέμι γκιόσα γκλόπ γκολ γκουστέρα γκρέιντερ γκρίνια γομάρι γούρνα γούστο γρουσούζης διακονιάρης δισάκι δουγένι δραγάτης δραπέτσι εκμέκ ζάβαλης ζαβός ζαγάρι ζαλιά ζαμαναφού ζαρζαβατικά ζαρτινιέρα ζάφτι ζαχάδα ζεμπερέκι ζεμπερέκι ζεμπίλι ζερβός ζερό ζιγκολό ζοριλίκι ζούλα ζουμπάς ζουρλός ζοχάδα καβγάς καβίλια καβουρτνιστίρι καδένα καζίκι καινάρι κακάδι καλάδα καλαντζής καλαπόδι καλέμι καλιμάφχι καλκάνι κάλμα καλντερίμι καλούμπα κάλφας καμινέτο καμουτσίκι καμποτάζ κανταίφι καντάρι καπάκι καπαμάς καπατζές καπίστρι καπλαμάς καπλάντισμα καραούλι καραφα κάργας καρκαλετσι καρμπυρετέρ καρνάγιο κάρο καρούμπαλο καρώ κασέλα κάσκα κασκόλ κασμίρι καστόρι κατιμάς κατιφές κατσαρόλα κατσουλιέρης κατσούνα κατώι καφάσι καψούρα καψώνι κελεπούρι κεμεντζές κερκέλι κερχανατζής κεφαλαργιά κέφι κεφτές κιβούρι κιόρης κιούρτος κλάξον κλάπα κλούβιος κοκκάρι κολαούζο κολοβός κολτσίνα κομπίνα κομυτατέρ κονσέπτ κοντρόλ κορίτα κορνάρω κόρνερ κορούνα κόσα κοτέτσι κοτλέ κοτρώνα κοτσαδόρος κοτσίδα κουζινέτο κουλ κουλτούρα κουμάντο κουμάρι κουμπαράς κουμπάσο κουμπούρας κούπα κουπλέ κουράγιο κουραμάνα κουραμπιές κουραφέξαλα κουρνιακτό κουρνίτς κουρσούμι κουσκούσι κούτελο κουτουρού κούτσικος κοφίνι κρισάρα κρούστο λαγήνι λαγουδέρα λακές λακριντί λάμα λαμέ λάντζα λάσκα λελέκι λελές λεφούσι λιαρός λίγδα λινάτσα λίστα λόρδα λοστρόμος λοστρόμος λουλούμπας λουμπίνα λούστρος λούτρινο λούτρινο λωλός μαγαρίζω μαγιό μαγκάλι μαγκάλι μαγκαφάς μαιζονέτα μαιμουτζίκι μάινια μαιστράλι μάκα μάλαμα μαλαπέρδα μανεκέν μανέλα μανέστρα μανιβέλα μανίκι μανιτζέβελο μανιφέστο μανούβρα μαούνα μαράζι μαραφέτι μαργώνω μαργώνω μαριόλα μαρσάρω μασάτι μασγαλάς μασέλα μασουράκι μαστούρα μαστραπάς ματζαφλάρι ματς ματσακόνι μάτσο μάτσο μαχαλάς μέγγενη μέγκουλες μεζές μεζούρα μεζούρα μειντάνι μεντεσές μετερίζι μιζαδόρος μιλιούνια μόρτης μοτερ μούντζα μούντζα μουράγιο μούργα μούργος μουρμούρα μουρτζούφλης μουσαμάς μουστερής μούτσος μούχλας μπαγάσας μπαγκαζιέρα μπαιλντισα μπαιράκι μπάκακας μπακίρι μπακλαβά μπαλαντέζα μπαλόνι μπαλτάς μπαλωματής μπαμπέσης μπαμπούλας μπαξίσι μπαράζ μπάρκο μπαρούτι μπαρούφα μπάστακας μπάσταρδος μπατζάκι μπατίρης μπεγλέρι μπεκ μπελαμής μπελάς μπερτα μπεσαλής μπετζαχτάς μπετόν μπετούγια μπιζ μπίλια μπιλιέτο μπινελίκι μπιντές μπιτόνι μπιχλιμπίδι μπλαβίς μπλούζα μπορντώ μπόσικος μποτίλια μπουγάδα μπουγάζι μπουγέλο μπούζι μπουζού μπούκα μπουκάλι μπουκέτο μπούκλα μπουκοτάζ μπουμπούκι μπουμπούνας μπουνάτσα μπουρίνι μπουρλότο μπουρμπουλίθρες μπούσουλας μπούστο μπούτι μπράβος μπρακάτσι μπράτσο μυστρί νισαντίρι νταβάς νταλγκας νταλίκα νταμάρι ντερβίσης ντερές ντιντής ντιστριμπιτέρ ντολμάδες ντουζιέρα ντούκου ντουλάπι ντουμάνι ντούμπλεξ ντράβαλα ντρίλι ντρίπλα ξενέρωμα ξεφτέρι ξ’όρκι οτομοτρίς ουρί πάκο παλάντζα πανέρι παπαρδέλας παπούτσι παραγιός παρδαλός πάρλα παρλαπίπας παρμάκι πάσο πασούμια πατσαβούρα πεζεβέγκης πελαγώνω πελτές πέναλτυ περδίκι περλέ πεσκέσι πεσκίρι πετονιά πιλάφι πισινέλα πιτσούλα πλαζ πλασιέ πόμολο πόντα πορτατίφ πόστα πουπέκι πρεμούρα πρέσσα πρίζα προβοκάτσια προσφάι προύτζος προφίλ ράγα ραίμπλα ρακόρ ραντεβού ράσπα ραχάτι ρεβέρ ρελάνς ρέλι ρενάρ ρεντίκολο ρεπίδι ρεπορτάζ ρετιρέ ρεφραίν ριγκ ρόστερ ρουλεμάν ρούσος σαβούρα σαίνι σαλέ σαλταδόρος σαματάς σαμποτάζ σαντουιτς σαράφης σαρμαδάκια σασί σβέρκος σβουνιά σεγάτσα σεκλέτι σέλα σελάχι σενάζι σεντούκι σέρα σέσουλα σιελ σιμιτζής σινεμά σινιάλο σινιές σιρίτι σιρμαγιά σκαμπώ σκάντζα σκαρπέλο σκαρπίνι σκερβελές σκετς σκράπας σμίκιν σμπαράλια σοβατεπί σοκάκι σόλα σομόν σοροκάδα σορτς σουβάς σουγιάς σούκο σουλούπι σουράβλι σούργελο σούρουπο σουσουράδα σούσουρο σούστα σπάρος σπάσε σπάτουλα σπέκουλα σπετσιέρης στιφάδο στούμπος στράντζα στρεπλέκος σως ταβάνι ταγάρι ταγκίλα τακίμι τάκος ταμπακο ταμπούρι τανκ τάρα ταραμάς ταράτσα ταχιά τέζα τελάρο τελεμές τέλι τεμπέλης τέντζερης τερτίπια τεστ τζαβέτα τζάμι τζάμπα τζαναμπέτης τζάνερο τζερεμές τζερτζελές τζίβα τζιέρια τζιμάνι τζιτζί τζίφρα τζοβαίρι τζουτζές τιρλίκια τοκάς τοστιέρα τοστιέρα τουλά τουμπεκί τουρτουρίζω τουτού τούφα τραβέρσα τραμ τριβέλι τρόλευ τσακμάκι τσαλαπάτημα τσαμπουκάς τσανάκα τσανάκι τσαμπάζης τσάντζαλα-κασκα-μποξας-σεριανι-παγαπόντης-παλαμαρι-σκουλαρικι-κουβερτα-μπεκρης-φαφούτης-σακατης-κουλός-κουτσός-κιορης-ζοχαδας-μπουμπουνας-κουφιος-λωλος-μπαστουνι-μαγγούρα-πεζουλι-μπουφος-τζανερο-γκορτσια-συντριβανι-μπουκετο-ζαμανια-ντουνιας-αλατζας-σερμπετι-ρεμπελοςμπουρμπουλίθρες-πετονια-μπετονιερα-σεναζι-κλαπα-ρακορο-λιμασμένος-λιγουρης-καλατζης-μαουνα-τριχιά-καβος-μουραγιο-αραγμα-μπουλντοζα-χουλιαρι-λεβετι-τεσα-ρούμπος-ζουλα-κοριτα-κουπλε-ντιμπειτ-χουλιαρι-μποστανι-λεζα-τεζα-μακα-λιμά-μπιχλιμπίδια-ρεαλισμός-πλουραλισμός-ποστερ-κορνερ-φαουλ-πεναλτυ-αραουτ-πλασε-σουτ-μαρκαρισμα-ξομπλι-αστραχα-κανταδα-μαιστραλι-σπατουλα-δικριάνι-ζαρουχλα-λουβια-λεφουσι-πετονια-κοφινι-τελλαρο-ταληρο-ζαρα-κελαρι-τσαντιρι-μπουλης-κλαξον-μπαγκετα-μπαρουφα-περγκολα-αραλικι-αλισιβερισι-τενεκες-τσιγκος-τσιτσιδι-αραδα-χαλκιάς-χαλκάς-πασπαλισμα-τραταρω-παντιερα-πιπιλα-αναφουφουδα-καγκελο-τσι-τσι,στραβός-καπίστρι-καπουλια-κεφτες-βιγλα-βεστιαριο-ραμπα-κοστα-σαισμα-τσουρμο-ονορε-ρεκλαμα-παγκος-γιούχα-καψωνι-κατσουλι-κουμαρι-βερεμης-χτικιαρης-μπογιά-καζανι-αμπαρι-καβος, ραμολιμέντο, λιμοκοντόρος, καρικατούρα, κατρούτσο,τζερεμές, τζόβενο, τζιμάνι, αμπάριζα, τζάνερο, τζερτζελές, λουμπάγκο, γαιτάνι, παλάντζα, ναλμπάντης, γαλότσες, μακελάρης, ξόμπλια, φάμπρικα, ατσάλι, ράτσα, στερφα, μετερίζι, τσόφλι, τζαναμπέτης, μαγγάνι, σαχάνι, αραξοβόλι, καρτέρι, μπουρλότο, πεζόβολα, κουρνιαχτός, μπαμπέσης, τσαμπουκάς, λουμπάγκο, μπουρμπουλίθρα, τζερτζελές, πηγάδι, λιμοκοντόρος, χαζοβιόλης, κοκορέτσι, μούντζα, κόρδομα, μπιφτέκι, μαντάτο, κουκουβίζω, σόι, αδράχτι, ντάρα, νέτο, καλμάρω, παραγούλιασμα, βερέμης, σερσέμης, κουμπούρα, στούρνος, χαρχάλα, λουμώνω, κερκέλια, τσουράπια, αλάρμ, κουρνιάζω, κουρνιαχτός, τσιβί, τζαρτζαρισμα, πλασσέ, πλασιέ, κουτουπιές, μπιτόνι, κακάδι, μαστέλο, κιούπι, λαγίνι, μπρακάτσι, μαστραπάς, μαδέρι, κορδόνι, πρόκα, σκερπάνι, λοστός, γουδί, σοφράς, ντέρτι, φοντανιέρα, απλίκα, μπούχτισα, καπαμάς, τζιέρια, πενιά, καρσί, καπάκι, κασκόλ, οφσάιντ, πεναλτυ, άουτ, σέντρα, χαφ, φορ, γκολκήπερ, πολιτσιμλανος, καρακόλι, μπαρμπέρης, σλόγκαν, μπρελόκ, καλτσόν, κοπιράιτ, σόου, ριάλιτι, μαιζονέτα, ρετιρέ, ατάκα, τιράζ, χάπενιγκ, ιβέντ, ντρίνγκ, μπουτονιέρα, στρίνγκ, νουβέλα, πιλάφι, ταμπέλα, ζουρνάλ, μοντάζ, ρεπορτάζ, φιλέ, φιλέτο, ρετουσάρισμα, καπιτονέ, οντουλέ, κούτρα, κούπα, γκανιότα, μπρίφινγκ, καράφα, γουλί, οφίτσια, εκράν, ετάπ, βιράζ, ντεντέκτιβ, κομφούζιο, σατινέ, φακιόλι, τσακμάκι, βίδα, φουριόζος, τσιγκούνης, μανέλα, γκλίτσα, σβέλτος κολαούζο, ζάλωμα, σμπαράλια, σουγιάς, παγαπόντης, παλκοσένικο, ματικάπι, γαλίφης, φάμπρικα, τσαπράζι, κέφι, σκουράντζος, τσούρμο, αντίο, φελί, τζάνερο, καισί, μπιρμπιλομάτης, σαντραμπέλι, βόλι, τάσι, μπόγος, πεζόβολο, κουτσομπολιό, σαμάρι, κουρνιαχτός, αλατζάς, τσέλιγκας, ρόκα, διάνα, φλάμπουρο, μπιμπίκι, κουστέκι, κατσαρόλα, άλμπουρο, ραβανί, μπούστος, λασκάρισμα, ρουκέλα, μπάτσος, κάλτσα, σουλάτσο, σφαλιάρα, σοσόνι, ρέμπελος καλάρω, λακ, τουράκι, σαλπάρω, ντουζιέρα, λούφα, μουράγιο, καμπινές, κουρούπι, κουράγιο, μπαλάφας, λούρα, φιγούρα, ρεζέρβα, βακέτα, λιγούρα, μπεγλέρι, καπούλια, σαλπάρισμα, ταμπακιέρα, στρέκλος, μποξάς, τελι, σόλα, μπόλικα, μπαξές, πασαπόρτι, μπάκα, κουκούβισμα,πολιτισμάνος, μεζούρα, μανούβρα, μπότα, καστέλι, μπουκέτο, καπάρο, εμιγκρέδες, μπεκρής, χουνέρι, κατσαβίδι, τερζής,τσίτα, μπούλης, κουμπάσο, πουλόβερ, τουρ, τουρνέ, τίγκα, γκουρμέ, μπατζάκι, πλατφόρμα, λάσκα, κρόουλ, λουστρίνια, καβγάς, σελέμπριτι, μπιζ, ζεμπερέκι, χωλλ, οφίς, λαγαρό, πάτος, εκμέκ, τσίρλα, μπουλουγούρι, κουίντα, δραγουμάνος, μπάχαλο, τζιμάνι, ράμπα, ιμάμ, σπετσέρης, πούπουλο, τσιριτσάντζουλες, ταράτσα, μπαίλντισα, τσέρκι, τσέπη, μπαγάσας, ταβάνι, γκεζέρισα, μάνταλο, ρεβέρ, ζουζούνια, ντουμάνι, μπεγλέρι,, μάγκανα, καρικατούρα, καζάνι, καρούμπαλο, μπούζι, μπουζί, λέζα, κουβάς, κακάδι, σούργελο, σαμπάνι, τσουμπές, πατσαβούρα, μπακίρι, παλάγκο, τουπέ, τουλπάνι, μάλαμα, τζούρα, βερεσές, κόρδομα, τσεμπέρι, τζάμπα, μπούκλα, ράφι, τσαχπίνης, γκόμενα, τζίφρα,, μπερές, πάκο, φούμο, μπούκα, φαρσι, ζακέτα, γλόμπος, πετσί, τσερκένι, …….
  μάντζαλα τσαντίλα τσαπράζι τσαρδί τσαρλατανος τσάτσος τσεμπέρι τσερκένι τσερτζελές τσιβί τσιγκέλι τσίγκος τσιλιαδόρος τσίλικο τσίμα
  κ.λ.π.-κ.λ.π

 54. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  1η φωτό στο 51: Υποψήφιος αρχηγός μεγάλου κόμματος διαβάζει κρυφά Σαραντάκο!

 55. ;Άναυδος said

  Ο Α,Γεωργιάδης έκανε ένσταση σιότι πήγε έξη λεπτά αργότερα να καταθέσει την υποψηφιότητα του και θεώρησε ότι το έκανα επίτηδες. Και τελικά, οι ανόητοι, τον δικαίωσαν. Δηλαδή αν είχε πάει έξη λεπτά αργότερα στον σταθμό να πάρει το τραίνο και αυτό είχε φύγει θα απαιτούσε να γυρίσει πίσω να τον πάρει?

 56. Πάνος με πεζά said

  Mια που για τράπεζες και capital συζητάμε, συνεννοηθείτε ρε παιδιά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (όσο ακόμα είστε ελληνικές), για το πώς πρέπει να αντικαθιστούμε τον IBAN (αυτόν που αρχίζει από GR) ως αριθμό λογαριασμού στα μηχανήματα…Στην Alpha, αφαιρείς τα πρώτα 7 ή 8 γραμμ-ηφία. Στην Eurobank, πρέπει να ρωτήσεις σε ταμείο, γιατί είναι κάτι αλλού ντ’ αλλού : αλλάζει το GR σε δυο μηδενικά, πετάς και κάτι τετράδες μηδενικών που είναι στη μέση, εν ολίγοις κόλαση τώρα πριν λίγο που κατέθεσα κάτι…(εννοώ, κατέθεσα σε «γρήγορο» μηχάνημα, όχι σε ταμείο, ούτε και σε ATM, το οποίο δεν έχει επιλογή τη «Μεταφορά σε λογαριασμό τρίτου», όπως τα της Εθνικής και της Alpha…)

  ΟΧΙ, δεν κάνω έναρξη web banking, το ελέγχουν οι Εβραίοι σιωνιστές !

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  55. Η ν.δ θα κάνει δυο γύρους(απ τον εαυτό της) για να έχει ξανά το Μεϊμάρ.
  Ανανεώνει τη λαϊκή του εντολή κι απαλάσσεται από τα βαρίδια, θα λέγαμε 🙂

 58. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  51 Φαίνεται από την έκφραση του προσώπου του 😉

  48 Όχι, η κάψουλα κτλ. είναι από αλλη λατινική λέξη.

 59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η τράπεζα Ελλάδος θα ήθελα να ξέρω γιατί δεν διέπεται από την ελληνική νομοθεσία σε ό,τι αφορά π.χ. τα μισθολογικά των υπαλλήλων της (τους εξαίρεσαν από τις περικοπές συντάξεων που ψήφισαν τον Αύγουστο,κατά τη συζήτηση στη βουλή του ν.4336)

 60. spiral architect said

  @59: Για τον ίδιο λόγο που η FED δεν είναι ομοσπονδιακή. 😉
  (δείτε το, έχει ενδιαφέρον)

 61. spiral architect said

  @59: … ή για τον ίδιο λόγο που ο Τσίπρας δεν μπορεί να κουνήσει τον Στουρνάρα.

 62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  58γ Α ευχαριστώ.Το νόμιζα σιγουράκι 🙂
  60. Α ωραία.Ευχαριστώ.Να δω αν καταλάβω.Με παραξένεψε που εξαίρεσαν μόνο την Τ.Ε. Οι συστημικές;

 63. spiral architect said

  @62β: Στις τέσσερις συστημικές; Ψαλίδισμα και εξομοίωση των μισθών των απορροφημένων τραπεζών (ΤΤ, ΑΤΕ, Εμπορική κλπ) με τους μισθούς των εργαζομένων στις τράπεζες των ΛατσοΣαλλάδων + νέες συλλογικές (επί τα χείρω) συμβάσεις.

 64. Spiridione said

  Και παροιμία: το πολύ το διάφορο τρώγει και το κεφάλι
  https://books.google.gr/books?id=t5TkBgAAQBAJ&pg=PA418&lpg=PA418&dq=%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF+%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9&source=bl&ots=9njsYXEpCL&sig=2jSNU1RKpk1k__r327GyGEyrlIk&hl=el&sa=X&ved=0CEEQ6AEwBjgeahUKEwjR7MP7l6vIAhVFshQKHbgWCk4#v=onepage&q=%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%20%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9&f=false

 65. Corto Maltese said

  «αφού οι τράπεζες στην Ιταλία πρωτοφάνηκαν»

  Οι τράπεζες με την σύγχρονή τους μορφή πρωτοεμφανίζονται στις πόλεις κράτη της αναγεννησιακής Ιταλίας (Βενετία, Φλωρεντία κλπ).
  Ωστόσο διαβάζοντας κανείς το Ευαγγέλιο, διαπιστώνει ότι τράπεζες προϋπήρχαν με κάποια μορφή στον ελληνορωμαϊκό κόσμο ήδη από την αρχαιότητα:

  Ματθαίου κε’ στιχ,27:
  ἔδει οὖν σε βαλεῖν τὸ ἀργύριόν μου τοῖς τραπεζίταις, καὶ ἐλθὼν ἐγὼ ἐκομισάμην ἂν τὸ ἐμὸν σὺν τόκῳ.

 66. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Η τοκογλυφία (Αλ Ρίμπα) απαγορεύεται ρητώς στις Αραβικές χώρες.

 67. gryphon said

  To oτι πολυς κοσμος εδειξε εμπιστοσυνη στον Τσιπρα και τον ξαναψηφισε ειναι δευτερευον ζητημα αν και λεει πολλα για την κατασταση και την νοοτροπια του μεσου ελληνα.
  Ποιος ειναι που εχει πει αυτη την βλακεια «του ελληνα ο τραχηλος ζυγο δεν υποφερει»;.
  Το οτι ενα τετοιο μετρο περασε περασε χωρις καμμια αντιδραση αποδεικνυει το ποσο εθελοδουλος και απολυτα υποταγμενος ειναι ο ελληνικος λαος το μεγαλυτερο μερος του τουλαχιστον.Προβατα δειλοι ανθρωπακια της πλακας και ολα.
  Και αυτοι που τον ξαναψηφισαν μαλιστα ειναι τα παραπανω στο τετραγωνο.
  Εχει παντως και πλακα και ενδιαφερων απο κοινωνιολογικης αλλα και ψυχιατρικης πλευρας η σταση αυτου του κοσμου.
  Οι ιδιοι ανθρωποι ειδικα αριστεροι «προοδευτικοι» κλπ ηταν ετοιμοι να ξεκινησουν λαικη εξεγερση με την προτροπη του Λαζοπουλου επειδη ο Παπαθεμελης ειχε κανει νομο να κλεινουν τα νυχτερινα κεντρα στις 1 αν δεν κανω λαθος.Του περιοριζε την ελευθερια ελεγαν και σωστα.
  Η ας πουμε γιατι στους ιδιους ανθρωπους φαινεται ανηκουστο φασιστικο κλπ οτι θα μπορουσε να επιβληθει η απαγοτευση της κυκλοφοριας μετα την δυση του Ηλιου οπως γινοταν στην Κατοχη η σε δικτατορικα καθεστωτα;
  Θα μπορουσε να σου πει καποιος κυριε μπορεις να κυκλοφορεις να κανεις τις δουλειες σου να διασκεδαζεις αλλα μεχρι την ταδε ωρα που σου επιβαλλω εγω .
  Που ειναι το προβλημα;.Το ιδιο εξαλλου λενε και οι συριζαιοι οπαδοι υπερασπιστες του μετρου » σου δινουν 60 ευρω την ημερα δεν σου φτανουν ;
  Εγω σε εναν κοπανο που μου ειπε αυτο το επιχειρημα του απαντησα Οχι δεν μου φτανουν θελω να παω αυριο να παρω 1000 ευρω που εχω και να τα κανω βενταλια να κανω αερα. η θελω να τα καψω τα ρημαδια που λεει και το τραγουδι δικα μου δεν ειναι;
  Τα καπιταλ κοντρολς ειναι η πιο βαναυση φασιστικη καταπατηση ενος θεμελιωδους δικαιωματος και καλο ειναι αυτοι που την δεχθηκαν αδιαμαρτυρητα να παραδεχθουν οτι ειναι οπως τους περιεγραψα παραπανω.

 68. Avonidas said

  #65. Βασικά, οι «τραπεζίτες» της αρχαιότητας είχαν σαν κύρια δουλειά τους τις νομισματικές μετατροπές/ανταλλαγές, επ’ αμοιβή φυσικά. Και καθώς σ’ αυτή τη δουλειά συγκεντρώνεις πολλά μετρητά, ήταν λογικό να επεκταθούν και στον δανεισμό — ή την τοκογλυφία, ο διαχωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος σε αυτή τη φάση.

  Από όσο έχω διαβάσει πάντως, οι πρώτοι που ανέπτυξαν μια πρωτο-καπιταλιστική οικονομία, κι ένα είδος χρηματιστηρίου, ήταν οι Αλεξανδρινοί της Ελληνιστικής Εποχής, για τους οποίους οι Ρωμαίοι έλεγαν ότι έχουν συνέχεια στο μυαλό τους πώς να μαζέψουν κι άλλο χρήμα. Μεγάλη ειρωνεία, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ρώμη ήταν μια πόλη που ελάχιστα παρήγε, κι άρμεγε τις επαρχίες της κανονικά.

 69. Avonidas said

  #67. Ποιος ειναι που εχει πει αυτη την βλακεια «του ελληνα ο τραχηλος ζυγο δεν υποφερει»;

  Ο ΚΥΡ, πάντως, έχει κάνει ένα ωραίο σκίτσο: συζητούν τα 2 ανθρωπάκια του και λένε, «του Έλληνα ο τράχηλος, ζυγό δεν υπομένει… αλλά το τι έχει υπομείνει ο κ*λος του, δε λέγεται». 😐

 70. LandS said

  60 Τι ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό το ακρορεπουμπλικάνικο ΠέιλινοΜπουσικό γελοίο κατασκεύασμα;

 71. sarant said

  65 Τραπεζίτες δηλ. αργυραμοιβοί υπήρχαν, ναι.

  69 Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει / αλλ’ υποφέρει καρπαζιές και μέρα μεσημέρι

  (Το έλεγε ο πατέρας μου, δεν ξέρω ποιανού είναι. Και έχοντας δει το επόμενο σχόλιο λέω πως μάλλον είναι «υποφέρει» το αρχικό)

 72. gryphon said

  69
  Yπομενει σωστα .Δεν ξερω γιατι εγραψα υποφερει…

  Με το καπιτονε υφασμα (ποτ αναθεμα και να ξερω τι ειναι) θυνηθηκα και το Ελα μωρακι του Κυριαζη και με επιασε ξαφνικα μια ελαφρια νοσταλγια για την εποχη τοτε λιγο πριν τους Ολυμπιακους που παντως φαναταζει σαν παραδεισος σε συγκτιση με την σημερινη

 73. Avonidas said

  #67. Τα καπιταλ κοντρολς ειναι η πιο βαναυση φασιστικη καταπατηση ενος θεμελιωδους δικαιωματος […]

  Πράγματι, είναι παραβίαση ελευθεριών στην κίνηση κεφαλαίων που εγγυάται η Ευρωπαϊκή (τρομάρα της) Ένωση (τα δικαιώματα των χρημάτων τα έχουν περί πολλού, των ανθρώπων όχι και τόσο). Όμως, τα capital controls ήταν αναγκαίο μέτρο, στις συνθήκες που πάρθηκε.

  Αν έπεφτε λιμός κι είχαμε έλλειψη τροφίμων, θα αποδεχόσουν την επιβολή του δελτίου, έτσι δεν είναι; Ε, σ’ αυτή την περίπτωση είχαμε έλλειψη χαρτονομισμάτων, και ομοίως επιβλήθηκε δελτίο. Αν τα ΑΤΜ είχαν παραμείνει ανοιχτά άνευ περιορισμών, οι πρώτοι-πρώτοι στην ουρά, καθώς και οι καρχαρίες που δεν χρειάζεται καν να σταθούν στην ουρά, θα είχαν σηκώσει τα τελευταία χαρτονομίσματα, και δεν θα είχες μετά εσύ ούτε 60 ευρώ.

  Αν θέλεις να αποδώσεις ευθύνες, απόδωσέ τις για τα σωστά πράγματα. Για παράδειγμα, στην κυβέρνηση που επί πολλούς μήνες άφηνε να της φεύγει ρευστό από παντού, και θυμήθηκε πάνω που στεγνώσαν τα ταμεία να το κάνει Κούγκι — και μετά κρέμασαν μούτρα γιατί δεν τους βγήκε, οι φωστήρες. Στον Σόιμπλε και στον Ντράγκι, που σχεδίασαν αυτό τον ελιγμό και περίμεναν υπομονετικά να έρθουν στα πράγματα τα ζώα που θα τον κάνουν να δουλέψει. Στην κυβέρνηση (πάλι), που αφού εφάρμοσε τα ρημάδια τα capital controls, φρόντισε ν’ αφήσει ένα σωρό παραθυράκια για τους επιτήδειους και τους ημέτερους, και την πλήρωσε ως συνήθως η μαρίδα. Και τέλος, αλλά κυρίως, στους αγαπητούς μας συμπατριώτες που φυγάδευαν όλους αυτούς τους μήνες τα φράγκα τους στο εξωτερικό. Δοξάστε τους!

 74. Corto Maltese said

  68: Σίγουρα τα οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά μεγέθη στην Αλεξάνδρεια και τα άλλα ελληνιστικά βασίλεια είναι πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα μεγέθη της Αθήνας των κλασσικών χρόνων. Φαίνεται όμως ότι μία συγκέντρωση κεφαλαίου στους τραπεζίτες έχει ήδη εμφανισθεί στον 4ο π.Χ. αιώνα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δούλοι και μέτοικοι πλουτίζουν από τον δανεισμό και εν τέλει αποκτούν και πολιτικά δικαιώματα.

  Αν κρίνουμε πάντως από την ευαγγελική περικοπή, τουλάχιστον στους Εβραίους η κατάθεση κεφαλαίων και η απόδοση τόκων δεν πρέπει να συνιστούσε μία περιθωριακή διαδικασία, ούτε μία καταδικαστέα ηθικώς πράξη.
  Υποστηρίζεται και μάλλον ορθά ότι η παρερμηνεία της παραβολής των ταλάντων από τους Προτεστάντες οδήγησε στην διαμόρφωση της σύγχρονης κεφαλαιοκρατίας.

 75. spiral architect said

  Παρενέργειες κάπιταλ κοντρόλζ στην καθημερινότητά μας:
  Λογαριασμοί φοιτητών σε άλλη πόλη με συνδικαιούχο τον έναν γονιό, γιατί έτσι ανοίχτηκε τότε ο λογαριασμός ταμιευτηρίου. Με το που αντλεί κάποιος εκ των δυο (συνήθως ο γονιός) το εβδομαδιαίο του όριο των 420€ από τον δικό του λογαριασμό, ο φοιτητής στην άλλη πόλη δεν μπορεί να τραβήξει ούτε ένα εικοσάρικο για καφέ λόγω της κίνησης του συνδικαιούχου.
  Το αυτό σε συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, όπου υπάρχει πάντα συνδικαιούχος ένα παιδί του συνταξιούχου. 👿 👿 👿 👿

 76. spiral architect said

  @67, 73: Τότε ας μην πούλαγε μαγκιές με δημοψηφίσματα με ασαφή ερωτήματα. 😛 😛

 77. Avonidas said

  #75. Και πού να δεις τι τραβάς όταν ο ένας συνδικαιούχος έχει αποδημήσει εις Κύριον 😦

 78. Avonidas said

  #76. Το ερώτημα μπορεί να μην ήταν σαφές, η απάντηση όμως, ε; 😛

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  73.>> που φυγάδευαν όλους αυτούς τους μήνες τα φράγκα
  Kαι τα φυγαδευμένα χρήματα,εν πολλοίς αφορολόγητα και ενίοτε μαύρα

  Γίνεται μάχη από τα ΜΜΕ για το 23 % στην Ιδιωτική εκπαίδευση (και «εκπαίδευση» όμως). Ας πει κάποιος στους αρμόδιους να επιστρέφεται βάσει ΑΦΜ, το ποσοστό στους γονείς ή στους σπουδαστές, αλλά οι μεγαλοϊεκτζήδες να φορολογούνται συνολικά. Το τί σπέκουλα γίνεται με την παραεκπαίδευση,δε λέγεται.Δε μιλάμε για σχολεία(νηπιογυμνασιολύκεια) και φροντιστήρια.Για τις ποικίλες κολλέγιο,ιεκοσχολές και εργαστήρια λέμε που λειτουργούν συνήθως ως εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Και πάλι, η πληρωμή με κάρτα και η αφαίρεση του κόστους από τους ιδιώτες ως απαλλαγή φόρου,θα προστατεύει τους πολίτες αλλά θα φορολογούνται και οι εισπράξαντες επιχειρηματίες.

 80. LandS said

  73 Ε, σ’ αυτή την περίπτωση είχαμε έλλειψη χαρτονομισμάτων, και ομοίως επιβλήθηκε δελτίο

  Έλλειψη ρευστού. Το (χαρτο)νόμισμα είναι μία μορφή ρευστότητας.
  Βασικά όταν πληρώνεις από τον λογαριασμό σου σε μία τράπεζα στον λογαριασμό του προμηθευτή σου στην άλλη, δεν κάνει χρηματαποστολή η μια στην άλλη. Πλήκτρα πατάνε. Όπως και μεις καλή ώρα γράφοντας σχόλια.

 81. Avonidas said

  #80. Ακριβώς γι’ αυτό οι περιορισμοί ήταν λιγότεροι ή ανύπαρκτοι στο «πλαστικό» χρήμα. Εκτός κι αν έπρεπε να εισάγεις προϊόντα, οπότε κλάψε με μάνα κλάψε με.

  Το λαμπρό χρηματοπιστωτικό μας σύστημα θυμίζει το «εδώ παπάς εκεί παπάς»: όσο γυρίζουν τα κυπελλάκια όλα δουλεύουν ρολόι, άμα τα σηκώσεις θα δεις ότι δεν έχει τίποτα από κάτω…

 82. Avonidas said

  #81. Κυπελλάκια, είπα; Σαν πολύ αμερικανάκι έχω γίνει μου φαίνεται, αφού δεν μου ήρθαν τραπουλόχαρτα στο μυαλό.

 83. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  77.>>Και πού να δεις τι τραβάς όταν ο ένας συνδικαιούχος έχει αποδημήσει εις Κύριον
  και να μην έχει αποδημήσει,αλλά να μένει στη μακρινήηη Ιεράπετρα(ο πατέρας μου) κι εγώ εδώ η μόνη συνδικαιούχος δεν μπορώ να κλείσω το λογσμό (άδειος είναι και σκέφτομαι μη μας χρεώνουν τίποτα έξοδα συντήρησης).Στις 2 Ιανουαρίου πήγα στα κεντρικά της Αθήνας για το κλείσιμο και μου κράτησαν το βιβλιάριο να το στείλουν στην Κρήτη να το κλείσουν από κει επειδή εκεί άνοιξε,λέει.Έχω πάει άλλες δυο φορές αλλά ακόμη τίποτα.

 84. LandS said

  79 Για τις ποικίλες κολλέγιο,ιεκοσχολές και εργαστήρια λέμε που λειτουργούν συνήθως ως εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  Αμ δεν λειτουργούν συνήθως ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Κανένα από αυτά δεν είναι μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα λόγω «Άρθρου 16».
  Τα Δημοτικο-Γυμνασιο-Λύκεια, και εκεί το συνηθισμένο δεν είναι μη-κερδοσκοπικού. Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα περιλαμβάνει τα περισσότερα ιδιωτικά.
  Καμμιά εικοσαριά ΜΚΧ είναι όλα – όλα. Μη κοιτάς το Κολέγιο Αθηνών μόνο. Είναι και τα σχολειά της Ισραηλιτικής Κοινότητας, των Φιλιππίνων, η Γερμανική, Ιταλική σχολή κλπ που είναι κρατικές, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γαλλικό Ινστιτούτα, οι Φρέρηδες, οι Ουρσουλίνες, η Λεόντειος κλπ και στο κάτω κάτω στα προαπαιτούμενα (φτού κακιά λέξη) για να απαλλαγούν είναι και το ύψος των διδάκτρων.
  Βέβαια, αν με ρωτούσες θα έλεγα όχι και 23%, ούτε καν 13%. Αισθητά χαμηλότερο. Τι; δεν φέρνει τα διακόσια τόσα που ζητάνε οι θεσμοί; Ποτέ μη σώσει. 0%.

 85. sarant said

  75 Aυτό με τους συνδικαιούχους δεν το είχα αντιληφθεί.

  Επίσης δεν μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό όσοι θέλουν. Είχαν πει πως θα κάνουν εξαίρεση για τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά στην Εθνική της γειτονιάς μας δεν έχει φτάσει ακόμα η εγκύκλιος. Οπότε, ανοίξαμε έναν εδώ στο Δουκάτο.

 86. LandS said

  81 Αυτό με τις εισαγωγές ξαναπέστο.
  Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η δυσκολία να πληρωθούν οι υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Στα χαρτιά, το σύστημα ήταν στα ίδια πλαίσια αυστηρότητας με τους κινησοκεφαλαιοελέγχους (περιθώρια τα λέγαμε τότε) των μέσων των έιτιζ και των αρχών των νάιντιζ , Τι έγινε και στη πράξη και πάθαμε το χαμό του κακοπληρωτή δεν ξέρω. Οι καλόπιστοι το ρίχνουν στην απειρία των σημερινών τραπεζοϋπαλλήλων άντε στη κακή κατανομή των πλαφόν της κάθε Τράπεζας στα υποκαταστήματά της (αν το κατένειμε στα υποκαταστήματα). Οι κακόπιστοι …δεν ξέρω.

 87. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ρωτήστε κι εμάς που πάμε να βγάλουμε εγγυητικές στα εξωτερικά να ούμε… 😦

 88. Spiridione said

  75. Γιατί εγώ νομίζω ότι το όριο είναι ανά συνδικαιούχο;

 89. LandS said

  85 Πάνε στο http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/2013-01-29-08-13-13 τσέκαρε τεύχος Β βάλε αριθμός ΦΕΚ 2100 και κάντους φασαρία.
  Από αρχαιοτάτων χρόνων οι τράπεζες (ειδικά η μεγάλη μας τέτοια) παίρνουν τις εγκυκλίους και λένε ότι δεν τις έχουν.

 90. Avonidas said

  #86. Μα, όσον αφορά τη ρευστότητα, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αγορά προϊόντων και την πληρωμή υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Το θέμα είναι ότι δεν έπρεπε να φύγει ρευστό από την Ελλάδα (διότι δεν υπήρχε αρκετό), μιας και η στρόφιγγα από την ΕΚΤ είχε κλείσει. Θεωρητικά, αν ένας επιχειρηματίας εδώ μπορούσε να κανονίσει να πληρώσει στο εξωτερικό με λογιστικό χρήμα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι ακριβώς ότι πλέον η πίστωση δεν γινόταν δεκτή από τις ελληνικές τράπεζες ή τους ιδιώτες με κεφάλαια σε αυτές.

  Για να το πούμε ακόμα πιο ωμά, δεν μπορούσες να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου έξω γιατί δεν είχες να πληρώσεις, γιατί η τράπεζα δεν μπορούσε να καταβάλει το αντίτιμο για την ονομαστική αξία του ποσού που θα έστελνες έξω, έστω κι αν «στα χαρτιά» εσύ ΕΙΧΕΣ αυτό το ποσό.

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  84. Δε λέω βέβαια αυτά τα κολλέγια και τα σχολεία !
  Κάποια που τα βάφτισαν κολλέγια. Τα μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
  Τα ιδιωτικά ιεκ και τα κέντρα ελευθ. σπουδών που μετά το κλείσιμο των επαλ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο πανεγύρι .
  Αυτά που προαλείφονταν για ιδ. πανεπιστήμια επί Διαμαντοπούλου; Οι καλλιτ. «σχολές» των καναλιών, οι δημοσιογραφικές;
  Σκέψου αυτό: Πόσα παιδιά ήταν υποψήφιοι και πόσα πέρασαν.Τα υπόλοιπα «εκπαιδεύονται», «σεμιναριάζονται» ή «φροντιστηριάζονται» εδώ κι εκεί. Τα λίγα που έφυγαν έξω ,με την κρίση,πόσα να είναι;

 92. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Πατούλης, τώρα,πάλι στο Ρίαλ, λέει,τσαμπουνάε, λαμακίες προκειμένου να μην υποχρεωθούν οι γιατροί να πληρώνονται με κάρτα. Για μούτζες! «Πυροβολούν τους γιατρούς» σου λέει

 93. Κατά διαβολική σύμπτωση, εκτός από κάβο-Ματαπάς (το ακρωτήριο) υπάρχει και καπετάν-Ματαπάς, Μανιάτης αξιωματικός. Υπάρχει ομώνυμος δρόμος (καπετάν Ματαπά) στα Μανιάτικα (Πειραιά προς Κερατσίνι) απ’ όπου περνάγαμε μια φορά κι έναν καιρό για να βγούμε απ’ το Σχιστό στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου γλυτώνοντας (λέμε τώρα) το μποτιλιάρισμα.

  Το Γκουγκλ Μαψ με πληροφορεί πως δρόμος με ίδιο όνομα υπάρχει και στην Μάνη (Αρεόπολη).

  Και, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε, ο υπογράφων – μετά την σχετική πεζοπορία – μπροστά στον αναπαλαιωμένο φάρο στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, και σχεδόν Ευρώπης, πρόπερσι.

 94. Ιάκωβος said

  65 κ.εξ

  Το μεσαίωνα όχι μόνο η τοκογλυφία αλλά γενικά ο τόκος πάνω στο κεφάλαιο θεωρήθηκε μεγάλη αμαρτία. Οι τοκογλύφοι στην κόλαση τιμωρούνταν πιο σκληρά από πολλούς άλλους, μοιχούς, κλέφτες, φονιάδες κλπ.
  Η λογική ήταν ότι ο δανειστής εμπορεύεται το χρόνο και ως γνωστόν, ο χρόνος ανήκει στο Θεό.
  Στους Εβραίους, μια που δεν ήταν Χριστιανοί, τους επιτρεπόταν να δανείζουν, ενώ τους απαγορευόταν να έχουν άλλα επαγγέλματα ή γη. Σ’ αυτό οφείλεται και το στερεότυπο του «διεθνούς τραπεζίτη» που λέει και η ΧΑ μη θέλοντας να αναφέρει τον ναζιστικής κοπής Αιώνιο Εβραίο.

  Ο Ιουδαϊσμόςο ίδιος, αρχικά, ενώ θεωρούσε αμαρτία την τοκογλυφία, επέτρεπε το δανεισμό στους γκοείμ. Απλά, εκείνοι όταν χρωστούσαν πολλά, καίγανε τους Εβραίους με διάφορες ευκαιρίες.

  Πριν από τους Μέδικους, πρωτοπόροι του Τραπεζικού συστήματος ήταν οι Ναΐτες, που είχαν συσσωρεύσει αμύθητα πλούτη και χρεώγραφα, γεγονός που προκάλεσε τους διωγμούς και τις σφαγές εναντίον τους.

  Σήμερα και οι Μουσουλμάνοι, κάποιοι τουλάχιστον, δεν είναι τόσο αυστηροί.Οι Χριστιανοί, χέστους,και το Βατικανό έχει μια βρώμικη Τράπεζα, ενώ ο Εσκριβά πχ και το Τάγμα του,το Opus Dei, πήγαιναν όπου τους μύριζε χρήμα, κάτι σαν προτεστάντες μέσα στον καθολικισμό. Όπου ΣΔΟΫ, δηλαδή.

  Το γαμότο είναι ότι τώρα που η τοκογλυφία των Τραπεζών γίνεται από όλα τα έθνη και που όσοι χρωστάνε δεν είναι μόνο βασιλιάδες και Πάπες, τώρα βρήκε ο πνιγμός των Τραπεζιτών να μην θεωρείται κομψή λύση του οικονομικού προβλήματος της ανθρωπότητας…Δηλαδή, …γμτ!

 95. Καπέλωμα, με την γνωστή μεταφορική έννοια.

 96. …η καπότα, που οι Γάλλοι τη λένε capote anglaise, …

  Στα ελληνικά, βέβαια, καπότα ήταν (είναι;) και η κάπα. Υπάρχει και στον Παπαδιαμάντη (Στρίγγλα Μάννα)

  «…το άσμα

  Κρέμετ’ η καπότα
  στην αλυγαριά·
  ντέρτι και μαράζι
  κι’ αναπαραδιά!
  »

  Καπότας είναι και επώνυμο (στην Αχαΐα, τουλάχιστον) – Θυμάμαι κυρία με το διπλό επώνυμο (——-)πούλου-Καπότα.
  (Χωρίς φατσούλα)

 97. Corto Maltese said

  94: «Ο Ιουδαϊσμόςο ίδιος, αρχικά, ενώ θεωρούσε αμαρτία την τοκογλυφία, επέτρεπε το δανεισμό στους γκοείμ».

  Άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Εβραίοι τραπεζίτες την εποχή του Χριστού στην Παλαιστίνη κατά κανόνα δάνειζαν με τόκο μόνο στους μη Εβραίους (Ελληνορωμαίους και Σύρους);

 98. sarant said

  89 Eυχαριστώ, θα το δω. Βέβαια, και να τους την πας, θα σου πουν «δεν την έχουμε μελετήσει»

  93 Γιατί «σχεδόν»;

  96 Σε κάποια Νεοελλ. αναγνώσματα υπήρχε και ένα διήγημα με βοσκούς που φόρεσαν τις καπότες τους, που προκαλούσε μεγάλο γέλιο.

 99. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  93. Audubon Zoo ?? 😆
  Nιου Ορλήηνς? Τάισες αλιγκέητορς προφέσορ?
  +1 για το «Γκουγκλ Μαψ» μαψ!… 😆

 100. Corto Maltese said

  98: Και με αυτό γελούσαμε κάποιοι (ως παιδιά):

  Έχω τρύπα στο βρακί,
  λίγδα στην καπότα μου,
  έχω ψείρα σαν κουκί 50
  και βρομούν τα χνότα μου.

  (Βάρναλης, ο Τρελός)

 101. LandS said

  90 Γιαυτό που λες μπαίνει πλαφόν σε κάθε Τράπεζα. Το κακό είναι ότι ενώ ανακοίνωσαν ότι, είχαν ικανοποιήσει το π.χ. 80% της αξίας των αιτημάτων μέχρι τέλος Αυγούστου υπήρξαν αιτούντες που στα μέσα Σεπτέμβρη είχε ικανοποιηθεί το 0% των αιτημάτων τους, και ας είχαν κανονικά συμπληρώσει τις φόρμες και τις υπεύθυνες δηλώσεις.
  Ξαναλέω, τέτοια κατάσταση το 86 και το 92, με τα περιθώρια, δεν είχαμε αντιμετωπίσει. Μπορεί να είχε πάει το επιτόκιο χορηγήσεων 26% αλλά τους προμηθευτές έξω τους πληρώναμε.

 102. Μαρία said

  Τα septem vitia capitalia του Ακινάτη. Ιταλοί και Γάλλοι διατήρησαν τα καπιτάλια για τα θανάσιμα.

 103. LandS said

  94 Καλή περιγραφή.

 104. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 105. Μαρία said

  96
  Καπότα λένε και την κουκούλα του καμπριολέ.

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  » Κι όμως, παρά τον βραχνά των κάπιταλ κοντρόλς, ο ελληνικός λαός έδειξε εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις πρόσφατες εκλογές — εμπιστοσύνη που ήταν και απόρριψη του παλαιοκομματικού κατεστημένου.» Μπά, απλώς λειτούργησε το σύνδρομο της Στοκχόλμης.
  «Μακάρι να φανεί η νέα ελληνική κυβέρνηση άξια αυτής της εμπιστοσύνης.»
  Καλόοοοο, το άλλο με τον τοτό το ξέρεις;

 107. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ρωτάει ο Τοτός το φίλο του:
  –Που είναι η NASA;
  -Δεν ξέρω.
  -Που είναι η NASA;
  -Δεν ξέρω.
  -Που είναι η NASA;
  -Δεν ξέρω.

  Έφαγαα τη γηηηή NASA να ζητάω!

 108. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα «σκάσει» η φούσκα των capital προς τις επιχειρήσεις, γι αυτό και βλέπετε ότι αυτή την εποχή υπερδιαφημίζονται οι συσκευές POS…Ποτέ καμιά διαφήμιση από τράπεζες δε μας βγήκε σε καλό…

  Mε απλή λογική : αν εμένα δε μου έδινε η τράπεζα ρευστότητα για ν’ αγοράσω, γιατί λέει, είχε στο συρτάρι της «άντε» το 10% των καταθέσεών μου, τότε πώς θα πληρώσει τις επιχειρήσεις, όταν θ’ αρχίσω να συναλάσσομαι ηλεκτρονικά; (είναι αυτό με τα «κυπελλάκια» που πολύ ωραία περιγράφτηκε παραπάνω).

  Αν είχα 100 χιλιάδες ευρώ, αποκλείεται κάποιος τραπεζίτης να μου τα εκταμίευε όλα, για ν’ αγοράσω 5 αυτοκίνητα των 20 χιλιάδων ευρώ, όσο κι αν τον παρακαλούσα.
  Αν τώρα, τ’ αγοράσω τα πέντε αυτοκίνητα με 5 χρήσεις POS, με βάση ένα «γεμάτο» λογαριασμό, τότε πού θα βρει τα χρήματα να τα βάλει στο λογαριασμό του εμπόρου αυτοκινήτων; Η μάλλον, τι θα του δώσει, όταν από λογιστικά, αυτός ζητήσει τα πραγματικά χρήματα;

  Πρόβλεψη : σε λίγο καιρό προβλέπω να «σκάνε» πρώτα οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ (γιατί εκεί γίνεται υπερ-χρήση), αλλά και αργότερα, άλλες μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, όταν θα πάνε να ζητήσουν τα χαρτάκια που βάζουν κάτω από τις ταμιακές τους μηχανές…

 109. enthemata said

  Καλή συνέχεια και να τα εκατοστήσει η στήλη, Νίκο!

 110. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  109: Να τα εκατοστήσουμε!

  108: Σωστό αυτό «Ποτέ καμιά διαφήμιση από τράπεζες δε μας βγήκε σε καλό…»
  και το υπόλοιπο με ανησύχησε…

 111. spiral architect said

  @88: Σπυρίδωνα τυπικά ναι. Στην πράξη όταν εγώ π.χ. πάρω από το ΑΤΜ 200 ευρώ ξερωγώ για να τα πάω στη μητέρα μου για τα ψώνια, τα φάρμακά της κλπ και θέλω ταυτόχρονα να πληρώσω και τον αλουμινά που του χρωστώ 400 ευρώ απ’ τον μισθοδοτικό μου, το ΑΤΜ θα μου δώσει μόνο 220 συμψηφίζοντας τις δυο αναλήψεις.
  Η κάρτα ανάληψης εμπεριέχει και τους δύο λογαριασμούς με πρωτοβουλία της τράπεζας. 🙄
  Εκτός αν πάει η γιαγιά με το βιβλιάριο στο γκισέ, (πράμα που δεν γινόταν ούτε πριν τα cc) και έτσι μπορέσω εγώ να τραβήξω το εβδομαδιαίο ρευστό που δικαιούμαι.

 112. spiral architect said

  @106: Λάμπρο, αν δεν μας κάνεις ανάλυση των κάπιταλ κοντρόλζ από τη χρηματοοικονομική σκοπιά, δεν κλείνει το νήμα. Οι παιδικές ατάκες με τους Τοτούς δεν περνάνε! 😀

 113. Triant said

  @108
  Η ιστορία με τα POS δεν ξεκίνησε με τα CC, έχει αρχίσει από το ’14. Το ξέρω γιατί αυτή είναι η δουλειά μου. Απλώς με αυτά αυξήθηκε τρομερά το πελατολόγιο – και πολύ καλώς έγινε.

  Δεν υπάρχει κανένα μυστικό ή συνωμοσία. Όσο τα λεφτά κυκλοφορούν ηλεκτρονικά δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι κάτι σαν τα ‘πας για’ του Βαρουφ. Πληρώνοντας με κάρτα μεταφέρονται λεφτά από τον λογαριασμό σου στου μπακάλη. Εφ όσον ο μπακάλης αγοράζει νόμιμα, πληρώνει και αυτός τον προμηθευτή του ηλεκτρονικά (υποχρεωτικά πάνω από ένα ποσόν, χρόνια τώρα). Ο προμηθευτής αγοράζει από τον μπακάλη κρασιά πάλι με κάρτα κι έτσι είμαστε όλοι φίλοι. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ζητήσουμε μετρητά ή να βγάλουμε λεφτά έξω από το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Γι αυτό και τα CC ρυθμίζουν ακριβώς αυτές τις κινήσεις.

  Δεν είναι μόνο ότι τα ξέρουμε όλοι αυτά, αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι μυστικό, δεν υπάρχει καμία φούσκα έτοιμη να σκάσει ή συνωμοσία.’Είναι η μόχλευση ανόητοι’ που θάλεγε και ο Λάμπρος

 114. Gpoint said

  #73

  Δηλαδή ρε Αβονίδα αν δεν είχαν βγάλει κάποιοι τα χρήματά τους έξω ώστε να στεγνώσουν οι τράπεζες, αυτά τα χρήματα θα κυκλοφορούσαν ;
  άρα θα είχμε κούρεμα των τψηλών καταθέσων, άρα σωστά τα έβγαλαν !!

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  19 – «Δήμευση σε πολίτες της ΕΕ. Δηλαδή πόσο διαφορετικό είναι από την δήμευση που οι Ναζί είχαν κάνει στους Γερμανοεβραίους το 1938;»
  Πολύ διαφορετικό, τότε είχε επιβληθεί από μία φασιστική δικτατορική κυβέρνηση, τώρα ψηφίστηκε από μιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, λειτούργησε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όπως και να το δείς, είναι αλλιώς.

  56 – «συνεννοηθείτε ρε παιδιά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (όσο ακόμα είστε ελληνικές),» Εδώ και κάτι χρόνια δεν είναι ελληνικές.

  67 – «Τα καπιταλ κοντρολς ειναι η πιο βαναυση φασιστικη καταπατηση ενος θεμελιωδους δικαιωματος και καλο ειναι αυτοι που την δεχθηκαν αδιαμαρτυρητα να παραδεχθουν οτι ειναι οπως τους περιεγραψα παραπανω.»
  Όλοι αδιαμαρτύρητα την δεχτήκαμε, όπως κι εσύ, (εκτός κι αν θεωρείς το σκούξιμο στο διαδίκτυο διαμαρτυρία, αλλά τότε όλοι διαμαρτυρηθήκαμε -χαμόγελο) άρα μας περιέγραψες κοιτώντας στον καθρέφτη.

  Υ.Γ – Απορία, αυτοί που ψήφιζαν συνεχώς τους άλλους, που μας έφεραν σ΄αυτή την κατάσταση, τι είναι; δεν τους ονόμασες και έχω μείνει με την απορία.

 116. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Είσαι ΗΜΙΘΕΟΣ ρε, πρέπει ο sir Μιχάλης να σου απονείμει κάποιο τίτλο για το χιούμορ σου.

  112 – Το λέει στο 113 ο Τriant στο τέλος (χωρίς το ανόητοι-χαμόγελο).
  Γενικά πάντως, όσο δεν ακούμε από καμιά αριστερή (λέμε και καμιά μ….ία να περνάει η ώρα) κυβέρνηση, για τον έλεγχο της ΝΟΜΙΜΗΣ φοροαποφυγής (φοροδιαφεύγουν οι ληστές και τα κορόϊδα) δεν υπάρχει σωτηρία σ΄αυτη την ζωή, στην άλλη ίσως.

 118. spiral architect said

  Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ότι, έκλεισε ντιλ της ΕΤΕ και της Black Rock για ανάληψη από την τελευταία των κόκκινων δανείων.
  Μαύρο φίδι που μας έφαε! 😮

 119. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καπότο-καποτάκι, παλτό
  «Κρυγιάδα παιδί μου,βάλε το καποτάκι σου»
  η γιαγιά μου δε νομίζω ότι είπε ποτέ παλτουδάκι.
  Σραττόπεδο Καποτά στην Πάρνηθα.

  καπιτάλα αγάπη μου

 120. Πάνος με πεζά said

  @ 113 : Πόσα εμπορεύσιμα πράγματα στην Ελλάδα όμως, έχουν κύκλο εργασιών (πληρωμές δηλαδή) αποκλειστικά στο εσωτερικό; «Μαζί μ’ αυτό, κανένα», που λέμε…Άρα, κάποιος στο τέλος θα τα ζητήσει τα φράγκα…

  @118 : Ε, αφού όπως λέει και το άρθρο «…ανέθεσε το έργο σε μια 10μελή ομάδα με επικεφαλής τον πρώην διευθύνων σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ…», υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές ανησυχίας…(θα περίμενα το μεζεδάκι στον «επικεφαλή», για να πω την αλήθεια…) 🙂

 121. spiral architect said

  @120β: Ναι, η ασυνταξία και αναξιοπιστία της ανάρτησης με κάνει να ελπίζω ακόμα. 🙂

 122. Gpoint said

  # 117

  Λάμπρο αγόρι τάχουνε ξαναπει, αν δεν αεχίσουν τα πακέτα στήριξης ξανά δεν υπάρχει σωτηρία. Με φοροδιαφυγές και περικοπές μισθών δεν ατξάνεις τους εισερχόμενους πόρους για να κλύψεις τους μεγλύτερους εξερχόμενους, η εσωτερική διανομή του χρήματος στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αδιάφορη, είναι θέμα πολιτικών.
  Αρα δραχμή ή το ισοδύναμό της σε ευρώ όταν η ζωή μας θα έχει γίνει λόγω του περιοριμού των εισαγωγών αντίστοιχη των χωρών με μισθούς των 250 ευρώ.
  Για εκεί βαδίζουμε νομοτελειακά, μόνο ο Βαρουφάκης θα μας έσωζε αλλά δεν τον αφήσανε οι εβραίοι και οι βάζελοι

 123. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Όταν τύχει(του Λογό)
  Όταν τύχει κάποια μέρα, όταν τύχει
  να γκρεμίσουνε τα τείχη
  οι εργάτες θα χορεύουνε στην πίστα
  δίπλα στον καπιταλίστα

 124. spatholouro said

  Προσθετέα και η μάγκικη έκφραση «έχω κρεμάσει την κάπα μου/καπότα μου στη φυλακή», που την πρωτοσυνάντησα (το 1870 περικαλώ…) στον Σοφοκλή Καρύδη: «Είμεθα εξ εκείνων, οίτινες έχουν κρεμασμένην την καππόταν των εις την φυλακήν» (ΦΩΣ 30/7/1860)

 125. leonicos said

  @39 ΠμΠ στην κρεαταγορά, ειδικά, λεγόταν κολομπάσο. Το ξέρω από λογιστή κρεατεμπόρου στην Καντρική Αγορά, φίλο του πατέρα μου.

  κοντρόλ ή κοντρόλς

  Κάποτε ένας ανεκδιήγητος καθηγητής της Χειρουργικής που ήταν προϊστάμενός μου, σ’ ένα σταφ-μίτινγκ, δηλαδή τη συγκέντρωση κατά την οποία ανέβαινε στο βήμα κι έλεγεό,τι του ερχόταν, έλεγε κάτι για κομπιούτερ, το διόρθωσε σε κομπιούτερς και ξαφνικά με ρωτάει ‘τι λέει ο κ. Κ; κομπιούτερς στον πληθυντικό’. Εγώ το έπαιζα ‘γλωσσική κλπ αυθεντία’ (καμιά σχέση με τον Γς, εγώ είμαι) και με συμβουλεύονταν όλοι, οπότε απάντησα: «Δεν υπάρχει στην ελληνική γραμματική τέταρτη κλίση, κατά την οποία ο πληθυντικός σχηματίζεται με ένα απλό σίγμα».

 126. cronopiusa said


  «..ένα κι ένα κάνουν δυο – δε θέλει δα πολύ μυαλό..»

 127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – Έλεγχο της ΝΟΜΙΜΗΣ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ έγραψα Gee, κι όχι για φοροδιαφυγή. Το ΑΠΟ από το ΔΙΑ, όσο μικρό κι αν είναι, κάνει την ΜΕΓΑΛΗ διαφορά, και κυριολεκτικά λύνει κάθε πρόβλημα, αλλά τότε βέβαια δεν θα μιλάμε για καπιταλισμό, διότι ώς γνωστόν, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΗ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ, ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΡΔΟ (χαμόγελο).

 128. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  118 Μαύρο φίδι, μαύρος βράχος

  124 Σε ζηλεύω ρε συ!

 129. 98β,
  Μάς ξεπεράσανε (το Ταίναρο, δηλαδή) για λίγα δέκατα της μοίρας οι Ισπανοί, στην Πούντα ντε Ταρίφα, αν και προσμετράνε στην ηπειρωτική Ευρώπη το νησάκι του Ταρίφα, που συνδέεται με την ενδοχώρα με επιχωματωμένο δρόμο (υποθέτω για είναι προσβάσιμη η Ταρίφα και με ταξί).

  Καθαρίζει για πάρτη μας η Γαύδος.

 130. Gpoint said

  # 127

  Λάμπρο μου και η φοροαποφυγή δεν είναι πόρος, τα ίδια χρήματα που κρατά ο φοροαποφυγάς θα έπαιρνε το κράτος και ίσως να τα διαχειριζότανε καλύτερα αλλά ΔΕΝ ΓΕΝΑΝΕ, ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝΕ

  Χρειάζονται ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ για να ξεφύγουμε και πλην των πακέττων στήριξης δεν υπάρχει κάτι άλλο.στον ορίζοντα.
  Η φοροαποφυγή είναι σαν να περπατά κάποιος μέσα σε μια βάρκα μπρος-πίσω, η βάρκα θα πηγαίνει πίσω-μπρος αλλά δεν θα ξεκολήσει παρά αν φυσήξει,την πάρει το ρέμα, τραβήξει κουπί, ή την τραβήξει κάποιος, η δύναμη θάρθει ΕΞΩ από την βάρκα

 131. gryphon said

  115
  Eνταξει η αληθεια ειναι οτι με το να διαμαρτυρομαι στο διαδικτυο δεν καταφερνω και τιποτα αλλα εστω το οτι δεν λεω «και τα 60 που μας δινουν καλα ειναι » με διαφοροποιει λιγο .
  Γιατι δεν ειναι τα χρηματα καθάυτα .Κι εγω εν αναγκη θα την βγαλω με αυτα και με λιγοτερα.μεσα μου μου ειναι αδιανοητο να δεψθω οτι το κρατος η κυβερνηση η ΕΚΤ ξερω γω ποιος καταργει με το ετσι θελω την ατομικη ιδιοκτησια και μου απαφορευει την προσβαση η τον ελεγχο σε κατι που μου ανηκει που ειναι δικο μου.Αλοιμονο εαν συνηθισουμε στην ιδεα.

  Μια κοινη παραδοχη παντως ειναι πως παρα πολλοι ανθρωποι εδω στην Ελλαδα (εγω οχι παντως) ειχαν αρκετα λεφτα στην τραπεζα προλαβαν και τα εβγαλαν και εχουν καβατζα για να χαλανε.
  Ξεκινωντας με βαση αυτο εχω παρατηρησει καποια πραγματα παρενεργειες η επακολουθα των καπιταλ κοντρολς που δεν ειναι ολα αρνητικα και αυτο ασχετα η και κοντρα στις επιδιωξεις αυτων που τα επεβαλλαν.
  Ενα ας πουμε ειναι ο περιορισμος της φυγης κεφαλαιων προς διαφορες χωρες απο οικονομικους μεταναστες μεσω εταιριων μεταφορας χρηματων.
  Δεν ξερω εαν εχει αρειι αυτο αλλα ετσι κι αλλιως ηταν κατι που θα επρεπε να εχει γινει εδω και παρα πολλα χρονια.
  Να δικαιολογουν δηλαδη αυτοι που τα στελνουν την προελευση τους.Εχουν φυγει δισεκατομμυρια ετσι και πολλα απο αυτα ηταν προιον εργασιας μεν αλλα μαυρης και αφορολογητης αλλα και εγκληματικης δραστηριοτητας εμποριου ναρκωτικων κλπ.
  Αλλο με την προσωρινη απαγορευση για καποιους μηνες των διαφορων καρτων τυπου πεισειφ μεσω των οποιων εφευγαν εξω δεκαδες η εκατονταδες εκατομμυρια ευρω οδηγησε και παλι ολους τους τζογαδορους να ακουμπανε τα λεφτα τους στον ΟΠΑΠ.
  Γεμισαν παλι τα πρακτορεια σε βαρος ομως της τσεπης των παικτων που και να κερδισουν καμμια φορα παιρνουν μονο ενα κλασμα του ποσου που θα κερδιζαν σε ξενη εταιρεια λογω των αθλιων αποδοσεων του οπαπ.
  Τωρα ανοιξαν παλι αυτες οι καρτες οποτε τα πρακτορεια θα αδειασουν παλι,
  Αλλο επακολουθο ειναι οτι τονωθηκει αρκετα ο τζιρος επιχειρησεων και καταστηματων που δραστηριοποιουνται στην Ελλαδα με φυσικα καραστηματα η και με ονλαιν.
  Σχεδον ολοι τα τελευταια χρονια αγοραζαν απο το εξωτερικο απο στικακια των 2 ευρω και τι σερτ μεχρι καθε ειδους ηλεκτρονικες συσκευες.
  Παλι σε βαρος ρης τσεπης τους γιατι αφου ολα αυτα εισαγονται μπορουσε καποιος να τα βρει αρκετα η και πολυ φθηνοτερα απο το ιντερνετ.
  Γνωστος μου παλι που εχει μια μικρη βιοτεχνια και φτιαχνει εδω καποια εξειδικευμενα προιντα γυναικειας περιποιησης ειδε τις πωλησεις του να πολλαπλασιαζονται με τα καπιταλ κοντρολς γιατι ακριβως εχει την συνταγη και τα υλικα και το φτιαχνει εδω ενω καποιοι ανταηωνιστες εκαναν εισαγωγη περεμφερες προιον απο εξω ιταλια κλπ κατι που δεν μπορουν να κανουν προσωρινα τωρα.
  Αλλο περιεργο.Τιε τελευταιες μερες που ειχε και καλο καιρο ετυχε και βρεθηκα διαδοχικα σε διαφορες περιοχες της Αθηνας .
  Παντου δεν εβρισκες να κατσεις .Μα η καφετερια η μεζεδοπωλειο η μπαρ η οτιδηποτε τα παντα ηταν γεματα ακομη και την Δευτερα.
  Χθες γυριζα απο την παραλιακη απο το παλιο αεροδρομιο το απογευμα προς βραδακι και γινοταν χαμος .
  Προς Γλυφαδα δεν μπορουσες να περασεις νομιζε κανεις οτι ολη η Αθηνα εχει κατεβει εκει.
  Και παντου ολοκαινουργια ιχ των 20 και χιλιαδων πετρελαιο αυτη την φορα.Τι γινεται;Ποσα εχουν καβατζωσει τα προηγουμενα χρονια καποιοι ;Ελπιζω να μην μας παρουν παντως ειδηση τα κοτοιδα οι γερμανοι και να συνεχισουν να μας πληρωνουν.

 132. Αιμ said

  Στην ευρύτερη περιοχή του Καβοντορο υπήρχαν χρυσορυχεια ( στοές υπάρχουν και σήμερα ).
  Αν είναι έτσι τότε έχει μάλλον άλλη ετυμολογία.

 133. 99, Κιντ, μαψ είναι όπως το τανξ! 🙂

 134. Αιμ said

  Συγγνώμη, εξηγηση προέλευση όχι ετυμολογία.

 135. 107, Κιντ τώρα το ‘πιασα (δεν μού ερχότανε το άσμα) και λύθηκα!

 136. sarant said

  132 Πιθανόν αυτό που λέτε να είναι επεξηγηματικός μύθος, πάντως.

  129 Να ενώσουμε κανένα νησάκι εμείς δεν μπορούμε, ε;

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – Gee δεν υπάρχουν πακέτα στήριξης, είναι ΑΠΑΤΗ των πλεονασματικών χωρών, καλυμμένη από την ψευδαίσθηση που δημιουργούν στον κόσμο τα ΜΜΑ, πως είναι «στήριξη, βοήθεια, ή επενδύσεις» ενώ στην πραγματικότητα είναι ΝΟΜΙΜΗ μεταφορά πλούτου από τις οικονομικά αδύναμες χώρες προς τις ισχυρές. Όταν το κλίμα είναι «καλό» (σταθερό) μεταφέρονται τα πλεονάσματα σε αναπτυσόμενες αλλά χρεωμένες
  χώρες, (πχ Ελλάδα) συμβάλλοντας μέσω του δανεισμού τους με χαμηλά επιτόκια, στα ελλείμματα και στην υπερχρέωση τους, ενώ οι πολίτες νομίζουν ψευδώς (νάναι καλά τα ΜΜΑ) ότι αναπτύσεται η οικονομία της χώρας, και καταναλώνουν (δανειζόμενοι πάντα) χωρίς μέτρο τα καλούδια των πλεονασματικών χωρών. Όταν όμως αντιστρέφεται η τάση, κλιμακώνονται οι εκροές, (όπως πχ από τον ευρωπαϊκό Νότο προς το Βορά) λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ήδη υπερχρεωμένες χώρες, ανακαλύπτουν ότι δεν είναι τόσο ισχυρές (γειά σου Σημίταρε) και οδηγούνται στο γκρεμό.

  Η βασική αιτία των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, (και όχι μόνο) λόγω των οποίων δεν κατάφερνε να ισοσκελίζει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ή να περιορίζει το χρέος, ήταν η πολιτική της Γερμανίας, και συγκεκριμένα, το μισθολογικό dumping που υιοθέτησε το 2000 εις βάρος των εταίρων της, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική προς όφελος της, την οποία επέβαλλε στην ΕΚΤ.
  Μία απόδειξη των παραπάνω είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας, το οποίο εξελίχθηκε μετά το 1990 αντιστρόφως ανάλογα, σε σχέση με το γερμανικό (1990-2000 ελλειμματική η Γερμανία, πλεονασματική η Γαλλία και 2000-2014 αρνητική η Γαλλία και θετική η Γερμανία). Με λίγα λόγια, δεν ξέρω ποιός και γιατί σχεδίασε το ευρώ, αλλά είναι αποδεδειγμένο πως η κυρίως χώρα που ευνοήθηκε από το ευρώ, είναι η Γερμανία, κι όσοι πανηγυρίζουν που είμαστε στο ευρώ και δεν θέλουν να βγούμε, αν δε είναι κεφαλαιούχοι και οικονομιμένοι, ή τουλάχιστον «βολεμένοι» (ξέρουν αυτοί) είναι για τα πανηγύρια.

  ΦΙΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΙΟ ΧΡΗΜΑ, ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, ΑΠΛΩΣ ΖΕΙ ΣΤΗ «ΣΩΣΤΗ» ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΕΙΤΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ.

 138. Ιάκωβος said

  97, corto maltese said
  Άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Εβραίοι τραπεζίτες την εποχή του Χριστού στην Παλαιστίνη κατά κανόνα δάνειζαν με τόκο μόνο στους μη Εβραίους (Ελληνορωμαίους και Σύρους);

  Αυτό το αγνοώ. Υποθέτω πως όχι, μάλλον δάνειζαν σε όλους, και Εβραίους και ξε-Εβραίους. Αυτοί που έδιωξε ο Ιησούς με το φραγγέλιο, ήταν αργυραμοιβοί,δηλαδή εκείνοι που άλλαζαν νομίσματα και ζωέμποροι.

  Θεωρητικά πάντως, η Παλαιά διαθήκη το λέει καθαρά. Στους «δικούς μας» απαγορεύεται, τους «ξένους » τους δανείζουμε με τόκο.

  Έξοδος 22:24
  ἐὰν δὲ ἀργύριον ἐκδανείσῃς τῷ ἀδελφῷ τῷ πενιχρῷ παρὰ σοί οὐκ ἔσῃ αὐτὸν κατεπείγων οὐκ ἐπιθήσεις αὐτῷ τόκον

  Λευ. 25,36
  οὐ λήψῃ παρ᾿ αὐτοῦ τόκον, οὐδὲ ἐπὶ πλήθει· καὶ φοβηθήσῃ τὸν Θεόν σου, ἐγὼ Κύριος, καὶ ζήσεται ὁ ἀδελφός σου μετὰ σοῦ.

  Αλλά:

  Δευτερονόμιο 23,21
  τῷ ἀλλοτρίῳ ἐκτοκιεῖς, τῷ δὲ ἀδελφῷ σου οὐκ ἐκτοκιεῖς, κλπ

  Φυσικά η ΠΔ είναι και χριστιανικό ιερό βιβλίο. Οι Χριστιανοί λοιπόν, πασάρανε τη βρωμοδουλειά στους Εβραίους (που έτσι κι αλλιώς στην κόλαση θα πηγαίνανε) και μετά τους κατηγόρησαν γι αυτό.

  Ιδού οι τραπεζίτες στην κόλαση.

  Μετά, ήρθαν οι Μέδικοι.

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  130 – Η νόμιμη (μη το ξεχνούμε, είναι σημαντικό) φοροαποφυγή Gee, είναι το πλεόνασμα που λέω στο 137, με την διαφορά πως αντί να αποδοθεί στο κράτος και να επενδυθεί στην πραγματική οικονομία δημιουργώντας ανάπτυξη, προωθείται στα μοχέυμένα παράγωγα, αποφέροντας μυθικά κέρδη στους κεφαλαιούχους, και δημιουργώντας παράλληλα μυθικά ελλείμματα στις οικονομικά αδύναμες χώρες. Τα πακέτα στήριξης δεν είναι νέοι πόροι, επιπλέον αφαίμαξη του λαού είναι. Είναι απλό ρε Gee, με νέα δάνεια, μπορείς να ξεχρεώσεις προηγούμενα δάνεια, αλλά δεν θα ξεχρεώσεις ΠΟΤΕ.

  Παιδιά τον θυμάται κανείς αυτόν τον παλαβό;

 140. Πέπε said

  Τέτοια ώρα που μπαίνω, βρίσκω ήδη -φυσικά- 100+ σχόλια, και πού να τα διαβάσω όλα…

  Με την ελπίδα λοιπόν να μην επαναλαμβάνω κάτι που ήδη σχολιάστηκε:

  α) Γιατί Νίκο να γράψεις άρθρο για τον καπουδάν πασά; Το ελληνικό καπετάνιος, στη συντετμηνέμη του εκδοχή «καπετάν-», έγινε στα τούρκικα καπουντάν και μεταγράφτηκε στα ελληνικά με δέλτα. Αυτό είναι όλο.
  Σε δημοτικά τραγούδια (τουλάχιστον σε ένα που έχω υπόψη μου) το ακούμε και ως «καπετάν πασά». Είτε ο επανεξελληνισμός (αντιδανεισμός) ακολούθησε τον γνωστό και κατανοητό στα ελληνικά τύπο, είτε το ελληνικό «καπετάν πασάς» προϋπήρχε και οι Τούρκοι το παρήλλαξαν σε καπουδάν.

  Σοφράνου από την Άντρο, σταβέντου από την Τζια
  εβρέθησαν ο Λάμπρος κι ο καπετάν πασάς.
  Τρεις μέρες πολεμούσαν μόνο με τη φωτιά,
  πάνου στις τρεις τις μέρες επιάσαν τα σπαθιά.
  Μαΐνα σκύλε Λάμπρο τις παντέρες σου
  κι επιάσαμέ σε σκλάβο με τις λεβέντες σου.
  Αλέστα παλικάρια, αν είστε Χριστιανοί
  να μη μας πάρει σκλάβους ο Τούρκος το σκυλί.

  β) Κάβο σε πολλά νησιά λένε τον πρώτο του χορού. Ο κάβος «οδηγεί» τους υπόλοιπους χορευτές, και είναι αυτός που αντί για τα κανονικά βήματα κάνει φιγούρες και τσαλίμια. Κάβος είναι τόσο ο ίδιος ο πρωτοχορευτής, ο άνθρωπος (π.χ. «κάβος ήταν ο Κώστας»), όσο και η πρώτη θέση του χορού (π.χ. «στον κάβο ήταν ο Κώστας»).

 141. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, μετά από 100+ σχόλια, δεν είπαμε ότι κάβος είναι και το χοντρό καραβόσκοινο. Μοιάζει όμως να έρχεται από αλλού, σύμφωνα με τα αναπτυχθέντα.
  Επίσης, «καβοδέτης» (καβοπεραστής, θα έλεγα εγώ), ο σχετικός λιμενεργάτης. Και το μεταλλικό βαρύ στοιχείο, σαν γαριδάκι, όπου περνιέτια η θηλειά, «μώλος».
  Οι κάβοι σπάνε συχνά, λόγω κόπωσης και συνθηκών, γι αυτό και οι λοστρόμοι τους ξεπλένουν με γλυκό νερό μετά από κάθε χρήση, και τους αραδιάζουν με επιμέλεια. Υπάρχουν δε, εφεδρικοί οπωσδήποτε.
  Ο κάβος έχει ένα μικρότερο σκοινί που πετιέται προς την προκυμαία, με οδηγό ένα επίσης σκοινένιο μπαλάκι στην άκρη του. Αυτά έχουν ναυτικό όνομα, αλλά μου διαφεύγει, κάποιος θα το πει.
  Εγώ τρόμαξα να μάθω το. πάλι από κάβο φτιαγμένο, μικρό «χαλάκι» που καλύπτει το δόντι της μπουκαπόρτας με την προκυμαία, ώστε οι τροχοί των οχημάτων να περνάνε όσο το δυνατόν ομαλότερα.
  Αυτό είναι η «στρωμάτσα».

 142. Νίκος Κ. said

  Οι τράπεζες εμπορεύονται πίστη (εμπιστοσύνη). Την αποκτούν στηριζόμενες στα κράτη. (άλλη λαθροχειρία κι αυτή, της «ιδιωτικής» οικονομίας, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

  Την εγχώρια πίστη την υπονόμευσαν οι δανειστές, συνειδητά και συστηματικά (π.χ. δηλώσεις Νταισεμπλουμ απ’ τον Μάρτιο http://newpost.gr/politiki/451162/senaria-fantasias-apanta-h-kybernhsh-stis-apeiles-ntaiselmploym-gia-koyrema-katathesewn , συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις Σόιμπλε όλη την άνοιξη κλπ.).

  Εκείνο που απορώ είναι η αφελής πεποίθησή τους ότι η υπονόμευση της τραπεζικής πίστης που ξεκίνησε από την Κύπρο και συνεχίστηκε στην Ελλάδα θα σταματήσει εκεί. Κι επειδή μόνον αφελείς δεν είναι (κι επίσης γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ’ όλους εμάς) συμπεραίνω ότι για να δρουν με αυτόν τον εμπρηστικό τρόπο θα πρέπει κι αυτοί να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – «Eνταξει η αληθεια ειναι οτι με το να διαμαρτυρομαι στο διαδικτυο δεν καταφερνω και τιποτα αλλα εστω το οτι δεν λεω «και τα 60 που μας δινουν καλα ειναι » με διαφοροποιει λιγο .» Καλά, αν μια μικρή διαφοροποίηση σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, εμείς είμαστε μαλάκες κι εσύ χαζούλης.

  «μεσα μου μου ειναι αδιανοητο να δεψθω οτι το κρατος η κυβερνηση η ΕΚΤ ξερω γω ποιος καταργει με το ετσι θελω την ατομικη ιδιοκτησια και μου απαφορευει την προσβαση η τον ελεγχο σε κατι που μου ανηκει που ειναι δικο μου.Αλοιμονο εαν συνηθισουμε στην ιδεα.»
  Με συγχωρείς, αλλά αν νομίζεις πως τα χρήματα που έχεις σου ανήκουν, ζείς με ψευδαισθήσεις. Δεν ξέρεις ποιός και πώς το δημιουργεί, δεν ξέρεις σε τι αντιστοιχεί η αξία του, δεν ξέρεις ποιός την καθορίζει, δεν ξέρεις ποιός αποφασίζει πόσο χρήμα θα κυκλοφορεί αναπάσα στιγμή, δεν μπορείς να τον ελέγξεις με κανένα νόμο, δεν τον έχεις ψηφίσει για να έχει αυτή την τεράστια δύναμη, αλλά παρ΄όλα αυτά, εσύ πιστεύεις ότι έχεις κάτι που σου ανήκει και είναι δικό σου, ενώ αυτός έχει την δύναμη με μιά απόφασή του (πχ ποσοτική χαλάρωση) να στο εξαφανίσει, ΠΙΣΤΕΥΕ ΤΟ.

  «Τωρα ανοιξαν παλι αυτες οι καρτες οποτε τα πρακτορεια θα αδειασουν παλι»
  Μόνο όταν θα αδειάσουν τα μπουρδέλα. Χρησιμοποίησε τα όπλα του εχθρού που τα προσφέρει δωρεάν, μάθε να επενδύεις τα λεφτά σου, «ο πίνων μεθά κι ο παίζων χάνει», διαχρονικό αξίωμα.

  «Παντου δεν εβρισκες να κατσεις .Μα η καφετερια η μεζεδοπωλειο η μπαρ η οτιδηποτε τα παντα ηταν γεματα ακομη και την Δευτερα.» Τα φαινόμενα απατούν, πολύς κόσμος δεν σημαίνει και πολύ κέρδος. Κάθονται στην καφετέρια γιατί αν μείνουν στο σπίτι θα κόψουν τις φλέβες τους όντας άνεργοι, ενώ με 2 ευρώ την βγάζουν κάνα πεντάωρο λέγοντας παπαριές για να ξεχαστούν. Ρώτα τους μαγαζάτορες, τι τζίρο έκαναν παλιά με τον ίδιο ή λιγότερο κόσμο, και τι τώρα, αλλά προκειμένου να είναι άδειοι, καλύτερα γεμάτοι με λίγα.

  «Και παντου ολοκαινουργια ιχ των 20 και χιλιαδων πετρελαιο αυτη την φορα.Τι γινεται;Ποσα εχουν καβατζωσει τα προηγουμενα χρονια καποιοι ;»
  Κάποιοι έχουν καβατζώσει πολλά, καλό είναι να πάς και προς το κέντρο και τα νοτιοδυτικά, θα δείς διαφορετική εικόνα, και θα βγάλεις πιο ασφαλή συμπεράσματα. Είναι ίδιο του καπιταλισμού και των ΜΜΑ, οι 10.000 να κρύβουν τα 2,000,000.

  «Ελπιζω να μην μας παρουν παντως ειδηση τα κοτοιδα οι γερμανοι και να συνεχισουν να μας πληρωνουν.»
  Δεν μας πληρώνουν οι Γερμανοί, μας κατακλέβουν δανείζοντάς μας, και δεν είναι κορόϊδα, βγάζουν τρελά λεφτά από τα δάνεια που μας δίνουν, κάτι που κάνουν από τον Όθωνα ακόμα. Αν πιστεύεις την προπαγάνδα των ΜΜΑ, περι εργατικών, παραγωγικών και αδιάφθορων Γερμανών είσαι μεγάλο κορόϊδο, η πλέον διεφθαρμένοι του πλανήτη είναι, και η Γερμανία είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο μαύρου χρήματος στον κόσμο, την Κύπρο γι αυτό την έσφαξε στο γόνατο ο αποδεδειγμένα διφθαρμένος Σόϊμπλε, για τα ρωσικά μαύρα κεφάλαια.

 144. Pedis said

  Νικοκύριε, η λέξη «κεφαλαιουχικός» αντί της «κεφαλαιακός» (που ανοίγεις το στόμα να την πεις κι ο άλλος νομίζει ότι στο τέλος σου ‘ρθε ρέψιμο) δεν είναι ισοδύναμος (και ευηχότερος);

  Ο όρος «κάπιταλ κοντρόλς» έπαιξε για τρεις λόγους:
  (1) οι τύποι της δουλειάς μιλούν σαν τον Σαλβατόρε στο «όνομα του ρόδου»
  (2) οι δημοσιογράφοι αντιγράφουν από τεμπελιά, από έλλειψη πρωτοβουλίας και από βλαχοκοσμοπολιτισμό
  [και ο πιο σημαντικός λόγος]
  (3) άλλο είναι να σου πετάξει κάποιος κατάμουτρα στα ισπανικά μία ξεσιγυρισμένη βρισιά (απ’ αυτές που μόνο στα ισπανικά έχουν εφευρεθεί) κι άλλο να σου ‘ρθεί μια χριστοπαναγία. Την πρώτη ούτε που θα την καταλάβεις καλά-καλά, παράλληλα αυτός που στη ξεστόμισε δεν αμαρτάνει επειδή δεν έχει πλήρη επίγνωση.

  Έτσι λοιπόν πές στο μπαρμπα-Μητσο κάπιταλ κοντρόλς κι άστον για καμιά βδομάδα να ψάχνεται στα ΑΤΜ. Μετά θα ‘χει συνηθίσει …

 145. Μαρία said

  139
  Εγώ απ’ το ’71-72, όταν έπαιζε στους Μακεδονομάχους μαζί με τον Παπάζογλου.

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  142 τέλος – Δέχονται ολομέτωπη οικονομική επίθεση από την χρεοκοπημένη οικονομικά, αλλά πανίσχυρη στρατιωτικά μαμά Αμέρικα, πρώτα τα πρόστιμα στις μεγάλες «αδιάφθορες» τράπεζες (εδώ χαμπάρι δεν έχουμε πάρει) για την χειραγώγηση το libor, μετά στις πολυεθνικές ΖΗΜΕΝΣ, NESTLE, και πρόσφατα βγήκε στην φόρα η ΑΔΙΑΦΘΟΡΗ VW, σε λίγο καιρό αν δεν υπακούσει η Γερμανία, θα βγεί και η μεγάλη φούσκα της Ντόϊτσε μπάνκ, (η Γερμανία έχει αξιολόγηση ΑΑΑ, η κεντρική της τράπεζα;).

 147. 144 κεφαλαιουχικός αναφέρεται στον κεφαλαιούχο, όχι στο κεφάλαιο!

 148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – ΕΣΥ;;; Με εκπλήσεις (για πολλοστή φορά) ευχάριστα, τα λόγια είναι περιττά, ό,τι και να πώ για σένα είναι λίγο.
  Ταλέντο που χάθηκε (όπως πολλοί) μέσα στην πρέζα, δεν ξέρω αν ζεί ακόμα.
  Σου αφιερώνω αυτό το κομάτι που ακούω τώρα (αν κι έχω πιάσει τα «περίεργα») και σε-σας καληνυχτώ.

 149. Corto Maltese said

  138: Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά.
  Έχω διαβάσει μάλιστα ότι η καταδίκη του δανεισμού με τόκο προϋπήρχε και στους Μεσοποτάμιους πολιτισμούς (νομίζω στους Βαβυλώνιους).
  Για τους Μέδικους να συμπληρώσω ότι είχαν μεγάλες σχέσεις με τους Εβραίους, υπήρξαν προστάτες τους και δέχθηκαν στην Τοσκάνη πολλούς εκδιωχθέντες από την Ισπανία και την Νεάπολη. Μάλιστα ένα παρακλάδι της οικογένειάς των Μεδίκων ήταν και οι ίδιοι εκχριστιανισμένοι Εβραίοι.
  Πρόκειται για την γραμμή που κρατάει από τον Βιτάλε των Μεδίκων (που τον βάπτισε ρωμαιοκαθολικό και τον υιοθέτησε ο καρδινάλιος Φερδινάνδος των Μεδίκων το 1583) και τους γιους του, Αλέξανδρο και Αντώνιο.

 150. Πέπε said

  (Με συγχωρείτε, κάνω ένα άχρηστο σχόλιο για να δοκιμάσω κάτι)

 151. Μαρία said

  148
  Περιφερόταν και στους διαδρόμους της φιλοσοφικής τω καιρώ εκείνω.

  Ζει και βασιλεύει. Τον έκανε ντοκιμαντέρ κι ο Αθερίδης πριν 6 χρόνια. https://www.youtube.com/watch?v=I7qKXg9ZQAI

 152. Pedis said

  # 147 – Ναι, θα μπορούσε, αλλά τα κεφαλαιουχικά αγαθά δεν αναφέρονται, αν δεν απατώμαι, ως ιδιοκτησία του κεφαλαιούχου αλλά στην παραγωγή.

 153. 141

  Πάνος με πεζά έφα:

  «Ο κάβος έχει ένα μικρότερο σκοινί που πετιέται προς την προκυμαία, με οδηγό ένα επίσης σκοινένιο μπαλάκι στην άκρη του. Αυτά έχουν ναυτικό όνομα, αλλά μου διαφεύγει, κάποιος θα το πει.»

  Ιβιλάι από το heaving line της Ιγγλετέρας. Από τις ωραιότερες ελληνοποιήσεις λέξεων, κτγμ. ❤

 154. Triant said

  @141
  Το μεταλικό γαριδάκι(!) που περνάνε την θηλειά του κάβου την λένε μπίντα. Εξ ου και η έκφραση απαξίωσης ‘αυτός δεν ξεχωρίζει την μπίγα (γερανό) από την μπίντα’.
  @153
  Η ναυτιλία έχει πολλές και ωραίες τέτοιες: βατσιμάνης (watchman) σιπσάντης (ship’s agent) κ.α.

 155. 154

  Κι ο μπιτσικόμης (beach comber) μου αρέσει!

  Η ναυτιλία γεμάτη εγγλέζικες λέξεις, αλλάζει ο αιώνας η αυτοκίνηση και ο σιδηρόδρομας γεμάτα γαλλικές λέξεις, ξαναλλάζει ο αιώνας η αεροπλοΐα γεμάτη αμερικάνικες. 😀

 156. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  153 Τριάντ, νομίζω ότι ο σιπσάντης είναι ship chandler

 157. Πάνος με πεζά said

  A, σας ευχαριστώ για τα ναυτικά ! Μπίντα, λοιπόν (την είχα ακούσει τη λέξη, αλλά μόνο για πάνω στο πλοίο, εκεί όπου είναι ζευγάρι και δένεται το σκοινί «οχτάρια»). Αλλιώς «δέστρα», κατά την formal ορολογία του Τιμολογίου Λιμενικών.

 158. Alexis said

  #141, 153: Βιλάι λέγεται.

 159. nestanaios said

  Δεν νομίζω ότι η απόδοση της «capital» ως «κεφάλαιο» είναι ικανοποιητική.
  Η ετυμολογία δεν συμφωνεί.
  Ο Μάρξ έχει αναλύσει τι εστί capital και τι δεν είναι capital. Οι καταθέσεις πολλών πολιτών στις τράπεζες
  δεν είναι capital αλλά είναι απλώς ένα χρηματικό ποσό. Υπάρχει διαφορά αλλά υπάρχουν και εκεί controls και ας μην έχουμε capitals.
  Το όλο πράγμα είναι τραγελαφικό αλλά αυτό μας αξίζει και αυτό έχουμε.

 160. Triant said

  @156
  Δεν αποκλείεται, άλλωστε ηχητικά μοιάζει περισσότερο. Εμένα μου το εξήγησε έτσι φίλος καπετάνιος σε μεγάλο γιοτ επειδή ο σιπσάντης του ήταν ντόπιος που κανόνιζε την χαρτούρα πριν καταπλεύσει σε λιμάνι του εξωτερικού.

 161. 158

  πιθανώς νάχεις δίκιο, στο google το «βιλάι» βγάζει πάρα πολύ περισσότερα ευρήματα από το «ιβιλάι».
  Αλλά το ιβιλάι είναι ομορφότερο! :mrgreen:

  Ας συμφωνήσομε στο αρμίδι με μ, να ξεμπερδεύομε! 😉

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%BC%CE%AF%CE%B4%CE%B9

 162. Γς said

  141:

  >Ο κάβος έχει ένα μικρότερο σκοινί που πετιέται προς την προκυμαία, με οδηγό ένα επίσης σκοινένιο μπαλάκι στην άκρη του. Αυτά έχουν ναυτικό όνομα, αλλά μου διαφεύγει, κάποιος θα το πει.

  Θα το πει ο Γς. Αν και από ότι βλέπω τα είπατε ήδη όλα.
  [ από την Βίκι]

  Το ναυτικό όνομα είναι αρμίδι (επίσημα: ορμίδιον) ή βιλάι.
  Το βιλάι είναι αγγλικό και προέρχεται από το heaving line. Παλιότερα, όταν οι Έλληνες ναυτικοί κατέπλεαν σε αγγλικό λιμάνι άκουγαν τους Άγγλους καβοδέτες να τους ζητάνε το αρμίδι, το heaving line . Οι Έλληνες που δεν γνώριζαν αγγλικά το άκουγαν χηβιλάι και αργότερα το απλοποίησαν περισσότερο σε βιλάι.

  Και τι δεν καταλαβαίνετε;
  Είναι το μικρό σχοινί με το επίσης σκοινένιο μπαλάκι στην άκρη του που πετιέται στο 4:50 του βίντεο. Με αυτό θα τραβήξουν οι καβοδέτες το καραβόσκοινο γα να δέσουν το πλοίο.

  Τόσο απλό [μαμά μου!]:

 163. Gpoint said

  # 139

  Βρε Λάμπρο στο έχω ξαναπεί με όρους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ τα πράγματα είναι απλά : υπάρχει συνεχής ροή ευρώ προς ΕΕ (Γερμανία αν θες) και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή δεν αντισταθμίζεται με ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ μέτρα -είναι ηλίου φαεινότερον- παρά μόνο με πληθωρισμό (δραχμή) ή δραματική πτώση του επιπέδου ζωής (για το οποίο βαδίζουμε ολοταχώς)
  Λύση είναι ρεαλιστική τα πακέττα στήριξης που εξουδετερώνουν την ροή όπως έγινε μέχρι ενός σημείου και θεωρητική η αύξηση του προϊόντος όπως μας πούλαγε ο Αντρέας
  Τα χρέη τα διαγράφεις κάθε τόσο,ή τα μετασχηματίζεις σιγά το πράμα, τα πάνω σου τα παίρνεις με κονσόρτσιουμ και πακέτα στήριξης κι όχι με πάταξη της φοροαπο,δια(ανά, κατά, μετά)φυγής
  Μη μου αναμασάς τα μαντζούνια και τις μαλακίες των οικονομολόγων που προσπαθούν να δικαιολογήσουν το παντεσπάνι τους, και ο Πητ Παπαδάκος τα ίδια κάνει

 164. Gpoint said

  # 141

  μόλος είναι η προκυμαία και ειδικότερα οι προεξοχές που σχηματίζει κάθε τόσο μέσα στο νερό ώστε να δένονται τα πλεούμενα ημικυκλικά

 165. Γς said

  164:
  Μόλος, από το ιταλικό molo, την μπαμτσίνα, το γαλλικό κε
  [αχ και το κε της Σμύρνης που θυμόταν η πολυγκλότ κυρα Ρίτα μας]

 166. Γς said

  Φάρος – Πάρος

  Κι από Αιγίδα σε Αιγίδα:

  Φάρος η πόλη πουυ ίδρυσαν τον 4ο αιώνα πχ οι Παριανοί στις δαλματικές ακτές σ ένα νησί της Χαρβατίας [Κροατίας].

  Και πιο πάνω διαβάζω στην Βίκι ήταν μια άλλη πόλη η Αιγίδα.
  «In Ancient Greek, the town was known as Aegida (Goat Town). Later it became known by the Latin names of Capris (Greek Copros)»
  Μιλάει για την Κόπερ της Σλοβενίας στον κόλπο της Τεργέστης.
  Είναι η Καποντίστρια, η κεφαλή, η πρωτεύουσα, ας πούμε, της Ιστριας.

  Εκεί ζούσε και η οικογένεια των Βιττόρι.
  Ενας απ αυτούς ο Βίκτωρ Βιττόρι κατέφυγε το 1373 στην Κέρκυρα κυνηγημένος για πολιτικούς λόγους.
  Ηταν ο Βίκτωρ Βιττόρι από την Καποντίστρια.

  Καποδιστριώτης λοιπόν ο δικός μας κερκυραίος Καποδίστριας και όχι κάνας κάπος της Ιστριας.

  Α, μαζί με τον Φοίνικα που έκοψε ο κυβερνήτης στο νομισματοκοπείο της Αίγινας [Μια παλιά πρέσα του Τάγματος των Ιωαννιτών της Μάλτας] ήταν να κοπεί και η Αιγίδα.

 167. spiral architect said

 168. Γς said

  Στη Μιχαλού

 169. spiral architect said

  Στους Αρειανούς! 🙂
  (κάτι ήξερε η ΝΑSΑ και προέβη σε ανακοινώσεις)

 170. Γς said

  Κάποτε ήταν πολύ της μοδός η έκφραση:
  «Γράψ’τα».
  Και κάθε μπακάλης στ αυτί του ένα μολύβι.
  Για να γράφει στο τεφτέρι του

 171. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Στις αγγλικουριές, ο Καββαδίας έχει και:
  Ντοκουμάνης (εκ του Donkey man…)=ο θερμαστής
  Ρέλι =κιγκλίδωμα (εκ του Rail)
  Σιψάντες (o procurement officer του πλοίου) = εκ του Ship side
  Στόκολος = Stokehold (λεβητοστάσιο)
  Φριζερέτα= Freezer (ψυγείο)

 172. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.
  Το όριο των 420€ εβδομαδιαίως είναι ανά φυσικό πρόσωπο, όχι ανά λογαριασμό ή ό,τι άλλο.

 173. spiral architect said

  @172: Γνωστό, αλλά αν υπάρχουν συνδικαιούχοι που έχουν και άλλο δικό τους λογαριασμό και οι αναλήψεις και των δυο γίνονται μέσω ΑΤΜ, γίνεται κόμπλα. Το ξέρω λόγω της μητέρας μου και του φοιτητή γιου μου.
  (δες παραπάνω σχόλιο #75)

 174. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  169. Αν η NASA είχε χιούμορ (παλιότερα είχε…) δεν θα μιλάγανε για νερά και αηδίες. Θα βάζανε ένα πανό «ΠΑΟΚ Θ.4» στην επιφάνεια του Άρη και θα λέγανε: «βρέθηκε ζωή στον Άρη,αλλά σε πρωτόγονη μορφή…» 🙂

 175. Κουνελόγατος said

  173. Ναι, αλλά κι εγώ (λόγω επαγγέλματος) ξέρω ότι το όριο είναι 420€ Τι εννοείς κόμπλα, δεν επιτρέπει να πάρει τα 420€

 176. spiral architect said

  @175: Αν μέσα στην ίδια βδομάδα πάρω εγώ μέσω ΑΤΜ 420€ από το λογαριασμό μου, ο γιος μου στην Πάτρα δεν μπορεί να πάρει τίποτα, (μέσω ΑΤΜ) γιατί είμαι συνδικαιούχος στο λογαριασμό που του άνοιξα.

 177. Κουνελόγατος said

  176. Η γυναίκα μου κι εγώ είμαστε συνδικαιούχοι και παίρνουμε όταν χρειαζόμαστε (προτιμώ το πλαστικό χρήμα) 420€ έκαστος. Ρώτησε για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, δεν ακούγεται λογικό (για μένα, ως υπάλληλο).
  Νομίζω στο έχω ξαναπεί, μπράβο πάλι στον γιο σου για την επιτυχία του, πολύ περισσότερο αν κατάφερε να είναι στη σχολή που επιθυμούσε.

 178. sarant said

  Καλημέρα!

  171 και πριν -αυτό με τον σιψάντε πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε 🙂
  Ο Τράπαλης πάντως, που πήγα και τον είδα τώρα (Γλωσσάριο Καββαδία) το παράγει και αυτός από το ship chandler.

 179. spiral architect said

  @177: Ευχαριστώ, δεν λες που η θυγατέρα μου πέρασε φέτος στην Αθήνα, αλλιώς θα’ χα ξεψιλιαστεί εντελώς. 😛

 180. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  178. Nαι . Πιο λογικό να παράγεται ο Σιψάντες από τον Ship Chandler .

 181. Λεώνικε (14), κι εγώ διερωτώμαι πώς κανένας δεν σκέφτηκε να προσφέρει μετρητά έναντι λογιστικού χρήματος σε τιμή λίγο ανώτερη από το άρτιο. Στο Βέλγιο υπήρχε επί δεκαετίες μια διπλή αγορά συναλλάγματος: μία τιμή, που την κρατούσε το κράτος σε ένα καθορισμένο επίπεδο, για τις εμπορικές πράξεις και μία άλλη, που διαμορφωνόταν πιο ελεύθερα, για τις υπόλοιπες (κυρίως κερδοσκοπικές πράξεις και αγοραπωλησίες ξένων νομισμάτων από ταξιδιώτες). Ε λοιπόν, για όσους είχαν φράγκα μετατρέψιμα στην εμπορική τιμή (comptes convertibles) και ήθελαν να πάρουν φράγκα για εσωτερική χρήση, υπήρχε μία απολύτως νόμιμη και θεσμοθετημένη διαδικασία, η λεγόμενη arbitrage, με την οποία καρπώνονταν τη διαφορά (υπό ομαλές συνθήκες 2-3%, αλλά στα τέλη του 1981 είχε φτάσει και στο 10%).

 182. Παναγιώτης Κ. said

  Για να μη βρεθούνε τα τέκνα σας όπου νάναι (σε πολλές περιπτώσεις έχουν την έντονη επιθυμία να βρεθούν σε πόλη διαφορετική από τον τόπο κατοικίας) και στενάζετε οικονομικά φροντίστε να έχετε μια διακριτική παρέμβαση στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού του τύπου «δεν σε πειράζει την τέταρτη επιλογή να την κάνουμε πέμπτη και την πέμπτη τέταρτη». Το έχω εφαρμόσει και δεν… ξεπαραδιάστηκα!

 183. spiral architect said

  Τα κάπιταλ κοντρόλς, εξ όσων είχα ακούσει, δεν ίσχυαν (και δεν ισχύουν) εδώ
  (πρώτη επιλογή)

 184. spiral architect said

  Τα κάπιταλ κοντρόλς είναι για τους χαζούς:
  […] Παλιά λοιπόν -πριν το σύστημα ΔΙΑΣ- αν ήθελες να μεταφέρεις χρήματα από την eurobank στην εθνική, έπρεπε να κάνεις ανάληψη από τη μία τράπεζα, να πάρεις μια τραπεζική επιταγή και να τα καταθέσεις στην άλλη. Αυτός ήταν ο επίσημος τρόπος.
  Αυτός ήταν οι λογαριασμοί nostro-vostro. Αν ήξερες τον λογαριασμό που διατηρούσε η εθνική τράπεζα στη eurobank, τότε έκανες μια μεταφορά χρημάτων από το προσωπικό σου λογαριασμό στη eurobank στο λογαριασμό της εθνικής τράπεζας (πάλι στη eurobank). Έπαιρνες την απόδειξη της κατάθεσης και πήγαινες στη εθνική τράπεζα και τους έλεγες σας έβαλα 100.000 ευρώ στο λογαριασμό σας στην eurobank, πιστώστε μου τώρα τον λογαριασμό μου στη εθνική με το αντίστοιχο ποσό. […]
  […] κορίτσια κάντε τη δουλειά αλλά μην το παραχέσετε κιόλας. […]

  Nostro and vostro accounts 😉

 185. Spiridione said

  Ιάκωβε, Κόρτο, διάφορα πράγματα για τόκους υπάρχουν και σε αυτό το άρθρο και στα σχόλια από κάτω, σελέμια, προστίχια κλπ.
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/24/selem/

 186. Corto Maltese said

  185: Spiridione, το διάβασα το άρθρο για τα σελέμια κλπ. Πράγματι πολύ ενδιαφέρον.

  Βρήκα και μερικά επιπλέον στοιχεία για τον δανεισμό επί τόκω στην αρχαιότητα και τα παραθέτω επιλεκτικά (με επιφύλαξη όμως, γιατί δεν έχω ελέγξει τις πηγές):

  – Ο Κώδιξ του Χαμουραμπί (18ος π.Χ. αιώνας) εισήγαγε πρώτος τον τόκο στα δάνεια και την υποδούλουση του οφειλέτη σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους.
  – Όπως ήδη γράφτηκε στα προηγούμενα σχόλια, στο Δευτερονόμιο η Παλαιά Διαθήκη καταδικάζει τον τόκο, παραταύτα αποδέχεται την υποδούλωση αρκεί να είναι προσωρινή, μόνον για έξι ή επτά χρόνια (Δευτ. ΙΕ’-12).
  – Επίσης στην Ελλάδα ο Αριστοτέλης καταδικάζει τον τόκο στα Πολιτικά (βιβλίο Α’, κεφ.3, παρ.23).
  – Ο δανεισμός επί τόκω απαγορεύτηκε και στην αρχαία Ρώμη με τον νόμο Genucia (342 π.Χ.).
  – Όπως ο Σόλων στην Αθήνα και ο Άγις ο Δ’ στην Σπάρτη, αντιστοίχως και στην Κίνα ο αυτοκράτωρας Ουάνγκ Μάνγκ (9 – 23 μ.Χ.) εφήρμοσε ένα είδος σεισάχθειας και απελευθέρωσης των υπόδουλων αγροτών.

  Τέλος εκτός από τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και τον Μωαμεθανισμό, ο τόκος απαγορεύεται επίσης και στον Ινδουισμό.

 187. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 – Gee, ή δεν κατάλαβες τι έγραψα ή (το πιθανότερο) να μην το έγραψα κατανοητά. Επειδή μου παίρνει πολύ χρόνο για να γράφω κατεβατά στον υπολογιστή, θα στο πώ όσο πιο απλά γίνεται. Πραγματική οικονομία, χωρίς τον έλεγχο του νομίσματος από το κράτος, δεν υπάρχει, αυτός που ελέγχει το νόμισμα ελέγχει και την οικονομία και κατ΄επέκτασην τις ζωές όλων όσων συναλλάσονται μ΄αυτό, τα υπόλοιπα είναι φαντασιώσεις των οικονομικών σκλάβων από την επιρροή των ΜΜΑ. Το έξυπνο στην όλη υπόθεση, είναι ότι ενώ αυτόν που ελέγχει το νόμισμα, δεν τον εκλέγει κανένας κυρίαρχος λαός με αλάνθαστο κριτήριο, ο κάθε λαός εμπιστεύεται τον κάθε χειραγωγημένο μπαρουφάκη, πολιτικό ή οικονομολόγο (πολλά χαμόγελα) που του λένε ασύστολα ψέματα πως (θα) αποφασίζουν για το καλό του.

  «Τα χρέη τα διαγράφεις κάθε τόσο» Μόνο αν είσαι ισχυρός, για πές μου ΕΝΑ χρέος που διέγραψε η Ελλάδα από το 1823;
  «ή τα μετασχηματίζεις σιγά το πράμα» Με τι όρους όμως, και το τρίτο μνημόνιο που έσκισσ..υπέγραψε ήθελα να πώ η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, μετασηματισμός δανείου είναι, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο, οι Γερμανοί πανηγυρίζουν και τραγουδάνε πίνοντας παραδόξως μπίρα, ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΟΥΖΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΑΡΤΟΥΖΑ.

  Τα πάνω σου τα παίρνεις μόνο αν είσαι ανεξάρτητος και ελέγχεις το νόμισμά σου, κι εμείς ΔΕΝ.

  Υ.Γ – Για τον έλεγχο της νόμιμης φοροαποφυγής, δεν μίλησε ποτέ ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός και οικονομολόγος, και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τόλμησε να κάνει κάτι για το Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ. Η νόμιμη φοροαποφυγή είναι το μεγάλο πρόβλημα κάθε καπιταλιστικής χώρας, γιατί αφαιρεί τους πόρους που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη, δημιουργώντας χρέος. Βέβαια αν το λύσει (εύκολα) δεν θα είναι καπιταλιστική.

  186 – «Τέλος εκτός από τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και τον Μωαμεθανισμό, ο τόκος απαγορεύεται επίσης και στον Ινδουισμό.»

  Ευτυχώς, γιατί αν τον επέτρεπαν, θα ήταν όλοι χρεωμένοι και δούλοι των τραπεζών.

 188. Νίκος Κ. said

  167: «Total Earth Debt 233.3 Trillion. To Whom? »

  Απ’ ότι καταλαβαίνω, με τα «χρηματοπιστωτικά προϊόντα» κάποιοι έχουν προεξοφλήσει τα κέρδη των επόμενων πολλών δεκαετιών (πόσων άραγε?). Και περιμένουν να τα εισπράξουν από εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, κλπ, κλπ.

  Και για να αντιγράψω από τον Άμλετ του Σαίξπηρ (και το τελευταίο βιβλίο του Κ. Τσουκαλά «Η γυμνή βασίλισσα» ) : There is method in this madness.

 189. Γς said

  188:

  http://www.newmoney.gr/media/k2/items/cache/a092ba9567015ea4496e640f1b079d4b_XL.jpg?t=-62169984000

 190. gpoint said

  # 187

  Λάμπρο σε πολλές χώρες έχουν διαγράψει χρέη και οσονούπω θα διαγράψουν και στην Ελλάδα. Και ξέρεις γιατί ; Λουκιανού νεκρικοί διάλογου…ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
  Αυτά βέβαια από την πλευρά των δανειστών αλλά υπάρχει και η πλευρά του δανειζομένου σε πάμπολλες χώρες μόνο που δεν το λένε διαγραφή αλλά εθνικοποίηση, κρατικοποίηση κ.λ.π. και έγινε σε πολλές χώρες χωρίς ουσιαστική αντίδραση εκτός από την μακροχρόνια φθορά του καθεστώτος (Λιβύη) όπου δεν τους έπαιρνε όπως στην Χιλή.
  Οταν ασχολιόμουνα ολημερίς με το χρηματιστήριο νόμιζα (κι εγώ) πως το χρήμμα μπλα,μπλα,μπλα
  Νομίζω πως χρειάζεσαι διακοπές (τετράμηνες), όχι απραξία από δουλειά κι ενασχόληση με τα οικονομοτεχνικά

  Κι ένα τραγουδάκι πολύ σούπερ για σένα :

 191. gpoint said

  Λάμπρο είναι αφάνταστο πόσο καθαρίζει το μυαλό όταν κάθε μέρα ψάχνω την καθημερινή τροφή μου στη θάλασσα, στον κήπο μου και σε κάτι αδέσποτα δένδρα. Πρωτόγνωρη ευτυχία αν και γίνομαι λίγο τροφοσυλλέκτης με το ψυγείο και τον καταψύκτη, τόσα χρόνια κοινωνία έφαγα. Τι να μου πουν ο Βαρουφάκης κι ο Σόρος ; Η θάλασσα είναι θεός, δεν μπορούν να την ρουφήξουν, δεν χωράει στο στομάχι τους.
  Υπάρχει ένα αφρικάνικο παραμύθι για τον ήλιο και το νερό, πως ξεκίνησαν φίλοι και κατέληξαν εχθροί, ψάξτο και διάβασέ το
  Χαιρετώ σε

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  191 – Έχω πεί πολλές φορές εδώ, αυτό που έχω πεί στις κόρες μου, ΤΑ ΠΙΟ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ, ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, γι΄αυτό, όσο πιο πολύ χρόνο ξοδεύει κάποιος για να βγάλει λεφτά, τόσο πιο μεγάλο κορόϊδο είναι.

  Υ.Γ – Η θάλασσα είναι ΘΕΑ.
  Καλημέρα.

 193. Μανούσος said

  Ο κατεπάνω δίνει τον καπετάνιο επειδή ο capitanaeus είναι πολύ μεταγενέστερος δηλ. 15ο-16ο αι. ενώ ο Κατεπάνω στην Ιταλία μαρτυρείται ήδη από τον 9ο αι. Επιπλέον τόσο αυτή όσο και άλλες μεσαιωνικές ελληνικές λέξεις αξιωμάτων που έχουν περάσει στις ευρωπαϊκές γλώσσες προέρχονται από τον 9ο-10ο αι. και κατά «σύμπτωση» απαντώνται συστηματικά στα κείμενα του Πορφυρογεννήτου (Περὶ Βασιλείου Τάξεως κλπ.).
  Η εξάπλωση της λέξης με την ίδια έννοια (λίγο-πολύ) σε όλες τις ευρωπαϊκές είναι ένδειξη πρωιμότερου δανεισμού, από την εμφάνιση του capitanaeus, καθότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες φωνολογικές και σημασιολογικές διαφοροποιήσεις καθώς και φανερή πηγή προέλευσης.
  Ενδιαφέρον είναι ότι η λέξη αφορά εξ ίσου στρατιωτικά αξιώματα πεζικού και όχι μόνο κυβερνήτες πλοίων, το οποίο συνάδει πολύ περισσότερο με την σημασία του Κατεπάνω. Επιπλέον η λέξη καπετάνιος δεν έχει (με την εξαίρεση του ναυτικού, το οποίο διατηρεί την στρατιωτική του ισοτιμία και τάξη) μη στρατιωτική σημασία σε καμμία γλώσσα.
  Γενικώς υπάρχει αρκετή στρατιωτική/ναυτική ορολογία στις μεσαιωνικές δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες από τα μεσαιωνικά ελληνικά, όλη από τον 10ο αι. περίπου και όχι τυχαία, καθώς η Θεοφανώ παντρεύεται τον Όθωνα Β

 194. sarant said

  193 Ο Κορομινάς λέει ότι το capitaneus υπάρχει σε κείμενα του 6ου αιώνα ως επίθετο. Το (ελληνογενές) catapanus στην Ν. Ιταλία μαρτυρείται από το 989.

  Να το ξαναδούμε πάντως.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: