Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Ανιέλι, η Αριστερά, και ένας μύθος που (μάλλον) ξεκαταρρίπτεται

Posted by sarant στο 16 Οκτωβρίου, 2015


Στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, που κατά τη γνώμη μου είναι ένας από τους καλύτερους κοινοβουλευτικούς ρήτορες που ανέδειξε η Αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τα μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο ανέφερε τη ρήση του Ανιέλι, ότι «όπου δεν μπορεί η Δεξιά, έρχεται η Αριστερά», συμπληρώνοντας «Αριστερά εντός εισαγωγικών βέβαια». (Το βιντεάκι με την ομιλία είναι εδώ, και το επίμαχο σημείο είναι περί το 3.45, αν και ο συλλογισμός αρχίζει από νωρίτερα, ας πούμε από το 3.15.

Ο Παφίλης το είπε αυτό στη ρύμη του λόγου του και προχώρησε παρακάτω, αλλά εγώ στάθηκα εκεί, επειδή αυτή τη ρήση του Ανιέλι έτυχε να τη συζητήσουμε καναδυό φορές πρόσφατα και είχε μάλιστα εκφραστεί η υποψία ότι το απόφθεγμα του Ανιέλι είναι… απόφευγμα, όπως λέμε στο ιστολόγιο τα ρητά που αποδίδονται κακώς σε κάποιον, τα κατασκευασμένα ρητά.

Το ρητό που αποδίδεται στον Ανιέλι συζητιέται πολύ τον τελευταίο καιρό στην ελληνική μπλογκόσφαιρα και αυτός που το ξανάφερε στην επιφάνεια είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, σε ένα άρθρο του τον Ιούλιο, το οποίο κατέληγε ως εξής:

Πριν από περίπου δυο δεκαετίες ο μεγαλομεγιστάνας Ανιέλι, σχολιάζοντας τα πολιτικά πράγματα της χώρας του, της Ιταλίας, είχε πει:

«Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά».

    Αυτά που έλεγε ο Ανιέλι για την δήθεν «Αριστερά», όποιος νομίζει ότι ισχύουν μόνο για την Ιταλία, πλανάται. Οικτρά.

agnelliΤο άρθρο αυτό αναδημοσιεύτηκε πολύ,  και από τότε η ρήση που αποδίδεται στον Ανιέλι ακούγεται αρκετά συχνά και μάλιστα «εικονογραφήθηκε» με τη φωτογραφία της γριάς αλεπούς, του παμπόνηρου Τζάνι Ανιέλι, ο οποίος αν και μεγαλοβιομήχανος και μεγιστάνας και πρόεδρος της Φίατ, επέμενε να τον προσφωνούν Αβοκάτο, δικηγόρο.

Σε σχόλια που έγιναν στο ιστολόγιο είχαμε διερωτηθεί αν η ρήση είναι αληθινή, ενώ ένας ιστότοπος που ειδικεύεται στην ανασκευή μύθων ασχολήθηκε και αυτός με το θέμα και αποφάνθηκε σε άρθρο του (αν και με επιφυλάξεις) ότι πρόκειται για μύθο. Ο ιστότοπος αυτός, Ellinika hoaxes, είναι αξιόπιστος, χαρακτηρίζεται από υγιή δυσπιστία απέναντι σε όσα διακινούνται στο Διαδίκτυο, και συχνά αναδημοσιεύει άρθρα μου (προσοχή, δεν λέω ότι είναι αξιόπιστος επειδή αναδημοσιεύει άρθρα μου!) -θέλω να πω, κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρθρο δεν με έπεισε απόλυτα, συν τοις άλλοις επειδή αμυδρότατα θυμόμουν ότι είχε ειπωθεί κάτι ανάλογο (ζούσα και το 1996). Ο συνάδελφος «μυθοκτόνος» βασίζει τις υποψίες του στο γεγονός ότι όλες οι εμφανίσεις της ρήσης Ανιέλι εντοπίζονται σε μία πηγή, στον Ριζοσπάστη, με δύο δημοσιεύσεις, τη μία το 1996 και την άλλη το 2001, όπου όμως υπάρχει διαφορά στη διατύπωση, ενώ δίνεται και διαφορετική χρονολογία της ρήσης.

Κατά το πρώτο δημοσίευμα, ο Ανιέλι είπε το 1996: «Το προσόν της Αριστεράς είναι ότι πολύ συχνά κάνει αυτό που δεν είχε πετύχει πριν απ’ αυτή η Δεξιά«, ενώ κατά το δεύτερο είπε το 1997: «Για δες που η Αριστερά κάνει μερικές φορές τη δουλιά καλύτερα και από τη Δεξιά». Η τωρινή μορφή, θυμίζω, διαφέρει ακόμα περισσότερο: «Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά».

Επιπλέον, ο συνάδελφος μυθοκτόνος προσπάθησε να βρει τη φράση σε ιταλικούς ιστότοπους, διατυπωμένη στα ιταλικά, και δεν τα κατάφερε. Ούτε τη βρήκε διατυπωμένη πουθενά στα αγγλικά -κι έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τη ρήση μάλλον δεν την είπε ο Ανιέλι -και πρότεινε μια άλλη ρήση του Ανιέλι, για την ισχύ του Ιταλικού Κ.Κ., η οποία κατ’ αυτόν θα μπορούσε, περνώντας βέβαια από σαράντα κύματα και άλλα τόσα σπασμένα τηλέφωνα, να είναι η απαρχή της ανιέλειας ρήσης.

Ο συνάδελφος εδώ δείχνει σωστό αισθητήριο: πράγματι, σχεδόν πάντα οι μύθοι έχουν έναν κόκκο αλήθειας, που έρχεται στην επιφάνεια όταν αφαιρέσεις, με πολύ κόπο, τα επάλληλα στρώματα μυθοπλασίας, ανακριβειών και σαχλαμάρας. Πολύ σωστό είναι επίσης ότι αναζήτησε τη ρήση στα ιταλικά -διότι, αν δεν υπάρχει στα ιταλικά πώς την έμαθε ο Ν. Μπογιόπουλος;

Ενώ όμως ο συνάδελφος μυθοκτόνος μεθοδολογικά πορεύτηκε σωστά, μας τα χάλασε στην εφαρμογή της μεθόδου! Το λέω αυτό διότι η φράση του Ανιέλι καταγράφεται και σε ιταλικά σάιτ, και μάλιστα στο οικείο λήμμα της ιταλικής Βικιπαίδειας. Αντιγράφω: Quando però nel 1998 cadde il governo Prodi I e fu nominato premier Massimo D’Alema, il primo post-comunista, fece scalpore il suo voto a favore della fiducia; come ebbe a spiegare alla stampa: «…oggi in Italia un governo di sinistra è l’unico che possa fare politiche di destra»

Μεταφράζω πρόχειρα: Όμως, όταν το 1998 έπεσε η κυβέρνηση Πρόντι και ορίστηκε πρωθυπουργός ο Μάσιμο Νταλέμα, ο πρώτος μετακομμουνιστής [ο Νταλέμα προερχόταν από το κάποτε κραταιό Ιταλικό Κ.Κ.] ο Ανιέλι μεταστράφηκε και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως εξήγησε στον Τύπο: «σήμερα στην Ιταλία, μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η μόνη που μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές της Δεξιάς». Να πούμε πάντως ότι επισημαίνεται από τη Βικιπαίδεια πως δεν δίνεται πηγή γι’ αυτή τη φράση.

Την ίδια φράση τη βρήκα και σε άλλους ιταλικούς ιστότοπους, όχι πάντα με την ίδια διατύπωση. Ωστόσο, παραμένει ένα ερωτηματικό. Κατά τη Βικιπαίδεια, η δήλωση Ανιέλι έγινε το 1998, μετά την πτώση του Πρόντι. Πώς είναι δυνατόν να την αναφέρει (με παραλλαγές, έστω) ο Ριζοσπάστης τον Ιούλιο του 1996;

Μια πιθανή απάντηση είναι ότι ο Ανιέλι είπε δύο φορές κάτι παρόμοιο. Και ενώ έψαχνα να βρω ίχνη, βλέπω ότι στα σχόλια του «μυθοκτονικού» άρθρου ένας αναγνώστης με το θαυμάσιο ψευδώνυμο «Κανονικός σφυγμός» έχει ήδη κάνει όλη τη χαμαλοδουλειά και έχει βρει τα ντοκουμέντα. Οπότε μεταφέρω.

Πράγματι, ο Ανιέλι το 1996, όταν γινόταν λόγος για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, είχε πει: «Ci sono cose, riforme costose sul piano sociale, che un governo di sinistra puo’ realizzare piu’ facilmente di uno di centro destra» που σημαίνει «Υπάρχουν πράγματα, μεταρρυθμίσεις με κόστος σε κοινωνικό επίπεδο, που μια κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να τα πραγματοποιήσει πιο εύκολα από μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς». Και η Κοριέρε ντελα Σέρα, που δημοσιεύει τις δηλώσεις του Ανιέλι, βάζει τίτλο: Ορισμένες μεταρρυθμίσεις τις κάνει καλύτερα η Αριστερά.

Κι ύστερα, το 1998, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Νταλέμα (ο Ανιέλι ήταν ισόβιος γερουσιαστής από το 1991 νομίζω) είχε κάνει την παρεμφερή δήλωση που επαναλαμβάνω εδώ: σήμερα στην Ιταλία, μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η μόνη που μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές της Δεξιάς.

Συμπέρασμα; Με χαρά μου διαπιστώνω ότι ο φίλος μου ο Μπογιόπουλος δεν κατασκεύασε καμιά δήλωση του Ανιέλι, η δήλωση υπάρχει και, όπως είδαμε, έχει ειπωθεί δύο φορές. Θα προσέξατε ωστόσο, ότι η νεότερη μορφή της «ρήσης Ανιέλι» την οποία πρόσφατα ανέφερε ο Μπογιόπουλος, και που έχει γίνει ιότροπη στο Διαδίκτυο (υπάρχει ένα είδος Αριστεράς…) δεν είναι πιστή μεταφορά των όσων είπε ο Ανιέλι, είναι πειραγμένη, ελπίζω όχι εκ του πονηρού. Ο Ανιέλι δεν διέκρινε ένα είδος Αριστεράς, μίλησε για τις κυβερνήσεις της Αριστεράς στην Ιταλία την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα. Το «υπάρχει ένα είδος Αριστεράς» είναι, φοβάμαι, προσθήκη του Μπογιόπουλου. Αλλά η ρήση του Ανιέλι είναι υπαρκτή.

Και εκτός από υπαρκτή, είναι και ακριβής. Συνήθως, κυβερνήσεις της Αριστεράς ή της κεντροαριστεράς είναι ευκολότερο να περάσουν επώδυνα μέτρα, διότι οι λαϊκές μάζες και τα εργατικά σωματεία, στα οποία κυριαρχεί η αριστερά, διάκεινται πιο ευνοϊκά προς μια αριστερή ή κεντροαριστερή κυβέρνηση και είναι πιο απρόθυμα να κινητοποιηθούν. (Η τωρινή περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει την επιπλέον παράμετρο ότι τα επώδυνα μέτρα επιβάλλονται από τους δανειστές ύστερα από τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου). Βέβαια, η ευκολία αυτή των αριστερών ή κεντροαριστερών κυβερνήσεων είναι πύρρειος, αφού με τα επώδυνα μέτρα οι λαϊκές μάζες απογοητεύονται και απομακρύνονται -αν δεν υπάρξουν φιλολαϊκά μέτρα ως αντίβαρο.

Αυτά όμως θα τα δούμε και στη συζήτηση. Προς το παρόν, ας μείνουμε στην ανασκευή της ανασκευής σχετικά με τη ρήση του Ανιέλι. Τόσα χρόνια που γράφω στο Διαδίκτυο, μου έχει τύχει να ανασκευάσω πολλούς και ποικίλους μύθους -και μου αρέσει να τους καταρρίπτω. Πολύ σπανιότερα μου συμβαίνει να ξεκαταρρίψω μύθο (που βέβαια δεν είναι μύθος, όπως είδαμε), και παραδέχομαι πως έχει κι αυτό το γούστο του.

 

 

145 Σχόλια προς “Ο Ανιέλι, η Αριστερά, και ένας μύθος που (μάλλον) ξεκαταρρίπτεται”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Μπορεί το συγκεκριμένο να μην ειπώθηκε αυτολεξεί, αλλά το νόημα πάντως είναι ίδιο και η αναφορά ότι ειπώθηκε και δεύτερη φορά μάλλον καθιστά αυτή τη φράση ως άποψη του Ανιέλι που ήταν καπιτάλας και ήξερε ποια κυβέρνηση λειτουργούσε αποτελεσματικότερα για τα συμφέροντά του. Εσάς, ως σάιτ, μπορεί να μη σας ενδιαφέρει η πολιτική αλλά στην προκείμενη είναι μια παράμετρος (γνωρίζοντας και την πορεία της αριστεράς στην Ιταλία) που δε μπορεί παρά να συντείνει στην επιβεβαίωση της επίμαχης φράσης.
  (ο Κανονικός Σφυγμός ξαναχτύπησε και μάλλον, αν συμπεράνω απο το άβατάρ του, είναι ο ίδιος που αλληλοακολουθούμαστε στο τουίτερ)

 2. Κουνελόγατος said

  1. «Εσάς ως σάιτ μπορεί να μη σας ενδιαφέρει η πολιτική…».

  Φαίνεται εεε;;;;;;;; :mrgreen:

 3. Tsikaboum said

  Καλημέρα σε όλους.

  Μετά τη δημοσίευση του θέματος στο ellinikahoaxes.gr , με προβλημάτισε ιδιαίτερα το ζήτημα, κυρίως διότι θεωρώ τον κ. Μπογιόπουλο (όχι αντικειμενικό, αλλά) αξιόπιστο δημοσιογράφο. Συνεπώς αξιοποιώντας τα δεδομένα που είχα και επιστρατεύοντας τα φτωχά ιταλικά μου στρώθηκα στην έρευνα.

  Αρχικά, στο ellinikahoaxes.gr αναφέρει ως πρώτη πηγή ένα ανυπόγραφο άρθρο (μάλλον σύντομο σχόλιο) του Ριζοσπάστη με ημερομηνία 31/07/96. Το άρθρο θεωρώ ότι γράφτηκε από τον Μπογιόπουλο όταν ακόμα ήταν ένας ανώνυμος συντάκτης του Ριζοσπάστη, καθώς εφεξής μόνο ο ίδιος χρησιμοποιεί την φράση η οποία αργότερα περνάει και σε άλλα στελέχη του ΚΚΕ.

  Στο σχόλιο αυτό, λοιπόν, αναφέρεται ως πηγή μία «απογευματινή εφημερίδα», την οποία ο συντάκτης δεν κατονομάζει (αν δεν απατώμαι κατέληξα ότι ήταν τα ΝΕΑ) και ισχυρίζεται ότι η δήλωση δημοσιεύτηκε εκεί «πρόσφατα».

  Συνεπώς, το πρώτο βήμα ήταν να κάνω την αναζήτηση της φράσης όπως πίστευα ότι θα ήταν στα ιταλικά. Γκούγκλισα destra sinistra Agnelli και άρχισα να ψάχνω στα (ιταλικά) αποτελέσματα όπου διαπίστωσα ότι σε κάποιες ιστοσελίδες αναφέρεται πλαγίως ως πηγή κάποια παλιά συνέντευξη του Ανιέλι στην La Stampa.

  Δεύτερο βήμα ήταν η αναζήτηση στο (πληρέστατο) αρχείο της La Stampa με τις ίδιες λέξεις όπως και πριν, αλλά περιορισμένο στο διάστημα 01/01/96 – 31/07/96, την περιόρισα, δηλαδή, χρονικά πριν το σχόλιο του Ριζοσπάστη.

  Το αποτέλεσμα με εξέπληξε. Βρήκα ακριβώς την επίμαχη σελίδα, κατέρριψα τον μύθο και διαπίστωσα και τον λόγο της δημιουργίας του.

  Στο φύλλο της La Stampa στις 17/06/96 στην σελίδα 5 ( http://tinyurl.com/LaStampa96617 ) βλέπουμε στο τέλος του πρώτου άρθρου ότι την φράση (στο περίπου) την είπε ο Massimo D’Alema, ενώ αναπαράγεται και στο κέντρο της σελίδας δίπλα στην φωτογραφία του D’Alema. Αποδόθηκε λανθασμένα στον Ανιέλι διότι στο κέντρο της σελίδας ακριβώς κάτω από την επίμαχη φράση υπάρχει η λεζάντα «στην φωτογραφία δεξιά ο Τζιοβάνι Ανιέλι» η οποία όμως είναι ασχετη από τη φράση. Η φωτογραφία το Ανιέλι βρίσκεται εκεί διότι στην συνέντευξη αναφέρεται και το όνομά του.

  Ελπίζω να βοήθησα αρκετά. Επειδή όμως τα ιταλικά μου είναι κάπως σκουριασμένα καλό θα ήταν κάποιος ιταλομαθής να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματά μου.

 4. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Δεν είσαι εσύ, ε; 🙂

  1-2: Μα δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Ανιέλι είπε κάτι -το μόνο που δεν είπε είναι το «υπάρχει ένα είδος Αριστεράς», τα υπόλοιπα είναι τεκμηριωμένο πως τα είπε.

 5. sarant said

  3: Αγαπητέ, συγχαρητήρια για την έρευνα και για το εύρημα! (Παρένθεση: Ζηλεύω το αρχείο της Στάμπας)

  Ωστόσο, την επίμαχη φράση (που είναι στο τέλος του επάνω άρθρου, λίγο πιο πανω από την υπογραφή της συντάκτριας Valeria Sacchi) ΔΕΝ τη λέει ο Νταλέμα αλλά ο Αβοκάτο, ο Ανιέλι δηλαδή, La sinistra certo puoo fare cose che la destra non ha mai potuto fare. Η αριστερά ασφαλώς μπορεί να κάνει πράγματα που ποτέ δεν μπόρεσε να τα κάνει η δεξιά.

 6. Tsikaboum said

  Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση, το περίμενα ότι κάτι μπορεί να μου διέφυγε λόγω γλώσσας (γι’ αυτό ζήτησα και την επαλήθευση 🙂 )
  Άλλωστε δεν είχα υπόψη ότι ο Ανιέλι ήταν γνωστός ως «L’Avvocato» (με τόση έρευνα ξέχασα να κοιτάξω και την Βίκι…)

 7. Κουνελόγατος said

  «Η αριστερά ασφαλώς μπορεί να κάνει πράγματα που ποτέ δεν μπόρεσε να τα κάνει η δεξιά».

  Κι εγώ αυτό περιμένω 🙂 , να κάνει όμως τα ΣΩΣΤΑ πράγματα, έτσι; Όχι συναντήσεις με σεσημασμένους κατ’ ιδίαν (γιατί άραγε-ς;), πιο σβέλτες κινήσεις ενάντια στους διαπλεκόμενους και σε αυτούς που έφαγαν με χρυσά φτυάρια (τα κουτάλια τους έπεφταν ΠΟΛΥ μικρά), απόδοση δικαιοσύνης, και δεν ξέρω τι άλλο…
  Καλημέρα, όπως καταλαβαίνετε, καθόλου δεν ενδιαφέρομαι για την πολιτική…

 8. spiral architect said

  @7: Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον.
  Αριστοτέλης

 9. Κουνελόγατος said

  8. Και ώρες-ώρες όχι μόνον, δυστυχώς.

 10. Παναγιώτης Κ. said

  Το μεγαλύτερο κατά την γνώμη πρόβλημα της Αριστεράς είναι η εξάρτησή της από ένα παρελθόν που μάλλον δεν έχει σχέση με το σήμερα. Επιβιώνει λοιπόν αυτό το παρελθόν στη σκέψη των ηγετών και ορθώνονται μεγάλα «επιστημολογικά εμπόδια» , για να χρησιμοποιήσω έναν όρο από τον χώρο της σύγχρονης διδακτικής.
  Είναι το επιστημολογικό εμπόδιο μια γνώση που αποδίδει μέχρις ενός σημείου αλλά γίνεται εμπόδιο στο προχώρημα της γνώσης.Για παράδειγμα, αν πούμε ότι απόλυτη τιμή ενός αριθμού είναι ο αριθμός χωρίς το πρόσημο είναι σωστό όσο οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι π.χ |-5|=5 . Αν όμως γράψουμε |-α|=α τότε έχουμε λαθέψει.
  Λάθος επίσης κάνουμε-άλλο παράδειγμα- όταν αγνοούμε την έννοια της επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα επειδή τα κλασικά κείμενα του παρελθόντος (αυτά που μερικές φορές θεωρούνται ιερά και όσια) δεν την περιλαμβάνουν!
  Δημιουργούνται λοιπόν μεγάλα διλήμματα στην Αριστερά και βασανίζεται ανάμεσα στη Σκύλλα της ενσωμάτωσης και την Χάρυβδη της περιθωριοποίησης και φυσικά γίνεται αναποτελεσματική στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας.

 11. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα και μπράβο στους συντελεστές της … παλινόρθωσης του μύθου 🙂
  και προσωπικά ας πούμε ικανοποιήθηκα γιατί πιστεύω στην εντιμότητα του Μπογιό. Και ναι, (σχ.7) περιμένουμε να γίνουν τα πράματα ,έστω λίγο,πιο δίκαια για τους αδύναμους κυρίως.

  Ισοβαρή, πρότεινε κάποιος,ακροατής στο ράδιο μάλλον, αντί του ισοδύναμα (μέτρα), όταν έλεγαν να μετακινήσουν το 23% από την ιδ.εκπαίδευση στο κρέας.

 12. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  11 Ναι, έτσι (για την πρώτη παράγραφο).

 13. spiral architect said

  @9: Βρε, πολιτικότατον σε λέω! 😀

 14. Stella said

  » Η αριστερά ασφαλώς μπορεί να κάνει πράγματα που ποτέ δεν μπόρεσε να τα κάνει η δεξιά».
  Σωστά.
  Συγκυβέρνησε (μια από τις βασικές αιτίες της ανταρσίας της ΚΝΕ και της διάσπασης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ το Σεπτέμβριο-Νοέμβριο του ’89) με Τζανετάκη/Μητσοτάκη ….στην αντικατάσταση των Γιωργάκη, Καρατζαφέρη, Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη (για την μνημονιακή ολοκλήρωση και απόλυτη εθνική υποτέλεια) θα κάνει πίσω?

 15. Ωραίος και ο υπέρτιτλος των Ellinika Hoaxes: Μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στο διαδίκτυο. ΠΛΑΤΩΝ (427 π.Χ.–347 π.Χ.)

 16. Ενδιαφέρουσα ανασκευή της ανασκευής!
  Από πού προκύπτει όμως ότι ο ίδιος ο Τζάνι Ανιέλι «επέμενε να τον προσφωνούν Αβοκάτο, δικηγόρο»;

 17. 3. Τσικαμπούμ

  Διάβασες λάθος. Στον Ανιέλι ανήκει η φράση. Δες καλύτερα την αρχή της τελευταίας παραγράφου, στην οποία ερωτάται ευθέως ο εν λόγω από τον δημοσιογράφο, και τη φράση πριν τα εισαγωγικά στην λεζάντα της φωτογραφίας («Ο επίτιμος πρόεδρος της Φίατ»).

 18. 7

  Διόρθωση στο προηγούμενο: Η δημοσιογράφος (Βαλέρια Σάκι).

 19. sarant said

  15 Λάθος, αυτό το έχει πει ο Ισοκράτης. Και το επανέλαβε ο Αβραάμ Λίνκολν 😉

  16-17-18: Τα σχόλιά σου τα κράτησε η σπαμοπαγίδα επειδή είναι η πρώτη σου φορά εδώ -και άργησα να τα πάρω είδηση, συγνώμη.

  16: Κάπου το είχα ακούσει αυτό, μπορεί να σφάλλω. Πάντως, δεν τον αποκαλούσαν σενατόρε, ας πούμε.

 20. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ιδούη επιτροπή σοφών
  (και δεν υπάρχει ανάγκη κανενός μύθου).
  Είχα ακούσει κατ’ επανάληψη τον κο Μπούρλο(μέλος-πρόεδρος;) να λέει ότι δεν θα υπάρξει ΜΙΑ πρόταση από την επιτροπή τους αλλά κάθε μέλος θα εκθέσει-καταθέσει τη δική του και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα επιλέξει.Κάπως έτσι.Περιμένω λοιπόν να δω του καθενός σοφού τη θέση. Φαντάζομαι οι καλοπληρωμένοι και τώρα(και με τους προηγούμενους μερικοί) οφείλουν να δείξουν σ΄εμάς ,το πόπολο,τί σκέφτηκαν για μας (χωρίς εμάς).

 21. spiral architect said

  @20: Με μια Λιγωμένου στην επιτροπή θα πάμε χορτασμένοι. 😛

 22. 19.

  Nessun problema! Εξάλλου σχολιάζαμε συγχρόνως.

  Το βάρος του ερωτήματός μου πέφτει στο «επέμενε» που διάβασα. Ήθελε όντως ο ίδιος να τον αποκαλούν έτσι;
  Ακόμη και σήμερα, πάντως, και χωρίς να είχε ποτέ ασκήσει τη δικηγορία, στον Τζάνι Ανιέλι οι Ιταλοι αναφέρονται ως «Avvocato».

 23. atheofobos said

  16,19
  Gianni Agnelli, per l’anagrafe Giovanni e colloquialmente noto, sebbene non abbia mai esercitato tale professione, col soprannome dell’Avvocato
  https://it.wikipedia.org/wiki/Gianni_Agnelli

 24. cronopiusa said

  Δημήτρης Μπελαντής: Κατά του σταλινισμού, σε κάθε του μορφή

 25. Αν κάθε dottore στην Ιταλία ήταν γιατρός, δεν θα υπήρχαν άρρωστοι 🙂

 26. Alexis said

  «Η αριστερά ασφαλώς μπορεί να κάνει πράγματα που ποτέ δεν μπόρεσε να τα κάνει η δεξιά.»
  Η φράση που όντως είπε ο Ανιέλι σύμφωνα με τη συνέντευξη που δημοσιεύει η La Stampa στις 17/6/1996

  «Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά».
  Η φράση όπως την αναπαρήγαγε ο Μπογιόπουλος αποδίδοντάς την στον Ανιέλι

  Συγγνώμη αλλά αυτό εσείς το λέτε «κόκκο αλήθειας» και «ανασκευή της ανασκευής του μύθου»;
  Γιατί εγώ το λέω «γράφω κάτι όχι όπως ειπώθηκε αλλά όπως με βολεύει, προσθέτοντας και αρκετά πράγματα απ’ την κοιλιά μου». Ή πιο σύντομα «διαστρέβλωση του κερατά»
  Ας με συμπαθάνε Νικοκύρης και συσχολιαστές αλλά καμία «αποκατάσταση της αλήθειας» δεν βλέπω με όλα αυτά.
  Η φράση, έτσι όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, εξακολουθεί και είναι ένα καραμπινάτο hoax.

 27. Μπράβο σε όλους τους Χοακοκτόνους!

  Η αλήθεια είναι πως εγώ ήμουν ήδη λίγο στραβωμένος με τον Μπογιόπουλο από τότε (Δεκέμβριος 2008) που φύτεψε στο στόμα του Τσε Γκεβάρα μια φράση για τους κουκουλοφόρους, πως οι αληθινοί επαναστάτες δεν έχουν λόγο να κρύβουν το πρόσωπό τους. Κουκουλοφόροι στη Σιέρα Μαέστρα δεν υπήρχαν και ο Τσε δεν είχε λόγο να κάνει τέτοιο σχόλιο. Πόσο μάλλον όταν δεν αναφέρεται στο βιβλίο απ’ όπου υποτίθεται πως το ψάρεψε ο Μπογιό.

 28. sarant said

  26 Αλέξη, το λέει και το συμπέρασμα ότι
  Με χαρά μου διαπιστώνω ότι ο φίλος μου ο Μπογιόπουλος δεν κατασκεύασε καμιά δήλωση του Ανιέλι, η δήλωση υπάρχει και, όπως είδαμε, έχει ειπωθεί δύο φορές. Θα προσέξατε ωστόσο, ότι η νεότερη μορφή της «ρήσης Ανιέλι» την οποία πρόσφατα ανέφερε ο Μπογιόπουλος, και που έχει γίνει ιότροπη στο Διαδίκτυο (υπάρχει ένα είδος Αριστεράς…) δεν είναι πιστή μεταφορά των όσων είπε ο Ανιέλι, είναι πειραγμένη, ελπίζω όχι εκ του πονηρού. Ο Ανιέλι δεν διέκρινε ένα είδος Αριστεράς, μίλησε για τις κυβερνήσεις της Αριστεράς στην Ιταλία την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα. Το «υπάρχει ένα είδος Αριστεράς» είναι, φοβάμαι, προσθήκη του Μπογιόπουλου. Αλλά η ρήση του Ανιέλι είναι υπαρκτή.

  Αρχικά είχε γραφτεί (στο σάιτ των μυθοκτόνων) ότι δεν είπε τίποτα σχετικό ο Ανιέλι. Αυτό δεν ισχύει και αυτό ανασκευάζεται. Ότι η δήλωση Ανιέλι είναι πειραγμένη, αυτό το γράφω.

 29. Alexis said

  Συμπλήρωση στο #26:
  Ούτε η δεύτερη φράση που είπε ο Ανιέλι το 1998 έχει την παραμικρή σχέση με την «πειραγμένη φράση Μπογιόπουλου».

 30. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  21 🙂
  «Οπως αναφέρει η σχετική απόφαση, το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, μέσω ομοιόμορφων και γενικών κανόνων εφαρμογής.»
  (Αντιγραφή από την Καθημερινή 22-8-15- έχει απενεργοποιήσει τα σχόλια,κρίμα γιατί από τα σχόλια μαθαίνει κανείς πολλά.Δέστε και από άλλους ιστότοπους περί πορίσματος και επιτροπής σοφών)

 31. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Υποκλίνομαι στο μεγάλο Παναθηναϊκό!»
  Τζιάνι Ανιέλι (μετά τη γκολάρα του Φονιά (Χ.Δημόπουλος εκ Γαστούνης) στο Κομουνάλε…)

 32. spiral architect said

  Αριστερά και «Αριστερά» λοιπόν και η εποχή της σιωπηλής συγκατάβασης απέναντι στην τελευταία -τουλάχιστον για μένα εδώ και μερικά χρόνια- έχει περάσει ανεπιστρεπτί. 😉

  @31: Ο Φονιάς ρε Κίντο! 🙂

 33. Κουνελόγατος said

  31. Αυτό είναι αστικός μύθος, και κακώς τον επαναλαμβάνεις, πρώτος το ανέφερε ο Ισοκράτης, αμέσως μετά την παράγραφο «η Δημοκρατία αυτοκαταστρέφεται», όταν όμως μίλησε για τη γκολάρα του Κάμπελ με τη Μάντσεστερ.

  Κατά τα λοιπά, συμφωνώ με τον Alexis για τον Μπογιόπουλο, δεν ξέρω αν είναι δικό του, είναι πάντως φάουλ για κίτρινη κάρτα.

 34. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι. Η αρχή του τέλους του Αβοκάντου (πώς νομίζεται ότι γίναν της μόδας τα μάνγκο;)
  Στο 3.34 η ξερολιθιά του Φονιά!

 35. spiral architect said

  @31: … και απέναντι σε Καμπρίνι και Ρας!

 36. mazestix said

  Όπως φαίνεται, η φράση του Ανιέλι αναφέρεται στην αριστερά εν συνόλω και όχι στα «είδη» της.
  Αλλά ο Μπογιόπουλος, πιστός καταπώς φαίνεται στις γνωστές κκε-σοβιετικές μεθόδους, παράλλαξε τη φράση και την έφερε στα μέτρα του Κόμματος και του άλλου όμορου κόμματος που είναι στα σκαριά (Ζωή).
  Η προσθήκη του «υπάρχει ένα ΕΙΔΟΣ αριστεράς» έχει σκοπό να δείξει ότι το πρόβλημα είναι αυτό το είδος της αριστεράς και όχι η αριστερά εν συνόλω.
  Ο Ανιέλι όμως δεν έκανε τέτοιο διαχωρισμό στα «είδη»της αριστεράς, προς λύπιν του Μπογιό, του Παφίλη, του Πιτσιρίκου, της Ζωίτσας και των λοιπών.
  Και ανεξάρτητα από το αν έχει δίκιο ο Ανιέλι ή όχι (που έχει), το σίγουρο είναι ότι όταν επικαλείσαι την «αυθεντία», οφείλεις να μεταφέρεις σωστά και χωρίς πονηρές παραλλαγές τα λόγια της.
  Ειδάλλως κάνεις προπαγάνδα.
  Μα τι λέω;Προπαγάνδα και Σοβιέτ; Ασυνδύαστα πράγματα…

 37. Alexis said

  Το 29 γράφτηκε πριν διαβάσω το 28.

  Επειδή πρέπει να τα λέμε όλα, να προσθέσω εδώ πως θεωρώ ότι και το ellinikahoaxes.gr έχει υποπέσει σε φάουλ, με το θέμα Ανιέλι.
  Από τη στιγμή που διαπίστωσε με στοιχεία την πραγματική φράση Ανιέλι έπρεπε να βάλει προσθήκη στο άρθρο και να πεί:
  «Από νεώτερα στοιχεία προκύπτει ότι πράγματι ο Ανιέλι έχει πει αυτό κι αυτό την τάδε ημερομηνία κλπ. κλπ. και το οποίο κάποιοι παραφράσανε κατά πώς τους βόλευε»
  Αντί αυτού έκανε την πάπια…

  Όμως λέω και πάλι ότι η φράση, έτσι όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, είναι ένα κλασικό απόφευγμα, αντίστοιχου επιπέδου με τον χαλκευμένο Ισοκράτη.

 38. ΦΑΙΔΩΝ said

  Ο Μπογιόπουλος, έχει μαθητεύσει στη «Μεγάλη του Περισσού Σχολή Διαστρέβλωσης και Ψεμάτων»! Στον Ανιέλι θα κώλωνε;

 39. sarant said

  36 Χωρίς να υιοθετώ τους χαρακτηρισμούς, συμφωνώ για την προσθήκη και για την έμφαση στο ΕΙΔΟΣ.

  37 Υποθέτω ότι στο hoaxes θα το διορθώσουν.

 40. Alexis said

  #34: Μπράβο Κιντ!
  Έτσι εις μνήμην κάτι κακόμοιρων τραπεζοκαθισμάτων που τα πήραμε παραμάζωμα όταν πεταχτήκαμε όρθιοι με την παρέα για να πανηγυρίσουμε το 2-1.
  Και βέβαια ήμουνα παρών στο πρώτο παιχνίδι του ΟΑΚΑ όπου ακούστηκε και το περίφημο και ελληνοπρεπέστατο σύνθημα: «Τακόνι, Τακόνι ο Μήτσος σου τα χώνει!» 😀

 41. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σχεδιάζεται μια φαντασμαγορική είσοδος στην πλατεία Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που θα έχουν μόλις ψηφίσει τα μνημονιακά νομοσχέδια θα βγαίνουν τρέχοντας από τη Βουλή και θα κάνουν «high-five» με αλυσίδα βουλευτών που θα έχουν ήδη ψηφίσει τα μέτρα και θα βρίσκονται έξω διαμαρτυρόμενοι, στα πρότυπα του NBA. 😀

 42. spiral architect said

  @36: Α ναι, προπαγάνδα κάνει ο Μπογιόπουλος;
  (με την ευκαιρία, τα σοβιέτ είναι άλλο πράμα και δεν κολλούν στο συλλογισμό)
  Προπαγάνδα δεν είναι ότι -τάχα μου- ότι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας θα στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τους Σοσιαλιστές, που έγινε ιότροπη στο ελληνικό διαδίκτυο;
  Ε λοιπόν, ρίξε μια ματιά εδώ κι έπειτα αναρωτήσου ποιο είναι το ανύπαρκτο ΚΚ Πορτογαλίας.

 43. Γς said

  Μυθοκτόνος.

  Βουλγαροκτόνος αλλά και παλουκοκόνος

 44. Γς said

  και παλουκοκτόνος

 45. nestanaios said

  Ο Παφίλης, όπως όλοι οι «μεγάλοι ρήτορες», έχουν μεγάλη γλώσσα αλλά κάτι άλλο που χρειάζεται και είναι πιο πάνω από την γλώσσα, το στερούνται.
  « Άσπαρτοι και ανήρωτοι ήματα πάντα πολλών χηρεύουν.»

  Τῷ 1989, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει· «Η αριστερά είναι τσόντα της δεξιάς». Ο Παφίλης δεν το έχει ξεχάσει και ούτε εγώ που είχα ψηφίσει
  τότε την «τσόντα της δεξιάς».

  Αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι και όχι τον Παφίλη αλλά κάποιον που ενδέχεται να γνωρίζει την ετυμολογία της λέξεως «ξεκαταρρίπτεται».

 46. physicist said

  Άσχετο: 112χρονη μπαίνει στο Guinness κάνοντας επέμβασης το ισχί.

  Τι γίνεται ρε παιδιά, βάλανε το νηπιαγωγείο να γράφει κείμενα στα πλαίσια του δρώμενου take your children to work;

 47. Κουνελόγατος said

  « Άσπαρτοι και ανήρωτοι ήματα πάντα πολλών χηρεύουν.»

  Καλή η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, αν όμως δεν έχεις διδαχτεί αρχαία, τότε περιμένεις από τον αγαπητό Νίκο (ή όποιον άλλον ξέρει), να μας το εξηγήσει. 🙂

 48. 46

  Είχε κάτι προβλήματα ισχύος… 😎

 49. spiral architect said

  @46: Ποιο νηπιαγωγείο; Τα κατοικίδια του γραφείου, δε λες καλύτερα. 😀

 50. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Ο γιος της, ο 84χρονος Derek Hermiston, δήλωσε ότι η επιχείρηση πήγε «υπέροχα» και ότι έδωσε στη μητέρα του μια «νέα μίσθωση ζωής». Πηγή: http://www.lifo.gr
  Tυπικό γκούγκολτρανσλάτε, Φυσικέ μου… 😉 άκου μίσθωση ζωής…(δεν είναι φιλοχρήματη η Ζωάρα, ρε!)

 51. Ηλεφούφουτος said

  31 Εκ Ξυλοκέρας για να είμαστε ακριβέστεροι

 52. Alexis said

  #42: Καλά όλα τ’ άλλα, αλλά αυτό το «Communist Party of Soviet Union» τι ακριβώς είναι βρε Spiral? 😳

 53. physicist said

  Τι είναι ρε παιδιά η μίσθωση ζωής; Κάτι με κρέντιτ;

 54. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  51 Εντυπωσιάζομαι απο τη λεπτομέρεια, δεν σε ήξερα για Ηλειοδίφη

  42 Μισό λεπτό Σπάιραλ γιατί αυτό είναι σοβαρό. Σε τι συνίσταται η διαστρέβλωση σχετικά με το ΚΚΠορτογαλίας; Και γιατί είναι ανύπαρκτο;

 55. 42 Τώρα όμως Σπάιραλ εσύ δεν κάνεις φάουλ; Επειδή δεν συμμετέχει στο δίκτυο ΚΚ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει! https://en.wikipedia.org/wiki/Portuguese_Communist_Party

 56. Alexis said

  #50: 112χρονη και ο γιός της 84χρονος… Χμμμ…
  Όπως εκείνος ο μαγαζάτορας στο Μέτσοβο που είχε βάλει ταμπέλα «Πίστωση κάνω στους άνω των 80 και μόνο με έγγραφη συγκατάθεση των γονιών τους!» 😀

 57. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

  51.Ω! Δεν τη γνωριζα αυτη την τοπικιστικη λεπτομερεια! 🙂

 58. Κουνελόγατος said

  56. Επίσης, αυτό με τον 85χρονο που ζητούσε ν’ ασφαλιστεί, γιατί θα έκανε ταξίδι να παρευρεθεί στον γάμο του παππού;;; του, τον οποίο πίεζαν οι γονείς του. :mrgreen:

 59. sarant said

  55 Αυτό λέω. Όχι μόνο υπάρχει ΚΚΠ αλλά είναι και μαζικό, μαζικότερο από το ΚΚΕ -και είναι ένα από τα λίγα μαζικά ΚΚ με το οποίο διατηρεί (ή διατηρούσε;; ) σχέσεις το ΚΚΕ.

  Δεν είναι τυχαίο ότι από τις χώρες της ΕΕ κανένα μαζικό (με δύναμη πάνω από 1%) κομμουνιστικό κόμμα δεν μετέχει στην Πρωτοβουλία, πλην ΚΚΕ. Ούτε το πορτογαλικό, ούτε το Τσέχικο, ούτε το λουξεμβουργιανό έστω. Ούτε βέβαια το ΑΚΕΛ. Και μιλάω για «συνεπή» ΚΚ, που τα αναγνωρίζει το ΚΚΕ

 60. LandS said

  Τη πρώτη φορά που είδα κάτι παρόμοιο με την κατά Μπογιόπουλο ρήση Ανιέλι, ήταν μέσα δεκαετίας του 70, μάλλον από τον Μπέρναντ Λέβιν, αλλά μπορεί να ήταν και ο Ντέιβιντ Φροστ.

  It takes a Labour Government for a Tory programme to succeed. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

  Παρόμοια στάση κράτησε και ο Εκόνομιστ στις εκλογές του 1979. Έλεγε λοιπόν ότι αν τις κέρδιζε η Θάτσερ, τη θέση του Κάλαχαν θα την παίρνανε ο Μάικλ Φουτ με τον Τόνι Μπεν για να οδηγήσουν τους Εργατικούς σε νίκη στις επόμενες εκλογές, οι οποίες δεν θα αργούσαν γιατί τα Γιούνιον θα γονάτιζαν τη χώρα στις απεργίες, αντιστεκόμενα στη union bashing πολιτική της Θάτσερ. Από την άλλη, ο Κάλαχαν θα μπορούσε να εφαρμόσει μια χαρά ένα πρόγραμμα σαν αυτό των τόριδων, με τη στήριξη των Γιούνιον στη κυβέρνηση του κόμματός τους, ότι και να έκανε αυτή, δεδομένη.
  Τέλος πάντων, κέρδισε η Θάτσερ (αυτό αρκεί για να περιγράψει την μέχρι και σήμερα πολιτική κατάσταση) και ο Κάλαχαν αντικαταστάθηκε, με τη στήριξη του Μπεν, από τον καλό και αριστερό Μάικλ Φουτ, ο οποίος ήταν ίσως ο πιο αριστερός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, αλλά συνάμα και ο πιο ανίκανος.

 61. spiral architect said

  @59: Ναι, μπορεί να μην συμμετέχουν ΚΚ με μεγάλη εκλογική απήχηση, συμμετέχουν όμως αυτά που δε απεμπόλησαν τις θέσεις τους διολισθαίνοντας στη αριστερή διαχείριση, όσο αυτή κρατήσει. :\

 62. Ηλεφούφουτος said

  54 Ηλειοχαρής μάλλον, γιατί πάντα μου προκύπτουν φιλίες και άλλα απ εκεί.
  Την εποχή των Δημόπουλων, λόγω παρεών, βίωνα έντονα τα τοπικιστικά «Ξυλουκέρα όχι Γαστούνи» αφενός, παθιαζόμουνα με τον ΠΑΟ αφετέρου.

 63. Γς said

  46:
  >επέμβασης το ισχί.

  Ντεν καταλαβαίνει.

  Εχει γίνει διόρθωση στο λίκνο;

 64. Ηλεφούφουτος said

  61 Πολλά καλά στην έρημο, όπου δεν είν’ κανένας

 65. Κουνελόγατος said

  61. Η «Αριστερά» πρέπει να επιδιώκει την εξουσία, ώστε να -προσπαθήσει να- κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, λέω εγώ, διαφορετικά ας αναλάβει την προεδρία της όποιας ΓΣΕΕ. Όποιος θέλει να μείνει άσπιλος και αμόλυντος, ας μη συμμετέχει στις εκλογές. Δηλαδή στην Κούβα είναι προδότες, που καταπιάνονται με τα σ@#$%;
  Και μη μου πεις ότι εκεί είναι αλλιώς τα πράγματα.
  Με εκτίμηση.

 66. sarant said

  59-61: Οκ. αλλά δεν μου είπες σε τι συνίσταται η διαστρέβλωση την οποία επισήμανες. Δηλαδή δεν αναγνωρίζεις για συνεπώς κομμουνιστικό το ΚΚΠ; Αυτό είναι καινούργιο για μένα, ως πρόσφατα συνεργαζόταν με το ΚΚΕ

 67. spiral architect said

  @64: Ας χορεύουμε τότε όπως μας κανοναρχούν. Τουλάχιστον κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία για να αλλάξουν την ορχήστρα.
  (#59)

 68. Περίμενα κι εγώ να γίνει κάνας καβγάς αλλά έχετε ήθος, ρε γμτ!

 69. sarant said

  66: Και μέχρι να μου απαντήσεις, Σπάιραλ, πού έγκειται η διαστρέβλωση, επισημαίνω ότι ο Ριζοσπάστης ως και την Κυριακή τουλάχιστον θεωρούσε υπαρκτό το ΚΚΠορτογαλίας:
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8621704&textCriteriaClause=%2B%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%A4%CE%9F%CE%93%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%91

 70. spiral architect said

  @66: Ότι, κυκλοφόρησε στο ελληνικό διαδίκτυο ότι -και καλά- ο Κουτσούμπας της Πορτογαλίας συνεργάστηκε με την Πορτογαλίδα Φώφη, ένα πράμα. 😀
  Ναι, κάποτε τα δυο ΚΚ συνεργαζόντουσαν, σχετικά πρόσφατα όμως (2013) το ΚΚΕ εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για θέσεις του ΚΚΠ, φαίνεται όμως ότι, αφήνει ακόμα ανοιχτούς διαύλους.

 71. spiral architect said

  @68: Χουλιγκάνε Σκύλε!

 72. Ηλεφούφουτος said

  67 Οι περισσότεροι από αυτούς απλά δεν χορεύουν. Το ταγκό θέλει δύο.

 73. spiral architect said

  @72: Βρε δύο θέλει, αλλά να χορεύουν στο παρκέ κι όχι στις λάσπες.

 74. LandS said

  69
  Πρόπερσι το ΚΚΕ, στη Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, έλεγε:
  «Η ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος δεν μπορεί να οικοδομηθεί με ελαττωματικά υλικά, με κόμματα που, ακόμη και αν κρατούν τον κομμουνιστικό τίτλο, εγκατέλειψαν το μαρξισμό-λενινισμό, και χρησιμοποιούν επιχειρήματα των αστών σχετικά με την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος»

  Και το ΚΚΠ απαντούσε:
  «Η υφιστάμενη κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να εντείνουμε και να αναπτύξουμε τον αγώνα, και να εργαστούμε για τη σύγκλιση του ευρύτερου δυνατού φάσματος των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα δράσουν από κοινού»

  Είχαν προηγηθεί οι επιστολές Σουσλόφ-Πονομαριόφ, συγνώμη, Ελλισαίου Βαγενά θέλω να πω, προς το ΚΠΠ

 75. Ασχολείστε με το ΚΚ Πορτογαλίας, ενώ ο κόζμος έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα.

 76. Ηλεφούφουτος said

  75 Κεφαλαία εντάξει, κρεμάστρες για ερωτηματικά εντάξει – πού είναι οι ανορθογραφίες; Βρομοδουλειά μού μυρίζεται.

  Επίσης, να σημειώσεις ότι ασχολούμαστε και με την πραγματική καταγωγή των αφών Δημόπουλων.

 77. Συγνώμη!

  Ορίστε ένα αντίδωρο, για αποζημίωση.

  Μια γαμάτη τρολιά!

 78. sarant said

  68 Το τζιφάκι το έσβησα επειδή βάραινε πολύ τη σελίδα, να με συμπαθάς Σκύλε

  70 Νομίζω ότι δεν υπάρχει διαστρέβλωση, κατά τη δική μου γνώμη καλώς το ΚΚΠ θεωρείται (ακόμα) αδελφό κόμμα του ΚΚΕ. Και να σου επισημάνω πως όταν πρόπερσι είχα(με) επισημάνει αυτές τις διαφωνίες, μας βρίζανε και μας λέγανε ότι ναι μεν υπαρχουν διαφορές απόψεων αλλά να μη χώνουμε τα βρόμικα μουσούδια μας εμείς οι οπορτουνιστές.

 79. Pedis said

  Χαίρε, Νικοκύριε. Ο Μπογιόπουλος (και για το λόγο ότι γράφει καθημερινά κι άρα δεν έχει χρόνο για μελέτη και ψάξιμο στις λεπτομέρειες) κάνει πού και πού καμιά -συνήθως, αθώα- πατάτα με τις ρήσεις που τον βολεύουν στην ανάπτυξη των επιχειρημάτων του. Δεν περίμενα να έχει δίκιο στο συγκεκριμένο επειδή τα δύο αδέρφια Ανιέλι και ειδικά ο Τζιάννι μιλούσαν πολύ σε μπιστικούς και λακέδες οι οποίοι και διέδιδαν τα «σοφά λόγια».

  Πάντως το ‘πε δεν το ‘πε ο Ανιέλι το ζουμί είναι το ίδιο: το ρητό ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα των τελευταίων 150 ετών στην συντριπτική πλειοψηφία αριστερών μεταρρυθμιστών του καπιταλισμού. Για παράδειγμα δες τις «μεταρρυθμίσεις» των εργατικών στη δεύτερη εργατική κυβέρνηση μακ Ντόναλντ (1929) που μετατράπηκαν σε μονεταριστικά μέτρα.

  Αντιθετοαντίστροφα, ο Γκάλμπρέιθ (πατήρ) είχε τη γνώμη ότι είναι πολύ περισσότερο πιθανό να αντισταθεί στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα μία κυβέρνηση ρεπουμπλικάνων παρά δημοκρατικών. Οι κυριος λόγος είναι ότι οι ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν την καίλα να αποδείξουν ότι είναι πατριώτες και μιλιταριστές, αφού όλοι το ξερουν ότι είναι, ενώ οι δημοκρατικοί τρέχουν πάντα πίσω από την μεσαία τάξη και τη γλείφουν.

 80. 78α, ναι, βρε, σόρρυ, παρασύρθηκα… 😦

 81. 23.

  Αυτό είναι γνωστό.
  Το ερώτημά μου, όμως, έχει να κάνει με το αν ο ίδιος ο Τζάνι Ανιέλι «ΕΠΕΜΕΝΕ να τον προσφωνούν Αβοκάτο, δικηγόρο», όπως διαβάζουμε στην ανάρτηση.

 82. 25

  Κάπως έτσι… 🙂

  http://www.almaedizioni.it/it/almatv/vai-quel-paese/siamo-tutti-dottori/

 83. Το κενό στην ανάλυση του ΚΚΕ

  http://bit.ly/1Z7VUV5

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  11 – «Και ναι, (σχ.7) περιμένουμε να γίνουν τα πράματα ,έστω λίγο,πιο δίκαια για τους αδύναμους κυρίως.» Πολύ καλά κάνετε και περιμένετε, πολλοί άλλοι, περιμένουν ανάσταση νεκρών, (όλα παίζουν, -χαμόγελο) όμως για να γίνουν τα πράγματα, κάποιος πρέπει να τα κάνει, και δεν βλέπω, πως μπορεί να περιμένει κάποιος να γίνει κάτι πιο δίκαιο υπέρ των αδυνάτων, όταν και το δεξί και το αριστερό ανήκουν στον κεφαλαιούχο, βέβαια η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, μετά από αυτόν που «περιμένει».

  «Τι είναι θεέ μου για σένα 1000 χρόνια; ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, τι είναι θεέ μου για σένα 1,000,000 ευρώ; ΕΝΑ ΣΕΝΤΣ, μπορείς να μου δώσεις θεέ μου ένα σέντς; ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!!!

  Υ.Γ – Αν αποφασίσεις να το ακούσεις, βγάλε όλα τα γνωστά μουσικά μοτίβα από το μυαλό σου, και μεταφέρσου νοητικά στο διάστημα, και προσομοίωσε την με την πολύπλοκη κίνηση των σωμάτων του σύμπαντος, κι ό,τι αυτό περιέχει. Αυτή είναι η δική μου προσέγγιση βέβαια.

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  84.(Με τη δική σου αντίληψη των πραγμάτων) :
  -τί να το κάνεις ν΄ακούς μουσική; Ψευδαίσθηση είναι κι αυτή ! 🙂 Ούτε χρήμα βγαίνει από ακρόαση μόνο της μουσικής και σεξ κάνεις καλύτερα με ήχους της φύσης ! 🙂
  υ.γ. το μαύρο των πραγμάτων είναι στα μάτια που το βλέπουνε.
  Καλό ΣουΚού Λάμπρε

 86. Μαρία said

  Οξύτατη ιδεολογική σύγκρουση ΚΕΚΡ με ΚΚΕ http://www.efsyn.gr/arthro/oxytati-ideologiki-sygkroysi-kekr-me-kke

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – «(Με τη δική σου αντίληψη των πραγμάτων)» Δεν είναι αυτή η δική μου αντίληψη των πραγμάτων, δεν έχω μάθει να ελπίζω και να περιμένω χωρίς να προσπαθώ, πόσο μάλλον ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ χειραγωγημένους πολιτικούς. Η μουσική είναι αίσθηση για μένα, και σέξ κάνω χωρίς ήχους και μουσικές, μου αρέσει να ακούω την βαθιά ανάσα της Παπέν.

  Υ.Γ – Έχοντας αντιμετωπίσει αρκετές φορές τον σύντρφο θάνατο, διδάχτηκα να μη τα βλέπω ποτέ μαύρα, και πλέον μου είναι αδύνατον να μη τα βλέπω φωτεινά, ΑΛΛΑ και ρεαλιστικά.
  Καλό Σ,Κ σούπερ ΕΦΗ (βάλτο δυνατά αυτό).

 88. Μαρία said

  70
  Σημερινή συνάντηση Κουτσούμπα Τσίπρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με Φώφη (πηγή http://www.publico.pt/politica/noticia/pcp-e-be-reunemse-no-parlamento-para-discutir-progressos-negociais-1711369 )

  http://imagens8.publico.pt/imagens.aspx/991628?tp=UH&db=IMAGENS&w=749

 89. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κινητικότητα χθες- σήμερα
  http://www.efsyn.gr/arthro/h-anna-toys-efere-konta

  http://www.efsyn.gr/arthro/ta-metarrythmistika-koyrelia-tragoydane-akoma

 90. Γς said

  87:

  >και σέξ κάνω χωρίς ήχους και μουσικές, μου αρέσει να ακούω την βαθιά ανάσα της Παπέν.

  Κι όποιου πάει ο νους στη χύτρα Παπέν, απλώς έχει χάσει επεισόδια

 91. Λέων said

  86.
  α)…έγραψε κάποιος Πετρόπουλος μιας εφημερίδας
  β) αυτό που κάποιοι νομίζουν πως …ενημερώνονται για …τις ίντριγκες στο ΚΚΕ (μια ζωή πασόκοι και κουτσομπόλες θα μείνετε) διαβάζοντας -ΣΕ ΆΣΧΕΤΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ- για κάτι που έγινε πριν 9 μήνες και είναι δημοσιευμένο σε κάμποσες γλώσσες, από το ίδιο το ΚΚΕ, είναι ταυτόχρονα αστείο και για λύπηση.
  γ) δεν μάθατε να διαφωνείτε, να κουβεντιάζετε και να προσπαθείτε να βρείτε μια άκρη αλλά μόνο να κουνάτε σημαιάκια. Και όταν αυτό γίνεται από άλλους σας φαίνεται μεταφυσικό πασόκοι

  την συμπάθειά μου

 92. 75. Τελικά αποδείχτηκε τρολιά.

 93. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  91 Μη βρίζετε παρακαλώ. Επί της ουσίας:

  Ο Πετρόπουλος είναι πρώην δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη επί δεκαετίες, και ιστορικός μεγάλου κύρους, όπως δείχνουν τα ενυπόγραφα ιστορικά του άρθρα στον Ριζοσπάστη. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ο τίτλος της εφημερίδας («Οξύτατη») είναι υπερβολικός, ωστόσο η διαφωνία του ΚΕΚΡ και του ΚΚΕ είναι και σοβαρή και αφορά ένα καίριο θέμα, που δεν έχει μόνο ιστορική διάσταση: τη στάση απέναντι στα λαϊκά μέτωπα, ας πούμε.

  Δεν είναι ακριβές αυτό που γράφετε ότι το ΚΚΕ τα είχε το ίδιο δημοσιεύσει -δεν τα είχε δημοσιεύσει όλα, ας πούμε την τοποθέτηση του ΚΕΚΡ. Και επειδή ελάχιστοι γνωρίζουν ρωσικά, η προσφορά του δημοσιεύματος του Πετρόπουλου είναι ουσιαστική, όσο κι αν θέλετε να γράφετε για «ανοικτές θύρες».

 94. Sarant said:
  1) «…ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ, που κατά τη γνώμη μου είναι ένας από τους καλύτερους κοινοβουλευτικούς ρήτορες που ανέδειξε η Αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες…»

  Συμφωνώ ότι είναι από τους καλύτερους ρήτορες των τελευταίων δεκαετιών, ξεπερνώντας ίσως και τον αείμνηστο Λεωνίδα Κύρκο.

  2) «Συνήθως, κυβερνήσεις της Αριστεράς ή της κεντροαριστεράς είναι ευκολότερο να περάσουν επώδυνα μέτρα»

  Παλιά μου τέχνη κόσκινο: Μετά τα Δεκεμβριανά οι Άγγλοι επέλεξαν τον αριστερό (τηρουμένων των αναλογιών) Πλαστήρα για να αντικαταστήσει τον Παπανδρέου και να εφορμόσει την (επερχόμενη) Βάρκιζα. Επίσης, το 1947 επέλεξαν τον κεντρώο Σοφούλη προς αντικατάσταση του δεξιού, αλλά ισχυρότατου κοινοβουλευτικά, Τσαλδάρη για να αντιμετωπίσει την άκρα αριστερά. Λέτε, στις μέρες μας να έκανε το ίδιο και η Μέρκελ, επιλέγοντας τον Τσίπρα για να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο; (Πλάκα κάνω. Τον Τσίπρα τον ψήφισε ο λαός).

 95. 92

  Πάλι καλά

  γιατί θαρχόταν ο Λέων και θα μας δάγκωνε για αντικομουνιζμό!

 96. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Quando però nel 1998 cadde il governo Prodi I e fu nominato premier Massimo D’Alema, il primo post-comunista, fece scalpore il suo voto a favore della fiducia; come ebbe a spiegare alla stampa: «…oggi in Italia un governo di sinistra è l’unico che possa fare politiche di destra»

  Ἐγὼ ἀπὸ αὐτὴ τἠ φράση δὲ βγάζω νόημα. Μήπως λείπει κάτι;

 97. Γς said

  Και ποιος μου έφτιαξε την σημερινή ημέρα;

  -Μπρος
  -Σας παίρνουμε αο το πολιτικό γραφείο του Κυρλάκου Μητσοτάκη.
  -Οχι ρε φούστη μου! [από μέσα μου]
  -Εχετε υπόψη σας ότι κατέρχεται κλπ κλπ
  -Το έχουμε το έχουμε!

 98. Κουνελόγατος said

  Ο μπογιόπουλος βεβαίως-βεβαίως ειδικεύεται στα μαθηματικά και άλλα, όταν είναι για τους άλλους.
  http://fantomarimbaud.blogspot.gr/2015/10/blog-post_62.html

 99. spiral architect said

  ‘Νταξ, τι συζητάμε τώρα;
  (άσχετο, αλλά οι φούστηδες δεν παλεύονται)

 100. sarant said

  97 Θα τους είπε κανείς ότι είσαι φανατικός οπαδός του

  96 Εσύ ξέρεις πιο πολλά ιταλικά από μένα. Λέει ότι όταν έπεσε ο Πρόντι, έκανε αίσθηση η ψήφος του Ανιέλι υπέρ του Νταλέμα.

 101. Επιβεβαιώνω ότι στην τελευταία παράγραφο από τη σελίδα της La Stampa τα λόγια είναι του Ανιέλι. Ευχαριστώ τον Σαραντάκο που ανέδειξε το θέμα διότι εκεί στη σελίδα των ΗΟΑΧ τους ενδιαφέρει μάλλον να καταρρίπτουν κι όχι να επιβεβαιώνουν έστω κι εκείνα που έχουν την υπόνοια ότι τελούν υπό κατάρριψη. Ευχαριστώ και τον Spiral Architect που με ενημέρωσε για το άρθρο του μπλογκ.

 102. @Αρχιμήδης Αναγνώστου: Η φράση λέει: Όταν όμως το 1998 έπεσε η κυβέρνηση Πρόντι κι ανέλαβε ο Ντ’Αλέμα, έγινε ντόρος με την ψήφο εμπιστοσύνης που του έδωσε (ο Ανιέλι) εξήγησε (το γιατί) στη La Stampa: «Σήμερα στην Ιταλία μια κυβέρνηση της αριστεράς είναι η μοναδική που μπορεί να κάνει δεξιές πολιτικές.» Δεν είναι άριστα τα ιταλικά μου αλλά η φράση που δίνεις παραπάνω μάλλον έχει κάποιο χάσμα, όμως το νόημα βγαίνει. Ακριβώς το απόσπασμα αυτό βρίσκεται στα ελληνικά στο λήμμα Τζιάνι Ανιέλι.

 103. giorgos said

  Ο όρισμός τού μέλλοντος θά είναι : «σοσιαλισμός ίσον ή κοινωνική τελειοποίηση τού καπιταλισμού».
  Στό σημείο αύτό ή σύγκλιση τών «συστημάτων» θά ύπάρξη άναγκαστική . Δέν είναι οί δίκην σιδηρού κανόνος «κρίσεις» τής καπιταλιστικής παραγωγής πού ώδήγησαν σέ πολλά άδιέξοδα στό παρελθόν ,είναι ή έπαρχιακή νοοτροπία πού δέν μπόρεσε νά διακρίνη ότι ό τεχνολογικός τρόπος παραγωγής είναι στήν σημασία του πανανθρώπινος και όχι ίδιον ώρισμένων μόνον κοινωνιών . Καί γι’ αύτό οί «άληθινοί στοχαστές» τής σήμερον είναι μιά σπουδαίας σημασίας ίστορική κατάσταση :διότι δείχνουν ότι οί έποχές τής κλειστής κοινωνικής όπτικής , όπου ό κάθε διανοούμενος εσκέπτετο μόνο μέ τά δεδομένα τής κοινωνίας του έπειδή κατ’ ούσίαν άγνοούσε όλες τίς άλλες , έχουν περάσει άνεπιστρεπτί. Η άνάπτυξη τών άνεπτυγμένων έχει έγγίσει πρό πολλού τά όριά της (βλ.π.χ. D.Meadows κ.ά. ((Die Grenzen des Wachstums)) , Hamburg 1973) ,ή δέ έννοια ((άνάπτυξη)) στό μέλλον θά περιλαμβάνη άναγκαστικά καί όσους μέχρι τώρα άπέκλειε ……….

  …Η έργασία τήν έποχή αύτή έχει μεταποιηθή σάν νόημα όριστικά στήν έννοια τού «προιόντος»(Produkt) μέ κοινόν φορέα άνταλλαγής κατά Μάρξ τόν χρόνο έργασίας . Η μεταβολή όμως αύτού τού παράγοντος είναι πού θά άλλοιώση ίστορικά καί τό κοινωνικό νόημα τού θεωρητικού μαρξισμού .
  Διότι τό «Produkt» δέν είναι άκριβώς τό προιόν πού παράγει ό άνθρωπος σάν «έργατική δύναμη» , σάν «έργάτης» άλλά τό προιόν πού μέσω τής τεχνολογίας παράγει τό πνεύμα τού άνθρώπου σάν άπρόσωπη δύναμη . Καί αύτό τό πράγμα τό βλέπομε μόνο στίς μέρες μας . Τί είδους «ίδιοκτησία» νά κατηγορήση κανείς σέ ένα τέτοιο προιόν? Ποιός είναι τελικώς ό «ίδιοκτήτης» ένός «προιόντος » ώς πνευματικής ένεργείας ? Τί άποκτά ή «έργατική τάξη» διά τών «μέσων παραγωγής» , όταν μιά έφεύρεση αύριο τό πρωί μπορεί νά τά άχρηστεύση ή νά τούς μεταβάλη ριζικώς τήν σημασία ?

  Τό «Ρόλ» καί τό «Κλίν» σήμερα δέν είναι «προιόντα έργασίας» κατά τήν κλασσική έννοια τού όρου («έργατικής δύναμης») , άλλά άπλά καί μόνο προιόντα χημικών τύπων . Πιστεύομε ότι στό σημείο αύτό βρίσκεται τό άσθενέστερο σημείο τού μαρξισμού σάν κοινωνικής θεωρίας . Ενώ δηλαδή τό κοινωνικό περιεχόμενο τού μαρξισμού δουλεύει άκόμα φιλοσοφικά μέ έννοιες τής κλασσικής έποχής («ίδιοκτησία» , «έργατική παραγωγή» κ.λ.π.) , τό ίδιο τό «προιόν» έχει μπή στίς κοινωνικές διαδικασίες μιάς μουσικής συμφωνίας . Αλλά μιά μουσική συμφωνία ή ένα ποίημα δέν μπορεί νά είναι έκ φύσεως κανενός συγκεκριμένη καί ((άτομική)) ίδιοκτησία . Καί άν ύποθέσωμε ότι κατάσχει κανένας τά βιολιά μιάς όρχήστρας , καθόλου δέν σημαίνει ότι τοιουτοτρόπως άποκτά ((ίδιοκτησία)) έπί τής συμφωνίας .Τά βιολιά είναι τά ((μέσα παραγωγής τού προιόντος)) . Πιστεύομε ότι τήν μικρή αύτή λεπτομέρεια προσπαθεί νά διορθώση σήμερα ό Μαρξισμός . Η άνάπτυξη τής τεχνολογίας δέν ήταν τήν έποχή τού Μάρξ (καί άκόμη ώς τόν δεύτερον παγκόσμιο πόλεμο ) τόσο άνεπτυγμένη , ώστε νά ύπαχθούν νοητικά τά ((μέσα παραγωγής)) , δηλ. οί μηχανές πού ήταν ίδιοκτησία τών καπιταλιστών , στήν ίδια τάξη μέ τό ((προιόν)) πού αύτές παρήγαν καί πού έθεωρείτο ((άποτέλεσμα)) — τουλάχιστον στήν φιλοσοφική του σημασία– τής ((έργατικής δύναμης)) .

  Σήμερα γνωρίζομε ότι αύτά τά πράγματα δέν ίσχύουν . Τά ((μέσα παραγωγής)) καί τό ((προιόν)) είναι τής ίδιας τάξεως πνευματικά άντικείμενα ……

 104. sarant said

  101-102: Τα σχόλιά σου τα κράτησε ο πορτιέρης επειδή είναι η πρώτη φορά που σχολιάζεις εδώ. Σε ευχαριστώ!

 105. Alexis said

  Καταρρίφθηκε και έτερος αστικός μύθος.
  Ιδού κυρίες και κύριοι:

  «Στην Πρέβεζα τα 5,8 εκατομμύρια ευρώ του Τζόκερ!»

  και ακριβώς δίπλα:

  «Θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη»

  Και για του λόγου το αληθές:
  http://www.atpreveza.gr/

 106. 105 Γιατί, έλεγε ο αστικός μύθος ότι η γκαντεμιά κληρονομείται;

 107. nikiplos said

  Πέρα από την κατάρριψη ή όχι του μύθου, να προσθέσουμε ότι ο ωραίος Τζιάνι, έχει τη συνηθεια να φοράει το ρολόϊ του πάνω από τα μανίκια των πουκαμίσων του. Φυσικά αν δεν ήταν ο Τζιάνι, τα έντυπα και οι απανταχού πανελίστες θα του την έπεφταν χοντρά… Άλλα έτσι είναι η άτιμη κενωνία… Ο Τζιάνι μπορεί να βάζει και κοστούμι με παντόφλες και να φαίνεται σικάτος… 🙂

 108. Pedis said

  # 96 – Το υποκείμενο είναι ο Ανιέλλι, προφανώς …

  # 86, 91, 93 – Οξύτατη δεν ήταν η αντιπαράθεση. Αλλά δεν θα ήταν κακό ακόμη και νάτανε. Σε κάθε περίπτωση σε παρόμοιου τύπου θέματα δημοσιευμένα στην «Ε», στην «Εφ.συν» κι αλλού οι σκοποί σπάνια δεν είναι σαφέστατοι, ανεξάρτητα από την ουσία.

  Πάντως, αναρωτιέμαι όταν στα κκ υπάρχει (υπήρχε) ομοφωνία τότε γίνεται κριτική περί μονολιθικότητας και γραφειονεκροταφείου, κι όταν υπάρχουν αντιπαραθέσεις δώστου κατινιάρισμα και καταγγελία για διασπαστική πολιτική. Τέλος πάντων. Κανείς δεν δίνει σημασία εκτός από κείνους που έχουν άπλυτα στη φόρα.

 109. Gpoint said

  # 85

  Εφη, δοκίμασε Ντύλαν, ειδικά κομμάτια από το Blonde on Blonde κρίθηκαν κορυφαία στο είδος

 110. Gpoint said

  Νομίζω πως δεν αναφέρθηκε το εκκλησιαστκό «Μη γνώτω η Δεξιά σου τι ποιεί η Αριστερά σου »

  κι ύστερα λένε την εκκλησία ακομμάτιστη !!

 111. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 112. Δεν είναι ασυνήθιστο το να πει ή να κάνει κάποιος κάτι αντίθετο με τις πεποιθήσεις των ομοϊδεατών του, εξασφαλίζοντας έτσι σημαντικό άλλοθι ή έστω ελαφρυντικό. Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι: ορθολογισμός, ανάγκη, κα.

  Κλασικά παραδείγματα από την Αμερικάνικη πολιτική ζωή είναι το άνοιγμα του – ρεπουμπλικάνου – Νίξον στην κομμουνιστική Κίνα του Μάο, το 1972, και η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας (κυρίως) για ανύπαντρες μητέρες, από τον δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον, το 1996.

  Το θέμα έχει εκφραστεί και χιουμοριστικά/σατιρικά από τον Σάινφελντ στο επεισόδιο όπου ο οδοντογιατρός του (τον οποίο υποδύεται ο Μπράιαν Κράνστον που πρωταγωνίστησε στο Breaking Bad) δεν έχει προλάβει καλά-καλά να ασπαστεί την εβραϊκή θρησκεία και ήδη (αισθάνεται ότι έχει το προνόμιο και άλλοθι να) λέει εβραϊκά ανέκδοτα. Μετά από πολλά ευτράπελα, κολλάει στον Σάινφελντ η ρετσινιά «anti-dentite» (σε προφανή παραφθορά του πρωτότυπου όρου) κλπ κλπ.

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – XAXAXA, α ρε Γς, καλά λέω πως εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος, κι ας χάνεσαι μερικές φορές στον Ωκεανό των «κυμάτων», ποτέ δεν έπαψα να πιστεύω πως είσαι πολύ ωραίος τύπος.

 114. 90, …Κι όποιου πάει ο νους στη χύτρα Παπέν…

  …την λεγόμενη και «ταχύτητας»; 🙂

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – «(Πλάκα κάνω. Τον Τσίπρα τον ψήφισε ο λαός).» Τελικά το έχεις το χιούμορ, και δεν σου φαινότανε.

  107 – Αν πεί μιά βλακεία ένας φτωχός, θα πούν «τι μαλάκας είναι αυτός» αν πεί την ίδια ένας πλούσιος πχ Ανιέλι θα πούν » τι καυστικό χιούμορ που έχει».

  – » Τά ((μέσα παραγωγής)) καί τό ((προιόν)) είναι τής ίδιας τάξεως πνευματικά άντικείμενα.» Το θέμα, είναι πως δεν επηρεάζουν πλέον την κερδοφορία των κεφαλαιούχων ιδιοκτητών τους. Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα, ενώ η κοινωνία και δη οι «προοδευτικοί» κομματικοί φορείς της, προχωρούν με ταχύτητα σαλιγκαριού, και αρνούμενοι να δούν την πραγματικότητα, επιμένουν σε παρωχημένες πρακτικές και ιδεολογίες, εξυπηρετώντας «άθελά τους» την εξουσία.

 116. Γς said

  Ουρσουσίδης (Σύριζα) στο Βήμα τς Βουλής τώρα:

  -Οταν ελευθερώθηκε η Βέροια ο Οθωμανός δήμαρχος κάλεσε έλληνες και Οθωμανούς για να παραδοθούν με αναίμακτο τρόπο, κι εμεις δεν μπορούμε εδώ να αποφασίσουμε να ψηφίσουμε τα μέτρα, το νομοσχέδιο..[!]

  οέο;

 117. Alexis said

  #106: Όχι βέβαια, πλάκα κάνω…

 118. Alexis said

  – Η «τρομοκρατία» που έχουν εξαπολύσει οι «λαθοθήρες της προστακτικής» ( 🙂 )κάνει μερικές φορές μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.
  Από το αποψινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ: «Ο Σίλβα (προπονητής του Ολυμπιακού) επίλεξε να ξεκουράσει τον παίχτη…»

  – Πώς λέγεται το …αντίθετο της ακλισιάς;
  Από το in.gr :
  Ο ελέφαντας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σαφαριού…

 119. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  109.>>δοκίμασε Ντύλαν…
  για να ξορκίσω το Λάμπρο; 🙂 🙂
  Σε χαιρετώ, κι όλη την καλή παρέα, μ΄ένα γλυκό νυχτερινό συρτό που ακούω τώρα
  Να΄ταν λουλούδι η χαρά να το βαγιοκλαδίζω
  να κόβω ανθούς και πέταλα να σε καλημερίζω

 120. cronopiusa said

  84
  Λάμπρο

  Ντοκυμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ, σε σκηνοθεσία Έφης Ξηρού, Δ.Φωτογραφίας Φίλιππος Κουτσάφτης, Εικονολήπτης Ευστράτιος Θεοδοσίου.

  IANNIS XENAKIS 1

  IANNIS XENAKIS 2

  IANNIS XENAKIS 3

  IANNIS XENAKIS 4

  IANNIS XENAKIS 5

 121. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η ψηφοφορία στη βουλή λες και γίνεται σε κανένα υποβρύχιο (που γέρνει). Τί χάβρα ειν’ αυτή!

 122. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  120.Κρόνη ,μήπως είδες το καινούργιο ντοκιμαντέρ του Κουτσαφτή;
  http://www.arcadiaportal.gr/news/ntokimanter-arkadia-haire-vraveytike-sto-festival-thessalonikis

 123. sarant said

  118 Μου αρέσουν και τα δύο. (Η εσωτερική αύξηση δεν είναι υποχρεωτική, ας πούμε λέμε «μου απάντησε». Βέβαια, το συγκεκριμένο ρήμα είναι λόγιο, αν και όχι πολύ).

 124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα είπε τα μεσάνυχτα η ανταποκρίτρια ρεπόρτερ από τη βουλή. Νέο χούι είν αυτό; Καλησπέρα 12 το μεσημέρι,καλημέρα 12 τη νύχτα!

 125. cronopiusa said

  όχι Εφούλα, αλλά θυμάμαι με πολύ αγάπη τον

 126. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  125, Ναι! Η Αγέλαστος Πέτρα ,ήταν από τα καλύτερα.Ρεκόρ εισιτηρίων για ντοκιμαντέρ! πολύ ωραίο. Για να δούμε και την Αρκαδία του.

 127. Μαρία said

  123
  Δεν είναι καλό το παράδειγμά σου. Στο απαντάω η αύξηση δεν θα ήταν συλλαβική.
  Λες π.χ. ο τάδε επίστρεψε;

 128. Μαρία said

  126
  Το επόμενο θα το γυρίσει στη Μεσολακκιά και θα αποτυπώσει τη μυστικιστική σχέση των κατοίκων της με τον τύμβο Καστά.
  Γκεστ σταρ ο κατα δήλωσή του νομισματολόγος Αστέριος Τσίντσιφος 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/01/october-4/#comment-314045

 129. sarant said

  127 Όχι, λέω γύρισε Αλλά έχω δει να γράφουν «αυτός επίμενε»

 130. Μαρία said

  129
  Δεν αμφιβάλλω, στο παράδειγμά σου αναφέρθηκα.
  Κι εγώ έχω ακούσει να λεν ιπίμινι 🙂

 131. Μαρία said

  106, 117
  Κι ο ίδιος. Το πιάσαμε το υπονοούμενο.

 132. sarant said

  Κάνει οικονομία στους χαρακτήρες Γουρλ/ης έγραψε. (γουρλομάτης)

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – Ευχαριστώ Crony για τις παραπομπές, αλλά το θέμα Ξενάκης, το έχω εξαντλήσει εδώ και πολλά χρόνια. Για να πώ την αλήθεια, από τα 13μου που άκουσα πρώτη φορά (στο πρώτο; δεν θυμάμαι καλά) την Ευρυάλη, άσκησε επάνω μου τεράστια επιρροή, χωρίς να κατανοήσω (ακόμα και σήμερα) τον λόγο. Έχω καταλήξει στο «αυθαίρετο» συμπέρασμα, πως έχει να κάνει με τα παιδικά μου βιώματα, που ήταν κάπως σαν την μουσική του στις Μεταστάσεις. Είναι από τους ανθρώπους που επηρέασαν βαθιά (όπως και ο Χρήστου) την μουσική μου παιδεία, αλλά και την γενικώτερη σκέψη και αντίληψή μου στην ζωή, και δεν μετάνοιωσα ποτέ γι΄αυτό.

  Υ.Γ – Παρ΄όλο που οι Μεταστάσεις, είναι από τα πιο αγαπημένα μου έργα του, ένα σχόλιο που διάβασα (κάτι που κάνω σπανίως) όταν το άκουγα στο you tube, με ξεπερνάει.
  » painkiller901901 Πριν από 4 χρόνια
  Αυτο το κομμάτι ακούγαμε πισω στο 84 όταν με θέα το ηλιοβασίλεμα της υπέροχης σαντορίνης μας μαζι με την γυναίκα μου. Με το άκουσμα αυτού του τραγουδιού της ζήτησα να γίνει γυναίκα μου. Τώρα μετά απο 27 χρόνια και τρία παιδιά ακούμε αυτό το υπέροχο κομμάτι και νιώθουμε σαν να μην πέρασ εμια μέρα. Σε ευχαριστούμε γιάννη για την υπέροχη μουσική που μας πρόσφερεσ. Να είσαι καλά εκέι πάνω…»

  Μα να είσαι στην Σαντορίνη με την γκόμενα, και βλέποντας το ηλιοβασίλεμα να ακούτε Ξενάκη; τι πίνουν και δεν μας δίνουν; τελικά υπάρχουν και πιο βαρεμένοι από μένα, (χαμόγελο) τώρα πόσο καλό ή κακό είναι αυτό δεν ξέρω.

  Καλημέρα με ένα χαμόγελο

 134. Γς said

  133:

  Και μια άλλη Σαντορίνη

 135. Γς said

  133:

  Και μια ονειρεμένη Σαντορίνη

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  135 – Και πού να δείς τον βυθό γύρω από την Καμμένη, εφιαλτικά ονειρεμένη.

 137. 136

  Ναι, την καημένη… 😦

  https://www.google.gr/search?q=sea+diamond&biw=1536&bih=704&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIqauWzPnMyAIVBjwaCh03aQXw

 138. Σπύρος Α. said

  http://ellinikahoaxes.gr/2015/09/26/gianni-agnelli-fake-quote/

 139. sarant said

  138 Καλά κάνατε και προσθέσατε τις εξηγήσεις και είναι γεγονός ότι η καθυστέρηση της αντίδρασης (για τους σοβαρούς λόγους που αναφέρεις) δεν βοήθησε. Ο χαρακτηρισμός μυθοκτόνος δεν είναι ούτε ειρωνικός ούτε υποτιμητικός -και κάπως έπρεπε να αναφερθώ στον συντάκτη και το βρήκα για οικονομικό τρόπο αναφοράς.

 140. Σπύρος Α. said

  Για μελλοντικές λοιπόν αλληλοβοήθειες μπορείτε να με αποκαλείτε Σπύρο Α. (μην φοβάστε για τα προσωπικά μου δεδομένα, είναι ασφαλή και συντηρούνται από την σχετική ανωνυμία μου). Ελπίζω να μας ξαναβοήθησετε στο μέλλον και σας το λέει ένας θαυμαστής σας, που σας παρακολουθεί από πολύ μικρή ηλικία . 🙂

 141. sarant said

  Εντάξει συναγωνιστή! (στον αγώνα κατά της αγυρτείας και του σκοταδισμού)

 142. cronopiusa said

  122

  Αρκαδία Χαίρε

 143. Dim said

  Χαχαχ τι μας λες ρε φιλαράκι… δεν είναι Γιάννης είναι «Γιαννάκης»!!! Δηλαδή τι διαφορά έχουν αυτά που, ενδεχομένως, είπε ο Ανιέλι με το ζουμί, το νόημα της πρότασης που λένε και καλά ότι τελικά είπε? Ε? Βρίσκεις διαφορές, ε? Ε, τι να περιμένω από μπετά… Καλή συνέχεια!

 144. sarant said

  Θα κρίνει ο αναγνώστης αν υπάρχουν διαφορές, ποιος τις αντιλαμβάνεται και από πού έχει να περιμένει ο καθένας.

 145. […] ενδεχόμενα λοιπόν υπάρχουν (έχουμε μάθει το μάθημά […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: