Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Άγιο Φάντασμα και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Οκτωβρίου, 2015


Συχνά συμβαίνει το σαββατιάτικο άρθρο με μαργαριτάρια και άλλα γλωσσικώς ενδιαφέροντα ή ευτράπελα, αλιευμένα από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο, να παίρνει τον τίτλο του από ένα μεζεδάκι της πιατέλας, από ένα μαργαριτάρι ιδιαίτερα λαμπερό (ή μεγάλο). Αυτό ισχύει και με το σημερινό μας άρθρο, μόνο που υπάρχει μια ιδιομορφία.

Η ιδιομορφία είναι ότι το μαργαριτάρι διορθώθηκε στην πηγή του, αλλά, όπως πάντοτε συμβαίνει, διατηρείται ζωντανό και λαμπερό σε δεκάδες άλλα σάιτ που έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν την είδηση, αφού μάλιστα η αρχική πηγή ήταν ένας έγκυρος (οΘντκ) ιστότοπος, το in.gr.

holyghostΛοιπόν, γράφτηκε στο in.gr ότι βρέθηκε ένα θρυλικό πλοίο του Ερρίκου του Ε’, που λεγόταν «Άγιο Φάντασμα». Δεν ήξεραν ότι Holy Ghost είναι το Άγιο Πνεύμα, λεξικό έχουν κάνει όρκο να μην ανοίγουν, κι έτσι έφτιαξαν το Άγιο Φάντασμα!

Στη Λεξιλογία, που το συζητήσαμε, έγιναν αρκετά πνευματώδη σχόλια (παράδειγμα), ενώ το ανακοίνωσα επίσης και στο Φέισμπουκ, και δεν αποκλείεται από εκεί να το είδαν και οι άνθρωποι του in.gr, διότι τελικά το διόρθωσαν, όπως βλέπετε. Μπορεί βέβαια να το πήραν και μόνοι τους είδηση, και καλά έκαναν και το διόρθωσαν βέβαια -αλλά το μαργαριτάρι παραμένει σε δεκάδες άλλους ιστότοπους (παράδειγμα αλλά και εξ οικείων τα βέλη).

Η πλάκα είναι ότι το google translate μεταφράζει σωστά το Holy Ghost σε Saint Esprit στα γαλλικά, αλλά στα ελληνικά δίνει «ιερό φάντασμα». Όσο για το άρθρο του in.gr έχει κι άλλα λαθάκια, όπως το Χάμπσαϊρ ή την ακλισιά στο «επέτρεψαν τον εντοπισμό του θρυλικού πλοίου θαμμένο κάτω από ένα στρώμα λάσπης»,  λες και ήταν ο εντοπισμός θαμμένος, και τα λαθάκια αυτά, επειδή δεν τα βλέπει η πεθερά, δεν τα διόρθωσαν στο in.gr.

* Κάτι άλλο που έχει ορθογραφικό ενδιαφέρον. Γράφτηκαν πολλά αυτές τις μέρες για τον ναό του Επικουρ*ου Απόλλωνα, που θα έκλεινε λόγω έλλειψης φυλάκων, αν και τελικά (νομίζω) βρέθηκαν οι πόροι. Θυμίζω ότι ο ναός αυτός, ο μοναδικός σε όλο τον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να περπατάει και να μετακινείται από την Ηλεία στη Μεσσηνία με υπουργική απόφαση (όταν ο υπουργός Πολιτισμού λέγεται Αντώνης και είναι Μεσσήνιος), συνήθως γράφεται στις εφημερίδες «ναός του Επικουρείου Απόλλωνα».

Πράγματι, οι Επικούρειοι φιλόσοφοι γράφονται με ΕΙ και ο κανόνας είναι πως όταν έχουμε θνητό πρόσωπο κάνει -ει- (γι’ αυτό και, π.χ., πυθαγόρειοι) ενώ όταν έχουμε θεό κάνει -ι- (γι’ αυτό: απολλώνιος, ποσειδώνιος). Αλλά ο Επικούρ*ος Απόλλων δεν είναι βέβαια οπαδός του Επίκουρου, αλλά είχε επικουρήσει την περιοχή όταν έπεσε λοιμός -και γι’ αυτό ο Παυσανίας γράφει ΕπικούρΙος Απόλλων.

* Όταν γράφουμε κάτι στα ξένα, καλό είναι να το γράφουμε σωστά. Τη γνωστή λατινική έκφραση εγώ τη γράφω «τάμπουλα ράζα», αλλά αν είναι να τη γράψω στο πρωτότυπο θα τη γράψω «tabula rasa», όπως γράφεται, όχι tabula raza, όπως για παράδειγμα εδώ, σε άρθρο όπου ο αρθρογράφος προσπαθεί, με επιχειρήματα τραβηγμένα από τα μαλλιά, να πείσει ότι αν εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ ο κ. Τζιτζικώστας, θα μπορεί να παρευρίσκεται σε συνεδριάσεις της Βουλής παρόλο που δεν είναι βουλευτής.

Βέβαια, επί της ουσίας, από πίτα που δεν τρώω δεν με νοιάζει αν καεί -αναρωτιέμαι πάντως, αν κάποιος είναι αντίπαλος της ΝΔ ποιον υποψήφιο θα ήθελε να δει να εκλέγεται; Τι λέτε;

* Μιλώντας για τους υποψήφιους της ΝΔ, νομίζω ότι το φαβορί έχει ξεχωρίσει. Όπως διάβασα σε ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, πρόκειται για τον Κυριάκο Μεϊμαράκη. Θα πάρει τις ψήφους και των δύο συστατικών του μερών, υποθέτω, οπότε θα επικρατήσει με άνεση.

Ο φίλος που το έστειλε είχε κρατήσει και οθονιά, αλλά σιγά μη φιλοτιμιούνται στο ΠΘ να διορθώνουν τις κοτσάνες τους.

Από την άλλη πλευρά, όπως διάβασα κάπου, μια άλλη ενωτική λύση υπέρβασης στη Νέα Δημοκρατία, αντί για Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα θα ήταν ο Μιτσικώστας.

* Το επόμενο μαργαριτάρι δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη Λεξιλογία (μου το υπέδειξε ο Νίκος Λίγγρης επειδή δεν το είχα δει) και, παρόλο που δεν είναι φρέσκο, αξίζει να το αναδημοσιεύσω εδώ μια και πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ μεφρισμού. (Σημείωση: Μεφρισμός είναι να διορθώνεις ένα λάθος και την ίδια στιγμή να κάνεις κι εσύ λάθος, συχνά μεγαλύτερο)

Και είναι ξεχωριστό αυτό το μαργαριτάρι, διότι περιλαμβάνεται σε βιβλίο, που υποτίθεται ότι το έχει προσέξει διπλά και τρίδιπλα ο συγγραφέας του, και όχι σε κανένα άρθρο ιστολογίου ή σε προφορική τοποθέτηση -και μάλιστα, ο συγγραφέας του είναι γνωστός διανοούμενος.

Λοιπόν, σε ένα πρόσφατο βιβλίο του Κώστα Ζουράρη, με τον εύοσμο τίτλο Ελληνική Δημοκρατία — Σπουδή στα σπουδαρχίδια της εδώ κοπροκρατίας (εκδ. Αρμός, 2012), και συγκεκριμένα στη σελ. 202, υπάρχει ένας διάλογος όπου ο Ζουράρης διορθώνει τον συνομιλητή του, ο οποίος τολμά να πει «Μπουργκάς»:

[…] για τον αγωγό πετρελαίου.
— Μπουργκάζ.
— Φιλιππουπόλεως. Και όχι Μπουργκάζ. Δεν λέγεται Μπουργκάζ· λέγεται Φιλιππούπολις. Και όποιος λέει Μπουργκάζ…*
— Συγγνώμη, επειδή από τα μέσα…
— Η ερώτηση πόσα πιάνεις, πώς τα έπιασες, ναι, κύριε Χατζημπουργκάζ. Φιλιππούπολη λέγεται. Ναι. Και βαρέθηκα να έχω δίκιο κατά τα τελευταία 3.000 χρόνια.

* Φιλιππούπολις — Μπουργκάζ: η ανάδυσις και κατίσχυσις του τραγικού στην ιστορία...

Δηλαδή, ο Ζουράρης στον διάλογο διορθώνει τον συνομιλητή του, ο οποίος ανέφερε τη βουλγαρική πόλη με το επίσημο όνομά της …αλλά τον διορθώνει λάθος (μέγας είσαι Μέφρι) διότι, όπως ξέρει κι ένας μαθητής γυμνασίου, το Μπουργκάς, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, είναι ο Πύργος (το Burgas πιστεύεται ότι προέρχεται από λατινικό burgos, λέξη που συγγενεύει με τον ελληνικό πύργο). Η Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ στα βουλγάρικα) είναι στο κέντρο της χώρας και απέχει 250 χιλιόμετρα από το Μπουργκάς.

Τέτοια μνημειώδη γκάφα (αυτογκόλ, πραγματικά) σε βιβλίο σπάνια βλέπουμε!

* Η πολλή καθαρεύουσα παράγει κοτσάνες, και ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μου στέλνει φίλος, από μια από τις μεγάλες κοτσανοφυτείες του ελληνικού Διαδικτύου, το in.gr: Ωστόσο, εθισμένος ων στο επικίνδυνο ναρκωτικό, ο Λου έκανε μια σειρά από λάθη και η δράση του υπέπεσε της προσοχής της κινεζικής αστυνομίας.

Το λάθος είναι διπλό: αφενός το υποπίπτω δεν συντάσσεται με γενική, και αφετέρου δεν λέμε «υποπίπτει στην προσοχή μου» αλλά «υποπίπτει στην αντίληψή μου».

umperzo* Βρέθηκε ο σκιτσογράφος που θα εικονογραφήσει τα ανδραγαθήματα της Στρατιάς των Αγνώριστων. Πρόκειται για τον Αλμπέρτ Ουμπερτσό, όπως μεταμόρφωσε το σπασμένο τηλέφωνο του Μέγκα τον Αλμπέρ (το τελικό τ δεν προφέρεται) Ουντερζό, μεταδίδοντας την είδηση για την επικείμενη κυκλοφορία του καινούργιου τεύχους του Αστερίξ!

* Μια ομάδα ανήσυχων πολιτών απευθύνει έκκληση στη Βουλή των Ελλήνων για τη σωτηρία της ελληνικής γλώσσας. Νομίζω πως το αίτημά τους αξίζει την υποστήριξή μας, ρίξτε μια ματιά.

* Χτεσινό από το Μέγκα, από τη Σοφία Δήμτσα: Οι εγκύκλιοι είναι ερμηνευτικοί των νόμων.

Οι εγκύκλιοι έχουν ήδη αρχίσει να βγάζουν μουστάκια. Οι εγκύκλιες χαίρουν άκρας υγείας. 🙂

metroitis* Ενδιαφέρουσες ανορθογραφίες σε ταμπέλα που στέλνει φίλος αριστερά. Κάποιος Μετροίτης κάτι κάνει, αλλά τι;

* Σε είδηση του αστυνομικού δελτίου, διαβάζουμε ότι συνελήφθη κάποιος που εκκρεμούσε σε βάρος του «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ για φόνο που είχε διαπράξει παλιότερα στο Βέλγιο.

Πρόκειται για το red notice, που εκδίδει η Ιντερπόλ. Έχει αποδοθεί «κόκκινο σήμα» (ΙΑΤΕ) και «κόκκινη ανακοίνωση» (Βικιπαίδεια). Προτιμώ το πρώτο. Και οπωσδήποτε όχι «ερυθρά αγγελία» -ο ευπρεπισμός μάλλον κωμική εντύπωση προκαλεί.

* Ο αυστηρός μου φίλος μου στέλνει ένα παράδειγμα «ξενικής άρνησης» όπως τη λέει, στην είδηση για τη νέα γερμανική σκανδαλάρα (όταν γίνονται σκάνδαλα στην Ελλάδα, είναι διεφθαρμένοι οι Έλληνες’ όταν γίνονται στη Γερμανία, είναι έργο κάποιων που παρανόμησαν):

Το εν λόγω δάνειο δεν εμφανίστηκε ποτέ, τόσο στους προϋπολογισμούς της Επιτροπής Διεκδίκησης, όσο και σε αυτούς της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε στη συνέχεια.

Στα ελληνικά, βεβαίως, λέμε «ούτε … ούτε», αλλά ούτε σε καμιά από τις διαδεδομένες ξένες γλώσσες υπάρχει ανάλογη δομή (τα αγγλικά έχουν neither nor, τα γαλλικά ni ni, τα γερμανικά weder noch). Οπότε, είναι απλώς ατζαμήδικη σύνταξη.

* Και κλείνω με μερικά μεζεδάκια από τη συζήτηση που έγινε, τρεις μέρες τώρα για το πολυνομοσχέδιο.

– Καταρχάς, μου λένε (δεν το άκουσα) ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τις λαϊκές συνοικίες, είπε για κατοίκους «του Αιγαλέου».

Κανονικά, το Αιγάλεω στα νέα ελληνικά δεν κλίνεται (στα αρχαία είναι αττικόληκτο και κλίνεται μεν αλλά στη γενική είναι «του Αιγάλεω»). Από την άλλη, ο τύπος «του Αιγαλέου» έχει δοξαστεί από μεγάλες μορφές όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο βυζαντινός Ιωάννης Τζέτζης, που έγραψε «μεγάλως ανεβόησεν εξ Αιγαλέου όρους».

– Ο (προς το παρόν, τουλάχιστον) αρχηγός της αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης είπε στην κυβέρνηση: Το νομοσχέδιο που έχετε εισάγει.

Αυτό είναι σολοικισμός, τέτοιος τύπος δεν υπάρχει. Αν δεν αντέχει το στομάχι σας τον αμαληκιτικό τύπο (έχετε εισαγάγει), υπάρχει ο αναλογικός, που τον χρησιμοποιούν στην Κύπρο: έχετε εισάξει.

– Ωραίο μαργαριταράκι από τον Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «η διαστρέβλωση σάς έχει γίνει δεύτερη έξη». Όχι όμως, ούτε έξη ούτε… εφτά. Η έξη είναι που γίνεται δεύτερη φύση.

– Ο Χρήστος Δήμας της ΝΔ είπε ότι «έρευνα απονείμει στον ΣΥΡΙΖΑ το χρυσό μετάλλιο της υπερφορολόγησης». Όχι όμως. Ή θα πεις «έχει απονείμει» ή θα πεις «απονέμει».

Αυτά για σήμερα. Καλό σαββατοκύριακο!

186 Σχόλια προς “Το Άγιο Φάντασμα και άλλα μεζεδάκια”

 1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Oh Holy Shit!! (η Αγία Κ…)

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Κι όμως… 🙂
  https://translate.google.com/#en/el/Holy%20shit!

 3. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Για να είμαστε ρεαλιστές και δίκαιοι πάντως, κακώς κατηγοράνε το Βλαχοκάιζερ και τη Γερμανία για το 2006. Σοβαρά μιλάω!
  Δηλαδή, και η κουτσή μαριώ ξέρει πώς βγάζουν μεροκάματο με ψήφους οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών των νησιών Βανουάτου και της Ανω-κάτω -περα-δωθε Βόλτας. Οι Γερμανοί θα αλλάξουν το «σύστημα»;

 4. Γς said

  Καλημέρα
  Κι είχα αναρτή
  σει κι εγώ την είδηση στο ΦΒ για ο κλείσιμο του Ναύ του Επικούριου Απόλλωνα λόγω συνταξιοδότησης του φύλακα, αλλά ο Μιχάλης ο Νικολάου με πληροφόρησε ότι το θέμα λύθηκε με κάποια … επικουρική σύνταξη.

 5. nikiplos said

  Κορυφαίο το αίτημα της ομάδας ανήσυχων πολιτών που απευθύνει την έκκληση στη Βουλή των Ελλήνων. Συντάσσομαι αναφανδόν μαζί τους και ιδιαιτέρως με τον κύριον Ερμόλαον…

 6. Γς said

  Κι ήταν κι εκείνο το περιστέρι σωσίας του Αγίου Πνεύματος στο Βόσπορο που στρογγυλοκάθισε στο κεφάλι του Καραζαφέρη

  http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_18.html

 7. Γς said

 8. Παύλος said

  Ο γούγλης το μεταφράζει σωστά:
  https://translate.google.com/#en/el/Holy%20Ghost

 9. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «επέτρεψαν τον εντοπισμό του θρυλικού πλοίου θαμμένο κάτω από ένα στρώμα λάσπης»
  Νίκο, δεν θα μπορούσε ο Κούγιας να πει ότι το επεξηγηματικό «..(που ήταν) θαμμένο κάτω…» εξυπακούεται; 🙂

 10. alexisphoto said

  ΖουράρΗς ή ΖουράρΙς τελικά;
  Όχι ότι έχει και καμιά ιδιαίτερη σημασία.
  Ητάν κάποτε στη μόδα να τα γράφουν έτσι (με πρώτυπο τον Χατζιδάκι) ή είανι ιδέα μου;
  καλημέρες

 11. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  To πλοίο πάντως λεγόταν «Holigost» έτσι το έγραφαν τότε επί Ερρίκου.
  Ίσως γι’αυτό να έβαλαν Holi ghost στο γκουγκλ , που βγάζει Holi φάντασμα… 🙂

 12. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σ-Κ !

  Η πλάκα είναι ότι ο Μπογιόπουλος με τον Κωτάκη, χτες στον Real, πέσαν να τον φάνε τον Τσίπρα του «Αιγαλέου», με το που έκανε το λάθος…

  Ώσπου ήρθε ο Μεφρισμός, ο Μπογιόπουλος άρχισε να μας λέει για τα ψέμματα που έλεγε η Κυβέρνηση «όχι το Γενάρη, αυτά έχουν παλιώσει ήδη, τώρα, το Σεμτέμβρη» (και φαντάζομαι, θα το λέει και πιο συχνά, μην πώ πάντα…).

  Για την επιγραφή του σαράφικου, έχω μια ωραία από την Κρήτη (αλλά δεν ξέρω πού καταχονιασμένη) : «Αγοράζονται χρυσαφικά, κοσμήματα, λύρες».
  Θα μου πεις, στην Κρήτη μπορεί να έχουν μεγάλη αξία οι λύρες…

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  12 Ο Μέφρι είναι αμείλικτος

  10 Ο ίδιος το γράφει Ζουράρις. Εγώ, όπως τύχει.

  9 Και ο Λυκουρέζος το ίδιο θα έλεγε. Και τότε γιατί δεν το έγραφε ο πελάτης σας, κύριε συνήγορε;

  8 Σε διαβεβαιώνω ότι πριν από 5 μέρες που το είχα δοκιμάσει έβγαζε αυτό που γράφω. Μαθαίνει το γκουγκλ, μαθαίνει!

 14. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  13. 9. Xάριν συντομίας και δημοσιογραφικής οικονομίας, κύριε Πρόεδρε! 🙂

 15. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  O Φυσικός κάνει την πάπια σήμερα,ε; Κάνει τον Κινέζο, ε; Το παγώνι ,ε;
  Ε βέβαια! Τώρα που βγαίνουν οι πομπές των Μπαγιερνικών Θεοδωρίδηδων στη φόρα…κρυβόμαστε, ε; :mrgreen:
  (Mπάγιερν Μονάχου=Ολυμπιακός Πειραιώς (για όσους δεν ξέρουν). Παρασκήνιο, κοράκια, ρεμούλα, δοτοί δίσκοι…βρώμα και δυσωδία γενικώς…)

 16. sarant said

  14 Απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών -αλλά να μην το ξανακάνει!

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 17. Spiridione said

  Αιγάλεου είπε ο Τσίπρας, όχι Αιγαλέου.

 18. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  17. Υπάρχει άλλο ουδέτερο στα Ελληνικά που να τελειώνει σε -ω ;

 19. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το ρεκόρ σε ω βέβαια, το έχει ο Σωλωμώς! (έχει ωμέγα τρία)

 20. gbaloglou said

  PL 174 Egaleon Oros

 21. Πέπε said

  Η σύνταξη αυτή, «δεν εμφανίστηκε ποτέ, τόσο … όσο και …», είναι όντως ατζαμήδικη, αλλά δεν ξέρω αν μπορούμε να τη θεωρήσουμε ξεκάθαρα λάθος. Αν έλειπε το «ποτέ», ασυζητητί θα ήταν λάθος, έως ακατανόητη. Τώρα νομίζω ότι απλώς δε συνιστά σπουδαίο ύφος.

 22. Πέπε said

  18: Πάντως από αρσενικά έχουμε τον αιγόκερω, που λόγω της στερεότυπης φράσης «τροπικός του Αιγόκερω» λέγεται αρκετά συχνά, ακόμη, στην αρχαία, αττικόκλιτη και περίεργη εκδοχή του. Σπανιότερα θα δούμε «μονόκερως» και ποτέ πια «ρινόκερως».

 23. RaspK said

  Αυτό το «υπέπεσε της προσοχής» πρέπει να είναι… προϊόν ζευγαρώματος των φράσεων: «υπέπεσε στην αντίληψη» και: «έτυχε της προσοχής.» Τα μεταξωτά, όπως λέμε…

 24. physicist said

  #18. — Το Ευρώ.

 25. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Σωστώωως! (αν και εννοούσα να μην τονίζεται στη λήγουσα… 😆 )
  (την κάνω ,για να γλυτώσω τη μηνιν του Φυσικού…)

 26. physicist said

  #25. — Το μπουγέλω (που θα το φας έτσι όπως πας, δεν το γλιτώνεις!)

  😉

 27. Πέπε said

  > > Η πολλή καθαρεύουσα παράγει κοτσάνες

  Τις προάλλες έτυχε να διαβάζω ένα δακτυλόγραφο νομικό (συμβολαιογραφικό ή δικηγορικό, δεν ξέρω ακριβώς) έγγραφο του 1986. Ίδρυση μιας εταιρείας.

  Ήταν γραμμένο βασικά στην καθαρεύουσα. Προφανώς ο νομικός που το συνέταξε θα ήταν κάποιας ηλικίας, και θα είχε συντάξει τόσο πολλά κείμενα στην καθαρεύουσα όταν αυτό ήταν υποχρεωτικό ώστε το ’86 δεν είχε ακόμη αποτινάξει τη συνήθεια. Αυτό είναι ανθρωπίνως κατανοητό, γιατί τέτοια κείμενα έχουν ένα σωρό τυποποιημένες διατυπώσεις που στη δημοτική θα έπρεπε να τις ξαναμάθει κανείς από την αρχή.

  Μέσα στο κείμενο όμως παρεισέφρεαν και μερικές δημοτικούρες. Χαρακτηριστικά, π.χ., ο τίτλος ήταν ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, χωρίς -Ν. Η συνήθεια συνήθεια, αλλά ο συντάκτης εκτός από νομικός ήταν και άνθρωπος, και κάπου του ξέφευγαν στοιχεία από την πραγματική, ομιλούμενη και -από αρκετών χρόνων ήδη τότε- επίσημη γλώσσα.

  Ήταν γραμμένο σε μονοτονικό. Αυτή την καινοτομία, που ήταν πολύ πιο πρόσφατη από την ίδια τη δημοτική, ο συντάκτης είχε καταφέρει να την αφομοιώσει πολύ πιο εύκολα. Μόνο σε μερικές μονοσύλλαβες λέξεις τού ξέφευγαν οξείες: ριζικές αλλαγές όπως «είναι – ψιλή – περισπωμένη > είναι – σκέτη οξεία» φαίνεται ότι τις είχε αφομοιώσει πιο εύκολα από τις μικρότερες όπως «τόν» με τον ένα τόνο που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε > «τον» χωρίς ούτε αυτό τον τόνο.

  Λέξεις όπως Εταιρεία, Οργανισμοί, Τράπεζες, ακόμη και Τραπεζικός, υπήρχε μια τάση να γράφονται με κεφαλαίο. Υποθέτω από σεβασμό. Ειδικά στην Εταιρεία όμως, επειδή εμφανιζόταν συνέχεια, κάποια στιγμή βαρέθηκε να πατάει όλη την ώρα το shift της γραφομηχανής και την υποβίβασε σε απλή εταιρεία.

  Υπήρχαν μερικές ασυνταξίες. Ακόμη και στη δημοτική, αυτά τα κείμενα συντάσσονται με στρυφνότατο τρόπο και πολλές φορές μόνο ο νομικός καταλαβαίνει τι εννοούν, οπότε δεν είναι δύσκολο να σφάλεις – πόσο μάλλον στην καθαρεύουσα. Σε κάποιες από τις ασυνταξίες καταλάβαινα τι ήθελε να πει, αλλά σε άλλες όχι: εκεί, μόνο η γνώση της τυποποιημένης διατύπωσης στην ορθή της μορφή (στη μορφή που ήθελε να δώσει ο συντάκτης αλλά αστόχησε) μπορούσε να οδηγήσει σε κατανόηση (τι κατανόηση: μάντεμα). Δηλαδή θα καταλάβαινε ένας νομικός που ξέρει έστω στοιχειωδώς καθαρεύουσα, αλλά όχι ένας μη νομικός ό,τι κι αν ξέρει από ελληνικά. Από αυτό συνάγω ότι ο συντάκτης δεν ήξερε και πολύ καλή καθαρεύουσα, απλώς μέσα στα χρόνια είχε αναπτύξει μια εξωτερική εξοικείωση με την επαγγελματική του γλώσσα.

  Τα αναφέρω όλα αυτά γιατί τα βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέροντα, την ώρα που διάβαζα το χαρτί:

  Αφενός, παρατηρήσεις σχετικά με τα λάθη και τις γλωσσικές ασυνέπειες ενός κειμένου μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχογλωσσολογικά συμπεράσματα που ίσως να έχουν γενικότερο ενδιαφέρον, χαρακτηρίζοντας ολόκληρες εποχές και γενιές.

  Αφετέρου, σκέφτηκα ότι η καθαρεύουσα δε θα εξαφανιστεί ποτέ. Μπορεί μεν τώρα, τριάντα χρόνια αργότερα, να έχουν εκλείψει οι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που ακόμη επιμένουν να συντάσσουν έτσι τα κείμενά τους, όμως και σε διακόσια χρόνια οι κληρονόμοι εκείνων που συνέστησαν εταιρεία το 1986 μπορεί κάλλιστα να τσακώνονται και να πρέπει να ανατρέξουν σ’ αυτό το κείμενο για να τα βρουν μεταξύ τους. Και να πρέπει άρα να είναι κάποιος σε θέση να το διαβάσει. Το ίδιο και με άπειρα άλλα νομικά κείμενα, συμβόλαια σπιτιών, κανονισμούς πολυκατοικιών, διαθήκες, πόσο μάλλον τους ίδιους τους νόμους παρελθουσών εποχών.

  Και αυτά αφορούν μόνο τα νομικά. Χώρια κάθε άλλη ανάλογη ανάγκη αναδρομής σε παλιά κείμενα για όχι νομικούς λόγους.

 28. Spiridione said

  «Η αλήθεια δεν είναι μασαζοκαλσόν για να είναι ελαστική.» 🙂
  Μια και μιλάμε για σύνταξη με γενική, ένα σημερινό λάθος:
  Μεξικό: Διέφυγε της σύλληψης ο πλέον καταζητούμενους βαρόνος ναρκωτικών
  http://www.naftemporiki.gr/story/1017648/meksiko-diefuge-tis-sullipsis-o-pleon-katazitoumenous-baronos-narkotikon

 29. physicist said

  #28. — Εκτός από τη γενική, έχει κι ένα θέμα με μιαν άσχετη αιτιατική πληθυντικού. 🙂

 30. physicist said

  Άσε δηλαδή που υπέστη τραύματα στο πόδο και το πρόσωπο. Ξέρεις τι φασαρία είναι να υποστείς τραύμα στο πόδο;

 31. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα,
  ψάχνοντας το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Επικούριος Απολλων» της Εφης Ξηρού, έπεσα σε περιστρεφόμενες αρλούμπες και σε ένα βίντεο « Ναός Επικούριου Απόλλωνα » με μοναδική «κιτς» αισθητική αντίληψη -το Καπέλο Καβουράκι της αρχαιολόγου αντάμα με το φέσι γηραιού, ευτραφή, διοπτροφόρου τσολιά, θυμιάματα με καπνούς να αναδύονται απ’ το messiniaview

 32. Spiridione said

  30. Είναι λίγο γραμμένο στο πόδο.

 33. physicist said

  #32. — Ο καταζητούμενους, πάντως, υπάρχει και στα Ελληνικά του τίτλου και στα φραγκολεβαντίνικα του URL. Τέτοια αυτοσυνέπεια σε λάθος γίνεται αξιέπαινη.

 34. vk said

  Μια ωραία ακλισιά είδα πριν λίγο Ρετιρέ σε μέγεθος τραπέζι μπιλιάρδου. Ίσως η συντάκτρια επηρεάστηκε από το κλειστοφοβικό ρετιρέ και άφισε άκλιτο το τραπέζι.

  Στο ίδιο άρθρο, στη λεζάντα της τελευταίας φωτογραφίας λέει «Το ρετιρέ στεγάζεται στο κτίριο που βρίσκεται στο βάθος αριστερά αυτής της φωτογραφίας». Θα περίμενα να στεγάζονται άνθρωποι και όχι ρετιρέ αλλά ίσως είμαι πολύ αυστηρός.

  Επίσης, εισαγωγικομανία στην Αυγή για την απάντηση Σταθάκη στην ερώτηση Αμυρά και «την παράλληλη μετάδοση του θέματος από το Mega Channel, το οποίο «έβγαλε» πριν λίγο στον «αέρα» του κεντρικού του δελτίου το βουλευτή του Ποταμιού για να μιλήσει για το θέμα.»
  Νομίζω ότι η έκφραση βγάζω στον άερα είναι γνωστή (την έχει και το ΛΚΝ) και κανένας δε φαντάζεται να χτυπάει τον Αμυρά ο Βαρδάρης αν δεν μπουν τα εισαγωγικά. Κατά τα άλλα η «παράλληλη μετάδοση» φαίνεται πιο μεγάλο θέμα για την εφημερίδα από την ερώτηση.

 35. Ξέρατε τους Εμμαούς (όπως λέμε τους Μολάους); Και ότι είναι κάτι σαν την Ιθάκη;

 36. Γς said

  17:

  Το Μαρουσώ

  [Η Μαρία στις Κυκλάδες]

 37. Avonidas said

  αναρωτιέμαι πάντως, αν κάποιος είναι αντίπαλος της ΝΔ ποιον υποψήφιο θα
  ήθελε να δει να εκλέγεται; Τι λέτε;

  Υπό κανονικές συνθήκες θα έλεγα τον Άδωνι, για να τη φέρει στα όρια του εκλογικού αφανισμού. Αλλά με την πρόσφατη περήφανη νίκη της «Αριστεράς», τη νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ και την είσοδο Λεβέντη στη Βουλή, υποψιάζομαι ότι πουθενά δεν τον πιανεις τον Έλληνα ψηφοφόρο…

 38. Παναγιώτης Κ. said

  (Sarant). «Όταν γίνονται σκάνδαλα στην Ελλάδα , είναι διεφθαρμένοι οι Έλληνες, όταν γίνονται στην Γερμανία είναι έργο κάποιων που παρανόμησαν». Μου άρεσε. Η στατιστική όμως συμφωνεί;
  Δεν ξέρω αν πρέπει να εμπιστευόμαστε κάποιους πίνακες που δημοσιεύονται κατά καιρούς και κατατάσσουν τις χώρες σύμφωνα με την διαφθορά που έχουν.

 39. Παναγιώτης Κ. said

  @10. Ρώτησαν το Χατζηδάκι γιατί το γράφει με Ι και εκείνος τους απάντησε: Το Η με παχαίνει ! 🙂

 40. Παναγιώτης Κ. said

  Για εκείνα τα …παλιά χρόνια που οι Έλληνες και μάθαιναν καλά γράμματα…
  ( πόσο παραμύθι αρέσκονται να τρώνε ορισμένοι άνθρωποι! παραμύθι μαζί με άγνοια.) ο Μανόλης Ανδρόνικος είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο » Μνήμη και…Λίθοι».
  Είχε λοιπόν δοθεί στις εισαγωγικές για το πανεπιστήμιο στο μάθημα της έκθεσης αυτό το θέμα.Τότε τα θέματα δεν τα έγραφαν στον πίνακα. ( Άλλη τρέλα αυτή! μία από τις πολλές που ανακαλύπτεις, διαβάζοντας την Ιστορία της Ελληνικής Εκπαίδευσης.Τώρα βεβαίως τα δίνουν φωτοτυπημένα χωρίς ίχνος οικολογικής συνείδησης και οικονομίας αν κρίνουμε από την σπατάλη που παρατηρείται).
  Οι υποψήφιοι έγραψαν πρώτα για την μνήμη και ορισμένοι από αυτούς έγραψαν και για τα …λιθάρια.
  Ως υποψήφιοι στις θετικές σχολές , πριν 45 χρόνια, είχαμε μια αγωνία μήπως μπει κάποιο αρχαίο ρητό και δεν μπορέσουμε να καταλάβουμε το νόημά του. Ήταν ένα επιπλέον επιχείρημα των φιλολόγων της εποχής εκείνης για να δείξουμε ενδιαφέρον για το μάθημα των Αρχαίων.

 41. physicist said

  #40. — Της εξεταστικής επιτροπής που είναι τόσο ανόητη ώστε να δώσει το «Μνήμη και Λήθη» για θέμα Έκθεσης της αξίζουν γι’ απαντήσεις λιθάρια, κοτρώνες και τσιμεντόλιθοι. Εκσφενδονισμένα, κατά προτίμηση.

 42. 40, 41

  Ο Χριστός και η Παναγία! 😳

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Να συνεισφέρω κι εγώ με την μπογδανιά της εβδομάδας. 🙂 »Μας γέρασες νωρίς, Λαυρέντη», είπε ο ποιητής-δημοσιογράφος. Πήρε, δηλαδή, τους στίχους του Αναγνωστάκη »Μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;» και »Α, ρε Λαυρέντη…» και τους έκανε αχταρμά ο θεούλης. 🙂

 44. sarant said

  Eπανήλθα, ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  17: Πορτογαλέζικα, ε;

  18: Δεν θέλω να υπάρξει το πεντάευρ*, όπως έχω γράψει.

  21 Σωστό αυτό με το «ποτέ» ως ελαφρυντικό!

  22 Κάποιοι σκληροπυρηνικοί γράφουν και τον περίγελω.

  23 Ακριβως, ζευγάρωμα!

  34 Και «έβγαλε» και στον «αέρα»; Παραπάει!

  41 Γιατί καλέ;

 45. Avonidas said

  #41. Αμ, το άλλο το θέμα έκθεσης που είχαν βάλει κάτι δεκαετίες πριν;

  «ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν», κι άντε μετά εσύ να καταλάβεις τι ήθελε να πει το ποιητή.

  (Αν το έβαζαν σήμερα θέμα, πάντως, εγώ θα έγραφα για την ηρωϊκή διαπραγμάτευση της πρώτης φοράς αριστερά)

 46. physicist said

  #45. — Αυτό δεν είναι η ΑΗΠ-έκδoση του λαϊκού σαρανταπέντε Γιάνηδες ενός Ευκλείδη γνώση;

 47. Avonidas said

  #46. Τσακαλώτου; 😀

 48. physicist said

  Όχι, Λομπατσέφκσι.

 49. Avonidas said

  #46. Ώδινεν όρους και έτεκεν μείον 😉

 50. physicist said

  #49. — Τον βάλαν και στο υπόρριζο, κι έγινε φανταστείον. 😉

 51. cronopiusa said

  “Miré a la gente de Podemos a los ojos y les pedí perdón. Les hicimos mucho daño cuando nos dimos por vencidos”

 52. gmich said

  .«.. από το Mega Channel το οποίο «έβγαλε» πριν λίγο στον «αέρα» του κεντρικού του δελτίου το βουλευτή του Ποταμιού για να μιλήσει για το θέμα..» γράφει η Αυγή στην ιστοσελίδα της. Αυτό το βουλευτή δεν ακούγεται λίγο σαν δοτική όταν το ακούς ; Δεν ακούγεται καλύτερα αν μπαίνει το ν στο άρθρο; Εκτός αν ισχύει αυτό που θυμάμαι από το Λύκειο από την εποχή της μεταρρύθμισης του Παπανούτσου που φιλόλογος μας, φανατικός δημοτικιστής, μας έλεγε ότι ν μπαίνει όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από τα διπλά σύμφωνα και τα κ.π.τ (να θυμόσαστε το ΚάΠοΤε μας είπε). Όσο για τις παρενθέσεις “έβγαλε» και στον «αέρα» τι έχεις να πεις;

 53. Γς said

  >να θυμόσαστε το ΚάΠοΤε μας είπε

  Τον ΠαΤαΚο 😉

 54. sarant said

  52 H νέα γραμματική βάζει το ν στο αρσενικό άρθρο παντού, άρα τον βουλευτή -ωστόσο εμένα αν μου ακούγεται κάπως (όχι αυτή η λέξη) μου ακούγεται για ουδέτερο.

  Για τα εισαγωγικά, είπα και πιο πάνω -παραπάνε.

 55. 43 Συν το «σκοτώθηκες νωρίς» του Μίσσιου για να βγει η σούμα.

 56. 4. Γυναίκα επιλοχίας από την Σερβία περπατάει στην Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1917 με την βοήθεια μπαστουνιού κατά την διάρκεια θεραπείας του από τραύματα που προκλήθηκαν από τις χειροβομβίδες των Βουλγάρων.

  Από εδώ: http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/100-xronia-makedoniko-metwpo-9-stratoi-apo-3-hpeiroys-sth-thessalonikh.3722047.html

  Μα υπήρχαν επιλοχίαινες εκείνο τον καιρό; Κι αν υπήρχαν η θεραπεία τους ήταν σερνική;

 57. Απαντηση: Ναι, υπήρχε μια και ήταν βρετανίδα

  https://en.wikipedia.org/wiki/Flora_Sandes

 58. Translating «Holy Ghost» as «Άγιο Φάντασμα» wholly missed the Spirit of the original!

 59. …για τον ναό του Επικουρ*ου Απόλλωνα, που θα έκλεινε λόγω έλλειψης φυλάκων….

  Ο φύλακας θα έβγαινε σε επικουρική σύνταξη!

 60. 59

  Μιχάλη, είναι που με το νέο ασφαλιστικό κόβονται οι επικουρικές συντάξεις. Και οι Απόλλωνες ωσαύτως!

 61. 4, Γς, τώρα έφτασα στα σχόλια! 🙂

 62. Πάντως, με τις τσαπατσουλομεταφράσεις, δεν θα αργήσουμε να δούμε πως ποινικοποιείται η άρνηση του Αγίου Πνεύματος… :mrgreen:

 63. Αιμ said

  Καλά. ρε νικοκυρη και προνονσιανσαου στα πορτογαλεζικα κατεεις ;

 64. 11, …To πλοίο πάντως λεγόταν «Holigost»…

  Κιντ, διαβάζω επίσης:

  » Ένα από αυτά τα πλοία είχε ονομαστεί Holigost… με πλήρωμα 200 ναυτών και μπορούσε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών. »

  Θαυμαστό επίτευγμα, με Ολιγοστούς ναύτες!

 65. 18, …Υπάρχει άλλο ουδέτερο στα Ελληνικά που να τελειώνει σε -ω…

  Το εγώ.
  Παράδειγμα: Το εγώ του, το ξέρω, πάντα από πάνω!

  Το Υπάρχω

 66. 56, …4. Γυναίκα επιλοχίας…

  Σε αντιδιαστολή με την «λοχεία γυναίκας».

 67. (63) Εμ, με τόσους Πορτογάλους που έχει στο Λουξεμβούργο…

 68. 66

  Kι άμα γεννούσε, έπαιρνε άδεια επιλοχείας.

 69. Ριβαλντίνιο said

  Τι να πεις ? Γέμισε η στρατιωτική ιστορία γυναίκες !!! 🙂

  .Τομόε Γκόζεν (Tomoe Gozen) 1157 – 1247

  Δύο λέξεις χαρακτηρίζουν αυτήν την καταπληκτική γυναίκα………παλλακίδα – πολεμίστρια. Η Τομόε Γκόζεν υπήρξε μια σπάνια περίπτωση θηλυκού Σαμουράϊ πολεμιστή. Στις ιστορικές αναφορές παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα όμορφη, με λευκό δέρμα, μακριά μαλλιά και όμορφα χαρακτηριστικά. Ήταν επίσης εκπληκτική τοξοβόλος και σύμφωνα με τις γραφές «ως ξιφομάχος ισοδυναμούσε με χίλιους, ικανή να αντιμετωπίσει θεούς και δαίμονες». Επίσης ήταν δεινή ιππέας ικανή να ιππεύσει σε οποιεσδήποτε συνθήκες μάχης. Κάθε φορά που υπήρχε μάχη, ο Γιοσινάκα την έστελνε ως επικεφαλής, εξοπλισμένη με ισχυρή πανοπλία, μεγάλο σπαθί και τόξο και αυτή κατόρθωνε περισσότερες πράξεις ανδρείας από κάθε άλλον πολεμιστή. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί αποτελούν ιδιαίτερη τιμή για μια γυναίκα που ζούσε σε ένα έθνος πλήρως ανδροκρατούμενο.

  Ήταν παλλακίδα του Μιναμότο Νο Γιοσινάκα ενός επιφανούς Ιάπωνα στρατηγού, ο οποίος όμως όταν ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης, ζήτησε από την Τομόε να φύγει, διότι «θεωρούσε ντροπή να πεθάνει μαζί με μια γυναίκα». Αυτή αντί άλλης απάντησης όρμησε στην μάχη σκοτώνοντας πολλούς αντιπάλους, κατορθώνοντας τελικά να επιζήσει.

  Η Τομόε Γκόζεν όταν αποσύρθηκε έγινε καλόγρια και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

  Τομόε

  .Αυγουστίνα της Αραγονίας (Agustina of Aragon) 1786 – 1857

  Η Αυγουστίνα της Αραγονίας ήταν Ισπανίδα ηρωίδα που υπερασπίστηκε την Ισπανία κατά τη διάρκεια της Ισπανικής επανάστασης, πρώτα ως πολίτης και αργότερα ως αξιωματικός του Ισπανικού στρατού. Ήταν τόσο σκληροτράχηλη στις πράξεις της ώστε έγινε γνωστή ως «η Ισπανίδα Ιωάννα της Λωρραίνης». Όταν το 1808 ξέσπασε ο πόλεμος στην μικρή Ισπανική πόλη της, πήρε ένα καλάθι με μήλα για να τα προσφέρει στους στρατιώτες. Όταν έφτασε είδε τους Ισπανούς στρατιώτες να υφίστανται βαριές απώλειες από τον Γαλλικό στρατό, με αποτέλεσμα να τρέπονται σε φυγή. Αντί λοιπόν να φύγει μακριά, η Αυγουστίνα έτρεξε προς τα κανόνια και άρχισε να υπερασπίζεται την πόλη μόνη της. Το θέαμα που παρουσίασε ήταν αυτό που έδωσε στους Ισπανούς το θάρρος να επιστρέψουν και να συνεχίσουν να μάχονται.

  Μετά από μια αιματηρή μάχη, οι Γάλλοι εγκατέλειψαν την επίθεση στην Σαραγόσα και διέκοψαν την πολιορκία για μερικές εβδομάδες, προτού επιστρέψουν στις οδομαχίες, ώσπου τελικά κατέλαβαν την πόλη. Μετά τη σύλληψή της από τους Γάλλους, φυλακίσθηκε αλλά στη συνέχεια επιχείρησε μια τολμηρή απόδραση και έγινε σημαίνον στέλεχος των ανταρτών, βοηθώντας στην οργάνωση επιδρομών και επιθέσεων εναντίον των Γάλλων. Στις 21 Ιουνίου 1813, συμμετείχε ως επικεφαλής εμπροσθοφυλακής στη μάχη της Βιτόρια, υπό τις διαταγές του Συνταγματάρχη Κέρνκρος κατά την οποία ο Γαλλικός στρατός συνετρίβη.

  Η Αυγουστίνα της Αραγονίας τελικά παντρεύτηκε έναν γιατρό και έζησε το υπόλοιπο της ζωής της ειρηνικά και υπερήφανα.

  Αυγουστίνα

  http://chilonas.com/2014/02/23/%CE%B8%CF%81%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CE%B9/

  ———————————————————————-
  Δοκιμή. Αυτό δεν ξέρω αν θα βγει.

  Σάββαινα Σπαρτιάτισσα.

  «ΓΑΚ, Συλλ. Βλαχ, Α’, Υπ. Εσωτ., φάκ. 50, έγγρ. 139 της 15 Απριλίου 1822.
  Πιστοποιητικό στη Σάββαινα Σπαρτιάτισσα

  Πιστοποιείται ότι η νέα Σπαρτιάτισσα ονόματι Σάββενα απ’ αρχής του Ιερού τούτου αγώνος έτρεξε προθύμως υπό την οδηγίαν μου εις τον κατά τους εχθρούς Μπαρδούνιας Μυστρός κυνηγώντας αυτούς έως Βλαχοκερασίες, καθώς δεν έλειψε και εκ του Βαλτετσίου τον πόλεμον μαχομένη γενναιότατα διά την πατρίδα, σκοτώνοντας με τα χέρια της δύο εχθρούς ακολουθώντας με όπου εδιορίσθην και απέρασα εις την Κόρινθον διά τα ντερβένια κάνοντας εκείθεν έως Αθήνας, Θήβα και Λεβαδιά διαφόρους πολέμους ευρέθη και αυτή όπου και εγώ και με την επιστροφήν μας εις Τροπολιτζά εστάθη έως της πτώσεώς της καθώς και εις την εκστρατείαν της Καρύστου ήτον μαζί μου ως άνωθεν. Τώρα δε όπού διορίζομαι διά την Ήπειρον η άνωθεν ήτον έτοιμη με την συνηθισμένην της γενναιοτητα διά να …ακολουθήση μαζί μου, εν βία όμως την αφήνω διά αναγκαίας υποθέσεις μου και εκ δευτέρου να έλθη όθεν ευρίσκομαι. Της δίδω λοιπόν το παρόν αποδεικτικόν μου διά να της χρησιμεύση.
  1822 Απριλίου 15: Κιτριές Κυριακούλης Μαυρομιχάλης»

  http://paligenesia.parliament.gr/page.php?id=2651

  Η απάντηση.

 70. Ριβαλντίνιο said

  Ίσως τώρα.

 71. Καλή η Σπαρτιάτισσα, δε λέω, αλλά σαν τη σ. Λιουντμίλα Παβλιτσιένκο δεν έχει!

  http://www.badassoftheweek.com/pavlichenko.html

 72. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  43-55: Διακειμενικός ο Μπογδάν!

  56 Μου κάνει εντύπωση, Ισως είναι νοσοκόμα όμως. Ή ίσως οι Σέρβοι,επειδή βρέθηκαν στα στενά, να πήραν και υπαξιωματικίνες, τι να πω.

 73. …για τον αγωγό πετρελαίου…Δεν λέγεται Μπουργκάζ…

  Βέβαια, δεδομένου ότι ο αγωγός είναι πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου, έχει κάποιο δίκιο:

  Δεν λέγεται ΜπουρΓκάζ (Бур-Газ), μάλλον ΜπουρΝέφτ (Бур-не́фть)!
  (Κατά το Γκαζπρόμ και Ροσνέφτ)

  Αν και, ούτως ή άλλως, υδρογονάνθρακες ο θησαυρός!
  🙂

 74. Ιάκωβος said

  Oι Αγγλοι, παλι, μεταφραζουν ghosts το εργο του Ιψεν, που εμεις μεταφραζουμε Οι βρυκολακες. Δεν ξερω ποιοι ειναι πιο κοντα στην αρχικη δανεζικη και στην επισημη νορβηγικη λεξη, αλλα δε θα μου αρεσε να φυγουν οι βρυκολακες χαριν των φαντασματων.

 75. Ιάκωβος said

  Aυτο με τη νοηματικη και τον Ζουραρι μου θυμισε την πολεμικη που ειχε κανει εδω η Μ.Κολοτουρου για την ολη αυτη ιστορια με τη νοηματικη, που με ειχε βαλει σε σκεψεις. Λες οντως να προκειται για ενα λομπυ που την επιβαλλει, και οχι κατι πραγματικα χρησιμο;
  ΓΙατι δηλ; Μια απλη δακτυλογραφηση σε απλα ελληνικα δε θα ηταν μια καλύτερη λυση για να μεταφερθουν στην tv ολες οι μεγαλοστομιες και τα περιδιαγραμματου οποιουδηποτε;

 76. sarant said

  73 🙂

  74 Στα νορβηγικά είναι Gengangere, αλλά τι σημαίνει δεν ξέρω

 77. 60. …κόβονται … Και οι Απόλλωνες ωσαύτως!…

  Απολωλώς και ο Απόλλων…
  (…ουκέτι Φοίβος καλύβινγκρουμ έχει…)

 78. Gpoint said

  Νόστιμα τα σημερινά μςζςδάκια κι πολύ γέλιο η κλώσσα

 79. Gpoint said

  μεζεδάκια

 80. Ιάκωβος said

  H Βικη λεει οτι στα δανεζικα σημαινει φαντασμα και στα νορβηγικα επισης, κατα λεξιν ειναι αυτος που επιστρεφει. Gjengangeren ειναι και οι τακτικοι θαμωνες πχ ενος μπαρ, δηλαδη εχει κι αλλες συμπαραδηλωσεις.
  Ετυχε να το συζητησω με νορβηγους και το βαμπιρ τους φαινοταν άσχετο για Ιψεν. Φυσικα παλι, ο βρυκολακας δεν ειναι ακριβως βαμπιρ.

  Ο Δυτης θυμαμαι ειχε ενα ωραιο αρθρο για τα βαμπιρ.

 81. physicist said

  #76(β). — Στα νορβηγικά είναι Gengangere, αλλά τι σημαίνει δεν ξέρω

  Ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με τον γουγλομεταφραστή, αυτή η λέξη θα πει φαντάσματα στα δανέζικα αλλά τακτικοί (regulars) στα νορβηγικά. Υποψιάζομαι κάτι παίζει με τα μπούκμολ και τα νύνορσκ.

  Σημ.: επιπλέον, η εγγλέζικη Βίκη γράφει ότι ο πρωτότυπος τίτλος είναι στα δανέζικα ενώ η γερμανική ότι είναι στα νορβηγικά.

 82. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  81. (και πριν). Είναι απλό ρε παιδιά! Ο άνθρωπος ο Ίψεν εννοούσε τους μπαρόβιους που έχουν γίνει από τη σούρα σα φαντάσματα… (και βρυκολακιάζουν όλη τη νύχτα μπεκροπίνοντας)

 83. physicist said

  #81. — Έγραφα παράλληλα με τον Ιάκωβο, δεν είχα δει ότι οι τακτικοί έχουν αυτή τη σημασία (των θαμώνων του μπαρ).

 84. Gpoint said

  # 75

  Αυτό το «Μ» στην Κολοτούρου στρίψτο 90 μοίρες αριστερά

 85. physicist said

  Οι Νορβηγοί μπαρόβιοι έχουν μάλιστα και τη δική τους εφημερίδα.

 86. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Kάνα λινκ πειρατικό για να δω το Απόγονοι-Άεκ ρε παιδιά, παίζει;

 87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  15.>>βρώμα και δυσωδία
  βρώμα και λυσσωδία, λέει η θεια μου 🙂
  75. η Σοφία Κολοτούρου
  >>το αίτημά τους αξίζει την υποστήριξή μας,
  Έμαθα ότι συνυπογράφει και ο Απόλλων Επικούριος, φύλακας αρχαιοτήτων 🙂

 88. cronopiusa said

  ανέκδοτο: Τα δυο περιστερια στην Κολαση !

  Συμφέροντα πίσω από το πόρισμα των δήθεν «σοφών» για το Ασφαλιστικό

 89. Ριβαλντίνιο said

  @ 71 Σκύλος

  Ελεύθερη σκοπεύτρια ? Πολύ γκέι… Και το κείμενο πολύ σάλτσα και φανφάρα. 🙂
  (Δεν θα μιλήσω για την εξωτερική της εμφάνιση γιατί αυτό είναι θέμα γούστου. Αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη: χαρακτηριστικό δείγμα ρωσικής ασχήμιας… 🙂 Αντίθετα στις Μάγισσες της Νύχτας βρίσκεις μερικές πολύ καλές http://img09.deviantart.net/3ddb/i/2011/067/6/6/night_witches_by_genzoman-d3b79t3.jpg
  https://en.wikipedia.org/wiki/Night_Witches ).

  Εδώ το καλό πράγμα. Η τρομερή Καχίνα έκανε λουλούδες τους Άραβες σε μια περίοδο που δεν μπορούσε να τους αντισταθεί κανείς.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kahina

 90. Μαρία said

  75
  Απο το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών:
  5. Η μετάδοση δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων, διάρκειας τουλάχιστον επτά (7) λεπτών της ώρας μεταξύ των ωρών 17.00 έως 23.00 είναι υποχρεωτική για τους παρόχους περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος. Οι παρουσιαστές της ελληνικής νοηματικής γλώσσας επιλέγονται από τους παρόχους περιεχομένου μετά από πρόταση της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος. Οι παραπάνω ελάχιστες υποχρεώσεις δεν εμποδίζουν τους παρόχους περιεχομένου στην ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών προς εξυπηρέτηση των κωφών ατόμων.
  6. Τουλάχιστον τέσσερις (4) ώρες την εβδομάδα από τις αναφερόμενες στην περ. β΄ της παραγράφου 2 κατηγορίες εκπομπών μεταδίδονται υποχρεωτικά με ταυτόχρονη αναγραφή υποτίτλων στην ελληνική γλώσσα από τους παρόχους περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος. http://www.opengov.gr/ypep/?p=290

 91. Alexis said

  Ο Μιχάλης Νικολάου παίζει μεγάλη μπάλα σήμερα!
  Συν-επικουρούμενος και από άξιους συμπαίκτες! 😀

  #86: «Απόγονοι»;;; 😕

 92. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  91 Απόγονοι του στόλου
  Δεν επεκτείνομαι 🙂

  81 Ισως περάσει κανείς θεατρολόγος να μας το διαλευκάνει εντελώς -αλλά διαλευκανση με βρικόλακες δεν είναι εύκολο πράγμα.

 93. Πάνος με πεζά said

  @ 86 : Γράφεις στο google «olympiakos-aek live streaming» και όπου σε βγάλει…Δώσε και το «sportlemon.tv» (που έχει μετονομαστεί, αλλά θα σε πάει), έχει κι αυτό links. Όμως είναι νωρίς ακόμα, την ώρα του αγώνα, και με κλειστό ραδιόφωνο φυσικά, μια που θα βλέπεις 1-2 λεπτά πίσω…

  Φυσικά, κάνεις όλα τα επακόλουθα του τζαμπατζή : κατεβάζεις διαφημίσεις, περιμένεις δευτερόλεπτα, κάνεις refresh όταν κολλήσει, έχεις και 2-3 sites ανοιχτά, καβάντζα, να μεταπηδήσεις, κι ο Θεός βοηθός…

 94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  88.Έχε την ευχή μου Κρόνη.Για όλα.Αυτό λέω: μερικοί ήταν «σοφοί» και στου Βρούτση! Τους ξαναδιόρισε ο Κατρουγκαλ, τους ξαναπληρώσαμε, για να μας ξαναπούν τα (κρυφά-στ΄αυτί του Βρουτς) ξαναπωμένα. Στο κάτω κάτω, όλα τα στοιχεία είναι καταχωρισμένα(ηλεκτρονικές απογραφές-καταγραφές -αποτυπώσεις, στατιστικές κλπ, από ευρ.προγράμματα μες την 5ετία της κόλασης).Μελέτες άλλο τίποτα.Να φαν κι οι κότες,έλεγε το μεσημέρι ο Κουρουμπλής ότι βρήκε στο νέο υπουργείο του.Τόσοι σοφοί και τόση έμφαση λες κι άμα ήταν να βάλουνε τους αριθμούς (ξεχνώντας τους ανθρώπους) στη σειρά, χρειαζόταν σοφία!

 95. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  92.91. Aπόγονοι (του στόλου των Σαλαμινομάχων! Μη πάει το μυαλό σας στο πορνηρό…)

 96. Πάνος με πεζά said

  Αυτό το διαρκές μεζεδάκι της «επιτροπής σοφών», τελικά το καθιερώσαμε; …
  Ένα ωραίο που άκουσα αυτή τη βδομάδα : Δηλάδή καθένας από αυτούς γράφει στο κουδούνι του π.χ. Τάδε Ταδόπουλος, Σοφός;

 97. Ριβαλντίνιο said

  @ 93 Πάνος με πεζά
  Φυσικά, κάνεις όλα τα επακόλουθα του τζαμπατζή :κατεβάζεις διαφημίσεις, περιμένεις δευτερόλεπτα, κάνεις refresh όταν κολλήσει, έχεις και 2-3 sites ανοιχτά, καβάντζα, να μεταπηδήσεις, κι ο Θεός βοηθός…

  Όπως τα λες !!!

  @ 91 Alexis
  «: «Απόγονοι»;;; :???:»

  Πράγματα ανεπίτρεπτα κατά την γνώμη μου :

  ( ΠΡΟΣΟΧΗ ! Έχει κακά λόγια και παλιοκουβέντες).

  Να βάλουμε και τον αντίλογο.

 98. Ιάκωβος said

  84,Gpoint
  Εννοειται, Μ οπως Σ

  85,
  Ισως η λεξη παραπεμπει και στον πεθαμενο Κυριο Αλβινγκ που οσο ζουσε επινε και ξενοπηδουσε και στο εργοε, αν και πεθαμενος, ξαναγυρναει για να τα κανει ολα πουτανα.

  71,89″ Πολυ γκει »
  Μαλλον πολυ τρανστζεντερ.Μπορει αν ζουσαν σημερα να αλλαζαν,απο γυναικες σε αντρες. Η, οπως λενε καποιοι για τη Ζαν ντ Αρκ, να ηταν αντρες 🙂

 99. Μαρία said

  98β
  Ibsen originally wrote the play in Danish, with the title, Gengangere. The Norwegian word is Gjengangere, which can be literally translated as «again walkers», or «ones who return,» or «revenants»,[5] Norwegians also use this term for people who frequent the same places, whether pubs, parties, opening nights, or other occasions, so it has a different meaning and connotation than the English word «ghosts».
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ghosts_%28play%29
  Οι Γάλλοι το μετέφρασαν revenants συνώνυμο και φαντάσματος.

 100. Alexis said

  Ναι, κατάλαβα…
  Έχω χάσει επεισόδια 😦

  (Ωραίος ο Ριβαλντίνιο! Το εξήγησε και με …οπτικοακουστικό υλικό! 😀 )

 101. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δε δουλεύει κανένας πειρατής σήμερα στον Περαία…:-(
  (τάχει μπλοκάρει όλα ο χοντρός αρχιχρυσάβγουλος, για να μη δει ο λαός τις πομπές του…)

 102. Πάνος με πεζά said

  http://olympiakos-live.gr/streaming/Olympiakos-Aek
  http://www.parakato.gr/2015/10/olympiakos-aek.html

 103. Πάνος με πεζά said

  Άντε, θα μας πάνε και μέσα στο τέλος…

 104. Ριβαλντίνιο said

  @ 98γ Ιάκωβος
  Μαλλον πολυ τρανστζεντερ.Μπορει αν ζουσαν σημερα να αλλαζαν,απο γυναικες σε αντρες…

  Με έβαλες να ψάχνω τι σημαίνει «τρανστζεντερ». 🙂
  Δεν εννοούσα ότι η Λουντμίλα είναι γκέι, αλλά ότι η ιδιότητα του ελεύθερου σκοπευτή είναι γκέικη … 😀

 105. Πάνος με πεζά said

  Το πρώτο έχει μεταδοθαθιόν θτα ιθπανικά.

 106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Aντιγράφω:
  originally titled Gengangere (literally translated as Ghosts),
  Les Revenants (titre original : Gengangere)
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Les_Revenants_(Ibsen)

  Αιγάλεω,Αιγόκερω,απόκρεω,εμείς κάτω έχουμε (δρόμο και αίθουσα)Ανδρόγεω. http://www.heraklion.gr/e-services/culture

  Ο Ανδρόγεω και ο κακός χαμός:5. Αίθουσα Ανδρόγεω – γιατί δεν είναι Ανδρόγεου; Δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος ήταν αυτός ο κύριος αλλά πολύ πιθανόν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα.

  Ανδρόγεος

 107. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  99.Εψαχνα τον Ανδρόγεω , δεν έκανα ανανέωση κι είπα να συντράμω 🙂 .

 108. Ιάκωβος said

  104,
  Να, ανατομικες λεπτομερειες και ακριβεις μεταφρασεις δεν ξερω, ομως αυτος ο νεος ανδρας ειναι transgender δηλαδη καποτε γενηθηκε με τα εξωτερικα χαρακτηριστικα της γυναικας

 109. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αρχικά Les Fantômes
  http://cle.ens-lyon.fr/servlet/com.univ.collaboratif.utils.LectureFichiergw?ID_FICHIER=1332154733776
  -8- Ibsen, Les Fantômes
  Les Revenants (titre original : Gengangere, 1881), drame naturaliste en prose du
  dramaturge norvégien Henrik Ibsen. Traduit en anglais sous le titre Ghosts, et en
  français sous le titre Les Fantômes, puis sous Les Revenants (Rodolphe Darzens,
  1890).
  http://agora.qc.ca/mot.nsf/Dossiers/Henrik_Ibsen

 110. Πάνος με πεζά said

  Kι ένα που δεν κολλάει.

 111. sarant said

  96 Η επιτροπή σοφών είναι καθιερωμένος όρος στας ευρώπας (commission des sages στα γαλλικά)
  Το λένε έτσι για να έχουν μεγαλύτερο κασέ 🙂

 112. sarant said

  99 Δηλαδή από τη μιά σημαίνει τους θαμώνες και από την άλλη το στοιχειό που ξανάρχεται σε έναν μέρος.

  Τα φαντάσματα, να σημειωθεί, δεν πάνε εδώ κι εκεί, συνήθως εμφανίζονται στον ίδιο πάντα τόπο.
  (Θυμάμαι κάτι χωριανούς στη Μάνη που λέγανε για κάποιον: Ο παππούς του βγαίνει φάντασμα στη ρεματιά).

 113. Παύλος said

  Στους Έλληνες σοφούς περιλαμβάνεται και ο Ράμφος.
  Γιατί δεν τον έβαλαν στην επιτροπή;

 114. Μαρία said

  112
  Είχε πολλούς αλαφροΐσκιωτους η Μάνη; 🙂

 115. Γς said

  98 γ:

  >Μπορει αν ζουσαν σημερα να αλλαζαν,απο γυναικες σε αντρες…

  -Μα αφού σε αγαπάω! Γιατί δεν με πιστεύεις;

 116. Γς said

  «Στη Μέσα Μάνη, τα φαντάσματα τριγυρίζουνε την πιό ζεστή ώρα της ημέρας το καλοκαίρι, και το χειμώνα την πιό σκοτεινή ώρα της νύχτας.

  Αν ο θνητός τους πρόγονος έχει σκοτωθεί απ’ έναν εχθρό ικετεύουνε θρηνώντας για εκδίκηση.
  Τα φαντάσματα του καλοκαιριού συχνάζουνε στα νεκροταφεία, στις ερειπωμένες εκκλησιές και τα σταυροδρόμια.

  Τ’ανθρώπινο αίμα φωνάζει δυνατά την προηγούμενη μέρα του θανάτου, κι αν κανείς χαθεί από βίαιο θάνατο, το αίμα του μένει υγρό εκεί που σκοτώθηκε μέχρι να τοποθετησουνε στο μέρος αυτό έναν σταυρό. Τότε στεγνώνει ή χάνεται.

  Όπως φαίνεται απαντιέται συνήθως απ’τις γυναίκες, που τρέχουν σκούζοντας μεσα απ’ τους βράχους και τα λιόδεντρα πανικόβλητες. Νά’ναι, άραγε, ο ίδιος ο Πάνας, στο παλιό του παιχνίδι με τους σύγχρονους απόγονους της Σύριγγας και της Ηχούς;

  Οι νηρηίδες, οι ωρεάδες, οι δρυάδες, οι χαμανδρυάδες και οι γοργόνες ζουν όλες, μεταφερμένες στο πνεύμα των Ελλήνων της υπαίθρου. Ο Μακρύνας μπορεί να είναι ο κύριος θεός των δασών.»

  Patrick Leigh Fermor, Μάνη, London 1950 (μτφ. Τζ. Τζανετάκης, εκδ. Κέδρος 1972)

 117. Μαρία said

  Η Τομαή σε νέες περιπέτειες http://www.avgi.gr/article/5942846/oi-peripeteies-mias-pinakidas

 118. Μαρία said

  Η Τομαή σε νέες περιπέτειες http://www.avgi.gr/article/5942846/oi-peripeteies-mias-pinakidas

 119. Μπάμπης said

  Αξίζει να δει κάποιος το πρώτο φιλμ για το ναό του Επικούριου Απόλλωνα γυρισμένο το 1964 από τον Γάλλο σκηνοθέτη και Ελληνολάτρη Ζαν-Ντανιέλ Πολέ με τίτλο «Βάσσες» (διάρκειας 9 λεπτών). Ένα ντοκιμαντέρ με ποιητικό χαρακτήρα και με την υποβλητική μουσική του Αντουάν Ντιαμέλ. Εκτός των άλλων είναι και το μόνο που δείχνει το ναό «καθαρό», χωρίς τα κατοπινά ικριώματα και στέγαστρα.

 120. Γς said

  Και να μην ξεχνιόμαστε!

  Είναι κι εκείνη η παρουσίαση του Νικοκυρη στη Ραφήνα την Παρασκευή 6 Νοε

  Και η Ταβέρνα.

 121. sarant said

  118 Ωχ,, απίστευτα πράγματα!

  119 Ευχαριστούμε, πολύ ενδιαφέρον!

  120 Στις 8μμ, αλλά θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

 122. sarant said

  Και αφού είδα το ντοκιμαντέρ του σχολίου 119 να πω ότι είναι εξαιρετικό! Δείτε το, 9 λεπτά είναι μόνο.

 123. Γς said

  Πάντα είχα την απρία γιατί σταματουν τα αυτοκίνητα για να περάσουν οι σιδηροδρομικοί συρμόί στις ισόπεδες διαβάσεις και όχι το αντίθετο.

  Ε, συνέβη και αυτό προχθές.

  http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/Patra-Xamos-sto-facebook-me-dromologio-trenoy-Den-pisteyan-sta-matia-toys-oi-epivates/438494

 124. Pedis said

  Καλά, ρε Νικοκύρη, κάνεις παρέα ανθρώπους που διαβάζουν (και ξεψαχνίζουν) Ζουράρη;

  Και βαρέθηκα να έχω δίκιο κατά τα τελευταία 3.000 χρόνια.
  Του πήρε τρεις χιλιετίες για να βαρεθεί. Αυτιστικός. Αλήθεια, πιο παλιά είχε άδικο;

 125. Πράγματι πολύ ωραίο το ντοκιμαντέρ του σχ. 119.

 126. Γς said

  118:

  Κι η άπιστος Θωμαΐς, ουπς, Τομαή θέλει πίσω τη πινακίδα για να θέσει τον δάκτυλον της επί τον τύπον των ήλων.
  Ηθελε να το σχολιάσει ο Γς, που μόλις είχε αναρτήσει κάποιο άλλο σχόλιο.

  Δεν μπόρεσε όμως. Οι πόνοι είναι αφόρητοι, ιδίως το βράδυ από τον πρόσφατο τραυματισμό του.
  [Πέρασε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο ΚΑΤ με ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες κι ένα μάτσο ράμματα στην κεφαλή του.]

  Πήρε λοιπόν ακόμα ένα αναβράζον κι έπεσε στο κρεβάτι, μαζί με την άπιστο Θωμαΐδα.
  Εγραφε στο όνειρό του και μέσα στους πόνους του αναρτούσε κιόλας. Κι από το ένα θέμα στο άλλο. Το τελευταίο είχε να κάνει με την κόρη ενός, Είχε προηγηθεί κάποιο άλλο με τον Ράμφο λέει. Επηρεασμένο προφανώς από το καλαμπούρι του Παύλου [#113] εδώ για την Επιτροπή Σοφών του Καντρούγκαλη.

  Και ξαφνικά ξυπνάω και βλέπω ότι δεν είμαι στον υπολογιστή στο γραφείο μου και αρχίζω να ψάχνω μέσ’ τα σεντόνια για το τάμπλετ μου.

  Εψαχνα σας λέω, όρθιος. Στο ξύπνιο μου!

  Μα που έγραφα;
  Και βλέπω και τώρα εδώ ότι δεν υπάρχει τίποτα,
  Τζάμπα αναρτούσα.
  Στο γάμο του Καραγκιόζη…

 127. Αμάν, περαστικά Γς!
  Μια και μιλήσατε για γυναίκες στο στρατό, να μην ξεχνάμε τις καντινιέρισες.

 128. Κουνελόγατος said

  Περαστικά κύριε Γς, τι έπαθες;

 129. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Τι νάχει πάθει μωρέ! Παραμύθι φούρναρης… απλά ,επειδή είχε πέσει σε δυσμένεια πρόσφατα, προσπαθεί τώρα να πέσει σε ευμένεια… 🙂

 130. Κουνελόγατος said

  Δυσμένεια, ευμένεια, τι λέτε τώρα; It’s all greek (chinese) to me..

 131. Γς said

  Επεσα σε μαλάκα. Μιά ωρα αιμοραγούσα λιπόθυμος ώσπου να έρθει το 166.

  Αδικη επίθεση, που λένε. Θα τον μηνύσω και θα ζητήσω αποζημείωση [πόσα ρε παιδιά;]

 132. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  124 Δεν θέλει και πολύ ξεψάχνισμα για να εντοπίσεις τέτοια κοτρόνα!

  131 Κοίτα να γίνεις καλά και τα λεφτά βρίσκονται (λέμε τώρα)

 133. π2 said

  Ένα αρχαιολογικό μεζεδάκι, οφειλόμενο προφανώς στον δημοσιογράφο κι όχι στον αρχαιολόγο:

  Δεν ξέρω κάτι περισσότερο αλλά είδα ένα απόσπασμα σε μια φωτογραφία, όπου είναι ένας μακεδόνας πολεμιστής που με την χαρακτηριστική μακεδονική ασπίδα, με σάριζα και άλογο και αυτό δηλώνει στρατιωτικό μνημείο, χωρίς καμία αμφιβολία. Αυτή η εικόνα είναι από τον θριγκό στην βάση του λιονταριού. Αυτό δηλώνει αφιέρωση σε μια πολεμική νίκη

  Δεν πίν’ς νιρό, πίν’ς βιλούδου, που λέει κι η διαφήμιση:

 134. π2 said

  Εξαιρετικό το φιλμάκι για τις Βάσσες, δεν το ήξερα.

  Περαστικά Γς.

 135. sarant said

  133: 🙂

 136. π2 said

  Βλέπω ότι η «μακεδονική σάριζα» έχει καμιά δεκαπενταριά γκουγκλίσματα, ένα εκ των οποίων ανήκει σε «έγκυρο και ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα». H εν λόγω μακεδονική σάριζα μάλιστα δωρήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

 137. Απονέμουμε βραβεία κενού λόγου; Αν ναι, υποβάλλω υποψηφιότητα εκ μέρους του Προέδρου, που παραείναι σεμνός για να τα διεκδικήσει.

  Τεκμήρια: 1 και 2

 138. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  (ακούω ράδιο) Λέει στο μαγνητόφωνο ο Γιάννης Μαρκόπουλος «να ρθει η άνοιξη που καραδοκούμε όλοι μας» και τονε σκέφτομαι να κάνει χωσά να τση δώσει μια στη γκεφαλή 🙂 Καραδοκώ,έχει θετική σημασία; (προδοκώ φαντάζομαι ήθελε να πει).Παρακάτω το ΄σαξε «περιμένω αυτή την άνοιξη». Έλα που ο συνεντευξιάζων Μ.Τσιλιμίδης το ανέδειξε κατά την εκπομπή(τώρα) αυτό το καραδοκώ. Μανταρίτσα

 139. Ιάκωβος said

  Επανερχομαι στα φαντασματα. Ειδα στην αγγλικη βικη οτι ο βρυκολακας δεν ειναι ελληνικος αλλα προερχεται απο τον βουλγαρο βαρκολακ και αλλα σλαβικα. Και αρχικα σημαινε τον λυκανθρωπο. Βουκ,βιλκος λιθουανικα, κλπ και ντλακα, οι τριχες.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vrykolakas

  Στην Ελληνικη παραδοση ο βρυκολακας δεν ειναι απαραίτητα κακος ουτε πινει αιμα. Νομίζω οτι η διαφορα του με τα φαντασματα ειναι οτι ειναι υλικος, ενω εκεινα τα βλεπουμε, τα ακουμε, αλλα ειναι πνευματα.

  Στο εργο του Ιψεν ο καπετανιος Αλβινγκ ξαναγυρναει, αυτο ειναι σιγουρο και η νορβηγικη λεξη για το φαντασμα ταιριαζει. Γενικα, στις τραγωδιες, αυτος που ξαναγυρναει, το κανει για να τιμωρησει, να σκοτωσει. Ο Αλβινγκ γυρναει σαν πνευμα, μνημη, μοιρα κλπ , αλλα ξαναγυρναει και με την υλικη του υποσταση, του συφιλιδικου γονιου που εχει περασει την αρωστιεα στο γυιο του και αν και πεθαμενος ο ιδιος, τελικα τον σκοτωνει, οπως θα σκοτωνε ενας βρυκολακας.
  Μου φαινεται ταιριαστη και η μεταφραση Βρυκολακες, σιγουρα οχι με την εικονα του Κριστοφερ Λη. Και ισως οχι σε ολες τιςπεριπτωσεις. Οταν η κυρια Αλβιγκ λει «Ειμαστε ολοι φαντασματα » ειναι διαφορετικο να το μεταφρασει κανεις ΕΙμαστε ολοι βρυκολακες. Αλλα μπορει και οχι.

  Ξαναδιαβασα το κομματι του Δυτη για τα βαμπιρ και το συνιστω. Θυμηθηκα οτι και η Μπαμπα Γιαγκα του ρωσικων παραμυθιων πεταει μεσα στο γουδι και το σπιτι της περιφερεται με τα τεραστια ποδια κοτας που εχει.

  http://www.google.gr/search?hl=el&source=android-browser-type&q=%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%BD%CE%B9%CF%80%CF%84%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BD++%CE%B2%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%81&gws_rd=cr&ei=HOIiVtTKBsGGaYLmqvAN

 140. 126, …ένα μάτσο ράμματα στην κεφαλή…

  Βρε Γς, για την γούνα σου είπαμε ράμματα, όχι για την κεφαλή! 🙂
  Περαστικά!

 141. 78, …πολύ γέλιο η κλώσσα…

  Υπέκυψα στον πειρασμό και άφησα ένα σχόλιο κι εκεί:

  «η ύλη μπορεί με το πνέυμα που τής εμφυσεί ο Έλληνας, να «μιλήσει»! »

  Ορθώς το επισημαίνετε.
  Αξεπέραστος, εξάλλου, παραμένει, για την θεωρητική συστηματοποίηση και μεταλαμπάδευση ομιλητικών θεμάτων, ο Θαλής Ομιλήσιος.
  Εξού και το γνωστό ρητό «Άπαξ Θαλής, αεί Θαλής».

  :

 142. sarant said

  138 Ωχ!

  141 Κέφια έχουμε!

  139 Δεν το έχω δει το έργο, αλλά λογικά τα λες

 143. 139 Τα βαμπίρ μου, για την ακρίβεια, είναι εδώ: http://dytistonniptiron.wordpress.com/2012/12/17/obur/ 🙂

 144. Μαρία said

  Απ’ τη χτεσινή εφσυν που ανέβηκε σήμερα στο σάιτ. Φωτογραφίες της δεκαετίας του ’80 σημερινών υπουργών και βιντεοσκοπημένος Άδωνις του ’92.
  http://www.efsyn.gr/arthro/poy-sai-nioti

 145. 143

  Δύτη,

  πριν κάτι χρόνια, στο Γράμο, ο κυρ Γιώργης Κοράνης, απ’ το Λειβαδοτόπι, μας έλεγε τοπικά παραμύθια για τους βαμπίρους.
  Θα είχα μείνει έκπληκτος αν δεν ήξερα πως αυτός ο πολύ ωραίος τύπος είχε μεγαλώσει και ζήσει πολλά χρόνια στην Τσεχοσλοβακία.

 146. Spiridione said

  Ακούω τώρα τη Φώφη στις ειδήσεις να λέει σε μια ομιλία για τον Βαρουφάκη ότι έγινε από Δον Κιχώτης «Σάντσο Πάντσο»!

 147. Μαρία said

  146
  Πριν λίγο το διάβασα.
  «Ο Δον Κιχώτης (Βαρουφάκης) αποδείχθηκε Σάντσο Πάντσο και ο Τσε Γκεβάρα (Τσίπρας) κατέβασε άρον άρον την παντιέρα της επανάστασης και σήκωσε λευκή πετσέτα, υιοθετώντας ακόμα και τις πιο σκληρές, άδικες και αναποτελεσματικές απαιτήσεις των δανειστών» είπε χαρακτηριστικά. http://www.efsyn.gr/arthro/i-fofi-i-aristera-kai-o-katalipsias-tis-exoysias

 148. sarant said

  Ε., είναι κι αυτός ο Πάντσο Βίλα και τα μπερδεύει

 149. Και πού να δεις τον Πόντσο…

 150. Γς said

  126:

  Ονειρεύεσαι ότι σερφάρεις στο διαδίκτυο. Ότι μιλάς στα κοινωνικά δίκτυα, σε ιστολόγια. Κι όταν ξαφνικά ξυπνάς ψάχνεις να βρεις δίπλα σου στο μαξιλάρι σου το πληκτρολόγιο που έγραφες. Το τάμπλετ μέσα στα σεντόνια. Φευ όμως, όλα ήταν όνειρο. Πέταξαν και χάθηκαν.

  Και θυμάμαι κάποτε μικρός που ονειρευόμουν. Και το όνειρό μου λέει έγινε πουλί. Ένα γαλάζιο πουλί.
  Πετούσε ψηλά και το καμάρωνα. Μέχρι που έπεσε, όταν το όνειρο τελείωσε.
  Ξύπνησα και βρήκα δίπλα μου
  ένα γαλάζια πούπουλο.

 151. 148, O Σάντσο Πάντσο Βίλα Λόμπος! 🙂

  Κι αυτός ο Πάντσο των γηπέδων.

 152. spiral architect said

  @147: Ρε άχρηστη Φώφη, λευκή πετσέτα πετάει ο προπονητής του πυγμάχου που τρώει ξύλο!

 153. spiral architect said

  Βουλή των Ελλήνων 2015:

 154. spiral architect said

  Ο Κόπρος του Αυγεία ήτο είς κύων, μέγας κόπρος εισέτι, όστις φύλαγε τους στάβλους του τελευταίου από τις επιδρομές των χουλιγκάνων, οίτινες εδαιμονίζοντο στο άκουσμα του ονόματος «Dourou Arena».
  (προτελευταία παράγραφος του πονήματος) 😆

 155. sarant said

  152 Δεν το είχα προσέξει, έχεις δίκιο. Πολυμεζεδάκι η Φώφη.

 156. Aλεξης said

  Ερώτηση : Μεφρισμός ή Μέρφι(υ)σμός – από τους Νόμους του Μέρφυ;

 157. sarant said

  156 Μεφρισμός, διότι πρόκειται για τον νόμο του ΜέΦΡι, παρωδία του νόμου του Μέρφι.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Muphry's_law

 158. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Έδινα, ο θρασύς άμουσος εγώ, διάλεξη για τον Αριστόξενο τον Ταραντίνο, τον αριστοτελιστή Μουσικό. Ζήτησα από μουσικούς φίλους τον ελληνικό όρο για το ‘pitch’. Σύγχυση μεγάλη, τζίφος. Στον Αριστόξενο ο ορισμός ‘φθόγγου πτώσις επί τάσιν’, αν δεν σφάλλω χονδρικώς! Τί λένε οι ‘μουσαίοι’ της ομάδος;

 159. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  139
  Δεν λένε την λέξη ‘γουδί’ ή ‘ιγδίον’ σε μελετητές της φιλοσοφίας στην Κύπρο: θυμούνται τον Άρπαλο!

 160. Ριβαλντίνιο said

  Μερικά ακόμα για τις γυναίκες στον πόλεμο :

  «Μάγισσες της νύχτας»: Οι Σοβιετικές πιλότοι στο Β’ ΠΠ
  ΥΒΟΝΝΗ ΛΕΡΓΙΟΥ

  http://www.militaryhistory.gr/articles/view/219

  Γυναίκες πολεμιστές
  http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%93%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82
  Αναφέρει την Τόμυρη των Μασσαγετών που έφαγε τον Κύρο τον Μεγάλο, γυναίκες που βοήθησαν τους Άραβες στην επεκτασή τους, τις Βιετναμέζες αδελφές Τρουνγκ, την Κινέζα Χούα Μου-λαν, Αφρικανές, Γιαπωνέζες, την Βοαδίκια, την Κορσικανή Αγγελική Μπρυλόν, την Γαλλίδα Ελένη Ντυτρέ, την Χάνα Ράιτς κ.α.

 161. Ρίβα, φίλε

  Η Χάνα Ράιτς πιλότα ήτανε. Γενναία, μεν, αλλά μια ναζί πιλότα. Ένα Φίζλερ Στορχ προσγείωσε σε δρόμο του Βερολίνου, Απρίλη του 44, για να πάρει τον Αδολφοποιτό της, αλλά εκείνος δεν της έκανε τη χάρη. Την έκανε σε όλους εμάς! Μπάνγκ! 😉

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fieseler_Fi_156m;ono

 162. Ριβαλντίνιο said

  @ 161 Σκύλος

  Ευχαριστώ για την πληροφορία. Ο αρθρογράφος δεν είναι πολύ αναλυτικός. Αυτοκτόνησε ο αδελφοποιτός της ?

  Τι είναι αυτό

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fieseler_Fi_156m;ono

  ?

 163. gryphon said

  160
  Και στα sturmovik (το κυριο καταδιωκτικο αεροσκαφος κατα επιγειων στοχων των σοβιετικων) ειχα αρκετες γυναικες πιλοτους .
  Ο Χαρτμαν ο κορυφαιος πιλοτος του Β’Παγκοσμιου ειχε καταρριψει αρκετες δεκαδες απο δαυτα και με μεγαλη του εκπληξη ειχε δει οτι πολλα ειχαν γυναικες πιλοτους..Αρχαριες βεβαια και ετσι κι αλλιως το αεροσκαφος δεν ηταν καταλληλο για αερομαχιες αλλα σε επιθεσεις κατα στοχων εδαφους αρματα κλπ ηταν πολυ αποτελεσματικο.

 164. Ριβαλντίνιο, δεν έχεις δει την «Πτώση»; Πήγε να πάρει τον Χίτλερ. Κάτι παραπάνω από ναζί πιλότα: αμετανόητη. And what have we now in Germany? A land of bankers and car-makers. Even our great army has gone soft. Soldiers wear beards and question orders. I am not ashamed to say I believed in National Socialism. I still wear the Iron Cross with diamonds Hitler gave me. But today in all Germany you can’t find a single person who voted Adolf Hitler into power … Many Germans feel guilty about the war. But they don’t explain the real guilt we share – that we lost.
  Το σωστό λινκ για το αεροπλάνο: https://en.wikipedia.org/wiki/Fieseler_Fi_156

 165. Ριβαλντίνιο said

  @ 163 gryphon
  @ 164 Δύτης των νιπτήρων
  Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες !

  @ 164 Δύτης των νιπτήρων
  «Πτώση»

  Δεν την έχω δει. Έχω δει αυτά με τον Χίτλερ που λέει διάφορα. 🙂

 166. 162

  Βρε καλέμου, Ριβαλντίνιε, είναι το αεροπλανάκι που πετούσε η Χάνα Ράιτς. Υπερελαφρύ. Στο ΓκρανΣάσο απογειώθηκε σε 20 μέτρα διάδρομο με τον πιλότο, τον Μουσολίνι (άρτι διασωθέντα) και τον Όττο Σκορτένυ, το μνημειωδέστερο όλων των καθαρμάτων!

 167. Ριβαλντίνιο said

  @ 166 Σκύλος
  Ωραία, τώρα το έμαθα.
  Θένκιου !

 168. 167

  https://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Skorzeny

 169. Ριβαλντίνιο said

  Όχι και κάθαρμα το κομάντο ! 🙂

  http://www.militaryhistory.gr/assets/magazines/45/#/1/

 170. 169

  Ναζήδες ήταν, μανίτσα μου. Ικανοί και πανέξυπνοι, όχι νταβατζήδες και λαμογιόκοτες σαν τους εγχώριους αλλά ναζήδες, έτσι κι αλλιώς!
  Ο Όττο Σκορτσένυ ήταν κάθαρμα. Αλλά, τουλάχιστον, άξιζε τον τίτλο. Όχι σαν κάτι χρυσόκοτες που γεννάν αυγά… 😉

 171. Ριβαλντίνιο said

  @ 170
  «Ναζήδες»

  Διαβάζω με αποτροπιασμό τα γραπτά σου ! 🙂 Τέτοια αντιπάθεια και αντισημιτισμός για τους Nasi ; Ντρέπομαι για λογαριασμό σου. 🙂
  https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Nasi

 172. 171

  Ή με τρολλάρεις (αποδεκτόν) http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03476/potd-owl_3476298k.jpg

  Ή δεν ξέρεις απο γρούνια! http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03476/potd-pig-typhoon_3476523k.jpg

 173. gryphon said

  170
  Μην τρελλαινεσαι.Για τα δεδομενα του πολεμου δεν εκανε και τιποτα τρομερα εγκληματα.
  Τολμω να πω μαλιστα οτι ειναι σχετικα υπερεκτιμημενες οι ικανοτητες του και αυτο οφειλεται οτι επεζησε και εγραψε και βιβλιο και γενικα διαφημισε τον εαυτο του και τον ρολο του σε διαφορες αποστολες.
  Κυριως η φημη του βασιζεται στο ας πουμε μυστηριο που περιβαλλει την δραση γερμανων κομαντος στην Μαχη των Αρδεννων την διεισδυση στις αμεριακανικες γραμμες φορωντας αμερικανικες στολες και τον επακολουθο πανικο και πληρη συγχυση που αρχικα προκαλεσαν.
  Γταν πιο πολυ θεμα τυχης ομως.Να φανταστεις ποσο ποντιοι ηταν εβαλαν στολες αμερικανων αλλα σχεδον ολοι δεν μπορουσαν να μιλησουν παρα ελαχιστα αγγλικα και αυτοι με γερμανικη προφορα.

 174. Ριβαλντίνιο said

  http://www.meydansozluk.com/gorsel-buyuk/30282/troll+detected

  αλλά κι αυτά που δείχνεις δεν είναι γουρούνια, αλλά συμπαθητικά γουρουνάκια και μια γουρουνίτσα.

  Γουρούνι ήταν αυτό αριστερά

 175. 173
  Γρύφων, την ξέρω την ιστορία. Το γεγονός ότι θαυμάζω το θράσσος και τις ικανότητές του (είχε μπόλικο κι απ’ τα δύο!) δεν με εμποδίζει να θυμάμαι ποιόν υπηρετούσε.

  174
  Αυτά δεν είναι γουρούνια, καρτούνια είναι.

  Στα σοβαρά, τώρα, ο Σκορτσένυ ήταν ένα αξιοθαύμαστο κάθαρμα.

 176. Λ said

  And the holy goat ….(three weddings and a funeral)

 177. π2 said

  117: Συνεχίζει ακάθεκτη η Τομαή. Έχει πλάκα και η γλώσσα:

  διαβιβάζομε προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας που αμφισβητήθηκε δριμύτατα από ενίους κύκλους τοπικών παραγόντων, Ρηματική Διακοίνωση της ενταύθα Βρετανικής Πρεσβείας

 178. Θέλετε συγκλονιστικές ιστορικές αποκαλύψεις; Έχουμε και τέτοιες!
  Σε μια συγκλονιστική «αποκάλυψη» προέβη ο γνωστός ιστορικός και διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών κ.Ιωακείμ Μάλιας, ο οποίος αμφισβητεί το γεγονός του χαμού 7 παρθένων στο σπήλαιο της Καλύμνου και υποστηρίζει πως οι παρθένες ήταν τελικά 6, αφου μία από τις 7 ήταν παντρεμένη

 179. Βιάστηκα βέβαια λίγο, είναι το καλυμνιώτικο Κουλούρι… http://axinios.blogspot.gr/2013/03/axinios.html

 180. Γς said

  178:

  Γιατί ήταν οι άλλες έξι;

  Oι τρεις παρθένες

 181. sarant said

  177 Η οποία «ρηματική διακοίνωση» είναι πολύ πιο μετρημένη

 182. BLOG_OTI_NANAI said

  «ουδόλως διαψεύδεται η (καταγραμμένη στο ημερολόγιο του ελληνικού Ιερού Λόχου) παρουσία 60μελούς γερμανικής φρουράς στην Πάτμο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου«.

  Στο βιβλίο «Ιερός Λόχος 1942-1945» (Google Books) αναφέρεται αυτό: http://tinyurl.com/hs7nxdl

  Οπότε, αν υπήρχε γερμανική φρουρά παρούσα 7μήνες μετά τον Φλεβάρη του ’44, πώς στην ευχή… απελευθερώθηκε το νησί;;

  Η «διακοίνωση» μάλιστα γράφει:

  «ο λοχαγός Μίτφορντ εξολόθρευσε αυτή τη φρουρά στις 18-19 Φεβρουαρίου«.

  Άρα, αφήνεται «χώρος» για άφιξη «κάποιας άλλης φρουράς» μετά; Όμως στην ιστορία, ελευθερωτής είναι αυτός που ελευθερώνει, και όχι αυτός που παροδικά υπερισχύει. Αν ο αντίπαλος ανακαταλάβει την περιοχή, τότε δεν υπάρχει απελευθέρωση…

 183. BLOG_OTI_NANAI said

  182: Συγγνώμη! Το παράθεμα λέει «άπασαι ΠΛΗΝ […] Πάτμου«.

  Άρα, υπάρχει κάποιο πρόβλημα εδώ;

 184. sarant said

  183 Πρέπει να είναι άλλο παράθεμα, που να κάνει λόγο για 60μελή φρουρά

 185. Μαρία said

  183
  Για την Αστυπάλαια για την οποία έχω βιβλίο-τούβλο δεν ισχύει το πλην. Απ’ αυτήν αποχώρησαν οι Γερμανοί στις 2 Οκτωβρίου του ’44.

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  184,185: Οπότε, ίσως το συγκεκριμένο βιβλίο που βρήκα να κάνει λάθος. Δεν βρήκα και κάτι άλλο να πω την αλήθεια. Είναι και κάπως λεπτομέρεια αυτό. Θέλει καμιά τοπική ιστορία, ή αρχεία του στρατού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: