Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φτηνά φροντιστήρια, ακριβά μουσεία

Posted by sarant στο 19 Οκτωβρίου, 2015


Πέρασε τελικά το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή, έμειναν όμως εκκρεμότητες -και μια από αυτές είναι το θέμα του ΦΠΑ της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Προς το παρόν, ισχύει η υπαγωγή της στον υψηλό συντελεστή, αλλά έχει δοθεί αναστολή στην εφαρμογή του -και χτες ή προχτές ο αρμόδιος υπουργός έδωσε παράταση μιας εβδομάδας στην αναστολή αυτή.

Η ιδιωτική εκπαίδευση βέβαια δεν είναι προνόμιο των πλουσίων, αφού σ’ αυτήν δεν ανήκουν μόνο τα ιδιωτικά σχολεία -που και αυτά, πρέπει να πούμε, δεν είναι όλα ίδια, υπάρχουν τα πανάκριβα σχολεία με τα απλησίαστα δίδακτρα, υπάρχουν και τα άλλα, που είναι προσιτά σε περισσότερους. Και βέβαια πέρα από τα ιδιωτικά σχολεία έχουμε και τα φροντιστήρια, από τα πιο μικρά μέχρι τις μεγαλύτερες αλυσίδες, στα οποία δεν φοιτούν βέβαια μόνο ή κυρίως τα παιδιά των πλουσίων αλλά και σχεδόν όλων όσοι μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν, και πολλών που δεν μπορούν. Φροντιστήρια υπάρχουν πολλών ειδών, αλλά δυο είναι οι μεγάλες κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Αυτή η δεύτερη κατηγορία φροντιστηρίων συχνά θεωρείται ότι αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Δεν είναι αλήθεια αυτό, αλλά δεν είναι και εντελώς ψέμα: φροντιστήρια υπάρχουν σε πολλές άλλες χώρες, σε λίγες όμως έχουν τη διάδοση που γνωρίζει ο θεσμός στην Ελλάδα.  Επειδή εδώ λεξιλογούμε, να πω ότι παρόλο που υπάρχει στα αγγλικά ο όρος cram school, συχνά το ελληνικό φροντιστήριο αποδίδεται στα αγγλικά frontistirio και μάλιστα με τον τρόπο αυτό έχει περάσει και στην αγγλική Βικιπαίδεια όπου αξιώθηκε ιδιαίτερο λήμμα.

Λέει η αγγλική Βικιπαίδεια ότι όλοι οι μαθητές που οι οικογένειές τους μπορούν να αντεπεξέλθουν στα όχι ευκαταφρόνητα δίδακτρα παρακολουθούν φροντιστήριο, εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Γενικά θεωρείται αδύνατο για όλους τους μαθητές εκτός από τους πιο προικισμένους να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις χωρίς αυτή την επιπρόσθετη βοήθεια (Most Greek secondary education students whose families can afford the significant fees attend a frontistirio, because of the low quality of state-sponsored education in Greece. It is generally considered impossible for all but the most gifted students to pass university entrance exams without this extra help).

Συμφωνείτε με αυτό; Εγώ έχω τουλάχιστον μία ένσταση, ότι το «εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης» δεν στέκει -και το λέω αυτό επειδή ξέρω πολύ καλά ότι σχεδόν όλοι οι μαθητές που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία παρακολουθούν επίσης φροντιστήριο ή έχουν καθηγητή για ιδιαίτερα ή και τα δύο. Τούτο μάλιστα ισχύει όχι μόνο για τα ιδιωτικά σχολεία της σειράς, αλλά και για τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία (και σε επίπεδο και σε δίδακτρα), ακόμα και για εκείνα τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία παρανόμως λειτουργούν σαν φροντιστήρια στην τελευταία τάξη (δηλαδή: δεν διδάσκουν καθόλου τα υπόλοιπα μαθήματα, Ιστορία, Θρησκευτικά κτλ. και αφιερώνουν όλες τους τις ώρες στα μαθήματα όπου θα εξεταστούν οι μαθητές στις πανελλήνιες εξετάσεις).

Ωστόσο, δέχομαι ότι τα φροντιστήρια θεωρούνται απαραίτητα -δεν είναι ίσως, αλλά θεωρούνται’ και αφού θεωρούνται, είναι. Τούτο θα το δεχτούμε και για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών διότι, παρόλο που οι ξένες γλώσσες διδάσκονται πλέον από το δημοτικό, η κοινώς παραδεκτή άποψη λέει ότι «κανείς δεν έμαθε γλώσσες στο σχολείο». Προσωπικά δεν συμφωνώ, διότι ξέρω έναν που έμαθε, αδελφικό μου φίλο και συμμαθητή μου, που έμαθε στο (εντάξει, ήταν πρότυπο) δημόσιο σχολείο μας γαλλικά τόσα ώστε να βγάζει (και να καλοβγάζει) το ψωμί του απ’ αυτό. Αλλά ας το δεχτούμε.

Οπότε, λέει ο συλλογισμός, αφού τα φροντιστήρια καλύπτουν μια απαραίτητη ανάγκη που δεν καλύπτεται ικανοποιητικά από το κράτος, πρέπει να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ. Αν δεχτούμε αυτόν τον συλλογισμό, τότε πρέπει επίσης να απαλλάξουμε τα σουπερμάρκετ και τα παντοπωλεία, τα οποία καλύπτουν μιαν ακόμα πιο ζωτική ανάγκη, τη διατροφή, η οποία δεν καλύπτεται καθόλου από το κράτος.

Οπότε, εγώ προσωπικά διαφωνώ με την κυβέρνηση: πιστεύω ότι πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση -αν και θα ήταν σκόπιμο κατά τη γνώμη μου να διαφοροποιηθούν τα φροντιστήρια από τα ιδιωτικά σχολεία, και στα πρώτα να επιβληθεί ο χαμηλός συντελεστής, το 13%, όπως άλλωστε είχε δεχτεί ο εκπρόσωπος του κλάδου. Το γεγονός ότι τα κανάλια της διαπλοκής έχουν ξεσπαθώσει για τη μη επιβολή ΦΠΑ με κάνει να πιστεύω ότι έχω δίκιο.

Θα μπορούσε επίσης να μελετηθεί ένα σύστημα επιστροφής μέρους των δαπανών αυτών ή έκπτωσης φόρου σε φορολογούμενους ανάλογα με το εισόδημά τους. Ο αντίλογος εδώ είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα αφήνει παράθυρα για εικονικές χρεώσεις, όπως επίσης υπάρχει και ο γενικότερος αντίλογος ότι η επιβολή του ΦΠΑ θα δώσει ώθηση στη φοροδιαφυγή, αλλά αυτό είναι επιχείρημα για να απαλλαγεί όλος ο κλάδος παροχής υπηρεσιών από κάθε φόρο. Στο κάτω κάτω οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τουλάχιστον δεν θα το ρισκάρουν.

Για να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση αναζήτησε (και συνεχίζει να αναζητάει) ισοδύναμα. Τα ισοδύναμα, που να πω παρεμπιπτόντως οτι θα μπορούσαν να είναι μία από τις λέξεις της χρονιάς, είναι μέτρα που θα αποδώσουν στον δημόσιο κορβανά (για να βάλω κι εγώ το κλισέ μου) ίσο ποσό με αυτό που θα χαθεί αν δεν επιβληθεί ο ΦΠΑ.

Σαν ισοδύναμο μέτρο, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς ανέφερε την αύξηση των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η ιδέα αυτή ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας στη μπλογκόσφαιρα, αλλά νομίζω πως είναι σωστή, αν και, πρέπει να το πω, υποθέτω ότι δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων από τη μη επιβολή ΦΠΑ.

Είτε όμως αρκεί ως ισοδύναμο είτε όχι, είναι γεγονός ότι τα ελληνικά μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν πολύ χαμηλές τιμές αν συγκριθούν με παρόμοιας σημασίας μουσεία και μνημεία (όσο μπορούν να γίνουν τέτοιες συγκρίσεις) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ας πάρουμε την Ακρόπολη, που έχει το ακριβότερο εισιτήριο, 12 ευρώ (με πρόταση να αυξηθεί στα 20). Καταρχάς, να επισημανθεί ότι με τα 12 (και μελλοντικά 20) ευρώ αποκτάει κανείς δικαίωμα εισόδου όχι μόνο στην Ακρόπολη, αλλά και: στην Αρχαία Αγορά, στον Κεραμεικό και στο Μουσείο του, στη Βιβλιοθήκη Αδριανού, στο  Ολυμπιείο, στη Ρωμαϊκή Αγορά, και σε μερικούς άλλους χώρους. Ολοφάνερα, τα 12 ευρώ είναι ελάχιστα αν σκεφτούμε π.χ. ότι το Κολοσσαίο (μόνο του, ξερό και ρέκαλο) έχει εισιτήριο 15 ευρώ. Για να μείνουμε στη Ρώμη, το Μουσείο του Βατικανού έχει εισιτήριο 15 ευρώ -το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, που δύσκολα θα το θεωρούσαμε υποδεέστερο, δεν έχει ούτε τα μισά, μόλις 7 ευρώ (και 12 ευρώ σε ενιαίο εισιτήριο με άλλα τρία μουσεία).

Ακόμα πιο αστεία είναι τα εισιτήρια σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Ο Κεραμεικός και το μουσείο του, για κάποιον που δεν έχει αγοράσει το ενιαίο εισιτήριο των 12 ευρώ, έχει τιμή εισόδου μόλις 2 ευρώ, κι ας είναι ένας σπουδαιότατος αρχαιολογικός χώρος μοναδικής ομορφιάς. Στις εσχατιές της Λοθαριγγίας, όπου μου αρέσει να τριγυρνάω, σε μικρές πόλεις που τυχαίνει να έχουν κάποιον μεσαιωνικό πύργο κατηγορίας τοπικού ερασιτεχνικού, το εισιτήριο είναι συνήθως 3 ευρώ, οπότε είναι και υποτιμητικό ένα αριστούργημα σαν τον Κεραμεικό να αξιολογείται τόσο χαμηλά. Θυμάμαι την τελευταία φορά που είχα πάει, κάτι τουρίστες πίσω μου γελούσαν που είχαν δώσει 5 ευρώ για 4 άτομα (ήταν πάνω από τα 65 οι πιο πολλοί και δικαιούνταν μειωμένο εισιτήριο).

(Φυσικά σε πλούσιες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν και πολύ σπουδαία μουσεία που είναι δωρεάν όπως το Βρετανικό Μουσείο ή έχουν σχετικά χαμηλό εισιτήριο όπως το Λούβρος των 10 ευρώ, αλλά αυτά είναι μάλλον οι εξαιρέσεις).

Να συμπληρώσω ότι έχουμε και σημαντικά μνημεία με μεγάλη επισκεψιμότητα που είναι δωρεάν όπως η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη (όπως με πληροφόρησε μια γνωστή στο Facebook).

Οπότε, για τον τουρίστα, δηλαδή για τα 24 εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας κάθε χρόνο, είναι λογικό κορυφαία μνημεία σαν την Ακρόπολη (με τα συμπαρομαρτούντα, μην ξεχνάμε) να έχει εισιτήριο 20 ευρώ ή 10 ευρώ το Εθνικό Αρχαιολογικό, ή 5-7 ευρώ ο Κεραμεικός και πάει λέγοντας.

Αλλά βέβαια, δικαίωμα στους αρχαιολογικούς χώρους έχει και ο ντόπιος, και αν για τον τουρίστα τα 5 και τα 8 ευρώ της αύξησης δεν είναι σπουδαίο ποσό, για τον άνεργο ή χαμηλόμισθο Έλληνα είναι λογαριασμός. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα, διότι εξαιτίας της ΕΕ δεν μπορούμε να καθιερώσουμε δωρεάν ή μειωμένη είσοδο για τους Έλληνες: ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πρέπει να ισχύσει για όλους τους πολίτες της ΕΕ.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται. Με ρώτησε φίλος «πώς θα δώσει 80 ευρώ μια τετραμελής οικογένεια για να πάει στην Ακρόπολη;» και με αυτό έδειξε ότι δεν ξέρει τι ισχύει. Εννοώ ότι και σήμερα που το εισιτήριο είναι στα 12 ευρώ, όπως και αύριο που θα πάει στα 20, τα παιδιά κάτω των 18 ετών αλλά και οι φοιτητές έχουν δωρεάν είσοδο, οπότε η τετραμελής οικογένεια θα δώσει 40 ευρώ το πολύ. Λέω ‘το πολύ’, επειδή υπάρχουν πολλές κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται δωρεάν είσοδο: οι δημοσιογράφοι, οι ξεναγοί, οι εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλοι (ενώ μειωμένο εισιτήριο πληρώνουν οι ηλικιωμένοι και οι φοιτητές εκτός ΕΕ). Άρα, για πάρα πολλές οικογένειες η Ακρόπολη είναι και θα μείνει δωρεάν ή θα τιμάται μόνο 20 ευρώ, λιγότερο από μια έξοδο για σινεμά. Εννοείται ότι μερικές μέρες (όχι πολλές, κάπου 10-11 το χρόνο) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρεάν για όλους.

Πάντως, θα έπρεπε να διευρυνθούν οι δυνατότητες δωρεάν εισόδου κατά τρόπο που να ευνοεί τους ντόπιους και μάλιστα τους οικονομικά ασθενέστερους. Μια ιδέα είναι να αυξηθούν οι δωρεάν Κυριακές τους χειμωνιάτικους μήνες (τώρα είναι η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, από τον Νοέμβρη ως και τον Μάρτη). Μια άλλη, να θεσπιστεί κάρτα κατοίκου που να δίνει είσοδο με μειωμένο εισιτήριο, όπως και να είναι δωρεάν η είσοδος στους ανέργους. Όλα αυτά δεν θα έχουν μεγάλο κόστος, ενώ η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων θα δώσει έσοδα που χρειάζονται.

Χρειάζονται όχι (μόνο) για τα ισοδύναμα των ιδιωτικών σχολείων, παρά (και) για τις ανάγκες των ίδιων των αρχαιολογικών χώρων, διότι σε λίγο θα μείνουμε χωρίς φύλακες, όπως μου λένε (αφού δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις). Πάντως, δεν είναι κατακριτέο να αντλεί το κράτος έσοδα από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του, ιδίως όταν έχει τόσο πολλούς και τόσο σημαντικούς, κυριολεκτικά μοναδικούς. Περισσότερα μουσεία χρειαζόμαστε, όχι φτηνότερα.

 

 

305 Σχόλια προς “Φτηνά φροντιστήρια, ακριβά μουσεία”

 1. Κουνελόγατος said

  Την ίδια συζήτηση -για το εισιτήριο των αρχαιολογικών χώρων- είχα με φίλο-υπάλληλο του ΥΠ.ΠΟ. το Σάββατο, ακριβώς τα ίδια λέγαμε και συμφωνούσαμε.
  Επίσης, συμφωνώ με τα επιχειρήματά σου για τα σχολεία (και για το ποιοι κάνουν φροντιστήριο, δίκιο έχεις), αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα, όμως αν μπούμε στη λογική να μην πληρώνουν κάποιοι, γιατί να πληρώνουν οι υπόλοιποι, κορόιδα είναι;
  Καλημέρα.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  >το Βρετανικό Μουσείο ή έχουν σχετικά χαμηλό εισιτήριο όπως ο Λούβρος των 10 ευρώ

  Ο ποιός;

 3. Γς said

  Εγώ πάντως θέλω την Αφροδίτη μας του μύλου, ουπς της Μήλου στο Λούβρο

 4. chrismagr said

  Το ότι «τα παιδιά πάνε φροντιστήριο λόγω της κακής δημόσιας παιδείας» είναι αγαπημένη καραμέλα. Τουλάχιστον στα δικά μου χρόνια (έδωσα πανελλήνιες το 1992) όσοι πήγαιναν σε ιδιωτικά σχολεία όχι μόνο πήγαιναν στο φροντιστήριο ή έκαναν ιδιαίτερα, αλλά από τους συμφοιτητές μου οι περισσότεροι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων είχαν περάσει με τη δεύτερη προσπάθεια (Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης).
  Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Όταν έκανα μαθήματα για το Proficiency ήμουν σε ένα τμήμα που όλοι οι υπόλοιποι ήταν μαθητές ιδιωτικών σχολείων.
  Σχετικά με τις ξένες γλώσσες: Στο σχολείο «κανείς δεν μαθαίνει αγγλικά» γιατί κανείς δεν τους δίνει την ευκαιρία, αφού όλοι περιμένουν να μάθουν Αγγλικά από το φροντιστήριο. Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς δεν στέλνουν στο φροντιστήριο τα παιδιά για να μάθουν Αγγλικά, αλλά για να πάρουν τα σχετικά πτυχία όσο νωρίς γίνεται. Τα φροντιστήρια με τη σειρά τους δεν διδάσκουν στην πραγματικότητα Αγγλικά, αλλά πώς να περνούν τις εξετάσεις. Οι περισσότεροι έχουν το lower, αλλά όταν πάνε να μιλήσουν αυτό που λένε μοιάζει περισσότερο με «me Tarzan you Jane».
  Το ότι στα φροντιστήρια διδάσκουν το πώς να περάσουν τις εξετάσεις είναι γενικότερο πρόβλημα της Ελληνικής παιδείας, και επεκτείνεται κι αλλού, όπως για παράδειγμα στις σχολές οδηγών.

 5. LandS said

  2 Όχι ο γιατρός (μάλλον δεν θα ζει πλέον)

 6. LandS said

  Εννοώ έναν φημισμένο την δεκαετία του 60. Υπάρχουν και σήμερα γιατροί με αυτό το όνομα. Τους εύχομαι μακροζωία.

 7. sarant said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2-5: Εντάξει, κάναμε ένα λάθος 🙂

  4: Εύστοχο αυτό με τα πτυχία, διότι πρέπει το παιδί να έχει πάρει Προφίσιενσι πριν τη Β Λυκείου, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά επειδή υπάρχουν οι πανελλαδικές.

 8. Γς said

  >a href=http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=1151&with_photo_id=45349517&order=date_desc&user=2887052>Κι ο Γς στο Λούβρο

 9. Γς said

  Κι ο Γς στο Λούβρο

 10. cronopiusa said

  αχ, κάποτες το καθηγηταριάτο είχε κι ένα ελευθέρας για τα μουσεία, κι ήταν μια κάποια λύση ν’ αλητεύεις στον Κεραμεικό ή σε ένα μουσείο την ώρα της εν κρανίω τρικιμίας….

  κατά τ’ άλλα

  εγώ είμαι της παραπαιδείας με μειωμένο ωράριο, μειωμένες αποδοχές, μειωμένη ποιότητα ζωής

  Τι κάνουμε όταν η υπενθύμιση απορρήτου από την Google μπλοκάρει τα πάντα, και η αντίληψη μας περί απορρήτου είναι διαφορετική;

  Καλή σας μέρα

 11. LandS said

  4 Σωστό αυτό του Νικοκύρη στο 7. Όμως δεν νομίζω ότι για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών μπορούμε να πούμε ότι «δεν διδάσκουν στην πραγματικότητα Αγγλικά, αλλά πώς να περνούν τις εξετάσεις» γιατί οι εξετάσεις, όσο και να το κάνεις, δεν είναι για ξεσκαρτάρισμα σαν αυτές για τη τριτοβάθμια.
  Επίσης, το πόσο καλά μιλάει (εκφράζεται προφορικά) κάποιος, έχει να κάνει πιο πολύ με τη τριβή παρά με τις σπουδές.

 12. sarant said

  10 Ναι, πρόσεξα ότι στο Αρχαιολογικό δεν έχουν δωρεάν είσοδο οι καθηγητές, μόνο στην Ακρόπολη.

 13. Γς said

  Ο Γς την κοπάναγε απ το Τατόι την Σχολή Ικάρων για τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ωρομήσθιος,

  -Κάνετε και Γαλλικά έ; Μαθαίνετε τίποτα;
  -Εγώ κύριε δυο χρόνια τώρα μόνο μια λέξη έμαθα. Την κουβαρίστρα.
  -Μπα. Και πως την λένε στα Γαλλικά;
  -Μια στιγμή.

  Και άνοιξε την τσάντα του να βρεί το τετράδιο που την είχε γραμμένη…

  Και δεν την βρήκε 😦

 14. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Μεγάλη κουβέντα τα φροντιστήρια…Εγώ αλλά και ο αδερφός μου, τα τέλη της δεκαετίας του ’80, του Δημόσιου Σχολείου φυσικά, κάναμε μόνο στην Τρίτη Λυκείου. Από «μόδα» πιο πολύ. Εκείνος στη «φίρμα» το Μαντά, της Σολωμού, κι εγώ στον ταπεινό «Παπακώστα» της Νέας Σμύρνης.
  Περάσαμε με την πρώτη, εκείνος ΑΣΟΕΕ, εγώ ΕΜΠ, και τα φροντιστήρια θεωρώ ότι μας βοήθησαν. Λέω μας βοήθησαν, γιατί δεν τολμώ να συγκρίνω το επίπεδο της εκπαίδευσης, ακόμα και το κοντινό 1983~1987, με σήμερα. Σήμερα μπορεί να είναι και «εκ των ων ουκ άνευ». Όχι τόσο γιατί υποβαθμίστηκε (που υποβαθμίστηκε) η δημόσια Παιδεία, αλλά κυρίως γιατί τα παιδιά «μεγάλωσαν» πιο πολύ, έχουν δεκάδες ερεθίσματα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και η σκέψη τους διασπάται σε πάρα πολλά διαφορετικά πράγματα, άρα κάποιος πρέπει να την οργανώνει. Αν, βεβαίως, θεωρήσουμε ότι ένα φροντιστήριο θα το πετυχαίνει αυτό…

 15. Maria said

  Συμφωνώ απόλυτα με το προηγουμενο σχόλιο (4) αν και έδωσα πανελλήνιες 10 χρόνια μετά (2002), πράγμα που δείχνει ότι τα προβλήματα της ελληνικής παιδείας μάλλον διαιωνίζονται….
  Υπάρχει όμως και ενα άλλο πρόβλημα του ελληνικού σχολείου που έρχονται να καλύψουν (η μάλλον να εξομαλύνουν κάπως) τα φροντιστήρια.Η τεραστια ψαλίδα ανάμεσα στο επίπεδο των μαθητών, όπου βρίσκονται στο ίδιο τμήμα της Γ’ Λυκείου άτομα που συμμετέχουν στη Μαθηματική Ολυμπιάδα και άτομα που δεν ξέρουν να κάνουν ομώνυμα κλάσματα (αληθινή ιστορία!). Ακόμα και ο πιο καταρτισμένος καθηγητής αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ριζικά διαφορετικές ανάγκες των παιδιων που αποτελούν το ίδιο τμήμα…

 16. Πάνος με πεζά said

  @ 14 : Ωραίο το αποπασματάκι από την ταινία, ε; Πατήσατε; Και τι ωραία ταινία αυτή…’Εμεινε γνωστή μόνο από το «6 χρόνια στο Δημοτικό, …» αλλά είχε πολύ περισσότερο περιεχόμενο, σε πολλούς τομείς.

 17. Κουνελόγατος said

  15. Ρωτάω διότι δεν είμαι σίγουρος, θα ήταν καλύτερο -για την κοινωνία συνολικά- ένα σχολείο στο οποίο τα τμήματα θα χωρίζονταν με βάση τις επιδόσεις των μαθητών; Είναι εφικτό να γίνει αυτό; Η αλήθεια είναι πως αυτό γίνεται στα φροντιστήρια.

 18. Παναγιώτης Κ. said

  @3 (Γς) Να πάρεις θέση και για την Κνίδιο Αφροδίτη που και αυτή βρίσκεται στο Λούβρο. 🙂
  Παρεμπ. ας μας εξηγηθεί γιατί είναι ΤΟ Λούβρο και όχι σε αρσενικό γένος.

 19. Παναγιώτης Κ. said

  @13 (Γς) 🙂

 20. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  17 Ας μιλήσουν και άλλοι, αλλά νομίζω ότι αυτός ο διαχωρισμός είναι κοινωνικά απαράδεκτος, όπως και παιδαγωγικά άλλωστε.

  14-16: Ωραία σχόλια, συμφωνώ για την ταινία

  18 Το μουσείο του Λούβρου, που πριν ηταν το φρούριο.

 21. spiral architect said

  Καλή βδομάδα.
  Επιστροφές φόρων και άλλα τέτοια «σοσιαλιστικά» 😛 μην περιμένετε. Σε λίγο ακόμα και το χαρτζιλίκι των παιδιών σας θα το δίνετε μέσω debit card.
  (όσοι έχετε ακόμα για να την ταΐζετε)

 22. Maria said

  17: η εισαγωγή ενος τέτοιου μέτρου σήμερα, από τον ουρανό, μάλλον τα αντιθετα αποτελέσματα θα είχε…..Κατα τη γνώμη μου, η μέριμνα για το τι πραγματικά εχει αποκομίσει ο μαθητής από την τάξη πρέπει να ξεκινάει νωρίτερα και όχι να φτάνουμε στο Λύκειο με μαθητές που ακόμα συλλαβίζουν….Δεν χρειαζεται η κοινωνία και το σχολείο τμήματα αρίστων, αλλά τμήματα που έχουν όλοι οι μαθητές αποκομίσει τη βασική ύλη της προηγουμενης τάξης. Φυσικά πιστευω ότι το ίδιο ακριβώς φαινόμενο εμφανίζεται και στα ιδιωτικά σχολεία, μάλλον για άλλους λόγους βέβαια…
  Το ότι στα φροντιστήρια χωρίζουν τους μαθητές ανα επίπεδο, γίνεται ακριβώς για να επιτύχουν το σκοπό τους, δηλαδη να περάσουν τα παιδιά τις εξετάσεις. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το σχολείο ως προς την παροχή βασικής παιδειας

 23. Corto Maltese said

  Χαίρετε!
  Στα μνημεία που είναι δωρεάν αξίζει να θυμηθούμε και ορισμένα κάστρα, τα οποία συνήθως τα θεωρούμε δευτερεύοντα, ενώ στην πραγματικότητα προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών.
  Βρέθηκα εχθές στο κάστρο της/του Ακροκορίνθου. Είναι ως γνωστόν σπουδαίο μνημείο, διεθνούς μάλιστα ενδιαφέροντος, διότι περιλαμβάνει τμήματα και μέλη αρχαιοελληνικά, βυζαντινά, φράγκικα και τούρκικα. Διαπίστωσα ότι υπήρχαν αρκετοί ξένοι τουρίστες και μάλιστα ετερόκλητοι: Κινέζοι, Αμερικάνοι, Άγγλοι, Ισπανοί κλπ. Ο χώρος είναι ανοιχτός τουλάχιστον έως τις 6.00 το απόγευμα και η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν.

  Για την Ροτόντα έχω την εντύπωση ότι είναι Ιερός Ναός (ισχύει ως λατρευτικός χώρος) και υποθέτω ότι γιαυτό δεν μπαίνει εισιτήριο. Οπωσδήποτε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μνημείων διεθνούς ενδιαφέροντος είναι λατρευτικοί χώροι (Μετέωρα, Άγιο Όρος, Άγιος Δημήτριος στην Θεσσαλονίκη, Μοναστήρι Πάτμου, εκκλησίες στον Μυστρά κλπ).
  Βεβαίως και σε άλλες χώρες οι λατρευτικοί χώροι είναι δωρεάν. Έτσι ο Άγιος Πέτρος στην Ρώμη έχει ελεύθερη είσοδο, όπως εξάλλου και το Πάνθεον, που είναι το αντίστοιχο της Ροτόντας. Όμως τα έσοδα από το μουσείο του Βατικανού είναι μυθικά.

 24. nestanaios said

  Διαφωνώ με την επιβολή Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση. Ο «Φ.Π.Α.» είναι φόρος προστιθεμένης αξίας. Εγώ εδώ δεν βλέπω προστιθέμενη αξία.
  Η μόνη προστιθέμενη αξία είναι ο ίδιος ο φ.π.α…. και ίσως η ίδια η εκπαίδευση των παιδιών.

  Δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτή την στιγμή έχουμε καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια. Εάν αυτό το θεωρείτε εκπαίδευσή, εγώ ΟΧΙ.

  Το κόστος ενός μαθητή είναι κοστολογημένο από το κράτος· θα έπρεπε να ήταν κοστολογημένο στον δημόσιο τομέα και το κράτος να αποδίδει αυτό το ποσό
  σε όλους τους μαθητές, γονιούς που επιλέγουν την ιδιωτική νόμιμη εκπαίδευση και ἄν υπάρχει διαφορά, το υπόλοιπο ποσό να το επωμισθούν οι γονείς.
  Αντ’αυτού, υποχρεώνει και επιβολή χαρατσιού.

  Περί ισοδυνάμων. Μιλάμε για μερικά ισοδύναμα. Υπάρχουν και άλλα ισοδύναμα που δεν τα αναφέρουμε. Τα ισοδύναμα εισαγωγών εξαγωγών από μία χώρα
  προς την άλλη χώρα. Δεν θα πάθουμε τίποτα ἄν δεν φάμε γερμανικό βοδινό για ένα ἤ και δύο χρόνια. Ξέρετε τι ποσότητες εισάγουμε κάθε μέρα σε βοδινό
  κρέας από την Γερμανία και όχι μόνο; Ο Σαμαράς, στον προεκλογικό αγώνα του 2012, έχει αναφέρει κάτι αλλά το ξέχασε εκεί.

 25. Πάνος με πεζά said

  Συζήτηση με το φίλο μου τον Πέτρο, που έχει πλέον τα φροντιστήρια απέναντι από τον Παπακώστα, στη Νέα Σμύρνη (τα πρώην «Λουκίδη») :

  – Με ποιο κριτήριο θα επέλεγες φροντιστήριο για το παιδί σου;
  – Ξερω γω; Ας πούμε, με το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις.
  – Μάλιστα. Και τι είναι ποσοστό επιτυχίας; Το να «περάσω» 98 στους 100 μαθητές μου και να βγάλω πίνακες;
  – Ε, ναι…
  – Κι αν, στη σχολή που ήθελε, από αυτούς έχει περάσει μόνο το 5%;

  Τέζα ο καμπούρης Πμπ…

 26. Γς said

  15:
  Υπάρχει και άλλη με αυτό το όνομα εδώ;
  Πολύ μεγαλύτερη.
  Αυτή που νομίζω ότι είναι συνταξιούχος φιλόλογος ή κάτι τέτοιο

 27. Πάνος με πεζά said

  Εντελώς συμπτωματικά, από την ταινία «Το σεληνόφως» που έβλεπα το πρωί στο Μετρό, η ιστορία του Γιάννη Βαγενά, το 1975. Το link σας μεταφέρει κατευθείαν εκεί, αλλά δείτε την και ολόκληρη – μάλιστα ξεκινάω από λίγο πιο πριν, από τον τίτλο εφημερίδας «ωργανωμένα επεισόδια», κατά το ωπλισμένο σκυρόδεμα. Κι αν δε σας έπεισαν όλα αυτά, υπάρχει -μεταξύ άλλων- και πλούσιο υλικό από την κηδεία του Βάρναλη.

  Ένα από τα ωραία που λέει τότε ο καθηγητής Βαγενάς είναι ότι «δε μπορεί να σπουδάζεις δύο χρόνια, και να ετοιμάζεις ανθρώπους για τα πανεπιστήμια»…


  Κι εδώ περισσότερα : http://e-oikodomos.blogspot.gr/2011/12/1975.html

 28. LandS said

  24 Η προστιθέμενη αξία, δεν ορίζεται φιλοσοφικά. Είναι νομικολογιστικοφορολογική 🙂 έννοια.
  Υποτίθεται ότι αγοράζοντας κάτι, και του προσθέτεις αξία κάνοντάς το κάτι άλλο για να το πουλήσεις.
  Χοντρικά (για τους σκοπούς του φόρου), πρόκειται για τη φορολογητέα αξία που εισπράττεις μείον την αξία που δαπανάς και έχεις δικαίωμα έκπτωσης. Τόσο τι φορολογείται όσο και τι έχεις δικαίωμα να εκπέσεις προβλέπεται από τον Νόμο.

  Θεωρείται ότι προσθέτω αξία στο κούτσουρο που πελεκάω για να το κάνω καυσόξυλο και να το πουλήσω. Υπάγομαι λοιπόν στο ΦΠΑ όπως υπάγεται και αυτός που το πελεκάει, το κόβει, το συναρμολογεί και το βερνικώνει σε ένα χρήσιμο και ωραίο έπιπλο.

 29. Auslaender said

  Στο άρθρο παραλείπετε το ότι με το προτεινόμενο σύστημα, το διάστημα Νοέμβρη-Μάρτη θα ισχύει μειωμένο εισιτήριο 50% όλες τις ημέρες. Που σημαίνει πως η περήφημη τετραμελής οικογένεια που θέλει να επισκεπτεί την Ακρόπολη θα μπορεί να το κάνει με €20, €4 λιγότερα από σήμερα, αν αποφασίσει να αποφύγει τους πολυσύχναστους μήνες.

  Η προτεινόμενη τιμολόγηση κτγμ είναι πολύ σωστή. Αφενός επιβαρύνει κυρίως τους τουρίστες, αυξάνοντας τα έσοδα, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στους μόνιμους κάτοικους να έχουν χαμηλότερες τιμές και ταυτόχρονα κίνητρα να επισκεφτούν τον χώρο σε μήνες με χαμηλότερη κίνηση αποσυμφορίζοντας τους τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και η είσοδος στην Ακρόπολη μπορεί να πάρει πολλή ώρα.

 30. Stella said

  Πάντως κ. Σαραντάκο και στη Ρώμη το εισητήριο για το Colosseo συμπεριλαμβάνει κ το foro romano και το Palatino. Επίσης ισχύει για 2 μέρες και κοστίζει 12 ευρώ.

  http://www.coopculture.it/colosseo-e-shop.cfm

 31. Και οι άνεργοι επισκέπτονται δωρεάν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, από τον Απρίλιο κι έπειτα σίγουρα.

 32. Πάνος με πεζά said

  @ 29 : Γι αυτό άλλωστε και παλιά λεγόταν ΦΚΕ, φόρος κύκλου εργασιών.

 33. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  29 Δεν το ήξερα αυτό, και βέβαια αυτό αλλάζει άρδην την κατάσταση. Συμφωνώ για το σχόλιο!

  30 Εχετε δίκιο, τότε δεν είναι ακριβό

  31 Βασίλη, είχα ακούσει για τους ανέργους αλλά στη σελίδα του Υπουργείου δεν βρήκα τίποτα, προφανώς δεν έχει ενημερωθεί η σελίδα -ευχαριστώ!

  26 Η Μαρία που είναι στο ιστολόγιο από την πρώτη μέρα του γράφει το όνομά της με ελληνικά.

 34. atheofobos said

  Τα ιδιωτικά σχολεία, κυρίως για το Δημοτικό, είναι αναγκαιότητα για πολλά ζευγάρια που εργάζονται και οι δύο και δεν έχουν κάποιο να πάρει το παιδί από το σχολείο στις 1 το μεσημέρι.
  Το φροντιστήριο δε είναι αναγκαίο στα περισσότερα παιδιά για να πετύχουν στο πανεπιστήμιο εξαιτίας, όπως πολύ σωστά γράφει η Wiki, της χαμηλής ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  Έχοντας αποφοιτήσει από πρότυπο σχολείο δεν μπορούσα ποτέ μου να φανταστώ τελειώνοντας ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, πλην ελάχιστων με εξέχουσα ευφυΐα, μπορεί να μάθει Χημεία, ορθογραφία και συντακτικό!
  Χάρις στο φροντιστήριο όχι μόνο έμαθα Χημεία, αλλά μου προκαλούσε ευχαρίστηση να λύνω ασκήσεις της, ενώ ταυτόχρονα μπορούσα πλέον να διορθώνω και τις ανορθογραφίες ή τις ασυνταξίες όπου τις έβλεπα,
  Το αποτέλεσμα ήταν με ξεχωριστές εξετάσεις τότε σε κάθε μία σχολή, να δώσω σε 3 και να πετύχω και στις 3, στις δύο μάλιστα στην πρώτη δωδεκάδα.
  Είχα βέβαια την τύχη να πέσω στον μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μανωλκίδη που έχει πει, μεταξύ άλλων, το 2002 σε ένα Διεθνές Συνέδριο Παοδέιας:
  «Εγώ είμαι αριστερός και εκπαιδευτικός και έγινα φροντιστής γιατί οι φροντιστές παίζουν ρόλο εξισορροπητικό. Με ενοχλεί που συνήθως η Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τους φροντιστές.
  Εμείς οι φροντιστές είμαστε εξισορροπιστές, γιατί παίρνουμε ένα παιδί που πηγαίνει στο κολέγιο και ένα παιδί που πηγαίνει σε δημόσιο σχολείο (Κερατσίνι) και τους προσφέρουμε τις ίδιες γνώσεις, για να τα προετοιμάσουμε για το Πανεπιστήμιο.

  http://www.hagitegas.gr/2005/04/sti-mnimi-toy-kosta-manolkidi/
  Ο φιλόλογος δε ήταν ο Ανδρακάκος που με ένα βιβλιαράκι 29 σελίδων σου μάθαινε για την γραμματική και το συντακτικό της καθαρεύουσας όσα δεν είχες μάθει στα 6 γυμνασιακά σου χρόνια.
  Και στους δύο χρωστώ ευγνωμοσύνη για όσα μου προσέφεραν στην ζωή την πιο αναγκαία στιγμή.

 35. spiral architect said

 36. Δεδομένου του πόσο σπάνια πάει ο μέσος Έλληνας σε μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους και του πόσο έντονα (έστω και για μόνο μια κρίσιμη διετία της ζωής του) τρέχει στα φροντιστήρια, υποψιάζομαι πως η ελληνική κοινωνία δεν θα είχε πάρει χαμπάρι την ανατίμηση των εισιτηρίων, αν δεν την είχε παρουσιάσει ο κ. Μπαλτάς ως ισοδύναμο μέτρο ή κάτι τέτοιο.
  Οπότε ναι στην ανατίμηση των εισιτηρίων (κι ας τα πληρώνουν οι αλλοδαπέζοι) και όχι στο ΦΠΑ των φροντιστηρίων.
  Δατ σίμπλ! 😎

 37. 23, Corto Maltese said: «…Για την Ροτόντα έχω την εντύπωση ότι είναι Ιερός Ναός (ισχύει ως λατρευτικός χώρος) και υποθέτω ότι γιαυτό δεν μπαίνει εισιτήριο. Οπωσδήποτε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μνημείων διεθνούς ενδιαφέροντος είναι λατρευτικοί χώροι (Μετέωρα, Άγιο Όρος, Άγιος Δημήτριος στην Θεσσαλονίκη, Μοναστήρι Πάτμου, εκκλησίες στον Μυστρά κλπ). Βεβαίως και σε άλλες χώρες οι λατρευτικοί χώροι είναι δωρεάν…»

  Πριν από 1 περίπου μήνα ήμουνα στη «Μάνια Γκρέτσια». Στους περισσότερους «Ιερούς Ναούς» αρχαιολογικού ενδιαφέροντος υπήρχε εισιτήριο 2 ευρώ (ενώ μέσα υπήρχαν και παγκάρια για κεριά και προσφορές!). Καμία έκπτωση για τους «άνω των 65», ένθαπερ και η αφεντιά μου. Στο «αρχαιολογικό πάρκο» του Ακράγαντα το εισιτήριο ήταν 10 ευρώ, στις Συρακούσες το ίδιο, στο ελληνικό θέατρο του Ταυρομενίου επίσης (και πάει λέγοντας).

 38. sarant said

  36: 😉

  37: Τυχερέ!

 39. Πάνος με πεζά said

  Εν δεν πάνε στα σίγουρα οι άνθρωποι ! 50 ευρώ ειδικό ληξιαρχικό χαράτσι (τέλος…ταξινόμησης ή διαγραφής) , μια χαρά θα ήτανε ! ~90 χιλ. γεννήσεις, ~110 χιλ. θάνατοι, δέκα δις το χρόνο είναι αυτά !

  Μάλιστα γίνεται κι εύκολα : δώσε το πενηντάρι, αλλιώς θα του βεβαιώσω φόρους !

  (δίνε ιδέες…)

 40. physicist said

  #34. — Με τόσους Αριστερούς που είχε η Ελλάδα από τότε που υπάρχουν γραπτές αναφορές και προφορικοί θρύλοι, απορεί κανείς πώς πήρε μέχρι το 2015 να κυβερνηθεί αυτή η χώρα Πρώτη Φορά από την Αριστερά.

 41. Πάνος με πεζά said

  10 εκατομμύρια, βεβαίως.

 42. marulaki said

  Για το Κολοσσαίο, είπαν κι άλλοι. Το Βατικανό, με εισιτήριο μέσω ίντερνετ χωρίς μαγνητοφωνάκι ξενάγησης είναι 24 ευρώ το άτομο, και με το μαγνητοφωνάκι 27. Προσωπική εμπειρία αποκτηθείσα εντός του 2015. Επίσης, ο Άγιος Πέτρος είναι μεν δωρεάν, αλλά έχει μια ουρά που μπορεί να σε κρατήσει 2 ώρες όρθιο, ενώ με το εισιτήριο του Βατικανού, προσπερνάς την εν λόγω ουρά και μπαίνεις κατευθείαν. Άρα, όλα παίζουν. Τι πουλάς και τι αγοράζεις και τι είναι δωρεάν.

  Το θέμα στα μουσεία μας δεν είναι το ποσό της εισόδου, αλλά η εξωστρέφειά τους. Ανοίγω μεγάλη συζήτηση, το ξέρω.

 43. Corto Maltese said

  37: Αυτοί οι ναοί με το εισιτήριο λειτουργούν κανονικά;
  Είναι ουνίτικοι ναοί (ελληνόρυθμου τυπικού) ή ρωμαιοκαθολικοί;
  (Η δεύτερη ερώτηση είναι άσχετη με το θέμα, από περιέργεια ρωτάω).

 44. sarant said

  41 Είπα κι εγώ

  42 Ναι, είναι και αυτό βασικό θέμα.

 45. AK (o) said

 46. LandS said

  34 Ήταν άλλες οι εποχές τότε. Και γω (λίγο πιο μετά – με το Ακαδημαϊκό) πήγαινα σε καλό φροντιστήριο μαζί με μαθητές του Βαρβάκειου και δυο-τρεις Αρσακειάδες. Τόσο για μένα όσο και για αυτούς ήταν χρήσιμο το φροντιστήριο. Αν και τη χρονιά εκείνη είχαμε μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Αντίθετα, συμμαθητές μου από το κανονικό Γυμνασιολύκειο της εποχής, που πήγαν Μανωλικίδη πέτυχαν.

 47. cronopiusa said

  Ο τύπος «πουλάει» ασφάλειες -και DAF του… τρίτου πυλώνα- στην International Life… κι η «αριστερά» του Τσίπρα, του αναθέτει τον ρόλο του «σοφού» για τη ΔΗΜΟΣΙΑ Ασφάλιση! Σε τι κόσμο ζούμε;
  sibilla

 48. Triant said

  @0
  «Οπότε, λέει ο συλλογισμός, αφού τα φροντιστήρια καλύπτουν μια απαραίτητη ανάγκη που δεν καλύπτεται ικανοποιητικά από το κράτος, πρέπει να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ. Αν δεχτούμε αυτόν τον συλλογισμό, τότε πρέπει επίσης να απαλλάξουμε τα σουπερμάρκετ και τα παντοπωλεία, τα οποία καλύπτουν μιαν ακόμα πιο ζωτική ανάγκη, τη διατροφή, η οποία δεν καλύπτεται καθόλου από το κράτος»

  Νικοκύρη, φάουλ (μη σου πω και κάρτα). Πουθενά δεν λέει το Σύνταγμα για δωρεάν διατροφή σε αντίθεση με την παιδεία (για την ικανοποιητική κάλυψη των αναγκών της οποιας δεσμεύεται).

  Ξαναγράφω:
  «αφού τα φροντιστήρια καλύπτουν μια απαραίτητη ανάγκη που δεν καλύπτεται ικανοποιητικά από το κράτος παρότι έχει την υποχρέωση».

  Κανονικά λοιπόν όχι μόνο είναι απαράδεκτος ο ΦΠΑ αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και επίδομα φροντιστηρίου για τους αδύναμους όπως υπάρχει επίδομα θέρμανσης.

 49. LandS said

  47:
  http://www.epohi.gr/portal/politiki/20100-stin-epoxi-tis-kyriakis-18-oktovriou

 50. Alexis said

  #39, 41: Πάνο, παραλίγο να λύσεις το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας!
  Τρία μηδενικά σου λείπανε! :mrgreen:

  (Πάντως μη δίνεις ιδέες! Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.)

 51. Γς said

  33 δ:

  Με είχαν μπερδέψει οι γνώσεις της και η καπατσοσύνη της στην ανεύρεση πηγών

 52. vk said

  Η φορολογία είναι εργαλείο και το σημαντικό κατά τι γνώμη μου είναι τι θες να πετύχεις με αυτό. Το να μαζέψεις κάποια έσοδα σήμερα μάλλον δεν είναι αρκετό σε πολύσυνθετα συστήματα και πολύ περισσότερο για μια χώρα που (υποτίθεται) θέλει να βγει από την κρίση. Θα πρέπει να αναλύονται και άλλες σχετικές παράμετροι και φυσικά να καθορίζονται στόχοι για το τι πραγματικά θες να πετύχεις.

  Ο καθορισμός της τιμής των εισιτηρίων προϋποθέτει ας πούμε σοβαρές μελέτες για τους λόγους που επισκέπτονται ή δεν επισκέπτονται ντόποιοι και ξένοι τους αρχαιολογικούς χώρους, τι θέλουν, τι δε θέλουν κλπ. Μπορεί να δείξουν οι έρευνες ότι όχι μόνο δεν θεωρούν οι τουρίστες ή και οι ντόπιοι αποτρεπτική την τιμή των εισιτηρίων αλλά θα πλήρωναν και παραπάνω για το α ή το β (πχ άλλο ωράριο ή σύνδεση με άλλες υπηρεσίες). Ή μπορεί να φανεί ότι ακόμα και με τις μειώσεις είναι απαγορευτική η τιμή και αποτελεί βασικό λόγο που χάνονται πωλήσεις. Επίσης τα μέτρα πρέπει να αξιολογούνται τακτικά μετά την εφαρμογή τους (πχ αν δεν υπάρχει αύξηση επισκέψεων από ντόπιους μετά τη μείωση, τότε το μέτρο ήταν λάθος ή ανεπαρκές). Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση και ποιο το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα τύχης το να πετύχει ή όχι μια λύση που προτείνει κάποιος.

  Επίσης, μπορεί η τιμή να είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Πχ τα μειωμένα εισιτήρια για όλους το χειμώνα θα ήταν ίσως κίντητρο και για τους τουρίστες αν θες να ενισχύσεις τον τουρισμό στις εποχές που η κίνηση είναι μειωμένη (οπότε έχεις έσοδα από αλλού, θέσεις εργασίας κλπ). Αυτό βέβαια προϋποθέτει συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μακροχρόνιο σχεδιασμό ώστε να έχει νόημα αυτό που κάνεις, πράγμα πολύ δύσκολο στην Ελλάδα.

  Αντίστοιχα, μια ενδιαφέρουσα οπτική αναπτύσει ο Πάσχος στο χθεσινό του άρθρο κατα την οποία η (έξτρα) φορολογία επιβάλλεται ανάλογα με την επιβάρυνση στο κράτος. Για παράδειγμα, αν στείλω τα παιδιά μου σε ιδιωτικό σχολείο στην πραγματικότητα απελευθρώνω πόρους από το δημόσιο σύστημα, ενώ έχω ήδη πληρώσει για αυτό, στηρίζω παράλληλα θέσεις εργασίας κλπ. Με αυτή τη λογική, το να μη επιβαρρύνει άλλο το κράτος αυτόν τον τομέα (πχ με ΦΠΑ) μπορεί να δουλέψει ως κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση, «κερδίζοντας» τελικά (και) από το μικρότερο κόστος που θα έχει το κράτος για τα δημόσια σχολεία (λιγότερα παιδιά). Το αντίθετο (τουλάχιστον σα παράδειγμα) ισχύει για τα τσιγάρα, καπνό, αλκοόλ. Δεν ξέρω πόσο «σωστή» είναι μια τέτοια προσέγγιση αλλά σίγουρα πρέπει πάλι να δούμε όλες τις παραμέτρους πχ ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιος επιλέγει το ιδιωτικό σχολείο, τι θα τον έκανε να πληρώσει περισσότερο ή λιγότερο, ποια είναι τα σχετικά όρια (πχ σε ποιο βαθμό ισχύει η λογική αύξηση τιμών -> μείωση ζήτησης -> αύξηση ανεργείας) κλπ.

  Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται σοβαρή συζήτηση, ανάλυση και πολύ δουλειά και όχι εύκολα και μεγάλα λόγια στα παράθυρα. Δύσκολα πράματα δηλαδή…

 53. spiral architect said

  Επειδή η χρονιά που μας πέρασε ήταν η τελευταία που πλήρωσα φροντιστήριο ΜΕ για τη θυγατέρα, ξέρω καλά ότι, ΟΛΑ τα φροντιστήρια κόβουν αποδείξεις μέχρι του ορίου που επιβάλλει η φορολογική δήλωση του υπόχρεου (εμένα δηλαδή) κι αυτό ,μέχρι την προπέρσινη φορολογική δήλωση. Tα υπόλοιπα πάνε άκλαυτα ανεξαρτήτως ποσοστού ή/και ύπαρξης ΦΠΑ
  Οι (λειψές) αποδείξεις της περσινής φορολογικής δήλωσης πήγαν μαζί με τα έξοδα του σουπερμάρκετ. 😛
  Χαίρετε και αγαλλιάσθε! 👿

 54. LandS said

  48 Όπα!
  Δεν είναι τόσο απλά. Πολλά λέει το Σύνταγμα και πολλά διαφορετικά καταλαβαίνουμε τι λέει.
  Λέει ότι προστατεύεται το δικαίωμα στην εργασία, για παράδειγμα.
  Από τη άλλη μην επικαλούμαστε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη «δωρεάν παιδεία» για να μη βάλουμε φόρο στη μη δωρεάν και κερδοφόρα εκπαίδευση. Τότε να απαλάσσονται από το φόρο εισοδήματος τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (όσα είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και τα φροντιστήρια, και όσοι δάσκαλοι και καθηγητές εργάζονται σε αυτά, και για λόγους ίσης μεταχείρησης,όσοι εργάζονται στα Δημόσια κλπ. κλπ.

  Να συζητήσουμε ότι το 23% είναι πολύ, να προτείνουμε να γίνει 6% όπως στα βιβλία

 55. Κουνελόγατος said

  53. Ενδιαφέρον. Στο φροντιστήριο Αγγλικών που στέλνω τα παιδιά μου, οι αποδείξεις είναι σωστές. Τι εμπειρίες άραγε(ς) έχουν οι υπόλοιποι;

 56. sarant said

  53 Δεν το ξέρω αυτό. Το δικό μας φροντιστήριο μάς έκοβε αποδείξεις στο 100% του ποσού που δίναμε και δεν μας ρώτησε τίποτα για φορολογική δήλωση.

 57. Alexis said

  Ισχύει αυτό που λέει ο Spiral στο 53.
  Από πέρσι (ή πρόπερσι, δεν θυμάμαι) καμία απόδειξη από φροντιστήριο ή ιδιωτικό σχολείο δεν εκπίπτει πλέον από το φορολογητέο εισόδημα.
  Είτε τις βάλεις δηλαδή είτε όχι, ένα και το αυτό!
  Και προσοχή! Εάν είναι παραπάνω από όσες «δικαιολογεί» το εισόδημά σου, μπορεί να σε πιάσει και το «τεκμήριο»!!!

 58. physicist said

  Με δεδομένο ότι το επίπεδο των θεμάτων (της Φυσικής) στις Εισαγωγικές Εξετάσεις των ΑΕΙ είναι από χαμηλό έως μέτριο και ότι ο αριθμός εισακτέων έχει αυξηθεί τόσο ώστε τα δύο πρώτα χρόνια σ’ ένα ΑΕΙ να έχουν επίπεδο Λυκείου της δεκαετίας του 1970, αναρωτιέμαι:

  (α) Ποιες είναι, τέλος πάντων, αυτές οι ιδιαίτερες δεξιότητες που προσφέρουν τα Φροντιστήρια στους μαθητές, τις οποίες οι τελευταίοι (όλοι, ανεξαιρέτως) δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν στο σχολείο ή μόνοι τους.

  (β) Τι άλλο (εκτός από μόδα και αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία) μπορεί να σημαίνει η αναγκαιότητα του Φροντιστηρίου παρά θεαματική αποτυχία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

  Να με συγχωρήσετε που τα σοφίσματα και τις σάλτσες περί κοινωνικής προσφοράς του Φροντιστηρίου (στο οποίο ποτέ δεν πήγα κι ας προέρχομαι από χαμηλά στρώματα) τ’ ακούω βερεσέ.

 59. Alexis said

  Με απλά λόγια: Κανείς δεν έχει πλέον κίνητρο να παίρνει αποδείξεις από τα φροντιστήρια.
  Ο νοών νοείτω…

 60. LandS said

  53 Με τον ΦΠΑ έχουν κίνητρο να κόβουν αποδείξεις. Ειδικά τώρα που το πρόστιμο μπαίνει στο ύψος του ΦΠΑ που αποκρύπτεται και όχι στο αν κάποιος έκοψε ή όχι απόδειξη, θα πρέπει να προσέχουν να μη προκαλέσουν έλεγχο, να βγαίνουν αρκετά χρεωστικοί δηλαδή ώστε να μη προκαλέσουν υποψίες. Οι περισσότεροι εφοριακοί στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν αγγλικά και κάποιοι από αυτούς ξέρουν πολλαπλασιασμό.
  Βεβαίως υπήρξε και η εξής κουτοπόνηρη σκέψη. Μέχρι τώρα το φροντιστήριο εισέπραττε 100 και έκοβε 60 (ας πούμε) . Τώρα θα κόβει 20 (πάλι ας πούμε) με τον ΦΠΑ 24,6. Ε, αυτά τα 4,6 το Κράτος δεν τα εισέπραττε πριν, ενώ τώρα… (Έχω κάνει αφαίρεση από την έκπτωση του «φόρου εισροών» και δεν τον έχω αφαιρέσει)

 61. physicist said

  Δηλαδή έχουμε, τα τελευταία τριάντα χρόνια:

  (α) βελιτώσει το επίπεδο των διδακτικών βιβλίων
  (β) αυξήσει τις μετεκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις και τα παιδαγωγικά των καθηγητών ΜΕ κλπ
  (γ) βάλει στα σχολεία εποπτικά μέσα, κόντρα εποπτικά, διαδραστικούς πίνακες κλπ
  (δ) αποκτήσει δωρεάν πρόσβαση σε σάιτ και πληροφορίες που εξηγούν την ύλη σ’ όποιον ενδιαφέρεται, με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων γραφημάτων και ταινιών

  ….

  αλλά χρειαζόμαστε και το σχολείο και το Φροντιστήριο για να καταλάβει ο κάθε μαθητής τι είναι το φαινόμενο Ντόπλερ. Και μετά μπαίνει στο Πανεπιστήμιο κι ακόμα δεν το έχει καταλάβει, κι αναγκαζόμαστε να ρίξουμε κι άλλο το επίπεδο για να βγάλει έτσι το Φυσικό νέους, λαμπρούς καθηγητές ΜΕ.

  Μάλιστα.

 62. Alexis said

  Φυσικέ, η ανάγκη του φροντιστηρίου είναι λίγο-πολύ τεχνητή, έχει δημιουργηθεί και συντηρείται:
  α) από την ανασφάλεια, την ημιμάθεια και το μιμητισμό όλων ημών (γονιών και μαθητών) και β) από τα οργανωμένα συμφέροντα των φροντιστών από τα οποία βεβαίως εξαρτώνται και χιλιάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών που δουλεύουν σε αυτά.
  Αν αύριο το πρωί εξέλιπαν ως δια μαγείας τα φροντιστήρια, με δεδομένο ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι στην πραγματικότητα διαγωνισμός και όχι εξετάσεις, οι ίδιοι μαθητές θα έμπαιναν στις ίδιες πάνω-κάτω σχολές.

  Ούτε κι εγώ πιστεύω στην «ποιότητα» της εκπαίδευσης των φροντιστηρίων, λειτουργούν περισσότερο δια της ποσότητας και της εμπέδωσης και λιγότερο δια της ποιοτικής διδασκαλίας. Όταν κάνεις 10 ώρες τη βδομάδα Φυσική αντί για 4, ε διάολε, θα γράψεις καλύτερα στο τέλος!

 63. spiral architect said

  @55, 56: Οι αλυσίδες φροντιστηρίων -επειδή τα «υποκαταστήματά» τους δουλεύουν με δικαιόχρηση- θέλουν να ελέγχουν το τζίρο, οπότε κόβουν όλες τις αποδείξεις. Οι ατομικές επιχειρήσεις (που εδώ και χρόνια είναι ΜΕΠΕ ή ΕΠΕ) 😉 κάνουν ακριβώς ότι περιέγραψα παραπάνω.
  (πριν το δεχθώ, ρώτησα τη φοροτέχνισσά μου, η οποία και μου το επιβεβαίωσε)

 64. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/04/7.html

 65. LandS said

  62 Πριν προλάβει να απαντήσει ο Φυσικός.
  Μα δεν κάνουν 10 ώρες την εβδομάδα Φυσική. Αποστηθίζουν τύπους και μαθαίνουν να λύνουν ασκήσεις που έτσι και αλλάξει λίγο η εκφώνηση πελαγώνουν και δεν ξέρουν τι γράφουν

 66. physicist said

  #62. — Αλέξη, αναφορικά με την τελευταία σου πρόταση: αν κάνεις 4 ώρες καλή Φυσική στο σχολείο κι αντί για τις υπόλοιπες 6 στο Φροντιστήριο δαπανάς 3 ή 4 να μελετήσεις μόνος σου, τι λες, μαθαίνεις ή δεν μαθαίνεις; Και σου μένουν και 2 ώρες έξτρα να κάνεις το κέφι σου.

 67. spiral architect said

  @62: Για εμπέδωση:
  Αν αύριο το πρωί εξέλιπαν ως δια μαγείας τα φροντιστήρια, με δεδομένο ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι στην πραγματικότητα διαγωνισμός και όχι εξετάσεις, οι ίδιοι μαθητές θα έμπαιναν στις ίδιες πάνω-κάτω σχολές.

 68. LandS said

  63
  Το κακό είναι ότι ενώ εσύ τη ρώτησες. Αυτοί, συνεννοούνται μεταξύ τους στο πνεύμα που περιγράφεις, και ΔΕΝ την ρωτάνε.

 69. Κουνελόγατος said

  63. Μα εγώ δεν αμφισβητώ αυτό που έγραψες, από την άλλη δεν πάνε σε αλυσίδα, πρόκειται για «οικογενειακή επιχείρηση» με 2-3 υποκαταστήματα.

 70. 25: Η αλλαγή επί Αρσένη, να δηλώνουν τα παιδιά τις προτιμήσεις τους, αφού έχουν βγει οι βαθμολογίες των πανελληνίων εξυπηρέτησε τα μάλα τα φροντιστήρια και στον τομέα αυτό. Τα παιδιά έπαψαν να έχουν στόχους και ο πήχης καθορίζεται πλέον από τα φροντιστήρια: «θα δηλώσεις αυτό, αφού τόσα είναι τα μόριά σου». Κι έτσι, έχουν και υψηλές επιτυχίες -κι αυτά, και το Υπουργείο, και τα ΤΕΙ Κωλοπετεινίτσας- αφού «το 90% των μαθητών μας μπήκε στην πρώτη πεντάδα των προτιμήσεών του» / «το 90% των επιτυχόντων μπήκε σε τμήμα υψηλής προτιμήσής του» /«το 90% των φοιτητών μας μας είχε στην πρώτη πεντάδα των προτιμήσεών του». Α ποστεριόρι προτιμήσεις και ψαλιδισμένα φτερά…

  Γενικότερα, ο ρόλος του φροντιστηρίου τα τελευταία χρόνια είναι να πείσει από πριν τον πελάτη του για το μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητές του, και να τον καλουπώσει εκεί. Κι αν πέσει ακόμη χαμηλότερα, θα φταίει το δημόσιο σχολείο που τσιγκουνεύτηκε την ισοπέδωση του 20 στα πρφορικά, θα φταίνε οι θεματοθέτες, θα φταίει το σύμπαν, πλην των ιδίων. Σωστά τα λένε, έμποροι ελπίδας είναι.

 71. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  58. «Με δεδομένο ότι το επίπεδο των θεμάτων (της Φυσικής) στις Εισαγωγικές Εξετάσεις των ΑΕΙ είναι από χαμηλό έως μέτριο…»
  Δηλαδή φιλαράκι, θέλεις να με πεις ότι θα ήξερες τι μετράει ο Φωρατής; (μπρρ…) αν δεν πάενες φροντιστήριο στο ΙΕΚ Σαραντάκου ,να ούμε; :mrgreen: 🙂

 72. physicist said

  #71. — Α, το σωστό να λέγεται, γι΄αυτήν την ερώτηση θα ήταν χρήσιμο — αλλά αν θυμάσαι, η απάντηση δόθηκε α ποστεριόρι, επομένως άνθρακες. 😉

 73. LandS said

  Να δεις που ασχολούνται με το τι μετράει ο φωρατής και όχι ο τι μετράει φορατζής

 74. spiral architect said

  @73: … ο χαρατζής, θες να πεις. 😉

 75. Gpoint said

  Τα περισσότερα μη κεντρικά φροντιστήρια ξένων γλωσσών δεν κόβουν αποδείξεις και χρησιμοποιούν «μαύρους» καθηγητές, δλδ ανασφάλιστους

  Τα σημερινά χάλια των μαθητών οφείλονται στην πεποίθησή τους πως θα τα μάθουν στο φροντιστήριο ενώ μαθαίνουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο στο σχολείο και τα εμπεδώνουν στα φροντιστήρια

 76. spiral architect said

  T;ο’ χα βάλει και πριν μερικές μέρες εδώ, αλλά ας το ξαναβάλω:
  Να, λοιπόν, γιατί επιμένω να ΜΗ μου κόβουν αποδείξεις. Επειδή έτσι κάθε κατοστάρικο που πληρώνω, εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά ως κατοστάρικο και δεν γίνεται εξηντάρι. Επειδή δεν θέλω να προσφέρω σαραντάρια σε κάποιους που θα τα πιουν «εις υγείαν των κορόιδων».

  Πάντως η φορομπηχτική κωλοπιλάλα τους είναι τέτοια που προαναγγέλλουν και μάθημα φορολογικής συνείδησης. :eeK:
  (παρέα με τα θρησκευτικά) 😛

 77. Πάνος με πεζά said

  Πολλές παράμετροι μπαίνουν, μην τρελαίνεστε. Κι εμένα η Χημεία έγινε το καλύτερό μου μάθημα στη Δέσμη, λόγω της καλής διδασκαλίας στο φροντιστήριο (μέχρι τότε δε με συγκινούσε και ιδιαίτερα…). Είχα φτάσει σε αξιοζήλευτα επίπεδα θυμάμαι στην ταυτοποίηση (έχω ένα ποτήρι με άγνωστο διάλυμα, ρίχνω μέσα τούτο, κείνο, τόσο αλλάζει τόνα, τόσο τ’ άλλο, τι διάλυμα έχω), κι ήταν το καλύτερό μου μάθημα.

  Απότέλεσμα : στις εξετάσεις, που η Χημεία ήταν την τέταρτη και τελευταία πανηγυρική μέρα, «κολλάω» στο ν ενός μοριακού τύπου (μου βγαίνει δεκαδικός !), ιδρώνω τρεις ώρες (μάλλον δυόμιση, αφού το άλλο θέμα έφυγε νεράκι), παθαίνω μπλακ-άουτ σε μαθηματικά πρώτης Γυμνασίου, αφήνω το θέμα μισό και παίρνω τελικά 13 ! (Στα Μαθηματικά Δέσμης, της πρώτης μέρας, είχα γράψει 20…)

  Ευτυχώς πέρασα…Θα μου πεις, δε φταίει το φροντιστήριο, φταίνε άλλα πράγματα.

  Αξιολόγησα ιδιαίτερα τη συνθετική μάθηση των Αρχιτεκτόνων, στην «Ιστορία της Αρχιτεκτονικής», που θεωρείται από τα μεγαλύτερα «παλούκια» τους : σε αυτούς λοιπόν, τους μαθαίνουν όλους τους αρχαίους ναούς. Τόσες κολώνες ο ένας, τόσες ο άλλος, τέτοια διάταξη, τέτοιο ύψος κλπ.

  Και μετά, έρχεται το θέμα στις εξετάσεις, που έχει απλώς ένα σκαρίφημα ναού ! Και πρέπει, λειτουργώντας αφαιρετικά (αν ξέρεις, φυσικά, όλες τις περιπτώσεις), να φτάσεις στο ζητούμενο όνομα. Ε αυτό, μόνο παπαγαλία δεν είναι !

 78. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα. Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

  70 Εύστοχο αυτό. Όταν κάποιος (που έδινε με στόχο την Ιατρική, ας πούμε) πιάσει 16.000 μονάδες δεν θα δηλώσει Ιατρική πια αλλά π.χ. Χημικό Πάτρας, θα περάσει, και θα είναι «στην πρώτη σχολή που δήλωσε»

  62-67: Έτσι είναι, ας πούμε.

 79. 70β: Το λένε και «επαγγελματικό προσανατολισμό» -τα φροντιστήρια.

 80. cronopiusa said

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>(αφού δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις).
  Τίποτα δεν είναι αθώο πια και έχουν όλοι δικαίωμα στη δουλειά,αλλά,αλλά:
  αφού τους έδωσε παράταση 60μηνο ο Σαμαράς,(χαριστικά-τηρουμένων των αναλογιών της καραμνημονιακής εποχής-) ,θέλουν κατοχύρωση κάποιοι, ενώ άλλοι πίσω, που μετράνε καιρούς ανεργίας,που έχουν τελειώσει και ιεκ αρχαιοφυλάκων,κλαίνε.Τρέχουν τώρα για τα 5μηνα μέσω των Προγραμματων Κοινωφελούς χαρακτήρα. Βράσε ρύζι.

 82. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Τα μουσεία πάντως ,δεν είναι ακριβά στην Ελλάδα. Ποτέ δεν ήταν. Μη λέμε ό,τι νάναι.
  Οι Ιταλοί μια χαζοπέτρα που λέει ο λόγος (που την είχαν στήσει-πριν αυξηθεί η εντροπία της- και πατριωτάκια να ούμε…) στου διαόλου τη μάνα έχουν , και της κοτσάρουν περίφραξη και φύλακα με καπέλο να ούμε…
  Άσε τα χαζόσπιτα και τα νταμάρια του Γκαουντί στη Βαρκελώνη…φαρμακεία!

 83. ακρ. said

  @23 Ξύνετε πληγές, αγαπητέ: Η Ροτόντα ΔΕΝ είναι ιερός ναός. Είναι αρχαιολογικός χώρος. Κάποτε ήταν ναός (και μάλιστα, όχι μόνο μίας θρησκείας). Τώρα παραχωρείται για να λειτουργήσει (η λέξη εδώ και με τις δύο έννοιες!) ως ναός του Αγ.Γεωργίου δύο φορές το χρόνο.

  Δεν είδα να μνημονεύετε μιαν άλλη μάστιγα των τελευταίων ετών: τα φρπντιστήρια «ανώτατης εκπαίδευσης». Πέραν από κατατακτήριες ή μεταγραφές -όπου, τέλος πάντων, μπορώ να το καταλάβω- φροντιστήρια γίνονται ακόμα και για τα μαθήματα του έτους…

 84. ακρ. said

  @ 82
  Συμφωνώ απολύτως. Το Σάββατο πλήρωσα 6 ευρώ όλα κι όλα (και οι seniors της παρέας, μόλις 3) για να επισκεφτώ το, κατά την ταπεινή και απολύτως υποκειμενική γνώμη μου, εντυπωσιακότερο μουσείο της ελλάδας: το Αρχ. Μουσείο Ηρακλείου (που εκτελεί και χρέη Μουσείου Κνωσσού)

 85. Πάνος με πεζά said

  @ 70,79 : Αυτό γινόταν παλιότερα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Φροντιστής στη Σπάρτη, δεκαετία του ’70, έπεισε ξάδερφό μου να δώσει την ΑΒΣΠ (Βιομηχανική).
  – Τι σχολή είναι αυτή, τι βγάζει;
  – Είναι η μόνη σχολή που θα μπορέσεις να περάσεις !
  (Νομίζω, γνωστό «καφενείο» η σχολή αυτή, φυτοζωούσε στη «σκια» της ΑΣΟΕΕ του Φουρκιώτη και του Λιανού – αλλά όποιος ξέρει καλύτερα, με διορθώνει…)

  Αποτέλεσμα : έγινε, και ήταν, ένα από τα μεγαλύτερα στελέχη μάρκετινγκ στην Ελλάδα…(δυστυχώς τον πρόδωσε πρόωρα η υγεία, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο…)
  Δε λέω ότι αυτό το πέτυχε μόνο ο φροντιστής, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πάει ο μπάρμπας στο φροντιστήριο και να είχε πει «Κόψε το λαιμό σου, θα μου τον κάνεις γιατρό !». (Κι ακόμα περισσότερο, να πει κι ο φροντιστής «Εσύ πληρώνεις, ό,τι πεις μπαρμπα-Γιάννη !»).

 86. Κουνελόγατος said

  82. Αυτό για τον Γκαουντύ μου το είπε και ο φίλος που το συζητήσαμε (βλ. σχόλιο 1).

 87. Ιάκωβος said

  Συμφωνω με Νικοκυρη, καπως ετσι ειναι.

  Και οπως θα ελεγε ο ιδιος, επειδη εδω λεξιλογουμε, η λεξη φροντιστηριο ειναι αρχαια μεν, αλλα φτιαχτη. Την ειχε φτιαξει ο Αριστοφανης για να διακωμωδησει τον κυκλο του Σωκρατη και τους σοφιστες στις Νεφελες και θα ηχουσε αστεια στους αρχαιους, κατι σα σκεψομαγαζο η, θα λεγα, ψιλοκοσκινιστηριο.

  Δε γνωριζω αν η λεξη συναντιεται και αλλου.

 88. 85: 1981 με 1999 οι υποψήφιοι δήλωναν προτιμήσεις από τον Μάρτιο. Εσύ αναφέρεσαι σε εποχές που δεν υπήρχαν πολλαπλές προτιμήσεις με ενιαίες εξετάσεις.

 89. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  83. Tα φροντιστήρια ανώτατης εκπαίδευσης πάντως, δεν είναι όψιμο φρούτο. Ανέκαθεν (δηλαδή τα 30-35 τελευταία χρόνια τουλάχιστον) υπήρχαν. Και κυρίως για μαθήματα έτους. Αιτία ύπαρξής τους ,είναι το σύστημα του να μπορείς να είσαι ας πούμε στο 4ο έτος και να χρωστάς διαφορικές εξισώσεις του 1ου… ποιος θα πάει να παρακολουθήσει;

 90. Avonidas said

  Με ή χωρίς φροντιστήριο, τα ελληνόπουλα θα είναι τούβλα (από οργάνωση).
  Με ή χωρίς αρχαιολογικούς χώρους, ο Έλληνας θα είναι κούτσουρο (από επιλογή).

  Όμως, στους αρχαιολογικούς χώρους ανέκαθεν δεν πατάγαμε, παρότι τους έχουμε καμάρι τους ΑΗΠ. Οπότε, συμφωνώ, ας αυξηθεί το εισιτήριο στην Ακρόπολη, κι ας πέσουν τα φροντιστήρια, έτσι τουλάχιστον δεν θα παίρνουμε την αμάθειά μας χαμπάρι.

  Ακόμα καλύτερα, αφού η κληρονομιά των ΑΗΠ είναι για μας τελικά μια πόρνη για να μας ταΐζει, ας την πουλήσουμε ολόκληρη την Ακρόπολη να ξεχρεώσουμε, να ξεμπερδεύουμε και μ’ αυτή την εμετική ρητορεία των ισοδύναμων.

  Σιχάθηκα…

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τώρα ,σε λίγο, στο ρίαλ ράδιο η υφυπ. Σία Αναγνωστοπούλου περί φπα
  Γνώμη μου:α.Να κατονομαστεί ρητά ποια θεωρεί το κράτος ιδιωτική εκπαίδευση που πρέπει να μην επιβαρυνθεί και β. η ελάφρυνση να αφορά στους γονείς κ σπουδαστές(ενήλικες). Κάτι κέντρα ελευθέρων σπουδών,ου μην αλλά και ιδ.ιεκ, μυρίζουν σκιπ. Ο νοών νοείτω

 92. sarant said

  88 Από τον Μάρτιο; Τόσο νωρίς; Και πού ήξεραν ότι θα περάσουν την τάξη;

  87 Στον Αριστοφάνη πρωτοεμφανίζεται αλλά στη συνέχεια τη χρησιμοποίησαν και άλλοι

 93. Avonidas said

  #90 συνέχεια: Ας μη μιλήσω και για την (αισχρή) εντύπωση που μου έκανε η αποτίμηση των μνημείων από τον Νικοκύρη ανάλογα με το εισιτήριο. Ας γελάνε οι τουρίστες όσο θέλουν που μας τη σκάσανε, αυτά τα μνημεία θα ‘πρεπε να ‘ναι ανοιχτά σε όλους, το καθένα στον τόπο του, μόνο να μπαίνουν ντόπιοι και ξένοι κόσμια κι όχι σαν ορδές Βανδάλων.

 94. Corto Maltese said

  83: Εφόσον είναι αρχαιολογικός χώρος, το πράγμα αλλάζει. Δεν ήμουν σίγουρος για το σχετικό καθεστώς, γιαυτό έγραψα «έχω την εντύπωση».
  Πάντως από διάφορες περιπτώσεις χριστιανικών μνημείων που έχω υπόψιν μου, μόνο την Μονή Καισαριανής θυμάμαι να έχει εισιτήριο. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν και άλλα.
  Ούτως ή άλλως εκτός από την Ροτόντα, υπάρχουν αρκετά μνημεία μεγάλης επισκεψιμότητας που είναι δωρεάν στο κοινό, όπως π.χ. διάφορα κάστρα.

 95. Πάνος με πεζά said

  @ 88 : Αλλά μήπως έδινες σε όσες σχολές ήθελες (άρα η συμβουλή του φροντιστηρίου ήταν πολυτιμότερη, για να μην κάνεις και χαμένες προσπάθειες);

  Παρενθετικά, να πούμε και για το «φροντιστήριο» του θεάτρου, είναι το σύνολο των απαραίτητων αντικειμένων που προδιαγράφονται είτε από το κείμενο είτε από τη σκηνοθεσία, για να παιχτεί κάποια σκηνή. (Αν η ατάκα, π.χ., σου ζητάει αναπτήρα, θα πρέπει να υπάρχει ένας αναπτήρας στην τσέπη σου πριν να βγεις). Το φροντιστήριο το επιμελείται ο ίδιος ο ηθοποιός, ή κάποιο άλλο πρόσωπο με αυτή την αρμοδιότητα.

 96. 92: Αν έπαιρνες. Δεν εμπόδιζε τίποτα τη δήλωσή σου.

  95: 4 Δέσμες ήταν

 97. sarant said

  93 Μα δεν κάνω αποτίμηση ανάλογα με το εισιτήριο, αλλά ανάλογα με την (υποκειμενικά κρινόμενη βέβαια) σημασία του μνημείου. Ένας τυχών πύργος του 16ου αιώνα δεν έχει ίδια σημασία με τον Κεραμεικό.

 98. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  90. Με ή χωρίς φροντιστήριο, τα ελληνόπουλα θα είναι τούβλα (από οργάνωση).
  Με ή χωρίς αρχαιολογικούς χώρους, ο Έλληνας θα είναι κούτσουρο (από επιλογή).

  Aυστηρός είσαι πάντως! (όχι κατανάγκη κακό αυτό. Αν τόχεις γενικά σα γνώμονα προσωπικής πορείας). Κάτσε να συναναστραφείς με πολλούς και ετερόκλητους ξένους …και μετά κρίνε! 🙂
  (το τι αμορφωσιά και απαιδεμάρα (σόρυ για το νεολογισμό) έχω δει αυτά τα τελευταία χρόνια που είμαι στην ξενιτιά…Ένας Πακιστανός μηχανικός τις προάλλες δεν ήξερα τίποτα για την Ελλάδα (ούτε καν ότι είναι στην Ευρώπη) και το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είχα στο ράδιο στο αμάξι (ηταν συνοδηγός ) το Stairway to heaven των θρύλων και ΔΕΝ είχε ιδέα μουσικής! (pun intended…)

 99. Δε μπορώ να συμφωνήσω με το άρθρο αλλά ούτε και με τους υπόλοιπους σχολιαστές εκτός ίσως από τον stazybo και τον spiral πιο πάνω. Κοντεύουν εκατό σχόλια για να γίνεται η συζήτηση για το αν είναι χρήσιμη η παραπαιδεία για να μεταχειριστούμε έναν ακριβή ορισμό που περιγράφει την κατάσταση. Είναι φανερό πως το κράτος απλά εκμεταλλεύεται εισπρακτικά μια διαιωνισμένη αρπαχτή, μια ελεεινή κατάσταση που απλώς επιβιώνει παρασιτικά σε αυτό που αποκαλούμε – ας καγχάσω – «δωρεάν δημόσια παιδεία». Ωραία είναι δημόσια γιατί είναι προαπαιτούμενο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά είναι ποιοτική; Και το κενό της ποιότητας θα το καλύψει η ποιά, η παραπαιδεία; Είμαστε σοβαροί; Μα ο 23% ΦΠΑ μπαίνει γιατί τάχα μου θα βελτιωθεί κάτι βάζοντας στην άκρη κεφάλαιο; Μα αφού πάνε όλα στα μνημόνια κι αυτή είναι η πραγματική συζήτηση, είναι καθαρά «φόρος της δεκάτης» γιατί απλά υπάρχουν τομείς για να στραγγίξουν και τις ρανίδες του αίματος.

  Και δεν μ΄αρέσει η συζήτηση για τα μουσεία για τους ίδιους λόγους. Δηλαδή οι αυξήσεις στα εισιτήρια θα πάνε στον πολιτισμό; Καγχάζω ξανά κι εδώ. Για να παραλλάξουμε τη γνωστή ατάκα, ο φόρος στον πολιτισμό θα είναι φόρος σε θεμελιώδη δικαιώματα; Δεν είμαι κατά εισιτηρίου αρκεί η όποια αξία του να πηγαίνει στις λειτουργικές ανάγκες του εκδότη του και δευτερευόντως το όποιο μικρό ποσοσστό του στον κρατικό κορβανά. Αυτό το πράμα που συμβαίνει σήμερα είναι πως η αύξηση δεν πηγαίνει πουθενά σ’ αυτά τα δύο και ψάχνουμε δικαιολογίες για το αν είναι σωστό μέτρο. Έχουμε αποτρελλαθεί εντελώς πια;

  Και μια που έγινε λόγος για το Βρετανικό Μουσείο. Το ΒΜ είναι δωρεάν γιατί αφενός μπορεί να το συντηρηθεί από πολλές πηγές χρηματοδότησης, από τις χορηγίες μέχρι τους έμμεσους φόρους. Κι αφετέρου τονίζει το ήδη διάσημο πρεστίζ του με την χαρακτηριστική βρετανική εγωπάθεια. Και ναι, το Λούβρο μπορεί να έχει το δικό του εισιτήριο αλλά και σε αυτή την περίπτωση είναι θέμα πολιτικής και διαχείρισης, δεν έχουν να πληρώνουν δικά τους μνημόνια κι ούτε ψωμολυσσάνε να στραγγίξουν το καθετί για το ξίγκι.

  Το αυτονόητο λοιπόν. Στον πολιτισμό και την παιδεία δεν επιτρέπεται να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις, και που γίνονται τώρα υποδεικνύει το μεγάλο βαθμό εξαχρείωσης της πολιτικής και της κοινωνίας. Συγνώμη που είμαι σκληρός και ίσως αγενής αλλά έτσι είναι.

 100. Καλημέρα,

  Κι εγώ ξέρω έναν που έμαθε θαυμάσια (επίρρημα) Γαλλικά στο (εντάξει, πρότυπο) δημόσιο σχολείο του, το Βαρβάκειο – εμένα!

  Την πρώτη μέρα που πήγα στην πρώτη γυμνασίου, εντελώς ψάρακας, μας ζήτησαν να δηλώσουμε αν θέλουμε για ξένη γλώσσα Γαλλικά (ένα τμήμα) ή Αγγλικά (τρία τμήματα). Σκέφτηκα: Εγώ Αγγλικά ξέρω, ας πάω να μάθω Γαλλικά. Κι έτσι, με αυτό το κριτήριο, αφενός έμαθα καλά Γαλλικά, αφετέρου ευτύχησα να έχω συμμαθητή τον Φυσικό! 🙂

 101. Avonidas said

  #97 Ένας τυχών πύργος του 16ου αιώνα δεν έχει ίδια σημασία με τον Κεραμεικό.

  Ούτε η Πολιτεία του Πλάτωνα έχει την ίδια αξία με το Κελάρι της Ντροπής της Χρυσηίδας Δημουλίδου, αλλά μαντέψτε ποιο από τα δύο μπορώ να διαβάσω εντελώς δωρεάν, και χαίρομαι που μπορώ.

  Αν βέβαια βαδίζαμε στα χνάρια των ΑΗΠ, λίγοι πλούσιοι στην Ελλάδα ή στην ΕΕ θα πλήρωναν για τα έξοδα των μουσείων και των αρχαιολογικών μας χώρων, που θα ήταν ελεύθερα στο κοινό. Και θα ήταν περήφανοι γι’ αυτό. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.

 102. sarant said

  99 Μόνο στον πολιτισμό και την παιδεία ισχύουν αυτά που λες; Αφού έτσι κι αλλιώς από τους φόρους μας πληρώνονται οι δανειστές ούτε φόρους πρέπει να πληρώνουμε, ούτε ΦΠΑ πουθενά, δεν είναι έτσι;

 103. Avonidas said

  #98. Εξήγησέ μου, τότε, γιατί στο Λούβρο δεν συνάντησα ΕΝΑΝ Έλληνα, ενώ στις Γκαλερί Λαφαγιέτ πρακτικά μπορούσες να πιάσεις δουλειά ξέροντας μόνο ελληνικά!

  (Τότε που είχαμε λεφτά, εννοείται)

 104. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  103. Eγώ όταν πήγα στο Λούβρο, είχε πολλους Έλληνες πάντως. (ήμασταν και μεγάλο γκρουπ… 😆 )
  Oμολογώ βέβαια ότι όταν ζήτησα από τον ξεναγό να μας πάει και στα Αιγυπτιακά…με κοίταξαν κάπως…

 105. 102. Δεν πάει έτσι, τα σπασμένα της πολιτικής κακοδιαχείρισης δεν γίνεται να τα επωμίζονται αυτοί που δεν συμμετέχουν στο μεγάλο φαγοπότι. Τα αυτονόητα.

 106. sarant said

  101 Ποιο από τα δύο; Η έκδοση της Πολιτείας με τη μετάφραση του Σκουτερόπουλου είναι πανάκριβη. Και έτσι κι αλλιώς τι σημασία έχει αυτό;

 107. sarant said

  105 Βρε παιδί μου, είτε ισχύει αυτό που λες είτε δεν ισχύει, δεν βλέπω γιατί να σε ενοχλεί ότι επωμίζονται τα σπασμένα ειδικά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό και όχι στη στέγαση, τη διατροφή ή τη θέρμανση.

 108. nickel said

  Το να επιβαρύνεις με τόσο μεγάλη διαφορά τους γονείς των παιδιών που έχουν κάνει τις εγγραφές τους και τους υπολογισμούς τους (πολλές φορές παίζοντας με τα όρια του προϋπολογισμού τους) είναι εξαιρετικά ύπουλη ενέργεια. Αλλά στην οικονομική ουσία: Βαριέμαι (και δεν είναι εύκολο) να κάνω τους υπολογισμούς, αλλά υπάρχει κάποιο ποσοστό όπου αυτό το μέτρο αρχίζει να έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα αν Χ γονείς μαθητών ιδιωτικών σχολείων πάρουν τα παιδιά τους και τα πάνε σε δημόσια επειδή το επιπλέον 23% υπερβαίνει τα όριά τους. Έτσι, εκείνο το ποσό που πήγαινε στο ιδιωτικό σχολείο και το κράτος εισέπραττε φόρους εισοδήματος (και τώρα υπολογίζει να εισπράξει και ΦΠΑ), θα μετατρέπεται σε δαπάνη σε βάρος του κονδυλίου για τη δημόσια εκπαίδευση.

 109. Pedis said

  Νικοκύριε, θα τα χαλάσουμε σήμερα.
  Περισσότερα μουσεία χρειαζόμαστε, όχι φτηνότερα.
  Τα μουσεία όπως και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ΔΩΡΕΑΝ. Αν διαφωνείς για τα πρώτα θα φτάσεις να υποστηρίξεις να μπουν δίδακτρα και στα υπόλοιπα. Να μου το θυμηθείς.

  Ως προς τις τιμές των μουσείων παίρνεις την περίπτωση των μουσειων και των αρχ. χώρων της Ρώμης. Άστοχο. Διότι στη Ρώμη τα εισιτήρια είναι φωτιά εδώ και δεκαετίες όταν σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης τα εισιτήρια ήταν χαμηλά. Επίσης η Ρώμη, λόγω ζήτησης, δεν προσφέρει παρά ελάχιστες ευκαιρίες και ακριβές και με παγίδες … εισιτηρίων και καρτών με δικαίωμα χρήσης πέραν της ημέρας ή της μιάς επίσκεψης.

  Έπειτα το παράδειγμα των μουσείων του Βατικανού είναι ατυχές επειδή αυτά είναι ιδιωτικά!

  Έπειτα ειναι γνωστή η απάτη με τα πολυσύχναστα μουσεία και γκαλερί στην Ιταλία: για να μην μπεις στην ουρά, προπληρώνεις το ειστήριο μέσω ιντερνετ με πανοπροίκι 4, 5, 6 Ε, ανάλογα με την περίπτωση. Δηλ. τους κάνεις τη χάρη να εξοικονομούν προσωπικό και πληρώνεις έξτρα!

  Άλλο: είναι εξαιρετικά δύσκολο να μάθει κανείς ξένη γλώσσα στο ελληνικό σχολείο για δύο τουλάχιστον λόγους: (α) η ξ.γ. διδάσκεται λίγες ωρες εβδομαδιαίως, κατα μέσον όρο τις μισές από αυτές στα ιδιωτικά φορντιστήρια (β) ο ρυθμός παράδοσης της ύλης + τεστ είναι για κλάματα, εξαιρώ ότι πολλές φορές από το γυμνάσιο στο λύκειο γίνεται ουσιστικά πανεκκίνηση επειδή αρκετοί μαθητές προέρχονται από σχολεία στα οποία διδασκόταν μία διαφορετική ξένη γλώσσα.

 110. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο έρωτας δεν πάει πανεπιστήμιο,
  δεν ξέρει γράμματα, ξέρει τον δήμιο
  που ρίχνει τις καρδιές, ρίχνει τα σώματα
  πάνω στα στρώματα – πάνω στα στρώματα
  Ο έρωτας δε θέλει φροντιστήριο,
  δεν είναι φιλολό, είναι μυστήριο.

 111. κιλκίς said

  Για να εννοήσουμε τη διαφορά σχολείου- φροντιστηρίου:
  β’ Λυκείου Έκθεση… μάθημα: curiculum vitae – βιογραφικό: κατά τη γνώμη μου από τα βασικότερα μαθήματα για έναν νέο που βγάζει τη Μέση Εκπαίδευση… και δύο και τρεις ώρες αν χρειαστεί (και να γίνει και σωστά βέβαια).

  Στο Φροντιστήριο … (εγώ ο ίδιος, πριν διοριστώ): curiculum vitae – βιογραφικό: πάμε παρακάτω … αυτό ΔΕΝ εξετάζεται στις πανελλαδικές … ας κάνουμε πάλι περίληψη (αυτή τη συγκεκριμένη, του δοκιμίου-άρθρου που πρέπει να γίνει σε 80-100 λέξεις κλπ.).

  Θα ήθελα πολύ στα καμάρια που χτυπάνε 19-20 στην έκθεση να τους βάλουμε να μας κάνουν περίληψη σε (ας πούμε) 200 λέξεις ενός λογοτεχνικού βιβλίου…. ή ενός Αστερίξ …

 112. Avonidas said

  #104. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: οι υπεύθυνοι για την τωρινή πορεία της Ελλάδας και της ΕΕ, οι χρηματάνθρωποι, οι τεχνοκράτες των αγορών, οι πολιτικές τους ορντινάτσες, τα ασπόνδυλα με τις γραβάτες, ήταν είναι και θα είναι απαίδευτοι κανίβαλοι. Θα έβαζαν φόρο και στον αέρα που αναπνέουμε, αν περνούσε από το χέρι τους. Δεν έχουν καμιά ευαισθησία και κανένα ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, παρά μόνο για να επιδειχθούν για τον πλούτο και το στάτους τους. Είναι το είδος των ανθρώπων που θα πάνε στο Μέγαρο Μουσικής για να φορέσουν την καινούρια τους τουαλέτα.

  Αυτοί λοιπόν είναι ίδιοι κι εδώ και έξω. Αλλά έξω τουλάχιστον υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που στο ταξίδι τους θα θελήσουν να επισκεφτούν ένα μουσείο ή να μάθουν για την ιστορία του τόπου που επισκέπτονται. Θα ντραπούν να μην το κάνουν. Ενώ αντίθετα, ο Έλληνας ντρέπεται που δεν μπορεί κι αυτός να μοστράρει την κουρσάρα του κυρίου Χατζηλάστιχου, κι η Ελληνίδα που δεν μπορεί να φορέσει την τουαλέτα της κυρίας Δεληπαπάρας.

 113. Ποντικαρέος said

  @https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/19/museums/#comment-315725

  Έτσι, εκείνο το ποσό που πήγαινε στο ιδιωτικό σχολείο και το κράτος εισέπραττε φόρους εισοδήματος (και τώρα υπολογίζει να εισπράξει και ΦΠΑ), θα μετατρέπεται σε δαπάνη σε βάρος του κονδυλίου για τη δημόσια εκπαίδευση.

  Δυστυχώς δεν ισχύει αυτό. Τα κονδύλια για την παιδεία δε λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό των παιδιών που φοιτούν. Υπάρχει το εύκολο σύστημα «αυξάνουμε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη».

 114. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Αλλά έξω τουλάχιστον υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που στο ταξίδι τους θα θελήσουν να επισκεφτούν ένα μουσείο ή να μάθουν για την ιστορία του τόπου που επισκέπτονται. Θα ντραπούν να μην το κάνουν.»

  Σε πληροφορώ ότι οι Εγγλέζοι ας πούμε που πάνε στη Τενερίφη, στην Κρήτη και στην Αγιανάπα , δεν ντρέπονται καθόλου!
  Οι Γερμανοί είναι αρχαιόφιλοι ,εντάξει.

 115. Ποντικαρέος said

  Στο 113 έβαλα ένα link (και ένα quote) για το σχόλιο 108 αλλά δεν πέτυχαν …

 116. Pedis said

  Για παράδειγμα δες τις τιμές για τις ετήσιες κάρτες εισόδου στα μουσεία του Βερολίνου και κρίνε

  http://www.smb.museum/en/plan-your-visit/annual-tickets.html

 117. Avonidas said

  #106 Η έκδοση της Πολιτείας με τη μετάφραση του Σκουτερόπουλου είναι πανάκριβη. Και έτσι κι αλλιώς τι σημασία έχει αυτό;

  Τι σημασία έχει αυτό; Αν δεν έχει αυτό σημασία, δεν μπορώ να φανταστώ τι έχει!

  Αλλά αφού δεν συνεννοούμαστε, ας εξηγήσω το σκεπτικό μου: επειδή η Πολιτεία του Πλάτωνα είναι κεφαλαιώδους σημασία έργο της παγκόσμιας γραμματείας, ΑΚΡΙΒΩΣ γι’ αυτό θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη σε όλους δωρεάν (και νόμιμα, όχι μόνο από παράνομο κατεβαστήρι, ή αμετάφραστη). Κι επειδή ο Παρθενώνας είναι μνημείο απαράμιλλης αξίας και έργο ενός πολιτισμού που έβαλε τη σφραγίδα του σε κάθε σχεδόν τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, για τον ίδιο λόγο θα έπρεπε να είναι κτήμα όλων, επίσης δωρεάν.

  Εδώ συνήθως πέφτει η ερώτηση «καλά, κι οι μεταφραστές κι οι φύλακες αρχαιολογικών χώρων τι θα τρώνε;» Στην οποία εγώ απαντάω, είναι καθήκον όλης της κοινωνίας να καταβάλλει το τίμημα του πολιτισμού. Όταν μιλάμε για δωρεάν παιδεία, ξέρουμε, ή θα έπρεπε να ξέρουμε, ότι εννοείται παιδεία που την πληρώνουν όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, κι όχι αναλόγως προς τη χρήση που κάνουν. Κοινωνική συνεισφορά για ένα κοινωνικό όφελος, τόσο απλά.

 118. Συγγνώμη που πετιέμαι με άλλα θέματα από αυτά που συζητάτε (από το άρθρο πάντα), αλλά επειδή σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το 99, δεν θέλω να πάθω κατάθλιψη.

  Σχετικά τώρα με την Αφροδίτη της Μήλου που λέει ο Γς στο #3, ιδού ο ορισμός του πουλάω (αρχαιολογικό) αέρα:

  https://m.facebook.com/?_rdr#!/photo.php?fbid=10200457900304262&id=1059430328&set=a.10200457910024505.1073741827.1059430328&source=56&ref=bookmarks

 119. sarant said

  115 Ναι, αλλά γίνεται κατανοητό ότι απαντάς στο 108

  114 Εντάξει, άλλο είναι οι καλοκαιρινές διακοπές και άλλο ο υπόλοιπος τουρισμός

  112 Γενικεύσεις κάνεις, βέβαια -διότι και εμείς επισκεπτόμαστε μουσεία και όχι πολυκαταστήματα. Αν και οφείλω να παραδεχτώ ότι σε γενικές γραμμές έτσι που τα λες είναι.

  111 Ωραίο αυτό με το CV. Περίληψη πάντως υπάρχει στις εξετάσεις της Γλώσσας και τη διδάσκονται στα φροντιστήρια.

 120. Pedis said

  Α, όταν είχα βάλει τη σχετική είδηση για τις αυξήσεις στις τιμές στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους πριν από καμιά βδομάδα, κάποιοι συσχολιατσές μου την είχαν πέσει ότι ειπαν δεν θα ήταν για τα μουσεία αλλά μόνον για αρχαιολογικούς χώρους κι άλλα τέτοια πασοκοσυνδικαλιστικά. Χαλάλι.

 121. nickel said

  #113, 115: Μην ανησυχείτε: Και το είδα και το κατάλαβα το σχόλιό σας.
  Είναι βέβαια αυτό μια κυνική διάψευση των οικονομικών υπολογισμών (την έκανα κι εγώ την ίδια σκέψη), αλλά ας πούμε ότι δημιουργεί μια άλλη πραγματικότητα, την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης που παρέχεται στην αίθουσα του δημόσιου σχολείου, που κάποια στιγμή έχει κι αυτό το οικονομικό αν όχι το άμεσα δημοσιονομικό του αποτέλεσμα. 😦

 122. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ποιος μίλησε για τα φροντιστήρια στο Παν/μιο;(Στραβώθηκα και δε μπορεσα να το ξαναβρω το σχόλιο):

  Ωδή στο φροντιστήριο νομικής του Τσίτουρα 🙂
  από Ν.Καρβέλα

  Δάσκαλε σε σένα όλα τα χρωστώ
  σου οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ
  Χωρίς εσένα πες μου τι θα έκανα,
  τις πτυχιακές πώς θα τις πέρναγα

  Δίκαιο εμπράγματο και ενοχικό
  γενικές αρχές και οικογενειακό
  Πήραμε πτυχίο με τα ψέματα
  αφού εσύ μας αποκάλυπτες τα θέματα

  Τρέμε Αραβαντινέ, κρύψου Σπυριδάκη
  σας έφαγε ο Τσίτουρας κι ας είναι γεροντάκι

  Το πανεπιστήμιο δε βγαίνει δίχως φροντιστήριο
  Το πανεπιστήμιο δε βγαίνει δίχως φροντιστήριο
  ω-ω-ω, και αντιγραφή

  Στις παραδόσεις δεν πατάγαμε ποτέ
  μα κι αν πηγαίναμε ήταν για χαβαλέ
  Βασιζόμαστε θυμάμαι μια ζωή
  στο φροντιστήριο και στην αντιγραφή

  Τα γραπτά δε μας ανησυχούσανε
  εκεί με τα σκονάκια όλοι περνούσανε
  Τα προφορικά ήταν το μαρτύριο
  μα κι εκεί τη βγάζαμε με φροντιστήριο

  Τρέμε Αραβαντινέ κρύψου Σπυριδάκη
  σας έφαγε ο Τσίτουρας κι ας είναι γεροντάκι

  Το πανεπιστήμιο δε βγαίνει δίχως φροντιστήριο
  Το πανεπιστήμιο δε βγαίνει δίχως φροντιστήριο
  ω-ω-ω, και αντιγραφή

 123. Avonidas said

  #114. Σε πληροφορώ ότι οι Εγγλέζοι ας πούμε που πάνε στη Τενερίφη, στην Κρήτη και στην Αγιανάπα , δεν ντρέπονται καθόλου!

  Όταν φτιάχνεις τουρισμό για χουλιγκάνους, χουλιγκάνοι σου έρχονται.

  (Δηλαδή, ποιον περιμένουνε στα Μάλια να τους έρθει, τον καθηγητή της Οξφόρδης με σπαστή ομπρελίτσα;)

 124. κιλκίς said

  Αυτό ακριβώς λέω αγαπητέ νικοκύρη…. Διδάσκονται στα φροντιστήρια περίληψη και γράφουν στις εξετάσεις, αλλά ΜΙΑ συγκεκριμένη περίληψη 80-100 λέξεων από ένα κείμενο 2 περίπου σελίδων, συνήθως δοκίμιο, καλά δομημένο με θεματικές περιόδους κλπ. Όταν όμως τους πεις «πως ήταν το βιβλίο που διάβασες» δε μπορούν να κάνουν περίληψη….

 125. Avonidas said

  #122.

  Το πανεπιστήμιο δε βγαίνει δίχως φροντιστήριο
  Το πανεπιστήμιο δε βγαίνει δίχως φροντιστήριο
  ω-ω-ω, και αντιγραφή

  Ε, εγώ λοιπόν το ‘βγαλα!
  Η πρωθυπουργάρα μας, από την άλλη, κάτι χρόνια πριν, δήλωνε στους Schooligans ότι «όλοι αντιγράφουν» κι ότι «σημασία έχει να κατέχεις την ουσία, κι όχι να τα θυμάσαι όλα αυτά», ας έχει χάρη που δεν τον έχω πρόχειρο να τον πλακώσω στις φάπες, την κολοβή αλεπού!

  Θα μου πεις βέβαια, τον ψήφισα μια φορά, το ότι υπήρξε πρόεδρος 15μελούς και φοιτητοπατέρας τα θεώρησα δευτερεύοντα και μικρότητες, τελικά αποδείχτηκε πως ήταν η (πεμπτ)ουσία του ανδρός. Ανθρώπινα τα λάθη…

 126. Πάντως, ‘ασχετα από το εάν τσακωνόμαστε εδω χάμου για το τι αξίζει περ’σότερο, το φροντιστήριο ή το μουσείο, μην ξεχνάμε πως αυτές οι ανατιμήσεις είναι μέτρα υπό καθεστώς πανικού, μπας κι εξασφαλιστεί το πολυπόθητο ρευστούλι για να τσουλήσει η μηχανή.
  Υποθέτω (ή ελπίζω) να μην τα θεωρεί κανείς μακροπρόθεσμα μέτρα.

 127. Avonidas said

  #126. ποθέτω (ή ελπίζω) να μην τα θεωρεί κανείς μακροπρόθεσμα μέτρα.

 128. Ιάκωβος said

  Τα μουσεια να διπλασιασουν την τιμη για τους ξενους και να τη μισασουν για τους Ελληνες. Η, δωρεαν για τους Ελληνες, εστω για καποιους μηνες χειμερινους.

  Τα μουσεια ειναι μια πολυ σκοτεινη ιστορια εδω στην Ελλαδα. Δεν ειναι μονο η τιμη. Ειναι ο ρολος που δεν παιζουν στην ζωη μας. Για να λειτουργησει σωστα ενα μουσειο στην κοινωνια χρειαζονται κι αλλα πολλα. Κυριως ζωντανια. Στις ξεναγησεις, στις μεγαλες εξειδικευμενες εκθεσεις, στη δημοσιοποιηση των εκδηλωσεων, χρειαζεται να γινονται πολλα μαθηματα παιδιων εκει, ειδικα προγραμματα για διαφορες κατηγοριες πολιτων, κλπ,κλπ.

  Και κτιρια. Το νεο μουσειο της Ακροπολης πχ ετσι που το φτιαξανε, πρεπει να ειναι μακραν το πιο αθλιο, κρυο, αντιπαθητικο και αντιλειτουργικο μουσειο στον κοσμο. Ενας μεγαλος ανηφορικος διαδρομος. Αν ζουσε ο Διογενης θα τους ελεγε Ωραιος ο διαδρομος σας, αλλα δε φοβαστε μη κατρακυλησει
  το μουσειο και σας φυγει;

 129. sarant said

  128 Μου άρεσε πολύ η κατακλείδα, παρόλο που δεν το αντιπαθώ το μουσείο της Ακρ.

 130. 127

  Οικογενειακό χάρισμα: http://imgur.com/Tz0SC1b

 131. Πάνος με πεζά said

  Μια χαρά είναι το Μουσείο της Ακρόπολης. Κι έχει και αρκετή τεχνολογία πάνω του (π.χ. σεισμική μόνωση, αναπότρεπτη για τα θηριώδη φορτία που το υπολόγισαν, νομίζω κινητό 100 kN/m2…)

 132. Ιάκωβος said

  Εμενα μου αρεσε το παλιο περισσοτερο, ηταν πιο φιλικο κι ας ηταν σε λαθος σημειο.Δεν εχω δει τελευταια το ξαναχωσανε;

  Το νεο μουσειο παντως ειναι εντελως λαθος. Δε σε προτρεπει να καθησεις, να αφιερωσεις χρονο για καθε προθηκη χωριστα. Εκεινος ο αρχικος διαδρομος…Αγχος και ειρησθω εν παροδω ολα. Και αυτος ο αλουμινενιος Παρθενωνας σα πιτσαρια μοιαζει. Δεν εχει καποιο νοημα ετσι που μπηκε.

  Το μονο καλο οι υπαλληλοι. Ειναι πατριωτακια μου, απο τα χωρια γυρω απο την Πυλο, αντε μεχρι Φιλιατρα ολοι. : -)

 133. 132, Ιάκωβος αναρωτήθηκε:

  Και αυτος ο αλουμινενιος Παρθενωνας σα πιτσαρια μοιαζει. Δεν εχει καποιο νοημα ετσι που μπηκε.

  κι αμέσως έδωσε έμμεσα την απάντηση:

  Το μονο καλο οι υπαλληλοι. Ειναι πατριωτακια μου, απο τα χωρια γυρω απο την Πυλο, αντε μεχρι Φιλιατρα ολοι.

  Αμφότερα με εντολή Σαμαρά

 134. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  131. 100 KN/m2 ?? Τι υπολόγισαν ; Ότι θα μαζευτεί όλη η Αθήνα μέσα και θα χοροπηδάει ;
  E ρε σίδερο που πήγε στράφι!! (η Αγγελοπούλου έκανε τη «μελέτη»; :mrgreen: )

 135. marulaki said

  #93 Αβονίδα, με όλο το θάρρος για τον ενικό, η λέξη που ψάχνεις είναι η κατανάλωση. Ορδές στο Βατικανό, περνούσαν τρέχοντας τις Στάντζες του Ραφαήλ και τις αίθουσες με τους χάρτες. Κατανάλωση, και όχι απόλαυση της τέχνης.

 136. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Mήπως εννοούσες 10 αντί για 100 ρε συ Πάνο; Aκου 100 (!!)

 137. marulaki said

  Τέλος και τελειώνω: Το Βρετανικό μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου έχουν δωρεάν είσοδο, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο ισοδύναμο (χαχα!) στα δημοτικά τέλη ας πούμε των ξενοδοχείων του Λονδίνου, που έρχονται μιλιούνια για όλη τη σαιζόν, και όχι για 4 μήνες το χρόνο, από όλον τον κόσμο να δουν τα (δικά τους) εκθέματα. Πού μένουν; Πού τρώνε; Πόσα σουβενίρ ψωνίζουν; Πόσο ωφελείται το Λονδίνο από τη δωρεάν είσοδο αυτών των μουσείων;
  Και επίσης δωρεάν είναι η κλασική συλλογή στο ΒΜ. Την τελευταία φορά που πήγα είχε μία έκθεση για τη δυναστεία των Μινγκ και το εισιτήριο είχε 26 ή 28 λίρες. Δεν το λες και δωρεάν… Εξωστρέφεια, τό’παμε.

  Όσο για το φροντιστήριο, τα έχουμε πει και αλλού, πήγαμε γιατί πήγαιναν όλοι οι συμμαθητές και οι γονείς δεν ήθελαν να μείνουμε ένα παρά πίσω. Εγώ πήγα όπου δεν είχα καλό καθηγητή στο σχολείο. ‘Δε χρειάζεστε τη φυσική εσείς στη θεωρητική κατεύθυνση, και 15 να γράψετε, περνάτε’. Τραγικός και αξέχαστος ο φυσικός μας, του ιδίου επιπέδου ο μαθηματικός μας. Μόνο αγάπη.

 138. Πάνος με πεζά said

  @ 134 : Θεωρητικώς, ένα βαρυ άγαλμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μπορεί και να το δώσει το φορτίο. Αλλά αν το κάνεις κανόνα, βάλε κατηγορία σπουδαιότητας IV, βάλε ψ2, το τίναξες… Και νομίζω ότι στο τσακ δε ζήτησε εγκάρσια προένταση (εγκάρσια, πρόσεξε…).

 139. Πάνος με πεζά said

  @ 136 : Εκατό. Ένα τόνο στο τετραγωνικό βάζουμε και σε σούπερ μάρκετ.

 140. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  139. A ναι; Εμείς σε γέφυρες δα κάτω… (είστε large στην πατρίδα…αυτά βλέπουν και οι Γερμανοί οι τσιγκούνηδες και βγάζουν σπυράκια μαζί μας…)

 141. Παναγιώτης Κ. said

  @128 (Ιάκωβος).Το πολλαπλασιασμένο με το δύο είναι διπλάσιο.
  Το διαιρεμένο με το δύο δηλαδή το μισό είναι υποδιπλάσιο
  κ.ο.κ

 142. Pedis said

  Αυτές τις μέρες ξεπουλιούνται για τα καλά -ιδιωτικοποιούνται- τα ιταλικά ταχυδρομεία. Στόχος λέει η ανακούφιση του δημόσιου χρέους με τα 4 δις (λένε) που θα βάλουν στα ταμεία. Σημειωτέον ότι τα κέρδη είναι περί το 1 δις ετησίως και το δημόσιο χρέος που θα ανακουφιστεί (όπως λένε) είναι πλέον των 2100 δις όπως το μετράνε εκείνοι που το έφτασαν εκεί κι όπως το έφτασαν. Δηλ. τρίχες για εύπιστους μικροαστούς, απάτη και ξανά απάτη.

  Κι εδώ κι εκεί και παντού (η Γερμανία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των Φ ο ρ ο λ ο γ ι κ ώ ν Π α ρ α δ ε ί σ ω ν) η πρόφαση είναι το χρέος, τα ισοδύναμα, η ανάπτυξημ η οικονομία και τα κέρατά μας τα τράγια εκ του κερατάδες και δαρμένοι και … χιλιοαπαυτωμένοι.

  Πέραν των επιχειρημάτων σου επί του συγκεκριμένου, Νικοκύρη, που τρεκλίζουν (σου απάντησα στα πεταχτά στο 109) η ουσία είναι σκάσε και πλήρωνε και ξαναπλήρωνε για όσα έχεις ήδη πληρώσει με δεξιά και με «αριστερή» κυβέρνηση.
  Μην δικαιολογείς τώρα τα αδικιολόγητα και όλα όσα ο πολιτικός απατεωνίσκος κατάγγελνε μέχρι μερικά μηνάκια πριν.

  Όποιος καίγεται γαι ισοδύναμα και είναι ισοδυναμα τίμιος πολιτικά και ισοδύναμα συνεπής αριστερός (ξεφτιλίστηκε η λέξη πλέον) εδώ να τα αναζητήσει κι όχι στα φραγκοδίφραγκα ως κοινός πορτοφολάς και πρεζόνι σε κρίση

 143. Πάνος με πεζά said

  @ 139 : Οι γέφυρες, ακόμα και στο τριαντάτονο του DIN, βγάζαν 300/3*6 = 16,67 kΝ/m2. Τι διάλο, καμιά Πυροσβεστική γεμάτη, κανένα βυτίο με σκ… δεν περνάει από αυτές τις γέφυρες;

 144. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε και το Φροντιστήριο Τραπεζούντας.
  Όποιος ή όποια βρεθεί σε εκείνα τα μέρη θα το δει να δεσπόζει και να λειτουργεί.

 145. Kiddo, baby (–> 136 & 140)

  Ποτέ μην παραβλέπεις την ανθρώπινη βλακεία.
  Δες εδώ τι συνέβη σε μια γέφυρα χώρας που έχει περάσει διαφωτιζμό https://www.youtube.com/watch?v=zNJruGzyEi8

  👿

 146. Νίκος Κ. said

  Όταν λέμε φροντιστήρια πρέπει να σκεφτόμαστε κυρίως των ξένων γλωσσών (και από άποψη του κόστους και από τις ώρες που αφιερώνουν τα παιδιά μας απ’ τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού).

  Είμαι υπέρ της διατήρησης του 13% στα φροντιστήρια επειδή ευνοείται μια δραστηριότητα που μειώνει σοβαρά την ανεργία.

  Το φαινόμενο των φροντιστηρίων από χώρα σε χώρα αξίζει να μελετηθεί σοβαρά. Οι εύκολες απαντήσεις είναι συχνά εκτός πραγματικότητας. Φίλος που ζει οικογενειακά στη Σιγκαπούρη (εξαιρετικά αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα) μου έλεγε ότι το 90% των μαθητών αρχίζει φροντιστήριο απ τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Συμπέρασμα;

 147. Ριβαλντίνιο said

  Εγώ επισκέπτομαι μόνο τσάμπα μνημεία. Τι δηλαδή, να πληρώνω για τα ερείπια και τα κοτρώνια ? 🙂
  ——————————————————

  @ 23 Corto Maltese
  «εκκλησίες στον Μυστρά»

  Στον Μυστρά ένα 5ευράκι για να τα δεις όλα ! 😦

 148. Δημητρης said

  Στο μουσείο των Δελφών αλλά και την Επίδαυρο, αν θελήσεις να πιείς μια πορτοκαλάδα για να απολαύσεις το τοπίο, η καντίνα επιπέδου Εθνικής Οδού. Και αφήνει και λεφτά. Όσο για τα σουβενίρ ….

 149. Με μεγάλη μου χαρά θα συμφωνήσω με τον Φυσικό, μας έχουν πρήξει με το κοινωνικό έργο των φροντιστηρίων. Εγώ, είναι η αλήθεια, πήγα φροντιστήριο όταν ξανάδωσα πανελλαδικές: ουσιαστικά αυτό που με βοήθησε ήταν που είχα κάποιον πάνω απ’ το κεφάλι μου να ελέγχει ότι διάβαζα κάθε μέρα. Για την αποτυχία της προηγούμενης χρονιάς, μ’ άλλα λόγια, η τεμπελιά μου έφταιγε, όχι το σχολείο 🙂

 150. stella tsi tsi said

  Λοιπόν προτείνω να φορολογηθούν τα πάντα! Όλα! ευρώ πάση θυσία! να κάνουμε τα πάντα όλοι οι λαοί για να σώσουμε αποικιοκράτες-φασιστοκαπιταλιστές-εμποροτραπεζίτες-δουλεμπόρους-εξουσιομανείς ψυχάκηδες! Δεν υπάρχει εναλλακτική.. η «αριστεροτάτη» κυβέρνησή μας προσπάθησε να κάνει την ρήξη και την ανατροπή, αλλά ευτυχώς (χίλια ευτυχώς!!) είδε με «ριζοσπαστικό ρεαλισμό» (sic) την πραγματικότητα και δεν καταστραφήκαμε!!ξανά ευτυχώς! Ούτε που με ενδιαφέρει αν θα φορολογηθούν τα σχολεία πλουσίων, ούτε που με ενδιαφέρει αν θα αυξηθεί η είσοδος στα μουσεία (πόσο ακόμα θα ξελασπώνουμε με τους αγαπητούς προγόνους ημών που τόσο υπερήφανους μας κάνουν..) αυτές οι συζητήσεις περί μέτρων και ισοδύναμων είναι φούσκες (που μας πνίγουν – όχι όλους βέβαια), είναι απάτη, είναι άκυρες, είναι αισχρές. Τα φροντιστήρια χρειάζονται γιατί το σύστημα είναι εξετασιοκεντρικό, προωθεί τον άγονο εγκυκλοπαιδισμό, ενθαρρύνει και επιβραβεύει τα παπαγαλάκια. Το πιο «λαχανιασμένο σκλαβάκι» κερδίζει μια θέση σε ΑΕΙ με καθηγητάρες που με τον κόπο και τον ιδρώτα τους βρίσκονται εκεί, αντιδρούν και μάχονται για την αναβάθμιση της πνευματικής ζωής του τόπου.
  Η αστική σας δημοκρατία βλάπτει σοβαρά την υγεία μας. Ανάθεμα!!

 151. stella tsi tsi said

  149 είσαι η κλασσική περίπτωση μαθητή: έξυπνος αλλά τεμπέλης!! (κλισέ καθηγητών αυτό) χαχαχα
  το κοινωνικό έργο των φροντιστηρίων έγκειται στο ότι δουλεύουν (σκληρά συνήθως) άνθρωποι. Αλλά γιατί χρόνια τώρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και όλοι γκρινιάζουμε;; το βρήκα: μας το έχουν επιβάλει ξένα συμφέροντα ή εξωγήινοι ή κάποιοι πιο δυνατοί από εμάς… τι να σου κάνει και η ψαροκώσταινα… μια αδύναμη χώρα είμαστε… δεν είδες και ο Αλέξης (το καημένο το παιδί) πήγε να τα βάλει με το θηρίο.. και να τι πάθαμε!! Ας κάτσουμε ήσυχα και να γκρινιάζουμε… μια ζωή είναι..θα περάσει…

 152. stella tsi tsi said

  111 δηλαδή εσύ πήγες φροντιστήριο και ξαφνιάστηκες που σε προετοίμαζαν για τις εξετάσεις!!! σοκ που θα το έπαθες!! Και για να ειρωνεύεσαι τα καμάρια που γράφουν 19 – 20 στην έκθεση να υποθέσω έγραψες και εσύ τουλάχιστον 19 και φυσικά στα 18 σου έγραφες περιλήψεις βιβλίων που άνετα θα ήταν υποψήφιες για Νομπέλ (που λένε και οι μορφωμένοι γαλλομαθείς)!!

 153. sarant said

  150-152 Δεν χρειάζονται επιθέσεις σε άλλους σχολιαστές -την κυβέρνηση και τους πολιτικούς βρίζετέ τους όσο θέλετε.

 154. Δημητρης said

  153 Εκδηλώσεις αγάπης επιτρέπονται;

 155. stella tsi tsi said

  153 δεν είναι προσωπική επίθεση, δεν τους ξέρω τους ανθρώπους. Μία Tsi tsi απαντά σε έναν Kilkis.. κλπ Τις συγκεκριμένες θέσεις σχολίασα με καυστική διάθεση μεν, αλλά όχι εριστική ή επιθετική. Παρόλο που κάποιοι είναι ειρωνικοί στα σχόλια για «κατηγορίες» ανθρώπων γενικά ή μαθητών…

 156. Σωτήρς said

  Να ρωτήσουμε τους Αμερικάνους εάν τους έχουν ξεμείνει άλλα τέτοια βιβλία.
  Μπας και μάθουμε αμερικάνικα δωρεάν.

 157. Πέπε said

  @151:
  > > το κοινωνικό έργο των φροντιστηρίων έγκειται στο ότι δουλεύουν (σκληρά συνήθως) άνθρωποι

  Κι αυτό συζητήσιμο. Όχι το σκληρά, το υπόλοιπο.

  Υπάρχουν φυσικά άνθρωποι που βγάζουν το ψωμί τους εκεί, αλλά υπάρχουν κι ένα σωρό που υποαπασχολούνται και βγάζουν πενταροδεκάρες.

  Ας παρατηρήσουμε ότι απ’ όλα τα μαθήματα των σχολείων και των Πανελληνίων, τα φροντιστηριακότερα είναι κυρίως αυτά που συνδέονται με επιστημονικά αντικείμενα που δεν είναι παραγωγικά. Ένας φιλόλογος, ένας ξενόγλωσσος, ένας μαθηματικός, ελάχιστες δουλειές μπορούν να κάνουν εκτός από το να διδάξουν το αντικείμενό τους και σ’ άλλους. (Ο φυσικός και ο χημικός ενδεχομένως μπορούν να κάνουν και καναδυό άλλα πράγματα.) Αν όλοι αυτοί ήσαν λιγότεροι, αν παράγονταν τόσοι απόφοιτοι των σχετικών τμημάτων όσοι περίπου χρειάζονται στη χώρα για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις λίγες ακόμη δουλειές που θέλουν τέτοιο κόσμο, δε θα υπήρχε το κοινωνικό πρόβλημα που [δε λύνουν αλλά ας πούμε ότι κάπως] απαλύνουν τα φροντιστήρια.

 158. skol said

  108: Πιστεύεις δηλαδή ότι τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν κάποιοι από τους λιγότερο ευκατάστατους, αν αναγκαστούν να πάρουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά, θα προστεθούν στα αδρανή κεφάλαια και δεν θα βρουν το δρόμο τους για την «ανάπτυξη» ή έστω για κάποιον άλλο φόρο;

 159. sarant said

  154 Αγάπη μόνο!

  155 Εντάξει, οριακό ήταν -αναφερθήκατε, έστω και απρόσωπα ή ρητορικά, στο άτομο («δηλαδή εσύ πήγες….»)

 160. physicist said

  #159. — Αγάπη μόνο!

  Θα κρατηθούμε και χέρι-χέρι και θ’ αρχίσουμε να τραγουδάμε γουί αρ δε τσίλντρεν σαν τον Κοτζιά στην Άγκυρα; Να το ξέρω, άμα είναι, να την κάνω σιγά-σιγά. 😛

 161. stella tsi tsi said

  151 προφανώς τα φροντιστήρια υπάρχουν και κάποια ευημερούν γιατί καλύπτουν μια ανάγκη (της προετοιμασίας για τις εξουθενωτικές και στείρες εξετάσεις) Αυτή τη λογική των εξετάσεων στηλιτεύω και ειρωνεύομαι. Από την άλλη συμφωνώ ότι οι περισσότερες επιστημονικές σχολές στην Ελλάδα έχουν γίνει «καθηγητικές».. αν και όπως ορίζει η κοινωνία της «γνώσης και της πληροφορία» (εδώ να δεις «κοντύλια» που πέφτουν σε σχολεία και ΑΕΙ) είναι αναγκαίο να έχουν όλοι μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό πλέον για να διδάξουν στην ββάθμια!! ή και σε φροντιστήριο! αυτή είναι η απόλυτη ξεφτίλα της έρευνας, της μελέτης, του κόπου και φυσικά του μεταπτυχιακού ως τίτλου! Σπουδάστε, κάντε μεταπτυχιακό και διδάξτε σε γυμνάσιο – λύκειο! οι εξετάσεις να είναι καλά!

 162. stella tsi tsi said

  159 κατάλαβα: κωδικός Αννα -Μισέλ Ασημακοπούλου: αστική ευγένεια!

 163. spiral architect said

  Κάπου στα δυτικά προάστια της Αττικής υπάρχει ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, (Γυμνάσιο – Λύκειο) που στην πράξη είναι ένα κεκαλυμμένο με το μανδύα του Λυκείου φροντιστήριο. Τα διδασκόμενα μαθήματα από την Γ’ Γυμνασίου και μετά είναι τα (πιθανά για το μαθητή) μαθήματα που θα εξεταστεί στην κατεύθυνση, τα δε δευτερεύοντα δεν διδάσκονται καν και οι βαθμοί σ’ αυτά είναι εικονικοί, όπως και η διδασκαλία τους. Άλλωστε εδώ και χρόνια τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν είναι αρμοδιότητα του Υπ. Παιδείας αλλά του Ανάπτυξης (παλιά, Εμπορίου)οπότε κανένας απρόσκλητος δεν θα τους ελέγξει παρά μόνον -ενδεχομένως- η Επιθεώρηση Εργασίας.
  Γνωστός που δουλεύει εκεί εδώ και μερικά χρόνια με μπλοκάκι, μου είπε ότι, η διεύθυνση καθησύχασε τους γονείς λέγοντας ότι, δεν θα γίνει καμία αύξηση λόγω ΦΠΑ, κλείνοντας τους πονηρά το μάτι για ένα καθεστώς που ήδη ξέρουν.

 164. Gpoint said

  Αυτή η φάμπρικα με τα ισοδύναμα κρύβει μεγάλες ρεμούλες

  Η επιτροπή που βρίσκει πως θα σωθεί τόπος αν πετσοκόψουν τις συντάξεις που ψευτοκινούν την τελματωμένη γορά δεν αποτελείται από σοφούς αλά από μαλάκες πρώτης γραμμής

  Υπομονή κάποια χρόνια να μάθει ο Σαββίδης ελληνικά και να ασχοληθεί με την πολιτική. Στην 4ωρη συνέντευξή του είπε μια πολύ μεγάλη κουβέντα για όσους ξέρουν την πραγματική ζωή :» Αγόρασα τον ΠΑΟΚ γιατί το ήθελε περισσότερο από όλους η γυναίκα μου και όλοι μας για μια γυναίκα ζούμε»

 165. physicist said

  #164. — Αγόρασα τον ΠΑΟΚ γιατί το ήθελε περισσότερο από όλους η γυναίκα μου και όλοι μας για μια γυναίκα ζούμε

  Επαγγελματίας, όχι παίξε-γέλασε. Κι αναρωτιόμουν πώς γίνεται κι ενώ έχει βάλει (λέμε τώρα) το χρήμα της (Ρωσικής) αρκούδας, τρώω κάθε χρόνο στάνταρ τετράμπαλο από το Γιάννενο και τρίμπαλο από τη Σκόντα.

 166. Ριβαλντίνιο said

  @ 165 physicist
  «Κι αναρωτιόμουν πώς γίνεται κι ενώ έχει βάλει (λέμε τώρα) το χρήμα της (Ρωσικής) αρκούδας, τρώω κάθε χρόνο στάνταρ τετράμπαλο από το Γιάννενο και τρίμπαλο από τη Σκόντα.»

  Κι όπως λένε, έχεις να κερδίσεις την Γριά από τότε που ήταν πιτσιρίκα. 🙂

 167. physicist said

  #166. — Η διαιτησία φταίει.

  (Ρε πστ μου, ΠΑΟΚ γίναμε για τη λεβεντιά που είχα, κέρδιζα τότε και τη διαιτησία μαζί με το ΠΟΚ και τα τρία κακά της μοίρας μου. Και τώρα έχω καταντήσει η Μάρθα Κλάψα της Σουπερλίγκας, και το παίζω επαναστάτης, και ημείς Ρουσίαν λίαν Έλληνες αγαπώμεθαν, Πόντος και Σουμελά και Μεγαλέξαντρος και κολοκύθια τούμπανα. Ξεφτίλα).

 168. sarant said

  162 Δεν είναι κακό πράγμα η ευγένεια μεταξύ συσχολιαστών και δεν βλέπω γιατί τη θεωρείτε προνόμιο των αστών -δηλαδή οι λαϊκοί άνθρωποι κάνουν προσωπικές επιθέσεις με το άψε σβησε;

  163 Και δεν είναι το μόνο.

 169. Gpoint said

  Ακόμα κι ο Λάμπρος που δεν χωνεύει τον Σαββίδη ξέρει πως στην ζωή τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση στον άντρα την προσφέρει η γυναίκα
  Τώρα αν κάποιος την βρίσκει με άλλον άντρα ή με την χούφτα του.είναι άλλο θέμα

 170. Corto Maltese said

  147 (Ριβαντίνιο): Δεν το ήξερα για τον Μυστρά. Και η Παντάνασσα έχει εισιτήριο;

 171. Παναγιώτης Κ. said

  @84,89. Το βρίσκω αναμενόμενο να υπάρχουν φροντιστήρια ανωτάτης εκπαίδευσης. Δύο λόγοι συνηγορούν γιαυτό.
  Ο ένας είναι η υποβάθμιση της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια-το κυνήγι των προγραμμάτων από τους πανεπιστημιακούς βαραίνει περισσότερο- και ο δεύτερος, η στάση των ίδιων των φοιτητών απέναντι στις υποχρεώσεις τους.Το 70% στο ΑΠΘ παίρνει πτυχίο κατά μέσον όρο σε 7,5 χρόνια.
  Ο δημόσιος λόγος ελάχιστα έχει ως θέμα την ανώτατη εκπαίδευση και αυτό δεν είναι ο,τι καλύτερο για την κοινωνία.

 172. Ριβαλντίνιο said

  @ 167 physicist
  Για μένα μια χαρά είναι ο ΠΑΟΚ. Γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να κυριαρχήσεις πρέπει να ελέγχεις την ΕΠΟ. Και για να ελέγχεις την ΕΠΟ πρέπει να τα σκάσεις στις ενώσεις. Και μετά να ξαναπάρεις τα χρήματα που έδωσες από το Τσουλου, αλλά και να συνεχίσεις να χρηματοδοτείς/επιχορηγείς με αυτά τα χρήματα τους ανθρώπους που σε υποστηρίζουν. Όταν και αν βρεθεί άνθρωπος της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ ή του ΠΑΟ που θα θελήσει και θα μπορέσει να τα κάνει αυτά, τότε θα σταματήσει να κυριαρχεί ο ΟΣΦΠ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
  Κατά τα άλλα εμείς όπως λέει και η παροιμία :

  Κλαίε για να σε λυπούνται, ή βάρα για να σε φοβούνται.

  @ 170 Corto Maltese
  Δεν ξέρω ούτε καν που είναι η Παντάνασσα ! 😦

  (Και στον Μυστρά αυτό που λέω ίσχυε το 2009 που πήγα. Τώρα δεν ξέρω τι παίζει ).

 173. physicist said

  #171. — Ο ένας είναι η υποβάθμιση της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια-το κυνήγι των προγραμμάτων από τους πανεπιστημιακούς βαραίνει περισσότερο-

  Φάουλ!

  Το επίπεδο των Πανεπιστημιακών (στις φυσικές επιστήμες) στα ελληνικά ΑΕΙ ποτέ δεν ήταν υψηλότερο απ’ ό,τι είναι σήμερα. Οι ερευνητικά ενεργοί διδάσκοντες είναι, στο τέλος της γραφής και μετά το ολοκλήρωμα πάνω στις στατιστικές διακυμάνσεις, περισσότερο από κάθε άλλον σε θέση να προσφέρουν διδασκαλία υψηλού επιπέδου. Να το πούμε κι αλλιώς, τη γενιά των Καθηγητών με τρεις δημοσιεύσεις, μία στο Δελτίο της Ελληνικής Εταιρείας Λεπιδοτέρων, μία στους 4 Τροχούς και μία επιστολή στα Νέα, δεν τη νοσταλγώ καθόλου.

  Το πρόβλημα με το επίπεδο της διδασκαλίας βρίσκεται στο απελπιστικά χαμηλό επίπεδο των φοιτητών σε πολλά ΑΕΙ. Η Ελλάδα, επιπλέον, έχει τη θλιβερή πρωτοτυπία, σε ΑΕΙ της πειρφέρειας, όπου το ΔΕΠ είναι ποιοτικότερο από τα μεγάλα ΑΕΙ της (συμ-)πρωτεύουσας, το επίπεδο των φοιτητών να είναι πολύ χαμηλό. Μία ακόμη παράμετρος που δεν πρέπει ν’ αγνοηθεί είναι η αγαπημένη φοιτητοπατερική τακτική του τραμπουκισμού-χτισίματος κλπ σε διδάσκοντες που ανάλογα με την ποιότητα που πρόσφεραν είχαν και άλφα απαιτήσεις στις εξετάσεις, αρνούμενοι να τις κάνουν παρωδία.

  Ψιλά γράμματα αυτά σε περιβάλλον που μισεί την αριστεία.

 174. physicist said

  #172. — Το θέμα είναι χοντρά παράπλευρο αλλά το μπλαμπλά με την ΕΠΟ και τα κυκλώματα, όση αλήθεια κι αν έχει, κατάντησε και καραμέλα. Πέρσι κέρδισα τον γαύρο στον Πειραιά και μετά πήγα Ξάνθη-Γιάννενα κι έγινα σουργούνι χωρίς να μου φταίει κανένα κοράκι. Άσε να νοικοκυρέψω πρώτα το σπίτι μου και μετά γκρινιάζω για κοράκια.

  (Για την ξεφτίλα του να έχω Πρόεδρα που δεν μιλάει Ελληνικά κι ονειρεύεται επαναστάσεις άσε καλύετρα. Να κάνει συλλαλητήριο με δέκα νοματαίους στην Καμάρα και να θέλει να συνεπάρει το πλήθος με ντουντούκα και διερμηνέα — ΕΛΕΟΣ)

 175. Νίκος Κ. said

  173: και για να το συνδυάσουμε με το θέμα μας: Γιατί μετά από τόσα και τόσα (ιδιωτικά) φροντιστήρια, νοιώθουμε απογοήτευση απ’ το επίπεδο των φοιτητών μας;

 176. Ριβαλντίνιο said

  @ 173 physicist
  «μία στους 4 Τροχούς»
  😆 😆 😆

  @ 174 physicist
  Με τον ΟΣΦΠ το κοράκι θα σε παίξει κανονικά. Μπορεί να σε παίξει κανονικά και με την Ξάνθη και τον ΠΑΣ. Αλλά την ΕΠΟ την χρειάζεσαι για να ξέρεις πως το κοράκι θα παίξει και τον ΟΣΦΠ σωστά με τις Ξάνθη, ΠΑΣ κ.λπ.

 177. Ριβαλντίνιο said

  φφφαααααααααααπππππππππππ !

  Τι έπεσε πάλι στην σβερκάδα του ΟΣΦΠ πριν από λίγο ?
  Αν είσαι γάβρος ξέρεις……. 😆

 178. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το ματς παρακολούθησε και γνωστός ναυτικός…(μετεμψύχωση του Χέμινκγουέη…)

 179. physicist said

  Άσχετο: στην παλαβή είδηση της ημέρας, Ολλανδοί στρατιώτες, σταθμευμένοι στη Βαυαρία, διάβηκαν κατά λάθος τα σύνορα με την Έσση στα πλαίσια στρατιωτικών γυμνασίων, κατά τη διάρκεια των οποίων φορούσαν τουρμπάνια για να προσομοιώσουν τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν στο Αφγανιστάν. Ο τοπικός δερβέναγας της περιοχής Gelnhausen στην Έσση, αξιότιμος Έριχ Πίπα, ζήτησε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας: «Δεν ανέχομαι στρατιωτικά γυμνάσια ξένων ενόπλων δυνάμεων στην περιφέρειά μου».

  Αλήθεια λέω, δεν είναι Πρωταπριλιά.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  10 – «εγώ είμαι της παραπαιδείας με μειωμένο ωράριο, μειωμένες αποδοχές, μειωμένη ποιότητα ζωής» Η ποιότητα ζωής δεν έχει να κάνει με τα λεφτά Crony, αλλά με τη στάση μας απέναντί της, μη τρώς κι εσύ το παραμύθι του συστήματος.

  28 – «Θεωρείται ότι προσθέτω αξία στο κούτσουρο που πελεκάω για να το κάνω καυσόξυλο και να το πουλήσω. Υπάγομαι λοιπόν στο ΦΠΑ όπως υπάγεται και αυτός που το πελεκάει, το κόβει, το συναρμολογεί και το βερνικώνει σε ένα χρήσιμο και ωραίο έπιπλο.»
  Αυτή η περιγραφή, ταιριάζει απόλυτα με την παραγωγή της εκπαίδευσης.

  98 – «και το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είχα στο ράδιο στο αμάξι (ηταν συνοδηγός ) το Stairway to heaven των θρύλων και ΔΕΝ είχε ιδέα μουσικής! (pun intended…)»
  Και δεν άνοιξες την πόρτα να τον πετάξεις έξω τον ΑΧΡΗΣΤΟ; (εν κινήσει εννοείται-χαμόγελο).

  101 – «Ούτε η Πολιτεία του Πλάτωνα έχει την ίδια αξία με το Κελάρι της Ντροπής της Χρυσηίδας Δημουλίδου, αλλά μαντέψτε ποιο από τα δύο μπορώ να διαβάσω εντελώς δωρεάν, και χαίρομαι που μπορώ.» Δηλαδή εξισώνεις την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ της ΜΕΦΙΣΤΗΣ Χρυσηίδως, με μιά κάποια πολιτεία κάποιου Πλάτωνα; (ιδιωτικό σχολείο δεν είναι αυτός;) ΝΤΡΟΠΗ, σου αξίζει αν σε κλείσουν σε άδειο Κελάρι αμόρφωτε (χαμόγελο).

  102 – «Αφού έτσι κι αλλιώς από τους φόρους μας πληρώνονται οι δανειστές ούτε φόρους πρέπει να πληρώνουμε, ούτε ΦΠΑ πουθενά, δεν είναι έτσι;» ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ, αλλά οι πρώην νεαροί αριστεροί επαναστάτες, έγιναν μεσόκοποι παχουλοί και συμβιβασμένοι μικροαστοί, και φοβούμενοι μη χάσουν το κόκαλο (με ίχνος κρέατος) που τους έδωσε το σύστημα να γλείφουν, δέχονται αδιαμαρτύρητα (διαμαρτύρονται εντόνως στο διαδίκτυο βέβαια -χαμόγελο) τις πρακτικές του.

  105 – «Δεν πάει έτσι, τα σπασμένα της πολιτικής κακοδιαχείρισης δεν γίνεται να τα επωμίζονται αυτοί που δεν συμμετέχουν στο μεγάλο φαγοπότι. Τα αυτονόητα.»

  Εδώ και χιλιάδες χρόνια πληρώνουν αυτοί που δεν συμμετέχουν στο φαγωπότι, σύστημα που κερδίζει δεν το αλλάζεις.Τα αυτονόητα.

  Aυτό για τον αστοιχείωτο Πακιστανό του Κίντ.

 181. Corto Maltese said

  172 (Ριβαλντίνιο):
  Από ό,τι γνωρίζω η Παντάνασσα είναι αναγνωρισμένη από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1989 και συγχρόνως είναι η μοναδική εν λειτουργία μονή του Μυστρά.

  http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=9382

 182. Pedis said

  # 171 – Το κυνήγι των προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων, οι ανούσιες γραφειοκρατικές αξιολογήσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους διδάσκοντες και τον χρόνο τους. Το άλλο ακόμη μεγαλύτερο είναι η διδασκαλία σε *00 φοιτητές/τριες στο αμφιθέατρο. (Γίνεται μάθημα στο αμφιθέατρο; Δεν γίνεται. Άλλο πράγμα να ‘χεις 50 φοιτητές σε τάξη όπου θα γίνουν και δέκα ερωτήσεις κι αλλο 200 και βάλε στα 50 μέτρα απόσταση.)

  Ακόμη 1 στους 4 φοιτητές μπήκαν στη σχολή από σπόντα, κι άλλο 1 στους 4 το ήθελε αλλά χωρίς να έχει καταλάβει τις απαιτήσεις.

  Προσοχή, μην γενικεύουμε και πάινρι η μπαλα αθώους: Το διδακτικό προσωπικό των φυσικών τμημάτων είναι υψηλότατου επιπέδου, και βιβλία καλά μοιράζουν κι άλλα που μπορούν αν βρουν οι φοιτητε και ιντερνετ υπάρχει κι όλα τα καλούδια.

 183. …ένα σχολείο στο οποίο τα τμήματα θα χωρίζονταν με βάση τις επιδόσεις των μαθητών; Είναι εφικτό να γίνει αυτό;…

  Στο αμερικάνικο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο κανόνας (το αντίθετο από το «one size fits all» του ελληνικου συστήματος).

  Ο χωρισμός γίνεται όχι υποχρεωτικά, αλλά με επιλογή των μαθητών (που φυσικά απαιτεί και γονική μέριμνα – νωρίς μάλιστα – λόγω του νεαρού της ηλικίας των μαθητών, και άοκνη διδασκαλική επιμέλεια σε ατομικό επίπεδο).

  Στο δημοτικό η διαδικασία είναι γνωστή ως curriculum compacting (πχ. αν έμαθες πολλαπλασιασμό, προχωράς στην διαίρεση χωρίς να περιμένεις).

  Στο γυμνάσιο-λύκειο η διαδικασία έχει ως βάση τα προχωρημένα μαθήματα pre-AP και AP (= Advanced Placement) όπου ο κάθε μαθητής έχει δικαίωμα, ανάλογα με τις επιδόσεις του και τα προαπαιτούμενα μαθήματα που έχει συμπληρώσει να παρακολουθήσει ένα μάθημα είτε στο «κανονικό» επίπεδο, είτε στο προχωρημένο. Η διαφορά επιπέδου είναι σημαντική. (Ένα λύκειο συχνά καταλήγει να είναι δύο ή τρία στην τιμή του ενός.)

  Το όλο σύστημα παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες για κάποιον που θέλει να μάθει όπως και γι’ αυτόν που έχει λιγότερο έμφυτο ταλέντο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο στην εφαρμογή του, δεν απαιτεί έξοδα, και δεν αποφεύγει απώλειες ανθρώπινου δυναμικού. Η τραγωδία είναι ότι πολλές απ’ αυτές τις δυνατότητες μένουν συχνά ανεκμετάλλευτες από πολλά παιδιά, κυρίως λόγω γονικής άγνοιας ή αμέλειας.

 184. Μαρία said

  179
  Υπάρχουν και σουρεαλιστικότερα http://www.theguardian.com/fashion/2015/oct/16/bearded-villains-instagram-lifestyle-tolerance

 185. physicist said

  #184. — 😀

  Σκέψου τώρα να ήτανε αυτοί στον Σουηδικό στρατό, σταθμευμένοι στη Βαυαρία κλπ κλπ.

 186. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και για την ωραία συζήτηση!

 187. Ριβαλντίνιο said

  @ 178 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
  Τι θέλει και έρχεται ήθελα να’ξερα και δεν πάει να δει τον Ατρόμητο ή να δώσει καμιά χορηγία στο Βόλλεϋ γυναικών του Ρεθύμνου ! 👿 👿 👿

  @ 179 physicist
  Τι τον Θέλουν τον στρατό οι Ολλανδοί ? Φοβούνται επανάσταση και απόσχιση των Φριζίων ή θα καταλάβουν την Φλαμανδία ? 😆

  @ 181 Corto Maltese
  Είναι λοιπόν μια από τις πολλές εκκλησίες της καστρόπολης ? Τότε πήγα. Πήγα σε όλες. Δεν πλήρωνες ξεχωριστά για την καθεμιά. Πήγα και σε αυτήν που σκότωσαν οι Τούρκοι τον Ανανία πριν τα Ορλοφικά. Μόνο ένα κτίριο δεν μπόρεσα να δω που είχε σκαλωσιές. Στο τέλος της ανάβασης κατέληγες σ’ένα κάστρο-ακρόπολη. Στην είσοδο της καστροπολιτείας πλήρωνες το 5ευρω (αν θυμάμαι καλά είχε δυο εισόδους, μια από ψηλά και μια από χαμηλά).

 188. 185

  Φυσικέ, και πού να ΄ταν ο hipster cop!

 189. physicist said

  #187. — Τι τον Θέλουν τον στρατό οι Ολλανδοί;

  Διάβασαν Σαραντάκο που λέει πως όταν μία διάλεκτος αποκτήσει Στρατό και Ναυτικό γίνεται γλώσσα.

 190. physicist said

  Πάντως, Ριβαλντίνιε, για Ρωμιομερακλής που είσαι, μεγάλη πίκρα μου έδωσες που χρησιμοποιείς το τσιγκέλι για ερωτηματικό, στο λέω στα ίσια. 😉

 191. Ριβαλντίνιο said

  @ 190 physicist
  Δεν γράφω που δεν γράφω καλά, με συντακτικό κ.λπ., οπότε γιατί όχι ? 🙂
  Μπαχαλομερακλής είμαι, όχι Μπιζαντινογκρεκομερακλής ! 😆

 192. physicist said

  #191. — Καλά, κάνε όπως σε φωτίσει. Εγώ μια φορά, άμα σε τσιτάρω κι έχεις τσιγκέλι, θα το αλλάζω. Μαγαρίζει το κείμενο σε λέω. 🙂

 193. Παρεμπίπ, η είσοδος σε όλα τα κρατικά μουσεία, του Εθνικού Αρχαιολογικού συμπεριλαμβανομένου, είναι δωρεάν για εκπαιδευτικούς του δημοσίου, αρκεί να έχουν μπει στον κόπο να έχουν εκδώσει την τριετούς διάρκειας κάρτα ελευθέρας εισόδου στην Υπηρεσία Πρωτοκόλλου οποιουδήποτε Αρχαιολογικού Μουσείου. Αντιγράφω:

  Κάρτα ελεύθερης εισόδου εκπαιδευτικών στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, τριετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης. 
  
  •	Όλοι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, Γ΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας και Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης (ημεδαποί και αλλοδαποί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα) δικαιούνται κάρτα ελεύθερης εισόδου στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. 
  •	Στην περίπτωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων καθηγητών, η έκδοση δελτίου ελευθέρας εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα. Η κάρτα εκδίδεται από τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορίες ή Μουσεία σε όλη την Ελλάδα. 
  
  Απαραίτητα δικαιολογητικά: 
  Α. Εάν η κάρτα εκδίδεται για πρώτη φορά και αφορά μεμονωμένους εκπαιδευτικούς: 
  -Δύο φωτογραφίες* 
  -Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, ότι είναι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ……, το σχολείο που υπηρετεί και αν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής. 
  
  Β. Εάν η κάρτα επανεκδίδεται και αφορά μεμονωμένους εκπαιδευτικούς: 
  -Μία φωτογραφία* 
  -Η παλιά κάρτα 
  -Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, ότι είναι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ…, το σχολείο που υπηρετεί και αν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής. 
  
  Γ. Εάν σε ένα σχολείο είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για έκδοση κάρτας, εκτός των παραπάνω χρειάζεται και ένα διαβιβαστικό από τη Διεύθυνση του σχολείου, που θα αναφέρει: «Σας διαβιβάζουμε τα δικαιολογητικά των παρακάτω εκπαιδευτικών - τα ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα- και σας παρακαλούμε για την έκδοση…). 
   
  *Απαλλάσσονται από την καταβολή εισιτηρίου όλοι οι νέοι μέχρι ηλικίας 18 ετών με την επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας για την επιβεβαίωση της ηλικίας τους. 
  
  *Πίσω από τις φωτογραφίες παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να αναγράφουν το ονοματεπώνυμό τους. 
  
 194. Μαρία said

  182
  >Το άλλο ακόμη μεγαλύτερο είναι η διδασκαλία σε *00 φοιτητές/τριες στο αμφιθέατρο. …

  H γαλλική λύση 🙂 απο πρόσφατο ρεπορτάζ
  http://www.francetvinfo.fr/societe/education/les-universites-francaises-sont-saturees_1125007.html

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Σωτός.

  114 – Έτσι!

  117 – Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αλλά μάλλον διαφωνούν αρκετοί και σίγουρα το σύστημα.

  125 – «Θα μου πεις βέβαια, τον ψήφισα μια φορά, το ότι υπήρξε πρόεδρος 15μελούς και φοιτητοπατέρας τα θεώρησα δευτερεύοντα και μικρότητες, τελικά αποδείχτηκε πως ήταν η (πεμπτ)ουσία του ανδρός. Ανθρώπινα τα λάθη.»
  Τα λάθη σίγουρα είναι ανθρώπινα, όμως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν ήταν ανθρώπινο λάθος αλλά αποτέλεσμα, και θα πρέπει να σε απασχολήσει ΤΙΝΟΣ. Το σύστημα έχει στέρεες βάσεις, που στηρίζονται στα επαναλαμβανόμενα με συνέπεια ίδια ανθρώπινα λάθη.
  Χωρίς αλλαγή στάσης ζωής, η δομή της κοινωνίας δεν αλλάζει, κάτι που γνωρίζει ΑΡΙΣΤΑ η εξουσία, γι΄αυτό φροντίζει να την κάνει μαζική από την παιδική ηλικία των ανθρώπων στα δικά της πρότυπα.

 196. Ριβαλντίνιο said

  ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  😆

 197. physicist said

  Μπράβο!

  Άντε, με το καλό και στο τέλος ερωτηματικών προτάσεων, όχι μόνο στα ξεκούδουνα.

 198. Αν υπάρχει πάντως κανείς που δεν το ξέρει, το ελληνικό ερωτηματικό βρίσκεται, στα Windows τουλάχιστον, ακριβώς κάτω από το πλήκτρο με το 1, ανάμεσα στο tab και στο ς. Το κεφαλαίο του είναι η διπλή τελεία : Το κεφαλαίο του τελικού ς είναι ο συνδυασμός διαλυτικών-οξείας ΅ (για λέξεις όπως Μωραΐτες ή Ταΰγετος). Ὀλα υπάρχουν, εκτός· όσο απίστευτο κι αν φαίνεται· από την ελληνική άνω τελεία!

 199. gryphon said

  178
  Εγω απο καποια αποσταση απο την οθονη οταν ειδα την φωτογραφια τον περασα για τον Κοεμτζη αρχικα και μετα για τον Βασιλη Διαμαντοπουλο

 200. Ριβαλντίνιο said

  @ 198 Αγγελος
  Τι είναι tab; 🙂

 201. Σωτήρς said

  173, 175 … Γιατί μετά από τόσα και τόσα (ιδιωτικά) φροντιστήρια, νοιώθουμε απογοήτευση απ’ το επίπεδο των φοιτητών μας;

  Υπάρχει χάσμα διδασκαλίας και εκμάθησης ανάμεσα στο λύκειο και στο πανεπιστήμιο. Εγώ που μέχρι το Μάϊο μπορούσα να πάρω ωριαία αποβολή από την αίθουσα εάν ήμουν φασαρίας, το Σεπτέμβριο είμαι συνάδελφος.

 202. gbaloglou said

  169 Engineers will go without food and hygiene for days to solve a problem. (Other times just because they forgot.) And when they succeed in solving the problem they will experience an ego rush that is better than sex — and I’m including the kind of sex where other people are involved.

 203. 193: Ο λίκνος

  198: AutoHotKey, και βάλτο στο Alt+q

  !q::
  {
  SendEvent {U+0387}
  ; SendInput {·}
  }
  return

  παρέμπ, ούτε τα αποσιωπητικά τάχεις… Βάλτα στο Win+.

  #.::
  {
  SendEvent {U+2026}
  ; SendInput {…}
  }
  return

 204. Σνούπος said

  Chrismargr, για την ακρίβεια το γεγονός είναι πως είσαι ανυπέρβλητα θανατηφόρα ΛΑΘΟΣ στον μεγαλύτερο αριθμό ισχυρισμών που έκανες που δεν είναι τόσο πολλοί.

  Πρώτα απο όλα φαίνεται οτι είπες πως δεν υπάρχει «καλή διαμόρφωση γνώσης στο σχολείο» και εδώ θα συμφωνήσω…Για την ακρίβεια, το γεγονός είναι πως υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στο σχολείο και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ολοκάθαρα δεν παίρνει καν θεμελιώδης βασικές γνώσεις για τα περισσότερα και ΔΕΝ σε προετοιμάζεις κανείς εκτός φροντηστηρίων για της Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ωστόσο, θα συμφωνήσω στο γεγονός πως είναι επίσης και η υπερβολική πανηλίθια και απεριόριστα γιαγαντιαία παράλογη νοοτροπία που μάστιζε την Ελλάδα τόσα πολλά χρόνια στην εμπορευματοποίηση των φροντηστηρίων.

  Για το δεύτερο point που είπες… Wow, really? Σοβαρά, μαν ; Για την ακριβεια, κατα πάσα πιθανότητα αυτό που είπες είναι τελείως τρελό και άκυρο για τα φροντηστήρια αγγλικών. Κάτι τέτοιο πραγματικά, δεν υπάρχει… είναι η απόλυτη αναμφίβολη αλήθεια. Οποιοσδήποτε πάει για πτυχίο Lower ή Proficency (το Advance είναι επιλεκτικό νομίζω… με τους μαθητές που παίρνουν υπερβολικά υψηλό βαθμό στο Lower να παίρνουν Advance ή κάτι τέτοιο) ΞΕΡΕΙ σε πάρα πολύ καλό αναπτυγμένο επίπεδο αγγλικά. Εννοώ πως εγώ θεμελιακά έμαθα και μετά σταδιακά συνέχισα με το Ίντερνετ σε εκμάθηση μέσα σε φόρουμ και κτλ.

 205. sarant said

  194 Αυτό το ρεπορτάζ το είδα κι εγώ.

 206. gbaloglou said

  Λοιπόν η εντύπωση μου είναι ότι το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν — όπως και η κίνηση Σκουρλέτη για τις Σκουριές — σπασμωδική αντίδραση (ή μάλλον … δράση) ύστερα από τις φάπες Ιουλίου και Αυγούστου: να χρυσωθεί λίγο το χάπι με χτυπήματα κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για να αναδειχθεί η φιλολαϊκότητα των κυβερνώντων, ας πούμε. (Ύστερα θυμήθηκαν ότι στα φροντιστήρια πηγαίνει και κόσμος λαϊκός, και έγινε της Πόπης — α, με την ευκαιρία, σιγά σιγά θα βλέπετε όλο και περισσότερους νεολαίους να περνούν στο πανεπιστήμιο, συχνά και σε καλές σχολές, χωρίς φροντιστήριο — survival of the fittest, ρίξιμο στα βαθιά νερά για εκμάθηση κολύμβησης, κλπ κλπ)

 207. Λ said

  Είναι ωραίο το μουσείο της Ακρόπολης και δεν δέχομαι να μου το κατηγοράτε. Σαν εργοτάξιο παλιά με απογοήτευσε (δεν μου άρεσε ο γυάλινος όγκος του όπως φαινόταν από την πίσω πλευρά) αλλά όταν πήρε την τελική του μορφή σταμάτησε να με ενοχλεί. Τα εκθέματα είναι ωραία φωτισμένα και η θέση τους έχει μια τετράγωνη λογική. Είχα και πολύ ωραίες εμπειρίες εκεί όταν πχ πρωτόειδα το κοριτσάκι του λοιμού αλλά και σε κονσέρτα. Μια φορά όταν έφυγε το ακροατήριο οι μουσικοί γυρίσαν προς τους κούρους και τις κόρες που είχαν καταστρέψει παλιά η Πέρσες για να θαφτούν από τους τοτεσινούς Αθηναίους και να βρεθούν και να συντηρηθούν από τους τωρασινούς. έπαιξαν μόνο για τις κόρες και τους κούρους λοιπόν δυο -τρία κομμάτια και μετά τους υποκλίθηκαν βαθιά.

 208. gbaloglou said

  207 Εμένα με συγκίνησε η παρουσία αρχαιολόγου που απαντά σε ερωτήσεις των επισκεπτών (Απρίλιος 2015).

 209. Pedis said

  # 194 – κα γιατί να μην βιντεοσκοπούν το μάθημα και να τους το στέλνουν στο σπίτι;

  … τα κακά της κρισάρας στο πρώτο έτος … εκεί να δεις φροντιστηρια που θα πέσουν και χρήμα κάτω από το τραπέζι … δεν υπαρχουν και συριζαίοι που ερωτοτροπούν με την ιδέα να αντικατασταθούν οι πανελλαδικές με τα χειρότερα;

  … και θα ‘ναι στις πρώτες θέσεις στην αξιολόγηση πολλά από αυτά τα αει με τις αίθουσες σινεμά πρωτης προβολής!

 210. Pedis said

  209 … ερωτήσεις των φοιτητών στο τουίτερ και θέματα εξετάσεων στο φέισμπουκ!

 211. Μαρία said

  205
  Το είδες υποχρεωτικά πριν απ’ το επίμαχο 🙂

 212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  149 – «Για την αποτυχία της προηγούμενης χρονιάς, μ’ άλλα λόγια, η τεμπελιά μου έφταιγε, όχι το σχολείο :)» Είπα να μη σχολιάσω για το σχολείο και το πόσο απαράδεκτο είναι (τα έχω πεί πολλές φορές) αλλά δεν μ΄αφήνεις. Η μικρή μου κόρη η Δανάη, από την 1η δημοτικού μέχρι και την 2α λυκείου ήταν άριστη, (έχει ένα σωρό μασούρια με επαίνους και αριστεία) με ελάχιστο διάβασμα (παρακολουθούσε και συμμετείχε πάντα στην παράδοση) και ήταν η χαρά κάθε δασκάλου και καθηγητή. Στην 3η λυκείου, με προτροπή (;) ΚΑΙ των καθηγητών της στο καλλιτεχνικό, είπαμε να πάει στο φροντιστήριο μια και ήθελε σαν πρώτη επιλογή βιολογία στην Αθήνα, και δεύτερη Γεωπονικό. Σε πληροφορώ πως αν δεν πήγαινε στο φροντιστήριο, ούτε απ΄έξω από το πανεπιστήμιο δεν θα πέρναγε (όχι ότι με ένοιαζε βέβαια). Στα μέσα της χρονιάς, ρώτησα τον φροντιστή πώς τα πάει, » πολύ καλά, έχει λίγο κόλλημα στην φυσική και στα μαθηματικά, αλλά προσπαθεί πολύ» τι λές ρε Σάββα, ποιό κόλλημα; 18-19 έχει και στα δύο, «ναί το ξέρω πως είναι άριστη μαθήτρια, αλλά εδώ μαιθαίνει τον τρόπο που θα δώσει εξετάσεις» ;;;;;;; και στο σχόλείο γιατί πήγαινε Σάββα, τι μάθαινε τόσα χρόνια; Έχεις δίκιο, αλλά ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!!!
  Δεν είναι θέμα μαθητικής τεμπελιάς Δύτη, αλλά αντιεγκεφαλικού και αντιανθρώπινου εκπαιδευτικού συστήματος, που δημιουργεί στα παιδιά, αντιπάθεια για την μάθηση, και αντίληψη βολεμένου υπαλλήλου, κι αυτό δεν είναι ελληνικό «προνόμιο» αλλά παγκόσμιο. Σε όσους σχολιάζετε εδώ μέσα (συμπεριλαμβανομένου και του Νικοκύρη) ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό σας να γίνετε δισεκατομμυριούχοι (όχι η επιθυμία) ποτέ δεν ήταν επιλογή σας, και σχεδόν όλοι κατηγορείτε μετά βδελυγμίας τον μεγάλο πλούτο, ενώ εκθειάζετε το μεροκάματο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΑΥΤΟ. Κανείς δεν μας δίδαξε πώς (και πόσο εύκολα) βγαίνουν τα πολλά λεφτά, ενώ μάθαμε τα πάντα για τα λίγα, (και πόσο δύσκολα βγαίνουν) και ώς γνωστόν, ό,τι δεν γνωρίζουμε το φοβόμαστε, κι ό,τι φοβόμαστε το αποφεύγουμε και ενίοτε το λοιδορούμε για να εξισορροπήσουμε την αδυναμία μας. Έτσι έχουμε το τραγελαφικό φαινόμενο, άνθρωποι που, ξοδεύουν όλη τους την ζωή, ξεφτιλίζονται βάζοντας μέσον, γλείφοντας υπουργούς και βουλευτές, στηρίζοντας αυτό το φαύλο σύστημα, για να βρούν μιά δουλίτσα ή να πάρουν την «θέση» καθηγητού ή στελέχους στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, γιά ένα ψωρομισθό 700 -10,000, (και τα 10,000 ψωρομισθός είναι) να κατηγορούν ώς παραδόπιστους αυτούς που ξοδεύουν ελάχιστο χρόνο για γίνουν εκατομμυριούχοι ή δις, ο ορισμός της παράνοιας. Αλλά θα μου πείς, εδώ έχουμε αριστερή κυβέρνηση που εφαρμόζει ακροδεξιά προγράμματα, και δεν κουνιέται φύλλο, για αν μη πώ πως οι περισσότεροι την χειροκροτούν.

  Υ.Γ -Είπες κάτι για κριτική σκέψη;

 213. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Το ξεκίνησα νωρίς, κράτησα και σημειώσεις, αλλά δεν προλάβαινα να γράψω εκείνη την ώρα, πέρα απ’ το ότι δεν είχα διαβάσει όλα τα σχόλια. Και τώρα που τα διάβασα (τα μεσημεριανά) έχουν τριπλασιαστεί συνολικά. Να κάτσω να διαβάσω και τ’ άλλα; Χαθήκαμε. Έτσι γράφω μερικά κι ελπίζω πως δεν έχουν (υπερ)καλυφτεί. Βασικά μερικά σχόλια στα σχόλια θα κάνω.

  Ξεκινώντας να πω πως συμφωνώ ότι το φροντιστήριο έχει μεταφερθεί μέσα στο σχολείο. Έχουμε χάσει το στόχο του να μάθουν οι μαθητές μας (εκπαιδευτικός είμαι) και εκείνο που προσπαθούμε είναι να τους δώσουμε κόλπα για να περάσουν ακόμα και την τάξη.

  7γ Προφίσιενσι πριν τη Β’ Λυκείου; Ει δυνατόν και πριν την Β’ Γυμνασίου ώστε να μπορεί να πάρει κι άλλα αντίστοιχα στα Γαλλικά τουλάχιστον κι ίσως κάποιο ακόμα μέχρι τη Β’ Λυκείου. Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι ώριμα τα παιδιά για τέτοιο επίπεδο. Γιατί το φαινόμενο που περιγράφηκε, να έχει δηλ. ο άλλος λόουερ και να μιλάει «μι, Ταρζάν, γιου Τζέιν» δεν είναι σπάνιο. Γιατί αφού μάθει τις τεχνικές για να πάρεις το σχετικό δίπλωμα, τ’ αφήνεις σε μια γωνία και κάθονται. Και το λέω αυτό εγώ που δεν έχω κανένα χαρτί στα εγγλέζικα αλλά διάφοροι γνωστοί μου λοουερούχοι με ρωτάνε για το τι θέλει να πει εδώ ή εκεί. Κι απ’ την άλλη, κατάφερα να γράψω 62% στα γερμανικά κι ας μην τα καταφέρνω παρά μόνο στοιχειωδώς.

  10 Το καθηγηταριάτο (αλλά και το δασκαλιάτο) έχουμε ελευθέρας για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του ΥπΠο. Μας τα είχαν κόψει το 12 αλλά το 13 μας τα ξανάδωσαν. Στα ιδιωτικά ή τα δημοτικά μουσεία ή δεν υπάρχει καμιά έκπτωση ή υπάρχει μειωμένο, ανάλογα πώς το βλέπει ο ιδιοκτήτης (ακόμα και άλλο υπουργείο αν είναι).

  12 Σχετικό και με το παραπάνω. Το αρχαιολογικό ανήκει στο ΥπΠο άρα τα ελευθέρας ισχύουν. Την επαύριο των εκλογών πήγα (κι είδα τους αλτήρες 🙂 )

  20β Προφανώς.

  23 Η Ροτόντα λειτουργεί ως ναός και γι’ αυτό δεν έχει εισιτήριο. Για το πρώτο δεν ξέρω. Πάντως, στο εξωτερικό έχω πάει σε πάρα πολλές εκκλησίες που ήταν πραγματικά μουσεία. Και πήγα όταν ήταν τσάμπα. Γιατί άλλες, που είχαν εισιτήριο, τις απέφυγα. Και δεν μπήκα δήθεν για να προσευχηθώ, όπως έκαναν άλλοι (π.χ. στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου). Ελάχιστες φορές αποφάσισα να πληρώσω, όπως στην Πίζα. Αλλά και στα τζαμιά, που τα πράγματα υποτίθεται πως είναι πιο αυστηρά, η είσοδος είναι τσάμπα (π.χ. Μπλε τζαμί).

  53 Έτσι, έτσι (τουλάχιστον μέχρι το 2009 που είχα πάρε δώσω).

  Τώρα, κι άλλα είχα θαρρώ, αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια 🙂

 214. gbaloglou said

  212 Τραγικά εύστοχος, δυστυχώς … αν και δεν συμφωνώ ότι είναι τόσο εύκολα τα ΠΟΛΛΑ λεφτά για όποιον δεν τον έχει ‘αποκοιμίσει’ το εκπαιδευτικό κλπ σύστημα, χρειάζονται άλλου τύπου ικανότητες, ή τύχη ή γνωριμίες, κλπ κλπ

 215. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – Από μιά (γαλλική νομίζω) έρευνα που είχα διαβάσει πριν μερικά χρόνια, έβγαινε το συμπέρασμα πως το γενικό μορφωτικό επίπεδο του μέσου Αμερικανού, είναι για τα πανηγύρια, επιτυχία θεωρείται η εξειδίκευση, είναι έτσι;

 216. Λ said

  208 🙂
  Μόνο που κάθε φορά πηγαίνω στο Μουσείο της Ακρόπολης και δεν έχω ακόμη επισκεφτεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο στη Αθήνα. Μου έχουν πει ότι η συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων είναι η τρίτη καλύτερη στον κόσμο, εκτός Αιγύπτου φυσικά.

 217. Λ said

  Για δωρεάν είσοδο σε όλα τα κρατικά, τουλάχιστον, μουσεία του κόσμου μπορείτε να γίνετε μέλη του Ίκομος (θα τη βγάζετε με μια ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ). Θα αποφεύγετε ταυτόχρονα τις τεράστιες ουρές…

 218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  169 – «Ακόμα κι ο Λάμπρος που δεν χωνεύει τον Σαββίδη ξέρει πως στην ζωή τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση στον άντρα την προσφέρει η γυναίκα
  Τώρα αν κάποιος την βρίσκει με άλλον άντρα ή με την χούφτα του.είναι άλλο θέμα»
  Gee, έχω πεί επανειλημμένως πως μόνο τους φασίστες δεν χωνεύω, γιατί είναι ανέραστοι και αντισεξουαλικοί. Τον Σαββίδη τον θεωρώ (τουλάχιστον οικονομικά) έξυπνο άνθρωπο, δεν έχω κανένα λόγο να μη τον χωνεύω. Αυτό που έχω πεί σε διάλογό μας, είναι πως δουλεύει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ για δικό του συμφέρον, που εννοείται πως δεν είναι κακό, άλλωστε γι΄αυτό υπάρχουν τα κορόϊδα οι οπαδοί (γενικώς) για να ζούν άνετα οι έξυπνοι «ηγέτες» τους. Αν αγόρασε όντως τον ΠΑΟΚ για την γυναίκα του, ανέβηκε ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή μου, γιατί η σεξουαλική (μη ξεχνιόμαστε) γυναίκα, είναι η καθαρή αναπνοή κάθε άντρα στην ζωή.

  207 – Η συνήθεια είναι ένα από τα ελατώματα του ανθρώπου, και το μάτι μετά από λίγο καιρό συνηθίζει στην ασχήμια και μετά την ωραιοποιεί. Όλα είναι ζήτημα συγκρίσεων, ας συγκρίνουμε την αισθητική της αρχαίας Αθήνας με την σημερινή, και βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα και για το μουσείο που έχει μέσα του την αρχαία αισθητική.

 219. sarant said

  211 Σωστά! 🙂

 220. stella tsi tsi said

  162 Οκ! Είστε πιο ανεκτικός με αυτούς που σχολιάζουν συνέχεια και σας είναι πιο οικείοι. Θεωρώ ότι είστε υπερβολικός. Δεν έκανα προσωπικές επιθέσεις γιατί δεν είμαι αγενής. Έχω δει χειρότερα και πιο επιθετικά σχόλια κατά καιρούς.. αλλά θα γίνουμε κουραστικοί..οπότε επιστρέφω στην ανάγνωση των αναρτήσεων χωρίς σχόλια στο εξής! ου παντός πλειν ες Κόρινθον! (Χιούμορ κάνω) Καλή σας νύχτα και δεν σχολιάζω ξανά.

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  213 – «Έχουμε χάσει το στόχο του να μάθουν οι μαθητές μας (εκπαιδευτικός είμαι)»
  Δεδομένου ότι ζούμε σε οικονομική κοινωνία, να μάθουν τί; Εγώ πιστεύω πως μιά χαρά έχετε πετύχει τον στόχο που σας έβαλε η εξουσία, να βγάλετε οικονομικά λοβοτομημένους «πολίτες», και μάλιστα, αν κρίνουμε από τις εκλογικές επιλογές, και την αντίδραση των «πολιτών» στα κυβερνητικά μέτρα, θα έλεγα πως υπερβάλλατε εαυτούς, και η λοβοτομή επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς.

  214 – «αν και δεν συμφωνώ ότι είναι τόσο εύκολα τα ΠΟΛΛΑ λεφτά για όποιον δεν τον έχει ‘αποκοιμίσει’ το εκπαιδευτικό κλπ σύστημα, χρειάζονται άλλου τύπου ικανότητες, ή τύχη ή γνωριμίες, κλπ κλπ» Το παράδοξο θα ήταν να συμφωνούσες, (χαμόγελο) κι όμως είναι εύκολο, απείρως πιο εύκολο από το μεροκάματο – «σίγουρο» μισθό, όμως το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, γι΄αυτό δεν διδασκόμαστε οικονομική και επενδυτική παιδεία, αλλά τζογαδόρικη, όπως είναι το «δικαίωμα» στην δουλειά, (ηθελημένα σκλάβοι δηλαδή) ρισκάροντας τα καλύτερα χρόνια μας στην εκπαίδευση, για μιά αμφισβητούμενη θέση, και τα στοιχήματα, λαχεία, τζόκερ, πάμε στοίχημα (ότι θα χάσεις;-χαμόγελο) κλπ. Αν ρωτήσεις εδώ μέσα για το στοίχημα και πώς παίζεται, σχεδόν όλοι θα σου απαντήσουν, για επενδύσεις πολύ δύσκολα θα βρείς θετική απάντηση.

  Καληνύχτα.

 222. sarant said

  220 Σε οποιονδήποτε χώρο, οι συχνοί θαμώνες έχουν αναπτύξει οικειότητα και ελευθερίες που θα ξένιζαν σε έναν πρωτοφερμένο (αν και εσείς έχετε ξανασχολιάσει, θαρρώ). Σκοπός μου πάντως δεν ήταν να μην ξανασχολιάσετε, απεναντίας.

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – Εγώ πάντως τα βρήκα μια χαρά τα σχόλιά σου, και θα ήθελα να ξανασχολιάσεις, βέβαια ο Νικοκύρης (σωστά) αποφασίζει για τους κανόνες.

 224. Γς said

  Δεν ξέρω τι λέτε αλλά αυτό το φροντιστήριο έχουμε καιρό να το (ξανα)βάλουμε.

 225. stella tsi tsi said

  223 https://www.youtube.com/watch?v=Sa4twzt6WUM

 226. stella tsi tsi said

  222

 227. Gpoint said

  Οταν ήμουνα μικρός και βαζελινομένος είχα την υποψία πως η τότε ομάδα μου είχε την εύνοια της διατησίας, ειδικά στα ματς με τους «μικρούς». Για να το διαπιστώσω άρχισα να βλέπω τα ματς της ΑΕΚ και του ΟΣΦΠ όπου η εύνοιά τους με έκανε να αγανακτώ μια που δεν υπήρχε η συμπάθεια προς τις ομάδες αυτές, Κατάλαβα πως το ίδιο γινότανε και στον ΠΑΟ αλλά δεν το «έβλεπα» Το αποκορύφωμα ήταν ένα ματς με βροχή στην Λεωφόρο που το είδα από τα κάγκελα και όπου άκουσα τον επόπτη να λέει στον Παρίδη «δίνε την μπάλα πίσω όποτε στην δίνουν για να μην πας νοσοκομείο» Είχαν προηγηθεί στα πέντε πρώτα λεπτά του αγώνα δυο δολοφονικά τάκλιν για αποβολή που δεν δόθηκαν ούτε φάουλ.Ο Παρίδης δεν ξαναακούμπησε την μπάλλα, ο ΠΑΟ κέρδισε 3-0 και ήταν όλοι ευτυχισμένοι.
  Και σήμερα οφφσάιντ είναι όποτε χάσει την φάση και σηκώσει το χέρι του ο Σιόβας, επίκληση στους θεούς των εποπτών. Ο Μανιάτης είχε ειδικότητα στην υπόδειξη των φάουλ., είναι θέμα θέσης που αγωνίζονται. Κανέναν βάζελο δεν ενοχλεί ο βρώμικος τρόπος του Μπεργκ όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, σπρώξιμο, κτύπημα ή κλωτσιά στον αντίπαλο. Κερδίζει έτσι μερικά γκολ τον χρόνο ενώ δέχεται 2 με 3 κίτρινες. Ακριβώς τα ίδια κάνει και ο Αθανασιάδης αλλά δεν του χαρίζεται κανένα γκολ και βλέπει 20 με 30 κίτρινες τον χρόνο, ας διάλεγε άλλη φανέλλα

  Αλλο ΠΑΟΚg’s κι άλλο Παοκτσής για να μην το ξεφτιλίσουμε εδώ μέσα με τους έχοντες λογική Αναναστασιάδη που έχουν πρόβλημα με την ανθρώπινη πλευρά ενός επιχειρηματία και θα προτιμούσαν έναν πράσινο ή ασπρόμαυρο Μαρινάκη στις ομάδες τους

 228. cronopiusa said

  Μάνος Στεφανίδης ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

  Καλή σας μέρα

 229. cronopiusa said

  Colombia. Del fusil a los tacones
  Por Camila Cienfuegos, Delegación de Paz de las FARC-EP / Resumen Latinoamericano/ 14 Octubre 2015 .

 230. spiral architect said

  Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί.
  (από τη διδασκαλία Ζεν)

 231. giorgos said

  Ορίστε μιά πρόταση …
  «…»…η καλύτερη αναδιάρθρωση από άπόψεως ιστορικής επενδύσεως , πού θά μπορούσαμε νά κάμωμε , είναι νά διορίζωμε τούς Γυμνασιάρχες καθηγητές στά Πανεπιστήμια . Μέ τό μέτρο τούτο όχι μόνο δέν πρόκειται νά χασωμε τίποτε , αλλ’ αντιθέτως θά κερδίσωμε πολλά . Γνωρίζομε ήδη ότι , μέ τίς σύγχρονες ιστορικές κατηγορίες , τά ανεπτυγμένα από τά μή ανεπτυγμένα κράτη χωρίζονται βάσει τής δυνατότητός των τεχνολογικής παραγωγής , άρα καί από τήν κατοχή επιστήμης . Εμείς δέν είμαστε ανεπτυγμένο κράτος . Εφ’ όσον λοιπόν θέλομε νά αναπτυχθούμε , είναι ανάγκη νά τροποποιήσωμε καί μερικούς από τούς μύθους τής καθημερινής μας συνείδησης , χωρίς ενδοιασμούς .
  Στήν επιστήμη δέν μετέχομε . Ούτε ποτέ είχαμε επιστήμη (αυτό τεκμαίρεται ευκολώτατα μέ απλή αναγωγή στήν ιστορία τών επιστημών), ούτε τώρα έχομε . Δέν πρέπει νά ψευδαπατώμεθα μέ τήν ιδέα ότι μπορούμε νά συντηρήσωμε καί κατά μείζονα λόγο νά δημιουργήσωμε επιστήμη στό ιστορικό στάδιο πού διερχόμαστε .
  Η επιστημονική μας κατάσταση ευρίσκεται αριστερά τού μηδενός καί ή επιστημονική γνώση πού μάς χρειάζεται γιά ένα ιστορικό ξεκίνημα είναι πολύ λίγη . Τήν γνώση αυτή μπορεί κανείς νά τήν αποκτήση χωρίς ειδικές «μετεκπαιδεύσεις» –όπότε καταλληλότερος γίνεται στό νά τήν μεταδώση .
  Μέ τό μέτρο πού προτείνομε θά προκύψη ένα τριπλής σημασίας εργο καί μιά πολύ πιό έγκυρη προοπτική συνεργασίας μέ τόν ιστορικό-πολιτικό χώρο στό όποίον φιλοδοξούμε νά συμμετάσχωμε . Οί Γυμνασιάρχες μέ τήν μεγάλη παιδαγωγική πείρα πού ήδη θά διαθέτουν , θά είναι καλύτερα σέ θέση νά διδάξουν τά λίγα πράγματα πού οί ίδιοι θά έχουν πλήρη συνείδηση ότι χρειάζονται (υποτίθεται ότι ωρισμένα πράγματα θά τούς υποδειχθούν καί κάποια διαδικασία επιλογής θά υπάρξη ) . Τούτο σημαίνει ότι θετικώτερος θά αποβή ό οποιοσδήποτε κοινωνικός προγραμματισμός τού μέλλοντος .
  Εκτός αυτού , θά υπάρξη μιά άμμεση ιδεολογική υποβολή καί μηδαμινή σχεδόν διάθεση αρνήσεως έκ μέρους τού φοιτητή , πού στό πρόσωπο τού καθηγητή του θά βλέπη όντως τόν «πνευματικό του πατέρα» . Η ιδεολογική δόμηση τού φοιτητικού χώρου θά προκύψη άμεσα , έφ’ όσον τούτο θά επεχειρείτο μέ τήν εμπιστοσύνη τού «γηραιού» διδάσκοντος (σχετικές διαπιστώσεις μπορούν νά υπάρξουν στόν πανεπιστημιακό χώρο) παρά μέ τήν «έπιστημονική» μεμψιμοιρία τού διαρκώς έμφόβου νεαρού μετεκπαιδευθέντος . Ο οποίος , επειδή κανένα ποσοστό πειθούς δέν διαθέτει , συντελεί στό νά μεταβληθή ό πανεπιστημιακός χώρος σέ ιδεολογική αρένα τών χρωμάτων .
  Επίσης θά παρασχεθή (πάντοτε έν όψει τών ιστορικών προοπτικών) ή ουσιώδης εκμετάλλευση τών «επιμορφώσεων» σέ ένα μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών , μέ τήν συνεργασία ή μετάκληση ξένων καθηγητών , ό οποίος εύκολο θά είναι νά τύχη ειδικών ιστορικών επενδύσεων στόν χώρο πού γεωγραφικώς υπαγόμεθα .
  Μέ τήν επιστασία τών «επιμορφώσεων» καί τών διαδικασιών τους (τών οποίων σέ άλλη θέση εξηγούμε γενικώτερα τήν αναγκαιότητα τής αναθεώρησεως) , τό πρώτο-πρώτο κέρδος πού θά προκύψη — χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια — είναι ότι θά έρθουν πίσω οί άξιοι επιστήμονες πού παραμένουν έξω (όχι φυσικά γιατί τούς λείπει ή διάθεση τής προσφοράς , αλλ’ επειδή δέν τούς προσφέρεται ούτε μηδενικό μίνιμουμ εγγυήσεων ) .
  Είναι ιστορική απαίτηση καί παντοειδής ανάγκη τής επιχειρουμένης πολιτικής στήν Ελλάδα , οί εγγυήσεις αυτές νά υπάρξουν .
  Δέν πρέπει ό ελληνικός χώρος νά παραμένη πλέον δολοφονική χοάνη πού ότι πέση μέσα της τό καταπίνει καί τό έξαφανίζει , όπως εκείνα τά μυστήρια καί ανεξήγητα ρεύματα στά βάθη τών ωκεανών . Τρώει ανθρώπους , αυτοκρατορίες , συστήματα , ιδέες καί , παρά τήν αυτοπεποίθησή της , είναι χρεία ή Δυτική πολιτική νά προσέξη καί νά την μεταχειρισθή αλλοιώς .
  Κάθε λίγο καί λιγάκι δέν είναι στό έπίκεντρο τής ιστορίας ? Αν ό παγκόσμιος χάρτης είναι ένας οργανισμός , φαίνεται νά είναι ή Ελλάδα ή χολή του . Ενα ιστορικώς θετικό περιεχόμενο τής παιδείας , είναι ό άπαραίτητος όρος τήν ώρα τούτη για τήν σωστή λειτουργία της .
  Καί ειναι επείγουσα ή έναρξη τής παιδευτικής διαδικασίας . Η «δημοκρατικοποίηση» τής γνώσης –δηλ. ή λειτουργία τής επιστημονικής ερεύνης επί παγκοσμίου επιπέδου — προσέδωσε καί μιάν αλλη ώθηση στήν παιδεία καί κατέστησε τήν κίνηση της κοινωνικά σύνθετη.
  Σήμερα δέν προφθαίνει καθώς βλέπομε νά γίνη μιά ανακάλυψη σέ μιά χώρα καί αμέσως γίνεται κτήμα τής ανθρωπότητος .
  Η επιστήμη απέκτησε ένα εσωτερικό ντετερμινισμό , έγινε ένας δρόμος πού , όποιος βρίσκεται σ’ αυτόν , από τό ίδιο μέρος θά περάση . (Οσο πιό σύντομα άλλωστε μεταδίδεται ή γνώση , τόσο μυστικώτερη καθίσταται. Γιά τούτο καί τίς μεταφυσικές γνώσεις –πού είναι οί γνώσεις τών πολύ μεγάλων ταχυτήτων — τίς καταλαβαίνουν πολύ λίγοι άνθρωποι , σέ τρόπο πού νά γίνωνται «μυστικές».)
  Η επιστημονική δραστηριότητα ώς σύνολη άνθρώπινη λειτουργία απασχόλησε τήν ανθρωπότητα άπό τήν έποχή τού Leibniz.
  Πολύ σκέφθηκε ό ίδιος πάνω σ’ αυτό , διαβλέποντας όλη τήν διαρκώς αύξουσα επιτάχυνση τής επιστημονικής γνώσης .
  Κάποιον καιρό τά Μαθηματικά ήσαν ολίγα γιά τίς ανάγκες τής θεωρητικής Φυσικής ενώ σήμερα ή σκόπιμη συγκράτηση τής τεχνικής εφαρμογής , στόν κοινωνικό τομέα καί η διαρκής πίεση τού πολιτικού ισοζυγίου , δημιουργούν μιά τεράστια σώρευση θεωρητικών γνώσεων , πού θά αποτελέση τήν προυπόθεση ταχυτάτων κοινωνικών μεταβολών στό εγγύς μέλλον .
  Η παιδεία δέν μπορεί νά αρκήται στήν μετάδοση ολίγων γνώσεων , αλλά νά γίνη ουσιαστική επένδυση κοινωνικής προοπτικής καί σταθερότητας . Είναι πλέον ανόητο νά ταυτίζωμε τήν κοινωνική σταθερότητα μέ τόν σκοταδισμό σήμερα . Ο Ανατολικός κόσμος μοιάζει νά έχη ξεπεράσει ουσιαστικά τό σημείο τούτο . Καί τήν πραγματική αυτή σοφία του ή ιστορία θά την σεβασθή. Ο σκοταδισμός σέ εποχή τής τόσης γνώσης , σχετικά μέ προηγούμενες , μεταβάλλεται σέ στοιχείο κοινωνικής καχυποψίας καί ιστορικά παραμένει μιά μεταβλητή χωρίς έλεγχο ….»

 232. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

 233. Πάνος με πεζά said

  Nα ρωτήσω κάτι (κι επειδή αρκετά ειπώθηκαν για τεμπελιά); Ανεξαρτήτως συνθηκών, δασκάλων, επιπέδου κλπ. το επιχείρημα «όποιος θέλει να μάθει, μαθαίνει», το δέχεστε; Γιατί νομίζω, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα…

 234. cronopiusa said

  «Λάθος» χαρακτηρίζει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

 235. spiral architect said

  @233: Εγώ απάντησα στο #230. 🙂

 236. spiral architect said

  Σχετικό: Νέα διεθνής διάκριση για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
  […] Η φετινή εικονική δίκη αφορούσε θέματα που ήδη απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στο Εξω-ατμοσφαιρικό Διάστημα και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της σύγκρουσης με τη Γη διαστημικών αντικειμένων. 😆 🙄

 237. physicist said

  #233. — Αν το επιχείρημα σημαίνει «δεν χρειαζόμαστε οργανωμένη εκπαίδευση» ή «δεν χρειαζόμαστε άμεση αλληλεπίδραση ανάμεσα στους διδάσκοντες και στους διδασκόμενους», η απάντηση είναι ένα ηχηρό «όχι». Αν το επιχείρημα σημαίνει «μια απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μάθηση είναι η αυτενέργεια και η απασχόληση με το θέμα πέρα από τη διδακτική διαδικασία» τότε η απάντηση είναι ένα εξίσου ηχηρό «ναι».

 238. spiral architect said

  @237: Ναι στο Ναι! 🙂

 239. physicist said

  #234. — Το καραγκιοζηλίκι «παίρνουμε μέτρα αλλά αχ-βαχ δεν τα θέλουμε» ή «ο Υπουργός Α παίρνει μέτρα, ο Β τα ξεπαίρνει, ο ξάδελφος αγκομαγάει κι ο κομματικός γραμματέας στογκά και μποχιώνει» δεν είναι πλέον αστείο. Το ζήσαμε κανα εξάμηνο με τον Εθνικό μας Φανφαρόνο που έλεγε και διέψευδε καμια τριανταριά φορές τη μέρα (ανάμεσα στις φωτογραφίσεις), και μας κόστισε καμια πενηνταριά δισεκατομμύρια. Καλό θα ήταν το δούλεμα απ’ αυτό το τουρλουμπόυκι να σταματήσει αλλά χλωμό το βλέπω.

 240. Γς said

  9:

  Κι ο Γς στο Λούβρο. Το ξενοδοχείο, στο Μεταξουργείο. Αμφότερα κυριλέ. Τόοοοοτε

 241. spiral architect said

  @240: Ποιο 0:05 / 2:21 Madam Sousou … ιχθυοπωλείον το Λούβρο;

 242. LandS said

  233, 237, 238
  Όποιος θέλει να μάθει, μαθαίνει κλπ. ΟΚ, αλλά πείτε μου πώς βρίσκουμε αυτόν που θέλει να μάθει; Μήπως να λέμε «αυτός έμαθε άρα ήθελε»;
  Οι ταυτολογίες δεν βοηθάνε.

  239 Δεν πρόκειται για καραγκιοζιλίκι του είδους «παίρνουμε μέτρα αλλά αχ-βαχ δεν τα θέλουμε» ή του «ο Υπουργός Α παίρνει μέτρα, ο Β τα ξεπαίρνει, ο ξάδελφος αγκομαγάει κι ο κομματικός γραμματέας στογκά και μποχιώνει»
  Ειπώθηκαν και αυτά, αλλά σε άλλο ανέκδοτο από αυτό που παραπέμπει το 234

 243. physicist said

  #242. — Ανέκδοτο είναι, ειδικά το γελοίο ταξικό πασπάλισμα για τις λαϊκές τάξεις. Οι εισαγωγικές είναι τόσο απαξιωμένες ώστε το να λέει κάποιος ότι οι λαϊκές τάξεις δεν θα έχουν πρόσβαση στα ΑΕΙ χωρίς φροντιστήρια είναι αφενός ομολογία χρεοκοπίας της Δημόσιας ΜΕ και αφετέρου προσβολή στη νοημοσύνη των λαϊκών τάξεων.

 244. sarant said

  239 Βλέπω ότι καθιερώνεται το στογκά και μποχιώνει 🙂

  233 Κι εγώ το δέχομαι με την ερμηνεία του Φυσικού

 245. 43, Corto Maltese said: «37: Αυτοί οι ναοί με το εισιτήριο λειτουργούν κανονικά; Είναι ουνίτικοι ναοί (ελληνόρυθμου τυπικού) ή ρωμαιοκαθολικοί;

  Όχι, είναι συνήθεις καθολικοί ναοί (Ουνιτικό ναό συναντήσαμε έναν αλλά δεν μπήκαμε μέσα). Βέβαια, έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Π.χ, ο ναός της Αγίας Λουκίας στην Ορτύγια είναι αρχαίος ναός της Αθηνάς που μετασκευάστηκε σε χριστιανικό (πριν από αρκετούς αιώνες βέβαια). Προφανώς οι ντόπιοι πιστοί δεν πληρώνουν εισιτήριο έχοντας κάρτα κατοίκου ή κάτι τέτοιο.
  Με την ευκαιρία να σημειώσω και για το μουσείο του Ρήγιου, που εκτός από τους δύο (θαυμάσιους πράγματι) «πολεμιστές του Ριέτσε» δεν περιέχει σχεδόν τίποτα άλλο αξιόλογο. Το εισιτήριοείναι 10 ευρώ (5 για κάθε πολεμιστή!).

 246. spiral architect said

  Μάλλον πάνε για κλιμακωτό ΦΠΑ στην επί πληρωμή εκπαίδευση με απαλλαγή για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, 13% για τα φροντιστήρια και 23% ΦΠΑ για τα ιδιωτικά σχολεία.
  «Ότι κινείται το χαιρετάμε και ότι στέκεται το βάφουμε»
  (φανταρίστικη ατάκα)

 247. Corto Maltese said

  245 (Georgios Bartzoudis):
  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! Αυτά τα μέρη ασκούν απεριόριστη γοητεία.
  Ευχαριστώ για την απάντηση!

 248. Πάνος με πεζά said

  Μα φυσικά ! Πάντα αλληλεπιδραστικά μιλώντας, ο μαθητής ως «αγώι» να ξυπνήσει τον «αγωγιάτη» δάσκαλο. Κι όχι βέβαια να περιμένει έτοιμες λύσεις που θα μπουν στο μυαλό του με εγχείριση…

  @ 240 : Γς, πάρε mail, έχω αφήσει δυο φορές το ίδιο πάνω στις αγκίδες του κάκτου σου !

 249. gbaloglou said

  214 & 221 Πάντως τα ΠΟΛΛΑ λεφτά τα οποία υπαινίσσεσαι — μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ας πούμε (μια και τα 10000 ευρώ τον μήνα τα αποκάλεσες «ψωρομισθό» (212) — ΔΕΝ βγαίνουν εύκολα με επενδύσεις ούτε από κάποιον που ασχολήθηκε με τα επενδυτικά από τα 15 του (αντί να ασχοληθεί με Πανελλαδικές κλπ δηλαδή).

 250. Γς said

  248:
  Τώρα σε είδα.
  Ασπέτα

 251. Τώρα, αυτό είναι φροντιστήριο ή μουσείο; Πανάκριβο, πάντως, είναι!

 252. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  251. ONNEΔ -Το παρελθόν και το μέλλον… (κρίμα τα κουρτσάκια πάντως, είναι κι ουμουρφούglκα…)

 253. Λ said

  Στο βερολινέζικο καθεδρικό ναό στο νησί είμαι σίγουρη ότι υπάρχει εισητήριο όπως και στο ναό του Αγ. Ισαάκ στην Πετρούπολη της Ρωσίας. Τελευταία οι δημοτικές αρχές της πόλης ήρθαν σε ρίξε με τις εκκλησιαστικές αρχές που θέλουν να επισταφε7 ι ναός του αγ. Ισαάκ στην εκκλησία. .

 254. Λ said

  Για το ναό του Σωτήρος στη Μόσχα δεν θυμάμαι αν υπάρχει εισητήριο.Αυτό που θυμάμαι καλά όμως είναι ότι ο ναός διαθέτει κατάστημα με σουβενίρ και οι τιμές τσούζουν. Μπορεί κάποιος να βρει τα ίδια ή καλύτερα σουβενίρια αλλού στο εν τρίτο της τιμής.

 255. Ριβαλντίνιο said

  @ 227 Gpoint
  Μόνο τον ΠΑΟΚ δεν είδες να ευνοείται ; Σου’χω βάλει βιντεάκια απ’το 2000-2002 που αποδεικνύουν πόσες φορές ευνοήθηκε ο ΠΑΟΚ όταν έπαιζε με τον ΠΑΟ, τα οικονομικά του επί χούντας κ.λπ. Θα σου έβαζα και πως μας κλέψατε το πρωτάθλημα του ’85 αλλά βαριέμαι. Να πάρε αυτό που βρήκα πριν από λίγο για το πως βουτήξατε χώρο από το εβραϊκό νεκροταφείο και τις σχέσεις σας με τον υπόκοσμο της Θεσ/νικης.
  😆 😆 😆 😆 😆

  http://www.phorum.gr/download/file.php?id=26517&mode=view

  ————————————————————————————————–

  Στην Κέρκυρα (2008) στο Παλιό Κάστρο για να μπεις είναι 3 ευρώ, στο Νέο μπαίνεις τσάμπα, στο κάστρο του Γαρδικίου νομίζω ήταν τσάμπα και το Αγγελόκαστρο ήταν κλειστό 😦 , αλλά πηδάς από πάνω και φτάνεις μέχρι ένα σημείο.

  Το κάστρο του Διδυμοτείχου το βλέπεις τσάμπα και έχει ωραία θέα που μπορείς να δεις και τον Ερυθροπόταμο (γιατί τον είπαν έτσι ; περισσότερο για πρασινοπόταμος μοιάζει ! ).

 256. Γς said

  253:

  Το κούφιο δόντι

 257. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  249 – «ΔΕΝ βγαίνουν εύκολα με επενδύσεις ούτε από κάποιον που ασχολήθηκε με τα επενδυτικά από τα 15 του (αντί να ασχοληθεί με Πανελλαδικές κλπ δηλαδή).»

  Δεν ισχυρίσθηκα ποτέ, πως άμα δεν δώσεις πανελλαδικές θα γίνεις επενδυτής και θα τα οικονομήσεις, αυτό που λέω, είναι πως σε μία οικονομική κοινωνία όπως αυτή που ζούμε, δεν διδασκόμαστε όλους τους τρόπους που βγαίνουν τα χρήματα, παρά μόνο για τα ελάχιστα και καθόλου για τα πολλά, ευνόητοι οι λόγοι. Όλο το σύστημα, είναι έτσι δομημένο που να αποτρέπει τους φτωχούς να πλουτίσουν χωρίς να τους το απαγορεύει. Το οικογενειακό περιβάλλον, η θρησκεία, το γενικότερο περιβάλλον, τα «αριστερά» κόμματα, και φυσικά το σχολείο, μας διδάσκουν την αποστροφή για τον πλουτισμό, εκθειάζοντας την δουλειά το μεροκάματο και τον «σταθερό» μισθό. Έχουν γραφτεί παγκόσμια λογοτεχνικά έργα για την αξία της εργατιάς και της φτωχολογιάς, και την απαξία του πλούτου και των πλουσίων, έχουν γυριστεί καταπληκτικές ταινίες για τον ίδιο λόγο, έχουν γραφτεί χιλιάδες τραγούδια που υμνούν την φτώχια και τους φτωχούς. Όλη αυτή η αρνητική προπαγάνδα κατά του πλούτου, μας δημιουργεί τα στερεότυπα που έχουμε για τον πλούτο, κι έτσι τον αντιμετωπίζουμε, και ζούν αυτοί καλά κι αυτοί καλύτερα. Αν δείς, στο προηγούμενο σχόλιό σου είπες, «χρειάζονται άλλου τύπου ικανότητες, ή τύχη ή γνωριμίες, κλπ κλπ» ό,τι λέει ο μέσος άνθρωπος από την μεσαία τάξη και κάτω, δηλαδή αναγάγεις την δυνατότητα του πλουτισμού σε υπερφυσικά ή παραφυσικά (γνωριμίες) φαινόμενα, άρα, αυτοαποκλείεις τον εαυτό σου από τον πλουτισμό, και συμβιβάζεσαι με τα «λίγα και καλά» ενώ το μόνο που χρειάζεται, είναι αυτό που δεν αναφέρεις και δεν διδάχτηκες, ΓΝΩΣΗ.
  Δεν φτάνει να ασχοληθείς από μικρός με τα επενδυτικά για να πλουτίσεις, πρέπει να έχεις μεγαλώσει και στο κατάλληλο περιβάλλον, αλλιώς τα προκατασκευασμένα αρνητικά πιστεύω, θα έχουν περάσει στο μυαλό σου από την βρεφική ηλικία ακόμα, άλλωστε το μυστικό και η δύναμη του συστήματος, κρύβονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, και κανείς δεν ασχολείται μαζί της.
  Για τον φίλο σου που ασχολήθηκε με τις επενδύσεις από τα 15 και δεν τα κατάφερε, έχω να σου αντιπαραθέσω εκατοντάδες στην Ελλάδα, και χιλιάδες στον κόσμο περιπτώσεις που πέτυχαν. Ειδικά στις κατασκευές που δρασστηριοποιούμουν (πλέον από αυτό το μήνα τέλος, το κλείνω το «μαγαζί») γνωρίζω πολλούς «15χρονους» που δεν ασχολήθηκαν με πανελλαδικές που πέτυχαν, και δεν μιλάω για 500,000 αλλά για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
  Κοίτα, από τα 30μου έχω σταματήσει να προσπαθώ να πείσω για τις απόψεις μου, μου αρκεί να τις λέω και να αφήνω τον χρόνο να κρίνει αν είναι σωστές ή όχι. Έχω αντιληφθεί την τεράστια δύναμη του συστήματος, και από πού την αντλεί, απόδειξη η επαναλαμβανόμενη βλακεία του κόσμου. Εδώ, τις κόρες μου που τις μεγάλωσα με διαφορετικές οικονομικές (και όχι μόνο-χαμόγελο) αρχές, έφτυσα αίμα για να τις πείσω να ασχοληθούν με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, τι πιθανότητες έχουν τα άλλα παιδιά της τάξεώς μας; Όλο το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί στο να δημιουργεί υπαλλήλους και στελέχη, όλοι οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν για να βγάλουν πιο εύκολα από αυτούς κάποια χρήματα παραπάνω, (όχι όμως πολλά, μη τζίζζ) κι όποιος λέει ότι σπούδασε με γνώμονα την έρευνα και την επιστήμη, απλώς αυτοπαραμυθιάζεται, λεφτά θέλει κυρίως, και δευτερευόντως τα υπόλοιπα, αλλιώς δεν θα έκανε τόσους ελεεινούς συμβιβασμούς στην ζωή του. Άλλωστε το πτυχίο μπορεί να κάνει τον πτυχιούχο που λέει κι ο Μπασιάς του Λεώνικου, (χρειάζεται το πτυχίο για μιά καλή(;) δουλειά) αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάνει τον επιστήμονα λέω εγώ.
  Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι οικονομικές τάξεις, ζούμε σε πλατωνικές σπηλιές, η κάθε μιά με την αλήθεια της, απλώς η ανώτερη μπορεί και την επιβάλει στις άλλες.

  Υ.Γ – Επειδή επιμένω πως τα πολλά λεφτά βγαίνουν εύκολα, (άλλο αν δεν ξέρουμε πως να τα βγάλουμε) αν θέλεις αποδείξεις, πάρε το mail μου από τον Νικοκύρη.

  Aυτό για σένα, ελπίζω να σου αρέσει.

 258. gbaloglou said

  257 Συμφωνούμε βέβαια ότι παίζει σημαντικό ρόλο το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε κάποιος: βοηθάει πχ να είναι ο πατέρας κάποιου μεγαλοεπιχειρηματίας αντί μικροϋπάλληλος, όχι μόνο για το αρχικό κεφάλαιο που μπορεί να έχει, αλλά, κυρίως ίσως, στο θέμα της νοοτροπίας. Τώρα … αν θες να πεις ότι πιο εύκολο είναι να πετύχει κανείς στον χώρο των κατασκευών ή των επενδύσεων από το να γίνει, ας πούμε, ένας τυπικός καθηγητής γυμνασίου … ε, εκεί δεν ξέρω πια τι να πω 🙂

  [Δεν αναφερόμουν σε συγκεκριμένη περίπτωση ανθρώπου που ασχολήθηκε με τις επενδύσεις από τα 15 και δεν τα κατάφερε, θεωρητικό ήταν το παράδειγμα. Ήξερα κάποιον στο γυμνάσιο, γιο μαθηματικού που στράφηκε στο εμπόριο, που μεσολαβούσε από μαθητής σε αγοραπωλησίες φορτηγών (με μεσιτεία) και τέτοια τρελά (για μας τους άλλους, μεγαλωμένους όπως περιγράφεις), δεν ξέρω τι κάνει σήμερα (κοινότατο το επώνυμο), μπορεί να είναι και ζάπλουτος! Ίσως και να έχεις δίκαιο ότι αυτό που έκανε τότε δεν ήταν τόσο θέμα ικανότητας και προσπάθειας όσο θέμα θράσους (αλλά και μιας κάποιας φαντασίας, έτσι;), αναλόγως και για πολλές άλλες περιπτώσεις, δεν έχω λόγο να αμφισβητώ τις πραγματικότητες που έχεις κατά νου, αλλά, και πάλι, το πάω πιθανολογικά το πράγμα: δεν λέω ότι είναι αδύνατο να βγουν πολλά λεφτά εύκολα, λέω ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μικρές, και όχι μόνο λόγω κακής νοοτροπίας (όπως ορθότατα επισημαίνεις), αλλά και λόγω ανταγωνισμού κλπ (Και εδώ την πατάμε (;) οι πολλοί, δεν θέλουμε να ρισκάρουμε και συμβιβαζόμαστε, δεκτόν 🙂 ]

 259. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Το γραψαμε, το ξαναγραψαμε αλλα τιποτα. Δεν ειναι δυνατον σε μια χωρα μας να εισαγονται το 75% των αποφοιτων λυκειου , πλεον 10% στο εξωτερικο και σε κολεγια.

  Παραγουμε και προσπαθουμε να εξαγουμε επιστημονες. Μηχανικους, γιατρους, οικονομολογους,…

  Αμεσα πρεπει το 50% των αποφοιτων λυκειου να κατευθυνθει στην επαγγελματικη εκπαιδευση οπως στην ΕΕ.

  Αναπτυξη με αξιολογους ρυθμους χωρις ντοπιο ειδικευμενο προσωπικο (τεχνιτες, τεχνικους,..) και ελληνικη υποστηρικτικη βιομηχανια για να ενσωματονται τελικα προϊοντα σε επενδυσεις δεν γινεται.

  Υπαρχουν συγκεκριμένα συμφεροντα που εκμεταλλευονται τους κουτοπονηρους και αφελεις υποψηφιους πολυτεχνικων (και οχι μονον) σχολων και τους γονεις τους

  1. Φροντιστηρια εισαγωγης (ασπρα, γκρι και μαυρα)
  2.Φροντιστηρια φοιτητων (ασπρα, γκρι και μαυρα) και εκπονησης διπλωματικων επ αμοιβη ( μαυρα)
  3. Καθηγητες πολυτεχνειων (πωλουν βιβλια)
  4. Δωματιαδες, σουβλακερι, καφετερι, μπαρ, τσιπουραδικα,… (φοιτητων που σπουδαζουν μακρια απο το σπιτι τους)
  5. ΚΤΕΛ-ατζηδες, ΟΣΕ,….
  6…….

  Ετσι παραγεται η αναπτυξις (συμπληρωματικα του μονιμου δημοσιου εισοδηματος ως δημοσιοι και δημοτικοι υπαλληλοι , των αγροτικων προσοδων, των επιδοτησεων, της αυτοαπασχολησης,….)

  200.000 φοιτητες(εκτιμηση)x10.000 ευρω = 2 δις/ετος δηλ. πανω απο το 1% του ΑΕΠ.

  Παραρτημα

  Το προβλημα της πληθοπαραγωγης των μηχανικων και η απεραντη ανεργια στον κλαδο.

  Οι εγγραφες νεων μηχανικων στο ΤΣΜΕΔΕ γινονται με ραγδαια φθινοντα ρυθμο (2300, 2060 και 1800) ενω αυξανονται οι διαγραφες μηχανικων απο το ΤΣΜΕΔΕ (2270, 2900 και 3000 ) τα τελευταια 3 ετη, που σοκαρουν ακομη και τους γνωστες της επαγγελματικης καταστασης των μηχανικων .

  ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΣΜΕΔΕ
  ΕΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
  2010 4296 840
  2011 3479 1275
  2012 2301 2273
  2013 2063 2942
  2014 1807 2972

  http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/10/blog-post_5.html

  ΥΓ Ειλικρινα απορω, γιατι αυξανονται συνεχως οι θεσεις εισαγωγης στις πολυτεχνικες σχολες. Απο 4000 σε 4800, 5200 , 5500!!! Να προσθεσω και την δημιουργια προσφατως της Πολυτεχνικης σχολης Ιωαννινων!!!!

 260. Λ said

  Μιλώντας για φροντιστήρια να πω ότι μόλις πριν λίγο γύρισα από την 66χρονη αδερφή μου που γράφτηκε μόλις φέτος σε φροντιστήριο αγγλικών σαν αρχάρια και τη βοηθώ να κάνει τις ασκήσεις. Μεταξύ άλλων υπήρχε και η φράση She is texting to her daughter. Πάντα νόμιζα ότι λέμε to text somebody και όχι to text to somebody.

 261. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  258 Ακριβώς αυτό θέλω να πώ, ο καθηγητής γυμνασίου, μέχρι να ξεκινήσει να δουλέψει, θα έχει φτάσει τα 30, μέχρι τότε ξοδεύει, και ξοδεύει πολλά, πιστεύεις ότι υπάρχει περίπτωση να κάνει απόσβεση του κεφαλαίου που ξόδεψε ποτέ; Αν τα χρόνια που σπούδαζε καθηγητής, δούλευε σε κάποια δουλειά, και τα χρήματα που θα κέρδιζε μαζί με αυτά που θα ξόδευε για σπουδές, τα επένδυε /αν ήξερε φυσικά/ μέχρι τα 30 του, θα ήταν εκατομμυριούχος. Αντίθετα από αυτό που πιστεύεις, ο ανταγωνισμός στις επενδύσεις, είναι ελάχιστος, ο λόγος βρίσκεται στο τέλος του σχολίου σου, εν αντιθέση για μιά θέση δουλειάς, ακόμα και τυπικού καθηγητή γυμνασίου.
  Καληνύχτα.

 262. Πέπε said

  @257 (Λάμπρος):

  > > όποιος λέει ότι σπούδασε με γνώμονα την έρευνα και την επιστήμη, απλώς αυτοπαραμυθιάζεται, λεφτά θέλει κυρίως, και δευτερευόντως τα υπόλοιπα, αλλιώς δεν θα έκανε τόσους ελεεινούς συμβιβασμούς στην ζωή του.

  Αυτό δεν ισχύει υποχρεωτικά. Εκτός από τους φιλοχρήματους, οι υπόλοιποι «θέλουν» λεφτά στο μέτρο που τα χρειάζονται. Στην ηλικία που δεν τα χρειάζομαι, επειδή έχω το προνόμιο να με καλύπτουν οι γονείς, θέλω την επιστήμη. Σπουδάζω, παίρνω το χαρτί που θα με κάνει στην καλύτερη περίπτωση επιστήμονα και σε κάθε περίπτωση πτυχιούχο, και αίφνης συνειδητοποιώ ότι τώρα πρέπει να φτιάξω κάπως ένα εισόδημα. Ακόμη κι αν αυτό με οδηγήσει σε ελεεινούς συμβιβασμούς, πράγμα άλλωστε όχι βέβαιο,το τι έκανα νεότερος και γιατί το έκανα δεν αναιρείται.

  @259 (Αφώτιστος):

  > > Υπαρχουν συγκεκριμένα συμφεροντα που εκμεταλλευονται τους κουτοπονηρους και αφελεις υποψηφιους πολυτεχνικων (και οχι μονον) σχολων και τους γονεις τους

  1. Φροντιστηρια εισαγωγης (ασπρα, γκρι και μαυρα)
  2.Φροντιστηρια φοιτητων (ασπρα, γκρι και μαυρα) και εκπονησης διπλωματικων επ αμοιβη ( μαυρα)
  3. Καθηγητες πολυτεχνειων (πωλουν βιβλια)
  4. Δωματιαδες, σουβλακερι, καφετερι, μπαρ, τσιπουραδικα,… (φοιτητων που σπουδαζουν μακρια απο το σπιτι τους)
  5. ΚΤΕΛ-ατζηδες, ΟΣΕ,….
  6…….

  Δε θυμάμαι αν το έχω ξανααναφέρει, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση -κωμικοτραγική- όταν το είδα:

  6. Φαγητοταχυδρομική: τώρα κι ο φοιτητής χορτάτος κι η μανούλα ήσυχη!! (sic)

 263. Gpoint said

  # 257

  Λάμπρε ως συνήθως βλέπεις μόνο τη μια πλευρά τη σελήνης…

  Πρώτον δεν μπορεί να γίνουν όλοι πλούσιοι. Ο ορισμός του πλούσιου δεν είναι ένα νούμερο αλλά σχετικός δλδ πλούσιος είναι όποιος έχει περισσότερα χρήματα από τους άλλους

  και δεύτερον με ελάχιστες εξαιρέσεις αυτός που έχει λεφτά, ζει για τα λεφτά και δεν τον ικανοποιεί τίποτε άλλο από το να βγάζει λεφτά. Είναι πράμα αυτό να είσαι σκυμμένος πάνω από το κομπιούτερ, τάμπλετ, κινητό και να κοιτάς ισοτιμίες έστω και την μισή σου μόνο μέρα ; πιο πλούσιος γίνεσαι σε άλλα επίπεδα αν ψαρεύεις ή φυσιολατρείς τόσες ώρες και το ξέρεις καλά. Με τα λεφτά τι θα κάνεις ; δεν σου δίνουν δύναμη, οι άλλοι νομίζουν πως σου δίνουν

  Advertising signs they con
  You into thinking you’re the one
  That can do what’s never been done
  That can win what’s never been won
  Meantime life outside goes on
  All around you

 264. spiral architect said

  @259: Μην ανησυχείς, (μπορεί να) μπαίνουν, αλλά δεν βγαίνουν:
  Εξι στους δέκα φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές.
  (φρέσκα νέα)

 265. spiral architect said

  @257: Πάντως δεν λέω, ωραία φάση να σπουδάσεις (ή να «σπουδάσεις») για το πως θα κάνεις τα λεφτά να γεννούν λεφτά χρησιμοποιώντας τα λεφτά των άλλων.
  Ελάτε, πείτε μου τώρα για συμβιβασμούς ή/και για αποτυχημένους επιστήμονες. Η Πεμπτουσία του σύγχρονου ανθρώπου είναι να έχει διδαχθεί και να ξέρει να πατάει επί πτωμάτων το πρωί και να’ χει ήσυχο ύπνο το βράδυ. Ύπνο χωρίς όνειρα.

  Μικρός είμαι ακόμα, θα μεγαλώσω. 🙄

 266. 258 πολιτισμικό κεφάλαιο το λέμε αυτό (Μπουρντιέ), νομίζω.

 267. sarant said

  265 Ετσι…

  262 Εικοσιπέντε ευρώ το δέμα ή το ταψί (όχι, δεν τους έχω χρησιμοποιήσει)

 268. Παναγιώτης Κ. said

  Ανεξαρτήτως της κριτικής που γίνεται στα φροντιστήρια, την δουλειά που κάνουν-να βοηθήσουν τον μαθητή να περάσει στο πανεπιστήμιο-την κάνουν σωστά κρίνοντας βεβαίως από το αποτέλεσμα.
  Για να μάθει να γράφει ο υποψήφιος πρέπει να προγυμναστεί για αυτό και την προγύμναση αυτή την προσφέρουν αφειδώς τα φροντιστήρια μια και αυτό αποτελεί μέρος του προγράμματός τους.
  Δεν είναι όμως μόνο αυτά.Εκείνοι που διορίζονται στην δημόσια εκπαίδευση έχουν διδακτική πείρα και έτσι το κράτος βρίσκει καταρτισμένο προσωπικό. Απαλλάσσεται λοιπόν από την ευθύνη να το επιμορφώσει.
  Δεν είναι μικρότερης σημασίας η εκδοτική κίνηση στο φροντιστηριακό χώρο. Αξιόλογα βιβλία έχουν γραφεί από φροντιστές.

  Το φροντιστήριο δεν είναι καινούργιο σχετικά είδος.
  Στις αρχές ακόμα του εικοστού στο Δελτίο της Μαθηματικής Εταιρείας διαβάζουμε περίπου αυτά τα λόγια: Είναι γνωστό ότι για να περάσει ο μαθητής στις στρατιωτικές σχολές και στο πολυτεχνείο πρέπει να κάνει φροντιστήριο!

 269. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  262 – Πέπε μη με τρελαίνεις, σταματήστε πια αυτή την χαζομάρα που έχουν πλασάρει οι πλούσιοι για να αποτρέπουν τους φτωχούς από τον πλούτο, ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΟΣ, ή μεγάλο κορόϊδο, (εγώ είμαι το δεύτερο) τελεία και παύλα. Τι θα πεί «οι υπόλοιποι «θέλουν» λεφτά στο μέτρο που τα χρειάζονται.» ποιό είναι αυτό το μέτρο και ποιός το καθορίζει; Αν παίρνεις 1000 σου φτάνουν ή θέλεις παραπάνω; μήπως σκέφτεσαι πως με 2000 δεν θα είχες κανένα πρόβλημα; όταν όμως τα πάρεις θέλεις παραπάνω, όχι; Την κλίμακα 700-10,000 δεν την έβαλα τυχαία, καλύπτει το 97% των εργαζομένων, θέλω να μου βρείς έναν (αριθμός 1) σ΄αυτό το πλαίσιο, που να του δώσανε παραπάνω αύξηση και δεν την πήρε, και είπε, «εμένα μου φτάνουν αυτά που παίρνω, δώστε την αύξησή μου στους χαμηλόμισθους, ΕΝΑΝ!!! Αν θέλετε να ζείτε με τα παραμύθια που μας διδάσκουν το άμεσο και το έμμεσο περιβάλλον μας, και η εκπαίδευση, που ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ από τους πλουσίους, δικαίωμά σας, δεν έχω σκοπό να αλλάξω τον κόσμο άμεσα, ούτε να πείσω κανέναν πλην των παιδιών μου.

  263 – «Λάμπρε ως συνήθως βλέπεις μόνο τη μια πλευρά τη σελήνης.»
  Εγώ Gee περιέγραψα και την φωτεινή και την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, αν είσαι οπαδός της «θεωρίας» πως δεν πήγαν οι Αμερικανοίστην Σελήνη, δεν μπορώ να κάνω κάτι.
  «Πρώτον δεν μπορεί να γίνουν όλοι πλούσιοι.» Το ξέρω, και το ξέρουν πολύ καλύτερα οι πλούσιοι, γι΄αυτό έχουν λάβει τα μέτρα τους, η κορυφή της οικονομικής πυραμίδος έχει λίγο χώρο, και δεν τους αρέσει το στρίμωγμα, άσε που θα δημιουργηθούν προβλήματα στατικότητας.

  «Ο ορισμός του πλούσιου δεν είναι ένα νούμερο αλλά σχετικός δλδ πλούσιος είναι όποιος έχει περισσότερα χρήματα από τους άλλους» Αυτός είναι ο δικός σου ορισμός, ο δικός μου είναι, όποιος ζείς όπως του αρέσει, χωρίς να έχει ανάγκη να δουλέψει.

  «και δεύτερον με ελάχιστες εξαιρέσεις αυτός που έχει λεφτά, ζει για τα λεφτά και δεν τον ικανοποιεί τίποτε άλλο από το να βγάζει λεφτά.» Φαίνεται έχουμε γνωρίσει διαφορετικούς πλουσίους, εγώ από καμιά πενηνταριά εκατομμυριούχους που έχω γνωρίσει, τέσσερις πληρούν τα κριτήριά σου, οι υπόλοιποι μιά χαρά άνθρωποι είναι, και χαίρονται την ζωή τους.

  «Είναι πράμα αυτό να είσαι σκυμμένος πάνω από το κομπιούτερ, τάμπλετ, κινητό και να κοιτάς ισοτιμίες έστω και την μισή σου μόνο μέρα ;» Όχι βέβαια, καλύτερα να δουλεύεις όλη μέρα σαν τον σκλάβο για 30 ευρώ, και στο τέλος να σε πετάνε στον δρόμο σαν σκυλί.

  » πιο πλούσιος γίνεσαι σε άλλα επίπεδα αν ψαρεύεις ή φυσιολατρείς τόσες ώρες και το ξέρεις καλά. Με τα λεφτά τι θα κάνεις ;» Εσύ τι κάνεις; απ΄όσο ξέρω παίρνεις σύνταξη.
  «δεν σου δίνουν δύναμη, οι άλλοι νομίζουν πως σου δίνουν» Μα δεν είναι θέμα δυνάμεως, αλλά ανεξαρτησίας. Εσύ που ψαρεύεις και φυσιολατρείς, είσαι (ενδεχομένως, εκατομμύρια άλλοι σίγουρα) άμεσα εξαρτημένος από την σύνταξή σου, αν στην κόψουν τελείως (οσονούπω) θα πετάς από την χαρά σου; Ρε φίλε, σ΄όλη την ζωή σου για λεφτά δούλευες, ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ; γιατί το έκανες αφού δεν τα γουστάρεις; Γιατί δεν δίδασκες δωρεάν τα παιδιά; γιατί δεν προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες όσοι επιστήμονες (κι εδώ μέσα) είναι εναντίον των χρημάτων; Τι κουφά είναι αυτά που λέτε «δουλεύω για όσα χρήματα χρειάζομαι» μορφωμένοι άνθρωποι, όταν οι πλούσιοι καθορίζουν την ποσότητα και την αξία των χρημάτων κατά το δοκούν ελέγχοντας την καθημερινότητά μας και την ζωή μας εν τέλει;
  ΤΙ ΚΑΛΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ;

  Όλοι οι φτωχοί έχουν φανερή ή κρυφή επιθυμία να γίνουν πλούσιοι, (στόχο δεν έχουν, γι΄αυτό δεν πρόκειται να γίνουν) δεν έχω συναντήσει κι ούτε έχω ακούσει πλούσιο να θέλει να γίνει φτωχός, ΤΥΧΑΙΟ;

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  265 – Επειδή είσαι μικρός όπως λές (σίγουρα μικρότερος από μένα) μέχρι να μεγαλώσεις να σε πληροφορήσω, πως για τα χρήματα που βγάζεις, έχεις πατήσει επί τριτοκοσμικών πτωμάτων. Όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια και τα υφάσματα που έχεις, είναι βαμμένα με φτωχών και παιδικό αίμα, ελέω της στυγνής εκμετάλλευσης από την Ε.Ε που ζείς, για να καταναλώνεις. Βέβαια σαν κομουνιστής που αυτοπροσδιορίζεσαι θα έπρεπε να το γνωρίζεις αυτό, αλλά δεν πειράζει, μικρός είσαι, μέχρι να μεγαλώσεις μπορεί να μάθεις.

  267 α – Το ίδιο ισχύει και για σένα, (για τα χρήματα) χωρίς να είσαι μικρός.

 271. gbaloglou said

  πενταροδεκάρες…

 272. COL said

  Απαράδεκτο το άρθρο σας κύριε Σαραντάκο.
  Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο.
  Όταν η «δημοσιονομική πειθαρχία» , η «παραμονή στην Ε.Ε.», η «τήρηση των συμφωνηθέντων», η «εφαρμογή των προαπαιτούμενων» συμψηφίζονται με τον Πολιτισμό μια χώρας και τη δυνατότητα ενός λαού να έχει το στοιχειώδες , πρόσβαση σε μνημεία που βρίσκονται εντός της επικράτειας του τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Πολιτισμός, Παιδεία, Υγεία,Πρόνοια, Αθλητισμός οφείλουν να είναι κοινωνικά αγαθά. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει πρόοδος. Μιλάμε για έννοιες ασύμβατες με την Ε.Ε.βέβαια.
  Βρίσκω απαράδεκτο το να δικαιολογείται η χειροτέρευση των όρων πρόσβασης του απλού ανθρώπου στα πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας. Παράλογη επιεικώς και η σύγκριση με το εξωτερικό. Αν θέλετε να κάνετε σύγκριση για να δικαιολογήσετε την βαρβαρότητα του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να τη κάνετε με τη Μοζαμβίκη,το Πακιστάν και τη Μαδαγασκάρη γιατί οι μισθοί μας τέτοιοι είναι.
  Ότι θα γινόμασταν Ουτιδανοί με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λίγοι το περίμεναν πάντως.
  Ντροπή

 273. sarant said

  Μάλλον δεν διαβάσατε το άρθρο. Η σύγκριση με το εξωτερικό γίνεται σε ό,τι αφορά τον τουρίστα. Και το γράφει αυτό το άρθρο.

 274. Μαρία said

  Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη γνωστή θέση του Κόμματος να μην επιβληθεί κανένας νέος φόρος σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που έρχεται να προστεθεί στη φορολεηλασία της λαϊκής οικογένειας.
  http://www.902.gr/eidisi/politiki/78291/synantisi-toy-d-koytsoympa-me-ekprosopoys-tis-syntonistikis-epitropis-syllogon

 275. sarant said

  274 Η λαϊκή οικογένεια που στέλνει τα παιδιά της στον Γείτονα!

 276. Μαρία said

  Και δεν έχω καταλάβει γιατί κράζουν το Χοντρό γι’ αυτό:
  Σχετικά με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει τα παιδιά στο ιδιωτικό, ο κ. Φίλης είπε: «Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι εύπορος; Φτωχός είναι; Δουλεύει και η γυναίκα του». http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=457489&catID=1

  Κι ένας υπέρμαχος του φπα.
  ΦΠΑ (Φίλια Προστιθέμενη Αξία) στην Παιδεία http://www.efsyn.gr/arthro/fpa-filia-prostithemeni-axia-stin-paideia

 277. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σκάσανε μαχητικά μύτη και οι ΙΕΚτζήδες. Νωρίτερα στο Σκάι,κάποιος εκπρόσωπος τους σε συνομιλία με τη ΣιαΚοσώνη πρόσθεσε και 20 χιλιάδες «πληττόμενους» (αν το ΄πιασα σωστά το νούμερο,κατά τη φευγαλέα περατζάδα μπρος απ την οθόνη) σπουδαστές ιεκ.
  Τελείως ανεξέλεγκτοι αυτοί ειδικά οι πάροχοι εκπαίδευσης.Θυμάστε τα σκάνδαλα με τα πλαστές ενημερότητες και τις εικονικές (απλήρωτες) εισφορές στο ΙΚΑ και τα λουκέτα που άρον άρον πέρυσι τέτοιο καιρό, υποχρεώθηκε να πει ότι θα βάλει ο Υπ.Παιδείας Λοβέρδας .Οι όποιες εξαιρέσεις σ΄αυτό το χώρο δεν καλύπτουν τις οσμές από τη ρεμούλα.
  276β.αυτό είναι δίκαιο,να πάει δηλαδή ο όποιος σχετικός φπα στη δημόσια παιδεία.

 278. Μαρία said

  277
  Την επονομαζόμενη και ΔΟΜΗμένη απάτη 🙂
  Θυμόμαστε κι αυτό http://zoornalistas.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2189.html

 279. spiral architect said

  @275: Η λαϊκή οικογένεια πάει όμως τα παιδιά της σε παιδικούς σταθμούς, σε φροντιστήρια Μ.Ε. και ξένων γλωσσών. Οπότε, αν μη τι άλλο, κράζουν τον Φίλη για ασυνέχεια έπεια θέσεων και πράξεων. Ετσι λοιπόν φτάσαμε, από τον κλιμακωτό ΦΠΑ (που εκτός των άλλων κατέδειξε και την άγνοια της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία) στο 23% σε όλα τα ιδιωτικά. Ε, πολύ θέλει;

  Y.Γ.: Μπαίνω στο σάιτ τη Αυγής και βγάζει διαφήμιση για POS. Το γλυκό έδεσε! 👿

 280. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  279. Tι είναι το POS ?

 281. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Η ιδρυτική διακήρυξη των βομβιστών της ομάδας «Ε»: «Στόχος οι Έλληνες να δοξάσουν στους ναούς το θεό Ζευς» 😆
  http://www.huffingtonpost.gr/2015/10/27/koinonia-astynomia-_n_8396186.html?1445924410&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

  O Zευς, του Ζευς, το Ζευς, Ω Ζευς!
  Ρε ,δεν πάμε καλά, λέμεεε… 😦

 282. spiral architect said

  @280: Αυτό που σε υποχρεώνει να είσαι στο ευρώ και ευρώ να μη έχεις στα χέρια σου. 👿

 283. physicist said

  Πέθανε χτες σε ηλικία 78 χρόνων ο Leo Kadanoff, ένας γίγαντας της Θεωρητικής Φυσικής. Έζησε να δει την ίδρυση και λειτουργία του Kadanoff Center for Theoretical Physics στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

 284. physicist said

 285. sarant said

  279 Πράγματι, αλλά με το να μην κάνει τη διαφοροποίηση εντάσσει στη λαϊκή οικογένεια και τους μεγαλοαστούς. Αναρωτιέμαι, αν αποφασίσει τώρα η κυβέρνηση να βάλει 0% ΦΠΑ σε όλη την εκπαίδευση αλλά 23% στα ιδιωτικά σχολεία και μόνο (εξαιρώντας τα ειδικά σχολεία) τι θα πει το ΚΚΕ;

  281 Πρώτα θα τον δοξάσουν και μετά θα μάθουν να τον κλίνουν.

 286. spiral architect said

  @285: Ας βάλει 0% και άσε το ΚΚΕ να λέει ότι θέλει. Μπορεί;

 287. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αν περάσετε έξω από τα ΙΕΚσυγκροτήματα της περιΠατησίων περιοχής, θα δείτε δεκάδες δεκάδων παιδιά να συνωστίζονται στις πόρτες τους.Πέρασα μεσημεράκι την προηγούμενη εβδομάδα Πατησίων και Καποδιστρίου,πηγαίνοντας για το Εθν.Τυπογραφείο και είδα γεμάτα πεζοδρόμια από νεολαιομελίσσι .Ρώτησα τί κάνουν εκεί και η απάντηση, ΙΕΚ δημοσιογραφίας.
  278.
  Αν γκουκλίσει κανείς κάποιο όνομα ιεκ και απάτη, βγαίνουν διάφορα:
  http://www.inewsgr.com/226/megali-apati-kai-forodiafygi-apo-gnosto-iek.htm

  http://www.koutipandoras.gr/article/32692/anakaleitai-i-adeia-leitoyrgias-ton-iek-xyni-kai-domi

 288. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  285β. >> 281 Πρώτα θα τον δοξάσουν και μετά θα μάθουν να τον κλίνουν.

  Υπόκλιση, χωρίς κλίση! 🙂

  281.>> Ω Ζευς!
  Κλήση με χάλια κλίση 🙂

 289. 280

  Piece Oh Shit 😉

  Αυτά τα νεομηχανάκια των μαγαζιών που βάζεις την χρεωστική σου κάρτα, πατάς το ΡΙΝ και μεταβιβάζεται το ποσό της πλερωμής από τον λογαριαζμό σου στο λογαριασμό του μαγαζού. Για πάταξη της φοροδιαφύγας, λέει…

 290. sarant said

  289 Η αλήθεια είναι ότι εγώ στο εξωτερικό πληρώνω με κάρτες το 90% των συναλλαγών.

 291. gbaloglou said

  283-284 Συνεργάτης του βλέπω ότι υπήρξε και παλιός γνώριμος κάποιων ‘παλιών’ εδώ μέσα 🙂

 292. LandS said

  291
  Miami University (Ohio) Μωρτειντούτο;

 293. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Προς Υπο.Πολιτισμού: Παρακαλούμε να μπει pos στο ταμείο του Εθνικού Θεάτρου.
  Ήμουν παρούσα και άκουσα τη διαμαρτυρία ανθρώπου που ήθελε 5 εισιτήρια και απομακρυνόταν από το γκισέ μη έχοντας μετρητά 100 ευρώ.
  Του είπα ότι μπορεί να τα αγοράσει ον λάιν, πράγμα που ο υπάλληλος δεν ήξερε ή αδιαφόρησε να τον ενημερώσει.

 294. Πέπε said

  @Λάμπρο:

  Τώρα που αναζωπυρώθηκε η συζήτηση, βλέπω για πρώτη φορά ότι μου είχες απαντήσει πριν μέρες σ’ ένα μήνυμά μου, και σε άφησα ανανταπάντητο.
  Δε σε φτύνω, απλώς δεν το είχα δει.
  Γιατί μια άποψη που απέχει πολύ από τη δική σου αποκλείεται να είναι η δική μου, και πρέπει οπωσδήποτε να είναι η καραμέλα που μας πλάσαραν οι πλούσιοι ή οι όποιοι;
  Το μέτρο των χρημάτων που χρειάζεται κανείς το καθορίζει ο ίδιος, όπως νομίζει. Εγώ νομίζω ότι μου χρειάζονται τόσα, γιατί με τόσα ζω, άλλος νομίζει τα διπλάσια γιατί βλέπει μπροστά, ή τα μισά γιατί είναι γιόγκι.
  Δεν ξέρω για ανθρώπους που τους πρόσφεραν αύξηση και αρνήθηκαν. Περιπτώσεις όμως όπου η προσφορά ήταν «δούλεψε λίγο παραπάνω και θα πάρεις λίγο περισσότερα» ή «κάνε τα χαρτιά σου που αποδεικνύουν ότι έχεις το Χ / Ψ προσόν για να πάρεις αύξηση και θα την πάρεις», και αρνήθηκαν επειδή τους έφταναν τα λεφτά που ήδη έπαιρναν και δεν επιθυμούσαν το έξτρα τρέξιμο, εννοείται ότι γνωρίζω.

 295. gbaloglou said

  294 καλύτερα λούφα χωρίς προαγωγή, παρά προαγωγή χωρίς λούφα — όχι δικό μου, αλλά υπήρξα αυτόπτης μάρτυς 🙂

 296. spiral architect said

  @290: Ναι, αλλά μπορείς να έχεις και ρευστό. POS σε συνδυασμό με τα κάπιταλ κοντρόλ και ότι άλλο ενδεχομένως ακολουθήσει σημαίνει ουσιαστικά παράλληλο (πλαστικό) νόμισμα. 😉
  (ο Γιάνης γελάει σαρκαστικά)

 297. physicist said

  #291, #292. — Κατάλογος εργασιών, συνεργατών, ενδιαφερόντων και χειρογράφων που έχουν απορριφθεί από τα επιστημονικά περιοδικά εδώ, από τον ίδιο τον Κάντανοφ.

  Θέλει κότσια αλλά όταν τα έχεις, τα έχεις. Τι να κάνουμε.

 298. sarant said

  Απορρίπτουν και τους διάσημους;

 299. physicist said

  #298. — Να το πούμε ως εξής: υπάρχουν διάσημοι που όταν ένα χειρόγραφό τους απορρίπτεται, κινούν Γη και Ουρανό ώστε η απόφαση να αντιστραφεί. Γράφουν οργισμένα γράμματα στους εκδότες· κάνουν appeal την απόφαση προσφεύγοντας στο Εκδοτικό Συμβούλιο του περιοδικού· κατηγορούν τους κριτές ότι είναι άσχετοι/ανίκανοι/ανάξιοι/κρετίνοι· επιστρατεύουν τους φίλους τους να τους σιγοντάρουν· μαζεύουν επιστολές που δείχνουν πόσο λάθος ήταν η απόρριψη· και άμα χρειαστεί στρίβουν και κανέναν βραχίονα.

  Υπάρχουν και οι άλλοι, που απλώς δέχονται την απόφαση, ακόμα κι όταν είναι λανθασμένη, και προχωράνε. Που έχουν χιούμορ και αξιοπρέπεια, λέμε.

 300. sarant said

  Πράγματι. Χαρά στο κουράγιο και αυτών που απορρίπτουν.

 301. physicist said

  #300. — Οι απορρίπτοντες είναι ανώνυμοι μεν αλλά επειδή ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και ορισμένοι επιστρατεύουν ακόμα και λογισμικά που αναγνωρίζουν το ύφος της γραφής (λίγοι είμαστε, γνωριζόμαστε), έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές παραλλαγής. Μία εξ αυτών είναι να γράψεις την κρίση σου στ’ αγγλικά, να την γουγλομεταφράσεις στη γλώσσα Χ και μετά πίσω στ’ αγγλικά. Η διαδικασία χαντακώνει το στυλ αλλά σβήνει τα ίχνη. 🙂

  (Η εντελώς βρώμικη τακτική είναι να γράψεις κρίση που θάβει τον συνάδελφο Α, τον οποίον θεωρείς τενεκέ ξεγάνωτο, μιμούμενος το ύφος του συναδέλφου Β, τον οποίον επίσης θα ήθελες να δεις να σιγοψήνεται στο Πυρ της Κολάσεως. Αλλά μην το πείτε ότι σας το είπα εγώ).

 302. gbaloglou said

  301 Επίσης κάποιοι απορρίπτουν ανυψώνοντας εαυτούς μέσω της απόρριψης!

 303. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said


  🙂

 304. Μαρία said

  Τζάμπα πράμα το ενιαίο εισιτήριο.
  π.χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λευκός Πύργος, Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς, Γαλεριανό Συγκρότημα – Αψιδωτή Αίθουσα 15 ευρώ το κύριο και 8 ευρώ το μειωμένο (διάρκειας 3 ημερών).
  http://www.efsyn.gr/arthro/eniaia-eisitiria-se-arhaiologikoys-horoys-me-ti-sfragida-kas

 305. sarant said

  Ε ναι, δεν είναι ακριβό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: