Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από πενήντα χρόνια: Ο Μποστ για τον μεγάλο κομήτη

Posted by sarant στο 23 Οκτωβρίου, 2015


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και κάμποσο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το αμέσως προηγούμενο άρθρο αυτής της σειράς).

Μια τεχνική που χρησιμοποιούσε με μεγάλη επιτυχία ο Μποστ για τον σχολιασμό της επικαιρότητας, ήταν να συνδυάζει στο σκίτσο του δύο θέματα: ένα της εξωτερικής επικαιρότητας, συνήθως όχι αυστηρά πολιτικό, και ένα της τρέχουσας εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το σημερινό σκίτσο, όπου ο Μποστ καταφέρνει να παντρέψει μια αστρονομική ανακάλυψη με τα πρώτα αυταρχικά βήματα της κυβέρνησης Στ. Στεφανόπουλου (του «τρίτου κύματος» αποστατών) τον Οκτώβριο του 1965.

a65-10-24

Το σκίτσο του Μποστ δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 24 Οκτωβρίου 1965. Τις μέρες εκείνες οι αστρονόμοι όλων των χωρών παρακολουθούσαν την πορεία του κομήτη Ικέγια-Σέκι, ο οποίος στις 21 Οκτωβρίου πέρασε μέσα από το περιήλιο και είναι ο λαμπρότερος κομήτης των τελευταίων αιώνων. Ονομάστηκε έτσι από τα επώνυμα των δύο Ιαπώνων αστρονόμων που τον ανακάλυψαν, και το ενδιαφέρον είναι πως τον ανακάλυψαν περίπου ταυτόχρονα, ο ένας ανεξάρτητα από τον άλλο.

Όπως είπαμε, ο Μποστ παντρεύει αυτό το γεγονός με την τρέχουσα πολιτική: πράγματι, λίγες μέρες νωρίτερα, στις 19 Οκτωβρίου, είχαν συλληφθεί 14 πολίτες, επιφανή στελέχη της ΕΔΑ, κατηγορούμενοι ότι παραβίασαν τον ν. 4234 του 1962, επειδή σε συγκέντρωση για την Εθνική Αντίσταση που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα στο θέατρο Ακάδημος (κατηγορήθηκαν ότι) είχαν φωνάξει συνθήματα υπέρ του (παράνομου τότε) ΚΚΕ και είχαν τραγουδήσει τραγούδια του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ο ν. 4234 αποτελούσε τη συνέχεια του διαβόητου ΑΝ 509/47 βάσει του οποίου είχε τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ (και είχε δικαστεί ο Μπελογιάννης). Η ΕΔΑ είχε καταγγείλει ως χιτλερικό τον ν. 4234, επισημαίνοντας την ομοιότητά του με συγκεκριμένο νόμο του 3ου Ράιχ από το 1933.

Για το λόγο αυτό, ο Μποστ βάζει τον κομήτη να έχει ανακαλυφθεί «υπό του αειμνήστου αστρονόμου Αδόλφου Χίτλερ» και να πλησιάζει τον βασιλικό ήλιο του ιουλιανού πραξικοπήματος, «προμηνύων περισοτέραν δημοκρατίαν, ομαλόν βίον, σηλήψεις και άλλα εφχάριστα πράγματα».

Και ίσως επειδή οι αστρονόμοι είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα να διασπαστεί ο κομήτης Ικέγια-Σέκι πλησιάζοντας τον Ήλιο, ο Μποστ βάζει κι έναν δεύτερο κομήτη να πέφτει πάνω στα κεφάλια των καπνοπαραγωγών. Εκείνες τις μέρες ο Παπαστράτος είχε κυκλοφορήσει τη μάρκα τσιγάρων Old Navy, που περιείχε χαρμάνι με αμερικάνικα καπνά «Μπέρλεϊ» και που πουλιόταν όχι πολύ ακριβότερα από τα καθαυτό ντόπια τσιγάρα.. Στις διαμαρτυρίες ότι αυτό θα ζημιώσει τα ελληνικά (ανατολικά) καπνά, η βιομηχανία απάντησε ότι η άδεια είχε δοθεί επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου.

Όσο για τον μεγάλο κομήτη του 1965, διαβάζω ότι είναι μακροπερίοδος, δηλαδή δεν πρόκειται να εμφανιστεί τα επόμενα 100-150 χρόνια. Καλό αυτό, διότι όταν τελικά ξαναπεράσει από τα μέρη μας θα μπορώ να ξαναδημοσιεύσω το σημερινό άρθρο, βέβαιος πως πολύ λίγοι θα το θυμούνται!

105 Σχόλια προς “Πριν από πενήντα χρόνια: Ο Μποστ για τον μεγάλο κομήτη”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Εκείνες τις μέρες ο Παπαστράτος είχε κυκλοφορήσει τη μάρκα τσιγάρων …

 2. LandS said

  Αν θυμάμαι καλά το καινούριο μπλεντ είχε Βιρτζίνια.

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-2: Δηλαδή το Ολντ Νέιβι ηταν κάτι σαν το Μάρλμπορο της εποχής;

 4. atheofobos said

  Η εξέλιξη της νομοθεσίας από τον 509 μέχρι την κατάργηση των σχετικών νόμων που διατηρούσαν το ΚΚΕ στην παρανομία.
  http://www.economist.gr/index.php/politics-6/2012-02-09-11-14-56/19997-apo-tin-paranomia-stin-nomimotita

 5. LandS said

  3. Έτσι φαίνεται. Το 65 οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί το 65 είχαν ήδη αλλάξει σε Μπέρλεϊ

  https://archive.org/stream/burleytobaccopro223andr/burleytobaccopro223andr_djvu.txt

 6. Πάνος με πεζά said

  Old Navy…Με εκείνο το χαρακτηριστικό καπετάνιο, στις διαφημίσεις του… Τώρα βέβαια, το σλόγκαν «το δικό μας blended», γύρευε πόσο δικό μας…

 7. sarant said

  4: Ευχαριστούμε!

  6: Ε, με τον καιρό είχε πια γίνει δικό μας, όπως η Άμστελ

 8. Πολύ ασυνήθιστο να μη χρησιμοποιεί δεκαπεντασύλλαβο όμως (ή αναλόγου μήκους στίχο τέλος πάντων)!

 9. IN said

  Καλημέρα, μια μικρή διευκρίνιση: η ανάρτηση δεν κάνει λάθος όταν λέει ότι ο Μπελογιάννης είχε δικαστεί με τον Α.Ν. 509/47. Αυτό όμως έγινε στην πρώτη δίκη του (εκεί που ήταν στρατοδίκης και ο μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος) και στην οποία ναι μεν καταδιάστηκε σε θάνατο ο Μπελογιάννης (και διάφοροι άλλοι κατηγορούμενοι), ωστόσο αμέσως μετά την καταδίκη η κυβέρνηση Πλαστήρα έσπευσε να δηλώσει ότι η θανατική ποινή δεν θα εκτελεστεί και θα μετατραπεί με βάση τον νόμο «περί μέτρων επιείκιας» που ετοίμαζε τότε (και πράγματι ψήφισε λίγο αργότερα).

  Ο Μπελογιάννης (και οι άλλοι τρεις που εκτελέστηκαν μαζί του) δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δεύτερη φορά, αυτή τη φορά για κατασκοπεία (Α.Ν. 375/1936, που με έκπληξη διαπιστώνω έχει δική του σελίδα στην Ελληνική Βικιπαίδεια) στα πλαίσια της περίφημης «υπόθεσης των ασυρμάτων». Ήταν η δεύτερη αυτή καταδίκη που οδήγησε στην εκτέλεση του Μπελογιάννη.

 10. atheofobos said

  Καλό αυτό, διότι όταν τελικά ξαναπεράσει από τα μέρη μας θα μπορώ να ξαναδημοσιεύσω το σημερινό άρθρο, βέβαιος πως πολύ λίγοι θα το θυμούνται!

  Ε, τότε θα είναι η 3η φορά γιατί το σημερινό είχε δημοσιευθεί ξανά το 2010 με τον τίτλο Ο κομήτης Old Navy! 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/26/oldnavy/

 11. Πάνος με πεζά said

  Ουπς ! Μας πιάσανε ! Νοικοκύρη, να βάζεις ένα «Ε» πάνω δεξιά ! 🙂

 12. Πάνος με πεζά said

  Ξέρετε λοιπόν, ότι το ΕΣΡ (ή ΕΡΣ;) βάζει πρόστιμα όταν ένα κανάλι βάζει εκπομπή σε επανάληψη, χωρίς να το δηλώνει με τη χαρακτηριστική ένδειξη;
  Φυσικά, ο ομώνυμος σταθμός «Ε» που έχει το ίδιο, σε λογότυπο πάνω αριστερά, τους γράφει κανονικά…

 13. IN said

  4: Η σελίδα στην οποία μας στέλνεις, όμως, έχει κάποια λαθάκια: το Ν.Δ. 800/1971, περί πολιτικών κομμάτων, δεν κατήργησε τον Α.Ν. 509/47 (ούτε καν το Ν.Δ. 4234/1962 δεν τον κατήργησε, απλώς τον συμπλήρωσε, αλλά δεν είναι το μόνο που το έκανε αυτό). Εξάλλου, το Ν.Δ. 800/1971 δεν νομίζω να τέθηκε ποτέ σε ισχύ. Ήταν απλώς ένα συστατικό του περίπλοκου «φύλλου συκής» με το οποίο ήθελε να καλυφθεί η χούντα. Η θέσπιση του προβλεπόταν από το Σύνταγμα του 1968 και αποτελούσε προϋπόθεση για να τεθεί σε πλήρη ισχύ το Σύνταγμα αυτό (κάτι όμως που θα είχε ως συνέπεια να γίνουν εκλογές).

  Τέλος, αντίθετα με όσα γράφει αυτή η σελίδα, το Ν.Δ. 800/71 δεν φέρει την υπογραφή του Φ. Γκιζίκη, για την ακρίβεια δεν φέρει καν υπογραφή Προέδρου Δημοκρατίας, αφού όταν εκδόθηκε η Ελλάδα ήταν ακόμη (τύποις) Βασίλειο. Το υπογράφει, «εν ονόματι του Βασιλέως» ο «Αντιβασιλεύς» Ζωϊτάκης, που τον είχε διορίσει, βέβαια, μόνη της η χούντα.

 14. sarant said

  9: Χρήσιμη η διευκρινιση!

  10-11: Ωχ… το Αλτσχάιμερ κάνει θραύση. Ήμουν βέβαιος οτι δεν το έχω χρησιμοποιήσει!

 15. sarant said

  10-11-14: Δικαιολογία: Τώρα η γελοιογραφία είναι σε πιο καλή (αλλά όχι πολύ καλή) ανάλυση

 16. Avonidas said

  Όσο για τον μεγάλο κομήτη του 1965, διαβάζω ότι είναι μακροπερίοδος, δηλαδή δεν πρόκειται να εμφανιστεί τα επόμενα 100-150 χρόνια

  Όταν πια ξαναγηρίση
  ίσως κε να αντικρίση
  μια Ελάδα δίχος χρέη-
  ή, κανένα Arbeit macht frei.

 17. Avonidas said

  Και μια ερώτηση: ρε παιδιά, ο Ολάντ μας ήρθε χτες από Γαλλία, ή ο Κακοφωνίξ;

  Τι νεροποντή ήταν τούτη, μπαναϊαμ! 😮

 18. Γς said

  …ο Ολαντρέου

 19. Spiridione said

  Χιτλερικό τον είχε χαρακτηρίσει τον νόμο εκείνες τις μέρες ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Μπακόπουλος. Και ο τότε υπουργός δικαιοσύνης των αποστατών Παπασπύρου τον αποστόμωσε λέγοντάς του ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει τέσσερις φορές νομοσχέδιο στη Βουλή για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων, αλλά ισάριθμες φορές το απέσυρε. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι τα έκτακτα μέτρα θα καταργηθούν και το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφισθεί εκ των πρώτων. Αυτά για την ιστορία.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=23&db=10&da=1965

 20. Πέπε said

  @2-3: Και Μπέρλεϊ και Βιρτζίνια.

  Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα πρέπει, υποθέτω, να καλλιεργούνταν μόνο οι παραδοσιακές ντόπιες ποικιλίες, που ανήκουν όλες στην κατηγορία των ανατολικών. Όλα ή σχεδόν όλα τα ελληνικά τσιγάρα είχαν χαρμάνια μόνο από ανατολικά καπνά, κάτι που σήμερα έχει εξαφανιστεί. Το Ολντ Νέιβι ήταν ένα από τα πρώτα αμέρικαν μπλεντ. Χαρμάνι αμέρικαν μπλεντ σημαίνει βασικά καπνά Βιρτζίνια, σπασμένα με μικρή ποσότητα Μπέρλεϊ που δίνει βάρος και γεύση και μικρή ποσότητα ανατολίτικων που δίνει άρωμα. Το πρώτο αμέρικαν μπλεντ τσιγάρο ήταν το Κάμελ, και το πρώτο ελληνικό πιθανότατα το Ολντ Νέιβι.

  Άρα το Ολντ Νέιβι φτιαχνόταν κυρίως με καπνά εισαγωγής.

  Σήμερα καλλιεργούνται και Βιρτζίνια στην Ελλάδα (ενώ τα ανατολίτικα καπνά έχουν περιοριστεί πολύ και αρκετές ποικιλίες έχουν απαγορευτεί ολωσδιόλου), ενώ τα Μπέρλεϊ απ’ όσο ξέρω εξακολουθούν να εισάγονται. Τα χαρμάνια στη συντριπτική πλειοψηφία των τσιγάρων, ντόπιων και εισαγόμενων, είτε είναι αμέρικαν μπλεντ είτε, με κάποιον άλλο συνδυασμό, περιλαμβάνουν και Βιρτζίνια. Οι εναπομείνασες παραδοσιακές μάρκες (άσσος κασετίνα, σαντέ κλπ.) είναι μισό ανατολίτικα μισό Βιρτζίνια.

  Το Ολντ Νέιβι καταργήθηκε το 2010 ή 2011.

 21. Γς said

  Το είχαμε ρίξει και στο

 22. Δημητρης said

  Το Old Navy θυμάμαι είχε ιδιαίτερα έντονη γεύση(;) …τέλος πάντων αίσθηση

 23. Γς said

  Και στο στην Old Lace

 24. Γς said

  22:

  με μια αρσενική αίσθηση

 25. LandS said

  20: Όπως γράφει το έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (της γεωργίας όχι της Τζώρτζια 🙂 ) η καλλιέργεια μπέρλι [σικ ρε] στην ελλάδα ξεκίνησε πειραματικά το 1960, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια (επιδοτήθηκε άγρια) πήρε τέτοια φόρα ώστε το 1970 να είμαστε η δεύτερη χώρα στο κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, σε εξαγωγές. Τα καπνά βιρτζίνια, νομίζω ότι τα εισάγουμε κατά 100% ακόμα.

 26. Γς said

 27. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  16: Αψογο μποστικό!

  17: Και στη Γαλλία έγινε σήμερα ένα πολύνεκρο δυστύχημα, 42 νεκροί: καμιόνι με λεωφορείο που έπιασε φωτιά.

 28. sarant said

  Οι δυο συνήθεις ανορθωτές των σκίτσων μού έστειλαν διορθωμένη τη γελοιογραφία του Μποστ, οπότε την αντικατέστησα!

 29. Spiridione said

  Εξέλιξη της καλλιέργειας καπνών από το 1961 έως το 2010
  ανατολικά καπνά
  http://wwww.minagric.gr/greek/agro_pol/kapnos_anat.htm
  μπέρλεϊ
  http://wwww.minagric.gr/greek/agro_pol/kapnos_berley.htm
  βιτρζίνια
  http://wwww.minagric.gr/greek/agro_pol/kapnos_virginia.htm
  Ο καπνός μπέρλεϊ άρχισε να καλλιεργείται το 1961 και κορυφώθηκε η παραγωγή τέλη ’70 αρχές ’80. Ο βιρτζίνια άρχισε να καλλιεργείται το 1979 και κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’90. Από το 2006 βλέπουμε μια κατακόρυφη πτώση των δύο ξένων ποικιλιών, μάλλον λόγω πτώσης των τιμών.

 30. Gpoint said

  Εξαιρετικός πάντοτε ο Μποστ

  Το Ολντ Νέιβυ είχε κάνει όντως αίσθηση ειδικά σε όσους δεν είχαν πρόσβαση σε αφορολόγητα αμερικάνικα-εγγλέζικα τσιγάρα γιατί τα φορολογημένα ήταν απλησίαστα σε τιμές. Γεγονός τότε πως έβγαζες γκόμενα μ’ ένα πακέττο 555 ή Pall Mall
  Επίση το Ολντ Νέίβυ είχε χρηματοδοτήσει το Κισμετ Σακί, ένα ιστιοφόρο ιδιοκατασκευής του (χορευτή) .κυβερνήτου του που το πήγε μόνος του μέχρι το Αμέρικα. Μ’ αυτό έκανα τις τσάρκες μου στα νερά του ΚΕΠΑΛ την παραμονή της 21ης Απριλίου . Ανήμερα παρουσιάστηκα για την θητεία μου και εννοείται πως ορκίστηκα αξιωματικος την 4η Αυγούστου !!
  Οχι παίζουμε.

 31. IN said

  19: Ωραίο κάρφωμα του και Παλάντζα επικαλουμένου Παπασπύρου. Μια και «εδώ λεξιλογούμε» που λέει και κάποιος ανακαλύπτω στις δηλώσεις Παπασπύρου την λέξη «χρονοντούλαπο» (της Βουλής και του Υπουργείου, πάντως, όχι της ιστορίας) που εγώ νόμιζα ότι τη λανσάρισε το ΠΑΣΟΚ του 1981.

  Επί της ουσίας, βέβαια, ούτε η κυβέρνηση των Αποστατών κατήργησε το Ν.Δ. 4234/1962 (το οποίο δεν νομίζω να καταργήθηκε τυπικά ποτέ, ακόμη και σήμερα ο Ραπτάρχης έχει το πλήρες κείμενό του). Βρίσκω μόνον ότι ψήφισε το ν. 4496 της 3/7 Φεβ. 1966 (ΦΕΚ Α’ 25) «Περί λήψεως ευεργετικών μέτρων δια τους κρατουμένους εις τας φυλακάς βάσει του Α.Ν. 375 του 1936 και άλλων τινών διατάξεων» που μείωσε τις ποινές των καταδικασμένων για τα αδικήματα για τα οποία συνήθως καταδικάζονταν οι αριστεροί.

 32. sarant said

  31 Η λέξη «χρονοντούλαπο» (χωρίς την ιστορία) υπάρχει σε χρήση εδώ και 100 χρόνια τουλάχιστον. Ξέρω, χρωστάω άρθρο.

 33. Avonidas said

  #27 Αψογο μποστικό!

  Ε, εντάξει, ο συνάδελφος Φυσικός θα έλεγε ότι το frei είναι φράι κι όχι φρέι, αλλά ό,τι μπορούμε κάνουμε 😉

 34. 33, Βολεύεται με «χάη», αντί «χρέη», να είναι και πιο ευKαρυωτικό:

  μια Ελάδα δίχος χάη
  ή, κανένα Arbeit macht frei.

 35. 14β, Δεν έγινε και τίποτα, κομήτη εκόμισε – κομηλφό (αν δεν περιέχει γλαύκα)! 🙂

 36. Spiridione said

  31. Καταργήθηκε ρητά με το Ν.Δ. 59/74 άρθρο 3 (λινκ σχ. 4), καθώς και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη.
  Κρατάς ακόμα τον Ραπτάρχη; εμείς τον έχουμε πετάξει 🙂

 37. Νίκος Κ. said

  Νικοκύρης: «Όσο για τον μεγάλο κομήτη του 1965, διαβάζω ότι είναι μακροπερίοδος, δηλαδή δεν πρόκειται να εμφανιστεί τα επόμενα 100-150 χρόνια. Καλό αυτό, διότι όταν τελικά ξαναπεράσει από τα μέρη μας θα μπορώ να ξαναδημοσιεύσω το σημερινό άρθρο, βέβαιος πως πολύ λίγοι θα το θυμούνται!»
  Όλοι ευχόμαστε να εκπληρωθεί (και) αυτή η επιθυμία. Για την απίθανη περίπτωση που αυτό δεν θα γίνει, αντιγράφω μια λεξιλογική γελοιογραφία του Αρκά από τη «ζωή ΜΕΤΑ» 🙂 :

 38. sarant said

  33 Μα γι αυτό έγραψα μποστικό, λόγω (και) του φρέι

 39. Spiridione said

  29. Συμπλήρωμα για τα καπνά: Η μεγάλη πτώση της παραγωγής το 2005-2006 οφειλόταν βέβαια κυρίως στην αλλαγή του ΚΑΠ. Τα μπέρλεϊ έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την παραγωγή μετά το 2009. Τα βιρτζίνια επανεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Σταυρούπολη Ξάνθης από τον ΣΕΚΕ που ξεκίνησε βιολογική καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας (πρόεδρος του οποίου είναι είδα ο πρώην υπουργός Γεωργίας Κοντός).

  Σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται, σήμερα (2014), σε περίπου 26 εκατ. κιλά ετησίως (110 εκατ. κιλά το 2005), εκ των οποίων τα 20 εκατ. κιλά αφορούν καπνά ανατολικού τύπου μπασμά και τα υπόλοιπα την ποικιλία Βιρτζίνια, με τις συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις να μην υπερβαίνουν τα 75.000 στρέμματα.
  Ο δε κλάδος της καπνοκαλλιέργειας υπολογίζεται πως απασχολεί σήμερα 15.000 καλλιεργητές και πάνω από 12.000 εργάτες.
  http://www.paseges.gr/el/news/Ayxhsh-ektasewn-kapnokalliergeiwn-alla-me-hamhles-times-gia-toys-paragwgoys

 40. Ιάκωβος said

  Όταν θα ξαναγηρίση,
  κρύση μην ξαναντικρίση
  ούτε ΕΡΤ να μοιάζει RAI
  ούτε και Arbeit macht frei.

 41. Spiridione said

  συμπλ. και μια ευχάριστη είδηση για φέτος.
  Βοηθούμενοι από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι καπνοκαλλιεργητές στην Ροδόπη και τον Έβρο πέτυχαν φέτος την καλύτερη ποιότητα καπνών των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, Εσάτ Χουσεΐν.
  Πρόκειται για τα καπνά της εξαιρετικής αρωματικής ποικιλίας ανατολικού τύπου, τους γνωστούς «μπασμάδες», που αποτελούν διεθνώς μια από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες στα χαρμάνια των μεγαλύτερων εταιριών παραγωγής τσιγάρων.
  Ήδη, έχει μαζευτεί το 90% από το πρώτο και το δεύτερο χέρι και οι τιμές που δίνουν οι τέσσερις βασικοί έμποροι που δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο στην Θράκη (Μισιριάν, Socotab, ΣΕΚΕ και Γκλαούδης) θα κυμανθούν φέτος περίπου στα 4,5 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα είναι ανεβασμένες κατά 1 σχεδόν ευρώ ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι, οπότε και έκλεισαν στα 3,66 ευρώ περίπου.
  Το ύψος της φετινής παραγωγής αγγίζει τους 7.500 τόνους και προέρχεται από 6.820 συνολικά αποκλειστικά απασχολούμενος με την καπνοκαλλιέργεια σε Ροδόπη και Έβρο. Να σημειωθεί, όμως, ότι από την καπνοκαλλιέργεια εξαρτούν το μοναδικό τους εισόδημα περίπου 30.000 άνθρωποι με κλήρο 12 έως 14 στρεμμάτων κατά μέσο όρο στην περιοχή αυτή. Πρόκειται για, μια κατά βάση, οικογενειακή απασχόληση που συνιστά τμήμα της παράδοσης και του πολιτισμού ολόκληρων οικισμών στην Θράκη για αιώνες τώρα.
  http://www.paseges.gr/el/news/H-poiotikh-paragwgh-kapnoy-se-Rodoph-kai-Ebro-anebase-tis-times-paragwgoy

 42. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 43. Corto Maltese said

  39 (Spiridione): «με τις συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις να μην υπερβαίνουν τα 75.000 στρέμματα».

  Οι νομίμως καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι παράνομες άγνωστον…

 44. Πέπε said

  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά τα καπνικά.

  Για το #39 να παρατηρήσω ότι το άρθρο λέει μεν, όντως, «26 εκατ. κιλά εκ των οποίων τα 20 = ανατολικά μπασμά και τα υπόλοιπα = Βιρτζίνια», αλλά υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία ανατολίτικη ποικιλία που εξακολουθεί να καλλιεργείται νομίμως και μάλιστα αναφέρεται και στο άρθρο, τα Κατερίνης. Άρα μάλλον εννοούν 20 εκατ. κιλά = ανατολικά (γενικώς), και το «μπασμά» ξέφυγε κατά λάθος.

  Πάντως, ενώ παράγουμε πολύ περισσότερα ανατολικά, λιγότερα Βιρτζίνια και -πλέον- καθόλου Μπέρλεϊ, ο κύριος όγκος όλου αυτού του ανατολικού πηγαίνει σε χαρμάνια με μικρό ποσοστό ανατολικών και μεγάλο ποσοστό Βιρτζίνια. Δηλαδή, τον πιο πολύ μπασμά που παράγουμε τον διώχνουμε έξω, και τον πιο πολύ καπνό που καταναλώνουμε τον εισάγουμε γιατί είναι Βιρτζίνια. Έτσι είναι βέβαια οι νόμοι του εμπορίου, αλλά είναι κρίμα: χαρμάνια με τον μπασμά ως κύριο συστατικό (δηλαδή να καταλαβαίνεις το άρωμά του γερά) είναι δυσεύρετα στα όρια του ανύπαρκτου, τη στιγμή που πρόκειται για πραγματικά ανυπέρβλητη καπνιστική εμπειρία.

 45. Πέπε said

  @43:

  Στις παράνομες πρέπει να περιλαμβάνονται και αρκετές με άλλες ποικιλίες. Τουλάχιστον πριν 2-3 χρόνια, στον παράνομο χύμα καπνό έβρισκες συχνά τσεμπέλια, την αγρινιώτικη ποικιλία, που επισήμως έχει απαγορευτεί.
  Τα τσεμπέλια μπορεί να μην αγγίζουν το επίπεδο του μπασμά, έχουν όμως ένα χαρακτηριστικό άρωμα οικείο σε όσους κάπνιζαν μάρκες του Κεράνη.

 46. Corto Maltese said

  45; Ναι στην Αιτωλοακαρνανία φυτεύουν παράνομα τσεμπέλια.

 47. sarant said

  45-46 Και γιατί απαγορεύτηκαν αυτές οι ποικιλίες;

 48. Corto Maltese said

  47: Ο κύριος λόγος που θεωρούνται παράνομες αυτές οι φυτείες είναι…φορολογικός. Δικαιούνται να βάλουν καπνά μόνον όσοι έχουν συμβόλαιο με εταιρεία. Αν η εταιρεία κατά κανόνα ζητάει βιρτζίνια, οι άλλες ποικιλίες παραγκωνίζονται. Βεβαίως δεν δικαιούται κανείς να φυτεύσει καπνά οπουδήποτε, ακόμα κι αν έχει συμβόλαιο.
  Τα μη δηλωμένα καπνά προφανώς διακινούνται στην μαύρη αγορά.

  (Σε σχόλια παλαιότερου άρθρου που λέγαμε για το χωριό του Μπαμπινιώτη, τον Μπαμπίνη και την περιοχή Ξηρομέρου κλπ, το είχαμε ξανασυζητήσει το θέμα).

 49. Corto Maltese said

  Το μεγάλο έγκλημα που διατελέσθηκε στην Ελλάδα σε σχέση με την καπνοπαραγωγή δεν έχει να κάνει τόσο με την διάδοση της μιας ή της άλλης ποικιλίας, όσο με το απαράδεκτο κλείσιμο του Οργανισμού Καπνού, ενός από τους καλύτερους φορείς τεχνογνωσίας για τα καπνά στον κόσμο. Εξήγαγε γνώση έως και στην Ιαπωνία.

 50. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  49 – Το μεγάλο έγκλημα που διατελέσθηκε στην Ελλάδα, ήταν η εισαγωγή της καλλιέργειας του καπνού, και του καπνίσματος. Από τότε, εκατομμύρια Έλληνες έχουν πεθάνει από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις, και εκατομμύρια άλλοι, εξακολουθούν να είναι ναρκωμανείς εξαρτημένοι στην νικοτίνη, πιο σκληρό και εθιστικό ναρκωτικό ακόμα κι από την ηρωϊνη και την κοκαϊνη.

 51. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 52. Πάνος με πεζά said

  Πω πω, πιάσατε καπνοκουβέντα, κι είμαι κι άσχετος…
  Θυμάμαι όμως, όταν ο μπαμπάς δούλεψε στη νεοσύστατη τότε (και φυσικά χρεοκοπημένη σήμερα) ΣΕΚΑΠ, σαν δεύτερο τσιγάρο κατά σειρά, μετά το ΣΕΚΑΠ Special, βγάλανε το «Κιρέτσιλερ» (όνομα καπνοχωριού). Αυτό λέγαν ότι το βγάζαν από μια τοπική ποικιλία καπνού της Ξάνθης, τον «μπασμά».
  Το τσιγάρο είχε χαρακτηριστική μυρωδιά, κι είναι ο ευγενικός τρόπος για να πώ την «ποδαρίλα», που λέγαν άλλοι. Ήταν φουλ παραδοσιακό, κι είχε κι ένα τοπικό κέντημα στο πακέτο του.

  Αργότερα, μια που η εταιρία μάλλον «τό’ χε», χαρακτηρίστηκε ως ποδαρίλα το μεταγενέστερο τσιγάρο της, GR.

 53. Corto Maltese said

  50: Σύμφωνοι, αλλά αφού έφτασε στην Ελλάδα αυτή η τεχνογνωσία σε τόσο υψηλό επίπεδο, με τόσο μεγάλη υποδομή (κτίρια, εργαστήρια, ξηραντήρια, εκτάσεις για πειραματικές καλλιέργειες κλπ) και με μερικούς από τους καλύτερους καπνολόγους στον πλανήτη, έπρεπε να την απεμπολίσουμε; Όλο αυτό το κεφάλαιο δεν ήταν του ελληνικού λαού στο κάτω κάτω; Όλα ρήμαξαν. Κτίρια, αποθήκες, φούρνοι, μηχανήματα, εκτάσεις. Για χάρη της ευρωπαϊκής αντικαπνικής πολιτικής (;) ίσως. Ενδεχομένως σωστά. Αλλά πολύ ραγδαία.
  Τον ΟΠΑΠ που είναι ψυχομαστούρα γιατί δεν τον έκλεισαν;

 54. Corto Maltese said

  52: Κιρέτσιλερ κάπνιζα κάποτε.

 55. Μαρία said

  Η παλιά καπνο-τσιγαρο συζήτηση εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/25/ameripapastrato/

 56. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  50. Aίσχος να κάνεις τέτοια φτηνή και ανυπόστατη προπαγάνδα! Καμμία επιστημονική απόδειξη, ούτε κάν ένδειξη δεν υπάρχει που να συνδέει καρκίνους και κάπνισμα. Το καρκίνο δεν τον θέριεψε το τσιγαράκι. Τον θέριεψε το Τσέρνομπιλ και τα λατρεμένα σου χρηματιστήρια ,που γέμισαν τον κόσμο άγχος.

 57. Πάνος με πεζά said

  @ 56 : Εδω 🙂 🙂 🙂 🙂 ;

 58. Πέπε said

  @50:

  Λάμπρο, delenda Carthago. Ότι το τσιγάρο βλάφτει, βλάφτει. Όμως είναι κρίμα -καταντάει σχεδόν φτώχεια ιδεών-, κάθε φορά που αναφέρεται οπουδήποτε κάτι σχετικό με τσιγάρα και καπνά, να επαναλαμβάνεται το αιώνιο ρεφρέν ότι βλάφτει κι ότι είναι κακιά συνήθεια. Δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί κανείς να πει σχετικά. Υπάρχουν κι άλλα. Υπάρχει η απόλαυση των αρωμάτων και των γεύσεων που, όπως με τα κρασιά, υποβοηθείται από το να ξέρει κανείς -όσο μπορεί να ξέρει- τι ποικιλίες είναι κάθε φορά. Το ότι ο καπνιστής είναι σκληρά εθισμένος δε σημαίνει ότι άλλη πτυχή δεν υπάρχει στο όλο ζήτημα.

  Και εν πάση περιπτώσει παραδοξολογείς. Τι θα πει «εισαγωγή της καλλιέργειας του καπνού και του καπνίσματος»; Σ’ όλες τις χώρες καπνίζουν, και όπου δε βγαίνει ντόπιος καπνός (σχεδόν παντού βγαίνει) παίρνουν ξένο. Δεν είναι κανένα ειδικά ελληνικό έγκλημα.

 59. sarant said

  Τα θυμάμαι τα Κιρέτσιλερ, είχα καπνίσει καναδυό φορές. Ωραία ήταν, είχαν φίλτρο όμως κι εγώ κάπνιζα σκέτα.

 60. Μαρία said

  59
  Γιατί είσαι μικρός και δεν πρόλαβες τα σκέτα 🙂

 61. sarant said

  Eίχαν και σκέτα; Περίεργο!

 62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  56 – » Aίσχος να κάνεις τέτοια φτηνή και ανυπόστατη προπαγάνδα! Καμμία επιστημονική απόδειξη, ούτε κάν ένδειξη δεν υπάρχει που να συνδέει καρκίνους και κάπνισμα.» Δεν κάνω καμία προπαγάνδα παλληκάρι μου χαλάρωσε, δεν είμαι καν αντικαπνιστής, απλή λογική χρειάζεται και να γνωρίζεις ανάγνωση, αν κοιτάξεις στο πακέτο που αγοράζεις το γράφει καθαρά, ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ και ένα σωρό άλλες παθήσεις, λές να κάνουν ανυπόστατη προπαγάνδα οι εταιρείες που φτιάχνουν τσιγάρα; Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος, πως για να φτάσουν οι εταιρείες τσιγάρων να γράφουν στα πακέτα αυτά τα φοβερά μηνύματα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι μας λένε; Πώς το δέχτηκαν αυτό οι εταιρείες (που δεν είναι τίποτα μαγαζάκια, μόνο η Philip Morris, έχει περισσότερα έσοδα από την Ελλάδα), αν δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά;

  Υ.Γ – Ο πατέρας μου πέθανε το 75 (11 χρόνια πριν το Τσέρνομπιλ) από καρκίνο του πνεύμονα, κάπνιζε 2 πακέτα Έθνος άφιλτρα, κι ο γιατρός στο Σισμανόγλειο μας έδειξε εμένα και του αδερφού μου τις φωτογραφίες από την βρογχοσκόπηση των πνευμόνων του που ήταν μέσα στην πίσα. Από τότε έψαξα διεξοδικά για χρόνια για την σχέση του τσιγάρου με τον καρκίνο, διάβασα αμέτρητες μελέτες που όλες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα, το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Επί δεκαετίες οι εταιρείες με τα λόμπι τους, αμφισβητούσαν και διαστρέβλωναν τα επιστημονικά πορίσματα, όμως η πραγματικότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τα κρατικά συστήματα υγείας, κινδύνευαν με χρεοκοπία, οπότε, ανακάλυψαν ξαφνικά πόσο κακό είναι το κάπνισμα για την υγεία των ανθρώπων. Σου εύχομαι να έχεις την υγειά σου να καπνίζεις μέχρι τα βαθιά γεράματα, γιατί και η καπνίστρια ξαδέρφη μου, πέθανε στα 26 το 84, κι αυτή πριν το Τσέρνομπιλ.
  Έχω πλήρη γνώση των λόγων μου, όταν αναφέρομαι στο κάπνισμα Κίντ, με έχει σημαδέψει, και έκανα μεγάλο αγώνα να αποτρέψω τις κόρες από το να καπνίσουν, να υποθέσω πως εσύ θα προτρέψεις την δική σου να καπνίσει αφού είναι καλό;

  http://www.e-cardio.gr/default.aspx?pageid=651
  http://whyquit.com/greek/Joel_02_17_smoke_in_lung.html
  http://www.philenews.com/el-gr/koinonia-eidiseis/160/254747/tha-sokaroun-ta-paketa-ton-tsigaron-apo-to-2016-sklires-eikones

 63. Τόπαμε πως το Κιρέτσιλερ ήταν παλιά μέγα καπνοχώρι; Χρύσα το λένε τώρα… 😦

 64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – Πέπε δεν είμαι αντικαπνιστής, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους καπνιστές, (εκτός του ότι μου έχουν περιορίσει τους χώρους διασκέδασης, αλλα δεν πειράζει) μάλιστα είμαι υπερ της ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των ναρκωτικών, για να πέσουν οι τιμές και να μη υποχρεώνονται σε παραβατική συμπεριφορά οι χρήστες, και τα κέρδη να τα παίρνει το κράτος, αντί να τα μοιράζεται με την μαφία. Όλοι οι επιστήμονες λένε για την σχέση του καπνίσματος με ένα σωρό παθήσεις, αλλά ελάχιστοι λένε πόσο σκληρό και εθιστικό ναρκωτικό είναι η νικοτίνη, γιατί άραγε;

 65. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  1) Θα επερίμενα από έν Γλωσσικόν Ιστολόγιον του οποίου ο ιδιοκτήτης κ. Σαραντάκος Νικόλαος είναι επαγγελματίας μεταφραστής και γαλλομαθής, να σχολιάση τα απαράδεκτα γαλλικά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκο-Πάκη Παυλόπουλου, ενώπιον του Γάλλου Προέδρου Φραγκίσκου Ολλανδού (François Hollande). Επί δεκαετίας μάς «παραμύθιαζε» το Καραμανλικόν περιβάλλον (εις ό ανετράφη ο Πάκης) ότι ο νύν Πρώτος Πολίτης του Ρωμέικου έκαμε λαμπράς σπουδάς εν Γαλλία, είναι διδάκτωρ του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris II (Pantheon – Assas)

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

  είναι επισκέπτης καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου κλπ. Και… εν τέλει τι απεδείχθη; Ότι ο Προκο-Πάκηςομιλεί τα Γαλλικά πολύ χειρότερον απ’ όσον ο κ. Αλέξιος Τσίπρας ομιλεί τα Αγγλικά! Και διά μέν τα αγγλικά του κ. Τσίπρα έχει γίνει σκληρά κριτική εις το παρόν Ιστολόγιον, διά δε τα γαλλικά του κ. Πάκη δεν εβγήκε άχνα!.. Διατί, άραγε, συνέβη αυτό; Δύο μέτρα και δύο σταθμά, εντιμώτατε κ. Σαραντάκο;

  2) Αι πληροφορίαι του γέροντος Βατάλου (από την εγγόναν του, που είναι υπανδρευμένη με Γάλλον) αναφέρουν ότι ο φουκαράς ο Hollande έπαθεν σόκ ακούσας τα Γαλλικά του Πάκη, διότι η έν Αθήναις Γαλλική Πρεσβεία τον είχε πληροφορήσει ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ομιλεί απταίστως την γλώσσαν του Βολταίρου!.. Διό και (προς τιμήν του) απέφυγεν ο Hollande να είπη εις τον Πάκην ότι ομιλεί καλά Γαλλικά, περιορισθείς να του είπη ότι τα καταλαβαίνει καλά (ούτε κάν πολύ καλά!)

  http://newpost.gr/politiki/parapolitika/494080/to-eyxaristw-toy-olant-gia-ta-gallika-toy-paylopoyloy?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  3) Το πόσον αγράμματοι κάφροι είναι οι Ρωμιοί φαίνεται και από το Twitter, όπου ουδείς (πλήν του γνωστού υιού του υφυπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών της Χούντας, Παναγιώτου Δημητρά) εμβήκε εις τον πειρασμόν να κρίνη τα άθλια γαλλικά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ όλοι ενθυμούμεθα τον χαμόν που είχε γίνει με τα αγγλικά του κ. Τσίπρα

  https://twitter.com/search?q=%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CF%80%CE%B1%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85&src=typd

  4) Αγαπητό μου παιδί, κ. Σαραντάκο, σώσατε την τιμήν του Ρωμέικου και κάματε τας προσεχείς ημέρας μίαν ανάρτησιν διά τα άθλια γαλλικά του κ. Πάκη, αφού τυγχάνετε και επαγγελματίας γαλλομαθής και δύνασθε να κρίνετε εξ ιδίων το πόσον μάς «εδούλευαν» όλα αυτά τα χρόνια οι Καραμανλικοί περί γαλλομαθέστατου Προκο-Πάκη και άλλας τοιαύτας παλαβομάρας…

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 66. Πέπε said

  @62:
  > > η Philip Morris, έχει περισσότερα έσοδα από την Ελλάδα

  Ε καλά τώρα. Είναι όπως λέμε «-Αυτή την έχει πάρει όλο το Αγρίνιο. -Σιγά τη μεγάλη πόλη!»

  @64:
  > > ελάχιστοι λένε πόσο σκληρό και εθιστικό ναρκωτικό είναι η νικοτίνη

  Δεν έχεις δίκιο Λάμπρο. Για τους επιστήμονες δεν ξέρω (θα εκπλησσόμουν αν το παρασιωπούν, αλλά εσύ το ‘χεις ψάξει περισσότερο), αλλά στα πακέτα ένα από τα μηνύματα είναι «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΘΙΣΤΙΚΟ. ΜΗΝ ΤΟ ΑΡΧΙΣΕΤΕ» (ή κάπως έτσι). Άσε που είναι εμπειρικά πασίγνωστο στους καπνιστές.

 67. Βάταλος said

  Σχολίου 65 συνέχεια

  Κύριε Σαραντάκο, τολμήσατε, πρίν σάς προλάβουν τα γαλλικά ΜΜΕ: Η εγγόνα μου με επληροφόρησε ότι 3 τουλάχιστον γαλλικαί εφημερίδες ετοιμάζουν εκτενή ρεπορτάζ διά τα άθλια γαλλικά του… «γαλλομαθούς» Προέδρου του Ρωμέικου…

  Β.

 68. Πέπε said

  @52 κλπ. (Κιρέτσιλερ):

  Το Κιρέτσιλερ, στην εκδοχή που κυκλοφορούσε μέχρι πριν 2-3 χρόνια, είχε πραγματικά εξαιρετικό μπασμά και δε μύριζε ποδαρίλα. Ήταν μεν κουτσουρεμένη εκδοχή του παλιότερου Κιρέτσιλερ, που οι περιεκτικότητές του σε πίσσα-νικοτίνη ήταν απείρως πιο πάνω από τις σήμερα επιτρεπόμενες, επομένως για να τις κατεβάσουν ποιος ξέρει τι έκαναν, αλλά πάντως ήταν ευγενές τσιγάρο. Το παλιό μπορεί να βρωμούσε, δεν έχω εμπειρία. (Σίγουρα βρωμούσε το συγγενές «Ξάνθη», παρά ταύτα οι λίγοι που το προτιμούσαν ήσαν ψαγμένοι – ίσως πάει σαν την μπόχα των καλών τυριών).

  Η πρόσφατη κατάργηση του Κιρέτσιλερ, και σχεδόν ταυτόχρονα του 22, έθεσε τέλος στα παραδοσιακά ελληνικά χαρμάνια.

 69. sarant said

  65 Δεν τα άκουσα -αλλά τι τα θέλεις, έχει χαθεί η φρανκοφονί στις μέρες μας, μόνο οι φραγκοφονιάδες έχουν μείνει….

 70. Μαρία said

  69
  Μαλακίες του Δημητρά. Πρώτα πρώτα καλύπτεται απ’ τη μεταφράστρια, στην οποία είναι άγνωστη η λέξη περίπλους στο 00:57
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/25/ameripapastrato/

 71. Gpoint said

  Το Κιρέτσιλερ κυκλοδορούσε όνυως άφιλτρο την δεκαετία του 60 αλλά ήταν υποδεέστερο σε σχέση με το ΕλάςΣπέσιαλ του Π»στράτου (και πολύ φθηνότερο βέβαια)

 72. Gpoint said

  Λάμπρο, οι ποινικοί δικηγόροι μπορούν να σε διαβεβαιώσουν πως ο χειρότερος εθισμός από όλους είναι ο τζόγος. Και φυσικά μέσα στα «παιχνίδια» περιλαμβάνεται και η ισοτιμία νομισμάτων.
  Σου μιλάει ένας πρώην, πιο εύκολα έκοψα το τσιγάρο από τον τζόγο

 73. Avonidas said

  Και στο μεταξύ στην Πορτογαλία, ανακαλύπτουν ότι ωραίο πράγμα είναι οι εκλογές, υπό τον όρον να μην κάνει κανείς κατάχρηση: εσείς ψηφίστε αριστερά, εμείς θα βγάλουμε δεξιά.

  «Με βάση τις δηλώσεις του Σίλβα, θα είχε ιδιαίτερο ρίσκο για τη χώρα να κυβερνηθεί από το ριζοσπαστικό αριστερό Μπλόκο και τους κομμουνιστές. Επέμεινε πως ένας κεντροδεξιός συνασπισμός, ακόμα και ως μειοψηφία, δεν θα δημιουργήσει ρήξη στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.»

  Αχ, αυτοί οι Πορτογάλοι, δεν είναι «υπεύθυνοι» και «ώριμοι» σαν τους Έλληνες, να διαλέγουν το «μικρότερο κακό»… το διάλεξε για λογαριασμό τους ο Πρόεδρος.

  (Μια χαρά είμαστε με τον Πάκη, μην παραπονιέστε καθόλου).

 74. Μαρία said

  73
  Το επιτρέπει δυστυχώς το σύνταγμά τους που δεν απαιτεί ψήφο εμπιστοσύνης απ’ τη βουλή. Ο μόνος τρόπος για να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση μειοψηφίας είναι η πρόταση μομφής, που απ’ ότι διάβασα ετοιμάζεται να καταθέσει ο ντε Σόουσα του ΚΚΠ.

 75. Avonidas said

  #74. Κι όταν τελειώσουν τα παραθυράκια στη Ζώνη των Μνημονίων, θα αρχίσουν τα όργανα (του νόμου και της τάξης). Ήδη ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού.

 76. Μαρία said

  75
  Αν η ενημέρωσή σου για τα πορτογαλέζικα είναι το παραπάνω άρθρο του ΤΡΡ, αυτό έχει στην αρχή έχει μια μεγάλη ανακρίβεια. Εμφανίζει το σοσιαλιστικό κόμμα και το μπλόκο να είναι κατά του ευρώ! Αυτό ισχύει μόνο για το ΚΚ που προκειμένου να φύγει η δεξιά δήλωσε οτι θα στηρίξει το μικρότερο κακό.

  Απ’ τις πρώτες αντιδράσεις αυτή του Καμπαντελίς που, αφού έβγαλε χτες τη σέλφι του με τον Τσίπρα, πρόλαβε κι έβγαλε σήμερα ανακοίνωση. Καθόλου τυχαίο βέβαια, γιατί προωθεί ένα είδος ενωμένης αριστεράς τώρα που οι σοσιαλιστές πιάνουν πάτο κι οργάνωσε μάλιστα και δημοψήφισμα με κάλπες στους δρόμους, για το οποίο έφαγε πολύ κράξιμο.
  http://www.parti-socialiste.fr/communiques/portugal-la-droite-doit-respecter-la-democratie

 77. Gpoint said

  Καλά Σίλβα δεν λένε τον προπονητή του ΟΣΦΠ ;

  πολιτική και ποδόσφαιρο πάντα βρίσκουν τρόπους να ταυτίζονται

 78. atheofobos said

  Η εξάρτηση στο κάπνισμα είναι πιο μεγάλη από όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
  http://druglibrary.org/schaffer/library/basicfax5.htm
  Γι΄αυτό και το ποσοστό όσων έκοψαν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια και παρέμειναν άκαπνοι μετά 10 μήνες είναι μόνο 7,3%
  https://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_cessation
  Σχετικά έχω γράψει στο ποστ
  ΚΑΠΝΙΣΕ ΑΦΟΒΑ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2007/06/blog-post_02.html
  Όμως ότι και να γράψει κανείς κατά του καπνίσματος το ενδιαφέρον γι΄αυτά των καπνιστών είναι συνεχές και έτσι το παρακάτω ποστ μου έχει φτάσει μέχρι σήμερα να το έχουν διαβάσει πάνω από 8200 άτομα!
  ΠΑΛΙΕΣ, ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΡΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_5.html

 79. Γς said

  65, 67, 69:

  Κι ο Γς με τα γαλλικά του και το πιάνο του
  θα βάλει τώρα μια γαλλική κουβαρίστρα

 80. sarant said

  73-74 κε: Το σύνταγμα της χώρας δίνει στον Πρόεδρο πολύ περισσότερες εξουσίες απ’ ό,τι το δικό μας -μετά την αναθεώρηση του 1985

 81. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  69
  Σχετικές οι πολιτισμικές θεραπευτικές παρεμβάσεις στην Κύπρο. Στα θέατρά μας ήλθεν η μαντάμ Σουσού του μαιτρ λε Τσιφόρ…

 82. Avonidas said

  #76. Εφόσον λοιπόν μόνο το ΚΚ είναι κατά του ευρώ, πώς δικαιολογείται το σκεπτικό του Σίλβα ότι ένας αριστερός συνασπισμός θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες και το ευρώ; Εκτός κι αν το άρθρο παρερμηνεύει και τις δηλώσεις του.

  Επίσης, το ότι ο Πρόεδρος έχει κάποιες εξουσίες δεν σημαίνει κι ότι είναι σύνηθες (ή συνετό) να κάνει χρήση τους. Ακόμα και στην Ελλάδα, που ο ΠτΔ έχει μειωμένες εξουσίες, θα μπορούσε να δημιουργήσει σε μια κυβέρνηση πολλά κωλύματα, όμως συνήθως δεν το κάνει. Νομίζω ότι δικαιολογημένα θα μιλούσαμε για έκρυθμη κατάσταση αν γινόταν κάτι τέτοιο.

  Και τέλος, ακόμα κι αν στο Πορτογαλικό Κοινοβούλιο δεν χρειάζονται τη δεδηλωμένη, χρειάζονται όμως ψήφους για να νομοθετούν και για να κυβερνήσουν. Δεν βλέπω πώς θα τα καταφέρει λοιπόν η κεντροδεξιά του Κοέλιο, εκτός κι αν διασπάσει το αριστερό μπλόκο και «ψαρέψει» ψήφους — που μάλλον αυτό θέλει να κάνει, και μάλλον κι ο ΠτΔ σε αυτό υπολογίζει.

 83. Γς said

  81:

  >η μαντάμ Σουσού του μαιτρ λε Τσιφόρ…

  του μαιτρ Ψαθά, ίσως;

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  66 β – Για επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την μεγάλη εθιστικότητα της νικοτίνης λέω Πέπε, είδες καμιά τέτοια δημοσιευμένη σε έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας; μήπως σε κανάλι αντιστοίχου μεγέθους; μήπως υπάρχει τεκμηριωμένη ενημέρωση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση; μόνο αοριστίες ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, λές και μόνο αυτό την βλάπτει, μεγάλος ο φόρος στα τσιγάρα, και δεν συμφέρει. Το ότι το γράφουν πάνω στα πακέτα, είναι φτηνή προπαγάνδα των εταιρειών καπνού, (πλάκα κάνω για τον Κίντ, ελπίζω να μη το πάρει στραβά, γιατί είναι τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, όπως και το αλκοόλ, και δεν παίζω μ΄αυτά).
  Τα πακέτα από τα εργοστάσια, φεύγουν με 32 λεπτά, (από αυτά προκύπτει το κέρδος π.χ του Καρέλια) τα υπόλοιπα είναι το κέρδος των μεταπωλητών, κάπου 20% συνολικά επί των 32 λεπτών, και ο κρατικός φόρος. Το μεγάλο στοίχημα, παίζεται με τις ασφαλιστικές και τα ασφαλιστικά ταμεία που καλύπτουν τις επεμβάσεις, το κόστος έχει ξεπεράσει προ πολλού το κέρδος, γι΄αυτό ξεκίνησε και η αντικαπνιστική υστερία στις ΗΠΑ και μετά στην Ε.Ε, δεν νοιάζονται για την υγεία μας, γι΄αυτό μίλησα για το έγκλημα της εισαγωγής του καπνού και του καπνίσματος. Οι εταιρείες βέβαια, έχουν στραφεί στις άλλες χώρες που είναι πιο χαλαρά τα πράγματα, και έχουν ξεπεράσει την χασούρα από την δύση.

 85. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  72 – Gee, όλοι οι εθισμοί κακοί, γιατί όταν είσαι εθισμένος δεν λειτουργείς λογικά, είσαι εκτός ελέγχου, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟ, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ.

 86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  73 – Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ε.Ε Αvοnida, και πουθενά στον κόσμο (εκτός από κάποιες φυλές σε κάποιες ζούγκλες) οι εκλογές είναι στάχτη στα μάτια των λαών, και ένας έξυπνος μηχανισμός, για να τους ρίχνουν οι κεφαλαιούχοι την ευθύνη των δικών τους λαθών. Η τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία κυριαρχεί στον πλανήτη, και προς το παρόν, δεν βλέπω πως μπορεί αν αλλάξει στο σχετικά κοντινό μέλλον.

 87. Πέπε said

  @84:
  Όταν ένας καπνιστής παρουσιάσει προβλήματα υγείας, μπορεί πάντα να πιστέψει κανείς στο ενδεχόμενο ότι δε φταίει (μόνο) το τσιγάρο, αλλά (και) χίλιες δυο άλλες βλαβερές συνήθειές του, από διατροφή, στρες, ακτινοβολίες μέχρι κι εγώ δεν ξέρω τι. Κάποιες φορές μπορεί όντως να είναι αυτή η αλήθεια, άλλοτε όχι, αλλά σπάνια είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την πλήρη αντικειμενική επιστημονική αλήθεια, οπότε εικάζουμε.

  Όταν όμως ο καπνιστής διακόπτει την καλοπέρασή του σ’ ένα χώρο μη καπνιστών για να βγει στη βροχή και στο χαλάζι να κάνει ένα τσιγάρο που φυσικά δεν το φχαριστιέται, όταν ρισκάρει σημαντικές καθυστερήσεις (σε ραντεβού, σε ουρές, σε θεάματα ή ταξίδια με συγκεκριμένη ώρα έναρξης/αναχώρησης, στη δουλειά, στον ύπνο) για να κάνει ένα τελευταίο τσιγάρο, όταν απορρίπτει εξολοκλήρου διάφορες δραστηριότητες που θα τον κρατήσουν άκαπνο για πολύ διάστημα, εκεί ούτε ο πιο ευφάνταστος νους δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε φταίει η εξάρτηση αλλά κάτι άλλο.

  Τώρα, αν αυτό το λένε επιστημονικά κείμενα ευρείας διάδοσης ή όχι, δεν έχω παρατηρήσει. Δεν έχω ασχοληθεί τόσο συστηματικά όσο εσύ. Δίνω κάποια προσοχή σε ό,τι σχετικό πέσει στα μάτια μου, αλλά μέχρις εκεί. Δε θυμάμαι εύκολα πού διάβασα / άκουσα το καθετί: σε μεγάλο κανάλι, σε μικρό σάιτ, σε κουβέντα, το παρατήρησα μόνος μου;…

 88. sarant said

  82 Προφανώς προσβλέπει σε αποστασία μερίδας των σοσιαλιστών

 89. Νίκος Κ. said

  Σχετικά με τον κομήτη του Μποστ: Αν μας επισκεπτόταν κάποιος κομήτης, θα προτιμούσα να είναι ο κομήτης Lovejoy.
  Researchers Catch Comet Lovejoy Giving Away Alcohol.
  Comet Lovejoy was releasing as much alcohol as in at least 500 bottles of wine every second during its peak activity. http://www.nasa.gov/feature/goddard/researchers-catch-comet-lovejoy-giving-away-alcohol

 90. Το λέει και τ’ όνομά του, Νίκο Κ. (–> 89)

  Love Joy ❤

 91. Γς said

  89:
  Φρέσκια, χθεσινή η είδηση.
  Μετά το νερό στον Αρη, να και το αλκοόλ στους κομήτες.
  Χαβιάρι δεν βρήκαμε ακόμη.
  Ζωή κι αυτή! Στο διάστημα.

 92. Γς said

  91:
  κομήτης < (αρχαία ελληνική) κομήτης ἀστήρ (: αστέρι με μακριά μαλλιά) < κομάω-ῶ (: έχω μακριά μαλλιά)

  Όμως, σύμφωνα με τη θεωρία της πανσπερμίας οι κομήτες μετέφεραν σπόρια ζωής από το ένα αστρικό σύστημα στο άλλο. Τώρα φαίνεται ότι μεταφέουν και αλκοόλ.

  Ε, τι κομάω-ῶ; Από το κομίζω, κομιστής, ( κουβαλητής ) ο κομήτης !

 93. Μαρία said

  82, 88
  Οι προγραμματικές δηλώσεις θα γίνουν εντός 10ημέρου. «Η τελευταία λέξη ανήκει τώρα στη Βουλή», παραδέχθηκε ο Καβάκο Σίλβα, προσθέτοντας ότι η απόρριψη του κυβερνητικού προγράμματος από μια απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών θα εξαναγκάσει σε παραίτηση τη νέα κυβέρνηση.

  Σε αυτήν όμως την περίπτωση, υποστήριξε σχεδόν… απειλητικά, «οι δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις» από μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς θα είναι «εξαιρετικά πιο σοβαρές» για τη χώρα.

  Προφανώς «κλειδί» στις εξελίξεις είναι η στάση που θα τηρήσουν στο σύνολό τους οι βουλευτές των Σοσιαλιστών, που στο πρόσφατο παρελθόν υπερψήφισαν τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τώρα ρέπουν προς την εσωκομματική διχόνοια.
  http://www.efsyn.gr/arthro/kentrodexia-me-stanio-gia-kalo-tis-horas

  Υπάρχουν άλλωστε σοσιαλιστές που ήταν υπέρ του μεγάλου συνασπισμού.

 94. Spiridione said

  93.
  After his new government is sworn in, Passos Coelho has 10 days to present a program to parliament.
  Rejection would leave Cavaco Silva with three options: ask the left to form a government; allow Passos Coelho to run a caretaker administration until fresh elections are held next year; or give the center-right another chance to form a government — in the hope that moderate Socialist lawmakers rebel against the party’s leftward turn.
  http://www.politico.eu/article/portugal-elections-passos-coelho-asked-to-form-minority-government/

 95. gryphon said

  Ωραια αυτη η συζητηση που εγινε για τον καπνο τιε ποικιλιες του κλπ.Και τα σχολια των Πεπε και Spyridione για το θεμα πολυ χρησιμα.
  Αυτα τα παλια old navy ηταν απο τα πρωτα τσιγαρα που καπνιζα ξεκλεβοντας μερικα απο τον θειο μου που καπνιζε τετοια.
  Ηταν οντως περιεργα και θα ορκιζομουν οτι θυμαμαι καλα οτι ειχαν γευση μενυας και γι’αυτο μου εφερναν και ναυτια.
  Οσους ομως ρωτησα σχετικα μου ειπαν οτι οχι κανω λαθος.
  Το τσιγαρο το εψω πια σχεδον κοψει κατι που ευχομαι να κανει ο καθενας που καπνιζει αλλα εξακολουθω να βρισκω την μυρωδια του καπνου την ωραιοτερη που υπαρχει μαζι με αυτην του καφε.
  Θελω να πω οπως σε πολλους ανθρωπους αρεσουν οι κολωνιες ας πουμε και ολο βαζουν πανω τους η το αρωμα καποιων φαγητων κλπ εμενα μου αρεσει να ανοιγω ενα σακουλακι drum μπλε σκουρο και να βαζω την μυτη μου μεσα και ολο το κεφαλι μου αν μπορουσα και να αναπνεω το αρωμα του καπνου που ειναι κυριως μπερλει νομιζω.Οπως ειπα το θεωρω το πιο θεσπεσιο αρωμα του κοσμου.
  Ειναι ανωμαλια αραγε αυτο δεν ξερω.

 96. Γς said

  Αρωμα μέντας.
  Το Σαλεμ δεν ήταν πρώτο;

 97. Πάνος με πεζά said

  Παύλος «πουρουπουπού» Παπαδημητρίου, στον Real : διαφημίζοντας, την ώρα των αθλητικών, την εφημερίδα -τι λλο να κάνει, όλοι σε διατεταγμένη υπηρεσία είναι-, μιλούσε για ένα ένθετο περί θεάτρου, και θέλοντας -μάλλον- να πει ότι είναι καλογραμμένο, είπε «είναι πολύ διαβαστερό»

  Διαβαστερός, αν υπάρχει επίσημα η λέξη, ήταν ο μελετηρός μαθητής. Όχι ο ευανάγνωστος, ο αναλυτικός, ο καλογραμμένος…

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  87 – «Κάποιες φορές μπορεί όντως να είναι αυτή η αλήθεια, άλλοτε όχι, αλλά σπάνια είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την πλήρη αντικειμενική επιστημονική αλήθεια, οπότε εικάζουμε.» Πέπε, κατανοώ πως σαν καπνιστής προσπαθείς να δικαιολογήσεις τον εθισμό σου, αλλά βρε φίλε, μιλούμε κυρίως για καρκίνο του πνεύμονα ή του φάρυγγα που τα ποσοστά τους έχουν εκτιναχθεί στην στρατόσφαιρα τα τελευταία 60 χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ένα μακάβριο αλλά αξιόπιστο δεδομένο, είναι ότι πλέον άρχισαν να αρρωσταίνουν και οι γυναίκες που άρχισαν να καπνίζουν αργότερα από τους άντρες. Τέλος πάντων, δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί όπως είπα δεν είμαι κατά των καπνιστών και του καπνίσματος, αρκεί να τηρούν κάποιους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς, και γιατί ό,τι αποδείξεις κι αν φέρω-δείξω, σαν σωστός (χαμόγελο) καπνιστής, θα τις αμφισβητήσεις. Το έγκλημα που έγραψα στο πιο πάνω σχόλιο, έχει γενικότερο στόχο να δείξει πως το κράτος εγκληματεί εις βάρος μας, προωθώντας εθισμούς όλων των ειδών, με γνώμονα το κέρδος. Ειδικά με το αλκοόλ, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από το κάπνισμα, γιατί ο καπνιστής καταστρέφει κυρίως την δική του υγεία (με γειά του με χαρά του) άντε και της οικογένειάς του, ο μεθυσμένος όμως;

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – «Ειναι ανωμαλια αραγε αυτο δεν ξερω.» Όχι, είναι απαίτηση των νευρώνων ντοπαμίνης, που διψάνε πλέον για νικοτίνη.

  Click to access Jellinek_Nicotine_Brain.pdf

 100. Πάνος με πεζά said

  @ 97 : Ωχ, αυτό ήταν για τα μεζεδάκια του Σαββάτου, γ… τα πολλά ανοιχτά μου tabs !

 101. Πάνος με πεζά said

  @ 99, 95 : Σε άλλους αρέσει η μυρωδιά των καινούριων ελαστικών, της βενζινόκολλας, του χαρτιού, της UHU… Η μύτη κάνει περίεργους εθισμούς.

 102. Γς said

  101:

  Κύριε, κύριε!

  Να πω κι εγώ ποια μυρωδιά μου άρεσε [και μου αρέσει υπό ηλικιακάς συνθήκας] ;

  Κι ο διάολος το έφερε πριν καιρό να μου έρθει μια μπόχα από κει και κόντεψα να ξεράσω.

  Κι η μύτη μου είναι σαν τότε.

  Τι να πει κανεις με το [μπιπ] της αλληνής;

 103. Γς said

  L’Origine du monde

 104. Γς said

  Αλλά η φάτσα της λ’ οριζιν ντι μόντ δεν έλεγε και πολλά πράγματα.

  Σαν λ’οριζιν ντι μοντ καλλιγραφίας ήτανε

 105. Μαρία said

  94
  Μάχη οπισθοφυλακής http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64275790

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: