Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της χειμερινής ώρας

Posted by sarant στο 24 Οκτωβρίου, 2015


Στις 3 τα ξημερώματα περνάμε στη χειμωνιάτικη ώρα, οπότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μιαν ώρα προς τα πίσω. Ο νομοθέτης τα πάντα εν σοφία εποίησεν: ναι μεν θα νυχτώνει νωρίς, αλλά μας χρυσώνει το χάπι επειδή κερδίζουμε μιαν ώρα ύπνο (ή ό,τι άλλο) την πρώτη νύχτα του μέτρου. Και αντίστροφα τον Μάρτιο χάνουμε μιαν ώρα ύπνο αλλά μετά η μέρα μεγαλώνει απότομα. Το τελευταίο Σάββατο του μήνα είναι το επόμενο, στις 31, αλλά επειδή η επόμενη Κυριακή είναι η 1η Νοεμβρίου η ώρα αλλάζει από αύριο τα ξημερώματα.

Τα μεζεδάκια πάντως συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και με θερινή ώρα και με χειμερινή, και σήμερα η πιατέλα έχει μερικά πολύ γουστόζικα.

Πολύ διασκεδάζω όταν κάποιος θέλει να γράψει μια ξενικούρα, την γράφει στα ξένα και την γράφει λάθος, ενίοτε δε την κατακρεουργεί. Αυτό διέπραξε κάποιος από τον ιστότοπο newsit, σε άρθρο για την ψηφοφορία στη Βουλή το περασμένο Σάββατο: «Adblock» με μια μικρή αμυχή…. ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τόσο επί της αρχής, όσο και τα οκτώ άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την αντιπολίτευση.

Ώστε «Adblock» η κυβερνητική πλειοψηφία. Τι ήθελε να πει ο ποιητής; Επρόκειτο για γαλλικούρα, «en bloc», που αναβάθμισε ο κορέκτορας ή για απλή και σκέτη ασχετοσύνη του συντάκτη; Βεβαίως, en bloc θα πει «σύσσωμη», ενώ το «adblock» είναι προγραμματάκι που περιορίζει την εμφάνιση ανεπιθύμητων διαφημίσεων στα προγράμματα περιήγησης στον Ιστό.

* Η παρενθετική ακλισιά χτυπάει και τις γερές πένες. Σε πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Τάσου Κωστόπουλου για τους πρωταγωνιστές του φοιτητικού και γενικά μαζικού κινήματος της δεκαετίας του 80 που σήμερα έχουν γίνει βουλευτές και υπουργοί, που αν δεν το έχετε διαβάσει σας το συστήνω θερμά, εντόπισα μια παρωνυχίδα, στην εξής πρόταση, στο τέλος-τέλος του κειμένου: η ιδέα για «προπαγανδιστική αξιοποίηση» της τελετής ρίχτηκε στη συνέλευση από τη συνδικαλίστρια της ΣΣΑΚ Χρύσα Χατζή, μετέπειτα βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

Απροσεξία. Το σωστό, βέβαια είναι: από τη συνδικαλίστρια τάδε, μετέπειτα βοηθό Συνήγορο του Πολίτη. Ή, από τη συνδικαλίστρια τάδε (μετέπειτα βοηθός Συνήγορος του Πολίτη)…., γι’ αυτό και βάφτισα «παρενθετική» την ακλισιά. Συμβαίνει λοιπον και στις καλές, όπως είπα, πένες.

Προσέξτε επίσης τον τίτλο του άρθρου. Κάποιοι το σύνδεσαν με τον πασίγνωστο βαρναλικό στίχο «Αχ, που’ σαι νιότη που’λεγες πως θα γινόμουν άλλος». Νομίζω ότι με το να μην βάλει το «αχ», ο αρθρογράφος δείχνει ότι δεν θέλει να  σκεφτούμε (μόνο) τον στίχο του Βάρναλη.

* Ομοβροντία μαργαριταριών από τη Φώφη Γεννηματά: Ο Δον Κιχώτης (Βαρουφάκης) αποδείχθηκε Σάντσο Πάντσο και ο Τσε Γκεβάρα (Τσίπρας) κατέβασε άρον άρον την παντιέρα της επανάστασης και σήκωσε λευκή πετσέτα…

Καταρχάς, ο υπηρέτης του Δον Κιχώτη λεγόταν Σάντσο Πάντσα (Πάνθα κανονικά). O Σάντσο Πάντσο είναι υβρίδιο γεννημένο από τη διασταύρωση του Σάντσο Πάντσα και του Πάντσο Βίγια.

Κι έπειτα, όταν συνθηκολογούμε ή σηκώνουμε λευκή σημαία ή πετάμε λευκή πετσέτα. Το σήκωμα της λευκής πετσέτας (όπως και το πέταγμα της λευκής σημαίας) είναι φωφογενής τραγέλαφος.

* Τα γλωσσικά μουστάκια της εβδομάδας, σε άρθρο για έναν διακινητή και μια διακινήτρια προσφύγων. Μια διακινήτρια προσφύγων, στην οποία οι συντάκτες φόρεσαν με το ζόρι μουστάκια, αφού γράφουν: Στην σύλληψη αλλοδαπού διακινητή στην Μυτιλήνη και στην σύλληψη αλλοδαπής διακινητή στη Μήθυμνα, προέβησαν….

* Μου στέλνει ο φίλος Γιώργος Κεντρωτής, σεσημασμένος γαύρος, το εξής φαρμακερό σχόλιο:

ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ιδίως άμα έχεις φάει τέσσερα…) Ανακοίνωσε ο πολύς και τρανός Μελισσανίδης: «Η ΑΕΚ σέβεται την ελληνική πολιτεία και περιμένει την Δικαιοσύνη να καθαρίσει τον Κόπρο του Αυγεία». Τί του έκανε, αλήθεια, «ο Κόπρος», το ταπεινής καταγωγής και αλανιάρικο σκυλάκι, και το κυνηγάει ζητώντας μάλιστα από την Κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη να το ξεπαστρέψουν; Από αυτές θα έπρεπε να απαιτήσει να καθαρίσουν «την» κόπρο του Αυγεία, αλλά μάλλον δεν τον συμφέρει…

* Φίλος στέλνει μαργαριταράκι αλιευμένο στις στήλες της έγκυρης (οΘντκ) Καθημερινής: Θετική εκτιμάται ότι θα είναι η κυβερνητική πλευρά, και αναφορικά με την ενοποίηση των ταμείων, σε ένα ή τουλάχιστον σε τρία.

Και ρωτάει ο φίλος: Μήπως εδώ το τουλάχιστον σημαίνει «το πολύ»; Ή μήπως είχε πολλές γάτες ο Σρέντιγκερ;

Κοπάδι είχε, ολόκληρο κοπάδι γάτες!

* Λένε ότι ένα από τα κουσούρια του απρόσεχτου λόγου, ιδίως στη δημόσια διοίκηση, είναι να σωριάζει τη μια γενική μετά την άλλη, δημιουργώντας αντιαισθητικότατες αλυσίδες. Μια επίδοση που δεν είναι ρεκόρ, αλλά το πλησιάζει, στο νομοσχέδιο για τα κανάλια, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, και το οποίο επίσημα έχει τίτλο: «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης».

Οχτώ γενικές. Αν μάλιστα το πούμε «Νομοσχέδιο περί αδειοδότησης….» πιάνουμε τις εννιά. Και βέβαια σήμερα έχουμε την «ψήφιση του νομοσχεδίου περί αδειοδότησης…» (δέκα γενικές) και αν τελικά ψηφιστεί, όπως αναμένεται, θα έχουμε «έκφραση ικανοποίησης της κυβέρνησης λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου περί αδειοδότησης…» (δεκατρείς γενικές -έτσι γίνονται τα ρεκόρ. Όλα εγώ πια; )

* Κατάχρηση του «ως» από το Κόκκινο: 300.000 κάτοικοι της νοτιοανατολικής Αττικής κάνουν αυτή την ερώτηση, εδώ και μία δεκαετία και οι απαντήσεις που έχουν πάρει, μοιάζουν ως κακόγουστο αστείο.

Το «ως» είναι περιττό ή και λαθεμένο -σαν αγγλισμός μου μοιάζει. Μοιάζουν κακόγουστο αστείο’ φαντάζουν σαν κακόγουστο αστείο.

* Συνήθως η ελληνική δημοσιογραφία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια νεοκαθαρευουσιάνικες τάσεις και μανία ευπρεπισμού. Ωστόσο, φίλος στέλνει μία (έτσι, για αλλαγή) περίπτωση όπου χρησιμοποιείται σε τίτλο, όχι πολύ πετυχημένα, λαϊκότερος τύπος.

Αμφιβολίες από τους Θεσμούς για το εάν μπορούν να πιαστούν οι στόχοι.

Λέει ο φίλος: Εμένα θα πήγαινε το χέρι μου να γράψω «επιτευχθούν» που ακούγεται πιο λόγιο. Πώς σου φαίνεται;

Ενώ σε ενεργητική φωνή δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για το «πιάνω», π.χ. «Θα πιάσουμε τους στόχους», η παθητική φωνή έχει ένα πρόβλημα, μεταξύ άλλων επειδή το «να πιαστούν» σε πρώτο επίπεδο σημαίνει «να πάθουν κράμπα».

Αλλά δεν θα γκρινιάξω πολύ για μια απόκλιση αντίθετη στο μεγάλο ρεύμα του ευπρεπισμού.

masalis* Ένα γουστόζικο μαργαριτάρι διορθώθηκε, αλλά ευτυχώς είχα πάρει οθονιά.

Στο ρεπορτάζ της για την επίσκεψη Ολάντ, η iefimerida έγραψε: Η «μασαλίδα» (ο εθνικός υμνος της Γαλλίας) παιάνισε 2 φορές…

Βέβαια, ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας είναι η Μασσαλιώτιδα. Η μασαλίδα το πολύ να είναι ο ύμνος της Νομανσλάνδης (αν και, αυστηρά, ταιριάζει στη Στρατιά των Αγνώριστων). Αν μάλιστα την ετυμολογήσουμε από το βορειοελλαδίτικο «μασάλι» (παραμύθι, ψέμα) ταιριάζει η μασαλίδα να είναι και ύμνος της iefimerida και όλων των συναφών ιστότοπων.

Προφανώς έπεσε κράξιμο και το διόρθωσαν, αν και βέβαια η κοτσάνα διατηρείται στους αναδημοσιευτές.

* Παρακολουθώ τις συνεδριάσεις της Βουλής όποτε μπορώ, ιδίως όταν κάνω κάτι άλλο ταυτόχρονα, αλλά μέχρι τώρα δεν μου είχε τύχει να ακούσω τον Μίλτο Βαρβιτσιώτη να αγορεύει. Μεγάλο λάθος, και κάνω την αυτοκριτική μου. Τον άκουσα να μιλάει για το νομοσχέδιο για τα κανάλια, και κατάλαβα τι έχανα: δεν αγόρευε, πετούσε κοτσάνες με ρυθμό πολυβόλου.

Ιδού πόσα μαργαριτάρια μάζεψα από αγόρευση δύο λεπτών:

* «ένας προς ένας οι καναλάρχες» [ένας προς έναν]
* «διαπύριος υποστηρικτής» [αυτό είναι διασταύρωση: διάπυρος + διαπρύσιος]
* μετοχές που διαπραγματεύονται [να το χαρίσουμε αυτό; κι άλλοι το κάνουν]
* η Ζιμπάμπουε είναι στον ΟΟΣΑ [δεν είναι]

Κρίμα που δεν βάζει υποψήφιος για πρόεδρος της ΝΔ!

* Και κλείνω με δύο ανακοινώσεις.

Στις 2 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. θα έχω την χαρά να πάρω μέρος στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλου «Μεταπολεμικά νεανικά περιοδικά» (εκδόσεις Αντίποδες) που θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Διάμετρος, στη Χαλκίδα. Θα μιλήσουν επίσης ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο Κώστας Τσικνάκης.

Στις 6 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. θα παρουσιάσω το βιβλίο μου Λόγια του αέρα στο βιβλιοπωλείο Μπέκα στη Ραφήνα (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 13).

Θα χαρώ να σας δω αν τύχει και βρεθείτε σε κάποιαν από αυτές τις εκτός Λεκανοπεδίου εκδηλώσεις.

 

135 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της χειμερινής ώρας”

 1. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Επιδερμικές οι αναπλάσεις της Παλαιάς Λευκωσίας, μας έλεγε, προχθές, διάλεξη των πολεοδόμων. Εξηγεί γιατί ο Δήμαρχός μας επιμένει με το ‘σκυρόδερμα’…

 2. LandS said

  Στη Χαλκίδα θα έχει τούρτα με κεράκια; ☺

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Κανένα λάθος, κύριε Κεντρωτή. Όλη η Ελλάδα ξέρει σε ΠΟΙΟΝ κόπρο αναφέρεται ο Μελισσανίδης και πολύ έξυπνο το υπαινικτικό λογοπαίγνιο της ανακοίνωσης της ΑΕΚ. Λογομάστορας επιπέδου εσείς, θα έπρεπε να το καταλάβετε, αλλά είναι και η ρημάδα η γαυροσύνη στη μέση! Φιλικά όλα αυτά, έτσι; 🙂

 4. LandS said

  Το left.gr σήμερα έχει άρθρο με τίτλο: Ρόζα Παρκς, μια ανυπάκοη επιβάτις, σύμβολο του αντιρατσισμού
  http://left.gr/news/roza-parks-mia-anypakoi-epivatis-symvolo-toy-antiratsismoy-0#sthash.82sJg5Td.66ICz8NH.dpuf

  Οι (πολιτικοι) πατεράδες και παππούδες αυτών των παιδιών έγραφαν «επιβάτιδα» όταν δεν τους ένοιαζε να φουσκώσει κι άλλο ο φάκελος τους.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Δίνει ιδέες αυτό το σκυρόδερμα!

  2: Να σου πω, πέρυσι την ίδια μέρα ήμουν στη Δράμα, πάλι για ομιλία -κι εκεί είχε κεράκια 🙂

  3: Ομολογώ πως δεν το σκέφτηκα έτσι (δεν διάβασα και την πρωτότυπη ανακοίνωση) αλλά στέκει.

 6. sarant said

  4: Ωχ, εξ οικείων τα βέλη. Και η επιβάτισσα τι έχει και δεν τους αρέσει;

 7. alexisphoto said

  Καλημέρα
  «……..βορειοελλαδίτικο «μασάλι» (παραμύθι, ψέμα) ……..»
  Δε νομίζω να λέγεται στον ενικό αυτή λέξη.
  Τουλάχιστον δεν την έχω συναντίσει εγώ στον ενικό.
  Αντίθετα το «μασάλια» ακούγεται συχνά και θα έλεγα είναι θετικά φορτισμένη (κουτσομπολιά, μικροψέματα, ιστοριούλες από τη ζωή κλπ).
  Ευχαριστώ.

 8. skom said

  Δεν ξέρω αν σας έκανε εντύπωση η ευρυεκπομπή. Είναι αυτό που παλιά θα λέγαμε εκπομπή. Η επιρροή έρχεται από τα αγγλικά και την τεχνική ορολογία.
  Τα παλιά τα χρόνια υπήρχε ένα και μοναχό broadcasting. Όμως με την διερεύνηση των δυνατοτήτων των δικτύων υπολογιστών γεννήθηκαν και αδελφάκια. Στην αρχή το multicasting. Και αφού έχουμε ξεκινήσει γιατί όχι και unicasting. Και να και το anycasting!
  Εξηγούμε: η διαφορά τους έγκειται στην πληθικότητα του συνόλου των παραληπτών. (broadcasting/όλοι, multicasting/ μία ομάδα, unicasting/ ένας συγκεκριμένος, anycasting/ κάποιος από μια ομάδα, όχι όμως όλοι)
  Πως αποδόθηκε το multicasting; Ως πολυεκπομπή. Εγώ το πρωτοείδα σε ένα λεξικό τεχνικών όρων του ΟΤΕ το 2000 θαρρώ. Στα αγγλικά δεν χρειάστηκε να αλλάξει το broadcasting. Στα ελληνικά όμως η εκπομπή έγινε ευρυεκπομπή! Εμένα με ξενίζει ακόμα όταν την βλέπω σε μη τεχνικό κείμενο.

 9. LandS said

  9 Βλέπω ότι υπάρχουν και τα στενοεκπομπή <- narrowcasting, σημειοεκπομπή <-pointcasting
  Το "μασταζαλισατεμετακαστινγκ" θα βγει, που θα πάει.

 10. cronopiusa said

  Η Θάτσερ Της Σελήνης ξαναχτύπησε : Μία πενταμελής οικογένεια μπορεί να φάει πέντε παξιμάδια, τρεις ελιές και μία ντομάτα. Μην τρελαθούμε τώρα!

  Καλή σας μέρα!

 11. cronopiusa said

 12. cronopiusa said

  10

  από την Θάτσερ Της Σελήνης:
  Τις διαλέξεις του τεντέξ τραύλιζες νικημένος
  Του μνημονίου μαθητής τσιμπούκια στους θεσμούς

  Η ιστορία του TED και η αρχή του TEDxAthens

  και επιτρέπεται να χάνουν το μεροκάματο οι πάμφτωχοι ιθαγενείς για να δει το μουσείο της Ακρόπολης ο δολοφόνος του Μαλί;

 13. ΣοφίαΟικ said

  Όχι να τον ξεπαστρέψει τον σκυλάκο, βρε 40ακο! Να τον πλύνει, να τον χτενίσει κλπ. Αυτό εννοεί με το καθάρισμα. Όχι όλο στο κακό ο νους μας!

 14. Παύλος said

  Το άλλαξαν:
  Η ΑΕΚ σέβεται την ελληνική πολιτεία και περιμένει την Δικαιοσύνη να καθαρίσει την Κόπρο του Αυγεία.
  http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/aek-arxiereas-tis-diaplokis-o-marinakis-i-aliteia-kai-i-alazoneia-den-tha-ton-pane-makria/3115756

 15. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Κι έχουμε πει, ή σηκώνουμε λευκή σημαία, ή πετάμε πετσέτα (οποιουδήποτε χρώματος – η ξενόφερτη αυτή έκφραση νομίζω ότι δεν έχει χρώμα, το να σκουπιζόμαστε με λευκή πετσέτα είναι δική μας προτίμηση).

  Ναι, τον Κόπρο ον άκουσα κι εγώ…Δε μας φτάναν τα τέσσερα !

  Άραγε θα έχει αλλάξει η ώρα κατά «τη διάρκεια της μετάδοσης της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου…» 🙂 Και πήγα στο 14, κάνε 31 !

  @ 12 : Αυτό με τη Θάτσερ της Σελήνης, είναι κανονικό παραλλαγμένο τραγούδι, ε; Το άκουγα χτες στην Ελληνοφρένεια !

 16. Πέπε said

  > > ενοποίηση των ταμείων, σε ένα ή τουλάχιστον σε τρία.

  Κι όμως, κάπου έχει μια λογική. Ενοποίηση πολλών ταμείων σε ένα είναι μια πολύ ριζική, ας πούμε, αλλαγή. Σε τρία είναι μια μετριοπαθέστερη αλλαγή.

  > > λευκή πετσέτα:

  Δεν ξέρω αν υπάρχει όντως η πρακτική να πετάς μια λευκή πετσέτα, αλλά σαν έκφραση τη θεωρώ ανύπαρκτη, αδιάφορο αν την πετάς, την υψώνεις ή τη διπλώνεις. Έτσι κι αλλιώς η λευκή σημαία είναι, εν ανάγκη, οτιδήποτε λευκό πανί μπορεί κανείς να βρει για να το κάνει προχείρως σημαία, άρα και πετσέτα (και μαντίλι και σώβρακο κλπ.), αλλά η έκφραση λέει σημαία και μόνον.

 17. Πέπε said

  > > Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης

  Υπερβολική η κριτική. Οχτώ γενικές, αλλά όχι όλες αλληλεξαρτώμενες: μερικές απλώς προσδιορίζουν κάποιες άλλες. Η κακή σύνταξη περιορίζεται στο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου ευρυεκπομπής λήψης»: τέσσερις, και είναι ήδη πολλές.

 18. alexisphoto said

  @16
  Νομίζω πως η πετσέτα είανι δανεισμένη από το χωρο της πυγμαχίας.
  Ο προπονητής ρίχνει πετσέτα στο ριγκ όταν αντιληφθεί πως ο αθλητής του -για κάποιο λόγο- δεν μπορεί να αντιδράσει κάτι που ο αντίπαλος δεν το βλέπει εύκολα και συνεχίζει τα χτυπήματα.
  Τότε όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, σταματάει ο αγώνας και η νίκη πάει αυτόματα στον αντίπαλο.
  Οι παραλληλισμοι με τον χώρο της πολιτικής δεν είανι τελείως άστοχοι.
  Ευχαριστώ

 19. Αυτό με το Βαρουφάκη Σάντσο Πάντσο, μήπως η Φώφη εννοούσε το Φερνάντο Σάντσο; Του μοιάζει, άλλωστε, του Βαρούφ… :mrgreen:

 20. Triant said

  @18
  Πολύ σωστά τα λέει ο Alexisphoto. Γι αυτό με πιάνουν τα γέλια/διαόλια όταν ακούω μονίμως το ‘λευκή πετσέτα’. Πετσέτα πετάει ο προπονητής, αυτή που έχει να σκουπίζεται ο αθλητής ότι χρώμα και να έχει αυτή και ‘πετάω πετσέτα’ είναι η έκφραση (τη θυμάμαι από παιδί γιατί είχα φίλους παλαιστές στη Σπορτιγκάρααα).

 21. andreas said

  Η Μασαλίδα μάλλον είναι διασταύρωση Μεσσαλίνας και μοιχαλίδας … από τη Μασσαλία.

 22. cronopiusa said

  15

  Ο Άμλετ της βροχής | Θάνος Μικρούτσικος

  Ο Άμλετ Της Σελήνης – Δημήτρης Μητροπάνος

  Η Θάτσερ Της Σελήνης – Θηβαίος

 23. Πέπε said

  @20
  > > ‘πετάω πετσέτα’ είναι η έκφραση (τη θυμάμαι από παιδί γιατί είχα φίλους παλαιστές στη Σπορτιγκάρααα).

  Εντάξει, εσύ τη θυμάσαι από τον φυσικό της χώρο, τους παλαιστές. Ως μεταφορά όμως, που να χρησιμοποιείται εκτός πάλης, εμένα δε με πείθει για υπαρκτή έκφραση. Με τη σημαία το λέμε και εκτός πολέμου. Με την πετσέτα;

 24. Sarant said: «Ομοβροντία μαργαριταριών από τη Φώφη Γεννηματά: Ο Δον Κιχώτης (Βαρουφάκης) αποδείχθηκε Σάντσο Πάντσο και ο Τσε Γκεβάρα (Τσίπρας)…»

  Λάθος τα είπε η Φώτω. Το σωστό είναι: «…Ο Ρασπούτιν (Βαρουφάκης) …και η Τσαρίνα (Τσίπρας)».

 25. H Γαλλία θρηνεί τους 43 νεκρούς του δυστυχήματος έξω από την Μπορντώ. Την ομάδα;

  news.in.gr/world/article/?aid=1500034782

 26. Καλημέρα,

  Ο Σάντσο Πάντσο κάνει ομοιοκαταληξία, στο patternάκι (διπλό Σαραντάκειο κατακεραύνωμα) μοτίβο Πίκος Απίκος, Μάγια Μελάγια, και Τζούλη Πιτσούλη.

 27. Gpoint said

  Πολύ γέλιο σήμερα
  ωραίος και ο…φωφογενής τραγέλαφος

  του υιού Βαρβιτσιώτη είχα την τιμή να γνωρίσω τον μπαμπα κι είχα μείνει έκπληκτος από την ταχύτητα των απαντήσεων του (άμα τον ρώταγες τι ώρα είναι σου απαντούσε με πεντάλεπτη καθυστέρηση), την αντίληψή του, το γιεσμάν του στου τότε αρχηγούς του κ.λπ.
  το μήλο, σύμφωνα με τον Ισαάκ, πίπτει κατακορύψως

 28. Gpoint said

  Και μια άσχετη απορία :

  Ξέρει κανείς γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν εξαφανίσει από το λεξιλόγιό τους το ίσως και χρησιμοποιούν το βαρύγδουπο ενδεχομένως

 29. akindynos said

  Κορεσμός των νοσοκομείων ένεκα της αθρόας προσέλευσης τραυματιών της έκρηξης οργής βουλευτών της αντιπολίτευσης εξαιτίας της έκφρασης ικανοποίησης της κυβέρνησης λόγω της ψήφισης …

 30. Ερώτηση: Εγώ παίζει να μην το έχω χρησιμοποιήσει και ποτέ, αλλά το άρον – άρον δεν γραφόταν με ενωτικό;

 31. Πάνος με πεζά said

  Αυτοσαρκαστικά, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και το ΑΕΚτσήδικο «Ξαπλώνω στο χορτάρι»… 🙂

 32. Γς said

  Κανάλι της Βουλής τώρα¨

  Γεωγαντάς της ΝΔ λέει ότι δεν υπάρχουν φίλια προς την Ν Δ ΜΜΕ,
  -Και θυμηθείτε τι έγινε με το δήθεν σκάνδαλο Ζαχόπουλου, που κπ κλπ.

  Τί θυμήθηκε το άτομο…

 33. 28 ο Gpoint αναρωτήθηκε:

  Ξέρει κανείς γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν εξαφανίσει από το λεξιλόγιό τους το ίσως και χρησιμοποιούν το βαρύγδουπο ενδεχομένως

  Ίσως και ενδεχομένως να μπορώ να σου απαντήσω. Το «ίσως» δείχνει πως ο ίδιος ο αρθογράφος δεν είναι βέβαιος για την αποψάρα, το «ενδεχομένως» ίσως να υποννοεί ότι υπάρχουν κι άλλες παράμετροι, άγνωστες ακόμη.
  Ίσως, βέβαια, να παίζει ρόλο και το ότι το «ίσως» έχει μόνο τέσσερα γραμματάκια ενώ το «ενδεχομένως» έχει 11, οπότε καλύπτει περισσότερο χώρο αν είσαι υποχρεωμένος να γράφεις κάθε μέρα ένα συγκεκριμένο αριθμό λέξεων (ο οποίος, βέβαια, είναι αριθμός χαρακτήρων, ανάλογος του εμβαδού της έντυπης σελίδας, που οφείλει να καταλάβει το γραπτό σου!).

  Ελπίζω να σε κάλυψα ίσως. Αν, ενδεχομένως, δεν σε κάλυψα, πάλι εδώ είμαστε. 😉

 34. Σε σωστά ελληνικά «καμία τέτοια διαβίβαση δεν είναι (πλέον) νόμιμη» θα έπρεπε να λέει η ΑΠΔΧΠ, αλλά γεμίσαμε αγγλισμούς. Παρέμπ., η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική.

 35. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  7 – Θυμάμαι την μάνα μου να το λέει μασάλι, » λιέμει κι κάνα μασάλι» αλλά και κάποιους θείους θείες από τον Έβρο.

  10 – Αρκετοί καλλιτέχνες που τους είχα σε εκτίμηση, (Αθερίδης, Μηχαηλίδης, Ζουγανέλης κλπ) έχουν πέσει πολύ χαμηλά, ο Θηβαίος όμως ξευτιλίστηκε τελείως, τουλάχιστον στα μάτια μου.

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  7: Νομίζω το λένε και στον ενικό

  8: Πολύ καλή ανάλυση, έχεις απόλυτο δίκιο

  12: Όμως δολοφόνος που σκότωσε δολοφόνους (πολύ χειρότερους) στο Μαλί

  16: Δεν το είχα σκεφτεί ότι το «τουλάχιστον» μετριάζει τον ζήλο του νομοθέτη. Στέκει κι έτσι.

  25: Έλα ντε; Οι ξένεις πόλεις έχουν γένος που δεν ορίζεται καθαρά πάντοτε, αλλά το Μπορντό νομίζω πάντα ουδέτερο το λέγαμε.

  26: 🙂

  28: Το είπες εσύ: επειδή δίνει περισσότερο βάρος

  29: Α γεια σου! Αμέτρητες γενικές εξαιτίας της κατακραυγής λογω του κορεσμού κτλ.

  30: Με βάση κάποιο σύστημα κανόνων (της γραμματικής Τριανταφυλλίδη θαρρώ) δεν θέλει παύλα

  34 Ωχ! Και είναι οπως λες σημαντική απόφαση.

 37. ππαν said

  Φαντάζομαι τη λευκή πετσέτα να υψώνεται, ευχαριστώ για το γέλιο της ημέρας. Επίσης είμαι με το σχόλιο 3 🙂

 38. Triant said

  @23
  Αυτό λέω κι εγώ. Λευκή σημαία είναι η καθημερινή έκφραση. Το άλλο το χρησιμοποιούν οι αθλητικοί – τρομάρα τους – δημοσιογράφοι/εκφωνητές οι οποίοι όφειλαν να ξέρουν το σωστό.

 39. Pedis said

  Η Φώφη, ο Αλέξης, ο Βαγγέλας, τουλάχιστον οι μισοί από τους ταγούς μας, εξαιτίας της μπαρούφας που ξεφουρνίζουν κάθε λίγο και λιγάκι είναι να τους πετάξεις μαύρη βρεγμένη πετσέτα στη μάπα … για πλερέζα.

 40. 1, 😀 …Επιδερμικές οι αναπλάσεις…με το ‘σκυρόδερμα’…

  Αναφέρεται προφανώς στο (μη νευτωνικό) υγρό, κατά την έκχυσή του στο καλούπι.
  Μετά την σκλήρυνσή του, το σκυρόδε(ρ)μα γίνεται σκληρόδε(ρ)μα.

 41. (Λευκή) σημαία από νάυλων

 42. Ριβαλντίνιο said

  1

  2

  Χαχα. Ρε τι γίνεται σε πόλεμο είμαστε 🙂 ;

  3

  3a

  4

  (Προσοχή ! Ακατάλληλο ! )
  5

 43. alexisphoto said

  @20 & 35:
  Ευχαριστώ

  @36α:
  Μάλλον έτσι θα είναι. Το επιβεβαιώνει κ ο Λάμπρος. Ο Μπαμπινιώτης δεν το αναφέρει ούτε έτσι ουτε αλλιώς.

  Ευχαριστώ κ πάλι.

 44. sarant said

  43 Ο Μπαμπινιώτης αποφεύγει τις διαλεκτικές λέξεις 🙂

 45. Ριβαλντίνιο said

  Τά γατάκια οι Τούρκοι !

  !

 46. alexisphoto said

  @44 🙂

 47. physicist said

  #40. — Μιχάλη, πολύ ωραίο το πεντέφι!

 48. «Κοντά στην Μπορντό» μόλις και στην ΕΡΤ. Προφανώς, έτσι λέει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

 49. 47

  Φυσικέ,

  μην βροντοχτυπάς τα ζάρια
  όσοι είναι παληκάρια
  τη ζωή τους την περνάν στη σκαλωσιά

  http://www.naftemporiki.gr/story/1021665/peirama-deixnei-pos-o-theos-paizei-zaria

 50. sarant said

  48 Μαλλον ετσι εξηγείται.
  Έχει μια λογική: Κοντά στην (πόλη) Μπορντό, αλλά ακούγεται εντελώς αφύσικο -με την ίδια λογική, η Μάντσεστερ, η Ελσίνκι κτλ. Πολύ περισσότερο που το Μπορντό τυπικά μοιάζει με ελληνική λέξη ουδέτερου γένους.

 51. physicist said

  #49. — Σκύλε, το άρθρο δεν είναι κακό. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι απροσδόκητα καλό, και μάλιστα όχι μόνο συγκριτικά με το επίπεδο που συνήθως έχει η λεγόμενη «επιστημονική δημοσιογραφία».

 52. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Nα είχαμε έναν (οίνον) Μπορντώ από την Μπορντώ …

 53. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  51. Και μένα μ’άρεσε (μην το πεις, μην το πεις!…) Με πλήγωσε μόνο το «Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας» (με φαινεται ότι αυτά λέγονται «Πολυτεχνεία» στα ελλήνικος…):-)

 54. 40, Έχει επίσης πλάκα η πολιτισμική διαφορά που ανακύπτει όταν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μου χρησιμοποιούν σαν παράδειγμα μη νευτωνικού ρευστού το κέτσαπ ενώ οι Ευρωπαίοι την μαγιονέζα! 🙂

 55. physicist said

  #53. — Ναι ρε παιδί μου, τόσο πιστά πια το μεταφράζουν το TU; Και να πεις ότι είναι άγνωστα στην Ελληνική γλώσσα τα Πολυτεχνεία του Μονάχου, του Βερολίνου και του Άαχεν;

  Τέλος πάντων, καλύτερα έτσι παρά το αντίστροφο, που έχω δει κόσμο (μορφωμένο, λέμε, και πολύ μορφωμένο μάλιστα) να αποδίδει το ΕΜΠ σαν Athens Polytechnic κι έχω πάρει ανάποδες.

 56. physicist said

  #54. — Κι εμείς το τζατζίκι, Μιχάλη, το τζατζίκι!

 57. 52, Περιώνυμοι οι οίνοι της Μπορντούς! 🙂

 58. 49, 51 Λοιπόν, τώρα κάτι κατάλαβα κι εγώ. Θα ζήσουμε άραγε να μάθουμε πώς διάολο γίνεται αυτή η αλληλεπίδραση όμως; (Να υπάρχει τελικά ο αιθέρας;–λέω τώρα)

 59. 56, Ναι, ρε συ, πώς δεν το ‘χα σκεφτεί!
  Θα γίνεις cited την επόμενη φορά! 🙂
  (Τώρα, εξάλλου, το τζατζίκι (και η φέτα) είναι διαθέσιμο σε 40000 σαντουϊτσάδικα του Subway ανά την υφήλιο…)

 60. 51

  Φυσικά, Φυσικά, δεν μπορούσα ν’ αξιολογήσω το άρθρο. Μπορούσα, όμως, ν’ αξιολογήσω τον τίτλο.

  57

  ¨Ηθελα να σου κάμω καλαμπούρι Μπορντό-μπορντέλο αλλά έπεσα πάνω σε τούτο το χωργιό της Φριζίας

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bordelum

  Σίγουρα θα πρέπει να αδελφοποιηθεί με το Fucking της Αυστρίας!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fucking,_Austria

 61. Πέπε said

  @50:
  Μμμμ… Έχει μια λογική, αλλά πολύ ισχνή.
  Η (πόλη) Πειραιάς, η (πόλη) Μέτσοβο, το (όρος) Πάρνηθα, …;
  Και κοντά σ’ αυτά και η (εταιρεία) Πετζετάκις, που έχει καθιερωθεί κι εγώ βγάζω σπυράκια…

  Κατά τη γνώμη μου λάθος είναι εξ αρχής η αναζήτηση λύσης για το γένος της πόλης Μπορντό: η λύση υπάρχει από παλιά στα ελληνικά, και είναι ότι λέμε το Μπορντό, αλλά η Μπεζανσόν, η Μπανγκόκ και η Τιεν-Α-Μεν αλλά το Βλαδιβοστόκ, κλπ.. Όποιος δεν ξέρει, ρωτάει και μαθαίνει, δεν ξεμαθαίνει τους υπόλοιπους.

 62. sarant said

  60 Περιέργως η λέξη υπαρχει στα γερμανικά (Bordell έστω)

 63. 60β, είναι ιστορική αναγκαιότητα! 🙂

  Μού θυμίζει και φάση σε ελληνικό σύλλογο στις ΗΠΑ, όπου ψάχναμε υποψήφιους για Board members, και τελικά βρήκαμε Bored members!

 64. physicist said

  #58. — Δεν έχω ιδέα, Δύτη, αλλά είμαι ήδη ευγνώμων για ό,τι έμαθα μέχρι τώρα. Σκέψου μόνο πόσο τυχεροί είμαστε, πόσα καινούργια πράγματα έχουμε ήδη μάθει (για τον φυσικό κόσμο) στις μέχρι τώρα 4-5 δεκαετίες της ζωής μας σε σχέση με κείνα που έμαθαν στα αντίστοιχα χρόνια οι μανάδες κι οι πατεράδες μας.

  #59. — Τζατζίκι στα Subway! Αν και ψοφάω για τα σάντουϊτς που φτιάχνουνε, έχω πολύν καιρό να πάω λόγω που αυτά τα καταστήματα δεν βρίσκονται ψηλά στη λίστα συστάσεων των οικογενειακών ιατρών και των καρδιολόγων. 😉

  #60. — Αν μη τι άλλο, ακόμα και το πιασάρικο με τα ζάρια αναφέρεται στο σωστό συγκείμενο. Γιατί έχεις από την άλλη και κάτι ούφο που το χρησιμοποιούν ως απόδειξη ότι ο Αϊνστάιν ήταν θρήσκος.

 65. Με αφορμή κάτι σχετικό που λέγαμε τις προάλλες στο άρθρο για τον Ανιέλι, έκανα κι εγώ μια προσπάθεια (υπάρχουν και άλλες).

 66. Γς said

  Μπορντό.
  Εζησε εκεί ο προ-προπάππος μου [!] καρδινάλιος François d’Escoubleau de Sourdis που έγινε και Αρχιεπίσκοπος του Μπορντό το 1603.
  Σήμερα είναι κεντρικός δρόμος της πόλης.

  Ξακουστός επίσης κι ο αδελφός του Henri d’Escoubleau de Sourdis που ο Καρδινάλιος Ρισελιέ έχρησε επίσης αρχιεπίσκοπο του Μπορντό μόλις πέθανε ο αδελφός του.

 67. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πάνω που πάει να στηθεί καλό παρολάκι , χτυπάει ο ξενερουάς …και λακάνε όλοι. 😦

 68. Γς said

  Αντε,καραγκούνα, καραγκούνα,
  σένα πρέπουν τα σεγκούνια

 69. 67

  Κίντο, όλα είναι θέμα συγχρονιζμού!

 70. Γς said

  67:

  >χτυπάει ο ξενερουάς

  από το Roi;

  Ναι, βασιλιάδες τότε ήσαν ο Henri IV, ο και Henri le Grand3,λεγόμενος [Henri de Bourbon] και γιος του ο Louis XIII

 71. Κάποιοι εδώ μέσα είναι σαν ηλεκτρόνια σε διαπλοκή 🙂

 72. Γς said

  Et Dieu… créa Μπορντό

 73. Γς said

  Κι η δικιά μας

 74. 70, …Henri de Bourbon…

  …Οι οποίοι Βουρβόνοι (για τους οποίους φυσικά έχει ήδη γίνει μνεία εδώ) δάνεισαν το όνομά τους στο γνωστό νέκταρ του Νέου Κόσμου, που μαζί με τα κρασιά του Μπορντώ, και τα μη νευτωνικά υγρά, που συζητήθηκαν παραπάνω, δημιουργούν μια πανδαισία ρευστών για κάθε γούστο!

  (Το έσωσα; 🙂 )

 75. Ριβαλντίνιο said

  @ 73 Γς
  Και τώρα δηλαδή τι ; Αυτήν την σμέρνα μας την μοστράρεις για όμορφη ;
  Έχεις χάλια γούστο !

  Αυτή είναι γυναίκα.

  Τέτοιες γυναίκες δεν βγαίνουν πια. Την θωρείς και σου κόβονται τα γόνατα. Την ακούς και τρελαίνεσαι …

 76. 72, Το παπάκι με το ΝΟ λέει «Α πα πα»!

 77. Γς said

  >Το έσωσα;

  Αστο κάτω! Ρε!

 78. Γς said

  76:

 79. Ριβαλντίνιο said

  @ 75 Μιχάλης Νικολάου
  Τους Βουργουνδούς αν τους μεταφράσουμε μας τους κάνει Βουρβόνους ! 🙂
  https://translate.google.gr/?hl=el&tab=wT#en/el/Burgundians

  Και διάβαζα ένα ιστορικό περιοδικό και έλεγε ότι ο Φράγκος βασιλιάς νίκησε τους Βησιγότθους, τους Αλαμανούς και τους Βουρβόνους, και αναρωτιόμουν τι μλκς γράφει ο αρθρογράφος . Ήθελε προφανώς να πει Βουργουνδοί ! 🙂

 80. Γς said

  -Η Μπε Μπέ
  -Εμένα μου αρέσει Α Μπέ [Αλίκη Βουγιουκλάκη]
  -Εμένα Σε Σε [μια γυναίκα]
  -Η Κλαούντια Καρδινάλε;
  -Οχι Κώστας Κακαβάς

  Και τις προάλλες στο [έθνικ] κομμωτήριο της κυράς μου, μπαίνει μια καινούργια

  -Εσύ ποια είσαι;
  -Η Κλαούντια

  Και έμεινα να την κοιτάζω.

  [Μόλις κατέβηκε για λούσιμο]

  -Κλαούντιο ε;

  -Πως το κατάλαβες;

 81. sarant said

  65 Ωραία γραμματοσειρά αυτή, μπράβο του Ισοκράτη! 🙂

 82. Γς said

  82:

  Τώρα ο Νικοκύρης πιστεύει ότι θα μας οδηγησει στην προ του Σχολίου #66 κατάσταση

 83. 80,
  Απ’ όσους επέζησαν στην πανωλεθρία των Βουρβόνων,
  οι περισσότεροι αποδεκατίστηκαν αργότερα
  από την βουρβονική πανώλη.

 84. antpap56 said

  Κι ένα που έπιασα σε δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ προχθές βράδυ: «Ο πρωθυπουργός παραχώρησε δείπνο στον Γάλλο πρόεδρο».
  Να λοιπόν που ο Ολάντ την Πέμπτη το βράδυ έφαγε κατά παραχώρησιν του πρωθυπουργού…

 85. Ριβαλντίνιο said

  @ 84 Μιχάλης Νικολάου
  😆 😆 😆

 86. Πάνος με πεζά said

  Παύλος «πουρουπουπού» Παπαδημητρίου, στον Real : διαφημίζοντας, την ώρα των αθλητικών, την εφημερίδα -τι λλο να κάνει, όλοι σε διατεταγμένη υπηρεσία είναι-, μιλούσε για ένα ένθετο περί θεάτρου, και θέλοντας -μάλλον- να πει ότι είναι καλογραμμένο, είπε «είναι πολύ διαβαστερό»…

  Διαβαστερός, αν υπάρχει επίσημα η λέξη, ήταν ο μελετηρός μαθητής. Όχι ο ευανάγνωστος, ο αναλυτικός, ο καλογραμμένος…

 87. 82: Είναι Anaktoria, από το δεύτερο πακέτο στο http://users.teilar.gr/~g1951d/ Τα δύο πρώτα πακέτα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Και τα υπόλοιπα φαντάζομαι, αλλά δεν τα έχω ψάξει.

 88. Και τώρα που το ξαναβλέπω, ο μπαγάσας ο Ίσο έζησε 98 χρόνια (και εκείνη την εποχή)!

 89. sarant said

  87 Το έχω ακούσει κι εγώ από άλλον. Σκέφτονται, όπως τα βραστερά φασόλια βράζουν εύκολα, έτσι και το διαβαστερό βιβλίο διαβάζεται εύκολα 🙂

 90. Γς said

  Ενώ μερικά βιβλία είναι αναβράζοντα.
  Και γίνεται μια παπάρα να την πιείς να σου περάσουν όλοι οι πόνοι

 91. Γς said

  Και τα τηλέφωνα.

  Που δεν μπαίνουν στο πλύσιμο

 92. 88, Ωραίο αυτό!

 93. Γς said

  92:

  Φτού!

  Και τα τηλέφωνα.

  Που δεν μπαίνουν στο πλύσιμο

 94. 75

  Μιχάλη

 95. Πάνος με πεζά said

  Και μην ξεχάσουμε (ιδίως εμείς, των νυχτερινών εργασιών) στις 4 το πρωί, να γυρίσουμε τα ρολόγια !

 96. sarant said

  Ναι, και πρέπει να ξενυχτίσουμε ως τις 4, αλλιώς δεν πιάνει!

 97. Γς said

  96:
  της ΔΕΗ!

  Αλλά ποια ρολόγια; Του υπολογισή και των κινητών, που σχεδόν και αποκλειστικά χρησιμοποιόύμε, γυρίζουν μόνα τους.

  Είμαι από αυτούς που δεν χρησιμοποιούν ρολόϊ χειρός.

  Εδώ και δεκαετίες.
  Το πέταξα και έσωσα την καρδιά μου…

 98. Κι εγώ του νυχτερινού, προσπαθώ να αποφύγω την αλλαγή της ώρας, κρυπτόμενος από χωρίου εις χωρίον… εεε… από μαγαζίου εις μαγαζίον.

 99. Δεν την απέφυγα τελικά…

 100. Γς said

  99:

  >κρυπτόμενος από χωρίου εις χωρίον

  Πριν 46 χρόνια. 1967 η πρώτη χρονιά της Χούντας.

 101. Γς said

  Η WordPress πάντως δεν άλλαξε ώρα [ακόμη]

 102. LandS said

  55
  Όταν έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην Αγγλία υπήρχε ο θεσμός του Polytechnic. Οι εφημερίδες αναφέρθηκαν έγραψαν Athens Polytechnic. Βάζω στοίχημα ότι από εκπροσώπους της ομώνυμης γενιάς έχεις ακούσει τον όρο.

  Ήταν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διέφεραν από τα Universities μόνο στο ότι τα πτυχία τους απονέμοντο από ένα National Council of Academic Awards. Το σνομπάρισμα που τρώγανε οι απόφοιτοι τους από τους άλλους που το πτυχίο τους το έπαιρναν από το ίδιο τους το σχολείο δεν είχε σχέση με ακαδημαϊκές επιδόσεις. Τη δεκαετία του 90 έγιναν ανεξάρτητα ιδρύματα και μετονομάστηκαν σε Universities.

 103. Πέπε said

  87, 90:

  Εννοείται ότι διαβαστερός είναι ο μελετηρός. Ωστόσο, μόλις διάβασα το 87 και πριν δω το 90, έκανα την ίδια περίπου σκέψη (με άλλο πρόσημο μόνο) με τον Νίκο: χμ, γιατί όχι και ευκολοδιάβαστος (τραβηχτικός), κατά το βραστερός;

  Άλλη λέξη που να σημαίνει ακριβώς αυτό δε διαθέτουμε. Δεν είναι «καλογραμμένο», δεν είναι «ευανάγνωστο». Είναι τραβηχτικό αλλά αυτό δεν αναφέρεται αποκλειστικά στο διάβασμα. Άρα, γιατί όχι «διαβαστερό»; Εφόσον πρόκειται για γνησίως λαϊκό σχηματισμό (σημερινό λαϊκό, όχι ιστορικά λαϊκό αλλά σήμερα σπάνιο), δεν τίθεται θέμα «λανθασμένης» κατανόησής του: σημαίνει ό,τι νομίζει κανείς ότι σημαίνει. Δε θα έλεγα το ίδιο για άλλες λέξεις / εκφράσεις / γραμματικούς τύπους που ανήκουν κυρίως στο λεξιλόγιο ορισμένων μόνο κατηγοριών ομιλητών (οι λόγιοι ή κάποια επαγγ. ομάδα ή οι ομιλητές ενός τοπικού ιδιώματος κλπ.) και μόνο αυτοί είναι αρμόδιοι να πουν το σωστό. Εδώ όμως έχουμε μια δημοκρατική λέξη.

 104. sarant said

  104 Ο μόνος λόγος που υπάρχει για το «γιατί όχι διαβαστερό» είναι πως η λέξη αυτή σημαίνει κάτι άλλο και οχι απλώς άλλο αλλά «το αντίθετο» (σε εισαγωγικά: εννοώ ότι προσδιορίζει άλλο υποκείμενο, ας πούμε).

 105. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Eγώ πάντως «διαβαστερό» καταλαβαίνω το ευανάγνωστο κι όχι το μελετηρό.
  Στον Αστερίξ και το Μάντη https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/19/asterix-3/
  μετά που ο μάντης διαβάζει τη γεμιστή χήνα, υπάρχει και μπύρα και ο Μάντης λέει ότι όταν είναι καλοστραγγισμένη είναι πολύ διαβαστερή. (στη «μοντέρνα» έκδοση, δεν ξέρω πώς είναι στου Ψαρόπουλου)

 106. Νίκος Κ. said

  Μπορεί (όπως μας πληροφορεί ο Νικοκύρης) η διακινήτρια να έβγαλε μουστάκια και να έγινε διακινητής (στην ιστοσελίδα «Στο Κόκκινο») όμως έχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Ο υποψήφιος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Καθηγητής κ. Κουζέλης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, διορθώνει ακαριαία (και με την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη) το «κυρίες βουλευτές» σε «κυρίες βουλεύτριες» προσθέτοντας μάλιστα «το ξέρω, το ξέρω, το παρακολουθώ πλήρως». Λέτε να διαβάζει Νικοκύρη; 🙂

  Το βίντεο εδώ (στο χρόνο 108:20): http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#6fe161aa-262e-46d1-9a90-a53b00e020d1

 107. sarant said

  106 Ενδιαφέρον αυτό, τότε έχουμε πρόβλημα 🙂
  Παρέμπ, ο Ψαρόπουλος νομίζω πως λέει «είναι άκρως αναγνώσιμη»

  107: Ωχ, λες να περνάμε γραμμή;

 108. Να ένα διαβαστερό βιβλίο! :mrgreen:

 109. physicist said

  #103. — Πράγματι από ανθρώπους της γενιάς που λες το έχω ακούσει, Λαντς. Σωστά και τα υπόλοιπα που γράφεις αλλά με δεδομένη την πολύ αμφίβολη φήμη που είχαν τα βρεταννικά Πολυτέκνικς στον αγγλόφωνο χώρο, θα ήταν προτιμότερο να αναφέρεται το ΕΜΠ σαν Technical University, όπως είναι και τ’ όνομά του επισήμως (NTUA). Παρεμπ, να σημειώσω ότι σε μία μετάφραση του Διπλώματος που έπρεπε να κάνω στα γερμανικά, το Προξενείο έβαλε ένα ωραίο μακρυνάρι Nationale Metsovio Technische Hochschule Athen, που έμοιαζε ό,τι έπρεπε για να εντυπωσιαστούν οι Τεύτονες και πολύ μου άρεσε. 😉 Ύστερα άρχισε κάποιος Γερμανός σχολαστικός να με πρήζει σχετικά με τη διαφορά ανάμεσα στο Hochschule («Ανωτάτη Σχολή», κατά μία έννοια) και το Universität, οπότε σιχτήρισα την ώρα και τη στιγμή.

 110. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  110 Hochschule να πούνε το Μόναχο και το Άααχεν, πέστους! Άκου Hochschule κοτζαμάν Uni !

 111. physicist said

  #111. — 😀

  Μάστορα, το δικό μας το Προξενείο μετέφρασε το ΕΜΠ σε Τέχνισε Χοχσούλε, όχι οι Τεντέσκοι. Αλλά μη με λες για το Άαχεν, το ακρώνυμο RWTH είναι πολύ αρχοντικό, ενώ αν ήτανε RWTU σαν μάρκα αυτοκινήτων θ’ ακουγότανε, αδερφάκι μου.

 112. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  112. Κοίτα , όπως και να το κάνουμε άλλο επίπεδο το Oύνι ,άλλο το Χοχσούλε…:lol:
  Πάρε ας πούμε αυτόν τον Αλβερτο. Ποιος του είπε να πάει σε ΕΤH ? Eνώ αν είχε βγάλει Uni δεν θα έβγαινε τώρα λάθος και καρφωμένος σε φέρετρα, και… :mgreen: 🙂
  (να πούμε όμως και στα σοβαρά, για να μην μπλέκουμε τον κόσμο, ότι επί της ουσίας Hochschule=Universitaet 🙂 )

 113. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  112. Μπάη δε γουέη, σ’έχω 2 μπαλλλάκια χαλλλαρά σήμερα,πελλλατάκο! 😆

 114. physicist said

  #113. — Έτσι, το ίδιο είναι, όπως τα λες. Άμα όμως πέσεις σε σχολαστικό …

  #114. — Τρία θα φας σήμερα, το πολύ να βάλεις ένα.

 115. physicist said

  (Καλά ρε παιδιά, εδώ ακόμα και μια μπαγκατέλα ρολόι τοίχου με ραδιοσήμα που έχω εδώ και 20 χρόνια το πήρε χαμπάρι ότι άλλαξε η ώρα, αυτός ο κολοσσός της τεχνολογίας η Γουόρντπρεςς, τίποτα;)

 116. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  115. Nα σου πω. Αν είναι να χάσω, καλύτερα να φάω 3 ,μπας και φύγει η παλτουδιά ο Αναστασίου . (καλύτερα βέβαια να φύγει η αρχιπαλτουδιά ο Αλαφούζος, …αλλά δεν είναι ρεαλιστικά άμεσα εφικτός στόχος…)

 117. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  116. Εμείς στις Αραπιές δεν αλλάζουμε ώρες. Είμαστε σταθεροί τύποι. :mrgeen:

 118. physicist said

  Να φύγει ο Αλαφούζος για να πάρει ο Δημήτηρς Γιαννακόπουλος και την ΠΑΕ. 😀 😀 😀

  (Δεν τα ξέρω τα εσωτερικά του βαζελιακού ούτε και παρακολουθώ λεπτομερώς αλλά έχω την εντύπωση ότι όπως τα δικά μας τα χουλιγκάνια κάποτες έδιωξαν τον Παντελάκη και μετά βαράγανε το κεφάλι τους στον τοίχο, κάπως έτσι έγινε και με σας και τους Βαρδινογιάννηδες).

 119. Ριβαλντίνιο said

  http://vignette3.wikia.nocookie.net/uncyclopedia/images/f/f8/Nigel_de_Jong_kick_Xabi_Alonso.gif/revision/latest?cb=20100713170014

 120. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #115β
  Τόβλεπες, τόπαιξες; 😀

 121. physicist said

  #122. — Μπα, τίποτις. Άσε δηλαδή που εγώ έλεγα για τελικό, πού να φανταστώ ότι θα φάνε τρία σ’ ένα ημίχρονο …

 122. Ριβαλντίνιο said

  @ 123 physicist

  Και φυσικά που να ήξερες ότι θα προηγηθεί ο ΠΑΟΚ με παπουτσέλειο πέναλτι . 🙂

 123. physicist said

  #124. — Δεν το βλέπω το ματς αλλά μη γίνεσαι κλάψας. Ακόμα κι αν το πρώτο ήτανε ψεύτικο, ποιος σ’ έβαλε ν’ αρπάξεις δύο ακόμα; 😉

 124. Ριβαλντίνιο said

  @ 125 physicist
  Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έτσι γίνεται πλέον μεταξύ ισοδυνάμων ομάδων όταν κάτι στραβώσει σε μια από τις δύο. Π.χ. δες μερικά ευρωπαϊκά αποτελέσματα :

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%A5%CE%95%CE%A6%CE%91_%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%B3%CE%BA_2013-14#.CE.97.CE.BC.CE.B9.CF.84.CE.B5.CE.BB.CE.B9.CE.BA.CE.BF.CE.AF

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%A5%CE%95%CE%A6%CE%91_%CE%A4%CF%83%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%B3%CE%BA_2012-13#.CE.97.CE.BC.CE.B9.CF.84.CE.B5.CE.BB.CE.B9.CE.BA.CE.BF.CE.AF

 125. physicist said

  #126. — Ας ήμουνα εγώ Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ και θα στο χάριζα ν’ αυτοβαφτίζεσαι Μπάγερν. 😛

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  115 – Ρε Φυσικέ, δεν το γυρνάς σε Λεφάκης να τρελαθείς στα ευρά; ΠΑΟΚ – ΠΑΟ 3-1
  και κλάααμα τα βαζελάκια.

 127. physicist said

  #128. — Το κακό είναι πως τα πετυχαίνω μόνον όταν κάνω χαβαλέ ή/και δεν τα πιστεύω ο ίδιος.

 128. Ριβαλντίνιο said

  Σας αφήσαμε να κερδίσετε γιατί με τόσες νίκες εκεί μέσα τα τελευταία χρόνια το’χαμε κάνει δευτερό μας σπίτι. Σε λίγο θα πληρώναμε και ΕΝΦΙΑ. 🙂

 129. gryphon said

  129
  Kαι ετσι ναναι συγχαρητηρια.
  Αλλα κι εγω να μην το δω αφου εκεινη γυρω την ωρα διαβαζα το μπλογκ.Αν το ειχα δει εγκαιρα εστω για πλακα θα ειχα παιξει εστω 5 ευρω στο σκορ η και στο οβερ 3.5 .

 130. Γς said

  Ακούω και βλέπω τον Σαββίδη του Παοκ στον Σκάϊ.
  Και σχολιάζει ο Ανώνης Πανούτσος:
  «Αυτός ο άνθρωπος έχει τρέλα με την Σοβιετική ιστορία.
  Το γραφείο του είναι το γραφείο του Μικογιάν»

  Κι ήταν μεγάλη φάτσα ο Μικογιάν.
  Και τυχερός:
  Από τους υποψηφίους για το Π.Γ. εκτελέστηκαν όλοι πλην ενός: του Μικογιάν

 131. Անաստաս Հովհաննեսի Միկոյան

 132. 128, …Λεφάκης να τρελαθείς στα ευρά…

  Λεφτάκης;

 133. […] – μια άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί Μεζεδάκια της χειμερινής ώρας Διεκδικώντας το […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: