Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πρωτονοεμβριάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 1 Νοεμβρίου, 2015


Αφού υπάρχει πρωτοχρονιάτικος, πρωτομαγιάτικος και πρωταπριλιάτικος, γιατί όχι και πρωτονοεμβριάτικος -θα μπορούσε να υπάρχει τέτοια λέξη, αν η 1η Νοεμβρίου είχε ξεχωρίσει σαν την 1η Απριλίου ή την Πρωτομαγιά. Προς το παρόν δεν υπάρχει, οπότε ας τη φτιάξουμε εμείς, για τα μεζεδάκια μας.

Τα σημερινά μεζεδάκια δημοσιεύονται Κυριακή κατ’ εξαίρεση, επειδή χτες που ήταν η κανονική τους μέρα δημοσίευσης είχαμε τα γενέθλια του Ν. Λαπαθιώτη, κι έτσι με τη σειρά τους σπρώχνουν το Μηνολόγιο για αύριο.

Κάποιες κακές γλώσσες είπαν ότι απέφυγα να δημοσιεύσω μεζεδάκια χτες από… κομματικό καθήκον, για να μην αναφερθώ δηλαδή σε ένα μαργαριτάρι του Αλέξη Τσίπρα, που βέβαια το άκουσε ζωντανά η μισή Ελλάδα. Οπότε, ας ξεκινήσουμε από αυτό.

Στη συζήτηση που έγινε προχτές το μεσημέρι στη Βουλή στην «Ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου της ΝΔ για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με τη ΝΔ, η δική του κυβέρνηση δεν οδηγήθηκε «σε δηλώσεις και ανακοινώσεις που εκτίθουν τη χώρα διεθνώς» (το ακούτε εδώ στο 13.45 του στιγμιοτύπου).

Φυσικά, τέτοια λάθη εκθέτουν τον πρωθυπουργό, κι αν εξηγούνται πάντως δεν δικαιολογούνται. Εξηγούνται, επειδή το ανύπαρκτο «εκτίθουν» φτιάχνεται με έλξη από το «εκτίθενται», αναλογικά και λαϊκά. Το έχει πει άλλωστε και η λαίδη Άντζελα Δημητρίου («Δεν τίθεται τέτοιο θέμα». «Το τίθω εγώ»), και περιέχεται στον κατάλογο με τους «αντζελισμούς» του slang.gr (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, περιλαμβάνουν και ορισμένους ολόσωστους τύπους όπως το «ουδείς άσφαλτος»).

Για την εξομάλυνση του «θέτω» και των συνθέτων του, ο παραδοσιακός δημοτικισμός κινήθηκε πιο λογικά, προτείνοντας τους τύπους «θέτομαι», «αποσυνθέτομαι», που ακολουθούν άλλωστε την παράδοση των λογίων του 19ου αιώνα (Σάθας, Κούμας, Ν. Βάμβας, Χριστόπουλος κτλ.) που όλοι τους αυτούς τους τύπους ακολουθούσαν. Επειδή όμως αυτοί οι αναλογικοί τύποι απορρίφθηκαν από τις μετέπειτα σχολικές γραμματικές, τώρα πληρώνουμε εσαεί φόρο.

Να γυρίσουμε στο πρωθυπουργικό μαργαριτάρι, το οποίο διορθώθηκε σιωπηρά στην επίσημη έκδοση των Πρακτικών της Βουλής, όχι όμως επειδή το διέπραξε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για πάγια τακτική: στα πρακτικά διορθώνονται τα φραστικά λάθη, ενώ επίσης χτενίζονται οι ιδιοτυπίες του προφορικού λόγου.

Δικαίως βέβαια το «εκτίθουν» προκάλεσε πολλά ειρωνικά σχόλια, από τα οποία θα μεταφέρω ένα μόνο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει σκοπό να αντιγράψει ολόκληρη την οικογένεια Παπανδρέου, αφού πήρε τον τρόπο ομιλίας του Ανδρέα τώρα δανείζεται τα γλωσσικά λάθη του Γιωργάκη. Προς υπεράσπιση πάντως του πρωθυπουργού δεν θα αναφέρω ότι σημασία έχει το περιεχόμενο της τοποθέτησης και όχι τα γραμματικά λάθη, αλλά ότι η σύγκριση των μαργαριταριών του Τσίπρα με τα λάθη του προκατόχου του θα έπρεπε, για να είναι δίκαιη, να παίρνει υπόψη της ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στη Βουλή πολύ περισσότερο (και άρα εκθέτεται πολύ περισσότερο σε ενδεχόμενα λάθη) απ’ ό,τι ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είχε καταργήσει την Ώρα του Πρωθυπουργού και δεν πατούσε στη Βουλή παρά μόνο σε εσχάτη ανάγκη. Δηλαδή, προτιμότερο για τη χώρα και τη δημοκρατία είναι να υπάρχει η Ώρα του Πρωθυπουργού έστω και με γραμματικά λάθη παρά να μην υπάρχει. Αλλά ας προσέχουν και οι λογογράφοι.

* Δεν μπορείτε να πείτε ότι προσπάθησα να κουκουλώσω το πρωθυπουργικό μαργαριτάρι. Αλλά θα ήθελα να συνεχίσω στο ίδιο θέμα, για να επισημάνω ένα γλωσσικοπολιτικό ολίσθημα του ερωτώντος βουλευτή κ. Κουμουτσάκου, που μάλιστα θεωρείται από τους μετριοπαθείς της Νέας Δημοκρατίας. Είπε λοιπόν ο μετριοπαθής κ. Κουμουτσάκος ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον όρο λαθρομετανάστης, αφού στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν και οι όροι λαθρεπιβάτης, για όποιον επιβαίνει λάθρα, λαθροκυνηγός, για όποιον κυνηγάει χωρίς άδεια κτλ. που είναι μια χαρά.

Ο φίλος μου Στρατής Μπουρνάζος έγραψε το εξής: Με αυτό το «γλωσσολογικό» σόφισμα (ότι αφού ο όρος λαθρεπιβάτης είναι εντάξει, τότε είναι εντάξει και ο όρος λαθρομετανάστης), τότε και το υπάνθρωπος είναι μια χαρά. Αφού υπάρχει ο υπολοχαγός, ο υποπλοίαρχος, ο υπίατρος, ο υπόγειος, το υποπόδιο, η υποτείνουσα, το υπόθετο κλπ. κλπ. Και η υποκρισία, βεβαίως.

* Αλλά για να μη μετατρέψω τη σημερινή ανάρτηση σε μονοθεματική, προχωράω σε άλλα μεζεδάκια της πιατέλας. Θα διαβάσατε ίσως ότι στην Καλαμάτα η αστυνομία συνέλαβε οργάνωση… δωδεκαθεϊστών, που έβαζαν ή θα έβαζαν βόμβες, αλλά είχαν και τόξα. Στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι «Η οργάνωση έχει δημιουργηθεί από το 2009, πιστεύουν στο θεό Ζευς και συνελήφθη ο σκληρός πυρήνας».

Κάποτε θα έπεφταν κεραυνοί για τέτοιους σολοικισμούς, αλλά τι τα θέλετε, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά.

* Η εισαγωγικομανία της εβδομάδας από αθλητική σελίδα: Ο Κόροιβος Αμαλιάδας ήταν καταιγιστικός κόντρα στη «νεοφώτιστη» Καβάλα και κατάφερε να περάσει νικηφόρα από την έδρα της, νικώντας 89-74.

Πάλι καλά που έβαλε τα εισαγωγικά στη «νεοφώτιστη», αλλιώς θα πιστεύαμε ότι η πόλη της Καβάλας μόλις πρόσφατα ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

(Κατά τα άλλα, διαπιστώνω ότι έχω ξεκοπεί από την αθλητική επικαιρότητα, αφού ανεπαισθήτως και χωρίς να το πάρω είδηση βρέθηκε ομάδα με το καταπληκτικό όνομα Κόροιβος -ο πρώτος καταγραμμένος Ολυμπιονίκης- στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ, και μάλιστα τουλάχιστον από πέρυσι, αφού δεν είναι νεοφώτιστη, με ή χωρίς εισαγωγικά).

* Περίσσευμα τσαπατσουλιάς από το in.gr,  που μεταμορφώνει τη νέα και συμπαθέστατη υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Najat Vallaud-Belkacem σε Ναζάτ Μπαλό Μπανκασέ (αντί για Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ).

* Και συνεχίζουμε σε γαλλικά συμφραζόμενα. Η παλιά μου φίλη η Σώτη Τριανταφύλλου συλλαμβάνεται όχι να κλέπτει οπώρας αλλά να διαδίδει χόακες, και μάλιστα χόακες ακροδεξιάς κοπής.

Σε πρόσφατο άρθρο στην Άθενς Βόις, η Σώτη, επειδή ξέρει γαλλικά, γράφει σωστά το επώνυμο της υπουργού Παιδείας (αν και την αποκαλεί Ναζά, ενώ νομίζω ότι το τ προφέρεται, και δεν το νομίζω μόνο εγώ, και ο κύριος στο βιντεάκι, που είναι εντελώς Γάλλος, Ναζάτ την προφέρει την υπουργό), γράφει ιδιόρρυθμα το επώνυμο της υπουργού Δικαιοσύνης (Τομπυρά, χωρίς το ύψιλον να δικαιολογείται, αφού Taubira γράφεται η θαυμάσια αυτή αντιλέζα πολιτικός) Αλλά το πρόβλημα με το άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου δεν είναι στα ορθογραφικά, αλλά στο ότι γράφει πως «(υπενθυμίζω ότι ο γιος της υπουργού δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπυρά βρίσκεται στη φυλακή για κακούργημα)», που το συνδέει με την επιείκεια που δείχνει η υπουργός, η οποία θέσπισε μέτρα για την αποσυμφόρηση στις φυλακές.

Ωστόσο, πρόκειται για μύθο, ο οποίος μάλιστα είναι αρκετά παλιός και επανέρχεται, έχει δε και ισπανική παραφυάδα. Κρίμα…

* Φίλος που συμφωνεί μαζί μου σε ζητήματα έμφυλων τύπων και θηλυκού γένους, μου στέλνει την είδηση για τη νέα πρόεδρο του Νεπάλ. Στην ασιατική χώρα έχει ανατραπεί η μοναρχία και εδώ και λίγα χρόνια το πολίτευμα είναι δημοκρατία, όπου μάλιστα πλειοψηφούν διάφορα κομμουνιστικά κόμματα (στο Νεπάλ, επειδή το υψόμετρο είναι μεγάλο, μπορούν να έχουν περισσότερα από ένα κομμουνιστικά κόμματα).

Λοιπόν, λέει ο τίτλος, «Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Νεπάλ, μετά από αιώνες μοναρχίας, είναι κομμουνίστρια και φεμινίστρια». Ο φίλος μου βρήκε αφύσικο τον τίτλο, αλλά εγώ δεν βρίσκω κάτι το κατακριτέο, διότι εδώ θέλουμε να τονίσουμε πως πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που ανήλθε σε αυτό το αξίωμα.

Αντίθετα, στο κυρίως άρθρο με ενοχλεί το «τη νομοθέτη» και με ενοχλεί διπλά, αφενός επειδή το θηλυκό του νομοθέτη είναι η νομοθέτρια, και αφετέρου επειδή το legislator μπορεί να αποδοθεί κάλλιστα εδώ «βουλεύτρια» ή «βουλευτίνα».

Να προσέξουμε επίσης την διατύπωση «είναι, πλέον, η δεύτερη πρόεδρος της νεαρής δημοκρατίας του Νεπάλ». Παρόλο που εγώ είμαι υπέρ των έμφυλων τύπων εδώ αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να βάλουμε «ο δεύτερος πρόεδρος», διότι αν πούμε «η δεύτερη πρόεδρος του Νεπάλ» εννοούμε ότι και ο προκάτοχος της σ. Μπαντάρι ήταν γυναίκα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν άντρας (και συντηρητικός).

Βέβαια, θα μου πείτε, όταν λέμε «η Μαρία είναι η καλύτερη μαθήτρια της τάξης» τι εννοούμε; Ότι τη συγκρίνουμε μόνο με τα κορίτσια; Όχι. Αν θέλουμε να εξειδικεύσουμε τη σύγκριση μπορεί να χρησιμοποιήσουμε άλλη διατύπωση, π.χ. «η Μαρία είναι το ψηλότερο κορίτσι της τάξης» (αλλά μπορεί να υπάρχουν αγόρια ψηλότερα).

Ακούω γνώμες

* Και κλείνω με ένα λαπαθιωτικό κουίζ, μια και χτες ο Λαπαθιώτης είχε τα γενέθλιά του.

Τον παρακάτω «στοιχειόγριφο» τον δημοσίευσε, ενήλικος πια, στην Διάπλαση των Παίδων:

Όπως είμαι αφηρημένο
κυριολεκτικώς σημαίνω
ό,τι αξίζει κάθε πράμα.
Αν μου βγάλεις ένα γράμμα
κάτι πάλι θα σημαίνω,
ιερό και δοξασμένο,
αλλά ένα μόνο πράμα.

Τι είναι; Η απάντηση είναι δυο λέξεις -απο την πρώτη αφαιρούμε ένα γράμμα και προκύπτει η δεύτερη.

Για να βοηθήσω: Οι δυο λέξεις αρχίζουν από Σ.

* Και υστερογραφικώς θυμίζω δύο ραντεβού εκτός Λεκανοπεδίου.

 • Αύριο Δευτέρα, στις 7 μ.μ. θα έχω την χαρά να πάρω μέρος στην παρουσίαση του βιβλίου του Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλου «Μεταπολεμικά νεανικά περιοδικά» (εκδόσεις Αντίποδες) που θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Διάμετρος, στη Χαλκίδα. Θα μιλήσουν επίσης ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο Κώστας Τσικνάκης.
 • Την Παρασκευή στις 6 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. θα παρουσιάσω το βιβλίο μου Λόγια του αέρα στο βιβλιοπωλείο Μπέκα στη Ραφήνα (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 13). Έχει ακουστεί και κάτι για ταβέρνα μετά.

209 Σχόλια προς “Πρωτονοεμβριάτικα μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα, καλό μήνα.

  >Την Παρασκευή στις 6 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. θα παρουσιάσω το βιβλίο μου Λόγια του αέρα στο βιβλιοπωλείο Μπέκα στη Ραφήνα (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 13). Έχει ακουστεί και κάτι για ταβέρνα μετά.

  Ναι υπάρχει και ταβέρνα μετά.
  Γι αυτό ας δηλώσουν ποιοι από εδώ μέσα θα έρθουν στου γιαλού τα βοτσαλάκια

 2. LandS said

  Στη σημερινή ΑΥΓΗ «Η Πορτογαλίδα βουλευτής»

 3. gpoint said

  Καλημέρα

  σημασία και σημαία για το κουίζ ;

 4. suncleft said

  Σημασία – Σημαία. Καλημέρα

 5. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Να δούμε συμμετοχές 🙂

  2: Είδες πόσο αφύσικα ακούγεται;

  3-4: Μωρέ μπράβο, συγχαρητήρια!

 6. gpoint said

  # 1

  εκ πρώτης όψεως… if you want me to, yeah!
  αλλά να αφήσουμε ένα λογικό περιθώριο για επιβεβαίωση, χειμώνιασε ξαφνικά

 7. spiral architect said

  Καλημέρα και καλό μήνα. 🙂
  Το ξέρετε ότι, φεύγουν οι πρόσφυγες από τη Συρία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα ή την τροφή τους;

 8. Pirros said

  Αν και δεν ανήκω στο κόμμα του κ. Κουμουτσάκου (μπρρρρ), εν τούτοις συμφωνώ με τον αποχαρακτηρισμό του όρου λαθρομετανάστης, κατά το λαθρεπιβάτης, λαθραναγνώστης, λαθροκυνηγός, λαθρέμπορος κλπ.

  Και διαφωνώ με τη… διαφωνία του κ. Μπουρνάζου που έφερε ως επιχείρημα το υπάνθρωπος κατά το υποπλοίαρχος, υπολοχαγός κλπ. Ήταν άστοχο. Κατ’ αναλογίαν, μέμφεται τον όρο λανθράνθρωπος (και σωστά), ο οποίος όμως δεν χρησιμοποιείται.

 9. ndmushroom said

  που μεταμορφώνει τη νέα και συμπαθέστατη υπουργός Παιδείας

  Εγώ υπουργό θα την έλεγα, πάντως… Καταραμένε Μέφρι! 🙂

 10. Alexis said

  Καλημέρα.
  Ωραία «πιατέλα» μεζεδακίων!

  1. Λείπει ο λίκνος για το πρωθυπουργικό μεζεδάκι.
  2. Μάλλον ο Μπουρνάζος είναι αυτός που καταφεύγει σε σόφισμα, εξομοιώνοντας δύο ανόμοια πράγματα. Το πρόθεμα λαθρο- που έχει καθαρή και μονοσήμαντη σημασία, και την πρόθεση υπό, που στην αρχή της λέξης μπορεί να σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Όπως όλες οι προθέσεις…
  3. Πιάσανε δωδεκαθεϊστές στην Καλαμάτα; Γιαυτό χάθηκε ο Βάταλος από το ιστολόγιο; Ή μήπως έχει φάει κόκκινη κάρτα και δεν το πήρα χαμπάρι; 🙂

 11. spiral architect said

  @10: Ο γέρων Βάταλος δεν είναι δωδεκαθεϊστής. Mαντουμαδόρος είναι.

 12. sarant said

  9: Ωχ, εχεις δίκιο.

  10: Μερσί για τη διόρθωση!
  Ο Βάταλος εμφανίζεται τις νύχτες

 13. Alexis said

  #9: Μια χαρά είναι η σύνταξη «την υπουργός»!
  Όπως λέμε «στην Ιερά Οδός»!
  (Δίνω πάσα στον Γς για να πει καμιά ιστορία από …Geoponic School of Athens 😀 )

 14. Όταν οι banksters χύνουν κροκοδείλια δάκρυα …

  http://bit.ly/1WdENSK

 15. LandS said

  8 Τα λαθρεπιβατης, λαθροκυνηγός, λαθρέμπορος κλπ ΔΕΝ είναι αποχαρακτηρισμένοι όροι.
  Αυτό που θέλει ο κ. Κουμουτσάκος, είναι να χαρακτηριστούν λαθρομετανάστες οι πρόσφυγες και να εξετάζεται ο αποχαρακτηρισμός και η απόδοση ασύλου.
  Οτι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια με τους Αφγανούς πρόσφυγες. Η Ελλάδα πρέπει να κατέχει το απόλυτο ρεκόρ καθυστέρησης αναγνώρισης δικαιώματος ασύλου (τέσσερις γενικές για να θυμηθούμε ότι σήμερα έχουμε μεζεδάκια).

 16. Alexis said

  Έχει ένα γενικότερο πρόβλημα ορθής σύνταξης ο ρεπόρτερ του άρθρου για τους δωδεκαθεϊστές.
  Εκτός από «τον θεό Ζεύς» αλίευσα και τα «Η ομάδα των πέντε… τοποθέτησαν» και «Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκε»

 17. Πάνος με πεζά said

  Συμμετοχές στην παρουσίαση ή στην ταβέρνα;
  Καλά. Παίξε «άσο ημίχρονο-άσο τελικό», δηλαδή συμμετοχή και στα δύο.

  Ωραία τα μεζεδάκια. Χρόνια πολλά στους Αργύρηδες, καθώς και τους Κοσμάδες και Δαμιανούς. Πρωτοτυπία αυτή η ιορτή, μ’ ένα σμπάρο τρία τρυγόνια!

 18. Sarant said: «…Είπε λοιπόν ο μετριοπαθής κ. Κουμουτσάκος ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον όρο λαθρομετανάστης, αφού στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν και οι όροι λαθρεπιβάτης, για όποιον επιβαίνει λάθρα, λαθροκυνηγός, για όποιον κυνηγάει χωρίς άδεια κτλ. που είναι μια χαρά.
  Ο φίλος μου Στρατής Μπουρνάζος έγραψε το εξής: Με αυτό το «γλωσσολογικό» σόφισμα (ότι αφού ο όρος λαθρεπιβάτης είναι εντάξει, τότε είναι εντάξει και ο όρος λαθρομετανάστης), τότε και το υπάνθρωπος είναι μια χαρά. Αφού υπάρχει ο υπολοχαγός, ο υποπλοίαρχος, ο υπίατρος, ο υπόγειος, το υποπόδιο, η υποτείνουσα, το υπόθετο κλπ. κλπ. Και η υποκρισία, βεβαίως».

  Βεβαίως «το υπάνθρωπος είναι μια χαρά». Δυστυχώς δεν είναι δισεύρητα τα είδη αυτής της συνομοταξίας. Καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στα πάσης φύσεως ΜΜΕ. Δεν το πήραν χαμπάρι οι …Μπουρνάζοι;
  Βεβαίως υπάρχει και η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. Και ένα τρανταχτό παράδειγμα υποκρισίας είναι η παράλογη επιμονή, να αποκαλούμε μετανάστες τους λαθρομετανάστες αλλά να τους θεωρούμε από μέσα μας ως λαθρομετανάστες! Και (προπαντός) να τους μεταχειριζόμαστε σαν τέτοιους! Διότι, αν πράγματι τους θεωρούσαμε μετανάστες, θα τους δεχόμασταν «μετά φανών και λαμπάδων» στο Τελωνείο των Κήπων. Θα έρχονταν με κανονικό εισιτήριο (υπάρχει καθημερινά δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη) και δεν θα πλήρωναν 2 και 3 χιλιάδες δολάρια ή ευρώ. Θα έρχονταν με κανονική «ροή», και όχι κατά μπουλούκια, οπότε θα ήταν ευχερέστατη η καταγραφή τους, αντί να γίνεται «της κακομοίρας» στα νησιά μας. Προπαντός, δεν θα πνίγονταν οι άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, δεν θα εκτίθενταν σε μύριους όσους κινδύνους, ταλαιπωρίες κλπ, κλπ.
  Λυπούμαι που εκτιμώ ότι η υποκρισία …υψώνεται στο τετράγωνο για όσους εξ ημών δηλώνουν «λεξιλογούντες». Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που είναι δικαιολογημένοι να προβαίνουν σε γλωσσικές και λογικές ακροβασίες: Είναι οι δήθεν αριστεροί που δεν έχουν άλλον τρόπο για να …διαλαλήσουν την αριστερωσύνη τους!

 19. Πάνος με πεζά said

  @ 2 : Είχα προλάωει και «Πορτογαλέζα». Όταν ήρθε η ασχημομούρα γυναίκα του Νόιμαν, για όσους γάβρους θυμούνται…

 20. LandS said

  19 Μωρέ ας έλεγε βουλευτίνα ή βουλεύτρια και το πορτογαλέζα μια χαρά θα ακουγονταν

 21. spiral architect said

  @18: Πόλεμος φίλε, ΠΟ-ΛΕ-ΜΟΣ! Και να έχουν διαβατήρια κλπ δεν δουλεύει τίποτα, που να τα επικυρώνει.
  Οποιος σπέρνει όπλα, θερίζει πρόσφυγες.

 22. spiral architect said

  @18:

 23. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, θα λείψω για μερικές ώρες.

 24. Ορεσίβιος said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.
  16. Λες να είναι ο συντάκτης γνώστης των γλωσσικών σχημάτων; Με τόσα λάθη αποκλείεται βέβαια αλλά κατά τύχη «Η ομάδα των πέντε τοποθέτησαν» δεν το λες και λάθος. Σχήμα κατά το νοούμενο ονομάζεται. Π.χ. Το βουλευτήριον απεφάσισαν (κι όχι απεφάσισε)/Τὸ μὲν γὰρ πλῆθος κραυγῇ πολλῇ ἐπίασιν. [ἔπεισι]

 25. alexisphoto said

  καλημέρα.
  για το πρωθυπουργικό μεζεδάκι:
  Σωστό δεν είναι.
  Σαν λέξη όμως δεν υπάρχει. Μπορείς εύκολα αν την καταλάβεις άρα το νόημα είανι το ίδιο.
  Σαν λογική παραγωγική διαδικασία στέκεται -έστω και δύσκολα- από το Εκτίθομαι.
  Στους κύκλους των φωτογράφων (αλλά και άλλων δημιουργών) υπάρχει η φράση: «Όποιος εκθέτει εκτίθεται».
  Γιατί είναι λάθος;
  Ευχαριστώ

 26. Εγώ επιμένω να λέω «πρόσφυγες» όλους αυτούς που έρχονται με τις βάρκες, λέμβους στα νησιά. Ο όρος καλύπτει το 80 – 90% όσων φτάνουν καθημερινά. Γιατί όταν στη Συρία και στο Αφγανιστάν γίνεται πόλεμος, αυτούς που φεύγουν να γλυτώσουν δεν τους θεωρώ μετανάστες με ή χωρίς χαρακτηρισμό.

  Για τη Ραφήνα: Στο βιβλίο λέω νάρθουμε. Για μετά δεν ξέρω. Το γιατί το έχω θέσει άλλοτε 🙂

 27. physicist said

  #25. — Το εκτίθεμαι είναι σωστό, το εκτίθω όχι.

 28. alexisphoto said

  @27
  Σωστώ δεν είναι.
  Είναι αυτόματα λάθος;
  Σε ευχαριστώ.

 29. physicist said

  #27. — Ναι, είναι λάθος.

  Για τα περισσότερα λάθη και μεζεδάκια υπάρχει μια λογική εξήγηση για κείνον που τα διαπράττει. Είναι επίσης κατανοητό να μην εφαρμόζονται παντού τα ίδια μέτρα και σταθμά στην κρίση των λαθών αλλά να υπάρχουν επιπλέον κριτήρια: αν το λάθος έγινε από βιασύνη, αν είναι μικρό ή μεγάλο, αν είναι επαναλαμβανόμενο, αν είναι δείγμα ότι υπάρχει υφέρπων δόλος κλπ κλπ. Προσωπικά, μάλιστα, νομίζω ότι η καταρχάς φιλική διάθεση απέναντι στους μεζεδοπαραγωγούς είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Μέχρι εδώ καλά είναι, αλλά όταν συστηματικά δείχνεται καλή διάθεση κι επιστρατεύονται όλες οι δικαιολογίες για τους πολιτικούς φίλους ενώ για τους αντιπάλους υπάρχει μόνον ειρωνία, περιπαικτική διάθεση και δημόσιος εξευτελισμός, τότε κάτι δεν πάει καλά.

 30. alexisphoto said

  @29:
  Δεκτό.
  Ευχαριστώ και πάλι.

 31. physicist said

  #30. — Παρακαλώ!

 32. physicist said

  Άλλος ένας άθεος εκδότης, ο Faisal Arefan Dipan, δολοφονήθηκε χτες στο Μπαγκλαντές, ενώ βαριά τραυματισμένοι έμειναν από δολοφινικές επιθέσεις εναντίον τους δύο συγγραφείς κι ένας ακόμα εκδότης, όλοι γνωστοί για την κριτική τους στάση απέναντι στη θρησκεία που επικρατεί στη χώρα. Δεν βλέπω τίποτα διαδηλώσεις ούτε ακούω πουθενά je suis Faisal.

 33. spiral architect said

  @32: Όμορφος κόσμος …

 34. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  Καλησπέρα κυριε Χαρδαβέλα,καλησπέρα, αντιχαιρέτησε τώρα ο υπ. Μουζάλας στο ράδιο.

 35. gpoint said

  # 34

  μετά την δωδεκάτην η μλκία είναι σαν επιδημία, αν δεν προφυλαάσσεσαι την αρπάζεις

 36. Alexis said

  #34: Είναι (μακρυά) νυχτωμένοι και οι δύο 👿

  Τις προάλλες μπήκα σ’ ένα κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, ώρα μία παρά το μεσημέρι, όπως τώρα. Μία κοπέλα σ’ ένα γκισέ («θέσεις εργασίας» τις λένε) ανέλαβε να μ’ εξυπηρετήσει.
  -Καλημέρα σας, είπε, και αμέσως βιάστηκε να το …διορθώσει:
  -Ε, χμμμ, καλησπέρα σας ήθελα να πώ…
  Λες και είχε κάνει κανένα έγκλημα και θα την μάλωνα… 😦

  #24: Σε σημερινά, στρωτά ελληνικά, εγώ δεν θα έλεγα επ’ ουδενί «η Βουλή αποφάσισαν» ούτε κάν «η ομάδα των πέντε αποφάσισαν».

 37. Πέπε said

  > > εκτίθουν:

  Το νεοελληνικό «θέτω» θα έχει προέλθει, φαντάζομαι, υποχωρητικά από τον μέλλοντα «θέσω». Συνήθως αυτό γίνεται με τον αόριστο,ενώ ο αρχαίος μέλλοντας χάνεται από τα ν.ελλ. χωρίς ίχνη, αλλά στο συγκεκριμένο ρήμα ο αόριστος είναι τίγκα στην ανωμαλία και δε βόλευε.

  Το νεοελληνικό παθητικό «τίθεμαι» θα διατηρήθηκε, φαντάζομαι (και πάλι), επειδή παρά τις ανωμαλίες που κουβαλάει κι αυτό είναι, ωστόσο, κάπως προφανούς λογικής. Για παράδειγμα, το β΄ ενικό (τίθεσαι) ακούγεται πολύ πιο οικείο στο νεοελληνικό αφτί (πρβλ. δένεσαι) απ’ ό,τι η πλειοψηφία των αντίστοιχων αρχαίων τύπων (λύῃ / λύει). Συνολικά όμως κανείς δεν αρνείται ότι η σημερινή παθητική φωνή είναι τόσο ιδιόρρυθμη που πρέπει να ξέρεις αρχαία για να το κλίνεις στα νέα. Η ενεργητική -η σημερινή- είναι πολύ πιο εξομαλυμένη.

  Ανάλογες δυσκολίες, και ακόμη μεγαλύτερη ανομοιογένεια, έχουν τα νεοελληνικά σύνθετα του αρχαίου ίστημι: συνιστώ, καθιστώ, συστήνω, παρασταίνω, παριστάνω, συνίσταμαι-συνιστώμαι (και τα απλά άλλωστε: στήνω, στέκω-στέκομαι).

  Και τα δύο είναι ρήματα απελπιστικά.

  Εξίσου απελπιστικά όμως ήταν και στ’ αρχαία. Την εποχή που η γλώσσα είχε διαμορφωθεί έτσι όπως τη διδάσκει η σχολική γραμματική της κλασικής αττικής, τα ρήματα αυτά ήταν ανώμαλα και παράλογα, αλλά με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι τα είχαν μάθει και τα έλεγαν. (Δεκτή εκ των προτέρων η παρέμβαση του Σμερδαλέου που θα υποστηρίξει ότι δεν ήταν καθόλου παράλογα. Αλλά ο Σμερδαλέος έχει μια διαχρονική οπτική του θέματος που δεν μπορούσε να έχει ο μέσος αρχαίος φυσικός ομιλητής.)

  Άλλα δύο ρήματα με παρόμοιες και παρόμοιου βαθμού δυσκολίες ήταν το ίημι και το δίδωμι. Στη γραμματική και τα τέσσερα θεωρούνται πρότυπα κλίσης ολόκληρων κατηγοριών, αλλά στην πράξη το καθένα τους ήταν one of a kind (μάλλον απλώς σχημάτιζαν πολλά σύνθετα και γι’ αυτό θεωρήθηκαν, κάπως καταχρηστικά, πρότυπα – κατά τα άλλα μόνο το πίμπρημι και το πίμπλημι ξέρω, που κι αυτά υποτίθεται ότι ακολουθούν το ίστημι αλλά έχουν δικές τους ιδιοτροπίες).

  Το ίημι, ίσως το λιγότερο προφανές απ’ όλα στη λογική του (=το πιο εξωφρενικό), είχε την καλοσύνη να εξαφανιστεί από τη σημερινή γλώσσα. Το δίδωμι, κοινότατο λόγω της σημασίας του, έφτασε σήμερα να έχει κάποιες συγκριτικά ελάχιστες ανωμαλίες που δε δυσκολεύουν κανέναν. (Σχεδόν κανέναν – κάποιοι λένε «δώνω» υποχωρητικά από το «έδωσα», και υπάρχουν και ιδιώματα όπου αυτό έχει επικρατήσει.) Το τίθημι, που εκτός των άλλων έχει και τις διαρκείς αλλαγές μεταξύ θ και τ να σε μπερδεύουν (θέτω ένα ζήτημα – τέθηκε ένα ζήτημα), μάλλον διατηρήθηκε μόνο μέσω της λόγιας οδού, και μας ταλαιπωρεί ακόμη. Το ίστημι διατηρήθηκε κι από τους δύο δρόμους, λόγιο και λαϊκό, και μας ταλαιπωρεί χειρότερα απ’ όλα. (Θυμάστε ίσως λ.χ. -ή μήπως δεν ήταν εδώ αλλά στη Λεξιλογία;- μια μεγάλη συζήτηση για το συνιστώμαι-συνίσταμαι.)

  Δύσκολα πράγματα και γοητευτικά.

 38. Alexis said

  #35: Κι ακόμα χειρότερη μαλακία είναι να λες «καλημέρα» στις δώδεκα και κάτι τα μεσάνυχτα…
  Έχουν κάνει τη νύχτα μέρα, λέμε…

 39. Πέπε said

  @37 αρχή αρχή:

  Μα τι λέω! Ο αρχαίος μέλλοντας δεν είναι θέσω!

  Φτουυ! Εκτιθέμεθα…

 40. ππαν said

  Καλημέρα, καλό μήνα.
  Σε σχέση με τον χόακα της Σώτης, τον οποίον, τόσα χρόνια στη Γαλλία δεν τον είχα ακούσει/διαβάσει, και επέπρωτο να τον μάθω μέσω Αθηνών, να σημειώσω το εξής νόστιμο: μια προηγούμενη Υπουργός Δικαοσύνης, δεξιά, επίσης στόχος των ακροδεξιών επειδή είναι «Άραβας γυναίκα» 🙂 , είχε πράγματι συγγενή της πρώτου βαθμού στη φυλακή, τον αδερφό της, για υπόθεση ναρκωτικών. Αυτό δεν την εμπόδισε να θεσπίσει αυτστηρότατα μέτρα για τους φυλακσμένους για μικροαδικήματα.

 41. physicist said

  #39. — Άσχετο: είχαμε στο Λύκειο έναν Μαθηματικό που τα μίλαγε κάπως βλάχικα (περιμένω την μήνιν του Βουλαγξ με στωικότητα), ας τον πούμε κ. Καρακίτσο, και κυκλοφορούσε στον μικρόκοσμο της τάξης μας το εξής:

  — Το ρήμα λύω ανήκει στα ρήματα εις -ω ή στα ρήματα εις -μι;
  — Στα εις -ω, προφανώς.
  — Λάθος! Δεν άκουσες που είπε ο κ. Καρακίτσος τώρα θα λύσουμι την άσκησιν;

 42. physicist said

  #37. — Και τα δύο είναι ρήματα απελπιστικά.

  Πρόκειται για τεχνικό όρο της Γραμματικής, όπως λέμε αποθετικά ή μεταβατικά;

 43. gak said

  Και αν η Μαρία είναι πιο ψηλή και από τα αγόρια; Ο ψηλότερος μαθητής;

 44. gak said

  Σχετικά με τον όρο λαθρομετανάστης: κι αν ακόμα πρόλαβαν οι ναζί μας να του δώσουν υβριστική σημασία, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον «ανακαταλάβουμε». Άλλωστε νομίζω ότι οι ναζί προτιμούν τον όρο «λάθρο».

 45. Αν μη τι άλλο, ο Τσίπρας ένα πολυκλαδικό έβγαλε και μπετατζής σπούδασε… Οι προηγούμενοι, εξ επαγγέλματος και με σπουδές μεταπτυχιακές και καλά στις αμερικές και τα εξωτερικά, θα έπρεπε να τα μιλάνε, ελληνικά κι αγγλικά, άψογα. Παραταύτα, κττμγ, ο Τσίπρας όχι μόνο είναι χειρότερος στην προφορική χρήση ελληνικών και αγγλικών από τους προηγούμενους, αλλά μάλλον και καλύτερος είναι. Άλλα είναι, πάρα πολλά, που μαζεύονται για τη γούνα του.

 46. ππαν said

  45: «όχι μόνο είναι χειρότερος … αλλά μάλλον και καλύτερος είναι» 🙂

 47. spiral architect said

  @45: [..] Άλλα είναι, πάρα πολλά, που μαζεύονται για τη γούνα του.
  Έτσι!

 48. Πέπε said

  @38:
  Δε μου έχει τύχει. Η συνέπεια σ’ αυτό το ανόητο σύστημα θα απαιτούσε να λένε καλημέρα στις 12 και κάτι μετά τα μεσάνυχτα, αλλά εδώ η λογική αντιστέκεται ακόμη.
  Όταν όμως στις ειδήσεις λένε «νωρίς το πρωί», πολύ φοβούμαι ότι αυτό εννοούν: λίγο μετά την αλλαγή της ημερομηνίας. Άρα αργά το πρωί θα είναι πότε; στις τέσσερις; Ούτε ο γαλατάς δεν έχει σηκωθεί!

 49. 45 τέλος και 47

  Κάτι τέτοια, μάλλον: https://pbs.twimg.com/media/CSoa3OjU8AAGku0.jpg:large

 50. spiral architect said

  Οχι μωρέ, όχι!

 51. https://twitter.com/hashtag/do_it_like_telloglou

 52. gpoint said

  # $1

  και το gastronomy σε κάποια διάλεκτο ελληνικής υπαίθρου σημαίνει μένω έγκυος !!

 53. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  44 και προηγούμενοι – Δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες στον πλανήτη Γή, εκτός από αρρωστημένο, είναι και γελοίο να αποδεχόμαστε τέτοιον όρο, η Γή είναι η κοινή πατρίδα όλων των ανθρώπων.

 54. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  24 Είναι όπως λέει το δημοτικό «Ο κόσμος χτίζουν εκκλησιές»

  32 Παίζει ρόλο και το ότι δεν γίνονται στην Ευρώπη αυτά.

  36 Κι εμένα μούχει τύχει αυτό

  37 Σα να θυμάμαι ότι κάποτε πολύ παλιά όλα τα ρήματα ήταν εις -μι, διότι το -μι αυτό ήταν η προσωπική αντωνυμία

  40 Πολύ καλή ήταν αυτή, αν και σαρκόβια.

  43 Έλα ντε; Και παλι πιο στρωτό είναι «το ψηλότερο παιδί της τάξης»

  Σχετικό σχόλιο φίλης στο FB
  Επειδή (είτε το θέλουμε είτε όχι) το θηλυκό γένος είναι ο μαρκαρισμένος τύπος και το αρσενικό ο αμαρκάριστος, όντως το «η Μαρία είναι η ψηλότερη μαθήτρια της τάξης» μπορεί να σημαίνει μεταξύ των μαθητριών. Μια λύση είναι να πούμε «το ψηλότερο παιδί / άτομο της τάξης». Και το «η δεύτερη πρόεδρος της νεαρής δημοκρατίας του Νεπάλ» όντως μπορεί να ερμηνεύεται ως η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος, οπότε μάλλον πρέπει να το πούμε κάπως διαφορετικά για να είναι ξεκάθαρο, π.χ. «κατέχει τη θέση του δεύτερου προέδρου..»

  51 To είπε πράγματι; Αδιανόητο το βρίσκω.

 55. spiral architect said

  @54 τέλος: Δες το λίκνο του #7. 😛

 56. skol said

  Οι λογογράφοι τι να προσέχουν; Αυτοί το έγραψαν έτσι;
  Ή μήπως εννοείς να αποφεύγουν τα δύσκολα ρήματα; 🙂

 57. Πάνος με πεζά said

  Εμένα μου αρέσει πάντως, κι έχει επικαιρότητα και με την κρίση, το «ο κόσμος, παιδάκι μου, όπως μπορούνε…» 🙂

 58. Πάνος με πεζά said

  Κρατήστε και την αναπνοή σας, στις έξι έρχεται και ο Γιάνης με τα 1101 σκ’λιά της Δαλματίας !

 59. sarant said

  55 Κι αν του πεις «πολλοί δημοσιογράφοι είναι στη μισθοδοσία βιομηχάνων» θα σου κάνει μήνυση

  58 Ωχ, είναι κι αυτό!

 60. Πέπε said

  Συμφωνώνωτας με #44:

  Ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι κατά τη γνώμη μου τεχνικά έγκυρος. Το ότι κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος στη Γη δεν έχει σχέση, ο όρος εξετάζει μια ορισμένη νομική πτυχή του θέματος.

  Είναι όμως, ο όρος, βεβαρημένος με αρνητικό φορτίο λόγω της ρατσιστικής και ξενοφοβικής του χρήσης. Αυτό μάς φταίει (βασικά οι ρατσιστές μάς φταίνε), κι όχι η λέξη.

 61. Γς said

  60:

  Κι ο Γς ο λαθρομετανάστης

 62. Ιάκωβος said

  Από τον Ε-νικό:

  Η ηθοποιός, Καλλιόπη Ταχτσόγλου, 18 χρόνια μετά την εμφάνισή της στη δημοφιλή σειρά έχει αποτραβηχτεί από τα τηλεοπτικά δρώμενα, ωστόσο η εικόνα της παραμένει σχεδόν ίδια!
  ________

  Ντόριαν Γκρέι από την ανάποδη, η Καλλιόπη. Λίγο έχουν ξασπρίσει οι άκρες του χαρτιού της εικόνας της, αλλά κατά τα άλλα, εντάξει. Εκτός αν εννοεί την εικόνα της Παναγίας που της είχε χαρίσει η γιαγιά της. Εκείνη η εικόνα έχει μείνει ίδια έναν αιώνα, τα τελευταία 18 χρόνια θα άλλαζε;

  Εκτός πάλι αν θέλει να πει η όψη της ή κάτι τέτοιο.

  http://www.enikos.gr/lifestyle/348781,Deite-pws-einai-shmera-h-Maroyska-apo-toys-Dyo-Jenoys–FWTO.html

 63. cronopiusa said

  Oscar Camps, Ισπανός διασώστης: Ντρέπομαι για την Ευρώπη – H Frontex έμεινε άπραγη

  Raw: Migrants Rescued After Large Boat Capsizes

  Εδώ πεθαίνει η Ευρώπη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες εθελοντών από τη Λέσβο

  Καλό μήνα!!!

 64. Γς said

  13:
  >Όπως λέμε «στην Ιερά Οδός»!
  (Δίνω πάσα στον Γς για να πει καμιά ιστορία από …Geoponic School of Athens 😀 )

  Agricultural University of Athens

  Εγινε

 65. sarant said

  63 Καλό μήνα βέβαια -αν και το Μηνολόγιο θα το δημοσιεύσω αύριο.

 66. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  45. «και μπετατζής σπούδασε… »
  Για μαζέψ λιγάκ, ντάξ; 🙂

 67. Πολύ οικεία είναι για τον καθένα μας η οικία του. Αλλά άμα είναι οικείες και οι οικίες των άλλων, παναπεί πως τις έχουμε κάνει αποικίες.

  http://left.gr/news/tin-oikeia-moyseio-toy-e-venizeloy-sti-halepa-egkainiase-o-p-paylopoylos

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  60 – «Το ότι κανείς άνθρωπος δεν είναι λαθραίος στη Γη δεν έχει σχέση, ο όρος εξετάζει μια ορισμένη νομική πτυχή του θέματος.»
  Αφού δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι στη Γή, πως υπάρχει νομική πτυχή για ενα θέμα που δεν υφίσταται; τι και ποιούς εξυπηρετεί;

  » Αυτό μάς φταίει (βασικά οι ρατσιστές μάς φταίνε), κι όχι η λέξη.»
  Κι αυτή την λέξη ποιός την δημιούργησε ο λαός; αυτός πρόσφυγες και μετανάστες έλεγε πάντα, το λαθραίο το είχε για τα εμπορεύματα και τους παράνομους εμπόρους, όχι για απελπισμένους ανθρώπους, άρα αν αποδεχόμαστε τον όρο, αποδεχόμαστε κι ότι οι άνθρωποι συνιστούν εμπόρευμα. Βέβαια, έχουμε αποδεχτεί άλλα κι άλλα που αλλοτριώνουν την ανθρώπινη υπόστασή μας, που αυτό φαντάζει ανώδυνο και σωστό.

 69. daeman said

  @37:
  «Θυμάστε ίσως λ.χ. -ή μήπως δεν ήταν εδώ αλλά στη Λεξιλογία;- μια μεγάλη συζήτηση για το συνιστώμαι-συνίσταμαι.»

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?1259-συνιστώ-συστήνω-συνίσταται-συνιστάται

 70. Νὰ μὲ συγχωρῆτε ἀλλὰ αὐτὸ τὸ «περὶ ὑπανθρώπου» εἶναι σκέτο σόφισμα. Γιὰ λαθρομετανάστες μιλᾶμε, ὄχι γιὰ λαθρανθρώπους. Κι ὁ ὅρος καὶ δοκιμώτατος εἶναι καὶ δικαιωμένος ἀπὸ τὴν χρῆσι.

 71. κι ὅταν τἄλεγα καὶ τἄγραφα αὐτὰ κι ἐδῶ μέσα περὶ λαθρεπιβατῶν κτλ ὁ Κουμουτσᾶκος ἀητὸ πετοῦσε!

 72. Πέπε said

  @68:

  Λάμπρο, γιατί ψάχνεις παντού αντιπάλους;

  Κι ο επιβάτης είναι άνθρωπος, αλλά ή έχει πληρώσει εισιτήριο ή δεν έχει πληρώσει. Σε κάθε περίπτωση υπάγεται σ’ ένα διαφορετικό καθεστώς. Γι’ αυτό μιλάμε. Κακώς κάκιστα προσπαθείς να υποστηρίξεις ότι μιλάμε για κάτι άλλο. Αν θέλαμε να πούμε ότι οι άνθρωποι (ή κάποιοι άνθρωποι) είναι εμπορεύματα, θα το λέγαμε.

  Και άσε το μελόδραμα με τους απελπισμένους ανθρώπους, που μόνο εσύ νιώθεις την απελπισία τους. Λες και οι υπόλοιποι που είναι τυπικώς εντάξει με τα χαρτιά τους δεν είναι απελπισμένοι, είναι ευάεροι και ευήλιοι.

 73. sarant said

  67 Εθνάρχης είναι, οπότε η οικία του μας είναι οικεία

  69 Α γεια σου!

  70 Δοκιμότατος; Διεθνώς, το illegal immigrants αντικαθίσταται επίσημα από το irregular immigrants

 74. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Έχει καταντήσει πλέον αντανακλαστική η αντίδραση σε μερικούς, να λες «λαθρομετανάστης» και να σου λένε «δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι». Σε σημείο να μη μπορείς να συνεννοηθείς.

  Όταν κάποιος μιλάει για λαθρομετανάστες δεν εκφράζει μια κρίση, περιγράφει μια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι καλώς ή κακώς σήμερα στον κόσμο υπάρχουν κράτη με σύνορα, τελωνεία και ελέγχους στις μετακινήσεις. Όσοι λοιπόν δεν περνούν αυτά τα σύνορα νομότυπα, είναι λαθρομετανάστες. Τόσο απλό.

  Αν τώρα νομίζετε ότι βοηθάτε αυτούς τους ανθρώπους με το να αποφεύγετε να τους χαρακτηρίσετε λαθρομετανάστες, ξανασκεφτείτε το: πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα χωρίς να το γνωρίζει το κράτος, για ανθρώπους που επισήμως *δεν υπάρχουν*. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους εκμετάλλευση, ο νόμος ουσιαστικά δεν τους προστατεύει (ποιος από αυτούς θα πήγαινε να καταγγείλει το οτιδήποτε;), δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δουλειά, σπίτι, φαγητό, ούτε μπορούν να πάνε στις χώρες για τις οποίες ξεκίνησαν.

  Ποιους λοιπόν εξυπηρετεί το καθεστώς του λαθρομετανάστη, και το να μην μιλάμε γι’ αυτό; Διότι βέβαια το να μην τους λέμε λαθρομετανάστες δεν σημαίνει ότι ξαφνικά απέκτησαν όλα εκείνα τα προνόμια που θα είχαν αν ήταν εδώ με νόμιμα χαρτιά. Αν, αντίθετα, αναγνωρίσουμε το καθεστώς τους, τότε κάτι μπορεί να γίνει για να λυθεί το πρόβλημά τους.

 75. #73 γλωσσικῶς δοκιμώτατος, ἡ πολιτικὴ ὀρθότης εἶναι ἄλλο καπέλλο. προσωπικῶς δὲ μὲ ἀφήνει καὶ ἀδιάφορο.

 76. καὶ εἶναι καὶ τεράστιο λάθος τῆς κυβερνήσεως νὰ θέλῃ μὲ τὸ ζόρι νὰ ἐπιβάλῃ τὴν δική της ὁρολογία, ὄχι στὴν γλῶσσα τῶν νομικῶν κειμένων, ἀλλὰ στὴν τρέχουσα καθημερινὴ γλωσσικὴ χρῆσι. εἶναι λάθος γιὰ πολλοὺς λόγους καὶ πρῶτα πρῶτα διότι ἀποπροσανατολίζει. λὲς καὶ μὲ εὐφημισμοὺς θὰ ξορκίσουμε τὸ κακό.

 77. Avonidas said

  Και κάτι ακόμα: το ότι ένας όρος χρησιμοποιείται από μια απεχθή ομάδα ως βρισιά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον ξεγράψουμε. Ο Τσάπλιν έδωσε κάποτε το καλό παράδειγμα: όταν κατηγορήθηκε από τους αντισημίτες ότι είναι Εβραίος, απάντησε «φοβάμαι πως δεν έχω την τιμή να είμαι».

 78. Στη Γαλλία τους λένε, τους λέγανε, sans papiers, μη καταγραμμένους.

  Όσο για το ότι δεν έχουν δικαιώματα επειδή δεν έχουν χαρτιά, ας θυμηθούμε πως στη Μανωλάδα, την Αμάρυνθο και όπου αλλού χύθηκε ο ιδρώτας και το αίμα τους, χαρτιά είχαν αλλά το δίκιο τους δεν εύρισκαν.

  Το καθεστώς του «λαθρο»μετανάστη οφελεί όσους βγάζουν χρήμα απ’ αυτό: από τον διακινητή και το συνοριοφύλακα, μέχρι το σπιτονοικοκύρη και τον περιπτερά που χρεώνει 10 ευρώ τη φόρτιση του κινητού και 8 ευρώ το μικρό νεράκι. Απ’ αυτή την αλυσίδα κερδοσκοπίας δεν λείπουν οι μπάτσοι/εκβιαστές, οι δικηγόροι που «εξασφαλίζουν» γρήγορα τη διέλευση από το Αλλοδαπών, ακόμα και πολλές ΜΚΟ, που τρώνε έναν σκασμό λεφτά και παράγουν μηδενικό έργο.

  Λαθραία ναρκωτικά και τσιγάρα υπάρχουν, λαθραία ουίσκια και (δυστυχώς σε λίγο και) τσίπουρα. Λαθραίοι άνθρωποι δεν υπάρχουν.

 79. Avonidas said

  #78. Όσο για το ότι δεν έχουν δικαιώματα επειδή δεν έχουν χαρτιά

  Δεν είπα ότι δεν έχουν δικαιώματα, είπα ότι δεν είναι εύκολο να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, όταν ζουν στο περιθώριο του νόμου.

  Ασφαλώς και με το νομικό μας καθεστώς έχουν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, εφόσον ακόμη και οι εγκληματίες έχουν πλήρη ανθρώπινα δικαιώματα.

 80. 46: όχι μόνο δεν είναι χειρότερος … αλλά μάλλον και καλύτερος είναι

  Υποθέτω ότι το τυπογραφικό αυτό λάθος είναι ο μόνος λόγος που κανείς άλλος δεν παίρνει ευθαρσώς θέση αν κάποιος από τους άλλους εκλεγμένους πρωθυπουργούς, ο Σαμαράς, οι Παπανδρέου, οι Καραμανλήδες, ο Σημίτης, ή ο Μητσοτάκης, μιλούσαν καλύτερα.

  66: Ναι, βρε! άλλο πολιτικός μηχανικός, κι άλλο πολιτικός επιστήμων, ή πολιτικός σκέτο. Ο πρώτος πάει φυλακή για τις πατάτες του, ο άλλος μπορεί να γίνει και ανώτατος άρχοντας.

 81. Avonidas said

  #78. Λαθραία ναρκωτικά και τσιγάρα υπάρχουν, λαθραία ουίσκια και (δυστυχώς σε λίγο και) τσίπουρα. Λαθραίοι άνθρωποι δεν υπάρχουν.

  Τα λαθραία τσιγάρα σε τι διαφέρουν από τα νόμιμα τσιγάρα; Στη γεύση, στην ποιότητα, στην κατασκευή; Ή μόνο στο νομικό τους καθεστώς;

  Εφόσον λοιπόν το λαθραίο έχει να κάνει με την αρχή που το ελέγχει κι όχι με το ίδιο το προϊόν, γιατί στο καλό δεν μπορούν να υπάρχουν και λαθραίοι άνθρωποι; Ποια είναι η διαφορά;

 82. ἡ λέξι «λαθρομετάναστης» εἶναι, γιὰ νὰ τὸ πῶ ἔτσι, «καλὰ ἑλληνικά». οἱ ὅποιες ἀντιρρήσεις διάβασα δὲν εἶναι γλωσσικές, ἀλλὰ ἰδεολογικές, ὄχι σχετιζόμενες μὲ κάποια γλωσσικὴ ἰδεολογία βέβαια. ἔ, εἶναι προφανὲς ὅτι στὰ ἰδεολγογικὰ δὲν θὰ συμφωνήσουμε, τζάμπα τὸ κουράζουμε.

 83. Πέπε said

  Λάθρα σημαίνει κρυφά. Λαθρεμπόριο λ.χ. σημαίνει εμπόριο που δε δηλώνεται (και επομένως ούτε φορολογείται ούτε ποιοτικά ελέγχεται κ.ο.κ.). Λαθρομετανάστης είναι αυτός που μεταναστεύει (όχι ο πρόσφυγας, ο πρόσφυγας είναι άλλο από τον μετανάστη) αδήλωτα. Αν υπήρχε λέξη λαθράνθρωπος θα συζητάγαμε τι μπορεί να σημαίνει και αν αυτό που σημαίνει περιγράφει μια πραγματικότητα ή όχι. Εφόσον δεν υπάρχει, ας μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα με μπούρδες του τύπου «επειδή ο μετανάστης είναι άνθρωπος άρα όποιος λέει τη λέξη μετανάστης χαρακτηρίζει κάποιους ανθρώπους ως λαθραία ανθρώπους», γιατί αυτά είναι του επιπέδου «ο αστυνομικός είναι μπουζούκι»..

 84. 80β

  Δεν το έσωσες!

 85. Πέπε said

  @83: το έγραψα βιαστικά, και διορθώνω:

  ….άρα όποιος λέει τη λέξη *λαθρο*μετανάστης…

 86. Τα λαθραία τσιγάρα και ποτά είναι τα μη φορολογημένα.
  Οι «λαθραίοι» άνθρωποι είναι που μπήκαν κρυφά στην χώρα (και ούτε και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, βέβαια).
  Αλλά λαθραία τσιγάρα και ποτά μπορεί να είναι και από ραδιενεργά καπνά ή από μεθυλικές μπόμπες.
  Ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από εμπόρευμα, για την ελεύθερη διακίνηση του οποίου (εμπορεύματος) κάποτε πανηγυρίζαμε στην Ευρώπη.

  Παίδες, δεν σκοπεύω να τσακωθώ για το αν ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος ή όχι.
  Είναι λάθος κουβέντα.
  Κοιτάμε το δάχτυλο, την ώρα που χιλιάδες πνίγονται στο Αιγαίο, επειδή οι Δυτικοί προμήθευσαν (λαθραία) όπλα όλους τους μερελούς της Συρίας.

 87. spiral architect said

  Mεζεδάκια σαλάτα:

 88. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κανείς δεν θα μπορούσε να σε κατηγορήσει, Νίκο, ότι εκτελείς κομματικό καθήκον σχετικά με την ανάδειξη του μαργαριταριού του Τσίπρα! Ποιός άλλος συριζαίος θα του έκανε καρδιά να εξομοιώσει το γλωσσικό αισθητήριο του Αλέξη με αυτό της Άντζελας Δημητρίου; (Πάντως, ίσως πρέπει να συνηθίσουμε οριστικά στην ιδέα του τέλους των πολιτικών αρχηγών που μιλούσαν ικανοποιητικά τα Ελληνικά, χωρίς αντζελισμούς και μεζεδάκια- Και την κατάσταση δεν την σώζει η πρόσληψη καλύτερων λογογράφων..)

 89. Avonidas said

  #86. Όχι Σκύλε, δεν κοιτάμε εμείς το δάχτυλο. Το δάχτυλο το κοιτάνε όσοι επιμένουν να αναθεωρούν το λεξιλόγιο, την ώρα που προσπαθούμε να συζητήσουμε για το πρόβλημα.

  Αφού, λοιπόν, σώσεις αυτούς που θαλασσοπνίγονται, μετά θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το θέμα του πώς θα χειριστείς τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βρέθηκαν στη χώρα. Διότι, ακριβώς επειδή θαλασσοπνίγονται, δεν υπάρχει χρόνος για διατυπώσεις. Αφού όμως τους περιμαζέψεις, τους ντύσεις, τους ταϊσεις και τους καταγράψεις, θέλω πολύ να μάθω πώς θα φτιάξεις νομικές διατάξεις για την περίπτωσή τους, που να τους ξεχωρίζουν από όσους πέρασαν τελωνείο στα σύνορα.

 90. gbaloglou said

  Σε άρθρο που έγραψε ο Hugh Eakin στην New York Review of Books (ημερομηνία τεύχους 22-10-15, ημερομηνία άρθρου 23-9-15 — πριν δηλαδή αρχίσει να χαλάει ο καιρός και να αυξάνονται τα θύματα) παρατίθεται σε κάποιο σημείο η μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα που λέει ότι «το σκάφος τους τρυπήθηκε» (our boat was punctured) πριν τους σώσουν οι Έλληνες λιμενικοί και «Μη μας βοηθάτε με τον δύσκολο τρόπο. Βοηθάτε μας με τον εύκολο τρόπο.» (Don’t help us the hard way. Help us the easy way). Η περιγραφή των γεγονότων από τον Σύρο πρόσφυγα — πριν αλλάξει η τακτική της Ελλάδας και σταματήσει η όποια προσπάθεια φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και αναχαίτισης των πλοιαρίων — και το άρθρο του Eakin αποσιωπούν το γεγονός ότι συχνά οι ίδιοι οι πρόσφυγες τρυπούσαν και βύθιζαν τα σκάφη τους για να αναγκάσουν τους λιμενικούς να τους διασώσουν και να τους φέρουν στην ξηρά … οπότε δίνεται ίσως η εντύπωση ότι τα σκάφη (ή τουλάχιστον το σκάφος του συγκεκριμένου Σύρου πρόσφυγα) τρυπήθηκε από τους λιμενικούς, είτε κατά λάθος είτε από πρόθεση — καθώς υπάρχει ακόμη και η παράδοξη θεωρία ότι … βουλιάζοντας το σκάφος οι λιμενικοί έχουν μια δικαιολογία έναντι των Ελληνικών αρχών για την διάσωση («με δύσκολο και όχι με εύκολο τρόπο»)!

  Έγραψα τα παραπάνω, και εδώ και εδώ, για να επισημάνω πως, πέρα από το γεγονός της ‘επιβαλλόμενης’ (μέσω αυτοβύθισης) εισόδου τους στην χώρα (την οποία ο καθένας μας δικαιολογεί και συγχωρεί λόγω των ακραίων περιστάσεων τους σε διαφορετικό βαθμό κατά την συνείδηση και ιδεολογία του), έχουμε και δυνητική έστω συκοφάντηση των Ελληνικών αρχών και Ελλήνων λιμενικών. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι αυτοβυθίσεις — για τις οποίες άκουγα κάποτε πολύ συχνά στα δελτία ειδήσεων και δεν νομίζω ότι επρόκειτο για ελεεινή προπαγάνδα, αν και παραμένω ανοικτός στα γεγονότα — φαίνεται να αποσιωπούνται πλέον και από εμάς, ελάχιστες μαρτυρίες βρίσκω στο διαδίκτυο, ίσως επειδή έχουμε και εμείς τις ενοχές μας σχετικά με τον δικό μας ρόλο στο δράμα των προσφύγων και στο όλο στήσιμο ενός δύσκολου, όχι εύκολου, μηχανισμού βοηθείας.

 91. Συγγνώμη που παρεμβαίνω αλλά νομίζω αρκετοί θα εκτιμήσουν αυτό: https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/11/01/markos-xaidari/

 92. 90

  Και αυτοβυθίσεις έχουν γίνει (τώρα όχι και τόσες) και εκούσια καταστροφή ατομικών εγγράφων για να περάσουν ως πρόσφυγες άλλης εθνικότητας και πολλά άλλα.

  89

  Δυστυχώς, Αβονίδα, αυτά τώρα δεν γίνονται. Έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και μια εικοσαετία. Τώρα έχει σπάσει το φράγμα και μεις τρέχουμε με τις σαγιονάρες να σώσουμε τις κουρτίνες.

  Όταν τα φωνάζαμε, μας λέγανε ότι υπονομεύουμε το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι.
  Τώρα τι να κάνεις; Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να πάνε δέκα βαπόρια στη Σμύρνη και το Αϊβαλί (ναι, επανάληψη) και να πάρουν τους ανθρώπους για να τους πάνε στην Ευρώπη. Και πάνω στο πλοίο να γίνεται η καταγραφή από αντικειμενικά συνεργεία, όχι από μπάτσους που θένε λάδωμα και «διερμηνείς» που εκβιάζουν για ένα πενηντάρικο, προκειμένου να μην πουν ότι ο μετανάστης είναι Ιρανός αλλά Σύριος.

 93. Avonidas said

  #92. Το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι αποδεικνύεται «σπίτι» με άλλη έννοια…

 94. Ιάκωβος said

  Αγαπητέ Κορνήλιε και λοιπαί χριστιανικαί δυνάμεις

  Η λέξεις λαθρέμπορος, λαθρεπιβάτης, λαθραναγνώστης, λαθροθήρας κλπ, δηλώνουν κάποιον άνθρωπο που κάνει κάτι κρυφά. Δεν είναι όμως ουδέτερες λέξεις, όλες δείχνουν τον κακόβουλο άνθρωπο, μ άλλα λόγια οι λέξεις από λάθρο- είναι αρνητικά φορτισμένες.

  Ακόμα και στα βασικά νομικά κείμενα που αφορούν τη μετανάστευση δεν υπάρχει ο όρος.

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο,
  http://elawyer.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html

  υπογραμμίζει οτι

  «η χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» στο δημόσιο λόγο προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσώπων, στα οποία αναφέρεται».

  Άρα ούτε νομικά στέκει, και πολύ περισσότερο ηθικά, Κορνήλιε. Η χριστιανική ηθική, απαιτεί να μην κοπανάς με καδρόνια, υλικά ή λεκτικά, τον άλλον στο κεφάλι, όταν τον βρίσκεις σε δεινή θέση; Εσύ που είσαι κορανομνήμων, μήπως θυμάσαι σχετικό εδάφιο;

  Εκτός βέβαια αν εννοείς αυτό, οπότε πάω πάσο:

  μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσετε χήρας και ορφανά και διώξητε αυτά καὶ είπετε πᾶν πονηρὸν ρῆμα. Εγὼ δὲ λέγω ὑμῖν ὅτι πᾶς ὁ ὀργιζόμενος τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν. (Ματθ.Κεφ.5, 25-29)

 95. 93, όντως 😦

  https://twitter.com/ArisMessinis

 96. Ιάκωβος said

  Δύτη, ωραίο το Χαιδάρι με Βαμβακάρη.

  Στο στρατό υπηρέτησα Χαιδάρι και στις γιορτές το τραγούδι ήταν απαγορευμένο,φυσικά όχι για ιστορικούς λόγους.

 97. Alexis said

  Συμφωνώ με Κορνήλιο, Πέπε και Avonidas στα περί «λαθρομετανάστη».

  #94: «η χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» στο δημόσιο λόγο προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσώπων, στα οποία αναφέρεται»
  Ε, τότε ούτε λαθρέμπορος πρέπει να λέμε γιατί προσβάλλουμε το τεκμήριο της αθωότητας. Τραβηγμένο από τα μαλλιά. Είναι η λογική του να πιάνεται ο άλλος με τη γίδα στην πλάτη και να τον αποκαλούν «ο φερόμενος ως δράστης» για να μην τον προσβάλλουν.
  Παρεμπιπτόντως σε βρίσκω ελαφρώς φάουλ Ιάκωβε. Προς τι η ειρωνεία με το «λοιπαί χριστιανικαί δυνάμεις»;

  #64: Agricultural University βέβαια, Geoponic το λέγαμε μεταξύ μας για πλάκα 🙂

 98. Foteini said

  Προς αποφυγή μελλοντικού μεζεδακιού, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς κλίνεται στη δημοτική το ρήμα πληρώ (αλλά και διαβιώ, απαξιώ κλπ -όω).

  Πληρώ,
  Πληροίς
  Πληροί…

  ή

  Πληρώ
  Πληρείς
  Πληρεί

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  72 – «Λάμπρο, γιατί ψάχνεις παντού αντιπάλους;» Δεν ψάχνω, ένας είναι ο αντίπαλός μου και τον έχω βρεί προ πολλού, Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ σε όλες τις μορφές του, μία από αυτές και ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε λαθρομετανάστες.

  «Κι ο επιβάτης είναι άνθρωπος, αλλά ή έχει πληρώσει εισιτήριο ή δεν έχει πληρώσει»
  Ένας πρόσφυγας πολέμου ή λιμού, σε ποιόν πρέπει να πληρώσει εισητήριο για να μην είναι λαθραίος, σ΄αυτούς που του δημιούργησαν το πρόβλημα; Γνωρίζεις ποιά κράτη έχουν επέμβει στο Αφγανιστάν και στη Συρία; γνωρίζεις ποιά κράτη έχουν μοιράσει και ελέγχουν την Αφρική; Αν αυτοί οι άνθρωποι είναι λαθρομετανάστες, εμείς είμαστε οι λαθροδολοφόνοι τους; μια και δεν τους σκοτώνουμε σε ανοιχτό πόλεμο;

  «Σε κάθε περίπτωση υπάγεται σ’ ένα διαφορετικό καθεστώς. Γι’ αυτό μιλάμε.»
  Ποιός καθορίζει και επιβάλει αυτό το καθεστώς; σε ρωτήσανε αν το θέλεις; γιατί εμένα δεν με ρώτησε κανένας. Και σε ρωτώ, είναι δημοκρατία αυτό; για μένα είναι φασισμός, και μη ξεχνάς ότι μιλούμε για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

  «Και άσε το μελόδραμα με τους απελπισμένους ανθρώπους, που μόνο εσύ νιώθεις την απελπισία τους.» Μάλλον εκνευρίστηκες και «ξέφυγες» κάπως, δεν νομίζω υπάρχει κάπου στο σχόλιό μου αυτό που λές.

  » Λες και οι υπόλοιποι που είναι τυπικώς εντάξει με τα χαρτιά τους δεν είναι απελπισμένοι, είναι ευάεροι και ευήλιοι.»
  Ονειρευόμαστε διαφορετικό κόσμο Πέπε, εγώ τον θέλω χωρίς χαρτιά, ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  74 – «Όσοι λοιπόν δεν περνούν αυτά τα σύνορα νομότυπα, είναι λαθρομετανάστες. Τόσο απλό.» Δεν είναι λαθρομετανάστες, γιατί έφυγαν από τις χώρες τους για να μη σκοτωθούν ή πεθάνουν από την πείνα, λόγο των επεμβάσεων των πλουσίων χωρών, είναι ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Τόσο απλό.

 101. 84: Δεν θεωρώ το μπετατζής υποτιμητικό. Το έγραψα σε αντιδιαστολή προς τα νομικός, πολιτικός επιστήμων, οικονομολόγος και δεν ξέρω τι άλλο των προηγούμενων πρωθυπουργών και τη συνακόλουθη αξιοσύνη τους στο χειρισμό της γλώσσας. Μακριά από μένα η υποτίμηση των οποιωνδήποτε επαγγελμάτων ή σπουδών. Για τον Τσ. το μόνο που δεν θυμάμαι είναι αν την εποχή εκείνη είχε διαφορετικό τρόπο εισαγωγής στο ΕΜΠ ως απόφοιτος πολυκλαδικού -νομίζω όχι, μόνο στα ΤΕΙ μπαίνανε τότε μιλιούνια, ισοβαθμούντες στο απόλυτο 20, απόφοιτοι ΤΕΛ και ΕΠΛ, χωρίς εξετάσεις.

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  76 – Συμφωνώ απολύτως.

  78 – Πές τα ρε Σκύλε!!!

  81 – «Εφόσον λοιπόν το λαθραίο έχει να κάνει με την αρχή που το ελέγχει κι όχι με το ίδιο το προϊόν, γιατί στο καλό δεν μπορούν να υπάρχουν και λαθραίοι άνθρωποι; Ποια είναι η διαφορά;» Οι άνθρωποι δεν είναι εμπόρευμα.

 103. Spiridione said

  Ευχαριστούμε Δύτη. Να βάλω και εγώ κάτι άσχετο, που το έχουμε ξανασυζητήσει και θα το ξανασυζητήσουμε
  http://www.avgi.gr/article/5987071/poios-dikaioutai-na-kuberna-auton-ton-topo-

 104. Ιάκωβος said

  96,Εννοοώ το συγκεκριμένο τραγούδι, και οτιδήποτε σχετικό με Χαιδάρι, ήταν απαγορευμένο.(αμαν αυτή η λεξιπενία μου, πια)

  97, Alexis
  Παρεμπιπτόντως σε βρίσκω ελαφρώς φάουλ Ιάκωβε. Προς τι η ειρωνεία με το «λοιπαί χριστιανικαί δυνάμεις»;

  Η ειρωνεία αφορά μεγάλο ποσοστό του χριστεπώνυμου πλήθους, πολύς κόσμος, που από τη μια κάνουν το σταυρό τους και από την άλλη, στα θέματα μετανάστευσης συμφωνούν με ταρτούφους σαν τον προαλειφόμενο για αρχηγό της αντιπολίτευσης (φρίξον ήλιε) Άδωνη Γεωργιάδη.

  Και εδώ στεναχωριέμαι που κι ο σύριζα δεν το φέρνει αυτό στη Βουλή, το ότι δηλαδή ο Μπουμπούκος είχε προτείνει την εξής λύση για το ζήτημα:

  Να τους πιάνουν στην Ομόνοια, να τους πηγαίνουν στο Σούνιο, να τους αφήνουν εκεί χωρίς λεφτά, να ξαναγυρνάνε όλοι, γυναίκες και παιδιά, με τα πόδια στην Ομόνοια, να τους ξαναπηγαίνουν στο Σούνιο, δυο, τρεις δέκα φορές, να μάθουν αυτοί…Πογκρομ δηλαδή, και αμελέ ταμπουρού.

  Για να μην πούμε για τον άλλο νεο»δημοκράτη» τον Πλεύρη, που η λύση που προτείνει είναι: Να χυθεί αίμα στα σύνορα και «Να τους κάνουμε τη ζωή χειρότερη από τις πατρίδες τους, για να μην έρχονται»

  Το να υπάρχουν σε περίοδο κρίσης βρυκόλακες σε κόμμα εξουσίας, χώρια το 7% των δηλωμένων ναζιστών, δεν προμηνύει τίποτα καλό.

  Κακό κάρμα, παιδιά.

  Εν τω μεταξύ, κόσμος αλλάζει, αυτά που ξέραμε να τα ξεχάσουμε. Με τη Συρία μας χωρίζει μια χώρα μόνο. Δε το λέω για εφέ, πραγματικά, δε θα εκπλαγώ αν κάποτε δω την Πατησίων έτσι:

  Τότε θα έχουμε κάνει την Ελλάδα χειρότερη από τις χώρες τους.

 105. Πέπε said

  Λάμπρο, στο 100 συμφωνώ μαζί σου. Όμως πρωτίστως ο πρόσφυγας δεν είναι λαθρομετανάστης γιατί δεν είναι μετανάστης, κανενός είδους.

  Για τον καθαρό μετανάστη τώρα, εγώ δεν είπα ότι απαιτώ να πληρώσει εισιτήριο ή τίποτε παρόμοιο. Είπα (και στα πρόσφατα σχόλια άλλοι το προσδιόρισαν και το εξήγησαν πολύ καλύτερα) ότι ανάλογα αν μετανάστευσε λάθρα, κρυφά δηλαδή, ή δηλωμένα, αντιμετωπίζει διαφορετικές καταστάσεις. Δεν αποδίδω στο «λαθρο-» καμία αξιολογική, συναισθηματική ή άλλη χροιά. Κάνω, όπως λες, μια διάκριση μεταξύ ανθρώπων, αλλά είναι καθαρά τεχνική, όπως θα λέγαμε «οι γεννηθέντες μέχρι τάδε ημερομηνία υπάγονται στην περίπτωση Χ και οι νεότεροι στην περίπτωση Ψ» ή «όσοι έχουν έρθει για το τάδε χαρτί να πάνε στο γκισέ 1, οι υπόλοιποι στο γκισέ 2», χωρίς αυτό να υπονοεί ότι αρνούμαστε την ισότητα, τα δικαιώματά τους ή οτιδήποτε άλλο. Άνθρωποι και οι μεν, άνθρωποι και οι δε, αλλά δεν εξετάζεται αυτό όταν τους στέλνουμε στο γκισέ 1 ή στο γκισέ 2, άλλο εξετάζεται.

 106. gryphon said

  94
  Αστο δεν περιγραφουν την ελληνικη περιπτωση ουτε εδαφια απο τα Ευαγγελια ουτε αυτα περι χριστιανικης ηθικης..
  Πιο πολυ ταιριαζει η σχετικα γνωση παλαιοτερα παροιμια για την ευκολοπιστη και αφελη γυναικα που καποια στιγμη συνειδητοποιησε οτι μην μπορωντας να πει οχι σε κανεναν βρεθηκε να εχει κανει αρκετα παιδια κανενα ομως δεν ηταν του αντρα της.
  Με λιγα λογια ο Τσιπρας και οι αριστεροι διεθνιστες μετην καλη τους την καρδια αλλα και ολοι εμεις θελοντας και μη ειμαστε οι χρησιμοι ηλιθιοι του καλα οργανωμενου σχεδιου του Σορος που ηταν και πρωτο τραπεζι πιστα στην προσφατη ομιλια φιασκο του Τσιπρα με τον Κλιντον.

 107. Πέπε said

  @98:

  Αμφίβολο αν υπάρχει μία και μόνη απάντηση. Προσωπικά επιλέγω το 1, την αρχαία κλίση. Κυρίως γιατί, όταν φτάσουμε σε τύπους όπου η διαφορά δεν είναι μόνο ορθογραφική αλλά ακούγεται κιόλας, τότε λέμε «δικαιούσαι, δικαιούσθε» (ή έστω «δικαιούστε»), κάτι που δε συμβαίνει με τα ρήματα σε -ώ – είς -εί (π.χ. εκτελώ: θα πούμε «εκτελείσαι» και «εκτελείστε»), άρα δε βρισκόμαστε στην ίδια περίπτωση με αυτά τα ρήματα.

 108. Alexis said

  Λάμπρο, είναι άλλο ο πρόσφυγας και άλλο ο λαθρομετανάστης. Δύο διαφορετικές λέξεις για δύο διαφορετικά πράγματα. Τι δεν καταλαβαίνεις;
  Οι Έλληνες που έμπαιναν στ’ αμπάρια των καραβιών για να πάνε κάποτε στις ΗΠΑ δεν είχαν πόλεμο.
  Εάν δεν αναγνωρίζεις κανόνες και νόμους σε τίποτα τότε μην χρησιμοποιείς καθόλου και σε καμία περίπτωση το λαθρο-. Όλοι είναι νόμιμοι για όλα. Τόσο απλό.

  Αυτόν που χτίζει αυθαίρετο εξοχικό πώς θα τον πώ; Παράτυπο οικιστή;
  (Δεν είναι δικός μου ο όρος. Θυμάμαι κάποτε σ’ ένα τηλεοπτικό πάνελ κάποιον «πρόεδρο συλλόγου οικιστών Ελλάδας», κάπως έτσι. Των αυθαιρετούχων δηλαδή)
  Άμα θες να παίζουμε με τις λέξεις. η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πεις το ο,τιδήποτε χωρίς να το «χρωματίσεις» αρνητικά.

 109. sarant said

  89 Οποτε τι έπρεπε να γίνει;

  87 Φοβερό, άντε μετά να μη σκεφτείς ότι είναι φτιαχτό.

  80 Εγώ δεν διαφωνώ μαζί σου

  98 Το πρόβλημα δεν είναι ορθογραφικό, αλλά αν θα πεις «πληρούνται» και «πληρούμαι». Μπορείς ακτιβιστικά να γράψεις «πληρείς, πληρεί» αλλά μετά «πληρούνται». Μπορείς και να μην το γράψεις, και να διατηρήσεις την ανωμαλία του -οίς. Πάντως, μεζεδάκι δεν θα προκύψει παρά μόνο αν πει κανείς «δεν δικαιείσαι»

 110. Πάνος με πεζά said

  @ 91 : Το «ξεχασμένο» τραγούδι αυτό του Μάρκου για το Χαϊδάρι είχε «ξεθαφτεί» πριν από καμιά δεκαετία περίπου, όταν η ΑΕΚ (ποιός άλλος, αλλά με καλή ομάδα τότε…) είχε αποκλειστεί εντυπωσιακά στο Κύπελλο από το Χαίδάρι…

  Άντε πάρτε κι ένα άλλο ΧαΪδάρι, αυτό πιάνει και τους φαντάρους…

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – «Όμως πρωτίστως ο πρόσφυγας δεν είναι λαθρομετανάστης γιατί δεν είναι μετανάστης, κανενός είδους.» Μα αυτό σου λέω, δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες, πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι, δεν ήθελαν να φύγουν από την πατρίδα τους, εξαναγκάστηκαν από τις τρομακτικές συνθήκες, που όμως τις δημιούργησαν οι «πολιτισμένες και δημοκρατικές» χώρες. Η άποψή μου για το θέμα ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ είναι η εξής. Υπάρχουν οι μετανάστες, που αποφασίζουν για διαφόρους λόγους, (όπως αρκετοί σχολιαστές εδώ) να πάνε να ζήσουν σε άλλη χώρα, και υπάρχουν οι πρόσφυγες πολέμου ή οικονομικοί, που αναγκαστικά ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους, για να μην πεθάνουν, με το να τους αποκαλούμε λαθρομετανάστες, αποποιούμαστε την ευθύνη μας απέναντί τους, γιατί το πρόβλημά τους, το δημιουργήσαμε εμείς Πέπε, όχι;

  «Κάνω, όπως λες, μια διάκριση μεταξύ ανθρώπων, αλλά είναι καθαρά τεχνική»
  Τί θα πεί καθαρά τεχνική βρε Πέπε; και οι ναζί καθαρά τεχνική διάκριση έκαναν, άλλο χρώμα σήματος οι εβραίοι, άλλο οι τσιγκάνοι, άλλο οι κομουνιστές, άλλο οι ομοφιλόφυλοι, να το ξαναπώ, για ανθρώπους μιλούμε.

 112. Pedis said

  Φαίνεται ότι οι φίλοι του τον … εκτίθουν για τα καλά. Για να μην πούμε ότι τον ξεφτιλίζουν, τώρα που τους έκανε τη δουλειά. (Η μοίρα των «εύκολων» γυναικών όταν μπλέκουν με πουτανιάρηδες: Όταν τους κάνουν τις χάρες, ακόμη κι αν αντιστέκονται για 17 ώρες, είναι καλές (εταίρες και εταίροι), μετά γίνονται χαζοπούτανες.)

  » …Ο κ. Τσίπρας διαπραγματευόταν με τους συναδέλφους του στην Ευρώπη όπως είχαν τη συνήθεια να κάνουν στο εσωτερικό του κόμματός τους, που δεν είναι κόμμα! Δεν θα πω ήταν ερασιτέχνες, αλλά δεν ήταν πολύ επαγγελματίες». [Γιουνκέρ]

  «Αναρωτιόμουν κάποιες φορές αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν μια κυνική κυβέρνηση. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα το ότι από τη μια μεριά οι Έλληνες, με φόντο μια αντιευοωπαϊκή προπαγάνδα, απέρριψαν ένα κείμενο κι έναν μήνα μετά η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό από εκείνο που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα» [Γιουνκέρ και πάλι]

  «Πιστεύω ότι όσοι απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διεφθαρμένοι, όπως μπορεί να είναι άλλοι. Δεν είναι διεφθαρμένοι, αλλά δεν είναι και επαναστάτες!» [Μοσκοβισί]

  (δεν είναι επαναστάτες; Ρε τι μαθαίνει κανείς!)

  του Δελαστίκ,
  http://vathikokkino.gr/archives/99496

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – «Λάμπρο, είναι άλλο ο πρόσφυγας και άλλο ο λαθρομετανάστης. Δύο διαφορετικές λέξεις για δύο διαφορετικά πράγματα. Τι δεν καταλαβαίνεις;»
  Ότι οι άνθρωποι δεν είναι πράγματα, εσύ το καταλαβαίνεις; Αυτός που έφυγε κρυφά όπως λές, γιατί το έκανε; οι Έλληνες που κρύβονταν στα αμπάρια γιατί το έκαναν; Λοιπόν, άλλο πρόσφυγας, κι άλλο μετανάστης, λαθρομετανάστης δεν υπάρχει, ή μάλλον, δημιουργήθηκε η λέξη για απενοχοποίηση των θυτών του.

  Έχω μια απορία, ξέρει κανείς πότε εμφανίστηκε η λέξη λαθρομετανάστης, υπήρχε από την αρχαιότητα ή από το Βυζάντιο;

 114. Πέπε said

  111:

  Επιτέλους, κατάλαβα πού σκαλώνει η συνεννόησή μας. (Νομίζω)

  Στο να αποκαλείται ο πρόσφυγας «λαθρομετανάστης» διαφωνούμε κι οι δύο, άρα συμφωνούμε μεταξύ μας. Αν κατάλαβα σωστά Λάμπρο, εσύ γι’ αυτή την περίπτωση συζητάς τόση ώρα.

  Όσοι όμως είναι μετανάστες, και όχι πρόσφυγες, μπορεί να είναι δηλωμένοι ή αδήλωτοι. Αυτό δεν επηρεάζει την ανθρώπινη υπόστασή τους ή τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, επηρεάζει όμως άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Εγώ γι’ αυτή την περίπτωση συζητούσα.

  > > Τί θα πεί καθαρά τεχνική βρε Πέπε; και οι ναζί καθαρά τεχνική διάκριση έκαναν, άλλο χρώμα σήματος οι εβραίοι, άλλο οι τσιγκάνοι, άλλο οι κομουνιστές, άλλο οι ομοφιλόφυλοι, να το ξαναπώ, για ανθρώπους μιλούμε.

  Λάμπρο, εδώ λεξιλογούμε. Εσύ δε λεξιλογείς καθόλου. Τσουβαλιάζεις όλες τις διακρίσεις, από των Ναζήδων μέχρι τις τεχνικές, απλώς επειδή ονομάζονται όλες με τη λέξη «διάκριση». Να σου φέρω ένα άλλο παράδειγμα, που μου ‘ρχεται πρόχειρο από το χώρο μου (όχι πολύ καταπληκτικό αλλά τόσο μπορώ αυτή τη στιγμή): Αν δεν έχεις βγάλει την Α’ Γυμνασίου, δεν μπορείς να πας στη Β’. Ούτε αν έχεις ήδη βγάλει τη Β’ μπορείς να ξαναπάς στη Β’ δεύτερη φορά. Όσοι έχουν βγάλει μέχρι και την Α΄, και μόνο, διακρίνονται από όλους τους υπόλοιπους κατά το ότι μόνο αυτοί μπορούν να πάνε στη Β΄ (ενώ κατά τα άλλα αναγνωρίζονται ως εξίσου άνθρωποι με τους υπολοίπους). Διάκριση κι αυτό, διάκριση και το χρώμα του σήματος επί Ναζήδων, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ αυτών των διακρίσεων; Το ίδιο πράγμα είναι;

 115. Πάνος με πεζά said

  Aποκαλύφθηκαν και οι «1101», με μεζεδάκι φυσικά… Εμ κι εσύ ρε Κλέων, τι θες και κολλάς σε σχήματα; Μετά δεν καταλαβαίνεις ότι θ’ αρχίσουν να γράφουν «του Κλέων»; Είσαι και χήρα γυμνασιάρχου…
  http://www.newsit.gr/ellada/To-mystirio-lynetai-O-Gianis-Varoyfakis-apokalyptei-toys-1101-kai-ti-tha-perimenoyme-apo-aytoys/442065

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 »Δεν είναι διεφθαρμένοι, αλλά δεν είναι και επαναστάτες!» Νόμιμο κομματικό στέλεχος, δεν μπορεί να είναι επαναστάτης, μόνο συμβιβασμένος, ή λακές του συστήματος.

 117. Πάνος με πεζά said

  Κι έχει κι άλλο πρόβλημα με μεζεδάκια το κίνημα, που το σερβίρει ο Βαρουφάκης στο βίντεο : «Οι χίλιοι εκατόν ένα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό… «. Ο Εφήμερος βέβαια, πιο πριν το λέει σωστά, «χίλιοι εκατόν ένας»… Αλλά έχουν να πέσουν μεζεδάκια με το κιλό, ειδικά αν αρχίσουμε γενικές…

 118. Μαρία said

  113
  Περί το 1928
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/18/lathromet/

  Να θυμίσω οτι ο Κουμουτσάκος έρχεται δεύτερος. Τα πρώτα μαθήματα γραμματικής τα έδωσε στη βουλή ο Κασιδιάρης επιστρατεύοντας επίσης τους λαθρεπιβάτες και τους λαθρέμπορους.

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 – «Στο να αποκαλείται ο πρόσφυγας «λαθρομετανάστης» διαφωνούμε κι οι δύο, άρα συμφωνούμε μεταξύ μας. Αν κατάλαβα σωστά Λάμπρο, εσύ γι’ αυτή την περίπτωση συζητάς τόση ώρα.» Σωστά κατάλαβες, δεν ξέρω αν κατάλαβες όμως, για ποιό λόγο δεν πρέπει να αποδεχτούμε τον όρο λαθρομετανάστης.

  «Λάμπρο, εδώ λεξιλογούμε. Εσύ δε λεξιλογείς καθόλου. Τσουβαλιάζεις όλες τις διακρίσεις, από των Ναζήδων μέχρι τις τεχνικές, απλώς επειδή ονομάζονται όλες με τη λέξη «διάκριση».
  Δεν μπορώ να λεξιλογήσω, δεν έχω το απαραίτητο επίπεδο, με αυτό το επίπεδο που έχω, καταλαβαίνω πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να διαχωρίζονται τεχνικά σε λαθρομετανάστες, τους λόγους τους έχω αναφέρει, μέχρι εκεί μου κόβει.

 120. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «(στο Νεπάλ, επειδή το υψόμετρο είναι μεγάλο, μπορούν να έχουν περισσότερα από ένα κομμουνιστικά κόμματα).» Εύγε !!! 🙂 🙂 🙂

 121. 101 Από το 1996 οι απόφοιτοι ΤΕΛ (και των μετατροπών του σε ΤΕΕ ή ΕΠΑΛ) μπαίνουν με εξετάσεις στα ΤΕΙ. Ειδικές και συγκρινόμενοι μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν εξετάσεις. Οι ισοβαθμούντες των 20 ήταν μέχρι το’95.

  Ο Τσίπρας λοιπόν που σπούδασε σε ΕΜΠ, προφανώς δεν μπήκε στο έτσι.

 122. Πέπε said

  Εντάξει, κι εγώ θα ήθελα να ζούμε σ’ ένα κόσμο χωρίς χαρτιά, χωρίς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και όλα αυτά (οι άνθρωποι, εκτός από εμπορεύματα, δεν είναι ούτε αριθμοί). Αλλά εδώ που ζούμε, το άμεσο ζητούμενο είναι να είναι διαχειρίσιμες οι καταστάσεις. Ο λάθρα (=κρυφά) μεταναστεύσας σ’ ένα κράτος δεν μπορεί, όταν διαχειρίζεται διάφορες σημαντικές καταστάσεις της ζωής του, να έχει σύμμαχο αυτό το κράτος στη διεκδίκηση των δίκιων του. («Δεν μπορεί» είναι μια παρατήρηση: δεν υποστηρίζω ότι δε θα ‘πρεπε να το έχει σύμμαχο, απλώς διαπιστώνω ότι αυτό συμβαίνει.) Αυτό τον διακρίνει από τον νομότυπο μετανάστη. Δε θα ‘πρεπε; Δε θα ‘πρεπε, μαζί σου. Αλλά χρειαζόμαστε λέξεις για να περιγράφουν κι αυτό που συμβαίνει, όχι μόνο αυτό που θα ‘πρεπε να συμβαίνει.

  Όταν βλέπω ότι μερικοί άνθρωποι πάνε να μπουν σε μία πόρτα και κάποιους τους αφήνουν να περάσουν και άλλους όχι, και πω «αυτούς τους άφησαν, τους άλλους όχι», δεν είμαι εγώ που εφαρμόζω τη διάκριση. Είτε τους ονομάσω έτσι είτε αλλιώς, αν θέλω να περιγράψω το ότι σε κάποιους αναγνωρίστηκαν ορισμένα δικαιώματα και σ’ άλλους όχι, είμαι υποχρεωμένος να κάνω μια γλωσσική διάκριση.

 123. Spiridione said

  [….] Τα γλωσσικά τείχη ο κ. Μεϊμαράκης τα ύψωσε κυρίως με την επιμονή του στον όρο «λαθρομετανάστες». Και αυτό όταν πια ακόμη και έντυπα της αγοραίας ξενοφοβίας φιλοτιμήθηκαν να συμβιβαστούν με τη χρήση του όρου «παράτυποι μετανάστες», τουλάχιστον στις πιο επίσημες στήλες τους. Φυσικά και δεν αλλάζει η μοίρα των μεταναστών χωρίς χαρτιά αν τους πούμε «παράτυπους» και όχι «λαθραίους» ή «παράνομους». Είναι πιθανό όμως ν’ αλλάξουν έστω και λίγο τα δικά μας αισθήματα απέναντί τους· να μην τους βλέπουμε σαν εγκληματίες αλλά σαν ανθρώπους της ανάγκης. Το «παράνομος» ή το «λαθραίος» είναι στίγμα. Και ευνοεί την αυτόματη ποινικοποίηση. Αυτό το διέγνωσε ήδη το 1975 ο ΟΗΕ, που αποφάσισε να αναφέρεται επίσημα σε «παράτυπους μετανάστες». Ανάλογη απόφαση πήρε το 2006 το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το δε Ευρωκοινοβούλιο συνέστησε το 2009 στους οργανισμούς της Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν τον όρο του ΟΗΕ.
  Δεν είναι φιλολογικό το θέμα ή κουλτουριάρικο, αν και φοβάμαι ότι αυτό θα έλεγαν πολλοί, εν οις και ο κ. Μεϊμαράκης. Ο οποίος, διατηρώντας και στο προσφυγικό ένα ύφος πολλά βαρύ πλην ανοίκεια ανάλαφρο, είπε το εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ένα μήνυμα στους πρόσφυγες, μετανάστες κλπ., ότι καλά περνάμε εδώ, καλοκαιράκι είναι, θα τα βρούμε μια χαρά – και η εισροή αυξήθηκε κατακόρυφα». Ετσι εξηγείται γιατί πριν από λίγες ημέρες η Ν.Δ. κατήγγειλε δριμύτατα σαν δολιοφθορείς της Ευρώπης τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, και ας συνανήκουν στο ΕΛΚ. Επειδή η κ. Μέρκελ έλεγε τότε ότι «το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο δεν μπορεί να έχει όρια». Αυτό κι αν ήταν προσκλητήριο.

  http://www.kathimerini.gr/831249/opinion/epikairothta/politikh/h-orologia-ths-ypotimhshs

 124. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Περι ελληνων λαθρομεταναστων.

  Υπενθυμιζω την ιστορία του Ανδρέα Κορδοπάτη, που από τον φτωχό Δάρα Μαντινείας έφτασε λαθρομετανάστης με ένα σαπιοκάραβο στη Νέα Ορλεάνη και τον… Νέο Κόσμο.

  Το Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη, Βιβλίο πρώτο: Αμερική (Κέδρος 1972, ΄Αγρα 1993), που πρωτοδημοσιεύτηκε πριν από τριάντα επτά χρόνια (1964) στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», αφηγείται τις περιπέτειες ενός πάμπτωχου Πελοποννήσιου αγρότη, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα επιχειρεί να εγκατασταθεί στη Γη της Επαγγελίας, την Αμερική, για να γλιτώσει από τις προαιώνιες στερήσεις, τη μοίρα του τόπου του. Το Συναξάρι, ήδη κλασικό έργο, έχει ήδη μεταφραστεί και εκδοθεί στη Γερμανία (Romiosini 1982), στη Γαλλία (Climats 1993) και στη Σουηδία (Ellerstoms 1997).

  Το βρηκα στα μεταχειρισμενα κια το διαβασα απνευστι.

  ΥΓ Η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα
  Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
  «Το 1903 αποφάσισα κ’ εγώ να ξενιτευτώ. Σηκώθηκα μιαν αυγή, στις δεκαπέντε Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, πήρα οχτακόσιες δραχμές και αξημέρωτα πέρναγα το Νούδιμο του Ορχομενού».

  Ετσι ξεκινά η περίφημη ιστορία του Ανδρέα Κορδοπάτη, που από τον φτωχό Δάρα Μαντινείας έφτασε λαθρομετανάστης με ένα σαπιοκάραβο στη Νέα Ορλεάνη και τον… Νέο Κόσμο. Επειτα από ανθρωποκυνηγητό σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, απελάθηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Τη συναρπαστική περιπέτειά του κατέγραψε σε άριστο… λαϊκό προφορικό πρωτοπρόσωπο λόγο ο Θανάσης Βαλτινός το ’62 στο «Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη – Βιβλίο πρώτο Αμερική» («Εστία»).

  [….]

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=323532

 125. gmich said

  Έχω μια απορία ( μία , τρόπος του λέγειν δηλαδή, πολλές έχω). Αφού έχουμε άρθρα ο, η, το γιατί ντε και καλά να τα κάνουμε όλα με θηλυκή κατάληξη; Τι πειράζει και στην δημοτική να λέμε ο – η γιατρός ο – η δικαστής ο ,η βουλευτής αλλά και ο καθηγητής και η καθηγήτρια ; . (Η μήπως έτσι έχουμε την ιδιωτική μας γραμματική όπως λες και εσύ) .Αν πω η σύντροφος εννοώ την γυναίκα με την οποία συμβιώνω αν πω η συντρόφισσα εννοώ την γυναίκα που ανήκουμε στο ίδιο κόμμα (πχ… στην ΛΑ.Ε)

 126. Νίκος Κ. said

  Η συζήτηση για τη χρήση των λέξεων πρόσφυγας και λαθρομετανάστης που (ευτυχώς) γίνεται σήμερα στην κοινωνία, θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης «ορολογίας» που δυστυχώς δεν έγινε ποτέ. Παράδειγμα: δεχθήκαμε τον όρο «λιτότητα», μια λέξη με σαφώς θετικό νόημα (όλοι θα πρεπε να μπορούμε να ζούμε λιτά) αντί του «φτωχοποίηση», που εκφράζει την πραγματικότητα. Ή επίσης τη «μεταρρύθμιση» αντί για την απορρύθμιση κλπ.
  Κοινώς, όπως λένε και στο ποδόσφαιρο, γκολ από τα αποδυτήρια.

 127. Πέπε, στο 122

  Περί επιλογής: παλιά στο Στέκι Μεταναστών (Εξάρχεια) είχαμε δύο παληκαράκια αδερφια: ο ένας ψηλός και ξανθός, ο μικρός, μελαχροινός και με λευκή επιδερμίδα. Σύριοι Κούρδοι, αμφότεροι, Τον ξανθούλη τον δέχτηκαν στον Καναδά. Τον μικρό, όχι! Αδέρφια, λέμε!

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 Πέπε σου είπα δεν μπορώ να λεξιλογήσω, το λαθρομετανάστης με ενοχλεί, με θίγει σαν πολιτισμένο και δημοκράτη άνθρωπο, εσένα πάλι δεν σε ενοχλεί. Εγώ βλέπω σ αυτή την λέξη φασισμό, απενοχοποίηση των θυτών, και μεταφορά της ευθύνης στα θύματα, εσύ βλέπεις τεχνικό διαχωρισμό ανθρώπων, απόψεις είναι αυτές. Σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμώ να σου επιβάλλω την δική μου, νομίζω όμως πως η λέξη πρόσφυγας με την προσθήκη, πολέμου, πολιτικός, οικονομικός, καλύπτει όλες τις αναγκες τεχνικού διαχωρισμού και προσδιορισμού, η λέξη λαθρομετανάστης, στοχοποιεί. Καληνύχτα.

 129. sarant said

  115 🙂

  123 Παντελής Μπουκάλας. Ανάσα…

  124 Είναι συγκλονιστικό, συμφωνώ αλλά νομίζω πως είναι μυθοπλασία.

  125 Κοίτα, οι επίκοινοι τύποι (ο/η βουλευτής) παρά την ύπαρξη του άρθρου έχουν προβλήματα που τα έχουμε κατεπανάληψη συζητήσει σε άρθρα. Ας πούμε, αν είναι μαζί δυο βουλεύτριες θα πεις «δυο βουλευτές»;

 130. Νικοκύρη χρόνια καλά και πολλά. Δεν ξέρω αν είσαι ήδη Ελλάδα για την παρουσίαση του βιβλίου ή στας Ευρώπας, αλλά εδώ η ώρα άλλαξε 🙂

 131. sarant said

  Εδώ είμαι και σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη!

 132. Πέπε said

  Λάμπρο, «απόψεις είναι αυτές» μεν, αλλά από την αρχή έχεις φαγωθεί ότι βλέπεις φασισμό σ’ αυτό που βλέπω εγώ.

  Δεν μπορώ να γίνω φασίστας μόνο για να έχεις την ικανοποίηση ότι ανακάλυψες άλλον ένα φασίστα. Έχει ανθρώπους που δεν είναι πανομοιότυποι μ’ εμάς και όμως δεν είναι ο εχθρός, πώς να το κάνουμε δηλαδή.

 133. ππαν said

  Χρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία, Νικοκύρη, κι ας βρίσκεις καλή την αντιπαθέστατη και δεξιούρα Ρασιντά Ντατί!

 134. Pedis said

  “Πώς κρατούν ακόμη το φράχτη του Έβρου;” αναρωτιέται. “Δεν θέλω τέτοια αριστερά. Το θέμα είναι να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες; Να έρθουν εδώ αν τολμούν. Τι τεχνικές δυσκολίες επικαλείται ο Μουζάλας; Ας μην τον γκρεμίσουν το φράχτη. Ας ανοίξουν μια πόρτα να περνάει ένας -ένας. Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι πνιγμοί και θα υπάρχει και ο επιθυμητός έλεγχος. Όμως είναι όλοι τους ρατσιστές. Κι ας παριστάνουν τους ανθρωπιστές”.

  “Οι λιμενικοί έχουν καταρρεύσει από τις εικόνες, τους ήχους, τα κλάματα. Έχουν πλαντάξει. Οι ψαράδες αφήνουν τις ψαριές και βγάζουν ανθρώπους. Οι ντόπιοι ψαράδες, οι ξένοι εθελοντές και το λιμενικό κάνουν εδώ δουλειά. Κανείς άλλος. Πνίγονται παιδιά. Πρέπει να πνιγούν τα παιδιά του πρωθυπουργού και του υπουργού για να στείλουν βοήθεια;”.

  Που είναι οι γιατροί; Οι διασώστες της ΕΜΑΚ; Οι ελληνικές εθελοντικές ομάδες;
  Ούτε γιατροί υπάρχουν. Μόνο ξένοι ειδικευόμενοι εθελοντές. “Προχτές προσπάθησαν να σώσουν έναν άνθρωπο, ήταν όμως πανικοβλημένοι. Καταλάβαινα πώς διαφωνούσαν στον τρόπο που θα πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Ο άνθρωπος χαροπάλευε. Τελικά κατέληξε…
  Γιατροί του νησιού δεν έρχονται. Μόνο προχτές με το μεγάλο ναυάγιο στο Μόλυβο ένας ηλικιωμένος Έλληνας γιατρός έσωσε 5-6 άτομα. Έχουμε χιλιάδες αδιόριστους γιατρούς. Γιατί δεν τους κάνουν εξάμηνες συμβάσεις να σώσουν κόσμο στη Μυτιλήνη; Υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού εδώ και κάνει ότι μπορεί. Πού είναι οι διασώστες της ΕΜΑΚ; Ποια καταστροφή μεγαλύτερη απ’αυτή περιμένουν για να παρέμβουν;”

  http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/11/blog-post_2.html

 135. Pedis said

  Στα παράλια της Τουρκίας βρίσκονται κατ’ άλλους δύο και κατ’ άλλους τρία εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι «πρόβλημα». Δεν αποτελούν «προσφυγικό πρόβλημα» ή «μεταναστευτικό πρόβλημα». Πρόβλημα είναι οι λόγοι που τους οδήγησαν να ξεριζωθούν και να ζήσουν την κόλασή τους για να περάσουν απέναντι.

  Θέλει η Ευρώπη να τους σώσει; Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει. Αν το έκανε, αυτομάτως θα αποδεχόταν την ακύρωση των οικονομικών και στρατιωτικών πολιτικών της που είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι μία επίπτωση που δεν θέλει και δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει, καθώς κάτι τέτοιο θα μείωνε τα κέρδη των πολυεθνικών της και της πολεμικής βιομηχανίας της.

  Επί της ουσίας, ναι, η υποδοχή δύο ή τριών εκατομμυρίων ανθρώπων θα ήταν δύσκολο έργο για την Ελλάδα μόνη της, για την Ιταλία μόνη της, για την Ισπανία μόνη της. Όμως 750 εκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της Ευρώπης, είναι γελοίο να θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν γίνουμε 753 εκατομμύρια. Και μόνο σε μία απλή σύσκεψη μεσαίων στελεχών των υπουργείων Εσωτερικών χωρών της Ευρώπης θα μπορούσαν να λυθούν τα πρακτικά θέματα.

  Σε κάθε περίπτωση, τα τόσα πνιγμένα παιδιά αποδεικνύουν ότι εδώ και καιρό οι πολιτισμένοι ευρωπαίοι έχουν χώσει στους κώλους τους τον διαφωτισμό, τους Καντ και τους Ρουσσώ τους, έχοντας βομβαρδίσει το ανθρωπιστικό καταφύγιο που θέλει την οδύνη του καλώς πράττειν ως τη μόνη πραγματική απόδειξη για την αρετή. Στυγνοί φονιάδες είναι, κοινοί φασίστες είναι και το μόνο που τους αξίζει είναι το ό,τι χειρότερο. Εύχομαι να πνιγούν από εφιάλτες που θα έχουν τα χέρια των πνιγμένων μωρών. Αν είμαστε τόσο ανίκανοι πια να τους τιμωρήσουμε εμείς, ας ελπίσουμε στους εφιάλτες.

  http://kartesios.com/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82/

 136. sarant said

  133 Σε ευχαριστώ πολύ φιλτάτη και σου αντεύχομαι με καθυστέρηση για τα δικά σου γενέθλια! (αν και τα προλαβαίνω ακόμα, για εννιά λεπτά, με ώρα Εσπερίας!)

 137. Γς said

  111:

  >και οι ναζί καθαρά τεχνική διάκριση έκαναν, άλλο χρώμα σήματος οι εβραίοι, άλλο οι τσιγκάνοι, άλλο οι κομουνιστές, άλλο οι ομοφιλόφυλοι

  Τα θυμάμαι τα διαφορετικά σήματα στο Μουσείο του Τρόμου στο Βερολίνο.

  Κι ο Γς, όπως πάντα της πλακούλες του.

  Εχει και Μποστ

 138. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον να εκφράση ωρισμένας απόψεις επί της παρούσης αναρτήσεως

  1) Ο αγαπητός κ. Σαραντάκος ισχυρίζεται (18 Ιουνίου 2009) https://sarantakos.wordpress.com/2009/06/18/lathromet/ ότι έχει ανακαλύψει τον όρον «λαθρομετανάστης» από την δεκαετίαν του 1920…. Ο Μπαμπινιώτης δεν γνωρίζει ακριβώς την χρονολογίαν. Ιδού τι γράφει εν τη σελίδι 754 του Ετυμολογικού του

  Προσέξατε ότι το «λαθραίος» δεν είναι υβριστικόν επίθετον, αλλά προέρχεται από το ρήμα «λανθάνω» που σημαίνει «υπάρχω χωρίς να γίνομαι αντιληπτός».

  2) Οι Έλληνες πολύ προτού έλθη εις την Γήν ο Ραββίνος Χριστός και καταστρέψη την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν με χιλιάδες εβραϊσμούς κλπ. είχον δεκάδες σύνθετα με το πρόθεμα «λάθρο-». Ρίψατε μία ματιά εις το Liddell Scott και θα πάθετε κολούμπραν

  Διατί θίγομε κάποιον ότε τον αποκαλούμε «λαθρομετανάστην» και δεν τον θίγομε ότε τον αποκαλούμε «λαθροφάγον», «λαθρόνυμφον», «λαθραιόκοιτον», «λαθρεπίβουλον» κλπ;

  3) Αλλά και εις την Αγίαν Γραφήν, το επίρρημα «λάθρα» χρησιμοποιείται συχνάκις με την σημασίαν του «κρυφίως», χωρίς να θίγεται ουδείς. Ιδού το πλέον χαρακτηριστικόν παράδειγμα εις το Ματθαίου 1,19: Ότε ο Ιωσήφ έμαθε ότι Μαριάμ εγκαστρώθη, ήθελε να την σουτάρη λάθρα (κρυφίως), αλλ’ επενέβη το Άγιον Πνεύμα και τον συνεκράτησε.

  «Ματθ. 1,19 Ιωσήφ δε ο ανήρ αυτής, δίκαιος ών και μη θέλων αυτήν παραδειγματίσαι, εβουλήθη λάθρα απολύσαι αυτήν.»

  Μετά πάσης τιμής
  Β.

 139. Pedis said

  Δεν είναι λαθρομετανάστες διότι δεν έρχονται κρυφά.

  Και χαρτιά (μπορεί να) έχουν αλλά ποιος νοιάζεται.

  Ούτε οι αιτίες που τους ξεσπίτωσαν και τους έστειλαν να σκυλοπνίγονται ειναι κρυφές.

  Μήτε τα πτώματά τους μένουν κρυφά.

  Και δεν είναι κρυφό ότι άλλοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, του αριστερού κι άλλοι τους δείχνουν το μεσαίο δάκτυλο του δεξιού χεριού, το ίδιο κάνει για τους πρόσφυγες.

 140. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  86.> αν ο όρος «λαθρομετανάστης» είναι δόκιμος
  Ούτε δόκιμος ούτε νόμιμος είναι.Στο 73γ του Νικοκύρη προσθέτω (με μικρή κραυγή): Καθώς οι λέξεις είναι φορείς εννοιών, το συνθετικό»μετανάστης» είναι εκείνο που δεν επιτρέπει,αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος,να το χρησιμοποιείς γιατί μιλάμε για ανθρώπινη ύπαρξη σε α ν ά γ κ η και κίνδυνο και κανένα άλλο «λάθρο» δεν έχει αυτή την δραματική έσω ουσία.

  Πολύχρονος και καλόχρονος Νικοκύρη.

 141. ππαν said

  136: Ευχαριστώ )

 142. cronopiusa said

  Μπ. Μπρεχτ, «Μετανάστες»

  «Λαθεμένο μού φαινόταν πάντα τ’ όνομα που μας δίναν:
  «Μετανάστες». Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους.
  Εμείς, ωστόσο, δε φύγαμε γιατί το θέλαμε λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη.
  Ούτε και σε μιαν άλλη χώρα μπήκαμε να μείνουμε για πάντα εκεί,
  αν γινόταν.
  Εμείς φύγαμε στα κρυφά. Μας κυνηγήσαν, μας προγράψανε.
  Κι η χώρα που μας δέχτηκε, σπίτι δε είναι, μα εξορία.
  Έτσι, απομένουμε δω πέρα,
  ασύχαστοι,
  όσο μπορούμε πιο κοντά στα σύνορα,
  προσμένοντας του γυρισμού τη μέρα,
  καραδοκώντας το παραμικρό σημάδι αλλαγής στην άλλην όχθη,

  πνίγοντας μ’ ερωτήσεις κάθε νεοφερμένο,

  χωρίς τίποτα να ξεχνάμε, τίποτα ν’ απαρνιόμαστε,

  χωρίς να συχωράμε τίποτ’ απ’ όσα έγιναν, τίποτα δε συχωράμε.

  Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή!
  Ακούμε ίσαμ’ εδώ τα ουρλιαχτά που αντιλαλούν απ’ τα στρατόπεδά τους.
  Εμείς οι ίδιοι
  μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει.
  Ο καθένας μας, περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,
  μαρτυράει την ντροπή που τη χώρα μας μολεύει.
  Όμως κανένας μας
  δε θα μείνει εδώ.
  Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα.»

  Χρόνια πολλά, όμορφα, δημιουργικά,
  να σε χαιρόμαστε Νίκο μας

 143. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ππαν, Χρόνια πολλά πολλά και σ΄εσάς.

  >>δεν πατούσε στη Βουλή παρά μόνο σε εσχάτη ανάγκη
  η εσχάτη δεν «εκδημοτικίζεται» σε έσχατη ε; σοβαρά ρωτάω γιατί συνειδητοποιώ ότι μάλλον το λέω λάθος (ή εν εσχάτη λέω ή στην έσχατη).

 144. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η Παγκόσμια Τράπεζα στηριζόμενη από τις ΗΠΑ στέλνει τον Νοέμβριο στην Ελλάδα υψηλόβαθμο κλιμάκιο για συνομιλίες προκειμένου να προωθήσει μια κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση και συμμετοχή της σε επενδυτικά projects.
  http://www.voicenews.gr/index.php/voice-money/46024-2015-10-31-11-47-54.html
  Καλό μήνα δεν είπα.

 145. Μαρία said

  141
  Χιλιόχρονη, βρε. Θα θυμάσαι έτσι και το θάνατο αυτού του καλού κυρίου https://fr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Schabowski

 146. Μαρία said

  «Πατέρα Ζευς άκουσε τους υιούς σου και αυτά πράξε. Ορκίζομαι εις έναν και μοναδικό Θεό, Ζευς, και στη μήτωρ Ελλάς αιώνια πίστη, αδελφότητα με τα αδέλφια μου τους Ελλάνιους υιούς. Ορκίζομαι, να μην προδώσω, εγκαταλείψω τα αδέρφια μου, Ομάδα Εψιλον – ΕΥ».

  «Ορκίζομαι σε ό,τι έχω ιερό και στον Θεό μου Ζευς, ότι θα μάχομαι και θα πολεμώ με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο για να ελευθερωθεί η πατρίς Ελλάς και το γένος των Ελλην και για να παραμένουν ελεύθεροι για όσο μπορώ και ζω. Ορκίζομαι σε ό,τι έχω ιερό να πατάξω και να εξοντώσω οποιοδήποτε εχθρό της Ελλάς και των Ελλην που αποικούν στην Ελλάς με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο. Ορκίζομαι πως δεν θα σταματήσω ποτέ να πολεμώ να μάχομαι τον εχθρό και να προστατεύω την Ελλάς και τους Ελλην. Η Ελλάς ανήκει μόνο στους Ελλην. Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω οι Ελλην» http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64280466

 147. Γς said

  138:

  >λαθραιόκοιτος

 148. Γς said

  Λαθραιόκοιτόπληκτος;

  «Φοβερή ιστορία. Το είχα καταλάβει ότι θα ήταν και μοιραία και προσπάθησα να συγκρατηθώ. Αλλοίμονο όμως. Δεν ήταν γραπτό. Το μόνο που κατάφερα ήταν να την πονέσω. Και την πόνεσα πολύ. Γι αυτό κι αυτή όταν “γιατρεύτηκε”, με ξέσκισε!»

 149. Foteini said

  ΟΚ, ευχαριστώ .
  Είναι κι αυτό το «πληρώνω» που απέκτησε ειδική σημασία, και δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το χρησιμοποιώ αντί του πληρώ, σε αντίθεση με το αξιώ / αξιώνω που δεν εχει τέτοιο πρόβλημα.

 150. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  146. Είπαμε! Ο Ζευς,του Ζευς, τον Ζευς, Ω Ζευς! 🙂
  Πρόσεξε το άτονο «Ελλην» (δημιουργική ασάφεια… 😆 )

 151. Alexis said

  #140: Βρε Έφη, δεν ισχυρίζεται κανένας ότι οι δυστυχισμένοι που θαλασσοπνίγονται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, είναι μετανάστες. Με λαθρο- ή χωρίς.
  Πόσες φορές να το πούμε;

 152. RaspK said

  Ωραίος ο γρίφος! 😀

 153. spiral architect said

  @150: Εγώ το ξέρω αλλιώς:
  Ο Ζευς
  του Ζευός
  τω Ζευί
  τον Ζεύα
  ώ Ζευ

 154. RaspK said

  Όσον αφορά τους μεζέδες (και ήταν πολύ καλή πιατέλα):

  α) Έχω προσέξει πως, γενικότερα, η ελληνική κοινωνία έχει αποφασίσει πως θα πρέπει να κρίνει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με μιαν αυστηρότητα που δεν είχε σε καμία περίπτωση απέναντι στις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία αυτών. Πρόκειται για το άκρο της υποκρισίας: ένας γνωστός μου επιμένει να μιλάει συνέχεια για την κατάντια στην οποία έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα, και πόσο θα έπρεπε να τον χαίρονται όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, κι όμως, όταν του λέω πως δεν τηρεί όμοια στάση για όσους ψήφιζαν συνέχεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τόσες δεκαετίες, εμμένει στην πίστη του ότι δεν είναι το ίδιο και αυτοί δεν έχουν την ίδια ευθύνη… (Κάπου εκεί αποφεύγω ν’ ανοίξω το στόμα μου για να μην καταλήξουμε δυο χωριών χωριάτες…) Υπενθυμίζω, πάντως, πως στην αιλαδδάρα στην οποία ζούνε κάποιοι, ο (οΘντκ) «πολύς» πρώην Υπουργός Υγείας Γεωργιάδης λέγεται πως έπραξε τα πλείστα όσα και βελτίωσε τους θεσμούς (όσοι ξέρουμε από μέσα τη ζημιά έφερε, κοντεύουμε να χάσουμε τα μαλλιά μας, τόσες φορές που το ακούμε).

  β) Δεν περιμένω οι νεοδημοκράτες να παραδεχτούν ποτέ τους ότι η λέξη «λαθρομετανάστης» είναι χυδαία. Ο μόνος λόγος με βάση τον οποίο μπορεί να θεωρηθεί βάσιμη είναι ότι υπάρχουν νόμοι για τον περιορισμό της μετανάστευσης — όμως αυτή η σχετική κείμενη νομοθεσία φτιάχτηκε ακριβώς για να καταστήσει λαθραία τη μετανάστευση και ο λόγος είναι ότι δεν ήταν θεμιτοί οι μετανάστες από τις αρχές. Όμως δεν είναι κάτι ανάλογο του κυνηγιού ή της προσπάθειας να πουλήσεις καπνό ή αλκοόλ χωρίς φόρο, μιλάμε για τη διαβίωση, συχνά ακόμα και την ίδια την επιβίωση αυτών των ανθρώπων…

  γ) Η Σώτη έγραψε επίσης άρθρο στο οποίο λέει ότι ο αντιφασισμός πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Σε ποια Ελλάδα ζει αυτή;! Επίσης κριτικάρει το ότι ο όρος «αντιφασισμός» πρόκειται για αρνητικό αυτοχαρακτηρισμός (δηλαδή την έκφραση μιας ιδεολογικής τοποθέτησης με βάση το σε τι εναντιώνεσαι). Ας της εξηγήσει κάποιος ότι αυτό ούτε νέο είναι ούτε προβληματικό (αν και υποψιάζομαι ότι το ξέρει και είτε δουλεύει τον κόσμος ψιλό γαζί είτε βρίσκεται σε άρνηση).

 155. RaspK said

  *αυτοχαρακτηρισμό

 156. RaspK said

  Α, δεν πάω καλά…

  *τον κόσμο ψιλό γαζί

 157. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και απο εδώ!

  139 α: Σωστό αυτό

  146 Δηλαδή τον υμνούν αλλά δεν τον κλίνουν

  149 Όχι, το πληρώνω έχει πια παει αλλού. Κάποιοι βεβαια το χρησιμοποιούν (πλήρωσαν τις κερκίδες του σταδίου) αλλά το θεωρώ μαργαριτάρι.

 158. Παναγιώτης Κ. said

  @132. Η λέξη φασίστας τα τελευταία χρόνια δεν είναι πολιτικός προσδιορισμός αλλά βρισιά. Χρησιμοποιείται κυρίως για εκείνον που συγκρούεται με τις πολιτικές μας θέσεις με αποτελεσματικό τρόπο.
  Αποφεύγω γενικώς τις βρισιές επομένως, και το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

 159. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  151. Alexis
  Πρόσφυγες είναι.Με τη βία μετανάστες, λόγω του πολέμου.Ως και ο ΟΗΕ, από το ΄75 ακόμη, συστήνει να μην χρησιμοποιείται το παράνομος(χειρότερο είναι το λαθραίος) επειδή στιγματίζει .βλ.σχόλιο Spiridione 123
  >> «Πόσες φορές θα το πούμε».
  Αν δεν έγινε καθαρή η άποψή μου το ξαναλέω : αν δούμε όλες τις σύνθετες λέξεις με το λαθρο, καμιά δεν σημαίνει κατάσταση τόσο βαρύνουσα: άνθρωπο σε κίνδυνο και ανάγκη, ώστε να είναι γίνεται τόσο απεχθές και στίγμα το συνθετικό «λαθρο».
  Όσο επιχειρηματολογούν οι γλωσσαμύντορες του λαθρο, θα λέω τη διαφορά.
  Μερικά κουτιά γάλα και να φωνάζω για να μη συνηθίσουμε στις ψαριές ανθρώπων και την ύπουλη απόρριψη των κυνηγημένων,μπορώ τούτη την ώρα να κάνω,κι αυτό κάνω.

 160. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  129.Γ Δεν πρεπει να ειναι μυθοπλασια

  Ο Θανάσης Βαλτινός με τον Ανδρέα Κορδοπάτη

  «…Ο Κορδοπάτης ήταν θείος συμμαθητή του. Τον γνώρισε όταν είχε πατήσει ήδη τα 80 του. «Ηταν ωραίος τύπος. Βάλανε τον συμμαθητή μου κι έγραψε σε μια λαϊκοκαθαρεύουσα πέντ’-έξι σελίδες τα απομνημονεύματά του. Τα διαβάζαμε και σπάγαμε πλάκα». Οι σελίδες αυτές είχανε μείνει στα κιτάπια του. Και όταν τυχαία ο Βαλτινός τα ξαναβρήκε, σκέφτηκε «τι ωραίο θέμα είναι η μετανάστευση και δη στο πρώτο κύμα της». Ετσι πήγε και βρήκε τον γερο-Κορδοπάτη, ο οποίος «έγραφε με το μυαλό. Θυμόταν τα πάντα».

  Ο Βαλτινός κράτησε σαν αρχή του κατά τη συγγραφή του «Συναξαριού» «τη λιτότητα της αφήγησης». Και μας παρέδωσε έναν απαστράπτοντα, καθάριο προφορικό λαϊκό λόγο. «Παρ’ όλο που δεν υπάρχει προφορικός λόγος όταν κάτι είναι γραπτό. Διότι ναι μεν είναι λαϊκός λόγος, αλλά είναι επεξεργασμένος, έντεχνος».

  Η δουλειά που έπρεπε να γίνει, ώστε «να μην περισσεύει ένα παραπανίσιο «και» ήταν εξαντλητική». Συγχρόνως, στο κείμενο έπρεπε να περάσουν «ο τρόπος που έφερνε τα πράγματα στη μνήμη του, οι σιωπές του, το χρώμα της φωνής του, το μάτι του που χάνεται ο χρόνος…».

  Ο Κορδοπάτης, γερό λαϊκό κύτταρο, «είχε το πείσμα να δημιουργήσει μια νέα μοίρα. Βγαίνει ανάγλυφη η ψυχοσύνθεσή του. Είναι ολοζώντανος. Και η πονηριά και η καπατσοσύνη και η περιέργειά του. Ακόμη κι ένας ναρκισσισμός όταν παίρνει από τη Νάπολη το κοστούμι με τις δυο κοφτές ψαλιδιές. Υπήρχε μέσα του ένα οδυσσεϊκό στοιχείο περιπέτειας, χωρίς να ξέρει τι θα βρει εκεί».

  Αλλωστε, το τι τραβούσαν οι μετανάστες δεν ήταν γνωστό τότε. «Η Αμερική θεωρούνταν Γη της Επαγγελίας. Λειτουργούσε ως μύθος ότι εκεί κάνεις πολλά λεφτά. Ακόμα και ο Παπαδιαμάντης στον «Αμερικάνο», που ίσως είναι η πρώτη λογοτεχνική αντιμετώπιση της ελληνικής μετανάστευσης, έχει τον μύθο του ανθρώπου που εκεί έκανε λεφτά». Η πρώτη όμως φορά που θίγεται η τρομερή οδύσσεια των ανθρώπων που στήσανε το δίκτυο των υπερατλαντικών γραμμών είναι ο «Κορδοπάτης»….»

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=323532

 161. RaspK said

  149. & 157.: Αυτό το θέμα με το πληρόω/πληρώ και πληρώνω είναι μόνιμο θέμα στις σχολές θετικών επιστημών που έχουν μαθήματα χημείας: επειδή πολλά έγγραφα είναι ακόμη από… τα χρόνια τα παλιά, τα περασμένα, από την καμφορά βγαλμένα… έχουμε πολύ συχνά καθαρευουσιανισμούς (το πρόβλημα εντείνεται άμα έχεις και καθηγητή μεγάλης ηλικίας), οπότε αναγκάζεσαι να γράφεις στις εργασίες: «πληρώνουμε την ογκομετρική φιάλη» και ακόμη: «μεταφέρουμε την πληρωθείσα λήκυθο σε ζυγό ακριβείας» και άλλα τέτοια χαριτωμένα…

 162. O Κορδοπάτης μπορεί να ταλαιπωρήθηκε ποικιλοτρόπως, μπορεί (δεν ξέρω) να ήταν και λαθρεπιβάτης, λαθρομετανάστης όμως δεν ήταν, γιατί το 1903 μόνον οι φυματικοί και οι Κινέζοι απαγορευόταν να μπουν στις ΗΠΑ — κατά τα άλλα, ή μετανάστευση ήταν ουσιαστικά ελεύθερη ως το 1921.

 163. sarant said

  160 Ώστε δεν ήταν μυθοπλασία; Ευχαριστώ!

  162 Θυμάμαι όμως ότι τον είχαν κόψει επειδή είχε τραχώματα στα μάτια και αναγκάστηκε να μπει λαθραία. Ή το μπερδεύω;

 164. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  163. Ναι είχε τραχώματα στα μάτια, τον κατεβασαν στην Ναπολη,….

 165. cronopiusa said

  Χρόνια πολλά πολλά Ππαν

  Jarrett & Garbarek – My Song

 166. Συγνώμη, αλλά όποιος γράφει «πληρώνουμε την ογκομετρική φιάλη» εννοώντας «γεμίζουμε» είναι αγράμματος, και ομοίως όποιος θα έγραφε «η πληρωμένη φιάλη». Αντίθετα, «η πληρωθείσα λήκυθος» ή ακόμη και «η πεπληρωμένη φιάλη» μπορεί να είναι άκομψα ή αδέξια, ιδίως το δεύτερο, αλλά λάθη δεν είναι.
  Σε άλλες εποχές, οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί έλεγαν Un examen en français est un examen de français. Χωρίς να φτάσουμε ως εκεί, λίγο περισσότερη επιμονή στα γλωσσικά,ακόμα και στη Φυσικομαθηματική ή στο Πολυτεχνείο, δεν θα έβλαπτε…

 167. physicist said

  #166. — … λίγο περισσότερη επιμονή στα γλωσσικά, ακόμα και στη Φυσικομαθηματική ή στο Πολυτεχνείο, δεν θα έβλαπτε …

  Θέλω να υπερασπιστώ την (γλωσσική) τιμή του ΕΜΠ, τουλάχιστον κατά τη δεκαετία του 1980, όταν σπούδασα εκεί. Σε κανένα επιστημονικά άρτιο σύγγραμμα δεν θυμάμαι να υπήρχαν γλωσσικές αμέλειες. Αντίθετα, υπήρχε πολλή προσοχή και μέριμνα για λόγο στρωτό, είτε το κείμενο ήταν στην Καθαρεύουσα (τα παλιότερα συγγράμματα) είτε στη Δημοτική (αναφέρω ενδεικτικά τα Βιβλία Μηχανικής του Κ. Μ. Μυλωνά, το πεντάτομο θρυλικό βιβλίο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ μεταφρασμένο από ομάδα ΔΕΠ των Εργαστηρίων Φυσικής, συγγράματα για Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου του Παρασκευόπουλου, αυτά για Μικροκύματα και Οπτικές Ίνες των Ουζούνογλου, Ρουμελιώτη και άλλα πολλά). Τα συγγράμματα ή οι σημειώσεις με γλωσσικά πασαλείμματα ήταν γενικώς πασαλείμματα και αποτελούσαν, ευτυχώς, μια μικρή μειοψηφία!

 168. (163β) Αυτό ναι, όταν είπα «οι φυματικοί» υπεραπλούστευα — αποκλείονταν και οι φορείς ορισμένων άλλων μεταδοτικών ασθενειών, οι φρενοβλαβείς, οι αναλφάβητοι, οι αναρχικοί και ορισμένες άλλες κατηγορίες. Βασικά όμως ή μετανάστευση ήταν ελεύθερη, κι έτσι εισέρρευσαν ως το 1920 τα εκατομμύρια Ιρλανδών, Ιταλών, Εβραίων, Ελλήνων κλπ. που και τώρα κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα στο μεγάλο χωνευτήρι…

 169. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο Σταυρος, ελλληνοαρμενιος από τα βάθη της Μικράς Ασίας λαθρομεταναστης στην Ν.Υορκη.

  Η ταινία America, America είναι δράμα παραγωγής 1963, σε σκηνοθεσία και σενάριο Ελία Καζάν, βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του σκηνοθέτη με τίτλο Το Χαμόγελο της Ανατολής. …αφηγείται την ιστορία ενός Ελληνόπουλου του Σταύρου Τοπουζόγλου, το οποίο στα τέλη του 19ου αιώνα περιπλανήθηκε από τα βάθη της Μικράς Ασίας μέχρι και την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να πάρει το πλοίο που θα τον οδηγούσε στην Αμερική. Η ταινία προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε εκείνο της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Το 2001 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

  » Ο Ηλίας Καζάν, Έλληνας στο αίμα, γεννημένος στην Τουρκία και Αμερικανός επειδή ο θείος του ταξίδεψε στις Η.Π.Α. δίνοντας το έναυσμα για την υπόλοιπη οικογένεια να ακολουθήσει, έγραψε την ιστορία του ταξιδιού του θείου του. Το 1890, ο νεαρός και ευγενικός, αλλά αφελής, Σταύρος Τοπουζόγλου (Στάθης Γιαλέλης) έμενε στη Μικρά Ασία, όπου Έλληνες κι Αρμένιοι δεινοπαθούσαν από τους Τούρκους που είχαν την πλειοψηφία. Ο Σταύρος ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή, κάτι που θα του εξασφάλιζε ένα ταξίδι στην Αμερική, χώρα που για τους ανθρώπους του τότε φάνταζε ως Η Γη της Επαγγελίας. Εκεί ίσως να κατάφερνε να κάνει πράγματα που θα γέμιζαν τους δικούς του με υπερηφάνεια. Οι γονείς του όμως διέθεσαν τα χρήματά τους για να τον στείλουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου επρόκειτο να εργαστεί στο μαγαζί με τα χαλιά που είχε ο θείος του. Ο Σταύρος ξεκίνησε λοιπόν το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη με τα πόδια και τη συντροφιά ενός γαϊδάρου. Η περιπλάνησή του στα βάθη της Μικράς Ασίας κι όσα είδε τον έκαναν να αναλογιστεί την κατάσταση των Ελλήνων στην ταραχώδη αυτή ζώνη. Φτάνοντας μετά από κόπο στην Κωνσταντινούπολη, η επιθυμία του να βγάλει τα απαραίτητα χρήματα ώστε να αγοράσει εισιτήριο τρίτης θέσης για το πλοίο που πήγαινε στις Η.Π.Α. έγινε δυνατότερη από ποτέ.»
  […]

  Κατωθι προχειρη μεταφραση απο την αγγλικη βικιπαιδεια

  …..Ο Σταύρος ρίχνεται μεταξύ των σωρων πτωμάτων στο πλακόστρωτο που θα τα πεταξουν στη θάλασσα. Ανατρέπει εν συνεχεία από το καλάθι που μεταφέρει ταπτωματα και επώδυνα καταφερνει να φθασει στο σπιτι του ξαδέλφου του. Αυτος λυπαται τον νεαρό άνδρα και του επιτρέπει να αναρρωσει στο σπίτι του. …, Ο Σταύρος συμφωνεί να παντρευτεί την αδελφη του. …., ωστόσο, παραδέχεται ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να μεταναστεύσει στην Αμερική, χρησιμοποιώντας τα χρήματα απο την προίκα για να πληρώσει το υπερατλαντικο ταξιδι του.

  Σε αυτό το σημείο ο Σταύρος εχει επανασυνδεθεί με τον Hohannes (Gregory Ροζάκη), έναν νεαρό Αρμενιο, τον οποίο ο Σταύρος βοηθούσε με τρόφιμα και ρούχα κατά την αρχική διάρκεια του ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Hohannes τον πληροφορεί ότι στην Αμερική θα είναι υπό την αιγίδα ενος εργοδότη .Ο Σταύρος καταφέρνει να εξασφαλίσει το δικο του πέρασμά με τη βοήθεια της μέσηλικης συζύγου ((Katherine Balfour) του γηραιου Αμερικανου επιχειρηματία (Robert H. Harris), που είναι πελάτης του μελλοντικού του πεθερου.
  Λέει ότι δεν μπορούσε να την παντρευτεί, και στη συνέχεια ξεκινά το ταξίδι στο πλοίο SS Kaiser Wilhelm. Υπάρχει, ωστόσο, ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο, μια υπόθεση με τη σύζυγο του επιχειρηματία. Ο ηλικιωμένος θα καταθέσει ποινική δίωξη εναντίον του Σταυρού, και ανακαλεί την προσφορά του για την απασχόληση, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την επαναπροώθηση προς την Τουρκία. Όπως όλα δείχνουν δυσοίωνα, ωστόσο, οι φυματικός Hohannes ανταλλασσει τα ταξιωδιωτικα εγγράφα με τον Σταύρο, και πεφτει στην θαλασσα, επιτρέποντάς του να εισέλθει στην Αμερική στη θέση του .

  Με την κλιμακούμενη εικόνα της Νέας Υόρκης απο το Άγαλμα της Ελευθερίας καθως το πληθος των μεταναστών αποβιβαζεται στο λιμάνι, ο Σταύρος θετει τελος στις ταλαιπωρίες του ξεκινώντας ως ένα αγόρι-«λουστρακος» μαζευοντας πένες και δολάρια που θα φέρουν τελικά την οικογένειά του στη γη, όπου οι απόγονοι, συμπεριλαμβανομένου του Ελία Καζάν, θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.»

 170. Alexis said

  #159: Μάλλον δεν συνεννοούμαστε… 😦
  Δεν πειράζει…
  Μπορεί να επανέλθω αργότερα, τώρα δεν προκάνω… 🙂

 171. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  170.>>Δεν πειράζει…
  «κι εγώ σ΄αγαπάω» απαντάνε τα νεούδια της οικογένειας όταν έχουμε «συνεννόηση φυστίκι» 🙂

 172. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καθώς παραθέσατε κομμάτια από τον Ανδρέα Κορδοπάτη και το Αμέρικα Αμέρικα, να το πω να μην το πω, ο Παράδεισος στη Δύση,η μόνη ελληνική ταινία(συμπαραγωγή)του Γαβρά,δε μ΄ενθουσίασε καθώς διάλεξε για την αφήγησή του -της πορείας ενός παράνομου μετανάστη προς την πόλη του φωτός- την αλαφράδα και το χιούμορ.
  http://www.provoles.gr/movie's_09-10/091127.htm

 173. Ιάκωβος said

  Alexis, Κορνήλιος, Βάταλος, κλπ

  Εδώ λεξιλογούμε , ναι, αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το παίζουμε με τις λέξεις, όπως κάποιοι φίλοι εδώ επιμένουν να κάνουν.

  Ένας γλωσσολόγος θα μπορούσε να εκφραστεί πολύ καλύτερα από μένα, αλλά σε απλά ελληνικά η γνώμη μου είναι αυτή:

  Η γλώσσα, όντας ένα τόσο ζωντανό φαινόμενο όσο και η ίδια η κοινωνία και ο άνθρωπος, εξελίσσεται. Οι λέξεις μέσα στο χρόνο υφίστανται αλλαγές λόγω κοινωνίας, ιστορίας, ιδεολογίας, ψυχολογίας κλπ. Ενίοτε, εκτός από αυτό που σημαίνουν, αποκτούν και ένα σωρό άλλες συμπαραδηλώσεις.

  Μία από τις συμπαραδηλώσεις ορισμένων λέξεων, που ο ακροατής μπορεί να αποκωδικοποιήσει, είναι η υποκειμενική στάση του χρήστη της λέξης ως προς το σημαινόμενο, δηλαδή, την κριτική, επιδοκιμαστική, επικριτική, συναισθηματική, ιδεολογική ή άλλη εμπλοκή εκείνου που τις χρησιμοποιεί, με αυτό που σημαίνουν. Και γι αυτό έχουμε τις μειωτικές λέξεις, τα υποκοριστικά, τις υβριστικές λέξεις, κλπ.
  Με συγχωρείτε για τη βαρετή επανάληψη των αυτονόητων, αλλά

  άλλο σεξουαλική εργάτρια, άλλο πουτάνα.
  (Βέβαια στην πραγματικότητα μιλάμε για το ίδιο πράμα. Διαφέρει η υποκειμενική στάση αυτού που μιλάει)
  Ομοίως, άλλο Θρύλος, άλλο Γαύρος
  Άλλο γκέι, άλλο πούστης
  Άλλο Ισραηλίτης, άλλο Οβριός, άλλο «Διεθνής Τραπεζίτης»
  Άλλο πάτερ, άλλο παπάς, άλλο πάπαρδος, άλλο τράγος.
  Η επιλογή των λέξεων γίνεται συχνά και για να κρύψει κάτι.
  Άλλο «στούντιο», άλλο μπουρδέλο.
  Άλλο εθνικιστής, άλλο ναζί.
  Στην πραγματικότητα, το πράγμα,το σημαινόμενο είναι το ίδιο.

  Αυτό ισχύει και για τη λέξη λαθρομετανάστης.

  Μίλησα, κι εγώ και άλλοι, χτες για τη νομική πλευρά του ζητήματος: Καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας. Ακόμα κι έτσι, πχ αν πυροβολήσεις κάποιον που μπήκε λαθραία στο σπίτι σου, το έγκλημά σου επισύρει λιγώτερη ποινή ή και καθόλου, από το να τον πυροβολούσες στο δρόμο. Όλοι το ξέρουν αυτό, υπάρχουν περιπτώσεις που το πτώμα του θύματος έχει συρθεί μέσα στο σπίτι του δράστη, για το λόγο αυτό. Οι πρόσφυγες δεν μπαίνουν για να παρανομήσουν ούτε να εγκληματήσουν. Οι ναζί όμως ενοχοποιούν εκ των προτέρων τις χήρες και τα ορφανά του πολέμου και τους κυνηγημένους από τη φτώχεια, για να δικαιολογήσουν τα δικά τους ναζιστικά εγκλήματα μίσους και παράλογης βίας. Και μειώνουν λεκτικά τους πρόσφυγες για να δείξουν ότι οι ίδιοι τους θεωρούν εχθρούς, κατώτερους, μιάσματα, κλπ.

  Λεξιλογώντας τώρα. Ασχέτως το πώς χρησιμοποιούσανε οι αρχαίοι τη λέξη «λάθρα», η λέξη «λαθρομετανάστης» σήμερα είναι ΜΕΙΩΤΙΚΗ. Τελεία. Τα μου-σου-ξου του Βάταλου,πχ, είναι προσχηματικά, είναι ο μπερντές για να κρύψει την ουσία.

  Λαθρομετανάστης είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ναζί, ΑΚΡΙΒΩΣ για να δηλώσουν την ηθική τους στάση σε σχέση με το πρόβλημα (πχ πρέπει να χυθεί αίμα – Πλεύρης), την απέχθειά τους προς τους πρόσφυγες και να δικαιολογήσουν τα ναζιστικά τους εγκλήματα.

  Μην τη ψάχνουμε λοιπόν. Και μην παίζουμε με τις λέξεις και τις ετυμολογίες, στο συγκεκριμένο δεν έχουν κανένα νόημα. Οι λέξεις υπάρχουν. Και, επαναλαμβάνω, περιγράφουν και αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση του «λαθρομετανάστη».

  Λαθρομετανάστες, λάθρο, λαθρο-όρκ κλπ ας τους λέει ο Πλεύρης, ο Μιχαλολιάκος, και το 7% των ψηφοφόρων, που έχουν γίνει ναζιστές.

  Εμείς, οι καλοί άνθρωποι, που δεν έχουμε μετατραπεί σε ψυχασθενείς δολοφόνους, θα τους λέμε μετανάστες και πρόσφυγες. Τόσο απλά.

  Και επειδή υποθέτω ότι στο μπλογκ συχνάζουν καλοί άνθρωποι, σας προτρέπω να κάνετε και σεις το ίδιο 🙂

 174. voulagx said

  #174: Σ΄ενα βιντεο, ενα βαρκαρης του Εβρου ελεγε οτι ειχε σωσει λαθρομεταναστες (αυτον τον ορο χρησιμοποιησε) που προσπαθουσαν να διασχισουν το ποταμι κολυμπωντας. Δεν νομιζω οτι χρησιμοποιουσε τον ορο μειωτικα.

 175. 175

  Και βέβαια δεν χρησιμοποιούσε τον όρο μειωτικά. Απλώς, η τηλεόραση δεν του είχε πει πως υπάρχουν κι άλλες λέξεις. 😉

 176. spiral architect said

  Απολύθηκε η διερμηνέας της νοηματικής, που ειρωνεύτηκε το «εκτίθει» του Τσίπρα!

 177. Μα, Σπειροειδή, την επάτησες κι εσύ από το Μούφανέτ;

 178. spiral architect said

  Όχι βέβαια! 😀

 179. Δυστυχώς αυτό εδώ δεν είναι μούφα: https://twitter.com/dgatopoulos/status/661146969256140800

 180. gbaloglou said

  169 «I am a Greek by blood, a Turk by birth, and an American because my uncle made a journey»

 181. skol said

  Μια ανακάλυψη της Χούκλη
  Ανακάλυψα ότι μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές της λέξης liberal ανάγεται στον 14ο αιώνα και σήμαινε τις τέχνες στις οποίες όφειλε να ασκηθεί ένας ελεύθερος πολίτης.

  Έχει καιρό ακόμα μέχρι να φτάσει στους Ρωμαίους…

 182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – «Λάμπρο, «απόψεις είναι αυτές» μεν, αλλά από την αρχή έχεις φαγωθεί ότι βλέπεις φασισμό σ’ αυτό που βλέπω εγώ.

  Δεν μπορώ να γίνω φασίστας μόνο για να έχεις την ικανοποίηση ότι ανακάλυψες άλλον ένα φασίστα. Έχει ανθρώπους που δεν είναι πανομοιότυποι μ’ εμάς και όμως δεν είναι ο εχθρός, πώς να το κάνουμε δηλαδή.»

  Καλά ρε Πέπε είσαι σοβαρός; πού τα βλέπεις όλα αυτά στα σχόλιά μου;
  «Εγώ βλέπω σ αυτή την λέξη φασισμό, απενοχοποίηση των θυτών, και μεταφορά της ευθύνης στα θύματα, εσύ βλέπεις τεχνικό διαχωρισμό ανθρώπων, απόψεις είναι αυτές.»
  Από αυτό έβγαλες το συμπέρασμα ότι ψάχνω για άλλον ένα φασίστα; Αυτό που λέω, είναι πως βλέπω όλα αυτά που φορτίζουν άρνητικά την λέξη, ενώ εσύ με τον «τεχνικό διαχωρισμό», την αποφορτίζεις πλήρως, αυτό σε κάνει αυτομάτως φασίστα; ή το υπονοώ εγώ; Από την αρχή για την λέξη λεώ, και πως είναι λάθος κατά την άποψή μου να την αποδεχόμαστε, για όλους τους λόγους που αναφέρω αναλυτικά. Αν σε θεωρούσα φασίστα, νάσαι σίγουρος ότι θα στο έλεγα κατάμουτρα, και φυσικά δεν θα συζητούσα μαζί σου, όπως έχω κάνει με τον γελοίο ανθρωπάκο εδώ μέσα. Κρίμα ρε φίλε, που ξεστραβώθηκα μια ώρα για να σου απαντήσω από το τάμπλετ, (είχα κλείσει τον υπολογιστή) αν ήξερα ότι θα το έπαιρνες έτσι στραβά, δεν θα έγραφα τίποτα, και θα κοιμόμουν μια ώρα αρχύτερα, και θα τόχαμε κέρδος και οι δύο (χαμόγελο).
  Πάντως ρίξε μιά ματιά στο 139 του Pedis, στα 140 -159 της ΕΦΗΣ, και άλλων. Υπάρχει και το 174 του Ιάκωβου, που μπροστά του, τα δικά μου σχόλια είναι προσευχές των ΕΛΛΗΝ στον Ζεύς (χαμόγελο).

 183. Spyridon said

  @183
  «Από αυτό έβγαλες το συμπέρασμα ότι ψάχνω για άλλον ένα φασίστα; Αυτό που λέω, είναι πως βλέπω όλα αυτά που φορτίζουν άρνητικά την λέξη, ενώ εσύ με τον «τεχνικό διαχωρισμό», την αποφορτίζεις πλήρως, αυτό σε κάνει αυτομάτως φασίστα; ή το υπονοώ εγώ; Από την αρχή για την λέξη λεώ, και πως είναι λάθος κατά την άποψή μου να την αποδεχόμαστε, για όλους τους λόγους που αναφέρω αναλυτικά.»

  Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω. Είναι και εδώ θεμα επιλογών Λάμπρο.
  Ούτε θέλω να επιβάλω βέβαια την άποψη μου για την χρήση αυτής της λέξης. Απλούστατα αποφεύγω οποιαδήποτε επαφή, παραπάνω του τυπικού, με τους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν.
  Με τον ίδιο τρόπο που για παράδειγμα δεν τρώω μήλα γιατί είμαι αλλεργικός σε αυτά τα φρούτα.

 184. Spyridon said

  @122 + 132
  Το πρόσφυγας περιγράφει επακριβώς αυτή την κατηγορία.
  Ολα τάλλα είναι εκ του πονηρού. Μάλλον όχι.
  Ολα τάλλα που μας λες είναι απλώς υπεκφυγές για να διακιαολογήσεις τις φασιστικές απόψεις σου.
  Ενοχές?
  Η άποψή σου στο συγκεκριμένο (και άλλων παραπάνω) είναι φασιστική
  και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν διαβάζεις το ΠρωκτΑγών και τον τέλλογλου.

 185. Alexis said

  #185: OK, είμαστε φασίστες πράκτορες, και συχνάζουμε στου Σαραντάκου για να κάνουμε προβοκάτσια.
  Επίσης, καραφασίστες του κερατά είναι και οι συντάκτες όλων των νεοελληνικών λεξικών που λημματογραφούν τη λέξη.
  Επιπλέον όποιος έχει γράψει ή έχει πει στο παρελθόν τη λέξη «λαθρομετανάστης», είναι νεοναζί, μίσθαρνο όργανο της άρχουσας τάξης και λακές του συστήματος.

  Τέρμα η κουβέντα. Με πολιτικούς χουλιγκάνους δεν έχει νόημα να ασχολείται κανείς 😡

 186. voulagx said

  #176: Σκυλε, κι εγω ετσι τους αποκαλουσα σε συζητησεις με φιλους με τους οποιους διαφωνουσα, υπερασπιζομενος τα δικια των λαθρομεταναστων. Δεν ηξερα οτι η μη χρηση του ορου ειναι «εκ των ων ουκ ανευ» για την αποφασιστικοποιηση μου. 🙂

 187. cronopiusa said

  Τσίπρας: Πόσο κοστολογείται ένα παιδάκι που πνίγεται στο Αιγαίο;

 188. στο ντιβάνει αράζω και αγναντεύω said

  Στην Ελλάδα, η αριστερά πάντα είχε προβλήματα, τώρα τα ψυχολογικά της προβλήματα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Τι μαγική, παιδιάστικη αντίληψη είναι αυτή, να τραβάς τα μαλλιά σου. Αν πάψεις να ονομάζεις τους λαθρομετανάστες ως λαθρομετανάστες, αυτοί αυτομάτως παύουν να είναι λαθρομετανάστες και αυτομάτως μεταμορφώνονται σε κάτι ωραίο και ευχάριστο και γίνονται πρόσφυγες και μετανάστες. Εμείς οι κακοί μη-αριστεροί όμως μένουμε με την απορία. Γιατί δεν παίρνουν το πλοίο της γραμμής να έρθουν στην Αθήνα και μετά να εξαφανίζονται, αλλά προτιμούν να θαλασσοπνίγονται. Μη μου πείτε, η ελληνική κυβέρνηση τους αρνείται την είσοδο διότι τους θεωρεί παράνομους και λαθραίους, αυτά επί πρώτης φοράς αριστερά, δεν θα το αντέξω. Κάτι παρόμοιο με την ένδοξη τρόικα που έγινε τετρόικα. Πιστέψατε στα αλήθεια, αν παύατε να την λέτε τρόικα αλλά θεσμούς, αυτοί θα έπαυαν να είναι τρόικα αλλά θα γινόντουσαν θεσμοί (κάτι που εξαρχής ήταν, αλλά πώς να μισήσεις θεσμούς) και το μόνο που καταφέρατε είναι η τριάδα να γίνει τετράδα. (Την οποία τετράδα απαγορεύετε πλέον να την μισείς) Το μνημόνιο έγινε συμφωνία και έπαψε να υπάρχει μνημόνιο. ΛΟΛ. Ούτε ψυχίατρος δεν μπορεί να σας βοηθήσει. (ξεχάστε τους ψυχαναλυτές, απαταιώνες γαρ) Όπως και να περιγράψετε την πραγματικότητα, αυτή είναι αμείλικτη και αδίστακτη. Η τρόικα έγινε τετρόικα, ο λαθραίος προτιμά τις τρύπιες βάρκες ενώ ο νόμιμος τα πλοία της γραμμής, το μνημόνιο ζει και βασιλεύει, αλλά εσείς ακόμα ποντάρετε στη κουτοπονηριά ότι οι πρόσφυγες δεν θα μείνουν στην Ελλάδα αλλά θα αναχωρήσουν αυθημερόν προς τις καπιταλιστικές χώρες. Στην πορεία τους προς τα εκεί, θα αφήσουν συνάλλαγμα στη χώρα και εσείς θα έχετε να γράφετε αντικαπιταλιστικά μανιφέστα. Αμ δε. Ο κλήρος έλαχε εσείς να τους λουστείτε. Με τις ευλογίες σας θα τους πνίγετε ως τιμωρία προς παραδειγματισμό και θα το διαλαλάτε στην οικουμένη να μαθευτεί προς αποτροπιασμό. Αυτά αφού μοιραστείτε τα ποσοστά και εκπληρώστε τα πλαφόν. Τόσους η Γερμανία, τόσους η Γαλλία, τόσους η Ελλάδα, τους υπόλοιπους θα τους πνίξετε. Με το αζημίωτο, οφ κορς. Μένει να οριστεί το κατά κεφαλήν τίμημα.

 189. sarant said

  182 Δεν είμαστε καλά, αυτή σε λίγο θα ανακαλύψει την Αμερική.

 190. spiral architect said

  @189: Όλα καλά αυτά που λες, μόνο που «ο λαθραίος προτιμά τις τρύπιες βάρκες ενώ ο νόμιμος τα πλοία της γραμμής» γιατί δεν υπάρχει κανένας στην χώρα του, για να του σφραγίσει τη βίζα στο διαβατήριό του και τα εκδοτήρια των ναυτιλιακών εταιρειών έχουν κλείσει.
  Τόσο απλά και μη μας τύχει.

 191. spiral architect said

  @182: Τι έγινε ρε, τα παιδιά του πρώκταγκον και του κάπιταλ έκαναν το λίμπεραλ; 💡
  Μάλλον το φούρνο τον έφαγε αυτός ο άτιμος ο ανταγωνισμός. 😛

 192. Νίκος Μπάρμπας said

  Οι Γουατεμαλτεκοι και οι Μεξικανοι, που έχουν πατρίδα να τους σφραγίσει χαρτιά, είναι λαθρομετανάστες, αφού περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ χωρίς τηνάδεια των αρχών; Οι Σύριοι,οπωσδήποτε είναι πρόσφυγες, αλλά οι (όποιοι) υπόλοιποι, που επίσης προέρχονται από χώρες, είτε στην Ασία είτε στην Αφρική, με υπηρεσίες που σφραγίζουν χαρτιά, φεύγουν δε από κει για οικονομικούς κυρίως λόγους (άσχετα από το ποιός τους παραμύθιασε) δεν βρίσκονται σε κατάσταση ανάλογη των Λατινοαμερικανών;

 193. sarant said

  192 Γκρεμίστηκε ο φούρνος 🙂

 194. cronopiusa said

 195. spiral architect said

  Για τον #193 καθώς και για όσους ενδεχομένως δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό:
  – Αν έχεις εκδώσει διαβατήριο και είναι σε ισχύ, τη βίζα επάνω του στη δίνει η προξενική αρχή της χώρας υποδοχής που βρίσκεται στη χώρα σου, είναι δε περιορισμένης διάρκειας αναλόγως του λόγου που θες να ταξιδέψεις.
  (σπουδές, δουλειά, τουρισμός)
  – Προφανώς, η γερμανική, ολλανδική, ιταλική, ελληνική κλπ πρεσβείες των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στη Δαμασκό (αν δεν έχουν αναστείλει ακόμα τις υποστηρικτικές τους λειτουργίες) δεν σφραγίζουν τα διαβατήρια των Σύριων με βίζες των χωρών τους επ’ ουδενί.

  Άρα, και να’ χεις διαβατήριο, αναγκάζεσαι να φύγεις από τη χώρα σου με αλλους τρόπους, παράνομα και ο θεός βοηθός. 😦

  Προφανώς, το ίδιο ισχύει με τα αλισβερίσια ΗΠΑ και Ν. Αμερικής (αλλά και Ευρώπης) που αναφέρθηκαν στο #153. Για προσπαθήστε να βγάλετε βίζα για τη μεγάλη μας φίλη εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, ίσα για να μάθετε, τι εστί γραφειοκρατία και προσκόμματα … 😉

 196. spiral architect said

  … που αναφέρθηκαν στο #153 #193. 😳

 197. Spyridon said

  @186 και άλλοι.

  «Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν κομμουνιστοσυμμορίτης.»
  Τεχνικά σωστότατο. Με παράλληλες αναλύσεις με τις παραπάνω δεν υπάρχει κανένα γλωσσικό πρόβλημα.
  Η γλώσσα εκτός του ότι τσακίζει κόκκαλα είναι ΠΑΝΤΑ πολιτική.
  Γιαυτό και εγώ κάνω παρέα με αυτούς που λένε ότι ο Φλωράκης ήταν κομμουνιστής και αποφεύγω αυτούς που χρησιμοποιούν
  την παραπάνω έκφραση.

 198. Spyridon said

  Εδώ έχουμε κολήσει στο λαθρομετανάστης.

  Κάπου αλλού
  http://www.stoxos.gr/2015/11/blog-post_860.html
  ο σκληρός πηρύνας χρηστών της λέξης, αηδιασμένος πλέον
  με την κλοπή της λέξης από τη μεγάλη πλειοψηφία του «δημοκρατικού» ελλήνικού λα(γ)ού
  άρχισε να χρησιμοποιεί μια καινούργια λέξη.

  Λαθροπρόσφυγας. Contradictio in terminis

  Σας παρακαλώ κάντε τώρα μια ανάλυση του ποσο δόκιμος είναι ο νέος όρος.
  Η σκατοψυχιά είναι ατελείωτη στον έρμο και τόσο φαιδρό τόπο μας.

 199. spiral architect said

  @199: Σπυρίδωνα, όταν βάζεις βρωμερούς λίκνους, να χρησιμοποιείς το http://www.donotlink.com. 😉

 200. https://www.google.gr/?gws_rd=ssl#q=%22%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE+%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1+%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%22

  Περιφερειακή ενότητα ανατολικής Αφρικής

 201. 200 Τεμπέλη 🙂
  http://www.donotlink.com/h8aa

 202. sarant said

  199 Δεν το είχα προσέξει το «λαθροπρόσφυγας» σε ευχαριστώ.

  Και δίκιο έχεις και για το κομμουνιστοσυμμορίτης

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  184 – 185 – Mάλλον ξέφυγες αρκετά από το επιτρεπτό, και αν ήμουν ο Νικοκύρης θα σου έδειχνα τουλάχιστον κίτρινη κάρτα.

  «Είναι και εδώ θεμα επιλογών Λάμπρο.»
  Επιλογή μου είναι να μιλάω με τον Πέπε και τους άλλους που ενίοτε διαφωνούν με την όποια άποψή μου, και τους ευχαριστώ που επιλέγουν να μιλούν κι αυτοί μαζί μου.

  «Ούτε θέλω να επιβάλω βέβαια την άποψη μου για την χρήση αυτής της λέξης.»
  Ο τρόπος που μιλάς, δείχνει το αντίθετο, την άποψή σου θέλεις να επιβάλεις αλλά ευτυχώς δεν μπορείς. Είσαι πολύ μακριά από την δημοκρατία για να έχεις το ηθικό ανάστημα να λές τον Πέπε φασίστα.

  «Απλούστατα αποφεύγω οποιαδήποτε επαφή, παραπάνω του τυπικού, με τους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν.»
  Από δω και πέρα, θα σε παρακαλέσω να μην έχεις καμία επαφή και με μένα, που δεν την χρησιμοποιώ.

 204. RaspK said

  166. Προφανώς και είναι λάθος το «πληρώνουμε,» όμως, άμα επιμένει ο καθηγητής, τρως και το καπέλο σου, τρως και το λεξικό σου μαζί. «Πληρούμε» και «πληρωθείσα» είναι τα σωστά, όμως οι περισσότεροι καθηγητές, προφανώς επηρεασμένοι από το ρήμα πληρώνω και σκεπτόμενοι τον πλήρη κ.ο.κ., ίσως ξεχνάνε τη φράση: «πληροί τους όρους,» ακόμα ίσως θεωρούν ότι είναι στερεοτυπική, δυστυχώς αυτό το «πληρώνουμε» μας το πιπιλάνε συνέχεια οι παλιοί, αλλά όχι τόσο παλιοί.

 205. Πέπε said

  Μύλος γίναμε πάλι εδωμέσα.

  Λάμπρο, λυπάμαι. Ενώ σου την έπεσα, και αποδεικνύεται ότι ήταν άδικο το πέσιμο, στάθηκες πραγματικά υπεράνω της αδικίας αυτής. Το ελάχιστο που μπορώ είναι να πάρω πίσω την κατηγορία.

  Συνεχίζουμε. (Αν και όχι στη συγκεκριμένη συζήτηση γιατί έχει στομώσει.)

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  206 – Συνεχίζουμε φίλε, άλλωστε και η ζωή συνεχίζεται, κι αν λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω, ροκφόρ και χαβιάρι που λέμε κι εμείς οι πλούσιοι (χαμόγελο).

 207. Πέπε said

  @205:

  Ναι, προφανώς είναι λάθος. Αλλά η αιτία του λάθους δεν είναι απλώς ότι ο άλλος επηρεάζεται από το ρήμα πληρώνω:

  Το αρχαίο ρήμα πληρόω-πληρώ όντως μετασχηματίστηκε στα νέα σε πληρώνω, ενώ παράλληλα μετακινήθηκε και η σημασία του, από «γεμίζω» (πρβλ. συμπληρώνω) σ’ αυτό που σημαίνει σήμερα το πληρώνω. Παράλληλα και ανεξάρτητα, το αρχαίο ρήμα πληρώ ανσύρθηκε και ξανατέθηκε σε κυκλοφορία, με την παλιά του κλίση και την παλιά του σημασία. Αυτό είναι αντικειμενικά κάπως προβληματικό.

 208. Avonidas said

  Η Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όπως η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

  Αν κατάλαβα καλά δηλαδή, ο Τσίπρας ζητάει να χτίσει η ΕΕ ένα τείχος γύρω από την Ελλάδα, και να αφήσει τους Έλληνες να πνιγούν στα χρέη 😐

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: