Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το καρτέλ των καναλιών

Posted by sarant στο 3 Νοεμβρίου, 2015


Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε προχτές, πρώτη Κυριακή του μηνός, στα Ενθέματα της κυριακάτικης Αυγής, στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι ο πίνακας New Television Antenna του Norman Rockwell (1949), από το ιστολόγιο των Ενθεμάτων. Το άρθρο το δημοσιεύω εδώ με μερικές προσθήκες σε σύγκριση με το κείμενο που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα (η οποία έχει αυστηρό όριο τις 800 λέξεις).

Οι ταχτικοί και ισχυρομνήμονες αναγνώστες θα αναγνωρίσουν κομμάτια του άρθρου που έχουν δημοσιευτεί εδώ σχετικά πρόσφατα, ας πούμε για τη λέξη κανάλι, σε άρθρο που είχαμε βάλει για τους καναλάρχες, αλλά και για τη λέξη ‘διαπλοκή’. Τι να κάνουμε, υπάρχουν λέξεις που έρχονται και ξανάρχονται στην επικαιρότητα, ενώ μερικές δεν φεύγουν καθόλου.

new-television-antenna-1949xlmediumΤο περασμένο Σάββατο ψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο σχετικά με την «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης», αλλά βέβαια, εκτός από τους προεδρεύοντες στις συνεδριάσεις, κανείς δεν το είπε έτσι, κανείς δεν τόλμησε να εκστομίσει αυτό το ανοικονόμητο μακρινάρι με τις οχτώ αλλεπάλληλες γενικές, όλοι έκαναν λόγο για το «νομοσχέδιο για τα κανάλια» ή «για τις τηλεοπτικές άδειες» ή χρησιμοποιούσαν κάποιαν άλλη βολική συντομευμένη αναφορά.

Κανάλια λέμε στην καθομιλουμένη τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο όρος, που είναι απόδοση του αγγλικού channel, βρίσκεται μαζί μας από τα πρώτα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης, από τα μέσα ή τα τέλη των 60.

Η λέξη «κανάλι» βέβαια έχει την κυριολεκτική σημασία του τεχνητού αυλακιού μεταφοράς νερού ή της τεχνητής ή φυσικής διόδου και υπάρχει στη γλώσσα μας από την ελληνιστική εποχή ως κανάλιον, δάνειο από το λατινικό canalis· πιο σωστά αντιδάνειο, αφού η λατινική λέξη ανάγεται στην ελληνική κάννα, το καλάμι, μια παραγωγικότατη λέξη που έχει δώσει πλήθος άλλα αντιδάνεια στην ελληνική: το κανάτι, την κανέλα, το κανόνι, τα κανελόνια αλλά και την κάνουλα. Βέβαια, επειδή στη γλώσσα δεν πιάνουν οι εθνικές αποκλειστικότητες και τα μονοπώλια, η ίδια η αρχαία κάννα είναι σουμεριακό δάνειο.

Όσο για τη μεταφορική σημασία του τηλεοπτικού σταθμού, το channel αρχικά δήλωνε τη ζώνη συχνοτήτων όπου εξέπεμπε ο τηλεοπτικός και παλιότερα ο ραδιοφωνικός σταθμός, ενώ πιο παλιά ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί στην τηλεγραφία. Πάντως, οι Γάλλοι τον τηλεοπτικό σταθμό δεν τον αποκαλούν κανάλι αλλά chaîne, αλυσίδα.

Τους ιδιοκτήτες των καναλιών, που συνήθως είναι άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που την αντλούν από άλλες τους δραστηριότητες, ενίοτε νόμιμες, τους αποκαλούμε, σε οικείο ύφος, καναλάρχες, αξιοποιώντας το πολύ παραγωγικό επίθημα –άρχης, που χρησιμοποιείται στη νεοελληνική τόσο στην επίσημη γλώσσα όσο και στην αργκό για να δηλώσει τον ιδιοκτήτη ή τον επικεφαλής κάποιου φορέα. Ο καναλάρχης βέβαια είναι λέξη λαϊκή και όχι θεσμική, και συνήθως η χρήση της υποδηλώνει κριτική στάση απέναντι στο φαινόμενο της διαπλοκής στα μέσα ενημέρωσης και τους πρωταγωνιστές του (Για παράδειγμα, στην Αυγή, ο όρος «καναλάρχες» έχει δεκαπλάσιες ανευρέσεις απ’ ό,τι στην Καθημερινή).

Είπαμε για διαπλοκή, μια λέξη που δεν την έχουμε σχολιάσει σε τούτη τη στήλη. Παράγεται φυσικά από το ρήμα «πλέκω», που είναι ήδη ομηρικό και που πήρε από την αρχαιότητα και μεταφορικές σημασίες. Και τα σύνθετα της πλοκής σχεδόν όλα τους έχουν το κοινό στοιχείο ότι δηλώνουν κάτι μπερδεμένο, απειλητικό ή επικίνδυνο: η πολύπλοκη υπόθεση, οι επιπλοκές της ασθένειας, η απροσδόκητη περιπλοκή της κατάστασης, η εμπλοκή και η συμπλοκή, και βέβαια, βασίλισσα όλων στη νεότερη Ελλάδα είναι η σκοτεινή διαπλοκή, αυτό το αξεδιάλυτο κουβάρι συμφερόντων από διάφορους κλάδους, εντός, εκτός και επί τα αυτά της νομιμότητας, που αποκρυσταλλώνεται ιδίως στα (διαπλεκόμενα, όπως τα λέμε) μέσα ενημέρωσης. Να σημειωθεί ότι πατέρας της διαπλοκής στη νεότερη ελληνική πολιτική ορολογία είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δεν εννοώ όμως αυτό που σκεφτήκατε, αλλά απλώς ότι πρώτος αυτός χρησιμοποίησε τους όρους «διαπλοκή» και «διαπλεκόμενα συμφέροντα» την περίοδο 1989-1993.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, η αντιπολίτευση κατηγόρησε το νομοσχέδιο ότι μετατρέπει σε «καναλάρχη» τον εκάστοτε υπουργό επικρατείας, ενώ κάποιοι μίλησαν και για νεοδιαπλοκή. Δεν ακούστηκε στη Βουλή, επειδή δεν είναι καθωσπρέπει λέξη, ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, και που έγινε διάσημος όταν τον ανέφερε ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία, που βρισκόταν με φίλους του στο λογοτεχνικό στέκι όπου συνήθιζε να βρίσκει καταφύγιο. Είχε πει εκείνος ο πρωθυπουργός για πεντέξι νταβατζήδες που θέλουν να κυβερνήσουν τον τόπο –και βέβαια, νταβατζής είναι ο «προστάτης» και φυσικά ο εκμεταλλευτής κοινών γυναικών.

Ο νταβατζής είναι απεχθής στην κυριολεκτική του έννοια και βλαβερός στη μεταφορική, είναι όμως και τζαναμπέτης στην ετυμολογία του: κατά την επικρατέστερη θεωρία, προέρχεται από το τουρκικό davacι που σημαίνει κατήγορος αλλά και συνήγορος (dava είναι η δίκη). Φαίνεται όμως ότι απέκτησε τη σημασία του προστάτη στα ελληνικά, και μάλιστα σε σχετικά όψιμη περίοδο και αυτό περιπλέκει τα πράγματα. Όπως και κάθε άλλη λαϊκή λέξη, η τεκμηρίωσή της πάσχει, πολύ περισσότερο τούτη που είναι και κακόσημη. Πάντως, στο λεξικό των τουρκικών δανείων της ελληνικής του Κουκκίδη (όχι του ανύπαρκτου ήρωα) η λέξη εμφανίζεται με την κυριολεκτική της σημασία, του συνηγόρου.

Η κυβέρνηση επισήμανε ότι είναι ανώμαλο ο μοναδικός πάροχος συχνοτήτων στην Ελλάδα να είναι το καρτέλ που έχουν συμπήξει οι πάροχοι περιεχομένου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δηλαδή. Και αυτή η λέξη, το καρτέλ, είναι αντιδάνειο, αφού (θα το αναγνωρίσατε) ανάγεται στο αρχαίο «χάρτης» — αλλά στο μεταξύ πέρασε από σαράντα κύματα: λατινικό carta, ιταλικό cartello, γαλλικό cartel, γερμανικό Kartell, και ενώ αρχικά σήμαινε μια γραπτή πρόκληση σε μονομαχία, τελικά έφτασε να σημαίνει τη γραπτή συμφωνία ανάμεσα σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου για ρύθμιση της παραγωγής και χειραγώγηση των τιμών, και τελικά την κοινοπραξία ανάμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε βέβαια, αλλά μένουν ακόμη πολλοί σκόπελοι στην εφαρμογή του, ιδίως η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τις θηριώδεις πλειοψηφίες που αστόχαστα έχει προβλέψει ο συνταγματικός νομοθέτης. Πάντως, ειδικά αυτή η κυβέρνηση, που ήδη έχει δεχτεί πολύπλευρη και ολομέτωπη την επίθεση όλων ανεξαίρετα των ιδιωτικών καναλιών, δεν έχει θαρρώ να φοβηθεί τίποτε περισσότερο αν δυσαρεστήσει το καρτέλ — ο βρεμένος δεν φοβάται να βραχεί περισσότερο, ούτε απ’ το θολό νερό των καναλιών.

 

166 Σχόλια προς “Το καρτέλ των καναλιών”

 1. Κουνελόγατος said

  «ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία, που βρισκόταν με φίλους του στο λογοτεχνικό στέκι όπου συνήθιζε να βρίσκει καταφύγιο».
  Άλα της ο Μπαϊρακτάρης…
  Ουπς, εν ενεργεία τότε προφανώς, τώρα σουβλακοφάγος, πρωταθλητής του play station.
  Καλημέρα σας.

 2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Cadena και στα ισπανικά είναι το κανάλι -αλλά και canal (plus).

 3. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Αρκεί να δεις ποια είναι αυτά τα «νέα» μέσα που κυριαρχούν. Οι ίδιοι ολιγάρχες είναι από πίσω. Τα ίδια ΜΜΕ φτιάχνουν σε νέα τεχνολογία. Ο Βαρδινογιάννης, ο Μπόμπολας, ο Ψυχάρης, ο Γιαννακόπουλος, ο Αναστασιάδης, ο Ράπτης κ.α. Όσο αυτοί είχαν την ενημέρωση στα χέρια τους η ζωή σου έγινε χειρότερη. Ποιον έλεγχο άσκησαν στην εξουσία; Ποιων η φωνή ακούστηκε; Ποιος έφτιαξε την ατζέντα;
  (από το προμόσιον του -payable media- http://www.1101.gr για το οποίο έγινε μπόλικος ντόρος)

  Τα σάπια ΜΜΕ απότοκα ενός εξ ίσου σάπιου συστήματος δεν αντιμετωπίζονται με νομοθετικές πρωτοβουλίες που πάνε να ανατρέψουν τους «διαγωνισμούς με έναν υποψήφιο».
  Δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται οι σφαίρες με λουλούδια. 😉

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Θα λείψω για μια εκδήλωση, ελπίζω να τα πούμε πιο ήρεμα το μεσημέρι.

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Θα ξεφύγω λίγο λόγω της ημέρας, αλλά θα επανέλθω. Έτσι κι αλλιώς, δημοσιοκαφρικός ο προσανατολισμός, και ταπεινή η προσπάθειά μου :

  Δυό χρόνια περάσαν, λοιπόν…
  Δυο χρόνια δεν είπαμε λέξη…
  Εσύ πλέον έχεις Αλέξη,
  κι οι γνώριμες φάρες στις ίδιες φανφάρες, και ζουμ-ζουμ-ζουμ-ζουμ…

  Εδώ πάνω, όπως ξέρεις, ούτε πόνος,
  oύτε λύπη ούτε φθόνος, ούτε τέλη,
  όλα ζάχαρη και μέλι, κι είναι και πολλοί γνωστοί !

  Εδώ πάνω, ούτε ΕΝΦΙΑ, ούτε βάρη,
  ούτε φόρος στο μοσχάρι, στην παιδεία,
  ούτε νόμοι-παρωδία, ψηφισμένοι απνευστί…

  Για πες μου, λοιπόν, πώς περνάς;
  Τη βγάζεις με το ένα εξηντάρι;
  Mε όβολα όσα οι φαντάροι,
  το προτεκτοράτο δε φεύγει απ’ τον πάτο, και ζουμ-ζουμ-ζουμ-ζουμ…

  Εδώ πάνω, ούτε κρύο, ούτε συνάχι,
  ούτε άνθρωποι μονάχοι, ούτε «τιτάνες»,
  ούτε Κίτσοι, ούτε μάνες, και δημοσιοκαφρικά…

  Εκεί κάτω; Πώς πηγαίνουν τα κουμάντα;
  Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα; Μια απ’ τα ίδια;
  Mες στο λάκκο με τα φίδια; Μια ζωή στα δανεικά;

  Κι αν τραβιέσαι, είναι ωραία βρε, κει κάτω !
  Γλέντησέ το, κι άσπρο πάτο ! Για εδώ πέρα,
  τραίναρέ το ! Κείνη η μέρα, θα’ ρθει, νομοτελειακά…

 6. cronopiusa said

 7. Καλημέρα, και Χρόνια Πολλά για χθες, χθες απουσίαζα και από την ανάγνωση, και από τη Χαλκίδα,

  Να κάνω λοιπόν πρωί πρωί μια ερώτηση, που δεν θα την έλεγα τελείως άσχετη, αφού εντάσσεται στο γενικότερο θέμα της επικοινωνίας 🙂

  Γιατί στην διαφήμιση για την συγχώνευση ΟΤΕ – Cosmote λέει ότι ο ΟΤΕ έφερε τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα πριν από 66 χρόνια; Δηλαδή πριν το 1949 δεν υπήρχαν τηλέφωνα στην Ελλάδα; Για να πάρουμε παράδειγμα από το ιστολόγιο, ο Σεφέρης στο άρθρο της 25ης Οκτωβρίου δεν λέει «Δευτέρα, 28 [Οκτωβρίου 1940]. Κοιμήθηκα δύο το πρωί, διαβάζοντας Μακρυγιάννη. Στις τρεις και μισή μια φωνή μέσα από το τηλέφωνο με ξύπνησε: «Έχουμε πόλεμο».»;

  Τι έχουμε εδώ; λαθροχειρία του ΟΤΕ που αποσιωπά άλλες εταιρείες τηλεφωνίας πριν από την δική του ίδρυση (δεν ξέρω, ρωτάω); Στο δικό μου Βασίλειο, τέτοιες δόλιες αποσιωπήσεις που, χωρίς αυστηρά να λένε ψέμματα, οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, παίρνουν κίτρινες και κόκκινες κάρτες.

 8. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα με Τρία ποιήματα του Λουίς Θερνούδα!

 9. Avonidas said

  @Πανος με πεζα

  Κάνεις channelling τον Καλαμίτση; 😉

  (συγγνώμη για την αγγλικουρα, αλλά είπα να λεξιλογησω με το κανάλι)

 10. Spiridione said

  Μην ξεχάσουμε και το επτανησιακό καναλέτο, που ταιριάζει σε αρκετές περιπτώσεις (καναλέτο: σωλήνας αποχέτευσης).

 11. spiral architect said

  @10: Καλόοο! 😀

 12. Corto Maltese said

  «Φαίνεται όμως ότι απέκτησε τη σημασία του προστάτη στα ελληνικά, και μάλιστα σε σχετικά όψιμη περίοδο και αυτό περιπλέκει τα πράγματα»

  Για να ακριβολογήσουμε σε όψιμη περίοδο, νταβατζής στα ελληνικά σημαίνει μεσάζων, μεσολαβητής, μεταπράτης. Εξάλλου και στα δικαστήρια ο συνήγορος «μεσιτεύει» μεταξύ δικαστών και κατηγορουμένων.
  Ο νταβατζής μεσολαβεί για εμπόριο, νόμιμο ή παράνομο. Στην δεύτερη περίπτωση μπορεί να είναι κλεπταποδόχος. Εάν μεσολαβεί για πορνεία είναι μαστρωπός και συνεκδοχικά αγαπητικός και τελικά προστάτης.

  Θυμούμαστε και τον στίχο του Γενίτσαρη:
  «Κι όταν ρίξω και καμιά/ ρεζέρβα που την λένε
  την πάω για τον νταβατζή / κι αμέσως κονομιέμαι»

 13. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2015/07/blog-post_23.html

 14. Πάνος με πεζά said

  Το «κανάλι» πάντως, επί εποχής ασπρόμαυρης ΕΡΤ, μεταφραζόταν και με το ελληνικό «δίαυλος». Θυμάστε την επιγραφή, που έπαιζε νομίζω στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος (τότε, που το πρόγραμμα είχε αρχή και τέλος…);

  ΠΟΜΠΟΣ ΠΑΡΝΗΘΟΣ
  ΔΙΑΥΛΟΣ 11
  ΠΟΛΩΣΙΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

 15. spiral architect said

  @7: Το επάνω (μικρό) εγκιβωτισμένο κυτίο αριστερά της εισόδου της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σταδίου είναι τριατατικό.

 16. Alexis said

  #5: Μπράβο, εξαιρετικό!
  Πολύ καλή ιδέα να θυμηθείς τα δύο χρόνια από το θάνατο του Καλαμίτση.
  Ήταν από τους αγαπημένους μου. Αυτός και οι «Πρωινές Χειρηλασίες» του.
  Θυμάμαι μία έξοχη παρωδία που είχε κάνει στο «Νεοέλληνα» του Τζίμη Πανούση.
  Δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει πλέον παρά ελάχιστους στίχους.
  Αν κάποιος το θυμάται ή μπορεί να το βρει κάπου, ας το βάλει…
  Έτσι, εις μνήμην…

  #0: …που την αντλούν από άλλες τους δραστηριότητες, ενίοτε νόμιμες,…
  Ειρωνία που σπάει κόκαλα… 🙂

 17. Πάνος με πεζά said

  Άκου τριατατικό ! Τι μαθαίνει κανείς, πρώτη φορά διαβάζω αυτόν το χαρακτηρισμό !
  Πάντως κι εμείς, στο Στρατό, τους Τ/Η (τεχνικούς τηλεπικοινωνιών) τους λέγαμε «ταυηταίους»…

 18. spiral architect said

  @17: Τριατατικός ήταν ο Xαρ. Φλωράκης.
  (κι εδώ έχει αναφερθεί)

 19. Πάνος με πεζά said

  @ 16 : Το (ραδιοφωνικό) υλικό του Γιάννη Καλαμίτση, προς το παρόν είναι «χαμένο». Εναπόκειται στους αρχειοφύλακες και στην ιδιοκτησία των εκάστοτε σταθμών, να απομαγνητοφωνήσουν και να εκδώσουν αυτό το υλικό, μια που ο ίδιος δεν κρατούσε τίποτα…
  Προς το παρόν, αναζητούνται ακόμη οι στίχοι τραγουδιών που είναι δικοί του, γιατί μόνο ως Καλαμίτσης και «Αλέκος Καγιάντας» έχει, προς το παρόν, ταυτοποιηθεί. (Να σκεφτείτε, ούτε ο Μάκης Μάτσας δεν ήξερε ότι ο Καγιάντας ήταν αυτός, όταν τον ρώτησα…)

 20. Πάνος με πεζά said

  Καλά, πόσες φορές έγραψα «προς το παρόν» !

 21. Γς said

  5:

  Οέο
  😉

 22. Γς said

  19:

  Κι έφευγε χαράματα απ την Νέα Μάκρη για την εκπομπή του.
  Περνούσε κι έξω απ το ΠανοΠεζαστάν

 23. 18 Με πρόλαβες. Οι φιλοτελιστές ξέρουν και τα γραμματόσημα με επισήμανση «Πρόνοια προσωπικού ΤΤΤ» ή σκέτο «ΤΤΤ»
  Π.χ. http://www.cangelaris.com/gr_exsoc.htm ή http://www.antikes-thisauroi.com/2012/10/1939-1940-greek-stamps-1939-1940.html

 24. Το τηλεοπτικό κανάλι είναι βέβαια απόδοση του αγγλικού channel, , αλλά ίσως αξίζει να σημειώσουμε ότι channel σημαίνει κυρίως ‘κανάλι’ με τη ναυτική έννοια, όχι δηλαδή διώρυγα (αυτή λεγεται αγγλικά canal) παρά πορθμός φυσικός (και The Channel ή Μάγχη) ή θαλάσσιος διάδρομος, πορεία χαρτογραφημένη που οφείλουν να ακολουθούν τα πλοία για να αποφεύγουν υφάλους, αβαθή ή και άλλα πλοία — και ακριβώς αυτό είναι και ο δίαυλος. (Ο Φυσικός και οι άλλοι φυσικοί μας θα θυμούνται τις διαυλικές ακτίνες, αν και αυτές είναι αγγλικά canal rays.) Ο Καρκαβίτσας, που «με το μπρίκι του καπετάν Φαράση αρμένιζε μεσοκάναλα κείνη τη νύχτα», δεν είδε βέβαια τη Γοργόνα στη Διώρυγα της Κορίνθου!

 25. Άλλο βέβαια τρία τα (ΤΤΤ) και άλλο ταυ τρία (Τ3) — και άλλο.. τα τρία!

 26. spiral architect said

  Ετοιμάζονται για τις Βρυξέλλες οι καναλάρχες
  (και γενικότερα στο tag: Digea θα διαβάσετε πολλά)

 27. Κουνελόγατος said

  Άγγελε, αληθεύει ότι τα βιβλία θα ξανακυκλοφορήσουν τον Δεκέμβρη; Το έγραψα και στο νήμα https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/29/arabissa/

 28. Sarant said: «…διαπλοκή, μια λέξη που δεν την έχουμε σχολιάσει σε τούτη τη στήλη. Παράγεται φυσικά από το ρήμα «πλέκω», …»

  Η λέξη «πλοκός» (ο) είναι ένα άλλο παράγωγο, που χρησιμοποιούνταν παλιότερα στην περιοχή Σερρών. Έτσι ονόμαζαν τον φράχη που προέκυπτε όταν έπλεκαν ευλύγιστες βέργες (π.χ.από λυγαριά) σε σειρά ξυλοπασσάλων μπηγμένων στο έδαφος. Έτσι περιφράσσονταν συνήθως οι αυλές των σπιτιών.

  7, Κώστας said: «… ΟΤΕ – Cosmote λέει ότι ο ΟΤΕ έφερε τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα πριν από 66 χρόνια; Δηλαδή πριν το 1949 δεν υπήρχαν τηλέφωνα στην Ελλάδα»;

  Υπήρχε ο κρατικός οργανισμός με το όνομα ΤΤΤ (τηλέφωνα, ταχυδρομεία, τηλέγραφοι).

 29. giorgos said

  Η εξέλιξη τού τύπου στήν Ελλάδα , τό δημόσιο συμφέρον καί οί οικονομικές πηγές τών προσώπων πού διαπλέκονται μέ τόν τύπο καί τό τραπεζικό σύστημα .
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/11/1.html

 30. Υπήρχε και μια ιδιωτική (;) εταιρία ονόματι ΑΕΤΕ. Είχαν κάποτε ένα τηλεφωνικό της κέρμα.

 31. Πάνος με πεζά said

  Κι εδώ ένας παλιός χάρτης «Πατριδογνωσίας», λέγε διαπλοκής των ελληνικών ΜΜΕ, που σε μεγάλο μέρος ισχύει ακόμα (με + μεγαλώνει).

 32. Πάνος με πεζά said

  Αυτό είναι το link : http://www.techiechan.com/wp-content/uploads/2011/09/salatatv-mme-map-big2.jpg

 33. cronopiusa said

 34. Δημητρης said

  Τους ιδιοκτήτες των καναλιών, που συνήθως είναι άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που την αντλούν από άλλες τους δραστηριότητες, ενίοτε νόμιμες… Ενίοτε, μα.. ενίοτε !!

 35. Γς said

  Είναι και το Τσανάκαλε στο κανάλι του

  Ελλησπόντου στα Δαρδανέλια. Πολλοί το συγχέουν με Τσανελ ή Κανάλ. Καμία σχέση είναι από το τούρκικο τσανάκ, πιάτο και δάνειο, που ενίοτε το χωρίζουμε με τους συνεργάτες μας, φίλους και … φίλες μας,

  Χωρίζουμε τα τσανάκια μας

 36. Γς said

  30:

  Τα θυμάμαι αυτά τα κέρματα με τις χαραγές που ρίχναμε στους τότε κερματοδέκτες.

  Ο πιτσιρικάς Γς όμως είχε βρει το κόλπο. Κάτι ροδέλες για βίδες που είχαν κάποια κύρτωση και εισχωρούσαν στην περίεργη σχισμή της συσκευής του τηλεφωνικού θαλάμου.

  Και μια μέρα εκεί που το τάιζα κανονικά με ροδέλες έρχεται ένας κανονικός πελάτης και του παραχώρησα την θέση μου.

  Κι όλο έριχνε κανονικά κέρματα και όλο αυτό του έβγαζε ροδέλες.
  Τα χρειάστηκα και για ξεκάρφωμα άρχισα να του κάνω υποδείξεις. Πως πρέπει να βάζει το κέρμα και τέτοια.

  Και με κοιτάζει και μου λέει:
  -Ξέρω, ξέρω. Εχω ξανατηλεφωνήσει πάλι μια φορά το 1940.
  Είχαμε Χίλια εννιακόσια πενήντα τόσο.

 37. Πάνος με πεζά said

  Τίτλος παλιάς ταινίας, «Το κανάλι των παρανόμων», χρησιμοποιήθηκε αρκετά ως έκφραση, μέχρι που έγιναν όλα τα κανάλια παράνομα !
  Επίσης το κανάλι μπήκε και στην έκφραση «το κανάλι του μαύρου χρήματος». Γενικά, ωραίο πράμα το κανάλι !

 38. Γς said

  Είναι και τα τσοντοκάναλα…

 39. Earion said

  τις θηριώδεις πλειοψηφίες που αστόχαστα έχει προβλέψει ο συνταγματικός νομοθέτης

  Αστόχαστα;!

  Το ΕΣΡ αποτελείται από εννέα μέλη από τα οποία ένας ορίζεται ως πρόεδρος και ένας ως αντιπρόεδρος. Τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής και επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εφόσον υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων.
  Πηγή: Βικιπαίδεια

  Με τον ίδιο τρόπο εκλέγονται και άλλες ανεξάρτητες αρχές (πιθανόν και όλες, δεν μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή). Είναι εμφανής η θέληση του νομοθέτη να προάγεται η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, να διευκολύνονται οι συνεργασίες, και σε τελευταία ανάλυση να επιβάλλεται αυτό εκ των πραγμάτων υποχρεωτικά. Είναι αστόχαστη η επιδίωσξη αυτή και γιατί;

 40. #28, 30: Ευχαριστώ! Άρα μικροαπατεωνιά / κουτοπονηριά / συνειδητή παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού. [Βαθιά γλυκιά φωνή τύπου Δάνη Κατρανίδη] «Όλα ξεκίνησαν πριν από 66 χρόνια. Όταν μίλησες για πρώτη φορά στο τηλέφωνο. Όταν φέραμε τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα». Τα παίρνω!

 41. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  5: Καλαμίτσης, έτσι;

  7: Καλή ερώτηση

  19: Τρέχα γύρευε δηλαδή…

  24 Σωστή συμπλήρωση, σε ευχαριστώ!

  35 Ναι, εκεί ακμάζει η αγγειοπλαστική, μας τα έλεγε ο Στέλιος που έχει δεσμούς με το μέρος

  39 Η ενισχυμένη πλειοψηφία είναι καλό πράγμα αλλά είναι αστόχαστο να μην υπάρχει κάποια δικλίδα. Επιπλέον, η διάταξη φτιάχτηκε όταν η βουλή ήταν τετρακομματική και τώρα είναι οχτακομματική. Φαντάσου η ΧΑ να αποτελεί αναστέλλουσα μειοψηφία.

  Αν υπήρχε μια έξυπνη δικλίδα θα παρακινούνταν πράγματι τα (περισσότερα) κόμματα να λειτουργήσουν συναινετικά.

 42. Cornu Ammonis said

  Υπάρχει και ο όρος «canalisation» στη βιολογία. Αναφέρεται στην ικανότητα ενός βιολογικού συστήματος να παράγει τον ίδιο φαινότυπο (αποτέλεσμα) από ένα γονότυπο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, παρά τις όποιες γενετικές ή περιβαλλοντικές μικροδιαφορές (γενετικός/περιβαλλοντικός θόρυβος). Χωρίς τέτοιους μηχανισμούς, τα βιολογικά συστήματα θα ήταν εξαιρετικά ασταθή/χαοτικά, λόγω της πολυπλοκότητάς τους και ακόμα και μικρές αναταράξεις θα ήταν καταστροφικές. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα μηχανισμό που παίρνει ένα σύστημα και το βάζει να κυλίσει σε ένα «κανάλι», ώστε να μην ξεφεύγει δεξία και αριστερά μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, δίνει δηλαδή σταθερότητα στο σύστημα.

 43. cronopiusa said

  Ο Φίλης δεν συμφωνεί με τη Γενοκτονία των Ποντίων

  Πατρίδα μ αραεύω σε Πατρίδα μου σε ψάχνω https://www.youtube.com/watch?v=0cRtXKL2iUs

 44. 43 τέλος
  Δεν έχω και πολλή συμπάθεια στον Φίλη (καθόλου, δηλαδή, αλλά μπορεί και να σφάλλω) αλλά δεν βλέπω λόγο να του καταλογίζουμε και εμείς (οι ξερωγώ αριστερόστροφοι) τη δήλωσή του για τη γενοκτονία. Άλλο γενοκτονία άλλο εθνοκάθαρση, τόσες φορές το έχουμε κουβεντιάσει…

 45. gpoint said

  «Τους ιδιοκτήτες των καναλιών, που συνήθως είναι άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που την αντλούν από άλλες τους δραστηριότητες, ενίοτε νόμιμες, »

  Σπόντα για τον Αλαφούζο θα είναι…

 46. Ιάκωβος said

  Kαι ίσως ad Cannas, κάτι με τον Αννίβα, στις Κάννες, θα είχε πάρει βραβείο καλύτερου ελέφαντα.

  Και η Κανά, όπου και ο γάμος, έχει σχέση με τα καλάμια, σημιτική ρίζα.

  Από την άλλη Ελληνική λέξη, κάλαμος, βγήκε το σαλιμό, ο πρόγονος του κλαρινέτου. Στην αρχή κάλαμος, η μαντούρα δηλαδή, μετά με ένα κλειδί το σαλιμό, και μετά το κλαρινέττο, δηλαδή το δικό μας κλαρίνο.

  Για σαλιμό υπάρχουν μόνο κομμάτια παλιάς μουσικής.

  Άκουσα όμως Αιγυπτιώτες να λένε έτσι, γαλλικά, τα καλαμάκια για τα αναψυκτικά:
  -Έφερα και σαλιμό, για όποιον θέλει…

 47. Ιάκωβος said

  Ο Φίλης μου είναι πολύ συμπαθής, αλλά θα διαφωνήσω με την επιμονή του.

  «άλλο γενοκτονία άλλο εθνοκάθαρση, τόσες φορές το έχουμε κουβεντιάσει…»

  Ναι, Δύτη, εννοείται, αλλά η πολιτική δεν είναι Ιστορία, είναι σκάκι. Πρέπει να προβλέπεις την κίνηση του αντίπαλου με δεδομένο το γενικό επίπεδο αυτής της μάζας, του κιμά, που λέγεται κυρίαρχος λαός. Ακόμα η πολιτική είναι υπόθεση εξαπάτησης και το παιχνίδι παίζεται έτσι, στο επίπεδο της προπαγάνδας όχι στο επίπεδο της Ιστορικής αλήθειας. Και σε σχέση με τους έξω και τους μέσα εχθρούς.

  Ήταν γνωστό ποιοι και πως θα αντιδρούσαν. Έχεις σαν κυβέρνηση ή σαν αριστερά γενικά έχεις να κερδίσεις από τον ντόρο η να χάσεις; Προφανώς χάνεις.

  Γενοκτονία και εθνοκάθαρση για μας έχει κάποια θεωρητική σημασία. Στο χριστεπώνυμο πλήθος θα ακουστεί σαν: ο σύριζα δεν υποστηρίζει τις εθνικές θέσεις απέναντι στην Τουρκία. Και κάποιοι θα πουνε -Να, οι αριστεροί νοιάζονται πιο πολύ για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα που το παραδέχονται σα Γενοκτονία, και όχι το Ελληνικό Ολοκαύτωμα, κλπ,κλπ.

  Οπότε, κρύφτο, κρύφτο, το γαμημένο, γιατί να τους δίνεις πάτημα να μιλάνε για κάτι που πρακτικά δεν θα έχει μεγάλη σημασία.

  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο σύριζα, εκτός της υπόλοιπης ανοργανωσιάς (πχ δε θα έπρεπε να πεθαίνουν άστεγοι στο δρόμο) είναι ανοργάνωτοι και στο επικοινωνιακό επίπεδο. Μιλώντας για πρόσφυγες, πχ, δεν επιτίθεται στους μπουμπούκους και τους λοιπόύς πλεύρηδες με τις ναζιστικές τους προτάσεις οτι «πρέπει να χυθεί αίμα στα σύνορα». Αντ αυτού, φέρνει ένα ζήτημα, που μόνο βλάπτει.

  Ακόμα κι έτσι, θα μπορούσε να συνδέσει την Ναζιστική Γενοκτονία, πχ, με τις δολοφονίες της ΧΑ, αλλά ούτε αυτό κάνει.

 48. Pedis said

  (Νικοκύριε, όποτε ευκαιρήσεις άνοιξε σε παρακαλώ τις δαγκάνες της σπασμοπαγίδας)

 49. 47 Αν δεν κάνω λάθος τον ρωτήσανε. Τι να ‘λεγε, ψέματα; Ό,τι και να πεις κάποιον θα δυσαρεστήσεις.

 50. aerosol said

  Βλέπω με κάποια σχετική επιοίκεια την δήλωση του ΟΤΕ για το «εμείς φέραμε την τηλεφωνία» κλπ. Τα ΤΤΤ δεν ήταν κάτι άσχετο, από αυτά ξεπήδησε ο ΟΤΕ και στα πλαίσια των ΤΤΤ ήταν αυτό το τμήμα που οργάνωσε την τηλεφωνία. Ανεξαρτητοποιήθηκε και ονομάστηκε ΟΤΕ.

 51. Ιάκωβος said

  Ως προς την ουσία, βέβαια, οι Τούρκοι έκαναν μια σειρά εθνοκαθάρσεις, αλλά δεν ήταν οι μόνοι, όλοι οι λαοί στην περιοχή, και παντού έχουν χεσμένη τη φωλιά τους. Ακόμα και στα Κilling Fields του Πολ Ποτ, οι εκτελέσεις έγιναν λιγότερο για λόγους ταξικούς και περισσότερο για λόγους εθνοκάθαρσης (κινεζικής και Βιετναμέζικης καταγωγής «εχθροί»).
  Και οι Έλληνες κάνανε τέτοια και με τους Σλαβομακεδόνες και στην Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους(όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα).
  Κανένα όμως έγκλημα πολέμου δεν ήταν τόσο απεχθές όσο τα Άουσβιτς, που στην πραγματικότητα δεν ήταν καν συνηθισμένο έγκλημα πολέμου, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό.

  Αυτά όμως τα λέμε εμείς, μετά το φαΐ συνήθως. Ο πολιτικός το πως, πότε, σε ποιους θα μιλήσει και το τι θα πει, γίνεται αυτόματα μια καλή ή κακή κίνηση πάνω στη σκακιέρα. Κι αυτό του Φίλη ήταν κακή κίνηση.

 52. Ιάκωβος said

  Δύτη, το να μην απαντάς σε αυτό που σε ρωτάνε αλλά να δίνεις την έντύπωση οτι απάντησες, είναι από τα πρώτα ταλέντα που πρέπει να έχει ένας πολιτικός 🙂

  Πολιτικός της αστικής δημοκρατίας εννοώ, γιατί αν είσαι δικτάτορας ή παλιός βασιλιάς,ή Μεγαλέξαντρος, ή γραμματέας του ΚΚΣΕ, δε ρωτάς κανένα, ουτε σε ρωτάει κανείς, κι αυτό έχει τα καλά του, γλυτώνεις τη μπαλαφάρα.

 53. gryphon said

  40-50
  Aπο την μια ειναι κουτοπονηρια και παραπλανηση εαν δουμε τον ΟΤΕ σαν ελληνικη εταιρεια γιατι περναει στον πελατη την αποψη οτι ειχαμε καποια τεχνογνωσια να στησουμε τηλεπικοινωνιες.Και τον κανει και υπερηφανο.Κατι τετοιο ομως δεν ισχυει.
  Εαν δουμε τον ΟΤΕ ομως σαν γερμανικων συμφεροντων εταιρεια τοτε εχουν δικιο.
  Γιατι και την τηλεφωνια τις τηλεπικοινωνιες τον ΟΤΕ δηλαδη αλλα και την ΔΕΗ την ΕΡΤ κλπ τα εφεραν οι γερμανοι κατα κυριο λογο.
  Και λιγο οι γαλλοι και οι αμερικανοι αλλα εμεις ψωνιζουμε κυριως απο Γερμανια.Θα μου πεις γιατι το λεω αυτο.
  Γιατι πολυς κοσμος μπορει να πιστευει οτι την Δεβ την εδυιαξε καποιος χι μαστροΦωτοπουλος η την ελληνικη ραδιοφωνια καποιος ψι μαστροΚαλφαγιαννης.Εαν περιμεναμε απο τετοιους θα ειχαμε ακομη λαμπες ασετυλινης η και κερια .
  Τα εφτιαξαν λοιπον οι γερμανοι η τα αγορασαμε απο αυτους και δειξανε σε καποιους εδω να πατανε καποια κουμπια.
  Και μια μαιμου μπορεις να εκπαιδευσεις να το κανει αυτο…

 54. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  46 Οι δαγκάνες της σπαμοπαγίδας είναι άδειες, ψάχνω αλλά δεν βρίσκω τίποτα.

  47-49 Συμφωνώ με τον Δύτη. Του έγινε αυτή η ερώτηση σε συνέντευξη, να μην απαντήσει;

 55. Παναγιώτης Κ. said

  @54. Από πότε οι πολιτικοί απαντάνε σε όλες τις ερωτήσεις και δεν το πήραμε χαμπάρι; 🙂

  Κάτι γενικό.Μου φαίνεται ότι ως λαός έχουμε ένα θέμα με την αντικειμενικότητα. Είμαστε πρόθυμοι να προσχωρήσουμε σε μια άποψη ανιστόρητη πολλές φορές, μια άποψη που μας θίγει, μπας και μας πουν ότι δεν είμαστε αντικειμενικοί.
  Η αρετή της διάκρισης είναι ξένη προς τη σκέψη μας. Όλα μικρά μεγάλα στο ίδιο τσουβάλι.

 56. Μαρία said

  49
  Ακόμα δεν ανακάλυψαν τη Σία!

  Ο κ. Φίλης τον οποίον εσείς, τοποθετήσατε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, με άρθρο του στο κομματικό σας όργανο την εφημερίδα ‘Αυγή’, την 20-08-2014, αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ.Ασίας.http://www.stokokkino.gr/article/1000000000019499/ND-45-bouleutes-zitoun-tin-apopompi-tou-NFili

  Αυτό είναι το άρθρο, με αφορμή το αντιρατσιστικό
  http://www.avgi.gr/article/3733003/palaiokommatismos-kai-genoktonia-

 57. Με αφορμή το #40 και τα περί λαθροχειριών ΟΤΕ: στη γειτονιά μου το τελευταίο καιρό γίνονται έργα τηλεφωνίας. Μπαίνουν καινούρια καλώδια και καινούρια κουτιά. Μάλλον τα ΚΑΦΑΟ είν’ αυτά; Δεν είμαι σίγουρος, πάντως εκείνα τα ντουλάπια που μαζεύουν τα καλώδια μιας γειτονιάς. Στην αρχή προσπαθήσαν να βάλουν από πάνω κάτι για να τα κρυώνει, αλλά προφανώς θέλαν χώρο παραπάνω κι έτσι αλλάζονται όλα. Στα καινούρια κουτιά φιγουράρει το σήμα του ΟΤΕ. Αλά εγώ έχω την εντύπωση πως αυτά είναι γενικά της τηλεφωνίας, κι όχι μιας εταιρίας (είναι δηλ. της υπηρεσίας υποδομών και δικτύων). Αν είν’ έτσι, έχουμε ακόμα μια λαθροχειρία. Αλλά όταν είσαι ο κυρίαρχος πάροχος, κάνεις ό,τι σου γουστάρει…

 58. nestanaios said

  Η «Κάννα» με το «κανάλι» λίγη σχέση έχουν. Η «Κάννα» ετυμολογείται Καν-να και το «κανάλι» καν-αλ.

  «Αλ» είναι τα διάσπαρτα, απλωμένα, υλικά σώματα: Το νερό στο αυλάκι αν είναι κακόγουστο, θολό, ή αλμυρό,
  το άλφα δασύνεται. Αν είναι γλυκό, πόσιμο και καθαρό, το άλφα ψιλούται. Το άλφα είναι ψιλό στην κανάλα, αν
  το κρασί είναι καλό ή δε μη την ονομάζουμε κάν-ουλα η ἁλ-κάνα αν το κρασί έχει χαλάσει.

  Και τα κανάλια που μεταφέρουν συχνότητες; Και οι συχνότητες υλικά σώματα είναι και καλά σώματα ωφέλιμα
  για τον άνθρωπο και για τον λόγο αυτό το άλφα είναι ψιλό η δε μη θα τα ονομάζαμε ἁλ-κάν –ες.

  Όλ’ αυτά γίνονται προς όφελος του ανθρώπου και αυτό υπάρχει στην πρώτη συλλαβή «καν». «Κ» είναι ο χώρος του ανθρώπου.

  Περί «πλέκω» και «πλοκής».
  Αφαιρούμε τις καταλήξεις «ω» και «ης» για να μείνουμε με το θέμα «πλεκ» και «πλοκ». Στην «πλοκ» αντιστρέφοντας τα στοιχεία
  έχουμε «κολπ» και ίσως άλλα πολλά. Η «πλεκ» μας δίνει «κλεπ» και αν προσθέσουμε το μεταφορικό στοιχείο «τ» έχουμε «κλεπτ».

  Βλέπετε ότι τα στοιχεία ομαδοποιημένα περιστρέφονται γύρω από μία έννοια, την ίδια έννοια, και η σειρά δεν έχει σημασία
  και δεν είναι τυχαίο οι παλαιοί τα ονόμασαν «στοιχεία».

 59. Άμεση αντίδραση της ΝΔ για την γενοκτονία.

 60. Παναγιώτης Κ. said

  Θυμήθηκα μια συνέντευξη της Αρβελέρ πριν από κάμποσα χρόνια.
  Αποφάσισαν, είχε πει, να αποκαθάρουν την ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία τις Γαλλίας από τις διάφορες εθνικές σκοπιμότητες.Η δουλειά είχε γίνει και στο τελικό στάδιο ξαναβρέθηκαν οι ειδικοί. Κάποιος τότε έβαλε το εξής ερώτημα: Ωραία λοιπόν με μας.Οι άλλοι με τους οποίους εμπλεκόμαστε ιστορικά θα κάνουν το ίδιο;
  Ο καθένας καταλαβαίνει πως τα πράγματα έμειναν στην προηγούμενη κατάσταση.

 61. giorgos said

  Ο ΟΤΕ ανήκει σ’ αυτούς πού έχουν τούς δορυφόρους δηλ. τήν τεχνολογία .
  «Μιλᾶμε γιὰ τεχνολογία καὶ ἀνάπτυξη ἂν ὅμως χαλάσει ἡ ἀριθμομηχανὴ μας πρέπει νὰ πάρουμε ἄλλη ἢ νὰ τὴ στείλουμε γιὰ ἐπισκευὴ στὴν Ἰαπωνία ἢ τὴν Ἀμερική.

  Παραποιήσαμε τὴν ἔννοια τοῦ ρολογᾶ καὶ τὸν κάναμε «ὡρολογοποιὸ» ( «ποιῶ» σημαίνει «φκιάνω» καὶ ὄχι ἐπισκευάζω), γιατί εἴμαστε ἡ μόνη χώρα πού ἔχει ρολογάδες, ἐπειδὴ δὲν ἔφκιαξε ποτὲ ρολόγια. Συζητᾶμε γιὰ «βιομηχανία», γιατί ποτὲ δὲν ἔχουμε καταλάβει πὼς τὰ λεφτὰ πού δίνουμε γιὰ ν’ ἀγοράσουμε μία τηλεόραση εἶναι ἁπλῶς νοίκι πρὸς τὸν κατασκευαστὴ καὶ τίποτα πιὸ πολύ. Αὐτὰ καὶ πολλὰ ἄλλα…»

 62. Παναγιώτης Κ. said

  …της Γαλλίας

 63. Παναγιώτης Κ. said

  @61.Αυτό το «νοίκι προς τον κατασκευαστή» μπορείς να μας το εξηγήσεις;

 64. Παναγιώτης Κ. said

  Μήπως στην τελική, όλη αυτή η κουβέντα για τα κανάλια και τους καναλάρχες είναι ήσσονος σημασίας;Το λέω διότι το διαδίκτυο έχει τροποποιήσει τα πράγματα στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.Όλο και λιγότεροι πλέον βλέπουν τηλεόραση και σίγουρα ελάχιστα βλέπουν οι νεότερες γενιές.

 65. giorgos said

  63. Προσφάτως πουλήθηκαν πάνω άπό 5 εκατομμύρια τηλεοράσεις μέ πρόφαση τό καλύτερο σήμα επειδή έτσι ήθελαν κάποιες πολυεθνικές πού διαθέτουν τήν τεχνολογία .

 66. gryphon said

  Δεν ξερω εαν ισχυει αυτο.Στην Γαλλια δεν εχω ζησει αρα δεν εχω παει και σχολειο εκει αλλα θα αναφερω κατι που ειχα διαβασει πριν δτο τρια χρονια σε καποιο αγγλοφωνο σαιτ.Δεν θυμαμαι που ακριβως κα το αναφερω με καθε επιφυλαξη γιατι μπορει να μην ισχυει.
  Αναφεροταν ακριβως στο φαινομενο της αλλαγης των βιβλιων ιστοριας λογω εθνικων σκοπιμοτητων προβολης του πολυπολιτισμου κλπ
  Εφερνε λοιπον σαν παραδειγμα εκει καποιος το βιβλιο ιστοριας (νομιζω η τελευταιων ταξεων Δημοτικου η 1ης 2ας Γυμνασιου).
  Ειχε μια μικρη αναφορα κανα δυο σελιδες για τον Μεγα Ναπολεοντα και περιπου τις τριπλασιες για τον χατζη βασιλια του Μαλι τον μεγαλο και σπουδαιο Μασα Μουσα.Ποιος ειναι αυτος;.
  Να πω την αληθεια τον ειχα ακουστα απο καποιο Civilization αλλα και παλι απο που κι ως που στην ιστορια της Γαλλια; να υπαρχει τετοια εκτενης αναφορα σε καποιον παγκοσμιως αγνωστο βασιλια και καλα που και να μην ειχε υπαρξει τιποτε απολυτως δεν θα ειχε αλλαξει στην ιστορια και της Γαλλιας αλλα και του κοσμου σε αντιθεση με τον Ναπολεοντα.
  Ποιος αλλος λογος δηλαδη περα απο την προφανη πολιτικη σκοπιμοτητα να προωθηθει ο πολυπολιτισμος και να κολακεψουν και τα αεκετα εκετομμυρια αφρικανικης καταγωγης γαλλων υπηκοοων.

 67. gryphon said

  Το 66 αναφερεται στο σχ.60

 68. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  56 Τη Σία Αναγνωστοπούλου, βεβαίως 🙂

 69. aerosol said

  #66:
  Κάτι πού δεν θυμάσαι ακριβώς και δεν ξέρεις αν ισχύει αλλά αποφασίζεις πού οφείλεται… ΟΚ! 🙂

  Με λίγα λόγια, εγώ θεωρώ ντροπή που στα βιβλία όλων των δυτικών χωρών δεν πρωτοστατεί απλώς η Δύση (πράγμα λογικό, για τον χώρο μας μιλάμε κυρίως) αλλά εξαφανίζεται τελείως από την Ιστορία το μεγαλύτερο κομμάτι της υφηλίου λες και δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο πολιτισμό και εμφανίστηκε ως δια μαγείας πριν 50 χρόνια. Αν και όταν αρχίσουμε να δίνουμε κάποια σημασία και για το τι συνέβη εκτός Ευρώπης και πρόσφατης Β. Αμερικής δεν θα φταίει κάποια ύπουλη προώθηση του «πολυπολιτισμού» (τι’ ν’ τούτο που θέλει ειδικό όρο; δεν έχει υπάρξει μόνο ένας πολιτισμός στον κόσμο) αλλά η ανάγκη να ξέρουμε τι μας γίνεται.
  Καλός ο Γουτεμβέργιος αλλά οι Κινέζοι τύπωναν αιώνες πριν την Ευρώπη και αυτό είναι μια από τις άπειρες γνώσεις που μας διαφεύγουν -σε μια εποχή που κορδωνόμαστε πως η πληροφορία είναι στα χέρια του καθενός! Αμερική, Ασία και Αφρική δεν ήταν στο ψυγείο μέχρι να πατήσουν πόδι κάτι λόρδοι με την Βίβλο και το τουφέκι στο χέρι. Αυτά μπορεί να ήταν χρήσιμα να τα λέγανε οι βασιλιάδες στους υπηκόους πριν 100 χρόνια, αλλά είναι μπαρούφες. Όποιος φοβάται τον «πολυπολιτισμό», ας κάτσει στις μπαρούφες μην του ανεβούν οι σφυγμοί που θα νιώσει λιγότερο «μοναδικός».

  Κι αν οι Γάλλοι έχουν εκατομμύρια πολίτες αφρικάνικης καταγωγής:
  Πρώτον, ας πρόσεχαν, κανείς δεν τους κάλεσε να αρμέγουν την Αφρική κάτι αιώνες.
  Δεύτερον, γιατί να κολακεύουν μόνο τους ευρωπαϊκής καταγωγής δηλαδή; Είναι πιο μάγκες επειδή «αρπάζουν» στον ήλιο;

 70. Noori said

  Μήπως τό ῾νταβατζής = συνήγορος῾ είναι ακριβώς αυτό, ο συνήγορος τής πόρνης; 😀
  Και επειδή πάντα έχω αμφιβολίες, άνοιξα τό λεξικό τής αρχαίας ελληνικής για να σιγουρευτώ…
  •κάννα ή κάννη, κάνη, η (πιθανώς σημιτικής αρχής): κάλαμος, πλέγμα από καλάμι ή ψαθί, περίφραγμα
  •χάρτης, -ου (ξένη λέξις, πιθανώς αιγυπτιακή) –πάντως ελληνική δεν ακούγεται: φύλλον χάρτου κατασκευασμένον εκ χωριστών στρωμάτων παπύρου

 71. Corto Maltese said

  Συνέχεια του 12 (περί της σημασίας της λέξης νταβατζής):

  «από το τουρκικό davacι που σημαίνει κατήγορος»

  Μάλλον και στα ελληνικά κράτησε αυτήν την σημασία, γιατί έτσι αποκτάει νόημα ο παρακάτω στίχος από τον σερέτητου Γιακουμή Μοντανάρη:

  «Σερέτης είμαι χασικλής, κοτσάνι την περνάω,
  μα σαν μου λάχει νταβατζής τότε την αμολάω»
  (Ο Πετρόπουλος δίνει και την σημασία εξουσιαστής, που επίσης αρμόζει στον στίχο)

  Ενώ στο επιθεωρησιακό τραγούδι Το λεξικό του μάγκα ο Πέτρος Κυριακός δίνει απευθείας (;) την ερμηνεία της λέξης:
  «Τις κυράδες λέω γοργόνες, και τους φίλους νταβατζήδες»

  Και παρομοίως ο νταβατζής της μαίρης και ο παραπονιάρης νταβατζής είναι αγαπητικοί.

 72. Corto Maltese said

  Για τους λάτρεις του ρεμπέτικου, της χαβάγιας, της γελοιογραφίας και των επιφυλλίδων του μεσοπολέμου:

  Φωτογραφίες του μεγάλου Κώστα Μπέζου που δημοσιεύονται για πρώτη φορά:
  http://www.lifo.gr/articles/music_articles/79531

 73. sarant said

  71 Δεν έχεις άδικο, αλλά για λίγο κράτησε την αρχική σημασία

  72 Α. ωραίο!

 74. sarant said

  72 Ο Μπέζος όμως ήταν πολυτάλαντος και δεν τα λέει όλα το άρθρο. Ήταν, ας πούμε, και σκιτσογράφος.

 75. Corto Maltese said

  «ρεμπέτης, μέλος της Μάντρας του Αττίκ, δημιουργός συγκροτήματος με χαβάγιες, αρθρογράφος σε εφημερίδες, σκιτσογράφος και ηθοποιός!»
  Το λέει. Αναφέρει και τις γελοιογραφίες του Μουσολίνι. Γράφει και για τον Φωκίωνα Δημητριάδη, αδερφό του Τέτου κλπ.
  Υπενθυμίζω ότι κάποτε υπήρχε υπόσχεση για σχετικό άρθρο στο ιστολόγιο!

 76. sarant said

  Δίκιο έχεις, δεν το πρόσεξα.
  Άρθρο; Θέλει δουλειά αν και έχω διάφορα μισοέτοιμα.

 77. cronopiusa said


  Footage shows desperation of refugees at British military base in Cyprus – video

  Η Συρία είναι το πρώτο ολοκαύτωμα του 21ου αιώνα

 78. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πληρώστε τέλη συχνοτήτων λέει το ΣτΕ στους καναλάρχες
  http://tvxs.gr/news/internet-mme/pliroste-teli-syxnotiton-leei-ste-stoys-kanalarxes

 79. GM said

  Πολλές παλιότερες αλλά και σύγχρονες τηλεοράσεις χρησιμοποιούν τη έννοια πρόγραμμα (program ή programme) για τα διαφορετικά κανάλια, πχ P1, P2 κλπ. Το κανάλι είναι η φέρουσα συχνότητα με το δεδομένο εύρος της (το πλάτος του «καναλιού»), αλλά το σημαντικό εδώ είναι η αλληλουχία του περιεχομένου (πρόγραμμα) που προσφέρεται μέσω του καναλιού, της συχνότητας και στην τελική αυτό είναι που ορίζει την ουσία της σχέσης παραγωγής – κατανάλωσης περιεχομένου.

 80. Pedis said

  για να δούμε αν με τον ριζοσπαστικό … νόμο το ανφάν τερίμπλ θα χάσει την υποστήριξη από τους τροικανούς εσωτερικού ..

  Με άδεια ή χωρίς, η ενημέρωση είναι εγγυημένα ελεύθερη και αντικειμενική … όπως αμερικήηη

 81. Pedis said

  # 56 – δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες (πολιτικές αποφάσεις/σχεδιασμός/) της εκδίωξης/σφαγής των Ποντίων.

  Ωστόσο ο Φίλης δεν αναφέρει κάποιο σημαντικό επιχείρημα ώστε να πείσει ότι πρόκειται για εθνοκάθαρση αντί για γενοκτονία (η διαφορά, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ποσοτική -ως προς τον αριθμό των θυμάτων- αλλά πολιτική, δηλ τι σκοπούς είχε ο θύτης …)

  Πάντως, η αναφορά στην περίπτωση της Ρουάντα, ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία, είναι εντελώς εσφαλμένη.

  Δημοσιογραφάκος ήταν κι έγραφε ό,τι του κάπνιζε ή ό,τι καπνό του δίναν να φυσάει. Αν είσαι, όμως, υπουργός με φιλοδοξίες ακαδημαικής αθανασίας και γράφεις πονήματα, ας τα δείξεις πριν και σε κάναν άνθρωπο εμπιστοσύνης και γνωστικό. Να στα ρετουσάρουν λιγουλάκι, να ξυστεί το πασάλειμα του «‘αρθρου γνώμης».

 82. Pedis said

  Έπειτα το επιχείρημα Ο όρος Γενοκτονία καθιερώνεται στο Διεθνές Δίκαιο μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και παραπέμπει σε βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική
  είναι άστοχο, ανιστορικό, εσφαλμένο, για γέλια και για κλάματα … θα τρίζουν τα κόκκαλα των ινδιάνων βορείου και νοτίου Αμερικής οι οποίοι υπέστησαν, μαλλον, τις συνέπεις του «συνωστισμού», αφού ούτε το ισπανικό ούτε το αγγλικό βασίλειο, ούτε οι τοποτηρητές τους ειχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση βιομηχανικών μεθόδων και τεχνικών. Για να μην μιλήσουμε για τους Τασμανούς ή να πάμε ακόμη παραπίσω στους Καρχηδόνιους …

 83. spiral architect said

  Λογικά ο Φίλης προετοιμάζει την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία. 😉

 84. 81 Ακριβώς επειδή δεν είναι ποσοτική η διαφορά έχει (εδώ και μόνο) δίκιο ο Φίλης. Οι Τούρκοι ήθελαν να διώξουν παντί τρόπω τους Πόντιους από τον Πόντο, όχι να μη μείνει ποντιακό ρουθούνι επί γης όπως είναι η περίπτωση με το Ολοκαύτωμα ή ξερωγώ με τους Χερέρο της Ναμίμπιας. Εθνοκάθαρση λέγεται και (όπως τονίζει και ο Φίλης άλλωστε) δεν είναι λιγότερο άγριο.

  Μας φέρνει που μας φέρνει η κυβέρνηση μπροστά σε μια καραδεξιά πολιτική, μην το γυρίσουμε και σε καραδεξιά αντιπολίτευση.

 85. sarant said

  84 Έτσι. Προσέξτε το αυτό 🙂

 86. Παναγιώτης Κ. said

  Ο φίλος του ιστολογίου Βλάσης Αγτζίδης άλλα λέει και τα λέει με εδραίο τρόπο, νομίζω.

 87. physicist said

  Ν’ αφήσουν ήσυχο τον Υπουργό Παιδείας για το μη-θέμα της εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας και να τον ρωτήσουν τι κάνει όταν αξιολογητές του Πανεπιστημίου Αθηνών προπηλακίζονται και εμποδίζονται από ομάδες τραμπούκων στην εκτέλεση του έργου τους.

  Αλλά δε βαριέσαι, έχουμε συνηθίσει πλέον να γίνονται τα πάντα στο γάμο του Καραγκιόζη. Άλλα αντ’ άλλων.

 88. Μαρία said

  Να καταργηθεί το άρθρο http://www.efsyn.gr/arthro/na-katargithei-arthro

  Και για όσους αρέσουν τις γενοκτονίες http://news.stanford.edu/news/2010/september/naimark-stalin-genocide-092310.html

  87
  Πότε έγινε πάλι αυτό;

 89. spiral architect said

  @81, 82, 84: … απλώς δεν είχε το θεωρητικό υπόβαθρο να το τεκμηριώσει.

 90. physicist said

  #88(β). — Μαρία, δες εδώ.

 91. spiral architect said

  @Φυσικέ, ο μεν Λακασάς κάνει την τρίχα τριχιά, η δε Κ έχει χάσει κάθε μορφής εγκυρότητα. 😛
  (το News247 και το star.gr αναδημοσιεύουν το λίκνο της Κ και κανείς άλλος μέχρι τώρα)

 92. physicist said

  #91. — Σπειροειδή, άσε καλύτερα. Δεν είναι δυνατόν ό,τι δεν μας συμφέρει να το ρίχνουμε σε συνωμοσία των καναλαρχών. Διάολε, για την Ελλάδα μιλάμε, το ξέρουμε το παραμύθι.

  Περεμπ, στους διαπλεκόμενους μηντιάρχες συμπεριλαμβάνεται και γνωστός βιομήχανος που μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον έκανε μέσα από τα ΜΜΕ που κατέχει κομματική προπαγάνδα υπέρ του Σύριζα πιο πολύ κι απ’ την Αυγή;

 93. spiral architect said

  @92α: Ενδεικτικά περί Απ. Λακασά.
  @92β: Τράκης. 😉

 94. physicist said

  #93(α). — Το γεγονός ότι μπορεί να έχεις (δίκαια ή άδικα) ράμματα για τη γούνα του Τάδε, δεν θα πει πως ό,τι λέει ο Τάδε είναι ψέμα.

  #93(β). — Συ είπας. 😉

 95. Avonidas said

  #90.

  «μία από τις ερωτήσεις των αξιολογητών που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους καθηγητές του ΕΚΠΑ είναι γιατί το ίδρυμα διατηρεί τμήματα που θα μπορούσαν να αποτελούν απλώς κατευθύνσεις, την ίδια στιγμή που το προσωπικό του συρρικνώνεται (το 30% των πανεπιστημιακών έχει συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια). «

  Με άλλα λόγια, όχι μόνο σας διαλύουμε τα τμήματα, αλλά σας ζητάμε να βάλετε κι εσείς ένα χεράκι, να διαλυθούν μια ώρα αρχύτερα!

 96. Μαρία said

  92
  Ούτε εγώ θεωρώ έγκυρο το Λακασά αλλά μου φαίνεται απίθανο να το έβγαλε απ’ το μυαλό του.

  Υπέρ Καμμένου με τον οποίο τα έσπασε πρόσφατα. Αντίθετα προκειμένου για το συριζα έχω διαβάσει στο σάιτ του χυδαιότατες τερατολογίες για υπουργό. Απέκτησε πρόσφατα και το ελλην. CNN, θα το έμαθες.

 97. Avonidas said

  #95. Και για όποιον δεν κατάλαβε, οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται και δεν αναπληρώνονται όχι επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για προσωπικό, αλλά επειδή τα πανεπιστήμια έχουν αφεθεί στη μοίρα τους απο το Υπουργείο Παιδείας.

  Δεν θεωρεί αυτό το κράτος ότι χρειάζεται να ρίξει λεφτά στην παιδεία. Μόνο με τη φορομπηχτική καταγίνεται, κι εκεί με ελάχιστη επιτυχία.

 98. physicist said

  #95. — Συνάδελφε, τις λεπτομέρειες του ΕΚΠΑ δεν τις κατέχω αλλά σε πλήθος Τμήματα Φυσικής από την αξιολόγηση των οποίων έχω άμεση εμπειρία, ξέρω ότι τα ερωτήματα τίθενται και τίθενται δικαιολογημένα: Πόσους τομείς ερευνητικής δραστηριότητας θέλει να διατηρεί το Τμήμα και για ποιους λόγους; Ποια είναι ο δομή και ο προσανατολισμός του Τμήματος και πού θέλει να δώσει βάρος και έμφαση; Συγγνώμη αλλά είμαστε υπόλογοι στους φορολογούμενους που μας χρηματοδοτούν, και δεν μπορεί ο άλλος να παριστάνει ότι έχει ερευνητικό ενδιαφέρον σε θέματα τρία πουλάκια κάθονταν, απορροφώντας πόρους και κλείνοντας πόρτες σε άλλα θέματα και σε άλλους ανθρώπους.

  Επαναλαμβάνω αυτά σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της ερώτησης γενικώς, όχι συγκεκριμένα για το ΕΚΠΑ.

  #96. — Ωχ, όχι για το ελληνικό CNN δεν τόξερα. Όσο για τον Καμμένο, κοίτα, ναι μεν θέλω να είμαι δίκαιος αλλά σχόλιο ή κρίση υπέρ του δεν θα κάνω. Άσε να διατηρήσω τη μεροληψία μου. 😉

 99. spiral architect said

  @96a κλπ: Ρε παιδιά έχουν γίνει ένα κάρο αξιολογήσεις εσωτερικές και εξωτερικές σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας και δεν έχει ανοίξει μύτη, στο ΕΚΠΑ κόλλησε ο Λακασάς; Να, δείτε εδώ π.χ. τις εξωτερικές και περιηγηθείτε σε ότι σας ενδιαφέρει.
  Ειδικά γι’ αυτόν τον τύπο όχι μόνο κρατώ επιφυλάξεις αλλά τον θεωρώ σαν αβανταδόρο κολεγίων, που θα τα ανεβάσει, απαξιώνοντας τα δημόσια ΑΕΙ..
  (αφήστε, ξέρω …)

 100. Μαρία said

  98
  O Στάζυ λίνκαρε τις προάλλες άρθρο του Ρουσόπουλου στο CNN.
  Ολοι οι άνθρωποι – κλειδιά του ελληνικού CNN http://zoornalistas.blogspot.gr/2015/11/cnn.html

  Ούτε κι εγώ για τον Καμ. Μπορείς όμως να μαντέψεις ποιον υπουργό πήγε να στοχοποιήσει, δείγμα οτι παίζει βρόμικα παιχνίδια.

 101. Avonidas said

  #98. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει ένας επίδοξος αξιολογητής είναι το ποιους πόρους διαθέτει ένα τμήμα ή ένα ΑΕΙ. Αλλιώς, τι να αξιολογήσει;

  Κι εγώ λοιπόν δεν μπορώ να μιλήσω για άλλα Τμήματα, στο δικό μας Τμήμα Φυσικής όμως συμβαίνει το παράδοξο να έχουμε πολλούς, πάρα πολλούς ξένους ερευνητές που εκτιμούν τους επιστήμονες που βγάζουμε, θέλουν να συνεργαστούν και να δημοσιεύσουν μαζί μας, αλλά τους απωθεί που πρέπει να τους ζητιανέψουμε λεφτά κάθε φορά που είναι να έρθουν σε μας ή να πάμε εμείς σ’ αυτούς. Σε αφήνω να αποφασίσεις μόνος σου αν τέτοιου είδους έξοδα είναι εύλογα για την επιστημονική έρευνα.

  Για τον φοιτητικό συνδικαλισμό τώρα, τι να σχολιάσω; Είναι δύσκολο να αποφασίσω αν στον διαγωνισμό για την καταστροφή του ελληνικού πανεπιστημίου βγαίνουν μπροστά οι φοιτητοπατέρες ή το Υπουργείο. Όπως έχω ξαναπεί, αξίζουν ο ένας τον άλλο.

 102. physicist said

  #100. — Ευχαριστώ, Μαρία. Μαντεψιές … χμμμμμ … θα μπορούσε να είναι κάποιος από τους Υπουργούς που ο Τομέας τους έχει να κάνει με τις επιχειρήσεις του ανθρώπου αυτού. Αλλά τι να λέμε, περιμέναμε τα μήντια για να καταλάβουμε ότι είναι βρώμικος; Άστο να πάει στην οργή …

  #101. — Κάθε αξιολογητής σε νορμάλ ΑΕΙ ξέρει ότι οι πόροι δεν φτάνουν. Αλλού δεν φτάνουν για το καινούργιο σούπερ-ντούπερ STM κι αλλού δεν φτάνουν ούτε για φωτοτυπικό χαρτί, θα μου πεις, και δίκιο θα έχεις. Αλλά αφού είναι στριμωγμένα τα λεφτά, να τα επενδύσουμε τουλάχιστον μυαλωμένα, όχι σκορποχώρι δεξιά κι αριστερά. Δεν φταίει ο αξιολογητής που ρωτάει πέντε πράματα, άλλα φταίνε.

  Χρήματα για επιστημονικές ανταλλαγές είναι χρήματα επενδυμένα πολύ σοφά, αν με ρωτάς. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.

 103. physicist said

  #99. — Σπειροειδή, δεν είναι καθόλου πιστευτά αυτά που λες, με το συμπάθειο δηλαδή. Δεν μ’ ενδιαφέρει να υπερασπιστώ τον Λακασά (με τον οποίο δεν έχω καμία σχέση) αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε ότι έχει τις προθέσεις που του αποδίδεις, θα ήταν εξωρφενικό να υποθέσουμε ότι το κύρος ενός ΑΕΙ, η αξία του ως θεσμού είτε στην κοινωνία την ελληνική είτε στην διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα επηρεάζεται στο ελάχιστο από τα άρθρα του κάθε Λακασά. Να το πούμε και στο μοτίβο του φερόμενου ως φαϋνμανικού τσιτάτου: Lakassa’s opinion on the prestige of Greek Universities is as relevant to the Universities as ornithology is to birds. 🙂

 104. Avonidas said

  #19 Το (ραδιοφωνικό) υλικό του Γιάννη Καλαμίτση, προς το παρόν είναι «χαμένο».

  Περιμένοντας, πάρτε μια τζούρα 🙂
  (Καλό ταξίδι, Γιάννη)

 105. spiral architect said

  @103: Κανένας λακαμάς δεν μπορεί -στα χαρτιά τουλάχιστον- να υποσκάψει το όποιο κύρος ενός ΑΕΙ. Στην κοινωνία όμως η προπαγάνδα περνάει.
  Πες-πες το κοπέλι, κάνει την κυρά και θέλει. :/

 106. physicist said

  #105. — Δεν συμφωνούμε και δεν συμφωνούμε καθόλου. Συμβαίνουν αυτά.

 107. spiral architect said

  @106: Γιάντα μωρέ φυσικέ δεν συμφωνούμε; Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Όπως εμείς υπερασπιζόμαστε τα ιδρύματα «που μας έκαναν ανθρώπους» (όπως έλεγαν οι γονείς μας) και πορευτήκαμε νε ισχυρό υπόβαθρο στα μετέπειτα, έτσι και ο Λακασάς υπερασπίζεται απόψεις αυτών που τον ταΐζουν.
  (και μη μου πεις για αντικειμενικότητα στη δημοσιογραφία, ε!)

 108. physicist said

  #107. — Σου λέω, δεν ξέρω τι κάνει ο Λακασάς ούτε και με νοιάζει. Αλλά επειδή μιλάω με κόσμο, και μέσα και έξω από τα ΑΕΙ, η γνώμη που ακούω να έχει αυτός ο κόσμος για το ένα ή το άλλο ΑΕΙ δεν διαμορφώνεται από το τι γράφει ο Ταδόπουλος. Είναι πολύ αμεσότερες οι εμπειρίες που επηρεάζουν την κρίση του καθενός.

 109. sarant said

  86 Το ιστολόγιο δεν συμφωνεί σε όλα με τους φίλους του 🙂

 110. Pedis said

  # 89 Σπειρό – @81, 82, 84: … απλώς δεν είχε το θεωρητικό υπόβαθρο να το τεκμηριώσει.
  Αυτό κατάλαβα κι εγώ. Και το άλλο με τη Ρουάντα άστα να πάνε.

  # 84 Δύτα – Οι Τούρκοι ήθελαν να διώξουν παντί τρόπω τους Πόντιους από τον Πόντο, όχι να μη μείνει ποντιακό ρουθούνι επί γης όπως είναι η περίπτωση με το Ολοκαύτωμα …
  Δεν έχω ιδέα. Έχεις σοβαρές αναφορές επι του θέματος;

  Και με το ολοκαύτωμα, να τους διώξουν και να κλέψουν τις περιουσίες τους ξεκίνησαν, μετά τους βγήκε σε στρατόπεδο εξόντωσης.

  Αλήθεια τα εβραικά γκέτο στην Πολωνία από το 1940 είναι μέρος του κατηγορητηρίου περί γενοκτονίας; Αν δεν είναι, η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για σφάλμα.

  Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ιταλία εκατοντάδων χιλιάδων Σλοβένων, εκδιωχθέντων από τη χώρα τους, όπου ψοφούσαν σαν τις μύγες είναι εθνοκαθαρση ή γενοκτονία;

  Απ’ όσα γνωρίζω ο αφανισμός των Αρμενίων δεν επήλθε σε στρατόπεδα εξόντωσης -α λα γερμανία- αλλά ον δε ρόουντ. Πρόκειται για εθνοκάθαρση ή γενοκτονία.

  Και τι έχει να πεί σχετικά ο Φίλης (τρομάρα του) όταν το επιχειρημα για γενοκτονία είναι να προέρχεται από «βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική» ενέργεια;

  Άστα να πάνε, έχω την εντύπωση ότι ο τύπος είναι και λακές και φελλός.

 111. Pedis said

  Αλήθεια ή ψέματα, υπερβολές ή όχι, αν δεν τους έδιωξαν θα πρέπε να το κάνουν!

  Ποιος τους ορισε αξιολογητές; Ποιοι είναι τούτοι; Πόσα παίρνουν; Mε τι κριτήρια θα αξιολογήσουν; Για ποιο λόγο να αξιολογήσουν; Τι θα αξιολογήσουν; Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της «αξιολόγησης»;

  Ας δώσουν κάνα φράγκο για υποδομές (έχει μειωθεί το διοικητικό προσωπικό στο μισό), για διδακτικό προσωπικό, για έρευνα (αντί να γίνονται όλοι ζήτουλες δεξιά κι αριστερά και πρότζεκτ μάνατζερ) αντί να ταίζουν επιτροπές και παραεπιτροπές αξιολόγησης και διοίκησης και αξιολόγησης της διοίκησης και διοίκησης της αξιολογητών!

  Να δουμε πότε θα καταργηθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου … όπως τα μνημόνια …

 112. physicist said

  #111. — Ποιοι είναι τούτοι; Πόσα παίρνουν;

  Ηρέμησε. Όπου ξέρω ανθρώπους που έχουν κάνει αυτή τη δουλειά, δεν έχουν πάρει φράγκο τσακιστό εξόν τα ταξιδιωτικά — κι αυτά με κανα εξάμηνο καθυστέρηση. Έλεος πλέον με τα υπονοούμενα ότι όλοι είναι πληρωμένοι και πουλημένοι και όργανα κάποιων άλλων. Τη δουλειά μας κάνουμε και όπου μπορούμε βοηθάμε κιόλας κανέναν άξιο που παλεύει να επιβιώσει.

 113. Pedis said

  # 112 – Ναι, για τη ψυχή της μάνας τους. Μέχρι και τα σεμινάρια κατόπιν πρόσκλησης είναι πλέον επί πληρωμή … Μιλάμε για πολλές εργατοώρες … και όχι επί επιστημονικού έργου.
  Ας πούμε για παράδειγμα, δεν πληρώνονται οι αξιολογητές των ευρωπαικών προγραμμάτων ; Ναι, και αδρά!

  Άσε τις γνωριμίες, τα κοννέ τα δούναι και λαβείν που υπόσχονται και εγγυώνται οι σχέσεις «αξιολογήσης».

 114. Pedis said

  Αλλα’το βασικό πρόβλημα είναι ο νόμος Διαμαντοπούλου και η αντίσταση της Πανεπιστημιακής κοινότητας (όσων τέλος πάντων, λιγοστών, δεν είναι λακέδες) σε αυτο το έκτρωμα.

 115. physicist said

  #113. — Δεν ξέρω, ειλικρινώς δεν ξέρω σε τι περιβάλλον αναφέρεσαι. Όλοι οι αξιολογητές ΑΕΙ που γνωρίζω, σε όλες τις αξιολογήσεις, το κάνουν αμισθί. Δεν ξέρω κανέναν που να έχει αμειφθεί με κάτι περισσότερο από τα ταξιδιωτικά και τα έξοδα διαμονής, ο δε χρόνος παραμονής είναι το πολύ τρεις μέρες (δύο διανυκτερεύσεις) σε νορμάλ ξενοδοχείο. Χρόνος για σεμινάριο δεν υπάρχει, αφού μέσα σε δύο μέρες 4-5 άτομα πρέπει να γίνουν Τιραμόλα και να επισκεφτούν όλα τα εργαστήρια, να μιλήσουν με κόσμο, φοιτητές, Κοσμήτορες, Πρυτάνεις κλπ. Γενικώς άμα είσαι αξιολογητής σου βγαίνει το λάδι, κι ότι το κάνεις για τα λεφτά και τα κονέ είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

  Το γεγονός ότι ξαφνικά βάζεις στη συζήτηση το ολότελα άσχετο ζήτημα των αξιολογητών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι χοντρό φάουλ. Από τη μια επειδή δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο κι από την άλλη επειδή είναι πασίγνωστο ότι οι αξιολογητές ευρωπαϊκών προγραμμάτων (εκτός του ERC) και οι αξιολογητές Τμημάτων ΑΕΙ είναι ξένα σύνολα.

  Μην τα κάνεις αυτά τα φάουλ εκεί που ξέρω, δεν τρώω χόρτο, και άσε την προπαγάνδα και τις κορώνες. Άμα θες να λες ό,τι σου κατέβει, κάντο για πράματα που δεν ξέρω, μπορεί και να σε πιστέψω.

 116. Pedis said

  Τρώγε ό,τι χόρτο σου κάνει κέφι, λοιπόν.

 117. physicist said

  #116. — Ξεκαβάλα. Καλάμι είναι.

 118. Ευτυχώς που δεν γνωρίζεστε μεταξύ σας και δεν θα χρειαστεί να αλληλοαξιολογηθείτε!

 119. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δεν ξέρω γιατί, αλλά το 118. του Σκλιού μου έφερε στο στόμα το σύνθημα:
  Kαι τώρα μπορείτε να πά ν’αξιολογηθείτε! 😆

  (ξέρω ότι δεν θα με παρεξηγήσουν οι εμπλεκόμενοι. 🙂 Απολαμβάνω γνήσια εξάλλου τους διαλόγους τους!)

 120. physicist said

  #119. — ΠΑΟΚ κι ας μην αξιολογήσω ποτέ.

 121. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  120. 😆 😆 Eίσαι γνήσιος οπαδός και φίλαθλας ,να ούμε!

 122. physicist said

  #121. — 😉

 123. Μαρία said

  155
  Αξιολόγηση ευρωπ. προγραμμάτων κάνει κάπου πηγαίνοντας στη Βρυξέλλα η συνομήλική σου ξαδερφούλα μου. Κι επειδή ξεσκίστηκε στα κονέ, δούλευε ωρομίσθια σε σχολείο των φυλακών.

 124. 123, …δούλευε…σε σχολείο των φυλακών….

  Το αποτέλεσμα αξιέπαινο: «Έχουσι γνώσιν οι φυλακές» 🙂

 125. 124

  Μεγάαααλο πανεπιστήμιο η μπουζού! :mrgreen:

 126. physicist said

  #123. — Να δώσεις της συναδέλφισσας τους χαιρετισμούς μου, unbekannterweise. 🙂

 127. spiral architect said

  Πόντιοι είμαστε όχι μαλάκες

 128. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  129. !! 😦

 129. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σήμερα πήρα ένα ταξί και στο φανάρι ο οδηγός έβγαλε ένα μπλοκάκι και σημείωνε κάτι.Καθώς το έκανε και στο επόμενο φανάρι,τον ρώτησα τί γράφει εκεί.Τη διαδρομή μου λέει,για το κανάλι.Ποιο κανάλι; Το ραδιοταξί,μου εξηγεί.
  Πρώτη φορά άκουσα να λένε κανάλι και το ραδιοταξί.

 130. 131

  Ναι, δίαυλοι και στα ραδιοκύματα. Κανάλι 16 για τους πολίτες. Citizen’s Band, τα γνωστά CBιά.
  Τις ραδιοσυχνότητες τις λέμε και μπάντες, όπως ταινία/εύρος/κοκ.

  Στην μπάντα των FM, που λέμε και στο χωργιό μου!

 131. Γς said

  >Citizen’s Band, τα γνωστά CBιά.

  Τα τρία γουρουνάκια

 132. Spiridione said

  Την τελευταία φορά που συζητήσαμε για τις γενοκτονίες καταλήξαμε στον Χαιρουλλάχ. Τώρα, αν το ξανασυζητήσουμε πάλι, πού θα καταλήξουμε: 🙂
  Pedis 110 β’:
  Ένας από τους κορυφαίους Τούρκους ιστορικούς σε αυτά τα θέματα, ο Taner Akçam,
  https://en.wikipedia.org/wiki/Taner_Ak%C3%A7am
  στο «The Young Turks’ Crime Against Humanity: The Armenian Genocide and Ethnic Cleansing in the Ottoman Empire», εξηγεί μερικά πράγματα:
  «Extant Ottoman documents reveal that the Unionist government made clear distinctions in its wartime policies between the Armenians and the empire’s other Christian communities. The Greeks, as has been seen, were deported and expelled with brutality, but the Armenians were targeted for outright annihilation».
  Και εξηγεί για ποιους λόγους πιστεύει ότι οι διώξεις κατά των μη οθωμανικών ομάδων εξελίχθηκαν, ειδικά για τους Αρμένιους, σε σκοπούμενη ολική εξόντωση, γενοκτονία. .
  https://books.google.gr/books?id=V_C3AKGSBqkC&pg=PA125&lpg=PA125&dq=Extant+Ottoman+documents+reveal+that+the+Unionist+government+made+clear+distinctions+in+its+wartime+policies+between+the+Armenians+and+the+empire%E2%80%99s+other+Christian+communities.+The+Greeks,+as+has+been+seen,+were+deported+and+expelled+with+brutality,+but+the+Armenians+were+targeted+for+outright+annihilation&source=bl&ots=gxs4EU2tBz&sig=DHmmM17_jqWpmGhg273OWv8Ly_4&hl=el&sa=X&ei=_wQPVKmPGtDqaLjfgdgI&ved=0CB4Q6AEwAA#v=onepage&q=Extant%20Ottoman%20documents%20reveal%20that%20the%20Unionist%20government%20made%20clear%20distinctions%20in%20its%20wartime%20policies%20between%20the%20Armenians%20and%20the%20empire%E2%80%99s%20other%20Christian%20communities.%20The%20Greeks%2C%20as%20has%20been%20seen%2C%20were%20deported%20and%20expelled%20with%20brutality%2C%20but%20the%20Armenians%20were%20targeted%20for%20outright%20annihilation&f=false

 133. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  134.:) Απαιχτος ο Λαμπραντόρης.
  132 Ναι ,βέβαια, ασφαλώς 🙂 δίαυλοι και μπάντες.
  Ότι το λένε κανάλι στην …ταξική διάλεκτο δεν ήξερα.»Κέντρο» σκέτο το άκουγα παλιότερα.»Ενημερώνω κέντρο,όβερ»

 134. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  132>>Στην μπάντα των FM, που λέμε και στο χωργιό μου!
  Της μπάντας,από κάθε …μπάντα
  Στην πέρα μπάντα του χωργιού θα γράψω μια νταμπέλα
  ότι απαγορεύεται το «πήγαινε και έλα».
  Στην πάνω μπάντα του χωργιού,στένω τα πολυβόλα
  κι α δε μπροβάλλεις να σε ιδώ θα κακαρίσουν όλα

  Μια χειροποίητη κοντά στο χάραμα:
  Εσύ στη μπάντα των εφέμ κι εγώ στην πέρα μπάντα
  μα δε σε πιάνω μάτια μου και δε γατέχω γιάντα.

  Και τόνα φέρνει τ΄άλλο κι από τη μπάντα στο μπαντονιάρισμα και μια άλλη παλιά μαντινάδα:
  Αντάρτης κλέφτης και φονιάς, τροζός γ ή διακονιάρης
  θα κατιντήσω κοπελιά ανέ με μπαντονιάρεις

 135. Pedis said

  # 135 – Ευχαριστώ. Για το ζήτημα των Αρμενίων έχω μία μικρή ιδέα.

  Η εντύπωσή μου είναι ότι μεταξύ της πρόθεσης για εθνοκάθαρση και την πράξη της γενοκτονίας συχνά παρουσιάζεται μία απαλή μετάβαση και από το ένα περνάς στο άλλο ανάλογα με την ιστορική συγκυρία και αν κρίνει ο θυτης ότι μπορεί να το αποκρύψει. Άλλωστε εθνοκάθαρση και γενοκτονία έχουν τον ίδιον ιδεολογικό παρανομαστή: πλήρη περιφρόνηση για την ζωή του πληθυσμού-θύμα και καλλιέργεια ρατσιστικού μίσους.

  Κατά τη διάρκεια όλου του 19ου αι τα μεγάλα ευρωπαικά κράτη τροφοδότησαν την επίσημη κρατική (και ακαδημαική) ιμπεριαλιστική ιδεολογία τους με το βασικό επιχείρημα ότι οι κατώτερες ράτσες, περιφρονητέες και καθυστερημενες δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Η γη τους πρέπει να περάσει διακιωματικά στην κατοχή των ανώτερων ρατσών και ούτως ή άλλως οι κατώτερες ράτσες είναι προορισμένες για αφανισμό.

  Το ότι, κάτω από την πίεση των σιωνιστών, ο όρος γενοκτονία δεν νοείται να χρησιμοποιείται σε μία πλειάδα περιπτώσεων μου φαίνεται ότι είναι σκάνδαλο.

  Αν επιβίωναν οι Τασμανοί, άραγε θα ζητιούνταν η γνώμη τους; Ερωτήθηκαν, αλήθεια, επί αυτού οι επιζήσαντες ίντιος;

 136. Γς said

  Είναι κι εκείνο το «Φέρε μου Τούρκο να σφάξω»

  που λέμε όταν νευριάζουμε.

  Και μη μου πείτε ότι σε γαλοπούλα αναφέρεται

 137. ΣΛ said

  Περί αξιολογήσεων ο Λόγος:

  Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι λαμόγιο για να κάνει «συγκεκριμένού τύπου» αξιολογήση. Μπορεί απλά τα κριτήρια στη βάση των οποίων να αξιολογεί να άπτονται της σύνδεσης των πανεπστημίων με την αγορά; ήτοι πανεπιστημία με αποφοίτους έρμαια στις «διαθέσεις» της σμιθιανής «αόρατης χειρός».
  π.χ. Τμήματα των οποίων τα πτυχία είναι «ανελαστικά» (δλδ καλύπτουν ολοκλρωμένες επισημονικές πειθαρχίες, ας πούμε ηλεκτρολόγος μηχανικός) είναι πιθανότερο να αξιολογηθούν αρνητικά, απ’ ότι τμήματα με «ευπώλητες» (στη συγκυρία) εξειδικεύσεις (τηλεπικοινωνίες, ενεργειακά κλπ στο συγκεκριμένο παράδειγμα).
  Αυτό είναι το πρόβλημα με το μοντέλο των αξιολογήσεων. Κι όχι από που και πόσο πληρώνονται οι αξιολογήτες. Που όντως τις περισσότερες φορές το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, γιατί θεωρούν ότι «επιτελούν έργο», όντας επιστήμονες με μια συγκεκριμένη αναπαράσταση για τον εαυτό τους, την επιστήμη τους και το ρόλο της/τους στην κοινωνία-αγορά.

  Άρα κουραφέξαλα τα περί αξιολογήσεων, όχι γιατί δεν είναι «αντικειμενικές», αλλά γιατί η «αντικειμενικότητα» τους φέρει μια συγκεκριμένη αντίληψη για τα «καλά Πανεπιστήμια» Εξ ου και αρνητικές αξιολογήσεις για τμήματα είτε με πολλούς «αιώνιους» (λες και επηρεάζει το τμήμα), είτε με «μικρό» φόρτο εργασίας (λες και όσο μεγαλύτερο «ζόρι» τραβάς για να περάσεις ένα μάθημα, τόσο καλύτερα θα ασκήσεις αύριο την επιστήμη/εργασία σου), είτε με «έντονη» συλλογική ζωή (ξέρετε με αυτό το αποτρόπαιο πράγμα που λέγεται φοιτητικός σύλλογος, με όλα τα καλά και τα κακά του-άσχετο, αλλά η σταδιακή ιδιώτευση της κοινωνίας, και άρα η χειραγώγηση και προβατοποιήσή της, δεν υποτίθεται ότι είναι πληγή της μεταπολιτεύτικής Ελλάδας;) κ.ο.κ.
  Πολύ απλά αυτά τα τμήματα μπορεί να τύχει και να βγάλουν κανάν απόφοιτο που στη ζωή του, θα τον κόφτει και κάτι παραπέρα από το «δουλεύω σαν σκυλί, γλύφω το boss, για να πατήσω σε πτώματα και να ανελιχθώ και να γίνω κοινωνός της όμορφης καταναλωτικής ευδαιμονίας». Μάλλον αυτού του τύπου οι απόφοιτοι, θα είχαν ψιλοπροβλήματα με την «αόρατη χείρα» και τη λειτουργία της. Και η «χείρα» θα χε πρόβλημα με αυτούς.

  #90, #95 Η πρεμούρα για τις ειδικεύσεις

  Αν κιόλας είχαν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και δεν χρειάζονταν ένα σωρό πιστοποιήσεις για να επανειδικεύονται (εξ ου και η πρεμούρα των αξιολογητών για να μετατρέψουν τα τμήματα σε κατευθύνσεις) τότε ακόμα χειρότερα. Θα συσσώρευαν επαγγελματική εμπειρία και θα προσπαθούσαν να την εξαργυρώσουν και σε αντιστοιχα εργασιακά δικαιώματα και μισθολογικές απολαβές. Και τότε, πως θα λειτουργούσε αυτή η αυτόματη λειτουργία που προκαλείται από την «αόρατη χείρα» (με τη βοήθεια του «ελάχιστου κράτους», βεβαίως, βεβαίως), που λέγεται εσωτερική υποτίμηση;

  Κάτι άλλο όμως ήθελα να ρωτήσω και παρασύσρθηκα από τα εκπαιδευτικά. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι σε σχόλια σε κάποια ανάρτηση στο βλογκ για το θέμα των δηλώσεων Φίλη περί Ποντίων, κάποιος από τους παροικούντες είχε κάνει αναφορά σε έναν Τούρκο ιστορικό, τον οποίον τον χαρακτήριζε «αντι-εθνικιστή». Δεν θυμαμαι όμως ουτε σε ποια ανάρτηση ήταν, ουτε το όνομα του ιστορικού. Όποιος έχει την καλοσύνη να μου το υπενθυμίσει θα τον ευχαριστούσα πάρα πολύ, γιατί μου έκανε εντύπωση και θέλω να το ψάξω

 138. Pedis said

  # 140 – Τα κριτήρια «αξιολόγησης» και τα ρέστα είναι το ζουμί …

  Όσον αφορά τους αξιολογητές, τα ερωτήματα που έθεσα είναι ποιος τους επέλεξε, με τι κριτήρια κλπ έτσι από περιέργεια. Διότι τι άλλο από ημέτεροι, γνωστοί και φίλοι κάποιων που λύνουν και δένουν θα είναι.

  Όσο για την πληρωμή ή την αποζημίωση, αυτή διαφέρει από χώρα σε χωρα κι από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Αλλά δεν είναι τόσο τα 200, 300, 400 ή πεντακόσια ευρά που θα πάρουν έξτρα (πέρα από τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής).

  Είναι τα κοννέ με τους εδώ από πάνω μέχρι κάτω -από το υπουργείο μέχρι τον κοσμήτορα και τον πρόεδρο τμήματος-, οι λογιών-λογιών χάρες, οι τάχα μου «συνεργασίες» που θα στηθούν, η «αρπαγή» φοιτητών, οι προσκλήσεις σε συνέδρια και σεμινάρια με έξοδα πληρωμένα (δεδομένου ότι οι περισσότεροι είναι έλληνες ένα ταξιδάκι τζάμπα στην πατρίδα δεν είναι λίγο, άσε που από προσωπική στατιστική εμπειρία οι περισσότεροι ακαδημαικοί είναι καρμίρηδες, εννοώ με τα προσωπικά τους λεφτά, διότι με κείνα του τμήματος ή του προγράμματος είναι έξω καρδιά …).

  Αυτή είναι η αποζημίωση και δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους. Άσε που συμφωνούν 100% με το πνεύμα του νόμου Διαμαντοπούλου κι αυτό είναι 1000% κατακριτέο.

  Οπότε αν τους διώξαν οι φοιτητές, καλά τους κάναν!!

 139. physicist said

  #141. — Οι άνθρωποι είναι επώνυμοι, τα στοιχεία τους είναι δημόσια. Η διαρκής εκτόξευση αναπόδεικτων κατηγοριών ηθικής τάξεως εναντίον ανθρώπων με ονοματεπώνυμο από κάποιον που κρύβεται πίσω από ένα ψευδώνυμο είναι πράξη αχαρακτήριστη. Ντροπή!

 140. Pedis said

  Ρε συ, στα σοβαρά, δεν πάς καλά! Η πράξη τους είναι πολιτική και αυτή κρίνεται. Το γιατί επιλέγει κάποιος να δεχτεί την πρόταση ανάθεσης του αξιολογητή εκτός από προσωπική πολιτική συμφωνία με το έργο και τα κριτήρια της αξιολόγησης έχει, αυτό δείχνει η γενική εμπειρία, και προσωπικά οφέλη. Δεν μιλάμε για παρανομία αλλά για τη συνήθη πρακτική.

  Μην κάνεις την παρθένα σε μπουρδέλο. Έλεος!

 141. physicist said

  #143. — Όταν μιλάς για «τάχαμου συνεργασίες» και για «αρπαγές φοιτητών» πολιτικές πράξεις κρίνεις; Με δουλεύεις άνθρωπέ μου, για βλάκα με περνάς; Και με ποια λογική εσύ ο δήθεν διεθνιστής, που κόπτεσαι για το δικαίωμα των προσφύγων να πάνε όπου θέλουν και που θέλεις και καλά να γκρεμίσεις τα σύνορα θεωρείς τους φοιτητές σου ιδιοκτησία σου που θα στην «αρπάξει» κάποιος άλλος; Σε τι Μεσαίωνα θέλεις να ζουν οι φοιτητές; Αν θένε να πάνε αλλού επειδή πληρώνονται καλύτερα κι εργάζονται πιο παραγωγικά απ’ ό,τι στο τραμπουκομάγαζο των συνδικαλιστοπατέρων, θα πάνε είτε σ’ αρέσει είτε όχι. Τι θα κάνεις, θα χτίσεις κανένα Τείχος του Βερολίνου για να τους κρατήσεις, απ’ αυτά που είχε η αγαπημένη σου ΝτεΝτεΕρ;

  Κάνε μου τη χάρη και κόψε λίγο την ηθικολογία και το τρολλάρισμα, οι κραυγές κουράζουν. Πονάνε τ’ αυτιά μας.

 142. Pedis said

  # 144 – συχνά το κάνεις αγαπητέ … χορεύεις τσάμικο στο γάμο του καραγκιόζη. Και φάλτσα. Αλλά δεν μου πέφτει λόγος.

 143. physicist said

  #145. — Για την ταμπακέρα τίποτα αλλά δεν περίμενα και κάτι καλύτερο.

  Πάψε να συκοφαντείς ανθρώπους συγκεκριμένους, οι οποίοι έχουν όνομα και υπόληψη, και πάψε τις γενικεύσεις που χαρακτηρίζουν ξέρεις τι είδους νοοτροπίες. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να κάνεις αγκίτπροπ επιπέδου Νηπιαγωγείου σε βάρος τους.

 144. Γς said

  145:

  >χορεύεις τσάμικο στο γάμο του καραγκιόζη

 145. Γς said

  http://caktos.blogspot.gr/2015/10/blog-post_18.html

 146. cronopiusa said


  Νυν υπέρ Ποντίων ο αγών

 147. Pedis said

  # 146 – έγραψα για το θέμα της αξιολόγησης μία, δύο και τρεις φορές.

  Για χαζό δεν σε κόβω, όμως αν τον προσποιείσαι, το κάνεις άσχημα.
  Αυτοικανοποιήσου με το ρόλο του κριτή στο μάπετ σόου. Περί ορέξεως …

 148. sarant said

  149 Ενδιαφέροντα αυτά ενόψει και του αυριανού άρθρου

 149. Μαρία said

  Αγρια επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στο Σύνταγμα στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των Ποντίων για τις δηλώσεις Φίλη. Ομάδα που βρισκόταν δίπλα σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκε στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, και άρχισε να τον χτυπά. Μάλιστα, χρειάστηκε να επέμβουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για να γλυτώσουν τον βουλευτή από τη μανία των αγνώστων.
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113840000

 150. sarant said

  Σοβαρά; Ωχ!

 151. Μαρία said

  Αλήτες, προδότες πολιτικοί ήταν το πατριωτικό σύνθημα.
  Η Ναυτεμπορική έχει βίντεο. http://www.naftemporiki.gr/video/1026429/epeisodia-ston-agnosto-stratioti
  Για συλλήψεις δεν άκουσα κάτι.

 152. Avonidas said

  #144. Τι θα κάνεις, θα χτίσεις κανένα Τείχος του Βερολίνου για να τους κρατήσεις, απ’ αυτά που είχε η αγαπημένη σου ΝτεΝτεΕρ;

  Και στο μεταξύ, κάτι καλόπαιδα δικά μας κλειδαμπαρώσανε το Φυσικό σήμερις με τρίδιπλες αμπάρες.

  Έχουν πορεία, δεκτόν. Συγκέντρωση στα Προπύλαια, δεκτόν. Δεν θέλουν να κάνουν μαθήματα κι εργαστήρια σήμερα, δεκτόν.

  Όποιος δεν γουστάρει να πάει στη μάζωξή τους, δεν μπορεί να μπει στο Φυσικό. Απαρά-δεκτον.

  (Συνέλευση, ποια συνέλευση; Όχι μόνο δεν πάρθηκε τέτοια απόφαση σε συνέλευση, αλλά τα καμάρια μας δεν θεώρησαν ότι έπρεπε να ειδοποιήσουν και κανέναν, να βάλουν ένα χαρτί, να μας πουν ΠΟΙΟΙ είναι και ΤΙ είναι, που λέει κι ο Pedis ότι θέλει να ξέρει για τους αξιολογητές. Είναι ο κυρίαρχος λαός, ρε παιδί μου! Κι εμείς είμαστε εκεί για να εκτελούμε το θέλημά τους.)

  #141. Είναι τα κοννέ με τους εδώ από πάνω μέχρι κάτω -από το υπουργείο μέχρι τον κοσμήτορα και τον πρόεδρο τμήματος-, οι λογιών-λογιών χάρες, οι τάχα μου «συνεργασίες» που θα στηθούν, η «αρπαγή» φοιτητών

  Πώς μπορώ να μεταναστεύσω στον πλανήτη σου των πληρωμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων; 😐

  Θράσος απύθμενο, πάντως, να μιλάνε για «καριερίστες» εκείνοι που κάνουν πολιτική καριέρα στις πλάτες φοιτητών και ΔΕΠ…

 153. sarant said

  155 Πρέπει να ήταν το ΜΑΣ (του ΚΚΕ), διότι είχε πορεία σήμερα -κατά κάποιον τρόπο πήγα κι εγώ, δηλ περνούσα και με φώναξαν κάτι φίλοι της κόρης μου. Ομολογώ ότι οι μετωπικές κινήσεις του ΚΚΕ λειτουργούν σαν να εκπροσωπούσαν όλους τους φοιτητές.

 154. Pedis said

  # 152 – Αν είναι να πλακώνονται έτσι εύκολα μεταξύ τους τα πολιτικά αδερφοξάδερφα, τότε να πουν στον Φίλη να γράφει πονήματα πιο συχνά.

 155. Avonidas said

  #141 δεδομένου ότι οι περισσότεροι είναι έλληνες ένα ταξιδάκι τζάμπα στην πατρίδα δεν είναι λίγο

  Το συζητάς; Έγκλημα καθοσιώσεως! Τόσο κόπο έκανε η Ελλάδα να τους στείλει στο διάολο κι ακόμα παραπέρα, και θέλουν να τους πληρώσουμε για να ξανάρθουν; Δε σας θέμε, λέμε!

  Μάλλον έχει δίκιο ο Φυσικός, ο μόνος τρόπος να καλωσορίσεις άνθρωπο σε αυτή τη χώρα είναι να βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από σένα και να ‘ρχεται από ανάγκη, όχι από επιλογή.

 156. Avonidas said

  #156. Ομολογώ ότι οι μετωπικές κινήσεις του ΚΚΕ λειτουργούν σαν να εκπροσωπούσαν όλους τους φοιτητές.

  Ποιους φοιτητές; Το λαό! Το ΚΚΕ έχει την αποκλειστικότητα στην εκπροσώπηση του λαού. Ονομασία προελεύσεως, που λέμε.

 157. Ναι, είναι μοβόροι οι μπαγάσηδες!

 158. spiral architect said

  @156, 159: Το ΚΚΕ δεν διεκδικεί αποκλειστικότητες. Ο (σοφός) λαός αποφασίζει και εκλέγει. 😉

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  159 – «Ποιους φοιτητές; Το λαό! Το ΚΚΕ έχει την αποκλειστικότητα στην εκπροσώπηση του λαού. Ονομασία προελεύσεως, που λέμε.»
  Ποιό κόμμα δεν την έχει; όλα στο όνομα του λαού δεν μιλάνε;

  161 – Διεκδικεί, αλλιώς δεν θα έκανε ξεχωριστές εργατικές συγκεντρώσεις.

  «Ο (σοφός) λαός αποφασίζει και εκλέγει. ;)» Την σοφία του όμως, δεν την αμφισβήτησε ποτέ πρίν τις εκλογές, αντιθέτως την επικαλείται.

 160. 161

  Ας σοβαρευτούμε.

 161. Μαρία said

  Αφιερωμένο εξαιρετικά στην Κρόνυ σχ.77
  31/12/2012

 162. spiral architect said

  @163: Σωστά, μόνο ο Πούτιν ξέρει να διαπραγματεύεται. 😀

 163. spiral architect said

  Κάτω τα καρτέλ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: