Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η γενοκτονία της αντίθετης άποψης

Posted by sarant στο 6 Νοεμβρίου, 2015


Τη Δευτέρα που μας πέρασε, στο τέλος μιας τρίωρης ενδιαφέρουσας συνέντευξής του στον Ενικό, στην οποία προσπάθησε να εκθέσει την πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο του και να δώσει απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα της παιδείας μας που έχει καίρια πληγεί από τη μνημονιακή λαίλαπα, ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης δέχτηκε μια ερώτηση για το αν επιμένει στην άποψή του σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων.

Θυμίζω ότι ο Νίκος Φίλης, πέρυσι τον Αύγουστο, τότε που συζητιόταν το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, είχε γράψει στην Αυγή ένα εξαιρετικά εύστοχο (κατά τη γνώμη μου, πάντοτε) άρθρο σχετικά με τις προσπάθειες βουλευτών της ΝΔ (προσπάθειες που τελικά τελεσφόρησαν) να ποινικοποιηθεί στο τότε υπό ψήφιση νομοσχέδιο η άρνηση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικρασίας, άρθρο στο οποίο κατάγγελλε την πολιτικάντικη προσπάθεια καπηλείας της σφαγής των Ποντίων και εξέφραζε την άποψη ότι επιστημονικά δεν στοιχειοθετείται γενοκτονία αλλά εθνοκάθαρση, χωρίς φυσικά να αρνείται τον πολύ πόνο και το πολύ αίμα, τα θύματα και τον ξεριζωμό.

Η άποψη αυτή του Φίλη, την οποία άλλωστε δεν εξέφραζε για πρώτη φορά, δεν ήταν καινοφανής -οι περισσότεροι ιστορικοί το ίδιο πιστεύουν, καθώς και πολιτικοί από την Αριστερά και όχι μόνο. Με την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας, το παλιό εκείνο άρθρο ήρθε στην επιφάνεια ξανά και ο Νίκος Φίλης δέχτηκε κριτική από ακροδεξιούς ως αρνητής της γενοκτονίας των Ποντίων ενώ από (οΘντκ) αριστερούς δεχόταν κριτική για τον σωματότυπό του.

Για να μη μακρηγορώ, στο τέλος της συνέντευξης εκείνης γίνεται η ερώτηση προς τον Φίλη, και εκείνος απαντάει σαφέστατα και καθαρότατα, δηλώνοντας ρητά ότι η προσωπική του άποψη δεν εκφράζει την κρατική πολιτική και δεχόμενος ότι υπάρχουν αντίθετες απόψεις:

Δυστυχώς, τα εκατόν πενήντα λεπτά της υπόλοιπης συνέντευξης επισκιάστηκαν από τη δίλεπτη αυτή απάντηση και από την άλλη μέρα έχει ξεσπάσει θόρυβος μεγάλος για την «δήλωση Φίλη».

Δεν θα σταθώ στην ουσία του θέματος, δηλαδή αν τα όσα υπέστησαν οι Πόντιοι συνιστούν γενοκτονία. Όχι από υπεκφυγή, αλλά επειδή κατά τη γνώμη μου η ουσία του θέματος δεν είναι αυτή. (Παραπέμπω πάντως σε παλιότερο άρθρο μου, όπου τοποθετούμαι και ως προς το αν κατά τη γνώμη μου συνέβη γενοκτονία στον Πόντο). Η ουσία του θέματος είναι όχι αν η σφαγή των Ποντίων στοιχειοθετεί ή όχι γενοκτονία, αλλά αν μπορούμε να συζητάμε για τη γενοκτονία των Ποντίων -είναι, δηλαδή, θα μπορούσα να πω με μια δόση υπερβολής, η γενοκτονία της αντίθετης άποψης -ακριβέστερα: η ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης και το καταθλιπτικό κλίμα αυτολογοκρισίας που δημιουργεί.

Κι έτσι, ενώ επαγγελματίες Πόντιοι έχουν επιδοθεί σε συναγωνισμό αμετροέπειας (προς το παρόν κερδίζει ο πρόεδρος των Ποντίων Ελλάδας που δήλωσε ότι ο υπουργός «Για μας είναι ένα νεκρό κρέας, ένα άχρηστο σάπιο κομμάτι στο αιματοβαμμένο κορμί του ελληνισμού»), το εθνικό τόξο ζητάει παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Ήδη, ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι θα μηνύσει τον Νίκο Φίλη. Ήρθε όμως δεύτερος, διότι τον πρόλαβε ο Φαήλος Κρανιδιώτης που ήδη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού (ή τουλάχιστον έτσι λέει). Και η ΟΝΝΕΔ (η οργάνωση νέων της Νέας Δημοκρατίας) ζήτησε την ποινική δίωξη του υπουργού, ενώ σεγόντο στον Κασιδιάρη και τον Κρανιδιώτη ήρθε να κάνει ο θλιβερός Βαγγέλης Βενιζέλος, που δήλωσε ότι ο Ν. Φίλης «…κυρίως προσέβαλε τη νομοθεσία μας…».

Ποιαν νομοθεσία όμως επικαλούνται ο Κασιδιάρης, ο Βενιζέλος και οι λοιποί ποντιοκάπηλοι; Εννοούν το περυσινό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο -το οποίο ποινικοποιεί την κακόβουλη άρνηση όχι μόνο του Ολοκαυτώματος αλλά και όσων εγκλημάτων γενοκτονίας έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε παρά τις αντιρρήσεις ιστορικών και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ιστορική έρευνα στη χώρα μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο μόνος που έχει διωχθεί με το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ επειδή σε ιστορικό έργο του θεωρήθηκε ότι αρνείται τα εγκλήματα των ναζιστών κατά του κρητικού λαού -δηλαδή, ποινικοποιήθηκε η ιστορική έρευνα (δείτε παλιότερο άρθρο του ιστολογίου).

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ευτυχώς κάλυψε το δικαίωμα κάθε υπουργού να έχει απόψεις αντίθετες με την κρατούσα. Ωστόσο, ταυτόχρονα δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει ότι υπήρξε γενοκτονία», μια δήλωση άστοχη και αστεία, που θυμίζει την περίφημη (αν και μάλλον μπεντροβάτη) απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής στη δεκαετία του 20, που πάρθηκε με 28 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 5 λευκά, ότι «το υπέρτατο Ον, το κοινώς αποκαλούμενον Θεός, δεν υπάρχει».

Αλλά ποιος θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στο κάτω κάτω της γραφής ένα μεγάλο, κυβερνητικό κόμμα και είναι αναπόφευκτο ή αναμενόμενο να μην θέλει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, τη στιγμή που οι αποσχισθέντες της ΛΑΕ, παρόλο που τοποθετούνται από την εξωκοινοβουλευτική ασφάλεια του 2,86%, όχι μόνο δεν υστέρησαν σε ποντιοκαπηλικές κορόνες, αλλά και πλειοδότησαν -μάλιστα στελέχη τους αναδημοσίευσαν στα κοινωνικά μέσα αναρτήσεις ακροδεξιών ιστοτόπων. Από κοντά και η τ. πρόεδρος της Βουλής, με ομοβροντία τιτιβισμάτων κατά του Νίκου Φίλη. Μοναχικός, σώζει την τιμή της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς (εξαιρώ το ΚΚΕ που έχει απαρεγκλίτως σωστή γραμμή για τα πάντα) ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, που πολύ σωστά θυμίζει ότι μπορεί κανείς να κάνει αμείλικτη κριτική με τον Νίκο Φίλη χωρίς να αφήνει ασχολίαστη (ή και να δέχεται) την εργαλειοποίηση του ποντιακού ζητήματος από κεκτημένη αντικυβερνητική ταχύτητα.

Μια κριτική που καλοπροαίρετα έγινε κατά του Ν. Φίλη ήταν ότι δεν είχε κανένα λόγο να ανακινήσει το ζήτημα, τη στιγμή μάλιστα που τα προβλήματα της παιδείας είναι πολλά και φλέγοντα και οι περισπασμοί δεν ωφελούν. Η κριτική αυτή θα ήταν σωστή αν ο Φίλης αυτόβουλα έκανε σχετικές δηλώσεις -ωστόσο, του έγινε συγκεκριμένη ερώτηση, και ασφαλώς δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε επειδή υπενθύμισε τις ήδη εκφρασμένες του απόψεις. Ακούστηκε επίσης ότι, εφόσον ο Ν. Φίλης είναι υπουργός, πρέπει να υποστηρίζει τις επίσημες κρατικές θέσεις στα εθνικά θέματα. Ωστόσο, μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα υπάρχει υποχρέωση των δημόσιων λειτουργών να υιοθετούν την επίσημη κρατική άποψη στα εθνικά θέματα.

(Υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι ο Φίλης σκόπιμα έκανε προκλητικές δηλώσεις για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ώστε να περάσει απαρατήρητη η πώληση των 14 αεροδρομίων. Ή, για να καλοπιάσει την Αγκυρα ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα. Παραβλέπουν οι δυο αυτές απόψεις το οφθαλμοφανές ότι ο Φίλης δεν έκανε δηλώσεις αλλά απάντησε σε ερώτηση που του έγινε -εκτός αν θεωρήσουμε ότι ήταν υποβολιμαία, οπότε χωνόμαστε βαθιά στη συνωμοσιολογία. Κι αν ήθελε να καλοπιάσει κάποιος την Άγκυρα, θα ενέδιδε στις έντονες πιέσεις των εταίρων μας για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο).

Παρά τους κρωγμούς του Κασιδιάρη και τις παραινέσεις του Βενιζέλου, ο Νίκος Φίλης μάλλον δεν θα διωχθεί ποινικά, και δυσκολεύομαι να δω ποιο δικαστήριο θα χαρακτηρίσει «κακόβουλη άρνηση» την τοποθέτησή του. Ωστόσο, και σε συνδυασμό με την ήδη ασκηθείσα δίωξη κατά του Γερμανού ιστορικού Χ. Ρίχτερ (βλ. παραπάνω), φαίνεται καθαρά ότι η διάταξη του νομοσχεδίου λειτουργεί λογοκριτικά. Ποιος πανεπιστημιακός θα θελήσει να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά και τη σταδιοδρομία του στο ψυγείο και να συρθεί σε αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες; Αφήνω οτι δεν είναι απίθανο να δούμε συντεταγμένες επιθέσεις π.χ. κατά πανεπιστημιακών (ή και απλών εκπαιδευτικών) όπου θα καλούνται επίμονα να απαντήσουν αν ήταν γενοκτονία -και θα τους γίνεται μήνυση μόλις υποστηρίξουν την άποψή τους. Χώρια που, όπως είχα γράψει στο παλιότερο άρθρο μου, μια άλλη γενοκτονία που έχει αναγνωριστεί απο τη Βουλή των Ελλήνων ήταν το υποτιθέμενο παιδομάζωμα απο τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Ώρες είναι να αρχίσει βιομηχανία μηνύσεων σε όλους τους ιστορικούς που… αρνούνται τη «γενοκτονία» αυτή.

Οπότε, η ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενεργός πολίτης πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση να τροποποιήσει το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου απαλείφοντας τις αναφορές σε γενοκτονίες και εγκλήματα εκτός από το Ολοκαύτωμα. (Γιατί να εξαιρεθεί το Ολοκαύτωμα; Παραπέμπω στο παλιό μου άρθρο). Αλλιώς, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε γενοκτονία της αντίθετης άποψης.

Υστερόγραφο: Αν και είναι άχαρη η λογιστική του θανάτου, έχω την απορία από πού προκύπτει ο αριθμός των 353.000 θυμάτων, που συχνά αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους από την πλευρά των Ελλήνων του Πόντου. Διαβάζω ότι σύμφωνα με την απογραφή του Σωτηριάδη το 1912, που έγινε κατ’ εντολήν της κυβέρνησης Βενιζέλου, όλος ο ελληνικός πληθυσμός του Πόντου ήταν περίπου 460.000 άνθρωποι. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των νεκρών και θα ήθελα να δω ποιος από τους δύο αριθμούς είναι λάθος.

Δεύτερο υστερόγραφο: Ενώ είχα γράψει το άρθρο, έμαθα ότι χτες το απόγευμα έγινε συλλαλητήριο ποντιακών οργανώσεων στο Σύνταγμα, στο οποίο συμμετείχε σύσσωμη η Χρυσή Αυγή. Οι Χρυσαβγίτες τραμπούκοι έδειραν τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο, που θεωρείται μετριοπαθής. Ο παθών στις δηλώσεις του κατηγόρησε τον… υπουργό Ν. Φίλη διότι με τις δηλώσεις του δημιουργεί έδαφος για τέτοιες συμπεριφορές («τα χέρια της βίας τα οπλίζουν οι δηλώσεις του υπουργού»). Ελπίζω όταν ξεπεράσει το δικαιολογημένο σοκ από την τραμπούκικη επίθεση, να σκεφτεί ότι έτσι ξεπλένει τους τραμπούκους που τον χτύπησαν. Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έκανε ακόμα χειρότερη δήλωση, χαρακτηρίζοντας τον Νίκο Φίλη «ηθικό αυτουργό της επίθεσης στον Γ. Κουμουτσάκο«.  Τη δήλωση τη βρίσκω αχαρακτήριστη.

Advertisement

272 Σχόλια προς “Η γενοκτονία της αντίθετης άποψης”

 1. Κουνελόγατος said

  (οΘντκ): Το βλέπω συχνά εδώ, τι σημαίνει;

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Ωραία όλα αυτά.
  Αλλά πουθενά δεν λες ότι έχεις μια παρουσίαση βιβλίου απόψε στην Ραφήνα

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/05/translation/#comment-318597

 3. Μαρία said

  >οι περισσότεροι ιστορικοί το ίδιο πιστεύουν

  Με εξαίρεση τη Ρεπούση που έχει καεί η γούνα της, οι υπόλοιποι κάνουν τουμπεκί. http://tvxs.gr/news/ellada/repoysi-yper-fili-gia-thema-tis-genoktonias-ton-pontion

 4. Μαρία said

  Χλαμύδες, χρυσαυγίτες και Ν.Δ. http://www.efsyn.gr/arthro/hlamydes-hrysaygites-kai-nd

 5. Μαρία said

  Άγρια κόντρα ξέσπασε στην πρωινή εκπομπή του Mega ανάμεσα στην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή και την βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή αναφορικά με τις δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής περί άρνησης του Ολοκαυτώματος.

  H βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε στο πάνελ ότι έπρεπε να ασκηθεί η ίδια κριτική και στην Μαρία Ρεπούση για τα όσα έχει δηλώσει για τη γενοκτονία των Ποντίων.

  Εκεί επενέβη η κ. Πιπιλή για να πει πως είναι αδιανόητο να εξομοιώνονται «οι φασίστες με μια επιστημονική άποψη»… και κάπου εκεί ο άγριος καυγάς ξεκίνησε!
  http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=27362:apolaystikos-kaygas-makri-pipili-eisai-agrammati-binteo&catid=68:people&Itemid=48

 6. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα. Δηλώσεις σαν του Μεϊμαράκη, έκανε νομίζω και η σούπερ-Φώφη.
  Επίσης, είναι άλλο πράγμα η επιστήμη (που είπε ο Φίλης) κι άλλο ο συνωστισμός της Ρεπούση. Ο Φίλης μίλησε για αίμα και σφαγή, όχι για συνωστισμό στην είσοδο γηπέδου. Και καλά έκανε κι απάντησε στην ερώτηση του Λάου-Λάου. Και καλά κάνεις και γράφεις ότι πρέπει να καταργηθεί η σχετική παράγραφος, αλλοίμονο αν διώκουμε όσους διαφωνούμε.
  Μην ξεχάσουμε ότι το 1992 (με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων), διώχθηκαν επί σειρά ετών 4 «παιδιά» που έγραψαν;;; άρθρο με τίτλο «Όχι στον Εθνικισμό και στον πόλεμο» ή κάπως έτσι. Τελικά θαρρώ πως αθωώθηκαν, όμως η «ταλαιπωρία» ήταν μεγάλη. Μολονότι διαφωνούσα εν μέρει με τη θέση τους, θεώρησα απαράδεκτο αυτό που έγινε, εκεί άλλωστε είναι το ζουμί.
  Καλημέρα, καλά κάνεις και μας τσινάς.

 7. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Φίλης: Γιατί να πατήσει την πεπονόφλουδα του Χατζηνίκου και να αναφερθεί σε ένα θέμα στο οποίο δεν έχει τουλάχιστον την απαραίτητη επιστημονική επάρκεια, για να την τεκμηριώσει. Παλιότερη παρόμοια δήλωσή του είχε περάσει στο ντούκου. Γοατί ξανάβαλε τη ΧΑ στο κάδρο της επικαιρότητας;
  Κουμουτσάκος, Βαγγέλας κλπ ΝΔ: Θρέψε φίδι το χειμώνα να σε φάει το καλοκαίρι.

 8. Δεν έχω καταλάβει αν τίθεται θέμα «γενοκτονίας» όταν η επίθεση γίνεται κατά ενός μικρού μέρους του συνολικού «γένους». Εάν, εννοείται, στοιχειοθετούνται τα σχετικά με την αντίστοιχη δράση, γιατί δεν αναφερόμαστε σε «γενοκτονία του ελληνικού λαού»; Βέβαια, υποστηρίζω ότι, η προβολή και επικαιροποίηση τέτοιων μεγάλων καταστροφών λειτουργεί πρωτίστως σαν σχολείο μίσους μεταξύ των λαών.

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  7: Ρωτήθηκε για ένα αρθρο που είχε γράψει. Επρεπε να υπεκφύγει;

  6: Καλά κάνεις και θυμάσαι αυτό το επεισόδιο. Τυχαίνει να ξέρω καλά έναν από αυτά τα παιδιά.

  3: Τουμπεκί κάνουν τώρα διότι φοβούνται και αυτολογοκρίνονται.

  2: Το αφήνω σε σένα αυτό 🙂

  1: Δικό μου είναι, σημαίνει «ο Θεός να το(ν) κάνει»

 10. ζ. said

  Για τον «θλιβερό» Β. Βενιζέλο τι να πω, ο χαρακτηρισμός γενικά του ταιριάζει. Στο θέμα όμως αυτό, πως θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς την πολύτιμη ανάλυση/ συνεισφορά του κ. Φίλη (και γιατί να το κρύψομεν, άλλωστε, αιώνιου φοιτητή).

 11. psarie said

  έμπαινα τις τελευταίες μέρες μόνο και μόνο για να διαβάσω κάνα ψύχραιμο σχόλιο, γιατί με είχε πιάσει κατάθλιψη.
  ευχαριστώ 🙂

 12. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα.

 13. Μαρία said

  9
  Για το άρθρο 2 όμως τις έριξαν τις υπογραφές.

  Ο Τρίμης μας θύμισε χτες επεισόδια που έχασα πάλι με Πόντιους.
  Μια Θεσσαλονικιώτικη υπερπατριωτική ιστορία του 1997 http://www.efsyn.gr/arthro/mia-thessalonikiotiki-yperpatriotiki-istoria-toy-1997

 14. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Εγώ συγκινήθηκα που ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το γρονθοκόπημα, θυμήθηκε προηγούμενη ιδιότητά του, που έχει απαρνηθεί, στο βωμό της RealPolitik («είμαι Έλλην Διπλωμάτης», είπε, κι ακόμη: «Γιατί βαράτε; Είμαι ΣΥΡΙΖΑ εγώ;»

  Έλα, ντε. Γιατί βαράγανε;

  (Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο κατάλυσης δημοκρατικών κεκτημένων. Όχι λόγω Φίλη, βέβαια. Ελπίζω η Κυβέρνηση να μπορέσει να σταθεί στο ύψος της: δεν είναι καιρός για εθνικολαϊκές επαναστάσεις.)

 15. sarant said

  Eυχαριστώ

  8: Πράγματι, σύμφωνα με κάποιους ορισμούς δεν έχει σημασία η εκταση. Αν το κάψιμο ενός χωριού είναι γενοκτονία, τότε βέβαια είμαστε ολοι γενοκτόνοι, που λέει ο λόγος.

 16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Η κριτική αυτή θα ήταν σωστή αν ο Φίλης αυτόβουλα έκανε σχετικές δηλώσεις -ωστόσο, του έγινε συγκεκριμένη ερώτηση, και ασφαλώς δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε επειδή υπενθύμισε τις ήδη εκφρασμένες του απόψεις.

  Ἕνας ἱκανὸς πολιτικὸς πρέπει
  1) νὰ προβλέπη ποιὸ θὰ εἶναι τὸ ἀποτέλεσμα τῆς ἀπάντησης ποὺ θὰ δώση. Τὸ ἀποτέλεσμα δείχνει πὼς ὁ Ὑπουργὸς δὲν τὴν ἔχει αὐτὴ τὴν ἱκανότητα.

  2) νὰ ἔχει τὴν εὐελιξία νὰ ξεγλιστρίση ἀπὸ μία δύσκολη ἐρώτηση. Οὔτε ὁ πρῶτος οὔτε ὁ τελευταῖος θὰ ἦταν. Ἂς ἔκανε τὴν πάπια, ἂς ἀπαντοῦσε μ’ἄλλα λόγια ν’ἀγαπιόμαστε ἂς ἀνασκεύαζε αὐτὰ ποὺ εἶπε. Ἀλλὰ δὲν ἔπρεπε νὰ φέρη τὴν κατάσταση ἐκεῖ ποὺ τὴν ἔφερε.

  Παραβλέπουν οι δυο αυτές απόψεις το οφθαλμοφανές ότι ο Φίλης δεν έκανε δηλώσεις αλλά απάντησε σε ερώτηση που του έγινε -εκτός αν θεωρήσουμε ότι ήταν υποβολιμαία, οπότε χωνόμαστε βαθιά στη συνωμοσιολογία.

  Ἂς πᾶμε πιὸ ρηχὰ στὴ συνωμοσιολογία. Δὲν περίμενε τὴν ἐρώτηση καὶ πιάστηκε ἐξαπήνης. Ὁ Χατζηνικολάου γιατί τοῦ τὴν ἔκανε; Ἄδολα; Πρέπει νὰ ξέρης νὰ προσπερνᾶς αὐτοῦ τοῦ εἴδους τὶς παγίδες.

  Ἀλλὰ ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε, θὰ ἀντιγράψω τὸ σχόλιο ποὺ δημοσίευσα στὸ φέισμπουκ κι ἡ ἀναφορὰ ποὺ κάνω εἶναι ἐμπνευσμένη ἀπὸ τὶς ἐδῶ συζητήσεις μας:

  Ἡ ἐπιστημονικὴ μελέτη τῆς ἱστορίας πρέπει νὰ γίνεται χωρὶς προκατάληψη καὶ μὲ μεγάλη ψυχραιμία. Ὁ μελετητὴς ὀφείλει νὰ παραμερίζει τὰ προσωπικά του συναισθήματα καὶ νὰ μπαίνει στὴ θέση τοῦ παρατηρητῆ, ὅπως ὁ διαιτητὴς ἑνὸς ἀγώνα ὅταν διαιτητεύει σὲ ἀγώνα τῆς ὁμάδας του. Δὲν εἶμαι ἱστορικὸς καὶ δὲν ξέρω ἂν τὸ ἐπίμαχο θέμα πληροῖ ἢ δὲν πληροῖ ἐπιστημονικὰ τὶς προϋποθέσεις ἢ μὴ τῆς γενοκτονίας, ἀλλὰ δὲ βλέπω στὴν παροῦσα φάση μὲ τὰ χίλια προβλήματα ποὺ ἔχουμε ὡς λαός, σὲ τί θὰ μᾶς ὠφελήση ἡ διάκριση γενοκτονίας καὶ ἐθνοκαθάρσεως ἀπὸ ἄποψη έπιστημονική. Ἡ φράση, ὅπως διατυπώθηκε μοῦ θύμισε τὸν ἑξῆς διάλογο τοῦ Σολωμοῦ:

  Ἀλλά, Κύριε, δὲν ἠξέρεις τι συλλογίζεσαι. Νὰ ἀλλάξῃς τὴ γλῶσσα ἑνὸς λαοῦ! Σῦρε, λοιπόν, τριγύρισε τὴν Ἑλλάδα, σῦρε ναύρης τὴν κόρη, καὶ ῾πές της μὲ τι λόγια πρέπει νὰ λέγῃ ὅτι ἡ εὐμορφότερη εὐμορφία τοῦ κορμιοῦ της εἶναι ἡ τιμή· ἄμε ναὕρης τοὺς πολεμάρχους, ψηλάφησέ τους τὲς λαβωματιές, καὶ πές τους ὅτι πρέπει νὰ τὲς λὲν τραύματα· ἄμε ναὕρης τὸν ἀσπρομάλλη, ὁ ὁποῖος θυμάται πόσον αἷμα μᾶς ἐρούφηξεν ὁ Ἀλῆς, καὶ ῾πές του μὲ τὶ λόγια πρέπει νὰ παρασταίνῃ βρέφη, παρθένες, γέροντες ἀδικοσκοτωμένους ἐξήντα χιλιάδες· ἄμε ναὕρης τοὺς δυστυχέστατους Χιῶτες, οἱ ὁποῖοι παραδέρνουν ἐδῶ κ᾿ ἐκεῖ, καὶ ὅταν κουρασθοῦν κάθονται, ἴσως, εἰς κανένα ἔρημο ἀκρογιάλι καὶ ψάλλουν μὲ λόγια ῾δικά τους, «ἐπὶ τὸν ποταμὸν Βαβυλῶνος ἐκεῖ ἐκαθίσαμε καὶ ἐκλαύσαμε».

  Καὶ λέω ἐγώ: Ἄντε πὲς σἐ αὐτὸν ποὺ ἔχασε γονεῖς, ἀδέλφια κι ἦλθε πρόσφυγας ὅτι δἒν πρέπει νὰ λέει γενοκτονία ἀλλὰ ἐθνοκάθαρση. Ὅσο σωστὸς μὲ τὴν ἐπιστήμη καὶ νἆσαι μ***κας δὲν παύεις νὰ εἶσαι

 17. spiral architect said

  @9β: Ρε Νικοκύρη ξύπνιο παιδί είσαι και καταλαβαίνεις! Ο Χατζινίκος (παλιός Κένταυρος, «σειρά Μεϊμαράκη» κλπ) πέταξε μια πεπονόφλουδα (θεωρώ ότι η φάση ήταν στημένη) και ο Φίλης τσίμπησε κανονικά.
  «Ας τα αφήσουμε αυτά στους ιστορικούς, εγώ επαγγελματικά ήμουν δημοσιογράφος»
  (θα μπορούσε να ανταπαντήσει)

  Άλλωστε το’ γραψες στην ανάρτηση: [..] Ποιος πανεπιστημιακός (και δημόσιο πρόσωπο, προσθέτω εγώ) θα θελήσει να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά και τη σταδιοδρομία του στο ψυγείο και να συρθεί σε αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες; [..]
  Αν μη τι άλλο, μιλούσε σαν υπουργός Παιδείας, διάολε!

 18. μήτσκος said

  Είμαι εναντίον οποιασδήποτε απαγόρευσης τέτοιου είδους. Είτε επιτρέπεται η ιστορική έρευνα, είτε όχι, εξαιρέσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν, ούτε είναι δυνατόν να επιτρέπεται η έρευνα μόνο αν συμφωνούμε με τα πορίσματά της.
  Το επιχείρημά σας (στο παλιότερο άρθρο) για την εξαίρεση του Ολοκαυτώματος, ότι δηλαδή το δέχεστε επειδή είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται από κανένα κράτος της Ευρώπης, είναι άστοχο για δύο λόγους:
  Πρώτον, τα κράτη είναι αναρμόδια να εκφέρουν άποψη. (Πολύ χαριτωμένο αυτό με την απόφαση των φοιτητών της Νομικής).
  Δεύτερον, και η πιο ευρέως αποδεκτή άποψη μπορεί να χρειάζεται επανεξέταση πού και πού. (Ρωτήστε και τον Γαλιλαίο).
  Για το συγκεκριμένο περιστατικό, και κρίνοντας μόνο από το επίπεδο και την ένταση των αντιδράσεων, φαίνεται ότι ο Φίλης πρέπει να έχει δίκιο. Όταν δεν επαρκούν τα επιχειρήματα και χρειάζονται καρπαζιές, απειλές, βρισιές και μηνύσεις, ε, δε χρειάζεται και πολλή σκέψη…

 19. Μαρία said

  «Δεν είμαι πολιτικάντης καραγκιόζης για να αλλάζω απόψεις» δήλωσε ο Φίλης.

  Οταν η συνέπεια θεωρείται έγκλημα http://www.efsyn.gr/arthro/otan-i-synepeia-theoreitai-egklima

 20. Νίκος Α. said

  Κάπου διάβασα ότι έχουμε υποτίθεται εθνική εξωτερική πολιτική που εκμεταλλεύεται την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από πολλά κράτη. Σε αυτό εντάσσεται και η διεκδίκηση γιά αναγνώριση γενοκτονίας και γιά τους Πόντιους. Και κάποιοι για αυτό κατηγορούν τον Φίλη ότι δεν σεβάστηκε αυτή την γραμμή. Φαντάζομαι (δε μπορώ να σκεφτώ τι άλλο όφελος θα είχε αυτή η πολιτική) κάποιοι απόγονοι τρέφουν ελπίδες ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Τουρκία. Βέβαια να μη ξεχνάμε ότι το χορό γιά αυτόν τον παραλογισμό τον ξεκίνησε ο Σύριζα με τις επιτροπές της Ζωής η οποία τώρα πρωτοστατεί στην επίθεση εναντίον Φίλη.

  Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος ή το άρθρο τέλως πάντων.

 21. cronopiusa said

  γενοκτονήθηκαν δεν γενοκτονήθηκαν

  Πόντιοι είπαν τα ΚΑΛΑΝΤΑ στην Χρυσή αυγή

 22. Μαρία said

  21
  Τα κάλαντα σου τα αφιέρωσα εξαιρετικά https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/03/channel/#comment-318751

 23. Γς said

  1:
  (οΘντκ) = Ο Θεός να τον [την, το] κάνει

 24. ndmushroom said

  16
  Ἄντε πὲς σἐ αὐτὸν ποὺ ἔχασε γονεῖς, ἀδέλφια κι ἦλθε πρόσφυγας ὅτι δἒν πρέπει νὰ λέει γενοκτονία ἀλλὰ ἐθνοκάθαρση.

  Δεν νομίζω ότι προσπαθεί κανένας να στερήσει το δικαίωμα αυτού του πρόσφυγα να αναφέρεται σε γενοκτονία. Απλά κάποιοι προσπαθούν να στερήσουν το δικαίωμα αυτού που δεν λειτουργεί με τη δικαιολογημένη αυτή συναισθηματική φόρτιση αλλά ψυχρά και επισημονικά να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για γενοκτονία. Σε τελείως διαφορετικό κλίμα (και ελπίζω αυτή η αλλαγή να μην παρεξηγηθεί), για το μέσο οπαδό του Ολυμπιακού ο Πάρντο είναι Θεός. Για τους θεολόγους δεν είναι.

 25. ndmushroom said

  19
  Όχι. Ένας πολιτικάντης καραγκιόζης θα άλλαζε απόψεις, και μέσα σε 6-7 μήνες (από Γενάρη Ιούλη, για παράδειγμα) θα έκανε όσα παλιότερα κατήγγελε και θα χλεύαζε όσους αρνούνταν να τον ακολουθήσουν. Αλλά ο Φίλης εκεί, βράχος.

 26. ndmushroom said

  λ
  (επειδή έλειπε ένα από το προηγούμενο ποστ) 🙂

 27. physicist said

  Ξέρετε, υπάρχει ένα πρόβλημα με την Αριστερά (και γενικώς δηλαδή αλλά η Αριστερά κυβερνά τώρα). Τον εθνοπατριωτισμό που τον βγάζεις απ’ το ντουλάπι και τον κάνεις παντιέρα και λάβαρο εναντίον των Αμερικάνων (παλιότερα) ή των Γερμανών (και των «γερμανοτσολιάδων») στις πλατείες των Αγανακτισμένων (το μπυρδέλο η Βουλή και άλλα ωραία και επαναστατικά), δεν τον ξαναστριμώχνεις μέσα όταν σου ξανακαπνίσει να φορέσεις το διεθνιστικό σου κουστουμάκι. Κι άμα είσαι πρόθυμος να κατέβεις στις εκλογές με ομάδα Ραχήλ-Μισελοζιαννάτση-Ζωή-Καμμένο-Κουΐκ-Νικολόπουλο και άλλες δ.δ. επειδή την έχεις δει αντιμνημονιακό-πατριωτικό-λαϊκό μέτωπο, θα κοιμηθείς μετά όπως έστρωσες. Μην τα θες κι όλα δικά σου.

 28. physicist said

  Ξέχασα τον κολοσσό Χαϊκάλη με τον υπερμεγέθη αντιμερκελικό του φαλλό. Αυτόν που αποπειράθηκαν να δωροδοκήσουν, ντε. Που έγινε και Υφυπουργός; Αυτόν λέμε.

 29. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  24. Γιὰ νὰ γίνη αὐτὸ ὁ λαός μας χρειάζεται ἕνα εἶδος παιδείας ποὺ δὲν ἔχει. Ὑπουργὸς παιδείας εἶσαι, χτίστην αὐτὴ τὴν παιδεία. Ὅμως αὐτὸ δὲν ἐπιτυγχάνεται χτυπώντας τὴν κορφὴ τοῦ παγόβουνου. Αὐτὸ ὁδηγεῖ σὲ Τιτανικό. Καὶ αὐτὸ ἔγινε

 30. ζ. said

  27. Συμφωνώ! Όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς: Όταν έκανες αντισυγκεντρώσεις έξω από εκδηλώσεις ‘μνημονιακών’ αντιπάλων, ή υπεράσπιζες τα ‘καημένα’ τα παιδιά που ‘έχτιζαν’ τον πρύτανη γιατί δεν είχε την πρέπουσα άποψη, δεν είναι τώρα κουλό να κλαψουρίζεις για σεβασμό της αντίθετης άποψης;

 31. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  21α
  τώρα το προσέχω: «Ασσύριοι»;

 32. physicist said

  #30. — Έτσι ακριβώς.

  Παρεμπ, είδα στη φωτογραφία της χτεσινής διδήλωσης, ελάχιστα μέτρα παραπέρα από τους βουλευτές των ακατονόμαστων, ακροδεξιό βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή κάναν τα μάτια μου πουλάκια;

 33. cronopiusa said

  Πόντος και αριστερά: Οι χρυσαυγίτες εκμεταλλεύονται την ποντιακή αφασία

 34. Πάνος με πεζά said

  Και η γενοκτονία των μπαλκονιών χωρίς σίδερα…
  http://www.newsit.gr/ellada/Epese-mpalkoni-kai-kataplakose-gynaika-sti-Nea-Filadelfeia/443247

 35. ndmushroom said

  29
  Συμφωνώ απόλυτα. Θεωρώ επίσης ότι ο χειρισμός του ζητήματος από την πλευρά του Φίλη δεν εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο να ταράξει τα νερά ή να αλλάξει νοοτροπίες, αλλά σε μια (καλή ή κακή) αυθόρμητη προσωπική απάντηση. Όπως θεωρώ ότι ακόμα και αν είχε αποφύγει να απαντήσει (ψέμα. Ιδίως αν είχε αποφύγει να απαντήσει) το θέμα θα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις και θα είχε ωφελήσει αυτούς που το ανακίνησαν. Το γεγονός όμως ότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να συζητηθούν, ενίοτε ψύχραιμα και συγκροτημένα, αυτά τα ζητήματα σχέσης του Μύθου και της Επιστήμης (σχέσης ιδιαίτερα προβληματικής στην Ελλάδα, όπου μεγαλώνουμε με κρυφά σχολειά, εξιδανικευμένους προγόνους, θαύματα της Παναγιάς στο Β’ΠΠ και κάθε διαφορετική προσέγγιση αντιμετωπίζεται όπως οι δηλώσεις του Φίλη), το θεωρώ θετική συνέπεια, έστω και ακούσια.

 36. Ανδρέας said

  Ασσύριοι ναι προς τι το ερωτηματικό;

 37. ζ. said

  Επίσης, που είναι ο ‘αιρετικός επιστήμων’ και υπ. Παιδείας να πει και να κάνει κατιτίς για τον προπηλακισμό των ξένων καθηγητών που ήρθαν να αξιολογήσουν (άχαχαχ) το ελλ. πανεπιστήμιο;

 38. Ανδρέας said

  Στον κύριο Λυκοτραφίτη το 36 σχόλιο μου για το 31 σχόλιο του.

 39. cronopiusa said

  22

  δεν το είχα δει Μαρία, συγγνώμη για την επανάληψη,
  με κάνεις και ντρέπομαι

 40. Πάνος με πεζά said

  Δεύτερο άσχετο σχόλιο, παρακαλώ δείτε το με προφύλαξη.

 41. Spiridione said

  The G-Word
  Mark Mazower
  http://www.lrb.co.uk/v23/n03/mark-mazower/the-g-word

 42. Tsopanakos said

  «Αχ, αυτή συνέπεια… Μακάρι να τη δείχνανε και σε άλλα θέματα ο Φίλης και η κυβέρνηση…»
  (από το έργο «Πόνος της 5ης Ιουλίου») :p

  Στο θέμα μας: αυτό που ενοχλεί είναι η ευκολία με την οποία η λέξη «γενοκτονία» χρησιμοποιείται από την Αριστερά γενικά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά. Ένα γρήγορο ψάξιμο στα αρχεία της «Αυγής», του «Στο κόκκινο» κ. α. αρκεί, για να δει κανείς πόσες φορές διάφοροι μιλάνε στο χαλαρό για «γενοκτονία εξαιτίας του μνημονίου» ή για «γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού» (μετά από επεισόδια με 1-2 νεκρούς!). Σου λέει μετά ο κάθε κύριος -ίδης, γιατί να μην μπορώ κι εγώ σύμφωνα με τα κριτήριά σας;

 43. Idomeneo said

  Ο ποντιακος πληθυσμος μεχρι πρότινος, ηταν ανύπαρκτος στην επισημη ιστορια του ελληνικου κρατους. Η συλλογικη ιστορικη μνημη εχει εκλαβει δυστυχως μορφες υστεριας και κάθε κριτικη η μορφη αμφισβήτησης του ποντιακου φαντασιακου καταληγει σε παραλογισμούς και ακροτητας από την συμπαθεστατη και υπεροχη κατά τα αλλα ποντιακη φυλη. Η ιστορια του ποντιακου ελληνισμού μετα την ανταλλαγη δεν είναι καθολου κολακευτικη ουτε για το τοτε επισημο ελληνικο κρατος, αλλα ουτε και για την πλειοψηφια του γηγενούς πληθυσμου που ειχε απεναντι του εχθρικη σταση, υπαρχει δε εκτοτε μια οργη και μια πικρια που μεταφερεται από γενια σε γενια. Αυτά οφειλε να τα γνωριζει ο Φιλης πριν πατησει τον λακο με τα σκατα ! Επισης το γεγονος ότι οι παμπολοι νταβατζηδες του ποντιακου ελληνισμού περιμενουν κάθε ευκαιρια να κανουν γνωστη την παρουσια τους !

 44. giorgos said

  Ανιστόρητοι καί άσχετοι πού γίνονται παιχιδάκι στά χέρια αυτών πού κανονίζουν τίς τύχες τών λαών .
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/03/2.html

 45. ζ. said

  42. Πολύ σωστά. Και αφού λεξικολογούμε εδώ, μήπως να δούμε κι άλλες λέξεις και έννοιες που πετάχτηκαν χύμα στα σκυλιά και τώρα τις βρίσκουμε καρφωμένες στην πόρτα μας; «ραντεβού σε γουναράδικα», «ψυχή βαθειά», «δοσίλογοι», «γερμανοτσολιάδες», «υποτακτικοί των δανειστών», «η χούντα δεν τελείωσε το ΄73», «να καεί το μπουρδέλο τη Βουλή».

 46. Έχω μια απορία: Ποια η πρακτική ωφέλεια από την αναγνώριση μιας γενοκτονίας; Για παράδειγμα, τι οφέλη θα προκύψουν αν υποθέσουμε ότι αύριο η Τουρκία αναγνωρίσει τη «γενοκτονία» των Ποντίων; Διότι, αν δεν υπάρχουν τέτοια (αξιόλογα) οφέλη, τότε συμφωνώ με την επισήμανση του dimosioshoros (8) ότι «η προβολή τέτοιων μεγάλων καταστροφών λειτουργεί πρωτίστως σαν σχολείο μίσους μεταξύ των λαών».
  Συμφωνώ με την πρόταση του Sarant ότι «η ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε ενεργός πολίτης πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση να τροποποιήσει το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου απαλείφοντας τις αναφορές σε γενοκτονίες και εγκλήματα», εφόσον ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ η φράση «εκτός από το Ολοκαύτωμα». Βεβαίως, το ολοκαύτωμα έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Πιστεύω όμως ότι μια τέτοια εξαίρεση θα ενισχύσει τον ρατσισμό εναντίον των Εβραίων, με το πρόσχημα ότι ευνοούνται από το νόμο. Θα επιφέρει δηλαδή αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα.
  Διαφωνώ με τον Sarant για το «υποτιθέμενο παιδομάζωμα». Βέβαια, είναι αστείο να ονομάζεται «γενοκτονία». Δυστυχώς όμως πρόκειται για πραγματικό έγκλημα: Με ελάχιστες εξαιρέσεις, παιδιά αποχωρίστηκαν βιαίως από τις αγκαλιές των μανάδων τους(!), προφανώς για να αποτελέσουν μαγιά για το μέλλον του κόμματος. Κατανοώ ότι αυτό φαίνεται σε μερικούς (δήθεν ή πράγματι) αριστερούς αδιανόητο για το «ανθρώπινο πρόσωπο» του κόμματος. Ας δουν τι καταγράφει, για ολόιδιο θέμα, μια γνήσια αριστερή γραφίδα. Ας ρίξουν μια ματιά στο βιβλίο της Καίτης Ζεύγου (Με τον Γιάννη Ζέβγο στο Επαναστατικό Κίνημα). Θα δουν πως κρατούνταν ως όμηρος το παιδάκι τους, προληπτικά (!) μήπως τυχόν και …αποσκιρτήσει το ζεύγος Ζέβγου.

 47. «Ἄντε πὲς σἐ αὐτὸν ποὺ ἔχασε γονεῖς, ἀδέλφια κι ἦλθε πρόσφυγας ὅτι δἒν πρέπει νὰ λέει γενοκτονία ἀλλὰ ἐθνοκάθαρση»
  Η διατύπωση και μόνο αυτής της υπόδειξης είναι απόδειξη της εξαιρετικά επιτυχημένης φυσικοποίησης που έχει επιτευχθεί από το 90 και μετά σε σχέση με τον όρο «γενοκτονία».
  Ο όρος αυτός αποτελεί μία (ανάμεσα σε πολλές) ειδική σημασιοδότηση κάποιων γεγονότων του παρελθόντος. Η μεγάλη επιτυχία των «γενοκτόνων της αντίθετης άποψης» όμως είναι ότι έχουν καταφέρει να την ταυτίσουν με ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
  Με την κυριολεξία των όρων, η υπόδειξη είναι απολύτως περιττή διότι έχει ήδη υλοποιηθεί.
  Αυτοί που έχασαν γονείς και αδέλφια, και επίσης πολλοί από αυτούς που έχασαν παππούδες, δηλαδή η γενιά του ξεριζωμού καθώς και οι επόμενες δύο γενιές Ρωμαίων της Μαύρης Θάλασσας, («Ποντίων» όπως αποκαλούνται τώρα), ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.
  Ούτε και εθνοκάθαρση βέβαια.

 48. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  36-38,
  ok, (και) Ασσύριοι. (Φίλης είμαι εγώ;)

 49. Ανδρέας said

  48

  Από το λήμμα Ασσυρία στην βίκη

  «Οι Ασσύριοι μετά την επικράτηση του χριστιανισμού

  Η Ασσυριακή χριστιανική εκκλησία ιδρύθηκε στην Έδεσσα από τον Απόστολο Θωμά και τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο ετεροθαλή αδελφό του Ιησού (33 μ.χ.) το γεγονός ότι οι Ασσύριοι μιλούσαν τα Αραμαϊκά την μητρική γλώσσα του Ιησού βοήθησε στην ταχύτατη διάδοση της χριστιανικής θρησκείας στους Ασσύριους από το 179 ήταν η επίσημη θρησκεία τους. μεγαλύτερη προσωπικότητα στα πρώτα χρόνια της Ασσυριακής εκκλησίας ήταν ο Εφραίμ ο Σύρος (306 – 379) διάκονος, εκκλησιαστικός συγγραφέας, θεολόγος και υμνογράφος που έγραψε πάνω από 300 ύμνους μετά τον θάνατο του ανακηρύχθηκε άγιος ακόμα και από τους δυτικούς. Από τον 5ο αιώνα μ.χ. ασπάστηκαν τον Νεστοριανισμό με αποτέλεσμα να θεωρηθούν από τους Ορθόδοξους χριστιανούς του Βυζαντίου ως αιρετικοί. Οι Ασσύριοι είχαν έντονη ιεραποστολική δράση σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνοντας μέχρι την Κίνα, παρέμειναν χριστιανοί μέχρι σήμερα δεν εγκατέλειψαν την θρησκεία τους ούτε όταν οι υπόλοιποι Ασιάτες έγιναν μουσουλμάνοι απέκτησαν επιπλέον πολλές γνώσεις με την μελέτη των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων όπως Πλάτωνα, Αριστοτέλη τις γνώσεις αυτές μετέδωσαν οι Άραβες στην δύση. Η αχανής επιρροή της Ασσυριακής εκκλησίας επεκτείνετε σε ολόκληρη την Ασία, δέχθηκε σκληρό χτύπημα από τους Μογγόλους του Ταμερλάνου (1400) από τότε η δράση της Ασσυριακής εκκλησίας ήταν πολύ περιορισμένη. Ζούσαν στην αρχαία τους πατρίδα το Ιράκ ως τις αρχές του 20ου αιώνα αποτελώντας το 20% του πληθυσμού αργότερα οι περισσότεροι μετανάστευσαν στην Αμερική και την Αυστραλία, πολλοί ήρθαν και στην Ελλάδα.»

  el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1#.CE.9F.CE.B9_.CE.91.CF.83.CF.83.CF.8D.CF.81.CE.B9.CE.BF.CE.B9_.CE.BC.CE.B5.CF.84.CE.AC_.CF.84.CE.B7.CE.BD_.CE.B5.CF.80.CE.B9.CE.BA.CF.81.CE.AC.CF.84.CE.B7.CF.83.CE.B7_.CF.84.CE.BF.CF.85_.CF.87.CF.81.CE.B9.CF.83.CF.84.CE.B9.CE.B1.CE.BD.CE.B9.CF.83.CE.BC.CE.BF.CF.8D

 50. gbaloglou said

  Υπάρχει ένα τουλάχιστον σημείο στο άρθρο του Φίλη (20-8-14) όπου κάνει ξεκάθαρο λάθος: ο όρος «γενοκτονία» (σε σχέση με την σφαγή των Αρμενίων) είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια παλαιότερος από την Γενοκτονία στην Ρουάντα, όπως δείχνει μια πρόχειρη ματιά στο διαδίκτυο, δείτε πχ εδώ.

  Ας παρατηρηθούν ακόμη οι διαφορές ανάμεσα στην Ελληνική και στην Αρμενική Διασπορά, και, ακόμη περισσότερο, η γεωπολιτική ‘εξάρτηση’ της Ελλάδας από την Τουρκία (καθώς η Αρμενία ήταν μέλος της ΕΣΣΔ και έχει ακόμη δίπλα της την Ρωσία): δεν είναι δηλαδή ασφαλές κριτήριο το ότι οι Αρμένιοι ακούγονται περισσότερο. (Συμφωνώ ότι η καταστροφή που υπέστησαν ξεπερνά την δική μας, και χωρίς εισβολή Ελληνικού στρατού σε Τουρκικά εδάφη (αν και κατηγορούνται ότι βοήθησαν τον Ρωσικό στρατό, ενώ Τούρκοι ιστορικοί πρεσβεύουν ότι η μοίρα τους αποφασίστηκε όταν άρχισε η επίθεση στα Δαρδανέλια), αλλά το θέμα δεν είναι αυστηρά ποσοτικό.)

  Νίκο από που προκύπτει ότι οι ‘περισσότεροι’ ιστορικοί δεν θεωρούν αυτό που συνέβη στον Πόντο γενοκτονία; Θυμίζω για μια ακόμη φορά εδώ την διακήρυξη της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονίας, ενώ χθες βράδυ στο ALPHA Τούρκος ιστορικός (Τσιντέρογλου;) δήλωσε (ζωντανή σύνδεση skype ή κάτι τέτοιο, δεν το βρίσκω στο διαδίκτυο) ότι «αν ο Φίλης είχε διαβάσει τα απομνημονεύματα κάποιων Τούρκων (Τζελάλ Μπαγιάρ πχ) δεν θα πίστευε αυτά που είπε». (Φυσικά μπορεί κάποιοι να πουν ότι αυτός είναι ο Έλληνας Νακρατζάς, κλπ κλπ 🙂 … αλλά πιστεύω ότι αυτές οι φωνές θα πληθύνουν στην γείτονα, και η αναγνώριση θα έλθει τελικά από εκεί!)

  Προσωπικά δεν πιάνομαι από μια λέξη («γενοκτονία»), πιστεύω πως σημασία έχει η ακριβής και ελεύθερη αποτύπωση και προβολή των γεγονότων — οπότε αρνούμαι και την ποινικοποίηση της άρνησης, ακόμη και για το Ολοκαύτωμα — και όχι ο χαρακτηρισμός ή μη της Τουρκίας ως γενοκτόνου. (Ακούω ότι τα όσα υπέστησαν οι Πόντιοι έχουν αφαιρεθεί από το βιβλίο της Γ Λυκείου, δεν ξέρω πότε και από ποιον, το αναφέρω με επιφύλαξη. Γενικότερα, οι Πόντιοι δεν είναι COOL στην Ελληνική κοινωνία, και το να ασχολείται κανείς με την ιστορία τους δεν είναι IN … ιδίως όταν έχει ‘κοσμοπολίτικες’ αντιλήψεις, όταν σκέφτεται πόσο μεγάλη είναι η Τουρκική αγορά, πόσο πλανεύτρα είναι η Σταμπούλ («μια Νέα Υόρκη δίπλα μας»), κλπ κλπ)

  ΥΓ Ξεχάσατε όλοι ότι ο Φίλης παραβίασε την εντολή Τσίπρα για αποφυγή υπουργικών εμφανίσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα 🙂 🙂

 51. Κουνελόγατος said

  «Ξεχάσατε όλοι ότι ο Φίλης παραβίασε την εντολή Τσίπρα για αποφυγή υπουργικών εμφανίσεων στα τηλεοπτικά παράθυρα».

  Καθόλου δεν το ξεχάσαμε, απλώς δεν ξέρω να βάζω τα σύμβολα που δείχνανε την τσαντίλα του Τζο Ντάλτον… 🙂

 52. gbaloglou said

  Για τις δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή Τσετίνογλου δείτε εδώ, 26:41.

 53. physicist said

  Και βέβαια το γεγονός ότι κάποιος δέρνει έναν πολιτικό (ή οποιονδήποτε άνθρωπο), μέσα στον κόσμο, δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη, με την πλατεία τίγκα στην Αστυνομία, την ώρα που ένα σωρό άλλοι δημοκρατικοί πολίτες τραβάνε τη σκηνή στο κινητό για να την ανεβάσουν την επομένη στο γιουτούμπ, δεν ενοχλεί. Το γεγονός ότι ο τραμπούκος δεν συλλαμβάνεται επί τόπου, δεν σημαίνει ότι η χώρα είναι Μπανανία, προς Θεού! Ούτε το γεγονός πως ενώ ο πολιτικός, αιμόφυρτος, κάνει δηλώσεις (άλλο πάλι κατι τούτο, μικρόφωνο δώστε μας και τίποτα στον κόσμο), δίπλα του κάποια κυρία ωρύεται και τον καταριέται ότι έκανε τη χώρα αποικία σημαίνει ότι η παρακμή της χώρας μας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Είναι όλα δίκαιη οργή του πάνσοφου λαού.

  Η χώρα έχει παλαβώσει. Τελείως όμως.

 54. spiral architect said

  [..] (εξαιρώ το ΚΚΕ που έχει απαρεγκλίτως σωστή γραμμή για τα πάντα) [..]

  Παρεμπιπτόντως χτες το βράδυ σε φιλική συγκέντρωση που βρέθηκα, ήμουν ο μοναδικός που και αν είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι επίκειται επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, υποστήριξα ότι, ο Φίλης είπε -ότι είπε- από καθαρή ασχετοσύνη και άγνοια κινδύνου.
  Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι, απλά έστρωσε χαλί για το σαράι του Ερντογάν στον Τσίπρα. Ξέρω ότι οι τελευταίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. 🙂

 55. spiral architect said

  @53: Η χώρα έχει παλαβώσει. Τελείως όμως.
  Δεν έχεις κι άδικο. 😦

 56. gpoint said

  Νομίζω πως αυτή η αηδία με τις ποινικοποιήσεις στους αρνητές ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών ξεκίνησε στην Γαλλία για τους Αρμένιους ;Δεν είμαι και πολύ της επικαιρότητας, προτιμώ τον καιρό για να ξερω αν θα πάω για ψάρεμα ή όχι.
  Οσο για την άποψη του Φίλη πως δεν ήταν γενοκτονία όσο είναι επιστημονική άλλο τόσο είναι και λεξιμαλακία

 57. ζ. said

  54. O πcυλλιαcμένοc και
  53. ο πcεκαcμένοc έλληνας, εκπαιδεύτηκαν χρόνια για να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα. Τεράστια η ευθύνη αυτής της αριστεράς.

 58. Κάτι ακόμα για το «τουμπεκί των ιστορικών».
  Το γεγονός ότι κανείς ιστορικός, Έλληνας και, πολύ περισσότερο, μη Έλληνας, δεν χρησιμοποιεί τον όρο γενοκτονία στα έργα του για εκείνη την περίοδο, δείχνει ακριβώς ότι ο όρος αυτός δεν αποτελεί ιστορική έννοια, αλλά μάλλον μέσο στιγματισμού και πολεμικής. Οι δε Έλληνες συγγραφείς που γνωματεύουν ότι υπήρξε γενοκτονία, ακόμη και αν επαγγελματικά είναι ιστορικοί, όταν εκδίδουν αυτή τη γνωμάτευση δεν το κάνουν στο πλαίσιο κάποιας ιστορικής έρευνας αλλά στο πλαίσιο μίας οιονεί δικαστικής κρίσης ή/ και ενός ιδεολογικοπολιτικού αγώνα.
  Εάν επρόκειτο για ιστορική έννοια η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να αναλύσουμε καλύτερα το παρελθόν, τότε ασφαλώς, άσχετα από οποιαδήποτε κοινωνική πίεση ή χρονική συγκυρία, θα υπήρχαν έργα, Ελλήνων και -κυρίως- αλλοδαπών ιστορικών, που να τη χρησιμοποιούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

 59. psarie said

  50 Πριν δυο χρόνια (ίσως πέφτω έξω κάνα χρόνο) έγινε η προσθήκη του κεφαλαίου σχετικά με τον ποντιακό ελληνισμό στο βιβλίο «Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας», μέρος του οποίου αποτελεί την ύλη στο πανελλαδικό εξεταζόμενο μάθημα της ιστορίας θεωρητικής κατεύθυνσης μέχρι πρότινος, ανθρωπιστικών σπουδών πλέον. Το κεφάλαιο αυτό ανήκε αρχικά σε άλλο σχολικό βιβλίο, τα «Θέματα ιστορίας» που προσφερόταν ως μάθημα επιλογής στη Β΄ λυκείου. Το βιβλίο αυτό έθιγε σε κάθε κεφάλαιο κι ένα εθνικό μας ζήτημα (μακεδονικό ζήτημα, ελληνοαλβανικές σχέσεις, ελληνοτουρκικές σχέσεις, κυπριακό ζήτημα, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, ελληνισμός της διασποράς) με οΘντκ ιδιαίτερη αντικειμενικότητα και νηφαλιότητα. Το κεφάλαιο για τον ποντιακό ελληνισμό αφαιρέθηκε από την ύλη φέτος και το εξεταζόμενο βιβλίο επέστρεψε στην αρχική του διάταξη κεφαλαίων.

 60. ζ. said

  53, 54.
  πcυλλιαcμένοc και πcεκαcμένοc
  όχι βέβαια εσείς, αλλά αυτοί που περιγράφετε.

 61. gbaloglou said

  59 Αν καταλαβαίνω σωστά, τα περί Ποντίων μετακινήθηκαν από ένα μάθημα κορμού θεωρητικής κατεύθυνσης (Γ Λυκείου) σε ένα μάθημα επιλογής (Β Λυκείου);

 62. psarie said

  61 όχι, από ένα μάθημα επιλογής της Β’ λυκείου σε ένα μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο της Γ’ λυκείου.

 63. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  61-62,

  τι είναι κορμός; Τι μη κορμός; Και τι το αναμεσό τους;

 64. psarie said

  63 κορμός δεν υπάρχει πλέον. 🙂
  υπάρχουν μαθήματα γενικής παιδείας (αυτά που παλιότερα λέγονταν μαθήματα κορμού), μαθήματα επιλογής και μαθήματα κατεύθυνσης (τα τελευταία αντιστοιχούν με τα παλιότερα μαθήματα δέσμης, αν αυτό βοηθά σε κάτι)

 65. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  64, βοήθησε!
  (ευχαριστώ!)

 66. Κουνελόγατος said

  «63 κορμός δεν υπάρχει πλέον».

  Κι αυτό τι είναι; 🙂 https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4k0XS95wSJpJ-5DXi7mG57cJ3o4wuXXwCTFr47dRBOd1JXwY7GbG9jGY

 67. gbaloglou said

  62 Δηλαδή: αρχικά (προ διετίας ή τριετίας) τα περί Ποντίων αναβαθμίστηκαν («από ένα μάθημα επιλογής της Β’ λυκείου σε ένα μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο της Γ’ λυκείου») αλλά αργότερα (φέτος) αφαιρέθηκαν πλήρως («Το κεφάλαιο για τον ποντιακό ελληνισμό αφαιρέθηκε από την ύλη φέτος και το εξεταζόμενο βιβλίο επέστρεψε στην αρχική του διάταξη κεφαλαίων») — βγήκαν τελικά από το βιβλίο της Γ Λύκείου χωρίς να επιστρέψουν στο βιβλίο της Β Λυκείου, σωστά;

 68. Η κατάσταση έχει ξεφύγει!
  Ακόμη και η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, όταν μεταξύ των 31 παικτών του ρόστερ της υπάρχει ένας μόνο Πόντιος…
  Τη… γενοκτονία της ομάδας μας δεν την βλέπουνε;

 69. physicist said

  Τοποθετήθηκε επίσης, ως γνήσιος πατριώτης Έλληνας και επίδοξος Ποντιάρχης πασών των Ρωσιών, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδης. Απ’ τον πολύ τον πατριωτιζμό ξέχασε τα Ελληνικά που ποτέ του δεν έμαθε.

 70. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  18 Θα είδες ότι και το Ολοκαύτωμα με βαριά καρδιά δέχομαι να αποτελέσει αιτία ποινικοποίησης

  24τέλος: 🙂 Μου άρεσε

  32 Πράγματι και είναι σοβαρό πρόβλημα η παρουσία του εκεί

  40 Έχει κάτι το τρομακτικό αυτό το αδωνοσποτάκι

  41 Α μπράβο, χρειαζόταν

  42 Κάποιος αποδελτίωσε τη χρήση του όρου «κοινωνική γενοκτονία» και εντοπιζεται στον Δ Στρατούλη, τη Ζωή και άλλους που έχουν αποχωρήσει. Δεν ξέρω αν αυτό είναι σημαντικό

  45 Τις περισσότερες από αυτές τις φράσεις δεν τις χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ παντως

  49 Καλά τα λέει αλλά με αρκετές ανορθογραφίες-ασυνταξίες (θα μου πεις, γιατί δεν το διορθώνω…)

  68 Μόνο ένας πόντιος, ε;

 71. physicist said

  #70(γ). — Βρε Νίκο, είσαι έντιμος άνθρωπος … η παρουσία του εκεί είναι το πρόβλημα ή το γεγονός ότι η Κυβέρνηση στηρίζεται και σ’ αυτόν, όπως και στον ξάδελφο που καμάρωνε και κορδωνόταν πρόσφατα στις φωτογραφίες απ’ τον Παρμενίωνα; Και σ’ άλλα φρούτα, γνωστά και μη εξαιρετέα; Δεν μπορεί, λέω, να μη σ’ ενοχλούν αυτά τα πράματα, άμα όμως δεν θες να μιλήσεις, σεβαστό.

 72. Άργησαν λιγάκι οι Πόντιοι αλλά έβαλαν πόδι

  http://www.naftemporiki.gr/story/1026783/pontiaka-somateia-apagoreuoume-stous-nazistes-na-kapileuontai-ti-genoktonia

 73. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  53, τέλος:
  και μέσα σ’ όλα, ο Ρουβίκωνας χτυπάει στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας, όπου, ανάμεσα σε άλλα, (πολύ πιο σημαντικά οπωσδήποτε), εξομολογείται ότι «απάτησε κι αυτή μια φορά τον Αντρέα».
  Φίλος στο διαδίκτυο σχολίασε: «οπότε το σκορ διαμορφώνεται σε 12562-1».

 74. ζ. said

  70 –> 45: Και αφού λεξικολογούμε εδώ, μήπως να δούμε κι άλλες λέξεις και έννοιες που πετάχτηκαν χύμα στα σκυλιά και τώρα τις βρίσκουμε καρφωμένες στην πόρτα μας; «ραντεβού σε γουναράδικα», «ψυχή βαθειά», «δοσίλογοι», «γερμανοτσολιάδες», «υποτακτικοί των δανειστών», «η χούντα δεν τελείωσε το ΄73», «να καεί το μπουρδέλο τη Βουλή».

  Τις περισσότερες από αυτές τις φράσεις ΣΙΓΟΥΡΑ τις χρησιμοποίησε ή τις άφησε να σέρνονται χωρίς κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ

 75. physicist said

  #73. — 😀 😀 😀

  Δεν μπορείς να πεις, πάντως, η επικαιρότητα προσφέρει και αφορμές για πολύ γέλιο.

  (Σε άλλο πεδίο δόξης λαμπρό, διάβασα, χωρίς να ξέρω αν αληθεύει, ότι μερίδα του χειμαζόμενου λαού μας έκανε ουρές μπροστά από ρουχάδικα για να προλάβει ν’ αγοράσει ένα πράμα που δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ν’ αγοραστεί αλλά άστο καθόσον γενικώς δεν καταλαβαίνω μία πλέον).

 76. psarie said

  67 Ούτε μαθήματα επιλογής προσφέρονται πλέον στη Β’ λυκείου. 🙂
  Διαφωνώ με το «αναβαθμίστηκαν» για διάφορους λόγους. Οι μαθητές πάντως διδάσκονται για τον ποντιακό ελληνισμό στην ιστορία γενικής παιδείας της γ’ λυκείου . Δείτε εδώ:
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL106/282/2017,6875/

  (66 :Ρ)

 77. Spiridione said

  Έχουμε καταθέσει και 4 αναφορές – καταγγελίες προς τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ελλάδα.
  https://justiceforgreece.wordpress.com/petitions/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC/
  Η τρίτη από τους δημοσιογράφους Τράγκα, Δ. Κωνσταντάρα, Π. Τζένο και Αντ. Πρέκα.
  https://justiceforgreece.wordpress.com/complaints/h-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85/

 78. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  32, 70γ, 71,
  για ποιον μιλάμε; (Γιατί, απ΄ό,τι φαίνεται, πολλοί και διάφοροι τελικά παραβρέθηκαν στην ειρηνική διαμαρτυρία…)

 79. physicist said

  #78. — Εγώ αναφερόμουν σε κάποιον πολιτικό Χριστιανό και Δημοκράτη.

 80. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  79, -το 70γ σε ποιον, όμως, αναφέρθηκε;

 81. LandS said

  77 Για την τρίτη των Τράγκα, Δ. Κωνσταντάρα, Π. Τζένο και Αντ. Πρέκα έχω μια απορία.
  Όλοι δίνουν διεύθυνση Οδός Κορίνθου και Λεωφόρος Τατοΐου [χωρίς αριθμό], Μεταμόρφωση.
  Όμως δίνει ο καθένας του διαφορετικό ΤΚ : 144512, 144513,144514 και 14451(που είναι και ο σωστός φαντάζομαι)

 82. 78, 80

  Στον Δημήτρη Καμμένο, ξάδερφο του Πανάρα.

 83. sarant said

  78-80 κτλ Εγώ πάντως εννοούσα τον Μιχελογιαννάκη

  74 Οπωσδήποτε όχι την τελευταία, ποτέ

 84. Ιάκωβος said

  spiral architect said:

  «Ας τα αφήσουμε αυτά στους ιστορικούς, εγώ επαγγελματικά ήμουν δημοσιογράφος»(θα μπορούσε να ανταπαντήσει)

  Ναι, αυτό ακριβώς. Γιατί όχι; Ή κάτι αρχαίο ή ακατάληπτο. «Τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ή «Είναι μεγάλο ζήτημα.Το αίμα όμως κλπ»

  Όταν ρώτησαν τον Τσού Ενλάι ποια είναι η άποψή του για τη Γαλλική επανάσταση, απάντησε «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε»

 85. gryphon said

  Πολυ αργει ο Τοσκας να συλλαβει τους τραμπουκους ενω τα προσωπα τους φαινονται κανονικα.
  Καποιες διαβουλευσεις μαλλον γινονται στο παρασκηνιο γιατι κατι δεν βολευει φαινεται στην ταυτοτητα των δραστων στο απο που προερχονται κλπ. .
  Οπως με τους δωδεκαθειστες που ηταν λεει ακροδεξιοι αλλα ηθελαν και να σκοτωσουν τον Κασιδιαρη και γι’αυτο θα πεσουν στα μαλακα.

 86. Δημητρης said

  69 Τοποθετήθηκε επίσης, ως γνήσιος πατριώτης Έλληνας και επίδοξος Ποντιάρχης πασών των Ρωσιών, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδης. Απ’ τον πολύ τον πατριωτιζμό ξέχασε τα Ελληνικά που ποτέ του δεν έμαθε.

  Φυσικέ, συμφωνώ πλήρως με το σχόλιο, απλά αν μπορούσες να διευκρινίσεις στο «Απ’ τον πολύ τον πατριωτιζμό ξέχασε τα Ελληνικά που ποτέ του δεν έμαθε» τι ακριβώς του προσάπτουμε; (χαμόγελο)

 87. physicist said

  #82. — Προτού γίνει σπασμένο τηλέφωνο: εγώ είδα φωτο με τον Ν. Νικολόπουλο και σ’ αυτήν αναφέρθηκα στο 32. Στο 71 ανέφερα επιπλέον τον ξάδελφο που λέει ο Σκύλος στο 82, όμως όχι για τα χτεσινά (δεν ξέρω αν ήταν εκεί, δεν είδα) αλλά για μια φωτο κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων» στην οποία καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρι.

  Σε ποιον αναφέρεται ο Νίκος, δεν ξέρω, ας πει ο ίδιος. Υπέθεσα ότι κατάλαβε τον Ν.Ν. τον οποίο εννοούσα στο 32.

  Σαφές, έτσι δεν είναι; 😛

 88. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  82,ευχαριστώ, Σκύλε!
  (είδες με τι δυσπιστία με αντιμετωπίζουν μερικοί εδώ μέσα;)

 89. physicist said

  #86(β). — Του προσάπτουμε ότι αφού πούλησε στα πρόβατα παοκτσηδηλίκη ότι και καλά ο ΠΑΟΚ θα πάρει τσαμπιολί (αφού χωνέψει τα τερτάμπαλα πυ τρώει μέσα-έξω από το γιάννενο), τώρα πουλάει και πατριωτιλίκη. Διάολε, παραείναι εξώφθαλμη η κοροϊδία, δεν πάει κάτω.

 90. Ιάκωβος said

  Εγώ συμφωνώ με ένα σχόλιο του χτεσινού νήματος, που το βάζω κι εδώ.(Συμφωνώ απόλυτα, μια που ήταν δικό μου σχόλιο 🙂 )
  Προσθέτω μόνο οτι το ζήτημα της ποινικοποίησης των γενοκτονιών είναι άλλο ζήτημα που ο Φίλης δεν έθιξε.
  ______________

  Το ζήτημα της γενοκτονίας ή μη των Ποντίων πρέπει να το δει κανείς σε ΔΥΟ εντελώς ξεχωριστά επίπεδα. Το επίπεδο της ιστορικής Επιστήμης και το εντελώς διαφορετικό επίπεδο της πολιτικής,δηλαδή της τέχνης να ασκείς εξουσία.

  Συμφωνώ, ότι αν το δεις στενά επιστημονικά γενοκτονίες είναι λίγες. και με τις ιδιομορφίες της η κάθε περίπτωση. Πχ στη Ρουάντα είχε και ταξικά κριτήρια η σφαγή: Αν ο μακρυνός θείος σου αν και Χούτου ήταν πλούσιος έλεγες -Εσύ μοιάζεις με Τούτσι και, τσάκ με τη ματσέτα, πάρτον κάτω. Ή τον σφάζανε σαν μετριοπαθή και Τουτσόφιλο. Αλλά ήταν μέχρι τελικής εξαφάνισης της ράτσας. Οι Τούρκοι είχαν σχέδιο να μας πετάξουν στη θάλασσα. Στον Πόντο και αλλού πήρε και μορφές μαζικών σφαγών ,αλλά ο στόχος δεν ήταν η εξαφάνιση της ρωμαίικης ράτσας.

  ΟΚ. Αλλά, πραγματικά, ποιος χέστηκε; Και τι σχέση έχει η «επιστημονική αλήθεια» με την πολιτική ;

  Σήμερα παγκόσμια στην τρέχουσα πολιτική κάθε μικρή ή μεγάλη σφαγή γενοκτονία αποκαλείται.Δεν είναι ανήθικο τη σφαγή των δικών σου να την αποκαλέσεις όπως σε συμφέρει.

  Στο πεδίο της πολιτικής η ηθική απαιτεί μόνο ένα πράμα, να κατατροπώσεις τον αντίπαλο, είτε είναι η τούρκικη εθνικιστική ιδεολογία είτε, πιο σημαντικό σήμερα, η εθνοκαπηλική δεξιούρα. Που σημειωτέον, δεν έχει και πολλά να ξεχωρίσει από τον σύριζα. Μνημόνιο οι μεν, μνημόνιο οι δε. Η ΝΔ λοιπόν βρήκε ευκαιρία να πατήσει στην παλιά κατηγορία περί εθνοπροδοτών. Και έτσι να κρατήσει τους όποιους οπαδούς και ψηφοφόρους του.

  Άρα ο Φίλης έκανε λάθος κίνηση. Και ουσιαστικά, το κόμμα τον άδειασε. Όμως το κακό έγινε. Όλα τα είχε ο σύριζα, συγκέντρωση εναντίον του στη Βουλή από Πόντιους του έλειπε.

 91. Θυμάμαι τον καημένο τον Κουμουτσάκο, πριν καμιά δεκαετία, σε φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΝ., να περιφέρεται μέσα στο πλήθος της συναυλίας, με ένα ύφος ψιλοτρομαγμένο, μην τον αναγνωρίσει κανείς.
  Τούκλεισα το ματάκι συνωμοτικά.
  Τελικά, απ’ αλλού την βρήκε ο έρ’μος! 😦

 92. physicist said

  Α, ναι. Πάνω απ’ όλα μη γίνει καμια στραβή και ζημιωθεί ο σύριζα. Πώς θ’ αντέξει η Ελλάς τέτοια εθνική τραγωδία;

 93. 92

  Εδώ μέσα; Δε νομίζω.

 94. physicist said

  Σκύλε, το #92 πάει στο #90. Το #93 δεν το καταλαβαίνω καθόλου.

  Γενικώς αστράφτουμε σαφήνεια σήμερα. 😉

 95. psarie said

  μ’ αυτά και μ’ αυτά πάντως συσκοτίζεται το ζήτημα του άρθρου 2 του αντιρατσιστικού. κι είναι κρίμα.

 96. Ιάκωβος said

  «Οταν η συνέπεια θεωρείται έγκλημα…»

  Στην πολιτική η συνέπεια ΕΙΝΑΙ έγκλημα.

  Ο πιο «συνεπής» πολιτικός, μέχρι παράνοιας, ήταν ο Χίτλερ. Δεν άλλαξε ούτε κεραία στο σχέδιο, που είχε στο μυαλό του ήδη πριν από τον πόλεμο, παρόλο που η πραγματικότητα βοούσε.

  Ο Μακιαβέλι πολύ σωστά έλεγε ότι ο πολιτικός που ενεργεί με άξονα μόνο την αρετή, αργά η γρήγορα θα καταστραφεί από αυτούς που ενεργούν με άξονα το κακό.

  Ήδη το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης κι ο Παππάς, κατεξοχήν αρνητές γενοκτονιών νομιμοποιούνται στα μάτια κάποιων και τολμάνε να εμφανίζονται έξω από τη Βουλή και δεν είναι χωμένοι στο μπουντρούμι, αποτελεί έγκλημα.

 97. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Πάω να ξαπλώσω λίγο να είμαι σε φόρμα στη Ραφήνα 🙂

 98. physicist said

  Τα λείψανα έχουν θετική επίδραση στις καρδιοπάθειες. Σας μιλάω ως γιατρός τώρα.

 99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Αλλά ποιος θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι στο κάτω κάτω της γραφής ένα μεγάλο, κυβερνητικό κόμμα και είναι αναπόφευκτο ή αναμενόμενο να μην θέλει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα,»
  Εγώ θα τον κατηγορήσω, γιατί από την ριζοσπαστική αριστερά, αναμενόμενο είναι να πάει κόντρα στο συντηρητικό ρεύμα, αλλιώς λέει ψέματα πως είναι ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, και μέχρι να αλλάξει το όνομα και να βάλει το κανονικό ΣΥΡΙΔΕ (Συνασπισμός ριζοσπαστικής δεξιάς) θα είναι για ΦΤΥΣΙΜΟ.

  «απαλείφοντας τις αναφορές σε γενοκτονίες και εγκλήματα εκτός από το Ολοκαύτωμα.»
  Δεν υπάρχουν γενοκτονίες, οποιαδήποτε μαζική δολοφονία, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, οτιδήποτε άλλο είναι υποκριτικό, και εξυπηρετεί πολιτικά και εθνικιστικά συμφέροντα. Ένα είναι το γένος στον πλανήτη, το ανθρώπινο, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο έθνος που έχει μία ομάδα αίματος, και δεν μπορεί να κάνει μετάγγιση από άλλη έθνότητα, άρα οποιαδήποτε ποινικοποίηση της άρνησης της όποιας «γενοκτονίας» είναι φασιστική.

  Υ.Γ – Για όποιον γνωρίζει, πάντα είχα την απορία, η ρίψη των ατομικών βομβών σε άμαχους πολίτες, τι στοιχειοθετούν;

  25 – «Όχι. Ένας πολιτικάντης καραγκιόζης θα άλλαζε απόψεις, και μέσα σε 6-7 μήνες (από Γενάρη Ιούλη, για παράδειγμα) θα έκανε όσα παλιότερα κατήγγελε και θα χλεύαζε όσους αρνούνταν να τον ακολουθήσουν. Αλλά ο Φίλης εκεί, βράχος.»
  Mε υπερκάλυψες.

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  53 – «Και βέβαια το γεγονός ότι κάποιος δέρνει έναν πολιτικό (ή οποιονδήποτε άνθρωπο), μέσα στον κόσμο, δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη, με την πλατεία τίγκα στην Αστυνομία, την ώρα που ένα σωρό άλλοι δημοκρατικοί πολίτες τραβάνε τη σκηνή στο κινητό για να την ανεβάσουν την επομένη στο γιουτούμπ, δεν ενοχλεί.’

  Είναι βαθιά τα αίτια του φασισμού, που είναι εξαπλωμένως σε πολύ μεγάλη έκταση στην κοινωνία (και παγκοσμίως) και φυσικά δεν βρίσκεται μόνο στην Χ.Α, εκεί απλώς εκφράζεται δημοσίως.

  75 – Πάνε αρκετά χρόνια που χάθηκε η ανθρώπινη ιδιότητα, και αντικαταστάθηκε από του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Τα χριστούγεννα θα ακουστεί πολλές φορές το, ακρίβυνε – φθήνυνε, το τραπέζι του καταναλωτή!

 101. π2 said

  Η μπανανόφλουδα που πάτησε ο Φίλης δεν είναι ότι απάντησε στην ερώτηση του Χατζηνικολάου, αλλά ότι απάντησε με μια ψευδεπίγραφη και υπεραπλουστευτική επίκληση της επιστημονικότητας.

  Είναι άλλο πράγμα η αναγκαία καταδίκη της απαράδεκτης διάταξης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, άλλο πράγμα η αναγκαία επισήμανση ότι η φάμπρικα των γενοκτονιών έχει αξιοποιηθεί με ποικίλα εθνικιστικά, μικροπολιτικά και συντεχνιακά κίνητρα, άρα ο όρος δεν αποτελεί μια ιστορικά χρήσιμη έννοια, δηλαδή δεν αποτελεί μια νοητική κατηγορία που μας βοηθάει να κατανοήσουμε το παρελθόν, κι άλλο πράγμα να λες «δεν πρόκειται για γενοκτονία με την αυστηρή επιστημονική έννοια». Με τον τρόπο αυτό πέφτεις στην παγίδα του «είναι / δεν είναι», λες και πρόκειται για διαγωνισμό για το βέλτιστο ζύγισμα αντικειμενικών δεδομένων, μια παγίδα στην οποία η άλλη πλευρά έχει εξ ορισμού ισχυρά όπλα (αφού ο ορισμός κατά το διεθνές δίκαιο είναι -σκοπίμως- τόσο ευρύς και ασαφής που ασφαλώς μπορεί να εντάξει κανείς στη γενοκτονία και τα Ποντιακά).

 102. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Εδώ είναι το νήμα που στο ξεκούδουνο και στο πανάσχετο βρίζουμε το Σύριζα (και οπωσδήποτε τον κλασικό Χαϊκάλη!); ααα…οκ.

 103. Spiridione said

  72. Ο τίτλος είναι λίγο παραπλανητικός. Δεν είναι ανακοίνωση των ποντιακών σωματείων, αλλά του επίτιμου προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
  Η ΠΟΕ, που διοργάνωσε το συλλαλητήριο, δεν έχει βάλει στο σάιτ της (που έχει και χορηγούς επικοινωνίας τη ΕΡΤ-3 και τη ΔΕΗ όπως είπε κάποιος χθες), καμία σχετική ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων και των χρυσαυγιτών τραμπούκων μέχρι τώρα. Και μάλιστα διοργανώνει και νέο συλλαλητήριο τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη.
  http://www.poe.org.gr/nea.aspx?page=0

 104. Spiridione said

  21. 22 Αυτό το σωματείο που είπε τα κάλαντα στη Χρυσή Αυγή είναι η Αργώ, για το οποίο έχει γράψει παλιότερα κάτι και ο Κωστ.
  http://archive.efsyn.gr/?p=51209
  Τώρα δεν ξέρω πόσα μέλη και τι επιρροή έχει αυτό το σωματείο, αλλά φαίνεται ότι έχει καταληφθεί από τους χρυσαυγίτες. Είχε γράψει και ένα άρθρο ο Πόντος και Αριστερά αλλά δυστυχώς δεν ανοίγει τώρα
  Η ριζοσπαστική-δημοκρατική (παλιά)Αργώ και η ρατσιστική-ακροδεξιά (νέα)Αργώ

 105. Spiridione said

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231106892
  Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές 198 αποφάσεις γενικών γραμματέων από όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τις οποίες αποδίδεται ιθαγένεια σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ν.3838/2010, ζητούν τέσσερις Ενώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  Οι Ενώσεις (Παγκρήτιος Ένωση, Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας, Παμποντιακός Σύλλογος Η Αργώ και Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων) υποστηρίζουν ότι οι 198 αποφάσεις των περιφερειών για τις «ιθαγενοποιήσεις» είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 1 του Συντάγματος, όπως αντίθετα στις ίδιες συνταγματικές διατάξεις είναι και τα άρθρα 1, 2, 6 και 24 του συγκεκριμένου νόμου.

 106. 103,

  δυστυχώς έχεις δίκιο.

  Από επαγγελματίες ποντιοπατέρες έλαμψε κι άλλος ένας δια της παρουσίας του https://pbs.twimg.com/media/CTHTNdQWUAAHHZE.jpg

  Αυτός την έβγαλε καθαρή! 🙂

 107. spiral architect said

  😀 😀

 108. Spiridione said

  103. Συγνώμη, διόρθωση, ο Τανιμανίδης δεν είναι επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ, αλλά της ΠΟΠΣ, η οποία είναι στα μαχαίρια με την ΠΟΕ. Ενδοποντιακές διαμάχες (και για την Παναγία Σουμελά)
  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=283452

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  106 Ο Καλεντέρ είναι αυτός που πρώτος χαρακτηρισε αρνητή γενοκτονίας τον Φίλη μια μέρα μετά την υπουργοποίησή του.

 110. Pedis said

  – Ο Φίλης, ο υπουργός, ο δημοσιογράφος, ο βουλευτής είπε κι έγραψε τη γνώμη του όπως θα την έλεγε, αν ήταν φιλόδοξη, η γιαγιά μου η βάβω η Κοτούλα. Δίχως ένα επιχείρημα, μία αναφορά, μία παραπομπή.

  – Ο Φίλης έγραψε χοντρές μπαρούφες τόσο για το τι είναι γενοκτονία (κοπιάροντας τους πιο αντιδραστικούς σιωνιστικούς κύκλους) όσο και για την περιπτωση της Ρουάντας.

  – Διατηρώ επιφυλάξεις σχετικά με το αν μέρος της ατζέντας σε τηλεοπτικές συνεντέυξεις δεν έχει τεθεί προκαταβολικά υπόψην του προσκεκλημένου.
  Ο νοών νοείτο. (-> Σαν να είχε σκοπό να κάνει πάσα στον Τσιπράκο που θα περάσει ασσίστ καλής θέλησης στον Ερντογαν)

  – Το όλο θέμα είναι ανούσιο για τον κόσμο, μα ωφέλιμο πολιτικά

  (α) εκφράζονται οι «αριστεροί» ενάντια στους κάφρους ακροδεξιούς με σημαιοφόρο της αριστεροσύνης τον Σύριζα (έλα πάλι!)

  (με την κυβέρνηση να διατηρεί ακόμη χιλιάδες ματατζήδες ναζί στην υπηρεσία, είχε υπουργό τον Πανούση που τους χάιδευε, η δίκη της χα αργοσέρνεται μέχρι να αθωωθούν όλοι τους, να μην έχει την πολιτική βούληση ώστε να συλληφθούν εκατό περιφερόμενα ανά την Ελλάδα κωλόπαιδα που έχουν κάνει τη χώρα πεδίο νταβατζήδων στην Τρούμπα κλπ κλπ)

  (β) μπαίνουν στην μπαντα ουσιαστικά προβλήματα, κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις (λ.χ. η πώληση των αεροδρομίων)

  (γ) βρίσκουν οι ναζί πεδίο δράσης στο τζάμπα, χωρίς απάντηση, και να δούμε τελικά ποιον βολεύει το σκηνικό. Παιχνίδι με τη φωτιά!

  – Τέλος, ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση της ανελιστεράς δεν καταργεί τον ΒΡΩΜΙΚΟ νόμο περί γενοκτονίας;;;;;;;

 111. physicist said

  Ο ψευτοπατριωτισμός, η θρησκειολαγνεία και η πατριδοκαπηλεία προέρχονται από την ίδια την Κυβέρνηση. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Ούτε στις Μπανανίες τέτοια εξωφρενικά.

 112. Πού είναι οι Λακεδαιμόνιοι όταν τους χρειάζεσαι;

 113. sarant said

  110 Συμφωνούμε ότι το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού πρέπει τουλάχιστον να τροποποιηθεί.
  Το περσινό άρθρο του Φίλη για αυτό που είναι, άρθρο εφημερίδας, είναι πολύ καλό. Τα περί σιωνιστικών κύκλων που λες λιγάκι με μπερδεύουν.

 114. Πάνος με πεζά said

  @ 110 : O Χατζηνικολάου σήμερα, πάντως, εξανέστη σε μήνυμα που υπονόησε ότι εκείνος, τεχνηέντως, «σέρβιρε» το ερώτημα. Το έκανε, απ’ όσο είπε, επειδή το έλαβε επανειλημμένα στο twitter ως εξωτερικό ερώτημα τηλεθεατών.

 115. Πάνος με πεζά said

  Άντε, ετοιμαστείτε για Ραφήνα. Είχαμε κι άλλα χαρούμενα εκεί σήμερα…

 116. Πάνος με πεζά said

  Ο κομοδινομάλλης παντρεύτηκε την κοκκινομάλλα !

 117. sarant said

  115-116 Καλά λες, τα κλείνω και έρχομαι.

  Πολύ ωραίο ρεπορτάζ πάντως. Ξεχώρισα τη δήλωση
  «Νομίζω ότι όταν ένας άνθρωπος που ζει και αποδέχεται το θείο δώρο της ζωής, μπορεί να είναι ευτυχισμένος», αρκέστηκε να πει για τον γάμο του, σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο ηθοποιός.

  Και πρόσεξα ότι ο γιος του Χαϊκάλη φαίνεται τουλάχιστον συνομήλικος με τον πατέρα του.

 118. Ιάκωβος said

  ΛΑΜΠΡΟΣ
  Δεν υπάρχουν γενοκτονίες, οποιαδήποτε μαζική δολοφονία, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας…κλπ.κλπ

  Ρε Λάμπρο,το ξέρουμε, το έγκλημα είναι έγκλημα. Όμως τι πρακτικό νόημα έχει να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι;

  Ακόμα και στο δικαστήριο δεν επισύρουν όλα τα εγκλήματα την ίδια ποινή. Άλλο είναι το έγκλημα εν βρασμώ ψυχής, άλλο από αμέλεια, άλλο το έγκλημα τιμής, άλλο το ιδιαζόντως ειδεχθές, κλπ.

  Αν θέλαμε να είμαστε ακριβείς, τα εγκλήματα τύπου ολοκαυτώματος Εβραίων, τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων και τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής διαφέρουν από όλα τα άλλα συνηθισμένα πολιτικά και πολεμικά εγκλήματα. Ο λόγος είναι ότι τα Αουσβιτς γίνονται μόνο για τη χαρά του εγκλήματος και δεν έχουν κανένα άλλο λόγο ύπαρξης, είναι σκέτα μαζικά εγκλήματα ιδιαζόντως ειδεχθή. Δεν είναι καν εγκλήματα πολέμου.

  Ακόμα και η ατομική βόμβα, ή η καταστροφή των πόλεων και οι σφαγές του Τσεγκίς Χαν (που ήταν το scare tactics της εποχής, αντίστοιχο με την ατομική βόμβα) ή ακόμα και οι εθνοκαθάρσεις, έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης, πάνω στη σκακιέρα της πολιτικής και του πολέμου. Ο πόλεμος είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου,τόσο όσο και η επιδίωξη της ειρήνης και μάλιστα αυτά τα δυο συνδέονται.

  Η pax romana πχ στηρίχτηκε πάνω στις αιματηρές κατακτήσεις του στρατού.Και δε βλέπω να κυριαρχήση η ειρήνη ποτέ μεταξύ κρατών παρά μόνο αν μια υπερκείμενη βούληση επιβάλλει αυτή την ειρήνη…δια των όπλων. Σκεφτήκαμε ότι αυτή η δύναμη θα ήταν το διεθνές προλεταριάτο. Από τότε που το σκεφτήκαμε, έγιναν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, ένας ψυχρός, άλλος ένας ψυχρός κι ανάποδος μεταξύ Κομουνιστικής Κίνας και ΕΣΣΔ, άλλος ένας θερμός μεταξύ κομμουνιστικής Καμπότζης και Βιετνάμ, κλπ,κλπ.

  Η ρεαλ πολιτικ απαιτεί να παραδεχτούμε οτι δε θα είμαστε εδώ να μιλάμε ελεύθερα, αν δεν είχαν περάσει χιλιάδες κυρίως αθώοι από στόματος γκιλοτίνας στο Παρίσι.

  Είπαμε, το έγκλημα είναι έγκλημα. Το χειρότερο έγκλημα από όλα όμως είναι το μαχαίρωμα του Λουκμαν από ναζιστές της ΧΑ και τα συναφή, που προπαγανδίζουν οι Πλεύρηδες.

  Και ξαναείπαμε. Όλα αυτά τα συζητάμε εδώ για να βρούμε την αλήθεια. Ο πολιτικός, αντίθετα, πρέπει να προσέχει πότε, που, ποια στιγμή και σε ποιους πρέπει να λέει την αλήθεια. Και αντίθετα από μας, πρέπει κάθε του κίνηση, κάθε του λέξη να είναι μια σφαίρα στον αντίπαλο.

 119. Γς said

  115:
  >Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει τραπέζι για τους φίλους και συγγενείς του ζευγαριού

  Αν σου πω, ότι θα είναι στην ταβέρνα που θα πάμε μετά;

  Εμείς έχουμε κρατήσει το καλό μισό του μαγαζιού.
  Αυτοί το κακό μισό.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει τραπέζι για τους φίλους και συγγενείς του ζευγαριού.
  Ε, ρε γλέντια!

 120. spiral architect said

  @115, 119: Έρχονται και τα ριφάκια!

 121. spiral architect said

  @84: Εσύ προφανώς λες ότι ο Φίλης είναι ειλικρινής πολιτικός, εγώ στο #54 είπα τι είναι.
  (και φυσικά μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζω, ε!)

 122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  118 – H oποιαδήποτε μαζική δολοφονία, δεν είναι ένα απλό έγκλημα, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ο οποιοσδήποτε άλλος προσδιορισμός, έχει τα κίνητρα που γράφω, και δεν έχουν καμία αξία για τον απλό κόσμο. Ποιά η διαφορά της εθνοκάθαρσης, της γενοκτονίας, ή η ρίψη ατομικών βομβών σε αμάχους, για τα θύματα και τους συγγενείς τους; Μήπως υπάρχει για τους εγκληματίες; Έχει τιμωρηθεί κάποιος διαφορετικά από ένα κοινό εγκληματία, που σκότωσε δυό τρείς ανθρώπους;

 123. Pedis said

  # 113 – Κοπιάρει το επιχείρημα των σιωνιστικών κύκλων ότι δηλ. γενοκτονία είναι μοναδικό ιστορικό γεγονός και αναφέρεται (και θα πρέπει και στο μέλλον να αναφέρεται αποκλειστικά) μόνο στον αφανισμό των εβραικών πληθυσμών από τους ναζί. Αυτό το επιχείρημα, είναι προφανές ότι, δεν στέκει στα ποδια του. Ο Φίλης το ξεπατίκωσε και το σέρβιρε με άλλες κακογραμμενες μπαρούφες.

  Εθνοκάθαρση είναι η μεταφορά, η βίαιη εκδίωξη, η κατάσχεση, η ληστεία η λεηλασία και η ιδιοποίηση των περιουσίων των ανεπιθύμητων πληθυσμών.

  Γενοκτονία είναι η βίαιη εκδίωξη συνοδευόμενη από συστηματική και διαρκής (με όλους τους δυνατούς ή πρόσφορους τρόπους: καταναγκαστική εργασία, αιχμαλωσία, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης,εκτελέσεις κλπ κλπ ) προσπάθεια εξόντωσης του ανεπιθύμητου πληθυσμού στη βάση εθνολογικών, φυλετικών, πολιτικών, θρησκευτικών χαρακτηριστικών. Κι από τέτοια φαινόμενα η ιστορία (λ.χ. η κατάκτηση της Αφρικής στο δεύτερο μισό του 19ου αι ή της Αυστραλίας από τις αρχές του 19ου για να μην πάμε παραπίσω) είναι φίσκα!

 124. Pedis said

  -> 123 από συστηματική και διαρκής –> από συστηματική και διαρκή

 125. nestanaios said

  Εδώ υπάρχει προσβολή νεκρών και είναι σίγουρο ότι θα επέμβει η Nέμεσις.
  Αν κάποιος τολμούσε να πει αυτά πριν από 60 χρόνια και ήταν τόσο φουσκωμένος οι πονεμένοι Πόντιοι θα τον είχαν ξεφουσκώσει.

 126. Ιάκωβος said

  spiral architect said

  @84: Εσύ προφανώς λες ότι ο Φίλης είναι ειλικρινής πολιτικός, εγώ στο #54 είπα τι είναι.(μλκς)
  και φυσικά μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζω, ε!
  __________
  Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Ίσα ίσα, λέω ότι το να είσαι γενικά ειλικρινής σαν πολιτικός, είναι μαλακία.

  Αν και το χειρότερο, όχι μόνο στην πολιτική αλλά παντού, είναι να μην είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του, να τον εξαπατά δηλαδή.

 127. Ο Γαβριηλίδης παραπάνω λέει τα εξής: » ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ»

  Όμως ο Αγτζίδης κομίζει στοιχεία που αποδεικνύουν την αντίθετη άποψη. Ο όρος «Γενοκτονία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1966 από Πόντιους της α’ γενιάς των προσφύγων:

  » …..Το 1966 θα εκδοθεί η Γη του Πόντου από τον Δημήτρη Ψαθά. Το 1969 θα εκδοθεί το βιβλίο Τοπάλ Οσμάν του Γεωργίου Λαμψίδη. Στο βιβλίο αυτό για πρώτη φορά εμφανίζεται ο όρος «γενοκτονία» για να χαρακτηριστούν τα γεγονότα των εθνικών εκκαθαρίσεων που είχαν συμβεί στον Πόντο. Το 1970 θα εκδοθεί στην Αθήνα η Συμβολή εις την γενικήν ιστορίαν του Πόντου του Σάββα Ιωακειμίδη. Σημαντική συγγραφική παραγωγή έχουν επίσης ο Ευστάθιος Χριστοφορίδης (Σάρπογλης), ο Σίμος Λιανίδης, ο Κώστας Ασιατίδης, ο Ισαάκ Λαυρεντίδης, ο Παντελής Μελανοφρύδης κ.ά.[7]

  Την περίοδο πριν τη δικατορία θα ξεκινήσει η διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης. Θα παρατηρηθεί μια πρώτη σύγκλιση πολιτικά διαφορετικών τάσεων και μια κοινή προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ιστορικής εμπειρίας. Στην εφημερίδα Ποντιακή Φωνή του κεντροαριστερού Χαράλαμπου Λυσσαρίδη εκφράζεται έντονος λόγος. Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας, που θα κυκλοφορήσει στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1964, θα υπάρχει σε πρωτοσέλιδο ο χάρτης της διεκδικούμενης Δημοκρατίας του Πόντου με τίτλο: «Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι».[8]…

  https://kars1918.wordpress.com/2010/03/26/eisagogi/

 128. Επίσης για να λέει ο Σαραντάκος με τόση αυτοπeποίθηση ότι «οι περισσότεροι ιστορικοί το ίδιο πιστεύουν… » φαντάζομαι ότι είναι σίγουρος ότι οι περισσότεροι Νεοέλληνες ιστορικοί έχουν διαβάσει τόσο το «THE GENOCIDE OF THE OTTOMAN GREEKS» ή τις εργασίες του Taner Aksam και το διδακτορικό του Fuat Dundar…

  http://www.amazon.com/Genocide-Ottoman-Greeks-State-Sponsored-Extermination/dp/0892416157

 129. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Οταν ο «μεγαλος ασθενης» εχασε ολα τα ευρωπαϊκα του εδαφη, οι Οθωμανοι αξιωματικοι ως εκπροσωποι της μελλουσας αστικης ταξης πηραν την υποθεση στα χερια τους πολυ σοβαρα. Οι Αρμενιοι, οι Ελληνες (Μικρσιατες, Πολιτες, Ποβντιοι,…) οι Εβραιοι και αλλοι πληθυσμοι που ελεγχαν την βιοτεχνια και το εμποριο αποτελουσαν εμποδιο. Οι θρησκευτικες διαρεσεις ηταν προσχηματικες και επομενως δευτερευουσες. Ετσι την πληρωσαν με τραγικο τροπο, στην πλειονοτητα τους αθωοι αγροτες, εργατες,…, ενω πολλοι ευποροι/πλουσιοι την γλυτωσαν φευγοντας εγκαιρα αξιολογωντας τις πληροφοριες απο τις ευρωπαικες πρεσβειες και προξενεια.

  Η ιστορια ειναι ταξικη και παντοτε επαναλαμβανεται, αφανιζοντας περισσοτερο τους αδυνατους φυσικα (γυναιοπαιδα, ηλικιωμενους) και οικονομικα.

  Οσο για τα εγκληματα πολεμου, αυτα εγιναν εκατερωθεν, τοσο για λογους που ανεφεραν οι προηγουμενοι, αλλα ειναι φυσικο και αναμενομενο, για καθυστερημενους βαλκανικους λαους πριν εναν αιωνα.

  Απ’ οτι θυμαμαι ο Ποντιοι αντισταθηκαν και προστατευσαν -οσο ηταν δυνατον- μερος του πληθυσμου τους- με ανταρτικο.

  Αυτο που δεν εγινε, οπως μας ελεγε στην 6η Γυμνασιου ενας εξαιρετος καθηγητης μας φιλολογος, ηταν η δημιουργια πολιτοφυλακης στην επαρχια της Σμυρνης, που θα βοηθουσε πολυ την αντισταση στους επελαυνοντες Οθωμανους/Κουρδους και επομενως στην επιτυχεστερη υποχωρηση/ μεταφορα του αμαχου πληθυσμου ελληνικης καταγωγης στα γειτονικα ελληνικα νησια.

 130. BLOG_OTI_NANAI said

  Εννοείται ότι ουδεμία «ιστορική» και «επιστημονική» αλχημεία δεν είναι δυνατόν να εξαιρέσει την εξόντωση των Ποντίων από τις Γενοκτονίες. Ο ορισμός είναι σαφής και ασφαλώς περιλαμβάνει και την περίπτωση των Αρμενίων και την περίπτωση των Ποντίων. Αντιθέτως, στο ίδιο λεξικό, η έννοια της εθνοκάθαρσης; δεν περιγράφει ούτε στο ελάχιστο την σφαγή, καθώς η έννοια «ethnic cleansing» περιορίζεται κυρίως στον ορισμό, «the policy of forcible evacuation«.

  Εφόσον όμως η προσπάθεια για Εθνοκάθαρση πραγματοποιείται με τακτικές μαζικής εξόντωσης, τότε δεν λέγεται πλέον Εθνοκάθαρση διότι αποτελεί Γενοκτονία. Η εθνοκάθαρση απλώς προσδιορίζει το «καθάρισμα» του ζωτικού χώρου από άλλες εθνότητες με βίαιη μετακίνηση πληθυσμών χωρίς όμως να υπάρχει πρόθεση για την εξόντωση τους. Οι πορείες θανάτου όμως των Ποντίων, μόνο σε ένα άρρωστο μυαλό, ή μόνο σε μια περίπτωση νεωτερικής «εργαλειοποίησης» μπορούν να θεωρηθούν απλές «μετακινήσεις πληθυσμού»!

  Επιτέλους, κοντεύουμε να κάνουμε εμετό με τις αηδίες της Ρεπούση για το… «εθνικό αφήγημα»! Εφόσον η Ρεπούση δεν έχει τις πηγές να στηρίξει την υπόθεση για ένα δήθεν πλασματικό «εθνικό αφήγημα», τότε η αντίδραση της σχετίζεται μάλλον με παραλήρημα λόγω ιδεοληψίας όπως και τα αντίστοιχα καραγκιοζιλίκια που μας σέρβιρε ο ΣΚΑΙ με αφηγητή τον Σπαλιάρ… εεεε, τον Τσατσόπουλο ήθελα να πω…

 131. Lavrentij said

  Δεν χρειάζεται να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, ούτε να περιοριστεί σαφώς στην άρνηση του ολοκαυτώματος. Για αρχή θα μπορούσε να καταργηθεί ο όρος ότι αρκεί μια πολιτική απόφαση της βουλής για να μας πει τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να αρνιόμαστε. Ας περιοριστούμε σε εγκλήματα που έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονίες από τα αρμόδια όργανα της διεθνούς κοινότητας. Όχι ότι και εκεί πολλές αποφάσεις δεν είναι πολιτικές, αλλά όσο νά´ναι ένα αποτυπώνουν ένα ευρύτερο και όχι τόσο εφήμερο consensus.

 132. Ριβαλντίνιο said

  Και τι πονηρίδηδες οι ΧΑτες ! Κάνουν μήνυση στον Φίλη και αν αθωωθεί (αν καταλήξει σε δίκη) θα το χρησιμοποιήσουν ως δεδικασμένο για να μπορούν και αυτοί να αρνούνται χωρίς συνέπειες το Ολοκαύτωμα,

  Οι θετικές διακρίσεις δεν μου αρέσουν. Αν δεν είναι το μικρασιατικό-χριστιανικό (αρμενικό, ελληνικό, συροχαλδαϊκό) γενοκτονία τότε δεν είναι ούτε το εβραϊκό, ούτε το ινδιάνικο, ούτε το τουτσικό, ούτε τίποτα.

  Αρχίζω να υποψιάζομαι μήπως οι αριστεροί ιστορικοί δεν θέλουν να μιλάνε για «ποντιακή γενοκτονία» μήπως χρειαστεί και ρίξουν και καμιά ματιά για το πως φέρθηκε η Σ.Ε. σε Έλληνες, Τατάρους, Γερμανούς κ.α.

 133. Ριβαλντίνιο said

  Στο βιβλίο Στ Δημ. ( το έχουν γράψει δεξιοί) γίνεται αναφορά σε γενοκτονία :

  «Γενοκτονίες των λαών
  Η είσοδος του 20ού αιώνα συνοδεύτηκε από έξαρση του εθνικισμού σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Οι μειονότητες θεωρήθηκαν απειλή για την εθνική ομοιογένεια και επιδιώχθηκε είτε να αφομοιωθούν είτε εναλλακτικά να εκδιωχθούν ή να εξαλειφθούν. Με άξονα αυτή τη γενική αρχή κινήθηκαν όλα σχεδόν τα βαλκανικά κράτη. Ιδιαίτερα όμως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι διώξεις εναντίον των μειονοτικών ομάδων πήραν δραματικό χαρακτήρα. Προηγήθηκε η γενοκτονία των Αρμενίων. Ακολούθησαν σφαγή και ο συστηματικός διωγμός των Ελλήνων του Πόντου και της Δυτικής Μικράς Ασίας την περίοδο 1914-1922, που προσέλαβαν τις διαστάσεις γενοκτονίας
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-F114/520/3385,13662/

  Στο βιβλίο Γ Γυμν. ( το έχουν γράψει αριστεροί) από ότι είδα (στα γρήγορα) δεν λέει για γενοκτονία. Νομίζω δεν μιλάει καν για εθνοκάθαρση.

  Στο βιβλίο Γ Λυκείου ( το έχουν γράψει δεξιοί) μιλάει για εθνοκάθαρση :

  «Το Νεοτουρκικό Κίνημα του 1908, που υποσχέθηκε στους λαούς της αυτοκρατορίας ισονομία, ισοπολιτεία και ευρύτατο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, είχε ως στόχο τον εκτουρκισμό της αυτοκρατορίας. Ο στόχος αυτός εκδηλώθηκε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) και κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) και πήρε τη μορφή της εθνοκάθαρσης* της αυτοκρατορίας με την εκδίωξη των χριστιανών της χώρας
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL106/282/2016,6869/
  «Εθνοκάθαρση
  Συστηματική φυσική και άλλου είδους εξόντωση εθνοτήτων από την πολιτικά κυρίαρχη εθνότητα ενός κράτους.»
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL106/282/2021,6901/

  Στο βιβλίο Γ. Λυκ. κ/σης (για τον Πόντο γράφει ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, καθηγητής τον Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας: Παρευξείνιος Ελληνισμός ).
  «3. Η μεθοδευμένη εξόντωση (γενοκτονία) των Ελλήνων του Πόντου
  Είναι γνωστή η γενοκτονία του αρμενικού λαού το 1915 από τους Νεότουρκους, αλλά δεν είναι γνωστή η μεθοδευμένη εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου που είχε τις ίδιες αναλογίες ποσοτικά και ηθικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων την περίοδο 1916-1923.
  Από τους 697.000 Πόντιους που ζούσαν το 1913 στον Πόντο, περισσότεροι από 353.000, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%, θανατώθηκαν μέχρι το 1923 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς στις πόλεις και τα χωριά, στις εξορίες και τις φυλακές, καθώς και στα τάγματα εργασίας, τα λεγόμενα «αμελέ ταμπουρού».
  Η φύση και η μέθοδος της εξαπόλυσης συστηματικών διώξεων κατά των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, ενώ έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη γενοκτονία των Εβραίων, έχει δύο βασικές διαφορές, κατά τον Π. Ενεπεκίδη. Δεν έχει καμία ιδεολογική, κοσμοθεωρητική ή ψευδοεπιστημονική θεμελίωση περί γενετικής, ευγονικής και αρίας ή σημιτικής φυλής. Εξυπηρετούσε μόνο τη συγκεκριμένη πρακτική πολιτική σκοπιμότητα της εκκαθάρισης της Μ. Ασίας από το ελληνικό στοιχείο. Οι εξορίες των κατοίκων ολόκληρων χωριών, οι εξοντωτικές εκείνες οδοιπορίες μέσα στο χιόνι των γυναικόπαιδων και των γερόντων -οι άνδρες βρίσκονταν ήδη στα τάγματα εργασίας ή στο στρατό- συνετέλεσαν ώστε πολλοί να πεθάνουν από τις κακουχίες.»
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C102/79/657,2422/

 134. 84 τέλος: Μόνο που μάλλον η ερώτηση του είχε μεταφραστεί ελλιπώς, κι ο Τσου Ενλάι απαντούσε για το Μάη του 68 …

 135. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δεν γνωριζω αν αναφερθηκε το έργο του Henry Morgenthau.

  «…Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του ελληνικού λαού. Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και κατά τον ίδιο τρόπο όπως με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων[1]. O πρέσβης των Hνωμένων Πολιτειών στην Kωνσταντινούπολη Henry Morgenthau στο έργο του «Ambassador Morgenthau’s Story» (1918) τονίζει: «Οι Αρμένιοι δεν είναι ο μοναδικός υπό τουρκικό έλεγχο λαός, ο οποίος υπέφερε στα πλαίσια της πολιτικής «Η Τουρκία για τους Τούρκους». Την ιστορία που διηγήθηκα για τους Αρμένιους, θα μπορούσα να την έλεγα, με μερικές παραλλαγές, για τους Έλληνες και τους Ασσύριους. Πραγματικά, οι Έλληνες ήταν τα πρώτα θύματα αυτής της εθνικιστικής ιδέας.»…»

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD

 136. Ριβαλντίνιο said

  «Ασσύριοι»

  Να πούμε εδώ ότι δεν πρέπει να νομίζει κάποιος ότι οι Ασσύριοι ή Ασσυροχαλδαίοι ή Συροχαλδαίοι αυτοί έχουν κάποια σχέση με τους αρχαίους Ασσυρίους=ακκαδόφωνοι, τους απόγονους των Ακκαδίων και συγγενείς των Βαβυλωνίων. Οι δικοί μας «Ασσύριοι» είναι Σύροι=Αραμαίοι=αραμαιόφωνοι, οι οποίοι δεν εξαραβίστηκαν. Η γλώσσα τους είναι αραμαϊκή και ονομάζεται «νέο-συριακή» ή «ασσυριακή». Είναι νεστοριανοί, αλλά πολλοί από αυτούς έγιναν Ουνίτες. Γι’αυτό η νεστοριανή ασσυροχαλδαϊκή εκκλησία διακρίνεται σε δύο μέρη : 1. Νεστοριανή=Ασσυριακή και 2. Νεστοριανή Ουνιτική=Χαλαδαϊκή.

 137. Υαλτις said

  “Πράγματι, το Ολοκαύτωμα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ξεχωρίζει, είναι η μία γενοκτονία που δέχονται ομόφωνα όλα τα κράτη της Ευρώπης, οπότε προσωπικά θα δεχόμουν να ποινικοποιηθεί η άρνησή του -αλλά κι αυτό με βαριά καρδιά, γιατί και πάλι η ελευθερία του λόγου παραβιάζεται”

  Εξαιρετικό επιχείρημα το «που δέχονται ομόφωνα όλα τα κράτη της Ευρώπης».
  Άλλα της ,η Αριστερά!
  Το άλλο δε είναι to καλύτερο
  Με βαριά καρδιά ,για το ολοκαύτωμα των Εβραίων
  Αλλά να υποθέσω” ελαφρά τη καρδία” για των Ποντίων και Αρμενίων;

 138. Pedis said

  # 137 – Με βαριά καρδιά λέει … αλλά τη στρατιωτική συνεργασία με τους σιωνιστές εγκληματίες του Ισραήλ την συμφώνησαν (στα μουλωχτά) την υποστηρίζουν και την πραγματοποιούν ολόκαρδα …

 139. Pedis said

  Με την ευκαιρία
  Ακύρωσαν τελικά τη συμμετοχή τους στη συναυλία που προωθούσε η ισραηλινή πρεσβεία στο Gazarte ο Γιάννης Κότσιρας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

  Στη συναυλία συμμετείχε ο Ισραηλινός τραγουδιστής Idan Raichel, ο οποίος έχει υποστηρίξει βασανιστές (που κατηγορούνται ακόμη και για περιστατικά σοδομισμού) ενώ βρίσκεται πάντα στο πλευρό του ισραηλινού στρατού στις μαζικές δολοφονίες άμαχων Παλαιστινίων.

  Τη συναυλία είχε καταγγείλει η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση.

  Μια γενναία πράξη, λοιπόν, δυο Ελλήνων καλλιτεχνών – ειδικά για όσους γνωρίζουν τον πόλεμο που συχνά δέχονται όσοι αρνούνται να υπηρετήσουν την ισραηλινή προπαγάνδα.
  http://info-war.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%B2%CE%BF-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%80/
  http://info-war.gr/%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC/

 140. sarant said

  Γύρισα από παρουσίαση και ταβέρνα, οπότε δεν έχω μυαλό για να απαντήσω σε όλα τα σχόλια αλλά ένα που με ενδιαφέρει είναι το 133 γιατί βρίσκω επιτέλους μια δικαιολόγηση του αριθμού των 353000 θυμάτων

  Το κακό είναι οτι ο Φωτιάδης μιλάει για 697000 Πόντιους το 1913 ενώ η απογραφή Σωτηριάδη το 1912 δίνει 460.000. Οπότε, τρέχα γύρευε.

 141. Μαρία said

  Βουλή 30/3/1992
  http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?search=on&DateFrom=30%2F03%2F1992&DateTo=30%2F03%2F1992&SessionPeriod=71295490-65cd-4205-8c0d-8a398863a1e5
  Μετά τη σ. 47 συζητούν την επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «για τα ζωτικά προβλήματα των παλιννοστούντων Ποντίων από τη Σ. Ένωση κ.λπ.» Μ’ αυτή την ευκαιρία οι βουλευτές ζητούν την αναγνώριση της γενοκτονίας. π.χ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ « Γι’ αυτόν το σκοπό σήμερα, λίγο πριν από το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο που θα συνέλθει στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη στις 14-24 Μαΐου, προτείνεται η Βουλή να υιοθετήσει την 19η Μαΐου, ως αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και ως ημέρα μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.»

  Ενδιαφέρων ο παρακάτω διάλογος σ. 80 κεξ
  ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ
  Κατά τα άλλα η Κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί να βγει ένα ψήφισμα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο που να πεί ότι θεωρούμε αναγκαίο να οριστεί μια ημέρα μνήμης, για τις σφαγές χιλιάδων ομογενών από τους Οθωμανούς, καθώς και για τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.
  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ: Σφαγές; Γενοκτονία, κυρία Υπουργέ.
  ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ (Υφυπ. Εξωτερικών): Η λέξη γενοκτονία, κύριε συνάδελφε, έχει μια ευρύτερη έννοια, σημαίνει γενοκτονία ολόκληρου του έθνους. Οι Πόντιοι είναι ένα πολύτιμο μέρος…
  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ: Πού το λέει αυτό;
  ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ (Υφυπ. Εξωτερικών): Μη με διακόπτετε. Εγώ με πολλή υπομονή σας άκουσα. Μια φορά μόνο διέκοψα και πάρα πολύ ευγενικά ζήτησα κατά τον Κανονισμό την άδεια από τον Πρόεδρο. Παρακαλώ λοιπόν μην διακόπτετε.
  Νομίζω ότι είναι επίσης σωστό να αναφερθούμε στο τραγικό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας με αυτόν το τρόπο, διότι έχουμε και την τεράστια σφαγή -απώλεια δεκάδων χιλιάδων δικών μας ανθρώπων και στο υπόλοιπο της Μικράς Ασίας. Τούτο είναι μια ειδική μνήμη για τους Ποντίους, και νομίζω ότι πρέπει να το ξεχωρίσουμε αυτό καθ’ αυτό, διότι πραγματικά η σφαγή των Ποντίων υπήρξε πριν και απ’ αυτήν των Αρμενίων. Και είναι κάτι το οποίο κακώς δεν είναι γνωστό.

  Το ’98, για να μη μείνει παραπονεμένο και το υπόλοιπο, αναγνωρίστηκε κι η δική του γενοκτονία. Τζάμπα τουφεκίστηκαν οι 6.

 142. Idom said

  Καλημέρα!

  Ταπεινή μου (λέμε τώρα…) γνώμη είναι ότι ο Φ. ήταν εξαιρετικός που απάντησε όπως απάντησε, χωρίς υπεκφυγή – άσχετο με το αν είναι σωστή η θέση του για το θέμα ή όχι.
  Σε μία χώρα που πλέον θεωρούμε δεδομένο, αποδεκτό και επιζητούμενο, ο καλός πολιτικός να είναι ο πολιτικάντης, να μετράει το κοινό αίσθημα και μπλα μπλα μπλα, ε, ναι… κάποιοι πρέπει να κάνουν την ανατροπή.
  Χρειάζονται και θα είναι οι βέλτιστοι, οι πολιτικοί που δεν θα προσπαθούν να χαϊδέψουν αυτιά, αλλά να αρθρώνουν έναν (κατά το δυνατόν) αντικειμενικό, «επιστημονικό» λόγο. (Ξαναλέω: άσχετα με το αν έχουν καλές επιδόσεις σε αυτό.) (Και μ’ αυτά και μ’ αυτά κακόπαθε και η λέξη «επιστημονικός».)

  Απαράδεκτος ήταν ο Χ”νίκ. που επέπληξε τον Φίλη επειδή «δεν μιλάει σαν πολιτικός» και «δεν μετράει τα λόγια του» κ.λπ..
  Εγώ από τούδε, θα ψηφίζω πολιτικούς που προσπαθούν να μάς βγάλουν το τσαρούχι απ’ τον εγκέφαλο…

  Όσο για το ότι ο Φ. με τις δηλώσεις του αδυνατίζει τις διαπραγματευτικές μας θέσεις έναντι των Τούρκων, μού θυμίζει το ανέκδοτο που τελειώνει:
  «Α, Μήτρ’ μ! Τουο ‘πιασα του υπονουούμινο!»

  Idom

 143. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Άρα, σύμφωνα με την ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ που θέλει «γενοκτονία ολόκληρου του έθνους», κατά των Εβραίων δεν διαπράχθηκε… Γενοκτονία, διότι βλέπουμε μερικούς να ζουν ακόμα…

  Και δυστυχώς, αυτή η ιδεοληπτική καφρίλα έχει κατακλύσει το μυαλό των ψεκασμένων που επιμένουν να μιλούν για Εθνοκάθαρση και όχι για Γενοκτονία, διότι είτε όντως το νομίζουν, είτε λόγω ιδεοληψίας, επιμένουν να μετρούν νουμεράκια δολοφονημένων νομίζοντας ότι αυτή είναι η παράμετρος που θα τους δικαιώσει…

 144. psarie said

  133 Να πώς προσπάθησε να περιγράψει τα γεγονότα ένα βιβλίο γραμμένο για μια μαθητική ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα για τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

  Click to access 145-162_C_GYM_KEF_08.pdf

  Υπογραμμίζω πάντως πως το βιβλίο είναι ίσως το λιγότερο σημαντικό από τα κείμενα που ορίζουν πώς διδάσκεται το εκάστοτε μάθημα. Το πιο σημαντικό κείμενο είναι το πρόγραμμα σπουδών.

 145. psarie said

  132 οι περισσότεροι «αριστεροί» ιστορικοί δε νομίζω πως είναι απολογητές της σοβιετικής περιόδου- ίσα, ίσα, μάλλον το αντίθετο.

 146. ΠαπαΣτρούμφ said

  Βλέπω ότι αίφνης ο Χατζηνικολάου θεωρείται δημοσιογράφος που κάνει δικές του, απρόσμενες ερωτήσεις για να «στριμώξει» πολιτικούς (και μάλιστα της κυβέρνησης). Και δεν μας εντυπωσιάζει καθόλου που ένας πολιτικός (και μάλιστα της κυβέρνησης) επιλέγει να απαντήσει επί της ουσίας αντί για μια συνηθισμένη υπεκφυγή ή εντελώς άσχετη άνευ περιεχομένου δήλωση. Μάλιστα.

 147. ππαν said

  Καλημέρα. Πολύ ωραίο, Νικοκύρη.
  Εμένα μου κάνει εντύπωση και το ότι αν ο Φίλης είχε απαρνηθεί τα όσα έλεγε πριν και τα οποία προφανώς πιστεύει, αν δηλαδή ήταν ασυνεπής και υποκριτής, όλα θα ήταν ενταξει.

 148. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  16,23
  Nα δυσανασχετήσω φιλοσοφικά με την άκριτη συχνά χρήση του όρου ‘επιστήμη’, στις επιστήμες’ του ανθρώπου ή, απλά, σε αξιολογικές τραβέρσες σε πολιτικολογίες. Είναι η διάκριση ‘γεγενοκτονία’ – ‘εθνοκάθαρση’ ζήτημα σημασιολογικό, νομικό, ηθικό, ιστορικό ή πολιτικό; Που συμφύρονται τα πιο πάνω και πού πρέπει, και γιατί να επείγει, να συρθούν οι διακρίσεις; Μπορούν αμφιβολίες ‘επιστημονικές’ στον ένα χώρο να επιτρέψουν σκιές αθέλητες σε άλλο; Στα σχολεία μαθαίναμε για ‘σφαγές’ των Τούρκων (σε γενική υποκειμενική πάντα) όχι για γενοκτονίες. Μας κάλυπταν.

 149. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  118
  Προσυπογράφω, ειδικά την τελευταία πρόταση. Διότι, εξηγεί ο Αριστοτέλης (Ηθικά Νικομάχεια VI), ο πολιτκός δεν είναι επιστημων, φρόνιμος πρέπει να είναι.

 150. sarant said

  Καλημέρα και απο εδώ

  146 Δεν νομίζω ότι έπρεπε να υπεκφύγει. Ούτε πιστεύω ότι ηταν συνεννοημένος και η ερώτηση υποβολιμαία.

 151. Y. G. said

  Καλημερα σας και καλο χειμωνα.

  Κατα τη γνωμη μου, το ζητημα γυρω απο τον κ. Φιλη οφειλεται σε ενα συνηθισμενο φαινομενο στην ελληνικη πολιτικη ζωη, την ελλειψη αυτοπειθαρχιας (*) υψηλων αξιωματουχων της κυβερνησης. Οταν προσκαλουμαι σε συνεντευξη σαν υψηλος αξιωματουχος της κυβερνησης και υπευθυνος υπουργειου αυτοπειθαρχουμαι και αυτοπεριοριζομαι μονο στον ρολο μου του υπουργου. Δεν φλυαρω για να δειξω οτι ειμαι αυθεντικος και κιμπαρης, οτι δεν ειμαι πολιτικαντης που αλλαζει γνωμες κατα την περισταση. Δεν κανω τον ρολο μου ως υπευθυνος υπουργειου αχταρμα με αλλους ρολους (και τις γνωμες που οι ρολοι συνεπαγονται) που εχω η’ ειχα στο παρελθον, π.χ. το ρολο μου σαν μελος επαγγελματικης συντεχνιας, το ρολο μου σαν γονιος, το ρολο μου σαν μελος θρησκευτικης οργανωσης, κ.λ.π. Αν μου γινουν καλοπιστες / κακοπιστες ερωτησεις απο τον δημοσιογραφο που αφορουν τους αλλους ρολους μου, τοτε αρνουμαι να τις απαντησω με τον ισχυρισμο οτι ειναι εκτος θεματος.

  (*) Αυτοπειθαρχια (και αυτοελεγχος) ειναι η μονη λυση γιατι, απο οτι βλεπουμε, πειθαρχια στην εντολη του Π/Θ να σταματησουν οι φλυαριες στα καναλια δεν υπαρχει.

 152. Μια στοιχειώδης ανάγνωση των κριτηρίων της σύμβασης του ’48, θα απέτρεπε τις οποιεσδήποτε παρανοήσεις (αληθινές ή προσχηματικές):

  Ο σχετικός ορισμός προβλέπει:

  Genocide means any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such:
  (a) killing members of the group,
  (b) causing serious bodily or mental harm to members of the group,
  (c) deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part,
  (d) imposing measures intended to prevent births within the group,
  (e) forcibly transferring children of the group to another group…

  Δηλαδή:

  «γενοκτονία είναι η εσκεμμένη προσπάθεια καταστροφής εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας», με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  α) τον φόνο μελών της ομάδας,
  β) την πρόκληση σοβαρής σωματικής ή διανοητικής βλάβης σε μέλη της ομάδας,
  γ) τη σκόπιμη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής υπολογισμένων, έτσι ώστε να επιφέρουν τη φυσική τους καταστροφή, εν όλω ή εν μέρει,
  δ) την επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή γεννήσεων στο εσωτερικό της ομάδας και
  ε) την υποχρεωτική μεταφορά των παιδιών της ομάδας σε κάποια άλλη»

  Στην περίπτωση των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1914 έως το 1923 εφαρμόστηκαν και οι πέντε τρόποι, σε διαφορετικό χρόνο και με διαφορετικό τρόπο στους επιμέρους πληθυσμούς.

 153. Μια ραδιοφωνική εκπομπή «Στο Κόκκινο»…. που προσπαθεί να βάλει σε μια πιο ορθολογική βάση όλη αυτή την παράνοια που ξεκίνησε με τις δηλώσεις Φίλη, τους Σταυροφόρους και τους Αντισταυροφόρους. Με αφορμή τη συζήτηση με ένα φίλο κατέθεσα κάποιους προβληματισμούς:

  » Πολύ κουβέντα έγινε για τις δηλώσεις του Φίλη. Υπερεκτιμήθηκαν. Ο άνθρωπος αναγνώρισε ότι έγινε εθνοκάθαρση. Δεν το αμφισβήτησε καθόλου. Νόμισε όμως ότι το υποβαθμίζει στερώντας του τον ορισμό Γενοκτονία, που είναι όμως καθαρά νομικός όρος. Ημιμαθής αποδείχτηκε ο Φίλης. Ημιμαθείς υπήρξαν και όσοι του έκαναν κριτική. Δεν αρνείται τα αιματηρά γεγονότα. Ούτε τις ευθύνες των Τούρκων. Δεν είναι αρνητής δηλαδή…. Θεωρεί ότι δεν μπορούν τα γεγονότα να χαρακτηριστούν γενοκτονία. Αλλά κάνει λάθος γιατί υπάρχει το πρόβλημα της διαφορετικής κατηγορίας των όρων…. »

  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000019530/Blasis-Agtzidis-didaktor-istorias-Ofeile-na-min-pesei-stin-pagida-o-k-Filis

 154. sarant said

  152 Πράγματι, όπως άλλωστε έχουμε ξαναγράψει στο ιστολόγιο, ο ορισμός της σύμβασης του 1948 επιτρέπει να χαρακτηριστούν γενοκτονία όχι μόνο τα όσα υπέστησαν οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες αλλά και το κάψιμο ενός χωριού και ο φόνος των κατοίκων του.

  Γενοκτονία λοιπόν άσκησε και ο ελληνικός στρατός στα τουρκοχώρια της Μικρασίας, όπως και οι Πόντιοι αντάρτες.

 155. @154 Αυτός ο τρόπος συζήτησης λέγεται κάπως αλλιώς στη ρητορική τέχνη….

  Για τους Πόντιους και τη σύμβαση του ΟΗΕ συζητάμε και όχι για την Γκουέρνικα ή το παιδομάζωμα της Φρειδερίκης.

 156. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Eίναι προφανές ότι ο ορισμός ,όπως εμφανίζεται στο σχόλιο 152., πάσχει. Τα a) και/ή b) δεν μπορεί να στοιχειοθετούν ΜΟΝΑ τους, γενοκτονία. Χρειάζονται απαραιτήτως κάποιο ή κάποια από τα επόμενα.

 157. Γενικά για το ζήτημα «εθνοκάθαρση ή γενοκτονία» δείτε παρακάτω. Παρότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό στην πραγματικότητα, αλλά τα μεταλλαγμένα παλαιοελλαδικά στερεότυπα, που μ΄ένα θαυμαστό τρόπο επιζούν μόνο στη «μεταμοντέρνα» αριστερά μας. Ενώ αντιθέτως, ο κύριος εχθρός των προσφύγων του ΄22 -και εν μέρει συνένοχος της γενοκτονίας- Λαϊκή Δεξιά ή όπως αλλιώς θέλετε, όχι απλώς έχει ξεχάσει το αιματηρό αντιπροσφυγικό παρελθόν του, αλλά γίνεται και απόλυτος τιμητής. Τα παιδιά αυτών που έκαιγαν τους προσφυγικούς οικισμούς το Μεσοπόλεμο, προχθές φωτογραφίζονταν περήφανοι στην ποντιακή εκδήλωση (ελέω βεβαίως της ηλίθιας Αριστεράς μας!)

  «Ποια η ερμηνεία του όρου γενοκτονία;»

  https://kars1918.wordpress.com/2015/11/03/genocide-or-ethnic-cleansing/

 158. Η ουσία είναι στο with intent to destroy (και όχι ξερωγώ to chase away). Είναι αρκετά καθαρή η διαφορά (και, ενδεχομένως, λίγο ανούσια βέβαια). Καταλαβαίνει κανείς γιατί είναι τόσο δύσκολο να υπάρξει επιστημονικό κονσένσους.

 159. gbaloglou said

  Αριθμοί παίδες, αριθμοί — πόσα κάψαμε εμείς, πόσα αυτοί, πόσους σκοτώσαμε εμείς, πόσους αυτοί, κλπ («καταμέτρηση πτωμάτων», που θα έλεγε και ο Μαργαρίτης 🙂 )

  [Ακόμη: πότε και πως άρχισε το αντάρτικο στον Πόντο, ως ποιο σημείο ήταν καθαρά αμυντικού χαρακτήρα (για να αντιμετωπιστούν Τουρκικές ενέργειες που έλαβαν χώρα σε μια περιοχή πολύ μακριά από τα πεδία των μαχών), κλπ κλπ Επίσης: υπάρχει μια κάποια (!) διαφορά ανάμεσα στο κάψιμο ενός χωριού με διασκορπισμό των κατοίκων του στα πέριξ (και πιθανή επιστροφή τους μετά την αναχώρηση του εχθρικού στρατού) και στο κάψιμο ενός χωριού με επακόλουθη πορεία θανάτου των κατοίκων του. (Αυτή η μεγάλη της έκταση … όχι μόνο έδωσε στην Τουρκία στρατηγικό βάθος να αμυνθεί, αλλά και ‘πορευτικό βάθος’ να εξολοθρεύσει σαδιστικότατα τους ανεπιθύμητους — που εμείς που καθαρίσαμε μερικούς Τσάμηδες ωθώντας τους υπόλοιπους να ‘πεταχτούν’ ως την Αλβανία, καμία σχέση…)]

 160. Τώρα, άμα πεταχτεί κάποιος και πει ότι αυτά στη βάση τους είναι πάλη των τάξεων, μπουρζουαζία-προλεταριάτο, πλούσιοι-φτωχοί, μειοψηφίες-πλειοψηφίες, προνομιούχοι-εξαθλιωμένοι, θα βγει τελείως άκυρος. Οπότε σας αφήνω στη Λωξάντρα και δεν μπαίνω καθόλου στην κουβέντα.

 161. BLOG_OTI_NANAI said

  154: «Γενοκτονία λοιπόν άσκησε και ο ελληνικός στρατός στα τουρκοχώρια της Μικρασίας, όπως και οι Πόντιοι αντάρτες»

  Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πλάκα, μπορούμε -γιατί όχι- από τη σύμβαση του 1948 να πάρουμε το δ) («επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή γεννήσεων») και να πούμε ότι η Κίνα οφείλει να καταδικαστεί για Γενοκτονία των… Κινέζων αφού άσκησε έλεγχο γεννήσεων…

  Έτσι όμως δεν κάνουμε συζήτηση, ούτε επιχειρηματολογούμε… Απλώς αποδεικνύουμε ότι οι προειλημμένες εμμονές υπάρχουν και στους ιστορικούς και δεν συμφωνούν διότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να συμφωνήσουν και όχι γιατί τους λείπει η κοινή λογική…

  ΥΓ
  Διάβασα και τον Τάκη Παππά σήμερα στην Εφ.ΣΥΝ., και φρίκαρα εντελώς, όταν ανάμεσα σε άλλες γελοιότητες περί Ποντίων κ.λπ., γράφει ότι μέσα στα «εθνικά αφηγήματα» ανήκει και η σφόδρα μαρτυρημένη από τις πηγές 25η Μαρτίου ως έναρξη της Επανάστασης, διότι «κάποιοι» ήθελαν λέει, να… συνδέσουν την ορθοδοξία με το έθνος! Βρε δύστυχε Τάκη Παππά, κάποια βασικά απομνημονεύματα αγωνιστών, ή έστω τους τόμους της «Ελληνικής Παλιγγενεσίας» τους έχεις απλώς ξεφυλλίσει ποτέ να δεις ότι η σύνδεση ήταν δεδομένη από αιώνες και δεν είχε κανείς ανάγκη να την εφεύρει;;!!

  ΥΓ2
  Η Εφ.ΣΥΝ θυμάται (και καλώς) την… Γενοκτονία των κομμουνιστών της Ινδονησίας την οποία ονομάζει και «Ολοκαύτωμα»… Απλά το γράφω για να συμβάλλω στην εξάπλωση της αντικειμενικότητας με την οποία διατυπώνονται οι ιδεοληψίες…

  ΥΓ3
  Να δούμε πότε θα θυμηθούν στην Εφ.ΣΥΝ τις Γενοκτονίες του Στάλιν ή του Μάο ή του Πολ Ποτ για τις οποίες παρουσιάζουν κενά μνήμης…

 162. cronopiusa said

  Johnny Ray Gill – Strange Fruit Hanging

 163. Ριβαλντίνιο said

  @ 145 psarie
  Ε, καλά και εγώ υποψία εξέφρασα. 🙂 Δεν το πήρα και ως δεδομένο. 🙂

  @ 140 sarant
  Από ότι έχω καταλάβει υπάρχουν στστιστικές για όλα τα γούστα. Γι’αυτό και οι νεκροί Πόντιοι κυμαίνονται από 50000-400000. Γαλλικός υπολογισμός (1915) νομίζω (αν θυμάμαι καλά) δίνει για περιοχές Κασταμονής, Τραπεζούντας και Σεβάστειας γύρω στις 479.000. Ελληνικές στατιστικές δίνουν και 650.000 ή 697.000. Αλλά και 460.000 να ήταν, πόσοι μας ήρθαν στην Ελλάδα ; Να πούμε γύρω στις 200.000; Αυτό σημαίνει ότι 260.000 τους έφαγε το φεγγάρι. 😦

  @ 161 BLOG_OTI_NANAI
  Δεν ξέρουν ότι οι ίδιοι οι αγωνιστές είχαν ορίσει την 25η Μαρτίου (και αν δεν γινόταν νομίζω είχαν βάλει εναλλακτική την 23η Απριλίου ή τον 15αύγουστο, αλλά δεν θυμάμαι καλά) ! 🙂 Τι να πουν και οι Μανιάτες που σύμφωνα με την μαρτυρία του Γενναίου Κολοκοτρώνη επαναστάτησαν στις 17/3 ; 🙂 Δεν πειράζει όμως. Πλέον έχει λιώσει η καραμέλα και δεν ενοχλεί : 25η Μαρτίου, Αγία Λαύρα, σφαγές στην Τριπολιτσά, Κρυφό Σχολειό κ.λπ. 🙂

 164. Μαρία said

  Ελεύθερος αφέθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο 24χρονος που συνελήφθη για την επίθεση στον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 19 Νοεμβρίου. Οι κατηγορίες οι οποίες τον βαραίνουν είναι συνέργεια σε σωματική βλάβη και διατάραξη της κοινής ειρήνης.
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000019757/Organomeno-sxedio-epithesis-blepei-i-ELAS-ston-Eisaggelea-o-sulliftheis

 165. Ιάκωβος said

  134 Stazybο Hοrn said
  Μόνο που μάλλον η ερώτηση του είχε μεταφραστεί ελλιπώς, κι ο Τσου Ενλάι απαντούσε για το Μάη του 68 …
  ______________

  Έχεις δίκιο. Μεταξύ μας, το είχα υποψιαστεί κι εγώ, αλλά δεν είχα στοιχεία. Και έτσι όμως το «Είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε» είναι μια καλή απάντηση υπεκφυγής.

  Τον Τσου Ενλάι τον ταλαίπωρο, βέβαια, άλλα τον απασχολούσαν τότε, δηλαδή την εποχή που πήγε ο Νίξον στην Κίνα. Επειδή ήταν ο μόνος στο κόμμα, που δεν είχε ακολουθήσει τυφλά την παράνοια του Μάο , πάντα εθεωρείτο «δεξιός» και γι αυτό ο Πρόεδρος τον είχε στην μπούκα του κανονιού και πολύ περισσότερο μετά την πρόσφατη αποσκίρτηση και το θάνατο του «αριστερού» Λιν Πιάο

  Άσε που την εποχή που μιλάμε, το 72, ο Τσού διαγνώστηκε με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, αλλά ο Μάο για να τον εκβιάζει αλλά κι από μια έμφυτη κακοήθη αχαριστία, δεν του έδινε την άδεια να εγχειριστεί κι έτσι σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του υπέφερε φριχτά (τα έχει γράψει η Γιουνγκ Τσανγκ αυτά).

 166. Ιάκωβος said

  Για τους Πόντιους φυσικά, δεν είναι νωρίς να μιλήσουμε, αν ήδη αποφαινόμαστε για τους Παλαιστίνιους.

  Δεν μπαίνω στην ουσία, αν «επιστημονικά» ήταν εθνοκάθαρση ή γενοκτονία, με αφήνει και λίγο αδιάφορο. Είπαμε. Αν το έκανε ο εχθρός είναι γενοκτονία αν το έκανες εσύ, δεν υπάρχει. Ας έρθει ο Ερντογάν να γονατίσει στο μνημείο της σφαγής , όπως ο Μπράντ στο Γκέτο της Βαρσοβίας και ας το πούμε όπως θέλει.

  Tο πρόβλημα το εντοπίζω στο ότι ακόμα κι αν ο Φίλης είχε αυτή την άποψη «επιστημονικά», μια απάντηση πιο διπλωματική θα μπορούσε να βρει.
  Έστω, πχ: Εμείς πιστεύουμε στη φιλία των λαών, η οποία πρέπει να είναι αμοιβαία και να μην παραβλέπει τις πράξεις βίας από όπου κι αν προέρχονται και μπλα μπλα.

  Ότιδήποτε άλλο ενισχύει τους ακροδεξιούς.

  Από την άλλη, απορώ που δεν καταγγέλλουν τους Χρυσαυγίτες σαν ναζιστές και Χιτλερικούς, και μάλιστα κατά κόρον και ad nauseam, όπως θα έπρεπε.
  Γιατί δεν καταγγέλλουν τον Πλεύρη σαν Νεοναζί (γιατί περί αυτού πρόκειται) και να τον χρεώσουν στη Νέα Δημοκρατία, που τον κατέβασε και στο Δήμο της Αθήνας;
  Γιατί δεν αποκαλύπτουν το βαθύτερο πολιτικο και ψυχολογικό υπόστρωμα του Γεωργιάδη σαν ακρο-δεξιό, ουσιαστικά ναζιστικό. Δεν είχε προτείνει για τους πρόσφυγες εξοντωση με αμελέ ταμπουρού, Σούνιο-Αθήνα;

  Τωρα εκεί στο σύριζα βρήκαν την κατάλληλη στιγμή να αρνηθούν την Γενοκτονία των Πόντιων;

  Δεεεεν τσουλάει, ρε παιδιά. Σα να μη στροφάρει το όλο πράμα, ώρες ώρες.

 167. sarant said

  159 και άλλα: Το ευχάριστο είναι ότι μπορούμε να συζητάμε αν έγινε γενοκτονία

  163 Με βάση τη στατιστική του πρώτου σου λίκνου (133.3) στην Ελλάδα ήρθαν 697-353 = 344000

 168. Μαρία said

  Ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ».

  Κάλεσε τους Πόντιους πολίτες να ψηφίσουν τιμώντας την Ελληνική τους καταγωγή, για το Έθνος μας, τα παιδιά μας, την Ιστορία μας, ενώ έστειλε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που ξεπουλούν την πατρίδα με μία ποντιακή ρήση «Με τον εβραίο φάε και πία και τον κόλο σορεία»

 169. Γιάννης Ιατρού said

  Καλησπέρα!

  168: που απεικονίζεται στην εικόνα που έβαλες να μιλάει στην προεκλογική συγκέντρωση της ΧΑ στις περιφερειακές εκλογές τον Μάιο του 2014 ..

 170. Μαρία said

  169
  Εννοείται. Απέφυγα το λίκνο για ευνόητους λόγους. Μετά κατέβηκε και στις βουλευτικές.

 171. Γς said

  168:
  >και τον κόλο σορεία

  Ιτς ποντικά το μι

  Τι να σημαίνει;

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  163: «25η Μαρτίου, Αγία Λαύρα, σφαγές στην Τριπολιτσά, Κρυφό Σχολειό κ.λπ.»

  Βεβαίως, ο κατάλογος που επιγράφεται «Εδώ η καλή εργαλειακή χρήση της ιστορίας» έχει πάντα το ίδιο συγκεκριμένο μενού και τυπώνεται εις μνήμην του πρωτομάγειρα της ιστορίας, του Κορδάτου…

 173. gbaloglou said

  171 Πιθανολογώ ότι είναι «και τον κόλο σ[ου] ορία» = «και πρόσεχε [βλέπε] τα νώτα σου»

 174. Spiridione said

  Συμφωνώ με το σχόλιο του Π2 (101). Για τα χρήματα και το λόμπινγκ σχετικά με τις γενοκτονίες λέει αρκετά και ο Μαζάουερ (σχ. 41). Παρεμπιπτόντως, λέει ότι για πρώτη φορά πήρε δημοσιότητα διεθνώς με πρωτοσέλιδα κλπ. η αρμενική γενοκτονία το 1965 (κατά σύμπτωση το 1966 πληροφορούμαστε σε ένα σχόλιο παραπάνω τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα της ποντιακής γενοκτονίας). Είπαμε να μπούμε και εμείς σε όλη αυτή τη φάμπρικα και το έχουμε κάνει ένα ακόμα εθνικό θέμα.
  Θέλω να κάνω και ένα σχόλιο μεθοδολογικής φύσεως. Από τη στιγμή που βάζουμε σε όλο αυτό το παιγνίδι με τις αναγνωρίσεις των γενοκτονιών και τη νομική παράμετρο, δηλ. τη διεθνή νομοθεσία, αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί, μόνο δικαστικές αποφάσεις άντε και νομικές μελέτες μπορούν να κρίνουν αυθεντικά τα θέματα αυτά από νομικής πλευράς. Και αυτό άσχετα αν πράγματι μπορεί να είναι γενοκτονία ή όχι συγκεκριμένες σφαγές. Φτάνουμε στο σημείο τώρα να κρίνουμε οι πάντες αν υπάγεται η περίπτωση των Ποντίων κλπ στη διάταξη για τις γενοκτονίες, διάταξη που περιέχει σύνθετες και λεπτές νομικές έννοιες, όπως ο dolus specialis κλπ. Τέλος πάντων ένα δικαστήριο για να βγάλει μια απόφαση ακολουθεί (ή πρέπει να ακολουθεί) μια συγκεκριμένη πορεία, αξιολογεί τα αποδεικτικά στοιχεία βάσει συγκεκριμένων κανόνων, υπάγει τα αποδεικτέα πραγματικά περιστατικά σε συγκεκριμένους νομικούς κανόνες, αναλύει σύνθετες νομικές έννοιες κλπ. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ούτε ένας ιστορικός ούτε ένας πολιτικός. Δεν λείπουν βέβαια και οι σκοπιμότητες, ειδικά σε τέτοιες υποθέσεις διεθνούς δικαίου. Ενώ έχει κριθεί ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα αποτελεί γενοκτονία (που έχει επικριθεί νομικά), πριν λίγους μήνες κρίθηκε ότι οι σφαγές των Σέρβων κατά των Κροατών και ανάποδα, δεν συνιστούν γενοκτονία.

  Click to access 18450.pdf

  Οι ιστορικοί έχουν άλλους τρόπους να αξιολογήσουν αυτά τα γεγονότα, και, όπως είπε και ο Π2, οι διαφοροποιήσεις γενοκτονία/εθνοκάθαρση δεν βοηθούν και πολύ.

 175. sarant said

  173 Καλά λες, αυτό είναι. Φάε και πιες μαζί του αλλά μην τον εμπιστευτείς.

 176. Pedis said

  # 164 – Ελεύθερος αφέθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου από το Αυτόφωρο
  Τριμελές

  Πρώτη φορά!

  Τακτικική δικάσιμος στις 19 Νοέμβρη;

  Ποιανού έτους;

 177. Παναγιώτης Κ. said

  Νομίζω ότι αξίζει να διαβαστεί η Ιστορία που διδάσκεται στην Γ΄Λυκείου και αναφέρεται στα γεγονότα της γενοκτονίας. Στο σχόλιο 76 υπάρχει το σχετικό λινκ.

  Έχουμε οπωσδήποτε τις απόψεις μας για τα συγκεκριμένα γεγονότα. Όταν όμως επισκεφτείς τον Πόντο τα πράγματα τακτοποιούνται καλύτερα εντός σου.
  Δεν ξέρω πόσο…ανασφαλής νοιώθει η ελληνική πολιτεία γενικώς. Δεν έχω όμως αμφιβολία για την ανασφάλεια του τουρκικού κράτους κρίνοντας από τον φόβο των ξεναγών στην Τουρκία να ψελλίσουν έστω πέντε αλήθειες για τα γεγονότα της εποχής και από την μετατροπή των εκκλησιών-όλων των εκκλησιών-σε τζαμιά ή πολιτιστικά κέντρα.
  Επί τη ευκαιρία και επειδή η κουβέντα το έφερε κάνω μια διαδρομή προς τα πίσω διαρκείας 45 χρόνων και με λύπη διαπιστώνω ότι αποτελεί στοιχείο… προοδευτικότητας η απαξίωση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε δεν κάνουμε τίποτα άλλο από τα να διακηρύσσουμε την υποτιθέμενη αθλιότητά του. Ας επισκεφθεί κάποιος την Τουρκία για να δούμε αν θα συνεχίσει να είναι τόσο επικριτικός για το δικό μας δημοκρατικό πολίτευμα. ( Το σχόλιο αυτό δεν γίνεται μόνο κριτικά αλλά και αυτοκριτικά…)

 178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  177 . Η λιγότερη δικτατορία, δεν είναι ποτέ καλύτερη δημοκρατία. Αν το μη χείρον βέλτιστον γίνει μόνιμη επιλογή, στο τέλος γίνεται θανατηφόρο.
  Καλημέρα.

 179. spiral architect said

  Συμφωνώ μέχρι κεραίας:
  http://mignatiou.com/2015/11/ligos-san-dimosiografos-ligos-ke-san-ipourgos/

 180. Γς said

  επίσης

 181. Παναγιώτης Κ. said

  @178 …και το καλύτερο είναι εχθρός του καλού κ.ο.κ μόνο που στη ζωή δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να προσεγγίζουμε ο,τι θεωρούμε καλό. Εκτός και αν, Λάμπρο, διατηρείς τον νεανικό ενθουσιασμό και πιστεύεις …τελικές λύσεις που θα έρθουν με τον… κομμουνισμό και μετά την…αταξική κοινωνία. 🙂 πράγμα βεβαίως που το αποκλείω για σένα διότι ο ρεαλισμός σου είναι παράδειγμα προς μίμηση!
  Είναι πάντως ένας έξυπνος τρόπος να θέτουμε στη ζωή μας ανέφικτους κατά βάση στόχους για να απαλλάσσουμε εαυτούς και αλλήλους από τη διαδικασία των αποφάσεων και της συμμετοχής.Δεν το γράφω για σένα. Μιλώ γενικά με βάση την ιδιώτευση και την μικρή συμμετοχή στα κοινά που παρατηρείται στη ελληνική κοινωνία.(Αυτής της κοινωνίας, της πατρίδας της θρησκείας της οικογένειας και του…ποδόσφαιρου 🙂 )

 182. gbaloglou said

  179 NAI

 183. Για όσους εδιαφέρονται να κατανοήσουν το φαινόμενο και δεν αρκούνται στις «αναλύσεις» και στις «ιστορικές» αναφορές του Νακρατζά και του ‘Pontus Meselesi’, ας διαβάσουν το:

  «Χρήσεις και καταχρήσεις της Γενοκτονίας»

  http://efxinospontos.gr/eidiseis/484-vlasis-agtzidis-xriseis-kai-kataxriseis-tis-genoktonias

 184. Pedis said

  # 179 – Δεν βλέπω κάποιο επιχείρημα στο σημείωμα του τύπου αλλά κι εγώ έχω την εντύπωση (βλέποντας κάποιες τηλεοπτικές παρεμβάσεις) ότι πρόκειται για μπουλντόγκ της ιεραρχίας. Κι ο κερατάς γαβγίζει παράφωνα, αντιαισθητικά, «‘άναρθρα».

 185. sarant said

  179 Συμφωνείς μέχρι κεραίας με τον Ιγνατίου; Περίεργο, είναι σαφώς αντιδραστικό το άρθρο του.

  184 Για ποιον λες ότι γαβγίζει; Ο Ιγνατίου; Ναι -βέβαια έχει και αξάν.

 186. Η φράση του Μ. Ιγνατίου «Ο κ. Φίλης, λοιπόν, είναι ο «βομβιστής» της κυβέρνησης. Οταν το Μνημόνιο ζορίζει, και όταν πρέπει ο λαός να αποπροσανατολίζεται, ο υπουργός Παιδείας ρίχνει «βόμβες».» υποδηλώνει την πεποίθησή του για ιδιαίτερα αυξημένο και αποτελεσματικό κυβερνητικό συντονισμό -έστω και επικοινωνιακά- κάτι που δε νομίζω πως μαρτυράται από άλλες πηγές… 😎

 187. Γς said

  185 b:

  Σιγά μην τον βάλανε να γαυγίσει για ένα καμμένο χαρτί, τελείως άχρηστο και χωρίς καμιά ελπίδα πλεον.

 188. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον να εκφράση ωρισμένας απορίας επί της παρούσης αναρτήσεως…

  1) Υπήρξα παλαιός θαυμαστής του κ. Βλασίου Αγτζίδου (σχόλια 152, 153, 155, 157 και 183) από την εποχήν που έγραφε πύρινα άρθρα εις την «Καθημερινήν» και αλλαχού, εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου διά την άρνησίν του να βοηθήση τους Ποντίους, εγκαταλείποντάς τους τελικώς εις την τύχην των. Διερωτώμαι τι εμεσολάβησε και τα τελευταία έτη ο κ. Αγτζίδης αποθεώνει τον μακαριστόν Βενιζέλον, καθυβρίζει το Λαϊκόν Κόμμα + όλους τους κομματικούς απογόνους του, λησμονών ότι η οικογενειακή ευθύνη είναι ίδιον του Χιτλερισμού και του Σταλινισμού. Μήπως η υπόσχεσις διά κάποιαν πανεπιστημιακήν σταδιοδρομίαν, κύριε Βλάσιε; Διαθέτω όλα τα παλαιά άρθρα του κ. Αγτζίδου εις τα οποία μάς απεκάλυπτε τον ύποπτον ρόλον του Εθνάρχου Βενιζέλου εις το Ποντιακόν και αν προκληθώ θα τα αναρτήσω ενταύθα διά να γελάση ωσάν Ρώσσος χωριάτης ο κάθε πικραμένος Ρωμιός…

  2) Διατί ο πολύς κ. Αγτζίδης εις τα τόσα σχόλια που έκαμε εν τω Σαραντακείω Ιστολογίω το τελευταίον 48ωρον περιορίζεται εις προσωπικήν αυτοδιαφήμισιν και αποσιωπά (όπως ο Διάβολος το λιβάνι) το δοκουμέντον των Ιστορικών της Γενοκτονίας που έχουσι περιλάβει εις τον Κατάλογον των Παγκοσμίων Γενοκτονιών και την Ποντιακήν τοιαύτην;

  3) Διατί ο κ. Αγτζίδης αποσιωπά επί εν ολόκληρον 48ωρον το αποκαλυπτικόν άρθρον της εξαιρέτου συγγραφέως Thea Halo που ζητεί την άμεσον αποπομπήν του κ. Φίλη; Μήπως διότι – εάν το πράξη – δεν θα τον ξαναβγάλουν οι συριζαίοι εις τον συριζέικον ραδιοσταθμόν «Κόκκινο»; Μήπως δια να μη μάθωσι οι Ρωμιοί χαχόλοι ότι υπάρχουσι πολύ σπουδαιότεροι ειδικοί εις την Ποντιακήν Ιστορίαν από τον ίδιον τον κ. Αγτζίδην;

  http://www.onalert.gr/stories/i-gynaika-pou-anedeixe-pagosmios-ti-genoktonia-zita-na-fygei-o-filis/46039

  3) Ο γέρων Βάταλος ερωτά ευθέως τον εντιμώτατον κ. Βλάσιον Αγτζίδην: Νεαρέ μου, προς τι τα τόσα άρθρα που έχετε γράψει διά τον ορισμόν της Γενοκτονίας; Γνωρίζετε ή όχι την ύπαρξιν του μνημειώδους συγγράμματος «Η Ιστοριογραφία της Γενοκτονίας» (The historiography of Genocide») που εξέδωσαν το σωτήριον έτος 2008 αι εκδόσεις Palgrave – MacMillan εις επιμέλειαν Dan Stone; Αν όχι, χάνω πάσαν ιδέαν δι’ υμάς που αυτοδιαφημίζεσθε τόσα έτη ως ο κορυφαίος Ρωμιός ιστορικός της Ποντιακής Ιστορίας. Αν ναι, διατί γράφετε εις τα άρθρα σας ότι το θέμα «Εθνοκάθαρσις – Γενοκτονία» είναι ανύπαρκτο, αφού η «Η ιστοριογραφία της Γενοκτονίας» μάς διδάσκει με δεκάδες δοκουμέντα πως… όλοι οι Λαοί που έφαγαν έν χαστουκάκι προσεπάθησαν κατά καιρούς να αναγνωρισθώσιν ως γενοκτονημένοι; Και πως… ακόμη και οι Νέγροι της Αμερικής προσεπάθησαν επί πολλά έτη (δεκαετίαι 1950 και 1960) να περιληφθούν εις τον ορισμόν ΟΗΕ + Lemkin, ώστε να αναγνωρισθούν ως γενοκτονημένοι από τους Λευκούς Αμερικανούς;

  Κατεβάσατε κ. Βλάσιε την «Ιστοριογραφίαν της Γενοκτονίας» και πάψατε να ανακαλύπτετε συνεχώς τον Τροχόν με ξένα κόλλυβα…

  http://www.docdroid.net/U5pKeWd/dan-stone-the-historiography-of-genocide-2008.pdf.html

  4) Διατί, κύριε Βλάσιε, εις τας εκάστοτε αναφοράς σας εις τον Εβραίον εφευρέτην του όρου «Γενοκτονία» Raphael Lemkin (1900-1959) https://en.wikipedia.org/wiki/Raphael_Lemkin αποσιωπάτε το θεμελιώδες γεγονός ότι ήτο Εβραίος; (σ.σ.: το ίδιον ακριβώς πράττει και ο ρέκτης κ. Σαραντάκος εις μίαν παλαιάν του ανάρτησιν, όπου τον παρουσιάζει ως… Αμερικανόν!!). Πώς θέλετε να καταλάβουν οι Ρωμιοί χαχόλοι αναγνώσται σας διατί ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ (όπως ορθώς αφήνει να εννοηθή ο κ. Σαραντάκος) δικαιούνται τον όρον «Γενοκτονία» διά το Ολοκαύτωμά των, ότε έγιναν σάπωνες και πρώτη ύλη διά την Γερμανικήν Βιομηχανίαν;

  5) Διατί λέτε και ξαναλέτε ότι ο Εβραίος Ραφαήλ Λέμκιν ενεπνεύσθη τον όρον «Γενοκτονία» ΚΑΙ από την εθνοκάθαρσιν των Ποντίων και Μικρασιατών Ρωμιών, ενώ αυτό είναι ψευδέστατον; Ρίψατε μία ματιά εις την Wikipedia και πείτε μου ποιος άλλος το υποστηρίζει αυτό. Ρίψατε μία ματιά (αφού το καταβιβάσητε…) εις το έξοχον βιβλιαράκι «The origins of Genocide, Raphael Lemkin as a historian of mass violence» που εξέδωσαν το 2009 αι εκδόσεις «Routledge» και ειπήτε μας πού λέγει ότι ο Λέμκιν ενεπνεύσθη την «Γενοκτονίαν» από τας σφαγάς των Ρωμιών, όπως μας τσαμπουνάτε κάθε λίγο και λιγάκι, νομίζων ότι είμεθα όλοι κάφροι…

  http://www.docdroid.net/JhDjS3n/the-origins-of-genocide-raphael-lemkin-as-a-historian-of-mass-violence.pdf.html

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  πρώην Ρωμιός, πάντοτε Έλλην, αλλ’ ουδέποτε κάφρος…

 189. physicist said

  Την αποπομπή του κ. Φίλη ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο κ. Ιβάν Σαββίδης, διαφορετικά θα τα μαζέψει και θα φύγει από την Ελλάδα.

  Μπανανία, ολέ! Τσίρκο. Κακοπαιγμένη κωμωδία για λοβοτομημένους.

 190. giorgos said

  Μπανανία εκ κατασκευής .

 191. Μαρία said

  185
  Να θυμίσω τις βρομιές του το 2004 http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-V=perireousa&_FSECTION=2900&_FLANGUAGE=gr&-dperireousa.html&-Sr&_VSECTION=2900&_VCATEGORY=290012&_VLANGUAGE=gr

 192. Pedis said

  # 185 – Αφού το μπουλντόγκ είναι ο Φίλης (ο Ιγνατίου δεν ξέρω τι σόι σκύλος είναι), θα γαβγίζει, όχι;

 193. Pedis said

  Εντωμεταξύ ο χρυσαυγουλιτισμός κάνει προπόνηση στη ζούγκλα των γηπέδων

  «Άγριο ξύλο με ρόπαλα και λοστούς μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και του Άρη»
  https://left.gr/news/agrio-xylo-me-ropala-kai-lostoys-metaxy-opadon-toy-paok-kai-toy-ari

  Κατάργηση των παε και των αγώνων της πρώτης κατηγορίας, πρωταθλήματα σε επίπεδο δήμου, να πάιζουν όλοι μπάλα αντί να βλέπουν μπας και πιάσουν κάποτε το τόπι στο πόδι τους και πέσει η μπάκα των φανατικλων ξερολάκηδων.

 194. sarant said

  192 Ο Φίλης είναι νηφάλιος. Τον αδικείς.

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181 – Σωστά το αποκλείεις Παναγιώτη, οι τελικές λύσεις εκτός από αρρωστημένες, είναι και πανηλίθιες, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύμπαν δεν μπορούν να υπάρξουν τελικές λύσεις, μόνο συνεχής και επίπονη προσπάθεια βελτιώσεως. Το καλύτερο, είναι βέβαια εχθρός του καλού, όμως το διαρκές μη χείρον βέλτιστον, είναι ο δολοφόνος του, και η ανοχή στην βλακεία – ηλιθιότητα είναι το ίδιο, με την διαφορά ότι δολοφονούν εμάς. Δες τι ηλίθιοι μας κυβερνούν (ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια) τουλάχιστον από την μεταπολίτευση, μέχρι το σημερινό χαζό παιδί χαρά γεμάτο, και βγάλε συμπέρασμα, Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΝΙΚΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ.
  Βέβαια δεν είμαστε πρωτοπόροι ούτε σ΄αυτό, ακολουθούμε ασθμαίνοντας την μαμά Αμερική, που από τον βλάκα Νίξον και μετά, επικράτησαν οι ηλίθιοι και οι πανηλίθιοι όπως ο άβουλος μαυρούκος, που ούτε το Γκουαντάναμο δεν κατάφερε να κλείσει, έτσι για τα μάτια, για να μη μιλήσουμε για την Αγγλία, Μέητζορ, Μπλέρ, Μπράουν, κι ο σημερινός φλούφλης, η δε Γαλλία, η χώρα του διαφωτισμού, και μόνο που έχει πρόεδρο τον Ολάντ, κατατάσεται στην κορυφή. Για την Γερμανία τι να πούμε, οι φελοί (Μπίσμαρκ) οι τρελοί και οι διεφθαρμένοι τυχοδιώκτες (Κόλ, Σόϊμπλε) την κυβερνούσαν και την κυβερνούν. Η ανοχή στην βλακεία είναι πολύ επικίνδυνη για την «υγεία μας» (χαμόγελο). Άλλωστε το παράδειγμα με την Τουρκία, είναι ατυχές θα έλεγα, γιατί κι ο αντίστοιχοςΤούρκος «Παναγιώτης» θα μπορούσε να πεί, «καλό είναι να μη βρίζουμε την δημοκρατία μας, έχω πάει στην Β.Κορέα, και μπορώ να σας πώ, πως γίνεται της Κορέας» (χαμόγελο) το μη χείρον βέλτιστον που λέω πιο πάνω.

  «Είναι πάντως ένας έξυπνος τρόπος να θέτουμε στη ζωή μας ανέφικτους κατά βάση στόχους για να απαλλάσσουμε εαυτούς και αλλήλους από τη διαδικασία των αποφάσεων και της συμμετοχής.»
  Η μη συμετοχή στα κοινά δεν είναι εξυπνάδα, αλλά ηλιθιότητα, όπως και η «δημοκρατία» δια αντιπροσώπων. Το πρόβλημα αλλά και η λύση του, βρίσκεται στην οικγένεια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά δεν ασχολείται κανείς σοβαρά με αυτούς τους κοινωνικούς θεσμούς, εκτός από την εξουσία, και την εκκλησία, που αλωνίζουν εκεί, και προάγουν και αναπαράγουν τον φασισμό και την ηλιθιότητα.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ, ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ, ΑΠΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ.

 196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  192 – » (ο Ιγνατίου δεν ξέρω τι σόι σκύλος είναι),» KOΠΡΟΣΚΥΛΟ.

 197. Γς said

  Από κομματικός δημοσιογράφος έγινε βουλευτής και υπουργός με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο τέλος θα πληρώσει πολύ ακριβά τον Νίκο Φίλη. Παρακολουθώντας τον από μακριά, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν μόνο κακός δημοσιογράφος, είναι και κακός υπουργός. Ασχολείται όλη μέρα με οτιδήποτε άλλο από το αντικείμενό του, αφήνοντας την ελληνική παιδεία στο έλεος της επικίνδυνης Σίας Αναγνωστοπούλου.

  Μου είχαν πει ότι στις αρχές της δεακετίας του 2000 η εν λόγω κυρία, είχε διαγνώσει ότι ο Χένρι Κίσιγκερ δεν φέρει ευθύνη για την τραγωδία της Κύπρου, όταν τα δικά του έγγραφα βοούν… Αλλά η θέση της και γενικά η πορεία της είναι μία άλλη ιστορία, που αφορά περαιτέρω έρευνα.

  Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
  ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr και http://mignatiou.com

 198. ————————————————————————————————————————
  Eπιτέλους: Απαγορεύεται να συμμετέχουν οι ναζιστές σε ποντιακές εκδηλώσεις
  ————————————————————————————————————————

  Ανακοίνωση από τη Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ):

  «Εμείς, οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας, που βιώσαμε τη γενοκτονική πολιτική του κεμαλισμού, που αποτέλεσε το πρελούδιο του ναζισμού, καταδικάζουμε το χθεσινό αποτρόπαιο συμβάν και καταγγέλλουμε τη σχεδιασμένη και σκόπιμη προβοκάτσια που επισκίασε την συγκέντρωσή μας.

  Ταυτόχρονα δηλώνουμε ρητά, πως ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ την παρουσία των βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγής, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθώς δεν είναι δυνατόν, ως θύματα γενοκτονίας, να επιτρέπουμε τον οποιοδήποτε συσχετισμό με οπαδούς του Ναζισμού.

  Τονίζουμε, απευθυνόμενοι προς όλους τους πολιτικούς χώρους, ότι το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας δεν προσφέρεται για μικροκομματικες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε μπορεί να αποτελεί προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης«

 199. Spiridione said

  Να δούμε και την έτερη Καπαδόκισσα.
  http://www.efsyn.gr/arthro/makry-heri-tis-politikis-stin-istoriki-ereyna

 200. spiral architect said

  @199: Κάλλιο αργά γιατί σ’ημερα στη Θεσσαλονίκη ο γαμπρός τις άρπαξε. 😉

 201. 201

  Στην περίπτωσή του, ποτέ δεν είναι αρκετά! 👿

  Η γάτα μου έκλαψε

 202. giorgos said

  196 . Δέν είναι έτσι φίλε . Πίσω απ’ όλους αυτούς , Ολάντ , Μέρκελ ,κλπ υπάρχουν καί υπήρξαν πνευματικές ηγεσίες πού δημιούργησαν πολιτισμό καί παράδοση . Οί πολιτικοί σ’ αυτές τίς κοινωνίες απλώς υπηρετούν όλα αυτά πού δημιουργήθηκαν ύστερα από μακροχρόνιες ιστορικές διαδικασίες .

 203. gryphon said

  Η ιστορικη ερευνα πρεπει να επικεντρωθει αλλου.Και των ιστορικων αλλα και των απλων ανθρωπων Ποντιων και Μικρασιατων.
  Στις ολεθριες για τον ελληνισμο συνεπειες της λεγομενης οκτωβριανης επαναστασης της ανατροπης του τσαρου και της επικρατησης του κομμουνισμου στην Ρωσια.
  Ποτε δεν θα μπορουσε κανενας Κεμαλ καμμια Τουρκια να κανει εθνοκαθαρση η γενοκτονια η διωγμους κατα των χριστιανικων πληθυσμων ειτε ποντιων ειτε αρμενιων ειτε μικρασιατων ελληνων εαν υπηρχε η τσαρικη Ρωσια.
  Αυτη η μεγαλυτερη συμφορα σε ολη την ιστορια του ελληνισμου το οτι καταφεραν δηλαδη οι τουρκοι να μας διωξουν σχεδον απο εκει που δεν ειχαμε φυγει τα τελευται 5 η και περισσοτερα χιλιαδες χρονια εγινε δυνατη χαρη στην επικρατηση των κομμουνιστων στην Ρωσια.
  Ελπιζω οπως ειπα οι καλοπροαιρετοι ποντιοι και μικρασιατες θα το συνειδητοποιησουν καποια στιγμη και τοτε θα αποδοσουν και τα του κσισαρος τω καισαρι στους σημερινους υμνητες εκεινου του καθεστωτος.

 204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  203 – Δεν αμφισβήτησα πως υπήρχαν πνευματικές ηγεσίες που δημιούργησαν πολιτισμό, λέω πως τελικά υποτάχθηκαν στην απληστία των κεφαλαιούχων, και οι κυβερνήτες πλέον, είναι από ηλίθιοι μέχρι πανηλίθιοι. Το αν υπηρετούν «όλα αυτά που δημιουργήθηκαν» ή εκτελούν εντολές των κεφαλαιούχων, είναι εύκολο να το διακρίνει κανείς, ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ. Υποτίθεται πως έχουμε καπιταλισμό και η αγορά αυτορυθμίζεται ελεύθερα, αμ δε, από τις ΗΠΑ μέχρι το Ελλαδιστάν, οι ιδιωτικές τράπεζες σώζωνται με κρατικό χρήμα, που καλούνται να πληρώσουν οι λαοί που ψηφίζουν τους ηλίθιους κυβερνήτες που υπογράφουν ό,τι τους λένε οι τραπεζίτες, ούτε στην ΕΣΣΔ δεν γίνονταν αυτά.

 205. Μαρία said

  199
  Αφού τους έκραξε ο επίτιμος πασόκος

  200
  Και η γενοκτονία της ελεύθερης έκφρασης http://www.efsyn.gr/arthro/i-genoktonia-tis-eleytheris-ekfrasis

 206. gbaloglou said

  204 Καλώς τα επισημαίνεις αυτά, αλλά ας επισημάνω και εγώ ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντοτε, ουδόλως θα εξασφάλιζε μια νίκη του στρατού μας — ή έστω μια κάποια ‘ισοπαλία’ — η τυχόν παραμονή του Τσάρου στην εξουσία: η κατάσταση στην Μικρά Ασία, με μια κατ εξοχήν Τουρκική ενδοχώρα και ικανότατους Τούρκους στρατιωτικούς ανέπαφους, θα ήταν ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη για μας … και η Τσαρική Ρωσία, εξασθενημένη αν όχι από την Επανάσταση σίγουρα από τον Α Παγκόσμιο, δεν θα είχε ούτε την διάθεση ούτε την δύναμη να επέμβει υπέρ ημών, το πολύ πολύ να είχε αποτρέψει την ήττα των Αρμενίων στην Ανατολή.

 207. spiral architect said

  Η ειρωνεία είναι ότι, το «συγκρότημα» του γαμπρού λεγόταν Πογκρόμ.

 208. sarant said

  207 Κατά τη γνώμη μου, και να κέρδιζε ο Βενιζέλος τις «μοιραίες» εκλογές του 1920 δεν θα άλλαζαν πολλά;.

 209. gryphon said

  207
  Kαλα δεν αναφερομουν ειδικα σε νικηφορα εκβαση της μικρασιατικης εκστρατειας.Θελω να πω οτι και πριν ενω ειμαστε για αιωνες υποδουλοι των τουρκων και σφαγες και διαφορα ειχαν γινει αλλα και οι ελληνες και οι αρμενιοι εξακολουθουσαν να παραμενουν εκει σε μεγαλους αριθμους και ειχαν φτασει να κτριαρχουν στο εμποριο την διπλωματια κλπ στην καταρρεουσα οθωμανικη αυτοκρατορια.
  Πανω απόλα ομως και οτι και να λνε διαφοροι για «ξανθο γενος» ειρωνικα οτι παντα σε κρισιμες στιγμες μας πουλησαν δεν μας βοηθησαν κλπ η τσαρικη Ρωσια ηταν ντε φακτο συνεχεια της Βτζαντινης αυτοκρατοριας και απο την εποχη της Μ,Αικατερινης τουλαχιστον ολοι οι χριστιανικοι πληθυσμοι στην οθωμανικη αυτοκρατορια ηταν υπο την προστασια της Ρωσιας
  Μαυρη προστασια θα πει καποιος.Σε καποιες περιπτωσεις ναι αλλα στην μεγαλη εικονα οπως ειπα 500 χρονια μετα την την Αλωση ημασταν ακομη εκει και μαλιστα ακμαζαμε.Η τσαρικη Ρωσια ηταν το ανυπερβλητο εμποδιο οχι μονο για τους τουρκους αλλα και για αλλους και επρεπε να φυγει απο την μεση οπως και εγινε.Παρα τα οσα λεγονται η Ρωσια παρεμενε ισχυροτερη στρατιωτικη δυναμη στον κοσμο.
  Χρειαστηκε τεραστια προσπαθεια για να εξασθενησει και χρειαστηκε ο Α Παγκοσμιος και ακομη περισσοτερο ο ρωσοιαπωνικος πολεμος αλλα και διεθνης οικονομικος παραλληλα με την υπονομευτικη δραση των ελαχιστων αριθμητικα (και με ελαχιστη λαικη υποστηριξη) αλλα πολυ ικανων συνωμοτικα σοσιαλιστων κομμουνιστων για να γινει αυτο.

 210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  210 – Αν ο τσάρος και η ελίτ γύρω απ΄αυτόν, μοίραζαν κάπως υποφερτά τον πλούτο της Ρωσίας, η τσαρική Ρωσία θα ήταν ακλόνητη, οι συνωμότες σοσιαλιστές και κομουνιστές δεν θα έβρισκαν έδαφος για να δράσουν, όμως…..!

 211. gbaloglou said

  209 Υποθέσεις, εξ ου και το ερωτηματικό στο τέλος; Ή απλώς τυπογραφικό;

  [Πράγματι, πέραν αυτών που έγραψα, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί δεν μας υποστήριζαν ούτε επί Βενιζέλου, κλπ κλπ (Αντιστρόφως, πολλά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αν οι αντιβενιζελικοί είχαν, μέσα στην ‘τρέλα’ τους, καταλάβει την Άγκυρα, στόχο που πλησίασαν αρκετά…)]

 212. Ριβαλντίνιο said

  @ 212 gbaloglou
  «καταλάβει την Άγκυρα,»

  Μάλλον τίποτα δεν θα γινόταν. 😦 Απλά οι Τούρκοι θα υποχωρούσαν ανατολικότερα. Σημασία έχει να καταστρέφαμε τον τούρκικο στρατό σε αποφασιστική μάχη. Το να καταλάβεις την Μ.Ασία από τα δυτκά (χαμηλά) στα ανατολικά (ορεινά) είναι δύσκολο. Το αντίστροφο είναι πιο εύκολο.

 213. Pedis said

  # 201 – Καλά του κάνανε, αλλά είναι αργά.

 214. Ριβαλντίνιο said

  Δεν δείρανε τον σώγαμπρο. Αυτόν τον είχε δείρει ο γιος του Μπαλτάκου (Πανάθα για πάντα ). Ο σώγαμπρος έκανε την κότα. Κάποιος άλλος προσπάθησε να αντιδράσει και τις μάζεψε.

 215. sarant said

  209 Το ερωτηματικό μπήκε καταλάθος.
  Επαναλαμβάνω το ακριβές

  Κατά τη γνώμη μου, και να κέρδιζε ο Βενιζέλος τις «μοιραίες» εκλογές του 1920 δεν θα άλλαζαν πολλά

 216. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 217. Ριβαλντίνιο said

  Στο μεταξύ διαβάζω στο ιντερνέτι ότι σαν σήμερα έγινε η Νύχτα των κρυστάλλων, αλλά οι ΧΑτες δεν θα το γιορτάσουν μετά το ξύλο που έφαγαν από τους Πόντιους ! 🙂

 218. Μ. said

  Μόλις πριν από λίγο διάβασα την ανάρτηση και τη συζήτηση αλλά επειδή βλέπω ότι εξακολουθεί να σχολιάζεται δεν είναι ίσως εντελώς άκαιρο να αφήσω ένα σχόλιο σχετικά.

  Μεταφέρω δάνειον σοφίαν από το σχετικό παράρτημα του «Πόλεμος και εθνοκάθαρση» του Τάσου Κωστόπουλου για τον αριθμό των 353 χιλιάδων, που διακινείται στην επίσημη και ημι-επίσημη ρητορική των γενοκτονολογούντων και για τον οποίο εκφράζεται ο προβληματισμός προς το τέλος της ανάρτησης. Προέρχεται, γράφει ο Κωστόπουλος, από την πρόσθεση ενός αυθαίρετου αριθμού 50 χιλιάδων (που υπολογίζεται ότι εξοντώθηκαν από το 1922 ως το 1924) στους 303 χιλιάδες, νούμερο που προκύπτει από λαθροχειρίες της «Μαύρης Βίβλου» που κυκλοφόρησε το 1922 από το «εν Αθήναις κεντρικό συμβούλιο του Πόντου» [στην οποία υπολογίζονται ως σφαγιασθέντες οι εκτοπισθέντες και οι νεκροί ανεξαρτήτως αιτίας θανάτου]. Η προβολή του αριθμού των 353 χιλιάδων νεκρών συμβαδίζει με την υπερδιόγκωση του αριθμού των Ρωμιών κατοίκων του Πόντου την περίοδο αυτή και την παράβλεψη των πιο αξιόπιστων στατιστικών της εποχής (βλ. σσ. 252-265).

  Διαβάζω, έπειτα, στη συζήτηση το σχόλιο του Βλάση Αγτζίδη (152) και μου δημιουργείται μια απορία που δε νομίζω ότι έχει απαντήσει. Με τον ορισμό αυτόν που δίνει της γενοκτονίας θα πρέπει να κάνουμε λόγο π.χ. και για τη «γενοκτονία των Μουσουλμάνων στην Τριπολιτσά / στο Μοριά το 1821». Νομίζει ότι αυτός ο όρος είναι ο καταλληλότερος και, αν δεν πιέζει το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει τη γενοκτονία αυτή, όπως αναγνωρίζει τη «γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» τον χρησιμοποιεί; Αν όχι, ποιος είναι ο λόγος; Μου φαίνεται ότι αποτελεί κραυγαλέα ασυνέπεια η χρήση αυτού του νομικού, ευρύτατου ορισμού της γενοκτονίας μόνο στην περίπτωση των Ποντίων, η οποία φανερώνει ότι όσοι επιμένουν στη χρήση του όρου γενοκτονία δεν το κάνουν για λόγους ιστορικής ακρίβειας.

  Τέλος, μια παρατήρηση για «τις εργασίες του Taner Aksam» (sic) που αναφέρονται στη συζήτηση (128) ως ιστορικός που συμφωνεί ότι οι διωγμοί των Ρωμιών του Πόντου και της Μικράς Ασίας γενικότερα περιγράφονται ορθά ως «γενοκτονία» και όχι ως εθνοκάθαρση. Αν δε με απατά η μνήμη μου, τον Ακτσάμ, εγνωσμένου κύρους ερευνητή και πολέμιο του τουρκικού εθνικισμού που έχει πληρώσει το κόστος για την παρρησία του, τον επικαλείται συχνά-πυκνά για τον ίδιο λόγο και ο Αγτζίδης. Πρόκειται, φοβάμαι, για αθέλητη -θέλω να πιστεύω- διαστρέβλωση των θέσεων του Ακτσάμ. Γιατί στο τελευταίο του βιβλίο που διάβασα, το «The Young Turks’ Crime against Humanity: The Armenian Genocide and Ethnic Cleansing in the Ottoman Empire», ιδιαίτερα στα κεφάλαια 3 και 4, ο Ακτσάμ διηγείται διεξοδικά τις μεταβολές της τουρκικής/οθωμανικής πολιτικής απέναντι στους Ρωμιούς της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τους Βαλκανικούς πολέμους ως και τον Α’ Παγκόσμιο, χρησιμοποιώντας τα κρατικά αρχεία, και καταλήγει να επιχειρηματολογεί υπέρ της ποιοτικής διαφοράς της γενοκτονικής πολιτικής εναντίον των Αρμενίων και εκείνης εναντίον των Ρωμιών –εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου. Αντιγράφω το ρεζουμέ (σελ. 123): «Despite the increasingly severe wartime policies, in particular for the period between late 1916 and the first months of 1917, the government’s treatment of the Greeks -although comparable in some ways to the measures against the Armenians- differed in scope, intent, and motivation».

 219. sarant said

  219 Μου έχει γίνει πια σαφές ότι ο αριθμός των 353000 είναι υπερδιογκωμένος
  Και ότι πρέπει να διαβάσουμε τον Ακτσάμ.

 220. gbaloglou said

  213 ΜΑΛΛΟΝ … αλλά δεν αποκλείεται να ‘έσπαζαν’ σε μια τέτοια περίπτωση (κατάληψης της Άγκυρας) οι Τούρκοι και να συνθηκολογούσαν … δύσκολο ναι, αδύνατο όχι.

 221. Μαρία said

  220
  Ξέχασες το άρθρο το Μάιο του ’10;
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/20/kemal/#comment-33994

 222. sarant said

  Ναι, ξεχνάω 🙂

 223. Μαρία said

  223
  Κατά διαβολική σύμπτωση αρ. 223 έχει και το εξαιρετικό σχόλιο του Βασίλη για την εργαλειοποίηση των γενοκτονιών.

 224. Μαρία said

  Δέκα μέρες πριν ξεσπάσει η «μπόρα», ο Νίκος Φίλης είχε πει τα ίδια ακριβώς πράγματα σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία μεταδόθηκε από το Κανάλι της Βουλής και μπορεί εύκολα να βρεθεί στον ιστότοπο της Βουλής, αναφέρει σε άρθρο του ο Γαβρόγλου.
  Πράγματι, στις 22 Οκτωβρίου, μετά το 121 περίπου
  http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#6fe161aa-262e-46d1-9a90-a53b00e020d1

 225. Μαρία said

 226. spiral architect said

  @211: Είναι πολύ καλό που ο λαός δεν καταλαβαίνει πως λειτουργεί το τραπεζικό και το νομισματικό μας σύστημα, γιατί άμα το καταλάβαινε, θα γινόταν επανάσταση αύριο το πρωί.
  Χένρι Φορντ

 227. giorgos said

  ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

  Ὁ χῶρος τῆς ἀνατολικῆς Μεσογείου ὑπῆρξε πιό οἰκεῖος (σέ σχέση μέ τήν Ἄπω Ἀνατολή καί τίς Ἰνδίες), καθ’ ὅ κοντινώτερος πρός τήν δυτική Εὐρώπη. Ἐδῶ διά τῶν «περιηγητῶν» μπόρεσε καλύτερα νά μελετήσει τίς νεώτερες διαμορφώσεις του καί διά τῆς συνεχοῦς ἀσκήσεως βίας, πού εἶχε τόν χαρακτῆρα τῆς συνεχοῦς ἀντιθέσεως πρός τήν Ρωσία, νά τόν διασπάση κατά τά γνωστά σύνορα. Ἡ διαφορά εἶναι ἡ ἑξῆς: ἐνῶ ἡ Ρωσία ἔχει συνεχεῖς πολιτιστικούς δεσμούς μέ τόν χῶρο (πνευματικούς καί ἐμπορικούς) πού διατηροῦνται ἀναλλοίωτοι καί κατά τήν Ὀθωμανική Αὐτοκρατορία, ἡ δυτική Εὐρώπη δέν ἔχει κανέναν. Καί τοῦτο ἀπετέλεσε συνειδητή ἐπιλογή τῶν Ἑλλήνων τοῦ Βυζαντίου, οἱ ὁποῖοι στήν σχέση μέ τήν δυτική Εὐρώπη διέγνωσαν τόν ἱστορικό ἀφανισμό τοῦ ἑλληνισμοῦ ( μία πρόγνωση στήν ὁποία πλήρως ἐπιβεβαιώθηκαν)….Ποιές παγκόσμιας σημασίας ἐπιπτώσεις εἶχε ἡ οἰκονομική ἀφαίμαξη τῆς ἀνατολικῆς Μεσογείου, θά τό ἰδοῦμε πιό κάτω μέ νούμερα. Σημασία ἔχει ὅτι ἔπρεπε νά ἐξασφαλισθοῦν καί οἱ τρόποι, ὥστε νά ἀποφευχθῆ καί κάθε νέα συγκέντρωση κεφαλαίου στήν φυσική τούτη κοίτη συσσωρεύσεως τοῦ παγκοσμίου ἐμπορευματικοῦ χρήματος. Ἰδού λοιπόν τά πιό ἀπίθανα «ἐθνικά» κράτη μέ τίς «ἐθνικές» των κυβερνήσεις, ἐξωπλισμένες μέ τό «κοινοβούλιο», τήν «δημοκρατία» καί τόν «ἐκμοντερνισμό», δηλαδή ἀκριβῶς διά τῶν ἐργαλείων ἐκείνων τῶν στρεφομένων ἀπ’ εὐθείας κατά τῶν γηγενῶν πολιτιστικῶν δομῶν πού θά ξανασυγκέντρωναν τό χρῆμα. Ὁ «ἐκμοντερνισμός» ἦταν βέβαια ἀπαραίτητος, διότι γιά νά ἐκμεταλλευθῆς μία χώρα ἤ περιοχή πρέπει ὥς ἕνα βαθμό νά τήν «ἀναπτύξης». Οἱ τεράστιες ἐκτρωματικές μητροπόλεις τύπου Ἀθήνας ἦταν διπλά ἀπαραίτητες, ἀφ’ ἑνός μέν γιά τήν γραφειοκρατική συγκέντρωση πρός «ἄνετη διακίνηση» τοῦ ἐμπορίου, ἀφ’ ἑτέρου δέ διότι θά ἐνέτειναν τίς ἐσωτερικές ἐθνικές ἀντιθέσεις καί θά ἐδικαιολογοῦσαν ἔτσι τόν συγκεντρωτισμό τῶν «ἐθνικῶν» κυβερνήσεων (ἤ τά ἰσχυρά συντάγματα στήν γλώσσα τῶν νομομαθῶν), πρός ἀποτελεσματικώτερη καταστροφή παντός πολιτισμοῦ καί συνεπῶς πρός πλήρη διασάλευση τῆς πολιτιστικῆς ταυτότητος δηλαδή πρός πλήρη «ἀπελευθέρωση τοῦ χρήματος»! Κατά παράξενο τρόπο, τά μεγάλα πολιτιστικά κέντρα τῆς Ἀνατολῆς, πού ἐκράτησαν τούς μεγαλύτερους γνωστούς πολιτισμούς στήν ἱστορία – Κων/πολη, Ἀλεξάνδρεια, Κάϊρο, Δαμασκός, Βαγδάτη, Τεχεράνη – εἶναι τά χαρακτηριστικώτερα παραδείγματα ἐκτρωματικῶν τριτοκοσμικῶν μεγαλουπόλεων μέ ἀπειρία οἰκολογικῶν προβλημάτων. Τυχαῖο ἄραγε; Δεδομένου ὅτι εἶναι ὁ πολιτισμός μίας χώρας πού διατηρεῖ τό περιβάλλον, μποροῦμε νά καταλάβουμε ἀπό τήν ἐκτρωματική φυσιογνωμία τῶν πόλεων ποιές εἶναι οἱ ἀντίστοιχες ἐσωτερικές καταστροφές τοῦ πολιτισμοῦ τῶν χωρῶν. Εἰδικά μάλιστα ἡ Κων/πολη ἔπρεπε νά γίνη ὁπωσδήποτε «Ἰστανμπούλ» (πράγμα γιά τό ὁποῖο πολύ συνέτεινε καί ὁ ἀνυποψίαστος τουρκικός ἐθνικισμός). Διότι δέν ὑπάρχει μεσαιωνική εὐρωπαϊκή ἱστορία χωρίς Κων/πολη. Αὐτό τό ὄνομα λοιπόν ἔπρεπε νά γίνη ὅρος τῶν ἐρευνῶν καί τῶν σεμιναρίων, κάτι τό παρελθόν, μή ἔχον σχέση μέ τήν ἱστορική συνέχεια, ἔπρεπε νά γίνη «Ἰστανμπούλ» κατά τόν ἴδιο τρόπο πού ἔγινε καί ἡ Ὀθωμανική Αὐτοκρατορία «τουρκική κατάκτηση» καί «κίνδυνος» γιά τήν Εὐρώπη. Δέν ἔπρεπε νά μείνη ἡ Κων/πολη στό στόμα τῶν Τούρκων, διότι κάτι τέτοιο δέν συνεβάδιζε μέ τίς ἐπιδιώξεις τοῦ παρόντος. Νά γίνη ὁ Κεράτιος τῶν ρωμαίων αὐτοκρατόρων καί τῶν ἐνετῶν πατρικίων τό γνωστό ἀποχωρητήριο πού εἶναι σήμερα, ἦταν κάπως «εὐρωπαϊκῶς διακινδυνευμένο». Ὡς χῶρος τῆς «Ἰστανμπούλ» ὅμως, μποροῦσε… Χαρακτηριστικό εἶναι ὅτι τά βιβλία τοῦ περασμένου αἰώνα ὅπου πάντα τό πρόβλημα τῶν Δαρδανελλίων παρέμενε πρόβλημα καί συνεπῶς ἐχρειάζοντο πραγματικοί ὄροι συνεννοήσεως, ὁμιλοῦν συνέχεια περί Κων/πόλεως. Τό «Ἰστανμπούλ» καθιερώνεται μέ τόν «εὐρωπαϊκό προσανατολισμό» τῆς ἐθνικῆς Τουρκίας, ὅταν αὐτή ὡς κράτος τῆς «νοτιοανατολικῆς Εὐρώπης» πλέον θά εἶχε τούς «προαιώνιους ἐχθρούς» της τούς Ἕλληνες νά τήν μισοῦν γιά τήν ὀνομασία!
  Ποιά περίπου μπορεῖ νά ἦταν αὐτή ἡ Κων/πολη, τήν ἐποχή πού ὁ Ναπολέοντας ἐκστρατεύει κατά τῆς Αἰγύπτου, μποροῦμε νά καταλάβουμε ἀπό τά Ἀπομνημονεύματα τοῦ Καζανόβα, πού ἀναφέραμε στήν ἀρχή. Βενετός ἀξιωματοῦχος καί γέννημα τῆς Βενετίας ὁ ἴδιος, μόλις ἀντίκρυσε τήν Κων/πολη, λέει, αἰσθάνθηκε νά ἀντικρύζη κάτι τό μοναδικό καί ἀνεπανάληπτο. Κάτι δηλαδή πού ἄν διετηρεῖτο καί σήμερα, θά ἦταν ἕνα παγκόσμιο πολιτιστικό ἀγαθό. Ἀλλά κάτι τό «ἀνεπανάληπτο», ἀφ’ ὅτου ἔγινε ἡ Βενετία «Εὐρώπη» (παρ’ ὅτι δέν ὑπάρχει γκραβούρα ἤ πίνακας τῆς κοινωνικῆς ζωῆς τῆς Βενετίας πού νά μήν ἐμφανίζεται τουρμπάνι, βράκα, ἤ ναργιλές), δέν θάπρεπε νά ὑπάρχη. Διότι ἁπλούστατα δέν συνεβάδιζε μέ τήν θεωρία τῆς «ἀνόδου» καί «καθόδου» τῶν πολιτισμῶν, ἀπό τήν ὁποίαν τόσον εἶχε ἀνάγκη ἡ ἀποικιοκρατία. Γενικά ὁ καπιταλισμός ὑπό τήν φιλελεύθερη φιλοσοφία ἐνδιαφέρεται καί μεριμνᾶ γιά τούς ἄλλους πολιτισμούς, ἀλλά μόνο γιά τά βιβλία, τά σπουδαστήρια καί τά μουσεῖα, προκειμένου νά προκύπτουν οἱ «θεωρίες». Στήν πράξη τοῦ εἶναι οἱ πιό ἄσπονδοι ἐχθροί.»

 228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  227 – Λες να είναι τυχαίο, που κανένα αριστερό κόμμα, (δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο από τα άλλα, πχ ποτάμι) δεν εξηγεί διεξοδικά στον λαό πώς λειτοτργεί η τραπεζική απάτη, παρά αναλώνονται σε ανούσιες και αόριστες καταγγελίες ενάντια στο κεφάλαιο;
  Γιατί δεν καλούν τον λαό σε παραβατική συμπεριφορά; γιατί δεν δημιουργούν το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ; γιατί δεν φέρνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία που δείχνουν την απάτη των τραπεζών στην Ελλάδα και παγκοσμίως; Πόσα δις πρόστιμο πρέπει να πληρώσει η διεφθαρμένη Ντόϋτσε μπανκ, για να την κάνουν πρωτοσέλιδο, τα 3 δις είναι λίγα; Γιατί δεν δημοσιεύουν την λίστα με τις χώρες που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, επειδή στην κορυφή είναι το Λουξεμβούργο του Γιούνκερ και δεύτερη η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα δεν βρίσκεται καν στις 15;
  Πολλά τα γιατί, αλλά η απάντηση μία, γιατί είναι οι λακέδες του συστήματος, το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, το βλέπουμε κι εδώ από την ακροδεξιά δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση, κι από τους βολεμένους μπουχέσες του Περισσού.
  Ο λαός κουτουλάει εδώ κι εκεί από την αλοφροσύνη του, μη έχοντας κάποιο κομματικό στήριγμα να τον στηρίξει και να τον κατευθύνει, η δε νεολαία, το υποτιθέμενο πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο κομάτι του λαού, είναι σε ιντερνετικό κώμα, και ψάχνει να βρεί τρόπο να μεταναστεύσει.
  Μιά χαρά τα έχουν καταφέρει τα αριστερά κόμματα, ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΟΥΣ.

 229. Μαρία said

  “Οι πόντιοι έδιωξαν τους φασίστες!”… ή μήπως όχι;

  Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία συλλαμβάνει έναν άνδρα 59 ετών γνωστό …επιχειρηματία της πόλης, κατηγορούμενο για συμμετοχή στο επεισόδιο και επίθεση εναντίον του βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Η συμμετοχή του 59χρονου ταυτοποιήθηκε από οπτικοακουστικό υλικό και ακολούθησε η σύλληψή του, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

  Υπόδικος Χρυσαυγίτης …επιτίθεται σε Χρυσαυγίτες

  Όμως στο ίδιο οπτικοακουστικό υλικό από τη πλευρά της περιφρούρησης των ποντίων διακρίνεται και ένας ακόμα γνώριμος των αρχών. Πρόκειται για έναν άνδρα προπονητή πολεμικών τεχνών ο οποίος είναι υπόδικος και κατηγορείται ως μέλος της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στις 7 Νοεμβρίου 2012 σε μέλη της ΚΝΕ στον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων ο άνδρας κατηγορείται για πρόκληση σωματικών βλαβών, για παράβαση του νόμου περί όπλων κ.α. Το βασικό όμως είναι ότι η υπόθεση, είναι μία εκ των υποθέσεων που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη και συσχετίζονται με το φάκελο της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα η υπόθεση αυτή, περιλαμβάνεται στις 32 υποθέσεις που σχετίζονται με τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και έχουν σταλεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενώ η δίκη των δύο δραστών έχει αναβληθεί και έχει οριστεί για τις 3 Μάρτη στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται πως από την επίθεση τραυματίστηκαν ένας απεργός εργάτης της «ΑΓΝΟ» και ένας νεολαίος της ΚΝΕ, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύματα στο κεφάλι. Τότε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ είχε επιτεθεί ευθέως κατά της Χρυσής Αυγής υπογραμμίζοντας πως “αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής»”. Έτσι όλα αυτά (ο …επιχειρηματίας και ο κατηγορούμενος για άλλες επιθέσεις που εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή) δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τη σύνθεση της ομάδας περιφρούρησης.
  http://www.alterthess.gr/content/oi-pontioi-edioxan-toys-fasistes-i-mipos-ohi

 230. Ριβαλντίνιο said

  Αν αυτοί που τους δείρανε ήταν της ΠΟΕ, τότε τους έδειραν ΝΔτες. Αυτός που έριξε την πρώτη μπούφλα ήταν αυτός

  Γιώργος Ποζίδης: Στο ένα χέρι ο σταυρός και στο άλλο η Ελλάδα

  1

  <a href="http://www.pontos-news.gr/sites/default/files/article/2015-11/thesniki_poreia_psomiadis-manolidou.jpg"Η Ευγενία τους συντόνισε για εκδίκηση που ο Κασιδιάρης είχε χτυπήσει τον άνδρα της!

  🙂 🙂 🙂

 231. Ριβαλντίνιο said

  Για το τελευταίο

  !

 232. Αγγελική said

  http://chronosmag.eu/index.php/genoktonia-historein4.html. Δείτε και αυτό το κείμενο.

 233. Ριβαλντίνιο said

  Τάσου Κωστόπουλου
  Ψωνίσαμε από σβέρκο ! 🙂

  ρητορική των γενοκτονολογούντων
  Τέτοιες εκφράσεις φαντάζομαι θα χρησιμοποιεί και για όσους ασχολούνται με την εβραϊκή ή την αρμενική γενοκτονία. 😦

  αυθαίρετου αριθμού, νούμερο που προκύπτει από λαθροχειρίες
  Πάντα οι αριθμοί όταν μιλάμε για χιλιάδες δεν έχουν ακρίβεια. Οι Εβραίοι ας πούμε δεν ήταν 6εκ., αλλά 5,99. Τα ίδια ισχύουν για τους Αρμένιους που λέμε 1,5 εκ. χονδρικά, τους Ινδιάνους, τους Συροχαλδαίους κ.λπ. Και ποιος μιλάει για λαθροχειρίες. Ο σχολιαστής Μπαρτζούδης μας είχε δείξει εδώ πως γράφει ο Κωστόπουλος ιστορία.

  ——————————————————————————-
  Η Μαύρη Βίβλος (του Πατριαρχείου) του 1919 αναφέρει ποικίλες παρεμβάσεις Ελλήνων αξιωματούχων σε οθωμανούς αξιωματικούς με αποτέλεσμα τη ματαίωση εκτοπίσεων αλλά ακόμη και το «σύννομο» εξοπλισμό ελληνικών χωριών για να αντιμετωπίσουν τις τουρκομουσουλμάνικες συμμορίες, πράγμα αδιανόητο για την περίπτωση των Αρμενίων.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_resistance_during_the_Armenian_Genocide

  υπάρχουν γραπτές εντολές του αρχιτέκτονα της αρμένικης γενοκτονίας Μεχτέμ Ταλάτ (12.7.1915) να μην επεκταθεί η μεταχείριση των Αρμενίων στους υπόλοιπους χριστιανικούς πληθυσμούς,
  Και ναζιστικες θυμάμαι πιο ήπιες εντολές υπήρχαν. Εντούτοις μιλάμε για ολοκαύτωμα. Να, ο Χίτλερ προστάτεψε τον μακρινής εβραϊκής καταγωγής οδηγό του από τον Χίμλερ. Άρα να λέω τώρα εγώ «ποιο εβραϊκό ολοκαύτωμα ;»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Maurice#Conflict_with_Himmler_over_Jewish_roots

  Με τους τούρκους της Πελοποννήσου έναν αιώνα πριν, το ίδιο μάλλον.
  Δεν εξαφανίστηκαν. Με εξαίρεση λίγες παρεκτροπές (η Τριπολιτσά κατελήφθει με μάχη και η αντίσταση συνεχίστηκε εντός της πόλης) στην αρχή της Επανάστασης, κρατήθηκαν αιχμάλωτοι και τους αντάλλασσαν με Έλληνες αιχμαλώτους (βλ. στο Νιόκαστρο). Οι Λαλαίοι κατέληξαν στην Πάτρα, από εκεί στον Πλαταμώνα και από εκεί στην Βουλγαρία. Άλλοι δούλευαν στην αρχή σαν σκλάβοι στα ελληνικά χωράφια και μετά την Επανάσταση αφέθηκαν ελεύθεροι. Ορφανά τουρκάκια που είχαν βαπτιστεί αν ήθελαν έμεναν στην Ελλάδα.Αρχεία του κράτους δείχνουν την κυβέρνηση να ζητάει από Έλληνες να απελευθερώσουν Τούρκους που κρατούσαν αιχμαλώτους. Ο Ρήγας Παλαμήδης νυμφεύθηκε την κόρη του πασά της Λάρισας κ.λπ. Την ίδια στιγμή ο Ιμπραήμ ήθελε να μεταφέρει τους Μοραϊτες στην Αίγυπτο και να τους αντικαταστήσει με φελάχους !

 234. Pedis said

  # 230 – «“Οι πόντιοι έδιωξαν τους φασίστες!”… ή μήπως όχι;»
  Πέφτω από τα σύννεφα! Περίμενα να ήταν μπολσεβίκοι σε διαδήλωση για το Ποντιακό … και στη Θεσ/νίκη!

 235. gbaloglou said

  234 Τα παραλές υπέρ ημών, φίλτατε — ειδικά η υιοθέτηση των ορφανών έχει γενοκτονιακό χαρακτήρα, με την έννοια ότι αντί απλώς να μειώνεις την αντίπαλη φυλή (δια φόνου) … ταυτόχρονα μειώνεις την αντίπαλη φυλή και αυξάνεις την δική σου (δια της υιοθεσίας). Βεβαίως εφαρμόστηκε κατά κόρον στην Μικρά Ασία η υιοθέτηση Ελλήνων ορφανών το 1922, έχουν γραφεί ακόμη και βιβλία (πχ «Ταμάμα») γι αυτό, και έχω ακούσει τέτοιες ιστορίες και για την πατρίδα του πατέρα μου. (Σε μία από αυτές … ο υιοθετηθείς, αξιωματικός του Τουρκικού στρατού, ακολούθησε με το αυτοκίνητο του το λεωφορείο των Ελλήνων τουριστών από το Ικόνιο (Konya) μέχρι τα σύνορα (!) ώστε να εξασφαλιστεί το πέρασμα παλιού μπαούλου με προικιά κλπ που είχε φυλάξει η καινούργια του οικογένεια … για τα αδέλφια του στην Ελλάδα!) [Τέτοιες ιστορίες υιοθεσίας, όπως και δια της βίας γάμων Ελληνίδων με Τούρκους, μάλλον μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν με τους απέναντι, και υπονομεύουν αυτά που έγραψα παραπάνω, τα οποία πάντως πρεσβεύω, έτσι είναι η ζωή…]

  Ένα ενδιαφέρον πάντως υπέρ ημών παράδειγμα, έναν αιώνα αργότερα, είναι η δημαρχοποίηση του παλιού δημάρχου Osman Said Ibn Haki Bey στην απελευθερωθείσα Θεσσαλονίκη (11/1912-8/1916 ΚΑΙ 11/1920-9/1922): η πρώτη περίοδος δεν αναφέρεται εδώ, αλλά ξέρω ότι ισχύει, γνωρίζοντας για παράδειγμα ότι συνέβαλε στην ίδρυση του Ωδείου Θεσσαλονίκης το 1915.

 236. Μανούσος said

  Προς Οικοδεσπότη 209
  Διαφωνώ, καθώς σε αμιγώς επιχειρησιακό επίπεδο, θα παρέμεναν οι έμπειροι και γνώστες της κατάστασης αξιωματικοί ιδίως στα ανώτατα κλιμάκια.
  Νομίζω ότι από μόνο του αυτό, δίχως να υπεισέλθω σε περαιτέρω αναλύσεις, υπεραρκεί για να δημιουργήσει διαφορά.
  Πλην όμως οι εν λόγω εκλογές θυμίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο φετινό δημοψήφισμα, ή την ΝΔ στην τελευταία θητεία του Κωστάκη… δηλ. άσε να σκάσει η βόμβα στα χέρια αλλουνού, αφού οι Άγγλοι (δηλ. τα αφεντικά του Λευτεράκη) κάμανε στροφή…

  Κατά τα άλλα:
  Η διαφορά ήθους (sic) των δύο λαών φαίνεται στο πώς συμπεριφέρθηκαν οι Τούρκοι έναντι ΟΛΩΝ των μη Μουσουλμάνων, με τρόπο ΠΑΝΤΟΤΕ πρωτοφανή και ανήκουστο (από το παιδομάζωμα έως την σφαγή των Αρμενίων), ενώ παρ’ όλη την κακοδαιμονία μας από το 1850 οπότε ενσωματώνεται η Θεσσαλία, άντε από το 1912-13 οπότε στις απελευθερωμένες περιοχές εγκαταβιούν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, ούτε σε τάγματα εργασίας κατέληξαν, ούτε σφαγιάστηκαν, ούτε τα τζαμιά γκρεμίστηκαν ούτε καν μετά τον όλεθρο του 1922!!!! ούτε καν μαζικές αντεκδικήσεις σε περιοχές που είχε χυθεί πολύ αίμα (όπως η Κρήτη) δεν καταγράφονται, αλλ’ ανταλλάχθηκαν με τάξη το 1923.

  Βεβαίως μη λησμονούμε ότι και παρά το Σύμφωνο Φιλίας οι απελάσεις Ελλήνων υπηκόων συνεχίστηκαν από την Δυτικόστροφη και φασιστική Κεμαλική Τουρκία συστηματικώς, ενώ οι καθ’ ημάς Βενιζέλοι, βασιλείς και Μεταξάδες τα έκαναν γαργάρα.

  Εν τέλει το να έχει κανείς άποψη, είναι δίκαιο, αλλά δεν είναι δίκαιο ο εκάστοτε υπουργός και ειδικά της Παιδείας να εκφράζει προσωπικές απόψεις ενόσω φέρει αξίωμα και μάλιστα ειδικού βάρους, καθώς είναι σαφές ότι αν ο Τσακλώτος πχ έλεγε το οτιδήποτε μάλλον δεν θα είχε ανάλογο αντίκτυπο.

  Εν πάση περιπτώσει αδυνατώ να κατανοήσω τις επιλογές υπουργοποίησης πολλών και του Φίλη ειδικώς σε θέσεις των οποίων το αντικείμενο αμφιβάλλω αν υποψιάζονται.
  Μπορούμε από τώρα να προεξοφλήσουμε λοβέρδειες λογικές, (το παιδί ενός φίλου μου που φιλοξενούσε ένα γερμανάκι που του είπε ότι κλπ… με έκαναν να αποφασίσω να…κλπ).

 237. sarant said

  237 Βάλε 1881 για τη Θεσσαλία πάντως

 238. Γς said

  238:

  Ναι. Η Θεσσαλία ενώθηκε με την ελεύθερη Ελλάδα το 1881.

  Εκτός από την επαρχία της Ελασσόνας.
  Που βγάζει και την περίφημη Φέτα σε φα ελάσσονα

 239. «Why are some genocides prominently remembered while others are ignored, hidden, or denied? Consider the Turkish campaign denying the Armenian genocide, followed by the Armenian movement to recognize the violence. Similar movements are building to acknowledge other genocides that have long remained out of sight in the media, such as those against the Circassians, Greeks, Assyrians, the indigenous peoples in the Americas and Australia, and the violence that was the precursor to and the aftermath of the Holocaust.»

  http://www.amazon.com/Hidden-Genocides-Knowledge-Genocide-Political/dp/0813561639/ref=as_li_ss_tl?tag=greekgenocide-20&linkCode=sl1&tag=greekgenocide-20&linkId=918083667fbafd0b47d3c3f9708ff768

 240. Μια πολύ διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα ανάλυση της ιστορίας των «γενοκτονικών σπουδών»: http://www.efsyn.gr/arthro/genoktonies-kai-genoktonologoi

 241. Ριβαλντίνιο said

  Εντάξει, μόλις δούμε Συντάκτης: Τάσος Κωστόπουλος σταματάμε το διάβασμα για να πάρουμε κάποιο χάπι και μετά συνεχίζουμε. 🙂

  οι «τιμωρητικές» σφαγές της Χίου από τους Οθωμανούς το 1822 ή η αστραπιαία εξολόθρευση των 50.000 μουσουλμάνων της Πελοποννήσου από τους Ελληνες επαναστάτες του 1821,

  Τιμωροί οι Τούρκοι. Εμείς όμως εξολοθρευτές. Γιατί όχι και εμείς τιμωροί για τα Ορλοφικά ή και για την φονική επιδρομή του Κεχαγιάμπεη στην ΒΑ Πελ/σο πριν μπει στην Τριπολιτσά ;

  γιατί να μην ειπωθεί το ίδιο και για την εξολόθρευση του 10% των Τσάμηδων της Ελλάδας από τον ΕΔΕΣ μέσα σε λίγες εβδομάδες το 1944;

  Μπα ! Όχι οι ΕΔΕΣίτες ήταν τιμωροί για την συνεργασία Τσάμηδων-Ιταλογερμανών. Ή μήπως έπρεπε να τους αφήσουν ανέγγιχτους γιατί μετά είχαν πάρε-δώσε με τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ ;

  Αν η απώλεια ενός 20% των Ελληνορθόδοξων του Πόντου μέσα σε μια δεκαετία (1914-24), αποτέλεσμα όχι μόνο σφαγών ή πολεμικών συγκρούσεων αλλά κι επιδημιών

  Ναι ! Και οι ρεβιζιονιστές λένε ότι τους Εβραίους τους εξόντωσαν οι αρρώστιες και όχι ο ναζισμός. Αφού κατέλαβαν οι Σύμμαχοι το Νταχάου πέθαναν πάρα πολλοί «τρόφιμοι» από τις ασθένειες. Άρα να απαλλάξουμε και τους ναζί από τα εγκληματά τους.

  Και τι γίνεται όταν συγκεκριμένες εντολές της κεντρικής διοίκησης σταματούν αρκετά νωρίς τις αθρόες εκτελέσεις, όπως συνέβη στον Δυτικό Πόντο τον Ιούνιο του 1921,

  Με ποιανής κεντρικής διοίκησης εντολές ; Της σουλτανικής ή της κεμαλικής ; Εδώ τα έχουμε πει. Αθώος ο Χίτλερ γιατί προστάτεψε από τον Χίμλερ τον Εβραίο οδηγό του. 🙂

  ———————————————————————

  Γενικά οι προσπάθειες που κάνουν οι εδώ αναθεωρητές της ποντιακής γενοκτονίας θυμίζουν πολύ τους αντίστοιχους αναθεωρητές του ολοκαυτώματος.

  ———————————————————————-

  Άσχετο. Ξέρει κάποιος φίλος αν αυτά που λέγονται για τον Ελληνοεβράιο https://en.wikipedia.org/wiki/Dario_Gabbai στο παρακάτω βίντεο είναι πραγματικά ή όχι ;

  (30.00-34.30).

  Ρε παιδιά στο 34.00 ακούω ελληνικά ή μου φαίνεται ; 🙂 Ξέρει κάποιος την ταινία ;

 242. Αυτό κατάλαβες; Νομίζω ακούς Κωστόπουλο και παίρνεις το λάθος χάπι 🙂 Σου λέει ότι η ίδια η ύπαρξη των genocide studies είναι εντελώς πολιτική και δεν έχει καμία επιστημονική αξία, ότι τα κριτήρια μπορούν να εμφανιστούν παντού και πουθενά κτλ. Διάβασέ το μέχρι τέλους, έχει και κίντερ έκπληξη!

 243. Ριβαλντίνιο said

  @ 243 Δύτης των νιπτήρων
  Ναι, αλλά τα ίδια λένε και οι αρνητές του ολοκαυτώματος. Πως το ολοκαύτωμα είναι «πολιτική σιωνιστική εβραϊκή προπαγάνδα Εβραίων που ελέγχουν όλο τον κόσμο με σκοπό αρχικά για να κάνουν κράτος στην Παλαιστίνη και να τσεπώνουν αποζημιώσεις και τελικά για να φέρονται άσχημα στους Άραβες της Παλαιστίνης.»

  Το διάβασα όλο μέχρι τέλους. Είδα και το μη επεξεργασμένο υλικό της γενοκτονίας που έκανε ο ελληνικός στρατός στην μικρασιατική εκστρατεία. Ξέρεις τι μου θυμίζει ; Σαν να πάρω εγώ έναν ρητορικό λόγο-άσκηση του Λιβάνιου που προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει υπέρ των ανθρωποθυσιών στον Απόλλωνα και να πω ότι οι οπαδοί του Απόλλωνα τον 4ο αι. μ.Χ. έκαναν ανθρωποθυσίες. Αφού το έργο του ήταν ανολοκλήρωτο δεν μπορούμε να το κρίνουμε αν δεν δούμε την τελική του μορφή. Δεν ξέρουμε τι άλλο θα πρόσθετε ή θα αφαιρούσε.

  Τέλος εμείς έχουμε αναγνωρίσει αν θυμάμαι καλά στην συνθήκη της Λωζάνης τα έκτροπα του ελληνικού στρατού και δώσαμε και αποζημίωση στους Τούρκους ; Γιατί έχουμε και χερσαία σύνορα με την Τουρκία εκτός από ποτάμια ;

  Διαβάζω:

  «Επειτα από οκτώ μήνες το κύμα της γενοκτονίας είχε φτάσει στην Κιλικία, στο ανατολικό άκρο της Ανατολίας.»

  Εμείς ελέγχαμε την Κιλικία και το ανατολικό άκρο της Ανατολίας ; 🙂

  «Οι Ελληνες επιτίθεντο σ’ οποιονδήποτε φορούσε φέσι, παρόλο που στη Σμύρνη οι μη Τούρκοι φορούσαν κι αυτοί φέσι.»
  «Τα ελληνικά στρατεύματα πυροβολούσαν αδιακρίτως το πλήθος.»

  Άρα μιλάμε και για γενοκτονία Ελλήνων ! 🙂

  «Το σύνολο των σκοτωμένων στη Σμύρνη ήταν τουλάχιστον 200».

  Ωραία ! Θα τους αναγνωρίσουμε 200-2000 γενοκτονημένους και θα τους αποζημιώσουμε και αυτοί αντιστοίχως για 200.000-400.000 δικούς μας.

  Ή η Κίντερ έκπληξη είναι αυτό :
  «Το συνέδριο του 2007, πάλι, περιελάμβανε εισήγηση, δημοσιευμένη λίγο αργότερα στο επίσημο όργανο της ένωσης, για τη συμμετοχή των Ελλήνων εθελοντών (αλλά και «της Ελλάδας και των Ελλήνων», γενικότερα) στη βοσνιακή «γενοκτονία».

  Ως άμεσοι ή έμμεσοι συνεργοί κατονομάζονται εκεί η Εκκλησία της Ελλάδας και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. (Hikmet Karčić, «“Fear not, for you have brothers in Greece”: A Research Note», Genocide Studies and Prevention, τχ.3/1, 2008, σ.147-152).» ;

  Ξέρουν τι έκαναν στους χριστιανούς της Μακεδονίας οι Βόσνιοι που μετανάστευσαν στην τελευταία όταν η Αυστροουγγαρία κατέλαβε την Βοσνία-Ερζεγοβίνη ; Αυτό να μας πουν !

 244. Μα ΔΕΝ λέει το άρθρο του Κ. ότι έγινε γενοκτονία των Τούρκων στη Μικρασία, λέει πόσο ρευστός και εκ-των-υστέρων είναι ο ορισμός σε σχέση με την εθνοκάθαρση… Τέλος πάντων, scripta manent, ο καθένας διαβάζει και καταλαβαίνει ό,τι θέλει. Ομολογώ ότι τις τελευταίες μέρες (για δικούς μου λόγους) πήρα overdose ιντερνετικής αψιμαχίας και δεν έχω κουράγιο για καινούριες. Ας συνεχίσουν άλλοι.

 245. sarant said

  Το κείμενο του Κωστόπουλου είναι χρήσιμο και δείχνει την πολιτική χρήση του όρου. Και όποιος πηγαίνει στην Αλβανία για δουλειές, καλού κακού να φυλάγεται, μην τον ρωτήσουν αν θεωρεί γενοκτονία την εκδίωξη των Τσάμηδων -μπορεί να υπάρχει κι εκεί νόμος που τιμωρεί τους αρνητές των αναγνωρισμένων γενοκτονιών

 246. Ριβαλντίνιο said

  @ 245 Δύτης των νιπτήρων
  Σιγά μην αψιμαχήσουμε ιντερνετικά για τον Κωστόπουλο. 🙂

  @ 246 sarant
  Δεν με ανησυχεί αυτό αλλά ο ρατσισμός με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί στην ίδια μας την χώρα. 🙂 Ούτε δουλειά δεν βρίσκουμε πια ! 🙂

  😆 😆 😆

 247. Spiridione said

  241. Πολύ διαφωτιστικό όντως. Και δεν ήξερα ότι και το αλβανικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει γενοκτονία.
  Πάντως αυτό με τις αναγνωρίσεις γενοκτονιών από Κοινοβούλια είναι και λίγο υπέρβαση εξουσίας, της νομοθετικής εξουσίας δηλαδή προς τη δικαστική. Εφόσον η γενοκτονία είναι νομικός όρος και μάλιστα ποινικό αδίκημα που προβλέπεται στο διεθνές ποινικό δίκαιο, είναι σαν να κρίνει ένα κοινοβούλιο ότι ο τάδε είναι ένοχος φόνου ή βιασμού ξερωγώ. Βέβαια, θα έλεγε κάποιος ότι οι σφαγές των Ποντίων ή των Αρμενίων δεν μπορούν να δικαστούν από ένα διεθνές ποινικό δικαστήριο, αλλά ακριβώς γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα γενοκτονίας. Και πάντως Κοινοβούλια και ομάδες ιστορικών (καλά τα λέει ο Κωστ. για αυτό το IAGS), δεν μπορούν να κάθονται να ερμηνεύουν και να αναλύουν ποινικές διατάξεις και να βγάζουν ψηφίσματα βάσει αυτών. Ας βρουν άλλη ορολογία.
  Μια παρατήρηση σε αυτό το σημείο του άρθρου:
  Καθώς η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη με έμπρακτες στοχοποιήσεις κάθε λογής εξωτερικών κι εσωτερικών εχθρών, είναι προφανές πως η νομική προσέγγιση του φαινομένου, σύμφωνα με την οποία ακόμη κι ένας μεμονωμένος φόνος συνιστά πράξη γενοκτονίας εφόσον εντάσσεται σε σχεδιασμό για την καταστροφή μιας εθνικής, εθνοτικής ή θρησκευτικής ομάδας «ως τέτοιας» (δηλαδή ακόμη και για τον εξαναγκασμό των υπόλοιπων μελών της σε βίαιη αφομοίωση ή/και αλλαξοπιστία), δύσκολα μπορεί να βρει αξιόπιστη εφαρμογή στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών.

  Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η τελευταία απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές του 2015 για τις σφαγές των Κροατών από τους Σέρβους (και ανάποδα), έκρινε ότι πρέπει να υπάρχει πρόθεση εξόντωσης τουλάχιστον σημαντικού μέρους της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού (at least substantial part of the particular group) και ότι αυτό είναι κρίσιμο κριτήριο. Και ότι επίσης είναι δύσκολο να αποδειχθεί τέτοια πρόθεση με μεμονωμένα συμβάντα. Συνέκρινε δε το δικαστήριο τον πληθυσμό του μέρους της ομάδας που στοχοποιήθηκε, δηλαδή στις περιοχές που έδρασαν οι Σέρβοι εναντίον των Κροατών (που είχαν πληθυσμό 1.700.000 με 1.800.000) με τον συνολικό πληθυσμό της Κροατίας (4.700.000), και έκρινε ότι πληρούται αυτό το κριτήριο, δηλ. είναι σημαντικό μέρος της συνολικής ομάδας πληθυσμού.
  Αυτό που απέτυχαν οι Κροάτες να αποδείξουν είναι το dolus specialis, δηλ. τον ειδικό δόλο της γενοκτονίας. Η απόφαση δέχεται ότι: «in order to infer the existence of dolus specialis from a pattern of conduct, it is necessary that this is the only inference that could reasonably be drawn from the acts in question». Αυτό σηκώνει βέβαια πολλές ερμηνείες και συζητήσεις, αλλά οι λέξεις – κλειδιά είναι τα only και reasonably, πριν οδηγηθούμε δηλ. στο συμπέρασμα ότι οι τάδε πράξεις είναι γενοκτονία πρέπει να έχουν αποκλειστεί πλήρως κάθε άλλες πιθανές εύλογες εξηγήσεις. Η Κροατία απέτυχε να αποδείξει αυτό το στοιχείο για μια σειρά από λόγους, κυρίως διότι αποδείχθηκε ότι υπήρχαν άλλες εύλογες εξηγήσεις, δηλ. εθνοκάθαρση.

 248. Spiridione said

  248.
  ΥΓ1: Συμπληρώνω, σχετικά με αυτό που λέει ο Κωστόπουλος για τους μεμονωμένους φόνους, ότι ένας απ’ τους λόγους που απέρριψε την αίτηση των Κροατών το διεθνές ποινικό δικαστήριο ήταν επειδή ο αριθμός των θυμάτων που αναφέρουν οι Κροάτες, ακόμα και αν είναι αληθής (12.000 σύμφωνα με τους Κροάτες), είναι πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τον συνολικό κροατικό πληθυσμό.
  ΥΓ2: Φανταστείτε να είχε αναγνωρίσει το κροατικό Κοινοβούλιο την γενοκτονία των Κροατών από τους Σέρβους (δεν ξέρω κιόλας, μπορεί να είχε γίνει). Τώρα που βγήκε η απόφαση τι θα έλεγαν; Α εμείς έχουμε απόφαση του Κοινοβουλίου και δεν μας ενδιαφέρει η δικαστική απόφαση; Αλλά για τις υποθέσεις βέβαια που δεν μπορούν να κριθούν δικαστικά δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, είμαστε ελεύθεροι να λέμε ό,τι θέλουμε.

 249. Μαρία said

  248
  Και έχουν διαλέξει για ημέρα μνήμης της γενοκτονίας την 27η Ιουνίου, ημέρα της σφαγής των Τσάμηδων στην Παραμυθιά απ’ το Ζέρβα το ’44.

 250. Μαρία said

  Για την κατάχρηση της λέξης γενοκτονία και την επινόηση ποικίλων -κτονιών είχα διαβάσει εδώ
  De « génocide » découlent divers néologismes et calques pseudo-juridiques brandis par plusieurs catégories de victimes alléguées : « ethnocide », qui est le plus répandu dénote la destruction de l’identité culturelle d’un groupe, sans détruire physiquement ce groupe. « Linguicide » serait l’acte de « tuer » une langue : le terme est utilisé par Claude Hagège (2001). La France serait par exemple coupable de « linguicide » à l’égard de l’occitan et autres langues vernaculaires. Toutefois, « génocide culturel » peut se trouver étendu à ce « cas » : des nationalistes bretons accusent la France de « génocide culturel de la langue bretonne », sur le site AlterMedia, 2 septembre 2005. « Démocide » est un terme créé par le politologue R. J. Rummel pour disposer d’un concept plus large que la seule définition légale de génocide. « Ethnocide » est aussi fréquemment utilisé à propos de la destruction par les « Blancs » des cultures des Amérindiens d’Amérique du Nord, – mais le terme est aussi invoqué de façon dénonciatrice pour la sinisation systématique du Tibet par le régime de Pékin.

  27Brigitte Bardot fait part au monde depuis plusieurs années de son indignation devant le massacre par les chasseurs canadiens des « bébés phoques », c’est son droit, mais la Fondation Brigitte Bardot dénonce sur son site un « génocide » en cours et c’est abuser du langage d’une façon qui peut choquer, – choquer notamment les victimes et survivants des « vrais » génocides. « La chasse aux phoques : génocide animalier », titre derechef un autre site anti-fourrure. http://aad.revues.org/1787?lang=en#tocto1n3

 251. sarant said

  248.2 Ακριβώς εδώ φαίνεται πόσο άγονο είναι το παιχνίδι με τις αναγνωρίσεις από τη Βουλή.

 252. Μαρία said

  Αύριο http://www.efsyn.gr/arthro/dikazetai-sto-rethymno-o-kathigitis-rihter

 253. Μαρία said

  http://www.haniotika-nea.gr/entasi-sti-diki-richter/

 254. sarant said

  Κάπως μποστικός ο τίτλος του εκπολιτιστικού συλλόγου!

 255. Μαρία said

  Είναι το όνομα του βουνού όπου κατέφυγαν οι αντάρτες.

 256. sarant said

  Eντάξει τότε 🙂

 257. Μαρία said

  257
  Κι εμένα μου φάνηκε κακόηχο για όνομα συλλόγου και το έψαξα.

 258. Γς said

  Σε λίγο καιρό, αν τυχόν ατυχής έκβαση κάνει το θέμα διεθνές, ίσως ξαναγίνουμε αντικείμενο της παγκόσμιας περιφρόνησης. Δεν τρέχει τίποτα, συνηθίσαμε.

  Την Παρασκευή [χτες] συνεχίζεται η δίκη του καθηγητή Ρίχτερ για τις απόψεις του

 259. Τους μηχανικούς μου μέσα… Όπου γάμος και χαρά η Ευφύω πρώτη.

 260. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  260. Πέστα Χρυσόστομε! 🙂

 261. sarant said

  Ο ευφυής μαϊντανός 🙂

 262. Ο επαγγελματίας ευφυής μαϊντανός.

 263. Μαρία said

  Η πολιτική αγωγή ζήτησε να κληθούν ως μάρτυρες οι δήμαρχοι Καντάνου και Πλατανιά, αλλά και ο ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης, ο οποίος έχει αντικρούσει σθεναρά τα γραφόμενα του κ. Ρίχτερ. http://www.efsyn.gr/arthro/apantisi-me-antepiheirimata-ohi-me-logokrisia

 264. gbaloglou said

  260 Ευφυές το Ευφύω … και άσχετα αν συμφωνώ μαζί της επί του κυρίως θέματος 🙂

  [Σουρεαλιστική σκηνή: πέρυσι στην Μαθηματική Εβδομάδα — λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέλη Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη — σε χαμηλής προσέλευσης απομεσημεριανή ομιλία εκπαιδευτικού που έχει κάποιας μορφής συνεργασία με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει … είδα κατάπληκτος να εισέρχεται στην αίθουσα με μικρή συνοδεία ο Παναγιώτης Ψωμιάδης! (Για να είμαι ακριβής, νομίζω ότι έφτασαν στα μέσα της αμέσως προηγούμενης ομιλίας.)]

 265. Μαρία said

  Πέσανε κι οι μηνύσεις, η μία απ’ τον γνωστό και μη εξαιρετέο Φαήλο.
  http://tvxs.gr/news/ellada/sti-boyli-dyo-minyseis-kata-toy-nikoy-fili-gia-ti-genoktonia-ton-pontion

 266. sarant said

  Ναι, το είδα κι εγώ. Καλά κάνεις και το βάζεις.

 267. Μαρία said

  Ο Φαήλος διαβάζω αντέδρασε τάχιστα. 2/11 η εκπομπή, 4/11 η μήνυση http://www.efsyn.gr/arthro/sti-voyli-dyo-minyseis-se-varos-toy-nikoy-fili

 268. sarant said

  Aλλά μόλις τώρα το μάθαμε

 269. spiral architect said

  H αδωνοκτονία της αντίθετης άποψης 😆 😆
  (τελικά το ξύλο αντί να το φάει ο Λαζόπουλος το’ φαγε ο Οικονόμου)

 270. gbaloglou said

  Η Εκτόπιση, Εξόντωση, και Γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων

 271. […] ξέρουμε τι να περιμένουμε. Το θλιβερό είναι διάφορες «φωνές» εκ των έσω στην Ελλάδα να αγκαλιάζουν και να […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: