Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το Παρίσι καίγεται, ο φασισμός ανεβαίνει

Posted by sarant στο 14 Νοεμβρίου, 2015


Το Σάββατο έχουμε σχεδόν πάντα μεζεδάκια, άρθρο πολυσυλλεκτικό και εύθυμο, όπου σπάμε πλάκα με τα λαθάκια και τα μαργαριτάρια που ψαρεύουμε στο Διαδίκτυο και στον τύπο. Σχεδόν κάθε Σάββατο, αλλά όχι σημερα.

Σήμερα, λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, θα ήταν αφύσικο, άσεμνο θα’λεγα να βάλουμε άρθρο ανάλαφρο. Ποιος έχει όρεξη για γέλια πάνω από τα κουφάρια;

Τώρα που γράφω, μεσάνυχτα και κάτι, δεν έχει ακόμα κατακάτσει η σκόνη, η σύλληψη ομήρων συνεχίζεται, δεν ξέρουμε ούτε ακριβή αριθμό των θυμάτων ούτε την ταυτότητα των δραστών -αν και, αναπόφευκτα, όλοι σκέφτονται τους τζιχαντιστές και όλα δείχνουν πως από εκεί προέρχεται το χτύπημα. Ίσως ως το πρωί, που θα διαβάσετε αυτό το άρθρο, να έχει κάπως ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να ξέρουμε περισσότερα.

Οπότε, ετούτο εδώ δεν είναι άρθρο ακριβώς, πιο πολύ ένας χώρος υποδοχής για τα σχόλιά σας.

Ο τίτλος μου ήρθε αυθόρμητα -στο πρώτο σκέλος θα αναγνωρίσετε ίσως την ταινία του Ρενέ Κλεμάν (Paris brûle-t-il?) που βέβαια αναφέρεται στην απελευθέρωση του 1944. Το δεύτερο σκέλος είναι μια απαισιόδοξη, αλλά καθόλου απίθανη πρόβλεψή μου, καθώς όσα γίνονται μόνο την κυρία Λεπέν εξυπηρετούν.

Ύστερα από ένα μεγάλο φονικό, σαν κι αυτό που έγινε στο Παρίσι, είναι επόμενο να βγουν παγανιά οι ύαινες. Μόνο που δεν περίμενα να βγουν τόσο νωρίς. Λίγο μετά το φονικό, μια φιλελεύθερη ύαινα  έγραψε στο Φέισμπουκ: «Όταν ανοίγεις τα σύνορα σε όλους θα μπουν και αυτοί.» Πέρα από εμπόριο ψήφων με αντάλλαγμα το αίμα των θυμάτων, ο Τζήμερος λέει και ψέματα, διότι οι τζιχαντιστές της Γαλλίας είναι γηγενείς, όλοι ανεξαίρετα, με γαλλικό διαβατήριο. Αλλά είπαμε, ο φασισμός ανεβαίνει -κι αυτό φασισμός είναι, κι αυτό τρομοκρατία είναι. Μισάνθρωποι κι οι Τζιχαντιστές, μισάνθρωποι και οι τζήμεροι.

Άλλωστε, το σημερινό μπαράζ επιθέσεων δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, είναι το επιστέγασμα μιας φονικής αλυσίδας που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου με τις φονικές επιθέσεις στο Σαρλί Εμπντό και στο εβραϊκό σουπερμάρκετ -και όπως ξέρουμε οι δράστες εκείνων των επιθέσεων δεν είχαν έρθει απέξω. Δεν ήταν μετανάστες και πρόσφυγες οι τρελαμένοι τζιχαντιστές, είναι Γάλλοι πολίτες, πρόσφυγες στη χώρα τους που την αισθάνονται ξένη, κλεισμένοι πίσω από τα αόρατα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού. Η πυρκαγιά της Συρίας, για την οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Ευρώπη, άναψε το φιτίλι και τα πράγματα θα πάνε χειρότερα πριν πάνε καλύτερα.

Όχι τυχαία, η επίθεση έγινε στο αγαπημένο Παρίσι, σκοτείνιασε την πόλη του φωτός. Πνίγω την παρόρμηση να γράψω, σαν τον Λαπαθιώτη πριν από 100 χρόνια, «Γαλλία Γαλλία, χαρά της οικουμένης», θέλω να θυμίσω τις τρεις λέξεις που μας χάρισε η Γαλλία: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη – Liberté, égalité, fraternité. Εύχομαι στους φίλους μου στο Παρίσι κουράγιο, και ελπίζω να κρατήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και να μην αφήσουμε την καρδιά μας να πλημμυρίσουν με φόβο και μίσος.

 

 

 

 

381 Σχόλια προς “Το Παρίσι καίγεται, ο φασισμός ανεβαίνει”

 1. venios said

  Ti να πει κανείς!
  Η μισαλλοδοξία είναι πανάρχαια, τα όπλα; υπερσύγχρονα.
  Ποιος είναι πιο βάρβαρος, αυτός που σκοτώνει ή αυτός που οπλίζει το χέρι του;

 2. ndmushroom said

  Να πω τη μαύρη αλήθεια, περίμενα πώς και πώς τα σημερινά μεζεδάκια, ακριβώς για να ξεφύγω λίγο από το μαύρο κλίμα της ημέρας. Γιατί τι να γράψεις για αυτό που έγινε; Μια τρομοκρατική επίθεση, που θα αντιμετωπιστεί (όπως όλα δείχνουν) κατά τον ίδιο, υστερικό, σπασμωδικό, τρομοκρατημένο και τρομοκρατικό τρόπο από υπεύθυνους και ανεύθυνους (ήδη από ό,τι διαβάζω η Γαλλία κλείνει τα σύνορα, το Βέλγιο εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία, και έπεται συνέχεια. Κάηκε και προσφυγικός καταυλισμός στο Καλαί, αλλά μάλλον αυτό οφείλεται σε ατύχημα και όχι σε αυτόκλητους εκδικητές. Το επόμενο όμως;), με συνέπεια να την πληρώνουν όσοι προσπαθούν να ξεφύγουν από ακριβώς αυτήν την τρομοκρατία που σποραδικά μόνο βιώνει και η προνομιούχος Δύση, και να ριζοσπαστικοποιούνται περαιτέρω όσοι θεωρούν χτυπήματα σαν το βραδινό μέρος ενός γενικότερου ακήρυχτου πολέμου, και άρα το ενδεχόμενο επόμενου, μεγαλύτερου χτυπήματος.

 3. Πηγές στην γαλλική αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν νωρίτερα ότι οι δράστες φώναζαν συνθήματα όπως «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν άνοιξαν πυρ με αυτόματα εναντίον του πλήθους, ενώ έκαναν σαφές ότι η επίθεσή τους γίνεται σε αντίποινα για τη γαλλική συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Συρία. (το μόνο που κατάφερα να βρω μέχρι στιγμής σχετικά). Υπονοεί ότι μιλούσαν γαλλικά και μάλλον καλά (θαρρώ θα το έλεγε αν είχαν ξενική προφορά).

 4. Γς said

  Εβλεπα τους θεατές του αγώνα να εκκενωνουν το γήπεδο μετά την επίθεση, ήρεμα και τραγυδώντας την Μασσαλιώτιδα και σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να ήταν με το Φροντ Νασιονάλ της Λεπέν όλοι αυτοι.

  Οχι δεν θα στραβώσει κάτι εκεί!

 5. spiral architecth said

  Kαλημέρα.
  Αντί σχολίου δυο τιτιβίσματα:

 6. 3 «Je les ai clairement entendu dire aux otages «C’est la faute de (François) Hollande, c’est la faute de votre président, il n’a pas à intervenir en Syrie». Ils ont aussi parlé de l’Irak», a raconté ce témoin, Pierre Janaszak, à l’AFP. http://www.tvanouvelles.ca/2015/11/13/une-fusillade-a-la-kalachnikov-a-fait-plusieurs-morts-dans-un-restaurant-de-paris

 7. sarant said

  Καλημέρα, τρόπος του λέγειν. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.

  2 Καταλαβαίνω τι λες, αλλά δεν είχα διάθεση για μεζεδάκια. Μπορεί να έσφαλα.

 8. ndmushroom said

  7
  Όχι, καλά έκανες και δεν τα έβαλες, και εγώ το ίδιο θα έκανα.

 9. Όπου γάμος και χαρά (λέμε τώρα): «Η ασφάλεια των πολιτών είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Και η φύλαξη των συνόρων είναι πλέον όρος ύπαρξης για τις δημοκρατικές κοινωνίες» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

 10. sarant said

  9 Η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας

 11. eliency said

  Παρόλον που κανείς δεν έχει διάθεση να λεξιλογήσει πάνω στο θέμα των τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι, θα ήθελα να σχολιάσω την νεόκοπη χρήση της λέξης που εμφανίστηκε στα ελληνικά ΜΜΕ (διάβ. ΕΡΤ) προκαλώντας μου ανατριχίλα: Αναφέρονταν επανειλημμένα σε «ποσότητα» ανθρώπων (sic!)….Να υποθέσω ότι ζούμε σενάρια του Όργουελ ή είναι απλά ατυχής επιλογή των σχολιαστών; Χρησιμοποιούμε την λέξη «ποσότητα» για υλικά, όχι για έμψυχα όντα και δη ανθρώπους!!

 12. 5β αυτό είν’ το κόλπο. Δεν ξέρω αν είναι κερδισμένος ο φασισμός, σίγουρα κερδισμένοι είν’ αυτοί που προωθούν ελεγκτικούς μηχανισμούς πάνω μας.

 13. Ακριβώς αυτό το τελευταίο όπως το λέτε ! Πριν από λίγο έγραψε κάποιος γνωστός σε στάτους μια φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ : «Nous tenons tous ensemble vivre comme des frères sinon nous allons tous mourir ensemble comme des idiots» Πρέπει να ζήσουμε όλοι μαζί σαν αδέρφια αλλιώς θα πεθάνουμε όλοι μαζί σαν ηλίθιοι… Με αντιπροσωπεύει απόλυτα αυτή τη στιγμή… Εμείς εδώ πενθούμε τα τόσα ανθρώπινα θύματα αλλά και το χτύπημα στην αλληλεγγύη γιατί ο πανικός κι ο φόβος δυστυχώς σε πολλούς προκαλεί μίση τα οπόια τώρα θα τα δούμε κι άλλο να ανεβαίνουνε…

 14. Την είδηση την έμαθα μόλις τώρα, από δω και έψαξα να δω τι έγινε.

  2 Έτσι.

  Την τρομοκρατία στο Παρίσι την ένοιωσα βλέποντας τους ανθρώπους της τάξης (αστυνομικούς; στρατιώτες;) να περιπολούν σε κεντρικά σημεία (Βερσαλίες, σιδηροδρομικούς σταθμούς κλπ) με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Αλήθεια, πώς αντέδρασαν όλοι αυτοί; Γιατί δεν απέτρεψαν τις επιθέσεις; Κι η εκατόμβη στο θέατρο, δεν ξέρω πόσο ήταν αποτέλεσμα της επίθεσης των «τρομοκρατών» ή των μονάδων «αποκατάστασης της τάξης» (αλά Μόναχο 1972). Κι ούτε θα το μάθουμε εύκολα.

 15. Γιάννης Ιατρού said

  14: Σωστά μεν, αλλά να σκεφτούμε επίσης, ότι οι τρομοκράτες στο θέατρο σίγουρα δεν σκότωσαν -με την είσοδό τους εκεί- τόσους πολλούς και μετέπειτα κρατούσαν και ομήρους επειδή είχαν σκοπό τελικά να παραδοθούν αναίμακτα. Οπότε η επέμβαση ήταν μονόδρομος, με τις όποιες δυσάρεστες / τραγικές (παρ-)ενέργειες μπορεί να έχουν.

 16. Stella said

  Ξεκινώντας από την αρχή…
  από την περιφρόνηση του Liberté, Εgalité, Fraternité…
  και συνεχίζοντας, στη σύγχρονη εποχή-ιστορία…

  Από τη χάραξη συνόρων, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής…
  Από τα απολυταρχικά καθεστώτα, υποχείρια των δυτικών…
  Από την απόλυτη εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών…
  Από την επέμβαση των ΑγγλοΓάλλων, στο Σουέζ…
  Από την υποστήριξη του Σάχη και την πτώση Μωσαντέκ…
  Από την επέμβαση στο Κογκό και τη δολοφονία Λουμούμπα…
  Από την τυφλή υποστήριξη του Ισραήλ…
  Από τη δολοφονία Αλλιέντε…
  Από την αποδοχή τετελεσμένων, στην Κύπρο…
  Από τη σφαγή στη Σάμπρα και Σατίλα…
  Από την εξαθλίωση και τον εμπαιγμό των Παλαιστινίων…
  Από τον ορισμό «κύκλος των κακών», για Συρία, Β. Κορέα, Ιράν…
  Από την «τυφλή» επέμβαση στο Ιράκ, λόγω απειλής πυρηνικών όπλων…
  Από τον εμφύλιο τεμαχισμό, της Γιουγκοσλαβίας…
  Από την εγκαθίδρυση «δημοκρατίας», στο Αφγανιστάν…
  Από τις παρεμβάσεις στην Αραβική άνοιξη…
  Από την εκτέλεση του Καντάφι…
  Από την αποπομπή του Μόρσι…
  Από την κοντόφθαλμη υποστήριξη των Τζιχαντιστών…
  Από τον αποκλεισμό και την περικύκλωση της Ρωσσίας…
  Από την αδηφαγία της Διεθνούς του Κεφαλαίου…και χίλια-δυό ακόμη

  Τι άλλο να περιμένουμε, παρά…ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 17. gpoint said

  Δεν ξέρω τι γίνεται στη Γαλλία αλλα στη Ελλάδα όσο ο Σύιζα-η τελευταία ελπίδα των Ελλήνων- τα μπουρδουκλώνει με τα κανάλια, σφυρίζει αδιάφορα με την λίστα Λαγκάρντ και τα έντυπα του Μαρινάκη σταμάτησαν να τα βάζουν με τον Κοντωνή δλδ με λίγα λόγια θυμίζει τις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο θα φαίνεται στους απελπισμένους σανίδα σωτηρίας η ΧΑ, ο μέσος Ελληνας χέστηκε για τοσυμβάν στο Παρίαι από κομματικής άποψης. Αυτά μεγαλώουν πολύ πεισσότερο τα ποσοστά της από τα μεταναστευτικά της Γαλλιας

 18. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  17 Τα της Γαλλίας ενισχύουν κυρίως τα ποσοστά της Λεπέν.

 19. Νίκος Κ. said

  Η επίθεση των φασιστών (γιατί περί αυτού πρόκειται) στο θέατρο Bataclan θυμίζει την ανάλογη επίθεση 34 τσετσένων σε θέατρο της Μόσχας με 67 νεκρούς ομήρους http://news.in.gr/world/article/?aid=414448 Αυτό δεν είχε εμπόδισε την «πολιτισμένη Δύση» να συνεχίσει τα παίζει το χαρτί της Τσετσενίας για πολλά χρόνια, αφού αυτό βόλευε.

  Η Γαλλία βομβάρδισε και διέλυσε τη Λιβύη (για να φέρει τη … δημοκρατία βεβαίως, βεβαίως) ενώ πριν 3 εβδομάδες ο Πρόεδρός της δήλωνε «Ο Άσαντ είναι το πρόβλημα και όχι η λύση» http://www.naftemporiki.gr/story/1021288/olant-o-asant-einai-to-problima-kai-oxi-i-lusi

  Όσο αδιαφορούμε για όλα αυτά (ή ακόμη χειρότερα νομίζουμε ότι είναι για το συμφέρον μας) τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα απεχθή γεγονότα σαν το χθεσινό.

 20. Γιάννης Ιατρού said

  3:, 6:
  Η ανακοίνωση του ISIS, που αναλαμβάνει και την ευθύνη της επίθεσης…

  Αν δεν κάνω λάθος, μιλάει -εκτός των άλλων- για σταυροφόρους …
  Είναι ανατριχιαστικό!

 21. Κι έχεις και το Ντόναλντ Τράμπ…

  https://pbs.twimg.com/media/CTvBRXgWsAAFHYG.jpg:large

 22. https://pbs.twimg.com/media/CTwtzaRW4AEVm3G.jpg:large

 23. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  είναι βέβαιον ότι δεν έχετε καταλάβει τί συμβαίνει… Ο κ. Ιατρού εις το προηγηθέν σχόλιον 20 αναβίβασε την ανακοίνωσιν των Ισλαμοπιθήκων εις τα γαλλικά, χωρίς να μεταφράση το επίμαχον σημείον.

  http://www.iefimerida.gr/news/235705/o-isis-anelave-episima-tin-eythyni-i-gallia-einai-vasikos-mas-stohos-tha-synehisei-na

  Πρόκειται περί επιθέσεως του Μονοθεϊσμού της Ερήμου εναντίον του Παγανισμού της Ευρώπης. Ομιλούν για «ειδωλολάτρες» οι Ισλαμοπίθηκοι και αυτό δεν είναι τυχαίον: Ως ειδωλολάτρες βλέπουν τους χριστιανούς λόγω της Αγίας Τριάδος (3 Θεοί). Δεν ανέχονται οι μονοθεΪσταί την χαράν της Ζωής, τον Οίνον, το γαμήσι και κυρίως το Γέλιο των Ευρωπαίων. Ο ραββίνος Χριστός ουδέποτε εγέλασε και ουδέποτε εγάμησε, μή το ξεχνάτε αυτό.

  Ο ραββίνος Σαούλ, ότε ήλθεν εν Αθήναις και είδε όλην αυτήν την χαράν των ειδωλολατρών, τα ωραία αγάλματα με τας ψωλάς και τα αιδοία εις κοινήν θέαν, έφριξε: Αυτός ήτο κακάσχημος (είχε σκώλοπα εν σαρκί, λέγουν αι Πράξεις των Αποστόλων) και δεν είχε την παραμικράν ελπίδα να γαμήση εν κοράσιον, μία εταίρα ή έναν ωραίον έφηβον. Τί έκαμε, λοιπόν, ο άθλιος εκπρόσωπος της ΜονοθεΪστικής Ερήμου; Εξαπέλυσε το δηλητήριον που απεκλήθη Χριστιανική Θρησκεία και μάς διέλυσε. Μή κοιτάτε που επενέβη ο Ελληνισμός τους επομένους αιώνας και έκαμε πιό «γλυκόν» τον Χριστιανισμόν. Όσοι ξέρουν, θα σάς πούν ότι ο χριστιανισμός του Παύλου είναι ακριβώς ίδιος με τον ισλαμισμόν των τζιχαντιστών

  Αντιθέτως με υμάς, αγαπητοί μου Ρωμιοί, που κοιμάσθε τον νήδυμον, η χριστιανοπούλα Μέρκελ «έπιασε» αμέσως περί τίνος πρόκειται: Οι μονοθεϊσταί Ισλαμοπίθηκοι μισούν την ζωήν της Ελευθερίας και του Γέλιου, που εδίδαξαν εις την Ανθρωπότητα οι Έλληνες…

  Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω…
  Γέρων Βάταλος

  http://www.iefimerida.gr/news/235689/i-merkel-sta-mayra-ayti-i-epithesi-den-afora-mono-parisi-oloi-mazi-tha-dosoyme-tin

 24. ππαν said

  Οι δολοφόνοι στο Μπατακλάν ήταν ζωσμένοι εκρηκτικά. Υποθέτω ότι χωρίς την έφοδο θα διαλύονταν ησύχως.
  Και κανένας στρατός δεν μπορεί να μας γλιτώσει από κάποιον τυχαίο που ζώνεται εκρηκτικά και μπαίνει σε ένα μπαρ.

 25. physicist said

  Το μακελειό στο Bataclan έγινε, λοιπόν, επειδή εκεί ήταν μαζεμένοι ειδωλολάτρες που συμμετείχαν σε μία γιορτή της διαστροφής. Αν τα αίτια ήταν πολιτικά, θε είχε επιλεγεί κάποιος στόχος που να εκφράζει το Γαλλικό Κράτος, π.χ. ένα Αστυνομικό Τμήμα, μια Εφορία, ένα οποιοδήποτε Δημόσιο Κατάστημα, κάτι που δεν συνέβη. Επιλέχτηκε, αντίθετα, ένα θέατρο στο οποίο παιζόταν ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, το οποίο είναι διεστραμμένο. Οι τρομοκράτες απλώς έδωσαν στους συμμετέχοντες την τιμωρία που τους αξίζει: όλα είναι στοιχειοθετημένα με αναφορές σε Σούρες από το Κοράνι. Δεν τα λέει αυτά κανένας φανατικός άθεος και κανένας ισλαμοφοβικός. Δεν τα γράφει απ’ το κεφάλι του κανένας ακροδεξιός, δεν είναι καμία προπαγάνδα. Τα διαβάζουμε φαρδιά-πλατιά στην παραπάνω ανακοίνωση.

  Να μην ξεχνάμε, πάντως, ότι η επίθεση δεν έχει να κάνει με το Ισλάμ. Άσχετο το Ισλάμ, τελείως. Βουδιστές ήταν που παριστάνουν τους μουσουλμάνους, μη σου πω ότι ήταν και σιντοϊστές, δηλαδή.

  #14. — Αν δεν ήταν τραγική η περίσταση, ο κατάπτυστος ισχυρισμός σου ότι υπαίτια για το λουτρό αίματος στο θέατρο είναι η Αστυνομία θα ήταν απλώς γελοίος. Όσο για τα εισαγωγικά που βάζεις στη λέξη τρομοκράτες, αναρωτιέμαι αν σου αξίζει άλλο τίποτα παρά περιφρόνηση.

  Γενικώς: μετά από μια τέτοια πράξη, ασχολείστε με τον Τζήμερο, τον Σαμαρά και τον Τραμπ; Αυτό σας μάρανε; Άλλο τίποτα δεν σας απασχολεί; Και καλά ο Τραμπ, πες έχει μία στις χίλιες να γίνει Πρόεδρος, μα με τον Τζήμερο, ρε παιδιά; Με τον Τζήμερο;

 26. ππαν said

  25: ξέχασες ότι «ενιωσε και τη τρομοκρατία». Με τον ίδιο τρόπο που ξεφτιλισαμε όλες τις έννοιες, να κι αυτή. Ντροπή, ειλικρινά.

 27. physicist said

  #26. — Να ρωτήσει τη γυναίκα που έμεινε στο Μπατακλάν για πολλή ώρα καταπλακωμένη από πτώματα κι έτσι γλίτωσε τη βροχή πυρός των δολοφόνων πώς ένοιωσε εκείνη την τρομοκρατία.

  Άστα να πάνε στο διάολο.

 28. Christos said

  24: Ρε Ππαν, εσύ που (αν θυμάμαι καλά) τα ζεις από κοντά, πες αν μπορείς κάτι. Γιατί το Μπατακλάν; Κάποιος πήγε να πει κάτι για έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει, αλλά η ροή των γεγονότων δεν τον άφησε.

 29. ππαν said

  Γιατί ήταν πολλοί άνθρωποι, ειδωλολάτρες που λένε αυτοί. Κανένας συμβολισμός πέρα από αυτόν. Μουσική και ποδόσφιαρο, δυο από τους μεγάλους εχθρούς των ισλαμιστών, μην ξεχνάμε.

 30. giorgos said

  «Ὑπὸ τὶς ρατσιστικὲς λοιπὸν θεωρίες ὑπάρχει ἡ ἐπικάλυψη ἑνὸς πολιτικοῦ προβλήματος, ἄλλα ὁ ρατσισμὸς δὲν ἐξαντλεῖται σ’ αὐτό, οὔτε ἐπινόηση τῶν Γερμανῶν ὑπῆρξε. Ὁ ρατσισμὸς ὡς ἰδεολογία εἶναι ἕνα προϊόν τῆς δυτικῆς Εὐρώπης καὶ ἔχει ἄμεση σχέση καὶ καταγωγὴ μὲ τὶς καταστάσεις τῆς Μεσογείου. Ἕνα πρᾶγμα πού δὲν ἔχει παρατηρηθῆ -καὶ οἱ ἐξηγήσεις σ’ αὐτὸ δὲν εἶναι δύσκολες- εἶναι ὅτι οἱ θεωρίες τοῦ Γκομπινώ προέρχονται ἀπὸ ἕνα σύνολο ἰδεολογικῶν παραστάσεων πού ἔχουν ἄμεση σχέση μὲ τὶς καταστάσεις τῆς Μεσογείου καὶ ἰδιαίτερα μὲ τὶς νεώτερες σχέσεις τῶν δυτικῶν κρατῶν μ’ αὐτή. Ὁ πνευματικὸς κόσμος τοῦ Γκομπινώ – ὁ ὁποῖος γι’ αὐτὸ διετέλεσε καὶ πρεσβευτὴς τῆς Γαλλίας στὴν Ἑλλάδα- εἶναι ἡ ἱστορία τῶν λαῶν τῆς μεσογειακῆς Ἀνατολῆς. Μέσα ἀπὸ αὐτὲς ἀναπτύσσει τὶς θεωρίες του, καὶ τὶς ἀναπτύσσει ἀκριβῶς σὲ μιὰ ἐποχὴ πού ἔχουν ἤδη ἀρχίσει νὰ ἀπορροφῶνται οἱ πλουτοπαραγωγικὲς πηγὲς τῆς ἀνατολικῆς Μεσογείου καὶ τῶν Βαλκανίων ἀπὸ τὴν δυτικὴ Εὐρώπη. Ποιὰ ἄλλη καλύτερη ὅσο καὶ προχειρότερη αἰτιολόγηση τοῦ πράγματος ἦταν δυνατή, παρὰ ὅτι οἱ μεσογειακοὶ αὐτοὶ λαοὶ εἶναι «ἀνάξιοι» νὰ ἔχουν τὸν ὅσον πλοῦτο εἶχαν; Οἱ «κατώτερες φυλὲς» τοῦ Γκομπινώ δὲν εἶναι ἀνθρωπολογικὲς φυλὲς τῆς Ἀφρικῆς, ἀλλὰ οἱ ἱστορικοὶ λαοὶ τῆς Μεσογείου.»

 31. Γιάννης Ιατρού said

  22: …χωρίς να μεταφράση το επίμαχον σημείον…

  Επίμαχο κατά την δική σου γνώμη! Βολεύει;

  Μία φορά αναφέρουν στο κείμενο το Idolâtres -που εκτός της σημασίας ειδωλολάτρες- μπορεί να σημαίνει και κάποιους που εκδηλώνουν τη λατρεία, θαυμασμό για κάποιον, μια υπερβολική προτίμηση για κάτι. Εδώ -προφανώς- σε σύνδεση με τη μουσική heavy metal, που έπαιζε το συγκρότημα Eagles of Death Metal (κοίτα όνομα τώρα …, κατά φωνή) στο Bataclan.

  Λοιπόν μην εστιάζουμε στο Idolâtres, αλλά στο croisés, croisade (σταυροφόρ*) που αναφέρονται πολλές περισσότερες φορές. Είναι γνωστό ότι το ISIS θεωρεί εαυτόν εκδικητή για τα όσα συνέβησαν στις σταυροφορίες από τους χριστιανούς σταυροφόρους!

 32. giorgos said

  Λιγη ιστορική ανάλυση δέν βλάπτει προκειμένου νά βγάλουμε συμπεράσματα.
  »
  «Τόσο ο ευρωπαϊκός όσο και υ ισλαμικός, είναι και οι δύο μεσογειακοί πολιτισμοί. Ο πρώτος είναι ο κληρονό¬μος της φιλοσοφίας και του ανθρωπιστικού πνεύματος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ο δεύτερος είναι ο κληρονόμος του πρακτικού και επιστημονικού πνεύ¬ματος του ασσυριακού, του βαβυλωνιακού και του αι-γυπτιακού πολιτισμού, στους οποίους, ωστόσο, πάρα πολλά οφείλει και η αρχαία Ελλάδα. Ό,που ο πολιτι¬σμός, ως γνωστόν, πρωτοεμφανίστηκε επί ασιατικού εδάφους, στην Ιωνία. Συνεπώς, ως εκ της γεωγραφικής θέσεως της Ιωνίας, ο ελληνικός πολιτισμός ήταν άμεσα συνδεμένος με τους προγονικούς, πολιτισμού των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων και των Αιγυπτίων που προη¬γήθηκαν χρονικά. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, άλλω¬στε πως κάποιες ελληνικές λέξεις, πως ως τώρα θεωρούνταν άγνωστης ετυμολογίας και που δεν έχουν σαν¬σκριτική ρίζα, αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο πως είναι αιγυπτιακής προέλευσης. Πράγμα που ση¬μαίνει πως οι ‘Ελληνες πήραν από τους Αιγυπτίους όχι μόνο τα πρώτα σπέρματα του πολιτισμού αλλά και ένα μεγάλο μέρος του λεξιλογίου τους. Σήμερα, η επιστήμη της Γλωσσολογίας δεν αμφισβη¬τεί πως τα θεωρούμενα ως ακατάληπτες κραυγές λόγια των ιερέων στη διάρκεια των τελετών των Ελευσίνιων Μυστηρίων δεν ήταν παρά αιγυπτιακές λέξεις.
  Κατά πάσα πιθανότητα, μάλιστα, τα Ελευσίνια μυστή¬ρια ήταν πανάρχαια κατάλοιπα αιγυπτιακών θρησκευ¬τικών τελετών.
  Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ακόμα πως το ελληνικό αλφάβητο είναι φοινικικής καταγωγής και πως πάρα πολλοί Έλληνες σοφοί συνήθιζαν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, για να αντλήσουν απ’ τις πανάρχαιες πηγές της σοφίας της. Μ’ άλλα λόγια, ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι αυτοφυής. Άλλωστε, κανείς πολιτισμός δεν είναι αυτοφυής κι αυτό το γνώριζαν καλά οι αρχαίοι ‘Ελληνες, που δεν παρέλειπαν να αναγνωρίζουν τα χρέη τους στους ανατολικούς λαούς.
  Κάποτε, ωστόσο, η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μεσογείου διακόπηκε, παρά την ανάπτυ¬ξη των συγκοινωνιών. Δύο θρησκείες, το Ισλάμ και ο Χριστιανισμός, έφεραν αντιμέτωπους δυο πολιτισμούς με κοινές ρίζες και δεν τους επέτρεψαν, στη συνέχεια του ιστορικού χρόνου, να αναπτυχθούν παράλληλα και να επηρεαστούν αμοιβαία, όπως συνεχώς γινόταν μέχρι τότε στη Μεσόγειο, την κοιτίδα πολλών πολιτισμών και όχι μόνο του ελληνικού. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που είναι η συνέχεια του ελληνικού, αντιμετώπισε τον ισλα¬μικό αλαζονικά παντού, εκτός από την Ισπανία. Που χρωστάει την ιδιαιτερότητα και τη ζωντάνια της στη μακραίωνη αραβική κατάκτηση. Που δεν ήταν ακριβώς κατάκτηση αλλά ένα σμίξιμο κι ένα μπόλιασμα δυο πο¬λιτισμών, οι οποίοι συνεχίζουν να συνυπάρχουν σ’ ένα γοητευτικό κράμα. (Οι Ισπανοί είναι σχεδόν κατά το μισό Άραβες και από φυλετική και από πολιτιστική άποψη). Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν ομολόγησε ποτέ ευ¬θαρσώς τα χρέη του στον ισλαμισμό. Κι αυτό θα του στοιχίσει ακριβά στο μέλλον, όπως λέει ο Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ στο βιβλίο του «Η παγκόσμια πρόκληση» (έκδοση Ν. Ράπτης, μετάφραση Μάριος Βερέττας).
  Ήδη η σωρευμένη ισλαμική πικρία αρχίζει να παίρ¬νει τη μορφή μιας βάναυσης δυσπιστίας απέναντι σε καθετί το δυτικό, είτε αυτό προέρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, είτε από την Ανατολική. Οι περιπτώσεις του Καντάφι και του Χομεϊνί είναι απολύτως ενδεικτικές και τα δεινά που αναμένουν τη Δύση από τούτη την παρά φύση αποκοπή της από την Ανατολή μόλις τώρα αρχίζουν. Αν λοιπόν δεν αποκαταστήσουμε το συντομότερο τις πολιτιστικές επαφές με το παραγκωνισμένο Ισλάμ, η εκδίκησή του «θα πάρει τη μορφή ιερού πολέ¬μου, που, ωστόσο, δε 0α είναι καθόλου θρησκευτικός, ή μάλλον, θα είναι θρησκευτικός μόνο προσχηματικά και ίσα ίσα για να ξεσηκωθούν οι μάζες. Και θα έχουν δίκιο τούτες οι μάζες.
  Δεν μπορεί να περιφρονεί κανείς και να εκμεταλλεύ¬εται αιωνίως τους ανθρώπους που δημιούργησαν την κολοσσιαίων διαστάσεων αρχιτεκτονική και που πρό¬σφεραν στη δυτική επιστήμη, μεταξύ άλλων, τη χημεία και την άλγεβρα. Οι Άραβες έχουν ένα εκπληκτικό τα¬λέντο στην τέχνη της δόμησης, την ποίηση και την επι¬στήμη. Κι ωστόσο, ο πολιτισμός τους ανακόπηκε, γιατί έτυχε να έχουν μια διαφορετική θρησκεία. Που δεν εί¬ναι περισσότερο παλαβή από οποιαδήποτε άλλη θρη¬σκεία.
  ‘Αλλωστε, η αλαζονεία για τη δική μας «τελειότερη θρησκεία», δεν είναι παρά ο δούρειος ίππος μέσα στον οποίο κρυβόταν πάντα ο ιμπεριαλισμός, από την εποχή των σταυροφόρων μέχρι την εποχή των ιεραποστόλων και των ιεροκηρύκων. »
  Β.Ραφαηλίδης 1983

 33. physicist said

  #31. — … Λοιπόν μην εστιάζουμε στο Idolâtres, αλλά στο croisés, croisade (σταυροφόρ*) που αναφέρονται πολλές περισσότερες φορές. Είναι γνωστό ότι το ISIS θεωρεί εαυτόν εκδικητή για τα όσα συνέβησαν στις σταυροφορίες από τους χριστιανούς σταυροφόρους!

  Μα νόμιζα ότι ήδη το Ισλάμ είχε πάρει εκδίκηση για τις Σταυροφορίες με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και με την πολιορκία της Βιέννης. Δεν είχε; Θέλει κι άλλο; Και πότε, στο περίπου, θεωρείται ότι έληξε εκείνη η φάση και είμαστε πάτσι;

  Άμα είναι να το ξεφτιλίσουμε, να το ξεφτιλίσουμε τελείως, όχι μισές δουλειές. Α, και θενξ που μας υποδεικνύεις, σαν καλός καθοδηγητής, και πού «να εστιάζουμε». Δίκιο έχεις, αφού το σταυροφοριλήκη αναφέρεται πιο πολλές φορές, εκεί «πρέπει να εστιάσουμε».

 34. Ανδρέας said

  όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν ένα στόχο που πρέπει να πραγματοποιηθεί ρίχτε μια ματιά:

 35. Νίκος Μαστρακούλης said

  Άλλος άρχισε να υποδεικνύει «πού να εστιάσουμε» ή ποιο είναι το «επίμαχο», όχι ο Γιάννης Ιατρού.

  Όσο για το πού θεωρείται ότι «είματε πάτσι», διδακτικός είναι ο παλιός θεσμός της βεντέτας: όταν είτε συμβιβαστούν οι αντιμαχόμενες πλευρές, είτε ηττηθεί κατά κράτος ή μία.

 36. Ππαν, χαίρομαι που είσαι καλά!
  Δεν στοιχειοθετεί η ξερωγώ προκήρυξη την επίθεση στο bataclan με σούρες απ’ το κοράνι γιατί δεν θα μπορούσε να το κάνει: ο άπιστος είναι άπιστος, η σούνα αφορά τους πιστούς. Αυτοί οι τρελοί τύποι, που -τι να κάνουμε τώρα- τους πριμοδότησε η δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ στην πρεμούρα τους να ρίξουν τον Άσαντ, απλώς κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν χριστιανικό στρατό στη Συρία επειδή κάπου η εσχατολογία του Ισλάμ λέει ότι εκεί θα γίνει η τελική μάχη. Φυσικέ, νόμιζα ότι τα είχες με όλες τις θρησκείες, όχι ειδικά με το ισλάμ. Τι προτείνεις τώρα; να τους σφάξουμε όλους; Όπως είπε και ο Νικοκύρης, από το ISIS τρέχουν να σωθούν οι μουσουλμάνοι -κατά κύριο λόγο- πρόσφυγες. Το να μιλάς με όρους «το Ισλάμ» (αντί για «ο χ συγκεκριμένος φονταμενταλισμός» ή αν προτιμάτε «το ISIS») είναι εξίσου απλουστευτικό με την αναγωγή σε χριστιανικές σφαγές, σταυροφορίες και δεν ξέρω τι.

 37. Φυσικέ και ΠΠαν, ο καθένας ανάλογα τι βλέπει. Τι να κάνουμε. Εσείς βλέπετε τους ισλαμιστές τρομοκράτες, εγώ τους γενικούς. Διαφορά οπτικής γωνίας. Δεν χρειάζεται να εκνευρίζεστε. Ψυχραιμία 🙂

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  25-29 Πολιτικά ήταν τα αίτια. Χτύπησαν τον πολύ κόσμο και όχι κρατικούς στόχους επειδή α) είναι πιο εύκολοι στόχοι, αφού τα δημόσια κτίρια κτλ. φρουρούνται και β) έτσι θα ενσταλάξουν τον φόβο και το μίσος σε όλο το Παρίσι, ενώ αν χτυπούσαν ένστολους μπορεί ένα τμήμα του πληθυσμού να αισθανόταν αμέτοχο. Τώρα, το ότι χτύπησαν ροκ συναυλία και όχι, ας πούμε, λαϊκή αγορά απλώς προσθέτει το κερασάκι.

 39. sarant said

  Και βέβαια πολύ χαίρομαι που ακούω την Ππαν!

 40. ππαν said

  36: Δύτη, γεια σου. Γνώρισα έναν φίλο σου εδώ, που μελετάτε παρόμοια θέματα, κι αυτός καλά, μένει στη γειτονιά του Carillon και του Peti Cambodge, μάλιστα.

 41. ππαν said

  Ευχαριστώ, Νικοκύρη.

 42. physicist said

  #36. — Τα έχω με όλες τις θρησκείες, όμως εδώ την ιδεολογική κάλυψη τη δίνει το Ισλάμ. Εκεί που θα πάει ο άλλος να σφάξει τσιτάροντας τη Βίβλο, θα πούμε για τη Βίβλο.

 43. physicist said

  #36. — Μα το Κοράνι έχει και πολλές Σούρες για τους άπιστους.

 44. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/06/1.html

 45. physicist said

  #37. — Όταν ο άλλος μπαίνει σε θέατρο γεμάτο αθώους, άνοπλους, ανυπεράσπιστους ανθρώπους ζωσμένος εκρηκτικά κι αρχίζει να πυροβολεί αδιάκριτα με τα Καλάσνικοφ επί δέκα λεπτά (σύμφωνα με τις μαρτυρίες από επιζήσαντες), δεν βλέπω πού βρίσκεται η οπτική γωνία.

  Ψύχραιμος είμαι, τις υποδείξεις αλλού.

 46. Ππαν, ο φίλος μου υπήρξε και μπλόγκερ;
  43 έχει σούρες για τους άπιστους, για τους ξερωγώ διεφθαρμένους πιστούς, αλλά όχι για τους διεφθαρμένους άπιστους — η διαφθορά κλπ αφορά τους πιστούς.

 47. physicist said

  #38. — Τώρα, το ότι χτύπησαν ροκ συναυλία και όχι, ας πούμε, λαϊκή αγορά απλώς προσθέτει το κερασάκι.

  Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους τζιχαντιστές για ασάφεια. Μας το έχουν δηλώσει κατεπανάληψη, ξεκάθαρα και σταράτα, και το έχουν κάνει πράξη εκεί που έχουν επικρατήσει: το βασικό τους πρόβλημα είναι ο τρόπος ζωής μας, οι ελευθερίες μας, η μουσική μας, το ότι οι γυναίκες δείχνουν μπούτι και λίγο από βυζάκι κλπ. Και ότι μια συναυλία ροκ είναι του Σατανά ενώ η λαϊκή αγορά είναι του Θεού (προβάιντεντ ότι οι νοικοκυρές πάνε εκεί για ψώνια τίγκα μπουργκαρισμένες). Τα έχουν πει και ξαναπεί, και μάλιστα τα έχουν αποδείξει με πράξεις πολύ πειστικές. Άμα τώρα εσύ επιμένεις ότι ο θρησκευτικός φανατισμός είναι απλώς κερασάκι, όπως αγαπάς.

 48. ππαν said

  46: Δεν ξέρω, λες; Σ.Π.

 49. physicist said

  #46. — Ε, μπορεί τότε να ήθελαν να τιμωρήσουν ξεστρατισμένους πιστούς που πήγανε στο Μπατακλάν.

  (Έλα ρε Δύτη, έλεος!)

 50. 48 Κατάλαβα. Υπήρξε!
  49 Ήθελαν να τιμωρήσουν απίστους. Σου λέω μόνο ότι τη συγκεκριμένη επιλογή δεν μπορούν να τη στηρίξουν με σούρες απ’ το κοράνι.

 51. Για την ακρίβεια, ήθελαν να τιμωρήσουν Γάλλους (δες τι φωνάζανε). Το γενικεύουν σε απίστους για να συσπειρώσουν όλους τους ομοθρήσκους.

 52. π2 said

  25: Υπό κανονικές συνθήκες θα συμφωνούσα με την προτροπή σου να μην ασχολούμαστε με τον κάθε Τζήμερο. Επειδή όμως οι συνθήκες δεν είναι κανονικές, είναι σημαντικό να το βουλώνουν οι Τζήμεροι του κόσμου τούτου και είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζεται, με τη δέουσα λιμανίσια αγένεια, ότι πρέπει να το βουλώνουν. Όχι μόνο επειδή οι σταλεγάκηδες στις τραγωδίες είναι ένα πρόβλημα αισθητικής και ανθρωπιάς, αλλά κυρίως επειδή οι Τζήμεροι του κόσμου τούτου είναι κι αυτοί μέρος του πραγματικού προβλήματος.

 53. physicist said

  #50(β). — Περιμένω, τότε, αυτούς που έχουν καταλάβει τι θέλει να πει το Κοράνι, ν’ αρχίσουν εκστρατεία ενημέρωσης όσων πιστεύουν σ’ αυτό.

  Κοίτα, Δύτη, να μιλήσουμε σοβαρά. Ένα κείμενο-πηγή Ηθικής, δεν μπορεί να είναι τόσο ασαφές και ν’ ανοίγει διπλατες λεωφόρους για μαζικές δολοφονίες, σκλαβιά, βιασμούς κλπ., και μετά να λέει κάποιος «μα δεν είναι αυτή η σωστή ερμηνεία, εδώ το κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα σε άπιστους Τύπου 5a παράγραφος 3 κάθετος 7, και όχι 4c με κοτσίδα και σανδάλια». Με συγχωρείς δηλαδή αλλά παραείναι παιδαριώδες το επιχείρημα για να με πείσει.

 54. Ορίστε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη μουσουλμανική αυθεντία από το πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ εκτός αν δέχεσαι για χαλίφη τον αλ-Μπαγνταντί: http://www.straitstimes.com/world/europe/paris-shooting-arab-league-and-top-muslim-body-al-azhar-condemn-attack

 55. gryphon said

  19
  » Γαλλία βομβάρδισε και διέλυσε τη Λιβύη (για να φέρει τη … δημοκρατία βεβαίως, βεβαίως) ενώ πριν 3 εβδομάδες ο Πρόεδρός της δήλωνε «Ο Άσαντ είναι το πρόβλημα και όχι η λύση».

  Κατι δεν παει καλα εδω.
  Σωστα λες οτι η Γαλλια πρωτοστατησε και στα δυο και στην ανατροπη του Κανταφι και στην προσπαθεια ανατροπης του Ασαντ απο την πρωτη στιγμη μεχρι και σημερα.Βασικα εκανε και κανει οτι μπορει για να στησει και να υποστηριξει το λεγομενο Ισλαμικο Κρατος και τον ΙΣΙΣ.
  Κανονικα οι τζιχαντιστες θα επρεπε να μακαριζουν τον Ολαντ και την κυβερνηση της Γαλλιας.

 56. physicist said

  #52. — Άσε τον Τζήμερο, ο άνθρωπος είναι στ’ αλήθεια πέρα τ’ λάκα. Αλλά τι θα πει «σταλεγάκηδες»; Όταν ο άλλος προειδοποιεί όταν είναι νωρίς, είναι κινδυνολόγος, ισλαμοφοβικός, ετούτο, το άλλο άρα να το βουλώσει. Όταν γίνεται το κακό κι επιβεβαιώνεται, είναι σταλεγάκιας και ασεβής, άρα πάλι να το βουλώσει.

  Πες εσύ πότε και με ποιο τρόπο έχει δικάιωμα να μιλήσει χωρίς να τον πιάσει η Sprachpolizei.

 57. physicist said

  #54. — Ναι, το ξέρω. Και το μακελειό στο Σαρλί Εμπντό «το καταδίκασαν» αλλά με ifs and buts. Για να μην πούμε δηλαδή και για τη δήλωση του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων στην Ελλάδα τότε …

 58. Γιάννης Ιατρού said

  24: Υποθέτω ότι χωρίς την έφοδο θα διαλύονταν ησύχως

  Δεν καταλαβαίνω από που το συμπεραίνεις αυτό. Υπήρχε τέτοια περίπτωση, να αποχωρούσαν δηλαδλη ησύχως; Υπάρχει κάποιο προηγούμενο που να συναινεί σε παρόμοια συμπεριφορά; Γιατί δεν το έκαναν αμέσως μετά από την αιματηρή είσοδό τους εκεί, τι περίμεναν;

  Βεβαίως δεν αποτελεί λύση του προβλήματος η στρατιωτική επέμβαση, συμφωνώ. Οι δημιουργηθείσες καταστάσεις στις χώρες/περιοχές αυτές είναι το πρόβλημα….

  Αλλά υπάρχουν πάντα μερικές πιθανότητες σε μία ομηρία τέτοιου τύπου (ακούσαμε πολλές μαρτυρίες επιζόντων, ότι τους εκτελούσαν συστηματικά εκεί μέσα!) να πετύχει η επέμβαση, έστω και μερικώς, και να σωθούν ζωές ομήρων. Τραγικό!

 59. Πάνος με πεζά said

  Κριμα,κριμα,κριμα…Συγκλονιστικο και αποτροπαιο…
  Και μεσα σε ολα,κι η δικη μας ασχημη ειδηση,ο Γιαννης Κακουλιδης…

 60. physicist said

  Συριακό διαβατήριο είχε ένας από τους τρομοκράτες.

 61. Ιάκωβος said

  Αν κάποιος εξεπλάγη μ’ αυτό που έγινε στο Μπατακλάν, πρέπει να είναι πολύ αφελής πολιτικά . Εγώ πιστεύω και το έχω δηλώσει, ότι γενικά περιμένω πολύ χειρότερα. Κι όχι μόνο αλλού, αλλά και εδώ.

  Δυστυχώς θα αρχίσουν τώρα κι οι μπούρδες και τα παχιά λόγια. Είμαστε όλοι Γάλλοι, είμαστε όλοι Μπατακλάν, και ηχηρά παρόμοια. Αλλά η ουσιαστική ανάλυση θα μείνει απέξω.

 62. 60

  Για την ακριβεια, συριακό διαβατήριο βρέθηκε σε ένα πτώμα που φέρεται να ανήκε σε τρομοκράτη.
  Πραγματικά, κι εγώ αν ήταν να πάω σε αποστολή αυτοκτονίας θα έπαιρνα μαζί μου το άχρηστο διαβατήριό μου, για να περάσω πιο εύκολα τις πύλες του παραδείσου. :mrgreen:

 63. physicist said

  #62. — Μην ξεχνάς ότι οι τύποι που έκαναν το μακελειό στο Σαρλί Εμπντό είχαν μαζί τους όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν για να ταυτοποιηθούν. Δεν έχουν λόγο οι τρομοκράτες αυτοκοτονίας (και μάλιστα με θρησκευτικά κίνητρα) να κρύψουν την ταυτότητά τους, το αντίθετο μάλιστα.

 64. Αν αληθεύει αυτό, άλλος ένας ήταν γάλλος υπήκοος: http://www.europe1.fr/faits-divers/premiers-indices-sur-les-auteurs-de-lattentats-2620425

 65. ππαν said

  58: Ειρωνικά το ειπα, ως απάντηση σε αυτούς που λένε οτι οι νεκροί ήταν το αποτέλεσμα της εφόδου. Οι τρομοκράτες μπήκαν εκεί για να σκοτώσουν τους πάντες.

 66. Ιάκωβος said

  Φυσικέ, τι εννοείς; Οτι η ανάλυση τελειώνει αν πουμε «φταίει το Ισλάμ» που επιτίθεται στην καλή Δύση;Δεν είναι τόσο απλά τα πράματα.

  Μα τα έχουμε ξαναζήσει όλα αυτά. Ποιος φανταζόταν το Άουσβιτς , όχι το ‘32, αλλά ακόμα και το ‘42; Το πάτερν είναι το ίδιο:

  -Οικονομική Κρίση.

  -Απληστία του καπιταλιστικού κόσμου, που δε θέλει να χάσει τίποτα.

  -Οι καπιταλιστές βάζουν τα «δημοκρατικά» κράτη να στριμώξουν άγρια κάποιους στη γωνία. Τους Γερμανούς τότε, τις Μουσουλμανικές χώρες τώρα.

  -Δημιουργείται χάος.

  -Μέσα στο χάος, μερικοί από τους στριμωγμένους, που έχουν σπρωχτεί βίαια στον πάτο της κλίμακας της ανθρώπινης ιεραρχίας κι έχουν δεχτεί ένα σωρό εξευτελισμούς, τελικά τρελαίνονται. Οι Ναζί τότε, οι τζιχαντιστές τώρα.

  -Οι τρελαμένοι παρασύρουν κι άλλους και όλοι μαζί αρχίζουν να λυσσάνε και να σφάζουν στα τυφλά, κυρίως αθώους. Τότε τους Εβραίους,τους τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους, τους «ινστρούκτορες», τώρα όλους τους αντιφρονούντες δυτικούς και άραβες.

  -Στο τέλος καταστρέφονται κι οι ίδιοι, αφού πρώτα έχουν σπείρει την καταστροφή, τη δυστυχία και το αίμα σε όλο τον πλανήτη.

  Υπάρχει κι άλλη μια ομοιότητα, ότι και στις δύο περιπτώσεις οι μετέπειτα εχθροί των τρελαμένων, ας πούμε του Χίτλερ και του Μπιν Λάντεν, τους είχαν αρχικά υποστηρίξει έμπρακτα και τους είχαν αναδείξει.

  Η διαφορά πάλι είναι ότι η ναζιστική ιδεολογία παρόλο τον αιματηρό της πυρήνα, ήταν αδύναμη, στηριγμένη σε κάποιες πρόχειρες σαχλές ιδέες χωρίς παρελθόν. Ακόμα κι οι σοσιαλιστικές ιδέες, που οι ναζί χρησιμοποίησαν διαστρεβλώνοντάς τις, δεν ήταν πολύ καινούριες. Αντίθετα οι τζιχαντιστές, αν και επίσης διαστρεβλώνουν το μήνυμά του Ισλάμ, εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι ενός κινήματος με μεγάλη ακτινοβολία και ένδοξη ιστορία πολλών αιώνων.

  Επίσης, οι Γερμανοί ναζιστές στρατολογούσαν από μία σχετικά μικρή δεξαμενή ενδιαφερομένων, ενώ το φανατικό πολιτικό Ισλάμ κινείται μέσα σε ένα πληθυσμό ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, που η πλειοψηφία του ανήκει στα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα του πλανήτη.

  Αν συνυπολογίσουμε ότι
  -ότι αυτή η οικονομική κρίση είναι μεγαλύτερη από εκείνη του ’29
  -η αδικία απέναντι στους Άραβες από τη Δύση συνεχίζεται
  -οτι τα όπλα είναι τρομερότερα σήμερα και πιο πολλά
  -και ότι συν τοις άλλοις ο πλανήτης θερμαίνεται και καταστρέφεται,
  το συμπέρασμα είναι ότι αυτά που μας περιμένουν θα είναι τρισχειρότερα από εκείνα που ζήσανε οι προηγούμενες γενιές.

 67. 63

  Δεν έχεις άδικο σ’ αυτό. Ωστόσο, ο διάολος έχει πολλά ποδάρια και σήμερα τα συριακά διαβατήρια τα βρίσκεις πέντε στο δεκάρικο. Just sayin’…

 68. Spiridione said

  Συγγνώμη Φυσικέ, ποιες σταυροφορίες; Υπάρχουν τόσα άλλα πιο πρόσφατα γεγονότα. Οι τζιχαντιστές εκτός από τη Συρία υπάρχουν και στο Ιράκ, όπου πριν λίγα χρόνια έγινε ένας από τους πιο αναιτιολόγητους,προκλητικούς, ηλίθιους πολέμους που έχουν γίνει. Τώρα θυμήθηκε και ο Μπλερ να ζητήσει συγγνώμη.

 69. π2 said

  56: Σταλεγάκιας με την έννοια του να κουνάει χαιρέκακα το δάχτυλο όπως ο Τζήμερος.

 70. physicist said

  #66(α). — Δεν είπα εγώ ότι είναι απλά, όμως η καλοπροαίρετη ερμηνεία ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ είναι πλέον τόσο αφελής ώστε δεν μπορεί να είναι καλοπροαίρετη.

  #68. — Δεν μίλησα εγώ για Σταυροφορίες. Απάντησα σε σχόλιο που αναφερόταν σ’ αυτές.

  #69. — Σύμφωνοι, κακό πράμα η χαιρεκακία και «μικρός» ο Τζήμερος. Αλλά ακόμα και χαιρέκακοι μπορεί να λένε την αλήθεια.

 71. physicist said

  Παρεμπ, αν κάποιος χρωστάει μιαν ειλικρινή συγγνώμη (κι ένα γερό βάρεμα του κεφαλιού του στον τοίχο), είναι εκείνος που απειλούσε πριν λίγους μήνες ότι θ’ ανοίξει τα σύνορα της χώρας να γεμίσει την Ευρώπη τζιχαντιστές. Και δεν ήταν ο Τζήμερος.

 72. Christos said

  Το μεγάλο πανηγύρι θα γίνει στην περίπτωση που οι Ισλαμιστές πάρουν τον έλεγχο του Πακιστάν, το οποίο διαθέτει πυρηνικά. Ελπίζω βέβαια να είμαι απλά υπερβολικός.

 73. ndmushroom said

  http://www.spiegel.de/international/europe/france-struggles-to-deal-with-young-jihadist-exodus-to-syria-a-1001254.html
  Παλιούτσικο, αλλά επίκαιρο, για όταν κατασταλάξουν τα πρώτα συναισθήματα και αρχίσουμε πιο ψύχραιμη ανάλυση. Συνιστάται ιδίως σε όσους ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει ακριβώς ποια είναι η ρίζα του κακού (αλήθεια, αφού την εντόπισαν, τι προτείνουν για να την αντιμετωπίσουν; Πυρηνικά στις μουσουλμανικές χώρες; Οι εδώ μουσουλμάνοι να φοράνε ένα μισοφέγγαρο στο μπράτσο ξερωγώ για να τους αναγνωρίζουμε από μακριά; Ρίξτε ιδέες παιδιά, μοιάζει να την έχετε τη λύση!)

 74. Ιάκωβος said

  70, η καλοπροαίρετη ερμηνεία ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ είναι πλέον τόσο αφελής ώστε δεν μπορεί να είναι καλοπροαίρετη.
  ____________

  Έχουν σχέση όσο έχει σχέση ο χριστιανισμός με την Ιερά εξέταση, ο Λούθηρος με την Κου Κλουξ Κλαν, η γκιλοτίνα με τη φρατερνιτέ και το γκουλάγκ με το Μαρξ.

 75. Νίκος Κ. said

  Ας πούμε και μια αισιόδοξη σκέψη:
  Ίσως τα αποτρόπαια χτυπήματα (Παρίσι, Βηρυτός, ρωσικό αεροσκάφος) να είναι η απόδειξη της δεινής θέσης στην οποία έχει βρεθεί το φασιστικό μόρφωμα ISIS μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και την πολυμερή αντεπίθεση που δέχεται. (Όπως οι ναζιστές που έκαναν μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα αποχωρώντας).

  Και για όσους επιμένουν να βλέπουν το πρόβλημα ως θρησκευτικό, τους αφιερώνω μια φωτογραφία από την εκδίωξη του ISIS από το Sinjar (το απελευθέρωσαν οι Κούρδοι, που αν δεν κάνω λάθος είναι κι αυτοί Μουσουλμάνοι):

 76. Γιάννης Ιατρού said

  67:

 77. hioniam said

  31/10/2015 Russian Airbus A320 Metrojet Flight 9268 (224 dead)

  12/11/2015 Twin suicide attack in Beirut, Lebanon Shia neighbourhood (50 dead)

  13/11/2015 8 suicide attacks Paris, France (at least 127 dead)

  @Νίκος Κ. Οπως γραφει και ο Robert Fisk εδω: http://goo.gl/szo8OI
  ειναι ολοφανερο οτι οι ψυχοπαθεις του ISIS αντεπιτιθενται σε οσους τους πολεμουν σε Συρια και Ιρακ

  Στριμωγμενοι ή οχι «It’s going to be a long war».

 78. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  75 Μακάρι να είναι έτσι

  59 Ναι, το διάβασα μόλις. Και χτες ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πλήρης ημερών

 79. Γιάννης Ιατρού said

  76: Σημειωτέον ότι ήταν ο μόνος από τους 8 που δεν ήταν ζωζμένος με εκρηκτικά (4 στο στάδιο και 3 από τους 4 στο Bataclan ήσαν ζωζμένοι με εκρηκτικά, μάλλον δεν απέμεινε και κάτι απ΄ αυτούς όταν ανατινάχτηκαν….).

 80. NM said

  Κάποιος Ισλαμογνώστης να μας πει αν η επιλογή της Παρασκευής και 13 έχει κάποιο συμβολισμό στο Ισλάμ.
  Ευχαριστώ!

 81. cronopiusa said

 82. 80

  Υπάρχει πιο ισλαμογνώστης από μένα αλλά ΟΧΙ. Απλώς η Παρασκευή είναι για τους μουσουλμάνους ό,τι η Κυριακή για τους χριστιανούς.

 83. physicist said

  Δίνω τον σύνδεσμο σ’ ένα πολύ καλό άρθρο σχετικά με το ISIS, το οποίο είναι μεν σεντονάρα από μόνο του αλλά με βγάζει από τη φασαρία να γράφω εγώ σεντόνια. Για μια ιδέα, κοπυπαστώνω παρακάτω δύο παραγράφους που σχετίζονται με το θέμα των θρησκευτικών διαστάσεων του προβλήματος. Το πώς μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι οι πράξεις βαρβαρότητας μιας σέχτας με μονομανία στην Αποκάλυψη δεν έχουν θρησκευτική διάσταση δεν μπορώ να το καταλάβω.

  Ας είναι, πάρτε μια γεύση εδώ κι όποιος θέλει το διαβάζει ολόκληρο.

  … It would be facile, even exculpatory, to call the problem of the Islamic State “a problem with Islam.” The religion allows many interpretations, and Islamic State supporters are morally on the hook for the one they choose. And yet simply denouncing the Islamic State as un-Islamic can be counterproductive, especially if those who hear the message have read the holy texts and seen the endorsement of many of the caliphate’s practices written plainly within them.

  Muslims can say that slavery is not legitimate now, and that crucifixion is wrong at this historical juncture. Many say precisely this. But they cannot condemn slavery or crucifixion outright without contradicting the Koran and the example of the Prophet. “The only principled ground that the Islamic State’s opponents could take is to say that certain core texts and traditional teachings of Islam are no longer valid,” Bernard Haykel says. That really would be an act of apostasy.

 84. hioniam said

  @ 80 Δεν γνωριζω αν το «Παρασκευη και 13» εχει καποιο συμβολισμο για τους Ισλαμιστες (νομιζω ειναι προληψη Δυτικοευρωπαικη που κατα μια εκδοχη σχετιζεται με την διαταγη εξοντωσης των Ναιτων Ιπποτων απο τον Βασιλια της Γαλλιας την Παρασκευη 13 Οκτωβριου 1307)

  Η Παρασκευη ομως σιγουρα εχει συμβολισμο αφου ειναι ημερα προσευχης για το Ισλαμ ενω οι «απιστοι ειδολωλατρες» οπως λενε στην ανακοινωση τους «κανουν παρτι διαστροφης» (δηλαδη πανε σε μια συναυλια)

 85. Ναι βρε Φυσικέ, αλλά δεν μπορείς να τσουβαλιάσεις όλους τους μουσουλμάνους, όλο το ισλαμικό σύστημα ιδεών, εντέλει την ιστορία δεκατεσσάρων αιώνων με αυτούς τους τρελούς. Να στο πω αλλιώς και με ένα άλλο παράδειγμα αρκετά (;) μακρινό για να φανεί αυτό που λέω: η Παλαιά Διαθήκη είναι τουλάχιστον εξίσου μισαλλόδοξο και εκδικητικό κείμενο με το Κοράνι, αλλά οι συμπεριφορές όσων των ακολουθούν διαχρονικά και συγχρονικά διαφέρουν παρασάγγας μεταξύ τους. Τηρουμένων των αναλογιών (και των ποσοτικών και των ποιοτικών) θα βρεις τις γνωστές παρανοϊκές ομάδες ραβίνων που την έχουν δει Ιησούς του Ναυή, δεν θα βγάλεις όμως συμπεράσματα ούτε για το Ταλμούδ ούτε για το Ισραήλ — όπως, απ’ όσο σε ξέρω, δεν θα αποδώσεις την πολιτική του Σόιμπλε στον προτεσταντισμό του (ακόμα και αν σου έλεγε ότι ο Θεός τιμωρεί τους Έλληνες για την οκνηρία που είναι ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα). Όσο για τους ήσυχους βουδιστές που υπαινίχτηκες κάπου, τσέκαρε πχ αυτό: http://www.nytimes.com/2014/11/07/world/asia/rohingya-myanmar-rakhine-state-thailand-malaysia.html?_r=1

 86. hioniam said

  Μετα το πολυ καλο αρθρο του The Atlantic που περεπεμψε ο Physicit
  για οποιον θελει να εμβαθυνει περισσοτερο στην ιδεολογια του ISIS
  μολις κυκλοφορησε το βιβλιο ενος Συριου ιστορικου:

  Sami Moubayed – Under the Black Flag: At the Frontier of the New Jihad

  (οπως καταλαβαινετε o συγγραφεας παιζει το κεφαλι του με αυτο το βιβλιο αφου ζει στη Δαμασκο)

 87. ndmushroom said

  8
  Εκ του κατά Λουκάν αγίου Ευαγγελίου το ανάγνωσμα πρόοοοσχωμεεεεν…
  Εκεινος δε ο δουλος, οστις γνωρισας το θελημα του κυριου αυτου δεν ητοιμασεν ουδε εκαμε κατα το θελημα αυτου, θελει δαρθη πολυ· οστις ομως μη γνωρισας επραξεν αξια δαρμων, θελει δαρθη ολιγον· εις παντα δε, εις τον οποιον εδοθη πολυ, πολυ θελει ζητηθη παρ’ αυτου, και εις οντινα ενεπιστευθη πολυ, περισσοτερον θελουσιν απαιτησει παρ’ αυτου.

  Η ιδέα μου ή ο Ιησούς λέει ότι ο σκλάβος που έπραξε λάθος χωρίς να ξέρει το θέλημα του κυρίου του πρέπει να τις φάει τις ξυλιές του, αλλά «λίγο»;
  Και αυτό ο Ιησούς, ούτε ο Παύλος (που λέει πολύ χειρότερα), ούτε η Παλαιά Διαθήκη (ας μην το ανοίξουμε καν).

  Δε υπάρχει θρησκεία που να μην περιέχει και αποτρόπαιες, ακραίες, αναχρονιστικές ιδέες (θα ήταν λίγο δύσκολο, δεδομένου ότι τα ιερά βιβλία γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, και η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί από τότε). Το να χρησιμοποιούμε αλά καρτ αποσπάσματα για να δαιμονοποιήσουμε τη μία ή την άλλη θρησκεία δε διαφέρει καθόλου από την προπαγάνδα του ISIS.

 88. physicist said

  #85. — Δύτη, σου ζητάω να μου δείξεις ένα σημείο, ένα σχόλιό μου στο οποίο τσουβάλιασα όλους τους Μουσουλμάνους. Το πρόβλημά μου είναι ακριβώς αυτό που αναφέρεται στο άρθρο: ότι δηλαδή υπάρχουν πατήματα γι’ αυτήν την τρομορατική συμπεριφορά στα ιερά κείμενα. Μπορεί να υπάρχουν εξίσου φρικτά πατήματα και σε άλλα ιερά κείμενα άλλων θρησκειών, απλώς αυτή την εποχή τα ζόρια τα τραβάμε με την ισλαμοκίνητη τρομοκρατία, όχι με τη χριστιανοκίνητη ή την ταλμουδοκίνητη.

  (Παρεμπ, ένα φεγγάρι μάζεψα όλες μου τις δυνάμεις και διάβασα όλη τη Βίβλο, Π.Δ. και Κ.Δ. Στα 4 Ευαγγέλια δεν βρήκα κήρυγμα μίσους. Η Π.Δ. είναι αφόρητη και η Αποκάλυψη μ’ έκανε έξω φρενών. Αλλά δεν είναι της ώρας, απλώς στο λέω).

  Τους Βουδιστές τους ανέφερα χωρίς να υπαινίσσομαι ότι είναι ιδιαίτερα φιλειρηνικοί, ένα σχήμα λόγου έγραψα.

  Πέρα απ’ αυτά, το διάβασες το άρθρο ολόκληρο; Εμένα μ’ άρεσε και τώρα το ξαναδιαβάζω.

 89. Αρχίσαμεεεε… http://www.iefimerida.gr/news/235744/enas-makelaris-toy-parisioy-taytopoiithike-sti-lero-ton-oktovrio

 90. physicist said

  #87. — … Το να χρησιμοποιούμε αλά καρτ αποσπάσματα για να δαιμονοποιήσουμε τη μία ή την άλλη θρησκεία δε διαφέρει καθόλου από την προπαγάνδα του ISIS.

  Ακόμα κι αν κάποιος έκανε ακριβώς αυτό (τελείως άσχετο με το άρθρο του Ατλάντικ αλλά for the sake of the argument ας το πάρει το ποτάμι), ο παραλληλισμός που κάνεις σου αφαιρεί κάθε αξιοπιστία. Πώς είναι ποτέ δυνατόν να λες ότι μία (υποθετική) πράξη λεκτικής προπαγάνδας δεν διαφέρει καθόλου από τις πράξεις μαζικής βαρβαρότητας, από τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, τα σκλαβοπάζαρα, τους βιασμούς και τον σκοταδισμό του ΙΣΙΣ; Δεν έχεις την παραμικρή αίσθηση των αναλογιών;

 91. Ιάκωβος said

  81, cronopiousa
  Ωραία τα γραφιστικά αυτά με τη γαλλική σημαία, αλλά κρύβουν την αλήθεια.

  Αυτό είναι ωραιότερο σα σήμα, επιπέδου Λούμπαλιν:

  Όμως δεν θα το φόραγα ποτέ, γιατί μέσα στον πύργο υπάρχει ένας σταυρός. Σχολή Physicist, ότι και καλά εμείς οι χριστιανοί είμαστε οι άγιοι, ενώ οι Μουσουλμάνοι είναι οι κακοί της ιστορίας. Οι Λεπενικοί ας το φορέσουν.

  Τωρα, αν το κακό φτάσει ως την Ελλάδα, το ρήγμα πάρει τη μορφή Τζιχάντ- Δύση και, όπως συνήθως γίνεται σ’ αυτά, η ουδετερότητα( την οποία θα ήθελα) είναι αδύνατη, εννοείται οτι η θέση μας σα κράτος είναι να πολεμήσουμε τους τζιχαντιστές.

  Όμως αυτό θα μας έλλειπε πια, να τα βάλουμε με τους τρελούς. Όλα τα είχε η ψωροκώσταινα…

  Και cuius bono; Οι ακροδεξιοί σίγουρα ωφελούνται, οι Χαυγίτες και οι Πλευραίοι.

  Όσο για το τι γεννάει το μίσος στην ψυχή των ανθρώπων, ιδου. Είναι παιδιά Παλαιστινίων. Όταν γίνονται αυτά στη γάζα, στο τελ-Αβιβ το 95% των μη-μουσουλμάνων χαίρονται και κάνουν χιουμοράκι: -Ωραία, δεν έχει σχολείο αύριο.(Προειδοποίηση, φριχτές εικόνες ).

  https://www.google.gr/search?q=bodys+children+palestine&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCEQsARqFQoTCPzZqviMkMkCFUKLLAodMqIICw&biw=939&bih=556#tbm=isch&q=massacred+corpses+%22palestinian+children%22

 92. Γιάννης Ιατρού said

  88: …Στα 4 Ευαγγέλια δεν βρήκα κήρυγμα μίσους…..
  Για κοίτα καλύτερα, π.χ.:

  …πλήν τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ’ αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου… (Λουκ. 19,27)

  Υπάρχουν κι άλλα πολλά βεβαίως-βεβαίως

 93. gryphon said

  91
  Aυτο μοιαζει πιο πολυ με το εμβλημα της αναρχιας ελαφρα παραποιημενο παρα με οτιδηποτε αλλο.

 94. physicist said

  #91. — Σχολή Physicist, ότι και καλά εμείς οι χριστιανοί είμαστε οι άγιοι, ενώ οι Μουσουλμάνοι είναι οι κακοί της ιστορίας.

  Αν δεν ήταν η μέρα βαριά, θα κυλιόμουν στο δάπεδο απ’ τα γέλια, Ιάκωβε. Δεν ξέρεις τι σου γίνεται, επιεικώς.

  #92. — Μάλλον δίκιο έχεις, δεν θυμόμουν καλά. Αφού δίνεις και χωρίο συγκεκριμένο, έχεις δίκιο, χωρίς μάλλον.

 95. hioniam said

  Αν και βοηθαει παντα την συζητηση ο διαχωρισμος του Ισλαμ απο την εξτρεμιστικη ερμηνεια του (Ισλαμισμος) το ιδιο το Ισλαμ (παρακλαδι του Ιουδαισμου οπως και ο Χριστιανισμος βεβαια) ειναι και αυτο μια απο τις καταπιεστικες/πατριαρχικες θρησκειες που δημιουργηθηκαν σε συγκεκριμενες συνθηκες απο τις αντιστοιχες ανθρωπινες χαρακτηροδομες που παρηγαγε η ερημοποιημενη και στεγνη Μεση Ανατολη

 96. Ιάκωβος said

  94, Τότε φυσικέ, συγγνώμη, φαίνεται πως δεν κατάλαβα πού είναι η διαφωνία σου. Όταν λες όμως οτι το κακό βρίσκεται μέσα στις σελίδες του Κορανίου, αλλά δεν βρίσκεται στη Βίβλο, τι άλλο εννοείς;

  Θα μπορούσε να πεί κανείς, οτι το κακό βρίσκεται στη θρησκεία, αλλά αφού εγκλήματα έγιναν και στο όνομα του σοσιαλισμού, ούτε αυτό στέκει.

  Το κακό είναι παντού. Διαφωνείς; Και όποιος λέει οτι το Ισλάμ είναι η ρίζα του κακού, δεν βοηθάει στη λύση, μάλλον είναι το πρόβλημα.

 97. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Αναμεταδίδοντας και εντείνοντας δημοσιοθηρικά τον τρόμο που διαδίδουν οι τρομοκράτες, τα ΜΜΕ ταυτόχρονα διευκολύνουν και την ‘νομιμοποίηση’ της προτερότητας της ‘τάξης’ έναντι του ‘νόμου’, στην προσπάθεια των δυτικών, εδώ, κυβερνήσεων να προστατεύσουν και τα δύο. Νίκη των τρομοκρατών η διάδοση του ιού της τρομοκρατίας στην ίδια την προσπάθεια καταπολέμησής του, πολεμική άλλωστε στα μέσα της.

 98. physicist said

  #96. — Όταν λες όμως οτι το κακό βρίσκεται μέσα στις σελίδες του Κορανίου, αλλά δεν βρίσκεται στη Βίβλο, τι άλλο εννοείς;

  Πρώτον, δεν έγραψα πουθενά το πρώτο μέρος της πρότασης που μου αποδίδεις.
  Δεύτερον, δεν έγραψα πουθενά ούτε το δεύτερο μέρος της πρότασης που μου αποδίδεις.
  Τρίτον, έγραψα ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αφήνει να εννοηθεί η πρόταση που μου αποδίδεις.

  Κι επειδή βαριέμαι να εξηγώ δεκαπέντε φορές πράγματα που έχω γράψει με πολλή σαφήνεια και κατεπανάληψη, δεν θ’ απαντήσω στα υπόλοιπα γιατί καταντάει κακοήθεια τόση διαστρέβλωση.

 99. 88 Το διάβασα διαγωνίως, νομίζω ότι το είχα ξαναδιαβάσει πριν κάτι μήνες. Αυτό δεν είναι που λέει ότι επιδιώκουν να φέρουν τους «σταυροφόρους» με χερσαίες δυνάμεις για να γίνει η μάχη του τέλους των ημερών στο Νταμπίκ;

 100. Avonidas said

  Η πυρκαγιά της Συρίας, για την οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Ευρώπη, άναψε το φιτίλι και τα πράγματα θα πάνε χειρότερα πριν πάνε καλύτερα.

  Ποιός είπε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα;

  Καλησπέρα. Βρήκα τη μέρα κι εγώ να μείνω χωρίς ίντερνετ (μετανάστης γαρ). Μόλις έμαθα για τις επιθέσεις, τελευταίος πιθανότατα στον πλανήτη.

 101. Avonidas said

  οι τζιχαντιστές της Γαλλίας είναι γηγενείς, όλοι ανεξαίρετα, με γαλλικό διαβατήριο.

  Όπως κι οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου, για να μην ξεχνιόμαστε. Αλλά ποιος την πλήρωσε; Το Αφγανιστάν και το Ιράκ — ούτε καν η Σαουδική Αραβία.

  Άλλωστε, χάρη στον «Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας» του Μπους βγήκαν τα νέα αυτά φυντάνια. Που βάραγε στο γάμο του Καραγκιόζη. Και σε γάμους γενικότερα.

  Πολιτισμό να δει το μάτι σου! 😦

 102. hioniam said

  To κακο δεν βρισκεται μεσα στο ειδος Homo sapiens sapiens
  Αυτο εγραψε τις Βιβλους και τα Κορανια
  Το γιατι υπαρχει τοση καταστροφικοτητα μεσα σε αυτο το βιολογικο ειδος
  ειναι ενα τεραστιο ερωτημα.

 103. Ευάγγελος said

  Βρε τα παλιόπαιδα…..Εμείς τους μάθαμε πως κρατάν το καλάσνικωφ,και τώρα θέλουν να μας πηδήξουν….Αχάριστοι λέμε…..

  http://countercurrentnews.com/2014/06/isis-pr-mccain/

 104. hioniam said

  Διορθωση
  Παρακαλω η πρωτη προταση να διαβαστει:

  To κακο ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ μεσα στο ειδος Homo sapiens sapiens

 105. ndmushroom said

  90
  Δε με διάβασες καλά. Είπα ότι δε διαφέρει από την προπαγάνδα του ISIS, όχι από τις βιαιοπραγίες του. Και για να μην παρεξηγηθούμε, αυτό που λέω είναι ότι η προπαγάνδα του ISIS βασίζεται στην ιδέα του «αυτοί» εναντίων «ημών», και στην (υπαρκτή ή πλασματική) περιθωριοποίηση που βιώνουν οι μουσουλμάνοι λόγω θρησκείας, και το ίδιο ακριβώς πρεσβεύει και η θεωρία ότι το πρόβλημα είναι το Ισλάμ (λες και οι άλλες θρησκείες είναι μια χαρούλα, και μόνο το Κοράνι έχει προβλήματα).

 106. Avonidas said

  Φυσικέ, διάβασα επιτροχάδην τα σχόλιά σου, κι ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις. Είναι βέβαιο ότι το ISIS είναι φανατικοί, τρελαμένοι φονταμενταλιστές που μισούν τη Δύση και πιστεύουν ότι διεξάγουν ιερό πόλεμο. Είναι όμως επίσης βέβαιο ότι βρηκαν υποστήριξη και θέριεψαν ακριβώς επειδή η Δύση, χρόνια τώρα, πατάει τον κάλο στις χώρες του Ισλάμ, τις βομβαρδίζει, τις ταπεινώνει, θεωρεί κάθε μουσουλμάνο (ή μάλλον κάθε σκούρο) a priori μουσάτο τζιχαντιστή και γενικά δείχνει εμπράκτως πόσο ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών, των αντρών και των παιδιών που είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε λάθος χώρα.

  Να στο κάνω λιανά;

  Οι γυναίκες που αναγκάζονται να φοράνε μπούρκα δεν πρόκειται να πειστούν ότι θέλεις τη χειραφέτησή τους, όταν τις βομβαρδίζουν τα drones της Δύσης. Η ισότητα μεταξύ αρσενικών και θηλυκών πτωμάτων δεν είναι in.

  Ο σκουρόχρωμος άθεος blogger που διώκεται στις χώρες του Ισλάμ θα αρχίσει να ψυλλιάζεται την υποκρισία της Δύσης όταν του κάνουν έλεγχο σωματικών κοιλοτήτων στο αεροδρόμιο.

  Όπως έλεγε κι ένας Σωκράτης παλιά, τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχα έργα.

  Και τέλος, η Δύση δεν πρόκειται να γίνει ασφαλέστερη με περισσότερη αστυνόμευση, profiling, ισλαμοφοβία κι ακροδεξιές κορώνες. Το έργο το έχουμε ξαναδεί, κι απλώς η Γαλλία ζει σήμερα με χρονοκαθυστέρηση αυτά που άλλοι οπαδοί της συνταγής βία-τρομονόμοι-καταστολή έχουν ήδη ζήσει στο πετσί τους.

 107. Avonidas said

  #106. Και για να μη νομίζεις ότι κάνω ψιλοκουβέντα, έχω συγγενείς και φίλους στη Γαλλία, μουσουλμάνους (ή τουλάχιστον πολιτισμικά μουσουλμάνους). Που δεν θα πείραζαν ούτε μύγα. Και που πρόκειται να γίνει η ζωή τους αφόρητη, επειδή κάποια καθήκια έριξαν λάδι στη φωτιά. Με το αζημίωτο.

 108. Κιμ Γιόνγκ Ουν, πάτα το κουμπί!!!

 109. Avonidas said

  #108. Είναι δύσκολο να μην επιθυμείς να δεις τον Μπογδάνο τόπι στο ξύλο.

 110. Ιάκωβος said

  ΑΝ το δει κανείς πιο …Κομφουκιανά, δηλαδή από την οπτική γωνία του οτι μία αυτοκρατορία διοικείται όπως ακριβώς ένα σπίτι, φανταστείτε μια οικογένεια όπου ο πατέρας κακοποιεί και βασανίζει τη μάνα του σπιτιού και τα παιδιά, σε μόνιμη βάση. Κάποια στιγμή ένα από τα παιδιά δε θα του τη σβουρίξει και θα πιάσει να τονε κατασφάξει;

  Κάπως έτσι είναι και σήμερα. Η Αμερική και η Δύση και φυσικά η Γαλλία σαν ηγετικές δυνάμεις του πλανήτη αντί να προστατεύσουν τα 6 δις των κατοίκων του, τα καταστρέφουν. Ε, σε μερικούς δε θα τους τη σβουρίξει;

  Και αυτή,που ανάφερα είναι η καλή εκδοχή. Που εκεί παίζει και η ιδέα της επανάστασης ή της κοινωνικής αλλαγής , του Ροβεσπιέρου και του Κολοκοτρώνη. Υπάρχει κι η άλλη εκδοχή, πολύ χειρότερη: όταν το παιδί δεν σκοτώσει τον πατέρα, αλλά επειδή η βία είναι τόσο παράλογη μέσα στο σπίτι, να κάνει ένα μπραφ και να ξεσπάσει στα άλλα παιδιά ή να βγει και εκτός σπιτιού και να εγκληματήσει.

  Φυσικά το αίμα θα είναι στα χέρια αυτού που εγκλημάτησε. Από που όμως ξεκίνησε όλο το κακό;

  Μήπως από δώ;

  http://usuncut.com/world/facebook-banned-photos-europes-refugee-crisis/

  Δεν είναι απλό να διοικήσεις μια αυτοκρατορία. Ούτε οι Αμερικάνοι ξέρουν, ούτε η ISIS. Αλλά ούτε και ο Χίτλερ, ο Στάλιν ή ο Μάο. Γι αυτό και αυτοκρατορίες τους κρατήσανε από εβδομήντα ως εφτά χρόνια, το πολύ.

  Δε θυμάμαι τη λέξη, αλλά στο μουσουλμανικό διοικητικό δίκαιο υπάρχει η έννοια αυτού που πρέπει ο ηγέτης να αποφεύγει, και μεταφράζεται Τυραννία.

 111. 101α: Βίζα είχαν αυτοί μόνο.

 112. Ιάκωβε (τέλος): «ο κόσμος γκρεμίζεται με την τυραννία, όχι με την απιστία». Νομίζω πρωτοεμφανίζεται στην περσική πολιτική φιλολογία του ύστερου μεσαίωνα.

 113. Avonidas said

  #111. Θυμάμαι ωστόσο την υστερία τότε, και πώς το χτύπημα είχε πλασαριστεί ως «πολεμική επίθεση», γιατί προφανώς έτσι βόλευε την κυβέρνηση Μπους. Όμως, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν μέσα από τις ΗΠΑ, και το όλο γεγονός, παρά τη σημασία του, εξακολουθούσε να είναι μια τρομοκρατική επίθεση και εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ.

  Είχε πει τότε ειρωνικά ο Τσόμσκυ οτι, αν η κήρυξη πολέμου στο Αφγανιστάν ήταν η ενδεδειγμένη δράση, θα έπρεπε τότε και το ’95 οι ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τη Μοντάνα μετά την βομβιστική επίθεση του Timothy McVeigh στην Οκλαχόμα.

 114. Το μπλόγκ υποδέχτηκε …ελληνοπρεπώς την τραγωδία στο Παρίσι: Κάποιος μετέβη στο υπερπέραν, ρώτησε ένα θύμα τί τον στεναχώρησε περισσότερο και το θύμα απάντησε: «Μα, το ότι πιθανόν τώρα να ανέλθουν τα ποσοστά της Λεπέν»! Ένα άλλο θύμα απάντησε ότι τον …στεναχώρησαν κάποιες δηλώσεις του Τζήμερου.
  Αυτή τη στιγμή ακούω στην ΤΒ ότι (κατά πάσαν πιθανότητα) ένας τρομοκράτης εισήλθε από τη Λέρο, όπου προφανώς «ταυτοποιήθηκε». Αυτό …είναι είδηση: Γνωρίζοντας αρκετά καλά πως λειτουργεί η ελληνική δημόσια διοίκηση, αναρωτιούμουν συχνά ποιοι και πως διαπιστώνουν ότι ο τάδε είναι πρόσφυγας και ο τάδε λαθρομετανάστης (σύμφωνα με τις διατάξεις της συντεταγμένης Πολιτείας). Υπάρχουν άραγε στη Λέρο (και στην Κω και στη Μυτιλήνη κλπ.) στελέχη της διοίκησης γλωσσομαθή; Και πόσο γλωσσομαθή; Μιλούν, ας πούμε φαρσί τα αγγλικά, γαλλικά κλπ; Μιλούν ανατολικές γλώσσες (αραβικά, «φαρσί» κλπ). Και αν έχουν όλα αυτά τα γλωσσογνωστικά προσόντα, έχουν τις στοιχειώδεις γνώσεις να διακρίνουν έναν πολιτικό πρόσφυγα από έναν λαθρομετανάστη; Έναν λαθρομετανάστη από έναν τρομοκράτη; Ή μήπως, στην Ελλάδα ο καθένας είναι ότι δηλώνει, σύμφωνα με το καθιερωμένο νεοελληνικό ρητό.
  Εύχομαι, η είδηση που άκουσα για τον εκ Λέρου τρομοκράτη, να μην είναι σωστή. Διότι αλλιώς οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα μας τραβήξουν τ’ αυτιά.
  Όσο για τα αίτια, τί να πρωτοσκεφτώ: Ποιος πουλά όπλα σε ποιον, ποιος αγοράζει πετρέλειο από ποιον, ποιος «καπαρώνει» πετρελαιοπηγές, ποιος επιβάλλει «δημοκρατίες», ποιος φέρνει …σκοτεινές ανοίξεις, ποιος, ποιος, ποιος!

 115. Alexis said

  Avonidas, αυτό που λέει ο Φυσικός είναι ότι το επιχείρημα «όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ» είναι τόσο παιδαριώδες που καταντάει τελικά κακόβουλο.
  Και μάλλον νομίζω ότι συμφωνώ μαζί του. Σαφώς και έχουν, όπως ακριβώς έχει και ο Χριστιανισμός με την Ιερά Εξέταση ή η ακροδεξιά στις ΗΠΑ με τον φονταμενταλιστικό προτεσταντισμό.
  Στο όνομα ποιανού κακώς εννοούμενου καθωσπρεπισμού και ποιάς πολιτικής ορθότητας θα πρέπει να αναμασάμε συνεχώς την καραμέλα «δεν φταίνε οι θρησκείες αλλά κάποιοι τρελοί ακραίοι»;
  ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ.
  Τι άλλο έχουν κάνει τους τελευταίους αιώνες οι δύο μεγάλες θρησκείες, Χριστιανισμός και Ισλάμ από το να κηρύττουν το μίσος, την αλληλοσφαγή και τον αφανισμό του αντίπαλου, του «άπιστου», με κάθε τρόπο;
  Να δεχτώ όλα όσα λες στο #106 για τις τεράστιες ευθύνης της Δύσης στη Μέση Ανατολή.
  Όμως το πρόβλημα είναι και θρησκευτικό.

 116. Avonidas said

  #115. Γιατί, ποιος ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με το Ισλάμ; Λυπάμαι, αυτό είναι απλώς ένα ανύπαρκτο επιχείρημα, κι όσοι το «καταρρίπτουν» απλά καταρρίπτουν έναν αχυράνθρωπο.

  Το επιχείρημα που κυκλοφορεί ευρέως, και ενισχύεται με αυτές τις επιθέσεις, είναι πολύ πιο συγκεκριμένο, και πάει ως εξής:

  «Ορίστε, τα βλέπετε, σας το λέγαμε εμείς ότι το Ισλάμ είναι ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΣ βίαιη θρησκεία, δεν πρόκειται να καθίσουν ήσυχοι, θέλουν τον αφανισμό μας, είναι ή εμείς ή αυτοί, ή τουλάχιστον εμείς ή αυτοί στη Δύση!»

  Το επιχείρημα αυτό αποτυγχάνει να εξηγήσει γιατί το Ισλάμ δεν μπορεί να συνυπάρξει με τον Χριστιανισμό (ή τη δυτική κουλτούρα) ΣΗΜΕΡΑ, κι όχι ας πούμε στα υπόλοιπα 1400 χρόνια της Ιστορίας του. Το επιχείρημα αυτό σφυρίζει ανέμελα όταν κάποιος επισημάνει ότι ήταν το Ισλάμ, ΟΧΙ ο Χριστιανισμός, που διέσωσε και καλλιέργησε ένα μεγάλο μέρος αυτής της κουλτούρας που τώρα θεωρούμε (και θεωρούν κι οι ISIS) «δυτική».

  Γιατί λοιπόν πιάσανε ξαφνικά τα χατζάρια; Φταίει το Κοράνι; Το Κοράνι είναι αυτό που είναι εδώ και αιώνες, άρα κάτι δεν πάει καλά, έτσι δεν είναι;

 117. π2 said

  115: Δεν είναι τόσο απλό. Το να μην τα ρίξουμε όλα στην (όποια) θρησκεία δεν είναι καθωσπρεπισμός και πολιτική ορθότητα, είναι παλιός καλός διαφωτισμός: διαχωρισμός αντιλήψεων και πράξεων, μια κατάκτηση αιώνων. Καθωσπρεπισμός και πολιτική ορθότητα είναι μόνο να ανέχεσαι πρακτικές ασύμβατες με τις κοινωνικές παραδοχές της κοινωνίας σου στο όνομα ενός γιαλαντζί σεβασμού του άλλου. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

 118. Λυκούργος Σταυρουλόπουλος said

  Διαβάζοντας και ακούγοντας συνεχώς το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ για «εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι» αναρωτιέμαι αν ο όρος «εκατόμβη» (σ.σ. «εκατόν βόες» δηλ. εκατό βόδια που αποτελούσαν μία μεγαλόπρεπη θυσία εκατό βοδιών στην Αρχαία Ελλάδα) είναι δόκιμος για τραγωδίες σαν την χθεσινή στο Παρίσι.

 119. Alexis said

  #116: Το «ή εμείς ή αυτοί» υπάρχει (δυστυχώς) εδώ και αιώνες και από τις δύο πλευρές, αυτό λέω.
  Καμουφλάρεται κατά καιρούς κάτω από έναν πολιτισμό και μία κουλτούρα, όπως σωστά λες, αλλά δεν παύει να υποβόσκει και να βγαίνει κάθε τόσο στην επιφάνεια.
  Δεν πιάσανε τώρα τα χατζάρια, έχουν κάτι αιώνες που αλληλοσφάζονται, τόσο με τους «άπιστους» όσο και μεταξύ τους (Σιίτες με Τζιχαντιστές τώρα, Καθολικοί με Προτεστάντες κάποτε κλπ.)

  #117: Σαφώς και δεν τα ρίχνουμε όλα στη θρησκεία. Αλλά το να αγνοούμε τη θρησκευτική διάσταση του φαινομένου είναι στρουθοκαμηλισμός.

 120. spiral architect said

 121. physicist said

  #116. — Η θέση πως ό,τι συμβαίνει δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ είναι η επίσημη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη μάντρα από όλες τις καθωσπρέπει πηγές. Επιπλέον, όπως βλέπεις κι απ’ τη συζήτηση εδώ, η θέση που κυριαρχεί είναι ότι τα κίνητρα είναι αποκλειστικώς πολιτικά. Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια σέχτα της Αποκάλυψης που απροκάλυπτα μας λέει ότι μακελεύει απίστους βάσει της 9:5 και σχετιζόμενων Σουρών του Κορανίου δεν το λογαριάζουμε παρά σαν κερασάκι. Σαν καλοί ψυχαναλυτές, τρομάρα μας, έχουμε καταλάβει ότι τα κίνητρα των τρομοκρατών δεν είναι αυτά που αυτοί οι ίδιο λένε και υπερασπίζονται με θαυμαστή συνέπεια και συνέχεια αλλά διαφορετικά, που μόνον εμείς που έχουμε διαβάσει Μαρξ μπορούμε να καταλάβουμε.

 122. π2 said

  121. Δεν καταλαβαίνω τη διάζευξη. Δεν μπορώ να φανταστώ σοβαρό άνθρωπο να λέει πως ό,τι συμβαίνει δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία, όπως δεν μπορώ να φανταστώ σοβαρό άνθρωπο να λέει πως δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική.

 123. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  118 Επειδή η λέξη «εκατόμβη» έχει προ πολλού χάσει την ετυμολογική της διαφάνεια, είναι πολύ λογικό να χρησιμοποιείται κάθε φορά που έχουμε μεγάλο αριθμό (ανθρώπινων) θυμάτων. Επιπλέον, στην κυριολεξία της δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ποτε πια.

 124. physicist said

  #116. — … Το επιχείρημα αυτό αποτυγχάνει να εξηγήσει γιατί το Ισλάμ δεν μπορεί να συνυπάρξει με τον Χριστιανισμό (ή τη δυτική κουλτούρα) ΣΗΜΕΡΑ, κι όχι ας πούμε στα υπόλοιπα 1400 χρόνια της Ιστορίας του.

  Μήπως ένας λόγος (όχι ο μοναδικός) είναι ότι σε μεγάλο μέρος από τα προηγούμενα 1400 χρόνια της Ιστορίας του είτε ήταν επικυρίαρχο (δια της βίας και ασκώντας τον δικό του ιμπεριαλισμό) είτε δεν διέφερε και πολύ από τον σκοταδιστικό Χριστιανισμό, οπότε μια χαρά μοιραζόντουσαν οι δύο μέηνστρημ θρησκείες την ίδια κοινωνική Ηθική; Δεν βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια πώς οι ισλαμοφανατικοί αφρίζουν για τα ήθη της διεφθαρμένης Δύσης, για τα gay rights, για τα ξέκ*λα, για τις συναυλίες, τη μουσική, την σεξουαλική απελευθέρωση; Αυτές οι κοινωνικές εξελίξεις συνέβησαν στη Δύση τις τελευταίες δεκαετίες. Εξ όσων γνωρίζω, gay marriage στο Βυζάντιο δεν είχε, ούτε αντισυλληπτικό χάπι ούτε μουσική χέβυ μέταλ.

 125. physicist said

  #122. — Πιδύε, δεν περιεαυτολογώ αλλά μέχρι να σχολιάσω εδώ, σήμερα, σ’ αυτό το νήμα, απολύτως κανείς δεν είχε μιλήσει για τη θρησκευτική διάσταση του προβλήματος. Εφόσον υπάρχουν, λοιπόν, είκοσι σχολιαστές, όλοι να δίνουν έμφαση στην πολιτική πλευρά, άσε ΕΝΑΝ να τονίζει την άλλη. Προφανώς και δεν ισχυρίζομαι ότι δεν έχει σχέση με την πολιτική αλλά δεν θα κάνω και δηλώσεις νομιμοφορσύνης προτού γράψω τη γνώμη μου.

 126. Avonidas said

  #121. έχουμε να κάνουμε με μια σέχτα της Αποκάλυψης που απροκάλυπτα μας λέει ότι μακελεύει απίστους βάσει της 9:5 και σχετιζόμενων Σουρών του Κορανίου δεν το λογαριάζουμε παρά σαν κερασάκι

  Επιμένω κι εγώ στην ερώτησή μου: γιατί τώρα, και γιατί η Γαλλία; Υπάρχουν εδάφια του Κορανίου που μπορούν να χρησιμεύσουν ως αφορμή για Ιερό Πόλεμο. Κι ομοίως υπάρχουν κι εδάφια της Βίβλου. Αυτό δεν μας λέει γιατί κάποιος επέλεξε να πάει να ανατιναχτεί επειδή διάβασε το Κοράνι ή τη Βίβλο.

  Εσύ θέλεις να επικεντρώσεις στο άμεσο και το φανερό, στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Ωραία, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας έχει θρησκευτικά κίνητρα. Ποιος τον στρατολόγησε; Ποιος τον έστειλε, ποιος επέλεξε τον στόχο;

  Αλλά κι αν ακόμα ξεχάσουμε την ανάλυση των κινήτρων, όλα αυτά έχουν σημασία για την αντιμετώπιση. Κι η αντιμετώπιση είναι άκρως παράλογη και υστερική. Σκέψου για ένα λεπτό τι θα είχε γίνει αν, μετά τις επιθέσεις της 17Ν, ξεκινούσε μια γιγαντιαία εκστρατεία profiling κατά των αριστερών, των αναρχικών και των κομμουνιστών (αν κι εδώ που τα λέμε, όλοι αυτοί φακελωμένοι ήταν κι από πριν). Με δυο λόγια, αν αντί να προσπαθούν να εντοπίσουν τους τρομοκράτες οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τους (πραγματικούς ή φανταστικούς) *ομοιδεάτες* τους.

  Κι όμως, αυτό συμβαίνει τώρα, με μια Ευρώπη να λοξοκοιτάει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες (που δεν είναι απαραιτήτων όλοι μουσουλμάνοι), να φρίττει «ανακαλύπτοντας» ότι έχει μουσουλμάνους πολίτες και να κάνει δίκη προθέσεων.

  Αν, λόγου χάρη, έβγαινε κάποιος σήμερα και πρότεινε ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης θα έπρεπε να φοράνε κίτρινο άστρο για να τους ξεχωρίζουμε, μπορείς να φανταστείς τις αντιδράσεις. Κι όμως, πολλοί προτείνουν έλεγχο των «μουσουλμάνων» στην Ευρώπη (λες κι αυτή είναι μια ξεκάθαρη ομάδα του πληθυσμού, αλλά τέλος πάντων), και μας φαίνεται φυσιολογικό.

 127. gryphon said

  Δυο τουλαχιστον απο τους δραστες φαινεται να ειχαν ταυτοποιηθει υποτιθεται στην Λερο σαν προσφυγες.Αυτο σιγουρα θα δερει σε δυσκολη θεση την κυβερνηση αλλα αυτο ειναι το λιγοτερο.
  Εξαλλου αυτο δεν αποδεικνυει κατι περα απο το γνωσυτο οτι η χωρα ειναι ξεφραγο αμπελι.
  Μπορει να ηταν ευρωπαιοι τζιχαντιστες που ειχαν παει στην Συρια και γυρισαν πισω.Γιατι αυτο ειναι το θεμα και απορω που κανεις σχεδον δεν το θιγει.
  Η συντριπτικη πλειοψηφια των φανατικων τζιχαντιστων που πολεμουν στην Συια το Ιρακ κλπ δεν ειναι ντοπιοι και δεν ριζοσπαστικοποιηθηκαν εκει επιδη ενιωσαν την καταπιεση και την εκμεταλλευση των δυτικων κλπ.
  Ριζοσπαστικοποιηθηκαν στην Γαλλια στο Βελγιο την Αγγλια την Γερμανια την Σουηδια οπου γεννηθηκαν και μεγαλωσαν.
  Ολοι σχεδον ειναι δευτερης η τριτης γενιας γαλλοι αγγλοι βελγοι κλπ υπηκοοι αραβικης η αφρικανικης καταγωγης.
  Τοτε με το charlie hebdo ειχα δει ενα βιντεκι που εδειχνε τα δυο αδελφια με ρουχα σαν αμερικανοι ραπερ να ακουνε μια φριχτη γαλλικη η αραβικη ραπ .
  Απο μια απλη ματια ενας στοιχειωδως σκεπτομενος ανθρωπος καταλαβαινε αμεσως οτι τα ατομα αυτα εχουν γραμμενα στα αρ…ια τους και τον Διαφωτισμο και την Γαλλικη επανασταση και την Μασσαλιωτιδα και τον Μπαλζακ και τον Βολταιρο και καθε τι γαλλικο η ευρωπαικο που επικαλουνται και προτασουν οι αφελεις αριστεροι διεθνιστες αλληλεγγυοι και διαφοροι τετοιοι.
  Δεν σημαινου τιποτε απολυτως γι’αυτους και εκατονταδες χιλιαδες αλλους νεαρους μουσουλμανους ασχετα εαν δεν παιρνουν ολοι ενα καλασνικοφ να θεριζουν κοσμο.Ειναι τοσο απλο.
  Τωρα ποσο καιρο θα παρει και στου; χαζογαλλους και στους ντοπιους συριζαιους και αλλους αιθεροβαμονες να το καταλαβουν δεν ξερω.

 128. Avonidas said

  #124. οπότε μια χαρά μοιραζόντουσαν οι δύο μέηνστρημ θρησκείες την ίδια κοινωνική Ηθική; Δεν βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια πώς οι ισλαμοφανατικοί αφρίζουν για τα ήθη της διεφθαρμένης Δύσης, για τα gay rights, για τα ξέκ*λα, για τις συναυλίες, τη μουσική, την σεξουαλική απελευθέρωση;

  Α γεια σου! Όπως όλοι οι πουριτανοί, λοιπόν, οι φανατικοί ισλαμιστές κατά βάση σκυλιάζουν γιατί θα ήθελαν να τα κάνουν όλα αυτά, όπως οι δικοί μας καλόγεροι από τη στέρηση και τον ψυχαναγκασμό βγάζουν όλα τους τα βίτσια ο ένας απάνω στον άλλο.

  Λέω λοιπόν εγώ τώρα, ότι ο καλύτερος τρόπος που η Δύση θα μπορούσε να εκτονώσει αυτή τη θρησκευτική μπαρουταποθήκη θα ήταν να δέχεται στο έδαφός της χωρίς κορώνες τους μουσουλμάνους σαν ισότιμους πολίτες, να τους ταϊζει, να τους ποτίζει, να γλεντάνε, να πίνουν και να ξεκ*λιάζονται, και τότε να δεις αν θα βρισκότανε κανείς τους να πάει να ανατιναχτεί.

 129. 121 Μα δε νομίζω ότι αμφισβήτησε κανείς τα κίνητρα των τρομοκρατών. Ωστόσο (και, αν θες, εδώ υπάρχει και μια διαφορά με το Σαρλί Εμπντό) είναι σαφής η αιτιακή σχέση με τη γαλλική παρέμβαση στη Συρία, αποτέλεσμα εν τέλει ενός εμφυλίου στον οποίο είναι σαφής ο ρόλος της (τέλος πάντων) Δύσης και ενός πολέμου που διέλυσε τα πάντα και ο οποίος προκλήθηκε κλπ κλπ. Γιατί αρνείσαι να δεις την πολιτική αλυσίδα;

 130. Avonidas said

  #127. τα ατομα αυτα εχουν γραμμενα στα αρ…ια τους και τον Διαφωτισμο και την Γαλλικη επανασταση και την Μασσαλιωτιδα και τον Μπαλζακ και τον Βολταιρο

  Ενώ ας πούμε ο μέσος γάλλος κοιμάται με τον Candide κάτω από το μαξιλάρι του.

  Ακριβώς όπως ο μέσος Έλληνας μπορεί να απαγγείλει Όμηρο από μνήμης.

  Η υποκρισία καλά κρατεί.

 131. physicist said

  #126. — Το ζήτημα είναι πρακτικό και σημαντικό, και δεν έχει να κάνει με αστέρια στο πέτο. Αν δεν αναγνωρίσουμε και τη θρησκευτική πλευρά του ζητήματος, κι αν δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το Ισλάμ να γίνει συμβατό με την φιλελεύθερη κοινωνία, τότε η σύγκρουση θα υπάρχει ανεξάρτητα από το τι γίνεται στη Μέση Ανατολή. Εφόσον μιλάμε για συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών σε μία ανοιχτή κοινωνία, έχουμε χρέος να δούμε ποιές θρησκευτικές πεποιθήσεις (ή ακραίες μορφές αυτών) είναι εχθρικές προς αυτήν και να θέσουμε το ζήτημα ξεκάθαρα στην κοινωνία.

  Αυτό σημαίνει επιθετικές πολιτικές ενάντια σε ακραίες, αντικοινωνικές μορφές του Ισλάμ, κρατικός έλεγχος στα θρησκευτικά σχολεία και πίεση στις μουσουλμανικές οργανώσεις να αποδείξουν έμπρακτα ότι έχουν προσήλωση στις αρχές του κοσμικού, λαϊκού Κράτους, με αυστηρότατες συνέπειες αν δεν το κάνουν. Είναι ολοφάνερο από τις τραγικές στατιστικές σχετικά με την κοινωνική ένταξη μουσουλμανικών πληθυσμών στις δυτικές κοινωνίες ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, και δεν λύνεται με αχυρανθρώπους για κίτρινα αστέρια. Διαφορετικά θα το βρούμε μπροστά μας όταν οι παράλληλες κοινωνίες δεν θα ελέγχονται και η κατάσταση θα εκτραπεί, με τα άκρα να αναλαμβάνουν δράση. Ήδη εβραϊκές κοινότητες σε πόλεις της Ευρώπης αισθάνονται απειλούμενες.

  Δεν είναι μόνο τώρα, δεν είναι μόνον η Γαλλία. Μέχρι σήμερα, από τρομοκρατικές ενέργειες του ΙΣΙΣ, και μάλιστα σε πλήθος από χώρες (Τυνησία, Λίβανος κ.α.) έχουν δολοφονηθεί πάνω από 900 θύματα.

 132. Ωχ, τι χαμός έγινε μέχρι να γράψω; είχα μείνει στο 121!

 133. physicist said

  ΥΓ: Πάνω από 900 θύματα το έτος 2015 σε χώρες εκτός της περιοχής που ούτως ή άλλως ελέγχει ο ΙΣΙΣ.

 134. hioniam said

  Ο εξτρεμιστικος Ισλαμισμος ειναι ενας συνδιασμος μιας καταπιεστικης/πατριαρχικης/αντι-ζωικης θρησκειας (Ισλαμ) απο την μια και γεωπολιτικων/στρατιωτικων επεμβασεων της Δυσης στα Ισλαμικα εδαφη απο την αλλη (κυριως για τον ελεγχο των πετρελαιων της περιοχης).

  Παντως και ανεξαρτητα των εγκληματων της Δυσης, οι Μουσουλμανοι
  σκοτωνονται ανηλεως και μεταξυ τους (Σουνιτες / Σιιτες).

  Ιρακ και Συρια ειναι δυο παραδειγματα αυτου του πολεμου μεταξυ Σουνιτικου και Σιιτικου Ισλαμ.

 135. Γιάννης Ιατρού said

  114:…Αυτή τη στιγμή ακούω στην ΤΒ ότι
  120:

  Σύμφωνα με την γαλλική αστυνομία το διαβατήριο του Σύριου βρέθηκε κοντά (όχι πανω του!) σε νεκρό τζιχαντιστή στο ποδοσφ. στάδιο (ήταν ένας από αυτούς με τα ζωζμένα εκρηκτικά … μάλλον δεν έμεινε και κάτι πάνω τους μετά την πυροδότηση).

  Αλλά ακόμα κι αν το εύρισκαν πάνω του, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήταν δικό του (δηλ. είχε εκδοθεί στο όνομά του) ή ήταν κλεμμένο (αλλουνού).

  Αλλά ακόμα και αν ένας εξτρεμιστής ή δέκα εξτρεμιστές πέρασαν από την Ελλάδα ή την Ιταλία προς τα ενδότερα της Ευρώπης αυτό δεν πρέπει να στιγματίσει τους 700.000 πρόσφυγες που άφησαν τα μέρη τους εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην πατρίδα τους τα τελευταία χρόνια. …..

  Γίνεται από πολλούς προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα κατά του προσφυγικού.

  Να είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί με τα όσα γράφονται για τον Σύριο που καταγράφηκε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου.

  Η δήλωση του αναπλ. υπουργού ΠροΠο, Νίκου Τόσκα:
  Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα. Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος. Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος.

 136. Avonidas said

  #131. Πιστεύεις ότι μια τέτοια πολιτική θα βοηθήσει; Δηλαδή, το σχέδιο είναι να απομακρύνουμε τους μουσουλμάνους της Ευρώπης από τον φονταμενταλισμό με το να τους κάνουμε δακτυλοδεικτούμενους, να τους έχουμε στη μπούκα, να τους στιγματίζουμε ως απολίτιστα κτήνη; Δες πόσο καλά δούλεψαν οι αντίστοιχες πρακτικές για τους μαύρους των ΗΠΑ!

  Τα ιερά κείμενα του Χριστιανισμού έχουν αλλάξει όλους αυτούς τους αιώνες όσο και του Ισλάμ, δηλαδή καθόλου.Η μετάβαση των Χριστιανικών κοινωνιών σε μια «εκκοσμικευμένη» φάση με κάποιο τρόπο κατάφερε να πραγματοποιηθεί χωρίς profiling και γκετοποίηση. Το ιερατείο βαθμιαία έχασε την επιρροή του στους πιστούς, κι αναγκάστηκε λίγο πολύ να υιοθετήσει τις κοινωνικές νόρμες ή να υποστεί τη χλεύη. Ένα σωρό χριστιανοί σήμερα έχουν προγαμιαίες σχέσεις, μολονότι τα ιερά τους κείμενα διαφωνούν.

  Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του Ισλάμ, αν όχι το ότι οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και οι χώρες προέλευσής τους έχουν αλαλιαστεί από τη Δύση; Αν αυτή δεν είναι μια *πολιτική* ιδιαιτερότητα, τότε τι είναι;

 137. Ριβαλντίνιο said

  @ 87 ndmushroom
  «έπραξε λάθος χωρίς να ξέρει το θέλημα του κυρίου του πρέπει να τις φάει τις ξυλιές του»

  Δηλαδή αυτός που θα κάνει φόνο χωρίς να το θέλει θα τιμωρηθεί το ίδιο με αυτόν που το ήθελε ή καθόλου ;
  Εδώ ολόκληρο http://www.myriobiblos.gr/bible/nt2/luke/12.asp το κεφάλαιο. O Χριστός μιλάει στους μαθητές του.

  22 Εἶπε δὲ πρὸς τοὺς μαθητάς αὐτοῦ·…
  41 εἶπε δὲ αὐτῷ ὁ Πέτρος· Κύριε, πρὸς ἡμᾶς τὴν παραβολὴν ταύτην λέγεις ἢ καὶ πρὸς πάντας; 42 εἶπε δὲ ὁ Κύριος· Τίς ἄρα ἐστὶν ὁ πιστὸς οἰκονόμος καὶ φρόνιμος, ὃν καταστήσει ὁ κύριος ἐπὶ τῆς θεραπείας αὐτοῦ τοῦ διδόναι ἐν καιρῷ τὸ σιτομέτριον; 43 μακάριος ὁ δοῦλος ἐκεῖνος, ὃν ἐλθὼν ὁ κύριος αὐτοῦ εὑρήσει οὕτω ποιοῦντα. 44 ἀληθῶς λέγω ὑμῖν ὅτι ἐπὶ πᾶσι τοῖς ὑπάρχουσιν αὐτοῦ καταστήσει αὐτόν. 45 ἐὰν δὲ εἴπῃ ὁ δοῦλος ἐκεῖνος ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτοῦ, χρονίζει ὁ κύριός μου ἔρχεσθαι, καὶ ἄρξηται τύπτειν τοὺς παῖδας καὶ τὰς παιδίσκας, ἐσθίειν τε καὶ πίνειν καὶ μεθύσκεσθαι, 46 ἥξει ὁ κύριος τοῦ δούλου ἐκείνου ἐν ἡμέρᾳ ᾗ οὐ προσδοκᾷ καὶ ἐν ὥρᾳ ᾗ οὐ γινώσκει, καὶ διχοτομήσει αὐτὸν, καὶ τὸ μέρος αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀπίστων θήσει. 47 ἐκεῖνος δὲ ὁ δοῦλος, ὁ γνοὺς τὸ θέλημα τοῦ κυρίου αὐτοῦ καὶ μὴ ἑτοιμάσας μηδὲ ποιήσας πρὸς τὸ θέλημα αὐτοῦ, δαρήσεται πολλάς· 48 ὁ δὲ μὴ γνούς, ποιήσας δὲ ἄξια πληγῶν, δαρήσεται ὀλίγας. παντὶ δὲ ᾧ ἐδόθη πολύ, πολὺ ζητηθήσεται παρ’ αὐτοῦ, καὶ ᾧ παρέθεντο πολύ, περισσότερον αἰτήσουσιν αὐτόν.

  @ 94 physicist
  «Μάλλον δίκιο έχεις, δεν θυμόμουν καλά. Αφού δίνεις και χωρίο συγκεκριμένο, έχεις δίκιο, χωρίς μάλλον»

  Μπα μη μασάς, μισό και αυτό. Εδώ ολόκληρο http://www.myriobiblos.gr/bible/nt2/luke/19.asp

  Και αν έχεις όρεξη και για θεολογικές ερμηνείες εδώ σε θρησκευτικό σάιτ
  Διέταξε ο Χριστός τη σφαγή των εχθρών Του;
  http://oodegr.co/neopaganismos/ag.grafi/sfagi1.htm

  Φυσικά φυσικέ και ο χριστιανισμός δεν κηρύττει το μίσος :

  43 Ἠκούσατε ὅτι ἐρρέθη, Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου καὶ μισήσεις τὸν ἐχθρόν σου. 44 ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς, 45 ὅπως γένησθε υἱοὶ τοῦ πατρὸς ὑμῶν τοῦ ἐν οὐρανοῖς, ὅτι τὸν ἥλιον αὐτοῦ ἀνατέλλει ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθοὺς καὶ βρέχει ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους. 46 ἐὰν γὰρ ἀγαπήσητε τοὺς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, τίνα μισθὸν ἔχετε; οὐχὶ καὶ οἱ τελῶναι τὸ αὐτὸ ποιοῦσι; 47 καὶ ἐὰν ἀσπάσησθε τοὺς φίλους ὑμῶν μόνον, τί περισσὸν ποιεῖτε; οὐχὶ καὶ οἱ τελῶναι οὕτω ποιοῦσιν; 48 Ἔσεσθε οὖν ὑμεῖς τέλειοι, ὡς ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς τέλειός ἐστιν.

  Ο πρωτομάρτυρας Στέφανος

  θεὶς δὲ τὰ γόνατα ἔκραξε φωνῇ μεγάλῃ· Κύριε, μὴ στήσῃς αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην. καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐκοιμήθη.

  Τέλος του χριστιανικού κηρύγματος . 🙂

  —————————————————————————————-
  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB0QFjAAahUKEwjvzZmvxZDJAhVHOxoKHcmxDKE&url=https%3A%2F%2Fdimosioshoros.files.wordpress.com%2F2011%2F12%2Fkalokairinos.pdf&usg=AFQjCNHnu9ivKFamRHbhUM-noO82aU5CAg&bvm=bv.107467506,d.d24

  σελ.139 -140
  στ. Ὅλοι εἶναι ὑποχρεωμένοι νὰ πολεμοῦν γιὰ ὴ διάδοση καὶ ἐπικράτηση τοῦ ᾽Ισλὰμ, ἀκόμη καὶ μὲ τὸ σπαθί. ῾Η ὑποχρέωση αὐτὴ διακηρύχτηκε μετὰ τὸ θάνατο τοῦ Μωάμεθ (632)· μὰ ἔγινε ἡ σπουδαιότερη, γιατὶ αὐτὴ καθιέρωσε τὸν «ἱερὸ πόλεμο». Σύμφωνα μ’ αὐτόν, τὸ ἰσλαμικὸ κράτος εἶναι τὸ ἴδιο τὸ κράτος τοῦ ᾽Αλλάχ.᾽Επειδὴ ὅμως τὸ κράτος αὐτὸ πρέπει νὰ ἐπικρατήση ἀνάμεσα στοὺς, λαούς πού ἐπιμένουν στὴν τύφλα τῆς ἀπιστίας τους κι αὐτὸ δὲν μπορεῖ νὰ γίνη μὲ τὸ λόγο μόνο γιὰ τοὺς Χριστιανοὺς καὶ τοὺς ᾽Ιουδαίους ἰσχύει αὐτὸς ὁ τρόπος – ἐπιβάλλεται στοὺς Μουσουλμάνους νὰ τοὺς ὁδηγήσουν στὴν ἀληθινὴ πίστη μὲ τὸν πόλεμο. ῞Οποιος πεθάνη στὸν πόλεμο αὐτὸ περνᾶ ἀπ’ εὐθείας στὸν παράδεισο ἡ πόρτα του βρίσκεται κάτω ἀπὸ τὸν ἥσκιο ποὺ ρίχνουν τὰ σπαθιὰ τῶν ἀπίστων.

  Το Κοράνι για τον πόλεμο
  Να μάχεστε εναντίον αυτών που μάχονται εναντίον σας καθώς βαδίζετε στο δρόμο του Θεού, αλλά μην αμαρτάνετε, γιατί ο Θεός δεν αγαπά τους αμαρτωλούς.
  Σκοτώστε τους εχθρούς σας όσες φορές τους αντιμετωπίζετε• διώξτε τους από το μέρος που σας έδιωξαν. Γιατί (αν και ο φόνος είναι αμαρτία) οι άδικες διώξεις είναι χειρότερες από το φόνο […]. Αν μάχονται εναντίον σας, σκοτώστε τους, γιατί αυτή είναι η ανταμοιβή που αρμόζει σ’ αυτούς τους απίστους.
  Κοράνι, 2, 190-191, στο: S. A. Mawdudi, Towards
  Understandig the Quran, τ. 1,
  σημ. 201, σ. 151
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B107/371/2477,9498/

  To Κοράνι για τον πόλεμο κατά των απίστων
  Καταπολεμήστε τους εχθρούς σας στον πόλεμο που γίνεται για τη θρησκεία, αλλά μην επιτεθείτε ποτέ πρώτοι. Ο θ ε ό ς μισεί τους επιτιθέμενους. Σκοτώστε τους εχθρούς σας παντού όπου τους βρίσκετε. Διώξτε τους από το φως απ’ όπου σας έδιωξαν. Ο κίνδυνος να αλλάξετε θρησκεία είναι χειρότερος από το φόνο. Μην τους πολεμάτε καθόλου κοντά στο τέμενος Χαράμ, εκτός αν σας προκαλέσουν. Αν σας επιτεθούν, κολυμπήστε μέσα στο αίμα τους. Αυτή είναι η ανταμοιβή που χρωστιέται στους άπιστους.
  Κ. Καλοκαιρινός, Ιστορία Ρωμαϊκή και Βυζαντινή (146
  Π.Χ-1453 μ. Χ.). ΟΕΔΒ, Αθήνα 1981, 232
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B131/179/1254,4502/

 138. Ριβαλντίνιο said

  Να πούμε ότι άθεοι, άθρησκοι, αγνωστικιστές, ειδωλολάτρες, ινδουιστές κ.λπ. θα τους φάει η μαρμάγκα. Αντίθετα εμείς οι χριστιανοί και οι Εβραίοι θα την βγάλουμε καθαρή μόνο με φόρους. Έχει ακουστεί ότι η φορολογία θε είναι πιο ελαφριά από αυτήν που έχουμε τώρα, κάτι δηλαδή σαν την φορολογία Σελτζούκων-Βυζαντινών για τους Μικρασιάτες. 🙂

 139. Γιάννης Ιατρού said

  137 γ:

  Λουκάς 19/ιθ: 27
  Καλά, επειδή έκανα λάθος στην παραπομπή, δεν σημαίνει ότι είναι λάθος αυτό που του έγραψα! Ανωτέρω η διόρθωση!!!

 140. giorgos said

  200 περίπου χρόνια οί Ισπανοί καθολικοί στήν Αμερική καί επέβαλαν διά τής βίας γλώσσα καί θρησκεία .
  2000 χρόνια Οθωμανικής αυτοκρατορίας καί κανένας γηγενής πολιτισμός δέν πειράχτηκε . Δέν επέβαλαν ούτε θρησκεία , ούτε γλώσσα .

 141. hioniam said

  @ Avonidas
  Βλεπεις μονο την πολιτικη πλευρα.
  Υπαρχει ομως και η θρησκευτικη.
  Πολλοι βομβιστες πιστευουν οτι θα ανταμειφθουν με τις παρθενες(ουρι) του Παραδεισου γινομενοι μαρτυρες (shahid) για το Ισλαμ.

 142. Ριβαλντίνιο said

  @ 139 Γιάννης Ιατρού
  Δεν είπα εγώ ότι έκανες κάποιο λάθος 😦 Λέω πως αν διαβάσει κάποιος όλο το κεφάλαιο και καλύτερα όλο το ευαγγέλιο θα δει ότι δεν υπάρχει ίχνος προτροπής σε βία παρά μόνο αν θέλει να την βρει οπωσδήποτε. Το ίδιο συμβαίνει και για όλη την Αγία Γραφή. Μέχρι και για το Δευτερονόμιο(χωρίς να θέλω να γίνω υπερασπιστής της εβραϊκής νομοθεσίας) που υπαινίχθηκε ο Δύτης θα πρέπει να δει κάποιος για ποιους και για τι μιλάει.

 143. Μαρία said

 144. Ριβαλντίνιο said

  @ 140 giorgos
  «2000 χρόνια Οθωμανικής αυτοκρατορίας»

  Αφαίρεσε κανά δυο χρονάκια. Πολλά βάζεις. 🙂

 145. Ανδρέας said

  140
  και οι Ισπανοί τι 200 χρόνια;
  πολλα λες 100 χρόνια κι αν…
  λολ

 146. Γιάννης Ιατρού said

  142:
  Για να μην μπλέξουμε με την ανάλυση του «τι γράφει» και «πως το εννοεί» κλπ., τα συμφραζόμενα και τ΄ άλλα, με δυό λόγια:

  Είναι θέμα ερμηνείας βέβαια, αλλά να μη λέμε ότι η εκκλήσία έχει το μοναδικό προνόμιο να ερμηνεύει τις γραφές (και όπως αυτή το εννοεί, βεβαίως-βεβαίως). Διευκρινιστικά, δεν είμαι παγανιστής :), αλλά να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας. Πάρε και την Παλαιά Διαθήκη και θα δεις ότι έχει πολλά φρικιαστικά μέσα. Αλλά αυτό συμβαίνει με πολλά ιερά κείμενα και σε άλλες θρησκείες.

  Δεν θα επανέλθω γιατί θα συζητούμε εκτός σημερινού θέματος. Ίσως μιά άλλη φορά, που δεν θα είναι τόσο φορτισμένη η ατμόσφαιρα 🙂

 147. sarant said

  143 Κοράκι!

 148. Ανδρέας said

  μην αρχίσουμε για τους γιαβάνας με τα βιμάνας και τις πυρηνικές εκρήξεις… 😀

 149. Ριβαλντίνιο said

  @ 146 Γιάννης Ιατρού
  Ok! Αλλά να ξέρεις ότι εγώ δεν είμαι ικανός για τέτοιες συζητήσεις γιατί δεν ξέρω καλά τα της πίστης μου ! 😦 Οπότε καλύτερα θα είναι να τα συζητήσεις με τους αγαπητούς Blog Oti nanai ή τον Κορνήλιο αν ποτέ το φέρει η κουβέντα.

 150. Μαρία said

  147
  Καθ(ο)ίκι
  Κλικ στο τιτίβισμα, για να δείτε πώς τον στολίζουν http://www.efsyn.gr/arthro/thelei-na-mas-pei-kati-o-andreas-loverdos-kai-den-mporei

 151. Γς said

  Μόλις είχε καταλιαγάσει το Λίμιτς του Γκρόουθ
  του Κλαμπ της Ρώμης των Μίντοουζ και Φόρεστερ του ΜΙΤ, των αναλύσεων συστημάτων [της εποχής εκείνης με τα σιμιουλέϊσιον της πλάκας] και άρχισε να φαίνεται ότι ο πλανήτης μπορεί νατην γλυτώσει και να μην καταρρεύσει ούτε από τον υπερπληθυσμό, ούτε από το πολιούσιον, ούτε από το τέλειωμα των πετρελαίων κτλ, να΄σου κι ο Φουκουγιάμα ο Φράνσιζ με το τέλος της ιστορίας του που πέτξε την μπάλα σε άλλα οικόπεδα.
  Για να την ξαναμαζέψει ο Χάτινγκτον μέσα στο γήπεδο του αγώνα και της ανησυχίας με τον πόλεμο των πολιτισμών του.

  Μα από το 70, 75 μέχρι το 90, 95 είναι 20 χρόνια.
  Και έχουμε παρατήσει την Ανάλυση [οικολογικών τότε] Συστημάτων και το άγχος για το μέλλον του κόσμου, που εμάς περίμενε να τον σώσουμε.

  Είχαμε μεγαλώσει μαζί με τα παιδιά μας και πέρα βρέχει. Τώρα αναλύσεις για τις αναλύσεις από επαγγελματική διαστροφή και καμιά γκομενίτσα.

  Και πέρασαν ακόμα τα χρόνια και σταμάτησαν κι οι αναλύσεις και τα σιμιουλέισιονς [και τα γκομενάκια] και καλή ψυχή, ουπς, καλές αναρτήσεις και συζητήσεις στο μπλόγκ [Σαραντάκου].

  Όταν ξαφνικά με τα ISIS, Σαρλί, Παλμύρα, μαχαίρια, κεφάλια ξανάρθε στο νου ο φόβος του Κλας οβ σιβιλιζέισονς, ότι τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμα.

 152. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  H wikipedia γράφει ότι η λέξη bataclan προέρχεται από τον τίτλο της οπερέτας του Ζακ Όφενμπαχ Βα-Ta-Clan.
  Θυμάμαι ότι στη 10ετία του ’60 (που ήμασταν παιδιά) οι μεγαλύτεροι από εμάς και πιο «περπατημένοι» χρησιμοποιούσαν τη λέξη «μπατακλάν» όπως τώρα λέμε ότι έγινε χαμός, έγινε της που…!
  π.χ. «χθες στο γήπεδο έγινε μεγάλο μπατακλάν!»
  ‘Αραγε πώς η λέξη είχε αυτή την έννοια; Μήπως η φήμη του κτιρίου Bataclan (ως μουσική-αίθουσα) είχε φθάσει και στη Ελλάδα;

 153. physicist said

  #136. — Πιστεύεις ότι μια τέτοια πολιτική θα βοηθήσει; Δηλαδή, το σχέδιο είναι να απομακρύνουμε τους μουσουλμάνους της Ευρώπης από τον φονταμενταλισμό με το να τους κάνουμε δακτυλοδεικτούμενους, να τους έχουμε στη μπούκα, να τους στιγματίζουμε ως απολίτιστα κτήνη; Δες πόσο καλά δούλεψαν οι αντίστοιχες πρακτικές για τους μαύρους των ΗΠΑ!

  Πάντως η πολιτική π.χ. «αφήνω τις ισλαμικές κοινότητες να δρουν παράλληλα εφαρμόζοντας αρχαϊκούς θρησκευτικούς νόμους και ποδοπατώντας τον Νόμο του Κράτους σε ζητήματα οικογενειακού Δικαίου» σίγουρα δεν θα βοηθήσει. Πες εσύ τι προτείνεις, και μη μου λες για το δωρεάν φαγοποτογαμ*σι που πρέπει να προσφέρει η κοινωνία γιατί καλό είναι γι΄αστείο αλλά όχι στα σοβαρά.

  Τα ιερά κείμενα του Χριστιανισμού έχουν αλλάξει όλους αυτούς τους αιώνες όσο και του Ισλάμ, δηλαδή καθόλου.Η μετάβαση των Χριστιανικών κοινωνιών σε μια «εκκοσμικευμένη» φάση με κάποιο τρόπο κατάφερε να πραγματοποιηθεί χωρίς profiling και γκετοποίηση. Το ιερατείο βαθμιαία έχασε την επιρροή του στους πιστούς, κι αναγκάστηκε λίγο πολύ να υιοθετήσει τις κοινωνικές νόρμες ή να υποστεί τη χλεύη. Ένα σωρό χριστιανοί σήμερα έχουν προγαμιαίες σχέσεις, μολονότι τα ιερά τους κείμενα διαφωνούν.

  Χύθηκε όμως πολύ αίμα για να γίνει αυτό, και τελικώς επιβλήθηκε και με την βία. Κι ύστερα, είναι και το άλλο (που μπορεί να είναι ασήμαντη λεπτομέρεια μπορεί και όχι): ο Χριστιανός που θ’ αποχωρήσει από την Εκκλησία δεν έχει να φοβάται ρεπρεσσάλια σε τούτο τον κόσμο, ενώ στο Ισλάμ η τιμωρία της αποστασίας είναι ο θάνατος.

 154. physicist said

  Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του Ισλάμ, αν όχι το ότι οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και οι χώρες προέλευσής τους έχουν αλαλιαστεί από τη Δύση;

  Έχει αλαλιαστεί από τη Δύση η Τουρκία; Ήταν η Τουρκία αποικία της Δύσης; Γιατί απ’ όλους τους μετανάστες στη Γερμανία οι Τούρκοι έχουν τα πιο επίμονα προβλήματα ένταξης στην κοινωνία; Προσοχή: πολλοί Τούρκοι έχουν ενταχθεί μια χαρά αλλά σχεδόν όλοι όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα ένταξης είναι Τούρκοι και συνήθως πιστοί ακόλουθοι του Ισλάμ, ενώ οι εκκοσμικευμένοι Τούρκοι εντάσσονται πιο εύκολα.

 155. nestanaios said

  32.
  Μπορείς να αποδείξεις ότι το αλφάβητο είναι φοινικικής καταγωγής;
  Εγώ λέω ότι το αλφάβητο δεν είναι φοινικικής καταγωγής.
  Εγώ λέω ότι το αλφάβητο δεν έχει γνωστή καταγωγή.

 156. Spiridione said

  http://www.multi-news.gr/ethnos-georgiadis-afto-pou-tora-evropi-echi-efthini-diki-mas-kivernisi/#axzz3rVBkm64r

 157. Γιάννης Ιατρού said

  Πολλά από τα σχόλια εστιάζουν στις θρησκο-κοινωνικές πλευρές των δραστών. Ας θυμηθούμε όμως ότι αυτές δεν είναι κάτι το νέο, κάτι το σχετικά πρόσφατο. Αυτές υπάρχουν πολλές δεκάδες χρόνια τώρα, σχεδόν αναλλοίωτες.

  Η τρομοκρατία, ιδίως στη μορφή που τη ζούμε την τελευταία δεκαετία (για να αποφύγω τα θέματα με την Bader-Mainhof, Μόναχο/Παλαιστινίους, Κόκκινες Ταξιαρχίες κλπ.), ξεκίνησε ουσιαστικά λίγο πριν από τον πόλεμο στο ΙΡΑΚ, θέριεψε με την Αραβική άνοιξη και τις σχετικές (πολιτικο-στρατιωτικές) ενέργειες στην Β. Αφρική, στη Μεσοποταμία κλπ.

  Επομένως πρέπει να ψάξουμε για τη λύση του θέματος αυτού όχι τόσο στα θρησκο-κοινωνικο-πολιτισμικά αλλά αλλού . Τα θρησκο-κοινωνικο-πολιτισμικά χρησιμοποιούνται περισσότερο σαν πολλαπλασιαστές ή/και σαν εργαλεία προσέλκυσης / φανατισμού.

 158. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015
  Σώτη Τριανταφύλου από το 2014: Η πλάνη της πολυπολιτισμικότητας

  Φάγαμε πολύ φτύσιμο τότε που ανεβάσαμε αυτό το κείμενο

  Από την Athens Voice 18-6-2014

  Επανέρχομαι σε ένα σοβαρό ζήτημα που δεν γίνεται ευρέως κατανοητό στη Δύση παρά την ολοφάνερη αύξηση του ευρωσκεπτικισμού, της ισλαμοφοβίας και των αντιδράσεων εναντίον της θλιβερής προοπτικής της Ευραβίας. Αυτές οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνον από «δεξιούς» και «ρατσιστές»· προέρχονται από πρώην μουσουλμάνους θεωρητικούς (Αλί Σινά, Τασλίμα Νασρίν, Ανβάρ Σαΐχ) κι από κοσμικούς φιλοσόφους (Μισέλ Ονφρέ, Κρίστοφερ Χίτσενς, Ρίτσαρντ Ντόκινς). Αρχίζω με την παραδοχή ότι τα παραπάνω αισθήματα είναι δικαιολογημένα και οφείλονται σε συγκεκριμένα γεγονότα και λανθασμένες πολιτικές.

  H πολυπολιτισμικότητα είναι ένα ιδανικό που συντηρεί διακριτούς εθνοτικούς πολιτισμούς στο εσωτερικό ενός κράτους: όπως π.χ. την εφαρμογή της σαρία στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης. Πρόκειται για ρήξη του πολιτιστικού ήθους που κάποτε ήταν ενιαίο και ευνοούσε τον «πλουραλισμό», δηλαδή την πολιτιστική ενσωμάτωση των διαφόρων ξένων ομάδων –θρησκευτικών και εθνοτικών– στη νομοθεσία, στις αξίες και στους θεσμούς μιας χώρας. Η εφαρμογή της πολυπολιτισμικότητας εμποδίζει την αφομοίωση και κατακερματίζει («βαλκανοποιεί») την κοινωνία η οποία δεν επιτυγχάνει ενιαία εθνική ταυτότητα. Αυτή η αποτυχία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες: οι μειονότητες παραμένουν προσκολλημένες σε βάρβαρα ήθη· περικλείονται και απομονώνονται από την ευρύτερη κοινωνία και, με τη θεαματική τους «ασυμβατότητα», προκαλούν ρατσιστικά αισθήματα στους πολίτες των χωρών υποδοχής (επ’ αυτού καλό είναι να διαβάσει κανείς τον Ετιέν Μπαλιμπάρ που κάνει λόγο για τις κραυγαλέες «ορατές διαφορές»).

  Έτσι, σε όλες τις δυτικές χώρες, η πρακτική της πολυπολιτισμικότητας έχει δημιουργήσει απειλή για τον πολιτισμό, την ταυτότητα και τις αξίες: το παλιό αμερικανικό χωνευτήρι ξεχάστηκε και αντικαταστάθηκε από μια παράλογη ιδέα ισοπεδωτικής κοινωνικής ανθρωπολογίας (περί «ισοτιμίας των πολιτισμών» και «πανέμορφου μωσαϊκού») και δήθεν πολιτικής ορθότητας. Για παράδειγμα, όταν το 2006 η αυστραλιανή κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει εξετάσεις (στην αγγλική γλώσσα, στην τοπική ιστορία κτλ) σε όσους ζητούσαν την αυστραλιανή υπηκοότητα, η αριστερά αντέδρασε εντόνως. Κι όμως οι εξετάσεις στη γλώσσα και στην ιστορία θα έπρεπε να είναι αυτονόητες – ειδαλλιώς, δημιουργούνται ξεχωριστές κοινότητες με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αναφέρω εδώ, ενδεικτικά, ότι στις συνεντεύξεις στις οποίες υποβάλλονται μετανάστες που επιθυμούν να γίνουν Γάλλοι πολίτες, πολλοί μουσουλμάνοι αρνούνται να προσυπογράψουν το γαλλικό Σύνταγμα: η συμπεριφορά αυτή είναι, φυσικά, απαράδεκτη – αποτελεί όμως συνέπεια μιας μακρόχρονης εσφαλμένης μεταναστευτικής πολιτικής που πήρε το ελκυστικό όνομα «πολυπολιτισμική».

  Η πολυπολιτισμικότητα είναι το αντίθετο της κοινωνικής συνοχής: τονίζει τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών και, μακροπρόθεσμα, εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα ξένων χωρών (Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν). Μέσω της πολυπολιτισμικότητας δημιουργούνται θύλακες που, σε περίπτωση κρίσης, δεν θα ακολουθήσουν τα συμφέροντα του κύριου κορμού της κοινωνίας αλλά τα συμφέροντα των χωρών της καταγωγής τους. Παρ’ όλ’ αυτά, η πολυπολιτισμικότητα, ως κυρίαρχο ρεύμα, θεωρείται σήμερα συνιστώσα όλων σχεδόν των κομματικών ιδεολογιών του πολιτικού mainstream: […]

  Σε όλες τις δυτικές χώρες, ορισμένες μειονότητες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και εγκληματικότητας. Αλλά το φαινόμενο δεν πρέπει να αποδίδεται, όπως συμβαίνει, στον υποτιθέμενο ρατσισμό και στις διακρίσεις: συνήθως, η υψηλή ανεργία και η εγκληματικότητα οφείλονται στα ίδια τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των μειονοτήτων τα οποία διατηρούνται πεισματικά μέσω της πολυπολιτισμικότητας. Η «διαφορετικότητα» έχει αποκτήσει διαστάσεις cult – και όμως είναι επιβλαβής για όλους: διαλύει την έννοια του ανήκειν, δυσχεραίνει την κοινωνική ένταξη και διαιωνίζει τα στερεότυπα. Οι κοινωνίες έχουν πεπερασμένη ικανότητα απορρόφησης: ακόμα και όταν υπάρχουν οι θεσμοί που επιτρέπουν την απορρόφηση, οι μεγάλοι αριθμοί την υπονομεύουν. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση –κυρίως από μουσουλμανικές κοινότητες– επιφέρει προβλήματα προσαρμογής όπως την εγκατάλειψη του σχολείου και τη σύσταση εσωτερικής αντιπολίτευσης εναντίον της ενσωμάτωσης και της εκκοσμίκευσης.
  Στα κράτη δικαίου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ανώτερα από οποιαδήποτε «κουλτούρα». Το καθήκον των χωρών που υποδέχονται μετανάστες είναι η προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων, όχι η εφαρμογή πολιτιστικού σχετικισμού. Ο πολιτιστικός σχετικισμός αναιρεί τους θεσμούς του κράτους δικαίου και μπορεί να επιτρέψει βρεφοκτονίες, βασανιστήρια, καταπίεση γυναικών (μισογυνία, κλειτοριδεκτομή, λιθοβολισμούς, καύση χηρών, τιμωρίες μοιχαλίδων), μίσος εναντίον ομοφυλοφίλων, αντισημιτισμό, συμμορίες, θανατικές ποινές.

  Κοντολογίς, η πολυπολιτισμικότητα είναι μια τερατωδία: ενθαρρύνει τις εθνοτικές ομάδες να προσκολλώνται σε συνήθειες, πρακτικές και γλώσσες της παλιάς πατρίδας. Αυτή η στάση δεν εξηγείται μέσω του υποτιθέμενου φόβου της φυλετικής βίας και της πολιτιστικής συγγένειας μεταξύ των μελών της κάθε μειονότητας – αποτελεί συνέπεια της ίδιας της πολιτικής των χωρών υποδοχής η οποία οξύνει τον ρατσισμό όχι μόνον εναντίον των μειονοτήτων, αλλά, ιδιαίτερα, εναντίον του κύριου κορμού της κοινωνίας. Εξάλλου, αυτός ο λεγόμενος κύριος κορμός της κοινωνίας απειλείται τόσο δημογραφικά όσο και πολιτιστικά εφόσον καλείται να εγκαταλείψει την ιδιαίτερότητά του, ενώ οι μικρότερες ομάδες απαιτούν να διατηρήσουν τη δική τους. Αν δεν διορθωθούν οι πρακτικές της πολυπολιτισμικότητας, υπάρχει κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων και μετατόπισης των πολιτών σε ανοιχτά ρατσιστικές θέσεις. Χρειάζεται γνώση, χρειάζεται σύνεση: η πολιτική της πολυπολιτισμικότητας είναι ακροσφαλής, φοβική και αμυντική· πρόχειρη, αυτοσχέδια και ασυλλόγιστη.»

  http://mhmadas.blogspot.gr/2015/11/2014.html

 159. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον να εκφράση ωρισμένας απόψεις επί της παρούσης αναρτήσεως…

  1) Διατί ο κ. Σαραντάκος και οι εκλεκτοί αναγνώσται του αποκρύπτουν ότι σύμπας ο Ευρωπαϊκός Τύπος ανήγγειλε την Σφαγήν εις το Παρίσι με μίαν ελληνικωτάτην λέξιν, που προέρχεται κατευθείαν από τα «Κάρνεια» των Αρχαίων Σπαρτιατών;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Carnea

  Διατί ο κ. Σαραντάκος δεν τολμά να μας είπη ότι το «carnages» (σφαγή εις τα ρωμέικα…) έχει ελληνικωτάτην προέλευσιν, πράγμα που αποσιωπούν οι ανθέλληνες του Online Etymology; http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=carnage&searchmode=none

  2) Διατί ουδείς αναγνώστης ετόλμησε να επισημάνη ότι ο «Le Parisien» εις το σημερινόν πρωτοσέλιδόν του ανεκοίνωσε την Σφαγήν με μίαν φράσιν κλεμμένην κατευθείαν από τον μπαρμπα Γιάννην Μεταξάν («Alors, c’est la guerre»);

  3) Διατί ουδείς αναγνώστης του Σαραντακείου Ιστολογίου ετόλμησε να επισημάνη ότι σύμπας ο Ευρωπαϊκός Τύπος εδημοσίευσε πρωτοσελίδους φωτογραφίας των νεκρών και των τραυματιών να αιμορραγούν, ενώ εδώ εις το Ρωμέικον απαγορεύονται διά ροπάλου αι τοιούτου είδους φωτογραφίαι και θα είχε επέμβη ο εισαγγελεύς; Άλλον Νομικόν πολιτισμόν έχουσι εις τας Ευρώπας και άλλον εις το αποβλακωμένον Ρωμέικον;

  http://www.protothema.gr/world/article/527093/ta-simerina-protoselida-gia-to-makeleio-sto-parisi/

  4) Μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι (μετά από 12 ώρας εις τον ουρανόν του Διαδικτύου) ουδείς αναγνώστης του Σαραντακείου Ιστολογίου ετόλμησε να αναβιβάση το βίδεον του Dailymotion (το YouTube «έκλασεν μέντας» και το καταβίβασε από βλακώδη καθωσπρεπισμόν!..) με τον πανικόν που επεκράτησεν εις την έξοδον κινδύνου του Bataclan και το οποίον βίδεον έσπασεν όλα τα ρεκόρ τηλεθεάσεως εις μίαν ημέραν (14,2 εκατομμύρια προβολαί εντός 24ώρου!)

  http://www.iefimerida.gr/news/235687/sok-sto-bataclan-nekroi-sto-dromo-anthropoi-kremontai-apo-parathyra-alloi-patoyn-ta

  Διατί, άραγε, αυτή η λογοκρισία αγαπητοί μου Ρωμιοί; Αν επρόκειτο διά κανένα χαστουκάκι «μπάτσου» εις κάποιον ισλαμιστήν «πρόσφυγα», θα το είχατε κάμει «σημαίαν!..

  5) Εξοργισθείς ο γερο-Βάταλος από την προσπάθειαν του εγκαθέτου του παπα-Μεταλληνού εις το παρόν Ιστολόγιον, νεαρού Ριβαλδίνιο (σχόλια 137, 138, 142 και 149) να μας πείση ότι το Χριστιανικόν Ευαγγέλιον είναι γεμάτον… Αγάπη, ενώ το Κοράνιον γεμάτον Μίσος (παραπέμπων το αφελές χριστιανόπουλον εις την γελοίαν προχουντικήν σχολικήν ιστορίαν του Καλοκαιρινού!..), προσφέρω απόψε 4 μνημειώδη βιβλία διά το Ισλάμ και το Τζιχάντ (Ιερός Πόλεμος), μπάς και εξυπνήση καμμία αποβλακωμένη ρωμέικη ψυχή, εδώ και εκεί εις την απεραντοσύνην του Σύμπαντος….

  Α) Το πρώτον είναι η μνημειώδης 6τομος (4.000 σελίδες!) «Εγκυκλοπαιδεία του Κορανίου», των εγκυρωτάτων εκδόσεων «Brill» (2001)

  http://www.docdroid.net/IFWk6Yh/encyclopaedia-of-the-quran-brill-2004.pdf.html

  Β) Το δεύτερον η «Ιστορία του Ιερού Πολέμου (Τζιχάντ)» από το Πανεπιστήμιον της Οξφόρδης (1999)

  http://www.docdroid.net/SbP4kf9/reuven-firestone-jihad-the-origin-of-holy-war-oxford-1999.pdf.html

  Γ) Το τρίτον είναι το μνημειώδες σύγγραμμα του Richard Bonney, «Η ιστορία του Τζιχάντ από το Κοράνι μέχρι τον Μπίν Λάντεν» (2004)

  http://www.docdroid.net/ADmQY81/richard-bonney-jihad-from-quran-to-bin-laden-2004.pdf.html

  Δ) Και το 4ον είναι το αποκαλυπτικόν (2006) «Το Τζιχάντ πέρα από το Ισλάμ» του μεγίστου Ισλαμολόγου Gabriele Marranci

  http://www.docdroid.net/9byLQgU/gabriele-marranci-jihad-beyond-islam-2006.pdf.html

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  πρώην Ρωμιός, πάντοτε Έλλην και ουδέποτε κάφρος…

 160. cronopiusa said

  91
  Ιάκωβε

 161. Pedis said

  Η μπούρδα περί κακού ισλάμ και καλής δύσης δεν είναι μπούρδα. Ο Χάντινγκτον, φερειπείν, έκανε καριέρα και έβγαλε μπεστσέλλερ με τέτοιες μπουρδες. Ήταν μπουρδολόγος; Όχι, ήταν απατεώνας αλλά για σημαντικό σκοπό.

  Οι φανατικοί ισλαμοφάγοι, ακόμη και πασιφιστές, είναι απατεώνες; Όχι. Είναι βλάκες; Δεν αποκλείεται, κατά περίπτωση. Το σίγουρο είναι ότι είναι ήδη (για όποιους υποστηρίζουν τις δεξιές, τις σοσιαλδημοκρατίες, και τους εθνικιστές όλων των αποχρώσεων του γκρί και του μαύρου) και θα παραμείνουν συνένοχοι στο συνεχιζόμενο μακελειό των ιμπεραλιστών.

  Οι ιμπεριαλιστές έχουν κατασκευάσει (υποστηρίξει, ενισχύσει με χίλιους δυο τρόπους) τον εχθρό που τους βολεύει. (Στη Λιβυη, για παράδειγμα, δεν ξεκίνησαν να την μακελεύουν οι τζιχαντιστές αλλά οι Γάλλοι και οι Αμερικάνοι κατά κύριο λόγο κι έπειτα άνοιξαν το δρόμο στους τζιχαντιστές και το συνάφι τους παρέχοντάς τους εξοπλισμό, στρατιωτικές συμβουλές κλπ).

  Οι ιμπεριαλιστές εδώ και δύο δεκαετίες, μαζεύουν από πίσω τους όχι μόνο τα γνωστά καθίκια, τους φιλομιλιταριστές, τους φασίστες, τους ρατσιστές και τους θεούσους, όχι μόνον, όπως πάντα συνέβαινε, τους καλούς φιλήσυχους (μαλάκες) οικογενειάρχες που στο τέλος θα χρεωθούν το λογαριασμό, αλλά και τους λίμπεραλ αριστερούς (τρομάρα τους), τους πασιφιστές του κώλου, τους ανοιχτομάτηδες (τάχα μου), τους ανεκτικούς ράντικαλ σικ (σιχάματα). Τόσα πολλά σε ένα! Μεγάλη επιτυχία.

  Η ιστορία του ιμπεριαλισμού συνηθίζει να προχωρά με περλχαρμπορικά σπρωξίματα. Τα έχει ανάγκη. (Με κάτι τέτοια πείθονται στο πίστι και φιτύλι όχι μόνον οι αφελείς αλλά και τα σαίνια, και καλύτερα από τους αφελείς.)

 162. giorgos said

  155. Iσως νά έχεις δίκιο . Τό θέμα όμως δέν είναι άν τό αλφάβητο είναι ή δέν είναι φοινικικής καταγωγής .
  Τό θέμα είναι ότι ή Ευρώπη άν καί διαθέτει όλα τά μέσα , δέν κατάφερε νά δημιουργήση ποτέ τίποτε σέ πολιτισμικό καί ιστορικό επίπεδο ! Ακόμα καί όί Αμερικάνοι πού είναι τό καθαρώτερο δημιούργημά τους , έχουν πάψει προ πολλού νά αισθάνονται «ευρωπαίοι» .

 163. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΥΓ Το 1981 στο Παρισι, ειχα παρατηρησει οτι πολλοι οδοκαθαριστες ηταν βορειοαφρικανοι, Γαλλοι πολιτες, και σκουπιζαν τα περιττωματα των σκυλιων των Γαλλων /ιδων. Στα παζαρια πολλοι αφρικανοι ζουσαν απο εμποριο -συχνα κλεμενων ειδων- και μαζευαν αστραπιαιαι την πραματεια τους σε ενα σεντονι ‘η σακκο και ετρεχαν με ταχυτητα 400-αρη οταν πλακωνε η αστυνομια.

  Το 1987 στην Γκρενομπλ καποιος ατυχης γαλλος αφησε για λιγο το ΙΧ του γεματο πραγματα και ενας αφρικανος εσπασε το τζαμι για να παρει φωτογραφικες μηχανες και αλλα πραγματα αξιας…

  Το 1991 σε ενα εργοταξιο που πηγα για αν βρω εναν συναδελφο μηχανικο δεν μπορουσα να συνενοηθω διοτι ολοι οι εργατες ηταν Αλβανο και δεν μιλουσαν Ελληνικα.

  Το 2001 οι περισσοτεροι χειρωνακτες ηταν αλβανοι, πακιστανοι, μπαγκλαντεζοι,…

  Το 2012 η Χρυση Αυγη ελαβε 440.894 ψήφους, ποσοστό 6,97%

  Στον πρωτο γυρο των προεδρικων εκλογων του 2012 η Marine Le Pen ελαβε 6,421,426 ψήφους, ποσοστό 17.90%.

  Και ας παρατηρησουμε οτι το αλλοτε κραταιο γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο του Λαϊκου Μετωπου του 1936 με τις πρωτες καλοκαιρινες αδειες για τα «μικτα μπανια του γαλλικου λαου», προλεταριατο μιας χωρας που εκμεταλλευοταν βαναυσα τον πλουτο αρκετων αφρικανικων χωρων, εφθασε σε σημαντικο ποσοστο να ψηφιζει την κορη του Le Pen ο οποιος ηθελε την Γαλλικη Αλγερια!!!

  Βεβαιως, οι βορειοαφρικανοι και οι μεσανατολιτες (οι ασιατες ειναι εκτος παροντος θεματος) ενθυμουνται πολυ καλα την αποικιοκρατικη Γαλλια. Δυστυχως οπως αποδειχθηκε η διαλυση του Αφγανισταν επεφερε τους ταλιμπαν. Ο πρωην συνεργατης των ΗΠΑ Οσαμα εκανε την 11/9/201. Ο Σανταμ Χουσεϊν , ο Κανταφι, ο Μουμπαρακ, ο Ασαντ ηταν οι πηγες σταθεροτητας στην Μ.Ανατολη /Β.Αφρικη. : mgreen :

  Ο ISIS στελεχωθηκε απο τους πρωην σανταμικους και ζηλωτες απο ολο τον μωαμεθανικο κοσμο. Προηγηθηκαν οι τρομοκρατικες ενεργειες της 11 Μαρτίου 2004 στην Μαδρίτη Νεκροί: 191.
  . και στο Λονδινο 7 Ιουλιου 2005 Νεκροί: 56. Ακολουθησε η τραγωδια της Παρασκευης και 13 στο Παρισι.

  Ποιος στρατος με χερσαια τμηματα θα μειωσει δραστικα την δυναμη του ISIS ;

 164. Ριβαλντίνιο said

  @ 158 Βάταλος
  «Alors, c’est la guerre»

  Δηλαδή οι Γάλλοι δεν το έλεγαν πριν τους το μάθει ο Μεταξάς ; 🙂

  «Εξοργισθείς ο γερο-Βάταλος από την προσπάθειαν του εγκαθέτου του παπα-Μεταλληνού εις το παρόν Ιστολόγιον, νεαρού Ριβαλδίνιο (σχόλια 137, 138, 142 και 149) να μας πείση ότι το Χριστιανικόν Ευαγγέλιον είναι γεμάτον… Αγάπη, ενώ το Κοράνιον γεμάτον Μίσος (παραπέμπων το αφελές χριστιανόπουλον εις την γελοίαν προχουντικήν σχολικήν ιστορίαν του Καλοκαιρινού!..), »

 165. Υαλτις said

  «giorgos said
  14 Νοεμβρίου, 2015 στις 21:41

  200 περίπου χρόνια οί Ισπανοί καθολικοί στήν Αμερική καί επέβαλαν διά τής βίας γλώσσα καί θρησκεία .
  2000 χρόνια Οθωμανικής αυτοκρατορίας καί κανένας γηγενής πολιτισμός δέν πειράχτηκε . Δέν επέβαλαν ούτε θρησκεία , ούτε γλώσσα .¨»

  Είστε με τα καλά σας;
  δεν επεβαλαν θρησκεια;

  για αρχη ξεκινα με το «Οσμανική Πραγματικότητα (τόμοι 2)»
  Αν αντεξεις σου χω και αλλα

 166. hioniam said

  @ Βάταλος
  Ευχαριστω τα βιβλια!

 167. hioniam said

  @ Γιάννης Ιατρού

  H ισλαμικη τρομοκρατια εχει ανεβει τα τελευταια χρονια γιατι μετα την καταρευση του Ανατολικου μπλοκ η ιμπεριαλιστικη Δυση (κυριως ΗΠΑ, Μεγαλη Βρετανια, Γαλλια) εχει αποχαλινωθει πληρως στην επιδιωξη της
  να εξασφαλισει τα πετρελαιικα αποθεματα που στην πλειονοτητα τους τυχαινει να βρισκονται σε Ισλαμικα εδαφη.

  Το υποστρωμα ομως της ισλαμικης τρομοκρατιας ειναι βιοψυχολογικο (suicide bomber psychology) και θρησκευτικο (jihad).

 168. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  152 Και το είχα απορία, από πού το όνομα. Ισως ήταν κι εδώ γνωστή η οπερέτα, και να γεννήθηκε η φράση, τι να πω.

  163 Ο Ράιζερ έχει κάμποσες γελοιογραφίες με μαγκρεμπίνους σκουπιδιάρηδες.

 169. Pedis said

  Οι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες θύματα των επιθέσεων στη Γαλλία είναι ένα ακόμα οδυνηρό αποτέλεσμα της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών … Τέτοια φαινόμενα τροφοδοτούνται από την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση που επιφυλάσσει το ιμπεριαλιστικό σύστημα στους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής … Από τις αντιδραστικές και σκοταδιστικές δυνάμεις, όπως ο ισλαμοφασιστικός ISIS και οι τζιχαντιστές, που δε διστάζουν να κάνουν ο,τιδήποτε για να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις τους.

  Ανεξάρτητα από το ποιοι ακριβώς είναι πίσω από τις μαζικές δολοφονικές επιθέσεις απέναντι σε αθώους ανθρώπους το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση είναι, ότι η σφαγή θα χρησιμοποιηθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση σε αντιδραστικές εξελίξεις:

  1. Θα αποτελέσει το άλλοθι για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλες καυτές περιοχές του πλανήτη, δηλαδή για νέες εκατόμβες ανθρώπων.
  2. Θα διευκολύνει σε κάθε ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική χώρα την ένταση της πολιτικής της φασιστικοποίησης, της καταστολής, της περιστολής των δικαιωμάτων και ελευθεριών, του ρατσισμού.
  3. Θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη και εκρηκτική την κατάσταση για τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στην Ευρώπη

  Η επικοινωνιακή καταιγίδα που θα εκδηλωθεί αυτές τις μέρες θα προσπαθήσει να συσκοτίσει τα πράγματα και να εξυπηρετήσει τους παραπάνω στόχους. Οι θρήνοι όλων των αντιδραστικών, ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ωστόσο, είναι υποκριτικοί ενώ η δράση των σκοταδιστικών δυνάμεων, όπως ο ISIS, παρά το ότι χρησιμοποιεί ως επένδυση τις επεμβάσεις της Δύσης, τροφοδοτεί το ζοφερό σκηνικό μακελειού ανθρώπων και λαών και αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ιμπεριαλιστικών κανονιών και επεμβάσεων.

  Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η έλλειψη της ύπαρξης αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού μετώπου των λαών έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο σε ιμπεριαλιστές δολοφόνους, σε μυστικές υπηρεσίες, σε αντιδραστικές δυνάμεις και σε φασίστες να απεργάζονται τα δικά τους σκοτεινά σχέδια με θύματα τους λαούς

  Λαική Αντίσταση – Αριστερή Αντιμπεριαλιστική συνεργασία
  http://antigeitonies.blogspot.it/2015/11/blog-post_54.html

 170. gpoint said

  # 141

  Τα χούρι (ουρί με γαλλική αξάν) εδώ και χρόνια έχει διευκρινισθεί πως είναισταφύλια κι όχι παρθένες

 171. Pedis said

  Ημέρα πένθους στο Λίβανο μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση
  Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κτύπημα του ISIS

  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=753465

  Εδώ και δεκάδες χρόνια κάθε λίγο και λιγάκι, θες από γαλλικό αεροπλάνο, θες από αμερικάνικο ντρον, θες από βαλτούς της μοσάντ, από πράκτορες, από σεχταριστές, από μανιακούς, από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, από φανατικούς θρησκόληπτους, από το ισραηλινό πυροβολικό και την αεροπορία η Μέση Ανατολή πενθεί χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Άμαχοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, σαν εκεινους στο Παρίσι.

  Στ’ @ρχίδια μας (και του Χάντιγκτον μαζί) θα μου πείτε.

  Ευκολάκι: το κακό ισλάμ ενάντια στο κακό ισλάμ. Και ξεμπερδέψαμε.

  Εμπος για τον εκπολιτισμό των αγρίων.

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Οι θρησκείες είναι ό,τι πιο ηλίθιο έβγαλε το ανθρώπινο είδος, κι ό,τι πιο έξυπνο έβγαλε η εξουσία.
  Εξουσία , ανθρώπινο είδος 1_0.

  Ο βασικός στόχος της αυτοκρατορίας, είναι η Ρωσία, η Γερμανία σαν κατεχόμενη θα υπακούσει θέλοντας και μη, η Γαλλία που την έχει δεί και καλά ανεξαρτητη, αν δεν υπακούσει, θα υποστεί τις συνέπειες. Τα πραγματα είναι απλά, χωρις γ π.π η χρεοκοπημένη αυτοκρατορία θα κατρρεύσει, με υπερπληθωριστικά δολάρια, δεν λύνεται το πρόβλημα της χρεοκοπίας.

 173. gpoint said

  # 172

  και η Κίνα ρε Λάμπρο τι θα γίνει ;

 174. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  H μόνη λύση είναι να δημευτούν οι περιουσίες και οι υδρογονανθρακοπηγές των Σαουδαράβων και Καταριανών που χρηματοδοτούν την Ίσιδα και να δοθούν σε φτωχούς εξπάτριοτς…

 175. giorgos said

  165 Υαλτις . Ποιά «οσμανική πραγματικότητα 2 τόμοι» κλπ μού λέτε κύριε . Εδώ ή πραγματικότητα λέει ότι άν καί είχαμε 400 χρόνια «σκλαβιά» διατηρήσαμε γλώσσα καί θρησκεία . Αυτό πού οφείλεται? Στό κρυφό σχολιό ή …. στό DNA τού αδούλωτου ελληνα …

 176. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Άλλο το Ισλάμ των Τούρκων,άλλο το Ισλάμ των Αραπάδων. Σχεδόν ανόμοια πράγματα.
  Η θρησκευτική παράμετρος του θέματος όχι μόνο είναι σημαντική,αλλά η κυρίαρχη. Μη βγάλουμε και βλάκα το Φυσικό!
  Η δυτική επεμβατικότητα στη Μ.Ανατολή δεν είναι ούτε τωρινή,ούτε χθεσινή. Και οι τρομοκράτες δεν είναι λεηλατημένοι ,εξαθλιωμένοι και φτωχοί. Οι Μπιν λανταίοι είναι οι μεγαλύτεροι εργολάβοι της αραπιάς και ο τζιχάντι Τζων είναι εγγλέζος… δεν τους καταπίεσε ,ούτε τους έσφαξε κανείς σταυροφόρος…
  Κάποιος χριστιανός (ή μουσουλμάνος) κάποτε ,έγραψε για «σατανικούς στίχους».

 177. giorgos said

  Η «πραγματικότητα» εδώ – http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/03/1.html- όπως τήν περιγράφει ό Γάλλος
  Ιστορικός Braudel .

 178. giorgos said

  Δυτική Εὐρώπη, ἀποικίες καί Ἀνατολική Μεσόγειος (1)
  katotokerdos.blogspot.com/2010/03/1

 179. sarant said

  170 Μου είχε ξεφύγει αυτό -και δεν βάζεις κι ένα λινκ προς την Καθημερινή

 180. gpoint said

  Κι αφού γίναμε όλοι «Charlie Hebdo» τώρα ντυθήκαμε την τρίχρωμη στη φωτό του προφίλ μας…

 181. gpoint said

  # 179
  Καλημέρα

  Νίκο τότε (2009) ούτε που ήξερα τι είναι το λινκ !

 182. Γς said

  Και τό’ μαθες λάθος εδώ μέσα [λίκνο], βοηθούντος και του ούτως λανσάροντος Γιωργάκη

 183. π2 said

  Ένα λίγο παλιότερο αλλά πολύ χρήσιμο άρθρο (γραμμένο από άνθρωπο με επιτόπου αποκτημένη γνώση) για την αδυναμία μας να καταλάβουμε το ΙΚ: http://www.nybooks.com/articles/archives/2015/aug/13/mystery-isis/

  Ούτε η θρησκεία, ούτε η στρατηγική, ούτε τα ανθρώπινα δίκτυα, ούτε οι πόροι, ούτε η ισορροπία τοπικών δυνάμεων, ούτε η επικοινωνιακή πολιτική επαρκούν για να εξηγήσουν τις επιτυχίες του.

 184. 183 Ναι, πολύ καλό άρθρο — και, χμ, ανησυχαστικό (προσπαθώ να αποδώσω το disquieting που δεν είναι -νομίζω- απλώς το ανησυχητικό)

 185. Spiridione said

  183. Πολύ καλό. Αυτή τη στιγμή το ISIS κατέχει το 1/3 περίπου της Συρίας και του Ιράκ με πληθυσμό 10.000.000 αν δεν κάνω λάθος,
  Και ένα άλλο άρθρο εδώ του Ρόιτερς
  The recruiting drum he beats is loud and clear: summoning his followers to a pitiless jihad against Shi’ite heretics, Christian crusaders, Jewish infidels, and Kurdish atheists. He berates Arab despots for defiling the honor of Sunni Islam.
  His message is this: Where Iraq’s rulers could not prevent the 2003 U.S.-led invasion that delivered the country into the hands of Shi’ites, and were unwilling to mount a jihad against Alawite minority rule in Syria, much less deliver Jerusalem from Israel, Islamic State will now lead the way.
  In this pseudo-religious and sectarian narrative, the IS jihadis are on a divine mission to redeem a fallen Arab world by fire and the sword – as shown in its videos of beheadings and immolations.
  Despite thousands of foreign volunteers, jihadist ideologues say IS forces are 90 percent Iraqi and 70 percent Syrian in its two main strongholds, where they have about 40,000 fighters and 60,000 supporters.
  http://www.reuters.com/article/2015/06/16/us-mideast-crisis-baghdadi-insight-idUSKBN0OW1VN20150616#KxSXcMaTip1aXhdF.97

 186. http://jihadology.net/2015/11/14/the-islamic-state-on-refugees-leaving-syria/

 187. https://pbs.twimg.com/media/CT2ONtJXIAATr0L.jpg:large

 188. Pedis said

  Δεν υπάρχει, από τη μια μεριά, ούτε ένας ρεβανσιστής, φασίστας, ρατσιστής, ακροδεξιός, εθνικιστής, μιλιταριστής και μαζι με αυτούς μπόλικοι καθωσπρέπει μορφωμένοι κοσμοπολίτες που καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα της ανθρωποφάγας βαρβαρότητας με ανάθεση ενλευκώ, ανέκαθεν, στους «δημοκρατικούς» θεσμούς της Δύσης που να μην έχουν εντοπίσει την αιτία του κακού στο ισλάμ.

  Όσοι προωθούν αυτήν την άποψη είναι πολιτικοί απατεώνες, καιροσκόποι και αισχροί λαικιστές. Οσοι την ασπάζονται είναι, τουλάχιστον αφελείς αγράμματοι ως θύματα της προπαγάνας, κι αν δεν είναι τέτοιοι, (θα ήταν) απλώς βλάκες, (αν δεν ήταν) κομφορμιστές.

  Αναλόγως, το ότι το ισλάμ είναι η πηγή του κακού είναι μία άποψη τόσο ορθή (από ιστορική, (γεω)πολιτική και οικονομική άποψη) όσο η απόδοση των σύγχρονων εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή στο χριστιανικό φονταμενταλισμό των Χάντιγκτον.

 189. spiral architect said

 190. Ριβαλντίνιο said

  Ας θυμηθούμε και κανά παλιό

  http://www.comedylab.gr/video/221/11-mikeius-vs-%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%99%CF%83%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82

 191. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Όταν το μοναδικό εργαλείο που έχεις είναι ένα σφυρί ( βρισίδι προς κάθε τι μη-κουτσουμποειδές), τότε βλέπεις όλα τα προβλήματα για πρόκες (ιμπεριαλισμός)…
  (πόσο κωμικά αυτάρεσκο και γκροτέσκο δε είναι , να μιλάνε με τόση αυθεντία για το Ισλάμ …όσοι δεν έχουν καν μυρίσει τον αέρα της μ.ανατολής…)

 192. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #183, 186
  Ευχαριστώ παιδιά, πολύ διαφωτιστικά.

 193. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  1) Διακόπτω προώρως την απογευματινήν μου σιέσταν διά να σάς ενημερώσω δι’ έν έκτακτον γεγονός… Η αγαπημένη μου εγγόνα (η εργαζομένη εις το γνωστόν ευαγές ίδρυμα της πλατείας Μαβίλη) με ενημέρωσε προ ολίγου ότι κάμνει θραύσιν εις τον Αραβικόν Κόσμον και συντόμως θα καταφθάση και εν Ευρώπη μία βρωμερά θεωρία συνωμοσίας, ανάλογος προς αυτήν της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: Δεν τολμώ να δώσω λεπτομερείας εις τα ρωμέικα, ούτε βιβλιογραφίαν αραβικών πηγών, διά να μή μοί δείξη κιτρίνην κάρταν ο κ. Σαραντάκος. Θα περιορισθώ να αναρτήσω το χθεσινόν (Σαββάτον 14/11) δημοσίευμα του εγκυρωτέρου εβραϊκού περιοδικού, του θρυλικού «Times of Israel» :

  Επίσης, θα μεταφέρω εδώ το επίμαχον απόσπασμα της αγγλικής Wikipedia :

  2) Διά να αντιληφθώσι περί τι είδους βρωμεράς συνωμοσίας πρόκειται και οι τελευταίοι Ρωμιοί αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου, την περιγράφω επιγραμματικώς: Δεν υπάρχει ούτε είς Εβραίος μεταξύ των νεκρών του Ba-ta-clan, διότι οι Εβραίοι είχον ειδοποιηθεί όπως την 11ην Σεπτεμβρίου!.. Επίσης, δεν είναι τυχαίον ότι η επίθεσις των ισλαμοπιθήκων εις το Ba-ta-clan έγινε δύο μήνας αφότου το επώλησαν εις χριστιανούς Γάλλους οι Εβραίοι ιδιοκτήται του Πασχάλης και Ιωήλ Λαλού (Pascal and Joel Laloux)

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

  ΥΓ-1: Απορώ με τον διαπρεπή αναγνώστην της Στήλης κ. Νεογίδιον που παρεπιδημεί εις την Αραβικήν Χερσόνησον: Τι κάμνει εκεί ο νέος αυτός; Μπρίκια κολλάει ή επιδίδεται εις την χειρωνακτικήν τέχνην που εδόξασε τον προπάτορά μας Αυνάν; Διατί δεν εμβήκε εις τον κόπον να ενημερώση το Σαραντάκειον Ιστολόγιον διά την βρωμεράν θεωρίαν συνωμοσίας που κάμνει θραύσιν εις τον Αραβικόν Κόσμον;

  ΥΓ-2: Διά να αντιληφθήτε πόσον αργά φθάνουν τα νέα εις το αποβλακωμένον Ρωμέικον, οι δικοί μας διαφωτισταί αγνοούν ακόμη (40 ώρας μετά) ότι οι Εβραίοι ιδιοκτήται του Ba-ta-clan το είχον πωλήσει από τον περασμένον Σεπτέμβριον…

  http://www.iefimerida.gr/news/235772/giati-oi-tzihantistes-htypisan-tin-aithoysa-mpataklan-tromos-sto-parisi

  Defence Net

  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2028932/to-bataklan-aniki-se-ikogenia-evreon

  Β.

 194. Ιάκωβος said

  Αθάνατε Μοριά

  Στο σχετικό δελτίο Τύπου του, ο Δήμος Τριφυλίας αναφέρει:
  »
  Αποτίωντας τον ελάχιστο φόρο τιμής, ο Δήμος μας διοργανώνει εκδήλωση πένθους σήμερα, Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, στον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά.»

 195. Γς said

  Α λα τουρ Εφέλ ντε Φιλιατρά

 196. Ὑπάρχουν καὶ μετανάστες Βουδιστές, Ἱνδοϊστές, Ταοϊστές κτλ. Ἡ Ἰνδία ἦταν ἀποικία, ἡ Ἰνδοκίνα ἦταν ἀποικία, ἡ Κίνα καὶ ἡ Ἰαπωνία ἔχουν ταπεινωθῆ ἀπὸ τὴν Δύσιν. Οἱ Ἰνδιάνοι εἶναι μετανάστες στὴν ἴδια τους τὴν γῆ.
  Δὲν εἶναι ὅλοι οἱ μουσουλμάνοι ἴδιοι βεβαίως, ἀφ’οὗ δὲν εἶναι ὅλοι τὸ ἴδιο καὶ ὡς πρὸς τὴν πίστιν. Πάντα ὑπάρχουν οἱ δεισιδαίμονες καὶ οἱ ἄθεοι καὶ οἱ ἐνδιάμεσοι ἐκλεκτικοί.
  Δὲν εἶναι καὶ ὅλοι Σουνῖτες.

 197. Pedis said

  «Οι ψεύτικες φωτογραφίες των επιθέσεων στο Παρίσι»
  http://info-war.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%88%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89/

 198. Pedis said

  […] Και τώρα πλέον πιο ψύχραιμα. Ποια να είναι η διαφορά μεταξύ των ρατσιστόμουτρων που βλέπουν στο πρόσωπο τού κάθε μουσουλμάνου έναν τρομοκράτη, από τους ντε και καλά πρωτοπόρους του πνεύματος και του αγώνα οι οποίοι επιμένουν με πάθος από χτες να βρίζουν τις θρησκείες και να χρεώνουν σε αυτές την πλήρη ευθύνη για το μακελειό στο Παρίσι; Ειλικρινά, στο συγκεκριμένο θέμα δε βρίσκω καμία διαφορά.

  Δηλαδή αυτοί που υποτίθεται ότι σκέφτονται κάπως περισσότερο από τους άλλους, τόσα κατάλαβαν μέχρι τώρα; Ότι όλο αυτό που συμβαίνει είναι θρησκευτικός πόλεμος; Δεν έχουν καμία σχέση τα πετρέλαια; Δεν έχουν καμία σχέση οι αμερικανοί που θέλοντας να ρίξουν τον Άσαντ ενίσχυαν με χρήμα και όπλα όποιον ήταν έτοιμος να του επιτεθεί; Δεν έχουν καμία σχέση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έκαναν τις τυφλές μπροστά στο Ισλαμικό Κράτος γιατί έτσι βόλευε τα συμφέροντά τους; […]

  http://kartesios.com/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82/

 199. Pedis said

  Από τον Ταρικ Αλί:
  The point has often been made that both al Qaeda and ISIS are the result of imperial wars in Afghanistan and Iraq and this is undoubtedly the case, but its not enough. The suicide of secular nationalism and the impotence of the tiny progressive groups as a result of both local repression and decline in mass support has to be taken into account. This process has pushed the Saudi regime to the fore and both al-Qaida and ISIS are under the strong influence of Wahhabiism which is a tiny minority within Sunni Islam.

  There are three important pre-requisites to re-stabilising the region:
  end of Western support to the extended Saudi royal family; end of all Western intervention in the region; a single Israeli/Palestinian state with equal rights for all its citizens. As long as this doesn’t happen, political freaks and monsters will continue to proliferate.

  Nothing justifies the killing of innocents in Paris or in any city of the Arab East.
  http://www.versobooks.com/blogs/2336-isis-in-paris-by-tariq-ali

 200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – «και η Κίνα ρε Λάμπρο τι θα γίνει ;» Δεν ξέρω Gee, εξαρτάτατι από την πολιτική που θα ακολουθήσει, αν συμπράξει με την Ρωσία και χάσει (το πιθανότερο) μάλλον θα διαμελιστεί σε διάφορα κράτη, και θα είναι άμεσα ελεγχόμενη από τους αγγλοσάξονες για χ χρόνια όπως παλιά, το σίγουρο, είναι πως έχει αμελητέα δύναμη σε σχέση με τη Ρωσία, και η διεφθαρμένη ηγεσία της, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, κι αν θέλει να συνεχίσει να είναι ηγεσία, θα μείνει στην καλύτερη περίπτωση αμέτοχη, αλλά δεν μπορώ να ξέρω πως σκέφτονται οι ξεπουλημένοι δήθεν κομουνιστές. Κοίτα φίλε μου, εδώ και 30 χρόνια, έχω εστιάσει σε τρείς βασικές παραμέτρους για να εξηγώ και ενδεχομένως να προβλέπω τα γεγονότα, στην σεξουαλική καταπίεση, στην λειτουργία της οικονομίας μέσω των χρηματιστηρίων, και στην τεχνολογική εξέλιξη, και μέχρι τώρα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.
  Για μένα όποιος βλέπει μεμονωμένα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, κι πιστεύει πως είναι ανεξάρτητες, είναι αφελής, ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗ, η θρησκεία, είναι απλώς το εργαλείο για την συλλογή χρήσιμων ηλιθιών. Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις ανεξαιρετως παρακολουθούνται, είτε εν γνώση τους, είτε εν αγνοία τους, και αναλόγως, αφήνονται ή υποστηρίζονται να δράσουν. Η ελευθερία είναι ψευδαίσθηση, ο ηλεκτρονικός έλεγχός μας είναι απόλυτος, και το κέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου δεν είναι κρυφό, λέγεται NSA, κι ένα μέρος της δύναμής του, το είδαμε με την παρακολούθηση της Μέρκελ του Ολάντ και όλων των «ηγετών» της Ε.Ε. Η Γαλλία δεν επιλέχτηκε τυχαία για στόχος, είναι αυτή κυρίως που αντιδρά για σκλήρυσνη των μέτρων κατά της Ρωσίας, που θα την αναγκάσουν να επιτεθεί πρώτη για να έρθουν οι ελευθερωτές μετά, όπως και στον β΄π.π. Η Ρωσία είναι περικυκλωμένη από το ΝΑΤΟ, κι έχει εξαπολυθεί εναντίον της οικονομικός πόλεμος, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα «νόμιμα» μέσα, ένα από αυτά κι ο αθλητισμός. Ξαφνικά ανακάλυψαν (ποιοί άλλοι) οι αμερικάνοι, πως η ρωσική ομοσπονδία στίβου, απέκρυβε περιπτώσεις ντόπινγκ, και θέλουν να την αποβάλουν από τους ολυμπιακούς αγώνες, λές και υπάρχει καθαρός πρωταθλητής. Μέσα σ΄αυτό το επιθετικό πλαίσιο κατά της Ρωσίας, μπορούν να μπούν και οι πιέσεις στις Γερμανία και Γαλλία, με τις γνωστές «αποκαλύψεις» για την διαφθορά της VW, του Μπλάτερ και του Πλατινί, κι αν χρειαστεί και της Ντόϋτσε μπανκ. Υπάρχουν κι άλλα που δεν βγαίνουν στα πρωτοσέλιδα, για τα οποία όμως η «επενδυτική» κοινότητα βοά.

 201. Γς said

  Τώρα.
  Εκκενώνεται η πατεία Δημοκρατίας στο Πρίσι. Συκγεχυμένες πληοφορίες για πυροβολισμούς

 202. Είστε βραχνιασμένος; Χρόνιος καπνιστής; Εδώ ειδική αποχρεμπτική σελίδα! https://twitter.com/a_loverdos/status/665584355734118400 Φτύστε ελεύθερα! ❤ Μια κοινωνική προσφορά ❤

 203. nikiplos said

  Καλησπέρα…

  κατ’ αρχήν σε ότι αφορά τη Γαλλία καθεαυτή, όσοι δεν έχουν εντρυφήσει εντός της μπορούν κάλλιστα να πάρουν μια πολύ καλή ιδέα της πραγματικότητας με την ταινία «το Μίσος» του Ματιέ Κασοβίτσ: #http://www.imdb.com/title/tt0113247/

  Σε ότι αφορά το Ισλάμ, να θυμισω ότι υπάρχει φωτογραφικό αφιέρωμα της δεκαετίας του 50 από την Καμπούλ του Αφγανιστάν, και δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα να εμφανίζεται με μπούρκα. Ενδεχομένως στα ενσταντανέ να μην ήταν «τραβηχτικές» οι μπούρκες και να τις εξαφάνισαν οι φωτογράφοι του Life, όμως το βέβαιο είναι ότι ο φανατικός αντιδυτικός Τζιχαντισμός άρχισε να αναπτύσσεται κατόπιν συγκεκριμένων γεωστρατηγικών πολιτικών προτιμήσεως των πιο ακραίων, των πιο φανατικών και των πιο αδίστακτων μουζαχεντίν.

  [Στα αρχαιότερα χρόνια κάποιος το είχε δει ξανά αυτό και είχε (δήθεν) αναφωνήσει «εν τούτω νίκα». ]

  Να διορθώσω τον Λάμπρο όμως, πως το Κεφάλαιο όπως και οι Τράπεζες δεν έχουν πατρίδα…

  Δεν περίμενα να είναι τόσο επίκαιρη η Αντιγνώση της Λιλής Ζωγράφου ξανά σήμερα στον 21ο αιώνα… Την συνιστώ ανεπιφύλακτα…

 204. Γς said

  Και στον Ant1 τώρα:

  «Κι η Μαντονα τραγούδησε το La vie en rose, η ζωή δεν είναι ωραία «

 205. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  203 – «Να διορθώσω τον Λάμπρο όμως, πως το Κεφάλαιο όπως και οι Τράπεζες δεν έχουν πατρίδα.» Διορθώστε με, αλλά πού είδατε να γράφω πως έχουν;

 206. cronopiusa said

  Madonna: Μόνο η αγάπη μπορεί να σώσει τον κόσμο.

  Siria: Yarmouk la canzone di Ahmad

  Στην Λέσβο, στο τρισάγιο στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων στο Αιγαίο, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν μαζί. Ο καθένας προσευχήθηκε σε αυτό που πιστεύει, κι ενώθηκαν για λίγο, σιωπηλοί μπροστά στον πόνο.

 207. Ιάκωβος said

  ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Οι θρησκείες είναι ό,τι πιο ηλίθιο έβγαλε το ανθρώπινο είδος, κι ό,τι πιο έξυπνο έβγαλε η εξουσία.

  Βρε Λάμπρο, δεν είναι έτσι. Μην κοιτάς τώρα, που και η κουτσή Μαρία έμαθε να λέει ότι είναι άθεη. Κάποτε, και μιλάμε για μια περίοδο δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, όλη η σκέψη του ανθρώπου κατάληγε σε ένα ηθικό σχήμα λίγο πολύ θρησκευτικό, μεταφυσικό. Στην επιφάνεια ήταν η μεταφυσική εκλογίκευση αυτού που κάποιος έπρεπε να κάνει ή δεν έπρεπε να κάνει αλλά στο βάθος ήταν η επιβίωση της ομάδας. Η αντίθεση δεν είναι θρησκεία -αθεία. Είναι η αντίθεση ζωώδους βίας και νου. Η θρησκείες και οι ιδεολογίες ήταν σκαλιά για να ανέβουμε λίγο παραπάνω.Η αργία του Σαββάτου, πχ, δεν την επέβαλλε ο Θεός αλλά ένας πολύ έξυπνος ραβίνος. Και οι νόμοι του Μανού στην ινδία δεν έχουν χώρο για σκλάβους, πράγμα που έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στους Έλληνες του Μεγαλέξαντρου, όταν πήγανε εκεί.Φυσικά, ένας εξουσιαστής θα καταπατήσει τον ηθικό νόμο καταπώς τον συμφέρει. Και φυσικά, μόλις φτάνει κανείς σε ένα σκαλί πρέπει να το πατήσει για να πάει παραπάνω.

  Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας. Ο άνθρωπος, και δεν εννοώ μόνο τον sapiens, ξεκινάει σαν ένας από τους μεγάλους πιθήκους, ένα βίαιο ζώο δηλαδή, και σταδιακά περιορίζει τις βίαιες ώσεις του εγκεφάλου και τα υποφλοιώδη ά-λογα συστήματα υπέρ της ευφυίας. Κάποιοι λένε ότι αυτή η πορεία ξεκίνησε εκατομμύρια χρόνια πριν και συμβαδίζει ακόμα και με την όψη μας. Αναπτύσσουμε δηλαδή όλο και εντονότερα νεοτενικά χαρακτηριστικά.

  http://www.scientificamerican.com/article/being-more-infantile/

  Πιστεύω οτι η μουσική, η τέχνη, η θρησκεία εξυπηρετούν ακριβώς αυτήν την πορεία. Εμείς μπορούμε σήμερα να μιλάμε για όλα αυτά επιστημονικά, οι παλιότεροι έλεγαν απλά οτι ο Θεός είπε «αγαπάτε αλλήλους» ή ότι » ο ευγενής άνθρωπος τελεί με ευλάβεια τις τελετές», κλπ,κλπ.

  Εγώ νομίζω οτι είναι στη φύση του ανθρώπου και η τρελή βία και ο μεγάλος αλτρουισμός.Δεν είναι θέμα θρησκείας ή αθείας.

  Πχ το Φρατερνιτέ-εγκαλιτέ, ή ο επιστημονικός σοσιαλισμός που πιστέψαμε κάποιοι, δεν παράγει λιγότερη φρίκη. Μόνο ο λιμός του 1957 και του Μεγάλου Άλματος στην Κίνα κόστισε τη ζωή 35 εκατομυρίων Κινέζων. Και υπαίτιος ήταν Μάο, που πίστευε μόνο στον εαυτό του.

  Μεγάλο ζήτημα.

  Αλλά και κάτι άσχετο. Αφού μας αποκάλυψες, Λάμπρο, οτι προχτές έκλεισες 33 χρόνια δεσμού (που είναι ήδη πολλά) και μάλιστα ευτυχισμένου δεσμού, δεν μπορώ να μη σου ευχηθώ να τα εκατοστήσεις.
  Και επειδή ο ίδιος έχεις χρίσει τον εαυτό του και το παπάκι σου σαν τον Παπαγκίνο και την Παπαγκίνα του ιστολόγιου 🙂 ,ιδού και το αντίστοιχο τραγούδι, που ο Μότσαρτ έγραψε για σας:

 208. Ριβαλντίνιο said

 209. sarant said

  194 Να γελάσει λίγο και το χειλάκι μας…

 210. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #194, 209
  Περάσαμε φέτος το καλοκαίρι και νόμιζα ότι θα κάνω έκπληξη στη (Σέρβα) γυναίκα. Αμ δε. Με μια απάθεια με πληροφόρησε ότι στα χωριά της Έσω (σικ) Σερβίας υπάρχουν αμέτρητοι, φτιαγμένοι από τις οικογένειες όσων είναι ξενιτεμένοι στη Γαλλία. Έχουν και άζμα: Selo moje, lepse od Pariza, lepo iz daleka, jos lepse iz bliza, δηλαδή «Χωριό μου είσαι ομορφότερο από το Παρίσι, όμορφο από μακριά, ομορφότερο από κοντά! (ή κάπως έτσι) 😀

 211. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Κάπου λείπει ένα » στο 210.

 212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  207 – Ιάκωβε, είσαι αρκετά έξυπνος για να μη κατάλαβες τι έγραψα, μάλλον θα έχεις βαρεμάρα (χαμόγελο) κι είπες να γράψεις αυτή την ανάλυση.

  «Η αντίθεση δεν είναι θρησκεία -αθεία.» Φυσικά και δεν είναι, για να είναι χρειάζεται η προϋπόθεση της ύπαρξης θεού, κι απ΄όσο ξέρω, σε νοήμονες ανθρώπους δεν έχει αποδειχτεί κάτι τέτοιο, άρα το σωστό είναι θρησκεία-αθρησκεία, εγώ πάντως άθρησκος δηλώνω όχι άθεος.

  «Είναι η αντίθεση ζωώδους βίας και νου» Δεν υπάρχει καμία τέτοια αντίθεση στους ανθρώπους, η ζωώδης βία, είναι η καταστροφική εκδήλωση της σεξουαλικής καταπίεσης που υφίστανται οι άνθρωποι, που όλως «τυχαίως» προωθούν και επιβάλουν όλες οι θρησκείες, που όλως «τυχαίως» πάλι, συνεργάζονται με την εκάστοτε εξουσία από την ατικοποίηση του ανθρώπου και μετά.
  Δεν υπάρχει οργασμικά ικανοποιημένος άνθρωπος, που να εκδηλώνει ζωώδη βία, όπως τα ζώα που αιματοκύλησαν το Παρίσι, ή τα άλλα ζώα που βίαζαν τις γερμανίδες, τα άλλα που έσφαξαν το Μι Λάϊ κλπ, μόνο αμυντική βία μπορεί να εκδηλώσει.

  «Η θρησκείες και οι ιδεολογίες ήταν σκαλιά για να ανέβουμε λίγο παραπάνω.» Πλάκα κάνεις σίγουρα, τα δόγματα μόνο καταστροφή έφεραν και φέρνουν, και ΠΑΝΤΑ υπηρετούν την εξουσία.

  «Η αργία του Σαββάτου, πχ, δεν την επέβαλλε ο Θεός αλλά ένας πολύ έξυπνος ραβίνος.» Την Κυριακή ένας έξυπνος παπάς, και την Παρασκευή ένας έξυπνος μουλάς, και βρέθηκαν τα κορόϊδα που τους πίστεψαν, απο κεί που είχαν αργία 7 μέρες την εβδομάδα, να τρέχουν και να μη φτάνουν δουλεύοντας συνέχεια στα αφεντικά τους, όντας οικονομικοί σκλάβοι, με την ευλογία του ΘΕΟΥ.

  «Πιστεύω οτι η μουσική, η τέχνη, η θρησκεία εξυπηρετούν ακριβώς αυτήν την πορεία.»
  Η θρησκεία αποδεδειγμένα ΟΧΙ, το απέδειξε και η επίθεση των θρησκευομένων υπανθρώπων.

  «Εγώ νομίζω οτι είναι στη φύση του ανθρώπου και η τρελή βία και ο μεγάλος αλτρουισμός.Δεν είναι θέμα θρησκείας ή αθείας.» Δεν είναι στην φύση του η τρελή βία, φταίει η απουσία βαθιού σεξουαλικού οργασμού.

  «Και υπαίτιος ήταν Μάο, που πίστευε μόνο στον εαυτό του.» Υπαίτια ήταν τα εκατομμύρια κορόϊδα που δεν πίστευαν στον δικό τους εαυτό, όπως διδάσκουν οι θρησκείες (και ο βουδισμός εννοείται) με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη να πιστέψουν το κάθε κρετίνο Μάο, Στάλιν, Χίτλερ, Τρούμαν, Κόλ, Μιτεράν, Παπανδρέου, Μέρκελ, Καραμανλή, Ερντογάν, Τσίπρα, κλπ.

  Απλό ζήτημα.

  Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση που εκτός που μου αρέσει πολύ, μου θύμισε τις κόρες μου, που συμμετείχαν όταν είχε ανεβάσει την παράσταση το καλλιτεχνικό γυμνάσιο Γέρακα που πήγαιναν.

  Αυτό που ακούω τώρα για σένα, δεν ξέρω αν θα σου αρέσει, στους τζιχαντιστές σίγουρα όχι.

 213. Pedis said

  http://ilmanifesto.info/vignetta/

 214. Pedis said

 215. Spiridione said

  Διαβάστε και το σχόλιο από κάτω. Αγαπημένα Φιλιατρά:)
  http://filiatranews.blogspot.gr/2015/11/blog-post_87.html

 216. 215 !!!

 217. sarant said

  Εμ χωρίς κεριά γίνεται;

 218. http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/03/what-isis-really-wants/384980/

 219. physicist said

  #218. — Δύτη, χαίρομαι που ξαναλινκάρεις το άρθρο που ήδη δόθηκε σε σύνδεσμο στο σχόλιο #83 και συζητήθηκε εκεί. 🙂

 220. Ουχ! 😳 και κάπου θυμόμουν ότι το είχα ξαναδιαβάσει…

 221. physicist said

  😀

  Μη νοιάζεσαι, χαίρομαι που το βρήκες κι εσύ ενδιαφέρον!

 222. Avonidas said

  #208. Ωραίες οι εξυπνάδες, πες μας τώρα και τι προτείνεις. Στρατόπεδα συγκέντρωσης μουσουλμάνων; (τα φτιάξαμε). Φυλετικό profiling; (το εφαρμόζουμε). Να επιτεθούμε στις χώρες τους; Ουπς, το κάνουμε ήδη!

  Βλέπεις Ριβαλντίνιο, για κάποιο λόγο επικρατεί η αντίληψη ότι είμαστε υπερβολικά ανεκτικοί με το Ισλάμ (ή τους «Άραβες», αυτά τα δύο τα μπερδεύουν μερικοί) και πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ανεκτική με το Ισλάμ, απλώς επέτρεψε στους πολίτες των πρώην αποικιών της να εγκατασταθούν στο έδαφός της, όταν δυσκολευόταν πια να βρει δικαιολογίες να κάνει διακρίσεις.

  Είναι μια παλιά ιστορία αυτή, εκείνος που χάνει τα προνόμιά του να νομίζει ότι υφίσταται διακρίσεις. Όπως οι Ορθόδοξοι στην Ελλάδα, που φαντάζονται ότι καταπιέζονται.

 223. Avonidas said

  Όταν σκοτώνονται 300 άνθρωποι με τη μία στη Βαγδάτη, 60 στη Βηρυτό ή 50 στη Δαμασκό ουδείς απ’ όσους τώρα δηλώνουν «Γάλλοι» δήλωσαν τότε Ιρακινοί ή Λιβανέζοι ή Σύροι. Γιατί; Είναι θέμα υποκρισίας ή αγνής κι ανόθευτης βλακείας;

  Όχι, είναι απλά ότι οι ΔΙΚΕΣ τους ζωές δεν αξίζουν όσο οι ΔΙΚΕΣ μας. Κανείς δεν το παραδέχεται, αλλά όλοι το έχουν στο βάθος του μυαλού τους, ότι αυτοί εκεί κάτω είναι καθυστερημένοι υπάνθρωποι. Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες κάναμε κουμάντο στις χώρες τους «για το καλό τους», τώρα που φύγαμε καλά να πάθουν!

  Και τέλος πάντων, αφού έρχονται στο σπίτι μας, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σύμφωνα με τις δυτικές αξίες μας; Αυτές δηλαδή που δεν τις είχαμε γι’ αυτούς, αλλά μόνο για μας, στις χώρες τους (μας); Εμείς είμαστε πρόθυμοι να τους υποδεχτούμε, αρκεί να ξυριστούν, να πλυθούν, να μην είναι σαν τη μύγα μες το γάλα, ρε παιδί μου! Ε, δεν τους ζητήσαμε και να σοβαντιστούν, ν’ ασπρίσουν! Τι ζητάμε ρε, απλά να μην είστε αυτό που είστε!

 224. sarant said

  223γ Δεν είναι τόσο απλό. Θα δεχτείς, ας πούμε, στα σχολεία να γίνεται το μάθημα της γυμναστικής με τα κορίτσια χωριστά; Ή να εφαρμόζεται η σαρία στο οικογενειακό δίκαιο (όπως γίνεται στην Ελλάδα); Ή να υπάρχει συγκαλυμμένη πολυγαμία;

 225. physicist said

  Όχι, είναι απλά ότι οι ΔΙΚΕΣ τους ζωές δεν αξίζουν όσο οι ΔΙΚΕΣ μας.

  Βάστα το αυτό, ένα το κρατούμενο. Αλλά δεν μου λες, εσύ διαδηλώνεις κατά της Μπόκο Χαράμ; Κατά των καθαρμάτων στο Μπαγκλαντές που έχουν σφάξει άθεους μπλόγκερς; Για ποιο λόγο σ’ ενδιαφέρουν περισσότερο τα δικαιώματα του Ρωμανού από κείνα των άθεων στη Λιβύη και στο Ιράν;

  … Εμείς είμαστε πρόθυμοι να τους υποδεχτούμε, αρκεί να ξυριστούν, να πλυθούν, να μην είναι σαν τη μύγα μες το γάλα, ρε παιδί μου!

  Νομίζεις πως όλες οι γυναίκες που έρχονται από κει και κυκλοφορούν με πλήρη σχεδόν κάλυψη του σώματος και του προσώπου το κάνουν από ελεύθερη επιλογή; Ότι τα κορίτσια που τα παντρεύουν από τα έντεκα το κάνουν επειδή θέλουν να εξασκήσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη των πολιτιστικών τους ιδιαιτεροτήτων; Ότι πολλές νεαρές κοπέλες έχουν σφαγιασθεί από τ’ αδέρφια τους σε εγκλήματα τιμής επειδή είχαμ σεξ μέ έναν Δυτικό δεν θα προτιμούσαν να ζουν σε ελεύθερο περιβάλλον; Τα επιθετικά μέτρα που εφαρμόζουν τα Κράτη μας για την άμβλυνση των διακρίσεων ανάμεσα στα φύλα εφαρμόζονται, δηλαδή, μόνο στις δυτικές γυναίκες; Γιατί; Έχει μεγαλύτερη αξία η ζωή τους; Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι η βίαιη (στα πλαίσια των μηχανισμών καταστολής που καλώς κάνει και έχει το κοσμικό Κράτος) παρέμβαση στον πολιτιστικό Μεσαίωνα που επικρατεί σε πολλές ισλαμικές κοινότητες στην Ευρώπη θα είναι λυτρωτική για τα ασθενή μέλη αυτών των κοινοτήτων (γυναίκες, καταπιεσμένα παιδιά, νεαρούς άνδρες που τους επιβάλλονται συγκεκριμένοι ρόλοι);

 226. physicist said

  Α, και πού είσαι, συνάδελφε; Όταν αρχίσουν οι ισλαμοθεοσεβούμενοι να πετάνε από τις ταράτσες ομοφυλόφιλους, μην ακούσω να παραπονιέσαι. Το δικαίωμα στην πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα εξασκούν, μην τους ζητάμε να πάψουν να ξεχωρίζουν σαν η μύγα μες στο γάλα.

 227. Avonidas said

  #224. Γιατί δεν είναι απλό; Είναι σαφές ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της χώρας στην οποία κατοικούν. Κι αν αυτοί οι νόμοι δεν επιτρέπουν την πολυγαμία, ή θεωρούν (σωστά) κάποια πράγματα ενδοοικογενειακή βία, τόσο το χειρότερο για τους ισλαμιστές.

  Όμως υπάρχουν τεράστιες παρανοήσεις για το τι απαιτεί το Ισλάμ, που κάνουν όποιον έχει κάποια επαφή με μουσουλμάνους να βάζει τα γέλια (ή τα κλάματα). Όπως είπα, έχω συγγενείς και φίλους μουσουλμάνους στη Γαλλία, Αλγερινούς στην καταγωγή. Δεν εφαρμόζουν τίποτα από τις ακρότητες που συζητιούνται· οι απαιτήσεις της θρησκείας τους δεν είναι πιο περίπλοκες από ότι ενός ορθόδοξου Ιουδαϊστή, ας πούμε. Περισσότερο τη δική τους ζωή περιπλέκουν παρά οποιουδήποτε άλλου.

  Η εικόνα που έχουμε για τους φανατικούς Ισλαμιστές έχει κυρίως επηρεαστεί από καθεστώτα όπως της Σ. Αραβίας (τον Ουαχαμπισμό, που περιγράφει πολύ ωραία ο Τάρικ Άλι). Λοιπόν, τηρουμένων των αναλογιών, ο Ουαχαμπισμός είναι για το Ισλάμ ό,τι και οι Μορμόνοι ή οι Amish για τον Χριστιανισμό: μια απίστευτα περιθωριακή σέκτα, μια θρησκεία σχεδόν κατά παραγγελία μιας δυναστείας. Το ότι έχει θεριέψει και έχει ανοίξει πόλεμο με τη Δύση είναι το μεγάλο κατόρθωμα του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας».

 228. Avonidas said

  Α, και πού είσαι, συνάδελφε; Όταν αρχίσουν οι ισλαμοθεοσεβούμενοι να πετάνε από τις ταράτσες ομοφυλόφιλους, μην ακούσω να παραπονιέσαι. Το δικαίωμα στην πολιτιστική τους ιδιαιτερότητα εξασκούν, μην τους ζητάμε να πάψουν να ξεχωρίζουν σαν η μύγα μες στο γάλα.

  Έγραψα ποτέ ότι πρέπει να τους επιτραπεί να παρανομούν ή να σκοτώνουν ή να ασκούν βία; Είδες κάπου τέτοια δική μου δήλωση;

  Εγώ θα ήθελα μόνο να μου πεις γιατί δεν μπορεί να εμποδιστεί ο ισλαμιστής δολοφόνος, όπως εμποδίζεται ο δυτικός δολοφόνος! Στο κάτω κάτω, αν εγώ αρπάξω ένα χατζάρι και σφάζω, ο Νόμος ξέρει τι να κάνει με την περίπτωσή μου.

  Το πρόβλημα είναι να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους, λόγω της θρησκείας ή της καταγωγής τους, ως a priori υπόπτους και υποψήφιους εγκληματίες. Όπως εκείνος ο μαθητής στις ΗΠΑ, που έφτιαξε ένα ρολόι και πλάκωσαν οι μπάτσοι να τον μπουζουριάσουν!

 229. physicist said

  #227. — Γιατί δεν είναι απλό; Είναι σαφές ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της χώρας στην οποία κατοικούν.

  Δεν εφαρμόζονται, όμως. Και ο λόγος είναι ότι η εφαρμογή τους απαιτεί βίαιη παρέμβαση, και τότε ερχόμαστε αντιμέτωπη με τις ορδές των αφελών (ή των χρήσιμων ηλιθίων) με τις ουρανομήκεις κραυγές τους περί ρατσισμού και ισλαμοφοβίας. Άπειρα τα παραδείγματα, αρκεί να θέλεις να τα δεις.

  Όμως υπάρχουν τεράστιες παρανοήσεις για το τι απαιτεί το Ισλάμ, που κάνουν όποιον έχει κάποια επαφή με μουσουλμάνους να βάζει τα γέλια (ή τα κλάματα). Όπως είπα, έχω συγγενείς και φίλους μουσουλμάνους στη Γαλλία, Αλγερινούς στην καταγωγή. Δεν εφαρμόζουν τίποτα από τις ακρότητες που συζητιούνται· …

  Οι γνωστοί σου από την Αλγερία δεν είναι το μέτρο σχετικά με το τι ζητά το Ισλάμ. Αυτοί μπορεί να έκαναν, και καλώς έκαναν, την εκκοσμίκευσή τους, όπως και οικογένεια δικών μου γνωστών από το Τέτοβο. Δεν είναι εκεί το θέμα αλλά, όπως ξέρεις πολύ καλά κι από την Βίβλο, το θέμα είναι ότι τα ιερά κείμενα επιτρέπουν ερμηνείες απάνθρωπες. Όχι μόνον επιτρέπουν αλλά και επιβάλλουν, κατά περιπτώσεις. Δεν παρεξηγούμε εμείς τη Βίβλο, η Βίβλος είναι σκανδαλωδώς παρεξηγήσιμη.

  Η εικόνα που έχουμε για τους φανατικούς Ισλαμιστές έχει κυρίως επηρεαστεί από καθεστώτα όπως της Σ. Αραβίας (τον Ουαχαμπισμό, που περιγράφει πολύ ωραία ο Τάρικ Άλι). Λοιπόν, τηρουμένων των αναλογιών, ο Ουαχαμπισμός είναι για το Ισλάμ ό,τι και οι Μορμόνοι ή οι Amish για τον Χριστιανισμό: μια απίστευτα περιθωριακή σέκτα, μια θρησκεία σχεδόν κατά παραγγελία μιας δυναστείας. Το ότι έχει θεριέψει και έχει ανοίξει πόλεμο με τη Δύση είναι το μεγάλο κατόρθωμα του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας».

  Ευτυχώς δηλαδή που στην επίσημη βαριάντα του που εφαρμόζεται στο Ιράν, το ισλάμ προσφέρει στον λαό έναν παράδεισο ελευθερίας και κοσμικότητας. Με το συμπάθειο, συνάδελφε, αλλά τα έχεις λίγο μπλεγμένα. Ναι μεν υπάρχουν θεοπάλαβοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι οι λιγότερο θεοπάλαβοι είναι συμβατοί με την φιλελεύθερη κοινωνία ούτε ότι η θεπαλαβομάρα των πρώτων είναι θεολογικά αστήρικτη. Ξανά και ξανά διαβάζουμε, από ανθρώπους έμπειρους και αξιόπιστους, ότι σε θεολογική βάση είναι αδύνατον ν’ αντικρούσει κανείς τους θεωρητικούς του ισλαμισμού — όπως είναι σχεδόν αδύνατον ν’ αντικρούσει θεολογικά κανείς και τους ακραίους του Χριστιανισμού.

 230. Avonidas said

  Νομίζεις πως όλες οι γυναίκες που έρχονται από κει και κυκλοφορούν με πλήρη σχεδόν κάλυψη του σώματος και του προσώπου το κάνουν από ελεύθερη επιλογή; Ότι τα κορίτσια που τα παντρεύουν από τα έντεκα το κάνουν επειδή θέλουν να εξασκήσουν το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη των πολιτιστικών τους ιδιαιτεροτήτων; Ότι πολλές νεαρές κοπέλες έχουν σφαγιασθεί από τ’ αδέρφια τους σε εγκλήματα τιμής επειδή είχαμ σεξ μέ έναν Δυτικό δεν θα προτιμούσαν να ζουν σε ελεύθερο περιβάλλον;

  Όχι, δεν θεωρώ ότι κάνουν ελεύθερες επιλογές. Αλλά δεν βλέπω και πώς θα λυθεί το πρόβλημα με το να έχεις από έναν μπάτσο πάνω από το κεφάλι τους. Η μόνη λύση που μπορώ να δω είναι να προσπαθήσεις να τους πείσεις, με την εκπαίδευση και ξεκινώντας από νωρίς, ότι αυτά τα πράγματα δεν ειναι σωστά. Επομένως, ναι, είναι σημαντικό τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα δυτικά σχολεία, και να αντιμετωπίζονται όπως ακριβώς τα άλλα παιδιά. Και όσο για τη μαντήλα και τη μπούρκα, αν η εκπαίδευση γίνει σωστά, θα την βγάλουν από μόνες τους, ή δεν θα τη φορέσουν στα δικά τους παιδιά. Ενώ αν τους την βγάλει ένας μπάστακας θα πάνε σπίτι και θα την ξαναφορέσουν.

  Αλλά, μιλώντας για την εκπαίδευση, πώς στο καλό θα τους πείσουμε ότι εννοούμε αυτά που λέμε, αν δεν τα εφαρμόζουμε; Δεν είναι παράλογο να ενδιαφερόμαστε για τη ζωή και την ελευθερία τους ΕΔΩ, αλλά όχι εκεί κάτω; Δεν θα αναρωτηθούν κάποια στιγμή γιατί η Δύση χαϊδεύει τη Σ. Αραβία, τον απόλυτο πάτο στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ισοπεδώνει το Αφγανιστάν και το Ιράκ; Είμαστε εντάξει, για να τους ζητάμε να είναι κι αυτοί;

 231. physicist said

  Έγραψα ποτέ ότι πρέπει να τους επιτραπεί να παρανομούν ή να σκοτώνουν ή να ασκούν βία; Είδες κάπου τέτοια δική μου δήλωση;

  Όχι, δεν έγραψες, αλλά έκανες πρόδηλο ότι δεν θέλεις να δεχτούν οι μουσουλμάνοι πίεση αφομοίωσης με την υπόλοιπη κοινωνία. Να μην κοροϊδευόμαστε, συνάδελφε: σε μερικά πράγματα ή θα αφομοιωθείς ή θα είσαι αντοκοινωνικός. Εχθρός της κοινωνίας, δηλαδή. Κι όταν αυτό αρχίζει να συμβαίνει με ομάδες μεγάλες, έχουμε πρόβλημα. Όταν το κάνουν στη βάση θρησκευτικών πεποιθήσεων και με την επίκληση πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων που μάλιστα πρέπει και να τις σεβόμαστε, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα, και δεν βοηθάνε τα ευχολόγια.

  Εγώ θα ήθελα μόνο να μου πεις γιατί δεν μπορεί να εμποδιστεί ο ισλαμιστής δολοφόνος, όπως εμποδίζεται ο δυτικός δολοφόνος! Στο κάτω κάτω, αν εγώ αρπάξω ένα χατζάρι και σφάζω, ο Νόμος ξέρει τι να κάνει με την περίπτωσή μου.

  Για να εμποδίσεις τον φόνο τιμής, πρέπει να παρέμβεις προληπτικά σε πολιτιστικό επίπεδο. Για να υψώσεις ανάχωμα απέναντι στις πατριαρχικές δομές, πρέπει να επιβάλεις δια της βίας και της ωμής κρατικής καταστολής τη συμμετοχή των κοριτσιών στη γυμναστική και στο κολύμπι μαζί με τ’ αγόρια. Χωρίς καμία ευαισθησία ότι αντίκειται σε παραδόσεις θρησκευτικές και άλλα τέτοια όμορφα. Θα το κάνεις ή όχι;

 232. sarant said

  227
  Από καθημερινά παραδείγματα από τη Γαλλία βλέπω και λέω ότι δεν είναι απλό. Βλ. το παράδειγμα με τη γυμναστική.
  Και ένα άλλο κακό με το Ισλάμ είναι ότι έχει δώσει αβάντες και στους ακραίους του Χριστιανισμού π.χ. σε σχέση με το δικαίωμα στη βλασφημία.

 233. physicist said

  #228. — Το πρόβλημα είναι να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους, λόγω της θρησκείας ή της καταγωγής τους, ως a priori υπόπτους και υποψήφιους εγκληματίες.

  Το ξέρω ότι είναι άδικο αλλά δεν επιβάλλεις στους ανθρώπους το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αναπτύσσεται. Όταν η συνάδελφος η Γκάμπι έχει ακούσει μία, πέντε, δέκα να αποκαλούν τσούλα και πουτάνα μουσουλμάνοι μετανάστες επειδή φοράει φούστα, την επόμενη φορά που θα δει να έρχεται μουσουλμάνος μετανάστης προς το μέρος της θ’ αλλάξει πεζοδρόμιο. Και μη μου πεις ότι πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες δεν φέρονται έτσι, το ξέρω ήδη. Το θέμα είναι ότι σχεδόν οι μόνοι που φέρονται έτσι είναι μουσουλμάνοι μετανάστες. Πήγαινε εσύ και πες στην Γκάμπι ότι είναι ρατσίστρια, άμα θες.

 234. Avonidas said

  #229. Οι γνωστοί σου από την Αλγερία δεν είναι το μέτρο σχετικά με το τι ζητά το Ισλάμ.

  Ενώ είναι η απόλυτη μειοψηφία των παλαβών του ISIS?

  Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω αυτό το σκεπτικό. Σαν άθεος, θα πρέπει να καταλαβαίνεις τι σημαίνει να έχουν οι γύρω σου γελοίες ιδέες για το τι πιστεύεις και τι είσαι, και να πρέπει να απολογείσαι συνεχώς.

 235. spiral architect said

  .Tα’ χαμε ξανασυζητήσει και με την υπόθεση Σαρλί στο πρόσφατο παρελθόν. Ευκταία θα ήταν η πολυπολιτισμικότητα, η ανεξιθρησκεία κλπ χαρωπά, αλλά όπως τα’ χουν συλλάβει στη «Δύση» σημαίνουν πολιτισμική ισοπέδωση με τα δυτικά πρότυπα. Άντε πες τους το, ειδικά εκεί (γκέτο) που υπάρχει φτώχεια. :/

 236. spiral architect said

 237. physicist said

  #234. — Ενώ είναι η απόλυτη μειοψηφία των παλαβών του ISIS?

  Όχι βέβαια! Επαναλαμβάνω όμως αυτό που έγραψα και παραπάνω, και που νομίζω το καταλαβαίνεις καλά: το πρόβλημα δεν λύνεται με συζήτηση σε θεολογική βάση, και ο λόγος είναι ότι τα ιερά κείμενα του Ισλάμ επιτρέπουν μια τέτοιαν ακραία ερμηνεία με τον ίδιο τρόπο που τα ιερά κείμενα του Χριστιανισμού μπορούν κάλλιστα να ερμηνευτούν με τους όρους που το κάνει π.χ. ο Μητροπολίτης Ταδόπουλος. Ειλικρινώς, νομίζεις ότι θα κέριδιζες ποτέ θεολογικό επιχείρημα αν ερχόσουν σε αντιπαράθεση μαζί του; Μ’ αυτή την έννοια, τόσο το επιχείρημα «δεν αντιπροσωπεύουν το πραγματικό Ισλάμ» όσο και το επιχείρημα «οι πράξεις τους είναι αντιισλαμικές» δεν μου λένε τίποτε. Δεν είναι δυνατόν να είμαι υποχρεωμένος εγώ, ως υποψήφιο θύμα, να πρέπει να επιχειρηματολογήσω στα πλαίσια μιας θρησκείας που δεν είναι καν η δική μου για να σώσω το τομάρι μου!

  ΥΓ: Επειδή είσαι συνάδελφος και γνωριζόμαστε διαδικτυακώς έναν άλφα καιρό, κάνω τα στραβά μάτια στο λατινικό ερωτηματικό. 😉

 238. Avonidas said

  #231. Να μην κοροϊδευόμαστε, συνάδελφε: σε μερικά πράγματα ή θα αφομοιωθείς ή θα είσαι αντοκοινωνικός. Εχθρός της κοινωνίας, δηλαδή. Κι όταν αυτό αρχίζει να συμβαίνει με ομάδες μεγάλες, έχουμε πρόβλημα.

  Τώρα, να σου πω ότι ανατριχιάζω που ακούω τέτοια πράγματα από κάποιον που ζει στη Γερμανία, και μάλιστα δεν είναι Γερμανός; Δεν βλέπεις κάποια ομοιότητα εδώ με άλλες καταστάσεις και ιστορικά προηγούμενα;

  Το «δυστυχώς πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας» έχει ξαναπαιχτεί, πάντα με τα ίδια αποτελέσματα. Για «υπονομευτικές ομάδες μέσα στο σώμα της πατρίδας» έχουμε ξανακούσει. Δεν ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει η ψυχραιμία, βλέπω κατά πού πηγαίνουμε και δυστυχώς τίποτα δεν διδαχτήκαμε, πάντα από την Ιστορία μας μένει το επιφανειακό και επουσιώδες και χάνουμε τα βαθύτερα διδάγματα.

 239. physicist said

  #238. — Τώρα, να σου πω ότι ανατριχιάζω που ακούω τέτοια πράγματα από κάποιον που ζει στη Γερμανία, και μάλιστα δεν είναι Γερμανός; Δεν βλέπεις κάποια ομοιότητα εδώ με άλλες καταστάσεις και ιστορικά προηγούμενα;

  Σέβομαι και αποδέχομαι το Σύνταγμα και τις αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μιας χώρας ελεύθερης, ανοιχτής και δημοκρατικής, και το κάνω μάλιστα με μεγάλη χαρά.

 240. Avonidas said

  #239. Αλλά προφανώς δεν έχεις κανένα πρόβλημα να ζητάς να καταστρατηγήσει αυτή η ελεύθερη, ανοικτή και δημοκρατική χώρα το τεκμήριο της αθωότητας, αρκεί να μην είναι το τεκμήριο της ΔΙΚΗΣ σου αθωότητας. Ή κάνω λάθος;

 241. physicist said

  #240. — Σε τι αναφέρεσαι;

 242. Avonidas said

  το πρόβλημα δεν λύνεται με συζήτηση σε θεολογική βάση, και ο λόγος είναι ότι τα ιερά κείμενα του Ισλάμ επιτρέπουν μια τέτοιαν ακραία ερμηνεία με τον ίδιο τρόπο που τα ιερά κείμενα του Χριστιανισμού μπορούν κάλλιστα να ερμηνευτούν με τους όρους που το κάνει π.χ. ο Μητροπολίτης Ταδόπουλος.

  Κι ο τηλεφωνικός κατάλογος μπορεί να δικαιολογήσει σφαγές, αν βρεθεί ένας αρκετά αφοσιωμένος Ταδόπουλος. Επιτέλους, λέω ότι δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από τους παλαβούς, οπότε ας προσπαθήσουμε να μην βρίσκουν οπαδούς.

 243. giorgos said

  Τά κράτη «αλήτες»
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2011/03/2-de-la-discussion-jaillit-la-lumiere.html

 244. physicist said

  #242. — Κι ο τηλεφωνικός κατάλογος μπορεί να δικαιολογήσει σφαγές, αν βρεθεί ένας αρκετά αφοσιωμένος Ταδόπουλος.

  Α, όχι. Άλλο ο τηλεφωνικός κατάλογος κι άλλο τα ξεκάθαρα, εκπεφρασμένα και εκτεταμένα κηρύγματα μίσους με θεολογική στήριξη που βρίσκει κανείς άφθονα στα ιερά κείμενα. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, θα στέλναμε τη Βίβλο κάθε χρόνο για επανέκδοση και διόρθωση αβλεψιών και θα ησύχαζε το κεφάλι μας.

  Επιτέλους, λέω ότι δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από τους παλαβούς, οπότε ας προσπαθήσουμε να μην βρίσκουν οπαδούς.

  Ξέρεις πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να μη βρίσκουν οπαδούς, ακόμα κι αν καταπολεμήσεις τη φτώχεια κλπ. — βοηθάει, βέβαια, αλλά δεν αρκεί. Επομένως, πρέπει να μιλήσεις και για καταστολή, για επιβολή δηλαδή πολιτιστικών προτύπων δια της βίας. Δεν φτάνει μόνο του αλλά δεν γίνεται και χωρίς.

 245. Avonidas said

  #241. πώς θα εφαρμόσεις αυτή την δια της βίας αφομοίωση, χωρίς να αστυνομεύσεις ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη διαπράξει κανένα έγκλημα; Πώς θα μπεις στο μυαλό του κάθε μουσουλμάνου για να δεις αν σκοπεύει να ανατιναχτεί;

  Αυτά που προτείνεις αναπόφευκτα οδηγούν σε κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας για ένα μέρος του πληθυσμού. Αν δεν ήταν έτσι, θα αρκούσαν οι ισχύοντες νόμοι. Ποιος είναι λοιπόν ο αφελής εδώ πέρα;

 246. physicist said

  #245. — πώς θα εφαρμόσεις αυτή την δια της βίας αφομοίωση, χωρίς να αστυνομεύσεις ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη διαπράξει κανένα έγκλημα; Πώς θα μπεις στο μυαλό του κάθε μουσουλμάνου για να δεις αν σκοπεύει να ανατιναχτεί;

  Με το να πεις «δεν δίνω φράγκο τσακιστό τι απαγορεύει η ερμηνεία σου, το κορίτσι θα πάει κολύμπι». Ή με το να πεις «δέκα φορές έχουν βγει τρομοκράτες από το τάδε τζαμί, θα το κλείσω και θα μπουζουριάσω τον μουφτή που κηρύσσει μίσος ή θα στείλω μέσα ρουφιάνους να μαζεύω πληροφορίες». Δεν έχει κατανόηση για πολιτιστικές ιδιαιτερότητες όταν αρχίζεις ν’ απειλείς άλλους ανθρώπους.

  Το θέμα είναι ότι γι’ αυτά υπάρχουν ήδη ισχύοντες Νόμοι και υπήρχαν κι από πιο παλιά αλλά δεν εφαρμόστηκαν επειδή η άσκηση πίεσης για την άμβλυνση των πολιτιστικών διαφορών θεωρείται ρατσιστική πρακτική.

 247. cronopiusa said

  Οι πόλεμοί τους είναι οι νεκροί μας
  http://www.imerodromos.gr/polemoi-nekroi/

 248. Pedis said

  # 247 – από την Κρόνη που ποστάρει Μπογιόπουλο: (δεν πείθεται όποιος δεν θέλει να πειστεί είτε από συμφέρον είτε από βλακεία αλλά και είτε από βλακώδες συμφέρον μα κι από συμφεροντολογική βλακεία)

  Ο πόλεμός τους για τα πετρέλαια, για την ενέργεια, για τον έλεγχο των αγορών, για την επέκταση και την ανακατανομή της οικονομικής και γεωστρατηγικής ισχύος τους, είναι οι νεκροί μας.

  Ο πόλεμός τους είναι οι νεκροί μας! Έφεραν την τρέλα του πολέμου τους στα σπίτια μας! Το κόκκινο του αίματος των αθώων που χρόνια τώρα χύνεται στη Δαμασκό και στη Βαγδάτη, το ίδιο κόκκινο και το ίδιο αθώο χύνεται τώρα στο Μπατακλάν.

  Στη μνήμη των νεκρών μας στο Παρίσι, στους Δίδυμους Πύργους, στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στη Φαλούτζα, στη Βαγδάτη, στη Βηρυτό, στη Λωρίδα της Γάζας, κόντρα στα «Αμπού Γκράιμπ» και στα «Γκουαντανάμο» της «αντικειμενικής πληροφόρησης», επαναλαμβάνουμε:

  Ο Φρανκεστάιν,

  που διέλυσε το Ιράκ και τη Λιβύη,
  που επενέβη σε Συρία και Ουκρανία,
  που ληστεύει και θανατώνει τη Μέση Ανατολή για αιώνες,
  που γεμίζει πνιγμένους το Αιγαίο,
  που το αίμα που χύνει, είτε των παιδιών της Γιουγκοσλαβίας, είτε του Κόμπανι, είτε του Παρισιού το εγγράφει στους ισολογισμούς των πολυεθνικών του πετρελαίου και των μονοπωλίων των όπλων,
  που τροφοδοτεί μουτζαχεντίν με φόντο το Αφγανιστάν εδώ και 35 χρόνια προκαλώντας το σημερινό χάος,
  που κατασκευάζει θεωρίες περί του «πολέμου των πολιτισμών» για να δικαιολογεί τους πολέμους των πολυεθνικών,
  που άλλοτε συμμαχεί και στηρίζει και άλλοτε «αντιμάχεται» αντιδραστικά καθεστώτα,
  που κατασκευάζει τέρατα όπως οι Μπιν Λάντες, χτες, οι φονιάδες του «Ισλαμικού Κράτους», σήμερα, τέρατα τα οποία του είναι εξαιρετικά χρήσιμα είτε σαν σύμμαχοι είτε σαν αντίπαλοι, έχει όνομα:Ιμπεριαλισμός.

 249. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι,

  1) Διατί οι Ισλαμολάγνοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου αποκρύπτουν την φράσιν του Μάρκου Πόλο διά τους καλούς και κακούς Μουσουλμάνους;

  2) Διατί ο κ. Σαραντάκος δεν έχει ποτέ ψάξει να εύρη αν αυτή η φράσις του Μάρκου Πόλο έχει όντως λεχθή από τον Μέγαν Ενετόν ταξιδευτήν; Διότι κάποιοι που τα παίρνουν από την Σαουδικήν Αραβίαν την αμφισβητούν

  https://www.truthorfiction.com/marco-polo-comments-on-islam/

  3) Διατί ο κ. Σαραντάκος δεν βγαίνει να κράξη την πρώην μπολσεβίκαν Σώτην Τριανταφύλλου, ήτις εις το περίφημον άρθρον της εν τη φυλλάδα «Athens Voice» αποδίδει την φράσιν τουΛουκά Νοταρά εις τον Γεννάδιον Σχολάριον και δή παρηλλαγμένην χωρίς να κάμη τον κόπον να ψάξη εις το Γούγλ;

  4) Δεν έχουσι διορθωτάς εκεί εις την φυλλάδα «Athens Voice»; Και δεν γνωρίζουν ότι η φράσις του Μάρκου Πόλο διά τους Μουσουλμάνους είναι ψευδής, ως (ελπίζω ότι…) θα αποδείξη ο κ. Σαραντάκος εις τα μεζεδάκια του προσεχούς Σαββάτου; Δια να τον βοηθήσω, προσφέρω την καλυτέραν έκδοσιν των «Ταξιδίων του Μάρκου Πόλο» εις την αγγλικήν (εις επιμέλειαν του Εμμανουήλ Κομρώφ), ήν δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ

  Μετά της δεούσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  πρώην Ρωμιός, πάντοτε Έλλην και ουδέποτε κάφρος

 250. Avonidas said

  Ή με το να πεις «δέκα φορές έχουν βγει τρομοκράτες από το τάδε τζαμί, θα το κλείσω και θα μπουζουριάσω τον μουφτή που κηρύσσει μίσος ή θα στείλω μέσα ρουφιάνους να μαζεύω πληροφορίες». Δεν έχει κατανόηση για πολιτιστικές ιδιαιτερότητες όταν αρχίζεις ν’ απειλείς άλλους ανθρώπους.

  Ωραία ιδέα! Αναρωτιέμαι αν με την ίδια προθυμία θα δεχόσουν να μπουζουριάσουν και κάτι τρελούς τηλε-ευαγγελιστές στις ΗΠΑ που κάθε 3 και λίγο ζητάνε να βομβαρδίσουν οι ΗΠΑ τη Μ. Ανατολή, ή να δολοφονήσουν τον ηγέτη που δεν τους γουστάρει εκείνη τη βδομάδα.

  Άσε να μαντέψω, δεν είναι το ίδιο, ε;

 251. physicist said

  #250. — Ωραία ιδέα! Αναρωτιέμαι αν με την ίδια προθυμία θα δεχόσουν να μπουζουριάσουν και κάτι τρελούς τηλε-ευαγγελιστές στις ΗΠΑ που κάθε 3 και λίγο ζητάνε να βομβαρδίσουν οι ΗΠΑ τη Μ. Ανατολή, ή να δολοφονήσουν τον ηγέτη που δεν τους γουστάρει εκείνη τη βδομάδα.

  Άσε να μαντέψω, δεν είναι το ίδιο, ε;

  Καταρχάς η προηγούμενη απάντησή μου περιείχε δύο σκέλη, απ’ τα οποία όμως αποφεύγεις ν’ απαντήσεις στο ένα, και μάλιστα συστηματικά. Όχι μόνον αυτό αλλά αποφεύγεις διαρκώς ν’ απαντήσεις ειδικά και ακριβώς στο θέμα το οποίο εσύ ο ίδιος ανακίνησες, δηλαδή αυτό της πολιτιστικής ένταξης (εδώ: των Μουσουλμάνων αλλά όχι αποκλειστικά) στην (εδώ: Δυτική αλλά όχι αποκλειστικά) κοινωνία και στο αν αυτή η κοινωνία έχει ή όχι αρχές που είναι απαράβατες, τις οποίες δικαιούται να επιβάλει και με την άσκηση βίας.

  Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σου, στην οποία μάλιστα απαντάς μαντεύοντας. Ξεκίνησες μιλώντας για την ΟΔΓ, στην οποία δεν υπάρχουν τέτοιοι τηλευαγγελιστές. Αν υπήρχαν, υποθέτω ότι θα παρακολουθούνταν και ασφαλώς καλώς θα γινόταν αυτό. Από κει και πέρα, η βαρύτητα των αντιδράσεων και των ποινών εξαρτάται και από τον κίνδυνο που εκτιμάμε ότι προέρχεται απ’ αυτούς: αν τα λόγια συνοδεύονται από την ύπαρξη ενός στρατού φανατισμένων θρησκειόπληκτων που βγαίνουν περιπολία στην κεντρική αγορά του Βούπερταλ φορώντας διακριτικά Scharia-Polizei, οι διαστάσεις είναι διαφορετικές από εκείνες ενός παλαβού παπά που λέει μαλακίες στην τηλεόραση χωρίς να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά — μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ασφαλώς.

 252. sarant said

  249 Το άρθρο της παλιάς μου φίλης δεν το διάβασα για να μη στενοχωρηθώ. Φοβάμαι ότι θα αναγκαστώ να γράψω στα μεζεδάκια το Σάββατο.

 253. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Η «ΑΝΑΓΝΩΣΗ» ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  Αλλαξαν στρατηγική οι τζιχαντιστές

  Οι συντονισμένες αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, η «αρχή της καταιγίδας», όπως προειδοποίησε το Ισλαμικό Κράτος, σηματοδοτούν την αλλαγή στρατηγικής των τζιχαντιστών, με στόχο να σπείρουν τον απόλυτο πανικό.

  Οι επιθέσεις στο Παρίσι δείχνουν ότι οι τρομοκράτες επιλέγουν πλέον τυφλά χτυπήματα κατά «μαλακών στόχων»
  Μέχρι τώρα το ISIS είχε προσπαθήσει να προκαλέσει τον αποτροπιασμό και τη φρίκη με αποκεφαλισμούς, μαζικές δολοφονίες και φρικιαστικές ιστορίες βασανισμού θυμάτων. Πλέον δίνει άλλο νόημα -κυριολεκτικό θα λέγαμε- στον όρο «τρομοκρατία»: σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, η οποία πραγματοποιούσε θεαματικές επιθέσεις σε εμβληματικούς στόχους, το Ισλαμικό Κράτος επιλέγει τους αποκαλούμενους «μαλακούς» στόχους, δηλαδή απλά, καθημερινά σημεία, μια καφετέρια, έναν συναυλιακό χώρο, ένα εστιατόριο. Σημεία που υπάρχουν σε όλο τον Δυτικό Κόσμο.

  Οι τζιχαντιστές στέλνουν λοιπόν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής στην καθημερινότητά του, σε καμία πόλη, σε καμία χώρα. Δεν χρειάζεται να «προκαλέσει» κανείς, δεν χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιο σημείο «υψηλού κινδύνου» για να μπει στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Η ανασφάλεια αυτή είναι το σημαντικότερο όπλο στη φαρέτρα των τζιχαντιστών.
  Εκτιμήσεις

  Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως το πλαστό συριακό διαβατήριο που βρέθηκε στο στάδιο και ανήκε σε έναν από τους δράστες είχε ακόμη μία χρησιμότητα στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του σχεδίου τους.
  Να ξεκινήσουν αφενός οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ με τη χώρα εισόδου -στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα-, να γίνεται δακτυλοδεικτούμενη από τις υπόλοιπες, και αφετέρου να ενισχυθούν οι φωνές που κατηγορούν τους πρόσφυγες ως εν δυνάμει τρομοκράτες.
  Η λογική πίσω από αυτό είναι απλή. Οσο περιθωριοποιούνται οι πρόσφυγες, όσο στοχοποιούνται και αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, τόσο πιο ευήκοον ους θα τείνουν στα κηρύγματα του Ισλαμικού Κράτους.

  Ταυτόχρονα το χαλιφάτο από την πρώτη στιγμή προσπαθούσε να εμφανιστεί ως κρατική οντότητα που προσπαθούσε να εδραιωθεί στο Ιράκ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη και στη Λιβύη.
  Σήμερα, έναν χρόνο μετά, έχει λάβει πλέον τη μορφή ενός «κράτους» που ναι μεν δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος του κόσμου, αλλά δεν παύει να έχει δομή, γραφειοκρατία και πρωτεύουσα. Δεν είναι μια οργάνωση που δρα εντός άλλων πολιτικών δομών.

  Οι επιθέσεις που γίνονται εναντίον του, λοιπόν, εκλαμβάνονται από τα μέλη του ως «πόλεμος» και ο θάνατος των τζιχαντιστών στις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον δυτικών στόχων ενδύεται με ηρωισμό για χάρη του χαλιφάτου. Οποιος επιχειρεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους γίνεται αυτομάτως στόχος και η Γαλλία ήταν ένας από αυτούς.
  Αποστολές αυτοκτονίας

  Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έχει στείλει τους μαχητές του σε αποστολές αυτοκτονίας και αυτήν τη στιγμή το πεδίο μάχης που έχει επιλεγεί είναι η Ευρώπη. Φυσικά και οι άλλοι αντίπαλοί του υφίστανται αντίποινα.

  Οι συνθήκες υπό τις οποίες έπεσε το ρωσικό αεροσκάφος στο Σινά δημιούργησαν την αίσθηση ότι πρόκειται για αντίποινα στις ρωσικές επιθέσεις στη Συρία. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, εξαιτίας της Χεζμπολάχ, που πολεμά μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν.

  Εξ αρχής το Ισλαμικό Κράτος έδειχνε ότι κατέχει καλά τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αξιοποιούσε κατά κόρον για τη στρατολόγηση νέων μελών. Τα βίντεο των αποκεφαλισμών, η «ουτοπία» του χαλιφάτου με την ειδυλλιακή ζωή, όλα αυτά λειτουργούσαν προπαγανδιστικά για να προσελκύσει νεαρούς, κυρίως, μαχητές. Τώρα τα βίντεο, το προπαγανδιστικό υλικό, δεν είναι μόνο στα Αραβικά, αλλά στα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Γαλλικά και τα Ρωσικά, απευθύνονται δηλαδή στο δυτικό κοινό. Το μήνυμα είναι απολύτως σαφές: θα σας χτυπήσουμε στο δικό σας έδαφος.
  ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64287972

 254. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ένας ψυχαναλυτής του Πανεπιστημίου της Λυών για τις επιθέσεις στο Παρίσι

  18:32 | 14 Νοε. 2015
  Τελευταία ανανέωση 13:45 | 15 Νοε. 2015
  Κώστας Νασίκας

  «[…] Δεν στρέφονται ενάντια προς τον χριστιανισμό μόνο. Αυτή τη φορά νομίζω στρέφονται στη Γαλλία, η οποία βομβαρδίζει το ισλαμικό κράτος στη Συρία και στο Ιράκ. Αυτό είναι σχεδόν σίγουρο […] Εκδικούνται τις δυτικές αξίες. Είναι απέναντι, είναι σαν να κάνουν πόλεμο στις δυτικές αξίες […] Είναι παιδιά περιθωριοποιημένα και βρίσκουν νόημα στη ζωή τους μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία, στο να πολεμήσουνε τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, μέσα από το φανατικό Ισλάμ […] Είναι πεπεισμένοι ότι τους αγαπάει ο αρχηγός τους γιατί τον υπακούουν απόλυτα. Μέχρι να θυσιάσουν και τη ζωή τους. Η ζωή τους, είναι λεπτομέρεια. Προτεραιότητα είναι το να τους αγαπάει κάποιος […] Ο ψυχαναλυτής Κώστας Νασίκας, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Λυών και είναι ιατρικός υπεύθυνος του Οίκου Εφήβων της Λυών, μιλά με την σύμβουλο ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη, με αφορμή την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

  […]
  .Για παράδειγμα, σε μία πόλη δίπλα στη Λυών το φθινόπωρο του 2011, δύο νέοι πέρασαν από μια κοντινή γειτονιά σε μία άλλη και κάποιοι νέοι από εκεί τους είπαν κάποια άσχημα λόγια… Επειδή είχαν πάει μόνο δύο, έφυγαν και γύρισαν το βράδυ με την παρέα τους, τους επιτέθηκαν, έκαναν μακελειό και σκότωσαν δύο άτομα.

  Το φαινόμενο αυτό της βίας που εξοντώνει την παραμικρή σύγκρουση, την παραμικρή διαφορά, είναι ένα φαινόμενο που πήρε διαστάσεις τρομερές στα σύγχρονα χρόνια.

  Αυτή η ριζοσπαστικοποίηση της εφηβείας, ευνοεί ιδιαίτερα –και όχι μόνον- τη μουσουλμανική αυτή προβληματική που έχει αναπτυχθεί. Γιατί στις δυτικές κοινωνίες οι μη ενταγμένοι κοινωνικά, είναι κυρίως νέοι μουσουλμάνοι δεύτερης γενιάς.

  Κρ.Π.: Αυτά τα παιδιά που αναφέρατε, που τα αναλαμβάνουν ανάδοχες οικογένειες, οι ανάδοχοι γονείς τους είναι και εκείνοι μουσουλμάνοι ή είναι άλλης θρησκείας;

  Κ.Ν.: Παλιότερα δούλευα στο Ινστιτούτο Οικογένειας, και έβλεπα πως οι ανάδοχες οικογένειες μπορεί να είναι και μουσουλμάνοι, μπορεί και χριστιανοί, μπορεί και άθεοι, κ.λπ. Εντάσσονται σε αυτή τη λειτουργία μετά από μια σχετική εξέταση που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί, εάν λειτουργούν καλά ως οικογένεια, τίποτε άλλο.

  Κρ.Π.: Κι αυτό που λέει η Πιέρα Ολανιέ στον κάθε έφηβο: «Κατασκεύασε το παρελθόν σου, για να πατήσεις γερά ώστε να δημιουργήσεις το μέλλον σου; Αναρωτιέμαι, αν δίνεται σ’ αυτά τα παιδιά το δικαίωμα να έχουν ως αναφορά το παρελθόν τους, και πόσο σημαντικό είναι αυτό πιθανά, για όλα αυτά που συμβαίνουν…

  Κ.Ν.: Είναι πολλά πράγματα που εμπλέκονται. Αλλά πάνω σε αυτό, έχω ένα παράδειγμα, ένα παιδί, γύρω στα 17, που είδα πρόσφατα με τους γονείς του -που έχει και εξαιρετικές συγγραφικές ικανότητες- ο οποίος έχει μητέρα από την Τυνησία και πατέρα Γάλλο.

  Ήρθαν και με βρήκαν διότι το παιδί βρίσκεται σε ένα συνεχές παραμιλητό, λέει διάφορα παλαβά πράγματα και από ό,τι φαίνεται είναι μπλεγμένο, προφανώς ενταγμένο σε κάποια ομάδα, δεν ξέρουμε σε πιο σημείο, αλλά βρέθηκε με πολλά χρήματα στην τσέπη του.

  Οι γονείς δεν ξέρουν τι γίνεται, τι κάνει, που είναι. Αυτό το παιδί, που έχει ένα όνομα γαλλικό: Πέτρος, αυτοαποκαλείται πλέον, Μοχάμεντ. Λέει στους γονείς του ότι είναι ισλαμιστής.

  Με τη μικρή δουλειά που έκανα σε αυτό το μικρό διάστημα, και κάτι λειτουργεί καλύτερα, καταλάβαμε ότι ερχόμενη η μητέρα του στη Γαλλία, κατά κάποιον τρόπο έκρυψε την μουσουλμανική της ταυτότητα για να ενταχθεί στην οικογένεια του άντρα της. Και δεν είπε τίποτα, ούτε από τη γλώσσα της, ούτε από τη θρησκεία της, ούτε τίποτα από την ιστορία της. Και ο γιος της ως έφηβος, γίνεται ξαφνικά μουσουλμάνος, φανατικός, και με ένα παραμιλητό ότι θα εκδικηθεί, κ.λπ. Διηγείται, ότι σκότωσε ανθρώπους, κ.λπ.

  Κρ.Π.: Ποια είναι η δική σας διάγνωση;

  Κ.Ν.: Η διάγνωση είναι αυτή: Ότι το παιδί, πάει να διορθώσει, μέσω παραμιλήματος, την περιθωριοποιημένη και ξεχασμένη ιστορία της μαμάς του.

  Κρ.Π.: Δηλαδή μιλάμε για έναν αποκλεισμό της ιστορίας της μητέρας, ο οποίος μοιάζει σαν ακρωτηριασμός της ψυχής της μητέρας του και του παρελθόντος της;

  Κ.Ν.: Το παρελθόν της μαμάς του το οποίο έμεινε κατά κάποιον τρόπο ενταφιασμένο μέσα στη μικρή οικογενειακή ιστορία, το παιδί θέλει να το ξυπνήσει, και το ξυπνάει άγρια, με έντονους τρόπους.

  Κρ.Π.: Γιατί έχει εμπλακεί πλέον με τη μοίρα της μητέρας, με την ύβρη που διαπράχθηκε, όπως μας τα έχουν πει και οι αρχαίοι με τις τραγωδίες, τι είδους καταστροφές δημιουργούνται από τις εμπλοκές των επόμενων γενεών, για να εξιλεώσουν τους προγόνους τους;

  Κ.Ν.: Ναι, δεν μπορεί το παιδί να φτιάξει τη δική του ιστορία, χωρίς να ενσωματώσει σ’ αυτήν, την ιστορία των γονιών του. Οπότε φτιάχνει πράγματα εντελώς ξεκομμένα, ακραία, και χάνει και τον ψυχικό του ειρμό τελικά.

  Κρ.Π.: Αυτοί οι έφηβοι που προσπαθούν να κατασκευάσουν το παρελθόν τους, την ταυτότητά τους για να ενταχθούν στην κοινωνία και να ριζοσπαστικοποιηθούν όπως όλοι οι έφηβοι στον κόσμο, δημιουργούν τώρα έναν πόλεμο ανείπωτης βίας, εντελώς πρωτόγνωρης, γιατί αυτό δεν το έχουμε ξαναδεί, να γίνονται επιθέσεις ομαδικές όσο και τυφλές, σε ανθρώπους που κάθονται και απλά πίνουν το ποτό τους και μπορεί να είναι οποιασδήποτε θρησκείας. Πώς το εξηγείτε;

  Κ.Ν.: Κοιτάξτε, εκδικούνται τις δυτικές αξίες. Είναι απέναντι, είναι σαν να κάνουν πόλεμο στις δυτικές αξίες, εκείνους που πίνουν, που τρώνε, που πάνε να δουν ένα θέαμα. Είναι διάφορες μορφές των άπιστων.

  Κρ.Π.: Εκδικούνται τον δυτικό πολιτισμό;

  Κ.Ν.: Ναι. Στο φιλμ που σας έλεγα, Τα άλογα του Θεού, αυτοί που γίνονται ολοκαυτώματα, πάνε και αυτοανατινάσσονται σε ένα μπαρ στο Μαρόκο, το οποίο λειτουργεί με δυτικές αξίες, με ποτά, με αλκοόλ, δηλαδή, όντως συμβολίζει τον δυτικό – υλικό πολιτισμό…….

  […]

  Κρ.Π.: Και είστε αισιόδοξος; Πώς βλέπετε τα πράγματα;

  Κ.Ν.: Όχι δεν είμαι αισιόδοξος. Απαισιόδοξος είμαι. Βλέποντας τους νέους εδώ γύρω, είμαι απαισιόδοξος. Αλλά όντας απαισιόδοξοι δεν σημαίνει ότι σταματούμε να είμαστε σε εγρήγορση και να σκεφτόμαστε και να βλέπουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ανθρώπινή μας διάσταση, τη ζωή.

  Αυτοί οι νέοι έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου, είναι πλέον όργανα ορισμένων οι οποίοι τους στέλνουν να κάνουν κάποιες πράξεις, χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμιά υποκειμενική κρίση για το τι κάνουνε.

  Κρ.Π.: Κι αυτό από την ανάγκη τους να ανήκουν σε μία «οικογένεια»; Και σε μία ευρύτερη οικογένεια που είναι η κοινωνία;

  Κ.Ν.: Βεβαίως. Ναι. Έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη, να τους αγαπάει κάποιος, να υπακούουν σε κάποιον για να τους αγαπάει, που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία υποκειμενική διάσταση.

  Είναι πεπεισμένοι ότι τους αγαπάει ο αρχηγός τους γιατί τον υπακούουν απόλυτα. Μέχρι να θυσιάσουν και τη ζωή τους. Η ζωή τους, είναι λεπτομέρεια. Προτεραιότητα είναι το να τους αγαπάει κάποιος.

  Και καθώς η θρησκευτική εξήγηση τους δίνει και ένα μετά θάνατον πολύ ωραίο σχέδιο, δεν έχουν κανένα δισταγμό πλέον. Η προτεραιότητά τους είναι κάποιος να τους αγαπάει.»

  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/kostas-nasikas-ekdikoyntai-tis-dytikes-aksies

  ΥΓ»…Έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη, να τους αγαπάει κάποιος, να υπακούουν σε κάποιον για να τους αγαπάει,…»

 255. giorgos said

  249. Κύριε Βάταλε ό Καζανόβας πού ήταν αξιωματούχος καί γέννημα τής Βενετίας , στά απομνημονεύματά του γράφει ότι δέν υπάρχει γκραβούρα , ή πίνακας στήν κοινωνική ζωή τής Βενετίας πού νά μήν έμφανίζεται τουρμπάνι , βράκα , ή ναργιλές ! .

 256. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  All You Need Is Love

 257. Pedis said

  # 249 – Φίλη σου; Ωχ!

 258. Ριβαλντίνιο said

  @ 222 Avonidas
  Ωραίες οι εξυπνάδες,
  Δεν είναι εξυπνάδες. Ένα κακό κομμάτι του εαυτού μου θα ευχόταν οι βόμβες των τρομοκρατών να κάνουν διάκριση.

  πες μας τώρα και τι προτείνεις.
  Αυτό που προτείνω το είχε κάνει ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα πριν καμιά 500ρια χρόνια. Το έκαναν οι Ιταλοί στην Σικελία και οι Βυζαντινοί στην Κρήτη. Το έκαναν πρώτοι οι μουσουλμάνοι στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική. Αλλά ξέρω, είμαι ακραίος φασίστας.

  επικρατεί η αντίληψη ότι είμαστε υπερβολικά ανεκτικοί με το Ισλάμ
  Δεν είμαστε όλοι ανεκτικοί. Το κακό είναι ότι με τους ανεκτικούς την πληρώνουν και οι μη ανεκτικοί.

  επέτρεψε στους πολίτες των πρώην αποικιών της να εγκατασταθούν στο έδαφός της
  Και το πληρώνει. Τώρα οι Γάλλοι για να απαλλαγούν από τους μουσουλμάνους τους (8-10% του πληθυσμού της Γαλλίας, 50% των μεταναστών της Γαλλίας) θα πρέπει να κάνουν εμφύλιο πόλεμο, μαζί με τα ξερά θα την πληρώσουν και τα χλωρά κ.λπ.

  @ 223 Avonidas
  Όταν σκοτώνονται 300 άνθρωποι με τη μία στη Βαγδάτη, 60 στη Βηρυτό ή 50 στη Δαμασκό ουδείς απ’ όσους τώρα δηλώνουν «Γάλλοι» δήλωσαν τότε Ιρακινοί ή Λιβανέζοι ή Σύροι. Γιατί; Είναι θέμα υποκρισίας ή αγνής κι ανόθευτης βλακείας;
  Όχι, είναι απλά ότι οι ΔΙΚΕΣ τους ζωές δεν αξίζουν όσο οι ΔΙΚΕΣ μας.

  Τι υποκρισία !!! Ενώ φαντάζομαι όσοι ασπάζονται τις ιδέες σου δεν έκλεισαν μάτι τη νύχτα που έμαθαν για τους 300 νεκρούς στην Μέση Ανατολή ή λυπήθηκαν το ίδιο με όταν έχασαν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο και πένθησαν ποιοτικά και ποσοτικά ομοίως.

  Και τέλος πάντων, αφού έρχονται στο σπίτι μας, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σύμφωνα με τις δυτικές αξίες μας; Αυτές δηλαδή που δεν τις είχαμε γι’ αυτούς, αλλά μόνο για μας, στις χώρες τους (μας); Εμείς είμαστε πρόθυμοι να τους υποδεχτούμε, αρκεί να ξυριστούν, να πλυθούν, να μην είναι σαν τη μύγα μες το γάλα, ρε παιδί μου! Ε, δεν τους ζητήσαμε και να σοβαντιστούν, ν’ ασπρίσουν! Τι ζητάμε ρε, απλά να μην είστε αυτό που είστε!

  Αν δεν τους αρέσει διατηρούν πάντα το δικαίωμά τους να γυρίσουν πίσω.

  @ 224 sarant
  πολυγαμία;

  Οι πολυγαμικοί δεν θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ομοφυλόφιλα και ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ;

  @ 225 physicist
  Εδώ έφυγε ο άλλος από την Θράκη να πάει στην Γερμανία να σκοτώσει την αμαρτωλή. Μιλάμε για τρέλα !!!

  @ 227 Avonidas
  Δεν εφαρμόζουν τίποτα από τις ακρότητες που συζητιούνται·

  Αυτή είναι μια μικρή εξαίρεση. Όλοι οι Σουνίτες μουσουλμάνοι ξέρουν πως οι τρομοκράτες είναι αυτοί που τηρούν πιστά και με τον σωστό τρόπο το σουνιτικό Ισλάμ. Οι Σουνίτες αντάρτες της Νότιας Συρίας ευχαρίστως θα συμμαχούσαν με το ISIS. Οι Σαουδάραβες, τα εμιράτα, τους θαυμάζουν και τους χρηματοδοτούν. Στην Αίγυπτο ο λαός ήταν υπέρ των φανατικών θρησκόληπτων και ευτυχώς που μπήκαν στην μέση οι κοσμικοί στρατηγοί ( ναι, οι δικτάτορες που δεν αρέσουν στους προοδευτικούς ) και δεν έγινε το Μισίρι θεοκρατικό κράτος.

  Το ότι έχει θεριέψει και έχει ανοίξει πόλεμο με τη Δύση είναι το μεγάλο κατόρθωμα του «Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας».
  Ναι στο Πουατιέ και στην Βιέννη έφτασαν εξαιτίας του πολέμου της τρομοκρατίας. Και άλλοι μη μουσουλμανικοί λαοί γνώρισαν αποικιοκρατία, διακρίσεις και κατατρεγμό. Τζιχάντ μια φορά δεν έκαναν. Την ιστορία του Α.Π.Π. με τους Πακιστανούς στην Αυστραλία που άνοιξαν πυρ κατά αθώων πολιτών επειδή ο σουλτάνος στην Κων/πολη διέταξε ιερό πόλεμο την ξέρεις ;

  Εγώ θα ήθελα μόνο να μου πεις γιατί δεν μπορεί να εμποδιστεί ο ισλαμιστής δολοφόνος, όπως εμποδίζεται ο δυτικός δολοφόνος!
  Γιατί δεν είναι ένας απλός δολοφόνος. Είναι ένας τρομοκράτης με οργανωμένο σχέδιο. Ξέρεις τι μας λες τώρα ; Γιατί ο φονιάς σε έναν πόλεμο δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο με έναν φονιά σε περίοδο ειρήνης.

  ως a priori υπόπτους και υποψήφιους εγκληματίες.
  Γιατί πρόκειται για εγκληματική θρησκεία. Πώς θες να αντιμετωπίζαμε τους Θαγκ της Ινδίας ; Τους Ναχουάτλ να τους αφήναμε να συνεχίζουν της ανθρωποθυσίες τους γιατί ήταν μέρος της πολιτισμικής ιδιαιτερότητάς τους ;

  @ 230 Avonidas
  με την εκπαίδευση και ξεκινώντας από νωρίς
  Η εκπαίδευση δεν είναι πανάκεια. Πάνω κάτω την ίδια εκπαίδευση έχουμε εμείς οι δύο μέχρι τα 18 μας. Αλλά εγώ βγήκα χριστιανός ορθόδοξος ενώ εσύ άθεος-άθρησκος-αγνωστικιστής. Εγώ βγήκα εθνιστής ενώ εσύ διεθνιστής κ.λπ.

  @ 234 Avonidas
  Ενώ είναι η απόλυτη μειοψηφία των παλαβών του ISIS?

  Δεν είναι μειοψηφία. Όλοι οι σωστοί Σουνίτες τους υποστηρίζουν ιδεολογικά.

 259. Κουνελόγατος said

  «249 Το άρθρο της παλιάς μου φίλης κουλουπου κουλουπού»
  Αμάαααααααααααααααααααννννννν 🙂

 260. sarant said

  257-259 Οι άνθρωποι αλλάζουν απόψεις. Η κρίση επιταχύνει τις αλλαγές.

 261. physicist said

  Βλέπω ανθρώπους ν’ ακούν το όνομα Σώτη Τριανταφύλλου και να κάνουν σαν τις θεούσες όταν κάποιος στο δωμάτιο πει καμιά κακιά λέξη, κι αναρωτιέμαι σε τι διαφέρει η δογματική Αριστερά από τη θρησκοληψία. Ήρεμα, παιδιά, δεν δαγκώνει ούτε πρέπει να πάτε να κάνετε μετάνοιες επειδή αναρτήθηκε ένα κείμενό της που άθελά σας διαβάσατε.

 262. sarant said

  258 πολυγαμία. Όχι βέβαια!

 263. Ριβαλντίνιο said

  @ 248 Pedis
  «Ουκρανία-Σερβία»

  Ξέρει πολλούς Ουκρανούς και Σέρβους τρομοκράτες ;

  «Αφγανιστάν»
  Είπαμε ο κομμουνισμός δεν φτουράει στις ισλαμικές χώρες.

  @ 250 Avonidas
  «κάτι τρελούς τηλε-ευαγγελιστές στις ΗΠΑ που κάθε 3 και λίγο ζητάνε να βομβαρδίσουν οι ΗΠΑ τη Μ. Ανατολή, ή να δολοφονήσουν τον ηγέτη που δεν τους γουστάρει εκείνη τη βδομάδα.»

  Ναι μέσα και αυτοί στη μπουζού.

 264. Ριβαλντίνιο said

  @ 262 sarant
  Τι ; Γιατί όχι ; Ακραίο σας βρίσκω. Θα πρέπει να σεβαστούμε τις ερωτικές τους επιλογές και τα αστικά τους δικαιώματα. Αμέσως σύμφωνο συμβίωσης και αστικά δικαιώματα για τους πολυγαμικούς. Μην πω και γάμο…

 265. Avonidas said

  #251. Όχι μόνον αυτό αλλά αποφεύγεις διαρκώς ν’ απαντήσεις ειδικά και ακριβώς στο θέμα το οποίο εσύ ο ίδιος ανακίνησες, δηλαδή αυτό της πολιτιστικής ένταξης (εδώ: των Μουσουλμάνων αλλά όχι αποκλειστικά) στην (εδώ: Δυτική αλλά όχι αποκλειστικά) κοινωνία και στο αν αυτή η κοινωνία έχει ή όχι αρχές που είναι απαράβατες, τις οποίες δικαιούται να επιβάλει και με την άσκηση βίας.

  Έχω απαντήσει, αλλά δεν βαριέμαι να το επαναλάβω: μια κοινωνία που ισχυρίζεται ότι έχει δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αρχές, αλλά στην εξωτερική της πολιτική βομβαρδίζει και σφάζει κατά το δοκούν, συνεργάζεται πρόθυμα με δικτατορικά και φονταμενταλιστικά καθεστώτα (βλέπε Σ. Αραβία), κάνει δίκη προθέσεων και γενικά εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, ΔΕΝ δικαιούται να πιστεύει ότι έχει κάποιο ηθικό πλεονέκτημα.

  Εσύ, ως μέλος αυτής της κοινωνίας, μπορεί να είσαι ηθικός, δημοκράτης, φεμινιστής, τύπος και υπογραμμός, αλλά ως πολίτης δεν μπορείς να θεωρείσαι αθώος του αίματος.

  οι διαστάσεις είναι διαφορετικές από εκείνες ενός παλαβού παπά που λέει μαλακίες στην τηλεόραση χωρίς να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά

  ώπα! κάτσε ένα λεπτό! θέλεις να μου πεις ότι ο χριστιανικός φονταμενταλισμός και το λόμπυ του στις ΗΠΑ *δεν* έχουν καμιά επίδραση στην πολιτική των ΗΠΑ στην Παλαιστίνη και στη Μ. Ανατολή χρόνια τώρα; Μια κάποια κυβέρνηση Μπους την έχεις ακουστά; Έχεις μπει στον κόπο να ακούσεις τις δηλώσεις του; Τις συνομιλίες του με το Θεό;

  Δεν μπορώ να δω κάτι άλλο από δυο μέτρα και δυο σταθμά εδώ πέρα. Εκτός και αν θέλουμε να χρεώσουμε στον θρησκευτικό φανατισμό μόνο τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις τακτικές ανταρτοπολέμου, ενώ το οργανωμένο μακέλεμα που διεξάγεται από κοστουμαρισμένους αρχηγούς κρατών περνάει ασχολίαστο. Τελικά, εκεί καταλήγουμε: υπάρχουν αξιοσέβαστοι δολοφόνοι και καθάρματα δολοφόνοι…

 266. Avonidas said

  #258. Αυτό που προτείνω το είχε κάνει ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα πριν καμιά 500ρια χρόνια. Το έκαναν οι Ιταλοί στην Σικελία και οι Βυζαντινοί στην Κρήτη. Το έκαναν πρώτοι οι μουσουλμάνοι στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική. Αλλά ξέρω, είμαι ακραίος φασίστας.

  Επίσης το έκαναν οι Άγγλοι στους Εβραίους, και οι Ιταλοί και Γερμανοί φασίστες πάλι στους Εβραίους, αργότερα και πιο οργανωμένα. Οπότε ναι, φασίστας είσαι σίγουρα, όχι όμως ακραίος. Το «ακραίος» στο «φασίστας» είναι πλεονασμός.

 267. Avonidas said

  #258. Αυτή είναι μια μικρή εξαίρεση. Όλοι οι Σουνίτες μουσουλμάνοι ξέρουν πως οι τρομοκράτες είναι αυτοί που τηρούν πιστά και με τον σωστό τρόπο το σουνιτικό Ισλάμ.

  Ααα, οκ. Καταλαβαίνω. Αισθάνεσαι πιο άνετα με τους φανατικούς, για να μην έχεις τύψεις που θέλεις να τους ξεφορτωθείς. Όπως και του Ντώκινς δεν του κάνουν οι Καθολικοί, ας πούμε, που τσάτρα-πάτρα δέχονται την Εξέλιξη, αλλά θέλει να μας πείσει πως οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ κι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ χριστιανοί είναι οι Προτεστάντες φονταμενταλιστές της κατά λέξην ερμηνείας της Βίβλου. Άσχετα αν η κατά λέξη ερμηνεία είναι το καινούριο φρούτο.

  Καλός μαλάκας κι αυτός, και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να το παραδεχτώ.

 268. physicist said

  #265. — Μοιάζεις να υποστηρίζεις τη θέση ότι μια κοινωνία που δεν είναι τέλεια παντού, που δεν είναι τύπος και υπογραμμός, που δεν είναι αψεγάδιαστη, δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει ούτε καν στο εσωτερικό της τις αρχές που η πλειοψηφία των μελών της θέλει κι έχει κατακτήσει με πολύ αίμα — και οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την επιβολή κοσμικών αξιών πάνω στις θρησκευτικές. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, δεν κάνεις τίποτε άλλο απ’ το να ανοίγεις διάπλατα τον δρόμο σε κείνους που εχθρεύονται έστω και την περιορισμένη δημοκρατία που έχουμε στη Δύση, επομένως δεν καταλαβαίνω τη λογική σου. Είναι επίσης γνωστό ότι όλες οι Δυτικές δημοκρατίες κάνουν μπίζνες με άγριες δικτατορίες: θα ήταν αυτός λόγος, αντιστοίχως, να μην ασκήσουν ούτε καν ιδεολογική επιρροή (δια της βίας και του μαστιγίου, αν χρειαστεί) απέναντι στους εγχώριους φασίστες επειδή είναι αναξιόπιστες; Ε, ας παραδοθούμε τότε πλήρως να ξεμπερδεύουμε μια και καλή.

  Θα λείψω για πολλή ώρα, επομένως αν γράψεις και δεν πάρεις απάντηση δεν είναι υπεκφυγή.

 269. physicist said

  Α, και προτού κολλήσει κανείς στη λέξη περιορισμένη του 268: μην κολλάτε, διαβάστε ατελή, imperfect διάολε! 😉

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  207 – Ιάκωβε τώρα είδα πως μπήκε άλλο τραγούδι, αυτό ήθελα να βάλω, δεν τα πάω καλά με την ηλεκτρονική τεχνολογία γμτ.

 271. Avonidas said

  #268. Είμαστε πολύ μακριά από το δίλημμα «τέλεια-ατελής κοινωνία», όταν μιλάμε για την Ευρώπη και τη Δύση γενικότερα. Και σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με δικτατορίες και απεχθή καθεστώτα, πολύ αμφιβάλλω αν μπορεί να υπάρξει κάποια σοβαρή δικαιολογία. Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η Δύση είτε βοήθησε είτε ανέχτηκε είτε φέρθηκε με το γάντι σε καθεστώτα που το μόνο τους «θετικό» ήταν ότι τη βοηθούσαν να διατηρήσει τη σφαίρα της επιρροής της, τα υλικά της προνόμια ή το οικονομικό της μοντέλο. Πολλές φορές, ειδικά οι ΗΠΑ, κατέληξαν να δημιουργήσουν τέρατα για να πολεμήσουν άλλα τέρατα της στιγμής «και μετά βλέπουμε». Κι αυτό που τελικά βλέπουμε είναι πάντα το ίδιο: από τέρας σε μεγαλύτερο τέρας, μέχρι να βρεθεί αυτό που θα μας φάει ζωντανούς.

  Με δυο λόγια, δεν μπορεί σοβαρά να υποστηριχθεί ότι η Δύση συνεργάστηκε με αυτά τα καθεστώτα μόνο ως τακτικό ελιγμό, για να προωθήσει αργότερα τις αξίες της, αλλά ότι απλά αποφάσισε στην καλύτερη περίπτωση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών της (που ψηφίζουν, και άρα πρέπει να τους κρατάμε ικανοποιημένους και ήσυχους) και στη χειρότερη απλώς τα συμφέροντα των ελίτ.

  Έφερα ως παράδειγμα τη Σ. Αραβία, μιας και είναι κραυγαλέο, αλλά για να μη ξεχνάμε και την «πίσω αυλή» των ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, δεν ήταν λίγα τα αξιοσέβαστα καθήκια που εκθείαζαν το «οικονομικό θαύμα» της Χιλής του Πινοτσέτ, ενός δολοφονικού και φασιστικού καθεστώτος για το οποίο η Διεθνής Αμνηστεία έχει αποφανθεί και με το παραπάνω. Και αφήνω τη δική μας Χούντα των Συνταγματαρχών, γιατί πραγματικά είναι ασέβεια να τη συγκρίνουμε με τις θηριωδίες που παίχτηκαν εκτός Ευρώπης.

  Σε προκαλώ να μου βρεις ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ λόγους αρχής για τη στήριξη σε τέτοια καθεστώτα.


  Κι εγώ θα είμαι χωρίς ίντερνετ συχνά πλέον, οπότε αυτή η συζήτηση θα προχωράει με αργούς ρυθμούς. Που δεν είναι απαραίτητα κακό.

 272. Ριβαλντίνιο said

  @ 266 Avonidas
  Επίσης το έκαναν οι Άγγλοι στους Εβραίους, και οι Ιταλοί και Γερμανοί φασίστες πάλι στους Εβραίους, αργότερα και πιο οργανωμένα. Οπότε ναι, φασίστας είσαι σίγουρα, όχι όμως ακραίος. Το «ακραίος» στο «φασίστας» είναι πλεονασμός.

  Και οι Εβραίοι στους Χαναναίους και οι Εβραίοι στους Άραβες. Όλοι αυτοί είμαστε φασίστες. Εντάξει, δεν μας είπες και αριστεριστές ή κομμουνιστές για να παρεξηγηθούμε. Και παντού υπάρχουν ακραίοι. Ο Έζρα Πάουντ δεν ήταν το ίδιο φασίστας με τον Μουσολίνι.

  @ 267 Avonidas
  Ααα, οκ. Καταλαβαίνω. Αισθάνεσαι πιο άνετα με τους φανατικούς, για να μην έχεις τύψεις που θέλεις να τους ξεφορτωθείς.

  Εγώ καθόλου. Εσύ μάλλον αισθάνεσαι άνετα αφού τους υποστηρίζεις και τους αθωώνεις κιόλας.

  Για τον Ντώκινς τα έχουμε πει :

 273. Avonidas said

  #272. Εσύ μάλλον αισθάνεσαι άνετα αφού τους υποστηρίζεις και τους αθωώνεις κιόλας.

  Έχεις κάποιο πρόβλημα όρασης ή ανάγνωσης; Δεν είδα πουθενά να τους αθωώνω. Εσύ είσαι εκείνος που θέλει να πακετάρει τους μουσουλμάνους της Ευρώπης και να τους στείλει… πού; Για να μείνουμε ύστερα οι άθεοι με τους ανεκτικούς χριστιανούληδες, υποθέτω. Που δεν θα μας πειράξουν… για την ώρα.

 274. Avonidas said

  #272. Κι όσο για το πόσο ανεκτικοί είναι οι χριστιανοί, με το που τους νομιμοποίησε ο Κωστάκης (απλώς τους νομιμοποίησε, ούτε ΚΑΝ τους έκανε θρησκεία του κράτους), έπιασαν αμέσως να κυνηγηθούν μεταξύ τους. *Μεταξύ τους*.

  Και μου λες να αισθάνομαι άνετα, ότι δε θα σας στη βαρέσει να κάνετε κάτι με τους άθεους;

 275. Ιάκωβος said

  Φυσικέ και άλλοι φίλοι,
  ιδού τα παιδιά της Παλαιστίνης. Είναι λοιπόν το Ισλάμ που τα έκανε τόσο βίαια;

  (ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΡΙΚΗΣ, μπορείτε να τις τρέξετε)
  . .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  Και από τον πόλεμο στο Ιρακ:

 276. Ριβαλντίνιο said

  @ 273 Avonidas
  Με δουλεύεις ; Όταν λες για τους κακούς δυτικούς αποικιοκράτες και τις ιδιαιτερότητές τους τι κάνεις ; Δικαιολογείς, υπερασίζεσαι και αθωώνεις. Ναι μεν αυτοί, αλλά κι οι άλλοι.. Υιοθετείς δηλαδή τα επιχειρήματά τους.

  » πού;»
  Να τους στείλω στην πατρίδα τους. Γιάνκις γκόου χόμ, που λένε. Εσείς οι αθεούληδες έχετε φάει πολύ περισσότερο κόσμο από εμάς τους χριστιανούς. Βλέπε Χίτλερ, Στάλιν, Ερυθρούς Χμερ κ.λπ.

  @ 274 Avonidas
  Ε, ναι μωρέ. Δεν υπήρχαν άθεοι να κυνηγήσουμε και είπαμε να πλακωθούμε μεταξύ μας. Για πες μας πόσους αρειανούς έσφαξαν οι ορθόδοξοι και το αντίστροφο ;

 277. Ριβαλντίνιο said

  @ 275 Ιάκωβος

  Αυτοί είναι που βάζουν τα παιδιά τους να περνάνε τα ναρκοπέδια δινοντάς τους να κρατάνε κλειδιά και λεγοντάς τους ότι αυτά είναι τα κλειδιά του παραδείσου ; Αυτοί είναι που οι Εβραίοι τους ειδοποιούν να εκκενώσουν κτίρια γιατί θα τα βομβαρδίσουν και αυτοί όχι μόνο δεν τα εκκενώνουν αλλά βάζουν και τα παιδιά τους μέσα ;
  Θυμάσαι την ιστορία την οποία κατέγραψε η κάμερα όπου ένας πατέρας βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά και το παιδί του ξεψύχησε στην αγκαλιά του. Ε, αποδείχτηκε ότι οι σφαίρες που σκότωσαν το παιδάκι δεν προήλθαν από την εβραϊκή πλευρά.

 278. 277

  Ριβαλντίνιο

  πέφτεις θύμα της προπαγάνδας, πρόσεξέ το! 😉

 279. Ριβαλντίνιο said

  @ 278 Σκύλος
  Ναι, αλλά ποιανής προπαγάνδας ; 🙂 Για να ξέρω από πού και ποιον να προφυλαχτώ δηλαδή ! 🙂

  (Κοίτα γενικά είμαι πιο ήρεμος και «καλός» άνθρωπος και μάλλον δεν θα μπορούσα να κάνω κακό σε κανέναν. Αλλά ώρες- ώρες δηλητηριάζεται το αίμα μου. 😦 )

 280. cronopiusa said

  Siria: los errores de Putin y la paz-trampa de Obama
  1

 281. Ιάκωβος said

  Ριβαλντίνιο, η εικόνα καμμιά φορά μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Λειτουργεί, όμως, και σα λυδία λίθος για να καταλάβουμε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος ο άλλος.

  Όχι, μετά μετά από τις εικόνες αυτές το «αυτά είναι τα παιδιά που…κλπ,κλπ, δεν είναι η σωστή αντίδραση.

  Οπότε, συγγνώμη για τους ευαίσθητους και -τες, αλλά ιδού.

  Αν τα Ισραηλινάκια είναι χαριτωμένα όταν γράφουν μηνύματα, ψόφα», «Από το Ισραήλ με αγάπη» κλπ, πάνω στις βόμβες που θα σκοτώσουν συνομήλικά τους Λιβανεζάκια και αν κάνουν χιούμορ, «Αύριο δεν έχει σχολείο στη Γάζα» , τότε από που συνάγεται οτι το Ισλάμ είναι το κακό;


  Υπάρχουν χιλιάδες από αυτές τις εικόνες.

  https://www.google.gr/search?q=dead+palestinian+children&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB4QsARqFQoTCLT6_cGPlckCFYELLAodh9EPUA&biw=939&bih=556#imgrc=ctU9XUL0UExcMM%3A

  Νεκροί Μουσουλμάνοι όλων των ηλικιών.Δεν τις βλέπουμε μόνο εμείς. Τις βλέπουνε και οι Άραβες και δεν ταυτίζονται με τους γιατρούς, αλλά με τα νεκρά παιδιά. Γι αυτούς ο πόλεμος έχει αρχίσει προ πολλού.

  Περισσότερο φοβάμαι την πολιτική τυφλότητα διαφόρων πολιτικών της Αμερικής και της Γαλλίας και άλλων, που πιστεύουν οτι μπορεί ποτέ ένα κράτος να επιτίθεται, αλλά πόλεμο να μην έχει το ίδιο, αλλά το κράτος που δέχεται την επίθεση. Και ο επιτιθέμενος να έχει …ειρήνη,. Εμ δε γίνεται αυτό,που να κωλοχτυπιέται η Δύση κάτω.

  Ο Πήτερ Ουστίνωφ είχε πεί (αν δεν πρόκειται για απόφευγμα) οτι η Τρομοκρατία είναι ο Πόλεμος των φτωχών και ο Πόλεμος είναι η Τρομοκρατία των πλούσιων. Περί αυτού πρόκειται.

 282. Pedis said

  # 258 – Αυτό που προτείνω το είχε κάνει ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα πριν καμιά 500ρια χρόνια. Το έκαναν οι Ιταλοί στην Σικελία και οι Βυζαντινοί στην Κρήτη. Το έκαναν πρώτοι οι μουσουλμάνοι στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.

  Οι πηγές του δυτικού πολιτισμού … ενάντια στους βάρβαρους. Ρε τι λέμε!

  Αλλά ξέρω, είμαι ακραίος φασίστας.

  όχι καλέ! Για σοβαρή χα (στη καλύτερη) … με τα μπούνια.

 283. Pedis said

  Μπράβο Ιάκωβε. Τα δεδομένα, τα ντοκουμεντα, η ιστορική έρευνα βγάζουν μάτια.

  Όμως τον φασίστα (εκκολαπτόμενο, για τον σκασμένο από το αυγό δεν υπάρχει καμιά τύχη), το (κρυπτο)ρατσιστή, τον θεούσο, τον οπαδό του Χάντινγκτον, τον άλλον του Χάγεκ ή εκείνο τον σοβαρό του Λάιμπνιτς (κάτω από την πρέσσα, όπως καταδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, οι τρεις τους γίνονται ένας!) δεν τον μεταπείθεις έτσι εύκολα.

 284. Pedis said

  «Ο στρατός μας που πήγε στην Κορέα
  πολεμούσε για ιδανικά
  είχε πνίξει τους κίτρινους στο αίμα
  δείχνοντάς τους τι θα πει λευτεριά»

  Πού το θυμήθηκα. Μια που μιλάμε για ιδανικά, δυτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν κοιτάμε την καμπούρα μας, οι ισλαμοφασίστες μας μάραναν.

  Άλλο: αν οι φασίστες όλων των τάσεων (ΜΜΕ, κυβερνήσεις, διανοούμενοι) αποφασίσουν να εξηγήσουν την ισραηλινοπαλεστιανιακή «διένεξη» [σικ] με όρους θρησκευτικού μίσους από τη μεριά των φανατικών εβραίων, τότε μην παραξενευτείτε αν δείτε αυξημένη κατανάλωση σε ζικλόν Β.

 285. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  276 – » Εσείς οι αθεούληδες έχετε φάει πολύ περισσότερο κόσμο από εμάς τους χριστιανούς. Βλέπε Χίτλερ, Στάλιν, Ερυθρούς Χμερ κ.λπ.»
  Απ΄όσο γνωρίζω έχεις βγάλει το δημοτικό (χαμόγελο) κι έχεις μάθει απλή αριθμητική, για ξανακάνε την αρίθμηση από την εποχή του Κωστάκη (που λέει κι ο Αvonidas), και βάλε μέσα την Αφρική, τους σκλάβους, την λατινική Αμερική, τους αυτόχθονες όπου γής, τον α΄π.π αλλά και τον β΄π.π, την Κορέα, το Βιετνάμ, και όλα τα υπόλοιπα μέχρι σήμερα, και θα βρείς πολύ διαφορετικό τον αριθμό.

  277 – Έχεις χάσει την ψυχραιμία σου, φιλική συμβουλή, αφού ξαναδιαβάσεις τι έγραψες σ΄αυτό το σχόλιο, μη σχολιάζεις άλλο σ΄αυτό το νήμα, αδικείς τον εαυτό σου, και δικαιώνεις τον ηλίθιο γεροφασίστα, δεν είσαι τέτοιος τύπος, (έτσι πιστεύω τουλάχιστον).

 286. Spiridione said

  -Αυτό που προτείνω το είχε κάνει ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα πριν καμιά 500ρια χρόνια. Το έκαναν οι Ιταλοί στην Σικελία και οι Βυζαντινοί στην Κρήτη. Το έκαναν πρώτοι οι μουσουλμάνοι στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική. Αλλά ξέρω, είμαι ακραίος φασίστας.

  Επειδή μου δίνεις την εντύπωση ότι το έχεις επεξεργαστεί το θέμα, για δώσε περισσότερες λεπτομέρειες, πώς το έχεις βρε αδερφέ στο μυαλό σου. Με ενδιαφέρει πολύ το διαδικαστικό, πώς ακριβώς θα γίνει ας πούμε η επιλογή. Απ’ όσο κατάλαβα, το πρόβλημα εδώ είναι η θρησκεία και δη η μουσουλμανική θρησκεία. Αλλά τι θα γίνει ακριβώς; Θα υπάρξει μία διαδικασία δήλωσης θρησκεύματος (δεδομένου ότι δεν τηρούνται πλέον αρχεία με θρησκευτικά δεδομένα) απ’ όλους τους Ευρωπαίους, ή σε όποιες χώρες τέλος πάντων συμμετάσχουν σε αυτό το πρότζεκτ, για να ανευρεθούν ποιοι είναι οι μουσουλμάνοι; Για όσους δηλώσουν μουσουλμάνοι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα π.χ. με το δηλούμενο δόγμα ή το ποσοστό αδιαλλαξίας/μετριοπάθειας ή αφομοίωσης/μη αφομοίωσης; Θα υπάρχει ας πούμε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο, δίκην ισλαμόμετρου, και από τις απαντήσεις που θα δίνονται θα κρίνεται ποιοι είναι επιλέξιμοι (προς έξοδο); Ή δεν θα υπάρχουν τέτοιες (ανούσιες και περιττές μάλλον) γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρκούσης απλώς της δηλώσεως μουσουλμανικού θρησκεύματος; Η μήπως ο διαχωρισμός θα γίνει βάσει καταγωγής; Και ποια θα είναι τα κριτήρια, δηλαδή ποιες καταγωγές θα επιλεγούν ως επικίνδυνες για το ευρωπαϊκό ιδεώδες; Επίσης, θα εξαιρούνται αυτοί που έχουν ήδη αποκτήσει ιθαγένεια κάποιου ευρωπαϊκού κράτους ή όχι; Ή, ας πούμε, τι γίνει με τους μικτούς γάμους ή τους ανθρώπους μικτής καταγωγής; Θα καθιερωθούν ποσοστά αίματος (εδώ, να πούμε την αλήθεια, υπάρχει μία πολύ καλή προεργασία από τον Χίτλερ που είναι κρίμα να πάει χαμένη); Έχω και άλλα ερωτήματα, αλλά αυτά προς το παρόν.

 287. Ριβαλντίνιο said

  @ 282 Pedis
  Άσε με εμένα. Εσύ τώρα έχεις πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθείς.

  «Συμπλοκή στο Πολυτεχνείο: Αναρχικοί επιτέθηκαν σε αναρχικούς και ομάδα αριστερών νομίζοντας ότι είναι Κνίτες»
  http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/16/koinonia-symploki_n_8572764.html?1447664329&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_home_sidebar&utm_campaign=24MediaWidget

 288. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Η τρομοκρατια του ISIS, μπορει να νικηθει προσωρινα, μια ή περισσοτερες φορες, αλλα εφ’ οσον εχει παρει τετοια εκταση και τετοια μορφη, φαινεται σχεδον αδυνατον να εξαλειφθει. Θα αποτελει με τον ενα ή αλλο μανδυα, δομη, ονομα,…. το καταφυγιο κυριως των φτωχων και αποκληρων νεων μωαμεθανων της Ασιας, της Μ. Ανατολης, της Β. Αφρικης και της Ευρωπης.

 289. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  288_ Μια χαρά μπορεί να εξαλειφθεί και εύκολα, αλλά μετά τι θα κανουμε χωρίς βαρβάρους;

 290. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  289. Μονο με κατανογηση του αλλου, αμοιβαια αποδοχη του πολιτισμικου χασματος, αγαπη,….., ανταλλαγη ερωτολογων, φιλιων, DNA. Οι Γαλλο-βορειοαφρικανες ειναι περιζητητες στην Γαλλια 🙂

 291. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Και κατι χαριτωμενο, για να ξεφυγουμε απ την μαυριλα….

  Κολομβία: Αρχηγός καρτέλ ναρκωτικών και πρώην αντάρτισσα σε αισθησιακή γυμνή φωτογράφιση με την αστυνομικό που την κυνηγούσε
  HuffPost Greece | Newsroom
  Δημοσιεύθηκε: 13/11/2015 7:41 μμ Ενημερώθηκε: 13/11/2015 7:41 μμ

  Η ζωή είναι παράξενη. Η πρώην αστυνομικός Isabel Londono, η οποία κυνηγούσε επί χρόνια την Ana Pacheco, μέλος επί πολλά έτη στο κίνημα FARC και αρχηγός ενός εκ των καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, τελικά κατέληξε να φωτογραφίζεται γυμνή μαζί της για το περιοδικό «Soho».

  Οι δύο λατίνες καλλονές, από πρώην εχθροί αγκαλιάστηκαν σε διάφορες πόζες που σκανδαλίζουν στο όνομα της συμφιλίωσης και της ειρήνης προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα στη χώρα που μαστίζεται από συγκρούσεις.

  Και οι δύο τους δήλωσαν ότι στην αρχή δίστασαν με την πρόταση του περιοδικού, όμως στο τέλος δέχθηκαν να κάνουν τη φωτογράφιση και σχολιάζοντας πως το έκαναν με την καρδιά τους δηλώντας μάλιστα περήφανες γι’αυτό.

  Το αποτέλεσμα φαίνεται από τις τρυφερές αγκαλιές με τα βρεγμένα διάφανα μπλουζάκια, τα φιλιά στο μάγουλο.

  «Με αυτόν τον τρόπο θέλω να ζητήσω συγνώμη για όσα έκανα ως μέλος των ανταρτών» δήλωσε η Ana Pacheco.

  «Αυτού του είδους την ειρήνη θέλουμε για την Κολομβία» έγραψαν αρκετοί σε μηνύματά τους στο twitter.

  Ίσως το μήνυμα «κάντε έρωτα όχι πόλεμο» να αναβιώσει σε αυτή την πολύπαθη χώρα.

  http://www.huffingtonpost.gr/2015/11/13/——-_n_8556278.html

 292. Ριβαλντίνιο said

  @ 286 Spiridione

  Άσε καλύτερα δεν θα πω. Εδώ ήδη με λέει ο Pedis «σοβαρή» ;;; 😕 ❓ χα.

  @ 285 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Ποιος είναι ο ηλίθιος γεροφασίστας ; ❓ Αλλά εντάξει δεν γράφω άλλο. Θα τα σκέφτομαι, αλλά δεν θα τα λέω. 😐

  «Αφρική, τους σκλάβους, την λατινική Αμερική, τους αυτόχθονες όπου γής, τον α΄π.π αλλά και τον β΄π.π, την Κορέα, το Βιετνάμ,»

  Ξέρεις ο κόσμος δεν είχε πάντα 6-7 δις ανθρώπους. Ο Β.Π.Π. είναι δικός σας (Χίτλερ). Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι (ο Ναπολέων τέκνο της Γαλλικής Επανάστασης) δικοί σας. Οι νεκροί του Λένιν και του Στάλιν δικοί σας. Οι νεκροί σε κομμουνιστική Κίνα, Βιετνάμ, Καμπότζη, Κορέα δικοί σας. Μιλάμε για 130 εκ. Εμείς οι χριστιανοί δεν σας φτάνουμε ούτε σε 1000000000000000000000000 ζωές. 🙂

 293. π2 said

  Ένα λίγο έκκεντρο σχόλιο, με αφορμή κάτι εικόνες που βλέπω κι εδώ μέσα.

  Τα ΜΜΕ χαίρονται να εικονογραφούν τα μεγάλα δραματικά γεγονότα με μια αέναη επανάληψη «ανατριχιαστικών εικόνων» και «συγκλονιστικών βίντεο», τα οποία μετά περνούν από τον ενισχυτή των social media και διαχέονται παντού, σε τοίχους του φέισμπουκ, σε λινκ στο τουίτερ, σε μέιλ, κι ανυψώνεται ο θόρυβός τους με πολλαπλάσια ντεσιμπέλ, σαν ένα ξόρκι του κακού, το οποίο όμως λειτουργεί, φοβάμαι, ακριβώς αντίστροφα, ως αδρανοποίηση της φρίκης απέναντι στο κακό.

  Εμένα με πιάνει μια σωματική σχεδόν αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις και αρνούμαι να κρυφοκοιτάξω. Όλες αυτές τις μέρες δεν έχω δει κανένα από τα βιντεάκια που μοιάζει να παίζουν σε λούπα παντού. Δεν θέλω να βλέπω τη φρίκη του Μπατακλάν, τη φρίκη της Συρίας. Ξέρω και καταλαβαίνω το κακό, δεν μου χρειάζεται να με ταΐζουν στανικά με την εικόνα του, νιώσε ρε, νιώσε, φρίξε με το ζόρι. Κλείνω λοιπόν τα μάτια, γιατί φοβάμαι μην το συνηθίσω το κακό.

 294. physicist said

  #293. — Προσυπογράφω χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς αμφιβολία κι εξαίρεση.

  #271. — Θέλει σκέψη για ν’ απαντήσω με τρόπο που να είναι σαφής, αλλά και για να βάλω κι εγώ τις δικές μου σκέψεις σε τάξη, πρώτ’ απ’ όλα. Ας πάει αργά, όπως είπες κι εσύ.

 295. Ριβαλντίνιο said

  @ 293 π2
  Mου θύμισες την ταινία :

  ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
  ΑΡΙΘΜΟΙ
  32

  (καὶ εἶπε πρὸς αὐτοὺς Μωυσῆς·)
  23 ἐὰν δὲ μὴ ποιήσητε οὕτως, ἁμαρτήσεσθε ἔναντι Κυρίου καὶ γνώσεσθε τὴν ἁμαρτίαν ὑμῶν, ὅταν ὑμᾶς καταλάβῃ τὰ κακά.
  http://www.myriobiblos.gr/bible/ot/chapter.asp?book=4&page=32

 296. cronopiusa said

 297. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  293. Nine Horses is a musical collaboration between singer/instrumentalist David Sylvian, his brother and frequent collaborator drummer Steve Jansen, and electronic composer/remixer Burnt Friedman.

  They released their first album Snow Borne Sorrow in October 2005, which featured several guest contributors including Norwegian trumpeter Arve Henriksen, Swedish vocalist Stina Nordenstam, and Ryuichi Sakamoto on piano.

  […]

  @Π2, για την σταση σου και την αναρτηση του τραγουδιου

  Eurythmics – I Saved The World Today

 298. Αφώτιστος Φιλέλλην said

 299. Pedis said

  # 272 – Καλά, Ριβαλ, το τι είσαι φαίνεται από αυτά που γράφεις. Το τι καπνό φουμάρεις και πόσα πουλιά πιάνεις από το πώς τα γράφεις.

  Οτι φασίστας και χριστιανός δεν είναι αποτελεί αντίφαση στους όρους δεν είναι καινούριο, όχι βέβαια ότι είναι υποχρεωτικό. Και το εννοώ. Υπάρχουν κι άθρησκοι φασίστες. ε ικανοποιεί;

 300. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ελπιζω οτι κανω το σωστο

 301. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Το 298 ειναι αχρειαστο.

 302. cronopiusa said

 303. Ριβαλντίνιο said

  @ 299 Pedis
  «το τι είσαι φαίνεται»
  Είμαι παιδί τεφαρίκι. Και πολύ τυπάς, τυπάρα. 🙂 🙂 🙂

  «πόσα πουλιά πιάνεις»
  Αυτό ήταν σίγουρα σεξιστικό. 😡 Όλα στον κο Σαραντάκο για κάρτα.

  «ε ικανοποιεί;»

 304. giorgos said

  Ο φασισμός ανεβαίνει . http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/06/1.html

 305. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/06/1.html Ο φασισμός ανεβαίνει

 306. Pedis said

  # 303 – Βρε πού πάει το μυαλό του ανθρώπου. Εννοούσα αυτά που άλλοι πιάνουν στον αέρα. Αλλά, άστο. Κατάλαβα.

 307. sarant said

  306 Ε, ναι

 308. Ριβαλντίνιο said

  (@ 306 Pedis
  Πλάκα έκανα 🙂 ).

  @ 307 sarant
  Αμέσως να τον δικαιολογήσετε !!! 🙂

 309. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  290_ Όχι, είναι πολύ πιο εύκολο και απλό, αλλά οι βάρβαροι είναι μια κάποια λύση που λέει κι ο ποιητής.

 310. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  292_ Δεν έχει νόημα, απ ό,τι φαίνεται, τελικά δεν είχα πέσει έξω στην αρχική μου μη εκφρασμένη άποψη για σένα από πέρυσι δυστυχώς.

 311. Ριβαλντίνιο said

  @ 310 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Με πίκρανες, με πλήγωσες, με τη διαγωγή σου,
  καλά να είσαι Λάμπρο μου κι ο Θεός μαζί σου.

  😦 😦 😦 😦 😦 ;( 😦 😦 😦 😦

  😦 😦 😦 😦 😦 ;( 😦 😦 😦 😦

  😦 😦 😦 😦 😦 ;( 😦 😦 😦 😦

 312. cronopiusa said


  ο φασισμός ανεβαίνει

 313. hioniam said

  Εδω ενας Γαλλος δημοσιογραφος που ηταν ομηρος του ISIS
  επιβεβαιωνει το αρθρο του The Atlantic:

  http://goo.gl/RCRP3f

  «…Everything convinces them that they are on the right path and, specifically, that there is a kind of apocalyptic process under way that will lead to a confrontation between an army of Muslims from all over the world and others, the crusaders, the Romans…»

 314. Pedis said

  # 312 – Ποιος (ποια αρχή) εξέδωσε αυτόν τον οδηγό για θυρωρούς (χαφιέδες);

 315. cronopiusa said

  314

  http://www.stop-djihadisme.gouv.fr/decrypter.html

 316. Μαρία said

  Για γαλλομαθείς
  http://www.franceinfo.fr/emission/histoires-d-info/2015-2016/l-etat-d-urgence-un-etat-d-exception-ne-de-la-guerre-d-algerie-15-11-2015-07-53

  http://www.franceculture.fr/2015-11-14-comment-l-etat-d-urgence-est-ne-en-1955

 317. cronopiusa said

  Ελληνοφρένεια: Είμαστε όλοι …

 318. Pedis said

  # 315 – Merci. Το λοιπόν, gouv.fr! Ψάχνουν για χαζούς χαφιέδες μέσα στην οικογένεια! Ή να ‘ναι πρόφαση για συλλογικά αντίποινα;

  Αυτό
  Chercher le paradis… et trouver l’enfer : la propagande veut convaincre en décrivant un monde idéal mensonger. Les recruteurs trompent les jeunes en leur promettant un avenir, un idéal ou une cause à défendre, là où ils ne rencontreront que manipulation, barbarie et mort. Ils utilisent, si nécessaire, de véritables techniques de manipulation mentale pour les amener à rejeter leur environnement scolaire, professionnel et même familial.

  σαν να περιγράφει το ψήσιμο που γίνεται σε εθελοντές μισθοφόρους στον «εθνικό» στρατό.

 319. Γς said

  316:

  Χρόνια κι εκείνα. Σαλάν, Οργκανιζασιόν ντ αρμ σεκρέ εσετερά.

  «Βιβ Αλγερί Φρανσέζ», οι μαυροπόδαροι

  Κι ο Ζενεράλ:: «Ζε βουζέ κομπρι»

  [και το ημερολόγιο έδειχνε 4 του Ιούνη του 1958, που λένε]

 320. Γς said

  318:

  Ελα τώρα.
  Καλό είναι

 321. Γς said

  Εξ άλλου απευθύνεται σε βλάκες που ακούν τους τζιχαντιστές

  >σαν να περιγράφει το ψήσιμο που γίνεται σε εθελοντές μισθοφόρους στον «εθνικό» στρατό.

  Σε εθελοντές δολοφόνους. Σε επίδοξους αποκεφαλιστές, που σέρνουν ανθρώπους πίσω από φορτηγάκια, που ανατινάζουν αρχαία. Οτι χειρότερο έχει υπάρξει.

  Τι γλώσσα καταλαβαίνουν αυτά τα καθάρματα;.

 322. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Λορέτα Ναπολεόνι
  Οικονομία του Τρόμου Ο Νέος Ιερός Πόλεμος
  ISBN: 960-398-166-4

  El Pais: Εξαθλίωση και συγκρούσεις της σύγχρονης εποχής
  http://www.avgi.gr/article/3826125/el-pais-exathliosi-kai-sugkrouseis-tis-sugxronis-epoxis

 323. Pedis said

  # 321 – ξέρω γω, τι γλώσσα του στρατολόγου;
  Πες μας τώρα ότι προτιμας τα εδώ καθάρματα από τ’αποκεί, να συννενοούμαστε χωρίς περιστροφές.
  Και δεν καταφέρνεις τίποτα με το να κλείσεις τα συνορα. Είναι ήδη μέσα. Τα φυλάνε του λόγου τους. (Είναι και περισσότεροι και ισχυρότεροι και με μακρά εμπειρία στα μακελέματα. Αισθάνεσαι ακόμη ασφαλής;)

 324. Γς said

  Βρε πedi μου απευθύνεαι σε φανατικούς βλάκες, δυνητικούς εθελοντικούς μισθοφόρους [που λες κι εσύ] των τζιχαντιστών. Πόσο πιο απλό να είναι το μήνυμα;
  \Και δεν ξέρω για ποια καθάρματα [>εδώ κι εκεί] μιλάς για να σου απαντήσω >χωρίς περιστροφές.

  Κι ούτε έχω την πρόθεση και δυνατότητα να κλείσω τα σύνορα.
  Ελισαι όμως ολίγον υπερβολικός όταν λες οτι κινδυνεύουμε περισσότερο από το μαχαίρι των δυνάμεων καταστλής, στρατού κλπ από τα φρικώδη αυτά αποβράσματα της ιστορίας.

 325. spiral architect said

  Τσακωθείτε εσείς και η τύχη μας δουλεύει. Οι πόλεμοι είναι δικοί τους. Δικά μας είναι μόνο τα θύματα.

 326. Γς said

  325:
  Δυνατή, αποκαλυπτική και σοκαριστική, όντως, η ανάλυση του Νίκου Μπογιόπουλου.

 327. cronopiusa said

  ¿Quién fomenta el terrorismo?
  Guerras de Occidente por el petróleo en Medio Oriente

 328. spiral architect said

  @326: Ένα ψάξιμο που είχα κάνει στο παρελθόν (γιατί η ιστορία με το «μετριοπαθή αντιπολιτευόμενο του Άσαντ» που έγινε ιμάμης του ISIS είναι παλιά) έβγαλε ότι τα mainstream media, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ουδέποτε αναφέρθηκαν στις σχέσεις ΗΠΑ – τζιχαντιστών, στη χρηματοδότηση των τελευταίων και στο εμπάργκο πετρελαίου που δεν έγινε ποτέ.
  Ας πάψουν να τους χρηματοδοτούν και εντός ολίγου θα καταρρεύσουν. Ούτε βομβαρδισμοί αμάχων από Μιράζ, F-16 και Σουκχόι χρειάζεται, ούτε τίποτα. Αλλά τι λέω, το «αντίπαλο δέος» χρειάζεται για την επιβεβαίωση των «καλών».

 329. Γς said

  Κουνηθήκαμε και ελαφρώς

 330. Γς said

  329:

  >Κουνηθήκαμε και ελαφρώς

  5.8-6 Ρίχτερ.
  Ισχυρός
  Λευκαδα μεριά

 331. Γς said

  6.1 Ρίχτερ, Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

 332. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια γενική σύγχυση για το ποιοι μουσουλμάνοι είναι τι, οι βομβαρδίζοντες την Υεμένη είναι Σούνι. Οι τζιχαντιστάδες Ισιδες είναι Σούνι. Σία (Σιίτες) είναι οι φτωχοί του Κόλπου γενικά και οι Ιρανοί. Ευχαριστώ.

 333. cronopiusa said

  Στις 10 π.μ τετράωρο αφιέρωνα του ρ/σ μας στις εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973

  http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/11/10-1973.html

 334. Φυσικέ, σου έχω food for thought για το τι κάνεις με τα «ιερά κείμενα» και πόσο σου επιβάλλουν μια ορισμένη ανάγνωση ή ο καθένας διαβάζει ό,τι θέλει. Μόλις διάβαζα μια συνέντευξη του μακαρίτη Ζακ Λε Γκοφ, ενός από τους μεγαλύτερους ιστορικούς του μεσαίωνα. Λέει λοιπόν ότι στον δυτικό μεσαίωνα, όπως και στην αρχαία Ελλάδα (στον Πλάτωνα συγκεκριμένα) έχουμε την τριμερή διάταξη της κοινωνίας (ιερείς – πολεμιστές – ποίμνιο), η οποία όπως έδειξε ο Ντυμεζίλ έχει ινδοευρωπαϊκή καταγωγή. Και πράγματι, συνεχίζει, ενώ γενικά πιστευόταν ότι η ίδια τριμερής διάταξη υπάρχει και στη Βίβλο, ο Ντυμεζίλ του έδειξε ότι εκεί δεν υπάρχει ούτε ίχνος (οι Εβραίοι ως σημιτικό φύλο είχαν άλλα κόλπα). Ε, τι έκαναν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς; Έψαξαν για τριάδες στη Βίβλο και βρήκαν τους τρεις γιους του Νώε, οπότε θεώρησαν τον καθένα πρόγονο μιας τέτοιας «τάξης». Όχι μόνο αυτό, αλλά μια και ο τρίτος γιος είχε γελάσει με τη γύμνια του μεθυσμένου Νώε (σε ένα επεισόδιο κάπως άγνωστο από τα σχολικά θρησκευτικά) βρήκαν τον τρόπο να δικαιολογήσουν και ότι η τρίτη τάξη είναι ας πούμε πιο βεβαρυμένη και έπρεπε να υποτάσσεται στις άλλες δύο (στους άλλους δυο γιους).

  Να πώς η πολιτική (να το πούμε έτσι) επιβάλλεται στα κατά τα άλλα δογματικά και απαράλλακτα κείμενα και τους επιβάλλει εν τέλει τη δική της ατζέντα. Και δεν συμβαίνει μόνο με τα ιερά κείμενα αλλά (όπως θα μπορούσες να έχεις σκεφτεί ήδη, με όλη την παραφιλολογία περί κβαντομηχανικής πχ) και με τα επιστημονικά. Όταν ο ισλαμικός ύστερος μεσαίωνας θέλησε να δικαιολογήσει μια διαίρεση της κοινωνίας όχι τριμερή αλλά τετραμερή (άνθρωποι της πένας, του σπαθιού, αγρότες, εμποροτεχνίτες) στράφηκε όχι στο Κοράνι αλλά στη φυσική επιστήμη (τα τέσσερα στοιχεία: νερό, φωτιά, αέρας, γη) και αργότερα (για την ακρίβεια, ένας οθωμανός το έκανε αυτό) στην ιατρική (οι τέσσερις χυμοί του σώματος: αίμα, φλέγμα, χολή, μαύρη χολή).

 335. sarant said

  327α Το δυσάρεστο είναι πως οι φασίστες της αντιδιαδήλωσης είναι κοντά μου -το ευχάριστο πως δεν είναι πολλοί.

 336. Γς said

  328:

  ISIS financed from 40 countries, including G20 members – Putin

 337. Γς said

  Φτου!

  ISIS financed from 40 countries, including G20 members – Putin

 338. cronopiusa said

  Atentados en París
  Y siguen apareciendo pasaportes
  por Jean-Claude Paye

 339. physicist said

  #334. — Ευχαριστώ πολύ, Δύτη. Δεν δίνεις και τον σύνδεσμο, πού είναι η συνέντευξη;

  Να είσαι βέβαιος ότι θα τη διαβάσω όσο πιο αμερόληπτα μπορώ αλλά να: όσο κι αν δέχομαι και βλέπω ότι οι πολιτικές περιστάσεις επιβάλλουν ερμηνείες θεολογικές και «θεολογικές», υπάρχουν όχι μόνον εδάφια και χωρία αλλά βιβλία ολόκληρα, και θεμελιώσεις που εύκολα ερμηνεύονται με τρόπο επιθετικό, μισαλλόδοξο. Άλλωστε, ακόμα και καλοπροαίρετα εδάφια της χριστιανικής Γραφής είναι πολύ περισσότερο κατανοητά και συνεπή αν υιοθετηθεί η ερμηνεία ότι αναφέρονται αποκλειστικά σε ομοιόπιστους.

  Αλλά είπαμε: δώσμου τον σύνδεσμο, ακούγεται να είναι από κείνα που μ’ αρέσουν να διαβάζω.

 340. Αμ δεν υπάρχει ονλάιν (νομίζω)! Διαβάζουμε και τυπωμένα βιβλία, ακόμα 😉 (τώρα είδα ότι το έχει μεταφράσει η φίλη μου η Σία!)
  Επειδή σκέφτομαι να γράψω δυο πραγματάκια στα μέρη μου, ίσως αντιγράψω και το σχετικό κομμάτι.

 341. physicist said

  #340. — Τυπωμένα βιβλία! Τσκ, τσκ, τσκ, Μεσαίωνας … 😉

  Θα σ’ επισκεφτώ στο μπλογκ σου, τότενες, κι ακόμα καλύτερα θα κοιτάξω να βρω το βιβλίο (θα είμαι και στην Ελλάδα για λίγες μέρες σύντομα, άρα βολεύει). Θενξ!

 342. Παύλος said

  Νικοκύρη ένα μήνυμά μου το έπιασε η παγίδα.

 343. cronopiusa said

  Ο Ραμονέ ιεράρχησε τις εξουσίες ως πρώτη τη χρηματοοικονομική αγορά, δεύτερη αυτή των ΜΜΕ ως ιδεολογική μηχανή της παγκοσμιοποίησης και μόλις τρίτη την πολιτική εξουσία.

 344. sarant said

  342 Παύλο, περιέργως η σπαμοπαγίδα είχε μόνο ένα σχόλιο της Χρονοποιούσας, σε άλλο ποστ. Κανένα δικό σου.

 345. Παύλος said

  344 Το ξαναέστειλα τώρα και πάλι δεν εμφανίζεται.
  Είναι μια πηγή για το βιβλίο του Jacques Le Goff.

 346. Παύλος said

  Το ξαναγράφω:
  339-340-341
  Στα γερμανικά υπάρχει εδώ:
  http://bookzz.org/s/?q=Jacques+Le+Goff&e=1&t=0

 347. sarant said

  Οκ, δικό μου ήταν το λάθος, τώρα εμφανίστηκε.

 348. gbaloglou said

  332 Το τριώροφο «σπίτι των προσφύγων», δυο πολυκατοικίες πιο πέρα από την δική μου (έκλεισε πριν 15 μήνες περίπου λόγω απλήρωτων λογαριασμών κλπ) ήταν κομμένο στα δύο, Σούνι από εδώ, Σία από εκεί … και λίγο πιο πέρα, στο πάρκο, άκουσα ένα μεταναστόπουλο να ρωτάει ένα άλλο «Σούνι ορ Σία;».

 349. Avonidas said

  #312. Μου θυμίζει εκείνη την ταινία, «τα φαντάσματα του Γκόγια», που ο ιεροεξεταστής εκπαιδεύει τους βοηθούς του να ξεχωρίζουν τους κρυπτο-ιουδαίους από το τι τρώνε (αν αρνούνται να φάνε χοιρινό), ή αν την κρύβουν όταν κατουράνε (για να μη φανεί ότι έχουν κάνει περιτομή).

  Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο.

 350. physicist said

  #349. — Για τους γονείς, η εμπειρία να χάσουν ένα παιδί στους Ισλαμιστές είναι σαν να το χάνουν από ναρκωτικά, επομένως έχει νόημα να είναι σε θέση να βλέπουν σημάδια και να προλάβουν, ίσως. Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο παμφλετάκι είναι καλό ή όχι αλλά η ιδέα της πρόληψης είναι καλή. Όπως και η ιδέα των κέντρων επανένταξης για ισλαμιστές οι οποίοι το ξανασκέφτονται, κάτι που δουλεύει όχι και τόσο άσχημα για νεοναζήδες που εγκαταλείπουν την αγέλη.

  #346. — Παύλο, ευχαριστώ πολύ!

 351. Μπράβο Παύλο! Βρήκα και κάτι άλλα καλούδια εκεί που μας έστειλες 🙂

 352. Pedis said

  # 334 – Δύτα Όχι μόνο αυτό, αλλά μια και ο τρίτος γιος είχε γελάσει με τη γύμνια του μεθυσμένου Νώε (σε ένα επεισόδιο κάπως άγνωστο από τα σχολικά θρησκευτικά) βρήκαν τον τρόπο να δικαιολογήσουν και ότι η τρίτη τάξη είναι ας πούμε πιο βεβαρυμένη και έπρεπε να υποτάσσεται στις άλλες δύο (στους άλλους δυο γιους)

  όχι ακριβώς! Οι απόγονοι του Καμ προβλέπεται να είναι εσαεί δούλοι των απογόνων του Σεμ. Για κείνους του Γιαφετ (τα βόρεια φύλα) προβλέπεται να μην είναι υποταγμένοι στους απόγονους του Σεμ, να είναι ελέυθεροι και κατά περίπτωση να χρησιμοποιούν τους Καμίτες ως υπηρεσία. Η ιστοριούλα ακόμη έχιε πέραση στη λευκή βιβλοκρατούμενη ρατσιστική αμερική, τον 19αι δε, στον αμεριάνικο νότο έκανε θραύση.

  Το πλατωνικό μοντέλο είναι διαφορετικό. Οι αποπάνω κυβερνούν χάρη στις έμφυτες ικανότητες τους. Έχουν πνευματική επαφή και προσέγγιση με το θείο (τον θεό), το(ν) αληθινό. Για τους αποκάτω, λόγω της πνευματικής ανικανότητας τους, προβλέπεται ανοχή στις προλήψεις μπασκλας. Ακόμη περισσότερο είναι χρήσιμη για τη σωστή λειτουργία της κοινωνίας η διάδοση στους εργαζόμενους (το ποίμνιο που λες) των ιδεών, που οι ταγοί τις απεχθάνονται, μεν, αλλά ως «ευγενές ψεύδος» αποδεικνύονται ωφέλιμες για την τήρηση της ταξης, χωρίς την επέμβαση των φυλάκων.

  Πάντως, στον Αριστοτέλη βρίσκει τον κανόνα του δύο, ελέυθεροι/σκλάβοι, με την παραβολή «μυαλό/χέρια» που αμφότερα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Μα η ιστοριούλα είναι ακόμη πιο παλιά: στη ρωμαική (μυθ)ιστορία υπάρχει η διηγηση για το πώς, με το ίδιο «επιχείρημα» ο ύπατος Μενένιος Αγρίππας έπεισε τους πληβείους, που μην αντέχοντας την καταπίεση το είχαν σκάσει από τους αφέντες τους (πατρίκιους) το -494 και είχαν καταφύγει στο λόφο του Αβεντίνο, να συμβιβαστούν με τη φυσική τάξη των πραγμάτων και να συμπεριφερθούν νομίμως και συνετά ως «κοινωνικοί εταιροι»!

 353. Pedis said

  -> 352 – Για το πλατωνικό μοντέλο, υποστηριζόμενο κι από τον Ισοκράτη και λοιπούς, και όσον αφορά το θέμα του «ευγενούς ψεύδους» αποδεκτό μετ’ επαίνων από τον Πολύβιο, δες στο έργο Φάριγκτον.

  Θέση παρόμοια, λόγου χάρη, παίρνει ακόμη κι ο σεβαστός μας Χιουμ.

 354. Pedis said

  # 334 – Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη, δεν είναι όμως απαραίτητα υποκειμενική αν εξαιρεθούν οι πονηριές. Οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι δεν είναι ουδέτεροι, σε αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Πόσο μάλλον που στην μεγάλη πλειονότητά τους διατηρούνται στο πόστο τους από τους μαικήνες, οπότε … τρίβιαλ.

 355. Ριβαλντίνιο said

  Η ιστορία με τον Χαμ θεωρείται ιουδαϊκή προπαγάνδα. Στην Π.Δ. οι Χαναναίοι, αν και στην πραγματικότητα Σημίτες και όχι Χαμίτες, θεωρούνται απόγονοι του Χαμ. Οι Μωαβίτες και οι Αμμανίτες αναφέρονται ως παρανόμως γεννηθέντες απόγονοι του Λωτ. Οι Εδωμίτες/Ιδουμαίοι είναι απόγονοι του Ησαύ(=Εδώμ). Ο Αμαλήκ, γενάρχης των Αμαληκιτών, ήταν εγγονός του Ησαύ. Ο Ηρώδης ο Μέγας είχε πατέρα Ιδουμαίο. Ο κακός στο βιβλίο της Εσθήρ ήταν Αμάν ο Αγαγίτης (1) ή Μακεδών(2).

  Βέβαια υπάρχουν και τα αντιπαραδείγματα. Ο Ιώβ ήταν Ιδουμαίος, απόγονος του Ησαύ. Η Ρουθ ήταν Μωαβίτισσα.

  Ο Ηρώδης ο Αγρίππας Α είχε και μακκαβαϊκή καταγωγή. Όταν διάβαζε δημόσια σε μια εορτή το Δευτερονόμιο και έφτασε στον στίχο που έλεγε κανείς ξένος να μην βασιλέψει σε Ιουδαίο, κόμπιασε λίγο και δάκρυα κύλησαν στα μαγουλά του. Αλλά το πλήθος από κάτω τον ενθάρρυνε να συνεχίσει την ανάγνωση λεγοντάς του πως και φυσικά ήταν δικός τους, αφού καταγόταν από τον οίκο των Ασμοναίων.

  (1) Αγάγ : βασιλιάς των Αμαληκιτών που το ονομά του επικράτησε ως βρισιά. Σαν να λέμε κάποιον δηλαδή «Νέρωνα».
  (2) Με την έννοια του Μήδου, αλλά κατά την ελληνιστική περίοδο οι Ο μπερδεύτηκαν.

 356. Ιάκωβος said

  Pedis said
  Το πλατωνικό μοντέλο είναι διαφορετικό.

  Είναι όμως δια τρία. Και το Πλατωνικό λογιστικό, θυμοειδές και επιθυμητικό αντιστοιχούσε στις τάξεις αυτές.
  Πραγματικά το κατά Dumezil τρισυπόστατο της ινδοευρωπαϊκής κοινωνίας φαίνεται να είναι πολύ διαδεδομένο και κρατάει ακόμα. Ο αυτοκράτορας στο Βυζάντιο έπρεπε για να ενθρονιστεί, να επευφημηθεί από Στρατό, Κλήρο, Λαό. Ακόμα η Γαλλική Επανάσταση ξεκίνησε από τη Σύγκληση των τ Τριών τάξεων. Οι νόμοι του Μανού βέβαια, έχουν τέσσερεις κάστες και τους εκτός κάστεας, αλλά διαμορφώθηκαν μετά την είσοδο των ΙΕ στην Ινδία, ή και ίσως πριν απ’ αυτήν. Οι αρχικές κι εκεί είναι τρείς.

  Σήμερα, παντού, μετά την βιομηχανική επανάσταση έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η Τρίτη τάξη, τουλάχιστον μία ελίτ της, έχει αντικαταστήσει την τάξη των πολεμιστών, που εκείνοι τώρα είναι απλά το όργανό της. Τα δε μίντια που ελέγχονται από τη μειοψηφία αυτή, αντικαθιστούν σιγά σιγά τους παπάδες.

  Στο επόμενο στάδιο θα όφειλε το σύνολο της τρίτης τάξης να αποκτήσει την πολιτική εξουσία. Αλλά προς το παρόν, η περίφημη εργατική τάξη, το ηρωικό κι απληροφόρητο προλεταριάτο έχει φαγωθεί λάχανο από τους μουλάδες και τους εθνικοβαρεμένους. Αλλιώς στο Μπατακλάν θα τραγουδούσαν τη Διεθνή και όχι τη Μαρσεγιέζα.

 357. Pedis said

  Καλά, αλλά δεν είναι ότι όλα διαμορφώνονται κατά τρόπο ώστε να ικανοποειίται, ποιος δεν ξέρω, ανώτατος νόμος του τρία.
  (αυτό ήθελα να υποσημειώσω στα μουλωχτά με το «νόμο του δύο» ή με το «τρία» του ρατσιστικού παραδειγματος της Βίβλου, άσχετου με τα «τρια» του Πλάτωνα …)

  Με τα νούμερα, όλα μπορείς να τα κάνεις, ξέρεις. Κόψε, ράψε, βγάζεις τρία, πέντε και δέκα, αναλόγως με την όρεξη και τις ιδεολογικές προκαταλήψεις. Οι ποσότητες, όμως, δεν εκφράζονται μόνο σε νούμερα, έτσι; 🙂

 358. Το πόιντ είναι ότι ψάχνοντας να δικαιολογήσουν στη Βίβλο την τριμερή διαίρεση βρήκαν τους γιους του Νώε. Δηλαδή ότι η πολιτική, να το πούμε έτσι, επιβλήθηκε επί του κειμένου και όχι το αντίθετο.

 359. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  356 – Σήμερα όμως υπάρχουν 4 τάξεις πλέον, από το 70 και μετά, δημιουργήθηκε η τάξη των υπερπλουσίων που μέσω των τραπεζών και τον αμερικανικό στρατό, ελέγχει τον πλανήτη.

 360. Pedis said

  # 358 – Το κατάλαβα αυτό που έγραψες. Η μεταφορά, ανταλλαγή, διεύρυνση, συνέχιση, επέκταση, επανερμηνεία, μετερμηνεία επιτυχημένων μοντέλων δεν είναι παράδοξη ή απίθανη. Αντίθετα. Είναι και πρόκληση και ενίοτε καλοδεχούμενη πρόσκληση για τα οκνηρά πνεύματα.

  Εγώ τόνισα ότι η μία ταξινόμηση (η πλατωνική) είναι κοινωνική, η άλλη (βιβλική) φυλετική. Αλλα, όπως υποστήριξα και στο σχόλιό μου για τον Ιακ., το τρία δεν μου γεμίζει πολύ το μάτι ως γενικός οδηγός σε αυτά τα θεματα (πολυπλοκα, όπως όλα των ανθρώπινων κοινωνιών, βυθισμένα στην άγνοια μας εξαιτίας έλλειψης πηγών και σαφώς διαστρεβλωμένα από τη μυθιστορία). Μάλλον παρα είναι μπανάλ για να πάρει τη θέση γενικευμένου κανόνα.

 361. eliency said

  137 Είναι πολύ απλό να του εξηγήσει κάποιος του υπερφίαλου Physicist ότι στο Κατά Λουκάν 19/ιθ:27 ο Χριστός αναφέρεται σε παραβολή!! Είναι πολύ γελοίος λοιπόν αυτός ο καραγκ…ς ο Physicist…και το αποδεικνύει περίτρανα παρακάτω άλλωστε μ’εκείνο το…θενκς (sic) που πετάει σε κάποιο άλλο σχόλιο επιδειξιομανίας!

 362. http://www.lifo.gr/now/world/81229

 363. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  361 – Ξεχειλίζεις από υπερφίαλη χριστιανική αγάπη, ΑΞΙΟΣ.

 364. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  332 – «Επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια γενική σύγχυση για το ποιοι μουσουλμάνοι είναι τι, οι βομβαρδίζοντες την Υεμένη είναι Σούνι. Οι τζιχαντιστάδες Ισιδες είναι Σούνι. Σία (Σιίτες) είναι οι φτωχοί του Κόλπου γενικά και οι Ιρανοί. Ευχαριστώ.»

  Πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς Κίντ, πάντα έτσι δεν ήταν; οι πλούσιοι βομβαρδίζουν τους φτωχούς κι όχι το αντίθετο, απλώς, όταν σκοτώνεται κάποιος πλούσιος είναι τραγωδία, ενώ οι χιλιάδες φτωχοί νεκροί, είναι στατιστικός αριθμός.

 365. Ριβαλντίνιο said

  @ 361 eliency
  Βρε συ ο physicist στο σχόλιο 88 είπε :

  «Στα 4 Ευαγγέλια δεν βρήκα κήρυγμα μίσους.»
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/14/paris/#comment-320072

  και εσύ τον βρίζεις ;

  Έκανες χοντράδα !!!


  🙂 🙂 🙂

 366. Ριβαλντίνιο said

  @ 358 Δύτης των νιπτήρων
  «Ε, τι έκαναν οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς; Έψαξαν για τριάδες στη Βίβλο και βρήκαν τους τρεις γιους του Νώε, οπότε θεώρησαν τον καθένα πρόγονο μιας τέτοιας «τάξης».»

  Ξέρεις μήπως ποιοι είναι αυτοί οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς ;

 367. Όχι, δεν ξέρω 😦 Ο Λε Γκοφ αναφέρει τον Ανταλμπερόν ντε Λαόν, των αρχών του 11ου αιώνα, αλλά ως πρώτο εκφραστή της τριμερούς διαίρεσης, όχι σε σχέση με τους γιους του Νώε. Δεν είναι και επιστημονικό άρθρο βλέπεις, μόνο συνέντευξη…

 368. Εδώ, σελ. 1207: http://www.persee.fr/doc/ahess_0395-2649_1979_num_34_6_294118

 369. στο #368 είναι άρθρο, όχι η συνέντευξη, και έχει μερικά ονόματα (12ος αι.)

 370. Ριβαλντίνιο said

  @ 367 Δύτης των νιπτήρων
  Σ’ευχαριστώ !

  @ 368 Δύτης των νιπτήρων
  Α, σ’ευχαριστώ πολύ. Αλλά τι να καταλάβω από τα αρβανίτικα ; 🙂
  (Διακρίνω κάτι Ωριγένης, Αυγουστίνος, Γρηγόριος ο Μέγας και τους σοφούς που αναφέρει ο Ιεζεκιήλ : Νώε, Δανιήλ και Ιώβ αλλά δεν καταλαβαίνω γρι 😦 ).

  @369 Δύτης των νιπτήρων
  Σε υπερευχαριστώ !!!!!!!!

 371. Pedis said

  (Νικοκύρη, βρίσκεις τίποτα αιχμαλωτισμένο; Άντε να το ξαναστείλω, μπας και γυρίσουμε στο θέμα κι αφήσουμε τα θρησκευτικά για την ώρα του κατηχητικού)

  Ρ. Φισκ (κομουνιστής, ούτε λόγος, γράφει σε μέινστριμ μέσα, αλλά μάλαξ δεν είναι να χάφτει αυτά που πουλάνε τα αφεντικά του στην πλέμπα, και έχει δει και γνωριζει πολλά, ως παλιά καραβάνα στη Μ. Ανατολή )

  And then comes Syria, whose regime’s destruction has long been a French government demand. Yet Assad’s army, outmanned and still outgunned – though recapturing some territory with the help of Russian air strikes – is the only trained military force fighting Isis. For years, both the Americans, the British and the French have said that the Syrians do not fight Isis. But this is palpably false; Syrian troops were driven out of Palmyra in May after trying to prevent Isis suicide convoys smashing their way into the city – convoys that could have been struck by US or French aircraft. Around 60,000 Syrian troops have now been killed in Syria, many by Isis and the Nusrah Islamists – but our desire to destroy the Assad regime takes precedence over our need to crush Isis.

  The French now boast that they have struck ISIS’s Syrian “capital” of Raqqa 20 times – a revenge attack, if ever there was one. For if this was a serious military assault to liquidate the Isis machine in Syria, why didn’t the French do it two weeks ago? Or two months ago? Once more, alas, the West – and especially France – responds to Isis with emotion rather than reason, without any historical context, without recognising the grim role that our “moderate”, head-chopping Saudi “brothers” play in this horror story. And we think we are going to destroy Isis…

  Whenever the West is attacked and our innocents are killed, we usually wipe the memory bank. Thus, when reporters told us that the 129 dead in Paris represented the worst atrocity in France since the Second World War, they failed to mention the 1961 Paris massacre of up to 200 Algerians participating in an illegal march against France’s savage colonial war in Algeria. Most were murdered by the French police, many were tortured in the Palais des Sports and their bodies thrown into the Seine. The French only admit 40 dead. The police officer in charge was Maurice Papon, who worked for Petain’s collaborationist Vichy police in the Second World War, deporting more than a thousand Jews to their deaths.

  http://www.counterpunch.org/2015/11/17/the-shadow-of-algeria-the-lost-context-of-the-paris-attacks/

 372. sarant said

  371 Ναι, είχε πιάσει και τα δύο η σπαμοπαγίδα, το ένα το ελευθέρωσα. Ο Φισκ ξέρει πάρα πολλά για τη Μέση Ανατολή και τον έχουν στη μπούκα οι Ισραηλινοί. Και έχει δίκιο για το γινάτι της γαλλικής κυβέρνησης να ανατρέψει τον Άσαντ αλλά και για τη σφαγή του 1961.

 373. Pedis said

  # 372 – Μερσί, Νικοκύριε.

 374. Pedis said

  # 372 – Πρόσεξε αυτό από τον επίλογο του άρθρου του Φισκ:
  The French now boast that they have struck ISIS’s Syrian “capital” of Raqqa 20 times – a revenge attack, if ever there was one. For if this was a serious military assault to liquidate the Isis machine in Syria, why didn’t the French do it two weeks ago?

  Το ερωτημα προφανώς είναι ρητορικό. Όμως, επιδέχεται απάντηση: για να βρουν, τώρα, την ευκαιρία, όχι να δοκιμάσουν καμιά νέα βόμβα και να ξοδέψουν καμιά παλιά για να παραγγείλουν καινούριες, αλλά … για να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα κλπ κλπ.

  Σε τριάντα χρόνια εύχομαι να μην είναι λίγοι οι εικοσάρηδες που θα το λέει η περδικούλα τους και για να ξεσκάσουν θα κάνουν πλάκα με τη χεζώδη πολιτική ευήθεια της πλειοψηφίας των πολιτών τα τελευταία είκοσι χρόνια.

  Πώς πολλοί που έχουν νου, ακόμη και σήμερα, γελάνε με την πεποίθηση των πολιτών της Αντάντ ότι είναι καθήκον τους η συμμετοχή στον πόλεμο για να διαδώσουν τη δημοκρατία και να σώσουν την Ευρώπη από τον γερμανικό κτήνος, και από την άλλη μεριά σύσσωμη η πολιτική τάξη της Γερμανίας είχε παραμυθιάσει τους υπηκόους για τα δίκαια της Κουλτούρ και το πεπρωμένο του γερμανικού έθνους εναντια στην αποικιοκρατική καταπίεση από τους αμαθείς Άγγλους λογιστές!

  Ετσι!

 375. ΓΑΛ(ι)ΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ said

  Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την ανταλλαγή των απόψεών σας για όσα βροντώδη και θλιβερά μαθαίνουμε, για όσα σκοτεινά εικάζουμε και για όσα πονηρά αγνοούμε…
  Η εντύπωση που έχω αποκομίσει από όλα τα εμβριθή σχόλια των εκλεκτών φίλων είναι ότι βρίσκομαι ανάμεσα σ’ εκείνους τους απόμαχους στρατηγούς ή πολιτικούς που κατά την διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων του Β’ Π.Π. αξιοποιούσαν τις «γνώσεις» τους ή τις «εμπειρίες» τους και σκυμμένοι επάνω από χάρτες απλωμένους σε τραπέζια καφενείων ή σαλονιών αστικών σπιτιών έδιναν ερμηνείες και έκαναν προβλέψεις για την έκβαση των επιχειρήσεων…
  Μού κάνει εξαιρετικήν εντύπωση που μόνον ένας από την εκλεκτή παρέα σας, ο κύριος Λάμπρος, φαίνεται να έχει πιάσει κάτι από το νόημα των όσων συμβαίνουν πραγματικά. Και μού κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κύριος Λάμπρος, που κατά παλαιότερες δικές του προσωπικές δηλώσεις κατέχει τυπικά την χαμηλότερη ακαδημαϊκή παιδεία από όλους τους άλλους, τους υψηλότατα ακαδημαϊκώς μορφωμένους συνομιλητές του, έχει την πιό κοφτερή ματιά από όλους τους υπόλοιπους εδώ. Οι απόψεις του που συγκλίνουν στις δικές μου μέ κάνουν να τον αισθάνομαι πιό κοντά μου και μέ συγκινεί η προσπάθειά του να πάρει το βλέμμα των περισσοτέρων «ειδικών» από το δάχτυλο και να το στρέψει εκεί όπου πραγματικά βρίσκεται το δάσος.

  Αλήθεια, ποιός διάσημος είχε πει ότι «όσο πιό πολλά «γνωρίζεις» τόσο λιγώτερο πληροφορημένος είσαι»;

  Κλείνω καταθέτοντας την δική μου προσωπική άποψη:
  ο Γ’ Π.Π. ξεκίνησε ήδη πριν τελειώσει ο Β’ Π.Π. και εδώ και 70 χρόνια ο πλανήτης ζει τις αργές κινήσεις του στην παγκόσμια σκακιέρα όπου μοναδικός παίκτης είναι ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Οι κινήσεις εσχάτως γίνονται πιό γρήγορα και αυτή η αυξημένη ταχύτητα «ζαλίζει» τους μύωπες. Πάντως, αφού μόνον ένας είναι ο παίκτης να περιμένετε μόνον ένας να είναι και ο νικητής όταν τελειώσει και αυτή η παρτίδα.
  Κάποτε είχαν εφευρεθεί (κατασκευασμένοι στο ίδιο «εργοστάσιο») οι «κομμουνιστές» και οι «καπιταλιστές» που εξοπλίσθηκαν από τα ίδια ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ για να μπουνε στην σκακιέρα άλλοτε σαν πολεμικοί σύμμαχοι κι άλλοτε σαν (ψυχρο)πολεμικοί εχθροί. Τώρα που τα «κομμουνιστικά» πιόνια αποσύρθηκαν από την σκακιέρα έπρεπε να εφευρεθεί «εχθρός». Αυτός ο «εχθρός» που προθερμαινότανε για να μπει στον αγωνιστικό χώρο ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ από την αποχώρηση των «κομμουνιστικών» πιονιών μπήκε ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ από την αποχώρηση των τελευταίων «κομμουνιστικών» πιονιών, έτσι που η παρτίδα να συνεχισθεί απρόσκοπτα και να εξελιχθεί κατά την στρατηγική του «παίκτη» της. Ο νέος «εχθρός» που κατασκευάσθηκε στα «εργοστάσια» του ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ είναι η «ΘΡΗΣΚΕΙΑ» (ένα ειδικής κατασκευής και αποστολής «Ισλάμ») και οι «θερμές» επιχειρήσεις του Γ’ Π.Π. θα συσπειρώσουν τον κάθε …τρομοκρατημένον απ’ αυτό το «Ισλάμ» λαό με το Κράτος του εναντίον ενός …ανύπαρκτου κατασκευασμένου ψευδο»Κράτους» που όμως δίνει πραγματικές μάχες και έχει υπαρκτούς νεκρούς και υπαρκτές καταστροφές. Έτσι θα αρχίσει η παγκόσμια καταστροφή (πληρωμένη από το «πέτσινο» ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ) και στο τέλειωμά της έτσι θα αρχίσει η παγκόσμια ανοικοδόμηση (πληρωμένη από τα θύματα με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ως δάνειο που θα πάρουν από το ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ).

  Όσοι, βέβαια, δεν βλέπουν ή δεν καταλαβαίνουν ή είναι συνειδητά ή ασύνειδα πιόνια του ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ απλώς βαυκαλίζονται με …λενινιστική εγωπάθεια να επαναλαμβάνουν στους αφελείς: «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε!…». Όμως, είναι κάτι ασύλληπτα πολύ μεγαλύτερο από τον «καπιταλισμό» των μαρξιστών. Αυτοί που διαχειρίζονται αυτό το «κάτι» δεν έχουν καν την ανάγκη «χρημάτων»: αυτοί παράγουν το «χρήμα» ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να το «πετάνε» σαν δόλωμα…

  Δεν είναι, λοιπόν, το …Παρίσι που καίγεται. Είναι τα μυαλά των ανθρώπων που έχουνε (κατόπιν σχεδίου) καεί. Αλλά έτσι έπρεπε να γίνει… Πώς αλλοιώς θα παιζότανε αυτή η παρτίδα του ενός «παίκτη»; Πώς αλλοιώς ο μοναδικός αυτός παίκτης θα ανακηρυχθεί νικητής και θα συνεχίσει με την επόμενη παρτίδα την βασιλεία του (ής ουκ έσται τέλος);;;

 376. Πάντως, μέχρι και ο Καζαμίας Σαλιβέρου είχε προβλέψει την επίθεση. 😦

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2015/11/blog-post.html

 377. Νίκος Κ. said

  Σημερινό άρθρο που το βρήκα πολύ ενδιαφέρον (και εξ ίσου ανησυχητικό):

  ISIS: «Κράτος Τρόμου» με περιουσία 2 τρισ. δολάρια, έκταση Βρετανίας και πληθυσμό 10 εκ. http://tvxs.gr/news/kosmos/isis-kratos-tromoy-me-perioysia-2-tris-dolaria-ektasi-bretanias-kai-plithysmo-10-ek

 378. Ιάκωβος said

  360 Pedis said
  Αλλα, όπως υποστήριξα και στο σχόλιό μου για τον Ιακ., το τρία δεν μου γεμίζει πολύ το μάτι ως γενικός οδηγός σε αυτά τα θεματα .

  Μα η τριχοτόμηση των λειτουργιών δεν είναι γενικός οδηγός, είναι μια παρατήρηση του Dumezil, που φαίνεται να έχει εφαρμογή στην Ινδοευρωπαική ιστορία και είναι χρήσιμη σε διάφορες επί μέρους έρευνες. Αν ας πούμε ο αρχαιολόγος σε μια ανασκαφή βρει στοιχεία τριπλής θυσίας ή σε λατρευτικό σκεύος κάποιο τρισυπόστατο στοιχείο, μπορεί να υποθέσει οτι ο συγκεκριμένος οικισμός πιθανό να είναι πρωτο-ινδοευρωπαίκός.

  Κάνει πάντως εντύπωση, το πόσο διάφορα πανάρχαια χαρακτηριστικά των κοινωνιών επιμένουν και σήμερα. Πχ οι κάστες στην Ινδία.

  Ή η θέση των γυναικών στη Μέση Ανατολή. Η Gimbutas και πολλές σημερινές φεμινίστριες πιστεύουν ότι πριν κατέβουν οι Ινδοευρωπαίοι, στη Μεσόγειο επικρατούσε γυναικοκρατία. Πιστεύω αυτό είναι λάθος. Ακριβώς το αντίθετο συνέβαινε. Στις κοινωνίες των κυνηγών- τροφοσυλλεκτών και γενικά στους βάρβαρους, η γυναίκα ήταν πιο ελεύθερη και ίση σε πολλά. Ο πολιτισμός, η αγροτική επανάσταση που ξεκίνησε ακριβώς εκεί, στο Ιρακ, την σκλάβωσε. Και αυτή η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα στους αρχαίους ανατολικούς λαούς, πχ με το απαρτχάιντ των φύλων στους ορθόδοξους Εβραίους ή ακόμα περισσότερο στους ακραίους του σαλαφισμού και του ISIS.

  Η Gimbutas και πολλοί άλλοι μάλλον παρεξήγησαν την ύπαρξη γυναικείων θεοτήτων. Στην πραγματικότητα, όπου υπάρχει Αθηνά, Κυβέλη, Μεγάλη Μητέρα, Παναγία και Μαριολατρεία ή Φατίμα, που τις λατρεύουν με τη φαντασία τους, στην αληθινή ζωή η γυναίκα είναι υπό.

  Είναι σαν να προσπαθεί ένας μελλοντικός αρχαιολόγος να περιγράψει τη σύγχρονη κοινωνία βάσει του τι βλέπει στις ταινίες. Στην Ινδία πχ έχουν την Ντούργκα,τη θεα Κάλι που σφάζει και τρώει τα εντόσθια των βιαστών,στη θρησκεία και σε άπειρες ταινίες του Μπόλυγουντ. Όλο αυτό, όμως, είναι παρηγοριά στην άρρωστη ώσπου να βγει η ψυχή της. Ή απλά ψυχοθεραπεία. Στην πραγματικότητα η θέση της γυναίκας εκεί μέχρι χτες ήταν χειρότερη από τα ζώα, παλιά η καλή χήρα ώφειλε να πέσει στη φωτιά που καίγανε το πτώμα του άντρα της.

  Ωραία ινδική ταινία, Water του 2005 για το έθιμο που ισχύει ακόμα, τα παιδιά, ανεξάρτητα από κάστα,να πετάνε τις χήρες μανάδες τους στο δρόμο, οι πιο γριές να καταντάνε ζητιάνες και οι νέες να γίνονται πόρνες.

 379. Pedis said

  «Νεκρός ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι, μεταδίδει η Washington Post»

  Ποιος ξέρει αν ήξερε να πεί κι άλλα και εξίσου μεγάλα όσο μεγάλος είναι κι ο Αλλα; … Ποιος χρειάζεται μάρτυρες και καταθέσεις, πλέον; Αφού όλα είναι γνωστά και ξεκάθαρα. Έτσι;

 380. Μανούσος said

  Κι άλλο κράτος τρόμου επέστρεψε στο κέντρο της Ευρώπης. Θαυμάστε φωτογραφίες από την Φράγκφουρτερ Αλγκεμάινε…

  http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/bundeswehr-zapfenstreich-zum-60-geburtstag-13906932/1955-zur-gruendung-der-13907574.html

  Η επέτειος (11.11.2015) των 60 ετών της νέας (;) Βέρμαχτ….
  Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, ότι δεν φέρουν πηλίκια, αλλά τα «ρετρό» κράνη Stahlhelm…

  Κατά τα άλλα οι χώρες που τους εξέθρεψαν τώρα λαμβάνουν τα επίχειρα.

  Μόνο που την πληρώνει ο απλός κόσμος.

  Η θρησκεία ή η μόρφωση δεν έχει καμμία σχέση με το φαινόμενο της τρομοκρατίας ή του Χαλιφάτου. Είναι απλώς το πανηγύρι κάθε αντικοινωνικού στοιχείου που παρήχθη από τις «πολιτισμένες» κοινωνίες και τα «δημοκρατικά» καθεστώτα που έχουν εγκαθιδρυθεί από τους «πολιτισμένους» στους «απολίτιστους».
  Δεκάρα δεν δίνουν ούτε για τον Αλλάχ ούτε για τον Χριστό ούτε για τον Μαρξ, είναι απλώς τυφλή δίψα για εκδίκηση για την ζωή που δεν μπόρεσαν να ζήσουν επειδή κάποιοι «πολιτισμένοι» τους την διέλυσαν και τώρα που τους δίνεται η ευκαιρία ξεσπούν με λύσσα σε ό,τι βρεθεί προσφορότερο.

  Οι χαρτογιακάδες που κυβερνούν βλέπουν τον κόσμο όπως ο παρανοημένος Δόκτωρ Μορώ (The Island of Doctor Moreau) που βίασε την φύση.

  Τί θα επακολουθούσε;

  Για την Βυρητό κανείς δεν έδωσε πεντάρα με δύο βόμβες στην κατάμεστη αγορά. Στην Υεμένη εισέβαλε η Σαουδαραβία και δεν τρέχει κάστανο, ενώ οι ΗΠΑ σπεύδουν να πουλήσουν 22 χιλιάδες βόμβες στους καλούς Σαουδάραβες! Το αεροπλάνο είναι νορμάλ που έπεσε πάνω από το Σινά, ο δικτάτορας Σίσι που έγινε πρόεδρος σαν τον άλλον τον Μουσάρραφ παλιότερα, το Ισραήλ που περιθάλπει Τζιχαντιστές από το Γκολάν και τελικά κλαίμε για το Παρίσι που το χτύπησαν οι φανατικοί… Δηλαδή σε μία μεγάλη πόλη του Χαλιφάτου όπως είναι η Ράκκα οι Νατοϊκοί δεν χτυπούσαν αμάχους;

  Ιδού πώς χρηματοδοτούνται οι Τζιχαντιστές, με την υπογραφή και της Ευρωελλάδας
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:32013D0186&qid=1447649041646

  Η Ρωσία ζήτησε να κατηγοριοποιηθούν οι τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία από κοινού με το ΝΑΤΟ. Απάντησε κανείς;

  Το τραγικό είναι ότι οι χαρτογιακάδες που σχεδίασαν την ενίσχυση του εξτρεμιστικού Ισλάμ προκειμένου να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς και τις αριστερές (ο ΑΛλάχ να τις κάνει…) οργανώσεις και κυβερνήσεις των Αραβικών χωρών, νόμισαν ότι θα τους ελέγχουν για πάντα και ότι δεν έχουν δικά τους σχέδια…

  Καλά είπε ο Ζουράρις, όπως έστρωσε η Γαλλία ας κοιμηθεί!

 381. ndmushroom said

  Παρότι η η συζήτηση έχει (ευτυχώς) προχωρήσει, είπα να μοιραστώ αυτό το φρέσκο βιντεάκι για τις «πολιτισμένες» και τις «βάρβαρες» θρησκείες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: