Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το χασίς είναι το όπιο του Μπογδάνου

Posted by sarant στο 19 Νοεμβρίου, 2015


Ο τίτλος του σημερινού άρθρου αποτελεί υπαινιγμό στη γνωστή ρήση «Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού», που αποδίδεται στον Κάρολο Μαρξ και με κανένα τρόπο δεν υπονοεί ότι ο δημοσιογράφος Κων. Μπογδάνος έχει κάποια σχέση με τις συγκεκριμένες ψυχότροπες ουσίες.

Απλώς, ο δημοσιογράφος στην προχτεσινή του εκπομπή, και ενώ συνέχιζε την επίδειξη πασαλειμ… γνώσεων την οποία έχει αναγάγει σε μόνιμη τακτική του, πέταξε μιαν αρκετά ενδιαφέρουσα κοτσάνα, που μου δίνει την ευκαιρία για το σημερινό άρθρο.

Στην αρχή, σκέφτηκα να φιλοξενήσω το μπογδάνειο μαργαριτάρι στα μεζεδάκια του Σαββάτου, επειδή όμως το θέμα έχει και γλωσσικό ενδιαφέρον αποφάσισα να το αναπτύξω σε αυτοτελές άρθρο.

Λοιπόν, στην προχτεσινή εκπομπή του στον Σκάει, ο Κ. Μπογδάνος, παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι βρέθηκαν σύριγγες σε ένα διαμέρισμα που ίσως είχαν νοικιάσει οι μακελάρηδες του Παρισιού, ρώτησε τη συνεργάτριά του αν ξέρει «από πού βγαίνει η λέξη ασάσιν που σημαίνει δολοφόνος» (στο 57.30 του αρχείου):

http://www.skai.gr/player/TV/?mmid=266755

Kαι αμέσως συμπληρώνει «βγαίνει απ’ το χασίς» και συνεχίζει λέγοντας ότι, όπως διάβασε στη «Σαμαρκάνδη» του Αμίν Μααλούφ, η ρίζα είναι η λέξη «χασασιγιούν», διότι «οι πρώτοι τζιχαντιστές ή αν θέλετε δολοφόνοι αυτοκτονίας, που τους έστελνε ο Γέρος του Βουνού πάνω σε ένα απόρθητο οχυρό, το Αλαμούτ, στη Μέση Ανατολή, πήγαιναν και σκότωναν -τότε μαχαίρωναν, δεν μπορούσαν να ανατιναχθούν- τον αντίπαλο, αφού είχανε αφιονιστεί. Αφιόνι είναι το χασίς. Τους τίγκαραν λοιπόν στις ουσίες, και τους στέλνανε. Χασίς – χασασιγιούν -ασάσιν, πέρασε στις λατινογενείς γλώσσες, στα αγγλικά, το ίδιο και τα γαλλικά. Αν λοιπόν αυτές οι σύριγγες…»

Καλά το ξεκινάει ο Κ. Μπογδάνος, αλλά μετά το χαλάει και δικαιώνει τον τίτλο που του έχει απονείμει το ιστολόγιο, που τον ανακήρυξε Νομάρχη Ημιμαθείας.

Αναφέρομαι στη διαβεβαίωση ότι «αφιόνι είναι το χασίς», την οποία ο κ. Νομάρχης εκστομίζει στο 58.24 (αν είδα καλά) του βιντεακιού.

Είναι έτσι; Νομίζω πως δεν είναι. Αφιόνι είναι το όπιο. Το χασίς όμως δεν είναι όπιο. Πρόκειται για δυο ναρκωτικά, που παράγονται από φυτά, αλλά όχι από τα ίδια φυτά.

Το χασίσι ή χασίς παράγεται από την κάνναβη. Το όπιο από ένα είδος παπαρούνας, μήκων η υπνοφόρος που είναι η επίσημη ονομασία της.

Ούτε είναι ίδιες οι δραστικές ουσίες τους. Το χασίς περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (THC) ενώ το όπιο περιέχει μορφίνη (από την οποία παράγεται η ηρωίνη). Εξαιτίας της μορφίνης που περιέχει, το όπιο είναι από τα πιο παλιά αναλγητικά που χρησιμοποιούσε η παραδοσιακή ιατρική. Στην έξοδο του Μεσολογγιού, λένε, τα μωρά παιδιά τα είχαν ποτίσει οι μανάδες τους αφιόνι για να μην κλάψουν και προδώσουν την παρουσία τους στους πολιορκητές.

Η ιστορία πάντως με τον Γέρο του Βουνού και τους ασασίνους του είναι θαρρώ σωστή: σύμφωνα με την παραδοσιακή ετυμολογία της λέξης, πράγματι οι Νιζαρίτες, μια ισμαηλιτικη σέχτα, χρησιμοποιούσε εκπαιδευμένους πράκτορες (θα λέγαμε σήμερα) για να εκτελεί πολιτικές δολοφονίες αλλά και κατασκοπία. Ωστόσο, η σημερινή έρευνα αμφιβάλλει κατά πόσον οι κατάσκοποι αυτοί είχαν κάνει χρήση χασίς πριν αναλάβουν αποστολή ή γενικά κατά πόσο χρησιμοποιούσαν το χασίς στην εκπαίδευσή τους. Και ενώ η ονομασία τους προέρχεται από το αραβικό χασισίν που θα πει «χασισοπότες», δεν αποκλείεται ο όρος στα αραβικά να είχε προσλάβει γενική μειωτική σημασία και να σήμαινε κάτι σαν «απόβλητοι». Hashish στα αραβικά σημαίνει «χόρτο» και ο όρος χρησιμοποιήθηκε ειδικά για την κάνναβη -να θυμηθούμε εδώ ότι και στην αργκό τη δική μας το χασίς λέγεται «χόρτο».

Το βέβαιο είναι ότι οι Δυτικοί, Σταυροφόροι και άλλοι, φοβόντουσαν πολύ τους ασασίνους κι έτσι ο όρος σιγά σιγά αυτονομήθηκε, δηλαδή δεν σήμαινε τους Νιζαρίτες εκτελεστές αλλά οποιονδήποτε δολοφόνο -κι έτσι σε πολλές δυτικές γλώσσες assassin στα αγγλικά και στα γαλλικά, assassino στα ιταλικά, είναι γενικώς ο δολοφόνος.

Και ασσασσίνος στα μεσαιωνικά ελληνικά. Σε μια κρητική παράφραση της Καινής Διαθήκης διαβάζουμε:

Τότε ο Πιλάτος ο σκληρός το Χριστό αποφασίζει
και να τονε σταυρώσουσι τω ’Βραίω τονε χαρίζει,
κι ελύτρωσε το Βαραβά τον κλέφτη και ασσασσίνο,
απού ‘τονε κακός ληστής εις τον καιρό εκείνο
(Το ποίημα χρονολογείται στα τέλη 15ου με αρχές 16ου αιώνα -όπως βλέπετε για άλλη μια φορά, η δημοτική κρητική γλώσσα ήταν έτοιμη και δουλεμένη, πριν τη φιμώσουν σε συνεργασία ο Τούρκος και ο λογιότατος).
Το αφιόνι, πάλι, είναι αντιδάνειο. Στην αρχή έχουμε τη λέξη όπιον που είναι παράγωγο του οπός (που θα πει χυμός φυτού). Η ελληνιστική λέξη όπιον, με σημασία τον χυμό της παπαρούνας, περνάει στα αραβικά. Οι Άραβες δεν συμπαθούν τον φθόγγο π, κι έτσι τον Πλάτωνα τον κάνανε Αφλατούν και τον Απολλώνιο Μπαλινούς. Παρόμοια, και το όπιον το είπανε αφιούν, και από εκεί η λέξη πέρασε στα τουρκικά, afyon, και στα ελληνικά, αφιόνιον, και από εκεί αφιόνι.
Στη Μικρασία καλλιεργούσαν την οπιοφόρο παπαρούνα και η πρωτεύουσα, ας πούμε, της οπιοφόρου περιοχής ήταν το Αφιόν Καραχισάρ, κατά λέξη ‘το μαύρο κάστρο του αφιονιού’, που άκμασε χάρη στο εμπόριο οπίου. Στη μικρασιατική εκστρατεία, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το Αφιόν Καραχισάρ το καλοκαίρι του 1921. Οι καμπάνες στην Αθήνα ήχησαν χαρμόσυνα, αλλά η επιτυχία αυτή έμεινε χωρίς συνέχεια -και ήταν η τελευταία. Ένα χρόνο αργότερα, η ανακατάληψη της πόλης από τους Τούρκους σήμανε την αρχή της καταστροφής.
Για τις θεραπευτικές και ψυχότροπες ιδιότητες του οπίου και του χασισιού δεν θα γράψω, εμείς εδώ λεξιλογούμε -αν και στα σχόλια είστε ελεύθεροι να γράψετε ό,τι θέλετε. Ούτε θα ακουμπήσω το θέμα των χασικλήδικων ρεμπέτικων ή της ορολογίας του χασισιού (μαστούρα, ας πούμε, τεκές ή λουλάς): αυτό είναι άλλο άρθρο, να μην πω ολόκληρο βιβλίο!
Προς το παρόν, ας μείνουμε στο ότι άλλο χασίς και άλλο αφιόνι!

317 Σχόλια προς “Το χασίς είναι το όπιο του Μπογδάνου”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα με το άσμα της ημέρας:

  (για το Λάμπρο)

 2. Κουνελόγατος said

  Να υποθέσω ότι οι σικάριοι -που έκαναν την ίδια;;; δουλειά- είναι άλλο πράγμα… Καλημέρα.

 3. LandS said

  να θυμηθούμε εδώ ότι και στην αργκό τη δική μας το χασίς λέγεται «χόρτο»

  Grass και weed η μαριχουάνα την εποχή των παιδιών των λουλουδιών

 4. Chants Maldoror said

  Ο Μάρκο Πόλο στο σύγγραμμά του Il Milione, αναφέρει οτι επισκέφθηκε το 1273 το κάστρο του Αλαμούτ, όπου έμαθε τις ιστορίες που αφορούσαν τους Ασσασίνους. Για περισσότερες πληροφορίες, συστήνω το ενημερωτικό βιβλίο «ΟΙ ΑΣΣΑΣΙΝΟΙ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ» του LEWIS BERNARD Εκδ. Τροχαλία.

 5. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  Ήμουνα σίγουρη πως το σημερινό νήμα θα ήταν ο Αμοραλισμός του γνωστού γελοιογράφου ύψιστου επιπέδου της καθημερινής, προτιμώ την κίτρινη ελαφρότητα της λάσπης

  ένα γέλιο θα τους θάψει…

 6. Φυσικά θα ξεκινούσε το νήμα με τους Hawkwind. Θα μπορούσα να πω πολλά σήμερα αλλά φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω. Μόνο: με πολλή-πολλή φαντασία (και ούτε καν) θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Ισμαηλίτες του Χασάν-ι Σαμπάχ είναι «οι τζιχαντιστές της εποχής». Σα να λες ξερωγώ «οι νεστοριανοί -οι ευαγγελιστές της εποχής-«… Ούτε τίγκαρε ο Χασάν τους δολοφόνους του στις ουσίες: ακόμα και ο Μάρκο Πόλο, η πιο μυθολογική απ’ τις πηγές που έχουμε (συνιστώ κι εγώ το βιβλίο του Λιούις, όπως ο φίλος Λωτρεαμόν παραπάνω στο #4) λέει ότι τους πότιζε χασίσι και ξυπνούσαν σε έναν κήπο, μετά τους έλεγε ότι επισκέφτηκαν τον παράδεισο οπότε, όταν τελικά έφευγαν για αποστολή δολοφονίας, ήταν αποφασισμένοι να γίνουν μάρτυρες προκειμένου να ξαναπάνε.

 7. keyser_soze said

  Στα αγγλικά assassin είναι ο δολοφόνος που σκοτώνει πολιτική προσωπικότητα ή με πολιτική σκοπιμότητα, ή όχι?

 8. rogerios said

  Ούτε η παρομοίωση του Μπ. είναι ιστορικά σωστή, γιατί άλλο πράγμα ο θρησκευτικός φανατισμός του πολεμιστή και άλλο η τρομοκρατία. Οι Ασσασσίνοι δεν έκαναν τυφλά χτυπήματα σε βάρος άσχετων αθώων αμάχων, εκτελούσαν ειδικές αποστολές δολοφονίας ηγετών του εκάστοτε αντιπάλου: λ.χ. του Νιζάμ αλ Μουλκ, μεγάλου βεζίρη των Σελτζουκιδών σουλτάνων Αλπ Αρσλάν και Μαλίκ Σαχ, του βασιλιά της Ιερουσαλήμ Κορράδου του Μομφερρατικού κ.ά.

  Πράγματι η πληρέστερη μονογραφία που μπορεί να βρει κανείς εύκολα και σε ελληνική μετάφραση είναι αυτή του Μπ. Λιούς (παρά το ότι έχει τα χρονάκια της).

  Ένα «ωραίο» με τους Νιζαρίτες είναι ότι επιβιώνουν ως θρησκευτική κοινότητα και στις μέρες μας, με ηγέτη τον πρίγκιπα Αγά Χαν Γ΄.

  Ά, και για να μην μπερδευόμαστε: οι Νιζαρίτες ήταν κι είναι επταϊμαμικοί Σιίτες.

 9. cyrusmonk said

  Καλημέρα. Ἔχω τὴν ἐντύπωση ὅτι τὸ χασὶς εἶναι ἡ κατεργασμένη σὲ μορφὴ πλακιδίου (σὰν σοκολάτα ἕνα πράμα) ἐκδοχὴ τοῦ φυτοῦ. Ἡ μαριχουάνα εἶναι ἡ γνωστὴ φούντα, τὸ ἀκατέργαστο παράγωγο τῆς κανναβουριᾶς. Σὲ κάποιες παραλλαγὲς τοῦ κατεργασμένου προϊόντος, ὅπως τὸ λεγόμενο «προυσαλιό», ὀφθαλμοφανοῦς προελεύσεως, συμπεριλαμβάνονται καὶ ἴχνη ὀπίου (ποὺ εἶναι τὸ ἀποξηραμένο φυτὸ τῆς ὑπνοφόρου μήκωνος, ὄχι ἡ μορφίνη, ποὺ προκύπτει ἀπὸ χημικὴ ἐπεξεργασία τοῦ ὀπίου). Ἴσως ἀπὸ κάτι τέτοια νὰ παρασύρθηκε ὁ κ. Νομάρχης καὶ νὰ πέταξε τὴν κοτρώνα.
  Πληροφορίες γιὰ τὸν Γέρο τοῦ Βουνοῦ ὑπάρχουν σὲ πάρα πολλὰ βιβλία, ὅπως π.χ. στὸ Θεώρημα τοῦ Παπαγάλου, τοῦ Ντενὶ Γκέτζ, ὅπου λέει ὅλη τὴν ἱστορία τῶν τριῶν φίλων ποὺ στὸ τέλος κατάντησαν ὁ ἕνας Μεγάλος Βεζύρης στὸν χαλίφη Ἀλπ Ἀρσλάν, ὁ ἄλλος ἐξωμότης ἀρχηγὸς τῶν ἀσασίνων καὶ ὁ τρίτος ὁ γνωστὸς καὶ ὡς ποιητὴς Ὀμὰρ Καγιάμ.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και χαίρομαι που είδα και κάποιους που ξέρουν πολύ περισσότερα από μένα για το θέμα!

  8: Δηλαδή δεν είναι ισμαηλιτική σέχτα;

  7: Μάλλον έχεις δίκιο, αν και στα γαλλικά νομίζω ότι χρησιμοποιείται για κάθε λογής φόνο

  5: Σήμερα το είδα, δεν τον παρακολουθώ.

  2: Οι σικάριοι (από τη σικά, το μαχαίρι που είχαν) είναι βέβαια πολύ παλιότεροι.

 11. cronopiusa said

  η κίτρινη ελαφρότητα της λάσπης

 12. rogerios said

  Οικοδεσπότη (10), φυσικά και είναι! Ισμαηλίτες = Επταϊμαμικοί. 🙂 [ωραίο να λες «και για να μην μπερδευόμαστε» και η παρέμβασή σου να έχει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα] καλημέρα, Νίκο! Καλημέρα σε όλη την εκλεκτή παρέα!

 13. akindynos said

  Νίκο, δεν σου έχουν μάθει ότι πρέπει να τρως όλο το φαγητό σου γιατί η δύναμη είναι στην τελευταία μπουκιά;

  Για πετάξου στο 1:12:00 του βίντεου που παραπέμπεις.

  Η παράσταση δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει ο οισοφάγος.

 14. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Κατασκοπία; Κατά το χρεοκοπία; Μάλλον μπερδεύτηκες με το όπιο στην ορθογραφία;

 15. Tsopanakos said

  Την εκδοχή του Δύτη, δηλ. του Μάρκο Πόλο, παρουσιάζει και ο Θεόφιλος Γκωτιέ(ς) 😛 στο διηγηματάκι του περί των πειραματισμών της περίφημης χασισολέσχης με την πράσινη μαρμελάδα https://en.wikipedia.org/wiki/Club_des_Hashischins
  Νομίζω ότι η ιστορία αναφέρεται επίσης στο Μπαουντολίνο του Έκο.

  Έχει κοιτάξει ο Ν. Σ. πώς και πότε ο «αφιονισμένος» απέκτησε την τωρινή σημασία του; Έχω την εντύπωση ότι πλέον περιγράφει τα ακριβώς αντίθετα συμπτώματα: «ο αφιονισμένος Μέσι» που βάζει ξέρω ‘γω 7 γκολ σε ένα ματς δε θυμίζει σε τίποτα τα κοιμισμένα μωρά του Μεσολογγιού ή τους Κινέζους που καπνίζουν χαλαροί πίπες οπίου.

 16. Tsopanakos said

  @14
  Τι έχει η «κατασκοπία»; Από το σκοπέω, -ώ δε βγαίνει; Επίσκοπος, πρόσκοπος κτλ.

 17. Tsopanakos said

  Ουπς! Μάλλον για το -ία, -εία θα λες… Κανείς δεν ξέρει 😛

 18. giorgos said

  » Μία αίρεση είναι διαφορά σέ ώρισμένα θέματα μιάς θρησκευτικής διδασκαλίας , όπως ήσαν οί πρώτες χριστιανικές αίρέσεις , ή οποία μπορεί ν’ άποτελέση έκκλησία καθ’έαυτήν . Μία sekte είναι μάλλον ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο , μέσα στά πλαίσια μιάς δεδομένης έκκλησίας , μέ φανερό σύμπτωμα τόν άναρχισμό . Ως ((σέκτες)) π.χ. χαρακτηρίζονται οί διάφορες οί διάφορες περιθωριακές κινήσεις στόν χώρο τής Αριστεράς . Μία Sekte στηρίζεται κατ’ έξοχήν στό ((λαικό στοιχείο)) , πράγμα μή άπαραίτητο σέ μιάν αίρεση . Μία αίρεση είναι έπί παραδείγματι ό Σιιτισμός γιά τό Ισλάμ , ό όποίος άποτελείται άπό πλήθος Sekten , όπως οί Φατμίδες , οί Καρμάτες , οί Ασσασίνοι (χασισοδίαιτοι ) , όλοι σχεδόν άναρχικοί καί τερρορίστες (άπό τούς Ασσασίνους , στούς όποίους ή πολιτική δολοφονία ύπήρξε σύνηθες φαινόμενο , προέκυψε η γαλλική λέξη assassin πρός χαρακτηρισμό τού δολοφόνου γενικά ) . Οί Ισμαηλίτες , άντίθετα τών όποίων ύποσύνολο άποτελούν οί Νιζαρίτες μέ άρχηγό (ίμάμη) τόν Αγά Χάν , άποτελούν διδασκαλία καθ’ έαυτήν μέ βάση νεοπλατωνικά καί γνωστικά στοιχεία καί θά μπορούσαν νά ύπαχθούν στήν κατηγορία τής Confession . Ως Confession χαρακτηρίζεται γενικά μιά ίστορικά αύτοτελής διδασκαλία στά πλαίσια ώρισμένης θρησκείας καί τέτοια είναι λ.χ. ή Ορθοδοξία ώς πρός τόν Καθολικισμό καί άντιστρόφως , όπως καί ό Προτεσταντισμός ώς πρός τόν Καθολικισμό . »
  Απόσπασμα από τό βιβλίο » Η ανατολική μεσόγειος ώς ευρωπαική ιστορία»

 19. Πάνος με πεζά said

  @ 15,17 : Ακριβώς, με -ει- το ξέρω. Συνηγορεί και το google 🙂 !

 20. smerdaleos said

  Τους Ḥashshāshīn τους αναφέρει η Κομνηνή στην Αλεξιάδα (βιβλίο 6) ως «Χασίους».

  [6.12.5] Καὶ γὰρ ὁ αὐτάδελφος αὐτοῦ Τουτούσης μετὰ τὸ ἀνελεῖν τὸν Ἀμὴρ Σολυμᾶν καὶ τὸν ἴδιον γαμβρὸν ἐξ Ἀραβίας κατ’ αὐτοῦ στρατεύσαντα τυφω θεὶς καὶ τὸν σουλτὰν μεμαθηκὼς εἰς εἰρηνικὰς σπονδὰς μετὰ τοῦ αὐτοκράτορος ἤδη ἐπείγεσθαι πρὸς τὸν τἀδελφοῦ φόνον ἀπέβλεψε. Δυοκαίδεκα τοίνυν Χασίους τῇ Περσίδι διαλέκτῳ καλουμένους φόνιον πνέοντας μετακαλεσάμενος ὡς πρέσβεις τάχα πρὸς τὸν σουλτὰν ἐξέπεμψε καὶ τὸν τρόπον αὐτοῖς ὑποθέμενος ἅμα τῆς τἀδελφοῦ σφαγῆς, «Ἄπιτε» φάμενος «καὶ πρῶτα μὲν διακηρυκεύσατε ὡς ἀπόρρητά τινα μέλλειν τῷ σουλτὰν ἀπαγγεῖλαι, ἐπὰν δὲ παραχωρηθῆτε τῆς εἰσόδου, ὡς τάχα πρὸς οὖς αὐτῷ ὡμιληκέναι βούλεσθαι, πλησιάσαντες παραχρῆμα τὸν ἐμὸν διαμελίσατε ἀδελφόν».

  6.12.6 Οἱ δὲ πρέσβεις ἢ μᾶλλον φονεῖς καθάπερ εἰς δεῖπνον ἢ εὐωχίαν πεμπόμενοι προ θυμότατα πρὸς τὴν τοῦ σουλτὰν σφαγὴν ἀπῄεσαν. Μεθύοντα τοίνυν τοῦτον καταλαβόντες, ἐπεὶ πᾶσα ἐκεχει ρία τούτοις ἐδίδοτο τῶν ἐμπεπιστευμένων τὴν τοῦ σουλ τὰν φυλακὴν πόρρωθεν ἑστηκότων, αὐτοὶ πλησιάσαντες τὰ ξίφη τῆς μάλης σπασάμενοι διαμελίζουσι παραχρῆμα τὸν ἄθλιον. Τοιοῦτον γὰρ τὸ τῶν Χασίων ἐστὶν αἵμασι χαῖρον καὶ τρυφὴν αὐτὸ τοῦτο λογιζόμενοι, εἰ μόνον διὰ σπλάγχνων ἀνθρωπίνων τὸ ξίφος ἐλάσειαν. Τοῦ λοιποῦ δέ, κἄν τινες αὐτοὺς ἴσως ἐπ’ αὐτῷ τούτῳ ἐπιθέμενοι καταχορδεύσειαν, καθάπερ τι κῦδος τὸν τοιοῦτον λογίζονται θάνα τον ὥσπερ τινὰ πάτριον κλῆρον τὰ φονικὰ ταῦτα ἔργα ἄλλος πρὸς ἄλλον διαδεχόμενοί τε καὶ παραπέμποντες. Ἐκείνων μὲν οὖν πρὸς τὸν Τουτούσην ὑπέστρεψεν οὐδεὶς ἀντίλυτρον οἷον τὰς ἰδίας ὑποσχόντων σφαγάς.

 21. Chants Maldoror said

  9. Υπάρχουν επίσης αναφορές στον Γ. Μπάροουζ αλλά και στον Γκύ Ντεμπόρ, ο οποίος στο κείμενο της αυτοβιογραφικής ταινίας του, της περίφημης In girum imus nocte et consumimur igni (εκδ. Ελεύθερος Τύπος, μτφρ. Πάνος Τσαχαγέας) μιλώντας για την παρέα των λετριστών αναφέρει: «Όσοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί έμοιαζαν να έχουν υιοθετήσει ως μοναδική αρχή δράσης, ευθύς εξαρχής και δημοσίως, το μυστικό που ο Γέροντας του Βουνού μεταβίβασε, καθώς λένε, την ύστατη ώρα, στον πιο έμπιστο απ’ τους φανατικούς υπαρχηγούς του: «Τίποτα δεν είναι αληθινό~ όλα επιτρέπονται».

 22. Κρεμιδονέζ Υ Παέλια said

  Καλημέρα.όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια θα θυμούνται το πρώτο assassin’s creed που είχε ως πυρήνα την ιστορία του γέρου του βουνού(με μπόλικες σάλτσες βέβαια)

 23. smerdaleos said

  @20, συμπλήρωμα.

  Στο χωρίο της Κομνηνής είναι ο «Τουτούσης» (Tutush I) που έστειλε τους «χασίους» να δολοφονήσουν τον αδελφό του τον Σουλτάνο Malik Shah I.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Tutush_I

 24. venios said

  9: Στο Θεώρημα του παπαγάλου αναφέρεται επίσης ότι ο ιδρυτής της σέχτας αγόρασε το κάστρο πληρώνοντας ένα ποσόν για ένα κομμάτι γής που θα χωρούσε σε μια προβιά. Μετά έκοψε την προβιά σε λεπτές λουρίδες συνεχόμενες και μ’ αυτές τύλιξε το κάστρο. Παρόμοιος μύθος υπάρχει, θαρρώ, και για την Καρχηδόνα.

 25. 21 Βέβαια ο Μπάροουζ. Κάποτε είχα προσπαθήσει να ψάξω από πού προέρχεται αυτός ο μύθος, για τη φράση αυτή δηλαδή σε σχέση με τον Γέρο του Βουνού. Νομίζω δεν το είχα βρει.

 26. rogerios said

  @23 Αλλά, βέβαια, τα όσα μας παραδίδει η Κομνηνή είναι απλώς μία από τις πολλές εκδοχές για τον θάνατο του Μαλίκ Σαχ (και σε καμία περίπτωση η επικρατέστερη).

  Η άσχετη απορία μου είναι αν το όνομα του ενός από τους γιους του Τουτούση («Ντουκάκ») μπορεί να «εξηγήσει» ορισμένα νεοελληνικά επώνυμα. 😉

 27. vastselios said

  @15 ίσως γινεται αντιπαραβολή με τον εθισμένο που μπορει να φτασει στα ακρα για να εξασφαλίσει τη δόση του. Σαν να του ειπε ο προπονητης «βαλε εφτα γκολ σημερα και μετα ελα να με βρεις στα αποδυτήρια για τα περαιτέρω»

 28. Dors said

  Καλημέρα
  Απ΄ ότι θυμάμαι, ο Αμίν Μααλούφ στην “Σαμαρκάνδη” αμφισβητεί την προέλευση της λέξης ‘ασασιν’ από το χασίς και υποστηρίζει ότι προέκυψε από το όνομα του αρχηγού τους.

 29. Αν δεν απατώμαι, από το «αφιόνι» βγαίνει και το «Μαύρο Κάστρο του Οπίου», γνωστό και ως Αφιόν Καραχισάρ.

 30. Βάσω said

  14, 16, 17
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?136-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1

 31. sarant said

  Ευχαριστώ για τα θαυμάσια σχόλια, αλλά δεν προλαβαίνω προς το παρόν να πάρω μέρος στη συζήτηση, έπεσε δουλειά πολλή.

  Ωστόσο, ως προς το κατασκοπ*α, ομολογώ ότι μπαμπινιώτισα. Ο Μπ. το έχει κατασκοπία, το ΛΚΝ κατασκοπεία. Αν πάντως είναι από τον κατάσκοπο, γράφεται με -ία.

 32. Πάνος με πεζά said

  Α, κατάλαβα. Ευτυχώς τα λεξικά βοηθούν τον κοσμάκη, να βάζει αστερίσκους ! Αν υποθέσουμε ότι προϋπήρξε ο κατάσκοπος της κατασκοπ*ας -αλλά τότε, ποιά ενέργεια έκανε; είναι δύσκολο να πριγραφόταν αλλιώς…- τότε πράγματι, όπως και σκοπός (που προϋπήρξε από τη) > σκοπιά, λετ… («λέω εγώ τώρα»…)

 33. Corto Maltese said

  Αναπόφευκτα σκεφτόμαστε και την μαγική λέξη «νηπενθές».
  Λέξη ομηρική (Οδύσσεια Δ, 219) με ασαφή σημασία. Πρόκειται για όπιο ή φάρμακο με την ευρύτερη έννοια;
  Πάντως ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι κατά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών στο νησάκι της Σφακτηρίας, δούλοι (που τους είχαν υποσχεθεί απελευθέρωση) έκαναν κατάδυση κάτω από τις αθηναϊκές τριήρεις με σκοπό να φέρουν στους αποκλεισμένους οπλίτες προμήθειες μεταξύ των οποίων και παπαρούνες.

  Νηπενθή είναι και ονομασία ποιητικής συλλογής του Καρυωτάκη.

 34. cronopiusa said

  Το έγκλημα του στίγματος ποιός το πληρώνει;

 35. Νίκο, είχα την εντύπωση ότι το ψυχοτρόπος τονίζεται στην παραλήγουσα.

  #3. Το χασίς δεν είναι το χόρτο, είναι η επεξεργασμένη κάνναβη, γνωστό και ως «μαύρο».

 36. Spiridione said

  Στο Ορνεοσόφιον:
  «Αφιόνιον κοκκία τρία μετά κρέατος διδόμενον ωφελεί. θηριακήν κοκκία τρία μετά κρέατος δος, και μετά ταύτα φλεβοτόμησον αυτόν εις το γόνατον».
  https://books.google.gr/books?id=zCdEAQAAMAAJ&pg=PA580&dq=%22%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%BD%22&hl=el&sa=X&ved=0CCUQ6AEwAWoVChMIgenkxJacyQIVCsAUCh2f9w_Z#v=onepage&q=%22%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%BD%22&f=false

  Η θηριακή ή θεριακή (από το θηρίο), είναι μία άλλη ονομασία του οπίου, που πέρασε στα περσικά και στα τουρκικά και μας ξανάρθε:
  περσ. tiryak = ελνστ. ή μσν. θηριακή), tiryakî `θεριακλής, οπιομανής΄ ( περσ. tiryaki), tiryakîlik `θεριακλίκι΄· θεριακλ(ής) -ού]
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA&dq=

  Ο Σκαρλάτος Βυζάντιος εδώ έχει ορισμένες ωραίες πληροφορίες για τους τεριακήδες, το όπιο και το χασίς. Ο Σκαρλάτος Καρατζάς, γενάρχης των Καρατζάδων, ήταν λάτρης του οπίου.
  https://books.google.gr/books?id=efxrCAAAQBAJ&pg=PA374&dq=%22%CE%B8%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%22&hl=el&sa=X&ved=0CEkQ6AEwCTgUahUKEwjm9v2jmZzJAhVE1BoKHeiDAVg#v=onepage&q=%22%CE%B8%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%22&f=false

 37. Corto Maltese said

  Καταπληκτικό λογοτεχνικό έργο:
  Εξομολογήσεις ενός Άγγλου οπιομανούς, του Τόμας Ντε Κουίνσυ

  http://www.biblionet.gr/book/72013/De_Quincey,_Thomas,_1785-1859/%CE%95%CE%BE%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%86%CE%B3%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85_%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82

 38. smerdaleos said

  @26, Rogerios
  —–

  Καλά, η ιστορική ακρίβεια του χωρίου της Κομνηνής (και όλης της Αλεξιάδας εν γένει) είναι άλλο θέμα. Το μόνο που αξίζει να κρατηθεί από το χωρίο είναι η περιγραφή των «χασίων» ως αιμοχαρών δολοφόνων που θεωρούν μεγάλο «κύδος» να πεθάνουν κατά την αποστολή τους.

  @33, Corto Maltese:

  Αναπόφευκτα σκεφτόμαστε και την μαγική λέξη «νηπενθές».
  Λέξη ομηρική (Οδύσσεια Δ, 219) με ασαφή σημασία.
  —-

  Νομίζω είναι αρκετά ξεκάθαρη η σημασία ως *ne-kwentH- = «όχι πάθος» δηλαδή «που προκαλεί απάθεια ~ αναλγησία».

  το πένθος δεν είναι παρά ο παλαιός πλήρης βαθμός της λέξης πάθος (ίδια ρίζα με το *kwn.tH-sk’- > πάθ-σκω > πάσχω).

  https://en.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CF%89

  Από το ΙΕ *kwentH-os > πένθος με μηδενικό βαθμό *kwn.tH-os > πάθος (λ.χ. θέρσος ~ θάρσος/θράσος και κέρτος/κρέτος ~ κράτος).

  Το αρνητικό *nē- δεν είναι παρά ο μακρός ē=η βαθμός του βασικού ΙΕ αρνητικού μορίου *ne-, του οποίο ο μηδενικός βαθμός *n.- έδωσε τα γνωστά μας στερητικά α(ν)-, in- και un- στην Ελληνική, την Λατιινκή και την Αγγλική.

  Άλλο παράδειγμα χρήσης του νη- είνα ιτο ησιόδειο νήκερως = ακέρατος.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dnhke%2Frws

  Άλλο ομηρικό «αναλγητικό» επίθετο των φαρμάκων είναι το επίθετο ὀδυνήφατος κυριολεκτικά «οδυνοκτόνος» (λ.χ. το pain killers της Αγγλικής).

  φάρμακα ὀδυνήφατα

  το -φατός είναι από το *gwhn.-tos της ρίζας gwhen- «σκοτώνω, σφάζω» που έδωσε τα θείνω, φόνος και τον διπλασιασμένο αόριστο ἔπεφνον κλπ.

  Αρηίφατος = αυτός που σκοτώθηκε στη μάχη.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Do)dunh%2Ffatos

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0073%3Aentry%3Da)rhi%2Ffatos

  https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Proto-Indo-European/g%CA%B7%CA%B0en-

 39. Κουνελόγατος said

  «Ωστόσο, ως προς το κατασκοπ*α, ομολογώ… κουλουπουκουλουπουκουλουπουκουλουπου».
  Έτσι όπως το πάμε, σε λίγο θα έχουμε παντού αστεράκια, όπως στο Λούκ* Λουκ έχει νεκροκεφαλές και σύμβολα… 🙂 Αλλά όχι σφυροδρέπανα, σωστά; :mrgreen:

 40. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #36β
  Θεριακίσι είναι και χωριό στα Γιάννενα, αλλά είναι (λόγω της κατάληξης, βλαχικής ονοματοθεσίας.

 41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #40 παρόραμα
  αντί για , χρειάζεται )

 42. Chants Maldoror said

  @25 Στη Βίβλο των Αναπνοών (εκδ. Ελεύθερος Τύπος, μτφρ. Γιώργος Γούτας) ο Μπάροουζ αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στους Ασσασίνους και στις μεθόδους τους, προσπαθώντας να αναλύσει το μυστικό με το οποίο ο Γέροντας του Βουνού εκπαίδευε και φανάτιζε τους οπαδούς του. Ακόμη υιοθέτησε μεθόδους του Χασάν ιμπν Σαμπάχ, κυρίως, τη βασική του πεποίθηση ότι «Τίποτα δεν είναι αληθινό, όλα επιτρέπονται», κάτι που έχει αναλύσει και ο Φρειδερίκος Νίτσε, αναφερόμενος βέβαια στο θάνατο του Θεού.
  Υπάρχει επίσης μία αναφορά του κόμητα της Καμπανίας, που επισκέφτηκε τον Γέροντα του Βουνού και έγινε αυτόπτης μάρτυρας του εκπληκτικού περιστατικού της ταυτόχρονης εθελούσιας πτώσης δύο φρουρών του από την κορυφή ενός πύργου, ύστερα από νεύμα του ηγεμόνα τους, γεγονός που ήθελε να του δώσει μια ιδέα της επιβολής του.

 43. Corto Maltese said

  38: Πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η ετυμολογική συσχέτιση πένθους και πάθους.

  Εννοούσα ότι ασαφές (ή αμφίβολο) είναι το είδος της αναισθητικής ουσίας την οποία αναφέρει ο Όμηρος.
  Αντίστοιχο μυστήριο καλύπτει τους λωτούς των λωτοφάγων.
  Οι Σπαρτιάτες στην Σφακτηρία μπορεί να χρειάζονταν τις παπαρούνες ως φάρμακα, μπορεί όμως και ως ψυχοτρόπες ουσίες.

 44. cronopiusa said

 45. gbaloglou said

  Το μοιραίο Αφιόν Καραχισάρ είναι μάλλον έξω από τους τουριστικούς δρόμους της Τουρκίας, μείναμε όμως εκεί ένα βράδυ τον Αύγουστο του 2010 επιστρέφοντας από Καισάρεια: τελευταίο βράδυ στην Τουρκία, πρώτο όμως χωρίς (άλλους) ξένους τουρίστες στο ξενοδοχείο, με μουσική και κουζίνα για Τούρκους. (Η ξεναγός μάς είπε ότι τα Ελληνικά γκρουπ αποφεύγουν να μπαίνουν μέσα στην πόλη, ισχυρισμός ο οποίος … ελέγχεται για την ακρίβεια του. Πολύ νωρίς το επόμενο πρωί εγώ και ένας συνταξιδιώτης (που όταν πλησιάσαμε κάπως στο Αφιόν μετακινήθηκε στις μπροστινές θέσεις του λεωφορείου … για να βλέπει καλύτερα τα μέρη) βρεθήκαμε έξω από το ξενοδοχείο να αγναντεύουμε τον λόφο απέναντι και να σκεφτόμαστε σιωπηρά … πολλά και διάφορα…)

 46. cyrusmonk said

  κατασκοπία, ἂν πρωτογενὲς τὸ κατασκοπέω, ἀλλὰ νομίζω ὅτι ἐν προκειμένῳ πρωτογενές εἶναι τὸ κατασκοπεύω, ποὺ δίνει τὴν κατασκοπεία.

 47. physicist said

  Αφού είδαμε ότι η ελεύθερη εμπορία, διακίνηση και διάθεση των τσιγάρων δεν κατέληξε στη μαζική τους κατανάλωση ούτε επέφερε σημαντικά προβλήματα στη δημόσια υγεία, κι αφού ανάλογες εμπειρίες έχουμε και με το αλκοόλ, είναι πράγματι εξαιρετική ιδέα να προχωρήσουμε πλέον και στην ελεύθερη διακίνηση των ναρκωτικών. Κάθε περίπτερο και μπάφος, κάθε φαρμακείο και πρέζα, όλοι μαζί χαρά γεμάτοι. Ο κίνδυνος να φτιάξουμε μια κοινωνία ξεχαρβαλωμένων η οποία θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι αμελητέος, και όσοι εκφράζουν τέτοιους ενδοιασμούς είναι ναρκοφοβικοί και αντιδραστικοί.

  Τι άλλες μαλακίες θ’ ακούσουμε δεν ξέρω αλλά μία πάνω-μία κάτω δεν αλλάζει και τίποτα, εδώ που φτάσαμε.

 48. Ριβαλντίνιο said

  @ 2 Κουνελόγατος
  Όπως είπε και ο κος Σαραντ από λατινική λέξη για το εγχειρίδιο. Εβραίοι μαχαιροβγάλτες, κλάδος των Ζηλωτών.

 49. gbaloglou said

  Λες να γίνουμε Υεμένη, ή μήπως εμείς … δεν μασάμε;

 50. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Διατί αποκρύπτουν οι χριστιανούληδες ρωμιοί ,και ειδικά ο Δύτης ,ότι ο Γέρος του Βουνού (και του Αλαμουτ) ήταν ο Χασάν. ο Χασάν Σαμπάχ, αδελφοποιητός του Ομάρ Καγιάμ και του Αμπντούλ Κασέμ -μετέπειτα Νιζάμ ουλ Μουλκ μεγάλου βεζύρη του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν; Ερωτώ!
  Όταν ο Χασάν έπεσε στη δυσμένεια ή μάλλον στο μένος του παλιού του φίλου, εξορίστηκε και έφτασε κυνηγημένος νότια της Κασπιας θάλασσας στην οροσειρά του Ελμπρούζ και μετά από περιπλανήσεις σε μια πραγματική αετοφωλιά ονόματι Αλαμούτ.
  Αποφάσισε να κατακτήσει το απόρθητο κάστρο ,κι όταν πρόκειται για απόρθητα πράγματα τίποτε χρησιμότερο από κάποιον πανούργο Δαναό…
  Με το δέρμα του βοδιού λοιπόν κομμένο σε λωρίδες οριοθέτησε την έκταση όλου του κάστρου μπροστά στα μάτια του έκπληκτου παλιου διοικητή (στο μεταξύ βέβαι τρουπώσαν και τα συντρόφια του Χασάν και…μπήτσε ου γάμους!)
  Τέλος πάντων ,αυτά είναι ψιλογνωστά και για να κατ α λονγκ στόρυ σορτ που λένε, πάω στο ζουμί.
  Ο Χασάν λοιπόν αρχισε να διαλεγει σ’ολόκληρη την Αραπιά δεκάδες νέους με ενεργητικότητα και ζαμανφουτισμό και τους συγκέντρωνε στο Αλαμουτ όπου περνάγανε το διαβολομήνα των ΟΥΚ και των her Majesty’s SAS, ομού.
  Την τελευταία μέρα της εκπαίδευσής τους, ο Χασάν τούς παρέθετε ένα γεύμα, στο τέλος του οποίου τους πότιζε με ένα ισχυρό ναρκωτικό (επρόκειτο για ένα φυτό που το φύλαγε σε μεγάλα αποθέματα…χμ,χμμ…)
  Όταν έπεφταν σε βαθύ χασισο-ύπνο,τούς μετέφεραν στους μυστικούς κήπους που είχε φκιάξει ο Χασάν.
  Όταν ξυπνούσαν την άλλη μέρα δεν πίστευαν στα μάτια τους. Βρισκόντουσαν στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
  Όμορφα κορίτσα, χάδια και φιλιά και παραδείσια πουλιά και απολάυσεις παντός είδους. Το βράδυ μετά το φαί,πάλι χασισάκι μυρωδάτο …πάρτους πάλι κάτω… μπακ το δε ρουμς.
  Την άλλη μέρα όσα είχαν ζήσει μοιάζαν σαν όνειρο και οι ίδιοι ήταν σε υπερδιέγερση . Τα κρασιά όμως ,τα πολύχρωμα πουλιά και φρούτα και φυτά ,τα φαγιά μοιάζαν τόσο αληθινά!…
  Ο Χασάν τους ηρεμούσε και με όλο του το κύρος τους διαβεβαίωνε ότι αυτό που είχαν ζήσει δεν ήταν μια ψευδαίσθηση ,αλλά ο ίδιος ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Και τούς υποσχόταν ότι θα επέστρεφαν σε αυτόν. Μόνο όμως αν πέθαιναν κατά την εκτέλεση των αποστολών για τις οποίες είχαν εκπαιδευτεί… Hassassin !

  Παλιά λοιπόν η σύνδεση πρέζας και Παραδείσου… χριστιανούλη Φυσικέ! 😆

 51. Ριβαλντίνιο said

  @ 28 Dors
  Το είχα διαβάσει κι εγώ ότι το πήραν από το όνομα του αρχηγού τους Χασάν ίσως.

  @ 45 gbaloglou
  Αχ αυτή η εξέχουσα του Αφιόν Καραχισάρ.

  «Η εξέχουσα του Αφιόν Καραχισάρ είχε το θάνατο μέσα της»
  https://belisarius21.wordpress.com/2013/08/13/%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%8C%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%AC%CF%81-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CF%84%CE%BF/

 52. Κουνελόγατος said

  48. Ναι, το ξέρω από τα θρησκευτικά… :mrgreen:

 53. Ριβαλντίνιο said

  Όπως και να έχει για τον δυνατό υπάρχει πάντα ο δυνατότερος. Μέχρι και τον Σαλαδίνο για λίγο να φάνε οι Ασασίνοι, αλλά οι Μογγόλοι τους ξεπάστρεψαν,

 54. meshuggah said

  Σχετικοάσχετο:

  Πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι η τόσο διαδεδομένη ρήση του Μαρξ είναι από τις πιο παρεξηγημένες. Η συγκεκριμένη φράση βρίσκεται στο κείμενο του Μαρξ με τίτλο «A Contribution to the Critique of Hegel’s Philosophy of Right» που δημοσιεύτηκε στη Deutsch-Französische Jahrbücher.
  Ολόκληρη η παράγραφος όπου βρίσκεται η ρήση έχει ως εξής: «Religious suffering is, at one and the same time, the expression of real suffering and a protest against real suffering. Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions. It is the opium of the people.»
  Όταν η θρησκεία ταυτίζεται με τον αναστεναγμό του καταπιεσμένου και την καρδιά ενός άκαρδου κόσμου, φαντάζει δύσκολο αμέσως μετά το όπιο να χρησιμοποιείται με αρνητική σημασία. Εδώ το όπιο φαίνεται να χρησιμοποιείται με την έννοια του παυσίπονου και ως θεραπευτικό μέσο, σε αντίθεση με την παραισθησιογόνο και καταστροφική για την υγεία έννοια που του αποδίδουν οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν τη φράση.
  Κατανοώ ότι η συγκεκριμένη ρήση λειτουργεί τέλεια ως τσιτάτο για όσους τη χρησιμοποιούν με στόχο να επιτεθούν στη θρησκεία, όμως πιο πολύ για αυτογκόλ μου φαίνεται. Ο Μαρξ έχει γράψει πολλά που μπορούν να φανούν χρήσιμα ως επιχειρήματα εναντίον της θρησκείας, όχι όμως αυτή η φράση.

  Υ.Γ. Ο Μπογδάνος στους ώμους του, αντί για ένα διαβολάκι και ένα αγγελάκι πρέπει να έχει δυο διαβολάκια που του λένε συνεχώς «Πες το ρε, σιγά τι φοβάσαι; Μήπως γίνεις ρεζίλι;»

 55. physicist said

  #50. — Παλιά λοιπόν η σύνδεση πρέζας και Παραδείσου… χριστιανούλη Φυσικέ!

  Εξ ου και το γνωστό ρητό: Χασίσι, αξιολόγηση, επιστροφή στον Παράδεισο. Ξέρεις εσύ. 😉

 56. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Aν είχαν πάρει το όνομά τους από τον Χασάν,θα λεγόντουσαν Χασανίν και όχι Χασασίν… elementary Arabic linguistics.

 57. Ριβαλντίνιο said

  @ 52 Κουνελόγατος
  Κι εγώ από ‘κει . 🙂

 58. Ριβαλντίνιο said

  @ 56 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
  «Χασανίν»

  Έτσι μπορεί να λέγονταν αρχικά. Αλλά μετά έγινε η παρετυμολογία και ο λάθος συσχετισμός με το χασίς.

 59. Raf Giam said

  Νομάρχης Ημιμαθείας… μου έφτιαξες τη μέρα, κύριε Σαραντάκο.

 60. Ανδρέας said

  Περί νη-

  Monty Python and the Holy Grail
  Knights Who Say Ni

 61. Avonidas said

  #47. Αφού είδαμε ότι η ελεύθερη εμπορία, διακίνηση και διάθεση των τσιγάρων δεν κατέληξε στη μαζική τους κατανάλωση ούτε επέφερε σημαντικά προβλήματα στη δημόσια υγεία, κι αφού ανάλογες εμπειρίες έχουμε και με το αλκοόλ

  Ξέρουμε όμως τι γίνεται όταν το αλκοόλ κηρύσσεται παράνομο, και δεν είναι και πολύ όμορφο…

 62. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Να σταθώ και σε μερικά από τα πρώτα σχόλια.

  12: Ωχ, δίκιο έχεις -μόλις είδα τον Παπαρογιωτόπουλο το έκλεισα. Θα είχαμε λιγότερους τραμπούκους, λέει ο Μπογδάν, αν διαβάζαμε αρχαία. Αυτό με τον οισοφάγο κάπου το είχα ακούσει, Μου έχει καθίσει λοιπόν στον οισοφάγο. Παρεμβαίνει και η άλλη η συριζοχαρούμενη.

  15; Δίκιο έχεις, μάλλον υπήρξε επιρροή από το αμόκ, θέλει ψάξιμο.

  24 Είδες η τοπολογία;

  32 Είναι η μόνιμη πληγή του ορθογραφικού μας συστήματος.

  35 Έχεις δίκιο αγαπητέ. Ψυχοτρόπος είναι.

 63. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  3 & 9 >>η μαριχουάνα {την εποχή των παιδιών των λουλουδιών}
  Μόλις έβαλα ένα τραγουδάκι στο χθεσινό νήμα για τ΄ ασημένιο τάλιρο, Το Φεγγάρι πάνωθέ μου – μα ταιριάζει κι εδώ,καθώς το τραγούδησε ο Τόλης στην ταινία Μαριχουάνα Stop! /Φίνος Φίλμ/Γ.Δαλιανίδης, 1971

 64. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  61. Nαι…και στις μέρες μας η ποτοαπαγόρευση δημιουργεί προβλήματα… (Πέμπτη σήμερα…ήδη θα έχει αρχίσει η εισβολή των βαρβάρων «θρησκευομένων» εκ Δυσμών για ντρινκς και γκερλς… 😦

 65. Ανδρέας said

  Νικοκύρη
  »Οι Άραβες δεν συμπαθούν τον φθόγγο π, κι έτσι τον Πλάτωνα τον κάνανε Αφλατούν και τον Απολλώνιο Μπαλινούς»

  και το ο δεν χρησιμοποιούν

  Damma is an apostrophe-like shape written above the consonant which precedes it in pronunciation. It represents a short vowel u (like the «u» in «but»).

  Wāw is the long vowel ū (like the «oo» in «moon»). It also represents the consonant w. When Waw is used to represent the long vowel, damma appears above the preceding consonant.

  http://web.uvic.ca/hrd/hist455/vowels/vowels_pres.htm

 66. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  58. Μπορεί… εδώ που τα λέμε, χασικλής και Νίντζα…δεν πολυκολλάει . Άιντε να σκοτώσεις καμιά κάμπια κατα λάθος, αν κυλίσεις στο χασίσι βαθειά…

 67. Ριβαλντίνιο said

  @ 66 Νέο Kid L’Errance d’Arabie
  🙂 🙂 🙂

  Δες και τον δικό μας τον παιχταρά τον Γκιστ στο μπάσκετ. Τον τιμώρησαν για χασίς. Εμείς έπρεπε να τον τιμωρήσουμε γιατί στα παιχνίδια κοιμόταν όρθιος ! 🙂

 68. Κιλκίς said

  Δεν προλαβαίνω να δω τα σχόλια (αν το έχει γράψει κανείς: Alamut, Vladimir Bartol

 69. Ιάκωβος said

  …Ωστόσο, η σημερινή έρευνα αμφιβάλλει κατά πόσον οι κατάσκοποι αυτοί είχαν κάνει χρήση χασίς πριν αναλάβουν αποστολή …

  Καμία από τις διηγήσεις, με πρώτη του Μάρκο Πόλο, περί του πως ακριβώς χρησιμοποιούσε ο Γέρος του Βουνού το χασίς για μετατρέψει τους πολεμιστές του σε ασασίνους, δε με πείθει.Με το χασίσι δεν χάνει κανείς την αίσθηση της πραγματικότητας. Δε θα μπορούσε να πιστέψουν οι χασισένιοι(που τους λέει ο Τσιφόρος) οτι βρέθηκαν στον παράδεισο.

  Κάποια πιο απλή σχέση θα υπήρχε. Ίσως απλά, όπως γράφει ο Νικοκύρης, να ήταν ο υπόκοσμος της εποχής, που όπως και την εποχή των κουτσαβάκηδων, συνήθιζαν το χασίσι.

  Ή ακόμα μπορεί να σήμαινε ότι ήταν πολύ πιστοί Μουσουλμάνοι που δεν έβαζαν αλκοόλ στο στόμα τους και γι αυτό κάνανε χρήση χασισιού.

  Είχα ξαναστείλει σχόλιο για τους σημερινούς Υεμενίτες που όλοι, παιδιά και γέροι και γυναίκες, μετά το μεσημέρι κυκλοφορούν χαλαρά, μπουκωμένοι με το χατ. Δεν το απαγορεύει το Κοράνι και έχει καταντήσει η μονοκαλλιέργεια της Υεμένης.

 70. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Mπάη δε γουέη, η πρώτη διδώξασα του ισοπεριμετρικού προβλήματος και του «πώς να τυλίξεται τη Γή με μια πετσέτα»:
  http://4.bp.blogspot.com/-Wnahxau141A/UaYxV1VkqTI/AAAAAAAAB6A/D0oy-NXtJC8/s1600/%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CF%8E.jpg¨
  (τό έβαλα έτσι μυστηριωδώς, για να μη δίδω μασημένη τροφή… 🙂 )

 71. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  69. Bρε Ιάκωβε! Διάβασε το 50, παιδί μου. Δεν χάνανε την αίσθηση της πραγματικότητας. Πέφτανε ξεροί απ’τη μαστούρα ,και ξυπνάγανε στον «Παράδεισο». As simple as that!

 72. sarant said

  54 Ναι, περίπου σαν «η παρηγοριά του λαού», το παυσώδυνο ας πούμε.

  59 😉 Όπως είχα πει την προηγούμενη φορά, το εύρημα είναι του Μποστ

  69 Και είναι τρισευτυχισμένοι, ε;

  47-61 Προσωπικά πιστεύω ότι η απαγόρευση του τσιγάρου ΔΕΝ θα έχει συνέπειες όπως η ποτοαπαγόρευση.

 73. physicist said

  #70. — Ποια πετσέτα; Αν μπορούσα να ξετυλίξω όλο το DNA στα κύτταρά μου, θα έφερνα γύρα τη Γη δέκα φορές [*]. Το θέμα είναι πώς το ξετυλίγεις.

  [*] Μήκος ενός μεγίστου κύκλου της Γης: 4 x 10^7 μ. Συνολικό μήκος του DNA ενός ανθρώπου, κατά μέσο όρο: 4 x 10^8 μ.

 74. gpoint said

  Απ ‘ότι θυμάμαι ο Μααλούφ έγραψε πως αυτά ξεκίνησαν από την πόλη Ασσάσ τγς οπίας οι κάτοικοι Ασσασίνοι εκτελώντας δολοφονικές αποστολές έδωσαν το όνομά τους στους δολοφόνους. Πάνε βέβαια καμιά 30αριά χρόνια από τότε που το διάβασα. Ο Χασάν ήταν κάποτε το αντίπαλο δέος του Ομάρ κχαγιάμ

 75. physicist said

  #72(δ). — Οι αντικαπνιστικοί περιορισμοί αλλά και η γενικότερη αλλαγή της στάσης της κοινωνίας απέναντι στο κάπνισμα έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στη δραστική μείωση των καπνιστών στις περισσότερες δυτικές χώρες. Είτε ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά μας είτε όχι, το ζόρισμα φέρνει αποτελέσματα.

  Ζητώ συγγνώμη, δεν έχω σκοπό να εκτροχιάσω το νήμα αλλά δεν μπορεί να μένουν και αναπάντητα κάτι ξεκάρφωτα καρτούν με εξυπνάδες ότι και καλά να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά για να μην κερδίζουν τα καρτέλ. Δεν είναι αριστερή θέση αυτή, ηλιθιότητα είναι. Και σκεφτείτε λίγο ότι την υποστηρίζουν και κάτι τσιμεντόλιθοι της ακραίας φιλελεύθερης σχολής στο στυλ «στο Κράτος δεν πέφτει λόγος για τίποτα». Δεν θα πω άλλα.

 76. Ιάκωβος said

  36 Spiridione said
  Η θηριακή ή θεριακή (από το θηρίο), είναι μία άλλη ονομασία του οπίου, που πέρασε στα περσικά και στα τουρκικά και μας ξανάρθε:
  περσ. tiryak = ελνστ. ή μσν. θηριακή), tiryakî `θεριακλής, οπιομανής΄ ( περσ. tiryaki), tiryakîlik `θεριακλίκι΄· θεριακλ(ής) -ού]

  Υπάρχει και μια ιστορία που διηγείται ο Θερβάντες στον Δον Κιχώτη, στην οποία αναφέρει ότι σε μια καταδίωξη κάλεσαν δυό Αλγερινούς «μεθυσμένους ναύτες» που εκεί τους λένε «torakis» .

  …two «torakis», that is to say two drunken Turks, who were in the brigantine with a dozen others, fired their muskets and killed two soldiers on our forecastle.

  Όπως είχα δει σε έναν Ισπανό σχολιαστή, δεν πρόκειται για μεθυσμένους από κρασί αλλά πρόκειται για οπιομανείς θεριακλήδες.

  Η φαρμακευτική θηριακή τώρα, ήταν ένα μείγμα που εκτός από όπιο περιείχε και ένα σωρό άλλα συστατικά. Τη χρησιμοποιούσαν σαν αντίδοτο για τα δαγκώματα των φιδιών. Ο Γαληνός τη δοκίμασε σε πειραματόζωα και βρήκε ότι λειτουργεί, αλλά μόνο αν την πάρει κανείς προληπτικά, πριν δηλαδή τον τσιμπήσουν τα ερπετά. Ο Μιθριδάτης που κάποια αρχική συνταγή της οφείλεται στον ίδιο, την ελάμβανε από πριν και συχνά, μέχρι να αποκτήσει ανοσία στα δηλητήρια. Μιθριδατισμός. Μέθοδος Ρασπούτιν.

 77. B. said

  Ρε παιδιά, νομίζω ότι ο Γέρος του Βουνού ήταν ο Σινάν (https://en.wikipedia.org/wiki/Rashid_ad-Din_Sinan) πολλά χρόνια μετά το Χασάν Σαμπάχ.

 78. B. said

  Το 77 πάει στο 50

 79. Corto Maltese said

 80. Silisav said

  Assasin είναι ο δολο-φόνος, σε αντίθεση με τον φονιά σκετο (murderer)
  Η διαφορά είναι στον δόλο, ή την πρόθεση. Το συνιθίζουμε να τα συγχέουμε, δεν είναι όμως το ίδιο.
  Στους Άραβες υπήρχε η φήμη ότι οι δολοφόνοι-εκτελεστές της οργάνωσης ήταν «χασισωμένοι», αλλά δεν αποδεικνύεται ιστορικά.

 81. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Φυσικέ, εμένα με φαίνονται κινέζικα μανδαρινικά τούτα δώ τα ΙνDNAικα, αλλά σύ που είσαι πιστημόνι μπορεί να βρεις κάτι ενδιαφέρον…ίσως… 😉

  Click to access S_IMA.pdf

 82. Ιάκωβος said

  Νέο Kid L’Errance d’Arabie said
  69. Bρε Ιάκωβε! Διάβασε το 50, παιδί μου. Δεν χάνανε την αίσθηση της πραγματικότητας. Πέφτανε ξεροί απ’τη μαστούρα ,και ξυπνάγανε στον «Παράδεισο». As simple as that!
  ________

  Ε αυτό λέω. Δεν γίνεται.
  Δεν θα ήτανε τόσο χαζοί. Θα περνάγανε για ουρί την Φατίμα την καλντεριμιτζού, που προσέλαβε ο Γέρος για τη δουλειά; Δύσκολο.
  Αν ήταν LSD…
  Το σενάριο έχει πολλές τρύπες.
  Και τι νόημα έχει να τους δώσει χασίσι. Ένα οποιοδήποτε βαρύ υπνωτικό θα ήταν καλύτερο, αν τον «παράδεισο» ήτανε να τον βιώσουνε ξενέρωτοι.

 83. physicist said

  #81. — Μάστορα, πολύ καλό το χειρόγραφο που βρήκες και πολύ ωραίος ο συνδυασμός από Βιολογία, Φυσική και Διαφορική Γεωμετρία. Γίνεται γενικώς πολλή και ωραία δουλειά σ’ αυτά εδώ, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και πειραματικά, όπου μπορούν πλέον και κάνουν πολύ ακριβή πειράματα, μόριο προς μόριο.

 84. Sarant said: «Στην έξοδο του Μεσολογγιού, λένε, τα μωρά παιδιά τα είχαν ποτίσει οι μανάδες τους αφιόνι για να μην κλάψουν και προδώσουν την παρουσία τους στους πολιορκητές»

  Εν Σέρραις τα μωρά τα πότιζαν ταντούρα για να μην κλαίνε. Πρόκειται για ένα λικέρ που παρασκευάζουν μέχρι και σήμερα οι παραδισιακές ποτοποιίες.

  Η κάναβις καλλιεργούνταν στον μεσοπόλεμο ως κλωστική ύλη. Πρόκειται για την Canabis sativa και όχι για την C. indica (χασίσι). Όμως, ο αείμνηστος καθηγητής Γκανιάτσας έλεγε ότι από βοτανική άποψη τα δύο είδη είναι …ένα! Μέχρι σήμερα υπάρχουν στις αποστραγγιστικές τάφρους περιοχής Νιγρίτας-Φλαμπούρου πλείστα όσα φυτά κάναβης. Αν είναι sativa ή indica …Θεός και ψυχή τους!

  Το αφιόνι καλλιεργούναν μέχρι τις αρχές της 10/ετίας του 1950 για τον σπόρο του, που ήταν πολύ νόστιμος. Λέγαμε μεταξύ μας τότε: Μην τρως πολύ γιατί θα μεθύσεις!
  Είδα εκτεταμένες φυτείες αφιονιού στην περιοχή Ικιονίου, σε μια εκδρομή στην Καππαδοκία το 2000 (αν θυμάμαι καλά).

 85. Πάνος με πεζά said

  Νόμιζα ότι το όπιο βγαίνει από την οποιαδήποτε παπαρούνα, γι αυτό και όταν άρχισαν να βγαίνουν κάτι αρτοσκευάσματα πασπαλισμένα με παπαρουνόσπορο, είχα ακόμα πιο έντονη την απορία…

 86. Ιάκωβος said

  47 physicist said
  Ο κίνδυνος να φτιάξουμε μια κοινωνία ξεχαρβαλωμένων η οποία θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι αμελητέος, και όσοι εκφράζουν τέτοιους ενδοιασμούς είναι ναρκοφοβικοί και αντιδραστικοί.

  Φυσικέ, δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει, αλλά αυτή την κοινωνία την έχουμε φτιάξει ήδη. Και καταρρέει.Αν δεν το βλέπεις σημαίνει ότι ζεις σε άλλο πλανήτη.

  Το ότι το πρεζάκι το φτιάχνει ο πρεζέμπορας είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Το χρήστη τον φτιάχνει η εξαρτητική ψυχολογική του συγκρότηση και αυτήν την διαμορφώνει η οικογένεια και η κοινωνία. Ο χρήστης είναι αυτός που φτιάχνει τον πρεζέμπορο.
  Η παρανομία όμως σπρώχνει τον χρήστη να γίνει βαποράκι και, κυρίως, τον εντάσσει στο στρατό των παρεμβατικών του υποκόσμου.

 87. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Για το κιφ,μάλλον δεν είπατε.Το έμαθα από την υπέροχη Ιζαμπέλ Έμπερχαρντ «Με την άμμο στα μάτια».

  «Οι δοκιμές μας γέρασαν νωρίς στον κόσμο αυτό
  κι αν τόσο θες να κάνεις μια αβαρία
  δώσε μας λίγο πράσινο Κιφ Μαροκινό
  και θα στο ξεπληρώσει η Ιστορία».

 88. Παύλος said

  Αφού θα γίνει ο ΓΠΠ τι σημασία έχει αν παίρνουμε χασίσι, όπιο ή οποιοδήποτε ναρκωτικό; (εδώ χρειάζεται κάποια φατσούλα αλλά δεν βρίσκω την κατάλληλη.)

 89. georgeilio said

  Gras auf deutsch auch.

 90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  87.Μάριος Τόκας /’Αλκης Αλκαίος /Δημήτρης Μητροπάνος, για να ξεπλύνουμε τη μπογδάνεια και σία,οισοφαγική παλινδρόμιση.
  Στον ώμο το δισάκι μου σε σας ξαναγυρνώ
  φωτιά νερό αέρα μου και χώμα
  δε βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό
  δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα

 91. physicist said

  #86. — Έχουμε διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν, έχουμε κάνει τεράστιες προόδους στην καταπολέμηση των ασθενειών, προχωράμε σε εναλλακτικές λύσεις για την εξεύρευση ενεργειακών πηγών, έχουμε πετύχει μεγάλη παγκόσμια άνοδο του επιπέδου ζωής, έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώση που ήταν αδύνατο να φανταστούμε παλιότερα, έχουμε κάνει επιστημονικές κατακτήσεις που ανοίγουν ολοένα νέους ορίζοντες, έχουμε πετύχει ένα σωρό θαυμαστά πράγματα. Συγχρόνως έχουμε κι ένα σωρό σοβαρά προβλήματα μπροστά μας αλλά δεν θα πέσω στην παγίδα της δήθεν σοφής απαισιοδοξίας ότι ο κόσμος πάει κατά διαόλου, ότι έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος και ότι η κοινωνία καταρρέει. Δεν καταρρέει καθόλου και δεν έχει καμία ανάγκη να ξαμοληθεί σε μαζικό πρεζάκωμα λόγω της βλακώδους και καλά ψαγμένης αμπελοφιλοσοφίας ορισμένων εξυπνάκηδων.

 92. Κουνελόγατος said

  90. Μη μιλάς για πλειστηριασμούς μέρες που είναι… 🙂

 93. Ιάκωβος said

  Θα ήμουν φανατικός υπέρμαχος, όχι μόνο της απελευθέρωσης όλων των ψυχοτρόπων, αλλά και του κρατικού μονοπωλίου στα ναρκωτικά. Ξέρω, όμως, ότι το εμπόριο ναρκωτικών και το εμπόριο όπλων είναι ο πυρήνας του σημερινού οικονομικού συστήματος και η κρατικοποίηση των ναρκωτικών από ένα κράτος θα σήμαινε την κήρυξη πολέμου σε όλη την καπιταλιστική και μη υφήλιο.

  Όλοι οι πόλεμοι, χρηματοδοτούνται σήμερα από την πρέζα. Και οι επαναστάσεις, τώρα και παλιά. Όχι μόνο ο Τσάνγκ Κά Σεκ αλλά και ο Μάο πριν πάρει την εξουσία και περάσει δια στόματος μαχαίρας τους πρεζέμπορους και τους χρήστες, πούλαγε όπιο για τις ανάγκες του πολέμου, που το συγκαλυμμένο του όνομα στην κομματική αργκό ήταν το «ειδικό προϊόν».

  Το Αφγανιστάν σήμερα ξανακαλλιεργεί αβέρτα την παπαρούνα.

  Πες μου Φυσικέ. Τα ναρκωτικά υπήρχαν αιώνες τώρα. Η Μπάιρον, οι Σέλλευ, το λάβδανο κλπ. Γιατί λοιπόν στην εποχή μας έχουν τόση μεγάλη έξαρση,αν ο λόγος δεν είναι ακριβώς διότι φτιάξαμε «μια κοινωνία ξεχαρβαλωμένων η οποία θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα» ;

 94. physicist said

  #86. — … Το χρήστη τον φτιάχνει η εξαρτητική ψυχολογική του συγκρότηση και αυτήν την διαμορφώνει η οικογένεια και η κοινωνία.

  Άσε ρε μάστορα την Ψυχολογία Α’ Λυκείου. Ζόρια τραβήξαμε όλοι μας και αν ήταν ελεύθερα διαθέσιμο το πράμα που το παίρνεις και σε κάνει να νοιώθεις όμορφα, πολλοί θα είχαμε πάει τότε στο περίπτερο να το αγοράσουμε. Μία, δύο, τρεις, θα τον καίγαμε τον εγκέφαλο και θα ήμασταν τώρα είτε πεθαμένοι είτε με τηγανισμένο μυαλό. Ευτυχώς δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα και μάθαμε να περνάμε τα ζόρια χωρίς σκόνες. Άσε τις εξυπνάδες, να χαρείς. Άκου «εξαρτητική ψυχολογική συγκρότηση» …πού τα βρίσκετε ρε παιδιά αυτά τα πομπώδη και τα πετάτε δεξιά κι αριστερά, έτσι αναπόδεικτα και άσχετα;

 95. physicist said

  #93. — Μη με ρωτάς εμένα, Ιάκωβε. Αφού όλα προέρχονται από την «εξαρτητική ψυχολογική συγκρότηση» είσαι εσύ εκείνος που πρέπει να αποδείξεις ότι τον παληό καλό καιρό του Μπάιρον και του Σέλλεϋ, τότε που οι άνθρωποι δεν είχαν αλλοτριωθεί από την τεχνολογία και τον καπιταλισμό, που κατάπιναν το λάβδανο και ζούσαν σε αρμονία με τις αγελάδες στα λιβάδια (πεθαίνοντας σαν τις μύγες, αμόρφωτοι, χωρίς υγιεινή, ανυπεράσπιστοι μπροστά σε κάθε ιό και σε κάθε χαλασμένου δόντι), η ψυχολογική τους συγκρότηση ήταν μη εξαρτητική. Φαντάζομαι θα μπορείς και να τοποθετήσεις την έναρξη της εξάρτησης χρονικά κοντά με την ανάπτυξη της Κβαντομηχανικής.

 96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Χασίς
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%82
  Οpium {από τη λεξιλογία -μόκο (=αφιόνι)- η παραπομπή } http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?12036-%CE%BC%CF%8C%CE%BA%CE%BF-(-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Opium

 97. gbaloglou said

  Αυτοί οι «ασσασσίνοι» στην Κρητική παράφραση της Καινής Διαθήκης … εξ Ανατολών αφίχθησαν ή εκ Δυσμών; Άμεσα από Αραβία (ακόμη και μέσω της παλαιάς Αραβικής κατάκτησης) ή έμμεσα από Ιταλία και πιο πέρα (και μετά δηλαδή την εισαγωγή του Αραβογενούς όρου στην Αγγλική και άλλες Εσπερινές γλώσσες); [Μάλλον το δεύτερο, λόγω και του διπλού σίγμα;;;]

 98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  92. 🙂
  Στο μαγαζί-βιβλιογιουσουρούμ που πήγα κι έριξα μια ματιά για τα βιβλία του Σκρου(είχα δει προ καιρού),δεν τα πέτυχα μεν προς ώρας,αλλά έπεσα πάνω στις Νησιώτικες Ηθογραφίες της Ελένης Μυρογιάννη Σαραντάκου(γιαγιάς του Νικοκύρη).

 99. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Aφήστε τα μίση
  κι αρχίστε τη Στανίση

 100. Κουνελόγατος said

  98. «Στο μαγαζί-βιβλιογιουσουρούμ που πήγα κι έριξα μια ματιά για τα βιβλία του Σκρου (είχα δει προ καιρού), δεν τα πέτυχα μεν προς ώρας»…

  Dum Spiro Spero (ή κάπως έτσι, δεν ξέρω Λατινικά). ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

 101. Παύλος said

  99 Ταιριάζει κι η Ντενίση.

 102. Spiridione said

  6. 8 Και σε μια βιβλιοπαρουσίαση στο Βήμα χαρακτηρίζονται ως οι πρώτοι τρομοκράτες με τη σύγχρονη πολιτική έννοια. Προκύπτει κάτι τέτοιο από το βιβλίο αυτό;
  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=127950
  Α, και λέει ότι η Ρίτα Χέιγορθ παντρεύτηκε τον τελευταίο Αγά Χαν.

 103. cyrusmonk said

  Πρὸς πάντα ἐνδιαφερόμενον, φυσικὸν καὶ μή:
  Ἡ θνησιμότης στὸν πλανήτη ἦταν, εἶναι καὶ θὰ εἶναι σταθερὰ 100%. Καὶ ἡ ποιότητα ζωῆς (ὅ,τι κι ἂν σημαίνει αὐτὸς ὁ ὅρος) βαίνει ἀντιστρόφως ἀνάλογα πρὸς τὴν τεχνολογικὴ «πρόοδο». Γιατὶ ἄλλο ἐπιβίωση καὶ ἄλλο ζωή. Χώρια ποὺ ὁ μέσος ὅρος ζωῆς ἀνέβηκε καὶ μὲ τὴ βοήθεια τῆς ἰατρικῆς τεχνολογίας, ποὺ μᾶς ἔμαθε νὰ συντηροῦμε ἐπ’ ἀόριστον ἀρρώστους σὲ κωματώδη κατάσταση (φυτά) ἢ μὲ χρόνιες παθήσεις (βλ. νεφροπαθεῖς τελικοῦ σταδίου) ποὺ ἔχουν ποιότητα ζωῆς ἄστα νὰ πᾶνε.
  Δὲν διακηρύσσω ἐπιστροφὴ στὸ παρελθόν – ἐκτὸς τῶν ἄλλων εἶναι καὶ ἀδύνατον – ἀλλὰ καὶ δὲν καμαρώνω γιὰ τὰ χάλια μας, ποὺ ἀναθρέψαμε στὶς πόλεις μας μιὰ γενιὰ ποὺ τὴν κότα τὴν ξέρει ἀπὸ φωτογραφίες καὶ ἀπὸ τὶς προθῆκες τῶν κρεωπωλείων.

 104. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  101. Για Στανίση και Ντενίση
  θέλουμε πολύ χασίσι. 🙂

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  Καταρχάς, όντως φαίνεται ότι η ιστορία του Μπογδάνου επαληθεύεται ως προς τον συσχετισμό των Ασσασίνων με το Χασίς. Οι δυτικοί λέγοντας «Ασσασίνοι» εννοούσαν οι «χασισωμένοι», ότι έπιναν χασίς πριν την αποστολή τους.
  Για το προσωνύμιο «Γέρος του Βουνού», το περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη» των εκδόσεων Πάπυρος (και το είδα και αλλού ν’ αναφέρεται), γράφει ότι προκύπτει βασικά από το γεγονός ότι εγκαταστάθηκε σε ένα κάστρο που βρισκόταν επάνω σε ψηλό βράχο: ΕΔΩ και ΕΔΩ.

  Βεβαίως, είναι τόσο, μα τόσο γελοίο, στη σημερινή εποχή του διαδικτύου να προσπαθεί κάποιος να παραστήσει τον πολυμαθή με Βικιπαίδεια, Wikipedia και Google Books… Πάει ο Μπογδάνος, που ξέρει εκ των προτέρων τα θέματα του, βρίσκει 2-3 πράγματα για να τα χρησιμοποιήσει ως σάλτσα και κάθεται 5 λεπτάκια και βρίσκει τις πληροφορίες. Και άρα, τι; Τι μπορεί να δείχνει αυτό εκτός από μια γελοία τάση προς επίδειξη η οποία μόνο σε αφελείς και καμιά γιαγιά μπορεί αν πιάσει.

 106. Ιάκωβος said

  94,physicist said
  Ζόρια τραβήξαμε όλοι μας και αν ήταν ελεύθερα διαθέσιμο το πράμα που το παίρνεις και σε κάνει να νοιώθεις όμορφα, πολλοί θα είχαμε πάει τότε στο περίπτερο να το αγοράσουμε.

  Μα ΗΤΑΝ «ελεύθερα διαθέσιμο το πράμα που το παίρνεις και σε κάνει να νοιώθεις όμορφα» . Γιατί δεν πήγατε στο σούπερμάρκετ να το πάρετε και να γίνετε αλκοολικοί;

  (Φυσικέ, κάθε φορά με εντυπωσιάζει το βάθος της κοινωνιολογικής σου σκέψης. Και το πόσο πολύ γρήγορα εκτρέπεσαι σε προσωπικές επιθέσεις )

 107. physicist said

  #103. — Ἡ θνησιμότης στὸν πλανήτη ἦταν, εἶναι καὶ θὰ εἶναι σταθερὰ 100%.

  Σώπα ρε μάστορα! Μόνος σου το σκέφτηκες αυτό; Μόνο που εγώ μίλησα για προσδόκιμο, όχι για θνησιμότητα.

  Καὶ ἡ ποιότητα ζωῆς (ὅ,τι κι ἂν σημαίνει αὐτὸς ὁ ὅρος) βαίνει ἀντιστρόφως ἀνάλογα πρὸς τὴν τεχνολογικὴ «πρόοδο».

  Αυτές τις απερίγραπτες βλακείες που άκουγα από κάτι πυροβολημένους θεολόγους και φιλολόγους του Γυμνασίου (και μάλιστα μας υποχρέωναν να τις γράφουμε και στις Εκθέσεις αλλιώς δεν μας βάζανε καλό βαθμό) να τις πεις σε κάποιον που αντί να είναι καταδικασμένος σε μια ζωή με φόβο μετά από καρδιακή προσβολή, ζει με πλήρεις δυνατότητες χάρη σε εμφύτευση στεντ με εξαιρετικές βιολογικές και μηχανικές ιδιότητες και χάρη σε φάρμακα υψηλής χημικής τεχνολογίας. Ειλικρινώς, δεν πρόκειται να ξοδέψω χρόνο απαντώντας σε τέτοιο είδος σχολίων.

 108. Ιάκωβος said

  physicist said
  Άκου «εξαρτητική ψυχολογική συγκρότηση» …πού τα βρίσκετε ρε παιδιά αυτά τα πομπώδη

  Δεν πρόκειται για Ψυχολογία Α Λυκείου, που τέτοια τύχη, να τα διδάσκουν αυτά στο Λύκειο.

  Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένας χρήστης όταν μπει σε κοινότητα απεξάρτησης, οτι το θέμα του δεν είναι ούτε ζήτημα χημείας, ούτε ζήτημα «αρρώστιας» ούτε φυσικά ζήτημα του πρεζέμπορου. Είναι ζήτημα προσωπικό, ψυχολογικό και έχει να κάνει με την διαμόρφωση του χαρακτήρα που ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια και ενισχύεται τα εφηβικά με την ένταξη η μη του χρήστη στην κοινωνία.Η δε έξαρση του φαινομένου εννοείται ότι είναι κοινωνικό φαινόμενο, τι άλλο μπορεί να είναι;

  Μεγάλο ζήτημα, αλλά Φυσικέ, αυτά συζητιούνται με καλοπροαίρετους και όχι αντικοινωνικούς ανθρώπους.

 109. physicist said

  #106. — Μα ΗΤΑΝ «ελεύθερα διαθέσιμο το πράμα που το παίρνεις και σε κάνει να νοιώθεις όμορφα» . Γιατί δεν πήγατε στο σούπερμάρκετ να το πάρετε και να γίνετε αλκοολικοί;

  Γιατί εμείς είχαμε μυαλό. Πολλοί που δεν είχαν, το έκαναν. Μερικοί απ’ αυτούς μάλιστα το έκαναν και μετά οδήγησαν αυτοκινητο και σκότωσαν αθώους ανθρώπους, και κατέστρεψαν ζωές αλλά άστο αυτό. Το θέμα είναι ότι έχω συμφέρον να δω αυτήν την εξάρτηση να συμβαίνει σε όσο δυνατόν λιγότερους ανθρώπους, επειδή έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον στην κοινωνία. Κι ύστερα, αν έχω πάθει κάταγμα στο δεξί χέρι, η απάντηση δεν είναι να πάω να σπάσω και το αριστερό για λόγους συμμετρίας.

  Φυσικέ, κάθε φορά με εντυπωσιάζει το βάθος της κοινωνιολογικής σου σκέψης. Και το πόσο πολύ γρήγορα εκτρέπεσαι σε προσωπικές επιθέσεις.

  Μόνο με εξυπνάκηδες που παριστάνουν τους και καλά ψαγμένους και κυκλοφορούν μ’ ένα υφάκι «εγώ τα ξέρω όλα, έχουμε ήδη καταστραφεί, έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος, ο Κόσμος έχει καταρρεύσει». Με τους άλλους δεν έχω θέμα.

 110. Ανδρέας said

  μαλλον εξυπηρετείται η φίμωση για τον διαχωρισμό της κάνναβης από τα ναρκωτικά και τπτ άλλο

 111. Πάνος με πεζά said

  H παραλλαγή της βασικής φράσης, με τη μορφή «το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού», σε ποιόν αποδίδεται;

 112. Ιάκωβος said

  Και σταματάω εδώ, δεν μου αρέσουν οι διαδικτυακές υβρεοπομπές και για να γίνει το κλίμα κάπως πιο ευχάριστο (για μένα), σου αφιερώνω το τραγουδάκι του Κραουνάκη που ξέρω οτι απεχθάνεσαι, αλλά για μένα ήταν το πιο υγιές πράγμα που με το στόμα του μουσικού, μπόρεσε να αρθρώσει η κοινωνία σε όλη αυτή τη νεοελληνική φρίκη, τότε, στις καταλήψεις της ερτ, τον καιρό που ελπίζαμε.

 113. physicist said

  Λες για το τραγουδάκι που συνοδεύτηκε με χυδαίες σεξιστικές εκτροπές εναντίον της συζύγου κάποιου πολιτικού που ανήκει στην άλλη πλευρά; Μη μου το αφιερώνεις, καλύτερα, κι ας είμαστε έντιμοι αντί να πάμε να «φτίαξουμε το κλίμα» με σαχλαμάρες και βλακειούλες. Άστο.

 114. Peace maaaaan…. ❤

 115. atheofobos said

  69
  Φυτείες με Khat έχω δει στην Αιθιοπία και γράφω σχετικά:

  Στην περιοχή του Harar είναι εκτεταμένη η παραγωγή Chat, Khat, ή qat, ή gat ή miraa ενός φυτού που μασιέται σε κοινωνικές συναναστροφές προκαλώντας ευφορία και ελαφρά έως μέτρια σωματική εξάρτηση
  Η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη σε αυτές τις περιοχές γιατί εκτός της ευφορίας που προσφέρει φαίνεται πως αυξάνει και την σεξουαλική ικανότητα.
  Στην Αιθιοπία είναι νόμιμο ενώ στην Ευρώπη, εκτός της Αγγλίας, παράνομο.
  ( από τον Ιούνιο 2014 είναι και στην Αγγλία παράνομο)
  Λόγω της καλής τιμής που έχει και παρά το ότι απαιτεί πολύ νερό η καλλιέργεια του έχει επεκταθεί στην περιοχή σε βάρος της καλλιέργειας του καφέ.
  Γ΄ΑΙΘΙΟΠΙΑ- GONDER ΚΑΙ HARAR ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/01/gonder-harar.html

 116. meshuggah said

  # 111

  Βλέπω σε διάφορα σάιτ να αποδίδεται στον Ιταλό προπονητή ποδοσφαίρου Αρίγκο Σάκι (Arrigo Sacchi) χωρίς όμως κάποια παραπομπή.

 117. cyrusmonk said

  Σκύλε, ἔγραψες!
  (Θὰ μποροῦσα νὰ προσθέσω καὶ τὸ: Χέστα Πρυσόστομε!)

 118. Ανδρέας said

  και το χασίστας φουντικός στην ίδια κατηγορία

 119. Έχουνε γίνει κι εγκλήματα από φούντα…

 120. cronopiusa said

  ‘Pobre de mi’

 121. ndmushroom said

  109
  Πρώτα είχαμε το Παρίσι, όπου είδαμε τις ακραίες ενέργειες μιας αμελητέας (ποσοτικά) μειονότητας μουσουλμάνων και αποφανθήκαμε «φταίει το Ισλάμ». Τώρα έχουμε το χασίς, το οποίο προκαλεί εξάρτηση σε μια αμελητέα (ποσοτικά) μειονότητα χρηστών και αποφανθήκαμε «πρέπει να παραμείνει απαγορευμένο». Όταν μάλιστα μας επεσήμαναν την αναντιστοιχία με το αλκοόλ, το οποίο επίσης προκαλεί εξάρτηση σε μια αμελητέα (ποσοτικά) μειονότητα χρηστών, υπονοήσαμε ότι και αυτό καλό θα ήταν να απαγορευτεί.

  Αρχίζω να παρατηρώ ένα μοτίβο, αρκετά ανησυχητικό, που λέει ότι αν πάθουμε κάταγμα στο δεξί χέρι δεν πρέπει (προφανώς) να πάθουμε και στο αριστερό για λόγους συμμετρίας, αλλά ιδανικά θα κόβουμε προληπτικά τα χέρια μας για να αποφύγουμε την πιθανότητα κατάγματος. Περιττό να συμπληρώσω ότι διαφωνώ οριζόντια, κάθετα και διαγώνια με αυτό το σκεπτικό.

 122. physicist said

  #121. — … Όταν μάλιστα μας επεσήμαναν την αναντιστοιχία με το αλκοόλ, το οποίο επίσης προκαλεί εξάρτηση σε μια αμελητέα (ποσοτικά) μειονότητα χρηστών, υπονοήσαμε ότι και αυτό καλό θα ήταν να απαγορευτεί.

  Η ποσότητα δεν είναι καθόλου αμελητέα: είναι πολύ μεγάλη και προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα μόνο που το «κρυφό νούμερο» είναι μεγάλο. Οικογενειακοί γιατροί, σχολικοί γιατροί, δάσκαλοι που έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και κοινωνικοί λειτουργοί ξέρουν πολύ καλά πόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα απ’ ό,τι νομίζουμε. Ωστόσο, επειδή η κουλτούρα της απόλαυσης του αλκοόλ είναι πολύ παλιά και πολύ βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας, η απαγόρευσή του δεν έχει νόημα και δεν υπονόησα πουθενά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καλό να γίνει. Δεν θα με πείραζε ωστόσο μια εκστρατεία κατά του αλκοόλ σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της αντικαπνιστικής.

  Αρχίζω να παρατηρώ ένα μοτίβο, αρκετά ανησυχητικό, που λέει ότι αν πάθουμε κάταγμα στο δεξί χέρι δεν πρέπει (προφανώς) να πάθουμε και στο αριστερό για λόγους συμμετρίας, αλλά ιδανικά θα κόβουμε προληπτικά τα χέρια μας για να αποφύγουμε την πιθανότητα κατάγματος.

  Μπορεί ν’ αρχίζεις να παρατηρείς και εξωγήινους, κι αυτό πράγματι θα ήταν ανησυχητικό — για σένα. Ξέρω, γίνομαι επιθετικός αλλά δεν θα κάτσω να δεχτώ με τα χέρια κάτω αυτούς τους γελοίους υπαινιγμούς που πάνε τάχαμου να με στριμώξουνε σε κάποια γωνιά αντιδραστικών. Από πότε η αποχαύνωση των ναρκωτικών έγινε προοδευτικότητα δεν το κατάλαβα αλλά όπως και νάχει το πράγμα: αυτά χωρίς εμένα.

 123. giorgos said

  Η αρώστια τού δυτικού τρόπου ζωής καί οί περί ζωής αντιλήψεις ….
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/04/3.html

 124. rogerios said

  Την ελαφρά μετασκευή της φράσης του μαρξ, με το ποδόσφαιρο να παίρνει τη θέση της θρησκείας, την έχω ακούσει/ διαβάσει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 (για να μην πω νωρίτερα). Θα πρέπει κάποιος να έχει γεννηθεί μετά το 1985 για να θεωρήσει πιθανό το ενδεχόμενο η πατρότητα της φράσης να ανήκει στον Αρίγκο Σάκι. Με τίποτα, λέμε. 🙂

 125. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  76 Είναι ωραίο θέμα για αρθράκι αυτό για τη θηριακή και τον θεριακλή.

  80 Και σε ένα προηγούμενο σχόλιο το έγραψα, ότι στα αγγλικά υπάρχει διαφορά -όχι ομως στα γαλλικά.

  84 Η τεντούρα των Σερρών διαφέρει από την Τεντούρα της Πάτρας; Είναι ένα καφέ στο χρώμα λικέρ;

  97 Από Ιταλία θα έλεγα

  118 Αυτό πολύ μου αρέσει. Το «χασίστες» μάλιστα υπάρχει, έστω και ως σπάνιος τύπος.

 126. Πάνος με πεζά said

  @ 119 🙂 🙂 🙂

 127. ndmushroom said

  122
  Δε διαφωνώ ότι το ποσοστό εξαρτημένων από το αλκοόλ είναι σαφώς μεγαλύτερο από το «επίσημο». Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σαφώς μικρότερο από ένα ποσοστό που θα δικαιολογούσε καθολική απαγόρευση. Όπως και το ποσοστό εξαρτημένων από την κάνναβη, καλή ώρα.
  Για το αν δεν υπονόησες ότι έπρεπε να υπάρξει απαγόρευση του αλκοόλ, ίσως ήταν δικό μου, αυθαίρετο συμπέρασμα. Βέβαια, δεδομένου ότι ο διάλογος ήταν
  – Αν επιτραπούν τα ναρκωτικά, όλοι θα γίνουμε χασικλήδες.
  – Και το αλκοόλ επιτρέπεται, δεν έγιναν όλοι αλκοολικοί.
  – Όλοι όχι, αλλά πολλοί έγιναν, και προκάλεσαν και ζημιά σε άλλους. Έχω συμφέρον να δω αυτή την εξάρτηση να συμβαίνει σε όσο δυνατόν λιγότερους ανθρώπους.

  δεν νομίζω ότι ήταν τόσο παράλογο το συμπέρασμά μου.

  Προσωπικά δε με ανησυχεί το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινων, το θεωρώ μάλιστα βεβαιότητα. Με ανησυχούν περισσότερο παράλογες αντιλήψεις ηθικολογικού συντηρητισμού χωρίς ιδιαίτερο επιστημονικό υπόβαθρο, ιδίως μάλιστα όταν οι εκφραστές τους ζητάνε και τα ρέστα από τους διαφωνούντες.
  Όσον αφορά την «αποχαύνωση των ναρκωτικών» που έγινε προοδευτικότητα, δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί δεν με απασχολεί ούτε η «αποχαύνωση των ναρκωτικών» ούτε να αυτοπροσδιοριστώ ως προοδευτικός. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα οφέλη κάθε πολιτικής να είναι μεγαλύτερα από τις επιπτώσεις της. Και θεωρώ ότι τα οφέλη της νομιμοποίησης (ναι, της νομιμοποίησης, και όχι απλά της αποποινικοποίησης) των μαλακών ναρκωτικών (δηλαδή ουσιών που δεν είναι περισσότερο εξαρτησιογόνες από πράγματα που κυκλοφορούν ήδη νόμιμα στο εμπόριο) είναι σαφώς μεγαλύτερα από τον (μέχρι τώρα ανεκπλήρωτο, παρά τα ολοένα αυξανόμενα παραδείγματα) κίνδυνο της «μαζικής αποχαύνωσης» που θα φέρει (αν δεν απατώμαι αναφέρθηκες σε εσχατολογικές προβλέψεις και διαπιστώσεις κάπου πιο πάνω. Να άλλη μία)

 128. meshuggah said

  #124

  Η αναφορά στον Σάκι γίνεται μόνο στους ελληνικούς ιστότοπους. Στους αγγλικούς δεν βρίσκω κάτι παρόμοιο. Είπε ποτέ κάτι αντίστοιχο ή «το βρήκαμε, του το χρεώσαμε, τελειώσαμε»;

 129. physicist said

  #127. — Δε διαφωνώ ότι το ποσοστό εξαρτημένων από το αλκοόλ είναι σαφώς μεγαλύτερο από το «επίσημο». Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σαφώς μικρότερο από ένα ποσοστό που θα δικαιολογούσε καθολική απαγόρευση. Όπως και το ποσοστό εξαρτημένων από την κάνναβη, καλή ώρα.

  Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, δηλ. τον εθισμό σε ουσία που επιτρέπεται και τον εθισμό σε ουσία που απαγορεύεται. Το ποσοστό για την δεύτερη είναι προφανώς πολύ μικρότερο απ’ ό,τι εκείνο για την πρώτη. Αν επιτρέψεις τη δεύτερη, το ποσοστό εθισμένων σ’ αυτήν θα εκτοξευτεί. Και τότε θα λες «είναι τόσοι πολλοί ώστε δεν έχει νόημα, θα πρέπει να ποινικοποιήσουμε τον μισό πληθυσμό». Δηλαδή μονά κερδίζεις ζυγά χάνω.

  Για το αν δεν υπονόησες ότι έπρεπε να υπάρξει απαγόρευση του αλκοόλ, ίσως ήταν δικό μου, αυθαίρετο συμπέρασμα. Βέβαια, δεδομένου ότι ο διάλογος ήταν
  – Αν επιτραπούν τα ναρκωτικά, όλοι θα γίνουμε χασικλήδες.
  – Και το αλκοόλ επιτρέπεται, δεν έγιναν όλοι αλκοολικοί.
  – Όλοι όχι, αλλά πολλοί έγιναν, και προκάλεσαν και ζημιά σε άλλους. Έχω συμφέρον να δω αυτή την εξάρτηση να συμβαίνει σε όσο δυνατόν λιγότερους ανθρώπους.

  δεν νομίζω ότι ήταν τόσο παράλογο το συμπέρασμά μου.

  Δεν ήταν παράλογο αλλά δεν ήταν και καλοπροαίρετο. Αν ενοούσα ότι θέλω να δω απαγόρευση του αλκοόλ, θα το είχα πει και σε προηγούμενα σχόλια. Αλλά χαίρομαι που λύθηκε η παρεξήγηση.

  Προσωπικά δε με ανησυχεί το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινων, το θεωρώ μάλιστα βεβαιότητα.

  Κι εγώ υπολογίζω ότι η πιθανότητα να υπάρχουν εξωγήινοι είναι μη αμελητέα. Αλλά αν άρχιζα να τους βλέπω κιόλας, τότε στ’ αλήθεια θ’ ανησυχούσα.

  Και θεωρώ ότι τα οφέλη της νομιμοποίησης (ναι, της νομιμοποίησης, και όχι απλά της αποποινικοποίησης) των μαλακών ναρκωτικών (δηλαδή ουσιών που δεν είναι περισσότερο εξαρτησιογόνες από πράγματα που κυκλοφορούν ήδη νόμιμα στο εμπόριο) είναι σαφώς μεγαλύτερα από τον (μέχρι τώρα ανεκπλήρωτο, παρά τα ολοένα αυξανόμενα παραδείγματα) κίνδυνο της «μαζικής αποχαύνωσης» που θα φέρει (αν δεν απατώμαι αναφέρθηκες σε εσχατολογικές προβλέψεις και διαπιστώσεις κάπου πιο πάνω. Να άλλη μία)

  Δεν αρκεί το τι θεωρείς· πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις, και μάλιστα πειστικά. Το burden of proof βρίσκεται σε κείνους που ισχυρίζονται ότι η ελεύθερη πρόσβαση σε (μαλακά λες — μεγάλο θέμα το πώς τα ξεχωρίζει κανείς) ναρκωτικά θα έχει περισσότερο όφελος παρά ζημιά που θα κάνει. Κι όμως, έχεις ένα στοιχείο στα χέρια σου, που σου λέει ότι ουσίες με ελεύθερη πρόσβαση (νικοτίνη, αλκοόλ) οδηγούν σε ποσοστά χρήσης (και σε αντίστοιχα ποσοστά κατάχρησης) πολλαπλάσια από εκείνα που έχουν ουσίες με απαγόρευση. Αν προσθέσεις κανείς σ’ αυτήν την προοπτική το γεγονός ότι ένα μέρος των χρηστών «μαλακών» θα πάει στα «σκληρά», αναρωτιέμαι πώς μετράς το όφελος και πώς καταλήγεις σε τέτοια συμπεράσματα στα οποία καταλήγεις.

 130. π2 said

  22. Όχι μόνο όσοι παίζουν, κι όσοι έχουν παιδιά που παίζουν. Ο γιος μου νομίζω πως μπορεί αυτήν τη στιγμή να κυκλοφορήσει άνετα στη Βενετία και στη Φλωρεντία, καθώς έχει περιηγηθεί τις αντίστοιχες πόλεις κατά την Αναγέννηση κυριολεκτικά από ταράτσα σε ταράτσα (στο παιχνίδι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην αρχιτεκτονική αποτύπωση, με αρκετή ιστορική ακρίβεια απ’ όσο είδα). Τις βασικές πλατείες τις έχει μάθει απ’ έξω. 🙂

  Εμένα πάντως οι ασσασσίνοι μου φέρνουν πάντοτε στο μυαλό αυτό:

 131. Ανδρέας said

  Ωραία όλα όσα συζητιούντε. Το καθεστώς απαγορεύσης της όποιας χρήσης ινδικής κάνναβης το έψαξε κανείς; Δηλαδή το πως, πότε και γιατί;

  (συζητιούντε η συζητούνται είναι το σωστό) ;

 132. Φυσικέ, άσχετο: σου αντέγραψα το κομματάκι του Λε Γκοφ, που λέγαμε προχτές, στα μέρη μου (δε νομίζω να συμφωνήσεις με τα υπόλοιπα αλλά δεν πειράζει) 🙂

 133. physicist said

  #132. — Ώπα, κάστε νάρθω κατά κει τότε …

 134. rogerios said

  Στο μεταξύ, όλο για δευτερευούσης σημασίας ζητήματα μιλώ, λησμονώντας να ενημερώσω τον οικοδεσπότη για το ότι πλέον γνωρίζουμε μια πολύ σημαντική μάχη στην Ιστορία της Νομανσλάνδης. 🙂 Πρόκειται για τη Μάχη του Τάρανδα (φαντάζομαι θα έχει και τα ανάλογα κέρατα), την οποία χρωστάμε σε γνωστό βετεράνο πολιτικό, διαβόητο φαν του Ζαν Κλωντ βαν Ντάμμ και του Σταλλόνε ως Ράμπο.

  [δεν κάω παραπομπή στο ίδιο το άρθρο, που αποτελεί μνημείο ισλαμοφοβίας, λανθάνοντος (;) ρατσισμού και, πρωτίστως, τσαπατσουλιάς – μπορεί να βρεθεί εύκολα με τους συνειρμούς (νεο)φιλελευθερισμός – Ολυμπιακός και Λάγιος Ντέταρυ. Εικάζω ότι πίσω από τον Τάρανδα βρίσκεται μια μέτριας σημασίας επικράτηση του Ροβέρτου Γισκάρδου επί των Αράβων στον Τάραντα, το 1063]

 135. gryphon said

  121
  Για εξαρτηση απο το χασις δεν ξερω εαν υπαρχουν καποια επισημα ας πουμε στοιχεια ουτε και για απλη χρηση.
  Αλλα υποκειμενικα βασισμενος σε απλη παρατηρηση η και γνωση τουλαχιστον στον κοινωνικο μου περιγυρο φιλους γνωστους κλπ πιστευω οτι η διαδοση της συστηματικης χρησης (αν και οχι εξαρτησης) χασις δεν πρεπει να ειναι καθολου αμελητεα σαν ποσοστο.Ειδικα μεταξυ αντρων απο 18 μεχρι και 50 ετων αλλα και σε παιδια απο το γυμνασιο ακομη.Το ποσοστο αυτο μαλιστα εχει εκτοξευτει τα τελευταια 20 χρονια.
  Δεν ξερω εαν σημαινει κατι αυτο περα απο το ποσο ευκολο ειναι να το βρει κανεις αλλα εχω εκπλαγει απο το ποσο πολλοι ανθρωποι γνωστοι μου φιλοι κλπ που μαλιστα δεν τουε τοχα οτι πινουν να μαθαινω οτι κυκλοφορουν εχοντας μονιμως λιγο χασισι πανω τους και να καπνιζουν συστηματικα 4-5 τσιγαρα ημερησιως.Και απο αυτους να εχω ακουσει και για αλλους τοσους και παει λεγοντας.
  Οι παντες καπνιζουν που λεει ο λογος.

  Και ασχετα με το σχολιο σου αλλα επειδη ανφερθηκες σε αυτο που εγινε στο Παρισι και μιας και η αλλα αναρτηση δεν ανοιγει ευκολα λογω πολλων σχολιων κατι που διαβασα χθες μια συνεντευξη της πρωην συζυγου ενος απο αυτους

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3322385/Ex-wife-Comptoir-Voltaire-caf-bomber-reveals-jobless-layabout-spent-day-bed-smoking-pot-French-say-blew-mistake-fiddling-suicide-vest.html.

  Δεν ξερω εαν ειναι αληθινη αλλα εαν ειναι το προφιλ ας πουμε ενος τζιχαντιστη σαν αυτων στο Παρισι δεν εχει καμμια σχεση με οσα ανεφεραν και αρκετοι σχολιαστες κι εδω.Ολοι υποθεσεις κανουμε αλλα με διαφορετικα ποσοστα επιτυχιας.
  Ο Βαταλος ειδικα που τους φανταζεται σαν καλογερακια που δεν πινουν δεν γα..νε που δεν διασκεδαζουν κλπ επεσε τελειως εξω.
  Συμφωνα με την πρωην γυναικα του και τεμπελακος ηταν και οταν δεν κοιμοταν καπνιζε χασις εβλεπε ταινιες επαιζε πλειστεισον και εξω τριγυριζε πινοντας (οχι ομως πολυ) και αραβικη ραπ ακουγε συνεχεια (το ειχα επισημανει κι εγω αυτο απο τους αλλους τρελλους του σαρλι) και γενικα κωλοβαραγε παιρνοντας και 1000 ευρω τον μηνα επιδομα ανεργιας .Δεν καταλαβα εαν επαιρναν 1000 ο καθενας η και οι δτο μαζι παντως αυτη τα θεωρουσε λιγα.

 136. Ανδρέα (65), γενικότερα η κλασική αραβική έχει μόνο τρία φωνήεντα (έξι αν υπολογίσουμε ξεχωριστά τη μακρά και τη βραχεία τους μορφή): α, ι και ου. Ακριβώς όμως γι’αυτό, η πραγματοποίησή τους στην ομιλία έχει μεγάλο εύρος, αυτό δηλαδή που φωνηματικά είναι α μπορεί στ’αυτιά μας ν’ακούγεται πολύ περισσότερο σαν ε. Και αυτό όχι μόνο στις σημερινές διαλέκτους, παρά και στην κλασική αραβική: δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα του Προφήτη Μωάμεθ το άκουσαν οι Βυζαντινοί σύγχρονοί του…

 137. Νέαρχος said

  50. Μας περιγράφεις ό,τι ισχυρίζεται ο Αμίν Μααλούφ στο υπέροχο μυθιστόρημά του Σαμαρκάνδη. Έχει όμως αποδειχθεί ότι ήταν αδύνατο να είναι συμμαθητές/φίλοι ο Νιζάμ αλ Μουλκ, ο Χασάν ι Σαμπάχ και ο Ομάρ Καγιά, οπότε το βιβλίο του Μααλούφ έχει πολλές ιστορικές ανακρίβειες. Νομίζω βασίζεται σε κείμενο του Μπόρχες για του «τρεις φίλους» Για να΄γίνω πιο συγκεκριμένος, ο Ομαρ Καγιάμ γεννήθηκε το 1048, ο Νιζαμ το 1018 (οπότε αποκλείεται να ήταν συμμαθητές) ενώ΄ο Χασάν ι Σαμπάχ ήταν κοντά στην ηλικία του Καγιάμ, χωρίς να υπάρχουν ιστορικά στοιχεία ότι γνωρίζονταν. Τώρα τόσο τον Νιζαμ όσο και τον σάχη Μαλικ σαχ (του οποίου ο Νιζαμ ήταν βεζίρη, όπως και του προηγούμενου σάχη Αλπ Αρσλαν) τους δολοφόνησαν οι ασσασίνοι του Σαμπάχ (του Αλαμούτ).

  77, 78 Έχεις δίκιο. Ο Γέρος του Βουνού (φόβος και τρόμος των Σταυροφόρων) ήταν ο Σιναν, ο οποίος ηγούνταν των Νιζαριτών της Συρίας. Οι Νιζαρίτες είχαν δύο «παρακλάδια»: το Περσικό, με ηγέτη τον Χασαν ι Σαμπαχ και έδρα το Αλαμουτ στα βουνά Ελμπρουζ νοτιοανατολικά της Κασπίας το οποίο κατέστρεψαν ολοκληρωτικά οι Μογγόλοι,, ενώ το δεύτερο,παρακλάδι δρούσε στη Συρία. Ο Σινάν έζησε και έδρασε στη Συρία τον 12 αιώνα, ενώ οι «τρεις φίλοι» καθ’όλη τη διάρκεια του 11ου αιώνα, (ο Νιζάμ δολοφονήθηκε το 1098). Τους Σύριους ασσασίνους γνώριζαν και φοβούνταν οι Ευρωπαίοι. Πάντως ο οικοδεσπότης έχει δίκιο ότι οι Νιζαρίτες είναι σέκτα Ισμαηλιτική.

 138. 134 Α έχει ξεφύγει ο Πειραιώτης…

 139. Μαρία said

  64
  Πολύ προχώ οι δικοί σου, Ρίφι. http://www.lorientlejour.com/article/951408/a-bord-dun-avion-prive-cinq-saoudiens-tentent-de-quitter-beyrouth-avec-2-tonnes-de-captagon.html

  http://www.theguardian.com/world/shortcuts/2014/jan/13/captagon-amphetamine-syria-war-middle-east

  136
  Μεγάλη πλάκα έχει η υποκατάσταση του ε με το ι απο αραβόφωνους στα γαλλικά. Το άρθρο π.χ. le(s) το προφέρουν li(s).

 140. 134, 138 Προσέξτε επίσης ότι η σωτηρία της Δύσης δεν κρέμεται από μια τρίχα αλλά από μια τριχιά. Πάλι καλά!
  http://www.donotlink.com/hej2

 141. Νέαρχος said

 142. Μεγάλο ζήτημα η νομιμοποίηση (ορισμένων) ναρκωτικών, και νομίζω, Φυσικέ, ότι πολύ εύκολα την απορρίπτεις ως ενδεχόμενο. Θα πρέπει να ζυγίσουμε την πιθανή βλάβη από την ευρύτερη διάδοση που (σαφώς, αλλά σε ποιο βαθμό;) θα έχουν αν νομιμοποιηθούν με το όφελος από την εξάλειψη ενός ολόκληρου κλάδου εγκληματικότητας, που δεν θα έχει πια αντικείμενο (χώρια τα εγκλήματα που διαπράττουν οι τοξικομανείς για να προμηθευθούν τις ουσίες τους). Υπάρχουν ορισμένα ιστορικά προηγούμενα, και δεν εννοώ την εποχή που καθένας μπορούσε να πάρει ελεύθερα λάβδανο από το μπακάλη, εννοώ την Αγγλία της δεκαετίας του 1970, όπου οι καταγεγραμμένοι μορφινομανείς μπορούσαν να προμηθεύονται τη δόση τους από τα φαρμακεία. Αυτό σταμάτησε, αλλά υπάρχει άραγε καμιά σοβαρή ανάλυση της βλάβης/ ωφέλειας που προκάλεσε; Επίσης, άλλο η τραγικά εθιστική και σε υπερβολική δόση θανάσιμη ηρωίνη, και άλλο το χασίς, που δεν δημιουργεί σωματικό εθισμό (ψυχολογικόν προκαλεί και ο Σαραντάκος!) και είναι αμφίβολο αν βλάπτει ακόμη και μακροχρόνια.

 143. Μαρία said

  140
  Το εντυπωσιακό είναι οτι συνομίλησε με μετριοπαθή στο Μπακού.

 144. Νέαρχος said

  http://www.youtube.com/watch?v=QUh6C7MB8Y4&list=RDQUh6C7MB8Y4

 145. ndmushroom said

  129
  Δεν συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Συγκρίνω ποσοστά. Όχι ποσότητες. Αυτό που λέω είναι ότι το ποσοστό των χρηστών κάνναβης που αναπτύσσει εξάρτηση, όπως και το ποσοστό των χρηστών αλκοόλ που αναπτύσσουν εξάρτηση δεν είναι αρκετά μεγάλα ώστε να δικαιολογούν απαγόρευση. Επίσης, διαφωνώ με την υπόθεσή σου ότι αν η κάνναβη νομιμοποιούνταν το ποσοστό θα εκτοξευόταν. Ο αριθμός των χρηστών σίγουρα θα εκτοξευόταν, όπως και ο αριθμός των εξαρτημένων πιθανότατα θα αυξανόταν. Αλλά για ποιο λόγο να αυξηθεί ο λόγος μεταξύ των δύο;
  Όσον αφορά τα οφέλη και τους κινδύνους, απαντώ επιγραμματικά: το ποσοστό αυτών που θα περάσουν στα σκληρά θα είναι σαφώς μικρότερο αν ο προμηθευτής δεν είναι ο ίδιος. Θα είναι επίσης μικρότερος αν δεν αντιμετωπίζουν ήδη τον ίδιο σχεδόν κίνδυνο κυρώσεων επειδή καπνίζουν κάνναβη. Το οποίο αποτελεί όφελος από μόνο του, αφού όσο να πεις το να βρεθείς στη φυλακή ή με ποινικό μητρώο επειδή σε πιάσαν μια φορά να καπνίζεις τσιγαριλίκι μάλλον ενισχύει, παρά μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω παραβατικών συμπεριφορών. Άλλα οφέλη; Ρύθμιση της αγοράς (και άρα προστασία από τις ολοένα δυνατότερες και βλαβερότερες, φτηνές χημικά επεξεργασμένες ποικιλίες που έχουν κατακλύσει την -παράνομη- αγορά), φορολογικά έσοδα, αποσυμφόρηση των φυλακών, νομιμοποίηση (επιτέλους!) της χρήσης για ιατρικούς σκοπούς, που αποτελεί ευρύτατα αναγνωρισμένη προτιμότερη λύση έναντι άλλων, σαφώς πιο εξαρτησιογόνων και βλαβερών αναλγητικών και ψυχοφαρμάκων… Αυτά μού’ρθαν τώρα, αλλά δεν είναι και λίγα.
  Ας πιάσουμε και τους κινδύνους, τον εξής ένα, και αυτόν ανεκπλήρωτο. Μου αναφέρεις το παράδειγμα της νικοτίνης και του αλκοόλ ως «στοιχεία». Γιατί; Χάθηκαν οι χώρες που έχουν όντως αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης; H Πορτογαλία, η Ισπανία, πολιτείες των ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Ελβετία…; Είχαμε «μαζική αποχαύνωση», ή μήπως μείωση των εθισμών;

 146. Μία ἀπὸ τὶς μεγάλες μου ἀπορίες εἶναι ποιός βλέπει Μπογδάνο. Ἐγὼ γενικῶς τὴν ἔχω κόψει τὴν τηλεόρασι καὶ ἐκτὸς ἀπὸ καμμιὰ συνεδρίασι τῆς Βουλῆς, ὅπως τώρα, δὲν τὴν ἀνοίγω σχεδὸν ποτέ. Ἀλλὰ κι ἂν ἔβλεπα τηλεόρασι αὐτὸν τὸν Μπογδάνο δὲν θὰ τὸν ἄντεχα. Ὅσες φορὲς ἔτυχε γιὰ 3-4 λεπτὰ νὰ βρεθῶ μπροστὰ σὲ ἀνοιχτὴ τηλεόρασι ποὺ τὸν ἔπαιζε πραγματικὰ δὲν ἄντεχα. Μιὰ φορά, πρὶν χρόνια, ποὺ περίμενα στὸ κουρεῖο τὴν σειρά μου, ὁ μπαρμπέρης εἶχε ἀνοιχτὴ τὴν τηλεόρασι κι ἔβλεπε μιὰ σειρὰ τοῦ Φώσκολου. Πῆρα ἕνα ἀπὸ τὰ περιοδικὰ τῆς στοίβας κι ἔκρυψα τὸ πρόσωπό μου γιὰ νὰ μὴ φανῇ ὅτι γελάω καὶ προσβληθῇ ὁ κουρέας καὶ οἱ ἄλλοι πελάτες. Μὲ τὸν Μπογδάνο οὔτε γέλιο δὲν μοῦ βγαίνει. Ἅπλῶς δὲν βλέπεται. Καὶ τὸ λέω αὐτὸ διότι στὰ ΜΚΔ παρατηρῶ ὅτι εἶναι πάρα πολλοὶ αὐτοὶ ποὺ τὸν παρακολουθοῦν καὶ τὸν κράζουν. Τὸν κράζουν τὸν ξεκράζουν ἐφ’ὅσον τὸν παρακολουθῦν καὶ τὸν διαφημίζουν (κακὴ διαφήμισι δὲν ὑπάρχει) καλὸ τοῦ κάνουν.

 147. Ἤθελα νὰ κάνω καὶ μιὰ μνεία τοῦ Θεωρήματος τοῦ Παπαγάλου, ἀλλὰ βλέπω ὅτι μὲ πρόλαβαν.

 148. ndmushroom said

  135
  Αναφέρομαι στην εξάρτηση. Και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στη χρήση που καταντάει βλαβερή (για το χρήστη ή για τους γύρω του). Που επηρεάζει είτε την υγεία του (και των γύρω του), είτε την κρίση του και τις ενέργειές του (που ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω του). Ο αριθμός των χρηστών, περιστασιακών ή συστηματικότερων, θα είχε σημασία αν η χρήση καθεαυτή ήταν κάτι κακό. Το ότι λες «δεν τους το’χα να πίνουν» δείχνει (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, μη βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα που λέει και ο Φυσικός) ότι η χρήση δεν τους «αποχαύνωσε». Που είναι και το βασικό επιχείρημα των πολέμιων της αποποινικοποίησης (και της νομιμοποίησης).

 149. Συνονόματε (103), να δεχτώ πως δεν μας κάνει αναγκαστικά πιο ευτυχισμένους κάθε τεχνολογική πρόοδος. Αυτό όμως που λες, ότι «η ποιότητα ζωῆς (ὅ,τι κι ἂν σημαίνει αὐτὸς ὁ ὅρος) βαίνει ἀντιστρόφως ἀνάλογα πρὸς τὴν τεχνολογικὴ «πρόοδο»», μου φαίνεται εξίσου τρελό — αλλά πολύ πιο επικίνδυνο — από την εμμονή σου με το πολυτονικό. Χειροτέρεψε δηλαδή η ποιότητα της ζωής μας με το να έχουμε κεντρική θέρμανση, ηλεκτρικό φως, ραδιόφωνο, ατμόπλοια, τρένα, αντιβιοτικά; Και ρώτα τους νεφροπαθείς (έχουμε, αν θυμάμαι καλά, έναν κι εδώ μέσα) αν θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να υφίστανται την ταλαιπωρία των αιμοκαθάρσεων! (που όποιος όντως το προτιμάει, δεν έχει παρά να τις σταματήσει και να κάνει λίγες μέρες υπομονή…)

 150. physicist said

  #145. — Η ποσότητα όμως που μας ενδιαφέρει είναι ο απόλυτος αριθμός χρηστών. Το ποσοστό των χρηστών που αναπτύσσει εξάρτηση (μάλλον) θα παραμείνει σταθερό αλλά αφού ο απόλυτος αριθμός χρηστών θα αυξηθεί ενώ ο πληθυσμός θα παραμείνει σταθερός, το ποσοστό εξαρτημένων ανθρώπων θ’ αυξηθεί επίσης.

  Τα φορολογικά έσοδα από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι επιχείρημα που μου δίνει γροθιά στο στομάχι, και μάλιστα δυνατή. Ξέρω ότι το κράτος εισπράττει κι από τα τσιγάρα και μ’ ενοχλεί επίσης — ίσως λιγότερο, αφού το έχω συνηθίσει ως ιδέα. Όπως και νάχει, έστω κι αν είναι αντίδραση ολότελα συναισθηματική, το επιχείρημα με απωθεί και δεν στο λέω σαν προσωπικό σχόλιο αλλά θέλω να το πω.

  Στοιχεία αξιόπιστα από τις μέχρι τώρα λίγες περιπτώσεις που απελευθέρωσαν την κάνναβη δεν έχουμε και χρειάζεται βάθος χρόνου για να βγάλουμε συμπεράσματα. Ξέρουμε όμως με βεβαιότητα ότι ουσίες απαγορευμένες έχουν πολύ λιγότερους χρήστες απ’ ό,τι ουσίες επιτρεπόμενες. Το ερώτημα είναι αν θα το κάνεις το long-term field experiment με όλα τα ρίσκα και τα ηθικά διλήμματα που σου βάζει κι εδώ εγώ απαντώ αρνητικά.

 151. Νέαρχος said

  Το χασίς και το χόρτο απαγορεύτηκαν στη δύση κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Όλους του προηγούμενους αιώνες οι ουσίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν πολύ η λίγο από διάφορες κοινωνικές ομάδες, σχεδόν παντού στον πλανήτη. Δημιουργήθηκε ποτέ σε κάποια κοινωνική ομάδα οιοδήποτε πρόβλημα από τη χρήση τους; Στην Ελλάδα, που το χασίς απαγορεύτηκε το ’30, είχαμε ποτέ «πρόβλημα χασίς/φούντας», από τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους το 1830 (για να μην πάμε παλαιότερα.);

 152. physicist said

  #150, ΥΓ: Να εξηγήσω γιατί έγραψα «μάλλον» σε παρένθεση: ο εθισμός είναι συνάρτηση της συχνότητας και της ποσότητας της χρήσης. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς (αν και δεν είναι κατανάγκη αληθές άρα αφήνω ένα ερωτηματικό) πως αν μια ουσία γίνει πλήρως και ελεύθερα διαθέσιμη, 24/7 που λένε, και μάλιστα διατίθεται και σε φτηνή τιμή, θ’ αυξηθεί και η συχνότητα της χρήσης της.

 153. physicist said

  #142. — Μεγάλο ζήτημα η νομιμοποίηση (ορισμένων) ναρκωτικών, και νομίζω, Φυσικέ, ότι πολύ εύκολα την απορρίπτεις ως ενδεχόμενο. Θα πρέπει να ζυγίσουμε την πιθανή βλάβη από την ευρύτερη διάδοση που (σαφώς, αλλά σε ποιο βαθμό;) θα έχουν αν νομιμοποιηθούν με το όφελος από την εξάλειψη ενός ολόκληρου κλάδου εγκληματικότητας, που δεν θα έχει πια αντικείμενο (χώρια τα εγκλήματα που διαπράττουν οι τοξικομανείς για να προμηθευθούν τις ουσίες τους).

  Άγγελε, για να εξαλείψεις έναν ολόκληρο κλάδο εγκληματικότητας, θα πρέπει όλα ανεξαιρέτως τα ναρκωτικά να είναι ελεύθερα, προσβάσιμα και σε προσιτές τιμές, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί. Μπορώ να δεχτώ ότι θα μειωθεί η εγκηματικότητα αλλά για εξάλειψη δεν μπορεί να γίνει λόγος. Νομίζω ότι αυτή η προσδοκία είναι μεγάλη αυταπάτη και δίνει ψεύτικο βάρος στο επιχείρημα της νομιμοποίησης.

 154. Ανδρέας said

  Άγγελε (136)
  αν κατάλαβα σωστά το σχόλιο σου οι Βυζαντινοί άκουσαν το όνομα Μουχάμαντ (Muhammad)
  και το κατέγραψαν ως Μωάμεθ.

  Στην Βίκη στο λήμμα Omega βρίσκουμε αυτό:

  »This name is Byzantine; in Classical Greek, the letter was called ō (ὦ), whereas the omicron was called ou (οὖ).»

  »In phonetic terms, the Ancient Greek Ω is a long open-mid o [ɔː], comparable to the vowel of British English raw. In Modern Greek, Ω represents the same sound as omicron. The letter omega is transcribed ō or simply o.»

  https://en.wikipedia.org/wiki/Omega

  Επίσης σε άλλο λήμμα βλέπουμε το σύμβολο [ɔː] για το ωμέγα το οποίο ακούγεται όπως στην αγγλική λέξη thought.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_alphabet

 155. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ντουμάνιασα με όλα ετούτα

  Tα είδαμε τ΄ακούσαμε τα ένδοξα Παρίσια
  πεδίο μάχης ο ντουνιάς έγινε και τεκές
  το δίκιο το μοιράζουνε τα όπλα ή τα χασίσια
  και τους τρελούς δεν τους χωρούν τάφοι και φυλακές

  Ας με συγχωρέσει ο ποιητής για την παράφραση

 156. nestanaios said

  38.
  Τα πάθη είναι πολλά αλλά εδώ το «νηπενθές» δεν έχει σχέση με τα πάθη
  επειδή τα στοιχεία που συνάγουν την λέξη διαφέρουν των στοιχείων που συνάγουν την άλλη λέξη.

  Στην ελληνική δεν προσπαθούμε να «μπουρδουκλώσουμε» τα πάντα για να πείσουμε όπως κάνεις εσύ.

  Το «νη» δεν είναι μόνο στερητικό μόριο. Το «νη» είναι και επιτατικό μόριο.
  «νήδυμος ύπνος» λέει ο θείος Όμηρος και όχι μόνο.

 157. tamistas said

  «Πάνε με κρυμμένα όπλα πάνω σε εμπορικά ατμόπλοια κι όταν βρεθούν στα ανοιχτά, στη διάρκεια του ταξιδιού, σφάζουν το πλήρωμα και τους Ευρωπαίους επιβάτες και καταλαμβάνουν το πλοίο. Απάγουν και σκοτώνουν όποιον ξένο βρίσκουν στην εμβέλειά τους. Οι ίδιοι οι κούληδες που μεταναστεύουν σέ ξένες χώρες προχωρούν σε ανταρσία και σαν να το έχουν προσυμφωνημένο πάνω σε κάθε πλοίο μεταναστών και πολεμούν για να το καταλάβουν, προτιμώντας, αντί να παραδοθούν, να βυθιστούν μαζί του ή να χαθούν μέσα στις φλόγες του.»

  Τα έγραφε ο Ένγκελς στη New York Daily Tribune το 1857 για τους Κινέζους και τον ανορθόδοξο πόλεμό τους εναντίον των Άγγλων (και το βρίσκουμε στο Η αποικιοκρατία στην Ασία. Και, παρότι οι Κινέζοι παραδοσιακά έκαναν χρήση οπίου, ο φίλος του Μαρξ δεν απέδιδε σε αυτή τη συνήθεια τον …αφιονισμό τους:

  «Εάν οι απαγωγές τους, οι αιφνιδιασμοί, οι σφαγές του μεσονυκτίου είναι αυτό που ονομάζουμε δειλία, οι φλυαρούντες περί πολιτισμού δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι, σύμφωνα μέ όσα οι ίδιοι πράττουν, δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τά ευρωπαϊκά μέσα καταστροφής με τα συνήθη δικά τους πολεμικά μέσα.» . Αντί να ηθικολογούμε, συνέχιζε, «θα έπρεπε καλύτερα να αναγνωρίσουμε ότι αυτός είναι ενας πόλεμος pro aris et focis [ υπέρ βωμών και εστιών ], ένας λαϊκός πόλεμος για τη διάσωση της κινεζικής εθνικότητας, μέ όλη την παραφορτωμένη προκατάληψη, ανοησία, μορφωμένη αμάθεια και λόγια βαρβαρότητά της, άν θέλετε — ένας λαϊκός πόλεμος, πάντως.».

  Ως εδώ, καλά. Κατά τ’ αλλα, ο Ένγκελς, όπως και ο Μαρξ, παρά τη συμπάθειά τους στα εξεγερμένα έθνη της Ασίας, δεν έπαυαν να θεωρούν ότι παρουσίαζαν καθυστέρηση στη διαδρομή τους σε μια σταθερή γραμμή προόδου: «Τα μέσα που χρησιμοποιεί τό εξεγερμένο έθνος δέν μπορούν να μετρηθούν με τους κοινώς αναγνωρισμένους κανόνες διεξαγωγής τακτικού πολέμου ουτε μέ οποιοδήποτε άλλο αφηρημένο μέτρο σύγκρισης, αλλά μόνο από το βαθμό πολιτισμού στον οποίο έχει φτάσει αυτό τό εξεγερμένο έθνος.»

  Τέλος πάντων,

 158. Ανδρέας said

  153
  »για να εξαλείψεις έναν ολόκληρο κλάδο εγκληματικότητας, θα πρέπει όλα ανεξαιρέτως τα ναρκωτικά να είναι ελεύθερα, προσβάσιμα και σε προσιτές τιμές»

  υπάρχουν και συντομότεροι οδοί
  να κάτσει ο νομοθέτης και βάση νεοτέρων προσδιορισμών να πετάξει έξω αυτά που δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες (των ναρκωτικών δηλαδή).

  Ούτως ή αλλώς οι χαμηλές ποινές για την προσωπική χρήση χασίς αυτό δείχνει να σημαίνει.

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  50 – Από τότε όμως ήταν παραμύθι, δεν υπήρχε (και δεν υπάρχει) κανένας παράδεισος μετά θάνατον, η πρέζα ήταν και είναι το μέσον για να κοροϊδεύουν και να ελέγχουν τα πρεζόνια, οι έξυπνοι και πονηροί. Ο αληθινός παράδεισος δεν χρειάζεται πρέζα, είναι στην φύση μας και το σημαντικότερο ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, ο βαθύς σεξουαλικός οργασμός, γι΄αυτό οι έμποροι των μικροαπολαύσεων (καφές, τσιγάρο, κοκαϊνη, ηρωϊνη, αλκοόλ, κλπ) αλλά και οι εξουσιαστές (οικονομική ελίτ, εκκλησία) φροντίζουν από τα γεννοφάσκια μας, να τον παρουσιάζουν σαν βρώμικο, κακό και ενοχικό, μη χάσουν την κουτάλα μαζί με τα ζουμιά, ΑΜΑΡΤΙΑ.

  Υ.Γ – Πάντως εγώ, από τι στιγμή που είναι ελεύθερα τα τσιγάρα και ειδικά το αλκοόλ, είμαι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης και εμπορίας όλων των ναρκωτικών, που άλλωστε είναι πολύ πιό ακίνδυνα από τα δύο πρώτα, και κυρίως από το αλκοόλ.

  Υ.Γ – Ξέρει κανείς ποιός αποφασίζει για την «καλή μας» υγεία, και με ποιά κριτήρια επιτρέπει τα τσιγάρα και το αλκοόλ που (οι καπνιστές να μην ενοχληθούν παρακαλώ) αποδεδειγμένα κάνουν μεγάλο κακό στην υγεία, και απαγορεύει τα άλλα;

 160. physicist said

  #158. — Πάντως, Ανδρέα, να είναι σαφές στο μυαλό μας ότι αν ο νομοθέτης κάνει αυτό που λες, δηλ. να πετάξει έξω από τη λίστα μερικά αλλά να διατηρήσει τα υπόλοιπα παράνομα, η εγκληματικότητα ελάχιστα θα επηρεαστεί, ακόμα κι αν οι αριθμοί χρηστών παραμείνουν σταθεροί. Αν, από την άλλη μεριά, είναι αλήθεια οι ισχυριμοί πολλών γιατρών, ότι δηλαδή το χασίς είναι συχνά η είσοδος σε σκηρότερες ουσίες (οι οποίες αν καταλαβαίνω σωστά αυτά που λες θα πρέπει να παραμείνουν παράνομες), τότε η αύξηση του απόλυτου αριθμού χρηστών θα επιδεινώσει το πρόβλημα με τα παράνομα.

 161. Ανδρέας Τ said

  Με όλα τα περιρρέοντα γεγονότα στη Πόλη του Φωτός σας διαβάζω πολύ αργά. Θα ήθελα ν προσθέσω δυό τραγούδια του Ανέστη Δελλιά (άνευ σχολίων) https://youtu.be/1Ey8Egd22LI https://www.youtube.com/watch?v=67YNH7W649M
  Και μια και η κουβέντα είναι και για τα μαχαίρια των Ασσασσίνων κι ένα ακόμη τραγουδάκι του ιδίου https://www.youtube.com/watch?v=NEnCvzL4IWc
  Και ένα συμπλήρωμα στα στοιχεία που έδοσε ο Νίκος Σαραντάκος το πρωί για την τετραϋδροκανναβινόλη, που περιέχεται στο χασίσι. Υπάρχουν πολλά κανναβινοϊδή που έχουν το καθένα τους διαφορετική δράση. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, ιδίως πριν απο όλική νάρκωση. Υπάρχει μάλιστα ένα κανναβινοϊδές, αν η μνήμη δεν με απατά, που σχετίζεται με τον εθισμό. Πεδίο λαμπρό ιατρικής και βιοχημικής έρευνας.

 162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  73 – Πολύ εύκολα, το γυρνάς αντίστροφα (χαμόγελο).

 163. γιὰ τὰ ναρκωτικὰ ὡς κοινωνικὴ μάστιγα ἐννοεῖται ὅτι ὑπεύθυνοι εἶναι πρωτίστως οἱ χρῆστες καὶ δυτερευόντως οἱ ἔμποροι. κανεὶς δὲν πωλεῖ κάτι γιὰ τὸ ὁποῖο δὲν ὑπάρχει ζήτησι.

 164. Ανδρέας said

  160 Φυσικέ
  αναφέρομαι συγκεκριμένα στην μαριχουάνα όχι γενικά και αόριστα.

  Θα επανέρθω στο προηγούμενο ερώτημα πως, γιατί και πότε απαγορεύτηκε η ινδική κάνναβις στην Ελλάδα και έξω.
  #131
  »Το καθεστώς απαγορεύσης της όποιας χρήσης ινδικής κάνναβης το έψαξε κανείς; Δηλαδή το πως, πότε και γιατί;»

  Το απάντησε εν μέρει ο Νέαρχος στο σχόλιο #151

 165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  86 – «Το ότι το πρεζάκι το φτιάχνει ο πρεζέμπορας είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Το χρήστη τον φτιάχνει η εξαρτητική ψυχολογική του συγκρότηση και αυτήν την διαμορφώνει η οικογένεια και η κοινωνία. Ο χρήστης είναι αυτός που φτιάχνει τον πρεζέμπορο.»
  ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ!!!

  91- » ότι έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος και ότι η κοινωνία καταρρέει.»
  Ο γ΄π.π είναι αναπόφευκτος Φυσικέ, άλλωστε έχει ξεκινήσει με τα προκαταρκτικά από το 2008 που μηδένισε τα επιτόκια η μαμά Αμερική, και βέβαια δεν είναι κακός, δεν υπάρχει καλό και κακό, μόνο ανάγκες και επιθυμίες.
  Για την κοινωνία συμφωνώ μαζί σου, δεν καταρρέει, απλώς διαφοροποιείται με χαοτικό (μη προβλέψιμο) τρόπο, άλλοι προσαρμόζονται και άλλοι όχι, έτσι λειτουργεί η ζωή.

 166. #38 τὸ ἴδιο γίνεται καὶ μὲ τὰ βένθος/βάθος

  στ]ν Ὅμηρο τὰ ἀναλγητικὰ λέγονται συνήθως ὀδυνήφατα (ὀδύνη+θείνω) (3 φορὲς στὴν Ἰλιάδα)

  δὲν ἐμφισβητῶ τὴν ἀρχικὴ σημασία τοῦ «νηπενθής», ἀλλ’ὅλα τὰ συμφραζόμενα στὸ ι τῆς Ὀδυσσείας δείχνουν ὅτι πρόκειται γιὰ ναρκωτικό.

  ὅτι οἱ Σκύθες μαστούρωναν μὲ κάνναβι τὸ ξέρουμε ἀπὸ τὸν Ἡρόδοτο (4,75,1)

 167. gryphon said

  148
  Εχω καποια γνωμη γι’αυτο και για αλλους ανθρωπους αλλα με λιγο μεγαλυτερη διγουρια μπορω να πω για τον εαυτο μου μιας και εχω υπαρξει χρηστης για αρκετα χρονια.Καπνισα ομως για πρωτη φορα μετα τα 25.
  Περιστασιακος χρηστης δηλαδη με περιοδους οπου δεν καπνιζα καθολου π,χ για 6 μηνες αλλα και περιοδους που καπνιζα 4-5 τσιγαρα την ημερα.Καταλαβα αμεσως γιατι αρεσει σε τοσους ανθρωπους.Φερνει αρχικα ευθυμια καλη διαθεση δεν σε χαλαει σωματικα οπως το ποτο αυξανει τρομερα την σεξουαλικη επιθυμια ακους διαφορετικα την μουσικη κλπ.Ολα γνωστα.
  Σωματικη εξαρτηση δεν προκαλει αλλα η τελικη μου γνωμη ειναι οτι ναι αποχαυνωνει μακροπροθεσμα.Ειναι καπως δυσκολο να το διαγνωσει αυτο κανεις στον εαυτο του αλλα η μακροχρονια χρηση επιφερει καποιες αδιορατες για πολλους αλλα υπαρκτες ισχυριζομαι εγω αλλαγες στην συμπεριφορα η και στον ψυχισμο του ατομου.Οχι οταν ειναι υπο την επηρρεια αλλα σχεδον μονιμα οσο τουλαχιστον συνεχιζει την χρηση. .
  Βασικα αυτο που κανει οπως πιστευω εγω ειναι οτι αμβλυνει τα θετικα χαρακτηριστικα ενος ατομου και αντιστοιχα οξυνει τα αρνητικα.
  Εαν καποιος απο την φυση εχει την ταση να ειναι μερικες φορες π,χ λιγο αναβλητικος λιγο επιπολαιος λιγο απαισιοδοξος λιγο αδιαφορος να εκνευριζεται ευκολα κλπ αυτα τα χαρακτηριστικα θα χειροτερεψουν περισσοτερο θα γινουν σχεδον μονιμα και θα κυριαρχησουν σε βαρος αλλων ικανοτητων η προτερηματων που εχει καποιος.
  Ολες οι ψυχοτροπες ουσιες το κανουν αυτο και το αλκοολ και περισσοτερο απο το χασις αλλα και αυτο δεν ειναι αθωο.

 168. ndmushroom said

  (Νικοκύρη, ένα σχόλιό μου που πιάστηκε στη σπαμοπαγίδα -αυτά παθαίνεις άμα πληκτρολογείς με μωρό στην αγκαλιά- διάγραψέ το)

  150
  Κατ’ αρχήν, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι απλά και μόνο η ποσότητα των εξαρτημένων, διαφορετικά θα έπρεπε να απαγορευτεί ο,τιδήποτε προκαλεί εξάρτηση (θα μας κόψουν και το σεξ, που έλεγε και η Θεοπούλα). Ο αριθμός των εξαρτημένων αποτελεί έναν μόνο (σημαντικό) παράγοντα από πολλούς παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν για την απαγόρευση ή μη μιας ουσίας.
  Επίσης, η εμπειρία των χωρών που αποποινικοποίησαν την κάνναβη (παρεμπιπτόντως, να δεχθώ το επιχείρημα ότι oi 26 -αν μέτρησα καλά- χώρες, οι 2 πολιτείες της Αυστραλίας και οι 16 πολιτείες των ΗΠΑ όπου η χρήση κάνναβης είναι είτε νόμιμη είτε αποποινικοποιημένη αποτελούν «μικρό δείγμα». Αλλά αν τα 38 χρόνια της Ολλανδίας, τα 20 χρόνια της Κολομβίας ή τα 15 χρόνια της Πορτογαλίας δε συγκροτούν βάθος χρόνου, νομίζω ότι αρχίζουμε να κοροϊδευόμαστε) δείχνει πως ακόμα και αυτό που θεωρείς δεδομένο, ότι δηλαδή η αποποινικοποίηση θα φέρει αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων, δεν ισχύει.
  Όσο για την αντίδρασή σου στα φορολογικά έσοδα, ήταν απόλυτα αναμενόμενη (και θεμιτή). Όπως απόλυτα αναμενόμενη (και διόλου θεμιτή) ήταν και η παράβλεψη όλων των υπολοίπων οφελών που ανέφερα.

 169. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καννάβι λέμε το σκοινί κάτω.Παλιά θα ήταν το σκοινί από ίνες κάνναβης υποθέτω. Κανναβάτσο, απ το ίδιο φαντάζομαι.


  🙂

 170. #169 ὅλοι οἱ Θεσσαλονικεῖς ξέρουμε τὴν ΒΙΛΚΑ (βιομηχανία ἰούτης λίνου καὶ καννάβεως) ἢ τὸ παλιὸ κανναβουργεῖο στὴν Ἔδεσσα.

 171. Ἐπίσης λέμε τῶν χρήστων κι ὄχι τῶν χρηστῶν! 😛 (σιγὰ σιγὰ θὰ μᾶς πῆτε ὅτι οἱ χρῆστες εἶναι καὶ χρηστοί.)

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – «Γιατί εμείς είχαμε μυαλό. Πολλοί που δεν είχαν, το έκαναν.»
  Πού το βρήκατε Φυσικέ, και γιατί οι άλλοι δεν είχαν; πως μπορείς έναν άμυαλο να τον κάνεις μυαλωμένο; Ο βλάκας είναι τελειωμένη υπόθεση, το πρόβλημα είναι, πως είναι άκρως επικίνδυνος για τους μυαλωμένους, που παρ΄όλα αυτά δεν κάνουν τίποτα για να εξαλείψουν την βλακεία, με αποτέλεσμα να έχει κυριαρχίσει στην κοινωνία. Είναι ενα θέμα τελικά, ποιός είναι μυαλωμένος και ποιός όχι.

  129 – «Κι εγώ υπολογίζω ότι η πιθανότητα να υπάρχουν εξωγήινοι είναι μη αμελητέα. Αλλά αν άρχιζα να τους βλέπω κιόλας, τότε στ’ αλήθεια θ’ ανησυχούσα. »

  ΘΕΟΣ ΜΕΓΑΛΕ, πέθανα στα γέλια.

  » Αν προσθέσεις κανείς σ’ αυτήν την προοπτική το γεγονός ότι ένα μέρος των χρηστών «μαλακών» θα πάει στα «σκληρά», αναρωτιέμαι πώς μετράς το όφελος και πώς καταλήγεις σε τέτοια συμπεράσματα στα οποία καταλήγεις.»
  Εμπορικά, έχει μεγάλη κονόμα το πράγμα, θα ανοίξουν οι δουλειές, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι νέοι θα γυρίσουν στην ύπεθρο να γίνουν αγρότες, τα αστικά κέντρα θα ανασάνουν, λιγότερη μόλυνση, καθαρότερος αέρας, λιγότερες ασθένειες, ΝΑ ΠΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ (χαμόγελο)

  .
  145 -«Όσον αφορά τα οφέλη και τους κινδύνους, απαντώ επιγραμματικά: το ποσοστό αυτών που θα περάσουν στα σκληρά θα είναι σαφώς μικρότερο αν ο προμηθευτής δεν είναι ο ίδιος.»
  Πλάκα κάνεις έτσι; γιατί αν δεν κάνεις ή κάτι δεν έχεις υπολογίσει καλά, (π.χ διαφήμηση) ή τα έχεις χαμένα, ή είσαι χρήστης μαλακών. Τα τσιγάρα διαδόθηκαν σε τρομακτικό βαθμό, μέσω της διαφήμησης, όπως και το αλκοόλ, αλλά και ο καφές, και άρχισε η αντικαπνιστική υστερία, όταν το κρίσιμο μέγεθος αρρώστων, έγινε αρνητικό για την οικονομία των πλουσίων δυτικών χωρών, κυρίως όμως για τιςασφαλιστικές εταιρείες όπως π.χ η AIG. Οι καπνιστικές εταιρείς βέβαια, εξαπλώθηκαν στον τρίτο κόσμο, και βγάζουν περισσότερα.
  Πάντως αυτή η βεβαιότητά σου γι΄αυτούς που θα πέσουν στα σκληρά, είναι όλα τα λεφτά.

  » H Πορτογαλία, η Ισπανία, πολιτείες των ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Ελβετία…; Είχαμε «μαζική αποχαύνωση», ή μήπως μείωση των εθισμών;»
  Σίγουρα μαζική αποχαύνωση, δεν κουνιέται κανείς στην οικονομική ελίτ που τους κατακλέβει άγρια, και τους σπρώχνει στον όλεθρο του γ΄π.π.

  Y. Γ – Το «τα έχεις χαμένα» μη το πάρεις στραβά.

 173. Μανούσος said

  Η λέξη حشيش χασίς (με χ γλωττιδικό) σημαίνει απλώς χόρτο και χρησιμοποιείται με την έννοια αυτή κανονικά, ενώ συγχρόνως έχει και την σημασία του χασισιού όπως και παρ’ ημίν. Πιθανόν η δευτερογενής σημασία, δηλ. ναρκωτικό, ναοφείλεται στην συριακή ομόρριζη που σημαίνει πόνος θλίψη, αίσθημα ταραχή της ψυχής κλπ συναφή. (ܚܫ προφορά χας με γλωττιδικό χ, επίσης ܚܫܐ χασώ το θυμάρι)

  Ο Χαγιάμ (με σκληρό χ όπως λέμε χάος..) ούτε Καγιάμ ούτε Κχαγιάμ κλπ.
  Ναι μεν η αραβική δεν έχει ‘π’ αλλά μόνο φ ή b, το φ προτιμήθηκε έναντι του b για την απόδοση των ελληνικών κυρίως διότι μεταγράφονταν από την συριακή η οποία (όπως και τα εβραϊκά) έχει τα λεγόμενα μπεγαδκεφάθ γραφήματα/γράμματα δηλ. b g d k p t που αναλόγως προς το φωνολογικό περιβάλλον δασύνονται σε β γ δ χ φ θ, οπότε στην μεν συριακή το ίδιο γράμμα αντιστοιχεί στο φ ή στο π, και διατηρουμένης της ορθογραφίας (κατά το δυνατόν) στην αραβική το αντίστοιχο είναι αναγκαστικά το φ και όχι το σκληρότερο b. Αντιθέτως σήμερα θα ακούσετε τους Άραβες, επειδή δανείζονται τις λέξεις απ’ ευθείας από τις ευρωπαϊκές ή επειδή πρέπει να μιλήσουν μία ινδευρωπαϊκή (όχι μόνο αγγλικά), να προτιμούν το b και όχι το π.
  Μάλιστα το αραβικό φ είναι ف δηλ. πολύ όμοιο με το συριακό ܦ αφού άλλωστε το αραβικό αλφάβητο είναι παραλλαγή του συριακού (και όχι του ναβαταϊκού αραμαϊκού όπως κυρίως επικρατεί).
  Για τους ασασίνους καλύτερα δέιτε την Εγκυκλοπαίδεια του Ισλάμ (στην νεώτερη όμως έκδοση). Ισμαηλίτες είναι και οι Φατιμίδες.
  Τώρα βεβαίως κανείς δεν μπορεί να πει αν πράγματι έπαιρναν ναρκωτικά οι Ασασσίνοι, αλλά αν έπαιρναν δεν πιστεύω να ήταν χασίσι.
  Σίγουρα δεν ήταν οι πρώτοι «δολοφόνοι-καμικάζι» καθώς οι πρώτοι εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως με την επικράτηση του Ισλάμ από τις τάξεις των λεγομένων Χαριτζιτών, όταν αποφάσισαν να σκοτώσουν τους πρωταιτίους του εμφυλίου πολέμου (Άλι, Μωάβια και Αμρ ιμπν αλ-΄Ας) μέσα στο τζαμί όπου θα πήγαιναν κατά την προσευχή της Παρασκευής, δηλ. πήγαν σε σίγουρη αποστολή αυτοκτονίας.

  87
  Το αλγερινό κιφ προφανώς έχει να κάνει με το κέφι (που φέρνει η μαστούρα) εξ ου και το αγγλικό kif και γερμανικό kiffen που σημαίνουν την πράξη της χασισοποτίας

  Το χασίσι καλλιεργείτο στην Ελλάδα έως το 1904 (δεν ξέρω από πότε) συστηματικά και εξαγόταν κατά κύριο λόγο στην Αίγυπτο. Μόνο όταν η Αίγυπτος απείλησε με διακοπή των εμπορικών σχέσεων το 1904 η Ελλάδα αναγκάστηκε να σταματήσει τις κωλυσιεργίες και να απαγορεύσει την καλλιέργειά του. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αγρότες που το καλλιεργούσαν δεν το κατανάλωναν!

 174. ndmushroom said

  172
  Η διαφορά της κάνναβης από το τσιγάρο και το αλκοόλ είναι η αντιστροφή της σειράς: στο τσιγάρο και το αλκοόλ οι κίνδυνοι ανακαλύφθηκαν (πολύ) μετά από τα (όποια) οφέλη, και η υστερία ακολούθησε την μαζική κατανάλωση. Στην κάνναβη οι κίνδυνοι ανακαλύφθηκαν (ενίοτε και εφευρέθηκαν) πολύ πριν τα οφέλη, και η υστερία προηγήθηκε της εξάπλωσης. Όσο προχωράει η γνώση για τα ναρκωτικά, τόσο αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τα τσιγάρα και το αλκοόλ.
  Όσο για το σχόλιο περί μαζικής αποχαύνωσης, νομίζω ότι το έχει σχολιάσει ο Φυσικός στο 109. Παρότι δε διαφωνώ τόσο πολύ με την κοσμοθεώρησή σου, το να επικαλείσαι την κάνναβη ως αιτία της αποχαύνωσης (πράγμα που σημαίνει ότι, κατά τη γνώμη σου, οι άλλες χώρες δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Να το σχολιάσω ή να το αφήσω;) είναι μάλλον ατυχές (για να είμαι ευγενικός).

 175. Παύλος said

  171
  Αλλά τότε δεν θα έπρεπε να λέμε ο γνώστης των γνώστων και όχι των γνωστών για να μη μπλέξουμε τους γνώστες με τους γνωστούς;

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – Κάνε ένα απλό τέστ (κι όποιος άλλος θέλει) όπως είσαι σε χαλαρή θέση -στάση, μέτρησε πόσες αναπνοές παίρνεις σε ενα λεπτό, αν παίρνεις πάνω από δέκα (το πιθανότερο, συνήθως 15+, κάποιοι παίρνουν 25) θα καταλάβεις γιατί χρειάζεσαι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, κάποια διεγερτική και χαλαρωτική ουσία, το κεντρικό νευρικό σύστημα τάχει παίξει από το αγχωτικό «σφίξιμο» και κατ΄επέκταση οι μύες. Αν κατέβεις στις 4-5 άντε 6, και με λίγη γυμναστική (κάνα δεκαπεντάλεπτο μέρα παρα μέρα) και κάνα χαλαρό μισάωρο περπάτημα ή τροχαδάκι, μέρα παραμέρα πάλι, δεν θα χρειάζεσαι τίποτα, και η σεξουαλική σου επιθυμία θα ανέβει πολύ ψηλά, η δε οργασμική απόλαυση με χαλαρά νευρικό σύστημα και μύες, θα είναι ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, όλη η ενεργειακή εκτόνωση, με κέντρο το γεννητικό όργανο, θα διαχυθεί από την μέσα μεριά της σπονδυλικής στήλης σε όλους τους μύες μέχρι τα ακροδάχτυλα.
  Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ.

 177. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  131 συζητιούνται και συζητούνται δεκτά και τα δύο

  134 Ρογήρε, αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί με την ορολογία, είναι μάχη της Χώρας των Αγνώριστων. Αλλά πρόκειται για καταπληκτικό δείγμα ευπρεπισμού (και αμάθειας). Σε ευχαριστώ!

  140 Κάνει την τρίχα τριχιά, δηλαδή!

  146 Μπορεί και να έχεις δίκιο για τη διαφήμιση

  168 Tο μωρό προέχει 🙂

  171 Ασχολίαστο!

 178. sarant said

  175 Έλα ντε!

  173 Εγώ για γαλλικό το ήξερα το kif

 179. ndmushroom said

  172 (συμπλήρωμα)
  Επίσης, επειδή μάλλον παρεξήγησες κάτι, δεν εννοώ ότι επειδή άλλοι θα πουλάνε (ίσως) την κάνναβη η χρήση της κάνναβης θα μειωθεί. Εννοώ ότι επειδή άλλοι θα πουλάνε την (νόμιμη) κάνναβη και άλλοι την (παράνομη) ηρωίνη, η μετάβαση από την κάνναβη στην ηρωίνη θα είναι δυσκολότερη. Άρα η αναφορά σε διαφημίσεις και καπνοβιομηχανίες δε μοιάζει να έχει ιδιαίτερη σχέση με το θέμα (εκτός αν εννοείς ότι θα αρχίσει να διαφημίζεται η ηρωίνη επειδή η κάνναβη θα νομιμοποιηθεί, που και πάλι είναι ένα λογικό άλμα που δυσκολεύομαι να κατανοήσω.

 180. Μαρία said

  173
  Η καλλιέργεια του χασίς απαγορεύτηκε με το Ν. 5539/1932 http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-laws
  Το άρθρο 14 προβλέπει και αποζημίωση γι’ αυτούς που η καλλιέργεια καταστράφηκε, πράγμα που σημαίνει οτι καλλιεργούνταν νομιμότατα μέχρι το ’32.

 181. rogerios said

  177: Αχ, οικοδεσπότη, με τα σχολαστικά κριτήριά σου, που μου τους στέλνεις όλους στην Απωνία! 🙂 Λοιπόν, καταρχάς, ας διορθώσω το αρχικό σχόλιό μου, τώρα που βλέπω τα κιτάπια μου στο σπίτι. Ο Γισκάρδος δεν πρέπει να συνάντησε ούτε ρουθούνι μουσουλμανικό το 1063, μια και η πόλη βρισκόταν υπό βυζαντινή διοίκηση. Η σημαντική νίκη του επί μουσουλμανικών δυνάμεων τη χρονιά εκείνη ήταν στο Κεράμιο (Τσεράμι) της ΒΔ Σικελίας, Όσο για τον Τάραντα, φαίνεται ότι η πόλη υπήρξε υπό περιστασιακό μουσουλμανικό έλεγχο το διάστημα 846-967 (δεν πρόκειται για συνεχή κυριαρχία και οι «κύριοι» του Τάραντα δεν ήταν κάτι το οργανωμένο, αλλά Σαρακηνοί πειρατές, οι οποίοι την εγκαταλείπουν όταν εκστρατεύει στη Νότια Ιταλία ο Νικηφόρος Φωκάς). Ίχνη κάποιας πραγματικής μάχης δεν βρίσκω.

  Επομένως, ναι μεν ο Τάρανδας (sic, ρε) από μόνος του πάει για κατάταξη στους Αγνώριστους, η Μάχη του Τάρανδα, όμως, έχει σοβαρούς λόγους να αποτελέσει μέρος της Ιστορίας της Νομανσλάνδης, μια και, κατ’ ουσίαν, δεν έγινε ποτέ (ο έγκριτος – οθντκ – αρθρογράφος τη βάζει δίπλα στο Πουατιέ).

 182. #175 ἡ γενικὴ πληθυντικοῦ τοῦ «γνώστης» δὲν εἶναι καὶ τόσο πολύχρηστη ἐδῶ ποὺ τὰ λέμε! ἀλλὰ ἡ πρότασι ποὺ ἔκανε ὁ νικοκύρης κάποτε γιὰ τὶς πισίνες καὶ τοὺς πισινοὺς ΜΕ εἶχε ἀρέσει.

  τώρα τὰ τσιγάρα, οἱ μπάφοι, κτλ μοῦ προκαλοῦν ἀηδία καὶ ἀναγούλα. πραγματικὰ πόσο πιὸ διάστροφη συνήθεια ἀπὸ τὸ νὰ ῥουφᾷς καπνὸ μέσα στὰ στὰ τζιγέρια σου καὶ νὰ τὸν βγάζῃς ἀπ’τὰ ῥουθυούνια σου; σαφῶς δὲ καὶ ἡ ἀπωτάτη καταγωγὴ αὐτῆς τῆς ἀνωμαλίας εἶναι τελεστική.

  θυμᾶμαι πόσο ὑπέφερα ἀπὸ τὴν σιχαμερὴ ὀσμὴ ὅταν κάπνιζε ὁ πατέρας μου . ἔχει τύχει νὰ ξυπνήσω καὶ μόνο ἀπὸ τέτοια ὀσμή. θυμᾶμαι πόσο ᾤκτειρα τοὺς συναδέλφους μου στὸν στρατὸ ποὺ ἔκαναν σὰν τρελλοὶ γιὰ τσιγάρο καὶ πόσο τυχερὸς αἰσθανόμουν ποὺ δὲν εἶχα τέτοιο πρόβλημα.

  φυσικὰ καὶ κατὰ τὴν γνώμη μου ὁ καθένας ἔχει δικαίωμα στὶς ἐπιλογές του. ἀλλὰ εἰδικὰ γιὰ τὸ τσιγάρο στοὺς κλειστοὺς δημόσιους χώρους τοῦτο τὸ χάλι στὴν Ἑλλάδα ὅπου οἱ καπνιστὲς ἀντιμετωπίζονται ὡς φυσιολογικοὶ κι οἱ μὴ καπνιστὲς ὡς μιὰ περίεργη μειονότης ποὺ πρέπει νὰ ὑποφέρῃ παθητικῶς αὐτὸ τὸ βίτσιο τῶν ἄλλων εἶναι τοὐλάχιστον ἐξωφρενικό. καμμιὰ φορὰ θ΄λελω νὰ πάω σὲ κανὰ τέτοιο χῶρο ἔχοντας φάει 2 ὠμὸ σκόρδο. κι ἂς τολμήσουν νὰ μοῦ κάνουν παρατήρησι, θὰ πέσῃ γέλιο.

 183. gpoint said

  Μ’ αρέσουνε τα σχόλια γιατί καλύπτουνε όλη την απόσταση μεταξύ Σοφίας και Αγαθής

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – Δεν διαφωνώ, όμως η κάναβη δεν είχε ποτέ την διάδοση του τσιγάρου (και του αλκοόλ), προφανέστατα λόγο των συμφερόντων των εταιρειών καπνού που πλάσαραν το δικό τους άκρως εθιστικό ναρκωτικό, σε πολύ μικρές δόσεις για περισσότερα κέρδη, για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα για τους όποιους κινδύνους της. Θα σου κάνω την ερώτηση που κάνω σε αρκετούς φίλους που υπεραμύνονται των όποιων ουσιών, αν είχες-έχεις παιδιά, θα τα προέτρεπες να καπνίσουν κάναβη; Αυτό είναι το βασικό μου μετρο «καλό, κακό» για τα δικά μου παιδιά, που δεν τους έχω απαγορέψει τίποτα, και κάναμε μεγάλο αγώνα με την γυναίκα μου, (ανακαλύψαμε πως είναι πολύ δυνατή η κοινωνική «μαγκιά» που παλσάρουν οι εταιρείες) για να τις πείσουμε πως δεν χρειάζονται καμία εξάρτηση για να απολαύσουν την ζωή, η απόλαυση είναι μέσα τους, και είναι δωρεάν.
  Πρίν 8 χρόνια, προσπαθούσα να πείσω την μεγάλη μου (δεκαπεντάχρονη τότε) κόρη Ελεωνόρα να μη πίνει καφέ γιατί είναι εθιστικός, και μου λέει, εσύ γιατί πίνεις μπαμπά; τότε έκοψα τον καφέ, και μετά από τρείς μέρες μ΄έπιασε για πρώτη φορά πονοκέφαλος, έφτιαξα ένα φραπέ και ήπια δυό γουλιές κι αμέσως μου πέρασε, τότε κατάλαβα πως ήμουν εθισμένος στην καφεϊνη και εκνευρίστηκα. Από τότε δεν ξαναήπια καφέ, κι όχι μόνο δεν μου λείπει, αλλά είμαι τουλάχιστον δυό σκαλιά πάνω σε ευφορία, βέβαια σπανίως είμαι στα κάτω μου, ένεκα το σέξ με την Παπέν που μου φτιάχνει το κέφι (χαμόγελο).

  Για την μαζική αποχαύνωση ξέχασα να βάλω χαμόγελο, φυσικά και δεν ευθύνεται μόνο η κάναβη, γι΄αυτή την δουλειά, υπάρχουν πιό σκληρά και εθιστικά ναρκωτικά απ΄αυτήν, όπως η θρησκεία, τα πολιτικά δόγματα, και η εκπαίδευση.

  «Εννοώ ότι επειδή άλλοι θα πουλάνε την (νόμιμη) κάνναβη και άλλοι την (παράνομη) ηρωίνη, η μετάβαση από την κάνναβη στην ηρωίνη θα είναι δυσκολότερη»
  Από πού βγάζεις αυτό το συμπέρασμα; από τη στιγμή που θα είναι νόμιμη, θα έχει και διαφήμηση, άρα θα έχει μεγάλη εξάπλωση όπως τα τσιγάρα, και μια και θα είναι πιό βαριά από τα τσιγάρα, το επόμενο «λογικό» βήμα είναι τα «σκληρά». Για ποιό λόγο να απαγορεύται η ηρωϊνη; άλλωστε δεν σκοτώνει, όσοι την κάνουν, δεν πάνε από υπερβολική δόση όπως λένε τα ΜΜΑ, αλλά επειδή έχουν πιεί και αλκόολ, και πάνε από πνευμονικό οίδημα, όπως και η Ωνάση.

  Πάω για διάβασμα, αυτό για σένα, καληνύχτα.

 185. Μανούσος said

  Για το κιφ κι εγώ νομίζω ότι μάλλον μέσω της γαλλικής πρέπει νάχει περάσει κι έτσι απλώς παρέθεσα το αγγλικό με το γερμανικό επειδή ο κυρ Ντούντεν το θεωρεί δάνειο από τα αγγλικά. Επειδή δεν μπορώ να το διασταυρώσω, το άφησα μετέωρο. Ο Β ΠΠ δεν θα απέκλειε αγγλική-μαγρεμπινή σχέση.

  Σχετικῶς μὲ τὴν παύση τῆς καλλιέργειας τοῦ χασισιοῦ τὸ 1904 βλ. Ἐφημερίδα ΣΚΡΙΠ, Ἡ σύμβασις Ἑλλάδος καὶ Αἰγύπτου 18.12.1904, σελ. 5. ὁπότε ἀνακοινώνεται ἡ ἔναρξη διαπραγματεύσεων στὸ Κάιρο μεταξὺ Ἑλλάδος καὶ Αἰγύπτου γιὰ ἀνανέωση τῆς Ἐμπορικῆς Συμβάσεως. Ὅρος ἀπαραίτητος ἀπὸ πλευρᾶς τῆς Αἰγυπτιακῆς Κυβερνήσεως ἡ ἀπαγόρευση καλλιέργειας τοῦ χασισιοῦ.
  Πιθανόν όμως να συνεχίστηκε με άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.

 186. Ριβαλντίνιο said

  Οι παρενέργειες

  Η τιμωρία/εκδίκηση

  Και ένα παλιό κομμάτι απ’τους ΖΝ.

 187. sarant said

  180-185
  Εχω ακούσει παλιά, σε σοβαρή ρεμπετολογική εκπομπή στο ραδιόφωνο, ότι ναι μεν ψηφίστηκε η απαγόρευση το 1932, αλλά όχι μόνο αποζημιώθηκαν οι καλλιεργητές παρά και επιτράπηκε να συνεχίζεται η εμπορία του μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων -που βέβαια άφηνε περιθώριο για καταστρατήγηση. Οριστική απαγόρευση της νόμιμης ή νομότυπης κυκλοφορίας, επί Μεταξά.

 188. Σωτήρς said

  185 Η καλλιέργεια κάνναβης για παραγωγή χασίς στην Ελλάδα διαδώθηκε σε μεγάλη κλίμακα σαν εναλλακτική καλλιέργεια στη σταφίδα πριν και μετά την σταφιδική κρίση στα 1890.
  Κιφ, κέφι γιατί όχι και κεφτές; Μόνο κιφ δηλαδή φούντα σε πίπα κάπνιζαν οι μαροκινοί μέχρι περίπου τα 1960. Με τους τουρίστες κι έπειτα άρχισε η γιγάντια παραγωγή χασίς.

  Για τα ναρκωτικά στην ΕΕ δείτε εδώ, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. Έχει εκθέσεις είκοσι χρόνων άμα σας ενδιαφέρει πολύ.

 189. Ανδρέας said

  184 Λάμπρο η διαφορά κάνναβης και αφιονιού έγκειται στην υψηλή τοξικότητα και τον εθισμό που προκαλείται από τα οπιοειδή σε αντίθεση με την κάνναβη.

  Πάλι δεν πρέπει να το συνδέουμε-συγχέουμε με τα τσιγάρα ταμπάκου. Καμία σχέση. Ένα πακέτο τσιγάρα είναι 20 γραμμάρια καπνού. Ένα άτομο δεν καταναλώνει ημερησίως 20-40 γραμμάρια φούντας ή χασίς ενώ ο μέσος όρος καπνιστών ταμπάκου με καναδυό πακέτα την μέρα τόσο καταναλώνει.
  Αν μπορέσει και καταναλώσει μόνος-η πάνω από 2 γραμμάρια θεωρείται πάρα πολύ. Εξαρτάται βέβαια και από την ποιότητα αλλά για 10-20 γραμμάρια είναι αδύνατον.

 190. Μανούσος said

  154
  Ο Μωάμεθ στα αραβικά με κανονική προφορά μουχάμμαντ, με διαλεκτική ακούς, από μοχάμμαντ μέχρι μχάμμαντ.
  Θεωρητικά δεν υπάρχει /ο/ πλην όμως τα βραχέα /ου/ προφέρονται συχνά ως /ο/ ιδίως στην Αίγυπτο αλλά και στο υπόλοιπο Μάσρεκ (αντίθετο του Μάγρεμπ) όπως πχ Κομ ελ Ντικ (στην Αλεξάνδρεια), αλ-Κόντς (αλ-Κούντς Ιεροσόλυμα), Μοχάμεντ Μόρσι, Χόσνι με /ο/ αλλά Μουμπάρακ με /ου/, Χεζμπολλάχ, Χόμς, Ντέιρ αζ-Ζόρ κλπ απλώς για να αναφέρω κάποια οικεία (όλα με βραχύ /ου/)

  181
  Δυστυχώς λίγοι προς το παρόν αμφισβητούν ανοιχτά τις τάχα ιστορικές μάχες του Πουατιέ και της Τουρ.

  και η Θεά με τις Παπαρούνες από την Κρήτη

  http://culturearea.blogspot.gr/2013/11/e.html

 191. Ανδρέας said

  190. Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.
  Ο Τήλεφος είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση. Υπαίτιος της πτώσης ολόκληρης Τροίας με τα Τηλέφεια τραύματα και την ομοιοπαθητική, «ο τρώσας και ιάσεται» πολύ καλό.

 192. Spiridione said

  Για την νομοθεσία απαγόρευσης των ναρκωτικών περισσότερα εδώ. Από το 1885 υπήρχε σύμβαση με την Αίγυπτο για απαγόρευση εξαγωγής κάναβης για εμπορικούς λόγους (ευνοούνταν η εξαγωγή καπνών). Το 1906 με νόμο απαγορεύτηκε η εξαγωγή στην Αίγυπτο, τέθηκε φορολόγηση και δασμοί για την αποθάρρυνση καλλιέργειας κλπ. Το 1919 και 1920 απαγορεύτηκε η χρήση κατοχή κυκλοφορία ναρκωτικών κλπ, που για πρώτη φορά συνδέθηκε με καταγώγεια, αλητεία κλπ, αλλά λόγω της πίεσης των χασισοκαλλιεργητών ανεστάλη σιωπηρά και εν συνεχεία νομοθετικά για πολλά χρόνια. Το 1932 απαγορεύτηκε οριστικά λόγω πίεσης των ΗΠΑ αλλά και για κοινωνικούς λόγους, σύνδεση με περιθώριο, ρεμπέτικο κλπ. Το 1934 αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία, και προστέθηκε και η εκτόπιση για χρήστες κλπ.
  http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/24530#page/137/mode/1up

 193. Corto Maltese said

  187 (για νομοθεσία κλπ):

  Αντιγράφω από τον Παναγιώτη Κουνάδη:

  Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ «ΗΜΙΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ»
  Στην Ελλάδα, που υπέγραψε τη συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919, ψηφίστηκε το 1920 ο νόμος 2107 της 11ης Μαρτίου «περί απαγορεύσεως της καλλιέργειας, της εμπορίας και της καταναλώσεως της ινδικής καννάβεως» γενικά.
  Βέβαια η νομοθεσία ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των οικονομικών του κράτους, που έπρεπε να αποζημιώσει τους καλλιεργητές οι οποίοι νομίμως ως τότε καλλιεργούσαν και ζούσαν από την επεξεργασία του φυτού αυτού παράγοντας δεκάδες προϊόντα τόσο από την κλωστική (cannabis sativa) όσο και από την ευφορική κάνναβη (cannabis indica).
  Τελικά ύστερα από πολλές αναβολές ο νόμος 2107/20 τέθηκε σε εφαρμογή την 1.1.1936, και αφού το κράτος αποζημίωσε τους καλλιεργητές και κατέστρεψε τα αποθέματα χασίς που του παρέδωσαν γεωργοί και έμποροι.
  Η περίοδος από το 1920 έως το 1936 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δεκαπενταετία της ημιπαρανομίας για το χασίς». Κατά την περίοδο αυτή διαπιστώνεται μια υπερπροβολή της χρήσης του καπνού με ένα κύμα διαφημίσεων σε παγκόσμια κλίμακα, με σκοπό να εξαπλωθεί η συνήθεια του καπνίσματος και στον γυναικείο πληθυσμό.
  Με τον νόμο 5539 της 1ης Ιουλίου 1932 απαγορεύτηκε τελείως η πώλησης και η χρήση του οπίου (αφιόνι), της μορφίνης, της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Επίσης και κάθε σκευάσματος που περιείχε ποσότητα μορφίνης μεγαλύτερη από 0,2% ή 0,1%, κοκαΐνη ή ηρωίνη σε οποιαδήποτε ποσότητα και άλλα παρεμφερή. Με βάση αυτόν τον νόμο, η εισαγωγή και πώληση ήταν αποκλειστικό δικαίωμα του κράτους και ανήκε στο τότε υπουργείο Υγιεινής, όπου είχε την έδρα της η «Επιτροπή Ναρκωτικών», η οποία θα γνωμάτευε και για κάθε άλλη «ηδονιστική» ουσία που θα έπρεπε να απαγορευτεί.

 194. ndmushroom said

  184
  Όχι, δε θα τα προτρέψω. Σκοπεύω, όμως, να τους μαγειρέψω το (ελπίζω) πρώτο τους space cake, να τους δώσω το (ελπίζω) πρώτο και τελευταίο τους τσιγάρο, να τους γεμίσω το (ελπίζω) πρώτο τους ποτήρι αλκοόλ, ώστε να αποφασίσουν μόνα τους, πέρα από μαγκιές και φοβίες, από αρνητικούς ή θετικούς μύθους και παραμύθια, αν είναι κάτι που τους αρέσει ή όχι. Συμφωνώ μαζί σου ότι η ζωή μπορεί να είναι ωραία και χωρίς εξαρτήσεις, αλλά η ζωή σίγουρα δεν είναι ωραία αν αποφεύγεις οτιδήποτε θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει εξάρτηση. Όπως το σεξ, για παράδειγμα.
  Όσον αφορά τη μετάβαση στα σκληρά, αναφέρομαι σε αυτό που λίγο ισοπεδωτικά αναφέρεται ως το παράδειγμα του σούπερ-μάρκετ. Όπως, λέει το απλουστευτικό μας παράδειγμα, μπαίνεις για μπανάνες και βγαίνεις με μπανάνες και μια λαχταριστή σοκοφρέτα που σου γυάλισε δίπλα στο ταμείο, έτσι και στα ναρκωτικά μπαίνεις για χασίς αλλά σου πασάρουν και τα βαριά. Αντιθέτως, αν μπεις στο μανάβικο σπανίως θα βγεις με σοκοφρέτα, και το ίδιο θα ισχύσει και για την νομιμοποίηση της κάνναβης.
  Θεωρώ επίσης σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι όσα εδώ συζητώνται θεωρητικά και υποθετικά και με ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη εφαρμοστεί, πρακτικότατα, εδώ και λιγότερα ή περισσότερα χρόνια, σε αρκετές χώρες του κόσμου, και έχουν ήδη παράξει αποτελέσματα. Μπορούμε να απορρίπτουμε χωρίς καν να κοιτάμε τα ευρήματα ως μη αντιπροσωπευτικά, αλλά αν τα αντιπαραβάλλουμε σε δικές μας, προσωπικές πεποιθήσεις και εικασίες αποδυναμώνουμε αρκετά το επιχείρημά μας.

 195. sarant said

  Ευχαριστούμε για τα της νομοθεσίας!

  Και να μια καταπληκτική σύμπτωση.

  15: Στο σχόλιο 15, με ρώτησε ο Τσοπανάκος πότε πήρε η λέξη «αφιονισμένος» την τωρινή της σημασία.
  Λοιπόν, καθώς διαβάζω ένα κείμενο του 1870 (για το οποίο θα μιλήσουμε και άλλη φορά), βλέπω

  …το σκυλί αυτό κουτούρντισε και κάνει σαν αφιονισμένο

  Σκυλί εννοείται ένας αστυνόμος που κυνηγάει τους παράνομους, κουτούρντισε θα πει ξεσάλωσε, λύσσαξε, αφήνιασε,

  Οπότε, το αφιονισμένος = αφηνιασμένος είναι παλιό.

 196. Corto Maltese said

  Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε σε σχέση με την περίοδο 1920 – 1936, η ανοχή του κράτους αφορούσε μόνο την καλλιέργεια της κάνναβης και όχι την χασισοποτία, εναντίον της οποίας ασκήθηκε σκληρή αστυνομική καταστολή, όπως προφανώς προκύπτει από τα σχετικά ρεμπέτικα και τις ανάλογες αφηγήσεις («βρε μάγκα το ‘χει η μοίρα σου πάντα για να τραβιέσαι/ για κάτι μικροπράματα στην τούφα να πετιέσαι» κλπ).

 197. Μαρία said

  192
  Ο 2736/1921 (κατέβασέ τον) που κυρώνει νομ. διάταγμα του Δεκεμβρίου του ’20 δεν αναφέρεται στο χασίς αλλά μόνο στο όπιο, μορφίνη, κοκαΐνη, ηρωίνη και των αλάτων αυτών.

 198. Corto Maltese said

  Με την ευκαιρία της αναφοράς στην κλωστική κάνναβη, αν δεν κάνω κατάχρηση του χώρου, έχω μία ερώτηση:

  Ψάχνω (με κάποιους φίλους) την ετυμολογία της λέξης «τρισίλιο», που είναι ναυτικός κόμπος με σπάγγο από κανναβόσχοινο για την επένδυση χοντρών κάβων ή θηλιών. Είναι γόρδιος δεσμός, δηλαδή δεν λύνεται, επειδή οι άκρες του είναι αφανείς.
  Από που να προέρχεται η λέξη; Από το φιτίλι μήπως;
  (Είναι με ιώτα, μην γίνει σύγχυση με την «Τρισήλιο Θεότητα»!)

  Ευχαριστώ και συγγνώμη για το (ημι)άσχετο!

 199. 198

  Corto

  Μα, εσύ ένας ναυτικός; Ψάξε για την σχοινοπλεκτική των βρετανών στα παλιά ιστιοφόρα in His Majesty Service.
  Εγώ εκεί βρήκα τη γροθιά της μαϊμούς, που την έχω τώρα στα κλειδιά μου.

  Είναι η άκρη από το βιλάι… (δες παλιότερο δημοσίευμα εδώ)

 200. Corto Maltese said

  199: Σε ευχαριστώ φίλε μου! Γνωρίζω τι είναι το (ι)βιλάι και το τρισίλιο. Όμως η ετυμολογία του τελευταίου μου είναι άγνωστη. Πάει πουθενά το μυαλό σου; Ελληνική λέξη μοιάζει πάντως.

 201. Spiridione said

  197. Ναι, το χασίς απαγορεύτηκε με τον Ν. 2107/1920 (και τον 1681/19)

 202. Μαρία said

  202
  οκ, http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-laws με παρέσυρε ο λογοκλόπος Πανούσης που το ξεκινάει απ’ το ’32.

 203. Ανδρέας said

  και ένα παλιό του ’35

 204. Spiridione said

  193. Αφού πιάσαμε τα νομοθετικά και για να είμαστε ακριβείς, ο Ν. 2107/20 και όλοι οι προηγούμενοι συναφείς νόμοι καταργήθηκαν με τον 5539/32, άρα και η αναστολή που είχε δοθεί μέχρι την 1-1-1936 δεν ίσχυε. Το 1934 εκδόθηκε Π.Δ. (από 3-1-1934 με αναζήτηση στο ετ.γρ), περί του τρόπου καθορισμού αποζημιώσεως των προ του Ν. 5539 κατόχων ινδικής καννάβεως. Έπρεπε να εκδοθεί εν συνεχεία υπουργική απόφαση με την οποία θα συστηνόταν τριμελής επιτροπή που θα επόπτευε την παράδοση των ποσοτήτων χασίς, που θα γινόταν απ’ όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, στο Εγκληματολογικό Μουσείο, η καταβολή αποζημιώσεων, η καταστροφή κλπ. Δεν ξέρω πότε ολοκληρώθηκαν βέβαια όλα αυτά.

 205. 198, 201

  Corto, Νομίζω πως πρόκειται για ένα κόλπο με τα σκοινιά: αφού τα κόψουν, τα ξεφυτιλίζουν στην άκρη για κάνα-μισό μέτρο, διαιρώντας τα στις αρχικές πλεξούδες και μετά πάνε κάνα μέτρο πιό πίσω και στρίβουν το σκοινί ανάποδα για να χαλαρώσει η πλέξη του. Έτσι δημιουργείται ένα λάσκο, κενό ανάμεσα στις πλεξούδες, στο οποίο μπορούν να πλέξουν σε αντίθετη φορά τις ξεφυτιλισμένες πλεξούδες της άκρης του σκοινιού.

  Στη φωτογραφία, με τρεις πλεξούδες, μάλλον από εκεί βγαίνει το τρισ- που ψάχνεις. Το -ίλιο ίσως από το ιβιλάι (–>heaving line)

 206. Βάταλος said

  Εντιμώτατε κ. Σαραντάκο,

  Με όλην την πατρικήν αγάπην που γνωρίζητε ότι σάς έχω, επιτρέψατέ μοι απόψε να είμαι λίαν σκληρός με την παρούσαν (θαυμασίων προθέσεων, κατά τα άλλα…) ανάρτησίν σας, ήτις σάς εκθέτει πανελληνίως και πρέπει πάραυτα να την διορθώσητε. Εννοείται ότι εκθέτει και τους εκλεκτούς Ρωμιούς αναγνώστας σας, οίτινες δεν ετόλμησαν (είτε από ευγένειαν, είτε από άγνοιαν) να σας διορθώσουν επί 15 ολοκλήρους ώρας…

  1) Η κεντρική ιδέα της παρούσης αναρτήσεως είναι ότι ο καραφλός φιλόσοφος Μπογδάνος εταύτισε το αφιόνι (όπιον) με το χασίσι και δι’ αυτό τον στηλιτεύετε. Ορθώς πράττετε, αλλά… επιτρέψατέ μοι την φράσιν: «Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι». Η φοβερά γκάφφα του καραφλού φιλοσόφου που ούτε υμείς αντελήφθητε, ούτε οι αποβλακωμένοι (από τας χριστιανικάς παρλαπίπας) αναγνώσται σας είναι άλλη και δημιουργεί μέγα θέμα διά το παρόν (πανθομολογουμένως) κορυφαίον Γλωσσικόν Ιστολόγιον του Ρωμέικου…

  Δέχεσθε, κ. Σαραντάκο, την βασικήν θέσιν του Μπογδάνου ότι οι ασσασσίνοι επήραν το όνομά των από το χασίς, διότι τάχα το λέγει ο Αμίν Μααλούφ εν τη «Σαμαρκάνδη» του!.. ΜΕΓΑ ΨΕΜΜΑ: Διαβάσατε τι λέγει ο Μααλούφ εις την «Σαμαρκάνδην»

  Το επιάσατε, αγαπητέ κ. Σαραντάκο; Αντελήφθητε τι γκάφφα διεπράξατε επί 15 ολοκλήρους ώρας; Πρώτον, δεν ελέγξατε τον καραφλόν φιλόσοφον, όστις ενεθυμείτο τα εντελώς αντίθετα από αυτά που γράφει ο Μααλούφ εν τη Σαμαρκάνδη του! Δεύτερον, και υμείς ο ίδιος κ. Σαραντάκο, πιστεύετε (και διαβεβαιώνετε τους ανυποψιάστους αναγνώστας σας) ότι το assassins βγαίνει από το χασίσι, ενώ ο Μααλούφ και όλη η σύγχρονος Γλωσσολογία σάς διαβεβαιώνει πως ΟΧΙ!..

  2) Διά να μη τολμήση κάποιος (σαραντικώτερος του Σαραντάκου) αναγνώστης και πει ότι ο Μααλούφ δεν ηξεύρει τι λέγει, ο γέρων Βάταλος σάς προσφέρει απόψε το μνημειώδες σύγγραμμα του Μάρκου Θεοδώρου (Marcus Boon) «The road of Excess, a history of writers on Drugs» που εξέδωσε το σωτήριον έτος 2002 το Πανεπιστήμιον του Χάρβαρδ

  https://www.docdroid.net/75dDUIv/marcus-boon-the-road-of-excess-a-history-of-writers-on-drugs-harvard-2002.pdf.html

  και το οποίον πωλείται 30 ευρώ

  Καταβιβάσατέ το, αγαπητέ κ. Σαραντάκο, πρίν το εξαφανίση και η ενταύθα παρεπιδημούσα κλίκα των χριστιανούληδων του παπα-Μεταλληνού: Αν υπάγετε εν ταις σελίσι 123 έως 126 θα διαβάσετε τα εξής εκπληκτικά: Είναι μέγα ψεύδος ότι το χασίσι έδωκε το όνομά του εις τους δολοφόνους Ασσασσίνους! Πρόκειται περί προπαγάνδας του Αμερικανικού Κράτους, διά να πεισθούν οι χριστιανούληδες Αμερικανοί ότι το χασίσι κάμνει τους ανθρώπους δολοφόνους!..

  3) Και σάς ερωτώ ευθέως, κ. Σαραντάκο: Ποίος είσθε εσείς που θα διαψεύσητε το Πανεπιστήμιον του Χάρβαρδ; Σπεύσατε να διορθώσητε την παρούσαν ανάρτησιν που σάς εκθέτει πανελληνίως εις τα όμματα των επαϊόντων: Η ετυμολογία χασίς – ασσασσίνοι είναι κατασκεύασμα του Αμερικανικού Κράτους!..

  Μετά πάσης τιμής

  Γέρων Βάταλος
  πρώην Ρωμιός, πάντοτε Έλλην και ουδέποτε κάφρος

 207. Spiridione said

  205. Συμπλήρωση: Τέλος, εκδόθηκε ο ΑΝ 2039/1939 που άλλαξε τον τρόπο καταβολής αποζημιώσεων του ΠΔ του 1934, που φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της. Μέχρι τότε την αποζημίωση την καθόριζε ελεύθερα το Πρωτοδικείο (ωραία δουλειά για τους δικηγόρους τότε!) και φαίνεται ότι είχαν βγει μεγάλα ποσά. Έτσι το 1939 καθορίστηκαν συγκεκριμένες τιμές, π.χ. για την ποιότητα χασίς Α’ 225 δραχμές το κιλό, και ορίστηκε ανώτατο ποσό αποζημιώσεων 9.000.000 δρχ. για όλους τους χασισοκαλλιεργητές.

 208. Μαρία said

  Άσχετο αλλά …

  Ψαρονίκο, άνοιξε την αγκάλη σου, έρχεται ο μονογιός σου, ο Γιώργης… http://www.stokokkino.gr/article/1000000000020406/PSaroniko-anoikse-tin-agkali-sou-erxetai-o-monogios-sou-o-Giorgis

 209. Corto Maltese said

  206 (Σκύλος):
  Πάρα πολύ καλό αυτό που λες! Πράγματι αν αυτός ο «κόμπος» είναι το τρισίλιο αιτιολογήσαμε τουλάχιστον το πρόθεμα τρις. Εκκρεμεί να δούμε αν το -ίλιο σχετίζεται με τι ιβιλάι όπως είπες.
  Και το σκίτσο που παραθέτεις πολύ κατατοπιστικό.

  Για τρισίλιο ήξερα αυτήν την τεχνική δεσίματος (χωρίς τριχοτόμηση):

  Δηλαδή κάνεις μια θηλιά με τον σπάγκο εφαπτομενικά με το αντικείμενο (συνήθως σχοινί) που θέλεις να περιτυλίξεις, την μία «ουρά» της θηλιάς την τυλίγεις πολύ συνεκτικά χωρίς κενά πάνω στο αντικείμενο και όταν τελειώσεις την περιέλιξη τραβάς την άλλη «ουρά» και η θηλιά κρύβεται κάτω από το τύλιγμα. Κόβεις τα περισσεύματα σύρριζα και οι άκρες είναι αδύνατον να βρεθούν.

  Θα επανέλθουμε! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

 210. Ax, Βάταλε, έχεις συχνά τόσο ενδιαφέροντα πράγματα να πεις! Είναι ανάγκη να τα λες μ’αυτόν τον εκνευριστικό τρόπο;
  Πάντως, Χάρβαρδ-ξεΧάρβαρδ, ο Marcus Boon καταφέρνει να ισχυριστεί ότι «The word ‘cannabis’ itself comes from the Greek ‘qunbus'»! Εντάξει, παραδρομή είναι, αλλά δείχνει ότι δεν πρόκειται για ευαγγέλιο.

 211. Λ said

  Δεν διάβασα όλα τα σχόλια κι έτσι δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί ήδη. Στο φαράγγι του Βίκου, όταν προχωρήσεις αρκετά υπάρχει ένα γκραφίτι που λέει περίπου τα έξής: είμαστε μια ομάδα ναρκομανών που θεραπεφτήκαμε με κρητικιά φούντα.

 212. -Εἶσαι σίγουρος ὅτι αὐτὰ εἶναι τὰ τελευταῖα; ῥώτησε χαϊδεύοντας τὴν σκληρὴ ῥάχι ἑνὸς χοντροῦ τόμου ποὺ ἀναπαύονταν στὴν κορφὴ τῆς ψηλῆς στοίβας, κάτω ἀπὸ μιὰ ντουζίνα πανομοιότυπων ἀντιτύπων. Ἡ στοίβα στηριζόταν πάνω σ’ἕνα ξὐλινο ἀναλόγιο, γερό, μὰ μὲ ἐλαφρῶς κεκλιμένη ἐπιφάνεια, καὶ τὰ βιβλία γιὰ λόγους ἰσορροπίας εἶχαν τοποθετηθῆ ἔτσι ὥστε νὰ σχηματίζουν ἀνὰ τρία κλιμακωτοὺς ἀναβαθμοὺς πρὸς φορὰ ἀντίθετη ἀπὸ τὴν κλίσι τοῦ ἀναλογίου.
  -Ὁ Μεταλληνὸς εἶπε ὅτι τὰ τσιράκια του σάρωσαν ὅλα τὰ βιβλιοπωλεῖα. Παρήγγειλαν ἀπὸ τὸ διαδίκτυο ὅλο τὸ διαθέσιμο ἀπόθεμα. Αὐτὰ ἐδῶ εἶναι ὅσα ξέμειναν σὲ διάφορες δανειστικὲς βιβλιοθῆκες.
  Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἱερώνυμος κύτταζε δύσπιστα τὸν συνομιλητή του ἐν ᾧ τὰ γέρικα, κοκκαλιάρικα δάχτυλά του συνέχιζαν νὰ ταξιδεύουν πάνω στὴν φαρδιὰ ἐπιφάνεια τοῦ σκληροῦ ἐξωφύλλου.
  -Καὶ μὲ τὸ ἐξωτερικό; ῥώτησε ξαφνικά. Τί θὰ γίνῃ μὲ τὸ ἐξωτερικό; Δὲν μποροῦμε νὰ ἐξαφανίσουμε δὰ κι ὅλα τὰ ἀντίτυπα ἀπὸ ὅλες τὶς βιβλιοθῆκες τοῦ κόσμου.
  Τὸ πρόσωπό του πῆρε ἀπότομα μιὰ ἔκφρασι σκυθρωπή, γεμάτη θλῖψι καὶ παραίτησι. Στὸ χλωμὸ φῶς τοῦ κηροπηγίου ποὺ φώτιζε ἀπὸ τὸ ἕδρανο πλάι στὸ ἀναλόγιο οἱ ῥυτίδες ποὺ χαράκωναν ὅ,τι δὲν ἔκρυβε ἡ λευκὴ γενειάδα φαίνονταν τώρα σὰν σκιερὲς βαθιὲς χαράδρες.
  -Μακαριώτατε, ἀπάντησε ὁ ἄλλος ῥασαφόρος μὲ τὸ μεγάλο, ἐπιβλητικὸ μουστάκι, γι’αὐτὸ ἀκριβῶς ἀποφάσισα νὰ θέσω σὲ ἄμεση ἐφαρμογὴ τὸ plan b,
  – Plan b; ἔκανε ὁ Ἀρχιεπίσκοπος γεμᾶτος ἀπορία. Τί ἐννοεῖς Σεραφείμ;
  -Μὰ δὲν σᾶς ἐνημέρωσε ὁ Ἀμβρόσιος; Ἔλᾶτε πρὸς τὰ ἐδῶ.
  Μὲ τὴν ὑπόδειξι τοῦ Σεραφεὶμ οἱ δύο ἄνδρες προχώρησαν μέχρι τὴν ἀπέναντι πλευρὰ τῆς αἴθουσας, κοντὰ στὴν μεγάλη ξύλινη πόρτα τὴς εἰσόδου. Τότε μόνο ὁ Ἱερώνυμος πρόσεξε ἕνα μικρό, μεταλλικὸ σεντουκάκι ποὺ ἦταν ἀφημένο κάτω στὸ δάπεδο.
  -Τί εἶναι αὐτό; ῥώτησε μὲ εἰλικρινῆ ἀπορία καὶ χτύπησε τὸ καπάκι τοῦ κιβωτίου μὲ τὴν ἄκρη τῆς ποιμαντορικῆς του ῥάβδου.
  -Τὸ στέλνει ὁ Χρυσόστομος ἀπὸ τὴν Καλαμάτα, Μακαριώτατε, ἀποκρίθηκε ὁ Μητροπολίτης Πειραιῶς. Πρῶτο πρᾶμα. Δὲν ξέρω ἂν μὲ καταλαβαίνετε,
  Ἔκλεισε συνωμοτικὰ τὸ μάτι. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος παρέμενε σιωπηλὸς κι ἀνέκφραστος περιμένοντας περισσότερες ἐξηγήσεις. Ἤ τοὐλάχιστον ἔτσι ἑρμήνευσε τὴν στάσι του ὁ Σεραφείμ.
  -Λοιπόν, ἄρχισε νὰ ἐξηγῇ, ἔχω στὴν διάθεσί μου καμμιὰ 30αριὰ ἐκπαιδευμένους λοκατζῆδες. Τοὺς χασισώνω καὶ τοὺς ἀμολάω μὲ σαφῆ ἐντολῆ: «Φάτε τὸν Βάταλο! Δὲν ξέρω ποῦ θὰ τὸν βρῆτε, δὲν ξέρω τί θὰ κάνετε, ἀλλὰ τὸν θέλω νεκρό, Ἀλλιῶς Παράδεισος γιόκ. Γκέγκε;»
  Μέσα στὴν ἡμισκότεινη αἴθουσα τὸ παιχνίδι τῶν σκιῶν ὥπλιζε τὴν βλοσυρὴ μορφὴ τοῦ σατανικοῦ Πειραιώτη Ῥισελιὲ μὲ ἀκαταμάχητη πειθώ. Ἐξάλλου, σκεφτόταν ὁ Ἱερώνυμος καὶ μιὰ σπίθα ζωντάνιας ξάστραψε στὰ κουρασμένα μάτια του, δὲν ὑπάρχει κάτι καλύτερο νὰ δοκιμασθῇ. Τὸ καταραμένο διαδίκτυο εἶχε ἀπαρχαιώσει τὸ ἐπιτελεῖο τοῦ Μεταλληνοῦ καὶ τὶς ξεπερασμένες μεθόδους του. Γιατί ὄχι λοιπόν;

 213. ΓΑΛ(ι)ΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ said

  Μολονότι είμαι νέος σχολιαστής δεν είμαι καθόλου νέος αναγνώστης αυτού του εξαιρετικού ιστολογίου, το οποίο και παρακολουθώ τακτικά γιατί πολλά μαθαίνω διαβάζοντας τα άρθρα αλλά και τα σχόλια που τα ακολουθούν.
  Θυμάμαι, λοιπόν, ένα τουλάχιστον ακόμη άρθρο σχετικό με το μυρωδάτο χασισάκι που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο αυτό: ήτανε, προ 4ετίας περίπου, στις αρχές του 2012, με αφορμή ένα ριμάτο δίστιχο που αποδιδότανε στα στερνά του Βάρναλη επί χούντας. Και τότε υπήρξαν εδώ εκτενή σχόλια και είχε γίνει ζωηρή αντιπαράθεση, πέρα από την φιλολογική διάσταση του θέματος, γενικά γύρω από τα ναρκωτικά. Τότε ανταλλάχθηκαν διάφορες απόψεις για την νομιμοποίηση ή αποποινικοποίηση στην χρήση της ινδικής κάνναβης, για την πρέζα, για τις θέσεις του ΚΚΕ ως προς την κοινωνική διάσταση του ζητήματος, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα.

  Αν και τα τελευταία 35 έτη ζω τους 10 μήνες κάθε χρόνου μακρυά από την πατρίδα, είμαι (ή, τουλάχιστον, προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ) αρκετά ενήμερος για όσα συμβαίνουν εκεί. Γνωρίζω, λοιπόν, ότι εξακολουθούν και παραμένουν μαχητικοί οι αγωνιστές γιατροί που εδώ και 35 χρόνια πρωτοστατούν στην διαφώτιση του κοινού στην Ελλάδα: οι Νευρολόγοι-Ψυχίατροι κκ Γιώργης Οικονομόπουλος και Κλεάνθης Γρίβας, με πλούσια βιβλιογραφία και αρθρογραφία τους (τόσο περί την καθαρώς ιατρική όσο και περί την κοινωνικο-πολιτική διάσταση στο ζήτημα της χρήσης των ψυχοτρόπων ουσιών) αλλά και με αξιοθαύμαστη παράλληλη κοινωνική τους δραστηριοποίηση.

  Ασφαλώς, το ζήτημα των «ναρκωτικών» είναι τεράστιο και πολυεδρικό. Έτσι δεν μπορεί μεν να αντιμετωπισθή με απλή ανταλλαγή απόψεων αλλά πάντα βοηθάει οταν γίνεται μιά κουβέντα για αυτό.

  Πραξενεύομαι όμως, τώρα, επειδή σχεδόν κανένας (πλην του αγαπητού μου κυρίου Λάμπρου) από τους εκλεκτούς φίλους αναγνώστες-σχολιαστές δεν έθιξε την αδιαμφισβήτητη πλέον σχέση του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ με την «βιομηχανία» των ναρκωτικών: γιατί είναι γνωστό πιά ότι εδώ και 3 αιώνες το ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ΕΜΠΟΡΙΑ των ναρκωτικών. Ακόμη και η βιομηχανία των όπλων έρχεται δεύτερη, συχνότατα για να σταθή αρωγός της «βιομηχανίας» των ναρκωτικών!
  Παραξενεύομαι που κανένας δεν επεσήμανε ότι οι επεμβάσεις της Δύσης στην Ασία ή στην Λατινική Αμερική είχανε ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΧΕΣΗ με γεωγραφικές περιοχές όπου θάλλουν είτε οι ναρκοφυτείες είτε οι ναρκοδιακινητές: οι Άγγλοι στην Κίνα, οι Γάλλοι στην Ινδοκίνα, οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη, οι Ρώσσοι και μετά οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν (και, τελευταία, τα όσα γίνονται στην ευρύτερη περιοχή του) ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ για τα ναρκωτικά! Ο πόλεμος του Βιετνάμ αφορούσε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ τα ναρκωτικά. Οι «πολιτικές» διαφορές και οι «σφαίρες στρατηγικής επιρροής» ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ που έκρυβαν από πίσω τους την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ στην οποία, από πολύ νωρίς, ΕΙΧΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ…!
  Δεν αισθάνομαι καμμία κατάπληξη που ο κύριος Boon γράφει για την σκόπιμη διεθνή απάτη των Αμερικανών στην παρετυμολόγηση των «Ασσασσίνων» από το χασίς… Αλλού γίνεται η μεγάλη μπάζα κι όχι στο «χόρτο». Οι «παπαρούνες» για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ αξίζουν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από το αίμα εκατομμυρίων στρατιωτών. Άσε που για να πάρουν τις «παπαρούνες» θα πουλήσουνε ΚΑΙ τα όπλα…! Μ’ έναν σμπάρο δυό τρυγόνια για ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ του Σίτυ…!

  Αυτά όλα κανείς σας δεν τα βλέπει; Απορώ…!

  Καληνύχτα σας.

 214. Triant said

  206:
  Αυτή η τεχνική λέγεται γάσα και χρησιμοποιείται σε όλες τις θαλασσινές επαγγελματικές θηλειές. Είναι μεγαλύτερης αντοχής από οποιονδήποτε κόμπο και χρησιμοποιείται επίσης γιά το μάτισμα (ένωση) δύο σχοινιών. Η γάσα του τρίκλωνου σχοινιού όπως αυτό του σχήματος είναι η πιό εύκολη.

 215. giorgos said

  «….. Μονο στην αμερικη υπολογιζεται το ποσον των κυκλοφορουντων ναρκοδολλαριων να ανερχεται ετησιως στα 100 δις . Σκοπος μας εδω ειναι βεβαια να αναφερθουμε στην πολιτικη σημασια των πραγματων και οχι να ασχοληθουμε αναλυτικως μ’ αυτα . Η διακινηση του «εμπορευματος » , η ρυθμιση της «αγορας» , η κατακτηση νεων αγορων (π.χ. η ιαπωνικη αγορα παρουσιαζει αντιστασεις , παρ’ολον που ο ρυθμος της παραγωγης εκει εχει μεταβαλει σε χρονιο προβλημα την χρηση ψυχοφαρμακων , ενω οι αγορες των οπιοπαραγωγων χωρων – πακισταν , μαλαισια , χωρες μεσης ανατολης και εν μερει της λατινικης αμερικης (σε μερικες απ’ αυτες το παρανομο χρημα αποτελει μονιμο συστατικο στοιχειο του κρατικου προυπολογισμου)- δεν παρουσιαζουν μεγα επενδυτικο ενδιαφερον ) και πολλες λεπτομερειες σχετικα μ’ αυτα , οπως επισης και οι ακρως λεπτεπιλεπτοι τροποι «ξεπλυματος» των χρηματων , δεν ειναι θεματα που μπορουν να μας απασχολησουν εδω . Σημασια εχει οτι στην αμερικη μονο οι μονιμοι ναρκομανεις υπολογιζονται γυρω στα 5 εκατομμυρια , ενω οι ευκαιριακοι τετοιοι ανερχονται στα τριαντα . Μεταξυ 1983 και 1985 οι υπηρεσιες του αμερικανικου στρατου ευρεθηκαν υποχρεωμενες να απολυσουν 60.000 στρατιωτες εξ αιτιας της χρησεως ναρκωτικων. Φανερο ειναι οτι η καταπολεμηση του λαθρεμποριου ναρκωτικων βρισκεται στα προγραμματα ολων των αμερικανων προεδρων , στην ουσια ομως , ακριβως λογω της πολιτικης υφης των πραγματων , τιποτε το αποτελεσματικο δεν μπορουν να εφαρμοσουν . Εναι δηλαδη προφανες , οι διεργασιες του τμηματος διωξεως ναρκωτικων των μυστικων υπηρεσιων (DEA), να μην συμπιπτουν κατ’ αναγκην με τα σκοπουμενα της επισημης κρατικης κοινωνικης πολιτικης , η οποια ετσι ειναι υποχρεωμενη να περιοριζεται στην εξαγγελια σταυροφορικου πνευματος και στρατιωτικοποιησεως των συνειδησεων . Τοσο ως προς τις κυβερνησεις αλλων χωρων ( τις οποιες και μερικως μπορει να ελεγχη , καλωντας τες σε » κοινο αγωνα» καταπολεμησης του παντος ειδους λαθρεμποριου ), οσο και ως προς την εσωτερικη πολιτικη δια της ιδρυσεως «club» και «συλλογων» κοινωνικης σωτηριας!!! . Ως προς τον κρατικο μηχανισμο και την επανδρωση του προσωπικου των επιχειρησεων , ισχυει το συστημα των «tests»(πολυπλοκες ιατρικες εξετασεις της ταξεως 200 εκατ. δολλαριων ετησιως για τον κρατικο προυπολογισμο-50 μονο για τις αναγκες του στρατου), ενω η εξαγωγη φαρμακευτικων προιοντων των μεγαλων βιομηχανιων , που ειναι απαραιτητα για την κατεργασια των ναρκωτικων (γεγονος για το οποιο εντονα διαμαρτυρηθηκε προσφατως η και η κολομβια ) διεξαγεται ανενοχλητως δια προεδρικου διαταγματος του νοεμβριου του 1986. Σε σχετικη δημοσια παρατηρηση , οτι θα μπορουσαν σε ωρισμενες τουλαχιστον οπιοπαραγωγους χωρες να μην εξαγωνται τετοια προιοντα , υπηρξε η απαντηση , οτι θα ηταν επεμβαση στην » εθνικη κυριαρχια » των χωρων αυτων αν τους υπεδεικνυε η αμερικη ποια προιοντα πρεπει να εισαγουν και ποια οχι!!!!… Το για πρωτη φορα εμφανιζομενο αυτο προβλημα στην ευρωπαικη ιστορια -το προβλημα του κοινωνικου κοστους δια των ναρκωτικων – πολλοι συγγραφεις προσπαθουν να το λυσουν δια της κοινωνιολογικης φλυαριας (κουρασμενες κοινωνιες της καταναλωσης που δεν εχουν τι αλλο να κανουν ), η ουσια ομως του προβληματος ειναι καθαρα πολιτικη . Η μη υπαρξη συγκεκριμενης εξωτερικης πολιτικης μεταπολεμικα και η υπερμετρη προσπαθεια των μυστικων υπηρεσιων να κρατησουν απλως μια ταξη πραγματων χωρις πολιτικη προοπτικη τις αναγκασε να δημιουργησουν το παρακυκλωμα του παρανομου χρηματος . Το χρημα αυτο σημερα αποτελει αναποσπαστον μερος των κεφαλαιων της καπιταλιστικης παραγωγης .»

 216. Triant said

  216:
  Σημασια εχει οτι στην αμερικη μονο οι μονιμοι ναρκομανεις υπολογιζονται γυρω στα 5 εκατομμυρια , ενω οι ευκαιριακοι τετοιοι ανερχονται στα τριαντα
  Περιστασιακοί ναρκομανείς !!!

 217. ilias said

  Οτί ο κόσμος είναι σε καλύτερο επίπεδο απ’ ότι παλιότερα όπως σωστά λέει και ο Φυσικός( http://greeksceptic.com/2015/01/01/%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%86%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1/ ).
  Όσο για το «το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού» το είπε ο Μαρξ (μη γελάτε, το άκουσα από σοβαρό άνθρωπο). Σκέφτηκα να απαντήσω «το είπε για το Champion’s League, όχι για το ποδόσφαιρο» αλλά είπα τελικά να προσπεράσω αγέρωχα 🙂 .

 218. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα από εδώ!\

  213: Καλό!

  Έχουμε και τις προσφορές, τι άλλο θέλουμε 🙂

 219. Λ said

  Είναι ενδιαφέρον πότε και πως προέκυψε η λέξη stoned γιά τους μαστουρωμένους. Διερωτιώμουνα εδώ και καμιά βδομάδα γιατί ο άντρας μου ανακάλυψε ένα μαργαριτάρι στην ελληνική μετάφραση του διηγήματος Jerusalem’s lot του Στίβεν Κινγκ. Το διήγημα είναι τοποθετημένο στα μέσα του 19ου αιώνα και το αγγλικό κείμενο λέει: Stoned me! Stoned me like a wild and rabid dog! Monsters and fiends! These, that call themselves men!
  Η ελληνική μετάφραση λέει: Με νάρκωσε! Με νάρκωσε σαν να ήμουν άγριο και λυσσασμένο σκυλί!Τέρατα και δέμονες! Αυτοί που αποκαλούν τους εαυτούς τους άντρες!

  Είναι προφανές ότι η μεταφράστρια έκανε λάθος παρασυρμένη ίσως επειδή το πρόσωπο που είπε τα πιο πάνω έπαιρνε υπνωτικά. Είμαι σίγουρη όμως ότι η λέξη stoned είχε σχέση μόνο με το λιθοβολισμό το 1850. Τα διηγήματα του Στίβεν Κινγκ εκδόθηκαν στα ελληνικά το 1992 από τις εκδόσεις το Κλειδί.

 220. physicist said

  #168. — Επίσης, η εμπειρία των χωρών που αποποινικοποίησαν την κάνναβη (παρεμπιπτόντως, να δεχθώ το επιχείρημα ότι oi 26 -αν μέτρησα καλά- χώρες, οι 2 πολιτείες της Αυστραλίας και οι 16 πολιτείες των ΗΠΑ όπου η χρήση κάνναβης είναι είτε νόμιμη είτε αποποινικοποιημένη αποτελούν «μικρό δείγμα». Αλλά αν τα 38 χρόνια της Ολλανδίας, τα 20 χρόνια της Κολομβίας ή τα 15 χρόνια της Πορτογαλίας δε συγκροτούν βάθος χρόνου, νομίζω ότι αρχίζουμε να κοροϊδευόμαστε) δείχνει πως ακόμα και αυτό που θεωρείς δεδομένο, ότι δηλαδή η αποποινικοποίηση θα φέρει αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων, δεν ισχύει.

  Καθυστέρησα ν’ απαντήσω επειδή ήθελα να επανελέγξω την πραγματικότητα με καναδυο Ολλανδούς φίλους, οι οποίοι επαλήθευσαν αυτό που είχα ακούσει, τουτέστιν: όλα τα ναρκωτικά είναι παράνομα στην Ολλανδία, όπως διαβάζουμε και σε επίσημες ολλανδικές πηγές:

  All drugs are forbidden in the Netherlands. It is illegal to produce, possess, sell, import and export drugs. However, the government designed a drug policy with tolerates smoking cannabis under strict terms and conditions.

  Πηγή: http://www.holland.com/us/tourism/article/dutch-drug-policy.htm

  Όταν αποφασίσουμε να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι με φαντασιώσεις για πολιτική ελεύθερης και απρόσκοπτης διάθεσης η οποία τάχαμου δεν είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των χρηστών, μιλάμε. Αλλά όσο όλα τα ναρκωτικά στην Ολλανδία είναι απαγορευμένα, οποιαδήποτε συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα της ελεύθερης εμπορίας και διάθεσης ναρκωτικών τα οποία επικαλούνται το «ολλανδικό πρότυπο» θα είναι άκυρα.

  Τις υπόλοιπες χώρες δεν τις έλεγξα γιατί βαριέμαι.

 221. Λ said

  Πέραν των πιο πάνω ή λ stoned όταν αφορά την κατάσταση του μαστούρη είναι επίθετο που προέκυψε από παθητική μετοχή και σε καμία περίπτωση δεν είναι μεταβατικό ρήμα στον αόριστο.

 222. ndmushroom said

  Οι επίσημες ολλανδικές πηγές ξέρουν τουλάχιστον το επίσημο όνομα της Ολλανδίας. «Επίσημη ολλανδική πηγή» που τιτλοφορείται «Holland.com»… Τέλος πάντων, μην αρχίσω να βρίζω πρωινιάτικα.
  Αν θες πραγματικά επίσημες πηγές,
  https://www.government.nl/topics/drugs
  https://www.government.nl/topics/drugs/contents/toleration-policy-regarding-soft-drugs-and-coffee-shops

  Αν θες να μιλήσουμε επί της ουσίας, ας το κάνουμε. Αν προτιμάς να παίζεις την κολοκυθιά και να κρύβεσαι πίσω από μάλλον κωμικοτραγικά νομικίστικα επιχειρήματα και εφευρίσκοντας αχυρανθρώπους περί «ελεύθερης και απρόσκοπτης διάθεσης», παίξε με άλλους.

 223. physicist said

  #223. — Οι Ολλανδοί είναι πρακτικοί άνθρωποι και ονομάζουν διάφορα σάιτ holland.xyz επειδή ξέρουν ότι νέδερλαντς και νίντερλάντε παραείναι επίσημα και μακρυνάρια. Ειδικά μάλιστα όταν τα σάιτ απευθύνονται σε τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο.

  Η συζήτηση ξεκίνησε με αντικείμενο την ελεύθερη διάθεση των ναρκωτικών ουσιών, αλλιώς τι νόημα θα είχε να συγκρίναμε με τα τσιγάρα και το αλκοόλ; Αν εσύ μιλάς για πρόσβαση σε πολύ περιορισμένες ποσότητες για πολύ συγκεκριμένες ουσίες (μία, δηλαδή) και κάτω από πολλές επιπλεόν συνθήκες, αυτό είναι άλλο θέμα.

 224. physicist said

  #223. — Οι επίσημες ολλανδικές πηγές ξέρουν τουλάχιστον το επίσημο όνομα της Ολλανδίας. «Επίσημη ολλανδική πηγή» που τιτλοφορείται «Holland.com»… Τέλος πάντων, μην αρχίσω να βρίζω πρωινιάτικα.

  Προτού αρχίσεις να βρίζεις πρωινιάτικα, δώσε στο ψαχτήρι dutch national tourism organization και πες μας ποιο σάιτ σου βγάζει πάνω-πάνω.

 225. Avonidas said

  Μιας και μιλάμε για χασίς, θα έπρεπε να αναφέρουμε και το «Εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη» του Ηλία Πετρόπουλου, που αφιερώνει κάποιες σελίδες στην αντιμετώπιση της χασισεμπορίας και χασισοποτείας από την αστυνομία

  Μάθημα 20ον. Αστυνομία και Υπόκοσμος:

  «Η κλιμάκωση αυτής τής νομικής αντιμετωπίσεως τών Χασικλήδων δείχνει μιάν ανθρωπιά. Όμως ή αντίστοιχη αλήθια είναι αυτή:
  1ον στάδιον.
  Τό εμπόριο καί ή χρήση τοϋ χασισιού είναι εντελώς ελεύθερα. Τό χασίσι είναι πάμφθηνο. Οί Χασικλήδες κανέναν δέν ενοχλούν. Τό χασίσι κανένα δέν καταστρέφει
  2ον στάδιον.
  Τό εμπόριο χασισιού απαγορεύεται. Οί Χασισέμποροι αρχίζουν νά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οί Χασικλήδες πίνουν πιά χασίσι στους τεκέδες. Οι τεκέδες γνωρίζουν δόξες. Ή Αστυνομία πιέζει τούς Χασικλήδες-θέλει ονόματα Χασισεμπόρων καί άντρέσες τεκέδων. Ή τιμή τού χασισιού παραμένει σέ επίπεδα προσιτά σέ κάθε φτωχό καί βασανισμένο άνθρωπο.
  3ον στάδιον.
  Η Αστυνομία αντιλαμβάνεται πώς τό χασίσι μπορεί νά αποβεί σπάνιον εμπόρευμα. Πιέζει τόν ηλίθιο Ύπουργόν Δικαιοσύνης. Ό ηλίθιος Υπουργός Δικαιοσύνης, ξαφνικά, ανακαλύπτει ότι είναι Μεγάλος Ουμανιστής. Ετοιμάζει εν Νομοσχέδιον: ό καημένος ό Χασικλής είναι άρωστος καί πρέπει νά ύποβάλεται σέ θεραπεία – τό φίδι
  ό Χασισέμπορος πρέπει νά μπαίνει φυλακή γιά είκοσι χρόνια.

  Η Βουλή ψηφίζει τό φιλάνθρωπον Νομοσχέδιον
  Ακόμη μιά φορά ή Antiqua σώθηκε.

  4ον στάδιον.
  Η τιμή τού χασισιού έκατονταπλασιάζεται.
  Η Αστυνομία έχει στά χέρια της τό μονοπώλιον τού χασισιού. Όσοι θέλουνε χασίσι θά τό προμηθευτούν μόνον άπό Χασισεμπόρους – Πράκτορες τήςΑστυνομίας. Όλοι οί ατίθασοι Χασισέμποροι. στήν φυλακή.
  Ο ηλίθιος Υπουργός Δικαιοσύνης καμαρώνει. Οι Εγκληματολόγοι τής Antiqua είναι πολύ Ικανοποιηθέντες.»

 226. Ριβαλντίνιο said

  @ 213 Κορνήλιος

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  (Τώρα θα λέει πως ο εγκάθετος του παπα Μεταλληνού Κορνήλιος απειλεί την ζωή του ! :mrgreen: ).

 227. physicist said

  #226. — Και πού είναι το πρόβλημα; Αφού το χασίσι ούτε βλάφτει ούτε εθισμό προκαλεί, πώς είναι δυνατόν να προκαλούν τόση δυστυχία οι μηχανισμοί πίεσης και ελέγχου στη διάθεση του προϊόντος; Δεν θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι οι χρήστες απλώς το κόβουν, αφού είνει τόσο εύκολο να κοπεί; Μπορεί να φανταστεί δηλαδή κανείς την ανάπτυξη κυκλωμάτων εγκληματικότητας αν κάποια μέρα ο Νομοθέτης αποφάσιζε ν’ απαγορέψει τις καραμέλες δυόσμου Τικ-Τακ; Μήπως όμως ο εθισμός και η εξάρτηση είναι τόσο ισχυροί που οι χασισοπότες προσφέρονται μια χαρά να γίνουν θύματα και αντικείμενα εκβιασμού;

 228. Avonidas said

  #228. Αυτό κατάλαβες εσύ από το απόσπασμα; Από ανάλυση κινήτρων και σκοπών, τίποτα;

 229. ndmushroom said

  224, 225
  Κατ’ αρχήν αν θέλω να μάθω για τη σχετική με τα ναρκωτικά νομοθεσία στην Ελλάδα δεν αναζητώ τον ιστότοπο του ΕΟΤ. Αλλά μπορεί να είναι λάθος μου.
  Όσον αφορά την ελεύθερη διάθεση, σε όλο το νήμα ο μόνος που μιλάει για ελεύθερη διάθεση είσαι εσύ. Όσοι μέχρι τώρα έχουν υπερασπιστεί απέναντι σου την νομιμοποίηση (δηλαδή ο Ιάκωβος για όλα τα ναρκωτικά και εγώ για τα μαλακά) μιλάμε για μια αυστηρά ρυθμισμένη αγορά (ο Ιάκωβος μάλιστα αναφέρεται και σε «κρατικό μονοπώλιο»). Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι και οι αγορές των τσιγάρων και του αλκοόλ είναι επίσης αυστηρά ρυθμισμένες αγορές στον περισσότερο κόσμο, με περιορισμούς στο ποιος μπορεί να πουλάει, ποιος μπορεί να αγοράζει, πού μπορεί να καταναλώνονται, αν και πόσο μπορούν να διαφημίζονται κ.ο.κ.

 230. Avonidas said

  #228. Μπορεί να φανταστεί δηλαδή κανείς την ανάπτυξη κυκλωμάτων εγκληματικότητας αν κάποια μέρα ο Νομοθέτης αποφάσιζε ν’ απαγορέψει τις καραμέλες δυόσμου Τικ-Τακ;

  Δεν χρειάζεται να φανταστεί κανείς τίποτα, όπως ανέφερα στην αρχή του νήματος ΞΕΡΟΥΜΕ τι κυκλώματα εγκληματικότητας θέριεψαν όταν απαγορεύτηκε το αλκοόλ, που η μετριοπαθής χρήση του δεν προκαλεί απολύτως κανένα πρόβλημα εξάρτησης.

 231. physicist said

  #229. — Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι οι υπερασπιστές της απελευθέρωσης έχουν επιχειρήματα που είναι all over the place, που είναι αντικρουόμενα κι ότι συνεχώς μετακινούν τα γκολπόστ. Από τη μια δεν βλάφτει, δεν εθίζει, είναι ακίνδυνο και το κόβεις όποτε θες (μπλινγκ-χαμόγελο της Κολγκέητ), από την άλλη το ελέγχουν οι μπάτσοι και καταπιέζουν τους χρήστες. Αποφασίστε, λεβέντες, αφού δεν εθίζει πώς γίνεται να πέφτει εκβιασμός. Να ξεκαθαρίζουμε τα πράματα ένα-ένα γιατί έχω την εντύπωση ότι πέφτει χοντρό δούλεμα.

 232. physicist said

  #230. — Κατ’ αρχήν αν θέλω να μάθω για τη σχετική με τα ναρκωτικά νομοθεσία στην Ελλάδα δεν αναζητώ τον ιστότοπο του ΕΟΤ.

  Αν μη τι άλλο αναγνωρίζεις ότι και οι επίσημοι Ολλανδοί μπορεί να λένε χολλαντ, καλό αυτό. Ελπίζω να σταμάτησες και να βρίζεις πρωινιάτικα ή, αν το κάνεις, να βρίζεις κατακεί που αρμόζει. Αλλά ποιο είναι το θέμα σου; Το σάιτ λέει ότι όλα τα ναρκωτικά είναι παράνομα. Αλήθεια ή ψέμα;

 233. physicist said

  #231. — Υπεκφεύγεις. Ξαναρωτάω: αν δεν εθίζει, πώς γίνεται να εκβιάζονται οι χρήστες μέχω της απαγόρευσης;

 234. Λ said

  Δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί καθόλου ο γενναίος καινούργιος κόσμος του Χάξλι ή την δεύτερη επίσκεψη σ’ αυτόν, «Brave New world revisited», όπου ο Χάξλι αναλύει τις απόψεις του για τα ναρκοτικά και περιγράφει τις δικές του εμπειρίες.

 235. ndmushroom said

  233
  Φυσικέ, με κουράζεις. Αν ένας Ολλανδός θέλει να κάνει χασίς χωρίς να αντιμετωπίζει διώξεις, μπορεί;
  The Dutch government does not prosecute members of the public for possession or use of small quantities of soft drugs.
  Αν ένας Ολλανδός θέλει να ανοίξει ένα coffee shop και να πουλάει χασίς χωρίς να αντιμετωπίζει διώξεις, μπορεί;
  The sale of cannabis (hash and marijuana) in coffee shops is tolerated, provided that coffee shops keep to the prescribed rules or ‘toleration criteria’.

  (και ένα added bonus. Γιατί μπορεί;
  The government allows the sale of soft drugs in coffee shops in order to prevent people who use soft drugs from coming into contact with hard drugs.
  Όντως, πρακτικοί άνθρωποι οι Ολλανδοί).

  Πες το αποποινικοποίηση. Πες το νομιμοποίηση. Πέστο ανοχή. Πες το στραβά μάτια. Πέστο ηθική κατάπτωση. Πες το Βαγκέλη (με γκ, μη μας πούνε και κονφορμιστές). Πες το όπως θέλεις. Αλλά όταν τελειώσει η σεμνή (και, ελπίζω, σύντομη) τελετή βάπτισης έλα να συζητήσουμε επί της ουσίας (αν το θες, φυσικά).

 236. physicist said

  #230. — Όσοι μέχρι τώρα έχουν υπερασπιστεί απέναντι σου την νομιμοποίηση

  Ποιά νομιμοποίση; Αυτήν π.χ. που νομίζεις και προσπαθείς να μας πείσεις ότι υπάρχει στην Ολλανδία ενώ στην πραγματικότητα είναι απαγόρευση συνοδευόμενη με μια πολιτική περιορισμένης ανοχής; Αποφασίστε πρώτα αν μιλάτε για σκληρά ή μαλακά, ξεκαθαρίστε πόσο νεφελώδης είναι αυτή η διάκριση, χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «νομιμοποίηση» με την πραγματική τους έννοια και όχι όπως σας φέξει κι ύστερα να μιλήσουμε. Αλλά μέχρι τότε, έχω την εντύπωση ότι απλώς πέφτει δούλεμα, οπότε να μου επιτρέψεις να μην αναγνωρίσω σ’ αυτή τη στάση ευγενικά κίνητρα και άλλα ηχηρά. Εγωιστικοί είναι οι λόγοι και πες το καθαρά.

  #236. — Φυσικέ, με κουράζεις.

  Have a nice day.

 237. physicist said

  #236. — Να συζητάς έντιμα. Όταν μου ανέφερες την Ολλανδία ως αντιπαράδειγμα ότι η απελευθέρωση δεν αυξάνει τους χρήστες, γιατί εκείνο ήταν το θέμα μας, δεν είπες λέξη για τους διακόσιους πενήντα επιπλέον περιορισμούς που υπάρχουν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στα πλαίσια του συγκεκριμένου ερωτήματς το αν είναι νομιμοποίηση, ανοχή, Κατίνα ή Βαγγέλης. Τώρα ξαφνικά προσποιείσαι ότι η δική μου στάση είναι κουραστική και μετακινείς τα γκολπόστ. Άσε.

 238. Avonidas said

  #234. Υπεκφεύγεις. Ξαναρωτάω: αν δεν εθίζει, πώς γίνεται να εκβιάζονται οι χρήστες μέχω της απαγόρευσης;

  Μιλάμε για το χασίς ή το αλκοόλ;

  Όπως και να ‘χει, παραβλέπεις δύο σημαντικούς παράγοντες:

  1) το γόητρο που ασκεί Η ΙΔΙΑ η απαγόρευση. Κάποιοι θα δοκιμάσουν ένα προϊόν απλώς και μόνο επειδή είναι απαγορευμένο. Γνωστή ιστορία, ήδη από τον καιρό της Γένεσης.

  2) Την ποιότητα του προϊόντος, που είναι πολύ πιο αμφίβολη και δεν ελέγχεται από κανέναν στην περίπτωση της απαγόρευσης. Το παράνομο αλκοόλ είναι πιθανότερο να είναι «μπόμπα» από το νόμιμο. Τα παράνομα ναρκωτικά συχνά είναι νοθευμένα, και μάλιστα κατά τρόπο πολύ επικίνδυνο για τους χρήστες.

  Όταν το προϊόν είναι νόμιμο, κάποιοι θα κάνουν μετριοπαθή χρήση του — και δεν θα εθιστούν. Ο εθισμός δεν είναι μαύρο/άσπρο, έχει να κάνει και με τη δοσολογία και με τις συνθήκες και με την ποιότητα της ουσίας. Όταν είναι παράνομο, πολύ μεγαλύτερο κέρδος θα βγει από εκείνους που είναι ήδη εθισμένοι, όπως υπάρχει και επιχειρηματικό συμφέρον να οδηγηθούν στον εθισμό καινούριοι χρήστες — και να παραχθούν ισχυρότερες και πιο εθιστικές μορφές.

 239. ndmushroom said

  Το επιχείρημά σου είναι ότι κάθε χαλάρωση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά θα οδηγήσει σε αύξηση των εθισμένων. Η εμπειρία της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Πορτογαλίας και πάνω από 20 άλλων χωρών και υποεθνικών οντοτήτων μαρτυρά το ακριβώς αντίθετο. Από εκεί και πέρα, σε αφήνω να κυνηγήσεις τους αχυρανθρώπους σου.
  Και έχεις δίκιο, είναι καθαρά εγωιστικοί οι λόγοι: θέλω το παιδί μου να μεγαλώσει σε ένα κόσμο που δε θα κινδυνεύει να καταστραφεί η ζωή του επειδή έκανε ένα μπάφο. Είμαι εγωίσταρος, τι να κάνω…

 240. Avonidas said

  232. […] οι υπερασπιστές της απελευθέρωσης έχουν επιχειρήματα που είναι all over the place […] από την άλλη το ελέγχουν οι μπάτσοι και καταπιέζουν τους χρήστες.

  Μου αποδίδεις ένα επιχείρημα που δεν είναι δικό μου, αλλά του Πετρόπουλου. Και μάλιστα ούτε καν του Πετρόπουλου, γιατί κι εκείνος απλά περιγράφει μια πραγματικότητα (αν δεν συμφωνείς με την ανάλυσή του, γούστο σου και καπέλο σου, βέβαια).

  Ασφαλώς δεν ισχυρίζομαι ότι ΠΡΕΠΕΙ να νομιμοποιηθεί το χασίς ΕΠΕΙΔΗ το ελέγχουν οι μπάτσοι, αλλά ότι η Αστυνομία είναι με χέρια και πόδια μέσα σε κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών και πορνείας είναι γεγονός. Ότι τα κίνητρά τους είναι ιδιοτελή κι όχι ανθρωπιστικά είναι γεγονός. Ότι επωφελούνται από το παράνομο καθεστώς είναι γεγονός. Από κει και πέρα, ο καθένας ας ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά μιας νομιμοποίησης κι ας αποφασίσει τι πιστεύει.

 241. ndmushroom said

  238
  Μιλώντας για εντιμότητα, θύμισέ μου πού ακριβώς τέθηκε στη συζήτησή μας το θέμα της απελευθέρωσης. Γιατί όσον αφορά την αναφορά στην Ολλανδία, τα ακριβή μου λόγια ήταν
  «Επίσης, η εμπειρία των χωρών που αποποινικοποίησαν την κάνναβη (παρεμπιπτόντως, να δεχθώ το επιχείρημα ότι oi 26 -αν μέτρησα καλά- χώρες, οι 2 πολιτείες της Αυστραλίας και οι 16 πολιτείες των ΗΠΑ όπου η χρήση κάνναβης είναι είτε νόμιμη είτε αποποινικοποιημένη αποτελούν «μικρό δείγμα». Αλλά αν τα 38 χρόνια της Ολλανδίας, τα 20 χρόνια της Κολομβίας ή τα 15 χρόνια της Πορτογαλίας δε συγκροτούν βάθος χρόνου, νομίζω ότι αρχίζουμε να κοροϊδευόμαστε) δείχνει πως ακόμα και αυτό που θεωρείς δεδομένο, ότι δηλαδή η αποποινικοποίηση θα φέρει αύξηση του αριθμού των εξαρτημένων, δεν ισχύει.»

  Άρα το μόνο που μπορείς να μου προσάψεις είναι ότι ανέφερα τη λέξη «αποποινικοποίηση», ενώ αυτό που στην πραγματικότητα ισχύει είναι ότι στην Ολλανδία μπορείς να καταναλώσεις κάνναβη χωρίς να αντιμετωπίζεις ποινική δίωξη. Πράγμα τελείως διαφορετικό, δηλαδή.

  Καλή νύχτα.

 242. physicist said

  #241. — Μου αποδίδεις ένα επιχείρημα που δεν είναι δικό μου, αλλά του Πετρόπουλου.

  Το παρέθεσες ασχολίαστο, κάτι που εφόσον δεν συνοδεύεται από ειρωνία ή σαρκασμό συνήθως σημαίνει ότι εκείνος που το κάνει συμμερίζεται αυτή τη θέση.

  #242. — Μιλώντας για εντιμότητα, θύμισέ μου πού ακριβώς τέθηκε στη συζήτησή μας το θέμα της απελευθέρωσης.

  Στα σχόλιά που προηγήθηκαν από τη δική μας συζήτηση ήταν σαφές ότι μιλούσαμε για ελεύθερη διάθεση. Σαφές είναι και θα το δεις αν τα διαβάσεις.

  Καλή νύχτα.

  Παρομοίως.

 243. physicist said

  #241. — Α, και δεν με κατάλαβες. Μου είναι αδιάφορο, στο συγκεκριμένο κόντεξτ, ποιος ελέγχει τα κυκλώματα, τι λέει ο Πετρόπουλος και αν συμφωνείς μαζί του: το επιχείρημά μου ήταν ότι υπάρχει αντίκρουση ανάμεσα στις ροζ ιστορίες για το ακίνδυνο και μη εθιστικό χασίς και στην δυνατότητα εκβιασμού των χρηστών λόγω ελλείψεως του προϊόντος.

 244. Avonidas said

  #243. Το παρέθεσες ασχολίαστο, κάτι που εφόσον δεν συνοδεύεται από ειρωνία ή σαρκασμό συνήθως σημαίνει ότι εκείνος που το κάνει συμμερίζεται αυτή τη θέση.

  Πράγματι, συμμερίζομαι τη θέση ότι η Αστυνομία εμπλέκεται στα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών.

 245. Avonidas said

  #243. Κατά τα άλλα, είμαι υπέρ της χρήσης ναρκωτικών ουσιών περίπου όσο συμπαθώ και το Ισλάμ. Αλλά φαίνεται ότι τόσο πολύ έχει τρομοκρατηθεί ο μέσος άνθρωπος στις μέρες μας, που αυτή η λεπτή διάκριση ανάμεσα στην επιβράβευση μιας πεποίθησης και στη δημοκρατική ανοχή της έχει ξεχαστεί.

 246. ndmushroom said

  Παρότι τα σχόλια που προηγήθηκαν της δικής μας συζήτησης δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να επηρεάζουν τη δική μας συζήτηση, έριξα μια ματιά. Και εξακολουθεί να ισχύει ό,τι έγραψα στο 230 σχετικά.

 247. Avonidas said

  #244. Μου είναι αδιάφορο, στο συγκεκριμένο κόντεξτ, ποιος ελέγχει τα κυκλώματα, τι λέει ο Πετρόπουλος και αν συμφωνείς μαζί του

  Μου είναι αδιάφορο ότι σου είναι αδιάφορο 🙂 Βλέπεις, εξακολουθούμε ΚΑΙ να λεξιλογούμε εδώ, το νήμα αφορά το χασίς, ο Πετρόπουλος έχει γράψει ένα κλασικό χρονογράφημα, κι εγώ ξεκινάω την ανάρτηση ως εξής:

  Μιας και μιλάμε για χασίς, θα έπρεπε να αναφέρουμε και το «Εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη» του Ηλία Πετρόπουλου, που αφιερώνει κάποιες σελίδες στην αντιμετώπιση της χασισεμπορίας και χασισοποτείας από την αστυνομία

  Φερστέν, καμαράντ; 😐

 248. ndmushroom said

  Και για να τελειώνουμε μια και καλή με την κολοκυθιά και το κρυφτούλι,

  1. Πιστεύεις πως κάποιος που «συλλαμβάνεται» να κάνει χρήση χασίς πρέπει να διώκεται ποινικά;
  2. Πιστεύεις πως πρέπει να υπάρχει νόμιμη (και αυστηρά ρυθμισμένη) οδός για την εμπορία χασίς;

  Απάντα σε αυτά τα δύο ερωτήματα και ξαναπιάνουμε τη συζήτηση. Μέχρι τότε είναι εμφανές πως δεν μετακινούνται τα γκολπόστ, απλά παίζουμε σε άλλα γήπεδα.

 249. physicist said

  #249. — Αν αποφασίσεις να ρωτήσεις όμορφα μπορεί και να πάρεις απάντηση. Μέχρι τότε, το υφάκι «για να τελειώνουμε» και «απάντα», αλλού.

 250. ndmushroom said

  Με κάλυψες απόλυτα.
  Αν πάντως σε ενόχλησε ειλικρινά το ύφος μου, κάνε μου εσύ τις ερωτήσεις που θες, με όποιον τρόπο θες. Το θέμα για μένα είναι να μη χάσω άλλη μισή μέρα απαντώντας σε ερωτήσεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Προσδιόρισε λοιπόν εσύ το «γήπεδο» που θα παίξουμε, κι ας παιξουμε. Αλλά δεν θα ασχοληθώ άλλο με απαντήσεις σε επιχειρήματα που άλλοτε διυλίζουν τον κώνωπα για τη διαφορά ανάμεσα στην αποποινικοποίηση και την ανοχή (που πρακτικά είναι αποποινικοποίηση) και άλλοτε γενικολογούν για την πλήρη απελευθέρωση, ελεύθερη διάθεση και άλλες «φαντασιώσεις» (δική σου λέξη, και δική σου, φοβούμαι, φαντασίωση).

 251. aerosol said

  #234:
  Τι «υπεκφεύγει» βρε Φυσικέ; Από χτες διαβάζω όλη αυτή την ξινισμένη επιθετικότητα που βγάζεις με ύφος λυκειάρχη του ’60 και θαυμάζω την υπομονή που δείχνουν απέναντί σου. Έχεις ξεφύγει από τα όρια της ευγένειας λες και οι συνομιλητές σου δεν είναι άξιοι σεβασμού.

  Η χρήση της κάνναβης είναι απολαυστική για πολλούς. Όπως του κρασιού, της σοκολάτας, των μακαρονιών και του λουκάνικου. Ο κόσμος θέλει τις απολαύσεις του, γίνεται δυστυχής όταν του τις κόψουν και αγωνίζεται να τις διατηρήσει στη ζωή του. Και δεν είδα κανέναν να έχει κόψει το κοκορέτσι επειδή είχε κάποια θέματα η ΕΕ. Έχεις δει άνθρωπο να του κόβει ο γιατρός αγαπημένο είδος τροφής; Η φέτα είναι ναρκωτικό; Εγώ θα την έπερνα στη μαύρη, ρισκάροντας φυλακή -και δεν κάνω πλάκα, μιλάω απολύτως σοβαρά. Είναι απολύτως σίγουρο πως τα Τικ Τακ με δυόσμο θα έκαναν δυστυχισμένους τους φίλους τους σε περίπτωση απαγόρευσης. Απλώς οι φανατικοί των Τικ Τακ είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς του χασίς (ας πούμε) γιατί είναι λιγότερο απολαυστικά. Αν εσύ είσαι τόσο μαζοχιστής και με τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση για να θεωρείς πως ό,τι σου απαγορεύει ο μεγάλος Μπαμπάς οφείλεις να σκύβεις το κεφάλι και να το κόβεις, με γεια σου με χαρά σου… Πολύς κόσμος το βλέπει τελείως διαφορετικά και αρνείται να σταματήσει κάτι που του αρέσει χωρίς σοβαρό λόγο -και καλά κάνει. Αν δεν θες ούτε να παραδεχτείς πως αυτό συμβαίνει, δεν ξέρω σε ποιο κόσμο ζεις.

  Η δαιμονοποίηση της κάνναβης στον βαθμό που την γνωρίσαμε (και μεγαλώσαμε μέσα σ’ αυτή) έγινε κυρίως στην δεκαετία του ’30 με κύμα προπαγάνδας πληρωμένο από φαρμακοβιομηχανίες για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό για τα πολύ πιο επικίνδυνα σκευάσματά τους, κυρίως μορφίνη-ηρωίνη. Ακόμα και ταινές (όπως το διαβόητο Reefer Madness) προέκυψε από αυτήν ακριβώς την προσπάθεια.

  Οι περιβόητοι «εμείς που δεν κάναμε τέτοια πράγματα επειδή τα απαγόρευαν» είναι μια απάτη. Είναι στατιστικά δεδομένο πως στον κύκλο σου υπάρχουν άνθρωποι εθισμένοι σε συνταγογραφούμενα φάρμακα -μια μάστιγα για την οποία σπάνια γίνεται λόγος- καθώς και αλκοολικοί για τους οποίους δεν γνωρίζεις τίποτα. Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ ιστορικά κάποιο καθαρό από εθισμούς «εμείς», άσχετα από νομοθεσίες και κρατική αυστηρότητα και άσχετα από το τι έχεις ανάγκη να πιστεύεις για τον κόσμο που μεγάλωσες. Υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι για το πώς η σχετικά σφιχτοδεμένες ελληνικές κοινότητες ήταν αρκετά ανθεκτικές στην ανάπτυξη εθισμών σε ουσίες. Η ζωή μας άλλαξε και αυτό δεν ισχύει πλέον. Η απαγόρευση ίσχυε τότε και τώρα, αλλά τώρα τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά.

  Το τι κάνει η απαγόρευση το γνωρίζουν καλά οι διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο, όσοι γιατροί ασχολούνται με καταπολέμηση εθισμών, οι οικονομολόγοι που μελετούν τις οικονομικές δομές της παρανομίας, οι εγληματολόγοι, οι τελωνειακοί, οι ψυχολόγοι που στηρίζουν κόσμο στα δύσκολα του εθισμού και της απεξάρτησης (όχι της Α’ Λυκείου, λες και αυτή η εξυπναδούλα απαντά σε τίποτα!), οι κοινωνιολόγοι και δεκάδες εκατομμύρια χρήστες ουσιών και οι οικογένειές τους. Αν εσύ δεν το γνωρίζεις δικαίωμά σου. Αλλά δεν θα προβάλλεις αυτή την αμάθεια και για μαγκιά! Αν δεν έχεις ιδέα για το ποιός κερδίζει με την απαγόρευση είναι δικό σου πρόβλημα και καλείσαι να το λύσεις πριν πάρεις «αγωνιστική» θέση σε δημόσια κουβέντα. Δεν ξέρεις πού είναι τα «γκολπόστ» γιατί προφανώς δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ σου με το θέμα.

  Επίσης, σου εύχομαι να μην γνωρίσεις ποτέ από πρώτο χέρι τις αρρώστιες για τις οποίες η κάνναβη μπορεί να δώσει ανακούφιση χωρίς παρενέργειες -σε αντίθεση με την φριχτά εθιστική δράση βαρύτατων φαρμακευτικών σκευασμάτων που αποτυγχάνουν να ανακουφίσουν. Σου εύχομαι να μην χρειαστεί να σου πει χαμηλόφωνα γιατρός πως το καλύτερο θα ήταν να μάθεις από πού να την προμηθευτείς για να σταματήσει ο άνθρωπός σου να βασανίζεται 24 ώρες το 24ωρο -αν σε γνωρίζει αρκετά καλά και το τολμήσει. Τότε μπορεί η σιγουριά σου να τσαλακωθεί λίγο αλλά προτιμώ αυτό να μην το γνωρίσεις ποτέ σου.

  Όσο για τα ανόητα δεξιά αντανακλαστικά εναντίων των «αριστερών», απόβαλλε τελικά από μέσα σου την χουντίλα στην οποία μεγάλωσες. Μιλάμε με δεδομένα και δεν γίνεται να ασχολούμαστε με τις πολιτικές εμμονές του καθενός. Πάει και ο Ψυχρός Πόλεμος, ξεκόλλα. Μάλιστα παραδοσιακά υπέρ της ατομικής ελευθερίας πρόσβασης σε ουσίες είναι οι φιλελεύθεροι -οι αριστεροί είναι ιδιαίτερα ευπαθείς σε συνομωσιολογίες για το «τι θα κάνουν στα παιδιά μας», όπως κάνεις κι εσύ, και έχουν την τάση να δέχονται το nanny state που θα μας σώσει από τους καπιταλιστές.

  Όπου εφαρμόστηκε κοινωνική ανοχή στην κάναβη δεν υπήρξαν τα φριχτά αποτελέσματα που περιγράφεις και έχω αξίωση από τον καθένα (ειδικά από κάποιον που καμαρώνει για το ότι είναι επιστήμονας) να μην προβάλλει τις ψευδαισθήσεις του με τόση ένταση πριν κάτσει αντικειμενικά να τις ζυγίσει με τα γεγονότα. Οι σχετικές κοινωνίες είναι μια χαρά, σε ευχαριστούν για το ενδιαφέρον και έλυσαν και κάποια προβλήματα που αντιμετώπιζαν νωρίτερα. Μιλάω για την κάνναβη διότι γι αυτήν ξεκίνησε η κουβέντα και όχι γενικά για «τα ναρκωτικά» που είναι όρος στον οποίο ο καθένας βάζει αυθαίρετα ό,τι γουστάρει ή το καθορίζουν νόμοι που αλλάζουν ανά τόπο και ανά εποχή.

  Τα γράφω αυτά έχοντας επίγνωση πως παρά την διαδεδομένη άποψη πως η κάνναβη δεν εθίζει, γνωρίζω πως υπάρχουν εθισμένοι στην κάνναβη. Το σωστό είναι πως δεν συμβαίνει βιοχημική εξάρτηση. Υπάρχει ψυχολογική εξάρτηση, δεν είναι αστεία και μπορεί να γίνει ισχυρή. Το τι έκανες εσύ στα δύσκολα δεν τους αφορά, δεν είσαι το μέτρο των πάντων και δεν φτιαχτήκαμε όλοι κατά την εικόνα και την ομοίωσή σου. Έχω γνωρίσει και άνθρωπο που με κόπο έκοψε την ανάγκη του να τρώει 2-3 μεγάλες σοκολάτες την ημέρα. Εμένα μου φαίνεται αδιανόητο αλλά δεν μπορώ να του πω πως το φαντάστηκε ούτε πως είμαι πιο μάγκας από αυτόν. Και βέβαια δεν θέλω κανέναν κόπανος να απαγορέψει τη σοκολάτα, θα το θεωρήσω παράλογο εκβιασμό και θα αγωνιστώ να μην γίνει κάτι τόσο ηλίθιο.

  Αν θες να σε πάρω σοβαρά άρχισε να δίνεις κάποιο στοιχείο για τις απόψεις που με σιγουριά πρεσβεύεις. Οι αλήθειες εξ αποκαλύψεως μας τελείωσαν, ειδικά όταν θέλουν να βάλουν κανόνες στο τι πρέπει να κάνουν οι ΑΛΛΟΙ. Είναι καλές μόνο για το κατηχητικό.

 252. sarant said

  Και πού να βάζαμε και θέμα για ορθοπ*δικούς 🙂

 253. Ριβαλντίνιο said

  @ 246 Avonidas
  «η λεπτή διάκριση ανάμεσα στην επιβράβευση μιας πεποίθησης και στη δημοκρατική ανοχή της έχει ξεχαστεί.»

  Πολύ επικίνδυνο όχι μόνο στις μέρες μας, αλλά και από παλιά.

  15 οἶδά σου τὰ ἔργα, ὅτι οὔτε ψυχρὸς εἶ οὔτε ζεστός· ὄφελον ψυχρὸς ἦς ἢ ζεστός. 16 οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου.
  http://www.myriobiblos.gr/bible/nt2/revelation/3.asp

  Και όπως διαβάζαμε στα Ηθικά του Αριστοτέλη στην γ γυμνασίου :

  Καλοί μονάχα μ’έναν, κακοί με κάθε τρόπο.
  (Βέβαια εδώ μπορεί να πει κάποιος ότι η «δημοκρατική ανοχή» είναι ο σωστός τρόπος).
  ———————————————————————–

  @ physicist
  Να είσαι υπέρ της αποποινικοποίησης και να κάνει ο καθένας ότι χρήση του προστάζει η γκλάβα του. Άσε την φυσική επιλογή να δράσει. 🙂

 254. Avonidas said

  #254. Ε, τότε πες το καθαρά ότι δε γουστάρεις δυτικού (ΧΑ!) τύπου δημοκρατία, και θες άλλα καθεστώτα. Δεν μπορείς να υπηρετείς σε δύο αφέντες (αφού θες και την ευαγγελική περικοπή σου για να πάει καλά το ποστ).

  Δεν ξέρω αν η δημοκρατική ανοχή είναι «ο σωστός τρόπος», αλλά είναι ο τρόπος που επιλέγει η δημοκρατία, όταν λειτουργεί. Και προφανώς, αν είναι να ανεχόμαστε μόνο τις απόψεις που μας αρέσουν, δεν έχει νόημα.

 255. aerosol said

  #253:
  Νίκο εύγε για την ατάκα ( 😀 ), μα όσο μεγαλώνω τόσο θεωρώ πως το θέμα δεν παίζει κανένα ρόλο. Μπορούμε να διαφωνούμε με σεβασμό -να τολμήσω να πω με επιχειρήματα;- για τα πάντα. Όταν η διαφορετική άποψη πυροδοτεί αυτόματα θυμό και έκρηξη δεν συγκρούονται απόψεις, συγκρούονται Εγώ που νιώθουν πως απειλούνται και αντιδρούν τυφλά. Ρισκάρω γενίκευση αλλά… νομίζω πως στην Ελλάδα είναι τόσο διαδεμένο που λες πως είμαστε έθνος από κακομαθημένα μοναχοπαίδια. ΑΥΤΟ το θεωρώ μείζον πρόβλημα.
  Κι επειδή οι συμπεριφορές μαθαίνονται (και με λίγο κόπο ίσως και να ξεμαθαίνονται) πιστεύω πως το να πάψει να γίνεται ανεκτό θα έχει θετική επίδραση σε μια παρέα, σε μια ομάδα ή σε όλη την κοινωνία.

 256. physicist said

  #252. — Υποθέτω ότι τα National Institutes of Health είναι υπεράνω υποψίας σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση της μαριχουάνας και να ικανοποιούν τα επιστημονικά σου στάνταρ. Εξ όσων γνωρίζω, οι ερευνητές εκεί δεν είναι γυμνασιάρχες του 1960.

  Από το ίδιο σάιτ:

  http://www.drugabuse.gov/about-nida/directors-page/messages-director/2012/09/marijuanas-lasting-effects-brain

  Για παράδειγμα:

  September 10, 2012 – We repeatedly hear the myth that marijuana is a benign drug—that it is not addictive (which it is) or that it does not pose a threat to the user’s health or brain (which it does). A major new study published last week in Proceedings of the National Academy of Sciences (and funded partly by NIDA and other NIH institutes) provides objective evidence that, at least for adolescents, marijuana is harmful to the brain.

  #252. — Αν θες να σε πάρω σοβαρά άρχισε να δίνεις κάποιο στοιχείο για τις απόψεις που με σιγουριά πρεσβεύεις. Οι αλήθειες εξ αποκαλύψεως μας τελείωσαν, ειδικά όταν θέλουν να βάλουν κανόνες στο τι πρέπει να κάνουν οι ΑΛΛΟΙ. Είναι καλές μόνο για το κατηχητικό.

  Δεν ξέρω, φτάνουν τα παραπάνω στοιχεία; Το ξέρω ότι το θέμα εξακολουθεί να είναι ανοιχτό αλλά εδώ μιλάμε για πολιτική της δημόσιας υγείας και δεν είναι δυνατόν ένα λόμπυ της απελευθέρωσης να πουλάει παραμύθια ότι η μαριχουάνα είναι αβλαβής ενώ υπάρχει πλήθος από στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

 257. physicist said

  Η περίληψη του άρθρου που αναφέρεται παραπάνω.

  M. H. Meier et al., Persistent cannabis users show neuropsychological decline from childhood to midlife, Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 109(40):E2657-64 (2012).

  Abstract: Recent reports show that fewer adolescents believe that regular cannabis use is harmful to health. Concomitantly, adolescents are initiating cannabis use at younger ages, and more adolescents are using cannabis on a daily basis. The purpose of the present study was to test the association between persistent cannabis use and neuropsychological decline and determine whether decline is concentrated among adolescent-onset cannabis users. Participants were members of the Dunedin Study, a prospective study of a birth cohort of 1,037 individuals followed from birth (1972/1973) to age 38 y. Cannabis use was ascertained in interviews at ages 18, 21, 26, 32, and 38 y. Neuropsychological testing was conducted at age 13 y, before initiation of cannabis use, and again at age 38 y, after a pattern of persistent cannabis use had developed. Persistent cannabis use was associated with neuropsychological decline broadly across domains of functioning, even after controlling for years of education. Informants also reported noticing more cognitive problems for persistent cannabis users. Impairment was concentrated among adolescent-onset cannabis users, with more persistent use associated with greater decline. Further, cessation of cannabis use did not fully restore neuropsychological functioning among adolescent-onset cannabis users. Findings are suggestive of a neurotoxic effect of cannabis on the adolescent brain and highlight the importance of prevention and policy efforts targeting adolescents.

  Περιμένω, φίλε Αεροζόλ, ν’ ανακαλέσεις τουλάχιστον τον εντελώς αστήρικτο ισχυρισμό που έγραψες περί αλήθειας εξ αποκαλύψεως.

 258. ndmushroom said

  257
  Το «λόμπυ της απελευθέρωσης» ισχυρίζεται «ότι η μαριχουάνα είναι αβλαβής». Όπως όμως δείχνουν τα στοιχεία, η συχνή χρήση μαριχουάνας στην εφηβεία μειώνει το IQ κατά 8 μονάδες. Άρα η μαριχουάνα πρέπει να απαγορευτεί.

  Αχυράνθρωπος, αχυράνθρωπος, λογικό άλμα.

 259. physicist said

  #259. — Έδωσα σύνδεσμο στο σάιτ του NIH-NIDA όπου κανείς μπορεί να βρει εκτενή κείμενα και αναφορές σχετικά με τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από τη χρήση της μαριχουάνας. Παίρνεις μόνο μία, φτιάχνεις μία πρόταση που δεν έγραψα κι αρχίζεις να φωνάζεις «αχυράνθρωπος».

  Δεν νομίζεις ότι θα ήταν πιο έντιμο αν επιτέλους αναλάμβανες το burden of proof που αναμφισβήτητα βαραίνει τις δικές σου πλάτες κι άρχιζες να δείχνεις τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη δική σου θέση ότι η μαριχουάνα είναι αθώα και αβλαβής; Κατάντησε βαρετή η κοροϊδία.

 260. ndmushroom said

  «τη δική σου θέση ότι η μαριχουάνα είναι αθώα και αβλαβής»

  Κρίμα. Με κατηγορείς ότι εφηύρα αχυρανθρώπους και αμέσως μετά επαναλαμβάνεις τον αχυράνθρωπο. Όσο για το burden of proof μου, η εμπειρία 26 χωρών είναι το burden of proof μου. Αλλά εδώ σε 260 σχόλια δεν έχεις καταλάβει τι συζητάμε και τι προσπαθούμε να αποδείξουμε, δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο.

 261. 125, Η ταντούρα των Σερρών έχει χαρακτηριστικό γαλάζιο χρώμα.

 262. physicist said

  #261. — Κρίμα. Με κατηγορείς ότι εφηύρα αχυρανθρώπους και αμέσως μετά επαναλαμβάνεις τον αχυράνθρωπο.

  Δεν είχα πρόθεση να σε αδικήσω αλλά δεν βρήκα ούτε ένα σχόλιό σου στο οποίο να παρουσιάζεις μια στοιχειωδώς εμπεριστατωμένη εκτίμηση σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία των χρηστών, κάτι που νομίζω θα έπρεπε να συνοδεύει την προτροπή σου για νομιμοποίηση/απελευθέρωση.

  Όσο για το burden of proof μου, η εμπειρία 26 χωρών είναι το burden of proof μου.

  Αυτό το πιστεύω αλλά δυστυχώς δεν με πείθει. Όχι γιατί έχω λόγους να σε θεωρώ αναξιόπιστο αλλά γιατί δεν γίνεται έτσι πολιτική δημόσιας υγείας.

  Αλλά εδώ σε 260 σχόλια δεν έχεις καταλάβει τι συζητάμε και τι προσπαθούμε να αποδείξουμε, δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο.

  Επαναλαμβάνω: χωρίς στοιχειωδώς εμπεριστατωμένη εκτίμηση των κινδύνων της μαριχουάνας για την υγεία, δεν είναι δυνατόν να αποδείξεις τίποτε ουσιώδες ούτε να κάνεις παραπέρα κουβέντα για πολιτική που θ’ ακολουθήσεις. Δεν είδα κανέναν από εσάς με τους οποίους συζητώ να το κάνει. Άλλος είπε «δε βαριέσαι, έχουμε ήδη βαρέσει διάλυση» (υπερβάλλω, το ξέρω), άλλος είπε το ένα, άλλος το άλλο, αλλά για τις συνέπεις της χρήσης της μαριχουάνας λίγα πράματα, ε;

 263. aerosol said

  #258:
  Too little, too late.
  Είμαι ενήμερος για τις σχετικές έρευνες γιατί παρακολουθώ χρόνια το θέμα. Πολλές νόμιμες ουσίες επηρεάζουν δυσμενώς των εφηβικό εγκέφαλο και δεν πρέπει να καταναλώνονται (ή να καταναλώνονται με μέτρο) πριν την ενηλικίωση. Η ευμενέστερη αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης δεν μπορεί να έχει βασικό κριτήριο το τι παθαίνουν οι έφηβοι ούτε σημαίνει χρήση χωρίς κανέναν έλεγχο και περιορισμό. Ο εφηβικός εγκέφαλος είναι ευπαθής και στον καφέ -το οποίο δεν συνιστά επιχείρημα για την απαγόρευση του καφέ. Το ίδιο συμβαίνει και με το αλκοόλ αλλά κάτι μου λέει πως δεν το βρίσκεις επαρκή λόγο να σου απαγορεψουν μια μπιρούλα με την παρέα σου. Έχω άδικο;
  Κι όμως η εθιστικότητα του αλκοόλ είναι -ακόμα και για τους ενήλικες- διπλάσια ή τριπλάσια από αυτήν της κάνναβης (ανάλογα τις μελέτες που θα βρούμε και άσχετα από τον βιοχημικό μηχανισμό ή όχι).

  Για αυτόν το λόγο οι συγγραφείς της έρευνας που λινκάρεις μιλούν για «prevention and policy efforts targeting adolescents» και δεν πετούν πυροτεχνήματα για «κοινωνία ξεχαρβαλωμένων η οποία θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα». Η σχετική εμπειρία άλλων χωρών υπάρχει και περιμένω να μας πεις για το πόσο ξεχαρβαλώθηκαν οι πολίτες τους. Ή να ανακαλέσεις και να παραδεχτείς πως είναι απλά κάποια ανησυχία σου για την οποία θα ήσουν πρόθυμος να ψάξεις περισσότερα στοιχεία. Χωρίς να θεωρείς τους έχοντες διαφορετική άποψη εξ ορισμού επικίνδυνους ηλίθιους. Αναλόγως, οι ερευνητές του ΝΙΗ δεν μιλούν σαν λυκειάρχες του ’60, αλλά ο λόγος σου εδώ μέσα δεν είχε καμία σχέση με τον πολύ προσεκτικό λόγο που αρθρώνουν αυτοί.

  Δεν υπάρχει στ’ αλήθεια «λόμπυ» υπέρ της απελευθέρωσης χρήσης κάνναβης διότι κανείς δεν είχε οικονομικό συμφέρον από αυτήν, ούτε πόρους να οργανώσει ανάλογες ομάδες συμφερόντων. Τώρα που φαίνονται τα οικονομικά οφέλη από την αποποινικοποίηση σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ ίσως μπορεί να αρχίσει κανείς να μιλά για σχηματισμό ομάδων συμφερόντων. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που επαινούν κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης, καθώς και άλλες που δεν την θεωρούν καθόλου επιβλαβή σε ήπια χρήση στους περισσότερους ενήλικους. Η λίστα με πρώην πολέμιους από την ιατρική κοινότητα που έγιναν υποστηρικτές είναι μεγάλη.

  Η ίδια η βιοχημική φύση της εξάρτησης είναι υπό μελέτη και ενίοτε υπό αμφισβήτηση όσο περνούν τα χρόνια και μαθαίνουμε περισσότερα. Τα ποντίκια του εργαστηρίου που πάταγαν το κουμπί για να πάρουν ναρκωτικό μέχρι θανάτου -η βάση των καθιερωμένων απόψεων για το πώς εθίζεται κανείς- δεν τα πάταγαν το ρημάδι το κουμπί όταν ήταν ευτυχή, με παρέα άλλα ποντίκια. Το πάταγαν όταν ήταν απομονωμένα με μόνο θετικό ερέθισμα το κουμπί. Αλλά αυτό δεν μας το έλεγε κανείς πριν 20-30 χρόνια.

  Την χρησιμοποίηση του «Πολέμου Στα Ναρκωτικά» που έκανε τις ΗΠΑ την πιο φυλακοκρατούμενη χώρα στην υφήλιο και έφερε τους μαύρους στην χειρότερη κοινωνική και οικογενειακή αποσάθρωση που έχουν βρεθεί από την κατάργηση της δουλείας και δώθε, χρειάστηκε να περάσουν κάποιες δεκαετίες για να μάθουμε πως μια χαρά την είχε σχεδιάσει ο Νίξον, ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ τις κοινωνικές συνέπειες.

  Με όλα αυτά δεν θέλω να προπαγανδίσω υπέρ της αποποινικοποίησης. Είμαι υπέρ, αλλά ξέρω πως το θέμα είναι θολό και δύσκολο.
  Αλλά αν έχεις το θράσος να αποκαλείς τους συνομιλητές σου «εξυπνάκηδες που παριστάνουν τους και καλά ψαγμένους»… χαλάρωσε γιατί, μα τον Θεό, για κάθε λινκ που έχεις έχω στην διάθεσή μου 10 και δεν θα ξέρεις από πού σού’ρχονται.

 264. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 265. Λ said

  Guys, I love the heated discussion but isn’t it a bit passé? I mean the grass they used to smoke back in the 60s, 70s, 80s and 90s was probably innocent, but in its new processed form, which is called skunk, it is definitely bad, very very bad actually.

 266. sarant said

  262 Μπορεί να πρόκειται για συνωνυμία, και υποθέτω ότι η αρχή θα μπορούσε να είναι το γαλλ. teinture χρωματισμός

 267. ndmushroom said

  263
  την προτροπή σου για νομιμοποίηση/απελευθέρωση

  Νά’τος και ο δεύτερος αχυράνθρωπος! Εντάξει, ολοκληρώθηκα.

  δεν γίνεται έτσι πολιτική δημόσιας υγείας

  Κι όμως, έτσι ακριβώς γίνεται πολιτική δημόσιας υγείας, όπως και κάθε άλλη πολιτική. Best practices, που λένε. Εξάλλου, και η απαγόρευση δεν ήρθε από κάποια επιφώτιση σχετικά με τις επιπτώσεις της κάνναβης, όπως φαίνεται και από τα σχετικά σχόλια.

  χωρίς στοιχειωδώς εμπεριστατωμένη εκτίμηση των κινδύνων της μαριχουάνας για την υγεία, δεν είναι δυνατόν να αποδείξεις τίποτε ουσιώδες ούτε να κάνεις παραπέρα κουβέντα για πολιτική που θ’ ακολουθήσεις

  Το λογικό σου άλμα (το μεγαλύτερο από τα πολλά) είναι ότι ταυτίζεις την απελευθέρωση, την νομιμοποίηση ή την αποποινικοποίηση της κάνναβης με την επιδείνωση της δημόσιας υγείας. Και εξηγώ γιατί είναι λογικό άλμα: η δημόσια υγεία είναι η υγεία του πληθυσμού. Ο πληθυσμός αυτή τη στιγμή χωρίζεται σε χρήστες και μη χρήστες. Για τους χρήστες, η αλλαγή στην υγεία τους δεν είναι συνάρτηση του αν η κάνναβη είναι ωφέλιμη ή βλαβερή, γιατί καπνίζουν ήδη. Για τους μη χρήστες, η αλλαγή στην υγεία τους επίσης δεν είναι συνάρτηση του αν η κάνναβη είναι ωφέλιμη ή βλαβερή, παρά μόνο αν η χαλάρωση της νομοθεσίας οδηγήσει σε αύξηση των χρηστών (που ΔΕΝ έχει οδηγήσει πουθενά όπου εφαρμόστηκε). Άρα το να επικαλείσαι τις βλαβερές συνέπειες της κάνναβης στην υγεία του χρήστη για να δικαιολογήσεις την απαγόρευση είναι λογικό άλμα.

  Παρεμπιπτόντως, εξακολουθώ να περιμένω μια απάντηση στα ερωτήματα του 249, ή εναλλακτικά δικές σου ερωτήσεις, για να σιγουρευτούμε ότι πλέον και οι δύο θα μιλάμε για το ίδιο θέμα.

 268. Pedis said

  Στο δεδομένο πρόβλημα εμφανίζεται μία ενδιαφέρουσα διαστροφή:

  – αρκετοί προοδευτικοί ή/και ή/ριζοσπάστες και ή/αριστεροί ασπάζονται 100% τη
  σπενσεριανή φιλοσοφία (σήμερα νεοφιλελευθερη σως) περί ιερής και απαραβίαστης
  ελεύθερης επιλογής (κι όποιος αντέξει)

  – αρκετοί συντηρητικοί κατακόρον δεξιοί και στην πλειοψηφία τους σε στάση μόνιμου
  τεμενά στην ελεύθερη αγορά, στον πιο πούρο ανθρωποφάγο καπιταλισμό επικαλούνται την
  ανάγκη κρατικής προστασίας, ελέγχου κι ενίοτε δίωξης,
  δικαστικής περιθωροποίησης του ατόμου που κάνει χρήση ναρκωτικών.

  Και οι δυο προσεγγίσεις είναι ενδιαφέρουσες για το τι παιχνίδια παίζει ένα πρόβλημα που έχει τεθεί κακώς ή πονηρώς,
  Και ιδού τι συμβαίνει σε παρόμοιες συζητήσεις (μπάχαλο) όταν κάποιοι καλούνται να πάρουν υποχρεωτικά θέση ανάμεσα σε δύο προκατασκευασμένες απόψεις (απελεύθερωση ή απαγόρευση).

  Από τη μεριά των πολιτικών, υπάρχουν όσοι για προφανείς σκοπούς επιδιώκουν να διαδόσουν τη μαστούρα
  στους υπηκόους και οι αλλοι που ζητάνε τη ψήφο από τον καλό (μαλάκα) οικογενειάρχη και καβλώνουν να
  παίρνουν το μέρος του σερίφη στην άγρια δυση.

  Τέλος, δεν γνωρίζω πόσο κακό (ε λιγουλάκι, δεν μπορεί … ) κάνει η μαριχουάνα στην υγεία του χρήστη ή καλό στην τσεπη του εμπόρου ή ακόμη στο κεφάλι του αφεντικού. Μάλιστα, όταν μαστουρώνει το κεφάλι του χρήστη, εκείνο του αφεντικού είναι χωρίς σκοτούρες.

  Άσε που τα τελευταία χρόνια το να λες τη μαριχουάνα «χόρτο» προσβάλλεις τους παραγωγούς της.
  Δεν είναι αγροτες αλλά χημικοί μηχανικοί!

 269. Μαρία said

  267
  Καμιά συνωνυμία, έχω πιει κι απ’ τις δύο και είναι ίδιες και ως προς τα συστατικά και ως προς το χρώμα, σε καμιά περίπτωση μπλε. Αυτή που έχω στο σπίτι είναι μπορντό.
  http://content.yudu.com/Library/A1sywn/metamag/resources/content/55.swf

  Click to access epistoli_seaop_tentura.pdf

 270. sarant said

  270 Εγώ την Πατρινιά τεντούρα που ξέρω, δεν μου φαίνεται για μπλε, για καφέ ίσως;

 271. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – «Λάμπρο η διαφορά κάνναβης και αφιονιού έγκειται στην υψηλή τοξικότητα και τον εθισμό που προκαλείται από τα οπιοειδή σε αντίθεση με την κάνναβη.»
  Aνδρέα γνωρίζω πολύ καλά την διαφορά τους, κι ας μη τα έχω δοκιμάσει, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καλά την γνωρίζω, σίγουρα πολύ καλύτερα από όλους τους φουνταδόρους του ιστολογίου που είναι αρκετοί, κι αν μου έλεγαν να βρώ ποιοί είναι,
  θα είχα πάνω από 90% επιτυχία, έχω δεί πολλά μάγκικα κουταβάκια να χάνονται.

  «Πάλι δεν πρέπει να το συνδέουμε-συγχέουμε με τα τσιγάρα ταμπάκου. Καμία σχέση.»
  H σχέση είναι δεδομένη και λέγεται εξάρτηση, με την διαφορά ότι η νικοτίνη είναι πολύ πιο εθιστική.

  » Ένα πακέτο τσιγάρα είναι 20 γραμμάρια καπνού. Ένα άτομο δεν καταναλώνει ημερησίως 20-40 γραμμάρια φούντας ή χασίς ενώ ο μέσος όρος καπνιστών ταμπάκου με καναδυό πακέτα την μέρα τόσο καταναλώνει.
  Αν μπορέσει και καταναλώσει μόνος-η πάνω από 2 γραμμάρια θεωρείται πάρα πολύ. Εξαρτάται βέβαια και από την ποιότητα αλλά για 10-20 γραμμάρια είναι αδύνατον.»
  Εδώ συγχέεις ανόμοια πράγματα, τα τσιγάρα οι καπνιστές τα καπνίζουν για την ελάχιστη νικοτίνη που περιέχει ο καπνός τους, αν κάνεις ενα υπολογισμό πόση νικοτίνη έχουν 20 τσιγάρα (ενα μέσο τσιγάρο έχει 8mg νικοτίνη) θα δείς πως φτάνουν το μισό από ένα τσιγαριλίκι (συνήθως 150mg thc) άρα;
  Αυτό που αποκρύπτουν οι υποστηρικτές της κάναβης, είναι οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει, και είναι τετραπλάσιες σε σχέση με τον καπνό, αλλά δεν βαριέσαι, έτσι κι αλλιώς έχουμε πληθύνει πολύ στον πλανήτη.

  Φίλε μου, εγώ δεν έχω τέτοια ζόρια στην ζωή μου, όποιος θέλει ας καπνίσει και βερυκοκιά, αρκεί να μη το κάνει δίπλα μου, και αν μη πετάει τα αποτσίγαρα κάτω, και θάμαστε αγαπημένοι, δεν ζητάω πολλά έτσι;

 272. Ανδρέας said

  272.
  Λάμπρο μια χαρά. Όχι δε ζητάς πολλά.
  Τα mg που αναφέρεις -και δεν έχω λόγο να μη σε πιστέψω- δεν γνωρίζω πως προκύπτουν ως μέσος όρος αλλά και πάλι δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα γραφόμενα σου. Για τις καρκινογόνες ουσίες έχουμε κάποια επιστημονικά αποδεκτή εργασία για να λήξει κι αυτό το ζήτημα;

 273. ndmushroom said

  272
  Έχεις κάποιο λίκνο για τις καρκινογόνες ουσίες της κάνναβης; Δεν το λέω με διάθεση αμφισβήτησης, απλά ό,τι έχω διαβάσει μέχρι τώρα για τη σχέση κάνναβης και καρκίνου μιλάει για ακριβώς την αντίθετη σχέση.
  ( http://www.huffingtonpost.com/2014/11/18/marijuana-brain-cancer_n_6181060.html και http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/cannabis-pdq/#section/_3, ενδεικτικά)

 274. Ριβαλντίνιο said

  @ 199 Σκύλος

  Μαθήματα από τον Ιπτάμενο Ολλανδό

  Η γροθιά της μαϊμούς στο 00.34

 275. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  184 – «Συμφωνώ μαζί σου ότι η ζωή μπορεί να είναι ωραία και χωρίς εξαρτήσεις, αλλά η ζωή σίγουρα δεν είναι ωραία αν αποφεύγεις οτιδήποτε θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει εξάρτηση. Όπως το σεξ, για παράδειγμα.»
  Το σέξ δεν είναι εξαρτησιογόνο, είναι η λειτουργία της ζωής, η υπέρτατη απόλαυση που μπορεί να νιώσει ένα όν. Η καταπίεσή του και οι νευρώσεις που αυτή δημιουργεί, σπρώχνει τους ανθρώπους στις μικροαπολαύσεις όπως τα ναρκωτικά όλων των ειδών.
  Για τα παιδιά μια χαρά σε βρίσκω, άλλωστε ο κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του, όπως κι ο φίλος μου ο Δαμασκηνός, έτσι κι αυτός πριν 10 χρόνια, έδωσε στο δεκατετράχρονο παιδί του να δοκιμάσει χασίς για να επιλέξει, κι εκείνο μετά επέλεξε (μάντεψε τι).

  «Θεωρώ επίσης σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι όσα εδώ συζητώνται θεωρητικά και υποθετικά και με ασκήσεις επί χάρτου έχουν ήδη εφαρμοστεί, πρακτικότατα, εδώ και λιγότερα ή περισσότερα χρόνια, σε αρκετές χώρες του κόσμου, και έχουν ήδη παράξει αποτελέσματα.» Τα οποία είναι; Επιτρέπουν φερ ειπείν να δίνουν στα μεγάλα παιδιά μαριχουάνα;

  » Μπορούμε να απορρίπτουμε χωρίς καν να κοιτάμε τα ευρήματα ως μη αντιπροσωπευτικά, αλλά αν τα αντιπαραβάλλουμε σε δικές μας, προσωπικές πεποιθήσεις και εικασίες αποδυναμώνουμε αρκετά το επιχείρημά μας.»
  Φίλε μου, εδώ και 30+ χρόνια, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν (πλήν των παιδιών μου) για τις απόψεις μου, πόσο μάλλον να τις επιβάλλω σε άλλους. Τα επιχειρήματα έχουν νόημα, μόνο όταν υπάρχουν αυτιά που θέλουν να ακούσουν και διαφορετική άποψη, αλλιώς είναι τηλεοπτικό πάνελ.

 276. Ριβαλντίνιο said

  Να ξέρετε ότι το λάχανο προκαλεί 15 διαφορετικούς καρκίνους . ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν ! 🙂

 277. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  253 >>Και πού να βάζαμε και θέμα για ορθοπ*δικούς
  🙂 Προ ημερών βρέθηκα στη άψη τέτοιας κουβέντας κι έκανα μικρή σφήνα σ΄ένα ξάδερφο χειρουργο που έλεγε στην ομήγυρη περί της ορθοπ*δικής γραφής ότι είναι εξώφθαλμο ότι από το πεδώ βγαίνει κι εκεί είπα μα δεν έχουμε ορθοπεδώ.Φούσκωσε το μπλα μπλα καθότι υπήρχε και φιλόλογος στην παρέα που το γαργάρισε λιγάκι και το έκλεισε λέγοντας ότι πάντως αυτός δε δέχεται πως από τη Γαλλία ήρθε με αι.
  σ.σ ο «χειρούργός» έχει λυθεί επίσημα ως χειρουργός κατά το πλαστουργός;(γιατί κάθε φορά πρέπει να το σκεφτώ πριν το πω) 🙂

 278. ndmushroom said

  276
  Η εξάρτηση από το σεξ δεν είναι κάτι καινούριο. Να δεχτώ ότι δεν πρόκειται για παθολογική αλλά για ψυχολογική εξάρτηση. Παθολογική εξάρτηση προκαλούν (μεταξύ πολλών άλλων) ο καφές, η σοκολάτα και η ζάχαρη, απλά επειδή είχες αναφερθεί ήδη στο σεξ χρησιμοποίησα αυτό σαν παράδειγμα.
  Για τα παιδιά λυπάμαι για το παιδί του Δαμασκηνού και για τις ενοχές που πιθανότατα νιώθει (αν και δεν νομίζω ότι οι γονείς των οποίων τα παιδιά γίνονται αλκοολικοί κατηγορούν εαυτούς για τη γουλιά μπύρας που τους είχαν δώσει όταν ήταν παιδιά).
  Η πρακτική εφαρμογή δεν αφορούσε προφανώς το να δίνεται σε μεγάλα παιδιά μαριχουάνα, το οποίο απαγορεύεται, όπως άλλωστε απαγορεύεται να τους δίνουνε αλκοόλ και τσιγάρα.
  Η παρατήρηση για τα επιχειρήματα αφορούσε τη συζήτηση για τη σύνδεση της αποποινικοποίησης (ή νομιμοποίησης) με τη μετάβαση στα «σκληρά», επί της οποίας είχαμε μια διαφωνία. Εκ των πραγμάτων, όταν μπαίνουμε στη διαδικασία μιας συζήτησης, το κάνουμε για να πείσουμε για το δίκιο της άποψής μας. Στην πορεία, φυσικά, μπορεί τα επιχειρήματα της άλλης άποψης να είναι τόσο ισχυρά που να αλλάξουμε εμείς άποψη. Για αυτό και χρειάζονται επιχειρήματα.

 279. Ανδρέας said

  το εντόπισα

  »Η δια της πεπτική οδού προτιμάται από τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα ή καρκίνο, λόγω της απουσίας των καρκινογόνων ουσιών που δημιουργούνται κατά την καύση.Για ποικιλίες που προορίζονται για ευφορική χρήση, η δια της πεπτικής οδού κατανάλωση προκαλεί πολύ περισσότερη χαλάρωση και διαρκεί περισσότερη ώρα,ενώ οι επιδράσεις είναι λίγο διαφορετικές. Στις ευρωπαϊκές χώρες συνήθως η κάνναβη καπνίζεται αναμεμειγμένη με καπνό, ενώ στις ΗΠΑ και στον Καναδά συνήθως σκέτη, αλλά μπορεί επίσης να φαγωθεί, να γίνει ρόφημα,ή να εξατμιστεί σε vaporizer, μειώνοντας έτσι το ποσοστό των καρκινογόνων που δημιουργούνται λόγω της καύσης.»
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7_%28%CF%86%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%BF%29

  Από την αρχή είχα πει να μην συνδέουμε/συγχέουμε την χρήση κάνναβης με τα τσιγάρα ταμπάκου. Οι καρκινογόνες ουσίες από την καύση της είναι τρία τσιγαριλίκια/ένα πακέτο τσιγάρα αλλά με την βρώση-πόση από όσα είδα δεν έχει τέτοια κατάλοιπα. Οπότε τι; Πέσαμε πάλι σε λούπα στο είναι-δεν είναι;

 280. teinture, εκτός από βαφή υφασμάτων (και κατ’ επέκταση τα ίδια τα σκούρα υφάσματα, κουρτίνες κλπ.), είναι και το ίδιο το βάμμα. Teinture d’iode = βάμμα ιωδίου. Και το αγγλικό tincture βάμμα σημαίνει. Οπότε μου φαίνεται πολύ πιθανό κι το ποτό η τεντούρα από κει να βγαίνει.

 281. Λ said

  Ένα θέμα που δεν ετέθη εδώ είναι όλες αυτές οι εξτρατείες κατά των ναρκοτικά και πόσους πείθουν. Αλλά υπάρχει καιρός ακόμη αφού δεν έχουμε φτάσει καν τα 300 σχόλα. Η δική μου θέση είναι ότι οι περισσότερες εξτρατείες διαφώτισης είτε αποτυγχάνουν είτε ενθαρρύνουν τον κόσμο να κάνει χρήση για να δει επί τέλους περί τίνος πρόκειται και γιατί τόσος σάλος.

 282. Σωτήρς said

  Τώρα που στο φέισμπουκ ξαναθυμόνται παλιά βίντεο από τη συρία, ακούστε και ένα μικρό σύριο που τρώει χασίς γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο φαγώσιμο.

  Το ματζούνι μόνο στην ελληνική δηλώνει κάτι φαγώσιμο με θεραπευτική χρήση; Ενώ στην τουρκική κ αραβική είναι είδος γλυκών;

 283. Λ said

  Hotel California, πάει με το νήμα.

 284. Λ said

  169. Έφη Έφη
  Έχουμε δύο χωριά επίσης. Τα Καννάβια (Καννάβκια) στο Τρόοδος και η Κανναβιού (Κανναβκιού) στην επαρχία Πάφου.

  Το κανναβούρι (κανναούρι)το βάζουν στις φλαούνες οι Παφίτες. Φέτος το Πάσχα έγινα ρεζίλι γιατί μπήκα σε ένα αρτοποιείο στη Πάφο και ζήτησα φλαούνες με κύμινο, λόγω κεκτημένης ταχύτητας γιατί εκεί το κύμινο το βάζουν στο ψωμί, αντί για φλαούνες με κανναούρι.

 285. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  273 – 274 – Παιδιά ειλικρινά ό,τι έγραψα, είναι από παλιές μελέτες-έρευνες, αρχές τις δεκαετίας του 80 και είχα κρατήσει τις βιντεοκασέτες (πω πω, φαντάζουν αρχαίες πλέον) που είχα γράψει από την tv, και τις ξανάβαλα μετά από χρόνια, όταν οι κόρες μου έφτασαν στα 9 η μικρή και 12 η μεγάλη, στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσής τους για τους εθισμούς όλων των ειδών, με κυρίαρχο τότε τα αναβολικά, μια και ήταν από την βρεφική τους ηλικία κολυμβήτριες, και προσπαθούσαμε με την γυναίκα μου να τις αποτρέψουμε από την κατάρα που λέγεται πρωταθλητισμός. Τα επόμενα 5-6 χρόνια τις έβαλα πάλι να τις δούμε, κυρίως πλέον για το κάπνισμα, με πιο χαρακτηριστική, αυτή που είχε τους δύο ξανθούς τύπους που διαφήμιζαν τα Winston (οι χμ κάπως παλιοί, θα τους θυμούνται-χαμόγελο) που είχαν περάσει στην αντίθετη πλευρά μιας και είχαν προσβληθεί από καρκίνο, και ο ένας έλεγε, «θυμάμαι μια φορά που σε ένα διάλειμμα του γυρίσματος του διαφημιστικού, πήγαμε αμέσως να καπνίσουμε, και κοντά μας ήταν μερικά στελέχη της Winston που δεν κάπνιζαν, όταν ρώτησα έναν εσείς γιατί δεν καπνίζετε, μου απάντησε, το αφήνουμε για τους μαλάκες και τους μαύρους, τότε δεν έδωσα σημασία, τώρα κατάλαβα». Αν τις θέλετε ευχαρίστως να σας τις δώσω, οι κόρες μου μεγάλωσαν πλέον (23-20) και δεν με απασχολεί το θέμα άλλο, κι απ΄ό,τι φαίνεται, για μέχρι τώρα μάλλον τις πείσαμε, για πιο μετά δεν ξέρω αλλά και δεν με ενδιαφέρει, ας κάνουν ό,τι θέλουν, δεν είχα ποτέ προσδοκίες απ΄αυτές και δεν μου χρωστάνε τίποτα, άλλωστε εγώ στην ηλικία τους δεν είχα μπαμπά να νοιάζεται για μένα. Τα λινκ που ζητάτε είναι εύκολο να τα βρείτε αν πραγματικά ενδιαφέρεστε (που δεν – χαμόγελο) δεν έχει νόημα να σας δώσω κάποιο εγώ, και γιατί δεν ενδιαφέρομαι να σας πείσω, και γιατί δεν έχω ψάξει και δεν ξέρω κάποιο αξιόπιστο, και γιατί είμαι σκράπας στο διαδίκτυο, άλλωστε όπως λέει κι ο πολύ συμπαθής μου Aerosol (πολύ χαίρομαι που αποφασισε να ξανασχολιάζει) για κάθε λινκ που θα σας δίνω, θα μου αντιπαραθέτετε δέκα, και το αντίθετο, οπότε το ζητούμενο, είναι αν πραγματικά θέλουμε να ακούσουμε μια διαφορετική άποψη, κι αν ήμαστε έτοιμοι να απορίψουμε την δική μας, αποδεχόμενοι την αντίθετη βάση επιχειρημάτων πάντα, εγώ θεωρώ πως είμαι, εσείς;

  Eπειδή το θέμα, αλκοόλ, τσιγάρο, ναρκωτικά, είχε επηρεάσει τραγικά την παιδική και εφηβική μου ηλικία, χάνοντας από το πρώτο, τον αγαπημένο θείο μου, από το δεύτερο τον πατέρα μου, (ήμουν στα 14) και από το τρίτο τους παιδικούς μου φίλους Αντώνη (17) και Γιώργο (18) το έψαξα πολύ διεξοδικά (χωρίς να είμαι ψαγμένος-χαμόγελο) και απ΄έξω, μελέτες, έρευνες, κλπ, και λόγο πολύ σκληρών συνθηκών διαβίωσης μέχρι και το 1977, κι από μέσα, από το 74 μέχρι το 76 παιδάκι πράμα, έκανα το βαποράκι, σε ανθρώπους υπεράνω πάσης υποψίας, (έχω γράψει ονόματα και διευθύνσεις σε ένα χειρόγραφο βιβλίο για την παιδική – εφηβική ζωή μου, και ερίζουν οι κόρες μου ποιά θα το πάρει) με έμπορο τον μακαρίτη Καραγιαννάκο, (αδερφή και μισογύνης) και προμηθευτή, ΚΑΙ την αστυνομία (έχει μεγάλο δίκιο ο Αvonidas) κι όμως, δεν κάπνισα (αν και το δοκίμασα στα 11) ούτε απλό τσιγάρο, νάναι καλά όπου κι αν βρίσκεται ο αληθινός δάσκαλος (φωτισμένος θα έλεγα) Τζόν Ελ Κιούρι, που με επηρέασε θετικά. Εγώ φίλοι μου βρήκα τις απαντήσεις που ήθελα γι΄αυτό το θέμα, αλλά και γενικότερα στην ζωή μου, κι αυτές, προσπάθησα να τις περάσω μόνο στις κόρες μου και σε κανέναν άλλο. Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως εγώ είμαι σωστός κι εσείς λάθος, η στάση ζωής που έχω, κάνει καλό σε μένα, σε σάς δεν ξέρω, μπορεί να κάνει κακό, ακολουθήστε αυτό που νομίζετε εσείς σωστό, μόνο όταν καπνίζετε κάνα έλατο, (χαμόγελο) κρατήστε μια μικρή απόσταση από μένα, ή πείτε να πάω εγώ πιο πέρα, και μετά μαζέψτε τα κλαδιά, μια χαρά θα περάσουμε, όλοι οι καλοί χωράμε στον πλανήτη, μόνο οι φασίστες είναι για πέταμα.

 286. ndmushroom said

  286
  Λάμπρο, σέβομαι απόλυτα τα βιώματά σου και τις επιλογές που έχεις κάνει για σένα και τους οικείους σου. Το ζήτημα της αποποινικοποίησης, ή της νομιμοποίησης (ή της απελευθέρωσης, που θέτει ο Φυσικός) δεν πρέπει να συγχέεται με τη θεοποίηση ή τη δαιμονοποίηση της κάνναβης: η κάνναβη, όπως και ο καπνός, όπως και το αλκοόλ, όπως και πολλές άλλες ουσίες, έχει κάποιες ευεργετικές και κάποιες (πιθανότατα περισσότερες) επιβλαβείς ιδιότητες. Το να υπερασπίζεσαι την αποποινικοποίηση της κάνναβης δε σημαίνει πως θεωρείς την κάνναβη μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ούτε πως παροτρύνεις γνωστούς και φίλους να τη δοκιμάσουν. Είναι απλά μια διαφορετική πρόταση για την αντιμετώπιση ενός υπαρκτού, με ή χωρίς απαγόρευση, ζητήματος, του ζητήματος του εθισμού στα ναρκωτικά.
  Για την περίπτωση που σε ενδιαφέρει, πάντως, ακολουθεί ένα (αρκετά περιεκτικό) λίκνο για τις μελέτες και τις έρευνες που συνδέουν (ή αποσυνδέουν) την κάνναβη (και, για να ακριβολογούμε, το κάπνισμα κάνναβης, που είναι η δημοφιλέστερη αλλά σε καμία περίπτωση η μοναδική μέθοδος χρήσης της) με τον καρκίνο.
  http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/does-smoking-cannabis-cause-cancer

 287. sarant said

  283 Από τουρκ. macun `θεραπευτικό παρασκεύασμα με ζάχαρη΄ λέει το ΛΚΝ, και ο Μπαμπ. λέει «τονωτικό, δυναμωτικό»

 288. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  279 – To σέξ δεν είναι εθιστικό, είναι στην φύση μας, όσοι είναι εξαρτημένοι, είναι άρρωστοι σεξομανείς, καμία σχέση με την υγιή σεξουαλικότητα, ας μη το αναπτύξουμε το θέμα γιατί είναι πολύ μεγάλο και βαθύ, και σηκώνει πολύ συζήτηση.

  Δεν ανέφερα μόνο το σέξ, είπα και για τον καφέ αλλά και για εθιστικές ουσίες γενικώς.

  Δεν είναι το ίδιο βρε ndmushroom μια γουλιά μπύρα με ένα μπάφο, μια μυτιά, ή μια αρκίζα, όχι; Κατα τ΄άλλα, χειρότεροι είναι οι γονείς που έχουν προσδοκίες από τα παιδιά τους.

  Όχι, η αποποινικοποίηση του μπάφου δεν σε σμπρώχνει στα σκληρά, και το έχω δηλώσει εδώ από παλιά πως είμαι υπέρ. Αυτό που είπα, είναι πως από τη στιγμή που θα γίνουν νόμιμα (λέξη κι αυτή, και την λένε οι κατ΄εξακολούθηση παράνομοι) θα στηθεί και νόμιμο εμπόριο, άρα και διαφήμιση για προσέλκυση νέων πελατών, όπως έγινε με τα τσιγάρα, από εκεί το επόμενο λογικό βήμα, είναι τα σκληρά. Θα μου πείς με την απαγόρευση θα σωθεί ο κόσμος; όχι βέβαια, έτσι κι αλλιώς, σαλταρισμένοι και απαθείς είναι οι περισσότεροι στον δυτικό κόσμο, χειραγωγημένοι και πειθήνιοι όσο ποτέ άλλοτε, η οικονομική ελίτ που μας ελέγχει, έχει ένα σωρό νόμιμες πρέζες.
  Εδώ αποκαλύψανε οι ίδιοι, πως οι μεγάλες τράπεζες του πλανήτη χειραγώγησαν το διατραπεζικό επιτόκιο, (πως τα βρίσκουν όμως μεταξύ τους οι αλλοεθνείς υπερπλούσιοι, ενώ εμείς οι φτωχοί σφαζόμαστε μεταξύ μας, τι πίνουμε γμτ) τις καταδίκασαν να πληρώσουν ένα σωρό δις σε πρόστιμα, και δεν κουνήθηκε φύλλο από τους ξενέρωτους ξυπνητζήδες, που τους πηδάνε στα τέσσερα κόβοντας μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, ό,τι πούν τα ΜΜΑ, είναι αλήθεια, μιλάμε για λιώμα μυαλό, ποιά ηρωϊνη και κοκαϊνη, βέβαια τα παίρνουν κι από κεί οι υπερπλούσιοι.

  Είπαμε, τα επιχειρήματα χρειάζονται μόνο όταν υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και μυαλά, αλλιώς κουβέντα να γίνεται.

  Κοίτα να δείς που πάλι θα σου πώ καληνύχτα όπως χθές.
  Αυτό για σένα, καληνύχτα.

 289. Γιάννης Ιατρού said

  Να δούμε, αν το νήμα αυτό θα γίνει best seller, έχει όλες τις προϋποθέσεις 🙂

 290. Μαρία said

  288
  Αυτή η κατηγορία https://en.wikipedia.org/wiki/Mesir_macunu

 291. Μαρία said

  288

 292. Γιάννης Ιατρού said

  292: Και που να δεις την συσκευασία από τα Ζωνιανά, ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ 🙂

 293. aerosol said

  Α, επειδή δεν το είπα:
  Τρελά συγχαρητήρια για τον πιο σουρεάλ τίτλο από γεννήσεως ιστολογίου!

 294. sarant said

  294 Νάσαι καλά! 🙂

 295. Λ said

  Να υποθέσουμε ότι το μαντζούνι, η μαντζουράνα και η Μαντζουρία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;

 296. ndmushroom said

  Και μιλώντας για αποχαύνωση, το Βέλγιο σήμερα παραδίδει μαθήματα οργανωμένης κρατικής τρομοκρατίας στους αποχαυνωμένους πολίτες του (και δεν νομίζω ότι φταίει η κάνναβη…)

 297. sarant said

  Ήμουν στο Σαρλερουά (και στο αεροδρόμιο) και δεν αντιλήφθηκα τίποτα, άκουσα όμως ότι στις Βρυξέλλες δεν είχε μετρό και ότι γενικώς είχαν κόκκινο συναγερμό.

 298. Γιάννης Ιατρού said

  276 α: ….Το σέξ δεν είναι εξαρτησιογόνο….

 299. ndmushroom said

  298
  Ναι, η παράνοια έχει χτυπήσει κόκκινο, κλείνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει κόσμο, από κινηματογράφους μέχρι σούπερ-μάρκετ και από εμπορικά κέντρα μέχρι τις κυριακάτικες λειτουργίες και λαΐκές. Εντωμεταξύ όσο περνάει η ώρα τόσο περισσότερα πράγματα κλείνουν (και τόσος περισσότερος πανικός επικρατεί μεταξύ των πολιτών). Για αυτό και μίλησα για υπόδειγμα οργανωμένης τρομοκρατίας.

 300. sarant said

  296 Δεν έχουν σχέση

  300 Είσαι εκεί, ε;

 301. ndmushroom said

  Για όσους δεν είναι, αλλά θέλουν να πάρουνε μια γεύση, συνιστώ το feed της Le Soir (http://live.lesoir.be/Event/Fusillade_a_Paris_2)

 302. Γιάννης Ιατρού said

  302:
  Πόσα να αντέξουν δηλαδή και αυτοί οι κακόμοιροι οι Γάλλοι….

 303. Ριβαλντίνιο said

  @ 303 Γιάννης Ιατρού

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 304. Μαρία said

  298
  http://www.franceinfo.fr/actu/europe/article/bruxelles-sous-la-menace-terroriste-de-voir-l-armee-dans-les-rues-c-est-encore-plus-inquietant-746757

 305. sarant said

  305 Μάλιστα. Στο (μικρούλι) αεροδρόμιο του Σαρλερουά είδα δυο φαντάρους με στολή παραλλαγής (κομμάντα θάτανε) και με τα όπλα μόστρα

 306. Ιάκωβος said

  289, ΛΑΜΠΡΟΣ said
  To σέξ δεν είναι εθιστικό, είναι στην φύση μας

  Λάθος. Είναι εθιστικό. Κάθε ενέργεια που μας κάνει να νοιώθουμε καλά και επίσης μας δημιουργεί την ανάγκη να την επαναλάβουμε, ουσιαστικά είναι εθιστική.

  Άλλωστε, ο εθισμός είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου και άλλων ζώων, και έχει να κάνει με τις ενδορφίνες,που παράγονται μέσα στο ίδιο μας το σώμα. Το σεξ, η γυμναστική, το γέλιο, ο χορός, η μουσική, αλλά και η σοκολάτα ή το πολύ φαΐ, το τσιγάρο, ακόμα και σε μερικούς ανθρώπους ο αυτοτραυματισμός ή ο πόνος και πολλά άλλα αναγκάζουν τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες, δηλαδή εσωτερικά ναρκωτικά,που το αποτέλεσμά τους είναι η μείωση του πόνου, του άγχους, της κατάθλιψης κλπ.

  Κάποιες ουσίες στη φύση λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και έχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα στον οργανισμό μας, και καμιά φορά, όπως στα οπιοειδή, συντριπτικά εντονότερα.

  Αυτά είναι γνωστά βέβαια σε όλους, δεν κάνω τον φωτεινό παντογνώστη, όμως δεν είναι πολύ διαδεδομένο το να βλέπει κανείς την έξαρση των ναρκωτικών στην εποχή μας μέσα από το πρίσμα αυτής της απλής αλήθειας. Ο άνθρωπος θα καταφύγει στα ναρκωτικά αν δεν δεν έχει στην καθημερινή του ζωή παρηγοριά. Και μόνο το γεγονός ότι γεννηθήκαμε άνθρωποι, θνητοί, είναι αρκετό να μας δημιουργεί την ανάγκη για παρηγοριά. Χώρια τα άλλα, οι απογοητεύσεις, η φτώχεια, το τέλος του έρωτα, οι θάνατοι των προσφιλών προσώπων,κλπ,κλπ.

  Το σεξ που αναφέρει πολύ συχνά ο Λάμπρος, είναι έναν μόνο από όλα αυτά που μπορεί να παρηγορήσουν τον άνθρωπο, και σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν είναι ουσιαστικό και ποιοτικό, οδηγεί και σε κατάθλιψη, post coital depression,κλπ. Η κοινωνία, όμως, τείνει να εξαφανίσει τις άλλες μεθόδους με τις οποίες ο οργανισμός των ανθρώπων παράγει ενδορφίνες για να απαλύνεται ο πόνος του. Το γεγονός αυτό μαζί με άλλες παραμέτρους οδηγεί τις κοινωνίες στα διαφόρων ειδών ναρκωτικά.

  Είναι πιο πολύπλοκο αλλά να, βλέπουμε μια κοινωνία χωρίς χαρά, χωρίς χορό, χωρίς αληθινή μουσική, χωρίς μαζικές γιορτές και οργανωμένες τελετές, που το υπέρτατο καλό είναι το πως να βγάλουμε παραδάκι και μόνο, πράγμα που σημαίνει αυξημένο άγχος, μοναξιά, διαλυμένες οικογένειες, ψυχολογική εξάρτηση, πολυφαρμακεία και πόλεμο. Αυτή η κοινωνία η ίδια παράγει το φαινόμενο της έξαρσης των ναρκωτικών.

  Με άλλα λόγια,αφού δεν έχουν συνηθίσει να βρίσκουν τη χαρά τους μέσα στην κοινωνία, κάποιοι θα ψάξουν αλλού, εκεί που νομίζουν ότι θα τη βρούνε, σε κάποια κακέκτυπα της κοινωνίας, στον υπόκοσμο. Μπορεί σε ατομικό επίπεδο πχ ένα πρεζάκι να μην νομιμοποιείται να πεί «η άτιμος κενωνία» γιατι η ευθύνη του είναι προσωπική, αλλά πολλοί, επαναλαμβάνω όχι εγώ ούτε ο Λάμπρος ή ο Φυσικός, (μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο) αλλά άλλοι, εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι, που δεν αντέχουν τη «fast life» , θα ξοκείλουν και θα καταλήξουν στην πρέζα, στην κόλλα, στο κράκ, ή στον εθισμό από το ιντερνετ.

  Για τον πόλεμο του οπίου, άλλη φορά.

 307. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  307 – Τι λές βρε Ιάκωβε, είναι εθιστικό το σέξ όπως και το φαγητό; βιολογικές ανάγκες είναι παλληκάρι μου, ο εθισμός είναι παθολογική κατάσταση, είναι αρρώστια, αν θέλεις έκλυση ενδορφινών, είναι πολύ απλό, χαμήλωσε τους παλμούς του εγκεφάλου κάτω από 7 το δευτερόλεπτο, και πές του να το κάνει.
  Για σήμερα Κυριακή no comments σ΄αυτό το νήμα, make sex (χαμόγελο).

  Καληνύχτα.

 308. Πέπε said

  @307:
  > > […]αλλά να, βλέπουμε μια κοινωνία χωρίς χαρά, χωρίς χορό, χωρίς αληθινή μουσική, χωρίς μαζικές γιορτές και οργανωμένες τελετές, που το υπέρτατο καλό είναι το πως να βγάλουμε παραδάκι και μόνο, […]

  Με το συμπάθειο, όποιος βλέπει μια τέτοια κοινωνία (μια κοινωνία μόνο τέτοια) ή δεν είναι πολύ παρατηρητικός ή πάει στα λάθος μέρη.

 309. Νίκο (306), πού να δεις τι «φαντάρους με στολή παραλλαγής και με τα όπλα μόστρα» θα ‘βλεπες εδώ και αρκετές μέρες στις Βρυξέλλες!
  Ndmushroom (300), ειδικά τις κυριακάτικες λειτουργίες είπαν ρητώς στην RTBF ότι δεν θα τις απαγορέψουν. Ποιος θα πάει, είναι άλλο θέμα· έχω πάντως τουλάχιστον ένα φίλο που σκοπεύει να πάει αύριο, συν γυναικί και 3 τέκνοις, στoυς Ταξιάρχες της rue Stassart. Και άλλους φίλους που με έχουν καλέσει για φαΐ και με εκλιπαρούν να πάω με ταξί σπίτι τους, για να μην περάσω από κάποια σημεία που θεωρούν επικίνδυνα!

 310. ndmushroom said

  310
  Μακάρι (όχι τόσο για τις λειτουργίες, όσο για το γενικό κλίμα υστερίας). Χτες πάντως, λίγο πριν γράψω, είχε βγει αυτό.

 311. antonislaw said

  Εξαιρετικοί όλοι στο άρθρο! Πάντως όποιος έχει καπνίσει χασίς πιστεύω ότι θα συμφωνήσει ότι δεν είναι η ουσία που θα σε κάνει επιθετικό και ατρόμητο δολοφόνο, το ακριβώς αντίθετο, επομένως και εξ αυτού του λόγου απορρίπτεται και «βιωματικά» και η σχέση Ασσασίνων-χασίς (πάντως στη Βικιπαίδεια αναφέρεται η λανθασμένη αυτή εκδοχή). Αντίθετα αναφέρονται διεγερτικές ουσίες, όπως οι αμφεταμίνες, που ίσως χρησιμοποιούνται από «στρατούς» και «τρομοκράτες»

  #171 και κο Σαραντάκο: είναι αποδεκτή στη δημοτική η χρήση του -ορθού γραμματικά στην αρχαία- των χρήστων (πχ ναρκωτικών ουσιών);

  http://www.ert.gr/ta-narkotika-tou-isis-mia-amfetamini-dimiourgi-atrotous-machites-vid/

 312. sarant said

  312 Δεν νομίζω ότι εφαρμόζεται στη νέα ελληνική αυτή η εξαίρεση της αρχαίας. Των χρηστών, είτε για ουσίες είτε για υπολογιστές!

 313. Νίκος Μαστρακούλης said

  Η συζήτηση κρατάει από παλιά, το ίδιο και ο αγώνας κατά της απαγόρευσης. Αισθάνομαι την ανάγκη να θυμίσω ένα παλιό βιβλίο, Ναρκωτικά, η άλλη πρόταση, που είναι τα πρακτικά του φόρουμ της Διεθνούς Αντιαπαγορευτικής Ένωσης (LIA) στην Αθήνα, 22-24 Νοεμβρίου 1990.

  Σε ανάμνηση ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου (που μεταξύ πολλών άλλων συμμετείχε στον αντιαπαγορευτικό αγώνα), του Παναγιώτη Κανελλάκη, που έφυγε ξαφνικά και πρόωρα πριν έξι χρόνια κι ένα μήνα, στις 20 Οκτωβρίου 2009.

  «Ο Παναγιώτης που νωρίς κατάλαβε πως τη χούντα την πολεμάς χρησιμοποιώντας τις αντιφάσεις της. Όπως και κάθε χούντα άλλωστε. Και αυτή των ναρκωτικών.»

  Ο Παναγιώτης, που τον θυμόμαστε «πάνω σε εκείνο το ολίγον ταλαίπωρο δίτροχο […] με το σκύλο του πρωτοκαθεδρία, πάνω στο τανκ»

 314. spatholouro said

  #192 -193 κλπ περί του απαγορευτικού νομικού πλαισίου για το χασίς:

  Η απαγόρευση της χρήσης του χασίς χρονολογείται από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Ήδη από τις 6 Απριλίου 1890 απαγορεύεται το χασίς στις φυλακές (Εγκύκλιος αριθ. 6348, «Περί απαγορεύσεως της εισαγωγής Χασίς εν ταις φυλακαίς»), δυνάμει της από 27 Μαρτίου 1890 υπ’ αριθ. 22 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, μετά από γνώμη του συγκληθέντος Ιατροσυνεδρίου, και θεωρώντας ότι η χρήση του χασίς «παράγει ολέθρια αποτελέσματα», την απαγορεύει «αυστηρότατα» και καλεί όλες τις δημοτικές και αστυνομικές αρχές να εκδώσουν αστυνομική διάταξη, με την οποία θα απαγορεύεται η χρήση χασίς «εν τοις καφενείοις και οπουδήποτε αλλαχού»

  Πράγματι, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1897, θα εκδοθεί η υπ’ αριθ. 55 Αστυνομική Διάταξη «Περί απαγορεύσεως της χρήσεως του χασίς (HASCHISCH)», η οποία θεωρεί ότι η χρήση χασίς «παράγει ολέθρια αποτελέσματα ου μόνον κατά της υγείας των ανθρώπων, αλλά και κατά της δημοσίας ασφαλείας, καθ’ όσον οι χασισταί γενόμενοι μανιακοί εκ τη χρήσεως του χασίς δύνανται να πράξωσι παντοειδείς βιαιότητας και εγκληματικάς πράξεις». Οπότε διατάσσεται η απαγόρευση της χρήσης σε όλους τους χώρους, σε όσα δε καταστήματα «ανακαλυφθή η χορήγησις χασίς εις τους εν αυτοίς θαμώνας», τα καταστήματα αυτά θα κλείνονται, τα «ταμιεύματα» του χασίς θα δημεύονται και τα όργανά του θα καταστρέφονται.

 315. Μαρία said

  Χασισοπότες, πρεζάκηδες και κοντραμπατζήδες στις αρχές του 20ού αιώνα
  Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης συζητά με τον ιστορικό Κωστή Γκοτσίνα για μια κοινωνική ιστορία των ναρκωτικών στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. http://www.stokokkino.gr/article/1000000000029628/Xasisopotes-prezakides-kai-kontrampatzides-stis-arxes-tou-20ou-aiona

 316. […] Όσο για τα λεξιλογικά του χασίς που είναι πολύ ενδιαφέροντα, σας παραπέμπω σε άλλο άρθρο. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: