Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το φιάσκο και το σαμποτάζ

Posted by sarant στο 25 Νοεμβρίου, 2015


Χτες το βραδάκι είχα ανοιχτή μιαν ειδησεογραφική τηλεοπτική εκπομπή στον υπολογιστή και άκουγα, ενώ έγραφα κάτι. Κι ενώ η εκπομπή κάλυπτε την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από τα τουρκικά μαχητικά, και τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσει η ενέργεια αυτή, την οποία ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «πισώπλατο χτύπημα» ενώ παράλληλα έκανε λόγο για το λαθρεμπόριο καυσίμων από το οποίο το Ισλαμικό Κράτος και η Τουρκία θησαυρίζουν, ενώ λοιπόν ο δημοσιογράφος αναφερόταν σε κρισιμότατες διεθνείς εξελίξεις, ο συντονιστής της εκπομπής τον διέκοψε για έκτακτη επικαιρότητα. Και ήταν η έκτακτη επικαιρότητα, κρατηθείτε, οι δηλώσεις Παπαμιμίκου έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, δηλώσεις στις οποίες ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται πλέον να προεδρεύει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ίσαμε τις προσεχείς (;) εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος.

Σίγουρα σκεφτήκατε τη φοράδα και το ατύχημα που έπαθε στο αλώνι, ενώ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να ανακράξει φλεγματικά «Ανθ’ ημών Παπαμιμίκος» -ωστόσο κάτι ανάλογο θα κάνω κι εγώ, αφού από αυτά τα δυο γεγονότα της επικαιρότητας, το ένα διεθνές και ενδεχομένως κοσμοϊστορικό και το άλλο εσωτερικό και πιθανότατα ασήμαντο, πρόκειται να διαλέξω το δεύτερο για θέμα του σημερινού μου άρθρου.

Όχι όμως για να το σχολιάσω -αν και θα το κάνω κι αυτό- αλλά κυρίως για να λεξιλογήσω, με άξονα τις δυο λέξεις του τίτλου, που συνδέονται με τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν τελευταία στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρώτη λέξη του τίτλου, το φιάσκο, χαρακτηρίζει επαρκώς τα τεκταινόμενα στη ΝΔ. Η αναβολή των εκλογών ήταν φιάσκο πρώτης γραμμής, ενδεικτικό για τον τρόπο λειτουργίας όλου του πελατειακού κράτους που έστησαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, με έναν ιδιωτικό τομέα κατά μεγάλο ποσοστό ανίκανο και κρατικοδίαιτον, όπου οι γνωριμίες και οι μίζες είχαν αναχθεί σε καθοριστικά κριτήρια ανάθεσης συμβάσεων.

Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, να θυμίσουμε (διότι τα έχουμε ξαναπεί), ότι η λέξη «φιάσκο» σημαίνει βέβαια την αποτυχία, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως όχι για οποιαδήποτε αποτυχία, αλλά κυρίως για την παταγώδη αποτυχία, την οριστική, την εκκωφαντική, την αποτυχία που πονάει και τσούζει. Η λέξη είναι δάνειο από τα ιταλικά, fiasco. Η λέξη fiasco, που η αρχική της σημασία είναι μπουκάλι, προέρχεται από το μεσαιωνικό λατινικό flasco, το οποίο όμως μάλλον είναι δάνειο από παλαιογερμανική λέξη. Από την ίδια λέξη άλλωστε προήλθε και το σημερινό γερμανικό Flasche (μπουκάλι), το αγγλικό flask, αλλά και η δική μας φλάσκα (μέσω ενός μεσαιωνικού λατινικού flasca). Η φλάσκα ή το φλασκί είναι δοχείο για νερό, το οποίο συχνά φτιαχνόταν από ξεραμένη κολοκύθα (περισσότερα για κολοκύθες και κολοκύθια, εδώ). Από το σχήμα της φλάσκας πήραν το όνομά τους οι ποικιλίες μελιτζάνες φλάσκες και πιπεριές φλάσκες. Αλλά ας γυρίσουμε στο φιάσκο ή μάλλον στο fiasco.

Είπαμε πιο πριν ότι η λέξη fiasco σήμαινε μπουκάλι. Η σημασία της αποτυχίας προήλθε από τη θεατρική αργκό, στην οποία υπήρχε η έκφραση far fiasco που σήμαινε «αποτυγχάνω» και λεγόταν για τις αποτυχημένες παραστάσεις, για να γενικευτεί στη συνέχεια και να λέγεται και για τις εκτός θεάτρου αποτυχίες. Από τα ιταλικά η λέξη, με τη σημασία της αποτυχίας, πέρασε όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα γαλλικά και τα αγγλικά, μάλλον και σε άλλες γλώσσες. Πώς όμως φτάσαμε από το μπουκάλι στη (θεατρική) αποτυχία; Γιατί πήρε η έκφραση far fiasco αυτή τη σημασία;

Απάντηση οριστική δεν υπάρχει. Πρόκειται για μια από εκείνες τις δυσετυμολόγητες εκφράσεις για τις οποίες έχουν προταθεί πολλές εξηγήσεις, χωρίς καμιά τους να γίνει αποδεκτή. Θα αναφέρω μία από τις εξηγήσεις που έχουν προταθεί, που τη βρήκα στο λεξικό του Zingarelli. Σύμφωνα μ’ αυτήν, ο ονομαστός μπολονέζος αρλεκίνος Ντομένικο Μπιανκολέλι (τον 17ο αιώνα) έκανε μια βραδιά στο θέατρο έναν αυτοσχεδιασμό κρατώντας ένα μπουκάλι, το οποίο μπουκάλι έπαιζε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση. Όμως, δεν κατάφερε να κάνει το κοινό να γελάσει, οπότε οργισμένος στράφηκε στο μπουκάλι και του είπε «Εξαιτίας σου έγινα ρεζίλι σήμερα», και το πέταξε μακριά, οπότε στη συνέχεια κάθε φορά που κάποιος άλλος ηθοποιός αποτύγχανε να βγάλει γέλιο με το νούμερό του, το σινάφι έλεγε «E il fiasco d’Arlecchino», κι έτσι καθιερώθηκε η έκφραση.

Όμως επισημαίνω πως αυτή είναι μία μόνο από τις εξηγήσεις και πως το καλό λεξικό την παραθέτει χωρίς να την δέχεται, προτιμώντας να θεωρεί άγνωστη την αρχή της έκφρασης. Εγώ πάντως σκέφτηκα το ληκύθιον, το αρχαίο εκείνο μπουκαλάκι με το οποίο ο Αισχύλος στους αριστοφανικούς Βατράχους κονιορτοποίησε τους προλόγους του Ευριπίδη, κολλώντας παντού τη φράση «ληκύθιον απώλεσεν». Δεν λέω βέβαια πως από το ληκύθιον απώλεσεν βγήκε το far fiasco, αλλά πρόσεξα τη σύμπτωση.

Κι αφού αναλύσαμε το φιάσκο διεξοδικά, θα συμφωνήσετε ότι αξίζει ο χαρακτηρισμός για τα όσα έγιναν στη Νέα Δημοκρατία, αφού η αναβολή των εκλογών δεν ήταν μια απλή αντιξοότητα που θα μπορούσε να ξεπεραστεί χωρίς πολλές συνέπειες, ας πούμε με την παραίτηση ενός βολικού αποδιοπομπαίου τράγου, αλλά πυροδότησε συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος, παραιτήσεις ή απειλές για διάσπαση, νομικό κενό, γενικά τρικυμία σε ενυδρείο.

Και αναπόφευκτα κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως το φιάσκο οφειλόταν σε σαμποτάζ. «Ποτέ μην αποδίδεις σε δόλο ό,τι μπορεί θαυμάσια να εξηγηθεί με την ανικανότητα», λέει ένα σοφό γνωμικό, αλλά πάντως όταν η ερώτηση αυτή έγινε χτες στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, εκείνη καθόλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, έσπευσε μάλιστα να προσθέσει ότι και στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 (κατά τις οποίες η ίδια είχε ηττηθεί) είχαν συμβεί πολλά παρατράγουδα.

Να πούμε ότι η κυρία Μπακογιάννη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε σαμποτάζ, απέφυγε ή δεν έτυχε να προφέρει η ίδια τη λέξη, κι έτσι έχασα την ευκαιρία να διαπιστώσω αν την προφέρει γαλλοπρεπώς (σαμποτάge) όπως κάνει για τη chοκολάτα. Διότι βέβαια το σαμποτάζ είναι γαλλικό δάνειο, μία από τις πολλές λέξεις σε -άζ που έχουμε δανειστεί, από το αμπαλάζ και το γκαράζ ίσαμε το μοντάζ και το καμποτάζ, πολλές δεκάδες λέξεις, που όλες σχεδόν (εκτός, ας πούμε, από τη τζαζ ή τα φασόλια πιάζ) αντιστοιχούν σε γαλλικά ουσιαστικά σε -age, που τα πιο πολλά παράγονται από ρήματα, montage από το monter, emballage από το emballer -και σαμποτάζ από το saboter.

Βεβαίως και το ρήμα saboter ανάγεται στο sabot, που είναι το ξυλοπάπουτσο, το τσόκαρο για να το πούμε λαϊκά. Και για το τσόκαρο έχουμε λεξιλογήσει σε παλιότερο άρθρο, αλλά πολύ λίγο για το σαμποτάζ. Εδώ θα συμπληρώσουμε την παράλειψη και θα διορθώσουμε όσα είχαν αναφερθεί τότε.

Βλέπετε, σε εκείνο το παλιό άρθρο είχε αναφερθεί σε σχόλιο ότι «η λέξη σαμποτάζ προήλθε από τους πρώιμους λουδίτες των Κάτω Χωρών που πέταγαν τα ξυλοπάπουτσά τους στις πρωτόγονες μηχανές ώστε να διακοπεί η λειτουργία τους».

Η άποψη αυτή είναι ευρύτατα διαδεδομένη, περίπου όπως η θεωρία που θέλει τον συκοφάντη να έχει την αφετηρία του σε εκείνους που κατάγγελναν όσους παραβίαζαν τους εξαγωγείς σύκων στην αρχαία Αθήνα, όπου υποτίθεται ότι η εξαγωγή σύκων ήταν απαγορευμένη. Και όπως αυτή η ετυμολόγηση του συκοφάντη, παρότι ελκυστική και πατροπαράδοτη, δεν στηρίζεται πουθενά και έχει εγκαταλειφθεί από τους μελετητές (δείτε εδώ μιαν ανασκόπηση των διαφόρων θεωριών για την ετυμολογία του συκοφάντη), έτσι και η άποψη που θέλει τους πρώτους σαμποτέρ να ρίχνουν τα ξυλοπάπουτσά τους στα γρανάζια των παλαιών μηχανών για να μπλοκάρουν τη λειτουργία τους και να τις χαλάσουν, δεν στηρίζεται πουθενά, όσο ελκυστική κι αν είναι.

Καταρχάς, λένε οι ετυμολόγοι, το ρήμα saboter και το ουσιαστικό sabotage παίρνουν τη σημασία της δολιοφθοράς πολύ αργά, στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ οι ενέργειες των λουδιτών είναι αρκετά παλιότερες. Έπειτα, πριν εμφανιστεί η σημασία saboter = σαμποτάρω υπήρχε η σημασία saboter = κάνω γρήγορα και πρόχειρα μια δουλειά, τσαπατσούλικα. Πιο πριν, το ρήμα saboter σήμαινε «κάνω θόρυβο με τα τσόκαρά μου, ποδοκροτώ».

Ο αναρχοσυνδικαλιστής Εμίλ Πουζέ (Pouget) στο έργο του «Σαμποτάζ» (1911) γράφει: « Le mot « sabotage » n’était, il y a encore une quinzaine d’années qu’un terme argotique, signifiant non l’acte de fabriquer des sabots, mais celui, imagé et expressif, de travail exécuté « comme à coups de sabots ».

Μας λέει δηλαδή ότι η λέξη sabotage είχε στην αργκό τη σημασία της τσαπατσούλικης δουλειάς, που γίνεται σαν ο εργάτης να παράτησε τα εργαλεία του και να άρχισε να κοπανάει με τα ξυλοπάπουτσά του το αντικείμενο που κατεργαζόταν. Βρίσκω εύλογη τη δημιουργία της σημασίας αυτής, και από κει και πέρα η διαδρομή από τη σημασία «τσαπατσούλικη δουλειά» στη σημασία «δολιοφθορά» είναι μικρή και εύκολη. Ο εργάτης-σαμποτέρ δεν πετούσε τα τσόκαρά του μέσα στη μηχανή, αλλά έκανε (επίτηδες) τσαπατσούλικη δουλειά -και στη συνέχεια η λέξη καθιερώθηκε για κάθε είδους δολιοφθορά, όχι μόνο στα εργοστάσια.

Σαμποτάζ λέγεται βέβαια και το καταπληκτικό άλμπουμ της Λένας Πλάτωνος. Να ακούσουμε το ομώνυμο τραγούδι, για τα παιδιά με μάτια λέιζερ και μαλλιά τυρκουάζ -μια λέξη που είναι γαλλικό δάνειο και τελειώνει σε -άζ αλλά δεν αντιστοιχεί σε γαλλική λέξη σε -age, παρά έχει να κάνει με την Τουρκία. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Advertisement

169 Σχόλια προς “Το φιάσκο και το σαμποτάζ”

 1. Κουνελόγατος said

  «οι γνωριμίες και οι μίζες είχαν αναχθεί σε καθοριστικά κριτήρια ανάθεσης συμβάσεων».

  Ε, όχι. «Όποιος έχει στοιχεία, να τα πάει στον Εισαγγελέα», τάδε έφη Ποντικομαμή κάποτε. Δεν θα ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε. :mrgreen:

 2. Κουνελόγατος said

  Στον απόηχο του φιάσκου, γράφει κι ένα αντικειμενικό site… 🙂
  http://left.gr/news/ston-apoiho-toy-fiaskoy-paraitithike-o-v-meimarakis-apo-tin-arhigia-tis-neas-dimokratias

 3. Να βάλουμε και αυτό το ομώνυμο https://www.youtube.com/watch?v=z5rRZdiu1UE

  Καλημέρα.

 4. Κουνελόγατος said

  Και η άλλη λεξούλα, από το ίδιο αντικειμενικό site…
  http://left.gr/news/sampotaz-tora-notheia-stis-proigoymenes-ekloges-sti-nd-eide-i-ntora-mpakogianni

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2-4: Έχουμε ανοιχτή γραμμή 🙂

 6. Alexis said

  #0: πολλές δεκάδες λέξεις, που όλες σχεδόν (εκτός, ας πούμε, από τη τζαζ ή τα φασόλια πιάζ) αντιστοιχούν σε γαλλικά ουσιαστικά σε -age

  Πρόσθεσε και τη σαλάτα νισουάζ 🙂

 7. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 8. Alexis said

  Χτες είχαμε κι άλλο φιάσκο αλλά ας μην επεκταθώμεν, καθότι είμεθα υπεράνω. 😀

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Υπήρχε και συγκρότημα «Saboteur», αλλά και ηλεκτρονικό παιχνίδι, στον πάλαι ποτέ Amstrad CPC6128 !…H δεύτερη έκδοση είχε βγει με γυναίκα (σαμποτέρισσα).

  Εμένα μου αρέσει το ελληνικό «δολιοφθορά», πάντως, όσο κι αν δε θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ το «δολιοφθείρω» στη θέση του «σαμποτάρω»….

  Kοντά στο φιάσκο, και το «μπάχαλο», εξειδικευμένο όταν υπάρχουν διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα, καλή ώρα. Π.χ. η μη εμφάνιση ενός τραγουδιστή σε μια συναυλία είναι φιάσκο, η μη έγκαιρη έκδοση εισιτηρίων για την συναυλία αυτή είναι μπάχαλο.

 10. Γιάννης Ιατρού said

  8: Έπιασαν οι ευχές 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/21/meze-194/#comment-321486

 11. Πάνος με πεζά said

  ΟΙ εξελίξεις στη ΝΔ, και ιδίως το πρόβλημα ερμηνείας του καταστατικού, φέρνουν όλο και πιο κοντά στο τιμόνι της τον κατάλληλο άνθρωπο…

 12. Πάνος με πεζά said

  @ 9 : Δεν το ξεκαθάρισα καλά, μπάχαλο θα ήταν σε μια συναυλία η μη αναγραφή των θέσεων, η αναγραφή λάθος ώρας, η λανθασμένη ανακοίνωση για τα σημεία διάθεσης κλπ.

 13. Ελένη Ραβάνη said

  http://para-cosmos.blogspot.com/2015/11/blog-post_24.html

  Καλημέρα, ένα σχόλιο επικαιρο-ανεπίκαιρο….

 14. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 15. cronopiusa said

  1942: Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

 16. Αν διέκοψε κάποιον (από τους δύο περιφερομενους) «επιστημονες»-διεθνολογους(?!?!), και οχι αναφορα νεοτερων (εκεινη τη στιγμη) στοιχειω, για να δωσει «πρωτογενη ειδηση», κατα τη γνωμη μου πολύ καλα εκανε

 17. cronopiusa said

 18. Εδώ και καιρό, η λέξη θα μου θυμίζει εσαεί το κομμάτι της Λένας Πλάτωνος. Όλα τ’ άλλα οδοντόκρεμες 🙂

 19. Πάνος με πεζά said

  @ 15 (γέφυρα) : E ρε τα αμφιέρειστα τα ισοστατικά…Μια έτσι να ξεκουμπώσουν, μια στήριξη να χάσουν, πάρτα κάτω…

 20. ΚΑΒ said

  . Φέτος στο νησί γέμισαν και οι λήκυθοι (έτσι γράφεται) και τα ελαιοδόχα αγγεία και αγοράστηκαν καινούρια. Ο κόσμος βαρέθηκε να μαζεύει ελιές και να αποθηκεύει λάδι. Καλοφάγωτο να είναι.

  .Εκεί στη Ν.Δ. και ληκυθίζουν.

 21. Πάνος με πεζά said

  Οι ελιές, μια χρονιά είναι φορτωμένες και την άλλη πιο «ξερές». Συνεισφέρουν αρκετά οι βροχές Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. (Στη Σπάρτη, στο ελαιοτριβείο λέγαν στη θεια μου «Τι να σου κάνω, φέτος δε χύσανε… «(!!!).
  Χρόνια πολλά στις Κατερίνες σήμερα.
  Καλό καθισιό στους μαθητές αύριο, αφού οι δάσκαλοι περνάνε επιμόρφωση, σε ώρες μαθήματος φυσικά…

 22. ΚΑΒ said

  Αν δεν ξεκούμπωνε το κλειδί, δοξάρι δεν έπεφτε κάτω.

 23. sarant said

  20 Βεντέμα δηλαδή -το λέτε στο νησί;

  22 Εδώ δεν σε πιάνω

 24. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 25. Διονύσης said

  Θα με ενδιέφερε και μια συζήτση για τον όρο cabotage (μιας και αναφέρθηκε). Νομίζω ότι είναι ένας παρερμηνευμένος όρος ειδικά από τα ΜΜΕ όπου συνήθως απαντάται η φράση «άρση του καμποτάζ».

 26. sarant said

  25 Περιέργως δεν (βρίσκω να) έχουμε γράψει τίποτα. Όταν μας δοθεί λοιπόν η ευκαιρία…

 27. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  20.Λαδοχρονιά σ΄εσάς; Σε ποιο νησί είπαμε;
  Την προηγούμενη εβδομάδα που ήμουν στα νότια κι ενώ οι δικοί μου δεν είχαν ξεκινήσει το μάζεμα, μάθαμε ότι στα πιο κει της Γεράπετρος χωργιά,ράβδιζαν ήδη άρον άρον, γιατί το λάδι πήρε τιμή πάνω από 4 ευρώ. Από τη φάμπρικα εννοούμε.Το εξηγούσαν ότι δεν έχει φέτος βεντέμα.
  Ένα επίκαιρο συρτό:
  «Μυλωνάδες και μαζώχτρες»
  Έφταξ ο καιρός καλέ μου
  πέφτουν οι ελιές
  και τα λιόφυτα θα πιάσουν
  πάλι οι κοπελιές

 28. vk said

  «ενδεικτικό για τον τρόπο λειτουργίας όλου του πελατειακού κράτους που έστησαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, με έναν ιδιωτικό τομέα κατά μεγάλο ποσοστό ανίκανο και κρατικοδίαιτον, όπου οι γνωριμίες και οι μίζες είχαν αναχθεί σε καθοριστικά κριτήρια ανάθεσης συμβάσεων»

  Μακάρι να είχε να κάνει μόνο με δύο κόμματα και με προηγούμενες δεκαετίες. Θα ξεμπερδεύαμε εύκολα. Δυστυχώς η νοοτροπία των «ημετερων» συναντάται σε όλα τα κόμματα και έχει ποτίσει βαθιά την ελληνική κοινωνία. Φοβάμαι πως μάλλον δε θέλουμε να έχουμε ανεξάρτητες αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικό τομέα κλπ…

 29. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το κατινάζ
  είναι ελληνικότατο και …γιορτάζει σήμερα 🙂
  Έχουμε καλλιτεχνικό, πολιτικό κλπ κατινάζ.

 30. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  25,26>>cabotage
  To θυμόμουν,μάλλον από κάποια φορά που από το δικό σου ιστολόγιο είχε παραπομπή στη λεξιλογία:
  κάμποτο, καμποτάζ και καμποτίνοι

 31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  κι εδώ το cabotage
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5061-%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1/page11&p=64991#post64991

 32. Ηλεφούφουτος said

  Και στα Γερμανικά το Flasche έχει στην καθομιλουμένη παρόμοια σημασία: ως χαρακτηρισμός ανθρώπου με τη σημασία «΄αχρηστος» «μηδενικο».

  Πάντως δεν βλέπω γιατί να χρειάζονται οι νατσουλισμοί σαν αυτόν που παραθέτει ο Τσιγγαρέλλης, όταν η μεταφορά φαίνεται αρκετά σαφής: ο αποτυχημένος ή η αποτυχία κάλλιστα μπορούν να παρομοιαστούν με ένα κούφιο δοχείο.

 33. sarant said

  30 Το περίεργο είναι ότι στο νήμα της Λεξιλογίας μπαίνω στην κουβέντα κι εγώ και λέω (το 2010) ότι «έχω αρχίσει να γράφω» για το καμποτάζ. Ε, φαίνεται πως δεν το τελείωσα 😉

 34. Κουνελόγατος said

  Όλοι για τον Νίκο δουλεύουν σήμερα… 🙂
  http://tvxs.gr/news/kosmos/fiasko-oi-fotografies-tis-kamikazi-xasna-itan-mias-allis-gynaikas

 35. Γιάννης Ιατρού said

  27:Όσο πιό νωρίς μαζεύεται ο καρπός, τόσο πιό ποιοτικό το λάδι …
  Πολλά εξαιρετικά αρθρα για το λάδι από τον Βασίλη Φρατζολά εδώ http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.themata&at=15&f=A

 36. Alexis said

  #10: 😀 😀 😀

  Άσχετο, αλλά επιτρέψτε μου να πετάξω για λίγο τη μπάλα στην εξέδρα.
  Με το «φλασκί» που αναφέρεται στο κείμενο θυμήθηκα τη λέξη «ασκί» και μία ωραία έκφραση που είχα ακούσει πριν από κάμποσα χρόνια από έναν γηραιό Ξηρομερίτη (μακαρίτη πια): «Αυτός είναι για τ’ ασκί».
  Συνώνυμο του «αυτός είναι για τα σίδερα/για τα λιοντάρια/για τα θηρία/για τα πανηγύρια κλπ. Οι σημερινοί νέοι βεβαίως κάπως αλλιώς το λένε στη γλώσσα τους, αλλά δεν θα το πω. Αισχύνομαι γαρ. 🙂
  Βλέποντάς με να απορώ με τη φράση, που άλλωστε για πρώτη φορά άκουγα, έσπευσε να μου εξηγήσει και την προέλευσή της, αληθινή ή όχι, δεν ξέρω:
  Στην εποχή, λέει, των κλεφταρματολών και της επανάστασης του ’21, οι καπεταναίοι μαζί με το υπόλοιπο ασκέρι τους έσερναν και ένα άλογο το οποίο κουβαλούσε τα ασκιά με το νερό, απαραίτητα για την επιβίωση της ομάδας. Αυτό το άλογο το οδηγούσε κάποιος που δεν τα κατάφερνε και πολύ καλά με τα όπλα, ασθενικός ίσως ή και λιγάκι «ελαφρύς», που ο καπετάνιος του είχε αναθέσει αυτή την αποστολή.
  Κάτι σαν τους «βοηθητικούς», τους «γιωτάδες» του στρατού δηλαδή.
  Από κει προέκυψε η έκφραση «αυτός είναι για τ’ ασκί», δηλαδή δεν είναι για σπουδαία πράγματα, παρά μόνο για βοηθητικές και παρακατιανές δουλειές, και επεκτάθηκε στη συνέχεια σε ο,τιδήποτε άχρηστο, δεύτερης ποιότητας κλπ.

  Έχει ακούσει ποτέ κανείς την έκφραση αυτή, σε άλλο μέρος της Ελλάδας ίσως;

 37. Κουνελόγατος said

  «Συνώνυμο του «αυτός είναι για τα σίδερα/για τα λιοντάρια/για τα θηρία/για τα πανηγύρια κλπ. Οι σημερινοί νέοι βεβαίως κάπως αλλιώς το λένε στη γλώσσα τους, αλλά δεν θα το πω. Αισχύνομαι γαρ».

  Εννοείς το GTPK;

 38. Alexis said

  #37: Ε, ναι, μάγος είσαι; 🙂

 39. Γιάννης Ιατρού said

  36β: «μπάζο» ή «για τα μπάζα» πολλάκις – και δεν είναι λέξη για να αισχύνεσαι 🙂 (εκτός κι αν …εννοείς το GTP του κουνελόγατου στο 37, που επίσης συνηθίζεται!)

  Αλλά η απορία μου είναι γι αυτό που γράφεις σαν εξήγηση. Αυτοί που αναφέρεις περιφέροντο σε βουνά και λαγκάδια γεμάτα πηγές και ρυάκια. Γιατί να κουβαλούν νερό μαζί τους;

 40. Γιάννης Ιατρού said

  38, 39 Μαζί γράφαμε

 41. ΚΑΒ said

  23. Τη λέξη τη χρησιμοποιούμε,όχι τόσο στην ελαιοπαραγωγή. Φέτι ήτανε λιδοχρονιά και λαδοχρονιά.

  .Το σχόλιο 22 είχε αφορμή το σχ.19 κλειδί:ο κεντρικός σφηνόλιθος στα οικοδομικά τόξα.

 42. ΚΑΒ said

  Δε διορθώθηκε το ληκύθιον στο άρθρο.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  41:

 44. spiral architect said

  Megalomania
  «How I lied, went to hide
  How I tried to get away from you now
  Am I right if I fight?
  That I might just get away from you now
  Sting me!»

  Sabotage – Black Sabbath

 45. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  από την έγκυρον ιστοσελίδα σας θα ήθελα να συγχαρώ δημοσίως τον πρωθυπουργόν του Ρωμέικου, Αλέξιον Τσίπραν, που (αγνοών τας αντιδράσεις των εθνικοπαραφρόνων) κατέθεσε προ ολίγου (12.15 μ.μ.) στεφάνι εις το Μουσείον του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος εν Ιεροσολύμοις, φορών επί της κεφαλής του το ιουδαϊκόν σκουφάκι

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

 46. Πάνος με πεζά said

  @ 37 : E, λες «για τα μπάζα», που είναι πιο formal…
  Αντίστοιχη ομάδα για τους μισότρελους : «για το Δαφνί, για το τρελάδικο, για τα σίδερα, για δέσιμο, για ζουρλομανδύα, για του Σινούρη κλπ»

 47. Πάνος με πεζά said

  @ 41,43 : Κι εγώ έτσι το (μισο)κατάλαβα. Ωστόσο δεν αφορά τη συγκεκριμένη γέφυρα
  Ένας άλλος τρόπος να καταρρεύσει θα ήταν να έκοβε κανείς τον κάτω χαμηλό μεσαίο ελκυστήρα (το σύστημα άντωσης, που λέμε). Είναι και σε εφελκυσμό, όσι πριονίζεις, τόσο σε βοηθάει… 🙂

 48. 6, …#0: πολλές δεκάδες λέξεις, που όλες σχεδόν (εκτός, ας πούμε, από τη τζαζ ή τα φασόλια πιάζ) αντιστοιχούν σε γαλλικά ουσιαστικά σε -age

  Πρόσθεσε και τη σαλάτα νισουάζ …

  …και το πραζ, όπως στην φράση «Πραζ αν τράου;»
  🙂

 49. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «…και το πραζ, όπως στην φράση «Πραζ αν τράου; »
  Kαι το Μιράζ ,όπως στο διάλογο:
  -Κοίτα ρε! Μιράζ 2000
  -Σιγά ρε να μη μοιράζ και δεκαχίλιαρα…!

 50. Έλεγα, πού εξαφανίστηκε ο Σκύλος αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο 😀

 51. Ανδρέας said

  »οι γνωριμίες και οι μίζες είχαν αναχθεί σε καθοριστικά κριτήρια ανάθεσης συμβάσεων»

  Υπάρχει στην αγγλική γλώσσα η ορολογία που το περιγράφει πολυ σωστά και μονολεκτικά:

  Cronyism

  Cronyism is partiality to long-standing friends, especially by appointing them to positions of authority, regardless of their qualifications.

  Cronyism exists when the appointer and the beneficiary are in social contact. Often, the appointer is inadequate to hold his or her own job or position of authority, and for this reason the appointer appoints individuals who will not try to weaken him or her, or express views contrary to those of the appointer. Politically, «cronyism» is derogatorily used.
  en.wikipedia.org/wiki/Cronyism

  cronyism (n.) Look up cronyism at Dictionary.com
  1840, «friendship,» from crony + -ism. Meaning «appointment of friends to important positions, regardless of ability» is originally American English, from c. 1950.
  etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=cronyism+&searchmode=none

  επίσης πολύ ενδιαφέρον άρθρο κι αυτό:

  Crony capitalism
  Crony capitalism is a term describing an economy in which success in business depends on close relationships between business people and government officials. It may be exhibited by favoritism in the distribution of legal permits, government grants, special tax breaks, or other forms of state interventionism.[1][2] Crony capitalism is believed to arise when business cronyism and related self-serving behavior by businesses or businesspeople spills over into politics and government,[3] or when self-serving friendships and family ties between businessmen and the government influence the economy and society to the extent that it corrupts public-serving economic and political ideals.
  en.wikipedia.org/wiki/Crony_capitalism

  Μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει μεταφραστεί ο πολιτικο-οικονομικός όρος στην ελληνική και από όσα έχω δει δεν εντόπισα τον όρο στα ελληνικά αυτούσιο ή εξελληνισμένο. Αν κάποιος-α γνωρίζει κάτι ας μας ενημερώσει.

  Με λίγα λόγια μισές δουλειές έκανε ο Δίας κόβοντας τα γεννητικά όργανα του Κρόνου. Οι «Κρόνιοι» τύποι ζουν και βασιλεύουν…

 52. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  49. 51. Nαι, κοροιδέψτε εσείς τον παππούλη… το ξανθό γένος θα τον δικαιώσει! (μπρρ…)

 53. Triant said

  Το πειράζ δέχεται και την άλλη προφορά όπως στο:

  Μον αμί Ζισκάρ,
  νουζ αβόν μπεζουάν ντε Μιράζ
  αλλά κι αύρες ναν’ δεν πειράζ!

  όπως ίσως θυμούνται οι (όχι και τόσο) παλαιότεροι.

 54. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  53. Ήδη ο γ’π.π άρχισε! Οι Ρώσοι ακυρώνουν μαζικά τα μπάνια τους στο Μπουντρούμ…

 55. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  42 Δίκιο έχεις, τώρα την έκανα

  54 και πριν
  Υπάρχει και το:

  Στου μυαλού σου το γκαράζ, η ζωή κοπροσκυλιάζ ποιος ζητωκραυγάζει;
  του Σαββόπουλου

 56. 56γ Να το βάλουμε κιόλας: https://youtu.be/uPYVepOGmNU

 57. Ανδρέας said

  έχουμε και το (chronomitrage le)

  χρονομητράς;; χρονομητράω!!
  😀

 58. Έχομε και το ντηκόϋ F-16 λίγο έξω από το ηρωικό Καρδιστάν. Μην κάνει καμιά μλκία το ξανθό γένος και μας βομβαρδίσει… Θα ξεσηκωθεί ο κάμπος, θα κλείσει με τα τρακτέρια τη δημοσιά του Βολοκολάμσκ.

 59. Πολίτης για Πρέκα στο «ΟΧΙ»:

  Δημήτρης Νικολάου,
  ο ήρωας της Αλβανίας,
  ο αγαπημένος των γυναικών,
  ο ΣΑΜΠΟΤΕΡ!

  (στο 1:55:20 αν δεν πάει μόνο του)

 60. Κουνελόγατος said

  Ρε τι έπαθα, ξέχασα το…
  http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiD6_mm16vJAhXFtBQKHcurBbEQFgggMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.economica.gr%2Ffiles%2Fmcal%2Fmch21GiallamaSimpliroseis.pdf&usg=AFQjCNFqgDq_H1NdtK0wZNkXJzQVgFLnRA

 61. gryphon said

  44
  Moλις ειδα την λεξη σαμποταζ αμεσως κι εγω σαν παλιος φανατικος φαν σκεφτηκα τον αλμπουμ των sabbath.
  Aλλα για μενα για τα στανταρ του συγκροτηματος το θεωρω αρπα κολα και πολυ μετριο.Οποτε ειπα αστο να παει στο διαολο δεν αξιζει ουτε αναφορα .

 62. 53 Μην το γελάς καθόλου! http://luben.tv/stream/67073

 63. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  60. 😆 😆 Συγγενής σου ο Ήρως,Μιχάλη; 🙂

 64. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Kατά που ΄μολογά η φλάσκα,ούτε οφέτος Λαμπρή,ούτε του χρόνου Πάσκα», είπε κείνος που θα έτρωε κάθε μέρα (βγάζοντάς το από τη φλάσκα) ένα κουκί ,από τα μετρημένα μέχρι την Ανάσταση,αλλά που πείνασε και τα έφαγε όλα, οπότε άδειασε η «κλεψύδρα» και χάθηκε ο λογαριασμός. Κουκιά που δε βρέθηκαν τί να μαρτυρήσουν;

 65. sarant said

  65 Εγώ το ξέρω αλλιώς: ότι ο αγράμματος παπάς είχε βάλει σαράντα κουκιά στη φλάσκα και έβγαζε ένα κάθε μέρα, αλλά η παπαδιά, νομίζοντας πως του αρέσουν, έβαζε κι άλλα.

 66. 64,
  Δυστυχώς ΟΧΙ! 🙂

 67. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  67. Α ρε μπαγάσα! Εσύ δεν είσαι άνθρωπας, είσαι κομπιούτερ!…τόχω πει εγώ! 🙂

 68. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  66.Α! Ωραία! Μπήκαν τα κουκιά στη θέση τους. Κουτσουρεμένο όπως το λέγαμε,χάθηκε ή άλλαξε η όμορφη ιστορία.

  48.«Πραζ αν τράου;»
  Δεν πραζ αν τρας,πραζ αν πραζς 🙂

  Κουράζ !

 69. gpoint said

  Ωραία !

 70. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  59.θα κλείσει με τα τρακτέρια τη δημοσιά του Βολοκολάμσκ.
  Μπουτεγιάζ στ΄αγιάζ 😉

 71. Πάνος με πεζά said

  @ 55 : Ωραία, οι Ρώσοι θα μείνουν για τα μπάνια τους στα δικά μας τα Μπουντρούμ !
  Έχει να πέσει, το καλοκαίρι, σαμπανιέρα στην πρώτη ξαπλώστρα στη Μύκονο, που θα πάει σύννεφο !

 72. Υπάρχει και το Φιάσκο του Στάνισλαβ Λεμ. Το θέμα είναι από τα αγαπημένα του Λεμ. Η αδυναμία του ανθρώπου να αναγνωρίσει, πόσο μάλλον να κατανοήσει το πραγματικά άγνωστο.

  Για τους φίλους (υπάρχουν 4-5 αναφορές όλα αυτά τα χρόνια για τον Λεμ στο ιστολόγιο), το βιβλίο έχει και cameo του πιλότου Πιρξ, που πρωταγωνιστεί σε άλλα του Λεμ. Αλήθεια, πως λέμε το cameo στα ελληνικά;

 73. Παρών! (για τους φανατικούς του Λεμ και της ανατολικής ΕΦ γενικότερα) 🙂

 74. sarant said

  73 Καμέο το έχω δει.

  Αυτό το βιβλίο το είχα αρχίσει σε διακοπές και μετά έφυγε αυτός που το είχε και το πήρε μαζί του… 🙂

 75. Κουνελόγατος said

  «Αυτό το βιβλίο το είχα αρχίσει σε διακοπές και μετά έφυγε αυτός που το είχε και το πήρε μαζί του…»… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 76. Γς said

  >το ληκύθιον, το αρχαίο εκείνο μπουκαλάκι
  Ε, όχι και μπουκαλάκι, εκτός αν υπάρχουν και μπουκαλάκια από χώμα.
  Πότε εμφανίστηκαν άραγε τα πρώτα φιαλίδια από γυαλί;

  Πάντως αρχαίο «μπουκαλάκι» έχω δει σε μία από τις δύο τυχαίες αποκαλύψεις αρχαίων [ποιος ξέρει πόσο αρχαίων] τάφων. Αρχαίος πάντως ήταν ο Γς. Νήπιο. Εσκαβαν όταν βρήκαν μια σαρκοφάγο. Τη θυμάμαι σαν σήμερα.

  Θυμάμαι τα αγγελουδάκια που ήταν σκαλισμένα γύρω, γύρω στη σαρκοφάγο. Οπότε θα πρέπει μάλλον να ήταν της εποχής του Βυζαντίου ποιος ξέρει πότε. Τότε που υπήρχαν μπουκαλάκια και φιαλίδια να φάνε και αι κόται.

  Και τι έκαναν ο άξεστοι σκαφτιάδες; Σήκωσαν το σκέπασμα και μπούκαραν μέσα κι άρχισαν να περιεργάζονται τα διάφορα κτερίσματα.
  Κι ενός του γυάλισε ένα μπουκαλάκι το σήκωσε ψηλά και το καμάρωνε μέχρι που παφ δεν άντεξε την πίεση των αγριοδακτύλων του και έγινε θρύψαλα.

  Στην άλλη αποκάλυψη ήμουν αρκετά μεγάλος και με ύφος προισταμένου Ευφορίας Αρχαιοτήτων την χρονολόγησα πριν 2000 χρόνια ακριβώς.

  Ηταν η εποχή της μεγάλης ληστείας στην Τράπεζα Εργασίας στην οδό Καλλιρόης το 1992, με το συνεργείο που έσκαβε τουνελ κάτω από την τράπεζα.

  Εμενα δίπλα σχεδόν από την τράπεζα, σπιτομένος με την γιατρίνα μου. Και δεν πήραμε χαμπάρι. Σκέψου λέει να κάνανε λάθος και να βγαίνανε στη κρεβατοκάμαρά μας.

  Πάντως εκείνες τις ημέρες ένα άλλο πραγματικό συνεργείο που έσκαβε από τον μέσα δρόμο για αποχετεύσεις και τέτοια έπεσε πάνω σε μια άλλη σαρκοφάγο, Βλέπουν οι εργάτες μια άμορφη μαύρη μάζα μέσα και με μια φτυαριά την πετάνε έξω στα χώματα.
  Ποιος είδε το θεό και δεν τον φοβήθηκε.
  Αρχιζα να φωνάζω:

  -Τι κάνετε ρε μαλάκες; 2000 χρόνια ήταν μέσα κι έρχεστε σεις και τον πετάτε έξω!

 77. Γιάννης Ιατρού said

  75, 76: Θα ήταν κανένας απ’ τους Quintans 🙂

 78. Γιάννης Ιατρού said

  77: Καλώς τον 🙂 🙂

 79. el sint said

  74: Από ανατολική ΕΦ έχω διαβάσει μόνο κάμποσα του Λεμ και μερικά των Στρουγκατσκαίων που δεν είναι αρκετά για να θεωρούμαι φανατικός της ανατολικής ΕΦ. Θα ήθελα όμως να είμαι, θεωρώ πως το Σολάρις και το Πικνίκ δίπλα στο δρόμο είναι στα τοπ 2 των καλύτερων ιστοριών ΕΦ. Αν έχεις υπόψη σου κάποιον άλλο καλό ανατολικό συγγραφέα ΕΦ θα ήθελα να τον ξέρω! 🙂

  (Πόσταρα το 73 με λάθος ψευδώνυμο…)

 80. Neo Kid phone home said

  ..dyo!

 81. cronopiusa said

  La interesante historia del origen de la palabra SABOTAJE.

 82. …και πετρογκάζ.

 83. Μιλώντας για πετρογκάζ, ο Βλαντιμίρης θα κόψει το αέριο του Σουλτάνου.

 84. 80 Χμ, βασικά κι εγώ αυτούς τους δύο (τρεις δηλ.) είχα στο μυαλό μου!

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Νικοκύρη δεν κάνω σαμποτάζ αν έχεις (ή δεν έχεις) σκεφτεί για αύριο θέμα,αλλά το 2013, υποσχέθηκες άρθρο στην κουμπάρα σου και στο Στέλιο 🙂 .

 86. sarant said

  86 Καλά να πάθω που υπόσχομαι 😉

 87. Κουνελόγατος said

  77. Γεια σου Λάζαρε.

 88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Για σήμερα ,γιορτάζουν μόνο κορίτσια όπως το είπε ο Κράου το μεσημέρι στο Κόκκινο 105.5,κι έβαλε το «Συνέβη στην Κατίνα».
  Δεν ξέρω,από τα πολύ γνωστά ονόματα,αν έχει κι άλλο που να γιορτάζεται μόνο από θηλυκά. Ο Αικατερινίδης πάντως είν επίθετο 🙂

 89. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  84.Σκύλε,θέλω να δω τη συνέχεια του βιντεακιού. Τονε διώξανε; 🙂

 90. 90

  Τους σκότωσε και τους δύο, ΕΦΗ² μ΄!

  Ναρκωτικάκια κανένας; Έλα τσάμπα είναι!

 91. gryphon said

  Ασχετο αλλα τωρα το απογευμα εκανα ζαπινγκ ψαχνοντας μηπως πετυχω στα αθλητικα φασεις και γκολ απο το χθεσινο τσαμπιονς λιγκ.
  Εκει στην ερτ λοιπον και σε μια εκπομη το ον ερτ αλλα και στις ειδησεις ειχαν ρεπορταζ με τιτλο » Παγκοσμια ημερα κατα της βιας των γυναικων».
  Δηλαδη μας δερνουν οι γυναικες.Αυτο δεν σημαινει ετσι οπως επιμενουν να το γραφουν;Δεν φαινεται να το εχουν παρει ειδηση.

 92. gpoint said

  # 75

  Καλώς τον

  και σε θυμήθηκα σήμερα βγαίνοντας από την τράπεζα, σ’ αυτά τα κουτιά ασφαλείας :
  – Μπορώ να έρθω μαζί σας μου λέει μια σοβιετίζουσα υψηλόσωμη ομορφούλα
  – Ναι, αλλά όχι μέχρι την άκρη του κόσμου !
  – Γιατί καλέ δεν σας αρέσω ;
  – Καλή είσαι αλλά μου πέφτεις λίγο ψηλή…
  – Για σένα καλέ μου θα κοντύνω μου λέει ζαρώνοντας
  – Χμμμμ…και γω θα ψηλώσω, μπόι θα γίνει , της δείχνω το προκοίλι μου
  Βγήκαμε
  – Νάσαι καλά, καλημέρα
  – Νάσαι καλά

 93. Μιαν αρκετά γνωστή μέθοδο ιταλικής πάντως την είχε γράψει κάποιος Katerin Κaterinov, άντρας υποθέτω.

 94. Γς, είσαι καλά; Χαίρομαι που δε διαβάζω! Τι γίνεται, συνήλθαν τ΄αυτιά σου;

 95. nikiplos said

  ΓΣ, η εν λόγω ληστεία είχε πολλά «απόνερα». Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι μια συγκεκριμένη παρέα πολύ υψηλών κυρίων διοργάνωσε τη ληστεία. Η ληστεία αφορούσε τις θυρίδες της τράπεζας Εργασίας. Φεύγοντας οι ληστές άφησαν άθικτα και παραπεταμένα αμύθητης αξίας κοσμήματα, διαμαντικά κοκ. Έψαχναν μάλλον για κάτι άλλο που το βρήκαν και εκείνοι που το έχασαν μάλλον δεν θα έκαναν θόρυβο γύρω από αυτό. Δύο είναι οι θεωρίες:
  α. Η πρώτη μιλούσε για διαθήκη αμύθητης αξίας που ανέτρεπε κληρονομικά δεδομένα.
  β. Η δεύτερη μιλούσε για στοιχεία από εγκλήματα που βάρυναν τους συγκεκριμένους πολύ υψηλούς κύκλους κυρίων…

  Από τα ονόματα το μόνο που είχε διαρρεύσει ήταν εκείνο του εφοπλιστή Λαιμού που την έκανε ξαφνικά και χωρίς προφανή αιτία αλλά «σαν κλέφτης» με σκάφος γκαζωτός στην Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές δεν αναζήτησαν ποτέ ούτε το λόγο, ούτε διερευνησε κανένας εισαγγελέας τις φήμες. Κάτι που κατά τη γνώμη μου επιβεβαίωνε το γεγονός ότι επρόκειτο για μια πολύ ιδιαίτερη ληστεία.

  Να πούμε τέλος πως την περίοδο εκείνη έκαναν έργα στην περιόχα δύο ΔΕΚΟ, οι οποίες νόμιζαν ότι οι ληστές είναι παράρτημα η μία της άλλης… Ή έτσι είχαν πληρωθεί να πούν…

 96. sarant said

  96 Απορώ που δεν έχει γίνει ταινία η υπόθεση 🙂

  92 Σωστά λες

  77 Γουσού, καλώς επανήλθες, κι αν κρίνω από το μέγεθος του σχολίου είσαι μια χαρά!

 97. gbaloglou said

  «Δεν λέω βέβαια πως από το ληκύθιον απώλεσεν βγήκε το far fiasco, αλλά πρόσεξα τη σύμπτωση»: ε, ας προσέξω και εγώ την σύμπτωση ανάμεσα στο far fiasco και στο «έμεινε μπουκάλα»!

 98. 97α Έχει γίνει ταινία — αλλά για άλλο τόπο και χρόνο: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Bank_Job

 99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  73. Καμέο,σύντομη εμφάνιση, ένα πέρασμα

 100. Μαρία said

  98
  Je reste en carafe 🙂

 101. 99

  Στην οποία έκανε καμέο εμφάνιση ο Μικ Τζάγκερ, ως ταμίας της εν λόγω τράπεζας!

 102. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «μεταξύ Ισραηλινών και Παναιλιστίων» γλώσσεψε η μπέρδα της εκφωνήτριας ειδήσεων στο Κόκκινο.Το είπε και νωρίτερα σε άλλο δελτίο ,ενώ την Παλαιστίνη τη λέει ίσια 🙂

 103. gbaloglou said

  101 Στην Γαλλομαθή της παρέας αφιερώνω αυτό 🙂

 104. Δεν ξέρουμε για την Ντόρα αλλά ο Κυριάκος μόλις το (μισο)πρόφερε σαμποτάge. 🙂

 105. sarant said

  105 Το πρόσεξα κι εγώ, αλλά δεν ξέρω αν πήγε να το πει 100% γαλλικά και συγκρατήθηκε στο τέλος 🙂

 106. ΚΑΒ said

  25 Νοεμβρίου: παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

 107. Spiridione said

  Συγκεκριμένα το φιάσκο είναι αυτό
  https://it.wikipedia.org/wiki/Fiasco
  Και η φιάσκα
  https://books.google.gr/books?id=M9VFAQAAMAAJ&pg=PA650&dq=%22%CF%86%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjIxuT_mqzJAhXOhhoKHRIYAWcQ6AEIHTAA#v=onepage&q=%22%CF%86%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1%22&f=false

 108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ἤπιασεν ὁ Pωτόκριτος τ’ ἄλλο φλασκί, καὶ βάνει / εἰς τὰ μαλλιά, καὶ πρόσωπο, σὰν πρώτας τὸ μελάνι. (Β. Κορνάρος, Ἐρωτόκριτος, Ε 1143-1144, π. 1645)
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%86%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AF

 109. Δε μιλάμε γαλλικά, είπε, ο αρχηγός πρέπει να μιλάει καλά αγγλικά. Μα τι γέλιο μας χαρίζουν απλόχερα!

 110. (το 110 στο 106)

 111. spiral architect said

 112. Μαρία said

  105
  Κανονικότατα https://www.youtube.com/watch?v=Y2CQZ-bso-g

  Μετά απο κάτι χρόνια που έχω να δω μέγκα, η Τρ. μου φάνηκε σα τη Χρονοπούλου μετά το τράβηγμα.

 113. 101,
  Je reste en carafe = Καράφιασα; 🙂

 114. cronopiusa said

  Manifiesto “No en nuestro nombre”

 115. Ριβαλντίνιο said

  @ 36 Alexis
  ««Αυτός είναι για τ’ ασκί».
  Συνώνυμο του «αυτός είναι για τα σίδερα/για τα λιοντάρια/για τα θηρία»

  Μόλις το διάβασα αυτό νόμιζα πως ήταν ένας τρόπος θανάτωσης. Δηλαδή ότι τον έβαζαν σε ένα ασκί και τον έδερναν μέχρι θανάτου. Μου θύμισε το τέλος του Ανάξαρχου :

  ὁ δὲ (Νικοκρέων) μνησικακήσας μετὰ τὴν τελευτὴν τοῦ βασιλέως ὅτε πλέων ἀκουσίως προσηνέχθη τῇ Κύπρῳ ὁ Ἀνάξαρχος, συλλαβὼν αὐτὸν καὶ εἰς ὅλμον βαλὼν ἐκέλευσε τύπτεσθαι σιδηροῖς ὑπέροις. τὸν δ᾽ οὐ φροντίσαντα τῆς τιμωρίας εἰπεῖν ἐκεῖνο δὴ τὸ περιφερόμενον, «πτίσσε τὸν Ἀναξάρχου θύλακον, Ἀνάξαρχον δὲ οὐ πτίσσεις.» κελεύσαντος δὲ τοῦ Νικοκρέοντος καὶ τὴν γλῶτταν αὐτοῦ ἐκτμηθῆναι, λόγος ἀποτραγόντα προσπτύσαι αὐτῷ.
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0257%3Abook%3D9%3Achapter%3D10
  😦 😦 😦

 116. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://www.koutipandoras.gr/article/156180/ntora-den-apokleio-akomi-kai-sampotaz

  ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ • μία μέρα πριν
  Να ακούσουν οι πέτρες στα νταμάρια την Ντόρα να προφέρει την λέξη »σαμποτάζ» και να γίνουν πούδρα!

  Dark Red Marina • 21 ώρες πριν
  Σαμποτάζ( το ζ παχύ αλα Ντόρα) δεν ήταν γιατι ακόμα και για αυτό χρειάζεται ένας έστω μέτριος δείκτης νοημοσύνης τον οποίο δεν διαθέτει κανένας στη ΝΔ, ανικανότητα αποκλείεται να ήταν γιατί έχουν αποδείξει με τη διακυβέρνηση τόσα χρόνια της χώρας τις τρομερές οργανωτικές τους ικανότητες άρα τί μένει? ΜΑΤΙ,αυτό είναι, λίγο οι τεραστίων διαστάσεων ηγετικές φυσιογνωμίες των υποψηφίων, λίγο η ζήλια των αντίπαλων κομμάτων που νιώθουν να απειλούνται από τη λατρεία που δείχνει ο κόσμος για τη ΝΔ και βάλε και το θαυμασμό του λαού για αυτό το κόμμα από το οποίο μόνο καλό έχει δει και εκεί καταλήγουμε: ΤΟΥΣ ΜΑΤΙΑΣΑΝ, παρόλο το φτύσιμο που έχουν φάει και που φαίνεται δεν ήταν αρκετό, γι’αυτό εγώ προτείνω να τους ξαναφτύσουμε, το αξίζουν.

 117. cronopiusa said

  Musique Judeo-Arabe – Lellah Yal Ghadi Lessahra (de Lili Labassi)

 118. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 119. Αιμ said

  Για τους Έλ Σιντ και Δύτη :

  Ξέθαψα από τη βιβλιοθήκη τους εξής :
  Αδάμ Χολιανεκ. Πολωνος
  Ροσεφ Μποσεφ Βουλγαρος
  Κάρελ Τσαπεκ Τσεχος
  Καρεν Σιμονιαν Αρμενης
  Σακιο Κοματσου Γιαπωνέζος
  Φυσικά Αρκαντιι και Μπορις Στρουγκατσκι
  Έναν Αλεξει Τολστόι στην ίδια σειρά Ρωσσο
  Όπως επίσης και μια συλλογή διηγημάτων κυρίως νέων, το 80κατι, βουλγαρων αλλά όχι μόνο, μιας και έχει και Ασιμοφ και 3-4 δυτικους, συνολικά 31 συγγραφείς.
  Όλα στα βουλγαρικα.

 120. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  120 Ο Τσάπεκ πάντως είναι αρκετά παλιότερος, προπολεμικός, και πιο πολύ της μέινστριμ λογοτεχνίας. Βέβαια, σ’ αυτόν οφείλουμε τον όρο «ρομπότ», που δεν το λες και μικρό κατόρθωμα.

 121. Corto Maltese said

  Για το σαμποτάζ:
  Τιμή και δόξα στον μεγαλύτερο σαμποτέρ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον θρυλικό και ηρωικό Ελληνοπολωνό Γεώργιο Ιβάνοφ. Η Ελλάδα τον τίμησε με άγαλμα και στάδιο στην Θεσσαλονίκη. Η Πολωνία επίσης με άγαλμα και με κινηματογραφική ταινία. Ωστόσο στα σχολεία των δύο χωρών δεν διδάσκουν την ιστορία του. Αμαρτία γιατί είναι ένας από τους μέγιστους ήρωες.

  Για τον αρλεκίνο:
  Ο γνωστός τύπος της Κομέντια ντελ’ άρτε έχει αρχαία ελληνορωμαϊκή καταγωγή. Κρατάει από την Δωρική Φάρσα, εμφανίζεται στο μιμοθέατρο των ρωμαϊκών χρόνων ως Stupidus και αργότερα ως Καταστολάριος, γίνεται τζουτζές και Αρλεκίνος και διαμορφώνει τον Καραγκιόζη. Φέρει αρχαιόθεν την χαρακτηριστική παρδαλή στολή.

  Για τους εορτάζοντες σήμερα:
  Υπάρχει αρσενικό όνομα Αικατερίνης, αλλά συνηθίζεται μόνο σε καλόγερους.

 122. nikiplos said

  Όσοι θέλουν να «πάρουν την Πόλη», να γνωρίζουν ότι μαζί θα πάρουν και 25 εκατομύρια Τούρκους… Ελπίζω να μην τους πειράζει αυτό… 🙂

 123. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Τώρα μπερδεύτηκα στ’αλήθεια Μαλτέζε.
  Δεν είναι ο Γιώργος Θαλάσσης ο μεγαλύτερος σαμποτέρ του Β’ΠΠ ;;
  (σε λίγο θα μας πουν ότι ο μεγαλύτερος πολεμιστής του αλβανικού μετώπου ΔΕΝ είναι ο Πρέκας…)

 124. Αιμ said

  Όντως ο Τσαπεκ είναι του ’26 Tovarna na Absolutno στο πρωτότυπο
  Η φαμπρικα του απόλυτου ή κάπως έτσι .
  Πω πω πόσο δύσκολα το διαβάζω πια και δε φταίνε τα μάτια μόνο!

 125. sarant said

  125 Διαβάζεις τσέχικα;

 126. Corto Maltese said

  124: Κιντ ας είχαμε και εμείς Τσινετσιτά και θα βλέπαμε στο Μοναστηράκι τους περιηγητάς να ψωνίζουν μπλουζάκια με τον Πρέκα σε ρόλο Γιώργο Θαλάσση! Αλλά πού τέτοια τύχη! Μας έφαγε το σύστημα το καουμπόικο!!!

 127. Λ said

  113. Καλά, η Χρονόπουλου δεν βλέπεται με τίποτα και δεν φταίει ο χρόνος αλλά τα μποτοξάκια που της πουλούσαν τόσα χρόνια. Αλλά άλλα έχω στο νου μου βλέποντας όλη μέρα τις ρωσικές ειδήσεις και τις πολύ περίεργες, μπορώ να πω, τηλεοπτικές συζητήσεις για το Σουχόι και τους Τουρκομάνους.

 128. Spiridione said

  Work slowly (Pol. Pracuj powoli, chesh. Pracuj pomalu) – the slogan of the resistance movement in the occupied by Nazi Germany during World War II, Poland and Czechoslovakia. It is a call to abandon the efficient operation and sabotage German industry, which was occupied by a large part of the population of the occupied lands.
  Με σήμα τη χελώνα
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%B9_%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE

 129. Μαρία said

  110
  Το τιτίβισε κιόλας, για να μείνει

 130. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  Διατί αποκρύπτετε ότι η κορυφαία αρχιμουνάρα του Ρωμέικου, Έλλη Παπαγγελή, αναγνώσασα ενταύθα την σαββατιάτικην αποκάλυψιν της εγγόνας μου ότι ο Άδωνις είναι το πρώτον φαβορί, έσπευσε σήμερον να ταχθή με τον αυριανόν Αρχηγόν της Νέας Δημοκρατίας Άδωνιν Γεωργιάδην; Και ότι το σύνθημα που εφώναζε μετά των άλλων νεολαίων ήτο το περίφημον…

  «Σβήστε τα τζάκια / ανάψτε τους πυρσούς / με Άδωνιν τελειώνουμε / τους μηχανισμούς»;

  1 και 2

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

 131. Spiridione said

  Και κάτι που έχει σχέση με υποτιθέμενα σαμποτάζ και το πισώπλατο χτύπημα του Πούτιν
  https://en.wikipedia.org/wiki/Stab-in-the-back_myth

 132. Λ said

  Σόρυ για το άσχετο αλλά ίσως δικαιούμαι να το πω αφού συνέβη στο Γιεκατερινενμπούργκ στα Ουράλια, μέρα που είναι. Ο Πούτιν και ο Μεντβιέντιεβ παρευρέθηκαν σήμερα στα εγκαίνια του μουσείου Γιέλτσιν. Δεν λέγεται ακριβώς μουσείο αλλά κέντρο οπότε έχουμε Τσιεντρ Γέλτσιν (Центр Елцин).

 133. Spiridione said

  Πού είναι ο Φυσικός να χαρεί;
  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6orTlUXfvfAq3vm0POx9F5erNQn6ZdpPEJ8rS-m7FYvWi_hKA

 134. Γς said

  95,79:
  Σε ευχαριστώ Αγγελε και Γιάννη.

  Η κώφωση παραμένει αλλά επιδεινώθηκε ξαφνικά η κατάσταση. Αδιασε μάλλον [απ τα ζουμιά του ο λαβύρινθος του δεξιού αυτιού λόγω του τραυματισμού με αποτέλεσμα τρομερούς ιλίγγους και αστάθεια.

  Μόλις και με τα βίας μπορώ να κάνω ένα δυο βήματα χωρίς να υποβαστάζομαι. Βελτίωση βέβαια μιας και δεν μπορούσα ούτε καν να καθίσω στον πωπό μου πριν τρεις μέρες στο κρεβάτι.

  Τουλάχιστον τώρα μπορώ να κάθομαι στο γραφείο μου.

  Επέστρεψα σήμερα σπίτι μιας και η όποια θεραπεία [αν υπάρξει] θα είναι μακρόχρονη. Συνεχίζω τις μαγνητικές τομογραφίες για ακριβή ταυτοποίηση του κακού που με βρήκε.
  Κι απέκτησα ήδη ένα πολύ κυριλέ καροτσάκι και είναι σαν να προπονούμαι για ότι μισώ περισσότερο:

  Τους εκδικητικούς ΑΜΕΑ, τους παρααθλητές [που τους τυραννούσε για χαβαλέ] και τους ΥΠΟΙΚ [Σόϊμπλε] 😉

 135. sarant said

  135 Κοίτα τι μπορείς να πάθεις από ένα συναπάντημα με παρανοϊκό!

  132 Έχουμε και το δικό μας (υποτιθέμενο) πισώπλατο χτύπημα του Τίτο

 136. nikiplos said

  136, 135…
  τροχαίο ή καυγάς?
  ΓΣ περαστικά… Όσο κι αν αργήσουν, μάλλον το καροτσάκι θα είναι μεταβατικό…

  [όσο για τα ώτα, καίτοι δεινός μουσικός με ταλέντο, αρχίζω να χάνω τις ψηλές ένεκα ηλικίας αλλά και ακούω μόνιμα καραμούζες από το δεξιό αυτί (palmic tinnitus – εμβοές στα ελλήνικος)…]

  courage mon ami…

 137. Γς said

  Κι ήταν κι ένα κορίτσι, απ την Κατερίνη,
  που το τραγούδαγε στο Les Argonautes του Καρτιέ Λατέν

  Και μετά «πάμε για ύπνο Κατερίνα, που δεν σε λένε Κατερίνα»

 138. Ω, ταλαίπωρε Γς! Περαστικά! Αναπλάθεται άραγε το υγρό του λαβυρίνθου; Θα έπρεπε — ζωντανός χυμός είναι…

 139. Γς said

  21:

  >Στη Σπάρτη, στο ελαιοτριβείο λέγαν στη θεια μου [μπιπ]

  Στη Μάνη μου έλεγε η θειά μου για την…θειά της …

 140. 135, …Η κώφωση παραμένει…Κι απέκτησα ήδη ένα πολύ κυριλέ καροτσάκι…

  Δεδομένης της δυσλειτουργίας των ώτων, είναι καροτσάκι ειδικά σχεδιασμένο για ώτο-στοπ!
  Ταχεία ανάρρωση, Γς, αλλά μην αναπτύσσεις υπερβολική ταχύτητα!
  🙂

 141. spiral architect said

  ΓουΣού, περαστικά, κουράγιο και καλά μυαλά! 🙂

 142. spiral architect said

  … αυτιά!

 143. spiral architect said

  Φιάσκο οι διαιρέσεις:
  When calculating the distance flown and the amount of time allegedly spent in Turkish airspace, some have attempted to determine the aircraft’s flight speed. According to those numbers, the Su-24 would have had to be flying at stall speed.
  Άνοιξε πανιά το γέρικο Σουκχόι … 😛

 144. Παναγιώτης Κ. said

  Μου ήρθε στο νου η λέξη ντεκουπάζ και θαρρώ πως ο χώρος της κινηματογραφικής τέχνης και τεχνικής έχει πολλές λέξεις με αυτή την κατάληξη.

 145. 144 Σουχόι, όχι Σουκχόι, λέμε!

  Προσέξατε ότι κανείς δεν μιλάει για τα γαλλικά του σεβαστού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη; Κρίμα, θα μπορούσαν να αφήσουν εποχή!

 146. Γιάννης Ιατρού said

  24: Μοντάζ, εξ ου και η Μονταζιέρα, https://sarantakos.wordpress.com/2015/05/15/montagere/

 147. Γιάννης Ιατρού said

  135: Καλή ανάρρωση Γς
  Τώρα βέβαια μπορείς πάντα να λές ότι δεν άκουσες καλά …. οπότε όλα ΟΚ 🙂

 148. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  146 Πρέπει να είναι πολύ γέρος πια. Πλακιωτάκης και σκατάκης. Σε κάπιοιο δελτίο πυο είδα, είχε τη μεταγραφή από κάτω, και το έβαλαν ολογράφως.

 149. Μαρία said

  146
  Σιγά τα γαλλικά!

 150. Μαρία said

  149
  Του 1933, χήρεψε και πολύ πρόσφατα.

 151. sarant said

  Ε τότε μικρός είναι

 152. spiral architect said

  @146: Ok Δύτη, για να το λες εσύ. 🙂

 153. Μαρία said

  152
  Τζόβενο. Κι η μακαρίτισσα 73 ήταν.

 154. spiral architect said

  @146, 149, 150:
  «Μεγάλη αναταραχή θαυμάσια κατάσταση»
  (λέει παραμιλώντας στον ύπνο του χαρούμενος ο Τσίπρας)

 155. el sint said

  120: Ευχαριστώ, θα τα κοιτάξω με την πρώτη ευκαιρία. Αυτόν τον Χολιανεκ πάντως μου τον είχε προτείνει το goodreads, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει μεταφρασμένος, ούτε στα αγγλικά ή τα γερμανικά.

 156. Αιμ said

  Αγαπητό Νικοκυρη, ενταύθα (126) :
  Χθες βράδυ κόλλαγε και το παράτησα, μπορεί να φταίει και το μπλακμπερυ το ταμπλετακι!
  Όχι τσεχικα, βουλγαρικα.

  A propos τα συγχαρητήρια μου, δεν υπάρχει μπλόγκ σαν το δικό σου (λέω εγώ) !
  Έχεις και κάτι σχολιαστές τι να λέμε τώρα !

  Excellent, douze points!

 157. cronopiusa said

  135

  ‘WE WANT EQUALITY’ – A SHORT FILM BY JODY MCINTYRE

  Maria Blanchard paintings.wmv Giovanni Battista Pergolesi

  Γς, περαστικά!

 158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλημέρα αθάνατε Γς, περαστικά και μακριά από τους βλάκες, εκτός από αήττητοι, είναι και επικίνδυνοι για την υγεία..

 159. sarant said

  157 Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, αγαπητέ!

 160. Μανούσος said

  Flasche
  mittelhochdeutsch vlasche, althochdeutsch flaska, entweder zu flechten und eigentlich = umflochtenes Gefäß oder zu flach und eigentlich = flaches Gefäß

  sabotage
  Étymol. et Hist. 1. 1846 « fabrication des sabots » (Besch.); 2. 1870 « fixation des coussinets sur les traverses de chemin de fer » (Littré); 3. a) 1897 « action de saboter un travail » (E. Pouget, Le Père Peinard, 19 sept., éd. Galilée, 1976, p. 53); b) 1909 « acte matériel tendant à empêcher le fonctionnement normal d’un service, d’une entreprise, d’une machine » (Ch. Gide, Cours d’écon. pol., p. 629). Dér. de saboter*; suff. -age*.

 161. Silisav said

  Η μίζα, να μία λέξη που αξίζει ένα ποστ (και δύο, μη σου πω)

 162. sarant said

  162 Κάτι έχω γράψει, αλλά χωρίς οριστική απάντηση, δες εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/12/30/miza/

 163. spiral architect said

  @157: Έλα ρε, υπάρχει και μπλακμπέρυ ταμπλετάκι!

 164. Αιμ said

  Ακριβως αυτο το 64αρι αλλά σέρνεται και καταρεει ο μπροουσερ και ο μαμισιος και ο οριγκαμι. Είναι όμως στιβαρό !

 165. cronopiusa said

  Выступление начальника ГОУ ГШ ВС РФ Сергея Рудского по факту атаки ВВС Турции российского Су-24М

 166. vk said

  Καινούριο φιάσκο, παλιό καλό πελατειακό κράτος

  Πρωτοφανές φιάσκο στη Βουλή

 167. Ιάκωβος said

  Είναι και τα σαμπώ της Ελένης


  Και τα σαμπώ της Λοραίνης

  Και βέβαια το περίφημο

  «Θέλω στο σώμα σου σαν μπω, να με χτυπάς με το σαμπώ»

  με σαδομαζοχιστικές αποχρώσεις τσίρκου. Έχω ακούσει το στίχο, δεν ξέρω αν είναι αληθινό τραγούδι ή αστικός μύθος.

 168. Sabot λέγεται στην οπλουργική το υπερδιαμέτρημα, μια απλή συσκευή η οποία επιτρέπει σε μικρού διαμετρηματος βλήμα να εκτοξευθεί από μεγαλύτερου διαμετρήματος κάννη. Μετά την έξοδο από την κάννη το σαμπό απορρίπτεται και το βλήμα, έχοντας μεγάλη κινητική ενέργεια και μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση φεύγει …. ε… φεύγει σφαίρα!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sabot

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: