Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στη Στέλλα και στον Στέλιο!

Posted by sarant στο 26 Νοεμβρίου, 2015


Χτες γιόρταζε η Κατερίνα, σήμερα γιορτάζει η Στέλλα και ο Στέλιος. Δεν ξέρω αν έχουμε πολλές τέτοιες συνεχόμενες γιορτές στο εορτολόγιό μας. Βέβαια, κάθε μέρα κάμποσοι άγιοι γιορτάζουν, αλλά εννοώ συνεχόμενες μέρες που να γιορτάζουν συχνά ονόματα. Πρόχειρα θυμάμαι τα Νικολοβάρβαρα (4-5-6 Δεκεμβρίου, αλλά ο Σάββας είναι σχετικά σπάνιο όνομα) και τον Αντώνη με τον Θανάση (17-18 Ιανουαρίου).

Για την Κατερίνα έχω γράψει ευχετήριο άρθρο πρόπερσι, που λεξιλογεί για τ’ όνομά της. Οπότε, μια καλή φίλη του ιστολογίου χτες μού θύμισε πως είχα υποσχεθεί άρθρο και για τη σημερινή γιορτή, του Στέλιου και της Στέλλας. Μην τάξεις σ’ άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι, λέει η παροιμία -για άρθρα δεν λέει, και είναι πολλές οι τέτοιες υποσχέσεις που έχω δώσει, καθώς τις δίνω εύκολα, και που δεν έχω τηρήσει -ωστόσο τούτην εδώ λέω να την τηρήσω, χωρίς να αποτελεί αυτό προηγούμενο.

Όμως, ενώ χτες γιόρταζαν μόνο κυρίες, σήμερα έχουμε και κυρίους: γιορτάζει και η Στέλλα αλλά κι ο Στέλιος, οπότε μοιραία το σημερινό άρθρο θα είναι δίκορκο, άρα δεν θα πάει σε μεγάλο βάθος.

Από τον Στέλιο θα ξεκινήσω για λόγους τεχνικούς. Ο Στέλιος στο επίσημο είναι Στυλιανός, και ο άγιος Στυλιανός είναι που γιορτάζει σήμερα. Ο άγιος Στυλιανός έδρασε στην Παφλαγονία ενώ είχε εδραιωθεί η χριστιανική θρησκεία, τον 5ο αιώνα περίπου, δεν μαρτύρησε δηλαδή -αλλά άγιασε επειδή μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και βοηθούσε γυναίκες να τεκνοποιήσουν (με μια θαυματουργή προσευχή, να εξηγούμαστε), κι έτσι θεωρήθηκε προστάτης των νηπίων.

Το όνομα Στυλιανός ετυμολογείται από τη λέξη «στύλος», και αναφέρεται στους στυλίτες μοναχούς, όμως στα νεότερα χρόνια ερμηνεύτηκε ότι βοηθάει το νεογέννητο «να στυλώσει» -κι έτσι, καθώς η παιδική θνησιμότητα έκανε θραύση, σε πολλά παιδιά έδιναν αυτό το όνομα για να στυλωθούν, να μεγαλώσουν γερά.

Πάντως, ο Στέλιος (Στυλιανός) δεν είναι από τα πολύ συχνά ονόματα -στην κατάταξη του Χάρη Φουνταλή βρίσκεται στην 24η θέση στα αντρικά ονόματα. Άλλες μορφές του ονόματος εκτός από το Στέλιος είναι τα προφανή Στελλάκης (το δεύτερο λάμδα δεν δικαιολογείται αλλά συνήθως μπαίνει για στολίδι) και Στελής, αλλά επίσης και το Τέλιος, που κυρίως σε επίθετα επιβιώνει. Ίσως και το Τσέλιος.  Αν έχετε στον τόπο σας άλλο υποκοριστικό ή παραλλαγή του Στέλιου, να μας την πείτε.

Κατά κάποιο τρόπο παράγωγο του Στέλιου είναι και το όνομα Στέργιος, που άλλωστε γιορτάζει κι αυτό σήμερα (δεν υπάρχει άγιος Στέργιος) και που κι αυτό παρετυμολογικά δίνεται για να στεριώσει το νεογέννητο. Ο Στέργιος έχει λαϊκές μορφές το Γούσιος και το Τέγος -που έχουν βεβαίως δώσει και επώνυμα.

Οι Εβραίοι της Αθήνας για να γλιτώσουν από τους ναζήδες, έπαιρναν χριστιανικά ονόματα, αλλά όχι κουτουρού, τα διάλεγαν έτσι που να ταιριάζουν με τα αληθινά τους. Έτσι, όσοι λέγονταν Σολομών διάλεξαν το Στυλιανός/Στέλιος. Ένας φίλος του πατέρα μου, κράτησε το Στέλιος και μετά, τουλάχιστον για τις επαφές του με τον πολύ κόσμο -εγώ πολλά χρόνια μετά έμαθα πως επισήμως ονομαζόταν Σολομών.

Από ξένες γλώσσες, ο Στυλιανός/Στέλιος έχει αντίστοιχα μόνο στους ορθόδοξους σλαβικούς λαούς, πχ. το βουλγάρικο Στιλιάν.

Ο δημοφιλέστερος Στέλιος, με διαφορά μερικά έτη φωτός από τον επόμενο, ήταν και είναι φυσικά ο μεγάλος τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης (1931-2001), ο και Στελάρας αποκαλούμενος. Στελλάκης ήταν ο Περπινιάδης. Σπάνιο ξεσπάνιο το όνομα, δυο τεράστιους τραγουδιστές τούς έβγαλε. Από τους ζωντανούς, με βάση τη «μέθοδο Γκουγκλ» διασημότεροι είναι ο Παρλιάρος, ο Ράμφος και ο Κούλογλου, ενώ ο διασημότερος Stelios είναι ασφαλώς ο ποδοσφαιριστής Στέλιος Γιαννακόπουλος, που αφού μας έκλεισε το σπίτι όσο έπαιζε στον Ολυμπιακό, πήγε στη συνέχεια και έκανε καλή καριέρα στην αγγλική Μπόλτον και βέβαια οι ντόπιοι που δεινοπαθούσαν με το επώνυμό του τον έλεγαν Stelios.

Από τους Στυλιανούς, έχουμε βέβαια τον ακόμα ζωντανό πρωτοδικτάτορα Στυλιανό Παττακό με το μυστρί. Προς τιμή του, τον πρώτο σκύλο που πήραμε στο σπίτι, περί το 1968, τον βγάλαμε Στέλιο -ίδια όπως οι χωριάτες έβγαζαν τα γουρούνια τους Μεταξά.

Περιέργως, ο Στέλιος δεν έχει καμιά εμφάνιση σε παροιμίες ή στερεότυπες φράσεις. Από τραγούδια, υπάρχει ένα του Καζαντζίδη, αλλά από τα τελευταία του, που λέγεται «Να μη με λένε Στέλιο«. Με την παραίνεση αυτή διαφωνεί ο τίτλος της ταινίας «Με λένε Στέλιο» (στα σουηδικά Jag heter Stelios), που είναι ντοκιμαντέρ βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θόδωρου Καλλιφατίδη «Μετανάστες».

Και αφού είπαμε για τον Στέλιο, ας περάσουμε στη Στέλλα. Η Στέλλα είναι μεν το θηλυκό του Στέλιου, αλλά έχει παρετυμολογικά συνδεθεί και με το ξένο γυναικείο όνομα Stella, που ετυμολογείται από το λατινικό stella, το αστέρι δηλαδή. (Εδώ μπλέκεται και το Estelle, που μπορεί να είναι και παραλλαγή του Esther).

Στην κατάταξη του Χ. Φουνταλή, η Στυλιανή βρίσκεται στην 29η θέση των γυναικείων ονομάτων, κάτι που με παραξένεψε γιατί την περίμενα συχνότερη. Ωστόσο, ο πίνακας έχει σε χωριστή θέση το «Στέλλα», κι αν τα αθροίσουμε το όνομα ανεβαίνει στην 20ή θέση. Δεν νομίζω να υπάρχει Στέλλα που να μην είναι Στυλιανή, αλλά μπορεί να πέφτω έξω. Υπάρχει και η γραφή Στέλα, καθώς και διάφορα χαϊδευτικά όπως Λιάνα (που βέβαια είναι πολυσυλλεκτικό), Στελίνα, Τελίνα, Τέλια κτλ.

critique-stella-femme-libre-cacoyannis4Εύηχο καθώς είναι το όνομα, η Στέλλα προσφέρεται για τίτλους έργων (κινηματογραφικών και λογοτεχνικών) ή τραγουδιών.

Και βέβαια ανάμεσα στους τίτλους ξεχωρίζει η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Μελίνας Μερκούρη, μια κλασική ταινία που φέτος κλείνει εξήντα χρόνια. Στη φωτογραφία αριστερά, βλέπουμε αφίσα με τον γαλλικό τίτλο, όπου προστέθηκε το femme libre, μια γυναίκα ελεύθερη. Η ταινία έχει δώσει και το σλόγκαν «Στέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι», από τη σκηνή που βλέπουμε εδώ:

(είναι η τελευταία σκηνή του έργου, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία στο επόμενο γιουτουμπάκι)

Από τίτλους βιβλίων ξεχωρίζει η Στέλλα Βιολάντη του Γρηγ. Ξενόπουλου, ενώ τραγούδια έχουμε πολλά. Γνωστότερα είναι η Στέλλα του Παπακωνσταντίνου

και, για τους παλιότερους, το Είναι νωρίς για δάκρυα Στέλλα, του Κριμιζάκη και της Σώτιας Τσώτου, που έφτιαξε την καριέρα του τραγουδιστή του, του Κώστα Βενετσάνου.

Είτε με αντιστροφή από το άζμα είτε με επιρροή από την ταινία του Κακογιάννη είτε με άλλο τρόπο το slang.gr καταγράφει έκφραση «Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα» την οποία εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει, αλλά τους εμπιστεύομαι.

Περισσότερα δεν αναφέρω, θα συμπληρώσετε εσείς -χρόνια πολλά από μένα στον Στέλιο τον χαζομπαμπά, και τους Στέλιους και τις Στέλλες του ιστολογίου και της ζωής μας!

 

Advertisement

172 Σχόλια προς “Χρόνια πολλά στη Στέλλα και στον Στέλιο!”

 1. Κουνελόγατος said

  «βοηθούσε γυναίκες να τεκνοποιήσουν (με μια θαυματουργή προσευχή, να εξηγούμαστε)»… :mrgreen: Κι άλλοι το έκαναν αυτό…

  Υ.Γ. Σήμερα κάποιος έχει γενέθλια 🙂

 2. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  ακόμα και τα μακαρόνια γιορτάζουν σήμερα 🙂

 3. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες/σσες!
  Πράγματι δυο μέρες πριν αναφέρθηκε στο πιο επίμονο νήμα των τελευταίων εβδομάδων ότι υπάρχουν λέει παραδόσεις ότι η μητέρα του Μεχμέτ του Πορθητή ήταν Ιταλίδα ονόματι Estella, και ότι ο Babinger κάνει την υπόθεση ότι ίσως ήταν Εβραία (γιατί, λέει, το όνομα αυτό τότε ήταν σύνηθες μόνο μεταξύ Εβραίων, ως μετάφραση του Εσθήρ).

 4. agapanthos said

 5. chrismagr said

  Ο διασημότερος Stelios (τουλάχιστον στο ΗΒ) είναι ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της Easyjet και στη συνέχεια της Easygroup

 6. Katerina said

  Και όμως 25 Νοεμβρίου δε γιορτάζουμε μόνο οι Κατερίνες, αλλά και οι Μερκούριοι! 🙂 Χρόνια πολλά στους σημερινούς εορτάζοντες!

 7. sarant said

  Καλημερα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, ευχές και συμπληρώσεις!

  Φεύγω, πάω για την οδό του μαρτυρίου ή έστω του οδοντιατρείου.

 8. spiral architect said

  [..] βοηθούσε γυναίκες να τεκνοποιήσουν (με μια θαυματουργή προσευχή, να εξηγούμαστε), [..]
  – Όϊ δα! 😮
  – Κι αμέ! q)
  (που λέμε στην Κρήτη)

 9. atheofobos said

  «Με λένε Στέλιο» (στα σουηδικά Jag heter Stelios), που είναι ντοκιμαντέρ

  Δεν είναι ντοκυμαντέρ , είναι κοινωνικό δράμα με ηθοποιούς, με σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Θεόδωρου Καλλιφατίδη
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5_%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B5_%CE%A3%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF

 10. Γιάννης Ιατρού said

  1, 8: Κυριολεκτικά
  http://www.inewsgr.com/165/o-antras-pou-egine-pateras-500-paidion-meta-ton-a-pagkosmio-polemo.htm

  Λέτε να περιφέρεται και κάποια μετενσάρκωσή του εδώ στο μπλογκ;

 11. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 12. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Και τα «Πετροπαυλαπόστολα», 29 και 30 Ιουνίου.

  Για την ιστορική σκηνή της «Στέλλας» να πούμε ότι είναι γυρισμένη στη τριπλή διασταύρωση Δεληγιάννη-Καλλιδρομίου-Οικονόμου, στα Εξάρχεια, πολύ διαφορετικής μορφής σήμερα, βεβαίως…
  http://www.instantstreetview.com/@37.989211,23.736118,-99.82h,1.37p,0z

  Χρόνια πολλά σε όλους και όλες. Φυσικά, με μια παγωμένη
  https://constructiveconsumption.files.wordpress.com/2013/11/stella-artois.jpg?w=402&h=667

 13. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχει και ελληνική ταινία «Με λένε Στέλιο», ταινία-ντοκιμαντέρ για το Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Θα τη δείτε εδώ.

 14. takis#13 said

  Υπάρχει και το αγαπήμενο μου «Στέλλα» του Μάλαμα

  Υπάρχει και η πολύ καλή ταινία «Στρέλλα»

 15. Jimakos said

  Από την κατηγορία του πενταγράμμου, αδιαμφισβήτητα τα πρωτεία έχει ο Στέλιος, ωστόσο όπως λες κι εσύ Νικοκύρη, για σπάνιο (έστω μη συχνό) όνομα, έχει κάμποσους. Πχ, την Στέλλα την Χασκίλ και τον Στέλιο τον Κερομύτη. Το φέρουν επίσης δυο γιοί διάσημων πατεράδων, Στέλιος Διονυσίου και Στέλιος Βαμβακάρης, ενώ από τους κάπως πιο νεότερους (κάπως) ο Στέλιος Ρόκκος.

  Το άχρηστο τρίβια: Στην αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά CSI: New York, ένας από τους βασικούς χαρακτήρες είναι η Στέλλα Μπονασέρα. Παρά το ιταλικό επώνυμο, έχει ελληνικό μπακράουντ (και) στην σειρά, καθώς την υποδύεται η ελληνικής καταγωγής Μελίνα Κανακαρίδη.

  Καλημέρα!

 16. atheofobos said

  Άγιος Στυλιανός ονομάζεται και το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσ/νικης όπου και το γνωστό σκάνδαλο με τις υιοθεσίες.
  http://www.neanika.gr/nea/se-vivlio-i-istoria-tou-dimotikou-vrefokomiou-thessalonikis-agios-stilianos
  Σύμφωνα δε με τις «ειδικότητες» που έχουν οι διάφοροι άγιοι, αγίες αλλά και όσιοι και όσιες που θεραπεύουν πάσαν νόσον και μαλακίαν, ο Άγιος Στυλιανός προστατεύει και τους αρρώστους με ανίατες ασθένειες.
  Αν δε πέθαινε ένα παιδί οι μητέρες ζωγράφιζαν την εικόνα του αγίου, τον επικαλούνταν και αμέσως συλλάμβαναν νέο παιδί!
  Για να βρείτε τον σωστό άγιο για την ασθένεια σας και να μην προσεύχεστε ασκόπως σε άσχετο άγιο, διαβάστε εδώ:
  http://www.kivotoshelp.gr/index.php/thavmata21-menu/165-agioi-prostates-ana-eidikotita

 17. Πάνος με πεζά said

  Aπό πολιτικούς, ο διάσημος «κοντός» Στέλιος Παπαθεμελής (πέρασε άσχημα γεγονότα τελευταία).
  Επίσης οι μουσικοί και συνθέτες Στέλιος Ζαφειρίου, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού («‘Ερχονται στιγμές που σε θυμάμαι», Πάριος-Πυθαγόρας), και ο Στέλιος Κερομύτης «Μπόύμπης» που τον είπατε, με το εμβληματικό «Εάν δεν ήσουν φθισικιά» !

  Διάσημοι ποδοσφαιριστές φυσικά ο Στέλιος Μανωλάς, ο «μικρός» του Πανιωνίου Στέλιος Αποσπόρης, ο βετεράνος τερματοφύλακας Στέλιος Σεραφείδης και στον αντίποδα ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΟΚ Στέλιος Μαλεζάς (>Gpoint).

 18. Estrellita Fugaz said

  Καλημέρα!
  Ας είμαστε λίγο δικαιότεροι και με τα περιθώρια (το mainstream του Κακογιάννη δικαίως έχει πολυαγαπηθεί και θαυμαστεί):

  Υπάρχει και η Στρέλλα, του Πάνου Κούτρα.

 19. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στον Στέλιο του ιστολογίου, και σε όσους ανώνυμους σχολιαστές γιορτάζουν σήμερα.

  «Μην τάξεις σ’ άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι, λέει η παροιμία -για άρθρα δεν λέει, και είναι πολλές οι τέτοιες υποσχέσεις που έχω δώσει, καθώς τις δίνω εύκολα, και που δεν έχω τηρήσει»
  Ό,τι πρέπει για πολιτικός, αν μάλιστα διορθώσεις τα δύο (μεγάλα όμως) ελαττώματά σου, ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ – ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, βγαίνεις άνετα πρωθυπουργός «παντός καιρού» όπως η σημερινός καλή(;)ώρα.

 20. Alexis said

  #0: Δεν ξέρω αν έχουμε πολλές τέτοιες συνεχόμενες γιορτές στο εορτολόγιό μας. Βέβαια, κάθε μέρα κάμποσοι άγιοι γιορτάζουν, αλλά εννοώ συνεχόμενες μέρες που να γιορτάζουν συχνά ονόματα.

  25-26-27 Δεκεμβρίου: Χρήστος-Μανώλης-Στέφανος
  29-30 Ιουνίου: Πέτρος, Παύλος-Αποστόλης.

 21. Πάνος με πεζά said

  Όσο για την ηλικία του Στυλιανού Παττακού, 103 παρακαλώ…Ε, όταν στέκεσαι από πάνω, με «ένα μυστρί και μία πλάκα», φαίνεται ότι θα γίνεις τελικά…δυσκολοθάψιμος ! (ωραία λέξη, ε;)

 22. Corto said

  Και ο Στέλιος Ανεμοδουράς (Μικρός Ήρως).

 23. Γς said

  >Το όνομα Στυλιανός ετυμολογείται από τη λέξη «στύλος».

  Και θυμήθηκα κείνη την ημέρα που η τηλεόραση στην περιγραφή κάποιας εκδήλωσης [Κανένας Ζισκάρ ντε Εστέν θα ήταν] στην περιοχή του Ναού του Ολυμπίου Διός, στύλους να τις ανεβάζει στύλους να τις κατεβάζει τις στήλες – κολώνες του Ναού.

  Διαβάζω σε άρθρο του Νικοκύρη ότι οι «όρθιες» κολώνες λέει ο Μπάμπινιώτης είναι στύλοι, ενώ οι πεσμένοι και τεχνηέντως αναστυλωθέντες στήλες. Μύλος.

  Και το Στέλιος, Στυλιανός από τον στύλο [τον μη πεσμένον] όπως και το στυλιάρι-στειλιάρι [Παρομοίωση του πέους με το ξύλινο κοντάρι, το δυνατό, χοντρό και ντούρο πέος, κατά το slang.gr].

  Κι άντε μετά να καταλάβεις πως

  >βοηθούσε τις γυναίκες να τεκνοποιήσουν (με μια θαυματουργή προσευχή, να εξηγούμαστε).

 24. Πάνος με πεζά said

  @ 20 : Και πιο διευρυμένο, Ευγενία-Χρήστος-Μανόλης-Στέφανος

 25. Μαρία said

  Χρόνια πολλά στο Στέλιο το χαζομπαμπά
  μ’ ένα Στέργιο ζωναράδικο

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 23 : Καλωσόρισμα και από εμένα !
  Όχι βρε, στήλη το μπασμένο κοντόχοντρο (επιτύμβια, μπαταρία κλπ.), στύλος αυτό που κυριαρχεί η διάσταση του ύψους, σε σχέση με τις άλλες δύο.
  Διάφορες εκφράσεις βέβαια «κλέβουν» τον κανόνα, όπως η στηλη υδραργύρου.

 27. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  9: Ευχαριστώ για τη διόρθωση!

  12-20: Ευχαριστώ για τις συνεχόμενες γιορτές.

  Μια και είπατε για Στέλιους, λύστε μου και μιαν απορία. Εκείνος ο Stelios που είναι ήρωας στους 300 των Θερμοπυλών (ή στο κόμικς ή στην ταινία) αντί για τον Διηνέκη, πούθε ξεφύτρωσε;

 28. Estrellita Fugaz said

  23 και 26,
  κι ο Καρυωτάκης:

  «Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν
  σαν στήλες δύο-δύο μέσ’ στα γραφεία.
  Ηλεκτρολόγοι θά ‘ναι η Πολιτεία
  κι ο Θάνατος, που τους ανανεώνουν».

  Καθόλου επίκαιρο, βέβαια, ποίημα: Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες!

  Estrellita (18) σε πρόλαβε ο Τάκης στο 14 (!)

 29. cronopiusa said

  Χρόνια πολλά στ@ς εορτάζοντ@ς
  και στον Γς που κάθε μέρα γιορτάζει!!!

  καλή δύναμη Νικοκύρη!

  Καλή σας μέρα!

 30. Γς said

  Είναι κι ο φίλος μου ο Στέλιος στην Πάτρα.
  Φίλος κολλητός αλλ΄είχα χρόνια να τον δω διορισμένος φυσικός στην Πάτρα.

  Το φέρι έφευγε για Ιταλία σε τρεις ώρες και του τηλεφώνησα. Θα μας περίμενε σ ένα περίπτερο κοντά στο λιμάνι αλλά δεν τον έβλεπα.

  -Ρε σεις δεν είπε ότι θα μας περιμένει εκεί που είναι εκείνος ο γέρος.

  Κι ο γέρος με άκουσε και πλησίσε:

  -Ελα ρε, δεν με βλέπεις;

  Φτου γμτ!

 31. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  O διασημότερος Στέλιος είναι ο ιδρυτής του Στέλιογκραντ (παλαιότερα γνωστό ως Αγία Αικατερίνη η Κασμιροφορούσα)
  Όχι να ξεχνάμε τους θρυλους του ιστολογίου,επειδή αραίωσαν εμφανίσεις!…

 32. Corto said

  27: Η αμερικάνικη ταινία Immortals (του 2011) είναι έργο λίαν καλλιτεχνικό, πλήρες αισθητικών και φιλοσοφικών αξιών που αποδίδει με μεγάλη πιστότητα τον μύθο του Θησέα.
  Εκεί θα συναντήσουμε και τον Σταύρο, έτερο γνωστό πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας.

 33. Alexis said

  Το φριχτό και πέρα από κάθε λογική «ανεξαρτήτου» πάει να καθιερωθεί με το στανιό.
  Από εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις μετακινήσεις των Δ.Υ.:

  ως εκτός έδρας μετακίνηση ορίζεται η μετακίνηση πέραν των πενήντα (50) χιλιομέτρων από την έδρα του μετακινούμενου ή πέραν των είκοσι (20) ναυτικών μιλίων για μετακινήσεις από την ηπειρωτική προς τη νησιωτική Χώρα και αντίστροφα ή ανεξαρτήτου απόστασης για μετακίνηση από νησί σε νησί.

 34. sarant said

  31 Σωστά, παράλειψή μου!

  32 Ναι, αλλά τι σκοπό έχει αυτή η πλάκα;

  33 Ίσως πρέπει να γράψουμε κάτι

 35. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  34β,

  να τιμήσει όσους επί δεκαετίες έπλεναν πιάτα στα αμερικανικά εστιατόρια.

 36. Ριβαλντίνιο said

  @ 1 Κουνελόγατος
  🙂

 37. Γς said

  Θα μπορούσε να γιορτάζει κι αυτή:

  Αλλά πήρε το όνομά της από το Αστρο των Χριστουγέννων

  Και κοιτάζει τα άστρα μια νύχτα χωρίς φεγγάρι.

  –Μπαμπά, έχεις κάνα κουτάκι;
  -Τι κουτάκι;
  -Ένα κουτάκι, τόσο (μου έδειξε με τα χέρια της, περίπου σπιρτόκουτο).
  -Τι να το κάνεις;
  -Να βάλω τα αστεράκια.

 38. Μαρία said

  34
  Η πλάκα είναι οτι το σενάριο έγραψαν οι αδερφοί Παρλαπιπίδης και μάλλον στα παραμύθια που τους διηγούνταν η πατρινιά γιαγιά τους θα υπήρχε και κάποιος Σταύρος 🙂 http://www.pappaspost.com/parlapanides-brothers-to-co-write-military-thriller-from-american-sniper-producers/

 39. Κουνελόγατος said

  36. Δε βλέπω τι είναι, λυπάμαι… Ίσως το βράδυ.

 40. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στέλιο, Στέλλες, Χρόνια Πολλά.

  Στελιανό και Στελιανή τους λέμε κάτω.
  Στερεός,Στερεή και Στερεούλα, ο Στέργιος και η Στεργιούλα σ΄εμάς.

  Στυλιανός Αλεξίου
  Στέλιος Μάινας
  Στέλλα Γκρέκα

  και η ισπανική
  Estrella

 41. Corto said

  38: !!!!

 42. Steloni said

  Είναι και το Στέλλα του Τουρκογιώργη «Στέλλα έλα πιο κοντά μου, δεν κρατάω μαχαίρι» https://www.youtube.com/watch?v=iQllb08yyd8. Παλιό αλλά νομίζω γνωστό! Αντε.. χρονια πολλαα 🙂

 43. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Στέλιος (ο ονειροπαρμένος) από την Αυλή των Θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη μου έχει μείνει από τους θεατρικούς ήρωες.

 44. Corto said

  Τέλος πάντων, ένας Στελάρας με τον Λεωνίδα κι ένας Σταύρακας με τον Θησέα δεν είναι και μεγάλο κακό.
  Δηλαδή τι να πρέπει να πούμε μετά για τον Λου Φερίνιο ως Ηρακλή που καταβάλλει την άγρια αρκούδα της Νεμέας.
  Για να μην πω για την επική σύγκρουση Ηρακλή εναντίον Σαμψών, που όμως οδήγησε σε φιλία των δύο γιγάντων,ώστε τελικά με την βοήθεια του Λαέρτη και του Οδυσσέα να καταφέρουν να τσακίσουν τους ναζιστές Φιλισταίους (με τα χαρακτηριστικά κράνη 3ο Ράιχ).

  Αθάνατη Τσινετσιτά!

 45. Ριβαλντίνιο said

 46. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Στέλλα και η αδελφή της Μπλανς στο Λεωφορείο ο Πόθος.
  Τραγική στην τελευταία σκηνή του έργου.

 47. Ηλεφούφουτος said

  Η αλήθεια είναι ότι εμένα ο π΄ρωτος Στέλιος που μου ρχεται στο μυαλό είναι ο Στέλιος ο μπεκρής

  τραγουδισμένος από τον συνονόματό του

  Χρόνια πολλά στο Στέλιο Χαζομπαμπά!

  Σα’ δω η Στέργιους σα’ κει η Στέργιους

  Είναι σίγουρο όμως ότι το Στέργιος, έστω παλιότερα, δεν έβγαινε απ το Αστέριος;

 48. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έναν Στέργιο πάντως που ξέρω, Θεσσαλός και σκακιστής (θανατηφόρος συνδυασμός! Γεια σου Βουλάγξ! 🙂 ) είναι Αστέριος.

 49. Γς said

  21:

  Και της ιστορικής σκηνής

  -Στέλλα κρατάω μαχαίρι!

  είχε προηγηθεί μια άλλη παρόμοια με τον Γιώργο Φούντα:

  -Καριόλη, κρατάω πιστόλι!

  Αυθεντική σκηνή. 1949 ή 1950. Στην αυλή του σπιτιού του Γς.

  Μπρος στα μάτια μου!

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε και την Στέλλα του Ηπειρώτικου τραγουδιού η όποια…δεν έπραξε καλά καθότι παράτησε τον άντρα της και πήρε δασικό (δασάρχη παρακαλώ). 🙂

 51. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  47,48>> Αστέριος,
  Αστρινός στην Κρήτη. Μια χαρά! Το αρσενικό της παρετυμολογίας της Στέλλας από τη Stella (Αστρινή, Αστέρω, Αστραδενή)

 52. Γς said

  50:

  Η δικιά μας ε;

 53. Corto said

  50: Το έχει ηχογραφήσει και ο Τσιτσάνης με τον Περδικόπουλο.

 54. Γς said

  >και ο Τσιτσάνης…

  …ο Ηπειρώτης

 55. Corto said

  54: Όντως! Είχε εν μέρει ηπειρώτικη καταγωγή. Ζαγορίσιος.

  (Παρέλειψα να ευχηθώ περαστικά σας)

 56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Εγώ ο Στέλιος/Λεωνίδας Βελής/Τάκης Σούκας

 57. aerosol said

  Η φράση «είναι αργά για δάκρυα Στέλλα» ξεκίνησε από χιουμοριστική παραλλαγή στο παλιό (και μάλλον ξεχασμένο) χιτάκι του Μιχάλη Βιολάρη, όπου επαναλαμβάνεται ο στίχος «είναι νωρίς για δάκρυα Στέλλα»:

  Αργότερα το τραγούδησε και ο Γιώργος Μαρίνος. Για τα δάκρυα της Στέλλας «υπεύθυνη» είναι η Σώτια Τσώτου.

 58. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  46 Μπράβο, είναι και αυτή η Στέλλα!

 59. Pedis said

  Πάμε με τη στέλλα του Δαυίδ …

  Βρισκόμαστε σε μια ουσιαστική τροχιά στρατηγικής συνεργασίας.

  (την χαμήσαμε!)

  Ένα από τα κεντρικά ζητήματα για το οποίο συνομιλήσαμε, ήταν και οι τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή μας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου …

  (φωτιές στους πωπούς μας!)

  Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της εξάπλωσης του τζιχαντισμού,

  (ξέρουν αυτοί, αφού ενισχύουν τον Ισις)

  Παράλληλα, είχαμε και την ευκαιρία να έχουμε μία εξαιρετικά ειλικρινή συζήτηση για το παλαιστινιακό πρόβλημα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό. Ακούσαμε με προσοχή τις απόψεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου και θέλουμε να συνεχίσουν αυτόν τον διάλογο. Τονίσαμε, ως φίλος και εταίρος του Ισραήλ, πόσο μας προβληματίζει ιδιαίτερα το σημερινό αδιέξοδο και πόσο μας ανησυχεί βαθειά η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης.

  (Πολύ συγκινητικό αυτό.)

  Τονίσαμε την κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια, από τη μια, αλλά και στη βία κατά αμάχων, από την άλλη

  (Έτσι, μη μασάς, ρίξτα στους σιωνιστές!)

  Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε την πολυπολιτισμικότητα της Μέσης Ανατολής, αλλά και την ειρηνική συμβίωση των διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών.

  (Ντάξει, αρκετά! Με μέτρο. Το ξεφτιλίζεις … )

  Δηλώσεις ενός κλόουν (για το μόνιμα ζωγραφισμένο ηλίθιο χαμόγελο στη φάτσα του) και αλήτη (γι αυτά που κάνει ως «αριστερός»).

  http://www.avgi.gr/article/6057410/diloseis-al-tsipra-mp-netaniaxou-zontani-metadosi-

 60. Spiridione said

  Χρόνια πολλά στους Στέλιους και τις Στέλλες
  Έχω ακούσει και Στυλιάνα

 61. Stella tsi tsi said

  Την γιαγιά μου την έλεγαν Στεργιανή.. παρόλα αυτά εμένα με βάφτισαν Στέλλα, ούτε καν Στυλιανή.Και στην ταυτότητα είμαι Στέλλα (επιμονή του μπαμπά μου στην βάφτιση μου παρα τις αντιρρήσεις του παπά! )
  Υπάρχει και το χαζοτραγουδάκι Στέλλα σαγαπαω Τάκης του Αντώνη Τουρκογιωργη…
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 62. sarant said

  57 Χμ, όπως λέει το άρθρο, αρχικά το τραγούδι το είπε ένας Κώστας Βενετσάνος

  Η Στέλα Χασκίλ που αναφέρθηκε πριν είναι παράδειγμα Στέλας που δεν είναι Στυλιανή

 63. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Και η Στέλλα Κονιτοπούλου.

  Από το όνομα μέσα στα τραγούδια θυμάμαι στα τρυφερά και λυπητερά:από τους Χαϊνηδες «ο Νικήτας, εγώ και ο Στελής» αλλά και από τη Μοσχολιού (Μετανάστες)»αδύνατος μου γράφει ο Στελλάκης, έχει ανάγκη θάλασσας ο Τάκης»

 64. chrismagr said

  Και υπάρχει και αυτή η Stella:

 65. Spiridione said

  Σήμερα γιορτάζει και ο Νίκων ο μετανοείτε – ο μοναδικός άγιος με προστακτική. Πολιούχος της Σπάρτης λέει.
  Εγώ μόνο τον Αρκουδέα θυμάμαι
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_the_Metanoeite

 66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  50. Α! δε θα τ΄αφήσουμε έτσι,χωρίς γιουτουμπάκι αυτό το ερωτιάρικο θηλυκό,το κακό κορίτσι.
  Αυτή δω τραγουδιέται για τη δική της αποκοτιά, όχι απ τους άντρες για τον καημό τους κλπ γι΄αυτήν. Είναι υποκείμενο της δράσης πώς λένε οι αναλυτές.
  Στέλλα μωρ΄ Στέλλα

 67. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νίκο, τα ποντιακά δεν θα σ’ αφήσουνε καμιά αμφιβολία για την προέλευση του Στυλιανός: Ο Στύλον! Για το Στέργιος, έχω ακούσει ότι προέρχεται από το Αστέριος..

 68. voulagx said

  #48: Ναι, Νιουκιντ, και δεν ξερω αν γιορταζει σημερα.
  Χρονια πολλα στον Στελιο Νταντυ Κουλ και σ’ ολους τους εορταζοντες.

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια ,ο αρχικός τίτλος του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

  Στέλλα και η Μπεζαντάκου (αυτό για να πω περαστικά στο Γς)

 70. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Άσχετο, αλλ΄ωραίο το δαντικό ‘e l’ altre stella’. Ομοίως, άσχετο΄,αλλά χρήσιμο το επεξηγηματικόν… βοηθούσε γυναίκες να τεκνοποιήσουν (με μια θαυματουργή προσευχή, να εξηγούμαστε), κι έτσι θεωρήθηκε προστάτης των νηπίων.

 71. 65

  Spiridione

  Ο όσιος Νίκων έσκουζε «Μετανοείτε» όταν είχαν κατέβει Σλάβοι στην Ελλάδα, φτάνοντας μέχρι και το Ταίναρο. Κι όποιος δεν μετανοούσε, τον … μετανοούσε ο όσιος, θέλοντας και μη.
  Στην περιοχή, μάλιστα, λέγεται ότι υπήρχε και κοινότητα κρυπτοεβραίων. Ίσως κι αυτοί νάσαν στόχοι του οσίου.

  Τον επρόλαβα τον Νίκωνα Αρκουδέα. Μεγάαααααλη μούρη, μας έδερνε και τον εθεωρούσαμε και πατρική φιγούρα.

  Χρόνια πολλά και καλά στους Στέλιους και τις Στέλλες ❤

 72. Γς said

  69 β:

  Ευχαριστώ

  [Πως με καταλβαίνουν μερικοί μερικοί…]

 73. Πάνος με πεζά said

  @ 65 : Ναι ρε συ, τον Άγιο Νίκωνα. Πώς τον ξεχάσαμε ! Επίσης, τη σημαδιακή αυτή μέρα για τη Λακωνία, γίνεται και η εκτέλεση των 118 (117+1)* στο Μονοδέντρι.
  http://www.instantstreetview.com/@37.074811,22.4315,43.18h,-1.9p,0.34z
  Άγιος Νίκωνας Σπάρτης

  http://www.instantstreetview.com/@37.238415,22.435868,-116.93h,-1.37p,0.01z
  Μονοδέντρι

  (*) : Είναι «οι 117 και ο Καρβούνης». Ο άνθρωπος που του χαρίστηκε η ζωή, για να επιτελέσει ρόλο διερμηνέα, αλλά προτίμησε να εκτελεστεί μαζί με τους υπόλοιπους…

 74. Πάνος με πεζά said

  Και να κάτι που βρήκα, για όποιον θέλει να διαβάσει κάτι παραπάνω για το Μονοδέντρι (26.11.1943).

 75. gpoint said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες κάθε φύλου και…κοντά στην Στέλλα και το Στελθ

 76. Corto said

  -Γεια σου φίλε μου Στελλάκη.
  -Γεια και χαρά σου Βαγγέλη μου.

 77. Πάνος με πεζά said

  Και διαβάζοντας (κι εγώ) τα περί της εκτέλεσης των 118, μαθαίνω ότι ένας, ο Μιχάλης Τσιγκάκος, τελικά επέζησε από τις κάννες, και διηγείται…Γεγονός που δεν το ήξερα. Ήταν τότε ο νεώτερος…

 78. sarant said

  73-77 Και νόμιζα ότι το περιστατικό του Σουκατζίδη ήταν μοναδικό

 79. Γς said

  Στέλλα, Stella, Star, κι οι Telstar οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι.

  Ο Τέλσταρ 1 εκτοξεύτηκε στις 10 Ιουλίου του 1962 και παρείχε μεταξύ των άλλων την πρώτη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή από την Αμερική στην Ευρώπη.

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  και η Στέλλα Γαδέδη η φλαουτίστρια.
  Πο΄ παιζε ωραία φλοερίτσα, όπως έλεγε η μητέρα ενός φίλου που ήταν το σπίτι της κάτω απ της Στέλλας πριν μερικά χρόνια,κι έμεινε η φλοερίτσα στην παρέα για συχώριο της κυρά Βάγιως σαν μας άφησε χρόνους.

 81. μετανοείτε…

 82. 81

  Αμετανόητοι! 😳

 83. cronopiusa said

  Why a Climate Deal Is the Best Hope for Peace
  By Jason Box and Naomi Klein

  Toxic Crisis by Omiros Evangelinos (2012)

 84. Γιάννης Ιατρού said

  74: Συγκλονιστικές οι αφηγήσεις Πάνο

 85. 80 Στέλλα Γαδέδη

 86. Πάνος με πεζά said

  @ 84 : Ναι, κι εγώ από τόσα χρόνια, φέτος τις διαβάζω πρώτη φορά !

 87. Pedis said

  # 81 – 82 – σιγά την κοσμοσυρροή, υπερβολες …

 88. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 89. 61: Ευτυχώς …διέσωσες το όνομα Στεργιανή (συνήθως προφερόμενο Στιργιανή).
  Υπάρχει και το τραγούδι-αντίπαλο δέος εκείνου του Δοϊτσίδη που αναρτάται (25): «Στέργιους ξιπισμάνιψι, Στιργιανή πισμάνιψι/ …Ας το μάθουνε καμπόσοι πως κι οι γ’ναίκις έχουν γνώση»!!

 90. Ωωωω ένα άρθρο για το όνομά μου! 🙂 Πόσο χαίρομαι! 🙂
  Έμαθα και ότι ο άγιός μου βοηθούσε τις γυναίκες να τεκνοποιήσουν, που ακούγεται πολύ ευχάριστο, όπως και αν το δεις! 😀

  Νικοκύρη, Νιουκιντ, Μαρία, Λάμπρο, Ηλεφού, Σκύλε, Βούλαγξ, Έφη, και όλοι βέβαια οι υπόλοιποι, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! 😀

  Μαρία ωραίος ο ζωναράδικος, αγαπημένος χωρός του μπαμπά μου, και το συγκεκριμένο τραγούδι μου το’χει πει πολλές φορές! 🙂
  Βρε Νιουκιντ πού θυμήθηκες το Στέλιογκραντ; Συγκινήθηκα! 🙂

  Χρόνια πολλά κι από μεριάς μου στους υπόλοιπους Στέλιους, αλλά και στις Κατερίνες που αγενώς ξέχασα χθες! 🙂

  Καλά να τα περνάτε όλοι!

 91. Ιάκωβος said

  Χρόνια πολλά στις Στέλλες, τους Στέλιους και την Εστέλ.

  Εστέλ, τυπικό Εβραιο-αμερικανικό όνομα.
  Γενικά οι Εβραίοι στην Αμερική είχαν την τάση να αλλάζουν τα ονόματά τους επί το Αγγλοσαξονικότερο, ένεκα του μέλτιν ποτ και των κακόηχων στ’ αυτιά των άξεστων Σκωτο-ιρλανδών σημιτικών ονομάτων.

  Ο Άβιγκντορ γίνεται Βίκτορ
  Ο Γιτζάκ βέβαια γίνεται Τζάκ, αλλά το υποκοριστικό του, Ίζι, γίνεται Ιζαντορ(!!!)
  Ακόμα κι ο Άμπραχαμ ενίοτε γίνεται Άρθουρ

  http://www.jewishgen.org/InfoFiles/GivenNames/slide76.html

 92. Alexis said

  #90: Χρόνια πολλά κι από μένα Στέλιο!
  Και σε όλους τους εορτάζοντες-εορτάζουσες!

 93. Alexis said

  Τη «Στέλλα Βιολάντη», το μυθιστόρημα του Ξενόπουλου το είπαμε;

 94. 90

 95. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  93.Ναι, στο άρθρο.

 96. Την προγιαγιά μου, την βάφτισαν Στυλιανή. Εκεί στα 18… Τότε το να πεθαίνουν τα μωρά ήταν πολύ συνηθισμένο κι έτσι τα βαφτίσια γίνονταν πολύ νωρίς (ακόμα και μένα, τόσα χρόνια αργότερα, με βαφτίσανε τρίμηνο)! Οπότε η μαμά – λεχώνα δεν είχε ακόμα σηκωθεί. Και στο βαφτίσι ήταν μόνο ο μπαμπάς. Το όνομα αποφασιζόταν στην εκκλησία απ’ το νονό (ή τουλάχιστον, έτσι ήθελε η παράδοση, αλλά απ’ την άλλη, έπρεπε να δοθούν τα ονόματα των παππούδων κλπ απ’ το σόι. Έτσι, το δικαίωμα του νονού υπήρχε για τα τελευταία παιδιά. Αλλά έτσι κι αλλιώς, υπήρχαν μπόλικα). Κι έτρεχαν τα πιτσιρίκια να αναγγείλουν το όνομα στη μαμά να πάρουν το μπαξίσι (καρύδια, πορτοκάλια κλπ).
  Πάνε, λοιπόν, στην πρόπρο και της λένε πως το μωρό το είπαν Στυλιανή. Πετάγεται απ’ το στρώμα και φωνάζει: «Όξω από δω. Δεν θέλω ‘γω στυλιάρια μεσ’ το σπίτι μου». Κι η παριστάμενη μαμή (μα πολύ νωρίς μιλάμε) που της παραστεκότανε έκανε την παρέμβασή της. «Ένα χρυσό όνομα θα της δώσουμε. Χρυσανθώ να την πούμε». Κι έτσι η προγιαγιά μου η Στυλιανή μεγάλωσε και πέθανε κι όλοι την έλεγαν Χρυσανθώ (η Μαχαίρα, απόκτησε και το πρόσθετο αργότερα).
  Η γιαγιά η Χρυσανθώ μεγάλωσε 8 παιδιά (+ 2 που δεν μεγάλωσαν, + κάποιες αποβολές). Απ’ τα 8 παιδιά, τα 5 απέκτησαν παιδιά, τα 4 έκαναν κόρες, κι οι 4 έβγαλαν και μια Χρυσάνθη. Αλλά η γιαγιά ήταν πικραμένη γιατί κανείς δεν έβγαλε Στυλιανή.

  Χρόνια πολλά Στέλιο και Στέλ(λ)ες.

 97. 20, 24. Όχι, δεν είναι στη σειρά Χρήστος – Μανόλης – Στέφανος. Αυτό είναι Αθηναϊκή πατέντα, για να σπάνε λίγο οι γιορτές. Ο Μανόλης γιορτάζει κανονικά τα Χριστούγεννα κι αυτός. Δεν υπάρχει του Αγίου Μανόλη στις 26. Μανόλης ήταν το όνομα του Χριστού, λέει.
  Δεν ξέρω πότε έγινε αυτός ο διαχωρισμός. Και οι Μανόληδες που κατάγονται από μέρη που γιορτάζουν κανονικά και μένουν σε μέρη που γιορτάζουν ετεροχρονισμένα δέχονται ευχές και τις δυο μέρες!

 98. Expaganus said

  Καλησπέρα γείτονα! Πολύ ωραία και διαφωτιστικά τα όσα γράφονται και στο άρθρο – και σε αρκετά σχόλια. Κάποιες άλλες πτυχές που αξίζει να αναφερθούν βρήκα εδώ:
  http://maria-dimitriadou.net/2014/11/29/stylianos-stella/
  Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν!

 99. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  98: Νάσαι καλά -πού όμως γείτονες;

  96: Ωραία ιστορία!

 100. Ώρα καλή. Ξεχάσαμε τον Νίκωνα Αρκουδέα.
  «Διαδήλωση δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα, αυτός δεν είναι άνθρωπος αυτός είναι ιδέα.»

 101. 100

  Μα τι λέτε; Ξεχνιέται ο όσιος Νίκων ο Βαράτε; ❤

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/26/stella/#comment-322238

 102. Πέπε said

  @97: Εγώ το ξέρω λίγο αλλιώς (αν και ακούγεται λογικό κι αυτό για τους Αθηναίους): ότι οι Μανώληδες σε μέρη όπου το όνομα είναι ιδιαίτερα συχνό γιορτάζουν Χριστούγεννα, ενώ εκεί που η δημοτικότητά του πέφτει και έρχεται στα ίδια επίπεδα με τους Χρήστους γιορτάζουν μια μέρα μετά.

 103. Expaganus said

  Στο WordPress…

 104. κουτρούφι said

  —–Στη Σίφνο, στον προφορικό λόγο, το «Στέλιος» αποκλείεται να αποδοθεί ως «Στε-λ-ι-ος». Η γλώσσα δεν πάει με τίποτα. Το πιο φυσιολογικό για ένα Σιφνιό είναι να πει «Στέγκιος». Προκειμένου να φύγει η Σιφνίλα, μερικοί (νομίζουν ότι) το απαλύνουν λίγο λέγοντας «Στέγιος». Αλλά «Στελιος» με την καμία.
  (παρόμοια για το ελιά. Για ένα Σιφνιό το φυσιολογικό είναι «εγκιά» και το πιο smooth «εγιά»).

  —–Κατά τη συνήθεια «περικοπής» και «ουδετεροποίησης», ο «Στέλιος» γίνεται το «Στε»: Το Στε του Προυνιδιού, το Στε του Φύσσα to name a few.

 105. gpoint said

  # 96

  Βίοι τελείως (μα τελείως) αντίθετοι…

  Ο παπούς μου από το σόι της μάνας μου ήταν το 13ο παιδί, οπαπους μου από το σόι του πατέρα μου είχε οκτώ αδέλφια.

  Είμαι «κλωνάρι» και από τα δυο σόγια !!!

 106. Ανδρέας Καλογερόπουλος said

  Κατά κανόνα, το Στυλιανή μετατρέπεται χαλαρά σε Στέλλα.
  Την προγιαγιά μου όμως τη φώναζαν Στυλιανή (τρισύλλαβο)

  Παρεμπιπτόντως, ο «Στέλιος» ήταν το συνθηματικό, για εμάς τους μουσικούς, της πληρωμής από το μαγαζάτορα όταν τελείωνε το νυχτοκάματο

  πχ
  «Ήρθε ο Στέλιος;» (=μας πλήρωσε ο μαγαζάτορας;)
  «Πήγαινε εσύ να πάρεις το Στέλιο, να βάλω εγώ τα όργανα στις θήκες»

  (αισθάνομαι πολύ μαρτυριάρης τώρα 🙂 )

 107. Γς said

  106:

  Μην αισθάνεσαι μαρτυριάρης. Τα ξέρουμε τα περί Στέλιου.
  Μας τα έλεγε η συνάδελφός μας που ήταν από το συνάφι σας η Π.Κ.

  Πως να βγήκε άραγεε;

 108. ΓΑΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ said

  Χαίρετε, κύριε Σαραντάκο & αγαπητοί φίλοι!
  Έξοχα διεξοδική η ανάλυση στην εορταστική ονοματολογία της σημερινής μέρας, 26ης Νοεμβρίου. Πέραν, όμως, από το εορτολόγιο του οθόδοξου Συναξαριστή, η 26η Νοεμβρίου είναι η ΓΕΝΕΘΛΙΑ μέρα 2 μεγάλων προσωπικοτήτων που θ’ άξιζε να μνημονευθούν στο παρόν ιστολόγιο: σαν σήμερα πρωτόειδανε το φως του ήλιου ο τρισμέγιστος ελβετός γλωσσολόγος Ferdinand de Saussure (1857-1913) και ο τιτανοτεράστιος αμερικανο-ΕΒΡΑΙΟΣ μαθηματικός Norbert Wiener (1894-1964).
  Το ιστολόγιο αυτό, ως γλωσσολογικό διαδικτυακό δημόσιο φόρουμ, οφείλει να τους αναφέρει καθότι αμφότεροι εκείνοι οι υπέρλαμπροι ΑΣΤΕΡΕΣ (comme belle queste stelle!) μεγάλως συνετέλεσαν (έκαστος εφ’ ώ ετάχθη, βέβαια) στην δυνατότητα να πραγματοποιείται τώρα ετούτη η διαδικτυακή μας επικοινωνία!
  Και με τις δικές μου ευχές στους εορτάζοντες (κρίμα που δεν μπορώ να τους στείλω γλυκά!), πολλά χαιρετίσματα από τον «Νέον Κόσμο».

 109. Γιάννης Ιατρού said

  101: Dog, για δες εδώ τι λέει για τον φίλο σου http://papaflesa.blogspot.gr/2013/07/blog-post_2958.html 🙂

 110. Γα(λι)λέε Σκ., γιατί επισημαίνεις, και μάλιστα με κεφαλαία, ότι ο Wiener ήταν Εβραίος; Ήταν βεβαίως, και ποτέ δεν το αρνήθηκε ο άνθρωπος (αν και στην αυτοβιογραφία του διηγείται ότι το έμαθε σχετικά μεγάλος), αλά τι σημασία έχει εν προκειμένω; Ομοίως, τι σημασία έχει για το ότι δίνει ρεσιτάλ στην Ατλάντα το θρήσκευμα του σαξοφωνίστα K. B. Gorelick ή Kenny G; Θα έλεγες ποτέ «πάω να ακούσω την Ορθόδοξη Μαρία Κάλλας σε άριες του Καθολικού Μπελίνι»;

 111. LandS said

  91 Και στους δικούς μας, πάντα Αλβέρτος (μάλλον έτσι ήρθε από την Ισπανία )

  Έναν Στέργιο ξέρω και επισήμως είναι Αστέριος.

 112. Υπάρχει και ο Stellagama stellio και Agama stellio και Stellio daani μια μικρή σαύρα κορκόφυλλας που λέμε στην Ικαρία. Φωτογραφία δεν μπόρεσα να βάλω.

  http://www.herpetofauna.gr/index.php?module=cats&page=read&id=85&sid=83

 113. ΓΑΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ said

  110 Αγαπητέ φίλε, κύριε Άγγελε, καθόλου δεν αναφέρομαι στο «θρήσκευμα» όταν λέω «ΕΒΡΑΙΟΣ»: τόσον ο φίλος μου ο Κέννυ όσο και η πλειονότητα των εβραίων που αναφέρω ως τέτοιους, ήταν ή είναι στην πραγματικότητα ΑΘΡΗΣΚΟΙ. Ο προσδιορισμός τους δηλώνει την «εθνοτική» τους καταγωγή, ασφαλώς με όλα τα παρεπόμενά της (περιβάλλον, παιδεία, παραδόσεις, πολιτισμικές αξίες, οικογενειακές αρχές, κ.λ.π.), όπου όμως η ιδιαιτερότητα του θρησκεύματος δεν παίζει αφ’ εαυτής κάποιον σπουδαίον ρόλο σε αυτόν τον προσδιορισμό. Γιαυτό, κανείς δεν θά ‘λεγε βέβαια η …»Χριστιανή Ορθόδοξη» Μαρία Κάλας αφού η απλή αναφορά της ως «ελληνίδας» θα αρκούσε για να την προσδιορίσει «εθνοτικά» (υπό το πρίσμα που θέτω το ζήτημα). Μην μέ παρεξηγείτε, λοιπόν, και εξανίστασθε αδίκως, διότι δεν επιχειρώ να κάνω κανενός είδους διακρίσεις (σημιτικές ή αντισημιτικές) παρά να τονίσω το αδιαμφισβήτητο (και κάπως παράδοξο για μέναν) γεγονός πόσοι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ «ΕΒΡΑΙΟΙ» έχουν γεννηθή, διεσπαρμένοι ανά την υφήλιο, σε αυτόν τον θεότρελλον κόσμο των …»ίσων» ευκαιριών!!!

  ΥΓ-Προσέξατε την απάντηση που σάς έδωσα τις προάλλες σχετικά με το περιοδικό «Επιστήμη & Ζωή» για το οποίο ρωτούσατε;

 114. Λ said

  74. ΄΄Ηξερα μόνο το Μονδέντρι στα Ζαγοροχώρια, αυτό της Λακωνίας δεν το είχα ακούσει.

  51. Και ο Αστέρης στο Καφέ της Χαράς και φυσικά η Στέλλα Μακάρτνυ

  Η Εστέλλα στις μεγάλες προσδοκίες δεν ήταν εβραία όμως.

  Την προγιαγιά μου τη λέγανε Στυλλού ενώ τη γιαγια του συζύγου τη λέγανε Στύλλα. Στις μέρες μας δεν χρησιμοποιείται η Στύλλα αλλά η Στυλιάνα απαντιέται αρκετά συχνά .Γουγλίστε αν θέλετε και θα το διαπιστώσετε. Είχαμε και ένα χωράφι με το όνομα Στυλλάρι.

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – «Γα(λι)λέε Σκ., γιατί επισημαίνεις, και μάλιστα με κεφαλαία, ότι ο Wiener ήταν Εβραίος;»
  Ax βρε Άγγελε, αληθινά δεν καταλαβαίνεις γιατί; καλά λέω εγώ πως είσαι αληθινός άγγελος με ανθρώπινη υπόσταση.
  Αυτό για σένα, για να θυμηθείς λίγο τα παλιά.

 116. Νατάσσα said

  20, 24, 97: Σε μας στο Βόλο πάντως -νομίζω τό’χω ξαναγράψει- οι Μανώληδες γιορτάζουν και ανήμερα Χριστούγεννα και τη δεύτερη μέρα μαζί με τις Μαρίες και τους Παναγιώτηδες (την 26η Δεκέμβρη τη λέμε και «της Παναγίας»).

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  90 – «Μαρία ωραίος ο ζωναράδικος, αγαπημένος χωρός του μπαμπά μου, και το συγκεκριμένο τραγούδι μου το’χει πει πολλές φορές! :)»

  Στέλιο μήπως ο πατέρας σου είναι από τον Έβρο;

  Αυτό για την γιορτή σου.

 118. Λ said

  Η Στέλλα της σειράς είσαι το ταίρι μου

 119. Πάνος με πεζά said

  Aυτό με τους Μανόληδες ανήμερα Χριστούγεννα (καλά, για τις Μαρίες του Βόλου ας μη θίξω καν…), πρώτη φορά το ακούω ! Ναι μεν ήταν το όνομα του Ιησού, αλλά θεωρώ ότι η Εκκλησία έχει κάνει μια διευθέτηση όπως και με τους Αποστόλους.

 120. cronopiusa said

  ευχαριστούμε Πάνε με πεζά

  Η Τράπεζα του Μέλλοντος

  Η Ελένη Τζιβανοπούλου, μάνα των τεσσάρων αδερφών Τζιβανόπουλου που είχαν συλληφθεί από τους Γερμανούς στην Πελοπόννησο, κατά τις επιχειρήσεις στις 22-23 Οκτώβρη 1943, μαθαίνοντας ότι οι γιοί της προορίζονταν για εκτέλεση, έφτασε παρακαλώντας στη γερμανική διοίκηση Τρίπολης, προκειμένου να γλιτώσει τα παιδιά της. Οι Γερμανοί και οι Έλληνες συνεργάτες τους, προκειμένου να διασκεδάσουν, την έβαλαν στο φοβερό δίλημμα να διαλέξει ένα από τα τέσσερα παιδιά της, το οποίο θα γλίτωνε την εκτέλεση. Η μάνα μη μπορώντας να διαλέξει έναν από τους Δημοσθένη, Ιωάννη, Σωκράτη και Παρασκευά, δεν διάλεξε κανένα, αλλά σάλεψε το μυαλό της.

  Για πολύ καιρό τριγυρνούσε απελπισμένη στον τόπο της εκτέλεσης των τεσσάρων παιδιών της. Επίσης για πολύ καιρό έστρωνε το πρωί τα κρεβάτια των γιων της και τα ξέστρωνε το βράδυ. Στο νεκροταφείο της Σπάρτης πήγαινε φαγητό, το άφηνε εκεί και το έτρωγαν οι νηστικοί.
  Όλα της τα υπάρχοντα τα δώρισε στο Αρεταίειο νοσοκομείο, όπου υπάρχει και σήμερα πτέρυγα Τζιβανόπουλου.

 121. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  103 Α, έλεγα μήπως είμαστε και κυριολεκτικά γείτονες 🙂

  104 Ενδιαφέρον αυτό.

  106 Πολύ ωραίο αυτό με τον συνθηματικό Στέλιο! Φαντάζομαι ότι δεν το έλεγε μόνο η δική σου παρέα/κομπανία.

  107 Α, το ξέρουν κι άλλοι 🙂

  110 Έτσι ακριβώς!

  120 Επειδή η μητέρα μου δούλευε στο Αρεταίειο την πτερυγα την έχω δει -αλλά δεν ήξερα τη συνταραχτική αυτή ιστορία!

 122. nikiplos said

  Καλησπέρα…
  Με αφορμή την αναφορά στην ταινία Στρέλλα του Πάνου Κούτρα, να προσθέσω πως καίτοι η ταινία πραγματεύεται ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπων, είναι κατά τα άλλα πολύ καλή και καθόλου χυδαία… Αντίθετα βρίσκω μεγάλη χυδαιότητα στην αντιμετώπιση της Μίνας Ορφανού από τα «κατινάδικα» και το σύνολο της εγχώριας showbiz που προάγεται από την σεμνότυφη πλην πρόστυχη ελληνική ιδιωτική ως επί το πλείστον τηλεόραση…

  Η ηθοποιός Μίνα Ορφανού εκτός από την ταινία Στρέλλα έπαιξε και σε ένα ελληνικο σήριαλ τους «Βασιλιάδες». Η αντιμετώπισή της έδειξε πόσο καθυστερημένη πνεβματικά είναι η προβαλλόμενη από τα ιδιωτικά ΜΜΕ ιδίως τα «ρηχά» κοινωνίας μας.

  Αν μου άρεσε η Στρέλλα? Κάπου κάπως, αλλά αυτό συμβαίνει με όλες τις σύγχρονες ελληνικές ταινίες ιδίως των νέων δημιουργών που είναι ως επί το πλείστον ερασιτεχνικές…

  Απόντος του ελληνικού κινηματογράφου, το «βάρος» του πολιτιστικού φορέα πίπτει ολόκληρο (τρομάρα μας) στην αθλιότατη χυδαιότατη και κραυγαλαία κατάπτυστη ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, την οποία να προσθέσω πως πλέον ούτε αντέχω να βλέπω… Ευτυχώς που υπάρχει η ΕΡΤ και για εμάς τους γαλλομαθείς και το TV5…

 123. 109

  Έλα, ρε συ! Τρολλιά είναι.

 124. Βάταλος said

  Αγαπητοί κύριοι, επιτρέψατε και εις τον γέροντα Βάταλον να κάμη ωρισμένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως

  1) Εντιμώτατε κ. Άγγελε (σχόλιον 110): Πίπτω από τα σύννεφα που αγνοείτε εις τα εβδομηνταφεύγα σας ότι το «Εβραίος» ΔΕΝ είναι θρησκεία αλλά Φυλή. Θρησκεία είναι ο Ιουδαϊσμός, διό και είς άθεος Εβραίος που δεν ομιλεί εβραϊκά εξακολουθεί να είναι Εβραίος λόγω αίματος, DNA κλπ. Γνωρίζητε πόσον σας υπολήπτομαι, κύριε Άγγελε, αλλά θα σας το είπω κατάμουτρα: Είναι τουλάχιστον άκομψος ο τρόπος που προσεπαθήσατε να τρομοκρατήσετε επί αντισημιτισμώ τον εκλεκτόν εκπρόσωπον της Ρωμέικης κοινότητος εν Αμερική, κύριον Γαλέον Σκορδαλιάν, διότι μας υπενθύμισε την Εβραϊκήν καταγωγήν του Ιδρυτού της Κυβερνητικής Norbert Wiener Αδυνατώ να πιστεύσω ότι έχετε τόσον πολύ αποβλακωθή από τας ισοπεδωτικάς θεωρίας του Ραββίνου Σαούλ («ουκ ένι Έλλην και Ιουδαίος, περιτομή και ακροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δούλος, ελεύθερος, αλλά τα πάντα και εν πάσι Χριστός». (Κολοσσαείς 3,11)) ότι δεν υπάρχουν Φυλαί, όλοι το ίδιον είμεθα κλπ.

  Πώς εξηγείτε υμείς, φίλε κ. Άγγελε, ότι οι δαιμόνιοι Εβραίοι έχουν λάβει 100 φοράς περισσότερα Νόμπελ απ’ όσον δικαιολογεί το ποσοστόν των επί του Παγκοσμίου Πληθυσμού; 1 και 2 και 3 και 4

  Ο γέρων Βάταλος έχει εξήγησιν: Απλούστατα, η Λευκή Φυλή απεβλακώθη υιοθετήσασα την μαζοχιστικήν Θρησκείαν των Γαλιλαίων και ήνοιξε το πεδίον διά τους Εβραίους, που μέχρι την εποχήν του Ραββίνου Χριστού ήσαν ασήμαντοι κτηνοτρόφοι και οι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί τους αγνοούν παντελώς

  2) Αντί να τρομοκρατήτε τον αγνόν εκπρόσωπον της Ρωμέικης Διασποράς κ. Γαλέον, θα ανέμενα από υμάς κ. Άγγελε να καταγγείλετε την
  Ιεράν Μητρόπολιν Σπάρτης που εις την ιστοσελίδα της γράφει ότι ο σήμερον εορταζόμενος όσιος Νίκων ο Μετανοείτε απήλλαξε την Σπάρτην από την μάστιγα των Ισραηλιτών!..

  3) Με την ευκαιρίαν αγαπητέ κ. Άγγελε, και επειδή γνωρίζω πόσον φιλομαθής εξακολουθήτε να είσθε εις τα 70φεύγα σας, ΙΔΟΥ τι γράφει ο Μέγας Σκώτος Βυζαντινολόγος Στέφανος Ράνσιμαν περί Νίκωνος Μετανοείτε και Ισραηλιτών εις το αποκαλυπτικόν σύγγραμμά του διά τον Μυστράν. Παραθέτω το επίμαχον σημείον τόσον εις την Ρωμέικην, όσον και εις την αγγλικήν, διά την πιθανότητα να μη γνωρίζητε την γλώσσαν του Σαιξπήρου

  Έχει και συνέχειαν…

 125. Βάταλος said

  Σχολίου 124 συνέχεια…

  4) Περαίνων, ενημερώνω υμάς κ. Άγγελε και όλους τους εκλεκτούς αναγνώστας του Σαραντακείου Ιστολογίου ότι ημείς της Πατρώας Ελληνικής Θρησκείας είμεθα φανατικοί Εβραιόφιλοι, όπως ακριβώς ο Μέγιστος Ιουλιανός, που ήθελε να ξαναφτιάξη τον Ναόν του Σολομώντος, αλλά τον ημπόδισαν οι Γαλιλαίοι. Άλλωστε, τόσον ο διδάσκαλος του Ιουλιανού, όσον και ο διδάσκαλος του Πλήθωνος Γεμιστού που τους προσηλύτισαν εις την Πατρώαν Ελληνικήν Θρησκείαν ήσαν ΕΒΡΑΙΟΙ!.. Αν δεν πιστεύητε τον γερο-Βάταλον ΙΔΟΥ τι γράφει ο Ράνσιμαν εις το βιβλίον του διά τον Μυστράν που σας προσφέρω απόψε δωρεάν εις την ρωμέικην γλώσσαν και εις το αγγλικόν πρωτότυπον

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

 126. 116, 119 Αν και δεν μούχει ξανατύχει, δεν είναι παράξενο να γιορτάζουν οι Μαρίες κλπ στις 26. Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου λέει το
  Το; το ημερολόγιο; το συναξάρι; το εορτολόγιο. Μάλλον αυτό το τελευταίο. Όπως αντίστοιχα στις 7 Γενάρη, την επαύριο των Φώτων που γιορτάζουμε οι (περισσότεροι) Γιάννηδες, είναι Σύναξις Ιωάννου του Προδρόμου.
  Αφού έκαναν το μεγάλο που έγινε την προηγούμενη, έπρεπε να μαζέψουν το νου τους. Ή κάπως έτσι.

 127. Γιάννης Ιατρού said

  123: Ωχ, την πάτησα, ε; Έγραφε κι αυτά τα ακατάλυπτα για τα Εξάρχεια…, έπρεπε να το πάρω είδηση.

  115 α Λάμπρο, κι εμε μοι επροξένη εντύπωσιν – έως ότου ανοιχθησαν οι οφθαλμοί εμού κατόπιν της αναγνώσεως των περεταίρω επισημάνσεων εγκρίτων σχολιαστών 🙂

 128. Γιάννης Ιατρού said

  127 α ακατάληπτα

 129. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το απάνθρωπο δίλημμα της τραγικής μάνας Ελένης Τζιβανοπούλου, μου θύμισε την ταινία Η Εκλογή της Σοφί και η ιστορία της, χωρίς το δίλημμα, αντίστοιχες θηριωδίες από το Ολοκαύτωμα Βιάννου-Ιεράπετρας. Στα χωριά μας, ξέρω την περίπτωση μάνας που της σκότωσαν τους δυο γιους,τον άντρα της και το γαμπρό της (άντρα της κόρης της)
  Να τα θυμόμαστε αυτά και να τα μνημονεύουμε,θα πω απλοϊκά.

  Εστέλα Περόν

 130. ΓΑΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ said

  121 (απάντηση στο σχόλιο 110)
  Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο, ειλικρινώς θά ‘θελα να μού πείτε τι σάς κάνει τόσο μεροληπτικόν ώστε να επιμένετε να λέτε «Έτσι ακριβώς!» αβαντάροντας το ατυχές αυθόρμητο σχόλιο του φίλου μας του κυρίου Άγγελου ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ την διευκρινιστική απάντηση που εγώ ο ίδιος τού έδωσα ακριβώς για να διορθώσω την παρεξήγηση και την οποίαν ασφαλώς θα είδατε και θα την διαβάσατε (και θα πρέπει το δίχως άλλο να την καταλάβατε, επειδή την έγραψα σε απλά ελληνικά) προτού μπείτε στον κόπο να γράψετε εκείνο το άστοχο (και προσβλητικό για μένανε) σχόλιό σας . Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι πάσχετε από κάποιαν …»αχρωματοψία» ή επιλεκτικήν …»μυωπία» και βλέπετε μόνον όσα θέλετε …»κατά βάθος» να δείτε, φίλε κύριε Σαραντάκο. Επομένως, το γεγονός πως ΠΑΡΑΒΛΕΨΑΤΕ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΩΣ τις διευκρινήσεις μου σπεύδοντας να υπερθεματίσετε για κάτι που ΞΕΡΑΤΕ ότι δεν είναι η προσωπική μου πεποίθηση, είχε άραγε στόχο να μέ θίξει προσωπικώς;
  Για τον έτερο φίλο, τον κύριο Λάμπρο, μολονότι έχω ξαναγράψει ότι συμπλέω με πολλές από τις απόψεις του, δεν μπορώ σήμερα να πω ότι καταλαβαίνω τους λόγους να μέ διασύρει έτσι προσβάλλοντας το πρόσωπό μου με τους αισχρούς υπαινιγμούς του. Αλλά, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ το αναίτιο AD HOMINEM προσέξατε; Μήπως θα πρέπει εκτός από τον οδοντίατρο να επισκεφθείτε και έναν οφθαλμίατρο για sight test, φίλε κύριε Σαραντάκο; Εκτός και αν έχετε απωθημένα προηγούμενα μαζί μου που σάς τυφλώνουν, πράγμα εντελώς αδύνατον αφού δεν έχω την τιμή να σάς έχω συναντήσει ποτέ μου γαι να δημιουργηθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση ανάμεσά μας.
  Οπότε, τι; Και γιατί; Δεν είναι άδικος ο τρόπος σας;
  Σάς χαιρετώ με τούτο το εκφρασμένο παράπονό μου και πολύ θλίβομαι που διαπιστώνω ότι χρησιμοποιείτε διαφορετικά μέτρα και σταθμά για να ζυγίζετε τις απόψεις των αναγνωστών σας.

 131. Γιάννης Ιατρού said

  113: Δεν είναι έτσι (δηλ. η ιδιαιτερότητα του θρησκεύματος δεν παίζει αφ’ εαυτής κάποιον σπουδαίον ρόλο σε αυτόν τον προσδιορισμό). Όχι ότι έχω κάποιες ελπίδες,,,,, αλλά για να μην αιωρείται έτσι, χωρίς αντίλογο, τα εξής:

  Εβραίος: Προέρχεται από την εβραϊκή ρίζα «ivri/hever» που σημαίνει «περνάω πέρα» και αναφέρεται στο πέρασμα του Ιορδάνη Ποταμού κατά την Έξοδο από την Αίγυπτο προς στην Γη της Χαναάν. Αναφέρεται στο οποιοδήποτε άτομο που πιστεύει στην εβραϊκή θρησκεία ή αναγνωρίζει τον εαυτό του στο σύνολο των θρησκευτικών και πολιτισμικών παραδόσεων του εβραϊκού πολιτισμού.
  «Είμαι ελληνικής καταγωγής, Έλληνας υπήκοος, εβραϊκού θρησκεύματος».

  Ισραηλίτης: Ακριβές συνώνυμο του «εβραίος». Η μετάφραση είναι: «αυτός που ανήκει στο λαό που κατάγεται από τον Ιακώβ». Ο Ιακώβ μετά από μια πάλη με τον Θεό άλλαξε το όνομα σε Ισραήλ, (σημαίνει «ο Θεός τον ενδυνάμωσε») και έτσι έχουμε τους ισραηλίτες – τους απογόνους του Ιακώβ.

  Στην Παλαιά Διαθήκη/Τορά όταν μιλάμε για τον Λαό του Ισραήλ (αν και η αυθεντική εβραϊκή έκφραση είναι Γιοι του Ισραήλ), δηλαδή τους Ισραηλίτες, αναφερόμαστε στην θρησκευτική και εθνική ομάδα που συνιστούσε το αρχαίο Βασίλειο του Ισραήλ και είναι ο λαός του Μωυσή, Σολομώντα και Ιησού. Μετά την Διασπορά των ρωμαϊκών χρόνων ο όρος έχασε το εθνικό του νόημα και σήμερα περιγράφει αποκλειστικά τους πιστούς της Εβραϊκής θρησκείας στον μη-αγγλόφωνο κόσμο. Στον αγγλόφωνο κόσμο ο όρος είναι αδόκιμος και αναφέρεται αποκλειστικά στο Βιβλικό λαό και όχι στους σύγχρονους εβραίους.
  «Στην συναγωγή προχθές μαζεύτηκαν Άγγλοι ισραηλίτες, Ισραηλινοί ισραηλίτες και Έλληνες ισραηλίτες»

  Ιουδαίος: Ακριβές συνώνυμο του «εβραίος» και του «ισραηλίτης». Η ρίζα προέρχεται από το όνομα μιας εκ των πιο σημαντικών των 12 φυλών του Αρχαίου Ισραήλ, της Φυλής του Ιούδα.

  Όταν οι αρχαίοι ισραηλίτες γύρισαν από την αιχμαλωσία στην Βαβυλώνα, εγκαταστάθηκαν στο έδαφος της φυλής του Ιούδα. Εκεί δημιουργήθηκε και ένα από τα δυο βασίλεια στα οποία διασπάστηκε το βασίλειο του Σολομώντα, το Βασίλειο του Ιούδα. Σήμερα Ιουδαία ονομάζεται η Δυτική Όχθη στα εβραϊκά ενώ το «εβραίος» μεταφράζεται ως «γεουντί». Το όνομα δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούδα Ισκαριώτη, μια συνωνυμία όπως αυτή του Ιησού Χριστού με τον Ιησού του Ναυή, (ο ήρωας της Παλαιάς Διαθήκης που κατέλαβε την Ιεριχώ).
  «Ο Ιουδαϊσμός είναι μια από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες»

  Ισραηλινός: ο υπήκοος του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ. Μπορεί να είναι εβραίος, χριστιανός ορθόδοξος ή καθολικός, μουσουλμάνος σιϊτης ή σουνίτης, μπαχαί κτλ. Ο όρος δημιουργήθηκε το 1948.
  «Ο Ταλαάτ ζεί στην Χάιφα και είναι Ισραηλινός, αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνος σουνίτης»

 132. Pedis said

  «Καυμενούλης όποιος δεν βλέπει τ’ άστρα χωρίς να του ‘ρθει μία κατακέφαλα»
  Stanislaw Lec (μάλλον), αλλά πηγαίνει και με το σημερινό με τα αστέρια (του πολιτικό τσίρκο) και με ό,τι κάνει (κι αυτή) η κυβέρνηση τούτες τις μέρες … και ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις του φτάνουν οι κατακεφαλιές … του καυμενουλη …

  Γερή κράση ο Έλλην. Δεν λέω …

  Σύμφωνα με το Μνημόνιο και βάσει των όσων ενέκριναν χτες:

  Προχωρούν σε «εξοικονόμηση (σσ: έτσι αποκαλούν την εξαΰλωση) της τάξης του ¼ του ΑΕΠ»! Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάμε στην ουσία για νέα αρπαγή ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ!

  Δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως της αντιασφαλιστική λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αφού όπως λένε τώρα «οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 εάν εφαρμοστούν πλήρως θα βελτιώσουν σημαντικά»το σύστημα! Ότι δηλαδή ως αντιπολίτευση το είχαν καταγγείλει ως απαράδεκτο σήμερα το εμφανίζουν σαν «σωτήριο»!

  Δεσμεύονται να αριστεύσουν στο ρόλο του νεοφιλελεύθερου Προκρούστη«καταργώντας σταδιακά τα κεκτημένα δικαιώματα της συνταξιοδότησηςπριν από την νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης», επιβάλλοντας το ψευδεπίγραφο καθεστώς των «εγγυημένων συντάξεων» με βάση και «εισοδηματικά κριτήρια»και «εφαρμόζοντας ορθά το πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων παροχών»!

  Και όμως! Την ίδια ώρα μιλούν για «δίκαιες συντάξεις»! Για «αξιοπρεπή διαβίωση»! Για «ισότητα»! Για «κοινωνική δικαιοσύνη»!

  Πίσω από τις νέες μειώσεις συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την διάλυση της επικουρικής σύνταξης, την ενιαιοποίηση των Ταμείων με όρους ισοπέδωσης προς τα κάτω, εκείνο που επέρχεται είναι η κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικά αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

  Προχωρούν στην επιβολή ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος που μάλιστα στα ψιλά γράμματα το περιγράφουν ως εξής: Οι βασικές συνιστώσες των συντάξεων θα είναι εγγυημένες «με βάση τις εισφορές και βάσει του ελέγχου των πόρων».

  Αυτοί, βέβαια, βουτηγμένοι στο ψεύδος, το τερατούργημα που ετοιμάζουν θα συνεχίσουν να το αποκαλούν κίβδηλα «αναδιανεμητικό», όταν στην πραγματικότητα θα το ζήλευαν ακόμα και οι πλέον ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι της σχολής του Σικάγο!

  Αυτοί που θα αποκαθιστούσαν, τάχα, το έγκλημα του PSI το οποίο επέφερεαρπαγή 12 δισ. ευρώ από τα Ταμεία, αυτοί που θα… επέστρεφαν την 13ησύνταξη, τώρα κάνουν αυτό που είχε υποσχεθεί ο κ.Κατρούγκαλος: Τινάζουν στον αέρα μέσα σε 40 μέρες ό,τι δεν κατάφεραν να ανατινάξουν σε 40 χρόνια οι άλλοι, που τους παρέδωσαν τη σκυτάλη και που σήμερα υποκρίνονται χυδαία.

  http://www.imerodromos.gr/aristeropheires/

 133. Αιμ said

  Εφη – Εφη για Εβίτα την είχα την Περον, κάνω λάθος ;

 134. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  132.Προτάσεις και ιδέες χρειάζονται εκ μέρους και της εκτός κυβέρνησης αριστεράς. Οι πολιτικές της ρεμούλας τόσων χρόνων οδήγησαν εδώ και ούτε κανένας Τσίπρας ούτε μάγος δε μπορεί να φέρει ισορροπία πλέον. Όσο δεν κατατίθενται συγκεκριμένες λύσεις (οπωσδήποτε σε μάκρος χρόνου θα είναι,δε γίνεται αλλιώς), καθυστερεί να κινήσει η όποια ελπίδα ανάκαμψης. Δεν είμαστε ως πολίτες κι εμείς άμοιροι ευθυνών. Έτοιμοι να ξεγελαστούμε είμασταν στη μεγάλη φούσκα και το πασοκοδέξο πανηγύρι.

 135. sarant said

  130 Έγραψα το σχόλιο 121 διαβάζοντας ένα προς ένα τα σχόλια 101-120 και απαντώντας σε όσα έκρινα σκόπιμο. Στον Άγγελο είπα «έτσι ακριβώς!» διότι βρήκα υποδειγματικό το σχόλιό του. Το δικό σας σχόλιο (που απαντούσε στου Άγγελου) το διάβασα δυο λεπτά μετά (άσχετο αν εκείνο έγινε πολλή ώρα αργότερα) και δεν με έπεισε.

  Από κει και πέρα, κάντε ό,τι καταλαβαίνετε.

 136. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  133.Η Ιζαμπέλ (καλλιτεχνικό όνομα όταν ήταν χορεύτρια), η πρώτη πρόεδρος της Αργεντινής που την ανέτρεψε ο Βιντέλα με πραξικόπημα. Ήταν η τρίτη γυναίκα του Περόν
  http://www.britannica.com/biography/Isabel-Peron

 137. Λ said

  Ο Στέργιος δεν είναι από το Σέργιο;

 138. Λ said

  Έρχεται ο Σεργκέι Λαυρώβ στην Κύπρο στις 2 του μηνός.Για να δούμε αν θα αλλάξει καθόλου η ρητορική της Ρωσίας για το Κυπριακό στο νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον.

 139. Alexis said

  #124: τον εκλεκτόν εκπρόσωπον της Ρωμέικης κοινότητος εν Αμερική, κύριον Γαλέον Σκορδαλιάν,
  Ο Γαλέος Σκορδαλιά ως γνωστόν κλίνεται.
  Και μάλιστα αρχαιοπρεπώς:

  ο Σκορδαλιάς
  του Σκορδαλιά
  τον Σκορδαλιάν

  Τα τρολ, αν μη τι άλλο, βγάζουν και γέλιο (ενίοτε) 😀

 140. gpoint said

  # 134

  Εφη έφη, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της χώρας σαφώς δημιουργήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Το πως θα μοιρασθούν ομως τα δεδομένα βάρη στον λαό είναι επίσης σαφής πολιτική επιλογή της αριστερής (για να μην ξεχνάμε γιατί εθριάμβευσε στις εκλογές) κυβέρνησης κι εδώ τα χαλάμε και μάλιστα πολύ άσχημα. Κυβερνήσεις που άλλα υπόσχονταν και άλλα κάνανε είχαμε αρκετές, δεν μας χρειάζεται και μια αριστερά να κάνει τα ίδια, επιτείνοντας την απελπισία. Ηδη έχει κερδίσει τον τίτλο της κατ’ όνομα αριστερής κυβέρνησης. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο τα μπουρδουκλώνει να βγούνε λάδι οι μεγάλοι.

 141. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  137 Όχι, αλλά διίστανται οι γνώμες ως προς το από πού είναι.

 142. stelios mavromoustakis said

  Καλημέρα. Κι ένα ακόμη του Στέλιου Καζαντζίδη (δεν ξέρω αν αναφέρθηκε πιο πάνω), είναι «Στα βράχια της Πειραϊκής», όπου κοιμάται ο Στέλιος ο μπεκρής.

 143. stelios mavromoustakis said

 144. sarant said

  142-3: Σωστό κι αυτό και χρόνια πολλά για χτες!

 145. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  120, 120στ και 129α:

  την ίδια υπόθεση δεν είχε και η ελληνική ταινία «Με την λάμψη στα μάτια», του 1966;

 146. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  121στ, του φίλου Σαράντ., βέβαια…

 147. Αιμ said

  Εφη – Εφη,
  δηλαδή η María Eva που έγινε και μιούζικαλ και.. μύθος ήταν η δεύτερη, ενώ πρόεδρος έγινε η τρίτη η María Estela.
  Κάτι μάθαμε και σήμερα !
  Το Μαρία πάντως σταθερή αξία !

 148. @117: Λάμπρο, σ’ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση, ωραίο τραγουδάκι! 🙂

  Όχι από Έβρο, αλλά από Καβακλί, Ανατολική Ρωμυλία! Θρακιώτες είναι όμως κι αυτοί.

  Νομίζω ότι το είχα ξανααναφέρει κάποια στιγμή, και ίσως η Μαρία το θυμόταν, μια και η μνήμη της είναι παροιμιώδης! 🙂

 149. Ριβαλντίνιο said

  @ 125 Βάταλος
  Ποιος ήταν ο Εβραίος διδάσκαλος του Ιουλιανού ; 🙂

  —————————————————————–
  @ gpoint
  Θα μας πεις κάτι για την Καμπάλα ; Το καλοκαίρι ήσουν λαλίστατος. 🙂

  ————————————————————————–

  @ 131 Γιάννης Ιατρού

  Πολύ ωραίες οι διευκρινίσεις !!! Ειδικά αυτές για «Ισραηλίτης-Ισραηλινός» Μοιάζει λίγο με το «Σικελιώτης-Σικελός» αλλά από την αντίστροφη.
  Για το «Εβραίος» είχα ακούσει και τις εκδοχές επειδή ο Αβραάμ πέρασε τον Ευφράτη(ή μήπως τον Ιορδάνη 😉 και για κάποιον προπάτορα Έβερ. Εν τω μεταξύ αν ισχύει αυτό για τον Αβραάμ όλοι οι απόγονοι του Αβραάμ (Ισμαηλίτες, Ιδουμαίοι, Αμαληκήτες) είναι Εβραίοι !!! 🙂

 150. Ριβαλντίνιο said

  Ωχ, στη προτελευταία γραμμή ήθελα να βάλω ; ) και αντ’αυτού βγήκε φατσούλα. 😦

 151. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  147 και προηγ.
  ρε παιδιά, καλλιτέχνις (αποτυχημένη, δυστυχώς) ήταν μόνο η Εβίτα, δεύτερη σύζυγος του Περόν και Πρώτη Κυρία.
  Η Ισαβελίτα (η Μαρία Εστέλα Μαρτίνες Κάρτας ντε Περόν, δηλαδή) ήταν τρίτη σύζυγος και Πρώτη Κυρία και Αντιπρόεδρος Αργεντινής, το ’73-’74, και Πρόεδρος της Αργεντινής επί τριετία, από το ’74, που πέθανε ο πρώτος σύζυγος Χουάν, μέχρι το 1976, όταν αποφάσισαν οι δικτάτορες να βάλουν μία τάξη στα πράγματα.

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 -«Τινάζουν στον αέρα μέσα σε 40 μέρες ό,τι δεν κατάφεραν να ανατινάξουν σε 40 χρόνια οι άλλοι, που τους παρέδωσαν τη σκυτάλη και που σήμερα υποκρίνονται χυδαία.» Συγγνώμη ρε Pedis, αλλά το λές σοβαρά αυτό; τόσος δογματισμός πιά; Όχι πως θεωρώ αριστερή την δεξιοακροδεξιά κυβέρνηση, αλλά αυτό ούτε ο Πάγκαλος δεν θα τόλεγε.
  Και πάμε στο προκείμενο, καλές οι καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και σωστές, όμως από ποιά σκοπιά γίνονται; είναι από την μεριά ενός μέσου αγανακτισμένου πολίτη, που εκτονώνει την οργή του στο σύγχρονο ελεγχόμενο από την οικονομική ελίτ λαϊκό εκτονωτήριο, το διαδίκτυο, ή είναι κομματική άποψη; Στην πρώτη περίπτωση, χέστηκε ο Σταλόνε στ΄αλλώνια, κανένα πρόβλημα για την ελίτ, στην δεύτερη, τελικά τι προτείνει το κόμμα; να το ψηφίσουμε μαζικά για να βγεί πρώτο κόμμα στις στημένες εκλογές που συμμετέχει; εκτός του ότι έχει δηλώσει πως δεν θέλει να κυβερνήσει, (κορόϊδο είναι) αν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει το φιλεργατικό του πρόγραμμα; δεδομένων των συνθηκών πώς θα το κάνει αυτό; Μήπως προτείνει να πάρουμε τα όπλα (φτού κακά) και να συγκρουστούμε με την άρχουσα τάξη; ή μήπως περιμένει να ωριμάσουν (πόσο ακόμα, σάπισαν) οι συνθήκες για την αυθόρμητη (λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα) λαϊκή επανάσταση, δηλαδή να φτάσει η κοινωνική εξαθλίωση σε τέτοιο βαθμό (το σίγουρο είναι πως θα φτάσει) που κάποιοι θα πάρουν εκ των πραγμάτων τα όπλα, και αναλόγως την επιτυχία τους, να την καπελώσει, όπως κάνει από το 45 και μετά.
  Ο λαός, παρ΄όλο που σε γενικές γραμμές στην συμπεριφορά του είναι ηλίθιος, στις παροιμίες του παραδόξως είναι σοφός. Μία από αυτές λέει, «σκύλος που γαυγίζει δεν δαγκώνει» και μιά άλλη, «ο σκύλος δεν δαγκώνει το χέρι που τον ταϊζει» και οι δύο ταιριάζουν 100% στο κόμμα. Η τεράστια λαϊκή συνεισφορά του κόμματος, ήταν η δημιουργία και λειτουργία του ΕΑΜ, έκτοτε έγινε δεκανίκι και μετά την μεταπολίτευση λακές του συστήματος, ο καλός και πιστός του φύλακας σκύλος (πω πω θα με βρίσει ο σωστός Σκύλος-χαμόγελο). Επειδή το κόμμα εκτός από γαυγίσματα δεν έχει να προτείνει κάτι, προτείνω εγώ κάτι απλό και εύκολο, ΝΟΜΙΜΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ακολουθόντας τους νόμους, μιά χαρά βουλιάζεις το σύστημα, ούτε κλείσμο δρόμων, ούτε ξύλο (να μην ιδρώνουν και οι ματατζήδες, εργαζόμενα παιδιά του λαού είναι κι αυτοί) ούτε αίματα, ούτε υλικές φθορές στα μαγαζιά, ούτε πατήματα στους πρετεντέρηδες κλπ, να ξεσαλώσουν, αλλά ούτε και στους ευρωπαίους ναζί που μας κατέχουν-κυβερνούν, όλα μέσα από το σπιτάκι μας, εκ του ΚΑΝΑΠΕΩΣ θα εκπορευθεί η νέα επανάσταση, μετά τον επαναστάτη ποπολάρο, τώρα ο ΚΑΝΑΠΕΔΑΤΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ. Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό δεν λένε οι τσεπωμένοι; ε αυτό έχει και την αχίλειο πτέρνα του, μπορούμε λειτουργήσουμε προς όφελός μας, χωρίς να ανοίξει μύτη, και χωρίς να μπορούν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ, θα ακολουθούμε του νόμους της Ε.Ε, τόσους νομικούς έχει το κόμμα, αν βλέπω εγώ που είμαι άσχετος 5 πράγματα, αυτοί θα δούν 100 (και τα 5 αρκούν όμως). Έχει απίστευτη δύναμη ο καναπές, αλλά δυστυχώς η ελίτ το γνωρίζει, το ίδιο και τα κόμματα λακέδες του, μόνο ο λαός δεν το γνωρίζει, παρ΄όλη την εξάλειψη του αναλφαβητισμού.

  «και οι πλέον ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι της σχολής του Σικάγο!»
  Aκλισιά εδώ μέσα; (χαμόγελο)

 153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – «Προτάσεις και ιδέες χρειάζονται εκ μέρους και της εκτός κυβέρνησης αριστεράς.»
  ΕΦΗ, άλλο ωραίος (γούστα είναι αυτά) άλλο αριστερός, η κυβέρνηση είναι δεξιά και καραδεξιά, αλλιώς κι όσοι δηλώνουν χριστιανοί, είναι πραγματικοί πιστοί, όπως πχ οι ιεράρχες και οι θρησκόληπτοι.

  148 – Φυσικά και είναι Θρακιώτες, αναφέροντας όμως την Μαρία αδικείς την μνήμη μου, είναι άνιση η οποιαδήποτε «μάχη» μαζί της, (χαμόγελο) είναι σαν να συγκρίνεις τον πολυνταμπλούχο Μαρινάκη με τον Ιβάν (τρολιά).

 154. Pedis said

  # 152 – Λάμπρο τρολοσύνελθε! Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Σκέψου μόνο ότι τα γερόντια του ιστολογίου με τις συντάξεις που θα πάρουν σε λίγους μήνες το τελευταίο που θα έχουν να σκεφτούν είναι πώς να βρουν τον τρόπο να πληρώσουν τη σύνδεση ιντερνετ.

  # 134 – Έφη, η τσιπροπαρέα σε σχέση με τους προηγούμενους είναι σκληρότερη, εντελώς άκαρδη:

  μαλακώνει με τα λόγια αυτό που και οι προηγούμενοι κάναν με έργα στους μαζοχιστές. Τους χαλάει την τέλεια απόλαυση!

 155. Ριβαλντίνιο said

  @ 124 Βάταλος
  «οι αρχαίοι Έλληνες τους αγνοούν παντελώς»

  Μερικοί φαίνεται πως όχι μόνο δεν τους αγνοούν, αλλά τους επαινούν :

  .(…)Ιουδαίοι(…)φιλόσοφοι το γένος όντες(…).

  https://books.google.gr/books?id=e6I9UTVvFzkC&pg=PA3&lpg=PA3&dq=%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9+%CF%84%CE%BF+%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82+%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82&source=bl&ots=NZ1sNxCSgb&sig=AAhkXvLkpv64M7Z6hPzf81R12_U&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwixreSii7HJAhXJORoKHZMFCPQQ6AEILTAC#v=onepage&q=%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%20%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82%20%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%82&f=false
  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0019_0_19799.html
  (Θεόφραστος στον Ευσέβιο).

  Άπαντα μέντοι τα περί φύσεως είρημένα πάρα τοις άρχαίοις λέγεται κάΐ παρά τοις έξω της Ελλάδος φιλοσοφούσι, τά μεν παρά τοις Ίνδοΐς υπό των Βραχμάνων τά δε εν Συρία υπο των καλουμένων Ιουδαίων.

  All that has been said regarding nature by the ancients is asserted also by philosophers out of Greece, on the one part in India by the Brachmanes, and on the other in Syria by the people called the Jews.

  https://books.google.gr/books?id=3_IUAAAAQAAJ&pg=PA476&dq=%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%92%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD+%CF%84%CE%AC+%CE%B4%CE%B5+%CE%B5%CE%BD+%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1+%CF%85%CF%80%CE%BF+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD+%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD.&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiz8dLUlLHJAhVMfxoKHQTVCWIQ6AEIHDAA#v=onepage&q=%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%92%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD%20%CF%84%CE%AC%20%CE%B4%CE%B5%20%CE%B5%CE%BD%20%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%20%CF%85%CF%80%CE%BF%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD%20%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD.&f=false

  http://semiticcontroversies.blogspot.gr/2012/05/megasthenes-on-jews.html
  https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/judaica/ejud_0002_0013_0_13513.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Megasthenes
  (Μεγασθένης στον Ευσέβιο)

  [179] κἀκεῖνος τοίνυν τὸ μὲν γένος ἦν Ἰουδαῖος ἐκ τῆς κοίλης Συρίας. οὗτοι δέ εἰσιν ἀπόγονοι τῶν ἐν Ἰνδοῖς φιλοσόφων 🙂 , καλοῦνται δέ, ὥς φασιν, οἱ φιλόσοφοι παρὰ μὲν Ἰνδοῖς Καλανοί, παρὰ δὲ Σύροις Ἰουδαῖοι τοὔνομα λαβόντες ἀπὸ τοῦ τόπου: προσαγορεύεται γὰρ ὃν κατοικοῦσι τόπον Ἰουδαία. τὸ δὲ τῆς πόλεως αὐτῶν ὄνομα πάνυ σκολιόν ἐστιν: Ἱερουσαλήμην γὰρ αὐτὴν καλοῦσιν.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0215%3Abook%3D1%3Awhiston+section%3D22
  https://en.wikipedia.org/wiki/Clearchus_of_Soli
  (Κλέαρχος στον Ιώσηπο)

 156. Γιάννης said

  Προσθέτω και το Στυλίκας, κατά το Γιωρίκας και Κωστίκας, «παρά τοις Ποντίοις».

 157. Βάταλος said

  Αγαπητό μου παιδί, νεαρέ Ριβαλδίνιο (σχόλιον 155)

  1) Μόνον ως αστείον της κακιάς ώρας (από αυτά που κάμνει συχνάκις ο πάτρωνάς σου παπα-Μεταλληνός, νομίζων ότι απευθύνεται εις αγραμμάτους και κάφρους) δύναμαι να εκλάβω όσα γράφεις εν τω σχολίω 155. Είναι δυνατόν, να παραπέμπης εις τον Ευσέβιον Παμφίλου («Ευαγγελική Προπαρασκευή») διά να πείσης τον ειδήμονα γερο-Βάταλον ότι κάποιοι Έλληνες συγγραφείς προ Ραββίνου Χριστού μνημονεύουν τους Εβραίους; Νεαρέ Ριβαλδίνιο, εκτιμώ λίαν την άσβεστον δίψαν σου διά γνώσιν και εντυπωσιάζομαι από το πάθος σου να ανακαλύπτης πηγάς διά τα επιχειρήματά σου. Όμως, κάμνεις κακάς παρέας με τελειωμένους Γαλιλαίους της κατωτάτης υποστάθμης (παπα-Μεταλληνόν, Blog-oti-nanai κλπ.), διό και όλα τα τάλαντα που σού εχάρισαν οι Θεοί πηγαίνουν χαμένα.

  Νεαρέ Ριβαλδίνιο, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος απατεών και πιο ανυπόληπτος συγγραφεύς από τον Ευσέβιον Παμφίλου, τον Πατέρα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και βιογράφον του Ιδρυτού της Ρωμιοσύνης, Μεγάλου Κωνσταντίνου. Υβρίζει και συκοφαντεί τους Έλληνας εις κάθε σελίδα και είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζεις.

  ΙΔΟΥ, μερικαί από τας παραφροσύνας του Ευσεβίου Καισαρείας εν των 2ο τόμω της «Ευαγγελικής Προπαρασκευής» εις όν – βλακωδώς – μάς παρέπεμψας:

  Α) Μερικά από τα περιεχόμενα του 10ου βιβλίου: Μοναδικό του μέλημα να υποβαθμίση τον Ελληνικόν Πολιτισμόν και να αποθεώση τους Εβραίους που παρήγαγον τον Χριστούλην

  Β) Πώς και δεν το έχει ακόμη αντιληφθή ο κ. Σαραντάκος; Ο Μωϋσής ανεκάλυψε την γραφήν και το αλφάβητον: Το έδωκε εις τους Φοίνικας και από αυτούς το παρέλαβον οι κλέπται Έλληνες!. Το λέγει ο Πατήρ της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Ευσέβιος Παμφίλου, και όποιος το αρνείται θα υπάγη εις την Κόλασιν όπου θα καίεται αιωνίως… Επίσης: Οι Εβραίοι διά του Μωυσή – Μουσαίου εδίδαξαν τον Ορφέα την Μουσικήν!

  Έχει και συνέχειαν, διότι με καλεί η γραία Βατάλαινα…

 158. gpoint said

  # 149

  Μικρέ Ριβάλντο σου απάντησα αλλά το σχόλιο χάθηκε (πάλι) στο υπερπέραν
  Ξανά λοιπόν μετά την νίκη της Κρασνονταρ επί της Ντόπτμουντ το ματς δεν είχε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ενδιαφέρον, δοκιμές κάνανε οι προπονητές ενώ στο δικόσας 2-2 παιζόταν μια πρόκριση, εντάξει ;Χαιρετίσματα στον Μπούρμπο

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  154 – Δεν ξέρω αν το έχεις πάρει είδηση, αλλά από τους δυό μας, εσύ είσαι αυτός που τρολάρει, με το να κατηγορείς (σωστά) την δεξιά μας κυβέρνηση, προμοτάροντας το κόμμα, χωρίς όμως να προτείνεις καμία εφικτή λύση, όπως και το κόμμα. Παίζει να είμαι ο μόνος εδώ μέσα, που έχω προτείνει εφικτές ενέργειες αντίδρασης, που θα οφελήσουν τον λαό, και θα πονέσουν τους κεφαλαιούχους, χωρίς να παραβούμε τον νόμο, και δεν μιλάω για το χρηματιστήριο. Ακόμα και ο ακροδεξιός μας πρωθυπουργός, όταν ήταν αντιπολίτευση και το έπαιζε ακροαριστερός, είχε μιλήσει για μερικές τέτοιες ενέργειες, τώρα έγινε χρυσόψαρο.
  Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, με την διαφορά ότι δεν έχεις ιδέα πόσο σοβαρά είναι. Εσύ και οι περισσότεροι εδώ μέσα, την σοβαρότητα των πραγμάτων την αντιλαμβάνεστε κυρίως από τα ΜΜΑ, και από την όποια μείωση του μισθού ή της σύνταξής σας, δεν είστε άνεργοι, δεν κινδυνεύετε να χάσετε το σπίτι σας, δεν έχετε παιδιά να πεινάνε, κι ούτε καν έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους, δεν έχετε ιδέα τι θα πεί ζωντανή απόγνωση, μόνο τηλεοπτική την ώρα του μεσημεριανού ή βραδινού φαγητού, ή ακουστά. Ακόμα χειρότερα, δεν έχεις ιδέα πώς και από πού προκλήθηκε αυτή η κατάσταση, μόνο γενικώς και αορίστως (όπως και το κόμμα) λές πως φταίει ο καπιταλισμός. Κουβέντα δεν λέει το κόμμα για την αρπαγή των τραπεζών από τους ναζιστές Γερμανούς μέσω της ανακεφαλαιοποίησης (μία καινούρια μετοχή της τράπεζας Πειραιώς αξίας 0,30 για 100 παλιές που το 14 αγοράστηκαν από το κράτος 170 ευρώ, μέσα σε μια νύχτα χάσαμε, μια κι εμείς τα πληρώνουμ,169,70 ευρώ ΤΕΛΕΙΟ;) που καλείται να πληρώσει ο ΗΛΙΘΙΟΣ λαός που χαζεύει στα ΜΜΑ και εκτονώνεται στο διαδίκτυο. Με αυτή τη ληστεία που εξαγοράστηκε περιουσία 400 δις€ έναντι μόλις 770 εκ. €, επιβαρύνοντας επί πλέον το δημόσιο χρέος με πάνω από 40 δις €, θα οδηγήσει σε κατασχέσεις ακινήτων, σε πλειστηριασμούς σπιτιών και στο ξεπούλημα των ιδιωτικών επιχειρήσεων που χρωστούν στις τράπεζες, της πουτάνας το μαγκάλι θα γίνει, κι όποιος νομίζει πως αυτά που ζούμε είναι τα χειρότερα, ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ. Τι έχεις να προτείνεις γι΄αυτή την κατάσταση σύντροφε; τι προτείνει το κόμμα; Είμαστε χώρα υπό ναζιστική κατοχή, και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι σύντροφε ούτε εσύ ούτε το κόμμα, (αν και κατά την άποψή μου, το κόμμα το ξέρει και συνεργάζεται) γι΄αυτό αερολογείτε και αοριστολογείτε και οι δύο.
  Επειδή όμως πάντα υπάρχει το χειρότερο, το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, είναι τρομακτικό πέρα από κάθε φαντασία, τα τρις, έχουν χάσει το νόημά τους και έχουν μπεί στο «παιχνίδι» τα τετράκις, και πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το μεγάλο πανηγύρι, θα φχαριστηθούμε πυρηνικά πυροτεχνήματα.
  Συνεπώς, μη λές να τρολοσυνέλθω εγώ σύντροφε, που είδα με ίδιο κόστος την κατάρρευση της οικοδομής, (έκλεισα πλέον την εταιρεία μου και δουλεύω μαύρα) συναδέλφους να είναι στον δρόμο και να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε, άλλους να τρελαίνονται κι άλλους να αυτοκτονούν (στην διάθεσή σου ονόματα και διευθύνσεις, δεν το κρύβουν οι οικογένειές τους) και να αφήνουν πίσω τους ανήλικα παιδιά, με ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ στο βλέμμα τους, κι αν δεν είχα τολμήσει να ανοίξω την χρηματιστηριακή προοπτική, θα ήμουν κι εγώ στην ίδια θέση, όχι πως τώρα είμαι σε εύκολη, αλλά το παλεύω, και ευτυχώς βρήκα για πρώτη φορά άνθρωπο να συνεννοηθώ σ΄αυτόν τον τομέα, και πέτυχε (δεν έτυχε) να είναι η μεγάλη μου κόρη Ελεωνόρα. Κοίτα να τρολοσυνέλθεις εσύ σύντροφε, κι αντί να κατηγορείς μια ακροδεξιά κυβέρνηση, πρότεινε καμιά εφικτή λύση, γιατί εγώ ποτέ δεν μίλησα εκ του ασφαλούς, όσο για το κόμμα, ας το αφήσουμε καλύτερα.
  Φιλικά και με μεγάλη εκτίμηση πάντα.

  Mας την πέσανε μεγάλε (χαμόγελο).

 160. Βάταλος said

  Σχολίου 157 συνέχεια…

  2) Αγαπητό μου παιδί, νεαρέ Ριβαλδίνιο, θα σού κάμω απόψε εν δώρον από την προσωπικήν μου βιβλιοθήκην, διά να με θυμάσαι και να με μνημονεύης ότε (ελπίζω όχι συντόμως…) μεταβώ εις τα Ηλύσια Πεδία. Πρόκειται διά το τρίτομον αριστούργημα του κορυφαίου Εβραίου ιστορικού Μεναχέμ Στέρν (1925-1989), «Έλληνες και Λατίνοι συγγραφείς περί Εβραίων και Ιουδαϊσμού»

  1ος τόμος 1976

  2ος Τόμος 1980

  Τόμος 3ος 1984

  Ξεστραβώσου, ξεφυλλίζων (απλώς…) αυτά τα αριστουργήματα και μετά (αν οι Γαλιλαίοι φίλοι σου σού αφήκαν ολίγον φιλότιμον) ζήτα δημοσίως συγγνώμην από τον γέροντα Βάταλον για τις παπαριές που έγραψες εν τω σχολίω 155

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

 161. Γιάννης Ιατρού said

  159: Λάμπρο, κι άμα σφίξουν ακόμα τα πράγματα υπάρχει πάντα ένα Άγιο Όρος. Και μόνο που το ξέρεις, αρκεί. 🙂

 162. Ριβαλντίνιο said

  @ 158 gpoint
  Και γιατί δεν νικήσατε ούτε στην έδρα του «καφενείου», όπως λέγατε την Καμπάλα, ώστε να έχει ενδιαφέρον αυτός ο αγώνας ;
  Γιατί πολύ απλά ήταν πολύ καλύτερη ομάδα από ότι κοροϊδεύατε και γι’αυτό δεν πήρατε ούτε εσείς θετικό αποτέλεσμα εναντίον της.
  Πολλά χαιρετίσματα στον Όλσεν !

  ——————————————————————

  @ 157 Βάταλος
  Όμως εγώ φίλε μου δεν είπα τίποτα για την αξιοπιστία του Ευσεβίου ! Είπα μόνο ότι οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τους Εβραίους, ειδικά απ’τα ελληνιστικά χρόνια και μετά. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού γνώριζαν μέχρι και τους Ινδούς. Τον Θεόφραστο αναφέρει και ο Ιώσηπος.
  «δηλοῖ δὲ ὁ Θεόφραστος [167] ἐν τοῖς περὶ νόμων: λέγει γάρ, ὅτι κωλύουσιν οἱ Τυρίων νόμοι ξενικοὺς ὅρκους ὀμνύειν, ἐν οἷς μετά τινων ἄλλων καὶ τὸν καλούμενον ὅρκον κορβὰν καταριθμεῖ. παρ᾽ οὐδενὶ δ᾽ ἂν οὗτος εὑρεθείη πλὴν μόνοις Ἰουδαίοις, δηλοῖ δ᾽ ὡς ἂν εἴποι τις ἐκ τῆς Ἑβραίων μεθερμηνευόμενος διαλέκτου δῶρον θεοῦ.»
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0215%3Abook%3D1%3Awhiston+section%3D22
  Δες και τον Στράβωνα για τον Μωυσή :
  «μωσῆς γάρ τις τῶν Αἰγυπτίων ἱερέων ἔχων τι μέρος τῆς κάτω καλουμένης χώρας,(…)᾿εκεῖνος μὲν οὖν τοιαῦτα λέγων ἔπεισεν εὐγνώμονας ἄνδρας οὐκ ὀλίγους καὶ ἀπήγαγεν ἐπὶ τὸν τόπον τοῦτον, ὅπου νῦν ἐστι τὸ ἐν τοῖς Ἱεροσολύμοις κτίσμα.»
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0197%3Abook%3D16%3Achapter%3D2%3Asection%3D35
  Άντε μην ψάξω τώρα 🙂 και τον περιηγητή Παυσανία που αν θυμάμαι καλά αναφέρει και αυτός «Εβραίους».

  «Το λέγει ο Πατήρ της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Ευσέβιος Παμφίλου, και όποιος το αρνείται θα υπάγη εις την Κόλασιν όπου θα καίεται αιωνίως»

  Α, μπα. Ο Ευσέβιος ήταν φιλοαρειανός. 😦

  «ζήτα δημοσίως συγγνώμην»
  Θα το έκανα αν έπρεπε. Θα μου πεις ποιος είναι ο Εβραίος διδάσκαλος του Ιουλιανού ; 🙂

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Έχω και κονέ στην μονή Καρακάλου, το 1979 είχα πάει κι είχα μείνει 10 μέρες σε σκήτη με τον μοναχό Μιχαήλ. Είχα φάει κόλλημα με την ηλεκτρονική μουσική, και ψαχνόμουν για διαφορετικούς δρόμους, και ήθελα να την συνδυάσω με την βυζαντινή, ΧΑΟΣ (χαμόγελο). Φίλε μου, επειδή είμαι φύση αισιόδοξο άτομο, αλλά και αρκετά έμπειρο, γνωρίζω πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να επιβιώσω μια χαρά χωρίς χρήματα, και πως προφυλαχτώ από πυρηνικά (αν δεν πέσουν πάνω μου βέβαια – χαμόγελο) στην περίπτωσή μου, είχε και τα καλά του ο στρατός. Για παν ενδεχόμενο, έχω τσεκαρισμένες τρείς υποθαλάσσιες σπηλιές, που ζήτημα να τις γνωρίζουν 20 άνθρωποι. Βέβαια εγώ εκμεταλλευόμενος το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που δίνει δωρεάν το σχοινί για να κρεμάσουμε τους καπιταλιστές, θα έχω βγάλει πολλά για να τα βλέπω εκ του ασφαλούς όλα όσα θα γίνουν. Άλλωστε, μου τόπε μιά τσιγγάνα στα χαρτιά, πως θα φτάσω τα 131, και θα πάω από ατύχημα (πάνω στο άνθος της ηλικίας μου γμτ).

  Καληνύχτα.

 164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  162α – Μάλλον επειδή είστε πολύ χειρότερα καφενεία και δύο, φαίνεται καλύτερη η κρυπτοεβραϊκή «Γκαμπάλα» – χαμόγελο).

 165. sarant said

  158 Πάντως η σπαμοπαγίδα δεν είχε σχόλιο δικό σου.

 166. Ριβαλντίνιο said

  @ 164 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Αυτό ισχύει ! 🙂

 167. 120# 121#

  Τι τραγική ιστορία η δολοφονία των 4 αδελφών από τους Γερμανούς και τους Έλληνες συνεργάτες τους…
  Δεν ξέρω αν πραγματικά δώθηκε η επιλογή στην μητέρα τους να σώσει ένα από τα παιδιά της, πχ κάποια που ισχυρίζεται ότι είναι συγγενής τής οικογένειας, λέει ότι το όνομά της μάνας δεν ήταν Ελένη αλλά Κανελιώ, και ότι όχι μόνο δεν τρελάθηκε αλλά μέχρι τον θάνατό της το 1968 προσπαθούσε να βρει ποιος έστειλε τα παιδιά της στο εκτελεστικό απόσπασμα.
  Ίσως τα περί επιλογής κλπ, να έχουν ως αφορμή το ποίημα του Σταύρου Ψιμογεράκη.

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ήρωας γιατρός Χρήστος Καρβούνης, προσπάθησε να σώσει τα ανήλικα από τους 118, χωρίς επιτυχία..
  Τα 4 παιδιά του -16 ως 23 ετών- προσπάθησε να σώσει και ο πατέρας τους, Δημήτρης Τζιβανόπουλος, μια που έχει σωθεί η επιστολή του ταγματασφαλίτη Λεωνίδα Βρεττάκου:

  » Προς την Γερμανική Διοίκησιν Σπάρτης

  Ενταύθα

  Κατόπιν προφορικής υμών διαταγής λαμβάνομεν την τιμήν να επιστρέψωμεν υμίν συνημμένως την από 22. 11. 43 αίτησιν του κ. Δημητρίου Τζιβανόπουλου μεθ’ όλων των συνημμένων και να αναφέρωμεν υμίν ότι οι μεν δυο αδελφοί Δημοσθένης και Ιωάννης είναι ενεργά μέλη του ΕΑΜ, οι δε έτεροι δυο Σωκράτης και Παρασκευάς ανήκουν εις την μαχητικήν ομάδα ΕΑΜ – ΕΠΟΝ.

  Κατόπιν των ανωτέρω άπαντα τα εν τη αιτήσει του πατρός των αναφερόμενα είναι ψευδέστατα και οι τέσσεροι υιοί του όχι μόνον δεν πρέπει να απολυθούν εκ των φυλακών Τριπόλεως ένθα κρατούνται, απεναντίας δε απορούμεν πως ούτοι μέχρι σήμερον δεν έχωσι εκτελεσθή.

  Ο Διοικητής
  Λ. Βρεττάκος »

  “http://ftelia-evrytanias.blogspot.gr/2011/04/26-11-1943.html

  http://istorikesanadromes.blogspot.gr/2014/11/118-26-1943-118.html?view=sidebar&m=1

 168. Bolko said

  Εγώ είχα την εντύπωση ότι το όνομα Στέλλα ήρθε αργότερα στην Ελλάδα και ταιριάστηκε έπειτα ώστε να γιορτάζει μαζί με το Στέλιο, όπως το λατινικό Μάριος έγινε το αρσενικό της Μαρίας, γιατί, ως γνωστόν, όποιο όνομα δε γιόρταζε ήταν καταραμένο/παγανιστικό. Σε καίγανε, σε λιθοβολούσαν, ή δεν ξέρουμε τι άλλο γινόταν. Πολλές Στέλλες έχουν ποντιακή ή μικρασιατική καταγωγή, και ο Στέλιος Καζαντζίδης φυσικά κατάγεται από εκεί. Ήταν αυτά τα ονόματα κυρίως ποντιακά, και μεταγενέστερα εξαπλώθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, ή υπήρχαν και αλλού; Επίσης ξέχασες και τη Στελλίτσα ως χαϊδευτικό, γιατί από ό,τι έχω καταλάβει όλες τις Στέλλες τις φωνάζουν και έτσι. Επίσης Στελλούλα ή Στελλού πιο σπάνια.
  Είχα ακόμα την εντύπωση ότι ο Στέλιος έχει να κάνει με το λατινικό stellio, το σαμιαμίδι που μεταφορικά σημαίνει και απατεώνας, το οποίο στη συνέχεια σήμαινε τον αστερωτό δράκο ή κροκοδειλάκι.
  Αυτό με τα συγκεκαλυμμένα εβραϊκά ονόματα είναι πολύ ενδιαφέρον. Πού μπορώ να βρω μια λίστα με αυτά;
  Ένας ακόμα γνωστός Στέλιος, κυρίως στο εξωτερικό, είναι ο Κύπριος Στέλιος Αρκαδίου, με το ψευδώνυμο Stelark, ο οποίος ασχολείται με τη βιονική και έχει συνδέσει το νευρικό του σύστημα με κάθε λογής μηχανήματα.
  Τώρα το αν βοηθούσε ο Αγ. Στυλιανός τις γυναίκες να τεκνοποιήσουν μόνο με προσευχές αν θέλουμε το πιστεύουμε. Όλως τυχαίως, όσοι βοηθούσαν τις γυναίκες σε αυτό ήταν άντρες, καμία αγία.

 169. Στέλλα said

  Μην εισαι τοσο σιγουρος. Εμένα με λένε Στέλλα κ ειμαι βαπτισμενη Στέλλα.κ.οχι Στυλιανή

 170. Theo said

  Με μια αναζήτηση (Ctrl+f) δεν είδα να αναφέρεται η μορφή Στύλος του ονόματος Στυλιανός που επιχωρίαζε στην Ήπειρο τον 19ο αιώνα (έτσι λεγόταν ο προπάππος του προπάππου μου, γεννημένος στο Πληκάτι Κόνιτσας στις αρχές αυτού του αιώνα).

 171. Theo said

  Μάλλον ο εν λόγω Στύλος γεννήθηκε λίγο πριν το 1800.

 172. sarant said

  170 Και που επιβιώνει ως επώνυμο στην Ήπειρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: