Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Φοινίκια από τη φοινικιά

Posted by sarant στο 30 Νοεμβρίου, 2015


xourmadesΠροχτές η φίλη μας η Λ. ρώτησε αν υπάρχει άρθρο για τα φοινίκια, που είναι και η εποχή τους. Για τα φοινίκια που ξέρω εγώ, γιατί τη λέξη αυτή την έμαθα πολύ μικρός από την αιγενήτισσα γιαγιά μου, δεν έχει ακόμα έρθει ο καιρός τους, αν και πλησιάζει με βήμα ταχύ: διότι «φοινίκια» ξέρω τα μελομακάρουνα, κατεξοχήν γλυκό των Χριστουγέννων (άλλοι θεωρούν τα φοινίκια διαφορετικό γλύκισμα -αλλά έτσι κι αλλιώς μοιάζει πολύ με τα μελομακάρουνα).

Όμως η Λ. είναι από την Κύπρο, και οι κουμπάροι όταν λένε «φοινίκια» εννοούν τους χουρμάδες. Και για τους χουρμάδες είχα έτοιμο άρθρο, που μάλιστα περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου «Οπωροφόρες λέξεις«, αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ως τώρα στο ιστολόγιο. (Τα περισσότερα κεφάλαια εκείνου του βιβλίου, που είναι αφιερωμένο στους καρπούς, είχαν αρχικά παρουσιαστεί στο ιστολόγιο και μετά ξαναδουλεμένα και εμπλουτισμένα μπήκαν στο βιβλίο. Μερικά όμως δεν έχουν δημοσιευτεί εδώ).

Οπότε, παρουσιάζω σήμερα το άρθρο για τους χουρμάδες, που έχει επίσης και λίγα λόγια στο τέλος για την ινδική καρύδα. Προσθέτω και μερικά πράγματα.

Ο χουρμάς είναι ο καρπός του φοίνικα, του πανύψηλου και πανέμορφου δέντρου που φυτρώνει ως διακοσμητικό και στην πατρίδα μας. Ακριβέστερα, είναι καρπός του φοίνικα του δακτυλοφόρου, που λέγεται επίσης φοινικιά ή χουρμαδιά ή και βαγιά. Πρόκειται για δίοικο δέντρο (δηλαδή έχει αρσενικό και θηλυκό, όπως και η φιστικιά) που καλλιεργείται από τα πολύ αρχαία χρόνια στη Μεσοποταμία και στην Αίγυπτο, ίσως από το 4.000 π.Χ. αν και πατρίδα του πρέπει να είναι η Αραβία, κοντά στον Περσικό κόλπο.

Στην Ελλάδα η φοινικιά σπανιότατα ωριμάζει τον καρπό της, ίσως στην Κρήτη ή στην Καλαμάτα. Πάντως, ο Θεόφραστος, στην Περί φυτών ιστορία του γράφει: Ο δε φοίνιξ περί μεν την Βαβυλώνα θαυμαστός, εν τη Ελλάδι δε ουδέ πεπαίνει, παρ’ ενίοις δε όλως ουδέ προφαίνει καρπόν, δηλαδή ότι δεν ωριμάζει, και μερικές φορές δεν βγάζει καν καρπό. Στην Κύπρο, αντιθέτως, οι χουρμάδες ωριμάζουν. Στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ο χουρμάς ήταν επί χιλιετίες η κύρια τροφή των φτωχότερων στρωμάτων: νωπός, αποξηραμένος, αλεσμένος σαν το αλεύρι· και οινοπνευματώδη ποτά γίνονται με απόσταξη.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα στη Δήλο κάτω από φοίνικα. Αυτόν τον φοίνικα τον αναφέρει και ο Όμηρος (ζ163)· ο Οδυσσέας, μόλις τον βρίσκει η Ναυσικά ολόγυμνο, την παρομοιάζει με φοίνικος νέον έρνος («νιοβλάσταρη φοινικιά» μεταφράζει ο Εφταλιώτης), σαν κι αυτήν που είχε συναντήσει πλάι στον βωμό του Απόλλωνα στη Δήλο. Οι ιερείς του ναού του Απόλλωνα φρόντιζαν προφανώς να ανανεώνουν τον συγκεκριμένο φοίνικα, διότι και ο Κικέρωνας περιγράφει ότι τον είδε. Στον ναό αυτό είχε αφιερώσει ο Νικίας έναν χάλκινο φοίνικα με χρυσούς χουρμάδες· ο Πλούταρχος γράφει πως όταν συνέβη η αθηναϊκή καταστροφή στη Σικελία, οι χουρμάδες έπεσαν.

Πρώτη μνεία των χουρμάδων υπάρχει στον Ηρόδοτο, ο οποίος περιγράφει πώς γίνεται η γονιμοποίηση της χουρμαδιάς στην Βόρεια Αφρική. Οι  αρχαίοι τους ήξεραν τους χουρμάδες (αν και όχι από πολύ παλιά, διότι τα κουκούτσια που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι είναι της κλασικής εποχής) και τους έτρωγαν ξερούς, όπως εμείς σήμερα· ήταν καθιερωμένα τραγήματα στα συμπόσια, συνοδευτικά του πότου, μαζί με τα ξερά σύκα, αλλά πιθανότατα πολύ ακριβότερα. Ωστόσο, στην Κύρου Ανάβαση ο Ξενοφώντας διηγείται ότι στην Περσία οι χουρμάδες που έμοιαζαν με αυτούς που ήξερε από την Ελλάδα προορίζονταν για τους δούλους, ενώ για τους αφέντες είχαν πολύ μεγαλύτερους και καλύτερους καρπούς. Εκεί δοκίμασαν και κρασί από χουρμάδες.

(Αυτό με τους χουρμάδες δύο κατηγοριών συνεχίζεται και σήμερα. Οι τεράστιοι και αφράτοι, που τους βρίσκεις στα ελληνικά ξηροκαρπάδικα ως «βασιλικούς χουρμάδες», είναι πολύ ακριβότεροι από τους μικρούς και πιο ξερούς).

Ο Ξενοφώντας αποκαλεί «βαλάνους της φοίνικος» τους χουρμάδες, ενώ πολύ συχνή είναι και η ονομασία «φοινικοβάλανος», «φοινίκιον» αλλά και «δάκτυλος». Φυσικά η ομοιότητα του χουρμά με το ανθρώπινο δάχτυλο είναι οφθαλμοφανής, αλλά η λέξη είναι σημιτικό δάνειο (π.χ. αραβ. diqlá, εβρ. déqel) και απλώς παρετυμολογικά το δάνειο εξελληνίστηκε σε «δάκτυλο» εξαιτίας της ομοιότητας. Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο οι αρχαίοι έλληνες έδιναν (παρ)ετυμολογική διαφάνεια σε δάνειες λέξεις, δεν είναι σπάνιο, π.χ. τον Εύξεινο πόντο αρχικά τον είχαν πει «άξεινο» (αφιλόξενο) προσαρμόζοντας παρετυμολογικά το περσικό όνομα axsaina (σκοτεινός).

Πάντως, ο δάκτυλος έμελλε να έχει λαμπρή σταδιοδρομία. Πέρασε ως δάνειο στα λατινικά, dactylus, και από εκεί στα ιταλικά dattilo (σημερινός τύπος dattero). Από τα προβηγκιανά (datil) η λέξη περνάει σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, π.χ. γερμανικά Dattel, ισπανικά datil, αγγλικά date, γαλλικά datte. Είναι λίγο ειρωνικό, ότι στα ελληνικά ο δάκτυλος ξεχάστηκε, αφού εμείς τον καρπό τον λέμε χουρμά, που είναι τουρκικό δάνειο (hurma, περσικής αρχής), αν και στα Επτάνησα ο δάκτυλος επέστρεψε ως αντιδάνειο, αφού εκεί τον χουρμά τον λένε (ή τον λέγαν) τάταλο, που είναι δάνειο από το ενετικό datalo.

Η λέξη «τάταλο» για τον χουρμά παλιότερα ακουγόταν και στην Κρήτη. Στον Κατζούρμπο του Χορτάτση, μια μάγισσα παραγγέλνει να της φέρουν κουκούτσια από τάταλα για να φτιάξει ένα φάρμακο για την αποκατάσταση της παρθενιάς: «Στύψη μόνο μ’ αγόρασε και κούκουδα τατάλω / κι εγώ σε κάνω ανέγλυτη να δείξεις δίχως άλλο!».

Στην Κύπρο, ίσως και σε άλλα μέρη, τον χουρμά τον λένε φοινίκι· αλλά και τα γλυκίσματα που λέγονται «φοινίκια», κατ’ άλλους τα μελομακάρονα, κατ΄άλλους ένα γλύκισμα πολύ συγγενικό με τα μελομακάρονα, ονομάστηκαν έτσι όχι επειδή περιέχουν χουρμάδες αλλά επειδή μοιάζουν στο σχήμα και στο χρώμα με χουρμάδες. Σε παλιότερα κείμενα θα βρείτε και την παραλλαγή κουρμάς.

Με φύλλα φοίνικα στεφάνωναν στην αρχαιότητα τους νικητές των ιερών αγώνων· αυτά λέγονταν στην αρχαιότητα βαΐδες (βαΐς στον ενικό, λέξη κοπτικής καταγωγής). Όμως και στην Καινή Διαθήκη διαβάζουμε ότι ο λαός υποδέχτηκε τον Ιησού στα Ιεροσόλυμα κρατώντας «τα βαΐα των φοινίκων»· εκεί βρίσκεται η αρχή του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων, μόνο που στα δικά μας τα μέρη δεν μοιράζονται φύλλα φοίνικα αλλά δάφνης ή ελιάς, τα οποία και ονομάστηκαν βάγια. Να θυμίσουμε ότι σε πολλά μέρη (Ρόδο, Κρήτη, Κύπρο) η φοινικιά λέγεται βαγιά· υπάρχει βέβαια και το φοινικόδασος του Βάι, στην Ανατολική Κρήτη.

Ο χουρμάς εμφανίζεται σε λαϊκά παραμύθια, όχι όμως σε παροιμίες ή ιδιωματικές εκφράσεις –όπου, όχι απροσδόκητα, προτιμιούνται οι ντόπιοι καρποί. Μόνο στην Κρήτη υπάρχει η φράση «Κατέχει ο μπουρμάς είντα είν’ ο χουρμάς;», για τον άξεστο που αδυνατεί να εκτιμήσει εκλεκτά πράγματα. (Στην υπόλοιπη Ελλάδα τη λένε με γάιδαρο και κυδωνάτο ή με βλάχο και σφουγγάτο). Στην Οδύσειά του, ο Καζαντζάκης βάζει τους γέρους ενός χωριού να προσφέρουν «πιστά σημάδια αγάπης και φιλιάς, χουρμά, νερό κι αλάτι», ενώ ο Δ. Παπαδίτσας κάτω από μια χουρμαδιά ονειρεύτηκε τον Ερωτόκριτο.

Όμως, υπάρχει κι ένα άλλο είδος φοινικιάς που δίνει φαγώσιμο καρπό. Είναι της ίδιας οικογένειας με τη χουρμαδιά, αλλά καθαρά τροπικό δένδρο· εννοώ τον κοκοφοίνικα, ή φοίνικα την καρυοφόρο (cocos nucifera), που ο καρπός του είναι η ινδική καρύδα. Ο κοκοφοίνικας δεν ευδοκιμεί έξω από την τροπική ζώνη, αλλά ο καρπός ταξιδεύει καλά και υπάρχει στο εμπόριο σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέμε «ταξιδεύει καλά» δεν εννοούμε μόνο ότι αντέχει στη μεταφορά χωρίς να χαλάει· το εννοούμε και κυριολεκτικά: επειδή οι καρύδες επιπλέουν, ο κοκοφοίνικας διαδόθηκε χάρη στα ωκεάνεια ρεύματα σε πολλές περιοχές των τροπικών πριν αρχίσει να τον εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος.

Μερικοί γράφουν, από υπερδιόρθωση, κοκκοφοίνικας. Αυτό είναι λάθος, δεν υπάρχει καμιά σχέση με τον κόκκο! Η λέξη coco, που είναι το πρώτο συνθετικό του αγγλικού coconut, είναι ισπανική και πορτογαλική και σημαίνει «γκριμάτσα, πρόσωπο που μορφάζει». Οι πρώτοι ευρωπαίοι που γνώρισαν τις ινδικές καρύδες στην Ινδία τον 16ο αιώνα ήταν Πορτογάλοι ναυτικοί, και οι τρεις μαύρες τρύπες που υπάρχουν στη βάση της καρύδας τούς θύμισαν ένα τριχωτό πρόσωπο που μορφάζει. Στις ντόπιες γλώσσες, λέγεται αλλιώς. Η πολιτεία Κεράλα της Ινδίας σημαίνει κατά λέξη «Γη των κοκοφοινίκων», όπου «κέρα» ο κοκοφοίνικας.

Ο κοκοφοίνικας είναι πολύτιμο φυτό στις περιοχές όπου ευδοκιμεί· στα σανσκριτικά λέγεται «το δέντρο που προσφέρει όλα τα απαραίτητα για τη ζωή»: χρησιμοποιείται ο κορμός του, οι ίνες του, και φυσικά ο καρπός του, που αξιοποιείται ολόκληρος: το γαλακτώδες υγρό, η σάρκα του καρπού, το λάδι που βγαίνει από τη ψίχα και χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία. Η αποξηραμένη σάρκα ονομάζεται κόπρα, λέξη ινδική και όχι πολύ εύοσμη στα ελληνικά.

Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, έχουμε και στη γλώσσα μας μια (δανεική) λέξη που οφείλεται στην ινδική καρύδα: τον αργιλέ ή ναργιλέ, δάνειο από το τουρκικό nargile που με τη σειρά του είναι δάνειο από το περσικό nārgilā, που σημαίνει «ινδική καρύδα», επειδή αρχικά το δοχείο του ναργιλέ φτιαχνόταν από το κέλυφος ινδικής καρύδας.

Στο «Αρμένισμα» του Μένη Κουμανταρέα λέει για κάποιον ήρωα: Αριβάρισε ξαφνικά μια μέρα, ξωτικός σαν το χουρμά. Έτσι αριβάρισε και το σημερινό άρθρο, απρογραμμάτιστα, όταν το ζήτησε η φίλη μας η Λ.

 

185 Σχόλια προς “Φοινίκια από τη φοινικιά”

 1. Κουνελόγατος said

  «Στο «Αρμένισμα» του Μένη Κουμανταρέα λέει για κάποιον ήρωα: Αριβάρισε ξαφνικά μια μέρα, ξωτικός σαν το χουρμά. Έτσι αριβάρισε και το σημερινό άρθρο, απρογραμμάτιστα, όταν το ζήτησε η φίλη μας η Λ.».
  Καλώς το δεχτήκαμε λοιπόν, ωραίο είναι και νόστιμο πρωί-πρωί.

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δεν προλαβαίνω να γράψω πολλά,οπότε επιγραμματικά:
  Φοινίκια τα μελομακάρονα ΚΑΙ στην Κύπρο.
  Οι χουρμάδες στην Αραπιά δεν είναι δύο ειδών,αλλά…102 🙂
  (πρέπει να περάσω από το σούπερ μάρκετ να καταγράψω ετικέτες…)
  Οι ακριβότεροι είναι αυτοί της περιοχής της Μέκκας ,γιατί είναι διαβασμένοι και ιεροί…

 3. Γς said

  Ο φοίνικας των Βαΐων, ο Phoenix της Arizona κι η αρρώστια που κοντεύει να τους αφανίσει.

  Κι ήταν μια εποχή, δεκαετία του 50, που τους ξερίζωναν για να μην μοιάζουμε με Αφρική.

  Τότε που οδεύαμε ολοταχώς προς τη Δύση.

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Έχω υπόψη μου μια συζήτηση το 1944 (επί Κατοχής) στις εφημερίδες ως προς το αν ταιριάζουν οι φοίνικες στο αττικό τοπίο.

  2: Όταν γυρίσεις να μας πεις περισσότερα.

 5. cronopiusa said

  Τζίτζιφα: κινέζικος χουρμάς.

  Σούρουπο στις Τζιτζιφιές

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα!

 6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το καλύτερο δοχείο ναργιλέ γίνεται από καρπούζι . (αδειάζεις την ψίχα αλλά κρατάς καρπουζόζουμο μέσα στο νερό).

 7. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ο χουρμάς είναι η βασική τροφή με την οποία οι αραπάδες σπάζουν τη καθημερινή νηστεία στο Ραμαζάνι. Δίνει αμέσως ενέργεια ,κι έχει πολύ σίδηρο γαρ. Κοφίνια ολόκληρα πάνε στα μόσκς πριν το Ιφτάρ, κάθε μέρα.

 8. Γς said

  Ο Φοίνιξ ήταν το πρώτο και ασημένιο νόμισμα που κυκλοφόρησε στο κράτος της σύγχρονης Ελλάδας.

 9. Γς said

  7:
  Αλάχου ακμπαρ

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Και στο τραγούδι, φυσικά η «παλιά χουρμαδιά» ακούγεται στον «Κεμάλ»…

 11. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  δυστυχώς σε λίγο στην Ελλάδα (αλλά και γενικά στη πριοχή της Μεσογείου) θα βλέπουμε με τα κυάλια φοίνικες. Το κόκκινο σκαθάρι έχει κάνει την δουλειά του και η καταπολέμησή του είναι και δύσκολη και κοστίζει. Βασικά είναι ζήτημα πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης.

  Το κόκκινο σκαθάρι

  Εγώ έσωσα πέρισυ τον δικό μου φοίνικα (50 ετών) την τελευταία στιγμή. Και ελπίζω να κατορθώσω να τον διατηρήσω στη ζωή …

  Όποιος ενδιαφέρεται,
  εδώ έχω ανεβάσει μιά περίληψη για το κόκκινο σκαθάρι, τους τρόπους καταπολέμησής του και άλλα συναφή.

  Ο φοίνικάς μου όπως ήταν τον 10/2014, μετά την ριζική επέμβαση

  και σήμερα (11/2015)

 12. Γς said

  Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Φοίνιξ, εκτός από το μυθικό πτηνό Φοίνικα, είναι γνωστός κυρίως ο πατέρας της Ευρώπης, της μυθικής καλλονής που απήγαγε ο Δίας [που πρόλαβε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν]

 13. Γς said

  11:

  Αμ εσύ δικαιούσαι δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

 14. Πάνος με πεζά said

  @ 11 : Αναγεννήθηκε από τις στάχτες του !

 15. Γιάννης Ιατρού said

  13: Γς εσύ είσαι ο ειδήμων εδώ, στα έχω πει και κατ΄ιδίαν, αλλά δεν σου είχα δείξει τις φωτογραφίες.

  14: Πάνο, μου πηρε 2 μήνες σκληρής δουλειάς πέρισυ (ύψος περίπου 12 μ. !!) και πλέον, από Μάρτιο έως Νοέμβριο κάθε μήνα εργασίες συντήρησης (και ελέγχου). Το κακό είναι, ότι σε όλη την περιχή αφήνουν τους μολυσμένους φοίνικες στην τύχη τους κι έτσι έχω συνεχώς επισκέψεις από τα σκαθάρια. Μέχρι στιγμής τις έχω αποκρούσει, θα δούμε….

 16. sarant said

  Εντυπωσιακή η μάχη με τα κόκκινα σκαθάρια!

 17. spyridon said

  Βασικά ΕΝΑ είναι το είδος ο Φοίνιξ ο δακτυλοφόρος.
  Οι ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί με την καλλιέργεια είναι πάνω από 100.
  Με διασημότερη την Ajwah. Από τη Μεδίνα (όχι τη Μέκκα που αναφέρει ο φίλος παραπάνω), η οποία αναφέρεται συχνόπυκνα
  στο Hadith, στις αφηγήσεις του Μωάμεθ. Εκεί εξυμνεί τις θετικές ιδιότητες του χουρμά και το προτείνει για την περίοδο της νηστείας. Που είναι σίγουρα ιδανικό με 70% ζάχαρη εκτός των βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
  Απέναντι από την Σύμη στην Datca έχει φυτείες φοίνικα που είναι και ξεχωριστή ποικιλία.
  Οι μικροί και οι μεγάλοι χουρμάδες προέρχονται από τα ίδια δέντρα αλλά στις φυτείες αραιώνουν τους καρπούς όταν δέσουν για να γίνουν μεγάλοι αυτοί που μένουν.

 18. Γς said

  15:

  Και την ώρα που ασχολείτο με την αντιμετώπιση της εισβολής του σκαθαριού δεχόταν ληστρική εισβολή!

  [Κάτι μου έχει εκμυστηρευτεί ο Γιάννης]

 19. Πάνος με πεζά said

  Αυτά τα σκαθάρια τα λένε γενικώς «το μαμμούνι» του φοίνικα.

  Εδώ, ο φοίνικας της Άνω Μεράς (Μυκόνου), που από την ανεμοπίεση τόσων ετών, αν και πρόβολος, έχει παραμορφωθεί ως αμφίπακτη δοκός (Κ=12EI / h3).
  Tα βγάζει πέρα μια χαρά, και καλύτερα γιατί…εκεί πάνω, είναι και δύσκολο να…επισκευαστεί !
  http://www.instantstreetview.com/@37.444358,25.393314,95.04h,-1.7p,1.33z

 20. Νικοκύρη η Βαγία στην Αίγινα έχει καμια σχέση με τους φοίνικες; Αν και τώρα δεν έχει φοίνικες ούτε ηπαραλία ούτε το νησάκι μήπως είχε κάποτε;

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν έχω πρόχειρη φωτογραφία αλλά είναι γεγονός. Πάνω στον φοίνικα , σαν και αυτό της φωτογραφίας του Πάνου, έχει φυτρώσει συκιά!
  Βέβαια το… θαύμα ανήκει περισσότερο στη συκιά όπου …φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν και λιγότερο στον φοίνικα που την… υποδέχτηκε.

  Δεν ξέρω για ποιο λόγο αλλά αν θελήσω να φανταστώ ελληνικό παραθαλάσσιο τοπίο πάντα αυτό έχει φοίνικες και φυσικά μου αρέσει! 🙂

 22. sarant said

  20 Μήπως όμως πήρε το όνομά της από δάφνες; Δεν ξέρω.

 23. Παναγιώτης Κ. said

  Δεκαετία του ΄60. Μαθητής του Δημοτικού και στο μάθημα της Φυσικής Ιστορίας ο δάσκαλος είχε φέρει δυο-τρεις χουρμάδες μια και το αντικείμενο ήταν ο φοίνικας.
  Μοιράζει λοιπόν στα δύο τον κάθε καρπό και τον δοκίμασαν έξι παιδιά και εγώ…στην απόξω!
  Απωθημένο λοιπόν από τότε το οποίο κατανίκησα με…overdose καμιά εικοσαριά χρόνια αργότερα και από τότε τέλος. Έμεινε πάντως ένα μικρό…υπόλοιπο. Διατηρώ την εικόνα των πολύ μαλακών χουρμάδων. Υποθέτω ότι ήταν πολύ φρέσκοι και σαν εκείνους δεν βρήκα. Μπορεί όμως να είναι και εντύπωσή μου.Δηλαδή λίγο-πολύ όλοι οι χουρμάδες είναι ίδιοι! 🙂

 24. Βλέπω δεν είμαστε πολλοί οι θαυμαστές του Σταύρου Τσιώλη.

 25. Βασίλης Ορφανός said

  Πλούσιο και απολαυστικό άρθρο, ως συνήθως. Ευχαριστούμε.
  Οι φοίνικες που έχουν (μετα)φυτέψει τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο ωριμάζουν τους καρπούς τους κανονικά, π.χ. αυτοί που είναι στη διασταύρωση στο Γιόφυρο ή εκείνοι που είναι μπροστά σε μια τράπεζα (δε θυμούμαι το όνομά της) στην αρχή της Λεωφόρου Ικάρου. Αυτοί που δεν τους ωριμάζουν ανήκουν στο είδος φοίνικας του Θεόφραστου, που είναι και το πιο συνηθισμένο εδώ και υπάρχει και ως αυτοφυές, π.χ. στον Αλμυρό, στη Σταλίδα, και στο Βάι βέβαια.
  Αλλά και παλαιότερα (αρχές δεκαετίας του ’60) υπήρχαν στο Ηράκλειο μεμονωμένα (αυτοφυή;) δέντρα, π.χ. ένα κάτω από του Κορώνη το Μαγαρά. Όταν μας πήγαιναν εκεί ημερήσια εκδρομή, ήταν η χαρά μας να πετροβολούμε το δέντρο μπας και ρίξουμε κανένα χουρμά.

 26. γρηγορρης said

  στην κρητη ακομα την κυριακη των βαιων μοιραζουν σταυρο απο πλεγμενο φυλλο φοινικα. η διαδικασία: κοβουν μερικα εσωτερικα φυλλα που δεν εχουν ακομα ανοιξει και τα θαβουν στο χωμα για κανα μηνα. μετα τα ξεθαβουν τα πλενουν τα χωριζουν φυλλο φυλλο. απο καθε φυλλο που προκυπτει το ξαναχωριζουν στην μεση και μετα με οριγκαμι…. σταυρος.
  http://www.aegeanews.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=405015

 27. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  25 Κυκλοφορούν και στα μανάβικα οι κρητικοί χουρμάδες;

 28. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Χρόνια και χρόνια μες στην άμμο εκεί που ανθίζει η φοινικιά
  δυο φίλοι πήγαιναν σε γάμο δώρα κρατώντας και προικιά

 29. Προς Γιάννη Ιατρού (των Φοινίκων): γουάου!

  Προς Δύτη: παλεύοντας με τον Αλί Τσχαϊμέρ, προσπαθώ να θυμηθώ ένα βιβλίο αράβικο (λογοτεχνία) με φοινικιά στον τίτλο του. Για βόηθα!

  Ακόμη, οι χουρμάδες προσφέρονται για αγγλόφωνες τρολλιές καθώς λέγουνται dates: hot dates ❤

 30. Γιάννης Ιατρού said

  19β:Πάνο αμφι- γατί; Επειδή επάνω έχει παραμείνει κάθετη; Έχει όμως καταμήκος μετατόπιση το επάνω άκρο ….

 31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  25.>>υπήρχαν στο Ηράκλειο μεμονωμένα (αυτοφυή;) δέντρα,
  Είχε μια θεόρατη χουρμαδιά στη Βίγλα, πάνω από τον Κήπο.Τρώγαμε κάτι ψειρούλια καρπούλια σα φιστίκια περίπου στο μέγεθος. Πιτσιρίκια, αρχές δεκαετίας του 70 τα ψάχναμε σαν τρελά. Μια φίλη της γιαγιάς μου είχε σπίτι εκεί, στη ρίζα του λόφου, που αργότερα είδα ότι το γκρέμισαν,όπως και τ΄άλλα χαμόσπιτα γύρω(προφανώς απαλλοτριώθηκαν όταν έγινε η αποκατάσταση του τείχους). Ο φοίνικας θαρρώ επέζησε.Θαρρώ.
  Και στο Λούνα Παρκ ,στο Μεϊντάνι είχε μια.
  Γράφω σα να φωνάζω στιγμές από τα παιδικάτα μου.Να είσαι καλά που με πήγες εκεί.

 32. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  29.Η φοινικιά του Ρουσαφάτ

 33. Νίκος Α. Πολίτης said

  Χα! Δεν το ήξερα, Νίκο, ότι κρατάς και από Αίγενα! Ο παπούς μου και πατέρας της μάνας μου, Λεούσης λεγόταν (καταγωγή, Ερμιόνη). Όμως, μικρό παιδί θυμάμαι, όταν ερχόταν η ώρα των χριστουγενιάτικων γλυκών, κουραμπιέδες και μελομακάρονα φτιάχνονταν, όχι φοινίκια.

 34. Σκύλε, λες τη Φοινικιά του Ρουσαφά. Όχι ακριβώς αράβικο, αλλά με αραβική υπόθεση. Αλ-ρουσάφα ήταν το παλάτι του εμίρη της Κόρδοβας.

 35. 32-34 Μια φορά λοιπόν, άργησα κι εγώ, έστω και δύο λεπτά! 🙂

 36. Γιάννης Ιατρού said

  29: Ρε Σκύλε, λες ν΄ αλλάξω το όνομά μου σε … (Phoenix canariensis); 🙂
  Λέω να κάνω κι άλλες επεμβάσεις (για να μην επικοινωνούμε με σήματα καπνού, όπως έγραφες, π.χ.

 37. 32, 34 Ναι, μωρέ!

  Για το αν οι φοίνικες της Κρήτης είναι αυτοφυείς ή όχι, είχα ακούσει πως ίσως τους είχαν φυτέψει ηθελημένα ή αθέλητα πειρατές απ’ το Μισίρι και τη Μπαρμπαριά για να βρίσκουν τροφή όποτε ξεμπάρκαραν εκεί. Λίγο μακροπρόσθεσμο το σχέδιο για πειρατές, βέβαια…

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  35: Πρωτοφανές!

  33: Ναι, η μητέρα μου. Λεούσης είναι χαρακτηριστικό αιγινήτικο επώνυμο.

 39. 36

  Αληθινός ο φοίνιξ, τώρα;

 40. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  35.Την έχω, ένα τόσο δα βιβλιάκι, αλλά έβαλα κι ένα τ στο τέλος που ευγενικά δε διόρθωσες 🙂
  33. Στη Μυτιλήνη(την εκ πατρός πατρίδα) τα λεν φοινίκια

 41. Βασίλης Ορφανός said

  27
  Όχι, γιατί δεν υπάρχει (μέχρι τώρα) συστηματική καλλιέργεια, παρά μόνο φοίνικες για διακόσμηση, κυρίως σε δημόσιους χώρους.

 42. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κυπριακή συνταγή: Φοινικοτά (Κουραμπιέδες γεμιστοί με φοινίκια και καρύδια)
  http://www.kasarolla.com/2009/12/syntagh-foinikota-koyrampiedes-gemistoi-me-foinikia-kai-karydia.html

 43. Πάνος με πεζά said

  @ 30 : Nαι, όταν έχουμε μετατόπιση των άκρων αλλά χωρίς στροφή τους, είναι το διάγραμμα παραμόρφωσης της αμφίπακτης δοκού (και η ακαμψία, τετραπλάσια από μιας μονόπακτης). Ισχύει όταν τα υποστυλώματα είναι συνδεδεμένα σε πολύ ισχυρά δοκάρια, άνω και κάτω.

  Μια φορά κι έναν καιρό που ήμουν στην Κάρπαθο, δώτησα πού να πάω για φρέσκο ψάρι, και μου είπαν στο Φοινίκι.
  Πραγματικά φρέσκο το ψάρι στη σχετική ταβέρνα, αλλά η απορία μου λύθηκε όταν τη δεύτερη-τρίτη φορά, που ήταν ενδιάμεση ώρα (π.χ. 6 το απόγευμα), η ταβερνιάρισσα είπε στον άντρα της
  «Φύγε για τ’αεροδρόμιο, έρχονται τα ψάρια !»…

 44. sarant said

  40 Όχι, εγώ θυμάμαι την αιγινήτισσα γιαγιά να τα λέει φοινίκια και τη μυτιληνιά να τα λέει μελομακάρουνα.

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Όποιος δεν πήγε στο φοινικόδασος της Πρέβελης, να πάει! Είδατε,δεν είμαι τοπικίστρια να πω για το Βάι

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%B7

 46. Πάνος με πεζά said

  @ 43 : Για να το συμπληρώσω, γιατί το είπα μισό, μια φορά κι έναν καιρό που υπολογίζαμε την ακαμψία ενός κτιρίου σε οριζόντια μετακίνηση (σεισμό), αθροίζαμε τις ακαμψίες όσων υποστυλωμάτων είχε, θεωρώντας τα κατά περίπτωση, αμφίπακτα ή μονόπακτα. Απλοποιητικές θεωρίες, που λύθηκαν με τους υπολογιστές, τα χωρικά προσωμοιώματα και τα μητρώα ακαμψίας…

 47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  44. Είπαμε έχω το βιβλίο της γιαγιάς Ελένης Μυρογιάννη-Σαραντάκου.Μα δεν το έχω εδώ τώρα. Το βράδυ είχα στο νου ν΄αντιγράψω εκεί που θυμάται τη μαμά της να μελώνει τα φοινίκια. 🙂

 48. Βασίλης Ορφανός said

  26
  Αξεπέραστοι σε αυτό το σπορ είναι οι Ισπανοί.
  http://www.lasprovincias.es/elche/201503/25/elche-envia-palmas-blancas-20150325142740.html

 49. sarant said

  47 Ε, με πιάνεις αδιάβαστον -αλλά τη θυμάμαι να το λέει τόσο ζωντανά, τι να πω.

 50. Γιάννης Ιατρού said

  46: Ε, να λύνουμε και πότε-πότε καμιά διαφορική! Back to the Betonkalender 🙂

 51. Γιάννης Ιατρού said

  39: Αληθινός μεν, αλλά αλλουνού

 52. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.
  Η μαζική εισαγωγή νεαρών δέντρων φοίνικα από την Αίγυπτο στις αρχές του 2000 για φύτευση σε πρασιές και νησίδες του αστικού ιστού πόλεων της Ελλάδας έφερε και το κόκκινο σκαθάρι, που ανέφερε ο Ιατρού στο #11. το οποίο και κατέσκαψε τους ντόπιους φοίνικες, με κίνδυνο επέκτασης ακόμα και στο αυτοφυές φοινικόδασος στο Βάι.
  Πάντως οι περισσότεροι φοίνικες που υπήρχαν εδώ και δεκαετίες στο Μοσχάτο και στο Παλιό Φάληρο, επλήγησαν απ’ αυτό το ζούδι και ξεράθηκαν.

 53. ilias said

  47, 49: Γεια σας. Είχα σχολιάσει και σε ένα άλλο θρεντ (https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/26/kourabies-3/ σχολια 87-89) ότι τα μελομακάρονα τα λέμε και κουρμάδες όπως και τα φρούτα.

 54. 52

  Σπειροειδή, εννοείς τη … χμ… αστική ανάπλαση προ Ολυμπιάδας, μετά συγχωρήσεως;

  Και μιλώντας για Βάι και Πρέβελη, αυτά δεν είχαν καεί; Ξαναπήραν τα πάνω τους;

 55. Γιάννης Ιατρού said

  52, 54: Ακριβώς, το 2004 (Ολυμπιακοί) έκαναν πολλές εισαγωγές τέτοιων δέντρων απο Αίγυπτο, αλλά κι από αλλού) χωρίς πιστοποιητικά υγείας (κοψοχρονιάς …) 😦

 56. sarant said

  Ωστε και για το μαμούνι οι Ολυμπιακοί φταίνε έμμεσα -διόλου περίεργο.

  Εμείς πάντως στο Φάληρο έχουμε στην αυλή έναν φοίνικα που προς το παρόν έχει μείνει αλώβητος, χτύπα ξύλο.

 57. Γιάννης Ιατρού said

  52β: Πλέον και στην παραμεθόριο Καλαμάτα, αφανίστηκαν!
  http://www.eleftheriaonline.gr/local/koinonia/perivallon/item/80403-to-kokkino-skathari-skotonei-tous-foinikes-stin-kalamata-vinteo

 58. Γιάννης Ιατρού said

  56β Νίκο, όταν το «δεις», είναι τις περισσότερες φορές πολύ αργά. Για να ανέβει κάποιος επάνω να κοιτάξει, ίσως τον σώσετε έτσι !

 59. spiral architect said

  @52: Ναι, αυτή εννοώ. Ο Δήμος Μοσχάτου παλιότερα έκανε συστηματική κλάδευση, ακόμα και σε δέντρα που ήταν σε αυλές σπιτιών, αλλά τα περισσότερα δέντρα δεν σώθηκαν. 😦
  (btw, ωραία δουλειά Γιάννη Ιατρού στο λίκνο του #11)

 60. Ακούς εκεί «το κόκκινο σκαθάρι»! Στα χρόνια μου η Ερυθρά Απειλή και οι Beatles ήταν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα!

  58

  Ρε θηρίο, σκαρφάλωσες στη φοινικιά; Εγώ με την υψοφοβία και τους ιλίγγους ούτε σε βασιλικό δεν μπορώ να σκαρφαλώσω.

 61. Γιάννης Ιατρού said

  60: …Στα χρόνια μου …

  Τότε, ε, στις Αρδέννες… 🙂

 62. Ιάκωβος said

  Είδα στη Βίκη οτι το σκαθάρι της φοινικιάς ήρθε στη Μεσόγειο από την ΝΑ Ασία μόλις το 1980 (!!!).

  Η περίπτωση αυτή ανήκει σε μια από τις 12 κατηγορίες του καταλόγου, που κατάρτισε ο Τζάρεντ Ντάιαμοντ, με τα φαινόμενα που απειλούν με κατάρρευση τον πλανήτη, συγκεκριμένα αυτή που την αναφέρει σαν τα «ξένα είδη». Είδη που έρχονται από αλλού και εξολοθρεύουν την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Στους τόπους καταγωγής τους κάτι τέτοιο δε γίνεται, γιατί εκεί, καθώς συνεξελίσσονται τα διάφορα είδη, αναπτύσσουν μεθόδους για να αμυνθούν.

  Δεν το λέει ο Ντάιαμοντ στο βιβλίο Κατάρευση, από όπου πήρα τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά το πιο φοβερό «νέο είδος» αποδείχτηκε ότι ήταν ο άνθρωπος. Η Αφρική έμεινε για χιλιάδες χρόνια ένα απείραχτο περιβάλλον διότι , εκτός των άλλων, τα ζώα είχανε μάθει να φυλάγονται από τον άνθρωπο, πράγμα που δεν ίσχυε για τα ζώα που συναντήσαμε μετά την έξοδό μας από την Αφρική, εκατό χιλιάδες χρόνια πριν.

  Οι αρουραίοι από τα καράβια, λέει ο Ντάιαμοντ, ήταν εκείνοι που εξολόθρευσαν τις φοινικιές του νησιού του Πάσχα.

 63. sarant said

  60 Χαχά!

  62 Χωροκατακτητικά είδη τα λένε θαρρώ.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  62α Εκεί, στην Ασία (Μαλαισία π.χ.) τις τρώνε τις νύμφες (ψητές), θεωρείται μάλιστα πιάτο γκουρμέ, 99% πρωτεϊνη! Ίσως και γιαυτό δεν εξαπλώνονται τόσο γρήγορα, όπως είπες, τι σου είναι ο άνθρωπος (==> φυσικοί εχθροί, στο 5:08 :). Μετά, μετανάστες τις έφεραν στις ΗΠΑ, για να έχουν να πορεύονται….

 65. Παναγιώτης Κ. said

  @36 (Γιάννης Ιατρού) Δηλαδή δεν είναι φωτομοντάζ;
  Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας!
  Σε ποια περιοχή του κόσμου είναι το… κόσμημα; Να υποθέσουμε στη Μ. Ανατολή ή Β.Αφρική.

  Στην εποχή μας διαπιστώνουμε την εκπληκτική διείσδυση της τεχνολογίας που αφορά εικόνα και επικοινωνίες ακόμα και στις πλέον καθυστερημένες περιοχές του κόσμου.
  Θυμήθηκα μια φωτογραφία όπου έδειχνε την τηλεόραση μέσα σε σκηνή στη Σαχάρα και τους βεδουίνους να βλέπουν την Σάρον Στόουν στο «βασικό ένστικτο» και το σχόλιο ήταν ότι όλοι εμείς οι δυτικοί είδαμε την ταινία ένα μήνα αργότερα!

 66. 61 ε, τότενες περίπου

  62, τέλος: δεν υπάρχει μια θεωρία πως τους φοίνικες και τ’ άλλα δέντρα του Νησιού του Πάσχα τα ξεπάστρεψαν οι ίδιοι οι Πασχανησιώτες είτε για καύσιμα είτε για να τσουλάνε τα μοάι τους;

  Μπόνους:

  Διαλειμματάκι για λίγο science porn: Βέλγοι φυσικοί αποδεικνύουν πως όλοι είπαν ψέμματα για την κατάρριψη του ρώσικου τζετ.

 67. Γιάννης Ιατρού said

  65: Παναγιώτη, αν ρωτάς για την περιοχή (συνεστίασης 🙂 ) που δείχνει το βίντεο, νομίζω ότι είναι γυρισμένο στις ΗΠΑ. (Καλιφόρνια λέει νομίζω).

  66: Σκύλε, το τρίτο επιχείρημα που φέρνουν αυτοί οι κύριοι δεν με πείθει και πολύ. Με την πρόσκρουση του πυραύλου δεν καταστράφηκε αμέσως το αεροσκάφος, συνέχισε για πολύ λίγο να πετά. Δεν είναι δα και τόσο απίθανη η αλλαγή της κατεύθυνσης, αν γύρισε (εκούσια ή ακούσια) λίγο κάποιο (π.χ. ουραίο) πτερύγιο + την ορμή από την πρόσκρουση (που έγινε και στο πίσω μέρος, και επομένως δημιούργησε και σχετική ροπή..)

  Κατά τα άλλα, από την αρχή, ακόμα και υψηλά ιστάμενοι στις ΗΠΑ, αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς των συμμάχων γειτόνων μας…

  Τι κάνει κούκου (Γς, κάτσε ήσυχα!)

 68. Ιάκωβος said

  66β
  Ναι, ο Ντάιαμοντ το λέει αυτό για την τελική κατάρρευση του νησιού του Πάσχα, αλλά ειδικά για τους φοίνικες λέει ότι εξαφανίστηκαν τα αρχαία χρόνια από τους αρουραίους, που έφεραν με τα καράβια τους οι έποικοι.

  Όταν βλέπω τη Μαύρη Παρασκευή στα μεγάλα μαγαζιά πάντα σκέφτομαι το νησί του Πάσχα.

 69. 68 –> βίντεοζ

  και όπως είπαν στο ίντερνετς: «τώρα αυτοί οι τύποι λένε πως φοβούνται τους ισλαμιστές;» 😀

 70. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  49. Όπως το θυμάσαι θα ήταν. Οι γιαγιάδες γίναν συμπεθέρες κάμποσο πριν αρχίσεις να θυμάσαι και διόλου απίθανο να επηρέασε η μια την λαλιά της άλλης,αλλά κι όταν γράφει η ποιήτρια,είναι ήδη γιαγιά και μπορεί μελομακάρονα πια να τα έλεγε αφού ζούσε στην Αθήνα. Τα έγραψε όμως όπως τα έλεγε παιδί,αφού στα παιδικάτα της αναφέρεται.Εδώ κοντεύω κι εγώ να τα λέω και φοινίκια πια ενώ μελομακαρούνες σ΄εμάς 🙂 .
  Φοινίκια στη Μόρια και στο Πλωμάρι, φοινίκια και στη Ικαρία βρίσκεις μ΄ ένα κλικ τη γκούγλη.

  54.αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους (τί φοίνικες θα ήταν 🙂
  60. 🙂

  Δεν ξέρω με τις φοινικιές τί γίνεται. Μεγαλώνουν αργά, αλλά φυτρώνουν εύκολα.Έχω 5-6 και παραπάνω.Όλο βλέπω το σαν σπαθί,λογχοειδές πρώτο φύλλο, όπως ξεκινάει τη ζωή του το δέντρο, εδώ κι εκεί στον κήπο. Πώς έρχονται αυτά τα σπόρια δεν ξέρω.Μάλλον με κάτι πράσινα τρελοπαπαγάλια που κάνουν περατζάδες και τ΄ακούω συχνά που κράζουν χαραχτηριστικά στα δέντρα γύρω. Από τις κουτσουλιές ή τ΄αποφάγια τους. Με την κοπριά δεν το πολυπιστεύω,πού να βρεθεί στ΄αγορασμένα σακούλια.Μέχρι και σε γλάστρα με γεράνι πάνω σ΄ενα τοίχο-πεζούλι μού έχει φυτρώσει.’Εβγαλε τα επόμενα δυο πλατιά βενταλωτά φύλλα και τα κάνω χάζι.Δεν έχω αποφασίσει ακόμη πού θα το μεταφυτέψω. Είναι απλωτό και θέλει χώρο τα πρώτα χρόνια όσο να πάρει να ψηλώσει και να σχηματίζει κορμό. Τσιμπάει κιόλας. Ένα φύτρωσε σύρριζα στη μανταρινιά κι αγόρασα ειδικά γι΄αυτό κασμά (γκασμά γι΄άλλους, μυτερό σκαλίδι) για να το ξεριζώσω καλά και να το μεταφέρω σε μιαν άκρη.

 71. Ρε σεις, του ΑγιΑντρέα σήμερα!

  Πωπωπωωω, τι ξεχάσαμε!

 72. gpoint said

  πάλι χάθηκε το σχόλιό μου…
  τεσπα

  υπάρχει κι ένα είδος φοινικιάς που γίνεται υπερβολικά ψηλή και λεπτή, κάποτε είχε στην Πειραιώς κατεβαίνοντας δεξία πριν την Ιερά

 73. atheofobos said

  43
  Αντίστοιχη εμπειρία είχα στο παρελθον σε ταβέρνα στα Υστέρνια της Τήνου.
  Στον πάγκο του ταβερνιάρη περπατούσαν αστακοί που είχαν βγεί από ένα κουτί φελιζόλ που έγραφε: FROM CANADA!

  Ένα ακόμη φοινικόδασος υπάρχει στην περιοχή Κυπριανού στο Λαύριο με 300 – 400 περίπου δέντρα που φυτεύτηκαν το 1880 αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της πόλης. Δυστυχώς και εδώ το σκαθάρι έχει κάνει καταστροφές.

  Υπάρχει επίσης και η παρακάτω φοινικιά. Στο σχετικό ποστ έχουν συμβάλλει με φιλολογικό σχόλιο ο Μ.Καραγάτσης και με λεξιλογικό ο οικοδεσπότης!
  Η ΘΕΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΛΙΠΥΓΟΥ ΝΕΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ.
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/04/blog-post_27.html

 74. 72

  Πρέπει να λες τις Ουασινγκτόνιες. Έχει και στον Εθνικό Κήπο, στην είσοδο από Αμαλίας, φόντο στο ηλιακό ρολόι.

 75. Πάνος με πεζά said

  Κατά ένα κακεντρεχές σημερινό ανέκδοτο, «Του Αντρέα σήμερα, να πούμε «χρόνια πολλά» στον Τσίπρα!»….

  Όσο για τους φοίνικες, σε παλιές καρτ-ποστάλ της Σπάρτης φαίνονται σίγουρα από τα ’60ζ στον κεντρικό δρόμο, κι από τις δικές μου εν ζωή εμπειρίες, να μην ξεχάσουμε τους «εν μιά νυκτί» φυτευθέντες φοίνικες στη νησίδα της Λ.Συγγρού, από τον Καραμανλή. Για να τους καμαρώσει, με την επίσκεψή του, ο πάροχος ιδιωτικών αεροσκαφών Ζισκάρ Ντ’ Εστέν…Στα ’80ζ…

  Ζουν μια χαρά τα φοινικάκια αυτά, παρόλο που χρειάστηκε ν’ αναπτυχθούν μονοεπίπεδα σχεδόν…

 76. Γιάννης Ιατρού said

  72: Τζι, τι brower χρησιμοποιείς (version ?, OS?) όταν τα στέλνεις; Προχθές (επειδή είδα κάτι τέτοια φαινόμενα κι εδώ σε ‘μένα – Firefox 42.0, WIN10) ρώτησα τον Νίκο αν έχει αλλάξει κάτι στο μπλογκ (και μου είπε όχι).

 77. gpoint said

  # 76

  σόρρυ αλλά δεν ξέρω, όταν έρθει ο γιός μου θα τον ρωτήσω !

 78. gpoint said

  Κι αυτό παίζει…

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Και η Φοινικιά του Παλαμά (η πολυθρύλητη,αξεπέραστη λένε κάποιοι)
  ……………..
  Ὡσαννὰ χύνουν οἱ βλαστοί σου καὶ τὰ βάγια
  καὶ τὸ βασιλικὸ ὡσαννὰ τ᾿ ἀνάστημά σου
  πρὸς ἄγνωστου θεοῦ διαβατικοῦ τὰ μάγια,
  φανερωμένου πρῶτα πρῶτα στὴ ματιά σου.
  …………
  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/kwsths_palamas/h_foinikia.htm

 80. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  72 Εδώ δεν έχει σχόλιο κρατημένο.

  73 Πολύ καλό! Έχει και ο Μπρασένς ένα τραγούδι Venus callipyge

 81. gpoint said

  # 80 α

  το ξέρω κι από άλλες φορές… κάπου πέραν από το υπερπέραν θα πηγαίνουν…

 82. Ιάκωβος said

  φοίνικες, τα δέντρα
  Φοίνικες, ο λαός
  φοίνιξ, το μυθικό πουλί
  φοινικόπτερο, το φλαμίγκο

  Τελικά, ποια σχέση έχουν και ποια ετυμολογία;
  Είδα ότι υπάρχει και μουσικό όργανο φοίνιξ και βότανο.Και φοινιγμός, ιατρικός όρος, το ερύθημα, πχ του δέρματος. Και φοινός = ματωμένος και, σαν ουσιαστικό, αμάρτυρο, ο φόνος. Ίσως όλα από το φοινός συν κάποιες παρετυμολογήσεις;

  Κάπου είχα δει παλιά για το ρήμα φοινικίζω, σχόλιο της Οξφόρδης πάνω στον Αριστοφάνη, αλλά όπως ήταν αυτολογοκριμένο, δεν κατάλαβα ή δεν θυμάμαι πια με σιγουριά ακριβώς ποια ερωτική πρακτική σήμαινε. Αν είναι αυτή που νομίζω, δεν γράφεται σε μπλογκ που το διαβάζουν και μαμάδες. 🙂

  Δεν νομίζω ότι ήταν το λεσβιάζειν. Είχα δει όμως ότι τελευταία φοινικιστές αποκαλούμαστε υποτιμητικά, από τους Έλληνες ναζιστές, Πλεύρηδες, Μπουμπούκους και συμμορία, όλοι εμείς που όπως κάθε λογικός άνθρωπος ξέρει ότι το Ελληνικό αλφάβητο το δανειστήκαμε από τους Φοίνικες.

  Και βέβαια υπάρχουν και οι Φοίνισσες του Ευριπίδη.Οι εφτά επι Θήβαις δηλαδή, σε Ευριπιδικό ύφος.

 83. Γιάννης Ιατρού said

  …ο Οδυσσέας, μόλις τον βρίσκει η Ναυσικά ολόγυμνο….

  Πριν
  κλάσε χειρὶ παχείῃ φύλλων, ὡς ῥύσαιτο περὶ χροῒ μήδεα φωτός (Hom. Od. 6, 128-129)

  και μετά
  φοίνικος νέον ἔρνος ἀνερχόμενον ἐνόησα (Hom. Od. 6, 163)

 84. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΖΕΝΑΝ ΣΕΛΤΣΙΟΥΚ: Η ΦΟΙΝΙΚΙΑ
  Είμαι ένα δέντρο, μια φοινικιά
  σ’ ένα νεκροταφείο της Μεσαριάς.
  Στη σκιά μου είναι θαμμένοι πολλοί πολιτισμοί,
  τα κόκαλά τους είναι οι ρίζες μου.
  http://popaganda.gr/ime-ena-dentro-mia-finikia-s-ena-nekrotafio-tis-mesarias/

  Στο Κόκκινο μιλούν τώρα για τον Ηλία Λάγιο
  και ο ποιητής Ηλίας Λάγιος προλογίζει την επανέκδοση της Φοινικιάς του Παλαμά από τις εκδόσεις Ιδεόγραμμα, 1997

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  83. Φοινικόφυλλα στον 21ο

 86. Το φοινικόδεντρο αναφέρεται περισσότερες από 30 φορές στη Βίβλο και 22 στο Κοράνι!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Arecaceae

  Γουάου!

 87. Πάνος με πεζά said

  Φοίνικες στη Συγγρού (Ανδρέα, θα γιόρταζε κιόλας), πολύ ζωντανότεροι από γειτονικά κόμματα…
  http://www.instantstreetview.com/@37.944506,23.701046,-90.37h,-0.27p,0.67z

 88. Ηλεφούφουτος said

  περί τα 80 σχόλια περί φοινίκων και συμπαρομαρτούντων, και ουδέ εις των σχολιαστών δεν ανεφέρθη στη συνωμοσία των φοινικιστών, που παρασυρμένοι από παρλαπίπες πρωτοδιατυπωμένες αραμαϊστί υπό του συμφοινικούντος αποσυνάγωγου υιού μαραγκού Γεσουά διαδίδουν ότι το αλφάβητο της θείας ελληνικής γλώσσης προήλθε από το ελλιπέστατο και τσουρούτικο φοινικικό.

  Θα εστοιχημάτιζον δε τη μισή μου πιτυρίδα ότι οι μισοί και παραπάνω των σχολιαστών έχουν μολυνθεί ανεπιστρεπτί και αθεραπεύτως από την μειριάκις του κόκκινου κανθάρεως υπουλοτέραν, φθοροποιοτέραν και διαβρωτικοτέραν μωρολογία ότι το αλφάβητο στο οποίο εγράφθηκαν τα ομηρικά έπη, αι τραγωδίαι του Σοφοκλή και η φιλοσοφία του Σωκράτους προέρχεται από ένα αλφάβητο άξιο μόνο για ορνιθοσκαλίσματα σε λογιστικά κιτάπια.

  11 Ουάο κι από μένα, Γιάννη Ιατρέ!

 89. Γς said

  64:

  Kαι που είχα διαβάσει πρόσφατα ότι το πιο αηδιαστικό έδεσμα για τους ασιάτες των καθαριών σαυρών και ερπετών είναι το χταποδάκι στα κάρβουνα με ουζάκι;

  Δεν ήταν τρολιά. Ας το επιβεβαιώσει κάποιος

 90. Ηλεφού, όρα 82. Εγώ περίμενα ότι θα με σιγόνταρες με τον Τσιώλη.

 91. Γς said

  20:

  Να έχει>
  Οταν εξαφανίζοντο ακουγόταν το

 92. 88α

  89

  Ζωντανό το τρώνε το χταπόδι, Γς! Άσε που το έχουν και γι’ άλλες δουλειές!

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Dream_of_the_Fisherman's_Wife

 93. Ηλεφούφουτος said

  90 Δε σε σιγοντάρισα φωναχτά, μέσα μου όμως πανζούρλισα όταν το είδα.

 94. sarant said

  82-88 Είπαμε, ο διεθνής σιωνισμός και φοινικισμός μας έχει δέσει τη γλώσσα

 95. Ριβαλντίνιο said

  @ 88 Ηλεφούφουτος

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 96. 94

  μας έχει δέσει τη γλώσσα

  και μάλιστα με rattan που είναι κι αυτό ένα είδος φοινοκόδεντρου

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rattan

 97. Γιάννης Ιατρού said

  88α 🙂 άπαιχτο!
  Τα τρολ βγαίνουν κατα τις 21:00+

 98. Corto said

  75: Κάποιοι από τους φοίνικες της Συγγρού (του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν) μεταφυτεύθηκαν στο Πεδίον του Άρεως όπου υπάρχουν έως σήμερα στην οδό Ηρώων (με τις προτομές) και σε κοντινές νησίδες:

  https://www.google.gr/maps/@37.9929094,23.7350104,3a,52.3y,107.94h,93.89t/data=!3m8!1e1!3m6!1s-Wm4mnw8XCT4%2FVXLXiml6IwI%2FAAAAAAAIrXs%2FzWCJWGdtNvw!2e4!3e11!6s%2F%2Flh4.googleusercontent.com%2F-Wm4mnw8XCT4%2FVXLXiml6IwI%2FAAAAAAAIrXs%2FzWCJWGdtNvw%2Fw203-h101-n-k-no%2F!7i14000!8i7000

 99. Σήμερα η Νέα Ζηλανδία αποχαιρέτισε τον πρώην αρχηγό της εθνικής ράγκμπι Jonah Lomu με τον τρόπο που μόνοι οι Κίβηδες ξέρουν. Παλιοί και νυν παίκτες ράγκμπι εκτελούν το χάκα.

 100. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Όταν η Δραχμή αντικαθιστούσε τους Φοίνικες (αντιγράφω από το φεκ) :
  Oι πρώτοι εκτυπωθέντες εις την Ελλάδα Φοίνικες είναι παρά τιμήν.Το Εθνικόν Ταμείον θέλει τους δέχεσθαι εις τας προς το δημόσιον γινομένας πληρωμάς κατά την εσωτερικήν των αξίαν,ήτις, κατά τας γενομένας εξετάσεις, είναι γραμμών 3,747 αργύρου,ήτοι 93 Λεπτών,κατά την νέαν διατίμησιν. Εις την τιμήν ταύτην δύναται και να τους ανταλλάξει τις εις το Εθνικόν Ταμείον.
  Τα μερικά εθνικά ταμεία θέλουν διαταχθεί να μην εκδίδωσιν πλέον τα οποία συνάζωσιν χαλκονομίσματα και Φοίνικας, αλλά θέλουν τα διευθύνει εις το γενικόν εθνικόν ταμείον, το οποίον θέλει τα θέσει εκτός κυκλοφορίας
  2/22.2/1833
  Οθων Ελέω Θεού Βασιλεύς της Ελλάδος

 101. atheofobos said

  80
  Όπως πάντα ο Μπρασένς είναι απολαυστικός! Δεν το ήξερα το τραγούδι και το πρόσθεσα στο ποστ.

 102. spiral architect said

  Δεν είναι πάντα «άγιος» ο φοίνικας:
  Φοινικέλαιο, το καταστροφικό

 103. 102

  Εξ ού και πολλά ορφανά ουρανγκοταγκάκια. ❤ 😦

 104. Corto said

  Η περίφημη καρύδα – ναργιλές του εγκληματολογικού μουσείου:

  Στο βίντεο – παρουσίαση του μουσείου, η σχετική αναφορά στους ναριλέδες από 1.34 έως 1.42:

 105. Ώρα καλή. Στην Ικαρία και πάλι.
  Τα Χριστούγεννα οι άνθρωποι επισκέπτονται τα σπίτια και τραγουδούν:
  Η πόρτα είναι ανοικτή θαρρώ πως έχει και πηκτή
  φοινίκια λουκουμάδες και κρασί με τους κουβάδες.
  (Τα φοινίκια είναι τα αμέλωτα μελομακάρονα)

  Στην Ικαρία επίσης λέμε κουρμάδες ή χουρμάδες τις ελιές χαμάδες, θρούμπες, που ξεπικρίζουν πάνω στο δέντρο, που έχει προσβληθεί από τον μύκητα φώμα Phoma oleae και προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της ελιάς, σχηματίζοντας κηλίδες καστανού χρώματος.

  Υπάρχει ακόμη το τζίτζιφο ή Κινέζικος χουρμάς.

  Τέλος το ότι το σκαθάρι που καταστρέφει το φοινικόδεντρο επιβιώνει τον χειμώνα στην Ελλάδα, είναι και αυτό σύμπτωμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά και όταν έφεραν το σκαθάρι, δεν έφεραν και τον φυσικό του εχθρό, ένα πουλί με μεγάλη μύτη που το τρώει…

 106. Και μια και ανεβαίνει ο υδράργυρος, με το mercurial τι γίνεται; Eχουμε κανένα quiksilver;

 107. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  106 Ναι, έχει γούστο αυτή η λέξη!

 108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η περιοχή Φοινικούντα (δεν έχω πάει) έχει χουρμάδες ( ή μόνο μπουρμάδες) ;

 109. Πέπε said

  Τα βάγια από πραγματικό φοινικόκλαδο, που μοιράζουν την Κυριακή των Βαΐων και που τα έδειξε ήδη κάποιος σ’ ένα από τα 100+ προηγούμενα σχόλια, είναι τα μόνα που ήξερα. Για ελιόκλαδα πρώτη φορά ακούω.

  Φοινικόδασος Βάι:

  Καθώς είναι πανελληνίως γνωστό τοπωνύμιο, και κάπως παράξενο σαν λέξη, πάντα πίστευα ότι στον τόπο του θα είναι κλιτό, το Βάι – του Βαγιού (=αυτό που σημαίνει η λέξη, φοινικόκλαδο), και ότι έγινε άκλιτο στο στόμα των υπόλοιπων Ελλήνων που μάθαιναν από τη Γεωγραφία αυτή την ασυνήθιστη λέξη και δεν πήγαινε ο νους τους ότι μπορεί να κλίνεται. Κι όμως, λέμε «βάγια βάγιω τω’ βαγιώ’» – σε παλιότερα ελληνικά πρέπει να ήταν σχετικά εύχρηστη λέξη.
  Έλα όμως που και στην Κρήτη ως άκλιτο το ακούω. Από πού προέκυψε αυτό το άκλιτο Βάι; Είναι δυνατόν η σύμπτωση με τα βάγια να είναι τυχαία;
  _______________

  Οι φοινικιές στο Βάι δεν είναι οι ίδιες μ’ αυτές που έχουμε είτε ως ντόπιες είτε ως φερτές σ’ όλη την Ελλάδα. Ακόμη και οι σκόρπιοι φοίνικες σε άλλα μέρη της Κρήτης είναι ίδιοι με τους υπόλοιπους αλλά όχι μ’ αυτούς του φοινικοδάσους. Τους κλασικούς τους τρώει το σκαθάρι, του φοινικοδάσους δεν ξέρω.
  Και πρέπει να πω ότι στην Κρήτη, που μένω τώρα, δε βλέπω φοίνικες που να τους έχει σακατέψει το σκαθάρι, όπως στην Αθήνα.

  _______________

  @72-74:
  Όχι Σκύλε. Αυτές που λέει ο Gpoint, που υπάρχουν και τώρα στην πλατεία μιας εκκλησιάς στην Πειραιώς, είναι πραγματικά υπερβολικά ψιλόλιγνες, σχεδόν αφύσικα, σαν καρικατούρες. Οι ουασιγκτωνίες είναι μεν πανύψηλες αλλά έχουν στιβαρό κορμό.

 110. Ἄ τοὺς χουρμᾶδες! Τοὺς ἀγαπῶ! Τοὺς εἶχα πρωτοσυναντήσει στὸν Μάγκα τῆς Δέλτα καὶ γιὰ χρόνια ἤθελα νὰ τοὺς δοκιμάσω!

 111. spiral architect said

  @109: Τότε γιατί ανησυχεί ο Δήμος Σητείας;

 112. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Φέημους Φοινικούδες beach στη Λάρνακα. Να μην είχε Σκαλιώτες ,και κυρίως Χωραϊτες ,μόνο… :mrgreen:

 113. spiral architect said

  @110: Μην το παρακάνεις μόνο! 😉

 114. Μιὰ πολὺ ὡραία ποιητκὴ παρομοίωσι στὸ ᾌσμα, ὅπου ἡ κοπ΄λλα παρομοιάζεται μὲ φοινικιὰ καὶ οἱ μαστοί της μὲ σταμπιὰ χουρμάδων (7,8): τοῦτο μεγεθός σου, ὡμοιώθης τῷ φοίνικι καὶ οἱ μαστοί σου τοῖς βότρυσιν.

 115. #114 παροράματα: κοπέλλα, τσαμπιά.

  ὄντως, τὰ τζίτζιφα μοῦ θυμίζουν στὴν γεῦσι τοὺς χουρμᾶδες

 116. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Oι χουρμάδες είναι και φυσικό βιάγκρα…αλλά άμα τρως πολλούς, ανεβάζεις ζάχαρο, που είναι αντιβιάγκρα…οπότε μία ή άλλη τελικά…

 117. takis#13 said

  Και στην Κω τα λέμε φοινίκια!

 118. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  9. Πέπε δυστυχώς έφτασε το σκουλήκι κι εκεί κάτω.Νομίζω όμως ότι τώρα είναι σε ύφεση πια. Βάγια τα λέμε τα φοινικόφυλλα. Το ένα είναι το βαγί. Ξέρω να φτιάχνω μανίλια(βραχιολάκια)και δαχτυλίδια από τα βάγια όπως ήταν η παράδοση την Κυριακή των Βαϊων που έπρεπε να τα φοράμε όλη τη Μεγαλοβδομάδα και να τα ρίξουμε το βράδυ της Ανάστασης στις φουνάρες (φωτιά στην αυλή της εκκλησίας) για καλή υγεία.Ναι μοίραζαν και κλαρί ελιάς, κάνοντας πράξη το «μετά βαϊων και κλάδων» ως φαίνεται.Σε αγιογραφίες της Καθόδου στα Ιεροσόλυμα, ο Χριστός επί πώλου όνου και η χλωρίδα συνήθως,ελιές ,δάφνες και βάγια.
  Βαγιοκλάδισμα η περιποίηση,η τιμή,η ακριβή (εξαιρετική)φροντίδα
  Ρεθεμνιανέ μου καντιφέ
  ποιος σε βαγιοκλαδίζει
  να παίρνει από τα μάτια μου
  δάκρυα να σε ποτίζει. (Κώστας Μουντάκης)
  Η Μητρόπολη των χωριών μας,είναι Ιεραπύτνης και Σητείας και κάπου από τα χωριά της Σητείας έστελνε αποβραδίς τα βάγια το δεσποτείο που λέει κι ο πατέρας μου, για τη γιορτή.Αφράτα τα λέγαμε αυτά τα πιο τρυφερά κλαδιά.

 119. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τα Βάγια Θηβών.
  Και στην Τήνο φοινίκια.
  Θυμάμαι παιδιά να λέμε ότι το πιο αιωνόβιο δέντρο είναι ο φοίνικας που μετρούμε τα χρόνια του με τις σειρές-στεφάνες των φύλλων του.Κάθε χρόνο κι ένα ζωνάρι.Από τα ζώα η χελώνα κι απ τα πουλιά ο αετός

 120. Πέπε said

  111:
  Σπάιραλ, απαντάς στο ότι οι φοίνικες του φοινικοδάσους νομίζω πως είναι άλλο είδος, ή στο ότι τους φοίνικες του κλασικού είδους δεν τους έχω δει να είναι ρημαγμένοι στην Κρήτη;

  Και στις δύο περιπτώσεις, ο δήμος μπορεί να ξέρει κάτι παραπάνω από μένα. Εγώ απλώς σχολιάζω ό,τι έπιασε το μάτι μου, δεν έχω ειδικότερη ενημέρωση. Γι’ αυτό άλλωστε σχολίασα, μήπως και βρω κανέναν που ξέρει καλύτερα.

 121. Πέπε said

  @Φοινίκι Καρπάθου (κι αυτό κάποιος το ανέφερε):

  Η περιοχή έχει φοίνικες. Όχι πως βράζει από φοίνικες, αλλά έχει μερικούς.

  Λόγω των στερεοτύπων με τροπικά νησιά και ζούγκλες, δεν είχα φανταστεί ότι ο φοίνικας (η χουρμαδιά) είναι ντόπιο φυτό στην Ελλάδα. Έτσι υπέθετα ότι οι μεν φοίνικες που βλέπουμε σκόρπιους σε διάφορα μέρη, π.χ. στο Φοινίκι, είναι απόγονοι φερτών διακοσμητικών δέντρων των τελευταίων δεκαετιών, το δε τοπωνύμιο συμπτωματικό, ίσως σχετικό με τη Φοινίκη (αλήθεια, ούτε λόγος για τους Φοίνικες σήμερα; Φοινικικό αλφάβητο, τίποτα;).

  Τελικά έμαθα ότι ο φοίνικας ανήκει και στην ελληνική πανίδα. Για το Φοινίκι της Καρπάθου δεν έμαθα από πού βγαίνει. Το Τοπωνυμικό της Καρπάθου του Κ. Μηνά σίγουρα θα λέει, αλλά είναι στην Αθήνα μόνο του.

  Έφη, λέτε «το βαγί – τα βάγια»;;; Αλλάζει ο τόνος ή ήταν λάθος πληκτρολόγησης; Όχι «το βάγι»;

 122. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  118 Βαγιοκλάδισμα -όπως λέμε «μετά βαΐων και κλάδων»

 123. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δεν είναι τυχαίο ότι στα αγγλικά λέγεται date-tree. Δέντρο του ερωτικού ραντεβού…Ψηλή, όσο πιο καυτός είναι ο ήλιος τόσο ψηλώνει με βαθιές ρίζες, φτάνουν ακόμα και τριάντα μέτρα μέχρι να βρει νερό, οι κάτοικοι της ερήμου λένε ότι έχει «τα πόδια στα νερά και το κεφάλι στη φωτιά»
  http://users.sch.gr/cosmathan/xoyrm.htm

 124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Να ‘σουν φοινικιά στο Βάι
  και να ‘ρχόμουνα,
  στη σκιά σου κάποιο Μάη
  να κοιμόμουνα.
  Να ‘σουν φοινικιά στο Βάι
  και να ‘ρχόμουνα.

 125. Πάνος με πεζά said

  Απώλεια για το ελληνικό θέατρο, ο Μηνάς Χατζησάββας, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία ως συνέπεια βαριού εγκεφαλικού…

  Επιστρέφοντας στα φοινικοειδή, αρκετοί -τουλάχιστον παλιότερα- ξεχώριζαν το φοίνικα από τη χουρμαδιά, και θεωρούν μάλιστα ότι μόνο η χουρμαδιά ευδοκιμεί στην Ελλάδα, και όχι οι πιο «θερμοί» φοίνικες. Δεν ξέρω, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και φυτευτεί αρκετές (ίσως και προσαρμοσμένες) ποικιλίες φοινικοειδών, π.χ. τούτα δω στη Ραφήνα, με τα φύλλα-«μούτζες», που τα θυμάμαι «από τοσοδούλια»…
  https://www.instantstreetview.com/@38.024632,24.002812,109.83h,-7.84p,1z

 126. Πάνος με πεζά said

  Και πρακτική ερώτηση : έχω φοίνικα «χαμερπή», από αυτούς που είναι σαν βεντάλια, που βγαίνει από το χώμα. Για να του δημιουργήσω «κορμό», άρχισα να κόβω όλο και πιο πάνω, και τώρα έχει πιάσει κανα μισό μέτρο, όχι ακριβώς κορμό (λείο), αλλά «αδρανή» περιοχή, την οποία «λειαίνω» με εκ νέου πριονίσματα, σε μεταγενέστερα κλαδέματα. Είναι δόκιμη πρακτική για να ψηλώσει, ή αυτοσχεδιασμός;

 127. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  121 τέλος : Το βαγί,ναι και η βαγιά το δέντρο.π.χ. στο Βάι έχει τρίκλωνες βαγιές θα λέγαμε κάτω. Από τις βαγιές κόβουνε τα βάγια για τω Βαγιώ την Κυριακή. Ενα κλαδί βαγί μπορεί να βγάλει μπόλικα δαχτυλιδάκια.
  Η βάγια,η παραμάνα,η ψυχοκόρη.

  Βωμοὶ γκρεμισμένοι
  κι οἱ φίλοι ξεχασμένοι
  φύλλα τῆς φοινικιᾶς στὴ λάσπη.
  Σεφέρης/Σαντορίνη Α´

 128. Λ said

  Ευχαριστώ Νικοκύρη για το ωραίο άρθρο. Έμαθα πολλά που δεν ήξερα όπως την ετυμολογία των dates. Έχω τόσα πολλά να πω που δεν ξέρω από που να αρχίσω.

  Ας αρχίσω από τήν προχθεσινή φράση, να κάνω (κάμω σε μας) κάποιον φοινιτζιάν, που σημαίνει να τον παινέψω. Από την άλλη να βγάλω (φκάλω) κάποιον πας την μούττην της φοινιτζιάς σημαίνει να τον κατακράξω.

  Η προκυμαία της Λάρνακα λέγεται Φοινικούδες (παλιά ήταν Φοινικούες αλλά τώρα αναβαθμίστηκε) , όνομα και πράμα. Μοιάζουν λίγο με το Sunset Boulevard του Χολιγουντ.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  Σχετικά με ερωτήσεις για τους ενδημικούς φοίνικες και την Κρήτη, μερικές πληροφορίες (βλ. και link στο σχόλιο 11):
  Πεντακόσιοι φοίνικες φυτεύτηκαν στο Ηράκλειο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτοί ήταν η πηγή της μόλυνσης εκεί. Εκατοντάδες φυτεύτηκαν στην παραλία στο Ρέθυμνο και στη Σούδα και έγιναν και καταστροφικές προσπάθειες να φυτευτούν φοίνικες στο Κουμ-Καπί και στη Νέα Χώρα.

  Ο μόνος ενδημικός φοίνικας (φοίνικας του Θεόφραστου, P. theophrasti έχει πιο σκληρό ξύλο και δεν προσβάλλεται εύκολα, αλλά κι αυτός προσβάλεται. Καταφέραμε όμως, φέρνοντας άπειρους μολυσμένους φτηνούς φοίνικες άλλων ειδών, να επιμολύνουμε ακόμα και κάποιους από αυτούς και να φέρνουμε σε κίνδυνο όλο το είδος.

  Από τους 4.000 περίπου φοίνικες που έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών στην Κρήτη, δύο ανήκουν στο είδος Washingtonia robusta, δύο στον ενδημικό φοίνικα, P. theophrasti (Βάι, Πρέβελη κ.α.), μικρής ηλικίας ύψους 1 μέτρου και οι υπόλοιποι ανήκουν στο φοίνικα των Καναρίων Phoenix canariensis. Υπάρχει εμφανής προτίμηση στον τελευταίο, που επιβεβαιώνει τα διεθνή δεδομένα. Το σκαθάρι προτιμά «τους εύκολους» των Καναρίων, μετά ακολουθούν οι Ουασινγκτώνες κλπ. Αλλά ακόμα κι όταν τελειώσουν οι φοίνικες, θα πάει σε άλλα φυτά, π.χ. στα αθάνατα κλπ.

 130. Λ said

  Αν πάω πίσω στα παιδικά χρόνια θα πρέπει να πω ότι στο χωριό μου δεν είχαμε φοινικόδεντρα ενώ το διπλανό χωριό είχε πάρα πολλά. Από εκεί έφερναν της μάνας μου κανίσσι (δώρο) χουρμάδες οι τουρκούες και έφτιαχνε ωραιότατο γλυκό του κουταλιού. Η νοστιμιά ου νομίζω οφειλόταν στην καβουρδισμένη κούννα (ψύχα) αμυγδάλου.

  Τα φοινικόδεντρα έχουν την ιδιότητα να βγάζουν καινούργιες ρίζες ακόμα και πάνω από το έδαφος μόλις εμφανιστεί κάποια έστω και πολύ μικρή πηγή νερού. Άκουσα ότι οι ρίζες πάνε πολύ βαθιά και φτάνουν σε μήκος μέχρι και το ύψος τους πάνω από τη γη. Αυτό το διαπίστωσα όταν ανακαλύψαμε ένα πηγάδι στην αυλή και οι ρίζες των φοινίκων ήταν τυλιγμένες σαν κέντημα γύρω από το τοίχωμα του.

 131. Πάνος με πεζά said

  @ 130 : Aκριβώς, πήγα μια φορά να ξεριζώσω ένα δικό μου φοίνικα (του ενός μέτρου), μετά τις τσάπες και τους κασμάδες πήρα και ηλεκτρικό βελόνι, και τελικά τα παράτησα !

 132. Λ said

  Κι εμείς παιδιά πλέκαμε τα φρέσκα φύλλα του φοίνικα αφού πρώτα τα διαχωρίζαμε σε λωρίδες. Ήταν ένα είδος οριγκάμι. Στην Αθήνα στο Μοναστηράκι έτυχε να δω μια κινεζούλα που έφτιανε βατραχάκια και άλλα πολλά με τα φύλλα του φοίνικα.

 133. cronopiusa said

 134. Στην Κύπρο υπάρχει πάντως γλύκισμα που περιέχει όντως φοινίκι (χουρμά που λέτε και στην κοινή) και λέγεται «φοινικωτό» (ξεχωριστό από τα μελομακάρονα).

  Δείτε εδώ.

 135. Γς said

  Δ. Νανόπουλος: Για μένα μια εξίσωση είναι πιο ωραία από ένα έργο τέχνης

  Ελα βρέ…Κι απ τη φατσούλα σου; Νάρκισε;

  Et l’ origine du monde?

  >Πόσο σίγουρος είστε ότι έχουµε πραγµατικά κατανοήσει το πώς δηµιουργήθηκε ο κόσµος; Ηδη από το 600 π.Χ. ο Ηράκλειτος έλεγε ότι αυτόν τον κόσµο δεν τον έχει φτιάξει ούτε χέρι Θεού ούτε χέρι ανθρώπου

 136. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Ειλικρινώς εκπλήττομαι διά το εξής: Μετά από 13 ώρας αναρτήσεως του παρόντος νήματος εις τον Ουρανόν του Διαδικτύου, ούτε είς αναγνώστης ηθέλησε να ενημερώση τους υπολοίπους διά την τεραστίαν διαφοράν των ρημάτων «ΦΟΙΝΙΚΑΖΩ» και «ΦΟΙΝΙΚΙΖΩ». Αποσπώ τα λήμματα από το Liddell-Scott, διά να μή δεχθώ καμμίαν άδικον κιτρίνην κάρταν, ότι τάχα τα βγάζω από το κρανίον μου διά να προκαλέσω τους συντηρητικούς αναγνώστας του Σαραντακείου Ιστολογίου…

  Όπως βλέπετε, το έγκυρον Λίδδελλ-Σκόττ μάς λέγει ότι «φοινικάζω» σημαίνει… «λειτουργώ ως αντιγραφεύς χειρογράφων», ενώ το «φοινικίζω» σημαίνει… «μιμούμαι τους Φοίνικας κάμνων αιδιολειχίαν»!..

  Ο γέρων Βάταλος θα αποδείξη (ολίγον μετά το μεσονύκτιον) μέσα από τας πηγάς ότι «φοινικίζω» σημαίνει και… «κάμνω πεολειχίαν», πράγμα που αποσιωπά (διατί, άραγε;) το Λεξικόν Liddell-Scott!..

  2) Μέχρι τότε, σάς παραθέτω τί γράφει ο γηραιός μπολσεβίκος σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης, εις το εξαίσιον σύγγραμμά του «Αρχαίον Ερωτικόν και Συμποσιακόν Λεξιλόγιον» («Εξάντας» 1999) που δύνασθε να καταβιβάσητε εδώ , προκειμένου να αντιληφθήτε πόσα ωραία πράγματα μάς εστέρησεν η επιβολή της Θρησκείας των Γαλιλαίων

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

  ΥΓ: Μόλις τώρα παρατηρώ ότι εν τω σχολίω 82, ο χριστιανομπολσεβίκος αναγνώστης κ. Ιάκωβος κάτι ψελλίζει περί της σχέσεως των ρημάτων «λεσβιάζω» και «φοινικίζω» κι ότι δεν δύναται να εύρη ποίαν σεξουαλικήν πρακτικήν σημαίνουν αυτά τα ρήματα!.. ΑΝ δεν μάς «δουλεύη» ο κ. Ιάκωβος, επιτρέψατέ μοι να αναφωνήσω: Ώ θεοί, πόσον πολύ απεβλάκωσε τους διαδόχους των Ελλήνων εν τη θεία αυτή γή η υιοθέτησις της Θρησκείας των Γαλιλαίων!…

 137. Ξαχάσαμε την πολύπαθη Παλμύρα, Φοινικούπολη ή Φοινικούντα και την βασίλισσα της την Ζηνοβία που είχε πει:
  Αλοίμονο στα κράτη που δεν τρων αυτά που φύτεψαν και δεν φοράν αυτά που έραψαν…
  Αυτό κάτι μου θυμίζει…
  Ας θυμηθούμε και την Λας Πάλμας στα Κανάρια.

 138. sarant said

  134 Πρόσεξα πως λέτε και «κεραστικό»¨που δεν το συνηθίζουμε στην κοινή

 139. Γιάννης Ιατρού said

  Βάταλος = *Ε_α_ μ _ο_βούλγαρος = ? Εθνικόφρων βλ. και https://sarantakos.wordpress.com/2013/09/13/illness/#comment-186634
  Όλο τα ίδια λέει και δεν βαρέθηκε

  * Ο τρόπος γραφής τηνς ακατανόμαστης λέξης για αποφυγή της παγίδας 🙂

 140. Λ said

  τζεραστικόν κατ’ακρίβεια.

 141. 108

  ΕΦΗ²

  Η Φοινικούντα από φοινίκια τίποτις, νάδα, ριέν, νάθινγκ, νιέντε.

 142. Λ said

  Μου έτυχε στην Κάτω Πάφο να δω σε τουριστικό κατάστημα να πωλούν μικρά φοινικόδεντρα που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια κοκκώνα (κουκούτσι) χουρμά συσκευασμένο σε απλό πλαστικό σακουλάκι. Η τιμή ήταν ένα ευρώπουλο. Την ίδια κοκκώνα φορούσε σαν σκουλαρίκι ένας από τους νεαρούς από το γερμανικό συνδικάτο οικοδόμων που δούλεψε για ένα διάστημα κοντά μας όταν κάναμε την αναπαλαίωση του σπιτιού.
  Είπαμε για τους Άραβες που σκαρφαλώνουν στο πι και φι πάνω στους φοίνικες με σχοινί ή χωρίς;

  Ένας συνάδελφος μου είπε ότι δεν χώνευε τους φοίνικες γιατί κάνουν την Κύπρο να μοιάζει με αραπιά ενώ είναι χώρα ευρωπαϊκή. Γέλασα και του είπα ότι στις βόρειες χώρες και τι δεν θα δίναν για να έχουν φοίνικες και του έφερα για παράδειγμα τους κήπους του Παβίλιον στο Μπράιτον. Μετά από λιγο καιρό πάντως ανακάλυψα ότι οι φοίνικες υπήρχαν εδώ από τους αρχαίους χρόνους και όχι μόνο από την εποχή της Ουμ χαράμ.

  Εδώ βλέπεται πως ήταν το αραβικό τέμενος στη Λάρνακα πριν ρημάξουν οι φοίνικες.

  https://www.google.com.cy/search?q=%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B1+%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%84%CE%B1%CE%BD+%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%B5&biw=1093&bih=457&tbm=isch&imgil=DMoH5dHcoSp62M%253A%253B6ZEvDtB0T5JYeM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.parathyro.com%25252F%25253Fp%2525253D20327&source=iu&pf=m&fir=DMoH5dHcoSp62M%253A%252C6ZEvDtB0T5JYeM%252C_&dpr=1.25&usg=__0o9xZLAjFbvR-H3L44Tun2n_rIg%3D&ved=0ahUKEwjFtPSWjrnJAhXCSBQKHTaPAxcQyjcIPA&ei=PcJcVoWiF8KRUbaejrgB#imgrc=DMoH5dHcoSp62M%3A&usg=__0o9xZLAjFbvR-H3L44Tun2n_rIg%3D

 143. Λ said

  βλέπετε με έψυλον

 144. sarant said

  142 Εντυπωσιακό το τέμενος!

 145. Pedis said

  (Μόλις τώρα ησύχασα και κατάφερα να διαβάσω το σημέρινο.)
  Πλήρες και καλογραμμένο (το δεύτερο, όπως πάντα.)

  Σε κάτι τέτοια σου δίνω εύγε!!
  (Στα πολιτικά θεματα… δυσκολεύομαι.)

 146. Λ said

  Το χωριό Φοινί που είναι από τα ωραιότερα μας.

  http://www.phinivillage.com/cgibin/hweb?-V=index&_FSECTION=9000&_FLANGUAGE=gr&-dindex.html&_VSECTION=0000&_VLANGUAGE=gr

 147. Corto said

  135 (Γς):
  Γράφει η Καθημερινή για τον Νανόπουλο:
  «Η διάσηµη εργασία του για τις φαινοµενολογικές ιδιότητες του µποζονίου Higgs µνηµονεύτηκε από τον ίδιο τον Peter Higgs κατά την οµιλία αποδοχής του βραβείου Νοµπέλ το 2013».

  Παρακολούθησα την ομιλία του Higgs και δεν άκουσα τίποτα απολύτως για Νανόπουλο.
  Μήπως κάνω κάποιο λάθος; Όποιος μπορεί να αφιερώσει δύο λεπτά, ας μου πει.

 148. sarant said

  145 🙂

 149. Βάταλος said

  Σχολίου 136 συνέχεια…

  Εντιμώτατοι κύριοι, θα αποδείξω απόψε (παραθέτων – απλώς – τας πηγάς) ότι «φοινικίζω» εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν δεν σημαίνει μόνον «αιδιολείχω» ως μάς βεβαιώνει το μακαρίως κοιμώμενον Liddell-Scott, αλλά και «πεολείχω».

  ΕΡΩΤΩ: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ διατί εις καμμίαν βαθμίδα της Εκπαιδεύσεως του Ρωμέικου μάς διδάσκουν τον περίφημον Ψευδολογιστήν του Λουκιανού ή Περί της αποφράδος; Η απάντησις είναι απλή: Διότι περιγράφει με αριστουργηματικόν τρόπον (διά πρώτην φοράν εις την Παγκόσμιον Λογοτεχνίαν!) μίαν πεολειχίαν. Και το συμπέρασμα από την περιγραφήν του Λουκιανού είναι ακριβώς αυτό: Ότι «φοινικίζειν» εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν σημαίνει ΚΑΙ αυτό που εις τα ρωμέικα λέμε… «τσιμπούκι»!

  Από τον 11ον τόμον των «Απάντων» του Λουκιανού (εκδόσεις «Αδώνιδος Γεωργιάδου») παραθέτω τας επιμάχους σελίδας από τας παραγράφους 27 και 28 του «Ψευδολογιστού» δια να ιδήτε τί μνημεία του Έλληνος Λόγου μάς στερεί η σοβαροφάνεια ήν έχουσι επιβάλει εις το αποβλακωμένον Ρωμέικον οι Γαλιλαίοι… Η εξαίρετος ρωμέικη μετάφρασις είναι του (μεγάλου Κρητός λογοτέχνου και ιδρυτού της ΕΣΗΕΑ) Ιωάννου Κονδυλάκη

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

 150. Λ said

  Φοίνιξ στη Αριζόνα!

 151. Γς said

  150:

  >Φοίνιξ στη Αριζόνα!

  Σε πρόλαβα:

  3:
  >ο Phoenix της Arizona

 152. Πέπε said

  139:
  Ε ναι.
  Εντύπωση μου κάνει που θυμήθηκες το φοινικίζειν και όχι τους μπολσεβίκους, που πριν την τελευταία μετονομασία ήταν ψωμοτύρι. Έκτοτε είχαν καιρό να εμφανιστούν -όλη η προσοχή ήταν στραμμένη στους Ρωμηούς και τους χριστιανούληδες- αλλά σήμερα σκάσαν μύτη δύο μαζεμένοι, ένας καθαρός κι ένας χριστιανομπολσεβίκος.

 153. Γς said

  147:

  Αυτή είναι η ομιλία του:

  Your Majesties, Your Royal Highnesses, Your Excellences, Ladies and Gentleman.

  It is a great honour for François Englert and me to receive the Nobel Prize in Physics and we wish to express our sincere gratitude to the Royal Swedish Academy of Sciences and the Nobel Foundation.

  It is a matter of great regret for both of us that Robert Brout did not live to share the Prize with us. The fact that it has been awarded just to the two of us implicitly recognizes his contribution, as is right. However, it should be remembered that the three of us were not the only theorists who contributed to the elucidation of what is called the BEH mechanism about fifty years ago.

  The long time gap between the theoretical work and the award of the Prize is largely a consequence of the difficulty of performing experiments needed to detect the new particle that is an essential feature of our theory. More than thirty years of work on the development of accelerators, detectors and computer programmes have culminated in the claim made by CERN in July 2012. It was a great achievement by all the people involved, and we are grateful to them for enabling us to be here today.

 154. Γιάννης Ιατρού said

  152β ==> 149 (?) Πέπε, γράφεις διφορούμενα 🙂

 155. Πέπε said

  ?
  Τι διφορούμενα, το ίδιο που λες εσύ λέω κι εγώ. Το ίδιο που έχουν πει κι άλλοι και δεν έχει διαψεύσει κανείς. Απλώς εσύ θυμήθηκες ότι όπως παλιά, έτσι και σήμερα έλεγε για το φοινικίζειν, εγώ ότι όπως παλιά, έτσι και σήμερα λέει για τους μπολσεβίκους.

 156. Corto said

  153: Δηλαδή μας δουλεύει κανονικά τόσα χρόνια, και αυτός και το σύστημα που τον στηρίζει.

 157. Γς said

  149:

  Αξιότιμε αγαπητέ Βάταλε,
  Αν σας έλεγα ότι το τελευταίο πράγμα που με ενδιέφερε πάντα, πόσο μάλλον τώρα είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο πρακτικών που αναφέρονται στο πέος και το αιδοίο και την απόδοσή τους στην «θείαν Ελληνικήν γλώσσα».

  Είναι κρίμα Βαταλάκο μου να προκαλείς με τις ακρότητες αυτές.
  Κάνουμε καμιά πλακούλα αλλά δεν το παραχε[ρετάμε] εδώ. Δεν βγάζουν γέλιο αυτά, ούτε χρήσιμες πληρφορίες είναι.
  Απλώς προκαλείς για να επενέλθεις με άλλο παρατσούκλι.

  Κρίμα. Και θα μπορούσες να συμμετέχεις σοβαρά στις συζητήσεις.

  Και εκείνο της Παναγίας; Τι το ήθελες;
  Θα σε κάψει ο Απόλλωνας, η Αθηνά κι ο Δίας που θα μεταμορφωθεί σε ταύρο και κάηκε το κωλαράκι σου. 😉
  Φιλάκια
  [Υπάρχει πάντως αλοιφή για τον Δία, Ρώτα τους βάζελους, ουπς, τους Παναθηναϊκούς του ιστολογίου]

 158. Pedis said

  # 147 – Εδώ

  Click to access higgs-lecture.pdf

  στο τέλος. Η αναφορά έγινε σε πέιπερ το οποίο υπογράφουν τρεις. Τώρα, γιατί βάζει την αφεντομουτσουνάδα του σε πρώτη μόστρα, όπως πάντα, αυτός ξέρει.

  Αυτός ο Χιγκς μεγάλος γρουσούζης … 🙂 Υπάρχουν τόσα πέιπερ, τόσος κόσμος, τόσα πράγματα που έγιναν για να πάρει μπροστά η δουλειά με το μοντέλο στάνταρντ… αυτό πήγε και διάλεξε!

 159. Corto said

  158: Το είδα:
  «And in 1976 Ellis, Gaillard and Nanopoulos at CERN encouraged experimentalists to look for the massive spinless boson that the theory predicted.»
  Πράγματι για να μην τον αδικήσουμε εντελώς, αναφέρεται το όνομά του στην διάλεξη. Πάντως είναι μεγάλη ψωνάρα!

 160. Γς said

  156:

  Εχω το γιο μου [θεωρητικός φυσικός] που τον ήξερε από το Τέξας.
  Δεν συμμερίζεται τις επιφυλάξεις μου, αλλά εγώ καμιά φορά, ο θεός να με συγχωρήσει σκέφτομαι τον Νίκο Αντωνίου και τους άλλους που κράτησαν την στάση που κράτησαν τότε στην εκλογή του.

  Δεν είμαι ειδικός. Πάει η εποχή που έκανα τον καμπόσο στον μεγάλο κανακάρη μου. Τώρα ούτε που μπορώ να διαβάσω τις εργασίες του.
  Πάντως κάτι πάντα δεν μου άρεσε. Ιδίως όαν καταπιάνεται με τη Βιολογία.

  Ε, δεν άντεξα λοιπόν κάποτε. Γκάφα μου βέβαια και ντροπή μου ίσως, Αλλά είχαν ειπωθεί τόσα γύρω από Βιολογικά θέματα σε ια δίωρη τηλεοπτική του συζήτηση με τον Στεφανή, που σε μια εκδήλωση της Ακαδημίας είπα στον Στεφανή¨
  -Καλά, πως τον αντέξατε δύο ώρες;

 161. Γιάννης Ιατρού said

  Επίκουρος του Γς στο 157:

  Προς Βάταλον,

  τον -κατά δήλωσίν του- ολίγου δειν αιωνόβιο εντευξόμενο συνδρομητή, ος έχει χαρακτηρίσει εις το παρελθόν εαυτόν δέπτωρα του Ελληνισμού:

  Γέροντα (?), δεν ανεφέρθην εις το παρελθόν χαρακτηρίζων υμάς συγκεκριμένα πως, υποστηρίζων π.χ. ότι είστε άνθρωπος κακέμφατος, απατεών και εξωλέστατος, περί μηδενός άλλου φροντίζων ειμή να παραθέσετε διευθύνσεις συνδέσμων / αναρτήσεις βιβλίων και τίνι τρόπω να καταφερθείτε κατά της (καθ΄ υμάς) παραφροσύνης των Γαλιλαίων ή να αναφερθείτε εις σεξουαλικά θέματα.

  Νυν ισχυρίζομαι πλέον ότι είστε τουλάχιστον ΨΕΥΤΗΣ, καθότι (εις απάντησιν σχετικής παρατηρήσεως νοημόνων αναγνωστών) σε παλαιότερη ανάρτησή σας, εξανιστάμενος μάλιστα, ρητώς το διαψεύσατε και δηλώσατε κατηγορηματικά ότι ΔΕΝ πρόκειται περί ταυτοπροσωπίας (Βάταλος=Ε_α_μ_οβούλγαρος). Όπως απέδειξα προχθές σε σχετική ανάρτησή μου αυτό συνιστά κατάφορα συνειδητό ΨΕΥΔΟΣ εκ μέρους σας, επομένως προφανώς και ΔΕΙΛΙΑΝ, έτι ιταμότερον.

  Γέροντα (και γι αυτό αμφιβάλλω, αλλά εν προκειμένω είναι αδιάφορον) Βάταλε ή όπως θέλετε κατά περίστασιν να λέγεστε προκειμένου να παρακάμψετε τους εκάστοτε αποκλεισμούς που σας επεβλήθησαν εις το ιστολόγιον αυτό λόγω της συμπεριφορά σας, ίσως μας απαλλάξετε εις το εξής από τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις και αναρτήσεις σας με διαφορετικές κάθε φορά ταυτότητες (κοινώς τρολάρισμα) και συμπεριφερθείτε πλέον όπως και οι υπόλοιποι σχολιαστές – (κατά παραφθοράν του Θεόκριτου) τάχ’ αὔριον ἔσσετ’ ἄμεινον, ἐλπίδες ἐν ζωοῖσιν, ἀνέλπιστοι δὲ θανόντες.

  ΥΓ: Α, ενημερωτικά: Άν σφίξουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, πάντα υπάρχει κι ένα Άγιο Όρος. Και μόνο που το ξέρει κανείς, αρκεί, Γαλιλαίος ή μη….

  155: Πέπε
  Ναι, δεν διαφωνούμε, ίσα-ίσα. Αλλιώς το εννόησα το
  διφορούμενα, ξέχνα το 🙂

 162. Corto said

  160: Επειδή είναι από την γειτονιά μου, όλο και περιμέναμε πότε θα πάρει το πολυπόθητο Νόμπελ…Κι ακόμα τίποτα…
  Σίγουρα ξέρει να πλασάρει τον εαυτό του πολύ καλά.
  Πάντως κι άλλοι Έλληνες επιστήμονες αναγνωρίσθηκαν διεθνώς, αλλά δεν καβάλησαν το καλάμι (π.χ. ο Αθανάσιος Φωκάς ή ο Γεώργιος Βέης, θεωρητικός «πατέρας» του GPS).

 163. Γς said

  Θα έβαζα και τον Φώτη Καφάτο

 164. Corto said

  163: Οπωσδήποτε! Ενδεχομένως και ο Σταμάτης Κριμιζής.

 165. gpoint said

  # 164

  Αυτό το ενδεχομένως θυμίζει επαγγελματική διαστροφή, δημοσιογράφο αν δεν έγινα αντιληπτός

 166. sarant said

  Oύτε προβάλλονται όμως, αυτοί που αναφέρετε

 167. Corto said

  165: Ίσως εκφράζομαι κάπως «ξερά», πάντως δεν είμαι δημοσιογράφος!

  166: Τελικά ακόμα και στην επιστήμη χωράει λίγο μάρκετιγκ!

 168. Corto 162

  Ζωγραφιώτης; 😉

 169. Ριβαλντίνιο said

  @ Γς
  @ Γιάννης Ιατρού

  Ο Βάταλος δεν είναι όποιος κι όποιος . Είναι επαγγελματίας ! 🙂

  Φήμες τον θέλουν να σχετίζεται με την εξής αγγελία που είχαν παλαιότερα παρουσιάσει οι ΑΜΑΝ :

  Ασχημομούρης, σκατόφατσα, παλιοχαρακτήρας, απίστευτα μίζερος, γκαντέμης, σπαστικός και γκρινιάρης.
  Έρχομαι στην παρέα σας για να σας χαλάσω την διάθεση.
  Η διασκέδαση μου προκαλεί πλήξη και ανία.
  Αν αυτό είναι το βίτσιο σας, μπορώ να σας… δυσαρεστήσω και να σας την σπάσω αφάνταστα.
  Με επιπλέον αμοιβή έρχομαι και στον δικό σας χώρο για να σας ρίξω ψυχολογικά.
  Αν σας χαλάει που είστε συνεχώς up και high, τηλεφωνήστε μου !

  😆 😆 😆

  @ 161 Γιάννης Ιατρού

  «και γι αυτό αμφιβάλλω»

  Να ξέρεις ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι γυναίκα ! :mrgreen:

 170. Corto said

  168(Σκύλος): Ναι! Ζωγράφου σίτυ!
  Όπου κάποιοι (παλαιότερα) παινεύονταν που τον είχαν συμμαθητή, φίλο, κολλητό κλπ…

 171. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Βάταλος=Εαμoβούλγαρoς=Εθνικόφρον=…Ετεροδημότισσα. Ίσως κι άλλα.
  Έχω κάνει τις ταυτίσεις σε παλιά νήματα. Όταν δε παρατήρησα ότι επιλέγει πάντα με το αρχικό «ε», στην επόμενη μετενσάρκωση βγήκε Βάταλος.
  Η Ετεροδημότισσα, που σημειωτέον «εξαφανίστηκε» χωρίς προειδοποίηση πριν την εμφάνιση Βάταλου, ήταν ίσως η μόνη φυσιολογική περσόνα, πιθανόν και κοντινότερη στην πραγματικότητα πράγμα που μάλλον δείχνει ότι είναι γυναίκα.

 172. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  171, κομμουνιστο συμμορίτης, κουνουπίδι, στούπα …

 173. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  142 >>τι δεν θα δίναν για να έχουν φοίνικες
  Τί λέγαμε για τη φοινικιά του Καββαδία , προ καιρού;
  «Ακόμη ξέρω τον αρχαίο σκοπό του Μινικάπε,
  τη φοινικιά που ζωντανή θρηνεί στο Παραμέ.» 🙂 🙂
  Μουσώνας

  Λ.146. Ομορφούλι το Φοινί σας. Κάηκε ποτέ; η πλαγιά απέναντι σαν από κάψιμο βλάστηση έχει.Ορεινό μοιάζει
  Τί απομένει από το τέμενος τώρα;
  Εγώ πάλι νόμιζα τους φοίνικες μια εποχή ως δείγμα μεγαλοαστικού τουπέ. Μαζί με τα μαρμάρινα τορνευτά-πώς τα λένε, κάγκελα σε εξωτερικές σκάλες και μπαλκόνια που ήταν κάτι σαν του συρμού και κάτι τρίγωνα,δήθεν μετώπες εκεί προς περίχωρα, που κοτσάρανε και χαμοφοίνικες στις πρασιές, τα πήρα δείγμα νεοπλουτισμού και τους εξαιρούσα, τους φοινικάκους, από το βλέμμα μου κάμποσα χρόνια. Μετά που σκουλήκιασαν, τους ξαναγάπησα 🙂 🙂

 174. Γς said

  Ανθρωποφάγοι (!). Νησάκι στους Φούρνους Ικαρίας.
  Δεν το είχα ξανακουσει.
  Στον ΑΦΑ τώρα για τις σημερινές Τούρκικες παραβιάσεις

 175. 170

  Corto

  Ξεύρω, ξεύρω… 😉

 176. sarant said

  172 Ε, δεν είναι όλοι το ίδιο πρόσωπο

 177. gbaloglou said

  11 Εκτός από σκαθάρια, οι φοίνικες μαζεύουν και … ποντίκια!

  [Συχνά αναπολώ τις κατάφορτες με χουρμάδες φοινικιές στο Ισραήλ, αλλά και το παγωτό χουρμά σε σταθμό λεωφορείων (service area) στην Τουρκία. Γράφοντας αυτές τις γραμμές υποπτεύθηκα, όχι άδικα, ότι υπάρχει και χουρμαδόπιτα!]

 178. Πέπε said

  174:
  Ανθρωποφάγος, νομίζω.

 179. sarant said

  177 Παγωτό χουρμά (αλλά πειραγμένο) βρήκα κι εδώ στην Εσπερία

 180. Corto said

  175 (Σκύλος): Πες μου τώρα ότι είσαι/ ήσουν και γείτονας…να γουστάρω!

 181. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  157.>>Θα σε κάψει ο Απόλλωνας, η Αθηνά κι ο Δίας
  Μην το γελάς.Σήμερα ανακάλυψα την οδό Σωτήρος Διός :
  Σωματείου Πειραϊκού Συνδέσμου
  Καραϊσκου 104 και Σωτήρος Διός.
  Στον Πειραιά λατρεύονταν ο Δίας Σωτήρ και η Αθηνά Σώτειρα. 🙂

 182. Μου τα θύμισες κι είδα πως συνταγή δεν είχα βάλει μέχρι τώρα. Έτσι, είπα να επανορθώσω 🙂

 183. sarant said

  181 Εκεί που πήγαινα γυμνάσιο, στην Ιωνίδειο, η είσοδος ήταν από την οδό Σωτήρος Διός.

  182 Α γεια σου!

 184. spiral architect said

  Όταν οι φοίνικες εξαφανίστηκαν από την Αθήνα: Η αλήθεια πίσω από τον αστικό μύθο

 185. sarant said

  Ενδιαφέρον!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: