Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 50 χρόνια: Ο Μποστ για το εργοστάσιο ζάχαρης

Posted by sarant στο 4 Δεκεμβρίου, 2015


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και κάμποσο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το αμέσως προηγούμενο άρθρο αυτής της σειράς).

Βρισκόμαστε λοιπόν στον Δεκέμβριο του 1965. Ύστερα από το ιουλιανό παλατιανό πραξικόπημα, την αποστασία και την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης, πρωθυπουργός είναι ο Στέφανος Στεφανόπουλος, επικεφαλής μιας κυβέρνησης που απαρτίζεται από «αποστάτες» της Ένωσης Κέντρου αλλά έχει τη στήριξη της ΕΡΕ και του Κόμματος Προοδευτικών και έτσι  συγκεντρώνει ισχνή πλειοψηφία 152 εδρών στη Βουλή. Μετά την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, κόπασαν οι λαϊκές διαδηλώσεις, αλλά η ένταση στην πολιτική σκηνή παρέμεινε.

Το σκίτσο του Μποστ που θα παρουσιάσουμε σήμερα, λοιπόν, είναι εμπνευσμένο από ένα μικροσυμβάν της τότε πολιτικής επικαιρότητας.

a65-12-05

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή πριν από 50 χρόνια (παρά μία μέρα) δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου 1965. Όπως είπαμε, ο Μποστ εμπνέεται από ένα συμβάν που απασχόλησε για λίγο την επικαιρότητα και μετά ξεχάστηκε. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Αναστάσιος Τσιάρας, ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, είχε κάνει την καταγγελία ότι στο εργοστάσιο της «ΑΕ Βιομηχανία Ζαχάρεως» στη Λάρισα είχε προσληφθεί ως ειδικός τεχνολόγος ο Γερμανός μηχανικός Μπέργκερ, με παχυλό μισθό, παρόλο που δεν είχε να επιδείξει κάποια εξαιρετικά προσόντα.

Φυσικά, ο Μποστ δεν μπορούσε να αφήσει το περιστατικό χωρίς να το συνδυάσει με τη γενικότερη κατάσταση. Έτσι, παρουσιάζει τον Γερμανό μηχανικό να δουλεύει στο «Βασιλικόν εργοστάσιον Ντόλτσε Βίτα» και φαντάζεται ότι ο κ. Μπέργκερ, εξέχων τεχνικός, είχε την αποστολή να παράγει δυο ειδών ζάχαρες: πέρα από την κοινή ζάχαρη, έβγαζε και μια ειδική για την Αυλή, που έχει την ιδιότητα να μετατρέπει σε πειθήνιο όργανο όποιον τη γεύεται, κι έτσι χρησιμοποιήθηκε για να πεισθούν οι αποστάτες βουλευτές κατά την ιουλιανή εκτροπή.

Ο Μπέργκερ αναφέρει (δήθεν) ότι ο μισθός του είναι «Γερμανού αρεοπαγίτου». Εδώ υπάρχει υπαινιγμός για ένα άλλο συμβάν της τότε επικαιρότητας: πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός (Παιδείας και) Θρησκευμάτων είχε παρουσιάσει νομοσχέδιο που εξομοίωνε μισθολογικά τους μητροπολίτες με τους αρεοπαγίτες, με μηνιαίο μισθό 7000 δρχ.

Θα προσέξατε τους αγκυλωτούς σταυρούς, τόσο στον τίτλο του σκίτσου όσο και στο περιβραχιόνιο του Γερμανού μηχανικού. Ο Μποστ και σε άλλα του σκίτσα ζωγραφίζει σβάστικες κοντά σε Γερμανούς, αλλά εδώ ίσως να είναι δικαιολογημένος: σύμφωνα με όσα είχαν καταγγελθεί στη Βουλή, το βασικό προσόν του ηλικιωμένου (γενν. 1900) μηχανικού ήταν ότι στον πόλεμο ήταν ευνοούμενος του ναζιστικού καθεστώτος και είχε τοποθετηθεί επικεφαλής έξι εργοστασίων στις Βαλτικές Χώρες.

Άλλο προσόν του ήταν ότι καταγόταν από την πόλη στην οποία έμενε η μητέρα της βασιλομήτορος Φρειδερίκης, το Μπράουνσβάιγκ (ο Μποστ γράφει Μπράουνσβικ που φαίνεται να είναι διασταύρωση ανάμεσα στο γερμανικό όνομα και στην αγγλική ονομασία της πόλης και του δουκάτου, Μπρούνσβικ) και σύμφωνα με φήμες ήταν και γνωστός της Φρειδερίκης.

Κατά σύμπτωση, εκείνες τις μέρες είχε γίνει γνωστό ότι η Φρειδερίκη είχε παραγγείλει από τον γερμανικό οίκο Μάισεν ένα πανάκριβο πορσελάνινο σερβίτσιο, κάτι που ο Μποστ δεν παραλείπει φυσικά να σχολιάσει υπαινικτικά στο τέλος του κειμένου του.

Όσο για το εργοστάσιο ζάχαρης της Λάρισας, λειτούργησε (χωρίς τον Γερμανό τεχνικό, υποθέτω) για πολλές δεκαετίες, μέχρι που έκλεισε το 2006 -ή μάλλον, όπως διαβάζω, εξακολουθεί να λειτουργεί αλλά απλώς ως μονάδα αποθήκευσης και συσκευασίας.

 

 

76 Σχόλια προς “Πριν από 50 χρόνια: Ο Μποστ για το εργοστάσιο ζάχαρης”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >το βασικό προσόν του ηλικιωμένου (γενν. 1900) μηχανικού.

  Ε, μην μου το χαλάς.
  Ούτε 65 χονών τζόβενο, τότε

 2. Γς said

  Και σκέπτομαι την Ανασσα να ρίχνει ζάχαρι στα τσουρέκια της, χρονιάρεες μέρες.

  Νοικοκυρούλα. Σαν την Κυρα Μαρίκα αργότερα με τα τηγανόψωμά της και τα κεφτεδάκια της που τόσο εκτιμούσε ο μπαμπας Μπους

 3. Παναγιώτης Κ. said

  @1. Όταν κορόιδευα την γιαγιά μου περί τα ηλικιακά εκείνη πολύ σοφά μου απαντούσε: «Πίσω μου έρχεσαι». 🙂

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-3: Δεν υπάρχει κοροϊδία, 65 χρονών το 1965 λογαριαζόσουν για ηλικιωμένος.

 5. Πάνος με πεζά said

  Με τέτοια σύμβαση-ζάχαρη, κάθε μέρα μπέργκερ θα έτρωγε ! 🙂

 6. atheofobos said

  Η συζήτηση της επερώτησης Τσιάρα στην Βουλή για τον Γερμανό μηχανικό στην Μακεδονία της 4-12-65
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=43061&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AScASbASRASJASZASJASa&CropPDF=0

 7. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  6. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ,ο μισθός του Berger ήταν 1300 δολλάρια. Περίπου 10,000 σημερινά. Νοτ μπαντ!
  http://www.dollartimes.com/inflation/inflation.php?amount=1000&year=1965

 8. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  7. Oύτε εξωφρενικό βέβαια ποσό για έναν έμπειρο διευθυντή παραγωγής.

 9. Γς said

 10. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή, εμένα που μου αρέσει η καστανή (ακατέργαστη;) ζάχαρη, αυτή θα περνάει από έναν διευθυντή των 5000 χιλιάδων το μήνα; 🙂

 11. sarant said

  6-8: Ωραίο εύρημα. Και ο αρμόδιος υπουργός λέει ότι ο Μπέργκερ προσλήφθηκε χωρίς διαγωνισμό διότι αν κάνεις διαγωνισμό παίρνεις τον χειρότερο.

 12. Corto said

  6: Το καλύτερο από το απόσπασμα της εφημερίδας:

  «Εφόνευσε τον μπάρμαν διότι διεφώνησεν επί μουσικών θεμάτων».

 13. Δημήτρης said

  Προσελήφθη ο Γερμανός 18-20 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Επειδή η αίσθηση που έχουμε για τον χρόνο είναι σχετική, θα μιλάγαμε δηλαδή σήμερα για ένα γεγονός που αντίστοιχα θα είχε συμβεί γύρω στο 1998. Όχι και τόσο ξεχασμένο δηλαδή.

 14. Δημήτρης said

  Τώρα που το ξαναβλέπω, λίγο δυσνόητο αυτό που ήθελα να πω, αλλά τέλος πάντων…..

 15. sarant said

  Ναι, οι μνημες ήταν νωπές.

 16. Γς said

  12¨

  Ή μουσική εξημερώνει τα ήθη

  Στο φλάουτο η Ναταλά Γεράκη. Τον πιανίστα δεν τον ξέρω

 17. Γς said

  Ναταλία

 18. Corto said

  17: Και αφού περί μουσικής ο λόγος, απεβίωσε και ο μέγας ελαφρολαϊκός συνθέτης Ζακ Ιακωβίδης, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης του Σπύρου Περιστέρη και του Μίνωος Μάτσα.

  http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500043691

 19. Ανδρέας said

  4
  Ενώ σήμερα τα πουλιά άλμπατρος στα 65+ τους γεννάνε και αυγά 😀

  Midway Gets a Welcome Dose of Wisdom
  November 30, 2015
  Wisdom, a Laysan albatross and the world’s oldest known banded bird in the wild, has returned to Midway Atoll National Wildlife Refuge and Battle of Midway National Memorial. Wisdom was first banded in 1956. And because Laysan albatross do not return to breed until they are at least 5 years old, it is estimated Wisdom is at least 64 years old, but she could be older.
  h**p://usfwspacific.tumblr.com/post/133964943840/something-to-be-thankful-for-wisdom-has-returned

 20. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Την ιστορία της σημερινής ανάρτησης δεν την είχα ακούσει, ίσως επειδή το «σκάνδαλο του Γερμανού ειδικού τεχνολόγου» να ήταν παρωνυχίδα μπροστά στα θηριώδη σκάνδαλα της προδικτατορικής εποχής.
  Μια ζωή τα (γ)ίδια …

 21. Γς said

  18:

  Και το πουλί του. Το ελεύθερο

  Από κανάρα σε κανάρα

 22. Γς said

  18:

  >συνεργάτης του Σπύρου Περιστέρη

  Έ ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ,
  άλα πι και φικέ ξηγιέτ’
  α λε λεπτίκ.

  Στα ντε μπουζουκέν
  ντε καμπαρέ,
  άλα ντε δικό μας ο καρέν.

  Άντε λα φουμέντο
  και μαστουριόρε
  με τε γκομενέτε ο τεκέ
  και η Αγγέλω πατημέντο,
  φλόκο ντ’ αργιλέ.

  Έστε μάγκας, έστε μπελαλίκ,
  λα ντε Βοτανικό ο πιο νταήκ
  κι έντρεμεν
  ντρε κάργα ντε μαγκέ
  γιατί φτιαξάρε
  στο μινούτο ντε δουλειέν.

  Άντε λα φουμέντο
  και μαστουριόρε
  με τε γκομενέτε ο ντεκέ
  και η Αγγέλω πατημέντο,
  φλόκο ντ’ αργιλέ.

 23. LandS said

  #4 Τότε οι 65άρηδες ήταν ήδη 10+ χρόνια στη σύνταξη. Ενώ οι σημερινοί θέλουν άλλα δυο χρόνια δουλειά για να βγούνε. 😦

 24. Corto said

  22 (Γς):
  Και στο πρωτότυπο:
  Γιατί πήρε σύνταξη από τον Μεντρεσέ.

 25. sarant said

  23 Παίρνανε τόσο νωρίς σύνταξη το 1965;

 26. spiral architect said

  @23, 25: Αν δούλευαν από τα μικράτα τους και ίσχυε η τριακονταπενταετία, ναι. Αλλά, δραχμοφονιάδες υπήρχαν ανέκαθεν, το τάβλι και η δηλωτή δεν τους ταιριάζουν.

 27. Πάνος με πεζά said

  @ 23 : Μα, η συνταξιοδότηση ήταν πάντα (εκτός από τώρα…) σε χρόνο ανάλογο με το προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με το προηγούμενό σου σχόλιο, γιατί όχι;

 28. LandS said

  Θεωρητικά, για τους άνδρες, ίσχυε το 10500 ένσημα και άνω των 55. Βέβαια με τον Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τα πράγματα τότε, ήταν πολύ διαφορετικά στη πράξη.

 29. Πάνος με πεζά said

  Υπήρχε μεγάλη περιπτωσιολογία…Η νονά μου βγήκε, λίγο μετά τον πόλεμο, σε σύνταξη από την Εθνική Τράπεζα, έχοντας δουλέψει νομίζω από τα 16 μέχρι τα 32. Ζει και την απολαμβάνει μέχρι σήμερα, καλά να είναι η (καταπληκτική αυτή) γυναίκα.
  Και δε θέλω βλακείες, «αυτά πληρώνουμε τώρα»…

 30. Περί συντάξεων, οι γονείς μου έπιασαν δουλειά (δάσκαλοι) στα 24-25, αγόρασαν ένα σπίτι στα 35-40, έχτισαν κι ενάμιση εξοχικό στα 50 τους και συνταξιοδοτήθηκαν στα 60παρά. Ξέρετε πολλούς 25χρονους που να αρχίζουν τώρα δουλειά και με ασφάλιση κιόλας; Κανέναν. Ή εκπαιδευτικούς που να μπορούν να αγοράσουν σπίτι στα 35; Κανέναν, επίσης. 😦

 31. Πάνος με πεζά said

  Ναι, φυσικά. Μα ο σκοπός είναι, να μη μπορείς, και να δανείζεσαι…

 32. Και κάπου εδώ κολλάει το «Βιάσου αγαπητέ μου» (http://www.efsyn.gr/arthro/viasoy-agapite-moy ) γιατί μας πήραν τα χρόνια…

 33. 32 Μα τι μου θύμισες τώρα Σκύλε… Πάρε μια φορά κι από μένα ένα τζιφάκι για να σ’ ευχαριστήσω:

 34. gpoint said

  # 29

  Πάνε για τις συντάξεις τα πράγματα είναι απλούστατα ΑΝ ισχύει η αρχή της ανταποδοτικότητας των κρατήσεων και όχι με προαγωγές, ειδικά μισθολόγια και τέτοια. Φυσικά αυτό ήταν κάτι που ΠΟΤΕ δεν θέλησαν οι πολιτικοί ΟΛΩΝ των κομμάτων για να μην χάσουν την πελατεία τους ΚΑΙ τα προνόμιά τους. Δώσανε και κάτι ψίχουλα στους αρδ για να μη φωνάζουνε και γράψανε στα παλιά τους παπούτσια τα εκάστοτε ενιαία μισθολόγια απαντώντας με καινούργιες ΔΕΚΟ. ΜΗΚΥΟ και δεν συμμαζεύεται

 35. Πάνος με πεζά said

  E ναι, δε διαφωνούμε. μεγάλη κουβέντα…Το ανταποδοτικό, είναι πάρα πολύ σχετικό… Ακόμα και ιδιωτική ασφάλιση να κάνεις, το μόνο σίγουρο μέγεθος είναι η συνδρομή σου, ενώ αυτά που «αναποδοτικά» σου υπόσχονται, με κάτι μαίμουδεμένα επιτόκια απόδοσης, όταν θα έρθει η ώρα (κι εφόσον, εν τω μεταξύ, η εταιρία δεν έχει γίνει «Ασπίς Πρόνοια»), να εύχεσαι να είναι τουλάχιστον τα λεφτά σου…

  Ανταποδοτικό ίσως θα ήταν, αν είχες νοσηλευτεί καμιά εικοσαριά φορές, με καμιά δεκαριά εγχειρήσεις…Αλλά ποιός θα το ήθελε; «Η ασφάλεια υγείας είναι ένα παιχνίδι, που παρακαλάς να χάνεις», έλεγε κάποτε ένας τύπος (αλλά ήταν ασφαλιστής !)

  Τώρα, πώς κατάφερε αυτός του ΣΥΡΙΖΑ (πώς τον λέγαν;) κι έβγαλε σε τόσο νεαρή ηλικία, τέτοια αποζημίωση από ιδιωτική ασφάλιση, γύρευε…Πώς τον λέγαν ρε παιδιά;

 36. Ανδρέας said

  Έχουμε και το κουλό του Κέρι
  » Η Αμερική στηρίζει την… Αιάντα»

 37. o pa;ios said

  o μισθος του ηταν 50.000 και οχι 5.000 οπως φαινεται στην τσαντα του….

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  37 Και στην τσάντα 50.000 γράφει

  35 Τσουκαλάς; Είχε κάνει συμφωνία η τράπεζα (στην οποία δούλευε) με την ασφαλιστική, για όλα τα διευθστελέχη

 39. Ιάκωβος said

  Είχε κλείσει στη Λάρσα ένα εργοστάσιο ζάχαρης πριν λίγα χρόνια . Είναι άραγε αυτό;

 40. 4: «…65 χρονών το 1965 λογαριαζόσουν για ηλικιωμένος».

  Πριν …πολλές δεκαετίες λεγόταν, ότι στην Οθωνική περίοδο μια εφημερίδα είχε γράψει την εξής είδηση: «Άμαξα ιππήλατος παρέσυρε και εφόνευσε γέροντα τεσσαράκοντα ετών»!

  30: «…οι γονείς μου…συνταξιοδοτήθηκαν στα 60παρά».

  Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, οι τηλεφωνήτριες του ΟΤΕ συνταξιοδοτούνταν σε ηλικία 35 ετών.

 41. Ιάκωβος said

  Μοιάζει να είναι αυτό
  http://www.sp-ebz-plati.gr/index.php/2011-03-22-07-25-14/324-2011-05-14-17-43-09

  «…Όπως φέρεται να έλεγε τότε ο Κων. Καραμανλής, σοσιαλιστικού τύπου η λειτουργία του: δεν είχε στόχο, να αποκομίζει οφέλη και κέρδη. Σκοπός ήταν να παρασκευάζει φθηνή ζάχαρη από ελληνικά τεύτλα. Αρκεί να μην «μπαίνει μέσα».
  Πώς επιτυγχανόταν αυτό; Στο κόστος παραγωγής, προστίθετο ένα επιπλέον 5% από το υπ. Εμπορίου, για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Η ΕΒΖ ήταν μονοπώλιο, εισαγωγές δεν γίνονταν, παρά μόνο αν παρουσιάζονταν έλλειψη στην αγορά…
  ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ…
  Ουσιαστικά λοιπόν τα οικονομικά προβλήματα της ΕΒΖ θα έπρεπε να φανούν από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Πήραν όμως παράταση… χάρη σε έναν πόλεμο! Ο βομβαρδισμός της Σερβίας και η ισοπέδωση της οικονομίας της, παρείχε τη δυνατότητα στην ΕΒΖ να αγοράσει (σε ποσοστό 80%) τα δύο εργοστάσια της γειτονικής χώρας και να παράγει ζάχαρη σε πολύ χαμηλό κόστος…»

 42. I ❤ dogs!

  https://pbs.twimg.com/media/CVZciIqUEAAFnbE.jpg:large

 43. sarant said

  41 Αυτό είναι το εργοστάσιο στο Πλατύ (Ημαθίας). Της Λαρίσης είναι αυτό που έκλεισε το 2006, δείτε λινκ στο τέλος του άρθρου.

 44. Μαρία said

  43
  Της Λάρισας είναι, δες το λινκ στο άρθρο 🙂

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  http://xronika05.blogspot.gr/2012/05/blog-post_2438.html

  Από δω διάβασα κι εγώ μερικά.Είπα να δω μια αναλογία ας πούμε της τιμή της ζάχαρης τότε με το μισθό του Γερμανού και τώρα,πριν κλείσει(παχουλές αμοιβές ασφαλώς όπως σε όλους τους δημ.οργανισμούς). Η ζάχαρη το ‘ 70 έκανε 14 δρχ το κιλό στο μπακάλικο.

 46. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ζαχαρουργείο! Δεν την είχα συναπαντήσει ποτέ πριν τη λέξη.

 47. ΚΑΒ said

  45.Σήμερα κάνει 300 δρχ. στο Σ-Μ.

 48. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  19 «Ενώ σήμερα τα πουλιά άλμπατρος στα 65+ τους γεννάνε και αυγά :D»

  Ομως οι ναυτικοι πιστεύουν οτι αυτα τα θαλασσοπουλια φερνουν κακη τυχη, αλλα ο Peter Green ενθυμουμενος ενα ποιημα που διαβασε οταν ηταν μικρος εμπνεύστηκε ενα απο τα αριστουργηματα των Fleetwood Mac

  Fleetwood Mac – Albatross

  ΥΓ «An albatross is a bird that sailors believed brought bad luck, hence the expression «An albatross around your neck.» The albatross appears in the poem The Rhyme Of The Ancient Mariner by Samuel Coleridge. Fleetwood Mac guitarist Peter Green read the poem as a child, which gave him the idea for the song.
  This song is the biggest ever selling Rock instrumental hit in the UK.

  […]

  A Chuck Berry instrumental from 1957 called «Deep Feeling» has many of the same elements Fleetwood Mac used on «Albatross,» including a call and answer style of guitar playing, and constant bass in the background. Berry was an influence on many British Blues musicians.

  http://www.songfacts.com/detail.php?id=7744

 49. Ανδρέας said

  48 κομματάρα κι ο Πήτερ Γκριν το έπαιξε ωραία

 50. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  The Archies – Sugar, Sugar (Original 1969 Music Video)

  Να παραγουν φθηνα ζαχαρη στην Σερβια, αλλα να βγαλουν οι μουσικοι μας και κανενα χιτακι !!!

 51. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο Γερμανοπαις Robin Schulz εχει ηδη πραγματοποιησει οχι χιτακι αλλα » a string of smash hits »

  Releasing a string of smash hits off his September 2014 debut album “Prayer” established Robin Schulz as one of the internationally most successful German artists of the past 20 years. Now, the Osnabrück-native, superstar DJ and producer is set to release his highly-anticipated follow-up longplayer: Almost exactly one year after the release of his globally acclaimed breakthrough debut, Schulz is back on track with yet another stroke of genius: Promisingly entitled “SUGAR”, album no. 2 will be released later this year on September 18th!

 52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  47.Σήμερα κάνει 300 δρχ. στο Σ-Μ..
  Ποιος να ξέρει το ζαχαρώδη μισθό του τελευταίου δντη του εργοστασίου. Ακούω τώρα για τους χρυσούς τραπεζικούς δντες την ώρα που χρεωκοπούν οι τράπεζες (εισαγωγικά κατά βούληση).
  48.>>ο Peter Green ενθυμουμενος ενα ποιημα που διαβασε οταν ηταν μικρος
  http://www.sarantakos.com/language/par-albatros.html

 53. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  52. Καμμια σχεση εκτος απο το Albatross 🙂

  «The albatross appears in the poem The Rhyme Of The Ancient Mariner by Samuel Coleridge. Fleetwood Mac guitarist Peter Green read the poem as a child, which gave him the idea for the song.»

  The Rime of the Ancient Mariner (text of 1834)
  BY SAMUEL TAYLOR COLERIDGE

  Argument

  How a Ship having passed the Line was driven by storms to the cold Country towards the South Pole; and how from thence she made her course to the tropical Latitude of the Great Pacific Ocean; and of the strange things that befell; and in what manner the Ancyent Marinere came back to his own Country.

  PART I
  It is an ancient Mariner,
  And he stoppeth one of three.
  ‘By thy long grey beard and glittering eye,
  Now wherefore stopp’st thou me?

  […]

  At length did cross an Albatross,
  Thorough the fog it came;
  As if it had been a Christian soul,
  We hailed it in God’s name.

  It ate the food it ne’er had eat,
  And round and round it flew.
  The ice did split with a thunder-fit;
  The helmsman steered us through!

  And a good south wind sprung up behind;
  The Albatross did follow,
  And every day, for food or play,
  Came to the mariner’s hollo!

  […]

  http://www.poetryfoundation.org/poem/173253

 54. Υπάρχει και ελληνική μετάφραση με τις γκραβούρες του Ντορέ.
  https://www.ianos.gr/i-mpallanta-tou-gerou-naitikou-0020446.html

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  29 – «Και δε θέλω βλακείες, «αυτά πληρώνουμε τώρα»…» Κι όμως, όποιον κι αν ρωτήσεις αυτό θα σου πεί, μεγάλη εφεύρεση της οικονομικής ελίτ η συνενοχή.

  30 – «Ξέρετε πολλούς 25χρονους που να αρχίζουν τώρα δουλειά και με ασφάλιση
  κιόλας; Κανέναν.» Και πού να δείς τι έρχεται στο κοντινό μέλλον.

  «Ή εκπαιδευτικούς που να μπορούν να αγοράσουν σπίτι στα 35; Κανέναν, επίσης.»
  Ό,τι διδάσκουν στα παιδιά διδάχτηκαν, δηλαδή καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα των τελαυταίων 20 χρόνων, και δη των τελευταίων δέκα, ΧΑΟΣ, πώς να μπορούν να αγοράσουν σπίτι; (που είναι ό,τι πιο ηλίθιο μπορεί να κάνει κάποιος μη πλούσιος).

  32 – Γι΄αυτό δεν γράφεις βρε τεμπελόσκυλο, σκοπεύεις να φτάσεις τον Μαθουσάλα; (χαμόγελο).

 56. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  54. Ευχαριστω αλλα προτιμω στα αγγλλικα, καποια αλλη μερα.

  Βρηκα την βιογραφια του ποιητη, που απλως τον ειχα ακουστα

  Samuel Taylor Coleridge
  1772–1834

  Samuel Taylor Coleridge is the premier poet-critic of modern English tradition, distinguished for the scope and influence of his thinking about literature as much as for his innovative verse. Active in the wake of the French Revolution as a dissenting pamphleteer and lay preacher, he inspired a brilliant generation of writers and attracted the patronage of progressive men of the rising middle class. As William Wordsworth’s collaborator and constant companion in the formative period of their careers as poets, Coleridge participated in the sea change in English verse associated with Lyrical Ballads (1798). His poems of this period, speculative, meditative, and strangely oracular, put off early readers but survived the doubts of Wordsworth and Robert Southey to become recognized classics of the romantic idiom.
  […]

  http://www.poetryfoundation.org/bio/samuel-taylor-coleridge

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  53,54 και στο θέατρο
  http://newpost.gr/entertainment/364363/h-mpalanta-toy-geroy-naytikoy-toy-samioyel-koleritz-sthn-peiraiws-260

 58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  33 – Η μουσική δεν έχει να κάνει τόσο με το σέξ, αλλά κυρίως με τον θάνατο, αυτόν προσπαθούμε να ξορκίσουμε και να κατανοήσουμε μέσω της μουσικής. Στα μουσικά έργα που αναφέρονται στο σεξ και τον έρωτα, κυριαρχεί το συναίσθημα, οι μεγάλες μουσικές δημιουργίες, κυριαρχούνται από το βαθύ και αγωνιώδες αίσθημα του θανάτου. Τα μουσικά γονίδια, είναι μουσική ηλιθιότητα όπως και τα περισσότερα «γονιδιακά».

 59. Γς said

 60. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Michel Berger – Le Paradis Blanc

  Ετυχε! Μπεργκερ και λευκο

 61. Πάνος με πεζά said

  E, και ξεχάσαμε αυτό;

 62. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Μουσική τροπή πήραν τα σχόλια!

 63. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Καθώς η νύξ προχωρεί, μόλις προλαμβάνω να ενημερώσω τους εκλεκτούς αναγνώστας του δημοφιλούς Ιστολογίου σας διά την Αγίαν Βαρβάραν, την προστάτιδα του Πυροβολικού μας, ήν εωρτάσαμε σήμερον (χθές) 4ην Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2015. Ιδού τί γράφει – μεταξύ άλλων – ο λίαν έγκυρος Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εις τον περίφημον Συναξαριστήν του διά την Αγίαν…

  Όπως βλέπετε, ο βάρβαρος Έλλην (sic!) πατήρ της τήν κατέσφαξε διότι η Βαρβάρα ήθελε να φτιάξη 3 παράθυρα εις το λουτρόν της προς τιμήν της Αγίας Τριάδος, ενώ ο πατήρ της επεθύμει μόνον 2 (δύω). Μετά την ανάγνωσιν του Βίου της από την πένναν του Νικοδήμου Αγιορείτου, είναι βέβαιον ότι θα αντελήφθητε διατί το Ρωμέικον Πυροβολικόν υιοθέτησε την Αγίαν Βαρβάραν ως προστάτιδά του: Εξαιτίας του αστροπελεκΥού που απέστειλεν ο Γιαχβέ (Ιησούς Χριστός) προς την κεφαλήν του πατρός της.

  2) Αυτό που σάς αποκρύπτουν οι Γαλιλαίοι (διατί, άραγε, σιωπά ο εντιμώτατος κ. Σμερδαλέος;) και δεν θα σάς πούν ποτέ οι εδώ εκπρόσωποι της κλίκας του Μεταλληνού (νεαρός Ριβαλδίνιο, Blog-oti-nanai, κ. Κορνήλιος κλπ.) είναι το εξής φοβερόν: Η Αγία Βαρβάρα είναι κλασικόν παράδειγμα ανυπάρκτου Αγίας, διό και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την έχει σβήσει (τω 1969) από τον κατάλογον των Αγίων της!.. ΙΔΟΥ πώς έχει εν συντομία το ζήτημα διά τους αγνοούντας…

  3) Περαίνων, παραθέτω έν απόσπασμα από τον Βίον του Αγίου Παϊσίου του Εζνεπίδου (1924-94) διά την σχέσιν του με την Αγίαν Βαρβάραν. Κάθε αγαθή ψυχή που θα διαβάση το κατωτέρω απόσπασμα, θα καταλάβη πόσον αποβλακωτική είναι η Θρησκεία των Γαλιλαίων και πόσον μέγας καρπαζοεισπράκτωρ υπήρξεν ο προσφάτως αγιοποιηθείς γέρων Παΐσιος, που περίμενε να του βγάλη τα σωληνάκια η Αγία Βαρβάρα και δεν φώναζε τας νοσοκόμας…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος

  ΥΓ: Καθώς ξημερώνει η 5η Δεκεμβρίου και εορτάζει ό άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (πραγματικός άγιος αυτός…) καλώ τον «Σάθαν του 21ου Αώνος» κ. Σμερδαλέον να ενημερώση το εκλεκτόν ακροατήριον του Σαραντακείου Ιστολογίου πόσον… «αγαπητικά» είχε φερθή ο άγιος Σάββας προς την (Αγίαν!) Αυτοκράτειράν μας Θεοδώραν (την πόρνην σύζυγον του αγίου Ιουστινιανού). Την είχε καταραστεί να μή τεκνοποιήση!.. Από τόση μεγάλη «Αγάπην Χριστού} διεπνέετο ο Σάββας ο Ηγιασμένος!..

 64. Γς said

  Η Βαρβάρα η λαντζέρισσα:

  Κι ήαν κι εκείνος ο περίεργος πελάτης του εστιατορίου που μάντευε καθ εκάστην το πιάτο της ημέρας, μυρίζοντας τα μαχαιροπήρουνα.

  -Α, έχετε ωραίο φρικασέ σήμερα.
  -Μουσακά. Κλπ.

  Μέχρι που μια μέρα πριν του τα πάνε τα πέρασαν από τη λάτζα και τα έτριψαν στα απόκρυφα σημεία της Βαρβάρας.

  Τα μυρίζει, τα ξαναμυρίζει, σκέφτεται και

  -Ρε παιδιά εδώ δουλεύει τώρα η Βαρβάρα;

 65. Γς said

  Sugartown: Oi gabroi (2006)

  Συγγνώμη

 66. gpoint said

  Καλημέρα…

  όσο μπορεί να είναι καλή η μέρα με τέτοιες ειδήσεις :

  (από το in.gr επάνω και στη μέση)

  Βαθύ «μαχαίρι» στις συντάξεις ζητούν οι δανειστές

  Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής
  ΤτΕ: Πιθανή -υπό προϋποθέσεις- η ανάκαμψη το β’ εξάμηνο 2016

  Δεν γαμιόσαστε λέω γω (σόρρυ νικοκύρη)

 67. Γς said

  …ν ασπρίσουμε
  [που λένε]

 68. sarant said

  Καλημέρα κι από εδώ!

 69. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 70. leonicos said

  Η μόνη καλή είδηση, η επανεμφάνιση του Γς. Είχα απελπιστεί, να μην υπάρχει κάποιος να κακολογώ!

 71. Γς said

  70:

  La vie humaine commence de l’autre côté du désespoir.

  Jean-Paul Sartre

 72. voulagx said

  @43, 44: Δεν βλεπω κανενα λινκ στο αρθρο αλλα της Λαρισης ειναι αυτο: http://www.ebz.gr/sugar_plant_Greece_larisa.htm
  και του Πλατεος ειναι αυτο: http://www.ebz.gr/sugar_plant_Greece_plati.htm

 73. Και μια μικρή παρατήρηση. Ο οίκος Μάισσεν τότε ήταν κρατική εταιρεία της Ανατολικής Γερμανίας, μια από τις λίγες που εξήγαν με επιτυχία στη Δύση, προσφέροντας πολύτιμο για τη ΛΔΓ συνάλλαγμα. Συντρόφισα, λοιπόν, η κομμουνιστοφάγος Άνασσα;

 74. sarant said

  72 Μερσί, αλλά δεν βλέπεις το λινκ στο τέλος, εκεί που λέει «όπως διαβάζω»;

  73 Πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, δεν την ήξερα. Μάλλον ο πόθος για τα σερβίτσια είναι ισχυρότερος απ’ όλα τα βίτσια 🙂

 75. voulagx said

  #74: Ωχ! με μπερδεψατε, νομιζα οτι εννοουσατε, εσυ και η Μαρια, το λινκ του #41.

 76. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  73. >>Ο οίκος Μάισσεν τότε ήταν κρατική εταιρεία της Ανατολικής Γερμανίας
  Στην Βουλγαρία,επί υπαρκτού,χαζεύοντας σε μια αγορά με παλιά ψιλοπράματα πράματα,είχα αγοράσει δυο παλιά πιατάκια με πεταλούδες (μπιτ φτηνά)που μετά μου είπαν οι της παρέας ότι ήταν Μάισεν,του φημισμένου εργοστασίου κλπ.Δεν είχα ιδέα το χωριατάκι, εμένα το κριτήριό μου ήταν οι πεταλούδες 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: