Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2015;

Posted by sarant στο 10 Δεκεμβρίου, 2015


Το τέλος της χρονιάς παραδοσιακά είναι καιρός απολογισμών. Το ιστολόγιο προσπαθεί να τηρεί ευλαβικά τις παραδόσεις κι έτσι με το σημερινό άρθρο συνεχίζουμε ένα εγχείρημα που φέτος επαναλαμβάνεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για έκτη χρονιά: πράγματι, ήρθε και φέτος το πλήρωμα του χρόνου για να διαλέξουμε τη Λέξη της Χρονιάς για το 2015.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία ή γενικά να σημάδεψε τη χρονιά που τελειώνει. Τη «λέξη» την εννοούμε με την ευρύτερη έννοια, δηλαδή γίνονται δεκτοί και σύμπλοκοι όροι (πρόπερσι η λέξη της χρονιάς ήταν σύμπλοκος όρος, το σαξές στόρι) καθώς και ακρώνυμα (πέρυσι, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ).

Κάθε χρόνο η διαδικασία ξεκινάει περίπου την ίδια εποχή και περιλαμβάνει τρία στάδια, με τρία ισάριθμα άρθρα. Όχι κατά σύμπτωση, αυτό το πρώτο άρθρο που θα ξεκινήσει τη διαδικασία δημοσιεύεται και φέτος στις 10 Δεκεμβρίου, όπως και πέρσι και πρόπερσι.

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, τα περσινά αποτελέσματα θα τα βρείτε εδώ. Πέρυσι λέξη της χρονιάς ήταν, όπως είπαμε, ο ΕΝΦΙΑ, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ιπτάμενοι αναρχικοί και στην τρίτη ο ένοικος του τάφου. Τα προπέρσινα αποτελέσματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Πρόπερσι, λέξη της χρονιάς ψηφίστηκε το σαξές στόρι, ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε η βιαποπουκιανπροέρχεται και στην τριτη θέση τα άκρα/θεωρία των άκρων. Τα αποτελέσματα του 2012 μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Το 2012 είχατε ψηφίσει για λέξη της χρονιάς την επαναδιαπραγμάτευση, στη δεύτερη  θέση το εγέρθουτου και στην τρίτη την αλληλεγγύη. Αν θέλετε να πάμε ακόμα πιο πίσω, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του 2011 βρίσκονται εδώ. Το 2011 πρώτη είχε έρθει, με διαφορά, η λέξη αγανακτισμένοι, ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση ισοβάθμησαν το κούρεμα και το χαράτσι. Τέλος, τα αποτελέσματα, του 2010, βρίσκονται εδώ. Το 2010, πρώτη χρονιά του… θεσμού, είχε έρθει πρώτη η λέξη μνημόνιο, ακολούθησε με μικρή διαφορά το ΔουΝουΤου και την τριάδα έκλεισε η τρόικα.

Ένας κανόνας που έχουμε καθιερώσει σε αυτές τις ψηφοφορίες είναι ότι οι λέξεις που έχουν διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια αποκλείονται από την ψηφοφορία. Δεν είμαι και τόσο βέβαιος αν αυτός ο κανόνας πρέπει να διατηρηθεί, αλλά να δούμε πρώτα αν θα παραστεί ανάγκη.

Φέτος η κατάσταση άλλαξε ριζικά από μια άποψη, καθώς τον Γενάρη εκλέχτηκε μια άλλη κυβέρνηση -ωστόσο, από μιαν άλλη άποψη δεν άλλαξαν και πολλά, αφού πάλι μνημόνιο έχουμε.

Χωρίς να θέλω να σας επηρεάσω, θα αναφέρω μερικές λέξεις, απλώς για να δώσω έναυσμα. Μια φράση που ακούστηκε πολύ, και που μπορεί να θεωρηθεί και σύμπλοκος όρος, αφού κυκλοφορεί και σε ακρώνυμο είναι η πρώτη φορά αριστερά (ΠΦΑ). Η φράση γνώρισε και πλείστες όσες παραλλαγές (π.χ. φασιστερά), που τις καταγράφω αν και πολλές τις θεωρώ ανόητες. Η κυβέρνηση που έχουμε είναι συγκυβέρνηση, μια ακόμα λέξη που ακούστηκε πολύ, ενώ λιγότερο ακούστηκε το ΣΑΝΕΛ ως ειρωνική συντομογραφία. Δεν ξέρω αν ακούστηκε τόσο το «Δεύτερη φορά αριστερά», μετά τις δεύτερες εκλογές του Σεπτέμβρη.

Η χρονιά σημαδεύτηκε βέβαια και από το δημοψήφισμα του Ιουλίου, άλλη μια λέξη που κυριάρχησε. Επίσης, για πολύ καιρό βρισκόταν (και ακόμα βρίσκεται, ίσως) στην επικαιρότητα το γκρέξιτ, ενώ από το καλοκαίρι και μετά έχουμε κάπιταλ κοντρόλ(ς) στις τράπεζες. Υπάρχουν και ελληνικές αποδόσεις αλλά, κακά τα ψέματα, το ασυμμόρφωτο δάνειο κυριαρχεί.

Όπως είπαμε, πάλι μνημόνιο έχουμε, μόνο που είναι αριστερό μνημόνιο, ή τρίτο μνημόνιο, ενώ πολύ ακούστηκε, κυρίως χαιρέκακα απ’ όσους είχαν υπογράψει τα προηγούμενα δύο, το μεγεθυντικό μνημονιάρα. Τρόικα έχουμε; Μια λέξη που ακούστηκε πάρα πολύ, ως εναλλακτικός όρος με επιμονή της ελληνικής πλευράς, ήταν οι θεσμοί (η αντιπολίτευση μίλησε ειρωνικά για θεσμόικα, ενώ στο νέο μνημόνιο η τρόικα είναι τετραμελής, που εγώ τη χαρακτήρισα τετρόικα).

Πολλή συζήτηση γίνεται για τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή, ενώ ένα από τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις είναι τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε όμως το δράμα με τους πρόσφυγες της Συρίας, έχουμε τους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό κράτος, έχουμε και το ζε σουί Σαρλί από την αρχή του χρόνου.

Αλλά ήδη ανέφερα πάρα πολλές λέξεις. Παρασύρθηκα, αλλά σταματάω. Περιμένω λοιπόν τις δικές σας ιδέες και προτάσεις. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική στάθμιση.

Αυτό το πρώτο στάδιο, το στάδιο της διατύπωσης των προτάσεων, φέτος θα διαρκέσει έως το Σάββατο το βράδυ, δηλαδή έως τις 12 Δεκεμβρίου στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή θα συγκεντρώσει τις επικρατέστερες προτάσεις (που θα είναι πάνω από 25, ίσως και πάνω από 50) και θα τις θέσει σε ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ενώ θα διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 30ής Δεκεμβρίου. Παραμονή πρωτοχρονιάς θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ξέρουμε ποιαν διαλέξατε για Λέξη του 2015.

Λέξη της χρονιάς διαλέγουν βέβαια και άλλοι οργανισμοί, εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα. Φέτος είχαμε όμως κάτι το εντελώς καινούργιο. Οι λεξικογράφοι του λεξικού Oxford φέτος διάλεξαν για λέξη της χρονιάς όχι μια λέξη αλλά ένα εικονόγραμμα (ή πικτόγραμμα, ή emoji), μια χαμογελαστή φατσούλα που βγάζει δάκρυα από τα γέλια. Οι Γάλλοι πάλι, τραυματισμένοι από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των φανατικών, διάλεξαν τις λέξεις laïcité και liberté d’expression, που η πρώτη από αυτές, ενώ είναι ελληνογενής, δεν μπορεί να μεταφραστεί «λαϊκότητα» αφού αυτό σημαίνει άλλο πράγμα. Θα το πούμε «κοσμικό χαρακτήρα» αλλά τα μεταφραστικά θα τα πούμε άλλη φορά.

Λοιπόν, περιμένω τις προτάσεις σας: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η Λέξη της χρονιάς για το 2015;

 

179 Σχόλια προς “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2015;”

 1. γιωργος said

  μενουμε. γιατι απο μενουμε ευρωπη καταληξαμε στο μενουμε ταπι

 2. Η λέξη που ερχόταν πολύ συχνά στο στόμα φέτος, ήδη από τον Γενάρη, είναι η λέξη: «σκατόψυχοι».

 3. Αγάπη said

  Καλημέρα
  Τί έγινε με κείνη την (ρωσοτουρκική 😉 παραβίαση;

 4. ndmushroom said

  Το δημοψήφισμα λάμπει δια της απουσίας του από αυτόν τον πρώτο, πρόχειρο κατάλογο. Θα μου πεις, εδώ ξεχάστηκε μέσα σε 5 μέρες, σιγά μην άντεχε μέχρι το τέλος του χρόνου! 🙂

 5. Tommygun said

  Κατοπιν ωριμης σκεψης, το «σκληρη διαπραγματευση»

 6. – Λέξη που ακούστηκε περισσότερο: ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. 😛

  – Λέξη που ταιριάζει περισσότερο: ΣΜΠΑΡΑΛΙΑ. :/

 7. ndmushroom said

  Γράψε λάθος (τι λάθος, λαθάρα!). Πώς κατάφερα να πηδήξω αυτή μόνο την παράγραφο, ένας θεός ξέρει…

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις προτάσεις σας.

  1:Θα έλεγα ότι το «Μένουμε Ευρώπη» ακούστηκε πράγματι.

  3: Ως λέξη ή ως γεγονός;

  4: Ε όχι και ξεχάστηκε, το άρθρο αναφέρει τη λέξη στις υποψήφιες, με μαύρα στοιχεία ξεχωρισμένη όπως και οι άλλες.

  6: Σωστά, και η αξιοπρέπεια έπαιξε πολύ.

 9. sarant said

  7: Γράφαμε μαζί 🙂

 10. Alexis said

  τζιχαντιστές
  πρόσφυγες/προσφυγικό
  κάπιταλ κοντρόλ(ς)
  συμφωνία-γέφυρα (τη θυμάται κανείς; 🙂 )

  Κύρια ονόματα παίζουν;
  Αν ναι, τότε: Βαρουφάκης (άνευ αντιπάλου) 😀

 11. Spiridione said

  Ανακεφαλαιοποίηση.

 12. Avonidas said

  Κωλοτούμπα.

 13. sarant said

  10-12: Καλές προτάσεις όλες

  10: Κύρια ονόματα δεν παίζουν, αλλά μπορείς να προτείνεις το Βαρουφίτσες ή Βαρουφιάνοι.

 14. προσφυγικό
  capital control(s)
  διακινητές
  Συρία
  έρπης
  διαπραγμάτευση

  Καλημέρα! 🙂

 15. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Η συνήθεια που έγινε λατρεία;

  Τα πιο πολλά έχουν ήδη προταθεί, να συμπληρώσω απλώς για το θεαθήναι, τα :
  Ισοδύναμα
  Εφαρμοστικοί νόμοι
  Μονομερής ενέργεια

  ενώ, στα «εκτός συναγωνισμού» να μην ξεχάσουμε και τα «κανούρια φρούτα» που ψάχναμε να βρούμε τί είναι,
  – Δημιουργική ασάφεια
  – P.O.S.
  – Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
  – Ποσοτική χαλάρωση

 16. Spyridon said

  Έντιμος συμβιβασμός

  Ακόμα και τώρα ακούγεται.

 17. sarant said

  Πράγματι, φέτος είχαμε μεγαλύτερη παραγωγή νέων όρων. Θα δυσκολευτεί η εφορευτική να περιορίσει τις συμμετοχές σε ένα ματζόβολο νούμερο.

 18. και-τα-άλλα-νησιά
  κωλοτούμπα
  αριστερό μνημόνιο

 19. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Η τίτλος της λέξης της χρονιάς για το ιστολόγιο πρέπει να αποδοθεί αυτοδίκαια στη λέξη Βάταλος. 🙂

  Καλό καλοκαίρι!

 20. ΛΑΖΑΡΟΣ said

  Καλημέρα! Αυτές είναι οι λέξεις για μένα που ακούστηκαν πιο πολύ: ισοδύναμα μέτρα, κόκκινες γραμμές, πρόσφυγες, Αιγαίο πέλαγος και τζιχαντιστές! Η τελευταία νομίζω και πιο πολύ!

 21. Καλημέρα, κι εγώ αριστερό μνημόνιο προτείνω.

 22. spiral architect said

  Για λέξη της χρονιάς προτείνω την τζιχαντίστρια.

 23. sarant said

  Ευχαριστώ για τις νεότερες προτάσεις!

 24. Φοβάμαι ότι η κωλοτούμπα (που ταξίδεψε κιόλας στα εξωτερικά) παίζει χωρίς αντίπαλο–άσε που πιάνει όλο το φάσμα του έτους (τείνουμε να ψηφίζουμε λέξη της χρονιάς με βάση την πιο πρόσφατη επικαιρότητα).

 25. Stella said

  Πρώτη ΦοροΑριστερά.

 26. Γιάννης Ιατρού said

  Πρτείνω την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
  (δεν το πήρε το μάτι μου ως τώρα, αλλά να μη πάρω κι όρκο …)

 27. Γιάννης Ιατρού said

  και μπορεί να μας την φέρει ο Αγιοβασίλης φέτος…

 28. Ανδρέας said

  κόκκινα δάνεια

 29. diant said

  Υποψήφιες λέξεις της χρονιάς: Θεσμοί, ΠρώτηΦοράΑριστερά, Τζίφρας, Καπιταλ κοντρολς, ISIS

 30. cyrusmonk said

  Τὸ Νομισματοκοπεῖο μετράει γιὰ κύριο ὄνομα; Ἐπίσης: Ὁ Ἄδωνις δὲν ἔχει ὑποψηφιότητα μὲ δική του λέξη, ἀκόμη καὶ μετὰ ἀπὸ τὸν «μαραθώνιο» ποὺ ἔκανε γιὰ νὰ προλάβει νὰ καταθέσει ἐλάχιστα μόλις ἐκπρόθεσμα τὴν ὑποψηφιότητά του; Προσωπικὰ δὲν θυμᾶμαι κάτι τρανταχτό, ἀλλὰ ἐκπλήσσομαι – κανεὶς δὲν θυμᾶται;

 31. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  30 Νομίζω πως το Νομισματοκοπείο δεν εμπίπτει στον αποκλεισμό των κυρίων ονομάτων

 32. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σωροί

 33. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  32 . Σπιράλ, Σκύλε βάλτε τη φάτσα με τα (ζωντανά) δάκρυα να κυλάνε, χωρίς τελεία

 34. gmich said

  Το καλοκάιρι άκουσα μια γιαγιά να λέει «ετσ’ που του παν’ αυτοί θα μας βαλν’ κάπιταλ κι στα μακαρόνια». γιαυτό ψηφίζω κάπιταλ κοντρόλ

 35. gpoint said

  θεσμοί (και με χι το θήτα), προαπαιτούμενα, παναθηναϊκός !

 36. ΚΑΒ said

  α΄ φορά αριστερά
  γκρέξιτ
  κάπιταλ κοντρόλ(ς)
  πρόσφυγες
  τζιχαντιστές

 37. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  32.
  Δεν τα ονομάζουν πτώματα κι ας είναι πεθαμένοι.
  «Σωρούς» κι ας είν αφρόντιστα κουφάρια οι πνιγμένοι

 38. sarant said

  32-37 Σωστά, και τόχουμε επισημάνει -αλλά «σοροί» βέβαια.

 39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  38. Διάολε!ναι σοροί …

 40. bibliothekarios said

  Στις λέξεις της χρονιάς και ο Γιάνης ή Γιάννης με ένα «ν»

 41. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νομίζω, Νίκο, πως η απόλυτη λέξη της χρονιάς είναι τα ισοδύναμα.. Δεν προτάθηκε ΚΑΜΙΑ περικοπή, νοικοκύρεμα, φόρος, έσοδα κλπ χωρίς να αναζητηθούν αμέσως μετά (λόγω πολιτικής ατολμίας και λαϊκισμού) ισοδύναμα μέτρα! Και βέβαια, η λέξη έδωσε τροφή σε δεκάδες γελοιογραφίες..

 42. Ανδρέας said

  »Γερμανία: Όριο στην υποδοχή προσφύγων ζητά το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο

  Την επιβολή ανώτατου ορίου στην υποδοχή προσφύγων ζήτησε ο επικεφαλής του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ, επικαλούμενος τις δυσκολίες ενσωμάτωσης.

  «Αργά ή γρήγορα δεν θα αποφύγουμε να θέσουμε όριο», δήλωσε ο κ. Σούστερ στην εφημερίδα «Die Welt» και ζήτησε ελεγχόμενη υποδοχή προσφύγων, καθώς, όπως είπε, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον τρόμο του πολέμου και του Ισλαμικού Κράτους, αλλά προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει κουλτούρα μίσους για τους Εβραίους.»

  avgi.gr/article/6097502/germania-orio-stin-upodoxi-prosfugon-zita-to-kentriko-ebraiko-sumboulio

  Τελικά η ζωή ξεπερνά κατά πολύ την επιστημονική φαντασία.

 43. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  σύμπλοκα
  ζε σουί Σαρλί, πνιγμένα παιδιά, έκρηξη στο Μπατακλάν, εκλογές στη Ν.Δ.(κάνει και για ανέκδοτο της χρονιάς)

 44. Avonidas said

  #42. προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει κουλτούρα μίσους για τους Εβραίους

  Να γελάσει κανείς, ή να κλάψει; 😐

 45. LandS said

  #this is a coup

  και επειδή στο 42 ο συνσχολιαστής Ανδρέας τελείωσε μεμια μεγάλη αλήθεια

  «παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο, μη βιώσιμο»

 46. LandS said

  Επίσης ψάχνω μια ομιλία της Φώφης όπου στρίμωξε σε μια παράγραφο πέντε παρομοιώσεις και δύο παροιμίες.

 47. εκλογές πρόσφυγες

 48. Ριβαλντίνιο said

  Για τα αθλητικά :

  εγκληματική οργάνωση
  πακιστανικά τηλέφωνα.

 49. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  46 Ε, βρες την 😉

  42-44 Η δικαιολογία είναι φοβερή…

  40 Να κάνουμε μια εξαίρεση για το Γιάνης με ένα νι; Διότι κανονικά τα κύρια ονόματα εξαιρούνται -αλλά εδώ υπάρχει γλωσσικό, ας πούμε, υποβαθρο.

 50. Corto said

  Να υποθέσω ότι η παρακάτω είδηση θα σχολιασθεί σε ένα προσεχές άρθρο;

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500044976

 51. Γιάννης Ιατρού said

  Αχ βρε Κίντ, μα τι ήθη είναι αυτά;;; 🙂

 52. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  51. Και πού να δεις προπονητική μονομαχία Τιτάνων στη Σαούντια: Kαναβάρο vs Tάκης Λεμονής με μπεγλέρι αράπικο! 😆

 53. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ψηφίζω για λέξεις της χρονιάς: Άρσεναλ και Ζιρού (Ζιρού,ζιρού,ζιρού,ζιρούυυ και μια καρφίτσα μάαααυρη…ο,ο,ο,οοο)

 54. sarant said

  50 Nα υποθέσεις 😉

  52 Αλήθεια, ο Λεμονής είναι στη Σουηδική Αραβία;

 55. Πάνος με πεζά said

  Νομίζω ότι θα κερδίσει το «Πρώτη φορά αριστερά», έτσι κι αλλιώς σαν εμπειρία είναι, από πάσης απόψεως, πρωτόγνωρη συγκλονιστική…

 56. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  54. β. Ναι για! Και γώ δεν το ήξερα ,αλλά τυχαία μια μέρα στο σισσάδικο που ξεχαρμανιάζω είχε μπάλα …και πρώτη μούρη ο Τάκης! Πολύ γέλιο μιλάμε!

 57. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  56.54. Και φυσικά τρένο δώνης στην Αλ Χιλάλ. Πήρε και κύπελλο πέρσι στα μπενάλτ ,από τα τρεμάμενα χέρια του βασιλιά αμπντουλασίζ… 😆

 58. sarant said

  56 Σισσάδικο; Από το σις κεμπάπ;

 59. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  58. Όχι βρε! Από το σίσσα (sisha). (N)Aργιλές, που λέμε στα ελλήνικος… 🙂

 60. Αγάπη said

  10 ως λέξη Μιας και ζούμε διάφορες παραβιάσεις…
  Αλλά και ως γεγονός …

 61. Ρε σεις, ο Φυσικός που είναι; Τονε πεθύμησα τονε μπαγασάκο.

 62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τώρα που το λέτε, τα κεμπαπτσίδικα (και οι ναργιλέδες) σα να ΄χουν πάρει τ’ απάνω τους τελευταία.Ωραίο εστιατόριο,μου έλεγε μια γνωστή, άνοιξε στη γειτονιά σου.Εστιατόριο; Και ήταν κεμπαπτσίδικο(δεν ξέρω αν είναι καλό,εντυπωσιακό εξωτερικά,είναι).
  Κάτι άσχετο του παρόντος, ο Ραπτόπουλος χτες έλεγε ότι διαπιστώνει πορεία αφανισμού της αποστρόφου στο διαδίκτυο.Τα είπε ζεστά κι όμορφα μα δεν τα θυμάμαι.Πάντως είπε,είναι κρίμα.

 63. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  62.β Ο Ραπτόπουλος ,ΣτοΚόκκινο ράδιο,χθες βράδυ στην εκπομπή του «και λίγα λέω» 10-11 μ.μ

 64. Εδώ, ο Κϊντο την ώρα που ρουφάει το σίσα του

  https://pbs.twimg.com/media/CV0FvxlUkAAIecB.jpg:large

 65. sarant said

  61 Ο φυσικός κάνει διάλειμμα από τα διαδικτυακά.

 66. cronopiusa said

  1 https://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/syriza_afisa_e_7.jpg

  2 Αριστερό μνημόνιο

  3 Aνακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

  Καλή σας μέρα

 67. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  64. Kαι το όνομα του Σίσσα: Zιρού!! (ρούφα Τάκηηηη! 😆 )
  ps. έφυγα για το σισσάδικο πατριώτες. Γουικέντ ισί!

 68. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  17 ώρες

 69. Ελενη Σουλίδου said

  Καπιταλ κοντρόλ….

 70. N.B. said

  Προσωπικά πιστεύω ότι επικρατέστερες υποψηφιότητες είναι οι εξής:
  α) κάπιταλ κοντρόλς
  β) πρώτη φορά αριστερά (ή παραλλαγές) και
  γ) ισλαμιστές / ισλαμικό κράτος
  δ) προσφυγικό / πρόσφυγες
  Επιπλέον, από κύρια ονόματα στον τελικό η Μέρκελ με τον Πούτιν, με μικρό τελικό ανάμεσα σε Ολάντ και Σόιμπλε.

 71. Infosolutions Α.Ε. 😎

 72. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε σήμερα να φωτογραφηθεί με έναν φαλακραετό, το σύμβολο των ΗΠΑ. ❤

 73. Γιάννης Ιατρού said

  77: Ναί, αλλά του την έπεσε ο αετός! Αετός!

 74. Αητός, όχι μπούφος!

 75. nikiplos said

  Όλες λίγο πολύ γνωστές…

  Capital Controls (τα)
  ΜΕΝΟΥΜΕΥΡΩΠΗΔΕΣ (οι)
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ
  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
  ΒΑΡΟΥΦΑΚΙΣΜΟΙ
  ΛΕΒΕΝΤΗΣ

 76. Earion said

  Ως βετεράνος του παιχνιδιού (μου φαίνεται πως έχω μαντέψει τη νικητήρια λέξη και τις πέντε προηγούμενες χρονιές –κι αν δεν είναι έτσι, μη μου διορθώνετε, σας παρακαλώ, τη λανθασμένη εντύπωση) …

  … επιλέγω για φέτος την προφανή, τη μία και μοναδική έκφραση που χαρακτήρισε την πορεία αυτής της χώρας το τρέχον έτος:

  δημιουργική ασάφεια

  Βγήκε από τα χείλη ενός μάγου, που απώλεσε εν μιά νυκτί τη μαγεία του με τίμημα να τον ξεχάσουν οι πάντες (ή να προσποιούνται ότι τον ξέχασαν).
  Αλλά δεν είναι δίκαιο να φορτώνεται ένας τα αμαρτήματα των πολλών.

  Δημιουργική ασάφεια. Η Ελλάδα από την κορυφή ώς τις ρίζες. Εντός, εκτός και επί τα αυτά.

 77. sarant said

  76 Μπορεί και νάχεις δίκιο, αλλά δεν θα ψάξω για να μη σε (ενδεχομένως) διορθώσω.
  Ωστόσο, είναι καλή η πρόταση.

 78. Καλησπέρα,

  α) Τρίτη παράγραφος από το τέλος, τελευταία λέξη, κοπυπέιστ 🙂
  β) Δηλαδή τη λαϊσιτέ θα την λέγαμε ψευδίφιλή (μέχρι τώρα δεν έχω πετύχει ούτε μία, στις απόπειρες που έχω κάνει);
  γ) Υποψηφιότητες: Πρώτη φορά Αριστερά, Κάπιταλ κοντρόλ(ς), Τζιχαντιστές.

 79. gpoint said

  # 62

  Ναι…δεν έχει μείνει καφετέρια στην Φωκίονος Νέγρη χωρίς αργιλέδες (5-6 ευρώ το μαρκούτσιον)

 80. smerdaleos said

  Οι όροι «capital controls» και «δημοψήφισμα» νομίζω ήταν οι απόλυτες καινοτομίες της χρονιάς.

 81. sarant said

  78 α. Ευχαριστώ
  β. Ναι.

 82. sarant said

  Θα έβαζα επίσης, αν και όχι για τις πρώτες θέσεις, και τα: σύμφωνο συμβίωσης, γενοκτονία των Ποντίων

 83. Ο e-γκουρού δεν θα οργανώσει καμνιά ψηφοφορία;

 84. Κάντε και λίγο κράτει 🙂

  POS
  Αιγαίο Πέλαγος
  ανακεφαλαιοποίηση
  αξιολογηση
  αξιοπρεπεια
  απεχθές χρέος
  αριστερό μνημόνιο
  βαρουφακισμοι
  βαρουφίτσες
  γενοκτονία των Ποντίων
  Γιάνης
  γκρέξιτ
  δημιουργική ασάφεια
  δημοψήφισμα
  διακινητές
  διαπραγμάτευση
  εκλογές
  έκρηξη στο Μπατακλάν
  έντιμος συμβιβασμός
  επονείδιστο χρέος
  έρπης
  εφαρμοστικοί νόμοι
  ζε σουί σαρλί
  θεσμοί
  ισλαμιστές/ισλαμικό κράτος/ISIS
  ισοδύναμα
  και-τα-άλλα-νησιά
  κάπιταλ κοντρόλς
  κόκκινα δάνεια
  κόκκινες γραμμές
  κωλοτούμπα
  κωλοτούμπα
  μένουμε Ευρώπη
  μη βιώσιμο χρέος
  μονομερής ενέργεια
  Νομισματοκοπείο
  πνιγμένα παιδιά
  ποσοτική χαλάρωση
  προαπαιτούμενα
  πρόσφυγες/προσφυγικό
  πρώτη φορά αριστερά
  ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
  σκατόψυχοι
  σκληρη διαπραγμάτευση
  σοροί
  συγκυβέρνηση
  σύμπλοκα
  συμφωνία-γέφυρα
  σύμφωνο συμβίωσης
  Συρία
  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
  τζιχαντιστές
  τρίτο μνημόνιο

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  72.73 φαλακραετός εναντίον κρυφοφαλακρού 🙂 .

 86. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  οι Δεκαεφτά Ωρες που άλλαξαν τον κοσ τα φώτα μας; 🙂

 87. abantis53 said

  Ίσως, από κυβερνητικής πλευράς, η διλεξία: » Έντιμη διαπραγμάτευση».

 88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  τρία πι:
  προσωρινός πρόεδρος Πλακιωτάκης

 89. Νίκος Κ. said

  Προτείνω: Γιούρογκρουπ

  Αγνοούσαμε ακόμη και την ύπαρξη αυτού του «ανεπίσημου» οργάνου που συνεδριάζει «άτυπα». Το μάθαμε με τον πιο οδυνηρό τρόπο όταν καταλάβαμε ότι οι τύχες της χώρας παίζονται σ’ αυτό. Αποκρυσταλλώνει τον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ή το «έλλειμμα δημοκρατίας» αν είναι να το πούμε πιο κομψά).

 90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

 91. dozas33 said

  «Ανάπτυξη» Η λέξη πού κυριαρχεί όλα τά χρόνια από τή ίδρυση τού ελληνικού κράτους .

 92. sarant said

  92 Mπράβο Στάζι! Χωράνε κι άλλες λέξεις άραγε;

 93. κρίση, συμφωνία, στα βράχια, αριστερή μελαγχολία, ελπίδα…

 94. Βρε παιδιά, τι παναπεί «έκρηξη στο Μπατακλάν»; Καταρχάς εκεί δεν έγινε έκρηξη! Ας βάλουμε σκέτο Μπατακλάν αν είναι.

 95. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  πονηρούλης, ψευτράκος, οικουμενική

 96. sarant said

  95 Μάλλον θα επιτραπεί και το Μπατακλάν κι ας ειναι κύριο όνομα (βασικά, είναι τοπόσημο)

 97. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  95. Θέλει επιμέλεια.Αλλά τώρα είναι η πρώτη φάση.Ρίχνουμε λέξεις κατ΄ανάμνησιν γεγονότων. Μακελειό αντί έκρηξη π.χ.

 98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  η γιαγιά της Λέσβου, ναυάγια, φράχτες

  63 διόρθωση(όλο λαθη ,πάντα λάθη).τώρα είναι η εκπομπή «και λίγα λέω» στο Κόκκινο

 99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Συστημικές τράπεζες

 100. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ποια ΔΕΝ είναι η λέξη της χρονιάς για το 2015. παραγωγη για υποκατασταση εισαγωγων και εξαγωγες.

 101. tsekos said

  το λόμπι της δραχμής ή το επιστροφή στη δραχμή ή απλά δραχμη σκέτο δε θα πρεπε να λείπει νομίζω

 102. Μαρία said

  Δραχμιστές

 103. sarant said

  102-103 Βέβαια, κάποια από αυτές τις λέξεις πρέπει να υπάρχει

 104. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  lafazan(τουρκ.) = φλύαρος

  Παραγωγα : Φλυαρη, φαφλαταδικη Αριστερα

  http://users.sch.gr/kodulis/turkika/lexiko/0.php?t=lafazan&r=%CF%86%CE%BB%CF%8D%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%82

 105. Γιάννης Ιατρού said

  83: 92: Τι ρώτησες ρε Dog, αυτός σε λίγο θα έχει έτοιμο και το αποτέλεσμα, το trigger περίμενε! 🙂
  Άξιος! Παμψηφεί

 106. Pedis said

  Ο αριθμός της χρονιάς:

  17

  να μην του τα χρωστάω!

 107. 106

  Ε, λέμε και καμιά καλαμία να περνά η ώρα… :mrgreen:

  ΥΓ Τώρα με τις γιορτές να κανονίσομε καμνιά τσιπουροποσία, ε;

 108. voulagx said

  Αμνησια; http://www.efsyn.gr/arthro/istories-poy-den-denoyn

 109. Γιώργος Κωνσταντινίδης said

  Αρκετές λέξεις δικαιούνται υποψηφιότητα, όμως οι περισσότερες χρωματίστηκαν πολιτικά από αυτούς που τις έκαναν σημαία τους, όπως crexit και πρώτη φορά αριστερά, γι’αυτό ψηφίζω τη λέξη «ισοδύναμα» που μας απασχόλησε όλο το χρόνο και ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.

 110. 109

  Χειρότερα, Βλάχοσύντροφε: προσπάθεια δανεισμού της αίγλης παλιών αγωνιστών.

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκατό δόσεις

 112. vk said

  Πολύ ενδιαφέρουσες οι επιλογές του λεξικού της Οξφόρδης στο λινκ που μας δίνεις Νικοκύρη. Έχει και επιλογές από πολιτική, οικονομική κλπ επικαιρότητα (Brexit, sharing economy, refugee) αλλά είναι άψογα ισορροπημένη ακολουθωντας τις εξελιξεις στο χώρο της τεχνολογίας και του διαδικτύου (ad blocker, Dark Web) αλλα κυριως νεολογισμους ή νέες χρήσεις για νέες κοινωνικές τάσεις κλπ (on fleek, lumbersexual, they). Και φυσικά η λέξη της χρονιάς είναι emoji! Η δικια μας λίστα μονοπωλείται μεχρι στιγμής από λέξεις της πολιτικής και παραπολιτικής επικαιρότητας. Θα προτείνω λοιπόν τον χίπστερ (ή χιπστερά) και το απ/app/εφαρμογή (για κινητά, ταμπλετς κλπ) που σίγουρα δεν είναι καινούργιες αλλά ακουγονται πολυ και δε θυμάμαι αν τις είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

 113. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Και οι εκατό δόσεις και οι 17 ώρες είναι από τις λέξεις/αριθμούς της χρονιάς.

  109-111 Αναστήθηκε λέμε ο μπαρμπαΚώστας.

 114. sarant said

  113 Εμείς ναι, είμαστε πολιτικοποιημένοι 🙂
  Ο χίπστερ όντως είναι λέξη που ακούστηκε πολύ αν και δεν ειναι φετεινή.

 115. vk said

  «αλλά είναι άψογα ισορροπημένη…» εννοείται ή λίστα των λέξεων του 2015 του λεξικού της Οξφόρδης.

 116. Pedis said

  # 109 aut aut … ή η Α.Π. τα ‘χει χάσει (εννούσε άλλο γραμματιλίκι;) ή ο Κ.Π. βρισκόταν αλλού γι αλλού (ή άλλαντάλλων).

 117. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Τηλυκράτης Λεξίμαχος

  Πρόσφυγας (όλοι είμαστε π.)

  ή / κ

  Αλληλεγγύη

  επειδή δεν επιτρέπονται τα

  Γιάννης Μουζάλας

  &

  Αλέξης Τσίπρας

  ως κύρια

 118. Πέπε said

  2010: Μνημόνιο (ΔΝΤ, τρόικα)
  2011: Αγανακτισμένοι (κούρεμα, χαράτσι)
  2012: Επαναδιαπραγμάτευση (εγέρθουτου, αλληλεγγύη)
  2013: Σαξές στόρι (βιαποπουκιανέρχεται, θεωρία άκρων)
  2014: ΕΝΦΙΑ, (ιπτάμενοι αναρχικοί, ένοικος του τάφου)

  Δεν μπορώ να πω πως διακρίνω μεγάλες εξελίξεις. Την τρόικα και το χαράτσι τα λέμε αλλιώς τώρα, αλλά τα συζητάμε εξίσου. Τα χ/αβγίτικα (εγέρθουτου, θεωρία άκρων) είναι οπωσδήποτε λιγότερο επίκαιρα, οι δε αγανακτισμένοι σα να μη συνέβησαν ποτέ. Αλλά σε γενικές γραμμές ό,τι απασχολούσε προ 2-3-4 ετών απασχολεί και τώρα.

  Την περσινή χρονιά, 5η του θεσμού, φαίνεται να αρχίσαμε για πρώτη φορά να το παίρνουμε λίγο με χιούμορ.

  Αν είναι να πούμε φέτος κάτι που δεν το λέγαμε από το 2010, κλίνω προς τη θεματική του τζιχαντισμού. Λέξεις σχετικές με την πικρία από το αριστερό άδειασμα δεν έχω κέφι να τις υποστηρίξω.

 119. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -Τέσσερις υποψήφιοι, στις λέξεις-αριθμοί.
  -Εθνική σύνταξη
  Και να βάλω ένα λινκ τί λέει ο Στ.Μάνος(δεν ήξερα ότι ζει), για «ενιαία σύνταξη»να χαρούμε.
  http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1382487/katarghsh-ton-eisforon-kai-ethnikh-syntaxh-zhta-o-s.html

 120. sarant said

  118 Ναι, χρειάζεται και το «αλληλεγγύη»

 121. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Διαβάζοντας πριν τη λίστα του Stazy στο 84, «φασούλισε» το μάτι μου στο σημείο:
  Γιάνης
  γκρέξιτ
  και «είδα» Γκιακ !

  Γκιακ (θα πει αίμα), λέξη κι αυτή της χρονιάς.

  113,115 Χίπστερ
  Πήγα στο Slang,πλούτισα τις γνώσεις μου:»… Ήδη στην δεκαετία του 1940, ο όρος hipster σήμαινε τον μυημένο, τον aficionado, κάτι σαν το τζιναβωτός στα καλιαρντά…» και πέρασα κι ωραία 🙂
  http://www.slang.gr/lemma/18099-xipsteras-xipsteri

 122. Danaë said

  Το «πρώτη φορά αριστερά», γιατί έχει πιάσει ακόμα και σε μας που είμαστε εκτός και δεν πολυπαρακολουθούμε. Επίσης το «αγάπη μόνο» και το «πσόφος», κυκλοφορούν πολύ.

 123. sarant said

  123 Μπράβο κι αυτά τα δυο σλογκανάκια κυκλοφορούν.

 124. Γς said

  123, 124:

  Πσόφος;

  Δεν έχω ακούσει να κυκλοφορει κάτι.

  Απεναντίας πάντα θυμάμαι τον Ψόφιο
  [Τρινάλ ένεκα]

 125. gpoint said

  Σόιμπλε πες αλεύρι …

  Ο ΠΑΟΚ σε γυρεύει !!

 126. Γς said

  Κι η διαφήμιση της χρονιάς;

  Θα έλεγα ότι ήταν η καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς που φεύγει.

  Μιας εταιρίας λεωφορείων της Ουρουγουάης

 127. Γιάννης Ιατρού said

  108 β: Ναi ρε, να πάμε για ένα hotdog 🙂

 128. Γιάννης Ιατρού said

  122: ΕΦΗ (link τέλος) Νά ‘σαι καλά, πολύ γέλασα 🙂

 129. spiral architect said

  Το καλύτερο τιτίβισμα της χρονιάς που φεύγει από οθονιά:

 130. Αγάπη said

  και οι…
  πεφτοσυννεφακηδες
  παίζουν ως λέξη;

 131. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  https://www.tineye.com/query/7db2822e2a66563230a009fa2269f128eb4d6516?size=160

 132. Γιάννης Ιατρού said

  132: Καλημέρα Κιντ, για ρίξε μιά ματια ….

 133. Είμαστε θύματα της επιτυχίας μας
  σχισμένο μνημόνιο
  αιουγιού (ΙΟU)
  mercurial

  (Επι της οθόνης βιαίως και Πολάκης)
  μαντρόσκυλα διαπλοκής

 134. Γς said

  Είναι κι αυτός ο ιός Χιβ!

  Το Έιτς Ά Βι (HIV) καλέ. Του τσαμουκαλή υπουργού Πολάκη, που ναι και γιατρός τρομάρα του

 135. Γς said

  Έιτς Άι Βι

 136. Γς said

  135:
  Αυτό:

  http://www.lifo.gr/viral/is_viral/83496

 137. Γς said

 138. spiral architect said

  @135-137:

  (δια στόματος της υγειονομικού συντρόφου μου)

 139. Γς said

  Δεν το ήξερα

 140. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Προτείνω για λέξη της χρονιάς του ιστολογίου την: παλιPedisμός
  (= ό,τι νάναι ,αρκεί να είναι (ή να μάς φαίνεται) αντισύριζα… Ασθένεια που πλήττει κυρίως ηλικιωμένους συνταξιούχους με παχυλές in risk καταθέσεις)

 141. Γιάννης Ιατρού said

 142. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  139 Έτσι ξέρω κι εγώ. Κι εγώ χιβ τον λέω όταν μιλάω ελληνικά. Όταν μιλάω γαλλικά, τον λέω ας-ι-βε. Όταν μιλάω αγγλικά τον λέω έιτς-άι-βι.

  131 Φυσικά, αν και δεν είναι φετινή

 143. nestanaios said

  Αριστερή Κωλοτούμπα

 144. Γς said

  143:
  Αχ αυτά τα ΓαλλοΑγγλικά:

  ΝΑΤΟ-ΟΤΑΝ
  AIDS-SIDA

 145. Γς said

  143, 145:

  Και Σλιμ στα Οθγκαντέζικα και άλλα αφρικάνικα.
  To AIDS.

  Και ένα γαλλικο γκράφιτι:

  «Αμουρ πλαστικ ου σιντά νατυρέλ!

 146. Silisav said

  Μα φυσικά το ηρωϊκό «ΟΧΙ»
  ή το «αριστερά κανονική ή αριστερά του Τσίπρα;»
  ή το «Προδοσία» – σα σειρά του Φώσκολου ακούγεται….

 147. 142 Γιάννη, ο Κιντ θα σου πει ότι ευχαριστεί για την καλημέρα, αλλά είναι γραμμένη ανάποδα και με λάθος μορφή των γραμμάτων 🙂

 148. Γιάννης Ιατρού said

  148: έ θα βελτιωθώ 🙂 Γειά σου ρε Δύτη!

 149. Πάνος με πεζά said

  Και στην κατηγορία «καινούργια φρούτα», το «Κέντρο Ταυτοποίησης» ή Hot Spot ( ο Τσίπρας δεν προτιμάει τον ξένο όρο, όπως είπε προ ολίγου στη Βουλή).

 150. spiral architect said

  @150: Hot Spot ήξερα το μέρος (καφετέρια κλπ) που είχε Free WiFi. Τώρα έτσι λένε τα Κέντρα Ταυτοποίησης στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  H Φάρμα των ζώων του ύστερου καπιταλισμού, ξέρει να διαστρέφει τις έννοιες μια χαρά. 👿

 151. anlu said

  Απομάγευση

 152. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Κι άλλες καλές προτάσεις, θα έχει δουλειά η Εφορευτική 😉

 153. LandS said

  151
  Από το etymoline: hot spot also hotspot, 1888 as a skin irritation; 1931 as «nightclub;» 1938 in the firefighting sense; 1941 as «place of international conflict.»

  Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι πιο κοντά στους «προσφυγικούς καταυλισμούς» ή στα «κέντρα προσωρινής διαμονής» όπως λένε, χωρίς να ντρέπονται, τέσσερις δήμαρχοι εδώ κάτω: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε ‘αποθήκη ψυχών’ αφού δεν πληροί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών – και όχι Σύρων προσφύγων – στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

  Και κάτσε ρε φίλε, ο Σαμαράς που θα μας έβαζε τζάμπα wifi θα έκανε την Ελλάδα ένα απέραντο hotspot και ο Τσίπρας που μας γεμίζει με hotspot(s) κάνει την Ελλάδα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης; 🙂

 154. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Προτείνω Αϊλάν, εθνοκάθαρση, γενοκτονία και μία, ακόμη, παντός καιρού και έτους: πόντιοι.

 155. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  155+
  ενδέχεται να παίξει κι ο «αμβρόσιος».

 156. necon said

  Δεν έχω μπορέσει να δω όλα τα σχόλια: προσθέτω μερικές ακόμα προτάσεις, αν κι έχω αποφασίσει ήδη για τις 3 λέξεις της χρονιάς:
  – παράλληλο πρόγραμμα (γελάει ο κόσμος)
  -σύμφωνο συμβίωσης (ελπίζω σύντομα πραγματικότητα για όλους, χωρίς διακρίσεις)
  -TINA (ΤΙΝΑξε κάθε έννοια εναλλακτικής πολιτικής ο Συριζα, η πρώτη φορά αριστερά στον γαλαξία)
  -εκλογές

 157. sarant said

  Θαρρώ η ΤΙΝΑ δεν έχει προταθεί και πρέπει να είναι στον κατάλογο.

 158. Κωνσταντίνα said

  Προσωπική αγαπημένη για φέτος μου η λέξη αμπελαλε.

 159. zaphod said

  Διαφωτισμός, γιατί τον ξεσκίσανε όλοι

 160. – ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (δεν υπήρχε πριν το 2015 και μαλλον δε θα υπάρχει και μετά αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση)
  – ιδεοληψία / ιδεοληπτικός (υποψιάζομαι ότι αυτό ξεκίνησε κατά κάποιο τρόπο για να χλευάσει την «ιδεολογία» αλλά επαναλαμβάνεται «εμμονικά»)
  – δημιουργική ασάφεια (θα μείνει στην ιστορία αλλά τώρα στο τέλος της χρονιάς ακούγεται ντεμοντέ)
  – κάπιταλ κοντρόλΣ (ήρθε για να μείνει αν και οι περισσότεροι δεν την είχαν ξανακούσει)
  – γενοκτονία (πάλι)
  – εθνοκάθαρση
  – συναίνεση
  – φιλελές
  – ισλαμοφασίστας
  – επίθεση αυτοκτονίας
  – δεν έχετε το λόγο! (τι να κάνει αυτή η ψυχή)

 161. κουτρούφι said

  To «εκτίθω» από το «[…] δηλώσεις που εκτίθουν τη χώρα διεθνώς» είναι επιλέξιμο;

 162. sarant said

  162 Θα έλεγα ότι είναι

  161 Κι εδώ έχει καλές προτάσεις

 163. Ευάγγελος said

  Έχω την εντύπωση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι κυρίαρχες λέξεις ήταν οι, «πρώτη φορά αριστερά «,»επαναδιαπραγμάτευση» και η «συμφωνία γέφυρα «… Ενώ το δεύτερο εξάμηνο και μετά το «δημοψήφισμα», οι λέξεις, «κάπιταλ κοντρόλς» και «πρόσφυγας»…Ενώ σίγουρα θα μας μείνει και το «σύμφωνο συμβίωσης», καθώς το 2015 θα είναι ημερομηνία ορόσημο αν τελικά ψηφιστεί η επέκταση του για τα ομόφυλα ζευγάρια …Μια λέξη όμως που θα χαρακτήριζε όλο το έτος είναι η «μετονομασία»( ή έστω η απόπειρα) …Αυτή που πάλευε ένα εξάμηνο ο Τσιπραλέξης… Αλλά που ως τακτική ακολουθείται καθ’όλο το έτος… Μετονομασία του ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ,του Αλέξη σε Ανδρέα, του ΔΝΤ σε θεσμούς, του μνημονίου σε συμφωνία γέφυρα, του ΟΧΙ σε ΝΑΙ,του κλεισίματος των τραπεζών σε κάπιταλ κοντρόλς, του πρόσφυγα σε μέσο και απειλή, της επιβολής πολιτικής σε τρομοκρατία… Και σε λίγες μέρες του 2015 σε 2016…έτσι απλά!

 164. Pedis said

  Νικοκυριε, η «οίηση» του Τσίπρα από … μαγγάλι πάει για μεζεδάκι;

 165. Pirros said

  Δεν ξέρω αν γράφτηκαν πιο πριν (είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των σχολίων):

  1. Μπούλινγκ
  2. Ιδεοληψία

 166. sarant said

  165 Την έχω σήμερα

  166 Νομίζω ότι και οι δυο λέξεις σου είναι καλές και το μπούλινγκ δεν έχει προταθεί αν θυμάμαι καλά.

  Θεωρώ ότι έκλεισε εδώ ο κύκλος της διατύπωσης των προτάσεων, η εφορευτική θα τις συμμαζέψει και θα προσπαθήσει να καταρτίσει τη λίστα ώστε την Τρίτη να αρχίσει η ψηφοφορία.

 167. tasos said

  Νομίζω ότι το Βαρουφάκειο ουάου πρέπει να συμπεριληφθεί στις λέξεις του 2015

 168. Γς said

  Οι [άυλες] συντάξεις;

 169. Αισίως, 81…

  POS
  TINA
  αγάπη μόνο
  Αιγαίο Πέλαγος
  αλληλεγγύη
  ανακεφαλαιοποίηση
  αξιολόγηση
  αξιοπρέπεια
  απ / εφαρμογή
  απεχθές χρέος
  αριστερή μελαγχολία
  αριστερό μνημόνιο
  βαρουφακισμοί
  Βαρουφίτσες
  γενοκτονία (των Ποντίων)
  Γιάνης
  Γιούρογκρουπ
  γκρέξιτ
  δεκαεπτά ώρες
  δημιουργική ασάφεια
  δημοψήφισμα
  διακινητές
  διαπραγμάτευση
  δραχμιστές
  εθνική σύνταξη
  εθνοκάθαρση
  εκατό δόσεις
  εκλογές
  ελπίδα
  έντιμος συμβιβασμός
  επαναδιαπραγμάτευση
  επονείδιστο χρέος
  έρπης
  εφαρμοστικοί νόμοι
  ζε σουί σαρλί
  θεσμοί
  ιδεοληψία
  ισλαμικό κράτος / ISIS
  ισοδύναμα
  και τα άλλα νησιά
  κάπιταλ κοντρόλς
  κέντρο ταυτοποίησης
  κόκκινα δάνεια
  κόκκινες γραμμές
  κρίση
  κωλοτούμπα
  λόμπι της δραχμής
  μένουμε Ευρώπη
  μη βιώσιμο χρέος
  μονομερής ενέργεια
  Μπατακλάν
  μπούλινγκ
  ναυάγια
  Νομισματοκοπείο
  παράλληλο πρόγραμμα
  πεφτοσυννεφάκηδες
  πνιγμένα παιδιά
  ποσοτική χαλάρωση
  προαπαιτούμενα
  πρόσφυγες / προσφυγικό
  πρώτη φορά αριστερά
  πσόφος
  ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
  σκατόψυχοι
  σκληρή διαπραγμάτευση
  σοροί
  στα βράχια
  συγκυβέρνηση
  σύμπλοκα
  συμφωνία
  συμφωνία-γέφυρα
  σύμφωνο συμβίωσης
  συναίνεση
  Συρία
  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
  συστημικές τράπεζες
  Τζιχαντιστές
  τρίτο μνημόνιο
  φράχτες
  χίπστερ
  χοτ σποτ

 170. 171: Οι Πόντιοι δεν αξιολογήθηκαν· απλώς αυτονομήθηκαν εξαιτίας της παρένθεσης.

 171. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Με πλήρη εξουσιοδότηση να μην συμπεριληφθεί αν είναι «χλωμή» ή μπαγιάτικη, η όποια λέξη :
  στρατηγικοί κακοπληρωτές, θαλασσοδάνεια, υποδόση, ΑΤΜ, πλαστικό χρήμα, επίδομα θέρμανσης, ερτ ξανά.

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για τον Έλληνα ψηφοφόρο που ψήφισε τρείς φορές σε λιγότερο από εννέα μήνες δεν προτάθηκε καμιά λέξη; Έχω υπόψη μου μια πολύ καλή και διαχρονική, αλλά δεν θα την πώ, άλλωστε την γνωρίζουν όλοι.

 173. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  173.>>ψήφισε τρείς φορές σε λιγότερο από εννέα μήνες.
  Πολύκαλπος ή της κάλπης το κιγκλίδωμα 🙂
  Τριφασικό το ρεύμα του σύριζα.

 174. Titivillus said

  Ηθικό πλεονέκτημα.

 175. sarant said

  175 Δεν είναι κακή πρόταση αλλά δυστυχώς είναι εκπρόθεσμη…

 176. Olga V said

  Απ’οτι παρατηρω μια από τις προσφιλέστερες της χρονιάς νομίζω είναι το «νεοθατσερικός», «νεοθατσερικό μόρφωμα», «νεοθατσερικό καθεστώς»

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – Αχ καλή μου ΕΦΗ, δυστυχώς είναι τριφασικό το ρεύμα το ΣΥΡΙΖΑ, κι εσύ μπορεί να το λές με ευχαρίστηση, αλλά είναι γνωστό από την εφεύρεσή του, πως το τριφασικό ρεύμα σε αφήνει στον τόπο, ΤΥΧΑΙΟ; Ακόμα δεν έχετε αντιληφθεί τι υπέγραψε ο γελοίος παρλαπίπας (ίσως γιατί δεν σας έχει αγγίξει άμεσα) που κάνει τον πρωθυπουργό. Τέτοιο πράγμα δεν το υπογράφει ούτε δεξιός (δεν το έκανε άλλωστε) όχι αριστερός, μόνο ΗΛΙΘΙΟΣ ή ξεπουλημένος ΚΡΕΤΙΝΟΣ μπορούσε να το κάνει. Πανηγυρίζει η «κυβέρνηση» για την επιτυχή ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, ΓΙΑΤΙ; επειδή ξεπουλήθηκε η περιουσία της Ελλάδος για 700,000,000 ευρώ, και δεν άνοιξε ρουθούνι; Έπεται το ασφαλιστικό, η μέθοδος του κρεμυδιού είναι πολύ αποτελεσματική.
  Για τη λέξη, δεν είχα κατά νού αυτήν που υποψιάστηκαν οι περισσότεροι απ΄όσους τυχόν διάβασαν το σχόλιό μου, αλλά μια βγαλμένη από μια παλιά συνέντευξη ενός στρατηγού του Πινοσέτ που έχω γράψει και πιο παλιά εδώ, «ο λαός είναι σαν τα βόδια, όλα μαζί έχουν τρομακτική δύναμη, αν τα σκοτώνεις ένα ένα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα» μια και μας σκοτώνουν έναν έναν, βρές ποιά λέξη εννοώ.

  Υ.Γ – Καιρό έχω να σου αφιερώσω τραγουδάκι, αυτό που ακούω για σένα, με την καληνύχτα μου.

 178. sarant said

  177 Δυστυχώς, η προθεσμία για διατύπωση προτάσεων έληξε χτες. Αλλά έτσι κι αλλιώς, το συγκεκριμένο κλισέ που αναφέρατε το χρησιμοποιούν μόνο λίγοι οπαδοί ενός μικρού κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: