Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο στις γιορτές

Posted by sarant στο 11 Δεκεμβρίου, 2015


Τις γιορτές κάνουμε δώρα. Το ιστολόγιο αρέσκεται να δίνει (και να δέχεται) βιβλία για δώρα και τα τελευταία χρόνια έχουμε καθιερώσει κι ένα βιβλιοφιλικό άρθρο λίγο πριν από τις γιορτές ακριβώς για να ανταλλάσσουμε προτάσεις. Το περυσινό άρθρο με ιδέες για βιβλία-δώρα βρίσκεται εδώ, ενώ μπορείτε να βρείτε εδώ το προπέρσινο αντίστοιχο άρθρο.

Πέρυσι είχα βάλει έναν περιορισμό στις προτάσεις, σας είχα ζητήσει να προτείνετε μόνο βιβλία που είχαν εκδοθεί μέσα στη χρονιά. Με όλο το θάρρος, θα επιμείνω και φέτος στον ίδιο περιορισμό, ή έστω θα τον χαλαρώσω λίγο.

Θα προτείνω λοιπόν βιβλία για να κάνετε δώρα στις γιορτές και θα σας καλέσω να κάνετε κι εσείς τις προτάσεις σας, αλλά όχι οποιαδήποτε βιβλία. Στο άρθρο αυτό, θα ήθελα να περιοριστούμε σε καινούργια βιβλία, βιβλία δηλαδή που κυκλοφόρησαν στην ελληνική γλώσσα τα τελευταία τρία χρόνια -αν και δεν θα ζητήσω πιστοποιητικό από τη Βιβλιονέτ για να δεχτώ μια πρόταση που θα κάνετε! Να διευκρινίσω ότι ζητάω η έκδοση να είναι φετινή, όχι η συγγραφή του βιβλίου. Και φυσικά περιλαμβάνονται και επανεκδόσεις βιβλίων που ήταν εξαντλημένα.

Γιατί μόνο καινούργια βιβλία; Επειδή, και το έχω ξαναγράψει, στις πολύ ιδιόμορφες συνθήκες κρίσης που περνάμε σήμερα το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι νέες εκδόσεις. Παρόλο που τα βιβλία που εκδοθηκαν φέτος είχαν χαμηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα περσινά ή προπέρσινα, ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν από παλιότερες, καλές και πάμφθηνες εκδόσεις είναι οξύτατος και εντείνεται ακόμα περισσότερο μέσα στις γιορτές. Βλέπετε, εξαιτίας της κρίσης των εφημερίδων, οι περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες προσφέρουν από ένα βιβλίο (και όχι μόνο) μαζί με κάθε φύλλο τους. Έπειτα, πολλοί εκδοτικοί οίκοι, και μάλιστα από τους κορυφαίους, διαθέτουν το παλιό τους στοκ σε εξευτελιστικές τιμές, με εκπτώσεις που φτάνουν το 80%. Τρίτον, έχουν πληθύνει πολύ τα βιβλιοπωλεία που διαθέτουν μεταχειρισμένα και πάμφθηνα βιβλία, ενώ τα τελευταία χρόνια ακόμα και περίπτερα του κέντρου βγάζουν πάγκους με παλιά, καλά βιβλία. Και, τέταρτον, μέσα στις γιορτές πολλοί εκδοτικοί οίκοι και άλλοι φορείς κάνουν και έκτακτα μπαζάρ, όπου πάλι διαθέτουν βιβλία κοψοχρονιάς.

Για τον βιβλιόφιλο η κατάσταση αυτή είναι από ευνοϊκή έως παραδεισένια: ακόμα κι όταν το εισόδημά του έχει περικοπεί εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας, οι εκπτώσεις στα βιβλία είναι ακόμα μεγαλύτερες, οπότε η βιβλιαγοραστική του δύναμη συχνά όχι απλώς δεν έχει μειωθεί, αλλά ίσως και να έχει αυξηθεί, υπό τον όρο ότι αγοράζει μόνο προσφορές και μεταχειρισμένα. Όμως για τον εκδότη, που βγάζει νέα βιβλία, η ίδια κατάσταση είναι ασφυκτική αφού τα καινούργια βιβλία, όσο και να ρίξουν τις τιμές τους, πάντα θα είναι ακριβότερα από τις προσφορές ή από τα μεταχειρισμένα.

Γι’ αυτό θα σας προτείνω, και θα ζητήσω να προτείνετε, μόνο καινούργια βιβλία.

Για να ξεκινήσω ευλογώντας τα γένια μου, εγώ φέτος έβγαλα ένα βιβλίο (λογάριαζα και άλλα δύο αλλά για διάφορους λόγους τα σχέδιά μου δεν ευοδώθηκαν). Πρόκειται για τη συλλογή διηγημάτων του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη «Τα δεκατρία ντόμινα«, τον τρίτο τόμο διηγημάτων του Λαπαθιώτη, με τον οποίο ολοκληρώνεται η έκδοση των διηγημάτων του. Για να βάλω και τα λίγο παλιότερα (αλλά εντός της τριετίας) βιβλία μου, πέρυσι είχα εκδώσει, σε δική μου επιμέλεια, τις εντυπώσεις του Κώστα Βάρναλη από τη Μόσχα το 1934, με τίτλο Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ, και το άγνωστο διήγημα του Παπαδιαμάντη Η νοσταλγία του Γιάννη, ενώ πρόπερσι το φρασεολογικό λεξικό  Λόγια του αέραένα τερπνό και ενδιαφέρον, ελπίζω, φρασεολογικό λεξικό με 1001 παγιωμένες (ή ιδιωματικές) εκφράσεις της ελληνικής γλώσσας.

Από τις φιλικές εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου θα ξεχωρίσω, από τα φετινά και μόνο βιβλία, ένα που έχει γίνει τραγικά επίκαιρο, το Εμείς οι πρόσφυγες, μια συλλογή με τρία κείμενα, της Χάνας Άρεντ, του Τζόρτζο Αγκάμπεν και του ‘Εντσο Τραβέρσο, σε μετάφραση Κώστα Δεσποινιάδη, Άκη Γαβριηλίδη και του φίλου Νίκου Κούρκουλου.

Από τις ίδιες εκδόσεις, πρόσφατα βγήκε ένα δύσκολο αλλά ενδιαφέρον βιβλίο της Molly Green, «Καθολικοί πειρατές και Έλληνες έμποροι» για την πειρατεία στη Μεσόγειο τον 16-17ο αιώνα. Και για να μη μείνει παραπονεμένη η λογοτεχνία, έχουμε το Βασίλειο, του Εμανυέλ Καρέρ, ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, και το νουάρ μυθιστόρημα Μετά τον πόλεμο, του Hervé le Corre, με τη δράση στη δεκαετία του 1950 στο Μπορντό, με διεφθαρμένους αστυνομικούς, μυστικά του πολέμου που πέρασε και εγκλήματα του καινούργιου πολέμου που έχει αρχίσει στην Αλγερία.

Από τον άλλο φιλικό εκδοτικό οίκο «Αρχείο», θα ξεχωρίσω ένα βιβλίο για τη γλώσσα, που το έχω ήση παρουσιάσει εδώ. Εννοώ το λεξικό (και όχι μόνο) Μπαγιάτηδες και χαμουτζήδες, του Χαράλαμπου Μεταξά, που επιδιώκει να εξοικειώσει τους χαμουτζήδες με τα μυστικά της θεσσαλονικιάς διαλέκτου και γενικά της Θεσσαλονίκης.

Από τις ίδιες εκδόσεις να αναφέρω κι ένα ντοκουμέντο που ήρθε στο φως ύστερα από έναν αιώνα, την εμπιστευτική έκθεση του Γιωργή Κάρταλη, «Στη διοίκηση της Αυτοκρατορικής Οθωμανικής Τράπεζας«. Ο Κάρταλης ήταν διευθυντής της την κρίσιμη περίοδο 1915-18 και έγραψε αυτή την έκθεση στα Γαλλικά, εξιστορώντας πώς χειρίστηκε το θέμα του οθωμανικού χρέους.

Δεν έχω ακόμα προτείνει καθόλου ελληνική λογοτεχνία και για να επανορθώσω θα προτείνω ένα περυσινό βιβλίο, το καταπληκτικό Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου, από τις εκδόσεις Αντίποδες. Δεν θα πω τίποτε άλλο για το βιβλίο αυτό, διότι το έχω παρουσιάσει. Πάντως το συνιστώ ένθερμα.

Από τη νεότερη παραγωγή του ίδιου εκδοτικού οίκου, έχω σκοπό να διαβάσω (είναι και μικρούλι) τον μονόλογο «Δύσκολη τέχνη» του Δημήτρη Ελευθεράκη, που παίρνει αφορμή από το πολυσυζητημένο γκράφιτι του Πολυτεχνείου.

Όταν λέμε ότι προτείνουμε «καινούργια» βιβλία, δεν εννοούμε απαραιτήτως βιβλία που να γράφτηκαν πρόσφατα. Έτσι, θα προτείνω και τη Μύτη του Νικολάι Γκόγκολ από τις εκδόσεις Ερατώ.

Δεκτές είναι και οι επανεκδόσεις, και έτσι αναφέρω το κλασικό Όταν ήμουν με τον Άρη, του αγαπημένου μου Γιώργου Κοτζιούλα, που το παρουσίασα άλλωστε πρόσφατα στο ιστολόγιο. Πρόσφατα όμως βγήκε και άλλο ένα βιβλίο του Κοτζιούλα, όχι επανέκδοση αυτό αλλά από το εκτενές αρχείο του ποιητή, ένα βιβλίο που λογαριάζω να το παρουσιάσω κι αυτό στο μέλλον, το Ο Γιώργος Κοτζιούλας μεταφράζει και σχολιάζει αρχαίους Έλληνες ποιητές.

Από τα φετινά βιβλία που παρουσιάστηκαν στο ιστολόγιο είναι και η νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη «Αντί στεφάνου«. Ο Μακριδάκης είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας, από τους ζωντανούς εννοώ, οπότε είμαι ίσως προκατειλημμένος, αλλά μου άρεσε πολύ.

Από τα μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες δεν πρόλαβα να διαβάσω κανέναν διότι έχω μπλέξει με τον Μπαλζάκ και άλλους κλασικούς, κι έτσι δεν μπορώ να συστήσω τίποτα. Εκτός λογοτεχνίας, θα αναζητήσω το Άξιζε της Νίτσας Λουλέ, με άξονα την αλληλογραφία του Κώστα και της Μαρίας Λουλέ.

Όμως εγώ είπα πολλά. Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις, που θα καλύψουν ένα μεγάλο κενό του άρθρου μου, και εννοώ βέβαια τις σχετικά λιγοστές δικές μου αναφορές σε λογοτεχνικά βιβλία. Θυμίζω: προτείνουμε φετινά βιβλία ή έστω της τελευταίας τριετίας!

Advertisement

70 Σχόλια προς “Αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο στις γιορτές”

  1. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα. Από αυτά που διάβασα, θα προτείνω το «έλα να πόμε ψέμματα» της Μάρως Δούκα και -άσχετο- το «λαμόγια στο χακί» του Διονύση Ελευθεράτου. Ελπίζω να σας αρέσουν… 🙂

  2. Γς said

    >Αγκαλιά μ’ ένα βιβλίο στις γιορτές

    Μπορώ να προτείνω άλλη … επιλογή;

  3. Akyla said

    «Η νέα επιστημονική γνώση» του Τζιανμπατίστα Βίκο, «Ο μαύρος φάκελος» του Γιάννη Μπεράτη, «Εγκώμιο των συνόρων» του Ρεζίς Ντεμπρέ.

  4. Πάνος με πεζά said

    Ξέρω ότι θα ξενερώσετε, αλλά έχω κερδίσει μερικές εβδομάδες πιο πριν το αστυνομικό της Έλενας Ακρίτα «Φόνος πέντε αστέρων», το οποίο και ελπίζω να διαβάσω μέσα στις γιορτές (λ.ε.τ.).
    Πάντως, είναι μια ιστορία εντελώς γήινη και ελληνική, που διαδραματίζεται ξεκινώντας από τη Φιλοθέη, περιβάλλον όπου μεγάλωσε η Έλενα. Και φυσικά, κατά κάποιο τρόπο στο κείμενο «εμπεριέχονται» πολλά βιώματά της από εκείνη την περίοδο κι εκείνη την περιοχή.

  5. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Λυπάμαι, αλλά δεν έχω διαβάσει κανένα ελληνικό βιβλίο εδώ και χρόνια, οπότε προτείνω ένα που διάβασα πρόσφατα εις την Αγγλικήν: (νομίζω είναι περσινό ως έκδοση)
    «What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions»
    του Randall Munroe
    Συναρπαστικό! (εκεί θα βρείτε απαντήσεις σε χρήσιμα καθημερινά πρακτικά θέματα όπως ας πούμε το «τι θα συμβεί αν φκιάξεται έναν περιοδικό πίνακα στοιχείων με τούβλα, όπου το κάθε τούβλο να είναι φτιαγμένο από το στοιχείο που αντιπροσωπεύει…κι άλλα τέτοια χρήσιμα)
    Το συνιστώ ανεπιφύλακτα ! (και το λέω εγώ που έχω διαβάσει πάνω από 5 βιβλία!)

  6. Γιάννης Ιατρού said

    … Όμως για τον εκδότη ….. η ίδια κατάσταση είναι ασφυκτική…
    Έρχονται συνήθως περί το μεσονύκτιον και κάτι προσφορές σε πιντιεφια κι άστα να πάνε 🙂

    Νίκο, ερώτηση: παίζουν σαν πρόταση και μη ακριβώς λογοτεχνικά βιβλία; π.χ. ταξίδια, φύση κλπ.;

  7. chrismagr said

    Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο της Μαλάλα. Παρόλο που στην αφήγηση παρεμβάλλεται η πένα της δημοσιογράφου Κριστίνα Λαμπ, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Περιγράφει την άγνωστη στους περισσότερους ιστορία του Πακιστάν, περιγράφει πολύ ωραία τα παιδικά χρόνια της Μαλάλα και διαλύει πολλά στερεότυπα που έχουμε για το Πακιστάν και το Ισλάμ. Υπάρχει και έκδοση για παιδιά (σε συνεργασία με άλλο συγγραφέα).

  8. Γς said

    6:
    Ολα! Τα βιβλία.
    Κι εκείνα τα διπλά της εφορίας

  9. George said

    Καλημέρα ! Όλος ο κόσμος έχει ξετρελαθεί, δικαίως, δικαιότατα, με το Γκιακ. Προτείνω λοιπόν, και την Μεταποίηση, την προηγούμενη συλλογή του Παπαμάρκου, που επανεκδόθηκε πρόσφατα από τον Κέδρο, και με ανανεωμένο εξώφυλλο. Σκοπεύω επίσης να πάρω για δώρο την «Μεγάλη Εβδομάδα του Πρεζάκη», μεταφορά σε κόμικ του ομώνυμου διηγήματος του Μ.Καραγάτση. Δεν το έχω διαβάσει, το χω απλά φυλλομετρήσει, αλλά φαίνεται ενδιαφέρον!

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4: Κι εγώ μπορεί να το διαβάσω αυτό. Κι ας μην το κέρδισα 🙂

    5: Επιστημονικό what-if και όχι ιστορικό… ενδιαφέρον!

    6: Μα φυσικά, όλα τα βιβλία (εκτός από της Εφορίας, μην ακούς τον Γς!)

  11. cronopiusa said

    Σάλα Σίμουκα Η Τριλογία της Χιονάτης

    Αγουστίν Γκαρθία Κάλβο Περί Θεού

    Καλή σας μέρα!

  12. Πάνος με πεζά said

    Και τα βιβλία ασθενών ΧΙΒ !

  13. Γιάννης Ιατρού said

    Μιά πρόταση που θ΄ αρέσει και στον Γς 🙂

    ΠΟΘΟΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ, 1834-1938
    του Θωμά Σιταρά, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ

    Δίνει μία εικόνα της όχι και τόσο παλιάς κοινωνικής και λαογραφικής μας ιστορίας και περιέχει φωτογραφίες, γελιογραφίες, σκίτσα και διαφημίσεις της εποχής αλλά και αυθεντικές μαρτυρίες.

  14. sarant said

    13 Μόνο που δεν πρέπει να παίρνεις όλα όσα γράφει τοις μετρητοίς

  15. Βασίλης Κορδάτος said

    Από τα πιο φρέσκα στα παλιότερα
    1.Θωμάς Γκόρπας «Τα ποιήματα » έκδ. Ποταμός τώρα

    2.Φαρφουλάς το τελευταίο τεύχος για το Θάνο Βελούδο.

    3. Γιώργος Τσουκαλάς «Κουρασμένος απ’ τον έρωτα » έκδ. Φαρφουλάς 2013

    4. Τέλος Ρόμβος » Γεώργιος Νέγρος ο τίγρης του Αιγαίου» έκδ. Πανοπτικόν 2012

  16. Γιάννης Ιατρού said

    14: Τό ΄χεις διαβάσει κι εσύ λοιπόν;

  17. Καλημέρα κι ἀπὸ δῶθε…
    Ὑπερθεματίζοντας γιὰ τὸ Γκιάκ, τολμῶ νὰ προσθέσω τὴν ἐπαναφήγηση τοῦ Παραμυθιοῦ χωρὶς ὄνομα τῆς Πηνελόπης Δέλτα ἀπὸ τὸν Β. Ραπτόπουλο (Μοιρολα3) καὶ τὶς ἐκδόσεις ΤΟΠΟΣ. Πάντα στὸ χῶρο τῆς λογοτεχνίας νὰ θυμίσω τὰ Ἐγκλήματα Δημοσιονομικῆς Προσαρμογῆς τοῦ Τεύκρου Μιχαηλίδη ἀπὸ τὶς ἐκδόσεις ΠΟΛΙΣ, ἐνῶ θεωρῶ ὑποχρέωσή μου νὰ ἀναφέρω τὸ Ἀνάγκη γιὰ ρίζες τῆς Σιμὸν Βέιλ, ἂν καὶ εἶναι ἔκδοση τοῦ 2014 (Κέδρος).
    Μπορεῖ νὰ ἐπανέλθω μὲ νεώτερα, ἂν ἡ μνήμη μου ἀνακαλέσει καὶ ἄλλα ἀρώματα ἀπὸ τὶς ἀναγνωστικὲς τέρψεις τῆς χρονιᾶς ποὺ τελειώνει.

  18. Corto said

    Τσίπουρο και τσικουδιά

    του Νίκου Μανούδη
    εκδόσεις Ψύχαλος

    http://www.biblionet.gr/book/176569/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82,_%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82/%CE%A4%CF%83%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%AC

    Διαβάστε το και δεν θα χάσετε!

  19. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Τόσα πολλά βιβλία, τόσο μικρή ζωή 😉

    9: Τη Μεταποίηση τη διάβασα -κυρίως μού άρεσε εκείνο το ένα διήγημα που είναι στο κλίμα του Γκιακ.

    15: Τέος εκεί στο τέλος 😉

  20. Labros said

    Άρης Αλεξάνδρου «»Η εξέργεση της Κροστάνδης» εκδ. Πανοπτικόν 2015

  21. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Υπάρχουν δύο πρόσφατα βιβλία, κατάλληλα και για τη γιαγιά σας, γραμμένα από δύο εξαίσιες κατίνες: τη Μαργαρίτα και τη Μιμή.

  22. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Πάντως, για να σοβαρευτώ λιγάκι, στα ποιητικά προτείνω τις συγκεντρωτικές εκδόσεις ποιημάτων των Βάρναλη, Σαχτούρη και, πιο πρόσφατα, του Βαγενά. Όλα από τον Κέδρο και εξαιρετικά. Ας προστεθεί σ’ αυτά και η Ανθολογία του Ρίτσου από την Προκοπάκη (αλλά φοβάμαι ότι έπεσα πολύ έξω της επιτραπείσης τριετίας…)

  23. cronopiusa said

    20

    Ομολογώ ότι έχω αγανακτήσει…

    Νίκος Καρούζος – Νεολιθικὴ νυχτωδία στὴν Κρονστάνδη

  24. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  25. Γιάννης Χ said

    Meursault, contre-enquete του Kamel Daoud
    HHhH του Laurent Binet
    Αεροπλάστ της Άντζελας Δημητρακάκη
    Το Γκιακ, ασφαλώς, και τα βιβλία του Χρήστου Οικονόμου

  26. titina said

    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις ιδέες που μας δίνετε για αγορά και ανάγνωση βιβλίων, τις μέρες των γιορτών και όχι μόνον.
    Μια που κατάγομαι από την Κοζάνη, θα προτείνω το καινούριο βιβλίο του συντοπίτη μου συγγραφέα Βασίλη Καραγιάννη. Οι «Ηδονο-α-βλεψίες» κυκλοφόρησαν φέτος από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και πρόκειται για συλλογή 15 αφηγήσεων και μιας ποιητικής ελεγείας. Δεν διάβασα ακόμα το βιβλίο, όμως το έχω προμηθευτεί για να το διαβάσω τις γιορτές. Έχω διαβάσει ωστόσο βιβλία του Β. Καραγιάννη που μου άρεσαν. Αναφέρω το «χρώμα της νοσταλγίας», επίσης συλλογή διηγημάτων. Ο συγγραφέας εκδίδει και την «Παρέμβαση», αξιόλογο λογοτεχνικό περιοδικό. Για να μην μακρηγορώ στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για το βιβλίο ή τα βιβλία του.

  27. Raptakis Dimitrios said

    Νίκο, τη χρονιά που μας πέρασε, αποφάσισα να στηρίξω νεαρούς εκδοτικούς οίκους, τους Αντίποδες (http://www.antipodes.gr/) και την Περισπωμένη (http://perispomeni.gr/wp/). [Στη γλώσσα του σαξές στόρυ, είναι δύο καλά σταρτάπς.] Όλα τους τα βιβλία είναι αξιοπρόσεχτα.

    Εκτός από το Γκιακ και τη «Δύσκολη Τέχνη», από τις εκδόσεις των Αντιπόδων εγώ θα πρότεινα «το φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ» του Γκαϊτό Γκαζντάνοφ, που θα αποζημιώσει πολλαπλώς τος λάτρεις της ρωσικής λογοτεχνίας, καθώς και το Βένουσμπεργκ του Δημήτρη Καρακίτσου, ιδίως για τους φιλολογικώτερους του μπλογκ.

    Από τις εκδόσεις της Περισπωμένης, θα πρότεινα το πεζό του Ενγκαρ Άλλαν Πόε «Το ημερολόγιο του Ιουλίου Ρόντμαν», πραγματικό κομψοτέχνημα, καθώς και «το βιβλίο του ελέους» του Λέοναρντ Κοέν.

    Κατά τα λοιπά, διαβάζω τις πάντοτε ευθύβολες και ουσιώδεις κριτικές του Σταύρου Ζουμπουλάκη στο «Υπό το φως του μυθιστορήματος» (εκδ. Πόλις).

    Στη ντάνα με τ’ αδιάβαστα, που όλο τρανεύει η άτιμη, προσετέθη εσχάτως το νέο βιβλίο του Γιάννη Ατζακά, συλλογή διηγημάτων αυτή τη φορά, με τον τίτλο «Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη», πάντα από τις εκδόσεις Άγρα.

  28. cronopiusa said

    Νίκος Μπακουνάκης, Καρούζος, «Το Βήμα», 4.10.2015

  29. cronopiusa said

    Νίκος Μπακουνάκης, Καρούζος, «Το Βήμα», 4.10.2015
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=742809

  30. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    28 Δημήτρη, δεν την ήξερα την Περισπωμένη, νάσαι καλά!

  31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Δεν είναι ένα απ΄όσα προτείνατε,τ΄αδιάβαστά μου(εντάξει 3 ή 4 τα τέλειωσα) που να μη θέλω να τα διαβάσω.Για να δούμε.Προτείνω ,για να σας αγχώσω-γλυκά, να πούμε σε κανένα μήνα τί καταφέραμε 🙂
    21. Το βιβλίο της Μιμής, θα κυκλοφορήσει από αύριο και ίσως δεν είναι μόνο για γιαγιάδες.Το άκουσα νωρίτερα από τον Κραουνάκη στο ράδιο 105.5 Στοκόκκινο που το προμοτάριζε έντονα .¨Τα ρίχνει χοντρά» είπε. Προσωπικά ούτε θα τ΄αγόραζα ούτε θα το χάριζα,αλλά αν μου το χάριζαν,θα το διάβαζα.Μ΄έπεισε ο Κράου 🙂

  32. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Α άκουσα από τον Ηλία Παπαμόσχο (τελικά Παπαμάρκος-Π»μόσχος,έχουν κάτι καλό να πούνε :)) να διαβάζει στην εκπομπή της Λίνας Νικολακοπούλου,προ λίγου, από το βιβλίο του «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες» εκδ.Κίχλη, και με έπεισε κι εκείνος 🙂

  33. gpoint said

    Κατ’ αρχήν μην ανησυχείτε για τους εκδότες, έχουν ακόμα πολύ «λίπος» από τις χρυσές εποχές των επιδοτήσεων των νέων συγγραφέων, μόνο που οι νέοι συγγραφείς δεν το ήξεραν…
    Απλά είναι σαν τους θεατρικούς επιχειρηματίες, όταν βάζουν πέντε είναι σίγουροι πως θα βγάλουν πενήντα αλλιώς…στον καιρό που λέγαμε στο ναυτικό.
    Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι μικροί, παθιασμένοι πραγματικά με το βιβλίο συνοικιακοί εκδότες που ρίχνουν κάτι 500άρικα σε βιβλία μήπως πιάσουν το λόττο με κάποιο βιβλίο που βρήκε ζήτηση, ένας που ξέρω τόπιασε !

  34. sarant said

    33 Μαζί το ακούγαμε, αλλά για τη Μιμή το έχασα

  35. artech said

    Ας μη βάλω κι εγώ το Γκιακ. 😛

    KRASZNAHORKAI LASZLO, «ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ», εκδ. Πόλις, 2015
    VASQUEZ JUAN-GABRIEL, «Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ», εκδ. Ίκαρος, 2014
    ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΑΚΗΣ, «ΚΑΡΥΟΤΥΠΟΣ», εκδ. Κίχλη, 2014

    Καλό μεσημέρι!

  36. ακρ. said

    Ένα (τριμερές) βιβλίο που δε θα πρότεινα σε κανέναν να το διαβάσει είναι το παιδαριώδες «πόνημα» που ο «βασιλεύς» κοκός μοίρασε (δια των πρακτορείων διανομής και με δώρο μια κυριακάτικη φυλλάδα με κάθε τόμο) στους υπηκόους του τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες

  37. Δυστυχώς έχω σταματήσει να αγοράζω βιβλία, ξαναδιαβάζω τα παλιά μου. Για να είμαι όμως στο πνεύμα της ανάρτησης, να πω τις προτάσεις μου, όχι λογοτεχνικές όμως:
    Άγγελος Νταλαχάνης, Ακυβέρνητη Παροικία — μια καινούρια ματιά στους Αιγυπτιώτες της τελευταίας περιόδου (1937-1962), χωρίς το μονόπαντο προσανατολισμό σε Αλεξάνδρειες, κοσμοπολιτισμούς και εύπορους.
    Νίκος Ποταμιάνος, Οι νοικοκυραίοι — η γέννηση της μικροαστικής τάξης στην Αθήνα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Με λεπτομέρειες όπως «το κύμα κοπής των μουστακιών μετά τον πρώτο παγκό­σμιο πόλεμο». 🙂

  38. Μαρία said

    Χάρης Αθανασιάδης, Τα αποσυρθέντα βιβλία Έθνος και σχολική ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008 http://www.biblionet.gr/book/204829/%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82,_%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82/%CE%A4%CE%B1_%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1_%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1

    Αλμπέρτος Ναρ, Σαλονικάι http://www.biblionet.gr/book/204863/%CE%9D%CE%B1%CF%81,_%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%AD%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%82,_1947-2005/%CE%A3%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%B9

  39. Δημήτρης said

    1 Βέβαια περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά τα ¨λογία στο χακί» σαν μπαγιάτικη εφημερίδα.

  40. sarant said

    39 Κι αυτό του Αθανασιάδη τοέχω στα υπόψη

  41. Κουνελόγατος said

    20. Το αγόρασα ΣΗΜΕΡΑ κιόλας, το έψαχνα πριν από χρόνια, για τους λόγους που ξέρετε… 🙂

  42. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    36. Με προλαβες με το László Krasznahorkai «Πόλεμος και Πόλεμος» (μετάφραση στα ελληνικά Ιωάννα Αβραμίδου, εκδόσεις «Πόλις», 2015).

    Ειναι ενα δυσκολο εργο, διαφορετικο απ’ οτι εχω διαβασει (ειμαι στην 260 απο 370 σελιδες) , αλλα επειδη ξεκινα απο την Μινωϊκη εποχη, και

    «πηδάει» …. τοποθεσίες.(Κρήτη , Κολωνια, Αγγλία , Γιβραλταρ ) και αιώνες ( 1650 πχ έως1350 μχ). Βέβαια στον πρώτο και κύριο αφηγηματικό χρόνο η υπόθεση αφορά την δύσκολη περιπέτεια του ιδιόμρφου Κόριμ που ξεκινά από την επαρχία της Ουγγαρίας για να βυθιστεί στις σκοτεινές γειτονιές της Ν.Υόρκης σε μια προβληματική συμβίωση με βασανισμένους μετανάστες με σκοπό να διαδώσει και να διασώσει το χειρόγραφο στην αιωνιότητα»

    απο ποστ στο http://hypothesis61.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html

    Θα αρεσει στους σχολιαστες του Νικοκυρη και του Δυτη.

    Λάσλο Κράσναχορκάϊ: «Δεν τρελάθηκα, αλλά βλέπω τόσο καθαρά λες και είμαι τρελός»

    Δύο κείμενα για το βιβλίο του Ούγγρου συγγραφέα László Krasznahorkai «Πόλεμος και Πόλεμος» (μετάφραση στα ελληνικά Ιωάννα Αβραμίδου, εκδόσεις «Πόλις», 2015)

    http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2015/04/blog-post_28.html

    Αυτο το εκπληκτικο εργο του βραβευμενου με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ 2015 ιδιοφυη συγγραφεα*, στοιχισε 10,60 με εκπτωση 40% στην Πρωτοπορια ….

    Οι περισσοτεροι Ελληνες που διαβαζουν (κατι) προτιμουν την Δημουλιδου, την Μαντα, παλαιοτερα την Παπαθανασοπουλου.

    *To Διεθνές Βραβείο Μπούκερ είναι ένα διεθνές διετήσιο λογοτεχνικό βραβείο, το οποίο απονέμεται σε κάποιον συγγραφέα έργων φαντασίας εν ζωή και από οποιαδήποτε εθνικότητα.

    2005 Ismail Kadare Albania Albanian Albanian literature
    ….
    2009 Alice Munro Canada English Canadian literature

    2011 Philip Roth United States English American literature
    ……
    2015 László Krasznahorkai Hungary Hungarian Hungarian literature

    ΥΓ Θυμιζει τους αγαπημενους μεγαλους Thomas Pynchon,…«Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» του Σελίν, το σημειωματάριο του συγγραφέα Κουίν στην «Γυάλινη Πόλη» του Πολ Όστερ, …, η κριτική τον παραλληλίζει με τον Μέλβιλ, τον Γκόγκολ, τον Μπέκετ ή τον Τόμας Μπέρχαρντ, γιατί σημαντικοί συγγραφείς όπως ο Κολμ Τόιμπιν θέλησαν να του πάρουν συνέντευξη, γιατί η Σούζαν Σόνταγκ τον αποκαλούσε «μετρ της Αποκάλυψης».

  43. Λίζα Πίνχας – Αντιμέτωπη με το Ολοκαύτωμα, Η Λίζα Πίνχας διηγείται, Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, 2014
    Lisa Pinhas – A Narrative of Evil, Lisa Pinhas Confronts the Holocaust [English], Jewish Museum of Greece 2014

    Ψαρράς Δημήτρης, Το μπεστ σέλερ του μίσους. Τα ‘πρωτόκολλα των σοφών της Σιών’ στην Ελλάδα, 1920-2013, Πόλις

    Το ‘βαθύ κράτος’ στη σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά. Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Στρατός, Εκκλησία, πρόλογος-επιμέλεια Δημήτρης Χριστόπουλος, , Αθήνα 2014, σελ. 324 [Δημήτρης Χριστόπουλος: «Εισαγωγή: Η πολιτική διακύβευση της χαρτογράφησης του ακροδεξιού εξτρεμισμού στο ελληνικό κράτος» / Δημήτρης Κουσουρής: «Ο φασισμός στην Ελλάδα: συνέχειες και ασυνέχειες κατά τον ευρωπαϊκό 20ό αιώνα» / Δημήτρης Χριστόπουλος: «Η Ελληνική Αστυνομία» / Κλειώ Παπαπαντολέων: «Η δικαιοσύνη» / Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος: «Ο στρατός» / Αλέξανδρος Σακελλαρίου: «Η Εκκλησία της Ελλάδος» / Δημήτρης Χριστόπουλος: «Συμπεράσματα» / Βιογραφικά των συγγραφέων]

    Κουσουρής, Δημήτρης. Δίκες των δοσίλογων 1944-1949 : Δικαιοσύνη, συνέχεια του κράτους και εθνική μνήμη, μετάφραση Αγγελική Τσέλιου. – Αθήνα : Πόλις, 2014. – 688σ.

    Ποταμιάνος, Νίκος. Οι νοικοκυραίοι : Μαγαζάτορες και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880 -1925, Ηράκλειο Κρήτης : Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015.

    Και, εντελώς πληροφοριακά, μου επιτρέπεται, φαντάζομαι (μην πάρετε το παρακάτω σαν διαφήμιση, παρακαλώ, διότι, άλφα, το βιβλίο το δίναμε δωρεάν, και βήτα, έχει εξαντληθεί και δεν το πολυβλέπω να ξανατυπώνεται), για όποιον ενδιαφέρεται και τυχόν δεν το ξέρει ότι υπάρχει σε μορφή interactive e-book/pdf

    XYZ Contagion, Εννιά συν μία σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή, Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις, Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι, έκδοση XYZ Contagion + Carpe Librum, Θεσσαλονίκη, 2014, ISBN 978-618-81244-6-2
    http://www.biblionet.gr/book/198281/

    # Το βιβλίο του XYZ Contagion – Οι 9+1 άγνωστες σκηνές, τώρα σε βιβλίο (και σε e-book) + Η βιβλιογραφία για τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, κατεβαίνει δωρεάν σε αυτό το λινκ
    http://xyzcontagion.wordpress.com/ebook/
    http://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/01/e-book-of-9-1-scenes-bibliography/

  44. Τριλοβίτες, Breece D’ J Pancake, Αμερικανός, 27 χρονών αυτοκτόνησε, πρόλαβε να γράψει πολύ λίγο, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς διηγηματογράφους.
    Πολύ «δυνατά» – όχι ευχάριστα διηγήματα.
    Μεταίχμιο.

  45. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και τις προτάσεις. Μερικές επαναλαμβάνονται, που σημαίνει ότι θα είναι καλά αυτά τα βιβλία. Αλλά πού να προλάβει κανείς…..

  46. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Το 2015 ήταν η πιο λιγοδιάβαστη χρονιά μου, ζήτημα να διάβασα 10 βιβλία και κανένα καινούριο.
    Όμως σαν σήμερα γεννήθηκε η αγαπημένη μου ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον, και μια και ξαναπήρα στα χέρια μου το βιβλίο της, και είναι μέσα στα χρονικά όρια που έχει βάλει ο Νικοκύρης, σας το προτείνω.

    «Επειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά»
    Έμιλι Ντίκινσον, μετάφραση Λιάνα Σακελλίου, Άρτεμις Γρίβα, Φρόσω Μαντά, Εκδόσεις Gutenberg.

  47. gryphon said

    44
    Mια ερωτηση απο περιεργεια μιας και φαινεται να ασχολεισαι αρκετα με το θεμα της ΧΑ της ακροδεξιας κλπ.
    Παρακολουθω οσο γινεται τα τεκταινομενα στην δικη μερα τη μερα.
    Εψαξα παντου σημερα σε ολα τα γκωστα και μη εξαιρετεα σαιτ μπλογκ κλπ που εχουν καθημερινη αναφορα στην δικη.
    Κατι jail golden dawn to tvxs την ΕφΣυν το news247 αλλα και τα σαιτ τυπου Εισαγγελατου βημα κλπ.
    .Δεν υπαρχει πουθενα update.Περιεργο αφου σημερα συνεχιστκε κανονικα η δικη.Τι γινεται;.Γιατι αυτη η σιγη ασυρματου η σιγη ιχθυος.
    Συνενοημενοι ειναι ολοι οι παραπανω.Συνεβη τιποτα στην δικη σημερα;

  48. @48

    Από εδώ ξεκινάει η ενημέρωση, σε real time. Τα άλλα ΜΜΕ απλά διαβάζουν αυτό εδώ (που βγαίνει από μέσα από το δικαστήριο) και αναλόγως γράφουν. Επειδή σήμερα είναι Παρασκευή, προφανώς βαρέθηκαν, θα βιάζονταν να φύγουν 🙂

    https://www.facebook.com/Goldendawnwatch/?fref=ts

  49. Μαρία said

    49
    Ούτε βαρέθηκαν ούτε βιάζονταν 🙂 Το δικαστήριο διέκοψε χτες και η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 του μηνός.

  50. Θα έκανα δώρο τα εξής: 1. Δ. Παπαμάρκος, Γκιακ (αντίποδες), 2.Η. Παπαμόσχος, Η αλεπού της σκάλας (Κίχλη), 3. Φ.Πιομπίνος, Επίσκεψη σε μια έκθεση (Κίχλη),4. Τ. Πατρίκιος, Ο πειρασμός της νοσταλγίας (Κίχλη), 5.Ν. Σεβαστάκης, Άντρας που πέφτει (Πόλις), 6. Ρ. Σένετ, Ο ξένος (ΜΙΕΤ), 7. Ν. Ελίας, Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας (Π.Ε.Κρήτης),8. Τ. Τοντόροφ, Η λογοτεχνία σε κίνδυνο (Πόλις), 9. Π.Π.Παζολίνι, Εικόνες κατανάλωσης και εικόνες προς κατανάλωση- Η συνέντευξη της Στοκχόλμης-Βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο(alloglotta), 10. M.Μέσκος, Συνηγορία ποιήσεως (Κίχλη).

  51. 50
    Καλά λες.
    Πήρα σα δεδομένο ότι χτες Παρασκευή συνεχίστηκε η δίκη, όπως είπε ο 49 (εγώ τα βλέπω πάντα το βράδυ ή την άλλη μέρα) και εννοούσα τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ τύπου tvxs, 247, iefimerida κ.λπ. που γράφουν από κανένα ρεπορτάζ καμιά φορά (εκτός δηλαδή από όσους έχουν εκεί δημοσιογράφους να παρακολουθούν, π.χ. ΕφΣυν, Βήμα), ότι βαρέθηκαν σήμερα και βιάζονταν να φύγουν γι’ αυτό δεν έγραψαν.
    Αλλά ψάχνω τώρα να βρω τα χτεσινά και βλέπω χτες Παρασκευή δεν έγινε καθόλου δίκη.

  52. sarant said

    51 Ευχαριστούμε για τις προτάσεις!

  53. alexisphoto said

    καλημέρα,
    Πολλά μαζεμένα για διάβασμα το ΣΚ.
    Η δική μου προταση:
    «ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ – Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ» – Γιώργος Ν. Πολίτης.
    Εξαιρετικό(ς).
    Είανι ο ίδιος που είχε τη στήλη «Αριστερή Λωρίδα» στο περιοδικό Drive.
    Το πρώτο του βιβλίο -είανι η διατριβή του αν δεν κάνω λάθος- βάζει την ιδέα του αναρχισμού στις σωστές του βάσεις.
    όλα του τα βιβλία (πολιτικά και μη) διαβάζονται απνευστί.
    Ευχαριστώ

  54. ππαν said

    Χρόνια πολλά στο Κιντάκι, και στους αλλους 🙂

  55. sarant said

    Λάθος νήμα αλλά δεν πειράζει, χρόνια πολλά πράγματι και από εδώ!

  56. Maria said

    1. Οι πληροφοριοδότες, Juan Gabriel Vasquez (μτφ.Αχιλλέας Κυριακίδης), εκδόσεις Ικαρος.
    2. Αστραπές, Jean Echenoz (μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης), εκδόσεις Πόλις – θα ευγνωμονώ πάντα το φίλο που μου το πρότεινε
    3. Αστερισμοί ζωτικών φαινομένων, Anthony Marra, εκδόσεις Iκαρος – συγκλονιστικό, συγκλονιστικότατο
    4. Τερπινοήσεις, Abdon Ubidia, εκδόσεις Ροές – και η υπόλοιπη σειρά microMega των εκδοσεων εχει διαμαντάκια, όπως ο Κιρόγα (βλογαμε και λίγο τα γένια μας εδω)

    και ας μου επιτραπει μια παρασπονδία στον όρο του χρόνου έκδοσης (κατά ένα μόλις χρόνο), μιας και το θέμα του βιβλίου ειναι ακριβώς αυτό, η ανάγνωση:

    5. Laurence Cosse, Στο καλό μυθιστόρημα, εκδόσεις Πόλις

    καλές γιορτές, περιμένω και άλλα σχόλια, να γεμίσω τις λίστες μου!

  57. sarant said

    57 Με τέτοια παρουσίαση, παρακινείται κανείς να τα αναζητήσει!

  58. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    58 – Ακριβώς έτσι, κι επειδή εμπιστεύομαι την κρίση της Μαρίας, τουλάχιστον τα 2-3 θα τα αγοράσω οπωσδήποτε, μαζί με πέντε έξι που έχω σημειώσει από άλλους σχολιαστές.

  59. Να ξέρεις όμως Λάμπρο ότι η Μαρία που μάλλον εννοείς είναι εκείνη του #39 (χωρίς να υπονοώ τίποτα βέβαια για την κρίσης της Mariaς του #57, να εξηγούμαστε!) 🙂

  60. Μαρία said

    60
    Να ξέρει ποια να κυνηγήσει σε περίπτωση που δεν του αρέσουν τα βιβλία 🙂

    Ευκαιρία να προτείνω κι αυτό:
    Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα http://www.asini.gr/index.php?booknum=18

  61. sarant said

    Ακριβώς, άλλη η Μαρία και άλλη η Maria, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε άλλο

  62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    60 – Ναι ρε γμτ έχεις δίκιο, δεν πρόσεξα τους λατινικούς χαρακτήρες, δεν πειράζει, η παρουσίαση με έπεισε πως στην χειρότερη περίπτωση θα είναι αξιόλογα, οποτε λέω να το «ρισκάρω».

  63. Γς said

    Ονειρο κι αυτό σε καλό μου.

    Όχι πως δεν ήταν καλό, αλλά μοναχός ο Γς;
    Και τι μοναχός; Φρερ. Σε μικτό μάλιστα μοναστήρι.

    Ιστορία μεγάλη.
    Αυτό που μου άρεσε πάντως ήταν ότι τα είχα βρει με τον εαυτό μου.
    Είχα προσαρμοστεί.

    Είχα μάλιστα και μόνιμη θέση στην βιβλιοθήκη της μονής με το βιβλίο στα Λατνικά που μελετούσα και δυό βοηθητικά, ένα στα Αγγλικά και ένα στα Γαλλικά.

    Θα σας το συνιστούσα για διάβασμα, τώρα τις άγιες ημέρες αλλά δεν το θυμάμαι.

    Αδελφός Γς.

  64. Και κάτι από ημερολόγια για όσες/ους αγαπούν τους πυροζβέστες. ❤

    http://www.boredpanda.com/french-firemen-calendar-2016-pompiers-sans-frontieres-fred-goudon/

  65. spiral architect said

    Για ρίξτε μια ματιά σε αυτό:
    Κώστας Λουλουδάκης (ο Ιουλιανός του ιστολογίου Παραλληλογράφος): Άσπρα Μαντήλια στην Plaza de Mayo – Εκδόσεις ΚΨΜ
    (θα πήγαινα στην παρουσίαση, αλλά δούλευα)

  66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    39.α
    Χάρης Αθανασιάδης, Τα αποσυρθέντα βιβλία Έθνος και σχολική ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008

  67. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Από ταινίες, «Το μαργαριταρένιο κουμπί»

  68. sarant said

    67 Mου το χάρισε ο συγγραφέας, και λογαριάζω να γράψω κάτι για το βιβλίο αυτό

  69. Για τα δυο βιβλία που πρότεινα στο 38, συνεντεύξεις των συγγραφέων:
    http://www.efsyn.gr/arthro/i-alitheia-gia-toys-aigyptiotes
    https://enthemata.wordpress.com/2015/12/20/potamianos/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: