Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μικρότερο καλό

Posted by sarant στο 14 Δεκεμβρίου, 2015


Χτες έγινε ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, και από τις 13 περιφέρειες η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κέρδισε τις 7 ενώ η κεντροαριστερά κατέκτησε τις 5 (σε μία περιφέρεια, την Κορσική, πρώτευσαν οι, ας πούμε, εθνικιστές, αλλά οι εκλογές στην Κορσική έχουν πάντα ιδιαιτερότητες από την εποχή του Αστερίξ κιόλας).

Έτσι, η κεντροδεξιά πέτυχε μεγάλη νίκη, αφού στις προηγούμενες εκλογές, που βέβαια έγιναν κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες (και με διαφορετική οριοθέτηση των περιφερειών, αφού μεσολάβησε ένας Καλλικράτ, με αποτέλεσμα να μην είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα) η αριστερά είχε κερδίσει τις περισσότερες περιφέρειες.

Ωστόσο, αν κάποιος συνόψιζε τα αποτελέσματα σε «νίκη της κεντροδεξιάς με 7-5», θα διέπραττε το ατόπημα που η μπλογκόσφαιρα ονομάζει «τουκανισμό«, και που ονομάστηκε έτσι όταν κάποιος, περιγράφοντας το εξωτικό πουλί τουκάν το αποκάλεσε «πουλί των τροπικών με χαρακτηριστικό μαύρο φτέρωμα», παραλείποντας να αναφέρει το τεράστιο ράμφος του πουλιού.

Και θα ήταν τουκανισμός, επειδή βέβαια το μεγάλο διακύβευμα του δεύτερου γύρου των εκλογών δεν ήταν αν θα επικρατήσει ο σοσιαλιστής ή ο δεξιός στη Νορμανδία ή τη Βρετάνη, αλλά αν το ακροδεξιό μέτωπο της Μαρίν Λεπέν θα κατακτούσε μία, δύο ή τρεις περιφέρειες από τις έξι που διεκδικούσε ύστερα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του πρώτου γύρου, όταν πρώτευσε σε αρκετές περιφέρειες με πολύ μεγάλα ποσοστά που ξεπερνούσαν το 40% σε δύο περιφέρειες, στον Βορρά και στην Προβηγκία. Πρώτος ήταν επίσης ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου στην Ανατολική Γαλλία, και επειδή ο σοσιαλιστής υποψήφιος αρνήθηκε να πειθαρχήσει στις κεντρικές κατευθύνσεις του κόμματος και να αποσυρθεί, πολλοί θεωρούσαν πως το κόμμα της Λεπέν ήταν φαβορί.

Βέβαια, τα ποσοστά αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στην πολύ υψηλή αποχή του πρώτου γύρου και μέσα σε συνθήκες που δύσκολα θα βρει άλλη φορά πιο ευνοϊκές η Μαρίν Λεπέν, μετά στο μακελειό της 13ης Νοεμβρίου. Στον δεύτερο γύρο η συμμετοχή αυξήθηκε πολύ και αυτό ήταν καθοριστικός παράγοντας.

Όχι πως ήταν πολύ δύσκολο, και όχι να το παινευτώ, αλλά χτες το μεσημέρι πήγα μια βόλτα σε κάτι γαλλικά χωριά εδώ παρακάτω στη Λοθαριγγία, προσπαθώντας να οσμιστώ το κλίμα. Ίσως μιμήθηκα τη γριά που πρόβλεψε πως φέτος θα κάνει πολλά σύκα επειδή της αρέσουν, αλλά γυρίζοντας έγραψα στο Φέισμπουκ και διακινδύνεψα την πρόβλεψη, αρκετές ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ότι η Λεπέν θα χάσει και τις έξι περιφέρειες που διεκδικεί.

Και πράγματι έτσι έγινε.

Τα αποτελέσματα ήταν κόλαφος για τη Λεπέν. Όχι μόνο το Εθνικό Μέτωπο έχασε όλες τις περιφέρειες που διεκδικούσε, αλλά ηττήθηκε και με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Ανατολική Γαλλία, ο λεπενικός υποψήφιος δεν κατόρθωσε καν να ανεβάσει τα ποσοστά του.

Όπως έχω ξαναγράψει, σε εκλογές με δύο γύρους το Εθνικο Μέτωπο δεν έχει πολλές ελπίδες. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει αχρωματοψία και ξέρει να διακρίνει τον δεξιό από τον ακροδεξιό, όσο δυσάρεστο κι αν είναι να ψηφίζει έναν πολιτικό αντίπαλο.

Εκλογές με δύο γύρους έχουμε και στην Ελλάδα, τις αυτοδιοικητικές -και αφού στον β’ γύρο αποκλείονται όλοι οι υποψήφιοι εκτός των δύο πρώτων, επόμενο είναι να μπαίνουν διλήμματα. Ακριβώς για τον β΄γύρο των δικών μας εκλογών είχα γράψει πέρυσι τον Μάιο ένα άρθρο στο οποίο δεν συμφωνούσα ότι πρέπει κανείς να αρνιέται να διαλέξει όταν έχει να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη.

Είχα γράψει: Πάντως, όσο απειλητικά και δυσαπάλλακτα κι αν είναι τα δύο κακά που αντιμετωπίζει κανείς, συνήθως υπάρχει ένα που είναι μικρότερο, λιγότερο βλαβερό. Για να επιστρέψουμε στην αρχική μας φράση με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, παρόλο που τα δυο τέρατα ήταν ασφαλώς επίφοβα, δεν ήταν εξίσου επίφοβα.

Αν θυμηθούμε τον Όμηρο, ο πολυμήχανος Οδυσσέας ΔΕΝ κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Ο Οδυσσέας, δασκαλεμένος από την Κίρκη, διάλεξε σαφώς τη Σκύλλα, το μικρότερο κακό, και κατεύθυνε το πλοίο του πολύ κοντά στη Σκύλλα, χάνοντας μεν έξι συντρόφους αλλά σώζοντας το πλοίο.

Ο Οδυσσέας ψήφισε Σκύλλα λοιπόν, όχι λευκό ή άκυρο. Αν ο Οδυσσέας είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις, το πλοίο του θα το ρουφούσε αύτανδρο η Χάρυβδη. Η ανασκόπηση αυτή της μυθολογίας μπορεί να χρησιμέψει και σαν οδηγός προς ψηφοφόρους.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν και αρκετοί Γάλλοι κι έτσι έφραξαν τον δρόμο στη Λεπέν, προτιμώντας το μικρότερο κακό. Αυτό δεν σημαίνει πως τα αποτελέσματα είναι καλά, ούτε παραβλέπει το γεγονός ότι, από τότε που το Εθνικό Μέτωπο αντιπροσωπεύει σημαντική δύναμη, οι θέσεις των άλλων κομμάτων, και ιδίως της κεντροδεξιάς, έχουν σαφώς μετατοπιστεί προς τα δεξιά. Ανακούφιση περισσότερο εκφράζει το σημερινό άρθρο, όχι πανηγυρισμό.

Και χρειάζεται να μεριμνήσει κανείς, έτσι ώστε να μην χρειαστεί, στο επόμενο κρίσιμο εκλογικό ραντεβού, να έχουν να διαλέξουν οι Γάλλοι αριστεροί ανάμεσα στον Σαρκοζί και στη Λεπέν, παρόλο που υπάρχει μεταξύ τους διαφορά. Όσο κι αν μοιάζω με τον δημοσιογράφο που συμβούλευε τον Κουροπάτκιν να στραφεί δεξιότερα, εγώ θεωρώ αυτονόητο ότι όλη η αριστερά πρέπει να παρουσιάσει κοινό προεδρικό υποψήφιο μαζί με τους σοσιαλιστές και τους πράσινους, ώστε να αποκλείσει είτε τη δεξιά είτε την ακροδεξιά από τον δεύτερο γύρο -κι ας έχουν μετά άλλοι να σκεφτούν το «μικρότερο κακό».

Στις πολιτικές συζητήσεις, το «μη χείρον» ή το «μικρότερο κακό», ο συμβιβασμός γενικότερα, θεωρείται πολλές φορές αναξιοπρεπής επιλογή, συνήθως από τους εκ του ασφαλούς αδιάλλακτους. Ωστόσο, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες, από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα, κινούνται με γενική αρχή το «μικρότερο κακό». Κάθε πρόοδος που έγινε ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού ανάμεσα στο όραμα και στη δυνατότητα, και πολλές φορές η τελική επιτυχία ήρθε ύστερα από μια επιλογή ανάμεσα σε μια κακή εναλλακτική και σε μια λιγότερο κακή. Αν απορρίπταμε αναφανδόν και χωρίς εξαιρέσεις το μικρότερο κακό, ακόμα στις σπηλιές θα ήμασταν.

Όμως δεν είναι ευχάριστο να διαλέγεις το μικρότερο κακό, αυτό το παραδέχομαι. Κάτι θα ήξερε και ο Σεφέρης, που έχοντας περάσει μια ζωή ως διπλωμάτης από αμέτρητους συμβιβασμούς και δυσάρεστες επιλογές, έγραψε στο ποίημα «Ο δαίμων της πορνείας» για μια περίπτωση που το μικρότερο κακό δεν βγήκε σε καλό:

Όχι· δεν είμαστε ταγμένοι για να πούμε
πού ειναι το δίκιο. Το δικό μας χρέος
είναι να βρούμε το μικρότερο κακό.

Κάλλιο ένας να πεθάνει από το ριζικό του
παρά σε κίντυνο να μπούμε εμείς και το ρηγάτο.

69 Σχόλια προς “Το μικρότερο καλό”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.
  Το μικρότερο κακό μία με τον πατέρα, το μικρότερο κακό δυο με την κόρη και την ανεψιά, στην τρίτη ή γίνεσαι φλαμπέ στο La Coupole, ή σε έχουν μόνιμα για (α)μαλάκα!

 2. LandS said

  «πουλί των τροπικών με χαρακτηριστικό μαύρο τρίχωμα», παραλείποντας να αναφέρει το τεράστιο ράμφος του πουλιού

  Τρίχωμα για τα φτερά; Εκτός και αν δεν είπε plumage

 3. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα! Καλή εβδομάδα!

  Το μικρότερο καλό

  και το μεγαλύτερο κακό

 4. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Το «τουκάν» εγώ το ξέρω και εξελληνισμένο, ο τουκάνος.

 5. spiral architect said

 6. Γς said

  Καλημέρα

  Σεφέρης, Σεφεριάδης.

  Από την Λεξιλογία:

  σεφέρι = εκστρατευτικό στρατιωτικό σώμα [από το τουρκικό sefer «εκστρατεία»]
  («να ‘ρθει ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι», δημ. τραγούδι)

  Κι είδε ο Nickel λέει αυτό, και κάγχασε:

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Ωπ, διορθώνω!

  6:Από εκεί είναι και το σαφάρι, αξίζει άρθρο.

 8. Πάνος με πεζά said

  @ 6 : Αυτό μάλλον πάει στο χτεσινό άρθρο, αλλά όπως και να έχει, ξέρετε κάποιο μέρος που να υπάρχουν δίπλα δίπλα οι προτομές του Σεφέρη και του πατέρα του, Στέλιου Σεφεριάδη;
  Να το !
  http://www.instantstreetview.com/@37.948194,23.710442,-115.54h,-1p,1.66z
  http://local.e-history.gr/pages/viewpage.action?pageId=11928849

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Έβλεπα στην τηλεόραση έναν Γάλλο ψηφοφόρο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ το θεώρησε μεγάλο επίτευγμα που πήγε και ψήφισε και επιπλέον, έπεισε και το νεαρό γιο του να κάνει το ίδιο.!
  Χωρίς να το καταλάβω μου βγήκε από το στόμα η φράση: «Βρε που φτάσαμε!».

  Κάτι δεν πάει καλά γενικώς με το δημοκρατικό παιχνίδι. Αναγκαστικά πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να σκεφτούμε τα πράγματα.

 10. Avonidas said

  Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει αχρωματοψία και ξέρει να διακρίνει τον δεξιό από τον ακροδεξιό, όσο δυσάρεστο κι αν είναι να ψηφίζει έναν πολιτικό αντίπαλο.

  Αυτό που δεν ξέρω αν διακρίνει ο πολύς κόσμος είναι ότι ο δεξιός ζεσταίνει την καρέκλα του ακροδεξιού. Γι’ αυτό άλλωστε η δεξιά φροντίζει, υποθάλπει και αβαντάρει την ακροδεξιά κρυφά και (κάποιες φορές) φανερά — έστω στο επίπεδο «διαρροών» από «ακραία στελέχη».

  Έτσι δεν διαλέγεις το μικρότερο κακό, αλλά τώρα το κακό κι ύστερα το χειρότερο.

  Θα μου πείτε «και τι να κάνουμε;». Η ερώτηση είναι κακοβαλμένη, γιατί βέβαια το θέμα δεν είναι τι να κάνουμε, αλλά τι ΕΠΡΕΠΕ να είχαμε κάνει. Την απάντηση μας τη δίνει ένας άλλος Γάλλος:

  Στον πλανήτη λοιπόν του Μικρού Πρίγκηπα υπήρχαν κάτι φοβεροί σπόροι.. σπόροι μπαομπάμπ.[…] ένα μπαομπάμπ έτσι κι αργήσεις να το ξεκάνεις, είναι πια αργά. Πιάνει ολόκληρο τον πλανήτη. Τον κάνουν κόσκινο οι ρίζες του.[…]

  «Είναι ζήτημα πειθαρχίας […] πρέπει οπωσδήποτε να ξεριζώνεις ταχτικά τα μπαομπάμπ […] είναι δουλειά βαρετή, μα πολύ εύκολη»

  […]

  «Μερικές φορές μπορεί να μην πειράζει αν αναβάλλεις τη δουλειά σου για αργότερα. Όταν όμως έχεις να κάνεις με μπαομπάμπ, αυτό είναι πάντοτε καταστροφή. Ξέρω έναν πλανήτη όπου ζούσε ένας τεμπέλης. Είχε παραμελήσει τρία δεντράκια…»

  — Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Ο Μικρός Πρίγκηπας

 11. Γς said

  2:

  Φτέρωμα. Και ξεπουπούλιασμα.

  Alouette, gentille alouette,
  Alouette, je te plumerai

  Το είχα μάθει νεράκι στο νηπιαγωγείο της κυρα Ρίτας πριν 67 χρόνια.

  Ότι Alouette είναι ο Κορυδαλλός το έμαθα μετά 66 χρόνια!
  Πέρυσι.

 12. ndmushroom said

  Λογική η προσέγγιση του «μικρότερου κακού». Ποιο είναι όμως αυτό; Εξαρτάται από τα κακά που συγκρίνονται. Αν το δίλημμα είναι «Λεπέν ή Σαρκοζί», τότε το μικρότερο κακό είναι (όχι με μεγάλη διαφορά, η αλήθεια είναι) ο Σαρκοζί. Αν όμως το δίλημμα είναι «Λεπέν περιφερειάρχης ή Λεπέν πρόεδρος»; Βέβαια αυτό σηκώνει μεγάλη ανάλυση, καθώς δεν είναι βέβαιο ούτε ότι μια θητεία του FN σε περιφέρεια θα το απομυθοποιήσει και θα αναδείξει τους περιορισμούς τις ρηχής, λαϊκιστικής του πολιτικής σκέψης (όσοι κάνουν παραλληλισμούς με ανάλογα εγχώρια παραδείγματα τύπου Δούρου και ΣΥ (η ΡΙΖΑ έφυγε προ πολλού) είναι κακεντρεχείς και κακοπροαίρετοι), ούτε ότι η Λεπέν θα μπορέσει να εξαργυρώσει τη συντήρηση και ενδυνάμωση, μέσω των χτεσινών αποτελεσμάτων, του αντισυστημικού της προφίλ φτάνοντας κοντά στην απευθείας εκλογή στις προεδρικές.

 13. spiral architect said

  Στη γαλλική ταινία «Le nom des gens» η (αριστερή ακτιβίστρια) πρωταγωνίστρια πέφτει δυο φόρες στη λογική του μικρότερου κακού με κωμικό αποτέλεσμα.
  (στην ταινία παίζει και ο Λιονέλ Ζοσπέν υποδυόμενος τον εαυτό του)

 14. LandS said

  9 Μα είναι σαν το καλό που δεν αναγνωρίζεις όσο το έχεις και όταν το χάνεις κλαις γιατί το έχασες.

  Όταν, με την αποχή ή τις ίσες αποστάσεις με άρνηση, εμείς οι ίδιοι μικραίνουμε την ήδη μικρή μας συμμετοχή, μη γκρινιάζουμε μετά.

 15. Πάνος με πεζά said

  @ 11 : Εγώ το έμαθα πριν από τα 10, όταν είχα δει τον «Κορυδαλλό» του Ανούιγι, με Ληναίο-Φωτίου (πρέπει να ήταν 1978 ή 1979). Τάσος Κωστής αδύνατος, αυτό σου λέω μόνο…

 16. LandS said

  12 Δηλαδή θα προτιμούσατε να έχει εκλεγεί η Λεπέν στις Περιφερειακές εκλογές επειδή ως λαϊκίστρια θα τα έκανε θάλασσα και στις Προεδρικές εκλογές οι Γάλλοι θα την καταψηφίζανε.
  Το ότι την σταμάτησαν από το να τα κάνει θάλασσα στην Περιφέρειά της δεν έχει σημασία;

 17. spiral architect said

  @9,14: Το ζήτημα είναι όμως, γιατί η Λεπέν (και η κάθε Λεπέν σε κάθε χώρα) να γίνεται καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής.

 18. LandS said

  17 Να την κάνουν οι Γάλλοι ακόμα πιο καθοριστικό παράγοντα με το να αποφύγουν τη παγίδα του μικρότερου κακού;
  Το ζήτημα είναι πάντα τι κάνεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, και τι επιπτώσεις έχει αυτό που κάνεις.

  Τι την έφερε να γίνει καθοριστικός παράγοντας; Όχι η ψήφος σε άλλα κόμματα.

 19. ndmushroom said

  16 Αν υπήρχε βεβαιότητα για τα δύο πράγματα που θεωρώ αβέβαια, σαφώς. Εσείς όχι; Θα προτιμούσατε να τα κάνει θάλασσα για όλη τη Γαλλία;

 20. Παναγιώτης Κ. said

  @17.Ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα.
  Πάντως οι αντι-Λεπέν συχνά ρίχνουν νερό στο μύλο της Λεπέν. Αθέλητα μεν αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό.
  Κατά τη γνώμη μου, οι πολιτικές ηγεσίες ελάχιστα πια αφουγκράζονται τις διαθέσεις των πολιτών. Στην καλύτερη περίπτωση σχηματίζουν άποψη για το τι πιστεύουν οι πολίτες, από την παραπληροφόρηση και τον λαϊκισμό των Παπαδάκηδων και των Αυτιάδων.

 21. spiral architect said

  @18: Σε ατομικό και μετέπειτα συλλογικό επίπεδο προσπαθείς να διαμορφώσεις συσχετισμούς ακόμα και με ένα νέο πολιτικό σχηματισμό, πραγματικά αριστερό, μακρυά από τα σάπια συστημικά διλήμματα «Λεπέν ή Σαρκοζί» (και Σια).
  Θέλει τρόπο και χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο.

 22. spiral architect said

  @20: Διορθώνω:
  Πάντως οι αντι-Λεπέν συχνά ρίχνουν νερό στο μύλο της Λεπέν. Αθέλητα μεν αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό.

 23. giorgos said

  «… Κρατώντας ἡ ἀνατολική Εὐρώπη τήν πολιτιστική της ἰδιομορφία καί μή ἐξανεμίζοντας την σέ στατιστικά νούμερα καί σέ πίνακες τῶν κομπιοῦτερ, θά προσδώση ἴσως ἀκόμη μία φορά τίς πνευματικές ὠθήσεις πρός τήν δυτική, ὅπως καί στόν μεσαίωνα, γιά μία ἑνιαία καί φυσιολογική περί Εὐρώπης ἀντίληψη. Μία ἀντίληψη πού δέν μπορεῖ νά ὁλοκληρωθῆ παρά μόνο διά τῆς ἱστορικῆς λειτουργίας τοῦ μεσογειακοῦ ὀργανισμοῦ. Ἕνα ἀναγκαστικό προστάδιο πού θά περάση ἡ δυτική Εὐρώπη πρό αὐτῆς τῆς ὁλοκλήρωσης θά εἶναι ἀκριβῶς ὁ …ἐθνικοσοσιαλισμός. Εἶναι ἡ ἀναγκαστική τάξη πραγμάτων πού ἀπορρέει ἀπό τήν ἰδεολογία τῆς «εὐμάρειας» καί τῶν «οἰκονομικῶν θαυμάτων»!

  Ὁ Δυτικοευρωπαῖος πού θά θέλη τήν καλοπέρασή του, θά θελήση «κοινοτικά σύνορα» καί «ἐθνική προστασία» ἔναντι τῶν ξένων. Θά πέση ἔτσι στίς ἀκροδεξιές κυβερνήσεις, πού θά τοῦ προσφέρουν «προστασία» καί ἀπομονωτισμό. Καί ἐπειδή οἱ νέοι πόλεμοι θά ἀποδειχθοῦν μᾶλλον ἀδύνατοι, θά βρεθῆ ἔτσι μία σύμμετρη ἀντίληψη περί Εὐρώπης. Ὁ ἐθνικοσοσιαλισμός αὐτός, πού θά ἔχη ἐπίσης τό ἔμβλημα τῆς δημοκρατίας, δέν θά εἶναι ὁ παλαιοῦ τύπου ἐθνικός ἀνταγωνιστικός ἐθνικοσοσιαλισμός. Θά εἶναι ἁπλῶς μία ἰδεολογία τῆς κεκτημένης καλοπέρασης, τῆς «ἀναπτύξεως» πού δέν θά προσφέρεται γιά διάλογο μέ κανέναν. Καί ἀκριβῶς ἔτσι θά προκύψη τό νέο, διότι ἡ δυτική Εὐρώπη θά ὑποχρεωθῆ νά προσβλέψη στίς πραγματικότητες. »
  Απόσπασμα από τό βιβλίο «Τό ανατολικό ζήτημα σήμερα»

 24. sarant said

  Σας ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Δυστυχώς έπεσε δουλειά και δεν μπορώ να παρακολουθήσω.

 25. LandS said

  19 Γιατί να της δοθεί η ευκαιρία να τα κάνει θάλασσα για όλη τη Γαλλία;
  Μετά το χτεσινό αποτέλεσμα η ίδια βγήκε και δήλωσε «τίποτα δεν μας σταματά» θέλοντας να δείξει ότι θα κυνηγήσει τις προεδρικές παρά το χτεσινό αποτέλεσμα.
  Θα προτιμούσατε να πανηγύριζε νίκη σε τρεις Περιφέρειες και να κυνηγούσε τις προεδρικές λόγω του χτεσινού αποτελέσματος;

 26. gpoint said

  Δυοίν κακοίν προκειμένοιν το μη χείρον βέλτιστον…

 27. Alexis said

  Συγγνώμη αλλά μήπως ο τίτλος του άρθρου έπρεπε να είναι «το μικρότερο κακό»;
  Κατά τ’ άλλα συμφωνώ με την ανάλυση, είναι θέμα κοινής λογικής, και δεν μπαίνω κάν στον κόπο να επαναλάβω τα αυτονόητα…

 28. LandS said

  21 Συμφωνώ. Αρκεί το κάθε τι που κάνουμε να το μετράμε πρώτα αν βοηθάει να φτιαχτεί συσχετισμός και μετά, με δημοκρατικό διάλογο στη κοινωνία, βλέπουμε αν αυτός είναι «πραγματικά αριστερός».
  Αν τώρα μου δώσεις εκ των προτέρων προδιαγραφές «πραγματικά αριστερού», άστο καλύτερα.

 29. spiral architect said

  Άσχετο με την ανάρτηση: Είναι αναγνώσιμα τα πολυτονικά κείμενα, (πχ το σχόλιο #23 του Γιώργου) από τις android ταμπλέτες και τα κινητά σας; Εγώ, μέχρι το android 4.4.2 που είχε το παλιό μου κινητό δεν τα διάβαζα, (στη θέση των τονισμένων φωνηέντων έβγαιναν τετραγωνάκια) τώρα με το καινούργιο που έχει android 6.0 (και πριν τη χθεσινή αναβάθμιση 5.0) τα διαβάζω κανονικά.
  Εσείς;

 30. Alexis said

  Βγήκε android 6.0; 😕
  Τι λες βρε θηρίο! 😀

 31. ndmushroom said

  29
  Εγώ πάντως με CM11 (που πατάει στο Android 4.4.4) και Firefox τα διαβάζω κανονικά.

 32. spiral architect said

  @30: Τώωωρα. Απ’ τον Οκτώβρη. 😉

 33. nestanaios said

  Η άποψη ότι υπάρχουν δύο καλά (δεσποτικό και δουλικό, μικρό και μεγάλο) είναι άκρως φασιστική
  και έχει υποστεί μεγάλη κριτική από μεγάλους φιλοσόφους.

  Το ζητούμενο είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα και όχι το μικρό ἤ το μεγάλο κακό. Το εκλογικό σύστημα
  που οδηγεί σε δεύτερο γύρο είναι ένα άδικο σύστημα που επιφέρει την ρήξη σε πάρα πολλές περιπτώσεις
  επειδή ο τρίτος ἤ ο τέταρτος, σε πολλές περιπτώσεις, θα ήταν ο αποδέκτης μιας ευρύτερης πλειοψηφίας
  του λαού ἄν είχε δοθεί στον λαό μία δεύτερη ψήφος την μέρα τον εκλογών.

  Ακόμα καλλίτερα θα ήταν ἄν ψηφίζαμε όχι αυτούς που θέλουμε να μας κυβερνήσουν αλλά αυτούς που θέλουμε να φύγουν.

  Ακόμα καλλίτερα θα ήταν η ψήφος να ήταν προαιρετικώς φανερή και με δικαίωμα αλλαγής κατά την διάρκεια της τετραετίας
  για αυτούς που ψηφίζουν φανερά και αυτό εκλείπει της απλής αναλογικής.

  Το μικρότερο κακό δεν παύει να είναι κακό και το κακό είναι ζωντανό, τρέφεται και θεριεύει.

 34. spiral architect said

  @31: Άρα, μάλλον είχε λυθεί το πρόβλημα των πολυτονικών μεταγενέστερα του 4.4.2.

 35. LandS said

  Με τον firefox εγώ τα βλέπω από τον Απρίλη του 14

 36. spiral architect said

  @35: Ίσως να’ παιζε ρόλο ο browser που χρησιμοποιούσα (και χρησιμοποιώ και στο καινούργιο) ο Chrome και ο Firefox στις mobile εκδοχές τους είναι βαρείς.

 37. Pedis said

  εδώ κυβερνάει η Λεπέν;

  «Νέο περιστατικό αστυνομικής ασυδοσίας εναντίον του καταγγέλλει ο Μανώλης Κυπραίος»
  https://left.gr/news/neo-peristatiko-astynomikis-asydosias-enantion-toy-kataggellei-o-manolis-kypraios

 38. LandS said

  33 τέλος
  Ναι αλλά για να είναι μικρότερο τρέφεται και θεριεύει πιο αργά και λιγότερο επώδυνα από το μεγαλύτερο.
  Με άλλα λόγια έχεις πιο πολλές δυνατότητες να το αντιμετωπίσεις.

 39. ndmushroom said

  36
  Είναι, αλλά κοτζάμ Android 6.0 έχεις, άρα μάλλον θα έχεις και μπολικούτσικη μνήμη! 🙂
  Εγώ έχω FF επειδή είναι το μόνο (από ό,τι γνωρίζω) που παίρνει add-ons και στη mobile εκδοχή του. Άσε που το reading mode είναι εξαιρετικό.

 40. spiral architect said

  @39: Ισχύει αυτό που λες για τα add-ons του mobile FF, αλλά όχι για όλα, π.χ. τα make-create link για να βάζεις λίκνους σε ιστολόγια και σχόλια δεν υπάρχουν στη mobile εκδοχή. Πάντως ο CM είναι σφαιράτος για κινητά και με καλό interface που υποστηρίζει μετάφραση, σκοτείνιασμα λευκού φόντου για το σκοτάδι, private browsing κλπ
  [off-topic mode off] 😳

 41. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  27 Σκόπιμος είναι έτσι ο τίτλος, ας πούμε διασταύρωση με το «μη χείρον βέλτιστον»

  37 Όχι. Περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας γίνονται σε όλες τις χώρες.

  40 Μάθαμε και κάτι. Στο δικό μου κινητό δεν είμαι ικανοποιημένος από τους μπράουζερ.

 42. gpoint said

  # 37

  Προ χούντας. κατά την χούντα και μετά την χούντ οι ίδιοι αστυνομικοίδικαστές και δημοσιογράφοι ήσαντε

  Πρέπει να είσαι πολύ αθώος για να περιμένεις να μη συμβεί το ίδιο προ, κατά και μετά ΣυΡιζΑ ( η δύναμη της ψήφου σου κ.λ.π.)

 43. antpap56 said

  «Στον δεύτερο γύρο η συμμετοχή αυξήθηκε πολύ και αυτό ήταν καθοριστικός παράγοντας.»
  Μπαίνω στον πειρασμό να αναρωτηθώ αν τα αποτελέσματα των δυο φετεινών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα θα ήταν αυτά που τελικά ήταν αν η συμμετοχή ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι
  Υποθετικό βέβαια το ερώτημα (δεύτερο είδος, το αντίθετο του πραγματικού), κι έτσι δεν έχει σωστή ή λάθος απάντηση. Θα μείνω με την απορία.

 44. sarant said

  43 Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόση ήταν (σε ποσοστό) η συμμετοχή διότι δεν έχουν εκκαθαριστεί οι κατάλογοι. Ασφαλώς όμως ο αριθμός των ψηφισάντων μειώνεται διαρκώς.

 45. cronopiusa said

  ¿Se puede firmar el TTIP y reducir emisiones?

  TTIP: energía y cambio climático
  [Versión original con subtítulos en: castellano, inglés]

 46. gryphon said

  Oι περιφερειακες εκλογες ηταν θριαμβος και για την Μαριν προσωπικα και για το Εθνικο Μετωπο.ειδικα εαν το δουμε σαν υποθηκη για τον πραγματικο στοχο που ειναι η προεδρια.Σιγα που δεν το ηξερε και η ιδια οτι πολυ δυσκολα θα κερδιζε περιφερεια οταν ολο το θλιβερο πολιτικο προσωπικο της Γαλλιας ηταν απεναντι της αλλα και ολες οι εφημεριδες τα καναλια και γενικα ολο το κακο συναπαντημα.
  Παγιωσε νομιζω ενα εξαιρετικα μεγαλο ποσοστο ψηφοφορων και κυριως αναγκασε ολους τους υπολοιπους να ριξουν τα προσωπεια τους.
  Ουτε ιδεολογια εχουν ουτε αρχες ουτε αξιοπρεπεια Επισης οταν βλεπει κανεις τον ΣΕΒ της Γαλλιας να εχει κοινη θεση με τους εργατοπατερες της Γαλλιας κατα της Λεπεν ε και ο πιο χαζος γαλλος θα αρχισει να καταλαβαινει ελπιζω.
  Δυσκολο πολυ θα ειναι να βγει Προεδρος αλλα και αυτο να μην συμβει το οτι εγωσε και δινει εναν παλληκαρισιο τιτανιο αγωνα εναντια σε θεους και δαιμονες θα βοηθησει ακομη περισσοτερο στην γενικη ανοδο εθνικιστικων κομματων(ακομη και στην εξουσια) και σε αλλες χωρες.

  5
  Καλα αυτη η Θωμαις πραγματι ζει στο Παρισι;
  Ρωταω γιατι οπως ειχα αναφερει και παλαιοτερα τα τελευταια 3-4 χρονια εχουν γινει πολλες τεραστιες διαδηλωσεις εκει κατα των νομων Τομπιρα κατα του συμφωνου συμβιωσης ομοφυλων αλλα και κατα του υποτιθεμενου δικαιωματος να υιοθετουν παιδακια.
  Διαδηλωσεις και των 300 χιλιαδων και των 500 και των 700 και του ενος εκατομμυριου ανθρωπων αλλα η Θωμαις σχεδον σε ολες τις περιπτωσεις δεν το θεωρησε αξιο λογου και αναφορας.Εδω το εμαθα εγω που δεν εχω παει ποτεστο Παρισι.
  Αυτη που ζει;.Πως της διεφυγε;.
  Η μηπως δεν το εκανε για να μην μαθουν εδω οι καλοπιστοι ανθρωποι οτι και στις λεγομενς προοδευτικες ψωρες υπαρχει πολυ μεγαλο ποσοστο ανθρωπων που αντιδρουν σε τετοιες μεθοδευσεις και δεν ειναι μονο η Ελενη Λουκα και ο Αμβροσιος και οι θρησκοληπτοι εδω στην οπισθοδρομικη Ελλαδα ;

 47. ndmushroom said

  46
  Ισχυρίστηκε ποτέ κανείς ότι οι «προοδευτικές χώρες» είναι πλήρως απαλλαγμένες από οπισθοδρομικούς, θρησκόληπτους Αμβροσίους; Όχι βέβαια. Απλά στη Γαλλία και τις άλλες «προοδευτικές χώρες» η θλιβερή αυτή μειοψηφία δεν ασκεί εξουσία (ακόμα και η Λεπέν είναι πιο ανοιχτή στα ζητήματα που θέτεις), ενώ στην Ελλάδα οι Λουκάδες και οι Αμβρόσιοι ορίζουν την πολιτική ημερήσια διάταξη.

 48. leonicos said

  Η επιλογή του μικρότερου κακού έχει ασφαλώς λογική. Αλλά αν αυτό συμβεί επανειλημμένα, τότε γίνεται πραγματικό κακό.

  Λύση στον γρίφο δεν έχω. Τον είχε λύσει όμως ο Γς. Ρβτήστε τον.

 49. gpoint said

  Για να μη λέμε μόνο για την παράγκα του ποδοσφαίρου σε μια εξαιρετική παράσταση η παράγκα του μπάσκετ έδωσε την νίκη στον βάζελο με 70-69 σ’ ένα ματς που ανακαλύφθηκε η ποινή » απειλή τεχνικής πονής» δυο φορές στον Καλάθη αλλά τεχνική ποινή για μιρότερη διαμαρτυρία στον Χάτσερ, φάουλ κάθε φορά που έαναν οιπράσινοι ρημπάουντ αναγάζοντας τους σπήκερς να σφυρίζουν αδιάφορα στα ριπλέη Ας σιχτίρ που λένε στας ανατολάς…

 50. ΚΑΒ said

  κρεῖσσον ἐμπεσεῖν εἰς χεῖρας τῶν Τούρκων ἤ Φράγκων. Δούκας

  Κρείσσον εμπεσείν είς χείρας Δεξιών ή ακροδεξιών. Υπάρχει διαφορά.

 51. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Nα μιλάνε παρακαλώ με μεγαλύτερο σεβασμό για τον Γίγαντα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ ,πολυπρωταθλητή Παναθηναϊκό, οι οπαδοί της επαρχιακιάς ομαδούλας της οποίας το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι ένα ψευτοκύπελλο ,το οποίο μάλιστα κατάφερε να σπάσει στη μέση ο δήμαρχος Πειραιά, άμα τη παραλαβή του…

 52. οἱ δυὸ μεγάλες συμπάθειές μου στὴν πολιτικὴ ἀπὸ γυναῖκες εἶναι ἡ Κωνσταντοπούλου καὶ ἡ Λεπέν παρ’ ὅλο ποὺ γιὰ λόγους ἀντικειμενικοὺς δὲν μπορῶ νὰ ψηφίσω καμμία ἀπὸ τὶς δυό. δυστυχῶς ἡ πρώτη δὲν τὰ πῆγε καὶ τόσο καλά. ἂς ἐλπίσουμε ὅτι ἡ δεύτερη ἔχει μέλλον ἀκόμη.

 53. spiral architect said

  @46β: Ακολουθώ σχεδόν όλους τους Έλληνες ανταποκριτές στο τουίτερ. Όχι μόνον η Θωμαΐς, αλλά όλοι οι ανά τον κόσμο τηλεοπτικοί ανταποκριτές, βγάζουν διαφορετικό εαυτό στα σόσιαλ μίντια και διαφορετικό (πιο πολίτικαλ κορέκτ, να το πω) στις τηλεοπτικές τους ανταποκρίσεις.
  Στα πρώτα συνηθίζουν να παίρνουν θέση, στην τιβί κάνουν μια απλή στεγνή περιγραφή.
  Όταν το επισήμανα σε κάποιαν στο τουίτερ, (όχι στη Θωμαΐδα) με μπλόκαρισε.

  Τι ψάχνεις να βρεις … 🙄

 54. cronopiusa said

 55. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  53 Δεν είναι παράλογο να είναι πιο χαλαροί στο τουήτερ

 56. Μανούσος said

  Φοβοῦμαι πῶς ἡ περίπτωση δὲν ἔχει χειρότερο ἢ καλύτερο. Σὰν νὰ ρωτοῦν τὸν μελλοθάνατο, ἂν θέλει τσεκούρι ἢ σπαθί γιὰ τὸν ἀποκεφαλισμό του….
  Κατὰ τὴν ἀντίληψή μου εἶναι ἐξ ἴσου ἀκροδεξιὸς καὶ ὁ Σαρκοζί, ἐκτὸς ἂν ἡ πολιτκὴ τῆς ΕΕ ποὺ στηρίχθηκε ἀπὸ τὸν καλὸ αὐτὸ ἑταῖρο δὲν θεωρεῖται ἀκροδεξιά…

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Ο Οδυσσέας ψήφισε Σκύλλα λοιπόν, όχι λευκό ή άκυρο. Αν ο Οδυσσέας είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις, το πλοίο του θα το ρουφούσε αύτανδρο η Χάρυβδη.»
  Ναι αλλά ο Οδυσσέας που ήταν έξυπνος και πονηρός, πέρασε μόνο μια φορά από κεί, για να πέρναγε συνέχεια όπως οι ψηφοφόροι απόγονοί του, ούτε σανίδι από το καράβι δεν θα έφτανε στην Ιθάκη.
  Τα πράγματα είναι απλά, όταν έχω να διαλέξω από ηλίθιους «Μεϊμαράκη, Φώφη, ποταμίσιο, Κουτσούμπα, μαύρα ζώα, κλπ, και πανηλίθιο Τσίπρα, επιλέγω το συνειδητό άκυρο, για λόγους αξιοπρεπείας και μη συνενοχής στον φόνο. Έχω την απαίτηση, αυτός που θα με κυβερνήσει, να είναι πιο έξυπνος από μένα, δεν νομίζω πως ζητάω πολλά, δεν είμαι δα και κανένα τέρας εξυπνάδος.

  Υ.Γ – Νικοκύρη, να υποθέσω ότι και τον ΣΥΡΙΖΑ τον ψήφισες σαν το λιγότερο κακό; ή μήπως το μικρότερο καλό; Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις έπεσες έξω, αποδείχτηκε καταστροφικός.

 58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  57.>>μη συνενοχής στον φόνο
  Λάμπρο ο φόνος είχε διαπραχθεί.Να μην ξινίσουνε και τα κόλυβα κοιτάμε

  >>επιλέγω το συνειδητό άκυρο
  Σου ρίχνω άκυρο
  Και στα `χω μαζεμένα
  Μα είπα τέρμα το τσιγάρο
  Τέρμα και με σένα 🙂 🙂

 59. Ασχετο τελείως, αλλά δεν κρατιέμαι: τώρα μόλις έβλεπα στην ΕΤ1 ένα αρκετά ενδιαφέρον αμερικάνικο ντοκυμαντέρ για τα τσιλιπουρδίσματα του Προέδρου Κένεντι και τις απεγνωσμένες προσπάθειες του αδερφού του να τα συγκαλύψει, και — αν έχετε θεό — ο υποτιτλιστής τη Γερουσία (Senate) των ΗΠΑ την έκανε συστηματικά… Σύγκλητο! (Η αλήθεια όμως να λέγεται: τα μέλη της, που χρειάστηκε να τα αναφέρει δυο φορές προς το τέλος, τα είπε γερουσιαστές.)

 60. Pedis said

  # 41 – «37 Όχι. Περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας γίνονται σε όλες τις χώρες. »

  Αστυνομική αυθαιρεσία είναι ευφημισμός. Μιλάμε για καφρίλα. Υπεράνω του νόμου. Πέρα από κάθε νόμο και διάταξη. Ενάντια στο νόμο. (Τυπικά, ακόμη, είναι σε ισχύ κάποιοι νόμοι, μάλλον …)

  Και γνωρίζουμε ότι τα όλα σώματα άμεσης επέμβασης της ελληνικής αστυνομίας φασιστοκρατούνται.

  Και η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο, ούτε για χάρη της βιτρίνας, δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ.

  Αντίθετα, μέχρι πρότινος, ο τέως υπουργός περηφανευόταν για πάρτη τους και τους χάιδευε, ενώ, δεν νομίζω να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο από τον τωρινό που είναι πασόκος και καραβανάς.

  Σε παρακαλώ, μην τους δικαιολογείς και μειώνεις τη σημασία.
  Σκέψου ποια θα ήταν η αντίδρασή σου αν το συγκεκριμένο συμβάν (και τόσα άλλα παρόμοια που γίνονται καθημερινά εδώ και χρόνια) συνέβαινε με άλλη κυβέρνηση.

 61. spiral architect said

  Tελικό σορτάρισμα:
  ΑΡ – French election results: Conservatives capture 40 percent

 62. giorgos said

  Καλύτερα κακός αλλά έξυπνος κυβερνήτης , σάν τόν Σιράκ π.χ. παρά καλός αλλά ανίκανος .
  »
  Μὲ ὅλα ὅσα ἐγράψαμε ἁπλά θελήσαμε νὰ καταλήξωμε σὲ ἕνα ἐξαιρετικὰ πολύπλοκο συμπέρασμα : ὅτι πάσχομε ἐπειδὴ στὸν τόπο μας ἔλειψαν οἱ οὐσιωδῶς ἀνήθικοι, ἄνθρωποι. Δὲν πάσχομε ἐξ αἰτίας ἀνηθικότητος, ἀλλά ἀπὸ ὑπερβολικὸ πλεόνασμα ἀρετῆς. Ἡ οὐσιώδης ἀνηθικότης εἶναι κατάσταση πέραν τοῦ καλοῦ καὶ τοῦ κακοῦ. Ὑπάρχει κάποια διαλεκτική της ἠθικῆς πού ὅταν φέρη τὸ κακὸ ὡς τὶς ἔσχατες διαβαθμίσεις του τὸ μεταβάλλει σὲ καλό. Ἡ ἱκανότης πραγματοποιήσεως τοῦ καλοῦ μέσα ἀπὸ τὸ κακὸ εἶναι ἡ οὐσιώδης ἀνηθικότης. Καὶ εἶναι μία δυσεπίτευκτη κατάκτηση ὑψηλοῦ πολιτισμοῦ. Ἐπὶ δικτατορίας, ὁ κ. Γ. Ράλλης ἐξετόξευσε μίαν ὕβρη γιὰ τὴν πολιτικὴ μας ἡγεσία. Εἶπε ὅτι οἱ ἕλληνες πολιτικοὶ στὸ σύνολο τοὺς ὑπῆρξαν ἔντιμοι ἄνθρωποι, πού ὄχι μόνο τίποτε δὲν ἐκέρδισαν, ἀλλὰ πέθαναν καταφανῶς ζημιωμένοι. Ὁ κ. Ράλλης, ἀθελήτως ἴσως, προσῆψε στὴν πολιτικὴ μας ἡγεσία μιὰ βαρειὰ μομφή. Γιατί ἡ ἀτυχία μας σὰν ἔθνος σὲ τοῦτο ὀφείλεται : ὅτι δὲν μπορέσαμε ποτὲ νὰ ἀποκτήσωμε ἡγεσία πού νὰ διαφορίζεται οὐσιωδῶς ἀπὸ τὸν λαό. Ὅτι δὲν μπορέσαμε νὰ ἔχωμε παραδείγματα οὐσιωδῶς ἀνηθίκων πολιτικῶν, ὅπως εἶχαν ἄλλοι τὸν Λαυρέντιο Μέδικο, τὸν Φραγκίσκο Βάκωνα καὶ τὸν Ταλλεϋράνδο. Ὅπως παρετήρησε ὁ Γεώργιος ὁ Α’, ἡ πολιτική μας στὰ νεώτερα χρόνια δὲν ἐξέφυγε ποτὲ ἀπὸ τὸ πλαίσιο τῆς μικρόνοης κακομοιριᾶς, ὥστε ν’ ἀποτελέση ἐξαίρεση μέσα στὴν θεωρία τῶν φυλετικῶν ἐλαττωμάτων. Ὁ Γεώργιος ἦταν ἱστορικὰ ἐπιφορτισμένος γι’ αὐτὴ τὴν διαπίστωση καὶ μίλησε τὴν ἀλήθεια. Διότι, μόνο μέσα στὸ πνεῦμα τῆς οὐσιώδους ἀνηθικότητος μπορεῖ νὰ ἔχη νόημα ἡ ἠθικὴ ἀποτίμηση. Ἀλλοιῶς ὅσο κακὸς καὶ νὰ ὑπάρξη κανένας, παραμένει, θέλοντας καὶ μή, καλὸς καὶ ἐνάρετος. Ἡ πολιτική μας στὸ σύνολο της ὑπῆρξε προϊὸν ἀρετῆς καὶ μάλιστα χριστιανικῆς γιὰ ἄλλους. Ἡ πολιτικὴ ἀρετή μας δὲν ἐξέφυγε ποτὲ τὴν ἀρχική της καταγωγὴ καὶ γιὰ τοῦτο παρέμεινε ἱστορικῶς ἁγνή, ἄνευ δυνάμεως καὶ ἱστορικῆς σημασίας. Ἔμεινε ἐκεῖ πού ἐξεκίνησε κι ἐξεκίνησε ἀπὸ ἐκεῖ πού λέει ὁ Παπαδιαμάντης : «Τὴν πλιατσικολογίαν διεδέχθη ἡ φορολογία καὶ ἔκτοτε ὅλος ὁ περιούσιος λαὸς ἐξακολουθεῖ νὰ δουλεύη διὰ τὴν μεγάλην κεντρικὴν γαστέρα τὴν ὦτα οὐκ ἔχουσαν». Σ’ αὐτὸ ἐξαντλήθηκε ἡ πολιτικὴ ἱκανότης τῆς ἡγεσίας μας καὶ εἶναι τόσο ἁπλό, ὥστε μόνο περιθώρια ἁπλοϊκότητος ἀφήνει. Διετήρησε τὸν λαὸ καὶ τὴν θέση της σὲ ὅποια κατάσταση τὰ βρῆκε μετὰ τὸν Μαχμούτ. Ἀλλὰ ἡ νοοτροπία αὐτὴ προϋποθέτει ἀπαραιτήτως καὶ Μαχμοὺτ καὶ γιὰ τοῦτο οὐδέποτε ἡ ἡγεσία μας μπόρεσε νὰ ἀντιδράση ἔναντι τῆς προστασίας, νὰ βρῆ τρόπο νὰ καταλάβη τὴν δράση της καὶ τοὺς μαιάνδρους— ἱστορικούς, οἰκονομικούς, πολιτικοὺς κ.λπ.— ὅπου μέσα τὴν ἔμπλεκε. Τὸ μόνο πού αὐτή ἤξερε ἦταν ἡ φορολογία καὶ ὁ ἐξανδραποδισμός, δηλαδὴ ἀκριβῶς οἱ προϋποθέσεις πού ἀπαιτοῦσε καὶ ἡ διαιώνιση τῆς προστασίας. Μέσα στὴν ἀναλλοίωτη κατάσταση τοῦ λαοῦ, ὁ νεοελληνικὸς βίος ἔλαβε μίαν ἀδιαπέραστη ἐσωτερικὴ κλειστότητα, κατάντησε μεταφερόμενο ἱστορικὸ ἄχθος πάνω σὲ προκρούστειες θεωρίες, ἀλλόκοτες καὶ ἐθνοκτόνες, πού ἡ πρόθεση τους ἐκπλήσσει : « Ἡ γλῶσσα… αὐτὸ τὸ ὄργανο κατευθύνει πολλὲς φορὲς τὶς ἔννοιες πού ἐκφράζει περισσότερο, παρὰ πού κατευθύνεται ἀπ’ αὐτές. Νά… γιὰ ποιὸ λόγο οἱ ἕλληνες ποιητές, ἀδιάφορο σὲ ποιὰ γωνιὰ ἤ ἐποχὴ ἀνήκουν, ἀσχολοῦνται πάντοτε μὲ τόν τόπο τους. Φαινόμενο πού ἔχει προκαλέσει τὴν ἀπορία ξένων μελετητών—καὶ τῶν ἀσυλλόγιστων ἑλλήνων» (Ό. Ἐλύτη, Ἀνοιχτὰ χαρτιά, σελ. 263). Ἂς μὴ ἐπιμείνωμε στὸ νόημα τῆς πρώτης φράσης (Βλ. σχέτ. Κ. Γεωργούλη, Γέν. Διδακτ. σελ. 394 κ.ε.), οὔτε στὴ λογικὴ συνάρτηση τῶν δύο πρώτων, ἤ τὴν βεβιασμένη ἀπειλή της τρίτης. Τὰ σημαινόμενα αὐτῶν τῶν συμβολικῶν θεωριῶν δὲν εἶναι τίποτε ἄλλο ἀπὸ συγχορδίες πάνω στὸ allegro τῆς κατοχύρωσης τῆς κεντρικῆς γαστέρας. Φλυαρεῖτε, φλυαρεῖτε ὅσο μπορεῖτε καὶ λεξιμαγεῖτε, καὶ μὲ τὴν φλυαρία θὰ ἔρθουν οἱ ἔννοιες! Γιὰ τὴν προκοπὴ τοῦ τόπου φλυαρεῖτε κι’ ἂς ἀποροῦν οἱ ξένοι καὶ οἱ ἀσυλλόγιστοι Ἕλληνες πού διαμαρτύρονται!

  Μόνο ὅμως πού οἱ ξένοι δὲν ἀποροῦν. Καμώνονται τοὺς θαυμαστικῶς ἀποροῦντας γιὰ νὰ τὸ πιστεύωμε καὶ νὰ συνεχίζωμε. Γνωρίζουν πολὺ καλὰ τὶς συνέπειες αὐτῶν τῶν θεωριῶν. Ξέρουν ὅτι οἱ Μπρετονικοὶ μιμητισμοὶ δὲν θὰ ὁδηγήσουν ποτὲ στὴν οὐσιώδη ἀνηθικότητα. Ὅτι τὴν μόνη συνέπεια πού θὰ ἔχουν, εἶναι νὰ δώσουν ἀκόμη ἐνάρετες πολιτικὲς ἡγεσίες, πού νὰ ζητοῦν νὰ κρατηθοῦν ἀπὸ τὸν μύθο τῆς παράδοσης , τοῦ παρελθόντος καὶ φυσικὰ ἀπὸ τὴν προστασία .

  Δὲν φταίει λοιπὸν ἡ προστασία, ὅπως δὲν φταίει αὐτὸς πού γεννιέται ἐξυπνώτερος ἀπὸ ἕναν ἄλλον. Ἀπὸ τὴν ἄποψη τῆς ἱστορίας ἡ ἠθικὴ ἀποτίμηση εἶναι κουταμάρα. Τὰ μεταπολεμικὰ συμφέροντα της ἐδῶ, ἡ προστασία τὰ προπλήρωσε μὲ αἷμα, ἄλλωστε. Δὲν φταίει λοιπόν. Φταῖνε οἱ ἠθικολόγοι της… σύνεσης πού δὲν ἀφήνουν τοὺς Ἕλληνες νὰ γίνουν ὅσο πρέπει ἀσυλλόγιστοι.

  Φταίει— πῶς νὰ τὸ ποῦμε;— ὁ Θεός, πού ἔφκιαξε πράγματα ἀντινομικὰ : γαστέρες ὦτα οὐκ ἐχούσας καὶ τὴν Ἱστορία νὰ μὴν τὴν κινοῦν παρὰ μόνο γαστέρες.»

 63. spiral architect said

  Kαι πάλι η Θωμαΐς Παπ.

  η Λεπέν απέναντι σε ένα Σαρκοζί, ο οποίος απλά αντέγραψε τις θέσεις της. 😦

 64. sarant said

  60 Όταν κάνεις τον απολογισμό θα δεις ότι τα περιστατικά αυθαιρεσίας/καφρίλας είναι αισθητά λιγότερα φέτος από τα προηγούμενα χρόνια.

 65. nestanaios said

  O Fidel έχει πει· «Μετά τον θάνατό μου, θα μάθετε την αλήθεια για τον J.F.K..».
  Εγώ ίσως να μη την μάθω ποτέ.

 66. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – «Λάμπρο ο φόνος είχε διαπραχθεί.Να μην ξινίσουνε και τα κόλυβα κοιτάμε.»
  EΦΗ μου πασοκίζεις επικίνδυνα «κι εσείς τα ίδια κάνατε» το θυμάσαι που το έλεγαν οι σοσιαλΗστές; ίσως φταίει που μεγαλώσαμε. Τουλάχιστον εκείνοι πήραν κάποια φιλεργατικά μέτρα τον πρώτο χρόνο (αύξηση μισθών, 20 ημέρες άδεια από τον πρώτο χρόνο εργασίας κλπ) αυτοί εδώ, δεν προλαβαίνουν να λένε yes sir ή μάλλον Jα froilain, και να υπογράφουν ό,τι τους διατάξουν τα αφεντικά τους. Ένα χρόνο τώρα και δεν έχουν πάρει ούτε ένα φιλεργατικό μέτρο, μάλλον ακολουθούν την συμβουλή του Νικοκύρη, και ψηφίζουν – υπογράφουν κάθε φορά το λιγότερο κακό. Βέβαια οι άνθρωποι πεθαίνουν, αλλά μικρό το κακό, σημασία έχει να μη ξινίσουν τα κόλλυβα που λές κι εσύ. Ειλικρινά τώρα, αυτά περίμενες από έναν αριστερό πρωθυπουργό; Αλλά ξέχασα, εσύ τον ψήφισες για την ομορφιά του (χαμόγελο).

  Υ.Γ – Προχθές το βράδυ σου αφιέρωσα τραγούδι, αλλά είμουν κομμάτια και δεν είδα ότι δεν το έβαλα, μια κι ακούω νέο κύμα (έχει γίνει αρχαίο πλέον) σε αποζημιώνω μ΄αυτό, για τον αριστερό λεβέντη σου που ψήφισες, και μας έβαλε την ταφόπλακα.

 67. Pedis said

  # 64 – Να το βάλω εδώ για όταν ξαναπάρει μπροστά η καταμέτρηση … από αριστερούς φορείς, ΜΚΟ διότι μου φαίνεται ότι έχουν παραχαλαρώσει τα κριτήρια διαμαρτυρίας μαζί με τις συνειδήσεις:

  «Ζαρντινιέρα 2» στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Αστυνομία
  http://info-war.gr/50418-2/

 68. Ξύδι said

  Φίλε, Giorgos, δεν έχω σχεδόν καμία ιδέα τι μουρμουρίζεις εκεί μόνο σου, αλλά έχω να σου πω κάτι… πραγματικά ΜΑΘΕ να μιλάς. Ελληνικά. Όχι, νεκρές πεπαλαιωμένες μορφές της γλώσσας. Ή τουλάχιστον κάνε μια εύστοχη μετάφραση απ’ ο,τι έγραψες και πραγματικά χώρισε το σε λογικούς παραγράφους ώστε να μην είναι ένα τείχος κειμένου που κανένας δεν θα μπει στον κόπο να διαβάσει.

  Είναι τόσο εξαιρετικά δύσκολο;

 69. sarant said

  68 Ο Γιώργος στέλνει αποσπάσματα από τα βιβλία του Γεράσιμου Κακλαμάνη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: