Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νεοδημοκρατικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 19 Δεκεμβρίου, 2015


Ο λόγος που τιτλοφόρησα έτσι το σημερινό πολυσυλλεκτικό άρθρο μας είναι απλώς ότι αύριο γίνονται (αν ολα πάνε καλά, δηλαδή) οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, από τις οποίες θα προκύψει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -άραγε και ο επόμενος πρωθυπουργός; Δεν το θεωρώ πολύ πιθανό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα μεζεδάκια είναι αλιευμένα από τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας ή από τις δηλώσεις υποψηφίων αρχηγών τους -υπάρχει απλώς χρονική σύμπτωση.

* Βέβαια, ένας από τους τέσσερις υποψηφίους, ο Άδωνης Γεωργιάδης φρόντισε να πλουτίσει την πιατέλα μας. Εννοώ το κωμικό επεισόδιο που προκάλεσε όταν θέλησε να μπει στο θέατρο Βέμπο για να απαντήσει στον Λάκη Λαζόπουλο, κάτι που το προανήγγειλε στο Τουίτερ δηλώνοντας «λέω να πάω μία βόλτα από το θέατρο Βέμπω»

Η ανορθογραφία προκάλεσε όχι λίγα σχόλια, ας πούμε ότι ο Άδωνης εφεύρε νέο ρήμα, το «βέμπω, βέμπεις, βέμπει» (κατά το «πέμπω»). Εκτός αν ο Άδωνης θεώρησε πως η Βέμπω κλίνεται «η Βέμπω της Βέμπως», όπως η Γκόλφω ή η Μαλάμω.

* Στη συνέχεια, στις δηλώσεις που έκανε εναντίον του Λάκη Λαζόπουλου που δεν τον άφησε να μπει στο σόου του (ούτε εμένα με αφήνουν να μπω και να τραγουδήσω στη Σκάλα του Μιλάνου, αλλά δεν το κάνω θέμα), ο Άδωνης τον κατηγόρησε ότι: «με εξύβριζε επί δεκαλέπτου» -προφανώς, όπως λέμε «επί Παπάγου» ή «άσκηση επί χάρτου».

Εκτός αν εννοούσε ότι ο Λαζόπουλος την ώρα που τον εξύβριζε πατούσε πάνω σε ένα νόμισμα των δέκα λεπτών.

* Αλλά μερικά (μικρά) μεζεδάκια συγκεντρώθηκαν και κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Πρόσεξα ας πούμε μια καταχρηστική γενική από τον υπουργό Γ. Σταθάκη, με το «δεν επιδέχεται παρερμηνειών». Βέβαια, δεν είναι και πολύ πρωτότυπο το λαθάκι, κι άλλοι το κάνουν, υπάρχει άλλωστε και η έλξη από το «επιδεκτικός παρερμηνειών» (και βέβαια το «ανεπίδεκτος μαθήσεως»).

Δυστυχώς δεν άκουσα την αγόρευση του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, που συνηθίζει τις ομοβροντίες σολοικισμών. Μια φίλη όμως που έτυχε να ακούσει ένα απόσπασμα, σημείωσε δυο μαργαριτάρια: «Είναι πρωτοφανΕς ο τρόπος….», «είχατε εδώ προηγουμένως τόν διευθύνΩΝ σύμβουλο…»

* Κι ένα διαφημιστικό διάλειμμα.

Η λέξη «προαπαιτούμενα», που ήταν το αντικείμενο του νομοσχεδίου, είναι μία από τις 64 υποψήφιες «Λέξεις της χρονιάς», στην ψηφοφορία που διοργανώνει το ιστολόγιο για πέμπτη συνεχή χρονιά. Μπορείτε κι εσείς να ψηφίσετε, αν βέβαια δεν το έχετε κάνει, κλικάροντας εδώ ή να διαβάσετε πρώτα το σχετικό άρθρο.

* Και συνεχίζουμε με ένα μεζεδάκι  σε σκίτσο. Σε πρόσφατη γελοιογραφία του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να βγάζει στο σφυρί το μποξεράκι του, και να λέει «Κατοχυρώνεται στην τρόικα για 1 δις ευρώ».

Όπως έχει γράψει παλιότερα ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία, «υπάρχει κάποια ηχητική ομοιότητα μεταξύ των ρημάτων κατοχυρώνω και κατακυρώνω, ίσως και κάποια σημασιολογική, που έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε συχνά το ένα ρήμα στη θέση του άλλου (συνήθως το πρώτο στη θέση του δεύτερου)».

Κι έτσι, στο παράδειγμα της γελοιογραφίας, το σωστό ρήμα είναι το «κατακυρώνω», το οποίο, σύμφωνα με το λεξικό, σημαίνει ακριβώς «αναγνωρίζω σε κάποιον το δικαίωμα να κατέχει κάτι, με δικαστική ή με διοικητική πράξη, ειδικότερα σε δημοπρασία, αναγνωρίζω στον πλειοδότη την κυριότητα κινητού ή ακίνητου πράγματος».

Πέρα από τις δημοπρασίες, το ρήμα χρησιμοποιείται πολύ στο ποδόσφαιρο, όπου ο διαιτητής «κατακυρώνει» το γκολ, αν και συχνά από τους εκφωνητές θα ακούσετε ότι το «κατοχυρώνει».

Ο Νίκος Λίγγρης είχε μάλιστα φανταστεί μια γλωσσική άσκηση:
Αναζητήστε στο διαδίκτυο διάφορους τύπους τού κατοχυρώνω με την πρόθεση σε να ακολουθεί (π.χ. «κατοχυρώθηκε στον»). Σημειώστε πόσα από τα «κατοχυρώθηκε» θα έπρεπε να είναι «κατακυρώθηκε» — ή κάτι άλλο.

* Πρόσεξα έναν νατσουλισμό σε άρθρο της Μηχανής του χρόνου μεταξύ άλλων για το «υγρόν πυρ» των Βυζαντινών, όπου υπάρχει σύνδεσμος προς παλιότερο άρθρο, στο οποίο υποστηρίζεται πολύ σοβαρά ότι η φράση «πήραν τα μυαλά του αέρα» προέρχεται από… τον μηχανισμό εκτόξευσης του υγρού πυρός.

Ο νατσουλισμός είναι αυθεντικός, με την έννοια ότι η παράλογη αυτή εξήγηση προέρχεται ακριβώς από τον Τάκη Νατσούλη -και φυσικά δεν είναι παρά ευφάνταστη αλλά εξωφρενική θεωρία που δεν αξίζει καν ανασκευή.

* Κυκλοφόρησε αρκετά στη μπλογκόσφαιρα, δεν ξέρω αν το διαβάσατε, η είδηση για μια έρευνα που έγινε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να βάζει κανείς τελεία στο τέλος των γραπτών μηνυμάτων του θεωρείται αγενές από τους περισσότερους χρήστες.

Πάντως το σχετικό ρεπορτάζ στη lifo.gr μου έκανε εντύπωση όχι τόσο για το περιεχόμενό του αλλά επειδή ήταν πολύ τσαπατσούλικα γραμμένο. Παράδειγμα:

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι ερευνητές ενέσκηψαν στο ακαθώδες ζήτημα της στίξης στα sms.
Ενέκυψαν βεβαίως ή έσκυψαν.
Και πιο κάτω στο ίδιο άρθρο, προς το τέλος, θα προσέξετε το «τυπολάτρεις». Όχι όμως. Μπορεί ο λάτρης να κρατάει τον αρχαιόπρεπο πληθυντικό (επειδή στα αρχαία ήταν «ο λάτρις»), αλλά ο τυπολάτρης, όπως και ο αρχαιολάτρης και όλοι οι νεότεροι έχουν πληθυντικό σε -λάτρες: τυπολάτρες, αρχαιολάτρες, φυσιολάτρες κτλ.
* Φίλος που ακούει ραδιόφωνο άκουσε στον Μέντα FM την ακλισιά της εβδομάδας: Ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε ένα ποίημα της Ελένη Αρβελέρ.
* Μια φίλη αναδημοσίευσε στον τοίχο της στο Φέισμπουκ ένα μήνυμα φίλης της, η οποία εξέφραζε την αγανάκτησή της διότι, λέει, ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας χρησιμοποιεί τον όρο «προσαγωγή εγγράφου» (στο άρθρο 232) -και ζήτησε τη γνώμη μου.
Άρθρο 232 του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων (των ελλήνων ;;;) Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας :
Τα έγγραφα π ρ ο σ ά γ ο ν τ α ι και οι μάρτυρες προσκομίζονται(;)
Είμαστε περικυκλωμένοι από επικίνδυνους ηλίθιους ,πάει τέλειωσε !

Εκ πρώτης όψεως είναι δικαιολογημένο να μας ξενίζει η «προσαγωγή εγγράφου» αφού εμείς οι αμύητοι ξέρουμε για προσαγωγή μάρτυρα.. Αλλά εγώ, επειδή νομικός δεν είμαι, γκούγκλισα λίγο και βρήκα ότι ο όρος υπήρχε και στον προηγούμενο ΚΠολΔ (που ισχύει ως το τέλος του χρόνου), και στον ακόμα προηγούμενο, και γενικά ότι υπάρχει στη νομολογία από το 1872 τουλάχιστον.

Παράδειγμα, σε απόφαση Αρείου Πάγου. Αλλα ακόμα και σε γενικά λεξικά, όπως το ΛΚΝ, καταγράφουν τη χρήση «παρουσιάζω κάποιον ή κάτι μπροστά σε κάποιον, και κυρίως σε δικαστική αρχή».
Συμπέρασμα; Πριν χαρακτηρίσουμε επικίνδυνους ηλίθιους τους άλλους, να το ψάξουμε λίγο. Λιγότερη… οίηση αδέρφια!

(Το πιο αστείο είναι ότι στη συζήτηση πήρε μέρος και δικηγόρος, ο οποίος αρχικά διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει τέτοιος όρος και ότι αυτοί που τον χρησιμοποιούν δεν έχουν σχέση με την ενεργή δικηγορία!)

fbkamp* Φεϊσμπουκικός σουρεαλισμός:

Και η σελίδα αυτή έχει στην προμετωπίδα της την εικόνα που βλέπετε αριστερά, η οποία βέβαια δείχνει τον… Γιώργο Σεφέρη, και συνοδεύεται από ένα τετράστιχο όχι του Σεφέρη αλλά του Νίκου Γκάτσου, και μάλιστα παραποιημένο!
Για το «απόφευγμα» του Σεφέρη έχουμε βέβαια ξαναγράψει, αλλά το να εμφανίζεται σε σελίδα του Καμπανέλλη ο Σεφέρης με συνοδεία παραμορφωμένους στίχους του Γκάτσου, νομίζω ότι ανεβάζει την τσαπατσουλιά σε άλλο επίπεδο!
* Φίλος ψάρεψε ένα εύρημα στο βιβλίο «Ανεπιθύμητοι συμπατριώτες» του Γ. Μαργαρίτη, και με ρωτάει αν είναι αρμοδιότητα του ληξιάρχου της Νομανσλάνδης.
Γράφει λοιπόν ο Μαργαρίτης: «ο στρατιωτικός διοικητής του νησιού [της Κέρκυρας] Όμπερστ Έμιλ Γαίγκερ άρχισε να επικαλείται μια σειρά από τεχνικά και πολιτικά επιχειρήματα…» (για να αποτρέψει τη μεταφορά των Εβραίων της Κέρκυρας στα στρατόπεδα εξόντωσης).
Ωστόσο, ο διοικητής λεγόταν Έμιλ Γαίγκερ (Emil Jaeger). Το Όμπερστ (Oberst) είναι ο στρατιωτικός βαθμός του στα γερμανικά, που είναι το αντίστοιχο του συνταγματάρχη. Στα αγγλικά, θα τον πεις Colonel Emil Jaeger, και στα ελληνικά «ο συνταγματάρχης Έμιλ Γαίγκερ».
Οπότε, ναι, θαρρώ πως ο κ. διοικητής μόλις πήρε φύλλο πορείας για τη Νομασλάνδη.
* Και τελειώνω πάλι με διαφημιστικό μήνυμα.
Μεθαύριο, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. θα παρουσιάσω το βιβλίο μου «Οπωροφόρες λέξεις» στο συνεργατικό παντοπωλείο «Το κόσκινο», Χρυσουπόλεως 23  και Σεβαστείας, στη Ν. Σμύρνη. Αν περνάτε από εκεί θα χαρώ να σας δω!
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ_001

187 Σχόλια προς “Νεοδημοκρατικά μεζεδάκια”

 1. LandS said

  Συμπέρασμα; Πριν χαρακτηρίσουμε επικίνδυνους ηλίθιους τους άλλους, να το ψάξουμε λίγο. Λιγότερη… οίηση αδέρφια!

  Και να χάσει τη νοστιμιά του το φέισμπουκ και ολόκληρο το διαδίκτυο;

 2. Η Βέμπω της Βέμπως ως παροξύτονο ή η Βέμπω της Βέμπους που είναι και πιο γκλάμουρους; 🙂

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -και φεύγω για διάφορες δουλειές!

  1: Ελα ντε;

  2: Αυτό δεν το είχα σκεφτεί!

 4. George said

  Καλημέρα ! Δυστυχώς, η ηλεκτρονική Μηχανή του Χρόνου έχει δώσει κι άλλα δείγματα προχειροδουλειάς κατά καιρούς. Επιτρέπει, μάλιστα, την αποστολή άρθρων από αναγνώστες, με φαρδιά – πλατιά από κάτω την επισήμανση «Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών….»

 5. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  …Τα έγγραφα π ρ ο σ ά γ ο ν τ α ι και οι μάρτυρες προσκομίζονται(;)….

  Τι πάει να πεί αυτό 🙂 Να κληθούν και να προσαχθούν βιαίως!

 6. Δημήτρης said

  (νόμιζα ότι) ‘Ήξερα τι σημαίνει κατακυρώνω και τι κατοχυρώνω. Μετά την παραπάνω ανάλυση για το κατακυρώνω δεν ξέρω πια τι σημαίνει κατοχυρώνω. Συνέβη και σε κανέναν άλλο;

 7. Γιάννης Ιατρού said

  6: Μπορείς να κατοχυρώσες μία πατέντα ή εφεύρεσή σου και να σου κατακυρωθεί η εκτέλεση ενός έργου σε ένα μειοδοτικό διαγωνισμό. Παράδειγμα έφερα, μπας και βοηθήσει 🙂

 8. LandS said

  Αν κάτι μου έχει κατακυρωθεί τόχω κατοχυρωμένο. Δεν χρειάζεται πάντα να ισχύει και το αντίστροφο.

 9. LandS said

  Τι τρέχει ρε παιδιά; Έκανα εγώ σεφτέ και αραίωσε η πελατεία;

 10. Γιάννης Ιατρού said

  Ε, με τη λιακάδα που έχει …..

 11. Καλημέρα Νίκο

  Μια κουβέντα για τον Γιώργο Μαργαρίτη: θεωρώ ότι ήταν υπερβολή σου να του καταλογίσεις «αιώνιο όνειδος» για όσα είπε σχετικά με την υπόθεση Χάιντς Ρίχτερ. Σφάλμα του, δίχως αμφιβολία, το ότι δεν καταδίκασε τη δίωξη αυτή καθ’ εαυτή και έμμεσα φάνηκε να χαίρεται, όμως αυτό δεν αναιρεί από την άλλη την αξία της κριτικής του σε συγκαλυμμένες μορφές ιστορικού αναθεωρητισμού της εποχής μας.

  Διαβάζοντας εκείνο το κείμενό του, αλλά και το σημερινό «μαργαριτάρι», καταλήγω ότι μάλλον ανήκει σε εκείνους που καταφέρνουν να συνδυάσουν: α. πολιτικό, ου μην και φυλετικό, αντιγερμανισμό, β. επιφανειακή γερμανομάθεια, συνήθως από δεύτερο χέρι, γ. προσποίηση γερμανομάθειας, απέναντι σε ανθρώπους που επίσης λίγα γνωρίζουν και μπορούν εύκολα και να ξεγελαστούν και να φανατιστούν.

  Ψάχνουμε για άλλες περιπτώσεις τέτοιων παραγόντων στον χώρο της δημοσιότητας; Μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό η περίπτωση Γιώργου Τράγκα (έχουμε βγάλει πολλά «αστέρια» εμείς οι Γιώργηδες…). Και δεν ξέρω τελικά αν η σύγκριση αυτή είναι χειρότερη για τον Μαργαρίτη από το επιθετικό σχόλιο το δικό σου

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Ως προς τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ καταλάβατε τι συνέβη την προηγούμενη φορά και δεν πραγματοποιήθηκαν; Τι συνέβη και δεν ανταποκρίθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα;

  Παίρνοντας αφορμή από αυτό το περιστατικό, μπαίνει για μένα τουλάχιστον το ερώτημα: Γιατί η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι μέρος της σύγχρονης πολιτικής πρακτικής;
  Συχνά διαπιστώνουμε ότι το πολιτικό σύστημα είναι επιφυλακτικό έως απορριπτικό σε σύγχρονους τρόπους διακυβέρνησης. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν κάτι δεν το εμπιστεύονται για να μη πω ότι το μισούν.

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Απολαυστικότατα τα μεζεδάκια.

  «Κατοχύρωση βαθμολογίας» σε μάθημα, δε μπορεί να μην το έχετε ακούσει . Ότι κρατάμε το βαθμό για επόμενη χρήση/χρονιά κλπ. Αλλά, προσοχή, και «επικύρωση βαθμολογίας», ότι έχει βγει σωστά δηλαδή.

  Ο Χάρρυ Κλυνν, σε ένα μακρινό δίσκο του («Πατάτες», νομίζω), κάνει έναν σπίκερ, και λέει για το γκολ και το διαιτητή κ.Δαρμένο «Και το κατοκυρώνει, κύρίες και κύριοι», μπλέκοντας και τα δύο μαζί, για χιουμοριστικό λόγο.

 14. Πάνος με πεζά said

  @ 12 : Μόνος σου απάντησες ! Σκέψου αυτό το ηλεκτρονικό μπάχαλο σε Εθνικές Εκλογές ! Σίγουρα κάποτε να υπάρξει εκσυγχρονισμός του τρόπου διεξαγωγής εκλογών, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα – τουλάχιστον έτσι έδειξε η πρακτική…

 15. Γς said

  ΒΗΜΑ FM τώρα:

  «Τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ θα τον ξέρουμε στις 10 Ιανουαρίου που θα γίνει ο δεύτερος γύρος των Δ η μ ο τ κ ώ ν Εκλογών».

 16. LandS said

  12 Ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να είναι εργαλείο διακυβέρνησης, ακόμα και μη σύγχρονου τρόπου, αλλά όχι σύγχρονος τρόπος διακυβέρνησης.

 17. LandS said

  14 Δίκιο. Κοίτα και εδώ http://www.electronic-vote.org/ όπου ισχυρίζονται ότι It’s not the voting that’s democracy; it’s the counting. Εντάξει, αμερικανιά, αλλά μπορούμε να πούμε οτι ναι για να κατοχυρώσεις με επάρκεια πρέπει να κατακυρώσεις σωστά.

 18. Γς said

  15:

  ΒΗΜΑ FM τώρα:

  [Και το σλόγκαν τοθ σταθμού.Συνέπεια;]

  «ΒΗΜΑ FM. Εδώ δεν ξέρεις ποτέ τι θα ακούσεις»

 19. 12

  Ο εικονιζόμενος ΔΕΝ είναι ο Uncle Sam! :mrgreen:

  https://en.wikiquote.org/wiki/Joseph_Stalin

  Я считаю, что совершенно неважно, кто и как будет в партии голосовать; но вот что чрезвычайно важно, это – кто и как будет считать голоса. 1923

 20. 17 και όχι 12, φυσικά. 😳

 21. Μαρία said

  Απο κύπριο ρεπόρτερ άκουσα στο ράδιο οτι αυτές τις μέρες συγκλονίζει τη μεγαλόνησο η «υπόθεση αμπελοπούλια» http://www.sigmalive.com/news/local/292128/o-xampoullas-me-ta-apagorevmena-tou
  http://www.reporter.com.cy/local-news/article/20366/terra-cypria-xerei-o-champoyllas-oti-ta-ampelopoylia-einai-prostatevomeno-eidos

  Αφού επιβεβαίωσε τη λαθροθηρία κοντά στις βρετανικές βάσεις http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=580150 , ανάφερε το εξής ευρωμεταφραστικό μεζεδάκι. Όταν συζητήθηκε το θέμα στην ευρωπαϊκή επιτροπή http://in-cyprus.com/eu-says-no-to-any-form-of-blackcap-hunting/ , κάποιοι μεταφραστές ή διερμηνείς μετέφρασαν το αγγλικό blackcap κοράκι, με αποτέλεσμα να ρωτάν τους κύπριους βουλευτές αν τρώνε κοράκια.

 22. LandS said

  19 😃
  Ο Πατερούλης είπε μια αλήθεια, δεν ισχυρίστηκε ότι κατοχυρώνεται ή Δημοκρατία!

 23. 22 Σωστά!

  Σε άλλα νέα, το ξέρατε πως ο Καναδάς έχει εδαφικές αντιδικίες με τη … Δανία; Πρόκειται για ένα νησάκι στον Αρκτικό, το οποίο επισκέπτονται αραιά και πού αποσπάσματα από κάθε χώρα, αφαιρούν τη σημαία της άλλης, βάζουν τη δική τους κι αφήνουν κι ένα μπουκάλι από το εθνικό ποτό τους, γουίσκι οι Καναδοί, μπράντι οι Δανοί. Μετά, έρχεται η άλλη χώρα και κάνει τα ίδια. Όχι κι άσχημα για μια αντιδικία που κοντεύει τον έναν αιώνα! ❤

  http://www.wearethemighty.com/articles/canada-and-denmark-are-using-booze-and-flags-to-fight-over-this-island

 24. Πέπε said

  Σχετικά με το λάθος της γελοιογραφίας:

  Νομίζω ότι από ένα γελοιογράφο δεν πρέπει να έχουμε τις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις ορθοέπειας όπως από κάποιον που ο δημόσιος λόγος είναι (υποτίθεται) η τέχνη του, όπως δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Ο εικαστικός είναι ένα πρόσωπο που επέλεξε άλλους τρόπους για να εκφράζεται.

  Πράγμα που με φέρνει και σ’ ένα άλλο θέμα: Οι ταχτικοί αναγνώστες εδώ του ιστολογίου έχουμε μάθει πλέον ότι ο σκοπός αυτών των αναρτήσεων με τα μεζεδάκια δεν είναι να γελάσουμε εις βάρος όσων κάνουν λάθη, αλλά να σχολιαστούν τα ίδια τα λάθη, ώστε τελικά να κατανοηθεί άλλοτε το σωστό κι άλλοτε κάποιος μηχανισμός της γλώσσας που δεν είναι πολύ προφανής (αυτό φαίνεται σε περιπτώσεις όπου κάτι δεν παρουσιάζεται ορθά κοφτά ως λάθος αλλά απλώς προτείνεται για σχολιασμό: «πείτε μου τη γνώμη σας / πώς το λέτε ή ακούτε συνήθως / κλπ.»). Είμαι όμως της γνώμης, Νίκο, ότι αυτός ο σκοπός πρέπει κάθε φορά να τονίζεται εκ νέου, όπως κάθε φορά ξαναλές π.χ. «το ιστολόγιο αγαπά τον Μποστ» κλπ.. Υπάρχουν πάντα και οι νέοι αναγνώστες, κι έχουμε δει περιπτώσεις όπου αυτοί διαμαρτύρονται -ίσως όχι αδικαιολόγητα- ότι άδικα καυτηριάζεται κάποιος, ή ότι μεροληπτικά δεν καυτηριάζεται ποτέ κάποιος άλλος κλπ.. Ίσως τους διαφεύγει ότι κατά βάση δεν καυτηριάζεται κανείς, αλλά πού να το ξέρουν αν δε δηλωθεί; (Δεν υποστηρίζω την άχρωμη, άοσμη, ίσων αποστάσεων, στρογγυλεμένη παράθεση: η υπόθεση «μεζεδάκια» έχει και χιούμορ, και το χιούμορ δεν μπορεί να είναι πάντα αβλαβές, ούτε μπορεί να σχολιάσει κανείς μια μπαρούφα αποκρύπτοντας ότι είναι μπαρούφα. Απλώς να διευκρινίζεται ότι δεν ήρθαμε εδώ απλώς για να καγχάσουμε.)

 25. Γς said

  19:
  Κι συμπτωματικά ήταν χθές τα γεννέθλια του Πατερούλη ωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι

 26. 24

  Για να συμπληρώσω λιγάκι, τον Πέπε (αν κατάλαβα καλά) το να μην ξέρει να γράφει σωστά τη Βέμπο ένας δεκαοκτάχρονος αριστερός δεν είναι το ίδιο με το να την γράφει λάθος ένας πενηντάρης ελλαδέμπορας.

 27. Γιάννης Ιατρού said

  26: τι βάζεις περιριστικούς όρους, ακούς εκει, δεκαοκταχρονος!

 28. 27

  Διότι εμείς, θέλαμε-δε-θέλαμε, την έχομε λουστεί τη Βέμπο.

  https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%92%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%BF

 29. Γς said

  27:
  >τι βάζεις περιριστικούς όρους, ακούς εκει, δεκαοκταχρονος!

  Να ήταν τουλάχιστον δεκαοκτάχρονη, να της τα ανεχτούμε όλα [τα λάΑχ, ουπς, τα λάαθη, Βαχ]

 30. constant said

  The people who cast the votes decide nothing.
  Even the people who count the votes decide nothing.
  The people who are elected decide everything.

  Από σοφίσματα κι άλλο τίποτα…

 31. Και για να μην ξεχνιόμαστε: https://twitter.com/tpangalos/status/677083046118559745

 32. Καλημέρα!
  «Βάζω μια άνω τελεία», όπως λένε στην ιδιόλεκτο των δελτίων ειδήσεων, στην ανάγνωση, για να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία.
  Δούλευα παλιότερα σε μια εταιρεία στην οδό Σοφίας Βέμπο στην Γλυφάδα, και είχα την ατυχία να κάθομαι δίπλα σε έναν πωλητή, ο οποίος έλεγε συνέχεια στο τηλέφωνο ότι «η εταιρεία μας βρίσκεται στην οδό Σοφίας Βέμπου«. Δεν είμαι «μιμουάπτ», όπως πολύ χαριτωμένα λέει μια φίλη, που νομίζει ότι είναι Γαλλικά, 🙂 αλλά όποτε τον άκουγα, πόναγαν τ’ αυτιά μου.
  Και τώρα, με ανανεωμένο καφέ, συνεχίζω την ανάγνωση.

 33. gpoint said

  Θα ξεκινήσω κάνοντας τον συνήγορο του (αμφίπλευρου) διαβόλου

  Είναι πρωτοφανΕς ο τρόπος… είναι προφανές πως θα μπορούσε να σκεπτόταν το Είναι πρωτοφανΕς γεγονός ο τρόπος…
  Δεν είναι όμως καθόλου προφανές πως είχε τα προσόντα να σκεφθεί…

  επίσης ο κήρυκας της δημοπρασίας κατακυρώνει κάτι στον πλειοδοτούντα αλλά αυτός κατοχυρώνει την αγορά του καταβάλλοντας το αντίτιμο, εύκολο το μπέρδεμα

  Για την λάίφο έχω ξαναπεί, χαρά στο κουράγιο αυτών που την επισκέπτονται…

  Τέλος έχουμε ξαναπεί πως οι νομικοί χρησιμοποιούν δική τους έννοια στις λέξεις (.χ. ιθαγένεια=υπηκοότητα) κι έτσι μπερδεύονται και οι ίδιοι όταν σκέπτονται και μιλάνε όπως ο υπόλοιπος κόσμος

 34. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα! Μόλις γύρισα από διάφορες, ευχάριστες ως επί το πλείστον, υποχρεώσεις.

  6: Ωχ, λες να σε μπέρδεψα; Δες και το ΛΚΝ, είναι ονλάιν

  11: Φοβάμαι πως εσύ τον έθαψες πολύ χειρότερα 🙂

  13: Το «κατοκυρώνει» ή και «κατωκυρώνει» με επανετυμολόγηση δεν είναι μόνο χαρυκλυνικό, λέγεται κιόλας

  26 Ο ελλαδέμπορας δεν είναι καν σαρανταπεντάρης, φοβάμαι

  32 🙂

  34 Ωχ!

 35. Idom said

  Αγαπητοί συναναγνώστες!

  Θα αφήσουμε άπλητη τέτοια προσβολή που έγινε στον Νικοκύρη μας;
  Προτείνω την άμεση, διαδικτυακή συλλογή υπογραφών και την αποστολή τού παρακάτω κειμένου στην Σκάλα.

  «Αξιότιμοι κύριοι τής Σκάλας τού Μιλάνω

  Δεν διέλαθε της προσοχής μας ότι δεν αφήσατε τον Ν.Σ. – κατά κόσμω Νικοκύρη – να εισέλθει στην σκάλα σας και να τραγουδήσει.
  Στο όνομα της τέχνης και του Πολιτισμού – τους οποίους διδάσκουμε εδώ και 6000 χρόνια – σάς επιζητούμε άμεση επανόρθωση και να αφήνετε τον κύριο Ν.Σ. – κατά κόσμω Νικοκύρη – όποτε θέλει νάρχεται να σας τραγουδάει. Χάρει θα σάς κάνει!

  Οι υπογράφοντες

  »

  Παρακαλώ κάποιος φίλος τού blog που ξέρει από ηλεκτρολογικά, να το αναρτήσει σε διεθνή site συλλογής petitions ώστε να υπογράψει όλος ο κόσμος.

  Idom

  Υ/γ.: 🙂

 36. Ιάκωβος said

  ΕΡΤ, ο μεταφραστής της δήλωσης Τσίπρα στη συνάντηση με Νταβούτογλου:
  -Ήταν λίγο μακροσκελές το ταξίδι μου…

  Κι ένα άλλο, αλλού, που το ακούω συχνά και μάλλον το έχω πει και γώ: περιθάλπτουν.
  Όταν βρουν νεκροθάλπτη.

 37. Γιάννης Ιατρού said

  36: Απο την πανηγυρική είσοδο του ΝΣ στη σκάλα

 38. Τώρα τα Χριστούγεννα (Καλές γιορτές σε όλους!) θα ακουστεί και το «Η παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει, και η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει…». ( =διαθέτει προς χρήση του; )
  Τώρα βέβαια, αυτά είναι θαυμαστά πράγματα, αλλά νομίζω ότι αν το κοντάκιο έλεγε προσκομίζει, θα περιείχε και μια έννοια μετακίνησης, μετακόμισης του σπηλαίου.

 39. Πάνος με πεζά said

  @ 36 : Πρώτη-πρώτη, η υπογραφή του Τυνδάρεω ! 🙂

 40. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  37.περιθάλπτουν…Όταν βρουν νεκροθάλπτη.
  και θαλπτωρή 🙂

 41. Πέπε said

  26, 27:

  Αν κατάλαβα κι εγώ καλά, τότε …δεν είπα αυτό!

 42. Γιάννης Ιατρού said

  40: Πάνο, αυτός ο Τυνδάρεως…. βίος και πολιτεία (παράκοιτος η Λήδα και δεν συμμαζεύεται). Τι να υπογράψει… 🙂

 43. Pedis said

  «Κίνα: Σοβαρή στρατιωτική πρόκληση η υπερπτήση αμερικανικών Β-52 πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα»
  https://left.gr/news/kina-sovari-stratiotiki-proklisi-i-yperptisi-amerikanikon-v-52-pano-apo-ti-notia-siniki

  με υπεριπτάμενους πιλότους … σουπερπιλότοι … ο δε συντάκτης, σουμπ …

 44. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  44: Νομίζω ότι η υπερπτήση είναι καθιερωμένος όρος, αν και φαίνεται πλεονασμός

  39: Καλά λες, δεν το θυμόμουν

  36-38: Χαχαχά! Θα ζητήσω για πρώτο ρόλο τον Λεπορέλο στον Ντον Τζοβάνι 🙂

  37: Ο Τσίπρας μίλησε αγγλικά και ο διερμηνέας είπε μακροσκελές;

 45. Pedis said

  # 45 – απάνω-απάνω: πάσσο.

 46. Μαρία said

  44, 45
  Καθιερωμένος εδώ και χρόνια. Αποδίδει το overflight.

 47. Ανδρέας said

  Ωραίες οι υπερπτήσεις. Και ο superman πως λεγότανε στ’ αρχαία;

 48. Idom said

  47:

  Είναι και το ρήμα άλλωστε.

  «ίπταται του εδάφους»: 19 ευρήματα στο google
  «υπερίπταται του εδάφους»: πάνω από 300 ευρήματα

  εδώ που τα λέμε και το ίπταται του εδάφους πλεονασμός είναι. Βέβαια θα μπορούσε να πετάει πάνω από θάλασσα.
  Αλλά μάλλον θα ήταν σωστότερο να λέμε, ίπταται εδάφους ή θαλάσσης. Το οριστικό άρθρο αφήνει να … ίπτανται απορίες.

  Τέσπα. Υπερλεπτομέρειες…

  Idom

 49. leonicos said

  @23 Να που μάθαμε και κάτι από τον Σκύλο, σχεδόν διασκεδαστικό αν δεν ήταν παντελώς ηλίθιο (εκ μέρους δανών και καναδών εννοώ) και είχα αποφασίσει να μην κοιτάξω το άρθρο.

  Αφού δεν έχει χυθεί αίμα ακόμα, τυχεροί είναι κάποιοι. Αλλά ένας ηλίθιος αν πέσει από τη μια ή την άλλη πλευρά…

  Βέβαια από τη φωτογραφ’ία της ΝΑΣΑ δεν κατάλαβα ποιο είναι το νησί. Λέω να πάω εγώ να βάλω τη σημαία του Γς να τον κυνηγάνε

 50. Idom said

  48:

  Χερκουλήζ!
  (Χιέρκιουλέιζ, με ερασμιακή προφορά)

 51. 50

  https://www.google.gr/maps/@80.8277266,-66.4473978,12.91z?hl=en

 52. leonicos said

  @24 Σωστά Πέπε. Εδώ λεξιλογούμε. Αλλά ακούω τόσα πολλά γύρω μου… από τους ίδιους τους γύρω μας δεν βγαίνουν κι αυτοί;

  Το πρόβλημα δεν είναι ποιος ξέρει ελληνικά και πόσα. Το πρόβλημα είναι ποιος αγαπάει τα ελληνικά / την ελληνική και πόσο

  Και οι άνθρωποι αυτοί δεν την αγαπούν. Εππομένως θα την κακοποιούν Δεν διορθώνονται

 53. leonicos said

  Το επομένως με δύο π, προς εμπππέδωση

 54. leonicos said

  @29 καλά, ο Γς ακόμα δεν διορθώθηκε;

  Ευτυχώς που λέει δεκαοκτάχρονη, αλλιώς…

 55. leonicos said

  @38 Γιάννης ιατρού
  Ωραία φωτογραφία! Αλλά αν ήταν λίγο καλύτερη θα φαινόμουν κι εγώ εκεί αριστερά, που σηκώνει το χέρι με το καπέλο…

  Λυπάμαι, αλλά πρέπει να την αναρτήσεις ξανά σε καλύτερη ανάλυση

 56. leonicos said

  @45 Σερ Σαρ
  υπερπτήση
  ομολογώ ότι δεν μου πάει σαν λέξη. δεν ξέρω αν είναι καθιερωμένος όρος. overflght ασφαλώς σημαίνει υπερίπταμαι και του ίπταμαι το ουσιαστικό είναι η πτήση αλλά ‘υπερπτήση’ είναι μάλλον κάτι παραπάνω από ‘απλή πτήση’ αλλά όχι ‘πτήση υπεράνω’. Αν έχει καθιερωθεί ως τεχνικός όρος, άλλο ζήτημα

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  12.>>Συχνά διαπιστώνουμε ότι το πολιτικό σύστημα είναι επιφυλακτικό έως απορριπτικό σε σύγχρονους τρόπους διακυβέρνησης.Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν κάτι δεν το εμπιστεύονται για να μη πω ότι το μισούν.

  Ανάλογα. Είναι και τί μπορεί να υπάρχει πίσω από μια «επιφύλαξη» :
  Ο υπουργός παιδείας,εμφανίζεται σα να «φοβάται», αν βέβαια έφτασε στ΄αυτιά του πλήρης η εικόνα, ηλεκτρονικές εφαρμογές με τη δικαιολογία εκ μέρους των αρμόδιων-υπεύθυνων (ίδιοι και πέρσι και πρόπερσι) ,ότι μπορεί να «κρεμάσει», ίσως πέσει (μπορεί να χε… ), το σύστημα.
  Δεκαπέντε χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα ξανακάνουν χειρόγραφα (και όχι ονλάιν κι απ΄ όπου βρίσκονται ), τις αιτήσεις μεταθέσεως και πιο πίσω, άλλες εκατόν πενήντα χιλιάδες,για το σχηματισμό αντίστοιχων υπηρεσιακών ηλεκτρονικών φακέλων των εκπαιδευτικών και των θέσεων(σχολείων και μονάδων).
  Η υπηρεσία δε μπορεί να εγγυηθεί,τάχα,ότι θα λειτουργήσει σωστά (!) και εισηγείται να πάει παραπέρα το εγχείρημα ,όταν, σε ελάχιστο χρόνο και μόνο από δυο εκπαιδευτικούς εγκαταστάθηκε στο υπουργείο και λειτουργεί απολύτως αξιόπιστα το σύστημα των πανελλήνιων εισαγωγικών εξετάσεων.
  Και το επιμύθιο: Εχει υπογραφεί πριν από πέντε χρόνια, συμβόλαιο του υπουργείου με γνωστή εταιρία γι αυτήν την παροχή , αλλά ΔΕΝ ανταποκριθηκε ακόμη η εταιρεία που, συμπτωματικά, φέτος ζητά παράταση και νέα χρηματοδότηση για το ίδιο πρόγραμμα από το νέο ΕΣΠΑ.

 58. sarant said

  57 Θαρρώ πως έχει καθιερωθεί

  58 Καλά κάνεις και το αναφέρεις, μήπως το δει κανένας.

  Πάω στον Κράου, γεια σας.

 59. Συγνώμη, αλλά προπαροξύτονη — υπέρπτηση — δεν είναι η καθιερωμένη λέξη; Η παροξύτονη υπερπτήση και σ’ εμένα θυμίζει… Σούπερμαν.

 60. Ανδρέας said

  Είχα επισκέψεις και είμουν αφουκού (Away From Keyboard).

  Στη σκάλα του Μιλάνου στο Βόλο ε; 😀

  Όσο για τον σούπερμαν η λέξη χρησιμοποιούνταν ως επίθετο, ήταν και το όνομα ένας από τους πέντε επιζήσαντες Σπαρτούς του Κάδμου.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Spartoi

  υπερήνωρ -ορος, ο, η,
  (επίθ.) [υπέρ+ανήρ], βίαιος, αλαζόνας, υπερόπτης || αυτός που υπερέχει στην ανδρεία || παράγ. υπερηνορέων -οντος υπερβολικά ανδρικός, γενναίος || βίαιος, φαντασμένος.

 61. Μαρία said

  60
  Μόνο στα επίσημα κείμενα είναι υπέρπτηση. Οι δημοσιογράφοι παρασυρμένοι μάλλον απ’ τον πληθ. υπερπτήσεις γράφουν υπερπτήση.
  Η επιτατική όμως λειτουργία μπορεί να δηλωθεί και με ανέβασμα του τόνου π.χ. υπέρλαμπρος ή μεταφράζοντας το ultra υπέρηχος.

 62. Γιάννης Ιατρού said

  61: Οι πέντε επιζήσαντες Σπαρτοί…
  Ανδρέα, διατί αποκρύπτεις ότι το μυστικό των πέντε τελικώς επιζησάντων (Εχίων, Χθόνιος, Ουδαίος, Πέλωρ και Υπερήνωρ) από την μάχη μεταξύ των Σπαρτών συνίσταται στο ότι απ’ έναν απ’ αυτούς (τον Ουδαίο) κατάγονταν ο Τειρεσίας, ο οποίος ακόμα και σήμερα απασχολεί πλείστους όσους καταχρεωμένους …. 🙂

 63. Μαρία said

  ΚΟΥΪΖ
  Ποιος πανεπιστημιακός γράφει στο επισημότατο βιογραφικό του οτι κέρδισε τρεις φορές τον κουμπαρά του ΤΤ για την έκθεση με θέμα την αποταμίευση;

 64. Μαρία said

  Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψηφίζουν την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Volkswagen http://www.euractiv.gr/thematikes-katigories/evrovouleftes-tis-katapsifizoun-tin-exetastiki-epitropi-gia-skandalo-tis-volkswagen/

 65. Ανδρέας said

  63. Γιάννη αφού ήταν απόγονος του (Ι)ουδαίου δεν θα είχε και σχέσεις με τράπεζες;
  😀
  Πλάκα πλάκα ο Τειρεσίας είναι επίκαιρος και για ένα άλλο θέμα που συζητάμε εδώ.

  (…) Μια άλλη εκδοχή, αναφέρει ότι, ο Τειρεσίας σε ένα περίπατό του στο όρος Κυλλήνη παρακολούθησε δύο φίδια που ζευγάρωναν. Όταν τα φίδια του επιτέθηκαν εκείνος τα χτύπησε με το ραβδί του σκοτώνοντας το θηλυκό. Τότε μεταμορφώθηκε ο ίδιος σε γυναίκα και έγινε ξακουστή εταίρα. Επτά χρόνια αργότερα όμως, στο ίδιο μέρος, είδε πάλι δυο φίδια που ζευγάρωναν και επειδή αυτή τη φορά σκότωσε το αρσενικό, ξανάγινε άνδρας.

  Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι όταν η Αφροδίτη και οι τρεις Χάριτες – η Πασιθέα, η Καλή και η Ευφροσύνη – διαφώνησαν για το ποια από όλες ήταν η πιο όμορφη, ο Τειρεσίας τον μεταμόρφωσε σε γριά. Η Καλή όμως τον πήγε στην Κρήτη όπου του χάρισε υπέροχους βοστρύχους. Μετά από μερικές ημέρες, η Ήρα άρχισε να κατηγορεί τον Δία για τις πολυάριθμες απιστίες του. Εκείνος απολογήθηκε λέγοντας ότι έτσι κι αλλιώς όταν πλαγιάζει μαζί της, αυτή απολαμβάνει περισσότερο.

  Οι γυναίκες βεβαίως απολαμβάνουν πολύ περισσότερο στην ερωτική πράξη από τους άντρες, υποστήριξε.
  Κουταμάρες! φώναξε η Ήρα, ξέρεις πολύ καλά ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

  Κλήθηκε λοιπόν ο Τειρεσίας, να λύσει τη διαφωνία που είχαν ο Δίας με τη σύζυγό του, την Ήρα, αφού οι δύο θεοί γνώριζαν ότι είχε υπάρξει διαδοχικά και άνδρας και γυναίκα. Το ερώτημα που του έθεσαν ήταν: «Ποιος ηδονίζεται περισσότερο κατά την ερωτική πράξη σεξ, ο άνδρας ή η γυναίκα;»

  Τότε, ο Τειρεσίας απάντησε αδίστακτα: «Αν διαιρούσαμε την ηδονή σε μέρη δέκα, ένα θα έπαιρνε ο άντρας και εννιά η γυναίκα».

  Η Ήρα θύμωσε τόσο πολύ με το σαρκαστικό χαμόγελο του Δία, ώστε τύφλωσε τον Τειρεσία (αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται για να δικαιολογήσει την τύφλωσή του η ψευδοησιόδειος Μελαμποδία). Ο Δίας τότε, για να τον αποζημιώσει, του έδωσε το χάρισμα της μαντικής και διάρκεια ζωής εφτά γενεών. (…)

  Εκείνο το θέμα με τους Ανδρόγεους
  και τις Ήλιες ντε!

 66. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, επιτρέψατέ μοι να προβώ εις ωρισμένας φαρμακεράς επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως…

  1) Αγαπητέ κ. Σαραντάκο, επειδή υμείς είσθε λίαν σεμνός (απομεινάρι – προφανώς – του χριστιανικού κατηχητικού εν Πειραιεί, εις ό εφοιτήσατε επί Χούντας), επιτρέψατε εις εμέ τον αντίχριστον γέροντα να καταγγείλω τον φιλαράκον σας κ. Γιάννην Χάρην, όστις εις την σημερινήν «Εφημερίδα των Συντακτών» (σελίς 11) απαξιοί να διαφημίση το Ιστολόγιόν σας, λέγων αορίστως ότι… κάπου διάβασε διά την ανάγκην να καταργηθή το άρθρον 2 του νέου Αντιρατσιστικού, ενώ το εδιάβασε ενταύθα. Shame on you, Mr. John Harrys!..

  Παρεμπιπτόντως, ιδού εν ενδιαφέρον μεζεδάκι: Εις το ίδιον άρθρον ο κ. Χάρης βγάζει ανελλήνιστον τον (γνωστόν ως… «Διογένην του καφενείου») Κολωνακιώτην διανοούμενον Κώσταν Ζουράριν, υιόν του κορυφαίου Ρωμιού σεξολόγου Γεωργίου Ζουράρι, που πρώτος απενοχοποίησε τον αυνανισμόν κατά την δεκαετίαν του 1950, με αποτέλεσμα οι μοναρχοφασίσται να τον στείλουν εξορίαν εν Μακρονήσω..

  2) Επιθυμώ να συγχαρώ την «Εφημερίδα των Συντακτών» διότι εις το σημερινόν σαββατιάτικον φύλλον (σελίς 26) τολμά και εξευτελίζει τον βραχνοκόκκορα της Ρωμέικης Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκον, αποκαλύπτουσα τους ύμνους που έγραφε το σωτήριον έτος 1980 διά τον Ερυθρόν Τύραννον της Ρωμουνίας, Νικόλαον Τσαουσέσκον

  3) Όσον διά το «Βέμπω» του επιδόξου Αρχηγού της Συγγρού, Αδώνιδος Γεωργιάδου, νομίζω ότι τον αδικείτε, αγαπητέ κ. Σαραντάκο: Σάς διαβεβαιώ (δεν προλαμβάνω τώρα να αναρτήσω τας αποδείξεις, διότι με καλεί η γραία Βατάλαινα δι’ οικογενειακήν μας υποχρέωσιν) ότι όλοι ημείς οι γεννηθέντες την δεκαετίαν του 1930 και παλαιότερον, αποκαλούσαμε επί έτη την κατά κόσμον Σοφίαν Μπέμπου «η Βέμπω – της Βέμπως» κλπ. κατά το «Μάρω – Μάρως» κλπ. Ο ελληνόψυχος Άδωνις, προφανώς θα το ήκουσεν από τον μακαριστόν πατέρα του, Αθανάσιον Γεωργιάδην, και το έγραψε εις το Twitter. Δεν πρέπει να είσθε τόσον αυστηρώς με τον Αδώνιδα, κύριε Νίκο, όταν επεράσατε «αβρόχοις ποσί» από το παρόν Ιστολόγιον το «Μυτιλήνη – Λέσβος» και τόσα άλλα σοβαρώτερα λεκτικά παρατράγουδα του Αλεξίου Τσίπρα. Πρέπει να γνωρίζητε (ο γέρων Βάταλος το γνωρίζει από μίαν φίλην της εγγόνας του που εργάζεται εις το επιτελείον του Αδώνιδος) ότι ο Σπυράδωνις γράφει τας αναρτήσεις του εις το Twitter καθήμενος εις την οπισθίαν θέσιν της μηχανής που οδηγεί ο αστυνομικός του και τον μεταφέρει από Διαύλου εις Δίαυλον. Παρ’ όλα αυτά, κάμνει ελάχιστα ορθογραφικά λάθη, δείγμα – ασφαλώς – της απεράντου ελληνομαθείας του

  4) Περαίνω την αποψινήν μου παρέμβασιν με την είδησιν της χρονιάς: Πρόκειται διά την προχθεσινήν (Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015) κηδείαν της πάμπλουτης θείας του Μαυρουδή Βορίδη, Ντόντας Γουλανδρή, εν τω Πρώτω Κοιμητηρίω Αθηνών. Μετά το γεγονός αυτό, ο Μαυρουδής Βορίδης καθίσταται (εν δυνάμει, όταν με το καλό κοιμηθή και ο θείος του ο Ευτύχης, όν συγκρατεί ο Μαυρουδής εν τη κατωτέρω φωτογραφία διά να μή καταρρεύση) ο μακράν πλουσιώτερος πολιτικός του χρεοκοπημένου Ρωμέικου

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Εντιμώτατε κ. Ιατρού, στοιχηματίζω την ημισείαν μου περιουσίαν ότι (καίτοι κωλοβαράτε επί ήμισυ και πλέον αιώνα εις τον πλανήτην Γήν…) αγνοείτε πως οι Λακεδαιμόνιοι ήσαν οι μόνοι Έλληνες που είχον δούλους Έλληνας. Αυτό – βεβαίως – αποκρύπτεται επί 180 έτη εις το αποβλακωμένον (από τας χριστιανικάς παρλαπίπας) Ρωμέικον, διά να μή εξυπνήσουν τινές Ρωμιοί και αντιληφθούν ότι τούτο οφείλεται (ως έχει επανειλημμένως υπονοήσει ο κ. Σαραντάκος εις το παρόν Ιστολόγιον, διατυπώσας την άποψιν ότι πιθανώτατα και οι Σαραντάκοι είναι απόγονοι Εβραίων της Μάνης που εξεδιώχθησαν εις τα ορεινά υπό του Νίκωνος του Μετανοείτε…) εις το ότι οι Σπαρτιάται ήσαν φυλετικώς συγγενείς με τους Εβραίους, πράγμα που διακηρύσσουν και τα ιερά βιβλία της Αγίας Εκκλησίας μας, Μακκαβαίοι Α΄ + Β΄ + Γ΄και Δ΄. Αν τολμήσετε, αγαπητέ κ. Ιατρού, και αμφισβητήσετε ότι οι Λακεδαιμόνιοι ήσαν οι μόνοι Έλληνες που είχον Έλληνας δούλους, θα αναρτήσω απόσπασμα από πασίγνωστον σύγγραμμα του κορυφαίου Βρετανού ελληνιστού Paul Cartledge και θα ευρεθώ εις την δυσάρεστον θέσιν να σάς διασύρω πανελληνίως…

 67. cronopiusa said

 68. dominotheory said

  Αν δεν είναι μπελάς, βάλε τον τόνο που λείπει στο ευχαριστήριο μήνυμα προς τους (δημο)ψηφίσαντες για τη Λέξη της Χρονιάς (…με το καλό).

 69. sarant said

  Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  69 Ποιος τόνος λείπει;

  68 Α γεια σου

  67α Ο Γιάννης Χάρης είναι φίλος και όποτε παίρνει κάτι από εδώ το αναφέρει.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  67: Τέλος ΥΓ

  Εκπλήσσομαι! Μήπως δεν επέδειξα το αναλογούν σέβας για κάτι; Πάει, χάλασεν ο κόσμος. Απωλέσθη πάσα ευσέβεια! Εις τί να ελπίσωμεν πλέον αδελφοί;

  Ο γερήνιος σχολιαστής μάλλον με έχει μπερδέψει. Εγώ, που γενικώς λαμβάνω υπ’ όψη μου τις ευαισθησίες του εντευξομένου συνδρομητή, δεν θυμάμαι να έχω γράψει κάτι για Λακεδαιμόνιους και δούλους. Προς τι λοιπόν η τιμή που μου έγινε να ερωτηθώ περί Λακεδαιμονίων και τα σχετικά;

  Το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον.

 71. sarant said

  64 Να το πάρει το ποτάμι

 72. Μαρία said

  72
  Θεολόγος, πολιτονιστής, γ.γ. ΜΜΕ Σαμαρά.
  Και νέος ο μπαγάσας, στην ηλικία Ηλεφού.
  Πάντως τέτοιο πράμα σε βιογραφικό δεν έχω ματαδεί.

 73. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Παναγιωτόπουλος που έγραφε για τον Τσίπρα Με ποια ιδιότητα ένας άθεος να επισκεφτεί το Άγιο Όρος;;

 74. dominotheory said

  Στο ευχαριστήριο μήνυμα, που εμφανίζεται αφού ψηφίσουμε, γράφεις: «και του χρόνου με το καλο».
  Λείπει ο τόνος απ’ το «καλο».
  Κι αν με πεις και ολίγον σχολαστικό, ίσως να μην έχεις άδικο. Ωστόσο, είναι για καλό!!!

 75. leonicos said

  Κάτω τα χέρια από τους πανεπιστημιακούς!
  Τρεις φορές αρίστευσε στην έκθεση για την αποταμίευση; Να μαθουμε αμέσως τι περιέχουν οι λογαριασμοί του, να δούμε αν δικαίως εκέρδισε.
  Σε ποια ηλικία συνέβη αυτό, διότι εν τω μεταξύ μπορεί να έχει κόψει την αήθη πλην συνήθη συνήθειαν
  Να πληροφορηθούμε το πλήρες περιεχόμενο του ΨΩ (εννο’ω CV ) μη τυχόν και το γράφει επι λέξει ‘παύσας διαλεγόμενος μετά των ιδίων κατ’ ιδίαν από….’

  Κέφια μού έβγαλε ο μίστερ Βάτταλος. Μα τι ανιχνευτές της αλήθεια διαθέτει ο άνθρωπος!
  Η αιτιατική του Αδώνιδος είναι Άδωνιν και όχι Αδώνιδα. Η λέξις είναι χαναανιτική, ήγουν φοινικική, αρχής αιγυπτιακής εκ του Ατ = δίσκος και Ον = ήλιος, ήγουν Ατόν = ηλιακός δίσκος, η θεότης του αρχαίου αιγυπτιακού μονοθεϊσμού κλπ που είναι γνωστά, εκ του οποίου και το εβραϊκόν Αντωνάι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ευφυέστατοι συμπατριώται μου, χρησιμοποιούν το όνοκμα μιας ειδωλολατρικής θεότητας για να μην εκφέρουν το όνομα του θεού από υπέρμετρον σέβας.
  Ήγουν, η ανοησία δεν είναι ίδιον ενός λαού, όπως και το πνεύμα.

  Ο υπερέλλην και αντισημίτης ελληνοφρενής έχει μη ελληνικό όνομα. Πρόεδρο της ΝΔ να τον δω κι ας πεθάνω. Το ίδιο είχα πει και για τον Μητσοτάκη και για τον Σαμαρά, κιαι γι’ αυτό ζω. Αυτή η παράταξη δικό της να την δοξάσει δεν έχει.

 76. leonicos said

  Γιάννη Ιατρού

  Για να το γράφει ο Βάτταλος, κάτι ξέρει. Εσύ, προφανώς, δεν θυμάσαι! Κάπου, κάποτε κάτι έγραψες. ΘΥΜΗΣΟΥ!

  Και σε παρακαλώ, μην του κάνεις το χατήρι, να αναρτήσει αυτό που απειλεί να σε ρεζιλέψει, να δούμε και τι εννοεί.

  Ή πε΄ς μου το μυστικό, τι πρέπει να κάνω για να ρεζιλέψει εμένα.

  Βρε, μήπως είναι ο Γς; Αυτός είναι ικανός και τον Σμερδαλαίο να υποκρίνεται!

 77. Ανδρέας said

  67
  Οι (Μ)πενεστές πιάνωνται; Ή μόνο οι Fίλωτες μετράνε;

 78. Γιάννης Ιατρού said

  77α: Ρε Λεώ, είναι κι αυτός ο γερμανός γιατρός Emmental που με δυσκολεύει …

 79. sarant said

  75 Ε, είσαι λίγο σχολαστικός -αλλά αν το δει ο τεχνικός υπηρεσίας, παρακαλείται να το διορθώσει!

 80. Γιάννης Ιατρού said

  78: Οι Οι πενέστες ήσαν στη θεσσαλία Ανδρέα, δεν πιάνονται!

 81. sarant said

  73 Άμα βάλεις στο γκουγκλ γγ μμε σαμαρά σου βγάζει

  «Μαλάκα αποκαλούν τον Σαμαρά γαλλικά ΜΜΕ» 🙂

 82. Γιάννης Ιατρού said

  82: Τι μας λές ρε Νίκο, εδώ ανοίγεις τον υπολογιστή και σου φωνάζει από το google «ξέχασες να πλύνεις τα δόντια σου το πρωί, αλλά έχει κυκλοφορήσει μια νέα οδοντόκρεμα που έχει προσφορά σήμερα, να στην παραγγείλω;». Όλα τα ξέρει 🙂

 83. Μαρία said

  74
  Το καλό είναι αυτό, όχι με γενικά κι αόριστα μαθητικούς διαγωνισμούς, συγκεκριμένα πράματα: Κατὰ τὴ διάρκεια τῆς στοιχειώδους καὶ ἐγκυκλίου παιδείας, βραβεύθηκα ἀπὸ τὸ Ταχυδρομικὸ Ταμιευτήριο σὲ διαγωνισμοὺς ἔκθεσης, μὲ θέμα τὴν Ἀποταμίευση (τρεῖς φορές).
  http://users.uoa.gr/~ipanagio/Ioannis_Ant._Panagiotopoulos/CV_%28GR%29.html

  Ας είναι καλά ο άνθρωπος, έχω πεθάνει στο γέλιο και ειδικά με την παρένθεση.

 84. Μαρία said

  84
  Οπαδός του Τζίτζι, έτσι τον εντόπισα. Σε ρόλο Ιβάν Σαββίδη http://www.parapolitika.gr/article/323168/o-diaylos-epikoinonias-toy-tzitzikosta-me-tin-rosiki-ekklisia

 85. Ανδρέας said

  81
  Ιωάννη, οι (Μ)Πενέστες ήτω (Ι)Ουδαίοι κι ουχί Έλληναι εις το κατά Βάτταλον δυσαγγέλλιον.

 86. Γιάννης Ιατρού said

  81: Που τα είδες αυτά, κάτι από παλιά ίσως; Εγώ δεν είδα κανένα τέτοιο σχόλιο του σήμερα.

  84α: Μαρία, απ΄ότι φαίνεται υπάρχουν διάφορες αναρτήσεις του με το CV του. Στο link που έχω βάλει στο 74 (από τη θεολογική, http://www.theol.uoa.gr ….) είναι πιό ταπεινός και δεν έχει βάλει την παρένθεση με τις (τρείς φορές) 🙂

 87. Γιάννης Ιατρού said

  85: Στο site που παραπεμπεις έχει κι άλλο ωραίο θέμα 🙂

 88. Pedis said

  # 84 – ε, δεν έχει και πολλά να γράψει και να καυχηθεί, να μην πεί ότι βραβεύτηκε από το ΤΤ;

  Πάντως, σε ακαδημαικό cv πρωτη μου φορά βλέπω αυτά:

  -Κατάταξη 27 Ἰανουαρίου 1997 στὸ 2/39 Σ.Π. στὸ Μεσολόγγι.

  -«Σχολὴ Ἐφέδρων Ἀξιωματικῶν Πεζικοῦ» (ΣΕΑΠ) στὸ Ἡράκλειο τῆς Κρήτης, 28 Φεβρουαρίου – 20 Ἰουνίου 1997.

  -Eἰδικότητα Ἀντιαρματιστῆ (ΠΑΟ 106, ΜILAN, FAGOT) στὴν ΕΟ/ΒΟΠ στὸ Ἡράκλειο τῆς Κρήτης καὶ τὸν ἀνώτερο βαθμὸ τοῦ ἐκπαιδευτῆ τῶν παραπάνω ὁπλικῶν συστημάτων.

  -508 Μ/ΚΤΠ στὰ Ρίζια Ὀρεστιάδος, ὡς διμοιρίτης καὶ ἐκπαιδευτής.

  -ΚΕ.Β.ΟΠ. (Χαϊδάρι), διμοιρίτης καὶ ἐκπαιδευτής.

  -Κ.Α.Α.Υ. Ἁγ. Ἀνδρέα, Ὑποδιοικητὴς τοῦ Λόχου Διοικήσεως.

  -Ἀπόλυση ἀπὸ τὸν Ἑλληνικὸ Στρατὸ τὴν 27η Δεκεμβρίου 1998 μὲ τὸ βαθμὸ τοῦ Ἐφέδρου Ἀνθυπολοχαγοῦ.

  Πώς και δεν έβαλε και τα αποτελέσματα του πειμπουκ!

 89. Γιάννης Ιατρού said

  81: Ανδρέα
  Δες εδώ για τους πενέστες στο blog του Σμερδαλέου αλλά κι αυτό εδώ από μιά επιστολή στον ταχυδρόμο του πανεπιστημιακού Θωμά Στραβέλη.

  Για τους Γυμνήτες δές εδώ στο βιβλίο «Ιστορία της Ελλάδος από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της Αλώσεως της Κων/πόλεως» του Σπ. Λάμπρου.

 90. Μαρία said

  Μόλις έπεσα στην εξής κοτσάνα στα Πολιτικά Παρασκήνια της εφσυν που υπογράφεται απ’ τη Νόρα Ράλλη.
  «Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του στη Γαλλία το βιβλίο «Για τον Μαρξ» του Λουί Αλτουσέρ κυκλοφόρησε στα ελληνικά μόλις χτες. …..»
  Για το μόλις χτες σημειώστε … το 1978 απ’ τις εκδόσεις γράμματα. Τη μετάφραση μάλιστα την έχουμε σχολιάσει κι εδώ.

 91. Πέπε said

  44, 45, 37 κλπ (υπερπτήση):

  Με μια επιφύλαξη γιατί δεν ξέρω πώς χρησιμοποιείται το overflght, το «υπερπτήση» (ακόμα και σωστά τονισμένο, υπέρπτηση) δε μου φαίνεται και πολύ σωστό, όσο καθιερωμένο κι αν είναι. Εξηγούμαι:

  ΟΦ1 η πτήση του αεροσκάφους < ΡΦ1 το αεροσκάφος ίπταται
  ΟΦ2 η πτήση του αεροσκάφους πάνω από την περιοχή < ΡΦ2 το αεροσκάφος ίπταται πάνω από την περιοχή
  άρα:
  ΟΦ3 η υπέρπτηση του αεροσκάφους πάνω από την περιοχή < ΡΦ3 το αεροσκάφος υπερίπταται πάνω από την περιοχή
  Πάει; Δεν πάει!
  (Με πολλή προσπάθιεια θα πήγαινε «η υπέρπτηση της περιοχής από το αεροσκάφος»…)

 92. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  H υπέρπτηση είναι καθιερωμένος όρος. Όταν γράφεται ή λέγεται «υπέρπτηση πάνω από την περιοχή τάδε» είναι απλά πλεονασμός ,καθώς ο ορισμός της υπέρπτησης είναι ακριβώς το να πετάει πάνω από μια συγκεκριμένη περιοχή. (και συνήθως «μη φίλια»).
  Ετσι ας πούμε το «Στην Κω υπήρχαν 2 τούρκικα αεροπλάνα σε υπέρπτηση» σημαίνει ότι τα αεροπλάνα πετούσαν πάνω από την Κω ,κι όχι απλά ότι παρατηρήθηκαν από την Κω,να πετάνε σε κάποια απόσταση.

  Ο τόνος βέβαια έχει σημασία. Υπερπτήση θα ήταν ας πούμε η πτήση του Λίντμπεργκ ,λόγω εντυπωσιακής απόστασης.

 93. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Στο πανεπιστήμιο της Μπαγκόνγκ έλυσαν το πρόβλημα της αντιγραφής από το διπλανό…

 94. sarant said

  91 Διαφημίστηκε πολύ η επανέκδοση αφού. Μικρό κορίτσι είναι η ΝΡ 🙂

  94 Αν θέλει ο φοιτητής (ή η φοιτήτρια) αντιγράφει 🙂

 95. Έμαθα και κάτι. Πολύ φυσικό μου ερχόταν το υπερπτήση μέχρι τώρα — αλλά, όπως έχω ξαναπεί, παιδιόθεν έχω πρόβλημα με τους τόνους.

 96. Earion said

  Πολύ ενδιαφέρουσα γλωσσικά η περίπτωση της Σοφίας Βέμπο. Το οικογενειακό της επώνυμο ήταν Μπέμπος (γενική Μπέμπου) ή, με καθαρεύοντα φωνητικό ευπρεπισμό Βέμπος, όπως φαίνεται στην επιγραφή του οικογενειακού τάφου στο Α΄ Νεκροταφείο. Η ίδια επέλεξε τον άκλιτο τύπο Βέμπο ως ψευδώνυμο, τα αδέρφια της όμως χρησιμοποιούσαν το κλιτό τύπο (Βέμπος, Βέμπου) στη ζωή τους (βλ. ταφόπλακα και προσωπική μου γνώση). Ο κόσμος έλεγε «της Βέμπως» από γνήσιο γλωσσικό αίσθημα, που όταν αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερα είναι αλάνθαστο (Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό σήμερα, υπό την επίδραση των ΜΜΕ). Το ερώτημά μου είναι η προέλευση του «Μπέμπος». Έχω την ισχυρή υποψία ότι είναι βενετσιάνικο, Bembo, αλλά με δυσκολεύει η απώτερη οικογενειακή καταγωγή από Τσαριτσάνη (κατά τη διαβεβαίωση της Βικιπαίδειας, το άρθρο της οποίας αντιγράφει άκριτα τις λυρικές διηγήσεις του Ταϊφόρου –μιλώ μόνο για το ύφος, όχι για τα δεδομένα).

 97. 80. Διορθώθηκε, αλλά το θαυμαστικό έμεινε ένα. Δεν είμαστε φουμπού 🙂

 98. 87. Τρώει όμως το νι σε κάτι πρωτοπρόσωπα εισήχθην και σου βγαίνουν το μάτια.

 99. Γς said

  97:

  >τις λυρικές διηγήσεις του Ταϊφόρου

  Τραϊφόρου [Μίμη]

 100. Pedis said

  Πήγα πάσο για τη σύμβαση: Υπέρπτηση. Καλώς. Αλλά δεν πάει με τίποτα όταν χρησιμοποιείται με το «πάνω από». Υπέρπτηση του Αιγαίου: ναι. πάνω από το Αιγαίο, τς τς τς. Λεπτομέρειες.

 101. Πέπε said

  93, 101 (υπερπτήσεως συνέχεια):

  Αφού είναι καθιερωμένο, είναι καθιερωμένο. Αυτό το δέχομαι, γιατί δεν έχω επιλογή. Είναι όμως σωστή λέξη; Αυτό είναι ένα διαφορετικό ερώτημα.
  Γκούγκλαρα το overflight για να δω παραδείγματα χρήσεων, και βρήκα μερικά όπως «άδεια υπέρπτησης». Ομολογώ ότι αυτά με πείθουν: σε μια τέτοια σύνταξη, δε θα μπορούσε κανείς να πει εναλλακτικά «άδεια να πετάξει ένα αεροπλάνο πάνω από______». Μόνο όμως για τέτοιες συντακτικές χρήσεις. Σε πιο απλές προτάσεις νομίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η λέξη. Το παράδειγμα λ.χ. του #93, «στην Κω δύο αεροπλάνα σε υπέρπτηση», δε σημαίνει τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι «…σε πτήση», αφού αν δε βρίσκονταν κατακορύφως πάνω από την Κω αλλά παραπέρα δε θα λέγαμε «στην Κω» αλλά «βορείως / νοτίως / κοντά» κλπ..

 102. sarant said

  97 Αν βλέπω καλά την ταφόπλακα, η Πηνελόπη σαν «Βέμπο» φαίνεται

 103. Παύλος said

  103 Ναι και ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ-ΤΡΑΪΦΟΡΟΥ

 104. Για να περνά η ώρα και να φκιάχνει η διάθεση την πιο μακριά νύχτα του χρόνου

  https://twitter.com/hashtag/psifizoadoni

 105. Αρχίσαμεεεεε… http://sooc.gr/photos/gallerys/360×240/20151220135546__mg_53941450616609.jpg

 106. cronopiusa said

 107. Μαρία said

 108. Μαρία said

 109. Μαρία said

 110. Τώρα όμως φαίνεται να έχουν περάσει οι Σοσιαλιστές στη δεύτερη θέση.
  (Θα μου πεις, κι ο Τζίτζι το ίδιο πιστεύει)

 111. Μαρία said

  111
  Ναι. Παρακολουθάω απο δώ : http://resultadosgenerales2015.interior.es/congreso/#/ES201512-CON-ES/ES
  Στους Ποδέμος να αθροίσεις και τα συμμαχικά σχήματα.

 112. Μύλος! Ποια είναι τα συμμαχικά σχήματα;

  Είχα υπολογίσει σκηνικό με πίτσα (κυρίως για τις εγχώριες εκλογές) αλλά την ώρα που ήρθε έβλεπα μια καταπληκτική ταινία του Όρσον Ουέλς στην ΕΡΤ-2 και τώρα δεν έχω τι να μασουλήσω.

 113. Μαρία said

  113
  En comu podem στην Καταλονία και Compromis … στη Βαλένσια.

  Έχουν δε το πιο σατανικό εκλογ. σύστημα. Πρέπει να περάσεις το 3% σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Έτσι μπορεί ένα κόμμα να έχει σε εθνικό επίπεδο μεγαλύτερο ποσοστό απο ένα άλλο αλλά λιγότερες έδρες απ’ αυτό το ένα άλλο. Ότι γίνεται και με τα πλειοψηφικά συστήματα.

 114. Διάβασα κάπου επίσης ότι οι αγροτικές περιφέρειες για κάποιο λόγο δίνουν περισσότερες έδρες αναλογικά με τον πληθυσμό τους, ή κάτι τέτοιο.

 115. sarant said

  114-115 Και από αυτά χάνουν οι Ποδέμος

 116. Μαρία said

  115
  Και το en marea με 6 έδρες είναι συμμαχικό σχήμα. https://en.wikipedia.org/wiki/En_Marea

  Πάντως για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Ραχόης δεν αρκούν οι έδρες των ποταμίσιων, πρέπει να τσοντάρουν κι άλλοι. Τα ίδια ισχύουν και για τους σοσιαλιστές.

 117. Μαρία said

  115, 116
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000022251/Pos-leitourgei-to-sustima-stin-Ispania

 118. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ:
  Το σύστημα d’ Hondt ,έχουν λέει οι Ισπανοί.Με το μέτρο που απαιτεί, στο 3%

  Click to access 3129.pdf

 119. Μαρία said

 120. Μαρία said

  119
  Με τη διαφορά οτι στην Ισπανία το 3%, όπως έγραψα παραπάνω, απαιτείται για κάθε εκλογική περιφέρεια.

  115
  Λύσαμε κι αυτό το μυστήριο. Πριμοδοτούνται πονηρά οι αγροτικές περιοχές.
  Les provinces se voient attribuer un nombre de sièges proportionnel à leur population, mais en ont au minimum deux, créant ainsi un léger avantage pour les provinces les moins peuplées. http://elections-en-europe.net/institutions/elections-en-espagne/

 121. Μαρία said

  Δείτε Μαδρίτη http://resultadosgenerales2015.interior.es/congreso/#/ES201512-CON-ES/ES/CA13/28

 122. cronopiusa said

 123. sarant said

  120 To Σίτι ξέρει τι ψηφίζει 🙂

 124. Pedis said

  Τι λέτε, από τα αποτελέσματα των εδρών, θα παιχτεί πρώτα το σκηνικό με PP και PSO (εκεί δεν την έχουν παίξει αυτή τη βαριάντα με ή χωρις ΜοντιΠαπάδημο) ή θα πάνε σε καθεστώς συναίνεσης έπειτα από σύντομη «αριστερή» γκέλα;

  Ο σύριζα ένα καλό έκανε, δεν έχουν πλέον το παλιό σασπένς οι «αριστερές» (συγ)κυβερνήσεις (και δεν χάνει κανείς το χρόνο του να δει κομεντί σε γουεστέρν.)

 125. Pedis said

  Ο Ραχόι θέλει 176 για να έχει τη δεδηλωμένη. Μέχρι τώρα κερδίζει 120. Υπάρχουν, δε, και καμιά σαρανταριά έδρες από τους Ciuadanos της εκεί δημαρ, αλλα δεν φτάνουν. Κάτι ψιλά από τις Κανάριες (δηλ 1 έδρα) και δεν ξέρω γω τι αλλο, και πάλι δεν μου φαίνεται ότι του αρκούν. Άρα όλα εξαρτώνται σε ποιο τραπέζι θα παίξει τις μάρκες του το PSOE;

  Για να κάνει συμμαχία με το Podemos, οι τελευταίοι θα πρέπει να κανουν την πρώτη μεγάλη κωλοτούμπα. Να αλλάξουν θέση σχετικά με τα αιτήματα του αυτονομιστικού κινηματος της Καταλωνίας. Λέτε να αντισταθούν;

 126. cronopiusa said

  Podemos se atribuye la derrotadel bipartidismo y presenta tres condiciones para pactar

 127. Μαρία said

  Τελικά (ενσ. 99,94)
  έδρες
  λαϊκό 123
  σοσιαλ. 90
  ποδέμος 69
  πολίτες 40
  καταλαν. αριστερά 9
  ενωμ. αριστερά 2
  http://resultadosgenerales2015.interior.es/congreso/#/ES201512-CON-ES/ES

 128. Pedis said

  # 127 – «dibujando (Iglesias) así las líneas rojas «inaplazables e imprescindibles» con las que trabajarán en los próximos días.»

  Όπου ακούς να μιλάνε για líneas rojas είναι, μάλλον, διότι βρίσκονται ήδη … απο την άλλη μεριά …

 129. Γς said

  Ξετσίπωτη « αριστερά» από την μια, Μητσοτακιστάν και φίλιες του δυνάμεις από την άλλη, τη «δεξιά».

  Η δυστυχία μας!

  Τι αμαρτίες πληρώνουμε γμτ;

 130. spiral architect said

  Χθεσινό πρωινό τιτίβισμα υποψήφιου πρόεδρου της ΝΔ:

  (διαβάστε και το διάλογο από κάτω)

  και το αποτέλεσμα:

 131. sarant said

  131 Αυτός είναι ο εκσυγχρονιστής, έτσι;

 132. spiral architect said

  @132: Οι σύγχρονες μικροαστικές κοινωνίες είναι συντηρητικές και οι «ριζοσπαστικές» κινήσεις -έστω και να προέρχονται από πολιτικάντηδες τύπου Κούλη ή μαχητικούς φωνακλάδες τύπου Άδωνι, ή ακόμα ανθρώπων με άγνοια κινδύνου τύπου Τζήμερου- ξενίζουν και αποτρέπουν τον -κατά βάση- συντηρητικό δεξιό οπαδό. Άλλωστε, άμα ξύσεις λίγο έναν εχθρό του κρατισμού, από κάτω θα βρεις έναν τύπο που όλες οι δουλειές του είναι με το κράτος, οπότε και οι ίδιοι οι οπαδοί νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουν.

 133. cronopiusa said

  La izquierda podrá formar Gobierno

  Καλή μας μέρα!!!

 134. Μαρία said

  Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν υπήρξε κάποια καθυστέρηση στην αποστολή των fax ο κος Τραγάκης απάντησε ότι υπήρξε μια μικρή λογική καθυστέρηση, λόγω των απομακρυσμένων περιοχών και των τοπικών εφορευτικών επιτροπών που δεν έχουν fax.
  http://www.skai.gr/news/politics/article/302423/tragakis-to-apotelesma-argei-logo-ton-fax-kai-ton-apomakrusmenon-periohon/?utm_source=rss_news_politics&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

 135. spiral architect said

  @135:

 136. cronopiusa said

  GRÁFICO | Así quedaría el Congreso con una ley electoral de circunscripción única

 137. Μαρία, νέα από τα Σέρρας: http://luben.tv/stream/68979 😀

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  130 – «Τι αμαρτίες πληρώνουμε γμτ;» Εκπαιδευτικές, και φυσικά τις άλλες τις πασίγνωστες που όμως δεν τις λέει κανείς, ξέρεις εσύ.

 139. sarant said

  138 Ζούμε ανάμεσά τους, είπαμε

 140. Μαρία said

  138
  Χα, χα, μου το έστειλαν το νούμερο με παριζιάνικο μέιλ. Έγινε διεθνής ο μαθηματικός.

 141. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλά ε; Δυο κρητικοί «μαλώνουνε» στο Νουδουαχεργιώνα.
  Γύρω στο 39,29,19 τοις εκατό, οι τρεις πρώτοι.Παραλίγο στο 9 κι ο τέταρτος 🙂

 142. Μαρία said

  Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνων με αναστολή καταδικάστηκε ο Γ. Καρατζαφέρης για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες
  http://www.ert.gr/se-pini-filakisis-12-minon-me-anastoli-katadikastike-o-g-karatzaferis-gia-anakrivi-dilosi-pothen-esches/

 143. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η Θέκλα λέει στον Πουλικάκο τώρα στο Κόκκινο: πώς τα βλέπεις στη Ν.Δ; Έχει πολύ γέλιο ακόμη απαντά.

 144. Pedis said

  # 143 – 12 μήνες για απάτη, 6 μήνες για κάστανα. Ο κανόνας της αναλογικότητας στις ποινές …

 145. Pedis said

  Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση που μειώνει κατά 40% τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις και με την κίνηση αυτή ολοκληρώνεται η εφαρμογή του συνόλου των προαπαιτούμενων μέτρων του 2ου πακέτου.

  Το μέτρο προβλέπει ανακοστολόγηση σε δεκάδες διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και μεταξύ αυτών είναι οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες.

  http://www.902.gr/eidisi/oikonomia/83565/ypegrafi-i-meiosi-ton-dapanon-gia-diagnostikes-exetaseis-ekplirothikan-ta

  Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για πρόσθετα μέτρα έως 3 δισ. ευρώ για το 2016, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι είναι αμφίβολα τα έσοδα στον προϋπολογισμό του νέου έτους.

  http://www.902.gr/eidisi/oikonomia/83456/pithani-i-lipsi-prostheton-metron-eos-3-dis-eyro-gia-2016

  Και δεν ανοίγει μύτη!

 146. Μαρία said

  146
  κατά 43%
  Η μείωση της τιμής ευνοεί τους ασφαλισμένους αλλά πλήττει τα μικρομεσαία διαγνωστικά κέντρα.

 147. Pedis said

  # 147 – Παρντόν;

  Η κυβέρνηση εκείνη που θα ήθελε να κάνει εξοικονόμηση πόρων χωρίς να πλήττει τον ασθενή, θα έπαιρνε μέτρα καθολικής ενίσχυσης των διαγνωστικών κέντρων στο ΕΣΥ. Αντί της σημερινής κατάστασης που είτε χαρίζονται λεφτά στους ιδιώτες, είτε αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να πληρώσει από την τσέπη του, είτε και τα δύο.

  Διότι, δύο τινά: αν τα διαγνωστικά κέντρα πληρώνονται κάτω από τις προσδοκίες τους, τότε είτε θα κατεβάσουν την ποιότητα των υπηρεσιών, είτε θα δουλεύουν με σύστημα δύο ταχυτήτων. Και στις δύο περιπτώσεις την πληρώνει ο ασθενής τη νύφη.

  Διαφωνείς;

 148. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  141. 138. Eγώ νομίζω ότι απλά ζηλεύετε που ο αντιδήμαρχος είναι ομορφόπαιδο και καρδιοκατακτητής. :mrgreen:

 149. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Ο Ομπάμα ΣΥΝΕΧΑΡΗ τον 15χρονο αθλητή που σκοτώθηκε για να σώσει τρεις γυναίκες…»
  Συνεχάρη;; ;-(
  http://www.contra.gr/Sports/AmFootball/o-ompama-synexarh-ton-athlhth-poy-skotwthhke-gia-na-swsei-treis-gynaikes.3827547.html

 150. Γιάννης Ιατρού said

  150:
  Τώρα κι εσύ, ζητάς καλλιγραφία απ’ της μυλωνούς ….
  Αφού το site αναμεταδίδει ειδήσεις από την (γνωστή και γλωσσολογικά) Χούφτιν κτον ποστ

 151. sarant said

  150-151 Και πάλι όμως, είθισται να διαβάζουμε αυτό που (αντι)γράφουμε

 152. Γιάννης Ιατρού said

  152: Μα Νίκο, μερικοί μεταφραστές (ολούθε) φαίνεται να αγνοούν την διαφορά μεταξύ «παίνεψε» και «συνεχάρη» στα αγγλικά, οπότε και να το ξαναδιαβάσουν …. 🙂

 153. Γιάννης Ιατρού said

  153: …τον αποκάλεσε ήρωα… λέει το αυθεντικό
  https://t.co/hn98uGsjKZ

 154. sarant said

  E, ας το βάλω στα μεζεδάκια το Σάββατο

 155. Γιάννης Ιατρού said

  150: Κίντ, μήπως αυτό το κυρίως αθλητικό site σε παραπληροφορεί και για τ΄αθλητικά; 🙂 🙂 (έτσι, για να αρχίσουν κι άλλοι φίλαθλοι εδώ να σχολιάζουν)

 156. Γς said

  160:

  Από το λίκνο:

  >Αν και πολλοί θα επέλεγαν το δεύτερο, αυτός τελικά αποφάσισε να πράξει το δεύτερο, [!]

 157. Γιάννης Ιατρού said

  157: παρατηρητικός, όπως πάντα ο Γς 🙂 Μόνο το 160 του ξέφυγε, κάντε το 150!

 158. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  156. Γιάννη, ο βαθμός εμπιστοσύνης μου στα- όποια διαχρονικά -μέσα αθλητικής ενημέρωσης έχει παγιωθεί παιδιόθεν,όταν διάβαζα στο ΦΩΣ και την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ («η μεγαλυτέρα των Βαλκανίων») το καλοκαίρι π.χ «Ο Θρύλος καταιγιστικός, συνέτριψε με 8-0 την κραταιά Aλλενμπύρενινμάγκεν στη Γερμανία»… 😉

 159. Γιάννης Ιατρού said

  159: ΑΞΙΟΣ 🙂 Πήρες λοιπόν πλατιά και ολοκληρωμένη μόρφωση / παιδεία από τα τότε παιδαγωγικά έντυπα. Αυτά Κίντ είναι εφόδια δια τον μετέπειτα βίον!!!

  Α, και για να δώσω πάσα στον γερήνιο μεταμεσονύκτιον σχολιαστή …:
  Διανοιχθήσονται υμών οι οφθαλμοί και έσεσθαι γιγνώσκοντες καλόν ή πονηρόν.

 160. cronopiusa said

  Θα το κάψω ή θα καώ

 161. Γιάννης Ιατρού said

  Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία για τον (πραγματικό ;;;;) αριθμό αυτών που ψήφησαν προχθές εδώ . Δίνει μιά ιδέα, γιατί αργησαν να ανακοινωθούν τόσο πολύ τα τελικά αποτελέσματα…..

 162. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  161. Από τα Άστεγα (χθες κυκλοφόρησε) του Νίκου Πλατύραχου. Συμμετέχει και ο Κράου:
  «Περιέργως αυτός ο τίτλος, «Τα Άστεγα», έρχεται σε μια στιγμή που το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Των άστεγων ανθρώπων, των άστεγων ζωών, των άστεγων αισθημάτων και πραγματικά το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, αυτά τα τραγούδια του Νίκου να βρούνε στέγη στις καρδιές των ανθρώπων που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη αυτήν την ώρα». Σταμάτης Κραουνάκης
  http://www.musiccorner.gr/ta-astega-tou-nikou-platirachou-me-vasiko-erminefti-ton-giorgo-ntalara-125476/
  Αλλά να τραγουδάει ο Ντ. «θα το κάψω ή θα καώ» (ποιο από τα 59 ρε καλέ μου) http://www.kathimerini.gr/475646/article/epikairothta/politikh/polla-ta-akinhta-sthn-katoxh-twn-e8nopaterwn
  Θυμήθηκα τις γιορτές της Φλώρινας όπου μια φορά ο Μπένι με την ομήγυρη,προ κρίσης, τραγούδαγε ‘Απονη ζωή μας πέταξες στου δρόμου την άκρη…

 163. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  162. Χθες βράδυ σχολίαζε ο Πουλικάκος στο ράδιο,κάνοντας τον πολλαπλασιασμό, ότι εισέπραξε η Ν.Δ.ένα διακόσα (1.200.000) ευρώ, μείον 69 , αφού υπολείπονταν 23 (!) ψήφοι για να στρογγυλέψει το 400 χιλιάδες,σύμφωνα με τα νούμερα που έδωσαν «επίσημα» ότι ψήφισαν.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  164: Αποδείξεις έκοβαν; Μάλλον όχι…. 🙂
  Οι «εισφορές» / εγγραφές τέτοιου είδους έχουν ΦΠΑ ή αλλιώς ρωτώντας, πρέπει να αποδοθεί ΦΠΑ;
  Το 1.200.000 θα μπει επισήμως σε κάποιο ταμείο τους (για να υπάρχει και λογιστικός έλεγχος….) 🙂
  Αλλιώς, ο καθένας λέει ότι πήρε μύρια….

 165. cronopiusa said

 166. sarant said

  164-165 Να παρακρατηθεί και τίποτα για τα χρωστούμενα 🙂

 167. Pedis said

  «Παραπέμπεται για το πόθεν έσχες ο Γκίκας Χαρδούβελης»
  http://www.efsyn.gr/arthro/parapempetai-gia-pothen-eshes-o-gkikas-hardoyvelis

  άμα δεν πούλησε κάστανα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!

 168. 168

  Σσσσσσσσ… η δικαιοσύνη κάνει τα πρώτα της βήματα… http://imgur.com/iO1T3HQ

  http://left.gr/news/athooi-logo-synesis-oi-astynomikoi-toy-diktyoy

 169. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  165,167
  Διακόσα χρωστούνε, ήκουσα προ καιρού από το ίδιο το στόμα κάποιου Νουδίλα
  168.>>άμα δεν πούλησε κάστανα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!
  άμα δεν πούλησε κάστανα,δεν τρέχει κάστανο 🙂

 170. Pedis said

  # 169 – Μωρέ, πώς πάει εκείνο το ανέκδοτο με τις τρεις ανεξάρτητες εξουσίες;

 171. 171

  Πάει, δεν πάει, ο κάλφας το γ***άει!

 172. Γιάννης Ιατρού said

  172: Αλλά αρχίζει με το
  Κάλφα, πες Αλφα.

 173. Αγάπη said

  καινούριο κεφάλαιο στη Βίβλο
  από http://www.e-typos.com/gr/ellada/article/161319/lipothumise-o-astunomikos-tis-dias-pou-xekinise-na-katathetei-sti-diki-tis-ha/

  Λιποθύμησε ο αστυνομικός της ΔΙΑΣ Δημήτρης Μπαγιός που ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο αστυνομικός, που έσπευσε με συναδέλφους του στην καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, κατέρρευσε κατά διαδικασία εξέτασης του από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, η οποία του υπέβαλε πολλές ερωτήσεις για όσα αναλήφθηκε το βράδυ που έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας.

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 τέλος -«Και δεν ανοίγει μύτη! » Πώς να ανοίξει, αφού τα μέτρα τα υπογράφει αριστερή κυβέρνηση, ηλίθια είναι η οικονομική ελίτ που την ανέβασε; Αυτός είναι ο ρόλος των αριστερών κομμάτων που συμμετέχουν στις στημένες εκλογές, να ελέγχουν την αντίδραση του καταπιεσμένου λαού. Έχεις δεί ή ακούσει κανένα αριστερό κόμμα στην Ευρώπη (στην Ελλάδα είναι για γέλια έτσι κι αλλιώς) να μιλάει για ένοπλο αγώνα εναντίον του τραπεζικού κατεστημένου; μόνο ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ είναι, γίνεται επανάσταση ή ανατροπή της άρχουσας τάξης με εκλογές ή με ευχολόγια;
  Μάλον κάποιοι μας δουλεύουν κανονικά.

 175. nikiplos said

  @159, 156

  Πρωτοσέλιδο άρθρο στον Φίλαθλο της εποχής (τσ τσ με τις très banal εφημεριδούλες):
  ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ Ο ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ!
  (αφορούσε τοπικό πρωτάθλημα της Αττικής. Ο Ακράτητος είχε νικήσει την Καναπίτσα…)
  μεγάλα γράμματα έπιανε όλη την τεράστια τότε σελίδα…
  και κάτω χαμηλά και στα ψιλά:
  «5-0 Νίκησε η Βέρντερ Βρέμμης τη Νάπολι».
  (και μιλάμε για Βέρντερ και Νάπολι γεμάτες παιχταράδες…)

 176. Pedis said

  # 172 – ωρέ άστον κάλφα να νομίζει ό,τι θέλει, εδώ γκμάει (ο δικαστής) και δέρνει (ο μπάτσος). Η τσατσά ξέρεις ποια είναι, έτσι;

 177. Αυτό το αναφέραμε;

  http://www.georgakopoulos.org/2015/12/new_democracy_numbers/

 178. cronopiusa said

 179. sarant said

  178 Αυτό είναι στα μεζεδάκια τούτης της εβδομάδας

 180. Για να δούμε αν χωράει ο Τραβόλτα

  [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CVZiwRyWsAA7q3V.mp4" /]

 181. 178, 180: Δεν το βρίσκω καθόλου μεζεδάκι -έχει μόνο να κάνει με την αναπαράσταση κινητής υποδιαστολής των πραγματικών αριθμών.

 182. sarant said

  182 Εννοείς ότι αποκλείεται να είναι μαγειρεμένα;

 183. Τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά το επιχείρημα του θγ είναι έωλο. Δεν προλαβαίνω να αναλύσω, αλλά πρόχειρα, να, κάτι
  https://docs.python.org/2/tutorial/floatingpoint.html

 184. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Άκυρο δεν είχε κανένα;Δεν ήταν κανένας που να πλήρωσε τα τρία ευρώ για να τους πει » είμαι Νουδού μεν αλλά δε γουστάρω κανέναν σας»

 185. Μαρία said

 186. Βαγγέλα κουράγιο!

  http://www.naftemporiki.gr/story/1046586/pethane-i-adelfi-tou-baggeli-meimaraki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: