Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Έχουμε Σύμφωνο!

Posted by sarant στο 23 Δεκεμβρίου, 2015


Η χτεσινή μέρα ήταν ιστορική και για τη Βουλή των Ελλήνων και για τη χώρα. Χτες η Βουλή αφενός ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους και στη συνέχεια, σε συνεδρίαση που διάρκεσε έως αργά το βράδυ, ψήφισε επιτέλους το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Κι έτσι σήμερα, με χαρά, με ανακούφιση θα έλεγα, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε Σύμφωνο, habemus pactum θα το λέγαμε λατινικά, ότι η χώρα μας κάνει, έστω και με σοβαρή καθυστέρηση, ένα πολύ σημαντικό βήμα, ότι θεραπεύει μιαν ανοιχτή πληγή, μιαν ανεπίτρεπτη διάκριση εναντίον μιας υπολογίσιμης μερίδας της κοινωνίας.

Οπότε, ναι, η χτεσινή μέρα δίκαια θα μείνει στην ιστορία -και θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω το άρθρο ακριβώς σε αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Χρειάστηκε βέβαια να καταδικαστεί πρώτα η χώρα μας το 2013 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από μια μακρόχρονη διαδικασία, ενώ ρόλο στη μεταστροφή της κοινής γνώμης πρέπει να έπαιξε και ο πρόσφατος θάνατος του αγαπητού από όλους ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα και η ταλαιπωρία του συντρόφου του, που έδειξε πολύ καθαρά τις διακρίσεις που υφίστανται τα ομόφυλα ζευγάρια όχι μόνο στις χαρούμενες αλλά και στις πιο τραγικές στιγμές της ζωής.

Και παρόλο που οι συνθήκες ήταν πλέον ώριμες, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ή να παραβλέψει ότι την επέκταση του Συμφώνου την καθιέρωσε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και άλλες πολιτικές δυνάμεις είχαν εξαγγείλει στο παρελθόν την επέκταση του Συμφώνου, αλλά δεν την θέσπισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέσπισε και δίκαια θα δρέπει εσαεί τα εύσημα για την ιστορική αυτή απόφαση -όπως εσαεί θα λέμε ότι τη δημοτική την καθιέρωσε η ΝΔ επί υπουργίας Ράλλη ή τον πολιτικό γάμο το ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά, η επέκταση του Συμφώνου δεν πρέπει να θεωρηθεί συχωροχάρτι της κυβέρνησης για όσα στραβά έχει κάνει, αν έχει κάνει, σε άλλους τομείς. Έτερον εκάτερον. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, επειδή στους μνημονιακούς καιρούς τα δικαιώματα περιστέλλονται και καταπατιούνται, πρέπει να θεωρηθεί αμελητέα πρόοδος η εξάλειψη των διακρίσεων κατά των ομόφυλων ζευγαριών ή να γίνει διάκριση ανάμεσα σε κατηγορίες δικαιωμάτων, λες και κάποια είναι παρακατιανά. Η επέκταση του Συμφώνου είναι μέτρο ισονομίας, που βγάζει από τη νομική ανυπαρξία μια ολόκληρη κατηγορία πολιτών -και έτσι, μόνο να τη χαιρετίσουμε μπορούμε.

Όπως κάθε μέτρο, έτσι και η επέκταση του Συμφώνου, δεν αρκεί από μόνη της, πολύ περισσότερο που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφήνει, όπως φαίνεται, μερικές εκκρεμότητες στην πρακτική εφαρμογή, εκκρεμότητες που ίσως ήταν αναπόφευκτες -αλλά που δεν βλάφτει να επισημαίνονται, ακριβώς για να διευθετηθούν μιαν ώρα αρχύτερα.

Αναπόφευκτες ίσως ήταν και οι έξαλλες αντιδράσεις κάποιων (ευτυχώς ελάχιστων) ιεραρχών, με πρωτοστάτες τον θλιβερό Αμβρόσιο Καλαβρύτων («όπου τους συναντάτε φτύστε τους») και τον Σεραφείμ Πειραιώς -ωστόσο, η εκκλησία συνολικά μάλλον χαμηλούς τόνους κράτησε, κι αυτό το θεωρώ ευχάριστο.

Και από μερίδα του πολιτικού κόσμου ακούστηκαν απαράδεκτες απόψεις, ανάμεσά τους και από τον ελάσσονα εταίρο της συγκυβέρνησης, τους ΑΝΕΛ (με εξαίρεση τον συνεργαζόμενο Κώστα Ζουράρη που σε μια υποδειγματική αγόρευση, χωρίς ελληνικούρες αυτή τη φορά, τάχθηκε υπέρ της αυτονόητης, όπως τη χαρακτήρισε, ψήφισης του νομοσχεδίου). Ωστόσο, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά την έντονη αντίθεση του ελάσσονος εταίρου, αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι η κυβερνητική συνεργασία δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει πρωτοποριακά, προοδευτικά μέτρα -όπως άστοχα είχαν προβλέψει διάφοροι μάντεις κακών.

Παρακολούθησα μεγάλο μέρος της συζήτησης για το Σύμφωνο στη Βουλή, άκουσα πολύ εύστοχες τοποθετήσεις, άκουσα και φαιδρές ή απαράδεκτες ομιλίες. Θα ξεχωρίσω την τοποθέτηση του φίλου Χρήστου Καραγιαννίδη, βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε δεχτεί τα πυρά των συντηρητικών. Το ιστολόγιο καμαρώνει επειδή ο Χρήστος ήταν σχολιαστής του πριν γίνει βουλευτής.

Στο τελος της ομιλίας του, ο Καραγιαννίδης επέκρινε το ΚΚΕ για την άρνησή του να ψηφίσει το Σύμφωνο, και ο προεδρεύων, ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, ξεπερνώντας σαφώς τα όρια της θέσης του, τον επιτίμησε, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει αντικομμουνισμό από το βήμα της Βουλής.

Ευτυχώς που ο κ. Λαμπρούλης δεν προέδρευε όταν έκανε την τοποθέτησή του ο βασικός εισηγητής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας -ασφαλώς θα του αφαιρούσε τον λόγο, διότι δεν μπορώ να φανταστώ πιο αντικομμουνιστική τοποθέτηση από την επίσημη τοποθέτηση του ΚΚΕ, που λέει ότι: «Με τη διαμόρφωση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας, οπωσδήποτε θα διαμορφωθεί νέος τύπος συμβίωσης, ως σχετικά σταθερής ετεροφυλικής σχέσης και αναπαραγωγής». Τι άλλο από αντικομμουνιστικό είναι ένα όραμα που αποκλείει από την κομμουνιστική κοινωνία μια μεγάλη μερίδα του λαού, που ταυτίζει αναπαραγωγή και συμβίωση;

Δεν ήταν λιγότερο άστοχες και άλλες τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, όπως εκείνη του κ. Συντυχάκη που παρομοίασε τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών με την συγκατοίκηση συμφοιτητών (για να αναρωτηθεί υποκριτικά αν πρέπει και αυτή να ρυθμιστεί νομοθετικά) ή η γενική θέση του ΚΚΕ ότι τάχα το Σύμφωνο περιττεύει επειδή τα κληρονομικά, φορολογικά κτλ. μπορούν να ρυθμιστούν με… ιδιωτικό συμφωνητικό.

Ωστόσο, σε ιστολόγια και άλλα δημόσια βήματα συζήτησης, πολλοί οπαδοί και μέλη του ΚΚΕ εκφράζουν την κατηγορηματική διαφωνία τους με τη θέση της ηγεσίας του κόμματος, ενώ συμφωνούν με τη γενική γραμμή του -και αυτή η έκφραση διαφωνίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξο σημάδι.

Ο βασικός ίσως λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ καταψήφισε το Σύμφωνο (πέρα από το ότι δεν θέλει να ψηφίζει μαζί με τον αφορεσμένο ΣΥΡΙΖΑ) είναι ότι θεωρεί ότι το Σύμφωνο, παρόλο που ρητά αποκλείει την τεκνοθεσία, αποτελεί πρόκριμα ή εφαλτήριο για ένα επόμενο νομοθέτημα, που θα επιτρέπει και στα ομόφυλα ζευγάρια την τεκνοθεσία. Και έχει βέβαια δίκιο το ΚΚΕ ότι η όλη λογική των πραγμάτων, όπως δείχνει η πείρα από άλλες χώρες, τελικά θα οδηγήσει στο να τεθεί επί τάπητος το ερώτημα -αυτό όμως θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και δεν είναι προαπαιτούμενο του γάμου ομοφύλων η ύπαρξη συμφώνου συμβίωσης. Θα ήθελα στα σχόλια τη γνώμη σας πάνω σε αυτό το ερώτημα (που βάζει και κάποια δεοντολογικά ζητήματα).

Πάντως, αν το επιχείρημα ενάντια στις ομόφυλες οικογένειες είναι ότι το παιδί χρειάζεται μητρικό και πατρικό πρότυπο για να ανατραφεί σωστά, δεν πρέπει να απαγορευτούν μόνο οι ομόφυλες οικογένειες, αλλά και οι μονογονεϊκές, αφού ούτε σε αυτές υπάρχει «Το ανδρικό – πατρικό και το γυναικείο – μητρικό πρότυπο [που] έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, που πηγάζουν από τη φυσιολογία του ανθρώπινου είδους και είναι απαραίτητα για την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού«, όπως λέει το ΚΚΕ. Εδώ που τα λέμε, με αυτή τη λογική και τα διαζύγια πρέπει να απαγορευτούν όταν υπάρχουν παιδιά -τουλάχιστον ώσπου να μεγαλώσουν, ας πούμε μέχρι να ενηλικιωθούν.

Όπως μου αρέσει να λέω, εδώ λεξιλογούμε -κάτι που το αμελήσαμε στο σημερινό άρθρο. Από τη συζήτηση στη Βουλή παρατήρησα ότι ο όρος «τεκνοθεσία» έχει κερδίσει πολύ έδαφος από τότε που πρωτοπροτάθηκε. Ίσως τελικά καθιερωθεί για την κυριολεξία, αν και θα εξακολουθούμε μεταφορικά να υιοθετούμε μια ιδέα ή μια πρόταση. Μια λεπτομέρεια: ο όρος «τεκνοθεσία», όπως μας ενημέρωσε σε χτεσινό σχόλιο ο φίλος Κορνήλιος, απαντά σε παπύρους (παράδειγμα).

Μια άλλη γλωσσική παρατήρηση είναι ότι μας λείπει ο όρος που περιγράφει τα δυο πρόσωπα που (θα) έχουν συνάψει Σύμφωνο συμβίωσης. Οι συμβίοι, ίσως -αν και μάλλον θα χρησιμοποιηθεί και εδώ το «σύντροφος».

Μακάρι να ήταν μόνο γλωσσικά τα προβλήματα του νέου θεσμού -αλλά σήμερα είναι μέρα χαράς και περηφάνιας που έγινε το πρώτο βήμα. Έχουμε Σύμφωνο!

 

 

295 Σχόλια προς “Έχουμε Σύμφωνο!”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Μ αυτούς εδώ την θα γίνει;

  Τους ομο-ομο-φυλόφιλους

 2. chrismagr said

  «Ωστόσο, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε παρά την έντονη αντίθεση του ελάσσονος εταίρου, αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι η κυβερνητική συνεργασία δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει πρωτοποριακά, προοδευτικά μέτρα -όπως άστοχα είχαν προβλέψει διάφοροι μάντεις κακών»
  Αυτό που πίστευα ότι θα συνέβαινε αυτό συνέβη. Η συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ είναι για τον Τσίπρα «η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Όπου τον βολεύει έχει ψήφιση νόμων με κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ για πιο προοδευτικά θέματα έχει τα κόμματα που πολιτικά βρίσκονται ανάμεσα στο δικό του και τους ΑΝΕΛ για να εξασφαλίζει συναινέσεις.
  Πάντως βρίσκω απαράδεκτη τη στάση του ΑΝΕΛ. Σε θέματα εθνικοστρατιωτικά (βλ. Παρμενίων) ο Τσίπρας συντάσσεται με τον Καμμένο. Μέχρι και παραλλαγή φόρεσε, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του. Τώρα ο Καμμένος δεν ανταποδίδει τη στήριξη. Τελικά από τη συγκυβέρνηση μάλλον ο Καμμένος είναι αυτός που βγαίνει κερδισμένος.
  Για το θέμα των παιδιών: Μια καλή αρχή θα ήταν να επιτρέπεται στον ένα σύντροφο να υιοθετεί τα παιδιά του άλλου. Αυτό θα έπρεπε να προβλέπεται ήδη με την ψήφιση του συμφώνου.

 3. George said

  Καλημέρα, ωραίο πρωί το σημερινό.

  Χθες πάνω στο ζαπινγκ πέτυχα στην ΕΤ3 ρεπορτάζ για την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπου ο ανταποκριτής αναφέρθηκε σε «αντιδράσεις σχετικές με την υιοθεσία». Ο παρουσιαστής δεν τον διόρθωσε ακριβώς, απλά χρησιμοποίησε τον όρο τεκνοθεσία, λέγοντας πχ «Και για πες, μας, Κώστα, τις αντιδράσεις για την τεκνοθεσία».

  Ο ανταποκριτής άλλαξε χίλια χρώματα, και του είπε «Α, για αυτό που λέτε δεν ξέρω. Ξέρω για τις αντιδράσεις για την υιοθεσία».

  (παραφράζω εννοείται, αλλά μέσες άκρες έτσι έγινε).

 4. Γς said

  Ναι το τεκνό-θεσία είναι το σωστό και πρέπον στην προκειμένη περίπτωση

  http://www.slang.gr/lemma/118-tekno

 5. Γς said

  Κάνουμε λίγο άδολη πλάκα, ε;

  Το Gif του Σχ. #1 το έκλεψα από ένα προσφατο ποστ των βαψομαλλιάδων

  http://vapsomalliades.blogspot.gr/2015/10/blog-post_28.html

  Ωραίο. Διαβάστε το

 6. Γς said

  Και η πλακίτσα εντός της βουλής:

  Αμυράς: Αν ένας ομοφυλόφιλος έκανε σεξ μαζί του θα ήταν κτηνοβασία! – Κατσίκης: Είναι πολιτικός αλήτης!

  http://www.protothema.gr/politics/article/538632/amuras-an-enas-omofulofilos-ekane-sex-mazi-tou-tha-itan-ktinovasia-katsikis-einai-politikos-alitis/

 7. chrismagr said

  6. Κάποιος πρέπει να πει του Αμυρά ότι τα αστειάκια που λέει με την παρέα του στον καφέ δεν έχουν θέση στη Βουλή.

 8. Γς said

  7:
  Και το σχετικό ανέκδοτο.

  Χωρατατζής προσποιείται σ έναν χωριάτη ότι μπορει και συνεννοείται με τα ζώα.

  Κι απάνω που του έλεγε τάχα μου ο γαϊφουράκος τι τραβάει με τα φόρτωμα και το ξύλο που τρώει, πλακώνει κι η κατσίκα.

  -Ο,τι σου πει είναι ψέματα. Αυτή μου ρίχτηκε πρώτη!

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Αλλά με μέτρο, παρακαλώ

  7: Ε, ναι.

 10. Κασσάνδρα said

  Τον Γιάννη Γκιόκα ,όταν τον ακούω στις Επιτροπές της Βουλής,με εκπλήσσει γιατί δεν χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα.
  Ετσι πριν μερικές μέρες ,παρακολουθώντας την συνεδρίαση της Επιτροπης, τον άκουσα να τοποθετείται.
  Τον λυπήθηκε η ψυχή μου,από σοφίσματος εις σόφισμα.
  Μεταξύ των άλλων είπε, ότι η θέση του ΚΚΕ είναι ποιό μπροστά από το νομοσχέδιο ,γιατί όταν γίνει υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος ,δεν θα έχει καμιά χρησιμότητα το σύμφωνο συμβίωσης.
  Και σε μιά σοσιαλιστική κοινωνία όπου όλες οι παροχές για την υγεία ,την Παιδεία κλπ θα παρέχονται απο το κράτος ,δεν έχουν νόημα τα σχετικά επιχειρήματα για την στήριξη του συμφώνου συμβίωσης.
  Καλά Χριστούγεννα!

 11. Γς said

  Για τον Μήτσο μου, σας έχω ξαναμιλήσει:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_8570.html

 12. chrismagr said

  8: Στην Αγγλία αυτά τα ανέκδοτα λέγονται για τους Ουαλούς και τα πρόβατά τους

 13. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Από έναν Έλληνα μετανάστη στον Καναδά και φίλο του ΚΚΕ:
  [..] τελικα το ζητημα δεν ειναι η θεση του ενος ή του αλλου κομματος, αλλα το τι συμβαινει στην κοινωνια, μιας και την ιδια στιγμη, εχει ξεκινησει το Pinkwashing της κυβερνησης, η εργαλειοποιηση δηλαδη προοδευτικων μεταρρυθμισεων ως καροτο για να μην φωναζουμε πολυ οταν μας χτυπουν με το μαστιγιο της καπιταλιστικης βαρβαροτητας.   Και αυτο που βλεπουμε ειναι οτι την ιδια στιγμη που η κυβερνηση Τσιπρα σπρωχνει το ΣΣ, ταυτοχρονα υλοποιει ενα προγραμμα που χτυπαει αλυπητα μεταξυ αλλων και την μεγαλη πλειοψηφια των ΛΟΑΤ. Η κυβερνηση και τα αστικα κομματα τους βλεπουν μονοσημαντα ως οριζομενους απο ενα μονο χαρακατηριστικο της ταυτοτητας τους και επιλεγουν να τους αγνοουν ως καταπιεζομενους στους χωρους δουλειας τους. [..]
  (διαβάστε όλο το λίκνο) 😉

 14. atheofobos said

  Ευτυχώς που επιτέλους με την ψήφιση του συμφώνου επικράτησε μια διακομματική κοινή λογική.
  Σε σχέση με την τεκνοθεσία πράγματι το γενικότερα αποδεκτό κοινωνικά ανδρικό – πατρικό και το γυναικείο – μητρικό πρότυπο, στα ομόφυλα ζευγάρια δεν υπάρχει, και με τις σημερινές επικρατούσες αντιλήψεις στην κοινωνία μας, τα παιδιά ιδίως από ζευγάρια ανδρών, είναι πολύ πιθανό ότι θα αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα καθώς θα μεγαλώνουν.
  Δεν νομίζω δε ότι υφίσταται η οποιαδήποτε συσχέτιση με τις μονογονεϊκές οικογένειες γιατί η έλλειψη ενός γονέα υπάρχει σε πολλές οικογένειες είτε λόγω θανάτου, είτε λόγω εγκατάλειψης είτε λόγω απασχόλησης αλλού κτλ
  Το θέμα είναι ότι ενώ ακόμα δεν επιτρέπεται με το σύμφωνο η τεκνοθεσία, δεν μπορεί να απαγορευτεί η τεκνοποιία με τεχνητή γονιμοποίηση σε ένα ζεύγος γυναικών, οπότε υπάρχει εκ των πραγμάτων μια άνιση μεταχείριση για τα ζεύγη ομόφυλων ανδρών.
  Πιστεύω ότι αυτά τα θέματα μόνο ο χρόνος θα τα λύσει καθώς η κοινωνία θα εξελίσσεται.

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Υπάρχει το… στρατόπεδο των ομοφοβικών και ψάχνω να βρω τη λέξη για τους υπόλοιπους.
  Είδα την λέξη ομολάγνοι αλλά δεν μου κάθεται καλά. Τι λέτε ;

 16. Andreas S said

  Καλημέρα καλά Xριστούγεννα σε όλους,
  Παρακαλούθησα το βιντεάκι με το Ζουράρι και εντυπωσιάστηκα. Τελικά, όταν αποφασίζει να μιλήσει τη γλώσσα της μανούλας του είναι θαυμάσιος.
  Για το θέμα της υιοθεσίας κομπιάζω, δεν το έχω ακόμα λυμένο, θα δείξει.
  Άσχετο, το πατροπαράδοτο δημοψήφισμα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή ισλί θα γίνει για να πάρουμε γραμμή ή να αυτενεργήσουμε;

 17. Γς said

  και να αυτενεδγοποιηθούμε…

 18. spatholouro said

  Ίσως παίζει και το «ομοφιλικοί»…

  ΥΓ: το «καλαμπούρι» Αμυρά για μένα είναι λόγος αποβολής του από τη Βουλή μέχρι να συνέλθει…

 19. LandS said

  Στις φαιδρές ή απαράδεκτες ομιλίες πρέπει να συμπεριλάβουμε και αυτή του Αμυρά. Ή μάλλον το απόσπασμα όπου «επιτίθεται» στον (και αυτός απαράδεκτος) Κατσίκη.
  Στη καλύτερη, τη φαιδρή, περίπτωση έκανε λογοπαίγνιο με το επίθετο.
  Στην άλλη, την απαράδεκτη, είπε κάποιον «κτήνος».

  Γενικά με αυτή τη ψηφοφορία τα κοινοβουλευτικά μας ήθη αναβαθμίστηκαν. Δεν θυμάμαι άλλη περίπτωση που βουλευτές από διαφορετικές πτέρυγες της Βουλής ψήφισαν διαφορετικά και το θέμα έμεινε εκεί. Όχι όπως το περασμένο Καλοκαίρι με τα γελοία «καταψηφίζω αλλά στηρίζω» και «ψηφίζω αλλά δεν στηρίζω» και τις συζητήσεις περί της δεδηλωμένης.

 20. Γς said

  Ναι το παράκανε. Ποιος είσαι ρε; Ο Γς της Βουλής;

 21. Γς said

  20->18

 22. Βασίλης Ορφανός said

  αν το επιχείρημα ενάντια στις ομόφυλες οικογένειες είναι ότι το παιδί χρειάζεται μητρικό και πατρικό πρότυπο για να ανατραφεί σωστά, δεν πρέπει να απαγορευτούν μόνο οι ομόφυλες οικογένειες, αλλά και οι μονογονεϊκές, αφού ούτε σε αυτές υπάρχει

  (Σχολιάζω με την ιδιότητά μου ως ψυχολόγου)
  Οι δύο περιπτώσεις έχουν μια τεράστια διαφορά, εάν πρόκειται για υιοθεσία πολύ μικρού παιδιού. Για να την αντιληφθούμε, χρειάζεται να δούμε τα πράγματα με τις ψυχο-διανοητικές ικανότητες ενός παιδιού νηπιακής ηλικίας, και όχι με το μάτι του ενήλικα.
  Σ’ αυτήν την ηλικία λοιπόν, το παιδί της μονογονεϊκής οικογένειας, συγκρίνοντας τον εαυτόν του με τα άλλα, αντιλαμβάνεται ότι κάτι «λείπει» στην οικογένειά του, και προσπαθεί να το συμπληρώσει «δημιουργώντας» τον γονιό που λείπει. Σε ακραία περίπτωση κινδυνεύει να πιστέψει στην ύπαρξη του «δημιουργήματός» του, και να βρεθεί ένα κλικ πριν την παράνοια (έχω συναντήσει περιπτώσεις παιδιών με τέτοιο ιστορικό – και στις δύο βερσιόν).
  Στην ομόφυλη οικογένεια, αντίθετα, το παιδί αντιλαμβάνεται ότι στην οικογένειά του κάτι «περισσεύει», σε σύγκριση με τις συνηθισμένες οικογένειες. Και για να «βγάλει» αυτό «περίσσιο» από τη ζωή του και να γίνει «σαν όλα τα άλλα παιδιά» (μιλούμε πάντα για παιδιά νηπιακής ηλικίας , δεν έχει άλλη λύση από τον «θάνατο του παρείσακτου» (ο οποίος θάνατος για τα νήπια δεν έχει εισαγωγικά – αλλιώς, ούτε το οιδιπόδειο θα ήταν βάσανο). Το (ασυνείδητο) βάρος που θα κουβαλά στη συνέχεια θα είναι χειρότερο και από την παράνοια, γιατί θα καθορίζει αρνητικά όλη του τη ζωή. Υπάρχει λόγος να μπει ένα παιδί σε τέτοιο ταραχτά;
  Φυσικά, το πρόβλημα δεν υφίσταται, ή τέλος πάντων όχι σ’ αυτόν το βαθμό, αν τα ομόφυλα ζευγάρια υιοθετήσουν ένα παιδί που έχει φτάσει σε επίπεδο ψυχο-πνευματικής ωρίμανσης τέτοιο που να του επιτρέπει να αντιληφθεί την πραγματικότητα των σχέσεων των θετών γονιών. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να συμβεί πριν εδραιωθεί η εφηβεία.
  Πάντως, υπάρχουν πολλά παιδιά στην εφηβεία που περιμένουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει. Κι ήταν κι αυτά κάποτε μωράκια με ροδαλές φτέρνες.

  Βέβαια, το θέμα είναι από τη φύση του πολύπλοκο. Συμφωνώ με την κατακλείδα τού Atheofobos.

 23. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 24. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Φυσικά, συμβολαιογραφικό καθεστώς, είχαμε για τα πάντα. Αν είναι να τρώμε πρόστιμα, καλώς κάναμε και το ψηφίσαμε. Δεν είναι ώρες για πεταμένα λεφτά.

  Όλα τα υπόλοιπα που ακούσαμε από τα έδρανα, αλλά φυσικά και αυτά που είδαμε (τα φιλάκια στη Μητρόπολη και στα θεωρεία της Βουλής π.χ.) είναι απλώς ο αντι-ομοφοβικός αφηνιασμός, που η ζωή θα δείξει πόσο θα γίνει αποδεκτός. Ο Έλληνας έτσι κι αλλιώς, αν του πεις να ρίξει αλάτι, θα σου το κάνει λύσσα (εννοώ, μην του πεις να γίνει «open-mind», θα βρεθεί στο άλλο άκρο…)

  PS : Πρόστιμα -που δεν «πουλάνε»- τρώμε κι εμείς για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στη Ραφήνα, αλλά δε νομίζω ότι θα το κάνουμε ποτέ οπτικοποιημένο θέμα, χέζ… από τα θεωρεία ! Ε, Γς; Τι λες;

 25. Το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών (εννοώντας αυτών που βρίσκονται προφανώς σε νηπιακή ηλικία) αντιμετωπίζεται από τους υποστηρικτές της με σαθρά επιχειρήματα: ουσιαστικά συγκρίνοντας την υποθετική οικογένεια ομοφύλων με μια διαλυμένη ή προβληματική (που ο άντρας πχ δέρνει τη γυναίκα κλπ) οικογένεια, λες και αυτός είναι ο κανόνας στις ετερόφυλες οικογένειες. Τα επιχειρήματα του κ.Βασίλη Ορφανού, αν και θα ήταν ενδιαφέρον να αναπτυχθούν από τον ίδιο περισσότερο, αποτελούν μια σοβαρή προσέγγιση.

 26. gpoint said

  Το σύμφωνο συμβίωσης ήταν τόσο απαραίτητο όσο άχρηστος και παρανοίκός είναι ο θεσμός του «γάμου» μεταξύ ομοφύλων ( μια που εδώ λεξιλογούμε δεν κοιτάμε και τον ορισμό του γάμου ; )

  Εχει δίκιο ο Β..Ορ. στο 23, άλλο η έλλειψη ενός γονέα κι άλλο να μεγαλώνει ένα παιδί με ομοφυλικούς γονείς, θεωρώ μεροληπτική την σύγκρισή τους με τις μονογονείκές οικογένειες

 27. Γς said

  Ομόφυλες, κανονικές, μονογονικές και άλλες οικογένειες:

  Κι αυτό το κούτσικο, σε τι σόι οικογένεια ήταν;

  Παρκάριζα, μικρές ώρες κοντά στου Δεληολάνη στο Παγκράτι, όταν βλέπω στο καθρεφτάκι ένα παιδικό μουτράκι ανάμεσα στο δικό μου και το πίσω αμάξι.
  Αμάν! Φτηνά την γλύτωσε. Κατεβαίνω. Ηταν δεν ήταν 4-5 χρονών.

  -Τι κάνεις ρε μπαγάσα τέτοια ώρα έξω;
  -Πως σε λένε; -Γιάννη, εσένα; -Και μένα Γιάννη.
  -Τη μαμά σου; Του είπα
  -Τον μπαμπά σου; Του είπα.
  -Τον άλλον σου μπαμπά;

 28. cronopiusa said

 29. Γιάννης Ιατρού said

  Πολύ καλό το σημερινό θέμα Νίκο, εκτός από λεξιλογικής, κι από κοινωνικής πλευράς κι από πλευράς πολιτικής / κομμάτων. Σίγουρα θα γίνουν πολλά σχόλια.

  Η δική μου άποψη: Το να κλείνει κανείς τα μάτια του στην καθημερινότητα και να βρίσκει καταφύγιο σε θρησκο-ιδεολογικά πιστεύω ότι είναι, εκτός άλλων, και δειλό. Συμφωνώ και με την τελευταία πρόταση του Αθεόφοβου στο 14, πιό πάνω. Όσο για την τεκνοθεσία κλπ. (ή όπως αλλιώς θέλει κανείς να αποδώσει την έννοια αυτή), το σχόλιο 22 είναι νομίζω πολύ κατατοπιστικό.

  Μιά παρατήρηση (επίκουρος του Γς στο 5α): Ο Ζουράρης, στο 4:13 της αγόρευσής του (στο link για ομιλία του στη Βουλή στο νήμα) λέει απαγορευμένες λέξεις. Νίκο, πως και δεν τον έπιασε η παγίδα; Πρέπει γρήγορα να αναβαθμιστεί η παγίδα και για ηχητικές τοποθετήσεις 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=SPGJ9nib7rI&t=4m13s

 30. Γς said

  24:

  PS : Πρόστιμα -που δεν «πουλάνε»- τρώμε κι εμείς για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στη Ραφήνα, αλλά δε νομίζω ότι θα το κάνουμε ποτέ οπτικοποιημένο θέμα, χέζ… από τα θεωρεία ! Ε, Γς; Τι λες;

  Βάλανε υπονόμους ομβρίων υδάτων και άρχισαν οι συνδέσεις με τα οικιακά απόβλητα.
  Μοσχομύρισε ο τόπος.

  Ασε που έχω δίπλα μου μια πολυκατοικία με βόθρο του ενός κυβικού μέτρου.
  Το σκατατζίδικο είναι μόνιμος επισκέπτης μας.
  Με τα αρώματά του κι αυτός.

 31. Γς said

  29:

  Αντε ρε Γιάννη που είσαι;

  Για σένα γράφω από το πρωί.
  Πλησιάζουν οι ημέρες της ανακοίνωσης του πολυγραφέστατου [σικ ρε] του ιστολογίου, που θα είναι ο Γς για ττέταρτη ή πέμπτη σερί φορά και πάω να βελτιώσω τη θέση μου. Σε έχει φοβηθεί το μάτι μου με τη φόρα που έχεις πάρει.

 32. Βασίλης Ορφανός said

  25
  Καθώς μεγαλώνουμε, ξεχνούμε να βλέπουμε τον κόσμο «με τα μάτια ενός μικρού παιδιού». Ευτυχώς για μας – αλλιώς, πώς θα γινόμασταν ώριμοι ενήλικες; Όταν όμως πρόκειται να κατανοήσουμε ένα παιδί, οφείλουμε, για το συμφέρον του παιδιού, να ξαναβρίσκουμε (εννοείται, μόνο για όσο χρειάζεται!) την «παιδική ματιά». Και αυτό είτε πρόκειται για ένα μικρό καπρίτσιο του παιδιού μας (που μας φαίνεται ακατανόητο) είτε για μεγάλα και σοβαρά θέματα. Φυσικά, άλλο πράγμα «κατανοώ ένα παιδί» και άλλο πράγμα «συμφωνώ με ένα παιδί».
  Η παρομοίωση που χρησιμοποιούσα συχνά με φοιτητές/τριες παιδαγωγικών σχολών για να δείξω τη διαφορά της «ματιάς» του παιδιού από τη «ματιά» του ενήλικα είναι η εξής: Ας φανταστούμε το μυαλό μας σαν ένα κόσκινο από το οποίο περνούμε την πραγματικότητα. Στο παιδί το πλέγμα του «κόσκινου» είναι μαλακό (όπως όλα είναι μαλακά στο παιδί, σάρκα, χόνδροι κλπ.). Λίγο να το ζορίσεις, ανοίγουν οι κλωστές του και αφήνουν να περάσει και το στάρι και τα πετραδάκιa και ένα σωρό άλλα σκουπίδια. Καθώς μεγαλώνουμε, το πλέγμα σκληραίνει, οι τρύπες μικραίνουν, και χωράει να περάσει μόνο το στάρι, άντε και καμιά ήρα. Τα κάθε λογής «σκουπίδια» μένουν επάνω, και τα πετάμε όποτε θέλουμε.
  Δεν θα επεκταθώ περισσότερο (μην το κάνω και… σεντόνι), θα πω μόνο ότι, αν έχουμε απέναντί μας ένα μικρό παιδί, το να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια φέρνει μόνο αρνητικά αποτελέσματα (αρνητικά για το παιδί, και σε τελευταία ανάλυση αρνητικά και για μας). Αν δεν τα καταφέρνουμε…, υπάρχουν οι ειδικοί. [γκρίζα διαφήμιση για τους εν ενεργεία συναδέλφους :)]

 33. @32 Άκριβώς! «Με τα μάτια ενός παιδιού», όπως όταν μιλάμε για την Ιστορία «με τα δεδομένα του τότε».

 34. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλημέρα
  Από το προικοσύμφωνο στο σύμφωνο, τριάντα και κάτι χρόνια δρόμος.

  Στο 105.5 τώρα ο Κράου με τα ωραία του.

 35. Γιάννης Ιατρού said

  31β: Όλα για σένα τα κάνω ρε Γς (τώρα όλοι για σένα δουλεύουμε, αλλά θα το ξέρεις), για να έχεις κίνητρο. Βλέπει είχες χαθεί τελευταία κάτι φεγγάρια και σκέψου να ‘χανες τα πρωτεία 🙂

 36. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  34α. Εννοώ από την κατάργηση της Προίκας(κεφαλαίο ως…θεσμός) ,το 1983,
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%B1
  μέχρι τη θεσμοθέτηση, χθες, του Συμφώνου Συμβίωσης. (Σύφωνο συβίωσης-στα κρητικά του Ποταμόσταυρου 🙂 )

 37. cronopiusa said

  Επικίνδυνες διατυπώσεις και παραλείψεις στο συμβολικό ψήφισμα της Βουλής για το Κράτος της Παλαιστίνης

 38. Spiral (13), πολύ ωραία τα λέει ο φίλος μου ο plagal. Φίλτατη όμως η αλήθεια, λέει κι άλλα και έχει και κει δίκιο 🙂

 39. Γς said

  34:
  Ο Κανιβαλισμός της Εκκλησίας «στ @@ μας» και άλλα τέτοια. Ωραίος

 40. LandS said

  @13
  Προτιμώ τη γραμμή του ΚΚΕ να τη μαθαίνω από τον Ριζοσπάστη. Όσο για τα συνθήματα του τύπου «ταυτόχρονα υλοποιεί ένα πρόγραμμα που χτυπάει αλύπητα μεταξύ άλλων και την μεγάλη πλειοψηφία των ΛΟΑΤ» άστα να πάνε.
  Δηλαδή οι ΛΟΑΤ να συνεχίζουν να χτυπιούνται πιο αλύπητα από τον γενικό πληθυσμό και να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα, επειδή υλοποιείται αυτό το πρόγραμμα;

  Αλλά όταν φτιάχνεις επιχειρήματα για να στηρίξεις συμπεράσματα του είδους
  «το ζήτημα δεν είναι η θέση του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά το τι συμβαίνει στην κοινωνία, μιας και την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει … η εργαλειοποίηση … προοδευτικών μεταρρυθμίσεων ως καρότο για να μην φωνάζουμε πολύ»

  Φερετζέδες δηλαδή για να κρυφτεί ότι το ΚΚΕ ψήφισε ΚΑΤΑ

 41. LandS said

  @37 Αυτό το λινκ στη μέση, ανάμεσα στα δυο βίντεα 🙂 λέει τον Μαχμούντ Αμπάς μαλάκα;

 42. Θεοδώρα said

  14, 22: η κοινωνία πρέπει να «δουλευτεί» πολύ ακόμα…η επιστήμη όμως μάλλον έχει αποφασίσει βλ. άρθρο με ενδιαφέρουσες παραπομπές http://www.eyedoll.gr/ngine.php?subid=15&type=1&articleid=5295

 43. derwanderer said

  Πραγματικά ωραίο άρθρο κ. Σαραντάκο!
  Αν σας (μας) διαβάζει ακόμα ο κ. Καραγιαννίδης, να τού δώσουμε κι από εδώ τα συγχαρητήρια που δικαιούται, μαζί με τις ευχαριστίες μας (γράφω ως ομοφυλόφιλος άνδρας, αν και νομίζω ότι η ισονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υπόθεση που μας αφορά όλους).
  Επειδή αναφέρεστε ονομαστικά σε βουλευτές, μοιράζοντας εύσημα και κιτρινοκόκκινες κάρτες, μια παρατήρηση, αν μου επιτρέπετε:
  Η κ. Βασιλική Κατριβάνου, η εισηγήτρια, για μια ακόμα φορά, όπως και σε πολλές, πολλές άλλες «δύσκολες» περιπτώσεις, το πήρε και πάλι πάνω της: Οι ομιλίες της, στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια, οι δημόσιες παρεμβάσεις της στον τύπο και στα ΜΚΔ, η γενναιότητα με την οποία αντιμετώπισε τόσο κυβερνητικούς εταίρους όσο και άλλους, σεσημασμένους, τερατολόγους και ασχημονούντες της (οΘντκ) κεντροδεξιάς και του νεοναζισμού, ήταν υποδειγματκές, σαφείς, ψύχραιμες και γενναίες. Αξίζει μια ειδική μνεία νομίζω. Έχουμε, περίπου, συνηθίσει και τη θεωρούμε δεδομένη, κάθε φορά που γίνεται λόγος για τα δικαιωματικά ή δύσκολα «εθνικά» θέματα. Της αξίζει ένα ειδικό μπράβο, νομίζω.
  ΥΓ. Δεν είμαι ούτε φίλος ούτε ψηφοφόρος της Βασούλας (ψηφίζω σε άλλη περιφέρεια) την γνώρισα όμως, μέσω των φοιτητικών κλπ κινημάτων, όταν ήμουν στη Νομική (85-90) και κάναμε λίγη παρέα τότε. Μετά χαθήκαμε εντελώς . Χαίρομαι όμως που δεν έχασε τίποτα από τη μαχητικότητα, τη γενναιότητα, τη διαύγεια που, από τότε ακόμα, την διέκριναν.

 44. Θρασύμαχος said

  http://left.gr/news/symfono-symviosis-kai-toy-horismoy-i-ora

  Το Σύμφωνο Συμβίωσης και του Χωρισμού η Ώρα

  «Όταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους, μη τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι», προτρέπει, αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους συμπολίτες μας, ανώτατος δημόσιος λειτουργός με ευδόκιμη προϋπηρεσία στη Βασιλική Χωροφυλακή. «Με το νομοσχέδιο απενοχοποιούνται οι πρακτικές της ομοφυλοφιλίας που οδηγούν σε λοιμώξεις του οργανισμού και καρκινογενέσεις», γνωματεύει ομοιόβαθμός του με αγνώστου προελεύσεως εξειδίκευση σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού. Η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης φαίνεται πως αφυπνίζει ένστικτα και δυνάμεις που η ελληνική κοινωνία και πολιτεία δεν είναι πια δυνατό να προσποιούνται πως αγνοούν. Μιλώντας στο όνομα της πλειονότητας του ελληνικού λαού, εκείνης που ακολουθεί τη θρησκεία της αγάπης και της αδελφοσύνης, οι άνθρωποι αυτοί εξωθούν ανοιχτά και ανεπιφύλακτα σε μισαλλόδοξη βία.

  Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα κάθε θρησκευτικής κοινότητας να οριοθετεί το ηθικό και το αμαρτωλό για τα μέλη της, να συνιστά και να αποτρέπει. Όταν, βέβαια, πρόκειται για λόγο εκτός του εξομολογητηρίου, για δημόσιο κήρυγμα ή διδασκαλία σε νέους, το ύφος προσλαμβάνει διαστάσεις ουσίας. Όσοι πίστευαν ότι τα εγκλήματα θρησκευτικού μίσους έχουν παρέλθει μαζί με το μεσαίωνα, δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά σε γειτονικές μας χώρες. Αιχμάλωτη αναχρονιστικών δομών και ιδεών, η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη αναπτύξει εκείνα τα αντανακλαστικά που θα τη βοηθούσαν, αν όχι κατ’ ανάγκην να καταστείλει, τουλάχιστον να απομονώσει τους θύλακες του μίσους στο εσωτερικό της. Η πολιτεία, όμως, δεν επιτρέπεται να περιμένει άλλο.

  Σε τί ωφελούν οι αντιρατσιστικοί ποινικοί νόμοι, όταν ο κατ’ εξοχήν ρατσιστικός λόγος εκφωνείται από δημόσιους λειτουργούς, προ των οποίων υποκλίνονται και ενίοτε ορκίζονται όλοι οι άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι; Ποιο μήνυμα στέλνει στην κοινωνία η θεσμική αδυναμία ή πραγματική απροθυμία επιβολής διοικητικών, έστω, κυρώσεων επί μισθοδοτουμένων του δημοσίου που κηρύσσουν το μίσος και το αίμα; Η σκανδαλώδης ανοχή απέναντι στις από άμβωνος προτροπές βίας, μήπως άραγε θα επεκταθεί μεθαύριο και απέναντι στις αντίστοιχες πράξεις, αν τυχόν οι φυσικοί αυτουργοί τους επικαλεστούν θεία εντολή; Για πόσο καιρό ακόμη θα προβάλλεται το απατηλό άλλοθι των δήθεν δύο προσώπων της εκκλησίας, του ηπίου και του ακραίου, όταν η ίδια η κορυφή της αξιώνει, μόλις προ ημερών, να μην ιδρυθούν αποτεφρωτήρια εντός κοιμητηρίων, ως εάν τα τελευταία ανήκαν στην εκκλησία;

  Δεν τρέφουμε την αυταπάτη, ότι ο χωρισμός πολιτείας και εκκλησίας θα εξισώσει μονομιάς τις θρησκευτικές κοινότητες, θα μεταβάλει δια νόμου τη μονομερή δικαστική ανεκτικότητα ή θα εμφυσήσει δια μαγείας αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σε εκ παραδόσεως ανεξέλεγκτους θρησκευτικούς λειτουργούς. Ωστόσο, έστω και μόνο για συμβολικούς, επί του παρόντος, λόγους, ο χωρισμός αυτός είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος απ’ όσο ποτέ. Για την τιμή της ελληνικής πολιτείας και την απελευθέρωση της κοινωνίας.

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  15.>>ψάχνω να βρω τη λέξη για τους υπόλοιπους
  Γι΄αυτούς που όχι μόνο δεν κάνουν διάκριση στους ανθρώπους αλλά εκδηλώνουν και έμπρακτα συμπάθεια (συμπαράσταση,συνδρομή, παρουσία στις διεκδικήσεις των δικαιωμάτων κλπ) στους ομοφυλόφιλους, άκουσα τη λέξη (τρυφερά) αδερφομάνα.

 46. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αλήθεια με ποιο δίκαιο-δικαίωμα έκαναν αυτές τις αδιανόητες ενέργειες απέναντι στις διαδικασίες του κοινοβουλίου μερικοί εκκλησιαστικοί λειτουργοί; Σε ποιο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνεται αυτό;
  Για τόσους ανθρώπους που πνίγονται καθημερνά, πού είναι οι καμπάνες αντίδρασής τους; Οι υποκρίταροι…

 47. Κώστας said

  Επειδή εδώ λεξιλογουμε ομοφυλοι ή ομοφυλόφιλοι;

 48. ομο-φοβικός και ομοφυλοφιλό-φιλος

 49. Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

  @47

  Δεν υπάρχει σύγχυση.
  Τα ζευγάρια είναι ετερόφυλα ή ομόφυλα. Οι άνθρωποι είναι ετεροφυλόφιλοι ή ομοφυλόφιλοι.

 50. spiral architect said

  @38, 40: Γι’ αυτό έβαλα την ανάρτηση του Πλαγκάλ, γιατί εγώ δεν έχω συγκεκριμένη άποψη επί του θέματος. Ή, μάλλον έχω. Πιστεύω ότι νομοθετήματα δεν πρέπει να καθορίζουν την προσωπική μας ζωή. Oμοίως και σύμφωνα με την κοσμοθεωρία μου αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ΛΟΑΤ ως διαφορετική ομάδα. Δεν έχουν ταξικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από τους ετεροφυλόφιλους, παρά μόνο διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Βάσει του πρώτου λοιπόν πρέπει να γίνεται ο όποιος διαχωρισμός.

  Στο κάτω-κάτω της γραφής ας αναθεωρούσαν τον αστικό κώδικα για τη βαρύτητα του πολιτικού γάμου/συμβίωσης.

  Αυτή η «CE» τυποποίηση ακόμα και στα ατομικά δικαιώματα προσωπικά με πνίγει. 🙄

 51. 50 Το ΣΣ ισχύει, θαρρώ, για όλα τα ζευγάρια που θέλουν (ομόφυλα ή ετερόφυλα).

 52. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής από το 1995 της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αυτός που πήρε από το μηδέν το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το ανέδειξε σε μια υπηρεσία που φαίνεται να λειτουργεί (σπάνιο σήμερα) και χάρις στην οποία, εκτός άλλων, έχουν σωθεί μέχρι σήμερα χιλιάδες ζωές, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

  Ευτυχώς, ακούγεται και κάτι καλό….. που και πού!

 53. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  Να με συμπαθάτε που έλειπα, αλλά ένας συνδυασμός εορταστικής φούριας και τεχνολογικών προβλημάτων (που ελπίζω να λύθηκαν) με εμπόδισε να συνδεθώ.

  43 Σας ευχαριστώ. Ο Χρήστος Κ. μας διαβάζει ακόμα, αλλά δεν σχολιάζει. Ήταν παράλειψή μου που δεν αναφέρθηκα καθόλου στη Βασιλική Κατριβάνου, αλλά την αγόρευσή της την έχασα. Καλά κάνατε και την αναφέρατε.

  10 Αυτή είναι η σωστή λέξη, σόφισμα.

 54. spiral architect said

  @51: Ισχύει Δύτα, αλλά τελικά ισχύει λειψά. 😉
  (το pinkwashing που’ λεγε ο Πλαγκάλ)

 55. Ιάκωβος said

  Μεγάλο θέμα. Και πολλές πτυχές του άγνωστες ακόμα. Ταπεινή μου γνώμη, το βασικό ερώτημα είναι:
  -Η ομοφυλοφιλία είναι μία ελεύθερη επιλογή κάποιου,ή έστω μια επιλογή που εξαρτάται από τις κοινωνικές συνθήκες;

  Δηλαδή κανείς αποφασίζει και «γίνεται» ομό με τον ίδιο τρόπο που γίνεται χρυσαυγίτης, γράφεται στην ΚΝΕ ή στους προσκόπους; Δηλαδή, είναι το ίδιο με το να γίνει χαρτοπαίκτης ή φιλάργυρος ή Τραπεζίτης ή η οσία Τερέζα της Ινδίας;

  Νομίζω η απάντηση είναι όχι. Η ομοφυλοφιλική επιθυμία είναι συνυφασμένη με την προσωπικότητα του ατόμου, μ’ άλλα λόγια όπως κάποιος γεννιέται ψηλός ή κοντός, έτσι κάποιος γεννιέται ομοφυλόφιλος, αμφι,κλπ

  Το πως θα διαχειριστεί όλο αυτό, νομίζω οτι χωράει συζήτηση. Μπορεί να το εκμεταλευτεί οικονομικά, να γίνει δηλαδή αρσενική πόρνη, μπορεί να το καταπιέσει και να γίνει επίσκοπος ή αρχηγός νεο-ναζιστικής οργάνωσης ή να παντρευτεί κάποιον ομόφυλο και να κάνει οικογένεια. Αυτά συζητιούνται . Αυτό που δε συζητιέται είναι η επιθυμία.

  Πιστεύω, ότι ανάμεσα σε αυτούς που αντιδρούν με βία εναντίον του φαινομένου υπάρχουν οι εξής:

  -Αυτοί που από άγνοια και προκατάληψη θεωρούν ότι πρόκειται για μια αμαρτία την οποία διαλέγει να περιπέσει ο εν λόγω
  – Αυτοί, ναζιστές κυρίως, που χτυπάνε τους αδύναμους και ανυπεράσπιστους γενικά, γκέι, Εβραίους, τσιγγάνους, φτωχούς, για να νοιώσουν ότι υπάρχουν οι ίδιοι.
  -Αυτοί που …ζηλεύουν γιατί κι οι ίδιοι είναι καταπιεσμένοι γκέι ή έστω αμφί. Σ’ αυτούς μέσα είναι οι διάφοροι Άγιοι Πατέρες και κάποιοι από τους ναζιστές, που ο αντι-ομό φανατισμός τους είναι πολύ ύποπτος και μοιάζει να κρύβει ψυχολογική προβολή. Νομίζω αυτοί οι τελευταίοι είναι οι χειρότεροι.

 56. Γς said

  52:

  >εκτός άλλων, έχουν σωθεί μέχρι σήμερα χιλιάδες ζωές

  Κόψε κάτι!
  Αναφερέ μου τουλάχιστον μία.

 57. spiral architect said

  Καλά, αυτό το μάθατε;
  Λεβέντης: "Βουλευτής τους Ποταμιού μας ζήτησε να μην ψηφίσουμε το σύμφωνο συμβίωσης"
  Ο τύπος είναι ο πλέον καταλληλος για να του εμπιστευτείς μυστικό. 😀

 58. Ιάκωβος said

  Το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο, ντροπή. Αναμενόμενο όμως. Στη Σοβιετική Ένωση τους στέλνανε στα γκουλάγκ. Αυτή ήταν η κατηγορία μαζί με άλλες εναντίον ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές κινηματογραφιστές του κόσμου, του Παρατζάνωφ. Τον πεθάνανε τον άνθρωπο.
  Για την ομοφυλοφιλία του Αιζενστάιν και τους εκβιασμούς του Στάλιν έχω ξαναμιλήσει, μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
  Κατά τα άλλα, «επιστημονικός σοσιαλισμός».

  Η ομιλία του Ζουράρι, όντως, πολύ καλή.Το ότι ο πατέρας του ήταν μαθητής του Χέρσφελντ, εκπληκτικό. Πολύ προχώ για την Ψωροκώσταινα του μεσοπολέμου.

  Ο Σίλερ στον Γκαίτε:
  Βόλφγκαγκ, άσε το χέρι μου, περνάει ο Χέρσφελντ (με τυπική εβραϊκή μύτη)

 59. 52

  Ο Σφακ-Αττάκ είναι καλύτερος στις δημόσιες σχέσεις παρά στο σάιμπερ-κράιμ. Πριν καμιά δεκαπενταετία δεν ήξερε ούτε να καμουφλαριστεί στο ίντερνετς. Σιγά-σιγά, όμως, με τη βοήθεια και των δημοσίων σχέσεων, έφτιαξε ομάδα.

  Δείγμα έργου από μια παλιότερη ζωή. Ρόμπα τον είχαν κάνει οι πιτσιρήδες.

  https://athens.indymedia.org/post/30805/

 60. Γιάννης Ιατρού said

  56: Έλα τώρα Γς! Δεν ξέρω αν το λές σοβαρά. Αν είναι ακριβώς χιλιάδες δεν το ξέρω, αλλά πάντως πολλές, πάρα πολλές. Αλλά και μία να ήταν, θα άξιζε τον κόπο. Τελευταίο συνβάν που διάβασα εδώ

 61. Γιάννης Ιατρού said

  59: Πάντως την έφτιαξε ρε Dog, αυτό δεν μετρά; Άσχετα από αυτά που παραθέτεις, έστω και αντιπροσωπευτικά στο πρόσωπό του, η ομάδα αυτή παίρνει εύσημα. Αυτό εννοώ.

 62. spiral architect said

  @59: Δεν είχαν βγει τα κρεμμύδια ακόμα. 😉

 63. 61

  Αναμφισβήτητα την έφτιαξε. Και αναμφισβήτητα κάθε τόσο βλέπουμε ειδήσεις πως η ΔΗΕ ματαίωσε αυτοκτονία, που είχε προαναγγελθεί μέσω Φ/μπ. Αλλά πόσοι που προτίθενται να αυτοκτονήσουν το ανακοινώνουν στα σόσιαλ μύδια;

 64. Επί της ουσίας, τώρα, έγινε ένα σημαντικό βήμα. Καιρός να γίνουν σημαντικά βήματα και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τα δικαιώματα των κρατουμένων και βεβαίως τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά.

 65. Γς said

  60:΄
  Καλά τέτοιες αυτοκτονίες-δηλώσεις είχα κάνει κι εγώ στα παιδικάτα μου σαν σωρό.

  Μόνο που δεν τις έπαιρναν στα σοβαρά [εκτός από μένα] οι γονείς μου κι οι γκόμενες αργότερα. Και να δεις που από όλες σώθηκα [και χωρίς Σφακιανάκη].

  Καμιά άλλη περίπτωση από τις χιλιάδες [μη αυτοκτονική πλιζ]

 66. Εντωμεταξύ, στη Σκαμνιά Λέσβου, ο δήμος απειλεί να διώξει τη μοναδική μη-κερδοσκοπική και αυτοοργανωμένη δομή αλληλεγγύης

  https://twitter.com/hashtag/iStandWithPlatanos

 67. Παναγιώτης Κ. said

  Συρθήκαμε στα δικαστήρια της ΕΕ γιατί δεν είχαμε ψηφίσει το ΣΣ και πληρώναμε πρόστιμα.
  Διαβάζω ότι η υπόθεση ήταν Valianatos and others vs Greece.
  Πόσο λοιπόν στοίχισε η αδιαφορία μας,η υποκρισία μας , η μικροπολιτική; Όλα αυτά μαζί.
  Και κάτι ακόμα: Με προβληματίζει το σκεπτικό σημαντικού τμήματος του πολιτικού προσωπικού της χώρας που σπεύδει να ερμηνεύσει και να υιοθετήσει τις διαθέσεις της εκκλησίας πριν καν αυτή τις διατυπώσει οπότε το θέμα λειτουργεί ως αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία!
  Στο όνομα του πολιτικού κόστους ή από φόβο μήπως δεν επανεκλεγούν προσχωρούν στις πιο οπισθοδρομικές αντιλήψεις.

  Ποια ακόμα ζητήματα μένουν για διευθέτηση και τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος;
  (Για να μη μας πει η κυβέρνηση ότι οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες την εμποδίζουν…)

 68. Γιάννης Ιατρού said

  65: Εντάξει, ίσως σήμερα να εκδηλώνονται/προαναγγέλονται κάποιες τέτοιες απειλές αλλιώς. Και μπορεί να είναι σοβαρές ή ψεύτικες. Πάντα όμως οφείλει κανείς να είναι προσεκτικός στην αξιολόγηση, ακόμα και σε περίπτωση αμφιβολίας καλύτερα να φυλάς ρα ρούχα σου….

  Αλλά ρε Γς, πόσες φορές δεν έχουν αποκαλυφθεί δίκτυα παιδοφιλιάς κλπ. τελευτάι μάλιστα σε μεγάλο αριθμό στην Ελλάδα; Αυτό δεν είναι απειλή για τη ζωή πολλών παιδιών; Και δεν έχει συμβάλει αυτή η υπηρεσία, της οποίας είναι επικεφαλής ο Σ.;

  Αλλά κοίτα, μη χαλάσουμε σήμερα το θέμα του νήματος. Τα λέμε και αλλιώς ….

 69. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  57 Έτσι!

  67 Εύστοχο αυτό με τους πολιτικούς που προεξοφλούν τη στάση της εκκλησίας.

  Για να διορθώσω μια παράλειψη, η (πολύ καλή) χτεσινή ομιλία της Βασιλικής Κατριβάνου:

 70. Ιάκωβος said

  Ένα άλλο ζήτημα που είναι ασαφές, είναι ο λόγος ύπαρξης της ομοφυλοφιλίας στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά δεν έχω χρόνο ούτε το ερώτημα να θέσω σωστά.

  Για να υπάρχει πάντως ομοφυλοφιλία θα είχε κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω εντρυφήσει, αλλά πιστεύω ότι μάλλον έχει να κάνει με την οργάνωση των φυλών επί εποχής κυνηγών-καρποσυλλεκτριών. Κάποιος στην ομάδα των κυνηγών που μακρυά από τον καταυλισμό μπορεί να εξυπηρετεί και αλλέως πέως, έχει μια χρησιμότητα. Βέβαια, ισχύει οτι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες έλλειψης γυναικών, μπορεί να αναπτυχθεί κάποιο είδος γενικευμένης ομοφυλοφιλίας και σε κανονικούς άνδρες, αλλά αυτό είναι παροδικό και αναγκαστικό, γίνεται με το ζόρι, παίρνει τη μορφή του βιασμού.
  Εκτός αν η υπόθεση αφορά το Μάριο, τον μούτσο του Κολόμβου, που το πήγαινε το γράμμα:

  Υπάρχει κι άλλο όμως. Αν μέσα στην φυλή υπάρχει και κάποιος ή κάποιοι που δεν έχουν δικά τους παιδιά, αυτό είναι ένα αβαντάζ για το σύνολο, γιατί νοιάζονται για όλους. Και ίσως, λέω εγώ, δεν είναι τυχαίο ότι πολιτικοί ηγέτες, καλλιτέχνες, παπάδες κλπ, έχουν παράδοση στο άθλημα. (για τους πολιτικούς το λέει και ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο).
  Και παραπέρα( δική μου σκέψη αυτή, μη βαράτε) όταν η κοινωνία έγινε πιο πολύπλοκη, χρειάστηκε ένα ολόκληρο στρατό από άτεκνους για να την υπηρετούν. Έτσι έχουμε στη Δύση την Εκκλησία *, που ήταν καλόγεροι και άγαμοι και διοίκησαν την Ευρώπη και επίσης έχουμε τους ευνούχους στην Ανατολή.Ο Ναρσής και πολλοί κινέζοι στρατηγοί ήταν ευνούχοι.

  Η ομοφυλοφιλία ήταν πάντα συνδεδεμένη με τους καλόγερους, τα δερβισικά τάγματα, τους βουδιστές κλπ. Μάλιστα τους τελευταίους τους κατηγορούσαν οι σαμουράι ότι τους κόλλησαν τη συνήθεια. Νομίζω η εξύψωση των ομοφυλόφιλων συναισθημάτων πρέπει να έχει παίξει εδώ.

  *εκτός του πάπα και όσων διατηρούσαν μπουρδέλα όπως οι Βοργίες

 71. nikiplos said

  Ιστορία αληθινή σε μίνι μάρκετ στου Ζωγράφου προ αμνημονεύτων φοιτητικών ετών:
  Η ιδιοκτήτρια (πεντηκοντούτις πρόωρα σταφιδιασμένη, πλην το «ρόϊτερ» της γειτονιάς αν ήθελες να γνωρίσεις καμία πιτσιρίκα ή ήσουν «διαθέσιμος» προς παντρειά):
  -Εχθές είδα έναν από εκείνους τους πως τους λένε? Ομοφιλόμιλους…
  Ο Θαμώνας (άλλοτε ζαράκιας στην ομόνοια, ιπποδρομιάκιας κλπ που «καλοέβλεπε» την ιδιοκτήτρια για κανένα «τυχερό»):
  -Δεν το λες καλά: Το σωστό είναι ομοφυλοφιλόφιλος…
  Εις εκ των πελατών (απηυδισμένος):
  -Γιατί δεν τον λέτε πούστη ρε παιδιά να συνεννοηθούμε?

 72. Γιάννης Ιατρού said

  55: Ιάκωβε, γράφεις – Αυτοί, ναζιστές κυρίως, που χτυπάνε τους αδύναμους και ανυπεράσπιστους γενικά, γκέι, Εβραίους ..
  Απορία: Θεωρείς γενικά τους Εβραίους (θρησκεία είναι, όχι υποχρεωτικά ιθαγένεια/φυλή κλπ.) ανυπεράσπιστους, ή το εννοείς ότι έτσι ήταν ορισμένες χρονικές περιόδους (π.χ. 193x-1945 κλπ.);

  Αν το εννοείς σαν θρησκευτικό προσδιορισμό και άλλοι οπαδοί άλλων θρησκειών κατά περιόδους ήταν σε παρόμοια μειονεκτική θέση. Λοιπόν το γενικοποιούμε ή τους παραθέτουμε όλους (ασύμφορο 🙂 ). Αν το εννοείς σαν δηλωτικό ιθαγένειας/φυλής/λαού κλπ., τότε και πάλι απορώ, γιατί και σ΄ αυτή την περίπτωση και άλλοι λαοί είχαν παρόμοια προβλήματα (όχι περιοριστικά, ενδεικτικά μόνο π.χ. Αρμένιοι).

  Α, κοίτα, μην παρεξηγηθούμε κιόλας. Μόνο σαν απορία/παρατήρηση το διατυπώνω. Με αυτά που γράφεις συμφωνώ στον γενικό τόνο 🙂

 73. BLOG_OTI_NANAI said

  44: Ασφαλώς ο Αμβρόσιος φαίνεται να έχει απολέσει ακόμα και την τυπική επαφή με το τι πρεσβεύει ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός.

  Όχι όμως να μας παριστάνουν τους τιμητές οι εκπρόσωποι μιας ελεεινής ιστοσελίδα που είναι ελεεινή διότι περνάει τους αναγνώστες της για ηλιθιους, καθώς αφιερώνει κάθε τρεις και λίγο άρθρα για εγκληματίες που κηρύσσουν το μίσος κατά της ανθρώπινης ζωής και μάλιστα έχουν διαπράξει φόνους (π.χ Κουφοντίνας) ή έχουν πάρει ΗΔΗ τα όπλα ως άλλοι Ταλιμπάν (Ρωμανός).

  Επίσης, έχουν μια αμνησία για το πόσα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί στο όνομα του μίσους της αθεΐας μέσα σε μόλις 80 χρόνια εξουσίας αριστερών δικτατοριών όπου «οι καλοσυνάτοι άθεοι» έκοβαν, έθαβαν ή έκαιγαν ζωντανούς τους «εχθρούς της Επανάστασης» σε αριθμούς τέτοιους, που οι μάγισσες του Μεσαίωνα από την Ιερά Εξέταση να μοιάζουν με πταίσμα. Η κτηνωδία του αθεϊσμού κόντεψε να εξαφανίσει ένα ολόκληρο Θιβέτ ενώ οδήγησε σε χιλιάδες φόνους κληρικών όλων των θρησκειών ή απλών θρησκευόμενων ανθρώπων, πέρα από τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις ιδεολογικά «αιρετικών».

  Ε, άι σιχτίρ λοιπόν που νομίζουν ότι όλοι έχουμε πάθει αμνησία και μας βγάζουν ηθικοπλαστικά κηρύγματα, ακριβώς ίδια με αυτά που προκάλεσαν χιλιάδες αντιθρησκευτικών εγκλημάτων.

 74. gmich said

  Γενικά το ΚΚΕ είναι ένα φοβικό κόμμα . Φοβάται και την σκιά του . Ο προεδρεύων της Βουλής βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι όσο είναι αυτός στη θέση του προέδρου δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει αντικομμουνισμό στην αίθουσα της βουλής . Αλήθεια ποιος νομίζει ότι είναι που απαγορεύει τον άλλο να ασκήσει κριτική στο ΚΚΕ με την κατηγόρια ότι είναι αντικομμουνιστής ταυτίζοντας τον με τους αντικομμουνιστές της εμφυλιακής μετεμφυλιακής και χουντικής περιόδου ; Γιατί νομίζει το ΚΚΕ ότι εκπροσωπεί αυτό και μόνον αυτό την κομμουνιστική θεωρία; Και τελικά πως μπορεί να κάνει κάποιος κριτική στο ΚΚΕ ; Αν το ΚΚΕ γίνει ποτέ κυβέρνηση ο κ. Λαμπρούλης δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να ασκεί κριτική στην κομμουνιστική κυβέρνηση; Εκμεταλλεύεται τα αντανακλαστικά των αριστερών στο άκουσμα και μόνο της λέξης αντικομμουνσμός εξαιτίας των διώξεων τους στο παρελθόν για την πίστη τους στον κομμουνισμό . Όσο για την τεκνοθεσία πιστεύω πως ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες όχι γιατί δεν θα την αποδεχτεί η κοινωνία αλλά ακριβώς επειδή δεν θα την αποδεχτεί φοβάμαι πως αυτό πιθανόν να έχει επιπτώσεις στο παιδί και κυρίως μέσω των συνομήλικων του (μια ακόμη αφορμή για μπούλινγκ ) . ¨Άλλωστε όπως είδαμε και στην βουλή τα παιδιά αυτών που με τόση σφοδρότητα κατέκριναν το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα μεταφέρουν στο σχολείο την άποψη των ομοφοβικών γονέων τους;

 75. 74

  Κυριολεκτικά ό,τι νάναι! 😦

 76. gryphon said

  Απογοητευτηκα παραπολυ απο τα επιχειρηματα αυτων που καταψηφισαν το νομοσχεδιο.Για τους παπαδες ουτε λογος.Δεν υπαρχει ουτε ενας εκει περα που να μπορει να αντιμετωπισει το επικοινωνιακο παιχνιδι των γκει ακτιβιστων αλλα και του συνολου των καθεστωτικων μμε.
  Η θεση του ΚΚΕ ειναι η πιο σωστη με την διαφορα για μενα οτι αυτο που λεει το ΚΚΕ ισχυουν για καθε κοινωνια κουμμουνιστικη η μη. .Τα υπολοιπα οι ηθικολογικες η θεολογικες αναλυσεις δεν χρειαζονται.Μονο μια κοινωνια αυτοκτονικη θα επελεγε να δωσει ιση σημασια και βαρος σε μια καθαρα περιθωριακη αριθμητικα συμπεριφορα και θα εμπαινε στην διαδικασια να αλλαξει το οικογενειακο και αστικο δικαιο για ψαρη της.Περι αυτου προκειται.Η ομιλια του Καραγιαννιδη φρικτη και μαλιστα ο ανθρωπος αυτος εχει επιδειξει μια πραγματικα αισψρη συμπεριφορα και φρασεολογια κατα των πολυτεκνων.
  Στην ομιλια του μαλιστα υπαρχει και μια πολυ μεγαλη αυθαιρεσια που υπαρχει και στο αρθρο εκει που λεει οτι με την σταση του το ΚΚΕ αποκλειει μια μεγαλη μεριδα του πληθυσμου.Ερωτω.Απο που προκυπτει οτι ειναι μεγαλη;
  Ελπιζω οχι απο τις παπατιες των Κinsey reports περι 10 και 15% ομοφυλοφιλων η και 30% που δηθεν ειχαν εστω μια φορα ομοφυλοφιλικη εμεπιρια κλπ.
  Και τα χιλιαδες παιδια που επικαλειται ο Καραγιαννιδης τι παραμυθι ειναι παλι αυτο.Υπαρχουν καπου επισημα στοιχεια;Εγω μονο τον γνωστο Φωτη ξερω που εχει υιοθετησει παιδι με τον συντριοφο του.Που ειναι οι χιλιαδες που αδημονουν.Μονο στην φαντασια του υπαρχουν .
  Η μαλλον ξερει οτι ειναι ψεμματα αλλα το λεει ακριβως για να ενισχυσει την δυστυχως πολυ διαδεδομενη αποψη οτι οι ομοφυλοφιλοι αποτελουν ενα μεγαλο μερος του γενικου πληθυσμου κατι που ειναι απολυτως ψευδες.
  Αποτελουν ενα ελαχιστο τμημα και απο αυτο ενα ελαχιστοτατο ειναι αυτοι η αυτες που εχουν καημο να υιοθετησουν παιδι.

 77. gryphon said

  59
  Eπιτελους βρηκα και εναν ανθρωπο εκτος απο τον εαυτο μου που να πιστευει οτι αυτο ο τυπος ειναι εντελως η σε μεγαλο βαθμο φεικ και απλος δημοσιοσχετιστας που βασιζεται στην αγνοια των διαφορων Εισαγγελατων και Αυτιαδων για να πλασαρει τον εαυτο του.

 78. Ιάκωβος said

  73, Γιάννης Ιατρού

  Πάντα, οι Εβραίοι (και οι τσιγγάνοι και οι γκέι) ήταν αδύνατοι και ανυπεράσπιστοι.
  Από τότε που τους έψηνε η Ιερά Εξέταση στην ισπανία ( μάλλον ο βασιλιάς στο όνομά της) ή στην Αγγλία που όποτε ήθελε ο Βασιλιάς τους έκλεβε ή τους έπνιγε, μέχρι το Ολοκαύτωμα, οι Εβραίοι, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν οι παρίες της κοινωνίας. Οι φτωχοί, οι ψειριάρηδες, οι καταφρονεμένοι.
  Δες πως τους δείχνουν οι ίδιοι οι Ναζί στο προπαγανδιστικό έργο Ο Αιώνιος Εβραίος. Σαν ποντίκια.

  Υπήρχαν και αρκετοί πλούσιοι. Αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι σε όλο το μεσαίωνα σχεδόν για την Εκκλησία η μεγαλύτερη αμαρτία ήταν ο τόκος, το να δανείζεις με τόκο. Οι Εβραίοι επιτρεπόταν να δανείζουν μια που δεν ήταν χριστιανοί. Όμως για αιώνες η κοινωνική τους θέση, και όσων δεν δανείζανε και των πλούσιων, δεν ήταν υψηλότερη από εκείνη της πόρνης.

  Όσο για την μεταγενέστερη συνομωσιολογία, οτι οι Εβραίοι κινούσαν τα νήματα της παγκόσμιας ιστορίας, αυτή προήρθε από την πλήρη ανικανότητα διαφόρων τάξεων και άλλων αγράμματων να κατανοήσουν τους νόμους της οικονομίας και της κοινωνίας.

  Καμιά συνωμοσία δεν μπορεί να διοικήσει τον κόσμο, όχι επειδή δεν υπάρχει, αλλά επειδή υπάρχουν πάρα πολλές.

  Ακόμα και σήμερα, υπάρχει λόμπι Εβραικό, Ισραηλινό. Αλλά υπάρχει και λόμπι αντι-Εβραικό, και λόμπι Ελληνικό, και σε παγκόσμια κλίμακα συνωμοσίες των Ρώσων, των Κινέζων, των σουνιτών, των σιιτών-Ιρανών-χεζμπολά. Και παλιότερα των κομμουνιστών. Όλοι κάνουμε τη συνωμοσία μας.

  Μόνο που, όπως (ακόμα) δεν μπορεί να κυβερνήσει ένα κράτος τον κόσμο φανερά, έτσι και καμία συνωμοσία από τις χιλιάδες που υπάρχουν, δεν μπορεί να κινήσει νήματα πέρα από το σημείο που θα τις το επιτρέψουν οι άλλες συνωμοσίες .

  Υπάρχει και η κοινή λογική. Αφού οι Εβραίοι κινούσαν τα νήματα του κόσμου, πως τα κατάφεραν να χαθούν στο Αουσβιτς;

  Η ιδέα ότι οι Εβραίοι είναι κάτι παραπάνω από όλα τα άλλα έθνη, περισσότερο οφείλεται στην δολοφονική παράνοια, την έλλειψη λογικής και τις ψυχολογικές προβολές των ναζιστών.
  Επειδή οι ίδιοι θα ήθελαν να εξολοθρεύσουν αυτές τις μειονότητες, την επιθυμία τους αυτή την πρόβαλλαν στους άτυχους εκείνους και πίστευαν βαθιά, ότι μια συνωμοσία των Εβραίων, ή των γκέι θέλει να καταστρέψει τον κόσμο, ή απλά να επικρατήσει έναντι όλων των άλλων. Μόνο που συνέβαινε το αντίθετο.

 79. Alexis said

  #42:η κοινωνία πρέπει να «δουλευτεί» πολύ ακόμα…η επιστήμη όμως μάλλον έχει αποφασίσει βλ. άρθρο με ενδιαφέρουσες παραπομπές

  Δεν ξέρω αν η επιστήμη έχει αποφασίσει και ούτε είμαι ειδικός, αλλά ο συντάκτης του άρθρου φαίνεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα.
  Αλλιώς δεν θα έγραφε αυτό:
  «Εμπειρικά δεδομένα από μελέτες σε ομόφυλες οικογένειες, δείχνουν ότι τα παιδιά τους αναπτύσσουν ομαλή ταυτότητα φύλου και συμπεριφορά φύλου.»

  ΥΓ: Βρίσκω τη φράση «η επιστήμη έχει αποφασίσει» επιεικώς άστοχη όταν μιλάμε για οποιαδήποτε επιστήμη, πολύ περισσότερο δε όταν μιλάμε για επιστημονικά πεδία που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του.

 80. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  5. Ευχαριστω πολυ για την πιο πικρη κια διασκεδαστικη αναρτση-αναλυση των συμβαινοντων εν ΝΔ που εχω διαβασει……Ο βαψομαλλιας γνωριζει πολλα και γραφει εξαιρετικα….. Μαλλον ανεργος συγγραφευς της διαδικτυακης προζας θα παραμεινω 🙂

 81. BLOG_OTI_NANAI said

  76 & 78: Ωπ, κάποιος πειράχτηκε… Κρίμα, αλλά δεν φταίω εγώ για τα εγκλήματα αντιθρησκευτικού μίσους… Εάν όμως σε ενοχλούν, απευθύνσου στον Λιάκο και τη Σία, και που ξέρεις, μπορεί να αλλάξουν την ιστορία για χάρη σου…

 82. spiral architect said

  Το άσμα της ημέρας:

 83. cronopiusa said

  ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΟΥΟΛΤ ΟΥΙΤΜΑΝ
  Στο Ηστ Ρίβερ και στο Μπρονξ
  τ’ αγόρια τραγουδούσαν έδειχναν τη μέση τους
  με τη ρόδα, το λάδι, το πετσί και το σφυρί.
  Ενενήντα χιλιάδες μεταλλωρύχοι βγάζαν ασήμι απ’ τα βράχια
  και τα παιδιά ζωγραφίζανε προοπτικές και σκάλες.

  Όμως κανένας δεν κοιμόταν,
  κανείς δεν ήθελε να ‘ναι ποτάμι,
  κανείς δεν αγαπούσε τα μεγάλα φύλλα,
  κανένας τη γαλάζια γλώσσα της ακτής.
  Στο Ηστ Ρίβερ και στο Κουίνσμπορο
  τ’ αγόρια παλεύανε με τη βιομηχανία,
  Κι οι Εβραίοι πούλαγαν στου ποταμού το φαύνο
  το ρόδο της περιτομής.
  κι ο ουρανός έφερνε προς τις γέφυρες και τις σκεπές
  κοπάδια βίσονες σπρωγμένα από τον άνεμο.

  Όμως κανένας δε σταματούσε,
  κανένας δεν ήθελε να ‘ναι σύννεφο,
  κανένας δεν έψαχνε τις φτέρες
  μήτε το κίτρινο στεφάνι του μικρού τύμπανου.

  Σα θα βγει το φεγγάρι
  οι τροχαλίες θενά περιστραφούν για να θολώσουνε τον ουρανό
  ένα σύννεφο από βελόνες θενά κυκλώσουνε τη μνήμη
  και τα φέρετρα θενά πάρουν όσους δε δουλεύουν.
  Νέα Υόρκη του βούρκου,
  Νέα Υόρκη των συρμάτων και του θανάτου
  Ποιον άγγελο κρύβεις στο μάγουλο;
  Πια φωνή τέλεια θα πει τις αλήθειες του σταχυού;
  Ποιος τ‘ όνειρο το τρομερό των λεκιασμένων ανεμώνων σου;

  Ούτε μια στιγμή μονάχα ωραίε γέροντα Ουόλτ Ουίτμαν
  δεν έπαψα να βλέπω τη γενειάδα σου γεμάτη πεταλούδες,
  ούτε τους βελουδένιους σου ώμους
  τους ξεφτισμένους απ’ τη σελήνη
  ούτε και τους μηρούς σου παρθενικού Απόλλωνα
  ούτε και τη φωνή σου ως μια κολώνα στάχτης
  ωραίε πρεσβύτη ως η ομίχλη
  που βόγκαγες όμοια μ’ ένα πουλί
  με το φύλο τρυπημένο από μια βελόνα,
  εχτρέ του σάτυρου
  εχτρέ του αμπελιού
  κι εραστή των κορμιών κάτω απ΄ το ρούχο το τραχύ.
  Μήτε για μια στιγμή αντρίκεια ομορφιά
  που σε βουνά από κάρβουνο, σε ρεκλάμες και σε σιδηροδρόμους
  ονειρευόσουν να ’σαι ποτάμι και να κοιμάσαι σαν ποτάμι
  μ’ εκείνονε το σύντροφο που θα ‘βαζε στο στήθος σου
  έναν πόνο μικρό απαίδευτης λεοπάρδαλης.

  Ούτε για μια στιγμή μονάχα, Αδάμ του αίματος, αρσενικέ
  άντρα μοναχικέ στη θάλασσα, ωραίε γέροντα Ουόλτ Ουίτμαν,
  γιατί στους εξώστες,
  μαζεμένοι στα μπαρ,
  βγαίνοντας σαν τσαμπιά απ’ τους υπονόμους,
  ριγώντας ανάμεσα στα πόδια των αμαξάδων
  ή τσιρίζοντας στις πίστες με τ’ αψέντι,
  οι πούστρες Ουόλτ Ουίτμαν σε δείχνουνε.

  Κι αυτός σε δείχνει! Κι αυτός! Κι ορμούνε
  πάνω στη φωτεινή κι αγνή σου γενειάδα
  ξανθοί απ’ το βορρά, της αρένας μαύροι
  μεγάλα πλήθη από φωνές κι από χειρονομίες
  όπως οι γάτες και τα σερπετά
  οι πούστρες, Ουόλτ Ουίτμαν, οι πούστρες,
  θαμποί από δάκρυα, κρέας για το μαστίγιο
  τη μπότα ή τη δαγκωματιά των θηριοδαμαστών.

  Κι αυτός σε δείχνει! Κι εκείνος! Βαμμένα δάχτυλα
  αγγίζουνε του ονείρου σου την όχθη
  όταν ο φίλος τρώει το μήλο σου
  με μια αβρή γεύση από βενζίνη
  κι ο ήλιος τραγουδάει στους αφαλούς
  των αγοριών που παίζουνε κάτω απ’ τα γιοφύρια.

  Όμως εσύ δεν έψαχνες τα τσαφουνισμένα μάτια
  μήτε το ζοφερό τέλμα όπου καταδύονται τα παιδιά
  μήτε το παγωμένο σάλιο
  μήτε τις καμπύλες λαβωματιές σαν του βατράχου την κοιλιά
  που περιφέρουν οι πούστρες στ’ αμάξια και στους εξώστες των καφενείων
  την ώρα που η σελήνη τους μαστιγώνει στις κόχες του τρόμου.
  Εσύ έψαχνες ένα γυμνό που να ‘ναι σαν ποτάμι,
  όνειρο και ταύρος που ενώνει τη ρόδα με το φύκι,
  πατέρας της αγωνίας σου, καμέλια του θανάτου σου,
  και που θενά βόγκαγε στις φλόγες τ’ απόκρυφου ισημερινού σου.

  Γιατί ‘ναι δίκιο ο άντρας να μην αναζητά την τέρψη του
  στη ματωμένη ζούγκλα του επόμενου πρωινού.
  Ο ουρανός έχει αμμουδιές για ν΄ αποφεύγει τη ζωή
  κι ‘ναι κορμιά που δεν τους πρέπει να επαναλαμβάνονται το χάραμα.

  Αγωνία, αγωνία, όνειρο, προζύμι κι όνειρο.
  Αυτό είναι ο κόσμος, φίλε, αγωνία, αγωνία.
  Οι πεθαμένοι σαπίζουν κάτω από το ρολόι των πόλεων.
  ο πόλεμος περνάει κλαίγοντας μ’ ένα εκατομμύριο αρουραίους
  οι πλούσιοι δίνουν στις αγαπητικιές τους
  μικρούς πεφωτισμένους ετοιμοθάνατους
  κι η ζωή δεν είν’ ευγενικιά, μήτε καλή, μήτ’ άγια.

  Μπορεί ο άντρας, αν το θέλει, να οδηγήσει τον πόθο του
  μέσ’ απ’ του κοραλλιού τη φλέβα ή το γαλάζιο γυμνό.
  Αύριο βράχια θενά ‘ναι οι έρωτες κι ο Χρόνος
  αύρα που κοιμισμένη έρχεται απ’ τα κλαριά κει πέρα.

  Γι αυτό δεν υψώνω τη φωνή μου γέρο Ουόλτ Ουίτμαν,
  ενάντια στο αγόρι που γράφει
  όνομα κοριτσιού στο προσκεφάλι του
  μήτε εναντίον τ’ αγοριού που νύφη ντύνεται
  μεσ’ τα σκοτάδια της γκαρνταρόμπας
  μήτε εναντίον των μοναχικών στα Στέκια
  που με σιχαμάρα πίνουνε απ’ της πορνείας το νερό.
  μήτε εναντίον των αντρών με το πράσινο βλέμμα
  που αγαπούνε τον άντρα και τα χείλη τους καίνε μεσ’ τη σιωπή.
  Αλλά ναι κόντρα σε σας πούστρες των πόλεων
  με την πρησμένη σάρκα και τους αναίσχυντους λογισμούς,
  μάνες της λάσπης, Άρπυιες. Εχθροί χωρίς όνειρο
  του έρωτα που στεφάνια χαράς μοιράζει.

  Ενάντια σε σας πάντα, που δίνεται στ’ αγόρια
  σταγόνες σπιλωμένου θανάτου με πικρό φαρμάκι.
  Ενάντια σε σας πάντα,
  Φαίρις της Αμερικής
  Πάχαρος της Αβάνας.
  Χότος του Μεξικού,
  Σαράσας του Κάντιθ,
  Άπιος της Σεβίλλης,
  Κάνκος της Μαδρίτης,
  Φλόρας του Αλικάντε
  Αδελαίδες της Πορτογαλλίας.
  Πούστρες όλου του κόσμου, δολοφόνοι περιστεριών!
  Σκλάβοι της γυναίκας σκύλες των φτιασιδωμάτων τους
  που στήνεστε στις πλατείες με πυρετό βεντάλιας
  ή πιασμένοι σ’ ενέδρα παγωμένων τοπίων κώνειου.
  Δεν θα υπάρξει έλεος! Ο θάνατος
  ρέει απ’ τα μάτια σας
  και μαζεύει γκρίζα λουλούδια στην όχθη του τέλματος.
  Δεν θα υπάρξει έλεος! Γρηγορείτε!
  οι συγχυσμένοι, οι αγνοί,
  οι κλασικοί, οι στιγματισμένοι, οι ικέτες
  θα σας κλείσουν την πόρτα της βακχείας.
  Κι εσύ, ωραίε Ουόλτ Ουίτμαν, κοιμήσου στις όχθες του Χιούντσον
  Με την γενειάδα προς τον πόλο και τα χέρια ανοιχτά.
  Μαλακέ άργιλε ή χιόνι, η γλώσσα σου καλεί
  συντρόφους να ξαγρυπνήσουν την ασώματη γκαζέλλα σου.
  Κοιμήσου τίποτα δεν μένει.
  ένας χορός από τοίχους ταράζει τα λιβάδια
  κι η Αμερική πνίγεται σε μηχανές και θρήνους.
  Θέλω ο δυνατός αγέρας της πιο βαθιάς νύχτας
  Ν’ αρπάξει άνθη και γράμματα απ΄ την καμάρα όπου κοιμάσαι,
  Κι ένα μικρό αραπάκι ν’ αναγγείλει στους άσπρους του χρυσού
  Τον ερχομό της βασιλείας του σταχυού. 15 Ιουνίου 1930

 84. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  77: Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ειναι το 7-10% -περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές.

 85. Παύλος said

  Και ο E-Lawyer για το ΣΣ:
  http://elawyer.blogspot.gr/2015/12/blog-post_23.html

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  Το σύμφωνο συμβίωσης ορθά ψηφίστηκε.

  Για την υιοθεσία όμως τα έχουμε ξαναπεί και μάλλον το άρθρο που βλέπω στο σχόλιο $42 πρέπει να είναι χιουμοριστικό.
  Εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με την ψυχολογία, και ένας αμόρφωτος γνωρίζει πλέον, ότι το γονεϊκό περιβάλλον διαμορφώνει από αρκετά έως πάρα πολύ ολόκληρο τον κόσμο του παιδιού, συχνά υποσυνείδητα. Η διαπροσωπική συμπεριφορά, η κοινωνική, η σεξουαλική, ακόμα και το ύφος ή το περπάτημα και ο τρόπος ομιλίας των γονιών αποτελούν στοιχεία που σε κάθε περίπτωση θα τα μιμηθεί το παιδί.

  Σε κάθε περίπτωση είναι γελοίο να βλέπουμε ένα κείμενο που να υποστηρίζει ότι το γονεϊκό περιβάλλον μεταδίδει τα πάντα στα παιδιά, εκτός από τις συνήθειες των… ομοφυλοφίλων, το οποίο δυστυχώς βλέπουμε στο συγκεκριμένο άρθρο αλλά και στην τρίτη γελοιογραφία στο σχόλιο #23, κάτι που το μόνο που δείχνει είναι με πόση ελαφρότητα αντιμετωπίζουν κάποιοι ομοφυλόφιλοι την ανάπτυξη των παιδιών αυτών και δεν έχουν ούτε καν τη διάθεση να το συζητήσουν σοβαρά.

  Εφόσον η επιρροή του γονεϊκού περιβάλλοντος είναι τόσο ισχυρή, ένα ποσοστό, τουλάχιστον ανάμεσα στα αγόρια που θα έχουν δύο άνδρες γονείς (ή στα κορίτσια που θα έχουν δύο «μαμάδες»), θα αναπτύξουν με καθαρή επιρροή από το περιβάλλον ροπή προς τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις χωρίς να υπάρχει η παραμικρή γονιδιακή ροπή προς την ομοφυλοφιλία με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια προσωπικότητα που θα βασανίζεται διαρκώς από έναν διχασμό. Ως απλό, παράδειγμα, είναι αστείο να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν θα δει αγοράκι να προσπαθεί να ερωτοτροπήσει με άλλο αγοράκι στο πρότυπο των δύο ανδρών γονιών του. Αυτό θα το μιμηθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες γιατί ακουμπάει μέσα του ως εμπειρία, χωρίς όμως να αποκλείεται ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά αυτή τον πληγώνει. Όποιος μελετήσει περιπτώσεις γυναικών κακοποιημένων ως παιδιά, θα απορήσει πώς είναι δυνατόν οι γυναίκες αυτές να έλκονται από μισητά για τις ίδιες πρότυπα ανδρών που τις κακοποιούν όπως ο πατέρας τους.

  Είναι πολύ εύκολο να πληροφορηθεί κάποιος τη σημασία που έχουν βαθιά ριζωμένες ψυχικές διαθέσεις, εμμονές, φοβίες ή κρίσεις ταυτότητας και σαφώς υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν χρόνια με ψυχοθεραπείες και ομάδες για να απαλλαγούν ή να μειώσουν τέτοια προβλήματα που τους εμποδίζουν ακόμα και να ζήσουν ως φυσιολογικοί άνθρωποι.

  Όμως οι γκέι κοινότητες δεν είναι αυτές που υποτίθεται απαιτούν να μην υπόκεινται σε πιέσεις οι ομοφυλόφιλοι να «μεταστραφούν» και να γίνουν ετεροφυλόφιλοι το οποίο πιέζει την ταυτότητα τους;
  Όμως, ακόμα και ένα μόνο παιδί από ομοφυλόφιλο οικογενειακό περιβάλλον (που δεν θα είναι ένα, αλλά πολύ περισσότερα), εάν βγει διχασμένο ως προς την σεξουαλική του ταυτότητα απλά και μόνο εξαιτίας του ομοφυλοφιλικού οικογενειακού περιβάλλοντος, τότε θα είναι σαν οι ομοφυλόφιλοι να προτείνουν να υποστούν οι άλλοι, αυτό που οι ίδιοι απεχθάνονται.

  Δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε με πλήρη γνώση και συνείδηση, ότι θα γίνει ανεκτό, ένα ποσοστό ανθρώπων χωρίς την παραμικρή προδιάθεση προς την ομοφυλοφιλία να υποστεί αλλαγή ή διχασμό η ταυτότητα τους. Αυτό ακριβώς λοιπόν που δεν επιθυμούν οι ομοφυλόφιλοι για τους εαυτούς τους, δεν μπορεί να απαιτούν να συμβεί σε άλλους. Όσο για την «αρθρογραφία» που προσπαθεί να μας πείσει ότι οι ομοφυλοφιλικές μίξεις είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ συμπεριφορά που ως διά μαγείας εξαιρείται από το περιβάλλον που θα μιμηθεί το παιδί, θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον φαιδρή.

 87. BLOG_OTI_NANAI said

  88: Φαντάζομαι γίνεται κατανοητό ότι η αναφορά στις κακοποιημένες γυναίκες γίνεται μόνο ως προς το ζήτημα ότι είναι δυνατόν κάποιος να επιλέξει συμπεριφορές που τον «ελκύουν» υποσυνείδητα αλλά ταυτόχρονα τον απωθούν συνειδητά. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η επιρροή στην ταυτότητα π.χ. ενός αγοριού θα υπάρξει ακόμα και αν οι δύο άνδρες γονείς του τον λατρεύουν και αποτελούν υπόδειγμα γονιού.

 88. spiral architect said

  Οθονιά-σχόλιο από κινητό του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου από fb
  (ανοίγετε ιδία ευθύνη)

 89. 90

  δεν μου αρέσουν ούτε αυτά τα κραξίματα. http://imgur.com/IPR8Pb9

 90. gpoint said

  # 80

  «Η ιδέα ότι οι Εβραίοι είναι κάτι παραπάνω από όλα τα άλλα έθνη, περισσότερο οφείλεται στην δολοφονική παράνοια, την έλλειψη λογικής και τις ψυχολογικές προβολές των ναζιστών.»

  Ελεος ρε Ιάκωβε

  αυτά τα περί «περιουσίου λαού», ταγμένης γης από τον Θεό και τα συναφή περί θείας προτίμησης ποιοί μας τα πλάσσαραν ::::::

 91. gryphon said

  86
  Αυτο το 7-10% λεω κι εγω.Απο που προκυπτει; .Απαντω κιολας.Απο τους ιδιες τις οργανωσεις των ομοφυλοφιλων και βασιζεται πανω στα στοιχεια του Κινσευ αλλα και αλλων γκει ακτιβιστων ερευνητων.
  Εγω τα αμφισβητω αυτα τα νουμερα γιατι δεν ξερω να εχει γινει καμμια παγκοσμια ερευνα οπου οι ανθρωποι να υπογραφουν καποια υπευθυνη δηλωση οπου να δηλωνουν τον σεξουαλικο τους προσανατολισμο.
  Αντιθετα εγω θα επικαλεστω τα αποτελεσματα της μεγαλυτερης μεχρι σημερα τηλεφωνικης δημοσκοπησης που εχει γινει ποτε για οποιοσηποτε θεμα στην Μ.Βρεττανια (40.000 ατομα ελαβαν μερος) με ερωτημα το πως αυτοπροδιοριζεστε σεξουαλικα.
  Το εχω αναφερει και παλαιοτερα εδω αλλα ας το επαναλαβω.Τα αποτελεσματα .Μολις το 1,5 % αυτοπροσδιοριστηκε σαν κατι αλλο απο ετεροφυλοφιλο. Περιπου 0.5 δηλωσαν γκει περιπου 0,5 λεσβιες και περιπου 0.5 τρανς, κοντσιτες κλπ
  Γιατι να μγν δεχθουμε αυτη την ερευνα που εγινε απο το (παλιο) bbc προ τριετιας και να δεχομαστε τους ισχυρισμους των γκει ακτιβιστων.
  Και το ποσοι η ποσες απο αυτο το ποσοτο ενδιαφερονται πραγματικα να κανουν συμφωνο συμβιωσης η θελουν να υιοθετησουν παιδια .το αδηνω στην κρισγ του καθενος.
  Εμενα και αυτο το ποσοστο βεβαια μου φαινεται υπερβολικα μεγαλο.
  Το πιο σωστο τεστ ειναι αυτο που μπορει να κανει ο καθενας η καθεμια απο μας.
  Να σκεφτει να φερει στο μυαλο του -της τους ανθρωπους του στενου κοντινου η και πιο μακρινου περιβαλλοντος τους συγγενικου διλικου επαγγςλαμτικου κλπ στην διαρκεια της μεχρι σημερα ζωης του.Να κανει ενα απλο μετρημα ποσα ατομα ομοφυλοφιλα ετυχε να γνωρισει στην ζωη του και ποσα ετεροφυλοφιλα.Εννοειται οτι δεν μπορει να ειναι κανεις σιγουρος για ολα αλλα νομιζω οτι ολοι μας εχουμε 100 200 300 ατομα για τα οποια ειμαστε σχεδον σιγουροι .Απο του γονεις μας τα αδερφια ξαδερφια θειουε θειες παιδικους φιλους φιλες γενικα ατομα που τα ξερουμε χρονια.Πιστευω οτι ειναι το πιο αξιοπιστο τεστ για να συνειδητοποιησει καποος καλοπιστος ανθρωπος το ποσο περιορισμενο φαινομενο ειναι αναμεσα στους ανθρωπους η ομοφυλοφιλια.

 92. gpoint said

  # 92 συνέχεια

  πρώτα έγινε ο ΟΣΦΠ και ο κομμουνισμός και μετά έγιναν οι αντιολυμπιακοί και οι αντικομμουνουστες σαν συνέπεια της δράσης των

 93. Τσοντούλα, κανείς; Κερνάω πριν έρθει ο γέρων και μας αφορίσει!

 94. Νίκος Κ. said

  93: «Εγω τα αμφισβητω αυτα τα νουμερα γιατι δεν ξερω να εχει γινει καμμια παγκοσμια ερευνα οπου οι ανθρωποι να υπογραφουν καποια υπευθυνη δηλωση …»

  «Αντιθετα εγω θα επικαλεστω τα αποτελεσματα της μεγαλυτερης μεχρι σημερα τηλεφωνικης δημοσκοπησης που εχει γινει ποτε για οποιοσηποτε θεμα στην Μ.Βρεττανια (40.000 ατομα ελαβαν μερος)…»

  Ερώτηση: Οι συμμετέχοντες στην τηλεφωνική δημοσκόπηση υπέγραφαν υπεύθυνες δηλώσεις;

 95. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  96 Αναρωτιέμαι έστω αν υπάρχει ένα λινκ προς την (υποτιθέμενη) έρευνα του BBC.

 96. Γιάννης Ιατρού said

  98: Νίκο, εδώ αυτό που ρώτησες (στη σελ.1), αλλά εδιαφέρον είναι κι αυτό εδώ που έχει σταστιστικά κι από άλλες έρευνες

 97. Γιάννης Ιατρού said

  99: π.χ. από το δεύτερο link που έδωσα, σελ. 3

 98. gryphon said

  99
  Ευχαριστω.Βασικα ειπα λαιο bbc γιατι ενω την ειχα σωσει την σελιδα μετα ειχε κατα καποιο τροπο εξαφανιστει και δυσκολευτηκα να την ξαναβρω.Να πω την αληθεια εγραψα οτι θυμαομουν χονδρικα και ειδα οτι δεν θυμομουν καλα .Ηταν λιγο παλαιοτερη (πως περνουν τα χρονια…) και κατι αλλα αλλα νομιχω μεσες ακρες καλα θυμομουν.
  Τελος παντων οπως ειπα πιο σωστο θεωρω το προσωπικο γκαλοπ που μπορει να κανει ο καθενας .

  96
  Οχι αλλα γιατι .στην σημερινη Αγγλια του σερ Ελτον Τζων να πουν ψεμματα οι ανθρωποι;. Εχουν κανενα λογο να φοβουνται η να κρυβονται;
  Δεν νομιζω.

 99. Νίκος Κ. said

  101β
  ΟΚ. Αλλά μην αμφισβητείτε τις υπόλοιπες έρευνες επειδή «δεν υπογραφουν καποια υπευθυνη δηλωση»

 100. Ευάγγελος said

  Καλησπέρα σας
  Με την άδεια του κυρίου Σαραντάκου θα ήθελα να καταθέσω και την δική μου άποψη.
  Πιστεύω λοιπόν πως αν δεν υπήρχε το πρόστιμο που πληρώνουμε (απ το 2013 θαρρώ) η κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να φέρει την
  επέκταση του συμφώνου για ψήφιση,ερχόμενη σε σύγκρουση με ΑΝΕΛ και Εκκλησία.Αλλά πως απ τη μια να ζητάς δανεικά και απ την άλλη
  να πληρώνεις πρόστιμα;
  Θα ήμουν πραγματικά ευχαριστημένος αν η κυβέρνηση έφερνε για ψήφιση το μέγα θέμα του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους που και
  υπεσχημένο είναι,και θα φέρει μετρήσιμα οφέλη στους καθημαγμένους πολίτες.
  Υπ αυτό το πρίσμα λοιπόν,δυσκολεύομαι να καταλάβω τους πανηγυρισμούς για μία νομοθέτηση σωστή μεν αλλά εν πολλοίς αναγκαστική
  υπό την δαμόκλεια σπάθη προστίμων.

 101. Μανούσος said

  Το θέμα με την υιοθεσία κατά την αντίληψή μου είναι φάουλ χοντρό και δεν περίμενα κε οικοδεσπότα σοφίσματα που προκαταλαμβάνουν με τα περί μονογονεϊκών οικογενειών και διαζυγίων, καθ΄ ότι η υιοθεσία είναι επιλογή ενώ το διαζύγιο ανωτέρα βία.
  Τα γονεϊκά πρότυπα δεν επιδέχονται εύκολα υποκατάστατα και όποιος δεν πείθεται ας ρωτήσει οικείους του που να είναι εκπαιδευτικοί για να καταλάβει την διαφορά ενός παιδιού με ομαλή οικογενειακή ζωή από ένα παιδί μονογονεϊκής οικογένειας.
  Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πέραν της ομοφυλοφιλίας υπάρχει και η ομοφυλοφυλική συμπεριφορά και οι εν γένει γενετήσιες παρεκκλίσεις οι οποίες οφείλονται σε κοινωνικά πρότυπα και μόδες.
  Συνεπώς ναι μεν το σύμφωνο συμβίωσης είναι μία χρήσιμη ρύθμιση, αλλά πέρνα του σημείου αυτού, οποιαδήποτε άλλη νομική ρύθμιση θα έχει συνέπειες πολύ σοβαρές για τα παιδιά που θα γεννηθούν ή υιοθετηθούν εντός τέτοιων σχημάτων, διότι η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Και μόνο αν σκεφτεί κανείς τον κοινωνικό ρατσισμό που θα υποστεί ένα παιδί με 2 μπαμπάδες ή μαμάδες αρκεί για να βάλει σε περίσκεψη όποιον σκέφτεται τέτοια εγχειρήματα.
  Το να απαντήσει κανείς περί διαπαιδαγώγησης και άλλες φλυαρίες δείχνει απλώς ότι έχει ξεχάσει πώς λειτουργούν οι ανήλικοι μαθητές προς όποιον διαφέρει έστω και αν φοράει ασυνήθιστο χρώμα παπουτσιών, πολλώ μάλλον αν υπάρχουν άλλα ζητήματα.
  Αυτό το αναφέρω ως άμεσο πρακτικό πρόβλημα κατανοητό από όλους.
  Το ότι το ίδιο το παιδί θα βρεθεί να αναπτύσσεται σε μη φυσιολογικό περιβάλλον το αντιπαρέρχομαι απλώς.
  Επιχειρήματα του πώς ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι η κοινωνία και οι άνθρωποι δεν δίνουν λύσεις.
  Εν κατακλείδι αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα και καλό θα είναι να μη βλέπουμε τα παιδιά ως επιθυμητά αξεσουάρ. Στον αντίποδα πρέπει κι εγώ να προκαταλάβω ότι οι αστοχίες στην ανατροφή των παιδιών από μία μαίηνστρημ οικογένεια, δεν αναιρούν το αφύσικο μίας ομοφυλοφυλικής, ενώ η τεκνοποιία εν πολλοίς δεν είναι επιλογή αλλά κοινωνική επιβολή για πλείστα όσα ετερόφυλα ζευγάρια, άρα και πάλι δεν υπάρχει σύγκριση.

  Τέλος είναι απορίας άξιον γιατί έχει οδηγηθεί μία κοινωνία να απαξιώνει την οικογένεια κλπ για τα ετερόφυλα ζευγάρια εν πολλοίς ως μικροαστική ηθική και συντήρηση, αλλά τα ίδια ακριβώς να αποθεώνονται ως πρόοδος αν πρόκειται για ομόφυλα….

 102. Μαρία said

  Ο Σιατίστης πάντως κινείται στη γραμμή ΚΚΕ 🙂 http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/10-apopseis/5111-siatistis-etoimazete-gia-tin-patrida-meres-sipsis-kai-parakmis
  http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/5275-siatistis-paulos-etoimazetai-progkrom-enantion-kathe-eleutherou-politi-pou-exei-apopsi
  Αλλά επειδή τα έχωσε και στον Αμβρόσιο (Ἡ κάθετη ἄρνηση τῆς Ἐκκλησίας στήν ἀποδοχή τῆς ὁμοφυλοφιλίας δέν σημαίνει τήν ἀπόρριψη, οὔτε τήν περιφρόνηση, οὔτε περισσότερο τό φτύσιμο κανενός ἀνθρώπου.
  Αὐτός ὁ λόγος πού ἀκούστηκε ἀπό ἱερωμένο πρόσωπο ΔΕΝ ἔχει σχέση μέ τήν Ἐκκλησία γιατί δέν ἔχει καμμία σχέση μέ τόν Χριστό. Ὁ Χριστός δέν μίλησε ΠΟΤΕ μέ τέτοιο τρόπο γιά τούς ἀποτυχημένους καί τούς ἁμαρτωλούς.
  Μίλησε μέ ἀγάπη, τούς θεράπευσε ἀπό τίς ἀσθένειες τους, τούς προειδοποίησε νά μήν ξαναμαρτήσουν γιά νά μήν τούς συμβοῦν χειρότερα, ἀλλά ποτέ δέν τούς ἔφτυσε καί δέν ἔδιωξε κανένα ἀπό ὅσους τόν πλησίασαν.) αυτός τώρα τον καλεί να βγάλει το μίσος απ’ την ψυχή του και θα του ξηγηθεί μετά τις γιορτές! Ο Αμβρόσιος! http://mkka.blogspot.gr/

 103. 52: τι θεός, ημίθεος! Θλίψη…

  Καποδιστριακές πατάτες και παιδική πορνογραφία στο Ίντερνετ

  Με λίγα λόγια, νομοθετείτε εσείς, γνωμοδοτούμε εμείς

  Η πιπίλα της Βουδαπέστης

  sfakatak

  Δέσποινα

 104. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  104 Μόνο που εσύ κάνεις πείραμα σκέψης, ενώ υπάρχουν ήδη (σε άλλες χώρες) παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν ενηλικιωθεί. Συμφωνώ πάντως ότι προς το παρόν δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα.

 105. Μαρία said

  107
  Το δε επιχείρημα για τον κοινωνικό ρατσισμό είναι εντελώς σαθρό. Ρατσισμό υφίστανται και τα γυφτάκια, τα μαυράκια (γνωστοί μου που υιοθέτησαν μαυράκια, αναγκάστηκαν να τους αλλάξουν νηπιαγωγείο, για να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα), κοινωνικό ρατσισμό τα πολύ φτωχά παιδιά αλλά κανείς δεν διανοήθηκε να απογορεύσει σ’ αυτούς τους ανθρώπους είτε να γεννάνε είτε να υιοθετούν παιδιά άλλης ας πούμε φυλής.

  Πριν απο εικοσαριά χρόνια είχα παρακολουθήσει σχετική συζήτηση στη γαλλική τηλεόραση στην οποία συμμετείχαν βαριά ονόματα της ψυχανάλυσης χωρίς κανείς τους να διαφωνεί με την υιοθεσία παιδιών απο ομόφυλα ζευγάρια.

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Φυσικά, η επέκταση του Συμφώνου δεν πρέπει να θεωρηθεί συχωροχάρτι της κυβέρνησης για όσα στραβά έχει κάνει, AN EXEI KANEI, σε άλλους τομείς. Έτερον
  εκάτερον.» Αν έχει κάνει; με εκπλήσεις δυσάρεστα, δεν μπορεί να το λέει αυτό ενας αριστερός.

  «αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι η κυβερνητική συνεργασία δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει πρωτοποριακά, προοδευτικά μέτρα -όπως άστοχα είχαν προβλέψει διάφοροι μάντεις κακών.»
  Πρωτοποριακά θα ήταν πρίν 30 χρόνια, προοδευτικά πριν 20, τώρα είναι αυτονόητα και κάτω από ευρωπαϊκή πίεση και καταδίκη.

  «Τι άλλο από αντικομμουνιστικό είναι ένα όραμα που αποκλείει από την κομμουνιστική κοινωνία μια μεγάλη μερίδα του λαού, που ταυτίζει αναπαραγωγή και συμβίωση;»
  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ!

  Για το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχω να πώ κάτι, μια και θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από τότε που ψηφίστηκε ο πολιτικός γάμος, βέβαια σε ενα χριστιανοταλιμπανικό κράτος όπως η Ελλάδα, πάλι καλά λέμε.

  Για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, εν πρώτοις είμαι υπέρ, όσοι κόπτονται για τα ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών, ας πάνε σε ένα ορφανοτροφείο (όχι στο Παπάφειο που τα βιάζουν συστηματικά αλλά ο θεούλης κάνει τα στραβά μάτια, μια και το μαγαζί είναι δικών του συμφερόντων) να τα ρωτήσουν αν θα ήθελαν να τα υιοθετήσουν ομοφυλόφιλοι ή να μείνουν εκεί.
  Ενα σοβαρό ζήτημα, είναι κατά πόσο το ομόφυλο ζευγάρι είναι ισορροπημένο, και συνειδητοποιημένο για να μεγαλώσει παιδί, και ποιός θα το κρίνει αυτό. Απ΄την άλλη, η πλειονότητα των ετερόφυλων ζευγαριών, είναι ανισόρροπα (το μέτρο μου είναι, όσοι σηκώνουν το χέρι τους και χτυπούν το παιδί τους, ή του ασκούν ψυχολογική βία για να το «συνετίσουν» είναι ανισόρροποι) και γεννοβολούν ασυνείδητα κάτω από την κοινωνικοθρησκευτική πίεση – καταπίεση.
  Το βασικότερο πρόβλημα όμως, θα είναι ο κοινωνικός διαχωρισμός-αποκλεισμός αυτών των παιδιών, από μια κοινωνία που είναι γαλουχημένη με την θρησκευτική διαστροφή από την βρεφική ηλικία. Μια αρρωστημένη θρησκόληπτη κοινωνία που θεωρεί τα παιδιά εκτός γάμου ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ, κι όχι παιδιά της, είναι προβλέψιμο πως θα αντιδράσει στα υιοθετημένα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών.
  Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ πως θα πρέπει τα κριτήρια να είναι αρκετά αυστηρά, με βασικότερο την οικονομική εξασφάλιση του παιδιού σε περίπτωση θανάτου ή χωρισμού του ζευγαριού.

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  64 – » Καιρός να γίνουν σημαντικά βήματα και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τα δικαιώματα των κρατουμένων και βεβαίως τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά.»
  To προσφυγικό/μεταναστευτικό έχει λυθεί, αποφασίζει η φύση κι ο Ποσιδώνας, για τα δικαιώματα των κρατουμένων, να σου πώ πως η συντρόφισα Σταμάτη βγήκε από την φυλακή, τα εργασιακά έχουν λυθεί, ο εργοδότης απφασίζει και διατάσσει, όσο για το ασφαλιστικό το πολύ σε κάνα δίμηνο θα έχει λυθεί, όσοι δεν έχουν λεφτά, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ, πιο αριστερός πεθαίνεις.

  76 – Έλα ρε, απ΄αυτό ζεί, αν δεν υποστηρίξει το σπίτι του…..!

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – «Μονο μια κοινωνια αυτοκτονικη θα επελεγε να δωσει ιση σημασια και βαρος σε μια καθαρα περιθωριακη αριθμητικα συμπεριφορα και θα εμπαινε στην διαδικασια να αλλαξει το οικογενειακο και αστικο δικαιο για ψαρη της.» Αυτή η κοινωνία λέγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ.

  104 – «Τέλος είναι απορίας άξιον γιατί έχει οδηγηθεί μία κοινωνία να απαξιώνει την οικογένεια κλπ για τα ετερόφυλα ζευγάρια εν πολλοίς ως μικροαστική ηθική και συντήρηση, αλλά τα ίδια ακριβώς να αποθεώνονται ως πρόοδος αν πρόκειται για ομόφυλα.»
  Και οι δύο περιπτώσεις μικροαστική ηθική και συντήρηση είναι.

 109. Τάσος Κουράκης said

 110. sarant said

  112 Ευχαριστούμε!

 111. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Είναι τουλάχιστον λυπηρό που το ΄στριψαν μερικοί/ες. Μωρέ μπράβο εθνοπατέρες/εθνομητέρες να το στρίβουν όπου δε βολεύονται! Να τους έχομε υπόψη για το χειμώνα που λένε στο χωργιό μου.

 112. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ένα λινκ «συγκεντρωτικό» ξέχασα
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500047852

 113. Μαρία said

  115
  Δεν είναι όμως καλό, τα μπουρδουκλώνει. π.χ. ο Τζέρι κι ο Βρούτσης ψήφισαν ναι επι της αρχής και καταψήφισαν όλα τα άρθρα. Γι’ αυτό επι της αρχής το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 193 θετικές ψήφους, ενώ μετά τα άρθρα ψηφίζονται με το πολύ 191 ψήφους.
  Απ’ το ΚΚΕ στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο 3, ο Γκιόκας, ο Λαμπρούλης κι ο δικός σας ο Συντυχάκης με ένα λόγο αριστούργημα. Η γιαγιά μου ήταν πολύ πιο μπροστά απ’ αυτόν.
  Αυτό είναι πιο αναλυτικό. http://www.efsyn.gr/arthro/isonomia-axioprepeia-sevasmos-sti-diaforetikotita

  Όταν έρθει και το νομοσχέδιο για τους/τις τρανς, θα γελάσουμε πολύ.

 114. sarant said

  116 Ναι επί της αρχής και Όχι σε όλα τα άρθρα -μονά ζυγά δικά του δηλαδή.,

 115. LOL3K said

  «Η χτεσινή μέρα ήταν ιστορική και για τη Βουλή των Ελλήνων και για τη χώρα.» Και ως γνωστόν, οι ιστορικές ημέρες σ’ αυτόν τον τόπο είναι πολλές. Ποια να πρωτοθυμηθεί κανείς; Και ποια από τις ιστορικές μέρες αυτής της χώρας δε θα μοιάζει πλέον νάνος σε σύγκριση με τη χτεσινή; Οέο;

  Το μόνο θετικό από όλη αυτή την επικοινωνιακή φούσκα, όντως ιστορικών διαστάσεων, είναι ότι, λόγω του συμφώνου, θα αυξηθεί(;) ο καταγεγραμμένος αριθμός των επίσημων ζευγαριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

  Ποια θα είναι άραγε η επόμενη «ιστορική μέρα για τη βουλή και για τη Χώρα»;

 116. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Λαμπρά! Απ’ όλα είχε ο μπαξές.Το κουφοτερότερο ήταν αυτό των Γιακουμάτου και Βρούτση,ναι επί της αρχής και όχι στο σύνολο! Και ήταν και οι δυο υπουργοί σε νευραλγικά υπουργεία. Ξαναμπράβο. Καλά ο Κεφαλονίτης ,γιατρός κατά τ΄άλλα, μας είχε προϊδεάσει όταν έλεγε προ καιρού πως φταίνε οι μάνες που ντύνουν με φουστανάκια τ΄αγόρια και τους αλλάζουν φύλο!

 117. Μαρία said

  Ο Κυριάκος πάντως μπορεί να χάσει αδώνειους ψήφους. Ήδη ο γνωστός φασίστας Σκαλούμπακας δήλωσε οτι δεν θα τον ψηφίσει, αφού ψήφισε «το αισχρό νομοσχέδιο».

 118. Avonidas said

  #70. «Για να υπάρχει πάντως ομοφυλοφιλία θα είχε κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα.»

  Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι!!

  Αν είχα 1 ευρώ για κάθε φορά που ακούω τέτοια επιχειρήματα, θα την άραζα τώρα στο ιδιωτικό νησί μου.

  Δεν είναι όλα τα χαρακτηριστικά κι οι εκφάνσεις της φύσης μας αποτέλεσμα προσαρμογής, πόσο μάλλον βελτιστοποίησης. Μερικά πράγματα απλά συμβαίνουν. Και για να μην το τραβήξουμε μακριά, για να έχει κάποια ελπίδα το επιχείρημά σου, θα έπρεπε η ομοφυλοφιλία να είναι έστω ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΙΜΗ. Είναι;

  Αν όχι, κάθε συζήτηση περιττεύει.

  (Α, και το «εγγενής» δεν είναι καθόλου το ίδιο με το «κληρονομήσιμη».)

 119. Avonidas said

  Όσο για το ζήτημα της υιοθεσίας, αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι το γιατί, για να γίνει κάποιος θετός γονέας, περνάει από χίλια κοινωνικά κόσκινα, ενώ ο κάθε ψυχάκιας που διαθέτει τον βιολογικό εξοπλισμό να αναπαραχθεί θεωρείται επαρκής γονέας μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

  Στο κάτω κάτω, το γεγονός ότι ένας άντρας μπορεί να εκσπερματίσει, ή μια γυναίκα να μείνει έγκυος, δεν συνεπάγεται κι ότι είναι σε θέση να αναλάβουν τη φροντίδα ενός νεαρού ανθρώπου μέχρι την ενηλικίωση.

 120. Μαρία said

  Ναι και απ’ το Βαγγέλα: Επίσης θεωρώ ανεπίτρεπτο το γεγονός πως ενώ ήξερε ο κύριος Μητσοτάκης πως είχα προσωπικούς λόγους εχθές που δεν μου επέτρεψαν να είμαι στη βουλή και γνωρίζει τις θέσεις μου για το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο εδώ και καιρό όλος ο κόσμος γνωρίζει πως θα ψήφιζα, βγήκε σήμερα να ζητήσει με τρόπο άκομψο επίσημη τοποθέτησή μου. Μου κάνει δηλαδή μάθημα αυτός που απείχε από την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας;» http://www.efsyn.gr/arthro/moy-kanei-mathima-aytos-poy-apeihe-apo-tin-eklogi-toy-ptd
  Ο οποίος φιλελεύθερος Κούλης του το κρατάει του Πάκη, επειδή το 2008 δεν κατέβασε τα τανκς.

 121. Γς said

  121:

  >> #70. «Για να υπάρχει πάντως ομοφυλοφιλία θα είχε κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα.»

  >Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι!!

  Ναι, ναι, ναι, ναι!

  Και δεν πρέπει να είσαι ο παρωχημένος Λαμάρκ ή ο ασεβέστατος Λυσένκο για να επικαλεστείς την κληρονομικότητα των επίκτητων χαρακτηριστικών.

  Ειναι η μεθυλίωση, η επιγενετική τροποποίηση που μπορεί να δικαιολογήσει την κληρονόμηση των επίκτητων χαρακτηριστικών.

  Αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται μια τέτοια γενετική ή επιγενευική ανάλυση.
  Διότι η ομοφυλοφιλία είναι καθαρά τρόπος συμπεριφοράς, επιλογή, σεξουαλικής και αγαπησιάρικης πρακτικής, που λίγο χώρο αφήνει στο εξελικτικά εγωιστικό γονίδιο.

  Και είναι δουλειά του άλλου εγωιστικού παρτενέρ του Ρίτσαρντ Ντόκινς, του μιμιδίου [meme] της θεμελιώδους μονάδας πολιτισμικής κληρονομιάς, να βγάλει το φίδι απ την τρύπα.

  Σχόλιο #1

 122. Γιώργος Πρίμπας said

  Το σύμφωνο συμβίωσης τακτοποιεί θέματα κληρονομικά και αυτό είναι δίκαιο.
  Άνθρωποι που τους είχαν ξεγράψει οι δικοί τους, λόγω του τρόπου ζωής τους, για εκαετίες εμφανίζονται μετά το θάνατό τους και διεκδικούν και παίρνουν περιουσίες που ενδεχόμενα άτομα που συζούσαν μαζί τους επί χρόνια και είχαν συνεισφέρει στη δημιουργία τους και «πετιούνται στο δρόμο».
  Το θέμα δεν λύνεται με ιδιωτικά συμβόλαια διότι τέτοια συμβόλαια διαθήκες πέφτουν σε δικαστήρια ενώ στα πωλητήρια μπορεί να μην είναι εύκολο να δικαιολογηθούν τα χρήματα και επίσης ο πωλητής χάνει την κυριότητα εν ζωή.
  Από κει και πέρα όμως το θέμα της υιοθεσίας είναι κάτι διαφορετικό και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, για το ενδεχόμενο δυνατότητας υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια (αντρών καθόσον μια γυναίκα ομοφυλόφιλη μπορεί να τεκνοποιήσει μέσω εξωσωματικής και φυσικά είναι αναφαίρετο δικαίωμά της ), και τα δεδομένα από χώρες που ήδη συμβαίνει.
  (σχόλιο 122)
  Προσωπικά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το έχω πει [γιατί αυτός ή αυτή να γίνονται γονείς;] αλλά μόνο σε ακραία φασιστικά κράτη τέτοια θέματα νομοθετούνται.

  4.30… αφήνω μια καλημέρα ή καληνύχτα

 123. Εγώ said

  Αν μου επιτρέπετε μία ρετρό αναφορά:

  Σωτήριον έτος 1982. Θα πρέπει να ήταν Ιανουάριος. Το ΚΚΕ ψηφίζει με χέρια και με πόδια το νέο οικογενειακό δίκαιο του ΠΑΣΟΚ που ήταν στα φόρτε του (πολιτικός γάμος, αποποινικοποίηση της μοιχείας κλπ.) Η Ν.Δ. του μακαρίτη του Βαγγέλα αποχωρεί από τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας και οι παπάδες ως συνήθως ξιφουλκούν για την επερχόμενη καταστροφή (ανάμεσά τους και ο Αμβρόσιος, παλιά καραβάνα).

  Λίγους μήνες μετά, καλοκαίρι του ’82, ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει απ’ το πουθενά ένα απίστευτα ομοφοβικό σχόλιο, με αφορμή κάτι μάλλον ανάξιο αναφοράς λόγου.

  [IMG]http://i66.tinypic.com/2iuam3d.jpg[/IMG]

 124. gpoint said

  Ροζ !!!!

  «Τσίπρας: Κόκκινη γραμμή η προστασία των κύριων συντάξεων»

  Για τις επικουρικές…κουβέντα αλλά όπως λέει η λέξη οι επικουρικές εμφανίσθηκαν (και χρυσοπληρώθηκαν από τους ασφαλισμένους) γιατί δεν επαρκούσε η κύρια σύνταξη !!!

  Αρα (κι εδώ) Ροζ… έχει και μια αδυναμία στο χρώμα ο ΣυΡιζΑ ( ή και αχρωματοψία)

  Ροζ !!!

 125. spiral architect said

  Nα τα πούμε; «Ο έρωτας στα χρόνια του Κουτσούμπα»: Μια κριτική ματιά της θέσης του ΚΚΕ για το σύμφωνο συμβίωσης | Βασίλης Ιωακειμίδης

 126. Γς said

  Nα τα πούμε;

 127. π2 said

  Μπαίνω να γράψω ένα βιαστικό χρόνια πολλά σε όλους, τρέχοντας να προλάβω να φύγω για ένα διήμερο, και λυπάμαι που οι ευχές εντάσσονται σε ένα νήμα η επικαιρότητα του οποίου βγάζει γι’ άλλη μια φορά -και μάλιστα χρονιάρες μέρες- στη φόρα την απανθρωπιά πολλών εκπροσώπων της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Στα δικά μου μάτια, πιο αξιοκατάκριτη από τη χολή του όποιου Αμβρόσιου είναι η έλλειψη καταδίκης της, χρονιάρες μέρες, από την επίσημη ιεραρχία.

  Για το σύμφωνο συμβίωσης είναι αστείο να συζητάμε, εν έτει 2015. Και νομίζω ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει επί του θέματος περισσότερο από τους βουλευτές που φρόντισαν να κρυφτούν στην ψηφοφορία. Η τεκνοθεσία είναι διαφορετικό θέμα, αλλά ίσως είναι ψευδοδίλημμα. Η επίσημη τεκνοθεσία είναι ούτως ή άλλως μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Σε όλες τις κοινωνίες, η οργανωμένη κοινωνία θέτει ποικίλους περιορισμούς και ελέγχει το συγκεκριμένο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το υιοθετημένο παιδί. Δεν θα δώσει για υιοθεσία ένα παιδί σε ένα ζευγάρι αλκοολικών ή σ’ ένα ζευγάρι στο οποίο ο άντρας έχει καταδικαστεί για οικογενειακή βία, θα το δώσει δυσκολότερα σε μια μονογονεϊκή οικογένεια, θα το δώσει ευκολότερα σε μια οικογένεια που έχει στοιχειωδώς τα μέσα να μεγαλώσει το παιδί, κλπ. Με αυτήν την έννοια, οι ανθρωπολογικές επιφυλάξεις για το γονεϊκό πρότυπο ή οι κοινωνικές επιφυλάξεις για τον ρατσισμό που μπορεί να υποστεί ένα υιοθετημένο από ομοφυλόφιλο ζευγάρι παιδί έχουν μάλλον μικρότερη σημασία από την περιπτωσιολογία. Ξέρω ομοφυλόφιλα ζευγάρια πολύ πιο υγιή στη μεταξύ τους σχέση από τα περισσότερα «κανονικά» και νομίζω ότι η υγεία στο σπιτικό είναι το κύριο εφόδιο για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Όταν λοιπόν ξεφύγουμε από τη θεωρητική συζήτηση και βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του κοινωνικού λειτουργού που καλείται να αποφασίσει αν ένα συγκεκριμένο ζευγάρι κάνει για ένα συγκεκριμένο παιδί, τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει προς το παρόν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού το γεγονός ότι οι γονείς του είναι του ίδιου φύλου, θα έπρεπε να είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απόφαση -και ίσως όχι ο σημαντικότερος.

 128. sarant said

  Καλημέρα με τα πρώτα κάλαντα!

  128 Η κατακλείδα:
  ….η αγόρευση του Γιάννη Γκιόκα ακολούθησε μια τακτική στην οποία δεν μας είχε συνηθίσει το κομμουνιστικό κόμμα, αυτήν της διαστρέβλωσης της επιστημονικής έρευνας και της αναπαραγωγής ενός ιδιότυπου «ηθικού πανικού». Παρά την καταψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από το ΚΚΕ, αισιοδοξώ πως το κόμμα που τόσο πολλά έχει προσφέρει στους αγώνες κοινωνική χειραφέτησης, θα αναθεωρήσει τη στάση του και θα ενισχύσει τους αγώνες του ομόφυλων ζευγαριών για πλήρη ισότητα.

  126

  Πρόκειται βέβαια για ένα απλό «παραπολιτικό» σχόλιο, και το 1982 ήταν αλλιώς η κοινωνία. Αλλά θυμάμαι ότι και τοτε το είχαν επικρίνει -και δίκαια.

  125 Καλημέρα!

  123 Άκουσα πως η αδελφή του είναι πολύ άρρωστη.

 129. sarant said

  Καλώς τον π2. Χρόνια πολλά!

 130. Χρήστος Κ. said

  Έχει δίκιο ο Νίκος για το ότι δεν σχολιάζω αλλά διαβάζω. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Νίκο λοιπόν αλλά και για τις ορθογραφικές και συντακτικές σου παρατηρήσεις που με σώζουν αρκετές φορές. Να πω τέλος κάτι που για μένα ήταν το σημαντικότερο της ημέρας (ή της νύχτας) εκείνης, γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας 20 περίπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν παραμείνει στην αίθουσα, χειροκρότησαν τους ανθρώπους στα θεωρεία που παρέμειναν πάνω από 12 ώρες εκεί. Οι στιγμές εκείνες ήταν ίσως οτι πιο όμορφο έχω ζήσει προσωπικά στην ολομέλεια. Καλές γιορτές σε όλους κι όλες.

 131. sarant said

  Χρόνια πολλά Χρήστο, νάσαι καλά, καλή δύναμη!

 132. BLOG_OTI_NANAI said

  Για την υιοθεσία παιδιών, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά παραμελημένα, προβληματικά ή κακοποιημένα παιδιά, δεν σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να εξετάσουμε το να μην υπάρξουν και άλλα. Είναι περίεργη η αδιαφορία που φανερώνει το επιχείρημα «σιγά μωρέ, τόσα είναι σε ιδρύματα ή από προβληματικούς γονείς, κι αν υπάρξουν μερικά ακόμα τι έγινε;» Αυτό το κλισέ του ωχαδερφισμού θα μπορούσε να ήταν αστείο αλλά δυστυχώς μιλάμε για ζωές μικρών παιδιών.

  Βεβαίως, κανένας νόμος δεν μπορεί να μπει με τρόπο όπου ένας αστυφύλακας θα μπαίνει στο σπίτι σου να ελέγξει αν είσαι ομοφυλόφιλος και έχεις παιδί όταν ο ένας εκ των δύο είναι ο φυσικός γονιός.
  Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συζήτησης θα είναι να θέσει τα ομόφυλα ζευγάρια προ των ευθυνών τους ώστε τα ίδια να ευαισθητοποιηθούν ως προς την καταλληλότητα ή όχι του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη ενός παιδιού.
  Όσο η συζήτηση δεν γίνεται ή όσο παραμένει σε επίπεδο φαιδρότητας με αστεία και γελοιογραφίες, τότε ομόφυλα ζευγάρια που πραγματικά και με υπευθυνότητα ενδιαφέρονται για το παιδί που θέλουν να μεγαλώσουν, θα βρίσκονται σε άγνοια αφού τίποτε πέρα από γελοιογραφίες δεν συζητήθηκε ποτέ.

  Αν προσέξατε, σε μία από τις λίγες δημόσιες αναφορές που έγιναν, ένας ομοφυλόφιλος παρουσιαστής εμφανίστηκε αρκετά ευαισθητοποιημένος επ’ αυτού και είπε περίπου τα εξής, ότι «το παιδί ζει με εμένα τον φυσικό ΠΑΤΕΡΑ του και γνωρίζει ότι εκείνη είναι η φυσική ΜΗΤΕΡΑ του την οποία ΒΛΕΠΕΙ το παιδί τακτικά άσχετα αν δεν ζούμε μαζί». Εννοούσε δηλαδή ότι ζούσε μεν με ομοφυλόφιλο σύντροφο, όμως το παιδί γνώριζε τους ετερόφυλους γονείς του όπως και ένα άλλο παιδί χωρισμένων γονιών.

  Βεβαίως, το παιδί εξακολουθεί να μεγαλώνει μέσα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι και κάποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν όπως από κάθε άλλο γονεϊκό περιβάλλον, όμως, φαίνεται καθαρά πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μαθαίνουν και θέλουν να είναι ευαισθητοποιημένοι για να κάνουν το καλύτερο για το παιδί.

  Και οι ίδιοι λοιπόν μπορεί να μην θέλουν χάιδεμα αυτιών, στρατευμένα άρθρα και γελοιογραφίες, αλλά να θέλουν να μάθουν την πραγματικότητα.
  Μην ξεχνάμε ότι ο μέσος όρος των ποσοστών που είδαμε στα προηγούμενα σχόλια φτάνει μετά βίας στο 3%… Τα ποσοστά αποδεικνύουν πράγματι αυτό που και οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι αποδέχονται, ότι αποτελούν πρόσωπα που ως προς την συντροφική/ερωτική/σεξουαλική τους ζωή ανήκουν στην ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα. Ακριβώς γι’ αυτό η ιδιαιτερότητα οφείλει να μελετηθεί και πιστεύω ότι το θέλουν και τα ίδια τα ζευγάρια αυτά.

 133. ΚΑΒ said

  http://www.kathimerini.gr/843554/article/epikairothta/episthmh/sto-mikroskopio-ereynhtwn-o-erwtas

 134. ΚΑΒ said

  Κάποιοι παρόντες στη Βουλή και κυρίως απόντες παρουσιάστηκαν αντράκια!

 135. Πέπε said

  Εξαιρετικό το σχόλιο 135.

  Φοβούμαι όμως ότι υπάρχει μια ένσταση:
  Έστω ένα ομόφυλο ζευγάρι που επιθυμεί να αποτελέσει την υπεύθυνη οικογένεια ενός παιδιού, και θέλει να μάθει πώς θα το κάνει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από πού θα το μάθει; Τι έρευνες μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή; Οι περιπτώσεις τέτοιων οικογενειών που να υπάρχουν ήδη, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, είναι όχι μόνο σπάνιες αλλά, κυρίως, περιθωριακές. Μου φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό μια τέτοια οικογένεια σήμερα να έχει προβλήματα που δε θα τα έχει όταν φτάσει να είναι αποδεκτή από σημαντική μερίδα της κοινωνίας (δηλαδή προβλήματα που στην πραγματικότητα δεν είναι ενδεικτικά). Δε βλέπω άλλη λύση από το να υπάρξουν μερικοί τολμηροί πρωτοπόροι που θα ρισκάρουν να κάνουν τέτοιες οικογένειες για ν’ ανοίξουν το δρόμο.

 136. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Το κάλαντο σε ζεϊμπέκικο» είπε ο Κράου στο Κόκκινο 105,5 και συνεχίζει να λέει : Χρόνια πολλά σε Κουκουεδοανταρσυοσυριζάκια παλιά και τωρινά,σε όλα τα μωράαα, να βρεθεί τρόπος να ξανασυναντηθούμε..»
  Συντάσσομαι και επεκτείνω :Σε όλο το σαραντακείκο συνάφι.

 137. LandS said

  Κοιτάτε, το θέμα με την υιοθεσία το βλέπετε τελείως λάθος. Δεν υπάρχει ζήτημα αν «κληρονομούνται» τα χαρακτηριστικά των γονιών. Αναγνωρισμένων γονιών ή όχι.

  Το ζήτημα είναι αν κληρονομείται η περιουσία τους. Ή μάλλον αν το δούμε έτσι, πολλά από τα αδιέξοδα της παραπάνω κουβέντας ξεπερνιούνται.

  Δεν είναι θέμα ψυχολογίας ή μετάδοσης κάποιου χαρακτηριστικού, ανατροφής και ικανότητας για ανατροφή ή τίποτα τέτοιο.

  Όποιος νομίζει ότι είναι κουσούρι, φοβάται μη και μεταδοθεί.
  Με το που αναρωτιέμαι αν δυο άνθρωποι του ίδιου φύλου μπορούν να αναθρέψουν ένα παιδί, αναρωτιέμαι αν πρέπει να μη τους αφήσω να το αναθρέψουν μήπως και γίνει σαν και δαύτους.

  Αλλιώς: Όσο το βλέπουμε υποκειμενικά ή με όρους υποκειμενικής αξιολόγησης τόσο δεν βγάζουμε άκρη. Αν το περιορίσουμε σε αυτά που μπορούμε να απαντήσουμε αντικειμενικά το πρόβλημα το λύσαμε.
  Δύο άνθρωποι ζουν μαζί και έχουν δεσμευτεί μεταξύ τους και απέναντι σε τρίτους να ζουν μαζί, το σωστό δεν είναι να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση; Να θεωρείται το εισόδημα τους οικογενειακό; Η περιουσία τους κοινή και να δικαιούνται ή να μη δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης; (Ή όποια άλλη παροχή ή επιβάρυνση δικαιούνται ή υποχρεούνται δυο άλλοι άνθρωποι που ζουν μαζί) .

  Αν έχουν, κατά τη διάρκεια της συμβίωσης, ταΐσει, ντύσει, κοιμίσει, αποφασίσει σε ποιο σχολείο θα πάει, έχουν καταβάλει χρήματα να του μάθουν γαλλικά και πιάνο, τούχουν πάρει το Πειρατικό Καράβι της Playmobile και το ηλεκτρονικό παιχνίδι της SONY, το έχουν πάει στη Ντίσνεϋλαντ, στο Κατηχητικά, στους Προσκόπους, στο Κολυμβητήριο και στο Μπάσκετ, να μη μπορούν να εκμεταλλευτούν τις διατάξεις για γονική παροχή και τα παρόμοια;

  Φυσικά, υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα που η στάση του καθενός από εμάς απέναντι στους ομοφυλόφιλους δεν παίζει κανένα ρόλο.

  Όπως λέει και η Κυρία Βασιλική Κατριβάνου (Βασούλα για τους φίλους της και όσους την εκτιμούν) «Να κάνουμε το προφανές»

 138. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Α! τα λέει ξεδιαλεχτά ο Κράου : «Νίκο Σαραντάκο μου σ΄ευχαριστώ που υπάρχεις κι εσύ και το γουορντπρές σου» ακούω τώρα.

 139. Πέπε said

  @140: > > φοβούνται …μήπως γίνει σαν και δαύτους.

  Όχι μήπως γίνει σαν και δαύτους. Υπάρχει ένας φόβος που δεν τον βρίσκω παράλογο: φοβούνται τι θα γίνει αν ένα παιδί μεγαλώσει σε συνθήκες που δεν έχουν ξαναδοκιμαστεί.
  Προσωπικά, χωρίς έγκυρη σχετική ενημέρωση, με την κοινή λογική, δεν αποκλείω αυτές οι συνθήκες να είναι υγιέστατες και αβλαβέστατες. Αλλά δεν αποκλείω και το αντίθετο.

 140. ΚΑΒ said

  Έφη, διάβασα ότι η παράσταση του Κράου στου Ζωγράφου θα στοιχίσει 12.300€. Δε νομίζω ότι τα τρόφιμα που θα φέρουν οι θεατές για το κοινωνικό παντοπωλείο θα κοστίζουν τόσο. Εν πάση περιπτώσει για να μη γίνομαι «κακός» ο λαός θέλει και θεάματα.

 141. cronopiusa said

  128

  ¡ Zasca!

 142. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  144. και θα πληρωθεί κι εκείνος εννοείς ; Το έγραψα γιατί για τον κόσμο θα είναι τζάμπα, στο πλαίσιο των γιορτινών εκδηλώσεων-γλεντιών που κάνουν οι δήμοι ,φαντάστηκα. Μ΄αρέσει η μουσική,η στίχοι του,οι παραστάσεις του. Δεν τον ξέρω ,ούτε πήγα να του σφίξω το χέρι σε καμιά περίπτωση. Δεν γνωρίζω κανένα ντεσού για το αν είναι ακριβές ή άκαιρες οι εκδηλώσεις του Δήμου.
  Ορίστε τώρα ακούω ότι,εντός των γιορτών,μεταξύ άλλων καλλιτεχνών, θα παρουσιαστεί στο Πέραν(Χαλκηδόνα) ο Σόλων Λέκκας, θα το πω κι αυτό γιατί μ΄αρέσει κι εμφανίζεται μετρημένα.Δεν έχω άλλο λόγο.

 143. cronopiusa said

  με εχει γραπώσει η σπαμοπαγίς

 144. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  148.Γεια σου γλαρίνα Κένγκα 🙂 . Καλά Χριστούγεννα
  http://books.matia.gr/logotechnika-vivlia/xeni-logotechnia/i-istoria-tou-gatou-pou-emathe-s-ena-glaro-na-petai-tou-louis-sepoulveda-historia-de-una-gaviota-y-del-gato-que-le-enseno-a-volar-by-luis-sepulveda.html

 145. cronopiusa said

  Ευχαριστώ!

  και για την Εφούλα μας

 146. giorgos said

  Τελικά αυτή ή «φιλοσοφική» αρχή ότι ό άνθρωπος μπορεί νά κυριαρχίση επί τής φύσεως , είναι μεγάλη παπαριά.
  Δέν μπορεί κάποιος νά είναι ομοφυλόφιλος καί νά θέλει νά γίνει καί μάνα ή πατέρας .
  Αφού ή φύση τά έχει ορίσει αλλιώς αυτά τά πράγματα , πώς θά τό κάνουμε τώρα , δέν είναι δυνατόν νά τά έχουμε όλα !

 147. IA said

  Δηλαδή η μόνη εναλλακτική για ασφαλιστικα/συνταξιοδοτικα δικαιώματα είναι ένα συμφωνο συμβίωσης !!! Το ΚΚΕ παλευει καθημερινα ώστε τα δικαιώματα αυτά να καλυπτουν τους πάντες περα κι εξω απο σεξουαλικο προσανατολισμο, αν ειναι σε σχεση κλπ. Είναι συκοφαντία να λεγεται οτι αδιαφορει Η προταση του ΚΚΕ καλυπτει μεγαλυτερο κοινο από οτι το ΣΣ.

  Δηλαδή ο Συριζα που σαρώνει συντάξεις ασφαλιστικά δικαιώματα επιδόματα μισθους κλπ τον έπιασε ο πονος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Ο Καραγιαννιδης και η Κατριβανου που ψηφίζουν μνημόνια και γδέρνουν το λαό ξεπλενονται στη κολυμπηθρα του σιλωαμ του ΣΣ. Μαλλον άλλοθι μιας αντιλαικης πολιτικής είναι παρα μια ανάγκη των ΛΟΑΤ (αν εξαιρεσουμε καποιους ευπορους εξ αυτών)

 148. Βαγγέλα, εσύ είσαι;

 149. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  150. στω! (υπόκλιση και 🙂 🙂 )

  151.>>Αφού ή φύση τά έχει ορίσει αλλιώς αυτά τά πράγματα , πώς θά τό κάνουμε τώρα , δέν είναι δυνατόν νά τά έχουμε όλα !
  Αντιγράφω κεφάτα,όχι με διάθεση αντιπαράθεσης,αλλά «η φύση» έχει απ΄όλα.
  Τα σαλιγκάρια ξεκινάνε να ζευγαρώνουν προς το τέλος της άνοιξης και γεννούν όλα, δεν υπάρχουν αρσενικά ή θηλυκά, είναι ερμαφρόδιτα αλλά όχι αυτογονιμοποιούμενα (χρειάζονται ταίρι για να γονιμοποιηθούν).
  http://www.fereikos-helix.gr/new/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=11&lang=el

  Βγαίνω στον ήλιο του χειμώνα* για …τη γαλοπούλα :). Αργότερα αργότερα.Αργά αργά.

  *καλά είπε ο άλλος ότι φέτος θα στολίσουμε το στρώμα θαλάσσης.

 150. echthrosofer said

  Χαιρομαι γιατι η χωρα , εστω με το βημα του καβουρα, αλλαζει. Καποτε,οχι πολλα χρονια πριν, τετοια πραγματα ψελλιζε ο συνασπισμος και καποιοι πασοκοι και επεφτε κραξιμο. Εχθες υπερψηφισε και κομματι της δεξιας. Οσο για την τεκνοθεσια, προσωπικα ειμαι υπερ, ωστοσο αναγνωριζω πως πρεπει να γινει ευρεια διαβουλευση και να ακουστουν ολες οι (ορθολογικης επιχειρηματολογιας )αποψεις.

 151. cronopiusa said

  Historia de una gaviota (y del gato que le enseñó a volar)

 152. Δημήτρης said

  151

  Τελικά αυτή ή «φιλοσοφική» αρχή ότι ό άνθρωπος μπορεί νά κυριαρχίσει επί τής φύσεως, είναι μεγάλη παπαριά.
  Δέν μπορεί κάποιος νά είναι στείρος ετροφυλόφιλος καί νά θέλει νά γίνει καί μάνα ή πατέρας.
  Αφού ή φύση τά έχει ορίσει αλλιώς αυτά τά πράγματα, πώς θά τό κάνουμε τώρα, δέν είναι δυνατόν νά τά έχουμε όλα!

  Να καταργηθεί η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πάραυτα.

 153. Spyridon said

  135

  «Βεβαίως, το παιδί εξακολουθεί να μεγαλώνει μέσα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι και κάποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν όπως από κάθε άλλο γονεϊκό περιβάλλον, όμως, φαίνεται καθαρά πως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μαθαίνουν και θέλουν να είναι ευαισθητοποιημένοι για να κάνουν το καλύτερο για το παιδί.»

  Επιπτώσεις θα υπάρξουν σίγουρα. Θετικές κυρίως κια ενώ γνωρίζω τρία ομοφυλόφιλα ζευγάρια με παιδιά. Το ένα από αυτά Ελληνες. Δεν θα ήταν το ίδιο βέβαια αν το ζευγάρι αυτό έμενε στην δυτική Πελοπόννησο στον τόπο καταγωγής τους. Και δεν θα έφταιγε το ζευγάρι. Μιλάμε για έναν τόπο που οι εργάτες γης πληρώνονται με ξυλοδαρμούς και σφαίρες. Τι πήγε λάθος με την «βαρβάτη» ελληνοχριστιανική (μπρρρρρ) παδεία; Μάλλον έβγαλε πολλούς Σαμαράδες και τους αποδέλοιπους του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ αλλά χωρίς τους πούστηδες».

  http://www.smh.com.au/national/children-of-samesex-couples-thriving-study-20130605-2nqjy.html

 154. sarant said

  152 Υπάρχουν ζητήματα που δεν λύνονται με ιδιωτικό συμφωνητικό, και είναι εντελώς κωμικό να αναγκάζεις το κάθε ζευγάρι να κάνει 10-20 ιδιωτικά συμφωνητικά. Τα λέει πιο καλά ο Πλαγκάλ (σχόλιο 13) που είναι και με το ΚΚΕ. Βάλατε αυτογκόλ τεράστιο, και αυτό άσχετα με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει μνημόνια -δεν νομίζω να υπάρχει κάποια αιτιακή σχέση ανάμεσα στα δύο.

  157 Και η υποβοηθούμενη όραση είναι αφύσικο πράγμα, βγάλε τα γυαλιά σου.

 155. Pedis said

  Ο Συντυχάκης είναι για σφαλιάρες! Είναι άσχετος με το διαλεκτικό υλισμό (τουλάχιστον).

  Δεν έχει κατανοήσει ότι γενος και φύλο είναι δύο διαφορετιά πράγματα και ότι, για παράδειγμα, όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι άθλιοι ντετερμινιστικοί βιολογιστές.

  Το ΚΚΕ στο θέμα αυτό τα έχει κάνει σκατά … ως κομμουνιστικό κόμμα θα έπρεπε να μελετήσει το πρόβλημα του γαμημένου του γάμου.

  Καλά όλα αυτά, http://www.902.gr/eidisi/voyli/83705/sti-syzitisi-gia-symfono-symviosis-mpike-apo-parathyro-i-theoria-ton-dyo-akron

  αλλά είναι άσχετα με το θέμα.

  (Δεν έχω βρει ακόμα ο χρόνο να μελετήσω το νόμο του σύριζα για να καταλάβω πόσες λούμπες και τρύπες έχει. )

 156. giorgos said

  157 Αν στό μέλλον ή επιστήμη καταφέρει νά αναπαράγει ανθρώπους μέ ζώα θά πρέπει αυτό νά γίνει αποδεκτό ? Δέν θά πρέπει νά υπάρχει ένα μέτρο ? ή επειδή πιστεύει ότι είναι «ό κυριάρχος επί τής φύσης » θά πρέπει νά τά επιχειρή όλα …

 157. spyridon said

  Δυό θέματα που έχουν σχέση μεταξύ τους.
  Αναφέρθηκε παραπάνω ο γάμος σαν μικροαστική συνήθεια. Και τα ιδιωτικά συμφωνητικά σαν υποκατάστατο γάμου- συμφώνου συμβίωσης.

  Είχα διαβάσει μια έρευνα της νομικής σχολής της Ουτρέχτης λίγο πριν το 2000. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα ολόκληρη η νομική προστασία του γάμου στην Ολλανδία μπορούσε να αντικατασταθεί με περίπου 310 ιδιωτικά συμφωνητικά. Ακόμα και το Ολλανδικό ΣΣ που δίνει και νομική κάλυψη για υιοθεσία δεν καλύπτει πλήρως τα «310 συμφωνητικά» του γάμου. Αυτό ισχύει φυσικά για όλους όχι μόνο τους ομοφυλόφιλους. Βέβαια όσοι δεν είναι ομοφυλόφιλοι έχουν πάντα την επιλογή του γάμου. Με αυτό το όπλο στα χέρια τους, αυτή τη νομική ανισότητα, οι ομοφυλόφιλοι διεκδίκησαν και τελικά πέτυχαν το γάμο των ομοφυλόφιλων.

  Δεν είμαι νομικός αλλά πιστεύω ότι παρόμοια θα είναι η νομική κατάσταση και στην Ελλάδα.

  Ο γάμος λοιπόν είναι μικροαστική συνήθεια αλλά σαν μικροαστοί οι ομοφυλόφιλοι θέλουν και αυτοί το μερίδιό τους στην πίτα του τετριμμένου. Και όταν πρόκειται για θέματα που έχουν να κάνουν με την ιδιωτική ζωή είναι δύσκολο να κρίνουμε αυτούς που κάνουν διαφορετικές επιλογές από εμάς. Σίγουρα όταν με αυτή την κριτική μας κακόβουλη ή καλοπροαίρετη τους πείθουμε να μείνουν νομικά ακάλυπτοι σε κάθε κακόβουλο γρανάζι της κρατικής μηχανής.

 158. Άρης Δημοκίδης said

  Εκτός απ’ τον Νίκο Σαραντάκο που έγραψε ένα ακόμη εξαιρετικό άρθρο, θα ήθελα να ευχαριστήσω (μιας και εδώ υπάρχει περίπτωση ίσως να το διαβάσει) και τον Χρήστο Καραγιαννίδη για τις εξαιρετικές τοποθετήσεις του στην επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια.

  Να είστε καλά!

 159. Ιάκωβος said

  #70.
  «Για να υπάρχει πάντως ομοφυλοφιλία θα είχε κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα.»

  Όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι, όχι!!

  για να έχει κάποια ελπίδα το επιχείρημά σου, θα έπρεπε η ομοφυλοφιλία να είναι έστω ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΙΜΗ. Είναι;

  Απάντηση:

  Ναι, είναι.

  Ίσως σε συνδυασμό με το περιβάλλον, αλλά είναι. Και αυτό είναι το κεντρικό ηθικό επιχείρημα πάνω στο ζήτημα, βάσει του οποίου πρέπει να συζητάμε.

  Η ερωτική επιθυμία, η οποιαδήποτε, δεν μαθαίνεται, δεν διδάσκεται, δεν είναι αποτέλεσμα μίμησης. Είναι στο γονίδιο. Φυσικά το άτομο υπόκειται σε αλλαγές, ακόμα και όταν είναι στην φάση του εμβρύου.Και υπάρχει και η συμπεριφορά, που είναι ζήτημα μιμιδίων.

  Όμως ένας ομοφυλόφιλος , ένας ετεροφυλόφιλος, ή ένας αμφί,σε τελευταία ανάλυση, έτσι γεννήθηκε.

  Η σύγχυση πιστεύω ότι ενισχύεται και από τους καταπιεσμένους αμφί. Πράγματι υπάρχουν πολλοί που «διαλέγουν». Είναι σε θέση όμως να διαλέξουν μόνο αυτοί κι αυτές που έχουν διπλή κατεύθυνση. Κάποιοι το κάνουν συνειδητά για κοινωνικούς λόγους άλλοι όμως το κάνουν χωρίς να παραδέχονται τη δεύτερη πλευρά τους. Πιστεύω ότι εκείνοι είναι που βρίσκονται «σε διχασμό» ο οποίος παράγει ψυχολογικά προβλήματα.

  Υπάρχει και η ακραία περίπτωση του βιασμού ή του πειθαναγκασμού παιδιών σε μικρή ηλικία,πχ από παπάδες ή στα φριχτά ορφανοτροφεία των καθολικών και άλλων Αυστραλών. Και σε εκείνη την περίπτωση, δεν έγιναν όλα τα παιδιά ομό. Κάποια μεγαλώνοντας βρήκαν την αρχική τους ροπή. Φυσικά όλα είχαν τεράστια ψυχικά προβλήματα.

  Συμπέρασμα: Ο γκέι δεν σκέφτηκε -Έχω δύο επιλογές, η μία να πηδάω την Πάμελα Άντερσον και η δεύτερη να πηδιέμαι εγώ, και διαλέγω τη δεύτερη για να μου κοστίζει λιγότερο. 🙂

  Όχι. Αν τα πράματα ήταν έτσι, πως συνεχώς στο παρελθόν βγαίναν γκέι, σε κοινωνίες που η παραδοχή του «κουσουριού» σήμαινε κάψιμο στην πυρά, αλλά και σε κοινωνίες που ούτε ξέρανε την ύπαρξη αυτής της εκδοχής έρωτα;

  Και χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, μου κάνει εντύπωση. Δηλαδή εσύ,o X μέσος ετεροφ.,
  δεν έγινες γκέι, επειδή δεν βρέθηκε κανείς να σου πει οτι γίνεται κι έτσι; Δεν γυρνάς με μια χρωματιστή σημαία μόνο επειδή δεν εξετέθης σε ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα», πχ επειδή δεν είδες δυο τύπους να φιλιούνται; Αν παραδεχτούμε οτι αυτός είναι ο λόγος, δεν ακούγεται κάπως ύποπτο;

  Όχι. Γεννήθηκες έτσι, όπως ο άλλος γεννήθηκε αλλιώς. Άρα όπως δεν στερούμε τα δικαιώματα εμείς οι ψηλοί στους κοντούς 🙂 , έτσι πρέπει κάθε είδους διαφορετικοί άνθρωποι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους.Τόσο απλά.

  Υπάρχει αυτό το μπλογκ, που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση. Οι περισσότεροι που διάβασα λένε ότι γνώριζαν την τάση τους από τότε που ήταν στο νηπιαγωγείο.Και οι παιδικές τους φωτογραφίες, είναι χωριό που φαίνεται. Κάποιοι και κάποιες εκ των υστέρων, γράφουν, μα οι μανάδες μας στραβές ήτανε; Φυσικά ο τίτλος του είναι Born this way.

  http://borngaybornthisway.blogspot.gr/search/label/Video

 160. constant said

  Κατά την γνώμη μου το σύμφωνο συμβίωσης είναι βιαστικό, για την ελληνική κοινωνία, βήμα. Για τις άλλες δυτικές κοινωνίες ίσως, λέω ίσως, να είναι περισσότερο ταιριαστό και πιθανώς να λύνει κάποια πρακτικά ζητήματα. Καλώς ή κακώς όμως, ψηφίστηκε, και θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.

  Έγινε λοιπόν η διεύρυνση της έννοιας της οικογένειας από τα ετερόφυλα ζευγάρια στα ομόφυλα ζευγάρια. Εάν γίνει άλλη διεύρυνση από τα ζευγάρια στις τριάδες ή σε περισσότερα άτομα, αν π.χ δύο άντρες και δύο γυναίκες αποφάσιζαν να σχηματίσουν οικογένεια 4 ατόμων (δεν αναφέρω το απλοϊκό παράδειγμα του ενός άνδρα με δύο γυναίκες, για να μην φανώ σεξιστής 🙂 ), πώς θα αντιδρούσαν οι υπέρμαχοι του συμφώνου συμβίωσης;

  Ποια είναι τα όρια του δικαιώματος των ατόμων να φτιάξουν επίσημο και με την σφραγίδα του νόμου νοικοκυριό;

 161. sarant said

  163 Άρη σε ευχαριστώ, καλές γιορτές!

  162 Ενδιαφέρον αυτό με τα 310 συμφωνητικά -δεν θα είναι πολύ λιγότερα και σε εμάς.

 162. Pedis said

  # 164 – Ιάκωβε, να στο πω σεμνά, εκτίθεσαι με αυτα που αραδιάζεις στο σχόλιό σου. Αν έχεις επιστημονική απόδειξη ότι η ομοφυλοφιλία είναι κληρονομική, πας για νόμπελ.
  Εκεί τουλάχιστον, στην ομιλία σου στη Στοκχόλμη θα μπορείς να εξηγήσεις επίσης ποιος και πώς ορίζεται ο ομοφυλόφιλος.

 163. Pedis said

  # 169 – Πολλοί χαιλοί ομο ισχυρίζονται τον κληρονομικό χαρακτήρα της ομοφυλοφιλίας διότι (βουτηγμένοι κι αυτοί στις θρησκευτικές τάσεις της νεοφυσικολατρείας) έχουν την εντύπωση ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κάνουν να μειωθέι η κοινωνική πίεση απέναντί τους. Κι έτσι αποδεικνύουν ότι είναι χαιλοί εις το τετράγωνο. Διότι ο κοινωνικός ρατσισμός έχει αποδείξει από τουλάχιστον μία εκατονταετία και μισή πώς να αντιμετωπίζει θεωρητικά και πρακτικά τα «ευγονικά» προβλήματα …

 164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 – Ρε Ιάκωβε τι είναι αυτά που γράφεις; χρυσάφι η συμβουλή του Pedis.

  167 – Κοίτα, μπορεί να είναι λίγο ώριμος, αλλά είναι γεμάτος λεφτά αισθήματα, οπότε είναι φυσιο-λογικό.

 165. Νίκος Μαστρακούλης said

  164: Σύμφωνα με τον Τάσο Κουράκη (λίκνος στο 112, από το 0:27), ο μηχανισμός διαμόρφωσης του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι σύνθετος, δεν έχει ακόμα γίνει πλήρως κατανοητός, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι ούτε κυρίως θέμα γονιδίων, ούτε κυρίως θέμα περιβάλλοντος.

  Γενικότερα, το δίπολο «κληρονομικότητα ή περιβάλλον» είναι ιδεολογικά φορτισμένο (συνήθως οι προοδευτικότεροι προτάσσουν το περιβάλλον και οι συντηρητικότεροι την κληρονομικότητα, χωρίς όμως να πρόκειται για ξεκάθαρα στρατόπεδα) , αλλά στην πραγματικότητα έχουμε ένα πλούσιο και πολυσύνθετο συνεχές μεταξύ αυτών των δύο άκρων.

  Με άλλα λόγια, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ούτε κληρονομείται, ούτε μαθαίνεται. Αυτή η φράση μπορεί να μην απαντάει ικανοποιητικά στο ερώτημα, ίσως ακόμη και να ακούγεται παράδοξη, αλλά συνοψίζει θαρρώ το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ανθρώπινη γνώση για το θέμα.

  Συνεπώς, οποιαδήποτε συζήτηση για την τεκνοθεσία από ζευγάρια του ίδιου φύλου γίνεται με αναφορά στο «γεννιέσαι ή γίνεσαι» είναι μάλλον απίθανο να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα, αφού η βάση είναι λάθος.

  Σαφώς το ζήτημα είναι σοβαρό και σύνθετο, και σαφώς ξενίζει τους συντριπτικά περισσότερους (που δεν έχουν/έχουμε ιδία αντίληψη ζευγαριών του ίδιου φύλου που μεγαλώνουν παιδιά). Αλλά ο μόνος τρόπος να διαμορφώσει κανείς σοβαρή άποψη απαιτεί να αναζητήσει την πραγματικότητα παιδιών που τα μεγάλωσαν ομόφυλα ζευγάρια. Και, φυσικά, τέτοια υπάρχουν και στην Ελλάδα.

 166. Pedis said

  Όσοι και όσες σκέφτονται με όρους «φυσικότητας» και είτε θεωρουν την αναπαραγωγή ως πλήρως φυσική διαδικασία είτε αποδέχονται ή καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία με κριτήριο τη φυσικότητα, κάνουν εξ’ αρχής λαθεμένο συλλογισμό.

  Η διαδικασία της αναπαραγωγής, ιστορικά, έχει αποδειχτεί ότι υπόκειται σε διάφορους κοινωνικούς περιορισμούς και καθορισμούς (λ.χ. οι μέθοδοι αντισύλληψης, η έκθεση ή και η άμεση θανάτωση των νεογέννητων είναι αρχαίες πρακτικές όπως και ο «οικογενειακός προγραμματισμός» τις τελευταίες δεκαετίες) καθώς και στις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις τα τελευταια χρόνια (τεχνητή γονιμοποίηση, ανάδοχη μητέρα, δωρεά σπέρματος, δωρεά ωαρίων).

  Επίσης, η ομοφυλοφιλία, οι εκφράσεις της και οι «τύποι» της αλλάζει μορφή και εξαρτάται από την ιστορική εποχή, τον τύπο της κοινωνίας και της κοινωνικής τάξης, κι όταν καταδικάζεται, η καταδίκη αφορά την ομοφυλοφιλία μεταξύ αρσενικών και πολύ λιγότερο μεταξύ θηλυκών, η δε αμφιφυλία ήταν και είναι πολύ πιο διαδεδομένη αντίθετα απ’ ότι διάφορες «έρευνες» επιζητούν να αποδείξουν. Για παράδειγμα, ένα από τα βασικα παζλ που έχουν θέσει στον εαυτό τους να λύσουν οι υπέρμαχοι της της βιοκοινωνιολογίας και της εξελικτικής ψυχολογίας είναι αν η ομοφυλοφιλία είναι ανασταλτικός, ουδέτερος ή ενισχυτικός παράγοντας του μηχανισμού της φυσικής επιλογής. Οι απαντήσεις, στο έδαφος του βιολογικού ντετερμινισμού και της τελεοκρατίας, είναι παιδαριωδώς ατυχείς. Πέρα από όλα τ’ άλλα, έχει πλάκα ότι δεν λαμβάνουν υπόψην τους ότι πολλοί ομοφυλόφιλοι και των δύο φύλων, δυστυχώς για την επιχειρηματολγία των διάφορων τζερεμέδων, αναπαράγονται διότι είναι είτε εξαιτίας κοινωνικών συμβάσεων είτε γούστου, αμφίφυλοι!

  Η φυσικότητα δεν είναι καθόλου καλός οδηγός στις κοινωνικές αναλύσεις και στην ανθρώπινη θέληση χάρη στην οποία δημιουργούνται και μεταλάσσονται οι κοινωνικές συμβάσεις.

 167. Pedis said

  Στην ιστορια της «φυσικότητας» σχετικά με την ομοφυλοφιλία, πριν ακόμη γίνει σουξέ στα «επιστημονικά συνέδρια» και στα ΜΜΕ ο γενετικός της καθορισμός, παρατηρήθηκε η διάδοση (το ίδιο αστήρικτων ισχυρών και «έγκυρων») απόψεων περί παθολογικών παραμορφώσεων και ελαττωμάτων. Για παράδειγμα, μέχρι το 1973 η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία συγκατάλεγε την ομοφυλοφιλία μεταξυ των ψυχικών -νοητικών- παθήσεων.

 168. Pedis said

  … όπως παρόμοια ιδεολογήματα, πλασαρισμένα με την ορολογία της κυρίαρχης «επιστημονικής» θεώρησης περί ερμηνείας της φυσικότητας έχουν εδώ και … χιλιάδες χρόνια τροφοδοτήσει την ως εκ τούτου δικαιλογημενα κατώτερη θέση της γυναίκας, των εργαζόμενων κοινωνικών τάξεων, των «ρατσών» κλπ.

 169. λυσσιενκοβιτς said

  Υπάρχει σύγχυση μεταξύ «γενετικής προδιάθεσης» και «κληρονομικότητας». Πρέπει να υπάρχει γενετική προδιάθεση για την ομοφυλοφιλία, η οποία άλλες φορές εκδηλώνετε και άλλες φορές όχι, άλλες φορές την καταπιέζεις (με μεγάλη, μικρή ή καμία επιτυχία) και άλλες φορές όχι και εδώ παίζει ρόλο το στενό ή ευρύτερο περιβάλλον. «Γενετική προδιάθεση» δεν σημαίνει ότι «κληρονομείτε». Απλά συμβαίνει. Σε «κανονική» οικογένεια από πολύ νωρίς οι γονείς βλέπουν κάτι στα αγόρια και προσπαθούν να τους αλλάξουν συμπεριφορά, ενώ στα κορίτσια απλώς θα τα καμαρώνουν πόσο «αγοροκόριτσα» είναι. Το γνωστό «καλλίτερα κόρη πουτάνα παρά γιος πούστης». Αυτό ακόμα πιο επιτακτικά συμβαίνει στις ομοφυλόφιλες οικογένειες όπου δεν ισχύει αυτό το ρητό, ώστε τα παιδιά να μη τραβήξουν τα ίδια με τους γονείς. Ως προς αυτά δεν υπάρχει διαφορά, αντιθέτως, οι ομοφυλόφιλες οικογένειες έχουν το πλεονέκτημα, διότι θα τους μάθουν τα κόλπα πώς να προσποιούνται, χωρίς την απόρριψη που θα νιώθουν στις κανονικές οικογένειες. Συνήθως από τους πατεράδες ενώ οι μανάδες έχουν μεγαλύτερη κατανόηση.

 170. gpoint said

  # 144

  Κι εγώ του βρίσκω κάτι από Νταλάρα…

 171. IA said

  159
  Ελπιζω ότι η διαστρεβλωση οσων γραφω δεν είναι σκοπιμη
  Δικαιωματα σαν αυτά που δηθεν καλυπτει το ΣΣ (και που εντελει δεν καλυπτει) θα επρεπεπ να είναι δεδομενα για ολους Δεν μιλησα για 10-20 συμβολαιογραφικες πραξεις αλλα για το δικαιωμα κάθε ατομου σε ασφαλιστικη καλυψη, συνταξη κλπ. Δεν πρεπει να εισαι σε μια σχεση και μαλιστα καθαγιασμενη από το νομο για να εχεις τετοιου ειδους δικαιωματα

  Από εκει και περα τα οφελη του ετεροφυλου γαμου δινονται από την αστικη κοινωνια για να ενθαρρυνει/ενισχυσει την αποκτηση παιδιων. Αρα τα διαφορα επιδοματα και απαλλαγες σκοπο εχουν την ενισχυση της δημογραφιας. Κατι τετοιο δεν ισχυει για τα ομοφυλα ζευγαρια οποτε ποιος ο σκοπος του ΣΣ.

  Είναι αντιφαση ένα κομμα που γδερνει το λαο με την πολιτικη του να ενδιαφερεται για τα δικαιωματα μιας μικρης μειοψηφειας. Φερεντζες είναι το ΣΣ σε μια αντιλαικη πολιτικη

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια πολλά σε όλους, καλά Χριστούγεννα και γιορτές με υγεία!

  ΥΓ
  Ως προς τους ομοφυλόφιλους, καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται παραδείγματα από το ζωικό βασίλειο διότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ζώα. Πρόκειται για ένα τραγικό «επιχείρημα» που νομίζω έχουν αρχίσει και οι ίδιοι να το εγκαταλείπουν. Τα σκυλιά, τα σαλιγκάρια κ.λπ., δεν είναι άνθρωποι, ούτε οι ομοφυλόφιλοι είναι σκυλιά ή σαλιγκάρια. Άλλωστε, το επιχείρημα από το ζωικό βασίλειο, δίνει άλλοθι στην άλλη πλευρά διότι, θεωρώντας την ομοφυλοφιλία αφύσικη μπορεί έτσι να την συγκρίνει με άλλες αφυσικότητες όπως την κτηνοβασία. Ενώ στην επίκληση της κτηνοβασίας, η απάντηση ενός ομοφυλόφιλου θα ήταν εύκολη, λέγοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ζώα, όταν όμως χρησιμοποιεί ο ίδιος παραδείγματα ομοφυλοφιλίας από το ζωικό βασίλειο τότε υπάρχει αυτογκόλ.

  Επίσης, ας μην γελοιοποιούμε το λεξιλόγιο. Όταν κάποιος μιλάει για φυσικότητα, φαντάζομαι εννοεί την δομική βάση των συστημάτων αναπαραγωγής, όπου χωρίς ετερόφυλο υλικό δεν γεννιούνται στη φύση παιδιά (ανθρώπων, μιλάμε πάντα για ανθρώπους). Ακόμα και αν κλωνοποιήσουμε ανθρώπους από κύτταρο κατσίκας, η έννοια της φυσικότητας θα παραμένει και είναι γελοία όποια προσπάθεια κατάργησης των αυτονόητων. Οι ομοφυλόφιλοι όταν μιλούν για «διαφορετικότητα» και «ιδιαιτερότητα» φαντάζουν πολύ πιο συνειδητοποιημένοι από μερικούς που πασχίζουν για ένα επιτηδευμένο πολίτικαλ κορέκτ παίζοντας παιχνίδια με τον όρο «φυσικότητα».

  Έτσι κι αλλιώς, οπωσδήποτε μιλάμε για την ομοφυλοφιλία ως ιδιαιτερότητα του 3% σε αντίθεση με την ετεροφυλοφιλία ως κανονικότητα του 97% και ούτε καν το 5% της μπαισέξουαλ συμπεριφοράς (συχνά περιστασιακής) το αναιρεί αυτό. Το να προσπαθεί κάποιος να αντιστρέψει την κοινή αντίληψη των όρων, ή σε μια μελλοντική συζήτηση να πιαστεί από το γεγονός ότι θα έχει επιτραπεί η κλωνοποίηση ανθρώπων από ένα κύτταρο, αυτό δεν αναιρεί ούτε την φυσικότητα ούτε την κανονικότητα στη θεωρία της αναπαραγωγής, όπως συμβαίνει και σε όλους τους τομείς όπου παρεμβαίνει ο άνθρωπος. Για παράδειγμα, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα τα προσδιορίζουμε και εξακολουθούμε να τα ονομάζουμε μεταλλαγμένα προσδιορίζοντας έτσι την ιδιαιτερότητα των τροφίμων αυτών κ.λπ.

  Να προσθέσω και το εξής:
  Η επιμονή σε φωτογραφίες… μονίμως γελαστών ομόφυλων ζευγαριών και η επιμονή σε απόψεις ότι «οι ομόφυλοι το κάνουν καλύτερα» σε όλα, μπορεί αν είναι πιασάρικο για διαφήμιση της δεκαετίας του ’50, αλλά όχι για σήμερα. Ατάκες όπως «περισσότερη αγάπη θα βρουν τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια που είναι συνειδητοποιημένα», είναι γελοίες, διότι «περισσότερη αγάπη θα βρουν τα παιδιά» στα χέρια ΚΑΘΕ ανθρώπου που είναι συνειδητοποιημένος. Δεν έχει καν νόημα η αναφορά αυτή. Μήπως δεν θυμόμαστε όλοι την δίκη ομόφυλου ζευγαριού που θέλησε παιδί με σκοπό να το κακοποιεί σεξουαλικά; Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να είναι καλοί και κακοί όπως όλοι, και πιστεύω, καλύτερα θα ήταν να βγουν από το διαφημιστικό σελοφάν διότι μόνο αρνητικές αντιδράσεις θα γεννήσει αυτή η τακτική της δήθεν υπεροχής των ομόφυλων ζευγαριών. Το να μιλάμε για τα ομόφυλα ζευγάρια, λες και δεν θα υπάρξουν τέτοια ζευγάρια που θα δέρνουν τα παιδιά τους ή θα τα κακοποιούν ποικιλοτρόπως, είναι εξωπραγματικό και ψέμα και γι’ αυτό δεν ωφελεί.

 173. sarant said

  177 Eυτυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των φίλων του ΚΚΕ στη μπλογκόσφαιρα δεν συμφωνούν μαζί σου, παρά μόνο ως προς την κριτική στην κυβέρνηση.

 174. Pedis said

  Το κκε πλατσούρισε και πάλι στη λούμπα που του ετοίμασε ο σύριζα. Και ηταν τόσο εύκολο να την αποφύγουν, για το λόγο ότι οι συριζαίοι δεν είναι δα και τζιμάνια. Χαζοβιόληδες του κερατά είναι, πονηροί, αλλά, δυστυχώς …

  Τα στελέχη που ήταν υπεύθυνα για το θέμα,πέρα από τις γενοκότητες περί ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων οι οποίες, αν και «τετριμμένες» θέσεις στα πλαίσια ενός κομμουνιστικού κόμματος, φαίνονται, πλέον στο βάθος του νεοφιλελευθερου μεσαιωνικού πηγαδιού, ως καινοφανείς προσεγγίσεις και τις οποίες, όμως, δεν εχουν φροντίσει να τις αναλύσουν και να τις διαδόσουν στον κόσμο με στρωτό τρόπο …

  έχουν αναχρονιστικές, στατικές, συντηρητικές απόψεις για την οικογένεια και το ρόλο της ακόμη και στο … κομμουνιστικό μέλλον. Λίγη μελέτη περισσότερο δεν θα τους έβλαπτε ώστε, τουλάχιστον, να μην σπάνε τα νεύρα μας όταν πατάνε με τόσο χαζό τρόπο τις μπανανόφλουδες της πιθηκίζουσας «ελληνικής αριστεράς» της ευρωπαικής νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας του ’90ς δηλ. των υπερασπιστών των «ατομικών δικαιωμάτων» στην κοινωνική κόλαση που έχουν συνειδητά προκαλέσει.

 175. Avonidas said

  Την έχετε κάνει επιεικώς λάστιχο με την κληρονομικότητα, την κληρονομησιμότητα, το περιβάλλον, τους φαινότυπους και τον Λαμάρκ…

  Λοιπόν, ας πάρουμε μια άλλη ιδιαιτερότητα, πολύ πιο συχνή από την ομοφυλοφιλία, το να είναι κανείς αριστερόχειρας.

  Εγώ, λοιπόν, είμαι αριστερόχειρας. Προφανώς, αν με ρωτήσουν από πότε ξέρω ότι είμαι αριστερόχειρας, η απάντηση είναι «από τότε που γράφω», δηλ. από την ηλικία των 5-6. Αν κάποιος θεωρεί ότι ήταν «επιλογή μου», θα πω ότι δεν ήταν συνειδητή, όχι περισσότερο από το να μιλήσω ή να περπατήσω. Δεν μπορώ όμως να αποδείξω ότι ήταν εγγενές, ότι γεννήθηκα έτσι, ότι υπάρχει «γονίδιο» γι’ αυτό (και γιατί όχι γονίδια). Και 5 με 6 χρόνια είναι αρκετά για το περιβάλλον να παίξει οσοδήποτε μεγάλο ρόλο, αν και θα δυσκολευόταν κανείς να διακρίνει οποιαδήποτε συστηματική επίδραση που μπορεί να σε κάνει αριστερόχειρα.

  Λοιπόν, έχει καμιά σημασία για τους σκοπούς της κουβέντας που κάνουμε; Το μόνο που μετράει είναι ότι (α) δεν με ενοχλεί καθόλου που είμαι αριστερόχειρας, ούτε ενοχλεί κανέναν άλλο, (β) θα μου προκαλούσε δυσφορία να με αναγκάσουν να γράφω με το δεξί και (γ) ακόμη κι αν το έκαναν, θα ήμουν ένας αριστερόχειρας που γράφει με το δεξί.

 176. gryphon said

  Χρονια Πολλα.
  Το ΣΣ ψηφιστηκε πια και τωρα που το σκεφτομαι ισως ειναι καλυτερα γιατι ισως επιτελους φυγουν απο το προσκηνιο οι συζητησεις περι ομοφυλοφιλιας και κυριαρχησουν ουσιαστικα προβληματα.
  Αλλα ετσι για να μην το παραλειψω θα αναφερθβ και σε ενα αλλο παραμυθι (περα απο αυτο του 10η περισσοτερο τοις εκατο ) το οποιο κυριαρχησε στην επιχειρηματολογια και την επικοινωνιακη τακτικη των οργανωσεων ομοφυλοφιλων αλλα καιι των καθεστωτικων μμε.
  Ειναι η συστηματικη προσπαθεια να πεισουν τον κοσμο και ιδιατερα τους νεωτερους οτι δηθεν ολες οι προοδευτικες κοινωνιες τα δεχτηκαν ολ’αυτα αδιαμαρτυρητα και εδω αντιδρουν οι οπισθοδρομικοι οι γεροι η Λουκα κλπ.
  Ανεφερα και παλαιοτερα τις τεραστιες διαδηλωσεις του ενος εκατομμυριου του manif pour tous στην Γαλλια οπου εβλεπε κανεις χιλιαδες νεαρα ζευγαρια με τα παιδακια τους να διαματρυρονται γιατους φρικτους νομους Τομπιρα και για το συμφωνο αλλα και για τις παρενθετες μητερες κλπ.
  Αλλα θα παω και στις ΗΠΑ.
  Ποσοι εδω στην Ελλαδα ξερουν οτι στις περισσοτερες Πολιτειες των ΗΠΑ εγινε δημοψηφισμα για αυτο το θεμα και καποια στιγμη το σκορ ειχε φτασει στο 33-0 σε βαρος των γκει ακτιβιστων παρα τα εκατομμυρια εκατομμυριων δολλαριων που εχουν στην διαθεση τους.
  Και η ηττα που πονεσε πιο πολυ ηταν αυτη στην Καλιφορνια οπου εγινε δημοψηφισμα παραλληλα με την προεδρικη εκλογη.
  Τι ειχε γινει εκει στην πλεον πολυπολιτισμικη και ανοιχτη πολιτεια την Μεκκα των γκει οπου φτιαχτηκαν και οι πρωτες κοινοτητες κλπ.
  Εφαγαν μια μεγολεπρεπη ηττα οχι με μεγαλη διαφορα αλλα η πλακα ηταν μετα οταν βγηκαν τα στοιχεια με την εκλογικη συμπεριφορα των διαφορων φυλετικων ομαδων.
  Οπου οι λευκοι αμερικανοι ψηφισαν περιπου 50-50 η μαλλον με μια ελαφτα υπεροχη του ΝΑΙ στους γαμους ομοφυλοφιλων.
  Το σοκ ομως για τις οργανωσεις ομοφυλοφιλων ηταν οταν ειδαν τα ποσοστα των αφροαμερικανων και των λατινος.
  Και οι δυο αυτες φυλετικες ομαδες ψηφισαν σε συντριπτικα ποσοτα 75% ΟΧΙ στους γαμους.
  Και τις να πουν μετα οι γκει οργανωσεις που ταυροχρονα ειναι και αντιρατσιστικες και αντιφα και τετοια.Οτι οι μαυροι και οι ισπανοφωνοι ειναι ρατσιστες κατα των γκει; Το καταπιαν λοιπον.
  Το στοιχεια αυτα αποδεικνυουν και κατι αλλο.Οτι οι λευκοι (οχι μονο οι αμερικανοι) ειναι το πιο εκφυλισμενο τμημα του πληθυσμου και αυτοι που λογω της προπαγανδας ετων εχουν σε μεγαλο ποσοστο αισθηματα ενοχης και ειναι επιρρεπεις στην πολιτικη ορθοτητα.
  Αντιθετα οι αφροαμερικανοι και οι λατινος δεν νιωθουν καμμια τετοια ενοχη και κατα συνεπεια εκφραζονται ελευθερα γραφοντας στα παλια τους τα παπουτσια τις επιταγες της πολιτικης ορθοτητας.
  Και πως λοιπον αυτο το 33-0 τελικα ανατραπηκε.Μα με πραξικοπηματικες αποφασεις μεμονομενων δικαστων αρχικα οπου γκει ακτιβιστες πηγαινα σε καποιο δικαστηριο πολιτεια καποιος δικαστης εκρινε οτι η αποφαση του δημοψηφισματος ειναι αντισυνταγματικη μαζυτηκαν υποθεσεις πηγε το θεμα στο supteme court και εκει υπερισψησε το μπλοκ της Ruth Ginsburg ( η αυθεντικη Φραου Μπλουχερ) που γνωμοδοτησε οτι η απαγορευση ειναι αντισυνταγματικη.
  Οποτε ας μην μας λενε οι γκει ακτιβιστες και επικοινωνιολογοι οτι οριστε οι γεροι και οι θρησκοληπτοι και η Λουκα ειναι κατα του ΣΣ γιατι στις ΗΠΑ τους γαμους τους επεβαλλε κοντρα στην λαικη ετυμηγορια μια γρια καπου 100 χρονων που εχει βρυκολακιασει στο Ανωτατο Δικαστηριο και της οποιας την μουρη την πουλανε τα μαγαζια σαν μουτσουνα στο halloween για να τρομαζουν τα παιδακια.

 177. Avonidas said

  Ποια είναι, gryphon, «όλα αυτά» που δεν μπορούμε να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα; Γενικά, τι ακριβώς μας κάνουν ή πρόκειται να μας κάνουν οι ομοφυλόφιλοι με το σύμφωνο, που μας είναι τόσο ανυπόφορο;

  Οι άνθρωποι διεκδίκησαν και πέτυχαν μια νομοθετική ρύθμιση που θα κάνει τη ζωή τους ευκολότερη, και δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο τη δική μας. κι ενω σαν κοινωνία εχουμε τη μυτη μας βαθιά χωμένη στα προσωπικά τους, εξακολουθούμε να σκουζουμε οτι μας παρενοχλούν με το να υπάρχουν.

  Έλεος, πια! Ζούμε σε μια χώρα όπου ο κάθε πολίτης, πιστός ή άπιστος, ειναι υποχρεωμένος να ανέχεται την πανταχού παρουσία της Ορθοδοξης λατρείας, στην καθημερινή, επαγγελματική και νομική του ζωή. Ειδικά οι λειτουργοί αυτής της θρησκείας δεν θα έπρεπε να βγαζουν κιχ για τις ελάχιστες νομικές διατάξεις που διευθετούν τη σχέση των ομοφυλόφιλων με το κράτος.

 178. gryphon said

  183
  Γιατι ειπα εγω οτι θα μας κανουν τιποτα;»Ολα αυτα» που εγιναν κι εδω λεω δηλαδη το ΣΣ.
  Η συζητηση περι ομοφυλοφιλιας συμφωνου συμβιωσης κλπ μου προκαλει οχι φοωο αλλα το ιδιο οπως και μια συζητηση για την συλλογη πεταλουδων η το τρειν σποτινγκ.Ατελειωρα χασμουρητα δηλαδη.
  Εγω επικεντρβωθηκα στα επικοινωνιακα παιχνιδια οπως ειπα και στην προπαγανδα και των γκει ακτιβιστων αλλα και του συνολου των καθεστωτικων δημοσιογραφων και μμε.
  Οτι δηθεν μονο εδω υπηρξαν αντιδρασεις οτι μονο οι γεροι ειναι κατα ενω οι νεοι ειναι δηθεν ανοιχτομυαλοι οτι εξω στις «προοδευμενες» χωρες θεωρειται αυτονοητα αυτα τα πραγματα οτι ο κοσμος τα δεχτηκε αδιαμαρτυρητα οτι οι ομοφυλοδιλοι αποτελουν μεγαλο τμημα του πληθυσμου κλπ.
  Ολα αυτα ειναι παραμυθια και δεν πρεπει κανεις να τα αφηνει να περνανε μεσα του ετσι.Δυστυχως εδω στην Ελλαδα αυτα λογω του οτι δεν ακουγεται πουθενα η αλλα αποψη εχουν περασει .

 179. Pedis said

  # 183 – Σωστός Αβονιδα.

  Αντιδράσεις από φασιστο-θρησκόληπτες ομάδες μικρές ή μεγάλες, ισχυρές ή μη, με θεσμικές στηρίξεις και επιρροές υπάρχουν παντού. Κι αυτό είναι απαιτούμενο και απαραίτητο για το ψοφιμι της σοσιαλδημοκρατίας που ηγείται, τάχα μου, στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κερδίζοντάς την να πάιρνει εύσημα προοδευτικότητας.

  Το πρόβλημα των αστικών διακρισεων είναι υπαρκτό, και οι έστω και μεσοβεζικες και υποκριτικές λύσεις του αποτελούν προσωρινά πηγή ανακούφισης για τις μειοψηφίες.

 180. Ιάκωβος said

  Pedis,
  Αν και αποφεύγω τις προσωπικές διενέξεις,και μάλιστα χρονιάρες μέρες, αλλά δεν κατάλαβα, ως τι υπαινίσσεσαι ότι εκτίθεμαι;

  Όσο για το Νόμπελ, γιατί να μου το δώσουν; Για πράματα που λέει κι η Βικιπέδια;

  Τι θα πει «πώς ορίζεται ο ομοφυλόφιλος;»
  Η Οξφόρδη και ο κοινός νους το ίδιο λένε: a person who is sexually attracted to people of their own sex. Και όπως φυσικόν ήτον δεν έψαξα τι λένε στο κολλέγιον του Ήτον.

  Αν υπάρχει και σε αυτό το απλό ασυνεννοησία, πως να προχωρήσει η κουβέντα. Γι αυτό είπα, πως τα συμπεράσματα οποιασδήποτε συζήτησης περί του θέματος, αν δεν στηρίζονται στα (μέχρι τώρα) δεδομένα της επιστήμης, θα είναι μισά.

  Επιμένω. Αντίθετα με τον Έλληνα που δεν γεννιέται, αλλά γίνεται, γκέι δεν γίνεσαι, γεννιέσαι.

  Άλλωστε, μίλησα όχι για το άτομο, αλλά για την ερωτική επιθυμία.

  Συμφωνώ, ότι σε κάποια περιοχή του φάσματος, υπάρχει ένα συνεχές, το βρήκε κι ο Κίνσι αυτό.

  Συμφωνώ ότι το ζήτημα δεν είναι εντελώς λυμένο επιστημονικά.

  Συμφωνώ επίσης, ότι δεν έχει βρεθεί επακριβώς ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείται αυτό το φαινόμενο, δεν έχει βρεθεί δηλαδή ένα συγκεκριμένο και διακριτό γονίδιο που να συνδέεται με την ερωτικό προσανατολισμό, όπως εκείνο που οδήγησε στο ξανθό μαλλί. Φαίνεται ότι παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Μεταξύ τους ΚΑΙ γενετικοί.

  Πάντως, η American Psychological Association η Royal College of Psychiatrists, κατά τη Βίκη, έχουν αναγνωρίσει σαν επιστημονικές τις θεωρίες που καταλήγουν στο ότι η σεξουαλικός προσανατολισμός το ατόμου οφείλεται σε ένα συνδυασμό βιολογικών και προγεννητικών παραγόντων.

  Δηλαδή, παίζουν ρόλο γενετικοί παράγοντες, αλλά και επιγενετικοί, που ανοίγουν και κλείνουν τους διακόπτες του DNA. Ο Γς θα μπορούσε να το αναπτύξει καλύτερα και ήδη ανάφερε την επίδραση της μεθυλίωσης. Oυσιαστικά, φαίνεται ότι τα επιγενετικά σημάδια στο dna του γονιού επηρεάζουν το έμβρυο, από πατέρα σε κόρη κι από μάνα σε γιό, με αποτέλεσμα την αρρενοποίηση του θηλυκού παιδιού ή την θηλυκοποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών του αρσενικού. Και όταν λέω χαρακτηριστικά, δεν εννοώ τα πρωτεύοντα, που αυτά έχουν διαφοροποιηθεί σε μια πιο αρχική φάση της ανάπτυξης.

  (Βέβαια ο Γς, σαν πιο ειδικός υποστηρίζει ότι «η ομοφυλοφιλία είναι καθαρά τρόπος συμπεριφοράς, επιλογή, που λίγο χώρο αφήνει στο εξελικτικά εγωιστικό γονίδιο.» Νομίζω ότι το φαινόμενο δεν έχει να κάνει τόσο με την οντογένεση αλλά με τη φυλογένεση. Οι ομάδες των ανθρώπων με ένα μικρό ποσοστό ομοφυλοφιλίας, είχαν πλεονέκτημα απέναντι σε ομάδες ή ανθρώπων ή άλλων ζώων. Αλλιώς το φαινόμενο θα είχε εξαφανιστεί πριν από χιλιάδες χρόνια)

  Μου κάνει εντύπωση πάντως πόσο καλά κρατάει ακόμα η παλιά απέχθεια ενός κομματιού της αριστεράς στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ένα ζώο όπως όλα τα άλλα. Όλη μας η κοινωνική συμπεριφορά, δεν ταυτίζεται μεν, και ούτε είναι προδιαγεγραμμένη με κάποιο ντετερμινιστικό τρόπο στη βιολογία, όμως είναι βασισμένη στη φύση και τη βιολογία. Όπως ακριβώς και οι πολύπλοκες κοινωνικές σχέσεις στους υπόλοιπους πιθήκους, από τους οποίους, τουλάχιστον σύμφωνα με την ειδικό, την Γκούντολ, δεν έχει βρεθεί καμία ειδοποιός διαφορά που να μας ξεχωρίζει.

 181. Ιάκωβος said

  Η κοινωνία παίζει κι αυτή στη διαμόρφωση του σεξουαλικού προσανατολισμού αλλά πιστεύω πολύ λίγο και σε δευτερεύοντες εκφάνσεις του φαινομένου.

  Πάντως, το οτι οι παράγοντες καθορισμού της σεξουαλικού προσανατολισμού είναι μόνο κοινωνικοί και οικογενειακοί, ή ζήτημα διαπαιδαγώγησης, ξε-χά-στε-το.

  Σε ακραίες καταστάσεις, όπως φυλακές και καράβια, βέβαια, υπάρχουν πολύ συχνά κάποιες διαφοροποιήσεις. Πχ οι μούτσοι στα καράβια και οι παραγιοί στους ταϊφάδες των Αλβανών και άλλων κλεφταρματολών. Είναι γνωστό ότι ο Οδυσσέας Αντρούτσος όπου πήγαινε έσερνε μαζί του ένα χαρέμι με «τοιούτους νέους».

  Επίσης στα γκουλάγκ, πέρα από τους και κατά κόσμον ομοφυλόφιλους, που επί Στάλιν γέμιζαν φίσκα τα τραίνα προς Σιβηρία, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταδίκων το γύριζε στην ομοφυλοφιλία. Κυρίως όμως αυτά αφορούσαν την ενεργητική ομοφυλοφιλία, που καμιά φορά ήταν τελετή εξουσίας αλλά άλλοτε αυθεντικό αίσθημα.
  Είδα κάπου ότι στα γκουλάγκ, οι δηλωμένοι ομοφυλόφιλοι, αυτοί δηλαδή που λόγω της συγκεκριμένης ιδιότητας τους έφερε εκεί η NKVD, όσο και αρκετοί άτυχοι ετεροφυλόφιλοι, που εξαρχής από το ξύλο και τους βιασμούς των ποινικών αναγκάστηκαν να εξυπηρετούν τους άλλους, δεν ήταν πάνω από το δέκα τοις εκατό των τροφίμων. Και βέβαια αυτοί ήταν , όπως και στο Άουσβιτς, το τελευταίο σκαλί της τροφικής αλυσίδας της ζούγκλας και η ζωή τους στην εξορία ήταν χειρότερη από την κόλαση του Δάντη. Τότε και ακόμα και σήμερα, στις ρώσικες φυλακές, υπάρχει αυτή η κατώτερη τάξη, και συχνά τους το έγραφαν με τατουάζ στο πρόσωπο, για να το γνωρίζουν κι οι υπόλοιποι σε περίπτωση μεταγωγής αλλού. «Σκλάβος»

  Ούτε όμως αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν παραδείγματα ελεύθερης επιλογής.

  Υπάρχει, πάντως, γενική συμφωνία στους επιστημονικούς κύκλους στο ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ΔΕΝ είναι επιλογή, δηλαδή δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι μια επιλογή τρόπου ζωής.

  Και φυσικά αυτό είναι άσχετο με την προσωπική επιλογή σεξουαλικής ταυτότητας, αυτά τα δύο είναι δύο διακριτές έννοιες. Η επιλογή σεξουαλικής ταυτότητας εξαρτάται από κοινωνικούς παράγοντες. Πχ ένας ομό νέος, μεγαλώνει σε μια κοινωνία που την ομοφυλοφιλία τη θεωρεί βδέλυγμα και πάει και γίνεται καλόγερος. Αυτό το επιλέγει. Την επιθυμία όμως δεν την επιλέγει. Είναι εγγενές μέρος της προσωπικότητάς του.

  Απόδειξη ότι κανείς γεννιέται, είναι η παταγώδης και εγκληματική εμπειρία των ομάδων ανάνηψης, θεραπείας, πώς να το πούμε. Αν ήταν δυνατό να αλλάξει κανείς προσανατολισμό με τη διαπαιδαγώγηση, κάποια επιτυχία θα είχαν αυτές οι «κοινότητες απεξάρτησης» της ομοφυλοφιλίας. Δεν έχουν μεταστρέψει ούτε έναν. Όλες απαρτίζονται από γκέι, που λένε ότι δεν είναι γκέι και δεν δρουν σα γκέι. Η ερωτική επιθυμία τους όμως για άτομα του ίδιου φύλου,από ότι λένε όσοι αποσκιρτούν, δεν έχει φύγει καθόλου.
  Το ίδιο γίνεται και στα μοναστήρια από τους πιο πιστούς καλόγερους. Οι άλλοι καλόγεροι,οι πιο υποκριτές, ξέρουμε.

 182. Ιάκωβος said

  Διορθ.
  είναι η παταγώδης αποτυχία και η εγκληματική εμπειρία

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στους Χρήστους και τις Χριστίνες του ιστολογίου, και όσους άλλους γιορτάζουν σήμερα (να με συγχωρείτε, δεν είναι το καλύτερό μου τα θργσκευτικά).

  177 – «Είναι αντιφαση ένα κομμα που γδερνει το λαο με την πολιτικη του να ενδιαφερεται για τα δικαιωματα μιας μικρης μειοψηφειας. Φερεντζες είναι το ΣΣ σε μια αντιλαικη πολιτικη.»
  Mεγαλύτερη αντίφαση, είναι ενα κόμμα που αυτοαποκαλείται κομμουνιστικό και προοδευτικό, να μην έχει ξεκολλήσει από τα μέσα του 19ου αιώνα, και καλυμμένο πίσω από τον φερετζέ του διεθνούς κομμουνισμού που θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα των λαών, να συντάσεται με την ρητορική των ακροδεξιών φασιστών και των διεστραμένων θρησκόληπτων, ΚΡΙΜΑ.

  Είναι λυπηρό για μένα, να βλέπω μορφωμένους ανθρώπους σαν κι εσένα, που θέλουν να λέγονται αριστεροί-κομμουνιστές, να μη μπορούν να δεχτούν ότι το κόμμα έκανε λάθος, και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
  Σ΄αυτό το θέμα, με εξέπληξε ευχάριστα ο σύντροφος Pedis, που είπε τα πράγματα με το όνομά τους, στο σχόλιο 180, και μπράβο του. Αν γινόταν τέτοια άμεση κριτική στο κόμμα από τους συντρόφους (και ήταν αποδεκτή βέβαια) το ΚΚΕ θα ήταν στην κορυφή της κοινωνίας, και δεν θα βολόδερνε στο ανυπόληπτο για ενα ιστορικό, αγωνιστικό και επαναστατικό κόμμα, 5%. ΑΝ!!!

 184. Avonidas said

  Ιάκωβε, νομίζω ακόμα δεν έχεις καταλάβει την ένστασή μου. Η διαφωνία μας δεν έχει τίποτα να κάνει με το αν η ομοφυλοφιλία είναι «επιλογή». Νομίζω κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δεν είναι μια συνειδητή επιλογή. Γι’ αυτό δεν χρειάζονται μελέτες, χρειάζεται απλά να πιστέψουμε αυτό που μας λένε οι ίδιοι οι ομοφυλόφιλοι. (Όταν κάποιος μου λέει ότι σιχαίνεται π.χ. τα καρότα, τον πιστεύω. Δεν ξεκινάω ανάλυση για το πως κατέληξε να είναι έτσι).

  Εξέφρασες την άποψη ότι η ομοφυλοφιλία ΠΡΕΠΕΙ να προσφέρει κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα, αλλιώς δεν θα είχε διατηρηθεί. Και σου επισήμανα πως δεν είναι καθόλου απαραίτητο να είναι έτσι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω πως η ομοφυλοφιλία είναι 100% επίκτητη, ούτε ότι είναι επιλογή, ούτε ότι δεν έχει κάποια γενετική βάση, *ούτε καν* ότι δεν έχει 100% γενετική βάση. Είναι απολύτως δυνατόν η ομοφυλοφιλία να είναι 100% γενετικής προέλευσης (με την έννοια ότι την εκδηλώνει το 100% των ατόμων με ορισμένο γονότυπο), κι ωστόσο να μην είναι κληρονομήσιμη, ούτε και να προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.

  Πάμε ξανά: για να διαθέτει ένας οποιοσδήποτε φαινότυπος εξελικτικό πλεονέκτημα, πρέπει να συμβαίνουν 2 πράγματα: τα άτομα που φέρουν τον φαινότυπο να αφήνουν περισσότερους απογόνους από εκείνα που δεν τον φέρουν· και οι απόγονοι αυτοί να φέρουν τον ίδιο φαινότυπο με συχνότητα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από τον γενικό πληθυσμό. Ό,τι από τα δύο και να λείψει, δεν υπάρχει εξελικτικό πλεονέκτημα.

  Αλλά ας είμαστε επιεικείς, μιας και δεν συζητάμε για έναν φαινότυπο που περιμένουμε να διαδοθεί στον γενικό πληθυσμό, αλλά απλά να επιβιώσει, οπότε μας αρκεί να διατηρείται ο πληθυσμός με τον φαινότυπο στην επόμενη γενιά. Με άλλα λόγια, περιμένουμε τα άτομα με τον φαινότυπο τουλάχιστον να διατηρούν το μερίδιό τους σε απογόνους μέσα στον πληθυσμό.

  Λοιπόν, σου φαίνεται να συμβαίνει κάτι από τα δύο; Είτε δηλαδή ότι οι ομοφυλόφιλοι κάνουν τουλάχιστον τόσα (βιολογικά) παιδιά όσα οι ετεροφυλόφιλοι, είτε ότι τα παιδιά αυτά γίνονται ομοφυλόφιλα σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων; Εγώ νομίζω ότι οι τάσεις είναι οι ακριβώς αντίθετες: οι ομοφυλόφιλοι συνήθως δεν κάνουν βιολογικά παιδιά (αν και είναι απολύτως ικανοί να κάνουν) και τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων έχουν πάνω κάτω τις ίδιες πιθανότητες να εκδηλώσουν ομοφυλοφιλία όπως και των ομοφυλόφιλων (εξ ου και τα προβλήματά τους και το κοινωνικό στίγμα).

  Με άλλα λόγια, μια νέα γενιά ομοφυλόφιλων ατόμων προκύπτει με περίπου τυχαίο τρόπο μέσα από τις τάξεις του γενικού, ετεροφυλόφιλου πληθυσμού, και το γεγονός ακριβώς ότι προκύπτουν με τυχαίο τρόπο εμποδίζει και την όποια αρνητική επιλογή να δράσει. Αν ήταν αλλιώς, αν ένα ή λίγα γονίδια που αποτρέπουν τους φορείς τους από το να κάνουν βιολογικά παιδιά κληροδοτούνταν στην επόμενη γενιά, αυτά τα γονίδια σύντομα θα είχαν οδηγηθεί στην εξαφάνιση.

 185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – Ιάκωβε συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά μπερδεύτηκα, στο 164 γράφεις » για να έχει κάποια ελπίδα το επιχείρημά σου, θα έπρεπε η ομοφυλοφιλία να είναι έστω ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΙΜΗ. Είναι; Απάντηση: Ναι, είναι.» εδώ λές πως γεννιέται ως επι το πλείστον (και συμφωνώ) κανείς ομοφυλόφιλος, πού κολλάει η κληρονομικότητα; γιατί αυτό ήταν που με ενόχλησε εμένα. Oι ομοφυλόφιλοι δηλαδή θα γεννήσουν οπωσδήποτε ομοφυλόφιλα παιδιά, όπως θεωρούν όλοι οι βλαμένοι, θρησκόληπτοι και μη; γιατί στο 164 αυτό υπονοείς.

  Υ.Γ – Αυτό το πράγμα, να συνδέεις σχεδόν όλα τα αρνητικά με την πρώην ΕΣΣΔ, καταντάει εμμονή, να το προσέξεις, (χαμόγελο) φιλικά πάντα.

 186. Stella said

  Σχόλιο 181, Avonidas, «δεν με ενοχλεί καθόλου που είμαι αριστερόχειρας, ούτε ενοχλεί κανέναν άλλο». Σωστό. Aπολύτως σεβαστό.
  Αυτό που πραγματικά ενοχλεί (πιθανόν και να συγχέεται με την ομοφοβία) είναι να επιβληθεί ή να καθιερωθεί η ημέρα Left Hand Pride Parade.

 187. Avonidas said

  #192. Εάν αποκλήρωναν συστηματικά αριστερόχειρες, τους πετούσαν στο δρόμο οι γονείς τους ή τους μαχαίρωναν νύχτα, θα πήγαινα σίγουρα κι εγώ να μοιράσω μερικές αριστερόχειρες μούτζες σε σχετική παρέλαση.

 188. Μαρία said

 189. Μαρία said

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μαρία δεν παίζεσαι, είσαι ΘΕΑ!!!

 191. sarant said

  196 Είναι! 🙂

 192. Υάλτις said

  Ακόμα περιμένουμε Γέροντα

 193. Pedis said

  # 186 – Αν και αποφεύγω τις προσωπικές διενέξεις,και μάλιστα χρονιάρες μέρες, αλλά δεν κατάλαβα, ως τι υπαινίσσεσαι ότι εκτίθεμαι;
  Όσο για το Νόμπελ, γιατί να μου το δώσουν; Για πράματα που λέει κι η Βικιπέδια;

  Μην το παίρνεις προσωπικά … κατάλαβα ότι με τη βίκι θα ‘χω … διένεξη. Αλλά, αυτό δεν είναι σημαντικό πρόβλημα. Η βίκι, εννοώ, και τι γράφεται εκεί μέσα. Είπα κι εγώ, μου ξέφυγε καμιά σημαντική ανακάλυψη!

 194. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  Ζητώ συγγνώμην διά την καθυστέρησιν (είμαι ελαφρώς μεθυσμένος, λόγω οινοποσίας) και κάμνω αμέσως την μεγίστην αποκάλυψιν που υπεσχέθην…

  Πρόκειται διά το συνταρακτικόν απόσπασμα του Στράτωνος από τας Σάρδεις από τον 3ον τόμον της Παλατινής Ανθολογίας (η περίφημος «Μούσα Παιδική» του Στράτωνος) που αποκρύπτουν επί 180 έτη οι Γαλιλαίοι και ουδέποτε έχει τολμήσει να αναρτήση ενταύθα ο κ. Σαραντάκος. Προσέξατε πόσον μεγάλην εκτίμησιν έχουν εις τον Στράτωνα οι Αγγλοσάξωνες, ενώ οι ιδικοί μας τον αποσιωπούν εντελώς…

  Εις την φωτοτυπίαν που ανεβίβασα, έχω δεξιά την αγγλικήν μετάφρασιν του κορυφαίου κιναίδου Ελληνιστού Ιωάννου Boswell (1947-1994), που εκοιμήθη προ 21 ετών από Aids. Είναι από το μνημειώδες βιβλίον του Boswell «Χριστιανισμός, Κοινωνική Ανοχή και Ομοφυλοφιλία (1η έκδοσις 1980), που σάς προσφέρει απόψε δωρεάν ο γερο-Βάταλος. Υπόψιν ότι το ουδέποτε μεταφρασθέν εις τα ρωμέικα (διότι το απαγορεύει η κλίκα του Μεταλληνού) αυτό σύγγραμμα τιμάται 20 δολάρια εις την Αμαζόνα. Πρόκειται διά μνημειώδες σύγγραμμα, διότι αποκαλύπτει ότι οι Γαλιλαίοι ήρχισαν να διώκουν την Ομοφυλοφιλίαν μόνον μετά το 1000 και ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία διαθέτει ειδικήν τελετήν διά τον Γάμον των Ομοφυλοφίλων, πράγμα που έχει λυσσάξει τον παπα-Γιώργην Μεταλληνόν και έχει εμφανισθή δεκάκις εις την τηλοψίαν διά να το ανασκευάση

  Η ρωμέικη μετάφρασις του συγκλονιστικού ποιήματος του Στράτωνος που ανήρτησα, έχει ως εξής:

  «Κάθε άλογον ζώον μόνον γαμεί. Ημείς οι λογικοί
  άνθρωποι αυτό είναι που έχομε παραπάνω από τα άλλα ζώα
  ότι ανακαλύψαμε την οπισθογέμισιν! Όσοι δεν κυβερνούνται από το γυναικείο μουνί
  σε τίποτε δεν διαφέρουν απο τα άλογα ζώα»!..

  ΌΠΕΡ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ: Ο ποιητής Στράτων, 100 έτη μετά την επί Γής έλευσιν του Ραββίνου Χριστού δηλώνει εις εν αριστουργηματικόν ποίημα αυτό που έχουν κάμει «Σημαίαν» των οι Αμερικανοί Ομοφυλόφιλοι, αλλά είναι παντελώς άγνωστον εις το Ρωμέικον: Ούτε κάν ο επαΐων κ. Σαραντάκος εφιλοτιμήθη να το αναρτήση εις τα 6 έτη λειτουργίας του Ιστολογίου του!.. Η ανακάλυψις της Ομοφυλοφιλίας είναι κατ’ εξοχήν δείγμα της Ανθρωπίνης Ευφυΐας, που καθιστά τον Άνθρωπον ανώτερον των αλόγων ζώων!..

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Καταβιβάσατε πάραυτα το μνημειώδες σύγγραμμα του μακαριστού Boswell. Είναι παραπάνω από βέβαιον ότι οι Μεταλληνισταί θα κινήσουν γήν και ουρανόν να το εξαφανίσουν από τον ουρανόν του Διαδικτύου, διότι αποκαλύπτει (όπως προείπα) ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία ευλογούσε τον ομοφυλόφιλον Γάμον καθ’ όλην την διάρκειαν του Βυζαντίου και έχει ειδικήν ακολουθίαν προς τούτο!..

 195. Βάταλος said

  Μικρά διόρθωσις: «Όσοι δε κυβερνούνται… » και ουχί ΔΕΝ…

 196. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχόλιο 140: «Όποιος νομίζει ότι είναι κουσούρι, φοβάται μη και μεταδοθεί
  Σχόλιο 171: «ο μηχανισμός διαμόρφωσης του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι σύνθετος, δεν έχει ακόμα γίνει πλήρως κατανοητός» και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ «Με άλλα λόγια, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ούτε κληρονομείται, ούτε μαθαίνεται»

  Στην βασική θέση των δύο προτάσεων του σχολίου 171, ας ρωτήσω ρητορικά:

  Αφού «δεν έχει γίνει κατανοητός ο μηχανισμός», τότε πώς στην ευχή υπάρχουν οι… διαπιστώσεις;!
  Ήμαρτον κε Κουράκη!

  Δεύτερον, (και εδώ αναφέρομαι και στο στο σχόλιο 140 που νομίζω αποφεύγει την ουσία του ζητήματος):
  για ποιον λόγο ο Κουράκης παριστάνει τον Κινέζο;

  Δεν μιλάμε για τον γενικό σεξουαλικό ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ!
  Μιλάμε για συγκεκριμένη σεξουαλική ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ όσο συχνή ή περιστασιακή!

  Δεν ξέρει ο Κουράκης να ξεχωρίζει τα δύο αυτά;

  Όποιος έχει κάνει απλή ανάγνωση σε 1 ή 2 βασικά βιβλία ψυχολογίας, γνωρίζει ότι ΤΑ ΠΑΝΤΑ μπορούν να γίνουν αντικείμενο στη συμπεριφορά ενός παιδιού ανάλογα με τα βιώματα του. ΤΑ ΠΑΝΤΑ όσα ζει και βιώνει ένα παιδί, είναι ενδεχόμενο να ενσωματωθούν στη συμπεριφορά του. Αυτό είναι ζήτημα τελειωμένο εδώ και δεκαετίες πλέον.

  Και ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα κε Κουράκη: σαφέστατα λοιπόν ένα παιδί μπορεί να έχει ετεροφυλόφιλο συνολικό σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά παρά ταύτα να μπορεί να υιοθετεί με ευκολία την ομοφυλόφιλη συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών βιωμάτων του προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς σε όλη του τη ζωή αυτό βίωνε στο γονεϊκό του περιβάλλον και αυτή η αντίφαση να αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα για τη ζωή του.

  Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ότι ακόμα και αν ξέρουμε ΑΠΟΛΥΤΑ την γονεϊκή πηγή μιας συμπεριφοράς μας που μας πληγώνει, τις περισσότερες φορές μας είναι αδύνατον να ξεφύγουμε από αυτή διότι είναι τόσο πηγαία που θέλει μεγάλο αγώνα για να την αμβλύνουμε και πολλές φορές χωρίς επιτυχία;

  Ή θα μας πει κάποιος αφελώς, ότι όταν το παιδί κάνει μια ομοφυλοφιλική σχέση, αυτομάτως θα δει ότι… δεν του αρέσει και θα επιλέξει τις άλλες σχέσεις; Σοβαρά; Έχει δει κανείς ανθρώπους να αγωνίζονται χρόνια να απομακρύνουν από τη συμπεριφορά τους στοιχεία που τους πληγώνουν, και παρά την γνώση που μπορεί να αποκτούν γι’ αυτά, να μην μπορούν να τα καταφέρουν και να ταλαιπωρούνται διαρκώς από καταστάσεις που τους διχάζουν;

  Το παιδί θα ρουφήξει σαν σφουγγάρι τα βιώματα από τους γονείς του, και ΜΑΖΙ και τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, ακόμα και αν ανακαλύψουμε ότι ο σεξουλικός προσανατολισμός δεν κληρονομείται.

  Υπάρχει κάποιος που θα δεχτεί αβασάνιστα, ότι δήθεν, το παιδί μιμείται στη ζωή του ΟΛΕΣ τις συμπεριφορές, αλλά είναι τόσο ιδεολογικά βολικό να ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ, αυτή της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς; Πώς γίνεται αυτό; Τι θα εφεύρουμε πια για να εξαιρέσουμε ΜΟΝΟ αυτή την ΜΙΑ συμπεριφορά από το ενδεχόμενο να την μιμηθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή, και σε όλη του τη ζωή να ταλαιπωρείται από έναν προσωπικό διχασμό;

  Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να λέμε για την τύχη έστω και ενός παιδιού με τάσεις λαϊκισμού, «έλα μωρέ, τόσα προβλήματα μας ταλαιπωρούν, αυτό μας πείραξε;«…

  Συμφωνώ ασφαλώς ότι δεν υπάρχουν βιώματα ανάλογα στη χώρα μας να μελετηθούν, όμως μια μελέτη επάνω στη μίμηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς θα μπορούσε ίσως να πάρει στοιχεία και από γενικότερες μελέτες και από άλλες χώρες ασφαλώς.

  Και πιστεύω ότι τα αυτιά που θα ακούσουν και θα κρίνουν με σοβαρότητα μια τέτοια μελέτη θα είναι εκείνα των ίδιων των ομοφυλόφιλων διότι ακριβώς έχουν βιώσει τη δυσκολία του να εκδηλώνεις μία σεξουαλική συμπεριφορά διαφορετική από τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό. Πόσο μάλλον αν αυτή η διχαστική συμπεριφορά δεν είναι απλή επιφανειακή μίμηση (για να αποφύγεις την κριτική του κόσμου) αλλά πηγάζει από μέσα σου και σε ταλαιπωρεί διαρκώς.

  ΥΓ
  Αφού «μετράει» και «θα σου προκαλούσε δυσφορία να σε αναγκάσουν να γράφεις με το δεξί» τότε με ποιον διαφωνείς; Μπορείς να φανταστείς πόση δυσφορία θα σου προκαλούσε αν εξαιτίας ενός παρόμοιου ζητήματος είχες πρόβλημα με τον εαυτό σου και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και μάλιστα, επειδή η πίεση θα ερχόταν από έναν εσωτερικό μηχανισμό, δεν θα ήξερες καν σε ποιον να διοχετεύσεις την δυσφορία σου;

 197. BLOG_OTI_NANAI said

  Για να ευθυμήσουμε, να πούμε ότι ο John Boswell ήταν καθηγητής ιστορίας στο Γιέιλ, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι ιδεοληψίες του τον έφτασαν σε σημείο να γελοιοποιήσει κυριολεκτικά την σημαντική θέση που κατείχε, σε σημείο που αν γινόταν διαγωνισμός για καραγκιόζηδες πανεπιστημιακούς, θα έβγαινε πρώτος, αφού στο βιβλίο του «Same-sex unions in Premodern Europe» έγραψε το ανεκδιήγητο ότι στο… Βυζάντιο(!) γίνονταν ομοφυλοφιλικοί γάμοι με τις… ευλογίες της Εκκλησίας(!)…
  Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και μερικούς μήνες μόνο με την εκκλησιαστική και βυζαντινή ιστορία, κατανοεί ότι είναι ένα τεράστιο ολίσθημα από μια τέτοια τιμητική πανεπιστημιακή θέση, να γράφεις κείμενα που ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας. Και φυσικά, ποιος υιοθέτησε τις ανοησίες αυτές για μικρά παιδιά; Το περιοδικό… «Δαυλός»! Από εκεί και πέρα, τι να πούμε άλλο, ας ασχοληθούν οι ειδικοί με την κωμωδία…

  Φυσικά ο σχολιαστής του 200 ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές και δεν θα τολμήσει καν να μπει σε συζήτηση μαζί μου επάνω στην αμίμητη γελοιότητα ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία διαθέτει ειδικήν τελετήν διά τον Γάμον των Ομοφυλοφίλων«…

  Δυστυχώς ο Boswell έγινε ένα ατυχές παράδειγμα όπου και η κουτσή Μαρία θα μπορεί να λέει πλέον ότι «δεν εμπιστεύομαι την επιστημονική βιβλιογραφία» από τη στιγμή που ένας καθηγητής του Γιέιλ γράφει αρλούμπες που κατεδαφίζονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, που τέτοιες δεν θα έγραφε ούτε ο Λιακόπουλος.
  Πραγματικά κρίμα.

 198. cronopiusa said

  The Kids Are All Right (Los Chicos están bien)

 199. Stella said

  Σχόλιο 193 Avonidas
  Αλλοίμονο. Συμφωνώ, με τη θέση σας. Το σύμφωνο συμβίωσης έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δεκαετίες. Ας μην πανηγυρίζουμε την αργοπορία μας. Αυτό που θέλω να δείξω είναι η ανάγκη κατάργησης των υπερβολών, σε θέματα αυτονόητα.
  Με τη λογική των υπερβολών θα φτάσουμε στο σημείο να καθιερωθεί παρέλαση των στρέιτ.
  Π.χ. Μια υπερβολή, που (ευτυχώς) καταργήθηκε. Οι πινακίδες (που υπήρχαν στα ΜΜΜεταφοράς και) έγραφαν «Απαγορεύεται το πτύειν». Διάολε…το αυτονόητο?

 200. ΚΑΒ said

  Για τον γέρο -Βάταλο που μπορεί να είναι σπουδαιόμυθος αλλά όχι και αιμύλος η παροιμία με την ευρύτερη σημασία.

  ichael Apostolius Paroemiogr., Collectio paroemiarum (9009: 001)
  “Corpus paroemiographorum Graecorum, vol. 2”, Ed. von Leutsch, E.L.
  Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 1851, Repr. 1958.
  Centuria 6, section 53, line 1

  ἐπὶ τῶν ἀνόσια ποιούντων· τοῦ γὰρ Φιλαδέλφου γήμαντος
  τὴν ἀδελφὴν Ἀρσινόην ὁ Σωτάδης εἶπε ταυτί.

 201. ΚΑΒ said

  206.Επειδή η φράση του Σωτάδη δεν ανέβηκε:

  εἰς ούχ ὁσίην τρυμαλιήν τό κέντρον ὠθεῖς

 202. sarant said

  όπου τρυμαλιά η τρύπα, το μάτι της βελόνας.

 203. ΚΑΒ said

  και το γνωστό ευαγγελικό: Μάρκ. ι΄,25

  εὐκοπώτερόν ἐστιν κάμηλον διὰ τρυμαλιᾶς ῥαφίδος διελθεῖν ἢ πλούσιον εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ θεοῦ εἰσελθεῖν.

 204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  203 τέλος – Οι περισσότεροι επιστήμονες, ειδικά από το 80 και μετά που ξεκίνησαν οι μεγάλες χορηγίες των εταιρειών στα πανεπιστήμια, και ο άκρατος καταναλωτισμός παγκοσμίως, γράφουν αρλούμπες. Φυσικά ο ορισμός της αρλούμπας προέρχεται (αν την θεωρήσουμε επιστήμη) από την θεολογία, παρ΄όλα αυτά, μια χαρά ζεί και βασιλεύει εις βάρος των αφελών. Έχει μεγάλη πέραση η αρλούμπα στην εποχή μας, μια ματιά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας, είναι αρκετή για του λόγου το αληθές, όσο πιο μεγάλη η αρλούμπα, τόσο πιο μεγάλη η δημοσιότητά της, τόσο πιο αναγνωρίΙμος ο ΑΡΛΟΥΜΠΑΣ που την είπε, μέχρι και πρωθυπουργός γίνεται, πολλά τα παραδείγματα.

  Χρόνια πολλά BLOG.

 205. BLOG_OTI_NANAI said

  210: Επίσης Λάμπρο, Χρόνια Πολλά και καλά.
  Φυσικά διαφωνώ με όσα γράφεις για τη Θεολογία διότι κυρίως εννοώ ως «αρλούμπα» όχι κάποιο γνωστικό αντικείμενο που απλά δεν με ενδιαφέρει, αλλά την συνειδητή διαστρέβλωση των ιστορικών πηγών.

  Επειδή στο διαδίκτυο αυτή η πολύ πρόχειρη προσέγγιση υπάρχει, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν άγνοια για το γνωστικό αντικείμενο της Θεολογίας, να πούμε ότι τα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης που ονομάζουμε «Θεολογία» είναι τόσα πολλά και τόσο απαιτητικά όσο και εκείνα οποιουδήποτε κλάδου της Φιλολογίας. Η Θρησκειολογία, η Εκκλησιαστική Ιστορία από την εποχή των βιβλικών χρόνων, η Ιστορία της Χριστιανικής Τέχνης όπως και η Ιστορία των Δογμάτων, η Ιστορία του Εκκλησιαστικού Δικαίου είναι κλάδοι φιλολογικοί που περιλαμβάνουν απίστευτες απαιτήσεις σε γνώση όχι απλά Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών αλλά πλήθους αρχαίων γλωσσών, πραγματοποίηση και μελέτη αρχαιολογικών ανασκαφών, μελέτη των γραπτών πηγών και πλήθους άλλων των μνημείων, κριτικές μελέτες και εκδόσεις αρχαίων κειμένων και γενικά έναν απίστευτο όγκο που συντελεί στο να αναδεικνύεται μιας μορφής άγνοια όταν κάποιος στο έτος 2015 δεν γνωρίζει ότι ο όρος «Θεολογία» ενσωματώνει έναν ολόκληρο κλάδο της επιστήμης που ονομάζουμε Φιλολογία.

  Προσωπικά συμφωνώ πάντως με αυτά που γράφεις για τις χορηγίες διότι πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κάποιος ότι υπάρχουν μελέτες και δημοσιεύματα που λένε ότι η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει επικίνδυνα λόγω των βιομηχανικών και καταναλωτικών μας συνηθειών, και ταυτόχρονα υπάρχουν μελέτες και δημοσιεύματα που λένε τα αντίθετα. Προφανώς, κάποιος από τους δύο κάνει εξυπηρετήσεις.

 206. Avonidas said

  #202. Αφού «μετράει» και «θα σου προκαλούσε δυσφορία να σε αναγκάσουν να γράφεις με το δεξί» τότε με ποιον διαφωνείς; Μπορείς να φανταστείς πόση δυσφορία θα σου προκαλούσε αν εξαιτίας ενός παρόμοιου ζητήματος είχες πρόβλημα με τον εαυτό σου και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και μάλιστα, επειδή η πίεση θα ερχόταν από έναν εσωτερικό μηχανισμό, δεν θα ήξερες καν σε ποιον να διοχετεύσεις την δυσφορία σου;

  Δεν είμαι σίγουρος σε ποιον απαντάς, αλλά το σχόλιο #171 δεν το έχω γράψει εγώ. Έγραψα όμως το σχόλιο για τους αριστερόχειρες. Την ερώτηση, πάντως, δεν την καταλαβαίνω καθόλου. Το νόημα της αναλογίας μου ήταν ξεκάθαρο: όπως θα ήταν δυσάρεστο, ατελέσφορο και εν τέλει ζημιογόνο να με αναγκάσουν να γράφω με το δεξί, παρά τη δεδομένη κλίση μου να γράφω με το αριστερό, έτσι και είναι πολύ πιο ζημιογόνο να αναγκάσεις έναν ομοφυλόφιλο να αλλάξει σεξουαλικό προσανατολισμό.

  Και πάνω απ’ όλα, δεν έχεις ακόμα εξηγήσει ΓΙΑΤΙ θα έπρεπε να γίνει αυτή η μεταστροφή, ή γιατί θα έπρεπε να αποτραπεί αυτή η τάση σε ένα παιδί, ΑΝ θεωρήσουμε ότι μπορεί να αποτραπεί. Για να ταιριάξει με τη νόρμα; Για να νιώσει άνετα ο γονιός ή η κοινωνία; Ασφαλώς και όποιος ταιριάζει με τον περίγυρό του περνάει τη ζωή του με λιγότερο άγχος. Και τα άτομα εξαιρετικής ευφυίας, ξέρεις, έχουν κοινωνικές δυσκολίες, να τους κάνουμε μήπως λοβοτομή;

  Διορθώνουμε τη μυωπία γιατί ενοχλεί τον μύωπα. Θεραπεύουμε την ανορεξία ή την κατάθλιψη γιατί είναι ολέθριες για τον ανορεκτικό ή τον καταθλιπτικό. Οι μόνες αρνητικές συνέπειες της ομοφυλοφιλίας έχουν να κάνουν με το κοινωνικό στίγμα, καθώς και με τη φανταστική δυσφορία ενός φανταστικού όντος (και θερμή παράκληση να μην ανοίξουμε συζήτηση επ’ αυτού, γιατί δεν θα οδηγήσει πουθενά).

  Όσο για το ότι το παιδί «μιμείται όλες τις συμπεριφορές», αλήθεια; Τα γούστα μου στο φαγητό δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με του πατέρα μου ούτε με του αδερφού μου. Για να μην πούμε για το απολύτως προφανές, ότι τότε δεν εξηγείται η ύπαρξη ομοφυλόφιλων παιδιών που τα μεγάλωσαν ετεροφυλόφιλοι — εκτός κι αν ισχυριστούμε ότι οι γονείς τους είναι «κρυφές». Αν και, εδώ που τα λέμε, μάλλον γι’ αυτό τσαντίζονται οι πατεράδες που «τους βγήκε πούστης» ο γιος· σε μια κοινωνία τόσο ηλίθια, ο κόσμος υποψιάζεται ότι άπο κάπου πήρε το παιδί…

 207. Από όλες τις συνεχείς κι απίστευτου μεγέθους μαλακίες που γράφεις κάθε φορά που ακουμπάς πληκτρολόγιο, η δεύτερη παράγραφος του #211 είναι σαφώς η μεγαλύτερη από όλες. Μπράβο νέε μου συνέχισε, κάποτε η προσφορά σου ελπίζω να αναγνωριστεί και σε διαγαλακτικό επίπεδο ή τουλάχιστον να πρήξει τα αρχίδια του Θεού τόσο πολύ που να αναγκαστεί να εμφανιστεί για να σε κάνει να σκάσεις. Όχι τίποτα άλλο, για να τον δούμε και να πιστέψουμε κι εμείς που μένουμε εκτός νυμφώνος.

  Νικοκύρη, μπορείς να με μπανάρεις χωρίς να σου κρατώ κακία.

 208. Γς said

  Σχετικόν

 209. sarant said

  213 Εσκεμμένο δηλαδή;

 210. Υαλτις said

  213
  τώρα αν πει κανένας οτι εισαι ο τσάτσος του ιστολογίου,θα χει αδικο;
  ο Γεροντας μονο τρωει κοκκινες επι τη εμφανισει.
  θα του συστησω να αλλαξει λεξιλογιο,ξερετε τα γνωστα «απίστευτου μεγέθους μαλακίες- πρήξει τα αρχίδια του Θεού κτλπ)

 211. Μαρία said

  Τώρα στην ΕΡΤ1
  Ο Μανού είναι παιδίατρος και ο σύντροφός του Φιλίπ δικηγόρος. Για τους περισσότερους φίλους τους ήταν «το τέλειο ζευγάρι». Μέχρι την ημέρα που ο Μανού αποφασίζει πως θέλει να γίνει πατέρας αλλά όχι και ο Φιλίπ. http://program.ert.gr/details.asp?pid=3472824&chid=9

 212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  211- Κοίτα φίλε μου, δεν αμφισβητώ ότι για να γίνει κάποιος θεολόγος υψηλού επιπέδου, χρειάζεται να αποκτήσει ενα σωρό γνώσεις και να προσπαθήσει πάρα πολύ, αμφισβητώ ότι αυτές οι γνώσεις είναι επιστημονικές, με την έννοια του πειράματος και της αποδείξεως, αλλιώς ο οποιοσδήποτε μάθει απ΄έξω ενα μεγάλο όγκο ανούσιων πληροφοριών π.χ αστρολόγοι, μπορεί να αυτοαποκαλείται επιστήμονας (αμφιβάλεις ότι πιστεύουν πως είναι επιστήμη και επιστήμονες;). Και μια και το βασικό αντικείμενο της θεολογίας είναι η αναπόδεικτη ΑΡΛΟΥΜΠΑ που λέγεται θρησκευτικός θεός (οποιασδήποτε θρησκείας, δεν είναι μόνο οι ορθόδοξοι αφελείς) κατά βάση λέει αρλούμπες. Τώρα για το αν ενσωματώνει ολόκληρη την φιλολογία (αλλά και κατά πόσο είναι κι αυτή επιστήμη) δεν έχω την γνώση να το κρίνω, υπάρχουν αρκετοί ειδικοί εδώ μέσα, ας το κάνουν αυτοί, εμένα πάντως μου φαίνεται τελείως κουφό αυτό.

  Aντε να χαλαρώσουμε λίγο.

 213. Υαλτις said

  218
  πηρες σβάρνα ολες τις κλασικες επιστημες

 214. sarant said

  217 Ε βέβαια, θα υπάρχουν και τέτοια ζητήματα.

 215. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  213.215 ,218
  Έχω πέντε λεπτά που σας διάβασα και πέντε λεπτά γελάω.Ειδικά με τ΄αρχίδια του θεού τρέξανε δάκρυα από το κακάρισμα.

 216. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  217,220. Προβλέπω να λύσει πολλά θέματα αυτός ο νόμος. Φίλες αγαπημένες θα μπορούν να αλληλοστηρίζονται με το Σύμφωνο. Δεν πιστεύω να είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται/βεβαιώνεται ότι είναι και ερωτικό ζευγάρι ; 🙂 Φαίνεται σα να το χαβαλιάζω λίγο αλλά δεν είναι μέσα στις πιθανότητες εφαρμογής του κι αυτό; Συμβόλαιο ζωής,θα μ΄άρεσε καλύτερα.Το συμβίωσης με καταπιέζει,θυμίζει γάμο 🙂

 217. Υαλτις said

  222
  Συμβόλαιο ζωής,θα μ΄άρεσε καλύτερα.

  αλλά πάλι θα ακουγεται σαν ασφαλεία ζωης

  η ακομα χειρότερα, θα ειναι εφ ορου ζωής;

 218. Υαλτις said

  ασφάλεια

 219. Μαρία said

  220
  Μόλις τελείωσε. Θερινό εργάκι με πολύ γέλιο. Ο παιδίατρος αποδεικνύεται στείρος κατα τον προγεννητικό έλεγχο και πείθει τον Φιλίπ να δώσει εκείνος σπέρμα.

 220. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  223.>>θα ειναι εφ ορου ζωής;
  Μπα.Δε διάβασα ομολογώ το φρέσκο νόμο μας αλλά μια φίλη μου μ΄έναν Γάλλο έκαναν Σύμφωνο συμβίωσης πρι 3-4 χρόνια και ήταν σχετικά απλό αν εξαιρέσεις ότι έπρεπε να της στείλουν από δω κάποια χαρτιά. Σε κανα χρόνο που άλλαξαν γνώμη, το διέλυσαν ευκολότατα,όπως θυμάμαι.Κάποια δήλωση πήγαν και υπέγραψαν .

 221. Μαρία said

  226
  άρθρο 7, το μόνο που καταψήφισε ο Ν. Κακλαμάνης. Διαφώνησε μάλλον με το τρίτο εδάφιο.

  Click to access s-symvi-pap.pdf

 222. Γς said

  221:

  >τρέξανε δάκρυα από το κακάρισμα

 223. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  227. Α ευχαριστώ.Το έχουμε και προ οφθαλμών λοιπόν.
  Για τον Κακλαμάνη που δεν ψήφισε το άρθρο, είχαν κάνει το σχόλιο ότι ήθελε ισοβιότητα στη συμβίωση.

 224. sarant said

  222 Το γαλλικο pacs το είχαν συνάψει, θυμάμαι, και ζευγάρια χωρίς ερωτικό δεσμό

 225. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  217 – Την είχα δεί πρόπερσι στην τηλεόραση, και είναι από τους βασικούς λόγους που έχω την άποψη πως μόνο τα οικονομικώς ανεξάρτητα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να μπορούν να υιοθετήσουν παιδί, και να είναι υποχρεωμένα από την πολιτεία, να το διασφαλίζουν οικονομικά. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κοινωνική προκατάληψη, που είναι γνωστό πως μπροστά στο χρήμα, είναι ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΑΤΗ.

  219 – Και η στατιστική επιστήμη είναι, σε πανεπιστήμιο διδάσκεται, και είδαμε πόσο μέσα πέφτουν στις εκλογές οι «επιστήμονες» στατιστικολόγοι, για να μη μιλήσω για τους οικονομολόγους, που έχω και άποψη. Kάποτε πρέπει να ξεκαθαριστεί η έννοια επιστήμη, αλλιώς όλοι επιστήμονες θα λογίζονται, ακόμα κι ο γέροντας αυνάν που είναι πρύτανης στον αυνανισμό. Άλλο γνωρίζω πολλά, κι άλλο αποδεικνύω, κι ο θρησκευτικός θεός δεν αποδεικνύεται, παρά μόνο στους αφελείς.

  222 – Μου θύμισες το «συμβόλαιο με τον λαό» (χαμόγελο).

 226. BLOG_OTI_NANAI said

  212: «Και πάνω απ’ όλα, δεν έχεις ακόμα εξηγήσει ΓΙΑΤΙ»
  Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί μιλάς για τα σχόλια μου χωρίς να τα διαβάζεις; Και ΑΝ ΟΝΤΩΣ τα έχεις διαβάσει, γιατί γράφεις ότι «πάνω απ’ όλα, δεν έχεις ακόμα εξηγήσει ΓΙΑΤΙ» όταν το έχω αναφέρει το «γιατί» σχεδόν σε όλα τα σχόλια που έκανα; Από εκεί και πέρα, αν σε ενδιαφέρει, απλώς διάβασε τα.

  213: Σε διαδικτυακές συζητήσεις από το 1995 έχω δει άτομα σαν κι εσένα ή τον Βάταλο κ.λπ., αμέτρητους καθώς οι αντιδράσεις όσων ακριβώς δεν έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό είναι πάντα ίδια. Οπότε, θα έχεις ήδη καταλάβει ότι τα σύνδρομα/κόμπλεξ του καθένα δεν με προβληματίζουν. Αν λοιπόν έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας χωρίς να γελοιοποιείσαι δημοσίως, πες το μου να το συζητήσουμε.

 227. BLOG_OTI_NANAI said

  Σχετικά με τη «Θεολογία»:
  Μερικές φορές μου είναι ακατανόητο αν μερικά που γράφονται, γράφονται στα σοβαρά ή αποτελούν συνειδητό αστεϊσμό. Διότι, ακόμα και ένας άνθρωπος με ελάχιστες γνώσεις, θα πρέπει αν γνωρίζει και να μπορεί να κατανοεί ότι η μελέτη του παγκόσμιου πολιτισμού δεν έχει ως προϋπόθεση να τον δεχτείς ή να τον ακολουθήσεις! Το θρησκευτικό φαινόμενο είναι ένα δομικό στοιχείο στον πολιτισμό όλων των λαών του πλανήτη, από την εμφάνιση του ανθρώπου. Η μελέτη του φαινομένου αυτού σε όλες του τις διαστάσεις δεν προϋποθέτει ότι θα πρέπει να πιστεύει κάποιος στον Βουδισμό, στον Χριστιανισμό ή στον ανιμισμό! Η μελέτη του θρησκευτικού φαινομένου είναι βάση σε πλήθος δεδομένων των κοινωνικών επιστημών. Και για να μελετηθεί αυτό, ενσωματώνει υποχρεωτικά κάθε κλάδο της ευρύτερης επιστήμης που ονομάζουμε Φιλολογία. Η ίδια η ιστορία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το θρησκευτικό φαινόμενο.

  Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν αυτά τα στοιχειώδη πράγματα, και νομίζουν ότι οι πανεπιστημιακές θεολογικές ή θρησκειολογικές έρευνες σχετίζονται με το… κατηχητικό διαφόρων θρησκειών;
  Ε, τι να πει κανείς… Μόνο να εκφράσει την ελπίδα ότι αυτά που βλέπουν τα μάτια μας δεν οφείλονται σε αγραμματοσύνη αλλά σε παντελή αδιαφορία. Από την άλλη όμως, αν τελικά κάποιος είναι αδιάφορος τόσο, γιατί να θέλει να να μας πρίζει με ανούσια πορίσματα που βγάζει από το μυαλό του;…

 228. Παναγιώτης Κ. said

  Παρατηρώ γενικώς ότι υπάρχει μια κατηγορία ετεροφυλοφίλων που μιλάει με πάθος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Τόσο πάθος που εκπλήσσει και τους ίδιους τους ομοφυλόφιλους!
  Τελικά η…παγκοσμιοποίηση και η πολιτική ορθότητα, κυρίως η δεύτερη, πολύ έχουν θολώσει την κρίση μας.
  Επιμένουν ορισμένοι άνθρωποι να κάνουν… ευτυχισμένους κάποιους άλλους χωρίς αυτοί οι άλλοι να τους το έχουν ζητήσει.

  Πολλές φορές συναισθηματικά γινόμαστε ή είμαστε κάτι και μετά προσπαθούμε να το αιτιολογήσουμε μέσα από μια διαδικασία «εκλογικεύσεων». π.χ Προσχωρούμε στον… κομμουνισμό και μετά αρχίζουμε να μαθαίνουμε το πως και το γιατί και ακόμα παραπέρα, γινόμαστε και απολογητές της εισβολής των τάνκς στην Πράγα 🙂 (Θυμήθηκα ένα βιβλίο της ΣΕ που είχα διαβάσει πριν σαράντα χρόνια με ασύλληπτες πληροφορίες-επιχειρήματα που υποτίθεται ότι δικαιολογούσαν την εισβολή)

  Πάντως, αν τα πηγαίναμε καλά στο άθλημα της αυτογνωσίας ίσως να ήμασταν περισσότερο του μέτρου και της μέσης οδού.(Αριστοτέλης).

  Όσο για το επιχείρημα με τις μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και με τους διαζευγμένους έχω να πω πως η μονογονεϊκότητα κατά κανόνα δεν είναι επιλογή. Επίσης κανείς δεν έρχεται σε γάμο για να χωρίσει κατόπιν.
  Τόσο λοιπόν στη μία περίπτωση όσο και στην άλλη δεν νομίζω ότι η νέα κατάσταση είναι ο,τι καλύτερο.Επιβάλλεται ως ανάγκη.

 229. Avonidas said

  #234. Παρατηρώ γενικώς ότι υπάρχει μια κατηγορία ετεροφυλοφίλων που μιλάει με πάθος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

  Έχεις δίκιο, πρέπει να ενδιαφέρεται κανείς μόνο για τον δικό του τον κώλο. Τα δικαιώματα των άλλων ποιος τα χέζει.

  Πάντως, αν τα πηγαίναμε καλά στο άθλημα της αυτογνωσίας ίσως να ήμασταν περισσότερο του μέτρου και της μέσης οδού.

  Η ισονομία ΕΙΝΑΙ η μέση οδός. Αυτό που συμβαίνει τώρα, με βήμα χελώνας, είναι ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ισότητας. Το γεγονός ότι μια κατάσταση ίσχυε επί μακρόν ΔΕΝ σημαίνει κι ότι είναι δίκαιη ή φυσιολογική.

  Να θυμίσω τέλος ότι σχεδόν σε όλο αυτό το νήμα, η μπάλα είναι στην εξέδρα. Όπως αναφέρθηκε από την αρχή, το Σύμφωνο ΔΕΝ αφορά την υιοθεσία. Αλλά, καθώς κανείς δεν έχει φαίνεται κάποιον καλό μπαμπούλα να ξεφουρνίσει σχετικά με το Σύμφωνο, αλλάζει τροπάρι.

 230. Avonidas said

  #232. Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί μιλάς για τα σχόλια μου χωρίς να τα διαβάζεις; Και ΑΝ ΟΝΤΩΣ τα έχεις διαβάσει, γιατί γράφεις ότι «πάνω απ’ όλα, δεν έχεις ακόμα εξηγήσει ΓΙΑΤΙ» όταν το έχω αναφέρει το «γιατί» σχεδόν σε όλα τα σχόλια που έκανα;

  Παρεξήγησες. Δεν εννοώ ότι δεν έχεις ΑΝΑΦΕΡΕΙ το γιατί, αλλά ότι δεν έχει καθόλου ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ το γιατί. Καταλαβαίνω βέβαια, ειδικά διαβάζοντας τη ρητορεία σου για τη Θεολογία, ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο σου διαφεύγει.

  Κάποτε θα πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στο να γράφεις χιλιόμετρα και στο να έχεις επιχειρήματα.

 231. Το Βάταλο δεν θα τον ξαναπιάσεις στο στόμα σου, τον Βάταλο…

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  233 – Μπορείς να αναφέρεις το όνομά μου BLOG, δεν ενοχλούμαι. Τώρα αν θέλεις να με πείσεις ότι οι θεολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις θρησκείες του κόσμου (πάνω από 4,000) κι ότι το κίνητρό τους είναι η κατανόηση του παγκόσμιου πολιτισμού μέσω αυτών, κι όχι η επιβολή του δόγματός τους στις λαϊκές μάζες, ε δεν θα τα καταφέρεις. Είπαμε δεν έχω αρκετές γνώσεις, κι ούτε είμαι τόσο έξυπνος σαν κι εσένα, αλλά δεν είμαι και τόσο βλάκας για να δεχτώ την θεολογία ως επιστήμη. Και μόνο ότι προσπαθεί να ερμηνεύσει τον πολιτισμό ΜΟΝΟ μέσω της θρησκείας, είναι ΑΡΛΟΥΜΠΑ.
  Με καλύπτει απόλυτα ο Avonidas (όπως και σε πολλά άλλα) με αυτό «Κάποτε θα πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στο να γράφεις χιλιόμετρα και στο να έχεις επιχειρήματα.»

 233. gpoint said

  Θα υπενθυμίσω στους θεολογούντες και τους θεολογοσχολιάζοντες πως ο κάποτε υπερβολικά ταλάντούχος δεξιός οπισθοφύλαξ της ΑΕΚ Λαβαρίδης παράτησε μια πολλά υποσχόμενη λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα για να ακολουθήσει το επάγγελμα του ιεραποστόλου στην Αφρική. Ελεγε δε πως υπάκουσε σε μια εσωτερική παρόρμηση αλλά κάποιοι καλά πληροφορημένοι κατάλαβαν πως εκεί είχε μεγαλύτερη κονόμα.

  – Επιστήμη η θεολογία ; – Επιστήμη !

  – Πετάει ο γάιδαρος ; – Πετάει !

 234. BLOG_OTI_NANAI said

  236: «Δεν εννοώ ότι δεν έχεις ΑΝΑΦΕΡΕΙ το γιατί, αλλά ότι δεν έχει καθόλου ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ το γιατί […] ειδικά διαβάζοντας τη ρητορεία σου για τη Θεολογία, ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο σου διαφεύγει..»

  Αγαπητέ φίλε, αν δεν έχεις τι να πεις σε όσα τοποθετήθηκα, τότε δεν είσαι υποχρεωμένος να ασχοληθείς. Αν ποτέ διαβάσεις τα σχόλια μου, θα δεις όλα όσα ζητάς και το πώς και το γιατί. Αν πάλι θες να κάνεις τον Κινέζο, δικαίωμα σου είναι, αλλά να ξέρεις ότι με αυτές τις εξυπνάδες απευθύνεσαι σε λάθος άνθρωπο. Δεν σε υποχρέωσε κανείς να συζητήσεις.

  238: Όταν οι αντιθρησκευτικές δικτατορίες έκαιγαν και κατέστρεφαν έργα τέχνης και βιβλία ή δολοφονούσαν, βασάνιζαν και φυλάκιζαν απλά και μόνο από απέχθεια προς τις θρησκείες, οι δηλώσεις τους και τα κείμενα τους απαξίωναν ακριβώς και καθύβριζαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο την Θρησκεία και την Θεολογία. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που με υπερηφάνεια βγαίνουν και απαξιώνουν και καθυβρίζουν, τόσο η ανθρωπότητα θα κινδυνεύει από μια παρόμοια λαίλαπα διορθωτών των λαών και των κοινωνιών.

  Πραγματικά μου είναι παντελώς αδιάφορο το ποσοστό ενδιαφέροντος για την πανεπιστημιακή επιστημονική Θεολογία, όπως και σε εμένα και σε άλλους π.χ. είναι αδιάφορα πλήθος γνωστικών αντικειμένων. Το πρόβλημα τίθεται από την θλιβερή υπερηφάνεια κατά τη δήλωση της απαξίωσης. Αυτό είναι το επικίνδυνο. Διότι κατά τον 20ο αιώνα μαζί με πλήθος στρατευμένων ανθρώπων που έλεγαν απλά «δεν είμαι και τόσο βλάκας για να δεχτώ την θεολογία ως επιστήμη» και θεμελίωναν «απλά» την θεωρία, υπήρξαν και πλήθη άλλων που φρόντισαν να κάνουν και πράξη την εξαφάνιση μιας «άχρηστης βλακείας» βρε αδελφέ που «μόνο κακό κάνει στην ανθρωπότητα» την οποία «θα κάνουμε ωφέλιμο έργο αν την εξαφανίσουμε»….

  Όταν άνθρωποι έστω και στοιχειωδώς μορφωμένοι, γράφουν τέτοιες ανοησίες, αντί πράγματι να εξετάσουν ποια είναι τα αντικείμενα της Θεολογίας και μπορούν να ονομάζουν αβασάνιστα «βλακεία» π.χ . το έργο αιώνων των Βολλανδιστών (μια που είμαστε δυτικόπληκτοι ας δείξουμε το μέγεθος της ανοησίας επικαλούμενοι διεθνούς κύρους επιστημονικό Θεολογικό έργο…) τότε βρισκόμαστε ακόμα σε τραγικότερα επίπεδα από τις εποχές που οι άνθρωποι ήταν αμόρφωτοι. Αυτό, ήταν απλώς κάτι που μπορούσε να διορθωθεί. Η σημερινή όμως παρανοϊκή μισαλλοδοξία από μορφωμένους, είναι και επικίνδυνη.

 235. sarant said

  239 Ο Λαβαρίδης πήγε ιεραπόστολος; Και ενώ ήταν ακόμα σε ηλικία που μπορούσε να παίζει;

 236. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  240 – » Όταν οι αντιθρησκευτικές δικτατορίες έκαιγαν και κατέστρεφαν έργα τέχνης και βιβλία ή δολοφονούσαν, βασάνιζαν και φυλάκιζαν απλά και μόνο από απέχθεια προς τις θρησκείες, οι δηλώσεις τους και τα κείμενα τους απαξίωναν ακριβώς και καθύβριζαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο την Θρησκεία και την Θεολογία.»
  Μ΄αρέσεις BLOG στο έχω ξαναπεί, είσαι έξυπνος, πιστός, και χρήσιμος για τους εργοδότες σου, μια και (στοιχηματίζω την μισήν μου περιουσίαν) είμαι σίγουρος πως δεν είσαι επιχειρηματίας. Για άλλη μιά φορά, απαντάς χωρίς επιχειρήματα και χωρίς να τεκμηριώνεις τίποτα, μόνο αντικομμουνιστικές δοξασίες που τις γνωρίζεις πολύ καλά. Προσπαθείς με την καραμέλα των τρομακτικών σφαγών των «πιστών» από τους κομμουνιστές όπου γής (πουθενά δηλαδή, οι φασίστες δεν είναι κομμουνιστές) τον 20ο αιώνα, να καλύψεις τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων σφαγών από τους θεοσεβούμενους θρήσκους, εδώ και χιλιάδες χρόνια που βέβαια συνεχίζονται ακόμα, χώρια την τρομερή καταπίεση των λαών από τους διεστραμένους ταλιμπάν κάθε θρησκείας, ΑΞΙΟΣ. Για τις δικτατορίες βέβαια που σκότωναν και σκοτώνουν με την ευλογία του θεού, δεν έχεις αντιληφθεί κάτι, μάλλον θα μελετούσες κι εσύ όπως ο μακαριστός, που δεν κατάλαβε πως είχαμε χριστιανική δικατορία.

  » Όσο υπάρχουν άνθρωποι που με υπερηφάνεια βγαίνουν και απαξιώνουν και καθυβρίζουν, τόσο η ανθρωπότητα θα κινδυνεύει από μια παρόμοια λαίλαπα διορθωτών των λαών και των κοινωνιών.»
  Εγώ δεν έχω αισθανθεί ποτέ μου για τίποτα υπερήφανος, και δεν καθυβρίζω και δεν απαξιώνω τίποτα και κανέναν, απλή διαπίστωση έκανα, απόδειξέ μου την ύπαρξη του θρησκευτικού θεού, κι εγώ θα παραδεχτώ δημόσια πως η θεολογία είναι επιστήμη.

  » Η σημερινή όμως παρανοϊκή μισαλλοδοξία από μορφωμένους, είναι και επικίνδυνη.»
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!

 237. spyridon said

  Χρόνια Πολλά μάλλον καλό απόγιορτο

  Έχουν πλάκα τα σχόλια του τύπου, το σύμφωνο ταιριάζει στις δυτικές κοινωνίες κτλ.
  Ζω σε μια από τις υποτιθέμενες δυτικές κοινωνίες που επιτρέπουν στο κοινοβούλιο τους κόμματα που στο καταστατικό τους απαγορεύουν τη συμμετοχή των γυναικών στη πολιτική και σήμερα Κυριακή δεν φορτώνει η ιστοσελίδα τους.
  http://sgp.nl/Zondag
  Στα τέλη της δεκαετίας του 80 μου φάνηκε ότι έκανα ταξίδι στο μεσαίωνα όταν πρωτοέφθασα εδώ.
  Ο ρεαλισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν μια κοινωνική πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη ή όχι κάποιας υποτιθέμενης «προόδου» ή «προοδευτικότητας».

  Διάβασα το σχόλιο 122
  ΝΑΙ αυτό είναι πολύ σημαντικό και έλυσε και εδώ πολλά προβλήματα. Υπήρξε μάλιστα και ρητή διάταξη στο νόμο.
  Ετσι ΣΣ μπορεί να γίνει και για συγγενείς πρώτου βαθμού.
  π.χ. Ενας πατέρας και ο γυιός του. κτλ.
  Εχω παράδειγμα
  Πατέρας κοντά 80 και γυιός 56 χρονών.
  Ζουν μαζί σε ιδιόκτητο σπίτι. Ο γυιός δεν έχει παντρευτεί ποτέ ούτε έχει άλλο δεσμό και φροντίζει για τον πατέρα του.
  Με το ΣΣ ο πατέρας θέλει να διασφαλίσει ότι ο γυιός του θα μπορεί να κάνει μία φορολογική δήλωση και να γλυτώνει κάποιους φόρους. Σε περίπτωση που πλέον δεν μπορεί να διαχειριστεί πλέον μόνος του τα ζητήματά του θα τα αναλάβει ο γυιός και επίσης ρυθμίζονται τα κληρονομικά.
  Ακόμα και με διαθήκη που ρητά δηλώνει το αντίθετο, τα άλλα παιδιά του (που έχει να τα δει 1-2 δεκαετίες) έχουν δικαίωμα σε ένα ελάχιστο ποσοστό της κληρονομιάς.
  Οχι όμως αν έχει συμβίο-α, ας είναι και συγγενής 1ου βαθμού. Ο νομοθέτης όπως είναι φυσικό σε μια ευνομούμενη πολιτεία
  ελέγχει τα μετρήσιμα μεγέθη και όχι τις ερωτικές συνήθειες του πολίτη.
  Μόνο για το φορολογικό σκέλος του ΣΣ, ο νόμος θέτει την προϋπόθεση όταν πρόκειται για συγγενείς 1ου βαθμού να είναι και οι δύο τουλάχιστον 27 χρονών.

  Τελικά πολλές περιπτώσεις που έως τώρα δεν μπορούσαν να καλυφθούν μέσω συγγένειας γάμου κτλ, πιστεύω ότι θα ρυθμιστούν με το ΣΣ.

 238. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Με όλην την πατρικήν αγάπην που γνωρίζει ότι τού έχω, καλώ τον Αρχηγόν της Κλίκας του Μεταλληνού, κ. Blog-oti-nanai, να προσυπογράψη και με τας δύο του χείρας τον γάμον των κιναίδων + των τριβάδων + την υιοθεσίαν τέκνων από ομοφυλόφιλα ζευγάρια και ΙΔΟΥ διατί:

  Ανοίγεται νέον πεδίον δόξης λαμπρόν διά τους Γαλιλαίους. Έχει αποδειχθή ότι τα τέκνα που υιοθέτησαν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια γίνονται φανατικοί Γαλιλαίοι και στελέχη χριστιανικών οργανώσεων! Κλασικόν παράδειγμα η Καναδέζα Αυγή Στεφανοπούλου (Dawn Stefanowisz, συγγραφεύς του περιφήμου βιβλίου Out from Under (2007) που σαρώνει εις τους χριστιανικούς κύκλους εδώ και 8 έτη, διότι αποδεικνύει ότι τα κιναιδόπουλα και τα τριβαδόπουλα μετατρέπονται μεγαλώνοντας εις φανατικά χριστιανόπουλα. Περισσότερα διά το πρώην κιναιδόπουλον, Αυγή Στεφανοπούλου, που έγινε φανατικόν χριστιανόπουλον, καθώς και διά τον ΦΑΣΙΣΜΟΝ της Πολιτικής Ορθότητος εν Καναδά, δύνανται να αναγνώσουν οι αγνοούντες την αγγλικήν εδώ. Υπάρχει και έν βίδεον όπου ομιλεί η ιδία η Dawn Stefanowicz και εξηγεί διατί τα υιοθετημένα τέκνα των ομοφυλοφίλων ζευγαριών σιχαίνονται την ομοφυλοφιλίαν και στρέφονται προς τον Σωτήρα Χριστόν

  2) Αγαπητό μου παιδί και Αρχηγέ της Κλίκας του Μεταλληνού, κ. Blog-oti-nanai, επιτρέψατέ μοι να σάς είπω ότι (παρά τας χιλιάδας ώρας που εσπαταλήσατε εις την ανάγνωσιν θεολογικών συγγραμμάτων) δεν έχετε ακόμη αντιληφθή το Δίδαγμα της Ιστορίας, που είναι η Ετερογονία των Σκοπών: Απ’ αγκάθι βγαίνει ρόδο / κι από ρόδο βγαίνει αγκάθι, όπως λέτε υμείς οι Ρωμιοί: Απόδειξις ότι απαξάπαντες οι σημερινοί Ηγέται των Ρωμιών Ομοφυλοφίλων προέρχονται απο χριστιανικώτατες οικογένειες: Ο Γρηγόρης ο Βαλλιανάτος έχει δύο αδελφάς καλογρίας και έναν αδελφόν θεολόγον (τον Σύμβουλον του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και επιθεωρητήν θεολόγων, Άγγελον Βαλλιανάτον!)

  Όπως από την ευτελή πόρνην (εξεδίδετο από τα 14 της με Εβραίους πελάτας εις το πανδοχείον του πατρός της, εν Δρεπάνη της Βιθυνίας, όπως μάς βεβαιώνει ο θείος της, Άγιος Ευσίγνιος) Αγία Ελένη εβγήκε είς Μέγας Κωνσταντίνος που έκαμε Κρατικήν Θρησκείαν την παραφροσύνην των Γαλιλαίων, τοιουτοτρόπως και από τα υιοθετημένα τέκνα των κιναίδων και των τριβάδων θα βγούν οι αυριανοί Άγιοι της Εκκλησίας μας… Προσυπογράψατε, κ. Blog-oti-nanai ό,τι ζητούν αι LGBT κοινότητες και δεν θα χάσετε υμείς οι Γαλιλαίοι: Θα γεμίσουν αι χριστιανικαί οργανώσεις από τα υιοθετημένα παιδιά των ομοφυλοφίλων και θα λυθή εν ριπή οφθαλμού η λειψανδρία που αντιμετωπίζει η φιλτάτη Ορθοδοξία μας…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Ιδού τί λέγει διά την Αγίαν Ελένην (και τας άλλας πόρνας αυτοκρατείρας που επέβαλον τον Χριστιανισμόν) ο ανεπανάληπτος Κωνσταντίνος Σάθας εν τη σελίδι 136 του 7ου Τόμου της «Μεσαιωνικής Βιβλιοθήκης» του

 239. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  243. Δόξασοι. Και στο παράδειγμα, ο γιος θα μπορεί να λάβει τη σύνταξη του πατέρα.Σκεφτείτε σε πόσες ακόμη περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από την τρέχουσα κληρονομική και ασφαλιστική-συνταξιοδοτική διαδοχή. Πόσες οι ηλικιωμένες γιαγιάδες/παπούδες με τη συνταξούλα τους και συγγενείς σε ηλικία και κατάσταση που να θένε να έχουν την έγνοια τους κατά νόμον (ετεροβαρές το ΣΣ) αλλά να έχουν και μια οικονομική εξασφάλιση και αναγνώριση της συγκατοίκησης που τώρα λογίζεται ως φιλοξενία και προσθέτει φορολογικό βάρος.Έχω στο νου μου μια θεία 75 με ανηψιά άνεργη και χωρίς άλλη οικογένεια,60 ,που τους στοιχίζει λιγότερο να μένουν χωριστά ενώ ζουν μόνο με τη σύνταξη της μεγάλης κυρίας.

  228.Γς Εσύ γιατί κράζεις; 🙂
  Τσίμπα τη μαντινιάδα σου:
  Ήμουνε κράχτης πετεινός
  και ΄δα στα γερατειά μου
  να με τσιμπούν οι γιόρνιθες
  δεν το βαστά η καρδιά μου 🙂

 240. Ριβαλντίνιο said

  @ 216 Υαλτις
  Μην τον ξεσυνερίζεσαι ! 😎
  Φυσικό είναι με τόσο «τρομπόνιασμα» :mrgreen: που του έχει ρίξει ο BLOG να βγάζει μέρες που είναι στο πληκτρολόγιο όλη την υστερία του με μορφή παραμιλητού !!! 😆

  @ 231 β ΛΑΜΠΡΟΣ
  Μας δουλεύεις, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση. 😯 Χωρίς την Στατιστική δεν πας πουθενά σε καμία επιστήμη (ανθρωπολογία, φυσική, αναλυτική χημεία κ.α.) και εσύ νομίζεις ότι Στατιστική είναι η πρόβλεψη των νικητών στις εκλογές ; 😆

  «μη μιλήσω για τους οικονομολόγους, που έχω και άποψη»

  Ναι φταίνε οι οικονομολόγοι που εσύ αγοράζεις φούσκες στο χρηματιστήριο . :mrgreen:

  @ 232 β BLOG_OTI_NANAI
  «κι εσένα ή τον Βάταλο»

  Μην συγκρίνεις σώβρακα με γραβάτες ! ο Βάταλος είναι κλάσεις ανώτερος. 😆

  @ 238 ΛΑΜΠΡΟΣ
  «οι θεολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις θρησκείες του κόσμου»

  Ενώ π.χ. οι βιολόγοι γνωρίζουν όλοι άριστα μικροβιολογία, ζωολογία, βοτανική, βιοχημεία, βιοφυσική, γενετική, ανοσολογία κ.λπ.
  Τι άλλο θα ακούσουμε ! ❓ ❗

  «η επιβολή του δόγματός τους στις λαϊκές μάζες»

  Μα φυσικά, Nαι. Μπρατσιώτης, Βορέας, Φειδάς και λοιποί είχαν έναν και μόνο σκοπό : να επιβληθούν στις μάζες, στις οποίες -άσε με να μαντέψω- δεν συμπεριλαμβάνεις τον εαυτό σου γιατί εσύ είσαι πολύ ****(ότι θες) και δεν πιάνεσαι στα δίχτυα τους. Για ανάλυσε μου πως όλοι αυτοί οι δημαγωγοί καταφέρνουν να ξεγελούν τόσο πολύ κόσμο (π.χ. σαν τον BLOG), αλλά όχι εσένα ; Πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο επιτήδειοι και ανίκανοι συγχρόνως ; 🙂

  ———————————————————————-
  Η Θεολογία φυσικά και είναι επιστήμη και συνδέεται άρρηκτα με άλλες (κοινωνιολογία, ψυχολογία, ιστορία, φιλολογία, φιλοσοφία κ.λπ.). Μην πω και με τις θετικές επιστήμες γιατί θα με κράξει ο Avonidas. 😈

  ———————————————————————————-
  (Άσχετο με τα παραπάνω)
  Ένα βιντεάκι για τον Ιωάννη τον Φιλόπονο («θετικός» επιστήμονας που τελικά το έριξε στην (μονοφυσιτική 😦 ) θεολογία.)

 241. Γς said

  245:

  >να με τσιμπούν οι γιόρνιθες

 242. spiral architect said

 243. Ριβαλντίνιο said

  @ 244 Βάταλος
  Λίγα τα λόγια σου για την Αγία Ελένη οπαδέ αιμομικτών θεών !!!

  😆 😆 😆

  Ο Ουρανός γλέντησε την μάνα του Γη, ο Κρόνος γλέντησε την αδελφή του Ρέα και ο Δίας την αδελφή του Ήρα.
  Και γενικά όπως έχουμε ξαναπεί ( https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/11/quizdom/#comment-293133) στην ειδωλολατρία οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις και οι διαστροφές πάνε και έρχονται 🙂

  «Βυβλίς, κόρη του Μιλήτου και της Τραγασίας, η οποία κατελήφθη από παράνομο ερωτικό πάθος προς τον αδελφό της, Καύνο. Στην προσπάθειά της να τον πείσει να ανταποκριθεί, αυτός απομακρύνθηκε τρομαγμένος κι εκείνη τον ακολούθησε, αλλά τελικά κρεμάστηκε.
  _ Κόνων, Αφηγήματα 2 Bibliotheque De Photius, 186 Récits de Conon
  _ Παρθένιος, Ερωτικές Ιστορίες [11]
  _ Υγίνος, Μύθοι [243]
  _ Στέφανος ο Βυζάντιος, Καῦνος

  Κανάκη, θυγατέρα του Αιόλου και της Εναρέτου. Από την αιμομικτική σχέση της με το αδελφό της, Μακαρέα, γεννήθηκε παιδί το οποίο φυγαδεύτηκε μακρυά από το παλάτι, αλλά όταν το αντελήφθει ο Αίολος από το κλάμα του, το άρπαξε και το πέταξε να φαγωθεί από σκυλιά. Στην συνέχεια απέστειλε ένα ξίφος στην Κανάκη με το οποίο αυτοκτόνησε.
  _ Οβίδιος, Ηρωίδες [XI]
  _ Πλούταρχος, Ηθικά [312C]
  _ Υγίνος, Μύθοι [243]

  Πελόπεια, ατυχές μέλος της δυσλειτουργικής οικογένειας του Πέλοπα. Κόρη του Θυέστη, ο οποίος πληροφορήθηκε από χρησμό ότι, ο μόνος τρόπος να εκδικηθεί για τον Ατρέα ήταν μέσω αιμομικτικού απογόνου με την κόρη του. Αργότερα εκείνη, αναγνωρίζοντας τον βιαστή στο πρόσωπο του πατέρα της, πήρε σπαθί και αυτοκτόνησε._ Υγίνος, Μύθοι 88, 243

  Ἁλίη, Ἁλία, ερωμένη του Ποσειδώνα, της οποίας τα παιδιά έγιναν κακόβουλα. Η Αφροδίτη, κατόπιν προσβολής της, προκάλεσε την τρέλα τους και τον βιασμό της μητέρας τους. Ο Ποσειδώνας τους εξολόθρευσε και η Αλίη ρίχτηκε στη θάλασσα και πνίγηκε._ Διόδωρος ο Σικελιώτης 5.55

  Σίδη, νεαρή κόρη που αυτοκτόνησε στον τάφο της μητέρας της αντί του να υποκύψει στις αιμομικτικές ορέξεις του πατέρα της._ Διονύσιος (της Φιλαδελφείας) Περί Πουλιών 1.7

  Αλκινόη, αφού εγκατέλειψε σύζυγο και παιδιά για έναν άγνωστο, όταν ανέκτησε τα λογικά της ρίχτηκε στη θάλασσα._Παρθένιος, Ερωτικές Ιστορίες [27]

  Φαίδρα, σύζυγος του Θησέα, θετή μητέρα του Ιππολύτου, η οποία εξαιτίας του θυμού της Αφροδίτης προς τον Ιππόλυτο, ερωτεύθηκε τον θετό της γιό. Όταν αυτός απέρριψε την αγάπη της, εκείνη κρεμάστηκε.
  _ Ευρυπίδης, Ιππόλυτος 778
  _ Απολλόδωρος (Ψευδο-) Επιτομή 1.19
  _ Υγίνος, Μύθοι 47, 243

  Ασσαών, Όταν αυτοκτόνησε η κόρη του Νιόβη, την οποία ποθούσε, μετανοημένος για την αμαρτία του αυτοκτόνησε_Παρθένιος εκ Νικαίας 33.

  Άττης ή Άττις, θεότητα της Φρυγίας ακόλουθος της Κυβέλης, γιός της ερμαφρόδιτης Άγδιστις. Αυτή τον ερωτεύθηκε και αργότερα του ενέπνευσε τρέλα. Σε αλλόφρονα κατάσταση, ευνουχίστηκε και πέθανε από τον ακρωτηριασμό.
  _ Παυσανίας 7.17.5
  _ Αρνόβιος, Κατά Παγανιστών 5.5ff 🙂

  Βαλέριος, από την αρχαία Τούσκουλο, πατέρας της Βαλέριας, παππούς και πατέρας του Σιλβάνου. Ξεγελάστηκε και κοιμήθηκε με την κόρη του η οποία κατέστη εγκυμονούσα. Όταν ο Βαλέριος έμαθε την αλήθεια έπεσε σε γκρεμό και σκοτώθηκε._ Πλούταρχος, Ελάσσονες Παράλληλοι 311B

  Διμοίτης, Ήταν ερωτευμένος με ένα γυναικείο πτώμα που «ξέβρασε» η θάλασσα και όταν αντελήφθη ότι δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει τον έρωτά του, αυτοκτόνησε. _Παρθένιος εκ Νικαίας 31.

  Καινεύς, ο οποίος σύμφωνα με τον Οβίδιο γεννήθηκε ως Καινίς, όμορφη κόρη του Ελάτου και της Ιππέας η οποία αφού κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Ποσειδώνα προσευχήθηκε να μετουσιωθεί σε άνδρα ώστε να μην υποστεί ποτέ ξανά παρόμοιο εξευτελισμό. Η αυτοκτονία του αναφέρεται μόνο από τον Υγίνο.
  _ Υγίνος, Μύθοι 242
  _ Οβίδιος, Μεταμορφώσεις, βιβλίο ΧΙΙ, 171-209, 459-525

  Κινύρας, γνωστός και ως Θείας ή Θείαντας, εύπορος βασιλέας των Ασσυρίων, γιός του Πάφου και ιερέας της Αφροδίτης, ο οποίος τιμωρήθηκε για την βλασφημία της γυναίκας του, η οποία υποστήριζε ότι η κόρη τους Σμύρνα ή Μύρρα, ήταν ομορφότερη από την θεά. Η Αφροδίτη ενέπνευσε στην κόρη, έρωτα προς τον πατέρα της και βοηθούμενη από την τροφό της θεάς συνέλαβε τον Άδωνι, από την επαφή τους κατά την οποία ο πατέρας βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Όταν ο Κινύρας έμαθε την αλήθεια, αυτοκτόνησε.
  _ Υγίνος, Μύθοι 242
  _ Αντωνίνος Λιβεράλλις, Μεταμορφώσεις 34

  Κλύμενος, βασιλέας της Αρκαδίας, ο οποίος βίασε και κατέστησε εγκυμονούσα την κόρη του, Αρπαλύκη. Όταν το παιδί γεννήθηκε, το τεμάχισε και του το σέρβιρε ως φαγητό σε επίσημο δείπνο. Εκείνος, με την αποκάλυψη του τι ακριβώς είχε φάει, την σκότωσε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
  _ Παρθένιος, Ερωτικές Ιστορίες 13
  _ Υγίνος, Μύθοι 242

  Μακαρέας ή Μακαρεύς γνωστός και ως Μάκαρ, γιός του Αιόλου ο οποίος αυτοκτόνησε αφού διέπραξε αιμομιξία με την αδελφή του, Κανάκη.
  _ Υγίνος, Μύθοι 242
  _ Πλούταρχος, Ελάσσονες Παράλληλοι 312C»

  Περικλής Δημ. Λιβάς
  http://chilonas.com/2015/06/01/httpwp-mep1op6y-2et/
  http://chilonas.com/2015/06/06/httpwp-mep1op6y-2gd/

  Μην πούμε για τον Γανυμήδη που έχει γίνει και σήμα ποδοσφαιρικής ομάδας ! 😆

 244. Ιάκωβος said

  Το σύμφωνο είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα, όλα τα ζητήματα, που βρίσκονται στις γκρίζες ζώνες και στις φράκταλ περιοχές, είναι ενδιαφέροντα

  Τωρα, για να υποστηριχτούν τα δικαιώματα κάθε είδους πολιτών μπορεί να ακολουθηθούν πολλοί δρόμοι. Ο νομικός ,ο ηθικός κλπ. Στο συγκεκριμένο θα πρότεινα μια ακολουθία που στηρίζεται και στην επιστήμη, που μου φαίνεται εντελώς λογική και σίγουρα βγάζει τους ενάντιους , Blog_ κλπ, εντελώς παράλογους και κακούς ανθρώπους.

  Φυσικά για έναν που είναι ήδη πεισμένος, ότι μεταξύ συναινούντων κολοκυθόπιττα, δεν είναι απαραίτητος ο συλλογισμός αυτός.

  Εν ολίγοις:

  Η ομοφυλοφιλία δεν κληρονομείται μεν άμεσα πχ από από πατέρα σε γυιο, αλλά έχει βιολογική και γενετική αρχή.

  Δηλαδή ένας γκέι ή μια λεσβία έτσι γεννήθηκαν.

  Άρα ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η επιθυμία δεν εξαρτώντα από τον τρόπο που μεγαλώνει κάποιος, από την οικογένεια ή από την κοινωνία.

  Άρα ότι και να κάνει η κοινωνία, με νόμους και ηθικούς κανόνες, το φαινόμενο δε θα εκλείψει.

  Άρα, οι πράξεις καταστολής δεν έχουν κανένα νόημα έξω από τα αντικοινωνικά, εξουσιαστικά και σαδιστικά συναισθήματα αυτών που τις προτείνουν.

  Το φαινόμενο δεν είναι «πάρα φύσιν», γιατί κι αυτό συμβαίνει μέσα στη φύση.

  Δεν είναι ούτε ανήθικο, διότι αφενός σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί, και αφετέρου δεν κάνει κακό σε κανέναν.

  Η καταστολή όμως, τόσο των ομοφυλοφίλων, όσο και της ομοφυλόφιλης επιθυμίας στο άτομο προξενεί πόνο, ψυχική διαταραχή και ανωμαλία και είναι κίνδυνος για την κοινωνία.

  Οεδ.

 245. BLOG_OTI_NANAI said

  242: «απλή διαπίστωση έκανα»

  ….είπε και ο Ταλιμπάν αλλά και ο αρχικάφρος του ISIS όταν ανατίναζαν μνημεία χιλιάδων ετών επειδή ήταν «βλακείες» και «μόνο ένας βλάκας» θα μπορούσε να τα αξιολογήσει θετικά…

  Το ζήτημα δεν είναι να παραδεχτείς δημοσίως (εσύ και οι άλλοι ομοϊδεάτες) την προβληματική δομή της σκέψης σου, που για να την καλύψεις καταφεύγεις σε ατυχείς δικαιολογίες περί… αποδείξεως του Θεού… Το σημαντικό είναι απλά να καταλάβεις εσύ ο ίδιος ότι το επιλεκτικό υβρεολόγιο και η εκλεκτική μισαλλοδοξία σου κατά δεδομένων που παράγει ο πολιτισμός, δεν διαφέρει ούτε στο ελάχιστο από τη δομή της σκέψης των προαναφερομένων επικίνδυνων παραδειγμάτων που και αυτοί, κατά πώς επιτρέπει η περιορισμένη εμβέλεια της σκέψης τους, απλώς «απάλλαξαν» τον κόσμο από διάφορα «άχρηστα» πράγματα.

 246. Ριβαλντίνιο said

  Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε και παραπέρα. Με τους πολυγαμικούς τι γίνεται ; Αν κάποιος/κάποια θέλει να έχει δυο συζύγους με κοινή συναίνεση γιατί να μην του/της το επιτρέπουμε ; Γιατί να τον/την καταπιέζουμε ;

 247. BLOG_OTI_NANAI said

  244: Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι φωνασκίες του Βατάλου οφείλονται σε αναδρομική θλίψη για την απουσία συμφώνου συμβίωσης στην αρχαιότητα. Διότι, όπως έχουμε ξαναπεί, σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο:

  http://postimg.org/image/vl9acb8xv/full

 248. gpoint said

  # 249

  Ρε βάζελε Ριβαλντίνιο υπάρχει μεγαλύτερος αιμομίκτης από τον Αδάμ που πήδαγε την προερχόμενη από τα πλευρά του Εύα ; ασε που από παιδιά δυο μας μνημονεύονται ο Κάιν κι ο Αβελ κι άντε να φαντασθούμε όλοι πως γεννήθηκαν απόγονοι από αυτούς. Αλλά κι αν ακόμα δεχτούμε πως οι πρωτόπλαστοι έκαναν και θηλυκά πάλι αυτοί δεν πηδάγανε τις αδερφές τους ;;;;;;;; τι μιλάς για αιμομιξία εσύ που τα πιστεύεις κιόλας αυτά ;;
  Γελοιοποιείσαι όταν μπερδεύεις ιστορικά πρόσωπα με μυθολογικά και δεν έχεις το νιονιό να το καταλάβεις, θα μου πεις αν το είχες, βάζελος θάσουνα ;

 249. Pedis said

  Ώπα!! Τι τιμή!

  «Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αλ. Τσίπρα στο Φόρουμ του Νταβός »
  https://left.gr/news/anoihto-endehomeno-symmetohis-toy-al-tsipra-sto-foroym-toy-ntavos

  Θα τους τρίξει τα δόντια!

  Άν κι όταν μάθει αγγλικά, μόλις πάρει πόδι, όλο και κάποια θέση θα του ετοιμάσουν να τον αποκαταστήσουν. Να μου το θυμάστε.

 250. Pedis said

 251. Avonidas said

  @Ριβαλντίνιο:

  Στους μυθολογικούς ήρωες βάλε κι εμένα, που κάθε βράδυ κάνω καινούριο συκώτι απ’ τα γέλια, με τις «επιστημονικές» μαλακίες που διαβάζω εδώ μέσα.

  Ο Προμηθέας δεν ήξερε την τύχη του, που δεν είχαν βρεθεί ακόμα τα σόσιαλ μύδια…

 252. Ριβαλντίνιο said

  @ 254 gpoint

  Περίμενα από τον Βάταλο να βαττολογεί , αλλά και εσύ δεν πας πίσω. Βρε Μπαογκτζή της συμφοράς από πότε είναι αιμομιξία να γλεντάς κάποιον που προέρχεται από τα πλευρά σου ; Δηλαδή αν εσύ δώσεις στην κοπέλα σου αίμα ή κανένα νεφρό, θα σταματήσεις μετά να συνευρίσκεσαι μαζί της ερωτικώς ;

  Αν ήσουν προσεκτικότερος θα καταλάβαινες ότι αυτό με τον Αδάμ στην Γένεση είναι συμβολικό και ότι υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι.

  16 ἐξῆλθε δὲ Κάϊν ἀπὸ προσώπου τοῦ Θεοῦ καὶ ᾤκησεν ἐν γῇ Ναὶδ κατέναντι ᾿Εδέμ. 17 Καὶ ἔγνω Κάϊν τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ συλλαβοῦσα ἔτεκε τὸν ᾿Ενώχ

  Δεν πήγε δηλαδή με καμιά αδελφή του !

  Αλλά που να τα καταλάβει αυτά μια Μπουγάτσα σαν και του λόγου σου…

 253. sarant said

  Πολύ ωραία σχόλια στο απόγιορτο!

 254. Ριβαλντίνιο said

  @ 257 Avonidas
  Αυτοί είναι μυθολογικοί ήρωες με σεξουαλικές παρεκκλίσεις, όχι απλά μυθολογικοί ήρωες. Οπότε δεν ξέρω αν χωράς στην λίστα. 🙂

  Δεν σου ταιριάζει ο Προμηθέας πάντως. Εσύ για Θερσίτης κάνεις. Ευτυχώς που δεν έχεις γίνει καθηγητής σε κανά ΑΕΙ ακόμη. Θα δεινοπαθήσουν οι φοιτητές σου. Καλά δεν το συζητάω αν γίνεις πρύτανης ή υπουργός παιδείας. Θα καταργήσεις τις ανθρωπιστικές σπουδές σίγουρα.

 255. gpoint said

  # 258

  Ρε κουτοπόνηρε που την βρήκε τη γυναίκα ο Κάιν ; από του Σούφουρα την αγόρασε ; αφού όλοι -λέτε εσεις- από Αδαμ και Εύα βγήκανε ; Αρα την αδελφούλα του πήδαγε
  Και φυσικά καμιά σχέση δεν έχει το να δώσεις αίμα ή νεφρό σε κάποιον που ΥΠΑΡΧΕΙ με τον να τον ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙΣ οπότε είναι κομμάτι του εαυτού σου και ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ
  Αλλά τα έχουμε πει αυτά, άμα βλέπεις συνέχεια τους κακάσχημους Καρέλη και Ζέκα ξεχνάς πως είναι οι φυσιολογικοί άνθρωποι
  Δεν φωνάζεις τίποτε ενισχύσεις από τον μπάγκο γιατί είσαι πολύ λίγος για διάλογο

 256. Ριβαλντίνιο said

  @ 261 gpoint

  Ποιοι είμαστε όλοι εμείς που τα λέμε ; Αυτά είναι συμβολικά και τα λένε στα μικρά παιδάκια. Όταν τα μικρά παιδάκια μεγαλώσουν τους το εξηγούν. Εγώ που είμαι καλός άνθρωπος, ομορφάντρας και Παναθηναϊκός προήλθα από τον Αδάμ. Εσύ που είσαι μαλαματίνα δεν κατάγεσαι από τον Αδάμ και την Εύα, αλλά από την Λίλιθ και κάποιον ασχημομούρη Σάτυρο.

  Η Γένεσις δεν μας λέει πως ήταν αδελφή του. Αν ήταν θα μας το έλεγε. Επίσης και συγγενής του να ήταν δεν σημαίνει πως θα ήταν αδελφή του. Μπορεί να ήταν ανιψιά του όπως ο θερμοπυλομάχος Λεωνίδας γλεντούσε την σύζυγο και ανιψιά του Γοργώ.

  Ζημιά που σου έχουν κάνει οι Ζέκα και Καρέλης !!!

  «πολύ λίγος για διάλογο»

 257. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τζη, το ξέρεις αυτό το καλαμπούρι (παλιό,αλλά το αναβίωσαν στο τουίτερ) «Παοκτζής τηλεφωνάει στον Αϊ Βασίλη για καλά Χριστούγεννα;

 258. gpoint said

  # 263

  Εφη, ΠΑΟΚτσήδες λέγονται, δεν πάει όπως ΑΕΚτζήδες.

  Εγώ φυσικά είμαι ΠΑΟΚg’s

  δεν το ήξερα αλλά λογικά ότι είναι για Πόντιους ψιλοκολάει

 259. gpoint said

  # 262

  Η Γένεσις δεν μας λέει πως ήταν αδελφή του. Αν ήταν θα μας το έλεγε.

  Σώωωωπα !!!

  Ρε μπας και υπήρχανε κι άλλοι άνθρωποι έξω από την Εδέμ, πλασμένοι από άλλον θεό ; για ψάξτο γιατί αλλιώς έχεις καραμπινάτη αιμομιξία κι ας μη στο λέει η Γένεσις

  Βέβαια όσα λέει η Γένεσις είναι συμβολικά ενώ ότι λέγεται στην ελληνική μυθολογία δεν είναι γιατί δεν σε συμφέρει. Σαν τον ΠΑΟ επί χούντας σκέπτεσαι, όλα δικά σου !!

  Σου έχω ξαναπεί πως σέβομαι τι πιστεύει ο καθένας αρκεί να το κρατάει για τον εαυτό του. Οταν ΣΥΖΗΤΑΣ όμως απαραίτητη προύπόθεση είναι η ΛΟΓΙΚΗ και όχι οι «αποκαλύψεις» κάθε θρησκείας που ακούγονται σαν παρλαπίπες

 260. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ω, συγγνώμη! τόσο σχετική είμαι 🙂 ,μολονότι χανουμάκι 🙂 🙂

  Χωρίς παρεξήγηση από κανέναν, μόνο για καλαμπούρι το βάνω.Μα άκου «Ιπτάμενη Σταχτομπούτα – Δε σε θέλουμε εδώ.Εμείς έχουμε Άγιο Δημήτρη 🙂 »

 261. sarant said

  263-265 Δεν μπορείς να πεις λάθος το «Παοκτζής», όσο κι αν πράγματι στα βόρεια ακούγεται περισσότερο το Παοκτσής.

 262. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σύμφωνο και τώρα θεολογία και ποδόσφαιρο στο νήμα,μια πειραϊκή πατραϊκή σεντόνια προβλέπω 🙂

 263. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  https://scontent.fath1-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12391802_1638200406443999_8695890269478722522_n.jpg?oh=2fbf20ace19f1f003a7275081265a4fe&oe=57085E2D

 264. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  επιθυμώ να καταγγείλω από το έγκριτον Ιστολόγιόν σας την πολυπλόκαμον κλίκαν του Μεταλληνού, διότι κατώρθωσε να παρέμβη (μέσω της Βικηθήκης εις τον περίφημον μύθον του Αισώπου «Ζεύς και Αισχύνη, με αποτέλεσμα δεκάδες ιστοσελίδες των Εθνικοπαραφρόνων να πανηγυρίζουν ότι τάχα οι σοδομούμενοι και οι σοδομισταί χάνουν το αίσθημα της εντροπής!..

  Διά να αντιληφθείτε την πανουργίαν των καλών αυτών χριστιανών, παραθέτω το αρχαίον κείμενον του Αισωπείου μύθου και την παραχαραγμένην ρωμέικην μετάφρασιν των Μεταλληνιστών, ήν αναπαράγουν εις τας πανηγυρικάς αναρτήσεις των οιΕθνικοπαράφρονες!..

  ΕΡΩΤΩ: Πού ακριβώς εις το αρχαίον κείμενον ομιλεί ο Αίσωπος
  διά ομοφυλοφιλίαν, δι’ είσοδον ερωτικού οργάνου εις τον πρωκτόν και διά σοδομισμόν; Και τί θέλουν να μάς είπουν οι Μεταλληνισταί; Ότι και αι γυναίκες που αρέσκονται εις την οπισθογέμισιν χάνουν το αίσθημα της εντροπής. Ύπαγε οπίσω μου Σατανά: Έξεστι Μεταλληνισταίς εξαπατείν…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Παρατηρώ μετ’ εκπλήξεως ότι και οι Χρυσαύγουλοι αναγιγνώσκουν Σαραντάκον: Τριάκοντα μόλις ώρας μετά την ανάρτησιν της «Σταχομαζώχτρας» από το Σαραντάκειον Ιστολόγιον, η Ιστοσελίς της Χρυσής Αυγής ανήρτησε και αυτήν την «Σταχομαζώχτραν», λές και δεν υπάρχουν άλλα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του κύρ-Αλέξανδρου… Τυχαίον; Δεν νομίζω…

 265. cronopiusa said

 266. Ριβαλντίνιο said

  @ 270 Βάταλος
  «αι γυναίκες που αρέσκονται εις την οπισθογέμισιν χάνουν το αίσθημα της εντροπής»

  Η Μεγακλίτσα πάντως κάρφωσε τον μηχανορράφο Πεισίστρατο για παρά φύσιν ασέλγεια.

  ἀπολαβὼν δὲ τὴν τυραννίδα τρόπῳ τῷ εἰρημένῳ ὁ Πεισίστρατος κατὰ τὴν ὁμολογίην τὴν πρὸς Μεγακλέα γενομένην γαμέει τοῦ Μεγακλέος τὴν θυγατέρα. οἷα δὲ παίδων τέ οἱ ὑπαρχόντων νεηνιέων καὶ λεγομένων ἐναγέων εἶναι τῶν Ἀλκμεωνιδέων, οὐ βουλόμενός οἱ γενέσθαι ἐκ τῆς νεογάμου γυναικὸς τέκνα ἐμίσγετό οἱ οὐ κατὰ νόμον.[2] τὰ μέν νυν πρῶτα ἔκρυπτε ταῦτα ἡ γυνή, μετὰ δὲ εἴτε ἱστορεύσῃ εἴτε καὶ οὒ φράζει τῇ ἑωυτῆς μητρί, ἣ δὲ τῷ ἀνδρί. ὀργῇ δὲ ὡς εἶχε καταλλάσσετο τὴν ἔχθρην τοῖσι στασιώτῃσι. μαθὼν δὲ ὁ Πεισίστρατος τὰ ποιεύμενα ἐπ᾽ ἑωυτῷ ἀπαλλάσσετο ἐκ τῆς χώρης τὸ παράπαν, ἀπικόμενος δὲ ἐς Ἐρέτριαν ἐβουλεύετο ἅμα τοῖσι παισί.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0125%3Abook%3D1%3Achapter%3D61%3Asection%3D2

 267. Υαλτις said

  249
  θα πρόσεξες βέβαια, οτι στους μύθους που αναφέρεις, καταδικάζεται πάντα ο αιμομίκτης .
  Αλλωστε, αυτο δεν ηταν και το νόημα των μύθων;Να διδάσκουν;
  Το έκανες εσκεμμένα για να γελάσουμε(οντως πολυ καλό) η ηταν αυτογκόλ;

 268. Ριβαλντίνιο said

  @ 269 Υαλτις
  «Το έκανες εσκεμμένα για να γελάσουμε(οντως πολυ καλό) η ηταν αυτογκόλ;»

  Χμμμμ.
  Ανάλογα την περίπτωση. Δηλαδή αν έρθει κάποιος και μου πει πως η σύγχρονη κοινωνία ή η βυζαντινή ή η μεσαιωνική ή η χριστιανική είναι «μπήξε-δείξε» , ενώ στην αρχαιότητα ήταν όλα καλά, θα το χρησιμοποιήσω για να του δείξω πως και στην αρχαιότητα γινόταν της ανωμαλίας.
  Αν πάλι μου πει πως στην αρχαιότητα ήταν «μπήξε-δείξε», θα τα χρησιμοποιήσω για να του πω πως πάντα οι παρεκτροπές καταδικάζονταν.
  🙂 🙂 🙂

 269. Υαλτις said

  Έξ ου και το Ριβαλντίνιο ε;

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – Θεϊκό Spiral, αλλά και μάλλον αληθινό (χαμόγελο).

  250 – Τώρα μιλάς σωστά.

  251 – «απλή διαπίστωση έκανα»….είπε και ο Ταλιμπάν αλλά και ο αρχικάφρος του ISIS όταν ανατίναζαν μνημεία χιλιάδων ετών επειδή ήταν «βλακείες» και «μόνο ένας βλάκας» θα μπορούσε να τα αξιολογήσει θετικά.»
  Κοίτα BLOG, σου είπα μ΄αρέσεις και σου έχω πεί τους λόγους, έναν όμως δεν σου τον έχω πεί, τόχα μυστικό, επειδή δεν είσαι για σοβαρή συζήτηση (δογματικός γαρ) μου φτιάχνεις την διάθεση μ΄αυτά που γράφεις, και φυσικά δεν μπορώ να σε πάρω στα σοβαρά. Και μόνο το παράδειγμα που αναφέρεις, δείχνει ότι δεν έχεις επαφή με την πραγματικότητα, μια και αναιρεί όλα σου τα επιχειρήματα εναντίων των «αθέων» (ελείψη θεού, δεν υπάρχουν τέτοιοι βέβαια, μόνο νοήμονες άθρησκοι). Να σε πληροφορήσω λοιπόν, ότι ο Ταλιμπάν αλλά και ο αρχικάφρος του ISIS, είναι ΘΕΟΣΕΒΟΥΜΕΝΟΙ, ό,τι κάνουν, το κάνουν στο όνομα του θεού, εσύ σαν επιστήμων(;) θεολόγος(;) θα έπρεπε να το γνωρίζεις αυτό, μια και μου εκθειάζεις την θεολογία που ασχολείται μέσω των θρησκειών με τον παγκόσμιο πολιτισμό, (και περιέχει μέσα της και την φιλολογία) εκτός κι αν δεν είναι ακριβώς έτσι και με παραπλανείς εμένα τον αδαή και ελάχιστα μορφωμένο. Να σου υπενθυμίσω επίσης, πως ακριβώς τα ίδια έκαναν στους αρχαίους ναούς και τα αγάλματα, (ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ) οι χριστιανοταλιμπάν, πάντα στο όνομα του απέραντου, μεγαλοδύναμου, πανάγαθου, παντοδύναμου, και παντογνώστη θεού, (έχει κι άλλα ονόματα, αλλά θα χρειαστώ μια προίκα από σεντόνια για να τα γράψω).

  «Το ζήτημα δεν είναι να παραδεχτείς δημοσίως (εσύ και οι άλλοι ομοϊδεάτες) την προβληματική δομή της σκέψης σου,» Δεν ξέρω τι εννοείς με το ομοϊδεάτες, δεν πιστεύω σε καμία ιδεολογία, μόνο στην άμεση δημοκρατία, αλλά μάλλον δεν εννοείς αυτήν. Όσο για την σκέψη μου, δεν καταλαβαίνω γιατί την αποκαλείς προβληματική, επειδή ζητάω αποδείξεις; η δικιά σου τότε τι είναι;

  » που για να την καλύψεις καταφεύγεις σε ατυχείς δικαιολογίες περί… αποδείξεως του Θεού.» Δεν προσπαθώ να καλύψω κάτι, απόδειξη ζητάω για την ύπαρξη του υπέρτατου όντος που από μικρό παιδί, μου έχουν ζαλίσει τα μέζεα ότι με έπλασε, γνωρίζει τα πάντα για μένα, αλλά και τι θα κάνω στο μέλον, κι ότι αμα δεν τον προσκυνάω (και δεν ρίχνω τον οβολό μου βέβαια) θα με τιμωρήσει. Τα μέζεά μου στην διάθεσή του να μου τα ……κάνει ό,τι θέλει (μπορεί να είναι παιχνιδιάρης και να περάσουμε όμορφα τελικά). Αυτός που καταφεύγει σε ατυχείς δικαιολογίες για να καλύψει τους θρησκευτικούς παραλογισμούς και την ανυπαρξία ΤΟΥ θεού, είσαι εσύ.

  «Το σημαντικό είναι απλά να καταλάβεις εσύ ο ίδιος ότι το επιλεκτικό υβρεολόγιο και η εκλεκτική μισαλλοδοξία σου κατά δεδομένων που παράγει ο πολιτισμός» Κατ΄αρχήν δεν βρίζω κανέναν, και δεν είμαι μισαλόδοξος, αν ήμουν θρήσκος ναί, αλλά δεν είμαι. Ποιόν πολιτισμό εννοείς τον μισαλόδοξο θρησκευτικό; και ποιά δεδομένα, τις εβραϊκές μυθολογικές μπούρδες περι θεού, πρωτόπλαστων, και παρθενογένεσις του χριστού με «θεϊκή» παρέμβαση; ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;

  «δεν διαφέρει ούτε στο ελάχιστο από τη δομή της σκέψης των προαναφερομένων επικίνδυνων παραδειγμάτων που και αυτοί, κατά πώς επιτρέπει η περιορισμένη εμβέλεια της σκέψης τους, απλώς «απάλλαξαν» τον κόσμο από διάφορα «άχρηστα» πράγματα.»
  Μέχρι τώρα πάντως, όπως αναφέρεις και στο επικίνδυνο παράδειγμά σου, οι άνθρωποι με την δική σου εμβέλεια σκέψης, έχουν απαλλάξει τον κόσμο από εκατομμύρια «αχρηστων», από αγράμματους χαζούληδες σαν κι εμένα, δεν κινδύνεψε ποτέ ΚΑΝΕΙΣ.

 271. gpoint said

  Σαν επιμύθιο επαναλαμβάνω την περίπτωση Λαβαρίδη- που φυσικά είναι γεγονός- και πως τίποτε δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Ενα επάγγελμα είναι κι αυτό και μάλιστα με χοντρή κονόμα, υστερεί της κονόμας των βουλευτών μόνο στο ότι οι βουλευτές εργάζονται για τετραετίες ενώ αυτοί για μια ζωή και ως γνωστόν, δευτέρα φύσις κ.τ.λ.
  Οι μεταξύ τους διαφορές στις θρησκείες » εξ αποκαλύψεως» θυμίζουν τις αντίστοιχες μεταξύ γάβρων, βάζελων και χανουμακίων…
  Εξ ου και το άσμα :

 272. Ειρήνη υμίν!
  Ειρήνη υμίν, σας το ζητάω για χάρη!
  Ειρήνη υμίν, που ο Διάολος να σας πάρει!
  (Λασκαράτος)
  Λάμπρο, αναμφισβήτητα χρησιμοποίησες χυδαίο και υβριστικό λεξιλόγιο, έστω κι αν μερικοί γελάσαμε με μερικά από όσα είπες. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα αντιθρησκευτικά (όχι απλώς κοσμικά!) καθεστώτα έσφαξαν κόσμο και κοσμάκη στα πλαίσια των αντιθρησκευτικών τους εκστρατειών, όπως βέβαια και οι οργανωμένες θρησκείες (ακόμα κι ο βουδισμός, από τον οποίο εγώ τουλάχιστον ο άσχετος δεν θα το περίμενα — κάποιος είχε δώσει πρόσφατα σ<αυτό το ιστολόγιο ιστορική παραπομπή σε αιματηρές συγκρούσεις στη Βιρμανία, αν θυμάμαι καλά).
  Αλλά κι εσύ, Blog_oti_nanai, νομίζω πως παίζεις λίγο με τις έννοιες της λέξης "θεολογία". Αρχικά σήμαινε, και εν πολλοίς και σήμερα σημαίνει, τη συστηματική διανοητική ενασχόληση με το Θείο και τα λοιπά υπερκόσμια, με ζητήματα δηλαδή όπως η ακριβής σχέση των προσώπων της Αγίας Τριάδας, η συναρμογή των δύο φύσεων στο πρόσωπο του Χριστού, το φύλο των αγγέλων (δεν ξέρω βέβαι αν κανείς όντως ασχολήθηκε μ'αυτό ή είναι μόνο σαρκασμός των εχθρών της θεολογίας) κλπ. Για όποιον βέβαια δεν πιστεύει σε τριαδικό θεό, θεάνθρωπο, αγγέλους κλπ., αυτά ακούγονται σαν διανοητικός αυνανισμός. Ιστορικά βεβαίως, από τις πανεπιστημιακές έδρες αυτής της θεολογίας προήλθε η Religionswissenschaft, η θρησκειολογία, που μελετά με τις μεθόδους των ανθρωπιστικών επιστημών το πολύ ενδιαφέρον και ιστορικά σημαντικότατο πανανθρώπινο φαινόμενο της θρησκείας εν γένει και των επί μέρους θρησκειών. Οργανωτικά, και αυτή η σπουδή εντάσσεται σε πολλές χώρες στις «θεολογικές» σχολές, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για σοβαρή και συγκροτημένη επιστήμη, που μπορεί να καλλιεργηθεί ανεξαρτήτως δογμάτων, συχνά προς σκανδαλισμό των πιστών συναδέλφων, αλλά σαφώς προς το συμφέρον της αλήθειας.

 273. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  278.α 🙂
  Άγγελε, μου έτυχε διαγώνισμα στο Γυμνάσιο περί αγγέλων. Αγαθά,ασώματα,άϋλα όντα (ή πνεύματα ,δε θυμάμαι). Δε θυμάμαι αν λέγαμε και άφυλα. Πάντως υπάρχει κλάδος «Αγγελολογία». Μ΄αρέσει που τα λέω αυτά σ΄ έναν Άγγελο 🙂

 274. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  278 – ΄Άγγελε, τα σχόλια που έχω κάνει για το θέμα, απαντώντας στο σχόλιο 203 του BLOG «Δυστυχώς ο Boswell έγινε ένα ατυχές παράδειγμα όπου και η κουτσή Μαρία θα μπορεί να λέει πλέον ότι «δεν εμπιστεύομαι την επιστημονική βιβλιογραφία» από τη στιγμή που ένας καθηγητής του Γιέιλ γράφει αρλούμπες που κατεδαφίζονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, που τέτοιες δεν θα έγραφε ούτε ο Λιακόπουλος.» είναι αυτά.

  210 -«Φυσικά ο ορισμός της αρλούμπας προέρχεται (αν την θεωρήσουμε επιστήμη) από την θεολογία, παρ΄όλα αυτά, μια χαρά ζεί και βασιλεύει εις βάρος των αφελών»

  218 – » Και μια και το βασικό αντικείμενο της θεολογίας είναι η αναπόδεικτη ΑΡΛΟΥΜΠΑ που λέγεται θρησκευτικός θεός (οποιασδήποτε θρησκείας, δεν είναι μόνο οι ορθόδοξοι αφελείς) κατά βάση λέει αρλούμπες.»

  231 απάντηση στο 219 -Και η στατιστική επιστήμη είναι, σε πανεπιστήμιο διδάσκεται, και είδαμε πόσο μέσα πέφτουν στις εκλογές οι «επιστήμονες» στατιστικολόγοι, για να μη μιλήσω για τους οικονομολόγους, που έχω και άποψη. Kάποτε πρέπει να ξεκαθαριστεί η έννοια επιστήμη, αλλιώς όλοι επιστήμονες θα λογίζονται, ακόμα κι ο γέροντας αυνάν που είναι πρύτανης στον αυνανισμό. Άλλο γνωρίζω πολλά, κι άλλο αποδεικνύω, κι ο θρησκευτικός θεός δεν αποδεικνύεται, παρά μόνο στους αφελείς.»

  238 απάντηση στο 233 του BLOG -Είπαμε δεν έχω αρκετές γνώσεις, κι ούτε είμαι τόσο έξυπνος σαν κι εσένα, αλλά δεν είμαι και τόσο βλάκας για να δεχτώ την θεολογία ως επιστήμη. Και μόνο ότι προσπαθεί να ερμηνεύσει τον πολιτισμό ΜΟΝΟ μέσω της θρησκείας, είναι ΑΡΛΟΥΜΠΑ.»

  242 Απάντηση στο 240 του BLOG που στρέφεται σαφώς εναντίον μου – «Για τις δικτατορίες βέβαια που σκότωναν και σκοτώνουν με την ευλογία του θεού, δεν έχεις αντιληφθεί κάτι, μάλλον θα μελετούσες κι εσύ όπως ο μακαριστός, που δεν κατάλαβε πως είχαμε χριστιανική δικατορία.» και » Εγώ δεν έχω αισθανθεί ποτέ μου για τίποτα υπερήφανος, και δεν καθυβρίζω και δεν απαξιώνω τίποτα και κανέναν, απλή διαπίστωση έκανα, απόδειξέ μου την ύπαρξη του θρησκευτικού θεού, κι εγώ θα παραδεχτώ δημόσια πως η θεολογία είναι επιστήμη.

  » Η σημερινή όμως παρανοϊκή μισαλλοδοξία από μορφωμένους, είναι και επικίνδυνη.»
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!

  276 απάντηση στο λίβελο του BLOG στο 251 που προσομοιάζει με βλάκα, Ταλιμπάν, και τζιχαντιστή του ISIS – «Κοίτα BLOG, σου είπα μ΄αρέσεις και σου έχω πεί τους λόγους, έναν όμως δεν σου τον έχω πεί, τόχα μυστικό, επειδή δεν είσαι για σοβαρή συζήτηση (δογματικός γαρ) μου φτιάχνεις την διάθεση μ΄αυτά που γράφεις, και φυσικά δεν μπορώ να σε πάρω στα σοβαρά. »

  Eπειδή είσαι από τους ελάχιστους εδώ μέσα που λαμβάνω υπόψιν την γνώμη τους, αν εξαιρέσεις τα μέζεα του 276, (είναι χυδαία λέξη;) πού έχω χρησιμοποιήσει χυδαίο και υβριστικό λεξιλόγιο; και βρές μου έστω και ένα χυδαίο σχόλιο ενατίον του BLOG, εν αντιθέση με αυτόν που τα δύο τελευταία, αν τα έλεγε σε άλλον, θα γινόταν χαμός, αλλά εγώ επειδή τον πάω και τον κατανοώ, χαμογελάω.

 275. Παναγιώτης Κ. said

  Πρόταση:Διαβάστε μια Θεολογία – έχω διαβάσει του Ρωμανίδη- για να ανιχνεύσετε την Αξιωματική που υπάρχει σε αυτή. Ένα πράγμα δηλαδή σαν να διαβάζεις θεωρητική γεωμετρία. 🙂 Νομίζω ότι από μια τέτοια σκοπιά έχει ενδιαφέρον το πράγμα.

 276. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  281 – Όλα τα πράγματα στην ζωή από κάποια σκοπιά έχουν ενδιαφέρον, είναι άλλο όμως το να είναι ή δεν είναι επιστήμη-επιστημονικά, και να θέλεις να τα επιβάλεις στους υπολοίπους σαν την μόνη αλήθεια χωρίς αποδείξεις.

 277. Παναγιώτης Κ. said

  281. Πάντως όλοι όσοι θέλουν να διαδώσουν τις ιδέες τους -αλήθεια γιατί υπάρχει έντονα αυτή η τάση στους ανθρώπους;- τις βαφτίζουν επιστημονικές! Ο Ρωμανίδης λέει την Ορθοδοξία Επιστήμη, τον Σοσιαλισμό τον θέλουν Επιστημονικό κ.ο.κ
  Επειδή η Επιστήμη έχει αίγλη στη σκέψη των ανθρώπων κάτι παρόμοιο επιδιώκουν και για τις ιδέες τους χαρακτηρίζοντάς τες επιστημονικές. Άλλη εξήγηση δεν έχω να δώσω για αυτή την κατάσταση στο χώρο των Ιδεών.
  Πάντως στο πίσω-πίσω μέρος των πραγμάτων, κατά τη δική μου αντίληψη, κρύβονται εξουσιαστικές τάσεις, τάσεις προβολής και αναγνώρισης. Δεν συμβαίνουν κατ΄ανάγκην κατά τρόπο συνειδητό όμως το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή και αναπαραγωγή εξουσιαστικών δομών.

 278. Παναγιώτης Κ. said

  283—>282

 279. Παναγιώτης Κ. said

  Λάμπρο και κάτι ακόμα: Εξουσιαστικές δομές πέραν των όποιων άλλων συνεπειών σημαίνει ότι κάποιοι βάζουν κάποιους άλλους να δουλεύουν και να…ιδρώνουν και αυτοί να περνάνε…μπέικα. Το ξέρεις εκείνο που λέει: Όλοι μας θα δουλεύεΤΕ ! 🙂

 280. dozas33 said

  Μπορεί ή θεολογία καί γενικά οί θρησκείες νά μήν έχουν σχέση μέ τήν επιστήμη , όμως τό ότι ό αρχαίος ελληνικός πολιτισμός πού στηριζόταν στήν λογική καί στήν επιστήμη μετεξελίχθηκε σέ θρησκεία , σημαίνει πολλά.

 281. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  283 – «Πάντως όλοι όσοι θέλουν να διαδώσουν τις ιδέες τους -αλήθεια γιατί υπάρχει έντονα αυτή η τάση στους ανθρώπους;» Γιατί είμαστε κοινωνικά όντα, και θεωρούμε πως ό,τι είναι καλό για μάς, είναι για όλους. Το πρόβλημα δεν είναι η διάδοση των ιδεών, αλλά η αναγκαστική επιβολή τους, όπως π.χ τα θρησκευτικά και πολιτικά δόγματα, εκεί βρίσκονται και οι εξουσιαστικές τάσεις που λές. Ενα ζήτημα, είναι γιατί στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι έλκονται από τα δόγματα, που από την φύση τους (μια και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και βελτίωση) είναι παράλογα έως παρανοϊκά, και τα αποδέχονται άκριτα. Μάλλον ο συγκινησιακός μυστικισμός των δογματικών φορέων παίζει ιδιαίτερο ρόλο, γι΄αυτό και το κοινό σημείο όλων δογμάτων, είναι η σεξουαλική καταπίεση. Είδαμε άλλωστε και την κοινή στάση στο ψήφισμα του ΣΣ, του ΚΚΕ, της Χ.Α, των ΑΝΕΛ, και της εκκλησίας, οι κύριοι φορείς των τριών κυρίαρχων δογμάτων.

 282. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  285 – Ε μα από τον πρώτο που το κατάλαβε αυτό ξεκίνησε η εξουσία, και μετά ακολούθησε η θρησκεία σε αγαστή συνεργασία. Έχεις δεί προύχοντες και παπάδες να δουλεύουν; κορόϊδα είναι, αφού υπάρχουν οι αφελείς που τους πιστεύουν και τους υπηρετούν.

 283. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  286 – Πότε έγινε αυτή η μετεξέλιξη, γιατί εγώ δεν το έχω πάρει είδηση. Μάλλον η παρηκμασμένη αρχαία θρησκεία οδήγησε στην παρακμή και τον αρχαίο πολιτισμό, που βέβαια δεν έχει γίνει καμία θρησκεία.

 284. gpoint said

  # 286, 289

  Οπως έχω ξαναγράψει οι ΑΗΠ ήταν δωδεκΑθεϊστές μια που οι δικοί τους «θεοί» δεν είχαν καμιά σχέση με τις εκφάνσεις γιαχβε-θεός-αλλάχ. Εδώ είχανε τζιβιτζιλέ με τα ανθρώπινα μανουλομάνουλα θεές και θεοί γιατί καταλάβαιναν οι ΑΗΠ πως μπροστά στον Ερωτα δεν πιάνει μπάζα καμιά θρησκεία, ούτε στυλίτες και μοναχούς είχανε

 285. Το δικαίωμα στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να αναγνωριστεί. Επιπρόσθετα πρέπει να ρυθμιστούν νομικά θέματα που αφορούν π.χ. την υιοθεσία των φυσικών παιδιών του άλλου μέλους κλπ.
  Και ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ομογονεϊκότητα.
  http://www.efsyn.gr/arthro/omogoneikotita-oi-nees-oikogeneies-oyranio-toxo

 286. Y. G. said

  Καλημερα σας, καλη χρονια και καλα μυαλα

  Μολις τωρα ειχα την ευκαιρια να ακουσω την αγορευση στη βουλη της κ. Αλεκας Παπαρηγα για το συμφωνο συμβιωσης ( https://www.youtube.com/watch?v=KZSBfuKd7rE). Για μια ακομα φορα διαπιστωσα το καλιμπερ αυτης της γυναικας. Ειναι η μονη απο τους ελληνες πολιτικους που γνωριζω που διαπαιδαγωγει τον δημο!

 287. Νίκος Κ. said

  Επανέρχομαι (με μεγάλη καθυστέρηση) στο θέμα για να προσθέσω έναν ακόμη Πίνακα από την έρευνα που μας είχε στείλει ο Γιάννης (Ιατρού) στις αναρτήσεις υπ αριθμ. 99 και 100. Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον για μια πληρέστερη εικόνα και δείχνει ότι στην ερώτηση για έλξη από το ίδιο φύλλο (ή/και αντίστοιχες εμπειρίες) τα ποσοστά διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται σε σχέση με αυτούς που προσδιορίζονται ως LGB (http://williamsinstitute.law.ucla.edu/wp-content/uploads/Gates-How-Many-People-LGBT-Apr-2011.pdf σελίδα 5):

  Four of the surveys analyzed also asked questions about either sexual behavior or attraction. Within these surveys, a larger fraction of adults report same-sex attractions and behaviors than self-identify as lesbian, gay, or bisexual (see Figure 4). With the exception of the Norwegian survey, these differences are substantial. The two US surveys and the Australian survey all suggest that adults are two to three times more likely to say that they are attracted to individuals of the same-sex or have had same-sex sexual experiences than they are to self-identify as LGB.

 288. Βάγια said

  (ότι θυμάμαι χαίρομαι είμαι, που λένε, το ξέρω, αφού σχολιάζω σε τόσο παλιά θέματα)
  Θεωρώ ότι καλώς ψηφίσθηκε το σύμφωνο συμβίωσης γιατί είναι επιβοηθητικό για τη ζωή κάποιων ανθρώπων που δεν καλύπτονταν από την υπάρχουσα νομοθεσία. Άρα, αφού είναι κάτι που βοηθάει τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν ενοχλούν κανένα (μόνο την αισθητική μερικών), όποιος κι αν είναι ο αριθμός τους, οπότε η μέριμνα της πολιτείας είναι απαραίτητη (όπως βέβαια θα πρέπει να γίνεται για όλα τα ευαίσθητα θέματα). Για το «αστείο» ενός σχολίου να επεκταθεί και στους πολυγαμικούς έχω να σχολιάσω τα εξής (εκτός από το ότι ήταν πολύ κρύο):
  α. η πολυγαμία δεν είναι σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά σεξουαλική συμπεριφορά
  β. δεν επηρεάζει τα κληρονομικά και οικογενειακά δικαιώματα του ατόμου, μια και μιλάμε για εφαρμογή νομοθεσίας κι όχι για σεξουαλικότητα.
  Το μόνο που μου φαίνεται υπερβολικό είναι το ζήτημα της υιοθεσίας. Τα μικρά παιδιά τα επηρεάζει το καθετί, άρα προκύπτουν ψυχολογικά ζητήματα, ίσως, και είναι λίγο «βαρύ» να προστεθεί άλλη μια αιτία ψυχολογικών στα παιδιά, ήδη στις υπάρχουσες μορφές οικογενειών υπάρχουν πολλές! Δεν ασχολείται με αυτό το σύμφωνο συμβίωσης, νομίζω, απλά το αναφέρω γιατί συζητήθηκε στα σχόλια αλλά και αναφέρθηκε από μερικούς βουλευτές.

 289. angelos said

  Το ΣΣ ηταν ενα απο (τα πολυ λιγα, αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα) καλα που εκανε η Κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  Ενω ειμαι (μαλλον και προσεκτικα, οπωσδηποτε ειναι συνθετο θεμα) υπερ της τεκνοθεσιας απο ομοφυλοφιλα ζευγαρια, νομιζω οτι πρεπει να ληφθει υποψη και ενας αλλος παραγοντας:
  Τα μικρα παιδια ειναι πολυ σκληροι ανθρωποι. Το παιδακι «με τους δυο μπαμπαδες» ειναι σιγουρο οτι θα δεχτει τεραστιο μπουλινγκ απο τους συμμαθητες του, με την βοηθεια και των πατεραδων τους στα φτηνα και προστυχα «αστειακια».
  Ισως η ελληνικη κοινωνια δεν ειναι ετοιμη να προστατευσει αυτα τα παιδια.
  Βεβαια, υπαρχει και ο αντιλογος, οτι παντα υπηρχαν και θα υπαρχουν αυτα τα «διαφορετικα» παιδια. Π.χ. καποτε ηταν μεγαλο προβλημα στο σχολειο να εισαι παιδι χωρισμενων γονιων. Σημερα μαλλον θα ειναι απολυτα συνηθισμενο και αδιαφορο για τις σχεσεις των παιδιων.
  Αλλα, οπωσδηποτε, θα πρεπει να το εχουμε στο μυαλο μας και αυτο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: