Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρονιά κι ας είναι δίσεκτη!

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2016


Φέτος είναι η έβδομη πρωτοχρονιά του ιστολογίου και επειδή είμαι άνθρωπος συντηρητικός αποφάσισα να συνεχίσω να τηρώ την παράδοση που έχει καθιερώσει το ιστολόγιο. Έτσι, όπως κάναμε και προηγούμενες πρωτοχρονιές (παράδειγμα πέρυσι ή πρόπερσι), το θέμα του σημερινού πρωτοχρονιάτικου άρθρου είναι πέντε πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από περασμένες χρονιές, από την αντίστοιχη χρονιά προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή που πιάνουν τον ίδιο λήγοντα, σε 6 -και συγκεκριμένα από το 1926, το 1936, το 1946, το 1956 και το 1966.

dim1926Και επειδή παρόλο που έψαξα δεν βρήκα γελοιογραφία από το 1916, πριν έναν αιώνα, θα ξεκινήσουμε από το 1926, πριν από 90 χρόνια δηλαδή.

Η γελοιογραφία που βλέπετε αριστερά δημοσιεύτηκε στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της εφημερίδας Δημοκρατία.

Η Δημοκρατία ήταν μια μάλλον βραχύβια εφημερίδα (1923 με 1927 κυκλοφόρησε ως καθημερινή εφημερίδα) που βρισκόταν κοντά στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και κατά περιόδους ήταν όργανο του κόμματός του. Είχε εκλεκτές συνεργασίες από λογίους της εποχής (ανάμεσά τους και ο αγαπημένος μου Ν. Λαπαθιώτης), ενώ ήταν από τις λίγες εφημερίδες (μαζί με τον Ριζοσπάστη, φυσικά) που τις έκλεισε η δικτατορία του Πάγκαλου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 εκδόθηκε και πάλι ως εβδομαδιαία, με αρχισυντάκτη τον Στρ. Μυριβήλη και υπεύθυνο φιλολογικής σελίδας τον Γ. Κοτζιούλα.

Η γελοιογραφία δεν έχει πολιτικό θέμα και, εδώ που τα λέμε, δεν ξέρω καν αν είναι ελληνική ή μεταφρασμένη γαλλική. Τα παιδιά μάταια περιμένουν τον Άγιο Βασίλη και υποθέτουν ότι θα πήγε πρώτα στην Αμερική -άραγε να εξαντλήθηκαν τα δώρα ή να έχασε τον δρόμο;

riz1936Προχωράμε στην επόμενη δεκαετία, με τη γελοιογραφία που βλέπετε αριστερά. Δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη την πρωτοχρονιά του 1936, μια πρωτοχρονιά που (όπως και πέρυσι) έπεσε σε προεκλογική περίοδο, αφού η χώρα όδευε προς τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936. Δεν ξέρω το όνομα του σκιτσογράφου.
Οι αρχηγοί των αστικών πολιτικών κομμάτων ετοιμάζονται να κόψουν τη βασιλόπιτα των εκλογών, αλλά «κάνουν τον λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο», τον εργάτη που προβάλλει στην πόρτα.

Από δεξιά προς τα αριστερά βλέπουμε: τον Γ. Κονδύλη με στρατιωτική στολή, τον Παναγή Τσαλδάρη του Λαϊκού Κόμματος, τον πρωθυπουργό Κ. Δεμερτζή να κρατάει το μαχαίρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον χαρακτηριστικό κρητικό σκούφο. Κάτω από το τραπέζι ο μετέπειτα δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ενώ δεν ξέρω ποιος είναι ο πολιτικός αρχηγός στο αριστερό άκρο -ο Σοφούλης ίσως;

Μια μακάβρια λεπτομέρεια: από τους εικονιζόμενους, τέσσερις δεν θα έβλεπαν την επόμενη πρωτοχρονιά, αφού πέθαναν τους αμέσως επόμενους μήνες: ο Κονδύλης στα τέλη του Γενάρη, ο Βενιζέλος τον Μάρτιο, ο Δεμερτζής τον Απρίλιο και ο Τσαλδάρης τον Μάιο. Λένε ότι ο Μάρκος Βαμβακάρης έγραψε το τραγούδι του «Ο Μάρκος υπουργός» όπου και ο στίχος «όσοι γενούν πρωθυπουργοί όλοι τους θα πεθάνουν» με αφορμή αυτή τη μακάβρια αλυσίδα, αλλά μάλλον το τραγούδι είχε γραφτεί από τον προηγούμενο χρόνο και προστέθηκε μια πρώτη στροφή με αναφορά στους θανάτους των επισήμων –περισσότερα εδώ.

fd1946Οι δύο επόμενες φωτογραφίες έχουν διεθνή διάσταση και οφείλονται στον ίδιο γελοιογράφο, τον μεγάλο Φωκίωνα Δημητριάδη.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να πετάει περιφρονητικά στα πόδια των τριών Μεγάλων (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ-Μεγ.Βρετανία) ένα χαρτί που γράφει «Επανορθώσεις 2,8%». Αν και δεν το έχω ψάξει, υποθέτω πως εννοεί ότι κατά τη διάσκεψη των Παρισίων, τα ελληνικά αιτήματα για πολεμικές επανορθώσεις ικανοποιήθηκαν μόνο σε ποσοστό 2,8% (δηλαδή ζητούσαμε 100 και μας έδωσαν 2,8).

Και κάτω βλέπετε την πρωτοχρονιάτικη γελοιογραφία του 1956, με τον καινούργιο χρόνο σαν μωρό, τυπικό γελοιογραφικό μοτίβο, να διστάζει να προχωρήσει και να αναλάβει καθήκοντα βλέποντας τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου να καβγαδίζουν.

Δεξιά σε πρώτο πλάνο ο Χρουστσόφ -πίσω του να είναι ο Τίτο; Αριστερά βλέπουμε (νομίζω) τον Άντονι Ίντεν (τον Άγγλο πρωθυπουργό), τον Γάλλο Γκι Μολέ (επίσης υποθέτω) και δίπλα του τον Αϊζενχάουερ ντυμένον στο χακί.

 

fd1956

km1966Και τελειώνουμε με το 1966, πριν από 50 χρόνια. Η χώρα βρίσκεται με κυβέρνηση «αποστατών» και πρωθυπουργό τον Στέφ. Στεφανόπουλο, μετά την ιουλιανή εκτροπή, και η αντιπολίτευση ζητάει επίμονα εκλογές -που δεν έγιναν ποτέ αφού όταν προκηρύχτηκαν έγινε το απριλιανό πραξικόπημα.

Ο Κώστας Μητρόπουλος στα Νέα εικονογραφεί έναν στίχο από τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και παρουσιάζει τον καινούργιο χρόνο, όχι βρέφος αλλά πάντως πιτσιρίκο, να κρατάει ένα πλακάτ με εικόνα του Γεωργίου Παπανδρέου και ένα χαρτί που γράφει «ΕΚΛΟΓΕΣ».

Αλλά έχουμε ήδη παρουσιάσει στο ιστολόγιο, μια προηγούμενη Πρωτοχρονιά, ένα ακόμα σκίτσο από εκείνη την πρωτοχρονιά του 1966, ένα σκίτσο του Μποστ από την Αυγή.

Και πάλι, ενώ ανατέλλει ο νέος χρόνος, η μαμα-Ελλάς προσπαθεί να ξυπνήσει τον Αγιοβασίλη για να της δώσει μια κάλπη, να τη στείλουν στην Αυλή, μήπως και γίνουν επιτέλους οι εκλογές. Ο τίτλος είναι παρμένος από την κωμωδία «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά που παιζόταν τότε στο θέατρο, αλλά τα περιστατικά της γελοιογραφίας τα αναλύω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο παλιότερο άρθρο, οπότε ας μην τα επαναλάβω εδώ.

Είχα πει για πέντε γελοιογραφίες, τελικά παρουσίασα έξι, αν και από πέντε πρωτοχρονιές. Ας πούμε ότι το έκανα επειδή το 2016 είναι δίσεκτο. Τα δίσεκτα έτη θεωρούνται δυσοίωνα, αλλά αυτό προφανώς δεν ισχύει αφού πάντοτε κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν, κι έτσι θα γίνει και το 2016. Η χρονιά που έκλεισε χτες, το 2015, ήταν πρωτοφανέρωτη από πολλές απόψεις. Κάποιοι είδαν την ελπίδα να δικαιώνεται, άλλοι τις προσδοκίες να διαψεύδονται -ή και να προδίνονται. Για τη χρονιά που μόλις ανέτειλε, μερικοί θα εύχονταν περισσότερη κανονικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει το ίδιο για όλους.

Το ιστολόγιο εύχεται σε όλες και σε όλους που μας διαβάζουν καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή, με αλληλεγγύη και κουράγιο!

 

 

 

Advertisement

131 Σχόλια προς “Καλή χρονιά κι ας είναι δίσεκτη!”

 1. spiral architect said

  Kαλή χρονιά σε όλους.

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Αίσιον και ευτυχές το 2^5 +2^6+2^7+2^8+2^9+2^10

 3. atheofobos said

  Εύχομαι χρόνια πολλά, καλά και με υγεία σε όλους!
  Δίπλα από τον Χρουτσώφ νομίζω ότι είναι ο Nikolai Bulganin και όχι ο Τίτο.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Bulganin

 4. Γς said

  Καλή χρονιάκαι με υγεια

  1966:
  Το 1966 αμερικάνοι παραγωγοί έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να γυρίζουν μια ταινία με θέμα την Αρχαία Ελλάδα. Για σκηνοθέτης προορίζονταν ο Νίκος Κούνδουρος, ενώ ο πρόχειρος τίτλος της ταινίας ήταν «Διάλογοι εταίρων».

  Ανάμεσα στις ελληνίδες καλλονές που πέρασαν οντισιόν, ήταν η Έλενα Ναθαναήλ αλλά και η Ρίκα Διαλυνά. Η ταινία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά έμεινε η sexy φωτογράφηση από τα δοκιμαστικά για να μας θυμίζει πόσο εντυπωσιακά ωραία γυναίκα υπήρξε η Ρίκα.

 5. spiral architect said

  Tον τίτλο του «First Idiot of the 2016» για την Ελλάδα κερδίζει επάξια ο Κακοφωνίξ της καρδιάς μας:

  (τελικά, τα τιτιβίσματα είναι οι γελοιογραφίες της εποχής μας)

 6. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες και καλή χρονιά !
  And the last idiots of 2015 :

 7. spiral architect said

  😆 😆

 8. Δημήτρης said

  Από τη δεύτερη γελοιογραφία, το 1936 η πίτα ήταν πήττα; Καλή Χρονιά

 9. cronopiusa said

  να είναι γλυκό σαν φιλί το 16

  Καλή σας μέρα, καλή χρονιά, καλό μήνα και Χρόνια Πολλά!!

 10. leonicos said

  είμαι άνθρωπος συντηρητικός

  το ξέραμε!!!!!

  Χρόνια πολλά σε όλους εδώ μέσα και εδώ έξω

 11. leonicos said

  Α, ρε Κρόνη, απίθανη και μοναδική!

  Πρέπει να μου έχεις φάει έξι μήνες από τη ζωή μου με τα βίντεά σου, αλλά χαλάλι σου.

  Κι όμως, σου λείπει ένα φιλί! Δε θυμάμαι αν έχεις το Έρως και Ψυχή, αλλά σίγουρα δεν έχεις το Φιλί της Εθνικής Πινακοθήκης, σε δύο καδράκια, στο πρώτο, μια κοπέλα περιμένει σ’ ένα κλειστό χώρο, σαν αποθήκη, μπροστά σ’ ένα παραθυράκι, στο ύψος των ματιών της περίπου. Στο δεύτερο, εμφανίζεται ο νιος, απ’ έξω, και ανταλλάσσουν ένα φιλί.

  Αλλά και τόσα που μάζεψες… Να σου καταλογίσουμε το ένα!

  Με αυτή την ευκαιρία… σε φιλάμε κι εμείς από εδώ!

  (Μην περιμένεις να φιλήσω τον Γς, τον Τζι ή τον Σαραντάκο! Δεν θα το αντέξω και το δηλώνω δημόσια)

  Η Φωτεινή αποφάσισε να με βγάλει έξω σήμερα! Γιούπι!!!!

  Θα τη φιλήσω!

 12. Γς said

  11 @ Λεώ

  >Η Φωτεινή αποφάσισε να με βγάλει έξω σήμερα! Γιούπι!!!!

  >Θα τη φιλήσω!

  Η Ειρήνη μαγιρεύει απ΄τα χαράματα. Περιμένουμε τα παιδιά.

  Να την φιλήσω, την πιο στοργική μητριά;

 13. leonicos said

  Καλά, όλοι χαρτοπαίζατε χτες μέχρι το πρωί;

 14. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 15. Τσούρης Βασίλειος said

  Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.
  Να τα εκατοστί(ή)σουν οι Βασιλικές και οι Βασίληδες-λόγω πρωτοχρονιάς πολλοί ξεχνάνε ότι γιορτάζουν-.

 16. Γς said

  11 @ Λεώ

  >Με αυτή την ευκαιρία… σε φιλάμε κι εμείς από εδώ!

  (>Μην περιμένεις να φιλήσω τον Γς, τον Τζι ή τον Σαραντάκο! Δεν θα το αντέξω και το δηλώνω δημόσια)

  Ούτε και μεις θα το αντέχαμε.
  Και δεν είναι δικαιολογία για να φιλήσουμε την Κρόνη…

 17. cronopiusa said

  Νικηφόρος Λύτρας, Το φίλημα. Πριν το 1878. Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών.

  Λεώ, ο νέος χρόνος να είναι χαρούμενος και καλοκαρδισμένος σαν τη λιόχαρη μέρα σήμερα…

 18. nikiplos said

  Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, Υγεία και Προκοπή σε Όλους!

 19. Γς said

  15:

  Χρόνια πολλά Βασίλη.
  [Παραπονιάρη]

  Χρονια πολλα στους Βασιληδες και στις Βασιλικουλες!

  Κι είδα τις προάλλες τη Βασιλικούλα [4χρονο παρανυφάκι στο γάμο μου – τον δεύτερο]. Ενα και 82 [1,82 m] στα 15της.

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Κid και σε όλους τους συνιστολογούντες και με πρώτο και καλύτερο το Νικοκύρη που κρατάει ανοιχτό τούτο το ηλεκαφενείο όπου περνάμε πολύ ωραία, πολλές ευχές για το 2^5.3^2.7 🙂

 21. Γς said

  https://scontent.fath4-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10176095_10207547003608891_422621531665694097_n.jpg?oh=9f0b807bbfe07fc00a3a91f72347e6c3&oe=5712BC6D

 22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο οξυδερκής γελοιογράφος του Ριζοσπάστη σωστά διέβλεψε τον τρόπο ανάδειξης του Μεταξά ως συνδαιτημόνα (από το πουθενά του εκλογικού σώματος, προβάλλοντας κάτω από το τραπέζι) αλλά αστόχησε στον ξενοδόχο, ο οποίος δεν ήταν τελικά ο εύσωμος προλετάριος…

 23. Η μάννα μου, και όλοι οι συνομήλικοί της (και όχι μόνο) τον δίσεκτο χρόνο τον έλεγαν …δύστυχο! Γι’ αυτό και σε τέτοιους χρόνους δεν γίνονταν γάμοι κλπ.

 24. leonicos said

  Πώπω τι έγινε εδώ μέσα μέχρι να γυρίσω (δεν πήρε το αμάξι μπροστά και περιμένουμε να μας το βάλουν – το αμάξι μπροστά)

  Γς, φυσικά και θα την φιλήσεις. Μια τέτοια μητέρα δεν είναι μητριά. Η γυναίκα σου είναι υπέροχη, απόδειξη ότι σε αντέχει.
  Το ίδιο λέω και για τη δική μου.

  Κρόνη, απέδειξες το τσαγανό σου! Αλλά, νομίζω ότι είναι το ωραιότερο φιλί απ’ όλα, για το είδος της ζωγραφικής του.
  Πραγματικά, δεν ξέρω γιατί, τον πρώτο πίνακα τον έχουν αποσύρει. Τον εξέθεταν όμως κάποτε, την κοπέλα να περιμένει. Νομίζω ότι το έχει και ο Ηλιος στο άρθρο για τον Λύτρα.

 25. sarant said

  Καλημέρα, καλή χρονιά, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

  Όπως το καταλάβατε, χτες χαρτόπαιζα σχεδόν μέχρι πρωίας -όσο αντέξαμε δηλαδή στο μεσήλικο καρέ μας, με τα λεφτά να κυκλοφορούν όλη νύχτα. Μάλιστα προέκυψε και ενδιαφέρον θέμα διαιτησίας, αλλά το αφήνω για άλλη φορά.

  2: Το είδα κι εγώ αυτό και χτες που ήμουν σε μηχανικοπαρέα τους εντυπωσίασα.

  3: Ναι, αυτός είναι -άλλωστε ο Τίτο είχε κόντρες με την ΕΣΣΔ

  4: Εταιρικοί διάλογοι θα ήταν ο ελληνικός τίτλος. Η Ρίκα Διαλυνά είχε κι ένα μπλέξιμο με τις αρχές για σχεδόν πολιτικούς λόγους.

  8: Σε παλιά κείμενα θα βρεις και τα δύο τ και το ήτα, είτε μόνο το ένα (πήτα, πίττα) είτε μαζί (πήττα)

  15: Βασίλη, χρόνια πολλά! Και σε όλους που γιορταζουν σήμερα, χρόνια πολλά!

  22 Ναι, έτσι ακριβώς.

 26. gpoint said

  Αισιον και ευτυχές το νέον έτος

  Το έτος 2016 διαρείται με το 1, το 2, το 6, το 3 (2+1), το 7 (6+1),το 8 (2+6) και το 9 (1+2+6)

 27. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 28. constant said

  Χρόνια πολλά σε όλους!

  Στον πίνακα του Λύτρα, δεξιά από την κοπέλα, φαίνεται μια ακμή κολώνας που ξενικά πάνω από το παραθυράκι. Η ακμή σβήνει λίγο παράξενα στο ύψος του πάγκου.

 29. Γς said

  25:

  >Όπως το καταλάβατε, χτες χαρτόπαιζα σχεδόν μέχρι πρωίας -όσο αντέξαμε δηλαδή στο μεσήλικο καρέ μας, με τα λεφτά να κυκλοφορούν όλη νύχτα. Μάλιστα προέκυψε και ενδιαφέρον θέμα διαιτησίας, αλλά το αφήνω για άλλη φορά.

  Αξέχαστα φοιτητικά χρόνια:

  -Είσαι πονηρός ρε;

  Λέω στο τύπο, που έβλεπα, να χτενίζει την τράπουλα. Κι αυτός, που δεν τον είχα ξαναδεί

  -Ναι, είμαι! Θέλεις να στο δείξω;

  Ωχ, και θα το κάνουμε λαμπόγιαλο το καφενείο…Εκεί αυτός. Επέμενε. Να μου το δείξει. Ότι είναι πονηρός.

  Σηκώνομαι, κλωτσάω την καρέκλα μου, ανεβάζω τα μανίκια μου και ντουγρού κατά πάνω του.

  Αυτός ατάραχος.
  Είχε βγάλει τη ταυτότητά του για να μου δείξει ότι λεγόταν Πονηρός!

 30. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλή χρονιά σε όλους, και ιδιαίτερα στο υπέροχο ιστολόγιο και τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ιστολόγο (κατά κόσμον Νικοκύρη). Επίσης καλό μήνα, και χρόνια πολλά στις Βασιλικές και τους Βσίληδες. Για το ιστολόγιο, αφού απέφυγε το ποδαρικό του κατσικοπόδαρου, και επιπλέον, είχε την τύχη να του κάνει ποδαρικό ο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Στάζιμπο, μόνο ευοίωνη μπορεί να είναι η νέα χρονιά.
  Kατά τ΄άλλα, αν ερμηνεύω σωστά τα οικονομικά φαινόμενα, για μάς τους κοινούς θνητούς που είμαστε οι περισσότεροι, το 2016 θα είναι τρομερά δύσκολο, ο οικονομικός πόλεμος βαίνει προς το τέλος του και όλοι γνωρίζουμε τι ακολουθεί πάντα. Στα καθ΄ημάς, το υποχείριο των κεφαλαιούχων «δεύτερη φορά αριστερή κύβέρνηση», θα υπογράψει την προαποφασισμένη θανατική καταδίκη των εργατών και των συνταξιούχων, όπως και των μικροϊδιοκτητών, που αφού πλήρωσαν (και πληρώνουμε όλοι) την παράνομη και αντισυνταγματική ανακεφαλαιοποίηση των χρεοκοπημένων ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ τραπεζών, θα υποχρεωθούν να παραδώσουν τις μικροϊδιοκτησίες τους στους κλέφτες, και να πεταχτούν στο δρόμο, όμορφες και ξεκάθαρες «αριστερές» δουλειές.
  Επειδή όμως, οι φύση αισιόδοξοι άνθρωποι όπως εγώ, βλέπουμε το ποτήρι ΠΑΝΤΑ μισογεμάτο, πιστεύω ότι ο επερχόμενος πόλεμος (κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο σωτήριο 2016) θα δώσει το έναυσμα για ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που έχει βαλτώσει στην κατανάλωση και την βλακεία. Άλλωστε εμείς, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΦΑΛΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ, αλλά και να πεθάνουμε, ΣΤΑ ΜΕΖΕΑ ΜΑΣ, ζωή χωρίς αξιοπρέπεια, είναι ελεεινός καθημερινός θάνατος μπροστά στην τηλεόραση.
  Μη ξεχνάτε, ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.
  Εύχομαι σε όλους καλή σεξουαλική χρονιά, σας αφιερώνω αυτό το υπέροχο βαλσάκι, και σας προτρέπω να το χορέψετε με τον -την σύντροφό σας, να φιληθείτε και να χαϊδευτείτε όπως στην εφηβεία σας (αν είστε έφηβοι όπως σας έρχεται η παρόρμηση). ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

 31. ΚΑΒ said

  kαλή χρονιά με υγεία, προκοπή, υπομονή και αλληλεγγύη.

  Στους εορτάζοντες ιδιαίτερες ευχές.

 32. atheofobos said

  4, 25
  Η Ρίκα Διαλυνά είχε σχεδιάσει ως φοιτήτρια Καλών Τεχνών ένα εξώφυλλο σε ένα βιβλίο που ήταν κομμουνιστή συγγραφέα.
  Το αμερικανικό προξενείο στην Ελλάδα αρνήθηκε να θεωρήσει το διαβατήριο της Ρίκας Διαλυνά, η οποία δεν μπορούσε να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαγωνιστεί για τα καλλιστεία Μις Υφήλιος,
  Οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν βεβαιώνοντας την αμερικανική πρεσβεία ότι η Σταρ Ελλάς «ουδέποτε υπήρξε κομμουνίστρια» (!), όμως χωρίς αποτέλεσμα. Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, οποιοσδήποτε είχε συνεργασθεί με οποιονδήποτε τρόπο στην έκδοση κομμουνιστικού βιβλίου, δεν μπορούσε να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως των πολιτικών του φρονημάτων. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν στο απόγειο του και ο παραλογισμός επίσης και μάλιστα σε βάρος των θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών. Έτσι, στη θέση της Διαλυνά αναχώρησε αρχικά η Έφη Ανδρουλακάκη.
  Και ενώ φαινόταν να μην υπάρχει καμιά ελπίδα στο ορίζοντα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η Ρίκα Διαλυνά κατάφερε να πραγματοποιήσει το ταξίδι που θα άλλαζε την ζωή της και θα της άνοιγε το δρόμο για μια καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 16 Ιουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Μπρόουνελ, ανακοίνωσε ότι – κατόπιν παρεμβάσεως του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντάλλες – έκανε χρήση ενός ειδικού δικαιώματος που του παρείχε η αμερικανική νομοθεσία και τελικά έδωσε στην Σταρ Ελλάς προσωρινή άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, διάρκειας δύο μηνών.
  http://ola-ta-kala.blogspot.gr/2012/11/50-60.html

 33. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  12 – «Η Ειρήνη μαγιρεύει απ΄τα χαράματα. Περιμένουμε τα παιδιά.
  Να την φιλήσω, την πιο στοργική μητριά;»
  Φυσικά να την φιλήσεις Γς, και όχι μόνο, (αμάν αυτό το μυαλό σου, να την πάς καμιά βόλτα έξω, και να τις πάρεις κάνα ωραίο δώρο εννοούσα- εντάξει, έχεις δίκιο, εννοούσα και το άλλο-χαμόγελο) γιατί είναι υπέροχη γυναίκα.

 34. Γιάννης Ιατρού said

  Χρόνια πολλά σε όλους και ειδικά στις και στους εορτάζοντες. Γιορτάζει κι ο ΤΡΟΥΛΟΣ μαζί με την Βασιλική; – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 🙂

 35. sarant said

  32 Ναι, έχω κι εγώ μερικά στοιχεία -κάποτε ίσως….

 36. cronopiusa said

 37. cronopiusa said

  και μετά το πρώτο φιλάκι του Σαλβατόρε, 40 φιλιά κομμένα από τη λογοκρισία του παπά του χωριού στην ταινία “Σινεμά ο Παράδεισος”

  και βέβαια το φιλί Μπαρτ Λάνκαστερ στην Ντέμπορα Κερ “Από εδώ στην αιωνιότητα”

  2016 ολόγλυκα φιλιά για τον Καινούργιο Χρόνο χρόνια πολλά στη Βάσω, τη Βασιλική. τον Βασίλη του ιστολογίου μας και στους Βάσους, Μπίληδες και Βασούλες που μας διαβάζουν

 38. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  25. Για πες για το θέμα διαιτησίας! 🙂
  (να αποφανθούμε οι ΦΙΦΕΣ…)

 39. spiral architect said

  Kαλή Xρονιά Κίντο! 😀

 40. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  39. Γειά σου και σένα Κίτσο Τζαβέλα των πηνίων! 🙂

 41. sarant said

  39 Πολύ καλό!

 42. Raf Giam said

  Καλή χρονιά σε όλους!

 43. Καλή χρονιά και υγεία!

 44. sarant said

  Καλή χρονιά είπαμε;

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  34. Χρόνια πολλά σε όλους και ειδικά στις και στους εορτάζοντες. Γιορτάζει κι ο ΤΡΟΥΛΟΣ μαζί με την Βασιλική; – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
  Ax, να σε μαλώσω πρώτη του χρόνου! Δεν παρακολούθείς. Στο χθεσινό νήμα : σχολιο ΚΑΒ 71,
  Κάλαντα Πρωτοχρονιάς
  1. Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά
  2. Ψηλή μου δεντρολιβανιά (που είσαι ψηλή σαν δεντρολιβανιά)
  3. και αρχή καλός μας χρόνος
  4. εκκλησιά με τ’ άγιο θόλος (με το καπέλο είσαι σαν εκκλησιά με τον τρούλο)

 46. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  44.Καλή χρονιά είπαμε;
  Πού να ξέρω; χικ 🙂 🙂

 47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  geo_dοts ‏@geo_dwts 31 Δεκ 2015
  ο αλλος εκανε βιντεακι για να ευχαριστησει οσους του εστειλαν χρονια πολλα στο φβ παιδια εχετε περασει τη μαλακια σε αλλο επιπεδο

 48. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλά, ξεθηκιαστήκαμε (τί πρωτότυπο) χθες στο φαϊ και σήμερα ζήταγαν και τηγανιά. Στα καπούλια, τους είπα (μην πω κώλο πρώτη μέρα του χρόνου) κι έπιασα το χερούλι.
  σ.σ Αυτό είναι αυτοτούι

 49. Αμ, δεν μπήκε καλά ο χρόνος για μερικούς… 😦

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500049071

 50. Γιάννης Ιατρού said

  45: Nτουζ πουάν ρε ΕΦΗ! Βλέπεις είχα συγκεντρωθεί στην υποσημείωση (κάντια) 🙂
  και αναρωτιόμουν διατί αποκρύπτει ο οπαδός της ομάδας του Μ. (Μάστερ Θρησκειολογίας, όπως γράφει στο λινκ) την αναφορά στην Κρήτη;

 51. Mindkaiser said

  Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους σχολιαστές και φυσικά στον Νικοκύρη.

  Για το 2,8% της γελοιογραφίας του Δημητριάδη, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αναφέρεται στο 2,7% που μπορείτε να βρείτε στο αρχείο του παρακάτω συνδέσμου. Αφορά την κλείδα κατανομής που εκχωρήθηκε στην Ελλάδα στη διάσκεψη των Παρισίων πάνω στο ύψος των γερμανικών επανορθώσεων (κατηγορίας Α).

  Click to access m-ust000004-0005.pdf

 52. sarant said

  51 Αυτό που λες πρέπει να είναι!

 53. ΚΑΒ said

  43. Το χοιρινό κρέας σε πολλές χώρες είναι το φαγητό της πρωτοχρονιάς, γιατί το γουρούνι είναι γούρικο ζώο, επειδή σε αντίθεση με άλλα ζώα κινείται μόνο προς τα μπρος. Έτσι λένε κι έτσι σας γράφω. Εμπρός λοιπόν ευθύγραμμη και επιταχυνόμενη κίνηση για το 2016.

 54. Ιάκωβος said

  Καλή χρονιά Νικοκύρη,
  Καλή χρονιά φίλοι συνσχολιαστές
  Χρόνια πολλά και καλά
  Βασίληδες και Βασιλικές.
  Και μακάρι το 2016 να γίνει κάπως πιο συγκεκριμένο από το χρόνο που πέρασε.

 55. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  53,>>Εμπρός λοιπόν ευθύγραμμη και επιταχυνόμενη κίνηση για το 2016.
  Τί εννοείς με την εισαγωγή(φταίει κι ο Σκύλος με τη ρομαντζάδα στο 43) εμπρός στο δρόμο που δείχνουν τα …γουρούνια; !
  Γουρνοχαρά λοιπόν :
  http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=3780

 56. ΚΑΒ said

  55. Η ακροτελεύτια πρόταση είναι ανεξάρτητη από τα προηγούμενα,άσχετα αν προήλθε απ’ αυτά.

  Καλή χρονιά,Έφη, χωρίς τις γουρνοχαρές των παιδικών μας χρόνων.

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  54. >>μακάρι το 2016 να γίνει κάπως πιο συγκεκριμένο από το χρόνο που πέρασε.

  Χρόνια πολλά.
  Και τώρα (συνεχίζει να) μιλάει ο μαρουβάς μέσα μου: Απ το τουίτερ
  Πέρσι μου ευχήθηκε Καλή χρονιά με πολλά λεφτά.
  Φέτος,Καλή χρονιά με υγεία.
  Χρεωκοπημένος δε φτάνει,με θέλει και νεκρό !

  Απ το τουίτερ- όπως το θυμάμαι,δεν ξέρω να το ξαναβρώ από χτες 🙂

  Πάντως να είναι χειρότερο από το ΄17, είναι καλή ευχή λέω

 58. Γιάννης Ιατρού said

  25 1β: ….Μάλιστα προέκυψε και ενδιαφέρον θέμα διαιτησίας…..
  Νίκο, όποιος χάνει στα χαρτιά αύριο σπίτι μου για πόκα

 59. Καλή χρονιά και από δω, παίδες και κόρες!

 60. Ιάκωβος said

  -Για τις πολεμικές επανορθώσεις είχε συντάξει ο Δοξιάδης, που ήταν υπουργός στην πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση, την έκθεση «Θυσίες της Ελλάδος: Αιτήματα και επανορθώσεις στον Β” Παγκόσμιο πόλεμο» (Αθήναι, Υπουργείον Ανοικοδομήσεως, 1947).
  Σε σχέση με τα ποσά του Δοξιάδη, τα 300 εκατομμύρια που μας επιδίκασαν, ήταν μόνο το 1% της ζημιάς που είχε υποστεί η Ελλάδα στον Β΄ΠΠ.

  http://archive.inprecor.gr/%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%89%CE%BD/

  -Το δίκοχο του Βενιζέλου με είχε προβληματίσει. Δεν το έχω δει σε άλλη τοπική ενδυμασία της Κρήτης. Ήταν όντως κρητικό ; Ή κάτι άλλο; Μου φαίνεται ότι το είχα δει προ αμνημονεύτων στο Μπενάκη.

  -Απατώντας από την προηγούμενη ανάρτηση. Το κινέζικο 2066 είναι έτος Πιθήκου, αλλά σαν σεληνιακό που είναι, ξεκινάει στις 8 Φεβρουαρίου.
  Όσοι ανήκουν στο ζώδιο αυτό, λοιπόν, προσοχή. Είναι, λέει, επικίνδυνο για τους πιθήκους, αλλά «αν » προσέξουν, θα τους έρθουν πολλά λεφτά.

  Τα οποία λεφτά, όμως, εμάς δε μας ενδιαφέρουν, αφού μάλιστα βγήκαν και τα πρώτα αποτελέσματα της πιο μακροχρόνιας έρευνας (75 χρόνια), στην ιστορία των επιστημών, που έγινε στο Χάρβαρντ,και εξέτασε την ανθρώπινη ευτυχία.

  Τα συμπεράσματα λοιπόν ήταν ότι ούτε το χρήμα, ούτε η δόξα έχουν σχέση με την ευτυχία. Η ευτυχία των ανθρώπων στηρίζεται μόνο στις ανθρώπινες σχέσεις.

  Δεν χρειαζόντουσαν 75 χρόνια παρατήρησης και έρευνας,εμείς το ξέραμε από πάντα αυτό, αλλά αφού το έμαθε και το Χάρβαρντ, μπορεί σιγά σιγά να το μάθει κι η ανθρωπότητα.

  Οπότε ακριβώς αυτή την ευχή να κάνουμε για όλους και για τούτη τη χρονιά.

  Άλλωστε, «η ζωή είναι μια γιορτή. Ας τη ζήσουμε μαζί».

 61. gpoint said

  Καλησπέρα, χρόνια πολλά και πάλι και διπλά χρόνια πολλά σε όσους έχουν και την ονομαστική τους εορτή.
  Ενα τραγουδάκι (τραγουδάρα) σχετικό όχι με το τι περιμένουμε από τον καινούργιο χρόνο αλλά μια διαπίστωση που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται…

 62. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μια και βλέπω ποκαδάρους και τεξανούς στην παρέα… ένα κουιζοπροβληματάκι (υπάρχει και το άλλο σε εκρεμότητα διά τους τολμηρούς λύτας, θυμίζω 🙂 )
  Ποιό είναι το καλύτερο Φουλ (full house) για να έχει κανείς; Αν ας πούμε εμφανιζόταν ένα τζίνι και σας έλεγε «Διάλεξε ένα φουλ της αρεσκείας σου!» ποια 5 φύλλα θα ζητούσατε; 🙂

  υγ. Η σωστή απάντηση ΔΕΝ είναι φουλ του άσσου με ρηγάδες, ούτε οποιοδήποτε φουλ του άσσου… 😉

 63. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  63. Για πλήρη 52άρα τράπουλα μιλάμε βέβαια. Πόκερ στάιλ.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  64: Κιντο, χρόνια πολλά, καλό 2016.
  Τώρα για την εκκρεμότητα…., μάλλον δεν έχεις διαβάσει την απάντηση 🙂

 65. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  58 Κρίμα έχω άλλη πρόσκληση…

 66. Γιάννης Ιατρού said

  65 ==> 63 και https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/29/koskino/#comment-327346

 67. 63 –> http://lolsnaps.com/upload_pic/e5a0b3ad-cartoon-dog.jpg

 68. KOSTAS ANDRIKOPOULOS said

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ,ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ,ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΣΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΛΗ ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ .

 69. Γιάννης Ιατρού said

  63: Τέλος
  Αν θέλεις να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες των άλλων για καρρέ, τότε οι 3 άσσοι με εννιάρια, οχτάρια, εφτάρια ή εξάρια πρέπει να προτιμιθούν από 3 άσσους με ρηγάδες. Αυτό εννοείς;

 70. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  70. Ναι,αυτό. Σωστός! Τα Φουλ που είπες , άσσου με 6αρια,7αρια,8αρια,ή 9άρια κόβουν 13 φλος οπότε μένουν 40-13=27 να μας κερδίζουν ,ενώ το «εντυπωσιακό» φουλ του άσσου με παπάδες κόβει μόνο 6.

  Δεν εννοούσα τα κόσκινα, αλλά αυτό:
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/15/woty2015-2/#comment-327474

 71. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  70. Οι πιθανότητες για καρέ όμως δεν επηρεάζονται. Η διαφορά είναι στα φλος. (straight flushes)

 72. Γιάννης Ιατρού said

  72: ναι, φλος ήθελα να πώ. Οι συνδιασμοί με 9α΄ρια κλπ. κόβουν 13 φλος, ενώ με ρηγάδες μόνο 6 (από τα 40 συνολικά φλος)

 73. π2 said

  Καλή χρονιά να έχετε όλοι και πολύχρονοι οι μπόλικοι εορτάζοντες των ημερών.

 74. Γιάννης Ιατρού said

  71: Ρε Κίντο, λέω να ασχοληθώ κι εγώ του χρόνου μ΄αυτό 🙂

 75. Avonidas said

  Καλή χρονιά και χρόνια πολλά στους Βασίληδες και τις Βασιλικές!

  @Kid

  Εγώ στο ρεβεγιόν δεν παίζω χαρτάκι, φτιάχνω λογικές πύλες με ντόμινο 🙂

 76. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  76. Πού κάνεις ρεβεγιόν ρε φιλαράκι; Στο Nerd’s Inn ? 😆

 77. Avonidas said

  #77. Στ’ ανίψια μου, που έχουν μπόλικα σετ ντόμινο, κι οι γονείς τους προτιμούν να ρίχνουν ντόμινο, παρά πιο εύθραυστα (και ακριβά) πράγματα από τα ράφια 😉

 78. Το δίσεκτο 1916 είχε μπει κι εκείνο Παρασκευή, αλλά μόνο επειδή ήμασταν ακόμη στο παλιό ημερολόγιο. Με το Γρηγοριανό είχε μπει Σάββατο. Οπότε ελληνικό ημερολόγιο του 1916, ή του 1932, του 1960, ή του 1988, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άφοβα και για το 2016.

  Γελοιογραφία βρίσκω στο πρωτοσέλιδο των Καιρών· κατά σύμπτωση, τα κάλαντα κάτω αριστερά ενισχύουν την άποψη για τη δομή στα Κάλαντα που ανέφερε χτες ο ΚΑΒ. Επίσης στο οπισθόφυλλο της Πατρίδας. Εντάξει, εν μέσω πολέμου, δεν τις λες κι ακριβώς γελοιογραφίες, ούτε περιμένεις και περισσότερα.

 79. Avonidas said

  Βασιλόπιττα θα κόψουμε;

 80. cronopiusa said

  μπουναμάς ο (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :ίσως από τις ιταλ. λ. bona – mano = καλό χέρι]

  1. το πρωτοχρονιάτικο δώρο
  2. (κατ` επέκτ.) κάθε δώρο, το φιλοδώρημα συνώνυμα: πεσκέσι.

  1ος μπουναμάς Suffragette (2015)

  2ος μπουναμάς The Knick

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  81.>>μπουναμάς ο (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :ίσως από τις ιταλ. λ. bona – mano = καλό χέρι]
  Καλή Χέρα τη λέμε μεις ακόμη. Μποναμά/μπουναμά τον έμαθα στην Αθήνα και στα βιβλία. Προχθές, σχετικά με το κάπιταλ κοντρόλς είπα που διαολόστειλε ο πατέρας μου γιατί δεν του έφταναν να 420 Ε για τον μποναμά των εγγονιών και θα ξανακατέβαινε την άλλη εβδομάδα.Είχε και μια μικρή συνέχεια όμως.Οι υπάλληλοι της Τράπεζας του πρότειναν να περάσει κατ΄ευθείαν όποιο ποσό θέλει στους λογαριασμούς που έχουν στην ίδια τράπεζα τα εγγόνια,χωρίς περιορισμό.Ο παππούς,σωστά, το αρνήθηκε: και ίντα λογιώ καλή χέρα θαναι ύστερα αφού είναι για να τους τα δώσομε με τη χέρα μας όταν χαιρετιούμαστε για την καλή χρονιά ή μας κάνουν ποδαρικό;

 82. Μαρία said

  Καλή χρονιά και υγεία.
  Η γελοιογραφία του ’26 μου θύμισε την πρωτοχρονιά του ’56, όταν η μάνα μου, για να δικιολογηθεί που δεν μου πήρε δώρο, μου είπε οτι ο Άγιος Βασίλης καθυστέρησε, γιατί πήγε πρώτα στα παιδάκια της Κύπρου.

  Πέθανε σήμερα κι ο Στέφανος πλήρης ημερών. Το βιβλίο του αξίζει να διαβαστεί.
  http://www.avgi.gr/article/6153838/efuge-o-stefanos-stefanou-enas-xexoristos-aristeros

 83. sarant said

  71 Eνδιαφέρον αυτό με τα εννιάρια κτλ.

  79 Οπότε, μάλλον δεν έψαξα καλά. Μπράβο.

  83 Όλο κάτι τέτοια βρίσκουν οι μανάδες 🙂

 84. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  80. Καλά αυτός ο Μητρόπουλος πολλή ιδέα έχει για τον εαυτό του 🙂

 85. tamistas said

  Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και άλλα τέτοια.
  Όλο χαρές καθημερνά, δίχως σεκλέτια.
  Με υγεία, βέβαια, προπάντων η υγεία.
  Και με λιγότερη στο εξής κρεοφαγία.

 86. Pedis said

  PALABRAS DEL EZLN EN EL 22 ANIVERSARIO
  DEL INICIO DE LA GUERRA CONTRA EL OLVIDO


  Primero de Enero del 2016,

  […]

  Compañeras y compañeros, hoy estamos aquí para celebrar el 22 aniversario del inicio de la guerra contra el olvido.

  Durante más de 500 años sufrimos la guerra que los poderosos de distintas naciones, lenguas, colores y creencias nos hicieron para aniquilarnos.

  Quisieron matarnos, sea matando nuestros cuerpos, sea matando nuestras ideas.

  Pero resistimos.

  […]

  Y también hemos aprendido, como zapatistas que somos, que es sólo con organización que es posible.

  Aprendimos que si se indigna una, uno, unoa, es bonito.

  Que si se indignan varios, varias, muchas, muchos, muchoas, entonces una luz se enciende en un rincón del mundo y su luz alcanza a alumbrar por unos instantes toda la faz de la tierra.

  […]

  Como si este mundo fuera a parir otro mundo, uno mejor, más justo, más democrático, más libre, más humano… o humana… o humanoa.

  […]

  Por eso compañeros y compañeras para este día tan importante es el momento de reafirmar nuestra conciencia de lucha y de comprometernos para seguir adelante, cueste lo que cueste y pase lo que pase, no permitamos que el mal sistema capitalista destruya lo que hemos conquistado y lo poco que hemos podido construir con nuestro trabajo y esfuerzo durante más de 22 años: ¡nuestra libertad!

  Ahora no es el momento de echarnos para atrás, de desanimarnos o de cansarnos, debemos de estar más firmes en nuestra lucha, mantener firmes las palabras y ejemplos que nos dejaron nuestros primeros compañeros: de no rendirse, no venderse y no claudicar.

  ¡DEMOCRACIA!

  ¡LIBERTAD!

  ¡JUSTICIA!

  Desde las montañas del Sureste Mexicano.

  http://radiozapatista.org/?p=15826#more-15826

 87. sxoliko said

  Οι μποναμάδες (μπουναμάδες) κατ’ επέκταση σημαίνουν και την αγορά μικροπωλητών απ’ όπου αγόραζαν δώρα οι παλαιότεροι: «Ο πατέρας μας μας έπαιρνε κάθε πρωτοχρονιά δώρα από τους μποναμάδες» «Στήσανε τους μποναμάδες στην πλατεία»

 88. Πάνος με πεζά said

  Για χοιρινά λέγατε, έβαλα κι εγώ δυο κότσια επάνω σήμερα, μελωμένα, κι ευτυχώς είχαμε τα κότσια και τα φάγαμε ! Υπάρχουν διάφορες συνταγές, προτίμησα την «κλειστή» (δηλ. τύλιγμα σε λαδόκολα και αλουμινόχαρτο, αργοψήσιμο και στο τέλος ρόδισμα σε ανοιχτή γάστρα). Καλό ήταν, αλλά όχι σαν της μπυραρίας.
  Θα συνεχίσουμε την αναζήτηση στο θέμα.
  (έλεγε κι η Μπαρμπαρήγου «πετιμέζι από ρόδι». ‘Ασε μας ρε μαντάμ !)

 89. Έλα ρε μεγάλε!
  ανακοίνωση των Ζαπατίστας για τα 22 χρόνια από τη ζαπατιστική εξέγερση | σύνδεση με κάιρο

 90. Pedis said

  THE 56TH year of the Cuban Revolution, 2015, has been a year of more inspirational achievements in health, education and internationalism — despite the ongoing US blockade.

  In June, Cuba became the first country in the world to receive validation from the World Health Organisation (WHO) to successfully achieve the elimination of mother-to-child transmission of HIV and syphilis.

  Given the global scale of the HIV/Aids epidemic, where an estimated 1.4 million women living with HIV become pregnant each year, the potential global health impact is phenomenal if the world can learn from Cuba.

  The WHO said: “Eliminating transmission of a virus is one of the greatest public health achievements possible. Cuba’s success demonstrates that universal access and universal health coverage are feasible and indeed are the key to success, even against challenges as daunting as HIV. […]”

  A Year of Achievement for Cuban Healthcare
  http://morningstaronline.co.uk/a-68d3-A-year-of-achievement-for-Cuban-healthcare

 91. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 92. Pedis said

  # 90 – Μπράβο τους!

 93. Γιάννης Ιατρού said

  94: Ειδοποία πρώτα ρε Σκύλε, μην τα ρίχνεις έτσι απότομα, είμαστε και σε κρίσιμη ηλικία !

 94. cronopiusa said

 95. Sorry, μάστωρ, μακάρι η δύναμη να είναι μαζί σου!

 96. Γιάννης Ιατρού said

  97:
  The Fofi Awakens!

 97. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν που οι μαθηματικοί του Ιστολογίου απέφυγον να ενημερώσουν τους υπολοίπους αναγνώστας ότι το δίσεκτον 2016 είναι το έτος του 666, τουτέστιν του Γενάρχου των Ελλήνων Ιαπετού (πρόκειται περί του υιού του Νώε, Ιάφεθ, τού και Γενάρχου της Ιαπετικής – Ινδοευρωπαϊκής Φυλής). Ως γνωστόν,,το λεξαριθμικόν άθροισμα της λέξεως «Ιαπετός» είναι το 666, εξ ού και το μένος του συγγραφέως της «Αποκαλύψεως» του Ιωάννου προς αυτόν τον θείον Ελληνικόν Αριθμόν

  2) Περισσότερα διά την σχέσιν του Ιαπετού (Ιάφεθ) με τον 666 και το μίσος που προκαλεί ο Ιαπετός εις τους Γαλιλαίους, δύνασθε να μάθετε από το μνημειώδες σύγγραμμα του John Pairman Brown, «Israel and Hellas» (1ος τόμος) (1η έκδοσις 1995) το οποίον δύνασθε να καταβιβάσητε δωρεάν εδώ Αναβιβάζω μίαν φωτοτυπίαν της σελίδος 82, διά να αρχίσετε να αντιλαμβάνεσθε πόσα μάς αποκρύπτουν οι Γαλιλαίοι εις τα ρωμέικα σχολεία

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 98. Ώπατις!

  Όχι για μένα, πούμαι ευρωπαϊστής, για κάτι άλλους λέω… ❤

 99. Πέπε said

  @45, 50, 71:
  Τα κάλαντα λένε αυτό. Το χτεσινό λινκ του ΚΑΒ δεν το ‘χει πιάσει σωστά.

 100. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  94. Kαλά! η φρεσκάδα ρέει σ΄αυτό το κομμάτιο. Υπάρχει χρονιά που δεν μπήκε ως «πρόσημο» τύπου 2000 φιλιά, ευχές κλπ; Τέτοια πρωτοτυπία /δημιουργική σαφήνεια να χαρώ. Νέα αρχή ξανά μανά.

 101. Πέπε said

  Αριθμοσοφία, 666… Όποιος λαχταράει σκουπίδια, το διαδίκτυο είναι γεμάτο. Όμως αυτό δεν αρκεί: τώρα κι εδώ!

 102. spiral architect said

  Μια ωραία ταινία κινουμένων σχεδίων είχε χτες πρωτοχρονιάτικα τ’ απόγευμα η ΕΡΤ. Ταινία για παιδιά που νιώθουν μηχανικοί.
  (ή και το αντίστροφο) 🙂

 103. cronopiusa said

 104. sarant said

  Καλή χρονιά και από εδώ!

  105 Μου άρεσε αυτό με το αντίστροφο 🙂

 105. Spiridione said

  Καλή χρονιά σε όλους.
  Πράγματι, το 2,8% της γελοιογραφίας αφορά τις γερμανικές επανορθώσεις και συγκεκριμένα αποζημιώσεις σε είδος από τη Γερμανία στις πληγείσες χώρες (βιομηχανικό υλικό κλπ), που αποφασίστηκαν στη Διάσκεψη των Παρισίων, και ανακοινώθηκαν τις τελευτίες μέρες του 1945. Είναι το ποσοστό, για την ακρίβεια 2,7%, της κατηγορία Α’. Πρωτοσέλιδο της 23-12-1945: » Η Ελλάς ηρνήθη χθες να υπογράψη την συμφωνία δια τας επανορθώσεις. Ετέθη εις ίσην μοίραν με την Αλβανίαν. Διαμαρτυρία της Κυβερνήσεως».
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=22&db=12&da=1945
  Τελικά την υπογράψαμε τη συμφωνία ένα μήνα αργότερα, όταν και η είδηση πέρασε στα ψιλά. Την ίδια μέρα πρωτοσέλιδο ήταν η οικονομική πίστωση που μας έκανε η Μ. Βρετανία.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=108&dc=26&db=1&da=1946

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  90 – To μεγάλο και διαχρονικό μειονέκτημα των όπου Γής επαναστατών, είναι η απελπιστικά αργή προσαρμογή τους στις κοινωνικές, και κυρίως στις τεχνολογικέςεξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τις προηγούμενες, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται την πραγματική δύναμη της οικονομικής ελίτ που κατέχει την εξουσία παγκοσμίως, και να εμμένουν σε παροχημένες αντιλήψεις και πρακτικές για την επίτευξη του στόχου τους, με τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές για μηδαμινά και σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενα από την οικονομική ελίτ κέρδη.
  Η μεγάλη δύναμη της οικονομικής είναι το κέρδος, ταυτόχρονα όμως, είναι και η αχίλεια πτέρνα της, κι εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθούν όλες οι ενέργειές τους, που έχουν το πλεονέκτημα να είναι ΑΝΑΙΜΑΚΤΕΣ, παραδόξως όμως, όλοι οι επαναστάτες κλείνουν τα μάτια μπροστα σ΄αυτή την απλή παραδοχή. Είναι τόσο εξόφθαλμη, που εδώ και καμιά δεκαετία έχω αρχίσει να πιστεύω πως δεν είναι τυχαία η αβλεψία, χωρίς να είναι απαραίτητα πληρωμένη, άλλωστε οι αγκυλωμένες πολιτικές αντιλήψεις, είναι σαν τις θρησκευτικές, ΒΑΘΙΑ ΡΙΖΩΜΕΝΕΣ, πέρα από το ότι οι πλούσιοι δεν ξοδεύουν ποτέ χρήματα γι΄αυτό που μπορούν να έχουν δωρεάν.

  Στην σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κοινωνία που ζούμε, δίκιο έχουν αυτοί που μπορούν να το βρούν, κι αυτοί που μπορούν να το επιβάλλουν, οι υπόλοιποι έχουν «άδικο».

 107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  η αχίλλειος πτέρνα γμτ.

 108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΕΟΡΤΟΤΟΥΜΠΑΝΟ ‏@Papavannesa 31 Δεκ 2015

  ΚΟΥΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
  ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

 109. Γς said

  Η κάθε κουλή λέει και την πίπα της
  Ψινακης για το αρχαιολογικό συμβ.

 110. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Α να κι Μπένι.
  «Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε το 2016 αυτό που θα ήταν αν δεν μεσολαβούσε πολιτικά το 2015.»
  Γκρέξιτ είναι αυτό που θέλει να πει

 111. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  113, Ωχου! τριπλά τα σοφίσματα.Σόρι

 112. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Όλο διορθώσεις είμαι.Να πώς βγαίνω πρωτοσχολιάστρια,κυριελέησο.
  112. Κι ο Γς σιγοντάρει.
  Να σαι καλά και του χρόνου δεύτερος,λιγότερο φοβιτσάρης και να γουστάρεις 🙂

 113. sarant said

  108 Οπότε μάθαμε τι είναι και το 2,7% ή 2.8%. Οι Ολλανδοί, βλέπω, πήραν περισσότερο.

 114. Πλυντήριο βάλατε για το νέον έτος; Μόλις έβαλα κι εκτιμώ, πλέον, αφάνταστα το ότι έχω ένα ολόδικό μου…

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500049161

 115. Γιάννης Ιατρού said

  117: Έτσι νόμιζε κι αυτός στο link που έβαλες 🙂

 116. sarant said

  118: Κάτι δεν πάει καλά (ίσως) με τις ηλικίες στην είδηση.

 117. Μαρία said

  119
  Έτσι ε; Μόλις δούμε τη γυναίκα να του ρίχνει μια δεκαπενταετία, κάτι δεν πάει καλά!

  http://www.sgvtribune.com/general-news/20151231/man-allegedly-kills-3-in-rowland-heights-before-son-kills-him?source=most_viewed

 118. Γς said

  119:

  Η διαφορά ηλικίας του γιου και της συντρόφου;
  Σύνηθες φαινόμενο στην Αμερική.
  Ο Αντζελο μιας δικιάς μου συζούσε με μια μεγαλύτερη από την μάνα του.

  Αλλά είχαμε κι εμείς ένα πλυντήριο που δεν ξέπλενε χρήματα αλλά έβγαζε!

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html

 119. Γς said

  121:

  Ηταν κι ένας φοιτητής μου που τον είχε σπιτώσει μια φιλενάδα της μάνας του.

  Και μου παραπονιόταν η μάνα του:
  -Και του λέω κύριε Γιάννη μου να της πει να του αγοράσει ένα αυτοκίνητο.

  Ματσό η φιλενάδα. Ακριβά τ αμάξια τότε.

 120. Γιάννης Ιατρού said

  119, 120: Εδώ μία ανάλυση του θέματος στις ΗΠΑ (μεγαλύτερες από τους άνδρες οι γυναίκες κλπ.).

  Η σημαιοφόρος των cougars Μαντόνα, δεν γυρίζει να κοιτάξει άντρα αν δεν του ρίχνει μία δεκαπενταετία …. γράφει 🙂

 121. Παύλος said

  119 Το λάθος είναι στη φράση «Οι γονείς του 27χρονου που σκοτώθηκε είπαν ότι ο γιος του, Ερνέστο Καλτσαντίλα, είχε μία κόρη οκτώ μηνών».
  Δηλαδή ο 27χρονος ήταν παπούς!

 122. Μαρία said

  124
  Ένα ς φαγώθηκε: ο γιος τους …

 123. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο : δίσκεκτη η χρονιά, ως εκ τούτου θα «περπατήσουν» και δυο μέρες οι γιορτές, άρα Σ-Κ τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά 2017, αλλά ωστόσο, το 2016 είναι η χρονιά, λέει, με τα περισσότερα τριήμερα !

  Για να δούμε :
  -12 με 14 Μαρτίου η Καθαρά Δευτέρα (αυτή φυσικά, πάντα πέφτει τρήμερο, απλώς δε μπλέκεται με την εθνικη γιορτή)
  – 25 Μαρτίου Παρασκευή, άρα όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, και
  – 28 Οκτωβρίου Παρασκευή
  – 15 Αυγούστου Δευτέρα ! Τριήμερο κι αυτό, αλλά οι περισσότεροι έχουν τις άδειές τους.

  Σαν αντάλλαγμα-μειονέκτημα, το Πάσχα που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά… (παλιότερα τη μεταφέρανε, αλλά μας πήραν χαμπάρι…)

 124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  126.>>το Πάσχα που συμπίπτει με την Πρωτομαγιά…
  Τριήμερο του στεφανιού.Στο ακάνθινο θα βάλουμε μαργαρίτες

 125. Αγγελική said

  Καλή χρονιά σε όλες και όλους και, βέβαια, στον Νοικοκύρη του σπιτιού και από μένα! Αν και σπάνια σχολιάζω, παρακολουθώ σχεδόν συστηματικά..
  Μαρία #83, και το βιβλίο της μακαρίτισσας της γυναίκας του, Παγώνας Παπατσαρούχα- Στεφάνου με τον τίτλο «Των αφανών» αξίζει να διαβαστεί.

 126. sarant said

  128 Καλή χρονιά Αγγελική!

 127. Αγγελική said

  Ευχαριστώ, Νίκο. Τώρα διαβάζω το εξαιρετικό σου κείμενο για τα όρια της σάτιρας και..παλεύω με τα αναρίθμητα σχόλια. Κάτι σαν ..homework ! Συνέχισε το καλό σου έργο.

 128. […] κάναμε και προηγούμενες πρωτοχρονιές (παράδειγμα πέρυσι ή πρόπερσι ή αντιπρόπερσι), το θέμα του σημερινού […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: