Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μια περιήγηση στις λέξεις του 2015

Posted by sarant στο 4 Ιανουαρίου, 2016


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, πρωτοχρονιά, στο ένθετο «Ενθέματα» της «Αυγής», στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Πρόκειται για μια λεξιλογική ανασκόπηση του 2015 και από αυτή την άποψη έχει κοινά στοιχεία με άλλα άρθρα του ιστολογίου, αφού στο τέλος του χρόνου ψηφίσαμε κι εμείς εδώ τη Λέξη του 2015 όπως κάθε χρόνο. Στο τέλος, προσθέτω και μερικά που δεν τα είχε το άρθρο της Αυγής.

Με το σημερινό άρθρο, που δημοσιεύεται, όπως και το περσινό, την πρώτη Δευτέρα του χρόνου, μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται η ανασκόπηση του λεξιλογικού 2015, και ξεκινάει το λεξιλογικό 2016. Καλή λεξιλογική χρονιά λοιπόν!

6sarantakosΓια πέμπτη χρονιά φέτος, η στήλη θα ενδώσει στο έθιμο των ημερών, κι έτσι το σημερινό άρθρο θα έχει χαρακτήρα ανασκόπησης. Θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τις λέξεις της χρονιάς, μ’ άλλα λόγια τις λέξεις που σημάδεψαν το 2015, που συζητήθηκαν και ακούστηκαν πολύ, ή και που γεννήθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε, μια χρονιά πρωτόγνωρη από πολλές απόψεις.

Διότι, βέβαια, το 2015 είχαμε τις εκλογές του Γενάρη που έφεραν στην κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά, κι αυτό το προεκλογικό σύνθημα έγινε στη συνέχεια ακρώνυμο (ΠΦΑ), ενώ χρησιμοποιήθηκε άλλοτε με ενθουσιασμό από φίλους της αριστερής κυβέρνησης κι άλλοτε ειρωνικά, ενίοτε παρωδημένο, από αντιπάλους της –που εκπλήσσονταν ρητορικά για το πώς συμβιβάζεται η τάδε ή η δείνα κατάσταση με την «πρώτη φορά αριστερά», όταν οι ίδιοι είχαν φέρει τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Μετά τον Σεπτέμβρη, βέβαια, κάποιοι μιλούν για «δεύτερη φορά αριστερά» ή και για «πρωτοδεύτερη» αφού, παρά τις δεύτερες εκλογές που μεσολάβησαν, η νέα κυβέρνηση θεωρείται συνέχεια της προηγούμενης. Βέβαια, δεν πρόκειται για αμιγώς αριστερή κυβέρνηση αλλά για συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, συνεργασία που γέννησε το ανεπίσημο ακρώνυμο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διάφορες ειρωνικές αποστροφές περί αριστεροδεξιάς ή και αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης, από εκείνους που συγκυβέρνησαν με τον Καρατζαφέρη και τον Βορίδη.

Οι επισκέπτες του ιστολογίου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», που έχει τον ίδιο τίτλο με τη στήλη μας, και τους κάλεσα να διαλέξουν τη Λέξη του 2015, έδωσαν στη φράση «πρώτη φορά αριστερά» τη δεύτερη θέση, προτιμώντας για την πρώτη θέση έναν άλλο όρο, που κυριάρχησε στο δεύτερο μισό του 2015, τα κάπιταλ κοντρόλς, τους περιορισμούς δηλαδή στην κίνηση κεφαλαίων, που επιβλήθηκαν ακριβώς στα μισά του χρόνου και έφεραν μαζί τους, τον πρώτο καιρό, τις ουρές στα ΑΤΜ (που οι περισσότεροι τα προφέρουν αγγλοπρεπώς, έι-τι-εμ, τα ΆΤιΜα). Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ πρόκειται για «θεσμική» λέξη, ο αντίστοιχος ελληνικός όρος (κεφαλαιακοί έλεγχοι) ελάχιστα ακούστηκε· όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί το ασυμμόρφωτο δάνειο — που, επιμένω, αν το γράφουμε πρέπει να το γράφουμε με ελληνικά στοιχεία.

Μια ακόμα λέξη που κυριάρχησε ολόκληρη τη χρονιά και που κρεμόταν σαν δαμόκλειος σπάθη επάνω από τη χώρα ήταν το γκρέξιτ, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, συμφυρμός από το Greece και το exit, απειλή που επέσειαν οι εταίροι μας (και συνεχίζουν να την έχουν στο συρτάρι) όποτε σκάλωναν οι διαπραγματεύσεις — θα είναι ειρωνεία της ιστορίας αν ο χρόνος που έρχεται φέρει άλλην έξοδο, το μπρέξιτ, δηλαδή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου· όχι από την ευρωζώνη, όπου δεν ανήκει, παρά απ’ την ΕΕ.

Την περίοδο που το γκρέξιτ φαινόταν ισχυρή πιθανότητα, τα συστημικά κανάλια έκαναν λόγο για δραχμιστές και λόμπι της δραχμής, ενώ μιλούσαν για πλαν Β ή μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Έγιναν και διαδηλώσεις με το κεντρικό σύνθημα Μένουμε Ευρώπη.

Μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μου πως η χρονιά που πέρασε χωρίστηκε στα δύο από το δημοψήφισμα που έγινε τον Ιούλιο, που έφερε το αναπάντεχα δυνατό ΟΧΙ, λέξη που πέρασε έτσι, χωρίς μεταγραμματισμό δηλαδή, και στον ξένο τύπο και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Κι ύστερα από μια σκληρή διαπραγμάτευση, που διάρκεσε στην τελευταία της φάση 17 ώρες, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε συμβιβασμό που κατά τη γνώμη των περισσότερων απέχει αρκετά από τον έντιμο συμβιβασμό που ήταν ο διακηρυγμένος στόχος της. Ο συμβιβασμός αυτός θεωρήθηκε κωλοτούμπα (αν και από τις 26 Ιανουαρίου είχαν αρχίσει κάποια παρατηρητήρια να εντοπίζουν κωλοτούμπες).

Κι έτσι, το πρώτο μισό του 2015 κυριαρχήθηκε από λέξεις όπως ελπίδα και αξιοπρέπεια, ενώ έγινε παγκοσμίως γνωστός, αποκτώντας πάμπολλους θαυμαστές που ασμένως δήλωναν Βαρουφίτσες, ο Γιάνης (με ένα νι) που διαπραγματευόταν με τους θεσμούς (και όχι την τρόικα) ακολουθώντας τακτική δημιουργικής ασάφειας και κλείνοντας τελικά μια συμφωνία-γέφυρα.

Αντίθετα, στο δεύτερο μισό του χρόνου εμφανίστηκαν λέξεις όπως το αριστερό μνημόνιο ή τρίτο μνημόνιο και η συνακόλουθη αριστερή μελαγχολία, καθώς συνειδητοποιήθηκε το μειωμένο περιθώριο ενεργειών που έχει μια μικρή χώρα μέσα στην ΕΕ, κάτι που θύμισε σε πολλούς τη θατσερική ΤΙΝΑ, ακρώνυμο που σημαίνει There is no alternative, δεν υπάρχει εναλλακτική. Το δεύτερο εξάμηνο ακούστηκαν πολύ όροι όπως προαπαιτούμενα, ισοδύναμα, ανακεφαλαιοποίηση (των τραπεζών, και πάλι), κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση παρουσίασε και το παράλληλο πρόγραμμα, ενώ τον τελευταίο μήνα του χρόνου ακούστηκε πάρα πολύ το σύμφωνο συμβίωσης, ή πιο σωστά η επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια –και μαζί η τεκνοθεσία, πολιτικώς ορθότερη εκδοχή της υιοθεσίας.

Αλλά οι τελευταίοι μήνες του χρόνου κυριαρχήθηκαν επίσης από την προσφυγική κρίση, καθώς οι καραβιές των απελπισμένων πλημμύρισαν τα νησιά του Αιγαίου και τα χωράφια της Ευρώπης. Οι πρόσφυγες ήταν αναμφίβολα μια από τις λέξεις της χρονιάς -και δυστυχώς αναμένεται να ακουστεί πολύ και το 2016. Κάποιοι θέλουν να συσχετίσουν ή να συμφύρουν τους πρόσφυγες με τους Τζιχαντιστές, τους φανατικούς του ISIS, που βέβαια η Δύση ποικιλότροπα ενίσχυσε, αν δεν το δημιούργησε, πριν τρομάξει βλέποντας τι τέρας έφτιαξε — με τις φονικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο και πιο πριν τον Γενάρη, που έδωσαν την κραυγή αλληλεγγύης ζε σουί Σαρλί, που τόσο εύκολα κάποιοι καπηλεύτηκαν.

Εκτός πολιτικής, είχαμε το μπούλινγκ, λέξη που τη συνειδητοποιήσαμε με την εξαφάνιση του αυτόχειρα τελικά Βαγγέλη Γιακουμάκη στις αρχές του χρόνου, και που άρχισε να χρησιμοποιείται και με μεταφορική σημασία.

Μια λέξη που ακούγεται αρκετά όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, και ακούστηκε και φέτος, είναι η αλληλεγγύη, που φέτος πήρε κι άλλες διαστάσεις, αφού εκδηλώνεται και προς τους πρόσφυγες και όχι μόνο προς τα θύματα της μνημονιακής λαίλαπας. Θα χρειαστεί και του χρόνου αλληλεγγύη έτσι που να κρατηθεί η ελπίδα· τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά προχωράμε!

Όπως είχα γράψει και σε προηγούμενο άρθρο της σειράς, μια παράλειψη της φετινής σφυγμομέτρησης ήταν ότι ούτε εγώ πρότεινα τη λέξη «ΟΧΙ», ούτε κανείς άλλος από τους δεκάδες φίλους που πρότειναν λέξεις για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο της ψηφοφορίας. Το άρθρο στην Αυγή αναγνωρίζει αυτή την παράλειψη αφού κάνει λόγο για το ΟΧΙ, το οποίο υπάρχει επίσης και στο Λεξοσύννεφο που συνοδεύει το άρθρο (θα πρέπει όμως να είστε αετομάτηδες για να το εντοπίσετε). Ο Πίτερ Σπίγκελ της Φαϊνάνσιαλ Τάιμς θεώρησε Λέξη της χρονιάς το Oxi (γραμμένο έτσι, με λατινικά στοιχεία), αλλά η ανάλυσή του, αν τη διαβάσετε, είναι αμιγώς πολιτική.

Πράγματι, και στο δικό μας ιστολόγιο, παρόλο που έχουμε γλωσσικό προσανατολισμό, κάθε χρόνο η κατάρτιση του καταλόγου των υποψηφίων λέξεων, και στη συνέχεια η ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς, γίνονται με ποικίλα κριτήρια, που περισσότερο είναι πολιτικά παρά λεξικογραφικά, και αυτό είναι επόμενο αφού δεν είμαστε κλειστό κλαμπ λεξικογράφων.

Θα μπορούσαμε, ας πούμε, να έχουμε περισσότερους νεολογισμούς -όπως το «σελφοκόνταρο», που δεν προτάθηκε από κανέναν μας. Αλλά και πάλι, αφού η ανάδειξη γίνεται με ψηφοφορία, οι λέξεις που δεν αναφέρονται στην πολιτική επικαιρότητα δεν έχουν πολλές πιθανότητες να διακριθούν.

Έτσι ή αλλιώς όμως, καλή λεξικογραφική χρονιά!

Υστερόγραφο: Σήμερα γύρω στις 10.30 μ.μ. θα είμαι καλεσμένος στην εκπομπή Athens calling του Περικλή Βασιλόπουλου, στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, με θέμα συζήτησης τις λέξεις του 2015 και ό,τι άλλο. Συντονιστείτε!

137 Σχόλια προς “Μια περιήγηση στις λέξεις του 2015”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  10 μμ. δηλ. 10 το βράδυ 🙂 Μπερδεύτηκα αρχικά γιατί δεν πρόσεξα το μμ.

 2. Γς said

  Καλημ΄ρα

  1:

  >10 μμ. δηλ. 10 το βράδυ. Μπερδεύτηκα αρχικά γιατί δεν πρόσεξα το μμ

  Σήμερα γύρω στις 10.30 μ.μ.

  Δεν ήπιες καφέ ακόμη

  Καλημ΄ςρ

 3. Παύλος said

  Καλημέρα.
  «ολοκληρώνεται η ανασκόπηση του λεξιλογικού 2014, και ξεκινάει το λεξιλογικό 2015.»;

 4. gak said

  «και μαζί η τεκνοθεσία, πολιτικώς ορθότερη εκδοχή της υιοθεσίας». Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τεκνοθεσία έχουμε όταν το παιδί του ενός συντρόφου αναγνωρίζεται, με ειδική πράξη, ότι ανήκει και στον άλλον, με όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται. Υιοθεσία έχουμε όταν ένας ή δύο άνθρωποι παίρνουν για δικό τους ένα παιδί που πριν δεν ήταν δικό τους. Οι ομοφυλόφιλοι διεκδικούν και τα δύο δικαιώματα, που όμως είναι ξεχωριστά πράγματα.

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-2: Τέλος πάντων, είναι το βράδυ 🙂

  3: Ωχ, δίκιο έχεις, έκανα τη διόρθωση

  4: Από τις συζητήσεις που άκουσα, δεν νομίζω ότι εννοούν μόνο αυτή την ειδική περίπτωση -που θα ήταν ωστόσο μια εύλογη χρήση. Θέλω όμως να το ξαναδώ.

 6. Corto said

  Καλημέρα!

  «με την εξαφάνιση του αυτόχειρα τελικά Βαγγέλη Γιακουμάκη»

  Τελικά τεκμηριώθηκε ότι ήταν αυτοκτονία ή παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο δολοφονίας;

  http://www.protothema.gr/greece/article/467428/upothesi-giakoumaki-stin-astunomia-to-porisma-tou-iatrodikasti-/

 7. Γς said

  Ποιo Star Wars; Βαρουφακειάς!
  «Γιάνης εναντίον Eurogroup» στοίχησε στο ελληνικό κράτος πάνω από 80 δισεκατομμύρια

  http://www.protagon.gr/scripta/editorial/44341010372-44341010372

 8. Alexis said

  Καλημέρα.
  Το ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) μου θύμισε το «nula salus» που μου έλεγε συχνά ένας παλιός φίλος από τον στρατό (δεν ξέρω αν είναι σωστό έτσι όπως το γράφω, το μεταφέρω φωνητικά όπως το άκουγα).
  Ήμασταν μαζί στο Κέντρο Εκπαίδευσης. Ήταν «παππούς» για τα δεδομένα του στρατού (τότε), 28άρης, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών με διδακτορικό στο Παρίσι, και το είχε πάρει βαριά το ντύσιμό του στο «χακί» (στο μπλέ για να κυριολεκτούμε).
  -Νούλα Σάλους, μου έλεγε συχνά, όταν τον «έπαιρνε από κάτω».
  -Τι είναι αυτό;
  -Λατινικά.
  -Και τι σημαίνει;
  -Πουθενά σωτηρία.

 9. Δεν ακούστηκε καθόλου ότι ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ να έρθουν στην εξουσία οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είχα πει (και σ’ αυτό το μπλογκ) ότι όσο πιο αργά έρθει ο Σύριζα στην εξουσία τόσο καλλίτερα για τον ίδιο και για τη Χώρα. Δυστυχώς …δεν με άκουσαν! (να όψεται ο μπαρμπαΦώτης, και όχι μόνο).

 10. Noori said

  Γράφεται nulla salus –no salvation, στά αγγλικά.

 11. Alexis said

  #10: Ευχαριστώ.

 12. gak said

  5. Μετά από ένα μικρό ψάξιμο, βρήκα ότι υπάρχουν μερικοί που συμφωνούν μαζί μου (4.), πχ
  http://www.kathimerini.gr/843084/article/epikairothta/ellada/o-dwdekalogos-toy-symfwnoy-symviwshs , μερικοί που πιστεύουν ότι είναι διαφορετικά πράγματα, αλλά σαν να μην είναι σίγουροι για το σε τι διαφέρουν, πχ http://www.tovima.gr/society/article/?aid=761990 και μερικοί που πιστεύουν ότι ο όρος υιοθεσία πρέπει να αντικατασταθεί από έναν μη σεξιστικό και προτείνουν τον όρο τεκνοθεσία. Βρήκα και ένα άρθρο δικό σας που συζητά αυτή την άποψη, https://sarantakos.wordpress.com/2011/08/31/adoption/. Προσωπικά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε δύο όρους για τις δύο διαφορετικές έννοιες.

  Βρήκα ότι στα αγγλικά χρησιμοποιούν γενικά τον όρο adoption, ενώ για την ειδική περίπτωση που ο ένας σύντροφος παίρνει για δικό του το παιδί του άλλου, για να το έχουν από κοινού, χρησιμοποιούν τον όρο second parent adoption.

 13. Γς said

  10:

  Εxtra Ecclesiam nulla salus.

  Καμιά σωτηρία εκτός Εκκλησίας

 14. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα, η πρώτη του ’16.
  Μετά από κάμποσες μέρες άδεια, κάνω περιήγηση στα κελιά των εχελόχαρτων μου για να φτιάξω τις βάρδιες το 2016 και τα μάτια μου έχουν θολώσει. Κάποιος πειραχτήρης συνάδελφος δε, έκανε κωλοτούμπα την οθόνη μου κάνοντάς την flip και για να την ξαναφέρω στα ίσα της παιδευόμουν μισή ώρα. 👿

  Tέλος πάντων, πιστεύω ότι, το παράλληλο πρόγραμμα πάντως θα παίξει πολύ, όπως θα παίξει ακόμα περισσότερο η κάθε λογής διαστρέβλωση των οικείων μας εννοιών. Συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια …
  (ως πότε;)

 15. gpoint said

  # 9

  Ωραία, έτσι είχες πει… αλλά για να θεωρήσεις πως δικαιώθηκες θα πρέπει να ξαναζήσουμε το 15 με άλλη κυβέρνηση και να κάνουμε σύγκριση πεπραγμένων.
  Λίγο δύσκολο δεν νομίζεις ;

 16. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Το TINA, που σχηματίστηκε στη βάση του ASAP, ούτε εγώ το ήξερα. Άλλωστε και το δεύτερο με ταλαιπώρησε μέχρι να το αντιληφθώ.

  Μια ερώτηση-απορία : από το Σάβατο, με τα «Παραπολιτικά», δίνονται τρεις τόμοι του Τάκη Νατσούλη, «3000 ερμηνείες λέξεων». Ναι, ξέρω, δεν είναι από τους προτεινόμενους. Το ερώτημα είναι αν αξίζει, για τον οποιοδήποτε λόγο, να ακολουθήσω αυτή την προσφορά, αν αξίζει να υπάρχει το βιβλίο στο ράφι μου. Η έκδοση προαναγγέλλεται «ενημερωμένη», ο δε «κράχτης» είναι η ερμηνεία του «εννιά έχει ο μήνας», που όμως είναι διπλή, μια με τους ΔΥ και μια με την Αρχαία Σπάρτη.

  Η απορία είναι απλώς, αν είναι για τα σκουπίδια ή αν αξίζει να υπάρχει στο ράφι μου.

 17. gpoint said

  # 8, 16

  Υπήρξε καθηγητής (χημικός) που έλεγε στους μαθητές ρτου όταν ήταν αδιάβαστοι να μην τον ζαλίζουν με δικαιολογίες αλλά να γράφουν στον πίνακα …ΠΝΕΠΑΦ

  ( Παρακαλώ Να Εξεταστώ Προφορικά Άλλη Φορά !!!!!!! )

 18. Πάνος με πεζά said

  Α, μου θύμισε μια παλιά ιστορία στο Μίκυ Μάους, όπου ο Σκρουτζ, ως άλλη Γιάννα,πούλαγε μούρη στο Ντόναλντ περί Ολυμπιακών αγώνων : «Η ΔΕΑΑ ανέθεσε στην ΟΕΟΑ …. μπλα μπλα μπλα…», ώσπου στο τέλος ο Ντόναλντ ξεσπούσε, εκνευρισμένος:
  – ΚΕΤΣΕΘΣ; (Κι εγώ τί σχέση έχω, θείε Σκρούτζ;» 🙂

 19. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  9 – «Δυστυχώς …δεν με άκουσαν! » Ευτυχώς δεν σε άκουσαν οι κυβερνήτες της χώρας, κι ανέβασαν την αριστεροδεξιά κυβέρνηση για να υπογράψει το τρίτο και μακρύτερο μνημόνιο, γιατί αν το υπέγραφε η δεξιοσοσιαλιστική του Σαμαρά, θα καιγόταν η Ελλάδα, (χωρίς λόγο και αιτία βέβαια, πάλι θα πέρναγαν τα μέτρα) ενώ τώρα δεν άνοιξε μύτη, εκτός κι αν πιστεύεις ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (ή οποιαδήποτε άλλη) δεν θα υπέγραφε, οπότε…!
  Χρειάζεται εξυπνάδα για να κυβερνάς, και οι πραγματικοί κυβερνώντες, μόνο ηλίθιοι δεν είναι, γι΄αυτό βάζουν τον κάθε χαζούλη μπροστά να κάνει τον πρωθυπουργό.

  Υ.Γ – Οι κυβερνώμενοι γιατί χάφτουν μονίμως το παραμύθι άραγε;

 20. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  12: ‘Εχω δει πολλές αναφορές περιφραστικές, δεν έχω δει στανταρισμένον όρο σαν το second parent adoption. Μακάρι να θεσμοθετηθεί, και βρίσκουμε όρο (ετεροτεκνοθεσία; )

  15: Έλα ντε!

  16: Κοίτα να δεις, εγώ το έχω (σε μονότομη έκδοση του εμπορίου) αλλά δεν έσπευσα να προμηθευτώ την «ενημερωμένη» έκδοση σε βιβλίο, που δεν ξέρω ποιος και πώς την ενημέρωσε (ο συγγραφέας δεν ζει πια).
  Ο Νατσούλης έχει τα γνωστά κουσούρια (εξού και η φρ. νατσουλισμός) αλλά έχει συγκεντρώσει υλικό. Όπου ΔΕΝ είναι δικό του, μπορεί να είναι έγκυρο ή αξιόλογο. Για το «εννιά έχει ο μήνας» δεν υπάρχει καμιά αποδεκτή εκδοχή, ακόμα ψάχνουμε.

 21. Πάνος με πεζά said

  Όχι ότι τα κάπιταλ κοντρόλς δεν επεκρέμαντο (!!!) επί των κεφαλών μας για χρόνια, αλλά τα θεώρησα αποτέλεσμα άστοχου χειρισμού από μέρους της Κυβέρνησης (εκτός αν επρόκειτο για σκόπιμη «δικαιολόγησή τους», μην ξεχνάμε ότι κάποιοι Γιάνηδες τα προανήγγειλαν…). Γι αυτό άλλωστε και επιχειρηματολόγησα βάζοντάς τα στη δεύτερη θέση, μετά την ΠΦΑ, και ως συνέπεια αυτής.

  Η ουσία είναι ότι με κάτι τέτοια, κάνουμε μάγκα τον Τράγκα, που πέρσι τέοιες εποχές, πριν από τις εκλογές, έκραζε «Δε θα υπάρχει ΑΤΜ»…

 22. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  16 – «Η απορία είναι απλώς, αν είναι για τα σκουπίδια ή αν αξίζει να υπάρχει στο ράφι μου.» Μετά απ΄όσα έχεις διαβάσει εδώ δεν θα έπρεπε να έχεις τέτοιο δίλημμα, πάντως, αν είναι δωρεάν, θα σούλεγα να το πάρεις, όχι για το ράφι, αλλά για να φτάνεις σε κάποιο ράφι, και για να έχεις να κάψεις κάτι τον Μάρτη αν αναποδιαστεί, μια και το πιθανότερο, το πετρέλαιο θα τελειώνει τότε.

 23. Πάνος με πεζά said

  Δωρεάν δεν είνα τίποτα, αλλά πάνως, μια που θα παίρνω τα DVD του Kλαμπ Μίκυ Μάους για τα πιτσιρίκια, θα μου κάτσει κι αυτό. (Εντάξει, κάτι επίσης συνημμένα ακυκλοφόρητα του Ηλία Βρεττού και του Γιώργου Σαμπάνη, πάνε ευγενική χορηγία στον περιπτερά, κατευθείαν…- να του αφήσω και το βιβλίο; 🙂 )

 24. sarant said

  Και μιλώντας για τις Λέξεις της χρονιάς, θα έπρεπε να έχουμε βάλει στη λίστα και το Πασοκοποίηση που ως Pasokification ακούστηκε πολύ την περασμένη χρονιά και στο εξωτερικό -και έχουμε και σχετικό άρθρο

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/09/pasok-2/

 25. Spiridione said

  Στη νομοθεσία ο βασικός διαχωρισμός είναι η υιοθεσία ανηλίκου και ενηλίκου. Η υιοθεσία τέκνου από τον άλλο σύζυγο αναφέρεται περιφραστικά και υπάρχουν δύο υποπεριπτώσεις: η υιοθεσία τέκνου που έχει υιοθετηθεί ή που υιοθετείται από τον άλλο σύζυγο και η υιοθεσία τέκνου του συζύγου (εννοείται φυσικού), που υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ τους στις προϋποθέσεις (σχετικά με τις διαφορές ηλικίας).

 26. gpoint said

  Ο Κοντονής σε ρόλο καραγκιόζη με το φίδι που σκότωσε ο Αλέξανδρος Μετακυδώνιας ήρθε μετά τη Ουέφα που τιμώρησε Ντόρτμουντ και ΠΑΟΚ (70 000) για τα επεισόδια των οπαδών τους να ρίξει ένα πρόστιμο (40 000) στον ΠΑΟΚ μην τυχόν και παρεξηγηθεί από τον έκπτωτο εν ενεργεία (!) χοντρό πρόεδρο για…μεροληψία. Πανηγυρίζουν οι κόκινες φυλάδες, λεφτά για ανύπαρκτα γήπεδα παίρνουν με την σέσουλα ΠΑΟ και ΑΕΚ, οι διώξεις για διαφθορά αραχνιάζουν, και κατά τα άλλα…πρώτη ή δεύτερη φορά αριστερά το κύριον πρόβλημα…

 27. Πέπε said

  Απορώ για μερικές λέξεις, όπως γκρέξιτ και κωλοτούμπα: Δε νομίζω ότι χαρακτηρίζουν το 2015 περισσότερο απ’ όσο και άλλα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά η κωλοτούμπα έγινε της μόδας κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Δεν μπορώ καθόλου να θυμηθώ πότε, πόσος καιρός πάει, ή αν αρχικά συνδέθηκε με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός και μετά γενικεύτηκε. Ούτε καν αν εμφανίστηκε μέσα στην κρίση ή πιο πριν. Πάντως από παλά δεν την είχαμε. Ξεφύτρωσε κάποτε κι έγινε σύντομα αγαπημένη δημοσιογράφων, συνθηματολόγων, συζητητών καφενείου και τελικά ολωνών.
  Και είναι και λίγο παράξενη λέξη, αν σκεφτείς πρώτον, το κακέμφατο και, δεύτερον, ότι στην κυριολεκτική κωλοτούμπα στο τέλος βρίσκεσαι στην ίδια κατεύθυνση όπως ξεκίνησες, αντίθετα λ.χ. από τη μεταβολή και ενίοτε την πιρουέτα.
  Το γκρέξιτ είναι πολύ πιο πρόσφατο, αλλά όχι αποκλειστικά περσινό.

 28. sarant said

  27 Δες κι εδώ για την ιστορία της λεξης
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/14/tumbes/

 29. Πάνος με πεζά said

  H αλήθεια είναι ότι και το γκρέξιτ κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας για χρόνια, αλλά τώρα, σιγά-σιγά, με κάποιους που «λύνουν τη σιωπή τους», ίσως μάθουμε ποιές στιγμές φτάσαμε στο «σημείο μηδέν».
  Τώρα, μέσα στο 2015, υποτίθεται ότι υπήρξε κάποια πρόταση Σόιμπλε τον Ιούλιο, για πεναετή έξοδο με ανταλλάγματα, που δεν ξέρουμε πόσο αλήθεια ή πόσο φήμη ήταν.
  Παλιότερα επίσης ο Σόιμπλε υποτίθεται ότι έκανε μια τέτοια πρόταση, ενώ επίσης υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο έγινε και στις Κάννες (αρχή του τέλους για το φίλο μου Γιώργο Γλυνό, που το έμφραγμα που υπέστη ίσως δίνει μια δόση αλήθειας στην υπόθεση…) Από όλα αυτά, τί βάση αλήθειας και τί όχι, δεν το μάθαμε ακόμα…

 30. Spiridione said

  Νικοκύρη μας, έχεις γράψει και πιο πρόσφατο άρθρο για την κωλοτούμπα, όπου και στα σχόλια επιφυλάξεις για την προέλευση της λέξης από τον κώλο.
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/09/kolotumba/

 31. gpoint said

  Ο Βαρουφάκης διάβασα θα το παίξει (carpe) DiEM ?

 32. Γς said

 33. Γιάννης Ιατρού said

  το (DIEM)25 σημαίνει 2025 ή τι;

 34. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νίκο, αποφεύγω, σαν τον διάβολο το λιβάνι, να προβαίνω σε πολιτικά ή προσωπικά σχόλια στην ιστοσελίδα σου (η συμμετοχή μου θέλω να είναι μόνο λεξιλογική/ φιλολογική/ ιστορική) αλλά σήμερα ίσως χρειαστεί να σε στενοχωρήσω λιγάκι, έστω και σύριζα. Νομίζω πως το ότι «ούτε εσύ πρότεινες τη λέξη ΟΧΙ, ούτε κανείς άλλος από τους δεκάδες φίλους για την ψηφοφορία [..] μιά λέξη που οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς θεώρησαν ως Λέξη της χρονιάς..» έχει μία προφανέστατη πραγματική/ πολιτική εξήγηση: Δεν υπήρξε ποτέ στην ελληνική ιστορία καμιά άλλη περίπτωση πολιτικού προστάγματος με την μορφή του ΟΧΙ, που να μεταποιήθηκε τόσο απόλυτα σε ΝΑΙ.. Προσωπικά δεν δυσαρεστήθηκα από αυτήν την «κωλοτούμπα» αλλά πού να βρει κανείς ταινία γνησιότητας πολιτικού όρου γι αυτό το ΟΧΙ και να το προτείνει στην ψηφοφορία;

 35. sarant said

  30 Σωστά!

  31-33 Με πιάνετε αδιάβαστον…

  34 Ναι, αλλά γιατί να μην το προτείνει κάποιος άλλος;

 36. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στις ευχές για τη νέα χρονιά, ο Βαρουφάκης… με αντέγραψε, που αντέγραψα τον Καμύ 🙂 .(Κάποια στιγμή αυτό έγραψα κι εγώ εδώ). Να ανησυχώ ή διαβάζει Σαραντάκο;
  http://www.topontiki.gr/article/154779/ti-egrapse-sto-twitter-gia-na-eyhithei-kali-hronia-gia-2016-o-giannis-varoyfakis

 37. leonicos said

  Εμένα με διασκέδασε η λέξη ‘παρωδημένο’. Έχω κι εγώ χρησιμοποιήσει το ‘παρωδώ’ όχι το παρωδούμαι και δη σε μετοχή παρακειμένου. Όχι ότι είναι λάθος αλλά την άκουσα περίεργα.

  Προχθές έγραψες ‘παρωνυχίδα’ και σκέφτηκα αυτά τα πονηρά οσιαστοκά που αρχίζουν από ‘ο’ (άσχετο με το πιο πάνω ‘ωδή’ μη με κράξετε) και που το κάνουν ‘ω’ σε ορισμένα περιβάλλοντα.
  Μου έκανε εντύπωση επειδή λαϊκά λέμε συνήθως ‘παρανυχίδα’ τρωγοντας το ‘ο’ όπως κάνουμε και με το ‘νύχι’. Στην αρχαία ‘Δερματολογία’ μου υπήρχε επονύχιον, περιονύχιον και παρωνύχιον καθώς και υπονύχιος κοίτη (και ‘αλλα κακά υπονύχια πράγματα).

  Από την άλλη, ποτέ δεν σκεφτήκαμε να γράψουμε ‘παρωμφαλική κήλη’, μολονότι είναι προφανές ότι έτσι πεπρεπε να γράφεται. Απλά κανείς δεν το σκέφτηκε ως τώρα, και το ‘ο’ του ομφαλού δεν έχει καταργηθεί.

  και για να πω και μια άλλη κοτσάνα που διέπραξα από κακή συνήθεια αβλεψίας. Έγραψα κάπου ‘ήρεμοι και μονιασμένοι’. Και ο αετομάτης Προσγολίτης με καμάκωσε: μονοιασμένοι – ομόνοια! Το έβλεπα και δεν το πίστευα ότι μια ζωή έτσι θα το έγραφα, με ι, αν μου συνέβαινε να το γράψω.
  Και συμπληρώνει: άλλο μονοιάζω, συμφιλιώνομαι και άλλο μονιάζω.

  Γντουπ! Εμένα το μονιάζω, μετά την αποκάλυψη του ‘μονοιάζω’ μου περίσσευε, (Λεξιπενικός γαρ!)
  Μου διευκρινίζει… ‘μολιάζω, κουρνιάζω’.
  Και τότε θυμήθηκα τη Στέρνα του Σεφέρη.

  Δύσκολο πράγμα η γλώσσα.

 38. leonicos said

  Δι’ορθωση

  Μου διευκρινίζει… ‘μονιάζω = κουρνιάζω, φωλιάζω’.

 39. leonicos said

  Με τις πολιτικές σας… αηδιάζω.

  Δέστε το ‘Ουζερί Τσιτσάνης’ κι ελάτε να μου πείτε τι είναι η πολιτική.

  Όπου το λέω μου λένε: Δεν είναι η ιστορία του ειδυλλίου ενός χριστιανού με μια εβραία; [μα μέχρις εκείο βλέπουν οι άνθρποι;]

  Μόλις τελείωσε η προβολή, μια επαϊων απεφάνθη: Καλό έργο, αλλά δεν ήταν και η σούπερ παραγωγή!

  Αυτή το είχε δει και δεν της το χάρισα.
  Βέβαια, λέω, δεν είχε πορνό, κότερα, Χαβάη, λιμουζίνες… Είχε μόνο ανθρώπους και πτώματα! 40000 νεκροί από τους οπο΄πιους 5500 παιδιά, των οποίων τα παπουτσάκια έκανα λόφο επτά μέτρων… δεν εντυπωσίασαν το κινηματογραφικό σου αισθητήριο.

  Της είπα και πολλά άλλα, αλλά επειδή τα είπα από μέσα μου, δεν τα γράφω ούτε εδώ

 40. leonicos said

  διόρθωση

  Με τις πολιτικές, γενικά, αηδιάζω

 41. 21, …Όχι ότι τα κάπιταλ κοντρόλς δεν επεκρέμαντο (!!!) επί των κεφαλών μας…

  Ως Δραχμόκλειος σπάθη;
  🙂

 42. Alexis said

  Έγραψες πάλι 🙂

 43. gpoint said

  Για τον Νικοκύρη αντιγράφω από ( ΠΑΟΚτσήδικο σάιτ, τα πράσινα είναι χιλιόμετρα πίσω ) :

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προχωρά στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
  Η ανακοίνωση θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου, σε μια ειδική τελετή σε θέατρο του Βερολίνου. Το νέο κόμμα, με όνομα «Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» και στα αγγλικά «Democracy in Eurpe Movement – DiEM 2025», θα απευθύνεται σε ευρωπαϊκό κοινό και θα έχει σκοπό να τερματιστεί ο κατακερματισμός της Ευρώπης.

  Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει εξάλλου εκφραστεί και στο παρελθόν υπέρ ενός «τρίτου δρόμου» μεταξύ του «προστατευτικού κουκουλιού των εθνών κρατών» και των «αντιδημοκρατικών δομών» των σημερινών ευρωπαϊκών θεσμών.

 44. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  37.Μονοιάζω; πωπω κι εγώ λάθος θα (συνέχιζα να) έγραφα. Διορθωμένη λοιπόν η σχετική μαντινάδα:
  Κομμάτια από παλιές χαρές ξανοίγω να μονοιάσω
  για δεν τονε θωρώ αλλιώς τον τρόπο να γελάσω

  38.μονιά, η φωλιά, η τρύπα τ΄αγριμιού

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  39.>>Δέστε το ‘Ουζερί Τσιτσάνης’ κι ελάτε να μου πείτε τι είναι η πολιτική.
  ουζερί σκέτο 🙂
  41. σούπερ! 🙂
  35. >>γιατί να μην το προτείνει κάποιος άλλος;
  ΟΧΙ εγώ, εσύ 🙂

 46. 44β

  Του λύκου ο μονιάς…

  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSXCicB66chc2b9DFICotUyiWJdLu6iAdTYsK5aFZfwVQMkapGM

 47. faltsos said

  Με αφορμή την αναφορά στην προφορά των ΑΤΜ αξίζει ένα σχόλιο ότι έχουμε μοναδική ίσως περίπτωση όπου το αρχικό ακρονύμιο: Automated Teller Machine μπορεί να αποδοθεί τέλεια στα ελληνικά: Αυτόματο Ταμειακό Μηχάνημα.
  Επομένως κάθε προφορά δεκτή!

 48. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  46.Ο μονιάς; Πάλι λάθος ; Θα το λένε και θηλυκό,δε μπορεί… Όπως ο χιονιάς και η χιονιά 😉
  Θυμάμαι μονιά νερού.

 49. Γιάννης Ιατρού said

  47: Ε, πως να μην ταιριάζει, οι δύο από τις τρεις λέξεις είναι made in Greece 🙂

 50. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  49.>> made in Greece
  Μήπως και οι τρεις; (κάνει και ρίμα)

 51. Γιάννης Ιατρού said

  50: Το teller; Ναι; Δεν τό ‘ξερα!
  Καλή η ρίμα 🙂

 52. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  47 Ακριβώς -και «ταμειολογιστικά» τα λένε, αλλά δεν αλλάζει το ακρώνυμο

  43 Μερσί

  37 Να σου πω, κι εγώ «μονιασμένος» θα το έγραφα. Στέκομαι διορθωμένος λοιπόν.

 53. Γς said

  50:
  >>> made in Greece
  >Μήπως και οι τρεις; (κάνει και ρίμα)

  Οι δυό απ τις τρεις
  Κάνει και ρίμα

 54. 48

  ΕΦΗ²

  Μπορεί να είναι και Η μονιά… Μην εμπιστεύεσαι ένα ιστολόγιο, του οποίου οι δύο φλυαρότεροι σχολιασταί είναι κατά παραδοχήν τους βαρήκοι. 😎

 55. 53

  κάνει και ρίμα

  αλλά δεν κάνει χρήμα, ρε γμτ! 😳

 56. Γς said

  >βαρήκοι

  Βαρήκοοι αλλά όχι γκαβοί

 57. Γς said

  56->54

 58. Γς said

  50:

  Μας έκανες τις δύο τρεις

 59. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  To teller είναι ελληνικής προέλευσης; Not so sure about it…

 60. Γς said

  Είναι Αριστοτελικόν

 61. Γιάννης Ιατρού said

 62. Γς said

  Στις ειδήσεις του MEGA τώρα:

  «Το ενφιαφέρον τώρα είναι άν ο οδηγός είχε δίπλωμα οδήγησης»

  Ο ένας από τους δύο που πνιγηκαν στο Μεσσολόγγι.

  Κατα τα άλλα η νεκροτομή του τελειώνει σήμερα το βράδυ,

 63. Γς said

  Στην Τουρκία η Διεύθυνση Θρησκευμάτων κλπ εξέδωσε ντιρεκτίβα που απαγορεύει στους αρραβωνιασμένους να κρατιούνται από το χέρι

  [την μαμεις μετα κύριε πρόεδρε;]

  http://www.iefimerida.gr/news/243881/anikoysto-h-toyrkia-apagoreyei-stoys-arravoniasmenoys-na-kratioyntai-apo-heri

 64. Γιάννης Ιατρού said

  63: να είναι δηλαδή α(συγ)κράτητοι δηλαδή….

 65. Γιάννης Ιατρού said

  Σε μίαμιση ώρα περίπου ο Νίκος στο ΕΡΑ 1 στην εκπομπή Athens calling,
  έτσι για να μην ξεχνιόμαστε 🙂

 66. Γς said

  64:

  Σαφώς. Τα χέρια χρειάζονται για [να βάζεις χέρι]

 67. Γιάννης Ιατρού said

  66: Δες κι αυτό (στο 0:41) 🙂

 68. Earion said

  Καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη.

  Το σημερινό άρθρο διακόπτει με μιαν ανάπαυλα τη συζήτηση για τις λέξεις και δίνει ευκαιρία για πολιτικολογία. Θα την εκμεταλλευτώ για να θυμίσω δύο σημεία:

  1. Η συγκυβέρνηση ριζοσπαστικής Αριστεράς και «ψεκασμένης» μιλιταριστικής Υπερδεξιάς όντως προκαλεί ειρωνικές αποστροφές. Και πώς αλλιώς; Οι συγκυβερνούντες με Καρατζαφέρη και Βορίδη αποδοκιμάστηκαν και διώχτηκαν απ’ την εξουσία, για να έρθει μια παράταξη που δεν θα ήταν σαν τις άλλες. Μας υποσχόταν ότι δεν θα είναι άλλη μία</B. κυβερνηση αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Αλλά φαίνεται πως η αγαστή αυτή συνεργασία έχει κάποιες εκλεκτικές συγγένειες ουσίας που την τροφοδοτούν.

  2. Το Grexit δεν είναι μόνο η απειλή που επισείουν κάποιοι που δε μας γουστάρουν στην ΕυρωπαΊκή Ένωση. Είναι η ηθελημένη και από σχεδίου πολιτική ισχυρών κύκλων της κυβερνώσας παράταξης για χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από την Ευρωζώνη, πολιτική που τη χρεώνεται προσωπικά ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που την αποδέχτηκε και μάλιστα την απέκρυπτε συστηματικά από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που ήταν αντίθετη σε αυτό.

  Τέλος, λύστε μου παρακαλώ μια απορία: Είχαν δίκιο όσοι διαδήλωναν υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη το καλοκαίρι ή όχι;

 69. sarant said

  68 Για την τελευταία απορία: όσοι διαδήλωναν υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα συνέδεαν το επιθυμητό αποτέλεσμα με την ανατροπή της κυβέρνησης (θυμάσαι τα περί Αλέξιτ) και έτσι κατάφεραν να προκαλέσουν το πρωτοφανές αυτό ποσοστό υπέρ του Όχι.

 70. cronopiusa said

 71. Πάνος με πεζά said

  Mε Guns and Roses θα μπει ο Νοικοκύρης, έστω και σε αδερφίστικο cover…

 72. gpoint said

  ωραία εισαγωγή του έκανε με Ντύλαν (νακιν ον χέβενς ντορ)

 73. Πάνος με πεζά said

  Mε Ντύλαν ήταν ή με γυναικεία φωνή;

 74. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Περικλής Βασιλόπουλος (στην εκπομπή της ΕΡΑ 1 τώρα με τον Νίκο) φαίνεται ότι έχει διαβάσει προσεκτικά την ανάρτηση της 31/12 🙂

 75. gpoint said

  # 74

  και όχι μόνο

  να δούμε με τι κομμάτι θα κλείσει…

 76. Πάνος με πεζά said

  Tελικά δεν απέμεινε πολύς χρόνος, λόγω του προηγούμενου παρλαπίπα καθηγητή…
  Μόνο σε μένα κοβόταν το streaming της ΕΡΑ ή και σε σας;

 77. sarant said

  74 Ναι, τα είχε διαβάσει 🙂

  Αλλά στο τέλος έβαλε Καλλιφατίδη.

 78. sarant said

  76 Εδώ που τα λεμε το προηγούμενο θέμα ήταν πιο ενδιαφέρον.

  Κι εμένα μού κόπηκε το στρίμιν νωρίτερα

 79. cronopiusa said

 80. Γιάννης Ιατρού said

  76β, 78β Εγώ δεν είχα πρόβλημα, άλλωστε αν λόγω του ασυνεχούς streaming που λέτε χάσατε κάτι, μπορείτε να το ξανακούσετε στην σελίδα της ΕΡΑ 1 (http://www.ert.gr/proto/), έχει μέχρι 24 ώρες πριν την καταγραφή του προγράμματος.

 81. sarant said

  80 Εμένα με ενδιαφέρει το ηχητικό αρχείο της εκπομπής για να το βάλω στη σελίδα About του ιστολογίου. Αλλά μου υποσχέθηκε ότι θα μου το στείλει ο δημοσιογράφος.

 82. Πάνος με πεζά said

  Δημοσιοϋπαλληλίστικο streaming…Σαν να έβλεπα από πίσω το μαστρο-Μήτσο να ενώνει με τα χέρια τα καλώδια, και να λέει «Σε μια ώρα σχολάω, έτσι;»
  Εκτός αν ήταν υπολογισμένο για τη συνήθη χωρητικότητα (~0), και δεν άντεξε το πλήθος του ιστολογίου…

 83. gak said

  20. Ναι, αλλά για να θεσμοθετηθεί θα χρειαστεί να το συζητάμε, όπως συζητούσαμε για χρόνια και για το σύμφωνο συμβίωσης! Και για να συζητάμε, νομίζω ότι πρέπει να συμφωνούμε στη σημασία των λέξεων.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  81: σε 15-20′ θα τό χεις 🙂

 85. Περί Γιακουμάκη, από σπόντα μόλις είδα αυτό: http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=203000001&sid=1860

 86. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Διατί οι πολιτικοί μηχανικοί του Ιστολογίου αποκρύπτουν επί 19 ώρας ότι «τα τίναξε» σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 102 ετών ο Ιπποκράτης Δάκογλου, ο συνάδελφός των που κατεσκεύασεν τόσον στερεώς το Γήπεδον της Λεωφόρου, ώστε αντέχει ακόμα; Διατί οι πάντες εις το Σαραντάκειον Ιστολόγιον αποκρύπτετε ότι ο Δάκογλου (πατήρ του ακροδεξιού αρχηγού του ΕΝΕΚ, Πολυδώρου Δάκογλου) είχε σπάσει τον Μυστικόν Κώδικα του Πυθαγόρου και είχεν ανακαλύψει την Μουσικήν των Ουρανίων Σφαιρών;

  2) Διατί ο κ. Σαραντάκος ότε τον ηρώτησε προ ολίγου ο Περικλέτος Βασιλόπουλος διά το αν ήλλαξεν η προφορά της Θείας Ελληνικής Γλώσσης, δεν ετόλμησε να του είπη «γρύ» διά τον βρωμερόν ρόλον των Γαλιλαίων εις την καταστροφήν της αυθεντικής (προσωδιακής) προφοράς των Ελληνικών;

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Διατί ο πολύς κ. Στάζυμπος αποφεύγει να μάς είπη ποίοι εκ των σχολιαστών του Σαραντακείου Ιστολογίου κατά το σωτήριον έτος 2015 είχον τα περισσότερα «κλίκς»; Διατί αποκρύπτει ότι ο γέρων Βάταλος με μόνον 251 σχόλια (44ος εις την κατάταξιν) ήλθεν 3ος εις τα «κλίκς»;

 87. sarant said

  85 Δεν βλέπω τη σχέση με τον Γιακουμάκη

  84 Α, πολύ ωραία! Νάσαι καλά!

 88. Πάνος με πεζά said

  @ 86 : Tον Δάκογλου ομολογώ ότι, κρίμα αλλά δεν τον ήξερα. Πάντως, το γήπεδο της Λεωφόρου αντέχει ακόμα, χοντρικά, κάπως έτσι (νομίζω ότι οι μανδύες είναι εμφανείς),
  https://www.instantstreetview.com/@37.987018,23.753007,38.15h,0.89p,1z
  κι είναι κι άλλα πολλά να γίνουν, αν αποφασίσουν τη διατήρηση αυτής της έδρας. Το γήπεδο της ΑΕΚ άλλωστε, που βρέθηκε πιο κοντά στο σεισμό της Πάρνηθας, βγήκε off…

  Δεν κάνω τον έξυπνο, αλλά ένας συνάδελφος έλεγε κάποτε «Μοίρα του Μηχανικού είναι ν’ απορρίπτει συνεχώς το παρελθόν του»…

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  29 – Ποτέ δεν υπήρξε σημείο μηδέν, το γκρέξιτ ήταν ωμός τρομοκρατικός εκβιασμός του ελληνικού λαού, έτσι και βγαίναμε, με το τρομακτικό άνοιγμα που έχει η ντόιτσε μπανκ στα παράγωγα /καπου 15 φορές το γερμανικό αεπ/ θα χανόταν η παγκόσμια μπάλα. Εδώ σήμερα γκρεμοτσακίστηκε ο dax γιατί έπεσε 7% και έκλεισε το κινεζικό χρηματιστήριο, οχι να βγαίναμε από την ευρωζώνη, ΧΑΟΣ.

  68 τέλος – Όχι δεν είχαν, χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους τουλάχιστον 50% η χώρα δεν έχει καμία πιθανότητα να μείνει ζωντανή.

 90. Γιάννης Ιατρού said

  87β Θα καθυστερήσει λίγο λόγω επίσκεψης γείτονα, έφυγε ήδη …. 🙂

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  54.:) Ναι μωρέ,σιγουράκι.Στη Στέρνα.
  61. Ωχ,έφυγα. Είχα πάει θέατρο ,γατάκια ! 🙂
  Σιγά μην ξέρω για το τέλερ.Το γάντι στο Νικοκύρη πέταξα.,,
  84.Μπράβο.Έτσι θα τ΄ακούσουμε και οι απόντες.

 92. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  88. Αυτό το είδαμε;
  στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης (Πανεπιστημίου 32-Αθήνα), ιστορική έκθεση με τίτλο: «Όψεις της Δραστηριότητας των Ελλήνων Μηχανικών (1880-1940)-Ημεῖς, οἱ τοῦ μέτρου καὶ τοῦ διαβήτου χειρισταί».
  http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=31146

 93. 92: Το είδαμε

 94. Teller λέγεται αγγλικά ο ταμίας στο γκισέ της τράπεζας. Η λέξη βγαίνει από μια απαρχαιωμένη σημασία του ρήματος tell, που τη διασώζει ως σήμερα το ολλανδικό tellen = μετρώ. Προφανώς η αρχική σημασία ήταν «απαριθμώ, επισημαίνω μεγαλόφωνα ένα-ένα», και από κει θα προήλθαν οι σημασίες «μετρώ διακριτά πράγματα, π.χ. νομίσματα» αφενός και «εξιστορώ κατά σειρά» αφετέρου. Από την ίδια ρίζα τα γερμανικά Zahl (αριθμός), zählen (μετρώ), (be)zahlen (πληρώνω), αλλά και erzählen (διηγούμαι)!

 95. Γιάννης Ιατρού said

  90: Το αρχείο με τη συνέντευξη του Νίκο, είναι στη διεύθυνση https://drive.google.com/file/d/0BwjZFtbwvth0Zk1kUmRHSHhFc2c/view?usp=sharing
  Είναι .mp3, περίπου 17Mb

 96. Corto said

  94: Υπάρχει και το:
  «Come mister Tally Man, tally me banana
  daylight come and me wan’ go home»

  (αν έχει σχέση βεβαίως)

 97. sarant said

  95 A γεια σου!

 98. Το tally και ο tally man του γνωστού τραγουδιού είναι άσχετα με το tell — προέρχονται από το γαλλικό tailler, και η αρχική σημασία ήταν «μετρώ χαράζοντας εγκοπές σ’ένα ξύλο».

 99. Γιάννης Ιατρού said

  98: π.χ. αυτό που κάνουν οι φυλακισμένοι ή οι φαντάροι στο στρατό, που μετρούν τις μέρες 😦
  Αλλά, ευτυχώς, υπάρχει και η taille de guêpe 🙂
  http://cdn3-public.ladmedia.fr/var/public/storage/images/look/beaute-coaching/beaute-de-stars-mincir-a-travers-le-monde-396775/isabelli-fontana-pour-garder-sa-taille-de-guepe-la-top-fait-confiance-a-la-feijoada-un-plat-typique-de-son-bresil-natal-396776/4937351-1-fre-FR/Isabelli-Fontana-Pour-garder-sa-taille-de-guepe-la-top-fait-confiance-a-la-feijoada-un-plat-typique-de-son-Bresil-natal_portrait_w674.jpg?

 100. Γιάννης Ιατρού said

 101. Μαρία said

  100
  Ωραία η κυρία αλλά μέση δαχτυλίδι δεν έχει.

  Ενώ αυτή! http://www.pamepreveza.gr/Portals/0/PamePreveza/NewsImages/mesi-daxtilidi.jpg

 102. Γιάννης Ιατρού said

  101: Α ρε Μαρία, αυτή που έβαλες κάνει για να τρώει το φαγητό του ο μπούλης 🙂
  Προτιμώ την πρώτη (σαν συνολική εμφάνιση, βεβαίως βεβαίως)! Τι να τα κάνεις τα δαχτυλίδια….

 103. Γς said

  Κι ένας δικός μου teller:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_9.html

 104. Γς said

  100, 101, 102:

  Μήπως πρέπει να φωναξετε κανέναν ειδικό εκτιμητή;

  Εφτασα!

 105. Γς said

  Tell Laura I Love Her

  1960 16άρης, της προΑΤΜ και τελλερ εποχής

 106. Μαρία said

  102
  Πιάσε τότε μια κλασική της κλάσης μας http://imgc.allpostersimages.com/images/P-473-488-90/71/7186/CTXU100Z/posters/the-hunchback-of-notre-dame-gina-lollobrigida-1956.jpg

 107. Γς said

  To σύμβολο του σεξ του 50. Οταν εδώ είχαν πέραση οι αφρατούλες [βλέπε Ελληνικές τενίες της εποχής]

 108. Γς said

  buongiorno

 109. Ανδρέας said

  Καλή χρονιά με υγεία σε όλες-ους.

  για το teller Άγγελε και λοιποί σχολιαστές ( 47, 49, 59, 60, 94 )υπάρχει το ρήμα τέλλω. Το έχετε συναντήσει σε κείμενα;

  ἐπι – τέλλω , aor. ἐπέτειλα, imp. ἐπίτειλον, inf. ἐπιτεῖλαι, part. ἐπιτείλα_ς, mid. aor. ἐπετείλατο, part. ἐπιτειλαμένῳ: act. and mid., enjoin, lay command or order upon, charge, τινί (τι), and w. foll. inf.; συνθεσία_ς, Il. 5.320; μῦθον, Il. 11.840; ἀέθλους, Od. 11.622; ὧδ᾽ ἐπέτελλε, μὴ πρὶν πημανέειν, ‘thus charged me,’ ‘gave me this assurance,’ Il. 24.781 . ἐπι_τέλλω, Od. 23.361.

  h**p://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0073%3Aalphabetic+letter%3De%3Aentry+group%3D22%3Aentry%3De%29pite%2Fllw1

  Στο perseus δίνει thus charged me

  Στην Οδύσσεια που κοίταξα το βρήκα δυο τρείς φορές.

  τέλλω
  αρχαία ελληνικά
  ετυμολογία
  (ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) ) *tla-. Συγγενές με το (ιαπετικό) tela- (=υψώνω, σηκώνω). Με την έννοια συμπληρώνω < (ιαπετικό) qvel- (=περιστρέφω), συγγενές με το (αρχαία ελληνική) πέλω

  Ρήμα

  τέλλω

  εγείρω, σηκώνω
  κάνω κάτι να εγερθεί, να σηκωθεί
  φέρω εις τέλος, εις πέρας, αποπερατώνω
  εκτελώ
  (παθητικό) εγείρομαι, εμφανίζομαι, ανατέλλω
  συμπληρώνω, ολοκληρώνω, εκπληρώνω

  h**ps://el.wiktionary.org/wiki/τέλλω

  το τάλλυ μη μπανάνα έχει σχέση με το λατινικό tallia και στα ελληνικά το έλεγαν θάλλω ουσ. θαλλός

  tally (v.)
  mid-15c., "keep an account by tally," from Medieval Latin talliare "to tax," from tallia (see tally (n.)). Meaning "correspond, agree" is from 1705; sports sense of "to score" is from 1867. Related: Tallied; tallying. Hence tally-sheet (1889); tallyman "one who keeps account (of anything)" (1857).

  tally (n.)
  mid-15c., "stick marked with notches to indicate amount owed or paid," from Anglo-French tallie (early 14c., Old French taille "notch in a piece of wood signifying a debt"), Anglo-Latin talea (late 12c.), from Medieval Latin tallia, from Latin talea "a cutting, rod, stick" (see tailor (n.), and compare sense history of score). Meaning "a thing that matches another" first recorded 1650s, from practice of splitting a tally lengthwise across the notches, debtor and creditor each retaining one of the halves; the usual method of keeping accounts before writing became general (the size of the notches varied with the amount). Sports sense of "a total score" is from 1856. Also in 19c. British provincial verbal expression live tally, make a tally bargain "live as husband and wife without marrying."

  Η μύτη του Corto δούλεψε καλά και το οσφρίστηκε εγκαίρως.

 110. Γς said

  Μέγας είσαι κύριε!

  Μπράβο

 111. Γς said

  Από την μιά ο Ρεπουμπλικάνος Τράμπ κι από την άλλη η Δημοκατικιά Χίλαρι Κλίντον:

  «θα ερευνηθεί η “Περιοχή 51″, εγκατάσταση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, στην οποία θρυλείται ότι φιλοξενούνται εξωγήινα όντα»

  Γς που τους χρειάζεται

  http://caktos.blogspot.gr/2013/10/caktos-for-president.html

  Οχι πως δεν υπάρχουν εξωγήινα όντα [!]

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html

 112. gpoint said

  # 102

  αδιάβαστο σε βρίσκω…

  και θα μου την πει πάλι ο Γς που δεν μείωσα (ακόμα) τον μεγάλο εισαγωγικό πρόλογο

 113. Πέπε said

  @37:
  > > Προχθές έγραψες ‘παρωνυχίδα’ και σκέφτηκα αυτά τα πονηρά οσιαστοκά που αρχίζουν από ‘ο’ (άσχετο με το πιο πάνω ‘ωδή’ μη με κράξετε) και που το κάνουν ‘ω’ σε ορισμένα περιβάλλοντα. […] Από την άλλη, ποτέ δεν σκεφτήκαμε να γράψουμε ‘παρωμφαλική κήλη’, μολονότι είναι προφανές ότι έτσι πεπρεπε να γράφεται.

  Δε νομίζω ότι «είναι προφανές ότι έτσι έπρεπε να γράφεται». Δε νομίζω, γενικά, ότι υπάρχουν συγκεκριμένα περιβάλλοντα όπου γίνεται η έκταση εν συνθέσει. Ορισμένα σύνθετα ορισμένων λέξεων εκτείνουν το αρχικό βραχύ φωνήεν, αλλά δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος κανόνας για το πότε γίνεται αυτό.

  αγορά/αγορεύω : συνήγορος, δημηγορία, δικηγόρος, προσηγορικό (αλλά εξαγορά, απαγορεύω/απαγόρευση, προσαγορεύω)
  ερέτης : υπηρέτης
  ακούω : υπήκοος, αυτήκοος
  άνεμος : υπήνεμος, προσήνεμος
  όροφος : διώροφος, τριώροφος (νομίζω όχι πλέον υποχρεωτικά έτσι)
  όνομα: συνώνυμος, πολυώνυμο, τοπωνύμιο, ανώνυμος (δηλ. με πρώτο συνθετικό από μια μεγάλη γκάμα μερών του λόγου)
  ελαύνω/ελατός : τροχήλατο, σφυρήλατο, ποδήλατο, αλλά βέβαια επέλαση, προέλαση, παρέλαση
  Από τον όνυχα, εκτός από την παρωνυχίδα, βγαίνει και ο τριώνυξ

  Ασφαλώς, το να μην υπάρχει προφανής κανόνας απέχει πολύ από το να μην υπάρχει καθόλου κανόνας. Σίγουρα υπάρχει κάποιος, αλλά μου διαφεύγει. Πάντως δε βλέπω να συνδέεται με τα τελευταία γράμματα του α’ συνθετικού, ούτε με το μέρος του λόγου όπου ανήκει το α’ συνθετικό, και ασφαλώς δεν ισχύει για όλα τα β’ συνθετικά. Το μόνο που διακρίνω είναι ότι ρήμα σύνθετο με πρόθεση κρατάει την αρχική του μορφή, αλλά αυτό το ξέραμε βέβαια.

  Μη γνωρίζων περισσότερα ώστε να διαφωτίσω τον Λεώνικο, το ρίχνω εδώ μπας και μας διαφωτίσει και τους δύο κανείς.

 114. Πέπε said

  @86:
  > > Διατί αποκρύπτει ότι ο γέρων Βάταλος με μόνον 251 σχόλια (44ος εις την κατάταξιν) ήλθεν 3ος εις τα «κλίκς»;

  Τι είναι πάλι αυτά τα κλικ; Εγώ απλώς ανοίγω τη σελίδα της κάθε ανάρτησης, κατεβαίνω τα σχόλια ένα-ένα, και κανείς δεν ξέρει ποια διάβασα και ποια πήδηξα. Ορισμένες φορές ανοίγω, από τα «Πρόσφατα σχόλια», κάποιο όπου θέλω να δω τι νεότερο έγινε (π.χ. τι καινούργια σχόλια έγιναν σε μια ανάρτηση που έχω ήδη διαβάσει, ή αν εμφανίστηκε κανένα σχόλια σε απροσδόκητη παλιά ανάρτηση), αλλά δε νομίζω να εννοεί αυτά ο γέρων Βάταλος γιατί εκεί είναι τυχαίο το πράγμα: αφενός, τις ώρες με μεγάλη κίνηση ακόμη και σχόλια 5 λεπτών μπορεί να έχουν φύγει από τα «Πρόσφατα», που είναι 15 όλα κι όλα, αφετέρου δε δεν ανοίγω ένα σχόλιο για να δω μόνο αυτό αλλά όλη τη σελίδα της ανάρτησης.

  Σε ποια περίπτωση μπορώ να κάνω κλικ σε συγκεκριμένο σχόλιο (εκτός από την ως άνω τυχαία επιλογή) ή σχολιαστή;

  (Χρησιμοποιώ μόνο λάπτοπ. Δεν ξέρω αν σε κινητό ή ταμπλέτα ισχύουν άλλα.)

 115. Ανδρέας said

  Πέπε
  2. Άλλα πάθη των φωνηέντων
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL102/639/4106,18831/

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 – Μη δίνεις σημασία, υπάρχουν ενα σωρό ανισόρροποι που ζούν κι αναπνέουν για ενα like.

 117. sarant said

  113: Η έκταση εν συνθέσει που έλεγε κι ο Βακερνάγκελ ο οποίος διατύπωσε τον σχετικό νομο

  https://sarantakos.wordpress.com/2010/11/29/moneydrop/

  114 Δεν ξέρω να υπάρχουν κλικ σε επιμέρους σχόλια.

 118. 85 – 87 ΩΧ, λάθος λίνκι! Άμα αντιγράφεις πολλά και δεν τα κοιτάζεις κιόλας…http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/1954613/choris-ptichio-i-katigoroumeni-stin-ipothesi-giakoumaki

 119. Corto said

  98 (Άγγελος) και 109 (Ανδρέας): Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Τώρα τις είδα.

 120. sarant said

  118 Εντάξει!

 121. Γιάννης Ιατρού said

  118: Καλά. τι σχέση έχει το πτυχίο με τις κατηγορίες; Εδώ καταδικασμένοι στη φυλακή μπορούν να φοιτήσουν και να πάρουν ένα πτυχίο!

 122. Γιάννης Ιατρού said

  114: Πέπε, είναι αυτό που λένε δεν του κάνει κλικ 🙂

 123. 121 Εγώ το βλέπω πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει ως αυτοκτονία και τέλος. Γι’ αυτό το έβαλα.
  Τώρα, το θέμα των εσωτερικών κανονισμών της σχολής είναι άλλη ιστορία.

 124. Γιάννης Ιατρού said

  112: Εντάξει, ομολογώ ρε Τζί, αλλά το γλυκό πρόσωπο που τό είδες;

 125. 15, gpoint said: «…για να θεωρήσεις πως δικαιώθηκες θα πρέπει να ξαναζήσουμε το 15 με άλλη κυβέρνηση…»

  Μα …δεν δικαιώθηκα! Πάντως ωραία η θεωρία σου!

  19, ΛΑΜΠΡΟΣ said: Ευτυχώς δεν σε άκουσαν οι κυβερνήτες της χώρας, κι ανέβασαν την αριστεροδεξιά κυβέρνηση για να υπογράψει το τρίτο και μακρύτερο μνημόνιο, γιατί αν το υπέγραφε η δεξιοσοσιαλιστική του Σαμαρά, θα καιγόταν η Ελλάδα, (χωρίς λόγο και αιτία βέβαια, πάλι θα πέρναγαν τα μέτρα) ενώ τώρα δεν άνοιξε μύτη…»

  Ευχαριστώ που επαληθεύεις την άποψη ότι η έλευση του Σύριζα ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ!

 126. Γιάννης Ιατρού said

  125: Τι λές; Αναγκαίο ναί, κακό σίγουρα ήταν αυτό που δημιούργησαν οι προηγούμενοι ……

 127. Πέπε said

  @117:
  Η ανάρτηση και τα πρώτα 50 περίπου σχόλια δεν μπορώ να πω ότι με κάλυψαν.

  Όταν έγραφα το #113 θυμόμουν τη φράση «νόμος της εκτάσεως εν συνθέσει» (χωρίς να θυμάμαι και το όνομα του Βακερνάγκελ, ομολογώ), αλλά την απέφυγα γιατί δε μου φαίνεται για νόμος, δηλ. για κάτι που ισχύει συστηματικά. Επιβεβαιώνοντας τώρα ότι όντως περί νόμου πρόκειται, μένει να δούμε τι ακριβώς λέει αυτός ο νόμος: πότε εφαρμόζεται η έκταση εν συνθέσει και πότε όχι; Δεν άνοιξα το βιβλίο με τη γοτθική γραφή, όχι τόσο γιατί είναι φρικτή (εμένα με γοητεύει) όσο γιατί δεν ξέρω γερμανικά. Πάντως ό,τι διάβασα μέχρι εδώ φαίνεται να κατατείνει στο ότι η έκταση γίνεται πάντοτε όταν το α’ συνθετικό λήγει σε φωνήεν (καταφανώς λάθος – κάθε μέρα χρησιμοποιούμε ένα σωρό λέξεις τέτοιου τύπου που δεν έχουν έκταση), και κατ’ αναλογίαν όταν λήγει σε σύμφωνο. Δηλαδή άγνοια και αμηχανία, ίδια με τη δική μου.

  Το μόνο πιο συγκεκριμένο πράγμα που είδα είναι μια παραπομπή στον Μπαμπινώτη, σε έργο που έχω και που θα κοιτάξω μόλις προλάβω.

 128. Μαρία said

  127
  Η συνθετική έκταση δεν είναι πάντα ο κανόνας, μπορεί να έχουμε και έκθλιψη.
  Δες εδώ. http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/structure/page_063.html

 129. sarant said

  128 Όλοι οι κανόνες στα αρχαία έχουν ένα κάρο εξαιρέσεις, φαίνεται

 130. Πέπε said

  @link 128:
  Φαίνεται ότι η έκταση αυτή προέρχεται από αναλογία προς περιπτώσεις συναίρεσης ανάμεσα στα 2 συνθετικά, που έδιναν, εξωτερικά, το ίδιο αποτέλεσμα.

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  125 – «Ευχαριστώ που επαληθεύεις την άποψη ότι η έλευση του Σύριζα ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ!» Μα είναι ολοφάνερο δεν επαληθεύω εγώ κάτι, αλλά εσύ γιατί χαίρεσαι, αναγκαίο κακό είναι για τους ολιγάρχες της οικονομικής ελίτ, είσαι ολιγάρχης, ή θεωρείς ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν καλύτερες και υπηρετούσαν τον λαό; Αν είσαι απλός δεξιός και πιστεύεις στον καπιταλισμό, σούχω νέα, ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ, έχει αντικατασταθεί από την τραπεζική και μονοπωλιακή δικτατορία της οικονομικής ελίτ. Ρίξε μια ματιά στην λειτουργία της Μέκκας του καπιταλισμού και του ελεύθερου εμπορίου και ανταγωνισμού τις ΗΠΑ, πρίν το 80 υπήρχαν δεκάδες μεγάλες τράπεζες, τώρα υπάρχουν μόνο 5 μεγαθήρια, » Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo και JP Morgan Chase, τις άλλες τις κατάπιαν. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην διατροφή και στην ενημέρωση, η Mossando ελέγχει πάνω από το 80% του καλαμποκιού και της σόγιας, και 4-5 ελέγχουν άλλο τόσο το κρέας και τα κοτόπουλα, ενώ άλλες τόσες ελέγχουν την ενημέρωση, είναι αυτός καπιταλισμός; είναι ελεύθερη αγορά; η πρώην ΕΣΣΔ μπροστά του ήταν αρσακειάδα. Όποιος πιστεύει πως στον δυτικό «δημοκρατικό» κόσμο έχει ελεύθερη επιλογή, κοιμάται όρθιος και πληρώνει ξενοδοχείο, ελπίζω να μην είσαι από αυτούς.

 132. spatholouro said

  127 κλπ
  Περί της έκτασης του αρκτικού φωνήεντος στο β΄ συνθετικό είναι διαφωτιστικός (αλλά πολύς για πληκτρολόγηση…) ο εξαίρετος Ν. Σηφάκις στον δεύτερο τόμο (σελ. 1439-1440) του τρίτομου έργου του «Μέγα Λεξικόν Γραμματικής» (Αρχαία-Νέα-Δημοτκή), εκδ. ΒΥΒΛΟΣ

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – Αναγκαίο γιατί και για ποιούς Γιάννη; Οι προηγούμενοι αναμφισβήτητα δημιούργησαν το κακό, αυτοί όμως τι κάνουν; το επικυρώνουν και το κάνουν μεγαλύτερο, και το χειρότερο; (για μένα καλύτερο) έσβησαν τις όποιες ελπίδες του εργαζόμενου λαού, για κάτι καλύτερο από μια αριστερή κυβέρνηση. Πλέον δεν έχουν σε τι να ελπίζουν, και μια κι από μικροί έχουν διδαχτεί να μη πιστεύουν στον εαυτό τους, είναι έρμαια στον κάθε δημαγωγό εθνοσωτήρα που θα του πλασάρουν οι επάνω.

  Υ.Γ – Την Κυριακή πιστεύω πως ο Κυριάκος έχει πολλές ελπίδες να κάνει την έκπληξη. Μετά την κωλοτούμπα του Τσίπρα από την Αμερική προς την Γερμανία, και τις αναφορές του κατά του ΔΝΤ, δεν τον βλέπω να βγάζει το 16, και μάλλον θα δούμε τον Κυριάκο πρωθυπουργό, με τους παντώς καιρού (σαν τον πρωθυπουργό ένα πράμα) ΑΝΕΛ για στήριγμα, και με τις ευχές της μαμάς Αμερικής, είδομεν.

 134. Μαρία said

  129
  Μα δεν πρόκειται για ένα κανόνα, πολύ περισσότερο για νόμο. Ο Ντεμπρούνερ περιγράφει και ερμηνεύει.

  130
  Και το 2ο συνθετικό με έκταση παγιώνεται έτσι που το συναντάμε και σε περιπτώσεις που το 1ο δεν τελειώνει σε φωνήεν. Συνήγορος κατα το κατήγορος.

 135. sarant said

  133 τέλος: Θεωρητικά, το φαβορί είναι ο Κυριάκος αφού τον υποστηρίζουν οι δυο χαμένοι. Δεν το αποκλείω να νικήσει, δεν το θεωρώ όμως πιθανό.

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  135 – Nα σου πώ, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τα νδτικα, αυτό το είπα ακριβώς για τον λόγο που ανέφερα. Εδώ έκαναν πρωθυπουργό τον ΓΑΠ για να μπεί το ΔΝΤ στην Ε.Ε και να την ελέγξουν, το ίδιο και με τον Τσίπρα, δεν μπορεί ξαφνικά να μη το θέλει ενώ είναι υπέρ της ονομαστικής διαγραφής του ελληνικού χρέους (η μοναδική προϋπόθεση για να ζωντανέψει η χώρα, αλλιώς….) όπως φώναζε κι ο Τσίπρας στην αρχή της διακυβέρνησής του (λέμε τώρα). Είπαμε, είναι πρωθυπουργός παντώς καιρού, αλλά δεν μπορεί να δαγκώνει το χέρι που τον τάϊζε-στήριζε.
  Από την άλλη, με λίγο ρετουσάρισμα και ΜΜΑ σμπρώξιμο, μιά χαρά θα φαίνεται ο Κυριάκος, ειδικά με τα σούργελα που έχει για αντιπάλους στην ΝΔ θα φαντάζει ιδανικός αντιτσίπρας, βάλε και τις ανέκαθεν καλές σχέσεις της οικογένειας με την μαμά Αμερική και δένει το γλυκό. Φυσικά προσωπικές υποθέσεις είναι αυτές χωρίς τεκμηρίωση, απλώς βασισμένες σε κάποιες «ανύποπτες» χρηματιστηριακές ειδήσεις, τίποτε παραπάνω. Το σίγουρο, είναι πως πλέον οι ΗΠΑ στοχεύουν οικονομικά άμεσα την Γερμανία, που προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε σώνεται, το 16 τελειώνουν τα ψέματα, δεν βγαίνει με τίποτα ο λογαριασμός των παραγώγων.

 137. 126, 131, 133:
  Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ. Υποθέτω ότι καταλάβατε περί τίνος πρόκειται (κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια). Αν όχι, ζήστε στον κόσμο σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: