Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης: Φεύγοντας ατρόμητος και ασυμβίβαστος
Posted by sarant στο 5 Ιανουαρίου, 2016
Εδώ και κάμποσο καιρό έχω αρχίσει να δημοσιεύω, κάθε δεύτερη Τρίτη, αποσπάσματα από το βιβλίο του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, “Ο άγνωστος ποιητής Άχθος Αρούρης” (εκδ. Ερατώ, 1995, εξαντλημένο), που είναι μια βιογραφία του παππού μου, του Νίκου Σαραντάκου (1903-1977), ο οποίος είχε το ψευδώνυμο Άχθος Αρούρης (που είναι ομηρική έκφραση και σημαίνει ‘βάρος της γης’).
Η σημερινή συνέχεια είναι η πεντηκοστή όγδοη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Όπως ίσως θα υποψιαστήκατε από τον τίτλο της, η σημερινή δημοσίευση είναι η τελευταία της σειράς, αφού αφηγείται τον θάνατο του ποιητή, του παππού μου. Σε δεκατέσσερις μέρες θα αρχίσω τη δημοσίευση άλλου βιβλίου του πατέρα μου -θα δούμε ποιο θα είναι αυτό.
Όπως ίσως θα θυμάστε, είχαμε σταματήσει την προηγούμενη συνέχεια με ένα ποίημα που έστειλε στον Νίκο Σαραντάκο ο φίλος του Στέλιος Ευαγγελινός από τη Μυτιλήνη για να του ευχηθεί περαστικά.
Το ποίημα του φίλου του ο Νίκος το πήρε στο παθολογικό τμήμα της «Αλεξάνδρας» όπου είχε μεταφερθεί στο τέλος του Γενάρη. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει καρκίνο του πνεύμονος σε προχωρημένο στάδιο. Με επιμονή της Ελένης, δεν του ‘πανε την αλήθεια. Ο ίδιος επέμενε πως είχε γρίπη, αλλά δε σχολίαζε την (παρηγορητική) αγωγή που του ‘καναν. Τις ακτινοβολίες τις έλεγε διαθερμίες. Στο κρεβάτι του νοσοκομείου δεν έμενε αργός. Μέσα σε μια βδομάδα ετοίμασε ένα φύλλο της «Φωνής της Προόδου» και επιμελήθηκε την έκδοση της συλλογής των ποιημάτων του «Της Κατοχής και του Στρατόπεδου». Μέρα με τη μέρα η κατάστασή του χειροτέρευε. Οταν του ήταν πια πολύ δύσκολο να γράφει, υπαγόρευε τα κείμενα στο γιο του ή στη γυναίκα του. Αλλά σε λίγο δε μπορούσε ούτε να μιλήσει, παρά μόνο ψιθυριστά. Ενα πρωί είπε στη νύφη του που τον επισκεπτόταν πρωί πρωί από το γειτονικό «Αρεταίειο» όπου εργαζόταν
— Σε παρακαλώ βρε Κική, διώξε αυτές τις θεούσες που με πιλατεύουν με τους σταυρούς και τα εικονίσματά τους. Στα χάλια που είμαι δε μπορώ να τους μπήξω φωνή. Πες τους πως είμαι άθεος και να σεβαστούν τις πεποιθήσεις μου.
Η νύφη του φρόντισε κι από τότε οι θεούσες δεν τον ξαναενόχλησαν. Μάντευε τη σοβαρότητα της θέσης του; Άγνωστο. Το γεγονός είναι πως έστειλε στο «Δημοκράτη» το παρακάτω πεζό κείμενο
ΕΝΥΠΝΙΟΝ
(Το «Ενύπνιον» είναι το τελευταίο γραφτό του Νίκου Σαραντάκου, που μας ταχυδρόμησε λίγες μέρες πριν ο θάνατος τον μεταφέρει από το «μουράγιο της Αχερουσίας» με το υπόσαθρον σκαφίδιόν του»…
Την είδε τη διαδικασία αυτή στο «Ενύπνιόν» του και την περιέγραψε ζωντανά, αλλά δεν μπόρεσε να την αποφύγει. Το σημείωμα που συνόδευε το γραφτό του είναι γραμμένο με το χέρι του, ενώ το άλλο κείμενο το υπαγόρευσε στη γυναίκα του, την Ελένη Σαραντάκου γιατί ο ίδιος, θανάσιμα καθηλωμένος στο κρεβάτι από βαριά αρρώστια, δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της γραφής μιας συνεργασίας).
Ακόμη οριζοντιωμένος χάρη στην κακεντρέχεια των ιών της γρίπης, θα επιχειρήσω να γράψω την ιστορία τους και να ξεσκεπάσω την κακοποιό δράση τους.
Μην περιμένετε ακρίβεια ούτε στις χρονολογίες ούτε και στα δεδομένα, γιατί δεν βρίσκομαι σπίτι μου να μπορώ να συμβουλευτώ πηγές, αλλά σε κλινική.
Κάπου μεταξύ 1925 και 1940 οι επιστήμονες, αντιλήφθηκαν ότι υγρά φιλτραρισμένα με ηθμούς πορσελάνης που επιστεύετο ότι δεν αφήνουν να περάσει τίποτα περιεχόμενο στο υγρό και ότι κάνουν τέλειο φιλτράρισμα, είχαν την ικανότητα να προκαλούν μολύνσεις. Αυτό τους έβαλε σε τεράστιες ανησυχίες. Συμπεράνανε πως μέσα στα υγρά αυτά υπήρχαν κάποιες λεπτεπίλεπτες ουσίες που περνάνε κι απ’ τα φίλτρα της πορσελάνης ακόμα και που τις ονόμασαν «διηθητούς ιούς».
Φυσικά με τα μικροσκόπια της εποχής εκείνης ήταν απολύτως αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε ανίχνευση. Θα ‘τανε σα να ψάχνει ένας εκ γενετής τυφλός να βρει μια μαύρη γάτα σε ένα θεοσκότεινο τούνελ την πιο ζοφερή νυχτιά της χρονιάς.
Αργότερα – δυστυχώς χρονικό προσδιορισμό δεν μπορώ να κάνω – με την εφεύρεση των ηλεκτρονικών μικροσκοπίων που έχουν την ικανότητα να μεγεθύνουν τα αντικείμενα πολλές χιλιάδες φορές περισσότερο από τα συνηθισμένα, άρχισε να χύνεται κάποιο φως στην υπόθεση των ιών.
Διαπιστώθηκε, να πούμε, πώς στο χώρο μιας τελείας κάθονται ανέτως…250 χιλιάδες μικρόβια. Και ότι στη ράχη καθενός μικροβίου μπορούνε να άνετα να κάτσουνε καμμιά εικοσαριά χιλιάδες ιοί.
Αυτό δίνει μια κάποια ιδέα της μικροσκοπικότητας αυτών των απαίσιων δημιουργημάτων.
Οι διηθητοί ιοί δεν είναι εξ ολοκλήρου ζωντανά είδη. Βρίσκονται στο «μεχμέτιον» ανάμεσα στη ζωντανή και την νεκρή ύλη.
Η λέξη «μεχμέτιον» παραφθορά του μεταίχμιου, είναι από κείνες τις κοτσάνες που χρησιμοποιούν συχνά οι ημιμαθείς όταν προσπαθούν να φανούν μορφωμένοι. Ομως τώρα που τα «μεχμέτια» έχουν αρχίσει να μας κάνουν το ζόρικο, νομίζω πως η χρησιμοποίησίς της μπορεί να γίνεται επίκαιρη.
Η φθοροποιά δράση των ιών είναι ποικίλη, και είναι αδύνατον να εκτεθεί με λίγες γραμμές. Αρκεί να σημειωθεί ότι πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και προσβάλλουν τα κύτταρα, πολλές φορές σε βαθμό καταστροφικό.
Την ίδια λαχτάρα κάνουν και στα μικρόβια (μικροβιοφάγοι) που πολλά είναι όχι απλώς ευεργετικά αλλά χρησιμότατα στον οργανισμό μας. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των διεργασιών είναι πολλές φορές ολέθρια για τον άρρωστο. Και δεν υπάρχει κανένα μέσον αμύνης εναντίον τους, τίποτα δεν τους σκοτώνει τους άτιμους. Μόνον ο οργανισμός με κατάλληλη τόνωση, ανάπαυση και άλλες προϋποθέσεις μπορεί να τους εξοντώσει.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . .
Ο Λουκιανός σ’ έναν χαριτωμένο διάλογό του που επιγράφεται «Κατάπλους ή τύραννος» μας παρουσιάζει το Χάρο καθισμένο δίπλα στην Κλωθώ στο μουράγιο της Αχερουσίας πλάι στο αραγμένο «πορθμείο», να περιμένει τους πεθαμένους που φέρνει ο Ερμής.
Το φορτίο φτάνει, κι αρχίζει η επιβίβαση των πεθαμένων μέσα σε σπαρταριστά επεισόδια. Ο Χάρος παρατηρεί:
– «Υπόσαθρον εστι το σκαφίδιον και διαρρεί τα πολλά». Είναι λίγο σάπιο τα καϊκι και κάνει νερά.
Ετσι τους υποχρεώνει να μπαίνουν όλοι τους μέσα χωρίς να πάρει μαζί του κανένας τίποτα. Ενας αθλητής, φοβερά σωματώδης πάει να μπει. Ο Χάρος τον εμποδίζει.
– Ε, άσε με να μπω Χάρο. Γυμνός είμαι.
– Τί γυμνός είσαι μωρέ, αφού είσαι ντυμένος τόσα κρέατα. Μονάχα να πατήσεις στην κουπαστή θα μπατάρει το καϊκι. Πέταχ’τα όλα.
Ο τύραννος Μεγαπένθης, αφού επανειλημμένα προσπαθεί να δωροδοκήσει την Κλωθώ να τον αφήσει να φύγει, υποχρεώνεται ν’ αφήσει στη μπάντα τα αγάλματα και τα μνημεία, τα στεφάνια, τις αρπαγμένες περιουσίες, τη σκληρότητα, την κακοήθεια κι όλα τ’ άλλα εφόδια ενός τυράννου κι επειδή δεν θέλει να μπει μόνος του, τόνε πάνε σηκωτό και τόνε δένουνε στο κατάρτι.
Το καϊκι σαλπάρει.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Εγώ βρισκόμουνα εκεί από την αρχή της ιστορίας. Ενα φοβερό σύννεφο από ιούς μ’ είχε στριμώξει με την αγαθή πρόθεση να με στείλει στον άλλο κόσμο. Φαίνεται ότι χαμένος μέσα στο σύννεφο των αοράτων όντων ήμουνα αθέατος γιατί ούτε ο Αιακός ούτε κανένας άλλος με είδε. Είχα ζυγώσει το μουράγιο ακριβώς την ώρα που έλεγεν ο Χάρος.
«Υπόσαθρον εστι το σκαφίδιον».
Αυτό με ξύπνησε. Δε θες να πάθω καμιά λαχτάρα και να πνιγώ στην Αχερουσία με τέτοιο καϊκι;
Κι άρχισα ένα δαιμονισμένον αγώνα ενάντια στα εξάκις εκατομμύρια των ιών και τους υποχρέωσα να με ξαναφέρουνε στο κρεββάτι μου.
Αρχές Μαρτίου οι δικοί του τον πήραν για να πεθάνει στο σπίτι. Εκδηλώνοντας μιαν απροσδόκητη φιλαρέσκεια ζήτησε να ανακαινίσουν ριζικά τον κοιτώνα του, να αντικαταστήσουν το διπλό κρεβάτι με δύο μονά και να αλλάξουν τις κουρτίνες των παραθύρων με άλλες πιο ανοιχτόχρωμες.
Ο Κώστας Μίσσιος στο βιβλίο του «Οι δικοί μου άνθρωποι», γράφει για τις τελευταίες μέρες του ποιητή:
Ήταν απομεσήμερο Πέμπτης. Μαζί του βρισκόταν ο γιος του ο Μίμης με την Κική τη γυναίκα του, ο Μιχάλης, ο Γιώργος, τ’ αδέλφια του κι εγώ. Έδειχνε πως δε θα κρατούσε πολύ. Χλωμός, αδύνατος, μόλις κατάφερνε να στηριχθεί σε δυο μαξιλάρια, ακουμπισμένα στον τοίχο. Φαίνεται ότι διαισθανόταν το τέλος που πλησίαζε. Στο βλέμμα του είχε αρχίσει να περιπλανιέται η άχνα του σκοταδιού. Μου έγνεψε ανάλαφρα.
— Τί έγινε; ψιθύρισε
Η ερώτηση πήγαινε σε κουβεντολόι μας της προηγούμενης μέρας. Έβλεπε πως δεν υπήρχε κάποια καλυτέρευση εδώ και πίστεψε ότι ένα ταξίδι στο εξωτερικό θα τον βοηθούσε. Μου είχε ζητήσει να ψάξω τι διατυπώσεις χρειάζονταν. Αυτές ήθελε κείνη τη στιγμή να μάθει.
— Θα μας πάρει κάποιος χρόνος θείε Νίκο για το Λονδίνο, εγκρίσεις, διαβατήρια, ένα σωρό.
Τότε πετάχτηκε η Κική
— Τι Λονδίνα και Παρίσια μου λέτε, για την περίπτωση του πατέρα, η Μόσχα είναι η ελπίδα μας.
Ζωήρεψε το χρώμα του Σαραντάκου, λες και πέρασε μέσα του το κόκκινο της φωτιάς. Τα μάτια του λαμπυρίσανε και γαληνέψανε και στα χείλη του ξεπετάχτηκε ένα αδιόρατο χαμόγελο. Σήκωσε αργά το χέρι του σα να μιλούσε σε χιλιάδες ανθρώπους:
— Η Μόσχα, είπε, η Μόσχα, είναι η ελπίδα όλου του κόσμου.
Είχε καταλάβει κι ο ίδιος πως το τέλος πλησίαζε, αλλά δεν ήθελε να το δείξει στους δικούς του. Με τρόπο και σα να συζητούσε με τους δικούς του μακρινές προοπτικές, ρύθμισε ορισμένες οικονομικές εκρεμότητες και κατόπιν φέρνοντας την κουβέντα σε ιστορικά θέματα, αναφέρθηκε στην καθιέρωση του σταυρού ως συμβόλου από τα πανάρχαια χρόνια, πολύ πριν το χριστιανισμό και είπε απευθυνόμενος κυρίως στο γιο του:
— Αυτό το ωραίο σύμβολο του ήλιου και της φωτιάς, οι χριστιανοί το συνδέσανε με το θάνατο και μάλιστα μαρτυρικό θάνατο. Δε θα ‘θελα να ‘χω πάνω από το κεφάλι μου σύμβολα θανάτου.
Ηταν σαφής υπόδειξη να μη βάλουν σταυρό στον τάφο του.
Ως την τελευταία του στιγμή κράτησε ασυμβίβαστος τις φιλοσοφικές πεποιθήσεις του. Ούτε μια στιγμή δε λιποψύχησε, ούτε μια στιγμή δεν παραπονέθηκε. Πέθανε το μεσημέρι της 24 Μαρτίου, τη μέρα των γενεθλίων του.
Γς said
Καλημέρα
επιτρέψτε νου να προωθήσω μια ανακοίνωση για το αγοράκι μιας φίλης μας που έχει απόλυτη ανάγκη για αιμα και αιμοπετάλια
http://caktos.blogspot.gr/2016/01/a.html
ευχαριστώ
Κουνελόγατος said
«Σε δεκατέσσερις μέρες θα αρχίσω τη δημοσίευση άλλου βιβλίου του πατέρα μου -θα δούμε ποιο θα είναι αυτό».
Να βάλεις ένα από αυτά: 🙂
1.»Χαράλαμπος Κανόνης – η ζωή και ο θάνατος ενός ανθρώπου» (1987), χρονικό.
2.»Απάντηση σε πέντε ερωτήματα» (1991), πολιτικό δοκίμιο.
3.»Τα Έπη των Αριμασπών» (2004), μυθιστόρημα.
4.»Γιατί η θεία μου μπορεί και να πήγε στον Παράδεισο» (2006), διηγήματα.
5.»Μαθητές και Δάσκαλοι» (2008), χρονικό.
Καλημέρα σας.
spiral architect said
Καλημέρα.
[..] κάποιες λεπτεπίλεπτες ουσίες που περνάνε κι απ’ τα φίλτρα της πορσελάνης ακόμα και που τις ονόμασαν «διηθητικούς ιούς». [..]
Διηθητούς ιούς ίσως θα’ πρεπε να γράψει, ε;
leonicos said
Καλά… κι εγώ έγραψα κάποτε πειστικός αντί για πιστός
Αλλά πάλι ο Γς στη γωνία περιμένει τα άρθρα;
Μήπως του τα στέλνει ο Νοικοκύρης και τα προωθεί μαζί με το π΄ρώτο σχόλιό του;
Συνωμοσία μού μυρίζει
Παναγιώτης Κ. said
«…στο χώρο μιας τελείας κάθονται ανέτως…250 χιλιάδες μικρόβια. Και στην ράχη καθενός μικροβίου μπορούνε άνετα να κάτσουνε καμμιά εικοσαριά χιλιάδες ιοί».
Τέλειος δάσκαλος ο παππούς Σαραντάκος. Την επιστημονική γνώση την έκανε διδάξιμη. Αυτό οι σύγχρονοι της Διδακτικής το λένε «Αρχή της Μεταφοράς». Δηλαδή, η επιστημονική γνώση μετασχηματίζεται καταλλήλως ώστε να καταστεί διδάξιμη.
Το μαθηματικό της Αθήνας το οποίο τελείωσα καμία σχέση με την συγκεκριμένη Αρχή.
Ακόμη και σήμερα που βλέπω τα περισσότερα βιβλία εκείνης της εποχής τα αποδοκιμάζω.
Πριν από χρόνια που έκανα αυτή την παρατήρηση σε κάποιο πανεπιστημιακό και συμφώνησε μαζί μου.Μου πρόσφερε δε την πληροφορία ότι πολλοί από εκείνους που δίδασκαν έκαναν το μεταπτυχιακό τους ή το διδακτορικό τους διδακτέο μάθημα.Τόσο υπεύθυνα πράγματα δηλαδή… 😦
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
2: Κάποιο από αυτά θα είναι 🙂
3: Καλά λες, το διόρθωσα.
Παναγιώτης Κ. said
Ψηφίζω…Μαθητές και Δάσκαλοι.Δεν γνωρίζω το περιεχόμενό του αλλά από τον τίτλο του εικάζω ότι θα δίνει καλές αφορμές για σχόλια.
leonicos said
Να γράψω ‘ωραίο κι αυτό’; τώρα;
άσε με!
leonicos said
Ψηφίζω ‘Κανόνη’
Για να χτυπάω τον Γς
atheofobos said
Το συγκλονιστικό αυτό κείμενο μου θύμισε την ευρέως διαδεδομένη πίστη εκείνων των χρόνων στους αριστερούς ασθενείς ότι:
— Η Μόσχα, είπε, η Μόσχα, είναι η ελπίδα όλου του κόσμου.
Με αυτή την ελπίδα είχαν μεταφέρει και τον αξέχαστο Λοΐζο στην Μόσχα στην οποία και πέθανε.
Για την ψευδαίσθηση αυτή έχω γράψει σχετικά στο ποστ μου
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΕΠΙ ΥΠΑΡΚΤΟΥ
http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2013/08/blog-post_29.html
Στα πλαίσια του συνεδρίου επισκεφτήκαμε και το Ογκολογικό Νοσοκομείο της Μόσχας.
Όπως μου είπε η συνάδελφος που είχε σπουδάσει εκεί, αυτό φτιάχτηκε με «εθελοντική» εργασία τις Κυριακές από τους εργαζόμενους σε συνθήκες ευημερίας στην πιο πλέρια δημοκρατία, όπως γράφει ο ΔΚ.
Το πιο ωραίο είναι ότι εκείνα τα χρόνια πολλοί Έλληνες πεπεισμένοι για την υπεροχή της σοβιετικής ιατρικής κατέφευγαν εκεί για θεραπεία του καρκίνου τους. Το ογκολογικό της Μόσχας δεν διέθετε ακόμα στο ακτινοθεραπευτικό του τμήμα συσκευή betatron, όταν ήδη στην Ελλάδα ο Άγιος Σάββας το χρησιμοποιούσε από καιρό, προσφορά του μακαρίτη Π. Αγγελόπουλου ο οποίος, παρεμπιπτόντως όταν μετά καμιά 20τια το μηχάνημα “εξεμέτρησε το ζην” το αντικατέστησε αμέσως με ένα νέο τελευταίας τεχνολογίας.
Το δεύτερο σημείο που με άγγιξε ήταν όταν διάβασα:
Ηταν σαφής υπόδειξη να μη βάλουν σταυρό στον τάφο του.
Θυμήθηκα την κωμικοτραγική στιχομυθία που είχα όταν πήγα να παραγγείλω μια πλάκα για τον τάφο της μητέρας μου.
-Τι να γράψουμε επάνω με ρώτησε ο μαρμαράς.
-Το όνομα της και από κάτω Γιατρός.
-Να γράψουμε έτος γεννήσεως και θανάτου;
-Οχι!(σκέφτηκα μέσα μου, θέλεις να στριφογυρνάει στον τάφο της μιας και όλη της την ζωή απέφευγε να λέει την ηλικία της;)
-Να βάλουμε από κάτω ένα σταυρό;
-Όχι! (ήταν και αυτή άθεη)
Οπότε ο μαρμαράς πιστεύοντας ότι έπεσε σε τσιφούτη γιό μου είπε το αμίμητο:
-Μα γιατί, μόνο 3000δρχ κάνει;
Γς said
4@Λεώ
>Αλλά πάλι ο Γς στη γωνία περιμένει τα άρθρα;
Όχι δεν είχα προλάβει να διαβάσω το άρθρο. Η ίδια πάθηση και στην περίπτωση του πιτσιρικά της έκκλησης γα αιμοπετάλια.
Και στην πρώην γυναίκα μου δεν της είχαμε πει ότι είχε καρκίνο. Και μας διευκόλυνε αφάντατα υποδυόμενη ότι το αγνοούσε.
Ο πατέρας μου όμως δεν το ήξερε. Ηρθα με την κόρη μου απ την Αμερική για να τον πάρουμε. Ανένδοτος. Οπότε του έσκασα το μυστικό.
Και ηρέμησε. Που ανησυχούσε μήπως έχει καρκίνο.
sarant said
10 τέλος: Ωραίο αυτό!
spiral architect said
Μελαγχόλησα. Να δούμε, πότε θα κόψουμε και μεις το τσιγάρο … 🙄
Παναγιώτης Κ. said
…το μουράγιο της Αχερουσίας…οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για Άγιο Πέτρο εμείς σήμερα.
Πεθαίνει λοιπόν κάποιος και βρίσκεται στην πόρτα όπου τα πράγματα τα ρυθμίζει ο Άγιος Πέτρος.
-Δεν ξηγήθηκες ωραία, λέει στον Άγιο.( Ναι ήταν και λίγο μάγκας 🙂 )
Γεμάτος προσήνεια ο Πέτρος απορεί:
-Τι θέλεις να πεις; Δεν σε καταλαβαίνω.
-Να με τελείωσες μια και έξω χωρίς να με προειδοποιήσεις για να…ετοιμαστώ.
-Δεν έχεις δίκιο του λέει.
Θυμάσαι τότε που στα καλά του καθουμένου μπουρδουκλώθηκες και έπεσες στο έδαφος και μάλιστα θυμάμαι ότι είχες απορήσει πως σου συνέβη αυτό.
-Ε και, τι σήμαινε το πέσιμό μου εκείνο;
-Θυμάσαι πάλι που σε είχε πιάσει η γρίπη και δεν έλεγε να σε αφήσει και εσύ πάλι απορούσες και έλεγες «βρε να πάρει η ευχή τι μου έχει συμβεί; εγώ στα προηγούμενα χρόνια την έβγαζα στο πόδι».
Εσύ πάλι όταν είχες βγει στη σύνταξη στενοχωριόσουν που σύγκρινες τον εαυτό σου με εκείνον πριν βγεις στη σύνταξη. Τότε που έλεγες: «βρε πως άλλαξαν τα πράγματα!που η εποχή που εδώ πατούσα και εκεί βρισκόμουν».
-Τι θέλεις να μου πεις με όλα αυτά Άγιε;
-Πόσο ξεχωριστή προειδοποίηση ήθελες άνθρωπέ μου;Όλα αυτά και πολλά ακόμα δεν σου αρκούσαν;
Υ.Γ Το ανέκδοτο μου το είπε η μάνα μου 89 ετών. Το μοιράζομαι μαζί σας γιατί το βρήκα αρκετά φιλοσοφημένο.
Παναγιώτης Κ. said
@10. Παρόμοιες διαπιστώσεις για το σύστημα υγείας στην ΣΕ για εκείνη την εποχή κάνει η Έλλη Παππά (σύντροφος του Μπελογιάννη).
Το βιβλίο είναι: «Μαρτυρίες μιας διαδρομής».
Γς said
14:
Βαρέθηκε κι ο Αγιος Πέτρος να ψάχνει στα κιτάπια του για τοις αμαρτίες του καθενός κι άρχισε να τους στέλνει στην Κόλαση ή τον Παράδεισο με βάση τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Στο τέλος κατέληξε να στέλνει στον Παραδεισο τους φαλακρούς και στην Κόλαση τους μαλλιάδες.
Εσκυψε και το κεφάλι του, έκλεισε τα μάτια του και ψηλαφούσε το κεφάλι τους.
Το βλέπει κι ένας μαλλιάς και πέρασε το τεστ με προτεταμένα τα γυμνά οπίσθιά του.
Τον έστειλε προς τον παράδεισο. Κι απάνω που ανέβαζε τα παντελόνια του, ακούεύει τον Αγιο:
-Και πούσαι βλάμη, να πλένουμε και κάνα κώλο που και που…
Κουνελόγατος said
10. – 15. Και ο γνωστός Ζάχος για τη νοσηλεία της Τζένης Καρέζη επίσης… μετά συγχωρήσεως…
Ζάχος Χατζηφωτίου: «Η Τζένη πέθανε γιατί ο Καζάκος την πήγε στη Ρωσία»
Ανοιχτό «κατηγορώ» εξαπολύει ο Ζάχος Χατζηφωτίου εναντίον του Κώστα Καζάκου με αφορμή τον χαμό της Τζένης Καρέζη.
Ο μπον βιβέρ δημοσιογράφος ούτε λίγο ούτε πολύ, σε συνέντευξή του στο Εγώ, θεωρεί υπεύθυνο τον μετέπειτα σύζυγο της ηθοποιού –υπήρξε πρώτος σύζυγός της ο Ζάχος Χατζηφωτίου- για τον θάνατο της αξέχαστης Τζένης Καρέζη. «Με την Τζένη έκανα παρέα αφού χωρίσαμε. Όταν αρρώστησε, βρήκα έναν άριστο γιατρό στο Λονδίνο. «Έχω χειρουργήσει χίλιες με το ίδιο πρόβλημα και ζουν όλες», μου είπε. Είχα έτοιμο τον Εγγλέζο, όμως ο «άλλος» (σ.σ. ο Κωνσταντίνος Καζάκος) την έστειλε στη Ρωσία. Τίποτα δεν είχε. Είχε έναν καρκίνο στο περιθώριο της μήτρας. Η κόρη μου είχε το ίδιο πράγμα. Και εγχειρίστηκε. Δεν μας το είπε. Πήγε μόνη της στην Αμερική. Το μάθαμε όταν μας τηλεφώνησε μετά από το ξενοδοχείο» είπε ο δημοσιογράφος αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως θεωρεί τον Κώστα Καζάκο υπεύθυνο για τον χαμό της αξέχαστης Τζένης.
Γιάννης Ιατρού said
13: Το link όλα τα λεφτά! 50Χ το κλίκαρε ο Γς (όχι που λένε ότι δεν μπορείς να μετρήσεις τα κλίκ….) 🙂
Corto said
Διακριτικές και σεμνές επιτύμβιες στήλες που αποπνέουν πνευματικότητα:
http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/humor/palatia-ston-allo-kosmo-gia-ta-tekna-ths-rwsikhs-mafias.3295872.html
Γς said
18:
>50Χ το κλίκαρε ο Γς
Μαρτυριάρη
Γιάννης Ιατρού said
20: τηλέφωνο πήρες;
cronopiusa said
Γς, διαταγή εξετελέσθει, περαστικά!
Αtheofobos
Spiral architect
Νικοκύρη, ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τόσο μύχιες στιγμές, οι αγαπημένοι σου γίνανε δικοί μας και συμπάσχουμε, να ζήσετε και να τον θυμόσαστε
Καλή σας μέρα!
Γς said
22:
>Γς, διαταγή εξετελέσθει
Ποια διαταγή Κρόνη;
Γς said
21:
Ναι Γιάννη.
Προδιαγραφές ως έχουν
Παναγιώτης Κ. said
@16 🙂 🙂 🙂
Υπόμνημα: Μία φατσούλα =χαμόγελο, δύο= γέλιο, τρείς=ξέσπασμα + γέλιο διαρκείας.
Παναγιώτης Κ. said
Νικοκύρη, διαπιστώνω απουσίες. Το έχουν οι μέρες;
Τι λένε οι… στατιστικές από προηγούμενες χρονιές για την ίδια περίοδο;
cronopiusa said
Γς, για
«το αγοράκι μιας φίλης μας που έχει απόλυτη ανάγκη για αιμα και αιμοπετάλια»
Γς said
Δλδ;
Stazybο Hοrn said
26: Για το διάστημα 1-8 Ιανουαρίου, έτος-πλήθος σχολιαστών-πλήθος σχολίων
gpoint said
Συγκινητικό το σημερινό
Γς said
29:
Φοβερός.
Κάτι ανάλογο πήγα να κάνω με συμβατικά εργαλεία…
Γιάννης Ιατρού said
29: Ωραίος 🙂

Γιάννης Ιατρού said
32: Ούπς,
2016Γιάννης Ιατρού said
29: Το διάστημα 1-8 … Το 8 είναι σωστό;
Alexis said
Μελαγχολικό αλλά ωραίο το σημερινό Νίκο!
Ποιές ήταν οι θεούσες που ενοχλούσαν τον παππού;
#18: Πράγματι!
(Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει) 😀
gbaloglou said
10 Πρώην Κνίτης μού είχε κάποτε αναφέρει την θεραπεία του Σολτζενίτσιν από τον καρκίνο στομάχου (γνωστού για την δυσκολία αντιμετώπισης) ως ένδειξη ανωτερότητας της Σοβιετικής Ιατρικής: όταν το ανέφερα αυτό, αρκετά χρόνια μετά, στην πρώην καλή του και πρώην Κνίτισσα, καρκινολόγο πλέον (κατά κάποιον τρόπο), χαμογέλασε και είπε «μάλλον είχαν κάνει λάθος διάγνωση οι Σοβιετικοί γιατροί» 🙂 🙂 [Αυτό που διαβάζω τώρα είναι ότι οι Σοβιετικοί γιατροί δεν διέγνωσαν εξ αρχής την καρκινική φύση του όγκου.]
Stazybο Hοrn said
29: 1-
87 Ιανουαρίου είναι τα διαστήματα. Nα έβλεπα το 2-7 μήπως;ή 2-6;
Stazybο Hοrn said
Ωχ, δεν έκλεισα την ετικέτα strong…
Γιάννης Ιατρού said
37: Μα σήμερα έχουμε 5 Ιαν. Επομένως, λέω, αντιπροσωπευτική (για το 2016) θα ήταν η σύγκριση … έως και 4/1/2016
Stazybο Hοrn said
Βάζω το διάστημα αργιών από πρωτοχρονιά και μετά…
Stazybο Hοrn said
Και, ναι, το διάστημα αυτό για το 16 είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Γιάννης Ιατρού said
41: Μία υποτυπώδης αναγωγή (μέσος όρος 4 ημερών 2016 Χ 7) δίνει αποτελέσματα όπως (περίπου) το 2015 (109 & 574 αντίστοιχα για το ’16)
Stazybο Hοrn said
Άντε, να, ορίστε: Από 2/1 έως μεσημέρι παρά 1΄΄ (11:59:59) της 5/1:
Stazybο Hοrn said
Ψέματα λέω τόση ώρα, αφού το αρχείο μου για τα σχόλια έχει σταματήσει στις 20:24 της 3/1. Συγγνώμη για την αναστάτωση. Μπορούν να μετρηθούν, πάνω κάτω χειροκίνητα, αφού σε 6-7 ποστ κινήθηκαν (μην ξεχάσετε την κωλοτούμπα). Μπορώ ίσως να τα μετρήσω και στο feed των σχολίων.
Σκύλος said
Αυτές οι θεούσες που ενοχλούσαν τον παππού, πρέπει να ήταν από τις εκκλησιαστικές οργανώσεις «Ζωή» και «Σωτήρ», που τότε κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτες στα νοσοκομεία, ενοχλώντας προσωπικό και -κυρίως- νοσηλευόμενους. Φυσικά, οι ίδιες θεωρούσαν ότι προσέφεραν κοινωνικό έργο.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD_%C2%AB%CE%97_%CE%96%CF%89%CE%AE%C2%BB
Βάταλος said
Αγαπητοί κύριοι Ιατρού και Στάζυμπε,
τί προσπαθείτε να αποδείξητε; Ότι τας τελευταίας ημέρας το Σαραντάκειον Ιστολόγιον πηγαίνει κατά διαόλου; Μα αυτό είναι ηλίου φαεινότερον, και δεν χρειάζεται να βγάζετε τα μάτια σας με επουσιώδεις στατιστικάς που δεν κατανοείτε: Η Αλέξα το έχει σήμερον εις την 1.005ην θέσιν των εν Ελλάδι Ιστοτόπων, τουτέστιν απώλεσε τριάκοντα θέσεις εις 5 μόνον ημέρας. Την λύσιν σάς την έχω είπει: Αφήσατε τον γερο-Βάταλον να εκφράζεται ελευθέρως. Είναι ο μόνος τρόπος να μή κατακρημνισθή και πάλιν το Σαραντάκειον ιστολόγιον εις την 2.675ην θέσιν, εξ ής το παρέλαβεν ο γέρων Βάταλος την περασμένην Άνοιξιν και το έφθασεν μέχρι της 922ας θέσεως εις τα μέσα Δεκεμβρίου. Αι συνεχείς απειλαί της πορτοκαλιάς κάρτας (υπό την ασφυκτικήν πίεσιν της κλίκας του Μεταλληνού) και αι συκοφαντίαι ωρισμένων εξ υμών των μπολσεβίκων αναγνωστών εναντίον του, ωδήγησαν εις την συνεχή πτώσιν του τελευταίου 20ημέρου…
1) Διατί ο κ. Σαραντάκος δεν μάς λέγει ποίαι ήσαν αυταί αι θεούσαι που προσεπάθουν να επαναφέρουν εις την πίστιν του Ραββίνου Χριστού τον πάππον του; Ανήκον εις παρεκκλησιαστικάς οργανώσεις; Ήσαν κυρίαι της επισήμου Εκκλησίας;
2) Διατί η σύζυγος του ποιητού η Ελένη, απηγόρευσεν εις τους ιατρούς να του είπουν ότι έχει καρκίνον; Μήπως διότι εφοβείτο μή τα φτιάξη με καμμίαν μικρούλαν διά να χαρή τας τελευταίας του στιγμάς και της γράψη την περιουσίαν του; Εν Αμερική όπου έζησα επί 30 και πλέον έτη, ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ (εις μερικάς Πολιτείας αυτό είναι υποχρεωτικόν διά Νόμου!) και μόνον εις το αποβλακωμένον Ρωμέικον σχεδόν το 90% των συγγενών αποκρύπτει από τον καρκινοπαθή την αλήθειαν διά να μή διαθέση κατά βούλησιν την περιουσίαν του. Είναι μέγα θέμα αυτό και οφείλεται εις το ότι η Ορθοδοξία έχει κάμει ανηθίκους και λαμόγια τους Ρωμιούς.
3) Το πλέον ενδιαφέρον σημείον της εκπληκτικής σημερινής αναρτήσεως του κ. Σαραντάκου είναι το σημείον όπου ο πάππος του εναποθέτει τας ελπίδας του εις την Μόσχαν και αναφωνεί: «Η ΜΟΣΧΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»!..
ΕΡΩΤΩ: Είναι δυνατόν είς τόσον ευφυής και μορφωμένος άνθρωπος ως ο πάππος Σαραντάκος να μή έχη ψυλλιασθή εις ποίον βρωμερόν επίιπεδον είχε φέρει το Ξανθόν Γένος ο Μπολσεβικισμός; Η ελπίς είναι χρήσιμον πράγμα, άλλωστε και οι Γαλιλαίοι επιβιώνουν επί 20 αιώνας επειδή οι Ραββίνοι των (Σαούλ + Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ) τους έχουν υποσχεθή την Δευτέραν Παρουσίαν όσο ζούν!.. Αλλά πίπτω από τα σύννεφα μανθάνων πόσον έξω έπεσεν εις τας εκτιμήσεις του και τας προσδοκίας του ο πάππος Σαραντάκος: Κατ’ αρχάς είναι απίστευτον να μή καταλάβη ότι έχει καρκίνον (καπνιστής γάρ) και να νομίζη μέχρι τέλους ότι έχει γρίππην. Και κατά δεύτερον, να αποθνήσκη και να εναποθέτη τας ελπίδας του εις την Μόσχαν και τους αποτυχημένους Μπολσεβίκους!..
4) Συγχαίρω εξ βάθους καρδίας τον κ. Κουνελόγατον (σχόλιον 17) που ετόλμησε να αποκαλύψη ότι ο μπολσεβίκος ηθοποιός Καζάκος επήρε εις τον λαιμόν του την Ευγενίαν Καρπούζη (θυγατέρα του μεταξικού και Χίτου γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Καρπούζη, τον οποίον εγνώρισα εκ του σύνεγγυς και δύναμαι να μαρτυρήσω πόσον πικραμένος ήτο που οι μπολσεβίκοι είχον κάμει πλύσιν εγκεφάλου εις την πανεύμορφον Τζένην με αποτέλεσμα να γίνη φανατική κομμουνίστρια) και ότι ο πρώην σύζυγός της Ζάχος Χατζηφωτίου ηδύνατο να την σώση με μίαν απλήν εγχείρησιν εν Λονδίνω. Πρόκειται διά Μέγα Σκάνδαλον, δι ό δεν ομιλεί κανείς επί 25 έτη!.. Τόσον μεγάλη είναι η δύναμις των Μπολσεβίκων εις το Ρωμέικον: Έχουν επιβάλει λογοκρισίαν και το 99% των Ρωμιών αγνοεί παντελώς πόσον αδίκως εχάθη η Τζένη Καρέζη, εξαιτίας των αλμπάνηδων ιατρών της Μόσχας
5) Περαίνων, συγχαίρω τον Αλέξιον Τσίπραν που δεν θα υπάγη αύριον εν Πειραιεί διά τον Αγιασμόν των Υδάτων, προκειμένου να στείλη έν μήνυμα εις τον ομοφοβικόν Δεσπότην Σεραφείμ Μεντζελόπουλον
http://www.protothema.gr/politics/article/541932/den-tha-paei-sta-theofaneia-o-tsipras-logo-serafeim-kai-sumfonou-sumviosis
Μετά πάσης τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
cronopiusa said
Τα παξιμάδια Θανάσης Παπακωνσταντίνου /Σωκράτης Μάλαμας
Βαρκάρη του Αχέροντα
Σ΄ έχουν ξεδιαλεγμένο
Να ΄χεις μολύβι στην καρδιά
Στα μάτια νυχτερίδες
Κι όσους ρωτάν για συγγενείς
Να λες πως δεν τους είδες
Ήρθα κι εγώ ένα πρωινό
Που χαν τα χόρτα πάχνη
Μήτε στη βάρκα σου να μπω
Ούτε για να ρωτήσω
Στην όχθη μόνο να σταθώ
Και να σου τραγουδήσω
Φοράει ο μέρμηγκας γυαλιά
Κι οι πέτρες έχουν γένια
Έχεις κι εσύ κακόμοιρε
Κουπιά σε μαύρα χάλια
Που μόλις πέσουν στο νερό
Λιώνουν σαν παξιμάδια
Σκύλος said
46
Γέροντα στωμύλε και παπαρόμυθε,
προσβάλλεις…
Stazybο Hοrn said
44: Ορίστε, έγινε η καταμέτρηση μέσω του comment feed. Από 2/1 μέχρι 5/1, μεσημέρι παρά ένα δευτερόλεπτο, πλήθος σχολιαστών και σχολίων ανά χρονιά:
Stazybο Hοrn said
Τι άλλο θα ανεχτεί ο νικοκύρης;
cronopiusa said
το παγιδευμένο μου σχολιάκι αναφέρεται στις πηγές του στωμύλου και παπαροπαραμυθατζή
εσκατογέροντα
Πάνος με πεζά said
Tώρα, τσακώνεστε για πεθαμένους ανθρώπους…Ορίστε, κι ο Μάνος Λοϊζος πήγε με καρκίνο στη Μόσχα. Ε και;
Συγκινητικό το τελευταίο απόσπασμα. Αλήθεια, τα βιβλία υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή προφανώς, για ν’ ανεβαίνουν; Γιατί δεν τολμώ να φανταστώ κάτι διαφορετικό !
Θα αναμε(ί)νουμε το επόμενο !
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
Γιάννης Ιατρού said
49: Στάζυ, κάτι σού ‘στειλα
Γιάννης Ιατρού said
Τώρα διάβασα τα σχόλια του γνωστού λασπολόγου. Απίστευτο! 😦
Γιάννης Ιατρού said
49: Και το σχετικό γράφημα των στοιχείων που δίνει ο Στάζυ. Εύκολα φαίνεται η ομοιότητα της εξέλιξης με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 …

Stazybο Hοrn said
56: Στα ίδια είμαστε…
Δύτης των νιπτήρων said
Ωραίο και συγκινητικό το σημερινό. Θα υιοθετήσω το μεχμέτιο νομίζω 🙂
Νίκος Κ. said
Σαν μικρό φόρο τιμής θα παραθέσω σημερινό δημοσίευμα, που (εντελώς αυθαίρετα) υποθέτω πως θα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον του ποιητή: Η επέλαση των ρομπότ: Μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τον άνθρωπο; http://tvxs.gr/news/sci-tech/i-epelasi-ton-rompot-mporoyn-na-antikatastisoyn-pliros-ton-anthropo
Κουνελόγατος said
46-4. Έγραψα τι λέγεται, δεν ξέρω αν είχε δίκιο ή όχι ο Ζ.Χ. ή η Ε.Π. Τρολ μακριά μου.
Σκύλος said
60
Τρολ μακριά μου.
sarant said
Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!
Να με συμπαθάτε που έλειπα, μια δίωρη βόλτα εξελίχθηκε σε οχτάωρη 🙂
22 Νάσαι καλά!
26 Γιορτές έχουμε, άλλος έχει άδεια, άλλος χουζουρεύει…
29 Ναι, αλλά φέτος ακόμα είμαστε στις 5 του μηνός
35 Στα νοσοκομεία φύονται συνήθως τέτοιες θεούσες
43 Άρα φέτος είμαστε πεσμένοι
44 Α, έτσι εξηγείται !!!
49 Άρα δεν είμαστε πεσμένοι
50 Αναρωτιέμαι κι εγώ
52 Τα περισσότερα υπάρχουν, τα άλλα σκανάρονται (λόγω ασυμβατότητας)
58 Για να πω την αλήθεια, ο παππούς χρησιμοποιούσε κι ο ίδιος στ’ αστεία το μεχμέτιο -μου το είχε πρωτοπεί μια μέρα που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα και είχαμε φτάσει στα άπατά μου
Γιάννης Ιατρού said
59: Εμ γιατί νομίζεις ότι έχουνε τόση ανεργία εδώ; γεμίσαμε ρομπότ .
ΚΑΒ said
Προς αποκατάσταση και μόνο της αρχαίας αλήθειας.
Ο αείμνηστος απόλυτα δικαιολογημένα μπέρδεψε δυο διαλόγους του Λουκιανού τον «Κατάπλους ή τύραννος» με τον «Χάρωνος, Ερμού και νεκρών διαφόρων».
Στον α΄ διάλογο το σκάφος έχει επιδιορθωθεί (από το το αμπάρι βγήκαν τα νερά, το κατάρτι στερεώθηκε, τεντώθηκε το πανί, δέθηκαν τα κουπιά στον σκαρμό) και είναι έτοιμο για το ταξίδι.
Εἶεν, ὦ Κλωθοῖ, τὸ μὲν σκάφος τοῦτο ἡμῖν πάλαι εὐτρεπὲς καὶ πρὸς ἀναγωγὴν εὖ μάλα
παρεσκευασμένον· ὅ τε γὰρ ἄντλος ἐκκέχυται καὶ ὁ ἱστὸς ὤρθωται καὶ ἡ ὀθόνη παρακέκρουσται καὶ
τῶν κωπῶν ἑκάστη τετρόπωται, κωλύει τε οὐδέν, ὅσον ἐπ’ ἐμοί, τὸ ἀγκύριον ἀνασπάσαντας ἀπο-
πλεῖν.
. Στον άλλο διάλογο η κατάσταση είναι δύσκολη με το πλοιάριο που μπάζει νερά και αν μπείτε, λέει ο Χάρος στους νεκρούς, μέσα όσοι δεν ξέρετε μπάνιο θα πνιγείτε!
Ἀκούσατε ὡς ἔχει ὑμῖν τὰ πράγματα. μικρὸν μὲν ὑμῖν, ὡς ὁρᾶτε, τὸ σκαφίδιον καὶ ὑπόσαθρόν ἐστιν καὶ διαρρεῖ τὰ πολλά, καὶ ἢν τραπῇ ἐπὶ θάτερα, οἰχήσεται περιτραπέν, ὑμεῖς δὲ τοσοῦτοι ἅμα ἥκετε πολλὰ ἐπιφερόμενοι ἕκαστος. ἢν οὖν μετὰ τούτων ἐμβῆτε, δέδια μὴ ὕστερον μετανοήσητε, καὶ μάλιστα ὁπόσοι νεῖν οὐκ ἐπίστασθε.
Alexis said
Άσχετο:
Παρακαλώ όποιον ξέρει να μου πει εάν γίνεται και με ποιόν τρόπο να κατεβάσει κανείς περιεχόμενο από την ψηφιακή βιβλιοθήκη της «Ανέμης»
Ή έστω να το δει ονλάιν.
Γιάννης Ιατρού said
65: Ναι, μπορείς. Πήγαινε εδώ και με αναζήτηση βρες τι θέλεις κλπ.
Alexis said
#66: Όχι, δεν δούλεψε. Όταν επιλέγω αυτό που θέλω και πατάω «Λήψη» μου κατεβάζει κάποια metadata μόνο και όχι το ίδιο το αρχείο.
Κάτι δεν πάει καλά.
Έχω λειτουργικό Linux, μήπως αυτό παίζει ρόλο; 😕
Ανδρέας said
Αλέξη δεν κατεβαίνουν όλα τα βιβλία αν δεν σου δίνει download link με captcha επιβεβαίωσης απλά δεν είναι διαθέσιμο για μεταφόρτωση οπότε μην κουράζεσαι άδικα.
Γιάννης Ιατρού said
67, 68: Έτσι είναι. Δεν είναι όλα διαθέσιμα. Ποιό ψάχνεις, μήπως μπορούμε να βοηθήσουμε;
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Όσοι έχουν παρευρεθεί σε πολλές «τελευταίες στιγμές» ανθρώπων, Νίκο, θα μπορούσαν να σε διαβεβαιώσουν ότι οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε παραμυθιασμένους θρήσκους που αποχωρούν περιβαλλόμενοι από θεούσες και ατρόμητους εκ πεποιθήσεως άθεους αλλά σ’ αυτούς που φεύγουν ατρόμητοι (βαθιά θρήσκοι ή βαθιά άθεοι, που είναι και οι λιγότεροι) και σ’ αυτούς που φεύγουν πανικόβλητοι (επίσης θρήσκοι ή άθεοι).. Αυτό, όμως, είναι θέμα για μιά μεγάλη συζήτηση, που ίσως δεν χωράει εδώ.
gbaloglou said
Η στιγμή που ότι ωραίο αγάπησες, όσους σπουδαίους γνώρισες, και όσα δεν αξιώθηκες να ζήσεις, περνάνε στην μπάντα — Άρης Δαβαράκης
Ανδρέας said
Νικοκύρη το διήγημα είναι τρομερό και γεμάτο εικόνες. Εκεί με την σάπια βάρκα είναι άστα να πάνε. Μου θυμίζει αυτήν την σημερινή μαζική παράκρουση να πετάνε ανθρώπους μέσα στην θάλασσα κατά εκατομμύρια και όλα αυτά για το χρήμα. Πρέπει να αλλαχτεί ο νόμος νομιμοποίησης μέσω της περισυλλογής από την θάλασσα. Ξέρω είναι δύσκολα πράματα αυτά. Αν δεν πάει το λιμενικό να τους μαζέψει θα πάνε οι γειτόνοι να τους μαζέψουν και θα αποκτάνε μέρα-μέρα περισσότερα δικαιώματα στο Αιγαίο. Αλλά από την άλλη γιατι δε τους πάνε τους ανθρώπους μέσω ξηράς; Βρώμικα παιχνίδια με θύματα τους αδύναμους όπως πάντα. Η απόλυτη ταπείνωση της ανθρώπινης ύπαρξης και ταυτόχρονα η απόλυτη αντίθεση των ουμανιστικών οράματων της ανθρωπότητας. Τέσπα πολλά είπα και δυσάρεστα.
Ας κάνουμε μέρα που έρχεται ένα ανάθημα κοντά 6000 χρόνων που σίγουρα θα άρεσε στον κυρ-Νίκο:
Spiridione said
67. Ανοίγουν μόνο όσα έχουν το πεδίο κάτω «ψηφιακά τεκμήρια». Κλικάρεις την προβολή εγγράφου και διαβάζεις σελίδα – σελίδα.
http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=10&cclterm1=%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=term&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=1&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=&skin=&rss=0&store_query=1&show_form=&lang=el&export_method=none&ioffset=1&old_offset=1&display_mode=detail&ioffset=1&offset=2&number=1&keep_number=10&old_offset=1&search_help=detail
Alexis said
#73: Ναι, τώρα το κατάλαβα, ευχαριστώ…
sarant said
64 Έχεις απόλυτο δίκιο, αγαπητέ! Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.
73 και πριν: Τα άλλα ή δεν τα έχουν ψηφιοποιήσει ή τα έχουν μεν ψηφιοποιήσει αλλά τα διαθέτουν μόνο μέσα στο ΠανεπΚρήτης διότι έχουν δικαιώματα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Aπό την αρχή του διηγήματος ταυτίστηκα με τον παππού σου, μέχρι τα 50 του (πάνω κάτω δεν θυμάμαι) κάπου εκεί διέκρινα ενα συμβιβασμό και χωρίσανε οι δρόμοι μας. Μέχρι το σημερινό απόσπασμα δεν είχε και δεν είχα αλλάξει άποψη, σήμερα στέκομαι με απέραντο σεβασμό μπροστά στο γραπτό του, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που έστω και στο τέλος ξανάσμιξαν οι δρόμοι μας. Μεγάλος άνθρωπος, με επηρέασε θετικά.
«Αυτό το ωραίο σύμβολο του ήλιου και της φωτιάς, οι χριστιανοί το συνδέσανε με το θάνατο και μάλιστα μαρτυρικό θάνατο. Δε θα ‘θελα να ‘χω πάνω από το κεφάλι μου σύμβολα θανάτου.»
Λόγια μεγάλου αντρός.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
13 – «Μελαγχόλησα. Να δούμε, πότε θα κόψουμε και μεις το τσιγάρο »
Γιατί να το κόψεις; αν ξέρεις γιατί καπνίζεις δεν υπάρχει κανένας λόγος. Τι να ζήσεις 50 χρόνια τι 150, σημασία έχεις πώς ζείς κι όχι πόσο.
Σκύλος said
[video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CX-3sLGWAAMShNb.mp4" /]
sarant said
76 Νάσαι καλά!
Γιάννης Ιατρού said
78: Εδώ την και τον έχουμε σου λέω, δικοί μας άνθρωποι, λίαν κοινωνικοί !!!!
Γιάννης Ιατρού said
Σήμερα είναι που ξορκίζουμε τα τελώνια κλπ? Δεν βλέπω κίνηση μεταμεσονύκτιον 🙂
Σκύλος said
81
Μπας και θυμήθηκε ο Νικοκύρης πως είναι και χημικός;
Γιάννης Ιατρού said
Ετοιμάζεται πειραματιζόμενος 🙂

Γιάννης Ιατρού said
Ά, και το τελώνιο 🙂

Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι, επιτρέψατέ μοι ωρισμένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως
1) Συγχαίρω και εγώ τον μακαριστόν Άχθον Αρούρην διά την μνημειώδη φράσιν (διά τον Χριστιανικόν Σταυρόν) που ετόλμησε να είπη εις τον υιόν του: «Αυτό το ωραίο σύμβολο του ήλιου και της φωτιάς, οι χριστιανοί το συνδέσανε με το θάνατο και μάλιστα μαρτυρικό θάνατο. Δε θα ‘θελα να ‘χω πάνω από το κεφάλι μου σύμβολα θανάτου».
Αλλά διατί ο πατήρ Σαραντάκος δεν μάς λέγει αν ετελέσθη χριστιανική κηδεία εις τον Αρούρην; Και πώς ηνέχθησαν οι συγγενείς του Αρούρη τους Γαλιλαίους ιερείς να κάμουν την εξόδιον ακολουθίαν του περιφέροντες τον σταυρόν (που εκείνος εβδελύσσετο) υπεράνω του φερέτρου του;
2) ΕΠΙΣΗΣ: Δεν φοβείται ο κ. Σαραντάκος ότι – με αυτά που ξεστόμισεν εις τον υιόν του – ημπορεί να παρεξηγήσωμε τον πάππον του τον Αρούρην ότι ήτο λάτρης των Αρίων; Ιδέστε τί λέγει η έγκυροςWikipedia διά τον Σταυρόν, προτού τον κάμουν σύμβολον θανάτου οι Γαλιλαίοι: Ήτο το Σύμβολον των Αρίων, διό και τον εξηυτέλισαν ως σύμβολον θανάτου οι Γαλιλαίοι!..
3) Επειδή κάποιοι χριστιανομπολσεβίκοι αναγνώσται ελοιδόρησαν προ ημερών τον γερο-Βάταλον, διότι εχρησιμοποίησε την Αριθμολογίαν δια να είπη ότι το 2016 είναι το έτος του Γενάρχου των Ελλήνων, Ιαπετού, ρίψατε μίαν ματιάν εις το εξαίρετον λήμμα της αγγλικής Wikipedia Χριστιανικός Συμβολισμός προκειμένου να αντιληφθήτε πώς η Αριθμολογία εβοήθησε τους Πρώτους Χριστιανούς να αρπάξουν το Σύμβολον των Αρείων μέσω του αριθμού 318. Το 300 (Τ) ήτο ο Σταυρός και το 18 (ΙΗ) ο Ιησούς Χριστός!..
4) Περαίνω με έν ερώτημα προς τον αγαπητόν κ. Αλέξην (σχόλιον 74): Είναι δυνατόν, εντιμώτατε κύριε, να είσθε αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου επί έν ολόκληρον έτος και να μή γνωρίζητε ακόμη πώς καταβιβάζομε βιβλία από την Ανέμην; Μόνον εις το Ρωμέικον συμβαίνουσι ταύτα. Και επί πλέον δημοσιοποιείτε την άγνοιάν σας εις το πανελλήνιον, αδιαφορών αν γελά μαζί σας και το παρδαλό κατσίκι. Και εις ανώτερα…
Μετά πάσης τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
ΥΓ: Όσον διά τον κ. Ιατρού, είναι απολύτως αποδεδειγμένον ότι και την εορτήν του Αγιασμού των Υδάτων την έκλεψαν οι Γαλιλαίοι από τους Έλληνας. Οι Έλληνες της Αιγύπτου εώρταζον το Χειμερινόν Ηλιοστάσιον εν συνδυασμώ με την υπερχείλισιν των υδάτων του Νείλου, αλλά και εις το αρχαίον Αττικόν Ημερολόγιον υπήρχεν Αγιασμός των Υδάτων που κατέκλεψαν οι Γαλιλαίοι απατεώνες. Δεν προλαμβάνω να δώσω βιβλιογραφίαν, διότι αύριον θα εξυπνήσω όρθρου βαθέως…
Γιάννης Ιατρού said
81: Μπα που να φάω τη γλώσσα μου, Κασσάνδρα σκέτη 🙂
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
81.Δεν βλέπω κίνηση μεταμεσονύκτιον
>>Έχει ωραίες βραδυες για περπάτημα.Ουτε Μάρτης να είτανε.
Γιάννης Ιατρού said
87: Πράγματι ΕΦΗ, σαν ανοιξη σήμερα!
Και για τους φιλομαθείς Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ εδώ 🙂
Γιάννης Ιατρού said
εδώ το σωστό link (το προηγούμενο ήταν η αναζήτηση στον γούγλη)
Γιάννης Ιατρού said
Ουπς!! εδώ αφηρημένος είμαι (ΕΦΗ, η άνοιξη που λέγαμε, είδες;)
sarant said
86 Ε μα!
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
Ο παππούς, παππούς από λίγο όλων μας εδώ, έκανε την αναχώρησή του περίπατο σε λίμνη. Όχι τη μαύρη Αχερουσία, μα αγέρωχη και μερακλίδικη με τα βρισκούμενα υλικά. Με τη γραφίδα έλαμνε το κουπί κι έκλεινε το μάτι στη ζωή και το θάνατο ταυτόχρονα.
Μας σφύριξε κι ένα «μεχμέτιο» για τελευταίο γεια. Ήξερε θαρρείς ότι ο εγγονός θα σκάλιζε τις λέξεις κι άφησε σπορικό.
Μαρία said
90
Άσχετο αλλά γλωσσικού ενδιαφέροντος. Η Δήμητρα που είναι στην επιτροπή του κόπτη είναι πολύ αξιόλογη. Βέβαια τελείωσε πρώτα το γλωσσολογικό του ΑΠΘ.
Εδώ σχετικά πρόσφατη ανακοίνωσή της για τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων με ορέα παραδείγματα http://users.auth.gr/dimkou/21_8_2012.pdf
ΕΦΗ-ΕΦΗ said
Εντόπισα μια διφορισμένη* πασχαλιά,αν με πιστεύετε.Μπουρδουκλωμένη μαζί με άλλα αναρριχητικά σ΄ένα φράχτη,κράτησε στη ζούλα μερικά φύλλα της και τσακ και δυο βλασταράκια με ευωδιαστά ανθάκια.
*εδιφορίσανε τα δεντρά μ΄αυτό τον ενεκούκουλο καιρό θα έλεγε η γιαγιά μου.
Γιάννης Ιατρού said
94: Μόνο οι πασχαλιές; Εδώ οι τριανταφυλλιές, που τέτοια εποχή θα άρχιζα τα κλαδέματα, έχουν μπουμπουκιάσει όλες!
Γιάννης Ιατρού said
93: Μαρία, πολύ καλό το κελιμενο της ΔΚ. Μαλιστα περιέχει και μιά φράση που είπε σχεδόν αυτολεξεί ο Νίκος στην εκπομπή στην ΕΡΑ χθές:
Μία ζωντανή γλώσσα, δηλαδή αυτή που διαρκώς ομιλείται και εξυπηρετεί τις γλωσσικές ανάγκες μιας συγκεκριμένης γλωσσικής κοινότητας, μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο. Αυτό οφείλεται στη δυναμική της και βεβαίως στις εξωτερικές συνθήκες που επιταχύνουν ή επιβραδύνουν τις αλλαγές.
Γς said
94, 95:
-Γιάννη, μπουμπούκια!
-Κουνούπια;
Μπουμπούκια τα γεωπονικά μάτια της κυράς.
Κουνούπια τα αυτιά του Γς.
Μια απογευματινή ανοιξιάτικη βόλτα σήμερα
[και ηλιόλουστη δω πέρα].
Alexis said
#85: Μπαρμπα-Βάτman σε τρώει ο κώλος σου ν’ ακούσεις κανα γαμοσταυρίδι πρωί-πρωί. Από όρθρου βαθέος για να το πω και στη γλώσσα σου! 😡 😡 😡
sarant said
93-96: Πρόσεξα πάντως κι ένα «πολλοί λίγοι» που δείχνει ότι έχει σχεδόν καθιερωθεί αυτό το λαθάκι
Γιάννης Ιατρού said
99: Ρε μάτι που τό ‘χεις! Αητός 🙂 Καλημέρα
Σήμερα είναι πολλοί λίγοι εκείνοι που κατανοούν αυτά τα
θαυμάσια κείμενα που γράφηκαν για να είναι κατανοητά
Γιάννης Ιατρού said
93: Πρόσεξα, κι όχι μόνο σ΄ αυτό το κείμενο, ότι χρησιμοποιείται μία κωδικοσελίδα περίεργη. π.χ. οι τονισμένοι χαρακτήρες δεν αντιστοιχούν στους γνωστούς. π.χ. το ί στο <πολλοί.Ως εκ τούτου οι λέξεις μαρκάρονται σαν λάθος γραμμένες!
sarant said
101 Μάτι αετίσιο λοιπόν και το δικό σου!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
98 – Αλέξη, όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρών οι κότες, σοφή παροιμία.
100-102 – Είστε αετοί στο μάτι, κερδίζετε επάξια το βραβείο Μουντής (χαμόγελο).
Stazybο Hοrn said
101: Μια χαρά είναι, πού το είδες; οπτική αναγνώριση έκανες μήπως;
Alexis said
103: Λάμπρο δεν ανακατεύτηκα ούτε με πίτουρα ούτε με καλαμπόκια.
Άλλοι τρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη και πετάγονται σαν πορδές όπου νά ‘ναι.
BLOG_OTI_NANAI said
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!
ΥΓ
Ως προς τον Σταυρό, θα έλεγα ότι ακόμη και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, παρά τις εμμονές τους, είναι ουσιαστικότεροι στη σκέψη τους και για να μπορέσουν να εδραιώσουν την πεποίθηση ότι ο Σταυρός του Χριστού είναι παγανιστικό σύμβολο που το εισήγαγε ο… Μ. Κων/νος, επιδόθηκαν -μάταια βεβαίως-, στο να αποδείξουν ότι ο Χριστός σταυρώθηκε σε έναν απλό πάσσαλο!
Βεβαίως, ο ρωμαϊκός σταυρός σε σύνθετο σχήμα ΤΑΥ μαρτυρείται ήδη από τον Λουκιανό, αλλά και η επιστολή Βαρνάβα και ο Ωριγένης μαρτυρούν ότι ο Χριστός σταυρώθηκε σε Σταυρό με σχήμα TAY καθώς ήταν ο γνωστός ρωμαϊκός συνδυασμός του μόνιμα στημένου ορθού ξύλου μαζί με την οριζόντια δοκό το λεγόμενο Patibulum στο οποίο δενόταν ο υποψήφιος να σταυρωθεί και τον περιέφεραν προς χλευασμό. Κατόπιν, έτσι δεμένος στο patibulum (και έμοιαζε όπως ο βοσκός κρατούσε την γκλίτσα) υψωνόταν επάνω στην όρθια δοκό και ο Σταυρός έπαιρνε το σχήμα ΤΑΥ ή και σχήμα – † – ανάλογα το ύψος του Patibulum.
Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες, σταυρός λεγόταν και ολόκληρο το τελικό σχήμα ΤΑΥ, αλλά και σκέτο το Patibulum πάλι ονομαζόταν σταυρός καθώς στην ελληνική δεν υπήρχε άλλη λέξη που να προσδιορίζει το σύνθετο αυτό σχήμα ή τα μέρη του.
Δηλαδή, σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, ο Σταυρός στον Χριστιανισμό καθιερώθηκε αποκλειστικά και μόνο από το σχήμα του σταυρού του Χριστού. Και κάποιος θα πρέπει να πει στους μανιώδεις αδαής ότι νεώτερα αυτά αποτυχημένα ερμηνευτικά κινήματα που σήμερα στους άσχετους μοιάζουν σαν να είδαν το «φως το αληθινόν», αριθμούν πλέον πάνω από δύο αιώνες εμφάνισης.
Έλεος πια με τα διαδικτυακά σκουπίδια τα οποία παίρνουν διαρκώς από τον διαδικτυακό σκουπιδότοπο και τα πετούν όπου βρουν οι διάφοροι…
BLOG_OTI_NANAI said
Για τα διαδικτυακά σκουπίδια αναφέρομαι ασφαλώς στο σχόλιο 85 και όχι στον Άχθο Αρούρη που πιθανόν για τον Σταυρό επαναλάμβανε όσα έγραφε η διάσημη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, που στα λήμματα για τον Χριστιανισμό δεν ήταν και πολύ αντικειμενική.
Φυσικά ο Σταυρός του Χριστού δεν είναι σύμβολο… θανάτου όπως το εννοεί, αλλά αποτελεί σύμβολο θυσίας για τον άλλον και σύμβολο απελευθέρωσης από το Κακό.
Όταν π.χ. φτιάχνουμε ένα μουσείο όπου φιλοξενούνται όπλα των αγωνιστών του 1821, δεν τα φιλοξενούμε εκεί ως σύμβολα… θανάτου, αλλά ως σύμβολα του Αγώνα για την Ελευθερία.
Φυσικά, ο Άχθος Αρούρης γνωρίζει την διαφορά, αλλά η φράση «η Μόσχα, είναι η ελπίδα όλου του κόσμου» δείχνει ακριβώς ότι η συζήτηση και τα επιχειρήματα είναι ιδεολογικά και στις ιδεολογικές αντιθέσεις κυριαρχούν οι εντυπώσεις κατά του αντιπάλου και έτσι παραμερίζεται συχνά η κοινή λογική ή οι ξεκάθαρες θέσεις του αντιπάλου.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
105 – Ρε φίλε ποιός νίκησε τον βλάκα, για να τον νικήσεις εσύ, αν τασακωθείς με ενα βλάκα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, υπάρχει περίπτωση να βγείς κερδισμένος; Με το να ασχολείσαι μαζί του, του δίνεις υπόσταση, η συγκινησιακή πανούκλα με τέτοια τρέφεται, κι όπως διαπιστώνεις, είναι άκρως μεταδοτική. Μην αφήνεις τους ασήμαντους και τα ασήμαντα να σε αρρωσταίνουν, κάνε μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία, παίξε τώρα με τον γιό σου, ή ακόμα καλύτερα (αν γίνεται) με την σύντροφό σου (ό,τι παιχνίδι θέλετε) μετά θα αντιληφθείς πως τελικά ασχολήθηκες με ΠΙΤΟΥΡΑ (χαμόγελο).
Υ.Γ – Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι από τα δύο, χαλάρωσε και προσπάθησε να αναπνεύσεις με κάτω από 8 αναπνοές το λεπτό, αβίαστα όμως και χωρίς κράτημα της αναπνοής, πάλι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό για σένα. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, έχε κλειστά τα μάτια σου, και προσπάθησε νοερά να κοιτάζεις σταθερά προς τα πίσω, μετά κοιτάξου στον καθρέφτη να δείς το χρώμα τους και την λάμψη τους, η διάθεσή σου έτσι κι αλλιώς θα είναι πολύ καλύτερη.
Γιάννης Ιατρού said
104: ….Μια χαρά είναι, πού το είδες;….
Μπορείς να το διαπιστώσεις Στάζυ, π.χ. ως εξής (1η και 2η δυνατότητα για θνητούς, 3η για ημίθεους, 4η για Ολύμπιους 🙂 ).
1η δυνατότητα:
Άνοιξε* με ένα pdf-viewer (π.χ. PDF-ΧChange) το πιντιεφι του σχ.93 και ψάξε για τη λέξη «πολλοί». Θα διαπιστώσεις ότι δεν την βρίσκει, αν την γράψεις με το πληκτρολόγιο. Αν αντικαταστήσεις το «ί» με το «ί» του κειμένου (κοπυπαστώνοντας), το βρίσκει αμέσως.
*Εξαίρεση σ’ αυτή τη δυνατότητα αποτελεί ο Adobe Acrobat XI (όχι ο δωρεάν Adobe Reader, ο άλλο$). Αυτός (ο ΧΙ) το βρίσκει!
2η δυνατότητα:
Άνοιξε το ίδιο κείμενο ή κοπυπάστωσε την λέξη (εν προκειμένω το «πολλοί» ) σε ένα κειμενογράφο (π.χ. Word). Θα το μαρκάρει σαν ορθογραφικό λάθος. Αντικατέστησε το «ί» με ένα «ί» από το πληκτρολόγιο κι όλα καλά.
3η δυνατοτητα:
Αν χρησιμοποιείς OS της Μ$, στον πίνακα χαρακτήρων κοπυπάστωσε το «ί» από το πιντιεφ και ψάξε να δεις την αντιστοιχία του, πάπαλα!
4η δυνατότητα:
Κοίτα το κείμενο (εν προκειμένω την λέξη «πολλοί») σε έναν HexEditor (π.χ. HxD) και βγάλε συμπέρασμα για το επίμαχο «ί»
Αυτά, και γι αυτό είπα «περίεργη» στο 101 🙂
akindynos said
Στα windows ανοίξτε το powershell
Δώστε
Όπως βλέπετε είναι δύο διαφορετικές λέξεις.
Όμως είναι και ίδιες
[
ΑΥτό συμβαίνει γιατί η κανονικοποίηση παράγει μια λέξεη που αν την δεις σαν bytes είναι διαφορετική, αλλά σαν συμβολοσειρά (ελληνιστί string) είναι ίδια μιας και το γιώτα και τόνος συνιστούν έναν σύνθετο χαρακτήρα.
Αν ο κώδικας δεν έχει υπόψη του αυτή τη λεπτή διαφορά προκύπτουν προβλήματα.
Stazybο Hοrn said
Αυτά παθαίνεις, άμα θες τα τονισμένα φωνήεντα να ταξινομούνται ίδια με τα άτονα… Ευχαριστούμε!
Γιάννης Ιατρού said
110: Οι γνωστές ιστορίες με ANSI που χρησιμοποιεί ένα byte και κωδικοσελίδες και UTF-8 που χρησιμοποιεί ένα multibyte scheme
Καλά τα έγραψες, ευχαριστώ
Κουνελόγατος said
17 και μετά: Επειδή το έφερα βαρέως 🙂 που με χρησιμοποίησε ο καλικάντζαρος, βρήκα αυτό…
http://www.altsantiri.gr/lifestyle/kazakos-enochlimenos-me-dilosis-chatzifotiou-gia-ti-mitera-tou-tzeni-karezi-video/