Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πώς αλλάζουν και πάλι τα φώτα;

Posted by sarant στο 6 Ιανουαρίου, 2016


Χτες κανένα  παιδάκι δεν μας χτύπησε το κουδούνι για κάλαντα στο σπίτι. Στο κέντρο της Αθήνας που πήγα αργότερα, είδα μερικά παιδιά να τα λένε -ή τουλάχιστον να επιχειρούν να τα πουν, όπως εκείνο το συνεσταλμένο κοριτσάκι που μπήκε στο καφενείο όπου κουβέντιαζα μ’ έναν φίλο μου, ρώτησε δειλά «Να τα πω;» και έκανε μεταβολή πριν καλά-καλά περάσει χρονικό διάστημα αρκετό ώστε η σιωπή να θεωρηθεί άρνηση. Πάντως, η καλαντιστική κίνηση ήταν εμφανώς μικρότερη από τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν και -απ’ ό,τι θυμάμαι- υπάρχουν παιδιά που τα λένε και ανήμερα.

Εγώ πάντως ποτέ δεν είπα τα κάλαντα των Φώτων όταν ήμουν παιδί, ενώ τα άλλα τα έλεγα κανονικά. Θυμάμαι μια φορά, καθώς ήμασταν στο σπίτι του φίλου μου του Κώστα και γεμάτοι έξαψη μοιράζαμε τις εισπράξεις από την πρωτοχρονιάτικη εξόρμηση, ρώτησα «Θα τα πούμε και τα Φώτα;» «Όχι», μου απάντησε εκείνος, «μόνο τα φτωχά παιδιά τα λένε τα Φώτα, λέει η μητέρα μου».

Δεν ξέρω πώς γίνεται ή πώς γινόταν στα νησιά ή σε άλλα θαλασσινά μέρη με το ρίξιμο του Σταυρού, αλλά στην Αθήνα τα Φώτα, τα Θεοφάνια για να τα πούμε επίσημα, είναι γιορτή κάπως περιφρονημένη, έτσι όπως έρχεται στο ξεφούσκωμα του εορταστικού δωδεκάμερου, όταν όλοι έχουν κορεστεί. Μάλιστα, δεν είναι καν υποχρεωτική αργία όπως δεν παραλείπει να τονίζει ένας φίλος μου μηχανικός σε εργοστάσιο, ο οποίος κάθε χρόνο δουλεύει κανονικότατα στις 6 του Γενάρη.

Τόσον καιρό δεν έχω γράψει άρθρο για τα λεξιλογικά ή τα λαογραφικά των Φώτων -λογάριαζα να το κάνω σήμερα, αλλά κάτι έκτακτο που μου έτυχε με εμπόδισε. Οπότε, μετά την εισαγωγή, συνεχίζω με ένα άρθρο που είχα δημοσιεύσει εδώ τέτοια μέρα πριν από τέσσερα χρόνια, το οποίο έχει ως θέμα του όχι τα Φώτα, παρά τα φώτα -και μάλιστα εκείνα που (μας τα) αλλάζουν.

Τι εννοώ; Δεν πρόκειται να αναφέρω τις αμέτρητες παραλλαγές του ανέκδοτου που λέει πόσοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα, ούτε βέβαια να σας δώσω ηλεκτρολογικές συμβουλές (τα μαστορέματα δεν είναι το φόρτε μου) αλλά σκοπεύω να εξετάσω τη φράση «του άλλαξα τα φώτα». Καθώς σήμερα έχουμε τα Φώτα η φράση είναι κάπως επίκαιρη, και μάλιστα την είδα ήδη να χρησιμοποιείται σε λογοπαίγνιο. Επειδή, όπως λέγεται, ο πρωθυπουργός δεν θα πάει σήμερα στην τελετή των Θεοφανίων στον Πειραιά για να μην συναντήσει τον αγιατολάχ Σεραφείμ που έκανε τις γνωστές δηλώσεις για το Σύμφωνο Συμβίωσης, κάποιο άρθρο είχε τον τίτλο «Τους άλλαξε τα Φώτα το σύμφωνο συμβίωσης«.

Σύμφωνα με το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, αλλάζω τα φώτα σε κάποιον σημαίνει «τον ταλαιπωρώ, τον βασανίζω, τον εξουθενώνω»: Tου έδωσε μια και του άλλαξε τα φώτα, τον χτύπησε πολύ δυνατά. Mου άλλαξε τα φώτα στο σκάκι, με νίκησε κατά κράτος. αλλάζω τα φώτα σε κτ., το αλλάζω ριζικά, το εξαντλώ, το καταστρέφω: Πήρε το αυτοκίνητο και του άλλαξε τα φώτα. Η βασική έννοια είναι η ταλαιπωρία, το μαρτύριο, και συνήθως έχει μια απόχρωση διάρκειας. Δεν αλλάζουμε μόνο τα φώτα όμως, αλλάζουμε και τα πετρέλαια’ αλλάζουμε επίσης: την πίστη, τον Χριστό, την Παναγία, τον αδόξαστο, τα ράμματα, τα πέταλα. Επίσης, αλλάζουμε τον Ανανία. Για όλες αυτές τις… αλλαγές, είτε θρησκευτικές (πίστη, αδόξαστο, Παναγία κτλ.) είτε τεχνικοϊατρικές (ράμματα, πέταλα, πετρέλαια) σας παραπέμπω σε ένα ειδικό παλιότερο άρθρο του ιστολογίου, εδώ θα περιοριστώ στη φράση «του άλλαξα τα φώτα».

Πώς γεννήθηκε αυτή η φράση; Η διερεύνηση της αρχής των παροιμιακών και ιδιωματικών φράσεων και εκφράσεων, η παροιμιακή ετυμολογία θα μπορούσαμε να πούμε, είναι κλάδος που προσφέρει γόνιμο έδαφος για κάθε λογής ευφάνταστες εξηγήσεις που μικρή σχέση έχουν με την αλήθεια και την πραγματικότητα, πολύ περισσότερο από την ετυμολογία των λέξεων. Μια πηγή που έχει συμβάλει περισσότερο από τις άλλες στη διάδοση των ευφάνταστων αυτών εξηγήσεων είναι το βιβλίο «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις» του Τάκη Νατσούλη. Ο Νατσούλης μόχθησε πολύ για τη συγκέντρωση του υλικού του, αλλά δυστυχώς οι εξηγήσεις που δίνει είναι, τις περισσότερες φορές, κάθε άλλο παρά έγκυρες. Για την προκείμενη φράση, «μας άλλαξαν τα φώτα», ο Νατσούλης γράφει:

“Οι Βυζαντινοί πολλούς εγκληματίες τους τιμωρούσαν κρεμώντας τους στις ακτές της θάλασσας αφού τους άλειβαν με πίσσα, τους έβαζαν φωτιά στα πόδια και τους άφηναν να καίγονται σαν λαμπάδες. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι δολοφόνοι ήταν πολλοί την εποχή εκείνη, αφού για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα φώτιζαν τον Κεράτιο κόλπο. Αργότερα, όμως, τους αντικατέστησαν με αληθινούς πυρσούς. Αυτοί, ωστόσο, που ήθελαν να καίγονται οι εγκληματίες, έλεγαν δυσαρεστημένοι: Μας άλλαξαν τα φώτα.

Είναι τόσο αριστουργηματικά παράλογη η θεωρία αυτή, που κρίνω περιττό να επιχειρήσω να την ανασκευάσω, αλλά πρέπει να παρατηρήσω μερικά στοιχεία που τα βρίσκουμε στις περισσότερες αστήριχτες ετυμολογικές και άλλες εξηγήσεις. Πρώτον, ίσως να υπάρχει ένα πραγματικό στοιχείο, ότι οι Βυζαντινοί, κάποια εποχή, θανάτωναν με αυτό τον μακάβριο τρόπο τους εγκληματίες [δεν το έχω ψάξει, αλλά δέχομαι ότι αυτό είναι αλήθεια]. Αυτό το στοιχείο, και χωρίς να μας λέει ποια έκταση είχε, ο Νατσούλης το ανάγει σε πάγια συνήθεια, και μάλιστα το επεκτείνει λέγοντας ότι χρησιμοποιούσαν τους καιόμενους ανθρώπους για να φωτίζονται! Δεν εξετάζει βέβαια ότι πρόκειται όχι μόνο για διεστραμμένο αλλά και για εντελώς αντιοικονομικό και δυσκολοεφάρμοστο τρόπο φωτισμού.

Και πάνω σε αυτό τον κόκκο αλήθειας, που τον έχει παραφουσκώσει με λογικά άλματα και αυθαίρετες γενικεύσεις ώστε να γίνει κοτρώνα, έρχεται και κολλάει το δεύτερο, το φανταστικό σκέλος: ότι όταν σταμάτησαν να φωτίζονται οι δρόμοι με καιόμενους ανθρώπους και έβαλαν πυρσούς, βρέθηκαν κάποιοι που διαμαρτυρήθηκαν! Φυσικά, δεν δίνει καμιά πηγή ότι όντως ειπώθηκε αυτή η φράση -πρόκειται για εικασία, για εντελώς ατεκμηρίωτη εικασία.

Προσέξτε τώρα: ακόμα και να ειπώθηκε αυτή η φράση, δεν θα ειπώθηκε βέβαια ακριβώς έτσι. Και πώς διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες, όταν θα είχε πάψει η ανάμνηση των δήθεν καιόμενων εγκληματιών; Και ποια είναι η παρουσία της φράσης σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά κείμενα; Ο Νατσούλης δεν καταδέχεται να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, διότι βέβαια δεν έχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την εξωφρενική του εξήγηση.

Στο λήμμα του slang.gr για τη φράση «αλλάζω τα φώτα κάποιου» αναφέρεται με δυσπιστία η εκδοχή του Νατσούλη και δίνεται μια άλλη εξήγηση που πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα: ότι η φράση γεννήθηκε όταν άλλαξε ο φωτισμός των πόλεων από τα φανάρια πετρελαίου στην ασετυλίνη ή από την ασετυλίνη στο ηλεκτρικό. Πράγματι αυτή η αλλαγή είναι θεαματική, όχι όμως δυσάρεστη ή επίπονη, οπότε προσωπικά δεν πείθομαι.

Εγώ προσωπικά εικάζω, με μεγάλη όμως πιθανότητα να έχω δίκιο, ότι η φράση γεννήθηκε την εποχή που έμπαιναν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα σπίτια που ως τότε φωτίζονταν με λάμπες πετρελαίου, δηλαδή στον μεσοπόλεμο. Για να μπει η ηλεκτρική εγκατάσταση σε ένα σπίτι ήδη χτισμένο, χρειάζονταν ενοχλητικές εργασίες, σκάψιμο σε τοίχους, βαψίματα κτλ. που σήμαιναν όντως μεγάλη ταλαιπωρία και πολλά έξοδα.

Εννοείται ότι προϋπήρχε η φράση «μου άλλαξε την πίστη» (ή την Παναγία, ή τον αδόξαστο ή τον Ανανία). Αυτή είναι η παλιότερη μορφή, που ανάγεται στις παλιές αλλαξοπιστίες, που γίνονταν με καταναγκασμό, κάποτε και με βασανιστήρια. Όταν λοιπόν στον μεσοπόλεμο άρχισαν να τοποθετούνται μαζικά ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στα σπίτια των αστικών κέντρων, πάνω σε αυτό το προϋπάρχον μοτίβο εικάζω ότι φτιάχτηκε η φράση «μας άλλαξαν τα φώτα».

Ποιος έχει δίκιο για την προέλευση της φράσης; Ένας κριτής είναι τα κείμενα. Αν βρεθεί η φράση «του άλλαξα τα φώτα» σε κείμενο π.χ. του 18ου αιώνα αυτομάτως καταρρίπτεται η δική μου εξήγηση, όπως και του slang.gr, και κερδίζει πόντους η θεωρία του Νατσούλη. Αν βρεθεί η φράση π.χ. στον Ρωμηό του Σουρή, δηλ. τέλος 19ου αιώνα, κερδίζει πόντους η εξήγηση του slang.gr, και καταρρίπτεται η δική μου.

Εγώ έχω στο παρελθόν αποδελτιώσει παροιμιακές φράσεις και εκφράσεις από πάρα πολλά κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας, και έχω βρει τη φράση «μας άλλαξαν τα φώτα» μόνο σε μεταπολεμικά κείμενα. Για παράδειγμα, στο Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς, ο Χρ. Μίσσιος, μιλώντας για την ΕΔΑ στη δεκαετία του 1950, λέει ότι, αν και η δραστηριότητά της ήταν νόμιμη τυπικά, «μας αλλάζανε τα φώτα στο κυνηγητό». Στο Διπλό βιβλίο ο Δ. Χατζής γράφει «Εμάς μας αλλάζουν τα φώτα, που λέει κι ο λόγος», ενώ στην Αυλή των θαυμάτων ο Καμπανέλλης βάζει έναν ήρωά του να απειλεί πως θα αλλάξει τα φώτα σε όποιον ανακατευτεί στις δουλειές του. Επιπλέον, η φράση «μας άλλαξαν τα φώτα» δεν υπάρχει σε καμιά παλιότερη συλλογή ιδιωματικών και παροιμιακών φράσεων: ούτε στις παροιμίες του Ν. Πολίτη, ούτε αλλού.

Βέβαια, το ότι δεν έχω βρει παλιότερα αποσπάσματα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν’ και ακόμα και το να μην υπάρχουν δεν αποδεικνύει ότι δεν λεγόταν και παλιότερα η φράση: η αρνητική απόδειξη (ότι δηλ. κάτι δεν συνέβη) είναι σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτη. Ωστόσο, πολύ θα χαρώ αν κάποιος παραθέσει παλαιότερες ανευρέσεις της φράσης «μας άλλαξαν τα φώτα» έστω κι αν αυτό θα σημαίνει την κατάρριψη της θεωρίας μου.

 

152 Σχόλια προς “Πώς αλλάζουν και πάλι τα φώτα;”

 1. gbaloglou said

  Και στην Σμύρνη … χωρίς συνωστισμό

 2. LandS said

  Κάποτε ή πίστη κάποιου έβγαινε ή άλλαζε μετά από βασανιστήρια.
  Μπορεί και τα φώτα (της πίστης) του.

 3. atheofobos said

  Δεν ξέρω πόσες άλλες παραλλαγές του ανέκδοτου που λέει πόσοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα υπάρχουν,αλλά αυτή που είχα δημοσιεύσει στο ποστ μου για τους οικονομολόγους μου φαίνεται από τις πιο έξυπνες και καυστικές!

  Πόσοι οικονομολόγοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα στο ταβάνι;
  Η απάντηση εξαρτάται από θεωρητική τους κατάρτιση.

  Εάν είναι νεοκλασικοί, οκτώ. Ένας για να την βιδώσει και εφτά για να κρατούν όλα τα άλλα δεδομένα αμετάβλητα.
  Εάν είναι νεοφιλελεύθεροι ,τότε εξαρτάται από τον μισθό.
  Εάν είναι νεοκεϊνσιανοί όλοι. Επειδή έτσι θα δημιουργηθεί απασχόληση, περισσότερη κατανάλωση κτλ.
  Εάν ανήκουν στην κεντρική τράπεζα, ένας, ο όποιος κρατά την λάμπα και όλη η γη γυρίζει γύρω του.
  Εάν είναι μαρξιστές ,κανένας. Η λάμπα περιέχει μέσα της τον σπόρο της αλλαγής της!

  ΔΩΣΤΟΥΣ SPREAD ΚΑΙ ΠΑΡΤΟΥΣ ΤΗΝ ΨΥΧH !
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2010/02/spread-h.html

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Θα είχε ενδιαφέρον και μια σημερινή φωτογραφία της παραλίας.

 5. AK said

  και τα κλαπέτα αλλάζονται

 6. gbaloglou said

  4 Σίγουρα 🙂 θα δούμε τέτοιες αργότερα σήμερα, ιδού και μια σύγχρονη που μοιάζει με παλιά!

 7. Γς said

  4:

  Η προκυμαία [που έχει μπαζωθεί] μπρος απ το Γαλικό προξενείο [;].
  Ποιος μπορεί να εντοπίσει το Ελληνικό;

 8. LandS said

  5 Και τα πρέκια

 9. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, λοιπόν ακριβώς αυτό που αναφέρεις συζητούσα σήμερα το πρωί, δηλ. ότι παρατήρησα την απουσία αυτή τη χρονιά παιδιών κλπ. που λένε τα κάλαντα των Φώτων.

  Τώρα κάτι άλλο, επειδή χθες (μάλλον σήμερα ξημερώματα 🙂 ) βγήκε πάλι το τελώνιο και προσπάθησε να διαδώσει παρλαπίπες, μία μικρή σύνοψη που έκανα για τη σημερινή γιορτή των Φώτων.

  Υπάρχουν πάντα οι γνωστές απόψεις και σε πολλούς άλλους, συνήθως ταυτόχρονα και ελληνοβαρεμένους, Δωδεκαθεϊστές, δηλαδή πως τάχα μου – τάχα μου πάντα κάτι τους κατακλέψαν (από τους ΑΗΠ) οι άλλοι, εν προκειμένω οι Γαλιλαίοι τη γιορτή των Επιφανείων. Όμως τη γιορτή αυτή την παρέλαβαν από αλλού και συμπεριέλαβαν στην δική τους θρησκεία και οι ΑΗΠ και οι Ρωμαίοι μετά και ακόμα πιο μετά οι Χριστιανοί κλπ. Εδώ η υπόθεση πάει σερί… λέμε τώρα! 🙂

  Η προέλευση είναι πολύ παλιότερη κι από την θρησκεία των ΑΗΠ. Είναι γνωστό, ότι οι Αιγύπτιοι (όχι δηλ. μόνο οι Έλληνες στην περιοχή της Αιγύπτου) λάτρεις κάποιου μυστηριακού θρησκεύματος εόρταζαν (ίσως και σε συνδυασμό με την υπερχείλιση των υδάτων του Νείλου) την εμφάνιση θεοτήτων τους μέσα από τα νερά (του Νείλου) σε αυτό περίπου το χρονικό διάστημα (δηλ. κοντά στις 6 ή στις 10 Ιανουαρίου με το τωρινό ημερολόγιο).

  Αυτή ήταν μία από τις πολλές ειδωλολατρικές “Επιφάνειες” που υπήρξαν. Υπάρχουν κι άλλες….

  Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η «Επιφάνεια» όχι τόσο ως εορτή αλλά ως πεποίθηση των θρησκευόμενων για την παρουσίαση ενώπιον τους της θεϊκής δύναμης. Η «Επιφάνεια» των αρχαίων θεοτήτων στους ανθρώπους και η χρήση του νερού από τους αρχαίους ως μέσο καθαρμού αποτελούν, τηρουμένων των αναλογιών, μία ιδιότυπη προτύπωση της εορτής των υδάτων/Θεοφανείων. Μην ξεχνούμε τα έθιμα των Φώτων. Ρουγκατασάρια, αράπηδες, καμήλες, μπαμπόγεροι, μωμόγεροι, φωταράδες είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές. Στην Άνδρο υπήρχε μια πηγή, δίπλα από το ναό τού Διονύσου, που την παραμονή των επιφανίων έτρεχε νερό που είχε γεύση κρασιού 🙂

  Μετά ήλθαν οι Ρωμαίοι και είχαμε την “Επιφάνεια” των νερών ή του θεού-Ηλίου (solis invicti), κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, όπου ουσιαστικά εόρταζαν την κυκλική φυσική ροή του κόσμου.

  Είναι φανερό ότι οι Χριστιανοί στην Αίγυπτο ξεκίνησαν εκεί περί τον 1ο ή 2ο μ.Χ. αιώνα να δίνουν τη δική τους απάντηση για την “Επιφάνεια” του δικού τους Θεού μέσα από τα νερά (π.χ. και με τη βάπτιση των πιστευόντων «εν ύδατι», όπως στην θρησκευτική πρακτική πολλών ανατολικο-μεσογειακών θρησκειών, όπου το λιγοστό νερό θεωρείται πάντα θεόσταλτο καθαρτήριο).

  Ο ένας παραλαμβάνει από τον άλλο, βασικά την ημερομηνία, και την εορτάζει/χρησιμοποιεί κατά το δυνατόν, όπως βολεύει την εκάστοτε δική του θρησκεία.

 10. LandS said

  Να ρωτήσω κάτι άσχετο;
  Γιατί ένας αρχιερέας είναι «κύριος, κύριος» και από πότε;

 11. Γιάννης Ιατρού said

  9: Ουπς, δεν έκλεισαν τα italic, αλλά δεν πειράζει, κι έτσι διαβάζεται 🙂

 12. sarant said

  4: Α, ευχαριστώ!

  5, 8: Να μπουν κι αυτά στον κατάλογο.

  10: Και ο Σαρτζετάκης δεν ήθελε να αποκαλείται κύριος κύριος;

 13. Γς said

  4, 7:

  Αυτό δείχνει η Google για

  Ataturk Caddesi No.366/1A
  Alsancak, 35220 Izmir

  όπου το Γενικό Προξενείο στην προκυμαία της Σμυρνης

 14. atheofobos said

  4
  Η σημερινή παραλία της Σμύρνης δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 1922 γιατί βρισκόταν πίσω από τα κτήρια που φαίνονται στην φωτογραφία της που έχω βάλει στο ποστ μου
  Α-ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2008/10/blog-post_30.html

 15. LandS said

  Αθεόφοβε..

  Q: How many Chicago School economists does it take to change a light bulb?

  A: None. If the light bulb needed changing the market would have already done it.

  Q: How many mainstream economists does it take to change a light bulb?

  A: Two. One to assume the existence of ladder and one to change the bulb.

  Q: How many neo-classical economists does it take to change a light bulb?

  A: It depends on the wage rate.

  Q: How many conservative economists does it take to change a light bulb?

  A: None. The darkness will cause the light bulb to change by itself.

  Q: How many B-school doctoral students does it take to change a light bulb?

  A: I’m writing my dissertation on that topic; I should have an answer for you in about five years.

  Q: How many investors does it take to change a light bulb?

  A: None – the market has already discounted the change.

  Q: How many Keynesian economists does it takes to change a light bulb?

  A: All. Because then you will generate employment, more consumption, dislocating the aggregate demand to the right.

  Q: How many marxists does it take to screw in a lightbulb?

  A: None – the bulb contains within it the seeds of its own revolution.

 16. alexisphoto said

  Καλημέρα κι καλή χρονιά.
  Είχε γραφτεί σε κάποιο άρθρο (κείμενο ή σχόλια δεν θυμάμαι) ότι το αρχαίο φως σχετίζεται με τον άνδρα ή κάνω λάθος;
  Δεν έχω βρει κάτι σχετικό.
  Ευχαριστώ

 17. takis#13 said

  Mπαίνουν χτες δυό τσιγγάνοι 18 χρονώ στο γραφείο και λένε «να τα πούμε;»
  -Πέστετα
  -Σήμερα τα φώτα κι η Φωτεινή και χαρά μεγάλη παρακαλεί ,……(ακατάληπτα)… και του χρόνου!
  -τι είναι αυτά τα κάλαντα ρε; τους λέω
  -τι να κάνουμε , δεν πήγαμε σχολείο μάστορα!
  Χρόνια πολλά στους Φώτηδες και στις Φωτεινές !

 18. Γιάννης Ιατρού said

  17: Και στους Φάνηδες και Φανές 🙂 ==> ΘεοΦάνεια

 19. takis#13 said

  18: Ναι βέβαια!

 20. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  9 – «Ο ένας παραλαμβάνει από τον άλλο, βασικά την ημερομηνία, και την εορτάζει/χρησιμοποιεί κατά το δυνατόν, όπως βολεύει την εκάστοτε δική του θρησκεία.»
  Συμπέρασμα, η βλακεία είναι διαχρονική, μόνο η ονομασία της αλλάζει κατά τόπους και χρόνους.

 21. Γς said

  16:

  Χρόνια πολλά Alexisphoto!

 22. spiral architect said

  Xρόνια πολλά στους Φώτηδες και στις Φωτεινές. Αύριο είναι η σειρά του frontman του ιστολογίου. 🙂

 23. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Δεν ξέρω πώς γίνεται ή πώς γινόταν στα νησιά ή σε άλλα θαλασσινά μέρη με το ρίξιμο του Σταυρού, αλλά στην Αθήνα τα Φώτα, τα Θεοφάνια για να τα πούμε επίσημα, είναι γιορτή κάπως περιφρονημένη, έτσι όπως έρχεται στο ξεφούσκωμα του εορταστικού δωδεκάμερου, όταν όλοι έχουν κορεστεί.»
  Τρανή απόδειξη για την περιφρόνηση της γιορτής των Φώτων, είναι ότι μετά από δύο ώρες βρέθηκε κάποιος σχολιαστής (takis#13 στο 17) να πεί χρόνια πολλά στους σημερινούς εορτάζοντες, και πάλι όχι σε όλους, πάλι καλά που συμπλήρωσε ο Γιάννης Ιατρού.

 24. Γιάννης Ιατρού said

  20: Ρε Λάμπρο, κοίτα μη χάσεις ευκαιρία 🙂 Έχεις όμως άδικο (κατ’ εμέ) με το βλακεία (μάλλον τον εννοείς σε συνδιασμό με την θρησκεία). Όμως ένα φυσικό φαινόμενο, σαν αυτό της εναλλαγής στη φύση από φθινόπωρο/χειμώνα σε άνοιξη/καλοκαίρι, ο άνθρωπος πάντα το θεωρούσε σαν κάτι το άξιο προσοχής και σημαντικό για την επιβίωσή του και επομένως το συμπεριέλαβε στις όποιες πεποιθήσεις του. ΣΕΞΑΠΑΝΕΚΑΘΕΝ που θά ‘λεγες 🙂

 25. Titivillus said

  10. Είχα ρωτήσει πριν χρόνια έναν φωτισμένο ιεράρχη (όσο γίνεται σε αυτούς τους χώρους) και μου είπε ότι η προσφώνηση κύριος κύριος είναι ένα μεγάλο λάθος το οποίο δυστυχώς έγινε εκκλησιαστική παράδοση.

 26. Γς said

  4:

  Θα συνδεθεί σε λίγο ο ΣΚΑΪ με την Σμύρνη για ζωντανή περιγραφή της τελετής του αγιασμού των υδάτων στην παραλία που λέμε

 27. Spiridione said

  12.30 στον Σκάι ζωντανή μετάδοση από Σμύρνη

 28. spiral architect said

  Σήμερα η βόμβα κι ο βομβαρδισμός ♫
  Τι χαρά μεγάλη και ο κομμουνισμός ♫
  😀

 29. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Aυτή η έγκυρη …μάς έχει αλλάξει τα φώτα στην εγκυρότητα… Δείτε τί λαμακίες γράφει για…πφφ! μπετατζήδες του λωκού.
  http://www.kathimerini.gr/843792/article/epikairothta/ellada/sxolh-politikwn-mhxanikwn-emp-stis-30-kalyteres-toy-kosmoy?platform=hootsuite

 30. spiral architect said

  @29: Τι κακό γράφει;

 31. alexisphoto said

  @21:
  δεκτές οι ευχές…
  μερσι. 🙂

 32. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  30. :mrgreen: 😉

 33. Παναγιώτης Κ. said

  Νοηματικά συναφές είναι και το κλασικό σεξιστικό ρήμα που αρχίζει με γ είτε στην ενεργητική είτε στην παθητική φωνή. Παρέα λοιπόν το συγκεκριμένο ρήμα με…πρέκια, μάνες, σόγια και πολλά άλλα.

 34. venios said

  Γιορτάζουν κι οι Ουρανίες σήμερα (χρόνια πολλά!) αλλά ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί. Ξέρει κανείς;

 35. Δημήτρης said

  32 Όλα καλά εκεί κάτω στη Σαουδική; Γιατί πολλά ακούγονται..

 36. constant said

  34. Γιατί σύμφωνα με την παράδοση το βράδυ των Φώτων ανοίγουν τα ουράνια. Θυμάμαι πιτσιρικάς που ξαγρύπνησα μια φορά για να δω πώς γίνεται αυτό.

 37. keyser_soze said

  Πόσοι ψυχολόγοι χρειάζονται για ν’ αλλάξουν μια λάμπα?
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Ένας. Αλλά η λάμπα πρέπει να *θέλει* ν’ αλλάξει.

 38. spiral architect said

 39. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  34. Γιατί ανοίξαν οι ουρανοί και βγήκε το άγιο πνεύμα .
  Γιορτάζει και η Περιστέρα, η πρώτη κυρία (υποθέτω…)

 40. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  35. Πού να ξέρω τί πραγματικά γινεται στη Σαουδική;

 41. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες και χρόνια πολλά ! Μεγάλη γιορτή σήμερα, πολλά ονόματα γιορτάζουν (βάλε και Ουρανία,βάλε και Ιορδάνης, βάλε και Πρόδρομος).

  Τα κάλαντα των Φώτων είναι τα τρίτα της χρονιάς, και αδικημένα. Περισσότερο αδικημένα βεβαίως, είναι τα τέταρτα, του Δεκαπενταύγουστου, που ούτε ξέρω αν και πού ακούγονται πια.

  @ 10 : Υποθέτω ότι ο αρχιερέας είναι κύριος κύριος, πρώτον για να ξεχωρίζει ηχητικά από τους άλλους κυρίους, και δεύτερον για να ξεχωρίζει ηχητικά κι από τον ίδιο τον Κύριο. Λ.ε.τ.

  Για να μπει η ηλεκτρική εγκατάσταση σε ένα σπίτι ήδη χτισμένο, χρειάζονταν ενοχλητικές εργασίες, σκάψιμο σε τοίχους, βαψίματα κτλ. που σήμαιναν όντως μεγάλη ταλαιπωρία και πολλά έξοδα. : Υποθέτω ότι οι πρώτες εγκαταστάσεις θα ήταν με εξωτερικούς σωλήνες, κουτιά και διακοπτικό υλικό, όπως άλλωστε παρατηρούμε ακόμα σε αρκετά παλιά σπίτια, άρα όχι τόσο επίπονης κατασκευής.

  Μου άλλαξε τον Ανανία ! Φημισμένος ο Λάκων ελαιοβιομήχανος Ανανίας, το (πυρην)έλαιό του ακόμα απαντά σε σούπερ μάρκετ.

  Και οι τεχνολιγικές εκφράσεις όλο και προχωρούν, π.χ. «του άνοιξε/’εσφιξε τη ροδέλα/το γκρόβερ», σα δε ντρεπόμαστε, μέρα που είναι…

  Αλήθεια, την ξέρετε τη διαβορά ροδέλας-γκρόβερ, έτσι; Γκρόβερ, στην ουσία, είναι η μη ολισθαίνουσα ροδέλα, κομμένη ή οδοντωτή. Μια που τα τεχνικά δεν είναι το φόρτε σας !

 42. Πάνος με πεζά said

  Τα ορθογραφικά λάθη είναι αυτά ακριβώς που προκαλούνται όταν μεταξύ εσού και του πληκτρολογίου μεσολαβεί πιάτο μακαρονάδας !

 43. sarant said

  Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα! Έλειπα επί δίωρο. Μας άφησε χρόνους και ο Μάκαρος. Δεν δεδικαίωται.

 44. sarant said

  43 Το κακό με τα πληκτρολόγια αφής είναι ότι δεν μπορείς να τρως και να πληκτρολογείς 🙂

 45. gpoint said

  το κ.κ. διαβάζεται σκέτο «κύριοι» και το κ. κύριος. Το διπλό είναι για να καταλαβαίνει αυτός που διαβάζει πως είναι πληθυντικός. Το ίδιο με το Α.Α.Μ.Μ.= αυτών μεγαλειότητες και κάμποσα άλλα τέτοια

 46. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  O Σίχ που έχω στο έργο λέγεται Γκρόβερ!
  Το οποίο γλωσσικά συνδέεται με τον…γκουρού! Δουλειά για Ινδούς Σαραντάκους…τους αποκαλούμενους Σαραντουλέγκουρου
  https://en.wikipedia.org/wiki/Grover_(surname)

 47. Πάνος με πεζά said

  @ 45 : Ενώ πάλι, τα πληκτρολόγια με «χαμηλά πλήκτρα» και μικρά διάκενα, εκτός του ότι πατάς 2-3 πλήκτρα μαζί, τα αερομεταφερόμενα ψίχουλα εγκλωδίζονται, στα μικρά κενά, διαπαντός…

 48. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  44. Πάει ο Μάκαρος. Κάποτε πιτσιρικάς στο κλεινόν, διασταυρώθηκα μαζί του σε πόρτα ελληνικής δισκοθήκης (σικ ρε!). Έφαγα κόμπλα από το μέγεθος του (πλάτος άμα τε και κυρίως ύψος. >2μ σίγουρα) και ξέρεις δα τι παιδαράς 1 ογδονταφεύγα είμαι γειά! 🙂

 49. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  24 – Nαι το συνδυάζω με την θρησκεία, αλλά και με το γνωστικό επίπεδο της κάθε εποχής, (δεν μπορείς να χτίζεις Παρθενώνες, και να κάνεις σπονδές στους θεούς για το νερό) οπότε σωστά λές πως έχω άδικο, τότε ήταν βλακεία, τώρα είναι ηλιθιότητα. Όταν τα φυσικά φαινομένα έχουν απλή λογική εξήγηση, που μερικοί σκεπτώμενοι άνθρωποι ανακαλύπτουν και προσφέρουν αυτή την γνώση στους άλλους, και κάποιοι επιμένουν να τους δίνουν υπερφυσικές και θεϊκές ιδιότητες, αυτές οι πεποιθήσεις λέγονται ηλιθιότητα, κι αυτοί που τις έχουν ηλίθιοι.
  2016, και υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πίνουν αγιασμό, και πιστεύουν πως ο διεστραμένος παπάς, άγιασε το νερό στον Πειραιά.

 50. sarant said

  46 Όχι, αυτό που λες ισχύει για τους κοινούς θνητούς. Για τους μητροπολίτες κτλ. έχουμε άλλον κανόνα, ο κύριος κύριος.

  47 🙂

 51. Πάνος με πεζά said

  O Mάκαρος, τα καλά τα χρόνια, ήταν συχνά παρών στη γωνία Κυδαθηναίων-Αδριανού,στα «Γιουβετσάκια», Κάποιο από τα τριγώρω μαγαζιά (ίσως και αυτό) ήταν δικό του.
  https://www.instantstreetview.com/@37.971679,23.730355,-104.32h,-16.02p,0.01z,j9pi0ZDk7vuH1dLbR4pxUA

 52. 13: Μεγάλη εφεύρεση το στριτ βιου. Και έχει πέσει και τεράστιος όγκος δουλειάς στη συλλογή δεδομένων. Είναι πράγματι εντυπωσιακό αυτό το near-VR περπάτημα σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, ακόμα και σε επαρχιακούς δρόμους.

  Το Προξενείο φαίνεται καλύτερα από αυτή τη γωνία, με τη σημαία και όλα τα άλλα.

  https://www.google.gr/maps/@38.4410738,27.1425875,3a,75y,102.78h,90.37t/data=!3m6!1e1!3m4!1sRBeY1hhmTlM8_5CQJaIzXA!2e0!7i13312!8i6656

  Εκεί μπροστά από το Προξενείο λέει «Fayton bistro». Να είναι κανένας Άγγλος Φέιτον, ή να είναι άραγε Φαγητόν; 😛

 53. Πάνος με πεζά said

  Eντάξει, υστερεί και λίγο. Βεβαίως στην Πλάκα, παραδόξως πώς, έχει κάνει καλή απεικόνιση παρά τους πεζόδρομους.
  Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρχουν και «αμαξιτοί» δρόμοι, τους οποίους να μην έχει διανύσει.

 54. 54

  για το Fayton: άμα προσέξεις έχει κι ένα άρμα με ένα αλογάκι, άρα μάλλον είναι «Φαέθων», όπως Απόλλωνας κι έτσι. 😉

 55. Πέπε said

  @42:
  > > Τα κάλαντα των Φώτων είναι τα τρίτα της χρονιάς, και αδικημένα. Περισσότερο αδικημένα βεβαίως, είναι τα τέταρτα, του Δεκαπενταύγουστου, που ούτε ξέρω αν και πού ακούγονται πια.

  Όχι ρε Πάνο, είσαι σίγουρος; Πρώτη φορά ακούω για κάλαντα 15αύγουστου. Έχουμε τα τρία του Δωδεκάμερου, τέταρτα τα κάλαντα του Λαζάρου -μήπως εννοείς αυτά;- και πέμπτα τα Χελιδονίσματα της 1ης Μαρτίου. Και κατ’ εξαίρεση, εντελώς τοπικά, τα Ρουσάλια, που είναι πασχαλινά κάλαντα, στα Μέγαρα και μερικά γύρω χωριά της Αττικής.

 56. sarant said

  56 και πριν: Αν και το F δεν ξέρω πώς προέκυψε, είναι το payton, το παϊτόνι, που προέρχεται από τον Φαέθοντα. Περισσότερα, εδώ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/23/payton/

 57. https://sarantakos.wordpress.com/2010/07/23/payton/

 58. Ωχ! δεύτερος έφτασα αυτή τη φορά!

 59. Πέπε said

  @Λάμπρο + Γιάννη Ι.:
  Δεν είναι βλακεία. Είναι αυτά τα «βασικά πράγματα που εξακολουθούν να γίνονται ίδια όσο κι αν αλλάζει ο κόσμος μέσα στους αιώνες», που λέγαμε με το Λάμπρο τις προάλλες. Αν τα βάλεις σε μια ορθολογική ζυγαριά, το γεγονός ότι τα φυσικά φαινόμενα έχουν μια φυσική εξήγηση και μάλιστα γνωστή κάνει τις θρησκευτικές εκδηλώσεις να φαίνονται χαζές, αλλά γιατί να περιορίσουμε την πρόοδο χιλιάδων ανθρώπινων γενεών αποκλειστικά στο στενό πεδίο του ορθολογισμού;
  Και ο πιο λογικός, γνωστικός, μορφωμένος άνθρωπος, μπροστά σε ορισμένα φυσικά φαινόμενα καταλαμβάνεται από δέος και θαυμασμό. Και λέει «ααααα!!» ή κάτι παρόμοιο. Ανεξάρτητα από το ότι ξέρει την εξήγηση. Ε, εκεί που ο ένας λέει αααααα, ένας ολόκληρος πολιτισμός έχει βρει έναν πιο κωδικοποιημένο και τελετουργικό τρόπο να πει το ίδιο.

 60. sarant said

  60 Για μια φορά σε πρόλαβα! 🙂

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 57 : Δεκαπενταύγουστου έγραψα; Καλά…Του Λαζάρου βέβαια !

 62. Πέπε said

  > > Τόσον καιρό δεν έχω γράψει άρθρο για τα λεξιλογικά ή τα λαογραφικά των Φώτων -λογάριαζα να το κάνω σήμερα, αλλά κάτι έκτακτο που μου έτυχε με εμπόδισε.

  Κρίμα, έχει πολύ ενδιαφέρον. Εκτός των άλλων, τα Φώτα σχετίζονται με τους καλικαντζάρους (που φεύγουν σήμερα), που τους βρίσκω εξαιρετικά γοητευτικό, ενδιαφέρον και αναλόγως άγνωστο θέμα.
  Και εδώ βέβαια δε μιλάμε για δοξασίες και βλακείες (μπηχτή στον Λάμπρο) αλλά για νέτη σκέτη αλήθεια. Εμένα το σπίτι μου έχει γεμίσει καλικαντζάρους (στο καζανάκι που δε δουλεύει, στη σπασμένη πόρτα του φούρνου, στα ηχεία του υπολογιστή), μην πω και το αυτοκίνητο, οπότε ξέρω καλά για τι πράγμα μιλάμε. Παλιά πέρναγαν παπάδες και χτύπαγαν τις πόρτες να κάνουν αγιασμό, τώρα μάλλον θα πρέπει να τον κάνει κάνας μάστορας.

 63. Γιάννης Ιατρού said

  29: Που το βρήκανε ρε Κίντο; Εδώ το QS World University Rankings άλλα γράφει, δηλ. ότι εναι το #376 στην κατάταξη (World University Ranking) και ότι This university profile is not a TopUniversities.com featured institution

 64. Γιάννης Ιατρού said

  64: .. έχει γεμίσει καλικαντζάρους…
  Πέπε, ακόμα και στα blog μπαίνουν …. 🙂

 65. Πέπε said

  @34:
  > > Γιορτάζουν κι οι Ουρανίες σήμερα (χρόνια πολλά!) αλλά ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί. Ξέρει κανείς;

  Όχι υποχρεωτικά. Η μάνα μου, Ουρανία, Αθηναία, από μικρή είχε μάθει ότι δεν έχει γιορτή. Μεγαλύτερη, άρχισαν διάφοροι να την εύχονται σαν σήμερα, και απορούσε. Όταν της είπαν κάποια εξήγηση, δεν της άρεσε, και επιμένει ότι σήμερα δεν είναι η γιορτή της, ούτε και ποτέ άλλοτε.
  Όθεν συνάγω ότι μπορεί να είναι σχετικά πρόσφατη μόδα.

  Νομίζω ότι τα πολύ αναλυτικά εορτολόγια, που περιλαμβάνουν και τους άγνωστους αγίους, διαδόθηκαν στον γενικό πληθυσμό (εννοώ εκτός εκκλησιαστικών κύκλων που προφανώς θα τα ήξεραν ανέκαθεν) τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν λοιπόν αρχίσαμε να μαθαίνουμε ότι και οι αρχαίοι π.χ., οι περισσότεροι, έχουν ονομαστική εορτή, ουσιαστικά άλλαξε η μέχρι τότε πεποίθηση ότι μόνο ορισμένα ονόματα γιορτάζουν. Αν λοιπόν γιορτάζουν και όσοι δεν ξέραμε ότι γιορτάζουν, θα πρέπει να γιορτάζουν όλοι, οπότε δημιουργούνται και τέτοιοι συνειρμοί όπως ουράνια-Ουρανία που θα έστεκαν μεν και παλιότερα αλλά απλώς δεν είχε τύχει.

  Ή μπορεί, πιο απλά, η σημερινή γιορτή της Ουρανίας να συνηθιζόταν σε κάποιες περιοχές και πρόσφατα να γενικεύτηκε.

  Ή, ακόμη πιο απλά, να ίσχυε πάντοτε και να μην το ήξεραν η γιαγιά μου κι ο παππούς μου!!

 66. # 58, 59: Άρα, αν κατάλαβα καλά από το άρθρο, το ζήτημα δεν είναι πώς προέκυψε το f, αλλά πώς προέκυψε το p.

 67. Alexis said

  #67: Και οι Ιορδάνηδες επίσης…

  #12, τέλος: Όχι, ο Σαρτζετάκης είχε την απαίτηση να γράφουν το «κύριος» με κεφαλαίο «Κ».

  Η αυθόρμητη αντίδραση του 17χρονου γιού μου όταν άκουσε το μεσημέρι την είδηση του θανάτου του Μάκαρου:
  -Ρε μπαμπά, λες να το «έστησε» όλο αυτό για να την κάνει;

 68. # 58, 59: Ξέχασα να πω ευχαριστώ για την παραπομπή! Πού είναι οι τρόποι μου; 🙂

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  nickem7 Πριν από 27 λεπτά
  γαμήθηκε στο γέλιο ο παππάς!!

 70. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο «Ρωμηός» αναφέρει κάτι που μοιάζει με την παροιμιώδη έκφραση, αλλά μπορεί και να είναι σύμπτωση διότι είναι μεν ειρωνικό, αλλά μιλάει και για άλλες «αλλαγές» (έπιπλα, θερμάστρες) ενώ δεν έχει μπροστά και την προσωπική αντωνυμία (μας, σας, τους κ.λπ.).

  Πάντως μοιάζει κάπως.

  Πράγματι, ενώ η αλλαγή του «αδόξαστου» είναι συχνή, τον 19ο αιώνα «το άλλαγμα των φώτων» δεν φαίνεται να υπάρχει.
  Πάντως υπάρχει και μια ειρωνική έκφραση για κάποιον που λέει βλακείες «μας έδωσε τα φώτα του» (π.χ. Νουμάς, 1903) μήπως βγήκε από εκεί η έκφραση;

  Κατά τα άλλα όμως, η έκφραση περί «αλλαγής των φώτων» εμφανίζεται όπως είπες πιο συχνά από τη δεκαετία του ’50 και μετά.

  Αυτό τουλάχιστον είδα εγώ.

 71. #55: Πανό, εμένα μου έκανε εντύπωση που έχει και επαρχιακούς δρόμους, εκτός κατοικημένων περιοχών. Για παράδειγμα σε κάποιο νησί που έψαχνα, νομίζω στη Σίφνο αλλά δεν θυμάμαι καλά, στους οικισμούς είχε μόνο την κεντρική οδική ραχοκοκαλιά, φαρ ουέστ στάιλ, αλλά είχε και ολόκληρο τον επαρχιακό δρόμο που οδηγούσε από τον έναν στον άλλον. Θα μου πεις βέβαια, την διαδρομή την έκαναν ούτως ή άλλως, αλλά το ότι τράβηξαν, κράτησαν και επεξεργάστηκαν τα συγκεκριμένα δεδομένα είναι, δεν μού ‘ρχεται η λέξη, κατάλαβες τι θέλω να πω.

 72. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  61 – «Ανεξάρτητα από το ότι ξέρει την εξήγηση. Ε, εκεί που ο ένας λέει αααααα, ένας ολόκληρος πολιτισμός έχει βρει έναν πιο κωδικοποιημένο και τελετουργικό τρόπο να πει το ίδιο.»
  Όταν ο παραλογισμός επιβάλλεται στην λογική, κυριαρχεί η ηλιθιότητα. Αυτός που ξέρει την εξήγηση, καταλαμβάνεται από θαυμασμό και δέος και κάνει αααα, γιατί γνωρίζει, και αντιλαμβάνεται το φυσικό μεγαλείο, αυτός που δεν ξέρει την εξήγηση, κάνει αααα γιατί φοβάται, επειδή δεν γνωρίζει, και εξηγεί τα φαινόμενα με τον θεό. Όταν αυτός που δεν γνωρίζει και φοβάται, επιβάλλει τις δοξασίες του σαν αληθινές στους άλλους, ακόμα και σ΄αυτούς που γνωρίζουν, το λές πολιτισμό, και κωδικοποιημένο τελετουργικό τρόπο; εγώ που είμαι πιο πεζός κι από τον Πάνο (χαμόγελο) το λέω βλακεία, και στην σημερινή εποχή ηλιθιότητα.
  Η μαγεία των μεγάλων γιορτών, είναι για τα παιδιά, και με τα παιδιά, τελειώνει όταν μεγαλώσουν, γιατί άραγε;

 73. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  64 – Να φωνάξεις τον άγιο Πειραιώς να κάνει αγιασμό στο σπίτι σου, κι εξορκισμό σε σένα δαιμονισμένε (χαμόγελο), μετά, το καζανάκι τουλάχιστον θα δουλεύει μια χαρά.

 74. Την είχε πρόσφατα και η τηλεόραση.

  http://www.athinorama.gr/cinema/movie/uranya-1008078.html

 75. …υπάρχουν παιδιά που τα λένε και ανήμερα…

  …παιδιά που δεν τα κάνεις ζάφτι με τίποτα, δηλαδή!
  (κάτι σαν τα ενήμερα θηρία του Αρκά)
  🙂

 76. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  77.>> παιδιά που τα λένε και ανήμερα
  A! πρόλαβες. Μόνο που εμένα μου ήρθαν Τα Άγρια Μωρά του Κώστα Μητρόπουλου 🙂

 77. Γιάννης Ιατρού said

  77: τι ζουηρό αυτό του πιδούδ, ζαπ δε γίνιτι!

 78. sarant said

  77: 🙂

  72 Ναι, μοιάζει, έχεις δίκιο. Αλλά μπορεί να είναι και σύμπτωση. Και η εποχή (1908) είναι οριακή.

 79. 42, …Γκρόβερ, στην ουσία, είναι η μη ολισθαίνουσα ροδέλα, κομμένη ή οδοντωτή…

  Ανθηρόστομη ωδή στην εξαιρετική λειτουργικότητα του γκρόβερ έχει τραγουδιστεί κι από τον Σταρόβα (το μπιπ μετά το 0:43). 😳

 80. gpoint said

  Σήμερα πάντως στην Φ.Ν.ήταν μια ομάδα παιδιών ντυμένοι άλλοι καλικάντζαροι, ΄λοι παπάδες και διάφορα με τρίγωνα, καραμούζες και τούμπανα και περνάγανε από τις καφτέριες λέγοντας τα κάλαντα σε μια ωραία παράσταση

 81. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη γίνονταν στην Αγία Φωτεινή, (αλλά πρώτη φορά φέτος στο Κε)

 82. spiral architect said

  @28, 51:

 83. Stella said

  Κάλαντα…
  Πριν καιρό κάποιος (που συμβουλεύτηκε τον πατέρα του) έγραψε (νομίζω ο Πάνος με πεζά) τα (πρωτοχρονιάτικα?) κάλαντα του ΕΑΜ. Πως τα βρίσκω? Είναι σχόλιο σε ανάρτηση χωρίς συνάφεια με κάλαντα (ή μήπως κάνω λάθος?). Κάθε βοήθεια δεκτή.

 84. Spiridione said

  14. Πάντως το κτίριο του ελληνικού προξενείου (του παλιού, όπως είπε ο εκφωνητής), ήταν πολύ κοντά στην προκυμαία και στην θάλασσα, όπως φάνηκε στην τηλεόραση.

 85. spiral architect said

  @85: Εδώ 😉

 86. Γς said

  Νατο!

  Αυτό είναι το παλιό κτήριο του Ελληνικού προξενείου:

  https://www.google.gr/maps/@38.4364381,27.140806,3a,90y,125.84h,88.13t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYoIUcgN3PjJ2UFVI7fRzVg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

 87. 86

  Αν δεν με απατά η μνήμη μου, πριν καμιά δεκαπενταετία είχα δει στη Σμύρνη, στον πρώτο παράλληλο με την παραλία δρόμο, ο οποίος πριν την επιχωμάτωση ήταν ο ίδιο ο παραλιακός, το Quai, ένα παλιό αρχοντόσπιτο δίπατο, με το ελληνικό εθνόσημο γύψινο πάνω από την είσοδό του. Νομίζω πως αυτό ήταν το παλιό προξενείο.

  https://www.google.gr/maps/@38.4669184,27.1640616,17z?hl=en

 88. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  71. 😆 Να προσεχθεί στο βιντεάκι (στο 1.15-1.16) το μαγιό της μικρής! Είναι Ζμπάουγκ! 😆
  (Είναι χριστινιακιά ομάς ο Ζμπάουγκ,κακά τα ψέματα. Άγγελλλος με μονή Εσφιγμένου, και ο θρυλικός παπάς που βλογάει τη Θ.4 αποΘεούμενος με το σύνθημα: Γεια σου παπά,παπά! Γαμώ τον Πειραιά!

 89. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Και η γιαγιά παππάς!

 90. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  85-87: Μήπως υπάρχουν και με άλλους στίχους;

 91. Stella said

  Σχόλια (απαντήσεις) 87 & 92
  Ευχαριστώ. Σας έβαλα σε κόπο.
  Παραμονή πρωτοχρονιάς ομάδα φοιτητών (αγόρια & κορίτσια) της ΜΑΣ του ΕΚΠΑ ήλθαν και μας είπαν τα αγωνιστικά κάλαντα του ΚΚΕ. Τροποποιημένα & επίκαιρα. Τους μίλησα για τους (αντίστοιχους) στίχους (του ΕΑΜ 1946), που γράφτηκαν στο ιστολόγιο Σαραντάκου. Ενδιαφέρθηκαν. Αλλά δεν μπορώ να τα βρω. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα το δει/θυμηθεί/ξέρει.
  Επ΄ευκαιρία – Σήμερα/Χριστούγεννα Παλαιού ημερολογίου

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  74: Λάμπρο, δυστυχώς, παίζεις μόνιμα Καράτε με την κοινή λογική την οποία υποτίθεται σέβεσαι.
  Έχεις διαβάσει ποτέ τα κείμενα των μεγαλύτερων αρχαίων φιλοσόφων που πέρασαν από τον πλανήτη; Αν ναι, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι;

  Έχεις καταλάβει ποτέ ότι οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι του κόσμου, από κάθε πλευρά, κατέληξαν στο αδιανόητο για εμάς γεγονός ότι κάθε τι που ο καθένας τους θεωρεί πραγματικότητα, αυτή είναι αυθύπαρκτη, δηλαδή χωρίς αρχή και τέλος; Μπορείς να διανοηθείς με την «κοινή σου λογική» κάτι που να μην έχει αρχή και τέλος, κάτι που να είναι άπειρο και αιώνιο, «το μηδαμώς υπό τινος αυτό δεδημιουργήσθαι» που λέει «ο βλάκας» ο Δημόκριτος;

  Και μίλησε μας λίγο για την «κοινή σου λογική»: τι είναι πιο κοντά στο βίωμα της καθημερινής ζωής; Το να ονομάζεις «βλακεία» την ύπαρξη μιας -οποιασδήποτε- αυθύπαρκτης πραγματικότητας, ή το να θεωρείς ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι κάθε δημιούργημα οφείλει να έχει μια δημιουργό αιτία, διότι αυτό ορίζει η κοινή λογική της καθημερινής ζωής όλων μας;
  Και όταν γνωρίζεις καλά ότι κάθε τι που βλέπεις γύρω σου έχει δημιουργηθεί από κάτι ή κάποιον, όταν φτάσεις τέρμα πίσω στην Αρχή της Αρχής, τι θα κάνεις; Σε ποια «κοινή λογική» θα επιμείνεις;

  Εδώ δεν με ενδιαφέρει αν το αιώνιο είναι Θεός Χριστιανικός, ή μια απρόσωπη δύναμη.
  Όμως για εμάς τους πεπερασμένους ανθρώπους και τον πεπερασμένο καθημερινό κόσμο μας, η καθημερινότητα λέει, ότι τίποτε άπειρο και αιώνιο δεν μπορεί να υπάρχει, ερχόμενος ταυτόχρονα σε σύγκρουση με την άλλη καθημερινή μας λογική, ότι τίποτε δεν υπάρχει που να μην το έχει δημιουργήσει κάποιος ή κάτι.

  Και ένας άλλος μεγάλος «βλάκας» ο Παρμενίδης διατύπωσε το αδιανόητο για την «κοινή λογική», «έστι γαρ είναι, μηδέν δ’ ουκ έστιν«. Και αυτός έρχεται και δένει με τον άλλο «βλάκα» τον Μέλισσο που διατύπωσε το βασικότατο έως τώρα αξίωμα της πραγματικότητας με τα λόγια: «ουδέν εκ μηδενός«.

  Για ποια λοιπόν «κοινή λογική μας μιλάς»; Αυτή που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε το άπειρο και το αιώνιο, χωρίς αρχή και τέλος, ή για την «κοινή λογική» που ζούμε όλοι μας και μας επιβάλλει να δεχτούμε το «ουδέν εκ μηδενός«;

  (ας μην μπούμε στην βλακώδη συζήτηση όπου κάποιοι είπαν ότι ο κόσμος μπορεί αν φτιαχτεί από το μηδέν, με την επίδραση της δύναμης της… βαρύτητας! Μα ποιος στην ευχή βάφτισε την ύπαρξη της βαρύτητας ως… «μηδέν»; Κανείς ποτέ δεν έμαθε… Και βεβαίως, αν «ουδέν εκ μηδενός» και ταυτόχρονα «έστι γαρ είναι, μηδέν δ’ ουκ έστιν«, τι είναι αυτό που έφερε στην ύπαρξη την βαρύτητα;)

  Εννοείται, ότι δεν θα ακούσεις από εμένα αφέλειες των περασμένων αιώνων ότι αυτά «αποδεικνύουν» ότι υπάρχει Θεός! Δεν αποδεικνύουν τίποτα τέτοιο.
  Απλώς όμως αποδεικνύουν ότι τα πολλά λόγια και οι πομπώδεις εξυπνάδες περιττεύουν και χρειάζονται χαμηλοί τόνοι από ένα πλάσμα -τον άνθρωπο- που περηφανεύεται για την «κοινή του λογική», και μόνο στον 20ο αιώνα εξόντωσε με φρικώδεις τρόπους δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

  Η «κοινή λογική» που περιγράφεις αρκεί για να ψωνίσεις στον μπακάλη, αλλά δεν αρκεί για τα πάντα, από τη στιγμή που ως άνθρωποι αισθανόμαστε την ανάγκη να μάθουμε. Και από τη στιγμή που δεν τα ξέρουμε όλα, ας αφήσουμε κάποιους ανθρώπους να σκέφτονται έτσι, και κάποιους αλλιώς και ας μην παριστάνουμε τον εξυπνάκια και τον τιμητή των πάντων…

 93. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Παιδιά εγώ όταν ευχομαι «το φως να σας χαρίσει… κλπ» το κάνω Πάσχα, ο ΠτΔ σήμερα. Παναπεί τα Φώτα έχουν ενικό ε; 😦

 94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Όλα λάθος τα κάνω.Και τα Θεοφάνια γράφονται με γιώτα.Καμμία φώτισις και φέτο 😦

 95. giorgos said

  Στήν Λευκάδα αυτή τή μέρα έχουμε τό ίδιαίτερο έθιμο , πού θεωρείται ότι είναι κατάλοιπο τής ενετοκρατίας , νά βουτάμε στή θάλασσα κατά τήν διάρκεια τού αγιασμού μιά αρμαθιά πορτοκάλια (τόσα όσα ειναι καί τά μέλη τής οικογένειας ) τά όποία είναι δεμένα μέ σπάγκο .
  Παρακάτω ένα κείμενο δημοσιευμένο τό 1996 στήν τοπική εφημερίδα .

  “ΦΩΤΑ“ ΑΦΩΤΑ ( ὑπό Μ. Ἑπτανησίου )

  Ἕνα «Ἐθνικὸν κράτος » τοῦ «Διεθνοῦς Δικαίου» καὶ μία ἰδεολογία πού ἐκφράζει ἀκριβῶς τὶς τελείως ἀντίθετες ἀρχές αὐτού τοῦ «Διεθνοῦς Δκαίου » – δὲν ὑπάρχει ἰδεωδέστερος συνδυασμὸς ὑπαναπτύξεως καὶ νοητικοῦ σκότους. Κάποιοι τὸ ξέρουν καὶ τὸ ἐπιδιώκουν. Μακάρι τό «Διεθνὲς Δίκαιο» νὰ ἦταν τὸ ὁριστικὸ φρένο τῆς ἱστορίας , τὰ «ἐθνικὰ κράτη» τῆς ἱστορικῆς σκοτοδίνης νὰ ἐδιαρκοῦσαν πάντα καὶ μὲ ἔμμεσους ὑποβλητικοὺς ψυχολογικοὺς τρόπους οἱ σημαῖες τῆς ἀδιαφανοῦς κυριαρχίας νὰ ἐκυμάτιζαν παντοτινὰ , σὲ ἀνύποπτες θέσεις καὶ γιὰ ἀνύποπτους , στὶς προγραμματισμένες «ἔθνικες γιορτὲς «. «Γιορτὲς» , δηλαδὴ οἱ ἀπαραίτητες οὐσιαστικὲς ἐπιβεβαίωσεις τῆς ἱστορικῆς σκοτοδίνης καὶ τοῦ ἰδεολογικοῦ ὕπνου γιὰ τὰ ἐκ τοῦ μηδενὸς προκύψαντα «ἐθνικὰ» τοῦτα κράτη τῶν «μεγάλων ἱστορικῶν παραδόσεων» καὶ τῆς σύγχρονης πολιτικῆς ἄνοιας .

  Ἡ γιορτὴ τῶν «Φώτων» , τὸ Βάπτισμα , τὸ πρῶτο ἀπὸ τὰ μυστήρια τοῦ Χριστιανισμοῦ . Στὰ πρῶτα ἐκεῖνα χρόνια τοῦ Χριστιανισμοῦ , τὰ πράγματα ἦσαν κοντύτερα στὴν μεταφυσικὴ καθαρότητα τῶν «μυστηρίων «, ἀπὸ ὅσο σήμερα . Ὁ λόγος ἁπλός : οἱ ἄνθρωποι δὲν εἶχαν ἀλλοτριωθεῖ σὲ σκοποὺς ἄλλους πλὴν τοῦ ἑαυτοῦ τους.

  Ἡ ὕπαρξη στὸν κόσμο παρέμενε ἕνα θεολογικὸ γεγονὸς , ἕνα μυστήριο , μιὰ μέριμνα περὶ τοῦ γιατί . Θαυμασμὸς καὶ ἔρωτας , τὰ γνωστικὰ ὄργανα τῆς ἀεὶ ἐφηβείας , ἤσαν οἱ μόνες δυνατότητες κατανοήσεως τῶν φαινομένων , τοῦ θανάτου καὶ τῆς ζωῆς . Ἄρα δὲν μποροῦσε νὰ ἔρχεται κανένας τυχαῖα στὸν κόσμο.

  Κάποια βούληση ἦταν ἐκείνη πού τὸν ἔκανε νὰ γεννηθεῖ . Η ὕπαρξη τοῦ συνανθρώπου συνεπήγετο τὴν αἰτία ἐλεύσεώς του στὸν κόσμο, μιὰ διάσταση μυστικὴ πού ἔφευγε τὸ ἴδιο τὸ ἄτομο καὶ τὸ κάθε ἄτομο. Η ὕπαρξη τοῦ συνανθρώπου ἦταν ἕνα γεγονὸς πλῆρες πού ὁ καθένας ὤφειλε νὰ σεβασθεῖ. Γιατί ἀκριβῶς καταλάβαινε τὴν αἰτία του χωρὶς νὰ μπορεῖ νὰ τὴν προσδιορίσει. Ἔτσι τὸ «πρόσωπο» ἀποκτοῦσε ὀντότητα , δηλαδὴ τὴν ἀναγνώριση πώς κάποιος προορισμὸς τὸ συνέχει στὸν κόσμο.

  Ἡ ἔννοια τῆς ἰσότητας προέκυπτε ἀπὸ τὴν ἀναγνώριση τῆς διαφορᾶς , ἐπειδὴ ἀκριβῶς καθένας εἶχε τὴν δική του ἰδιαίτερη αἰτία ὑπάρξεως στὸν κόσμο Ἡ ἰσότητα δὲν ἦταν νομοθετικὴ «ρύθμιση», ἀλλά μεταφυσικὸς ἀναγκασμὸς , ὑποταγὴ στὸ νόημα τῆς «οἰκονομίας τοῦ κόσμου » , παράδοση στὴν ἀποδοχὴ τοῦ Λόγου «γεννήσεως καὶ διοικήσεως τῶν θνητῶν». Ἀλλὰ τοῦτο εἶναι αὐτό πού στὴν χριστιανικὴ θρησκεία ἀποκαλοῦμε «Ἅγιο Πνεῦμα » , δηλαδὴ πῶς τελικῶς τὰ πράγματα , τὸ ὕπαρχον ὡς ἐστί , δὲν ὑπάρχει καὶ οὔτε λειτουργεῖ τυχαία. Ἀλλὰ τὸ κυρίως ὑπάρχον εἶναι ἡ κοινωνία ὡς σύνολο , τὸ «πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας». Ἂν ὁ καθένας διὰ τῆς ἁπλῆς ὑπάρξεώς του ἔχει μετοχὴ στὴν «οἰκονομία τοῦ κόσμου», ἂν γεννιέται σήμερα καὶ ὄχι αὔριο ἢ πρὶν ἀπὸ ἑκατό χρόνια , εἶναι ἀκριβῶς ἔναντι τοῦ ¨πληρώματος» πού πληροῦται τούτη ἡ μετοχὴ καὶ δι’ αὐτοῦ κυροῦται. Kαθένας εἶναι κοινωνὸς τοῦ «Ἁγίου Πνεύματος», φορέας μιᾶς διάστασής του ἐπειδὴ ἀκριβῶς ὑπάρχει ὡς μέλος μιᾶς καθολικώτερης βούλησης τοῦ συνόλου , μέσα στὸ ὁποῖο οἱ ἐπὶ μέρους αἰτἰες ὑπάρξεως συνολοκληροῦν τὸ πρόβλημα τῆς μεταφυσικῆς σχέσης ὑπάρξεως τοῦ κόσμου , τῆς σχέσης ἄνθρωπου καὶ θεοῦ.Ἐπιβεβαίωση τούτης τῆς ἀναγνώρισης τῆς διὰ τῆς γεννήσεως δωρεᾶς στὴν μεταφυσικὴ βούληση ὑπάρξεως τοῦ κόσμου καὶ τῆς κοινωνίας ἰδιαίτερα ἀποτελεῖ τὸ Βάπτισμα

  Διὰ τοῦ Βαπτίσματος ὃ ἄνθρωπος «ἐξαγνίζεται» , δηλαδὴ ἡ κοινωνία ὡς σύνολο , τὸ «πλήρωμα» , ἀναγνωρίζει ὅτι ὁ συγκεκριμένος ἄνθρωπος ἐγεννήθηκε μὲ κάποιον προορισμὸ, ἀποδέχεται τὴν αἰτία του ἐπειδὴ εἶναι «κοινωνία πιστῶν» καὶ ἡ διὰ τοῦ Βαπτίσματος ἐπιφοίτηση τοῦ «Ἁγίου Πνεύματος» σημαίνει πῶς ὁ «ἀναγεννώμενος» ἄνθρωπος ὀφείλει νὰ ὑπηρετήσει τοὺς δεδομένους σκοποὺς τούτης τῆς κοινωνίας . Οἱ σκοποὶ τοῦτοι εἶναι τὰ ἠθικά διατάγματα , ὅπως αὐτά καθορίσθηκαν ἀπό τούς προφῆτες , τὰ κείμενα καὶ τὴν χριστιανικὴ διδασκαλία. Τὰ πράγματα εἶναι μεταφυσικῶς δεδομένα , δὲν πρόκειται περὶ κοινοβουλίου , ὅπου ὁ καθένας ἔχει τὴν «γνώμη» του. Ἡ ἀναγνώριση τῆς μετοχῆς στὴν δωρεὰ τοῦ «Ἁγίου Πνεύματος» ἔχει σημασία γιὰ τοὺς ἄλλους , τοὺς ἀναγνωρίζοντας. Γιὰ τὸν ἴδιο τὸν ἄνθρωπο ἔχει τὸ νόημα τῆς χρέωσης πρὸς αὐτούς .

  Βέβαια τὰ πράγματα τοῦ Χριστιανισμοῦ δὲν κατανοήθηκαν παντοῦ καὶ πάντα κατὰ τὸν ἴδιο τρόπο. Γνωρίζομε ὅτι ὕπαρχουν χριστιανικὰ σύνολα πού τὴν θρησκευτική τους πίστη τὴν θεωροῦν ὡς εἶδος ἀτομικῆς ἰδιοκτησίας , ἕνα εἶδος προσωπικῆς περιουσίας πού μπορεῖ νὰ ἀποτιμηθεῖ ὡς ὑποκειμενικὸ ἀξιολογικὸ γεγονὸς . Εἶναι πολλὰ τὰ ἑκατομμύρια τῶν «Βαπτιστῶν» στὸν κόσμο πού καταλαβαίνουν τὸ Βάπτισμα σὰν συνειδησιακὴ προαίρεση , χωρὶς μεσολάβηση τοῦ παπᾶ , δηλαδὴ χωρὶς ἐκπροσώπηση τῆς ἀποδοχῆς τοῦ συνόλου. Βαπτίζεται κανένας οἰκειοθελῶς , ὄχι δογματικῶς , ὅταν καὶ ὅπως τὸ καταλαβαίνει . Τὸ βάπτισμα δὲν ἔχει τὴν ἔννοια τοῦ μεταφυσικοῦ μυστηρίου , τῆς ὑποταγῆς σὲ κάποιο ἀνεξήγητο «γιατί» τῶν πραγμάτων ἀλλά τῆς ὑποκειμενικῆς ἀποτίμησης περὶ τῆς σημασίας των.

  Δὲν συζητοῦμε βέβαια τὴν στιγμὴ αὐτή τὴν μὲ σύγχρονα κριτήρια κοινωνιολογικὴ ἀξιολόγηση τῶν πραγμάτων: ἂν καὶ κατὰ πόσον μέσα σὲ ἕναν ἐκκοσμκευμένο κόσμο τὰ θρησκευτικὰ πράγματα μποροῦν νὰ διατηρήσουν τὶς ἀρχέγονες σημασίες των. Τὸ νὰ βαφτίζεται κανεὶς μωρὸ μέσα σὲ μιὰν Ἐκκλησία συγχυσμένων κοινωνικῶν ρόλων δὲν διαφέρει πρακτικὰ πολὺ ἀπὸ τὴν στρατολόγηση τοῦ κάθε ἴδιου μωροῦ γιὰ τὶς «ἐθνικὲς» ἀνάγκες τοῦ κράτους . Ἀλλὰ σ΄αὐτό δὲν φταίει τὸ Βάπτισμα οὔτε ἡ ἠθική διδασκαλία τοῦ Χριστιανισμοῦ πού τὸ ἐπιβάλει . Φταίει ὅτι τὸ νόημα τῆς οἰκουμενικῆς διαστάσεως τῶν πραγμάτων ( καὶ τοῦτο γιατί κάθε θρησκεία εἶναι μιὰ «Οἰκουμένη» χωρὶς «ἐξωτερικὴ πολιτικὴ» ) ἔμεινε μιὰ ἐπανάληψη τυπικοῦ, χωρὶς ἄμυνα μέσα στὴν τεχνικὴ «οἰκουμενικότητα» τῆς ἀπούσης θρησκευτικῆς συνείδησης τοῦ «θετικοῦ δικαίου» . Πιθανὸν ὄχι ἀναίτια , ἀφοῦ ἡ κάθε θρησκεία εἶναι στὴ πρωταρχικὴ οὐσία της καὶ κοινωνικὸ σύστημα .

  Δὲν εἶναι ὁ κατάλληλος τόπος ἐδῶ γιὰ τὴν περαιτέρω ἐξέταση τῶν πραγμάτων . Σημασία ἔχει ὅτι οἱ ἄνθρωποι , βιοῦντες τὴν θρησκεία τους καὶ κοινωνικὰ , ἐμμένουν στὴν λειτουργία τῶν τύπων τῶν θρησκευτικῶν γιορτῶν , πού τοὺς ὑποστασιοποιοῦν πάντα τούτη τὴν κοινωνικότητα. Κλασσικὸ παράδειγμα ἀποτελοῦσε ἡ Βενετία , ἡ λιγώτερο καθολικὴ χώρα τοῦ κόσμου , ὅπου ἡ κοινωνικὴ διάσταση τοῦ τυπικοῦ τῶν ἑορτῶν ἀναπληροῦσε τὴν ἐκκλησιαστικὴ καὶ δογματικὴ ἀκαμψία . Οἱ γιορτὲς καὶ ὄχι ὁ ζῆλος τῆς πίστης ἦταν ὁ φορέας τῆς θρησκευτικῆς ὑπόστασης τῆς Βενετίας . Ἀλλὰ ἂν ἀναζητεῖ κανεὶς τὶς γιορτὲς , εἶναι δυνατὸν νὰ ἀλλάξειι τὴν θρησκεία του; Αὐτό εἶναι πού δὲν κατάλαβε ὁ Προτεσταντισμὸς μὲ τὴν Βενετία , παρανοῶντας τὴν βοήθεια πού ἔλαβε…

  Γιορτὲς , λιτανεῖες , λάβαρα , ἀνθοστολισμοὶ , μουσικὲς καὶ ἑορτατικότητες κάθε λίγο καὶ λιγάκι ἦταν ὁ θρησκευτικὸς βίος τῶν Βενετῶν . Ἐξ οὗ καὶ ἡ μανία αὐτοῦ τοῦ κράτους μὲ τὴν συλλογὴ λειψάνων. Κάτι ἀπὸ τοῦτα ὅλα ἔμειναν γιὰ πολὺ στὰ Ἑπτάνησα, πρὶν καταντήσουν αἰχμηρές καρικατοῦρες ὑπολειμμάτων. Κάθε ἄλλο βέβαια παρὰ, γιατί ἡ ἑορταστικότητα καὶ ὁ πλοῦτος τοῦ τυπικοῦ δὲν προσιδιάζει στὴν κοινωνικὴ οὐσία καὶ τὴν παράδοση τῆς ὀρθοδοξίας , ἀλλά ἐπειδὴ μιὰ ἄνοη ἐκκλησιαστικὴ πολιτικὴ τοῦ «ἐθνικοῦ κράτους» ἐμπέρδεψε τούς διεθνικοὺς τρόπους τῆς ὀρθοδοξίας μὲ τὶς ἐπιδιώξεις της ὡς «φορέως» τοῦ κράτους αὐτοῦ. Ἀκραιφνῶς ὀρθόδοξοι παπάδες , ὅπως ὁ Καντούνης στὴν Ζάκυνθο , πού ἦταν ἕνας μαχητὴς παπὰς τῆς Ὀρθοδοξίας , δὲν ἤθελαν τὸ παραμικρὸ ν΄ἀκούσουν γι’ ἀλλαγή τοῦ βενετικοῦ τυπικοῦ πού εἶχαν στὴν λειτουργία τους. Καὶ αὐτά βέβαια τὸ Πατριαρχεῖο τὰ ἐδέχετε σὰν αὐτονόητα πράγματα. Γιατί τὸ Πατριαρχεῖο ἦταν ἑλληνικὸς καὶ ὄχι ἑλλαδικὸς θεσμὸς , δηλαδὴ ἤξερε ὅτι ἡ ὑπερεθνικὴ διοίκηση εἶναι ὑποχρεωμένη νὰ δεχθεῖ τὶς ἰδιομορφίες τῶν ἱστορικῶν δεδομένων. Ὁ Βόσνιος μωαμεθανὸς καὶ νὰ θέλει , δὲν μπορεῖ νὰ κρατήσει τὴν θρησκευτικὴ τυπολατρεία τοῦ σαουδάραβα ( νὰ μὴν πίνει καὶ νὰ μὴν τρώει χοιρινὸ λ.χ. ) , ὅπως ὁ φινλανδὸς ὀρθόδοξος ἀναγκαστικὰ δὲν μπορεῖ νὰ χορεύει «συρτάκι» στὴν ἐξοχή μετὰ ἀπὸ κάθε γιορτὴ τοῦ Πάσχα.

  Μιὰ «ἐθνικὴ» Ἐκκλησία δὲν ἔχει τέτοια προβλήματα. Αὐτὴ ἐπιζητεῖ τὴν «ὁμοιομορφία». Καί καταστρέφει. Ἡ «ὁμοιομορφία» ἀνομοιόμορφων , καθὼς εὑρέθηκαν τὰ ἑλληνικὰ σύνολα στὸ «ἐθνικὸν» κράτος , ἕνα μόνο ἀποτελεσματικὸ μέσον ἔχει : τὴ μορφωτικὴ καὶ διανοητικὴ ἐξίσωση. Αὐτή εἶναι ἡ πιὸ ἀποτελεσματικὴ μορφὴ » ὁμοιομορφίας» καὶ στὸ ἔργο τοῦτο ἡ ἑλλαδικὴ Ἐκκλησία διέπρεψε , ἦταν ὑποχρεωμένη νὰ διαπρέψει .Τὶς κοινωνικὲς συνέπειες μιᾶς τέτοιας τακτικῆς μᾶς τὶς ἀνέλυε ἐπαρκῶς ἕνας ἄλλος ἀκραιφνῶς ὀρθόδοξος , ὁ Ντοστογιέφσκυ στοὺς «δαιμονισμένους» του. Συνεπῶς οἳ γιορτὲς γιορτάζονται , ἀλλά ἀναγκαστικὰ καὶ μὲ τὶς συνέπειες τοῦτες.

  Στὴν προκυμαία λοιπὸν τὰ μεγάφωνα τῶν πολλῶν μεγαβὰτ καὶ «ὕμνοι» ἀπὸ κασέτα στὸ μαγνητόφωνο ἑνός αὐτοκίνητου. Περίπου σὰν τὶς πρωινὲς ἀναγγελίες τσίρκου γιὰ τὴν βραδινὴ παράσταση. Ὁ κόσμος μαζεύεται σιγὰ-σιγὰ. Ἡ ἐξέδρα, τὰ μικρόφωνα, μπροστὰ ὁ βουτηχτὴς τοῦ σταυροῦ μὲ ἔντονη τὴν ψυχική του προετοιμασία καὶ τὸ κατάλληλο ὕφος , σὲ λίγο τὸ λιμενικὸ σῶμα ἐν στολῇ πού θὰ μεριμνήσει γιὰ τὴν τάξη , πορτοκάλια , μπαλάκια , σημαιοῦλες καὶ στὸ νερὸ κάποιες βάρκες.

  Στὴν ἀρχὴ δύο : ἡ τῆς ἀκτοφυλακῆς καὶ ἕνα μικρὸ σημαιοστολισμένο καϊκι . Μικρὸ μὲν, σὲ στὺλ καραβόσκαρο, ἀλλά μεγαλύτερο ἀπ΄ὅλα τ΄ἄλλα ὡς τὸ τέλος. Ἡ ἐποχή μας εἶναι ἡ ἐποχή τῶν σημαιῶν οὕτως ἢ ἄλλως. Μπροστὰ στὸ κτίριο τοῦ ΟΗΕ , στὸ Λουξεμβοῦργο , τὶς Βρυξέλλες καὶ τὸ Στρασβοῦργο πάντα σημαῖες. Ὁ κόσμος ὅλος «ἑνωμένος» καὶ αἰσιόδοξος νὰ «προχωρεῖ» , μὲ μειωμένα προβλήματα καὶ ἐσωτερικὴ κοινωνικὴ εἰρήνη, ὅπως ἀκριβῶς διεκήρυξε στὶς προγραμματικές του θεωρητικὲς συλλήψεις ὁ φιλελευθερισμὸς πρὸ δύο αἰώνων. Τὸ ἐμπόριο καὶ ἡ παραγωγὴ θὰ φέρουν τὴν εἰρήνη μεταξὺ τῶν κοινωνιῶν καὶ τῶν λαῶν. Ἔτσι εἶπε. Στὶς θρησκευτικὲς λοιπὸν γιορτὲς , στιγμὲς εἰρήνης καὶ ἐλπίδας, εἶναι ἡ κὰτ΄ἐξοχήν εύκαιρία γιὰ τὶς … σημαῖες. Στὸ μικρὸ καραβόσκαρο αὐτές πλεονάζουν. Ἀπ΄τὴν κορφὴ τοῦ καταρτιοῦ σὲ σχῆμα κεφαλαίου λάμδα πρὸς τὴν πρύμνη καὶ τὴν πλώρη. Αὐτή πού εἶναι στὴν κορφὴ τοῦ καταρτιοῦ δὲν εἴναι ἡ ἑλληνικὴ. Εἶναι μιὰ ἀσπροκόκκινη ριγωτὴ σημαία μὲ τὴν ὁποίαν οἱ ἑπτανήσιοι στὸ παρελθόν (;) πέρασαν κάποιες δεκαετίες τῆς ἱστορίας των. Αὐτή ξεχωρίζει καλὰ καὶ κυματίζει περήφανα. Τὸ ἐρώτημα εἶναι γιατί τόσες πολλὲς ἄλλες. Τὸ καῒκι εἶναι κάπως μακριὰ , κι αὐτές, σὰν «λογικὰ μικρότερες» πού θὰ πρέπει νἄναι , δὲν ξεχωρίζουν. Ἡ περιέργεια ἀποστρέφει τὸ βλέμμα λοιπὸν ἀπ΄τὴν γιορτὴ καὶ τὸ κολάει στὸ κατάρτι. Ἐπὶ τέλους κάποια στιγμὴ τὸ καῒκι πλησιάζει καὶ οἱ «σημαῖες» ξεχωρίζουν. «Σημαῖες» ἀνύπαρκτων κρατῶν , ἁπλῶς συνδυασμοὶ πολυχρωμίας γιὰ νὰ τονίζουν τὴν μία καὶ μοναδικὴ σημαία τοῦ καϊκιοῦ , κουρελοῦδες μ΄ἄλλα λόγια. Ὁ σταυρὸς ὑψώνεται πρὸς Οὐρανοὺς , πολλοὶ κυττάζουν ψηλὰ , ἀλλά εἶναι σίγουρο πώς κανένας δὲν βλέπει τὶς «σημαῖες». Καὶ ἀκόμη πιὸ σίγουρο , πώς κι ἂν τὶς δεῖ , δὲν θὰ καταλάβει . Ἀλλὰ ἔτσι ἡ ψυχὴ γίνεται πιὸ πρόσφορη γιὰ τὴν θρησκευτικὴ ἔκσταση καὶ τὰ πράγματα πού ἔχασαν πρὸ πολλοῦ τὴν σημασία τους μποροῦν νὰ ἐπειχειροῦν νὰ διαρκοῦν ὡς ἱστορικὲς λαθροχειρίες.

  Τὸ ἀπομένον ἐρώτημα πλέον εἶναι: μποροῦν ἄραγε τὰ ἱστορικὰ ἀδιέξοδα πού ἐδημιούργησε συνειδητὰ τὸ παρελθὸν νὰ καλυφθοῦν μὲ κουρελοῦδες; Μακάρι αὐτό νὰ εἶναι τόσο ἀκίνδυνο ὅσο φαίνεται στὶς «γιορτές» ….

 96. LandS said

  Αν τα Θε-ο-φά-νι-α γράφονται το ίδιο με τα Θε-ο-φά-νια σα τη Βι-έ-νη με τη Βγένη, τα πολλά ι τι τα θέλουμε;

 97. Γιάννης Ιατρού said

  96: & 83: Θεοφάνια (ουδέτερο) / Θεοφάνεια (θηλυκό)
  Εγώ έτσι το θυμάμαι

 98. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  98.Ξέρω ‘γω; Από το Νικοκύρη είδα.
  Θεοφάνια σαν τα πυροφάνια λες. Η/τα εΕπιφάνεια όμως.

  Αράπηδες,Καμήλα,Ραγουτσάρια,Φωταράδες κλπ έθιμα των Φώτων ανά την Ελλάδα.
  http://www.aftodioikisi.gr/politistika/ithi-ethima-ton-theofanion

 99. spiral architect said

 100. Γς said

  97:
  >δημοσιευμένο τό 1996 στήν τοπική εφημερίδα .
  “ΦΩΤΑ“ ΑΦΩΤΑ ( ὑπό Μ. Ἑπτανησίου )

  Τοῦ Μ. Ἑπτανησίου (ψευδώνυμο τοῦ Γεράσιμου Κακλαμάνη) δυοδημοσιευμένο στό φύλλο τῆς ἐφημερίδας ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ τῆς 22/1/1996
  Και σε κανα δυο ιστολόγια πρόσφατα, απ όπου ξεσήκωσες το σεντονάκι.
  Ωραίο!

 101. Corto said

  «Καλέ δεν με λυπάσαι Αγιά μου Φωτεινή
  Που χάνω τη ζωή μου για μια μελαχροινή».

  Χρόνια πολλά!

 102. Pedis said

  Και ο παλιοτόμαρος ελεύθερος ψόφησε. Πάντως, δεν είναι λύση αυτή, να περιμένεις πότε θα τα τινάξουν. Ένας την κάνει, δέκα (ΜπέοΜαρινάκηΜελισσανίδοΓιαννακόπουλους) αφήνει στη θέση του.
  https://left.gr/news/oyte-rip-oyte-kalo-paradeiso

  ευρωκουραφέξαλα και ευρωκουράδες
  http://www.imerodromos.gr/eurokoyrafexala/

 103. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  99. Θεοφάνεια (θηλυκό)
  Αλλά (το πολύ θηλυκό), Θεοφανία (π.χ. Παπαθωμά) 🙂
  Σήμερα εκτός από τους ήδη αναφερθέντες, γιορτάζει και ο Θεοφάνης και η Θεανώ και η Θεοφανώ και η Θεώνη και η Φωφώ και η Φώφη(καλά καλέ) και ο Φώτος και ο Φωτεινός.Η Φωτεινιά και η Φώτα,η Φένια, η Φωτούλα και η Φώτω.Η Φιφή και η Φιφίκα πάλι,δεν ξέρω. Ο Φωτήλας είναι και μικρό σε κάποια περιοχή εκτός από το γνωστό επωνυμο;
  Και τέλος η Αγιά Φωτιά μας που είναι μεν το Φλεβάρη η γιορτή της αλλά τη λειτουργούν μεγαλοπρεπώς και σήμερα.

 104. leonicos said

  Δεν έχω πηγές. Αλλά την έκφραση την αντιλαμβανόμουν ‘με ταλαιπώρησε τόσο πολύ που μ’ έκανε ν’ αλληθωρ’ίσω, να βλέπω πουλάκια κ.ο.κ.

  Δηλαδή συνέρδεα τα ‘φώτα’ με τα ‘φωτερά’ δημώδες για τα μάτια’

 105. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  106.>>‘φωτερά’ δημώδες για τα μάτια’
  Φεγγιά σ΄εμάς .»Άνοιξε τα φεγγιά σου»

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – » Λάμπρο, δυστυχώς, παίζεις μόνιμα Καράτε με την κοινή λογική την οποία υποτίθεται σέβεσαι.» Aν και το γνωρίζω καλά το άθλημα (όχι αυτό ακριβώς, αλλά δεν έχει σημασία) δεν παίζω ποτέ, γιατί δεν είναι παιχνίδι, κι όποιος το βλέπει έτσι εκτός από ηλίθιος είναι και επικίνδυνος, (πλεονασμός θα μου πείς). Πού και πότε είδες καλέ μου φίλε BLOG (και ξέρεις ότι το εννοώ) να λέω ότι σέβομαι την κοινή λογική; Χρόνια ολόκληρα, ηλίθιο τον ανεβάζω τον λαό, ηλίθιο τον κατεβάζω για τις «επιλογές του» και την εν γένη συμπεριφορά του που βασίζεται στην κοινή λογική. Άλλο ΑΠΛΗ λογική φίλε μου, κι άλλο κοινή, που ως επι το πλείστον είναι επιβεβλημένη και κατευθυνόμενη από έξυπνους ανθρώπους (όπως εσύ καλή ώρα) για να ελέγχουν τους πολλούς, (κοινώς κορόϊδα) για ίδιο ώφελος. Όχι, δεν την σέβομαι καθόλου, έχει αποδειχτεί αιώνες τώρα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) ΗΛΙΘΙΑ.

  «Έχεις διαβάσει ποτέ τα κείμενα των μεγαλύτερων αρχαίων φιλοσόφων που πέρασαν από τον πλανήτη; Αν ναι, έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι;» Έχω διαβάσει κάμποσους, όχι όλους βέβαια, αλλά δεν ΕΙΝΑΙ οι μεγαλύτεροι, ΗΤΑΝ, και η απάντηση είναι απλή, γιατί οι άλλοι ήταν μικρότεροι.

  «Έχεις καταλάβει ποτέ ότι οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι του κόσμου, από κάθε πλευρά, κατέληξαν στο αδιανόητο (όχι όλοι, αλλά αδιανόητο γιατί;) για εμάς γεγονός ότι κάθε τι που ο καθένας τους θεωρεί πραγματικότητα, αυτή είναι αυθύπαρκτη, δηλαδή χωρίς αρχή και τέλος;» Εσύ το πιστεύεις αυτό;

  «Μπορείς να διανοηθείς με την «κοινή σου λογική» κάτι που να μην έχει αρχή και τέλος, κάτι που να είναι άπειρο και αιώνιο, «το μηδαμώς υπό τινος αυτό δεδημιουργήσθαι» που λέει «ο βλάκας» ο Δημόκριτος;» Μπορώ, με την απλή λογική μου έχω διανοηθεί πολύ περίεργα πράγματα, για τα οποία η οποιαδήποτε ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ θρησκεία, αν είχε την δυνατότητα θα με καταδίκαζε σε θάνατο, όπως έκανε και η δίκη σου της αγάπης.

  «Και μίλησε μας λίγο για την «κοινή σου λογική»: τι είναι πιο κοντά στο βίωμα της καθημερινής ζωής; Το να ονομάζεις «βλακεία» την ύπαρξη μιας -οποιασδήποτε- αυθύπαρκτης πραγματικότητας, ή το να θεωρείς ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι κάθε δημιούργημα οφείλει να έχει μια δημιουργό αιτία, διότι αυτό ορίζει η κοινή λογική της καθημερινής ζωής όλων μας;»
  Βλακεία με την ΑΠΛΗ λογική μου, ονομάζω τον παραλογισμό, και ηλιθιότητα την επιβολή του στην λογική, αν θεωρείς τον αγιασμό των υδάτων αυθύπαρκτη πραγματικότητα, με γειά σου με χαρά σου (έχεις ίδιο ώφελος βέβαια και μπράβο σου) εγώ το θεωρώ βλακεία, κι όσους πιστεύουν ότι ο κάθε παπάς άγιασε το νερό, ΗΛΙΘΙΟΥΣ.
  Δεδομένο στην ζωή μου θεωρώ μόνο ένα πράγμα, ότι κάποια στιγμή θα πεθάνω, όλα τα άλλα παίζουν.

  «Και όταν γνωρίζεις καλά ότι κάθε τι που βλέπεις γύρω σου έχει δημιουργηθεί από κάτι ή κάποιον, όταν φτάσεις τέρμα πίσω στην Αρχή της Αρχής, τι θα κάνεις; Σε ποια «κοινή λογική» θα επιμείνεις;» Σε καμία, θα φωνάξω τον χριστιανικό θεό να διαφωτίσει.

  «Εδώ δεν με ενδιαφέρει αν το αιώνιο είναι Θεός Χριστιανικός, ή μια απρόσωπη δύναμη.» Μ΄ΑΡΕΣΕΙΣ!!!

  «Όμως για εμάς τους πεπερασμένους ανθρώπους και τον πεπερασμένο καθημερινό κόσμο μας, η καθημερινότητα λέει, ότι τίποτε άπειρο και αιώνιο δεν μπορεί να υπάρχει, ερχόμενος ταυτόχρονα σε σύγκρουση με την άλλη καθημερινή μας λογική, ότι τίποτε δεν υπάρχει που να μην το έχει δημιουργήσει κάποιος ή κάτι.»
  Γι΄αυτό δεν πιστεύουμε τις αδιανόητες θρησκευτικές βλακείες, ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ.

  «Και ένας άλλος μεγάλος «βλάκας» ο Παρμενίδης διατύπωσε το αδιανόητο για την «κοινή λογική», «έστι γαρ είναι, μηδέν δ’ ουκ έστιν«. Και αυτός έρχεται και δένει με τον άλλο «βλάκα» τον Μέλισσο που διατύπωσε το βασικότατο έως τώρα αξίωμα της πραγματικότητας με τα λόγια: «ουδέν εκ μηδενός«.» Μπορεί να τα είπαν αυτά, το ζήτημα όμως, είναι τι απέδειξαν. Καλή η φιλοσοφία αλλά και η επιστήμη έχει την χάρη της.

  «Για ποια λοιπόν «κοινή λογική μας μιλάς»; Αυτή που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτε το άπειρο και το αιώνιο, χωρίς αρχή και τέλος, ή για την «κοινή λογική» που ζούμε όλοι μας και μας επιβάλλει να δεχτούμε το «ουδέν εκ μηδενός«;»
  Για κοινή βλακεία μίλησα, όχι κοινή λογική.

  «(ας μην μπούμε στην βλακώδη συζήτηση όπου κάποιοι είπαν ότι ο κόσμος μπορεί αν φτιαχτεί από το μηδέν, με την επίδραση της δύναμης της… βαρύτητας! Μα ποιος στην ευχή βάφτισε την ύπαρξη της βαρύτητας ως… «μηδέν»; Κανείς ποτέ δεν έμαθε… Και βεβαίως, αν «ουδέν εκ μηδενός» και ταυτόχρονα «έστι γαρ είναι, μηδέν δ’ ουκ έστιν«, τι είναι αυτό που έφερε στην ύπαρξη την βαρύτητα;)» Ναί ας μη μπούμε σ΄αυτή τη βλακώδη συζήτηση, γιατί θα πρέπει να αποδείξεις την ύπαρξη του θρησκευτικού θεού σου (που έφερε στην ύπαρξη την βαρύτητα ντε) κι όσο νάναι δεν σε συμφέρει, εγώ μαζί σου είμαι.

  «Εννοείται, ότι δεν θα ακούσεις από εμένα αφέλειες των περασμένων αιώνων ότι αυτά «αποδεικνύουν» ότι υπάρχει Θεός! Δεν αποδεικνύουν τίποτα τέτοιο.»
  Έλα ρε φίλε, στόχω πεί από παλιά, σε θεωρώ έξυπνο.

  «Απλώς όμως αποδεικνύουν ότι τα πολλά λόγια και οι πομπώδεις εξυπνάδες περιττεύουν και χρειάζονται χαμηλοί τόνοι από ένα πλάσμα -τον άνθρωπο- που περηφανεύεται για την «κοινή του λογική», και μόνο στον 20ο αιώνα εξόντωσε με φρικώδεις τρόπους δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων.» Δεν διαφωνώ, η κοινή λογική είναι άκρως φονική, γιατί όμως επιμένετε σ΄αυτήν την ηλίθια κοινή λογική;

  «Η «κοινή λογική» που περιγράφεις αρκεί για να ψωνίσεις στον μπακάλη, αλλά δεν αρκεί για τα πάντα» Δεν το είπα ποτέ ότι αρκεί.

  » από τη στιγμή που ως άνθρωποι αισθανόμαστε την ανάγκη να μάθουμε. Και από τη στιγμή που δεν τα ξέρουμε όλα, ας αφήσουμε κάποιους ανθρώπους να σκέφτονται έτσι, και κάποιους αλλιώς και ας μην παριστάνουμε τον εξυπνάκια και τον τιμητή των πάντων» Δεν είμαι εγώ που απαγορεύω στους άλλους να σκέφτονται, αλλά το αρρωστημένο σύστημα, που με την κάθε αποβλακωτική θρησκεία, το ελεγχόμενο εκπαιδευτικό σύστημα, και τα κόμματα ανδρείκελα, δημιουργεί κοπάδια χειραγωγημένων ηλιθίων, που εναντιώνονται στους ανθρώπους με ελεύθερη σκέψη, και συνήθως τους σκοτώνουν.
  Δεν έκανα ποτέ τον εξυπνάκια, ούτε είμαι τιμητής των πάντων, μόνο των ηλιθίων και των φασιστών (οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος).
  Να το ξαναπώ BLOG, όταν ο παραλογισμός επιβάλλεται στην λογική, κυριαρχεί η ηλιθιότητα.
  Αν ο θεός που (υποτίθεται) πιστεύεις είναι τέλειος, η ύπαρξη της ατέλειας είναι παράλογη (αφήνω απ΄έξω όλα τα ανθρώπινα βίτσια του) κι αφού ο τέλειος θεός σου δημιούργησε και το νερό, είναι παραλογισμός ο κάθε ατελής διεστραμένος και ψυχικά διαταραγμένος παπάς (λόγο σεξουαλικής καταπίεσης) να το αγιάζει, λογικά αφού το έφτιαξε ο θεός είναι άγιο, αλλιώς ο θεός είναι ατελής. Εμένα αυτό μου λέει η απλή λογική μου (δεν είμαι τόσο έξυπνος όσο εσύ βέβαια) γι΄αυτό όποιον βλέπω να πίνει αγιασμό και να πιστεύει σ΄αυτές τις αδιανόητες δοξασίες, τον θεωρώ ΗΛΙΘΙΟ, μόνο που αυτός δεν κινδυνεύει από μένα, γιατί δεν είμαι δογματικός κι δεν θέλω να του επιβάλλω την δική μου σκέψη, ενώ εγώ κινδυνεύω από αυτόν, γιατί είναι δικό σας υποχείριο.

 107. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΠΕΤΡΟΥΣΑ ΔΡΑΜΑΣ:»ΜΠΑΜΠΙΝΤΕΝ»-ΕΝΑ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ!
  http://www.visaltis.net/2016/01/blog-post_6.html

 108. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  109. Από εδώ καλύτερα που δεν είναι και κεφαλαία 🙂
  Πετρούσα: Μπάμπιντεν.
  http://petrousa.blogspot.de/2012/01/2012.html

 109. 88 Απόλυτο δίκιο, αυτό είναι το κτίριο και το καλοκαίρι που πέρασα ανακαινιζόταν (κι η πινακίδα του έργου με τις πολλές πληροφορίες στα τούρικα)

 110. Ανάποδα έβαλα τα λίνκια, αλλά δεν πειράζει 🙂

 111. Πάνος με πεζά said

  @ 85, 87, 93 (αν δεν το απαντήσατε ήδη) : Φυσικά όχι η παρωδία της Ελληνοφρένειας, που είναι σύγχρονη. Εγώ τα έχω ξαναδημοσιεύσει ολόκληρα, όπως μου τα διηγήθηκε η μάνα μου. Μάλιστα τα παράθεσα για να «διασωθούν» μέσω του ιστολογίου. Μια που ξέρω τους στίχους, γκούγκλισα, και…
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/02/08/meze-103/#comment-204295

 112. Πάνος με πεζά said

  Περι ορθογραφίας, και βοηθώντας την κόρη μου να ετοιμάσει τα μαθήματα των διακοπών :
  Παγώνι, της λέω να βάλει ωμέγα, και τρώω την πρώτη τάπα : με όμικρον στο σχολικό βιβλίο !
  Σαν να μην έφτανε αυτό, βλέπω και τη «δικιά μας» κολόνα έτσι που το γράφω…

  Kαταταχτείτε, ανακαταταχτείτε έλεγαν,…

 113. Πάνος με πεζά said

  Τώρα, για τα Θεοφάνια, αν κι εγώ δεν τα ξέρω με γιώτα, φαίνεται να ταιριάζει με <a href=http://www.mikistheodorakis.gr/pictures/original/b_24871_or_epitafios-epifania-cover.jpgαυτή τη λογική.

 114. Πάνος με πεζά said

  Τώρα, για τα Θεοφάνια, αν κι εγώ δεν τα ξέρω με γιώτα, φαίνεται να ταιριάζει με αυτή τη λογική.

 115. Spiridione said

  Στο 8.25 του βίδεου φαίνεται το προξενείο από το σημείο που γίνεται ο αγιασμός, περικυκλωμένο από πολυκατοικίες και έναν ουρανοξύστη από πίσω. .

 116. 117 Ναι, ακριβώς, γι’ αυτό και σταματάει ο φακός! Μπροστά στο κτίριο υπάρχουν λινάτσες από τα έργα (στις οποίες είναι ζωγραφισμένη η πρόσοψη) γι’ αυτό και φαίνεται θολό.

 117. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  113 Α μπράβο!

  114 Τώρα συνειδητοποίησα ότι η σχολική ορθογραφία θέλει «παγόνι»

  Ωστόσο, για τα Θεοφάνια αυτή είναι η γραφή και του Μπαμπινιώτη. Είναι οπως τα λέει στο 99.

 118. Υαλτις said

  94
  Πάντως οι σύγχρονοι αστροφυσικοί –κοσμολογία όπως οι
  Leesmolin –Αllan Γuth – – Leonard Susskind-
  Robert B. Laughlin
  Stephen Hawking
  Richard P. Feynman
  Richard Dawkins
  Ilya Prigogine
  Roger Penrose

  ισχυρίζονται ότι μπορεί να γεννηθεί κάτι έκ του μηδενός.
  Ενδεικτικη ειναι η ύπαρξη του κόσμου μετά το Μπιγκ Μπανγκ.
  Τι υπήρχε πριν αυτό ;τίποτα
  Και όμως μια διακύμανση του κβαντικού κενού (του τίποτα) ήταν αρκετή για να δημιουργήσει τον κόσμο
  Μια δεύτερη ένδειξη, είναι η ύπαρξη του χρόνου και συγκεκριμένα ,του βέλους του χρόνου.
  Γιατί υπάρχει ο χρόνος , πως αναφάνηκε απ το τίποτα και γιατί δείχνει πάντα προς μια κατεύθυνση;

  Όσο και να μας φαίνεται απίθανο
  Τελικά υπάρχει αυτό που η κοσμολογία αναφέρει ως

  ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑ

 119. Γς said

  Μνήμες, 1922, Καραθεοδωρή, Βενιζέλου, Ιωνικού Πανεπιστημίου Σμύρνης

  Κι αυτό το Πανεπιστήμιο είναι το Dokuz Eylül University, δίπλα από το Ελληνικό Προξενείο.

  Μεγάλο και νέο. Του 1988. Εχει 3000 και βάλε προσωπικό και 50 χιλιάδες φοιτητές.

  Και το όνομά του, η ημέρα της εθνικής γιορτής της Τουρκίας. Σαν να λέγαμε Πανεπιστήμιο 25 Μαρτίου στην από δω μεριά του Αιγαίου. Είναι το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül [= 9ης Σεπτεμβρίου], της μέρας που πέταξαν τους Ελληνες στην Θάλασσα το 1922. Στη Σμύρνη της Ιωνίας.

  Κι ο νους μου πήγε στον Καραθεοδωρή, το Βενιζέλο και το Ιωνικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης

 120. Ανδρέας said

  Το μηδέν είναι ο ορίζοντας που περικλείει όλους τους αριθμούς απο το ένα έως και το εννέα.
  Ταυτόχρονα το φοβούνται επειδή έχει δύο μορφές, του είναι και του μη είναι.
  Μην ξεχάσουμε και τον Φάνη τον Πρωτογόνο με το κοσμικό αυγό.

  PHANES was the Protogenos (primeval god) of procreation in the Orphic cosmogony. He was the primal generator of life, the driving force behind reproduction in the early cosmos. Phanes was hatched from the world egg (the primordial mixture of elements) when it was split into its constituent parts by the ancient gods Khronos (Time) and Ananke (Inevitability).
  theoi.com/Protogenos/Phanes.html

 121. Ανδρέας said

  Καλημέρα Γς. Το αυτί πως πάει κάνει παράσιτα;

 122. Γς said

  123:
  Δυστυχώς. Σιωπή ασυρμάτου

 123. Γς said

  120:

  >σύγχρονοι αστροφυσικοί

  Κόψε κάτι [κάποιους]

 124. Υαλτις said

  125
  σιγά μην σου φύγει κανένας πόντος

  μα καλα αυτο σε πείραξε;ο Φαινμαν εφυγε το 88 και ο ο Πριγκοζιν το 2003.

 125. Γς said

  @Υαλτις

  >σιγά μην σου φύγει κανένας πόντος
  μα καλα αυτο σε πείραξε;ο Φαινμαν εφυγε το 88 και ο ο Πριγκοζιν το 2003.

  Η ένστασή μου δεν είναι για το «σύγχρονοι», αλλά για το «αστροφυσικοί»

 126. Γς said

  Η αρίθμηση χωλαίνει.
  Εμφανίζονται μεταγενέστερα σχόλια ως πρωθύστερα

 127. Ανδρέας said

  Μια εικόνα χίλιες λέξεις

  Artist’s logarithmic scale conception of the observable universe with the Solar System at the center, inner and outer planets, Kuiper belt, Oort cloud, Alpha Centauri, Perseus Arm, Milky Way galaxy, Andromeda galaxy, nearby galaxies, Cosmic Web, Cosmic microwave radiation and the Big Bang’s invisible plasma on the edge.
  en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe

 128. Γς said

  Γιόρταζε κι ο φίλος μου ο Φώτης Φώτου ο Φωτογράφος. Φωτογραφείο: Μαραθώνος 57, Παλίνη

 129. Stella said

  Σχόλιο 113 – Πάνος με πεζά
  Θερμά σ΄ευχαριστώ. Υπόχρεη.
  Το είχα (σαν πρόκες καρφωμένο, όπως γράφει ο Μ.(έγας) Αναγνωστάκης) στη μνήμη ως προσφατο…Γι αυτό και δε μπορούσα να το «ανακαλύψω»

 130. giorgos said

  121.Καλημέρα .Διαβάζω σέ ένα βιβλίο ότι ό πατέρας τού γνωστού μαθηματικού Καραθεοδωρή , πού ήταν σπουδαίος νομικός ,ήταν ό εκπρόσωπος τής οθωμανικής αυτοκρατορίας στό συνέδριο τόύ Βερολίνου .

 131. sarant said

  132 Όπως και πολλοί άλλοι Ρωμιοί, είχε ανώτατη θέση στην οθωμανική δημόσια διοίκηση

 132. Γς said

  Ναι. Σο συνέδριο του Βερολίνο και την συνθήκη του Βερολίνου όπου έγινε η ανατροπή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου του ιδίου έτους (1878).
  Με την συνθήκη του Βερολίνου γλύτωσε κυρίως η Μακεδονία που με την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου προσαρτάτο στην «Μεγάλη Βουλγαρία». Για να γίνει ελληνική 35 χρόνια αργότερα

 133. Γιάννης Ιατρού said

  133: Καλημέρα Νίκο, μου άρεσε πολυ το «Ρωμιοί» 🙂

  134: Γς, ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ !!!

 134. BLOG_OTI_NANAI said

  108:
  «τον θεωρώ ΗΛΙΘΙΟ»

  «γιατί δεν είμαι δογματικός»

  Το παραπάνω, μου θυμίζει τη γνωστή ειρωνική ρήση, «εγώ δεν είμαι ρατσιστής, απλώς αυτοί είναι μαύροι«.

  Τέλος πάντων, το νόημα του δικού μου σχολίου είναι ότι δεν πρέπει να μιλάς για τόσο πολλούς «ηλιθίους», την στιγμή που δεν κατανοούμε ούτε καν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.

  ΥΓ
  Καλύτερα, αφού δεν έχεις καταλάβει τα πιστεύω του άλλου, να αποφεύγεις την κατήχηση, όπως αυτά που γράφεις για τα νερά των Θεοφανείων. Καταρχάς η Εκκλησία δεν ευλογεί τίποτα, απλώς προσεύχεται στην Αγία Τριάδα «υπέρ του αγιασθήναι το ύδωρ τούτον«. Αλλά και γενικά, είναι ακραίο να εννοείς ότι οι Απόστολοι που προσεύχονταν για τα πάντα δεν γνώριζαν ότι όλα τα έφτιαξε ο Θεός, ή και ο Χριστός ακόμα που «ευλόγησε«, «τους δύο ιχθύας» δεν γνώριζε ότι ο Θεός δημιούργησε τα ψάρια…
  Τέτοιες αφελείς προσεγγίσεις δεν βοηθούν σε τίποτα.

  Όσο για τους «διεστραμμένους» που συσχετίζεις με το σεξ, να σου θυμίσω ότι σύμφωνα με εσένα, εκτός από «βλάκες» φιλοσόφους έχουμε και τον «διεστραμμένο» Επίκουρο κατά το δόγμα της φιλοσοφίας του οποίου στον σοφό δεν ταιριάζουν «απoλαύσεις παίδων και γυναικών» (Επικ. «Προς Μενοικέα» 132) αφού «συνουσίη δε, φασίν, ώνησε μεν ουδέποτε, αγαπητόν δε ει μή και έβλαψε» (Διογ. Λαέρτ., «Βίος Επίκουρου» 118).

  Δεν γίνεται Λάμπρο να είναι όλοι βλάκες, ηλίθιοι και διεστραμμένοι εκτός από εσένα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις κάποτε πόσο ακραίες και δογματικές είναι οι απόψεις σου.

 135. BLOG_OTI_NANAI said

  38: Ο λαϊκισμός και η μισαλλοδοξία στο έπακρο… Λες και μπορεί κάποιος να γνωρίζει αν ο άνθρωπος της φωτογραφίας έχει τις ίδιες απόψεις με αυτούς, ή ότι δεν θα έπεφτε για τον Σταυρό, ή ότι όλοι όσοι έσωσαν και σώζουν πρόσφυγες από την θάλασσα δεν θα έπεφταν για τον Σταυρό ή λες και προεξοφλούν ότι όλοι όσοι σώζουν καθημερινά ανθρώπους έχουν τις ίδιες μισαλλόδοξες απόψεις με τον εμπνευστή της εικόνας ή όποιου θεωρεί τον λαϊκισμό της ως επιχείρημα…

 136. Γς said

  135 @ Γιάννης Ιατρού

  Πως είχα την εντύπωση ότι σου είχα πει τα Χρόνια Πολλά σ αυτό το νήμα.

  Ευχές από μένα και την Ειρήνη. Χαιρετισμούς

 137. Πάνος με πεζά said

  @ 123,125
  -Καλημέρα Γς. Το αυτί πως πάει κάνει παράσιτα;
  -Koυκιά σπέρνω !

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  136 – «τον θεωρώ ΗΛΙΘΙΟ»
  «γιατί δεν είμαι δογματικός»
  Το παραπάνω, μου θυμίζει τη γνωστή ειρωνική ρήση, «εγώ δεν είμαι ρατσιστής, απλώς αυτοί είναι μαύροι«.» Mπορεί να σου θυμίζει ό,τι θέλεις, γιατί δημαγωγικότατα (είσαι αρχηγός σ΄αυτά) ξέκοψες αυτές τις λέξεις από το κείμενο και έβγαλες αυτό το συμπέρασμα, ξαναδιάβασέ το όλο, και θα δείς ότι δεν έχει καμία σχέση (το ξέρεις βέβαια αλλά λέμε).

  «Τέλος πάντων, το νόημα του δικού μου σχολίου είναι ότι δεν πρέπει να μιλάς για τόσο πολλούς «ηλιθίους», την στιγμή που δεν κατανοούμε ούτε καν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.»
  Φυσικά και μπορώ να μιλάω για τόσους πολλούς ηλιθίους, που είναι πολύ περισσότεροι απ ΄αυτούς που λέω. Εξήγησα το ηλιθιόμετρο, όταν ένας άνθρωπος, φτιαγμένος από την φύση (ή απ΄τον θεό για σένα) να είναι έξυπνος και να χρησιμοποιεί την λογική του, λειτουργεί παράλογα, και πιστεύει σε παραλογισμούς, για μένα είναι ηλίθιος, (για σένα βέβαια είναι πελάτης και τον υπερασπίζεσαι και μπράβο σου).
  Και δεν θα με πείραζε καθόλου που είναι ηλίθιος, αν δεν επηρέαζε άμεσα την ζωή μου, επιβάλλοντάς μου από μικρό παιδί τους παραλογισμούς του σαν ακλόνητες αλήθειες, και δεν απαγόρευε και τιμωρούσε την ελεύθερη σκέψη, όμως….!
  Όσο για την μη κατανόηση του κόσμου που ζούμε, αν δεν είχαν επικρατήσει οι διάφοροι θρησκευτικοί και πολιτικοί δογματικοί παραλογισμοί, που απαγορεύουν και τιμωρούν την έρευνα πέρα από την αλήθεια τους, θα ήμασταν έτη φωτός μπροστά, παρ΄όλα αυτά, αρκετοί το παλεύουμε. Εσύ όμως δεν μπορείς να έχεις τέτοιες αμφιβολίες, ο χριστιανισμός τα εξηγεί όλα, ή όχι;

  «Καλύτερα, αφού δεν έχεις καταλάβει τα πιστεύω του άλλου, να αποφεύγεις την κατήχηση, όπως αυτά που γράφεις για τα νερά των Θεοφανείων.» Τα θρησκευτικά – δογματικά (όλων των ειδών) πιστεύω του άλλου, είναι αποδεδειγμένοι παραλογισμοί, γι΄αυτό και κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να τους καταλάβει.

  «Καταρχάς η Εκκλησία δεν ευλογεί τίποτα, απλώς προσεύχεται στην Αγία Τριάδα «υπέρ του αγιασθήναι το ύδωρ τούτον«.» Ο ορισμός του παραλόγου, αφού το νερό το έφτιαξε ο θεός, από την δημιουργία του είναι άγιο, με ποιά λογική προσεύχεται (γιατί;) να αγιασθεί ξανά, είναι δυνατόν το τέλειο υπέρτατο όν να δημιούργησε κάτι ατελές; τότε δεν είναι τέλειο. Το ότι προσεύχεται και στην αγία τριάδα, ξεφεύγει πέρα από κάθε λογική, ποιά είναι αυτή η τριάδα, ποιός την είδε, πού είναι οι αποδείξεις της υπάρξεώς της; πουθενά, μόνο στην φαντασία των……!(βάλε ό,τι θέλεις).

  «Αλλά και γενικά, είναι ακραίο να εννοείς ότι οι Απόστολοι που προσεύχονταν για τα πάντα δεν γνώριζαν ότι όλα τα έφτιαξε ο Θεός, ή και ο Χριστός ακόμα που «ευλόγησε«, «τους δύο ιχθύας» δεν γνώριζε ότι ο Θεός δημιούργησε τα ψάρια…
  Τέτοιες αφελείς προσεγγίσεις δεν βοηθούν σε τίποτα.» Δεν εννοώ τίποτα, αποδείξεις ψάχνω γι΄ αυτόν που τα έφτιαξε όλα, αλλά δεν βρίσκω ΚΑΜΙΑ, εσύ που ξέρεις περισσότερα από μένα, μήπως έχεις καμιά πρόχειρη;

  «Όσο για τους «διεστραμμένους» που συσχετίζεις με το σεξ, να σου θυμίσω ότι σύμφωνα με εσένα, εκτός από «βλάκες» φιλοσόφους έχουμε και τον «διεστραμμένο» Επίκουρο κατά το δόγμα της φιλοσοφίας του οποίου στον σοφό δεν ταιριάζουν «απoλαύσεις παίδων και γυναικών» (Επικ. «Προς Μενοικέα» 132) αφού «συνουσίη δε, φασίν, ώνησε μεν ουδέποτε, αγαπητόν δε ει μή και έβλαψε» (Διογ. Λαέρτ., «Βίος Επίκουρου» 118).» Δεν τους συσχετίζω εγώ, ο Φρόϋντ το ξεκίνησε και το συνέχισαν πολλοί μετά, και είναι πλέον αποδεδειγμένο, η αγαμία τον σαλτάρει τον άνθρωπο, άμα ο Επίκουρος ήθελε να την έχει καθαρή και προτιμούσε την χειρουργική, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ, εγώ δεν θα πάρω, μ΄αρέσει το σέξ κι όσο αντέχω θα το απολαμβάνω, ας πάει αυτός στον παράδεισο μαζί με τους άλλους αγάμητους, Βούδα, Κομφούκιο, Μωάμεθ, Χριστό, κλπ ΕΓΚΡΑΤΕΙΣ δημοκρατικές δυνάμεις, εγώ θα προτιμήσω την κόλαση.
  Όμως δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί μου κοτσάρεις ένα σωρό φιλοσόφους και τις όποιες ρήσεις τους, επειδή είπε κάποιος μιά δυό σοφές κουβέντες, δεν σημαίνει πως ό,τι είπε είναι σοφό, ούτε ότι ατομικά ο ίδιος ήταν καλύτερος από τους άλλους, π.χ ο Βίλχελμ Ράϊχ που όπως ξέρεις με έχει επηρεάσει βαθύτατα από την εφηβεία μου. Δεν είμαι θρήσκος οπαδός φίλε μου κανενός, καμιάς θρησκείας, και καμιάς ιδεολογίας, γι΄αυτό λέω πως δεν είμαι δογματικός, είμαι ανοιχτός στην μάθηση, αν μου αποδείξει κάποιος το αντίθετο από αυτό που γνωρίζω, το αποδέχομαι. Απόδειξέ μου την ύπαρξη του θεού και της τριάδας που με τόσο φανατισμό πιστεύεις, και σίγουρα θα γίνω κι εγώ πιστός, μέχρι τότε, θα κοιτάζω από δω πάνω χαμογελώντας.

  «Δεν γίνεται Λάμπρο να είναι όλοι βλάκες, ηλίθιοι και διεστραμμένοι εκτός από εσένα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις κάποτε πόσο ακραίες και δογματικές είναι οι απόψεις σου.»
  Δεν είπα ό,τι είναι όλοι, αλλά βλέποντας τον παραλογισμό της σκέψης τους και της συμπεριφοράς τους, οι περισσότεροι, αυτό δεν κάνει αυτομάτος εμένα έξυπνο και νορμάλ, μπορεί να είμαι κι εγώ ηλίθιος και διεστραμένος, μένει να αποδειχτεί, αλλά ακόμα κι αν αποδειχτεί δεν θα αλλάξει κάτι, απλώς θα προστεθεί στον σωρό, ακόμα ένας ΗΛΙΘΙΟΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΟΣ.

 139. Spiridione said

  Μιας και πιάσαμε χτες τη συζήτηση για την προκυμαία της Σμύρνης και το Προξενείο, εδώ ένα ιστορικό του Προξενείου.
  http://www.emprosnet.gr/article/72280-anastilonetai-elliniko-proxeneio-sti-smyrni
  Καταστράφηκε 2 φορές, το 1922 και το 1955, και απ’ το ’55 στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο, στο Αλσαντσάκ, παλιότερα Πούντα. Ήταν, λέει η οικία Καπετανάκη ή Απέργη, απ’ το λίγα κτίρια που διασώθηκαν από τη μικρασιατική καταστροφή. Η Πούντα ήταν μια συνοικία στο βόρειο άκρο της προκυμαίας.
  http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/urban/iframe.html?urb=12&location=276
  Εδώ σε μία σχετικά σύγχρονη φωτογραφία φαίνονται τα τρία κτίρια στη σειρά, με το Προξενείο στη μέση,

  και εδώ ένα καρτ-ποστάλ, που ίσως απεικονίζει τα κτίρια αυτά.

  Φαίνεται και η διαφορά στο πλάτος της προκυμαίας σε σχέση με σήμερα.

 140. sarant said

  141 Ευχαριστούμε!

 141. Μαρία said

  110
  Τα έθιμα του τριήμερου στην Πετρούσα στην εκπομπή του Μελίκη https://www.youtube.com/watch?v=1lo5RFIlJ3Q
  Μετά το 11 για το βίαιο εξελληνισμό.

 142. Πέπε said

  @74 (Λάμπρο):
  > > Όταν ο παραλογισμός επιβάλλεται στην λογική, κυριαρχεί η ηλιθιότητα. […] Η μαγεία των μεγάλων γιορτών, είναι για τα παιδιά, και με τα παιδιά, τελειώνει όταν μεγαλώσουν, γιατί άραγε;

  Για το πρώτο απόσπασμα:

  Δε διαφωνώ, αλλά δες και την περίπτωση όπου δεν επιβάλλεται το ένα στο άλλο. Ένας σύγχρονος άνθρωπος, με μόρφωση αρκετή ώστε κανένα εκκλησιαστικό ή άλλο έθιμο -πόσο μάλλον καμία πεποίθηση- να μην μπορεί να του επιβληθεί, έχει την επιλογή να ακολουθήσει το έθιμο.

  Ως προς το δεύτερο:

  Η μαγεία τους προέρχεται από την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας. Οι άνθρωποι δεν ήταν ηλίθιοι τότε (όχι περισσότερο από τώρα), απλώς ο Άνθρωπος ήταν παιδί. Το παιδί που ήσουν δεν πεθαίνει όταν μεγαλώσεις. Προσωπικά βρίσκω γοητευτικό το ότι το ίδιο συμβαίνει και με την ανθρωπότητα. Χαίρομαι και συναρπάζομαι όταν βλέπω ότι έθιμα, συνήθειες, πίστεις από τη χριστιανική εποχή, και πιο πριν, από την προχριστιανική ειδωλολατρική, αλλά πιθανώς και ακόμη πιο πριν, από την πρωτόγονη εποχή, κρατάνε ακόμα έναν απόηχο στη δική μας μεταθρησκευτική εποχή.
  Και εν πάση περιπτώσει έχω βγει και μεγάλος για τα κάλαντα, λ.χ., και ήταν όχι απλώς μαγεία αλλά πιο μαγεία, νομίζω, απ’ όσο για τα παιδιά που μάλλον μια αγγαρεία για χαρτζηλίκι κάνουν. Τώρα έχω μερικά χρόνια να το κάνω, αλλά εξακολουθώ να χαίρομαι όταν έρχονται παιδάκια να μου τα πουν.
  Το αυτό και με τις απόκριες, με τις φωτιές του Αη Γιαννιού, και μ’ ένα σωρό άλλα έθιμα… Το πώς τα κρίνω ορθολογικά όλα αυτά δεν επηρεάζει τη μαγεία τους.

 143. Υαλτις said

  127
  ουπς!!! μπαρδον
  αλλά παλι ποιοι απ αυτους δεν ειναι αστροφυσικοι η κοσμολογοι;
  ολοι τους εχουν γραψει βιβλία για την κοσμολογια.
  πχ ο χογκιν κατεχει την εδρα των μαθηματικων αλλα δεν ειναι κοσμολογος;

 144. Γς said

  145:

  Ο,τι πεις

 145. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – «Δε διαφωνώ, αλλά δες και την περίπτωση όπου δεν επιβάλλεται το ένα στο άλλο. Ένας σύγχρονος άνθρωπος, με μόρφωση αρκετή ώστε κανένα εκκλησιαστικό ή άλλο έθιμο -πόσο μάλλον καμία πεποίθηση- να μην μπορεί να του επιβληθεί, έχει την επιλογή να ακολουθήσει το έθιμο.»
  Πέπε, ή εθελοτυφλείς, ή ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους, τα προβλήματα δημιουργούνται όταν κάποιος, ανεξαρτήτως μορφώσεως, αποφασίσει να μην ακολουθήσει τα έθιμα, και γίνονται ακόμη μεγαλύτερα, αν δικαιολογεί αυτή του την απόφαση, λέγοντας πως είναι παράλογα έως παρανοϊκά, χρησιμοποιώντας την απλή λογική του, κι όχι όταν τα ακολουθεί.
  Είναι λογικό να βαφτίζεται ένα μωρό για να αποκτήσει θρησκεία; έχει επιλογή;
  Είναι λογικό να με λέει ο κάθε υποκριτής θρησκευόμενος άπιστο, επειδή δεν πιστεύω στο παράλογο κατασκεύασμα που (υποτίθεται) πιστεύει αυτός;
  Είναι λογικό να διδάσκεται η (οποιαδήποτε) παράλογη θρησκεία στα σχολεία αφού είναι θεόσταλτη;
  Είναι λογικό να σκοτώνουν την έμφυτη παιδική σεξουαλικότητα, και να προάγουν ως ύψιστο αγαθό την αρρωστημένη παρθενική αγνότητα, που τρελαίνει τους ανθρώπους;
  Για να σταματήσω εδώ, ένας σύγχρονος άνθρωπος, τι πιθανότητες έχει να μη του επιβληθούν όλοι αυτοί (και άλλοι πολλοί) οι παραλογισμοί που υφίστανται στην κοινωνία, όταν από την βρεφική του ηλικία ακόμη, και για τα επόμενα 18 χρόνια του γίνεται πλύση εγκεφάλου;
  Δες πώς η δικτατορία βαφτίζεται δημοκρατία, το λαϊκό ΟΧΙ, με συνοπτικές διαδικασίες βαφτίζεται ΝΑΙ, η τραπεζική ασυδοσία βαφτίζεται ανάπτυξη, η διάσωση των χρεωκοπημένων ιδιωτικών τραπεζών με χρήματα του κράτους, βαφτίζεται αναγκαία για την λειτουργία της οικονομίας (μπούρδες), τα σκάνδαλα του Βατοπαιδίου, της ΖΗΜΕΝΣ, η λίστα Λαγκάρντ κλπ, δεν έχουν διαλευκανθεί, όλα αυτά κι άλλα πολλά, χωρίς να διαμαρτυρηθεί ΚΑΝΕΝΑΣ μορφωμένος, και βγάλε συμπέρασμα για τις πιθανότητες που λέω πιο πάνω. Εδω ο κάθε Γούντυ τρυποκάρυδος γίνεται πρωθυπουργός, και πανηγυρίζουν ένθεν κακείθεν αναλόγος την μεριά.
  Ένας θεός θα μας σώσει, ευτυχώς τον έφερε η εκκλησία (ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΕΙΩΤΟ ΒΕΒΑΙΑ). Να δούμε ποιός μάγκας θα την φορολογήσει, αλλά βγαίνει συνεχώς δάγκας, ΤΥΧΑΙΟ;

  Για την μαγεία ρητορικό ήταν το ερώτημα, μέχρι τα 10-11 (αν δεν είναι φτωχά) τα παιδιά ζούν την μαγεία των μεγάλων γιορτών, το ίδιο και οι μεγάλοι που ελέω παιδιών συμμετέχουν κι αυτοί. Μετά τα 12 τα παιδιά αντιλαμβάνονται το παραμύθι, και πλέον συμμετέχουν από συνήθεια και κυρίως για τα δώρα, ενώ οι μεγάλοι, τους κάνουν δώρα για να εξαγοράσουν τις ενοχές τους, και επικεντρώνονται στο ΦΑΪ, όλα αρχίζουν και τελειώνουν μ΄αυτό, αν δε με πιστεύεις, μια και πέρασαν τα χριστούγεννα, κοίτα τι θα γίνει το πάσχα, πόσοι θα μείνουν μετά την παπαριά του χριστός ανέστη, να παρακολουθήσουν την «θεία» λειτουργία, εκτός από τους παπάδες (υποχρεωτικά, γιατί αλλιώς θα έφευγαν πρώτοι) και κάνα δυό βαρεμμένους, ΟΥΤΕ ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ΓΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ. Η γιορταστική μαγεία του φαγητού σε όλο της το μεγαλείο.

  Υ.Γ – Περιττό να πω, πως δεν νηστεύει κανείς σαν τον υποτιθέμενο χριστό, που υποτίθεται πως πιστεύουν.

 146. Πέπε said

  @147:
  > > Είναι λογικό να βαφτίζεται ένα μωρό για να αποκτήσει θρησκεία; έχει επιλογή;

  Όχι, δεν είναι λογικό, αλλά και τι έγινε στην τελική; Υποθέτω ότι κι εσύ είσαι βαφτισμένος, κι αυτό δε σε εμπόδισε να σκέφτεσαι ελεύθερα. Πάντως δεν αναφερόμουν σε τέτοια έθιμα.

  > > Είναι λογικό να με λέει ο κάθε υποκριτής θρησκευόμενος άπιστο, επειδή δεν πιστεύω στο παράλογο κατασκεύασμα που (υποτίθεται) πιστεύει αυτός;

  ??? Πού συμβαίνει αυτό; Το πολύ πολύ σε κανένα χωριό που να κατοικείται μόνο από γέρους… Εκτός αν όντως ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους, ή, βέβαια, αν αναφέρεσαι σε ξένες χώρες.

  > > Είναι λογικό να διδάσκεται η (οποιαδήποτε) παράλογη θρησκεία στα σχολεία αφού είναι θεόσταλτη;

  Κατά τη γνώμη μου καλό είναι να διδάσκεται. Όσο υπάρχουν γύρω μας Χριστούγεννα, Πάσχατα, γάμοι , βαφτίσεις, ονομαστικές εορτές και κηδείες, δε βλάφτει να μαθαίνει κανείς τι περίπου γίνεται. Τα θρησκευτικά είναι στοιχείο πατριδογνωσίας, μαζί με τη γλώσσα, την ιστορία κλπ.. Τώρα τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προβάλλει όλο και πιο έντονα η ανάγκη για αντίστοιχη εισαγωγή και στα των άλλων θρησκειών γύρω μας πέρα από την ορθοδοξία.

  …> > ένας σύγχρονος άνθρωπος, τι πιθανότητες έχει να μη του επιβληθούν όλοι αυτοί (και άλλοι πολλοί) οι παραλογισμοί που υφίστανται στην κοινωνία, όταν από την βρεφική του ηλικία ακόμη, και για τα επόμενα 18 χρόνια του γίνεται πλύση εγκεφάλου;

  Από την εμπειρία μου, καμιά ογδονταριά τοις εκατό (με το μάτι βέβαια) χαλαρά. Πόσοι είναι θρησκόληπτοι στην οικογένειά σου; Στον κοινωνικό σου κύκλο; Στη δουλειά σου;

  Αλλά επαναλαμβάνω ότι σε άλλο πράγμα αναφερόμουν. Δεν υπάρχει μόνο η επιλογή «πιστεύω ή δεν πιστεύω στο ένα ή στο άλλο», αλλά και «ακολουθώ ή δεν ακολουθώ ένα έθιμο» όπως τα κάλαντα, η βασιλόπιττα, ο αγιασμός των υδάτων κλπ.. Προσωπικά μάλιστα, τα έθιμα που κυρίως μ’ αρέσουν και τα ακολουθώ εντελώς ανεξάρτητα από το αν πιστεύω στον υποτιθέμενο σκοπό τους είναι κυρίως λαϊκά, εξωεκκλησιαστικά. Δεν μπορεί κανείς να είναι τόσο στόκος ώστε να νομίζει ότι νομίζω ότι θα ευτυχήσει περισσότερο αυτός που κέρδισε το φλουρί, αλλά αυτό (το να νομίζω κάτι τέτοιο) δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αρέσουν σε κάποιον οι κοπές πίττας.

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  148 – Πέπε λέμε διαφορετικά πράγματα, ο αγιασμός των υδάτων που ήταν η αφορμή της κουβέντας μου με τον BLOG, δεν είναι ενα απλό λαϊκό έθιμο όπως τα κάλαντα.

  «Πού συμβαίνει αυτό; Το πολύ πολύ σε κανένα χωριό που να κατοικείται μόνο από γέρους.» Πές στους γνωστούς σου τα χριστούγεννα ότι δεν γεννήθηκε κανένας
  χριστός από καμία παρθένα, πές τους το πάσχα, ότι δεν σταυρώθηκε κανένας θεάνθρωπος, και φυσικά δεν αναστήθηκε, και θα δείς πώς θα σε αντιμετωπίσουν.

  Πληροφοριακά πάντως, εγώ μεγάλωσα και ζώ στην Αθήνα, κι ό,τι λέω, εδώ μου έχει συμβεί, από εργάτες μέχρι επιστήμονες με έχουν αποκαλέσει άπιστο, και δεν μιλώ για φανατικούς θρησκόληπτους, δεν είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα, οι καθημερινοί διπλανοί άνθρωποι είναι, και είναι βαθύτερα τα αίτια.

  «Κατά τη γνώμη μου καλό είναι να διδάσκεται. Όσο υπάρχουν γύρω μας Χριστούγεννα, Πάσχατα, γάμοι , βαφτίσεις, ονομαστικές εορτές και κηδείες, δε βλάφτει να μαθαίνει κανείς τι περίπου γίνεται.» Κατά την γνώμη μου κακώς, όλα αυτά ποιόν εξυπηρετούν; μόνο το συγκεκριμένο πατριαρχικό καταπιεστικό σύστημα.

  «Τα θρησκευτικά είναι στοιχείο πατριδογνωσίας, μαζί με τη γλώσσα, την ιστορία κλπ.»
  Μόνο που μαζί μ΄αυτά, διδάσκεται κι ο παραλογισμός του ανύπαρκτου θεού.

  «Τώρα τα τελευταία χρόνια με τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προβάλλει όλο και πιο έντονα η ανάγκη για αντίστοιχη εισαγωγή και στα των άλλων θρησκειών γύρω μας πέρα από την ορθοδοξία.»
  Γιά τόλμησε να το προτείνεις στο σχολείο που διδάσκεις, να δείς που θα βρεθείς αν δεν έχεις μέσον.

  «Από την εμπειρία μου, καμιά ογδονταριά τοις εκατό (με το μάτι βέβαια) χαλαρά. Πόσοι είναι θρησκόληπτοι στην οικογένειά σου; Στον κοινωνικό σου κύκλο; Στη δουλειά σου;»
  Να σε πληροφορήσω, πως μόνο το 25% στην Ε.Ε δηλώνουν άθεοι, και στην Ελλάδα γύρω στο 5%, το δικό σου 80% δεν ξέρω πως προκύπτει. Μετά τι εννοείς εσύ θρησκόληπτοι; όποιος κάνει το σταυρό του και επικαλείται τον θεό και τους αγίους τί είναι; θρήσκος μια φορά δεν είναι, γιατί δεν ακολουθεί στην ζωή του, αυτό που λέει το δόγμα.

  Δεν διαφωνώ με το γενικό σκεπτικό σου στο τέλος, όπως λές κι εσύ έτσι κι εγώ για άλλα πράγματα αναφερόμουν (χαμόγελο).
  Καληνύχτα

 148. Πέπε said

  > > «Τα θρησκευτικά είναι στοιχείο πατριδογνωσίας, μαζί με τη γλώσσα, την ιστορία κλπ.»
  Μόνο που μαζί μ΄αυτά, διδάσκεται κι ο παραλογισμός του ανύπαρκτου θεού.

  Aytό διορθώνεται. Κατά την αφελή ίσως πεποίθησή μου είναι πολύ απλό να βγει ένα μάθημα που να λέει: «η Ορθοδοξία διδάσκει ότι…», χωρίς να παίρνει θέση αν αυτό είναι Η Αλήθεια ή όχι.

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Όπως το λές , μάλλον αφελής είναι η πεποίθησή σου, για δύο λόγους. Το πρόβλημα δεν είναι η ορθοδοξία, αλλά η οποιαδήποτε θρησκεία, και δεύτερον, όλα είναι απλά και μπορούν να διορθωθούν, όμως δεν διορθώνονται γιατί δεν συμφέρει την οικονομική ελίτ που κυβερνά . Το ζητούμενο είναι η διαίρεση των ανθρώπων για την εύκολη χειραγώγησή τους, κι όχι η συνοχή τους, αυτός είναι ο ρόλος των θρησκειών, και των κομμάτων, όπως και της εκπαίδευσης, και τα πάνε μιά χαρά. Αν ήταν να γίνονται οι άνθρωποι αυτοδύναμοι και ανεξάρτητοι, θα είχε κλείσει το μαγζί. Ξέρεις πόσοι ζούν εις υγείαν των κορόιδων; Πατρίς θρησκεία οικογένεια, είναι για τους φτωχούς Πέπε, οι πλούσιοι έχουν μόνο την οικογένεια, συνεπώς, μας διδάσκουν και διδάσκετε στα παιδιά ψέματα.

 150. Γς said

  Θεοφάνεια στη Σμύρνη εκεί στην παραλία, στο Κε.

  Και σίγουρα την τελευταία φορά το 22 θα ήταν εκεί κι η πρώτη μου δασκάλα η κυρα Ρίτα.

  http://caktos.blogspot.gr/2014/12/blog-post_63.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: