Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες (και στον Γιάνη)!

Posted by sarant στο 7 Ιανουαρίου, 2016


Μια και γιορτάζει η μισή Ελλάδα, αναδημοσιεύω επικαιροποιημένο ένα προπέρσινο άρθρο του ιστολογίου.

Σήμερα είναι τ’ Αγιαννιού, η μέρα που κλείνει το γιορταστικό δωδεκάμερο, γιορταστική για τους Γιάννηδες και τις Ιωάννες αλλά ελαφρώς αποτρόπαιη για τον μαθητόκοσμο στα χρόνια μου, αφού ήταν η μέρα που ανοίγαν τα σχολεία -αν και σήμερα, όπως διαπιστώνω, ανοίγουν στις 8 του μήνα, μία μέρα μετά (πώς και πότε έγινε αυτή η αλλαγή; θυμάται κανείς; )

Να το πούμε πιο σωστά, και σήμερα είναι τ’ Αγιαννιού, διότι ο Άι Γιάννης ο Πρόδρομος ή Βαπτιστής, αυτόν γιορτάζουμε σήμερα, έχει πεντέξι μέρες δικές του στο εορτολόγιο -αν έχεις βαφτίσει τον γιο του Θεού, έχεις φαντάζομαι και κάποια προνόμια. Έτσι, η εκκλησία γιορτάζει επίσης τον ‘Αι Γιάννη τον Πρόδρομο και στις 24 Φεβρουαρίου, 25 Μαΐου, 24 Ιουνίου, 29 Αυγούστου και 23 Σεπτεμβρίου, αν και το eortologio.gr προφανώς αντιπαθεί τις πολλαπλές γιορτές κι έτσι αναφέρει μόνο τις 7 Ιανουαρίου. Πέρα από τον Βαπτιστή όμως έχουμε κι άλλους Ιωάννηδες που άγιασαν και που έχουν κι αυτοί τη γιορτή τους, ας πούμε ο Άι Γιάννης ο Ρώσος, που γιορτάζει στις 27 Μαΐου ή ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (ο ευαγγελιστής Ιωάννης), που γιορτάζει στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος στις 13 Νοεμβρίου, ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός στις 4 Δεκεμβρίου, και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλοι.

Σχετικά μ’ αυτή την πολυεορτία των Γιάννηδων υπάρχει και μια αστεία ιστορία που έλεγε ο παππούς μου, για έναν νεοφώτιστο χριστιανό που βαφτίστηκε Ιωάννης και ύστερα οι φίλοι του απαιτούσαν να τους κάνει το τραπέζι κάθε φορά που γιόρταζε και κάποιος άγιος Ιωάννης, δηλαδή κάθε τρεις και λίγο. Σε σχέση με αυτό, πάντως, να πω ότι δεν έχω γνωρίσει κάποιον Γιάννη που να γιορτάζει άλλη μέρα και όχι στις 7 Ιανουαρίου -αν εσείς ξέρετε, πείτε το στα σχόλια.

Πριν όμως προχωρήσουμε, να πούμε ότι σήμερα, εκτός από τον Γιάννη και την Ιωάννα, γιορτάζει και ο Πρόδρομος και το όνομα αυτό, αν και πολύ λιγότερο διαδεδομένο, έχει αξιόλογη ιστορία αφού μας φτάνει μέχρι στον Μποδοσάκη, όπως έχουμε δει σε παλιότερο άρθρο.

Ο Γιάννης δεν είναι το κοινότερο ελληνικό όνομα, αλλά, όπως θα δούμε παρακάτω, έχει με πολύ μεγάλη διαφορά τη μεγαλύτερη παρουσία στην παροιμιολογία μας. Σύμφωνα με την έρευνα του Χάρη Φουνταλή για τη συχνότητα των ελληνικών ονομάτων, από τα αντρικά ελληνικα ονόματα, ο Γιώργος είναι με διαφορά το κοινότερο, ενώ ο Γιάννης έρχεται αρκετά πιο πίσω, στην τέταρτη θέση, αν και πολύ κοντά στον Κώστα και τον Δημήτρη, θα λέγαμε μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους (μάλιστα ο Φουνταλής λέει ότι ακόμα και με δείγμα 100.000 ατόμων δεν είναι σαφές ποιο από τα τρία ονόματα, Γιάννης, Κώστας ή Δημήτρης, έχει τη δεύτερη θέση).

Κι όμως, για τον Γιώργο οι παροιμίες είναι σχετικά λιγοστές, το ίδιο και για τον Κώστα ή τον Δημήτρη, ενώ για τον Γιάννη ξεπερνούν τις πενήντα, και μάλιστα πολλές είναι πασίγνωστες.

Αυτή η απόκλιση δύσκολα εξηγείται. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι η πολυεορτία (τη λέξη αυτή προ ολίγου την έφτιαξα, δεν ξέρω αν υπάρχει) των Γιάννηδων παίζει κάποιο ρόλο, ιδίως αν σκεφτούμε ότι ο Γιώργος έχει μία γιορτή, κι αυτήν κινητή, αφού συχνά την επισκιάζει το Πάσχα και την αναγκάζει να μετακινηθεί. Δεν αποκλείεται όμως παλαιότερα, τότε που διαμορφώθηκαν οι παροιμίες αυτές, δηλαδή πριν από 4-5 αιώνες, το όνομα Γιάννης να ήταν πολύ συχνότερο από σήμερα, και αυτό να εξηγεί τις πολλές παροιμίες.

Αυτό είναι σκέτη εικασία μου· το βέβαιο είναι πως ο Γιάννης (και αντίστοιχα για τις γυναίκες η Μαρία) είναι το αρχετυπικό αντρικό όνομα. Και ίσως επειδή οι Γιάννηδες, σαν πλειοψηφούντες, έγιναν στόχος των άλλων που δεν λέγονταν Γιάννηδες, γιαννάκης λέγεται ο αγαθούλης, ο άπειρος, τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στο στρατό όπου οι νεοσύλλεκτοι λέγονται γιαννάκια, στραβόγιαννοι, γιάννηδες.

Μια άλλη ένδειξη ότι παλιότερα το όνομα Γιάννης ήταν συχνότερο από σήμερα, είναι ότι έχει δώσει και πάρα πολλά επώνυμα, και μάλιστα από πολύ παλιά, από τα βυζαντινά ακόμα χρόνια (Καλογιάννης, Κουτσογιάννης, Παπαγιάννης κτλ.)

Η επίσημη μορφή του ονόματος είναι Ιωάννης, και είναι δάνειο από το εβραϊκό חנן Yôḥānān (Γιοάναν), συντετμημένη μορφή του Γιεχοάναν, που σημαίνει, κατά τη Βικιπαίδεια, «Ο Γιαχβέ στάθηκε γενναιόδωρος», αλλά αν έχετε άλλη άποψη να μας την πείτε. Με τον χριστιανισμό, όπου πρωταγωνιστούσαν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο ευαγγελιστής Ιωάννης, το όνομα έγινε πολύ δημοφιλές σε Ανατολή και Δύση, και μέσω των λατινικών προέκυψαν στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ο Τζον και ο Ζαν, ο Τζοβάνι και ο Χουάν ή ο Ζοάο, αλλά και ο Γιόχαν, ο Χανς και ο Γιενς, ο Ιβάν, ο Γιαν και ο Γιάνος.

Στα ελληνικά, η συνήθης μορφή είναι Γιάννης, αλλά έχουμε πολλές λαϊκές και χαϊδευτικές μορφές, όπως Γιάννος, Γιαννιός, Γιάγκος, Γιαννάκης, Γιαννούλης και Νούλης, Γιαννάκος/Γιαννακός και Νάκος, Γιαννούσης και Νούσης και Νούσιας, Γιαννούτσος και Νούτσος, Τζανέτος, Ζαννής και Τζαννής, αλλά και Γιοβάννης.

Σήμερα που ο οδοστρωτήρας έχει εξαφανίσει τις λαϊκές παραλλαγές των βαφτιστικών ονομάτων, αυτές επιβιώνουν μόνο σε επώνυμα, ενώ απόρροια των χρόνων της γκλαμουριάς είναι ότι πολλές μαμάδες φωνάζουν «Ιωάννη» τα βλαστάρια τους -και περιμένεις να δεις να ξεπροβάλει τουλάχιστον ο Τσιμισκής, και βλέπεις απλώς έναν μπόμπιρα τεσσάρων χρονών. Στα κορίτσια βέβαια το «Ιωάννα» ήταν συχνό από παλιά -ίσως τα Γιάννα, Γιαννούλα, Γιαννιώ να ακούγονταν πολύ λαϊκά. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε και τα γυναικεία Γιοβάννα και Τζοβάννα.

Μια παραλλαγή που δεν την ανέφερα πιο πάνω γιατί είναι απλώς ορθογραφική, και που έγινε διάσημη το 2015 είναι και το «Γιάνης», που διαβάζεται επίσης «Γιάννης με ένα νι». Υπήρχε βέβαια και ο Κορδάτος, που έτσι υπέγραφε, και από αυτόν εμπνεύστηκε ο νεαρός Γιάννης Βαρουφάκης την ορθογραφία του ονόματός του, αλλά το 2015 το «Γιάνης» έγινε σχεδόν παροιμιώδες -και διακρίθηκε και στην ψηφοφορία μας για Λέξη της χρονιάς.

Σε σχέση με την ορθογραφία του ονόματος, ο φίλος π2 είχε σχολιάσει στο προπέρσινο άρθρο ότι στις επιγραφές εμφανίζονται πάμπολλες παραλλαγές: Ιωάνης, Ιωάννις, Ειοάννης, Ηωάννης, Ειωάννης, μόνο με ύψιλον δεν το έχει δει γραμμένο.

Με βάση το διασημόμετρο του Γκουγκλ, οι διασημότεροι Γιάννηδες (αυτοί που βγαίνουν πάνω-πάνω στην αναζήτηση) είναι ο Αντετοκούμπο, ο Ρίτσος και ο Πανούσης -ο πρώην υπουργός.

Όπως είπα και πριν, υπάρχουν πάρα πολλές παροιμίες για Γιάννηδες, και με αυτές θα κλείσω το άρθρο μου, παραθέτοντας υλικό που είχα ενμέρει παρουσιάσει και σε ένα παλιότερο άρθρο, που όμως δεν περιοριζόταν στις παροιμίες για Γιάννηδες αλλά εξέταζε και όλες τις άλλες παροιμίες με ονόματα. Όμως, να πω ότι όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τους Γιάννηδες μπορείτε να τα βρείτε στο Johnnie society, ένα ηλεβιβλίο του Γιάννη Φαρσάρη που διατίθεται δωρεάν και το οποίο, εκτός από παροιμίες, παραθέτει και κατάλογο με τους 45 σημαντικότερους Γιάννηδες της ιστορίας.

Προχωράμε λοιπόν στις  παροιμίες με Γιάννηδες, που τις παραθέτω μάλλον τυχαία, προσπαθώντας να φτάσω τις σαρανταπέντε.

1. Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση. Η συνηθέστερη παροιμία απ’ όσες διασύρουν τους Γιάννηδες, λέει ο Πολίτης, που αναφέρει και έναν μύθο κεφαλονίτικο για 45 Γιάννηδες που πνίγηκαν προσπαθώντας να ξεριζώσουν ένα δέντρο. Ωστόσο, ο Πολίτης δεν λέει ότι η έκφραση προέρχεται από τον μύθο, μάλλον το αντίστροφο θα συμβαίνει. Δίνει μάλιστα ο Πολίτης και γαλλικό ανάλογο (Deux Jean et un Pierre font un âne entier, Δυο Γιάννηδες κι ένας Πέτρος κάνουν ολάκερο γάιδαρο) καθώς και ισπανικό ίδιο με το γαλλικό. Οι Γιάννηδες απαντούν συμπληρώνοντας: …κι ο κόσμος όλος κι ο ντουνιάς δεν έχει άλλη τόση.

2. Όχι Γιάννης, Γιαννάκης. Τη λέμε όταν κάποιος προσπαθεί να παραστήσει ως διαφορετικά μεταξύ τους δυο πράγματα ομοιότατα ή όταν κάποιος λεπτολογεί και επιχειρεί να επιφέρει μεταβολές ασήμαντες, λέει ο Πολίτης. Κατά τον Κ. Κάσση, στη Μάνη συνηθιζόταν να υπάρχουν αδέρφια με τ’ όνομα Γιάννης ο ένας και Γιαννάκης ο άλλος, οπότε όταν ένας Γιαννάκης παρουσιάστηκε στο στρατό και τον είπαν Γιάννη, απάντησε έτσι. Όμως η έκφραση είναι πανελλήνια και πιθανότατα πριν από το νεοελληνικό κράτος.

3. — Γεια σου Γιάννη. — Κουκιά σπέρνω. Για αυτούς που απαντούν άλλα αντ’ άλλων, σαν υπόδειγμα ασυνάρτητης συζήτησης. Μερικοί το συνεχίζουν: Κι η συντέκνισσά σου; Εφτά μετρήματα χωρεί. Η παροιμία υπάρχει στον Βάρνερ, άρα είναι από τον 17ο αιώνα.

4. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Για όσους στα λόγια φροντίζουν για το κοινό καλό ενώ στην πραγματικότητα κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον. Η παροιμία χρησιμοποιήθηκε πολύ στην εθνοσυνέλευση του 1829 από τους αντικαποδιστριακούς, επειδή οι αντιπρόσωποι ευπειθώς ψήφιζαν ό,τι τους έστελνε ο Καποδίστριας, αλλά είναι παλιότερη. Μάλιστα, ο Πολίτης δίνει και βουλγάρικο αντίστοιχο, με το όνομα Γκάνι στη θέση του Γιάννη.

5. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Για κάποιον που παραμένει στην ίδια (κακή ή μέτρια) κατάσταση. Και για τους αδιόρθωτους. Και για τη μη αλλαγή της κατάστασης παρά την αλλαγή της κυβέρνησης.  Την έχει ο Βάρνερ (Τι έχεις Γιάννη; Τα έχω πάντα).

6. Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τονε βγάλαμε. Για όσους προαναγγέλλουν και προεξοφλούν μελλοντικά σχέδια βασισμένοι σε αβέβαιες προσδοκίες. Κάποιοι λένε ότι το είπε ο Κολοκοτρώνης όταν τον κάλεσαν να βαφτίσει παιδί πριν ακόμα γεννηθεί, αλλά η παροιμία είναι παλιότερη, αφού την αναφέρει ο Βάρνερ, οπότε ο Κολοκοτρώνης απλώς επανέλαβε υπάρχουσα παροιμία. Εδώ κατά τον Πολίτη υπάρχει μύθος, με την αφελή κοπέλα που της έφεραν προξενητή και άρχισε να συλλογιέται πως θα παντρευτεί, θα κάνει γιο, θα τον βγάλει Γιάννη, θα της αρρωστήσει και θα της πεθάνει, οπότε έβαλε τα κλάματα. Παρεμφερής παροιμία υπάρχει και σε άλλες γλώσσες. Για την έκφραση αυτή έχει γράψει και ο ηλληνιστεύκων Νίκος Νικολάου.

7. Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί, πότε ο κώλος του πονεί. Για τους φιλάσθενους ή για όσους προφασίζονται ασθένεια.

8. Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι (ή λάδι· προσθέτουν μερικοί: να γιάνει). Τη λέμε σε κάποιον που μας παρηγορεί ή προσπαθεί να μας περιθάλψει ενώ ο ίδιος έχει προκαλέσει το κακό που πάθαμε.

9. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Σε μια αντιπαράθεση όπου ο φόβος είναι αμοιβαίος· λέγεται συχνά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, όταν καμιά ομάδα δεν ανοίγεται.

10. Σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει. Απάντηση στον… αντιγιαννισμό άλλων εκφράσεων. Ο Πολίτης έχει κι άλλες «φιλογιαννικές» παροιμίες, που δεν είναι τόσο γνωστές, όπως….

11. Όπου Γιάννης και του Θεού η χάρη,
ή

12. Βγάλε το παιδί σου Γιάννη, και απόλα το στον λόγγο (υπονοεί ότι δεν έχει καμιάν άλλη ανάγκη βοήθειας, αρκεί η μαγική κατά κάποιον τρόπο δύναμη του ονόματός του).

13. Ποιος κλάνει; Τον Γιάννη ρώτα – αν και υποθέτω πως αρχικά θα ήταν «ρώτα τον Γιάννη», για να ομοιοκαταληκτεί.

14. Κόψε ξύλο κάμε Αντώνη
κι από πλάτανο Μανώλη
κι αν ρωτάς και για τον Γιάννη,
ό,τι ξύλο κόψεις κάνει.

Η παροιμία αυτή υπάρχει σε πάρα πολλές παραλλαγές, με άλλα ονόματα στους πρώτους στίχους και φαίνεται να χλευάζει τους Γιάννηδες που τους παρομοιάζει με κούτσουρα, αλλά δεν αποκλείεται να υπογραμμίζει απλώς τη διάδοση του ονόματος.

15. Κατά τον μαστρο-Γιάννη και τα κοπέλια του –παρόμοια με την μ΄ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.

16. Άλλη παιδί δεν έκανε, μόνο η Μαριώ τον Γιάννη, για να ειρωνευτεί τις μανάδες που καμαρώνουν πολύ το παιδί τους, ή και γενικότερα όσους καμαρώνουν κάτι κοινό. Εδώ έχουμε μαζί και τα δυο αρχετυπικά ονόματα, όπως και σε άλλες παροιμίες.

17. – Γιάννη είχα, Γιάννη έχω κι αν ποτέ μου θα χηρέψω, πάλι Γιάννη θα γυρέψω, άλλη μια απάντηση στον αντιγιαννισμό -και δεν αποκλείεται να πρόκειται για παροιμιόμυθο.

18. Άφησε ο Γιάννος την κλεψιά κι έπιασε το ζευγάρι. Για κάποιον που αναπάντεχα νοικοκυρεύεται ή φρονιμεύει. Παροιμιόμυθος.

19. Γύρευε αγά μου τη δουλειά σου, κι ο Γιάννος δεν είναι για χαράτσι. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας και των χαρατσήδων.

20. Είπε ο Γιάννης του Γιαννή: «Χαιρετίσματα στη Σέρ’φο». Βελερισμός (μορφή παροιμιόμυθου) που σατιρίζει κάποιον ανόητο που δεν ήξερε τι να πει την ώρα που έφευγε το καΐκι.

21. Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Άι-Γιαννιού, δηλαδή δεν μπορείς να έχεις κάθε φορά την ίδια τύχη ή εξαιρετική μεταχείριση. Και «Κάθε μέρα τ’ Αγιαννιού θάναι;»

22. Γιάννης πήγε, Γιάννης ήρθε, για όποιον δεν επωφελήθηκε από μια ευκαιρία και ιδίως από κάποιο ταξίδι ή τη φοίτησή του κτλ.

23. Όπου γάμος και χαρά, τρέχα Γιάννη μασκαρά

24. Παναγία κι Άι-Γιάννη, βάλε ψάρι στο τηγάνι

25. Κάμε Γιάννη τη δουλειά σου κι ύστερα είμαι πάλι θεια σου

26. Σαράντα χρόνια Γιάννης, μαστρο-Γιάννης δε γίνεται.

27. Απ΄ τον Γιάννη ως τον Λιο, τύφλα νάχουνε κι οι δυο ή Ό,τι Γιάννης κι ό,τι Λιος τύφλα νάχουνε κι οι δυο.

28. (το κάναμε) του Γιάννου η φλογέρα (όταν ο καθένας λέει τον πόνο του).

29. Όλη μέρα καλογιάννη και το βράδυ κακογιάννη, για αυτούς που μας καλοπιάνουν όσο για να πετύχουν το σκοπό τους, και μετά μας αγνοούν.

30. Κάλλιο καλογιάννης παρά κακογιάννης

31. Κι αυτοκράτορας να γένεις, πάντα Γιάννης θε να μένεις, για όσους αποκτούν αξιώματα αλλά παραμένουν χυδαίοι στο ήθος.

32. Ο Γιάννος βγαίνει στα βουνά κι η Μαρουδή στους κάμπους. Αστρονομική παροιμία, όπου Γιάννος είναι ο αστέρας που λέγεται Αρκτούρος και Μαρουδή ή Μαριώ ο α της Παρθένου.

33. Ο Γιάννης καβάλα στ’ άλογο και τ’ άλογο αραδούσε –που σημαίνει ότι αναζητούσε το άλογο ενώ ήταν καβάλα πάνω του, άρα ήταν χαζός.

34. Όπου Γιάννης μάλαμα. Έτσι το καταγράφει ο Νικ. Πολίτης -βέβαια, πολύ πιο γνωστή σήμερα με τον Γιώργο.

35. Και παπάς έγινες Γιάννη; Έτσι τάφερε η κατάρα. ή… έτσι θέλει ο δάσκαλός μου. Για όσους κάνουν μια σημαντική επιλογή χωρίς να το επιθυμούν οι ίδιοι.

36. Πιάσ’ τον Γιάννη τον άπιαστο. Περίπου σαν το τρέχα γύρευε.

37. Είναι για τον Αγιάννη -είναι τρελός, γιατί τα παλιά χρόνια πήγαιναν τους θεωρούμενους για ψυχασθενείς στα μοναστήρια που γιόρταζαν μήπως και θεραπευτούν θαυματουργικά.

38. Αν είχαν οι Γιάννηδες γνώση, θα μας δάνειζαν καμπόση. Άλλη μια αντιγιαννική παροιμία.

39. Είδες πράσινο άλογο; Είδες Γιάννη φρόνιμο. Δηλαδή, εξίσου απίθανο είναι να βρεθεί γνωστικός Γιάννης όσο και πράσινο άλογο. Η παροιμία είναι (ή ίσως ήταν) περισσότερο γνωστή με Χιώτη φρόνιμο.

40. Έξω Γιάννης μέσα Σουλεϊμάνης. Διπρόσωπος. Ίσως υπόκειται μύθος για επιφανειακή αλλαξοπιστία.

41. Ίσα Γιάννης ίσα Χασάνης. Όταν κάποιοι διαφέρουν μόνο στο όνομα.

42. Όλοι μιλούν για τ’ άρματα κι ο Γιάννης για την πίτα.

43. Αν ο Αλής γίνεται Γιάννης, και η όρνιθα χταπόδι. (εξίσου δεν γίνονται δηλαδή)

44. Ξέρει ο Γιάννης τι έχει στον ντορβά του παρόμοια με την όσα ξέρει ο νοικοκύρης…

45. Τα καλά του Γιάννη τα θέλουμε, τον Γιάννη δεν τον θέλουμε, για να τελειώσουμε με μια παροιμία που στηλιτεύει την υποκρισία του αντιγιαννικού στρατοπέδου.

Είναι κι άλλες παροιμίες με Γιάννη και κυρίως υπάρχουν πολλές παραλλαγές σ’ αυτές που αναφέραμε, που άμα τις μετρήσουμε κι αυτές ξεπερνάμε κατά πολύ τις 45, όμως θέλησα να μείνω σ’ αυτό το σημαδιακό νούμερο.

Γιάννη ή Ιωάννα δεν έχουμε στη στενότερή μας οικογένεια, αλλά Γιάννη λένε τον εκδότη των περισσότερων βιβλίων μου. Να του ευχηθώ χρόνια πολλά, όπως βέβαια και σε όλους τους φίλους και τις φίλες του ιστολογίου που γιορτάζουν σήμερα, τον Γουσού πρώτον, αλλά και τον Γιάννη Ιατρού και όλους τους άλλους ή τις άλλες ,είτε το φανερώνουν στο χρηστώνυμό τους είτε όχι. Ο αντιγιαννισμός δεν θα περάσει!

Advertisement

246 Σχόλια προς “Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες (και στον Γιάνη)!”

  1. spiral architect said

    Χρόνια πολλά, ειδικά στον frontman του ιστολογίου καθώς και σε όλους τους εορτάζοντες. 🙂

  2. spiral architect said

    Ας παίξουν λοιπόν τα κλαρίνα τη Λιάκαινα. 🙂

  3. Γιάννης Ιατρού said

    …οι διασημότεροι Γιάννηδες (αυτοί που βγαίνουν πάνω-πάνω στην αναζήτηση) είναι ο Αντετοκούμπο, ο Ρίτσος και ο Πανούσης -ο πρώην υπουργός ….

    Δεν το έψαξες καλά! Ο Γς βγαίνει πρώτος 🙂

  4. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και χρόνια πολλά και πάλι στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!

    3: Αυτός είναι εκτός συναγωνισμού. Χρόνια πολλά Γιάννη!

  5. Κουνελόγατος said

    Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες, το γράφω διότι κάποιος δεν ακούει. Κι εγώ να χαίρομαι τον γάτο μου, το κουνέλι γιόρταζε Πρωτοχρονιά… 🙂

  6. alexisphoto said

    Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες…
    Και στους Πρόδρομους φυσικά – μην τους ξεχνάμε!!
    καλημέρες.

  7. Γιάννης Ιατρού said

    4: Ευχαριστώ πολύ, νά ‘σαι καλά.
    Κι από μένα χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν σήμερα!
    Στον Γς ευχήθηκα στο προηγούμνεο νήμα, δεν είχα δει ακόμα την σημερινή ανάρτηση …

  8. Γς said

    1, 3, 4, 7:

    Ευχαριστώ

    5:
    Μην φωνάζεις, ακούω. Από το αριστερό αυτί.

    Και μην ακούω για τους 45 Γιάννηδες.
    Ο κόκκορας είναι το πιο έξυπνο πουλί!

  9. Earion said

    Γιάνης όπως κάπα, και για άλλους Γιάνηδες εκτός απ’ τον Κορδάτο.

  10. sarant said

    9: Εντελώς απαραίτητη συμπλήρωση, ευχαριστώ!

  11. Κουνελόγατος said

    «Μην φωνάζεις, ακούω. Από το αριστερό αυτί.»

    Και όχι από το δεξί… Εκδίκηση της φύσης για όσα γράφεις… «mrgreen»

  12. Να πω πρώτα τις ευχαριστίες από δω, να στείλω κι εγώ τις ευχές μου στους συνεορτάζοντες και πάω να διαβάσω 🙂

  13. gpoint said

    Χρόνια πολλά στον Γς και τον Γιάννη Ιατρού !

    Δεν αναφέρθηκε ο Ιάνης Ξενάκης νομίζω

  14. Η αλλαγή στις μέρες που τα σχολεία έχουν διακοπές έγινε λίγο μετά που φύγαμε εμείς: το 1979. Από τότε κάνουμε μάθημα στις 23/12 αλλά όχι στις 7/1 (να γιορτάσουμε σαν άνθρωποι). Αλλά το πρώτο (το 23) περνάει απαρατήρητο για κάποιο λόγο. Κι έχω βαρεθεί ν’ ακούω συναδέλφους να λένε πως γυρίζουμε στις 7 κι ας είναι (πια) πολλοί που οριακά το πρόλαβαν στα μαθητικά τους χρόνια.

  15. 8 Μην διαβάζεις (για να μη γράψω μην ακούς και μπλέξουμε 🙂 ):
    45 Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση
    και όλ’ η ανθρωπότητα δεν έχει άλλη τόση

  16. Κάποτε μέτρησα στο Μηναίο (το βιβλίο της εκκλησίας που λέει κάθε μέρα ποιος γιορτάζει) 63 φορές τ’ αη Γιαννιού.
    Παράλειψη στις φορές του αη Γιάννη του Πρόδρομου παραπάνω, η 23η Ιουνίου, τ’ αη Γιαννιού τι λ΄τουρπιου το λένε στο χωριό μου, του Ηλιοτροπίου δηλ. και υπάρχει και σχετικό τραγούδι (ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές, τ’ Αη Γιάννη )

  17. π2 said

    Το Γιάννης (με όσα νι θέλετε αλλά με γάμμα) από πότε μαρτυρείται άραγε; Σε επιγραφές μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα δεν το βρίσκω, μόνο ένα παρατσούκλι Γιάννα ή Γιάννη (δοτ.: τῇ Γιάννῃ) σ’ ένα συφοριασμένο επιτύμβιο στη Νουβία του 6ου αιώνα.

    Κατά τα άλλα, το ένα νι δικαιολογείται ακόμη και από την ιστορική ορθογραφία: ορισμένες από τις παλαιότερες επιγραφικές μνείες του ονόματος, στην ιουδαϊκή κοινότητα της Κυρηναϊκής ήδη τον 1ο αι. μ.Χ. φέρουν τη γραφή Ιωάνης (γεν. Ιωάνους).

    Ψάχνοντας τους επιγραφικά μαρτυρούμενους Γιάννηδες με ένα νι, βρίσκω κι ένα μη χρονολογημένο χριστιανικό επιτύμβιο από την περιοχή της Άγκυρας που διασώζει μια ωραία λέξη (κοπιάτης = νεκροθάφτης) και ίσως ψήγματα ενός ιδιόμορφου επιτάφιου μαύρου χιούμορ:

    Ἐνθάδε κατάκιτε ὁ δοῦλος τοῦ θεοῦ [Ἰ]ω άνης, κοπιάτης, ὁ πάντων φίλος.☩

  18. Γιάννης Ιατρού said

    13: Ευχαριστώ Τζί.

    έχουμε και τον Yanni (Χρυσομάλλης), Υάννη, τον μουσικό, που άρεσε και στη Δήμητρα Παπαδοπούλου (στη εκπομπή «σ΄ αγαπώ μ’ αγαπάς» με τον Αθερίδη, παλιά) 🙂

  19. Ομοβροντία ξαφνικά. Σταματάω, πάω να κάνω καμιά δουλειά (και καμιά βόλτα 🙂 )

  20. 16 Και πριν φύγω ξαναδιαβάζω κι ο αη Γιάννης του Ιουνίου αναφέρεται. Φτου. Αλλά τώρα 23 ή 24 δεν είμαι σίγουρος πια….

  21. Γς said

    Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές
    του Αη Γιάννη αχ πόσα ξέρεις και μου λες
    αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες
    που `χουν πεθάνει

    Με βάλαν πάνω στην κορφή
    στ’ αγριεμένο κύμα
    στης Σμύρνης την καταστροφή
    στ’ άδικο και στο κρίμα

  22. gpoint said

    Χρόνια πολλά και στον Γμάλλο, δεν πήγε αμέσωα το μυαλό μου (η σφαλιάρα της καλλονής φταίει ! )

  23. gpoint said

    κι ο Μπάρμπα-Γιάννης ο κανατάς

  24. Καλημέρα,

    Και με αφορμή τον Γιοβάννη1 και την Γιοβάννα, να ευχηθώ Χρόνια Πολλά στους Γιάννηδες με ένα μετεωρολογικά επίκαιρο τραγουδάκι:

    1 Και τον Γιοβάν Τσαούς…

  25. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

    Χρόνια πολλά στις Ιωάννες, στους Γιάννηδες, Ιάνηδες, Γιάνηδες…

    σε κάποιο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (αρχές δεκαετίας του 70) είχε συμμετάσχει ένα τραγούδι μόνο εσύ Γιάννη το έχει κανένας σας;

  26. spiral architect said

    Οπτικοποιημένες ευχές

  27. Γς said

    Τα Γιάννενα πότε γιορτάζουν;

    Κι η πλακούλα στη λίμνη

    http://www.protothema.gr/greece/article/542239/theofaneia-me-aproopta-sta-giannena-tsaba-trehete-/

  28. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    ..κι ακόμη πιό σπουδαίος Γιάννης, ο «Γιάννη μου το μαντήλι σου/ μην τό’χεις λερωμένο/ το λέρωσε η ξενητιά῎. με την φωνή του αξέχαστου Νίκου Χουλιαρά που μας έδειξε (δεκαετία του ’60) τί θησαυρούς μπορούμε να βρούμε στο δημοτικό μας τραγούδι..

  29. Γς said

    >τί θησαυρούς μπορούμε να βρούμε στο δημοτικό μας τραγούδι..

    τί θησαυρούς μπορούμε να βρούμε στο δημοτικό Ηπειρωτικο μας τραγούδι..

  30. Γιάννης Ιατρού said

    25: Κρόνη αυτό;

    19η συμμετοχή

    Τίτλος: Μόνο εσύ Γιάννη
    Συνθέτης: Τάσος Χατζηγιαννάκης
    Στιχουργός: Σταύρος Χρυσομάλλης
    Ερμηνευτής: Συγκρότημα Σταυρος
    Ενορχηστρωτής: Μενέλαος Σπάθης
    Διευθυντής Ορχήστρας: Μάρκος Ντουβής

  31. Alexis said

    #0: το βέβαιο είναι πως ο Γιάννης (και αντίστοιχα για τις γυναίκες η Μαρία) είναι το αρχετυπικό αντρικό όνομα
    «Γιάννης και Μαρία»: Εξαιρετική για την εποχή της τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1982

  32. cronopiusa said

    30
    αχ, ναι!!

    υπάρχει στο συσωλήνα;

  33. Γιάννης Ιατρού said

    25, 30: Μάλλον Γιάννη τον έλεγαν, όχι Τάσο

  34. Alexis said

    #0: …να πω ότι δεν έχω γνωρίσει κάποιον Γιάννη που να γιορτάζει άλλη μέρα και όχι στις 7 Ιανουαρίου -αν εσείς ξέρετε, πείτε το στα σχόλια
    Ναι ήξερα κάποιον που γιόρταζε 29 Αυγούστου.

    Και το πιο εμβληματικό (ίσως) τραγούδι του σύγχρονου ρεπερτορίου με Γιάννη:

  35. Γιάννης Ιατρού said

    32: Θα το ψάξω, δύσκολο φαίνεται 😦

  36. Corto said

    Χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν!

    Δεν ξέρω αν είχε σχολιαστεί σε παλαιότερη σχετική ανάρτηση, αλλά μία από τις πιο περίεργες αναφορές στο όνομα Γιάννης απαντάται στο περίφημο τραγούδι του Μπέζου (Κωστή) «τουμπελέκι»:

    «Αχ η ζωή των Γιάννηδων, μες την απελπισία,
    πότε στα κρατητήρια και πότε σ’ ευτυχία»

    όπου Γιάννηδες οι απάχηδες, οι περιθωριακοί, οι μάγκες εν γένει.
    Η έκφραση προφανώς (;) προέρχεται από τον Γιάννη Αγιάννη. Το τραγούδι είναι «λόγιου χαρακτήρα», αλλά θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε εάν αυτός ο χαρακτηρισμός είχε διαδοθεί και στην λαϊκή γλώσσα κατά τον μεσοπόλεμο.

  37. La belle et la blette said

    Στο οικογενειακό μου ιδιόλεκτο υπάρχει η έκφραση «Γιάννη μ’ σκεπαρνικωμένε…» Πρόκειται για παραλλαγή του μύθου που καταγράφει ο Πολίτης, σύμφωνα με την οποία η μάνα στέλνει στο κελάρι το Γιάννη να της φέρει κρεμμύδια και πέφτει ένα σκεπάρνι και τον σκοτώνει. Το χρησιμοποιούμε όταν κάποιος με καθαρά πεσιμιστικές τάσεις και μετά από κάμποσα συλλογιστικά οχτάρια κατορθώνει να φανταστεί τραγικές καταλήξεις σε μάλλον απλές καταστάσεις. Χρόνια πολλά σε εορτάζοντες και μη…

  38. Άλλος ένας Γιάνης με ένα ν.

    Στην Ασημάκη Φωτήλα, πίσω από τον λόφο του Στρέφη, παράλληλα στην Αλεξάνδρας, (μερικοί μπορεί να το καταλάβουν και ως «λίγο πιο κει από το ‘Τηνιακό’ » 🙂 ), υπήρχε ένα καφενείο με μια φωτεινή επιγραφή που έλεγε «Καφενείον ο Γιάνης». Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση όταν το πρωτοείδα πριν από πολλά χρόνια. Σήμερα η επιγραφή δεν υπάρχει, υπήρχε όμως τουλάχιστον το 2011, και να και άλλη μια εξαιρετική εφαρμογή του στριτ βιου, που λέγαμε και χθες (, Πάνο 😛 ).

    https://www.google.gr/maps/@37.9904504,23.737502,3a,43.5y,145.43h,89.89t/data=!3m7!1e1!3m5!1snEsKYRDToAFd0Mr3pG6n7w!2e0!5s20110801T000000!7i13312!8i6656

  39. gbaloglou said

    17 Πολύ ενδιαφέρον το επίγραμμα, αναρωτιέμαι αν και κατά πόσον η χρήση του «κατάκειται» αντί του «κείται» θα μπορούσε να βοηθήσει στην χρονολόγηση. Ας πω επίσης ότι στον Lampe ο «κοπιάτης» απαντάται και ως «σκληρά εργαζόμενος/εργασθείς», «δουλευταράς» … κάτι που δεν βολεύει προς την κατεύθυνση του μαύρου χιούμορ 🙂

  40. Γς said

    Διαβάζω στο ΦΒ:

    Πενήντα πέντε Γιαννηδες ενός κοκόρου γνώση… απο τότε που άλλαξε ο ΦΠΑ σε 23% ούτε οι παροιμίες δεν εξαιρέθηκαν!!!

  41. π2 said

    39: Το κατάκειται δεν βοηθάει και πολύ, είναι αρκετά συνηθισμένο. Μου φαίνεται πιθανότερη η εκδοχή του νεκροθάφτη όχι μόνο από πείσμα να αναγνωρίσω μαύρο χιούμορ (ο φίλος όλων νεκροθάφτης), αλλά επειδή η συνήθης μορφή των πρωτοχριστιανικών επιτυμβίων είναι όνομα – επάγγελμα (όταν δεν είναι σκέτο όνομα). Ιδιότητες του νεκρού, κοσμητικά επίθετα κλπ. απαντούν κατά κανόνα μόνο σε έμμετρο λόγο, ενώ αυτό είναι πεζό επιτύμβιο.

  42. giorgos said

    Χρόνια Πολλά σέ όλους καί όλες πού γιορτάζουν σήμερα . Καί βέβαια Χρόνια Πολλά καί στά Γιάννενα πού όπως γράφει ό ίστορικός τής νεοελληνικής λογοτεχνίας , Αριστος Καμπάνης κατά πάσα πιθανότητα πήραν τό όνομά τους άπό τήν εκκλησία τού αγίου Ιωάννη .
    «…Είς περίβλεπτον μέρος τού φρουρίου εγείρεται μεγάλο τζαμί , τό όποίον οί κάτοικοι διατείνονται ότι ύπήρξε ποτέ έκκλησία είς τιμήν τού άγίου Ιωάννου . Εκ τής έκκλησίας αυτής έπήρεν ή πόλις τό όνομα Ιωάννινα . Αλλοι ίσχυρίζονται – καί δέν είναι πιθανόν- ότι τά Ιωάννινα έκτίσθησαν άπό τούς Σέρβους , τής λέξεως ((Γιάνγια)) ούσης σερβικής…Είς πίστωσιν τού ίσχυρισμού των φέρουν άλλας τοπονυμίας λ.χ. ((Ντραμπάτοβα)) , ((Κρύο νερό)) , είναι δέ Ντραμπάτοβα ή παρά τήν ρίζαν τού Μιτσικελλίου ποιητικωτάτη πηγή τής λίμνης τών Ιωαννίνων , τήν όποίαν τόσον εύγενικά ίστόρισεν ό Κρυστάλλης .
    Δέν ηξεύρω . Πέραν μερικών τοπονυμιών σλαβικά ίχνη άλλα δέν βλέπομεν είς τήν νότιον ούτε είς τήν βόρειον Ηπειρον . «

  43. Κουνελόγατος said

    40. Κακοήθεια. Ακόμη κι αν το προϊόν υπαγόταν πριν σε Φ.Π.Α. 6% (αδύνατον), με Φ.Π.Α. 23% πάει στους 52 και κάτι. Καταγγέλλω την επαφή σου για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

  44. 1) Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τονε βγάλαμε

    Ένα σχετικό μασάλ(ι), ήκιστα …φεμινιστικό, ακούγονταν παλιότερα στα χωριά:
    Του Γιάννη η μάννα ήταν στο κρεβάτι, έτοιμη για να γεννήσει τον Γιάννη. Όμως, στην πουλίτσα (ράφι), πάνω από το κρεβάτι, ήταν ένα σκεπάρι, έτοιμο να πέσει. Οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ που είχαν μαζευτεί γύρω από την ετοιμόγεννη έκλαιγαν και οδύρονταν ασταμάτητα. Κάποια στιγμή πλησίασε ένας ΑΝΔΡΑΣ και τις ρώτησε γιατί κλαινε.
    – «Να! Του Γιάννη η μάννα είναι στο κρεβάτι και μόλις γεννηθεί ο Γιάννης θα πέσει το σκεπάρι και θα χτυπήσει τον καημένο τον Γιάννη», του απάντησαν με ένα στόμα.
    – «Βρε γυναίκες, πάρτε το σκεπάρι από την πουλίτσα για να γλιτώσει ο Γιάννης», τις συμβούλεψε ο άνδρας!

    2) Όλη μέρα καλογιάννη και το βράδυ κακογιάννη. Και επίσης, κάλλιο καλογιάννης παρά κακογιάννης.

    Μια συμβουλή που έδιναν σε κάποιον που κακολογούσε κάποιον, χωρίς ιδιαίτερο λόγο και με ενδεχόμενη παρεξήγηση, ήταν:
    «Αντί να πεις για τον κακογιάννη, πες για τον καλογιάννη».

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ

  45. gbaloglou said

    41 Σωστό(ς), και βέβαια από μόνο του το άρθρο ανάμεσα στο «κοπιάτης» και στο «πάντων φίλος» ισχυροποιεί την εκδοχή σου: το «δουλευταράς, δημοφιλής» θα μπορούσε να σταθεί, το «δουλευταράς, δηλαδή δημοφιλής» μάλλον όχι. (Πάντως το μαύρο χιούμορ που βλέπουμε και οι δύο θα μπορούσε να οφείλεται στην διαφορετική εποχή και οπτική μας, τότε ίσως να μην ετίθετο τέτοιο θέμα.)

  46. leonicos said

    «Ο Γιαχβέ στάθηκε γενναιόδωρος»

    Δεν είναι λάθος, αλλά δεν είναι μετάφραση. είναι απόδοση, που εξαρτάται από το τι θέλει κανείς να πει. Σε απόλυτη μετάφραση: Αφθονία του Γαχ, πλούτος του Γιαχ

  47. leonicos said

    Στα εβραϊκά σου λείπε ένα γιοδ στην αρχή

  48. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όοοοοολους τους εορτάζοντες, κι είναι πολλοί.
    Στον Γς ιδιαιτέρως, κι ακόμα θυμόμαστε το κέρασμα κι ευχαριστούμε !

  49. Παναγιώτης Κ. said

    @29. Γς χρόνια σου πολλά.
    Σωστή παρατήρηση για το Ηπειρώτικο τραγούδι.
    Παίζει να έχεις καταγωγή από Ήπειρο;
    Τα σύντομα επώνυμα είναι ηπειρώτικο γνώρισμα.

  50. Χρόνια πολλά σε όσους/όσες 🙂 γιορτάζουν!
    #42
    Σε ανύποπτο χρόνο για τα Γιάννενα. https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/19/terjuman/#comment-124755

  51. spiral architect said

    Έφυγε και η Άννα Συνοδινού χρονιάρα μέρα. 😦

  52. Πάνος με πεζά said

    Κι ένα σπάνιο όσο και ευρηματικό στους στίχους, αντι-σταριλήδικο τραγούδι, του Κώστα Χατζή. «Τόσο ψηλά που έφτασες Γιάννη, ούτε η φτυσιά μου δε σε φτάνει» :

  53. Γς said

    49:
    Ναι. Λάκκα Σούλι, Δερβίζιανα

  54. Πάνος με πεζά said

    Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τονε βγάλαμε ~ Προτού του γεννημένου, και κωλόπανα (Λακωνίας)

  55. Spiridione said

    Xρόνια πολλά σε όλους.
    Και οι γιάνκηδες παίζει να είναι Ολλανδοί γιαννάκηδες
    http://www.etymonline.com/index.php?term=yankee

  56. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    14 Εν πρώτοις χρόνια πολλά Γιάννη!
    Δεύτερον,. δεν το είχα προσέξει αυτό με τις 23/12, ότι σήμερα κάνουνε μάθημα. Λογικό είναι τότε.

    30 Λοιπόν το θυμάμαι αυτό το τραγούδι!

    36 Ενδιαφέρον έχει αυτή η χρήση!

    37 Τον μύθο τον ξέρω και τον χρησιμοποιούμε ενδοοικογενειακώς -όχι τη φράση, ποτέ δεν είναι αργά 🙂

    44 Να και ο ίδιος μύθος πάλι

    55 Τι γιάνκης τι γιαννάκης 🙂

  57. giorgos said

    50# Ευχαριστώ πολύ ,καί να σημειώσω ότι αυτά τά γράφει ό Α.Καμπάνης τό 1915 , δηλαδή δύο χρόνια μετά τήν ενσωμάτωση τής Ηπείρου στήν Ελλάδα .

  58. spatholouro said

    36/56
    «Γιάννηδες» λέγονταν οι λωποδύτες. Η εφημ. ΠΑΤΡΙΣ (26/5/1931) προβαίνει και σε περαιτέρω εννοιολογικές διακρίσεις: Ο «Γιάννης» αποκόμιζε τη μερίδα του λέοντος από το κλαπέν ποσό, ο συνεργός του («αβανταδόρος») ένα αρκετό ποσό και ο μικρός βοηθός-μαθητούδι («ποντίκι») ελάχιστο ποσό. Βρίσκουμε επίσης και το σχετικό ρήμα «γιαννεύω» (=κλέβω πορτοφόλια) στα αργκοτικά λεξικά τόσο του Καπετανάκη όσο και του Δαγκίτση.

  59. Πάνος με πεζά said

    O κεχαϊδης στη «Βέρα» (θεατρικό) λέει… «Τι μας πέρασες, Γιαννάκια απ’ το στρατό, να μας πάρει η Χαρίκλεια εκατό δραχμές;»

  60. spatholouro said

    Μόλις είδα και στον Σταματάκο κάτι ενδιαφέρον: «γιάνηδες/γιάνιδες/γιανίδες» (όλα με ένα «ν»)= οι επί Τουρκοκρατίας αρματολοί και κλέφτες εν Κρήτη

  61. Παναγιώτης Κ. said

    Γιανεύω= μεθώ στην μαστορική γλώσσα (κουδαρίτικα)

  62. Ουρές σχηματίζονται για να ευχηθούν στους Γιάννηδες του ιστολογίου

  63. Corto said

    58: Πολύ ενδιαφέρον. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα αν αυτός ο χαρακτηρισμός χρησιμοποιείτο από τους ίδιους τους λωποδύτες και γενικώς τον υπόκοσμο ή αποτελεί λόγια έκφραση.
    Οι γιάνιδες του σχολίου 60 μήπως σχετίζονται με τους γιανίτσαρους (π.χ. γιενί = νέος άρα λεβέντης κ.ο.κ.);
    Στα ρεμπέτικα εκτός της περίπτωσης του Μπέζου (που όμως έχει λόγια αφετηρία) δεν θυμάμαι καμία αναφορά.

    61: Πίνω γενί ρακί;

  64. 60 Παράξενο αυτό, δεν το έχω πετύχει ποτέ στα κρητολογικά μου αναγνώσματα!

  65. Γιάννης Ιατρού said

    62: Ρε Σκύλε, γιατί διαδίδεις ψευδείς ειδήσεις; Η φωτό είναι από τους ψηφοφόρους τηε ΝΔ που ήδη άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στα εκλογικά τμήματα για τις (επαναληπτικές) εκλογές της Κυριακής.

  66. κουτρούφι said

    Στη Σίφνο, «γιαννάκια» είναι κάτι μικρά σχετικώς πουλάκια, τα οποία έβρισκαν καταφύγιο σε παλιά ερειπωμένα κτίρια είτε εντός είτε εκτός χωριού. Οι πιτσιρικάδες έβγαιναν τη νύχτα με φακό, τα βρίσκανε κουρνιασμένα, τα στραβώνανε με το φακό και τα μάζευαν για μεζέ. Την άλλη μέρα στο σχολείο διηγούνταν τα κατορθώματα της προηγούμενης νύχτας. Οι δασκάλοι εκείνα τα χρόνια (σέβεντιζ) μάς απέτρεπαν από το χόμπυ αυτό θεωρώντας το βάρβαρο. Εγώ, για «γιαννάκια», είχα βγει μια φορά.

  67. Corto said

    Οι Γιαννάρηδες:

    » Άλλοι σπουδαίοι αρματωλοί και κλέφτες ήταν η μεγάλη γενιά των Γιαννάρηδων από τους Λάκκους της Κυδωνίας. Ηταν επτά αδέλφια, γυιοι του Γιάνναρη και συγγενείς του Μάρκου Τζανή του Φόβου από τη Σούδα. Επειδή ήταν Αίαντες στο σώμα τους λέγονταν και “Μεγαλάνθρωποι”. Ζούσαν στα όρη και στις σπηλιές σαν Κύκλωπες.»

    http://www.patris.gr/articles/112269?PHPSESSID=#.Vo5mQVJrlaQ

  68. Γιάννης Ιατρού said

    66: Το λένε επίσης Καρβουνιάρη (Phoenicurus ochruros ochruros). Έτσι φαίνεται, θυμάσαι;

  69. κουτρούφι said

    #68. Ήταν γκριζωπά αλλά δεν θυμάμαι άλλες λεπτομέρειες.

  70. cronopiusa said

    33, 35

    ναι, αυτό είναι το δισκάκι

    ευχαριστώ πολύ

  71. Γιάννης Ιατρού said

    69: Ναι, το θυλικό δεν έχει την κεραμιδί ουρά, μονόχρωμο είναι (καρβουνιάρισα σκέτη) 🙂

  72. LandS said

    και μέσω των λατινικών προέκυψαν στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ο Τζον και ο Ζαν, ο Τζοβάνι και ο Χουάν ή ο Ζοάο, αλλά και ο Γιόχαν, ο Χανς και ο Γιενς, ο Ιβάν, ο Γιαν και ο Γιάνος

    Ο Ίαν, ο Σον …

  73. Γιάννης Ιατρού said

    72: Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φρανς …

  74. 66, 68, Τσιμπογιαννάκια τα ήξερα. Το λέγαμε για κάποιον που ήταν ιδιαίτερα μικροκαμωμένος.

  75. spatholouro said

    67
    Από το συγκεκριμένο, πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα φαίνεται ότι πρόκειται για εσωτερικό λεξιλόγιο των λωποδυτών. Στο ίδιο «λημματολόγιο» ο αρθρογράφος μας παρουσιάζει και άλλες λέξεις, κάθε άλλο παρά λόγιες:
    μάπας=κουτό θύμα
    ορλάνδος=έξυπνο θύμα
    μπάτσος=χωροφύλαξ
    δάσκαλος=αστυνόμος
    παντόφλα/λάχανο=πορτοφόλι
    πετσί=μικρό πορτοφόλι
    κούτσουρο=πεντόδραχμο
    σεντόνι=εικοσιπεντάρικο
    παππούς=κατοστάρικο
    πάπλωμα=πεντακοσάρικο
    χήνα=χιλιάρικο
    κρεμμύδι=ρολόι
    στενόχωρο=δαχτυλίδι
    κρεμαστή=τσάντα
    στριφτό=κλειδί
    τάφος=χρηματοκιβώτιο
    σκολειό=φυλακή (εδώ μπορούμε να κάνουμε και συνειρμό με το άλλο τραγούδι του Μπέζου «Η φυλακή είναι σχολείο»)

  76. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    60 Αυτό μήπως ειναι από άλλη ρίζα; Όπως και ο μορογιάνης;

  77. sarant said

    67 Οι περισσότερες λέξεις είναι βέβαια γνωστές, αλλά έχει ενδιαφέρον!

  78. Γιάννης Ιατρού said

    76: είναι ολόκληρη φάρα, αυτό που βλέπεις ζεί συνήθως στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν όμως κι άλλα είδη στην οικογένεια.

  79. π2 said

    και μέσω των λατινικών προέκυψαν στις νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες ο Τζον και ο Ζαν, ο Τζοβάνι και ο Χουάν ή ο Ζοάο, αλλά και ο Γιόχαν, ο Χανς και ο Γιενς, ο Ιβάν, ο Γιαν και ο Γιάνος

    Ο Ίαν, ο Σον …
    72: και, κλέβοντας από το behind the name, τα Γκιον (αλβανικά, Gjon), Hovhannes, Hovik, Hovo, Ohannes (αρμένικα, δεν παίρνω κι όρκο για την προφορά), Γκάνις (Ganix, βάσκικα), Γιανίκ (βρετόνικα), Γιάνκο (υποκοριστικό του Ιβάν στα βουλγάρικα και αλλού), Τζούαν (Jowan, Κορνουάλη), Γκιουβάν (Ghjuvan, κορισκάνικα), Ίβιτσα, Ίβο, (υποκοριστικά του Ιβάν στα κροάτικα και αλλού), Γιάνεκ (Janek, τσέχικα), Γιόοπ (Joop, υποκοριστικό του Γιόχαν στα ολλανδικά), Γιοχάνο (Johano, αλλά και Joĉjo στα εσπεράντο), άπειρες παραλλαγές στα φινλανδικά (Jani, Janne, Johannes, Joni, Jouni, Juhana, Juhani, Hannes, Hannu, Juha, Juho, Jukka, Jussi), Σιοάν (Xoán, γαλικιανά), Βάνο (Vano, μεταξύ άλλων, στα γεωργιανά), Γιάνις, ναι με ένα νι (Jānis, Λετονία), Σιανγκ και Σιενγκ (Sjang, Sjeng, λιμβουργιανά), Jonas (Lithuanian), Γιάνους (Janusz, μεταξύ πολλών άλλων, στα πολωνικά) και κάπου εκεί κουράστηκα με την μεταγραφή και την έρευνα στο forvo για την προφορά, έχει κι άλλες γλώσσες.

  80. Γιάννης Ιατρού said

    74: τσιμπογιάννης (Erithacus rubecula) ==> Ο κοκκινολαίμης ? εδώ . Συγγενής του Καρβουνιάρη 🙂

  81. Spiridione said

    Ο Zanni, απ’ τους παλιότερους χαρακτήρες στην κομέντια ντελ’ άρτε. Υπηρέτης του Πανταλόνε.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zanni
    Από κει προέρχεται και το αγγλικό zany
    http://www.merriam-webster.com/dictionary/zany

  82. Corto said

    75 (Spatholouro):
    Φαίνεται λοιπόν ότι το λημματολόγιο έχει αυθεντικές λέξεις της μεσοπολεμικής αργό, οπότε η θεωρία προέλευσής των «Γιάννηδων» από τον Γιάννη Αγιάννη του Ουγκώ δεν ισχύει.

    (Από τις παραπάνω λέξεις επίσης σίγουρα συναντάμε σε τραγούδια τα: μπάτσος, παντόφλα/ λάχανο, πετσί, χήνα, στριφτό)

  83. Γιάννης Ιατρού said

    60: μορογιάννης ==> ….Εκεί καθότανε ό βόϊβοντας, ό κατής, άλλοι μεγάλοι Τούρκοι κι ό Σισίνης πού ήταν Μορογιάνης τού Σουλτάνου. Ανήμερα τού Βαγγελισμού την πατήσαμε…..
    Καρκαβίτσας, Παλιές αγάπες, εδώ

  84. Γιάννης Ιατρού said

    83 ==> 76

  85. Γι’ απευθείας επικοινωνία με το Θείο…

  86. Ο μοραγιάνης είναι ο αγιάνης (πρόκριτος) του Μοριά: Mora ayanι.

  87. Γιάννης Ιατρού said

    86: Ναί, αλλά τον ονομάζει μορογιάννη. Αλλά το ίδιο θάναι

  88. spatholouro said

    77
    Μας είναι σήμερα γνωστές. Ωστόσο, για τότε ήταν καλή σερμαγιά σε ένα μόνο άρθρο, ενώ έχει επίσης ενδιαφέρον ότι νωρίτερα (1927) ο Πικρός (Γλωσσάρι στο «Τουμπεκί…») είχε καταγράψει μόνο 6 από τις 19 λέξεις του δημοσιεύματος της «Πατρίδος» (1931)

  89. Το πιο κοντινό ως τώρα: https://www.youtube.com/watch?v=_BJyApBLxrc

  90. κι αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=UI_vN_sKehs (για τα σχόλια 25 τέλος, και σχετικά)

  91. Πέπε said

    Χρόνια πολλά σ’ όλους!

    Έχω γνωρίσερι τουλάχιστον ένα Γιάννη, ίσως δύο, που γιορτάζαν του Αη Γιάννη του Ρώσσου. Πάντως η πιο γνωστή γιορτή πέρα από τη σημερινή είναι του Άη Γιάννη του Κλήδονα. Ηλιακή θεότητα.

    Είναι αστεία η έκφραση «δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αη Γιαννιού», αφού τ’ Άη Γιαννιού είναι σχεδόν μέρα παρά μέρα.

    Εκτός από παροιμίες, ο Γιάννης πρωταγωνιστεί και σε πολλά παραμύθια. Σε ακόμη περισσότερα δε ο Ρώσσος Ιβάν (το βασιλόπουλο ο Ιβάν είναι πάντα ο τρίτος, μικρότερος, καλύτερος, που περνάει όλα τα βάσανα και στο τέλος παίρνει την πεντάμορφη και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα). Μάλλον «Γιάννης» στα παραμύθια σημαίνει «ένας οποιοσδήποτε», κατά το «μια φορά κι έναν καιρό» (=κάποτε οποτεδήποτε). Και στα δημοτικά τραγούδια έχει πολλούς Γιάννηδες, αλλά νομίζω ποσοστιαία όχι τόσους, και πιο συχνά μπορεί να γίνει αναγωγή σε κάποιον συγκεκριμένο Γιάννη, ιστορικό πρόσωπο.

    @56: ( 37 Τον μύθο τον ξέρω και τον χρησιμοποιούμε ενδοοικογενειακώς -όχι τη φράση, ποτέ δεν είναι αργά / 44 Να και ο ίδιος μύθος πάλι)

    Μα δεν είναι ο ίδιος! Σίγουρα ο Πολίτης το παραδίδει έτσι (37), με σκεπάρνι που όντως έπεσε και σκότωσε κάποιον; Γιατί εκεί αλλάζει το πράγμα. Στους Γκριμ υπάρχει ιστορία με περίπου την ίδια αρχή, αλλά με τέλος όπως στο 44, δηλαδή να τον κλαίνε προκαταβολικά εν όψει του σκεπαρνοσκοτωμού του.
    Πολύ σοφή ιστορία. Η προσωπική μου έκφραση, που δε θυμάμαι από πού την έμαθα, είναι «σκεπαρνοσκοτωμένο», και βρίσκει συχνότατη εφαρμογή σε όσους κλαίνε προκαταβολικά για μια πιθανή (και συνήθως όχι και πάρα πολύ πιθανή) κακή έκβαση των πραγμάτων.

    @66 κλπ. (πουλί «γιαννάκι»):
    Επίσης καλογιάννο λένε τον κοκκινολαίμη. Κάποιο άλλο πουλί λέγεται κυριαρήνα, και σε κάποια παράδοση παντρολογιούνταν:

    -Πάρε μ’ άντρα, Κυριαρήνα
    -Τι σε θέλω, Καλογιάννο;
    -Τι ‘χω γω και δε με θέλεις;
    Το κορμί μου κάνει πιάτο
    και τ’ αστήθι μου τραπέζι
    (δε θυμάμαι τη συνέχεια, γενικά καυχιέται ότι βγάζει πολύ φαί και ταΐζει μέχρι και το βασιλιά…)

  92. Πέπε said

    Στη γεννιά του ’70 είχα ένα ξάδερφο Γιάγκη. Σε πολύ μικρότερη γεννιά ξέρω έναν Ζαννή από την Τζια, που πρέπει να είναι τοπικό όνομα και -νομίζω- διακριτό από το Γιάννης.

  93. leonicos said

    Γιάγκος και Τζανής

    Ξεχάσαμε τον αστείο Hanswurst

  94. Αιμ said

    Χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους εορτάζοντες!

    Χωρίς να έχω διαβάσει τα σχόλια αποτολμω κάποιες προσθηκες :

    Στο λύκειο λέγαμε «πάμε εκδρομή στον Γιάννη τον κομμουνιστή» για τον Αη Γιάννη το Ρωσσο

    Κάποιοι αποκαλούν Γιαννουκο τον … Γιαννουκο τους

    Στα βουλγαρικα ο Γιάννης νομίζω αντιστοιχεί, ας πούμε, στον Ιβαν και υπάρχει και παροιμία «Ιβάν τσερπι Ιβάν πιε»

  95. Αιμ said

    Επίσης στα βουλγαρικα λένε δεν είναι κάθε μέρα Πάσχα αντί για τ’ Αη Γιαννιου

  96. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    92 Ο Ζαννής πρέπει να είναι Τζαννής / Γιάννης.

  97. Ιβάν λέγονται συλλογικά οι ρώσσοι στρατιώτες, όπως Φρίτσηδες οι ναζί στρατιώτες, Τόμμυδες οι βρετανοί, Μεχμετσίκ οι τούρκοι κοκ

    Τρελός Ιβάν είναι ένας αμερικάνικος όρος του ψυχρού πολέμου, όταν τα σοβιετικά υποβρύχια άρχιζαν απρόβλεπτα ζιγκ-ζαγκ εν καταδύσει για να ελέγξουν το τυφλό σημείο του σόναρ τους, δηλαδή να φυλάξουν τον κώλο τους.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Crazy_Ivan

    Επίσης, Ιβάν ο γνωστός Σαββίδης του Μπάογκ.

  98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χρόνια πολλά στον Γς, τον Γμαλλο, τον Γιάννη Ιατρού, και σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα, και σχολιάζουν στο ιστολόγιο. Και μια και υπάρχουν τόσοι Γιάννηδες, ας μου λύσει κάποιος Γιάννης την απορία, αυτό το γα@@μένο μαντήλι ρε Γιάννη, τι τόχεις λερωμένο κι έγινε τραγούδι;

    Σε μιά διαφορετική βερσιόν εδώ.

    Y.Γ- Πέπε, αυτό κι αν έχει τσακίσματα.

  99. Γιάννης Ιατρού said

    98: Γειά σου Λάμπρο κι ευχαριστώ πολύ.
    Η απάντηση: Απ΄τα δάκρυα της ξενητειάς, που μάστιζε την Ήπειρο για πολλές δεκαετίες 🙂

  100. Corto said

    Ξεχάσαμε τον μπακαλιάρο που αποκαλείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας «φτωχογιάννης».
    Βεβαίως είχε γίνει σχετική αναφορά πέρυσι στις 25 Μαρτίου:

    https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/25/1821-1921/

    http://www.patris.gr/articles/252067?PHPSESSID=#.Vo6g6fmDFyU

  101. Corto said

    Στο άρθρο της 25ης Mαρτίου εννοούσα το σχόλιο 86 (Sarant).

  102. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Χρόνια πολλά Γιάννηδές μας, Γς και Ιατρού εξόχως.
    Γιαννούλης Χαλεπάς
    μπαρμπα Γιάννης Σκαρίμπας
    τα κορίτσια;
    Ιωάννα της Λωρραίνης, Ζαν Μορώ
    Και ο ακατανίκητος Δον Ζουάν, Χουάν, Ντον Τζιοβάνι

  103. Γιάννης Ιατρού said

    97:

  104. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ο Γιάννης Μαρής και Γιάννης Μακριδάκης.

  105. Γς said

    96 β:

    Και μου θύμησες τον Τζαννή τον Τζανετάκη

    http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_8.html

  106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    67.>>Οι Γιαννάρηδες
    Ο Χατζή Μιχάλης Γιάνναρης των αρμάτων και των γραμμάτων
    http://www.haniotika-nea.gr/o-chatzi-michalis-giannaris-ton-armaton-ke-ton-grammaton/

  107. Corto said

    «Σαν να ‘τανε ψηλή μαντάμ/ ποτέ δεν έμπαινε σε τραμ.
    Όπως στον Γιάννη Πρόδρομο/ πήγαινε ποδαρόδρομο.»
    (Γιώργος Πετροπουλέας)

  108. Γιάννης Ιατρού said

    102: :ΕΦΗ ευχαριστώ. Έχουμε και τον Don Giovanni, του Mozart

  109. Γς said

    98:
    Ευχαριστούμε Λάμπρο

  110. Γιώργης said

    25. Κάμε Γιάννη τη δουλειά σου κι ύστερα είμαι πάλι θεια σου
    Αναφέρεται στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη, αν και όχι για τον Γιάννη, σε μορφή διπλού διστίχου:
    – Αχου θειά μου τέτοια κάλλη, άχου θειά μου νά ‘σουν άλλη.
    – Κάμε γιε μου τη δουλειά σου, κι ύστερά ‘με πάλι θειά σου.

    Ξεχάσαμε τον Απόστολο Ιωάννη, γιο του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης αδελφής της Μαρίας, αδελφό του Ιάκωβου, πρώτο εξάδελφο και μαθητή του Ιησού, ψαρά το επάγγελμα. Ο Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής δεν είναι το ίδιο ιστορικό πρόσωπο, πως θα μπορούσε άλλωστε ο πρώτος να γράψει σε άριστα ελληνικά ενώ ούτε καν τα μιλούσε.

  111. Γς said

    102:
    Μερσί μαντάμ

  112. Corto said

    106 (ΕΦΗ): Πολύ ενδιαφέρον! Η Κρητικοπούλα, ο «Ερωτόκριτος της Τουρκοκρατίας»!

  113. Γιάννης Ιατρού said

    108: Αχ, δεν το είδα, τό έχεις βάλει, στο τέλος 🙂

  114. Νίκος Κ. said

    Για όσους τολμούν να αποκαλούν τους Γιάννηδες Γιαννάκηδες …

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    99 – Κάτσε ρε φίλε, πού λέει απ΄τα δάκρυα, «λερώθηκε στην ξενιτιά, στα έρημα τα ξένα – πέντε ποτάμια τό πλυναν, και βάψαν και τα πέντε» μας ενημερώνει πού το λέρωσε, κι ότι λερώθηκε πολύ, τόσο που το έπλυνε σε πέντε ποτάμια και βαφτηκαν, απ΄τα δάκρυα δεν βάφτηκαν μια φορά, οπότε το ερώτημα παραμένει,ΤΙ ΤΟΧΕ ΛΕΡΩΜΕΝΟ;
    Πάρε κι ένα Κιτσάκη για πάρτη σου.

  116. Γς said

    Κι ο Χουάν Κάρλος.
    Ημουν μάρτυρας στο γάμο του με την Σοφία.
    Ντάξει στη δοκιμή του γάμου.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_16.html

  117. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    113. Μα ωραία! του έδωσες ψυχή! 🙂

    Χρόνια πολλά και του Γμάλλου. Γιώργος νόμιζα 🙂

  118. Γς said

    Γιάννης

  119. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Γράφω απέξω,όσο θυμάμαι,από ένα του Μπιθικώτση:
    Όταν δω το Γιάννη
    πυρετός με πιάνει
    γιατί συλλογιέμαι
    τη μαύρη σου ψυχή
    που θα μ΄είχε κάνει
    έτσι σαν το Γιάννη
    αν εγώ δεν είχα
    στον πόνο αντοχή

  120. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Γιάννης Παπαϊωάννου και Γιάννης Βαρδής.Σέβας.

  121. Γιάννης Ιατρού said

    116: Μαρτύρησες με λίγα λόγια, Γς! Απίθανη η περιγραφή σου 🙂

  122. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη

  123. Γς said

    Κι αυτός ο Ιωάννης

  124. Γς said

    λλά και τούτος ο Ioannis

    http://caktos.blogspot.gr/2013/06/ioannis.html

  125. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Η νοσταλγία του Γιάννη
    https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/15/nostalgiagianni/

  126. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Πάνω στη φωτό του βίντεου στο 122, διπλό και το γ : «Μακρυγγιάννη» 🙂

  127. Γς said

    Τόσοι οπλαρχηγοί και ηρωες της επανάστασης του 21 και να μην μπορώ να θυμηθώ έναν Γιάννη, Ιωάννη

  128. Γς said

    Εκτός του Μακρυγιάννη

  129. Γς said

    Ο Γιάννης Χάρης. Τον έχουμε ξεχάσει στο ιστολόγιο

  130. Γς said

    Τι κάνει σήμερα ο Γιάννης Πουλόπουλος;

  131. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τις γιαννοσυμπληρώσεις.

    107 Μια παρωνυχίδα. Νομίζω πως ο στίχος είναι «όπως τον Γιάννη Πρόδρομο», που σημαίνει «όπως ο Γιάννης Πρόδρομος»

  132. Γιάννης Ιατρού said

    128: Να βηθήσω, Γιάννης Γκούρας (1791 – 1826)

  133. Γς said

    Κι αυτή η ψαροταβέρνα. Που είναι;

    https://www.google.gr/maps/@37.9350043,23.6320578,3a,70.9y,139.44h,95.59t/data=!3m6!1e1!3m4!1sFf9tb9DjERVryCtyNa6vJA!2e0!7i13312!8i6656

  134. Γς said

    Ουπς, το λέει

  135. Γς said

    132:

    Ναι

  136. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    στο 120 είχα στο νου μου τον Αντώνη Βαρδή . Δεν αργεί τ΄Αγιαντώνη.

    Επήγα κι ερωτεύτηκα κι εγώ μα ένα Γιάννη
    που όσα δε φτάνει η αλεεπού στο χέρι του τα πιάνει

  137. Γιάννης Ιατρού said

    132: και ο Μπαϊρακτάρης …. 🙂
    Ο τότε, βεβαίως βεβαίως, ο αγωνιστής, ο Σουλιώτης, όχι ο άλλος….

  138. Γς said

    Γιάννης Σπανός

  139. Πέπε said

    @25, 110:

    Κάμε Γιάννη / γιε μου τη δουλειά σου κι αύριό ‘μαι πάλι θεια σου:

    Αυτό είναι αποκριάτικο τραγούδι.

    Πέρα πήαινα τη ρύμη
    με τη θεια μου την Ερήνη
    σκούντα εγώ και σκούντα κείνη
    δίνει ο Θιος και πέφτει εκείνη,
    πάνω εγώ, ‘πο κάτω εκείνη.
    -Άχου θεια, και να ‘σου ξένη,
    ξέσκονο που ‘τον να γένει!
    -Κάμε γιε μου τη δουλειά σου
    κι αύριό ‘μαι πάλι θεια σου.
    Να κι ο μπάρμπας από πέρα
    τράκα τρούκα τη μαχαίρα.
    -Ίντα κάνεις βρε της θειας σου
    κι είν’ τα πόδια της στ’ αφτιά σου;
    -Μπάρμπα, θερμασιά την πιάνει,
    τρίβγω τήνε για να γειάνει.
    -Τρίψε την καλά να δρώσει,
    να σου δώσω κι ένα γρόσι.

    (Μία παραλλαγή. Υπάρχει και με άλλες θείες, τη Θοδώρα που πηγαίνανε στη χώρα, την Κοντύλω που πηγαίνανε στο μύλο κλπ..)

    Θυμήθηκα λίγο καλύτερα και το ποιματάκι με τον καλογιάννο και την κυριαρίνα (#91), αλλά ακόμα όχι τελείως:

    -Πάρε μ’ άντρα, Κυριαρήνα
    -Τι σε θέλω, Καλογιάννο;
    -Τι ‘χω γω και δε με θέλεις;
    Το … μου [φτερό μου;] κάνει γάμο (όχι πιάτο)
    και τ’ αστήθι μου τραπέζι,
    τ’ αποδέλοιπο κορμί μου
    βασιλιά ξυπερετάει.

    Νομίζω…

    @96:
    Ασφαλώς ο Ζαννής είναι Γιάννης, αλλά δεν αντικαθιστά ελεύθερα το ένα το άλλο. Άλλοι είναι Γιάννηδες κι άλλοι Ζαννήδες, ίσως ο έγγονας του Γιάννη να είναι υποχρεωτικά Γιάννης και του Ζαννή αντιστοίχως, και δεν ξέρω μήπως το δηλώνουν και ξεχωριστά στις βαφτίσεις και τις ταυτότητες.

  140. Pirros said

    Υπήρχε τη δεκαετία του ’60 ένας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, ο Γιαννέλος Μαργαρίτης. Το Γιαννέλος από το Γιάννης. Έγινε γνωστός με το μικρό του όνομα, στο σημείο που πολλοί πίστευαν ότι Γιαννέλος ήταν το επίθετό του.

  141. Γς said

    Κι ο Γιάννης Σκαρίμπας

    http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_9798.html

  142. sarant said

    140 Που μου θυμίζει ότι τώρα υπάρχει ποδοσφαιριστής Γιαννούλης Φακίνος, από τη Νάξο, που ανήκε στα τσικό του Ολυμπιακού, έπαιξε λίγο σε Πανιώνιο-Απόλλωνα και τώρα κάνει καριέρα σε (πολύ) μικρές αγγλικές κατηγορίες.

  143. Γς said

    Κι ο Γιάννης Τσαρούχης

  144. Γς said

    Κι ο Γιάννης Σπαλιάρας

    http://www.makeleio.gr/?p=517043

  145. Γς said

    Κι η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

  146. Τσούρης Βασίλειος said

    Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες του ιστολογίου. Στον σχολιονίκη (κατά το Ολυμπιονίκης) Γς εύχομαι να μη χάσει ποτέ την πρωτιά!.

  147. Γιάννης Ιατρού said

    141: Γιάννης Σκαρίμπας (το 1821 και η αλήθεια) εδώ

  148. Παναγιώτης Κ. said

    Γς στο ηπειρώτικο τραγούδι με τίτλο «Άντε Μάρω στο πηγάδι, άντε για νερό» το έχεις ακούσει;
    Μεταξύ των άλλων στίχων είναι και τούτοι:

    Είναι ο Γιάννος στο πηγάδι / ο πλανόγιαννος
    που πλανεύει τα κορίτσια / και τις όμορφες.

  149. Corto said

    131 (Sarant) για τον στίχο του Πετροπουλέα:

    Πολύ εύστοχη παρατήρηση! Το πιο πιθανόν είναι να λέει πράγματι «όπως τον Γιάννη Πρόδρομο». Έτσι το γράφει και ο pankonstantopoulos από όπου έκλεψα το βίντεο.
    Το προσελάμβανα πάντα ως εξής: «όπως ΣΤΟΝ Γιάννη Πρόδρομο», δηλαδή όπως στην αφήγηση του Αγιάννη του Προδρόμου.
    Σαν να λέμε «όπως στον Ηρακλή, ο Σαμψών πολέμησε με λιοντάρι», δηλαδή όπως και στον μύθο του Ηρακλή κ.ο.κ.
    Αλλά μάλλον κάνω λάθος.

  150. Γς said

    Δεν την λέγαν Αννα. Ιωάννα ήταν. Μια εξωμότης Ιωάννα.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_14.html

  151. Spiridione said

    139. Ο Τζαννετάκης νομίζω ήταν Τζαννής, όχι Γιάννης – στα επίσημα έγγραφα εννοώ.

  152. nikiplos said

    Καλησπέρα… Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες, τις Ιωάννες και τους Πρόδρομους της ομήγυρης!

    Π2 να χαίρεσαι τον υιόν! Να είναι γερός!

    με τούτα προς ώρας…

  153. κουτρούφι said

    #80. Μετά από πληροφόρηση που είχα από ειδικότερο εμού το σιφνέικο «γιαννάκι» είναι πιο κοντά σε αυτό της φωτογραφίας στο #80.

    Το Ζαννής/Τζαν(ν)ής όπως και το Γιαννούλης εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές που είχαν σχέση με τη Φραγκοκρατία.

    139 τέλος. Ναι. Ο παππάς σε βαφτίζει είτε Γιάννη είτε (Τ)ζαν(ν)νή ασχέτως αν και οι δυο γιορτάζουν στας επτά Ιανουαρίου. Στη Σίφνο υπάρχουν οικογένειες με αδελφούς που τον ένα τον λένε Τζαννή και τον άλλο Γιάννη, ή τον πατέρα Γιάννη και το γιο Τζαννή.

    Κι ένας μοβόρος Γιάνναρος:

  154. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Του Γιαννούλη Χαλεπά τον παππού,διάβαζα προχθές, μα δεν έχω το βιβλίο τώρα εδώ,(μήπως ήταν ο θείος του) τον έλεγαν Γιαννούλο

  155. Corto said

    Ο Γιάνναρος απόθανε (αθυρόστομο)

    «Ο Γιάνναρος επόθανε κι ήφηκε διαθήκη
    εις τον υιό του τον Γιαννή απου ‘τον* τεφαρίκι»

  156. Πάνος με πεζά said

    Να φτιάξουμε και την 46η παροιμία, «Xρόνια πολλά στους Γιάννηδες, χρόνια πολά στο Γιάνη» (μόνο που είναι οπτική).
    Θα μπορούσε να αποκτήσει το νόημα «ο εκτρεπόμενος από τη συνήθη πρακτική για δικούς του λόγους, θα πρέπει να είναι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τις αντίστοιχες συνέπειες», λ.ε.τ. 🙂

  157. homeAlone said

    κύριε Σαραντάκο,
    για τα επόμενα μεζεδάκια : http://sooc.gr/photo.php?id=80697 (η πηγή) και http://www.naftemporiki.gr/photos/1050510/i-limni-tis-kastorias-stin-orestiada (η αναδημοσίευση).

    Χρόνια Πολλά στους Γιάννηδες.

  158. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Καποδίστριας

  159. Γς said

    Οχι άλλο οξυγόνο

  160. Γς said

    159 ->156

  161. Γς said

    158:
    Τον είπαμε
    [Ο Νικοκύρης στο άρθρο]

  162. Γς said

    Κι ο Ιβάν ο Τρομερός. Ο απόγονος των Παλαιολόγων που σκότωσε τον γιο του και ξυλοκοπούσε ιερείς και μοναχούς μέχρι θανάτου…

    http://www.mixanitouxronou.gr/ivan-o-tromeros/

  163. μόνο οἱ Μιχάληδες φτάνουν τοὺς Γιάννηδες σὲ πλῆθος αὐτοκρατόρων καὶ μόνο οἱ Κωνσταντῖνοι τοὺς ξεπερνοῦν.

    Χρόνια πολλὰ στοὺς ἑορτάζοντες!

    καὶ στὶς ἑορτάζουσες!

  164. Γς said

    Κι αυτός

  165. Γς said

    Κι αυτός

  166. Πάνος με πεζά said

    Και ο Γιά’ς Διακογιά’ς, ενδεχομένως !

  167. Γς said

    Κι ο Sean Connery

  168. Corto said

    127 (Γς): Ήρωες του ’21

    Ο μέγιστος ήρωας Ιωάννης Φαρμάκης.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

  169. Γς said

    κι αυτός

  170. Γς said

  171. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    161.Ωχ ναι.Και του προσάπτουν και το Γιάννης κερνά(νατσουλισμός)
    110.>>τον Απόστολο Ιωάννη
    ο πιο μικρός κι ο πιο αγαπημένος του Χριστού.Στο Μυστικό Δείπνο εικονίζεται πάντα κοντά του να θέλει να μάθει ποιος είναι που θα τον προδώσει.

  172. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    146 Καλό το σχολιονίκης!

    150 Εξωμότρια

    156 🙂

    157 Μπαίνει στα υπόψη

    Όχι τόσο μεγάλες φωτογραφίες ρε παιδιά!

  173. Γιάννης Ιατρού said

    πούπουλο τη κάναμε σήμερα τη σελίδα …..

  174. Γιάννης Ιατρού said

    156: Πάνο, πολύ καλό 🙂
    Και κάτι για τους Πσαράδες σχολιαστές εδώ που σίγουρα θα το γνωρίζουν…

  175. Γς said

    Και που’ σαι ακόμα Γιάννη
    Γς 138
    Γιάννης Ιατρού 115

    σχόλια το 2016 [μέχρι τώρα]

  176. Γς said

    175-> 173

    139-116

  177. spyridon said

    Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες
    και ειδικά στον Γιάννη Ιατρού που τον συμπάθησα πολύ διαβάζοντας το εγχειρίδιό του
    για την καταπολέμηση του σκαθαριού που πιάνουν οι φοίνικες.
    Θαύμασα την οικολογική του συνείδηση.

    Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου χρησιμοποιεί έναν άλλο Γιάννη σαν οικολογικό αντιπαράδειγμα
    στην «κατάρα του πεύκου».

    «Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο;
    Γιατί; Γιατί;»

    Θυμόσαστε αν είναι από «Τα Ψηλά Βουνά» ?

  178. Γς said

  179. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ιωαννίτες Ιππότες
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%99%CF%80%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82

    177.>>Θυμόσαστε αν είναι από «Τα Ψηλά Βουνά» ?
    Το θυμάται ο κυρ Γκούγκλης και λέει ναι,ποίημα από το βιβλίο του Τα Ψηλά Βουνά (τα Ψ.Β παίζονται τώρα από μια Σκηνή του Εθνικού)

  180. Γιάννης Ιατρού said

    117: Μη με δουλεύεις ρε Spyridon. Τι οικολογική, πάπαλα…. Πρώτα μας φέρανε τους οικολογικούς φοίνικες και τώρα λέω να βρούμε κανένα πουλί που τα τρώει τα κόκκνα σκαθάρια.

    Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο;
    Γιατί; Γιατί;
    Αγέρας θα ’ναι, λέει ο Γιάννης
    και περπατεί

  181. ΚΑΒ said

    Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες, στον Γς και στον κ. Ιατρού και σε άλλους που κρύβονται κάτω από κάποιο χρηστώνυμο.

    Άξιζε στον Γιάννη ένα τόσο χορταστικό άρθρο και δε νομίζω πως άλλο όνομα έχει τόσο μεγάλο αριθμό παροιμιών.

    >>5. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

    Λέγεται και σε διαλογική μορφή ως εξής:
    -Τι έχεις, Γιάννη;
    -Τι είχα πάντα και τα πρόβατα σαράντα. (Με τη σημασία της ασυνεννοησίας, αν και, νομίζω, η προσθήκη επιβεβαιώνει την άσχημη κατάσταση και με τα πρόβατα που δεν αβγαταίνουν).

    Ο αντιγιαννισμός δε θα περάσει!. Δε θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη. (πώς τον είπαμε;)

  182. sarant said

    180
    http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/papantwniou_peukos.html

  183. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    «Xρόνια πολλά στους Γιάννηδες, χρόνια πολά στο Γιάνη»
    απου δε βάνει άλλο νου και κόμμα λεν θα κάνει

  184. Γς said

    180:
    >λέω να βρούμε κανένα πουλί που τα τρώει τα κόκκνα

    Σαν το πετροφάγο σκαθάρι που ζει στα 200 μέτρα βαθειά στη γή.

    Κι ας υποθέσουμε ότι ανοίγουμε μια τρύπα μέχρι τους αντίποδες και ρίξουμε μέσα μια πέτρα. Τι θ συμβεί;

    -Θα φτάσει μέχρι το κέντρο και θα σταματήσει.
    -Δεν θα προλάβει θα την φάει το σκαθάρι ο πετροφάγος

  185. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    182. Όχι που δεν θα το είχε ‘ξετάξει ο Νικοκύρης 🙂
    Μια μουσική εκτέλεση του πεύκου έχει και με τη φωναρούλα της η Μάρθα Φριτζήλα,

  186. Γς said

    172:

    >Εξωμότρια

    Μα και «η εξωμότης» λέγεται [ντάξει λεγόταν]

  187. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    180.>>Πρώτα μας φέρανε τους οικολογικούς φοίνικες
    Για λέγε.Εννοείς ότι οι παλιοί ιθαγενείς φοίνικες είναι αλώβητοι; Μόνο οι φερμένοι οικολογικοί την πάτησαν με το φερμένο κόκκινο σκαθάρι;(γαμώτο έχει κι ωραίο όνομα το φοινικοφονικόν!)

  188. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    186.>>Μα και «η εξωμότης» λέγεται [ντάξει λεγόταν]
    Το έμαθα φαρσί και το χώνεψα :Δεν έχουμε θηλυκά α΄κλίσης σε -ης (διάβασέ το συλλαβιστά) 🙂

  189. Γιάννης Ιατρού said

    187: Ό,τι είχα να πω, τό ΄πα εδώ Κανένας δεν μένει αλώβητος!

    Αλλά εκεί που είναι οι ιθαγενείς φοίνικες, εκεί τις νύμφες τις κάνουν σουβλάκι και έτσι…. τουλάχιστον τις λιγοστεύουν.
    Ενώ εδώ, μπλιάχ 😦

  190. spyridon said

    180
    για δες κι αυτό
    http://www.tovima.gr/science/article/?aid=423922
    και πες μου ότι έχω άδικο

    Ενα καλοφτιαγμένο ντοκιμαντερ
    http://tinyurl.com/jnnzb34
    Σε αυτό πρωτοείδα τους Κινέζους να επικονιάζουν με το χέρι σε περιοχές που δεν υπάρχουν πλέον μέλισσες.
    Πολύ υλικό για σκέψη. Και γιαυτο που λέμε «ανάπτυξη».

  191. spyridon said

    Τα Ψηλά Βουνά ήταν το αναγνωστικό μου της τρίτης δημοτικού.
    Με άλλο εξώφυλλο στην έκδοση 74/75

  192. Γς said

    Ευτυχώς που πρόλαβα και φωτογράφησα αλόβητους τους φοίνικες της σχολής. Εχω γεμίσει με φωτογραφίες τους το google map της σχολής

    http://www.panoramio.com/photo_explorer#view=photo&position=1832&with_photo_id=20955319&order=date_desc&user=2887052

  193. Πάνος με πεζά said

    @ 174 : Γιάννη, ιδιαίτερα χρόνια πολλά στο…παρά πέντε !

  194. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  195. nestanaios said

    Ο Γιάνης και ο Γιάνος και ο Ιανός και ο Ιανουάριος είναι συνυφασμένα.

  196. Πάνος με πεζά said

    Στα «Ψηλά βουνά», τουλάχιστον όπως το είδα στο θέατρο τώρα τα Χριστούγεννα (γιατί το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, ευκαιρία τώρα μετο πρόγραμμα, που το έχει όλο μέσα), οι εχθροί του περιβάλλοντος που κόβουν τα πεύκα είναι κάτι ούγκανοι (μιλάνε ακατάληπτα, σχεδόν με «ουγκ», κατ’ απαίτηση του σκηνοθέτη, κάτι που σχολιάστηκε) είναι οι Πανωμερίτες; Παραμερίτες; Πως διάλο, δε θυμάμαι…
    Η παράσταση πάντως εμένα μου άρεσε, και μη δίνετε (και πολλή) σημασία σε αυτά που γράφει ο κόσμος αποκάτω, στο «Αθηνόραμα»…Μέχρι «ακροδεξιά παράσταση» την είπαν !

  197. Γιάννης Ιατρού said

    190: Είδες εσύ πουθενά ταξιανθίες στις φωτογραφίες που έχω βάλει; Μήπως υπάρχει προστατευτικό δίχτυ; Και τα άλλα που παραθέτεις τα αναφέρω, λεπτομερώς. Και να ξέρεις, 20μ από τον φοίνικα, υπάρχουν μεγάλες φωλιές από σφήκες, και ακόμα εκέι είναι, ζουν και βασιλεύουν. Και άδεια από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της περιφέρειας έχω, έγγραφη. Και επιτόπου ήλθαν για επιθεώρηση. Να ξέρουμε τι λέμε, όχι να πέρνουμε τον ανεμιστήρα!

    Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη περίπτωση αυτή με τπους φοίνικες. Για ρίξε μιά ματιά τι γίνεται στα χωράφια …. Καλά κάνεις και είσαι ευαισθητοποιημένος, αλλά να κοιτάμε καλά πρώτα, προτού κάνουμε πνεύμα!

  198. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    189.190.197.Νόμιζα ότι από την ίδια πλευρά μιλάγαμε. Σα να υπάρχει κάποια παρεξήγηση στον αέρα, Και τους φοίνικες και τις μέλισσες θέλουμε όλοι έτσι δεν είναι; τώρα οι επίσιμοι φορείς δεν είναι και σπάνιο πράμα να τα κάνουν ρόιδο. Οι μέλισσες την πληρωσαν και με τους ψεκασμούς των πεύκων από κείνη τη μπαμπακοειδή ασθένεια. Κατά μόνας και με επιμονή και γνώση μπορεί να τη γλυτώσουν μερικά δέντρα,εκτός από κείνα που σε κάθε επιδημία μέλλεται να τη βγάλουν καθαρή όπως γίνεται και για τους ανθρώπινους λοιμούς.

  199. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Καληνύχτα αγαπητοί συσχολιαστές,Και του χρόνου οι Γιάννηδες. με περισσότερα.
    Τώρα γιορτάζει η Δομνίκη. 🙂
    Άκουγα στο ράδιο αυτές τις μέρες, να λέει μια κυρία επι του λαϊκού πολιτισμού, ότι η Δομνίκη στις 8 Γενάρη κλείνει τον κύκλο της Γεννησης -Βάπτισης αλλά μισοκοιμόμουν και ξέχασα πώς το συνέδεσε.Πώς σχετίζει τη Δομνίκη που έζησε καμιά τρακοσαριά χρόνια μετά τη Γέννηση.

  200. spyridon said

    197 Κάνεις λάθος. Δεν κάνω πνεύμα. Πραγματικά πιστεύω ότι με τον τρόπο που δούλεψες δεν κινδυνεύουν οι μέλισσες.

    Εχω δει πολλές περιπτώσεις που σκότωσαν τα μελίσσια στην Αττική και στην Αργολίδα.
    Το λινκ του εγχειριδίου σου μάλιστα το έστειλα σε γνωστούς για να το διαδώσουν.

  201. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    1) Ό,τι και να κάμετε, ο αντιγιαννισμός είναι διάχυτος εις τα τραγούδια και τας παροιμίας των Ρωμιών. Η εξήγησις είναι απλουστάτη: Το «Ιωάννης» είναι καθαρώς ανθελληνικόν όνομα (σημαίνει «Η αφθονία του Ιεχωβά» εις τα εβραϊκά, όπως ορθώς διορθώνει τον κ. Σαραντάκον ο γνώστης κ. Λεώνικος εν τω σχολίω 46), διό και ο Ρωμέικος Λαός μισεί θανασίμως το Γιάννης, παρά το γεγονός ότι οι Γαλιλαίοι τον αναγκάζουν επί 17 αιώνας να βαπτίζη σωρηδόν Γιάννηδες τα παιδιά του, επειδή τάχα ο ανέραστος και παράφρων Ιωάννης ο Πρόδρομος εβάπτισε τον Ραββίνον Χριστόν εις τα ύδατα του ξηροποτάμου Ιορδάνου…

    Μετά λύπης μου αναφέρω ότι ο κ. Σαραντάκος αποκρύπτει τουλάχιστον 10 Ρωμέικας παροιμίας που λοιδορούν τον Γιάννην, προφανώς διά να φανή αρεστός εις το ποίμνιόν του. Ακόμη και την μίαν που αναφέρει (Νο 27), την έχει αλλοιώσει διά να μη αντιληφθώμεν ότι οι Ρωμιοί εκτός από τον Γιάννην περιφρονούν και τον Ηλίαν («ο Γιαχβέ είναι ο Θεός μου» εις τα εβραϊκά). Αγαπητέ κ. Σαραντάκο, διατί αλλάξατε το «μούντζαις» με το «τύφλα»; Η ορθή παροιμία δεν είναι… «Απ΄ τον Γιάννη ως τον Λιο, τύφλα νάχουνε κι οι δυο», αλλά… ΜΟΥΝΤΖΑΙΣ νάχουνε και οι δυό. Ιδού πώς καταγράφει την παροιμίαν ο μέγας Αραβαντινός που μισούν θανασίμως οι Γαλιλαίοι

    2) Συγχαίρω τον κ. Κόρτον που εν τω σχολίω 155 ετόλμησε να υπενθυμίση το μνημειώδες σατιρικόν άσμα της Καρπάθου «Ο Γιάνναρος επόθανε κι άφησε διαθήκη, του διαβόλου ο γιός κλπ» που διέσωσεν η Δόμνα Σαμίου από τας δαγκάνας των Γαλιλαίων και υπάρχει εις αμετρήτους παραλλαγάς εις το YouTube (είναι το πιο ανεβασμένον εις το ΥΤ άσμα!). Αυτό και μόνον αποτελεί τρανήν απόδειξιν του πόσον οι Ρωμιοί βδελύσσονται κατά βάθος τους ανεράστους Γαλιλαίους, και διά να τους εξευτελίσουν, εμφανίζουν δύο καλογραίας του Ραββίνου Χριστού να κάθωνται επάνω εις την ψωλάραν του Γιάνναρου, ο οποίος – επειδή ακριβώς είναι μάγκας και γαμεί – έγινεν από Γιάννης … Γιάνναρος.

    3) Γενικώς (και αυτό το απεσιώπησεν εν τη παρούση αναρτήσει ο κ. Σαραντάκος…) το όνομα Γιάννης εις τα Ρωμέικα Δημοτικά Τραγούδια δηλοί τον κερατάν, τον βλάκαν, τον χέστην, κλπ. ΙΔΟΥ δύο εξαίρετα άσματα από την Συλλογήν του Χασιώτου που θα ήθελαν να εξαφανίσουν οι Γαλιλαίοι και όλοι οι Γιάννηδες του παρόντος Ιστολογίου. Εις το πρώτον ο κερατάς Γιαννακός έχει ώμορφην γυναίκα και του την βινεί μπροστά στα μάτια του ο νεαρός εραστής. Εις το δεύτερον, η Μάρω κερατώνει τον Γιάννην με τον Κωνσταντίνον και επιστρέφων ο Γιάννης την σκοτώνει, κόβει το κεφάλι της και πάει στον μύλο να το αλέση…

    4) Περαίνω με μίαν χρήσιμον πληροφορίαν, που (βάζω στοίχημα την ημισείαν μου περιουσίαν) αγνοούν το 99% των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου. Υπάρχει είς ιστότοπος, όπου ευρίσκεις βίδεο του YouTube και έχεις την άμεσον δυνατότητα να τα καταβιβάσης, είτε ως ήχον (mp-3), είτε ως εικόνα + ήχον (mp-4 κλπ.). Διά παράδειγμα, εμβήτε εδώ και καταβιβάσατε είτε ως ήχον, είτε ως εικόνα + ήχον όλα τα βίδεο του αγαπητού κ. Σαραντάκου που έχουσι αναρτήσει οι θαυμασταί του εις το YouTube.

    Μετά πάσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    Αιμύλος και σπουδαιόμυθος

    ΥΓ: Ας μοί επιτραπή άλλη μία διόρθωσις, με κίνδυνον να δεχθώ νέαν πορτοκαλιάν κάρταν: Αγαπητέ κ. Σαραντάκο, η παροιμία Νο 18 «…Άφησε ο Γιάννος την κλεψιά κι έπιασε το ζευγάρι »δεν είναι παροιμιομυθος, όπως γράφετε. Είναι θρυλικόν δημοτικόν τραγούδι της Ηπείρου, όπου και πάλιν ο κρετίνος (σ.σ.: ετυμολογείται εκ του «χριστιανός») ο Γιάννης ξεγελιέται από έναν λύκον και του παίρνει το σώβρακον ο σταυραετός. Ιδού το θεσπέσιον άσμα, όπως το καταγράφει η Συλλογή Χασιώτου

  202. Γς said

    190:
    Από το πρώτο λίκνο [Το άρθρο στο ΒΗΜΑ]:

    >από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας».

    Τίτλος Συλλόγου … ούγκανων (μιλάνε ακατάληπτα, σχεδόν με «ουγκ»)
    που λ΄`ε`ει κι ο Πάνος μΠ [#196]

  203. Γιάννης Ιατρού said

    198: ΕΦΗ, ναι, δεν διαφωνούμε, άλλωστε τα είχαμε πεί και τον Νοέμβρη. Το θέμα δημιουργήθηκε με το σχόλιο 177. Ίσως γιατί είναι (και καλά κάνει) ευαισθητοποιημένος, στη βιασύνη του προφανώς δεν διαβάσε / παρατήρησε σωστά αυτά που είχα γράψει.

    Αυτά που γράφει το άρθρο του Βήματος σωστά είναι. Αλλά μιλάει για ψεκασμούς (κοινώς με μιά μεγάλη τρόμπα του φλίτ … αν θυμάσαι 🙂 ). Εγώ εφάρμωσα κατευθυνόμενο ελεγχόμενο καταιονισμό μέσα σε προστατευτικό δίχτυ κλπ.
    Και δεν υπήρχαν άνθη / ταξιανθίες κλπ.

    Λοιπόν, δεν μπορεί να ειρωνεύεται εν είδει ανεμιστήρα ο άλλος (σχ. 177) για την οικολογική συνείδηση και να το αφήσω να περάσει έτσι στο ντούκου. Και διακιώνομαι απόλυτα από το αποτέλεσμα, τόσο με το σώσιμο του δένδρου, όσο και με τη πλήρη απουσία οικολογικών παρενεργειών κλπ.

    Έχουμε και ειδήμονες στο blog, μπορούν να κρίνουν … 🙂

  204. sarant said

    201.4 Παροιμιόμυθο τον χαρακτηρίζει ο Λουκάτος αν θυμάμαι καλά.

  205. Είχε βγει κι ένα Σι-Ντι με τίτλο «45 Γιάννηδες και μία Ιωάννα» που είχε μαζέψει 45 τραγούδια που είχαν μέσα το όνομα Γιάννης καθώς και ένα που είχε το Ιωάννα (Ιωάννα μου, Ιωάννα μου, πού ‘μοιαζες με τη μάνα μου)!

    (Περαστικός ήμουνα, έγραψα και φεύγω, μέχρι το 40 διάβασα, έχω μέλλον αν αποφασίσω να συνεχίσω)

  206. Πέπε said

    201: > > …το μνημειώδες σατιρικόν άσμα της Καρπάθου «Ο Γιάνναρος επόθανε κι άφησε διαθήκη, του διαβόλου ο γιός κλπ» που διέσωσεν η Δόμνα Σαμίου από τας δαγκάνας των Γαλιλαίων …

    Ε όχι δα! Σέβομαι και τιμώ τη Σαμίου για τη δουλειά της, αλλά το συγκεκριμένο τραγούδι δεν το διέσωσε από κανένα κίνδυνο. Μαζί με εκατοντάδες άλλα παρόμοια εξακολουθεί να τραγουδιέται κανονικά στην Κάρπαθο, όταν είναι ο καιρός του (τώρα σε λίγο, με το Τρώδιο).
    Εκτός από την Κάρπαθο το ίδιο γίνεται και σε πάμπολλα άλλα μέρη της Ελλάδας.
    Καλές οι δαγκάνες των Γαλιλαίων, αλλά και λίγη ενημέρωση για την πραγματικότητα, πριν τις κολλήσουμε όπου να ‘ναι, δε βλάπτει.

  207. Γς said

    Οι δαγκάνες των Γαλιλαίων

  208. Γιάννης Ιατρού said

    206β χα χα χα! Καλό 🙂
    202: Ρε Γς, μπορεί το ένα αυτί σου να σε παιδεύει, αλλά (και εκτός των άλλων) το μάτι, γαρίδα! 🙂
    200: Εμένα μου άφησε άλλη εντύπωση το σχόλιο 177 σε συνάρτηση μάλιστα με το 190α. Τέλος πάντων, αν θεωρείς θετικά τα σχετικά γραφέντα τον Νοέμβρη, με γειά σου και χαρά σου. Εγώ πάντως την θέση μου την ξεκαθάρισα.
    199: ΕΦΗ, καληνύχτα, ες αύριον τα σπουδαία
    192: Πάνο, ευχαριστώ πολύ, νά ΄σαι καλά. Νομίζω ότι είπες και γενικότερα τις ευχές σου το πρωί, οπότε, έπιασαν 🙂

  209. Γιάννης Ιατρού said

    Λοιπόν η παροιμία Νο 18, η οποία σχολιάζεται ανωτέρω, εμένα περισσότερο την κατάσταση της σήμερον με τα δάνεια, τους φόρους κλπ. μου θυμίζει. Τελικά του παίρνουν του έρημου και τα σώβρακα, που λένε.

  210. Γς said

    Και τώρα που πάει για νάνι να σας ενημερώσω για το σκορ;

    Γς – Γιάννης ιατρού 147 – 122 σχόλια μέχρι τώρα του 2016.
    Πάει να χτυπήσει πρωτιά, αλλά δεν θα του το επιτρέψω.
    Σκαθάρια είμαστε;

  211. Γιάννης Ιατρού said

    210: Γς, θυμάμαι ακόμα ένα από τα πρώτα αξιώματα της στατιστικής που μας έμαθαν 🙂

    Μην εμπιστεύεσαι καμία στατιστική που δεν έχει νοθεύσει εσύ ο ίδιος

  212. Γιάννης Ιατρού said

    Α, ξέχασα: Τα καλά αποτελέσματα, τα σωστά μαγειρεμένα, βγαίνουν την τρίτη μέρα…. 🙂 🙂 (από τέλους της ψηφοφορίας π.χ).

  213. Γς said

    «Μην εμπιστεύεσαι καμία στατιστική, αν δεν την έχεις παραποιήσει πρώτα εσύ ο ίδιος».

    Αλλά εδώ είναι απλή καταγραφή.
    Προθέσεων.

    Ελα, μολόγα το. Θέλεις να μου αρπάξεις τα σκήπτρα

  214. Γς said

    Βία + νοθεία
    [ασχετο αλλά για να είμαστε στα ίσα]

  215. 97, …Τρελός Ιβάν είναι ένας αμερικάνικος όρος του ψυχρού πολέμου…

    Υπήρχε και η τηλεοπτική σειρά στην ΥΕΝΕΔ το 1972 Μπολσόι Ιβάν και Μπιγκ Τζον, που την έβλεπα μικρός πού και πού, αλλά δεν πολυκαταλάβαινα τι συνέβαινε – νομίζω ήταν παρωδία του ψυχροπολεμικού κλίματος των ημερών.

  216. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης – Δράκος

  217. Ο μνησίκακος πρίγκηπας Ιωάννης (που, ως βασιλεύς, υπέγραψε την Μάγκα Πάρτα) και ο ευμεγέθης πλην καλοκάγαθος Γιαννάκης στον Ρομπέν των Δασών.

  218. Γς said

    216:

    >Παναγιώτης Γιαννάκης

    Παίζουν και τα επώνυμα;

    Ελτον Τζον τότε

  219. gpoint said

    Την 15 παροιμία εγώ την ξέρω » κατά τον Μαστρονικολό και το κοπέλι του» αλλά μπορεί τοπικά να αλλάζει το όνομα του μάστορα

  220. gpoint said

    # 174

    τους μαζεύουν κάθε άνοιξη από τα νερά μου και τους στέλνουν στην Κίνα κάποιοι που παίρνουν άδεια γι αυτό αντί 4-5 000 ευρώ. Μαζί βέβαια σαρώνουν και τα κυδώνια και τις γιαλιστερές.
    Σαν δόλωμα αποδίδει στο παραγάδι αλλά αν το ψάρι καταπιεί το δόλωμα αλλάζει χρώμα (!!) προς το άσπρο κι αρχίζει να μυρίζει γρήγορα. Συνήθως τέτοιες ψαριές καταλήγουν στα εστιατόρια που δεν ασχολούνται με…λεπτομέρειες

  221. αγγελική said

    Η ΙΩΑΝΝΑ, ΠΟΥ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ, ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΣ ΦΙΛΗ!
    Κ.
    Επίσης για όλη την οικογένεια, η Ιωάννα η αναισθησιολόγος, είναι η σωρήρας μας και να το θυμάσαι…

  222. Alexis said

    #190: Το άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ που παραπέμπεις είναι του 2011 και τελείως ανεπίκαιρο πλέον. Τα νεονικοτινοειδή έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται επισήμως στους φοίνικες εδώ και 2-3 χρόνια.
    Η μοναδική δραστική ουσία που έχει πλέον έγκριση για το σκαθάρι είναι το λ-Cyhalothrin, πυρεθρινοειδές που δρά εξ επαφής. Καμία σχέση δηλαδή με κυκλοφορία εντός του φυτού κλπ.
    Οι μελισσοκόμοι κινδυνολογούν, ως συνήθως. Για τη βαμβακάδα των πεύκων που έχει γίνει μάστιγα σε κάποιες περιοχές με δική τους, κυρίως, ευθύνη, τσιμουδιά βέβαια.
    Κατά τα άλλα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσος θόρυβος για το θέμα όταν η λύση είναι απλούστατη, όπως ΣΩΣΤΑ λέει το άρθρο: το κόψιμο της ταξιανθίας.

    Το γεγονός ότι κάποιοι κάνουν επικονίαση με το χέρι δεν σημαίνει ότι έχουν καταρρεύσει οι πληθυσμοί των μελισσών. Και στην τομάτα θερμοκηπίου γίνεται, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για αύξηση του ποσοστού καρπόδεσης.

    Και μία γενικότερη επισήμανση: ο θόρυβος που γίνεται σήμερα για τα φυτοφάρμακα είναι εν πολλοίς δυσανάλογος σε σχέση με το τι κυκλοφορεί σήμερα και το τι κυκλοφορούσε πριν από 20-30 χρόνια. Τα φυτοφάρμακα του ’70-’80 ήταν πραγματικές οικολογικές βόμβες σε σχέση με τα σημερινά. Και πολύ περισσότερα σε αριθμό, βέβαια.

    #136: Αυτό υπάρχει σε παραλλαγή και στην περίφημη «Πιπεριά»:
    -Τι έχεις κόρη μ’ κι είσαι κάτ’
    κι είν’ τα πόδια σου στ’ αφτιά τ’
    -Μέγας πόνος μ’ έχει πιάσει
    και με τρίβει να περάσει.

    Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες/Γιάννες είπαμε; 😀

    ΥΓ: Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε το κυπριακό «Γιαννάκης» που είναι τρόπον τινά επίσημο. Όπως ο παλιός ποδοσφαιριστής Γιαννάκης Οκάς. Και κάποιος υπουργός που δεν τον θυμάμαι αυτή τη στιγμή.

  223. sarant said

    Kαλημέρα!

    174-220: Το αρχικό άρθρο βέβαια είναι απο εδώ.

  224. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    222. Και ο πρόεδρος της Βουλής (και αρχηγός της ΕΔΕΚ…ας πόύμε το παλαι ποτε ΠΑΣΟΚ της Κύπρου) Γιαννάκης Ομήρου (μεταξύ πολλών άλλων) 🙂

  225. Νομίζω ότι ο πιο διάσημος Κύπριος «επίσημα» Γιαννάκης στην Ελλάδα, είναι ο (κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν; ) Γιαννάκης Κασουλίδης.

  226. Καλά, βλέπω ότι μετά από κ.ε. ήταν και Υπουργός Εξωτερικών, και τώρα Ευρωβουλευτής. Είμαι λίγο ανήμερος 🙂 , συγγνώμη.

  227. (Η φατσούλα πήγαινε στο «ανήμερος» ως λέξη, όχι στο γενικότερο σχόλιο).

  228. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    154.>>Του Γιαννούλη Χαλεπά τον παππού,διάβαζα προχθές, μα δεν έχω το βιβλίο τώρα εδώ,(μήπως ήταν ο θείος του) τον έλεγαν Γιαννούλο
    Διόρθωση (από το βιβλίο Γιαννούλης Χαλεπάς-Η τραγική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη/Χρήστος Σαμουηλίδης/Εστία-Μαρτυρίες, 2005)
    Ο παππούς του ήταν ο Ιωαννούλης Ιωάννου Χαλεπάς, καπιτάνος και αγωνιστής της επανάστασης του ΄21 και βουλευτής στις εθνοσυνελεύσεις Τροιζήνας και Επιδαύρου
    Ο πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Ιωαννούλη Χαλεπάς ,μάστορας κι εκείνος στη μαρμαροτεχνία και γλυπτική
    και ο μέγας γλύπτης:
    Γιαννούλης Ιωάννου Χαλεπάς

  229. sarant said

    228 Πολύ καλό παράδειγμα.

  230. Ρουμλ. said

    Χρόνια πολλά!

    Στο τραγούδι του Κλήδονα, παραμονή του αη- Γιάννη (24.06) τα κορίτσια τραγουδούσαν μπροστά στη βρύση της αυλής:
    Άγι’- Γιάννη μ’ κι Γιαννάκη μ’ κι πλανόγιαννη μ’
    μην πλανεύεις τα κουρίτσια κι τις έμουρφις..

    Και μια ντόπια «γιαννοπαροιμία»:
    – Πότιν ι Γιάνν’τς άχιστους κι σήμιρα τσιουρλισμένους!

    -Γνωστός και ο Γιάννης ο αγρ(ο)ίκας

  231. alexisphoto said

    @223
    Στο «…από εδώ.» δεν έχει ενεργοποιηθεί ο λίκνος.
    Ευχαριστώ

  232. Ανδρέας said

    Αν και με καθυστέρηση να ευχηθώ χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και Γιάννες.

    Αυτός ο Ωάννης μετράει ανάμεσα στους άλλους;

    https://ia802704.us.archive.org/BookReader/BookReaderImages.php?zip=/27/items/curiousmythsofmi00bariuoft/curiousmythsofmi00bariuoft_jp2.zip&file=curiousmythsofmi00bariuoft_jp2/curiousmythsofmi00bariuoft_0511.jp2&scale=4&rotate=0

    h**ps://archive.org/stream/curiousmythsofmi00bariuoft#page/494/mode/2up

  233. Ανδρέας said

    Oannes (Ὡάννης) was the name given by the Babylonian writer Berossus in the 3rd century BC to a mythical being who taught mankind wisdom. Berossus describes Oannes as having the body of a fish but underneath the figure of a man. He is described as dwelling in the Persian Gulf, and rising out of the waters in the daytime and furnishing mankind instruction in writing, the arts and the various sciences. Oannes and the Semitic god Dagon were considered identical.

    The name «Oannes» was once conjectured to be derived from that of the ancient Babylonian god Ea but it is now known that the name is the Greek form of the Babylonian Uanna (or Uan) a name used for Adapa in texts from the Library of Ashurbanipal. The Assyrian texts attempt to connect the word to the Akkadian for a craftsman ummanu but this is merely a pun.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Adapa#As_Oannes

  234. nikiplos said

    καλησπέρα… πολύ ωραίο ανθολόγιο… Ιωαννιάδας…
    Για την παροιμία #3 να πω πως εγώ την ξέρω ως:

    -Τι κάνεις Γιάννη?
    -Κουκιά σπέρνω…

    Ο ερωτών δεν ρωτάει τον Γιάννη τι κάνει ακριβώς, δλδ το ρήμα με την ενεργητική του σημασία, αλλά με τη μέση πως είσαι…
    κι ο Γιάννης απαντάει άσχετα με το τι κάνει ακριβώς…

  235. sarant said

    234 Ναι, σωστά.

  236. […] Να ξεκινήσουμε λοιπόν με ευχές στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες του ιστολογίου και γενικότερα. Για δωράκι, δεχτείτε ένα περσινό άρθρο χαρισμένο στους 45 Γιάννηδες. […]

  237. […] Μια και γιορτάζει η μισή Ελλάδα, κι επειδή ετοιμάζω ταξίδι, αναδημοσιεύω επικαιροποιημένο ένα παλιότερο άρθρο του ιστολογίου. […]

  238. Τον λόγο για τον οποίο γράφει το όνομά του με ένα «ν» και όχι δύο εξήγησε για πρώτη φορά σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. «Το έχω κάνει για να τιμήσω τον Γιάνη Κορδάτο, τον μεγάλο ιστορικό που έγραφε το όνομα του με ένα «ν». Έτσι κι αλλιώς οι Γερμανοί το Johannes το γράφουν με δύο «ν» και το Ηans με ένα «ν», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γ. Παπαδάκη.

  239. sarant said

    238 Για πρώτη φορά; Είμαι βέβαιος ότι το έχει ξαναπεί πολλές φορές, από το 2015

  240. Αυτό για τον Χανς, τι επιχείρημα…

  241. Πέπε said

    Δεν ξέρω αν τα ξέρω σωστά, αλλά έχω την εντύπωση ότι στα γερμανικά η διαφορά μονού / διπλού συμφώνου ανταποκρίνεται στην προφορά, είτε του ίδιου του συμφώνου είτε του προηγούμενου φωνήεντος. Ότι δηλαδή γράφουν Johannes αλλά Hans επειδή αυτό που προφέρουν δε θα μπορούσε να γραφτεί αλλιώς.

    Ισχύει; Αν δηλαδή υπήρχε λέξη Hanns, θα προφερόταν αλλιώς από το όνομα Hans?

  242. spyridos said

    241
    και στα Ολλανδικά και στα Γερμανικά τις περισσότερες φορές
    διπλό σύμφωνο που ακολουθείται από φωνήεν σημαίνει ότι το ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ φωνήεν είναι βραχύ.
    Ενα σύμφωνο …. το προηγούμενο φωνήεν είναι μακρό.
    πχ Διάλεξε στο google translate την Ολλανδική
    και βάλε τη μία φορά zwemmen και τη μια zwemen για να ακούσεις τη διαφορά.

    *****************************
    Τώρα για το πως γράφει ο καθένας το όνομά του, γούστο του και καπέλο του.
    Μου έχει μείνει από την Ολλανδία. Το θεωρούν ιδιαίτερα ανάγωγο να υπάρχει οποιαδήποτε κριτική στο πως γράφει κάποιος το όνομά του
    και σέβονται τον τρόπο του καθενός.
    Μια γνωστή μου Λάουρα το γράφει Laurahh και όλοι το γράφουν έτσι.
    Marco , Marko, Nico, Niko Nikko απλώς σέβεσαι τη θέληση του κάθε ανθρώπου.

  243. Πέπε said

    242

    Ναι αλλά εδώ είναι πιο περίπλοκο, γιατί και το Hans δύο σύμφωνα έχει. Γι’ αυτό ρώτησα τόσο συγκεκριμένα αν ένα υποθετικό Hanns θα προφερόταν διαφορετικά. Γενικά μιλώντας, και στα αγγλικά ισχύει αυτό, αλλά το πρόβλημα δε λύνεται με έναν κανόνα της μιας πρότασης: εκεί ξέρω ότι παίζει ρόλο και το είδος του συμφώνου, και το τι ακολουθεί μετά το σύμφωνο, κλπ. Μοιάζει χαώδες, στην πραγματικότητα δεν είναι, είναι κανονισμένο, αλλά από το να ζητήσω να μου εξηγήσει κανείς καταλεπτώς όλους τους κανόνες κατά είδος συμφώνου και συνδυασμό ειδών συμφώνων κλπ., είναι πιο απλό μ’ ένα συγκεκριμένο παράδειγμα.

  244. Πέπε said

    > Μια γνωστή μου Λάουρα το γράφει Laurahh και όλοι το γράφουν έτσι. Marco , Marko, Nico, Niko Nikko απλώς σέβεσαι τη θέληση του κάθε ανθρώπου.

    Σύμφωνοι, αλλά υποθέτω πως ο καθένας επιλέγει μια ορθογραφία που να οδηγεί στη σωστή προφορά. Ότι δηλαδή μπορεί μεν να ακούσουν Λάουρα και να ρωτήσουν πώς το γράφει, όχι όμως να διαβάσουν Laurahh και να ρωτήσουν πώς το προφέρει.

    Ο Κορδάτος και ο Βαρουφάκης βάζουν ένα νι επειδή δεν είναι Κύπριοι. Για τους περισσότερους στην Ελλάδα η διαφορά είναι μόνο ορθογραφική. Αν ήταν και ακουστική, όπως στην Κύπρο και σε μερικά νησιά, ή θα το έγραφαν με δύο νι ώστε να γράφουν αυτό που λένε, ή θα άλλαζαν *και* αυτό που λένε.

    Οπότε ρωτώ: αν ο Χανς άλλαζε τα νι στην ορθογραφία, θα άλλαζε και αυτό που λέει;

  245. spyridos said

    Το Χανς κατά τη γνώμη μου δεν έχει διαφορά στην προφορά είτε με ένα είτε με 12 ν.
    Τα ζευγάρια
    Laura – Laurahh
    Niko – Nico
    Marko – Marco
    κτλ στην Ολλανδική έχουν την ίδια προφορά. Μόνο η ορθογραφία αλλάζει.
    Όπως το Χατζιδάκις – Χατζηδάκης στην Ελληνική.

  246. Μαρία said

    241
    Όχι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: