Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από πενήντα χρόνια: Ο Μποστ και το μίασμα

Posted by sarant στο 8 Ιανουαρίου, 2016


Ο Μποστ αρέσει στο ιστολόγιο και, ελπίζω, σε αρκετούς αναγνώστες και φίλους. Εδώ και κάμποσο καιρό ανεβάζω, πότε-πότε, σκίτσα του Μποστ που σχολιάζουν γεγονότα που συνέβηκαν πριν από 50 χρόνια (εδώ το αμέσως προηγούμενο άρθρο αυτής της σειράς).

Το σημερινό άρθρο έχει και μια αμυδρή συνάφεια με την επικαιρότητα, αφού αναφέρεται στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά, μια τελετή που και προχτές είχε και πολιτικές προεκτάσεις, αφού ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απείχαν από τον εορτασμό στον Πειραιά μετά τα τελευταία καμώματα του τοπικού αγιατολάχ.

Βρισκόμαστε λοιπόν στις πρώτες μέρες του 1966. Έχει πια κοπάσει η αναταραχή μετά την ιουλιανή ανατροπή, με τις καθημερινές λαϊκές διαδηλώσεις, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, ο νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος όχι μόνο δεν έδειξε καμιά διάθεση να συμβάλει στην επούλωση των ιουλιανών τραυμάτων αλλά και δικαιολόγησε απόλυτα τη στάση του, ενώ επίσης έκανε λόγο για το «μίασμα» του κομμουνισμού. Το διάγγελμα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο της ΕΔΑ όσο και της Ένωσης Κέντρου, ενώ δέχτηκεκ και τις επικρίσεις του αρχηγού της ΕΡΕ Π. Κανελλόπουλου καθώς και ορισμένων συντηρητικών εφημερίδων. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού, παραιτήθηκε ο Κ. Χοϊδάς, διευθυντής του γραφείου του βασιλιά.

Η επόμενη πράξη της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων, στις 6 Ιανουαρίου, που έδωσε μια ακόμα ευκαιρία στους οπαδούς της αντιπολίτευσης να επευφημήσουν τους ηγέτες του Κέντρου και της ΕΔΑ και να ζητήσουν εκλογές. Παρά το δριμύτατο ψύχος (είχε χιονίσει εκείνες τις μέρες στην Αθήνα) δεκάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν το λιμάνι του Πειραιά, όπου παραβρέθηκαν ο Γ. Παπανδρέου και η ηγεσία της ΕΔΑ, ενώ η τελετή στο Τουρκολίμανο, στον Ναυτικό Όμιλο, όπου παραβρέθηκε ο βασιλιάς, έγινε σε στενό κύκλο, με παρουσία λίγων δεκάδων ατόμων. Η αντιπαράθεση των φωτογραφιών από τις δύο τελετές, την άλλη μέρα στις εφημερίδες, ήταν εύγλωττη.

Από τα γεγονότα αυτά είναι εμπνευσμένο το σκίτσο του Μποστ που θα δούμε σήμερα:

a66-01-09

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, τρεις μέρες μετά τον εορτασμό στον Πειραιά.

Ο Μποστ φαντάζεται έναν βιοτέχνη που φτιάχνει κούκλες για βιτρίνες, ο οποίος προτείνει στον Αυλάρχη (ή, ίσως, στον διαχειριστή της βασιλικής χορηγίας) να κατασκευάσει μεγάλο αριθμό ομοιωμάτων για τις επόμενες τελετές και δοξολογίες όπου θα παραστεί ο βασιλιάς, ώστε να εμφανίζεται κοσμοσυρροή στις φωτογραφίες ακόμα και όταν χιονίζει.

Ο τίτλος περιέχει την μποστική λέξη «ομοιάσματα» (αντί για ομοιώματα) που φυσικά παραπέμπει στα «μιάσματα». Οι μελετητές της μποστικής διαλέκτου θα προσέξουν επίσης την άφθαστη πολυελληνικούρα «με πίπτοντας νιφάς».

Ομοιώματα πλήθους δεν ξέρω αν έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά ο Ποτέμκιν είχε σταθεί πρωτοπόρος στις μεθόδους δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας. Στις νεότερες εποχές, για να παρουσιαστεί πολυπληθής μια προεκλογική ή άλλη συγκέντρωση που  πρόκειται να μεταδοθεί από την τηλεόραση υπάρχει πλούσια τεχνογνωσία -ξεκινώντας από τον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ στη δεκαετία του 1980.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι να παρουσιαστεί αραιή και άμαζη η συγκέντρωση των αντιπάλων, πάλι με διάφορα τεχνάσματα όπως τα κοντινά πλάνα ή με τη λήψη εικόνων πολύ νωρίς όταν ακόμα δεν έχει συγκεντρωθεί το κοινό.

Δεν ξέρω αν η Αυγή προσέφυγε σε κάποια από αυτές τις τεχνικές, πάντως στις 7.1.66 παρουσίασε τρεις φωτογραφίες από τις δυο «ανταγωνιστικές» τελετές, με μεγάλο πλήθος στην «αντιπολιτευτική» (αριστερά και μέση) και ερημία στην «επίσημη» (δεξιά).

fotapeir

235 Σχόλια προς “Πριν από πενήντα χρόνια: Ο Μποστ και το μίασμα”

 1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα! Τι ωραίος πάντοτε ο Μποστ!

  Τα περί εικονικής παραγματικότητας ή πολλαπλασιασμού των άρτων μού θύμισαν το σλόγκαν «αρέοι, αρέοι / να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέοι» που άκουσα μεν, πρωτοετής φοιτητής, στην προεκλογική συγκέντρωση του Κύρκου, στην Ομόνοια, το 1981, (τι ωραία χρόνια κι εκείνα! ο Γιώργος Ιωάννου ήταν σίγουρα λίγο πιο πέρα…), όμως είμαι βέβαιος ότι είναι παλαιότερο.

 2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Τώρα βλέπω ότι μάλλον «αραίοι» θα έπρεπε να έχω γράψει, αλλά μου φάνηκαν του ματς οι συνεχόμενες δίφθογγοι.
  Μήπως, όμως, οι αρουραίοι δεν τις έχουν;

 3. spiral architect said

  Καλημέρα

 4. ndmushroom said

  Αν βλέπω καλά το «τέχνασμα» της Αυγής δεν απαιτεί την παραμικρή χρήση τεχνολογίας. Απλά η τρίτη φωτογραφία απεικονίζει τη θάλασσα, ενώ οι πρώτες δύο την ξηρά. Θα μπορούσαν να είναι τραβηγμένες και από την ίδια εκδήλωση ακόμα…

 5. gpoint said

  πάντοτε καλός ο Μποστ !

 6. Γς said

  Κι ο Κολοκοτρώνης που κρέμασε κάπες, φέσια και σημαίες από διάφορα ξύλα, ώστε από μακριά να φαίνεται ότι εκεί ενέδρευε ανυπόμονος στρατός συα Δερβενάκια.

 7. atheofobos said

  Ήταν η μοναδική φορά στην ζωή μου που ημέρα αργίας έβαλα ξυπνητήρι για να σηκωθώ νωρίς για να προλάβω να πάω σε θρησκευτική γιορτή !
  Μέσα στο πλήθος ευτυχώς δεν κρύωνες γιατί έκανε ψόφο εκείνη την μέρα.
  Μέσα δε από όλα τα κεφάλια ξεχώριζε, ποιο άλλο;
  Το κεφάλι του Μίκη!

 8. Γς said

  Κι εγώ έπαθα την πλάκα μου κάποτε όταν μέσα στο πλήθος στα χαυτεία είδα τον Γιώργο Τρόντζο της ΑΕΚ, 2.17 m. Φάνταζε διπλάσιος μέσα στον κόσμο

 9. spiral architect said

  Oι φωτογράφοι της εποχής με τις διοπτικές Rollei με τους 75άρηδες φακούς (ισοδύναμος με 50mm στο 36άρι φορμά φιλμ) δεν έκαναν κόλπα, απλά καδράριζαν και τράβαγαν. Αν στην τελευταία στεκόντουσαν πιο μακρυά, οπως στις δυο πρώτες, θα έβγαζαν μια σχεδόν άδεια προκυμαία. Έτσι, έπαιξαν στα σίγουρα -από κοντά δηλαδή- για να γεμίσει λιγουλάκι το κάδρο τους.

  Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο φωτογράφος της τελευταίας να στάθηκε μακρυά, να τράβηξε την πόζα στην μισοάδεια προκυμαία και στο εργαστήριο, κατά την εκτύπωση του θετικού, βλέποντας την απογοητευτική εικόνα να κροπάρισε το καρέ για να «γεμίσει» η εικόνα. Άλλωστε το μεγάλο καρέ αυτών των μηχανών (6×6 ή 6x7cm) ευνοούσε το κροπάρισμα. 😉

 10. Γς said

  Α, πα πα. Δεν μπορείς να τραβήξεις ούτε μια φωτογραφία αν δεν έχεις περάσει από ειδικό σχολείο

 11. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  9-10,
  δεν βαριέσαι… βγάζεις μια ζωή φωτογραφίες για να καταλήξεις πού; =0!

 12. leonicos said

  κροπάρισε το καρέ

  Αχ, αυτή η λεξιπενία μου! Βέβαια, εδώ δεν επιμένω να μου εξηγήσετε, διότι οι μόνες φωτογραφίες που έχω τραβήξει είναι με το τηλέφωνο. Αρα δεν θα κροπάρω τίποτα

 13. leonicos said

  Βέβαια, αν και αναρμόδιος αν το επισημάνω, όμως ίσως καλά κάνω ακριβώς γι’ αυτό, εμένα με συγκίνησε η τελετή στην Σμύρνη.

 14. Γς said

  – Τις επιστολές, οι οποίες είναι κρίσιμες, ποιος τις έγραψε;

  «Βασικά ο Κ. Χοϊδάς με τη δική μου συμπαράσταση και πιστεύω πως στη σύνταξή τους είχε παίξει ρόλο και ο Π. Κόκκας, που ήταν φίλος του Χοϊδά».

  – Αρα, μπορεί να υποθέσει κανείςκαι ο Μητσοτάκης;

  Είναι ο Αναξ που απαντά σε άρθρο στο ΒΗΜΑ

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=410271

 15. spiral architect said

  @10: Εμ τι νόμισες ρε ΓουΣού, αρπάζουμε ένα κινητό ή μια κόμπακτ, τραβάμε αβέρτα φωτογραφίες στην SD και γίναμε φωτογράφοι; 😛 Οι φωτογράφοι της εποχής είχαν περιορισμούς στο μπάτζετ τους, οπότε είχαν φορτωμένο μόνο ένα φίλμ 12 ή 13 ποζών (6×6) και ίσως είχαν άλλο ένα στην τσέπη για καβάτζα, τα δε χημικά στο εργαστήριο κόστιζαν (καθότι είναι άλατα αργύρου) οπότε τραβούσαν με φειδώ και μόνο ότι ακριβώς ήταν άξιο να τραβηχτεί. Άλλωστε απο το 12άρι φιλμ τους θα δημοσιευόταν μια (ή ακόμα και καμία, ανάλογα με τα χούγια του αρχισυντάκτη) 👿 φωτογραφία.

 16. spiral architect said

  Τουλάχιστον, η τελευταία φωτογραφία έχει ίσιο τον ορίζοντα, κάτι είν’ κι αυτό … 🙄

 17. leonicos said

  Πήγα και στο κροπάρισμα που με στείλατε… διάβασα για το ψαλίδισμα και την περικοπή, το κρόπιν και το κλίπιν… Ωραία.

  Κουίζ: Τι σχέση έχει η Κόλαση (λέξη) με το κρόπιν;

  Έχετε μια ώρα όλοι, εκτός του Γς που έχει μόνο 10 λεπτά.

  Καλά, κανείς δεν θ’ απαντήσει…

 18. Κουνελόγατος said

  8. «Κι εγώ έπαθα την πλάκα μου κάποτε όταν μέσα στο πλήθος στα χαυτεία είδα τον Γιώργο Τρόντζο της ΑΕΚ, 2.17 m. Φάνταζε διπλάσιος μέσα στον κόσμο».

  Και τι να πω εγώ (ύψος 1,80 μ.), που έπαιξα αντίπαλος με τον Τρόντζο στο τραπεζικό πρωτάθλημα (γύρω στα 1989-1990). Για όσους ξέρουν από μπάσκετ, έπαιζα βοήθεια στη ζώνη, και κάποιες στιγμές νόμιζα πως θα με πατήσει (ή έστω θα περάσω κάτω από τα πόδια του)… 🙂

 19. Κουνελόγατος said

  Προς τον Νίκο: Τι εννοείς γράφοντας «ο Ποτέμκιν είχε σταθεί πρωτοπόρος στις μεθόδους δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας»; Την ταινία ή τον σκηνοθέτη Αϊζενστάιν;

 20. Γς said

  17:
  Cropping The Hell Out Of Your Photos

 21. 19 Ο κόμης Ποτέμκιν, επί Μεγάλης Αικατερίνης, και τα ψεύτικα χωριά του: https://en.wikipedia.org/wiki/Potemkin_village

 22. spiral architect said

  @19: Τον πρίγκηπα και τα «χωριά του». Ούτε τον Αϊζενστάιν, ούτε το ομώνυμο θωρηκτό. 😉

 23. Γς said

  Και σκεφτόμουν το Θωρηκτό Ποτέμκιν και τις σκάλες Ποτέμκιν. Αλλά …

 24. spiral architect said

  Με πρόλαβε ο Δύτης. Μάλλον μύθος της εποχής είναι, ε;

 25. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  19 κι επόμενα:
  ε, λοιπόν, ούτε εγώ ήξερα τίποτα για το Potemkin village!
  Κουνελόγατε, είμαστε τουλάχιστον δύο (άρα: πολλοί)!

 26. voulagx said

  #19: Προφανως, εννοει το «Θωρηκτο Αϊζενστάιν» 🙂

 27. Γς said

  Του Σεργκέι Ποτέμκιν 🙂

 28. Κουνελόγατος said

  21 και μετά: Καλό σχολείο είστε και του λόγου σας…

 29. gpoint said

  # 8,18

  Εγώ ( 1,65) διασταυρώθηκα κάποτε με τον Τρόντζο σ’ ένα διάδρομο. Οταν έφτασε δίπλα μου γύρισα το κεφάλι και είδα τις τσέπες από το σακάκι του !

 30. Alexis said

  #1: Ναι είναι πολύ παλιότερο.
  Από την εποχή των προδικτατορικών πολιτευτών, τύπου Μαυρογιαλούρου.
  «Αραία-αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα» το έχω ακούσει εγώ.

  Και το άλλο το ωραίο (του Χάρρυ Κλυνν, νομίζω; ) για τις πολύ «αναιμικές» συγκεντρώσεις:
  -Λαέ της Αθήνας!
  -Λέγε με Θανάση, πρόεδρε!

 31. atheofobos said

  29
  Και εγώ 1,66 μπήκα μια φορά σε ένα ασανσέρ με τον Φασούλα (2,13)
  Στον καθρέπτη του φαινόταν μόνο η δική μου φάτσα γιατί το δικό του κεφάλι ήταν πάνω από αυτόν!

 32. leonicos said

  Τον Φασούλα είδα κι εγώ, ως δήμαρχο, στην κηδεία του αξέχαστου στον Πειραιά χειρουργού Νίκου Λεγάκη. Είχα δει ψηλούς… αλλά όχι τόσο!

 33. leonicos said

  Ο Γς με καθυστέρησε με τα λίνκια του. Κόντεψα να βάλω τα κλάματα και να ζητήσω επάνοδο του βασιλέως.

  Σκέψου να ήταν βασιλόφρων ο Γς. Τι άλλο θα μπορούσα να ελπίζω σ’ αυτή τη ζωή;

 34. spiral architect said

  @14: Ο Άναξ απάντησε … 😛

 35. leonicos said

  Απάντησε κανείς στη σχέση του κρόπιν με το κολάζω;

 36. spiral architect said

  O ΓουΣού κάτι έγραψε στο #20, αλλά για να’ μαι ειλικρινής ούτε το’ πιασα, ούτε καταλαβαίνω τη σχέση του cropping με το κολάζω. 🙄

 37. Γς said

  30:

  Καμιά δεκαριά χρόνια πίσω, σε κάτι εκλογές.
  Ηταν μια προεκλογική ομιλία εκεί στη Βεΐκου στο Γαλάτσι και καμια δεκαριά νοματαίοι ακροβολίζονται στην άσφαλτο και κόβουν τη κυκλοφορία.

  Γυρίζω στον διπλανό μου. Κατεβάζει το τζάμι και

  -Φτού! Σε λαοθάλασσα πέσαμε!

 38. Η ερώτηση του Λεώνικου (17) δεν είναι τελείως κουφή. Πράγματι, κολάζω σήμαινε στην αρχαιότητα και κλαδεύω, περιστέλλω, και κάπου αναφέρεται και κόλασις δένδρων· η λέξη πρέπει να είναι ομόρριζη με τις λέξεις κολοβός και κόλουρος. Εκεί βασίζονται και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, που απορρίπτουν την ιδέα τηε αιώνιας Κόλασης, και μεταφράζουν το «απελεύσονται… εις κόλασιν αιώνιον» ως they shall go away into eternal cutting-off.

 39. spiral architect said

  @38: Να’ σαι καλά Άγγελε! 🙂
  _________________

  Με αφορμή την ανάρτηση που έχει σαν κοινό παράγοντα την προπαγάνδα και τα εργαλεία της, γνωρίζετε εσείς οι ξενομερίτες (Νικοκύρη ακούς;) 😉 τι παίζει με τις «σεξουαλικές» επιθέσεις αλλοδαπών στην αλλοδαπή;

 40. Avonidas said

  Καλημέρα.
  Κάτι πρέπει να έχει πιαστεί στη σπαμοπαγιδα. Ειμαι κι απο το smartphone, που δεν συνεργάζεται πάντα αρμονικά με το wordpress…

 41. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  39β
  είναι απλό: ήρθανε τα παιδιά νιόφερτα στις Εσπερίες, όπου πάντοτε, απ’ τα παιδικάτα τους, άκουγαν ότι οι ξανθές είναι «εύκολες» (το ίδιο πιστεύουν και οι γείτονες ανατολικά της Άγκυρας), ήπιανε λίγο παραπάνω (πολλοί για πρώτη τους φορά) για να γιορτάσουν τον καινούργιο χρόνο και … ξεσάλωσαν.

 42. Spiridione said

  «Εξη του Γενάρη [1966 – πριν από 45 χρόνια]. Γιορτή των Θεοφανείων», γράφει ο Φώντας Λάδης στο βιβλίο του «Μίκης Θεοδωράκης – Το χρονικό μιας επανάστασης» (εκδ. Εξάντας, 2001).
  Και συνεχίζει: «Στο λιμάνι του Πειραιά η τελετή του αγιασμού των υδάτων γίνεται και φέτος με τη συμμετοχή του βασιλιά και της κυβέρνησης. Ομως ο (καταργημένος ένα χρόνο πριν από τον Κωνσταντίνο πρωθυπουργός) Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα παραστεί κι εκείνος στην τελετή. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να πάει με τους επίσημους… λίγο πιο κει, στο Τουρκολίμανο. Στη μια τελετή, δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Στην άλλη, μερικοί υπουργοί (από την κυβέρνηση των αποστατών) και διακόσια άτομα.
  » Στο κεντρικό λιμάνι, γύρω στις 11, έφτασε κι ο Μίκης Θεοδωράκης με την αντιπροσωπεία της ΕΔΑ. Οταν ο μητροπολίτης άρχισε να ψέλνει την καθιερωμένη δέηση για τη μακροημέρευση της βασιλικής οικογένειας, ένα μυριόστομο ρυθμικό σύνθημα σκέπασε και τη φωνή του και την μπάντα που παιάνιζε και τις σειρήνες των καραβιών: «Κάτω το διάγγελμα!» (Εννοούσαν το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Κωνσταντίνου, στο οποίο αποκαλούσε τον κομουνισμό μίασμα). Σε λίγο ένα τεράστιο, αυθόρμητο συλλαλητήριο είχε δημιουργηθεί. Μπροστά – μπροστά ο Μίκης: «Δημοκρατία! 1-1-4! Εκλογές!»
  Ενας υπαστυνόμος ούρλιαξε: «Ακούς εκεί να μην πάει κανένας στο βασιλιά και να ‘ρθούν όλοι στον Παπανδρέου και την ΕΔΑ!» Αρχισε η επίθεση της αστυνομίας. Επεφταν με λύσσα σ’ όποιον έβρισκαν στο πέρασμά τους. Ρίχτηκαν πάνω στο Μίκη. Τον τραυμάτισαν. Ενας αρχιφύλακας ούρλιαξε με τη σειρά του: «Θεοδωράκη Βούλγαρε!»
  Ο «Βούλγαρος» γύρισε στο σπίτι τρέμοντας από οργή και συγκίνηση. «Εφτασε η ώρα της Ρωμιοσύνης!» σκέφτηκε. Οι στίχοι τον περίμεναν. Κείνη τη μέρα δε βγήκε από το σπίτι, ούτε έφαγε. Αρχισε και τέλειωσε τη σύνθεση της Ρωμιοσύνης».
  Αυτά από τον Φώντα Λάδη.
  Μια μέρα αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου, δόθηκε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του συνθέτη για ένα νέο έργο του, το «Μαουτχάουζεν», σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, από το ομότιτλο χρονικό της κράτησής του (και της από θαύμα επιβίωσής του) στο ναζιστικό κολαστήριο. Ιδού όμως που εν τω μεταξύ είχε προκύψει ένα ακόμη έργο, οπότε ένα μέρος της συνέντευξης αναλώθηκε σ’ αυτό:
  «Μετά τα χθεσινά γεγονότα στον Πειραιά, άρχισα να δουλεύω πάνω σε εννέα ποιήματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου. Το είχα από καιρό, αλλά δεν καταπιανόμουν. Τα γεγονότα με ενέπνευσαν. Είναι ο καιρός της Ρωμιοσύνης. Ο λαός μας έχει ανάγκη από αδρά μουσική. Πρέπει να του μιλήσουμε άμεσα. Και η «Ρωμιοσύνη» του Ρίτσου έχει αυτά τα στοιχεία. Μένει σε μένα να δώσω τη μουσική».
  Και ο ίδιος στο βιβλίο «Μελοποιημένη ποίηση» (α’ τόμος, εκδ. Υψιλον):
  «Νομίζω ότι αυτή η ταύτισή μου με τον ποιητή, που ξεπερνούσε τα σύνορα και απλωνόταν σε όλο το χώρο της ζωής […] όλα αυτά δημιούργησαν μια ταυτότητα, θα έλεγα, στις δύο ευαισθησίες μας. Γίναμε συγκοινωνούντα δοχεία»…
  Το παλάτι και η κυβέρνηση δεν αφήνουν το πράγμα έτσι. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 12 Ιανουαρίου, απαγορεύεται η μετάδοση όλων των τραγουδιών του Θεοδωράκη από τα κρατικά ραδιόφωνα (έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχαν άλλα), προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Και φυσικά του ίδιου του συνθέτη:
  «Οι σκοτεινές δυνάμεις της υποτέλειας σπεύδουν να υλοποιήσουν το βασιλικό διάγγελμα του μίσους. Ομως, ό,τι και να κάνουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να πείσουν έστω και έναν Ελληνα ότι τα τραγούδια μου είναι… μίασμα. Αν είχαν και ελάχιστη ιστορική μνήμη θα έβλεπαν ότι και κάποιοι άλλοι με διάλεξαν για στόχο τους, όμως η δίωξή μου δεν τους έφερε… γούρι. Είναι φαίνεται μοιραίο όποιος χτυπά τη Ρωμιοσύνη (με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αιτία) να παίρνει τελικά το δρόμο της εξορίας – και με ψεύτικο όνομα» (εδώ εννοεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος μετά την εκλογική του ήττα, το 1963, αναχώρησε με ψεύτικο όνομα για το Παρίσι, απ’ όπου επέστρεψε έπειτα από 11 χρόνια, μετά την πτώση της χούντας).
  «Θα αντιδράσω δημιουργικά», δήλωνε στη συνέχεια ο συνθέτης. «Θα κάνω εξόρμηση καλλιτεχνική. Θα οργώσω σπιθαμή προς σπιθαμή τις συνοικίες και τα χωριά. Θα επικοινωνήσω με το λαό και τη νεολαία…»
  Πράγμα που έκανε, με μύρια προσκόμματα από τους ενάντιους, ώς την επιβολή της δικτατορίας, οπότε τα τραγούδια του, απαγορευμένα πάντα, απέκτησαν ευρύτερη διάσταση, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της διαχρονικής «Ρωμιοσύνης»:
  «Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,/ αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτω από ξένα βήματα,/ αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,/ αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»…
  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=2010-12-30&s=diaxronika

 43. spiral architect said

  @42: Μπράβο, πολύ καλό.

  @41: Απλοϊκή εξήγηση, οι φυλλάδες σα και του κομιστή αυτό λένε, κάτι πονηρό κρύβεται από πίσω. Ίσως μια αφορμή για να αναστείλουν τη μετανάστευση προς την Εσπερία. :/

 44. Τώρα βλέπω ότι ‘την κηπουρική σημασία του «κολάζω» μας την έχει αναφέρει και ο Νικοκύρης — αλλά μας έχει μάθει τόσα, που δεν τα συγκρατούμε πια όλα!

 45. Γιάννης Ιατρού said

  Γς, κάτι σού ‘στειλα 🙂 🙂

 46. spiral architect said

  Τι σκαρώνετε Γιάννηδες; Πραξικόπημα ή αποστασία; 🙄

 47. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  43β,
  δεν ξέρω, οι εξελίξεις θα δείξουν. Λίγο παράτολμο μου φαίνεται για να είναι στημένο. Ότι θα χρησιμοποιηθεί -χρησιμοποιείται, ήδη- από συντηρητικούς χώρους και άλλες σκοτεινές δυνάμεις ήταν αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι η κοινωνία αυτή έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών.

 48. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  46,
  εθνοκάθαρση.

 49. Γιάννης Ιατρού said

  39β, 41, 43β μετά σχετική αίτηση μου για ενημέρωση (στο γυιό μου, ολούθε) με ενημέρωσε στο πνεύμα της παρατήρησης στο 41, δηλ. ότι πρόφαση ψάχνουμε, αλλά και ότι βεβαίως, κάτι έγινε -σε ορισμένα μέρη- το βράδυ της πρωτοχρονιάς, δεδομένου ότι δεν ήσαν και συνηθισμένοι σε τέτοιες «όμορφες εικόνες» από την πατρίδα τους, και υπήρξε και κάποια στέρηση, οπότε… (χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία για την παρενόχληση, αλλά μην το γενικεύουν κιόλας…..)

  Εγώ θυμόμουν (παλιά, τότε στις Αρδέννες λέμε τώρα 🙂 ) ότι υπήρχαν παρόμοιες αντιδράσεις/σχόλια για τους Ιταλούς (κυρίως προερχόμενους από τη Ν. Ιταλία) που ζούσαν εκεί. Οι υπόλοιποι (δηλ. εμείς, οι της ιβηρικής χερσονήσου, ακόμα και οι της γείτονος κλπ.) ήσαν ακόμα αμελητέα ποσότης σχετικά με τους Ιταλούς και δεν έμπαιναν στη στατιστική 🙂

 50. Γιάννης Ιατρού said

  46: Όχι ρε παιδιά, κάτι με μαθηματικά παράδοξα που ενδιαφέρουν τον Γς ήταν 🙂 🙂

 51. Pedis said

  «Τέσσερεις νεαρούς Παλαιστίνιους πυροβόλησε και σκότωσε χθες, Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός κατοχής.»
  https://www.facebook.com/%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B7-152149308469535/?fref=nf

 52. spiral architect said

  @49: Τι να πω ρε Τζον, έγινε τέτοιο σούσουρο στα μίντια, περισσότερο και απ’ την πυρηνική δοκιμή του Κιμ!

 53. Corto said

  Διογένης:
  εἰσελθὼν εἰς διδασκάλου καὶ Μούσας μὲν ἰδὼν πολλάς, μαθητὰς δὲ ὀλίγους, «σὺν θεοῖς,» ἔφη, «διδάσκαλε, πολλοὺς μαθητὰς ἔχεις.»

 54. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  49,
  κύριε Ιατρού, συγνώμη, αλλά εγώ δεν ανέφερα τις λέξεις ούτε «πρόφαση» ούτε «δικαιολογία για παρενόχληση».
  Ως προς τα λοιπά, συμπίπτουμε.

 55. Γιάννης Ιατρού said

  52: αφού πουλάει, ειδικά σε κάτι BILD κλπ. …. ΚΑΙ είναι και στο πνεύμα των Χριστουγέννων 🙂

 56. Alexis said

  #46: Σχεδιάζουν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τη νέα ιστολογική υπερδύναμη, με 8000+ σχόλια ετησίως! 😀

 57. Γιάννης Ιατρού said

  54: Ναι, εντάξει. Εννοούσα στη τομή των συνόλων (Α ∩ Β) της ενημέρωσης που μου έγινε και του σχ. 41 …

 58. spiral architect said

  @56: Σωστό κι αυτό!

 59. Γιάννης Ιατρού said

  56: Alexis, με ποσοστό 8,48% επί του συνόλου των σχολίων από 1/1 έως και 7/1, εδωπέρα 🙂

 60. Γιάννης Ιατρού said

  59: Σωστή επανάληψη, 2,08%, sorry

 61. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ο κύριος Σαραντάκος είναι καλά;
  Συνήθως ειδοποιεί για τις πολύωρες απουσίες του…

 62. Γιάννης Ιατρού said

  Μπορεί να επιστρέφει στη βάση του

 63. Alexis said

  #59: Ποιός έχει 2.08% των σχολίων;

 64. Γιάννης Ιατρού said

  1125 σύνολο σχολίων 1/1-8/1 15:35,
  Alexis 23 ==> 2,044%

 65. Ιάκωβος said

  Καλή χρονιά πάλι σε όλους και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

  39 Spiral Architect κα
  τι παίζει με τις «σεξουαλικές» επιθέσεις αλλοδαπών στην αλλοδαπή;

  Παίζει ακριβώς το ίδιο που έπαιξε το 2012, όταν οι νεοναζί γεμίσανε το ίντερνετ με την «είδηση»

  Oct 18, 2012 – Πληθος αλλοδαπων ειχε συγκεντρωθει στο συνταγμα και οποια κοπελα περναγε αναμεσα στο πληθος των αλλοδαπων την χουφτωναν 50 με 100, κλπ,κλπ.
  Έδειχναν τότε κι ένα βίντεο, που είχε απλά ένα σπρωξίδι.

  Καλή ναζιστική προπαγάνδα που είναι στηριγμένη σε παλιά (εγώ πιστεύω πανάρχαια) στερεότυπα.

  Ο σεξουαλικά πεινασμένος νότιος,ο ζωώδης Εβραίος, Έλληνας, Τούρκος και τώρα Άραβας κι Αφρικανός, που το μόνο που θέλει στη ζωή αυτή είναι να σπιλώσει σαν Κιγκ Κόγκ την αχραντη και λευκή σαν το χιόνι προτεστάντισσα Γκρέτχεν.

  Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ίσως θυμηθεί πού λέει ο Ράιχ, ότι την εποχή της ανόδου των ναζιστών υπήρχε ντιρεκτίβα προς τα έντυπά τους να γράφουν συχνά τέτοιες «ειδήσεις» για Εβραίους που βιάζουν.

  Οι «ξένοι » βέβαια δεν είναι όλοι άγιοι όπως και οι απόκληροι δεν είναι παναγίες γιατί η φτώχεια κι η απογνωση σε βάζει να κάνεις πολλά που αλλιώς δε θάκανες. Βολεύει τον ναζιστή να γενικεύει αλλά ειδικά οι κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα είναι άλλης φύσεως προπαγάνδα, που χτυπάει στα βαθύτερα στρώματα του εγκεφάλου, κάπου εκεί στα υποφλοιώδη. Ακριβώς γι αυτό φαίνεται ότι ακόμα λειτουργεί αυτή η κομπλεξική και προβολική προκατάληψη, ακόμα κι εδώ.
  Τώρα το γιατί το θεωρώ πανάρχαιο αυτό το στερεότυπο είναι μεγάλη κουβέντα.

 66. Σωτήρς said

  Καλή χρονιά κ χρόνια πολλά σε όλους! Το έχω χάσει λίγο τον τελευταίο καιρό το ιστολόγιο, τι να κάνω δουλειά στην Ελλάδα ήθελα δεν μ’άρεσε η Σουηδούλα.

  Νομίζω πλέον δεν δίνουν πολύ σημασία στα πλάνα που δημοσιεύουν. Θυμάστε στην τηλεόραση με το καλοκαιρινό δημοψήφισμα που έμπλεκαν πλάνα από τις συγκεντρώσεις του ΌΧΙ με του ΝΑΙ; Και που το επισήμαιναν ορισμένοι, αυτωνών δεν ίδρωνε το αυτί. Άλλη τακτική είναι να πλέκουν άσχετα πλάνα που αν μείνουν πάνω από τρία δεύτερα γράφουν «ΑΡΧΕΙΟ».

  @52+55
  Και πολύ σωστά έγινε σούσουρο. Οι βάρβαροι είναι βάρβαροι είτε είναι το 2015 στην Κολωνία, είτε το 2002 στο Σύνταγμα. Και πρέπει να καταλάβουν ότι εδώ οι γυναίκες βγαίνουν έξω από το σπίτι μόνες τους.

 67. Διαβάζω στις ειδήσεις, που είναι κι αυτές μεταφρασμένες από γερμανικά ΜΜΕ, πως μεταξύ των συλληφθέντων είναι όντως αρκετοί αιτούντες άσυλο αλλά κι ένας αμερικάνος και δύο γερμανοί. Κατά τη γνώμη μου, έγινε ό,τι γίνεται κάθε πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα ή κάθε απόκριες στο καρναβάλι της Πάτρας. Τεστοστερονάτοι νεαροί που δεν αντέχουν το ποτό και απλώνουν τη χερούκλα.
  Το γιατί δόθηκε τόσο βάρος σε αυτή την είδηση και όχι άλλη, μάλλον εξηγείται με τον κιτρινισμό και τον φόβο του Άλλου.

 68. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πίπτοντας νιφάς
  >>Η τόσο ιδιοφυής λεξιπλασία του Μποστ καθώς καρφώνει τα χρυσά καρφιά, μου γεννά χτυποκάρδι ευφορίας.

 69. Σωτήρς said

  65, Ιάκωβε:
  Έδειχναν τότε κι ένα βίντεο, που είχε απλά ένα σπρωξίδι.

  Των φρονίμων οι κόρες αποφεύγουν τους συνωστισμούς και τα σπρωξίδια.
  Συγνώμη για την ειρωνεία αλλά αυτό το απλά ένα σπρωξίδι χτυπάει άσχημα.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  65, 66: Το θέμα της ύπαρξης διαφορετικών αντιλήψεων και ηθών υπήρξε ανέκαθεν και δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα σεξουαλικά. Διαφορετικές κουλτούρες το λένε πολλές φορές, δεν είναι βέβαιος ότι η έκφραση αποδίδει σωστά όλη την έκταση του θέματος.

  Γεγονός είναι, ότι εφ΄όσον ζεις, με τη θέλησή σου (περισσότερο ή λιγότερο τέλος πάντων) σε μιά χώρα, κοινωνία ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, οφείλεις να σεβαστείς τους νόμους και τις συνήθειές της, τουλάχιστον στην επαφή σου με τους άλλους έξω από το σπίτι σου. Δεν σημαίνει αυτό να απαρνηθείς την προσωπικότητά σου. Κι αν δεν το κάνεις, να μην απορείς ίταν δεν γίνεσαι δεκτός από τους άλλους….

  Η γενίκευση όμως υποκρύπτει δόλο…. Κι αυτό συμβαίνει και σήμερα, και στη Γερμανία (βλ. και σχετικά τύπου BILD για την Ελλάδα/Έλληνες ==> οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, φοροδιαφεύγουν όλοι κλπ.) αλλά κι αλλού.

  Στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον κάποιες παρενοχλήσεις όντως έγιναν, αλλά κι απ’ την άλλη πλευρά σπεύσανε να το διογκώσουν, γενικεύσουν και να χύσουν το σχετικό δηλητήριο για τους πρόσφυγες…. Πολλές φορές υπήρξαν και στο παρελθόν τέτοια θέματα και με γηγενείς (γερμανούς) ή άλλους ξένους (ολλάνδούς, άγγλους κλπ.), αλλά δεν το έκαναν θέμα, τπυλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό!

  67: Μάλλον το ίδιο λέμε

 71. Ιάκωβος said

  Όπως έχει φανεί και σε μας που παρακολουθούμε Σαραντάκο, η παραποίηση της Ιστορίας και συχνά ακριβώς την ώρα που συμβαίνει είναι ο κανόνας της πολιτικής.

  Διαφέρει ο τρόπος. Από την κηδεία του Μάο.

  Και η διορθωμένη:

  Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πιο τίμια αντιμετώπιση του ζητήματος. Στα επίσημα έντυπα που έχω δει, στη λεζάντα της πειραγμένης φωτογραφίας δεν απαλείφονται τα ονόματα των μελών της κλίκας των Τεσσάρων, αλλά γράφτηκαν με Χ. Τρία Χ για τους τρισύλλαβους, Γιάο Βεν Γιουάν , κλπ, και ΧΧ για τη δισύλλαβη χήρα, την Τσιάγκ Τσινγκ. Στην Κίνα τίποτα δεν αφηνόταν στην τύχη, και ήταν μια αφαιρετική πλην σαφής δήλωση του καθεστώτος και καταδίκη της μαοϊκής πολιτικής. Όταν είδαν αυτή τη φωτογραφία, πρέπει να αναγάλιασαν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων , κυρίως οι κομματικοί.

 72. Γς said

  45:

  Δεν βλέπω κάτι

 73. Γς said

  Ναι Το βρήκα. Χα χα

 74. Γς said

  Οδηγούσα και κόντεψε να μου φύγει το τιμόνι προ ολίγου.
  Ακουγα για το κωλοπαίδι που σκότωσε τη μάνα του δημόσια, με εντολή του ISIS γιατί του έλεγε να μην είναι με δαύτους.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  73: 🙂 υπάρχει και βελτιωμένη έκδοση …

 76. Γς said

  σπρωξίδι κλπ.
  Στο ταμείο

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_3.html

 77. Γς said

  ¨76:
  Και στην παρέλαση σπρωξίδι και τέτοια.
  Κι όταν μια κωλόγρια άρχισε να φωνάζει ότι τάχα μου της βάλαμε χέρι όλη η τάξη, μπούγιο,την πετάξαμε στην άσφαλτο δίπλα στα τανκς. Πολύ γέλιο

 78. Γιάννης Ιατρού said

  75: έφυγε !

 79. Γς said

  Κι ένας εφαψίας Θεολόγος

  http://caktos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8.html

 80. Γς said

  78: Πάω να δω

 81. Γς said

  81:
  Σωστός

 82. Γς said

  Ρε παίδες τί κακό είναι αυτό με της αποδείξεις.
  Ούτε στεφανωχάρια να ήταν δεν θ τις προσέχαμε έτσι.
  Μόνο στα εικονίσματα δεν τις παραχώσαμε

 83. Ιάκωβος said

  69, Σωτήρσ, αν δεν καταλαβαίνεις οτι είναι εντελώς ύποπτο αυτό το σούσουρο που έγινε με διαφορά τεσσάρων χρόνων, με το ίδιο θέμα ….

  Και εδώ βλέπετε κύριοι πως οι υποφλοιώδεις ώσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου συνωμοτούν εναντίον του φλοιού με ολέθρια αποτελέσματα για τον εγκέφαλο γενικά. Ή αλλιώς, πως τα κακά συναισθήματα συσκοτίζουν την απλή λογική.

  Δε βρέθηκε να πει κανείς, Βρε ηλίθιοι, αν ο Χ μαύρος ή άσπρος ήθελε να …βιάσει, θα το έκανε νταν δώδεκα η ώρα μέσα στο κατάμεστο Σύνταγμα, ή θα την κουτούπωνε σε κανένα στενό, την ώρα που δεν περνάει κανείς;

  Αλλά τώρα πια, στις δημοτικές γιορτές αυτές έρχονται κυρίως ξένοι και φτωχοί άνθρωποι,( οι άλλοι έχουν κλείσει για ρεβεγιόν),και συχνά νέοι, οπότε , ακριβώς γι αυτό, οι «ανώμαλοι χίτες» που τους έλεγε ο Χατζιδάκις, βάζουν την αρρωστημένη φαντασία τους να δουλέψει.

  Δεν κρίνω κανέναν απολύτως,άνθρωποι είμαστε όλοι, αλλά όσο για τους «μη βάρβαρους», μπορούμε να τους δούμε σε αντίστοιχες φάσεις δικές τους. Η διαφορά είναι ότι ετούτοι έχουν λεφτά και στο τέλος γαμάνε.

  Εδώ μάλιστα στα μέρη μας, στην Κέρκυρα, αυτοί οι «μη βάρβαροι» διασκεδάζουν μπεκρουλιάζοντας ακόμα και πίνοντας ο ένας με τα υψηλά σε αλκοόλ κάτουρα του άλλου.:

 84. Γς said

  στεφανωχάρτια

 85. Πάνος με πεζά said

  Καλησπέρα ! Σήμερα μπαίνω αργά, γιατί είχα πεταχτεί αστραπιαία μέχρι τα πάτρια εδάφη της Λακεδαίμονας. Μάλιστα στην επιστροφή, έκανα ένα «δώρο» στον εαυτό μου, την παλιά διαδρομή από Κερασίτσα-Τεγέα-Κατάβαση Αχλαδόκαμπου και Άργος… Είχε τρομερή μέρα και ο Αργολικός, από το πολυβολείο στην κορυφή, γυάλιζε από Ξεροπήγαδο μέχρι Κάντια… Τράβηξα και κάποες φωτογραφίες, θα ανεβάσω κάτι στο blog.
  (τo δρόμο τον περίμενα έρημο, αλλά καμιά πενηνταριά αυτοκίνητα, τα είδα !)

  (το άρθρο θα το διαβάσω και θα σχολιάσω αργότερα)

 86. Γς said

 87. Γιάννης Ιατρού said

  85: Πάνο, ένας δικός μου (ο μεγάλος) που γύρισε αργά χθες το βράδυ από κει κάτω, μου είπε ότι είχε κακοκαιρία (βροχές και πολύ αέρα). Ρε λές νά χε παέι πουθενά αλλού 🙂 Ίσως εσύ να πήγες (Πεζός ών) από άλλο μονοπάτι!

 88. gryphon said

  65-67
  Δεν το σωζετε ρε παιδια.Το 67 Σκυλος τουλαχιστον εχει μια καποια λογικοφανεια αν και τα πραγματα προφανως δεν ειναι ετσι.Οι περιγραφες των γυναικων λενε αλλα πραγματα.Εκτος και αν ακολουθησουμε την λογικη του Ιακωβου ουι μαλλομ θα ειναι ναζιστριες που αναπαραγουν στερεοτυπα για σεξουλαικα στερημενουςξενους.Και η συριζαια δημαρχος της Κολωνιας που συνεστησε στις γυναικες να κρατανε αποσταση ενος χεριου περιπου ωστε να μην περαστικουςΝα σεις που στο τελος οι προοδευτικοι αριστεροι που περνιουνται για επελευθερωμενοι σεξουλικα προκειμενου να υπερσπισυουν τις ασιεξοδες δοξασιες τους θα κατηγορουν τι γυναικες οτι κοθνιουνται υπερβολικα και θα τους συστηνουν να μην ντυνονται πολυ προκλητικα να μην φορανε μινι εφαρμοστα τζην κλπ.Και ποιος κιτρινισμος.
  Συσσωμα υα ξενα και ντοπια καθεστωτικα μμε προσπαθησαν να κρυψουν και να υποβαθμισουν οσο γινεται το γεγονος αλλα δεν ηταν δυνατον να περασει απαρατηρητο.

  19
  Αν και σου απατησαν αλλο οτι εννουσε τον Ποτεμκιν εσυ σωστα αναρωτηθηκες.
  Ο Αιζενσταιν ηταν πρωτοπορος και μεγαλος μαστορας της εικονικης πραγματικοτητας αλλα ακομη μεγαλυτερος υπηρξε ο Τροτσκι.
  Αυτος και οχι ο Αιζενσταιν ηταν που σκηνοθετησε κυριολεκτικα ολες αυτες τις δηθεν αυθορμητες εκδηλωσεις λαικου ξσηκωμου οπου ο ρωσικος λαος δηθεν ξεσηκωθηκε για να διωξει τον Τσαρο κλπ.Στην απεραντη ρωσικη υπαιθρο ουτε καν ειχαν παρει ειδηση οι ανθρωποι οτι συνεβη αυτο Τους επεβληθη.Ποιος Μπιρσιμ ;.Ο Τροτσκι υπηρξε κατι σαν Σπηλμπεργκ της εποχης του.
  Aντιθετα ο Ποτεμκιν υπηρξε ενας πολυ αξιολογος στρατιωτικος και πολιτικος ηγετης και ακομη και η βικιπεδια αναγκαζεται να παραδεχθει οτι η φημη του για τα ειδυλιακα εικονικα χωρια που εστηνε εινα σε μεγαλο βαθμο κατασκευασμενος μυθος με πολυ μικρη ιστορικη βαση που ετσι κι αλλιως ειχε αλλον σκοπο.
  Κατι σαν την Μαρια Αντουανετα με το παντεσπανι

 89. Γιάννης Ιατρού said

  Για να περιορίσουμε λίγο το θέμα και να δούμε τι θέλει να μας πεί ο ποιητής (μποστ), να πούμε γενικότερα ότι με την τέχνη (φωτογραφία, φιλμ, αλλά πλέον και δημοσιογραφία της όποιας ποιότητας, καλής ή κακής) τα γεγονότα παρουσάζονται όπως βολεύει τον καθένα;

  Κι εμείς; Πως βγάζουμε συμπεράσματα (αν δεν είμαστε μάρτυρες των γεγονότων);

 90. 88

  http://www.efsyn.gr/arthro/syllipseis-kai-apeiles-apelaseon-gia-tis-epitheseis-stin-kolonia

  Όπως διευκρίνισε, η μεγάλη πλειονότητα των 32 εγκληματικών πράξεων που τεκμηριώθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία εκείνη τη νύχτα συνδέονταν με κλοπή και σωματικά τραύματα, ενώ τρία σχετίζονταν με σεξουαλικές επιθέσεις, αν και η αστυνομία δεν έχει ονόματα για να συνδέσει με αυτές τις πράξεις. Το σύνολο των καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις έχει φτάσει τις 121.

  Επίσης ανακοίνωσε πως από τα 31 πρόσωπα που ανακρίνονται, εννέα είναι Αλγερινοί, οκτώ Μαροκινοί, πέντε Ιρανοί και τέσσερις Σύροι. Ωστόσο, μεταξύ αυτών που διέπραξαν αδικήματα τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς βρίσκονται και δύο Γερμανοί πολίτες, ένας Ιρακινός, ένας Σέρβος και ένας Αμερικανός πολίτης.

  Από τους 31 συλληφθέντες, οι 17 είναι Μαγκρεμπίνοι. Πολλοί εκ των οποίων συνηθίζουν το «ψείρισμα» σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

 91. 89

  Κλασική περίπτωση χειρισμού της εικόνας

  A digital composite of a British soldier in Basra, gesturing to Iraqi civilians urging them to seek cover, appeared on the front page of the Los Angeles Times shortly after the U.S. led invasion of Iraq. Brian Walski, a staff photographer for the Los Angeles Times and a 30-year veteran of the news business, was fired after his editors discovered that he had combined two of his photographs to “improve” the composition.

 92. 89

  κι εδώ το σωστό κροπάρισμα της ίδιας εικόνας δίνει τρία διαφορετικά μυνήματα

 93. Πάνος με πεζά said

  @ 87 : Περί Αχλαδοκάμπου, εικόνες και λίγες λέξεις.

 94. sarant said

  Kαλημέρα και καλησπέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα, τα δεύτερα και τα τρίτα σχόλια!
  ‘Εφυγα πολλά πρωί για διάφορες δουλειές και με φάγανε οι δρόμοι.

  1: Το «αραία, αραία, να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα» λέγεται πως είναι μανιάτικο από τον καιρό του 1821

  7: Σωστά, εσύ ήσουν φοιτητής τότε, αν θυμάμαι καλά

  19: Τον Ρώσο ευγενή εννοώ που έστησε ψεύτικα χωριά

  21-22: Με πρόλαβαν φυσικά

  39 Εγώ ακόμα είμαι στα πάτρια εδάφη και δεν ξέρω αν (και κατά πόσο) είναι προβοκάτσια η επίθεση

 95. Ιάκωβος said

  Ναι, ο καθένας τα παρουσιάζει όπως θέλει.

  Τι κάνουμε εμείς;Πως βγάζουμε συμπεράσματα;

  Με τον ελεύθερο διάλογο. Δίνει ο ένας ένα κοντινό πλάνο και λέει, Να ήταν φίσκα η εκδήλωση. Ο άλλος δείχνει την εκδήλωση σε πιο γενικό πλάνο και είναι άδεια. Ο πρώτος θα πει ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν αρχίσει η εκδήλωση. Ο άλλος θα ξαναπεί όχι, είναι νύχτα ή, να μιλάει ο τάδε, κοκ.

  Και φυσικά και η γενική αξιοπιστία παίζει ρόλο και η εμπιστοσύνη, άρα πολλά κρίνονται ad hominem.

  Και η ηλιθιότητα του παρατηρητή.

  Το βασικό είναι πάντως ένα: Άλλοίμονο αν δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου και των μμε (πχ ιδιωτικές κανάλες) και ισηγορία. Δηλαδή, αλλοίμονο σε αυτόν που δεν έχει βήμα στα μμε.

  Εδω η TV έβγαλε Μπουμπούκο και Λεβέντη. Για να μη μιλήσουμε για τα Αμερικάνικα κανάλια, που βγάζουν τον κάθε Μπους για πλανητάρχη.

  Που καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι Δημοκρατία με τέτοια πληροφόρηση, όπως η σημερινή, δεν υπάρχει, είναι μια γελοιοδέστατη κοροϊδία.

 96. sarant said

  Και συνεχίζω.

  40 Αβονίδα, δεν βλέπω τίποτα (δικό σου ή αλλουνού) στη σπαμοπαγίδα

  42 Μπράβο, πολύ καίρια προσθήκη!

  66 Και έλεγα τι να γίνεσαι!

  93 Α γεια σου, πολύ καλό οδοιφωτοπορικό!

 97. ΚΑΒ said

  άσχετο;

  http://www.efsyn.gr/arthro/oi-gynaikes-ton-komiks-epanastatoyn

 98. Σωτήρς said

  83, Ιάκωβε
  Αφού παρόμοιο γεγονός έγινε και πριν τέσσερα χρόνια γιατί να μην γίνει σούσουρο; Δεν είπα βάρβαρους τους πρόσφυγες. Μόνο εκείνους που επιτέθηκαν. Έχω γνωρίσει λίγους βάρβαρους Σουηδούς και ακόμη περισσότερους βάρβαρους Έλληνες. Βιασμός δεν είναι μόνο το ολοκληρωμένο σεξ. Νομίζω αυτό το κατανοούμε όλοι εδώ.

  Γιατί να θεωρηθεί ύποπτη η υπόθεση δεν καταλαβαίνω. Δεν έχετε καθημερινή επαφή με μεγάλο ποσοστό ηλιθίων εκεί έξω; Δεν φτάνει αυτό;

 99. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ομοιάσματα

 100. Γιάννης Ιατρού said

  93: Πολύ ωραίο Πάνο. Για ρώτα τον Μάνεση (στον Alpha νομίζω ότι είναι), μήπως θέλει συνέταιρο σ΄αυτή την εκπομπή που βάζει (έβαζε;) τα μεσάνυχτα!

 101. Γιάννης Ιατρού said

  91, 92: Dog, πολύ ωραία παραδείγματα (και τεκμηρίωση 🙂 )

 102. Ιάκωβος said

  88
  Το Ποτέμκιν είναι για την Επανάσταση του 1905 και ο Οχτώβρης είναι για την Οχτωβριανή. Ήταν μαζικές επαναστάσεις,ένοπλες. Στη δεύτερη, το παλιό καθεστώς διαλύθηκε σαν δομή.

  Τα πλάνα αυτά δεν είναι του Αιζενστάιν, ούτε του Τρότσκι, είναι γαλλικά επίκαιρα.

  ΣΗΜ.

  Η συμμετοχή μερικών ακροδεξιών στο μπλογκ μέσα στα άλλα μας θυμίζουν ότι τελικά είναι τόσο συντριπτικό το βάρος της ιδεολογίας του ατόμου και της διάθεσής του να μην αλλάξει καθόλου μπροστά στην αλήθεια, που συνθλίβει κάθε λογική και βεβαίως κάθε ταξική λογική.
  Που σημαίνει οτι ο Μαρξ κάνει λάθος, με το καλημέρα. Η πρώτη φράση του Μανιφέστου «Η ιστορία όλων κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικής πάλης» είναι εντελώς λάθος. Θα έπρεπε να γράψει «Η ιστορία όλων κοινωνιών είναι ανάμεσα και σε πολλά άλλα, η ιστορία ΚΑΙ της ταξικής πάλης». Αλλιώς τα τελευταία εκατόν εβδομήντα χρόνια αταξικής ιστορίας της ανθρωπότητας δεν εξηγούνται.

 103. Ιάκωβος said

  98,
  το ύποπτο είναι οτι πριν 4 χρόνια πάλι ΔΕΝ έγινε «παρόμοιο» γεγονός και παρουσιάστηκε από παρόμοιους ανθρώπους, σαν να έγινε.

 104. Γιάννης Ιατρού said

  68: ΕΦΗ, κι άλλοι είναι ευρηματικοί κι έχουν ταλέντο (βέβαια ο Μοστ, άφθαστος) 🙂

 105. 93

  Όντως πολύ ωραίο το φωτο-οδοιπορικό και μου ξύπνησε μνήμες από παλιά, όταν το Φίατ Νέκαρ στέναζε στον ανήφορο του Κωλοσούρτη.

  Αλλά, φίλτατε Πάνο με πεζά, θα σου ηλε-τραβήξω το αυτί: δεν φωτογραφίζουμε ενώ οδηγάμε!

 106. sarant said

  97 Κι εγώ το διάβασα

  105 Έχουν βγει νομίζω κάτι καμερούλες που τις προσαρμόζεις στον καθρέφτη-αλλά δεν ξέρω τι ψάρια πιάνουν

 107. 106β

  Ευρυγώνια ψάργια. Έχω και παίζω. Αλλά δεν είναι της προκοπής. Μόνο για βίντεο σε περίπτωση ατυχήματος α λα ρούσσα.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  105, 106: Καλά, δεν ξέρετε ότι δοκιμάζει εκείνα τα αυτοματοποιημένα πουλμανάκια χωρίς οδηγό, από το Δήμο Τρικάλων;

 109. 108

  τουλάχιστον, εκείνο σταμάτησε πριν το περίπτερο κι όχι πάνω σε δαύτο!

 110. Γιάννης Ιατρού said

  109: έπεσε ο Πάνος σε περίπτερο; (τουλάχιστον ;;;)

 111. 110

  Φτουφτουφτού!
  Οχι, βρε, δάγκαστηγλώσσασου!
  Για το λεφωριάκι στα Τρίκαλα, λέω!

 112. Σωτήρς said

  107
  Να ισχύει ότι οι ρώσικες ασφαλιστικές υποχρεώνουν τους οδηγούς να έχουν τέτοιες κάμερες για τις αποζημιώσεις κτλ; Εξού και τα άπειρα russian fail compilation.

  103
  Βασικά που έγινε σούσουρο το 2012; Σε ακροδεξιά ιστολόγια; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι τίποτα. Θεωρείς ότι δεν έγινε δηλαδή φέτος την πρωτοχρονιά αυτό που λένε στη Γερμανία; Δεν με ενδιαφέρει όμως εάν ένα θέμα το καπηλεύονται οι νεοναζί από τη στιγμή που το θεωρώ σημαντικό και αξιοσημείωτο.

 113. leonicos said

  @38 Άγγελε εύγε!

  Όλα τα είπες σωστά. Η βασική λέξη είναι ‘κόλον’ = μέρος, τμήμα, εξου και το κόλον στην ανατομία. κολάζω σημαίνει κλαδεύω, ξακρίζω

  Τα περί Μαρτύρων του Ιεχωβά, επίσης είναι κατά κάποιον τρόπο σωστό. Λέω ‘κατά κάποιον τρόπο’ διότι οι ΜτΙ δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής σαν ανεξάρτητης οντότητας που ζει μετά τον θάνατο και μπορεί να υποστεί τιμωρία, επομένως η Κόλαση δεν θα μπορούσε να είναι ό,τι είναι για τις άλλες ομολογίες.

 114. leonicos said

  κόλος – βραχυ΄ς, κοντός, σύντομος

 115. Γιάννης Ιατρού said

  114: Προβλέπω άμεση επέμβαση του αρμοδίου σχολιαστή 🙂

 116. Ανδρέας said

  Κάτι τέτοιο θυμίζει η πρωτοχρονιά σε τρείς πόλεις της Γερμανίας και μια της Φινλανδίας

 117. sarant said

  107κε Τι είναι αυτό με το ατύχημα το ρώσικο;

 118. Ανδρέας said

  το θυλικό του κόλου ποιο είναι; 🙂

 119. Γς said

  Ρε τις φουκαριάρες τις Γερμανίδες. Από το ΒΠ πόλεμο έχουν να δουν βιασμούς άφθονους και της προκοπής

 120. Γς said

  117:
  Π`εριστατικά ρουτίνας. Μιας και οι ασφαλιστικές υποχρεώνουν το αυτοκίνητα να έχουν κάμερες συνεχους καταγραφής

 121. sarant said

  119 Λέμε και καμιά μαλακία πότε-πότε.

 122. Spiridione said

  Και εδώ φωτογραφίες από τους δύο αγιασμούς.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=125&dc=7&db=1&da=1966
  Ο Κωνσταντίνος δεν πήγε στην επίσημη τελετή στον Πειραιά, όπως και τα μέλη της κυβέρνησης, επειδή υπήρχε τότε μεγάλη μανούρα μεταξύ εκκλησίας και κράτους (ή τουλάχιστον αυτή ήταν η πρόφαση). Ο τότε μητροπολίτης Πειραιά Χρυσόστομος
  http://argolikivivliothiki.gr/2009/07/19/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-2/
  είχε εκλεγεί μόλις πριν από δύο μήνες από την Ιερά Σύνοδο, με μετάθεση από την Μητρόπολη Αργολίδας (ήταν μάλιστα, διαβάζω ο πρώτος μητροπολίτης Πειραιά), κάτω από επεισοδιακές συνθήκες. Είχε ληφθεί τότε μια απόφαση από την Ιερά Σύνοδο (από 36 Ιεράρχες σε σύνολο 54) για την εκλογή 15 ιεραρχών σε Μητροπόλεις που είχαν χηρεύσει. Για κάποιους λόγους ξέσπασε μεγάλη κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και των ιεραρχών (για το θέμα του μεταθετού των μητροπολιτών, αλλά και προφανώς για το ποιοι θα έπαιρναν αυτές τις θέσεις) , που πήρε και πολιτικές διαστάσεις και απειλήθηκε ακόμα και χωρισμός εκκλησίας – κράτους (λέμε τώρα). Η απόφαση αυτή εκλογής των νέων μητροπολιτών κρίθηκε πραξικοπηματική και παράνομη από την κυβέρνηση, δεν αναγνωρίστηκαν οι νέοι αυτοί μητροπολίτες, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν αντάρτες. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν τα Θεοφάνια, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη στον Χρυσόστομο για αντιποίηση αρχής. Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι την ημέρα του αγιασμού ο Αντρέας, σε συνομιλία που είχε με τον Χρυσόστομο, του είπε «αντάρτης εσύ αντάρτης και εγώ». Τέλος, άλλο ενδιαφέρον από τα παραλειπόμενα του ρεπορτάζ είναι ότι τότε, μέσα στον πανζουρλισμό, κάθισαν γυναίκες στην εξέδρα των επισήμων για πρώτη φορά από την εποχή του βασιλιά Γεωργίου Β’, ο οποίος είχε απαγορεύσει την παρουσία τους!

 123. Γς said

  35:
  Ο Αναξ, του Ανακτος, ο σύζυξ της Ανάσης

 124. Γς said

  121:

  Γιατί δεν έγιναν;

  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=702211

 125. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  106 >>τι ψάρια πιάνουν
  [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CXpkmJ1WwAAXvM4.mp4" /]

 126. sarant said

  124 Έγιναν. Η μαλακία (και είμαι επιεικής) βρίσκεται στο να παρουσιάζει κανείς τους βιασμούς σαν να είναι κάτι επιθυμητό («έχουν να δουν», «της προκοπής»)

 127. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CXpkmJ1WwAAXvM4.mp4" /]

 128. ΚΑΒ said

  Η Θ΄ ραψωδία της Ιλιάδας ονομάζεται «κόλος μάχη» : κολοβή, μισοτελειωμένη

 129. Γς said

  126: Λέμε και καμιά μαλακία πότε-πότε.

 130. sarant said

  128 Πράγματι, και απορώ πώς και δεν κάναμε πλάκα όταν ήμασταν μαθητές.

 131. IN said

  122: Συγγνώμη, να ρωτήσω κάτι άσχετο, με όλο το θάρρος: πώς γίνεται και βάζεις λινκ της εθνικής βιβλιοθήκης σε ψηφιοποιημένο «ΕΘΝΟΣ» όταν δεν υπάρχει στο κεντρικό μενού ένδειξη ότι υπάρχουν και ψηφιοποιημένα φύλλα της εφημερίδας αυτής στην ΕΒ;

 132. Γιάννης Ιατρού said

  123

 133. ΚΑΒ said

  130. Στα χρόνια μου κάναμε αποσπάσματα από την Α΄και Ζ΄ραψωδία . Τη Θ΄ ούτε την ξέραμε κι επομένως ούτε λόγος για λοπαίγνιο.

 134. ΚΑΒ said

  λογοπαίγνιο

 135. Spiridione said

  129. Πότε – πότε ή τρεις και λίγο;
  131. Αυτό το βρήκα τυχαία, αλλά ξέρω ότι με κάποιον τρόπο υπάρχει πρόσβαση παρότι δεν φαίνεται στην ΕΒ, μη με ρωτάς όμως περισσότερα 🙂 Πάντως και από το λινκ αυτό, αν αλλάξεις τους αριθμούς πάνω στη διεύθυνση μπορείς να πας σε όποιο τεύχος θες.

 136. sarant said

  131 Θα σου πω κατ’ ιδίαν 🙂

 137. Γς said

  136:

  ΙΝ με τη σειρά σου θα μας πεις [κατ’ ιδίαν];

 138. Γς said

  135:
  Το περίμενα.
  Αλλά ας όψεται ο Γιάννης Ιατρού που με αναγκάζει να υπερασπίζομαι τον τίτλο μου σχολιάζοντας επί παντός

 139. Γιάννης Ιατρού said

  131: Σωστά, 🙂 αλλά γίνεται με την εξής μεθοδολογία:
  βάζεις για σύνδεσμο το http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=125&dc=7&db=1&da=1966
  όπου τα bold σημαίνουν: 125 ==> ΕΘΝΟΣ
  και τα επόμενα 3 είναι η ημερομηνία ημέρα/μ’ηνας/έτος, εδώ 7 1 και 1966

 140. IN said

  136: Είναι η δεύτερη φορά που δίνεις αυτή την υπόσχεση, ελπίζω να την τηρήσεις αυτή τη φορά 🙂

 141. IN said

  135β και 139: ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις. Υπάρχουν, λοιπόν, κι άλλοι κωδικοί, εκτός από το 125=ΕΘΝΟΣ; (don’t push your luck, το λεν αυτό στο χωριό μου… 🙂 )

 142. Γιάννης Ιατρού said

  139: π.χ. 126 == ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 64 == ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 108 == ΕΜΠΡΟΣ κλπ. Υπάρχουν κι άλλα, try it!

 143. Avonidas said

  Οκ, ξαναστελνω το σχόλιό μου, που μάλλον χάθηκε:

  Έλεγα λοιπόν ότι θυμάμαι αμυδρά σε κάποιο αφιέρωμα μια γελοιογραφία (του Μητρόπουλου, ίσως; ), που απεικονίζει τη Δημοκρατία — με τον γνώριμο Φρυγικό Σκούφο — να διαβάζει το βασιλικό πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα και να μονολογεί: «ό,τι και να πω θάναι περιύβριση αρχής».

  Και αναρωτιόμουν αν κάποιος ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες ή θυμάται ποιανού είναι, κι ακόμη αν όντως φτιάχτηκε για το διάγγελμα με τα «μιάσματα», ή αναφέρεται σε κάτι άλλο (δεν είμαι καθόλου σίγουρος).

 144. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γλυκές μαντινάδες κυριολεκτικά

 145. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Για το 104, περί ευρηματικότητας, οι μαντινάδες-καραμέλες του 144.

 146. Πάνος με πεζά said

  @ 105 : Σωστά, δε φωτογραφίζουμε ενώ οδηγάμε, αλλά δε μπορώ (πλην εκείνης της αναπόφευκτης στάσης για τη γνωστή ανάγκη) να κατεβαίνω και συνέχεια ! Εξάλλου, το φτωχο-μπΑ(L)CATEL -πολύ καλό έχει βγει- δεν προσφέρεται και για τις καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες.
  Πάντως, η πολύ μικρή κίνηση του δρόμου, δεν το καθιστά επικίνδυνο.

  Και σκέψου, μια από τις παλιές φορές, αυτοκίνητο είχε πέσει στο γκρεμό επειδή ο οδηγός πήγε ν’ αλλάξει κασέτα, και «πήρε» και το τιμόνι προς το κασετόφωνο…
  Λέω ρε παιδί μου, και σας το’χω ξαναπεί, αν δε σκοτωθούνε, αν δε γκρεμιστούνε σπίτια, αν δεν πάθουν κάποια σοβαρή αρρώστια από κάτι, δεν προχωράει τίποτα προς το καλύτερο (γιατί οι κάθε μορφής κανονισμοί ασφαλείας είναι από τα πράγματα που προχωρούν μόνο προς το καλύτερο).

  Ακόμα δεν έχω διαβάσει τα του άρθρου, γιατί έχω μείνει με τις πρωϊνές εικόνες, τη ζαλάδα των στροφών αλλά και μια βουή στο κεφάλι, γιατί το αυτοκίνητο (και οι γάτοι στα ΚΤΕΟ το έχουν βρει από εδώ και δύο μήνες), θέλει αλλαγή σε ένα από τα δύο μπροστινά ρουλμάν.

  Τεχνική-φυσική ερώτηση λοιπόν : ποιο από τα δύο μπροστινά ρουλμάν, το δεξιό ή το αριστερό, θα χρειαστεί πρώτο αντικατάσταση;
  (άντε να βοηθήσω, για αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα).

 147. Alexis said

  #64: Πώς τα μετράς;
  Πιστεύω όχι ένα-ένα! 🙂

  #94:Το «αραία, αραία, να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα» λέγεται πως είναι μανιάτικο από τον καιρό του 1821
  Α, είναι τόσο παλιό; Ε τότε θα προέρχεται από πολεμικές αναμετρήσεις και όχι από πολιτικές συγκεντρώσεις.

 148. Pedis said

  […] Κυρίως κλοπές και τραύματα

  Όπως διευκρίνισε, η μεγάλη πλειονότητα των 32 εγκληματικών πράξεων που τεκμηριώθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία εκείνη τη νύχτα συνδέονταν με κλοπή και σωματικά τραύματα, ενώ τρία σχετίζονταν με σεξουαλικές επιθέσεις, αν και η αστυνομία δεν έχει ονόματα για να συνδέσει με αυτές τις πράξεις. Το σύνολο των καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις έχει φτάσει τις 121.

  Επίσης ανακοίνωσε πως από τα 31 πρόσωπα που ανακρίνονται, εννέα είναι Αλγερινοί, οκτώ Μαροκινοί, πέντε Ιρανοί και τέσσερις Σύροι. Ωστόσο, μεταξύ αυτών που διέπραξαν αδικήματα τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς βρίσκονται και δύο Γερμανοί πολίτες, ένας Ιρακινός, ένας Σέρβος και ένας Αμερικανός πολίτης. […]

  http://www.efsyn.gr/arthro/syllipseis-kai-apeiles-apelaseon-gia-tis-epitheseis-stin-kolonia

  Να ‘λεγε μόνο ο Γς καμιά μαλακία από μόνος του, εντάξει, αλλά, όχι σπάνια, άλλοι είναι εκείνοι που του δίνουν (ή του δείχνουν πώς να πάρει) τη σκυτάλη. (ΜπιΤιw, οι αναγνώστριες του ιστολογίου γιατί δεν παίρνουν θέση στα ελλεινά και κρύα κρυφο/φανερό-σεξιστικά σχόλια της μάτσοπλειοψηφίας; Τους έχουν χεσμένους ή έχουν, μοιρολατρικά, αποδεκτεί την κατάσταση;)

 149. Ανδρέας said

  148 τρολλάρεις ε;

 150. Pedis said

  # 149 – εγώ ή εσύ;

 151. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  148.>>Τους έχουν χεσμένους ή έχουν, μοιρολατρικά, αποδεκτεί την κατάσταση;)
  Αν προσέξεις, το πρώτο.»Γάιδαρος γκανίζει, ο κώλος του ανοίγει»
  Πάντως η Ιμμόρ, εξαιρετική σχολιάστρια εδώ, σταμάτησε να γράφει διαμαρτυρόμενη.

 152. 128, …Η Θ΄ ραψωδία της Ιλιάδας ονομάζεται «κόλος μάχη» : κολοβή, μισοτελειωμένη…
  130, …128 Πράγματι, και απορώ πώς και δεν κάναμε πλάκα όταν ήμασταν μαθητές….

  Ήταν δύσκολο!

 153. Ανδρέας said

  Προσπαθώ να θυμηθώ τα σχόλια που αναφέρεις γενικά.

 154. Ανδρέας said

  Το 153 απάντηση στο σχόλιο 150

 155. Γιάννης Ιατρού said

  152: Ήταν δύσκολο!
  Εμ, βέβαια. Αφού η Ιλιάδα γράφτηκε αφού είχαν αποφοιτήσει 🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  155: είχαν ==> είχαμε !

 157. Alexis said

  Θα συμφωνήσω (δυστυχώς) με το τέλος του σχολίου 148.
  Έχει χαθεί το μέτρο και στην ποσότητα και στην ποιότητα αυτών που γράφονται.
  Το σχόλιο 138 είναι ενδεικτικό αυτού του εκφυλισμού.

 158. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αυτή η Ραψωδία η Θ΄,είναι κρίσιμη για άλλη «μάχη», κόλο επίσης.
  Ο Δίας αφού ξέχεσε τους θεούς να μην χώνονται ούτε υπέρ Τρώων ούτε υπέρ Αχαιών, έφυγε στην Κρήτη,ανέβηκε στην Ίδη να παρακολουθήσει τη μάχη.Το ότι ανέβηκε στην Ίδη (και όχι στα Λευκά Όρη) δείχνει ποιο βουνό είναι ψηλότερο,αλλά μην το πείτε κι αποκολόσει ο πόλεμος 🙂

 159. sarant said

  148 Δεν νομίζω πως η πλειοψηφία κάνει σεξιστικά σχόλια. Το αντίθετο θα έλεγα.
  Ωστόσο, το θέμα καθαυτό είναι άξιο συζήτησης.

  143 Λοιπόν, είσαι τυχερός. Η γελοιογραφία είναι από την εποχή αυτή και τυχαίνει να την έχω. Μισό λεπτό.

  140 Ναι, αλλά πρέπει να μου το θυμίσεις κι εσύ.

 160. ΚΑΒ said

  152. Δύσκολο αλλά οὐχί δύσκολον.

 161. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 162. Πάνος με πεζά said

  Εντάξει, για 2-3 μέτρα διαφορά υψομέτρου (αν δεν έχουν το ίδιο), δε χάνεις στη θέα ! Αλλά ο Ψηλεορείτης σαφώς έχει πιο εύκολο ανέβασμα (κατοικημένα μέρη πολύ κοντά στην κορυφή), όχι;

 163. sarant said

  143 Μητρόπουλος, Βήμα 4-1-1966

 164. Γιάννης Ιατρού said

  160: Καλό, αλλά και δίσκολον

 165. Γιάννης Ιατρού said

  162: Ο αερομεταφερόμενος Δίας δεν θα είχε δυσκολία ως πρός αυτό Πάνο, αλλά βλέπεις ήταν το δέσιμο με τον τόπο που γενήθηκε 🙂

 166. Γιάννης Ιατρού said

  165: γενήθηκε ==> ανατράφηκε

 167. Γιάννης Ιατρού said

  166: Για να μην αδικήσουμε και το Λασίθι ….

 168. Πάνος με πεζά said

  Α propos, μια που για βουνά και τοπία μιλάμε ολημερίς, τον «Αντάρτη της Ειρήνης» στο οροπέδιο της Νίδας, τοn ξέρετε;

 169. Πάνος με πεζά said

  Τουλάχιστον τότε οι Γερμανοί μας αποζημίωναν, έστω και με κοτρώνες…

 170. Πάνος με πεζά said

  Kαι για να ολοκληρώσω το απαύγασμα των άσχετων αναρτήσεων (τι να σου κάνω Νοικοκύρη,ας μην έγραφες «και…όλα τα άλλα» !), να πω και την απάντηση για το ρουλμάν (@146).
  Τα ρουλμάν των μπροστινών τροχών ζορίζονται και φθείρονται από τις δυνάμεις της υποστροφικής τροχιάς του αυτοκινήτου, από τη φυγόκεντρο δύναμη, πιο απλά. Αυτό σημαίνει πως όταν στρίβουμε, από τα δύο ρουλμάν ζορίζεται αυτό της εξωτερικής, εκάστοτε, τροχιάς. Αν στρίβουμε δεξιά, ζορίζεται το αριστερό, και το αντίθετο.
  Δεδομένου ότι κατά Gauss, μετά από αρκετά χιλιόμετρα κίνησης του αυτοκινήτου θα περίμενε κανείς «ίδιο» αριθμό δεξιών και αριστερών στροφών (μιλάω για μικροστροφές υπό ταχύτητα, αυτές είναι που τα φθείρουν, γιατί εκεί υπάρχει και μεγάλη φυγόκεντρος), θα περίμενε κανείς να φθαρούν το ίδιο και τα δύο ρουλμαν.
  Αμ δε !
  Θα πρέπει να προσθέσετε σε αυτό που φαντάζεστε, έναν πάααρα πολύ μεγάλο αριθμό αριστερών στροφών (ελιγμών, πείτε το), προερχόμενο από τα προσπεράσματα, που στην Ελλάδα γίνονται από αριστερά. Κι αυτό δεν ισοσκελίζεται, γιατί η αριστερή εκτροπή για προσπέρασμα είναι συνήθως πιο απότομη από τη δεξιά επανείσοδο στην πορεία. Άρα περιμένετε να φθαρεί πρώτο το δεξιό ρουλμάν (όπως και σε μένα).
  Για να το καταλάβουμε, τσεκάρουμε αν «μουγκρίζει» το αυτοκίνητο (σαν από ξεφούσκωτο λάστιχο) μόλις πάρουμε, με κάποια σχετική ταχύτητα, ελαφρά το βάρος με το τιμόνι, δεξιά είτε αριστερά.

  (ξέρω, ξέρω, αν η γιαγιά μου είχε ρουλμάν, θα ήταν πλήμνη)

 171. Pedis said

  # 159 148 Δεν νομίζω πως η πλειοψηφία κάνει σεξιστικά σχόλια. Το αντίθετο θα έλεγα.
  Ωστόσο, το θέμα καθαυτό είναι άξιο συζήτησης.

  Σαφώς και όχι! Παρεξήγηση λόγω υπερβολικής έκφρασης. Χρησιμοποίησα το «ματσοπλειοψηφία» με την έννοια, ότι δηλ. η πλειοψηφία των σχολιαστών είναι άνδρες κι όχι ότι είναι κατ’ ανάγκην σεξιστές (αν και σπάνια παρουσιάζονται διαμαρτυρίες στα -παιδαριώδη και κακάχαζό-σεξιστικά σχόλια).

  Πάντως, αξιζει να το συζητηθεί (και για να διαπιστώσουμε πόση σκατοσεξίλα έχει τρυπώσει στον καθένα μας …)

 172. Avonidas said

  #159, #163: Ευχαριστώ! Είμαι σίγουρος ότι την είχα δει σε κάποιο ένθετο (της Ελευθεροτυπίας, νομίζω) μερικά χρόνια πριν, μαζί με άλλες γελοιογραφίες και άρθρα πολλών ανθρώπων των γραμμάτων. Το γενικό κλίμα των γραφομένων ήταν έντονη αποδοκιμασία για το νερό στο μύλο του εθνικού διχασμού που (ξανα)ριχνε η Αυλή, στα καλά καθούμενα και χωρίς πραγματικό λόγο.

  Βεβαίως, ενάμισι χρόνο αργότερα, όλα αυτά ξαναγύρισαν σαν κακόγουστη, μακάβρια φάρσα, και μας κατσικώθηκαν για 7 χρόνια. (Λέω «μας», τρόπος του λέγειν, καθώς δεν ήμουν ούτε ιδέα τότε — εκτός κι αν πιστέψουμε τον Πλάτωνα 😉 )

 173. sarant said

  171 Ok, εντάξει.

  170 Βαθιά νερά 🙂

 174. Γιάννης Ιατρού said

  170: από τα προσπεράσματα, που στην Ελλάδα γίνονται από αριστερά

  Μην είμαστε και τόσο σίγουροι!

 175. Γς said

  146:
  >είχε πέσει στο γκρεμό επειδή ο οδηγός πήγε ν’ αλλάξει κασέτα, και «πήρε» και το τιμόνι προς το κασετόφωνο

  Ο άλλος είχε βάλει το μβρό του στο τιμόνι όταν αναγκάστηκε ξαφνικά να γυρίσει το τιμόνι [και το μωρό].

  Εγώ πήγα ν αλλάξω σταθμό στη φορητή TV και τιμόνι πάλι και τα πήρα στο χέρι σπασμένη κεραία κλπ.
  Αλλά κόντεψα να σκοτωθώ κάποτε όαν έχασα το τιμόνι όταν πήγα να βγάλω το σακάκι μου.

 176. Γς said

  148 @ Pedis

  >Να ‘λεγε μόνο ο Γς καμιά [μπιπ]

  Τι νασου πω ρε κωλοPedi

 177. Γς said

  151:

  Μην χάσεις εσύ!

 178. Γς said

  176:

  Αντε ανακαλώ

  ΚαλοPedi

 179. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  177. 🙂

 180. Γς said

  157:

  Μπράβο, Alexis!

  Και έκφυλος έ;

 181. Γιάννης Ιατρού said

  Συγκεντρωτικά, η πρώτη 10άδα, επί 1241 σχολίων και 103 σχολιαστών

  01/01/2016 – 08/01/2016 (00:56 9/1)
  Rang Name # Comments % Comments
  1 Γς 182 14,60%
  2 Γιάννης Ιατρού 155 12,50%
  3 sarant 101 8,15%
  4 ΕΦΗ-ΕΦΗ 81 6,53%
  5 Πάνος με πεζά 62 5,00%
  6 Σκύλος 47 3,79%
  7 spiral architect 40 3,23%
  8 leonicos 34 2,74%
  9 gpoint 33 2,66%
  10 Νέο Kid Home & 28 2,26%
  L’Errance d’Arabie

 182. Γς said

  Κι ευτυχώς που υπάρχει το ραδιόφωνο, κι ο Πετρίδης και το αφιέρωμά του στον Sinatra τώρα, στον ΒΗΜΑ FM.

 183. Γς said

  181:

  Μπράβο Γιάννη.
  Βλέπω συστηματικά κταγράφεις την κατάσταση.
  Εβαλες πλώρη να μου πάρεις τα σκήπτρα!

  Να αυξήσω λίγο τη διαφορά για να πάρω καμιά ολιγόωρη άδεια 🙂

 184. Γιάννης Ιατρού said

  κι εδώ, πιό όμορφα, μιάς και η πόρσε δεν επιτρέπει πίνακες αφ΄ εαυτού 🙂

 185. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, επιτρέψατέ μοι να εκφρασθώ ελευθέρως επί της παρούσης αναρτήσεως, χωρίς την απειλήν νέας πορτοκαλιάς κάρτας

  1) ΕΡΩΤΩ: Με την σοφίαν των 50 ετών που έχουσι παρέλθει από την γελοιογραφίαν του Μπόστ, τί πιστεύετε; Εδικαιώθη ή όχι ο Διευθυντής του Βασιλικού Γραφείου, Κ. Χοϊδάς; Είναι ο Κομμουνισμός μίασμα; Ασφαλώς και είναι εις όλον τον πεπολιτισμένον κόσμον, πλήν του χρεοκοπημένου Ρωμέικου, όπου χαίρει μεγίστης εκτιμήσεως επειδή πρεσβεύει την Κοινοκτημοσύνην και το μίσος προς το Κέρδος, όπως ακριβώς και η Ορθόδοξος Εκκλησία!.. Πηγαίνετε να ειπήτε εις ΗΠΑ, Τσεχίαν, Ουγγαρίαν, Αγγλίαν κλπ. ότι ο Κομμουνισμός ΔΕΝ είναι μίασμα και θα σάς κλείσουν αμέσως εις το τρελάδικον…

  2) Επειδή ο κ. Σαραντάκος είναι άσχετος με τα εκκλησιαστικά, τον πληροφορώ ότι ο αγαπημένος του Μπόστ έχει γράψει ποίημα διά τον Αρχιεπίσκοπον της Χούντας, Ιερώνυμον Κοτσώνην, το οποίον κάμνει θραύσιν εις όλας τας εκκλησιαστικάς Ιστοσελίδας που ελέγχει η Μεταλληνική Κλίκα:

  Το ποίημα (ίσως πρόκειται διά γελοιογραφίαν, αλλά δι’ αυτό θα μάς διαφωτίση ο γνώστης κ. Σαραντάκος) του Μπόστ εδημοσιεύθη εις τας 3 Ιουνίου 1979 εις την «Κυριακάτικον Ελευθεροτυπίαν» και ειρωνεύεται τον Κοτσώνην επειδή εφόρεσε φράγκικα ράσα!.. ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ, κ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ: Τϊ δουλειά είχεν ο Μπόστ να αγανακτήση με τον πρώην Αρχιεπίσκοπον της Χούντας, επειδή εφόρεσε φράγκικα (ρωμαιοκαθολικά) ράσα και να τον επαινή σήμερον η Μεταλληνική κλίκα; Μήπως ήτο κρυφοχριστιανούλης και ο αγαπημένος σας Μπόστ και μάς το αποκρύπτετε, αγαπητέ κ. Σαραντάκο;

  3) Περαίνω με δύο ειδήσεις επί του Πιεστηρίου, διά να αντιληφθήτε εις ποία ύψη κρετινισμού έχει οδηγήσει το Ρωμέικον η συνεχιζομένη συνεργασία των Γαλιλαίων με τους Μπολσεβίκους: Προ ολίγου, η χριστιανοπούλα Μέρκελ εδήλωσεν ότι θα απελαύνεται αυθωρεί και παραχρήμα από την Γερμανίαν κάθε Σύρος πρόσφυξ που διαπράττει ακόμη και πλημμέλημα! (ποινή κάτω των 3 ετών). ΕΡΩΤΩ: Αν είχε αναγγείλει κάτι παρόμοιον η Κυβέρνησις εις το Ρωμέικον, δεν θα έβγαιναν όλοι και θα ωμίλουν διά Ρατσισμόν, ανάλγητον απόφασιν κλπ; (Μή ξεχνάτε ότι εν Ελλάδι, οιοδήποτε κακούργημα και αν τελέση ο λαθροπρόσφυξ, απαγορεύεται εκ του Νόμου η απέλασίς του!) Διατί οι Γερμανοί που απελαύνουν τους πρόσφυγας ακόμη και διά πλημμέλημα ΔΕΝ είναι Ρατσισταί, ενώ ημείς είμεθα αν το πράξωμε;

  Δείτε, επίσης, τί συμβαίνει εν Γαλλία και ουδείς έβγαλεν άχναν: Όπως καταγγέλλει ο Φερχόφσταντ (πρόεδρος των Φιλελέδων εν Ευρωκοινοβουλίω), η Γαλλία του Διαφωτισμού απηγόρευσεν εις όλας τας ΜΚΟ να έρχωνται εις επαφήν με τους Πρόσφυγας!.. Φαντάζεσθε ότι θα ημπορούσε να ληφθή μία παρομοία «ρατσιστική» απόφασις εις το Ρωμέικον; Όχι, βεβαίως… Εδώ τηρούμε βλακωδώς την εντολήν του Ραββίνου Χριστού «εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με» (Ματθ. 25,36)…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  183: ¨οχι ρε Γς, μην ανησθχείς. Δεν σε συναγωνίζομαι. Είχα απλά λίγο περισσότερο κενό χρόνο από συνήθως τις τελευταίες εβδομάδες :). Το ποσοστό μου θα πέσει σε λίγο…

 187. Γς said

  Χμμμ
  Με την γραφίδα παρα πόδας;

 188. Γς said

  παρα πόδα!

 189. Γιάννης Ιατρού said

  Αδίκησα τον Κίντο στο προηγούμενο, εδώ το update

 190. Γιάννης Ιατρού said

  Και το επόμενο στο τέλος της άλλης εβδομάδας 🙂 Γς!!!

 191. Γς said

  Και με τούτα και με τα άλλα μου βγήκες δυο πόντους μπροστά

 192. Γς said

  Δεν πειράζει όμως. Αναπλήρωσα την διαφορά

 193. Γιάννης Ιατρού said

  Γς, πεσκέσι 🙂

 194. Γς said

  Τι πεσκέσι;

 195. Γς said

  ποθ το θυμήθηκες το πεσκέσι [κότα;]

  http://caktos.blogspot.gr/2015/09/blog-post_25.html

 196. Γιάννης Ιατρού said

  189: Τα ποσοστά επί 1253 σχολίων, συνολικά

 197. Γς said

  Φυού!!

 198. Γς said

  Φυού!! – Φτού!

 199. Pedis said

  «Ξαφνιάζει η ζήτηση για το επανεκδοθέν βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου» »
  http://www.avgi.gr/article/6167193/xafniazei-i-zitisi-gia-to-epanekdothen-biblio-tou-xitler-o-agon-mou-

  Εσάς σας ξαφνιάζει η «ζήτηση» (μετά από τόση διαφήμιση και φραμπαλά) των 15000 αντιτύπων που, λεει ο εκδοτικός οίκος ότι, παραγγέλθηκαν (κι άλλη διαφήμιση ντε) σε μία χώρα 80 εκ. κατοίκων ή ότι έγινε άκριτα και χαζά και κουτοπόνηρα (γι άλλη μία φορά) είδηση;

  Και δηλαδή δεν είναι αηδιαστικό να θεωρούν τον κάθε μαλάκα, τόσο μαλάκα, που δήθεν τον προστατεύουν, με την κριτική έκδοση, από τις διαβολές του «σατανά»;

  Πληροφοριακά, στο μεταξύ, η Μπίλντ κυκλοφορεί χωρίς κριτική έκδοση.

 200. Pedis said

  “This continent had to be won. We need not waste our time in dealing with any sentimentalist who believes that, on account of any abstract principle, it would have been right to leave this continent to the domain, the hunting ground of squalid savages. It had to be taken by the white race.”

  επιτρέπεται από τη σουηδική ακαδημία … να γίνει κριτική έκδοση των απάντων του συγγραφέα του παραπάνω χωρίου;

 201. Pedis said

  Να το σπρώξουμε λίγο ακόμη, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το γκουγκλίσει κανείς στα τυφλά …

  “I don’t go so far as to think that the only good Indian is the dead Indian, but I believe nine out of every ten are, and I shouldn’t like to inquire too closely into the case of the tenth. The most vicious cowboy has more moral principle than the average Indian.”

  του ιδίου και κατόχου νόμπελ ειρήνης …

 202. Γς said

  Δεν γνώριζα ότι είχε πάρει και το Νόμπελ ειρήνης του 1906

 203. Γς said

  Ο Theodore Roosevelt

 204. 170, … πολύ μεγάλο αριθμό αριστερών στροφών (ελιγμών, πείτε το), προερχόμενο από τα προσπεράσματα, που στην Ελλάδα γίνονται από αριστερά. Κι αυτό δεν ισοσκελίζεται, γιατί η αριστερή εκτροπή για προσπέρασμα είναι συνήθως πιο απότομη από τη δεξιά επανείσοδο στην πορεία…..

  Εδώ συναντάμε ένα κλασικό παράδειγμα του πώς
  όλοι, ουσιαστικά, κάνουμε πολλές κινήσεις σωστά, χωρίς να το σκεφτούμε,
  ενώ οι περισσότεροι μπερδευόμαστε αν πρέπει να το σκεφτούμε.
  Εύκολο πειραματάκι, λοιπόν: Νοερή αλλαγή λωρίδας.

  Κλείνουμε τα μάτια, πιάνουμε νοερά με τα χέρια ένα εικονικό τιμόνι μπροστά μας,
  και κάνουμε αμέσως με τα χέρια μας τις κινήσεις που θα κάναμε
  για να αλλάξουμε λωρίδα
  αν οδηγούσαμε αυτοκίνητο.
  Πάμε λοιπόν αμέσως, χωρίς πολλή σκέψη!

  Τέλειωσε το πείραμα;
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Συγχαρητήρια, μόλις στουκάρατε!
  Όπως κι εγώ, και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κάνουν το πείραμα.

  Διότι – στοιχηματίζω την ημίσειαν περιουσίαν μου –
  έστριψες το τιμόνι αριστερά, και μετά το ίσιωσες,
  οπότε βγήκες απ’ τον δρόμο.

  Προφανώς, ο σωστός ελιγμός είναι
  αφού στρίψεις το τιμόνι
  την πρώτη φορά αριστερά*,
  την επόμενη το στρίβεις δεξιά,
  και μετά το ισιώνεις
  ,
  για να μείνεις στον (ίσιο) δρόμο.

  Το προσπέρασμα, λοιπόν, περιλαμβάνει δύο διαφορετικά S (αριστερό και δεξιό),
  όχι δύο διαφορετικά τόξα.
  (Τα δύο τόξα του καθενός από τα δύο S είναι ουσιαστικά ίδια.)

  Οπότε εικάζω πως η φθορά των ρουλεμάν από προσπεράσματα είναι μάλλον συμμετρική.

  (Δεν είναι εδώ κι ο Μπουλάς, που ήξερε από ρουλεμάν καλύτερα…)
  _________________
  * Κοίτα να δεις τι βγήκε… 🙂

 205. Γιάννης Ιατρού said

  204: Καλά, είσαι απίθανος, ειδικά με το * 🙂 🙂

 206. Pedis said

  It should be possible for us to control this region to the East with two hundred and fifty thousand men plus a cadre Of good administrators. Let’s learn from the English, who, with two hundred and fifty thousand men in all, including fifty thousand soldiers, govern four hundred million Indians.

  The struggle we are waging there against the Partisans resembles very much the struggle in North America against the Red Indians. Victory will go to the strong, and strength is on our side. At all costs we will establish law and order there.

  Καλά, αυτά θα τα ξερει απέξω μέχρι και ο καιάδας …

  Ο θαυμασμός, θαυμασμός και αναγνώριση των δασκάλων του, δημόσια και χωρίς μισόλογα.

  Γκαρσόν, μία κριτική έκδοση παρακαλώ και περιποιημένη για το μημουάπτου κοινό μας.

 207. 205, Στούκαρες; 🙂

 208. Γιάννης Ιατρού said

  207: άσε

 209. gpoint said

  Καλημέρα

  Παρακολουθώ τον ανταγωνισμό για τα πρωτεία και αναφωνώ…

  Ναι ρε, ΠΑΟΚ !!!

 210. Γς said

  206:
  Tischgespräche im Führerhauptquartier

 211. Γς said

  Φτου! κακά!

 212. Γς said

  209:
  Καλημέρα Πσαρά με τον μΠάοκ σου!

 213. Γς said

  189:

 214. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  To «μέσο» όχημα κάνει ΠΟΛΥ περισσότερες δεξιόστροφες στροφές απότι αριστερές. Οπότε η δεξιά πλευρά του steering system γενικά,φθείρετε γρηγορότερα από την αριστερή.

 215. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  214. Eπιπροσθετως, η δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου (για αριστεροτίμονα μιλάμε πάντα) καταπονείται περισσότερο από λακούβες, κράσπεδα κ.λ.π.

 216. sarant said

  204 Mιχάλη, εντυπωσιάστηκα. Φοβάμαι μήπως την επόμενη φορά που θα πιάσω τιμόνι, αρχίσω να παρακολουθώ τις κινήσεις μου -και το στουκάρω πουθενά.

  Γιάννηδες, όχι στο κυνήγι των σχολίων, ζήτω η φιλία των σχολιαστών -αν σας λέει κάτι το σύνθημα.

 217. Γς said

  216 β:

  Αχ, βρε αφεντικό. Στημένο είναι το κυνήγι των σχολίων, που ψαρώσατε όλοι.
  Σικέ.

 218. Πάνος με πεζά said

  @ 204 : Όχι Μιχάλη, δεν είναι ουσιαστικά ίδια τόξα. Σκέψου πόσο πιο απότομα «πεταγόμαστε» πίσω από τον κ@@@ του προπορευόμενου αυτοκινήτου (το προσπέρασμα θέλει αποφασιστηκότητα), ενώ μόλις τον περάσουμε, δεν τον «κλείνουμε» απότομα κάνοντας αντίστοιχη κίνηση (παρά μόνο αν έχουμε κάνει κακή εκτίμηση και πάμε για μετωπική). Δες το στο επόμενό σου προσπέρασμα. Σκέψου επίσης ότι στον αριστερό ελιγμό συνήθως κατεβάζουμε και ταχύτητα, άρα μεταφέρουμε απότομα και παραπάνω ισχύ στο ρουλεμάν.

  Σου έχω όμως άλλο : οδηγώ μηχανή, κρατάω φυσικά με το δεξί χέρι τη δεξιά μανέλα, με το αριστερό την αριστερή, έχω και μια σχετικά μιχρή ταχύτητα, και θέλω να κάνω ελαφρά απόκλιση (μικροελιγμό), π.χ. προς τα αριστερά (κάτι σαν τα rudder pedals των αεροπλάνων).

  Ερώτηση : την αριστερή μανέλα την τραβάω ή τη σπρώχνω;

  Για να μην το κουράσουμε, αν και φαίνεται περίεργο, θα σπρώξω ελαφρά την αριστερή μανέλα. και λόγω στροβοσκοπικού φαινομένου, θα γίνει μικρή εκτροπή προς τ’ αριστερά (σε δεύτερη φάση, αλλά ανεπαίσθητα δεύτερη…). Βεβαίως, πρέπει να έχεις οδηγήσει μηχανή για να το διαπιστώσεις.

  @ 214, 215 : Οι λακούβες κλπ. δε μεταφέρουν πλάγιες δυνάμεις, όπως οι στροφές υπό ταχύτητα. Φθείρουν άλλα πράγματα. Σκέψου ότι το ρουλμάν περιστρέφεται στο κατακόρυφο επίπεδο, και ταυτόχρονα δίνω στροφές στο αυτοκίνητο. Από αυτό φθείρεται. Είναι σαν να γυρίζει ένας δίσκος πικάπ και ταυτόχρονα να τπν «πατάω» προς μια μεριά.

 219. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  218. Το ότι ένα αυτοκίνητο κάνει περισσότερες δεξιές στροφές είναι δεδομένο . Το ότι τα δεξιά ρουλεμάν,λάστιχα,ακρόμπαρα κ.λ.π. φθείρονται γρηγορότερα ,επίσης. Σου το διαβεβαιώνω ως συγκοινωνιολόγος.

 220. Γς said

  218:

  >και θέλω να κάνω ελαφρά απόκλιση (μικροελιγμό), π.χ. προς τα αριστερά (κάτι σαν τα rudder pedals των αεροπλάνων).

  για να καταλαβαίνουμε κι εμεις οι πιλότοι

 221. Σωτήρς said

  185, Βάταλε
  Η Μέρκελ δεν είπε ότι «κάθε Σύρος πρόσφυξ» θα απελαύνεται έστω και σε περίπτωση πλημμελύματος. Δεν διευκρίνησε εθνικότητα, ούτε είπε για πρόσφυγες.
  Αχ γέροντα πολύ ΠρώτοΦλέμμα διαβάζεις. Θα ξεκουτιάνεις.

 222. Πάνος με πεζά said

  @ 219 : Ναι βρε παιδί, αλλά μιλάμε για μικρές στροφές υπό μεγάλη ταχύτητα, όχι να γυρίζουμε τα τετράγωνα της πόλης.

 223. Πάνος με πεζά said

  Όσο για τα rudder pedals, κάνουν μικρή μετατόπιση «βάρους» προς την αντίστοιχη πλευρά, ώστε να «διορθώνει» ο πιλότος, χωρίς κινήσεις του πηδαλίου, που φέρνουν πιο απότομα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται κατά την προσγείωση.

 224. Παλιοσειρά said

  @94

  Νικοδεσπότη, στα Ιστορικά Ανέκδοτα του Βλαχογιάννη (σελ. 164) διαβάζω ότι σύμφωνα με προφορική μαρτυρία,

  «Ο Αθηναίος οπλαρχηγός Λέκκας συνείθιζε να λεη στα παληκάρια του με την Αθηνιώτικη διάλεχτό του
  – Αραία, αραία και μακρέα
  για να φαινώμαστε καμιά κατοσταρέα»
  (κράτησα την ορθογραφία, εκτός από τόνους πνεύματα, και υπογεγραμμένες)

  Οπωσδήποτε λοιπόν η έκφραση ήταν κοινόχρηστη.

 225. sarant said

  224 Α, ενδιαφέρον. Ναι, πρέπει να ήταν κοινόχρηστη έκφραση

 226. 218, …@ 204 : Όχι Μιχάλη, δεν είναι ουσιαστικά ίδια τόξα. Σκέψου πόσο πιο απότομα «πεταγόμαστε» πίσω από τον κ@@@ του προπορευόμενου αυτοκινήτου (το προσπέρασμα θέλει αποφασιστηκότητα), ενώ μόλις τον περάσουμε, δεν τον «κλείνουμε» απότομα κάνοντας αντίστοιχη κίνηση…

  Μα το πέταγμα αριστερά και το κλείσιμο δεξιά δεν είναι δύο τόξα, είναι δύο S!
  Το πρώτο S κανονικό, και το δεύτερο ανάποδο, ας το πούμε Z ή 2!*
  Τα δύο τόξα του S είναι ουσιαστικά ίδια μεταξύ τους**,
  όπως και τα δύο τόξα του Ζ.
  (Αυτό που λες είναι ότι το S είναι διαφορετικό από το Ζ, που είναι σωστό.)

  Για να τα δεις, φαντάσου ότι παρακολουθείς τον γρήγορο στο προσπέρασμα από ψηλά, με ελικόπτερο:
  Τι βλέπεις;

  Ακριβώς!

  ______________
  * Τώρα που το σκέφτομαι, το προσπέρασμα είναι ο ελιγμός
  Sig-Ζag: Ξεκινάει με Sig (το S) και τελειώνει με Zag (το Z)!

  ** Πρόκειται για τοξική συνείδηση!
  🙂

 227. Πάνος με πεζά said

  Σκέψου πόσο γρήγορα και απότομα πετάς την προβολή του 1.60m πλάτους του αυτοκινήτου σου έξω (αριστερά) από την προβολή του 1.60m πλάτους του μπροστινού, και πόσο πιο αργά την επαναφέρεις μπροστά του, για να «ξαναταυτιστούν». (Μιλάω για το προσπέρασμα που ακολουθείς κάποιον, όχι που θα τον δεις 200 μέτρα μπροστά σου να κινείται με μικρότερη ταχύτητα – εκεί έχεις δυο ωραίους πολύ ανοιχτούς συμμετρικούς ελιγμούς).

 228. Ιάκωβος said

  Για να επιστρέψουμε στο θέμα, η παραποίηση της ιστορίας είναι κάτι που πραγματικά δεν μπορεί να αποφύγουν οι επίσημες αφηγήσεις, ιδίως οι ιδρυτικές εθνών και κρατών.

  Αυτό από αρχαιοτάτων. Ο Τρωικός πόλεμος ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Όλες οι Ινδοευρωπαικές παραδόσεις βάζουν στην αρχή της μυθολογίας τους μια μεγάλη μάχη,πχ την ναρπαγή των Σαβίνων ή τη μάχη της Κουρουξέτρα στη Μαχαμπαράτα, για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη δούλων ή την υποδεέστερη θέση των γυναικών. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό αντανακλά το γεγονός οτι Ινδοευρωπαίοι ήταν αρχικά πολεμιστές που υποδούλωσαν περιοχές με αγροτικό πληθυσμό.

  Τα σύγχρονα χρόνια ομοίως η επίσημη Ιστορία είναι γεμάτη ψέμματα.

  Δε μαθαίνουμε πχ οτι οι Κολοκοτρωναίοι και οι κλέφτες του Μωριά που είχαν ρημάξει τις περιουσίεςτων νοικοκυραίων, είχαν διωχτεί από τις ενωμένες δυνάμεις Ελλήνων και Τούρκων το 1815.
  Ούτε ότι οι αρματολοί ήταν επίσημα αναγνωρισμένα όργανα της Οθωμανικής εξουσίας και μάλιστα το πόστο το κληροδοτούσαν στα παιδιά τους.

 229. Ιάκωβος said

  Το πιο ωραίο το είδα σε μια κινέζικη ταινία, (Η Ίδρυση Mιας Δημοκρατίας) που έγινε για να τιμηθούν τα 50 χρόνια της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και που πρέπει να είμαι ο μόνος Έλληνας που την είδε. Οι ταλαίπωροι οι σεναριογράφοι έπρεπε αφενός να εξάρουν το ρόλο του ιδρυτή, του Μάο, αλλά από την άλλη να μην θίξουν τη μετά από 50 χρόνια κατρακύλα της Κίνας στον καπιταλισμό τύπου άγριας δύσης.
  Οπότε έβαλαν μια σκηνή, που δείχνει το Μάο να πηγαίνει να αγοράσει σπίρτα.
  Αφού είχε πια σοσιαλισμό, οι μαγαζάτορες φοβήθηκαν να ανοίξουν και ο Πρόεδρος δεν μπορούσε να κάνει το τσιγαράκι του. Εκεί λοιπόν, ο Τιμονιέρης φαίνεται να βγάζει ένα λογύδριο, για το πόσο χρήσιμοι είναι οι καπιταλιστές στη Νέα Κίνα, γιατί «εμείς οι κομμουνιστές δεν έχουμε ιδέα από οικονομία» . Μετά μαζί με τον Τσου Ενλάι και άλλους τραγουδάνε μεθυσμένοι τη Διεθνή, ενώ κάτι παιδάκια απέξω τους κοιτάνε απορώντας.

  Κι σε μια άλλη Κινέζικη ταινία με τη ζωή του Τσου Ενλάι, κρατική επίσημη παραγωγή, (αυτή δεν πρέπει να την είδαν ούτε οι Κινέζοι) του πλέκουνε ένα τέτοιο εγκώμιο που στο τέλος τον βγάζουνε Άγιο. Τον δείχνουν να είναι ο κινητήριος μοχλός που σταμάτησε το δολοφονικό Άλμα προς τα μπρος του Μάο, πράγμα που είναι εντελώς ψέμα. Παρατήρησα οτι πολλά από εκείνα που τον βάζουν να κάνει και να λέει, στην πραγματικότητα αποδίδονται στον Λιου Σάο Σι και τον Πεγκ Τε Χουάι.

  Και αναρωτήθηκα γιατί ξαφνικά τόσος έρωτας με τον Τσου. Μετά θυμήθηκα ότι ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας, ο Λι Πεγκ ήταν θετός γυιός του. Οπότε εξηγούνται όλα.

 230. 227,
  Θα μας κορνάρει επίμονα ο Νικοκύρης
  για την κατάχρηση που κάνουμε,
  αλλά να το πάρει το ποτάμι: 🙂

 231. Γιάννης Ιατρού said

  230: Όλα τα λεφτα!
  Με Πεζώ 🙂 αλλά και το Ν*

 232. Πάνος με πεζά said

  Χα χα χα ! Παραδίνομαι !
  (το λαθάκι, που κι εγώ ίσως δεν το είπα καλά, είναι ότι στον πρώτο ελιγμό ζορίζεται μόνο το δεξιό μέχρι την επαναφορά στην ευθεία, κι όχι μισό το ένα και μισό το άλλο. Ανάποδα, στον ηπιότερο δεύτερο)

 233. Πάνος με πεζά said

  Φαντάσου το σαν πλευρά καραβιού που μπατάρει, μέχρι να έρθει στην ευθεία.

 234. sarant said

  230 Πολύ γέλασα!

 235. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Αρχιτέκτονα (39β),

  ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Χάικο Μάας έκρινε ότι οι μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ήταν προσχεδιασμένες.
  Κατόπιν τούτου, παίρνω πίσω την απλοϊκή απάντησή μου (41).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: