Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νεοδημοκρατικά μεζεδάκια πάλι

Posted by sarant στο 9 Ιανουαρίου, 2016


Τον ίδιο τίτλο (χωρίς το «πάλι» όμως) είχαμε και πριν από τρεις εβδομάδες, στο αντίστοιχο άρθρο πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία. Αύριο γίνεται ο δεύτερος γύρος, και τώρα οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν περιοριστεί σε δύο μονομάχους, τον παραδοσιακό Βαγγέλη και τον εκσυγχρονιστή Κούλη. Κρίνοντας από τα δείγματα γραφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από την άκρως πολιτικάντικη δημόσια επικοινωνία του, νομίζω ότι η εκσυγχρονιστική εικόνα που προβάλλει είναι προσχηματική και επίπλαστη -αλλά βέβαια, από πίτα που δεν τρώω, δεν με νοιάζει αν θα καεί ή αν θα γίνει περιζήτητη.

Επιπλέον, παρά τον τίτλο, κανένα από τα (όχι και πολλά, διότι έπεσαν δουλειές) μεζεδάκια της πιατέλας δεν αναφέρεται στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Ωστόσο, αυτό δεν σας εμποδίζει να σχολιάζετε, να κάνετε προγνωστικά, ακόμα και να σχολιάσετε τα αποτελέσματα όταν βγουν αύριο (ή όποτε βγουν, μια και η ΝΔ δεν έχει ως τώρα και πολύ καλές επιδόσεις στα διαδικαστικά της).

* Να ξεκινήσω όμως με κάτι που μου έτυχε τις προάλλες. Ήμουν στη Στουρνάρα και ήθελα να αγοράσω ένα στικάκι, οπότε πήγα στο Πλαίσιο, όχι και πολύ έξυπνη κίνηση διότι ήθελα μόνο ένα στικάκι. Ανέβηκα λοιπόν στον δεύτερο όροφο για να το πάρω και μετά κατέβηκα στο ισόγειο για να πληρώσω, και στάθηκα στην ουρά. Όταν ήρθε η σειρά μου, ο υπάλληλος με ρώτησε αν θέλω απόδειξη ή τιμολόγιο και ύστερα μού ζήτησε «ένα τηλέφωνο».

Επειδή ανάλογη στιχομυθία είχε γίνει και με τον προηγούμενο στην ουρά ήμουν προετοιμασμένος, οπότε απάντησα ήρεμα «Δεν έχω». «Δεν έχετε;» με ρώτησε κάπως έκπληκτος ο υπάλληλος. «Όχι. Η κρίση, βλέπετε…» του είπα.

Η απορία μου πάντως είναι σε τι χρειάζεται το τηλέφωνο του πελάτη για τόσο ασήμαντες αγορές -για την εγγύηση;

* Πολλές φορές έχουμε γράψει για τις «σορούς» που σχεδόν σαν να βγήκε φιρμάνι έχουν αντικαταστήσει στη δημοσιογραφική γλώσσα τα «πτώματα», μια λέξη που κοντεύει να μετατραπεί σε ταμπού, οπότε δεν έχει νόημα να σταχυολογώ τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται καταχρηστικά κατά τη γνώμη μου η «σορός» εκεί που (πάλι κατά τη γνώμη μου) ταιριάζει περισσότερο το «πτώμα».

Ωστόσο, το τελευταίο πολυμαργαριτάρι από την Καθημερινή αξίζει να ανθολογηθεί. Ο τίτλος του άρθρου για την ανεύρεση τεσσάρων πτωμάτων μεταναστών στους Φούρνους είναι: Οι σοροί τεσσάρων πτωμάτων εντοπίστηκαν στους Φούρνους. Μάλλον σε αβλεψία του υλατζή πρόκειται, αλλά και πάλι είναι ενδεικτικό του ότι η λέξη «σορός» δεν έχει το ίδιο βάρος με τη λέξη «πτώμα».

Το χαρακτήρισα πολυμαργαριτάρι εξαιτίας των εισαγωγικών: εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού στη διάρκεια περιπολίας σε θαλάσσιες περιοχές στους «Φούρνους».

Προφανώς ο συντάκτης σκέφτηκε πως αν δεν βάλει τα εισαγωγικά θα σκεφτούμε τους φούρνους που πουλάνε ψωμί.

* Σε ένα άρθρο της Αυγής για τον τουριστικό Αγιοβασίλη διάβασα ότι ο Δεκέμβριος ονομάζεται στα φιλανδικά «Τζουλουκού», δηλαδή «μήνας των Χριστουγέννων».

Πράγματι, ο Δεκέμβρης στα φινλανδικά λέγεται Joulukuu, αλλά αυτό δεν προφέρεται Τζουλουκού. Παλιότερα δεν θα το επισήμαινα, διότι δεν έχω την απαίτηση από τον συντάκτη να γνωρίζει τη φινλανδική φωνητική, αλλά στις μέρες μας υπάρχουν ιστότοποι που σου δίνουν την προφορά λέξεων σε κάθε γλώσσα, και από εκεί βρίσκουμε ότι η προφορά είναι (περίπου) «Γιόουλουκου».

Καλό είναι να προσπαθούμε να μεταγράφουμε τις εξωτικές λατινόγραπτες λέξεις (διότι ο αναγνώστης θα έρθει σε τρίδιπλη αμηχανία μπροστά στο Joulukuu), αλλά ας το κάνουμε σωστά.

mega* Ενδιαφέρον σουπεράκι στο Μέγκα:

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΔΥΟ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ.

Και γεννιέται το ερώτημα, ποιος ή τι σκότωσε τους δύο στην καφετέρια: το ανθρωποκυνηγητό ή το Τελ Αβίβ;

* Tώρα με τις γιορτές βαρεθήκαμε να λέμε «χρόνια πολλά», και κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να τονίσουν τη μοναδικότητα της γλώσσας μας ή της φυλής μας.

Γράφτηκε λοιπόν, και μάλιστα σε πανεπιστημιακή λίστα συζήτησης, ότι «η ευχή «Χρόνια Πολλά» είναι μια καθαρά ελληνική ευχή –δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα- που διαμορφώθηκε στη βυζαντινή περίοδο και εκφράζει τη μεγάλη αγάπη του Έλληνα για τη ζωή και παράλληλα τον ορθολογισμό του ορθόδοξου χριστιανού, ότι το μόνο που μπορούμε να ζητάμε από το θεό, είναι χρόνος, μια και όλα τα άλλα μπορούμε και πρέπει να τα αποκτήσουμε με την εργασία μας και τους αγώνες μας.»

Η ερμηνεία αυτή δεν στηρίζεται βέβαια πουθενά. Ωστόσο, παρόμοια ακριβώς ευχή υπάρχει και στα ρουμάνικα: la mulți ani, και είναι ακριβές αντίστοιχο της ελληνικής -οπότε το «καθαρά ελληνική ευχή» δεν ισχύει.

Εκτός αν μας πουν ότι οι Ρουμάνοι το πήραν από τα ελληνικά (πάλι τους δίνω ιδέες…)

* Βέβαια, τα λέω αυτά επειδή, όπως γράφτηκε, «Είναι καταγεγραμμένο ιστορικά ότι η αριστερή διανόηση έχει πρόβλημα με την θρησκεία, την ωραιότερη και πλουσιότερη αρχαία Ελληνική Γλώσσα και με κάθε τί το Εθνικό».

Απ’ όπου μαθαίνουμε ότι υπήρξαν κάμποσες αρχαίες ελληνικές γλώσσες, κι εμείς οι αριστεροί έχουμε άχτι με την ωραιότερη και πλουσιότερη από αυτές.

* Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ώσμωση ανάμεσα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και στη μπλογκόσφαιρα. Και ενώ στην αρχή το Διαδίκτυο έπαιρνε την ύλη του από τα παραδοσιακά μέσα, τώρα όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά μέσα παρασιτούν από τη μπλογκόσφαιρα. Το είδαμε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών, που ανθολογούν τις ατάκες χρηστών από το Τουίτερ, το βλέπουμε και σε έντυπα μέσα.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα: Το ολοσέλιδο άρθρο της ΕφΣυν (εδώ σε ηλεκτρονική μορφή) για τον θάνατο του Μάκη Ψωμιάδη, σταχυολογεί ατάκες από το Τουίτερ, ενώ επίσης παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από ανάρτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Ανδρουλιδάκη στον τοίχο του στο Φέισμπουκ.

Πάντως, το άρθρο του Ανδρουλιδάκη που δίκαια αναδημοσιεύτηκε ευρέως, αξίζει να το διαβάσετε.

* Κοτσάνα ολκής σε άρθρο της (οΘντκ) έγκυρης Καθημερινής:

Βόμβα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 18/1, θεωρείται και η μνημονιακή δέσμευση για πλήρη κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θέμα για το οποίο παρότι οι θεσμοί είναι ακάθεκτοι, στο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται.

Ώστε οι θεσμοί είναι ακάθεκτοι; Δηλαδή δεν κρατιούνται με τίποτα; Έχουν πάρει φόρα και πάνε, σαν τρελό φορτηγό με τα φρένα σπασμένα; Έχω τη φριχτήν υποψία πως η συντάκτρια θεώρησε το «ακάθεκτος» σαν λογιότερη παραλλαγή του «κάθετα αντίθετος» ή κάτι τέτοιο.

(Ας προσπεράσουμε και την ασυνταξία στο «θέμα ΓΙΑ το οποίο»)

iran* Και δεύτερο κωμικοτραγικό σουπεράκι (το έχει η βδομάδα, φαίνεται), αυτό εδώ από την ΕΡΤ:

Νέα μέτρα από το Ιράν εναντίον της Τεχεράνης

Συνηθίζεται στη δημοσιογραφία να αναφερόμαστε στην πρωτεύουσα συνεκδοχικά αντί για τη χώρα, και προφανώς ο δημοσιογράφος μπέρδεψε το Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, με το Ιράν -κι έτσι έδωσε μυρωδιά εμφυλίου πολέμου στο σουπεράκι του.

* Και κλείνω μ’ ένα… καμένο μεζεδάκι. Εννοώ ότι μου το είχε στείλει προχτές ένας φίλος, αλλά στο ανάμεσα το είδαν και το διόρθωσαν. Ωστόσο, το URL δεν άλλαξε και προδίδει τον αρχικό τίτλο, που ήταν «Η λίμνη της Καστοριάς στην Ορεστιάδα«. Τώρα το άλλαξαν σε «Η λίμνη Ορεστιάδα», διότι αυτό είναι το όνομα της λίμνης της Καστοριάς. Ίσως θα έπρεπε όμως να προσθέσουν ότι βρίσκεται στην Καστοριά, μια και δεν το ξέρουν όλοι -και υπάρχει και πόλη Ορεστιάδα στην άλλη άκρη του ελληνικού βορρά.

 

 

 

335 Σχόλια προς “Νεοδημοκρατικά μεζεδάκια πάλι”

 1. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 2. Γς said

  Καλημέρα
  Αστεία αστεία, κακό που μας βρήκε
  να διεκδικέί αρχηγεία ο δρακουμελίνος

 3. Γς said

  Οι Δρακουμελ φταίνε πατήρ και υιός¨

  Αυτό ήθελα να βάλω

 4. leonicos said

  Το χτεσινό κουίζ μου το έλυσε οΆγγελος

 5. leonicos said

  Λάτρης της λίμνης της Καστοριάς, δεν ήξερα πως τη λένε Ορεστιάδα!

 6. Γς said

  >Η απορία μου πάντως είναι σε τι χρειάζεται το τηλέφωνο του πελάτη για τόσο ασήμαντες αγορές

  Μου ζήτησε και μένα μια κοπελίτσα στο ταμείο αλλά επέμενα να μου δώσει κι εκείνη το δικό της.
  Τελικά το έδωσα, με την παράκληση να μην με πάρει και με ξυπνήσει στις 6 το πρωί, αλά το απόγευμα, για κάνα καφέ και τέτοια.

 7. Γς said

  5:
  Αυτό είναι λατρία. Να την αγαπάς χωρίς να ξέρεις ούτε το ονομά της

 8. Γς said

  Φτου!
  Λατρεία
  [Λοταρία σχεδόν την έκανα]

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  5-7: 🙂

 10. Γς said

  >Οι σοροί τεσσάρων πτωμάτων εντοπίστηκαν στους Φούρνους

  Μαμά!

  Αρμπάιτ μαχτ Φράι

 11. Γς said

  >η ευχή «Χρόνια Πολλά» είναι μια καθαρά ελληνική ευχή

  Παρά το «Χρόνου φείδου»

 12. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Aηδία διαρκείας…

 13. Γς said

  >Νέα μέτρα από το Ιραν εναντίον της Τεχεράνης

  Και του Ιρακ εναντίον της Βαγδάτης

 14. Avonidas said

  Η απορία μου πάντως είναι σε τι χρειάζεται το τηλέφωνο του πελάτη για
  τόσο ασήμαντες αγορές

  χωρις να αρνούμαι οτι η αλίευση προσωπικών δεδομένων ειναι ενα κίνητρο, γενικά τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών έχουν συνηθίσει να ζητανε ενα στοιχείο επικοινωνίας, συνήθως για τεχνική υποστήριξη. Οταν τους παίρνεις τηλέφωνο, ειναι πολυ απλο να τσεκαρουν τον αριθμο στη βαση δεδομένων τους και να δουν τι εχεις αγορασει, αντι να σε ρωτάνε λεπτομέρειες.

  Με την ευκαιρία, ακομα και με την πρόφαση που έδωσες πιθανόν να μην γλιτωνες — θα μπορουσαν να ζητησουν email, που ισως να ειναι και μεγαλυτερη ενόχληση (εκτός αν έχεις ενα λογαριασμο ειδικα για τη σαβουρα, οπως κανω εγω)

 15. Γς said

  Εναν καφέ στο #12!

  Στην ψυχολογία, ως αηδία ορίζεται ένα ―πολύ χρήσιμο για την επιβίωση του οργανισμού― συναίσθημα έντονης δυσαρέσκειας και αποστροφής, που προκαλείται από κάτι απεχθές στις αισθήσεις

 16. spiral architect said

  [..] από πίτα που δεν τρώω, δεν με νοιάζει αν θα καεί ή αν θα γίνει περιζήτητη[…]
  Ρε, κάρβουνο μπορεί να γίνει;
  Btw, ο Χατζινίκος την ερχόμενη Δευτέρα, μια μέρα μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, έχει προσκεκλημένο το Βαγγέλα. Τυχαίο; 😉

  Η απορία μου πάντως είναι σε τι χρειάζεται το τηλέφωνο του πελάτη για τόσο ασήμαντες αγορές
  Για να σε τρελάνουν στα διαφημιστικά spam-SMS.
  (και όχι μόνο από το Πλαίσιο)

 17. Γς said

  14:

  >σε τι χρειάζεται το τηλέφωνο του πελάτη

  Και πλακώνουν τα μηνύματα μετά στο κινητό.

  Με το ΙΚΕΑ π.χ. που μου ζήτησαν το κινητό μου και δεν τους προλαβαίνω στα ενημερωτικά-διαφημιστικά τους SMS

 18. Γς said

  16:
  Μαζί γράφαμε για τα SMS

 19. leonicos said

  η εκσυγχρονιστική εικόνα που προβάλλει είναι προσχηματική και επίπλαστη

  Απαιτείς να το προσμετρήσουμε στα ‘ευρήματά’ σου;
  Δηλαδή… τι εκσυγχρονισμό περιμένεις εσύ από έναν δεδομένο οπισθοδρομικό, θέσει πιθανώς και φύσει; (Το τελευταίο δεν μπορώ να το ξέρω διότι ο άνθρωπος δεν είναι αναδειχθείς αλλά φυτευτός κι επομένως παίζει ρόλο που πιθανώς να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πάντως, λέγεται ότι είναι ευχάριστος στην παρέα. Μπορείς να δεις μαζί του άνετα ένα φιλμ, χωρίς να πολυμιλάτε.)

  Εκτός αν ως εκσυγχρονισμός νοείται π.χ. το να βάλεις μέσα την τουαλέτα, με πλακάκια, νιπτήρα και σιφώνι, σ’ ένα κατά τα άλλα παραδοσιακό χωριατόσπιτο.

 20. Avonidas said

  ο
  Δεκέμβριος ονομάζεται στα φιλανδικά «Τζουλουκού», δηλαδή «μήνας των
  Χριστουγέννων».

  φαντάζομαι απο την ιδια ριζα με τα Yule, Yuletide, την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, εξ ου και θα μπορουσε κανεις να μαντέψει οτι προφέρεται «γιου-» και οχι «τζου-«.

  Γενικά, η αγγλομανια μας μας κανει συχνα να προφερουμε το j ως τζ, ενω σε τοσες ευρωπαϊκές γλωσσες εχει αλλη προφορά: γ- στα γερμανικά, πολωνικά, φινλανδικά (ως φαινεται), ζ- στα γαλλικά, χ- στα ισπανικά…

 21. leonicos said

  @7,8 ακατανόμαστε Γς
  Φτου!
  Λατρεία

  Κι εγώ, ξέροντας τι τύπος είσαι, το πήρα αλλιώς. Έκανα κρόπιν το λα-

 22. Γς said

  Γιου λερν φαστ μεν!

 23. leonicos said

  φαντάζομαι απο την ιδια ριζα με τα Yule, Yuletide, την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου

  Αβονίδα μου… εγώ δεν ήξερα ούτε τα Yule, Yuletide. Αυτά μόνο ο Γς τα ξέρει που, ως νέος και άμυαλος, (όταν ήταν νέος εννοώ, το άμυαλος δεν το σχολιάζω) είχε σχέσεις με τα βόρεια προάστια, και οπωσδήποτε θα του ξέπεσε καμιά φιλλανδή λέγοντάς του yule yule.

 24. Γς said

  >θα του ξέπεσε καμιά φιλλανδή
  από την Ολλανδία

 25. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Εμετός…

 26. skom said

  Νομίζω ότι η πηγή της χρήσης της πρωτεύουσας αντί της χώρας είναι ο χώρος της διπλωματίας. Από εκεί μάλλον το πήραν και οι δημοσιογράφοι. Λέμε δηλαδή «Η θέση της Αθήνας για το θέμα της αύξησης της θερμοκρασίας είναι … » αντί για δηλαδή «Η θέση της Ελλάδας για το θέμα της αύξησης της θερμοκρασίας είναι … ». Σε άλλο context δεν είναι και πολύ δόκιμο.
  Αλήθεια στα ελληνικά το context πώς το λέμε; Συγκείμενο, πλαίσιο, … τι;

 27. ndmushroom said

  Για τους ακάθεκτους θεσμούς νομίζω ότι λάθος ερμηνεία δίνεις: δεν είναι «κάθετα αντίθετοι» στην κατάργηση των κοινωνικών πόρων οι θεσμοί, το αντίθετο. Άρα μάλλον είναι «αποφασισμένοι», «αδιάλλακτοι», «αμετακίνητοι». Αν η ταλαίπωρη υλατζού σκέφτηκε «προχωράω ακάθεκτος», άρα «προχωράω χωρίς να με σταματά τίποτα» άρα «ακάθεκτος=αποφασισμένος»; Πάλι λάθος, αλλά πειστικότερη, νομίζω, εξήγηση.

 28. Γς said

  Μια μετοκλοπραμίδη και νια δομπεριδόνη στο #25 !

 29. Στη Νέα Δημοκρατία στον τελικό φτάνουν οι Καραμανλήδες (ή έστω οι καραμανλικοί) και οι Μητσοτάκηδες και στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί.

  (Από τον «τοίχο» του Πάνου Παπανικολάου, συμμαθητή μου, γιατρού και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

 30. Γς said

  26 τελος:

  συνεκφραζόμενα;

 31. Γς said

  26:
  >η πηγή της χρήσης της πρωτεύουσας αντί της χώρας

  Σκόπια αντί ΠΓΔΜ

  Εγώ το επεκτείνω σε Σκοπία αντί ΠΓΔΜ και έτσι

 32. Παλιοσειρά said

  «Οι σοροί τεσσάρων πτωμάτων …»

  Με τριγυρίζει η υποψία ότι ο υλατζής σκέφτεται αγγλικά και μεταφράζει τσάτρα-πάτρα το «the remains of four bodies».

 33. Πάνος με πεζά said

  Ζω για τη μέρα που από τα πολλά σχόλια του Γς, αριστερά η στήλη θα είναι μόνο γεμάτη κάκτους !

  Καλημέρες !

  Δε σχολιάζω τόσο τα ωραία μεζεδάκια, όσο την εκνευριστική πια διαχείριση προσωπιών στοιχείων από τα καταστήματα. Σε αντίστοιχο κατάστημα της πλατείας Συντάγματος, όταν θέλησα τιμολόγιο (που δεν είχα ξανακόψει), «μπήκαν» στην Εφορία και πήραν τα στοιχεία, για να μην καθυστερούμε υπαγορεύοντάς τους τα…Εκεί, μπροστά στα μάτια μου…

  Δε λέμε ότι είναι τίποτα πιαν κρυφό, αλλά καμιά φορά τρομάζεις από τη «φανερότητα»…

 34. Γς said

  33:

  Θα σου έφερνα αυτή τη μέρα των ονείρων σου σήμερα, αλλά πάω βόλτα.
  Το απόγευμα τα λέμε

 35. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, ο Τζιμάκος τα ξέρει αυτά από καιρό…

 36. Γιάννης Ιατρού said

  Για τα τηλεφωνα κλπ.:
  Εδώ πλέον και ιστοσελίδες που παρέχουν διευθύνσεις mail (π.χ. ο γούγλης, η μικρομαλακή κ.ά) σου ζητούν στη φόρμα και το/τα τηλέφωνά σου…. Σίγουρα όχι επειδή θέλουν να σε πάρουν πίσω για (τεχνική) υποστήριξη. Οι διαφημιστικές, και όχι μόνο 🙂 , πληρώνουν μετά για στοιχεία πελατών, ανάλογα με το προφίλ που τους ενδιαφέρει ….

  Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να τους τα δίνεις (αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς) με κανένα ψιλολαθάκι, έ, όσο νάναι, άμα δουν με τον καιρό ότι τους είναι άχρηστες αυτές οι πληροφορίες, κάποτε θα σταματήσουν να τις ζητούν. Θα βρούν άλλα κόλπα βέβαια, οι αγορές που λένε!

 37. Πάνος με πεζά said

  Oι περισσότερες εμπορικές ιστοσελίδες έχουν την επιλογή «Unsubscribe», για να μη λαμβάνεις mail με τα «νέα τους». Mόνο που δε μας λένε από πού μας βρήκαν…

 38. Από τη σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ για την κηδεία του ακατανόμαστου:

  «Δεν επιχειρεί την αγιοποίησή του, ούτε σημαίνει το στεφάνι ότι ο αποθανών δικαιόταται»

  http://www.iefimerida.gr/news/244667/i-apantisi-tis-pae-aek-gia-stefani-stin-kideia-toy-maki-psomiadi#ixzz3wjz0xF1w

 39. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  33 Δενειμαστεκαλά!

  Γουσου, κάνε οικονομία αν μπορείς. Δεν έχουμε βάλει στόχο νέο ρεκόρ σχολίων.

 40. 38 Έχει πλάκα η ανακοίνωση της ΑΕΚ γιατί λέει περίπου τα ανάποδα: «από σεβασμό στον άνθρωπο που πέθανε κι όχι στον παράγοντα Ψωμιάδη» αλλά «επειδή καλώς ή κακώς ο Ψωμιάδης υπήρξε παραγοντικά στην ΠΑΕ και στην Ερασιτεχνική». Πιο σωστό θα ήταν να έλεγε ότι σκατά στον άνθρωπο που πέθανε, αλλά ήταν παράγοντάς μας κλπ.

  Τέλος πάντων, μια και ο λόγος για βασανιστές, στις ειδήσεις της ημέρας για να μην ξεχνιόμαστε: http://www.efsyn.gr/arthro/kynikes-katatheseis-fylakon-gia-tin-ypothesi-kareli

 41. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  105.5 τώρα , Έλληνας καθηγητής στο Πανμιο του Λιβάνου αναλύει την κατάσταση στη Μ.Ανατολή

 42. Νίκος Κ. said

  Εγώ πιστεύω πως καλώς ζητούν τηλέφωνο όταν κάποιος αγοράζει στικάκι. Κανονικά έπρεπε να πάρουν και δακτυλικά αποτυπώματα, καθότι το να αγοράζεις στικάκι τη σήμερον ημέρα μπορεί να είναι από τα πιο ύποπτα πράγματα 🙂
  (Αλήθεια πώς είναι η γενική; «Του στικακίου;» )

 43. alexisphoto said

  καλημέρα,
  εδώ ο βίος και η πολιτεία του μπιγκμακ:

  Ο δημοσιογράφος Άρης Σκιαδόπουλος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.
  Δεν ξέρω αν έχει γράψει βιβλίο για το θέμα ή μόνο άρθρα.
  Ευχαριστώ

 44. π2 said

  Ομολογώ ότι δεν ήξερα καν ότι η λίμνη της Καστοριάς έχει επίσημο όνομα Ορεστιάς. Αναρωτιέμαι πότε μας προέκυψε: αρχαίο δεν είναι (αν δεν κάνω πολύ λάθος), από τα βυζαντινά χρόνια λέγεται λίμνη της Καστοριάς (ή Καστορία), πότε αποφάσισαν να το κάνουν αρχαιοπρεπέστερο;

 45. Παναγιώτης Κ. said

  Πριν από δυο βδομάδες χρειάστηκε να λύσω κάποιες απορίες στις μιγαδικές συναρτήσεις και μπήκα σε τρεις τέσσερις σχετικές ιστοσελίδες.
  Κάθε φορά μετά που επισκεπτόμουν άσχετες με το θέμα ιστοσελίδες τρύπωνε και συγκεκριμένο βιβλίο μιγαδικών!
  Μπορεί να έχει συμβεί και άλλες φορές παρόμοια κατάσταση αλλά αυτή μόνο τη φορά το παρατήρησα.

  Δεν μπορούμε να μιλάμε για ιδιωτικότητα και τα σχετικά.
  Φαίνεται πως αυτό είναι το αντίτιμο στα όσα σπουδαία μας παρέχει το διαδίκτυο.

 46. Σημειωτέον ότι η καταγραφή αριθμών κινητών κλπ στοιχείων είναι μια καλή μπίζνα στις αγοραπωλησίες βάσεων δεδομένων. Πχ, ένα μαγαζί που πουλάει κομπιούτια και συναφή μπορεί εύκολα να πουλήσει τα τηλέφωνα των πελατών της σε μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας ή σε έναν πάροχο συνδέσεων ίντερνετς.

 47. Γιάννης Ιατρού said

  45: Παναγιώτη, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτό που εξιστορείς οφείλετο σε σένα (στοιχεία σου κλπ.) προσωπικά; Μιάς και οι ιστότοποι που μπήκες πραγματεύονταν όλοι αυτό το θέμα (μιγαδικούς), εμένα τουλάχιστον, μου φαίνεται αναμενόμενο ότι είχε βάλει διαφήμηση ο εκδότης του συγκεκριμένου βιβλίου μιγαδικών. Δηλ. ο οποιοσδήποτε έμπενε, το ίδιο με σένα θα έβλεπε…

  Στα άλλα, συμφωνούμε βέβαια.

  37: Πάνο, αυτό που γράφεις ναι μεν υπάρχει (νομίζω ότι πλέον είναι και υποχρεωτικό από κάποιες νομοθεσίες κλπ.), αλλά πολλές φορές οι εταιρείες δεν το ακολουθούν. Πολύ δε περισσότερο χρησιμοποιείται και σαν επιβεβαίωση, ότι είσαι πραγματικά υπάρχον πρόσωπο, ενεργό κλπ.

  Το καλύτερο, αν μπορεί κανείς να το κάνει, να αποκλειστεί ο αποστολέας (black list) από τη λήψη του ταχυδρομείου. ¨ετσι, άστον να στέλνει mails στη μαύρη τρύπα 🙂

 48. Στο μεταξύ, κάποια αποφεύγματα εξελίσσονται σε λερναία

 49. Γιάννης Ιατρού said

  47: καλά, από ορθογραφία σήμερα… πάπαλα, sorry για τα μάτια σας!

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  Απ’ ότι διάβασα στην Αρχαία Μακεδονία υπήρχε περιοχή με το όνομα «Ορεστίδα» η οποία περιοχή περιλάμβανε και την λίμνη της Καστοριάς, η οποία τότε ονομαζόταν επίσης λίμνη Ορεστίδα [ Μακεδονικόν Ημερολόγιον, 5 (1912), σ. 118 ]

 51. Pedis said

  «Στρατιωτικός νόμος» επ’αόριστον στη Γαλλία
  Στις υπερεξουσίες των αστυνομικών θα συγκαταλέγεται το δικαίωμα να φέρουν όπλα ακόμα κι εκτός υπηρεσίας και η δυνατότητα να κάνουν συλλήψεις και εφόδους σε σπίτια χωρίς δικαστικά εντάλματα, με ορισμένους δικαστικούς να διαμαρτύρονται ήδη ότι τα σκληρά μέτρα μεταφέρουν πάρα πολλές δικές τους εξουσίες στα χέρια της αστυνομίας…

  http://www.efsyn.gr/arthro/stratiotikos-nomos-epaoriston-sti-gallia

 52. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  50. Δηλαδή ο Ντόναλντ Ντακ νομίζει οτι το Παρίσι είναι στη Γερμανία; ή απλά το συντακτικό του είναι σαν την περούκα του; ευάερο. 🙂

 53. Γιάννης Ιατρού said

  Γενικά θα πρέπει να αναφερθεί σαν καλό παράδειγμα, ότι στο μπλογκ εδώ δεν υπάρχουν διαφημίσεις.
  Θα στοιχημάτιζα (π.χ. την ημίσειαν περιουσίαν μου), ότι ο ΝικοΚύρης θα έχει πολλές δελεαστικές προτάσεις… αλλά προφανώς αντιστέκεται σθεναρώς!

  Να παινέψουμε λίγο και το σπίτι που μας φιλοξενεί 🙂

 54. Pedis said

  άσχετο (κι επουσιώδες, με την έννοια ότι ποιος περιμένει το αντίθετο από πολιτικούς κομπιναδόρους)

  «Διορισμός της κόρης της Χρυσοβελώνη στο ΥΠΕΘΑ με υπογραφή ΚΑΜΜΕΝΟΥ!! »
  http://diktiospartakos.blogspot.it/2016/01/blog-post_848.html

  «Τα tweets του Παπαδημούλη για τον… συγγενικό διορισμό»
  http://www.efsyn.gr/arthro/ta-tweets-toy-papadimoyli-gia-ton-syggeniko-diorismo

  πω πω! Μέχρι και τουίτ!

 55. Pedis said

  «Η απορία μου πάντως είναι σε τι χρειάζεται το τηλέφωνο του πελάτη για τόσο ασήμαντες αγορές -για την εγγύηση;»

  καλάαα, γνωστό, μαζεύουν τηλ. και διευθυνσεις και τα πουλάνε δεξιά κι αριστερά.

  Αν κάνεις δε και κάρτες αγορών μαθαίνουν κάθε πότε αγοράζεις σώβρακα … και μακαρόνια.

  Εδώ και καμιά δεκαιά χρόνια στην Ιαπωνία, όποιος είναι «φακελωμένος» και πλησίαζει στο σουπερμάρκετ του φτάνει μήνυμα στο κινητό σχετικά με τις προσφορές των αγαπημένων του προιόντων …

  Κατάσταση έκτακτου ανάγκης, λέμε, διαρκής, μόνιμη, εντεινόμενη. Για την ασφάλεια και την άνεση του πολίτη.

 56. 53

  Yep!
  Paris, Texas

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ατομικό «μεζεδάκι» ή ακουστικό ραμόνι καλύτερα.
  Δίπλα στο Μετρό Πανεπιστήμιο,λέει μια διαφήμιση και κάαθε φορά ακούω «δίπλα στο νεκρό πανεπιστήμιο» 😦

 58. gak said

  Σύμφωνα με την υπάλληλο, έχοντας δώσει τηλέφωνο θα μου το επισκευάσουν, ακόμα και αν χάσω την απόδειξη, είναι για την εγγύηση δηλαδή. Μπορούσα και να μην δώσω

 59. π2 said

  51: Δεν βρίσκω αρχαία πηγή που να λέει τη λίμνη Ορεστίδα, Ορεστιάδα ή κάτι σχετικό. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είναι νεότερη εφεύρεση ο όρος από το όνομα της περιοχής.

 60. 60

  Εκεί κοντά είναι και το Άργος Ορεστικόν, ε;

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 45,47 : Kαλά λέει. Μπείτε να ψάξετε λίγη ώρα κάτι, π.χ. ρουλμάν και μπιλιοφόρους (!!!) και σε λίγο θα δείτε όλα τα μπανεράκια των τυχαίων σελίδων που ανοίγετε (ακόμα και αυτών που παίζουν ραδιοφωνικούς σταθμούς) να εμφανίζουν τέτοιου είδους διαφημίσεις. «Είναι η Google, ηλίθιε…»

 62. π2 said

  61: Ναι φυσικά. Αλλά κι αυτό το όνομα το παίρνει από το φύλο (Ορέσται). Για τη λίμνη δεν βρίσκω αρχαία πηγή.

 63. 62

  Και τα cookies δεν παίζουν ρόλο;

 64. Πάνος με πεζά said

  @ 59 : Ειδικά σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα ειδών σπιτιού, με μπλε-κίτρινα χρώματα και τέσσερα γράμματα στον τίτλο του (θέλω να αποφύγω τη διαφήμιση 🙂 ), αν δεν έχεις μαζί την κάρτα με bonus πόντους που προσφέρει, αρκεί να πεις στον ταμία το κινητό σου.

  Τώρα βέβαια, αν είσαι άντρας ταμίας, και σου σκάσει κουκλάρα που ανανεώνει το σπίτι της μετά από χωρισμό, θα σου χρησιμέψει κι αλλιώς (για να κάνω κι εγώ το σεξιστικό μου σχόλιο… 🙂 )

 65. 63

  Στην αγγλο-Βίκη λέει πως το όνομα το πήρε από τις Ορεάδες

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Orestiada

  τρέχα γύρευε, δλδ

 66. Πάνος με πεζά said

  @ 64 : Ναι, φυσικά ! Αλλά έχει πλάκα π.χ. να βάζεις ραδιόφωνο, και στα παραθυράκια να σκάνε διαφημίσεις για στατικά προγράμματα ! (επειδή είπατε ότι τα ίδια δείχνει σε όλους – δεν είναι έτσι).

  Και επειδή η κατάσταση έχει ξεφύγει πολύ περισσότερο, υπάρχουν εφαρμογές κινητών, που βάσει social media, πλησιάζοντας σε κάποια πόλη σου λένε πόσες «πιθανές περιπτώσεις» ελεύθερων ατόμων υπάρχουν ! (ίσως και ανά τετράγωνο που κινείσαι…)

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  60: Για την περιοχή είναι σίγουρο, το βρήκα πολλές φορές. Η Ορεστίδα ήταν επαρχία του αρχαίου μακεδονικού κράτους. Ως προς το όνομα, τώρα που το ξανακοιτάω η αναφορά ερμηνεύεται με δύο τρόπους:

  «διηρείτο δε εις τας ακολούθους είκοσιν επαρχίας […] ιη) Την Ορεστίδα, ήτις έχουσα εν τω μέσω την ομώνυμον λίμνην, περιελάμβανε την περιοχήν της Καστοριάς […]»

  Εφόσον η λίμνη υπήρχε και τότε, θεώρησα ότι εννοεί πώς και τότε η λίμνη ήταν ομώνυμη. Αλλά θα μπορούσε να υπονοεί «έχουσα εν τω μέσω την [ΣΗΜΕΡΑ] ομώνυμον λίμνην»

  Όμως αν λεγόταν Ορεστίδα η περιοχή, φαντάζομαι θα είναι εξίσου παλιά και η ονομασία της λίμνης, από την εποχή που υπήρχε ακόμη η επαρχία ορεστίδα, ή τέλος πάντων, από την εποχή που μόλις σταμάτησε η επαρχία να ονομάζεται έτσι.

  Θα το κοιτάξω πάλι από περιέργεια μήπως υπάρξει κάποια πληροφορία.

 68. Πάνος με πεζά said

  Μια φορά λοιπόν, ο Παπαδάκης επί εποχής «Τρεις στον αέρα» στην ΕΡΤ. βάζει ένα από τα καθημερινά κουϊζάκια, «Ποια ήταν στην αρχαιότητα η λίμνη των Ρειτών, που είναι πολύ γνωστή σήμερα». Εποχές «τον καιρό της Γαλιλαίας», ούτε Ίντερνετ ούτε τίποτα, και απάντηση με το πιο γρήγορο τηλεφώνημα, μέχρι να τελειώσει η εκπομπή.
  Κατά τύχη πιάνω ένα βιβλίο από την τότε βιβλιοθήκη και πέφτω πάνω, με το που ανοίγω την πρώτη τυχαία σελίδα ! Λίμνη Κουμουνδούρου !
  Αλλά δεν πρόκανα !
  Και δεν είχε βγει και το Τζόκερ ακόμα, να έπαιζα !
  Ναι, αυτή η βρωμο-λίμνη, υπάρχει από την αρχαιότητα, με το όνομα Ρειτοί !

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το Άργος Ορεστικό
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%9F%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C

 70. gpoint said

  Οι σχετικές με τον αγαπούλα παραπομπές είναι κατώτερες του αναμενομένου.Περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε το παρασκήνιο της διαμάχης του με τον Ντέμη που σήμανε και το τέλος της θητείας του στην νύχτα αλλά κανείς δεν ανέφερε ποιός τον διαδέχθηκε. Επίσης δεν αναφέρθηκε η ιδιοφυής έμπνευση του να εισάγει άλογα από την Ευρώπη με την είσοδό μας στην ΕΟΚ με τα οποία έβγαλε άφθονα χρήματα από έπαθλα μέχρι να «ξυπνήσουν» οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες και ιπποπαραγωγοί. Οταν ξύπνησαν και είχε ανταγωνιστές φυσικά τα πούλησε γιατί ποτέ δεν «ασχολήθηκε» με το πως διεξάγονται οι κούρσες, όσο κι αν φαίνεται παράξενο υπήρξε ο τιμιώτερος των ιδιοκτητών αλόγων ! Επίσης κανείς δεν μας είπε ποιός έφαγε τα υπόλοιπα 100 μύρια από την ΑΕΚ αφού ο Αγαπούλας υπεξαίρεσε 20 από τα 120 που λείπανε. Ούτε φυσικά ο δικηγόρος Οικονομόπουλος που απέκρυψε το γεγονός πως τα χρήματα του Μάκη η ΑΕΚ τα είχε φορτώσει στο κράτος με το άρθρο 44 και μετά τα ζητούσε από τον Μάκη !!!! Τελικά διαλύσανε την ΑΕΚ και όλα γραφτήκανε στο χιόνι εκτός αν πιδστεύει κανείς πως θα τα ζητήσει το κράτος από τους προέδρους της ΑΕΚ που υπογράφανε. Αλλά όταν ακόμα είχε λόγο στην ΑΕΚ ο Τροχανάς με το περιβόητο SOE τι να περιμένεις…

 71. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Από το λινκ του 70
  Η περιοχή παρουσιάζει πολύ μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τα κλασικά και ρωμαϊκά της ευρήματα. Θεωρείται κοιτίδα του αρχαίου Μακεδονικού Κράτους. Ήταν το κέντρο των Ορεστών Μακεδόνων, οι ηγεμόνες των οποίων πίστευαν ότι κατάγονταν από την ομώνυμη πελοποννησιακή πόλη. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τον Ορέστη, ο οποίος μετά τον φόνο του πατέρα του Αγαμέμνονα κατέφυγε στην περιοχή. Η λέξη Άργος έχει πελασγική προέλευση και συναντάται σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου. Το Ορεστικόν Άργος ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Ορεστίδος, μιας επαρχίας της Άνω Μακεδονίας. Με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα, όλοι σήμερα οι ερευνητές ταυτίζουν ανεπιφύλακτα την πόλη με τα ερείπια που σώζονται στην τοποθεσία «Αρμενοχώρι», που βρίσκεται πολύ κοντά στη σημερινή ομώνυμη κωμόπολη[1]. Φαίνεται ότι κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς ανατολάς, άποικοι από την πόλη ίδρυσαν ένα άλλο Άργος Ορεστικόν στις απόμακρες σκυθικές στέππες.

 72. Πάνος με πεζά said

  @ 71 : Πάντως, με το που πρωτομπήκε στο μπάσκετ της ΑΕΚ «τω καιρώ εκείνω», εγώ θυμάμαι σχεδόν αμέσως να τον τραβάνε με μια υπόθεση κλεμμένων βίντεο…Η καλή μέρα από το πρωί φάνηκε !

 73. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ήθελα να τα αναφέρω από προχτές που αναφέρθηκε η λίμνη Ορεστιάδα και τώρα που μου ξαναδόθηκε η πάσα, σας ταλαιπωρώ 🙂 )
  http://www.argosorestikonproject.org/el/

 74. BLOG_OTI_NANAI said

  Για την Καστοριά όπου αναφέρει και κάποιες πληροφορίες για τη λίμνη βρήκα ένα άρθρο στο άλλο «Μακεδονικό Ημερολόγιο«, αυτό του Σφενδόνη, στον τόμο του 1962:

  Σελίδα 1, Σελίδα 2, Σελίδα 3, Σελίδα 4, Σελίδα 5, Σελίδα 6 και Σελίδα 7.

  Δυστυχώς κατά τα συνήθη παλιά πρότυπα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το ημερολόγιο αυτό είναι κάπως πιο λαϊκό έντυπο, δεν δίνονται όλες οι πηγές από τον συγγραφέα.
  Ο συγγραφέας πάντως ισχυρίζεται ότι η λίμνη εξαρχής λεγόταν «Ορεστιάς«.

  Λέει πολλά εκεί, κάποια ενδιαφέροντα.

  ΥΓ
  Η σελίδα 41 ΔΕΝ λείπει. Απλά υπήρχε εκεί ένα ολοσέλιδο πορτραίτο που δεν αφορούσε το άρθρο.

 75. ΩχΠαναΐτσαμκαιΘεούλημ!

  Ήταν εκεί, δεν φορούσε μουστάκι ή κάτι τέτοιο. Αυτό συνέβη το Μάιο του 1945.

  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/veteranos-ths-cia-o-xitler-skhnothethse-to-thanato-toy-kai-diefyge-sthn-amerikh.3852452.html

  Στοργή θέλω μ’ αυτά που διαβάζω

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως, η Άννα Κομνηνή την ονομάζει: «λίμνη, η λεγόμενη της Καστοριάς» (6,1.1).

 77. π2 said

  75: Ό,τι και να λέει ο επιθεωρητής, αρχαία πηγή που να λέει τη λίμνη (πολλώ δε μάλλον την πόλη) Ορεστιάδα εγώ δεν βρίσκω. Εμμονή Τιπούκειτου, ξέρω, αλλά έχω δει πάρα πολλές παρανοήσεις για αρχαία τοπωνύμια για να εμπιστευτώ οποιονδήποτε χωρίς πηγές. Εδώ έχει λάθος λήμμα Ορεστία ο (εγκυρότατος υποτίθεται) Barrington Atlas, παρανοώντας λήμμα του Στεφάνου Βυζαντίου που μιλάει για τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, θα εμπιστευτώ τον κ. Σφενδονή;

 78. Μαρία said

  78
  Μετά τις λίμνες Λαγκαδά-Αγίου Βασιλείου και Ιωαννίνων τρίτωσε το κακό.

 79. Spiridione said

  78. Υπάρχει στις πηγές κάποια αρχαία ονομασία της Καστοριάς; Εγώ μόνο το Κέλετρον βρίσκω που αναφέρεται μια φορά στον Τίτο Λίβιο.

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  (Πετάγομαι τώρα η άσχετη) μήπως κανένας δημόσιος άρχοντας στα νεότερα χρόνια τη βάφτισε τη λίμνη επωφελούμενος από το Κοινό των Ορεστών, Ορεστίδα κλπ.

 81. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #78
  Μόνο που εσύ είσαι κάποιος ανώνυμος «π2» στο διαδίκτυο, ενώ ο κ. Σφενδονής είναι επώνυμος και δημοσιευμένος (άσε που υποπτεύομαι ότι θα ήταν κι εθvικόφρων). Μέχρι λοιπόν να βρεις ΕΣΥ την πηγή που θα λέει ότι η λίμνη της Καστοριάς ΔΕΝ λέγεται Ορεστιάδα (!) μάλλον καλό θα ήταν να μη λες και πολλά! 😀

 82. Ανδρέας said

  80 Και το Κέλετρον αμφισβητείται. Εχει βρεθεί μόνο μια καταγραφή της λέξης αυτή του Λίβιου όπως σωστά αναφέρεις.

  http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/makedonika/article/view/5674/5413

 83. Λοιπόν, επέστρεψα από το πατρικομητρικόν, ένθα και η Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου (1953), ήτις και η οποία μας λέει τα εξής:

  ΟΡΕΣΤΙΑΣ. 1) Περιοχή της Μολοσσίδος, μεταξύ Αλιάκμονος και Αώου, καλουμένη και Ορεστίς, κατοικουμένη από τους Ορέστας, λαόν Ηπειρωτικόν. Ανεξάρτητος κατ’ αρχάς, υπήχθη κατόπιν εις την Μακεδονίαν, απελευθερωθείσαν (sic) πάλιν υπό των Ρωμαίων.
  2) …
  3) Ετέρα ονομασία της λίμνης της Καστοριάς
  4) Επωνυμία των αρχαίων θεοτήτων Αρτέμιδος, (…δυσανάγνωστο λόγω σκιάς από το τηλέφωνο με το οποίο φωτογράφιζα το λήμμα 😦 ), Ρέας και των άλλως λεγομένων Ορεστιάδων Νυμφών.

 84. gpoint said

  # 84

  Κίρκης εείναι αυτό που σου λείπει

 85. 85 Σωστά!

 86. Ιάκωβος said

  Η λίμνη των Ρειτών παλιά ήταν δύο, Ρειτοί, γι αυτό ο (ίσως λανθασμένος) πληθυντικός.

 87. Πάντως η λίμνη της Καστοριάς έχει ωραίες πλάβες. Ελληνικότατες!

 88. π2 said

  82: Τα καλά της ψευδωνυμίας. 🙂

  80, 83: Σωστά, αλλά σε γενικές γραμμές γίνεται αποδεκτή η ταύτιση Κελέτρου – Καστοριάς.

  81: Ε, αυτό λέω, γι’ αυτό αναρωτήθηκα εξαρχής αν ξέρουμε πότε μας προέκυψε η νεώτερη επίσημη ονομασία.

 89. 89

  Crepeni: «Ένα τέταρτο της λεύγας από το Μαύροβο (Mavrovo), αναγνώρισα την Κρέπενη (Crepeni), ο πληθυσμός της οποίας είναι σήμερα όλος κι όλος οκτώ οικογένειες, θλιβερά απομεινάρια μιας κωμόπολης χιλίων κατοίκων, που είχε υποκαταστήσει άλλοτε το Άργος Ορεστικόν (Argos Oresticum). Σε μικρή απόσταση απ’ αυτή την πόλη μπορεί να συναντήσει κανείς ευρήματα από την εποχή των Πελασγών. Όπως ο Ορέστης, έτσι κι οι απόγονοι του μοιάζουν να κατατρέχονται από τις μαινάδες. Η πανώλη, ο πόλεμος, ο λιμός, υπονόμευσαν ό,τι απέμεινε από ένα λαό, παραδοσιακά συνδεδεμένο με την ανάμνηση της ανωτερότητας της καταγωγής του. Το ίδιο όπως κι οι αποσυνθεμένες κωμοπόλεις της Αγγλίας, η Κρέπενη διατήρησε τα προνόμια της αποικίας των Αργείων. Εξακολουθεί να αποτελεί την έδρα της επαρχίας και τον τόπο διαμονής των Αρχόντων, ενώ οι ληξιαρχικές πράξεις του βιλαετίου της Καστοριάς (canton de Castoria) καταχωρούνται ακόμη στη στήλη της Κρέπενης, έδρας της Ορεστίδας (Orestide), η αυτονομία της οποίας επέζησε του βασιλείου της Μακεδονίας» [Pouqueville 1826].

  από εδώ http://www.lithoksou.net/p/oikismoi-tis-kastorias-poy-arxizoyn-apo-k

 90. Corto said

  «παρόμοια ακριβώς ευχή υπάρχει και στα ρουμάνικα: la mulți ani, και είναι ακριβές αντίστοιχο της ελληνικής -οπότε το «καθαρά ελληνική ευχή» δεν ισχύει.
  Εκτός αν μας πουν ότι οι Ρουμάνοι το πήραν από τα ελληνικά»

  Θα ήθελα να διατυπώσω μία παρατήρηση, εάν μου επιτρέπεται, γιατί το θέμα είναι τεράστιο:

  Εκείνη την εποχή (υστεροβυζαντινή εποχή) ο ρουμάνικος πολιτισμός ήταν από πολλές απόψεις ελληνικός πολιτισμός. Υπό αυτήν την έννοια η ύπαρξη της ευχής στα ρουμάνικα (ή και στα βουλγάρικα, αρβανίτικα κλπ) είναι απολύτως αναμενόμενη. Εάν αυτή η ευχή δεν απαντά σε μη ορθόδοξους λαούς (π.χ. σε λατίνους κλπ), τότε ναι, σαφώς και η προέλευσή της είναι από τα ελληνικά.
  Θα υπενθυμίσω ότι και στην Ρώσικη Θεία Λειτουργία όταν παραβρίσκεται επίσκοπος ο αναγνώστης ψάλλει : «Εις πολλά έτη Δέσποτα», στα ελληνικά (αμετάφραστο).

  Εξάλλου και στον Πωρικολόγο (που μεταφράστηκε στα σέρβικα και στα ρουμάνικα) τα φυτά εύχονται στον βασιλιά κυρ Κυδώνιο ¨εις έτη πολλά δέσποτα»:
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82

 91. Corto said

  Να προσθέσω ότι στα ελληνικά υπάρχει και όνομα Πολυχρόνης (Χρόνης).

 92. gryphon said

  «Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ώσμωση ανάμεσα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και στη μπλογκόσφαιρα. Και ενώ στην αρχή το Διαδίκτυο έπαιρνε την ύλη του από τα παραδοσιακά μέσα, τώρα όλο και περισσότερο τα παραδοσιακά μέσα παρασιτούν από τη μπλογκόσφαιρα…..»
  Μακαρι να συνεβαινε αυτο.Εγω αντιθετα παρατηρω ουι τον τελευταιο καιρο σχεδον καθε ειδηση που αναπαραγεται απο τα μπλογκς καθε εισους και ιδεολογιας προερχεται σε ποσοστο 90 % αο το ΑΜΕ ΑΠΕ
  Αυτο ειναι πολυ ανησυχητικο.

  50
  Απο αυτο το τουιτ βεβαια δεν προκυπτει οτι ο Τραμπ λεει η πιστευει οτι το Παρισι βρισκεται στην Γερμανια.Προφανως και ξερει .ΤηΝ φραση αυτη την χρησιμοποιησε και παλαιοτερα για να χαρακτηρισει την ολεθρια κατ αυτον πολιτικη της Μερκελ στο μεταναστευτικο.
  Γενικα ο Τραμπ ειναι μεγας ρητωρ και ικανοτατος χειριστης της αγγλικης γλωσσας παρα την περι του αντιθετου αριστερη πρπαγανδα.
  Ειδικα απο αυτην εδω την χωρα του αστοιχειωτου Τσιπρα που δεν ξερει που παν τα τεσσερα σε ελληνικα ασε τα αγγλικα.
  Οποιος το αμφισνητει ας τολμησει να βαλει καποιο λινκ με ομιλια του Τραμπ και τα ξαναλεμε.

 93. gmich said

  Γράφεις πως από πίτα που δεν τρως, δεν σε νοιάζει αν θα καεί. Το κακό είναι πως ο αρχηγός της Ν.Δ είναι εν δυνάμει (θ. φ) πρωθυπουργός όποτε θα αναγκαστούμε να φάμε και καμένη πίτα και φυσικά αχώνευτη πολύ αχώνευτη. Αλλά αυτή η εκλογή των αρχηγών κομμάτων από την βάση δεν έχει μια αντίφαση; Πως γίνεται όσοι νεοδημοκράτες κάποιον που δεν τον θεωρούν ικανό να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος τους και τον καταψηφίζουν θα τον θεωρήσουν ικανό να γίνει πρωθυπουργός και θα τον ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές; ( ..εξυπνάδες του Γ.Α.Π που έσπευσε να τις υιοθετήσει η ΝΔ)

 94. Ωραίες οι «αποσυντεθειμένες κωμοπόλεις» (προφανώς τα rotten boroughs) της Αγγλίας… Αλλά κάτι μου λέει πως ο Πουκβίλ, που ήξερε τι έλεγε, δεν θα υποβίβαζε σε canton κοτζάμ βιλαέτι!

 95. Ωχθεούλιμου!

 96. Ιάκωβος said

  Και οι Εβραίοι.Η πιο συνηθισμένη ευχή, πίνοντας ή όχι:

  Λ ‘χάιμ, Στη ζωή ( חַיִּים )

 97. Πάνος με πεζά said

  Καρχαρίας είναι αυτός ή φώκια;

 98. «παρόμοια ακριβώς ευχή (Χρόνια Πολλά) υπάρχει και στα ρουμάνικα: la mulți ani»

  Στα βλάχικα, που μου φαίνεται ότι είναι ατόφια λατινικά, η ευχή είναι Anni Multi (το είδα πριν χρόνια σε εφημερίδα Συλλόγου Βλάχων).
  Στα λατινογενή καταλανικά, όπως με πληροφόρησε φίλος στο Φ/Β, η ευχή είναι Per molts anys. Ίσως το σωστό είναι να πούμε ότι η ευχή Χρόνια Πολλά δεν υπάρχει στις πιο διαδεδομένες ξένες γλώσσες, όπως Αγγλικά κλπ

 99. Alexis said

  #94: Σωστό το πρώτο αλλά ως προς το δεύτερο όχι, δεν υπάρχει καμία αντίφαση.
  Είναι όπως στο ποδόσφαιρο. Έχουμε ο καθένας τις συλλογικές του προτιμήσεις, αλλά όταν παίζει ο «Θρύλος» στην Ευρώπη τον υποστηρίζουμε ολόψυχα γιατί είναι ελληνική ομάδα! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  Είμαι απολύτως βέβαιος (στοιχηματίζω την ημισείαν περιουσίαν μου, λέμε 🙂 ) ότι ο Gpoint, ο NeoKid, ο Ριβαλντίνιο και άλλοι εκλεκτοί σχολιαστές του παρόντος ιστολογίου υποστηρίζουν φανατικά «Θρύλον» εις τας ευρωπαϊκάς αυτού εξορμήσεις…

  #65: Γειά σου ρε Πάνο σεξιστή! 😀

  #0: Διάβασα κι εγώ το άρθρο του Ανδρουλιδάκη για τον Μάκαρο. Πολύ καλό. Όμως μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία:
  Τον αναφέρει ως βασανιστή της χούντας και γράφει ότι μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είχε εμφανιστεί στην ΕΣΑ ντυμένος παπάς και βασάνιζε τους συλληφθέντες.
  Αν οι πληροφορίες για την ηλικία του είναι ακριβείς (60-61 χρονών) τότε το 1973 ήταν 18, βαριά 19. Δεν ήταν κομματάκι μικρός για να τα κάνει όλα αυτά; Και με ποιά ιδιότητα; Του υπηρετούντος τη θητεία του φαντάρου, ας πούμε;
  Δεν το αποκλείω βέβαια… αλλά απλώς με βάζει σε σκέψεις…

 100. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και να με συμπαθάτε που όλη μέρα γύρναγα!

  42 Σωστά, μπορεί να γράψεις και καμιά τρομοκρατική προκήρυξη. Του στικακιού, γιατί όχι;

  48 Τουλάχιστον κάποιος βάζει και το δικό μας.

  59 Το στικάκι να επισκευάσουν;

  Τελικά άνοιξε μεγάλο θέμα η λίμνη της Καστοριάς!

  94 Αυτή τη μόδα της εκλογής από τη βάση πρέπει να τη συζητήσουμε κάποτε, συμφωνώ.

  99 Καλό αυτό με τα καταλανικά, δεν το ήξερα.

 101. Dimitris said

  …Χρόνια Πολλά» είναι μια καθαρά ελληνική ευχή –δεν υπάρχει σε άλλη γλώσσα- που διαμορφώθηκε στη βυζαντινή περίοδο και εκφράζει τη μεγάλη αγάπη του Έλληνα για τη ζωή και παράλληλα τον ορθολογισμό του ορθόδοξου χριστιανού, ότι το μόνο που μπορούμε να ζητάμε από το θεό, είναι χρόνος, μια και όλα τα άλλα μπορούμε και πρέπει να τα αποκτήσουμε με την εργασία μας και τους αγώνες μας…..

  Προφανώς αυτήν την ευχή την έκλεψαν από την τρισχιλιετή μας και οι Βουλκάνιοι συμπατριώτες του κ. Σποκ, αφού είναι γνωστός ο χαιρετισμός τους «Live long and prosper»

 102. Ιάκωβος said

  Λ’ χάιμ σε πιο χολυγουντιανό

 103. Γιάννης Ιατρού said

  Σχετικά με την Καστοριά (όνομα / ιστορικές μαρτυρίες / λίμνη) που αναφέρθηκαν πιό πάνω:

  77: ΒοΝ
  Άννα Κομνηνή ΙΙ 41, 11-13: .. περί δέ τον τράχηλον (της λίμνης) και πύργοι και μεσοπυργια ώκοδόμηνται κάστρου δίκην όπερ και Καστοριά ονομάζεται..

  Anne Comnène, Alexiade. Texte établi et traduit par B. Leib, I-III, Paris 1937-1945,1967] και

  Μουτσόπουλος – Καστοριά, Ιστορία, Μνημεία, Λαογραφία, ΣΤ’ Επιστημονική Επετηρίς Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, 1974, Σελ. 421)

  Τίτος Λίβιος IV, 31: …Ita angustiae minore certamine. quam quod animis, proposuerant, superatae et in Eordeam perventum, ubi praevastatis passim agris in Elimiam consul se recepii. Inde impetum in Orestidem fecit et oppidum Celetrum est agressus in paene insula situm. lacus moenia cingit. angustis faucibus unum ex continenti iter est. Primo situ ipso freti clausis portis abnuerc Imperium, deinde, postquam signa ferri ac testudine succedi ad portam obsessaque fauces agmine hostium viderunt, priusquam experirentur certanem, metu in deditionem venerum….

  Ο Προκόπιος στο Περί κτισμάτων IV, 112 (6ος αι.) Procopii Caesariensis opera omnia recognovit, IV, De aedificiis, J. Haury (ed.), Lipsiae 1964, γράφει εκτενώς: Πόλις δέ ην επί Θεσσαλίας, Διοκλητιανούπολις όνομα, ευδαίμων μεν το παλαιόν γεγενημένη. προϊόντος δέ του χρόνου βαρβάρων οι επιπεσόντων καταλυθείσα και οικητόρων έρημος γεγονυία επί μακρότατον λίμνη δε τις αύτη εν γειτόνων τυγχάνει ούσα, ή Καστοριά ωνόμασται, και νήσος κατά μέσον της λίμνης τοις ύδασι περιβέβληται. μία δε εις αυτήν είσοδος από της λίμνης εν στενώ λέλειπται, ού πλέον ες πεντεκαίδεκα διήκουσα πόδας όρος τε τη νήσω επανέστηκεν υψηλόν άγαν, ήμισυ μεν η λίμνη καλυπτόμενον, τω δε λειπομένω εγκείμενον. διό δή βασιλεύς ούτος τον Διοκλητιανουπόλεως υπεριδών χώρον άτε που διαφανώς ευέφοδον όντα και πεπονθότα πολλώ πρότερον άπερ ερρήθη, πόλιν εν τη νήσω όχυρωτάτην εδείματο, και το όνομα, ως το εικός αφήκε τη πόλει.

  80, 83, 89β Spir, Ανδρ., Π2
  Σχετικά με την αμφισβήτηση της ταύτισης Άργους Ορεστικού και Διοκλητιανουπόλεως:

  Α. Κεραμόπουλος Ορεστικόν Άργος-Διοκλητιανούπολις-Καστορία, BNJ IX (1932-33), 55-63 καθώς και στο ΠΑΕ (1938) 54-58

  S. Pelekanides, Kastoria, Realllexicon zur Byzantinischen Kunst. III. 1190-1191.
  E. Oberhummer, Real- Encyclopédie 21, 1, 142-146 στο λήμμα Keletron, όπου υπάρχει και εκτεταμένη βιβλιογραφία.

  Γιά τα ερείπια του Κελέτρου κατά τον 19ο αιώνα γράφει και ο:
  Pouqueville F.C.Η.L, Voyage dans la Grèce, T. 2, Paris 1820, 353-354. (νομίζω το ανέφερε ο Άγγελος 😉

 104. gmich said

  #100 Και εγώ όταν παίζει στην ευρώπη ο θρύλος (χωρίς εισαγωγικά ) είμαι με τον θρύλο αλλά και όταν παίζουν οι βάζελοι πάλι με τον θρύλο είμαι.

 105. Κίμων Σιδηρόπουλος said

  κύριε Σαραντάκο, με εκτίμηση προς τη δουλειά που κάνετε, σας στέλνω ένα
  link που ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.
  Με εκτίμηση
  Κίμων Σιδηρόπουλος

  http://mentalfloss.com/article/73503/american-dialect-societys-word-year-they

  Στις 9 Ιανουαρίου 2016 – 9:31 π.μ., ο χρήστης «Οι λέξεις έχουν τη δική τους

 106. sarant said

  102 Χαχά!

  106 Ενδιαφέρον, ευχαριστώ! Βέβαια το they είναι παλιό με την ουδέτερη αυτή χρήση.

 107. Μαρία said

  101
  Πετυχημένος ο όρος κόμμα-χύμα http://www.efsyn.gr/arthro/ta-kommata-kai-i-eklogi-ton-arhigon-toys

 108. daeman said

  context: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/terms/search.html?start=140&lq=Σ*&dq=

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?8843-context

 109. gpoint said

  # 100

  Οταν παίζει ο θρήνος στην Ευρώπη (ή και ο βάζελος όταν…) είμαι πάντα με τον διαιτητή από αντίδραση για τα εγχώρια παιχνίδια τους

 110. daeman said

  47: Τα ξέρει ο Τζιμάκος, ναι, αφού πρώτα είδε το America: Freedom to Fascism και αντέγραψε το σκετσάκι μέχρι κεραίας:

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11469-ντελίβερι-ντελιβεράς&p=223044&viewfull=1#post223044

  http://www.wikiwand.com/en/America:_Freedom_to_Fascism

  Όχι πως είναι κακό που μεταφέρθηκε στα ελληνικά. Μόνο που, να, τα του Καίσαρος… 🙂

 111. BLOG_OTI_NANAI said

  104: Το μόνο άρθρο που είδα να ασχολείται σοβαρά με το θέμα (εννοώ με πηγές) είναι του Μουτσόπουλου που παραθέτει τις ίδιες πηγές από τον Λίβιο και τον Προκόπιο σε ένα άρθρο του στα «Μακεδονικά».
  Εκεί σε ένα σημείο γράφει:

  Και μόνο που το βάζει με ερωτηματικό, από την πληρότητα του άρθρου καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Αν και το είδα σε 2-3 άρθρα να σημειώνεται με βεβαιότητα, όπως αυτό που προανέφερα., αλλά χωρίς πηγή.

 112. Σωτήρς said

  100 Alexis
  Σχετικά με τον αγαπούλα γκάνγκστερ. Δεν έχω παραπομπή εύκαιρη αλλά είχε βγει στην Ελευθεροτυπία τη δεκαετία του ’80 ότι δεν ήταν αυτός ο ψεύτικος παπάς-βασανιστής αλλά ο πρώτος ξάδερφος του. Βέβαια και ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι πήγαινε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ οπότε ψάξε γύρευε.

 113. sarant said

  109 Νάσαι καλά που απαντάς στις ερωτήσεις που προσπεράσαμε!

 114. Ανδρέας said

  76 σκύλε και σου λέω να διαβάζεις Σαραντάκο τπτ εσύ
  η μίρρορ το έβγαλε χτες 8/1/16
  από κει το είδαν στο νιουζ247

  κι εδώ 1/12/15
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/01/december-4/#comment-323154

  h**ps://sarantakos.wordpress.com/2015/12/01/december-4/#comment-323155

  ώρες ώρες μου θυμίζω το παγανόν ή με το άλλο καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο τον βάτταλον

  το αρκουδάκι παντως είναι γλύκα:)

 115. Γιάννης Ιατρού said

  115: Εμ, εδώ τα νέα τα ξέρουμε ενάμισυ μήνα πριν τα γράψουν τα ελλ.ΜΜΑ 🙂

 116. Ανδρέας said

  116 και τα βρεττανικά παρακαλώ
  http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/adolf-hitler-faked-death-fled-7138333

 117. Γιώργης said

  Στα φιλανδικά τονίζεται η πρώτη συλλαβή και η τέταρτη και οι επόμενες ακολουθούν σαν άτονη ουρά. Για δοκιμάστε να πήτε όρεστι-αδα ή μάκεδο-νικο.

  Το j όπως και το y είναι γράμματα μπαλαντέρ σε πολλές γλώσσες. Το δεύτερο ας πούμε είναι στα αγγλικά και σύμφωνο και φωνήεν. Το πρώτο με ένα i μπροστά είναι στα ολλανδικά ένα γράμμα που προφέρεται σαν μακρύ εε.

 118. Πάνος με πεζά said

  @ 111 : Α έτσι ο φίλος μας !

 119. voulagx said

  #99: Στα βλαχικα ευχομστε: « tr’ aŋ’i multsâ = για χρονια πολλα», το ŋ οπως το gn στο ιταλικο bagni και το â οπως το τουρκικο ι.

 120. 115

  Εξκιούζμη, ωρέ!

 121. Spiridione said

  Το «εις πολλά έτη» είναι εκκλησιαστική φράση που χρησιμοποιείται σε χειροτονίες επισκόπων, που υπάρχει και στα λατινικά: «ad multos annos» (ίσως είναι και παλιότερο το λατινικό, στο παρακάτω λινκ λέει του 12ου αιώνα).
  https://books.google.gr/books?id=n17j3Cc0mMUC&pg=PA122&lpg=PA122&dq=ad+multos+annos+ritual&source=bl&ots=rxRk_yZlE3&sig=0gpPFQL1XDNfQe4XaYZIqfTWEuk&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwj8tOe53J3KAhXIAxoKHVJOA584ChDoAQgZMAA#v=onepage&q=ad%20multos%20annos%20ritual&f=false
  Εδώ η ευχή «χρόνια πολλά στα Βαλκάνια (Οι Ρουμάνοι μπορεί να το πήραν και απ’ τα λατινικά
  https://en.wikipedia.org/wiki/Balkan_sprachbund#Calques
  Εδώ και σε άλλες γλώσσες
  https://gl.wiktionary.org/wiki/ad_multos_annos

 122. Μαρία said

  122
  Αναθεματισμός πάπα Ονώριου και λοιπών αιρετικών το 680.
  πολλά τα έτη-ανάθεμα multi anni-anathema
  https://books.google.gr/books?id=iGupkUFiEbEC&pg=PA70&dq=multi+anni&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiigrHL4p3KAhWC1BoKHXKmCCUQ6AEITTAJ#v=onepage&q=multi%20anni&f=false

 123. Pedis said

  «Αποδοκιμασίες της κυβέρνησης στην τελετή μνήμης Τεμπονέρα»
  http://www.thepressproject.gr/article/87277/Apodokimasies-tis-kubernisis-stin-teleti-mnimis-Temponera-VID

  Ο τίτλος είναι για κλάματα … όπως, όμως, για κλάματα είναι κι η Αναγνωστοπούλου που υψώνει τη γροθιά της ως φόρο τιμής και κάνει το σήμα της νίκης για να πικάρει αυτούς που την αποδοκιμάζουν (ή τους δείχνει κέρατα;) … ενώ κυβερνά με τις παρέες των Καλαμποκάδων.

  Από το σκοπευτήριο, στην αγκαλιά του Καμμένου στο πάλκο της νίκης και υπερήφανοι αρμοστές της τρόικας, η Αναγνωστοπούλου στο μνημείο του Τεμπονέρα, δεν είναι για κλάματα αλλά για γέλια. Γελοίοι!

 124. Γς said

  110

  >είμαι πάντα με τον διαιτητή από αντίδραση

  Είσαι αντιδραστκός και να το προσέξεις. Να συμορφωθείς!

 125. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  110 Γάβρος και το παραρτηματάκι του ο Ζμπάουγκ. Οι πιο ευνοημένες ομάδες από τους κόρακες. Ειδικά ο Ζμπάουγκ ,με σπαθάτη διαιτησία, δεν θα τερμάτιζε στο πάνω μισό του βαθμολογικού πίνακα,ούτε με σφαίρες.

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  78: Ασφαλώς το «Μακεδονικό Ημερολόγιο» του Σφενδόνη δεν φτιάχτηκε για να λάβει θέση επιστημονικής επετηρίδας. Παρά ταύτα όμως, συχνά γράφουν εκεί και μεγάλα ονόματα της επιστήμης τους, αλλά πιο εκλαϊκευμένα. Γενικά βεβαίως, το κάθε τι μπορεί να φανεί χρήσιμο διότι όπως γίνεται συνήθως, το ένα σε πάει στο άλλο και πολλές βγαίνει κάποια άκρη ξεκινώντας από το πιο ασήμαντο.

  Το συγκεκριμένο άρθρο όμως του επιθεωρητή, από τα λίγα εκτενή που βρήκα για την Καστοριά, και ο Μουτσόπουλος στο δικό του άρθρο του δεν το σνομπάρει και το αναφέρει:

  Αλλά χωρίς πηγές στο συγκεκριμένο ζήτημα της λίμνης δεν μας βοήθησε και ιδιαίτερα.

  ΥΓ
  Για όποιον έχει όρεξη, υπάρχει ένα άρθρο του περ. «Μακεδονικά» που είναι γεμάτο βιβλιογραφία για την Καστοριά και την γύρω περιοχή: Πελαγίδης Στάθης, «Βιβλιογραφικό σχεδίασμα για την πόλη και την περιοχή Καστοριάς». (στη σελ. 273 πρώτο-πρώτο, αναφέρει κι αυτός το άρθρο του επιθεωρητή με το σχόλιο ότι ασχολείται με την «Ετυμολογική διερεύνηση» )

 127. gpoint said

  Ποιός έκλασε πρωί-πρωί ;

 128. gpoint said

  # 128—> #126

  προς αποφυγήν παρεξηγήσεων

 129. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  129. Tσάτσε του Μαρινάκη!

 130. sarant said

  Καλημέρα!

  122 Μπράβο, Σπύρο!

 131. atheofobos said

  113
  Σχετικά με το αν ο Ψωμιάδης ήταν ο ρασοφόρος βασανιστής στο ΕΑΤ-ΕΣΑ
  http://www.koutipandoras.gr/article/9358/fakelos-makis-psomiadis-poios-einai-o-asylliptos-makis

 132. Alexis said

  #113,132: Ευχαριστώ για τις απαντήσεις περί «Αγαπούλα».
  Εξακολουθώ πάντως να προβληματίζομαι για το θέμα της ηλικίας

 133. gryphon said

  126-128

  Eνα βιντεακι του Ραπτοπουλου για τον Μπερμπατοφ μετα το παιχνιδι με την ΑΕΚ .
  Για πλακα και μονο επειδη ασχετα με το το εαν συμφωνει καποιος με τις αποψεις εχεθ ενα πολυ δισκεδαστικο και παραστατικο τροπο που τις λεει χειρονομιες κλπ.

 134. sarant said

  133 Αλλού γράφτηκε ότι ο Μάκης ήταν γεννημένος το 1947 και όχι το 1955

 135. Spiridione said

  123. Ωραίο αυτό! Μήπως ήταν και πιο παλιά αυτή η ευχή, την έλεγαν σε αυτοκράτορες κλπ.
  127. Ο κύριος Επιθεωρητής λέει ότι και η πόλη της Καστοριάς λεγόταν παλιά Ορεστιάδα! Να είμαστε ευχαριστημένοι που γλιτώσαμε τη μετονομασία και της πόλης.

 136. BLOG_OTI_NANAI said

  136: Δεν ξέρω τι εννοείς και μοιάζει να το αναφέρεις λες και ο επιθεωρητής είναι κανένας γνωστός μου…

  Κανείς δεν μπορεί να απορρίψει ουδεμία πληροφορία πριν αυτή επιβεβαιωθεί ή όχι. Μπορεί κάλλιστα κάποιος άλλος να αξιοποιήσει ακόμα και μια επουσιώδη πληροφορία.
  Γενικά όμως όσο περισσότερα ερευνά κανείς, τόσο πιο ακριβής μπορεί να είναι στις γνώσεις και τις τοποθετήσεις του. Είναι εξίσου μεγάλη υπόθεση να γνωρίζεις την διασπορά και την χαμηλή ή υψηλή αποδοχή μιας άποψης, διότι σε περίπτωση ενός αμφιλεγόμενου ζητήματος θα βοηθήσει στην συνολική κατανόηση του προβλήματος.

  Δεν έχω ψάξει καθόλου για την ονομασία της πόλης, αλλά μόνο για τη λίμνη. Έστω δεχόμενος ότι είναι λάθος, δεν αναμένουμε όμως από κάποιον συγγραφέα να μας λέει ασυναρτησίες που κατέβηκαν από το μυαλό του εκείνη την ώρα. Μπορεί να μην δίνει τις πηγές του, όπως άλλωστε έκαναν και πάρα πολλοί άλλοι κυρίως στο παρελθόν, όμως και αυτός κάπου το διάβασε, κάπου το άκουσε και το μεταφέρει. Ένας επιθεωρητής στη δεκαετία του ’60 δεν έχει ασφαλώς πρώτο του μέλημα να γίνει ρεζίλι… Και πράγματι, απ’ ότι είδα οι πληροφορίες του επιθεωρητή για τη λίμνη, επιβεβαιώνονται σε δύο ακόμη άρθρα, 40 χρόνια παλαιότερα, πάλι χωρίς πηγές όμως. Άρα, δεν είναι δικής του έμπνευσης η πληροφορία. Επίσης, το γεγονός ότι τον αναφέρουν ως βιβλιογραφία για την Καστορία έστω και για την ετυμολογία, μας δείχνει ότι δεν πρόκειται και για πληροφορία από τον Καζαμία.

  Άρα, το λάθος είναι το να αγνοήσει κάποιος αυτά που γράφει πριν τα ερευνήσει πρώτα. Διότι οι πληροφορίες αξιολογούνται, αφού όμως πρώτα βρεθούν. Οπότε, αν αυτό που λέει κάποιος το πάρεις και μπορέσεις να το επιβεβαιώσεις, μπορεί να σε οδηγήσει σε άλλη πληροφορία κ.ο.κ.

  Κυρίως, όμως, για να αξιολογηθούν και να κριθούν οι πληροφορίες, κάποιος πρέπει πρώτα να κοπιάσει για να τις βρει. Το αν τις απορρίψει, είναι το εύκολο κομμάτι…

 137. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Χθεσινό μεζεδάκι:

 138. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  138. Ποιο είναι το μεζεδάκι; Το όριο ανθρωπιάς;

 139. π2 said

  137: Είπα να μην επιμείνω αλλά έχεις ένα μεθοδολογικό λάθος, που δεν θα ήθελα να το αφήσω ασχολίαστο. Το ότι κάποιος που είναι ή θα μπορούσε να είναι, ή δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι, σοβαρός έγραψε κάτι και κάποιοι αναπαράγουν την πληροφορία του δεν αποτελεί εχέγγυο ότι η πληροφορία που μεταφέρει ανταποκρίνεται στις πηγές. Γι’ αυτό έγραψα το παράδειγμα των λαθών του (πολύ εγκυρότερου) Barrington Atlas (έχει κάμποσα, ορισμένα σοβαρά), για να μην περιοριστεί η συζήτηση στον επιθεωρητή σου. Θα εκπλαγείς πόσο συχνά αναπαράγονται ατεκμηρίωτες και, τελικά, λανθασμένες απόψεις από παραπομπή σε παραπομπή. Γι’ αυτό επέμεινα στις πηγές.

  Μέχρι να βρεθεί κάποια πηγή που να λέει τη λίμνη Ορεστιάδα λοιπόν, είναι προτιμότερο να ακολουθήσεις όσους έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την περιοχή, κανείς από τους οποίους δεν λέει τη λίμνη Ορεστιάδα.

 140. π2 said

  Για ν’ αλλάξουμε λίμνη, το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν μαρτυρείται ούτε το αρχαίο όνομα των Πρεσπών, που δεν είναι απλώς μεγάλοι υδάτινοι όγκοι αλλά στρατηγικό πέρασμα.

 141. Ο «Ρουβικώνας» (bis) 😳

  http://www.naftemporiki.gr/story/1052511/nd-o-roubikonas-piso-apo-tin-eisboli-sto-eklogiko-kentro-tis-neas-filadelfeias

 142. BLOG_OTI_NANAI said

  140: Αν τύχει να παρακολουθήσεις μερικά μόνο από τα σχόλια μου, θα καταλάβεις ότι δεν υπάρχει τίποτα για να εκπλαγώ, καθώς έχω βρει λάθη σε πολύ μεγάλα ονόματα -και σημειωτέον και σημαντικότερο, χωρίς Google Books-, και είχα παραθέσει εδώ και του Άμαντου, την μεγαλειώδη «πατάτα» του Καραγάτση από το «10», έχω αποκαλύψει κατ’ επανάληψη τα ιστορικά λάθη του Σάθα και αρκετά άλλα για όποιον τα θυμάται να μην τα αναφέρω.

  Μεθοδολογικό λάθος υπάρχει όταν ολοκληρώσεις μια ακαδημαϊκή εργασία μην έχοντας ανακαλύψει ότι κάποια πληροφορία δεν βασίζεται στις πηγές. Αντιθέτως, εδώ είμαστε σε ένα ιστολόγιο όπου κατ’ εμέ, απλώς βρίσκει ο ένας κάτι, ο άλλος κάτι άλλο και περνάμε την ώρα μας έτσι, όσοι μας ευχαριστεί αυτό. Και νομίζω ότι όλα τα παρέθεσα ήρεμα και ευγενικά.

  Αν πάλι κάποιοι όλα τα βλέπουν ως ανταγωνισμό, είναι δικό τους θέμα. Και βεβαίως μαθήματα δέχομαι πάντα με χαρά, και το έχω αποδείξει δημοσίως, αλλά και από την άλλη, αν κάποιος με ύφος θέλει να παραστήσει τον δάσκαλο, προσωπικά αποδέχομαι κάθε πρόκληση από οποιονδήποτε. Όμως στα θέματα του Νίκου υπάρχει χώρος για προσφορά απ’ όλους και δεν υπάρχει λόγος να τρώγονται κάποιοι με τα ρούχα τους.

 143. π2 said

  Δεν καταλαβαίνω αυτό που γράφεις για το μεθοδολογικό λάθος, αν θες το αναδιατυπώνεις. Εγώ θεωρώ μεθοδολογικό λάθος να επιμένεις ότι οι Ψ1, Ψ2, Ψ3 χρησιμοποιούν τον Χ, ενώ το θέμα μας είναι οι πηγές για μια συγκεκριμένη πληροφορία. Αλλά έχεις δίκιο για τη λειτουργία του ιστολογίου, δεν είναι για να παριστάνει κανείς τον δάσκαλο.

 144. Γιάννης Ιατρού said

  143: Τα μεσάνυχτα που θα βγει ο μαιτρ θα δεις 🙂

 145. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #140
  Χρησιμοποιείς τη λέξη «μεθοδολογία»; Ο άνθρωπος το ‘πε καθαρά: «Κανείς δεν μπορεί να απορρίψει ουδεμία πληροφορία πριν αυτή επιβεβαιωθεί ή όχι»*. Μάθε μπαλίτσα αγόρι μου… 🙂

  *Σκέψου αν σε κάποια άλλη επιστήμη, ιατρική, φυσική, έλεγε κάποιος κάτι παρόμοιο. Σαφώς και στην ιστορία αυτό αποτελεί προτέρημα. Άλλωστε η ιστορία είναι παρακλάδι και υποκατηγορία της θεολογίας, είναι κάθετο αυτό κι ας μην το ξεχνάμε!

 146. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Έγραψα το #146 χωρίς να έχω δει τα μετά το 140.

 147. sarant said

  139 E, μάλλον κάθε όριο απανθρωπιάς θα ταίριαζε.

 148. Μαρία said

 149. Γκλούμι Σάντει αλλά θα το γελάσομε κι απόψε με τις εκλογές ΝΔ. 🙂

 150. Corto said

  Οι Ρουμάνοι στην εκκλησιαστική γλώσσα λένε «Εις πολλά Έτη Δέσποτα» στα ελληνικά (όπως και οι Ρώσοι, αμετάφραστο).

  Για παράδειγμα εδώ κάτω από την πρώτη φωτογραφία
  (Domnul să-l întărească în slujirea sa şi să-i dăruiască mulţi şi fericiţi ani! Εις πολλά έτη, Δέσποτα!):

  http://ortodox.md/stiri/preasfintitul-ambrozie-munteanu-episcopul-moldovean-ce-pastoreste-eparhia-de-neftekamsk-si-birsk-federatia-rusa-bashkortostan-implineste-frumoasa-varsta-de-40-de-ani/

  Στην εκκλησία η φράση δεν χρησιμοποιείται μόνο σε χειροτονίες, αλλά σε όλες τις λειτουργίες, όταν παραβρίσκεται επίσκοπος μέσα στον ναό.
  Γενικότερα το «εις πολλά έτη» (σπολλάτη) δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε επισκόπους, αλλά υπήρξε κοινή ευχή των εορτών. Είναι γνωστό εξάλλου ότι αυτή η ευχή ακολουθεί τα κάλαντα ( και εις έτη πολλά).

 151. Ιάκωβος said

  Αυτό το Λα Μούλτι Ανι, το θυμάμαι στις πρωτοχρονιάτικες κάρτες που μας στέλνανε από τη Ρουμανία τα ξαδέρφια μου, γεννημένα στην εξορία.

  Και το Πολυχρόνιο έτσι δεν τελείωνει; Εις πολλάααα τα έεεετηη κλπ, τρις.

  Έχω ακούσει σε χωριό των Βαρδουσίων και την εκδοχή -Σπολάιτη.

 152. Γς said

  150:

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/06/29/zaxariadiseferis/#comment-228739

 153. Γς said

  149:

  Μόνο που το λέει φρικάρεις

 154. Pedis said

  Μιλώντας ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε, ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες δείχνουν την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και πόσο σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή (σ.σ. εδώ γελάνε ) και ελπίζω, ότι με το νέο έτος θα μπει η χώρα σε τροχιά ανόδου». Σε συζήτηση δε, που είχε με παλαίμαχους της ΑΕΚ, τους δια βεβαίωσε, ότι «το γήπεδο θα γίνει, θα βγει η άδεια και θα προχωρήσουμε»…
  http://www.imerodromos.gr/gipeda-aek-pao-osfp/

  Πρόοδος … ελεύθερος χώρος που δεν θα γίνει τσιμεντοκλουβιά, αλλά αρένα!

  Του κάνουν ήδη τον μπιντέ του Μελισσανίδη, όπως οι προκάτοχοί τους έχουν κάνει σε τόσους άλλους νονούς και μαφιόζους (επιχειρηματίες).

  Αλλά με τόσους καταθλιπτικούς μαλάκες που βρίσκονται να παρακολουθούν με ακαταπτόητο φανατισμό τα στημένα όπως οι φυλακισμένες νοικοκυρές τα πρωινάδικα, δεν υπάρχει ακόμη ελπίδα.

 155. Γς said

  156:
  Καλά κορμοράνους δεν έχει η περιοχή;

 156. sarant said

  Oι κορμοράνοι δεν ενοχλουνταν από το γήπεδο αλλά από το εμπορικό κέντρο.

 157. Pedis said

  # 158 – Ναι, από τις πρώτες προτεραιότητες είναι τα γήπεδα των ΠΑΕ! Τριπλοπληρωμένα από το κράτος, για να βγάζουν, να ξεπλένουν και να ξαναμοιράζονται το χρήμα οι εκλεκτοί επιχειρηματίες και να φάνε, να φτιαχτούν και οι άνθρωποι που τους στάθηκαν …

  Να ‘χει και το πόπολο τις αρένες του να εκφράζεται ελεύθερα …

 158. Γς said

  158:

 159. daeman said

  Περί σπολλάτη / σπολλάτι / σπολάτι / σπολάιτι:

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?14793-σπολλάτη-και-σπολλάτι-(ή-σπολάτι-)

  Και άνι μουλτς:

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?5279-Σας-τα-παν-άλλοι&p=233794&viewfull=1#post233794

  Άνου νόου κου σενετάτι!

 160. Γς said

  162:

  Δάκος ο Κυριάκος

 161. Γιάννης Ιατρού said

  162: Σε είδα!

 162. Νίκος Κ. said

  Επειδή πολλές φορές έχει αναφερθεί η υπερβολική χρήση των εισαγωγικών, ας αναφέρουμε κι ένα (φρέσκο) μεζεδάκι όπου τα εισαγωγικά είναι απαραίτητα αλλά απουσιάζουν, αντιστρέφοντας το νόημα. Πρόκειται για τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της Πολωνίας σχετικά με την κριτική που είχε ασκήσει ο Γερμανός Επίτροπος της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ (αφορά τον νέο νόμο της Πολωνίας για δημόσια ραδιοτηλεόραση):

  «Τέτοια λόγια από έναν Γερμανό πολιτικό, προκαλούν τους χειρότερους συνειρμούς στους Πολωνούς. Και σε μένα επίσης. Είμαι εγγονός Πολωνού αξιωματικού που κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στον αντιστασιακό Εθνικό Στρατό με τη γερμανική επίβλεψη», συνέχισε.

  Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/303874/polonia-neos-nomos-mme-i-germania-logokrinei/

  Έτσι όπως μεταφέρθηκε η είδηση (τόσο στον Σκαι όσο και αλλού) φαίνεται σαν ο αντιστασιακός στρατός να ήταν υπό τις ευλογίες των Γερμανών! Ευτυχώς τουλάχιστον που στη συνέχεια αναφέρεται στην είδηση ότι: η «επίβλεψη» παραπέμπει στη ναζιστική κατοχή της χώρας.

  Στο Reuters υπάρχουν τα διπλά εισαγωγικά (… with ‘German supervision’,» ) και ίσως αυτό να μπέρδεψε τον μεταφραστή:

  «Such words, said by a German politician, cause the worst of connotations among Poles. Also in me. I’m a grandson of a Polish officer, who during World War II fought in the underground National Army with ‘German supervision’,» he said.

  The National Army was the main Polish resistance movement during World War Two, while «supervision» appeared to be a reference to the Nazi occupation of Poland.
  http://www.reuters.com/article/poland-government-idUSL8N14U07220160110

 163. 164

  Μα πώς; Εγώ τώρα βρίσκομαι Λονδίνο για συνομιλίες…

 164. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πολλά τα έτη, άσχετα από το αν είναι γιορτή, το λέγαμε και το λέμε σαν το καθημερινό χαίρεται. Ο πατέρας μου απαντά,ακόμη κι όταν του το λέω στο τηλέφωνο «καλώς όρισες», όπως ήταν ο συνήθης αντιχαιρετισμός από παλιά στο χωριό.
  Το σπολλάτη/σπολάτι, σαν νάναι άλλο : σαν «μωρέ μπράβο»,είτε ειρωνικά,είτε πραγματικά.
  Είναι και οι σπολατισμοί ,οι ευχαριστίες,οι ευχές. π.χ.»Λέω του (ή πέμπω του) πολλούς σπολατισμούς που με ξεστράβωσε και πήγα κι έκαμα αμέσως τα χαρτιά και ξέμπλεξα»
  «Σπολάτι τς αφεντιάς σου», ειρωνικά
  Αντιγράφω ένα ζευγάρι σκωπτικές μαντινάδες:
  Χίλια καλώς μας όρισες με τρία φύλλα βράκας
  πώς δεν την εκατούρησες, στη στράτα ‘κεια που ΄γλάκας
  Σαν είπες για τη βράκα μου, σπολάτι τσ΄αφεδιάς σου
  πούρι* ‘κειά μέσα βρίσκεται το πεθυμά η καρδιά σου

  *πούρι,(επίρρημα) βεβαίως,άραγε,ασφαλώς

 165. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  163. Ναι! Σαν δάκος και σα δράκος και σε λίγο …ράκος ή πάτος (αλλά κυνηγάμε τη ακριβή ρίμα). Σκέψου να βγει, ψυχραιμία Γς

 166. Γς said

  Να φας τη γλώσσα σου!
  Ο άνετος της αγιαΒαρβάρας

 167. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έλα ρε Μητσοτάκαρε! Σκίσε τα χρυσαύγουλα!

 168. BLOG_OTI_NANAI said

  144: Απλώς λέω ότι δεν γράφουμε κάποια ακαδημαϊκή εργασία εδώ για να ονομάζουμε το άρθρο που βρήκα «Μεθοδολογικό λάθος». Εδώ είναι ένα ιστολόγιο όπου μπορεί αναφερθεί ό,τι θεωρεί ο καθένας χρήσιμο.

 169. Γς said

  Συγγνώμη

  Τη γλώσσα σου

 170. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Γερά ρε Κέρκ! Πάρτους τις συντάξεις τα λαμόγια!

 171. 174

  Είναι σκυλί του πολέμου, το χρυσό μου! ❤

 172. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  168. Ναι ανανεωμένη,έβγαλε και Σπυράκι
  Καλέ τί παλιομοδίτικη κάλπη ειν΄αυτή; Τους ξέμεινε το μπαούλο;

 173. Γιάννης Ιατρού said

  σκοτωμός γίνεται 🙂 στο fb

 174. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τσι ρι ά κος Ζιμενσάκης (το παιδί του Δρακουμέλ) κατά Κουτσαβάκουλα Μαρμαράκη και τούμπαλιν, στις εκλογές της Νουδίλας
  όπως λέει ο Βαγγέλης Χερουβείμ κάθε μέρα στο Κόκκινο

 175. sarant said

  165 Eδώ που τα λέμε, είναι εύκολο να σε παραπλανήσει η διατύπωση με την επίβλεψη.

  177 Έχουμε τίποτα προγνωστικά; Έξιτ πολ; Κανένα σίγουρο;

 176. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΔΙΟΥ OΛYMΠOY ΨHΦIΣAN 176 ATOMA (ENANTI 226 THN ΠPOHΓOYMENH ΦOPA) EK TΩN OΠOIΩN :

  MHTΣOTAKHΣ: 101
  MEIMAPAKHΣ: 74
  AKYPO : 1

 177. 179β

  Το τσολιαδάκι! http://popaganda.gr/wp-content/uploads/2016/01/17_10107974.-960×640.jpg

 178. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ο William Hill σταμάτησε να δέχεται στοιχήματα! Κλείδωσε στο 60% ο Κυργιάκαρος. 🙂

 179. Πάνος με πεζά said

  Θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη : ο νέος αρχηγός ΝΔ θα είναι Κρητικός, θα αρχίζει από «Μ», θα τελειώνει σε «άκης» και θα έχει 10 γράμματα.

  (όλα μασημένα σας τα’ δωσα !)

 180. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα που φτάνουν από τα εκλογικά τμήματα στην Κρήτη:

  -ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 48018 ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ:

  ΨHΦΙΣΑΝ 123

  ΜΗΤΣΟΤAΚΗΣ 63 (απο 35)

  ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ 60 (απο 63)

  -ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΝΩΝ

  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 72

  ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ 45

 181. Πάνος με πεζά said

  Πέρα Παναγιά;
  Δώθε Παναγιά;

 182. Γς said

  Το σίγουρο είναι ότι έτσι και βγεί ο Δρακουμελάκης πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ θα την εκαταλείψουν.

 183. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  183. Mε στενή από παλιά σχέση με τη Ντόρα

 184. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΛEΠTOKAPYA
  87 MEIMAPAKHΣ
  129 MHTΣOTAKHΣ
  3 AKYPA
  1 ΛEYKA

 185. Για να υποβάλλει ο Κυργιάκος (πριν μια ώρα) αίτημα παράτασης της ψοφοφορίας για μιαν ακόμη ώρα, δεν τα βλέπω καλά τα κουκιά του.

 186. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  α ρε πουτανιάρη Κίντο! Μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω τελικά… (κι αυτό το ξέρω δηλαδή, αλλά δεν το λέω για να μην κομπλάρετε)

 187. Γς said

  Ο θεός ακούει τους σκύλους

 188. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καστοριά

  ΔΙΠΟΤΑΜΙΑ
  50 Βαγγέλης Μεϊμαράκης
  61 Κυριάκος Μητσοτάκης
  1 ΑΚΥΡΟ

  ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΣ ψήφισαν 89 από τους 102
  34 Βαγγέλης Μεϊμαράκης
  55 Κυριάκος Μητσοτάκης

  ΚΟΡΗΣΟΣ ψήφισαν 120 από 138
  56 Βαγγέλης Μεϊμαράκης
  64 Κυριάκος Μητσοτάκης

 189. 192

  Καστοριά, ε; Αλλά ΑΥΤΟΙ ξέρουν πώς λέγεται η λίμνη; 👿

 190. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στα Καλάβρυτα 87 ο Μειμάρ / 47 ο Κυρ

 191. sarant said

  Πάνο, το κλέβω το προγνωστικό!

  Εφη, από πού είναι αυτά;

 192. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Λουσικά Καλαβρύτων 48 ο Μειμάρ 16 ο Μητσοτ

 193. Γς said

  Αυτά είναι Καλαβρέζικα, τα άλλα ήταν της Χάιδως

 194. Γιάννης Ιατρού said

  179β Θα μας τα πεί σε λίγο ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ που είναι ανταποκριτής του Alpha TV στο εκλ. κέντρο του Μειμαρ 🙂

 195. Στο 70% με 80% εκτιμάται η σημερινή συμμετοχή, σε σχέση με τον Α’ γύρο.

 196. Αναμένονται δηλώσεις Τραγάκη

 197. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Προβάδισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφεται στην Καρδίτσα. Δείτε τα ανεπίσημα αποτελέσματα από το KarditsaLive.Net
  Συνολικά από 16 εκλ.τμήματα
  Μεϊμαράκης 725
  Μητσοτάκης 646

 198. Μαρία said

  https://twitter.com/hashtag/eklogesnd

 199. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ. Από τα επτά εκλογικά τμήματα που είχε ο νομός Λευκάδας δείτε τα αποτελέσματα από τα πέντε . Υπολείπονται τα δύο εκλογικά τμήματα της πόλης.

  * Βασιλική: Mεϊμαράκης 28, Mητσοτάκης 56,

  * Καρυά: Μειμαράκης 29, Μητσοτάκης 15,

  Σφακιώτες: Μεϊμαράκης 25, Μητσοτάκης 18,

  Νυδρί: Μεϊμαράκης 89, Μητσοτάκης 96

  Μεγανήσι: Μεϊμαράκης 50, Μητσοτάκης 6

  Σύνολο (εκτός των δύο εκλογικών τμημάτων της πόλης ) Μεϊμαράκης 221, Μητσοτάκης 191
  Πηγή: lefkadapress.gr

  Τα κρητικά, από cretalive

 200. Νίκος Κ. said

  Δεν ξέρω πόσο έγκυρο είναι:
  το 21% της Επικράτειας: Μεϊμαράκης: 54,3% Μητσοτάκης 45,7%
  http://www.kontranews.gr/politiki/162595-symbainei-tora-to-proto-anepisemo-apotelesma-apo-eklogiko-kentro

 201. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση στο νομό Ιωαννίνων. Διαβάστε αναλυτικά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα στα εκλογικά κέντρα στην Ήπειρο, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

  Στο Κεφαλόβρυσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει 72 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39.

  Στους Ασπραγγέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 48 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήρε 27.

  Στην Κόνιτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε 66 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 98.

  Στο εκλογικό τμήμα Δερβιζιάνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 49 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 46.

  Στον Παρακάλαμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε 37 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε 44 ψήφους.

  Στην Δωδώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε 23 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε 44 ψήφους.

  Στα Πράμαντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε 19 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 24.

  Στο Ελληνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε δώδεκα ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τρεις.

  Στο Περιστέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε 25 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 41 ψήφους.

  Στους Μηλιωτάδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε 22 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 31.

 202. Πάνος με πεζά said

  @ 198 : Μέχρι να παραιτηθεί από το Mega, τσουπ, τρούπωσε στον Alpha…Σαραντάκος, όνομα-διαβατήριο ! 🙂

 203. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  rodiaki.gr
  Δωδεκάνησα 5 εκλ.τμ Μητσοτ 130 , Μεϊμάρ 109

 204. Γς said

  [video src="https://pbs.twimg.com/tweet_video/CYYLrewWcAApqgq.mp4" /]

 205. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δήμος Σφακίων

  81 σύνολο

  57 Μητσοτάκης

  24 Μεϊμαράκης

  flashnews.gr

 206. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  σε εκλογικά κέντρα στην Αργολίδα, σύμφωνα με το parapolitikaargolida.gr.

  Επίδαυρος συνολικά ψήφισαν 123

  Μεϊμαράκης 70

  Μητσοτάκης 50

  Λυγουριό συνολικά ψήφισαν 216

  Μεϊμαράκης 96

  Μητσοτάκης 119

  Μοναστηράκι συνολικά ψήφισαν 155

  Μεϊμαράκης 70

  Μητσοτάκης 85

 207. 205τέλος

  Άλατις, οι Μηλιωτάδες! Εκεί υπάρχει το ωραιότερο βενζινάδικο της επικρατείας.

 208. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έτσι ΕΦΗ! Στρίψτου τσιάλλο το κρητικό μασσαίρι! 😆

 209. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

  Ληξούρι
  Ψήφισαν 157
  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 83
  ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ 70
  Άκυρα 4

  Πύλαρος
  ψήφισαν 111
  ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ 60
  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 51

  Πόρος
  ψήφισαν 106
  ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ 60
  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 44
  Λευκά 2

  Ιθάκη
  ψήφισαν 51
  Μητσοτάκης 30
  Μεϊμαράκης 20
  1 λευκό
  e-kefalonia.net

 210. Συγκλονιζμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί την καταμέτρηση βήμα προς βλημα. https://pbs.twimg.com/media/CYYMhPtUwAAKD3H.jpg

 211. Γς said

  Στο 31% της επικράτειας (σικ) η διαφορά είναι μικρή (5%) υπέρ Μεϊμαράκη. Χωρίς τα αστικά κέντρα όμως. Λίγο σκούρα τα νλέπω

 212. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πριν από λίγο βγήκαν τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα στη Σάμο (σε όλον τον Νομό, Σάμος Ικαρία Φούρνοι) για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της Σαμιακής Γνώμης ο Ευάγγελος Μεΐμαράκης συγκέντρωσε 671 σταυρούς αφήνοντας πίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη με 495.

  i-samos.gr

 213. Γς said

  214
  😉

 214. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΝΑΞΟΣ
  σύμφωνα με το cycladesvoice.gr.

  Ψήφισαν: 266
  Λευκά: 1 Άκυρα 5

  Έγκυρα: 260

  Μεϊμαράκης: 140

  Μητσοτάκης: 120

 215. Alexis said

  Στιγμιότυπο από την προεκλογική εκστρατεία:

  Και εδώ η καταμέτρηση των ψήφων:

 216. Γιάννης Ιατρού said

  καταγγέλω νοθεία!

 217. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το πρώτο αποτέλεσμα από το εξωτερικό για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, έγινε γνωστό από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

  Συγκεκριμένα, από το εκλογικό κέντρο στο Ανόβερο της Γερμανίας ο Μεϊμαράκης προηγείται με 48 σταυρούς έναντι 46 του Μητσοτάκη.

 218. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  214 220 🙂 🙂

 219. Γς said

  215:

  Είπαμε. Σκούρα τα πράγματα.

  Να τον βγάλουν και να τον λουστούνε.

 220. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Με πολύ μεγάλη διαφορά προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο εκλογικό τμήμα του Λονδίνου.

  Δείτε το tweet της Νέας Δημοκρατίας Ηνωμένου Βασιλείου.

  Επίσημα Αποτελέσματα Λονδίνου : Μητσοτάκης : 90,44% Μεϊμαράκης : 9,55%.

 221. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αν δούμε τους αριθμούς μπορεί να έχει γέλιο

 222. Γς said

  Στο 41 % 2.5 % η διαφορά.

 223. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα από όλα τα εκλογικά τμήματα του Ν.Πρέβεζας για την ανάδειξη νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έχουν ως εξής :

  Ψήφισαν 2771

  Μεϊμαράκης 1391

  Μητσοτάκης 1380

 224. Alexis said

 225. Pedis said

  «Το φιλελεύθερο παρακράτος»
  http://www.efsyn.gr/arthro/fileleythero-parakratos

  Ενδιαφέρον.

  Υπόψην.
  Όλοι τους στα μαλακά κι ελεύθεροι από χρόνια.
  Ο ναζιστής παίρνει το μέρος των Καλαμποκάδων … του δημοκρατικού τόξου, ντε.
  Ο Κοντογιαννόπουλος ξανά υπουργός με το … πασοκ.
  Οι Νικολόπουλοι χοροπηδούν στο πάλκο της νίκης συγκυβερνούν μια χαρά με την «αριστερά».
  Η σοβαρή δημοσιογραφία, όχι εκείνη του πρώκτου χέσματος, η άλλη, η δημοκρατική, κανονικοί σμπρώχτες του εγληματικού παρακράτους.

  Όλα δουλεύουν ρολόι.

 226. sarant said

  225 Ψηφίζει το Σίτυ, λέμε

  206 Ουδεμίαν σχέση έχω, το έχουμε πει 🙂

 227. cronopiusa said

 228. Γιάννης Ιατρού said

  225: Για τους ψηφοφόρους που πήγαν από μακρυά, υπήρξε επιμελητεία (λέγεται ότι ήταν γαμοπίλαφο)

 229. Γς said

  Πάει κατα διαόλου [κατα δρακουμέλ] κι αυτή η παράταξη. Κρίμα

 230. Alexis said

  Ξέχασα να βάλω τη λεζάντα:

  •Ψήφ’σις, μαρή;
  •Αμ δα! Δαγκουτό!
  •Τη Βαγγέλ’, ά;
  •Όι. Την Αλέξ’!
  •Ουϊιιιιιιιι!

 231. Νίκος Κ. said

  Περίπου στο 50% της Επικράτειας, η διαφορά είναι οριακή και εκτιμάται περίπου 51,5%-48,5%
  http://www.kontranews.gr/politiki/162595-symbainei-tora-to-proto-anepisemo-apotelesma-apo-eklogiko-kentro
  Να έρθουν άραγε ισοπαλία;

 232. cronopiusa said

 233. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η Πελοπόννησος δε βλέπω να δίνει αποτελέσματα.

 234. Γς said

  Στο 50.1 % Μειμ-Μητσο = 49.9 – 50.1

 235. Γιάννης Ιατρού said

  182: Κίντο, μόνο οι προβλέψεις της εγγόνας του ακατανόμαστου (αυτής που δουλεύει στο ευαγές ίδρυμα) μπορούν αν εκληφθούν ως πραγματολογικές 🙂

 236. Γιάννης Ιατρού said

  238: Καταγγέλω επιπλέον και χρηματισμό

 237. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Εγώ γιατί νομίζω ότι -ακριβώς επειδή κάνουν πρόγνωση οι μουμουέδες για τον Κούλη- θα κάνουν όπως πάντα λάθος;

 238. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  239. Γιάννη ,χωρίς πλάκα, μπορείς να με θαυμάσεις ελεύθερα και χωρίς επιφυλάξεις! Έδωσα τη μεγάλη νίκη της δημοκρατίας στο 182. στις 7.43 μόλις, όταν όλοι οι πανάσχετοι μμουέδες έδιναν νίκη χρυσαύγουλων μεϊμαρακιστών.
  Περαστικά τους, και όσο νυχτώνει …η νίκη μεγαλώνει!

 239. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έπεσε νοθεία του κερατά. Μόνο 53% δίνουν στον Κυργιάκαρο… Κι έτσι όμως, πόνος!

 240. Γιάννης Ιατρού said

  242: Ομολόγα την σχέση σου με την εγγόνα 🙂

 241. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  στη Χίο
  Ευάγγελος Μεϊμαράκης 802
  Κυριάκος Μητσοτάκης 802
  astraparis.gr

  Πάνε δυο δυο σου λέει
  ΧΧΧ !!!!!!!!!!!!!!

 242. Γιάννης Ιατρού said

  245: 🙂 Σημειώσατε Χ(ίο)

 243. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Συνολικά 2.620 (στον πρώτο γύρο ήταν 3.185) άτομα ψήφισαν στην Αρκαδία, για τις εκλογές της ΝΔ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επικρατεί του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  1ο εκλογικό τμήμα Τρίπολης

  Ψήφισαν 315

  Έγκυρα 311

  Μεϊμαράκης 162

  Μητσοτάκης 149

  2ο εκλογικό τμήμα Τρίπολης

  Ψήφισαν 252

  Έγκυρα 251

  Μεϊμαράκης 144

  Μητσοτάκης 107

  3ο εκλογικό τμήμα Τρίπολης

  Ψήφισαν 276

  Έγκυρα 276

  Μεϊμαράκης 147

  Μητσοτάκης 129

  4ο εκλογικό τμήμα Τρίπολης

  Ψήφισαν 295

  Έγκυρα 290

  Μεϊμαράκης 158

  Μητσοτάκης 132

  5ο εκλογικό τμήμα Λεβιδίου

  Ψήφισαν 86

  Έγκυρα 86

  Μεϊμαράκης 48

  Μητσοτάκης 38

  6ο εκλογικό τμήμα Τεγέας

  Ψήφισαν 107

  Έγκυρα 107

  Μεϊμαράκης 61

  Μητσοτάκης 46

  7ο εκλογικό τμήμα Άστρους

  Ψήφισαν 171

  Έγκυρα 171

  Μεϊμαράκης 66

  Μητσοτάκης 105

  8ο εκλογικό κέντρο Άστρους

  ψήφισαν 174

  Έγκυρα 173

  Μεϊμαράκης 72

  Μητσοτάκης 101

  9ο εκλογικό τμήμα Λεωνιδίου

  Ψήφισαν 294

  Έγκυρα 290

  Μειμαράκης 157

  Μητσοτάκης 133

  10ο εκλογικό τμήμα Τυρού

  Ψήφισαν 124

  Έγκυρα 124

  Μεϊμαράκης 92

  Μητσοτάκης 32

  11ο εκλογικό τμήμα Τροπαίων

  Ψήφισαν 98

  Έγκυρα 98

  Μεϊμαράκης 78

  Μητσοτάκης 20

  12ο εκλογικό τμήμα Βυτίνας

  Ψήφισαν 37

  Έγκυρα 37

  Μεϊμαράκης 11

  Μητσοτάκης 24

  13ο εκλογικό τμήμα Δημητσάνας

  Ψήφισαν 45

  Έγκυρα 44

  Μεϊμαράκης 24

  Μητσοτάκης 20

  14ο εκλογικό τμήμα Μεγαλόπολης

  Ψήφισαν 180

  Έγκυρα 177

  Μεϊμαράκης 120

  Μητσοτάκης 57

  15ο εκλογικό τμήμα Μεγαλόπολης

  Ψήφισαν 166

  Έγκυρα 161

  Μεϊμαράκης 104

  Μητσοτάκης 57

  kalimera-arkadia.gr

 244. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δεν ακούγεσαι ,μπάρμπαααα! 😆 😆

 245. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ιωαννίνων τελικά:
  Μεϊμάρ: 2735
  Μητσότ: 2779

  Θεσπρωτίας τελικά:
  Μεϊμάρ: 760
  Μητσότ: 1010

  Πρέβεζας μπήκαν παραπάνω
  Άρτα σιγή ασυρμάτου

 246. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Μάλλον βγήκε ο Μητσοτάκης

 247. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  249. Την Άρτα (χωρίς τα Γιάννενα) τη χαρίζουμε στο γσ. 😆

 248. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  250
  🙂

 249. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  250
  Μεϊμαρικός ε; Και κλάμα….. 😀

 250. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ιωαννίνων τελικά slightly διορθωμένα:
  Μεϊμάρ: 2737
  Μητσότ: 2777

  [Μπαίνω στην κούρσα για την πρωτιά στα σχόλια το 2016. Κάθε παπαριά που μου κατεβαίνει θα τη γράφω σε ξεχωριστό σχόλιο]

 251. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πόσοι δηλαδή πήγαν και ψήφισαν; αραία αραία μια τρακοσαραία κάτι χιλιάδες Νουδίτες, από 150 κάτι έκαστος ηλαδή; μεγαλεία λέμε.

 252. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  254. Μη δίνεις υποσχέσεις που δεν θα κρατήσεις! Eσύ είσαι ποιοτικός. Δεν κάνεις για σκραπ … 😉

 253. Μαρία said

 254. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ξαναβάνω το λίκνο της Μαρίας σχ.202 όπου γίνεται του χαμού https://twitter.com/hashtag/eklogesnd

 255. Γιάννης Ιατρού said

  254: Έχεις δρόμο μπροστά σου, 56ος με 0,21% (01/01/2016 – 09/01/2016, 1425 comments, 110 annotators) 😉 Άκου τον Κίντο!

 256. Γιάννης Ιατρού said

  Μεσίστιες οι σημαίες σε Ψαροταβέρνες και Ψητοπωλεία Ραφήνας και περιχώρων. Αύριο θα σερβιριστεί καφές ελληνικός (χωρίς ζάχαρι) και παξιμάδι. Οι πληροφοριες για πανηγυρισμούς στα γραφεια του Συριζα επιβεβαιωνονται ως αληθεις….

 257. Πάνος με πεζά said

  Kαλά ρε σεις, κάθεστε και τα μεταφέρετε τμήμα-τμήμα;

 258. Γιάννης Ιατρού said

 259. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, για τον αναμενόμενο νέο πρόεδρο,

 260. Πάνος με πεζά said

  Η τεχνική SIEMENS εγγυάται !

 261. Γιάννης Ιατρού said

 262. Πάνος με πεζά said

  Tι κρίμα, αύριο επανέρχομαι στη δουλειά, στο Παγκράτι, κι ο Κυριάκος, ένα τετράγωνο πιο εκεί, τα μαζεύει για… ;;; Συγγρίλλης;

 263. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #256, 259
  Σκατά ποιοτικός είμαι. Με το ζόρι πια αντέχω να διαβάζω τα σχόλια, φτάνοντας στα όρια εμετού συνήθως. Κοροϊδεύω μπας και συμμαζευτούν μερικοί σαν τον Κιντ… 🙂

  Πάντως βλέποντας τη φωτό στο 262, είναι κρίμα που δεν νικάει η Ντόρα απόψε. Στο κάτω-κάτω είναι και γυναίκα και θα ήταν ένα βήμα μπροστά για τη χώρα.

 264. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Διαβάστε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε εκλογικά κέντρα στον Πύργο και στην Ηλεία, σύμφωνα με το odigos.gr.
  Ψήφισαν: 3158 (3903Α΄γύρο) Έγκυρα: 3122 (3870 Α΄γύρο)
  Μεϊμαράκης: 1781
  Μητσοτάκης: 1341

 265. Γιάννης Ιατρού said

  «Αβέρωφ συγχαίρει Μητσοτάκη” γράφει το CNN.gr και μέχρι να καταλάβω ότι εννοεί τον Κύπριο πολιτικό σπασοχόλιασα 🙂

 266. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Συγγνώμη, στην Κύπρο δίνουν βαφτιστικό όνομα «Αβέρωφ»; Μιλάμε για κάψιμο! Αυτά ούτε στο Μέτσοβο… 🙂

 267. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Να και η Άρτα
  Μεϊμάρ: 1593
  Μητσότ: 1236

 268. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Τελικά Ηπείρου
  Μεϊμάρ: 6481 (50,30%)
  Μητσότ: 6403 (49,70%)

 269. Γιάννης Ιατρού said

  Το πρωί ψήφισαν οι ηλικιωμένοι κυρίως δηλαδή οι άνω των 90.
  Οι νέοι του κόμματος 70χρονοι κ 80χρονοι θα ψήφισαν το απόγευμα.
  Γι αυτό νόμιζε ότι θα βγεί ο Μεϊμάρ.

  Να ζήσουμε να το θυμόμαστε το Ποτάμι.

 270. Γιάννης Ιατρού said

  264: Πάνο, ήδη άρχισαν οι πανηγυρισμοί

 271. Pedis said

  Το καλό με τον μπούλη είναι ότι δεν θα έχει οίηση. Διότι αυτός το γνώριζε από μικρός ότι, με την προυπόθεση ότι το κεφάλι του καπέτου υπηρεσίας βρίκεται ακόμη στους ώμους του, το πρωθυπουργιλίκι του τόχαν τάξει από τα βαφτίσια του … λόγω αξιοκρατίας.

 272. Γιάννης Ιατρού said

  Λέτε να νομίζουν στο Σκαϊ ότι είχαμε βουλευτικές και βγήκε πρωθυπουργός; Αλλιώς πως να εξηγήσω τέτοιο πανηγύρι;

 273. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Τελικά είναι οριστικό, ο Βαγγέλας έφαγε σκυφτός ρύζι με κάρυ;

 274. ΚΑΒ said

  Ο Βαγγέλας, ως Καρχηδόνιος,έδειξε τα νώτα στον Κούλη.

 275. Γιάννης Ιατρού said

  275: Κοίτα μη διαγράψει αύριο τη Ντόρα, για όλα τον έχω ικανό 🙂

 276. voulagx said

  Απο το βιογραφικο σημειωμα του ΚΜ στην ΕφΣυν:
  «Επίσης, διακρίθηκε με τον τίτλο του «ενός εκ των 100 πιο πολλά υποχόμενων ηγετών του Αύριο» (Global Leader of Tomorrow – GLD) από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.»
  Κατι ηξερε ο Κιντο!

 277. Ωρετιέγινε!
  Είχαμε πάει στα βλάχικα της Βάρης και βρήκαμε κάτι αρνιά, που ξόμειναν μισοτιμής! Πωπωπωωωω…

 278. sarant said

  Πάντως τα κανάλια πανηγυρίζουν

 279. Αυτό με το βιογραφικό «γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968», λίγο ζαβό δεν είναι; Ή κιτρινίζω;

 280. ΑχΠαναΐτσαμ! ΣχώραμεΝικοκύρη!

  Τελικά, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία περί συνάντησης πατήρ και υιού Μητσοτάκη.

  http://nonews-news.blogspot.gr/2016/01/blog-post_128.html

  Πατήρ κατά το Μενίρ, εντάξ’ όλοι ένα βάρος κουβαλάμε!

 281. Γς said

  Πετρίδης, ΒΗΜΑ FM τώρα:
  Johnnie Ray – Cool Water

 282. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 283. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Διατί αποκρύπτετε επί 3 σχεδόν ώρας ότι ο Κούλης επήρε ήδη την ευχήν του βρυκόλακος πατρός του προκειμένου να διοικήση το Ρωμέικον;

  2) Διατί αποκρύπτετε ότι η Ντόρα και η Μαρίκα δεν ήθελον διά νύφην την Μαρέβαν Γκραμπόφσκι επειδή (ενόμιζον πως…) είναι Εβραία, εξ ού και η ψυχρότης της Ντόρας (εψήφισε Βαγγέλαν) με τον Κούλην; Διατί αποκρύπτετε ότι οι Εθνικοπαράφρονες ήρχισαν ήδη εκστρατείαν εναντίον της ελληνοψύχου Μαρέβας, επειδή (ως λέγουν…) συντόμως το Ρωμέικον θα αποκτήση Εβραίαν Πρώτην Κυρίαν;

  3) Διατί αποκρύπτετε ότι το Ίδρυμα Καραμανλή απέλυσε προσφάτως την πρώην Πρόεδρόν του, γνωστήν δημοσιογραφίναν Μαριάνναν Πυργιώτη, επειδή συνήψε σχέσιν με τον Σιωνιστήν τέως πρέσβην του Ισραήλ εν Ελλάδι, Ράμ Αβιράμ, τον οποίον και υπανδρεύεται με πολιτικόν γάμον και κουμβάραν την Κάτιαν Μακρήν;

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 284. sarant said

  283 Γιατί;

  Βρε τι μαθαίνει κανείς…

 285. Βάταλε, αγαπημένε…

 286. Γς said

  286:

  >Πετρίδης

  Σόρι, Κωστάλας

 287. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  283. Εσύ κιτρινίζεις;
  Για δες τί λέει κι εδώ:
  Η Θεοδώρα (Ντόρα) Μητσοτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 1954 {…}Σε ηλικία 14 ετών έφυγε με την οικογένεια της στο Παρίσι, λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα μας.
  http://www.sansimera.gr/biographies/823#ixzz3wsvcc1Yd
  Η οικογένεια έφυγε στη Γαλλία αλλά μπορεί να γύρισε η μητέρα του εδώ για να τον γεννήσει.

 288. 289

  Επειδή επί πολλά χρόνια διαβάζαμα πως ο Μητσοτός, επί δικτατορίας, αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι με τη φαμελιά του, όπου και γεννήθηκε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Φυσικά, διάφοροι κακόβουλοι λένε άλλα αλλά δεν υπάρχει λόγος να τους δώσουμε σημασία. 😎

 289. 292

  ΕΦΗ² ❤

  Η οικογένεια έφυγε στη Γαλλία αλλά μπορεί να γύρισε η μητέρα του εδώ για να τον γεννήσει.

  Μα ναι, φυσικά! Τι πιο λογικό!

 290. Γιάννης Ιατρού said

  289, 292, 293: Εγώ τα είπα πιό πάνω, αλλά δεν ακούτε 🙂

 291. Έρχεται η σκληρή αντιπολίτευση

  http://i.imgur.com/Vu67qlb.gifv

 292. Γιάννης Ιατρού said

  282: Ειδικά ένα… Κατανοητό 🙂

 293. 297

  Κάτι σε τέτοιο;

 294. Γς said

  Κωστάλας πάλι. ΒΗΜΑ FM:

  Paul Mauriat San Francisco

 295. Γιάννης Ιατρού said

  298: απίθανος είσαι ρε φίλε :), Ναιιιιιιι, έτσι !

 296. Γιάννης Ιατρού said

  299: Ρε Γς, μήπως σούρθε κάτι;

 297. Γς said

  292:

  Εις Παρισίους, αλλά ωσεί παρούσα εν Αθήναις

 298. Γς said

  301:

  Απλώς αναμνήσεις

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/golden-gate-bridge.html

 299. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  294. Γεννήθηκε στη Αθήνα, στις 4 Μαρτίου 1968, λέει το boro.gr .
  δηλαδή μπορεί να τον πήραν με τις φασκιές,ημερών, και να φύγανε «λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα μας» αφού από 21/4/67 ως το Μάρτη του ΄68, δεν είναι χρόνος. 🙂

 300. Μαρία said

  Η οικογένεια Δρακουμέλ έφυγε για τα Παρίσια τον Αύγουστο του ’68 με τον Κούλη βρέφος.

 301. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Κούλης δεν είναι νομικός. Παίζει κι αυτό το ρόλο του που όλοι οι νόμοι του με τις απολύσεις,διαθεσιμότητες, εφεδρείες και κάτι τερατωδίες στα πειθαρχικά κ.ά φαιδρά, είχαν κηρυχτεί αντισυνταγματικοί ,(πριν τις επανατοποθετήσεις επί σύριζα).

 302. Γιάννης Ιατρού said

  306: Καλά, και κανένα συμβουλάτορα του 2ου αρχαιοτέρου επαγγέλματος δεν είχε;

 303. Γς said

  Αθήνα Παρίσι και θυμήθηκα την Ισπανίδα

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/charles-de-gaulle.html

  Φαναρες μι ρόμπα βανάλια ντε ροχέρος παρόχας.

 304. voulagx said

  Εφη-Εφη κοιτα τι γραφει Βικι:
  « Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις διώχθηκε από τη Χούντα και στις 15 Αυγούστου 1968 αναγκάστηκε να διαφεύγει κρυφά με πλοιάριο από τη Ραφήνα και διασχίζοντας το Αιγαίο έφτασε στην Τουρκία. Μέσω Τουρκίας μετέβη στο Παρίσι και συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Η Δικτατορία εξεβίασε την επιστροφή του θέτοντας υπό περιορισμό την οικογένεια του η οποία τελικώς κατάφερε να πάρει άδεια εξόδου από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 1969. Στο Παρίσι συνεργάστηκε στενά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με την άρση του στρατιωτικού νόμου το 1973 έφτασε στην Ελλάδα. Συνελήφθη και πάλι από το καθεστώς Ιωαννίδη για να αποφυλακισθεί με την πτώση της Χούντας το 1974.»
  Βαριεμαι να κανω λογαριασμους. 🙂

 305. Γιάννης Ιατρού said

 306. Γς said

  Πάλι Κωστάλας τελειώνει με το

  San Francisco – Scott McKenzie

 307. Γς said

  310:

  Ελήφθη. Καλή δουλειά!

 308. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  307>>κανένα συμβουλάτορα δεν είχε;
  Α. μα προφανώς δεν τον έπειθαν,δεν τους καιγότανε κιόλας. Δεξιά πολιτική ξέρεις τί θα πει; Το θέμα ήταν να βγαίνουν τα νούμερα και τσάκα τσάκα, όχι να το παιδεύουν από δω από κει και να κουραστούν έστω να βρουν τίποτε ισοδύναμα,όπως ετούτοι,που τολμάνε κιόλας να τους χλευάζουν μερικοί επειδή ράβουν-ξηλώνουν τις προτάσεις και τα ποσοστά του φπα μπας και γλιτώσουν τίποτε για χάρη των ασθενέστερων.Ο εταίρος τους τότε ο Μανιτάκης ο ίδιος,είχε αρθρογραφήσει από νωρίς για την κοτσάνα, ειδικά με τους μόνιμους που καταργούσε θέσεις, ότι προσέκρουε στο σύνταγμα,αλλά πού.

 309. Spiridione said

  Εκτός κλίματος
  152. Για τους Ρουμάνους πιθανότατα έχεις δίκιο, ότι την πήραν απ’ τους Βυζαντινούς, όπως και οι άλλοι Ορθόδοξοι των Βαλκανίων, απλά σκέφτηκα μήπως, ειδικά στη Ρουμανία, είχε εισαχθεί παλιότερα, γιατί φαίνεται ότι ήταν και αρκετά γνωστή λατινική φράση.
  Για το γενικότερο θέμα που θίγει το άρθρο του Νικοκύρη, δηλαδή αν η ευχή αυτή έχει ελληνική προέλευση και χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα, ένα ενδιαφέρον ιστορικό της εξέλιξης της φράσης αυτής έχει αυτό το βιβλίο που αφορά τις επιγραφές που βρέθηκαν στο Μιθραίο στη Ρώμη.
  https://books.google.gr/books?id=iskUAAAAIAAJ&pg=PA237&lpg=PA237&dq=tempora+bona+habeas+multos+annos&source=bl&ots=XLlrCquRZZ&sig=BUG7w-PpwIPPJ0AZeM1g_YWJRJ4&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiA8tPupKDKAhXE0hoKHQ5vASoQ6AEIHTAA#v=onepage&q=tempora%20bona%20habeas%20multos%20annos&f=false
  Μια επιγραφή του 195 π.Χ. γράφει: «Nama Leonibus novis et multis annis». To multis annis εδώ είναι acclamatio, προσφώνησις, δηλ. επεφημισμός, που είχαν μεγάλη διάδοση την Αυτοκρατορική εποχή, και είχαν κωδικοποιηθεί σε επίσημη μορφή. Π.χ. αναφέρεται στο βιβλίο μία επιγραφή προς τιμή του αυτοκράτορα Αντωνίνου: » invicte imperator Antonine Pie felix Auguste multis annis impere». [Σε άλλο acclamatio προς τον Τραιανό, του έλεγαν με δυο λόγια ο Δίας να κόβει χρόνια απ’ αυτούς και να τα δίνει στον Αυτοκράτορα]. Αυτή τη επιφημιστική φράση τη δανείστηκαν, λέει το βιβλίο, οι Μιθραιστές, αλλά και άλλες κοινότητες (αναφέρεται και μια επιγραφή στην Αθήνα του 195 μ.Χ που αφορά μία Ορφική Κοινότητα: «εξεβόησαν πολλοίς έτεσι τον κράτιστον ιερέα Ηρώδη») και οι Χριστιανοί. Οι acclamationes εξελίχθηκαν μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού στα πιο εκτεταμένα laudes στην εκκλησιαστική λειτουργία, που χρησιμοποιούνταν σε Συνόδους, στις στέψεις βασιλιάδων κλπ., τόσο στην καθολική όσο και στην ορθόδοξη εκκλησία (στα ελληνικά «εις πολλά τα έτη») όπου και εξελίχθηκαν στα Πολυχρόνια. Λεγόταν και σε κοσμικές συγκεντρώσεις, όπως ας πούμε έχει ο Πορφυρογέννητος σε Άκτα επί νίκη των ηνιόχων:
  https://books.google.gr/books?id=K6cVAQAAMAAJ&pg=PA320&dq=feliciter+multos+annos&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjjks-Tt6DKAhUICBoKHU-yDrEQ6AEIKjAD#v=onepage&q=feliciter%20multos%20annos&f=false
  Στην αρχή αυτά τα laudes δεν αποτελούσαν μέρος της λειτουργίας και εκφωνούνταν έξω από την εκκλησία, και αργότερα, κατά τα τέλη του 12ου αιώνα, άρχισαν να αποκτούν λειτουργικό χαρακτήρα και να ψάλλονται και μέσα στην εκκλησία. Αργότερα, η φράση αυτή δεν απευθυνόταν μόνο στον Αυτοκράτορα ή τον Πατριάρχη ή τον Πάπα, αλλά και σε κατώτερους αξιωματούχους, επισκόπους κλπ, και ψάλλονταν και από παιδιά κυρίως το νέο έτος.
  Η φράση λοιπόν φαίνεται ότι δεν προέρχεται από τον Χριστιανισμό, αλλά από τους Ρωμαίους. Η διαφορά, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι στους Ορθόδοξους μάλλον γνώρισε στην πορεία μεγαλύτερη διάδοση αυτή η φράση απ’ ο,τι στους Καθολικούς, και πέρασε και στην καθομιλουμένη γλώσσα, αλλά όχι ότι δεν υπήρχε καθόλου στους Δυτικούς και ότι είναι αποκλειστικότητα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

 310. Γς said

  309:

  Καλό το σενάριο, αλλά από την Ραφήνα δεν πέρασε, εκτος άν

  Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ_ Ρένα Κουμιώτη

 311. Γς said

  Ας όψεται ο γείτονάς μου ποθ άφησε τον αγώνα τον Βαγγέλα κι έπιασε τα σουβλάκια

  http://www.iefimerida.gr/news/244713/me-soyvlakia-stin-arahova-ekane-protohronia-o-karamanlis

 312. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  309. Αυτό ότι έφυγε λίγους μήνες κλπ, το έγραφε από παλιά η Ντόρα στα βιογραφικά της. Πέρα από το κουτσομπολιό (που δε μας ενδιαφέρει κιόλας) η αναρώτηξη μπήκε ως προς το λίγο μετά τον Απρίλη του 67, ενώ μέχρι το 69 που βγαίνει τώρα, έχει μια απόσταση. Όποιος τα ψειρίσει θα βρει τρύπες. Μια φίλη μου θυμάμαι να τα ρίχνει την εποχή που ήταν δήμαρχος η Ντ. για στοιχεία του βιογραφικού της που είχαν ανακολουθίες και κενά.Αλλά αυτά ίσως είναι παρανυχίδες. Ο Κυριάκος ας κριθεί για τα δικά του πολιτικά και μόνον κρίματα.
  Μου φαίνεται επί Σημίτη (βαριέμαι να ψάχνω)προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα.Τα της Ζήμενς τα μάθαμε(και τα λησμονήσαμε μου φαίνεται κιόλας) όλοι.

 313. Μαρία said

  314
  Καθόλου εκτός κλίματος. Μπορούμε να ευχηθούμε: familia Mitsotakis, multis annis impere.

  309
  Και παραπονιούνταν η Μαρίκα οτι ο Καραμ. δεν τον έβγαλε αμέσως απ΄τη φυλακή, όπως του είχε υποσχεθεί.

 314. Γς said

  >και τα λησμονήσαμε μου φαίνεται κιόλας

  Οχι βέβαια.
  Αλλά θα τα φρεσκάρουμε όσονούπω

 315. Γς said

  310->317

 316. Γς said

  «Η Ραφήνα «αψήφισε» τον Καραμανλή και ψήφισε Μητσοτάκη»

  Επειδή λέει μας έχει τσακίσει τα σουβλάκια

  http://www.piratenews.gr/i-rafina-apsifise-ton-karamanli-kai-psifise-mitsotaki/

 317. spiral architect said

  (άνευ λοιπών σχολίων)

 318. sarant said

  314 Τελικά όσο το σκέφτομαι αυτό είναι το πιο λογικό, να είναι ρωμαϊκής αρχής η ευχη και να διαδόθηκε στο Βυζάντιο.

 319. spiral architect said

  Πάει κι αυτός. 😦

 320. gryphon said

  Eνας που δεν πρεπει να ηθελε με τιποτα τον Κουλη για αρχηγο της ΝΔ ειναι και ο Καμμενος.
  Δεν ειμαι σιγουρος γιατι και δεν εχω σκοπο να αφιερωσω ουτε ενα δευτερολεπτο να αναρωτηθω καθως το θεμα μου ειναι αδιαφορο αλλα παντως τα πληρωμενα παπαγαλακια του Καμμενου στο διαδικτυο σαν το Ολυμπια και αλλα εχουν σκυλιασει που λεμε με την εκλογη του

 321. Spiridione said

  318α’ Ωραίο!
  Μια διόρθωση στη ρωμαϊκή επιγραφή (γιατί έγραφα και νύχτα) «invicte imperator Antonine Pie felix Aug(uste) multis annis imperes»
  323. Μάλλον αυτό προκύπτει. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες αναφορές για τους Ρωμαίους.
  Μερικές πληροφορίες για την επιγραφή της Αθήνας, που μάλλον είναι η πρώτη αναφορά της ευχής «πολλά τα έτη» στα ελληνικά:
  Η εταιρεία των Ιοβάκχων (από τον ύμνο Ώ Βάκχε) μας έγινε γνωστή από αυτό το μαρμάρινο ψήφισμα που βρέθηκε στην δυτική κλιτύ της Ακρόπολης, σε ένα ρωμαϊκό σπίτι μεταξύ Πνύκας και Αρείου Πάγου. Στο ψήφισμα περιγράφεται αναλυτικότατα ότι οι Ιόβακχοi συγκεντρώνονται κάθε 9η του μηνός και κάθε χρόνο στις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου σε σύναξη («στιβάς»), αφού πληρώσουν ετήσια συνδρομή γιά το κρασί και τα έξοδα της οργάνωσης 50 δηνάρια και μία σπονδή έκαστος (οι γιοί πληρώνουν 25 μέχρι την ενηλικίωσή τους), όπου υμνούν τον Διόνυσο σε «λειτουργία» που τελεί ο ιερέας, Οι Ιόβακχοι δεν επιτρέπεται να τραγουδούν, να προκαλούν φασαρίες ή να χειροκροτούν, επί ποινή αποβολής. Η παρουσία τους είναι υποχρεωτική, εκτός αν λείπουν σε ταξείδι ή πενθούν. Δεν είναι απαραίτητο να είναι Αθηναίοι πολίτες, τουναντίον εορτάζεται η απόδοση του τίτλου του πολίτη σε ένα από τα μέλη τους. Η αλληλοϋποστήριξή τους και εκτός της τυπικής λατρείας προκύπτει από τον εορτασμό των Ιοβάκχων όταν σε ένα μέλος της οργάνωσης αποδοθεί δημόσιο αξίωμα, ακόμη και του απλού αστυνόμου.
  Λεπτομέρεια από την κορυφή της στήλης του ψηφίσματος με τα σύμβολα των Ιοβάκχων : κεφαλή βοδιού, δύο πάνθηρες και ένα γιγάντιο κρασοκύπελλο.
  164/5 μ.Χ. (Κατ’ άλλους πριν το 178 μ.Χ.)
  Αθήνα, Επιγραφικό Μουσείο
  https://scontent.fath3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/1374877_518283918263227_444469349_n.jpg?oh=9d04a9908f20b5299db64380bf99b7e9&oe=57112160
  Το απόσπασμα:
  «καὶ ἐπερώτησεν ὁ πρό|εδρος Ῥοῦφος Ἀφροδεισίου· ὅτῳ δοκεῖ | κύρια εἶναι τὰ ἀνεγνωσμένα δόγμα|τα καὶ ἐν στήλῃ ἀναγραφῆναι, ἀράτω | τὴν χεῖρα. πάντες ἐπῆραν. ἐξ(εβόησαν)· «πολλοῖς || ἔτεσι τὸν κράτιστον ἱερέα Ἡρώδην» | «νῦν εὐτυχεῖς, νῦν πάντων πρῶτοι | τῶν Βακχείων», «καλῶς ὁ ἀνθιερεύς», «ἡ στή|λη γενέστω».
  http://philipharland.com/greco-roman-associations/regulations-of-a-bacchic-association-the-iobacchoi/

 322. Corto said

  314 (τώρα είδα την απάντηση):

  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά για την καταγραφή της φράσης ήδη από τους προχριστιανικούς χρόνους και για την περαιτέρω χρήση της στο εκκλησιαστικό τυπικό.
  Να προσθέσω μία αναφορά που δείχνει ακριβώς αυτήν την ώσμωση του ελληνορωμαϊκού κόσμου για πολλούς αιώνες. Ευχές για μακροζωία του Γκριγκόρε Μπρανκοβεάνου προς τον πατέρα του Μανουήλ, μεγάλου Μπάνου Μολδοβλαχίας:

  «Είης μοι υγιαίνων, ες βαθύ γήρας ήκων, λιπαρόν τε και εύδαιμων.

  Ο σος ευπειθέστατος υιός
  Γρηγόριος Βραγκοβάνος»

  (Στοιχεία Λογικής, Βιέννη 1808)

 323. spyridon said

  http://tinyurl.com/hn24b2a

  ‘ Η Ντόρα Μπακογιάννη πήγε να φαρμακωθεί –μόλις έμαθε για την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη- γιατί δεν είναι και λίγο εσύ, η εκλεκτή κοράκλα, να μην καταφέρνεις να εκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και να το καταφέρνει ο ζαβός αδερφός σου που τον είχες μια ζωή στις φάπες, οπότε μη σας κάνει καμιά εντύπωση αν δείτε τις επόμενες μέρες την Ντόρα να τρέχει σαν αλλοπαρμένη στους δρόμους και να παραμιλάει σαν την Αστέρω.’

 324. Corto said

  326 (Spiridione):
  Μήπως θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε πρώιμα ίχνη της ευχής για μακροημέρευση μέσα στην διονυσιακή λατρεία ήδη από τον Ομηρικό Ύμνο εις Διόνυσον;

  «καὶ σὺ μὲν οὕτω χαῖρε, πολυστάφυλ’ ὦ Διόνυσε:
  δὸς δ’ ἡμᾶς χαίροντας ἐς ὥρας αὖτις ἱκέσθαι,
  ἐκ δ’ αὖθ’ ὡράων εἰς τοὺς πολλοὺς ἐνιαυτούς.»

 325. Γιάννης Ιατρού said

 326. Spiridione said

  329. Δεν το ξέρω, ίσως και οι Ρωμαίοι από κάπου να δανείστηκαν αυτή την ευχή ή τη γενικότερη ιδέα για μακροημέρευση (αν και ως γενική ιδέα δεν θα είναι και τόσο σπάνια σε διάφορες εποχές και διάφορες κοινωνίες).

  Να προσθέσω μία ακόμα επιγραφή από τη Χαλκίδα του 3ου αιώνα μ.Χ.
  ἐβ(όησε) ὁ δ(ῆμος) «πολλοῖς ἔτεσι τοὺς νεωκόρους».
  http://epigraphy.packhum.org/text/81493

  Και για τα ρουμάνικα να προσθέσω επίσης ότι το «ευχαριστώ» λέγεται a mulțumi, που προέρχεται ακριβώς από το multi anni
  https://dexonline.ro/definitie/mul%C8%9Bumi

 327. Corto said

  331: Κατά την γνώμη μου, με επιφύλαξη οπωσδήποτε, οι ευχές για μακροημέρευση είναι αρχετυπικές και προφανώς θα απαντώνται όχι μόνον στις ελληνορωμαϊκές χώρες, αλλά σε όλον τον κόσμο. Ειδικότερα όμως στον ελληνορωμαϊκό κόσμο ο λαϊκός πολιτισμός διαμορφωνόταν παραλλήλως στην ελληνική και στην λατινική του εκδοχή και η μία δεν κυριαρχούσε υποχρεωτικώς της άλλης. Χαρακτηριστική είναι η διγλωσσία και η εναλλαγή από λατινικά σε ελληνικά και το αντίστροφο στο τελετουργικό τυπικό της Κωνσταντινουπολίτικης Αυλής κατά το «Περὶ τῆς Βασιλείου Τάξεως» του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (που αναφέρεις εξάλλου στο σχόλιο 314 για την νίκη των αρμάτων)

  «Τῶν δὲ τοῦ κουβουκλείου εἰσελθόντων εἰς τὸν Αὐγουστέα καὶ στάντων δίκην τοῦ Π στοιχείου, καὶ τοῦ βασιλέως εἰσελθόντος, εὐθέως αἱ μεγάλαι πύλαι τοῦ Αὐγουστέως ἀσφαλίζονται, καὶ λαβὼν νεῦμα ὁ πραιπόσιτος, λέγει ῥωμαϊκῇ διαλέκτῳ· «∆ίθ»· ἀποκριθεὶς δὲ τῶν τοῦ κουβουκλείου εἷς λέγει· «Καλῶς», καὶ οἱ τοῦ κουβουκλείου ἀποκριθέντες λέγουσι ῥωμαϊστί· «Ἤλθετε, μούλτους ἄννους, φιλληκήσιμε»

  ή

  «Κρίστους, Δέους νόστερ, κουμσέρβετ ἠμπέριουμ βέστρουμ περ μουλτουσάννος ἐτ βόνος.» Ἑρμηνεύεται· «Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, φυλάξῃ τὴν βασιλείαν ὑμῶν ἐπὶ πολλοῖς ἔτεσι καὶ καλοῖς.»

  Click to access De%20cerimoniis%20aulae%20Byzantinae.pdf

  Το ενδιαφέρον λοιπόν δεν είναι μόνον η προέλευση της φράσης, αλλά κυρίως η νοηματοδότησή της. Προφανώς προϋπήρχε ως ευχή και στον παγανιστικό (προχριστιανικό) κόσμο, ωστόσο στα πλαίσια του ορθόδοξου πολιτισμού συνδέεται πλέον με συγκεκριμένο θεολογικό ή εκκλησιαστικό περιεχόμενο. Από την άποψη του περιεχομένου, τελικώς η ρουμάνικη και η ελληνική εκδοχή ταυτίζονται, διότι ανάγονται σε κοινό θεολογικό/ φιλοσοφικό υπόβαθρο.

  ΥΓ Έχω την εντύπωση ότι στα ρουμάνικα η πιο συνήθης εκδοχή του «ευχαριστώ» είναι «multumesc».
  Την επιγραφή από την Χαλκίδα με τους νεωκόρους την πέτυχα και εγώ, πολύ ενδιαφέρον πράγματι.

  Ευχαριστώ!

 328. π2 said

  Θυμόμουν ότι κάπου είχαμε αναφέρει την Κρεπενή / Κρέπενη: νέα ευρήματα.

 329. π2 said

  Τα νέα ευρήματα της Κρεπενής έχουν και ιατροδικαστικό μυστήριο:

  Η γυναίκα που είχε ταφεί έφερε στα πάνω και τα κάτω άκρα της 72 βραχιόλια ενώ δεκάδες είναι οι χάντρες από γυαλί και ήλεκτρο, σπαράγματα των περιδέραιων που φορούσε. Καθώς όμως το ένα μυστήριο λυνόταν, ένα άλλο ανέκυπτε αμέσως.

  Η Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων της ΕΦΑ Καστοριάς που διενήργησε με τους συνεργάτες της την ανασκαφή, αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ότι «είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο, αλλά έχουν λιώσει ακόμη και τα οστά και διασώζονται μόνο τα σημεία των άκρων που ήταν περιτριγυρισμένα από τα βραχιόλια.

  Είναι προφανές ότι το σάβανο της νεκρής είχε εμποτιστεί με κάποια ουσία που δεν έχουμε αναλύσει ακόμη, η οποία αποσύνθεσε και τα οστά, αλλά όχι στα σημεία που ήταν τα ψέλλια (βραχιόλια), τα οποία τα προστάτευσαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: