Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μπουκάλι που νανουρίζει

Posted by sarant στο 11 Ιανουαρίου, 2016


Το ιστολόγιο δεν είναι εφημερίδα να παρακολουθεί από κοντά την επικαιρότητα, κι έτσι το σημερινό άρθρο δεν θα ασχοληθεί με τα πολιτικά νέα, το είχα άλλωστε γράψει πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, περιορίζομαι να εκφράσω τη χαρά μου που χτυπήθηκε η οικογενειοκρατία και το πελατειακό κράτος και συνεχίζω ανεπίκαιρα με ένα σύντομο γλωσσικό άρθρο, που είναι στην πραγματικότητα ανάπτυξη ενός πολύ σύντομου άρθρου από τον παλιό μου ιστότοπο.

Ποιο είναι το ‘μπουκάλι που νανουρίζει’ του τίτλου; Θα μπορούσε να είναι ένα μπιμπερόν γεμάτο γάλα -οι κόρες μου, θυμάμαι, σαν ήταν μικρές ζητούσαν το βράδυ «το μπουκάλι μου», ξάπλωναν, έπιναν και σε λίγο αποκοιμιούνταν, και το ζεστό γάλα έχει βέβαια καταπραϋντικές ιδιότητες, αλλά το μπουκάλι του τίτλου δεν νανουρίζει κυριολεκτικά αλλά μόνο ετυμολογικά, αφού η ετυμολογία, παρά την… ετυμολογία της (ότι δηλαδή έτυμον = αληθές) δεν λέει την αλήθεια, εκτός κι αν πιστεύετε πως τα πορτοκάλια έρχονται από την Πορτογαλία.

Καμιά φορά ακούμε, ιδίως από ανθρώπους που θέλουν να δώσουν στην ομιλία τους ένα κάπως περισπούδαστο ύφος, από πολιτικούς ας πούμε, φράσεις όπως «Βαυκαλίζεται να πιστεύει ο πολιτικός μου αντίπαλος ότι … όμως η πραγματικότητα θα τον διαψεύσει».

Βαυκαλίζομαι λοιπόν, αυταπατώμαι, ξεγελώ τον εαυτό μου. Και ενεργητικό, βαυκαλίζω κάποιον, τον ξεγελώ, τον αποκοιμίζω με ψεύτικες υποσχέσεις ή, σύμφωνα με τον ορισμό του ΛΚΝ: δημιουργώ σε κπ. εφησυχασμό και αισιοδοξία με απατηλές υποσχέσεις και ελπίδες, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως είπα όμως, το ρήμα χρησιμοποιείται κυρίως σε μέση φωνή, και γι’ αυτό και το ΛΚΝ σε μέση φωνή δίνει και τις δυο παραδειγματικές φράσεις του: Bαυκαλίζεται με την ιδέα ότι μια μέρα θα γίνει διάσημος ηθοποιός. Mη βαυκαλίζεσαι με ψεύτικες ελπίδες.

baucalΓια κάποιο λόγο, αν αναζητήσετε στο Γκουγκλ εικόνες σχετικές με το «βαυκαλίζεται» θα πάρετε αυτές που βλέπετε αριστερά -τούτο δεν σημαίνει ότι οι εικονιζόμενοι είναι επιδέξιοι στο να βαυκαλίζουν ή επιρρεπείς στο να βαυκαλίζονται, αλλά ότι η φωτογραφία τους συνοδεύει άρθρο στο οποίο φιγουράρει η λέξη που μας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, ο όχι πολύ γνωστός κύριος στη μέση (εννοώ τον δεξιότερο) είναι ο ευρωβουλευτής Σκυλακάκης που είχε δηλώσει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης βαυκαλίζεται.

Όταν ξεγελάμε κάποιον με ψεύτικες υποσχέσεις, τον νανουρίζουμε -και αυτή είναι η πρώτη σημασία της λέξης «βαυκαλίζω», που είναι λέξη αρχαία, ή μάλλον ελληνιστική: σήμαινε «νανουρίζω». Πρέπει να συνδέεται με το αρχαιότερο «βαυβώ» που επίσης «νανουρίζω» σήμαινε και μάλλον πρόκειται για ηχοποιημένη λέξη, από το βαυ βαυ που έκανε η αρχαία μαμά ή νταντά για να κοιμίσει το μωρό της. (Και βέβαια, δεν προφερόταν έτσι όπως σήμερα, αλλά κάπως σαν μπάου-μπάου. Να θυμίσω πως όταν θέλουμε σήμερα να περιγράψουμε ηχομιμητικά τη μονότονη και συνεχή ομιλία ή φλυαρία λέμε «μας έπρηξες στο μπούρου μπούρου» ή «στο μπίρι μπίρι»).

Από αυτό λοιπόν το μονότονο μπουρ-μπουρ της νταντάς, προήλθε το ρήμα βαυκαλίζω και εναλλακτικά «βαυκαλώ», η βαυκάλησις, δηλαδή το νανούρισμα, επίσης η βαυκάλη, δηλαδή η κούνια του μωρού, αλλά και μια άλλη αρχαία λέξη, η βαύκαλις, «δοχείο για υγρά», και ειδικότερα πήλινο ή χάλκινο δοχείο με στενό λαιμό που το χρησιμοποιούσαν για να κρυώνουν το νερό ή το κρασί, κρυωτήρι ή κρωντήρι. Δεν είναι σαφές πώς από το νανούρισμα φτάσαμε στο δοχείο. Ίσως το γλουγλούκισμα, όταν χυνόταν το κρασί, να θύμιζε τον μονότονο νανουριστό ήχο. Υπάρχει πάντως η άποψη ότι η βαύκαλις ως λέξη είναι αιγυπτιακό δάνειο και άσχετη με το «βαυκαλίζω».

Το βέβαιο είναι πως οι Ρωμαίοι δανείστηκαν το σκεύος και μαζί και τ’ όνομά του, και το’ παν baucalis. Αυτό μαρτυρείται στα ύστερα λατινικά, του 5ου μ.Χ. αιώνα. Από κει η λέξη περνάει στα παλιά ιταλικά, και υπό την παρετυμολογική επίδραση του bocca (=στόμα) γίνεται boccale, λέξη που μαρτυρείται από τον 14ο αιώνα.

Από τα ιταλικά, η λέξη περνάει στα γαλλικά και στα ισπανικά (bocal και στις δύο, λέξη που τη βρίσκουμε και στα αγγλικά αλλά μάλλον ως γαλλισμό). Στα γερμανικά γίνεται Pokal, και οι ποδοσφαιρόφιλοι θα ξέρουν ίσως ότι το Κύπελλο Γερμανίας λέγεται Pokal. Επίσης, μέσω της ενετικής γλώσσας, το bocal επιστρέφει και στα ελληνικά, ως αντιδάνειο: το μπουκάλι!

Στα γαλλικά, η λέξη bocal δεν δηλώνει πια ένα δοχείο με στενό και μακρύ λαιμό, αλλά, αντίθετα, ένα γυάλινο δοχείο, βάζο θα το λέγαμε, με πλατύ στόμιο και σχεδόν ανύπαρκτο λαιμό. Μάλιστα, bocal λέγονται και οι γυάλες που έχουμε για τα χρυσόψαρα.

Στα ελληνικά το μπουκάλι εξακολουθεί να έχει μακρύ και στενό λαιμό, αλλά βέβαια έχει πια γίνει γυάλινο και το χρησιμοποιούν για οποιαδήποτε υγρά -κάνει ακόμα ήχο γλουγκλουκιστό, αλλά δεν νομίζω να θυμίζει την αρχαία μάνα που ξενυχτούσε πάνω από το λίκνο νανουρίζοντας το βρέφος της!

Advertisement

363 Σχόλια προς “Το μπουκάλι που νανουρίζει”

 1. Κουνελόγατος said

  «Έτσι, περιορίζομαι να εκφράσω τη χαρά μου που χτυπήθηκε η οικογενειοκρατία και το πελατειακό κράτος»

  Κι εγώ το ίδιο. Και θα σταματήσουν οι διορισμοί βαφτηστηριών… :mrgreen:

 2. Κουνελόγατος said

  Ουπς, καλημέρα σε όλους…

 3. Γς said

  Καλημέρα

  >περιορίζομαι να εκφράσω τη χαρά μου που χτυπήθηκε η οικογενειοκρατία και το πελατειακό κράτος

  διαδόσεις

 4. Γς said

  1:
  Κουνελόγατε με πρόλαβες για 1′

 5. Κουνελόγατος said

  4. Εν τούτοις, παραμένεις ο ΠΡΩΤΟΣ των ΠΡΩΤΩΝ… 🙂

 6. Γς said

  Ποιος δεν είπε ακόμη το γαλατάκι του;

 7. Γς said

  Ποιος δεν ήπΙε

 8. ConstantijnHuygens said

  Σαραντάκο!

  Είχες λουφάξει συνετά για κάμποσο καιρό, απέφευγες να πάρεις θέση για τα πολιτικά ή έγινες ευχάριστα διακριτικός κ γενικόλογος, σχεδόν αχρωμάτιστος σε φάσεις, ξέροντας πως, αν δεν έκανες την πάπια, θα οδηγιόσουν να σχολιάσεις τα πεπραγμένα των καταστροφικών γελοίων. Θεώρησα ότι είχες το ελάχιστο νιονιό να καταλάβεις ότι πλησιάζει το coup de grace της πραγματικότητας και της κοινής γνώμης (ίσως και κανενός ειδικού δικαστηρίου) στην εθνοσωτήριο κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑριστερών και των -για σένα- »κεντρώων πατριωτών» (όχι sic) της mild »λαικής δεξιάς» (sic) των ΑΝΕΛ, και να επιδοθείς στο μόκο της αυτοπροστασίας.

  Τελευταία ξανάρχισες -ως κλασσικός μαγκίτης αριστερός- τα αντριλίκια. Πολύ πιο ήπια, βέβαια, απ’το κουντούρντισμά σου πριν από κανα χρόνο : νά κάτι »αυτοί που συνεργάστηκαν με τον Βορίδη..», νά κάτι »οΘντκ έγκυρη Καθημερινή» , και φυσικά το -σε τέλεια συμφωνία με την σαχλοπροπαγάνδα όλων των συριζαίων γραμμιτζίδων- »άκρως πολιτικάντικη δημόσια επικοινωνία» του Kυριάκου Μητσοτάκη.

  Τι κρίμα. Εγώ χθές τον ψήφισα.

  Γιατί, αν και ξέρω ότι ο Μητσοτάκης ούτε Jimmy Carter ούτε Willie Brandt θα είναι, ότι πιθανότατα δε θα’φτανε ως εδώ χωρίς το όνομα του πατέρα του, ότι είναι να ηγηθεί ενός κόμματος που έχει και μούργους και σούργελα, είναι παρ’όλαυτα κάποιος που εκφράζει το σκεπτικό του με αρκετή σαφήνεια και σχετική σεμνότητα· κάποιος που μπορεί να εργαστεί για να βρεθεί διέξοδος απ΄την κρίση, με τρόπο που βρίσκεται στον αντίποδα της αριστερής βυθιότητας της παιδιάστικης μανιχαϊστικής συνθηματολογίας, της ανευθυνότητας και του βολονταριστικού ευχολόγιου. Και είναι αναμφίβολα καλύτερος απ’τον Μεϊμαράκη. (Αλλά είπαμε : Εσύ, παβλοφικά, ΠρώτηΦοράΑριστερά.)

  Τώρα.. Eάν ο Μητσοτάκης, πρίν εκλεγεί πρωθυπουργός, αρχίσει τα »γερμανοτσολιάδες», »προδότες», »τσολάκογλου», »πινοσέτ», τα »γκο μπάκ μισσ μάνταμ Μέρκελ», τα »Ολαντρέου», τα »σκίζουμε τα μνημόνια», τα »θα βαράμε τα νταούλια στις αγορές», τα »σοβαρές καταγγελίες Χαϊκάλη κ Ξουλίδου για χρηματισμό»· να χρησιμοποιεί τους πιο χυδαίους εθνολαϊκιστικούς μύθους για »γενοκτονημένους Έλληνες», για 5 ή 7 ή 10 ή 20 χιλιάδες »αυτοκτονίες», για »παιδάκια που λιποθυμούν στα σχολία απο ασιτία» , κάνοντας αθλίως επίκληση στο θυμικό ενός συναισθηματικού λαού, και ακόμα πιο άθλια, υποτιμόντας κουτοπόνηρα την αξία του επιχειρήματος· να έχει καραμέλα το »ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», που, αν κάποτε ήταν αναφορά στα ξερονήσια και στην καρτερικότητα, τώρα μετατρέπεται σε ευφημισμός της λαμογιάς, της ημιμάθειας και του κομφορμισμού του υπναρά που τού’λαχε κάποια θέση γενικού σε ΔΕΚΟ, ως σύζυγος βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ· να επιτρέπει να ταυτίζεται η (τεσπά) αριστερά με την ψωροπροπαγάνδα του σκατολογικού αστειάτορα, εκατομμυριούχου Λαζόπουλου· εάν αρχίσει να αφήνει στον αέρα περιστέρια με τον Πειραιώς Σεραφείμ στα Θεοφάνεια ’15· να κλείνεται σε μονές στο Αγ. όρος και να έχει προσωπικές στιγμές με την Παναγία (ή όποιον..)· να τάζει τα πάντα στούς πάντες, να φτιάχνει »Προγράμματα Θεσσαλονίκης», και να λέει μόρτικα ότι έχει πλάνο που θα δεχτεί η Μέρκελ κ η Ευρώπη »και θα’ναι μέρα μεσημέρι»· εάν αρχίσει τις αμοραλιστικές καρατομήσεις κανενός προηγούμενου αρχηγού, κολλητού του χουντοεργολάβου και αρχιμανδριτόφιλο μπαμπάκα του, που τον όρισε -έτσι, απλά- καινούργιο αρχηγό (ο τιτάνας της σκέψης Leonicos χαρακτήρησε τον Κ.Μ. »φυτευτό»!)· να παρεμβαίνει στις νομαρχιακές Κοζάνης για να επιβάλλει ως υποψήφια την ψεκασμένη Ραχήλ Μακρή,και να μπάζει στο κόμμα-συνέχεια του ΚΚΕ εσ.- γραφικά σκύβαλα, αγράμματους, ημίτρελους, παράφρονες όπως ο Μιχελογιαννάκης, ο Πολάκης, η Αυλωνίτου, η Ν. Κασιμάτη, ο Κυρίτσης, ο Λεουτσάκος, ο Παναγούλης, ο Πελεγρίνης και διάφορα άλλα παρατράγουδα· να στελεχώνει τους κομματικούς μηχανισμούς με το πιο γλοιώδες είδος κρατικίστικου παρασιτισμού: τη τσοχατζοπουλική βαθιά πασοκαρία· εάν αρχίσει, όταν εκλεγεί, να συνεργάζεται με τον ακροδεξιό συνωμοσιολόγο, συνεργάτη του χουνταίου Γεωργαλά κ μάρτυρα υπεράσπισης του δολοφόνου Καλαμπόκα, Πάνο Καμμένο, και να τον κάνει Υπουργό Άμυνας!!, να τον αγκαλιάζει στη νίκη της 2ης φοράς ΠΦΑ, να φοράει μαζί του στολή παραλλαγής (ο γελοίος) και να παίζει τον GIJoe σε C130 – ενώ πιστεύει ότι φορώντας γραβάτα σε σύνοδο κορυφής σε κάνει συστημικό (ή κάτι τέτοιο)· να προτείνει και να κάνει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πάκη- την πιο εμβληματική, pivotal θα’λεγα, προσωπικότητα της μπουχεσοκαραμανλίδικης αχρηστίλας· να τοποθετεί ως Υπ. Οικονομικών, την κρισιμότερη θέση στην κρισιμότερη συγκυρία για τη χώρα, και να χαρακτηρίζει »άσετ» ένα ανερμάτιστο φαφλατάδικο τσουτσέκι, που λέει τα πάντα (και τα αντίθετά τους), για να μας οδηγήσει σε χρεωκοπία, μπιτκόιν ή δραχμή, υιοθετόντας ως διαπραγματευτική τακτική αυτό που ο εθνικιστής-ουλτραορτοντόξ κυβερνητικός βουλευτής Ζουράρις ονομάτισε περήφανα »αντάρτικο χρόνου»· να μην έχει ιδέα για απολύτως τίποτα, ποτέ, τόσο ώστε να είναι θλιβερά έκδηλο ότι είναι το άθυρμα του Παπά και του Δραγασάκη­· να του στήνει γκλαμουράτο σκηνικό η Αγγελοπούλου με Bill Clinton, με θέμα την ανάπτυξη, και αυτός, αντί για απαντήσεις, να κάνει »χουχουχου» και να ρουφάει τη μύξα του· εάν αρχίσει όχι μόνο να το βουλώνει για τις 12% προμήθειες Κατρούγκαλου, για το ξεχασμένο εκατομμύριο στο πόθεν έσχες Σταθάκη, για τα 3,9 εκατ. ευρώ της εργολαβικής σύμβασης της ΔΙΑΤΜΗΣΗς ΑΤΕ του χαλαρού Φλαμπουράρη, αλλά να τους κάνει και να τους ξανακάνει υπουργούς, ο άπλας!· να υπουργοποιεί τον Χαϊκάλη κ τον Δημήτρη Καμμένο!! ΤΟΝ ΧΑΪΚΑΛΗ!!!!!!! KAI ΤΟΝ PORTA-PORTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! · να οργανώσει το πιο άχρηστο και διχαστικό δημοψήφισμα στην ιστορία της Ευρώπης, εκθέτοντας (ή »εκτίθοντας») τη χώρα και τους μεταφυσικούς πολίτες της, για λόγους μίζερου επικοινωνισμού και εσωκομματικών ισορροπιών· να έχει κατηγορήσει τους προηγούμενους για »συρρίκνωση της δημοκρατίας» με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και να περάσει ο ίδιος αριθμό ρεκόρ τέτοιων – 34 σε ένα χρόνο· να φλερτάρει με την κυβερνητική σύμπραξη με Λεβέντη· και, τέλοσπάντων, εάν δείξει ότι αντιπροσωπέυει ό,τι πιο φαύλο, θεσιθηρικό, οπισθοδρομικό, αντιδυτικό, βλακώδες, λαϊκιστικό και τεμπέλικο, και μάλιστα να μη δείχνει την παραμικρή ένδειξη αναστοχασμού ή αυτοκριτικής για όλα αυτά

  εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα τον πω »πολιτικάντη».

  Μάντεψε πού διαφέρουμε, εσύ κ εγώ, Σαραντάκο.

 9. spatholouro said

  Νίκο, θαρρώ «γλουγλουκιστό» είναι το ορθό

 10. Κουνελόγατος said

  Και νόμιζα πως ο Batman ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί εδώ μέσα…

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9: Μα βέβαια, πιο πάνω άλλωστε λέω «γλουγλούκισμα», λάθος πληκτρολόγησης είναι

  8: Διαφέρουμε σε πολλά. Μεταξύ άλλων στο ήθος, διότι εγώ δεν θα εγκαλούσα ονομαστικά κάποιον αν ήμουν ψευδώνυμος, ούτε βέβαια θα του απέδιδα εντός εισαγωγικών φράσεις που δεν τις έχει πει ή γράψει.

 12. ConstantijnHuygens said

  10. Εσύ, άρχοντα, πάντα ΣΥΡΙΖΑ!

  …..ή ΛΑΕΝ !

 13. spiral architect said

  Ωχθέμου, δεν υπάρχει γιατρειά! 😦

 14. ConstantijnHuygens said

  13. Οντως… Ντριιιιν ντριιιιν (καμπανάκι)

 15. Γς said

  8:

  >Τι κρίμα. Εγώ χθές τον ψήφισα.

  Αντε γειά!

 16. ConstantijnHuygens said

  11. Κυρίως στο ήθος… Και πόσο καλά διαβάζουμε αυτά που πάμε να σχολιάσουμε. Και στη μνήμη!

 17. Γς said

  >Θα μπορούσε να είναι ένα μπιμπερόν γεμάτο γάλα

  Που έχει και μια πιπίλα

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4961.html

 18. ConstantijnHuygens said

  15. Γς!!! Ακόμα ένας έτοιμος για Think Tank!!!! Τί γίνεται εδώ ρε παίδες; Χρυσορυχείο!

 19. Κουνελόγατος said

  15. «mrgreen» «mrgreen» «mrgreen» «mrgreen» «mrgreen»

 20. Κουνελόγατος said

  «mrgreen» δουλεύεις;

 21. Κουνελόγατος said

  «mrgreen» τι έπαθε;

 22. cronopiusa said

  Στη χώρα που τις θηλιές τις ονόμαζαν γραβάτες… του Θόδωρου Σκυλακάκη

  »Shiri yakanaka», Νανούρισμα από τη Ζιμπάμπουε

  Kαλή σας μέρα!!

 23. :mrgreen:

 24. Κουνελόγατε, είναι με : όχι με «.

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραίο το σημερινό άρθρο!
  Μου θύμισε μια εκπομπή στο ραδιόφωνο που έκανε ο Νίκος Τσιφόρος (1912-1970) με τον τίτλο, » Τα Ελληνικά των Ελλήνων».

 26. Κουνελόγατος said

  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ!!!!!!!!!!!!!!!

 27. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  25 Δεν την έχω υπόψη μου και δεν θα υπάρχει πουθενά φοβάμαι. Ο Τσιφόρος έχει και γλωσσικές παρεκβάσεις στα έργα του, όχι όλες σωστές αλλά πάντα μπεντροβάτες.

 28. Παναγιώτης Κ. said

  Ιδού ένα παράδειγμα που επιβιώνει στη μνήμη από εκείνες τις εκπομπές του Τσιφόρου.
  Γραβάτα.Παλαιά , τους νέους της Κροατίας που πήγαιναν να σπουδάσουν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τους αποχαιρετούσαν οι γονείς τους κρεμώντας ή τυλίγοντας ένα μαντήλι στο λαιμό τους που το έλεγαν…κροάτα.
  Από το κροάτα ως την γραβάτα δεν είναι και πολύ μακρύς ο δρόμος. 🙂

 29. cronopiusa said

  Ο Κώστας Χόυχενς είναι καινούργιος;

 30. Γς said

  >το ζεστό γάλα έχει βέβαια καταπραϋντικές ιδιότητες

  Το γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, που χαλαρώνει τον οργανισμό. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή αν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, σηκωθείτε από το κρεβάτι και πιείτε λίγο γάλα. Κάντε το λίγο γλυκό με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και θα κοιμηθείτε σαν… πουλάκι.

  Προσέξτε όμως να είναι γάλα!

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/knorr.html

 31. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Ωραίο άρθρο.

  Κι από κοντά, σε παράλληλη τροχιά, η φιάλη κι ο υπερφίαλος…

 32. ConstantijnHuygens said

  29. Κονσταντάι(χ)ν, μαντάμ! Κονσταντά(χ)ν…… Ακου, Κώστας. φφφφ

  31. Και οι φελλοί, θείο. Μην τους ξεχνάς.

 33. Γς said

  Ακόμα εδώ είσαι;

 34. Γιάννης Ιατρού said

  29: Καλημέρα, Κρόνη όχι, δες εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2014/12/17/bouleutries-ines/#comment-260087
  και 1-2 εμφανίσεις το 2015

 35. ConstantijnHuygens said

  33. Κάνεις και σύνθετες προτάσεις βλέπω! Αγορίνα, πως την βλέπεις εφέτο την Crystal Place;

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  34 Και μερικές παλαότερες αν θυμάμαι καλά. Προφανώς ενοχλήθηκε επειδή έθιξα τον αυτοδημιούργητο της Ζήμενς.

  28 Κι εμείς έχουμε γράψει
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/06/11/cravata/

 37. ConstantijnHuygens said

  35. PalAce

 38. Κουνελόγατος said

  Καλά, κοροϊδεύετε εσείς, διότι δεν έχετε ούτε ένα ένσημο στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα με το σπαθί σας… :mrgreen: (του είπανε να … κι αυτός …)…

 39. ndmushroom said

  Ντροπή, τόσα σχόλια και ένας δε μίλησε για τον Bowie;

 40. cronopiusa said

  Κονσταντά

  (χ)ν……

  δεν είστε τόσο ευγενικός

 41. Γς said

  35:
  Καλά.
  Στην Premier League είμαι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

 42. Alexis said

  #39: Δεν προλάβαμε, διαβάζαμε τα εμβριθή σχόλια της σημερινής ανάρτησης.
  Κάτι έγραψε ο Spiral νομίζω το πρωί, στο νήμα «Νεοδημοκρατικά μεζεδάκια»

 43. Γς said

  39:

 44. ConstantijnHuygens said

  34. Με συγκινείς αγαπητέ.

  36. Αυτο κατάλαβες φουκαράκο, αυτό απαντάς. Αν σου κάνω 1-2 ερωτήσεις για τη Ζίμενς και τον Κυριάκο, στοιχηματίζω θα συνεχίσεις το σου-γυρνάω-την-πλάτη-και-μιλάω-μόνο-στα-φιλαράκια-μου θιγμένο σχολιασμό.

 45. ConstantijnHuygens said

  40. Είσαι θεά! Εσένα σ’αγάπησα λίγο χχχχχχχχχ

 46. LandS said

  Κάποιος φαίνεται να βαυκαλίστηκε, παρά το «κρίμα» της δικής του ψήφου, τόσο πολύ από τη νίκη του «περισσότερο αντιΤσίπρας από τον άλλο» και τις βλακείες ότι και μόνο από αυτό το γεγονός κλονίζεται η κυβέρνηση που άνοιξε κάμποσα μπουκάλια και για λίγες μέρες μόνο μπούρου μπούρου μπορεί να λέει.

 47. sarant said

  46 Περίπου έτσι.

  44 Το να αρχίζεις τις προσβολές μήπως και σου δώσω σημασία είναι καλή μέθοδος.

 48. ConstantijnHuygens said

  46. Αυτό ακριβώς είναι το δράμα όταν συνομιλείς με ΠΦΑ ψηφοφόρους· τόσος κόπος να γράψεις κάτι περιεκτικό, κ αυτοί διαβάζουν ενα »μπουρου μπουρου». Ματαιοπονώ μάλλον εδώ…….

  Αν και έχει μόνο 2 μήνες που ξεκίνησα φροντιστήριο, θα προσπαθήσω να γράψω κάτι στα Κοινά Συριζαίικα : μπεεεεεεεεε μπεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεμπεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεε μπεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεμπεεεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεμπεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεε μπεεεεεε μπεεεεε μπεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεε

 49. ConstantijnHuygens said

  47. Λοιπόν, εγώ ψήφισα ΝΔ το Σεπτέμβρη και Κυριάκο χθες. Από ποιο χρονικό σημείο θες να μετρήσουμε τις εκατέρωθεν προσβολές μας;

 50. sarant said

  Τα μαζεύω και πάω αεροδρόμιο, τα λέμε το βράδυ. Καλή τύχη με τον διάττοντα.

 51. cronopiusa said

  34

  … ετεροδημότης ο Κονσταντάι(χ)ν που ψήφισε Κούλη

 52. spyridon said

  Ωρε Κονσταντάιν (χ)΄Αουιχχενς (φωνητική γραφή)
  Εφόσον ο Νικοκύρης το δέχεται και δεν σε διαγράφει άμεσα σου στέλνω ένα μικρό σημείωμα από το βιογραφικό
  του Κούλη Χρυσού. Με παρατηρήσεις φυσικά.

  «Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank» «και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο.»

  αυτό ήταν stage για κάτι λιγότερο από χρόνο και δεν πληρωνόταν αλλά πλήρωνε ο Εφιάλτης. Η μόνη εμπειρία του σε τραπεζικά.

  «Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank»

  για πόσου μήνες και πως?

  » και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.»

  Εδώ ξέρουμε και λεπτομέρεις γιατί αυτοί που τους έφαγε τη θέση ο ανίκανος χωρίς εμπειρία μίλησαν.
  Διορίστηκε διευθυντής επενδύσεων μετά από εντολή Σημίτη και πρώτο μισθό 10 χήνες σπαρταριστές.
  Είδες για να ξέρει τις βρωμιές όλων ο βρυκόλακας?

  » Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. »

  Μετάφραση σε κοινή Ελληνική. Πουλούσε σαπάκια παράγωγα του Σημίτη.

  Να τον χαίρεστε τέτοιο κρατικοδίαιτο παλήκαρο.

 53. ConstantijnHuygens said

  Γειά σου Νίκο. Και καλό ταξίδι. 100 χρόνια Τσίπρας.

 54. Γιάννης Ιατρού said

  51α 🙂 🙂

 55. Alexis said

  …Επιπλέον, αν και στο προσκήνιο ο Αντώνης Σαμαράς τήρησε ίσες αποστάσεις από τους δύο υποψηφίους, η κινητοποίηση του μηχανισμού του στην Πελοπόννησο ήταν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που αποτυπώνεται στην επίδοση του νέου προέδρου στους νομούς αυτούς.
  (Από το in.gr)
  Το είδαμε κι αυτό!
  Σαμαράς να στηρίζει Μητσοτάκη!

 56. ConstantijnHuygens said

  52. 53. Ω ρε Π. Πραγματικά εδώ πρόκειται για μάζωξη ιντελιτζέτσιας….. Καταλάβατε ρε τι γράφω, τί θέλω να πώ στο πρώτο σχόλιό μου;

  (μπα……… ‘Εστω. Θα σχολιάσω αργά-αργά τις ανοησίες σας. Βάλτε μόνο τα λινκ, παρακαλώ)

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κράου τώρα στο 105.5 :
  (Ο μπαμπάς του) του ευχήθηκε άμα κερδίσεις γιε μου, θα σου δωρίσω εισητήριο για να πας το Μπάουι

 58. cronopiusa said

  45

  😉

 59. spiral architect said

  Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα;
  (λίκνους δεν βάζουμε, ο κόσμος το’ χει τούμπανο …)

 60. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κι αναρωτιώμουν, πόσο βλάκας μπορεί να είναι κάποιος που δεν έχει συμφέρον, ή δεν είναι βαφτιστήρι, για να πάει να ψηφίσει στις ΝΔεκλογές.

 61. Γιάννης Ιατρού said

  59: Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα;

 62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κράου συνέχεια, αχτύπητος όπως πάντα. Μεταγράφω,όπως όπως γιατί είναι και γρήγορος:
  «Η εκλογή Κούλη σημαίνει το τέλος της Νέας Δημοακράτειας. Όλοι δουλεύουνε για σένα Αλέξη εκτός από το Σύριζα.
  Κούλη το τονίζεις εύκολα και στη λήγουσα. Κούλη Κούλη να φας ένα …τούλι

  Κλαίει το Μειμαράτσικο κλαίει το τζιτζικόστα
  εσύ τα φταις βρε Κώστα «

 63. dozas33 said

  Κυριάκος Μητσοτάκης μεγάλος επαγγελματίας ελλαδοπώλης . Τό κληρονόμησε τό έπάγγελμα από τόν μπαμπά του .

 64. cronopiusa said

 65. Συγχαρητήρια στον Νοικοκύρη για τα «λεξιλογικά» αυτής της ανάρτησης.

 66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>το σημερινό άρθρο δεν θα ασχοληθεί με τα πολιτικά νέα
  μ΄αυτό το πλευρό να …ταξιδεύει ο Νικοκύρης μας.
  Το κάναμε ΄τσοτακέικ (νέο γλύκισμα από …χαλεπιανό φιστίκι, με αντιλαμβάνεσαι) 🙂

 67. ConstantijnHuygens said

  52. (αυτό δε χρειάζεται λινκ) Γίγαντα Spyridon! Βάζουμε στην άκρη τους ισχυρισμούς που δείχνεις απ΄την αρχή ανίκανος να αποδείξεις, όπως τα »Χρυσός», »μόνη εμπειρία», »σαπάκια», »του Σημίτη», θέλει να με »διαγράψει ο Νικοκύρης»…….. Ας αφήσουμε και το να ονομάζεις »παρατηρήσεις» εξυπνάδες γυμνασιόπαιδου που σνίφαρε τζίνα (πόσο χρονώνε είσαι ρε; )

  Όντως κρατικοδίαιτος, όντως σε πόστα σε τράπεζες λόγω μπαμπά. Η ερώτηση είναι : στην Ελλάδα της κρίσης, αυτός ;

  ‘H οι σαλτιμπάγκοι Τσιπροκαμμένοι;

  (Oι δεύτεροι λες εσύ ε;)

 68. ConstantijnHuygens said

  60. Μίλησε ο τσίφτης διευθυντής ΔΕΚΟ, ο 45χρονος διπλοσυνταξιούχος ή νεκρός της ΕΡΤ; ΛΑΜΠΡΟ , εσύ φαίνεσαι για κάποιος που δεν πιάνεσαι κορόιδο. Συνέχισε να κομεντάρεις, να δω πόσο τσακαλάκος είσαι.

 69. ConstantijnHuygens said

  58, 64 Cronogidousa. Mαντάμ, με αποστομώσατε· δεν έχω τίποτα να πω. Σας αγαπώ ακόμα. χχχχχχχ

 70. spiral architect said

  Πάω για τσιγάρα … 🙄

 71. LandS said

  Είπαμε, συσπειρώθηκαν οι μισοί του ενός τρίτου του ενός τετάρτου και ο ένας βαυκαλίζεται.

 72. Γιάννης Ιατρού said

  66: Θα μπορούσαμε, λέω τώρα εγώ ο αφελής, να συνεχίσουμε να γράφουμε για το θέμα των εκλογών στο άρθρο της 9/1, που από 130 σχόλια (πριν ν΄αρχίσουν τα όργανα…) έφτασε τα 326, με το αριθμό των σχολιαστών σχεδόν σταθερό (από 43 σε 46). Να το γλυτώσουμε αυτό εδώ, μιας και είναι ένα καλό λεξιλογικό νήμα…. 🙂

 73. spyridon said

  66. φταίει κι ο Νικοκύρης που τον άφησε να αλωνίζει. Θα είχε κια αυτός κέφι για πλάκα μου φαίνεται.

  67. Πόσο καμένος πρέπει να είναι κάποιος εκτός από πανύβλακας (αυτό δεν φτάνει) για να πάει να ψηφίσει στις εκλογές τις ΝΔ.
  Εχω γράψει χειρότερα σε αυτό εδώ το ιστολόγιο για ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα από το Νοέμβριο του 2014. Ο Νικοκύρης γνωρίζει το ονοματεπώνυμό μου. Γκουγκλίζεται άνετα με το μέηλ μου.

  Δεν θα γίνω λοιπόν υποστηρικτής τους για χάρη σου. Αλλά εσύ πιστεύεις ότι η λύση είναι ο Κούλης. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την πνευματική αναπηρία σου. Και φυσικά δεν θα συζητήσω άλλο μαζί σου.

  Το θέμα μας είναι ότι όποιες κι αν είναι οι «πολιτικές» (οθντκ) απόψεις σου είναι απαράδεκτο να προσβάλεις πρσωπικά και λανθασμένα το Νικοκύρη. Που αποδεδειγμένα δίνει χαρά με τη δουλεία του σε χιλιάδες αναγνώστες.
  Οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί σου δείχνουν μόνο κακεντρέχεια. Αλλά ο καθένας δίνει ότι έχει.

 74. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  62 – Δυστυχώς ΕΦΗ μου, λείαν συντόμως, θα τον «καμαρώσεις» και πρωθυπουργό, μη σου πώ εντός του 2016. Οι «αριστεροί» ό,τι ήταν (διατάχθηκαν) να κάνουν το έκαναν, και μάλιστα αναίμακτα, όπως επιθυμούσαν οι εντολείς.Τώρα επιστροφή σ΄αυτούς που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε επι δεκαετίες, χωρίς την αριστερή ελπίδα αυτή τη φορά. Η αριστερά όπως την διαβάσαμε και την ψιλοπρολάβαμε κάποιοι, από την μεταπολίτευση που την νομιμοποίησε ο Καραμανλής ψυχοραγούσε, κι όταν ήρθε ο σοσιαλισμός (sic) στην Ελλάδα ΠΕΘΑΝΕ, κι από το 89 και μετά, και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι κυριαρχία των τραπεζών, των πολυεθνικών και των «επενδυτών» είναι ολοκληρωτική στον πλανήτη, μετά τον πόλεμο θα δούμε τι κόσμος θα προκύψει.

 75. ConstantijnHuygens said

  73. Νεοκαντιανέ ήρωα της σκέψης Spyridon, αυτή τη φορά η διχοτομία δεν είναι μόνο έγκυρη, αλλά και τιθέμενη επιτακτικά!

  Για τα άλλα, όπως θα λέγατε κ εσείς της Α γυμνασίου, ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΣΈΒΑΛΕ Ο ΝΙΚΟΚΥΡΗΣ;

  Δεν έχεις σήμερα σχολέιο ρε;;;;;;;;;;;;;

 76. LandS said

  @73 Α μπράβο κακεντρέχεια. Αυτή τη λέξη έψαχνα να βρω.

  Νομίζει ότι τις επόμενες εκλογές τις κέρδισε ήδη ο Μητσοτάκης και πανηγυρίζει με κακεντρέχεια σε βάρος του ηττημένου.
  Ε ρε τον βλέπω να κατεβάζει φαρμάκια με τους κvλοέλληνες που δεν θα του κάνουν το χατήρι.

  Α spyridon, Γιάννη Ιατρού, Κρόνυ και λοιποί … Δεν είναι όλοι όσοι ψήφισαν Κυριάκο σα και δαύτονα, αλίμονο!

 77. ConstantijnHuygens said

  74. Πσσσσσσσσσσσσσστ ΛΑΜΠΡΕ ! Τέτοιος : https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Cuba

 78. ConstantijnHuygens said

  76. Ειλικρινά.. είμαι σχεδόν σίγουρος ότι μοιράστηκαν τάμπλετ σε σχολειό ειδικής αγωγής κ έπεσα πάνω σε trial session. Εσείς όλοι παιδιά είστε αριστεροί έτσι;

 79. LandS said

  78 Α τόσο άσχετος είσαι

  Ρωτάνε ρε αριστερό αν ο άλλος είναι αριστερός;

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – Δεν αναρωτιώμουν για εσένα, αλλά για λιγότερο βλάκες, εσύ είσαι πιο βλάκας κι απ΄τα μούσμουλα. Άντε να παίξεις με το πραγματάκι που σου χάρισε η φύση, αλλά δεν ευτύχησε να δεί χαρά σε γυναίκα, και τόκανες σφεντόνα, αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου, μεγαλοΧΕΙΡΟΥΡΓΕ.

 81. ConstantijnHuygens said

  80. Τσακαλάκος indeed. ΛΑΜΠΡΟΣ : Αριστερός. Με κοφτερά επιχειρήματα. Χιουμορίστας.

 82. ConstantijnHuygens said

  Αd hominems και αποφατισμός πρωϊνάδικου. 15 άτομα είστε ρε! Γράψτε ένα (αρ. 1) επιχείρημα, να δω, να χαρώ κ να πάω να φάω επιτέλους.

 83. Τι έγινε, ωρέ παιδιά; Αρχίσανε τα μπουκάλια;

 84. ConstantijnHuygens said

  83. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΧΧΧΑΧΑΧΑΧΑ ΤΙ ΑΣΤΕΙΟ ΘΕΕ ΜΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧ ΑΑΑΑΧ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

 85. gryphon said

  Σαν παλιο σταθερο αντισυριζαικο τρολ του ιστολογιου επιτρεψτε μου να σχολιασω μια δυο αναφορες του σχολιου 8 του ConstantijnHuygens με τις οποιες δεν μπορω να μην συμφωνησω.Το γενικοτερο πνευμα του και η προσπαθεια υπερασπισης του Κ.Μητσοτακη δεν με αφορα.
  Αλλα εκει που λεει «… ημίτρελους, παράφρονες όπως ο Μιχελογιαννάκης, ο Πολάκης, η Αυλωνίτου, η Ν. Κασιμάτη, ο Κυρίτσης, ο Λεουτσάκος, ο Παναγούλης, ο Πελεγρίνης και διάφορα άλλα παρατράγουδα….» δεν μπορω να μην συμφωνηση.
  Ας πουμε γι αυτη την παλια κολυμβητρια την Αυλωνιτου ηθελα να το γραψω κι εγω.
  Την ακουγα την τελευταια προεκολικη περιοδο να βγαινει σε διαφορα πανελ και το αγαπημενο της επιχειρημα στην αντιπαραθεση με τους εκπροσωπους των αλλων κομματων ηταν το εξης .
  Οταν της ελεγαν οτι αυτο που καταφερε τελικα ο συριζα με την διαπραγματευση ηταν να φερει νεο μνημονιο 80 δις αυτη ξερετε τι απαντουσε.
  Ναι λεει σε εσας εδιναν 16 δις ενω σε μας δινουν 80 και αυτο σημαινει οτι εμεις εχουμε προσωπο !!!!!!!!!!.
  Μας εμπιστευονται και μας δανειζουν περισσοτερα!!!!!!!!!!!.
  Το πιο ανησυχητικο ειναι οτι απο το υφος της τον τονο της φωνης της απο διαισθηση κατι εγω συμπεραινα οτι αυτο που ελεγε το πιστευε.
  Κανονικα ενα ατομο που λεει κατι τετοιο και το πιστευει μαλιστα οχι μονο δεν θα επρεπε να ειναι βουλευτης αλλα σκεφτομουν οτι ισως θα επρεπε οι οικειοι της να επιδιωξοτν δικαστικα να της αφαιρεθει και το δικαιωμα της υπογραφης για το δικο της καλο.

  Αλλα αυτο που με εντυπωσιασε ηταν που αποκαλει «σκατολογικο αστειατορα» τον Λαζοπουλο.Ειδικα το σκατολογικο.
  Το λεω γιατι αν και ειμαι ενας ανωνυμος ταπεινος ασημαντος σχολιαστης καυχιεμαι οτι ειμαι απο τους πρωτους αν οχι ο πρωτος που εδω και χρονια και σε μπλογκς ειχα επισημανει οτι αυτο ακριβως ειναι το σταθερο σημειο αναφορας του Λαζοπουλου πανω και απο τον Συριζα.
  Τι αναφορα δηλαδη εγω το ειχα αποκαλεσει φετιχ.Τις βιολογικες λειτουργιες του εντερου .Το κλασιμο και το χεσιμο.
  Ολο με αυτα καταγινεται.Σε ενα παλαιοτεο αλρσαντιρι μαζι με την Χρυσα Ρωπα επι ενα τεταρτο μιλουσαν συνεχεια για σκατα κλανιες χεσιματα κλπ.Τωρα τελευταα διαπιστωσα οτικαι αρκετοι αλλοι τον εχουν παρει ειδηση οπως ο Μανος Βουλαρινος η και ο παραπανω σχολιαστης

 86. νανουριστικαί οβιδιακαί μεταμορφώσεις

 87. cronopiusa said

  «Μόνον το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλει ετησίως για την οικογένεια Μητσοτάκη σε μισθούς και συντάξεις ποσόν πλέον του 1.000.000 ευρώ»
  PRESS-GR ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Αγωγή από την Μαίη Ζαννή κατά του Κώστα Μπακογιάννη…

 88. ConstantijnHuygens said

  85. Όχι ότι συμφωνείς.. Αλλά μόνο που διάβασες τί έγραψα… Σ’ευχαριστώ.

 89. Γιάννης Ιατρού said

  83, 86:

 90. 89

  Σωστός ο συνάδελφος!

 91. agapanthos said

  Νομίζω πάντως ότι υπάρχει κάτι πραγματικά ανησυχητικό. Αν οι οπαδοί της προηγούμενης καταστάσεως πιστεύουν ότι βρήκανε την κότα με τα χρυσά αυγά στον νεαρό Μητσοτάκη, κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι δηλαδή διατεθειμένοι να φτιάξουν ένα συντηρητικό κόμμα της προκοπής. Ή απλά σκοπεύουν να μας αφήσουν με τον Τσίπρα για άλλα 20 χρόνια.

 92. Γς said

  91:
  Συμφωνώ, αλλά οχι και 20. Κόψε κανα δυο

 93. Γιάννης Ιατρού said

  87: τέλος, θεά!

 94. Pedis said

  # 58 – Ο μπούλης στα πόστα από τον Σημίτη, ο μετέπειτα τετραβάλβιδος που έκανε τον καμπόσο μπήκε στα μέσα από τον Καραμανλή, αμέτρητα τα παραδείγματα που είναι ο κανόνας:

  Ο ένας φτιάχνει τα παιδιά του άλλου και το βασίλειο πάει σόι και στην πολιτική και συμβουλους εκατομμυρίων του δημοσίου που πάντα έχει και δίνει στους κοπρίτες αλλά δεν έχιε για να προσλάβει γιατρούς ή να πληρώσει τις συντάξεις που είναι ήδη χιλιοπληρωμένες!

  Βάλε κι ότι οι μισοί έχουν περάσει από την κόζα νόστρα της πολιτικής και των επιχειρήσεων, δηλ. το αμερικάνικο κολλέγιο κι έχουμε μια ωραία αξιοκρατικότατη, «α-νεποτισμένη» δημόσια ζωή.

 95. giorgos said

  Απόσπασμα από τό βιβλίο «Η Ελλας ώς κράτος δικαίου»

  «…Στήν Ελλάδα Καραμανλή είχαμε , νέον Καραμανλή άνεύρομεν , Πάγκαλο έχομε , Παπανδρέου είχαμε ,Παπανδρέου έχομε . Μητσοτάκηδες είχαμε , έχομε καί θά έχωμε από πρώτη γραμμή , Ράλληδες είχαμε ,Ράλληδες έχομε , Βενιζέλους είχαμε , Βενιζέλους έχομε . Κανελλόπουλους είχαμε , έχομε καί θά έχωμε (τό όνομα είναι πολύ διαδεδομένο…) , Μάς έλειψαν ίσως μερικά όνόματα μή συνήθη , όπως τό Πλαστήρας , όχι όμως καί ((έθνικής)) σημασίας όνόματα όπως τό ((Αβέρωφ))–άφ ‘ ότου ό νεομακαρίτης κ.Ευάγγελος Αποστολάρας έτσι βρήκε νά αίωνίση τό όνομά του– , διότι όλοι οί κάτοικοι τού Μετσόβου όνομάζονται έκτοτε ((Αβέρωφ)) .
  Καί γεννάται τό έρώτημα : ύπάρχει άραγε χώρα στόν κόσμο πού νά παρουσιάζη τέτοιο είδος πολιτικής…νομενκλατούρας ? Καί ύπάρχει κράτος στόν κόσμο , όπου , όταν ό άρχηγός τής οίκογένειας γιά κάποιον λόγο θεωρεί σκόπιμο νά μήν βάλη ύποψηφιότητα σ’ ένα μέρος , άφήνει τήν έδρα στόν γυιό του , τήν νύφη του ή τήν πεθερά του (πού βγαίνουν βέβαια!) , κατά τόν ίδιο τρόπο πού τό άφεντικό τού μαγαζιού άφήνει τόν παραγυιό-άνηψιό του στόν πάγκο όταν πάει διακοπές ? Τί είδος ((Δημοκρατίας)) ,((πλουραλισμού)) καί ((ελευθέρων εκλογών)) είναι αύτό πού έχομε στήν Ελλάδα , όταν οί βουλευτές διαπραγματεύονται έκ τών προτέρων τήν προσχώρησή τους σ’ ένα κόμμα ύπό τόν όρο ((νά βγούν)) ?
  Δίπλα λοιπόν άπό τά ύπάρχοντα είδη Δημοκρατίας , όπως τής ((μπανάνας)) π.χ. , πρέπει έντός τής εύρωπαικής περιοχής νά προσθέσωμε καί τήν ((Δημοκρατία τού Ζορμπά)) . Πρόκειται γιά τό είδος τής Δημοκρατίας , όπου ή ((Δημοκρατία)) είναι έκ τών προτέρων δεδομένη — κάτι δηλαδή σάν τόν λαγό τού καπέλου , όπου ψηφίζεις Αριστερά καί βγαίνει Δεξιά , ψηφίζεις Δεξιά καί βγαίνει Κέντρο , ψηφίζεις Κέντρο καί βγαίνει Χούντα ! …Καί πίσω άπ’ όλα αυτά τά ίδια πάντα όνόματα ! «

 96. gpoint said

  # 89

  Αψογος

 97. ConstantijnHuygens said

  94. ‘Yπουλε σχολιαστή ΓιάννηΙατρού! Ρίξε βάρος στο λινκ κάτω απ΄το άσχετο βιντεάκι΄με Ρουμάνους τενόρους στο σχόλιο 87 της θεάς · η κατηγορία της ναζόφιλης οικογενειακής ευθύνης σε ενα εεχμ….. site ειν’αυτό ;;!;!!;;;!!!;;;;;

 98. Γς said

  58, 95:

  !

 99. ConstantijnHuygens said

  97. 89. Ποιά είναι η γνώμη των Συριζαίων γραμμιτζήδων για τον Αρκά;;;

 100. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αν, Νίκο, δεν είσαι σε κανένα παγοθραυστικό προς Αρκτική για να γλιτώσεις, σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω, επαναφέροντας την συζήτηση στα λεξιλογικά: Το έχεις ελέγξει πράγματι πως «το baucalis…στα ύστερα λατινικά.. περνάει στα ιταλικά και υπό την παρετυμολογική επίδραση του bocca (=στόμα) γίνεται boccale»; Χρειαζόταν άραγε κάποια «παρετυμολογική επίδραση» για να φτάσουμε από το bocca στο boccale; Δεν θα μπορούσε να προκύπτει μιά χαρα απ’ ευθείας, αφού boccale είναι κάποιο δοχείο με bocca (=στόμα, στόμιο);

 101. ConstantijnHuygens said

  91. 95. 96. Agapanthos, Pedis, Giorgos… Νέο αίμα στην παρέα.. Behold, Sarantakos : To φαινόμενο της λερναίας άνοιας.

 102. gpoint said

  Ελα , όπα, να είμαθτε μέθα θτη μόδα

  Τεριθ Χρυθόθ !!!

 103. ConstantijnHuygens said

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΧΑΧΑΧΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΕΕ; ΧΑΧΑΧΧΧΑΧΑΧΑΧΑ ΤΙ ΑΣΤΕΙΟ

 104. ConstantijnHuygens said

  …………….Total Fucking Dementia

 105. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – «Αλλα εκει που λεει «… ημίτρελους, παράφρονες όπως ο Μιχελογιαννάκης, ο Πολάκης, η Αυλωνίτου, η Ν. Κασιμάτη, ο Κυρίτσης, ο Λεουτσάκος, ο Παναγούλης, ο Πελεγρίνης και διάφορα άλλα παρατράγουδα….» δεν μπορω να μην συμφωνηση.»

  Ο δημαγωγός λέει πάντα αυτό που θέλεις να ακούσεις, χωρίς να προσφέρει καμία ουσιαστική λύση, μόνο δημαγωγεί, λοιδορώντας εκ του ασφαλούς όσους ενοχοποιεί.
  Κι εγώ θα συμφωνήσω πως οι παραπάνω είναι σαλταρισμένοι, η λύση ποιά είναι, να επιστρέψουμε στους κλινικούς ψυχάκηδες σαν τον (μια κατηγορία μόνος του) ΓεΟργιάδη; εσύ αυτό προτείνεις; ή στους προηγούμενους, «λεφτά υπάρχουν, ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, δεν έχω λεφτά για τις πινακίδες, ισχυρή Ελλάδα κλπ» που μας έριξαν στο γκερμό; Ένας παλιός φίλος μου στο Μαρούσι έλεγε, τι να πεθάνεις Σάββατο ( οι προηγούμενοι) τι Κυριακή πρωϊ (οι σημερινοί) Δευτέρα θα σε θάψουν. Αντί να είσαι μόνο παλιο σταθερο αντισυριζαικο τρόλ, (δεν είναι κακό) μήπως να έκανες και καμιά σοβαρή πρόταση; Εκτός κι αν είσαι βολεμένος από τους προηγούμενους, ή δεν έχεις κανένα οικονομικό πρόβλημα, και κάνεις την πλάκα σου για να περάσει η ώρα σου, οπότε πάω πάσο, αλλιώς, αν πραγματικά πιστεύεις πως ο κούλης είναι Η λύση, έχω εκφράσει την άποψή μου από πέρυσι τον Δεκέμβρη (και πιο παλιά) με τον Τσίπρα, για όσους πιστεύουν σε τέτοια οράματα.

 106. gpoint said

  Σημειωτέον πως ερωτηθείς σε συνέντευξη ο Τερις Χρυσός αρνήθηκε την πατρότητα του Κυριάκου παραδέχθηκε όμως πως είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη που τον φιλοξενούσε στην Κρήτη κ.λ.π.

  σε συνδυασμό με το ντοκουμέντο του # 87…Bingo !!!

 107. ConstantijnHuygens said

  108 XAXAXAXA TI ΑΣΤΕΙ

 108. Ιάκωβος said

  ConstantijnHuygens,
  να υποθέσωουμε ότι, όπως και στο ίνδαλμά σου, σου έκανε δώρο και σένα η Ζίμενς εξοπλισμό γραφείου 150.000 Ευρώ;

  Γιατί τέτοιος ενθουσιασμός πια…

 109. Γιάννης Ιατρού said

  98, 103

 110. Titivillus said

  Σκατότοπος!

 111. Γιάννης Ιατρού said

  97: Γειά σου ρε Τζι, κοίτα τι βρήκα 🙂

 112. gpoint said

  # 114

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 – ΘΕΪΚΟ μεγάλε, στο έκλεψα.

  115 – Πσαρά μήπως είναι δικό σου το μαγαζί;

 114. Γς said

  115:
  Κόψε κάνα μέτρο.
  [Θαυμαστικά]

 115. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >> Θα μπορούσε να είναι ένα μπιμπερόν
  Μες το μπιμπερό με τον Μίκυ που σου πήρα
  η μαμά σου είχε γάλα κ έβαλα εγώ forty μπύρα
  και στον μουσαμά σου που ΄κανες το πρώτο βήμα
  σε μάθαινα να κανείς “ελικόπτερο” και “κύμα”!

 116. ConstantijnHuygens said

  107 Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ξαναβρίσκει το θάρρος του (πριν γράψει πάλι »αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου»),. Άκου σαϊνι μου: πέρα του ό,τι γράφω είναι απάντηση (δηλ. σε επόμενο χρόνο, δηλ. ως αντίδραση) σε συγκεκριμένες συνεχόμενες, αστήριχτες και αντιαισθητικές λοιδορίες που διαβάζω σε κατα τ’αλλα ενδιαφέροντα κ χρήσιμα άρθρα του Σαραντάκου, νομίζω ότι μπερδεύεις (και δυστυχώς, όχι ηθελημένα) βασικές έννοιες, και κυρίως τη διαφορά μεταξύ »κριτικής», »δημαγωγίας», αμερόληπτης αντίληψης» και »λοιδωρίας». Δεν είναι αναγκαστικό να πειστείς απ’τα επιχειρήματά μου, αλλά ίσως το ελάχιστο που θα μπορούσες να κάνεις είναι ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ. Η τρίτη παράγραφος του πρώτου μου σχολίου είναι καταφανώς θετική/affirmative.. ;Άσε που το θέμα της απουσίας λύσης το έθιξα εγώ πάλι. στο σχόλιο 82 (εκεί που γράφω για αποφατισμό).

  Άδωνης είναι υπομανιακός, και αυτό ούτε »κλινικό» τον κάνει ούτε »ψυχάκια»· ίσα-ίσα χρήσιμο αν τον τοποθετήσεις σε σωστά πόστα (όπως κ όλους όσους ζουν με κάτι τέτοιο). Αυτοί που ανέφερα, δεν είναι απλά άχρηστοι.. Είναι ντροπιαστικά καταστροφικοί.

 117. Γς said

  117:
  Οπως

 118. ConstantijnHuygens said

  107 Κατάλαβες ΛΑΜΠΡΟ τεμπελχανά, που μου έχεις και αξιώσεις να σχολιάζεις, κερχελέ

 119. ConstantijnHuygens said

  107 Που μου έχεις και οράματα με τον Τσίπρα και μιλάς για δημαγωγία, αυτοπαγιδευόμενο γίδι ΛΑΜΠΡΟ

 120. Πάνος με πεζά said

  Απόλυτα πραγματικό, Κρέμου και Σκίππη στην Καλλιθέα.
  http://www.instantstreetview.com/@37.955939,23.696767,-168.51h,-12.06p,0.67z

 121. ConstantijnHuygens said

  123. θείο είσαι εκτός θέματος· τωρα μιλάμε για τον σανοφάγο ΛΑΜΠΡΟ

 122. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Το μπουκάλι που νανουρίζει
  και το μπουκάλι που … φιλάει
  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSAeJ7Fl1aH8HFBTjqf3FhiMfQhvC1XdVooM4CbCakzYFQVKTFCyg

 123. Ιάκωβος said

  Το βιογραφικό του Κυριάκου νομίζω οτι τα λέει όλα.

  Κολλέγιο Αθηνών.

  Harvard

  Stanford

  Εντάξει μέχρι εδώ.

  Μετά,όμως;

  Harvard Business School.
  Αμάν. Η φωλιά όλης της Goldman Sachs και όλης της CEOύρας που καταστρέφει τον κόσμο σήμερα.

  Μετά:
  Οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank

  Σύμβουλος στην McKinsey and Company στο Λονδίνο.

  Ελλάδα. Αlpha Ventures της Alpha Bank.

  Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών.

  Μα πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς σήμερα να ψηφίσει τον πληρωμένο πράκτορα των Τραπεζών για να λύσει τα προβλήματα του λαού;

  Και βεβαίως τιμήθηκε από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. Νταβός και ξερό ψωμί (για μας, εκείνοι παπάκι αλ οράνζ)

  Τα φόρουμ αυτά έχουν ένα στόχο και τον έχουμε δει και στην Ελλάδα . Να παραμερίσουν την πολιτική, να χώσουν στο κράτος τους διευθύνοντες συμβούλους και να λειτουργήσουν την κοινωνία με όρους εταιρείας, δηλαδή σαν μια άκαρδη και δολοφονική Μαφία.

  Αν δεν το έχεις καταλάβει, το άτομο είναι όχι η λύση, αλλά κομμάτι του προβλήματος, συγκεκριμένα,είναι Ο εχθρός. Φίλος της Γερμανίας (από εποχής δοσιλόγου Χριστοφοράκου πατρός) εχθρός των Ελλήνων (και των Γερμανών) και της ανθρωπότητας.

  Πήγε στη Δύση την εποχή που μεσουράνησε ο φανατικός νεο-φιλελευρερισμός, και μαζί με τους άλλους τυφλούς μέλλοντες διευθύνοντες συμβούλους έμαθε τα πέντε λόγια του Χάγιεκ και εν μέσω κρίσης προσπαθεί να τα εφαρμόσει μέσα στο χάος. Το αποτέλεσαμα θα είναι περισσότερο χάος, καταστροφή, θάνατος ,αίμα και πόλεμος.

  Η συμμαχία του δε με ακρο-αριστερούς αντικοινωνικούς βρυκόλακες της ΝΔ ,με ναζιστές Πλεύρηδες και άλλους Μπουμπούκους, θα κάνει τη ΝΔ ένα ιδιαίτερα αποκρουστικό κόμμα.

  Δηλαδή, συγγνώμη που θα σε απογοητέψω, αλλά, αν φανεί έξυπνος ο Τσίπρας, ο σύριζα θα κάτσει εκεί που είναι άλλα πενήντα χρόνια. Αν ξανανέβουν στην κυβέρνηση οι ναζι- μπουμπούκοι, το επόμενο κεφάλαιο θα είναι οι κρεμάλες στο Σύνταγμα. Οπότε καλά θα κάνει ο Κυριάκος να κάτσει στην αντιπολίτευση. Για το συμφέρον του δηλαδή…

 124. Πάνος με πεζά said

  @ 123 : Όχι, το έγραψα για να εισπράξω μπούφλα, γιατί αισθανόμουν μειονεκτικά !

 125. ConstantijnHuygens said

  126. (FACEPALM)….

 126. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το βαυκαλίζει, νανουρίζει μοιάζει με το βαβαλίζει , μιλάει νανουριστά η μάνα στο παιδί. Και γενικά βαβαλίζω, έχω επιτηδευμένα τρυφερά λόγια και συμπεριφορά σε κάποιον.Τον καλοπιάνω.
  Βαβάλισμα το συνεχες άναρθρο ας πούμε μουρμουρητό είτε από το μωρό, είτε προς το μωρό και μεταφορικά το καλόπιασμα.

 127. ConstantijnHuygens said

  Ρε………………………………….. Έχετε αναπαραχθεί εσείς όλοι ;;;;; H’ το έχετε στα πλάνα σας;;;;;;;

 128. Ιάκωβος said

  Κι άκου Χόιχενς, λες οτι ο Άδωνης είναι υπομανιακός

  Λάθος. Ο Άδωνις πάσχει απο Κακοήθη Ναρκισιστική διαταραχή προσωπικότητας:

  https://aomepol.wordpress.com/2013/11/14/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-e%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B7%CF%83/

 129. gpoint said

  Πάντως προς αποφυγήν παρεξηγήσεων τα ψάρια εγώ τα γράφω με ψι, το πσαράς ή ψαράς…ανάλογα

 130. Γς said

  126:
  !

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  96 – «Καί γεννάται τό έρώτημα : ύπάρχει άραγε χώρα στόν κόσμο πού νά παρουσιάζη τέτοιο είδος πολιτικής…νομενκλατούρας ?» Από την εποχή των Πτολεμαίων δεν πρωτοτυπούμε, μόνο μιμούμαστε και συνήθως κάκιστα. Ρίξε μια ματιά στην χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά και στις άλλες μεγάλες «δημοκρατικές» χώρες, και θα δείς πολύ χειρότερα. Η δήθεν δημοκρατία και η δήθεν ελεύθερη επιλογή, συνοψίζονται σε μία λέξη, ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ, αυτήν ξέρουμε από την βρεφική μας ηλικία, αυτήν εμπιστευόμαστε, και μ΄αυτήν πορευόμαστε, και το καλύτερο; όποιος τολμήσει να μας δείξει την αλήθεια τον σκοτώνουμε. Και ζούν αυτοί καλά, κι εμείς μέσω των ΜΜΑ, στον εικονικό μας κόσμο.

  Κι ένα ασχετοσχετικό τραγουδάκι.

 132. ConstantijnHuygens said

  131. Ααααααα ναι? Γιατι το γράφει ο άγνωστος Χ στο aeomepol.wordpress ??????????? E έτσι θά’ναι.

  ΡΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟΙ!!!!

 133. Γς said

  132:

  Μπράβο!
  Εφτιαξες την είσοδο

 134. LandS said

  130

  Αμ πες μας ότι είσαι Χρυσάβγουλο.

  Έλα να μας στειρώσεις ρε

  και μετά πάνε κλωνοποιήσου.

 135. ConstantijnHuygens said

  134. Βρε? Σε ξεγελάει εσένα κανείς?? Γιολοντομόρ Товарищ ΛΑΜΠΡΟ

 136. ConstantijnHuygens said

  137. (ντριιιιν ντριιιιιιιν καμπανάκι) Αζορ! Αζορ! Παίξε το χαρτί του φασισμού.. Μπράβο αγόρι μου. Κροκετούλα

 137. ConstantijnHuygens said

  Κάνει να πω κακιά λέξη? Σαραντάκο θα πώ μόνο μία :

  Ένα (1) γαμημένο επιχείρημα …………………………………………………………….

 138. Γιάννης Ιατρού said

  101: Γιώργο,
  boccale ονομάζεται και εκείνο το τεράστιο ποτήρι (Glas- ή Steinkrug) για μπύρα (βλ. Oktoberfest 🙂 ) του ενός λίτρου στη Γερμανία, ειδικά εκείνο με το εξωτερικό διάκοσμο και το μεταλλικό (Zink) καπάκι (που παλιά ήταν από τον νόμο υποχρεωτικό π.χ. στη Βαυαρία). Λοιπόν ο συνειρμός Boccala => Pokal είναι απόλυτα κατανοητός, μιάς και τα ποτήρια αυτά και σαν έπαθλο θα συγκινούσαν και όντως μπορεί να είναι πολύ όμορφα.

  ΥΓ: Τώρα για την άλλη σου παρατήρηση.., τι να σου πώ, εγώ τα είπα πιό πάνω (72), όμως, όπως θα έλεγε κι ο γνωστός ακατανόμαστος, κεκορήμεθα ὅκωσπερ κτήνεα. Προσβλέπω στην ανοχή του ΝικοΚύρη, ε, μάλλον θα λάβει υπ’ όψη του τις ευαισθησίες μας, βλέπεις τι υπομονή έχει με μερικούς-μερικούς εδωπέρα!

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – «Μα πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κανείς σήμερα να ψηφίσει τον πληρωμένο πράκτορα των Τραπεζών για να λύσει τα προβλήματα του λαού;»
  Η απάντηση βρίσκεται στο 68!

  «αλλά, αν φανεί έξυπνος ο Τσίπρας,»
  Έλα ρε Ιάκωβε, ειδοποία πρώτα, παραλίγο να πνιγώ, πάντως πολύ δυνατό ανέκδοτο.

 140. ConstantijnHuygens said

  141. ‘Οχι! Επιχείρημα είπαμε. Αυτά είναι ad hominems ΕΙΠΑΜΕ

 141. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Κονσταντάιν, με τρώει αν σε βρίσω για να δω τον εαυτό μου με τα μάτια σου! 🙂
  Ατυχώς, συμφωνώ με όσα έγραψες για το Σύριζα, χωρίς όμως να συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου για το Μητσοτάκη…
  Από την άλλη, δεν είναι πρέπον να μιλάς έτσι σε αυτόν που μας φιλοξενεί όλους.
  Ρίχτα μου τώρα, όσο χοντρά μπορείς… 🙂

 142. ConstantijnHuygens said

  143. Το 68 είναι απάντηση στο σχόλιο-μνημείο νο.60 του post-structuralist φιλοσόφου ΛΑΜΠΡΟΥ.

 143. cronopiusa said

 144. Δημήτρης said

  106 Κυριάκο εσυ;

 145. Ιάκωβος said

  133,
  Γς, αν ήσουνα στο Σύνταγμα τις μέρες της εξέγερσης εναντίον της Γκόλντμαν Ζαξ (γιατί άσχετα αν δεν το ήξεραν οι συμμετέχοντες, αυτό ήταν), και έβλεπες καθημερινά τη λυσσασμένη οργή του απλού κόσμου, το συνεχές ξύλο της αρκούδας από τα ΜΑΤ, το μπούχλωμα από τα δακρυγόνα και τη διάθεση γενικής ανατροπής , θα ήσουνα σίγουρος όπως εγώ, ότι μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις της εγκαθίδρυσης συριζαϊκής κυβέρνησης, ήταν ότι γλύτωσε τους Σαμαροβενιζέλους από την κρεμάλα.

  ΑΝ έμεναν λίγο ακόμα στην κυβέρνηση οι Πασοκονουδίτες, η Αθήνα θα είχε καεί.

  Τους έσωσε δηλαδή.

  Βέβαια κατατροπώθηκαν εκλογικά. Κάτι είναι κι αυτό.

  Ο δεξιός ο Έλληνας πάλι, ντουβάρι. Δεν αλλάζει τον βλαχοδήμαρχό του, ακόμα και να βρεθεί άνεργος με μια κουβέρτα στο πεζοδρόμιο.

  Και λυσσασμένε Χόιχενς, ασε τα facepalm και τις χιπστεριές. Κανα πολιτικό επιχείρημα…Και οικονομικά τοιαύτα δεχόμεθα.

 146. Γς said

  Σκυλιά:

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Πσαρά, σαν υποβρύχιος ψαράς, είχα πάντα την απορία γιατί λένε τους πωλητές ψαριών ψαράδες. Ωραία η εξήγησή σου, αλλά μάλλον δεν είναι σωστή, θα περιμένω καμιά Σαραντάκεια εξήγηση κάποτε, εκτός κι αν έχει δοθεί και δεν το έχω πάρει είδηση.

 148. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  βαυκάλημα το (ουσιαστικό) βαυβάω = αποκοιμιέμαι]
  το τραγούδι που λέγεται για ν` αποκοιμηθούν τα νήπια. το νανούρισμα: «όλη τη νύχτα ακουγόταν το βαυκάλημά της».
  (μτφ.) απατηλή υπόσχεση ή αβάσιμη ελπίδα.LivePedia. gr

  Και από τους Βαυκάλημα, «Τα δάση της ερήμου»

 149. Αμάν! Χήρεψε η Ιμάν. 😦

 150. Γιάννης Ιατρού said

  141: Dog, δεν έχει proficiency ρε φίλε, τι τον πέρασες Κυριάκο;
  εδώ για

  Ο καθένας μπορεί να παλέψει με ένα γουρούνι μέσα στη λάσπη. Το πρόβλημα είναι ότι του γουρουνιού του αρέσει…

 151. ConstantijnHuygens said

  145. Μα και εγώ δεν βλέπω καναν μεσσία. Αυτά, οι οραματιστές, εσχατολόγοι του σοσιαλισμού.

  ‘Οταν φαίνεται ότι γίνομαι φίλερις κ ειρωνικός, τσέκαρε σε παρακαλώ τα σχόλια στα οποία απαντάω.

  Το σχόλιο 140 το απευθύνω στους υπόλοιπους που αντάλλαξα σχόλια. Απ΄τον Σαραντάκο ζητάω την άδεια για τη λέξη (και, υπόρρητα, να με συγχωρέσει ).

  Θενξ πάντως.

 152. akis51 said

  @ ConstantijnHuygens : Χαρά στο κουράγιο σου.. Βγήκε «πράμα» απόψε !

 153. ConstantijnHuygens said

  156. Μίλα καλύτερα ρε. Δεν είναι δικό σου το μπλογκ.

 154. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το μπουκάλι που νανουρίζει
  και το μπουκάλι που ενώνει
  http://meganisinews.eu/69351/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF/

 155. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Εσύ ρωτάς, εσύ απαντάς,
  κανένας δεν ψηφίζει,
  φιού ντου απού σ’ορμήνεψε
  κι απού σε βαβαλίζει.
  http://www.candianews.gr/2013/09/16/%CF%83%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B5/

 156. ConstantijnHuygens said

  149. Οι Heidegger-Husserl απο δω κ πέρα θα ζουν στη σκιά των ΛΑΜΠΡΟΥ-Ιακώβου.

  »Το facepalm δεν ειναι χιπστεριά. Είναι απλά ένα εμότικον που δεν βρίσκω εδώ.» – Αυτό, Dr Ιάκωβε, είναι επιχείρημα ή διατυπώθηκε κάπως αξιωματικά ??

 157. Ιάκωβος said

  Και πραγματικά θα θυμώσω πολύ αν ακούσω τον Κυριάκο σαν εκπρόσωπο των Μεγάλων Εταιρειών, δηλαδή, των σύγχρονων δολοφόνων του πλανήτη, να μιλήσει για «κρατικοδίαιτους» όταν το κράτος πληρώνει την οικογένειά του περίπου 1.000.000 Ε για την καταστροφή που έφερε στην Ελλάδα.

  Αυτοί οι τύποι του World Economic Forum είναι το Όπους Ντέι της πολιτικής. Όπως ο Εσκριβά έμπασε την οικονομία και το κεφάλαιο άμεσα μέσα στην εκκλησία, έτσι κι αυτοί έχουν για στόχο να μπάσουν απευθείας τους CEO των Τραπεζών στις Κυβερνήσεις να διοικούν χωρίς μεσάζοντες, δες Μάριο Ντράγκι Μάριο Μόντι και Λουκά Παπαδήμο.

  Η δε απαξίωση του Πολιτικού και η ανύψωση του κάθε Οικονομικού παραγοντίσκου κι απατεωνίσκου στη θέση εξουσίας είναι η μεγαλύτερη καταστροφή.

  Εν τω μεταξύ η ζούγκλα του Αμαζονίου καταστρέφεται , η Κίνα έχει εξαντλήσει προ πολλού την καλλιεργήσιμη γή της, στον Ωκεανό έχει μείνει μόνο το 10% των ψαριών.

  Και η ΙΣΙΣ προχωράει στην Λιβύη.

  Και ο μπούλης, πιστεύετε οτι θα μας σώσει. Την εταιρεία του θα σώσει και αυτήν ζήτημα είναι…

 158. ConstantijnHuygens said

  161. Ιάκωβε εσύ, αν επιτρέπεται, τί ψήφισες, Γενάρη και Σεπτέμβρη?

 159. ConstantijnHuygens said

  161. Δε μπαίνεις εύκολα σε καλούπια εσύ! Γι αυτό ρωτάω.

 160. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #155
  Ναι αλλά ο Τσίπρας έδωσε ελπίδα στην κοινωνία, ενώ το «όχι» γέμισε περηφάνια τους Έλληνες! 🙂
  Για να μην παρεξηγηθώ, Σύριζα ψήφισα δίπαξ!

 161. ConstantijnHuygens said

  164. 🙂

 162. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  161α.Οι Μητσοτακαίοι λόγω πλούτου (πλέον) θα έχουν πάντα θώκους.Στη Βουλή,στους Οργανισμούς κ.α. Ας τους υποστηρίζουν αυτοί που είναι στην τάξη τους,έχουν κοινά συμφέροντα και συναλλάσσονται μαζί τους. Οι σε άλλο οικονομικό και διανοητικό επίπεδο, θα είμαστε απλώς δουλάκια, γουσουφάκια, βλάκες χειροκροτητές αν τους υποστηρίζουμε. Ούτε τα οικόσημα έχουμε να σώσουμε,ούτε τις μετοχές. Μια αξιοπρέπεια της ρίζας μόνο που δε συνάδει με υποστήριξη αφρογεννημένων ,μπούληδων κλπ και όταν πρόκειται για τον Κούλη Μητσότ, έναν στυγνό αδιάφορο για την πλέμπα γόνο (αερο)τεχνοκράτη, που δε δίστασε από τη μια να παίρνει ζιμενσοδώρα κι από την άλλη να απολύει καθαρίστριες. Μωρέ ΄μορφιά ,που λένε και στα χωργιά μας.

 163. Γιάννης Ιατρού said

  165: Τό ‘βαλε χθές η Μαρία 🙂

 164. Ιάκωβος said

  Είμαι ελεύθερος άνθρωπος, δεν περιορίζομαι από κομματικές, ούτε άκαμπτες ιδεολογικές αγκυλώσεις, ψηφίζω οτι θεωρώ πιο χρήσιμο εκείνη τη στιγμή. Αν και ήξερα οτι όλο αυτό δεν είχε πρακτικό νόημα,ψήφισα Οχι δαγκωτό, και αν δεν έχω αυταπάτες για σύριζα, τους ψήφισα και πριν και μετά την κολοτούμπα.

  Την επόμενη φορά βλέπουμε.

  Με άλλα λόγια, συνειδητά, αφού στην Ελλάδα τουλάχιστον, ο «σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο» δηλαδή τύπου Σκανδιναβίας θα καθυστερήσει κι άλλο, και αφού ο Ελληνικός λαός φαίνεται κουρασμένος για εξεγέρσεις πια, ψήφισα καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, ή μάλλον καπιταλισμό με το πρόσωπο που έχει , και όχι τόσο ηλίθιο, δρακουλινό και βρυκολακιασμένο όπως εκείνο της ιδεολογίας Πλεύρη, του Γεωργιάδη και του Κυριάκου.

  Κατά τα άλλα πιστεύω ότι η αλλαγή γίνεται στο δρόμο. Στις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις στην αυτοοργάνωση. Αυτός ήταν ο καταλύτης και για την αλλαγή από Πασόκ-ΝΔ σε σύριζα-ανελ.

  Όσο για τα ιδανικά που απεχθάνεσαι, αν δεν υπήρχε ο (με την ευρεία έννοια) ιδεαλισμός της (με την ευρεία έννοια) αριστεράς, θα είμαστε ακόμα εκεί:

 165. spiral architect said

  …… 😀

 166. ConstantijnHuygens said

  169. μμμμμμμμμμμμμ νομίζω κάτι σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα σου ταίριαζε, τι λές? Η να περιμένουμε το καινούργιο της Ζωής?

  Σε είχα κόψει εγώ για άνθρωπο της ελευθερίας.

 167. Ιάκωβος said

  Ή εκεί

  για να μην πούμε εκεί:

  Και μια με τον οικογενειακό φίλο των Μητσοτάκηδων,αξιότιμο κο Χριστοφοράκο πατέρα και διευθυντή της Κατοχικής Ζίμενς, απεθυείας από το Δικαστήριο Δοσιλόγων:

 168. ConstantijnHuygens said

  169. Η magna carta λένε ότι ήταν ξεκάθαρα επίτευγμα μαοϊκών αγροτοσυνδικαλιστών!

 169. Γς said

  168:
  Πράγματι, Γιάννη 😉

 170. ConstantijnHuygens said

  172. Τσ τσ τσ .. Να και η αταβιστική ενοχή.

  ΕΕΕΕΕ σύντροφε LandS, βρήκαμε κανονικό ναζιστάκο.

 171. ConstantijnHuygens said

  167. Ε γω
  Φ αίνομαι
  Η λίθια

  Ε λληνες
  Φ άτε
  Η λιόσπορους

 172. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  γρηγορα 105.5

 173. Ιάκωβος said

  Μα καλά, της ασφάλειας είσαι; Τι θες ταμπέλες, οι πολιτικές θέσεις δε σου αρκούν; Υποθέτω πως όχι, μια που δεν μπορείς να απαντήσεις.

  Πάντως Ανταρσύα ή ΚΚΕ δεν με ελκύουν, γιατί είναι σταλινικοί αλλά και γιατί είναι πολύ κακοί σαν πολιτικοί. Με τους πρώτους πάντως βρέθηκα μαζί στο δρόμο, με τους άλλους όχι.
  Φυσικά έχω αναθεωρήσει πολύ από τη μαρξιστική άποψη, αν και δεν είχα αυταπάτες ότι η «σοβιετική» κοινωνία(που μόνο σοβιετική δεν υπήρξε) πολιτικά ήταν χειρότερη από την αστική δημοκρατία και χωρίς μέλλον.

  Σήμερα το μέτωπο πρέπει να είναι φανατικά αντι-νεοφιλελεύθερο. Τους πολιτικούς τυπου Κυριάκου τους θεωρώ τόσο επικίνδυνους όσο ήταν οι ναζιτές παλιά. Ή για την ακρίβεια, τόσο όσο ήταν οι αστοί του μεσοπόλεμου, που ουσιαστικά δημιούργησαν τον Χίτλερ.

  Μόνο που τώρα οι αντίστοιχοι Αμερικάνοι Κυριάκοι έχουν δημιουργήσει ένα τρισχειρότερο τέρας, την ISIL. Όταν γίνουν όλα μπάχαλο θα δούμε μετά πόσο χρήσιμες είναι οι θεωρίες αυτών και των Τραπεζών και των Εταιρειών τους και πως όλοι αυτοί θα διοικήσουν «σα μια καλή επιχείρηση» τα ερείπια.

 174. Ιάκωβος said

  Αν δεν ήξερα τη βλακεία των ανθρώπων, θα έλεγα ότι όντως κάποιος πληρώνει τον Χόιχενς. Μάλλον ο σύριζα, γιατί με τέτοιον αντίπαλο, τύφλα να χουν οι σύμμαχοι.

  Και νομίζω ότι εδώ τελειώνει η συζήτηση με τον τοίχο.

 175. ConstantijnHuygens said

  178. ‘Οχι ‘οχι αδερφέ… Μια πρόταση έκανα για τις επόμενες εκλογές. Να, έλεγα, ίσως ο ΑΝΤΑΡΣΥΑς να σου πήγαινε. Αλλά…….. δικός σου είναι ο εαυτός. Εγώ, πάσο.

 176. ConstantijnHuygens said

  179. Ιάκωβε, ένα τελευταίο μονο :

 177. ConstantijnHuygens said

  179. Ρε μπας κ αυτοί του ISIL είναι πιο ανθρωπιστές απ’τα νεοφιλελέ κοράκια των φασιστοαγορών της Δύσης? Δες μόνο τι πόνο προκαλούν οι τελευταίοι….

 178. Καλησπέρα εν Χριστώ αδελφοί

  δεν ήθελα να παρέμβω αλλά αδυνατώ να παραβλέψω πώς ο ελλογιμότατος κος Νικοκύρης, αφού εδέησε να ενασχοληθεί με την ταπεινήν μπουκάλαν, παρέβλεψε να αναφέρει την μεγίστην Μπόκα Τζούνιορς, η οποία εγέννησε τον μεγαλύτερον καταναλωτήν λευκής κόνεως, μετά την κουραμπιεδοβιομηχανίαν Νέας Καρβάλης.
  Μιλώμεν, για τον Διέγον Αρμάνδον Μαρανδόναν, γνωστότερον και ως Χείρα του יהוה‎

 179. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Άρθρο από τον αείμνηστο Γιώργο Ε.Παπαδάκη
  Νανουρίσματα-βαυκαλήματα
  {…}
  Τα «βαυκαλήματα» ή «καταβαυκαλήματα» (από το ρ. βαυκαλώ και βαυκαλίζω = αποκοιμίζω παιδί τραγουδώντας) είναι τέτοια αρχαία τραγούδια. Το λεξικό του Σουίδα λέει: «τιθηνείσαι μετ’ ωδής τα παιδία». Εκτός από τις μητέρες τα τραγουδούσαν (περισσότερο μάλιστα) «αι τίτθαι», δηλαδή οι γυναίκες τροφοί, οι βυζάστρες: «…αι δε των τιτθευουσών ωδαί καταβαυκαλήσεις ονομάζονται» (Αθήναιος) αλλά και ο Πολυδεύκης γράφει: «το σείστρον ω καταβαυκαλώσιν αι τίτθαι ψυχαγωγούσαι τα δυσυπνούντα των παιδίων». Δεν αποφεύγω τον πειρασμό μιας σημείωσης για τη (θαυμαστή) γλώσσα: η λέξη «τίτθη» μας έρχεται από το επίθετο «τιθασός» = ήμερος, κατοικίδιος, πράος. «Τιθάς» ονομαζόταν η οικόσιτη, όρνιθα, και το ουσιαστικό «τιθασός» σήμαινε την τροφή. Από αυτό και η λέξη «τιτθός» = ο μαστός, και δη, η θηλή του γυναικείου μαστού που τρέφει το παιδί! {…}
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=57040

 180. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Νανούρισμα/Κούνια κούνιε το παιδί/Μαρία Δημητριάδη

 181. Πάνος με πεζά said

  Κάποιος προσπαθεί να πάρει την πρώτη θέση στα σχόλια, ή μου φαίνεται;
  Αλλά υπάρχει και αντιντόπινγκ…

 182. Stella tsi tsi said

  Να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ- και να έχει δίκιο – κάποιος που ψήφισε τον Κυριάκο και ελπίζει οτι η ΝΔ θα μας σωσει!!χαχαχαχα η απόλυτη ξεφτίλα της πολιτικής! !
  Can you hear me major Tom???

 183. Πάνος με πεζά said

  Ήταν ο Μάκης στο φέρετρο, ή θα τον δούμε με εταιρία στα Cayman σε κανα-δυο χρόνια; (γιατί εγώ, θα άνοιγα να ρίξω καμιά ματιά…:) )

 184. 189

 185. ConstantijnHuygens said

  188. major Stella, your circuits dead, there’s something wrong. .. Αλλά όσο είσαι εσύ χαρούμενη…………..

  Θα σου εξηγούσα τώρα τις Tu quoque Fallacies, αλλά γιατί να σου χαλάω τη μακαριότητα? Πιες τον γαλλικό σου κ βρίσε λίγο Κυριάκο..

 186. ConstantijnHuygens said

  Με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύντροφοι, θα νικήσουμε και τη νεοφιλελέ εμμηνόπαυση.

 187. Γιάννης Ιατρού said

  187: Τιν λες ρε Πάνο, ο διπλανός σου είναι ατράνταχτα ο πρώτος! Και το μάτι του κόβει (174 🙂 )

 188. spyridon said

  ‘ εάν δείξει ότι αντιπροσωπέυει ό,τι πιο φαύλο, θεσιθηρικό, οπισθοδρομικό, αντιδυτικό, βλακώδες, λαϊκιστικό και τεμπέλικο, και μάλιστα να μη δείχνει την παραμικρή ένδειξη αναστοχασμού ή αυτοκριτικής για όλα αυτά

  εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα τον πω »πολιτικάντη». ‘ τάδε έφη μπετόβλακας. Αφιερωμένο σε όσους προσπαθούν να μιλήσουν με βλάκες. Φυσικά θα χάσουν αυτό είναι γνωστό.

 189. ΚΑΒ said

  . Δεν έχει τόπο η λύπη να πλέξει τα μαλλιά της Ρίτσος

  .Κἄν που δὶς εἴπω ταὐτόν, ἢ στοιβὴν ἴδῃς
  ἐνοῦσαν ἔξω τοῦ λόγου, κατάπτυσον. Αριστοφάνης

  >>το γλουγλούκισμα, όταν χυνόταν το κρασί,

  γλουγλουκισμός:το γουργουρητό, ο ιδιόρρυθμος ήχος στα έντερα λόγω μετακίνησης υγρών και αερίων (από το 1895 λένε τα λεξικά)

  γουργουρίζω:(για στενόλαιμα αγγεία) παράγω ιδιόρρυθμο ήχο κατά το άδειασμα του υγρού

  Αίφνης γλουγλουκισμός θορυβώδης διέκοψε τας σκέψεις της. Η Σμάλτω στραφείσα παρετήρησεν ότι δύο γαλιά ήριζον ραμφίζοντα κάτι μέσω των ξηρών χόρτων και ότι τ’ άλλα έσπευδον λαιμάργως εκεί…. Συνωθούντο δε κ’ εγλουγλούκιζον γοερώς. Καρκαβίτσας

 190. spyridon said

  Ο Κούλης μπετόβλακα έχει δείκτη νοημοσύνης που μετριέται με θερμόμετρο ψυγείου.
  Αλλά θεσιθήρας δεν είναι. Με ένα τηλεφώνημα θεσούλα κρατική των 10.000 μαρουλόφυλλων.

  Εμμμμ βέβαια. Αυτοί είναι οι νεοφιλελέδες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

  Αλλά κάθε μπετόβλακας που κατάλαβε ότι το δεξίεξτρέμ δεν το διαβάζουν πλέον ούτε οι ΟΝΝΕΔίτες μπαίνει σε μπλογκ με αναγνωσιμότητα και προσπαθεί να πουλέσει ΛΑΙΦΙά.
  Δεν θα πάρουμε γλυκό μου Φωτάκι ΝαργιλοΓεωργελέ.

 191. ConstantijnHuygens said

  194. Eσύ δεν έχεις φροντιστήριο τέτοια ώρα?? Πήγαινε βρε γομάρι, να ξεστραβωθείς. Θα μείνεις κούτσουρο απελέκητο και θα μου χορεύεις ικαριώτικους στο Σύνταγμα, μαζί με τ’άλλα γίδια. Ουστ! Διάβασμα.

 192. giorgos said

  Τό χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ακόμα και μ’ αυτό πού λέγεται φιλελευθερισμός , καπιταλισμός κλπ δέν έχουν καμία σχέση ούτε οί μητσοτάκηδες ούτε ή Ν.Δ. ούτε κανένα άλλο λαμόγιο εκεί μέσα . Μιά συμμορία αντιπροσωπεύουν πού ζεί δημοσία δαπάνη καί τίποτα άλλο .

 193. ConstantijnHuygens said

  196. Spyridon, είσαι ο πιο αριστερός εδώ μέσα! Τι τάπα μου’ριξες, φίλε!!!

  Τερμα… Θέλω να με κάνεις αριστερό! Ξεκίνα.

 194. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αυτοί που δεν οραματίζονται
  είναι νεκροί κι ας βαυκαλίζονται…

 195. ConstantijnHuygens said

  198. Αυτό το λαιμουδάκι δεν το καυτηριάσαμε ρε Ιόλαε, όταν κόψαμε το κεφαλάκι ???

 196. ConstantijnHuygens, δεν υπαρχει αμφιβολία πως ο Τσίπρας πολλές υποσχέσεις έδωσε που ήξερε, ή όφειλε να ξέρει, ότι ήταν αδύνατο να τις τηρήσει· πως στον ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε πλήθος βλαμμένους· πως έκανε θεαματικές κωλοτούμπες· πως η καταφανώς προαποφασισμένη σύμπραξή του με το Καμμένο δύσκολα χωνεύεται· κλπ. κλπ. Με το πρώτο σου σχόλιο όμως επιτέθηκες άγρια — ιταμά, θα έλεγα — στον αγαπητό μας Νικοκύρη, με αποτέλεσμα να πάρει η περαιτέρω κουβέντα την άσχημη χροιά που πήρε. Αν θέλεις να σου απαντούν με επιχειρήματα, κράτα κι εσύ κάποια ευπρέπεια!

 197. ConstantijnHuygens said

  200.
  Ε ταιρία
  Φ ανατισμένων
  Η μιαγράμματων

 198. Κάποιοι αισθάντονται εγκλωβιζμένοι, ρε γμτ!

 199. Κοίτα να δεις που νοστάλγησα ήδη τον γέροντα Βάταλο και -άκουσον άκουσον- ακόμα και τον αλήστου μνήμης κιου-κιου… Αν και κάτι μου θυμίζει αυτός ο τελευταίος.
  Κρίμα γιατί ήταν ωραία η διαδρομή του νανουρίσματος και του μπίρι-μπίρι μέχρι να γίνει μπουκάλα.

 200. ConstantijnHuygens said

  202. Για το »άγρια»/»ιταμά» δες τις 2 πρώτες σείρες του 119ου σχόλιου (μου). Το ότι δεν έχω κρατήσει ευπρέπεια, δε θα το αποδεχτώ.

  Ακόμη κ έτσι να΄ναι όμως, τα 20 τόσα ασυνάρτητα κνώδαλα που νομίζουν ότι μου επιτίθονται, δεν το κάνουν επειδή η γραφή μου είναι ιταμή ή απρεπής· το κάνουν επειδή περιέγραψα σε κάποιες πτυχές του Συριζανέλικου καθεστώτος. Και τους Ελληναράδες, μήν τους θίξεις τα ιερά κ την πίστη τους…

 201. Stella tsi tsi said

  Πλάκα έχεις constant…… !!!
  ΠΑΩ ΝΑ ΠΙΩ ΚΑΝΑ ΠΟΤΟ!!!ΑΚΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟ!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ

 202. ConstantijnHuygens said

  204. Αυτό ωραίο 🙂

  207. ‘Eκανα δικιά μου προβολή. Λάθος μου 🙂

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – «Οι σε άλλο οικονομικό και διανοητικό επίπεδο, θα είμαστε απλώς δουλάκια, γουσουφάκια, βλάκες χειροκροτητές αν τους υποστηρίζουμε.» Άμα υποστηρίζουμε τους άλλους, που κάνουν τα ίδια αλλά με διαφορετικό όνομα, τι είμαστε ΕΦΗ; Σου είναι τόσο αφόρητο να χωνέψεις ότι δεν υπάρχει καμία αριστερά από το 89 και μετά, ώστε να παραβλέπεις την ολοφάνερα εγκληματική διακυβέρνηση της «αριστερής» κυβέρνησης; Κάνε μια ανασκόπηση 100 χρόνων χωρίς συναισθηματισμούς, και θα αντιληφθείς πως όποιος ηγέτης εκλεγμένος ή μη, δεν συνεργαζόταν με την οικονομική ελίτ, καθαιρέθηκε ή δολοφονήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, και μετά τα ΜΜΑ αναλάμβαναν την «ενημέρωση»- εξημέρωση του λαού. Δές και τον αγαπημένο σου Τσίπρα που τον ψήφισες για την ομορφιά του, τι κωλοτούμπες κάνει, και δεν έχει καν τη αξιοπρέπεια να παραιτηθεί, μια κι όπως δήλωσε, δεν είναι πρωθυπουργός παντώς καιρού, αλλά αποδεικνύεται σούπερ πούμα. Η δικτατορία των τραπεζών είναι εδραιωμένη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που ελέγχεται από τις κεντρικές τράπεζες, που είναι ιδωτικές και δεν υπόκεινται σε ΚΑΝΕΝΑ έλεγχο, από ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση. Δεν έχουμε δημοκρατία καλή μου, μη τρέφεις αυταπάτες πως αποφασίζεις για το μέλλον σου και των παιδιών σου, ψηφίζοντας δεξιό ή αριστερό χέρι, και τα δύο εξυπηρετούν αυτόν που τα έχει και δεν είναι ο λαός. Το τεράστιο πρόβλημα πλέον, είναι πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, από το 80 και μετά, έγινε πολύ πολύπλοκο, και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ΄όση παράγει, με συνέπεια την νομοτελειακή του κατάρρευση. Η τροφοδότησή του από την FED και τις άλλες υποτελείς της κεντρικές τράπεζες με δεκάδες τρις ψεύτικο (πληθωριστικό) χρήμα, απλώς μεταθέτει προσωρινά τον χρόνο της κατάρρευσης, μεγαλώνοντας όμως τις καταστρεπτικές της συνέπειες, τις οποίες βέβαια, θα πληρώσουμε όλοι εμείς «οι βλάκες χειροκροτητές» των θυτών μας.
  Αλλάζει γρήγορα ο κόσμος ΕΦΗ, τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουμε να ενστερνιστούμε και νακωδικοποιήσουμε τις αλλαγές για να τις μεταβιβάσουμε στην επόμενη γενιά σαν συλλογική και κοινωνική σοφία. Τα περισσότερα από αυτά που θεωρούσμε στην εφηβεία μας σαν ακλόνητες βεβαιότητες, έχουν προ πολλού απαξιωθεί, ενώ ένα αξίωμα που ακόμη πιστεύουμε (ανόητα) πως ισχύει, η αμοιβόμενη εργασία, και επενδύουμε ΒΛΑΚΩΔΩΣ επάνω της τα όνειρά μας και το μέλλον των παιδιών μας, ήδη είναι απαξιωμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό, και το πολύ σε 20 χρόνια δεν θα έχει καμία αξία πόσο μάλλον ισχύ. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, πρέπει ΑΜΕΣΑ να προσαρμοστούμε στις νέες τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις που δημιουργεί και κατευθύνει η οικονομική ελίτ, και να βρούμε νέους τρόπους αντίδρασης και αντίστασης, αλλιώς θα γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας, άβουλη τροφή των τραπεζικών και πολυεθνικών θηρίων. Μη περιμένεις από χειραγωγημένα κομματικά ανδρείκελα να σε σώσουν, μην ελπίζεις σε σωτήρες παντώς είδους, δεν είναι τυχαίο που από τον β΄π.π, και ειδικά από το 89 και μετά, στον κόσμο «εκλέγονται» ηλίθιοι, και αντικαθίστανται από «εκλεγμένους» πανηλίθιους, αυτοί που μας κυβερνούν άμεσα, οι κεντρικοί τραπεζίτες, ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.

  Υ.Γ – Ένας φίλος μου που έχει μαγαζί «χρώματα σιδηρικά», και πήγαινε μια χαρά, είχε πάρει 300,000 στεγαστικό δάνειο πριν 8 χρόνια σε ελβετικό φράγκο, κι ενώ αυτά τα χρόνια πλήρωνε τις δόσεις του κανονικά, μετά την απόφαση του μαφιόζου Ντράγκι για πληθωριστικό ευρώ άνω του 1τρις, τώρα χρωστάει 450,000, ΤΕΛΕΙΟ;

 204. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 205. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  209. Καλά 🙂

 206. Δημήτρης said

  Τελικά, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…

 207. giorgos said

  Στό 201 Τί γράφεις ρέ φίλε , γιατί δέν καταλαβαίνω . Πάντως άν νομίζεις ότι αυτός είναι ό ίκανός καί ό έργατικός πού θά βγάλει τήν Ελλάδα από τό αδιέξοδο , όπως γράφεις στό πρώτο σχόλιό σου , είσαι πολύ γελασμένος…Μακάρι νά ήταν τόσο άπλά τά πράγματα , αλλά δυστυχώς δέν είναι.

  » » ΝΕΑ» ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ -ΑΠΟ ΠΑΛΗΑ ΥΛΙΚΑ
  Η έλπίδα άποτελεί τήν παντοτινή μοίρα τού άνθρώπου , ποιός είν’ αύτός πού δέν θέλει τήν Αλλαγή ? Η Αλλαγή άποτελεί νόμο όλων τών κοινωνιών τού κόσμου , όποιες κι’ άν είν’ αύτές , διότι αύτή δέν είναι παρά ή μεταβολή πρός ένα στάδιο διάφορο τού νύν ύπάρχοντος .
  Οί κοινωνίες γιά νά έπιβιώσουν , έλεγεν ό στρατηγός Ντέ Γκώλλ , έχουν άνάγκη άπ’ τήν πεποίθηση ότι «προχωρούν» . Αλλαγή μπορεί νά σημαίνη άπό Επανάσταση μέχρι τήν άπλή προεκλογική άγγελία προέδρου κοινότητος χωριού .
  Είναι όμως γιά όλες τίς κοινωνίες σήμερα δυνατή μιά Αλλαγή καί γιατί ? Σέ τί έν τέλει μπορεί συγκεκριμένως νά συνίσταται αύτή ?
  Βασίλισσα ή Ελλάδα στίς άπόπειρες Αλλαγής ! Η ίστορία της δέν είναι τίποτε άλλο παρά ή διαρκής άπόπειρα γιά τήν » Αλλαγή » . Καί όμως : τόσο έδώ μέ τόν Βενιζέλο π.χ. όσο καί στήν Τουρκία μέ τό κίνημα τών νεοτούρκων , ύπήρξαν κινήματα Αλλαγών , χωρίς όμως νά κατωρθώσουν οί χώρες αύτές νά βελτιώσουν σέ κάτι τήν θέση τους στό διεθνές σύστημα .
  Είδικά στήν βασίλισσα Ελλάδα , ή σειρά τών κινημάτων Αλλαγών άποτελεί μαθηματικόν μέγεθος .
  Καθ’ ένας πού θά βγή στήν Εξουσία , βγαίνει πάντα μέ τήν πρόθεση τής Αλλαγής . Τούτο άπό ύπάρξεως νεοελληνικού κράτους . Τό φαινόμενο τούτο , όπως θά δείξωμε , όφείλεται άκριβώς στήν άντικειμενική έλλειψη συνθηκών γιά τήν όποιαδήποτε Αλλαγή .
  Ιδού τό άμεσον έρώτημα : μπορεί ή όποιαδήποτε Αλλαγή σέ μιά χώρα νά έπιτευχθή μέ μόνην τήν πρωτοβουλία τής πολιτικής ήγεσίας ? Είναι κλήρος τών χωρών μέ μακρειά θητεία στά κοινωνικο-πολιτικά πραξικοπήματα νά πιστεύουν σέ μιάν τέτοιαν άπλότητα τών πραγμάτων .
  Αλλαγές όμως έκ τών «άνω» , δηλ. μέ μόνην τήν πρωτοβουλία τών πολιτικών –καί ίδιαίτερα στίς χώρες όπου ή πολιτική ύπάρχει σέ έγγενή διάσταση μέ τήν κοινωνία — ούτε δυνατές είναι ούτε ύπήρξαν ποτέ .
  Αύτό πού όνομάζεται » ώρίμανση τών συνθηκών » γιά μιάν Αλλαγή , δέν είναι τίποτε άλλο άπό τήν συμμετοχή τής πνευματικής ήγεσίας μιάς χώρας σέ μιά διαδικασία Αλλαγής , ή όποία Αλλαγή μέσω αύτής έκφράζεται .
  Η διαφορά μεταξύ μιάς Αλλαγής — τής όποίας άκραία κοινωνική έκφραση είναι ή Επανάσταση — καί ένός Πραξικοπήματος είναι άκριβώς , ότι άπό τό δεύτερο λείπει ή συμμετοχή τής ή κάποιας πνευματικής ήγεσίας . Σέ χώρες συνεπώς πού άπό διαφόρους λόγους εύρίσκονται σέ μιάν μόνιμη κατάσταση πολιτιστικής κρίσης , δηλ. σέ χώρες χωρίς πολιτιστικήν ταυτότητα όπως ή Ελλάδα , ή άπόπειρα όποιασδήποτε Αλλαγής άποτελεί κατ’ άνάγκην πραξικοπηματική διαδικασία .
  Γι’ αύτό άκριβώς στήν Ελλάδα –άποτελούσα τό τυπικώτερο παράδειγμα κράτους μέ όλικώς άνύπαρκτη οίανδήποτε πνευματικήν ένιαιότητα — ή κάθε έξαγγελία Αλλαγής είναι πάντα ταυτόσημη μέ τό σύνθημα είτε τής «άνανέωσης » είτε τής δημιουργίας κάποιου «κομματικού φορέα» .
  Πρόκειται γι’ αύτό πού άνακαλύπτει κανείς ώς «πολιτική ίστορία» τού νεώτερου κράτους , άλλά κυρίως σήμερα στήν τρέχουσα έκφραση τών ύπαρχόντων κομματικών όργανισμών .»

 208. leonicos said

  Με είπε τιτάνα της σκέψης Leonicos… άρα μ’ επαίνεσε ή με ειρωνεύτηκε.
  Με μάλωσε που είπα τον Κυριάκο ‘φυτευτό’.
  Μα… δεν είναι; Αναδείχθηκε πότε, πού και πώς;

  Και δεν χρειάζεται να είναι κανένας τιτάνας για να το πει. Βέβαια, σ’ ένα κόμμα που οι αρχηγοί του ήρθαν από αλλού ή το βύθισαν πρώτα για να το αναλάβουν και να βυθίσουν και την Ελλάδα κατόπιν, το ‘φυτευτός’ είναι η μικρότερη δυνατή μομφή. Χάδι είναι!

 209. Δημήτρης said

  Λάμπρο, «παντώς καιρού»; (χαμόγελο) ήρεμα

 210. leonicos said

  Είδατε που ένας καλός σχολιαστής αβγατίζει τα σχόλια; Απόρησα όταν είδα πάνω από 200 στο νανουρομπούκαλο.

  Μας παραβουκολείτε κύριοι

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  211 – Μ΄ΑΡΕΣΕΙΣ, η αναλυτικη και τεκμηριωμένη απάντησή σου είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ (χαμόγελο) δεν είσαι τυχαία το μαγικό μυαλό του ιστολογίου.

  Kι ενα τραγούδι για σένα του μεγάλου Δαβίδ της εφηβείας μας, που μπορεί να πεθανε, αλλά θα ζεί πάντα στην μούρλα μας, και στην μούρλα που μεταδώσαμε στα παιδιά μας.

 212. Γιάννης Ιατρού said

  216: Λεώ, σαν το τζίνι που βγήκε από το μπουκάλι

 213. ConstantijnHuygens said

  214. Σε ειρωνεύτηκε.
  Σε μάλωσε. Είναι, ναι.

  Το θέμα είναι ότι η πρόθεσή σου ήταν να πουλήσεις ειρωνιούλα μέσα από μια κοινοτοπία (ala Sarantakos). Το όλο πράγμα, με το »φυτευτό» το΄χω βάλει σε καταλληλότατο context, κοντά σε άλλες λέξεις για να κάνεις μια παράθεση. Θες εξήγηση?

 214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  215 – Ήρεμα; πάντα ήρεμος είμαι, ακόμα και μπροστά στο θάνατο (χαμόγελο).

  Αυτή η ήρεμη και πολύ ωραία εκτέλεση του creep από τον Πρίνς που ακούω τώρα, για σένα.

 215. Basil Tatsis said

  #8,#11#12
  Ας μας λείψουν αυτά .Το χειρότερο πού μπορεί να συμβεί σ’αυτό το ιστολόγιο είναι να μετατραπεί από γλωσσολογικό /λογοτεχνικό σε πολιτικάντικο .

 216. ConstantijnHuygens said

  221. Καλημέρα Βασιλάκη! ‘Εχει φρυγανιές κ χυμό στο τραπέζι. Επίσης στο σχόλιο #8 προσπαθώ να δείξω ότι αυτό το ιστολόγιο μπορεί να μετατραπεί από γλωσσολογικό/λογοτεχνικό σε πολιτικάντ… όπ! τα ίδια γράφεις ρε μπαγασάκο?

 217. Στρατος Βασδεκης said

  Το «βαυκαλίζω» ειναι παραλληλος τυπος του «βαυκαλώ », το οποιο, συμφωνα με μια υποθεση, ηταν αρχικα συνθετο: «βαυ-» + «κηλώ» ‘μαγεύω, τέρπω, θέλγω’. (http://greek_greek.enacademic.com/28442/%CE%B2%CE%B1%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E).

 218. Σωτήρς said

  ConstantijnHuygens,
  Δεν είναι ισοζύγιο το Τσίπρας – Κυριάκος. Το ότι ο Τσίπρας έχει χάσει τα αβγά και τα πασχάλια, δεν έχει δουλέψει ποτέ του δεν κάνει τον Κυριάκο θετικό και όλα τα καλά.
  Περισσότερο με ενδιαφέρει η άποψη σου για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας στις τράπεζες περίπου 140εκ ευρώ νομίζω, και ότι συνεχίζει και παίρνει δάνεια. Παράγει τίποτα το κόμμα; Απλή σκέψη αλλά δεν σου μυρίζει λίγο σαπίλα; Κάντε όλοι οι νεοδημοκράτες αναγωγή σε ανώνυμες εταιρείες που χρωστάνε τόσα λεφτά και το προϊόν τους έχει χάσει τη ζήτηση του.

 219. Μποτίλια και μποτιλιάρισμα (κυκλοφοριακό)

 220. Και μπότι, με το παραδοσιακό έθιμο του σπασίματός του.

 221. Μπουκάλι (φιάλη) του Κλάιν, με συνεχόμενο μέσα κι έξω.
  Στερεό αντίστοιχο της λωρίδας του Μέμπιους*, με ενιαίο ντουμπλ-φας.
  _____
  * Λογότυπου της ανακύκλωσης

 222. ConstantijnHuygens said

  224. Σωτήρς. Κ ΟΜΩΣ! Είναι το ισοζύγιο Τσίπρας – Κυριάκος! Ακριβώς αυτό είναι που κάνει θετική την παρουσία του. Το λέω απ΄το πρώτο σχόλιό μου (κ την τρίτη του παράγραφο). Ναι! Πιθανότατα δεν είναι ο μεγαλύτερος ηγέτης που γνώρισε η ανθρωπότητα. Εσύ? Σκέφτεσαι να γίνεις τίποτα πρωθυπουργός? Εγώ, όχι. Και μέχρι να δώ εσένα κ το κόμμα σου, θα προτιμώ να με εκπροσωπεί εκείνος.

  Όσο για τα χρέη κ τα δάνεια, δες απάντηση που δε θα σου΄δινε κανένας απ’τους αντάρτες της Αριστεράς, της προόδου κ του πόρδου : Δεν κατέχω το θέμα. Αλλά λέω να τ’άποπληρώσουν ΟΛΑ, να επιστρέψουν ο,τι πρέπει να επιστρέψουν, και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

 223. Κοίτα να δεις που νοστάλγησα ήδη τον Βάταλο και -άκουσον άκουσον- ακόμα και τον αλήστου μνήμης Qq… Αν και κάτι μου θυμίζει αυτός ο τελευταίος.
  Κρίμα γιατί ήταν ωραία η διαδρομή του νανουρίσματος και του μπίρι-μπίρι μέχρι να γίνει μπουκάλα.

 224. ConstantijnHuygens said

  224. Τα κόμματα σύντροφε Σωτήρς δε χρειάζεται να παράγουν κάτι· παράγουν η ΕΡΤ, η Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε., και οι φρέσκοι μετακλητοί ΔΥ του Υπ. Εσωτερικών.

 225. ConstantijnHuygens said

  229. Το πόσταρες ήδη. Κουράζεις.

 226. nikiplos said

  @209, Λάμπρο και λοιποί εδώ μέσα (όσοι δεν φορούν δλδ παρωπίδες)…
  Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε πρόσφατα υπουργός… στην προηγούμενη κυβέρνηση… έκανε μια προσπάθεια να αξιολογήσει Δημοσίους Υπαλλήλους… Ήταν όμως όντως προσπάθεια αξιολόγησης ΔΥ? Για να δούμε… Για να μην βαρύνω το ποστ παραπέμπω σε ένα λινκ που κάποτε από σχόλιο έγινε ανάρτηση στην Καλύβα ψηλά στο Βουνό.
  Από εδώ φαίνονται και το ίδιο το εγχείρημα: Δεν ήταν παρά ένα κομματικό μαρκάρισμα. Να δημιουργήσει δλδ νέα κομματική πελατεία στο Δημόσιο, επαίτες της μη απόλυσης αρκεί να πήγαιναν να προσκυνήσουν την τοπική τους ΝΟΔΕ…

  Επομένως μπορεί κάποιοι που εκλέγουμε αφελώς να μην είναι ιδιαίτερα έξυπνοι, εντούτοις δεν φέρνουν τον στυγνό κοτζαμπασισμό στην πολιτική. Τις στρατιές αγράμματων κομματαρχών, διορισμένων ανδρείκελων κοκ… Ωραία τα λόγια, αλλά τα έργα δείχνουν το ποιόν του εκάστοτε ανθρώπου… Και τέτοιους τους είδαμε…

  Στα Τραπεζικά δρώμενα και στην παγκόσμια κυριαρχία του καζινοκαπιταλισμού, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα… Είμαστε μικροί παίχτες. Από παραγωγικότητα, η παγκόσμια μαφία κυβερνάει και αναθέτει πρότζεκτς: Πχ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφερε τα Carefour στην Ελλάδα. Τα Carefour ήρθαν υπό την προϋπόθεση: Να μην πληρώνουν ΦΠΑ. Να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για 5 έτη. Το κράτος-δημόσιο επιδοτούσε το 50% των ασφάλιστρων των νεοπροσληφθέντων… Μόλις η κυβέρνηση του ΓΑΠ ήρε την προστασία από την μη πληρωμή ΦΠΑ, τα Carefour την έκαναν για άλλες… μπανανίες…

  Η μέχρι τώρα πολιτειακή εμπειρία μας από εγχειρήματα νεο-φιλελευθερισμού στη χώρα μας, έδειξε ότι (όπως και σε πολλά άλλα δρώμενα) μόνο κατ’ όνομα ήταν τέτοια στη χώρα μας… Οι αγγλοσάξωνες έχουν ωραίες φράσεις γι’αυτά στο παγκόσμιο δίκτυο πληροφόρησης για τις αγορές και η χώρα μας είναι εδώ και πολλά χρόνια η πεμπτουσία του nepotism, cronyism και κυρίως του pork barrel…

  Εάν μεμφόμαστε τα εγχειρήματα σαν το ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη μη εφαρμογή πολιτικών όπως: αξιολόγηση-αξιοκρατία στον Δημόσιο Τομέα, χωρισμός Εκκλησίας-κράτους κοκ
  Τι να πούμε για τα παλαιά κόμματα που εγκαθίδρυσαν τις πολιτικές μαφίες και τις στρατιές αγράμματων κομματόσκυλων? Εμείς στέλνουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν, να γίνουν ανταγωνιστικοί, ενώ τα πολιτικά τζάκια τα διορίζουν στις Μπρουσέλες… Και μόνο στο φόβο μη χάσουν την κουτάλα, τι σύστριγγλο έγινε το Καλοκαίρι με το Δημοψήφισμα και το φόβο μήπως χάσουν τη μάσα?

  ΥΓ> Βλέπω πολλοί τσίμπησαν σε ένα σχόλιο που μιλάει για γραφικούς που προσεταιρίζονται στην τωρινή κυβέρνηση…

  Συνιστώ ανεπιφύλακτα στον κλακαδόρο των Μητσοτακαίων, να διαβάσει λίγο Θεοδόση Πελεγρίνη (χρόνια του πολλά γιατί εορτάζει σήμερα). Αν είναι τεμπελόσκυλο (σαν και μένα με τα κακά ελληνικά μου), μπορεί ν’ ακούσει στο τρίτο πρόγραμμα τις εκπομπές του που κοσμούσαν παλαιές παραγωγές και ενίοτε αναμεταδίδονται ακόμη… Λυπάμαι που δεν θα έχει την τύχη ν’ ακούσει καμία από τις διαλλέξεις του (γιατί θα είναι προκατελειμένος με κομματικές παρωπίδες κι ουχί πολιτικές). Εγώ με τη μικρή μου επαφή με τον μεγάλο δάσκαλο Θ. Πελεγρίνη, ως αναγνώστης, ακροατής και παρατηρητής των διαλλέξεών του έγινα και καλύτερος άνθρωπος, αλλά και ευτυχέστερος…

  αυτά και συγνώμη για το σεντόνι…

 227. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  224>>τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας στις τράπεζες περίπου 140εκ ευρώ νομίζω,
  Είναι 200 εκ. Δια στόματος στελέχους.θαρρώ της Βούλτεψη, ειπώθηκε προ λίγου καιρού σε κάποιο κανάλι, παρεμπιπτόντως και τελείως φυσικά.

 228. Γς said

  193:
  Από μάτι καλα πάέι [το ένα]
  Από αυτί όμως;

 229. ConstantijnHuygens said

  232. Απορώ πως δεν έγινες νομπελίστας διαβάζοντας, ακούγοντας κ παρατηρώντας τις διαλέξεις του Θ.Πελεγρίνη ! Μήπως σου ξέφυγε αυτό http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=375805 ??

 230. ConstantijnHuygens said

  232. Για πες ρε κουτεντέ. Τί καταλαβαίνεις απ΄το κείμενο???

 231. ConstantijnHuygens said

  232. Λέγε λεφλέ, λέγε

 232. sarant said

  Ομολογώ πως δεν περίμενα το άρθρο αυτό, ένα μικρούλι γλωσσικό άρθρο για ένα αντιδάνειο, να μαζέψει τόσα σχόλια, αλλά βέβαια άμα αφαιρεθούν τα σχόλια του Ολλανδώνυμου διάττοντα (και οι απαντήσεις σε αυτά) λιγοστεύουν πολύ τα «εντός θέματος».

  Δυστυχώς ο Μέρφι δούλεψε υπερωρίες: ο διάττοντας εμφανίστηκε τη μέρα που ταξίδευα κι έτσι δεν μπόρεσα να ασχοληθώ νωρίτερα. Κάθε εμπόδιο για καλό: εκτέθηκε. Ενώ κραυγάζει ότι δεν του απαντούν με επιχειρήματα, την ίδια στιγμή βρίζει και επιτίθεται προσωπικά.

  Ωστόσο, δεν μπορεί αυτή η φάμπρικα να συνεχιστεί, ούτε μπορώ να αυτολογοκρίνομαι για να μην εξάψω τον κάθε φανατικό. Οπότε, στο εξής ο Ολλανδώνυμος διάττοντας θα αποκλειστεί από το ιστολόγιο -αν και βέβαια θα μπορεί να γράψει με άλλο χρηστώνυμο.

 233. Γς said

  218:

 234. sarant said

  Λέμε και για μπουκάλι. Καιυπάρχει και παροιμία ή μύθος ή κάτι τέτοιο για τη γυναίκα που έχωσε τον διάολο στο μπουκάλι.

 235. Γς said

  225:

  Ούνα μποτίλια ντι καλημέρα

  http://caktos.blogspot.gr/2015/09/blog-post_81.html

 236. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>bocca (=στόμα)
  Μπούκα σ΄εμάς.
  Σε τόπους που γρικώ πολλά,
  τη μπούκα μου δε ΄νοίγω
  μόνο σωπαίνω κι αφορμή
  γυρεύγω για να φύγω.
  Η μπούκα του λιμανιού, μπουκα-πόρτα του καραβιού, μπούκα και μπουκάρισμα (μαζική και βίαιη είσοδος π.χ. ληστών ή άλλων από την πόρτα,το άνοιγμα)

 237. Γς said

  227:

  Bottleneck

 238. Γς said

  227:

  Ας αεκεστούμε στην Moebius strip

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/moebius-strip.html

 239. Παναγιώτης Κ. said

  Μήπως πρέπει να υπάρχει όριο σχολίων;
  Πρωτίστως χάριν προστασίας αυτού που έχει την τάση να κάνει κατάχρηση και μετά χάριν προστασίας… και ημών των άλλων.

 240. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  O διάολος που ξεγελάστηκε από τη γυναίκα και τον έχωσε στο μπουκάλι και η έκφραση «αυτή βάνει το διάολο στο μπουκάλι»,συναντιέται κι αλλού:
  https://fr.news.yahoo.com/juliette-met-diable-bouteille-%C3%A9coutez-nouveau-single-182100103.html

  Μια σχετική σκωπτική μαντινάδα:
  Εγώ ΄μαι απου τον ήβαλα το διάολο στην τρύπα
  και τον εξεχειμώνιασα μ΄ένα κομμάτι πίτα

 241. sarant said

  Για τις μπούκες θα πούμε άλλη φορά. Όπως επίσης τα λεξιλογικά του μπουκαλιού που δεν τα εξαντλήσαμε, π.χ. την έκφραση «έμεινε μπουκάλα»

 242. Σωτήρς said

  Ακόμη και ο Κυριάκος θα του έλεγε «σταμάτα λίγο άνθρωπε»

  Στα σουηδικά το μπουκάλι είναι flaska αλλά το εμφιαλώνω είναι buteljera.
  Μπουτιλιάρω το κρασί στο φλασκί 🙂

 243. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  και φιλμ Le Diable en bouteille
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Diable_en_bouteille

 244. Γς said

  247:

 245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  232 – Για να πώ την αλήθεια δεν πολυκατάλαβα τι θέλεις να πείς, μπερδεύτηκα. Να σου πώ μόνο ότι δεν μέμφομαι κανένα κόμμα, γιατί δεν περίμενα ποτέ μου τίποτα από κανένα, για μένα , είναι όλα ανεξαιρέτως το ίδιο υπηρέτες της οικονομικής ελίτ. Ό,τι λέω, είναι απλές ολοφάνερες διαπιστώσεις, που τις βλέπουν όλοι όσοι δεν φορούν κομματικά γυλιά. Αντιθέτως μεμφόμουν και μέμφομαι τους ψηφοφόρους, που ψηφίζουν όλους αυτούς τους απίθανους, και προσδοκούν να τους λύσουν τα προβλήματα.

 246. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Άλα ,άνοιξε κι άλλη μπουκάλα

 247. cronopiusa said

 248. Γς said

  252:

  ΕΦΗ-ΕΦΗ Το έχω βάλει πρωί πρωί (#6)

 249. Γιάννης Ιατρού said

  240: Νίκο, καλώς έφτασες ολούθε. Λένε ότι επίκειται πολύ κρύο… εκεί 😦
  Το παραμυθάκι που λες (;)

  ο διάολος η γυναίκα και το μπουκάλι , ένα παραμύθι από την Απείρανθο της Νάξου

  Ήτονε, λέ , ένας ψαράς κι εψάρευγεν ένα διάστεμα και δεν ήπιανε ψάρια καθόλου. Μιαν ημέρα, λέ’, ήσυρε ντο δίχτυ κι ήτονε μέσα ‘να μποκάλι. Λέει, «χμ! ψάρια ‘φτα!» Τέλος πάντω πιάνει και ξεβουλώνει το μποκάλι και πεθιέτ’ όξω ‘νας διάολος και καθίζει στσι νώμοι ντου. Μα ‘φτος τίοτα.

  Εμάζωξε λοιπό ο καημένος ψαράς τα δίχτυα ντου, τσ’ απετονιές του και φεύγει και πάει στο σπίτι ντου. Ο διάολος εκεί, στσι νώμοι ντου. Εβάστα λοιπό και το μποκάλι στο χέρι ντου. Πάει λοιπό και μπαίνει μες στο σπίτι ντου κατατρομασμένος. Λέει, «είντα, τρέχει;» «Είντα ‘χεις;» τον αρωτά η ‘υναίκα του. «Είδα ‘ν’ ευτός που κάθεται στσι νώμοι σου;» Λέ’ «ετούτο ντο μποκάλι», λέ’, «ήβγαλα σήμερα στο ψάρεμα και το ξεβούλωσα κι επετάχτηκεν ετούτος ο διάολος κι ηκατσε στσι νώμοι μου». Εκείνη λοιπό έξυπνη, λέει, «μα με το νου σου», λέει, «το λες; Πώς είναι δυνατό να χωρεί κοσκοτζάμου σώμα μες στο μποκάλι;» Εκείνος λοιπό να επιμένει. Λέει, «μπα», λέει, «δε σου πιστεύγω, με τα μάθια μου», λέει, «να το δω δε ντο πιστεύγω». Κάνει λοιπό ο διάολος. «Κι όμως, κερά μου, ήμου μέσα στο μποκάλι». Λέει «αδύνατο, και με τα μάθια μου να το δω!» Λέει, «τώρα», λέει, «που θα το δεις, θα το πιστέψεις». Σαρτένει λοιπό μάνι-μάνι όπου τσι νώμοι ντ αθρώπου και μπαίνει μες στο μποκάλι. Εβάστα λοιπό η ‘υναίκα τη ντάπα στο χέρι τζη και τόνε ταπώνει μες στο μποκάλι και το δώνει του ψαρά, λέει, πάαινε, λέει, πέταξε το πάλι στη θάλασσα. Κι ετσά ‘γλιτώσανε.

  Από: Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου, «Παροιμίες από την Απείρανθο της Νάξου», Λαογραφία (Παράρτημα VI), Αθήνα 1963

 250. Μαρία said

  Προτείνω να ανακηρυχτεί ο Ολλανδός στο πιο καλοταϊσμένο τρολ του μπλογκ. Τα συγχαρητήρια μου, παιδιά. 250 σχόλια για το μπουκάλι!

  Και δε με λες, Νικοκύρη, εκείνο το τελικό Ν στο μπιμπερό τι το ήθελες;

 251. nikiplos said

  @251, Αγαπητέ Λάμπρο, εννοούσα απλά ότι συχνά πυκνά, μέσω της ψευδαίσθησης, οι άνθρωποι επιλέγουν τον λιγότερο επώδυνο δρόμο… Και οι μεν και οι δε θα υπακούσουν στους αφεντάδες των τραπεζικών λόμπις, εντούτοις, οι μεν ενίοτε δεν είναι σαν τους δε… 🙂

 252. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  254.Πώω το ξέχασα!Περάσαμε πολλά σήμερα. Να διορθώσω τότε
  Έπεσε έρωτας κι ανοίξανε μπουκάλια

 253. spiral architect said

  Εγώ πάντως γύρισα από το περίπτερο. Όλα καλά; ☺

 254. Γιάννης Ιατρού said

  259L 12:52 – 23:19 με στάση στις 17:31, ε λίγο μακρυά πέφτει 🙂 Αλλά καλή βόλτα, γλύτωσες το μποτιλιάρισμα !!!!

 255. Λ said

  Το μπίρι μπίρα μου θύμισε το πίρι πίρι το παπύρι το φτωχόν το καλο-ίριν έσσσυψεν να πιει το γάλαν τζαι εκατάπιεν την κουτάλαν…

 256. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Βαυ βαυ ,το καλό σκυλάκι ,Σκύλε έβγα κι εσύ.Βάλαμε ψιλόσκονη για τα τσιμπούρια 🙂
  Έβαλα και μουσική μπουκαλίσια

 257. Λ said

  Αμαρτία ομολογημένη, δεν διάβασα όλα τα σχόλια αλλά αν δεν το είπε κάποιος πρωτίττερα το λαλώ τωρά. Εμείς δεν λέμε μπουκάλι. Λέμε πότσα,ποτσούιν, ποτσίν. Θυμάστε το σκουλουκούιν με την Πρωτοψάλτη; Έβαλε το στο ποτσίν.

 258. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Στα μπουκάλια τραγουδάνε ακόμα
  http://www.protothema.gr/culture/music/article/383975/paizoun-to-billie-jean-tou-maikl-tzakson-me-mousiki-apo-boukalia-buras/

 259. Γιάννης Ιατρού said

  262: Πςςςςςς, ξεκουράζεται και ονειρεύεται ακούγοντας μουσική

 260. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  256 Μαρία, εχεις δίκιο, τον ταϊσαμε για τα καλά.

  Για το μπιμπερόν και πάλι έχεις δίκιο, αλλά εγώ όταν ήμουν μικρός (το πάλαι ποτέ) έτσι το λέγανε. Βλέπω μάλιστα ότι σε κείμενα της εποχής (π.χ. Φρέντι Γερμανός, θεατρικά του Κ. Πρετεντέρη, Ρένος κτλ.) να υπάρχει ο τύπος «μπιμπερόν».

  Αλήθεια, υπάρχει άλλος που το λέει «μπιμπερόν»;

 261. sarant said

  263 Ώστε δεν λέτε «μπουκάλι» στην Κύπρο; Πολύ ενδιαφέρον.

  255 Άσε Γιάννη, μπορεί να δούμε άσπρη μέρα από αύριο μεθαύριο

 262. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το μπιμπερό το κουτσούρεψα κι εγώ σε μεγάλη ηλικία αλλά καθώς έχουν περάσει χρόνια,το αφομοίωσα χωρίς νι κι αποξεχάστηκε το με νι (και νινί) πια 🙂
  Μπιμπερό

 263. Μαρία said

  266
  Εγώ, όταν μιλάω με γαλλιά, και βέβαια μπιμπρόν 🙂
  Οι γονείς σου δηλαδή λέγανε μπιμπερόν;

 264. ΚΑΒ said

  Ἐν τῶ ιστολογίω του Ολλανδοῦ ἀφικομένου ἐλέγετο ἡ συμφορά

 265. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  265. 🙂
  255,267β.Κι εδώ κάτασπρη κατά τις είκοσι του μήνα (ξανα)λένε

 266. Κι εγώ μπιμπερόν το λέω. Το τελικό ν δεν είναι καθαρευουσιάνικο, είναι ετυμολογικό (γαλλ. biberon). Και το μπετόν με ν το λέω.

 267. ΕΦΗ², η ταινία που λες είναι προφανώς κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Ρ.-Λ. Στίβενσον The Bottle Imp (Το Πνεύμα της Μποτίλιας), με ένα μπουκάλι με πνεύμα σαν του λυχναριού του Αλαντίν, αλλά που όποιος το αγοράσει πρέπει να το πουλήσει εν ζωή λιγότερο απ’όσο το αγόρασε, αλλιώς θα του πάρει την ψυχή ο Διάβολος.

 268. ΚΑΒ said

  Πάντως μπιμπερό λέμε όπως και μπετό.

 269. sarant said

  269 Όχι, εγώ όταν το λέω μπιμπερόν το προφέρω ελληνοπρεπώς. Αλλιώς θα το έλεγα μιλώντας γαλλικά. Και πρέπει να το έλεγαν έτσι οι γονείς μου (αν και όχι αποκλειστικά: και οι δυο τύποι μού ειναι οικείοι, μπιμπερό και μπιμπερόν).

 270. Μαρία said

  276
  Μπορεί να είναι αθηνιώτικο ρετρό των μορφωμένων.

 271. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  273.Ναι, ακριβώς αυτή είναι.
  274. 🙂 🙂 ψυλλόσκονη αποτελεσματική.Κάνει για όλα τα έντομα.

 272. Πάνος με πεζά said

  Συμπέρασμα : ο Ολλανδός και το μπουκάλι, έφεραν αυτό το χάλι…

 273. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μπιμπελό αλλά μπιμπερόν 🙂

 274. Λ said

  Ναι, λέμε μια πότσα κρασίν, μια πότσα λάδιν καλόν, το ποτσούιν της πογιάς των παπουτσιών κοκ.
  Το μπιμπερό εμείς το λέμε πιπερόν.

 275. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, επιτρέψατέ μοι να εκφρασθώ ελευθέρως και αβιάστως, χωρίς την απειλήν της πορτοκαλιάς κάρτας, που διακαώς επιθυμεί η Μεταλληνική κλίκα…

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι μετά από 16 ώρας εις τον ουρανόν του Διαδικτύου και 280 σχόλια πρωτοφανούς παπαρολογίας, ουδείς εσκέφθη να συμβουλευθή το Liddell-Scott. Αν το επράττατε, θα εβλέπατε αμέσως ότι έχουν άδικον οι γλωσσολόγοι του Ρωμέικου (ο πολύς Μπαμπινιώτης εν τω Ετυμολογικώ του, ο κ. Σαραντάκος εν τη παρούση αναρτήσει κλπ.) που θεωρούν το ρήμα «βαυκαλάω –ίζω» εφεύρεσιν της ελληνιστικής εποχής. Παραθέτω ευθύς αμέσως την σελίδα 806 του Liddell-Scott διά να ιδήτε ότι εγνώριζον το ρήμα και τα ουσιαστικά του, τόσον ο μέγας Αριστοτέλης, όσον και ο υιός του Αριστοφάνους, ο επίσης κωμωδιογράφος Αραρώς , όσον και οι συγγραφείς των Επιστολογραφίας Σωκράτους που δύνασθε να καταβιβάσητε δωρεάν εδώ

  2) Εντιμώτατοι Σαραντάκειοι αναγνώσται, τι προκύπτει από την ως άνω φωτοτυπίαν του Liddell-Scott; Πάμπολλα που δεν προλαμβάνω να αναλύσω, διότι προυχώρησεν η νύξ. ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΑ: Α) Οι συγγραφείς της Επιστολογραφίας Σωκράτους (4ος αιών π.Χ.) εγνώριζον το «βαυκαλάω» και το «βαυκάλημα» («νανούρισμα» εις τα ρωμέικα). Β) Ο υιός του Αριστοφάνους, Αραρώς, εγνώριζε το «βαυκός» («πουστάκος» εις τα ρωμέικα), Γ) Ο Μέγας Αριστοτέλης εγνώριζε την εξαισίαν λέξιν «βαυκοπανούργος» («πονηρό-πουστας» εις τα ρωμέικα) Δ) Οι συγγραφείς των Οξυρρυγχείων Παπύρων (αυτό σημαίνει το POXy) εγνώριζον το δοχείον που εγουργούριζεν ότε εχύνετο το ύδωρ ή οίνος («βαύκαλλον») και το οποίον υπαινίσσεται ο κ. Σαραντάκος. Ε) Πολύ προ της ελληνιστικής εποχής υπήρχε το ρήμα «βαυκίζω» που εσήμαινε «κάμνω την σιγανοπαπαδιάν» εις τα ρωμέικα

  3) Έρχομαι εις τον Μέγιστον David Bowie: Διατί επί τόσας ώρας αποκρύπτετε ότι ήτο τόσον Ελληνόψυχος, ώστε εβάπτισε τον μοναχογιόν του Duncan Zowie Haywood Jones Ζώην, από την ελληνικήν λέξιν «Ζωή»; Διατί αποκρύπτετε ότι η πρώτη του σύζυγος Αγγελική Μπάρνετ (μητέρα του Ζώη) ήτο Αγγλοκυπρία και τον είχε πιάσει επ’ αυτοφώρω εις τον σκίμποδα (εβραϊστί= κρεββάτι) να πηδιέται με τον Μίκ Τζάγκερ; Και τόσον πολύ τον εσιχάθη που προ ολίγων ωρών εδήλωσε ότι θα παραμείνη εις το Big Brother των διασήμων όπου συμμετέχει και δεν θα υπάγη εις την κηδείαν του; Σταματώ εδώ, διότι με καλεί η γραία Βατάλαινα…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  Αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 276. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πατάτες μεταλλαγμένες από την Ολλανδία.Ας είναι.
  Είχανε καιρό που δεν είχε σκάσει το χειλάκι τους οι Νουδούδες και οι του Κούλη ήταν πια ασυγκράτητοι.Βρήκαν χαρά να χαρούν. Ένα ωραίο τουί μετά τα αποτελέσματα ήταν να είχανε βάλει στοίχημα αν έχανε ο Μεϊμάρ να κόψει το μουστάκι αυτός και να το αφήσει ο Κούλης.

 277. Λ said

  Το ποτήρι με ποδαράκι στα ρωσικά είναι бокал ( μποκάλ).

 278. Πέπε said

  Μα δεν το πιστεύω! Ο Κωνσταντάιν Τάδε σχολίαζε αδιάκοπα επί 12 ώρες. Πρώτο μήνυμα το #8 στις 9:59 το πρωί, τελευταίο 9:58 το βράδυ. Σύνολο 71 μηνύματα, με μεγαλύτερο κενό γύρω στα 45 λεπτά, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να τσακωθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους σχολιαστές.

  Τρολ έχουμε ξαναδεί, αλλά ετούτος εδώ τους βάζει όλους κάτω. Την ιδρώνει τη φανέλα, δεν κοροϊδεύει.

 279. sarant said

  279: 🙂

  284 Πλησιάζει κάπως το ποκάλ το γερμανικό (κύπελλο)

  285 Δώδεκα ώρες παρά ένα λεπτό -και την δωδεκάτη ώρα έπεσε το πλοκ.

 280. Πέπε said

  …περίπου ένα σχόλιο ανά δέκα λεπτά. Το θεωρώ μνημειώδες.

  Όσο για τον γέροντα Βάταλο, μπορεί συνήθως (και σήμερα εξίσου, άλλωστε) να μου προκαλεί αηδία, αλλά μπροστά στην παρατήρησή του «μετά από […] 280 σχόλια πρωτοφανούς παπαρολογίας» οφείλω να παραδεχτώ ότι αποκαλύπτομαι.

 281. Μαρία said

  286
  Κατα σατανική σύμπτωση και τα προπέρσινα σχόλιά του, στα οποία παρέπεμψε ο Γιάννης παραπάνω, έγιναν λίγο πριν ταξιδέψεις!

 282. Γς said

  Μπουκάλι. Και πόσο εντυπωσιακό είναι να βλέπεις πόσο όμοια με τα σημερινά μπουκάλια είναι αυτά που έχουν βρεθεί σε παλιά ναυάγια.
  Κι αλήθεια ούτε εμφανίσθηκαν τα πρώτα μπουκάλια, φιαλίδια από γυαλί;

  Κάποτε θυμάμαι πιτσιρικάς που είχαν πέραση τα άδεια μπουκάλια κι οι παλιατζήδες φώναζαν.
  Αλλάζω μπουκάλια με μανταλάκια.
  Κι ήταν μια νοσοκόμα που μου έκανε πλάτες για την άδεια μποτίλια στην κλινική όταν φοιτητής χτυπούσα καμιά μπυρούλα!
  Η νοσηλευτική δεοντολογία στα μανταλάκια.
  Είναι κι οι μεγάλες φιάλες, οι πλεγμένες με βούρλα ή δεν ξέρω πως τα λένε.

  Κι οι νταμιτζάνες.
  Προσπάθησε ένα γεροντάκι στην έξοδο του πλοίου από την Πάρο στον Πειραιά να περάσει αλώβητη την νταμιτζάνα του με το κρασί μέσα από τα στίφη των επιβατών και οχημάτων.
  Αλίμονο σχεδόν κλαίγοντας έδειχνε σ αυτούς που που τον περίμεναν το χερούλι με το σπασμένο λαιμό. Ότι είχε απομείνει από την νταμιζάνα και το Παριανό κρασάκι που τους έφερνε. [Που μας έφερνε. Ηταν ο πεθερός μου]

  Ηταν κι εκείνη η μπουκάλα που είχε δώσει στο Σωτηράκη η μάνα του για λάδι απ τον μπακάλη.
  Και καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. (Μ)πελτές όμως στο μπουκάλι δεν μπαίνει. Κι έτσι ο Σωτηράκης τα επόμενα 60 χρόνια ήταν ο Μπελτές.

  Του έμεινε το παρατσούκλι όταν τον έστειλε η μάνα του στο μπακάλη:
  -Θα πάρεις μισή οκά ρύζι,
  μια οκά φασόλια,
  200 δράμια λάδι (του έδωσε το άδειο μπουκάλι) και
  50 δράμια μπελντέ.

  Ξεκίνησε ο Σωτηράκης.
  -Ρύζι, φασόλια, λάδι, μπελντέ.
  -Ρύζι, λάδι, μπελντέ.
  -Λάδι, μπελντέ.
  Μπαίνει στο μπακάλικο, ακουμπάει το μπουκάλι στη ζυγαριά.
  –Μπελντέ!

 283. Γς said

  > Κι αλήθεια ούτε εμφανίσθηκαν τα πρώτα μπουκάλια, φιαλίδια από γυαλί;

  Κι αλήθεια πότε εμφανίσθηκαν

 284. Αγάπη said

  Αφού διέτρεξα τα κουραστικά – λόγω επιθετικότητας – σχόλια ξαναγύρισα στο άρθρο και αντιγράφω : «. Πρέπει να συνδέεται με το αρχαιότερο «βαυβώ» που επίσης «νανουρίζω» σήμαινε και μάλλον πρόκειται για ηχοποιημένη λέξη, από το βαυ βαυ που έκανε η αρχαία μαμά ή νταντά για να κοιμίσει το μωρό της.»
  Ξεχάσαμε, μέσα στον ορυμαγδό, ετούτο
  από ελληναράδικο ιστότοπο δυστυχώς, αλλά κάνει τη δουλειά για την οποία το γύρεψα :

  Βρισκόμαστε στο Ράριον Πεδίον, κάπου μεταξύ Αθήνας και Ελευσίνας. Σύμφωνα με την ορφική διδασκαλία η θεά Δήμητρα έφθασε στην Ελευσίνα ψάχνοντας να βρει την κόρη της.

  Εκεί, η Δήμητρα συνάντησε τους εξής πέντε (5) ανθρώπους, που ξεπετάχτηκαν μέσα από τη γη:

  Τη γυναίκα Βαυβώ, τον άντρα Δυσαυλή και τους γιους Τριπτόλεμο, Εύμολπο και Ευβουλέα.

  Το όνομα Βαυβώ σημαίνει «μήτρα» (Ο βουβώνας είναι ο μεταξύ των μοιρών τόπος, δηλ. η βουβωνική χώρα).

  Η Βαυβώ λοιπόν, είναι αυτή που παρηγόρησε τη Δήμητρα και να ο τρόπος:

  Κάθισε απέναντι από τη θεά με ανοιχτά πόδια. Σήκωσε ψηλά το φόρεμά της και της έδειξε το άσχημο σώμα της.

  Τότε είναι, που φανερώνεται το παιδί Ίακχος, το οποίο γελούσε μέσα από την μήτρα της. Με το όνομα Ίακχος χαρακτηριζόταν το θεϊκό παιδί των Ελευσινίων Μυστηρίων και λέγεται, πως ήταν το παιδί της Περσεφόνης, που έπρεπε την έλευσή του να αναγγείλει ο τελετουργός ιερέας των μυστηρίων.

 285. Αγάπη said

  λάθος μου δέν είναι τόσο «ελληναράδικη» η ιστοσελίδα που ανέφερα πιο πάνω, μονον όσο πατά η γάτα 🙂 http://kostasvakouftsis.blogspot.gr/2013/02/baubo-la-vulve-mythique.html Από εδώ αντέγραψα 🙂

 286. gpoint said

  # 291

  Η μοίρα των μηρών

 287. spiral architect said

  Μιας και ο πολυλογάς γέρων ανέφερε το Ζώη υιό του Μπάουι δείτε -όσοι δεν έχετε δει- την ταινία του Moon.

 288. Alexis said

  #285: Πέπε, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, δυστυχώς.
  Στο παλιό άρθρο του 2011 με τίτλο «Εσείς συμφωνείτε να βομβαρδίσουμε τη Λιβύη;» (527 σχόλια) κάποιος «Σιωνιστικός Μπουχέσας» και 2-3 άλλοι οπαδοί της λεγόμενης «περιεκτικής δημοκρατίας» σχολίαζαν ακατάπαυστα επί πολλές ώρες (μπορεί και μέρες) με στυλ και ύφος που πλησιάζει πολύ το ύφος του χθεσινού τρολ.
  Δες κι εδώ (αν αντέχεις)…
  Και επειδή είναι κατά βάση άτομα βαθιά προβληματικά, οι αντιδράσεις τους θυμίζουν τον εριστικό πιτσιρικά που ψάχνει αφορμή να τσακωθεί με τ’ άλλα παιδάκια κραυγάζοντας συνεχώς «παλεύουμε ρε; …παλεύουμε;»

  Είπαμε, τα τρολ είναι ακούραστα και ενίοτε ανίκητα. 🙂

 289. Παναγιώτης Κ. said

  @251.Λάμπρο, χωρίς να διαφωνώ μαζί σου θέλω να σε ρωτήσω: Πως φαντάζεσαι την κοινωνία;
  Προσωπικά μέχρι τώρα έχω καταλάβει ότι υπάρχει ένα 10% που θέλει να άρχει και το υπόλοιπο 90% να άρχεται.

  Έχουμε κριτική στάση στα πράγματα και ορθώς. Από την άλλη όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν απέχουμε από το παιχνίδι της συμμετοχής στα κοινά τότε επικρατούν αυτοί τους οποίους επικρίνουμε. Ο Πλάτων -αν σωστά το έχω καταλάβει- λέει ότι (οφείλουμε να) συμμετέχουμε στα κοινά διότι πιστεύουμε πως μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα από κάποιον άλλο όταν βρεθούμε σε συγκεκριμένη δημόσια θέση.
  Και εκτός από τον Πλάτωνα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Θουκυδίδη που μιλάει για το «κοινό καλό».
  .
  Αν εστιάζουμε αποκλειστικά στην οικονομική ελίτ ως υπεύθυνης για όλα, τότε ανεπίγνωστα καλλιεργείται η ανευθυνότητα ίσως και την μοιρολατρία στους υπόλοιπους.Με πολλή λύπη διαπιστώνω αυτό το…λογισμικό είναι εγκατεστημένο στο μυαλό ανθρώπων που απέχουν από τα κοινά. Συμμετοχή στα κοινά δεν εννοώ συμμετοχή μόνο σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς π.χ κόμματα, συνδικαλισμός ή τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε διάφορα συλλογικά σχήματα όπου η προσφορά του καθενός φαίνεται με την διεκπεραίωση πρακτικού έργου. Έργου που αφορά στο σύνολο.
  Συμπέρασμά μου είναι πως όσοι συμμετέχουν αφιερώνοντας ένα τμήμα του ελευθέρου χρόνου τους είναι λιγότερο επικριτικοί στα πράγματα χωρίς να σημαίνει ότι έχουν χάσει την κριτική τους ικανότητα. Απεναντίας σε αυτής της κατηγορίας τα πρόσωπα θα συναντήσουμε την πιο ουσιαστική κριτική ικανότητα.
  Πάντως εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια όπου βρεθώ και όπου σταθώ υποστηρίζω: Το να κάνουμε καλά τη δουλειά μας πρόκειται για πράξη εξόχως προοδευτική.

  Σε καμιά περίπτωση δεν υπαινίσσομαι κάτι για σένα.Σε ξέρω μέσα από τα γραπτά σου και είμαι θετικά διακείμενος απέναντί σου.
  Αφορμή πήρα για να γράψω μερικές από τις σκέψεις μου.

 290. Κουνελόγατος said

  Είχα να διαβάσω από χθες το πρωί. Σύντομα:

  – Κι εγώ μπιμπερόν το έμαθα (και συνεχίζω να το λέω, αν και πλέον δε μας χρειάζεται στο σπίτι) 🙂
  – Έπαθα σοκ, διότι συνειδητοποίησα ότι ένας τύπος σχολίαζε ακατάπαυστα (δε θ’ ασχοληθώ με την ουσία). Το πρόσεξαν κι άλλοι αυτό. Μα δουλειά δεν έχει ή έτσι είναι όλα τα τρολ;

 291. Παναγιώτης Κ. said

  @289 (Γς). 🙂

 292. Παναγιώτης Κ. said

  @255. Στην παροιμία διακρίνεται το θηλυκό μυαλό που όσο… μεγαλώνω τόσο περισσότερο το ξεχωρίζω. 🙂
  Φίλος που όπως εγώ έχει και εκείνος αφυπηρετήσει και ασχολείται με τα κοινά μου έλεγε πόσο πιο εύκολα συνεννοείται με τις γυναίκες παρά με τους άνδρες και πόσο πιο δημιουργικές είναι οι γυναίκες.

  Επί τη ευκαιρία με την παροιμία της Απειράνθου μου θύμισες την στρατιωτική μου θητεία στη Νάξο και κοντά στο συγκεκριμένο χωριό. Με δύο παρακαλώ βιβλιοθήκες: Η μία στη μνήμη του εκτελεσμένου αδελφού του Μανώλη Γλέζου, Αριστερή ας πούμε βιβλιοθήκη από χρόνια φτιαγμένη και η άλλη στημένη από τον πολιτικό της ΝΔ Πρωτοπαπαδάκη από την Απείρανθο. Για να μη νομισθεί δηλαδή ότι η συντηρητική παράταξη δεν είναι ευαίσθητη στα ζητήματα του πολιτισμού…
  Όλα αυτά στο τέλος της δεκαετίας του ΄70.

 293. Παναγιώτης Κ. said

  @266 (Sarant). Με δύο δίδυμες αδελφές εγώ στην δεκαετία του ΄50 και επειδή το γάλα της μάνας μας δεν αρκούσε χρησιμοποιούσαμε γάλα νουτρίτσια σε σκόνη το οποίο έπιναν τα μωρά χρησιμοποιώντας μπιμπερό… στο πρόχειρο και…μπιμπερόν στο επίσημο και…πρωτευουσιάνικο.
  Και επειδή εδώ λεξιλογούμε προσθέτω και τούτο: Ενώ λοιπόν για μας ήταν μπιμπερό για όλο τον άλλο κόσμο του χωριού ήταν ρακοβύζι.

  Το ρακοβύζι ήταν ένα εξάρτημα που έμπαινε σε ένα μικρό σχετικά μπουκάλι (όχι στην μπουκάλα των 750 ml) με ρακί και εκ περιτροπής έπιναν οι άνδρες επισκέπτες φέρνοντας το στο στόμα και ρουφώντας . Κάποια σπίτια διέθεταν ειδικό επικασσιτερωμένο μικρό παγούρι για τον ίδιο σκοπό. Το συναντά κανείς σε λαογραφικά μουσεία.
  Στο δικό μου σπίτι λόγω θείας από Αμερική κανένα από τα δύο δεν χρησιμοποιούνταν. Χρησιμοποιούσαμε ειδικά ποτηράκια τα λεγόμενα ρακοπότηρα ή «τσινέτα». Αυτά που πολύ αργότερα ονομάστηκαν σφηνάκια.

 294. atheofobos said

  291
  Σχετικά με την Βαυβώ έχω γράψει τα ποστ μου:
  ΠΕΡΙ ΒΑΥΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΔΟΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/01/blog-post_05.html
  ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΒΑΥΒΩ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/01/blog-post_07.html

 295. Πάνος με πεζά said

  @ 289 : Σαν τα μπουκάλια των παλιών φαρμακείων και των χημείων, δεν έχει…Τα σχεδιάζαμε και στο ελεύθερο σχέδιο…Μαύρα, νταμιζανο-μπούκαλα, κάποια με δύο δαχτυλίδια γύρω από το λαιμό, πραγματικά κομψοτεχνήματα…

  Το τελευταίο όμορφο μπουκάλι που με συγκίνησε, ήταν αυτό για το φρέσκο γάλα της Αμερ.Γεωργ.Σχολής Θεσσαλονίκης… Μου έχει απομείνει ένα, ωστόσο το κυκλοφορούσαν χωρίς (επαναχρησιμοποιούμενο) πώμα, και έτσι δε μπήκε ούτε καν για νερό στο ψυγείο (ή μπήκε, μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά και να φτάνουν τα μπουκάλια…)
  Είναι το δεξιό στη φωτογραφία, τετράγωνο αλλά «στρογγυλοποιημένο» !

 296. Αγάπη said

  301 σωστά
  όμως ηχητικά (μόνο;) έχει σχέση με το σημερινό άρθρο – ενταξει σημερινό δέν είναι αλλά καταλαβαίνεις.

 297. sarant said

  Πολύ ωραία σχόλια έγιναν μετά την αποχώρηση του τρολ. Ίσως να βρίσκεται εδώ η χρησιμότητά τους.

 298. Πάνος με πεζά said

  Θυμίζω και την ταινία «Και οι θεοί τρελλάθηκαν», αφιερωμένη σ’ ένα διαχρονικό φετίχ, το μικρό μπουκάλι της Coca Cola…
  (και μη μου αρχίσετε τους αστικούς μύθους με το λεπτού πάχους τετραγωνάκι στον πάτο…_

 299. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  305.>>το μικρό μπουκάλι της Coca Cola
  Στον Ταχυδρόμο είχε δημοσιευτεί ένα σκίτσο με το γνωστό μπουκάλι της κοκακόλας που με τις επιμήκεις γραμμώσεις του έφερνε σε κολόνα του Παρθενώνα. Κάπου είναι καταχωνιασμένο στα απομεινάρια της σχολικής σκευής του γιου μου.Τους το είχε βάλει η δασκάλα των ελληνικών για να το σχολιάσουν.Θα ήταν τότε που ζητούσαν την Ακρόπολη για τη δουλειά τους οι διαφημιστές.(Τελικά τους την έδωσαν την άδεια ).

 300. Παναγιώτης Κ. said

  @259 (Spiral). Για φαντάσου, σκέφτηκα, «να την κάνει» στ΄αλήθεια! Ειλικρινώς ανησύχησα. 😦
  Ακολούθησε όμως άλλο σχόλιό σου και… τα πράγματα επανήλθαν στη θέση τους. 🙂

 301. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  300β. Παναγιώτη,ανοίγεις (ωραίο) θέμα με το ρακοβύζι. Σ΄εμάς, αλλά βλέπω και στην Πελ/νησο,Μακεδονία κ.α λένε ρακοβύζι, γαλοβύζι, ρογοβύζι, το μπιμπερό με τη θηλή(είτε είχε μέσα γάλα, είτε ρακή, είτε ήταν για αρνάκια,είτε για παιδάκια, είτε για…αντράκια 🙂
  https://eranistis2.wordpress.com/2010/04/29/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%81%CF%8E%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CF%81%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1/
  Μόνιμο αποστειρωμένο μπιμπρόν που δεν πιάνει χώρο και με σωστά ζεστό πάντα το γάλα, είχε πει ο Φλαμανδός μάμος μου για τα παράλληλα καλά του θηλασμού,(εκτός από τη θρεπτική αξία και τη επαφή σιγουριάς για το βρέφος).

 302. sarant said

  305 Να δεις που δεν τον ξέρω αυτόν τον αστικό μύθο…

 303. Πάνος με πεζά said

  @ 309 : Πολύ απλά, επειδή θεωρήθηκε το συγκεκριμένο μπουκάλι ιδανικό μέσο αυτοϊκανοποίησης, που ενίοτε όμως «βεντουζάριζε» με την πίεση του αέρα και δεν έβγαινε, η εταιρία (τάχα) έφτιαχνε ένα μικρό τετραγωνάκι στον πάτο, που τρυπούσε ακόμα και μ’ ένα καρφί, εκτονώνοντας την πίεση και βγάζοντας έτσι το χρήστη από τη δύσκολη θέση να μεταβεί σε υγειονομική δομή (έτσι δεν το λένε τώρα;) για τα περαιτέρω…

  Δυστυχώς κανείς δεν είχε σκεφτεί κάτι αντίστοιχο για τα ψάρια, την εποχή μεσουράνησης γνωστού λαϊκού τραγουδιστή και ηθοποιού…

 304. Πάνος με πεζά said

  (κι αυτό αστικός μύθος θεωρείται, ίσως με περισσότερη βάση…)

 305. sarant said

  310 Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς!

 306. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  310. ω! τώρα είναι που θα ενσκήψει ο ειδικός αναλυτής που απορώ πώς δε θυμήθηκε ως τώρα τη Τζούλια (που πήγε νύχτα στον επώνυμο φαντάρο). 🙂

 307. 313

  Μια νύχτα στο Μουσείο! ❤

 308. Πάνος με πεζά said

  Επαναλαμβάνω, χωρίς να θέλω να θίξω το συχωρεμένο, που μου αρέσει κιόλας, ο δεύτερος μύθος, απλώς επειδή έφτασε μέχρι ονόματα, νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ κλπ., μοιάζει πιο αληθινός – κανείς δεν ξέρει αν είναι…

 309. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  289.>>εμφανίσθηκαν τα πρώτα μπουκάλια, φιαλίδια από γυαλί;
  Κατά πάσα πιθανότητα το γυαλί εφευρέθηκε στη Μεσοποταμία την 4η ή 3η χιλιετία π.Χ., αν και στην Αίγυπτο έχουν βρεθεί επίσης πολύ πρώιμα παραδείγματα. Τα πρώτα αγγεία εμφανίζονται γύρω στον 16ο αι. π.Χ. και είναι κατασκευασμένα με την τεχνική του πυρήνα
  http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=828&cnode=55

 310. NM said

  Νομίζω ότι το πιο παλιό γυάλινο φιαλίδιο που έχω δει πρέπει να είναι ένα που εκτίθεται στο μουσείο του Κεραμεικού. Από φυσητό γυαλί, του 1ου ή 2ου αιώνα μ.Χ, πολύ μικρό σε μέγεθος, φαίνεται ότι κατασκευάστηκε αρχικά για να εμφιαλώσει κάποιο πολύτιμο άρωμα. Αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον μου όμως είναι το ότι βρέθηκε θαμένο στον χώρο του νεκροταφείου όχι σαν κτέρισμα μέσα σε κάποιο τάφο, αλλά ότι καταχώθηκε προφανώς κρυφά, από κάποιον τρίτο κατά τη διαδικασία κάποιας μαγικής τελετουργίας. Περιείχε μια γραπτή κατάρα εναντίον των αντιδίκων του που τον έσυραν στο δικαστήριο με την κατηγορία της παιδεραστίας. Το κείμενο -σωσμένο σχεδόν ολόκληρο- είναι πολύ διασκεδαστικό: («εγώ το αγάπαγα σαν πατέρας και το προστάτευα το αγοράκι» κλπ).
  Πρέπει να εκτίθεται ακόμα εκεί. Αν σας φέρει ο δρόμος σας στον Κεραμεικό μην παραλείψετε να το δείτε. Το κείμενο θα το διαβάσετε σε πινακίδα δίπλα στο έκθεμα.

 311. NM said

  (συνέχεια προηγούμενου σχολίου)
  …Αν και με τις «γάτες» που κυκλοφορούν εδώ μέσα, δεν θα εκπλαγώ αν κάποιος-α το βρεί και το δημοσιεύσει προς τέρψιν του φιλοθεάμονος και φιλίστορος αναγνωστικού κοινού…

 312. Γιάννης Ιατρού said

  Θα προβώ εις καταιγιστικάς αποκαλύψεις. Ανακάλυψα τυχαίως το μπιμπερόν γνωστού ελληνόψυχου, σήμερον πλέον γερόντος (κατά δική του ομολογίαν, βεβαίως-βεβαίως), σχολιαστού.

  Το θέρος επισκεύθην το αρχαιλογικόν μουσείον εις την αρχ. Κόρινθον και εφωτογραφησα το αυθεντικόν αρχαίον μπιμπερόν, τη φωτογραφίαν του οποίου παραθέτω κάτωθι (εις το μέσον, διατάσεις στομίου περίπου 2Χ1 εκ.) 🙂

 313. Γιάννης Ιατρού said

  εδώ και σε καλύτερη ανάλυση 🙂

 314. Μαρία said

  312
  http://www.criminology-museum.uoa.gr/el/museum/collections/45
  Κλασικά τα παραδείγματα καλογέρων που διακομίζονταν στο ΑΧΕΠΑ σε παλιό βιβλίο ιατροδικαστικής, που είχε ένας φίλος δικηγόρος.

 315. Λάζαρος Ρεπούνδιος said

  Μέχρι σήμερα έχω κάνει μια μόνο ανάρτηση όταν θεώρησα ότι μπορεί και να προσφέρω κάποια ουσιαστική πληροφορία στο θέμα της ανάρτησης.

  Τώρα όμως παρασύρομαι από μια ανάρτηση του νικοκύρη για να εκφράσω μερικές γενικότερες σκέψεις. Θα ακολουθήσει ένα μεγαλούτσικο κείμενο. Κάπου μεταξύ μαξιλαροθήκης και μονού σεντονιού.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τρολ είναι ενοχλητικά (επώνυμα ή ανώνυμα) και ιδιαίτερα όταν είναι από προκλητικά ή κουραστικά έως υβριστικά΄.
  Τα τρολ όμως συνήθως κουράζονται γρήγορα και σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι ξεκάθαρος ο ρόλος τους.
  Περισσότερο με ενοχλούν τέσσερις κατηγορίες «συζητητών».

  Πρώτον αυτοί που αναρτούν άσχετα κείμενα και εικόνες μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ψηλό αριθμό αναρτήσεων σε ένα «διαγωνισμό» ρεκόρ αναρτήσεων.
  Δεύτερο και χειρότερο εκείνοι που κάνουν συνεχώς αυτοαναφορές συνηθέστατα με σύνδεσμο το προσωπικό τους μπλογκ. Αυτό στην ορολογία του ίντερνετ αποκαλείται σπαμάρισμα.
  Υπάρχει μια τρίτη υποκατηγορία εκείνου που έχει αυτοδιοριστεί μπάστακας (που λέγαμε παλιά) του ιστολογίου και επιτιμά, ειρωνεύεται ή βρίζει τους υπόλοιπους οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν «συμπεριφέρονται» με τρόπο που οι σχολιαστές κρίνουν αρμόζοντα.
  Τέλος μήπως θα πρέπει να απαγορευτεί η προσάρτηση μεγάλων κειμένων και φωτογραφιών;

  Βέβαια η κριτική ή η ανοχή όλων αυτών που παραβιάζουν τη λεγόμενη νετικέτα ανήκει στον ιδιοκτήτη του φόρουμ. Έτσι βλέπουμε κάποιους να κινούνται επί χρόνια με εκατοντάδες αναρτήσεις που παραβιάζουν κάθε κανόνα ευπρέπειας ή σχετικότητας με το περιβάλλον κείμενο να παραμένουν αλώβητοι και ενίοτε να θεωρούνται και χαριτωμένοι.

  Η σωστή΄προσέγγιση φυσικά είναι ή κάποιος να αγνοήσει αυτές τις προκλητικές περιπτώσεις ή να μη διαβάζει καν τις αναρτήσεις.

  Σε οποιαδήποτε περίπτωση και με δεδομένο ότι η ανωνυμία των σχολιαστών αποτελεί τη συντριπτική επιλογή των περισσοτέρων βρίσκω μάλλον εξωπραγματικό να δηλώσει οποιοσδήποτε ότι δεν απαντά στους ανώνυμους σε περίπτωση που ειλικρινά θίγεται από κάποια ανάρτηση. (Έγραψε ο νικοκύρης «Διαφέρουμε σε πολλά. Μεταξύ άλλων στο ήθος, διότι εγώ δεν θα εγκαλούσα ονομαστικά κάποιον αν ήμουν ψευδώνυμος”. Εξορισμού ο νικοκύρης δικαιούται να μπανάρει τους προσβλητικούς είτε να απαντήσει επί της ουσίας. Έτσι πιστεύω ακόμα και αν ενοχλούμαι σε προσωπικό επίπεδο από κάποιες παρεμβάσεις είτε τις αγνοώ είτε προσπαθώ να τις ανατρέψω (χωρίς να ξεχνώ ποτέ την οδηγία του Απόστολου Παύλου ( Τίτον 3, 10).

  Και τελειώνω με μια απορία. Έχω δυσκολία να καταλάβω την προσέγγιση ορισμένων οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα έχουν δηλώσει ότι είναι οπαδοί ενός κόμματος να εξανίστανται (ναι αυτή είναι η κατάλληλη λέξη) με τις επιλογές στελεχών των άλλων κομμάτων.

  Ελπίζω να μην υποκύψω ξανά ξανά στο άμεσο μέλλον.
  Εν είδει υσστερογράφου πρέπει να περιγράψω το αίσθημα νοσταλγίας διαβάζοντας αστειάκια που είχα να ακούσω ή τα πω από τη δεκαετία του 40 ως και τα μέσα της δεκαετίας του 50. Κάποιοι θα μείνουν πάντα κακομαθημένα παιδιά.

 316. Ιάκωβος said

  Είναι και ο στρατιωτική Μποχαλία, η Κως. Οι ντόπιοι εκεί υποτίθεται οτι το μπουκάλι το λένε μποχάλι και μποχαλάκι. Εξ ου και το Μπόχαλος, ο Κώττης.

  Πολύ ενδιαφέρον του Αθεόφοβου για τη Βαυβώ.

  Βαυβώ, μπάμπω, αιδοίον, γέννα, μπάμπα, Μπάμπα Γιαγκά κλπ, συνδέεται και με άλλο νήμα, που δεν πρόφτασα να σχολιάσω διότι έλειπα και όπου αναφέρθηκε το Μπάμπιντεν που γιορτάζουν στη Μακεδονία.

  Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα είναι έτσι, αλλά η μέρα αυτή στη σλαβική Μακεδονία και σε άλλες σλάβικες χώρες είναι αφιερωμένη στη μπάμπα, τη μαμή.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Babinden

  Μένει η Βαυκίς, εκείνη του Φιλήμονα.Γιατί Βαυκίς;

 317. Γιάννης Ιατρού said

  318: Αυτά νομίζω ότι είναι τα αρχαιότερα που έχου βρεθεί σχετικά ολόκληρα. Η δημιουργία φιαλών ή παρομείων άρχισε μάλλον περί τον 16-17 αι. π.χ. Δημειουργίες με γυαλί για άλλα (π.χ. κοσμήματτα, σφαιρίδια κλπ.) μπορέι να είναι πολύ πιό παλιά.

 318. Γιάννης Ιατρού said

  324 ουπς, παρομoίων, δημιουργείες, καλά σήμερα δεν πάει καλά ….

 319. Spiridione said

  321 Ωραίο, δεν το είχα δει το σάιτ.
  Το μπουκάλι της Αννούλας να είναι; 🙂

 320. Ιάκωβος said

  » Ίσως το γλουγλούκισμα,..»

  Πάντως, αν και σε όλες τις γλώσσες η απόδοση ήχων με γράμματα είναι σχετική, σαν ήχος το μπάου μπάου μου φαίνεται εντελώς άσχετος.

  Το γλουγλούκισμα αποδίδει καλύτερα τον ήχο.

  Υπάρχει και το επτανησιακό τραγούδι, δε θυμάμαι από ποιο έργο, Κοντέσσα Βαλέραινα, Βασιλικός;

  Τσίτσα μου τσιτσίτσα μου
  τα γλουγλουγλουγλού σου.

 321. Μαρία said

  323
  Στο σχετικό νήμα λίνκαρα την εκπομπή του Μελίκη για τη γιορτή της μπάμπως στην Πετρούσα. Εκεί γίνεται αναφορά στον παλιότερο εορτασμό στις 8 Ιανουαρίου, της Αγίας Δομινίκης που προστατεύει τις μαμές.

 322. Ιάκωβος said

  Και η τσίτσα κάποια σχέση θα χει με την σίσα, τον ναργιλέ τον γυάλινο.

  Να, βλέπω στη Βίκη το Περσικό shīshe (شیشه), γυαλί.

 323. Και şişe η μπουκάλα στα τούρκικα.

 324. Μαρία said

  329
  http://www.kolivas.de/archives/180772

 325. Μαρία said

  330
  Η ξύλινη τσίτσα πρέπει να είναι βλάχικη. Θα μας πει κι ο Βλάχος, αν περάσει. Το επώνυμο πάντως είναι βλάχικο.

 326. 332

  Ως θετός βλάχος επιβεβαιώνω. Και νομίζω πως τσίτσα είναι η κολοκύθα, η φλάσκα. Κάπου έχει γράψει και γι’ αυτό ο Νικοκύρ’ς

 327. 229, …ωραία η διαδρομή του νανουρίσματος και του μπίρι-μπίρι μέχρι να γίνει μπουκάλα…

  Yπάρχει και η μεταλλική μπουκάλα (φιάλη) αέρα/οξυγόνου για δύτες (χωρίς να βυθίζεσαι στον ύπνο) και για ιατρική χρήση.

 328. sarant said

  322 Μόνο σε σχέση με το θέμα της επωνυμίας/ανωνυμίας και αυτό που έγραψα, στο οποίο επιμένω. Καταρχάς, αρκετοί είμαστε επώνυμοι. Έπειτα, οι περισσότεροι από όσους χρησιμοποιούν ψευδώνυμο έχουν μια σταθερή διαδικτυακή περσόνα, επομένως μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις (διαδικτυακές πάντοτε) πράξεις και τοποθετήσεις τους. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να γίνει ισότιμα η αντιπαράθεση για το τι έκανε και τι έγραψε και τι υποστήριζε ο καθένας.

 329. Λ said

  Η πότσα είναι ιταλικής προέλευσης λέει το βικιλεξικό
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%B1#.CE.95.CF.84.CF.85.CE.BC.CE.BF.CE.BB.CE.BF.CE.B3.CE.AF.CE.B1

 330. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  296 – Παναγιώτη για να σου απαντήσω συνολικά, δυστυχώς θα πρέπει να περιαυτολογήσω, κάτι που με ενοχλεί αφάνταστα, πέρα από το σεντόνι που θα μου πάρει πολύ ώρα, γιατί όταν γράφω στο πληκτρολόγιο, πάω πιο αργά κι από επιτάφειο, αλλά επειδή μάλλον δεν με έχεις καταλάβει καλά, ξεκινάω.

  «Λάμπρο, χωρίς να διαφωνώ μαζί σου θέλω να σε ρωτήσω: Πως φαντάζεσαι την κοινωνία;»
  Σεξουαλικά αυτορυθμιζόμενη δημιουργική δημοκρατία, που θα θεωρεί όλα τα παιδιά, παιδιά της, κι οι γέροι θα απολαμβάνουν τον κοινωνικό σεβασμό και δεν θα είναι κοινωνικά απόκληροι.

  «Προσωπικά μέχρι τώρα έχω καταλάβει ότι υπάρχει ένα 10% που θέλει να άρχει και το υπόλοιπο 90% να άρχεται.»
  Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω, εγώ πάλι βλέπω αυτά τα ποσοστά στο 1-2% – 98-99%, όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία, είναι γιατί υπάρχουν αυτά το ποσοστά, είναι φυσιολογικά ή τεχνητά; η άποψή μου είναι, πως είναι καθαρά τεχνητά, κι αυτό οφείλεται στην πατριαρχική δομή της κοινωνίας.

  «Έχουμε κριτική στάση στα πράγματα και ορθώς. Από την άλλη όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν απέχουμε από το παιχνίδι της συμμετοχής στα κοινά τότε επικρατούν αυτοί τους οποίους επικρίνουμε.»
  Δεν διαφωνώ, ελάχιστοι Έλληνες έχουν συμετάσχει στα κοινά όσο εγώ, από τα 12 μου (Ιούλιο του 73) που με γράψανε στην ΚΝΕ, μέχρι τα 47 μου το 2008 που αποφάσισα συνειδητά να απέχω, έχω συμμετάσχει σ΄όλους τους εξουσιαστικούς τομείς που λές πιο κάτω, αλλά και σε διάφορες ομάδες κοινωνικού έργου, και κάποια άλλα που δεν θέλω να δημοσιοποιήσω. Σε όλους τους τομείς όλα αυτά τα χρόνια, επαναλαμβανόταν με μαθηματική ακρίβεια το ίδιο μοτίβο, υπονόμευση από κομματικά και θρησκευτικά ανθρωπάκια, κάθε ανεξάρτητης ανιδιοτελούς συλλογικής προσπάθειας για το κοινό καλό, όλα έπρεπε να έχουν την σφραγίδα-καπέλο του κομματικού ή θρησκευτικού φορέα, και βέβαια γινόταν της πουτάνας για την καρέκλα του προέδρου, είτε συνδικάτο ήταν αυτό, είτε πολιτιστικός σύλλογος, είτε σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, είτε δημοτικό πολιτιστικό περιοδικό (που αναλόγως ποιός τα έριχνε, εκβίαζε-έβριζε τον δήμαρχο ή την αντιπολίτευση) είτε ομάδα βοήθειας ναρκωμανών, είτε βοήθειας απόρων ( απίστευτοι εκκλησιαστικοί εκβιασμοί) είτε……..!
  ΧΑΟΣ φίλε, και μεγάλη αηδία.

  «Αν εστιάζουμε αποκλειστικά στην οικονομική ελίτ ως υπεύθυνης για όλα, τότε ανεπίγνωστα καλλιεργείται η ανευθυνότητα ίσως και την μοιρολατρία στους υπόλοιπους.» Κατ΄αρχήν δεν πρωτοτυπώ, πολύ πρίν από μένα προηγήθηκε ο Μάρξ, οι μεγάλοι αναρχικοί, και οι μεγάλοι επαναστάτες μέχρι αρχές του 24, μετά συνέχισαν (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και συνεχίζουν τα χειραγωγημένα κουταβάκια που το παίζουν αριστεροί κι επαναστάτες, με το αζημίωτο βέβαια.
  Όμως ας το δούμε πέρα από αυτά Παναγιώτη, εσύ πώς έχεις αντιληφθεί την λειτουργία της κοινωνίας; Εγώ από τα 18 μου (που έφυγα από την ΚΝΕ -χαμόγελο) μέχρι και σήμερα στα 55, ό,τι και όπου κι αν κοιτάξω-ψάξω, καταλήγει πάντα στην εκάστοτε οικονομική ελίτ, είναι τυχαία αυτή επανάληψη; εμένα χλωμό μου φαίνεται, είμαι βέβαια και γενικά δύσπιστος άνθρωπος, αν δεν μου αποδείξεις κάτι, μπορεί να το κρατήσω στα υπόψην, αλλά δεν το πιστεύω.
  Ας το κάνω πιο λιανά, ποιός ελέγχει τα χρήματα που δουλεύουμε μια ζωή σαν μαλάκες για να αποκτήσουμε ελάχιστα; ποιός καθορίζει την αξία τους; ποιός τα δημιουργεί; Ποιός ελέγχει – επιβάλλει την εκάστοτε θρησκεία; ποιός ελέγχει-επιβάλλει κατά το δοκούν τους νόμους; ποιός ελέγχει τις εκλογές; ποιός κυβερνά; ποιός ελέγχει-επιβάλλει την ενημέρωση; ποιός κάνει τους πολέμους; και το κυριώτερο, ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ – ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ; ο λαός; (άπειρα δυνατά χαμόγελα).
  Αν δεν εστιάσεις στον στόχο Παναγιώτη, δεν θα τον πετύχεις ποτέ, ίσως μόνο κατά τύχη, είναι σαν να πάς για κυνήγι πουλιών, όταν θα περνάει το σμήνος, αν δεν εστιάσεις σε ένα, όταν πυροβολήσεις θα σου βγεί αρσενικό (ξέρεις, θα φωνάζει δις, μούκλασε τ΄αρχίιδιαα). Αν δεν εστιάσουμε στον μεγάλο και πραγματικά υπεύθυνο, θα εστιάζουμε εκεί που θα μας δείχνει ο ίδιος, μέσω των ελεγχομένων απ΄αυτόν ΜΜΑ, δεν το βρίσκω και πολύ έξυπνο.
  Για μένα, φυσικά και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η οικονομική ελίτ, οτιδήποτε άλλο, είναι αυτό που θέλει να μας πλασάρει μέσω των ΜΜΑ, αλλά κυρίως μέσω των στημένων από αυτήν εκλογών, ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, και δυστυχώς για μάς, το έχει καταφέρει μια χαρά, ο κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του ταιριάζει δεν λένε; μόνο που δεν λένε ότι δεν την επιλέγει αυτός, είναι ανεξαρτήτως χρώματος, προεπιλεγμένες. Πιο στημένο κι απ΄το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το κόλπο, κι όπως εκεί πανηγυρίζουν ή βρίζουν οι αφελείς, έτσι και με μ΄αυτό.
  Το τι παπαριές έχω ακούσει και διαβάσει από το 2008 και μετά δεν λέγεται, με μεγαλύτερη όλων «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ» και τις λένε από τους πιο απλούς ανθρώπους, μέχρι τους πιο μεγαλόσχημους επιστήμονες, χαμπάρι δεν έχουν πάρει για τα αίτια του εγκλήματος, πόσο μάλλον ότι εδώ και 20 χρόνια, η παραγωγικότητα δεν παίζει κανένα ρόλο για τα (αληθινά) κέρδη μιας εταιρείας, παρά είναι μια γυλιστερή βιτρίνα για τα μάτια των κορόϊδων. Η κριτική σκέψη, μας έχει αφήσει χρόνους προ πολλού.

  «Με πολλή λύπη διαπιστώνω αυτό το…λογισμικό είναι εγκατεστημένο στο μυαλό ανθρώπων που απέχουν από τα κοινά.» Πιστεύω να σου δημιούργησα κάποια αμφιβολία γι΄αυτή σου την διαπίστωση.

  «Συμπέρασμά μου είναι πως όσοι συμμετέχουν αφιερώνοντας ένα τμήμα του ελευθέρου χρόνου τους είναι λιγότερο επικριτικοί στα πράγματα χωρίς να σημαίνει ότι έχουν χάσει την κριτική τους ικανότητα.» Σε ό,τι με αφορά, δεν είμαι με κανέναν (ούτε με την ελίτ) επικριτικός, αν κοιτάξεις καλύτερα τα σχόλιά μου, θα δείς πως κυρίως κάνω διαπιστώσεις, συνήθως ολοφάνερες, αλλά παρ΄όλα αυτά δυσδιάκριτες για τους περισσοτέρους. Αν κάποιος είναι ηλίθιος (π,χ Έλλην ψηφοφόρος) ή ΑΤΙΑ (π.χ ψηφοφόρος στις πρόσφατες νδτικες εκλογές) τον αποκαλώ με την διαπιστωμένη ιδιότητά του, δεν τον επικρίνω. Μόνο τους φασίστες ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας επικρίνω, βέβαια έτσι όπως ορίζω εγώ τους φασίστες, περιλαμβάνεται η πλειονότητα των γονιών, κι εκεί δημιουργείται το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για μένα, αλλά έχω την συμπαράσταση όλων των παιδιών, οπότε όχι μόνο ισοσκελίζεται το πρόβλημα, αλλά βγαίνω και πλεονασματικός, είναι υπεροχο συναίσθημα η παιδική-εφηβική αποδοχή.

  «Απεναντίας σε αυτής της κατηγορίας τα πρόσωπα θα συναντήσουμε την πιο ουσιαστική κριτική ικανότητα.» Δεν θα τόλεγα, εγώ για τους λόγους που έχω αναφέρει πιο πάνω, το βρίσκω ίδιο το ποσοστό.

  «Πάντως εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια όπου βρεθώ και όπου σταθώ υποστηρίζω: Το να κάνουμε καλά τη δουλειά μας πρόκειται για πράξη εξόχως προοδευτική.»
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

  Mια και το νήμα αναφέρεται σε μπουκάλι, για μήνυμα σε μπουκάλι δεν πρέπει να έχει πεί κάποιος, αυτό για σένα.

 331. Alexis said

  Λάμπρο το «Message in a bottle» μάλλον ήθελες να βάλεις, όχι το «Every breath you take»

  …από τα 12 μου (Ιούλιο του 73) που με γράψανε στην ΚΝΕ,…
  ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΕΕΙ;;; 😕 😕 😕

 332. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  338-Ναι ρε γμτ, από πάνω ήταν, πώς διάολο πάτησα αυτό; Είμαι χειρότερος κι απ τον νδάτη που ψήφισε κούλη για να μας σώσει.

  Πήγα πακέτο με τον μεγάλο μου αδερφό, στα 14 αυτός, στους δύο ο ένας δώρο.
  Για την επανάσταση ρε γαμώτο /χαμόγελο/.

 333. Γς said

  337:
  Τι σεντόνι-σχόλιο ήταν κι αυτό που βρήκα πρωί πρωί ρε Λάμπρο;

  Κι η πλάκα είναι ότι όλο το βράδυ πάλευα με ένα σεντόνι.
  Πήγαινα να βγάλω το χέρι μου τυλιγόταν γύρω από αυτό.
  Πήγαινα για πιπί μου δεν με άφηνε. Μου έπιανε το ένα πόδι. Μετά το άλλο. Κι όσο προσπαθούσα να του ξεφύγω τόσο τυλιγόταν γύρω από τα χέρια μου. Μέχρι και στο λαιμό μου. Πήγε να με φουρκώσει.

  Τι σόι σεντόνια ήταν αυτά;
  Κινέζικα λέει η κυρά μου.
  Αν δεν τα αλλάζαμε ακόμη θα έδινα μάχη.

 334. spiral architect said

  @337: Από το παιδομάζωμα στη σεξουαλικά αυτορυθμιζόμενη δημιουργική δημοκρατία. Έφτιαξες σχολή! 🙄

 335. sarant said

  Παιδομάζωμα;! 🙂

 336. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  340 – Διπλοσέντονο Πειραϊκής Πατραϊκής Γς, αθάνατο, όχι σαν το δικό σου το κινέζικο, το μισό πάντως, είναι του Παναγιώτη Κ, που τον εκτιμώ για το ανοιχτό και ανήσυχο μυαλό του.

  341 – Ναί έτοιμη και οργανωμένη η σχολή, οι μαθητές λείπουν μόνο, όπως στο παλιό ανέκδοτο «γυναίκες δεν έχουμε, αλλά από οργάνωση σκίζουμε» (χαμόγελο). Το δημιουργική είναι πλεονασμός, το έβαλα στο σχόλιο για να περιληφθούν οι ενεργοί ενήλικες, μου είναι δύσκολο να εκφραστώ επακριβώς με σχόλια. Πάντως το σύστημα λειτούργησε και λειτουργεί ακόμα μιά χαρά στην οικογένειά μου, ευελπιστώ πως οι κόρες μου θα το εξελίξουν στην ζωή τους, και μέσω των οικογενειών τους σιγά σιγά (έτσι αλλάζει πραγματικά ο κόσμος) θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά κι αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, θα έχουμε κέρδος την όμορφη και λειτουργική συμβίωση, γεμάτη συναισθήματα, κατανόηση, και κυρίως απεριόριστα χαμόγελα, καί στις εύκολες αλλά και στις δύσκολες όπως και τώρα στιγμές.

 337. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  342 – Εμ 12 χρονών σύντροφος τί είναι, συνειδητός επαναστάτης; Κάποια φορά θα σου πώ ιστοριες από το 73-75 για την λειτουργία της οργάνωσης, να φτιάξεις καινούριο συκώτι απ΄τα γέλια, θα γελάσει και το παρδαλό γαϊδούρι.

 338. voulagx said

  #332,333: Μαρια και Σκυλε, εγω το λεω «φτσέλα», το «τσιτσα» δεν το ξερω, ισως να ειναι φαρσαριωτικο.
  Το μπουκαλι το λεμε «botsâ», πολυ κοντα στο βενετσιανικο «potsa».

 339. sarant said

  Φτσέλα, δηλαδή βουτσέλα.

 340. voulagx said

  Και το βουτσελα ποθεν, Νικοκυρη;

 341. sarant said

  Η βουτσέλα και το βουτσί ανάγονται στο λατ. buttis ή στο ελληνικό βούττις (δεν είναι καθαρό ποιο είναι δάνειο από ποιο)

 342. Ιάκωβος said

  Κι εγώ το μεγάλο ξύλινο παγούρι β’τσέλα ξέρω. Είχε κάποιος φίλος της ορειβατικής παρέας,την είχε για το νερό, αλλά την έφερνε μόνο όποτε υπήρχε ζώο για το κουβάλημα, ήταν πάρα πολύ βαριά.

  Την τσίτσα την ξέρω μόνο από το τραγούδι που προανέφερα. Σε φωτογραφία που βρήκα είναι μπιμπερόσχημη.

  http://www.openarchives.gr/view/113398

  Δεν ξέρω,αλλά ίσως έχει σχέση με το ρουμάνικο βυζί, που γράφεται țâță, αλλά προφέρεται τσίτσα, με το α σαν κλειστό ι.

  http://forvo.com/word/%C5%A3%C3%A2%C5%A3%C4%83/#ro

 343. Βουτσί στην Αχαΐα λέγαμε το μεγάλο βαρέλι για το κρασί.

 344. Πάνος με πεζά said

  Τα τσιτσία όμως, έχουν πολύ γλουγλουγλου… 🙂

 345. sarant said

  323 Τώρα που είδα την αναφορά στο μποχάλι και τη Μποχαλία, να αναρωτηθώ αν εχει κανείς επιβεβαιώσει ότι όντως στην Κω λένε έτσι το μπουκάλι.

 346. voulagx said

  #349: Ιακωβε, και στα βλαχικα το βυζι «țâțâ» (δεν προφερεται «τσιτσα») το λεμε.

 347. spatholouro said

  281
  «Πιπερόν» το βρίσκω και στις 24/4/1898 στην ΕΣΠΕΡΙΝΗ ΑΚΡΟΠΟΛΙ…

 348. sarant said

  Υπάρχει η Εσπερινή Ακρόπολις στη Βιβλιοθήκη της Βουλής ονλάιν ή το έχεις αποδελτιώσει από το χαρτί;

 349. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  351.τσιτσία
  τσιτσόνα η Ιταλίδα που διαθέτει πλούσια μεμέ.

 350. spatholouro said

  Νίκο, εδώ ψηφιακά:

  http://srv-web1.parliament.gr/library.asp?item=41276

  http://srv-web1.parliament.gr/library.asp?item=46613

 351. spatholouro said

  Και ο γενικός κατάλογος εδώ (για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη):

  Click to access digital.pdf

 352. sarant said

  357-8: Ευχαριστώ!

 353. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #358
  Ευχαριστώ κι εγώ, είχα έναν παλιότερο με 318 σελίδες και δεν μου έκοβε τόσον καιρό να ελέγξω μήπως τον βελτιώνουν! 🙂

 354. spatholouro said

  Εδώ και ο ακόμη χρήσιμος και ιστορικός πλέον παλιός έντυπος κατάλογος [Π. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, «Εφημερίδες αποκείμενες στη Βιβλιοθήκη της Βουλης (1789 – 1970)», Περιγραφικός Κατάλογος, Αθήνα 1993]

  Click to access N01.045.0.pdf

 355. spatholouro said

  352
  Τώρα το είδα και το επιβεβαιώνω προσωπικώς, καθότι πέρασα εκεί τους 20 από τους 28 μήνους της στρατιωτικής θητείας.

  Ο διάλογος με το που πάτησα το πόδι μου στο νησί ήταν ο εξής;
  -Μια μπίρα παρακαλώ
  -Σε μποχάλι ή σε κουτάκι;

 356. sarant said

  361-2: Eυχαριστώ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: