Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρυσές σκουριές

Posted by sarant στο 13 Ιανουαρίου, 2016


Χτες, η καναδική εταιρεία Eldorado Gold, που έχει αναλάβει το αμφιλεγόμενο έργο εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών δραστηριοτήτων της στις Σκουριές, ενώ προειδοποίησε ότι το ίδιο θα συμβεί και με το έργο της Ολυμπιάδας, εάν δεν της χορηγηθεί η απαραίτητη άδεια έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016. Συνέπεια είναι η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων στις Σκουριές, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την Ολυμπιάδα.

Το έργο της Χαλκιδικής έχει διχάσει την τοπική κοινωνία και όχι λίγες φορές έχει απασχολήσει την κεντρική πολιτική σκηνή, αφού οι αντίθετοι στο έργο διατυπώνουν καταγγελίες για ανεπανόρθωτη βλάβη του περιβάλλοντος σε περίπτωση που υλοποιηθεί η επένδυση ενώ οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι θα χαθούν πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας αν ματαιωθεί, με επακόλουθο τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής.

Χτες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, που προέρχεται από τους Οικολόγους-Πράσινους, δήλωσε ότι η καναδική εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης και ότι, βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει, αναγκάζεται να αποχωρήσει.

Το έργο της Χαλκιδικής έχει διχάσει και τις πολιτικές δυνάμεις. Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί αποφασιστικά με το μέρος των αντίπαλων της επένδυσης, ενώ από τότε που έγινε κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτικές και από τις δύο πλευρές: από τους υποστηρικτές της επένδυσης επειδή ανακάλεσε άδειες των εργοστασίων, αλλά και από τους αντιπάλους της, επειδή η αστυνομία κατέστειλε μαχητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Από την άλλη, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που εμπλέκεται στην υπόθεση, αφού για κάποιες από τις άδειες που εκκρεμούν είναι αρμόδιο το Συμβούλιο Επικρατείας ενώ και το Δικαστήριο της ΕΕ έχει καταδικάσει τη χώρα μας για αθέμιτη ενίσχυση προς την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ διότι η έκταση παραχωρήθηκε έναντι συμβολικού τιμήματος.

Από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι τρέφουν τη λατρεία του χρυσού και η αναζήτησή του συνδέεται με πάμπολλούς θρύλους και ακόμη περισσότερα εγκλήματα, από το χρυσόμαλλο δέρας και τη φιλοσοφική λίθο ίσαμε το Ελδοράδο και τους χρυσοθήρες του Φαρ Ουέστ. Οι θρύλοι είναι γοητευτικοί, το κακό όμως είναι ότι στις μέρες μας η εξόρυξη χρυσού γίνεται με μεθόδους πολύ βαριές για το περιβάλλον.

Βλέπετε, σε αντίθεση με όσα φαντάζεται κανείς διαβάζοντας τις αφηγήσεις για χρυσοθήρες, ο χρυσός δεν βρίσκεται σε καθαρή μορφή αλλά σε μετάλλευμα, αναμεμιγμένος με άλλα μέταλλα. Για να γίνει ο διαχωρισμός του χρυσού από το μετάλλευμα, δύο βασικές μέθοδοι υπάρχουν -η μία χρησιμοποιεί κυανιούχα άλατα και η άλλη αρσενικό, δηλαδή και στις δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ισχυρότατα δηλητήρια.

Υπάρχουν βέβαια τρόποι ώστε να ελαχιστοποιείται ή να περιορίζεται η βλάβη του περιβάλλοντος.  Θα συμφωνήσω επίσης (γενικεύοντας λίγο το ζήτημα) ότι κάποιες φορές ορισμένα τμήματα της Αριστεράς και των κινημάτων απορρίπτουν συλλήβδην κάθε νέα βιομηχανική δραστηριότητα. Προσωπικά αντιμετωπίζω με αρκετή δυσπιστία τις κινδυνολογικές και καταστροφολογικές ανακοινώσεις που εκδίδονται από διάφορες οργανώσεις σχεδόν για οποιοδήποτε έργο. (Βέβαια εγώ, ίσως επειδή σε μιαν άλλη ζωή ήμουν μηχανικός, μπορεί να μην έχω αναπτυγμένη οικολογική συνείδηση -αφού είμαι και υπέρ της πυρηνικής ενέργειας). Και γελάω επειδή μερικές φορές, οι ίδιοι άνθρωποι που καταδικάζουν κάθε βιομηχανική επένδυση (μαζί και τις ΑΠΕ ή τις ιχθυοκαλλιέργειες) συχνά εκφράζουν αγανάκτηση για την μη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας -λες και η εξόρυξη και η παραγωγή του τελικού προϊόντος γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, σαν το κλικ στην οθόνη του υπολογιστή.

Παρ’ όλ’ αυτά, για το συγκεκριμένο έργο, την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, υπάρχει και μια επιπλέον επιφύλαξη: δηλαδή έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι η εταιρεία θα κάνει πολύ εντατική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα -διότι αλλιώς δεν είναι κερδοφόρο το έργο. Οπότε, και οι θέσεις εργασίας προσωρινές θα είναι -ενώ η βλάβη θα μείνει. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Από την άλλη, ποιος μπορεί, ελαφρά τη καρδία, να αντιπαρέλθει την αγωνία των μεταλλωρύχων για τη δουλειά τους; Όσο κι αν είναι παράδοξο να γίνονται εργατικές διαδηλώσεις με την υποστήριξη της εργοδοσίας και να προβάλλονται από τηλεοπτικούς σταθμούς που ανήκουν σε ορκισμένους (σωστότερα: ταξικούς) εχθρούς του εργατικού κινήματος, η αγωνία των μεταλλωρύχων είναι γνήσια -και δεν μπορούμε να χωρίσουμε τα χωριά της Χαλκιδικής σε καλά και σε κακά, ανάλογα με το αν είναι χωριά μεταλλωρύχων ή χωριά τουριστικά. Μάλιστα, μια αριστερή κυβέρνηση, αν είναι να μεροληπτήσει, θα μεροληπτήσει υπέρ του ακτήμονα εργάτη και όχι υπέρ του μικροεισοδηματία, αν και κι αυτό που λέω είναι πολύ απλουστευτικό.

Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε, και ευκαιρία είναι να πω δυο λόγια για δυο λέξεις που συνδέονται άμεσα με την υπόθεση, μια ελληνική και μια ξένη.

Η ξένη είναι το Ελντοράντο, που είναι η επωνυμία της καναδικής εταιρείας, και ταυτόχρονα ένα όνομα θρυλικό, αφού Ελδοράδο (El Dorado) ονομάστηκε, από τον 16ο αιώνα, η μυθική χώρα (ή πόλη) που υποτίθεται πως βρισκόταν στην καρδιά της ζούγκλας του Αμαζονίου: η χρυσωμένη πόλη λοιπόν, αφού το dorado είναι μετοχή του dorar, χρυσώνω, επιχρυσώνω, αφού oro το χρυσάφι. Αρχικά, ο θρύλος του Ελδοράδο έλεγε για έναν άνθρωπο, βασιλιά μιας φυλής, που πασπάλιζε το σώμα του με χρυσόσκονη και βυθιζόταν σε έναν ιερό ποταμό -και ύστερα επεκτάθηκε σε ολόκληρη χρυσή πόλη ή χώρα, που δεν βρέθηκε όμως ποτέ στον Αμαζόνιο, παρά το ότι οι άπληστοι κονκισταδόρες έκαναν πάμπολλες εξερευνητικές προσπάθειες και μακέλεψαν φαντάζομαι χιλιάδες άτυχους ιθαγενείς.

Η άλλη λέξη είναι το τοπωνύμιο Σκουριές, που είναι αναμενόμενο σε περιοχή όπου υπάρχουν μεταλλεία από την αρχαιότητα -τέτοιες σκωρίες είχε και στο Λαύριο, ήταν παραπροϊόντα της τήξης που έκαναν οι αρχαίοι, αφού ο χρυσούς αιώνας του Περικλή από τα μεταλλεία (και τους δούλους) του Λαυρίου χρηματοδοτήθηκε. Τόσο πολλές ήταν οι αρχαίες σκωρίες, που κράτησε πολλές δεκαετίες η εκμετάλλευσή τους στον 19ο αιώνα και στις αρχές του εικοστού (μαζί με κάμποσα σκάνδαλα, πυρετούς κέρδους, απάτες, χρεοκοπίες και καταστροφές περιουσιών όπως του Ροϊδη).

Όταν σήμερα λέμε σκουριά εννοούμε το αποτέλεσμα της οξείδωσης των μετάλλων: η πόρτα του κήπου έπιασε σκουριά -ή σκούριασε, όπως είναι το αντίστοιχο ρήμα. Η σκουριά προέρχεται βέβαια από το αρχαίο «σκωρία», αλλά στα αρχαία η σκωρία δεν ήταν το αποτέλεσμα της οξείδωσης αλλά μόνο το παραπροϊόν της εκκαμίνευσης μεταλλευμάτων. Τη σκουριά οι αρχαίοι τη λέγανε ιό. Ιός σιδήρου, η σκουριά πάνω στο σίδερο.

Η σκωρία έχει δύσοσμη ετυμολογική προέλευση -αφού προέρχεται από το σκωρ, που θα ξέρετε βέβαια τι σημαίνει. Κι αν δεν ξέρετε, αρκεί να αρχίσω να κλίνω τη λέξη και θα καταλάβετε: το σκωρ του σκατός (και «του σκάτους» ενίοτε, απ’ όπου μεταπλάστηκε ονομαστική «το σκάτος»), τα σκατά. Η αρχαία λέξη είναι γενικά γνωστή ως αξιοπερίεργο αλλά βέβαια μόνο παθητικά -γι’ αυτό και κανείς δεν ενοχλείται ούτε μπερδεύεται όταν τον ρωτάνε «πόσο είναι το σκορ;».

Το θέμα αξίζει άρθρο, που κάποτε θα το γράψω, αλλά προς το παρόν ας περιοριστούμε στο ότι όπως το σκωρ είναι τα περιττώματα, αλλά και τα βρομερά σκουπίδια που τα πετάμε, έτσι και η σκωρία είναι τα σκουπίδια της κατεργασίας του μεταλλεύματος.

Να πούμε επίσης ότι παρ’ όλη την ηχητική ταύτιση, η σκουριά και το σκουριάζω δεν έχουν σχέση με το σκούρο και το σκουραίνω. Η σκουριά έχει (σε γενικές γραμμές) σκούρο χρώμα, αλλά ετυμολογικά είναι άσχετη -ο σκούρος είναι δάνειο από το ιταλικό scuro, oscuro, από το λατ. obscurus.

Και μια και μιλήσαμε για το σκωρ και τον πληθυντικό του (που κάποιος με μάλωσε τις προάλλες που τον έγραψα ολογράφως αντί για «σκ@τ@») να διορθώσω μιαν ανακρίβεια που έγραψα παραπάνω, όταν είπα ότι το Ελδοράδο δεν βρέθηκε ποτέ. Πιο σωστό είναι να πούμε δεν βρέθηκε τότε.

Διότι όπως όλοι ξέρουμε, στις αρχές του 21ου αιώνα, ύστερα από πολύχρονες έρευνες, το μυθικό Ελδοράδο αποκαλύφθηκε ότι κρυβόταν στο Μαρούσι της Αττικής, σε ένα διαμέρισμα όπου τα πάντα ήταν χρυσωμένα, ακόμα και τα καθίκια. Κυρίως αυτά.

202 Σχόλια προς “Χρυσές σκουριές”

 1. Η πυρηνική ενέργεια για πολλούς ειναι η μόνη εφικτή λύση στο πρόβλημα του θερμοκηπίου. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα η σύντηξη (20-30 χρόνια)

 2. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!!

 3. spiral architect said

  Καλημέρα.

  Στη μεταλλουργία, σκωρία αποκαλείται η «υγρή σκουριά» που παράγεται από την εκκαμίνευση των σιδηρούχων κατά κύριο λόγο μεταλλευμάτων (αιματίτης, μαγνητίτης, σεμεντίτης) λόγω της περίσσειας αέρα που εγχέεται στην ηλεκτροκάμινο, η οποία σκωρία απορρίπτεται από το ανώτερο στρώμα της ηλεκτοκάμινου, αποθέτονται και στερεοποιούνται υπό τη μορφή σκόνης-φυλλιδίων.

 4. cronopiusa said

 5. George said

  Καλημέρα! Το τεύχος νο2 του ΚΟΜΙΞ είχε την ιστορία του Καρλ Μπαρκς «Ο Χρυσός Γίγας», που βασιζόταν στον μύθο του χρυσού γίγαντα του Ελντοράντο. Διαχρονικά, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, το θεωρούσαμε το πιο σπάνιο τεύχος (και ακόμα είναι πανάκριβο, αν είναι σε καλή κατάσταση).

 6. Όταν πήγαινα κατασκήνωση είχε πέσει στα χέρια μου ένα παιδικό μυθιστόρημα με το Ελντοράντο και κάποιους κονκισταδόρες που το έψαχναν και τελικά, όταν το βρήκαν, παραλίγο να γίνουν ψητοί σε πυρωμένη λαμαρίνα. Το έχει διαβάσει κανείς;

  Να βάλω κάτι από την ειδικότητά μου (και από τον φίλο μου τον Ηλία): http://antigoldgr.org/blog/2015/11/26/prin-tous-kanadous-oi-othomanoi/
  και λίγο πιο αναλυτικά, νομίζω, εδώ: http://www.efsyn.gr/arthro/fantasma-ton-othomanikon-metalleion-sti-halkidiki

 7. nestanaios said

  Να δοθεί το έργο στον ελληνικό στρατό και οι μεταλλωρύχοι να ενταχθούν στον ελληνικό στρατό.
  Αν εμείς εκμεταλλευτούμε όλο τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, τι θα έχουν να εκμεταλλευτούν
  οι γενεές που θα έρθουν;

  Η εκμετάλλευση του «ορυκτού πλούτου» δεν δίνει καμμία λύση. Είναι μία ασπιρίνη (για μερικούς)
  και τίποτα άλλο. Το πρόβλημα λέγεται αποπληθωρισμός και αυτό πρέπει να πολεμηθεί.

 8. Κουνελόγατος said

  Σύνδεση με τα προηγούμενα: Υπάρχει και ο Τέρης ΧΡΥΣΟΣ… :mrgreen:

  Στα σοβαρά, να πούμε ότι προέχει η προστασία του περιβάλλοντος (αν και σωστά τοποθετείς την αγωνία των εργαζομένων), καθώς αν φεύγοντας σε λίγα χρόνια αφήσει πίσω του συντρίμμια (αρρωστημένους και αγρίμια), τότε θα χαθούν ΠΟΛΥ περισσότερες θέσεις εργασίας.
  Καλημέρα σας.

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Πολύ ενδιαφέρον αυτό με τα Σιδηροκαύσια

  5: Ευχαριστώ. Λόγω ηλικίας δεν έχω διαβάσει καθόλου Κόμιξ, μόνο Μικι Μάους.

 10. spiral architect said

  Eπί του προκειμένου (Σκουριές Χαλκιδικής, Θράκη, Ελντοράντο κλπ) δείτε την παρακάτω καμπύλη:

  και την επεξήγησή της διαβάστε την εδώ, ούτως ώστε να κατανοήσετε την «επενδυτική υπαναχώρηση» των Καναδών και του Μπόμπολα.
  Φιλούδια!

 11. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καλημέρα.
  Και το Ελντοράντο να σηκώσεις, «Έλληνα» θα βρεις… 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/10/12/potato/#comment-84949

 12. alexisphoto said

  καλημέρα,
  @1:
  Φανερά υπέρ αυτής της άποψης -πριν από πολλά πολλά χρόνι- ήτα ο Νίκος Μάργαρης.
  Μετά τη Φουκοσίμα όμως, όλες του οι διαδικτυακές συντεντεύξεις πετσοκόφτηκαν.
  Μέχρι το θάνατό του δεν θυμάμαι να έδωσε άλλη συνέντευξη και να κάνει ρητή αναφορά στο θέμα, όπως παλιότερα.
  Τουλάχιστον έτσι νομίζω. Αν υπάρχει κάτι άλλο και δεν το ξέρω, ευχαρίστως αναθεωρώ.
  Ευχαριστώ

 13. Κουνελόγατος said

  Τώρα το αλίευσα…
  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/skoyries-ekei-poy-mas-xrostagan

 14. Κουνελόγατος said

  Κι αυτό για τα οικονομικά…
  http://left.gr/news/p-skoyrletis-i-elntoranto-apo-2007-den-ehei-plirosei-oyte-ena-eyro-foro-sto-dimosio-giati

 15. cronopiusa said

  Φωτοαποτύπωση της σημερινής κατάστασης και Τεκμηρίωση Παραβιάσεων της Νομιμότητας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και τις Δημόσιες Υπηρεσίες στο “Υποέργο Σκουριών” των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής EΡΕΥΝΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

 16. spiral architect said

  @1, 12: Καλή και «φτηνή» η ηλεκτροπαραγωγή από σχάση, αλλά έχει άφθονα externalities. 😉

 17. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Κάτι για τις τελευταίες δύο σειρές : σαφώς και ο κ.Πατούλης μπορεί να μηνύσει το «Ράδιο Αρβύλα» αν θεωρεί ότι θίχτηκε/διασύρθηκε/εξευτελίστηκε η προσωπική ζωή της οικογένειάς του. Όμως, πραγματικά, στο επιχείρημα «ο ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων και beach bar», πραγματικά γονατίζω, ιδίως όταν το διατυπώνει ο πρόεδρος του συλλόγου των, αποδεδειγμένα στα στόματα όλων, ειλικρινέστερων Ελλήνων φορολογούμενων…

  Τώρα, το τι παίζεται στις Σκουριές, ούτε το ξέρω σαφώς ούτε μπορώ να το τεκμηριώσω. Δυστυχώς όμως, σε σχέση με τις θέσεις εργασίας, η νεώτερη ιστορία δείχνει ότι όλες αυτές οι εξορυκτικές δραστηριότητες, ιδίως από ξένες εταιρίες, ποτέ δεν κατέληξαν καλά για τους εργαζόμενους…Όπως πολύ καλά περιγράφει ο Νοικοκύρης, είναι ένα παιχνίδι χρόνου η εξόρυξη, για να φτάσει να μη γίνει ασύμφορη. Και στο βωμό αυτό, από τα «Λαυρεωτικά» ως τη Σέριφο και τα θειορυχεία της Μήλου, οι εργαζόμενοι την πλήρωσαν στο τέλος…

 18. Πάνος με πεζά said

  Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, τα καλύτερα μεταλλεία χρυσού, και μάλιστα καθαρού, στήθηκαν στις γειτονιές των ελληνικών πόλεων…

 19. spiral architect said

  @17: Μα, ήδη η εξόρυξη είναι ασύμφορη.
  (δες #14)

 20. Πάνος με πεζά said

  Nαι, σαφώς. Γενικά είπα το «είναι παιχνίδι χρόνου», για τις απανταχού εξορύξεις.

 21. Γς said

  Σκουριες Χαλκιδκης και η Κλημεντίνη
  Οι φορτινάιερς μάινερς

 22. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, χρήσιμοι είναι όλοι οι λίκνοι σας. Χρήσιμο θα ήταν να είχαμε και κάποιον με επιχειρήματα ΥΠΕΡ της επενδυσης, αλλά με το ζόρι δεν γίνονται αυτά.

 23. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #22
  Το παλικάρι 🙂 τον Κονσταντάιν που θα’χε όλα τα επιχειρήματα 🙂 και θα έφτανε τα σχόλια σε τριψήφιο νούμερο (τουλάχιστον) τον μπάναρες… 😀

 24. Γς said

  > σκούρος είναι δάνειο από το ιταλικό scuro, oscuro, από το λατ. obscurus.

  Κι αυτή ειναι η Drosophila obscura:

  Αν την ρίξετε στο google + το ονοματάκι μου, βγάζετε κάμποσες αναφορές 🙂

 25. LandS said

  Θα το έχει προλάβει και άλλος (δεν έχω διαβάσει σχόλια)

  «Να πούμε επίσης ότι παρ’ όλη την ηχητική ταύτιση, η σκουριά και το σκουριάζω δεν έχουν σχέση με το σκούρο και το σκουραίνω»

  Και όμως υπάρχει το χρώμα τηςκουράδας (ενωμένα)

 26. Γς said

  1:
  >Η πυρηνική ενέργεια για πολλούς ειναι η μόνη εφικτή λύση στο πρόβλημα του θερμοκηπίου. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα η σύντηξη (20-30 χρόνια)

  Από πότε αρχίζεις να μετράς;
  Γιατί και πριν 50 χρόνια τι ίδιο άκουγα:

  Σε 20 με 30 χρόνια

 27. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 28. μήτσκος said

  @10, Spiral,
  Μήπως μπορείς να το εξηγήσεις λίγο παραπάνω και για μας τους πιο «αργούς»; Το συμπέρασμα στο λινκ είναι ότι οι εταιρείες εξόρυξης είναι υποτιμημένες (στο χρηματιστήριο) σε σχέση με την τιμή του χρυσού. Γιατί είναι κακό αυτό για την επένδυση στις Σκουριές;

 29. spiral architect said

  @22: Άιντε και να είσαι, σκεπτόμενος τις πιθανές θέσεις εργασίας, την προστιθέμενη αξία, τα κέρδη από την πώληση των δικαιωμάτων της έκτασης του ορυχείου, των μελλοντικών utilities πέριξ αυτού και της φορολογίας. Πόσο θα κρατήσει αυτό; Ένα ορυχείο χρυσού υπό ΚΣ και εξαιρουμένης της αρνητικής καμπύλης του #14 είναι αξιοποιήσιμο για 10, το πολύ 12 χρόνια. Μετά εγκαταλείπεται (ο χρυσός έχει μέση συγκέντρωση περίπου 0.18-0.20 gr/tn μεταλλεύματος) ως εντελώς ασύμφορο, αφήνοντας πίσω του τα κτίρια των utilities, εκεί που κάποτε ήταν δάσος και τις τεχνητές λίμνες έκπλυσης τίγκα στα άλατα αρσενικού.
  Ποιος θα τα αποκαταστήσει όλα αυτά; Η έκταση ήταν χαρισμένη, σύμφωνα με τον (χουντικό και σε ισχύ) Μεταλλευτικό Κώδικα μερτικό από τα κέρδη από την πώληση του καθαρού μετάλλου το κράτος δεν παίρνει, εφορία (όπως αναφέρθηκε παραπάνω) δεν πλήρωσαν, ε, θέλετε τίποτ’ άλλο;

  Ρίξτε και μια ματιά στην εισήγηση Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Βόρεια Χαλκιδική.
  (ακόμα οι εργασίες δεν είχαν καλά-καλά αρχίσει)

 30. sarant said

  29 Μα εγώ αυτά που λες τα θεωρώ εύλογα. Αντίλογο θα ήθελα να δω.

 31. Γς said

  Παράξενος άνθρωπος ο άντρας μιας φίλης μας.
  Σπαγκοραμένος αλλά και προνοητικός. Δεν εμπιστευόταν τις τράπεζες.

  Εκανε τα χρήματά του ράβδους χρυσού και τις έθαβε σε απίθανα σημεία. Στο τρίτο πεύκο αριστερά στο μονοπάτι του Αϊ Λια, στο πέμπτο κυπαρίσσι μετά το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και τέτοια…

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/gold.html

 32. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Το πρόβλημα με τα οικολογικά είναι ότι τα θέλουμε όλα: και καθαρό περιβάλλον, και μεταλλεία, και θέσεις εργασίας και ευημερία…
  Στην περιοχή μου (νοτιοδυτική Πελοπόννησος) η ίδια προβληματική αναπτύχθηκε με την δημιουργία του Costa Navarino απ’ τον Κωνσταντακόπουλο, σε πολύ μικρότερο βαθμό επίδρασης στο περιβάλλον, οπωσδήποτε: τι τα θέλετε; η ίδια προβληματική πάντοτε, τα ίδια διλήμματα -ώστε μόνο λεξιλογικό ενδιαφέρον να βρίσκω στο σημερινό άρθρο, που, απ’ ό,τι κατάλαβα, ήταν και ο κύριος σκοπός της συγγραφής του.

 33. Alexis said

  Κοίτα να δεις που δεν ήξερα για το Ελντοράντο. Νόμιζα ότι είναι παλιά πόλη στο Αμερικάνικο Φαρ Ουέστ, χτισμένη από τους χρυσοθήρες…

  #32: Πάντα υπάρχει το δίλλημα ανάπτυξη ή περιβάλλον, ό,τι (μα ό,τι) και αν επιχειρήσεις να κάνεις. Ένα σπίτι να χτίσεις καταστρέφεις κάτι από το περιβάλλον.
  Και πάντα είναι θέμα αποτίμησης οφέλους και προκαλούμενης περιβαλλοντικής βλάβης…

 34. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @22 Υπάρχει δυνατότερο επιχείρημα από το ότι θα βρουν απασχόληση εκατοντάδες άνθρωποι με ορίζοντα πολλών ετών; Χρειάζεται και άλλο;
  Διυλίζουμε το αρσενικό στο έδαφος και την τροποποίηση του τοπίου και καταπίνουμε την επαπειλούμενη μιζέρια τόσων οικογενειών.

 35. Φυσικά, ένα μεταλλείο δεν μπορεί να είναι αειφόρο — κάποτε θα εξαντληθεί. Ως τότε όμως, είναι λογικό να έχουμε χρυσάφι στο υπέδαφος, έστω και λίγο, και να μην το αξιοποιούμε, και μάλιστα σε στιγμές που το κράτος πεινάει;

 36. spiral architect said

  @28: Αυτό ακριβώς Μήτσκε, αυτό ακριβώς! Αυτοί τα παράτησαν με πρόσχημα -λέω εγώ και μην το δένεις κόμπο- την καθυστέρηση στις άδειες. Δεν προσβλέπουν σε καθαρές αξίες από την πώληση του χρυσού, αλλά σε χρηματιστηριακές.
  (thinking out of the box) 🙄

 37. Πάνος με πεζά said

  E δεν είναι το ίδιο πράγμα το Costa Navarino ! Mε γήπεδα γκολφ, γκαζόν, υγρό στοιχείο γύρω από όλα τα κτίρια, βιολογικό καθαρισμό…
  Βεβαίως κι εκεί, ενταχθήκαμε στον (τότε) αναπτυξιακό Νόμο, άρα υποσχεθήκαμε 1000 θέσεις εργασίας, κι ήδη από τη δεύτερη-τρίτη σεζόν άρχισε να κλείνει τους χειμώνες, κι από κει και πέρα να δουλεύει με «ελαστικότερη» εργασία…

  Αντίστοιχα, εμπορικό κέντρο των Μεσογείων, αφού κι αυτό εντάχθηκε στον ίδιο Νόμο, υποσχόμενο τις ίδιες θέσεις, ανακαλύψαμε ότι λέει, χρωστάει τα δημοτικά του τέλη (ουκ ολίγα), ενώ στην πρώτη επίσκεψη όταν άνοιξε, είδαμε τις «θέσεις εργασίας» των συνεργείων καθαρισμού να μιλάνε μια περίεργη γλώσσα, κάτι σαν πολωνέζικα…
  (και κατ’ εμέ, έτσι και κάνει κανένα αστείο να καταργήσει το δωρεάν πάρκινγκ, όπως προβλέπουν οι εγκαταστάσεις του, πήγε άψαλτο…)

  Είναι οι επενδύσεις στην Ελλάδα, ηλίθιε…

 38. ndmushroom said

  Περί πυρηνικής ενέργειας, ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα. Η πυρηνική ενέργεια είναι όντως η πιο φιλική προς το περιβάλλον, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή μορφή ενέργειας αυτή τη στιγμή. Μέχρι το επόμενο Τσέρνομπιλ, την επόμενη Φουκουσίμα κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιπτώσεις μιας βλάβης, είτε λόγω φυσικής καταστροφής (και ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιαπωνία, είναι κατεξοχήν σεισμογόνες περιοχές) είτε λόγω κακής συντήρησης (εδώ για την Ελλάδα ας μη μιλήσω καν…) είναι τεράστιες. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αναπτυχθεί (και σε μεγάλο βαθμό έχει αναπτυχθεί) μόνο σε χώρες γεωλογικά και μετεωρολογικά σταθερές με ικανή τεχνογνωσία και πόρους ώστε να συντηρούν επαρκώς τις εγκαταστάσεις (ΒΔ Ευρώπη, για παράδειγμα). Στην Ελλάδα ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας θα είχε ανατινάξει τη χώρα σε μήνες, αν όχι βδομάδες.

 39. Σωτήρς said

  Εγώ που δούλευα γι’αυτή την υπόθεση ας πάρω το ρόλο του αντίλογου. Αλλά δεν ξέρω που να πρωτοαπαντήσω. Γιατί να μιλήσουμε; Για την μεταβίβαση το 2003, για την εξαγορά από την Ελντοράντο το 2012, για την περιβαλλοντική επιβάρυνση στο βουνό των Σκουριών, για την επαναστατική γυμναστική και την εξαγριωμένη καταστολή;
  Είναι τόσο μεγάλο το θέμα που νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να το χειριστούμε στα σχόλια.
  Άσε το επικοινωνιακό του θέματος. Το τοπονύμιο Σκουριές έχει γίνει πασίγνωστο και δημιουργεί ένα σωρό συνειρμούς. Πως ήταν η διάσημη περιβαλλοντικά υπερευαίσθητη Κερατέα; Ε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

 40. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @38 Και εγώ αρνούμαι να πάρω το μικρό ρίσκο των πυρηνικών από τη στιγμή που έχουμε τους μ@@κες Κοζανίτες και Μεγαλοπολίτες να ειπνέουν την κάπνα του λιγνίτη.

 41. Alexis said

  #35: Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Μεταλλείο με μεταλλείο μπορεί να απέχουν παρασάγγας στην οικονομικότητα και στην προκαλούμενη οικολογική ζημιά της εξόρυξης.

  #38: Σωστό! Όσο πιο καθυστερημένη οικονομικά είναι μία χώρα τόσο πιο επικίνδυνο «παιχνίδι» αποδεικνύεται η χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
  Αλλά και στις περισσότερο προημένες χώρες κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα γίνουν χοντρά λάθη στον σχεδιασμό (βλ. Φουκουσίμα).

 42. sarant said

  39 Nαι, αλλά πες κάτι παραπάνω 😉

  37 Τι εννοείς ότι προβλέπεται να καταργηθεί το δωρεάν πάρκινγκ; Για το εκπτωτικό χωριό λες;

 43. Πάνος με πεζά said

  Η Κοζάνη καλά είναι, ζεσταίνεται και τζάμπα. Η Πτολεμαϊδα είναι το πρόβλημα…
  Α, και a propos, γίνεται η εγκατάσταση του εργολάβου για να ξεκινήσει ένα ακόμα αναπτυξιακό έργο, η μονάδα «Πτολεμαϊδα V».

  Τι θα καίει; Λιγνίτη, φυσικά…Και αέριο, αλλά και λιγνίτη…

 44. Γς said

  Ελ Ντοράντο και Ντορέ. Το ζαχαροπλαστείο δίπλα στο Παλλάς Παγκρατίου/
  Υπάρχει ακόμη;

 45. Alexis said

  #40: Τώρα όμως φάσκετε και αντιφάσκετε.
  Γιατί σύμφωνα με το #34 οι Κοζανίτες θα ‘πρεπε να είναι ευχαριστημένοι αφού έχουν εξασφαλισμένη δουλειά αυτοί και τα παιδιά τους.

 46. Πάνος με πεζά said

  @ 37 : Ναι, το Εκπτωτικό Χωριό έχει πλήρως εγκατεστημένο ήδη σύστημα ελέγχου στάθμευσης, που δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία, από τα εγκαίνια του 2011.
  Για να τους δω…

 47. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Συντονιζουάρ στο 105.5 . Είναι ο Κράου που λέει συντονιζουάρ -και όχι δεν πρόκειται να αναπαράγει λέει το όνομα. Κούλης και τέλος. Αυτό.

 48. ndmushroom said

  40
  Κατά το «οι @@ οι Χαλκιδικιώτες που τρώνε την οικολογική καταστροφή από τις Σκουριές, με το (μικρό) όφελος στην βραχυχρόνια απασχόληση», εννοείτε; Ή μόνο για την Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη μας πιάνουν οι ευαισθησίες μας;
  (συγνώμη για το επιθετικό του ύφους, απλώς απαντώ στη δική σας -απρόκλητη- επιθετικότητα)

 49. spiral architect said

  Το (όχι και τόσο) παράδοξο του καπιταλισμού: Ο Ζούκενμπεργκ π.χ έχει λέει περιουσία πχ 40 δις. Και η περιουσία του είναι η αξία της μετοχής της εταιρίας του, του facebook. Αν αύριο πάει να πουλήσει όλες τις μετοχές του, για να αποκτήσει τα αντίστοιχα χρήματα, η μετοχή θα καταρρεύσει και αμφίβολο αν θα πάρει τα μισά. Γιατί και τα μισά πρέπει να υπάρχουν σαν ρευστό ή/και σαν ενυπόθηκες αξίες.
  Ακούγεται παράδοξο και τρελό σε όποιον δεν έχει ουδεμία επαφή με τους όρους αγορές, μετοχές, ομόλογα, κλπ., π.χ σ’ εμένα. Οι insiders απλά λένε ότι, έτσι λειτουργεί το σύστημα. Σιγά λοιπόν μην περιμένει κέρδη η Eldorado Gold από τις πλάκες χρυσού. 😉
  Στον καπιταλισμό όλα είναι ατμός …

 50. Πάνος με πεζά said

  Α, και φυσικά οι εργαζόμενοι στο Εκπτωτικό Χωριό (και στο κάθε εκπτωτικό χωριό), δε νομίζω να είναι καινούριοι, και όχι «προερχόμενοι» από τριγύρω μαγαζιά που κλείσανε…

  Θέλω να πω, και το επιχείρημα των θέσεων εργασίας δεν είναι πάντοτε τόσο ατράνταχτο…

 51. Γς said

 52. spiral architect said

  Και το ρεζουμέ: Πουλήστε τα πάντα οι αγορές θα καταρρεύσουν! 😮 😉

 53. Σωτήρς said

  Και πάλι δεν ξέρω σε τι να απαντήσω.
  Μιλάμε για ένα μεταλλείο από το μηδέν σε μια περιοχή που έχει να γίνει εξορυκτική δραστηριότητα από τους βυζαντινούς χρόνους, δηλαδή αποκατεστημένη. Δεν είναι ωραίο ούτε σα θέαμα να ξεχερσώνεις μια δασική περιοχή για να χτίσεις μεταλλικές κατασκευές. Για τα χρηματιστηριακά παιχνίδια δεν ξέρω δεν απαντώ, αλλά εδώ δεν είναι μόνο η τιμή του χρυσού που ορίζει τις εξελίξεις. Τι να πούμε δλδ για περιβαλλοντικά; Άλλοι λένε ότι θα ερημωθεί όλη η Χαλκιδική και κινδυνεύει η Θεσσαλονίκη. Άιντε τώρα να πω εγώ ότι έχουμε θέματα που αντιμετωπίζουμε αλλά όχι δεν απειλούνται τα νότια Βαλκάνια.

 54. sarant said

  50 Για τα εμπορικά κέντρα ασφαλώς και δεν είναι ατράνταχτο το επιχείρημα των θέσεων εργασίας.

 55. cronopiusa said

  Ο Πατούλης και το χρυσόμαλλο δέρας>

  Η απάντηση της εκπαιδευτικού Μαρίνας Πατούλη για το «χρυσό» σαλόνι

  Το Ελ Ντοράντο και ο ΝτοΝτο (Ντομίνγκο Ντόρο)

 56. Αριστείδης Καρατζόγλου said

  @48 Είμαι υπέρ της παραγωγής ηλεκτρισμού με πυρηνική ενέργεια για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων και για να μην τρώνε την κάπνα οι Μεγαλοπολίτες τη στιγμή που οι Κρητικοί (λχ) καίνε πετρελαιογεννήτριες για να μπορούν να το παίζουν λαρτζ ακόμα και με τις ανεμογεννήτριες. Αν ετίθετο ζήτημα να κλείσει η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδας γιατι μολύνει το περιβάλλον και χαλάει το τοπίο φυσικά θα ήμουν ενάντιος ακριβώς όπως και με τα μεταλλεία στις Σκουριές. Ελπίζω να έγινα σαφέστερος.

 57. Σωτήρς said

  Η εταιρεία έφτιαξε κλίμα και πήρε την υποστήριξη των κατοίκων προσλαμβάνοντας τους για δουλειά. Η πλειοψηφία της περιοχής είναι υπερ γιατί δουλεύει είτε τρώει έμμεσα πλουσιοπάροχα εδώ και πέντε χρόνια. Τώρα αυτό είναι πολύ πιθανό να της γυρίσει μπούμερανγκ. Από την άλλη οι εναλλακτικές που προτείνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ήταν αντιπολίτευση ή και τώρα κυβέρνηση είναι αστείες. Αειφόρος ανάπτυξη, ορθολογική διαχείριση και παραγωγική ανασυγκρότηση. Ζήσε ΓΑΠ μου να φας τριφύλλι.
  http://left.gr/news/skoyries-ekei-poy-sygkroyontai-dyo-antithetes-ideologies-gia-tin-anaptyxi-kai-tin-paragogiki

 58. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σκουριές: παλεύοντας για το νερό, τον αέρα και το δάσος …

  >>παραχωρήθηκε έναντι συμβολικού τιμήματος.
  Διάβαζε:Ξεπουλήθηκε,δόθηκε χαριστικά, νταβατζιλίδικα.

 59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «This Changes Everything»: Ένα ντοκιμαντέρ για τις «Σκουριές» του κόσμου [TRAILER]
  Η ταινία του Άβι Λιούις, εμπνευσμένη από το διεθνές μη – μυθοπλαστικό μπεστ σέλερ της Ναόμι Κλάιν «This Changes Everything» (Αυτό τα Αλλάζει Όλα), παρουσιάζει επτά δυνατά πορτρέτα τοπικών κοινωνιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προστατέψουν την περιοχή τους. Ανάμεσα τους και το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική.
  Η Ναόμι Κλάιν πέρασε λίγες μέρες στη ΒΑ Χαλκιδική στις αρχές Ιουνίου 2013, όταν βρισκόταν στο στάδιο της έρευνας για το βιβλίο και την ταινία.
  Στην υπόθεση των Σκουριών, η Ναόμι Κλάιν είδε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του «Δόγματος του Σοκ» και εντυπωσιάστηκε από τη σθεναρή αντίσταση των απλών κατοίκων.
  http://tvxs.gr/news/sinema/changes-everything-ena-ntokimanter-gia-tis-skoyries-toy-kosmoy-trailer

 60. cronopiusa said

 61. spiral architect said

  Καλά ρε παιδιά, πουθενά στον κόσμο δεν δουλεύουν τύποι σαν τον Όμηρο Σίμσον στα πυρηνικά εργοστάσια. Οι λόγοι μη κατασκευής τους στην Ελλάδα είναι κυρίως το ότι έχουμε εγχώριο και όχι εισαγόμενο καύσιμο, με το θερμικό σταθμό παραγωγής με λιγνίτη να έχει πολύ χαμηλότερο κόστος από την κατασκευή ενός ίδιας ισχύος πυρηνικού.

 62. sarant said

  57 Καλά τα λες για την έλλειψη απτής εναλλακτικής. Πάντως, τις δημοτικές εκλογές τις έχασε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

 63. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Η πυρηνική ενέργεια είναι πράγματι οικολογικά πολύ πιο καθαρή από τα ορυκτά καύσιμα — βραχυπρόθεσμα. Σε βάθος χρόνου δεκαετιών, η εξόρυξη των καυσίμων, η αποψίλωση του εδάφους και η μόλυνση του αέρα και των υδάτων θα προκαλέσουν τεράστια καταστροφή στο οικοσύστημα.

  Σε βάθος αιώνων, όμως, η λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού θα παράξει τόννους ραδιενεργών καταλοίπων, τα οποία θα πρέπει να αποθηκευτούν (δηλ να καταποντιστούν ή να ταφούν) σε μέρος ασφαλές, χωρίς διαρροές. Και θα πρέπει να μεριμνήσει η κοινωνία για πολλούς *αιώνες*, προτού η ενεργότητά τους πέσει στο επίπεδο της φυσικής ραδιενέργειας.

  Αντίθετα με την άποψη που έχει σχηματίσει το κοινό, ΑΥΤΟ είναι το ακανθώδες πρόβλημα που θέτει η πυρηνική σχάση: είτε να μειώσουμε δραστικά την ημιζωή των ραδιενεργών καταλοίπων (με επανεπεξεργασία, ουσιαστικά προκαλώντας τους περαιτέρω σχάση, αλλά υπο-κρίσιμη), είτε να μεριμνήσουμε για τη φύλαξη των καταλοίπων από τις μέλλουσες γενιές — πολύ δύσκολο, αν σκεφτούμε ότι τα ίδια τα κράτη μπορούν να χαθούν σε βάθος λίγων αιώνων.

  Τα πυρηνικά ατυχήματα είναι δραματικά, όταν συμβαίνουν, αλλά πάντα μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο όσο θέλουμε, αυξάνοντας ανάλογα το κόστος.

 64. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  35.>>είναι λογικό να έχουμε χρυσάφι στο υπέδαφος, έστω και λίγο, και να μην το αξιοποιούμε, και μάλιστα σε στιγμές που το κράτος πεινάει;

  «θα είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία έχει ορυκτό πλούτο και δεν τον αξιοποιεί» Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος

  «Eίναι ένας μεταμοντέρνος πόλεμος που γίνεται τοπικά εδώ, μια εισβολή με κεφάλαια και νόμους, για να σου πάρουν τις πρώτες ύλες και ν’ αφήσουν τη ρύπανση και τη μόλυνση» Γιώργος Καλύβας, Κάτοικος Χαλκιδικής
  http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/330-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-o-thisavros-tis-kassandras

 65. sarant said

  63 Δεν είναι ικανοποιητική η έως τώρα αντιμετωπιση των πυρηνικών καταλοίπων;

 66. Σωτήρς said

  Άλλες οι Σκουριές του 2003 άλλες του 2015. Ίσως αγνοείτε ότι η καναδική Ελντοράντο ήρθε στη Χαλκιδική το 2012. Δεν της ξεπουλήθηκε τίποτα. Η Ελληνικός Χρυσός που τα πήρε χαριστικά το 2003 ήταν ελληνική εταιρεία τότε.

  62: Δεν είμαι από την περιοχή και δεν έχω ξεκάθαρη άποψη των συσχετισμών. Ο μεγάλος πολιτικός άνδρας της ΒΑ Χαλκιδικής Α.Πάχτας λειτουργούσε ως εκπρόσωπος της εταιρείας σε μια στιγμή που οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν μπουχτίσει από αυτή την κοινωνική κόντρα που υπάρχει. Την δημαρχεία κέρδισε ένας συνδιασμός με επικεφαλής έναν άνθρωπο του κέντρου (ούτε του κινήματος ούτε ξεκάθαρα της εταιρείας).

 67. Με αφορμή το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στη Χαλκιδική και με γνώμονα την λίγη (αλλά πραγματική) εμπειρία που έχω για τις περιβαλλοντικές μελέτες στη Χώρα μας, θέλω να επισημάνω δύο προβλήματα:
  1) Αδυναμία του επιστημονικού δυναμικού για σύνταξη αξιόπιστων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Αντίθετα, έχουμε υπερεπάρκεια …αντι-μελετητών. Συχνά μάλιστα οι τελευταίοι έχουν πίσω τους και ολόκληρα Τμήματα ΑΕΥ! Όλοι αυτοί, απαρηγόρητοι που έχουν χάσει το …ψητό, συντάσσουν την αντι-μελέτη τους, συνήθως αντί πινακίου φακής. Έτσι ο κοσμάκης-ατυχώς και τα Κόμματα- χωρίζονται σε Πράσινους και Βένετους!)
  2) Σοβαρότερη είναι η πλημμελής (ή και καμία) εφαρμογή των περιβαλλοντικών μελετών από τον επενδυτή, ΜΕΤΑ την «επίτευξη» των εγκρίσεων κλπ, που προβλέπονται από τις υπόψη μελέτες.
  Παρόμοια ισχύουν και για το οικονομικό μέρος που θίγουν μερικοί (ότι η εκμετάλλευση των ορυκτών διαρκεί λίγα χρόνια κλπ): Προβλέπονται μελέτες σκοπιμότητας, οικονομοτεχνικές μελέτες κλπ. Αυτές οι μελέτες (πρέπει να) απαντούν πειστικά σε τέτοια προβλήματα και όχι οι σχολιαστές των μπλόγκ.
  Τέλος, αν ο Νοικοκύρης θέλει να μετρήσει τους Πράσινους και τους Βένετους, δεν έχει παρά να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία! Και ζήτω που καήκαμε!

 68. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  H γενιά του χρυσού

  Αντικείμενο του ντοκιμαντέρ αποτελούν τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια γύρω από το ζήτημα των μεταλλείων της Χαλκιδικής. Το ντοκιμαντέρ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας φοιτητών αφενός του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος Νέα Κοινωνικά Κινήματα και αφετέρου του Τμήματος Κινηματογράφου.
  https://soshalkidiki.wordpress.com/2013/05/31/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B8/

 69. Corto said

  «η μυθική χώρα (ή πόλη) που υποτίθεται πως βρισκόταν στην καρδιά της ζούγκλας του Αμαζονίου»

  Ελδοράδο, αλλά και Τσιμπόλα με τις επτά χαμένες πόλεις. Ο θησαυρός που αναζητούσε ο:

 70. Σωτήρς said

  67:
  Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η Ελντοράντο ήταν πρόθυμη να υλοποιήσει ένα πραγματικά πρότυπο μεταλλευτικό έργο για την Ελλάδα και τον κόσμο. Αυτή την τεράστια και πρωτοποριακή περιβαλλοντική μελέτη η Ελντοράντο και πέρισυ έδινε λεφτά για να υλοποιηθεί.

 71. Σωτήρς said

  *Υποσημείωση: Δεν ήμουν μέρος των περιβαλλοντικών μελετών!

 72. Γιώργης said

  Σωστά τα περί σκουριών και λοιπών απορριμάτων η και περιττωμάτων. Ο τόπος είναι γεμάτος σκουριές από εκμεταλλεύσεις (κυριολεκτώ) των αρχαίων. Συνήθως κοντά σε ρέματα αφού χρειάζονταν το νερό για τα φυσερά.

  Οι σκωρίες δεν είναι σκουπίδια. Εδώ ολόκληρα Λαυρεωτικά έγιναν για τις σκωρίες του Λαυρίου. Οι σκωρίες της υψικαμίνου είναι εξαιρετικό τσιμέντο.

  Το αρσενικό βρίσκεται στο μετάλλευμα με τη μορφή αρσενοπυρίτη, η κατεργασία πρέπει να το δεσμεύσει στην … σκωρία σε σταθερή μορφή.

  Η μέθοδος flash smelting δεν χρησιμοποιεί κυανιούχα άλατα. Αυτά τα χρησιμοποιεί μια μέθοδος του 19ου που χρησιμοποιείται ακόμη.

  Τα μεταλλεία είναι σε λειτουργία με διακοπές από την εποχή του Φιλίππου. Κατά καιρούς έχουν δώσει άργυρο, χρυσό, μολύβι, ξανά άργυρο, σίδηρο, θείο, ξανά μολύβι, ψευδάργυρο, αντιμόνιο, ξανά άργυρο, μαγγάνιο και τώρα αν λειτουργήσουν κάποτε οι Σκουριές ξανά χρυσό και χαλκό.

  Τα της επικαιρότητας είναι παιδικά παιγνίδια σε σχέση με το κίνημα antimining των ΗΠΑ. Απλά αυτό έφτασε σε μας καμμιά τριανταριά χρόνια μετά.

  Ο μεταλλευτικός κώδικας δεν είναι χουντικός. Ανάγεται στον Ναπολέοντα και ισχύει σχεδόν απαράλλακτος στον μισό πλανήτη.

 73. Alexis said

  #67: Αυτές οι μελέτες (πρέπει να) απαντούν πειστικά σε τέτοια προβλήματα και όχι οι σχολιαστές των μπλόγκ
  Δεν φιλοδοξούμε να υποκαταστήσουμε τους μελετητές. Απόψεις εκφράζουμε, ο καθένας από την πλευρά του, και με τις όποιες γνώσεις έχει.

  #61: Η σύγκριση δεν ήταν μεταξύ πυρηνικής και συμβατικής ενέργειας, αλλά μεταξύ δύο πυρηνικών σταθμών, έναν π.χ. στη Σουηδία και έναν στην Ινδία.
  Εσύ δίπλα σε ποιόν από τους δύο θα αισθανόσουν πιο ασφαλής να κατοικήσεις;

 74. Σωτήρς said

  Αρσενικό σε οποιαδήποτε μορφή δεν υπάρχει στο κοίτασμα Σκουριών.
  Αρσενικό έχουν τα άλλα δυο κοιτάσματα που φαίνεται ότι θα συνεχίσουν, η Ολυμπιάδα και ο Μαντέμ Λάκκος στο Στρατώνι. Στα οποία θα χρησιμοποιείται κυανιούχο άλας, όπως και χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια.
  Αυτά τα μεταλλεία θα συνεχίσουν γιατί όπως τα λένε και οι ντόπιοι αντιδρώντες είναι «παραδοσιακά«. Ωωω γέροντα η παράδοση!

 75. Avonidas said

  #65. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ειδικός στο θέμα, αλλά η εντύπωση που έχω αποκομίσει ακούγοντας σοβαρούς ειδικούς είναι ότι όχι, δεν είναι επαρκής. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι η Ρωσία πληρώνεται για να αποθηκεύει, σε κοντέινερ στη Σιβηρία, ραδιενεργά κατάλοιπα προερχόμενα από τη Δυτική Ευρώπη!

  Είναι η γνωστή ιστορία, όπου ο ανεπτυγμένος κόσμος ξεφορτώνεται τα σκουπίδια του στην αυλή κάποιου αρκετά πεινασμένου ώστε να μη νοιάζεται και πολύ.

 76. Corto said

  «Αρχικά, ο θρύλος του Ελδοράδο έλεγε για έναν άνθρωπο, βασιλιά μιας φυλής, που πασπάλιζε το σώμα του με χρυσόσκονη και βυθιζόταν σε έναν ιερό ποταμό»

  Μάλλον σε λίμνη βυθιζόταν ο Ινδιάνος φύλαρχος των Μουίσκα, πιθανόν στην Γκουαταβίτα, στην κεντρική Κολομβία.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB_%CE%9D%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF

 77. sarant said

  75 Ή κάποιου που έχει χώρο.

  74 Αλλά στις Σκουριές σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί αρσενοπυρίτης από την Ολυμπιάδα. Το θέμα είναι αν μπορεί ή όχι να εφαρμοστεί ακαριαία τήξη, αν υπάρχει η περιεκτικότητα που πρέπει -διάβασα.

 78. Σωτήρς said

  Ένα ζήτημα που δεν έχει αγγίξει η κυβέρνηση, παρά τα μεγάλα λόγια, είναι ο μεταλλευτικός κώδικας και ο ρόλος του ΙΓΜΕ. Ας δούμε το κοίτασμα των Σκουριών.
  Είναι ένα κοίτασμα πορφυριτικό γνωστό από τη δεκαετία του ’50. Η περιεκτικότητα του δεν έκανε οικονομική την εκμετάλλευση του μέχρι και τις αρχές του 2000. Οι περιεκτικότητες είναι ελάχιστες αλλά με μεγάλα μεγέθη παραγωγής γίνεται εκμεταλλεύσιμο. Ένα ΙΓΜΕ που αυτό αποφασίζει ποιο είναι κοίτασμα και ποιο όχι είναι αυτό που ζητάμε. Ένα ΙΓΜΕ που κάνει αυτό τις έρευνες και πουλάει κοιτάσματα προς όφελος του δημοσίου.

  Να με συμπαθάτε αλλά ο Σκουρλέτης και κάποιοι άλλοι σύμβουλοι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι για καμιά ομιλία με ντουντούκα και όχι παραπέρα.

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  66α >>η καναδική Ελντοράντο ήρθε στη Χαλκιδική το 2012. Δεν της ξεπουλήθηκε τίποτα.
  Το ριφιφί της Eldorado Gold: Από την Ελλάδα στα Μπαρμπέιντος μέσω Ολλανδίας
  http://www.thepressproject.gr/luxleaks/details.php?aid=69975

  >>το Δικαστήριο της ΕΕ έχει καταδικάσει τη χώρα μας για αθέμιτη ενίσχυση προς την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ
  Ο Πάχτας συνομολόγησε την αισχροκερδή πάκτωση (μίσθωση ακινήτου)

 80. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  79.τέλος >>Ο Πάχτας συνομολόγησε την αισχροκερδή πάκτωση (μίσθωση ακινήτου)
  Η εταιρεία αυτή απέκτησε το δικαίωμα εξόρυξης μετάλλων από το υπέδαφος του βουνού και της γύρω περιοχής όταν πρώτα το 2003 με την τροπολογία Πάχτα μεταβιβάστηκε το σύνολο της ιδιοκτησίας των μεταλλείων Κασσάνδρας στην αξία των 11.000.000 ευρώ και έπειτα το 2011 όταν ο τότε υπουργός περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραχωρούσε εν μία νυκτί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υπογράφοντας τηνΚΥΑ 201745/2011, κι εγκρίνοντας τους περιβαντολογικούς όρους.
  http://tvxs.gr/news/blogarontas/sto-el-dorado-tis-agrias-xalkidikis-ereyna&dr=tvxsmrstvxs

  Στην προκαταρκτική της έκθεση, η ολλανδική ΜΚΟ SOMO (Κέντρο για την Έρευνα των Πολυεθνικών Εταιρειών) διαπιστώνει ότι η χρήση εταιρειών-θυρίδων με έδρα την Ολλανδία είναι μια προσφιλής τακτική των εταιρειών εξόρυξης ώστε να αποφεύγουν τους φόρους.
  Παρότι η Ολλανδία δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, όπως η Ελβετία ή τα νησιά Κέιμαν, στην ουσία λειτουργεί ως ένας ιδιότυπος φορολογικός μεσάζων: Διευκολύνει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών μέσω της χρήσης εταιρειών-θυρίδων οι οποίες διοχετεύουν κεφάλαια με ενδιάμεσο σταθμό την Ολλανδία προς δικαιοδοσίες με χαμηλό ή μηδενικό φόρο επί του εταιρικού εισοδήματος.
  http://antigoldgr.org/blog/2015/04/02/eva-joly/

 81. Σωτήρς said

  77 Δεν είμαι μεταλλουργός και το μόνο που ξέρω είναι ότι το flash melting χρησιμοποιείται δεκαετίες και είναι πολύ ενεργοβόρο. Εάν ήθελαν σοβαρά να αντικρούσουν την εφαρμοσιμότητα του στη Χαλκιδική να ανέλυαν τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν στην εταιρεία που κατέχει την πατέντα στη Φινλανδία. Αντίθετα ο Σκουρλέτης είπε δεν με νοιάζουν τα αποτελέσματα αλλά ότι δεν κάνατε τις δοκιμές στην Ελλάδα.

  79 Εδώ έρχεται μια αριστερή κυβέρνηση και προσπαθεί να φτιάξει δικλείδα ασφαλείας για τη νόμιμη φοροαποφυγή/διαφυγή που γίνεται μέσω Ολλανδίας/Λουξεμβούργου. Και λες άμα θες να εκμεταλλευτείς τον ορυκτό μας πλούτο, όλα τα λεφτά από εδώ θα τα περνάς.

 82. giorgos said

  Υπάρχει καί ή ιστορία τού βασιλιά Μίδα πού είναι ένα παράδειγμα τών συνεπειών τής απληστίας καί τής καταστροφής τής φύσης .

 83. spiral architect said

  @73β: Χα, καμιά φορά τα πράματα δεν είναι όπως φαίνονται. 🙂 Στο σεισμό (και το επακόλουθο τσουνάμι) της Σουμάτρας το 2004 ένα ινδικό πυρηνικό τη γλύτωσε καθότι τα αντλιοστάσια ψύξης του ήταν κατασκευασμένα μακρυά από την ακτή όπου βρισκόταν ο σταθμός. Ο σταθμός απλά τέθηκε εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας και ούτε ο πυρήνας του έλιωσε ελλείψει ψύξης όπως στη Φουκουσίμα όπου τέθηκαν εκτός τα (παραλιακά ευρισκόμενα) αντλιοστάσια και ο πυρήνας έπαψε να ψύχεται.

  Σχετικά είναι όλα, αρκεί να σχεδιάζεις και να συντηρείς σωστά. Άλλωστε η Ινδία έχει ίδια τεχνογνωσία στην ηλεκτροπαραγωγή, συμβατική ή μη. 😉

 84. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  82.>>παράδειγμα τών συνεπειών τής απληστίας καί τής καταστροφής τής φύσης
  Άπλειστον κέρδος

 85. Alexis said

  #83: Σίγουρα, είναι πολύ σχετικά όλα αυτά, η Φουκουσίμα άλλωστε είναι κλασικό παράδειγμα κακού σχεδιασμού από μία χώρα πρωτοπόρα τεχνολογικά.

  Πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Θανάση Βαλτινού με θέμα την ελληνική γλώσσα, στην Ακαδημία Αθηνών, χθες το απόγευμα.
  Νίκο, σου δίνω ιδέα για άρθρο! 🙂

 86. Y. G. said

  Χρυσορυχειο Serra Pelada – Sebastiao Salgado 1986

 87. sarant said

  85 Με το Φουραντάν, ε; Δώσε και κανένα λινκ όμως!

 88. spiral architect said

  @86: Μπράβο!

 89. LandS said

  67 αρ. 1 Και η πειθώ του επενδυτή; Δεν θα έπρεπε και αυτός να πληρώσει και αυτός δυο-τρια μπικουκίνια σε μηχανικούς περιβάλλοντος να κάνουν μια αξιόπιστη μελέτη «πραγματικά πρότυπου μεταλλευτικού έργου» αντί να μας αφήσει να υποψιαζόμαστε ότι δωροδοκεί;

  Α ξέρω επαναφέρουμε το …επιχείρημα του ισχυρού λόμπι των περιβαλοντιστών και των ακαδημαϊκών που παίρνουν για τις μελέτες του εκατομμύρια δολάρια και είναι περισσότερο ισχυρό από το λόμπι των πετρελαιοειδών και άλλων κακοπαθούντων εταιρειών με τρισεκατομμύρια δολάρια τζίρο και είναι στα πρόθυρα να κατεβάσουν υποψήφιο Πρόεδρο τον τρίτο της δικής τους οικογένειας.

  Βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι και των δυο πλευρών οι μελέτες είναι αξιόπιστες. Και οι ακριβές και οι «φτηνές». Απλά η κάθε πλευρά διολισθαίνει στην απαξίωση των επιχειρημάτων της άλλης.

  Το ζήτημα είναι πάρα πολύ πολύπλοκο για να μπορέσουμε να πούμε εδώ κάτι που να μην είναι υποκειμενικό.

  Όσο για το «πραγματικά πρότυπο μεταλλευτικό έργο για την Ελλάδα και τον κόσμο» έχουμε παραδείγματα τέτοιων προσπαθειών στη Τουρκία, στη Ρουμανία, κάνοντάς το πολύ χειρότερο, στην Αλμπέρτα του Καναδά και, ακόμα πιο κακό, στη Νότια Αμερική.
  Από τις (κοστολογικά επιβαρυντικές στον ίδιο) υποσχέσεις του επιχειρηματία προτιμώ να είμαι λιγότερο δύσπιστος στις υποσχέσεις των επαγγελματιών του είδους. Έχει συμφέρον ο πολιτικός να δείξει κάποια επίφαση εκπλήρωσης.

 90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  81.να ανέλυαν τα αποτελέσματα των δοκιμών που έγιναν στην εταιρεία που κατέχει την πατέντα στη Φινλανδία.
  Κάτι λέει εδώ για το όριο 0,5 περιεκτικότητας σε αρσενικό
  Ακαραία τήξη:
  Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα μεταλλουργεία σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια. Το know how της διαδικασίας αυτής διαθέτει η Φινλανδική εταιρεία Outotec. Ουσιαστικά είναι η επικρατέστερη διαδικασία διαχωρισμού του τελικού προϊόντος, με μία όμως προϋπόθεση: Το μείγμα εδάφους που οδηγείται προς επεξεργασία οφείλει να είναι “καθαρό” ή μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Συγκεκριμένα, δεν πρέπει το μείγμα να ξεπερνά σε περιεκτικότητα το 0,2% σε αρσενικό με υποβολή προστίμων όταν υπερβαίνει το ποσοστό αυτό μέχρι το όριο του 0,5% που έχουν θέσει οι περισσότερες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται εταιρείες με μεταλλουργεία.
  Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι ενώ τα επίπεδα αρσενικού στο έδαφος της περιοχής ήταν γνωστά πριν την υπογραφή της ΚΥΑ (11% σε αρσενικό), εγκρίθηκε εν τούτοις η Περιβαντολλογική μελέτη και η κατασκευή μεταλλείου flash smelting. (Να σημειώσουμε ότι κυρίως για τα συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη η μέθοδος flash smelting δεν αποκλείει την περαιτέρω επεξεργασία με κυάνιο, η οποία θεωρείται απαραίτητη μάλιστα για την τελική επεξεργασία.)
  Πάνω από το όριο αυτό των 0,5% περιεκτικότητας σε αρσενικό, η διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για τους εργαζόμενους στα μεταλλουργεία, το περιβάλλον της γύρω περιοχής, την υγεία των κατοίκων και με αναπόφευκτες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα πληθώρας άλλων παραγωγικών τομέων που θα οδηγούσε σε σημαντική ρήξη της οικονομικής και κοινωνικής δομής. Ουσιαστικά σε μία βιομηχανική ερημοποίηση τριτοκοσμικών διαστάσεων.
  Από τις 100 και πλέον μεταλλουργίες ανά τον κόσμο, αυτές που επεξεργάζονται συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό άνω του ορίου των 0,5%, είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Μεταξύ αυτών είναι η La Oroya Smelter στο Περού, η Codelco’s Chuquicamata Smelter στη Χιλή και η Tsumeb Smelter στη Ναμίμπια. Και σε αυτές όμως τις ελάχιστες, τα όρια είναι πολύ χαμηλότερα από το απίστευτα υψηλό 11% σε περιεκτικότητα αρσενικού των εδαφών από τα ορυχεία της Ολυμπιάδας και Σκουριών της Ελληνικός Χρυσός.
  http://tvxs.gr/news/blogarontas/sto-el-dorado-tis-agrias-xalkidikis-ereyna&dr=tvxsmrstvxs

 91. Ιάκωβος said

  Βέβαια, το Λαύριο δεν ήταν το Ελντοράντο των αρχαίων, ήταν το Silverado.

  Τώρα για τα περιβαλλοντικά, δεν είμαι από τους αισιόδοξους, αλλά πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικός. Πιστεύω δηλαδή οτι το ποτήρι ποτέ δεν είναι άδειο, ακόμα κι αν δεν έχει κρασί, θα έχει κάτι άλλο, πχ αέρα.

  Οπότε, ο Νικοκύρης ας μου επιτρέψει μια προπαγανδιστική σεντονιάδα, κοπύπαστη από άλλο δικό μου σχόλιο εδώ,με στοιχεία από τον Ντάιαμοντ, που δεν νομίζω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογιστής, οπαδός του βιολογικού ντετερμινισμού. Πάντως κι αυτός τείνει να συμφωνήσει στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αν και το όραμά του είναι όπως γράφει «η γη σαν ένα πόλντερ»

  Κατα τον Τζάρεντ Ντάιαμοντ οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν την κατάρευση πολλών παλιών κοινωνιών στο παρελθόν, μαζί με άλλες, σύγχρονες, είναι 12.

  1. Η καταστροφή των βιοτόπων
  2. Το τέλος των τζάμπα τροφίμων από τη φύση.
  3. Η απώλεια της βιοποικιλότητας
  4. Η διάβρωση και η απώλεια της καλλιεργήσιμης γης.
  5. Η ακρίβεια και σπάνις,( άρα το κόστος) των ορυκτών καυσίμων.
  6. Η εξάντληση και η ρύπανση γλυκών υδάτων και η εξαφάνιση των υδάτινων πόρων.
  7. Η σπατάλη της φωτοσυνθετικής ικανότητας της Γης.
  8. Η τοξική χημική ρύπανση του περιβάλλοντος
  9. Τα ξένα είδη από άλλα οικοσυστήματα που καταστρέφουν τα υπάρχοντα.
  10. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και καταστροφή του όζοντος
  11. Η αύξηση του πληθυσμού σε σχέση με τους πόρους
  12. Η αύξηση του πληθυσμού σε σχέση με τη ρύπανση.

  Με την πρωτοφανή, όχι σα φαινόμενο, αλλά στους αριθμούς, συγκέντρωση των ανθρώπων στις πόλεις σίγουρα δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα.

  Αν σκεφτείς οτι κοτζαμάν Κίνα δεν μπορεί να θρέψει τον πληθυσμό της, και ακολουθεί κι η Ινδία (με καλύτερους όρους εκείνη γιατί υπάρχει η αγελάδα και η χορτοφαγία που τους γλύτωσε χιλιάδες χρόνια τώρα) κι αν συνυπολογίσεις και το πλωτό νησί από πλαστικά επιφάνειας όσο η Γαλλία που περιφέρεται στον ειρηνικό και συνεχώς αυξάνει ,κλπ,κλπ, δεν πάμε καλά.

  Αν βάλεις και τα ιλιγγιώδη ποσά και τους πόρους που σπαταλιούνται σε πολέμους,τη ρύπανση από τους πολέμους, χημικά, πυρηνικά, εξασθενές, κλπ, τότε χέσε μέσα…

  Πως λοιπόν μπορεί να ελπίζει κανείς από τη στιγμή που η Γη έγινε έτσι:

  https://i1.wp.com/img-9gag-fun.9cache.com/photo/aXpdY42_700b.jpg?zoom=2

 92. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Χρυσές σκουριές
  Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει

 93. Να θυμίσουμε μια ωραία ιστορία με αρχαίες σκουριές στη Λαυρεωτική που μετατράπηκαν σε κατοχικά συσσίτια

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=63053

 94. Γιώργης said

  78 Ναι, αλλά καλώς ή κακώς πρόκειται για ιδωτικά μεταλλεία. Από ότι ξέρω κανείς δεν έχει προτείνει να δημευθούν ούτε αυτά ούτε κανένα άλλο. Αλλωστε αν δει κανείς τα υπάρχοντα δημόσια μεταλλεία, άστο καλύτερα.

  79 Καλό το λογοπαίγνιο/καλαμπούρι αλλά δεν πρόκειται για πάκτωση αλλά για μεταβίβαση. Ενα ιδιωτικό μεταλλείο είναι τίτλος ιδιοκτησίας που μπορεί να ακυρωθεί αν δεν χρησιμοποιείται. Με άλλα λόγια ένας ιδιοκτήτης μεταλλείου έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να το λειτουργήσει και να πληρώνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Αλλιώς το χάνει.

  Ο ορισμός του μεταλλείου χρυσού κατά Mark Twain: A hole in the ground owned by a liar. Είχε χάσει πολλά σε μετοχές.

  Εκεί στα 70 υπήρχε ένα τέτοιο »υπαρκτό-ανύπαρκτο» ορυχείο (πολλές γλώσσες έχουν δυο όρους για εξορρυκτικές δραστηριότητες) χρυσού κοντά στα Σέρβια Κοζάνης με εγκαταστάσεις πλυσίματος άμμου που έβγαλαν έλάχιστο χρυσό και τελικά πουλήθηκαν παλιοσίδερα. Οι »ιδιοκτήτες» μιας μυστήριας ΑΕ πουλούσαν μετοχές της έναντι ΄΄συμμετοχών΄΄ της σε μια ΕΠΕ με το ίδιο όνομα και φυσικά έγιναν καπνός μόλις πούλησαν τις μετοχές. Ενα χωράφι αμμούδα στην κοίτη του ποταμού και λίγα μηχανήματα ήταν η επένδυση. Η ΕΠΕ χρεωκόπησε τελικά.

  Τι να πούμε και για αυτούς που έβαλαν σε χειραμάξια κρυστάλλους πυρίτη και τους γύριζαν στην Αθήνα στο τέλος του 19ου και καλούσαν τον πληθυσμό να επενδύσει στον »χρυσό» του Λαυρίου; Ολόκληρη λεωφόρος φέρει το όνομα ενός τέτοιου »ευεργέτη».

 95. Ιάκωβος said

  Εγώ ενημερώνομαι από το Russia Today, όπου βλέπει κανείς όλα τα ντεσσού της Πλανηταρχίας, βέβαια από Ρωσία μην περιμένεις να μάθεις απ’ αυτούς τίποτα, δείχνουν μόνο τα χαριτωμένα αρκουδάκια της Σιβηρίας,. Στο κανάλι αυτό λοιπόν έχω δει κατά καιρούς πολλά για την καταστροφή του περιβάλλοντος , σαν αυτό το ντοκιμαντέρ για το φράκινγκ:

  https://www.rt.com/shows/documentary/194476-us-fracking-harm-environment/

 96. Ο χρυσός του Eldorado και άλλα αποτυχημένα ονόματα εταιριών

  Το να ονομάσεις μια μεταλλευτική εταιρία από μια ματοβαμμένη ουτοπία των κονκισταδόρες είναι ίσως η πιο αποτυχημένη ιδέα από την εποχή του «Γραφείον Ευρέσεως Εργασίας ΄το Άουσβιτς΄». ΄Η μήπως όχι;

  http://rnbnet.gr/details.php?id=8838

 97. gpoint said

  Ψάξε-ψάξε ένα είναι το σίγουρο συμπέρασμα που θα βγει : λιγνίτης και πάλι λιγνίτης, συμφέρει !!

 98. Κουτσούμπας: Να μην κλείσει το εργοστάσιο στις Σκουριές, να περάσει στον λαό

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/koytsoumpas-na-mhn-kleisei-to-ergostasio-stis-skoyries-na-perasei-ston-lao.3858626.html

 99. sarant said

  99 Αμα περάσει στον λαό δεν ρυπαίνει, αφού.

 100. alexisphoto said

  @86:
  εκπληκτικός φωτογράφος, εκπλητική δουλειά.
  http://www.polkagalerie.com/fr/sebastiao-salgado-travaux.htm

 101. LandS said

  78

  Όι, Σωτήρς …

  Ο Σκουρλέτης ΔΕΝ είναι υπεύθυνος για αυτό

  http://www.igme.gr/index.php/erevnitika-antikeimena/gnomodotiseis-metalleion

  Δες ποιοι και πότε το απαξίωσαν, έδιωξαν μεταλλειολόγους ή του έκοψαν τον προϋπολογισμό για έρευνα.

  Όχι ο Σκουρλέτης. Όχι αυτοί που είναι για καμιά ομιλία με ντουντούκα και όχι πάρα πέρα.

 102. 101

  Ο οποίος Σαλγάδο ήταν οικονομολόγος, δούλευε για το ΔΝΤ, μέχρι που τα βρόντηξε! 👿

 103. Σωτήρς said

  90 ΕΦΗ-ΕΦΗ αυτό που παραθέτεις είναι βιβλιογραφική εργασία. Στη Φινλανδία γίνανε δοκιμές που βγάλανε αποτελέσματα. Όποιος είναι αρμόδιος και τα καταλαβαίνει ας τα διαβάσει και να μας ενημερώσει τι βγάζουν. Κυανιούχα αλάτια χρησιμοποιούνται εδώ και 30+ χρόνια στο Στρατώνι. Η πιο περιβαλλοντικά ήπια, ας την πούμε, μέθοδος μεταλλουργίας είναι η εκχύλιση σε σωρούς. Φτιάχνεις ένα σωρό, τον ψεκάζεις με διάλυμα και παίρνεις την εκχύλιση προς επεξεργασία. Φαντάζεσαι να ζητούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει η εταιρεία με εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα;!

  94 Γιώργη Η περιουσία των Μεταλλείων Κασσάνδρας περιήλθε στο δημόσιο μετά την πτώχευση της TVX το 2003. Το δημόσιο τότε δεν έκανε καν απογραφή να δει τι έχει και τα μεταβίβασε σε μια μέρα στην νεοσύστατη ελληνικότατη Ελληνικός Χρυσός. Γι’αυτή τη συναλλαγή καταδικάστηκε το δημόσιο και η Ελληνικός Χρυσός τώρα. Ήταν τότε που έμπαιναν μέσα στις στοές από τον Κωνσταντόπουλο, το Μπαλάφα μέχρι εξωκοινοβουλευτικούς αριστερούς και φώναζαν με μια φωνή «Να μην κλείσουν τα μεταλλεία. Δώστε λύση».

 104. Νὰ ἀναλάβουν οἱ κάτοικοι καὶ τὴν ἐξόρυξιν καὶ τὴν τῆς φύσεως ἀποκατάστασιν.

  http://www.hellas-gold.com/ellinikos-xrysos/istoriko-metalleiwn

  «Το 1705 τα χωριά της περιοχής, τα λεγόμενα Μαντεμοχώρια, αποκτούν το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης. Οι κάτοικοι των Μαντεμοχωρίων, αποκτούν με φιρμάνι του Σουλτάνου το δικαίωμα εκμετάλλευσης των μεταλλείων αργύρου. Για τον σκοπό αυτό συστήνεται ένας Μεταλλευτικός Συνεταιρισμός, στη γενική διοίκηση του οποίου μετέχουν οι εκπρόσωποι των 12 μεγάλων χωριών. Η μόνη τους υποχρέωση απέναντι στην Μεγάλη Πύλη είναι η παράδοση ενός φόρου ύψους 550 λιβρών αργύρου το χρόνο.»

 105. Σωτήρς said

  102 LandS δεν έγραψα ότι απαξίωσε το ΙΓΜΕ ο Σκουρλέτης αλλά ότι δεν είναι ικανός να δώσει μια κατεύθυνση για ριζοσπαστική πολιτική μεταρρύθμιση στη διαχείριση των ορυκτών πρώτων υλών.

 106. cronopiusa said

  Η Ελντοράντο από το 2007 δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο στο Δημόσιο γιατί δηλώνει ζημιογόνα (Video)

  Στο…πλευρό της Eldorado Gold η Φώφη Γεννηματά

  Η «Εldorado Gold» δεν είναι απλώς μία εταιρία. Είναι ο πυρήνας στη βάση του οποίου στήθηκε στις Σκουριές το πρώτο υβρίδιο Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, στην Ελλάδα…

 107. Γς said

  >το σκωρ του σκατός

  έκανε την σκυριά του παξιμαδι

 108. Πάνος με πεζά said

  @ 107 : Όταν είσαι ζημιογόνος, δεν πληρώνεις φόρους; Με αφέλεια ρωτάω, το «Κέρδη προ φόρων» το έχω ακούσει, στην άλλη περίπτωση τί γίνεται;

 109. sarant said

  109 Υπάρχουν υπόνοιες για τριγωνικές συναλλαγές, λένε.

 110. cronopiusa said

  Σκουριές. Ενημέρωση αποτελεσμάτων αρχαιολογικής ανασκαφής

 111. cronopiusa said

 112. nestanaios said

  34. Αν δηλητηριαστούν τα νερά της Χαλκιδικής τότε αντίο θα μας πουν οι τουρίστες και χιλιάδες εργαζόμενοι
  που ασχολούνται με τον τουρισμό θα χάσουν εισοδήματα.

  35. Ο χρυσός και το πετρέλαιο και το ουράνιο και τα διαμάντια δεν λύνουν κανένα πρόβλημα κανενός λαού.
  Είναι απλώς στάχτη στα μάτια του κόσμου. Η εκπαίδευση, η παιδεία και μόνον αυτή μπορεί να επιφέρει κάτι καλό σε έναν τόπο.

 113. Pedis said

  Η ελνοράντο είναι … κρατική εταιρεία: δεν το έχετε διαπιστώσει από
  – το πόσοι πολιτικοί και κόμματα και υπουργεία τα κανόνισαν, τη φέραν και την έχουν στα όπα-όπα;
  – το κοστος των μπάτσων, τόσα χρόνια τώρα, που έχουν μόνιμα κατασκηνώσει στο βουνό;

  όπως όλες οι πολυεθνικές και η ελντοράντο είναι κρατικοδίαιτες εταιρείες στη χώρα προέλευσης και κρατούσες στις αποικίες.

 114. Υαλτις said

  22
  σχετικα με τον αγενη Κωνστανταιν
  Στα περισσοτερα φορουμς που συμμετεχω υπαρχει κανονας για τα μπαν σε μελη.
  1)ο διαχειριστης στελνει ιδιωτικο μηνυμα και προειδοποιει
  2)στην συνεχεια σε περιπτωση υποτροπης κανει αποκλεισμο του μελους για 2-5 μερες
  3)μετα αποκλεισμο για 1 μηνα
  4)οριστικη διαγραφη

  Εχει αποδειχθει οτι, τα ατακτα μελη συμμορφώνονται(προτιμουν να συνετιστουν παρα να χασουν το ψευδωνυμο τους και οσα εχουν γραψει)το και το φορουμ δεν χανει την φρεσκαδα του.

 115. Γς said

  108:

  >έκανε την σκυριά του παξιμαδι

  την σκουριά του

 116. Σωτήρς said

  Φλερτάρω με το να γίνω Κώστας Χόυχενς του άρθρου αλλά με τσιγκλάει η φημισμένη ελληνική περιβαλλοντική ευαισθησία που είναι στα φόρτε της στις Σκουριές, την Κερατέα, σε χίλια δυο ΧΥΤΑ αλλά εξαφανίζεται όταν φτάνεις κοντά στη Φυλή Αττικής.

  για την υπόγεια αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων, όποιος έχει όρεξη ας δει εδώ:
  Posiva, Φινλανδία
  SKB, Σουηδία

  113 Γνωρίζεις τη Χαλκιδική; Έχεις δει ένα εξίσου μεγάλο μεταλλείο και μεταλλουργία με καμίνια γιγαντιαία σε μια άκρως τουριστική περιοχή ανάμεσα στη Κασσάνδρα και τη Σιθωνία; Εντάξει εκεί δεν έχει αρσενικό στα πετρώματα και μάλλον βγάζουν ροδόσταμο τα καμίνια.

 117. sarant said

  117 Ε, όχι και Χόιχενς, εξάλλου εγώ σε έβαλα στα αίματα να κάνεις αντίλογο

  115 Με τη διαφορά ότι εδώ δεν έχουμε μέλη που γράφονται, εδώ ο καθένας μπορεί να σχολιάσει.

 118. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σκουριασμένα χείλια

 119. Ελντοράντο ήταν και θρυλικό μοντέλλο της Κάντιλακ που είχε κάνει, το 1959, διάσημο το σχέδιο με τις φτερούγες και τα φώτα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Προτίμηση του Πρίσλεϊ (αν και σε ροζ, περισσότερο, που έκανε δημοφιλή τον όρο Pink Cadillac)

  Φυσικά, ως γνωστόν, η έμπνευση για το όνομα Cadillac ήταν από τους κουμπόηδες που οδηγούσαν Cattlelac στις αχανείς εκτάσεις του Τέξας.

 120. Πάνος με πεζά said

  Αλλά μπλέκοντας η Eldorado με την Eλλάδα, έγιναν όλα Κωλοράντο… 🙂

 121. Spiridione said

  Απ’ όσο καταλαβαίνω, το σοβαρότερο θέμα της αντιδικίας που υπάρχει είναι αν ο όρος της ΜΠΕ, περί επι τόπου δοκιμής της μεθόδου της ακαριαίας τήξης, τηρήθηκε ή όχι. Αυτό κρίθηκε με την υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφαση του ΣτΕ, πυο εκδόθηκε επί αίτησης ακυρώσεως της εταιρείας κατόπιν της σιωπηρής άρνησης της διοίκησης περί έγκρισης της τεχνικής μελέτης και εν συνεχεία της επιστροφής του φακέλου λόγω ελλείψεων τον Απρίλιο του 2015 από τον Λαφαζάνη. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε λίγες μέρες μετά την προεκλογική ανάκληση του Σκουρλέτη, και σ’ αυτήν την απόφαση βασίστηκε νεότερη απόφαση του ΣτΕ. που αναστέλλει την απόφαση του Σκουρλέτη μέχρις εκδόσεως απόφασης επί της αίτησης ακυρώσεως (που εκκρεμεί). Το σκεπτικό λοιπόν της απόφασης στο σημείο αυτό που φαίνεται λίγο μπερδεμένο. Βάζω το απόσπασμα για σχολιασμό:
  «… Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από την αιτούσα, αλλά και από το από 26.5.2015 υπόμνημά της προς τη Διοίκηση, ο φορέας εκμετάλλευσης σε συμμόρφωση προς τον όρο Β9.α προέβη στην εκτέλεση προγράμματος δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία, όπου και απεστάλη ικανή ποσότητα επιτόπιων συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών Ολυμπιάδας (20 τόνοι). Τα πορίσματα των δοκιμών αυτών, από τα οποία προέκυψε η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου με πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλή ανάκτηση (βλ. την προσκομισθείσα από 4.3.2013 επιστολή του Υπευθύνου του Ερευνητικού Κέντρου της Outotec), παρατέθηκαν στο σώμα της τεχνικής μελέτης (πίνακας ε.ι.β.1-1, σελ. 36) και χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη των ειδικών μελετών των διεργασιών της μεταλλουργικής επεξεργασίας, ενώ όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης (μεθοδολογία, τεχνική πληρότητα, αποτελέσματα, λεπτομερή στοιχεία αναλύσεων τροφοδοσίας, προϊόντων, ισοζυγίων μάζας και ανακτήσεων) παρατέθηκαν ως Παραρτήματα της τεχνικής μελέτης στην αγγλική γλώσσα, όσα προέρχονταν από την Outotec, τα λοιπά δε στην ελληνική. Εν όψει τούτων, η αιτιολογία του ως άνω εγγράφου ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου είναι αφʼ ενός μεν αόριστη, καθʼ όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η αιτούσα (κλίμακα δοκιμών, τόπος, χρησιμοποιηθέντα πετρώματα), αφʼ ετέρου δε και πλημμελής διότι δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου και στο συγκεκριμένο μίγμα τροφοδοσίας (χαλκοπυρίτη-αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη) και η καλή προσαρμογή του σε βιομηχανικό επίπεδο, προς διακρίβωση των οποίων είχε εξ άλλου τεθεί ο όρος από την Διοίκηση (βλ. την με αρ. πρωτ. Δ8/Α/Φ.7.49.13/22343/3949/2.12.2010 γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών Ορυκτών επί της Μ.Π.Ε. και την από 7.10.2011 επιστολή της με παρατηρήσεις επί της τεχνικής μελέτης Ολυμπιάδας). Εξ άλλου, απαραδέκτως επιχειρείται η συμπλήρωση της μη νόμιμης αυτής αιτιολογίας με το μετά τη συζήτηση κατατεθέν υπόμνημα του Δημοσίου, στο οποίο αναφέρεται ότι ούτε επιτόπου δοκιμές έγιναν ούτε επιτόπου δείγματα παρήχθησαν, καθʼ όσον το εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας μέχρι σήμερα παράγει συμπυκνώματα από παλιά τέλματα αφού δεν έχει αρχίσει η εξόρυξη του μεταλλείου, το δε εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών δεν έχει καν λειτουργήσει. Εν πάση περιπτώσει, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απορριπτέοι και ως αβάσιμοι, διότι μόνο το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα με μεταλλεύματα που είτε έχουν παραχθεί επιτόπου (αρσενοπυρίτες Ολυμπιάδας) είτε έχουν αποδεδειγμένως παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά (χαλκούχο μετάλλευμα του κοιτάσματος Bajo de Alumbrera Αργεντινής, σύμφωνα με την προσκομισθείσα από 18.1.2012 γνωμάτευση του Καθηγητή του Τομέα Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών). Δεδομένου δε ότι, ως προκύπτει από το περιεχόμενο της προσβαλλόμενης πράξης, η μη έγκριση του προσαρτήματος στηρίχθηκε κυρίως στην κατά τα ανωτέρω μη επαρκή αιτιολογία περί μη πληρώσεως του όρου περί διενέργειας επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών, η δε επεξεργασία των λοιπών υποβληθέντων στοιχείων και η διατύπωση των παρατηρήσεων που ενσωματώθηκε στο έγγραφο έγινε κατά τρόπο ενδεικτικό, η προσβαλλόμενη πράξη θα πρέπει να ακυρωθεί στο σύνολό της, να αναπεμφθεί δε η υπόθεση στη Διοίκηση προς νέα νόμιμη κρίση, κατά την εκφορά της οποίας θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ληφθούν υπʼ όψιν αφʼ ενός οι απαντήσεις της αιτούσας επί των επικουρικών παρατηρήσεων -όπου αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι δυνατή, κατά την άποψή της, η αλλαγή των μεγεθών τροφοδοσίας της μεταλλουργικής μονάδας και αξιοποίησης του δυναμικού των Σκουριών και επισημαίνεται η συμμόρφωσή της προς τις λοιπές υποδείξεις της υπηρεσίας – και αφʼ ετέρου ότι επιστροφή φακέλου τεχνικής μελέτης προβλέπεται κατά το άρθρο 102 ΚΜΛΕ μόνο για λόγους ανεπάρκειας ή ανακρίβειας των υποβληθέντων στοιχείων.

  http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/ste%203191_2015.htm

 122. Ιάκωβος said

  120. Ωραίο. Φυσικά το Κάντιλακ είναι από τον Antoine Laumet de La Mothe, sieur de Cadillac, τον ιδρυτή του Ντιτρόιτ.

 123. Πάνος με πεζά said

  @ 113 (35) : Ωραία απάντηση, και εν τω μεταξύ, σχετικά με την Παιδεία, σήμερα προτάθηκε και μια άλλη επένδυση !!!
  Τι άλλο θ’ ακούσουμε…

 124. Γιώργης said

  104 Σύμφωνοι. Ηθελα μόνο να τονίσω ότι καλώς ή κακώς είναι ιδιωτικά, δεν είναι μισθωμένα.

 125. Τόχει πει αυτό ο Κρουασάν-Βολωβάν;

 126. sarant said

  122 Συγνώμη, αλλά πώς λέει το ΣτΕ ότι «έιναι αόριστη» η αιτιολογία και ότι δεν εξειδικεύει την πλημμέλεια;

  Εν όψει τούτων, η αιτιολογία του ως άνω εγγράφου ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου είναι αφʼ ενός μεν αόριστη, καθʼ όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η αιτούσα (κλίμακα δοκιμών, τόπος, χρησιμοποιηθέντα πετρώματα), αφʼ ετέρου δε και πλημμελής διότι δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών

  Αφού είχε ζητηθεί να γίνουν επιτόπου οι δοκιμές και δεν έγιναν.

 127. 123, …φήμες! 🙂

 128. Σωτήρς said

  122 Να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο αυτό το σοβαρότερο θέμα αντιδικίας. Τι άλλο είναι;
  – Το μεταλλείο των Σκουριών έχει μείνει πίσω 2 χρόνια στο χρονοδιάγραμμα.
  – Στην Ελλάδα δεν βγάζουν χρυσό παρά μόνο μόλυβδο, ψευδάργυρο και ασήμι.
  – Οι τιμές των μετάλλων έκατσαν παγκόσμια.
  – Οι μέτοχοι της Ελντοράντο αρχίζουν να τσινάνε γιατί αυξάνεται το ρίσκο.
  Πρόσθεσε και τις επερχόμενες καθυστερήσεις λόγω ελλειπών οικοδομικών αδειών που δεν πρόκειται να τις δώσει το υπουργείο και να γιατί ήρθανε να μας χαιρετήσουν.

  Το θέμα είναι ότι το κοίτασμα των Σκουριών πιθανά δεν θα εξορυχθεί άμεσα αλλά σίγουρα θα το εξορύξουν στο μέλλον. Θα είναι Καναδοί, κουκουέδες, συριζαίοι ή όλοι εμείς με κασμά και ζεμπίλια ποιός το ξέρει;

 129. Στο 129 να προσθέσω ότι πριν τις γιορτές αποσύρθηκε η ΑΚΤΩΡ από το έργο, παίρνοντας και τα μηχανήματά της. Η συμμετοχή της εταιρίας είναι μικρή αλλά τα μηχανήματά της ήταν απαραίτητα.

 130. Spiridione said

  127. Εννοεί ότι δεν εξειδικεύει, δεν γράφει ξεχωριστά και εξειδικευμένα ποιο ή ποια από τα επιμέρους αυτά στοιχεία που απαιτεί η Μ.Π.Ε. δεν τηρήθηκαν εν προκειμένω. Λίγο νομικίστικο θα μου πεις, αλλά ας γράφουν καλύτερα και τις αποφάσεις τους τα διοικητικά όργανα (έχουμε δει πολύ χειρότερα).
  Εμένα αυτό που μου κάνει εντύπωση ότι ότι η εταιρεία λέει ότι έστειλε 20 τόνους συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών Ολυμπιάδας στη Φινλανδία, ενώ το Δημόσιο ισχυρίζεται, δυστυχώς γι’ αυτό στο υπόμνημα του στο ΣτΕ και όχι στην ίδια την προσβαλλόμενη απόφαση, ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει! Τι γίνεται εδώ; Λέει ψέματα η εταιρεία στη τεχνική μελέτη που έστειλε;
  Εκεί, σε αυτό το σημείο, το Στ.Ε κάνει κάποιες ντρίπλες που τύφλα νάχει ο Μέσι 🙂

 131. Σωτήρς said

  Να ματαπροσθέσω ότι δεν ήμουν εργαζόμενος της Ελληνικός Χρυσός, ένας ανεξάρτητος μπλοκάκιας. Οπότε θα σας χαιρετήσω προς το παρόν, πάω να κλάψω τη μοίρα μου και να ψάξουμε σε ποια χώρα έχει δουλειά. Θα επανέλθω αργότερα το βράδυ, ετοιμάστε απορίες, ερωτήσεις.

 132. Νίκος Κ. said

  Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα με τον Νικοκύρη. Το σχεδόν αναφέρεται στην πυρηνική ενέργεια.
  Ήμουν κι εγώ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας μέχρι τη Fukushima. (Επίσης μην ξεχνάμε και το Three Mile Island accident).

  Στα …αφανή προβλήματα των πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τα έξοδα αποσυναρμολόγησης τα οποία πρέπει να είναι κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια (https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_decommissioning). Κάτι σαν δάνειο από το μέλλον (αν κι εμάς τους Έλληνες δεν μας τρομάζουν τα νέα δάνεια 🙂 ).
  Κάτι άλλο που πρέπει να δούμε είναι ότι πληρώνουμε αδρά για μια σχεδόν εξ ολοκλήρου εισαγόμενη τεχνολογία (άρα επιβαρύνουμε το έρμο το ισοζύγιο της χώρας).

 133. Σωτήρς said

  130 Σκύλε, δεν με αφήνεις να φύγω 😛 Η Άκτωρ δεν έφυγε πριν τα Χριστούγεννα. Είναι ακόμη στις Σκουριές με ολόκληρο τον στόλο και το προσωπικό. Όχι για πολύ τώρα πια.

 134. cronopiusa said

  Μητσοτάκης: Τι θα πει ο κ. Τσίπρας στο Νταβός με τις Σκουριές κλειστές;

 135. leonicos said

  Παρών

 136. Σωτήρς said

  Και να πω την αμαρτία μου το κατάλαβα όταν το έγραψα. Και το άφησα. Τόσο βιαστικός.

 137. sarant said

  132 Γιαυτό ακριβώς (επειδή ήσουν ένας φτωχός και μόνος καουμπ.. μπλοκάκιας) έχουν αξία τα σχόλιά σου, σε ευχαριστούμε!

 138. 134

  Σόρρυ, Σωτήρς, έτσι διάβασα. Νάσαι καλά και καλά κουράγια. 😦

 139. Spiridione said

  129. Εννοώ το σοβαρότερο θέμα της δικαστικής αντιδίκιας, που είναι και θέμα ουσίας βέβαια, θέμα τήρησης της Μ.Π.Ε. Αν γίνει δεκτή και αυτή η αίτηση ακύρωσης που εκκρεμεί τώρα (ίσως γι’ αυτό έκανε όλη αυτή τη μανούρα η εταιρεία) είναι δύσκολο μετά να σταματήσει το έργο η κυβέρνηση χωρίς να τεθούν θέματα αποζημιώσεων κλπ.

 140. spiral architect said

  Αρκούδες! 🐨🐨
  http://antigoldgr.org/blog/2015/07/27/secular-gold-bear/
  (και ο χρυσός αλλά και ο χαλκός στα κάτω τους)

  Τα είπα και γω το πρωί, τα είπε και ο Σωτήρς πριν λίγο.

 141. Η τηλεοπτική σειρά Golden Girls – τρεις κυρίες της τρίτης ηλικίας που συγκατοικούν στην Φλόριδα μαζί με την σοφή Σοφία, σικελικής καταγωγής υπερήλικα μητέρα μιας απ’ αυτές – υπήρξε τεράστια επιτυχία, που εκτός από έξυπνο/αθώο χιούμορ καταπιάστηκε και με θέματα που ήταν στο όριο του ταμπού στην εποχή τους. Aπ’ την τετράδα των πρωταγωνιστριών έχει μείνει μία, στα 93 της.

  Για κάποιον λόγο, η σειρά έκανε πού και πού αναφορά σε Ελλάδα/Έλληνες.

  Εδώ (στο 2:41) παλιό σκετσάκι με κλασικό μπέρδεμα από αγγελία σε εφημερίδα όπου τα Girls εμφανίζονται να προσφέρουν διάφορες «υπηρεσίες» με $8 την ώρα. Αφού παρελάσουν διάφοροι, καταφτάνει και η πιο τσαχπίνα από τις τέσσερις (ονόματι Μπλανς – σημαδιακό) και ανακοινώνει με απορία/ενθουσιασμό:

  «Girls! Girls! There’s a busload of Greek sailors out front!
  They want to know how many drachma there are in eight dollars!»

 142. 141,
  Χρυσή Αρκούδα (Golden Bear) είναι και το παρατσούκλι του – παρολίγον συνονόματου – θρυλικού γκόλφερ Τζακ Νίκλαους.

 143. nikiplos said

  Καλησπέρα…

  Σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές…
  Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν πάνω από 1.500.000 εργαζόμενοι που είναι χωρίς δουλειά αυτή τη στιγμή και χωρίς προοπτική… Επομένως ουσιαστικά μια επένδυση που θα δώσει εργασία (με περισσή κρατική επιδότηση, ουχί δωρεάν) σε 1200 είναι σταγόνα μπροστά στο φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και της τοπικής εκεί.

  Για το ζήτημα των Σκουριών, το μόνο που γνωρίζω είναι ότι εκεί δεν υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα παρά μόνο μπάζα. Η ελληνική πολιτεία στο θέμα του χρυσού έχει δύο επιλογές:
  1. να τα αφήσει όπως είναι.
  2. να τα δώσει σε εκείνους που ξέρουν να κάνουν το job να τα διαχειριστούν.

  Από την άλλη πρέπει να ζυγιστούν και διάφορες άλλες παράμετροι. Οκ να φαγωθεί ένα ιστορικό δάσος (δεν μας έχουν μείνει και πολλά), αν είναι να υπάρχει ορυχείο και να βγάζει χρυσό, με κάποιες ανταποδοτικές συμβάσεις ελπίζω για την επιβάρυνση στην υγεία, απαξίωση των περιουσιών και των μέχρι τούδε επενδύσεων των κατοίκων που αποτελεί κόπο και μόχθο τους, απαξίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
  Ακόμη και στην Τουρκία τέτοιες συμβάσεις ψηφίζονται και είναι απαρέγκλιτες…

  Αν όμως είναι να χαλάσουμε το δάσος, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, να υπομειώσουμε τις αξίες της περιοχής και φυσικά να βλάψουμε την υγεία της περιοχής (Ανθρώπινη, Πανίδα και χλωρίδα – όλα αυτά έχουν στην πραγματικότητα ένα Δημόσιο Κόστος που επιβαρύνουν και πρέπει να υπολογιστεί αν είμαστε τίμιοι),
  , Αν είναι να το κάνουμε αυτό για μια επένδυση που θα αποδώσει μόνο για 27 χρόνια, τότε πιστεύω πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με σκεπτικισμό.

  Οι χειραγωγείς των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης, έχουν κάνει εμπάργκο στις άλλες απόψεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής εκεί.

  Εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνει μια άλλης μορφής ανάπτυξη:
  πχ
  – ποιοτικού θρησκευτικού τουρισμού με μόνιμη έκθεση αγιορείτικων κημειλίων στην Τρυπητή για τις γυναίκες που αποκλείονται από το Άβατο του Αγίου Όρους και συνοδεύουν συζύγους κοκ
  -βιομηχανικού τουρισμού (αν περιλαμβάνει και το Στρατώνι).
  -Οικονομία από την Ανάπτυξη σοβαρών Δασικών δραστηριοτήτων: Υλοτομία, Μελισσοκομία, Βοτανική Παραγωγή, Ήπιες Δασικές παραγωγές όπως ξυλεία για Ρείκια έβενο κοκ ώστε να κατασκευάζονται μουσικά όργανα και πίπες καπνιστού, Ήπιες με σεβασμό στο δάσος κτηνοτροφικές δραστηριόητες (όχι γίδια γιατί θα το φάνε, αλλά φασιανοί, ορτύκια, πέρδικες, μπεκάτσες, ελάφια και άλλα εδέσματα), Δασικός Περιηγητικός Τουρισμός και άλλες πολλές ιδέες θα μπορούσαν να πέσουν στο τραπέζι που να προσφέρουν περισσότερα από τα 500 ευρώ της εταιρίας όχι μόνο σε 1500 εργαζομένους, αλλά σε πολλούς περισσότερους για πολύ περισσότερα από 27 χρόνια. Φυσικά, απαιτούνται μελέτες, επιστημονικό κύρος και σοβαροί διοικούντες που να ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και την προοπτική του.

  Είναι προφανές ότι όλα τα ανωτέρω εναλλακτικά, δεν είναι δελεαστικά για πολιτικούς καθώς δεν περιλαμβάνουν μίζες, αλλά μόνο σκληρή εργασία των δημοσίων φορέων…

  Στην όλη ιστορία υπάρχουν στρεβλά που χαρακτηρίζουν κυρίως τη χώρα μας, και όχι μόνο τον τόπο εκείνο.
  1. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τους κατοίκους εκεί. Εννοώ της ευρύτερης περιοχής. Να γνωρίσουμε δηλαδή και τα plan Bs και όχι μόνο την άποψη μιας ομάδας επιχειρηματιών, ουχί με την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία αλλά τη χειρότερη, περασμένη από τα παράσιτα του μπομπολιστάν.
  2. Δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση από την πολιτεία. Να κοινοποιηθούν οι περιβαντολλογικές μελέτες, τόσο της εταιρίας, όσω και των κατοίκων. Η απόφαση θα επηρεάσει το μέλλον της περιοχής ίσως και για τα επόμενα 100-200 χρόνια, δεν είναι σάντουιτς να το ρίξουμε στο κέρμα.
  3. Δεν υπάρχει η δημοκρατική δυνατότητα στους κατοίκους να ψηφίσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, και όχι να αποφασίζεται αυτό από Πάχτες και Τηλενομάρχες, επειδή εξαπάτησαν τον κόσμο πριν 2 χρόνια όταν τους εξέλεξε…

  Και ναι και στο χωριό μου γαμπρό θέλουν και τον θέλουν τώρα, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και ένας τόπος για να αποκτήσει προοπτική και να μην καταντήσει άγονος και αφιλόξενος για τους νέους, θα πρέπει να μελετηθεί σωστά κι εντελεχώς, προκειμένου να αναδείξει κάτι για το αύριο…

 144. Υαλτις said

  Πώς να βγάλετε δισεκατομμύρια ΧΩΡΙΣ την βοήθεια του κράτους

  Μέχρι πρότινος τα λεφτά έβγαιναν , αν το κρατος σου εξασφάλιζε μία άδεια πχ τηλεφωνίας και προνομιακά ΔΟΥΛΕΥΕΣ και τα κονομαγες
  Τώρα τελευταία συμβαίνει το αντίθετο .
  ΤΑ ΛΕΦΤΑ βΓΑΙΝΟΥΝ μόνο όταν το κράτος δεν σου δώσει άδεια
  Πχ
  Κάνεις μια σύμβαση για εξόρυξη
  Μετά χώνεις μερικά εκατομμύρια για να ΜΗΝ σου δώσουν άδεια
  Μετά αποχωρείς
  Μετά πας στα διαιτητικά η αλλά δικαστήρια
  Σου επιδικάζουν μερικά δις για διαφυγόντα κέρδη .και έτσι χωρίς να ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ , χωρίς ΑΔΕΙΑ τα εχεις κονόμησει
  Και το σπουδαιότερο
  Αυτόν που πλήρωσες, για να μην σου δώσει άδεια, δηλαδή ο πολίτικος αρχηγός βγαίνει στον κόσμο ,πουλά περιβάλλον αξιοκρατία κτλ και ο κόσμος τον αγιοποιεί .
  Η τέλια μπάζα .
  Ο λογαριασμός θα έρθει μετά από 3 -10 χρόνια όταν ο πολίτικος έχει αποσυρθεί και θα τον πληρώσει ο μαλακας ο λαός και μαλιστα χωρις καν να το καταλάβει.
  Με Μιαν εγγραφή στον προϋπολογισμό :Δικαστικές Απαιτήσεις τρίτων
  Γι αυτό σαν νομικός όταν βλέπω μιαν σύμβαση να μην εκτελείται δεν κλαίω τον επενδυτή κλαίω αυτόν που είναι υπόχρεος σε αποζημίωση .
  Εμένα

 145. spiral architect said

  @145: Σωστό κι αυτό. 😉

 146. giorgos said

  Δηλαδή μιλάμε γιά αφρικανικού τύπου επενδύσεις…
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_16.html

 147. nestanaios said

  117. Οι άλλοι εκεί δεν παρανομούν.
  Εγώ δεν θα έπινα νερό από τις γύρω πηγές.

 148. alexisphoto said

  @103:
  Δε νομίζω να δούλεψε ποτέ για το ΔΝΤ.
  Εργάστηκε – σαν οικονομολόγος- για την Παγκόσμια Τράπεζα σε αποστολές της Αφρικής.
  Αν έχεις κάποιο άλλο στοιχείο στείλτο.
  Ευχαριστώ

 149. Δημήτρης said

  135 Ο Μαντούβαλος που είναι φατσα-φόρα σε όλες τις φωτογραφίες με Κυριάκο, εντάξει, καθάρισε;

 150. cronopiusa said

  Sebastiao Salgado. El silencioso drama de la fotografía.

  Η Αυγή, 13.01.2016 Αλλού τρως, αλλού πίνεις ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

 151. Γιώργης said

  Μια και πολλοί θα έχουν ήδη βαρεθεί τις συγκεκριμένες σκουριές ας μεταφερθούμε νοτιότερα να δούμε άλλες σκουριές, άλλη κρίση και την έξοδο. Πράγματι η ανακάλυψη μιας πλούσιας φλέβας αργύρου στο Λαύριο προκάλεσε μια πρόταση ψηφίσματος να διανεμηθούν τα κέρδη στους Αθηναίους πολίτες. Σήμερα θα το λέγαμε helicopter money. Ο Θεμιστοκλής είχε μια καλύτερη ιδέα. Τα χρήματα να διανεμηθούν μόνο στους πλούσιους αλλά με την υποχρέωση να τα ξοδέψουν στην πόλη μαζί με επιπλέον δικά τους (leverage) για τη δημιουργία ενός πανάκριβου όπλου, του ναυτικού. Σου λέει οι Πέρσες είναι χερσαία δύναμη εμείς πρέπει να γίνουμε ναυτική δύναμη να επιβιώσουμε, άλλη λύση δεν υπάρχει. Οι πλούσιοι ανακάλυψαν το management και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ολοι οι πολίτες απέκτησαν σταθερό εισόδημα μια δραχμή την ημέρα και απαίτησαν ίση συμμετοχή στις αποφάσεις. Πάνε οι ήρωες. Η δύναμη ήταν στον κωπηλάτη και ιδίως στην ομάδα. Τώρα έπρεπε να προστατευτεί το ναυτικό, τα τείχη του Θεμιστοκλή φαίνονται ακόμη, και να γίνει ο ναύσταθμος στον Πειραιά. Αυτά τα ανέλαβε ο δήμος. Δημόσιες επενδύσεις. Από μόνη της η φλέβα δεν ήταν και τίποτε το σημαντικό. Κάθε πολίτης θα έπαιρνε ελάχιστα και αυτά θα τα έτρωγε ο πληθωρισμός. Το σχέδιο επένδυσης την έκανε σημαντική. Και την Αθήνα αθεράπευτα δημοκρατική.

  Για να πάρουμε μια ιδέα για τις τιμές. Ενας καλός δούλος για δάσκαλος των παιδιών κόστιζε περίπου 200 δραχμές, όσο και μια μικρή αγροικία. Σαν ένα μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο σήμερα αν θεωρήσουμε 50 € το ημερομίσθιο. Ενα κιλό χαλκού περίπου 6 (300€, αστρονομική τιμή σε σύγκριση με σημερινή των 8€ το κιλό) και ας μου συγχωρεθεί ο αναχρονισμός. Τα βιβλία περίπου μια δραχμή. Ας μη μιλήσουμε για σοφιστές ή εταίρες γιατί οι τιμές τους ήταν αστρονομικές.

 152. Μαρία said

  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000023464/Giorgos-Zoumpas-dimarxos-AristotelirnOmos-ekbiasmos-apo-tin-Eldorado-noiotho-perifanos-gia-tin-stasi-tou-k-Skourleti

 153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – «Οπότε θα σας χαιρετήσω προς το παρόν, πάω να κλάψω τη μοίρα μου και να ψάξουμε σε ποια χώρα έχει δουλειά.» Συγγνώμη που επεμβαίνω, διάβασα όλα τα ωραία και επεξηγηματικά σχόλιά σας, και μου δώσατε την εντύπωση, εκτός από του γνώστη του αντικειμένου, και του δυναμικού ανθρώπου, αντί να κλαίτε την μοίρα σας ψάχνοντας ποιά χώρα έχει δουλειά, γιατί δεν βάζετε το έξυπνο μυαλό σας να δημιουργήσει την δική σας δουλειά;

 154. Pedis said

  κι αυτές οι υπηρεσίες πάνε στο κόστος που επωμίζεται εμμέσως ή ευθέως ο καλός μας μιάλφα …

 155. Alexis said

  #87: Τώρα ξαναμπαίνω από το μεσημέρι γιατί είχα πολύ …τρέξιμο σήμερα.
  Εδώ το πλήρες άρθρο για τον Βαλτινό και τη γλώσσα.

 156. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  156: Ευχαριστώ!

 157. 149

  Ουπς! Σόρρυ, πάλι προβολίτσα έκαμα. Δίκιο έχεις. https://en.wikipedia.org/wiki/Sebasti%C3%A3o_Salgado#Biography

 158. Πάνος με πεζά said

  Εμβόλιμο μεζεδάκι, επειδή δεν ξέρω να πάρω οθονιά. Από το σημερινό τραυματισμό του Ερνάνι του Ολυμπιακού, διαβάστε το τέλος της πρώτης παραγράφου.
  http://www.sport-fm.gr/article/podosfairo/zimia-me-ernani-pics/3134898

 159. Πάνος με πεζά said

  Το διορθώσανε, η πρώτη αναγραφή ήταν «…και έσφαζε από τους πόνους, κρατώντας το πόδι του» 🙂

 160. sarant said

  Ε,. έσφαζε-σφάδαζε κοντά είναι 🙂

 161. antpap56 said

  Περιβάλλον ή επενδύσεις; Οικολογία ή ανεργία; Ιδού η απορία.
  Αρχαίο το δίλημμα, με τον Αίσωπο να κάνει λόγο για τον γεωργό με τις δυο κόρες, που η μία είχε άνδρα κηπουρό και η άλλη κεραμοποιό. Ο ένας ήθελε βροχή, ο άλλος χρειαζόταν ξηρασία. Οπως και σε τόσα άλλα από τα σημερινά προβλήματα, σκύλος χορτάτος και πίττα ολάκερη γίνεται;

 162. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι Σαραντάκειοι αναγνώσται,

  παρακαλώ επιτρέψατέ μοι να θέσω ωρισμένας καταιγιστικάς ερωτήσεις, χωρίς τον φόβον της πορτοκαλιάς κάρτας, ήτις θα χαροποιήση την ανθελληνικήν κλίκαν του Μεταλληνού και μόνον…

  1) Διατί (ογδοήκοντα σχεδόν ώρας μετά την πανηγυρικήν εκλογήν του Κούλη) αποκρύπτετε αυτήν την συλλεκτικήν φωτογραφίαν, όπου ο Χριστοφοράκος συνιστά τον Κούλην εις τον εν Αθήναις Γερμανόν πρέσβην και η Μαρέβα χαμογελά πανευτυχής;

  2) Διατί ο αγαπητός κ. Σαραντάκος δεν έχει τολμήσει ποτέ (εις τα 6 έτη λειτουργίας του Ιστολογίου του) να σχολιάση αυτό το πανώ του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ (από το Παλλαϊκόν Συλλαλητήριον που ωδήγησεν εις τον Κόκκινον Δεκέμβρην του 1944), το οποίον αποδεικνύει ότι οι Νεολαίοι του ΕΑΜ ήσαν παντελώς ανορθόγραφοι; (με ένα νί η Τυραννία, με δύο λάμβδα αι αλυσίδες)

  3) Διατί επί 15 ολοκλήρους ημέρας (από τας 28 Δεκεμβρίου που το έκαμαν πρωτοσέλιδον οι «Times» του Λονδίνου και ανεδημοσιεύθη εις εκατοντάδες Γλωσσικα΄Ιστολόγια εν των Δυτικώ Κόσμω, αποσιωπά ο αγαπητός κ. Σαραντάκος ότι η εκμάθησις των Αρχαίων Ελληνικών βοηθεί τους μαθητάς να επιτύχουν καλυτέρας επιδόσεις εις όλα τα άλλα μαθήματα, των Μαθηματικών συμπεριλαμβανομένων; Εν Ελλάδι η «πορτοκάλειος» αύτη είδησις εδημοσιεύθη εις την πρώτην σελίδα της χθεσινής «Εστίας», από όπου τήν είδεν ο γερο-Βάταλος.

  Διατί ο ρέκτης κ. Σαραντάκος δεν τολμά να καταγγείλη διά… «πορτοκαλισμόν» τους «Times» του Λονδίνου και την γεροντοκόρην «Εστίαν», όπως θα έπραττεν, αν ισχυρίζετο κάτι παρόμοιον ο παγκοσμίως άγνωστος γερο-Βάταλος;

  4) Περαίνω με μίαν σημερινήν είδησιν που απεσιώπησαν σκανδαλωδώς απαξάπαντες οι Σαραντάκειοι αναγνώσται: Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρδ ανεκήρυξε τον Αλέξιον Τσίπραν ως τον χειρότερον διαπραγματευτήν ολοκλήρου του πλανήτου Γή, διά το σωτήριον έτος 2015

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Διά την παρούσαν ανάρτησιν θα είπω μόνον το εξής, διότι ελλοχεύει η πορτοκαλιά κάρτα: Αν υπήρχον χριστιανο-μπολσεβίκοι εις την Αρχαίαν Ελλάδα, οι Αθηναίοι ουδέποτε θα έκαμναν τον Χρυσούν Αιώνα και ουδέποτε θα έκτιζον τον Παρθενώνα, διότι οι χριστιανομπολσεβίκοι θα αντέδρων εντόνως εις την εκμετάλλευσιν των Μεταλλείων του Λαυρίου (εις ήν εβασίσθη η υπεροχή των Αθηναίων), αλλά και εις την εκμετάλλευσιν των Δούλων. Επίσης, ουδέποτε θα υπήρχε το Θαύμα της Μακεδονίας, διότι οι χριστιανομπολσεβίκοι θα αντέδρων λυσσωδώς εις την εκμετάλλευσιν των χρυσοφόρων κοιτασμάτων του Παγγαίου, τα οποία εχρηματοδότησαν τους θριάμβους του Φιλίππου και την εκστρατείαν του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 163. cronopiusa said

 164. Pedis said

  Αυτό το είδατε;

  http://tvxs.gr/news/ellada/o-triantafyllidis-proteinei-didaktra-sto-dimosio-sxoleio-kai-o-syriza-ton-adeiazei

  – όχι, λέει, δεν είπα για δίδακτρα … αλλά βέβαια, αυτό ακριβώς πρότεινε.

  – διαβάζοντας το άρθρο του αποκόμισα την εντυπωση, από το ύφος, ότι ετοίμασε το χειρόγραφο σε κόλλα αναφοράς τσακισμένη κατακορύφως στα τρία. Μωρέ μπράβο, ούτε γηραιός ταξίαρχος εν αποστρατεία να ήταν ο φιλόλογος και δημοσιογράφος Τριανταφυλλίδης.

  – Γράφει ο συμπαθής ταξίαρχος:

  Εκπαιδευτικοί με πολυετή πείρα και αποδεδειγμένες ικανότητες, με ευρύτατη αποδοχή στην εκπαιδευτική κοινότητα θα αναλάβουν, θα μεθοδεύσουν και σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας θα αποδεσμεύσουν τα σχολικά βιβλία από όλες τις αβελτηρίες, αδυναμίες και ατέλειες.

  Το «μεθοδεύσουν» πάει, έτσι όπως το θέλει , για καλό; Εμένα μου φαίνεται μεζεδάκι. Πάντως το «αβελτηρίες» μπήκε στο άσχετο. Θα θελε να το βάλει εδώ και καιρό, το ‘χε σημειώσει και τσουπ, το φύτεψε. Σωστά; Και είναι και κακόηχο στα ελληνικά το άτιμο.

  – Η επίμαχη πρόταση του γηραιού ταξιάρχου μας:
  Αναλυτικότερα τα ωρολόγια προγράμματα του σχολείου διευρύνονται στις 40 διδακτικές ώρες (5 μέρες Χ 8 ώρες για τους μαθητές) και οι εκπαιδευτικοί που τα υλοποιούν, χωρίς καμία αύξηση του ωραρίου τους, θα έχουν πλεονάζουσες αποδοχές από τη συνδρομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μέσα από μια διαδικασία δίκαιης – αναλογικής επιβάρυνσης με βάση τη φορολογική τους δήλωση.

  πώς χωρίς αύξηση του ωραρίου τους θα πάρουν τα φράγκα των «ευπόρων οικογενειών»; Επειδή είναι οι ωραίοι και οι αριστείδιδες; Προσωπικά, δεν την πιάνω αυτή τη … μεθόδευση.

  Τέλος πάντων, ο άλλος προχτές ζητούσε συγγνώμη από τον Σημίτη, αυτός εδώ σπρώχνει τη γραμμή της οννεδ. Σαν πολλή φόρα δεν πήραν … οι λαγοί της τρόικας εσωτερικού;

 165. Σωτήρς said

  Μετά από λίγες μπύρες αλαφρώνουν οι καημοί και τουλάχιστον γελάσαμε με την ανεργία μας.

  144 Nikiplos μακριά από μένα να απαξιώσω ένα τόπο, που δεν του αξίζει.
  Αυτό το δάσος είναι όμορφο, το έβλεπα συχνά, το χαιρόμουν και λυπόμουν ταυτόχρονα. Αλλά ιστορικό από τα λίγα της Ελλάδας δεν το λες.
  Όλες οι εναλλακτικές δραστηριότητες που αναφέρεις δεν συγκρούονται με τα μεταλλεία και γιατί δεν έχουν γίνει έως τώρα προσπάθειες;
  Μια από τις προτάσεις είναι να χρησιμοποιηθούν οι στοές για να παλαιώνουν κρασιά. Πηγαίνετε μια βόλτα σε όλη τη βόρεια Χαλκιδική και εάν βρείτε κρασί σε ταβέρνα εκτός από Ρετσίνα Μαλαματίνα να βουτήξω στη θάλασσα Γενάρη μήνα.
  Πιστεύω καταλαβαίνεις που θεωρώ ότι βρίσκεται το πρόβλημα σχετικά με τις εναλλακτικές δραστηριότητες.

  148 Δηλαδή ο πολυπόθητος τουρισμός δεν θα αγγίξει τη βόρεια Χαλκιδική γιατί δεν θα είναι νόμιμο το μεταλλείο; Στις Σκουριές δεν έχει γίνει καμιά εξόρυξη, πως στο καλό να μολυνθούν οι πηγές δεν καταλαβαίνω.

  152 Γιώργη τοπονύμιο Σκουριές έχει και στη Σέριφο.

  154 ΛΑΜΠΡΟΣ με ξενίζει λίγο ο πληθυντικός ευγενείας μέσω ίντερνετ :p Μόλις έφτασα τα πρώτα άντα οπότε νιώθω ότι θα μπορούσα να είμαι γιος πολλών εδώ μέσα. Ήθελα και θέλω να φτιάξουμε κάτι μοναχοί μας αλλά τώρα το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι θέλω να φάω το μπλοκάκι μου. Με έχει στοιχειώσει ο Κατρούγκαλος με τα μαντήλια του. Θα δείξει, σε ευχαριστώ πολύ.

  Η διχόνοια και η καχυποψία που έχει φωλιάσει μέσα σε όλα τα χωριά μακάρι να φύγει. Δυστυχώς δεν το βλέπω σύντομα. Είναι τρομακτικό να δείτε φαινόμενα οχλοκρατίας μέσα σε χωριά 1000-2000 ατόμων.

 166. Πέπε said

  > > Η σκωρία έχει δύσοσμη ετυμολογική προέλευση -αφού προέρχεται από το σκωρ

  Το σκώρ – του σκατός, όπως το ύδωρ – του ύδατος. Πολλά τριτόκλιτα ουσιαστικά έχουν δύο θέματα, αν και συνήθως δε διαφέρουν τόσο (και επίσης συνήθως είναι αρσενικά ή θηλυκά, όχι ουδέτερα). Παρά ταύτα, τα εν λόγω δύο ουσιαστικά μπορούμε να τα θεωρήσουμε αρκετά κανονικά ως προς τη γραμματική τους: ιδιόρρυθμα, σπάνια, αλλά όχι ανώμαλα.
  Για το ύδωρ, ανάμεσα στις κανονικότητές του είναι ότι τα παράγωγά του βγαίνουν από το θέμα της γενικής, π.χ. υδάτινος (αν και μάλλον είναι νεότερη λέξη). Το θέμα της ονομαστικής το βρίσκουμε με τη μορφή υδρ- στην υδρία, στα σύνθετα τύπου υδροχαρής, αλλά πουθενά, όσο ξέρω, αυτούσιο.
  Με το σκωρ και τη σκωρία μού φαίνεται παράξενο να έχουμε παράγωγο από το θέμα της ονομαστικής και μάλιστα αυτούσιο. Λογικά θα περίμενε κανείς κάτι σαν «σκατία».

 167. sarant said

  167 τέλος: Αυτό είναι ίσως το χειρότερο

 168. Γς said

  166: τέλος: Αυτό είναι ίσως το καλύτερο

 169. Γς said

  164:

  >Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρδ ανεκήρυξε τον Αλέξιον Τσίπραν ως τον χειρότερον διαπραγματευτήν ολοκλήρου του πλανήτου Γή, διά το σωτήριον έτος 2015

  1. Brinksmanship with benefactors. As he approached European creditors this summer for a new bailout package for Greece, Alexis Tsipras, then the nation’s prime minister, struck a combative tone that did not go over well. Dissatisfied with the deal on the table, Tsipras put it up for a referendum vote in Greece. After Greeks rejected it, the Greek economy tumbled even further, and Tsipras and his team were forced to accept an even worse package from Europe. The lesson? A conciliatory tone will carry you much further than brinksmanship when you’re making bold requests.

  http://www.pon.harvard.edu/daily/negotiation-skills-daily/top-10-worst-negotiation-tactics-of-2015/

  Ε και τι έγινε;
  Και πάλι μάγκες 😦

 170. Παναγιώτης Κ. said

  Διάβασα όλα τα σχόλια-όπως πάντα-και εκείνο που συμπεραίνω- πέραν των άλλων επί μέρους ζητημάτων, όχι μικρής βεβαίως σημασίας- είναι πως έχουμε ένα παιχνίδι μικροπολιτικής. Το άρχισαν οι προκάτοχοι και το συνεχίζουν οι νυν.
  Είναι η μικροπολιτική και οι συνέπειες της, φαίνονται στο κράτος το οποίο δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
  Οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά.Όπου συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση επικαλείται νόμους των προκατόχων της και αν δεν την συμφέρει δεν τους εφαρμόζει. Και από πάνω θεωρεί ότι λειτουργεί…επαναστατικά.
  Ο Υάλτις στο 145, μου προκάλεσε σύγκρυο με το σχόλιό του. Εκφράζει μια μέγιστη αλήθεια και μας θυμίζει την λαϊκή ρήση «τι είναι δέκα ξυλιές σε ξένο κ@λ@».

 171. spiral architect said

  Καλά πάμε … γενικά.

 172. Σωτήρς said

  Τελικά αυτό το άρθρο λειτούργησε λίγο ψυχαναλυτικά για μένα 🙂

  172 Παναγιώτης Κ αυτό που με θυμώνει είναι η μικροπολιτική επικοινωνιακή αντιμετώπιση του ζητήματος συγκεκριμένα από τον υπουργό Σκουρλέτη, πχ: πριν τα Χριστούγεννα πήγαν στο Υπουργείο οι «αντι-μελετητές» και του έδειξαν τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει με τα drone και του είπαν κάτι αρκούδες πρώτου μεγέθους. Τέτοιες αρκούδες που οι επιθεωρητές που πήγαν στις Σκουριές ήταν με κατεβασμένο κεφάλι γιατί τους είχαν βάλει να ελέγξουν εάν πετάει ο γάιδαρος.Το υπουργείο την ίδια μέρα έβγαλε δελτίο τύπου που έπαιξε παντού ότι «με προσωπική εντολή του Υπουργού εστάλη κλιμάκιο για επιβεβαίωση καταγγελιών μπλα μπλα μπλα».
  Αρχές Δεκέμβρη η Επιθεώρηση Μεταλλείων έκλεισε τρεις στοές στο μεγάλο μεταλλευτικό πεδίο του Παρνασσού/Γκιώνας γιατί οι συνθήκες ασφάλειας με τον καινούργιο ιδιοκτήτη έχουν υποβαθμιστεί και υπάρχει άμεσος πραγματικός κίνδυνος για τους εργαζόμενους. Όσο είδατε δελτίο τύπου άλλο τόσο το είδαν και οι εργαζόμενοι εκεί.

 173. sarant said

  174 Το ουσιώδες βέβαια είναι ότι έκλεισαν οι επικίνδυνες στοές
  Ωστόσο, οι αρκούδες των αντί λειτουργούν πράγματι απωθητικά -τουλάχιστον σε μένα.

 174. alexisphoto said

  @164:
  «Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρδ α…………τήριον έτος 2015»

  Το ίδιο παν/μιο έκρινε ικανό τον ΓΑΠ να διδάξει στις αίθουσές του!!!!
  Κακά τα ψέματα, πολιτικές σκοπιμότητες (και χρηματοδοτήσεις…) εξυπηρετούν τέτοιες κινήσεις και δηλώσεις….
  Ευχαριστώ

 175. spiral architect said

  @175: Και αυτοί οι αντί (στους καταληψίες) στο Όρεγκον των ΗΠΑ έχουν άδικο άραγε;
  […] Οι ρίζες αυτής της διαμάχης άλλωστε, εντοπίζονται έναν και πλέον αιώνα πίσω με πρωταγωνιστές ξυλοκόπους, γελαδάρηδες, μεταλλωρύχους από τη μία και το κράτος των ΗΠΑ από την άλλη. […]

 176. χρυσές αρλούμπες said

  Δεν υπάρχει έστω ένας άνθρωπος νοήμον που να μη θεωρεί τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης ως τους πιο ηλίθιους όλων των εποχών.

  Τόσα χρόνια το σύριζα δούλευε την προπαγάνδα ότι μόλις αναλάβει θα κλείσει τα μεταλλεία, ο πανηλίθιος Σκουρλέτης μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές έδωσε φιρμάνι ότι τους διώχνει από την Ελλάδα. Και τώρα κλαίγετε και οδύρεται και απειλεί οι Καναδοί να πάρουν πίσω την απόφαση τους αλλιώς θα τους δείξει.

  Αυτομάτως, το τελευταίο κάτι μου θύμισε. Την περίφημη διαπραγμάτευση όπου τόσα χρόνια απειλούσαν, μόλις Αναλάβουν θα τους τρίξουν τα δόντια και θα χεστούν επάνω τους οι τροικανοί και θα μας/τους κάνουν όλα τα χατίρια από το φόβο τους μη τυχών και φύγουμε από την ΕΕ. Μόλις ο Σόιμπλε τους έτριξε τα δόντια σύμφωνοι να φύγεται οπότε θέλετε και σας δίνω άλλα 50 δις για προίκα, τα έκαναν επάνω τους οι περίφημη διαπραγματευτές του κώλου που εξέλεξε ο λαός.

  Είπαμε. Να τους απειλήσουνε, όχι όμως και να τους πάρουν στα σοβαρά, διότι κάθε άλλο παρά σοβαρή κυβέρνηση είναι.

  Όπως με την προηγούμενη ιστορία, έτσι και τώρα. Θα πέσουν οι τόνοι και με πολύ πόνο θα αναγκαστούν να υπογράψουν ότι τους ζητήσουν. Θα διαλαλούν σε όλους τους τόνους την οδύνη τους ότι είναι ενάντια της επένδυσης αλλά τι να κάνουν οι κακοί καπιτάλες της Ελντοράντο τους ανάγκασαν να υπογράψουν.

  Έλεος, και τελειωμό δεν έχει. Έπεται η συνέχεια με το ασφαλιστικό. Θα ξαναζήσουμε την ίδια ιστορία.

  Οι σανοφάγοι όμως θα συνεχίζουν ποστάρουν λινκ από την Αυγή και το Κόκκινο.

 177. Κουνελόγατος said

  Ποστάρω λινκ:
  http://left.gr/news/giati-hairetai-o-k-karagkoynis-giati-prosdoka-tin-katastrofi-tis-horas

 178. 89: LandS said: «67 αρ. 1 Και η πειθώ του επενδυτή; Δεν θα έπρεπε και αυτός να πληρώσει….Το ζήτημα είναι πάρα πολύ πολύπλοκο…»

  Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως σχετίζονται, αυτά που λες, με το δικό μου σχόλιο!

 179. nestanaios said

  167. Όχι μόνο οι πηγές αλλά και η θάλασσα θα μείνει χωρίς ψάρια και εγώ
  σε άψαρη θάλασσα, μπάνιο δεν κάνω.

  Συνιστώ ταφόπλακα σε Σκουριές και σε γεωτρήσεις γύρω από την Κρήτη για αέρια και πετρέλαια.
  Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά. Πρέπει να ζήσουμε χωρίς αυτά. Έχουμε ζήσει χωρίς αυτά.
  Ξέρουμε να ζούμε χωρίς αυτά.

 180. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  179. Κουνελόγατε χαίρε!

  http://www.koutipandoras.gr/article/159896/o-stoyrnaras-paradehthike-dimosia-pos-leitoyrgise-antithesmika-kai-ton-koitame

 181. Κουνελόγατος said

  Και συ ρε ΕΦΗ (ΕΦΗ), τίποτα δεν αφήνεις να πέσει κάτω… 🙂

 182. χρυσές αρλούμπες said

  Από την άλλη, αν πάλι υπάρχουν δημοσιογράφοι τύπου σχολίου #182, τότε τίποτα να μη σε εκπλήσσει. ‘Όχι, ο Στουρνάρας σαν θεσμός δεν έχει καμία υποχρέωση έναντι της κυβέρνησης αλλά μόνο έναντι της τράπεζα, του Ευρώ και της ΕΚΤ. Στοιχειώδη πράματα αυτά σε μια δημοκρατία, λέγετε και διαχωρισμός εξουσιών, αλλά που να κάθεσαι να τα εξηγείς αυτά σε αμόρφωτους ψηφοφόρους που ακόμα ονειρεύονται να κατακτήσουν τα χειμερινά ανάκτορα. Όχι, νιώθεις τελείως ανήμπορος σε τέτοια έλλειψη στοιχειώδης γνώσης.

 183. Γιώργης said

  167 Οι Σκουριές της Σερίφου είναι κανονικές, ή φυσικές αν προτιμάτε, σκουριές αφού πρόκειται για σιδηρομετάλλευμα. Δεν είναι σκωρίες – μεταλλουργικά απορρίματα.

  174 Γιατί δεν ρώτησε κανένα ντόπιο κυνηγό στο τηλέφωνο; Θα τον πληροφορούσε φαντάζομαι ότι αρκούδες δεν υπάρχουν εκεί, μόνο αγριογούρουνα. Θα μπορούσε να πάει και καμμιά βόλτα, οι ταβέρνες της Αρναίας το χειμώνα είναι ότι καλύτερο. Ασε που έχουν και ένα τσίπουρο από μελίσσι, σκέτο δυναμίτη. Να αγοράσει και κανένα υφαντό να ενισχύσει την εντόπια οικονομία τώρα που θα κλείσουν τα μεταλλεία.

  178 Αυτήν την απορία έχω και εγώ. Δηλαδή ο Σύριζα θέλει να συνεχίσουν να λειτουργούν, απλά δεν θέλει να τους δώσει άδεια λειτουργίας. Ε, ας βάλει την περιφέρεια να είναι αρμόδια για τις μελέτες και τις άδειες. Στο κάτω κάτω αυτοί σαν ντόπιοι έχουν καλύτερη εικόνα από τους Αθηναίους που νομίζουν ότι κινδυνεύουν οι διακοπές και τα μπάνια τους και τους πιάνει πανικός. Και ας ρωτήσουν και κανένα ειδικό. Οχι σαν αυτούς του Αριστοτελείου (παραπομπή του 29 πιο πάνω) που δεν θέλουν λιμάνι στο Στρατώνι γιατί λέει υπάρχει κίνδυνος ναυτικού ατυχήματος στον κόλπο της Ιερρισού! Γιατί δεν πήγαν μια βόλτα να τον δουν, πόσο μεγάλος είναι, να ρίξουν και καμμιά βουτιά; Ούτε και εργοστάσια θέλουν λέει γιατί η περιοχή είναι σεισμογενής! Μα που ζουν; Εναντίον και της σήραγγας προς Ολυμπιάδα γιατί λέει πρόκειται για συγκαλλυμένο έργο έρευνας και θα βρει νέα κοιτάσματα, και θα τρέχουμε πάλι με μελέτες και άδειες. Ασε καλύτερα, καλά καθόμαστε.
  Της κοντής ψ@λής της φταίνε οι τρίχες.

 184. Σωτήρς said

  181 Nestanaios, δεν έχουμε ζήσει χωρίς αυτά. Δεν ξέρω εάν εσύ ζεις χωρίς σίδερο, χαλκό, μολύβι, νικέλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά ο άνθρωπος όχι. Δεν θα σου κάνω διάλεξη για την τεχνολογία και την αναγκαιότητα κάποιων δραστηριοτήτων που όμως δεν έχουμε πρόβλημα να γίνονται μακριά από μας. Θα μείνει η θάλασσα χωρίς ψάρια, τα νερά θα δηλητηριαστούν και οι τέσσερις καβαλάρηδες θα σπείρουν θάνατο. Καταλαβαίνεις ότι ο αποκαλυπτικός λόγος της οικολογίας πριν πολλές δεκαετίες συνετέλεσε στην απαξίωση της; Μίλα με παραδείγματα στον ελληνικό χώρο αλλιώς σταματάω δεν αντέχω ατέρμονες συζητήσεις.

 185. ΕΦΗ-ΕΦΗ said


  λέγετε της παιδαριώδης σκέψης (το ανάγνωσμα)

 186. nikiplos said

  Το χόϋχενς ξαναγύρισε και γράφει… αρλούμπες… 🙂

 187. Λ said

  Στην Κύπρο έχουμε την Σκουριώτισσα που είναι ένα από τα αρχαιότερα μεταλλεία στον κόσμο. Επαναλειτούργησε το 1925. Κάποιοι Αμερικάνοι διαβάζοντας για την Κύπρο σκέφτηκαν ότι αφού υπήρχε τόσος χαλκός στην αρχαιότητα γιατί να μην υπάρχει στην σύγχρονη εποχή Έκαναν λοιπόν ένα ταξιδάκι και επιβεβαιώθηκαν. Ζήτησαν να αγοράσουν τη γη αλλά οι χωρικοί πονηρεύτηκαν και αρνιώντουσαν να πουλήσουν τη γη τους. Εξάλλου μέχρι πρότινος ήταν μεγάλη ντροπή για μια οικογένεια να ξεπουλά τη γη της. Οι Αμερικάνοι αποτάθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο που βρήκε τη λύση. Τους ενοικίασαν τη γη για 25 αγγλικές λίρες το χρόνο. Σε ένα μεταλλείο της Σκουριώτισσας, τη Φουκάσα, δούλεψε και ο δικός μου πατέρας όταν ήταν έφηβος. Ήταν τα χρόνια δύσκολα. Χρόνια ανομβρίας και αστοσιάς . Εκεί έμαθε να μιλά τουρκικά από τους συντρόφους του.

 188. Γιάννης Ιατρού said

  Περίπου από το 2013 έκανα μια συλλογή από άρθρα, φωτογραφίες, τεχν. μελέτες, αναρτήσεις κλπ για το θέμα με τις Σκουριές για να τα έχω μαζεμένα θεματικά. Περίπου 17 αρχεία πιντιεφ. Τα ανέβασα εδώ, για όποιον ενδιαφέρεται, ζιπαρισμένα, σε ένα αρχείο.
  file upload

 189. Γιάννης Ιατρού said

  190 λάθος λινκ, αυτό είναι το σωστό http://www.filedropper.com/-summary-ji

 190. Γς said

  Αυγά και Παιδιά της Πιάτσας του Νίκου του Τσιφόρου.
  Κι εκείνο το «ώον» που έπεσε και έσπασε στο
  κανονάκι του θαυματοποιού!
  Που τελείωνε και με εκείνο το «Ατιμα ώα!» 😉

 191. sarant said

  189 Τι ωραίο!

  190: Μπράβο!

 192. Γιάννης Ιατρού said

  193: Γιά όσους χρησιμοποιούν κάποιο downloadmanager, εδώ και δεύτερο link που δέχεται (και) τέτοιους 🙂

 193. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα 14/01, 21:48 στις ειδήσεις της ΕΡΤ1 το θέμα με τον κ. Γιώργο Αυγερόπουλο (?) να αναλύει

 194. Γιάννης Ιατρού said

  και δύο ντοκυμανταιρ για το θέμα (τιτλος Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ), λίγο παλιά μεν (2012 – 2013) αλλά ενδιαφέροντα νομίζω, τόσο για την οικονομικο-πολιτική όσο και για την περιβαλοντικο-τεχνολογική πλευρά του θέματος.
  αυτό (μέρος Α) https://www.youtube.com/watch?v=UspHYgQcdaY και αυτό (μέρος Β) https://www.youtube.com/watch?v=W64D5MuVFlg
  Δεν τα είδα στα προηγούμενα σχόλια, αν τα έβαλε κάποιος sorry 🙂

 195. Να τρολάρω λίγο αφεντικό;
  http://luben.tv/blogosphere/dailyviral/69660

 196. AK (o) said

  κι όμως
  πριν το Μαρούσι είχε βρεθεί και το… πραγματικό Ελντοράντο:

 197. χρυσές αρλούμπες said

  178 » ο πανηλίθιος Σκουρλέτης… » Γιατί λεω τον Σκουρλέτη πανίβλακα.

  https://left.gr/news/p-skoyrletis-i-elntoranto-apo-2007-den-ehei-plirosei-oyte-ena-eyro-foro-sto-dimosio-giati

  Στον παραπάνω βίντεο μιλά για τριγωνικές συναλλαγές και κατηγορεί ευθέως την εταιρία όχι μόνο για φοροαποφυγή αλλά και για φοροαπάτη.

  Ο κοινώς νους μου λεει, αν υπάρχουν υπόνοιες, οφείλει ο υπουργός να στείλει τον φάκελο στον εισαγγελέα και την αστυνομία να τους συλλάβει.

  Διαφορετικά γίνεται ο ίδιος υπόλογος και πρέπει να επέμβει εισαγγελέας. Υποθάλπει φοροφυγά.

  Διαφορετικά να το βουλώσει και οφείλει να βγει δημόσια και να παραδεχτεί ότι είναι πανίβλακας. Ανήκουστα πράματα αυτά να έχω αυτή την απαίτηση, αλλά εξίσου είναι ανήκουστο ο άνω ισχυρισμός του.

  Δεν λεω ότι δεν γίνονται τριγωνικές και τετραγωνικές συναλλαγές, αλλά αν δεν μπορείς να το αποδείξεις, καλλίτερα να το βουλώσεις. Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει πάντα και σε όλες τις περιστάσεις. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, ο κάθε επιχειρηματίας είναι νομοταγής πιστός πολίτης. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για ξένους επενδυτές.

  Ακόμα περισσότερο ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας όταν είσαι υπουργός. Ως βουλευτής στη αντιπολίτευση μπορεί να έλεγε ότι κοτσάνα του κατέβαινε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που λεει κάτι τέτοιες μπούρδες ο ίδιος συγκεκριμένα. Όταν όμως είναι υπουργός, οφείλεις να δαγκώνεις την γλώσσα σου και να ζυγίζεις την κάθε λέξη δέκα φορές πριν την εκστομίσεις. Εγώ μπορώ να γράφω τέτοιες σαχλαμάρες, ίσως να έχω το ακαταλόγιστο και όλα να μου επιτρέπονται, οι υπουργοί όμως ποτέ και πουθενά. Διαφορετικά να παραιτηθεί ως υπουργός ώστε να μπορεί να συνεχίσει να τα λεει αυτά στα καφενεία.

  Και μετά απορούνε στις Βρυξέλες γιατί στην Ελλάδα κυριαρχεί ένα
  αντι-επιχειρησιακό πνεύμα. Και μετά θα απορούμε γιατί δεν γίνονται επενδύσεις και γιατί όλες οι θυσίες πάνε στράφι. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να ενδύσει στην Ελλάδα, γιατί οι φάμπρικες μετακομίζουν στην Βουλγαρία και Τουρκία.

  Με τέτοιο αντιεπενδυτικό κλίμα δεν πρόκειται κανείς να πλησιάσει. Ποιος θα τολμήσει να επενδύσει εδώ όταν εξαρχής τον βλέπεις ύποπτα και τον κατηγορείς ευθέως και χωρίς πολλές περγαμηνές ότι είναι φοροφυγάς, ένας ύπουλος απατεώνας που σκοπός του είναι να σου βρωμίσει τα βουνά και τις θάλασσες σου. Ύπουλος κλέφτης που έκανε την περιουσία του κλέβοντας τους εργάτες του, τους λαούς, και τώρα έρχεται να κλέψει και εμάς.

  Τώρα τρέχει η κυβερνητική εκπρόσωπος να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Όχι, η κυβέρνηση δεν διώχνει τους καναδούς, θα τα βρούμε. Όχι, η επένδυση δεν βλάπτει το περιβάλλον, το περιβάλλον βλάπτει την επένδυση.

  Ίσος το όνειρο μας να είναι να γίνουμε γκαρσόνια υπηρέτες των Ευρωπαίων. Να δουλεύουμε μόνο 5 μήνες το χρόνο, τον υπόλοιπο καθισιό.

  (..και να ‘ταν μόνο ο Σκουρλέτης…)

 198. nestanaios said

  186. Όσα παραδείγματα θέλεις.

  Ήλθαν οι «επενδυταί» στις σκουριές και θέλουν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να πάρουν όλο τον χρυσό από την Χαλκιδική
  παραβιάζοντας νόμους φύσης και ανθρώπου. Αυτά τα πράγματα γίνονται σιγά σιγά και αν είναι μη κερδοφόρα δεν πειράζει.
  Φύγετε και θα τα κάνουμε μόνοι μας σε χρόνο κατάλληλο και με τρόπο κατάλληλο.

  Το ίδιο ισχύει και με τα πετρέλαια και τα υγραέρια. Σιγά-σιγά και οικολογικά, ει δε μη, θα στέλνουμε καθαρό νερό στην Αραπιά
  και θα μας στέλνουν ακάθαρτο πετρέλαιο. «Θα στέλνουμε πορτοκάλια στην Ρωσία και θα μας στέλνου υγραέριο.» Ανδρέας Παπανδρέου.

  Μη ξεχνάς ότι βρισκόμαστε σε μία περιοχή άκρως επικίνδυνη σεισμολογικά και πρέπει όλα να γίνονται σιγά σιγά και ας μην είναι πολύ κερδοφόρα.
  Καλούς πολιτικούς χρειαζόμαστε και όχι τυχοδιώκτες επενδυτές.

 199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – Έλειπα από την Αθήνα, από χθές μέχρι σήμερα το απόγευμα και δεν διάβασα κανένα σχόλιο, γι΄αυτό σου απαντώ αργά.
  Πρώτη φορά μιλούμε μαζί, δεν ήξερα την ηλικία σου, σε είχα για αρκετά μεγαλύτερο, οπότε λίγη ευγένεια δεν βλάπτει (χαμόγελο).
  Μιά και όντως θα μπορούσες να είσαι γιός μου, θα σου δώσω μια συμβουλή που δεν σου έχουν δώσει οι γονείς σου, κανένας συγγενής ή φίλος, και σίγουρα (στοιχηματίζω την ημισείαν περιουσίαν μου) κανένας δάσκαλος-καθηγητής απ΄όσους είχες στην ζωή σου. Επειδή ζείς στην τυχερή πλευρά του κόσμου, και είμαι βέβαιος πως έχεις τα προσόντα, αντί να κάθεσαι να μυξοκλαίς την μοίρα που σου όρισε ο κάθε ηλίθιος υπουργός, και να ψάχνεις σε ποιά χώρα θα πάς να γίνεις οικονομικός σκλάβος, καθόρισε εσύ την μοίρα σου, και βάλε στόχο να γίνεις εκατομμυριούχος, ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ. Μην ακούς κανένα που σου λέει το αντίθετο, ή κορόϊδο είναι, ή αποτυχημένος, ή έχει συμφέρον να μείνεις φτωχός κι εξαρτημένος. Οι γονείς σου, η θρησκεία, οι δάσκαλοί σου, και τα κόμματα, σου έλεγαν και σου λένε ψέματα για τον πλούτο, οι μόνοι που δεν είχαν δόλο, είναι οι γονείς σου, γιατί κι αυτοί με τα ίδια ψέματα μεγάλωσαν.
  Έχεις αναρωτηθεί ποτέ σου, γιατί ενώ γεννιόμαστε και ζούμε σε ένα άγριο καπιταλιστικό σύστημα, όλοι και όλα μας προτρέπουν για τα λίγα; γιατί έχουν θεοποιήσει την φτώχεια και δαιμονοποιήσει τον πλούτο; Έχουν τεράστιο συμφέρον, γι΄αυτό. Αν γίνουν όλοι πλούσιοι, θα καταρρεύσει το σύστημα, αν απαγορέψουν την δυνατότητα, πάλι θα καταρρεύσει γιατί κανείς δεν θα αποδίδει στην δουλειά του, μη σου πώ πως δεν θα πηγαίνει κανένας, και θα ξαναγυρίσουν στην αυτόνομη αγροτική ζωή, οπότε; Η Οικονομική ελίτ, με τους υποτακτικούς της, εκκλησία και κόμματα, και το τρομακτικό «εργαλείο» που λέγεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, συν την «ενημέρωση» από τα δικά της ΜΜΑ, φροντίζει να μας αποτρέπει αυτοελεγχόμενα «δεν είναι αυτά για μάς, λίγα και καλά, τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, οι πλούσιοι πατάνε επι πτωμάτων, σταθερά και σίγουρα, οι φτωχοί θα πάνε στον παράδεισο, ο εργάτης βγάζει τίμια λεφτά (ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ) ταξική συνείδηση» κι άλλες πολλές χαριτωμενιές, ενώ ταυτόχρονα με διάφορους τρόπους, πχ, λαχεία, τζόκερ, τζόγος, διαιωνίζει το όνειρο του πλουτισμού. Όλη η λειτουργία του συστήματος, βασίζεται στην φτώχεια και τους φτωχούς, οι πλούσιοι τα παίρνουν από τους φτωχούς, οι τράπεζες το ίδιο, οι κυβερνήσεις μέσω των φόρων (οι πλούσιοι, τα κόμματα, και η εκκλησία, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ) πώς να μη θεοποιήσουν την φτώχεια μετά;
  Τι θα κάνουν οι πλούσιοι, οι θεομπαίχτες και παραδόπιστοι παπάδες, και οι αρχιτεμπέληδες κομματάρχες χωρίς φτωχούς; Βάλε και τους λακέδες των πλουσίων, τον θρησκευτικό συρφετό γύρω από τους χλιδάτους ιεράρχες, συν τους παπάδες με όλους τους θρησκευτικούς παρατρεχάμενους, κι όλα τα ανεπάγγελτα κομματόσκυλα, και δένει μια χαρά το γλυκό της φτώχειας. Χωρίς φτωχούς, δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης όλοι αυτοί, και θα πρέπει να βρούν τρόπο να βγάλουν την τροφή τους για να ζήσουν, ενώ τώρα μιμούνται το πιο πετυχημένο είδος του πλανήτη, ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ, και παιρνάνε μια χαρά, εις υγείαν των ΦΤΩΧΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ. Συνεπώς, αν θέλεις να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, ΓΙΝΕ ΠΛΟΥΣΙΟΣ, ακόμα κι αν δεν την ανατρέψεις όμως, δεν θα περάσεις την ζωή σου κλαίγοντας την μοίρα σου. Ποτέ στην ιστορία, δεν ήταν τόσο εύκολο να γίνει ένας φτωχός πλούσιος, γι΄αυτό διδασκόμαστε μόνο τους τρόπους που βγαίνουν τα λίγα χρήματα, ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ, μάθε τους άλλους δύο, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, αφιέρωσε λίγο χρόνο, δεν θέλει πολύ, ειδικά για σένα που είσαι καί έξυπνος καί μορφωμένος, αξίζει τον κόπο, και γράψε στα α@@δια σου τον κάθε λακέ των πλουσίων Κατρούγκαλο.

  «Η διχόνοια και η καχυποψία που έχει φωλιάσει μέσα σε όλα τα χωριά μακάρι να φύγει. Δυστυχώς δεν το βλέπω σύντομα. Είναι τρομακτικό να δείτε φαινόμενα οχλοκρατίας μέσα σε χωριά 1000-2000 ατόμων.»
  Στο Κρυονέρι, το χωριό του πεθερού μου στην Αμαλιάδα, 150 νοματαίοι και είναι όλοι τσακωμένοι με όλους, ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ. Μη προσπαθείς να αλλάξεις τους άλλους και τον κόσμο, ΘΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ, άλλαξε εσύ προς το καλύτερο, δίδαξε σωστές αρχές στα παιδιά σου, και με τα χρόνια θα αλλάξει κι ο κόσμος, και θα γίνει καλύτερος, δεν αλλάζουν ριζωμένες συνήθειες και αντιλήψεις χιλιετιών, σε μικρό χρονικό διάστημα και με επαναστάσεις, δές τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, μέχρι κι ο καγκεμπίτης Πούτιν κάνει τον σταυρό του, ενώ οι Πολωνοί είναι οι πλέον θρησκόληπτοι στην Ε.Ε, ολα θέλουν τον χρόνο τους, είναι γνωστό από παλιά άλλωστε πως ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ.

 200. Βάγια said

  Είμαι δασολόγος κι έτσι παραδέχομαι εκ των προτέρων ότι οι απόψεις μου είναι προκατηλλειμμένες. Διάβασα όμως (σε μελέτες κι όχι σε τυχαία μπλογκ) ότι δεν έχει ουσιωδώς ρυθμιστεί η απόθεση των αποβλήτων και ιδίως η απόθεση ενός συγκεκριμένου, που είναι ασταθής μορφή του αρσενικού. Η αστάθεια αυτή κάνει εύκολη την αντίδρασή του με τα υπόλοιπα στοιχεία του μείγματος των αποβλήτων και τη διάχυση του στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Στην μελέτη, λέει, της εταιρίας δεν έχουν προβλέψει ειδικές δεξαμένες, ούτε χωριστό χώρο από τα υπόλοιπα. Κι αν θυμάμαι καλά, δεν έχει γίνει μελέτη αποκατάστασης. Πάντως, διαβάζοντας κάποιες μελέτες, διάβασα για το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας και μου φάνηκε υπερβολικά σύντομο για μια τόσο μεγάλη εκμετάλλευση. Άρα, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κάποιος: αξίζει τον κόπο να γίνει μια τόσο μεγάλη καταστροφή ή θα δώσει πρόσκαιρα κάποιες θέσεις εργασίας και μετά η επόμενη γενιά (σε 30 χρόνια δηλαδή) δεν θα μπορεί να βρει άλλη δουλειά καθώς λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων θα έχουν χαθεί ή περιοριστεί πολύ οι κλάδοι γεωργία, δασολογία, τουρισμός κτηνοτροφία ενώ ο κλάδος της εκμετάλλευσης χρυσού θα έχει εξαντλήσει το μετάλλευμα;
  Και συμφωνώ ότι θα μπορούσαν εκεί γύρω στην Αρναία, να γίνουν αειφόρες επενδύσεις περιβαλλοντικού τουρισμού αλλά και άλλες επενδύσεις που θα επωφελούνταν από το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Όσο το γιατί δεν έχουν γίνει: βλακεία των υπεύθυνων υπουργών, αλλά και τεμπελιά των εργαζόμενων της περιοχής.
  Το δάσος του Χολομώντα, όσο κι αν δεν φαίνεται, έχει ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά καθώς είναι δάσος οξιάς που βρίσκεται στα 500 μέτρα (ενώ συνήθως οι οξιές απαντώνται από 700 μέτρα κι επάνω) και έχει προταθεί η μελέτη του δάσους αυτού για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: