Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τρεις κι ο κούκος τέσσερις

Posted by sarant στο 20 Ιανουαρίου, 2016


Χτες στο ιστολόγιο είχαμε την πρώτη συνέχεια από ένα διήγημα του πατέρα μου, στο οποίο ένας ήρωας λέγεται Κούκος, και πολύ φυσιολογικά ήρθε στην κουβέντα και η έκφραση «τρεις κι ο κούκος» και ο φίλος μας ο Νεοκίντ αναρωτήθηκε για την προέλευση της έκφρασης και αν υπάρχει κάποια ευφάνταστη θεωρία.

290px-Cuculus_canorus_1Μια και το θέμα έχει κάποιο γενικότερο ενδιαφέρον, ταιριάζει να του αφιερώσουμε το σημερινό αρθράκι, εκπληρώνοντας έτσι στο πιτς φιτίλι (αυτή την έκφραση θα τη δούμε άλλη φορά) την υπόσχεση που έδωσα.

Ο κούκος είναι γκρίζο πουλί που ζει στα δάση και έχει πολύ χαρακτηριστική «ηχηρή» φωνή, που αποδίδεται γραπτά ως «κούκου». Εξαιτίας της φωνής αυτής, χρησιμοποιήθηκε στα ρολόγια τοίχου της παλιάς εποχής με το εκκρεμές, που είχαν κι έναν ξύλινο κούκο να βγαίνει από το ρολόι και να σημαίνει τις ώρες.

Από τη φωνή άλλωστε ονομάστηκε και το πουλί, κούκος από το κούκου. Οι αρχαίοι το έλεγαν κόκκυγα, και η ονομασία αυτή επιβιώνει στο επίσημο ζωολογικό όνομα του πουλιού (Κόκκυξ ο ωδικός, της οικογένειας των κοκκυγιδών) αλλά κατά τα άλλα όταν εμείς λέμε κόκκυγας εννοούμε εκείνο το οστό στην άκρη της σπονδυλικής στήλης που θεωρείται υπόλειμμα της ουράς που χάσαμε -και που αν τύχει και πιάσουμε κύστη εκεί μάς πονάει αφόρητα. Το εν λόγω κοκκαλάκι το ονόμασαν κόκκυγα οι αρχαίοι επειδή, λέει, έμοιαζε με το ράμφος του πουλιού, του κούκου.

Ο κούκος εκτός από χαρακτηριστική φωνή έχει τη συνήθεια να μη φτιάχνει δική του φωλιά αλλά να γεννάει τα αυγά του σε ξένες φωλιές, όταν λείπει ο νοικοκύρης, πετώντας μάλιστα κάτω ισάριθμα αυγά του νόμιμου κατοίκου της φωλιάς -αυτό λέγεται αναπαραγωγικός παρασιτισμός, και περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρει το καλογραμμένο και εκτενές άρθρο της Βικιπαίδειας.

Είτε εξαιτίας αυτής της συνήθειάς του είτε επειδή δεν πετάει σε σμήνος, ο κούκος έχει θεωρηθεί το σύμβολο της μοναχικότητας. Για έναν άνθρωπο που είναι μόνος και έρημος, λέμε ότι είναι κούκος ή απόμεινε κούκος ή μονάχος σαν τον κούκο -λέγεται η φράση συχνά για κάποιον ηλικιωμένο που έχει χάσει τον σύντροφό του και που δεν έχει παιδιά ή τα παιδιά του ζουν αλλού. Νομίζω πως και το παιχνίδι της πόκας «κούκος μονός» λέγεται έτσι επειδή το αρχικό φύλλο μπαίνει στη μέση πάνω στο τραπέζι μόνο του, σαν τον κούκο -πρέπει να είναι το μοναδικό παιχνίδι όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Κούκος λέγεται επίσης ένα είδος σκούφου, ίσως από το χρώμα. Αλλά ο κούκος είναι πουλί προνομιούχο από λαογραφική-λεξικογραφική και παροιμιολογική άποψη -θυμηθείτε, ας πούμε την παροιμία «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», διότι ο κούκος είναι το πρώτο πουλί που προαναγγέλλει την άνοιξη, ο πρώτος των λοιπών πτηνών ημίν το έαρ αγγέλλων. Και σε πολλά μέρη υπάρχει η πρόληψη ότι δεν είναι καλό να ακούσεις νηστικός το πρωί το λάλημα του κούκου διότι «θα σε κομπώσει ο κούκος».

Κι επειδή το λάλημα του κούκου είναι ηχηρό αλλά όχι μελωδικό, λέμε «του κόστισε ο κούκος αηδόνι» για κάτι που κοστίζει πολύ περισσότερο από την πραγματική του αξία.

Αλλά δεν θα εξαντλήσω τα λεξιλογικά κτλ. του κούκου. Θα σταθώ περισσότερο στην έκφραση «τρεις κι ο κούκος», που χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε ότι σε κάποιον χώρο βρίσκονται (ή προσήλθαν) πολύ λίγοι. Είναι έκφραση αρκετά διαδεδομένη και ζωντανή, χρησιμοποιείται δε συχνά στη δημοσιογραφία για να ειρωνευτεί τη χαμηλή προσέλευση κοινού σε δημόσια εκδήλωση, ιδίως σε πολιτική συγκέντρωση -ας πούμε, Τρεις κι κούκος στη Νομαρχιακή συνέλευση της ΝΔ.

Η δημοτικότητα της έκφρασης φαίνεται και από το ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως ελληνικός τίτλος ξένου θεατρικού έργου, ως ονομασία μεζεδοπωλείου και ως όνομα μουσικού συγκροτήματος. Επίσης, μια από τις πειραγμένες παροιμίες είναι: Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις κι ο κούκος.

Ο Νεοκίντ είχε υποθέσει ότι ο Νατσούλης θα είχε μιαν ευφάνταστη εξήγηση για την προέλευση της έκφρ. «τρεις κι ο κούκος», και μάντεψε σωστά. Κατά τον Νατσούλη, κάποια ληστοσυμμορία στον καιρό του Όθωνα κυκλώθηκε από καταδιωτικό απόσπασμα. Όταν οι διώκτες τους τούς κάλεσαν να παραδοθούν, εκείνοι παραδόθηκαν, λέει. Και σε ερώτηση του επικεφαλής του αποσπάσματος «Πόσοι είσαστε;» εκείνοι απάντησαν «Τρεις, τρεις κι ο κούκος [δηλαδή ο σκούφος] του καπετάνιου».

Το θεωρώ απίθανο να γεννήθηκε η φράση από τη σύλληψη μιας άσημης ληστοσυμμορίας (για την οποία ο συγγραφέας δεν καταδέχεται να δώσει κανένα στοιχείο). Ίσως και ο ίδιος ο Νατσούλης να κατάλαβε πόσο αδύνατη είναι η θεωρία του διότι δίνει και άλλη μια εκδοχή -ότι τη φράση την έλεγε ο Κολοκοτρώνης, τον καιρό που ο Ιμπραήμ κόντευε να πνίξει την επανάσταση. «Και τρεις κι ο κούκος αν μείνουμε, θα νικήσουμε» έλεγε (κατά Νατσούλην) ο Γέρος του Μοριά. Φυσικά, αν το έλεγε αυτό ο Κολοκοτρώνης, αποκλείεται να γεννήθηκε επί Όθωνα η φράση. Ούτε εξηγείται πώς γεννήθηκε η φράση -απλώς, ήταν παροιμιώδης ήδη στην εποχή του Κολοκοτρώνη.

Αν σκεφτούμε ότι ο κούκος (το πουλί) είναι το σύμβολο της μοναξιάς, η φράση «τρεις κι ο κούκος» για ένα μικρό πλήθος δεν είναι παράδοξη -ήταν μόνο τρεις και το κατεξοχήν σύμβολο της ερημιάς.

Ωστόσο, υπάρχει μια αρχαία φράση που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στην αρχή της σημερινής. Στους Αχαρνείς του Αριστοφάνη, στον στίχο 598, ο Δικαιόπολης κατηγορεί τον Λάμαχο ότι ως στρατηγός εισπράττει το παραδάκι του μισθού (μισθαρχίδης) και ο Λάμαχος διαμαρτύρεται: «εχειροτόνησάν γαρ με», δηλαδή «με ψηφίσανε» [με ανάταση του χεριού]. Αλλ’ ο Δικαιόπολης τον κόβει: «κόκκυγες γε τρεις».

Τρεις κούκοι σε ψηφίσανε, του λέει, μη μας καυχιέσαι πως έχεις ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή. Και ο Ησύχιος, ο λεξικογράφος του 6ου αιώνα μ.Χ. επεξηγεί τη φράση: «επί υπονοηθέντων πλειόνων είναι και ολίγων όντων», δηλαδή όταν δίνεται η εντύπωση πως είναι περισσότεροι ενώ είναι λίγοι. Πράγματι, εξηγεί το Λίντελ Σκοτ, η ηχηρή φωνή ενός κούκου, καθώς επαναλαμβάνεται, δίνει την εντύπωση πως το δάσος είναι γεμάτο κούκους. (Πρώτος που επισήμανε την αντιστοιχία είναι, απ’ όσο ξέρω, ο Ν. Ανδριώτης, στο κείμενό του «Αντίστοιχα εκφραστικά μέσα της αρχαίας και της νέας ελληνικής»).

Απόηχος της αρχαίας φράσης βρίσκεται και σε νεότερα κείμενα. Στον Λαμπριάτικο ψάλτη του Παπαδιαμάντη, ο παπα-Αζαρίας λέει στον κυρ-Κωσταντό τον Ζ’μαροχάφτη:

— Έχω κι εκείνον τον αχαΐρευτο τον υποτακτικό μου τον Γαβριήλ, όπου δε φελά τίποτε… έχω και τη γριά την Ευπραξία ένα σωρό κόκαλα, νάχουμε την ευκή της… τρεις κούκοι!

Θα μου πείτε, στην προκειμένη περίπτωση τα πρόσωπα είναι πράγματι τρία, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι έχουμε στερεότυπη φράση.

Ωστόσο, και σε νεότερο κείμενο, βρίσκουμε ανάλογη φράση, στο «Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού:

— Δε βαριέσαι αδερφέ!… Πόσοι είναι αυτοί, και τι θα κάνουνε; ε; Τι τους περνάει απ’ το χέρι, τρεις κούκοι εκεί χάμου!

Εδώ δεν έχουμε τρία άτομα, οπότε βρισκόμαστε μπροστά σε μεταφορική χρήση. Από το «τρεις κούκοι» ίσαμε το «τρεις κι ο κούκος» η απόσταση δεν είναι παρά ένα βηματάκι, οπότε θαρρώ πως η εξήγηση είναι πειστική.

Μια νεότερη έκφραση για να δηλωθεί το ολιγάριθμο κοινό είναι «δεν γεμίζουν ούτε ταξί», ενώ ως τόπος τέλεσης της συγκέντρωσης αναφέρεται περιπαικτικά ένας τηλεφωνικός θάλαμος.

Οι Ιταλοί, πάλι, για να δηλώσουν τη σημασία του αραιού κοινού, της μικρής προσέλευσης σε ένα χώρο, λένε c’erano quattro gatti, ήταν τέσσερις γάτοι. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανένας Νατσουλιόνε να βρει κάποιαν ευφάνταστη εξήγηση, που ασφαλώς θα ανάγεται στην αρχαία Ρώμη!

 

 

 

257 Σχόλια προς “Τρεις κι ο κούκος τέσσερις”

 1. Κουνελόγατος said

  Σπουδαρχίδης, μισθαρχίδης, ρε τι μαθαίνει κανείς από τους ΑΗΠ… Καλημέρα.

 2. spatholouro said

  Νίκο, «γίνουμε» και όχι «γινούμε» δεν είναι του Πικρού;

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Δεν το έχω πρόχειρο, αλλά δίκιο θα έχεις. Το διόρθωσα.

 4. Alexis said

  Three and the Koukos Band η πάλαι ποτέ μπάντα του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
  «Δεν γεμίζετε ταξί» κραύγαζαν ρυθμικά και εν χορώ οι οπαδοί μιας ομάδας στην αντίπαλη κερκίδα.
  Μαζί με το «Μια βροχή σας σώζει» «Από που θα φύγετε;» και άλλα όμορφα.
  Τότε, …παλιά στις εποχές της αθωότητας…
  Τότε που δεν θεωρούνταν απαραίτητη η αναφορά στην σεξουαλική ζωή μανάδων, αδελφών και λοιπού σογιού…

 5. Γς said

  Και για το άλλ το πουλί [λέμε τώρα,
  που ενίοτε δεν κάνει κούκου] δεν είπαμε τίποτα

 6. spiral architect said

  [..] c’erano quattro gatti, [..]
  Θυμήθηκα ένα ανέκδοτο της δεκαετίας του ’80, τις εποχές που διαβάζαμε τους 4τροχούς:

  Σε διεθνή έκθεση αυτοκινητοβιομηχανίας. Θέμα ημερίδας: Με πια μέθοδο ελέγχουμε την στεγανότητα σε ένα αυτοκίνητο. Εμφανίζεται ο Γερμανός μηχανικός με τέσσερις katzen σε ένα πανέρι, ανοίγει την πόρτα της Μερσεντές, τις πετάει μέσα, ανοίγει μια μάνικα και πλακώνει το αυτοκίνητο στο νερό κρατώντας χρόνο με ένα χρονόμετρο. «Με τη μέθοδο αυτή και συναρτήσει του χρόνου που θα αρχίσουν να τινάζονται οι katzen λόγω της παρουσίας υγρασίας εντός της καμπίνας και με τον τάδε τύπο υπολογίζουμε το βαθμό στεγανότητας του αυτοκινήτου μας».
  (χειροκροτήματα)
  Εμφανίζεται ο Ιάπωνας μηχανικός με τέσσερις 猫 επίσης σε ένα πανέρι, ανοίγει την πόρτα του Τογιότα, τις πετάει μέσα και αρχίζει να κρατάει χρόνο με ένα χρονόμετρο. «Εμείς έχουμε πιο σοφιστικέ προσέγγιση αυτού του σοβαρού θέματος από τους Γερμανούς συναδέλφους. Συναρτήσει του χρόνου που θα αρχίσουν να νιώθουν δυσφορία οι 猫 λόγω της καλής στεγανότητας που επιτυγχάνουμε, με τον τάδε τύπο υπολογίζουμε το βαθμό στεγανότητας του αυτοκινήτου μας».
  (χειροκροτήματα πιο δυνατά αυτή τη φορά)
  Εμφανίζεται και ο Ιταλός μηχανικός με τέσσερις gatti σε ένα πανέρι ακολουθούμενος από τέσσερις ανθρώπους με φόρμες οι οποίοι ακροβολίζονται αστραπιαία στις τέσσερις γωνίες ενός Φίατ. Δίνει το σύνθημα ο μηχανικός, ανοίγει την πόρτα και πετάει τις gatti μέσα στην καμπίνα. Μετά από κάμποσα λεπτά αναμονής κάποιος από το κοινό ρωτάει:
  – Τι επιτυγχάνετε με αυτή τη μέθοδο ingegnere;
  – Απλά αγαπητέ μου, βλέπουμε από που θα βγουν οι γάτες και έπειτα σφραγίζουμε με προσοχή τα ανοίγματα.

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Αναπαραγωγικός παρασιτισμός!
  Για φαντάσου!!
  Η…κοινωνία μιμείται τη φύση!!!

 8. Γς said

  >Τα κάδρα στους τοίχους έπεσαν, αρκετά μαζί με το καρφί τους. Ποτήρια έστησαν πεντοζάλι στα ντουλάπια, τα καζανάκια πήρανε μπρος. Δυο τρεις χαλασμένοι κούκοι αντίκα στην πολυκατοικία πετάχτηκαν έξω και αρχισαν να κάνουν ΚούΚου-ΚούΚου.

  http://caktos.blogspot.gr/2010/12/1977-beethoven.html

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Την εποχή της επικυριαρχίας της Γιουγκοπλάστικα (τέλη ’80-αρχές 90), είχε γίνει και η παράφραση «Τρεις κι ο Κούκοτς» (κυρίως σε αθλητικά έντυπα, για ευρηματικότητα), αφου ο μεγάλος Τόνι «καθάριζε σαν αυγό» τις αντίπαλες ομάδες κι έφερνε τους τίτλους. Άλλωστε αμέσως μετά διέπρεψε και στο NBA. Κάποιο κατάλοιπο έμεινε εδώ, στο slang.gr

  Πάντως, παρά τον αποκλειστικό συμβολισμό της λέξης, δεν είναι και σπάνιες οι φορές που ακούμε τον πλεονασμό «Έμεινα ένας έρημος κούκος». Ίσως και λόγω του μικρού μήκους της, για να γεμίσει η φράση και ν’ ακουστεί ακόμα πιο μίζερη… 🙂

 10. Πάνος με πεζά said

  Αντίστοιχος παραστατικός νεωτερισμός, υπήρξε και το «Ήταν αυτός κι η λάμπα».

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε και την ταινία του 1975 του Μίλος Φόρμαν με τον Τζακ Νίκολσον, One Flew Over the Cuckoo΄s Nest.

 12. Πάνος με πεζά said

  Και βέβαια, από το «κικιρίκου», που δε σήμαινε παρά αυτό που σήμαινε (*), μεταφράζοντάς το στη φωνή του κούκοθ, πήγαμε στο «κουκουρούκου», που υποννοεί τις άστατες απόψεις, τον ασυνάρτητο άνθρωπο κλπ.

  (*) συν την προσθήκη «Εαν ψηθώ, να ψηθώ από το Μπάμπη Βοζόλα», κι όποιος μου πει τι είναι αυτό, θα κερδίσει πολλούς πόντους…

 13. Corto said

  Καλημέρα!
  Πολύ ωραίο άρθρο. Και αυτομάτως θυμόμαστε τον θεϊκό Όρσον Γουέλς:

  «Don’t be so gloomy. After all it’s not that awful. Like the fella says, in Italy for 30 years under the Borgias they had warfare, terror, murder, and bloodshed, but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love – they had 500 years of democracy and peace, and what did that produce? The cuckoo clock. »

  (Από την ταινία «ο τρίτος άνθρωπος» του Κάρολ Ρηντ, 1949)

 14. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα, πολύ ωραία σχόλια κάνατε!

 15. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καλημέρα.
  Ωραίο και το σημερινό.
  #13
  Ο αφορισμός του Γουέλς για την Ελβετία είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα… 🙂

 16. Παναγιώτης Κ. said

  @6. Υπάρχει ένα ακόμα ανέκδοτο με κοινά στοιχεία μόνο που στο τέλος αναδεικνύεται το …ελληνικό δαιμόνιο.
  Υπάρχει διαγωνισμός για το πως θα ξεβιδώσουμε ένα μπουλόνι από ρόδα φορτηγού που έχει πάθει λάστιχο σε έναν επαρχιακό δρόμο.
  Πρώτος ο Εγγλέζος. Απλώνει μια θήκη με κλειδιά, δοκιμάζει με το ένα δοκιμάζει με το άλλο και αποτέλεσμα μηδέν.
  Έρχεται ο Γερμανός με μια πιο πλούσια συλλογή και χρησιμοποιεί και σπρέι.Ακλόνητο το μπουλόνι στην θέση του!
  Η σειρά του Έλληνα και όλοι περιμένουν να δουν κάτι πιο εξελιγμένο οπότε εκείνος εμφανίζεται με ένα σφυρί.Η έκπληξη μαζί και απορία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα. Πλησιάζει λοιπόν ο συμπατριώτης μας βγάζει από το παντελόνι ένα κοπίδι σαν και αυτά που χρησιμοποιούν οι πελεκητές της πέτρας και κάνοντας ένα «δόντι» στο μπουλόνι χτυπάει με το σφυρί το κοπίδι που η άλλη του άκρη στηρίζεται στο δόντι. Ω του …θαύματος το μπουλόνι αρχίζει να παίρνει βόλτα!

 17. Corto said

  15: Ε προφανώς και για την Ιταλία. Η Αναγέννηση εκτυλίχθηκε σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα από 30 χρόνια!

 18. spiral architect said

  @16: Εμείς τότε είχαμε Πόνυ. 🙂

 19. Corto said

  16: Αυτό που περιγράφει το ανέκδοτο είναι πραγματική τεχνική, το περίφημο «ελληνικό κλειδί». Δεν απαιτείται καν να κάνεις εγκοπές, αν το μπουλόνι (ή το παξιμάδι κλπ) είναι πολυγωνικό. Αρκεί να χτυπήσεις το καλέμι κοντά σε μία κορυφή του μπουλονιού.

 20. Πάνος με πεζά said

  Που να δείτε να σας αλλάζουν αμορτισέρ…Θα λυπηθείτε το αυτοκίνητό σας !

 21. Πάνος με πεζά said

  Πάντως το μπουλόνι (φυσικά αυτό του αυτοκινήτου, δεν ξέρω στα φορτηγά), ανεβαίνοντας ολόκληρος στην άλλη άκρη του μπουλονόκλειδου, συνήθως έστριβε. Παλιότερα υπήρχε και ο «σταυρός», αλλά με τέτοιες ταρζανιές η μεσαία κόλλησή του έσπαγε. Έτσι, πήγαμε στο «Γ» μπουλονόκλειδο.
  Πολλοί κατασκευαστές ασφαλίζουν τους τροχούς με παξιμάδι, Βάζουν δηλαδή το σπείρωμα κολλημένο στην πλήμνη, κι εσύ γυρνάς μόνο το παξιμάδι, που λόγω μικρότερου μήκους επαφής σπειρωμάτων, έχει και λιγότερες αντιστάσεις. Όμως αυτή η απλούστευση κάνει κυριολεκτικά πανεύκολη την κλοπή των τροχών του αυτοκινήτου, αν υποθέσουμε δηλαδή ότι ακόμα και σήμερα κλέβονται τροχοί και μένουν αυτοκίνητα στους τσιμεντόλιθους…
  (Όχι ότι και με αντικλεπτικό μπουλόνι τη γλυτώνεις, στο πρώτο βουλκανιζατέρ «τυχαία» θα στο αλλάξουν με κοινό, για να μείνει στο αρχείο τους…)

 22. Ιάκωβος said

  «Κούκους» λέγανε και τους τα πρώτα μέλη του ΕΟΣ, (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος), τους παλιούς δηλαδή ορειβάτες. Προφανώς από τους σκούφους που φορούσαν. Οι νεότεροι είχαν πιο μοντέρνα εμφάνιση.

  5,
  Έχω ακούσει και την έκφραση: νε με κούκου πα.

 23. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  12: Ιδέα δεν έχω

 24. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  4 – Άλέξη απ΄όσο θυμάμαι, από τα τέλη της δεκαετίας του 60 το μητρικό αιδίο (sic) ήταν πάντα σε πρώτη «ανάγνωση» στα γήπεδα. Από την εποχή που ο βλάκας ο Αδάμ δάγκωσε το μήλο της αλανιάρας, η αθωώτητα πήγε περίπατο (χαμόγελο).

  6 – Ωραίος ρε Σπιράλ, που το θυμήθηκες βρε θηρίο;

  7 – Δυστυχώς όμως σε ελάχιστες περιπτώσεις, κι ως επι το πλείστον όχι για το κοινό καλό.

 25. Πέπε said

  Και τελικά υπάρχει έκφραση «τρεις κι ο κούκος τέσσερις»; Ή απλά όπως το ξέραμε πάντα, τρεις κι ο κούκος;

 26. Avonidas said

  #13. Κι αφού έφτιαξε το ρολόι κούκου, η Ελβετία τώρα ξαλαφρώνει τους πρόσφυγες από τα ρολόγια χειρός τους (αν είναι ακριβά).

  Ευρωπαϊκές αξίες…

  (Θυμήθηκα και τον Αστερίξ στους Ελβετούς. Άλλωστε, οι Ελβετοί πίνουν σαν τον κούκο, μόνοι τους 😉 )

 27. Avonidas said

  Πάντως, δεν θα το θεωρούσα απίθανο αν η αρχαία αριστοφανική έκφραση είναι ασύνδετη με τη σύγχρονη. Ο κούκος είπαμε είναι σύμβολο της μοναξιάς, κι όσο για το «τρεις», το τρία είναι χαρακτηριστικός αριθμός στη λαογραφία και στις παροιμίες.

 28. spiral architect said

  (κουδούνι)
  – Ποιος είναι;
  Κούκος διπλός με καπέλο
  – Ουστ κοτούλα! 🙂

  Φοιτητές στην πόκα μέχρι τελικής πτώσης

 29. B. said

  22 Αν και δεν έχω την παραμικρή σχέση με ορειβασία, νομίζω κούκους λένε κάτι σωρούς από πετραδάκια που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες για να σημαδεύουν τα μονοπάτια (μπορεί να σχετίζεται με τους σκούφους, λόγω σχήματος).

 30. el sint said

  29

  Ελπίζω να κατάφερα να βάλω την εικόνα σωστά, αν και η φωτό είναι χάλια.

  Ένας κούκος στο Χατζούρι (Πορτοβούνι, Σκόλλις) και πίσω ο Ερύμανθος.

 31. el sint said

  30, μπα… εδώ είναι η φωτογραφία:

 32. marulaki said

  Με την έλευση των κινητών και ελλείψει τηλεφωνικού θαλάμου, πλέον δεν γεμίζουν ένα ασανσέρ. Καλημέρα!

 33. sarant said

  25 Όχι, το «τρεις κι ο κούκος τέσσερις» είναι δική μου πατέντα (αλλά θα το έχουν βρει κι άλλοι)

  27 Μπορεί να είναι και άσχετο με την αριστοφανική ρήση, αλλά δες και του Πικρού το «τρεις κούκοι»

  29-31 Μπράβο, κούκος λέγεται κι αυτός ο σωρός, μάλλον επειδή στέκει μόνος του.
  Θυμάμαι σε μια πεζοπορία στην Αίγινα με έναν φίλο, που του έδειχνα τους σωρούς αυτούς αλλά δεν θυμόμουν πώς τους λένε, και τους έλεγα τσούτσουρους. (Έτσι λέγεται στα ηπειρώτικα ο σωρός από πέτρες ή ξύλα)

  32 Σωστά, και για το ασανσέρ λέγεται.

 34. 13, 15 Και είναι προσθήκη αυτοσχεδιαστική του Ουέλς, δεν υπήρχε στο σενάριο του Γκράχαμ Γκριν.

 35. Corto said

  «έχει χρησιμοποιηθεί ως …ονομασία μεζεδοπωλείου»

  Ο ξακουστός Κούκος της Ρόδου; Ή άλλη περίπτωση;

 36. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 37. Πάνος με πεζά said

  Απάντηση για το #15 : Η ταβέρνα του Μπάμπη Βοζόλα βρισκόταν στον επαρχιακό πανέμορφο δρόμο Σπάρτης-Καλαμάτας μέσω Ταύγέτου, και μέσα στο χωριό «Τρύπη», το πρώτο που βρίσκουμε φεύγοντας από τη Σπάρτη. Γενικά σε εκείνη την περιοχή «το είχαν» με τα πουλερικά (ας μην ξεχάσουμε και τα κοτόπουλα του Στελλάκου στο Παρόρι), αλλά ο Μπάμπης Βοζόλας είχε εμπνευστεί μια ευρηματική πινακίδα, με τον κόκορα και τη λεζάντα που έγραψα.

  Η ταβέρνα, που θυμάμαι μέχρι τα ’80ζ, ήταν πάνω στο δρόμο, και μάλλον αυτή εδώ, που φυσικά τώρα έχει αλλάξει διεύθυνση, έχει άλλες επιγραφές κλπ.
  http://www.instantstreetview.com/@37.093731,22.347658,-40.65h,-11.83p,0.66z

  Όμως μη βιάζεστε, ο υιος (?) Γιώργος Βοζόλας έχει άλλη, δική του ταβέρνα, λίγο πιο κει, στην οποία διασώθηκε και μεταφέρθηκε η εν λόγω επιγραφή, απολαύστε την με ένα μεγεθυντικό κλικ !
  http://www.businessclub.gr/profile.php?buz_code=16774

 38. AK (o) said

  1
  και στις μεταφράσεις των ΑΗΠ εκμεταλλεύονται την κατάληξη. Στους Σαββοπουλικούς Αχαρνής: «Οχου Λάμαχε, Λαμαρχίδι»

 39. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, στα περι «στεκιών», υπάρχει το «λαϊβάδικο» KooKoo στο Γκάζι, που παίζουμε κι εμείς καμιά φορά, αλλά και κάποιο «Koukos Bar», γνωστό brand στην αθηναϊκή νύχτα, που αν δεν κάνω λάθος πέρασε μια εποχή κι από το ένθετο μαγαζί στη νησίδα της Καλιλρρόης, στο «Βατραχονήσι».

 40. ΚΑΒ said

  >>>Πρώτος που επισήμανε την αντιστοιχία είναι, απ’ όσο ξέρω, ο Ν. Ανδριώτης

  Click to access ekd_peel_15_andriotis.pdf

  σελ.13, το 31

 41. sarant said

  40 Nαι μπράβο

  35 Εννοώ τίτλο μαγαζιού Τρεις κι ο κούκος

 42. el sint said

  33

  Ναι τσούτσουρος. Άλλη μια ηπειρώτικη λέξη για τον κούκο είναι η τσιούκα (ή μήπως τσούκα; προφέρεται με βαρύ σίγμα), που σημαίνει και κορυφή. Η τσιούκα μπορεί να είναι και μια αναποδογυρισμένη πέτρα που μπαίνει σαν σημάδι έπειτα από συνεννόηση.

  Παίζανε και το παιχνίδι τσιούκες. Αφού στήνανε δύο τσιούκες, οι δύο παίχτες έριχναν με τη σειρά πέτρες από την τσιούκα του ο καθένας με σκοπό να ρίξει την τσιούκα του άλλου. Αν πετύχεις τρεις φορές στη σειρά την τσιούκα του αντιπάλου ήταν υποχρεωμένος να έρθει και να σε πάρει «γκούτσια» (πάλι με βαρύ σίγμα) και να σε πάει στη δική του τσιούκα, και πάλι απ’ την αρχή!

 43. Πέπε said

  39:
  Αυτό το ένθετο μαγαζί (μα τι ευρηματική περιγραφή!!!) νομίζω λεγότανε Cuckoo’s nest, η φωλιά του κούκου. Φωλιά του κούκου βέβαια δεν υπάρχει, αφού ο κούκος κάνει το κόλπο που είπαμε…

 44. Πέπε said

  29, 31:
  Στην Κάρπαθο αυτά τα σημάδια τα λένε τρουλλία. Και έχουν και κάποιο συμβολικό χαρακτήρα (ευχή ή δέσμευση να ξανάρθεις, …δεν είμαι σίγουρος).

 45. Δεν είπαμε τίποτα και για «κουκουρουκουκού παλόμα»

 46. gpoint said

  Εχω την αίσθηση πως από το «τρεις κούκοι» ίσαμε το «τρεις κι ο κούκος» η απόσταση δεν είναι ένα βηματάκι αλλά ολόκληρο ταξίδι αφου δυο κούκοι γίνονται άνθρωποι κι έρχεται άλλος ένας καπάκι !!! Μόνιο ένας στους τρεις κούκους παραμένει αναλλοίωτος

 47. spiral architect said

  Δεν πιστεύω να λέτε κάτι για μένα ε;

 48. gpoint said

  Επίσης στον κούκο (μονό ή α βολοντέ) η ονομασία δεν οφείλεται στο πρώτο κοινό χαρτι που βρίσκεται κάτω (πράγμα που συμβαίνει και σε άλλα παιχνίδια όπως μαμουθ ή ντίλινγκερ) αλλά στο ότι κάθε παίκτης έχει μόνο ένα φύλλο δικό του μέχρι την στροφή ΄(πριν το 4ο φύλλο κάτω) όπου παίρνει άλλο ένα η δυο ανάλογα αν ο κούκοςείναι μονός ή α βολοντέ

 49. gpoint said

  # 21

  Πμπ, τόσ χρόνια που πάω το αμάξι σε βουλκανιζατέρ κανένας δεν μου έχει αντικαταστήσει τα μπουλόνια ασφαλείας με κοινά. Η είμαι τυχερός ή υπερβάλλεις λίγο

 50. Corto said

  41: Κατάλαβα! Νομίζω ότι έχω υπόψιν μου ένα.

 51. gpoint said

  # 45

  η κατά την γνώμη μου καλύτερη εκτέλεση

 52. cronopiusa said

  Σπουργίτι είσαι και φαίνεσαι.pdf

  Καλή σας μέρα!!!

 53. sarant said

  48 Πιθανό κι αυτό. Αλλά μαμούθ και ντίλιγκερ συνήθως έχουν τρία ή δύο φύλλα στη μέση εξαρχής, εκτός κι αν είναι παιζόμενα.

 54. Πάνος με πεζά said

  @ 49 : Ένα από τα τέσσερα (αντικλεπτικά) θα σου πάρει, για να το κάνει μήτρα, όχι και τα τέσσερα. Θα σου ζητήσει το αντικλεπτικό (αρσενικό), θα στο ξαναγυρίσει πίσω, αλλά στον ένα τροχό πιθανώς θα το έχει αντικαταστήσει, και δε θα το καταλάβεις. Εμένα μου λείπουν ήδη δύο από τα τέσσερα αντικλεπτικά (πάλι καλά, δύο τροχοί και δύο τσιμεντόλιθοι)…

  Λέμε τώρα, δεν ισχυρίζομαι ότι το κάνουν όλοι ! Εξάλλου, πωλούνται πια και αντικλεπτικά καρυδάκια.. Kαι το βρίσκω φυσιολογικό. Αν εσύ έχεις χάσει το αντικλεπτικό «αρσενικό», ο λαστιχάς κάτι πρέπει να κάνει για να τα πουλήσει τα ρημάδια τα λάστιχα…

 55. Πάνος με πεζά said

  Και η «κουκουρουκουκού σουπίτσα» !

 56. gpoint said

  # 53

  Στα μη φιλικά καρέ και τις λέσχες δεν απλώνουν τα φύλλα κάτω για τον φόβο σημαδιών αλλά τα ανοίγουν ένα-ένα

 57. Alexis said

  #42: Ναι, όντως «τσούκα» είναι βλάχικη λέξη και σημαίνει κορυφή.
  Στην Ήπειρο προφέρεται «τσιούκα» (με παχύ «τσ») από τους ντόπιους.
  Συνηθισμένο όνομα σε τοπωνύμια χωριών (π.χ. Τσούκα Φθιώτιδας) ή βουνών (Τσούκα Ρόσσα στη Βόρεια Πίνδο).

 58. agapanthos said

 59. cronopiusa said

  Zecchino d’oro – Quarantaquattro gatti

  Quattro cani per strada

 60. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, καλά που δεν ξέρω χαρτιά…Επιστήμη ολόκληρη ο κούκος…

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κούκος ήταν το ψευδώνυμο του Ζαχαριάδη στον ΔΣΕ..

 62. Avonidas said

  #60

  https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/1959828_758285817640916_4151932628769306490_n.jpg?oh=950bb5a3f2df57e03078cca2438791cf&oe=57341486

  🙂

 63. cronopiusa said

  Adesso tutti quanti fanno i rapper e i concerti li danno su internet,
  ma quando ho cominciato eravamo in 7 e c’erano 4 gatti nei Dj Set,
  Io di sta roba ne ho un ballo, di rime CHE IMBALLO,
  ragazzi fuori in cerca dello sbasbasballo,
  cercavo meglio,
  ascoltavo Big Mello, la base che si ferma sul più bello

 64. Γς said

  16:
  Είναι γνωστή η υπεροχή του ελληνικού σφυροκάλεμου

 65. Γς said

  39:
  >από το ένθετο μαγαζί στη νησίδα της Καλιλρρόης, στο «Βατραχονήσι».

  Στο Μετς, καλύτερα

 66. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  56 Εντάξει, εγώ δεν παίζω σε μη φιλικά καρέ 😉

  60 Και έχει και ακριβά δίδακτρα

  61 Καλά λες,

 67. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 68. Corto said

  42 και 57: Μια και το ‘φερε η κουβέντα:
  Τσούκα είναι η κορυφή και στα αρβανίτικα (για την ακρίβεια είναι η πεπλατυσμένη κορυφή, το υψίπεδο).

 69. Θρασύμαχος said

  Άραγε γιατί ο Αριστοφάνης ονόμασε έτσι τη Νεφελοκοκκυγία, ενώ κατά τα άλλα στους Όρνιθες δεν εμφανίζεται κανείς κούκος;

 70. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Κι ἕνα σχετικὸ ἀνέκδοτο ποὺ δημοσίευσε πρὸ ἀμνημονεύτων ἐτῶν ὁ Παναγιώτης Περράκης στὴ Λίστα Ἑλληνικῶν Ἀνεκδότων:

  http://anekdota.duckdns.org/2001/0717.html

 71. 42, 57, 68

  Έτσι ακριβώς πεπλατυσμένη είναι η Τσούκα Ρόσσια, πάνω από το Μέτσοβο και τις λίμνες Αώου.

 72. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μωρά Στη Φωτιά/ Στη Φωλιά Του Κούκου

 73. sarant said

  69 Καλή ερώτηση -και δεν ξέρω την απάντηση.

 74. Υάλτις said

 75. Λ said

  όταν εμείς λέμε κόκκυγας εννοούμε εκείνο το οστό στην άκρη της σπονδυλικής στήλης που θεωρείται υπόλειμμα της ουράς που χάσαμε

  Εμείς το λέμε καυλονούρι

 76. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το λεν οι κούκοι στα βουνά
  κι οι πέρδικες στα πλάγια
  το λέει κι ο πετροκότσυφας
  στα κλέφτικα λημέρια

 77. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  η περιστερούλα ρωτά την κυρία κούκου γιατί δεν κάθεται στ΄αυγά της και η κούκαινα:

  Δεν είμαι τόσο ανόητη δια να αποφασίσω
  τ΄άνθος της ηλικίας μου αδίκως να μαράνω
  δια να κτίζω φωλεάν κ΄εκεί αφού καθήσω
  ακίνητη,ωσάν νεκρά,τ’αυγά μου να θερμάνω
  Θέλουνε δε της μητρικής στοργής να συμμεθέξω
  το εν αυγό μου γέννησα εις φωλεάν σπουργίτου
  …ρίψασα το ιδικόν του έξω
  και ΄τ’ άλλο εις την φωλεάν γλαυκός της ανοήτου
  -Λοιπόν λέγει η περιστερά,αφού τοιαύτη είσαι
  δικαίως και τα τέκνα σου σε φεύγουν,σε μισούσι,
  ουτ’ έχεις το δικαίωμα μητέρα να καλείσαι…

 78. Υάλτις said

  cuckoo
  Have lost ones mind, gone nuts.
  After studying so much, I have gone cuckoo.

 79. sarant said

  74 Την ταινία την ανέφερε και κάποιο άλλο σχόλιο -και απορώ πώς μου ξέφυγε και δεν το έβαλα στο άρθρο.

 80. Ανδρέας said

  κι ένα ετυμολογικό

  κόκκυ
  (άκλιτο) κράξιμο κούκου || (επιφ.) εμπρός, γρήγορα || παράγ. κόκκυξ -υγος, ο
  ο κούκος, κοκκύζω, δωρ.κοκκύσδω (ρ.), μέλλ. -ύσω κράζω «κούκου» || (για πετεινό) λαλώ || δίνω σημείο || σύνθ. κυκκύμηλον, το [κόκκυξ+μήλον], το μήλο του κούκου, δαμάσκηνο

  69
  ου τόπι

 81. Spiridione said

  74. Ο οποίος τίτλος λέει προήλθε από το παιδικό τραγουδάκι
  http://etc.usf.edu/lit2go/74/nursery-rhymes-and-traditional-poems/5204/intery-mintery-cutery-corn/

  Cuckoo βέβαια είναι ο τρελός

 82. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σύμφωνα με μια λαϊκή παράδοση(Ευρυτανία) ο κούκος είχε ένα μικρό αδελφό που τον έχασε μια μέρα που έπαιζαν κρυφτούλι.Ο κούκος νομίζοντας πως ο αδελφός του κρύβεται ακόμα εξακολουθεί να τον φωνάζει:Κούκου-κούκου!
  Τη φωνή του αυτή χρησιμοποιούν στο κρυφτούλι τους οι μικροί στα χωριά της Πίνδου

 83. Spiridione said

  Παράλειψη βέβαια που δεν αναφέρθηκε και αυτό
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?7878-%CE%91%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CF%85%CE%B3%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BF

 84. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η φωνή του θεωρείται σε μερικά μέρη προφητική.Όταν τον πρωτακούσουν τον ρωτούν:Κούκο μου,κουκάκι μου πόσα τα χρονάκια μου;
  Όσες φορές επαναλάβει το κου-κου όσο να σταματήσει, τόσα χρόνια θα ζήση αυτός που τον ρωτάει ή αν είναι κορίτσι ανύπαντρο,θα του πει σε πόσα χρόνια θα παντρευτεί.
  Για όλα αυτά η λαϊκή δοξασία κρατάει στα χέρια της τον κούκο.

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Η κουκουβάγια έχει αυτό το όνομα,τάχα γιατί αυτή ανατρέφει τα μικρά κουκόπουλα,είναι η βάγια του κούκου δηλαδή. 🙂
  Αυτό ,καθώς και τα σχόλια μου για τον κούκο 77,82,84 είναι από το βιβλίο του δασολόγου Σεραφείμ Κ. Τσιτσά Αγρια τετράποδα και φτερωτά : κυνηγετική ζωολογία, 1980

 86. sarant said

  83 Αμ δεν το είχα δει αυτό το άρθρο του Νίκελ!

 87. sarant said

  85 Ναι, αλλά όταν τον ρωτάει τον κούκο κορίτσι θέλει να κουκουβίσει λίγες φορες, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση θέλουμε να κουκουβίσει πολλές φορές

 88. Λ said

  74-79 ‘Ηταν εμβληματική ταινία ή αλλιώς iconic…

 89. Λ said

  Ήταν μια λατινομερικάνικη σαπουνόπερα, η Εσμεράλντα. Ένας φίλος της Εσμεράλντα ήταν ο Κούκο ο νεκροθάφτης.

 90. Πάνος με πεζά said

  «Παράπλευρο» του κούκου, είναι φυσικά και το…ΚΚΕ ! Ο «μουγγρίζων» αυτός τρόπος απόδοσης «Κου» για το Κ, είναι ο κατ’ εξοχήν προτιμώμενος στα ακρώνυμα, π.χ. στον ΚουΒουΣου, στο ΚουΘουΒουΕ, στο ΚουΤουΛου, στο ΚουΛουΠου, προ φωνήεντος στον παλιό ΦουΚουΕ, ενώ εξαίρεση είναι το ΚαΨιΜι (οι φαντάροι τα κάνουν πάντα πιο εύηχα).

  Είχαν, μάλιστα, γίνει και λογοπαίγνια, στο στυλ «στη φωλιά του ΚΚΕ».

 91. Μαρία said

  Απο τοπωνύμια ο πιο γνωστός Κούκ(κ)ος (με 2 κ γράφονταν παλιά και το πουλί) είναι αυτός της Πιερίας, το χωριό του περιβόητου Κισά Μπατζάκ.

 92. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  87. Αυτό σκέφτηκα κι εγώ αντιγράφοντας. Αλλά είπα κάτι τέτοια θα τα ρωτούσαν τότε ή οι πολύ γέροι ή οι πολύ νέες, οπότε μερικά κούκου, θα είναι βολική απάντηση 🙂

 93. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  91. https://panosz.wordpress.com/2010/01/26/civil_war-41/#more-12392

 94. Λ said

  Στα κυπριακά όταν κάποιος είναι μόνος λέμε ότι είναι κούκκουφος /κούκκουφη. Λέτε να έχει σχέση με τον κόκκυγα; άλλη συγγενική λέξη είναι ο κουκκουφκιάος, δηλαδή η κουκουβάγια. Όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε πολύ παλιά χρόνια λέμε τον τζαιρόν (καιρό) του κουκκουφκιάου.

  Για τους μόνους λέμε επίσης ότι έμειναν σαν την καλαμιά στον κάμπο

 95. …Ο κούκος…έχει τη συνήθεια να μη φτιάχνει δική του φωλιά αλλά να γεννάει τα αυγά του σε ξένες φωλιές, όταν λείπει ο νοικοκύρης, πετώντας μάλιστα κάτω ισάριθμα αυγά του νόμιμου κατοίκου της φωλιάς…

  Γι’ αυτό στα αγγλικά ο όρος κερατάς/κερατώνω είναι cuckold, από το cuckoo.
  (Φασκελοκουκούλωσ’ τα, τότε…)

 96. NM said

  Θα ήθελα να συγχαρώ δημοσίως τον φίλτατο Γς για την αυτοσυγκράτηση που δείχνει, μη αναλύοντας ακόμα τη σημασία της έκφρασης «γέρων κούκος» (cuckold), παραθέτοντας μάλιστα και σχετικές ιστορίες εν είδει διδακτικού παραδείγματατος.

 97. Υάλτις said

  το Κούκα μετραει;

 98. NM said

  Δεν είχα δει το παραπανω #95 όσο έγραφα.
  Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι ειδικοί.

 99. 90τέλος

  Είχε γίνει και επιθεώρηση, κάπου λίγο μετά την ταινία με το Νίκολσον. Παιζόταν χαμηλά στη λ. Αλεξάνδρας.

 100. Spiridione said

  91. Από εκεί μήπως είναι και ο Κουκοδήμος;

 101. Pedis said

  Νικοκύρη, μου φαίνεται ότι το «τέσσερα» στις λατινογενείς γλώσσες έχει τη θέση του «δύο» στη δική μας με σκοπό να δοθεί η ιδέα της μικρής ποσότητας: «δυο βήματα», «τέσσερα βήματα», «à quatre pas d’ici», «da quattro soldi», «fare quattro chiacchiere» κλπ.

 102. Γς said

  96:
  Εισαι γελοίος

 103. Λ said

  Κούκους λέγαμε στο χωριό τις ανεμώνες που άνθιζαν (και εξακολουθούν να το κάνουν παρόλο που εμείς δεν είμαστε πια εκεί) στους αγρούς αυτή την εποχή. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Field-of-various-color-kalanit02.jpg/260px-Field-of-various-color-kalanit02.jpg

 104. Μαρία said

  Την τιμητική του έχει ο κούκκος στο Τίρι-λίρι του Ορφανίδη
  http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=10&cclterm1=&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=11&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=creator%3D%28%CE%9F%CF%81%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82%2C+%CE%98%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82+%CE%93.%2C%29&skin=&rss=0&show_form=&export_method=none&ioffset=1&old_offset=1&display_mode=detail&ioffset=1&offset=16&number=1&keep_number=10&old_offset=11&search_help=detail
  Τίρι-λιρι ή το κυνηγέσιον εν νήσω Σύρω : Ποίημα ηρωικοκωμικόν εις άσματα επτά / Υπό Θεοδώρου Γ. Ορφανίδου, εκδίδοται επιστασία Κ. Ζησίου καθηγητού. Εν Αθήναις: Τύποις και αναλώμασι Π. Δ. Σακελλαρίου, [1889]

  Στο τέλος της σ.13 του βιβλίου ένας «της Μιχαλούς χρεώστης».
  Επειδή Κούκκοι ονομάζονται και τα μέλη πολιτικής φατρίας, εμφανίζεται και το θηλυκό Κούκκισσαι αλλά και το ρήμα κουκκοφορώ.

 105. Πάνος με πεζά said

  @ 99 : Να την η επιθεώρηση,
  Κι ο Σεφερλής, πρόσφατα, έκανε και τη «Φωλιά του κούκλου».

 106. NM said

  #29 και μεταγενέστερα σχετικά: Η οδοσήμανση με σωρούς από πέτρες είναι πολύ παλιά –και μεγάλη για να διηγηθεί κανείς- ιστορία που ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια και σχετίζεται με την έννοια του «σήματος» (τάφου αγνώστου οδοιπόρου), εξελίσσεται στις γνωστές ερμαϊκές στήλες των κλασσικών Αθηνών και καταλήγει στα σημερινά αφιερωματικά προσκυνητάρια-εκκλησάκια που βλέπουμε στις άκρες των δρόμων.
  Νομίζω ότι υπάρχει και συσχετισμός με την έκφραση «έριξα μαύρη πέτρα πίσω μου» (το τελευταίο είναι αρμοδιότητας Νικοκύρη)

 107. spatholouro said

  Ο Καπετανάκης στο «Λεξικό της Πιάτσας» έχει Κουκουβάγια= ο νυκτοφύλαξ, με συνώνυμο «κούκος».

  Επίσης, με τη σημασία του αστυνομικού, ως φαίνεται, έχουμε κι ένα δίστιχο στον Τύπο από το 1919 (σε χασισικό συγκείμενο) : Τούτ’ οι κούκοι που ‘ρθαν τώρα/ τι γυρεύουν τέτοιαν ώρα (παραλλαγή του γνωστού «Τούτοι μπάτσοι κλπ»).

  Τέλος, βλέπω και μια παροιμία στον Σταματάκο: «τον έχουνε στου κούκκου το σημάδι» (επί δεινώς υποβλεπομένου)

 108. NM said

  #102 (Γς): Με συγχωρείτε. Ειλικρινά δεν είχα πρόθεση να σας προσβάλω.

 109. Πάνος με πεζά said

  Και Κουκάς, πολύ διαδεδομένο επώνυμο στη Μύκονο.

 110. Spiridione said

  Και ένα ωραίο απόσπασμα από τη Λυγερή του Καρκαβίτσα
  – Σώγαμπρος!… ακούς τέτοιος λεβέντης σαν κι εσέ να πάει να γένει σώγαμπρος!… Εγώ, τι να σου ειπώ· τρία σκάτινα πράματα ξέρω στον κόσμο: το σκατόπουλο, το σκατόξυλο και το σκατάνθρωπο. Σκατόπουλο είναι ο κούκος, που ποτέ δε φτιάνει δική του φωλιά παρά πηγαίνει σε ξένη και γεννάει· σκατόξυλο είναι ο κισσός, που δε μπορεί μονάχος του να σταθεί, παρά θέλει μέρος ν’ ακουμπήσει· και σκατάνθρωπος εκείνος, που γίνεται σώγαμπρος. Αυτός θα ειπεί πως δεν είν’ άξιος ν’ ανοίξει δικό του σπίτι.
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/karkabitsas_lugerh.htm#Ε

 111. ΚΑΒ said

  Ο Ησίοδος στο Έργα και ημέραι στ. 486 κ.ε. γράφει πως για όσους γεωργούς σπείρουν αργά το χωράφι τους αν βρέξει

  ἦμος κόκκυξ κοκκύζει δρυὸς ἐν πετάλοισι
  τὸ πρῶτον

  τότε

  ὀψαρότης πρωιηρότῃ ἰσοφαρίζοι.

  Η παροιμία : Αν κάμει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον το ζευγά που ’χει πολλά σπαρμένα :

 112. Ιάκωβος said

  Και στα γαλλικά ο κερατάς, cocu, από τον κούκο.

  Λατινικά cucullus ο κούκος. Και η κουκούλα, κελτικής καταγωγής. Κι ο Κουκούπετρος των Σταυροφοριών.

  Στα λατινικά επίσης σήμαινε ο τρελός, ο ηλίθιος, ο κούκου.

 113. gryphon said

  13
  Και επιπλεον εχει και λαθος γιατι μπορει οι ελβετοι να εχουν την φημη και την παραδοση στην κατασκευη ρολογιων αλλα το ρολοι κουκος με τα χαρακτηριστικο σπιτακι με τα κουκουναρια βαρη κλπ παραδοσιακα συνδεεται με την Γερμανια και τον Μελανα Δρυμο.

 114. …Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις κι ο κούκος….

  Σε άλλη παραλλαγή:

  Μια του κλέφτη,
  δυο του κλέφτη,
  τρεις κι εξήντα*
  ____________
  * Οποιαδήποτε σχέση με πρόσφατο αριθμό μνημονίων
  και όριο ανάληψης από ΑΤΜ με κάπιταλ κοντρόλς (σε ευρώ)
  είναι εντελώς συμπτωματική.
  😕

 115. Αγάπη said

  Καλησπέρα

  Δέν ξέρω πού, σε ποιό «νήμα» ή θέμα να βάλω την ερώτηση
  Βοήθεια – παρακαλώ 🙂

  Ψάχνω να βρω τη μετάφραση δυο λέξεων

  Πρώτη

  Victorian Electrotypes is one of the best current exhibits at The Met, and one object that impressed us the most was the gigantic wine cooler/punch bowl which we believe is from 1883 that is dead center in the middle of the room that you cannot miss.

  Electrotypes Τί είναι;

  Δεύτερη

  Peris in livery
  prepare
  Lethe
  for posthumous parvenues

  Peris???? Όνομα είναι;

  Οι στίχοι είναι από ποίημα τής εν πολλοίς άγνωστης Μινα Λόυ (Mina Loy) σπουδαίας ποιήτριας.

 116. Και το απαραίτητο κουκόπουλο (κουκάκι;) αριστερά

  «Ναι, ναι, δικό σου παιδί είμαι! Τάισέ με τώρα!»

 117. 115

  Electrotypes

  https://en.wikipedia.org/wiki/Electrotyping

  Peri ίσως είναι αυτό

  https://en.wikipedia.org/wiki/Peri

 118. Αγάπη said

  117 Είσαι αστραπή, ευχαριστώ
  Ωστόσο γυρεύω την ελληνικη λέξη

 119. Αγάπη said

  117 και ναι, ξέχασα να πω ότι το δεύτερο είναι σωστό Ξανά ευχαριστώ – τριπλά αυτή τη φορά

 120. Αγάπη said

  117 Και ναι! Είναι η γαλβανοπλαστική 🙂 Αλλά υπάρχει και αρσενικό ουσιαστικό; Κάτι σαν «γαλβανοπλάστης», να πούμε;

 121. Για το πρώτο: Ηλεκτροεπιμετάλλωση (η μέθοδος)

  Για το δεύτερο: θα έλεγα ένα απλό Πνεύματα

 122. 120

  Δε νομιζω. Αλλά ας μιλήσει κανένας χημικότερος εμού. 😉 Εγώ θα το απέδιδα ως «τεχνίτης γαλβανοπλαστικής»

  Για το δεύτερο βλέπω μια ομοιότητα των Πάρι με τα Χερουβειμ και Σεραφείμ

 123. Αγάπη said

  122 αν βάλω λέξη από τη Βίβλο αλοιώνω. Και αν δέν ελέγξω απολύτως την πρώτη ερώτηση, θα χαρίσω στη Νομασλάνδη έναν ακόμα καλλιτέχνη. Αυτό που προτείνεις είναι πάρα πολύ μακρύ για στίχο με έντεκα συλλαβές 🙂
  Ας περιμένουμε και τους «χημικότερους» Και ας μήν φάω άλλο χώρο από τους κούκους και τις μοναξιές τους 🙂

 124. Ιάκωβος said

  Κόκυ.Κούκου δηλαδή. Το λέει ο Ευελπίδης:

  τούτ’ άρ’ εκείν’ ήν τούπος αληθώς ΚΟΚΚΥ, ΨΩΛΟΙ ΠΕΔΙΟΝΔΕ …

  Οι Όρνιθες του Κουν πάντως είναι ότι πιο ολοκληρωμένο έβγαλε το Ελληνικό θέατρο, μια από εκείνες τις ανεπανάληπτες συγκυρίες.

  Εδώ με Μόρτζο και Χατζημάρκο, από την Επίδαυρο το 75 (κακογυρισμένο, αλλά βλέπεται).

 125. Spiridione said

  Και η φράση «τρεις και ο κούκκος» σε ένα θεατρικό έργο, στις Κυψελίδες, του Δ. Βερναρδάκη του 1859
  https://books.google.gr/books?id=jyJdAAAAcAAJ&pg=PA192&dq=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%82%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj2uYr13LjKAhVBThoKHQhqCzs4MhDoAQgxMAQ#v=onepage&q=%22%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BA%CE%BF%CF%82%22&f=false

 126. Ιάκωβος said

  Peris in livery

  Το λέει και το τραγούδι. Από τις Χίλιες και μια νυχτες.

  Περι Μπανού την λέγαν τα παιδιά,
  Πέρι Μπανού…

 127. 115,
  Electrotype = ηλεκτροτυπία

 128. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κουκοσάλιο ή κουκοσάλι είναι το χαλάζι στην Κρήτη.
  …να βρέχει να κουφοβροντά να ρίχνει κουκοσάλι
  και ξεπαπούτσωτη να ρθεις στην εδική μου αγκάλη

 129. Ανδρέας said

  από τα αγαπημένα
  ty Ιάκωβε

 130. gryphon said

  «Πράγματι, εξηγεί το Λίντελ Σκοτ, η ηχηρή φωνή ενός κούκου, καθώς επαναλαμβάνεται, δίνει την εντύπωση πως το δάσος είναι γεμάτο κούκους.
  Μια φορα στο χωριο καναμε πεζοπορια καμμια δεκαρια χιλιομετρα σε χωματοδρομο μεσα στο δασος.Στην αρχη σχεδον της διαδρομης ακουσαμε το χαρακτηριστικο κουκου εκει γυρω .Συνεχισαμε και μετα απο λιγο παλι το ιδιο κουκου.Και πιο κατω και πιο κατω μεχρι που φτασαμε στο τελος της διαδρομης και σταθηκαμε λιγο παλι καπου εκει κοντα ακουστηκε το κουκου.
  Καποιος απο την παρεα ειπε οτι ηταν ο ιδιος κουκος που ειχαμε ακουσει και στην αρχη τον οποιο ποτε δεν ειδαμε και οτι μας ειχε παρει απο πισω κατα καποιο τροπο και αυτο ειναι κατι που το συνηθιζουν τα συγκεκριμενα πουλια με τους ανθρωπους.

  Αλλα μιας και για πουλια ο λογος να αναφερω κατι που μου εκανε εντυπωση.Προπαραμονη των Χριστουγεννων βγηκα απο το μετρο του Ευαγγελισμου και περνωντας μεσα απο το παρκο Ριζαρη πηγαινοντας να περασω απεναντι προς Παγκρατι ακουσα γυρω μου μια κακοφωνια απο κατι σαν κρωξιματα.Σηκωσα τα ματια και κοιταξα γυρω ειχε αρχισει να σκοτεινιαζει κιλας και βλεπω ενα δεντρο εκει με πεσμενα φυλλα και πανω του στα κλαδια ηταν καμμια πενηνταρια παπαγαλοι.Ειχα δει παλι εκει γυρω σμηνη απο μικρα πρασινα παπαγαλακια αλλα ηταν σαν αυτα τα μικρα που ειναι λιγο μεγαλυτερα απο καναρινια.Αυτοι τωραηταν πρασινοι παλι (με λιγο υπολευκο η και κοκκινο απο κατω) αλλα ηταν σχεδον σαν περιστερια στο μεγεθος.Δεν ξερω εαν ειναι οι ισιοι η τι γινεται ακριβως πως βρεθηκαν τοσοι πολλοι τι τρωνε πως την βγαζουν με το κρυο κλπ αλλα παντως ειναι κατι πολυ καλο για την Αθηνα οτι εχει δημιουργηθει τοσο μεγαλη αποικια τετοιων πουλιων.
  Τους φωτογραφησα κιολας και τραβηξα και βιντεο.Δυστυχως λιγοι τα προσεχουν αυτα οι περισσοτεροι περνουσαν και ουτε εδιναν καμμια σημασια

 131. 126

  Δεν τόχα σκεφτεί ποτέ αυτό! Το ραμόνιαζα…

  127

  Χαίρε, χημικότατε!

  Και δωράκι: http://i.imgur.com/N3JL5zW.jpg

 132. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  131. Γατάκι Σκύλε! 😆 😆

 133. Αγάπη said

  126
  127
  ευχαριστώ
  και τώρα τα μπέρδεψα χειρότερα

  131 κι’ εγώ

 134. 130β

  Αυτά τα παπαγαλίνια φεύγουν από σπίτια και το ρίχνουν στην αλητεία. Έχει και στα βόρεια προάστια τέτοιες συμμορίες.

  132

 135. Ανδρέας said

  134 καντου ενα restart 😀

 136. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κοκκύγιον, δηλαδή «βουνό του κούκου»
  «Μεταμορφώθηκε σε κούκο, προκάλεσε μια φοβερή καταιγίδα και πήγε πετώντας να αναζητήσει καταφύγιο στην αγκαλιά της.
  Η Ήρα συμπόνεσε εκείνο το μουδιασμένο απ’ το κρύο πουλάκι και το έβαλε κάτω από το φόρεμά της.»
  :
  Ένα από τα θεμελιώδη γεγονότα της ελληνικής μυθολογίας είναι οι γάμοι του Δία και της Ήρας, του βασιλικού ζεύγους που είχε εξουσία πάνω στους θεούς και τους ανθρώπους.
  Σύμφωνα με τον Όμηρο, απόλαυσαν τον πρώτο τους εναγκαλισμό «σαν τότε που πρωτόσμιξαν και στο κλινάρι απάνω/συχνά φιλί κι αγκάλη εχαίρονταν κρυφά από τους γονιούς της» (lλιάδα, Ξ, στ. 295-296). Η κρυφή αιμομιξία όμως των δύο ενήλικων αδελφών πρέπει να φάνηκε κάτι υπερβολικά κοινότοπο και απλό για μορφές τέτοιου κύρους και υποκαταστάθηκε από εκδοχές που συναγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποια ήταν η θεαματικότερη.
  Μια από αυτές τοποθετούσε τη θεϊκή ένωση στην Αργολίδα, μια εκτεταμένη περιοχή που καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Εκεί υψώνεται ένα βουνό το οποίο οι Έλληνες αποκαλούσαν Κοκκύγιον, δηλαδή «βουνό του κούκου», δίνοντάς του ένα όνομα βγαλμένο από το μύθο της μεταμόρφωσης που μηχανεύτηκε ο ευφυής σαγηνευτής, αφού σ’ εκείνη την περίσταση ο Δίας δοκίμασε για πρώτη φορά την ερωτική αποτελεσματικότητα της ικανότητάς του να μεταμορφώνεται, η οποία θα γινόταν το αλάνθαστο όπλο του για ,την κατάκτηση των θνητών γυναικών.
  Πάνω σ’ εκείνο το βουνό ο ύψιστος θεός είδε την αδελφή του που καθόταν μόνη της και τον κυρίευσε ένας ακαταμάχητος πόθος να την κάνει δική του. Μεταμορφώθηκε σε κούκο, προκάλεσε μια φοβερή καταιγίδα και πήγε πετώντας να αναζητήσει καταφύγιο στην αγκαλιά της.
  Η Ήρα συμπόνεσε εκείνο το μουδιασμένο απ’ το κρύο πουλάκι και το έβαλε κάτω από το φόρεμά της. Ο θεός, εκμεταλλευόμενος την πλεονεκτική θέση, ξαναπήρε τη μορφή του κι επιχείρησε να τη βιάσει, αλλά η θαρραλέα παρθένος τον απώθησε, ώσπου απέσπασε από αυτόν την υπόσχεση για νόμιμο γάμο. Τότε ενέδωσε κι έγινε η βασίλισσα του κόσμου – μια βασίλισσα που, καθώς ήταν ζηλότυπη, υπέφερε από αφάνταστη αγωνία για τις απιστίες του συζύγου της.
  Εξάλλου, πόσοι θαυμάσιοι μύθοι δε θα είχαν γεννηθεί ποτέ χωρίς το αδυσώπητο μίσος της Ήρας για τις αντίζηλές της! Ωστόσο μόνο σε αυτή ανήκε το προνόμιο να επαναλαμβάνει την έκσταση της πρώτης συνεύρεσης, αφού κάθε φορά που έκανε λουτρό στην πηγή Κάναθος, που αναβλύζει στη Ναυπλία, στη νότια ακτή της Αργολίδας, ανακτούσε την παρθενία της. Αυτά έλεγε μια αργείτικη παράδοση, την οποία αναφέρει ο Παυσανίας (2, 38, 2). Η πηγή έμεινε ιερή μέχρι τις μέρες μας, δεδομένου ότι προσφέρει το νερό της στο μοναστήρι που λέγεται Αγία Μονή, κοντά στο χωριό Πρόνοια.

  Από το βιβλίο των dario & lia del corno «στη γη του μύθου» Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη

 137. Αγάπη said

  Σε όσες, – ους μου απάντησαν – και ευχαριστώ θερμά – να και οι πρώτοι στίχοι τού ποιήματος που μού σπαει τα νεύρα – κι’ όποιος μου πει πως είναι εύκολο να μεταφραστεί….

  A silver Lucifer
  serves
  cocaine in cornucopia

  To some somnambulists
  of adolescent thighs
  draped
  in satirical draperies

  Peris in livery
  prepare
  Lethe
  for posthumous parvenues

  Όσο για την ηλεκτροτυπία, έχει σχέση με τούτο το ποίημα – πρώτοι μόνο στίχοι πάλι:

  The threewomen who all walked
  In the same dress
  And it had falling ferns on it
  Skipped parallel
  To the progress
  Of Giovanni Franchi

  όπου ο κύριος Giovanni Franchi είναι – ας τον πούμε – «ηλεκτροτύπης» και μού έχει γαλβανίσει το μυαλό

  127 και δηλαδή η κοπέλα τού τραγουδιού δέν είναι απλώς μια κοπέλλα όπως νόμιζα αλλά μια ιδανική , ιδεατή κοπέλλα, ένα «χερουβείμ»;

 138. Γιάννης Ιατρού said

  115: Όπως περίπου γράφει και η παραπομπή του Σκύλου 🙂 🙂 στο #117 (Electrotyping in art…) συνποτπικά :
  Electrotypes are perfect replicas in metal created by the action of electricity. Likened to a modern day alchemy, they embody the spirit and innovation that helped establish the V&A in the 19th century.

 139. Αγάπη said

  Τι ανακαλύπτει κανείς στο νήμα για τον κούκο
  Αυτά μόνο και τίποτε άλλο
  Η ταινία για την Περι Μπανού εδώ

  και το παραμύθι της εδώ

 140. Αγάπη said

  http://www.wollamshram.ca/1001/Sn_3/13tale7.htm Λάθος Το παραμύθι εδώ

 141. Αγάπη said

  138 Ευχαριστώ 🙂

 142. Γιάννης Ιατρού said

  138: Ωχ, τώρα με την ανανέωση της σελίδας. βλέπω ότι όλα ήδη απαντήθηκαν… sorry 🙂

 143. Γιάννης Ιατρού said

  136: ΕΦΗ, πολύ ωραία το αφηγήθηκες!!
  Να δεις τώρα τι κίνηση θα έχει από μεθάυριο στην πηγή στη Ναυπλία, κοσμοσυρροή…. 🙂

 144. Corto said

  113 (Gryphon):

  Ας είναι λάθος, πάντως προσωπικά δεν χορταίνω να τον ακούω να λέει την ατάκα! Βλέπεις το λάθος είναι ανώτερο της τέχνης!

  Κι αν είναι όντως αυτοσχεδιασμός (σχόλιο 34 – Δύτης), μιλάμε για μία από τις κορυφαίες σκηνές στην ιστορία του φιλμ νουάρ!

 145. Μαρία said

  Σκύλε, μου το ξεραμόνιασε ο δύτης https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/18/mikroquiz/#comment-27858

 146. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, έπεσε πολλή δουλειά γιαυτό και χάθηκα

  110 Ωραίο! Και «σκάτινα», όχι σκατένια, περίεργο.

  116 Φοβερή φωτογραφια -στοματάρα το κουκάκι!

  125 Ωραίο εύρημα. Δεν είχα τόσο παλιά ανεύρεση.

 147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  143. 🙂 Το αντέγραψα ! Ο Θέογνις το αναφέρει λέει αυτό,στα Βουκολικά.
  Σύμφωνα με τον Παυσανία (ΙΙ 36, 1) «Και προς την Αλίκη λοιπόν υπάρχει ένας δρόμος ανάμεσα στο βουνό Πρών και σε ένα άλλο βουνό που παλαιά λέγονταν Θόρναξ, μετονομάστηκε όμως, λένε (σε Κοκκύγιον), από τη μεταμόρφωση του Δία σε πουλί κούκο (κόκκυγα), η οποία κατά την παράδοση έγινε σ’ αυτό το μέρος. Ιερά υπάρχουν ως τώρα στις κορυφές των δύο βουνών, στου Κοκκυγίου του Δία και στου Πρωνός της Ήρας».
  Χαμός στη ελληνική μυθολογία.Επιφυλάσσομαι να βάλω λίκνους μην είναι τίποτε αρχαιοβαρεμένοι.

  130.
  Μια παρέα τέτοια παπαγάλια ζουν στα δέντρα του Εθνικού Μουσείου. Έχω φωτογραφίσει μαζεμένα οχτώ, τα οποία πάνε και γατζώνονται ανά τέσσερα στα παράθυρα στο πλάι του μουσείου με ένα αξιοπερίεργο αλφάδιασμα. Απέχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Θα την κοπάνησαν αρχικά από κάποια κλουβιά και επέζησαν και πολλαπλασιάζονται.Τρώνε από τους φοίνικες της αυλής χουρμαδάκια. Αλλά έχει κι άλλα, πολλά ,οπωροφόρα η Αθήνα όπως ξέρουμε.Αφανή για τους μη γνωρίζοντες. Είναι και το Πεδίο του Άρεως πιο κει. Στον Ευαγγελισμό και απέναντι,στο πάρκο Ριζάρη και στα δέντρα του Πολ.Μουσείου, τα έχω δει κι εγώ. Πουλιά καθώς είναι, τριγυρίζουν. Είναι κοντά ο Εθνικός Κήπος όπου είχε πάρα πολλά πουλιά στα μεγάλα κλουβιά,αλλά προ καιρού που πέρασα,είχαν περιοριστεί εξαιρετικά.Κάποια στιγμή με πρόφαση την την κρίση μπορεί και να τα αμόλυσαν,λέω τώρα.
  Προσέξτε στην είσοδο του μετρο από τη μεριά του πάρκου Ριζάρη τη θαλερή γιασεμιά-μουράγια την αειθαλή ,με ευωδιαστά άσπρα ανθάκια και κόκκινους καρπούς ίσα μικρό αμύγδαλο.Δεξιά μπαίνοντας.Τώρα θα έχει καρπούς.Ανθίζει και φθινόπωρο.Μια χαρά τροφή για τα φτερωτά αλητάκια.

 148. Γιάννης Ιατρού said

  147: Κι εδώ, από τα δικά μυ κιτάπια 🙂

 149. leonicos said

  Τι να σας κάνω τέτοια ώρα;

  Αλλά ο Γς…. πού οι πρωτιές!

  Πολύ τον χαίρομαι τον κουνελόγατο

 150. leonicos said

  Το κείμενο είναι γνωστό, αλλά αρχαιοβαρεμένοι είμαστε

  Μιλάω για μένα

 151. Μαρία, με πρόλαβες στο 145.

  Ακόμα κανείς –ούτε απ’ τους συνήθεις ύποπτους– δεν ανέφερε το θρυλικό φανταρίστικο αντικούκου;

 152. Πέπε said

  130, 147:
  Πριν αρκετά χρόνια (έξι; οχτώ; μήπως παραπάνω;) θυμάμαι που είχα αρχίσει να βλέπω τέτοιους παπαγάλους. Την πρώτη φορά είπα «θα ‘τυχε», αλλά σιγά σιγά άρχισα να το διασταυρώνω και μ’ άλλους. Όμως τα τελευταία χρόνια είχα πάψει να τους βλέπω. Στο πάρκο της Ριζαρείου δεν τους έχω πετύχει ποτέ, που είναι και στη γειτονιά μου.

  Δε νομίζω να σχετίζονται με τον Κήπο, μάλλον είναι γενικότερο φαινόμενο, γιατί πριν 3 χρόνια είδα και στο …Λονδίνο!

 153. Και 144, πόσο χαίρομαι που υπάρχουν κι άλλοι φανατικοί! 🙂
  https://dytistonniptiron.wordpress.com/2011/04/02/third-man/ Στα σχόλια και κάποιες λεπτομέρειες για την ατάκα του Ουέλς.

 154. Corto said

  153: Το διάβασα το άρθρο σου και τα σχόλια. Πολύ ωραία!

  Και κάτι από τον Hugo Pratt: «Είναι παράξενο ότι θυμόμαστε ειδικά αυτήν την ατάκα του αγαπητού Όρσον και ξεχνάμε τόσα άλλα σημαντικά της προσφοράς του»
  (από την Πρόλογο στα «Ελβετικά»)

 155. Γιάννης Ιατρού said

  152: Πέπε, εγώ θυμάμαι ότι παλιά τα έβλεπα κάθε μέρα στο ποτάμι στη Φιλοθέη, κοντά στο γήπεδο του τένις. Πολλά, μεγάλα και μικρά, πολύχρωμα, γέμιζαν 1-2 θεόρατα δένδρα και κελαηδούσαν όλη μέρα. Αργότερα, αν θυμάμαι καλά περί ο 2000+ εξαφανίστηκαν. Κάποιοι είπαν ότι είχαν πάει προς την μεριά του Χαλανδρίου (?).

 156. Γιάννης Ιατρού said

  151: Δύτη, κυκλοφορεί η φήμη, ότι μόλις τώρα άρχισε να ενεργεί σε ορισμένους, γνωστούς, σχολιαστές 🙂 🙂

 157. Μαρία said

  151, 156
  Εγώ υποθέτω οτι το αντικούκου δεν υπήρχε στην κλάση τους, είναι νεότερη επινόηση, όταν αυξήθηκαν οι χαντούμηδες στο στρατό 🙂

 158. sarant said

  151 Έλα ντε;!

  156: 🙂

 159. sarant said

  (Εμείς πάντως δεν το λέγαμε αντικούκου αλλά αντικαυλωτικό)

 160. Spiridione said

  Δύτη, μιας κι είσαι εδώ
  http://www.efsyn.gr/arthro/o-g-pitsilis-analamvanei-ti-thesi-toy-gg-dimosion-esodon

 161. Μαρία said

  160
  Ετοιμαζόμουν να σας στείλω σχετικό μέιλ.

 162. Ωπ! Αυτός ήταν της κλάσης σου; Εγώ δεν τον θυμάμαι.

 163. Spiridione said

  Το όνομα δεν μου λέει κάτι, είναι πιο μικρός. Άμα δω φωτογραφία μπορεί να θυμηθώ κάτι

 164. http://mononews.gr/george-pitsilis-enas-40arhs-gg-esodon-14903-2/14903

 165. gryphon said

  152
  Περνανε συνεχεια απο κει.Δεν ξερω εαν μενουν ολη μερα.Γενικα κυκλοφορουν εκει γυρω απο Μαρασλειο και πιο πανω μεχρι Μεγαρο περιοχη Χιλτον Νοσοκομειο Συγγρου εκει στο παρκακι απεναντι αλλα και στο δασακι απο πισω.
  Και πολλα κοτσυφια ζευγαρια εχει στο παρκο Ριζαρη.Οχι αυτη την εποχη αλλα σε κανα διμηνο θα εμφανιστουν παλι .Εχουν πολυ πλακα.
  Εχουν σχεδον εξοικοιωθει πια με τον θορυβο και τους ανθρωπους και βοσκουν στο γρασιδι χοροπηδωντας μαζι με τα αντιπαθητικα περιστερια και οι ανθρωποι περνανε διπλα τους αλλα δεν τους προσεχουν.Περιεργο με την καλη εννοια οτι ειναι σπανιο να δεις κοτσυφα στην επαρχια στην υπαιθρο γιατι τους κυνηγανε και να εχει γεμισει η Αθηνα οπου ειναι σχετικα ασφαλεις και κινδυνετουν μονο απο τις γατες.
  Περυσι αρχες καλοκαιριου ανεβαινα την Φορμιωνος και μεσα στην βουη του δρομου που λεει και το τραγουδι ακουγα το κελαιδισμα ενος αρσενικου απο 100 σχεδον μετρα μακρια μεχρι που εφτασα απο κατω του.

 166. Μαρία said

  164
  Τον συναγωνίζεται στη φάτσα ο Ομικρός 🙂

 167. leonicos said

  Έφη έφη, διαφωνώ!

  Η Ήρα ανακτά την παρθενία της στο λουτρό κοντά στο Λουτράκι. Περί αυτού δεν σηκώνω κουβέντα διότι ξέρω και άλλες, κοινές θνητές της σήμερον, που λούζονται εκεί κοντά για τον ίδιο λόγο.

 168. Spiridione said

  κάτι μου θυμίζει

 169. Γιάννης Ιατρού said

  167: Άλλαξε μέρος ρε Λεώ, πρόσφατα σχετικά. Τότε, πήγαινε εκεί 🙂

 170. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  167/169. Ου η θεά σε λοιδορεί αλλ΄ ο τόπος 🙂

 171. Ανδρέας said

  137 Για την λέξη που ψάχνετε επαργύρωση-επαργυρωτής ταιριάζει;
  el.wikipedia.org/wiki/Ηλεκτροεπιμετάλλωση

  η κοπέλα λέγεται Τζίνι, το και κλίνεται κανονικά

  στο ποίημα είναι μια κοπελιά με perish in livery ηπατική φθορά προφανώς από το κέρασμα του ασημένιου

 172. Αιμ said

  137 Γαλβανωτης ίσως, κατά το γανωτης

  Άλλο θέμα : είδα κ’ εγώ χθες στην Άνω Κυψέλη ζευγάρι μεγάλων πράσινων παπαγαλων να φωνάζουν από το σύρμα της ΔΕΗ με 4 βαθμούς

 173. Γιάννης Ιατρού said

  170:

 174. Γιάννης Ιατρού said

  172: Εμ, γι αυτό φωνάζανε !

 175. ΚΑΒ said

  124. Για να γίνει κατανοητό.

  Ο Πεισθαίτερος προηγουμένως έχει πει

  Αἰγύπτου δ’ αὖ καὶ Φοινίκης πάσης κόκκυξ βασιλεὺς ἦν·
  χὠπόθ’ ὁ κόκκυξ εἴποι «κόκκυ,» τότ’ οἱ Φοίνικες ἅπαντες
  τοὺς πυροὺς ἂν καὶ τὰς κριθὰς ἐν τοῖς πεδίοις ἐθέριζον.

  Και τα σχόλια:

  ἔστι παροιμία παρὰ Φοίνιξι “κόκκυ ψωλοὶ πεδίονδε”, ἀντὶ
  τοῦ “κόκκυγος κράζοντος τὸ πεδίον θερίζομεν”.

  οἱ δὲ Αἰγύπτιοι ψωλοὶ λέγονται εἶναι, τουτέστι πε-
  ριτετμημένοι.

 176. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Γαλβανωτής μου θύμισε τον επινικελωτή, που είν άλλο μάλλον. ιδέα δεν έχω αλλά θυμάμαι που ο παππούς του Νικοκύρη έφτιαξε ένα τέτοιο εργαστήριο.

  Στη Βαβυλωνία του Βυζάντιου στην Β΄πράξη λέει ο Αστυνόμος για «άι κούκο» :
  είν’ απ’ εκειούς τζη λογιωτάτους που ξηγούνε τζη μηναίοι
  και τζη ψαρμοί του Δαβί, κι’ οπού ξέρουνε πότες είναι τζη άγιας Αγκάτας, και τ’ άι κούκου,

 177. Γιάννης Ιατρού said

  176: δηλαδή αυτό το άι κούκου να εκληφθεί έτσι όπως όταν λέμε π.χ. πότε θα γίνουν αυξήσεις στις συντάξεις…;;

 178. Πάνος με πεζά said

  Μήπως γαλβανιστής; Στη βιομηχανία οι σχετικές εγκαταστάσεις λέγονται γαλβανιστήρια.

 179. Πάνος με πεζά said

  Και στη μαστορική, «θα το περάσω ένα ψυχρό γαλβάνι» (επαλειφόμενο ψευδαργυρικό χρώμα, εν ψυχρώ).

 180. Αιμ said

  174 Μπα, μαλωνανε με κάτι καρακαξες -ίδιες σε μέγεθος – και κάτι μικρότερες δεκαοκτουρες.
  Τώρα που το σκέφτομαι έχω δει και στο Άμστερνταμ σ’ ένα πάρκο με μια παγωμένη λιμνούλα.
  Πολύ προσαρμοστικοι αυτοί οι ψιτακοι.

 181. Γιάννης Ιατρού said

  178: Επιμεταλλωτής θα ήταν πιό γενικό

 182. Γιάννης Ιατρού said

  180
  http://4.bp.blogspot.com/_kzKYCLmQs6U/R661KDJfOAI/AAAAAAAAAKk/CX_WkTAnnQs/s400/%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1%CF%82+%CE%BA%CF%81%CF%8D%CE%BF2.bmp

 183. Γιάννης Ιατρού said

 184. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  177. Εμ αυτό, του άι κούκου (ανήμερα) σκέφτηκα κι εγώ 🙂

  180.Περνούν κι από εδώ, ψηλά στα δέντρα του κήπου πράσινοι παπαγάλοι.Τον καιρό των μούσμουλων γίνεται πανηγύρι,του κακοφωνίξ η συναυλία μ΄ένα ζευγάρι καρακάξες που γυροφέρνουνε κι αυτές και κατά καιρους κατεβαίνουν και κλέβουνε κι απ τα μπαλκόνια.Είχανε μαδήσει ένα «κλαρί» με διάφανες χάντρες που ήταν έξω σ΄ενα πανέρι. Τώρα κάτι μαυροσκουφάκια βλέπω (μετά φόβου Μιαούλας) στις ποτίστρες.Τα κοτσύφια,μέχρι πριν λίγες μέρες που ήταν καλοκαιρία,ακουγόντουσαν.Με την παγωνιά,χάθηκαν,μουγκάθηκαν 2-3 μέρες.

 185. Κι αφού ασχοληθήκαμαν με τα π’λιά, ας αναφέρω το υπέροχο murmuration για τα σμήνη των ψαρονιών. Starlings, you know,

  ΥΓ Νικοκύρη, κάποτε πρέπει να κάνεις άρθρο για τα κοπάδια των ζωντανών. Flock, pride, school, etc

 186. Λ said

  Η φράση «δεν μου κάνει κούκου» αναφέρθηκε;

 187. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Τρεις και ο… κούκος! a.k.a. And father makes four
  Έτος: 1986
  Κανάλι: ΕΡΤ

 188. Γιάννης Ιατρού said

  Πρέπει να κάνει πολύ κρύο σε γνωστούς παραθαλάσσιους οικισμούς σήμερα τη νύχτα, δεν βλέπω να γίνονται σχετικά σχόλια, θά ‘χει παγώσει μέχρι κι η εικόνα στις οθόνες εκεί 🙂

 189. Λ said

 190. 131,
  Σκύλε, όπως ήταν αναμενόμενο, και την προέλευση της λέξης «Περιμπανού» https://sarantakos.wordpress.com/2010/03/18/mikroquiz/#comment-27884«>την έχει ήδη διαλευκάνει αυτό το ιστολόγιο!

 191. Μαρία said

  186
  Εμμέσως πλην σαφέστατα βλ.151

  188
  Μπορεί να παίζουν κούκο μονό αλλαχτερό σε δύο ταμπλό – σκέτη σφαγή 🙂

 192. Λ said

  Kuckuckskind, το παιδί με λαθεμένη πατρότητα, πως να το πούμε; Κουκάκι;

  Kuckuckskind bezeichnet ein Kind, dessen Vater nicht sein biologischer Vater ist, weil die Mutter es mit einem anderen Mann zeugte und das Kind und seinen sozialen Vater im Glauben ließ, miteinander blutsverwandt zu sein.

 193. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  190.Noble Dame

 194. Μαρία said

  192
  Κερατόπαιδο.

 195. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, επιτρέψατέ μοι απόψε να είμαι ιδιαιτέρως σκληρός, χωρίς τον φόβον μιάς νέας πορτοκαλιάς κάρτας. Διό εξαιτούμαι την βοήθειαν των Ολυμπίων Θεών προς τούτο, ίνα με προστατεύσουν από την αείποτε ενεδρεύουσαν Μεταλληνικήν κλίκαν…

  1) Καταγγέλλω δημοσίως τον αγαπητόν κ. Σαραντάκον διότι εν τη παρούσει αναρτήσει: Α) Καταργεί δίς την Τρίτην Κλίσιν («Δικαιόπολης» αντί «Δικαιόπολις»), πράγμα που κάμνει εκ συστήματος και με το όνομα του νέου αντιπροέδρου της Ν.Δ., Αδώνιδος Γεωργιάδου. Β) Αποσιωπά ότι ο ίδιος ο μέγας Γαληνός αναφέρει πως ο κόκκυξ έλαβε το όνομά του από τον κούκκον. Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Το εν λόγω κοκκαλάκι το ονόμασαν κόκκυγα οι αρχαίοι επειδή, λέει, έμοιαζε με το ράμφος του πουλιού, του κούκου». Ποίος το λέγει αυτό, κ. Σαραντάκο; Διατί αποσιωπάτε ότι το λέγει ο Γαληνός, πράγμα που αναφέρουν οι πάντες, από το Online Etymology Dictionary μέχρι τον πολύν Μπαμπινιώτην; Μήπως διότι οι Γαλιλαίοι μισούν θανασίμως τον Γαληνόν, επειδή προσεπάθει να ιατρεύση τους ανθρώπους χωρίς την βοήθειαν του Γιαχβέ – Ιησού Χριστού;

  Γ) Ο κ. Σαραντάκος μαζί με τον «κολλητόν» του φίλον τον Nickel εν τη Λεξιλογία γράπτουν σκοπίμως τον κούκκον με έν κάππα, διά να τον αποσυνδέσουν από τον κόκκυγα!.. Γράφει επί λέξει ο κ. Nickel τα εξής κατάπτυστα: «Δεν συμφωνώ με την εμμονή του ΛΝΕΓ στα δύο –κ– και πιστεύω ότι έχει περισσότερη λογική η απλοποίηση σε κούκο με ένα –κ–. Η φωνή είναι κούκου, η κουκουβάγια γράφεται με ένα –κ–, τι ανάγκη έχουμε να μας θυμίζει ο κούκος τον κόκκυγα;»… Ποίος είσθε υμείς, κ. Nickel, που τολμάτε να αποσυνδέετε την ρωμέικην γλώσσαν από την αρχαίαν ελληνικήν, καταργών το εν κάππα του κούκκου;

  Δ) Ο κ. Σαραντάκος αποσιωπά το βασικώτερον: Ότι η λέξις «κούκκος» είναι βυζαντινή και υπήρχε πολύ προ του 10ου αιώνος!.. Γράφει επί λέξει το Λεξικόν Σουΐδα: «κόκκυξ: είδος ορνέου, ο παρ’ ημίν κούκκος»!.. Διατί, άραγε, ο κ. Σαραντάκος που τόσον νοιάζεται διά την πρώτην καταγραφήν των λέξεων, αποσιωπά την μνημόνευσιν του «κούκκου» από τον Σουΐδαν; Πράγμα που αναφέρει όχι μόνον ο Μπαμπινιώτης εν τω Ετυμολογικώ του, αλλά και το Liddell-Scott!..

  2) Κι έρχομαι τώρα εις αυτό που με ενδιαφέρει: Κάποιοι σχολιασταί ανεφέρθησαν εις την φράσιν των φανδάρων «μού κάμνει κούκκου», ή… «μάς έδωκαν αντικούκκου για να μη μας σηκώνεται…». Μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι μετά από 15 ώρας εις τον Ουρανόν του Διαδικτύου, δεν ευρέθη ούτε είς αναγνώστης να ενημερώση τους υπολοίπους (κάτι πήγε να κάμη ο αδαής κ. ΚΑΒ εν τω σχολίω 175, αλλ’ ουδείς κατάλαβε γρύ…) ότι η φράσις «μού κάνει κούκκου» είναι κατευθείαν ειλημμένη από τους Όρνιθας του Αριστοφάνους!. ΙΔΟΥ τα σχετικά πειστήρια:

  Το απόσπασμα αυτό του Αριστοφάνους εκτός από την περίφημον φράσιν «χωπόθ’ ο κόκκυξ είποι κόκκυ», είναι και ΚΟΛΑΦΟΣ διά τους υποστηρικτάς της Ερασμιακής Προφοράς!.. Διά να το εννοήσωμε απαξάπαντες, ΙΔΟΥ πώς σχολιάζει το ως άνω απόσπασμα των Ορνίθων ο συγγραφεύς των Σχολίων εις τον Αριστοφάνην

  Τι δηλοί το ως άνω απόκομμα; Ότι ο Αριστοφάνης κάμνει αισχράν ομοιοκαταληξίαν με τας λέξεις «πεδίον» και «αιδοίον», που προκαλούν τον γέλωτα εις τους θεατάς των «Ορνίθων», ακριβώς επειδή ΔΕΝ επρόφερον τας διφθόγγους (αι) όπως διατείνονται οι Ερασμίται!.. Εννοεί, δηλαδή, ο Μέγας Κωμωδιογράφος ότι μόλις κάμει «κούκκου» ο κούκκος, καβλώνουν αι ψωλαί των Αιγυπτίων και των Φοινίκων και εξέρχονται να οργώσουν τα γυναικεία αιδοία – πεδία!..

  Επίσης (και αυτό το απεσιώπησαν ο κ. Σαραντάκος και οι Ρωμιοί αναγνώσται του!) το γεγονός ότι οι Αρχαίοι Έλληνες κατέγραφον την φωνήν του κούκκου ως… «κόκκυ», δεικνύει ότι έχουν λάθος οι Ερασμιακοί που από το γνωστόν απόσπασμα ότι τα πρόβατα κάμνουν «βή», εξάγουν το συμπέρασμα ότι το βήτα το επρόφερον «b»!..

  3) Περαίνων, δηλώ ότι κακώς ο κ. Σαραντάκος δεν ετόλμησε (κάτι προσεπάθησε να ψελλίση ο καθηγητής Νικολάου εν τω σχολίω 95) να ομιλήση διά την στενήν σχέσιν του κούκκου με τον κερατάν εις την Αγγλικήν Γλώσσαν. Ενθυμούμαι ότι το θέρος του 2009 που ευρέθην εν Αγγλία όπου εσπούδαζε μία από τας εγγόνας μου, το BBC είχε κάμει ολόκληρον θέμα διά την ετυμολογίαν του κερατά (cuckold) και πώς από τον κούκκον προέκυψαν τα κέρατα!.. Μίαν γεύσιν από την εξόχως ενδιαφέρουσαν συζήτησιν που έγινε τότε, δύνασθε να λάβετε ενταύθα . Καλώ τον αγαπητόν κ. Σαραντάκον να απαντήση εις την απορίαν των Άγγλων, πώς ο εκ του κούκκου προερχόμενος προερχόμενος «κερατάς» (cuckold) παριστάνεται με… κέρατα. Αληθεύει αυτό που αναφέρει το BBC, ότι όλα οφείλονται εις την Αρχαίαν Ρώμην; «There are dozens of explanations. One of the earliest comes from the Roman era. Back then, returning soldiers were given horns, symbolising success on the battlefield. But the horns also came to imply failure in the bedroom, and that it was never a good idea to leave a Roman wife alone for too long. A more common explanation is that a horned beast cannot see its own horns. And husbands are often the last to know about their partner’s infidelities».

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  Αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ-1: Να μη λησμονήσω ότι την σχέσιν του κούκκου με τον κερατάν (που απεσιώπησεν ο κ. Σαραντάκος) ελάτρευεν ο Σαίξπηρ και έχει γράψει δεκάδες σχετικά σονέττα. ΙΔΟΥ το εξοχώτερον εξ αυτών από το αριστουργηματικόν σύγγραμμα An Encyclopedia of Swearing του Geoffrey Hughes
  που σας προσφέρω απόψε δωρεάν ενταύθα

  ΥΓ-2: ΙΔΟΥ και είς εξαίρετος γαλλικός πίναξ με κερατάδες που δεν αναρτώ ενταύθα διά να μή βαρύνη το νήμα

 196. Γιάννης Ιατρού said

  190: Γιατί νομίζεις ότι θέλουν να κάνουν εδώ το αναγραμμαντείο της Oracle ; ¨εμαθαν ότι και για τους πιό δύσκολους γρίφους δίνει απαντήσεις 🙂

 197. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Θα με δικάσει ο κούκος και τ΄αηδόνι/Δ.Λάγιος/Σ.Μπέλλου/Μ.Μπουρμπούλης

 198. sarant said

  Ο κερατάς, απ’ ό,τι θυμάμαι είναι βυζαντινός. Ασφαλώς αξίζει άρθρο. Αλλά πότε;

 199. Πέπε said

  165:
  Κοτσύφια πάντα είχε η Αθήνα. Από μικρός (δεκ. ’80) τα θυμάμαι στον Κήπο. Που και που και σε άλλα μικρότερα πάρκα.

 200. Μαρία said

 201. Γς said

  Σκουφίτσα η πρώτη καπότα ελληνικής κατασκευής μετά τον Πόλεμο.

  Η έκφραση «ναι αλλά μόνο με σκουφίτσα» ήταν το διαφημιστικό σλόγκαν της

  http://www.slang.gr/lemma/19083-skoufitsa

 202. Γς said

  201:

  Πως μου ήρθε τώρα αυτό.
  Ισως [εκτός του ότι δεν ήπια ακόμη καφέ] από το

  «Τρεις, τρεις κι ο κούκος [δηλαδή ο σκούφος] του καπετάνιου»

 203. Γς said

  186:

  >Η φράση «δεν μου κάνει κούκου» αναφέρθηκε;

  Ναι στο σχόλιο #5

 204. Γς said

  130:

  Παπαγάλος ο Αθηναίος

  http://grekamag.gr/49953/

 205. Γιάννης Ιατρού said

  204: Μπράβο, πολύ καλό 🙂

 206. Αιμ said

  130 Εξαιρετικό! Ευχαριστώ πολύ φίλτατε.

  Αϋπνίες ;

 207. Γς said

  205:

  Ετσι είναι τα μπαγάσικα. Πρόσφυγες,
  Αλλά και εισβολείς, invators όπως τους λέν οι ορνιθολόγοι

 208. Reblogged στις Michael Christoforou Trimithiotis Gerolakkos Cyprus.

 209. Κουνελόγατος said

  207. Γιατί εισβολείς; Ποιον πείραξαν; 🙂

 210. Γιάννης Ιατρού said

  207: Μα ρε Γς, παπαγαλάκια είχαμε στην Ελλάδα σεξαπανέκαθεν 🙂

 211. Γς said

  209:

  Ετσι λέγονται τα είδη που έρχονται ή μεταφέροναι από ένα οικοσύστημα σε ένα άλλο.
  Ετούτα βέναια είναι άκακοι εισβολείς, υπάρχουν όμως εισβολείς που εξαφανίζουν άλλα ειδη στο διάβα τους. Οπως ο σκίουρος που αναφέρει το άρθρο.

  Κι ήταν η λίμνη Βικτώρια της Αφρικής παράδεισος ψαριών. Μέχρι που οι Αγγλοι μετέφεραν την πέρκα από τον Νείλο. Τα εξαφάνισε όλα

 212. Γς said

  210:

  Ναι. Του χρηματιστηρίου 😉

 213. sarant said

  Aυτά τα είδη λέγονται και χωροκατακτητικά, θαρρώ

 214. Γς said

  213:

  Ή απλώς αρπακτικά.
  Τα παπαγαλάκια του χρηματιστηρίου 😉

 215. Γιάννης Ιατρού said

  213: 214: 🙂 🙂

 216. Γς said

 217. Παύλος said

  Αυτόν τον παπαγάλο τον ξεχάσαμε;

 218. Γς said

 219. Κουνελόγατος said

  218. Ο παπαγάλος τρώγεται; Για σούπα τον κόβω… :mrgreen:

 220. Γς said

  Soupe perroquet ρουφιανέ

 221. sarant said

  216 κε: Μάλλον θα πρέπει να ξαναβάλω εκείνο το παλιό άρθρο για τα παπαγαλάκια

 222. Κουνελόγατος said

  perroquet; Δηλαδή το γνωστό θέατρο σημαίνει παπαγάλος; Γιατί μας το έκρυβαν τόσα χρόνια; Συνωμοσία μυρίζω… Αλήθεια, για ποιον λόγο το έβγαλαν έτσι;

 223. Γς said

  Εμ, πως να το έλεγαν;
  Θέατρον Πιττακού;

 224. Γς said

  Ουπς, θέατρον Πσιτακού [κατα το Πσαράς]

 225. Κουνελόγατος said

  Μα δεν εννοώ αυτό, δεν είμαι και το τελώνιο… 🙂 Γιατί ένα πτηνό; Ποιος ο λόγος;

 226. Γς said

  Πσιττακου [με δύο ττ και Ψ]

 227. Γς said

  Μάλλον από αντίστοιχα θέατρα της εσπερίας, δεν ξέρω

 228. sarant said

  227 Μάλλον

 229. Υπήρχε θέατρο/κλαμπ Perroquet στο Παρίσι, απ’ ό,τι βλέπω στη Βικιπαίδεια.

 230. Γιάννης Ιατρού said

  Κι εδώ μιά ιστορία για το θέατρο περοκέ από το 1931 (σαν σήμερα δηλαδή…) 🙂 Μια μαύρη σελίδα για το Ελληνικό Θέατρο. Η απόπειρα δολοφονίας του Βασίλη Αυλωνίτη κατά τη διάρκεια παράστασης και η παράπλευρη απώλεια του 35χρονου Παναγιώτη Μοραΐτη, τεχνικού του θεάτρου.

  Ήταν Αύγουστος, 1931. Το θέατρο Περοκέ φιλοξενούσε….. Παράλληλα στη χώρα η κατάσταση ήταν έκρυθμη. Μετά το οικονομικό κραχ του 1929, η οικονομία ολόκληρης της Ευρώπης άρχιζε να κατρακυλά. Η Ελλάδα είχε να κάνει με εξωτερικούς δανεισμούς τους οποίους αδυνατούσε να πληρώσει, και η εξαγωγική της δύναμη είχε μειωθεί στο ελάχιστο…..

 231. Κουνελόγατος said

  Τώρα δεν το θυμάμαι 100%, θαρρώ όμως πως ήταν μπλεγμένο το πρωτοπαλήκαρο του Βενιζέλου (ο…. γμτ κόλλησα). Αν θυμάμαι καλά, ο Αυλωνίτης ήταν συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων. Ή τα μπερδεύω;

 232. sarant said

  Σε κάποιο κουίζ είχα βάλει μια φωτογραφία του Αυλωνίτη από τότε

 233. Γιάννης Ιατρού said

  Κι εδώ με τον τίτλο «Η δολοφονική επίθεση μπράβων εν ώρα παράστασης στο θέατρο Περοκέ κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου» η πηγή του προηγουμένου συνδέσμου (με παραπομπές, άρθρα εφημερίδων και φωτογραφίες).

 234. Γς said

  233:

  Αυτά συνέβαιναν στο Μεσοπόλεμο. Μετά όμως ήρθε ο Γ; στον ίδιο τόπο. Δηλαδή από κάτω. Κάτω από το Περοκέ

 235. Γς said

  >Μετά όμως ήρθε ο Γ;

  ο Γς

 236. Γς said

  Ο Γς κάτω απ το Περοκέ.
  Κι οι Κατελάνοι

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/1961.html

 237. Λ said

  Λέμε κάποιος επέστρεψε από το κυνήγι παπαγάλος, δηλαδή χωρίς θήραμα.

  Στο μυθιστόρημα του Σεργκέι Ντοβλάτοβ «Ινοστράνκα» (η ξένη) φιγουράρει ένας παπαγάλος

 238. Λ said

  Ο κερατάς, απ’ ό,τι θυμάμαι είναι βυζαντινός…

  εμείς λέμε ο κκκερατττάς

 239. Λ said

  …ή ο κουρατάς…

 240. Κάποιοι το χαίρονται.

 241. Ανδρέας said

  στο λεξιγραφικό του κούκου μπορούμε να προσθέσουμε και την κουκούνα

  http://www.slang.gr/lemma/1318-koukouna

 242. antonislaw said

  231 Το πρωτοπαλίκαρο του Βενιζέλου ήταν ο Παύλος Γύπαρης, με δράση από το Μακεδονικό Αγώνα -υποψίες για σχέση με τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη με τα Δημοκρατικά Τάγματα- έως και τον Εμφύλιο. Αυτό που έχω ακούσει για την παράσταση είναι ότι παρουσίαζε το Γύπαρη ως σκύλο που τον έσερνε ο Βενιζέλος και αυτό είναι που εξόργισε την ομάδα του Γύπαρη

  155 παπαγαλικά: το 2003 είχα δει τους εν λόγω πράσινους παπαγάλους στα δέντρα της νησίδας στην Παλαιολόγου στο Χαλάνδρι

  Περί κούκου:
  Συνθηματολογία: Το σύνθημα στα πανεπιστημιακά δρώμενα του ’90 ήταν πιο εμπλουτισμένο, με μέτρο και ομοιοκαταληξία: «δε γεμίζετε ταξί ούτε με τον ταξιτζή»

  Στα κρητικά (ίσως και αλλαχού) :
  1. Κούκο λένε το πιάτο που είναι γεμάτο με φαγητό σε στέρεη μορφή και περισσεύει πολύ από πάνω, κάνοντας το πιάτο να μοιάζει σαν να φοράει καπέλο (έβαλα ένα πιάτο μακαρούνια κούκο-συνοδεύοντας τη φράση με μια χαρακτηριστική κίνηση)
  2. κούκο επίσης λένε γενικά το καπέλο, και μάλιστα το καπέλο τύπου «τραγιάσκα» ή αυτό που φορούσαν οι αστυνομικοί και οι επίσημοι. Κατεθέτω μια φράση που μου ανέφερε φίλος κρητικός από την Άνω Βιάννο Ηρακλείου, «τον άρτο τον εφάγασι όσοι φορούσαν κούκο» με την έννοια ότι μόνο στους αξιωματούχους δίνουν εν γένει τον άρτο μετά τη λειτουργία.

 243. Όσοι θυμούνται το Περοκέ ίσως θυμούνται, τουλάχιστον ως τοποθεσία, και το Ροσινιόλ…

 244. Γς said

  243:

  Μετα τον παπαγάλο το αηδόνι

  Το Κέντρο στις Τρεις Γέφυρες, αλλά κι η Γέφυρα Ροσινιόλ [που πήρε το όνομάτης από τον Σομπλάν Ροσινιόλ που αυτοκτόνησε εκεί

 245. sarant said

  242 Γύπαρη είχαν οι μεν, Καραθανάση οι δε, άσε…

 246. Λ said

  242. έβαλα ένα πιάτο μακαρούνια κούκο-συνοδεύοντας τη φράση με μια χαρακτηριστική κίνηση

  Δεν ήξερα ότι λένε και στην Κρήτη μακαρΟΥνια.

  Εχετε ακούσει τη φράση «ο νους σου μακαρούνια»; Σημαίνει λες ανοησίες

 247. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>μακαρούνια
  Γιαμ και τί μου θύμισες.Το παιδικό που το τραγουδάγαμε και το χορεύαμε με τους ανάλογους αυτοσχεδιασμούς

  Τζίγκο Λελέγκο,
  παίξε τη καμπάνα
  να κατεβούν οι φράγκοι
  να φαν τα μακαρούνια
  με τα χρυσά πιρούνια.
  Κι η κάτα μαγειρεύει
  κι ο μποντικός χορεύει
  κι εσπάσανε τα πχιάτα
  γεμάτα ζαχαράτα. 🙂

 248. Λ said

  Ένα άλλο ποιηματάκι με μακαρούνια (δεν γουγλίζεται)

  Το γαϊδούρι του Σωτήρη
  ψόφισε στο Ακρωτήρι
  κι ο Σωτήρης έκλαιεν το
  κι η Σωτήταινα έλεεν του:
  «Μούλλωσε Σωτήρη,
  και η ουρά του κάμνει γούννα
  τ’ άντερά του μακαρούνια
  τζαι η ουρά του μουγιαστήρι
  Να μουγιάζεσαι Σωτήρη!

 249. Λ said

  ξέχασα τα δόντια:

  Το γαϊδούρι του Σωτήρη
  ψόφισε στο Ακρωτήρι
  κι ο Σωτήρης έκλαιεν το
  κι η Σωτήταινα έλεεν του:
  «Μούλλωσε Σωτήρη,
  και η ουρά του κάμνει γούννα
  τ’ άντερά του μακαρούνια
  τζαι τα δόντια του νταντούνια
  τζαι η ουρά του μουγιαστήρι
  Να μουγιάζεσαι Σωτήρη!

 250. sarant said

  Εγώ μακαρόνια το έμαθα, αλλά τον στίχο με τα μακαρούνια και τα πιρούνια τον ξέρω από κάπου

 251. Ανδρέας said

  Να δούμε και έναν παλιό κούκο 🙂

  The Hattians and the Hattic language 

  Ethnogeography of central Anatolia: Hattic, Nesite and Luwian

  kuka ancestor
  (Pre-)Greek κοκύαι “ancestors”

  palaeolexicon.com/ShowWord.aspx?Id=20139

  κοκύαι — ancestors masc nom/voc pl … Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  κοκύα — κοκύαι και μτγν. γρφ. κοκκύαι, οἱ (Α) οἱ πρόγονοι. [ΕΤΥΜΟΛ. Άγνωστης ετυμολ. Ο τ. κοκκύαι (με 2 κ) οφείλεται πιθ. σε εκφραστικό αναδιπλασιασμό] … Dictionary of Greek

  κοκύῃσι — κοκύαι ancestors masc dat pl (epic ionic) … Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  κοκκύας — κοκκύας, ὁ (Α) (κατά το Μέγα Ετυμολογικόν) «κοκκύας ὁ πρόγονος ἔστι δὲ ἰωνικὴ ἡ λέξις σημαίνει δὲ τοὺς ἤδη κεκομμένους». [ΕΤΥΜΟΛ. Βλ. λ. κοκύαι] … Dictionary of Greek

  κοκύας — κοκύᾱς , κοκύαι ancestors masc acc pl … Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  greek_german.deacademic.com/40557/%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CE%B1%CE%B9

  Μήπως ο τέταρτος της παρέας (τρεις κι ο κούκος) ήταν ο ξεκομμένος;

 252. ‘Εμαθα μια τρομερά ενδιαφέρουσα παροιμία:
  Για κάποιον πολύ ικανό, εκεί, στα ηπειρώτικά βουνά λένε «γαμεί κούκο και βγάζει αηδόνι».
  Το οποίον είναι πολύ «μέτα-» για τα χαΐργια του κούκου… 😉

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  252. Δες στο σλαγκ ποιος τόπος είν αυτός που συμβαίνει το …θαύμα 🙂

 254. sarant said

  252 Μωρέ μπράβο!

 255. Ανδρέας said

  Μια παροιμία από τον Ν. Πολίτη 1899-1902

  μαζεύτηκαν οι κάργιες κι έκαμαν τον κούκο αφέντη.

 256. Ανδρέας said

  χμμ η επεξήγηση από κάτω είναι κοντά

  οι πονηροί και ανελεύθεροι τιμώσι τους ομοίους αυτοίς.

 257. Ανδρέας said

  1899-1902 Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού υπό Ν. Γ. Πολίτου
  τόμος 2 υπάρχει στην Ανέμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: