Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Και πάλι για το Σαρλί Εμπντό

Posted by sarant στο 21 Ιανουαρίου, 2016


Πάλι; -θα πείτε. Τι συμβαίνει πάλι με το Σαρλί Εμπντό, που να αξίζει κι άλλο άρθρο στο περιοδικό, έξι μέρες μετά το προηγούμενο άρθρο, στο οποίο συζητήσαμε το επίμαχο σκίτσο του Ρις με τον μικρό Αϊλάν;

Η απάντηση είναι πως με το Σαρλί Εμπντό καθαυτό δεν συνέβη τίποτα καινούργιο -βέβαια, το περιοδικό έβγαλε χτες το καινούργιο τεύχος του, αλλά δεν το αγόρασα, οπότε δεν ξέρω αν έχει κάτι που να είναι άξιο συζήτησης. Με το σημερινό άρθρο επανέρχομαι στο διάσημο πλέον σκίτσο του Ρις, παρόλο που το συζητήσαμε, εμείς εδώ αλλά και ο μισός πλανήτης, μέχρι κορεσμού.

Ο λόγος που επανέρχομαι είναι διότι χτες, σε σχόλιό του στο προηγούμενο άρθρο για το Σαρλί, ο φίλος μας ο Στέφανος έκανε μια επισήμανση σε σχέση με το επίμαχο σκίτσο του Ρις, που δεν είχα δει να την αναφέρει κανείς ως τώρα -και να σκεφτείτε ότι διάβασα (ή έστω διάτρεξα με το μάτι) πολλές δεκάδες άρθρα για το σκίτσο αυτό, πήρα μέρος σε κάμποσες αντιπαραθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άκουσα τα σχολιανά μου από διάφορους λάβρους αντιμπεριαλιστές (οΘντκ) που έχουν βρει στους τζιχαντιστές τον νέο σύμμαχο κατά του ιμπεριαλισμού, κι όμως εδώ και μια βδομάδα πουθενά δεν είδα να μνημονεύεται το στοιχείο που επισήμανε ο φίλος Στέφανος, που νομίζω ότι παίζει κάποιο ρόλο στο πώς θα δούμε το σκίτσο.

Αξίζει τάχα χωριστό άρθρο για αυτό το νέο στοιχείο; Δεν θα μπορούσε να προστεθεί στο προηγούμενο άρθρο; Θα μπορούσε, αλλά οι περισσότεροι (το 95%) δεν θα έβλεπαν την προσθήκη, ούτε θα νοιάζονταν για το σχόλιο αριθ. 300 στο προηγούμενο άρθρο. Κακά τα ψέματα, τα σχόλια τα διαβάζουν ως το τέλος μόνο όσοι συμμετέχουν στη συζήτηση -και όχι όλοι.

Μπορεί βέβαια να πείτε ότι κρυφός μου σκοπός είναι να «λουφάρω άρθρο», δηλαδή να εκμεταλλευτώ την προσφορά του Στέφανου και να γλιτώσω από την αγγαρεία ενός νέου άρθρου. Σας πληροφορώ ότι το είχα σχεδόν έτοιμο (ήταν για γλωσσικό θέμα) και το ανάβαλα για αύριο.

Λοιπόν, ο φίλος μας ο Στέφανος επισήμανε ότι το επίμαχο σκίτσο του Ρις δεν ήταν μόνο του σε μια σελίδα του περιοδικού αλλά ήταν ενταγμένο σε μια τετράδα σκίτσων για την επικαιρότητα. Μου έστειλε τη στήλη (έστω και κακοφωτογραφημένη με το κινητό, φαίνεται καλούτσικα) και τη δημοσιεύω πιο κάτω, συνοδευόμενη από τα σχόλιά του. Δεν ξέρω αν τα νέα στοιχεία είναι τέτοια που να σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη για το επίμαχο σκίτσο, αλλά ήθελα να υπάρχει κάπου ολόκληρη η στήλη του περιοδικού, έτσι που την είδαν οι αναγνώστες του, και όχι το σκίτσο του Ρις ξεκομμένο όπως το είδαμε όλοι οι άλλοι.

charlienew2Γράφει ο Στέφανος:

Αν είχαν μπει στον κόπο να δουν κάτω από ποιο πλαίσιο/τίτλο είναι το σκίτσο του Riss, δε θα χρειαζόταν η συζήτηση περί πρώτης και δεύτερης ανάγνωσης.

Η στήλη τιτλοφορείται με ειρωνεία «La France c’est pas c’qu’on dit» (στίχοι του Michel Sardou που έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό και αντιδραστικές απόψεις) και έχει τέσσερα σκίτσα, τα οποία αναφέρονται όλα στην κοινή γνώμη στη Γαλλία.

Ένα από τα τέσσερα είναι το κακόγουστο (κατά τη γνώμη μου) σκίτσο με τον Αϊλάν. Μόνο μία, λοιπόν, είναι η ανάγνωση για τους αναγνώστες του εντύπου (και όχι για τους περιστασιακούς σχολιαστές που έχουν άποψη για όλα και κόβουν και ράβουν για να βγάζουν βολικά συμπεράσματα): Η ανάγνωση είναι ακριβώς αυτή που περιγράφει ο Νικοκύρης, και πρέπει να είσαι ή πολύ μπουνταλάς ή κακά πληροφορημένος ή σοσιαλμιντιάκιας του συρμού για να μη το καταλαβαίνεις. Πρόθεση του Riss είναι να σατιρίσει (προκλητικά, χυδαία, αποτυχημένα, εδώ σηκώνει συζήτηση) την υποκρισία της γαλλικής κοινής γνώμης.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και τα υπόλοιπα σκίτσα του φύλλου σαρκάζοντας την προπαγάνδα «περί ενωμένης Γαλλίας»: π.χ. ο διαδηλωτής ενάντια σε ένα πρότζεκτ τύπου Σκουριές (ένα αεροδρόμιο σε ένα δάσος στη Βρετάνη) τρομαγμένος απέναντι στον μπάτσο με τη λεζάντα από πάνω τους «όλοι ενωμένοι». Φυσικά οι φανατικές βεβαιότητες κάποιων αριστεριστών στην Ελλάδα τους εμποδίζουν να δουν τα δεδομένα στο πραγματικό τους πλαίσιο. Όλα φιλτράρονται μέσα από το «αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εχθρός μας». Και για αυτούς ο Σαρλί είναι προ καιρό εχθρός, αφού τα βάζει με τον Αλλάχ και τους πιστούς του και παράγει ισλαμοφοβικό λόγο…

Εδώ τελειώνει ο Στέφανος και παίρνω εγώ τον λόγο για να σχολιάσω/παρουσιάσω σύντομα τα άλλα τρία σκίτσα.

Στο πρώτο, έχουμε την υπουργό δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, που είναι το μαύρο πρόβατο για τους δεξιούς της Γαλλίας επειδή είναι από τα πιο αριστερά στοιχεία της κυβέρνησης Ολάντ και επιπλέον είναι από τις τέως αποικίες (από τη Γαλλική Γουιάνα) και είναι και μαύρη και οι ακροδεξιοί την έχουν παρομοιάσει με μαϊμού. Το θέμα είναι η αμφιλεγόμενη (για να το πω ευγενικά) πρόταση του Ολάντ να αφαιρείται η γαλλική εθνικότητα από τους πολίτες που έχουν διπλή εθνικότητα (π.χ. τη γαλλική και την αλγερίνικη) σε περίπτωση που υποπέσουν σε αδικήματα τρομοκρατίας, μια πρόταση που αποβλέπει στο να ψαρέψει στα δεξιά και που έχει την αντίθεση της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και της υπόλοιπης αριστεράς. Το σκίτσο δείχνει τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς με το πηγούνι του να κάθεται στο λαιμό της Τομπιρά, ενώ η λεζάντα είναι παρωδία μιας περίφημης φράσης του Ζαν Πιέρ Σεβενμάν ο οποίος, όταν παραιτήθηκε από μια κυβέρνηση των σοσιαλιστών στη δεκαετία του 80 είχε δηλώσει «Ο υπουργός πρέπει να το βουλώνει. Αν ανοίξει το στόμα του, είναι για να παραιτηθεί» (Un ministre, ça ferme sa gueule ; si ça veut l’ouvrir, ça démissionne).

Εδώ, γίνεται λογοπαίγνιο με αυτή τη διάσημη φράση και η λεζάντα λέει: Un ministre, ça dechoit ou ça démissionne, Ένας υπουργός ή αφαιρεί εθνικότητα ή παραιτείται, επειδή η Τομπιρά ήταν η μόνη που έκφρασε αντίθεση στο σχέδιο του Ολάντ.

Η δεύτερη γελοιογραφία είναι η επίμαχη, που την έχουμε αναλύσει ήδη.

Στην τρίτη γελοιογραφία, η λεζάντα λέει: Μετά τα χτυπήματα στο Σαρλί, δεν σχεδιάζουμε όπως πριν. Και δείχνει έναν σκιτσογράφο να σχεδιάζει το περίγραμμα που λένε στις ταινίες πως φτιάχνει η αστυνομία στο πάτωμα με κιμωλία γύρω από τα πτώματα -σε περίπτωση δολοφονίας- και να λέει: «Έχουμε στραφεί προς την αυτοπροσωπογραφία».

Και το τέταρτο σκίτσο αναφέρεται στο αεροδρόμιο που σχεδιάζουν να φτιάξουν (εδώ και 30 χρόνια) στη Βρετάνη για να εξυπηρετεί την περιοχή της Ναντ, επειδή το τωρινό αεροδρόμιο έχει κορεστεί. Ωστόσο, αρκετοί ντόπιοι και οικολόγοι αλληλέγγυοι διαμαρτύρονται (εδώ και 30 χρόνια) και συχνά οι αστυνομικές δυνάμεις επιβάλλουν την τάξη με τη βία.

Η λεζάντα λέει «Όλοι ενωμένοι» (απέναντι στην τρομοκρατική απειλή) και από κάτω προσθέτει: εκτός από τη Νοτρ Νταμ ντε Λαντ (εκεί που σχεδιάζεται να φτιαχτεί το αεροδρόμιο). Ο οικολόγος διαδηλωτής, τρομαγμένος, προτάσσει την πινακίδα που γράφει «Ζε σουί Σαρλί». Και ο πάνοπλος ματατζής απαντάει «Κι εγώ συνήθως, αλλά όχι σήμερα».

Κατά τη γνώμη μου, είναι ολοφάνερο πως ενταγμένο στη στήλη του (και όχι ξεκομμένο) το επίμαχο σκίτσο του Ρις είναι πολύ δύσκολο να παρεξηγηθεί. Δεν φταίει το περιοδικό αν α) ένα σκίτσο αποκόβεται από τα συμφραζόμενά του και εξετάζεται ξεκομμένο και β) αν το βλέπει όλος ο πλανήτης, δηλαδή άνθρωποι με διαφορετικές ευαισθησίες και άλλη προπαιδεία, που δεν έχουν εξοικειωθεί με το ύφος του περιοδικού. Το περιοδικό επέλεξε να είναι ένα έντυπο προκλητικό και εικονοκλαστικό, για ένα λίγο-πολύ εκπαιδευμένο κοινό -και σε αυτούς απευθύνεται, όχι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν επέλεξε να είναι αρεστό ή ανεκτό από ολόκληρο τον πλανήτη, αυτό το καταφέρνει μόνο ο Χούλιο Ινγκλέσιας.

Κατά τα αλλα, να θυμίσω ότι ο Ρις, ο σκιτσογράφος του επίμαχου σκίτσου (κατά κόσμον Λοράν Σουρισό), είχε τραυματιστεί στη φονική επίθεση τον Γενάρη με τέσσερις σφαίρες στον ώμο, και πήρε τη θέση του δολοφονημένου Σαρμπ κι έγινε διευθυντής του περιοδικού -οπότε, οι τρελαμένοι μουφτήδες βγάλανε έναν φετφά και ζητάνε το κεφάλι του.

Σέβας, απόλυτο σέβας.

 

 

187 Σχόλια προς “Και πάλι για το Σαρλί Εμπντό”

 1. Κουνελόγατος said

  Ανάβαλα; Όχι ανέβαλα; Κατά τα λοιπά, δεν πάω καλά, ενώ το επίμαχο σκίτσο το κατάλαβα με τη μία, τα σημερινά δεν… Θα τα ξαναδώ το απόγευμα, καλημέρα.

 2. spiral architect said

  Καλημέρα.
  [..] άκουσα τα σχολιανά μου από διάφορους λάβρους αντιμπεριαλιστές (οΘντκ) που έχουν βρει στους τζιχαντιστές τον νέο σύμμαχο κατά του ιμπεριαλισμού [..]

  Ποιοι είναι αυτοί; 🙄

 3. LandS said

  Εντάξει. Προσωπικά εντάσσομαι πλέον στους «απολογητές» του Ρις και δίνω δίκιο στη διαίσθησή τους και άδικο σε αυτή που είχα αρχικά και δεν είχαν καταφέρει να τη μου τη βγάλουν.

 4. cronopiusa said

  Guide Germany and its people

  Karl Sharro ‏@KarlreMarks 19 Ιαν

  I liked the European guides for refugees so I made a similar guide for how the West should behave in the Middle East

  Καλή σας ημέρα και ευχαριστούμε τον Στέφανο για το πολύτιμο σχόλιο.

 5. Mπετατζής said

  Ωραία, ωραία, και με μια υπέροχη ντρίμπλα, όσοι τολμήσαμε να ασκήσουμε κριτική στο σαρλί τσουβαλιαζόμαστε μαζί με τους τζιχαντιστές σε υποτιθέμενο κοινό μέτωπο κατά του ιμπεριαλισμού, (δεν υπάρχει κανενός είδους τέτοιο κοινό μέτωπο, άλλωστε οι τζιχαντιστές γέννημα θρέμμα του ιμπεριαλισμού είναι) και επίσης εμείς είμαστε ανάλγητοι και δεν δείχνουμε σέβας στα θύματα της επίθεσης. Μπράβο. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος έτσι. Κομμένος λοιπόν ο διάλογος.

  Σε ό,τι αφορά την ταμπακιέρα, δεν καταλαβαίνω το πλαίσιο (Η Γαλλία δεν είναι αυτό που λέμε, δηλαδή τι εννοεί, ότι η Γαλλία δεν είναι ότι φαίνεται στα παρακάτω σκίτσα ;;;;), δεν καταλαβαίνω γιατί το υποτιθέμενο πλαίσιο αθωώνει το συγκεκριμένο σκίτσο, δεν καταλαβαίνω τίποτα. Το σκίτσο με την αυτοπροσωπογραφία πώς σαρκάζει την υποκριτική κοινή γνώμη της Γαλλίας ;;;. Το μόνο κατανοητό στο πλαίσιο του σαρκασμού της κοινής γνώμης είναι το τελευταίο σκίτσο που σαρκάζει μια υποτιθέμενη ομοψυχία. Με λίγα λόγια το ότι όλα τα σκίτσα αναφέρονται στην κοινή γνώμη της Γαλλίας είναι και αυτό μία ερμηνεία/ανάγνωση που δεν προκύπτει άμεσα από τα σκίτσα, τουλάχιστον για μένα. Αλλά ξέχασα, εγώ μάλλον θα ανήκω στο μη πεπαιδευμένο κοινό.

  Συνεχίζω να πιστεύω αυτό που είπα στο προηγούμενο, ότι δηλαδή το σκίτσο είναι επίτηδες διφορούμενο, παίζει σε μια γκρίζα ζώνη, για να μπορούν οι σαρλίδες και την ακροδεξιά άποψη να κολακέψουν και να βγουν και από πάνω. Και αυτό είναι μια πάγια και κλασσική τακτική των κακόπιστων. Επίσης, με δεύτερη περίτεχνη ντρίμπλα και πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, δεν διάβασα τίποτα για τα λεγόμενα της κυρίας Αντζελίκ Κουρουνίς, τα οποία είναι σαφέστατα. Και θα κάτσουμε τώρα να ασχολιόμαστε με το πλαίσιο που θέτουν τα τέσσερα σκίτσα και ο τίτλος. Αυτά από μένα και τέλος.

 6. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Αχααά! που λένε. 🙂
  Από όταν έκανε το σχόλιό του ο Στέφανος, έψαξα στο ebay για το τεύχος 1225, γιατί συχνά βάζουν φωτογραφίες από σελίδες, αλλά κανείς πωλητής δεν έχει τη συγκεκριμένη, έχουν άλλες. Αυτό δείχνει, νομίζω, ότι κανείς δεν έδωσε τόση σημασία στη συγκεκριμένη στήλη. Πιο πολύ ενδιέφερε το εξώφυλλο με τον Μπό[α]ουι…

 7. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Δράττομαι της ευκαιρίας (πςςς) να πω ότι το πώς αντιμετωπίστηκε αυτό το ζήτημα δείχνει πόσο μας λείπει η καλή εκπαίδευση στην «ανάγνωση» (ιστορικών) γεγονότων. Παίρνουμε ένα δεδομένο, το βγάζουμε έξω από τα συμφραζόμενα, το κόντεξτ, και το κάνουμε ότι θέλουμε. Αυτός πρέπει να είναι κι ένας από τους σκοπούς του μαθήματος της ιστορίας στο σχολείο.

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Τρίπλα; Αν εγώ έκανα τρίπλα εσύ βάζεις το γκολ του Μαραντόνα (που πέρασε τη μισή αγγλική ομάδα).
  Διότι έγραψα «άκουσα τα σχολιανά μου από διάφορους λάβρους αντιμπεριαλιστές (οΘντκ) που έχουν βρει στους τζιχαντιστές τον νέο σύμμαχο κατά του ιμπεριαλισμού». Αυτό είναι πραγματικό περιστατικό και δεν συνέβη στο μπλογκ. Μέχρι και άξιο για υπουργό προπαγάνδας του Νετανιάχου με αποκάλεσαν.
  Οπότε, δεν υπάρχει κανένα τσουβάλιασμα όσων έκαναν κριτική στο Σαρλί με τους συγκεκριμένους τζιχαντολάγνους.

  6: Και σε διάφορα φιλοΣαρλί μπλογκ, στις παρουσιάσεις του τεύχους 1225 το σκίτσο που εξαίρεται από τη στήλη αυτή είναι το άλλο με τον ματατζή.
  Παράδειγμα
  http://pi.ac3j.fr/charlie-hebdo-n1225-13-janvier-2016/

 9. sarant said

  1: Χρησιμοποιώ και τους δυο τύπους, κατά περίπτωση

  Ο Γρηγόρης έστειλε μιαν ανορθωμένη και βελτιωμένη φωτογραφία και την ανέβασα

 10. Ποια είναι η κυρία Αντζελίκ Κουρουνίς, και ποια τα λεγόμενά της;

 11. sarant said

  10
  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000023676/Charlie-HebdoEtsi-kanoume-emeis-dimosiografia-sta-a-mas-to-politically-correct

 12. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Τρίπλα; Αν εγώ έκανα τρίπλα εσύ βάζεις το γκολ του Μαραντόνα (που πέρασε τη μισή αγγλική ομάδα).»
  Για την ακρίβεια κάτι παραπάνω από τη μισή αγγλική ομάδα. 6 ,συμπεριλαμβανομένου του Σίλτον. Διά τους αδαείς περί τα ποδοσφαιρικά ο Μπετατζής είναι ο κοντός σγουρομάλλης με το 10 στην πλάτη. 🙂

 13. Κουνελόγατος said

  http://tvxs.gr/news/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BF-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD-%CF%86%CE%B5%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE

  Είναι άσχετο, αλλά κι εδώ; Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Σαραντάκο βρίσκεις…

 14. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #12
  Dios Santo, viva el futbol! Τι περιγράφει ρε το παλικάρι! 😀

 15. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #10-11
  Δηλαδή αυτή δεν την είχε δει όλη τη στήλη, έτσι; 🙂

 16. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  14. A, δεν τον ήξερες το Μοράλες; Μεγάλη μορφή! Στο Mουντιάλ ντου Μπραζίου 2014 είπε ότι μια πάσα του Μέσι στον ΝτιΜαρία τού θύμισε τον Όσκαρ Νιμάγιερ και τις περίφημες υπερβολικές καμπύλες του στα κτίρια της Μπραζίλιας! …(άντε να ακούσεις τέτοια σχόλια από τα δικά μας τα τσοπανικά …)

 17. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #16
  😯

 18. gpoint said

  δηλαδή άνθρωποι με διαφορετικές ευαισθησίες και άλλη προπαίδεια

  Χρησιμοποιείται και με άλλο νόημα η προπαίδεια εκτός από την αποστήθιση του πολλαπλσιασμού μικρών φυσικών αριθμών ;

 19. Παναγιώτης Κ. said

  » Η Ελευθερία, η Ισότητα και η Αδελφοσύνη είναι αυτά που μισούν πιο πολύ οι τζιχανιστές»
  Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου που έγραψε ο Μισέλ Χαζαναβίσιους, Γάλλος σκηνοθέτης του οποίου η ταινία » The Artist» (2011) βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

  Γράφει μεταξύ των άλλων:
  «Εδώ στη Γαλλία, αυτό που αγαπάμε πάνω απ΄όλα είναι η ίδια η ΖΩΗ και όλες οι απολαύσεις που συνεπάγονται από αυτήν. Για μας τους Γάλλους, ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, αυτό που έχει σημασία είναι να φιλιόμαστε, να γελάμε, να τρώμε, να παίζουμε, να πίνουμε, να διαβάζουμε, να κοιμόμαστε το μεσημέρι, να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, να κάνουμε βλακείες για να γελάμε μεταξύ μας, να βλέπουμε ταινίες, και ΚΥΡΙΩΣ να κάνουμε έρωτα.
  Η Γαλλία είναι η χώρα της απόλαυσης, πάνω και από την ηθική. Εδώ μια μέρα, ίσως να έχουμε μια πλατεία Μόνικα Λεβίσνσκι, και σίγουρα θα γελάσουμε με κάτι τέτοιο, εδώ κανείς δεν τη δίκασε».

  Το κείμενο αυτό, όπως εξάλλου και κάθε παρόμοιο με αυτό κείμενο είναι ανοιχτό σε ερμηνείες.
  Για παράδειγμα είναι ενταγμένο στην ιδεολογία του «να περνάμε καλά». Διάβαζε και ωφελιμισμός.

  Την Γαλλία μπορεί κανείς να την σκέφτεται για χίλιους δυο λόγους.Π.χ ως το πολιτικό εργαστήρι ολόκληρου του κόσμου, ως μια μεγάλη χώρα, αλλά δεν μπορεί να ξεχνάει π.χ την ανάμειξή της στη Λιβύη και το αιματοκύλισμα που προκάλεσε, το ότι κατακτήθηκε εύκολα από τον Χίτλερ, η Αλγερία κ.λπ, κ.λπ. τα καμώματα των ηγετών της με τα ερωτικά τους όπου αφήνουν σε εμάς τους κοινούς θνητούς την εντύπωση ότι αυτά είναι σε προτεραιότητα και ακολουθούν οι κρατικές υποθέσεις…
  Όχι δεν είμαστε αγνώμονες απέναντι στη Γαλλία και το συναίσθημά μας την συντροφεύει θετικά αλλά…φίλος ο Πλάτων, φιλτέρα όμως η αλήθεια.
  Έχω την αίσθηση ότι… κατά παραχώρηση αποτελεί τον ένα πόλο του άξονα στο άλλο άκρο του οποίου βρίσκεται η Γερμανία…Νομίζω λοιπόν ότι η Γαλλία ξοδεύει από το παρελθόν της, χωρίς να το αναπληρώνει την Ιστορία της.

 20. sarant said

  18 Ναι, αν και κάποιοι για να κάνουν τη διάκριση λένε «προπαίδεια» για τις πράξεις και προπαιδεία για την αρχική εκπαίδευση. Μάλλον θα το αλλάξω

  13 Αν θυμάμαι καλά, το αρχικό άρθρο είχε πολλά λάθη που τα επισήμανα/με εδώ

 21. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Όσοι από εμάς απλώς θεωρούν ότι το σκίτσο του Σαρλί Εμπντό χρησιμοποιεί, για να σαρκάσει, τον πραγματικό και πρόσφατο θάνατο ενός πραγματικού παιδιού, που δεν έφταιγε σε τίποτα, που δεν έλεγχε τη μοίρα του, που δεν ήταν τζιχαντιστής, που δεν ήταν ισλαμοφασίστας, που έχει πραγματικούς συγγενείς, που πονάνε πραγματικά, που ειρήσθω εν παρόδω διαμαρτυρήθηκαν, κι ότι αυτό είναι γαϊδουριά του κερατά, πειράζει να μην αναθεωρήσουμε;

  Σέβας, απόλυτο σέβας.

  Στο πνεύμα του Je suis Charlie: κανένα γ@μημένο σέβας.

 22. Avonidas said

  19. » Η Ελευθερία, η Ισότητα και η Αδελφοσύνη είναι αυτά που μισούν πιο πολύ οι τζιχανιστές»

  «Μας μισούν για την ελευθερία μας», όπως έλεγε κι ο Γεώργιος Βους προ 15ετιας για τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου.

  Δυστυχώς, η Δύση έχει χάσει κάθε ίχνος αυτογνωσίας.

 23. Γς said

  19:

  Μη μου το χαλάς…

 24. Avonidas said

  #22 συνέχεια:

  θυμάμαι που διάβαζα κάποια χρόνια πριν τον «Πολεμο των Φονταμενταλισμών» του Ταρικ Αλι. Εκεί, σε καιρούς πολύ πονηρούς και πολωμένους, ο Ταρικ Αλι τολμούσε να γράψει αυτό που μόνον ο Νόαμ Τσόμσκυ και μια χούφτα ακόμα γενναίοι τόλμησαν να πουν ανοιχτά: ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν ένα μικρό, στρατηγικά ασήμαντο δείγμα των ποταμιών αίματος που έχει δημιουργήσει η Αμερική συγκεκριμένα και η Δύση γενικότερα, ότι το να περιμένει η αμερικάνικη κοινή γνώμη συμπάθεια και αλληλεγγύη είναι καθαρός φαρισαϊσμός, ότι δεν τους μισούν για την ελευθερία τους, αλλά για τη βίαιη καταπάτηση της ελευθερίας κάθε φουκαρά, κι ότι οι συσχετισμοί παραμένουν αυτοί που ήταν, η Δύση παραμένει θύτης και δεν μπορεί να γίνει θύμα με μια τσιμπιά.

  Και φυσικά, τονίζει ο Ταρικ Αλι ότι όποια γνώμη κι αν έχουμε γι’ αυτή τη στάση, είναι σημαντικό να την καταλάβουμε. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε γιατί, για παράδειγμα, «τα πλήθη στα γήπεδα [στην Ελλάδα] αρνήθηκαν να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή» (κατ’ αρχήν γιατί ήταν πλήθη σε γήπεδα, θα πρόσθετα εγώ, αλλά και πάλι η παρατήρηση είναι καίρια).

 25. Παναγιώτης Κ. said

  @19. (Γς). Γιατί στο χαλάω; Και για τα κρασιά της την παραδέχομαι, και νοοτροπιακά πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά μας, και αν ήταν να ζήσω σε μια ξένη χώρα την Γαλλία θα προτιμούσα. Θα μπορούσα να αραδιάσω ένα σωρό πράγματα…

 26. Corto said

  «Το σκίτσο δείχνει τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς»

  Ερώτηση: Είναι πράγματι ο Μανουέλ Βαλς στο πρώτο σκίτσο; Δεν μοιάζει καθόλου πάντως.
  Και αν είναι όντως αυτός, υπάρχει κάποιο υπονοούμενο; Ο Βαλς είναι επίσης ξενικής καταγωγής (ισπανικής και ελβετικής) και από ό,τι διαβάζουμε απέκτησε υπηκοότητα 20 χρονών:

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%AD%CE%BB_%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CF%82

 27. Γς said

  25:

  Τότε,

 28. sarant said

  26 Nαι, ο Βαλς είναι, το τσέκαρα και με γαλλοτραφείς. Μπορεί να υπάρχει τέτοιο υπονοούμενο. Ο Βαλς αναφέρθηκε άλλωστε στην προσωπική του περίπτωση σε συνάρτηση με την πρόταση για αφαίρεση ιθαγένειας

 29. Ομολογώ ότι με το σχόλιο του Στέφανου είχα αλλάξει γνώμη, τώρα που βλέπω τη σελίδα όμως δεν καταλαβαίνω καμία διαφορά με το σκίτσο μόνο του γιατρέ μου.

 30. Corto said

  Με μπέρδεψαν τα χαρακτηριστικά της καρικατούρας (ιδίως η μύτη). Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

 31. sarant said

  29 Κι έτσι νάναι, το άρθρο χρήσιμο φάνηκε 😉

 32. Alexis said

  Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σκίτσο είναι μία κακή και ανέμπνευστη γελοιογραφία, αλλά η παράθεση ολόκληρης της τετράδας οπωσδήποτε με κάνει να το δω με ελαφρώς διαφορετικό μάτι γιατί:
  1. Ο υπέρτιτλος πάνω-πάνω καθιστά περισσότερο ορατή τη στόχευσή του και τον προσανατολισμό του.
  2. Τα δύο τελευταία σκίτσα, που είναι πραγματικά ευρηματικά και εμπνευσμένα, εξισορροπούν κάπως την κατάσταση και σε κάνουν να χαμογελάσεις συγκαταβατικά και με το επίμαχο 2ο σκίτσο.

 33. Έχω την αίσθηση πως ο σταθερός υπέρτιτλος (ρουμπρίκα δεν τον λένε;) επιννοήθηκε για να πασάρουν εκεί τα αμφιλεγόμενα σκίτσα. Είναι αρκετά γενικός για να καλύπτει όλες τις κατηγορίες. Αλλά, βέβαια, αυτή η θεωρία μου δεν καλύπτει το επιτυχημένο σκίτσο για τις αυτοπροσωπογραφίες.
  Το σκίτσο με τον Αϊλάν παραμένει, πάντως, τουλάχιστον κακόγουστο.

 34. Ιάκωβος said

  Πάσο. Αναθεωρώ αλλά όχι εντελώς.Απλά,βλέπω ότι, αν έτσι δημοσιεύτηκε πρώτη φορά*, η πρόθεση του δημιουργού είναι εμφανής.

  *Θέλω να πω αυτή είναι η επίσημη πρώτη δημοσίευση, ή είναι μεταγενέστερη και απολογητική, δηλαδή μετά την κατακραυγή;

  Αν δεν δημοσιεύτηκε μόνο του, αλλά σαν κομμάτι του καταλόγου της βλακείας της νέας Γαλλίας, αλλάζει φυσικά το πράμα.

  Ίσως, τη σήμερον ημέρα, που μυρίζει μπαρούτι και αίμα, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός με το τι γράφει, να παίρνει υπόψη την άλλη πλευρά και το πως μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό που γράφει, και να αποφεύγει τις δισημείες ακόμα και τις ειρωνείες που το κοινό (καλή ώρα) δεν είναι σε θέση να πιάσει.

 35. sarant said

  33 Ναι, ρουμπρίκα

  34 Ναι, αυτή είναι η φωτογραφία της έντυπης σελίδας

 36. ππαν said

  Μπράβο του Στέφανου, αν κατάφερε αν πεισει ορισμένους από τοςυ ήδη σίγουροςυ για την ισλαμοφοβία/ρατσισμό του Σαρλί. Μπράβο ακι στον Νικοκύρη.

 37. Νίκος Μαστρακούλης said

  0: Ινγκλέσιας –> Ιγκλέσιας

 38. Χαίρετε χαίρετε.

  Συνεχίζω προσωπικά να θεωρώ το επίμαχο σκίτσο πολύ κακό, και δεν βλέπω γιατί τα υπόλοιπα 3 σκίτσα θα έπειθαν κάποιον που θεωρεί το επίμαχο ρατσιστικό, εκτός αν κάτι στον υπέρτιτλο διασαφηνίζει το θέμα. Εγώ πάντως δυστυχώς δεν καταλαβαίνω τι λέει γιατί δεν ξέρω γαλλικά. 😦

  Αν κάποιος έκανε τον κόπο να μεταφράσει τον υπέρτιτλο θα ήμουν ευτυχής! 🙂

 39. Avonidas said

  #38.

  La France, c’ est pas c’qu’ on dit — «Η Γαλλία δεν είναι αυτό που λέγεται/λένε ότι είναι»

 40. Pedis said

  Το «πλαίσιο» του επίμαχου σκίτσου μου φαίνεται να είναι αθώα πολιτική «κριτική» με τόσο αριστερό και … εικονοκλαστικό αντίκτυπο … όσο τα σκίτσα του Μητρόπουλου και Κυρ και δεν βλέπω πώς μπορεί να αλλάξει την καταγγελία για τον … οτιδηποτισμό …

  σαρκαστικό, ελεεινό, αντικομφορμιστικό, ανήθικο, καυστικό, θρασύτατο, εικονοκλαστικό, προκλητικό, εικονολατρικό, αντιμικροαστικό, μακάβριο, αντιρατσιστικό, διεστραμμένο, ειρωνικό, βρωμιάρικο

  κωλοπαιδαρισμό ενός, κατόπιν βεβαίωσης των θαυμαστών του, καταφάνερα αντιρατσιστή σκιτσογράφου.

  [Μου φαίνεται, επίσης, ότι τις σφαιρες τις έφαγε από φασισλαμιστές και όχι από προσβεβλημένους, από τα φιλομεταναστευτικά σκίτσα του περιοδικού, ρατσιφασίστες.]

 41. @40: Μάλιστα! Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε! 🙂
  Ξεκάθαρο υπονοούμενο λοιπόν ότι η Γαλλική κοινή γνώμη είναι υποκριτική, έτσι;

  Οπότε συμφωνώ πλέον απόλυτα, πως μέσα στο πλαίσιο που το προόριζαν οι δημιουργοί του, είναι μάλλον αδύνατο να το θεωρήσεις ρατσιστικό.

  Συνεχίζει βέβαια να μη μου αρέσει, αλλά αυτό είναι άσχετο. 🙂

 42. (το 41 μου απευθύνεται στο 39 του Αβονίδα φυσικά)

 43. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  37 Σωστό, διορθώνω

  40 Πρωτότυπες συγκεκομμένες λέξεις φτιάχνεις 🙂

 44. Avonidas said

  #41. Οπότε συμφωνώ πλέον απόλυτα, πως μέσα στο πλαίσιο που το προόριζαν οι δημιουργοί του, είναι μάλλον αδύνατο να το θεωρήσεις ρατσιστικό.

  Προσωπικά, ποτέ δεν το θεώρησα ρατσιστικό, απλά αναίσθητο.
  Θα ξέρεις τη γνωστή αγγλοσαξωνική εξίσωση:

  Comedy = Tragedy + Time

  μεταφέροντας όρους στο πρώτο σκέλος, παίρνουμε

  Comedy – Time = Tragedy

  που σημαίνει ότι αν κάνεις κωμωδία στο πόδι… 😉

 45. cronopiusa said

  Angélique Kourounis
  periodista griega y directora del documental ‘Golden Dawn: a personal affair’.
  “La crisis por sí sola no explica el auge de Amanecer Dorado”

 46. Stefanos said

  #29 – Δύτη μου, από μόνο του το σκίτσο θα μπορούσε να είχε κυριολεκτική ανάγνωση (βλ. ρατσιστικό), αν δεν ξέρεις π.χ. από πού προέρχεται. Κάτω από τον τίτλο περί Γαλλίας, που λέμε και βαυκαλιζόμαστε (οι Γάλλοι) ότι είναι «ανεκτική, χώρα της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης», σου έχουν τέσσερα καρέ που μόνο αυτό δε δείχνουν: αφαίρεση της εθνικότητας και όποιος διαφωνεί φεύγει, υποκρισία στο μεταναστευτικό και καχυποψία, περιστολή της ελευθερίας λόγου, αστυνομοκρατία κάτω από το ψέμα της εθνικής ενότητας/συναίνεσης κλπ.

  Όπως ξαναείπα, εμένα δεν μου αρέσει η χρήση των πτωμάτων για να προβοκάρει κάποιος (βέβαια το πτώμα του Αϊλάν το χρησιμοποίησαν πρώτα για να «ευαισθητοποιήσουν» οι οργανώσεις αλληλεγγύης μεταναστών) και για αυτό βρήκα το σκίτσο κακόγουστο, αλλά αυτό είναι το στυλ της Σαρλί (συχνά πρόκληση για την πρόκληση). Ποτέ δεν ισχυρίστηκαν άλλωστε ότι είναι πολίτικαλι κορέκτ.
  Άσχετο με τα παραπάνω αλλά σχετικό εν γένει είναι ότι ο Riss είναι αυτός που έκανε το εξώφυλλο με τις σκλάβες της Μπόκο Χαράμ να φωνάζουν «touchez pas à nos allocs», το οποίο πάλι είχε δώσει αφορμή για σχόλια περί ξενοφοβίας της Σαρλί: την περίοδο που είχε γίνει πρώτο θέμα η απαγωγή των γυναικών από την Μπόκο, στη Γαλλία η δεξιά είχε ξανανοίξει τη συζήτηση για τα επιδόματα. Η δε άκρα δεξιά για τα επιδόματα στους «μη Γάλλους». Γνωρίζοντας ότι η Σαρλί κατά βάση πολεμάει το FN και τον Σαρκό (και κατά δεύτερον τις θρησκείες) και ότι στο ζήτημα των επιδομάτων ήταν ξεκάθαρα κατά των μειώσεών τους, δε θα μπορούσες να μην καταλάβεις την ειρωνεία του σκίτσου του Riss. Ο δε Charb (άλλος ρατσιστής, ισλαμοφοβικός κλπ και αυτός) είχε κάνει την Taubira σαν πίθηκο με ένα σηματάκι του FN κάτω αριστερά.

 47. cronopiusa said

  “La crisis por sí sola no explica el auge de Amanecer Dorado”

 48. Ιάκωβος said

  Στην αρχή, το σκίτσο μου φάνηκε χάλια και εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάθε έργο πρέπει να λειτουργεί από μόνο του, να μην έχει δηλαδή ανάγκη επεξήγησης και υπερτίτλων και άλλων φιλολογιών. Άρα το συγκεκριμένο θα πρέπει να το χαρακτηρίσει κανείς κυρίως σαν άτεχνο.

  Επειδή ο νους του ανθρώπου είναι ένα χαοτικό σύστημα, υπάρχει και μια πιθανότητα κάπου στο νου του σκιτσογράφου να υπήρξε και μια βίαιη αντίδραση και να το σκέφτηκε ο ίδιος αυτό, για τον μικρό που αν μεγαλώσει κλπ,κλπ. Στο κάτω κάτω έχει φάει και κάτι σφαίρες.

  Δεν έχω παρακολουθήσει το Charlie τελευταία και δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ.Τα λίγα που έχω δει είναι εναντίον της θρησκείας, και μου φάνηκαν μάλλον χοντράδες. Αυτή τη στιγμή στη Δύση, το θέμα δεν είναι η θρησκεία. Είναι οτι έχουμε κάνει τη Μέση Ανατολή έτσι:

  Φρίκη. Υποθέτω ότι, για να λέμε πως είναι σωστό πολιτικά το Σαρλί, εκεί στοχεύει. Δεν ξέρω. Είναι έτσι όμως; Ή με το να επιτίθεται στον Αλλάχ (εντάξει, και στο χριστό) απλά διευρύνει το χάσμα και ενισχύει την αυτοεκπληρούμενη προφητεία της σύγκρουσης των πολιτισμών;
  Είπα, δεν ξέρω, ρωτάω.

 49. Γιάννης Ιατρού said

  47: Α, ΟΚ. Γιατί το link του 45 είναι από τις 16 Νοε του 2014

 50. Ιάκωβος said

  Pedis,
  αυτό που μου κάνει εντύπωση, όμως είναι η αναφανδόν καταδίκη του από διάφορους φίλους, που το χιουμοριστικό περιοδικό της ιδανικής τους κοινωνίας, ούτε στον ύπνο του δε θα μπορούσε να ονειρευτεί τις ελευθερίες που απολαμβάνει το Σαρλί,ούτε όμως και τα ρίσκα των συγγραφέων του.
  Το σοβιετικό Κροκοντίλ πχ , ναι μεν τις σελίδες του δόξασαν οι Κουκρινικσί στη διάρκεια του πολέμου, όμως, δεν έπαψε ποτέ, όχι μόνο τη σταλινική εποχή, αλλά και μετά, να είναι ένα πληρωμένο όργανο κρατικής προπαγάνδας. Εκεί η κριτική της θρησκείας ήταν εκ του ασφαλούς και συμβάδιζε με τις πρακτικές της κα γκε μπε εναντίον των θρησκευάμενων.

  Σ’ αυτό επιτίθεται κι εναντίον όσων τους άρεσε η μοντέρνα τέχνη κι όχι οι αηδίες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

  Εμ πως να μη γκρεμιστεί.

  Το κλίμα Charlie Hebdo και Harakiri και του καθηγητή Σορόν, η σταλινική αριστερά δεν το πήγαινε από παλιά. Όμως το χιούμορ είναι πράγμα που ανθίζει μέσα στην ελευθερία. Δεν δικαιούσαι να γελάσεις με τη διακωμώδηση του σταυρού.όπως εμείς, αν δε γελάσεις πρώτα μ’ αυτό:

 51. Η Ιδιοφυΐα του Πλήθους

  Υπάρχει αρκετή προδοσία, μίσος, βία, παραλογισμός στο μέσο άνθρωπο για να προμηθεύσει οποιοδήποτε στρατό, οποιαδήποτε μέρα. Kαι οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του. Kαι οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη. Kαι οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν θεό, χρειάζονται θεό. Eκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Eκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη.

  Προσοχή στους κήρυκες, προσοχή στους γνώστες, προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία, προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι’ αυτήν, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα, προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν, προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους, προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα, η αγάπη τους είναι μέτρια, ψάχνει το μέτριο. Αλλά υπάρχει ιδιοφυΐα στο μίσος τους, υπάρχει αρκετή ιδιοφυΐα στο μίσος τους για να σας σκοτώσει, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν θέλουν μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά, θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε διαφέρει από το δικό τους. Μη βρισκόμενοι σε θέση να δημιουργήσουν έργα τέχνης, δεν θα καταλάβουν την τέχνη, θα εξετάσουν την αποτυχία τους, ως δημιουργών, μόνο ως αποτυχία του κόσμου. Mη βρισκόμενοι σε θέση να αγαπήσουν πλήρως, θα πιστέψουν ότι και η αγάπη σας είναι ελλιπής και τότε θα σας μισήσουν και το μίσος τους, θα είναι τέλειο… Σαν ένα λαμπερό διαμάντι, σαν ένα μαχαίρι, σαν ένα βουνό, σαν μια τίγρη. Όπως το κώνειο. Η καλύτερη τέχνη τους…

  Tσαρλς Μπουκόφσκι

  http://kleitor.blogspot.gr/

 52. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  19 – «Όχι δεν είμαστε αγνώμονες απέναντι στη Γαλλία και το συναίσθημά μας την συντροφεύει θετικά αλλά…φίλος ο Πλάτων, φιλτέρα όμως η αλήθεια.
  Έχω την αίσθηση ότι… κατά παραχώρηση αποτελεί τον ένα πόλο του άξονα στο άλλο άκρο του οποίου βρίσκεται η Γερμανία…Νομίζω λοιπόν ότι η Γαλλία ξοδεύει από το παρελθόν της, χωρίς να το αναπληρώνει την Ιστορία της.»
  Με ελάχιστα πράγματα στην ζωή μου, έχω συμφωνήσει τόσο απόλυτα.

  22 – «Δυστυχώς, η Δύση έχει χάσει κάθε ίχνος αυτογνωσίας.» ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!! Όταν συγκρίνεσαι με τον χειρότερο, στην καλύτερη περίπτωση μένεις στάσιμος.

 53. sarant said

  50 Πλάκα έχει ο προφέσορας

 54. cronopiusa said

  49

  😳

 55. Avonidas said

  #50. Μου θυμίζει την πλάκα που κάνανε στη σχολή μας σ’ έναν γνωστό ΚΚΕ, επιτηρητή στο μηχανουργείο: «εντάξει με τα σφυράκια, πότε θα ξεκινήσουμε τα δρεπανάκια;»

  (για όσους δεν ξέρουν, στο μηχανουργείο οι πρωτοετείς αναλαμβάνουν να φτιάξουν ένα απλό σφυρί, για εξάσκηση. Του οποίου τη χρήση καταλαβαίνουν στην προσεχή εξεταστική 😛 )

 56. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Για το περιοδικό, δεν το ήξερα, δεν το διαβάζω, άρα δεν έχω άποψη. Για το επίμαχο σκίτσο, παρά την δημοσίευση και των υπολοίπων δεν αλλάζω γνώμη, δεν είναι ρατσιστικό, αλλά είναι χαζό. Πάντως θεωρώ πως χύθηκε πολύ ηλεμελάνι για το τίποτα, ίσως μόνο το περιοδικό να έχει κάποιο πρόσκαιρο όφελος, και μετά από μερικούς μήνες, θα το αγοράζουν αυτοί που το αγόραζαν, και οι υπόλοιποι θα το ξεχάσουν.
  Πιστεύω πως διυλίζουμε τον κώνωπα (είναι δεν είναι ρατσιστικό το σκίτσο-περιοδικό) και καταπίνουμε την κάμηλο, που είναι ο εκφασισμός της Ευρώπης, κι ο έλεγχος της ζωής μας από την δικτατορία των τραπεζών. Έχω κάνα χρόνο τώρα, που σκέφτομαι πως οι αριστοκράτες-φεουδάρχες, δεν έχασαν τον πόλεμο, αλλά μια πολύ μεγάλη μάχη, που τους προκάλεσε τεράστιες απώλειες μεν αλλά δεν τους σκότωσε. Με το καιρό ανασυντάχθηκαν, και πλέον μέσω των τραπεζών τους, που δεν κατάφεραν να υποτάξουν οι βιομήχανοι που χρηματοδήτησαν τις λαϊκές επαναστάσεις, ελέγχουν ΑΠΟΛΥΤΑ τον κόσμο, και βαδίζουμε προς νέα φεουδαρχία, με την διαφορά από την προηγούμενη, πως οι εργάτες και λοιπές παραγωγικές δυνάμεις, σε 20-30 χρόνια θα είναι εντελώς αχρείαστες, τα ρομπότ ήδη αντικαθιστούν τις θέσεις τους. Τι λέτε να γίνει με τα δισεκατομμύρια πλεονάζοντα εργατικά χέρια;

 57. Δημήτρης said

  Όταν η Δύση θεωρείται (γενικά, και είναι) θύτης και όχι θύμα, η Ελλάδα που ακριβώς βρίσκεται;

 58. Avonidas said

  #57. Βρίσκεται εκεί που επιλέγει να βρεθεί. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ταχθεί σαφώς και εφαρμόζουμε τις πολιτικές της ΕΕ, κάνουμε κολλεγιές με το Ισραήλ και φυσικά ακολουθούμε 100% τη γραμμή της μαμάς Αμερικής. Το τι φανταζόμαστε ότι είμαστε στις συζητήσεις μεταξύ τυρού και αχλαδιού δεν παίζει ρόλο.

 59. Ιάκωβος said

  Λάμπρο,
  νομίζω τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Δεν υπάρχουν πλεονάζοντα χέρια υπό κανονικές συνθήκες καπιταλισμού. Τότε σημαίνει ότι η εργατική δύναμη είναι πάμφτηνη, άρα θα βρεθεί κάποιος επιχειρηματίας να την χρησιμοποιήσει, για να παράγει το οτιδήποτε. Πχ , ηλεκτρικές φούσκες περιτυλίγματος και ηλεκτρικά φασολάκια, που σου δίνουν την ικανοποίηση να τα ξεφλουδίζεις αιωνίως.

  Όταν υπάρχουν πλεονάζοντα χέρια υπάρχει κρίση του καπιταλισμού, την οποία δε θέλουν ούτε οι κεφαλαιούχοι. Με δεδομένη την πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους, δεν είναι τα μηχανήματα που βγάζουν την υπεραξία, αλλά η ανθρώπινη εργατική δύναμη. Κάπως έτσι τα θυμάμαι από το σχολείο και το κατηχητικό.

 60. Ιάκωβος said

  Όσο για το ότι όλα είναι ελεγχόμενα από μια ομάδα ανθρώπων, είναι το μόνο που δεν ισχύει. Αυτή η ομάδα που λες δεν ξέρει τί τι γίνεται. Δεν ελέγχει τίποτα, ούτε τώρα, ούτε ποτέ.

  Σου έχω εξηγήσει γιατί μια συνωμοσία, Εβραίων, καπιταλιστών ή άλλων, δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο. Διότι πάντα θα βρεθεί κι άλλη μία συνωμοσία, κι άλλη ,κι άλλες με διαφορετικό στόχο.

  Μία από αυτές ας είναι και εκείνη η δική μας, δηλαδή των συνετών και καλών ανθρώπων, που έχουν για στόχο να τους γκρεμοτσακίσουν όλους εκείνους.

  Είναι δυνατοί, αλλά μην τους παρουσιάζεις σαν παντοδύναμους και παντογνώστες. Προς το παρόν, απ’ ότι φαίνεται από την κρίση, που ακόμα δεν έχει σκάσει, και με την isil , δεν ξέρουν την τύφλα τους, και το μόνο που κάνουν είναι να υφαίνουν το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούν κι αυτοί και ίσως και μεις. Και αυτοί, όπως πχ παλιότερα ο Χίτλερ, το προκάλεσαν στους εαυτούς τους, καλά να πάθουν. Εμείς όμως γιατί;
  Ξέρω, το τραγικό το ύπαρξης.
  Παρόλα αυτά. Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έχουμε κι εμείς ευθύνη.

 61. Ανδρέας said

  Δημήτρη όταν λες Δύση τι εννοείς ακριβώς; Δύσκολη η διατύπωση της ερώτησης και δύσκολη η απάντηση. Είμαστε ακριβώς στο κέντρο του άξονα δυτικής Ισπανίας-Νότιας Κασπίας και κεντρικής Σκανδιναυίας-Νοτίου Σουδάν ότι και να σημαίνει αυτό πολιτικοοικονομικά και πολιτισμικά.

 62. Ανδρέας said

  το #61 απαντά στο #57

 63. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  56. >>αλλά είναι χαζό.
  με τόσα ακόμη νήπια και βρέφη να έχουν πνιγεί στο μεταξύ αλλά βλέπεις είναι α ν ώ ν υ μ α, κι αυτοί στην Εσπερία να κοιτάνε πώς θα εξασφαλίσουνε τα καλά καγαθάντονε μωρέ το θεωρείς χαζό;
  Τώρα πάω σινεμά.(Αργότερα)
  Θα μου πεις για την ταινία το μεγάλο Σορτάρισμα, όταν,αν, το δεις Λάμπρε;

 64. Stefanos said

  #57 η συζήτηση οδηγείται σε αδιέξοδο όταν χρησιμοποιούνται γενικά σχήματα. Ποια είναι η Δύση; Οι κυβερνήσεις; όλες οι κυβερνήσεις δυτικά της Αδριατικής; Όλοι οι κάτοικοι; Και η Ανατολή; Δηλαδή η Σαουδική Αραβία (το καλό παιδί των ΗΠΑ) πού βρίσκεται; στην Ανατολή; Η Αίγυπτος (που κλείνει άμα λάχει τα σύνορα στη Γάζα) και αυτή με την κακιά Δύση; Η Ιορδανία; Οι κάτοικοί τους; Και όσοι τρώγονται στη Συρία είναι όλοι καλά αθώα παιδιά της «Ανατολής» που η κακιά «Δύση» τους έκανε να τρώγονται;

  #58 Μην τα λες αυτά γιατί αν χτυπήσουν οι τζιχαντιστές την Ελλάδα (τα Εξάρχεια φερ’ειπείν για να έχουν περισσότερα θύματα και να διαφύγουν εύκολα), θα το έχει έτοιμο το ποστάκι ο Χατζηστεφάνου για την «Ελλάδα που θερίζει θύελλες» λόγω της Σούδας…

 65. Avonidas said

  #64. Η Δύση (από παλιά, όχι τώρα) δεν είναι γεωγραφικός, αλλά γεωπολιτικός όρος. Η Σαουδική Αραβία, τώρα, σαφώς δεν εντάσσεται στη Δύση, αλλά στους ας πούμε δορυφόρους της.

  Οι τζιχαντιστές *θα χτυπήσουνε* την Ελλάδα, είναι μόνο θέμα χρόνου. Η ίδια συλλογιστική που εξηγεί γιατί ο μέσος Αμερικάνος δεν δικαιούται να αισθάνεται ασφαλής διαχωρίζοντας την κυβέρνησή του από τον ίδιο, έχει εφαρμογή και στον μέσο Έλληνα. Είναι άδικο, είναι γενίκευση, είναι υπεραπλούστευση, αλλά είναι αλήθεια. Αυτός που τρώει μια βόμβα στο κεφάλι, βλέπεις, δεν έχει την ευχέρεια να διαχωρίσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ή κυβέρνηση και λαό.

 66. 64, 65

  Και βέβαια ο τρελλαμένος ισλαμοφασίστας, που τον έχουν κουρδίσει κατάλληλα, θα χτυπήσει τον πιο εύκολο στόχο, όχι τον πιο «δίκαιο».

 67. Pedis said

  Η Ελλάδα βρίσκεται στα δυτικά του Ισραήλ, στο πλευρό του μπορεί να γίνει και το δεξί του χέρι. Αναντίρρητα, λοιπόν, ανήκει στη Δύση.

  Ο Χάντινγκτον, βέβαια, έκανε ότι δεν το γνώριζε, κι αυτή είναι μία πρόκληση για την κυβέρνηση της αριστεράς: να καταγγέλει έμπρακτα τους αποκλεισμούς, τις αδικίες, τον φονταμενταλισμό και τη μισαλλοδοξία.

 68. leonicos said

  Ντύσου, φεύγουμε

  Φωτεινή

  Άντε να συμμετάσχεις!

  Και ο Γς αγρόν αγοράζει

 69. Να μη ρυπάνω τα σχόλια με απευθείας λινκ, ας βάλω ένα έμμεσο

  http://www.efsyn.gr/arthro/o-patos-tis-dimosiografias

  κι εμείς, εδώ χάμου, ασχολιόμαστε με το αν έσταξε η ουρά του γαϊδάρου. 😦

 70. Γς said

  68 @ Λεώ

  >Και ο Γς αγρόν αγοράζει

  Γς συμπάσχων

 71. Ανδρέας said

  65
  *θα χτυπήσουνε*
  Γιατι εντός αστερίσκων; Έχει διαφορά με ή χωρίς αστερίσκους;

  Ο Δημήτρης που σχολίασε στο 57 δεν απάντησε τι ακριβώς εννοεί ο ίδιος με την λέξη Δύση. Οπότε όποια απάντηση και να δοθεί είναι κατά προσέγγιση του τι περίπου εννοεί ο ερωτών και συνήθως η απάντηση αυτή χαρακτηρίζει τον απαντώντα και τίποτα άλλο.

 72. Avonidas said

  #71. Συνηθίζεται με αστερίσκους να τονίζεται ένα απόσπασμα, όταν ο γράφων βαριέται να βάζει πλάγια ή έντονα γράμματα.

 73. Ανδρέας said

  ευχαριστώ για την διευκρίνηση Avonidas

 74. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  69 Χωρίς καμιά συμπάθεια για τον Βαξεβάνη, αυτά που καταγγέλλει δεν είναι προϊόν κρυφής κάμερας ή υποκλοπής αλλά από δικαστικά έγγραφα. Και βέβαια, πολύ άσχημα η Άντα Ψαρρά θεωρεί ‘σεξουαλική προτίμηση’ την παιδοφιλία.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  74: τέλος
  Ίωση ?

 76. 69. Παραίτηση Νίκου Γεωργιάδη και παρέμβαση εισαγγελίας μετά το δημοσίευμα του Hot Doc και τις καταγγελίες για τον πρώην βουλευτή της ΝΔ
  HuffPost Greece | Μαίρη Μπενέα
  Δημοσιεύθηκε: 21/01/2016 3:48 μμ Ενημερώθηκε: 21/01/2016 5:14 μμ

  […]
  Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ξεκίνησε κατεπείγουσα δικαστική έρευνα, με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού, καθώς και μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου, στην οποία αναφέρεται ότι, ο πρώην βουλευτής συνελήφθη στη Μολδαβία, για υπόθεση παιδεραστίας και αφέθηκε ελεύθερος επιδεικνύοντας διπλωματικό διαβατήριο, αφού το εκείνο το διάστημα υπηρετούσε σε θέσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ και παράλληλα τελούσε χρέη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών.

  Η δικαστική έρευνα θα αξιολογήσει τα καταγγελόμενα, προκειμένου να διαπιστωθεί εαν προκύπτουν στοιχεία, για τη διάπραξη αδικήματος εκ μέρους του πρώην βουλευτή, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα αδικήματα που τελούνται «από ημεδαπό στην αλλοδαπή».

  Ο δημοσιογράφος έχει παραδώσει κατάλογο μαρτύρων στην Εισαγγελία, με πρόσωπα, που όπως ισχυρίζεται γνωρίζουν στοιχεία της υπό έρευνα υπόθεσης. Παράλληλα, αναμένεται να αποσταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Μολδαβίας προκειμένου να συνδράμουν τις έρευνες.
  […]

  http://www.huffingtonpost.gr/2016/01/21/politiki-nikos-georgiadis_n_9038848.html

 77. gryphon said

  69-74
  Για καποιον σαν εμενα που δεν εχει σε καμμια εκτιμηση την συγκεκριμενη και γενικα ολη αυτη την ομαδα του Ιου κανονικα θα ηταν μεγαλη ευχαριστηση να παρακολουθω συριζαιους κατα τεκμηριο η γενικα αριστερους αναγνωστες της εφημεριδας να της την λενε για τις αποψειςτης περι παιδοφιλιας.Αλλα και να εχουν μπερδευτει μαλλον μη μπορωντας να καταλαβουν γιατι η κ.Ψαρρα δεν εκμεταλευεται μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια να πληξει και τον Κυριακο.
  Αλλα απο διαισθηση και με βαση την αποψη που εχω διαμορφωσει για την συγκεκριμενη ομαδα υποψιαζομαι οτι αυτα που γραφει δεν τα πιστευει ουτε και η ιδια πραγματικα.Εαν ας πουμε οι καταγγελιες του Βαξεβανη αφορουσαν καποιον χρυσαυγιτη η εστω ανελ η και καποιον αλλο απο την νδ θα ειχε ανεβει στα κεραμιδια πρωτη.
  Κατι αλλο λοιπον συμβαινει.Καποιο θελουν (αλλα ματαια) να προστατεψουν ειδικα το συγκεκριμενο ατομο.Γιατι ;
  Μαλλον γιατι εχει ολες τις καλες συστασεις εχει κανει το αγροτικο του στις καταλληλες θεσεις και εχει δωσει τα διαπιστευτηρια του στο παρελθον σε διαφορα θεματα. Ειναι φερελπις νεος με λιγα λογια και προφανως θελουν τετοιους πολιτικους σε ολα τα κομματα.Παντα ειναι χρησιμοι.
  Δηλαδη το αρθρο ειναι λιγο κατα παραγγελια για το καπως συνωμοσιολογικο μυαλο μου.
  Πηγαν να τον βαλουν παλι απο την πισω πορτα σε κομμα εξουσιας αλλα με τετοια κατηγορια εστω και σαν καταγγελια ειναι ηδη καμμενο χαρτι.Που παντα ηταν δηλαδη.

 78. Capybara said

  Η Σαρλί Εμπντό έχει απολύσει δημοσιογράφο γιατί δεν ήταν πολιτικά ορθός λεγόντας για τον γιο του Σαρκοζί ότι μπορεί να προσηλυτιστεί στον ιουδαϊσμό, όταν έβγαινε με την κόρη Εβραίου εκατομμυριούχου.

  Έχει γράψει εντιτόριαλ που επικροτούσε την εκτέλεση νεαρού από τη Βόρεια Αφρική που έκλεψε ένα αυτοκίνητο λέγοντας ότιτου χρειαζόταν και ότι πρέπει να τα πούμε εμείς για να μην τα πει η Λεπέν.

  Έχει δημοσιεύσει ξεκάθαρα ρατσιστικά σκίτσα όπως αυτό Ολλανδού σκιτσογράφου που έδειχνε έναν ταλάιπωρο λευκό να του έχει κάτσει στο σβέρκο ένας μαύρος και να του λένε μη φωνάζεις θα σε πουν ρατσιστή. Πήρε συνέντευξη από τον σκιτσογράφο όπου συμφωνούσαν σχεδόν σε όλα.

  Το συγκεκριμένο σκίτσο ήταν ειρωνικό (αν και κακόγουστο και ατυχές), αλλά η εφημερίδα έχει βεβαρημένο ιστορικό ειδικά όταν διευθυντής ήταν ο Φιλίπ Βαλ. Καλυτέρευσε κάπως τελευταία, αλλά απέχει πάρα πολύ από το αρχικό ανατρεπτικό της πνεύμα.
  ———————————————————————————————-

  Στη Γαλλία που είναι με την απόλυτη ελευθερία του λόγου απαγορεύεται να σατιρίζεις τη σημαία, τον εθνικό ύμνο και σκιτσογράφος έχει καταδικαστεί γιατί ζωγράφισε αστυνομικό με μύτη γουρουνιού. Πρόσφατα θεσπίστηκε η τιμωρία όσων προτείνουν το μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων.

  Υπάρχει η πραγματική ελευθερία του λόγου (με πολλούς περιορισμούς) και μια φαντασιακή (απεριόριστη) που χρησιμοποιείται για να κουνάει το δάκτυλο το κατεστημένο στις μειονότητες (όταν ζητούν την εφαρμογή του νόμου, όπως π.χ. η Μουσουλμανική Ένωση για δύο από τις πέντε δανέζικες καρικατούρες του Μωάμεθ -και όχι όλες- που επαναδημοσίευσε η Σαρλί Εμπντό, στη βάση ότι είναι ρατσιστικές, και που κατά τη γνώμη μου ήταν).

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  69. Μένω εμβρόντητη από την άποψη της δημοσιογράφου.
  Θεέ, θα ήθελα να υπάρχεις και να τη στείλεις στον αντίπαλό σου…

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  59 – Ιάκωβε δεν κατάλαβες τι εννοώ πλεονάζοντα εργατικά χέρια αν και το λέω πιο πάνω, θα είναι άχρηστα Ιάκωβε για τους κεφαλαιούχους όχι πιο φτηνά, ΑΧΡΗΣΤΑ, και δεν υπάρχουν από το 92 κανονικές συνθήκες καπιταλισμού, δν υπάρχει κάν καπιταλισμός. Όταν ιδιωτικές επιχειρήσεις, στηρίζονται και σώζωνται με κρατικά κεφάλαια με νομοθετικά διατάγματα, δεν είναι καπιταλισμός, είναι ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ.

  «Όταν υπάρχουν πλεονάζοντα χέρια υπάρχει κρίση του καπιταλισμού, την οποία δε θέλουν ούτε οι κεφαλαιούχοι. Με δεδομένη την πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους, δεν είναι τα μηχανήματα που βγάζουν την υπεραξία, αλλά η ανθρώπινη εργατική δύναμη. Κάπως έτσι τα θυμάμαι από το σχολείο και το κατηχητικό.»
  Από τότε έχει αλλάξει τόσο πολύ ο οικονομικός κόσμος, που δεν τον γνωρίζει ούτε η μάνα του, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του υποχρεωτικού σχολείου και του κατηχητικού που έβγαλες, όπως και των κομμάτων όλων των αποχρώσεων, να πείθουν τους ανθρώπους ότι όλα είναι σταθερά και σίγουρα, ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ Η ΒΙΒΛΟΣ, ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΡΞ, ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΕΤΣΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ, ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, μόνο που δεν είναι έτσι, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ.
  Λοιπόν Ιάκωβε, θα το πώ για τελευταία φορά γιατί τόσες φορές που το έχω πεί κατάντησε κουραστικό, αν το καταλάβεις οκ, αλλιώς πάλι οκ. Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ, κοπανιστό ή δροσερό. Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, ΚΟΚΑ ΚΟLΑ, IBM, APLE, κλπ, είτε το πιστεύεις είτε όχι, τα υπερκέρδη τους δεν τα βγάζουν από τα προϊόντα τους, στην πραγματικότητα είναι εικονικά κελύφη, και την όποια κερδοφορία τους, την εξαργυρώνουν στο ΥΠΕΡπολλαπλάσιο στο χρηματιστήριο, σορτάροντας στα παράγωγα καί την άνοδο της μετοχής τους, καί την πτώση της (στην οποία βγαίνουν τα πιο τρελά κέρδη). Ιδέα δεν έχεις τι είναι τα παράγωγα και πώς λειτουργούν, όπως και όλοι όσοι σχολιάζουν εδώ, (βέβαια κάτι έχεις ακούσει, κάτι σου είπε κάποιος γνωστός, οπότε θεωρείς πως ξέρεις, αλλά ΔΕΝ) ούτε πότε μπήκαν στο χρηματιστήριο, ούτε γιατί, (μπορείς να ψάξεις στο διαδίκτυο και να μάθεις) κι όμως, για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον κόσμο, η βασική αιτία είναι η φούσκα των παραγώγων, που υπολογίζεται (κανείς δεν γνωρίζει, ούτε η Τζάνετ Γέλεν) μεταξύ 750τρις με 1,5 τετράκις$, βάλε ένα τετράκις 1,000,000,000,000,000 για να είσαι μέσα, από πού προκύπτουν αυτά τα χρήματα Ιάκωβε; από την ανθρώπινη εργατική δύναμη; Δεν υπαρχουν παλλληκάρι μου τόσα χρήματα στον πλανήτη, ούτε τα μισά, ούτε το 1/10 από αυτά, όλα είναι στον αέρα, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΑΣ, μόνο που κάποια στιγμή θα πρέπει αν πληρωθεί ο αέρας, μάντεψε ποιός θα τον πληρώσει με την ΖΩΗ ΤΟΥ, μπράβο σωστά μάντεψες, κι εγώ τον γιό του Βαρδινιογιάννη σκέφτηκα.
  Στο σχολείο, στο κατηχητικό, και στις κομματικές οργανώσεις, (καί στις αθλητικές) μας γεμίζουν το μυαλό με ψευδαισθήσεις, σαν κι αυτές που εξακολουθείς να θυμάσαι. Δεν υπάρχουν έθνη κράτη φίλε μου, όλα είνα τραπεζικά μορφώματα για την πιο εύκολη χειραγώγηση των ανθρώπων, όμως οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, δημιουργούν μια νέα κατάσταση, δεν θα χρειάζονται οι εργαζόμενοι άνθρωποι, (όχι μόνο οι εργάτες, αλλά και οι επιστήμονες) θα είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ, και ξαναρωτάω, ΤΙ ΛΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Μ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΕΥΟΥΝ;

 81. sarant said

  78 Μισό λεπτό. Η Μουσουλμανική Ένωση έκανε μήνυση να καταδικαστεί το Σαρλί που αναδημοσίευσε τις γελοιογραφίεςμε τον Μωάμεθ και το περιοδικό αθωώθηκε, κάποια άλλη ένωση έκανε έφεση και στο Εφετείο το περιοδικό πάλι αθωώθηκε -αυτό δεν είναι από μόνο του καταδικαστέο. Ούτε είμαι σίγουρος ότι όλα όσα λες ισχύουν ακριβώς όπως τα λες.
  Πάντως, κι εσύ αναγνωίζεις πως το συγκεκριμένο σκίτσο δεν ήταν ρατσιστικό.

  Και η περίοδος Βαλ έχει περάσει (αυτό έχει τη σημασία του, διότι ο Βαλ πράγματι είχε πάρει κάποιες κατακριτέες αποφάσεις όπως αυτή που λες με τον Σινέ που απολύθηκε ύστερα από την αναφορά στον γιο του Σαρκοζί).

 82. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Βάφουν κόκκινες τις πόρτες των σπιτιών που μένουν πρόσφυγες
  http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/kokkines-oi-portes-ton-prosfygon-sti-bretania-san-ti-germania-toy-1930

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  60 – » Όσο για το ότι όλα είναι ελεγχόμενα από μια ομάδα ανθρώπων, είναι το μόνο που δεν ισχύει.»
  Δεν μίλησα για μια ομάδα, αλλά για μια νέα οικονομική τάξη, τους υπερπλούσιους.

  «Αυτή η ομάδα που λες δεν ξέρει τί τι γίνεται.» Μάλλον εσύ δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

  » Δεν ελέγχει τίποτα, ούτε τώρα, ούτε ποτέ.» Αν εξαιρέσεις ότι ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το εκπαιδευτικό και τις κυβερνήσεις, συμφωνώ μαζί σου.

  «Σου έχω εξηγήσει γιατί μια συνωμοσία, Εβραίων, καπιταλιστών ή άλλων, δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο. Διότι πάντα θα βρεθεί κι άλλη μία συνωμοσία, κι άλλη ,κι άλλες με διαφορετικό στόχο.» Δεν μίλησα ποτέ για καμία συνωμοσία, είτε εβραϊκή, είτε πεφωτισμένων, είτε όποια άλλη παπαριά θές, αυτά τα λένε οι Λιακόπουλοι για πουλάνε βιβλία στους φελούς. Τα πράγματα είναι απλά και ΦΑΝΕΡΑ, φτάνει μόνο να κοιτάξει κάποιος με ανοιχτό μυαλό, αλλά……!

  «Μία από αυτές ας είναι και εκείνη η δική μας, δηλαδή των συνετών και καλών ανθρώπων, που έχουν για στόχο να τους γκρεμοτσακίσουν όλους εκείνους.»
  Πώς ρε Ιάκωβε, ακολουθώντας τις οδηγίες τους; Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

  «Είναι δυνατοί, αλλά μην τους παρουσιάζεις σαν παντοδύναμους και παντογνώστες.»
  Είναι απίστευτο όμως, άλλοι παρουσιάζουν τον ανύπαρκτο θεό έτσι, και τους πιστεύουν δισεκατομμύρια άνθρωποι, και ζούν μέσα στην χλίδα, κι εμένα που παρουσιάζω την ΑΠΤΗ πραγματικότητα, ΜΌΝΟ ΟΙ ΚΌΡΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, (και πάλι καλά λέω). Όμως, έχω παρουσιάσει και το αδύνατο σημείο τους, που είναι ακριβώς η ίδια τους η δύναμη, αλλά δεν έδωσες καμία σημασία, ούετ και κανείς άλλος πλήν των τέκνων μου (ευτυχώς γι αυτά).

  » Προς το παρόν, απ’ ότι φαίνεται από την κρίση, που ακόμα δεν έχει σκάσει, και με την isil , δεν ξέρουν την τύφλα τους, και το μόνο που κάνουν είναι να υφαίνουν το σκοινί με το οποίο θα κρεμαστούν κι αυτοί και ίσως και μεις.» Εσείς σίγουρα (εγώ λέω να την κάνω, μ΄ανατριχιάζουν τα σχοινιά στον λαιμό, είμαι πολύ ευαίσθητο αγόρι τελικά) αυτοί, αν κρίνουμε από τον β΄π.π, χλωμό το βλέπω.

  «Και αυτοί, όπως πχ παλιότερα ο Χίτλερ, το προκάλεσαν στους εαυτούς τους, καλά να πάθουν. Εμείς όμως γιατί;» Εσείς γιατί είστε κορόϊδα και πιστεύετε τους τρελούς και τους ανισόρροπους για σωτήρες, ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ;

  «Ξέρω, το τραγικό το ύπαρξης.» ΤΡΑΓΙΚΟ; μια χαρά ωραία είναι η ύπαρξη, αρκεί να την βιώνεις με τις αισθήσεις σου.

  «Παρόλα αυτά. Αν δεν κάνουμε τίποτα» Κάντε σέξ, είναι η μεγαλύτερη απόλαυση, και ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!!!

  Να χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό και κάνει την εξουσία να ανησυχεί.

 84. Ανδρέας said

  79
  image hosting without registration

  h**ps://sarantakos.wordpress.com/2014/02/03/avgi/#comment-203316

 85. Ανδρέας said

  79 ας δοκιμάσουμε άλλη μια φορά

 86. Υαλτις said

  60
  «Όσο για το ότι όλα είναι ελεγχόμενα από μια ομάδα ανθρώπων, είναι το μόνο που δεν ισχύει. Αυτή η ομάδα που λες δεν ξέρει τί τι γίνεται. Δεν ελέγχει τίποτα, ούτε τώρα, ούτε ποτέ.»

  Meet The 80 People Who Are As Rich As Half The World

  http://fivethirtyeight.com/datalab/meet-the-80-people-who-are-as-rich-as-half-the-world/

 87. Σχόλιο 300 said

  Είμαι το» σχόλιο 300 του προηγούμενου άρθρου’.
  Ευχαριστώντας τον οικοδεσπότη που με πρόσεξε, ανακοινώνω ότι ανεξαρτητοποιούμε απ τον συντάκτη μου Ύαλτι και από τούδε θα ορθογραφώ εδώ, από μόνο μου.
  Σέβας, απόλυτο σέβας…. Και στο σχόλιο,

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  63 – «με τόσα ακόμη νήπια και βρέφη να έχουν πνιγεί στο μεταξύ αλλά βλέπεις είναι α ν ώ ν υ μ α, κι αυτοί στην Εσπερία να κοιτάνε πώς θα εξασφαλίσουνε τα καλά καγαθάντονε μωρέ το θεωρείς χαζό;» Χυδαίο το θεωρώ και υποκριτικό, αλλά είπα να είμαι πιο συγκρατημένος.

  Θα σου πώ, το Σάββατο θα πάω να την δώ, αλλά πάνω κάτω τα έχω πεί εδώ μέσα, και σίγουρα δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, συμβαίνουν πιο τρελά πράγματα.
  Καλού κακού ρίξε μια ματιά σ΄αυτά, (δεν σε ρίχνω στα βαθιά μη μου πνιγείς, και σε ποιόν θα πώ μετά για την ταινία-χαμόγελο) για να έχεις μια ιδέα τι και πώς.

  http://www.dailyfx.gr/fx/view_list/usoil/2016-01-20/68772

  http://www.dailyfx.gr/fx/view_list/gbp-usd/2016-01-21/68786

  http://www.euro2day.gr/news/market/article/1392642/oi-agores-epestrepsan-sthn-epohh-ton-arkoydon.html

 89. leonicos said

  Με πήγε στην πρεμιέρα του Μικρούτσικου.

  Καταπληκτικό

  Υπέροχηη Ρίτα Αντωνοπούλου

 90. Μαρία said

  69 κλπ
  Διάβαζοντας τώρα το άρθρο βλέπω μια επικαιροποίηση για την …προτίμηση. Μόνο που το υπόλοιπο δείχνει οτι δεν είναι ενημερωμένη, εφόσον έγινε δικαστική έρευνα. Την υπόθεση την πήρα είδηση, όταν το περασμένο Σάββατο κάποιος τιτίβισε αυτό http://www.investigatii.md/eng/index.php?art=216#
  Στη συνέχεια διαπίστωσα οτι το θέμα είχε απασχολήσει τον τύπο της Μολδαβίας.

 91. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  88. Σατιρικό σκίτσο χυδαίο; Καλά.Τζάμπα έβαλα το 82. 🙂
  Να θυμηθούμε ότι και ο Ουελμπέκ τους εξοργίζει:
  http://www.iefimerida.gr/news/186333/o-oyelmpek-exorgizei-ti-gallia-me-neo-vivlio-toy

 92. Γιάννης Ιατρού said

  90: πολύ καλό το πουλάκι 🙂 🙂 Νά ‘σαι καλά!

 93. Μαρία said

  92
  Παρα τρίχα τη γλίτωσε http://www.rferl.org/content/moldova_pedophilia_chemical_castration/24511825.html

 94. Γιάννης Ιατρού said

  93: πολύ ήρεμο τον έκοψα ….

 95. Γιάννης Ιατρού said

  Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή της Μολδαβίας (TVXS) … Μολδαβίας; Μα εκεί δεν έγινε το σκάνδαλο;

 96. Γς said

  95:
  Ναι. Και λοιπόν;

 97. Γς said

  94:

  Είναι γιατί άρχισε αναγκαστικά και εθελοντικά κούρα απεξάρτησης [με μικρές δώσεις χημικού ευνουχισμού] κάτι σαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο 😉

 98. Γς said

  92:

  >πολύ καλό το πουλάκι

  κελ εξπρεσιον μοντιέ.

  Ντατσι γκούρα, που λένε και στα Μολδαβέζικα [Ρουμάνικα]

 99. Γιάννης Ιατρού said

  Γειά σου ρε Γς, άρχισες βάρδια βλέπω 🙂

 100. Γς said

  99:
  Ναι.
  Λίγο πρωινός βέβαια.
  Είπα να σε σκαντζάρω 😉

 101. Πολλοί, κατάλαβαν πολὺ καλὰ τί ἤθελε νὰ πῇ ὁ γελοιογράφος καὶ ἐπειδὴ δὲν τοὺς ἄρεσε, βρῆκαν βολικὴν ἀφορμήν.

 102. Νὰ σκεπτώμαστε ὅλα τὰ παιδιά:
  http://www.unicef.org/mdg/childmortality.html

 103. Γς said

  102:

  Ναι. Nα μειώσουμε την παιδική θνησιμότητα, Και την … άμβλωσιμότητα.

  Ειδικά σ αυτή την χώρα που έχει αναθέσει στα παιδιά την εξόφληση των ν+1 μνημονίων

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91- Καλώς η κακώς, έχουμε διαφορετική οπτική για την σάτιρα, την άποψή μου για το σκίτσο και για τα όρια της σάτιρας την έχω πεί, από κει και πέρα, σαφώς και υπάρχουν χυδαία σατιρικά κείμενα και σκίτσα, βέβαια το πώς ερμηνεύει κανείς το χυδαίο είναι ενα θέμα, γιαυτό και δεν πρέπει να έχει όρια η σάτιρα.
  Είμαι της άποψης ότι πρέπει να μπορεί ο καθένας να γράφει και να λέει ό,τι θέλει, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα αποδέχομαι όλα. Κι εδώ κάποιος γράφει πολλές φορές κατά την άποψή μου χυδαία, πολλοί βρίσκουν τα σχόλιά του ωραία, εγώ θέλω να έχει την δυνατότητα να σχολιάζει, αλλά έχω επιλέξει να μην τα διαβάζω. Είπαμε, απόψεις είναι αυτές.
  Καλημέρα.

 105. Capybara said

  81. Η Μουσουλμανική Ένωση έκανε μήνυση για δύο από τα πέντε σκίτσα στη βάση ότι είναι ρατσιστικά και όχι στη βάση ότι είναι βλάσφημα. Και αυτό που σχολίασα είναι ότι ο κυρίαρχος μιντιακός λόγος ήταν ότι «οι μουσουλμάνοι δεν καταλαβαίνουν τις αξίες μας και είναι ενάντια στην ελευθερία του λόγου» (που τόσο αγαπάμε που την εχούμε φορτώσει χίλιες απαγορεύσεις, θα πρόσθετα). Το ότι η Σαρλί αθωώθηκε έχει να κάνει με το ότι το γενικό κλίμα στη γαλλική κοινωνία (και τμήμα της κοινωνίας είναι και οι δικαστές) είναι ότι για τους μουσουλμάνους μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε.

  Η άποψή μου είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τόσοι πολλοί περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου όσοι στη Γαλλία (αν είσαι δημοσιογράφος ή συγγραφέας θέλεις μόνιμα απασχολούμενο δικηγόρο), αλλά από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος θα ΄πρεπε να εφαρμόζεται ισότιμα.

 106. spiral architect said

  Χτες στο Νταβός ο Σόιμπλε έκανε χιούμορ;

 107. cronopiusa said

  106

  Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο Σ

 108. Stefanos said

  # 105 Από πού συμπεραίνεις ότι ειδικά για τους μουσουλμάνους στη Γαλλία μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε; Δηλαδή για τους καθολικούς δεν μπορούμε; Έχει γίνει έρευνα αμέσως μετά τα χτυπήματα που έδειξε ότι η Σαρλί στατιστικά περισσότερο σατίριζε τους χριστιανούς πάρα τους μουσουλμάνους στα σκίτσα της (και ακόμα περισσότερο την άκρα δεξιά). Επίσης, στα δικαστήρια έχει συρθεί περισσότερες φορές από καθολικές οργανώσεις (και ακόμα περισσότερο από την άκρα δεξιά) παρά από μουσουλμανικές και κατά βάση αθωώνεται στις περιπτώσεις που αφορούν τις θρησκευτικές ομάδες και όχι ιδιώτες. Δες εδώ, για παράδειγμα:

  http://www.lemonde.fr/societe/article/2015/01/08/charlie-hebdo-22-ans-de-proces-en-tous-genres_4551824_3224.html

  Μη βλέπουμε παντού εχθρούς των πιστών του Ισλάμ.

 109. sarant said

  105-108: Έτσι ακριβώς.

 110. Capybara said

  #108.

  Από το ότι ο Φινκελκρώτ είναι ακαδημαϊκός και ότι ο Ουελμπέκ είναι πρώτος σε πωλήσεις, συμπεραίνει κανείς ότι εκτιμάται στη Γαλλία το να λες ό,τι θες για τους μουσουλμάνους.

  Το πρόβλημα με τη Σαρλί, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ότι σατιρίζει τους μουσουλμάνους περισσότερο από τους χριστιανούς, αλλά από το γεγονός ότι στις σελίδες της παρουσιάζονται λευκοί θρήσκοι & άθεοι, συντηρητικοί & προοδευτικοί, έξυπνοι και χαζοί, ενώ οι μουσουλμάνοι που παρουσιάζονται είναι μόνο η καρικατούρα του φονταμενταλιστή.

  Πως θα σου φαινόταν να παρουσίαζε μόνο καρικατούρες γκέι και να δικιολογούταν λέγοντας ότι σατιρίζει περισσότερες φορές στρέιτ παρά γκέι στα σκίτσα της; Η «ποσοτικοποίηση» ως απάντηση είναι εφελής και προσχηματική.

 111. Βαγγέλης said

  Από αυτά που λέει η Αντζελίκ Κουρούνη, δημοσιογράφος του Σαρλί Εμπντό, στην Εφ.Συν. το σχόλιο μάλλον αναπαράγει τη ρατσιστική λογική των ακροδεξιών, περί εγκληματιών μεταναστών και προσφύγων, παρά την καυτηριάζει. Όχι ότι μου κάνει εντύπωση. Η ανατρεπτικότητα του Σαρλί Εμπντό δεν είναι καθόλου δύσκολο να περάσει στην μπάντα της Λεπέν, όπως αντίστοιχα κάποιοι ελευθεριακοί αμερικανοί περάσαν στην υποστήριξη των πιο συντηρητικών κύκλων του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Αμερική. Πάντα στο όνομα υπεράσπισης του «δυτικού τρόπου σκέψης» και της «ελευθερίας» που αυτός φέρνει.

  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000023676/Charlie-HebdoEtsi-kanoume-emeis-dimosiografia-sta-a-mas-to-politically-correct

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – «Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο Σ» Ποιός ο Σόϊμπλε, ή ο Τσίπρας που τον φτύνουν και νομίζει πως ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ;

 113. Ανδρέας said

  Το αρζάν

  Ο κόσμος τώρα σ’ εκτιμά
  μονάχα απ’ τους παράδες
  κι όσοι δεν έχουνε λεφτά
  τους λένε φουκαράδες.

  Αν σε δουν να πιάσεις φράγκα,
  θα σε πουν νταή και μάγκα
  κι αν δεν τα’ χεις το «argent»,
  θα σου πουν «aller vous en».

  Οι Εύες τώρα την καρδιά
  την έχουν στο στομάχι
  κι ο έρωτας περιφρονεί
  τον άνδρα που δεν τα `χει.

  Αν σε δουν να πιάσεις φράγκα,
  όλες είναι αυτές τα πάντα
  κι αν δεν το’ χεις το «argent»,
  θα σου πουν «aller vous en».

  Ό,τι γουστάρεις τ’ αποκτάς
  φτάνει να πεις το θέλω
  κι όλοι σε λεν’ αφεντικό
  και βγάζουν το καπέλο.

  Αν σε δουν να πιάσεις φράγκα,
  σου κολλάν μια ματσαράγκα
  κι αν δεν το’ χεις το «argent»,
  θα σου πουν «aller vous en».

  stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=det2edit&song_id=22386

 114. (106) H φράση «It’s the economy, stupid» έχει γίνει παροιμιώδης στα αγγλικά και πολύ συχνά παρωδείται για να τονίσει ποιο είναι το κύριο και ουσιαστικό ζήτημα. Αν ακούω καλά το βίντεο (αλλά δεν παίρνω όρκο), ο Σόιμπλε, ενώ μιλούσε γερμανικά, το «It’s the application, stupid» το είπε στα αγγλικά, πράγμα που δείχνει ότι σαφώς στη συγκεκριμένη παροιμιώδη φράση παρέπεμπε. Δεν ήταν βέβαια υπόδειγμα διπλωματικού τακτ, αλλά πιστεύω κι εγώ ότι ΔΕΝ είπε βλάκα τον Τσίπρα.

 115. Υαλτις said

  –«Είναι η μεσαία τάξη ηλίθιοι»!
  απο αρθρο στο αντινιους
  http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/ilithioi-me-tin-kali-ennoia-/10.104356

 116. poexania said

  «ΥΓ2: Και επειδή μερικοί υποστηρίζουν ότι κάνουμε λάθος, και ότι βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα, και ότι το Hebdo δεν είναι σοβινιστικό, τους καλώ να μου βρούνε έστω και μια γελοιογραφία του Hebdo που να καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές της Γαλλίας! Γιατί εγώ μπορώ να τους βρω δεκάδες, με ένα πρόχειρο ψάξιμο, που να διακωμωδούν τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αμα αυτό δεν είναι σοβινισμός για σεμινάριο -δηλαδή στήριξη του αστικού σου κράτους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγει ή που συμμετέχει ή που υποκινεί- τότε πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.»

  «Και λέμε όχι ειλικρινείς, γιατί αν το Charlie Hebdo ήταν ειλικρινές, αντί να έλεγε αυτά που λέει και αντί να σκίτσαρε αυτά που σκιτσάρει, θα έπρεπε να αναφέρονταν σε όλα αυτά που ειπώθηκαν παραπάνω, και για τα οποία ούτε λόγος δεν γίνεται. Οχι ειλικρινείς λοιπόν αλλά κυνικοί, καθώς τους είναι αδιάφορο το κατά πόσο συνέβαλλαν στο πρόβλημα των Σύριων ως ιμπεριαλιστική χώρα και μένουν ασυγκίνητοι από τον ανθρώπινο πόνο! Γιατί αν ήταν ειλικρινείς και όχι ξενοφοβικοί, αντί στη συνέντευξη να αναφέρονταν αυτά:

  «Η Αντζελίκ λέει πως το τεύχος αυτής της βδομάδας είναι ακριβώς γι’ αυτό, για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες που έγιναν και στη Σουηδία και προσπάθησαν να το κρύψουν. »

  Αντι αυτών, θα έπρεπε η συντάκτρια του Hebdo, να μας πει ότι όχι μόνο δεν προσπάθησαν να το κρύψουν, άλλα έγινε μια υπερπροσπάθεια παραπληροφόρησης από τα ευρωπαϊκά Media, που στρέφονταν ενάντια στους μετανάστες και που για την εξυπηρέτηση αυτής της προπαγάνδας χρησημοποιήθηκε μια σειρά από ψεύτικες εικόνες και βίντεο(επ’ αυτού δείτε εδω). »

  Αποσπάσματα απο:

  http://redflyplanet.blogspot.com/2016/01/charlie-hebdo.html

 117. sarant said

  116 Επειδή ήταν το πρώτο σχόλιό σου στο ιστολόγιο, κρατήθηκε μέχρι να το δω -έτσι γίνεται πάντοτε.

  Πέρα από τη συνέντευξη της Ανζελίκ, η οποία δεν είναι και από τα βασικά στελέχη του περιοδικού, κάνεις μια ενδιαφέρουσα επισήμανση στην αρχή

  «Και επειδή μερικοί υποστηρίζουν ότι κάνουμε λάθος, και ότι βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα, και ότι το Hebdo δεν είναι σοβινιστικό, τους καλώ να μου βρούνε έστω και μια γελοιογραφία του Hebdo που να καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές της Γαλλίας! Γιατί εγώ μπορώ να τους βρω δεκάδες, με ένα πρόχειρο ψάξιμο, που να διακωμωδούν τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.»

  Αν και δεν είμαι βέβαιος ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στο Τσαντ και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία χαρακτηρίζονται ‘ιμπεριαλιστικές’, ωστόσο η επισήμανση στέκει. Θέλω να το ψάξω. ,

 118. poexania said

  για να σε βοηθησω, σου στελνω ενα αρθρο του ριζοσπαστη πυο αναφερεται στα ιμπεριαλιστικα εγκληματα του γαλλικου κρατους-τα πιο προσφατα- για οποιοδηποτε απο αυτα, βρες μου μια αναφορα επικριτικη στο charlie hebdo.. εγω που εψαξα οσο μπορουσα στα σκιτσα τους δεν βρηκα κατι παντως.

  Το hebdo ειναι ακραια σοβινιστικο

  α) Προβαλλει τους αραβες των χωρων εχθρων της γαλλικης κυβερνησης ντεφακτο ως υπερσυντηρητικους αιμοδιψεις …
  β) Προβαλλει τους εντος γαλλιας μεταναστες με το χειροτερο τροπο συντηρωντας τα οποια στερεοτυπα, κανοντας ετσι προπαγανδιστικη δουλεια για το γαλλικο κρατουςπ ου τους περιθωριοποιει και τους χτυπα αλυπητα
  γ) Στα πλαισια των ενδοιμπεριαλιστικων αντιθεσεων, γελοιογραφει την μερκελ πολυ συχνα, αφου μεσα στην ευρωπη ο κύριος ανταγωνιστης της Γαλλιας ειναι η Γερμανία

 119. poexania said

  σορυ ξεχασα το λινκ

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8677311

 120. Ιάκωβος said

  80, ΛΑΜΠΡΟΣ said

  ιδέα δεν έχεις τι είναι τα παράγωγα και πώς λειτουργούν, όπως και όλοι όσοι σχολιάζουν εδώ…

  Μην είσαι τόσο σίγουρος. Παρακολουθώ και γω Κeiser report ,αν κι ο τύπος μου φαίνεται πολύ ιστριονικός στην παρουσίασή του. Φυσικά η ουσία της Οικονομίας μου διαφεύγει, δεν την κατανοώ, αλλά και ποιος την κατανοεί; Πάντως οι αριθμοί είναι αριθμοί και εννοείται οτι υπάρχει μια φούσκα των παραγώγων.

  Το θέμα είναι ότι οι διάφορες ελίτ δεν το ελέγχουν όλο αυτό. Δεν είναι στο χέρι τους το αν θα σκάσει ή όχι η φούσκα και όλοι ξέρουμε ότι θα σκάσει.

  Απόδειξη, ότι αυτή την κρίση δεν την ήθελαν ούτε τους βολεύει και αυτό που κάνουν για να την αποφύγουν είναι παραλογισμός. Φουσκώνουν το μπαλόνι για να μη σκάσει. Δε φαντάζομαι ότι είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η κρίση είναι φτιαχτή.Το ότι βρήκαν ευκαιρία να την φορτώσουν σε μας είναι άλλο ζήτημα και από δω και πέρα γίνεται ζήτημα εξουσίας δηλαδή πολιτικό.

 121. Και μια κριτική από τα μέσα

  To «Σαρλύ Εμπντό» δεν είναι ρατσιστικό; Αφού το λέτε …

  https://omniatv.com/blog/5813-to-%C2%AB%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BB%CF%8D-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BD%CF%84%CF%8C%C2%BB-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B5

 122. Ανδρέας said

  IMF recommends paying refugees below the minimum wage

  euractiv.com/sections/euro-finance/imf-recommends-paying-refugees-below-minimum-wage-321157

  Πως το βλέπει το ΔΝΤ δηλαδή; Ως εισαγωγή σκλάβων;

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – » Μην είσαι τόσο σίγουρος. Παρακολουθώ και γω Κeiser report ,αν κι ο τύπος μου φαίνεται πολύ ιστριονικός στην παρουσίασή του.» Εγώ δεν τον παρακολουθώ εδώ και χρόνια, αν δεν συμμετέχεις ο ίδιος στο «παιχνίδι» δεν μαθαίνεις σωστά.

  «Φυσικά η ουσία της Οικονομίας μου διαφεύγει, δεν την κατανοώ, αλλά και ποιος την κατανοεί;» Ούτε εγώ την κατανοώ, είναι χαοτική, γι΄αυτό το λόγο οι οικονομολόγοι, είναι πληρωμένοι απατεώνες.

  «Πάντως οι αριθμοί είναι αριθμοί και εννοείται οτι υπάρχει μια φούσκα των παραγώγων.» Εννοείται; για πές μου πόσοι κατανοούν το μέγεθος του 1,000,000,000,000,000; αυτό δεν είναι φούσκα, διαστημική φυσαλίδα είναι.

  «Το θέμα είναι ότι οι διάφορες ελίτ δεν το ελέγχουν όλο αυτό.» Το δημιουργούν, δεν είπα ότι το ελέγχουν, τον κόσμο ελέγχουν μέσω αυτού.

  » Δεν είναι στο χέρι τους το αν θα σκάσει ή όχι η φούσκα και όλοι ξέρουμε ότι θα σκάσει.» Μα δεν είπα ότι είναι στο χέρι τους, αλλά ότι την πληρώνουμε εμείς κι όχι αυτοί.

  «Απόδειξη, ότι αυτή την κρίση δεν την ήθελαν ούτε τους βολεύει και αυτό που κάνουν για να την αποφύγουν είναι παραλογισμός. Φουσκώνουν το μπαλόνι για να μη σκάσει.» Την θέλουν και την παραθέλουν, και δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για να την αποφύγουν, φουσκώνουν το μπαλόνι για να σκάσει, είναι στην φύση τους η απληστία.»

  «Δε φαντάζομαι ότι είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η κρίση είναι φτιαχτή.»
  Φυσικά και είναι, όπως όλες οι σύγχρονες οικονομικές κρίσεις, είναι ολοφάνερο και έχει και όνομα, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

  Άκουσε Ιάκωβε, κατ΄αρχήν όταν λέω ότι δεν έχεις-έχετε ιδέα τι είναι τα παράγωγα, δεν το λέω υποτιμητικά, ούτε θέλω να σου κάνω τον ξυπνιτζή και τον ψαγμένο, δυστυχώς (η ευτυχώς-χαμόγελο) τα συναισθήματα δεν βγαίνουν στον υπολογιστή, εσύ όταν διαβάζεις κάποιο σχόλιό μου, να έχεις πάντα στο μυαλό σου ένα χαζοχαρούμενο τύπο, που ακούει μουσική και γελάει χωρίς λόγο, δεν τον λές κακόβουλο. Αυτό που εννοώ, είναι ότι απ΄όσο έχω καταλάβει, εκτός από μένα, κανείς άλλος εδώ μέσα δεν κάνει χρηματιστηριακές συναλλαγές, όμως οι περισσότεροι έχουν γνώμη καί για το χρηματιστήριο (αρνητική) καί για την λειτουργία της οικονομίας της Ελλάδος, μέχρι και την παγκόσμια. Τι λέτε όλοι; τα ίδια και τα ίδια, ό,τι έλεγαν οι Μάρξ, Ένγκελς, οι αριστερόστροφοι, κι οι Άνταμ Σμίθ, Κέυνς, οι δεξιόστροφοι (αναφέρω τους πιο γνωστούς) κι ένα σωρό άλλοι των προηγούμενων αιώνων, χωρίς να λαμβάνετε κάν υπόψιν την βαρύτητα του χρηματιστηρίου, όπως έκαναν και οι προαναφερθέντες, αλλά και όλοι οι μετέπειτα οικονομολόγοι (πληρωμένα λαμόγια όλοι τους) μέχρι το 1992. Εγώ τι λέω, ότι από το 92 το «παιχνίδι» έχει αλλάξει κανόνες, χωρίς το χρηματιστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία έτσι όπως είναι δομημένη, τα πάντα κινούνται γύρω του, κι ακόμη χειρότερα, ότι από το 2004 και μετά, που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κυριαρχούν ολοκληρωτικά, έχει χαθεί κάθε έλεγχος των συναλλαγών. Πάνω από το 70% των παγκοσμίων χρηματιστηριακών συναλλαγών, γίνονται εκτός χρηματιστηρίου, και φυσικά τα κράτη χάνουν τρελά δισεκατομμύρια από αυτή την ΝΟΜΙΜΗ φοροαποφυγή. Ξέρεις ποιοί κάνουν αυτές τις συναλλαγές; όχι αυτοί που ανήκουν στις διάφορες ελίτ, (Λάτσης, Βαρδινογιάννης, για να αναφέρω κάποιους «δικούς μας») αλλά αυτοί που είναι στην κορυφαία οικονομική ελίτ, οι υπερπλούσιοι, και δεν είναι μυστικό για να είναι συνωμοσιολογικό, ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ τις κάνουν, (γι΄αυτό το ξέρω κι εγώ) τόση δύναμη έχουν. Και σε ρωτάω τώρα, ποιός ελέγχει τον κόσμο; και πώς θα ανατρέψουμε (όπως λές) αυτή την κατάσταση, ψηφίζοντας τον Τσίπρα όπως έκανες εσύ και πολλοί φιλοι σχολιαστές; ή ψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ όπως λένε οι σύντροφοι;

  Υ.Γ – Αν και το έχω γράψει, πόσοι γνωρίζουν εδώ μέσα τι έγινε το 92 που καθορίζει τις ζωές όλων μας; βλέποντας τα σχόλια σας, ΚΑΝΕΙΣ.

 124. Υαλτις said

  123
  «Αυτό που εννοώ, είναι ότι απ΄όσο έχω καταλάβει, εκτός από μένα, κανείς άλλος εδώ μέσα δεν κάνει χρηματιστηριακές συναλλαγές, »

 125. sarant said

  121: Σκύλε, είπαμε ότι τον καιρό που ήταν επικεφαλής του Σαρλί ο Φιλίπ Βαλ (ως το 2009) είχαν γίνει πολλά φάλτσα. Από το 2009 έχει αποχωρήσει. Οι δολοφονημένοι δολοφονήθηκαν για σκίτσα μετά το 2009/

  118-119: Κοίτα να δεις τι γίνεται όμως. Εγώ έβαλα ένα μικρό σχόλιο στο δικό σου ιστολόγιο, και δεν εγκρίθηκε. Εσύ βάζεις στο δικό μου. Είναι αυτό σωστό; Περιμένω απάντηση.

 126. 125α

  Λέει ότι ο Βαλ άφησε πίσω του ένα κλίμα.

  125β

  Δε νομίζω πως είναι δικό του το ιστολόγιο redflyplanet

 127. sarant said

  126 Ο Poe είναι ένας από τους συντελεστές του Redfly. Και το συγκεκριμένο άρθρο (στο οποίο άφησα σχόλιο, που δεν μπήκε) είναι δικό του.

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – Στα λίγα σχόλιά σου μέχρι τώρα, δεν μου έχεις δώσει αυτή την εντύπωση, ούτε έχεις σχολιάσει κάποιο σχετικό δικό μου. Πάντως πολύ χαίρομαι που δεν είμαι ο μόνος, τουλάχιστον εσύ θα καταλαβαίνεις καλύτερα τι λέω γι΄αυτό το θέμα, και δεν θα με παρεξηγείς.

 129. poexania said

  «126 Ο Poe είναι ένας από τους συντελεστές του Redfly. Και το συγκεκριμένο άρθρο (στο οποίο άφησα σχόλιο, που δεν μπήκε) είναι δικό του.»

  δεδομενου οτι στο redfly planet δεν ειναι ενεργοποιημενη η εγκριση των σχολιων απο τους διαχειριστες, αρα μπαινουν απευθειας, και του οτι εγω ποτε δεν σβηνω σχολια, μαλλον κατι αλλο θα συνεβη. Ξαναστειλε το σχολιο σου.

  Ευχαριστω

 130. sarant said

  129: Λες «δεδομενου οτι στο redfly planet δεν ειναι ενεργοποιημενη η εγκριση των σχολιων απο τους διαχειριστες, αρα μπαινουν απευθειας,»

  Περίεργο…

 131. Γιάννης Ιατρού said

  Γιά να επιτέπει το μπλόγκ αυτό ακόμα και ανώνυμα σχόλια, μάλλον έτσι θά ΄ναι ==> 129
  Εκτός κι αν ήσουν εκτός θέματος, Νίκο 🙂

 132. poexania said

  δικιο εχεις
  ε μεχρι σημερα δεν ηταν, δεν ξερω ποιος την ενεργοποιησε
  τωρα στα εγκρινω

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – Μπήκα στο redfly να δώ τι γίνεται, κι έφυγα τρέχοντας, λες και μπήκα σε θρησκευτικό ιστολόγιο, άρθρο, αρθρογράφος και σχολιαστές, ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ, έχουν μείνει στο 1945. Ιησούς χριστός νικάει κι όλα τα κακά σκορποάει, που λέμε κι εμείς οι πιστοί οι θρησκευάμενοι.

 134. Capybara said

  125 – Πάντως ο Ολιβιέ Συράν στο κείμενό του κάνει κριτική και για την μετά το 2009 περίοδο και νομίζω δίκαιη.

 135. Υαλτις said

  128,
  ενα απ τα πολλά καλά του να είσαι μεσήλιξ

 136. Stefanos said

  116 «ΥΓ2: Και επειδή μερικοί υποστηρίζουν ότι κάνουμε λάθος, και ότι βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα, και ότι το Hebdo δεν είναι σοβινιστικό, τους καλώ να μου βρούνε έστω και μια γελοιογραφία του Hebdo που να καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές της Γαλλίας!»

  Άρθρο του Σαρμπ για την επέμβαση στο Μαλί:

  http://le-blog-sam-la-touch.over-blog.com/2015/01/quand-charb-denoncait-la-politique-du-chef-de-guerre-francois-hollande-au-mali-charlie-hebdo.html

  Η γραφικότητα κάποιων να υποστηρίξουν τις απόψεις τους έχει πλάκα. Το να παραπληροφορούν καταντάει κουραστικό και ο διάλογος καταντάει δίχως νόημα.
  Άπειρα είναι τα άρθρα και τα σκίτσα κατά των εξωτερικών επεμβάσεων της Γαλλίας από το Σαρλί.
  Ένα απλό γκουγκλάρισμα θα αρκούσε…

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  136 – O κάθε δογματικός, βλέπει ό,τι του επιτρέπει το δόγμα του, ή όπως έλεγε κι ενα παλιό σύνθημα τοίχου, ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΙΧΟΥΣ, εσύ σε τι απευθύνεσαι;

 138. Pedis said

  # 121 – Ωχ ρε Σκύλε, τι πας και βάζεις! Τους ξεχέζει πατόκορφα.

  Για μένα (στο θεό σας!) δεν είναι αριστερή και σατιρική μαζί, η θεματολογία των «αντιθρησκευτικών» σκίτσων του είδους που έχω δει από το συγκεκριμένο περιοδικό.

  Αν προερχόταν από σχολιαρόπαιδα που το σκάσαν από το κατηχητικό, ανένηψαν και ψάχνουν για εκδίκηση, τότε πάσο, για τον κωλοπαιδαρισμό τους.

  Όμως, από εμπειρία, ο εμμονικός κωλοπαιδαρισμός από ενήλικες τσόγλανους, έχει, συχνά, άλλα κινητρα.

 139. Μαρία said

 140. poexania said

  Το κειμενο δεν το διαβασα ακομη, θα το βαλω καποια στιγμη στο τρανσλεητορ να το μεταφρασω
  Η γελοιογραφια παντως λεει
  το χαλι προσευχης τους
  το carpet bombing μας
  και δειχνει εναν αραβα να προσευχεται
  και να του ερχεται απο πισω σαν πεος ενας πυραυλος απο τη μερια του πισινου του και να στοχευει εκει…

  … δεν ξερω αυτη η εικονα, το «σας εχουμε στα 4» κατα ποσο ειναι ανθρωπιστικη και οχι σοβινιστικη, οπως εκεινη με το κορανι που το διαπερνουν οι σφαιρες και η λεζαντα γραφει «σκατα, το κορανι δεν σε προστατευει απο τις σφαιρες»…

 141. poexania said

  Α και ο κεντρικος τιτλος του φυλου που παρεθεσες, «αφρικανικη τρομοκρατια, ο ατλας της Τζιχαντ»

 142. sarant said

  Δεν είναι ο κεντρικός τίτλος, και λέει Αφρικανοί τρομοκράτες κτλ. αλλά τέλος πάντων.

  Το σκίτσο του δολοφονημένου με το ράλι Ντακάρ το είδες, ε;
  http://le-blog-sam-la-touch.over-blog.com/2015/01/quand-charb-denoncait-la-politique-du-chef-de-guerre-francois-hollande-au-mali-charlie-hebdo.html

 143. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 2)
  Ενδεικτικό και όχι περιοριστικό: Λίγο μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους, στον περιφερειακό του Φιλοπάππου, κάποιος με υπογραφή: “Α σε κύκλο” είχε γράψει σε ένα τοίχο: GOD BLESS YOU OSAMA!. Ο παραλογισμός (εάν υποθέσουμε ότι ένας αναρχικός στρέφεται ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας) προφανής. Αν πάντως υποθέσουμε ότι δεν γράφτηκε εν θερμώ και χωρίς να το έχει δουλέψει μέσα του, τότε η εξήγηση είναι μονόδρομος και συνοψίζεται σε κάτι που με εκφράζει απόλυτα: οι συντριπτικά περισσότεροι που πολεμούν ένα σύστημα εξουσίας – στο όνομα της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης, της μη εκμετάλλευσης κλπ, κλπ, κλπ – ευχαρίστως θα πολεμούσαν υπέρ ενός διάδοχου συστήματος εξουσίας ακόμη και πολύ καταπιεστικότερου, στο οποίο θα εντασσόντουσαν σε περίπτωση επικράτησής του, αρκεί να είναι μέσα στα πράγματα.

 144. Pedis said

  Πάντως, είναι ελεεινή η απαξιωτική εμμονή των σαρλίδων με τους μουσουλμανους/ες να στήνουν κώλο. Προσωπικα, επειδή έχω κλείσει τα 12, δεν βρίσκω τίποτα το χιουμοριστικό σε αυτό.

 145. poexania said

  σαραντ 142
  για το σκιτσο θα τοποθετηθω οταν θα βαλω το αρθρο στο gt να το μεταφρασω να καταλαβω τι λεει
  δεν ξερω γαλλικα δυστυχως και θα στηριχθω στην μτφ. του gt
  για καποιον παραπανω πυο λεει για μια απλη αναζητηση στο google, να του πω οτι την αναζητηση την εκανα και δεν βρηκα ουτε ενα σκιτσο(για αρθρα δεν εψαξα γιατι δεν ξερω γαλλικα) το οποιο να ειναι εναντια στις ιμπεριαλιστικες επεμβασεις. το σκιτσο με τον πυραυλο που ειναι ετοιμος να μπει στον κωλο του αραβα δεν το θεωρω εναντια στις ιμπεριαλιστικες επεμβασεις, το θεωρω προκλητηκο οπως ειπα παραπανω, αντιστοιχο αυτου με το κορανι που δεν ειναι αλεξισφαιρο. Οταν διαβασω και το αρθρο θα επανελθω, διοτι προς το παρον ειμαι στη δουλεια

 146. sarant said

  Ευτυχώς το ζευγάρι γαλλικά/αγγλικά είναι δουλεμένο, μπορεί να βγάλεις άκρη. Αλλά το σκίτσο με το Κοράνι και τις σφαίρες είναι σαρκαστικό θαρρώ.

 147. poexania said

  Ναι στα αγγλικα το μεταφραζω γιατι στα ελληνικα βγαζει ασχετα

 148. Y. G. said

  Redfly…
  Αν εννοειτε αυτο το μπλογκ (http://redflyplanet.blogspot.com/) το επισκεφτηκα τωρα πρωτη φορα και το βρηκα πολυ ενδιαφερον.

 149. Αγγελική said

  Νίκο, ήθελα να γράψω σχόλιο και στην προηγούμενη ανάρτηση με θέμα τα όρια της σάτιρας, για να δηλώσω πόσο συμφωνώ μαζί σου αλλά είχα καθυστερήσει πολλές μέρες και νόμιζα ότι το νήμα είχε σταματήσει.(Κακή εκτίμηση, γιατί νομίζω ότι συνεχίζεται ακόμα). Συμφωνώ, λοιπόν, μαζί σου και με όλους τους σχολιαστές(την Έφη, τον Νίκιπλο, τον Aerosol και άλλους) που υποστήριξαν την ελευθερία της σάτιρας, την πολιτική της δύναμη που τροφοδοτεί την εξέγερση (Aerosol #143, προηγούμενη ανάρτηση) και τον δραστικό της ρόλο στον έλεγχο κάθε εξουσίας, πολιτικής, θρησκευτικής ή άλλης. Η λειτουργία της σάτιρας αποδεικνύει και εγγυάται και τη λειτουργία της δημοκρατίας.
  Είχα γράψει και πέρυσι, με αφορμή τη δολοφονία των γελοιογράφων του Charlie Hebdo σχετικά με την παράδοση της ασεβούς σάτιρας της θρησκείας στη Γαλλία που έχει ρίζες στον Διαφωτισμό και στην Επανάσταση.( Παραπέμπω και στο εξαιρετικό σχετικό σχόλιο του Spiridione.) Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πόσο καλά ή πετυχημένα είναι όλα τα σκίτσα του Charlie, πάντως εγγράφονται σ’ αυτήν την παράδοση και, όσον αφορά το επίμαχο σκίτσο με τον Αϋλάν, ασχέτως αισθητικής αποτίμησης και αποτελεσματικότητας, δεν το θεωρώ σε καμιά περίπτωση ρατσιστικό. Είναι, επίσης, δεδομένο, κατά την γνώμη μου, ότι λειτουργούν δύο ή και περισσότερα επίπεδα ανάγνωσης σε κάθε γλωσσικό σύστημα («γλωσσικοί» κώδικες είναι και η γελοιογραφία, όπως, ας πούμε και η γλώσσα του κινηματογράφου) και αυτό το διαπιστώνει κανείς και άμεσα αλλά και αν διαβάσει στοιχειώδη πράγματα για τη λειτουργία τους. Ο λόγος που οι προσλήψεις της ιδίας γελοιογραφίας ποικίλλουν είναι ότι υπάρχει αυτό που λέμε διαδικασία διαμεσολάβησης. Η κατανόηση δεν λειτουργεί αντανακλαστικά, δηλαδή δεν έρχεται η πραγματικότητα και τα ψήγματά της(εδώ, η γελοιογραφία) να αποτυπωθεί στη σκέψη μας με έναν ενιαίο τρόπο αλλά διαμεσολαβούνται, φιλτράρoνται, δηλαδή, μέσα από τις διαφορετικές πολιτικές, ιδεολογικές προθεωρίες, την προσωπική συγκρότηση του καθενός κ.λ.π. Η κατανόηση, επίσης, γενικά, αλλά και της σάτιρας, ειδικότερα, λειτουργεί μέσα σ’ ένα πλαίσιο συνδηλώσεων και συμφραζομένων και γι’ αυτό και είχε μεγάλη σημασία το σχόλιο του Στέφανου. Ακόμη, η σάτιρα, επειδή συχνά επιλέγει την αλληγορική έκφραση, στηρίζεται στην αντιστροφή του φαινομενικού νοήματος.
  Διάβασα τόσο εμπαθή και φανατικά σχόλια που νόμιζα προς στιγμή ότι διαβάζω άλλο ιστολόγιο. Αυτό που διαφαινόταν δεν ήταν μια απόρριψη του συγκεκριμένου σκίτσου αλλά μια βαθιά εχθρότητα για τη σάτιρα και για να το πω πιο συγκεκριμένα δεν ξέρω τι είδους σάτιρα θα αποδεχόταν το ΚΚΕ, φαντάζομαι αυτή που θα είχε ας πούμε τον «σωστό, ταξικό προσανατολισμό». Πώς θα έμπαιναν τα όρια αυτά; Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι η σάτιρα που οδηγεί στον φασισμό αλλά η φίμωση της σάτιρας. Κάποια σχόλια αναδίδουν ένα είδος θρησκευτικού, σχεδόν, μένους, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, δείχνει δυσανεξία στην ασεβή, ιερόσυλη σάτιρα γενικώς, καθώς και στην πολιτική παράδοση από την οποία αυτή προέρχεται. Και δεν είναι, βέβαια, καθόλου προοδευτική η στάση που βλέπει το κοινό ως αφελές πόπολο που δεν καταλαβαίνει σάτιρες και τα τοιαύτα. Αυτό διευκολύνει την πολιτική επιλογή του ΚΚΕ ως αυτόκλητου κηδεμόνα ενός ανήλικου λαού και του επιτρέπει να μιλάει διαρκώς εξ ονόματός του. Δεν είμαι σίγουρη, μάλιστα, ότι οι σχολιαστές με αυτού του τύπου τις απόψεις θα αρκούνταν στην απλή απόρριψη ή την περιφρόνηση της σάτιρας που δεν εγκρίνουν ή, αν είχαν την δυνατότητα, θα προέβαιναν στην απαγόρευσή της. Αυτό προκύπτει και από την ελάχιστη ανοχή στη διαφορετική άποψη, όπως αποτυπώνεται, από τις «κουφές» προϋποθέσεις συμμετοχής στο διάλογο του Redfly, οι οποίες συνιστούν μια καθαρότατη μορφή λογοκρισίας. Δεν μπήκα στο θρησκευτικό, όπως το χαρακτηρίζει ο Λάμπρος, ιστολόγιο, αλλά φαντάζεσαι, Νίκο, τι θα γινόταν αν στο δικό σου ιστολόγιο απαγόρευες τα «εριστικά»(και όχι ερειστικά, βέβαια) σχόλια ή αυτά «που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog» ; Γιατί, τελευταία, υπάρχουν μπόλικα τέτοια. Δεν επικρίνω την δημοκρατική σου ανοχή και την μεγαθυμία, ωστόσο, πολλές φορές, αισθάνομαι ότι δεν προάγεται ο διάλογος, γιατί είναι διάλογος κουφών. Επίσης, συχνά, άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο του ιδεολογικού προσανατολισμού του παρόντος ιστολογίου, όπως εγώ, αποθαρρύνονται από την πληθώρα σχολίων τελείως διαφορετικού προσανατολισμού, μαυρίζει το μάτι τους και επιλέγουν τη σιωπή. Ευτυχώς, βέβαια, που διαβάζω τα κείμενα σου ή κείμενα σαν κι αυτά της θαυμάσιας, όπως την χαρακτήρισες, Έφης Γιαννοπούλου.
  Μίλησα πιο πριν για την βέβηλη σάτιρα ως απότοκο μιας κυρίαρχης πολιτισμικής αντίληψης αντιθρησκευτικού προσανατολισμού (laïcité) που έχει τις ρίζες της στον Διαφωτισμό και στη Γαλλική Επανάσταση. Σε μια χώρα με μια τέτοια ισχυρή αντικληρικαλιστική παράδοση η επιστροφή ή η εισαγωγή κοινωνικών συμπεριφορών που επηρεάζονται από θρησκευτικούς περιορισμούς πάσης φύσεως αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Πώς να σεβαστείς τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μουσουλμανικών κοινοτήτων, χωρίς να ενδώσεις σε παραχωρήσεις που υπονομεύουν τον κοσμικό προσανατολισμό στην εκπαίδευση( école laïque) που αποτελεί μια τεράστια κατάκτηση απέναντι στην προσπάθεια ελέγχου της τελευταίας από την καθολική εκκλησία; (Δέχεσαι, ας πούμε, την απαγόρευση πώλησης χοιρινού κρέατος στα σχολεία;) Ίσως, βέβαια, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι και η laïcité δεν είναι πολιτικά ουδέτερη και θα μπορούσε να αποτελεί έκφραση εξουσίας του γαλλικού κράτους αλλά και αυτό χρειάζεται μια μεγαλύτερη εμβάθυνση με συζήτηση.
  Στο επίπεδο, τώρα, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατακτήσεων που αφορούν, ας πούμε, τη γυναικεία χειραφέτηση ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τι γίνεται με τα συντηρητικά και πατριαρχικά οικογενειακά πρότυπα και πρακτικές που μπορεί να σχετίζονται με την κουλτούρα μουσουλμανικών κοινοτήτων; Μπορεί να ισχύει η κριτική που θεωρεί υποκριτική την ισότητα και επισημαίνει την άνιση μεταχείριση των μουσουλμάνων μεταναστών, πρώτης δεύτερης ή τρίτης γενιάς, την προβληματική ενσωμάτωσή τους αλλά αυτό πρέπει να οξύνει τα αντιρατσιστικά αντανακλαστικά και τους αγώνες της Αριστεράς χωρίς την απεμπόληση των λοιπών κατακτήσεων της δημοκρατίας. Τα πράγματα, όπως γράφτηκε, δεν είναι άσπρο- μαύρο. Ποιος είναι, για παράδειγμα, ο ρόλος του κόμματος των Indigènes de la République( Ιθαγενείς της Δημοκρατίας) , εχθρού του Charlie-Hebdo, το οποίο δηλώνει ότι μάχεται κάθε διάκριση που αφορά το φύλο, τη φυλή ή τη θρησκεία αλλά αντιτίθεται στο διάταγμα του 2004 που απαγορεύει τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία και έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό και για ομοφοβικές δηλώσεις; https://fr.wikipedia.org/wiki/Indig%C3%A8nes_de_la_R%C3%A9publique#cite_note-8
  Η Αριστερά στη Γαλλία έχει διχασθεί, υπάρχουν πολύ λεπτές ισορροπίες και είναι πραγματικά δύσκολο να κινηθεί κανείς σε τόσο δύσβατα πολιτισμικά και ιδεολογικά πεδία, να παλεύει ενάντια στον ρατσισμό του FN και της «βαθιάς Γαλλίας» αλλά παράλληλα να προστατεύει και τις κατακτήσεις που κινδυνεύουν από την επικράτηση συντηρητικών στερεοτύπων σχετικά με τη θέση της γυναίκας και την ελεύθερη επιλογή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτά, όμως, δεν θα πρέπει να είναι ψιλά γράμματα για τους σύγχρονους αριστερούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους, Γάλλους και Έλληνες.

 150. Αγγελική said

  Είδα διάφορα ψιλολαθάκια στα κόμματα που έχω βάλει και ένα καραμπινάτο: μετά το «αποτυπώνεται» το κόμμα είναι περιττό.

 151. sarant said

  Αγγελική, παρόλο που εγώ δεν είμαι και τόσο των απαγορεύσεων, δεν νομίζω ότι έχουμε πάρα πολλά εριστικά σχόλια στο ιστολόγιο. Δεν είναι βέβαια θέμα δικής μου μεγαθυμίας.

 152. Capybara said

  146. Το σκίτσο με το Κοράνι και τις σφαίρες ήταν σαρκαστικό. Αλλά όταν γίνεται πραξικόπημα και η αστυνομία και ο στρατός σκοτώνει γύρω στους χίλιους διαδηλωτές σε μια μέρα το βρίσκω υπερβολικά μισαλλόδοξο να κοροϊδεύεις τα θύματα επειδή είναι (υπερ)συντηρητικοί. Έχασε νομίζω το στόχο από την υπερβολική αντιπάθεια προς τη θρησκεία (μία μονομανία που όπως φαίνεται θολώνει τα πολιτικά κριτήρια). Άσε που ο θύτης (Ο φίλος μας ο Αμπντελφατάχ Ελ-Σίσι) δεν είναι δα και κανένας αντικληρικαλιστής, ήταν ο εμπνευστής των τεστ παρθενίας για τις διαδηλώτριες και του κηνυγιού των ομοφυλόφιλων σε βαθμό που ο Μόρσι δεν τόλμησε να το κάνει.

  Το σκίτσο αντίθετα με τα θύματα του Μπατακλάν -τους «δικούς μας νεκρούς»- ήταν υμνητικό για την (φαντασιακή εν πολλοίς) Γαλλία που γιορτάζει διαρκώς τη ζωή με μπίρες στις ταράτσες, Δεν το κατηγορώ, ήταν συγκινητικό, αλλά νομίζω ότι τις καφρίλες το Σαρλί τις κρατάει πάντα για τους «άλλους»…

 153. poexania said

  Εγω παλι αυτο που κανει το σαρλι
  περα απο το σοβινιστικο και τα ιμπεριαλιστικα συμφεροντα που κρυβονται απο πισω
  θεωρω οτι αποτελει ενα ειδος πολιτισμικου ιμπεριαλισμου
  «ειμαστε ευρωπαιοι και γαλλοι, ειμαστε ανωτεροι, εμεις οριζουμε τις ορθες/προοδευτικες «αξιες» ως ανωτεροι, και οι δικες σας αξιες ειναι κατωτερες και παλαιολιθικες»»

 154. Capybara said

  149. Κατά τη γνώμη μου το κοσμικό κράτος είναι αυτό που δεν θρησκεύεται το ίδιο και όχι αυτό που απαγορεύει στους πολίτες να θρησκεύονται στο δημόσιο χώρο ή στις κρατικές υπηρεσίες. Δεν πρέπει να φορά σταυρό ο υπάλληλος της ΔΟΥ, όχι ο φορολογούμενος που πάει να πληρώσει, δεν πρέπει να φορά μαντήλα η καθηγήτρια, όχι η μαθήτρια. Το λαϊκό σχολείο δεν μπορεί να οικοδομείται με πρώτυπο το θρησκευτικό σχολείο & ο δημόσιος χώρος με πρότυπο τον θρησκευτικό (π.χ. όπως βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν μπούμε στο τζαμί, βγάζουμε τη μαντήλα μας πριν μπούμε στο σχοελίο) . Άλλωστε αν το καθολικό σχολείο είναι σχολείο για καθολικούς & ο μεντρεσές για μουσουλμάνους, το λαϊκό σχολείο δεν μπορεί να είναι το σχολείο για τα παιδιά των οπαδών της εκκοσμίκευσης, αλλά για όλα τα παιδιά του κόσμου.

  Ο ηθικός πανικός με το χοιρινό έχει να κάνει με την απόφαση διάφορων δεξιών & σοσιαλιστών δημάρχων να υπάρχει μόνο ένα μενού στα σχολείο όταν το πρόγραμμα έχει χοιρινό και όχι με το αίτημα, που δεν διατυπώθηκε ποτέ, των μουσουλμάνων να απαγορευτεί το χοιρινό στα σχολείο. Μάλιστα, το αίτημα να υπάρχει δεύτερη επιλογή τις ημέρες που έχει κρέας είχα διαβάσει ότι το υπέβαλαν σε ένα σχολείο μουσουλμάνοι, εβραίοι και βετζετέριαν γονείς.

  Για μένα δεν χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί η λαϊσιτέ, αλλά να εφαρμοστεί με συνέπεια σαν συνταγή συνύπαρξης (είναι η καλύτερη που ξέρω) και όχι σαν υλικό της οικοδόμησης μιας κλειστής εθνικής ταυτότητας. Η λαϊσιτέ απειλείται περισσότερο από την εφαρμογή της κόντρα στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου του 1905, παρά από «τους ξένους».

  Το ζήτημα στη Γαλλία είναι η μεγαλύτερη επιρροή των θρησκευτικών αντιλήψεων στους πληθυσμούς με μεταναστευτική καταγωγή, που μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους, αλλά λύνεται στο επίπεδο της ηγεμονίας των ιδεών και όχι σ’ αυτό της αλλαγής των νόμων.

 155. sarant said

  153 Aυτό βέβαια λίγο-πολύ το κάνουν όλοι για τον εαυτό τους, εννοώ το να καμαρώνουν για τις αξίες τους και για τους αγώνες τους. Ακόμα και οι κουκουέδες θεωρούν ότι το δικό τους ΚΚ τα έχει καταφέρει καλύτερα από τα άλλα. 🙂

 156. poexania said

  μα εγω δεν ειμαι σχετικιστης
  εγω ειμαι στο κκε επειδη θεωρω οτι αυτο με εκφραζει και προσπαθω να πεισω και τους αλλους για το περιεχομενο του αγωνα μου’
  το charlie ebdo, που εκφραζει την γαλλικη αστικη ταξη, με βρισκει εμενα αντιθετο στη δικη του «διακηρυξη αξιων»
  το ιδιο και οι φανατικοι μουσουλμανοι
  ομως, παροτι με εκφραζουν οι ιδεες του κκ και του μαρξισμου λενινισμου
  δεν θα δειξω ασεβεια, οπως κανει το ebdo, στις παραδοσεις και τα πιστευω του αλλου
  πχ στον θεο δεν πιστευω
  παρολα αυτα δεν καθομαι να κραζω καποιον που πιστευει στο θεο
  ουτε καποιον που φοραει τουρμπανι
  και στην ΕΣΣΔ κατα την οικοδομηση, ειχαν σεβαστει τα ιδαιτερα χαρακτηριστικα των διαφορων λαων πυο απαρτιζαν αυτο το τεραστιο κρατος, δεν προσπαθησαν να ασκησουν καποιου ειδους πολιτισμικης ισοπεδωσης-οπως για παραδειγμα εγινε με τον σχηματισμο αλλων εθνων κρατων, γερμανια, γαλλια, ελλαδα, κλπ

 157. Capybara said

  155. Η προκατάληψη είναι κοινή για όλους όσους νομίζουν ότι είναι ανώτεροι. Οι συμπεριφορά όμως αυτή όταν ασκείται από αυτούς που είναι κυρίαρχοι σε μια κοινωνία, βοηθά στο να συνεχίσουν να είναι κυρίαρχοι ανατροφοδοτώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και έχει ΄έτσι, υλικά αποτελέσματα στις ζωές των κυριαρχούμενων. Από αυτήν την άποψη είναι πολιτικά πιο προβληματική.

 158. poexania said

  και αν θες να πεισεις τον αλλον οτι το να πιστευεις στο θεο ειναι «λαθος», αν θες δηλαδη να τον κανεις να ξεπερασει τη θρησκεια… δεν νομιζω οτι ο καταλληλος τροπος ειναι να του φτιαχνεις σκιτσακια με τον χριστο να τον παιρνει απ τον κωλο…

 159. poexania said

  Οσο για τους μεταναστες στη γαλλια
  αυτους αν θες να τους πεισεις να «δυτικοποιηθουν»
  τοτε καλο θα ηταν να μην τους καταδικαζεις να ζουν σε γκετο και να τους αντιμετωπιζεις ως ανθρωπους β΄ κατηγοριας
  διοτι η καταπιεση, οταν καποιος την δεχεται, συχνα τον κανει να στρεφεται στην παραδοση, στην «κοινοτητα», στους «δικους του» και να ειναι γενικοτερα «εσωστρεφης».
  Δωστου ποιοτητα ζωης, δωστου ευκαιριες, δωστου διεξοδο… αν πραγματικα σε νοιαζει να προοδευσει η συνειδηση του

 160. sarant said

  158 Το σκιτσάκι με τον χριστό που τον έπαιρνε κτλ. ήταν απάντηση στα λεγόμενα ενός ομοφοβικού (Γαλλου) επισκόπου. Αλλά και το δικαίωμα στη βλασφημία σαφώς και πρέπει να υπάρχει, κατά τη γνώμη μου.

  (Η ΕΣΣΔ, τις πρώτες δεκαετίες είχε αντιθρησκευτικά μουσεία και αντιθρησκευτική προπαγάνδα)

 161. poexania said

  Η «κοινοτητα» σου προσφερει εναν τροπο ζωης, καλο-κακο, δεν του κανουμε αξιολογικη κριση τωρα. Οταν ομως η ευρυτερη κοινωνια σε καταπιεζει, σε περιθωριοποιει, σε απομονωνει, τοτε η κοινοτητα ερχεται ως αμυντικος μηχανισμος. Αυτο το βλεπουμε να συμβαινει με πολλους λαους οχι μονο με τους αραβες. Και οι ελληνες μεταναστες σχηματιζαν κοινοτητες, και οι εβραιοι, και οι αραβες, και οι κινεζοι κλπκλπ.
  Το ιδιο κανουν και οι τσιγγανοι ως μειονοτητα στην ελλαδα για παραδειγμα, μιας και βιωνουν και εκεινοι μια μορφη εντονοι «κοινωνικου αποκλεισμου»

  Αυτο που κανει το τσαρλι εμπντο μοιαζει με την λογικη εκεινων πυο κατηγορουν του τσιγγανους για τον τροπο ζωης τους, χωρις να σκεφτονται αν πραγματικα αυτοι οι ανθρωποι εχουν διεξοδο.

  – κοιτα δεν τα αφηνουν τα παιδια τους να τελειωσουν το σχολειο
  – κοιτα ζουν σε τσαντιρια

  ομως οι ιδιοι που τα λενε αυτα
  δεν θα επαιρναν ενα τσιγγανο πχ για σερβιτορο στην ταβερνα η την καφετερια τους
  και γενικα δεν ειναι το ιδιο ευκολο να βρει ενας τσιγγανος δουλεια και ενας «λευκος»
  αρα δημιουργειται ενας φαυλος κυκλος, δεν ειναι ευκολο να σπασει
  και οσο η ζωη του τσιγγανου
  η του μαυρου
  δεν ειναι εγγυημενη στον ιδιο βαθμο με τον γενικο πληθυσμο σε μια κοινωνια
  τοσο αυτος θα μενει προσκολλημενος στον παραδοσιακο τροπο, που καλως η κακως του δινει ταυτοτητα
  διεξοδο
  αναγνωριση
  επαφες
  αποδοχη

 162. poexania said

  Εγω δεν μιλησα για το δικαιωμα στη βλασφημια
  ειναι μια αλλη κουβεντα

  εγω ειπα κατι πιο συγκεκριμενο
  αν σκιτσαρεις τον αλαχ τον χριστο η τον γιαχβε να τον παιρνει
  δεν θα πεισεις με αυτον τον τροπο
  ουτε το μουσουλμανο, ουτε το χριστιανο, ουτε τον εβραιο να ξεπερασει την αναγκη να πιστευει σε εναν θεο… μαλλον θα τους ενισχυσεις το αισθημα εξαρτησης

 163. Capybara said

  158. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε με το δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα να δικαιούμαστε να κάνουμε κριτική στο πως το χρησιμοποιεί κανείς 🙂

 164. poexania said

  εξαρταται capybara
  γενικα συμφωνω
  αλλα μερικες φορες καποια πραγματα αποτελουν υβρη
  και πρεπει να δινεται και του αλλου το δικαιωμα να αντιδρα εναντια στην υβρη πυο διαπραττεται εναντιον του
  πχ αμα καποιος σε συκοφαντει και τον πας στα δικαστηρια
  ναι μεν τυπικα καταπατας το δικαιωμα του στην ελευθερη εκφραση
  αλλα καλα του κανεις
  δηλαδη μην κανουμε την «ελευθερη εκφραση» πανακεια
  ολα εχουν και τα ορια τους
  και η σατυρα
  και η «ελευθερη εκφραση»
  και η ελευθερια γενικως

  απο την αλλη
  τι να το κανεις το δικαιωμα στην ελευθερια της εκφρασης
  οταν σου εχουν καταπατησει ολα τα υπολοιπα δικαιωματα και ελευθεριες
  και εσυ το δεχθηκες αδιαμαρτυρητα
  ραπανακια για την ορεξη και φαι δεν εχουμε
  οχι πως πρεπει να το χασουμε και αυτο
  απλα μακαρι να ειμασταν τοσο ευαισθητοι και στο δικαιωμα στην εργασια
  στην παιδεια
  στην κοινωνικη ασφαλιση
  κλπκλπ

 165. poexania said

  οσο το αστικο κρατος εχει την κυριαρχια πανω στα μεσα προπαγανδας
  οταν ελεγχει το ποιες πληροφοριες θ αναδειχθουν και ποιες θα θαφτουν
  οταν μπορει να τις διστρεβλωνει και να κατασκευαζει ειδησεις και να διαμορφωνει την «κοινη γνωμη»
  τοτε σου αφηνειτ ο δικαιωμα στην εκφραση
  αφου η φωνη σου βοα στην ερημο
  ….οταν η φωνη σου αρχιζει να ακουγεται και να απειλει την κυριαρχη προπαγανδα
  και δεν λεω του ενος ατομου η φωνη
  τοτε το «δε συμφωνω με αυτο που λες αλλα θα κανω το παν για να μπορεις να το λες»
  μετατρεπεται σε
  «δε συμφωνω με αυτο που λες και θα κανω τα παντα για να μην μπορεις να το λες»
  και ετσι καθε φορα που η ιδεολογικη, η πολιτικη και η οικονομικη κυριαρχια τυο αστικου κρατους απειλειται
  ερχονται χουντες
  ερχονται φασισμοι
  ερχονται ναζισμοι
  ερχονται πραξεις νομοθετικου περιεχομενου
  και παει λεγοντας

 166. Pedis said

  # 163 – Α μπράβο!

  Να χουν τους μουλάδες πάνω από το κεφάλι τους, οι μισοί μπάστακες της Δύσης, δώρο της απικιοκρατίας, κι άλλοι μισοί προερχόμενοι από τους μουτζαχεντίν της ελευθερίας, να έχουν υποστεί την καταστροφή και τον όλεθρο της ξανα-νεοαποικιοκρατίας και να βλέπεις ορισμένα κωλόπαιδα να χλευάζουν τον αιώνιο κρετίνο άραβα δεισιδαίμονα, τον αδαή, το ζωντόβολο, τον πρωτόγονο μουσουλμάνο σε μόνιμη καρικατούρα α λά ντερ στούρμερ τους εβραίους, ε, πάει πολύ. Εκτός κι αν … «είμαστε όλοι το ίδιο; Δεν είμαστε! Ας πρόσεχαν!»

  Στο μεταξύ οι ιδεολογικοί απόγονοι του ευρωπαικού διαφωτισμού παίρνουν νέα ανθρωπιστικά μέτρα

  «Χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων κατάσχει τώρα και η Γερμανία»
  https://left.gr/news/hrimata-kai-timalfi-ton-prosfygon-katashei-tora-kai-i-germania

  Μη δω στο επόμενο τεύχος τους σκίτσο με ζωντόβολο μουσουλμάνο να τρέχει με χαρά να παραδίδει ό,τι έχει και δεν έχει στη Μέρκελ, αλλά να κρατάει το κοράνι δείχνοντας απόδειξη αγοράς στις εκπτώσεις; (Γιατι θα αλλάξω γνώμη για το περιοδικό και θα το εκλάβω ως κίνηση γνήσιας καταγγελίας του ρατσισμού και της υποκρισίας … )

 167. poexania said

  Μην ξεχναμε οτι στο ονομα αυτης της «ευρωπαικης ανωτεροτητας» κατεσφαζαν τους ιθαγενεις πληθυσμους στις αποικιες… βαφτιζαν τους αλλους αγριους, και υστερα οποιος δεν αποδεχοταν τον «εκπολιτισμο» τον ετρωγε η μαρμαγκα…

 168. Αγγελική said

  Το κείμενο και οι απόψεις της Humanite (μόνο μέσω word μπορώ να βάλω τόνους) σχετικά με τον Charb, διευθυντή του Charlie από το 2009, που δημοσιεύθηκαν στις 8/01/2015, μια μέρα μετά τη δολοφονία του. http://www.humanite.fr/charb-et-lintelligence-de-lirreverence-562136

 169. sarant said

  168 Α μπράβο

 170. Αγγελική said

  #149. Κρατάω το ότι συμφωνούμε σε γενικές γραμμές σχετικά με την έννοια της λαϊσιτέ ως συνταγής συνύπαρξης. Όσο για το σχολείο, δεν πιστεύω ότι μπορεί να εξισωθεί με τους λοιπούς δημόσιους χώρους, όπως οι ΔΟΥ. Η απουσία θρησκευτικών συμβόλων πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αφορά και τους μαθητές, γιατί μόνον έτσι μπορεί να υλοποιηθεί μια κοσμικού προσανατολισμού διαπαιδαγώγηση. Μιλάμε για μια χώρα με μια αντιθρησκευτική δημόσια παιδεία, κάτι που δεν το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα. Απ’ότι προκύπτει από διάφορα σχόλια και οι κομμουνιστές έχουν επηρεαστεί από την έντονα θρησκευτική κουλτούρα της χώρας μας, όπου μπορούμε να δικαστούμε για βλασφημία ή για προσβολή θρησκευτικών συμβόλων. Παραθέτω στη συνέχεια το λινκ της Humanite με τις αντιδράσεις και τα κείμενα των αναγνωστών της, ψηφοφόρων του PCF και του Front de gauche. Δείτε τι γράφουν παλαίμαχοι κομμουνιστές, όπως ο Αντρέ Ζολύ ή Γάλλοι αραβικής καταγωγής, όπως ο Μοχά Ουκζίζ, ο οποίος επιτίθεται στις Δυτικές δημοκρατίες που εξέθρεψαν τους φονταμενταλιστές για να χτυπήσουν τα προοδευτικά κινήματα ανεξαρτησίας αλλά κάθε άλλο παρά θεωρεί το Charlie όργανό τους. Και βέβαια κανένας δεν χαρακτηρίζει τους δολοφονημένους σκιτσογράφους.. κωλόπαιδα! http://www.humanite.fr/les-reactions-des-lecteurs-de-lhumanite-562175

 171. Αγγελική said

  Διορθώνω:» ως συνταγή συνύπαρξης»

 172. Pedis said

  # 170 – «Και βέβαια κανένας δεν χαρακτηρίζει τους δολοφονημένους σκιτσογράφους.. κωλόπαιδα!»

  Η ουμανιτέ δεν κάνει καυστική σάτιρα. Ακόμη περισσότερο τις τελευταίες (4; 5;) δεκαετίες που δεν της το επιτρέπει ο καραθεσμικός της ρόλος …
  Το «κωλόπαιδα» είναι προκλητικός σαρκασμός, σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, δηλώνω υπεύθυνα ότι παραπέμπει σε τσίφτηδες και καραμπουζουκλήδες. Και κάνουν το κομμάτι τους και είναι φουλ-αντιρατσιστές.

 173. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα
  για δείτε κι αυτό

  Nunca fuimos Charlie Hebdo. La conexión sionista del atentado de París

 174. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Tirer sur le satirique, 
c’est tirer sur la liberté
  Ας ανασύρω το 170 της Αγγελικής και σήμερα (εγώ ας πούμε δεν το είχα δει)
  http://www.humanite.fr/les-reactions-des-lecteurs-de-lhumanite-562175

 175. poexania said

  Μπορειτε τα ισπανικα και τα γαλλικα κειμενα που ανεβαζετε να μας πειτε περιπου τι λενε εμας που δεν ξερουμε τις γλωσσες; ειναι καπως κουραστικο να προσπαθεις να καταλαβεις απο την αυτοματη μτφ.

  Ευχαριστω

 176. sarant said

  Το 173 είναι συνωμοσιολογικό (κτγμ) που λέει ότι η Μοσάντ ήταν πίσω από το Σαρλί (χοντρικά).

 177. poexania said

  ναι καταλα κατι τετοιο
  οτι και καλα ηταν εκει γυρω ο αυτος ο αυτος και ο εκεινος
  που σχετιζονται με το ισραηλ και την μοσαντ
  για αυτο και δεν του εδωσα και πολυ σημασια
  αν σχετιζεται η οχι με την μοσαντ το charlie ebdo η η γαλλικη κυβερνηση και πως
  δεν θα φανει απο τετοια λιακοπουλορεπορταζ

  στο κατω κατω δεν ειμαι απο αυτους που θελουν να τα σσυσχετιζουν ολα με τους εβραιους-εχει και το κρατος του ισραηλ το δικο του κομματι στην ιμπεριαλιστικη πιττα βεβαια-

  παντως επιμενω οτι το charlie hebdo ειναι σοβινιστικο και εξυπηρετει την γαλλικη αστικη ταξη και τους ιμπεριαλιστικους της σχεδιασμους

 178. cronopiusa said

  Ο ανεηάρτητος δημοσιογράφος Hicham Hamza ισχυρίζεται ότι είναι μία ακόμα «Γκλάντιο» – «Κόκκινη Προβιά»

  L’affaire Charlie Hebdo, revisitée et décryptée par Panamza

 179. Μαρία said

 180. spiral architect said

  Λίγο κακή μετάφραση πιστεύω, αλλά βγάζει νόημα: To «Σαρλί Εμπντό» δεν είναι ρατσιστικό; Αφού το λέτε …

 181. sarant said

  179 Παραιτήθηκε για την αφαίρεση της εθνικότητας. Καλά έκανε.

 182. Capybara said

  170. Μου φαίνεται ότι στο σχολείο πρέπει οι μαθητές να μπορούν να εκφράσουν την άποψη και την ταυτότητά τους γιατί αλλιώς δεν ανοίγει η συζήτηση και η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη (χωρίς επιχείρημα και αντεπιχείρημα) καταντάει τελικά μονόλογος από την πλευρά του σχολείου, ως φορέα της κυρίαρχης ταυτότητας. Άλλωστε η ψήφιση του νόμου εντάσσεται σ’έναν γενικότερο κατήφορο που οδήγησε στο νόμο που απαγορεύει το νικάμπ στις ενήλικες γυναίκες στο δρόμο, τη μαντίλα σε ιδιωτικές εταιρείες και στις γυναίκες που κάνουν μπέιμπι σίτινγκ, στις μαμάδες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στις εκδρομές του σχολείου και στις απόψεις που ζητούν απαγόρευση της μαντίλας και στο πανεπιστήμιο.

  Επιπλέον όλη η επιχειρηματολογία με την ένταση που έγινε οδήγησε (ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις όσων υποστήριξαν το νόμο -δεν ήταν προφανώς όλοι ρατσιστές) σε στιγματισμό της γυναίκας με μαντίλα και στο φαινόμενο η πλειοψηφία των ρατσιστικών επιθέσεων να είναι ενάντια σε γυναίκες με μαντίλα. Η ίδια η επιτροπή Σταζί (που συζήτησε το νόμο) ήταν εξαιρετικά μεροληπτική, παρουσιάστηκαν μόνο περιπτώσεις εντάσεων σε σχολεία (που βασικά τις προκάλεσαν όσοι εξηγούν τη λαϊσιτέ εκτός του γράμματος & του πνεύματος του νόμου) και όχι σχολείων που επέλυσαν το ζήτημα συναινετικά και δεν ρωτήθηκε ούτε μία μαθήτρια, καθώς κρίθηκε ότι οι υποθέσεις και οι προκαταλήψεις μπορούν να υποκαταστήσουν την άποψή τους.

 183. cronopiusa said

  Πόσοι Je Suis Charlie χρειάζονται για να θάψουν μία θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου;

 184. Το Σαρλί απαντάει για το σχέδιο του μικρού Αϊλάν

  https://lascapigliata.wordpress.com/2016/02/09/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BB%CE%AF-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CE%BA/

 185. ndmushroom said

  …και το Σαρλί ξαναχτυπά: https://charliehebdo.fr/en/edito/how-did-we-end-up-here/ (δεν βάζω το γαλλικό σύνδεσμο γιατί το άρθρο δε διατίθεται ολόκληρο δωρεάν στα γαλλικά, παρά μόνο στα αγγλικά).
  Νομίζω ότι το Σαρλί όσο περνάει ο καιρός γίνεται εκείνος ο θείος που βλέπεις μόνο στις γιορτές και που όταν είσαι παιδί σου φαίνονται όλα τα αστεία του τόσο έξυπνα και όσο μεγαλώνεις εσύ (και γερνάει αυτός) σου προκαλούν ολοένα μεγαλύτερη αποστροφή. Το αν άλλαξε ο θείος Σαρλί, αλλάξανε οι φίλοι του ή γίναν και τα δύο, θα το δείξει ο καιρός.

 186. Μπετατζής said

  Και ένα κείμενο του αριστερού Χάρη για το σαρλί http://yannisharis.blogspot.gr/ για να μη λέτε ότι γκρινιάζουμε μόνο εμείς οι σταλινικοί κομμουνιστές που είμαστε έτσι και αλλιώς κατά της ελευθερίας της έκφρασης. .

 187. Βάγια said

  Οι γελοιογραφίες τέτοιου είδους γενικά ακροβατούν (στην καλύτερη περίπτωση) στο λεπτό όριο που χωρίζει τη σάτιρα από τη χυδαιότητα. Νομίζω επίσης ότι πολύ συχνά καταλήγουν επιχειρήματα της αντίθετης πλευράς από αυτήν που ήθελε να υποστηρίξει ο «προοδευτικός» συντάκτης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: