Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ένας χρόνος πρώτη φορά αριστερά

Posted by sarant στο 25 Ιανουαρίου, 2016


Τέτοια μέρα πέρυσι έγιναν οι εκλογές που ανέδειξαν μεγάλον νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτη φορά αριστερά» στην κυβέρνηση, όπως ήταν το σύνθημα, αν και όχι με αυτοδυναμία, οπότε σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, κόμμα της λαϊκής δεξιάς, με κάποτε ακραίες ή/και εθνικιστικές θέσεις (όπως είναι όλα τα κόμματα της λαϊκής δεξιάς).

Σήμερα λοιπον έχουμε την πρώτη επέτειο της ιστορικής εκείνης μέρας, οπότε το επετειακό άρθρο επιβάλλεται αυτονόητα. Επέτειος βέβαια σημαίνει απολογισμός, οπότε θα κάνουμε και τον απολογισμό της εξαιρετικά πυκνής σε γεγονότα χρονιάς που πέρασε. Ο πληθυντικός αριθμός εδώ δεν είναι σχήμα λόγου: εγώ σκοπεύω να γράψω σχετικά λίγα και να ακούσω τη γνώμη σας -ενώ δεν ξεχνάω ότι εδώ λεξιλογούμε, όπως θα δείτε στο τέλος του άρθρου.

Εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα ήταν η χρονιά, ωστόσο όχι σε κυβερνητικό έργο, αφού πολύς χρόνος αναγκαστικά αναλώθηκε στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ, όπως όλοι ξέρουμε, μέσα στο 2015 δεν πήγαμε μία αλλά τρεις φορές στις κάλπες, και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, οπότε ουσιαστικά η κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο άρχισε να λειτουργεί σε κάπως ομαλό πεδίο, ενώ σε απόλυτα ομαλό πεδίο δεν έχει ακόμα βρεθεί, αφού εξακολουθεί να υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της αξιολόγησης.

Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, αφού δεν κατάφερε να εφαρμόσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες και να απαλλάξει τη χώρα από τη μνημονιακή λιτότητα, αντίθετα στη χώρα επιβλήθηκε ένα τρίτο μνημόνιο με αρκετές επαχθείς πρόνοιες. Επίσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβαν κυβερνητικά πόστα θα διαπίστωσαν υποθέτω ότι η καθημερινή άσκηση της διακυβέρνησης κρύβει δυσκολίες που δεν τις έχει η βολική θέση της αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αν δεν αναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τα πράγματα καλύτερα -προσωπικά μάλιστα πιστεύω ακράδαντα ότι θα ήταν χειρότερα, αν και αυτά τα επιρρήματα (καλύτερα, χειρότερα) ποτέ δεν ισχύουν για όλους: αυτό που είναι καλύτερο για τον ένα, είναι συμφορά για τον άλλον, και είναι κάτι που καθορίζεται ταξικά ή κοινωνικά. Οπότε, να το προσδιορίσω: ισχυρίζομαι ότι η θέση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων θα ήταν χειρότερη αν δεν νικούσε πέρσι τέτοια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου απέτυχε στον στόχο που είχε η ίδια θέσει, να κλείσει τη διαπραγμάτευση και να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, και μάλιστα ενώ δεν είχε καν αποπειραθεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο αγκάθι του ασφαλιστικού, που είναι φυσικά δημιούργημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε, έμμεσα αλλά αποφασιστικά, στις νίκες των αριστερών και σοσιαλιστικών κομματων στην Πορτογαλία και την Ισπανία. «Θα σας γδάρουμε σαν λαγούς για να τρομάξουν οι Ισπανοί», έλεγαν οι αντιδραστικοί της Ευρώπης -αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε κι έτσι σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλιστών-αριστεράς στην Πορτογαλία, ενώ κάτι τέτοιο είναι πιθανό να γίνει και στην Ισπανία.

Κάποιοι αισθανονται προδομένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή θεωρούν ότι δεν τίμησε το θριαμβευτικό Όχι του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Τους πολίτες αυτούς θα πρέπει να τους συναντήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, και ο ίδιος δεν βγήκε αλώβητος από αυτή τη δύσκολη καμπή αφού έχασε πολλά και πολύτιμα μέλη και στελέχη -αν και η διάσπαση του Σεπτεμβρίου, με την αποχώρηση των δυνάμεων που σχημάτισαν τη ΛΑΕ ήταν κάτι που είχε προαναγγελθεί από πολύ καιρό.

Και βέβαια θα συμφωνήσω με τον Γιώργο Κυρίτση, ότι «η νίκη της 25ης Ιανουαρίου ήταν η μεγαλύτερη μεταπολεμική επιτυχία της Αριστεράς στην Ευρώπη και θα συντροφεύει πάντα όσους πάλεψαν γι’ αυτήν, είτε βρίσκονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ είτε εκτός είτε απέναντι». Διαβάστε και το υπόλοιπο σύντομο άρθρο του, νομίζω ότι αξίζει. Και θα επισημάνω και κάτι άλλο που γράφει ο Κυρίτσης: ευτυχώς για τους πρόσφυγες και δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, η προσφυγική κρίση βρήκε τη χώρα με αυτήν την κυβέρνηση.

Εγώ αυτά είχα να πω, και περιμένω τα δικά σας σχόλια. Στα σχόλια, για να κάνουμε και ένα ιδιότυπο γκάλοπ, μπορείτε αν θέλετε, εκτός από όλα τα άλλα, να ξεχωρίσετε το πιο θετικό και το πιο αρνητικό στοιχείο αυτής της πρώτης χρονιάς με αριστερή κυβέρνηση.

Και κλείνω λεξιλογικά. Το «πρώτη φορά Αριστερά» σήμερα συμπληρώνει ένα χρόνο, ενώ θυμίζω ότι το αναδείξατε στη δεύτερη θέση κατά την ψηφοφορία για τη Λέξη του 2015 (πρώτο ήταν το ‘κάπιταλ κοντρόλς’).

Ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία αναρωτήθηκε πώς κλίνεται (αν κλίνεται) το «πρώτη φορά Αριστερά» στη γενική. Πώς θα πούμε, αίφνης, η επέτειος ή οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες ή, αν θέλετε, τα σκάνδαλα της ΠΦΑ;

* Κάποιοι το αφήνουν άκλιτο: «οι επιτυχίες της πρώτη φορά Αριστερά» -ενδεχομένως και σε εισαγωγικά («της πρώτη φορά Αριστερά»)

* Κάποιοι θεωρούν ότι το βαρύ στοιχείο είναι το πρώτη φορά, και το κλίνουν, ενώ το «Αριστερά» το αφήνουν άκλιτο σαν να ήταν επίρρημα, δηλαδή: τα αξιοπερίεργα της πρώτης φοράς Αριστερά.

* Άλλοι πάλι θεωρούν ότι το βαρύ στοιχείο της πρότασης είναι η Αριστερά, και την κλίνουν, ενώ το «πρώτη φορά» το θεωρούν επιρρηματικό προσδιορισμό και το αφήνουν άκλιτο. Ας πούμε, «η μελαγχολία της πρώτη φορά Αριστεράς» Κάποιοι από αυτούς ίσως να έβαζαν και ενωτικό (παύλα) δηλαδή «της πρώτη-φορά-Αριστεράς», αλλά συμφωνώ με τον σχολιαστή της Λεξιλογίας που αυτό το θεωρεί αγγλισμό.

* Τέλος, άλλοι κλίνουν όλες τις λέξεις, ας πούμε «η επέτειος της πρώτης φοράς Αριστεράς».

Ο Λίγγρης μέτρησε τις γκουγκλιές και βρήκε ότι η δεύτερη επιλογή (της πρώτης φοράς Αριστερά) προηγείται καθαρά (26.100), ακολουθεί η άκλιτη έκφραση (8.900), ενώ αρκετά πίσω βρίσκονται οι άλλες δύο δυνατότητες. Προσωπικά νομίζω ότι έχω χρησιμοποιήσει το «της πρώτης φοράς Αριστερά», αλλά δεν έχω κατηγορηματική άποψη επί του θέματος. Εσείς;

 

286 Σχόλια προς “Ένας χρόνος πρώτη φορά αριστερά”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >ένα τρίτο μνημόνιο με αρκετές επαχθείς πρόνοιες

  «επαχθείς πρόνοιες»

  οέο!

 2. Ώρα καλή και καλή δεύτερη χρονιά. Εφέτος το σύνθημα ας είναι ΠΦΑ (Πρώτη Φορά Αλήθεια).

 3. Κουνελόγατος said

  Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, δεν περίμενα κάτι καλό, οι υποχρεώσεις που ανέλαβαν με το PSI οι Σαμαράς-Βενιζέλος δεν άφηναν περιθώρια, μόνη ελπίδα να γίνουμε ένα κανονικό κράτος.
  Όμως, περίμενα (κι ακόμη περιμένω) πιο γρήγορους ρυθμούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αποκάλυψη προσώπων που μας οδήγησαν εδώ, στον πόλεμο -αλά Κλαούζεβιτς- εναντίον των νταβατζήδων και άλλα τέτοια. Ίσως και άλλα, κυρίως θεσμικά, που δεν τα γράφω τώρα. Από την άλλη, λόγω της συνεργασίας, υπάρχουν κάποιες δικαιολογίες.
  Ένα τελευταίο. Το να κάθεσαι στη γωνία και να καταγγέλλεις μόνον -όταν έχεις τη δυνατότητα να βελτιώσεις κάτι από τη ζωή των ευάλωτων- είναι λάθος. Εγώ προς το παρόν στηρίζω την προσπάθεια, το ίδιο θα έκανα κι αν πήγαινε σε ρήξη το καλοκαίρι, απλά αντιλαμβάνομαι ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν την ήθελε. Μάλλον ποτέ δε θα το μάθουμε αυτό.
  Συγγνώμη για το μακρινάρι, καλημέρα.

 4. spiral architect said

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Είδες τι περισπούδαστη διατύπωση;

  4: Ψιλά γράμματα 🙂

 6. chrismagr said

  «με κάποτε ακραίες ή/και εθνικιστικές θέσεις» Οι ΑΝΕΛ δεν έχουν αλλάξει θέσεις, απλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν τις βλέπει. Μεταναστευτικό και επέκταση του συμφώνου συμβίωσης πέρασαν χάρη σε ψήφους ΠΑΣΟΚ/Ποταμιού. Δεν δέχομαι σαν επιχείρημα ότι αν ήταν ακροδεξιοί δεν θα συμμετείχαν σε κυβέρνηση που ψηφίζει τέτοιους νόμους. Ο Καμμένος απλά είναι ένας τυχοδιώκτης ο οποίος δεν έχει κανέναν ενδοιασμό προκειμένου να παραμείνει στην υπουργική καρέκλα του ΥΠΕΘΑ

 7. LandS said

  Ευκολάκι. Η Πρώτη Φορά Αριστερά, της πρώτης φοράς με Αριστερή Κυβέρνηση.
  Αστειεύομαι. Η Πρώτη Φορά (του) Οτιδήποτε της Πρώτης Φοράς (του) Οτιδήποτε.

 8. keyser_soze said

  Η ΠΦΑ, της ΠΦΑ.

 9. Γς said

  αν δεν αναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν τα πράγματα καλύτερα -προσωπικά μάλιστα πιστεύω ακράδαντα ότι θα ήταν χειρότερα

  Χειρότερα;
  Δεν υπάρχουν χειρότερα.

  [εκτός αν ήταν ο Μητσοτάκης]

 10. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Προσωπικά ,περίμενα τουλάχιστον από την κυβέρνηση να έχει κατασχέσει τις άδικα παχυλές συντάξεις των γουσούδων και να τις έχει μοιράσει στους άνεργους και φτωχούς. Αντί αυτού, βάζει φόρους και ένφιες σε άπορους…
  Μόνη ελπίδα πλέον-προς το παρόν, ο Κυργιάκος.

 11. Tommygun said

  Θετικό: η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης.
  Αρνητικό: η επιβολή των capital controls. Εκείνη η εβδομάδα που ακολούθησε θα κάνω χρόνια να την ξεχάσω…

 12. Stella said

  «Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου καὶ θύραν περιοχῆς περὶ τὰ χείλη µου».

 13. spatholouro said

  Αν αντικαταστήσει κάποιος το «πρώτη φορά» με τη λέξη π.χ. «άπαξ», αντιλαμβάνεται ότι το «πρώτη φορά» παραμένει άκλιτο (δηλ. όπως «η άπαξ αριστερά», «της άπαξ αριστεράς»). Τουλάχιστον προσωπικά έτσι το βρίσκω εύλογο.

 14. atheofobos said

  Το θετικό στοιχείο της εκλογής για πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης ήταν ότι αυτή δυστυχώς βασίστηκε στο αρνητικό στοιχείο ότι για να το πετύχει υποσχέθηκε πράγματα που ήταν ηλίου φαεινότερον ότι δεν μπορούσε να τα εφαρμόσει.
  Οπότε είτε οι διάφορες εξαγγελίες προέρχονταν από έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα και των πραγματικών δυνατοτήτων εφαρμογής τους ή ακόμα χειρότερα ήσαν συνειδητά ψέματα.
  Εδώ και ενάμιση αιώνα ο Αβραάμ Λίνκολν έχει πει κατηγορηματικά:
  Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.

  Τα σημερινά αδιέξοδα τον δικαιώνουν πλήρως.

 15. Δεν πήγα χτες στη γιορτή, αλλά έχω μια περιέργεια: τι ακριβώς είχε να γιορτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ; τι νιώθει ότι κατάφερε μέσα σ’αυτό το χρόνο; Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι άλλοι θα τα κατάφερναν καλύτερα ή ότι ξέρω τι θα έπρεπε να κάνει…

 16. Άπλυτος της πλατείας said

  Πρώτ’απ’όλα , τα θερμά μου συγχαρητήρια γιά την καταπληκτική δουλειά που κάνετε ( γενικώς ) .
  Πολύ θα ήθελα να μην ξεχείλιζε από γκρίνια και πίκρα το πρώτο μου μήνυμα .
  Θεωρούσα πριν τις εκλογές πως η παρέα θα ήταν η ταφόπλακα των ονείρων του κόσμου της Αριστεράς . Ένα χρόνο μετά , το βλέπω να γίνεται αλήθεια . Ειλικρινά , ακόμα και με τους Σαμαροβενιζελους ΔΕΝ νομίζω πως θα ήταν χειρότερα .
  … Και πάλι συγχαρητήρια γιά την δουλειά σας …

 17. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  6: Η διατύπωσή μου είναι κακή -δεν εννοούσα ότι άλλαξαν θέσεις αλλά ότι κάποιες από τις θέσεις τους είναι ακραίες.

  9: Άρα υπάρχουν χειρότερα 🙂

  15: Η ομιλία εδώ, λέει τι γιόρτασαν:
  http://left.gr/news/anoihti-politiki-sygkentrosi-toy-syriza-me-omiliti-ton-al-tsipra-1-hronos-aristera-1-hronos

  16: Να είστε καλά!

 18. Κουνελόγατος said

  14. Ο Bob Dylan έχει άλλη άποψη. 🙂

  Half of the people can be part right all of the time
  Some of the people can be all right part of the time
  But all of the people can’t be all right all of the time
  I think Abraham Lincoln said that
  “I’ll let you be in my dreams if I can be in yours”
  I said that

 19. Ένα χρόνο πριν, αν θυμάστε, περίμενα μια Δεύτερη Φορά ΠΑΣΟΚ — και το έλεγα για καλό, με την έννοια ότι εκ των υστέρων βλέπει κανείς ότι η διαφορά της δεκαετίας του ’80 από εκείνη του ’70 σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κρατικής καταστολής, ακόμα και κάποιας αναδιανομής του πλούτου τέλος πάντων, ήταν χαώδης ή εν πάση περιπτώσει ορατή (προς το καλύτερο). Τώρα, αντίθετα, συνειδητοποιώ ότι όπως έχουν τα πράγματα (για διάφορους λόγους που είναι μεν της παρούσης, προσωπικά δεν έχω όμως τώρα χρόνο ή όρεξη να τους συζητήσω) η διαφορά μιας «αριστερής» κυβέρνησης με ό,τι προηγήθηκε ή ό,τι ενδεχομένως ακολουθήσει ή τέλος πάντων με οποιαδήποτε εναλλακτική φαίνεται (αυτή τη στιγμή) εφικτή είναι απειροελάχιστη. Ακόμα και στο προσφυγικό, δεν νομίζω ότι ούτε και ο Σαμαράς θα βούλιαζε τις βάρκες, δηλαδή. Ενδεχομένως ένα από τα μικρά θετικά του χρόνου που πέρασε να ήταν ο Παρασκευόπουλος στο Δικαιοσύνης, κυρίως για τα των φυλακών, αλλά μιλώ χωρίς να ξέρω. Α ναι, ξέρω κάτι θετικό για επαγγελματικούς λόγους, τον Φωτάκη ως αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά τι να σου κάνει;

  Εν ολίγοις, κακώς πανηγυρίζουν οι Συριζαίοι για τον ένα χρόνο τίποτα, κακώς συγχύζονται οι υπόλοιποι για τον ένα χρόνο ξερωγώ διαφθοράς-καταστροφής-λιμών και καταποντισμών. Η περίφημη συνέχεια του κράτους ζει και θα ζει. Αυτό που πρέπει να πολεμήσω, είναι αυτή η παραίτηση, γιατρέ μου.

 20. Alexis said

  Το πιο θετικό: Το 61,3% του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα από έναν λαό που δεν «μάσησε» στην καταστροφολογία των παπαγάλων.

  Το πιο αρνητικό: Η διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δυστυχώς «μία από τα ίδια» σε επίπεδο διαχείρισης της εξουσίας, ύφους και (δυστυχώς) ήθους. Μικροί άνθρωποι σε μεγάλα πόστα. Λίγες οι εξαιρέσεις, που έγιναν ακόμα λιγότερες μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού.

 21. sarant said

  19 Συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε μικρά περιθώρια… Ήθελα να το γράψω αλλά το ξέχασα

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε ( η πολιτική κριτική σε επόμενα σχόλια) η δική μου άποψη είναι: Η Πρώτη Φορά Αριστερά , της Πρώτη Φορά Αριστεράς.
  Αν αυτό ξενίζει,τότε την πρόταση του Keyser (8) την βρίσκω λειτουργική.
  Όσο για το «άπαξ Αριστερά» στο 13, δεν νομίζω ότι στέκει. Άπαξ σημαίνει μια μόνο φορά.( Μήπως υπονοείς αυτό;…)

 23. spiral architect said

  Η εποχή της συγκατάβασης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ για μένα πέρασε ανεπιστρεπτί ήδη από πριν τις εκλογές του ’12. Συνέβησαν επίσης και κάποια πραματάκια που ενίσχυσαν την αποστροφή μου απέναντι στους σημερινούς επιγόνους του Κύρκου. Αν λοιπόν η «αριστερή» διαχείριση της καπιταλιστικής μιζέριας αρέσει σε κάποιους, έστω κι αν θα συνεχίσουν να πληρώνουν κερατιάτικα, εμένα η γνώμη μου περισσεύει.

  Υ.Γ.: Και όχι «Πρώτη φορά αριστερά», τον Ανδρέα τον ξεχάσαμε;

 24. Πάνος με πεζά said

  ΠΦΑ, ΠΦΑ, τώρα και με ΦΠΑ ! (ή «τώρα και στο ΦΠΑ», γιατί όλο και καμιά μοναδούλα θα τσιμπήσει καμιάν ώρα…)

  Το συμπέρασμα, τουλάχιστον για όσους πίστεψαν και ψήφισαν, θα μπορούσε να συνοψιστεί στους παιδικούς μας διαλόγους :

  – Θες να φας κουνουπίδι;
  – Όχι, δε μου αρέσει !
  – Δοκίμασες; Δοκίμασε πρώτα, κι αν δε σ’ αρέσει μην το τρως !

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Τυπικά έχουμε ΠΦΑ επειδή η λέξη Αριστερά υπάρχει στο όνομα του Σύριζα. Επί της ουσίας όμως ΠΦΑ είχαμε το ΄81.
  Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος: Αν υποθέσουμε ότι το 36% είναι αριστεροί τότε το 32% προέρχεται από διαφόρους χώρους και κυρίως από το Πασόκ . Η αριστερή αφετηρία είναι 4%, ας μη το ξεχνάμε.

 26. atheofobos said

  18
  Όπως ξέρεις ο Ντύλαν αλλάζει και διορθώνει τους στίχους των τραγουδιών του! 🙂

  As performed at Philharmonic Hall, NYC on October 31, 1964:
  Time passed and now it seems
  Everybody’s havin’ them dreams.
  Everybody sees hisself walkin’ around with no one else.
  Well, some of the people can be part right all of the time,
  All the people can be some right part of the time,
  Part of the people can be some right all of the time,
  But all the people can’t be all right all of the time.
  Carl Sandburg said that. [laughter and clapping]
  «I’ll let you be in my dream if I can be in your dream.»
  I said that.

 27. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν είχα διαβάσει τon Spiral…

 28. giorgos said

  Μέ ένα τόσο καθυστερημένο ΚΚΕ , δέν υπάρχει ελπίδα νά υπάρξει Αριστερά στήν Ελλάδα .

 29. Θέμης said

  Απορώ με το γλωσσικό ζήτημα της γενικής του ΠΦΑ. Για μένα είναι ξεκάθαρα «της Πρώτη Φορά Αριστεράς». Οι στατιστικές του Γκουγκλ δείχνουν απλώς ότι σχεδόν κανείς δεν σκέφτηκε να κλίνει κάτι αντίστοιχο. Θα έλεγε π.χ. κανείς κάτι άλλο από: του πρώτη φορά αριστεύσαντος, της πρώτη φορά πρωταθλήτριας, του πρώτη φορά επιστραφέντος πιστωτικού υπολοίπου φόρου, του πρώτη φορά ισοσκελισμένου προϋπολογισμού;

 30. Αγάπη said

  Αυτό το ΠΦΑ σαν ΦΠΑ δέν είναι;
  Σκόπιμος ο συσχετισμός; 🙂 (κρύο πειραγματάκι, με το συμπάθειο)
  Όσο κι’ αν λεξιλογούμε, δέν μπορώ να μήν θυμάμαι συνεχώς ότι υπάρχει (ανέκαθεν;) διάσταση ανάμεσα στα επιτεύγματα τής Αριστεράς και την Ηθική της: κακή η διατύπωση, το ξέρω, αλλά είτε είμαστε είτε όχι μέλη ή/και οπαδοί τού ΣΥΡΙΖΑ η διαφορά παραμένει, μιας και η άσκηση τής πολιτικής δημιουργεί το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην πρακτική εφαρμογή της και την ηθική της. Κατά τη γνώμη μου.

  Έχω την εντύπωση πως η σύγχρονη έννοια τής Πολιτικής διαμορφώθηκε λίγο πριν από τη Γαλλική Επανάσταση και στη διάρκειά της, αλλά και από τις διαπλοκές τής Βιομηχανικής Επανάστασης. Άρα και η ηθική που συνδέεται με την πολιτική από εκεί θα πηγάζουν – λέω εγώ, ίσως και αυθαιρετώντας.
  Στο μεταξύ μεσολάβησαν Ναπολέοντες, αποικιοκρατίες, αποστασίες και αναλύσεις επί αναλύσεων ιμπρεσιονιστικές αλλά και βαθύτερες. Μεσολάβησε και ένας Ελληνικός Διαφωτισμός που καμιά – ή ελάχιστη – σχέση έχει με τον Ευρωπαϊκό, μιας και συντελέστηκε σε κλίμα γλωσσικών εντάσεων, υποτέλειας, θεοκρατίας (ας είναι καλά, όμως, και κάμποσοι φωτισμένοι θρήσκοι, είδους και μόρφωσης που δέν χαρακτηρίζουν τους τωρινούς)
  … και φτάσαμε σε μιαν εξέλιξη, ή αλοίωση, ή αναδιαμόρφωση – όπως θέλετε και ό,τι προτιμάτε – τής Ηθικής τής Αριστεράς που ελάχιστη σχέση έχουν με τις πραγματικότητες αλλά παραμένουν σχετικές με τα οράματα, τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω

 31. Και βέβαια τα πράγματα πήγαν χειρότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ (και για τα ασθενέστερα στρώματα). Μας πήγε περίπου 2-2,5 χρόνια πίσω, κάπου στην άνοιξη του 2012. Δυστυχώς (ή ευτυχώς!) αυτό το πισωγύρισμα ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΟ κακό, όπως είχα πει και πριν από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με μια παρέμβαση (στο ιστολόγιο αυτό) που χαρακτηρίζονταν από τη φράση «ΘΑΜΑΙΝΟΜΑΙ τί να ψηφίσω». Και εξηγούμαι: Μια μεγάλη μερίδα του λαού (δεν ξέρω αν ήταν και πλειοψηφία) είχε επηρεαστεί τόσο πολύ από τον άκρατο λαϊκισμό ώστε να ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ η λειτουργία της δημοκρατίας.
  Σχεδόν ότι είπα με την παραπάνω παρέμβαση …πραγματοποιήθηκε (έπεσα έξω μόνο για τις καθαρίστριες που είχα πει ότι δεν θα προσληφθούν. Δεν είχα υπολογίσει τη …διαπλοκή του Κατρούγκαλου).
  Είχα προβλέψει ακόμα και το τρίτο μνημόνιο που είναι και το χειρότερο. Χειρότερο όχι με μια απόλυτη σύγκριση αλλά λόγω της ειδοποιού διαφοράς: Πληγώθηκε και πάλι μια ήδη πληγωμένη οικονομία.
  Συμφωνώ με τον νοικοκύρη ότι «ουσιαστικά η κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο άρχισε να λειτουργεί». Από τον Σεπτέμβριο άρχισε να πληρώνει τον λογαριασμό της εξάμηνης τυχοδιωκτικής Μπαρουφάκειας «διαπραγμάτευσης». Ο λογαριασμός αυτός θα εξοφληθεί μέχρι δεκάρας, είτε με κυβέρνηση ΤσιπροΚαμένου, είτε με …λεβέντικη οικουμενική είτε με …μητσοτακίζουσα ευρέως φάσματος!

 32. sarant said

  23 Επειδή δεν ξεχάσαμε το 1981, θυμόμαστε ότι ο Ανδρέας δεν είχε χαρακτηριστεί αριστερά εντός Ελλάδος, αλλά μόνο εκτός Ελλάδος -διότι πράγματι, στη Γαλλία ας πούμε η gauche περιλαμβάνει και το σοσιαλιστικό κόμμα. Εκτός αυτού, υπάρχει το απλό τεστ της βιολογικής συνέχειας: η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της προδικτατορικής ΕΔΑ δεν πήγε στο ΠΑΣΟΚ (υπήρξαν βέβαια μεταγραφές σαν τον Γλέζο ή τον Μπριλάκη, που όμως έγιναν νοητές ακριβώς ως μεταγραφές). Το ΠΑΣΟΚ στέγασε τη μεγάλη πλειοψηφία των κεντρώων της ανδρεϊκής πτέρυγας.

 33. LandS said

  19 «Ακόμα και στο προσφυγικό, δεν νομίζω ότι ούτε και ο Σαμαράς θα βούλιαζε τις βάρκες, δηλαδή»

  Αν εννοείς ότι δεν νομίζεις ότι ακόμα και ο Σαμαράς δεν θα βούλιαζε τις βάρκες, τότε πρέπει να θυμηθούμε το κακό χαμό που έγινε όταν ο Τσίπρας είπε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. (Θα μας βγάλουν από τη Σέγκεν γιατί δε φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης κλπ)

  Ξέρεις άλλο τρόπο από το να βουλιάζεις βάρκες (ή να τις βουλιάζουν οι διακινητές για να μη μπορείς να τις στείλεις πίσω) φύλαξης των συνόρων;

  Παρεμπ. Η χειρότερη στιγμή της ΠΦΑ ήταν εχτές που ο Τσίπρας δεν έκανε ούτε μια αναφορίτσα στο προσφυγικό.

 34. sarant said

  29 ‘Οσα λες είναι απολύτως λογικά, με τη μοναδική επιφύλαξη ότι σε φράσεις όπως «του πρώτη φορά πρωταθλητή» δεν υπάρχει η παγίωση του «πρώτη φορά αριστερά»

 35. Κουνελόγατος said

  26. Μανιιιφίκ, δεν το είχα ακούσει γμτ. Ευχαριστώ. Ποιος είναι ο Καρλ Σάντμπεργκ; Ποιητής διαβάζω και βιογράφος του Linkoln, αλλά δεν κατάλαβα γιατί το άλλαξε, ούτε βλέπω κάποια τρελή διαφορά. Εσύ;

 36. 33 Ως γνωστόν στην πολιτική υπάρχουν αυτά που γίνονται και δεν λέγονται, αλλά και αυτά που λέγονται και δεν γίνονται. Στη θάλασσα δεν μπορείς να βάλεις φράχτες, άσε τι σκούζουν κάποιοι για να σκούξουν.
  (Ο Κάμερον, βέβαια, ή κάποιος υπουργός του τέλος πάντων, είχε προτείνει να βυθίζονται οι βάρκες ανοιχτά της Λιβύης για να αποθαρρύνονται οι πρόσφυγες. Δεν νομίζω ότι θα ήταν εύκολο να το εφαρμόσει κιόλας).

 37. Θέμης said

  Ουπς, το έστειλα πριν τελειώσω. Η μόνη σχετικά αποδεκτή εναλλακτική θα ήταν να θεωρηθεί άκλιτο στο σύνολό του: της Πρώτη Φορά Αριστερά. Μου φαίνεται βέβαια υπερβολικό, αλλά μπορεί να πατήσει στην έλλειψη πληθυντικού της Αριστεράς (π.χ. εμφανίζονται διάφορες Πρώτη Φορά Αριστερά). Οι άλλες δύο εκδοχές (της Πρώτης Φοράς Αριστερά, της Πρώτης Φοράς Αριστεράς) επιδεινώνουν την τριχόπτωση της κεφαλής μου.

 38. LandS said

  36 Για τον Κάμερον και τους Βρετανούς μπορεί και να φαινόταν εύκολο (έχουν βάσεις στη Μάλτα, όχι; ) .
  Σε εμάς (πριν καν φτιάξει κόμμα ο Θεοδωράκης) και πολύ περισσότερο στους Ιταλούς τότε, φάνηκε πάρα πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η βύθιση ή η πρόκληση βύθισης.

 39. ndmushroom said

  Παρότι η αίσθηση που έχω από εκείνη την αποφράδα 9η Ιουλίου που έγινε προφανής και στους τελευταίους καλοπροαίρετους η συνθηκολόγηση είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με πρώτη φορά αριστερά αλλά με νιοστή φορά ΠΑΣΟΚ, θα δώσω λίγη ακόμα πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση μπας και αποδείξει το αντίθετο (έχω αυτήν την πολυτέλεια, έχοντας αποδεσμεύσει εγκαίρως τη μοίρα μου από αυτήν της χώρας μου. Οι περισσότεροι δεν την έχουν, και καλό θα είναι να μην το ξεχνάμε). Και θα αναγνωρίσω και το δίκιο όσων λένε «ναι, αλλά με τους άλλους θα ήταν (ακόμα) χειρότερα», αν και δεν θεωρούσα ποτέ ίδιον των αριστερών το να καταφεύγουνε σε τέτοιες λογικές.
  Αλλά όχι και «ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε αποφασιστικά» στη νίκη των αριστερών κομμάτων στην Ιβηρική, ρε Νικοκύρη! Στη μεν Πορτογαλία η κατάσταση δεν επηρεάστηκε (ευτυχώς) από τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά παρέμεινε σταθερή, στη δε Ισπανία το Podemos είδε και έπαθε να ανακτήσει μέρος των απωλειών που του προκάλεσε η δική μας «ΠΦΑ», και μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στην αποστασιοποίηση του από το πρώην «αδερφό κόμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

 40. LandS said

  37 έλλειψη πληθυντικού της Αριστεράς

  Μπορεί να μην έχει πληθυντικό η Αριστερά, αλλά Πληθυντική Αριστερά έχει υπάρξει (κέρδισε εκλογές το 97 στη Γαλλία) και κάποιοι λένε ότι τέτοιο πραμα γίνεται στη Πορτογαλία και πάει να γίνει και στην Ισπανία.

 41. 19: Αν δεν ήξερες από πριν τον Φ., θα είχες την ίδια γνώμη; Τι καλό έκανε, δηλαδή; Ή έκανε τίποτα που δεν θα γινόταν με τη «συνέχεια του κράτους» και με άλλον στη θέση του; Μην μου πεις για προθέσεις. Ο καθένας μπορεί να (λέει ότι) έχει μπόλικες καλές τέτοιες.

 42. ΣΠ said

  Έχω την γνώμη ότι στην γενική και τα δύο στέκουν. Αν αναφερόμαστε στην Αριστερά, που έγινε για πρώτη φορά κυβέρνηση, τότε είναι «της Πρώτη Φορά Αριστεράς». Αν αναφερόμαστε στην πρώτη φορά, που η χώρα έχει την Αριστερά στην κυβέρνηση, τότε είναι «της Πρώτης Φοράς Αριστερά».

 43. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 44. Στάζι, λες και σ’ αυτό να διαψευστώ; Δεν το αποκλείω βέβαια.

 45. spiral architect said

 46. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  Προβλέπω ότι το σημερινό νήμα θα ξεπεράσει σε σχόλια αυτό της 11/01 (363).

  Πάντως, ας μην κρίνουμε τόσο τελεσίδικα. Ένας χρόνος πέρασε, και σ΄αυτό το διάστημα υπήρξε τρομερός πόλεμος ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση, από μέσα κι απ’ έξω. Τέτοιος και με τέτοια μέσα, που δεν έχω ξαναδεί!
  Και που να προλάβει να κλείσει τρύπες, να κάνει πολιτική, να διαπραγματευτεί κλπ. κλπ.. (να μου πείτε, ότι η καλή μέρα …, ναι αλλά ακόμα στο πρωί βρισκόματε).

  Όχι ότι δεν έχουν γίνει λάθη, αλλαγές πλεύσης κλπ. (είτε υποχρεωτικές / από εκβιασμό ;;; είτε γιατί είχε υποσχεθεί πολλά ανέφικτα, είτε, είτε, πές τε το όπως θέλετε!).

  30: Αγάπη, …η άσκηση τής πολιτικής δημιουργεί το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην πρακτική εφαρμογή της και την ηθική της ..
  O Θουκυδίδης τα έχει γράψει όλα!

 47. sarant said

  39 Κι όμως. Το ότι η Ελλάδα δεν κατέρρευσε σίγουρα έπαιξε ρόλο στην ανάκαμψη των Ποδέμος, οι οποίοι πράγματι τον Ιούλιο αποστασιοποιήθηκαν αλλά μετά τις δεύτερες εκλογές ξαναπροσέγγισαν. Και πριν, αφού ο Ιγκλέσιας είχε έρθει στην Αθήνα στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

 48. Από περιέργεια ρωτάω, και για τη στάση μας όταν κάποιος που (υποθέτουμε ότι) γνωρίζουμε την αξιοσύνη του εκτός πολιτικής, παίρνει κάποια δημόσια θέση…

 49. Στο 44 πάει το 48

 50. Γς said

  20:

  >Το πιο θετικό: Το 61,3% του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα από έναν λαό που δεν «μάσησε» στην καταστροφολογία των παπαγάλων.

  του ΟΧΙ;

  [που έγινε YES]

 51. Alexis said

  #23: Spiral, συμμερίζομαι τις ανησυχίες σου.
  Δύο επισημάνσεις μόνο:

  -Ποιά είναι η εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση απέναντι στην «διαχείριση της καπιταλιστικής μιζέριας»; Γιατί εγώ την ψάχνω εδώ και χρόνια και δεν την έχω βρει ακόμα!

  -Στο δεύτερο λίκνο που δίνεις για την πώληση των 14 αεροδρομίων, υπάρχουν κάποιες χοντρές (θελημένες ή αθέλητες) ανακρίβειες. Και εξηγούμαι:

  Κανείς δεν πρόκειται να απολύσει τους υπαλλήλους της ΥΠΑ, και πάντως όχι η FRAPPORT, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι κρατικοί υπάλληλοι και όχι υπάλληλοι οποιουδήποτε ιδιώτη.
  Δεν πουλιέται η ΥΠΑ, πουλιούνται κάποια από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
  Η ΥΠΑ θα συνεχίσει να υπάρχει βέβαια, και ο μόνος που θα μπορούσε να απολύσει τους υπαλλήλους της είναι το ίδιο το κράτος αν κρίνει ότι «περισσεύουν» σε κάποια αεροδρόμια. Και δεν πρόκειται να το κάνει βέβαια.
  Στη χειρότερη να τους μετατάξει σε άλλα αεροδρόμια ή και σε άλλες υπηρεσίες.
  Σενάρια για υπαλλήλους της ΥΠΑ που θα πάνε στη FRAPPORT με τετράωρα κλπ., είναι απλά για τα θηρία.
  Όχι ότι δεν υπάρχει μία σχετική ανασφάλεια στο προσωπικό της ΥΠΑ στα αεροδρόμια που πουλιούνται, αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι η FRAPPORT δεν έχει καμία απολύτως δουλειά με το εργασιακό τους μέλλον (και δεν της πέφτει λόγος).

  Δεύτερη χοντρή ανακρίβεια, ότι οι υπάλληλοι της ΥΠΑ είναι εγκαταλειμμένοι-προδομένοι από τους «κρατικο-συνδικαλιστές». Εδώ οι προθέσεις του συντάκτη του άρθρου αγγίζουν τα όρια της κακοήθειας.
  Έχει βουίξει ο τόπος ότι η ΟΣΥΠΑ πολεμάει με κάθε μέσο την ιδιωτικοποίηση, ενάντια στη νυν και την πρώην κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και τη FRAPPORT. Και όταν λέμε με κάθε μέσον, εννοούμε με κάθε μέσον.
  Στα περισσότερα από τα αεροδρόμια που έχουν επισκεφθεί οι λεβέντες της FRAPPORT, η ΟΣΥΠΑ, αλλά και τοπικοί φορείς, έχουν κινητοποιήσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες, για να …τους υποδεχτούν καταλλήλως.
  Μόλις πριν από λίγες ημέρες εξάλλου συζητήθηκε η προσφυγή που έχει κάνει στο ΣτΕ (από κοινού με άλλους φορείς) εναντίον της πώλησης και αναμένεται η απόφαση.
  Και έχει εξαγγείλει και προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια σε περίπτωση μη δικαίωσής της από τα ελληνικά.

  Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις και να μην απαξιώνοντια τα πάντα…

 52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>η θέση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων θα ήταν χειρότερη αν δεν νικούσε πέρσι τέτοια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Τρισχειρότερη θα ήταν.
  2015: έτος της πρωτοδεύτερης φοράς Αριστερά στην Ελλάδα,
  το επίρρημα είναι το … ουσιαστικό 🙂

 53. 48 Να πω την αλήθεια και για την προσωπικότητα και για τα πεπραγμένα/σχέδια του Φ. βασίστηκα στη γνώμη του άμεσου προϊσταμένου μου (καταλαβαίνεις), την οποία εν γένει εμπιστεύομαι — αλλά δεν αποκλείω να κάνει λάθος. Μια φορά που τον άκουσα (τον Φωτάκη) μ’ άρεσε που έδωσε έμφαση στο blue sky research, μιας και είναι αυτό που κάνω εγώ 🙂

 54. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Φορολογία από το πρώτο ευρώ στη σύνταξη και τους μισθούς πρέσβευαν οι Σαμαροβενιζέλοι, και το γλιτώσαμε στα 12 χιλιάρικα.

 55. Πάνος με πεζά said

  Οι ελεύθεροι (?) επαγγελματίες όμως δεν το γλύτωσαν το πρώτο ευρώ…

 56. ndmushroom said

  47
  Όντως, ο Ιγκλέσιας στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Όχι όλο το Podemos όμως, σε βαθμό που άλλη αντιπροσωπεία του Podemos κατέβηκε στην Αθήνα για να στηρίξει τη ΛΑΕ. Και δεν ήταν το ότι η Ελλάδα «δεν κατέρρευσε» που έπαιξε ρόλο στην ανάκαμψη του Podemos, αλλά το γεγονός ότι το Podemos κατάφερε εν πολλοίς να πείσει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί στην Ισπανία. Εξάλλου, το να κατέρρεε η Ελλάδα εφαρμόζοντας ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει στο Podemos, ανεξάρτητα από το αν αυτός που τις εφάρμοζε ήταν δεξιός ή αριστερός στα νιάτα του.

 57. Παναγιώτης Κ. said

  Με την ιδέα ότι καραδοκούν οι άνθρωποι των δανεικών και αγύριστων (αυτών ντε που με θράσος βγαίνουν και μας λένε ότι «τα δάνειά τους εξυπηρετούνται» -όπως εκείνες τις ενημερώσεις που έκαναν οι τράπεζες περί ελάχιστης καταβολής-έτσι εγώ καταλαβαίνω την φράση αυτή ), η κυβέρνηση έχει την ανοχή ενός τμήματος των πολιτών. Για πόσο όμως διάστημα ακόμα όταν κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου…λιγουρισμού σαν και αυτόν που εξέφρασε με περισσό θράσος ο νεαρός από το αστικό σπίτι που είναι και πρόεδρος της νεολαίας;Πιο τραγικά από αυτά που είπε είναι που μας έδωσε να καταλάβουμε ότι αποτελούν βαθιά του πεποίθηση.Όταν έχεις στελέχη με τέτοιες αντιλήψεις τότε, άστα να πάνε.

  Πρέπει να πούμε ότι οι πολιτικές μας απόψεις διαμορφώνονται σε σημαντικό βαθμό από πράγματα που η πολιτική ορθότητα δεν μας αφήνει να τα βάλουμε στο τραπέζι όπως αυτό εδώ στο οποίο γράφουμε τα σχόλιά μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν και στις ιδιωτικές συζητήσεις… δίνουν και παίρνουν! Δεν μας αφήνει για παράδειγμα η πολιτική ορθότητα να μιλήσουμε για την ανοίκεια στάση του πρωθυπουργού της χώρας μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη όταν ο Ολάντ είχε την σωστή. Είναι μείζον θέμα αυτό; Εντάξει δεν είναι αλλά προβληματιζόμαστε όταν μάλιστα τις επιτυχίες της κυβέρνησης τις ψάχνουμε με το κιάλι…

  Καμία σχεδόν πολιτική συζήτηση δεν έχει ποσοτικά στοιχεία.
  Η πλειονότητα των δημοσιογράφων (Γ΄ Δέσμη η προέλευσή τους…) θαυμάσια κρύβει την προκατάληψή της για … τις 4 πράξεις της πρακτικής αριθμητικής η οποία προκατάληψη, βγαίνει ως απέχθεια προς τους αριθμούς και συμπάθεια προς τα…νούμερα με την μόνιμη επωδό: Να μη μπλέκουμε τους τηλεθεατές με αριθμούς…
  Ο Σύριζα δυστυχώς δεν έδωσε έναν άλλο ήθος στο ζήτημα του πολιτικού διαλόγου.
  Οδηγούμαστε λοιπόν στο ισοπεδωτικό αλλά και ταυτόχρονα εν πολλοίς πραγματικό συμπέρασμα: Μία από τα ίδια.

  Ο Σεφέρης είχε γράψει μια συγκλονιστική για μένα φράση: «Τα συμφωνημένα υπονοούμενα».
  Όλο και περισσότερο διαπιστώνω ότι δεν αγγίζει πολλούς από αυτούς που είναι στα πόστα ως πρακτική εννοώ. Θα έπρεπε; Εννοείται πως ναι γιατί αλλιώς είμαστε ή θα γίνουμε σκορποχώρι…
  Σε καμιά περίπτωση δεν εξωραΐζω το παρελθόν για το οποίο δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Αριστερά στο μέτρο βεβαίως, που της αναλογεί.

 58. Spiridione said

  Ένας χρόνος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (τους ΑΝΕΛ προσπαθώ να τους ξεχάσω, δεν καταπίνεται με τίποτα αυτό το πράμα). Τι να θυμηθείς, τι να ξεχάσεις …. Τι ζήσαμε αυτόν τον χρόνο …. Δεν είναι εύκολο να κρίνουμε νηφάλια αυτά που έχουν συμβεί, νιώσαμε πιστεύω όλοι έντονα συναισθήματα όλο αυτό το διάστημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχεται κριτική με βάσιμα επιχειρήματα και από τα αριστερά και από τα δεξιά. Ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερό κόμμα και έχει προδώσει τις αξίες του χώρου αυτού. Ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου και της δεξιάς βλέπει με πραγματική απέχθεια τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι είναι ένα οπισθοδρομικό κόμμα, καταστρέφει την οικονομία, την ιδιωτική πρωτοβουλία κλπ. Την ίδια στιγμή κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Τελικά τι εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτ’ απ’ όλα νομίζω μία υγιή ψυχολογική αντίδραση, ένα ενστικτώδες συναίσθημα εκτόνωσης της οργής και αγανάκτησης μετά από τόσα χρόνια πλύσης εγκεφάλου, από έξω και μέσα, ότι εμείς φταίμε για όλα, ότι είμαστε αντιπαραγωγική κοινωνία, η τελευταία σοβιετία, χαραμοφάηδες, τεμπέληδες κλπ. Πέρα από τα οικονομικά, εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια ένας πόλεμος κυριαρχίας Βορρά – Νότου. Έπρεπε, αν μη τι άλλο, να καταγραφεί ιστορικά μία αντίδραση, έστω μια απεγνωσμένη, ακόμα και μάταιη αντίδραση ενός λαού απέναντι σε όλους τους εξευτελισμούς και τους βιασμούς της δημοκρατίας που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, πριν από την οποιαδήποτε λύση του οικονομικού προβλήματος, έπρεπε να προηγηθεί μία λύση, έστω το ξεκίνημα μιας λύσης, του πολιτικού προβλήματος, με την τιμωρία του παλιού κομματικού συστήματος. Αλλά δεν αρκούν όλα αυτά για ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Σίγουρα έγιναν πάρα πολλά λάθη, λάθη απειρίας, λάθη επιλογής προσώπων, λάθη στρατηγικής σύγχυσης και εμμονών, λάθη που οφείλονται στον ακραίο λαϊκισμό και την ελαφρότητα της προηγούμενης περιόδου (τα οποία και πληρώνει τώρα). Είναι φανερό όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται, αλλά δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή σε τι ακριβώς. Υπάρχει τέτοια αβεβαιότητα και τόσοι αστάθμητοι παράγοντες, τόσο μεγάλα προβλήματα αλλά και τόσο μικρά περιθώρια, που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Από πλευράς πολιτικής στρατηγικής, φαίνεται ότι έχει επιτύχει έναν μεγάλο στόχο, επιβίωσε, σταθεροποιήθηκε και, άσχετα αν χάσει στις επόμενες εκλογές, θα αποτελεί ένα βασικό πόλο του πολιτικού σκηνικού. Έτσι νομίζω τουλάχιστον, απέφυγε μάλλον τον κίνδυνο της παρένθεσης. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ότι η ΝΔ είναι φθαρμένο και καταχρεωμένο κόμμα, είναι ότι ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή ελέγχει ή είναι σε θέση να ελέγξει το κόμμα του, είναι ηγετική μορφή στον χώρο του, αντίθετα από τον Κυριάκο που θα δυσκολευτεί πολύ να ελέγξει τον δικό του χώρο.
  Κατά τα λοιπά, ναι, θα πρέπει να διαχειριστεί την καπιταλιστική μας μιζέρια, όπως κάνουν σχεδόν όλα τα κράτη της γης αυτή τη στιγμή.

 59. sarant said

  56 Ότι δεν κατέρρευσε τον Ιούλιο.

 60. Avonidas said

  Ένας χρόνος πρώτη φορά αριστερά

  Εδώ γελάνε. 😀

  (Ή κλαίνε 😥 )

 61. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 62. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «στο blue sky research, μιας και είναι αυτό που κάνω εγώ»
  Kοίτα να δεις τι έμαθα και σήμερις! Aλλά γιατί αυτή η εμμονή σε βαρβαρικούς όρους ρε Δύτα ; Χάθηκε το πατροπαράδοτο «αιθεροβάμων έρευνα» να ούμε; 😆

 63. 😀
  Να σου πω ούτε γω ήξερα το blue sky πριν το πει ο Φωτάκης. Αλλά, με την ευκαιρία, αναρωτιέμαι αν ο «αιθεροβάμων» προϋπήρχε ή ήταν νεολογισμός του Αντρέα κάπου γύρω στο ’84-’85.

 64. LandS said

  56
  1. Συνηθίζεται από το ΑΚΕΛ να στέλνει δύο αντιπροσωπείες στην Ελλάδα. Μια στο ΚΚΕ και μια στον ΣΥΡΙΖΑ. Παλιότερα έστελνε μια στο ΚΚΕ και μια στο ΚΚΕεσ/ΕΑΡ και επίσης είχε άριστες σχέσεις με την ΑΚΟΑ. Γιατί να μη γίνεται το ίδιο και με τους Ποδέμος; 🙂
  2. Τώρα που μιλάμε ο Μελανσόν, ο Φασίνα, ο Λαφονταίν μαζί με Ζωή και Γιάνη φτιάχνουν το Πλαν Μπι φορ Γιούροπ.
  3. Στο Ποδέμος υπάρχει κόσμος και στελέχη που διαφωνούν με το ενδεχόμενο να στηρίξει κυβέρνηση υπό το psoe. Όπως έκανε το Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Πορτογαλία.
  4. Περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών του ΣΚ Γαλλίας ζητάει αλλαγή πολιτικής (αντιπροσωπεία τους ήταν στη Κουμουνδούρου πριν τα Χριστούγεννα) ,
  5. Μόλις προχτές είδαμε τον Ιταλό να αυθαδιάζει κατά της λιτότητας.

  Ποια από τα 2,3,4,5 ξέραμε πριν ένα χρόνο;

 65. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  63. Toυ Αντρέα;; Μα δεν είναι αρχαιος ο αιθεροβάμων ή έστω ο αιθεροβάτης;

 66. Avonidas said

  «Θα σας γδάρουμε σαν λαγούς για να τρομάξουν οι Ισπανοί», έλεγαν οι αντιδραστικοί της Ευρώπης -αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε

  Ο ΣΥΡΙΖΑ *άντεξε*;; Με ποια λογική τέλος πάντων «άντεξε»;! Με το να δεχτεί τα πάντα όλα, τα μέτρα που ήθελαν οι δανειστές, το τρίτο μνημόνιο, τις περικοπές στις συντάξεις, τα κόκκινα δάνεια βορά στα αρπακτικά, χωρίς ίχνος τελικά από το «παράλληλο πρόγραμμα», που έτσι κι αλλιώς φαινόταν ότι ήταν ένα πυροτέχνημα; Έτσι αντέχω κι εγώ!

  Προσπαθώ να καταλάβω, αλλά φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν άλλη έκδοση της ελληνικής. «Αντέχω», λοιπόν, σημαίνει κρατιέμαι γερά στην καρέκλα μου, και πέραν τούτου γαία πυρί μιχθήτω; Αρκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ κρατήθηκε στην κυβέρνηση (γιατί την εξουσία την έχασε, αν την είχε και ποτέ);

 67. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  I think I got your point, Diver.
  http://stephanus.tlg.uci.edu/lsj/#eid=2435&context=lsj&action=from-search

 68. 62: Άμα την έλεγε βασική, όπως την ξέρουν όλοι, δεν θα έκανε ντόρο…

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  55 😦

 70. ΚΑΒ said

  Τουλάχιστον ένα άλλο ύφος και ήθος αναζητούν όλοι όσοι τον ψήφισαν και οι άλλοι που δεν είναι δεξιοί ή κεντρώοι.

  Η φράση των κυβερνώντων » ποιοι έχουν το θράσος να μιλάνε» είναι απαράδεκτη ως επιχείρημα που δυστυχώς ακούγεται συνέχεια.

  Η χθεσινή συγκέντρωση σχολιάζεται αρνητικά, ενώ πολίτες βρίσκονται στον δρόμο διεκδικώντας το μίνιμουν, να μη χειροτερέψει η θέση τους από νομοσχέδιο που «συντάχτηκε εδώ»,όπως ειπώθηκε, αλλά συζητιέται στην Ευρώπη!

 71. Avonidas said

  #6.Ο Καμμένος απλά είναι ένας τυχοδιώκτης ο οποίος δεν έχει κανέναν ενδοιασμό προκειμένου να παραμείνει στην υπουργική καρέκλα του ΥΠΕΘΑ

  Ευτυχώς.. ευτυχώς που υπάρχει κι ένας Τσίπρας που έχει αρχές! 😛

 72. Παναγιώτης Κ. said

  @52. Έφη, μπορεί να έχεις δίκιο.

  Εξ΄όσων έχω καταλάβει, λόγω της κουλτούρας του Σύριζα, είναι φυσιολογικό το χ στέλεχος από το 4% προερχόμενο να πει στον Τσίπρα, έστω και αν είναι πρωθυπουργός, «τι πράγματα είναι αυτά που κάνεις» κάτι που ήταν αδιανόητο με προηγούμενους πρωθυπουργούς και με τα στελέχη των κομμάτων τους. Το καταλογίζω στα θετικά.

 73. spiral architect said

  @51: Οι υπάλληλοι των αεροδρομίων είναι υπάλληλοι της ΥΠΑ, όπως υπάλληλοι της ΥΠΑ υπήρχαν κάποτε στο Ελληνικό. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης οι υπάλληλοι μένουν στον αέρα ή στην καλύτερη περίπτωση γίνονται υπάλληλοι της Fraport AG – Κοπελούζου ότι και αν σημαίνει αυτό για τις εργασιακές-μισθολογικές τους συνθήκες. Πέρα όμως από το εργασιακό ζήτημα η σύμβαση παραχώρησης είναι εντελώς αποικιοκρατική, (δες τις απαλλαγές από δημ. τέλη και ΕΝΦΙΑ, τα αυθαίρετα όρια στις καταναλώσεις utilities, όπου την διαφορά θα την πληρώνει το κράτος, τις εκ των υστέρων αποζημιώσεις κλπ, κλπ) σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς, ποιος κιαρατάς την υπέγραψε. 👿

  Θες κι άλλη «αριστερής» υπογραφής αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης; ΟΛΠ 👿 👿

  Αν εγώ (πριν καμιά δεκαριά χρόνια) στη δουλειά μου έφτιαχνα τέτοιες εργολαβικές συμβάσεις, τουλάχιστον θα με είχαν απολύσει κλοτσηδόν και αζημίως.

 74. LandS said

  55 και 69

  Οι ελεύθεροι δεν φαίνεται να το γλιτώνουν (κακώς αλλά you can’t win ’em all) Οι ελεύθεροι(?) , για τους οποίους ψυλλιάζομαι ότι ενδιαφέρεστε, μάαααλον (πλαστικού χρήματος επιτυχόντος) το γλίτωσαν για το εισόδημα του δεκάξι και μετά.

 75. ΚΑΒ said

  της (για) πρώτη φορά αριστεράς

 76. Avonidas said

  Αν δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν, και ιδίως αν δεν έκανε τη μ@λ@κία να ρίξει την κυβέρνηση του Σαμ, ο Σαμ θα είχε ξεβρακωθεί πλήρως και χωρίς καμιά δικαιολογία ότι τον κόψανε πάνω στο καλό, η «ανάπτυξή» του δεν θα ‘χε έρθει ποτέ, το πρόγραμμα θα είχε αποτύχει εμφανέστατα με ευθύνη των δανειστών και, μερικούς μήνες αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με Ισπανούς και Πορτογάλους θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πραγματικό αριστερό μέτωπο του Ευρωπαϊκού νότου, συντονισμένα, όμορφα, δυναμικά και ΠΕΙΣΤΙΚΑ πλέον, αφού θα είχε φανεί η γύμνια του Αυτοκράτορα.

  Κι αν αναρωτιέστε πώς θα άντεχαν οι ασθενέστεροι στο μεταξύ διάστημα της διακυβέρνησης του Σαμ, να σας θυμίσω ότι στη διάρκεια της πρώτης Πρώτης φοράς Αριστερά δεν πάρθηκε ούτε ΕΝΑ (αριθμός 1) μέτρο προς ανακούφιση αυτών των ασθενέστερων, καθώς η κυβέρνηση ήταν απασχολημένη με τη διαπραγμάτευση.

  Τι είχες Γιάνη, τι είχα πάντα.

 77. voulagx said

  #63. Δυτη και Νιουκιντ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CE%B1%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BC%CF%89%CE%BD+-%CF%89%CE%BD+-%CE%BF%CE%BD%22&dq

 78. Κουνελόγατος said

  Ο χιλιασμός (στα αγγλικά «millenialism» [μιλλενιαλισμός] από το λατινικό millennium, που σημαίνει «χιλιετία») περιγράφει πρωταρχικά μια χριστιανική αντίληψη ή δοξασία σύμφωνα με την οποία πρόκειται να υπάρξει μια Χρυσή Εποχή ή Παράδεισος στη γη όπου ο Χριστός ‘θα βασιλεύσει’ πριν την τελική κρίση και την μελλοντική αιωνιότητα, βάσει της ερμηνείας που δίνουν οι χιλιάστες για το βιβλίο της Αποκάλυψης (20:1-6). Κατά τη χιλιετή αυτή βασιλεία θα υπάρχει ειρήνη κι ευτυχία για όλους τους δίκαιους, τους ζωντανούς και τους αναστημένους νεκρούς.

 79. Παναγιώτης Κ. said

  @76. Είναι και αυτό.

  Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι οι Γερμανοί για παράδειγμα ξέρουν πολύ καλύτερα από μας το παιχνίδι συν βεβαίως η οικονομική τους ισχύ, τόσο καλύτερα για μας.Εμείς κάνουμε τους ξύπνιους και τους μάγκες και έχουμε τον Σόϊμπλε να παραβιάζει και την πολιτική ευπρέπεια με τον τάχα γενικό χαρακτηρισμό.

 80. spiral architect said

  – Aν αποσύρουμε το ασφαλιστικό, υπάρχει θέμα παραμονής της χώρας στην ΕΕ …
  – Αχ, να δεις, ποιοι τα έχουν ξαναπεί αυτά;

 81. LandS said

  73 Χωρίς καμιά διάθεση δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων ή μετάθεσης ευθυνών, οι όροι των συμβάσεων που επικαλείσαι είτε υπήρχαν στην προκήρυξη των διαγωνισμών είτε δόθηκαν ως υποσχέσεις (πιθανότατα κατόπιν έξωθεν πιέσεων) προς τον εργολάβο για να γίνει εργολάβος. Μη ξεχνάμε ότι τελικά παρουσιάστηκε μικρότερος αριθμός του ελαχίστου από προσφέροντες. Οι διαγωνισμοί για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια είχαν λήξει πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο, νομίζω, και αυτός του ΟΛΠ. Οι εννιά ιδιωτικοποιήσεις (από τις πολύ περισσότερες αρχικά) που δεσμεύτηκε με το 3ο μνημόνιο η Κυβέρνηση ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει η Συμφωνία, η πιο εύκολη περίπτωση να μπει στη Συμφωνία ήταν τα Περιφερειακά γιατί είχε ανακηρυχτεί ο πλειοδότης . Άμα δεν μας αρέσει η Συμφωνία λέμε δεν μας αρέσει η Συμφωνία. Και όταν ξέρουμε ποιος κερατάς έκανε και τέλειωσε τον διαγωνισμό δεν αναρωτιόμαστε ποιος κιαρατάς υπόγραψε τη σύμβαση. Εμ δαρμένος, εμ κερατάς;

  Όλοι θα θέλαμε να γίνουν δεκατέσσερις διαφορετικοί διαγωνισμοί αντί ένας για τα Περιφερειακά. Όλοι θα θέλαμε να παίρναμε υπόψη τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και την συμμετοχή της κάθε τοπικής κοινωνίας στη διαχείριση (μέσω ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ έστω, μιας και δεν διαθέτουμε ακόμα κολεκτίβες- δεν κάνω πλάκα) . Με τις Μαρίνες που ήταν ένα έργο, νομίζω ότι έσπασε σε ένα διαγωνισμό για τη κάθε μια, αλλά οι διαγωνισμοί ΘΑ γίνουν, δεν ΕΙΧΕ γίνει ο ένας.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  73: Μπα, μάλλον θα είχες γίνει υπουργός ή ΓΓ κλπ. Έτσι το κόβω 🙂

 83. Alexis said

  #73: Δεν γίνεται ρε αδερφέ δημόσιοι υπάλληλοι να απολυθούν ούτε να γίνουν υπάλληλοι της Frapport μέσω της σύμβασης παραχώρησης, δεν μπορείς να το καταλάβεις αυτό;
  Εργοδότης τους είναι το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μπορεί να τους απολύσει (δύσκολο και μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις) να τους μεταθέσει, ή να τους μετατάξει.
  Δεν υπάρχει τρόπος η σχέση εργασίας ενός μόνιμου ΔΥ να μετατραπεί σε ιδιωτικού δικαίου, τετράωρο, τρίωρο, μερικής απασχόλησης κλπ. Εκτός αν αλλάξει το ελληνικό Σύνταγμα.
  Πόσο πιό απλά να στο πώ;

  Το αν είναι «αποικιοκρατική» η σύμβαση παραχώρησης (πιστεύω πως είναι) αυτό είναι αλλουνού παπά βαγγέλιο, εγώ σου μίλησα για δύο πολύ συγκεκριμένα σημεία στα οποία ο αρθρογράφος πιάστηκε αδιάβαστος (για να το πω κομψά).

  #76:να σας θυμίσω ότι στη διάρκεια της πρώτης Πρώτης φοράς Αριστερά δεν πάρθηκε ούτε ΕΝΑ (αριθμός 1) μέτρο προς ανακούφιση αυτών των ασθενέστερων
  Ρύθμιση 100 δόσεων. Που εξακολουθεί να ισχύει με ελαφρώς αυξημένο επιτόκιο.

 84. Γιώργος Πρίμπας said

  1. Το πιο επικίνδυνο όταν οδηγείς σε γλιστερό δρόμο και πας στρίψεις αριστερά είναι να σου φύγει το πίσω δεξιά και σου κάνει τη ζημιά.
  2. Άλλο αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση και άλλο αριστερή πολιτική που θα απαιτούσε, εφόσον είσαι και σωστά είσαι στην ευρώπη, πλειοψηφία αριστερών κυβερνήσεων στην ευρώπη με τουλάχιστον «μη καθαρή δεξιά πολιτική» στη Γερμανία.
  3. Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ θα κερδηθεί ή θα χαθεί μεσοπρόθεσμα: στην ανεργία και στην κοινωνική πολιτική.
  4. «Με τέτοιο ΚΚΕ;» ειπώθηκε. Ο καθένας επιλέγει τους αντιπάλους του και κάποιοι την «επιθετική» διατύπωση εναλλακτικών προφητειών στον Παΐσιο χωρίς να παραλείπουν να κατακεραυνώνουν τους άπιστους.

 85. atheofobos said

  35
  H φράση του Λίνκολν λέει να ξεγελάσεις
  You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.
  Αυτό που τραγούδησε στο Talkin’ World War III Blues ο Ντύλαν : Half of the people can be part right all of the time κτλ δεν είναι το ίδιο.
  Το καταπληκτικό άλμπουμ The Freewheelin’ που το περιέχει, κυκλοφόρησε το 1963 και φαίνεται πως κάποιος του επεσήμανε τότε ότι δεν το έχει πει έτσι ο Λίνκολν.
  Έτσι αντί να αλλάξει τους στίχους του του τραγουδιού, έλεγε την μία φορά ότι το είπε Carl Sandburg και άλλη ο T.S.Elliot όπως στην παρακάτω εκτέλεση!

  Ανεκδοτολογικά ήταν το πρώτο άλμπουμ του Ντύλαν που άκουσα το 1965. Το είχε φέρει ένας φίλος μου από την Γερμανία και είχα μείνει κατάπληκτος από την τελείως πρωτοποριακή για τότε μουσική του.

 86. spiral architect said

  @82 Λαντζ το ερώτημα παραμένει: Γιατί να υπογράψει τα προσυμφωνημένα η ΠΦ»Α»;

 87. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  66 Δεν την είχε ποτέ

  76 Λάθος. Οι 100 δόσεις -και ξέρω κόσμο που μπήκε. Βέβαια τώρα τον ανάγκασαν να κάνει αυστηρότερους τους όρους. Α, το είπε κι ο Αλ. στο 84.

  Όσο για το αν θα έπρεπε να περιμένει να πέσει ο Σαμαράς, είναι μια άποψη πυο ακούγεται πολύ -αλλά δεν ξέρω αν στέκει, πέρα από το ότι είναι εκ των υστέρων προφητεία.

 88. spiral architect said

  @84α: Ίδωμεν! :/

 89. basmag said

  Another Myth busted…
  http://isp.netscape.com/whatsnew/package.jsp?name=fte/lincoln/lincoln

 90. leonicos said

  συντάσσομαι με τους της πρώτης φοράς Αριστερά
  όντως το βλέπω ως επίρρημα αλλά όχι τοπικό αλλά τροπικό.

  Ως προς τη λύση με τα εισαγωγικά «της πρώτη φορά Αριστερά»
  νομίζω ότι πιο σωστό είναι του «πρώτη φορά Αριστερά» (ουδέτερο)

  Πολιτικολογώντας τώρα.
  Δεν ψήφισα και δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις εκλογές ήλπιζα να βγει αυτός, επειδή ούτως ή άλλως δεν θα έβγαινε αυτό που αρτηριοσκληρωτικά ψηφίζω, χωρίς να ξέρω το γιατί. Αλλά εκείνη τη στιγμή, μπροστά στην κάλπη, με πιάνει μια νοσταλγία (βλ. χθεσινό άρθρο) και δεν θέλω να λερώσω την ψήφο μου. Έτσι κι αλλιώς πάει στο βρόντο.

  Αλλά δεν μπορώ να κρίνω τον ΣΥΡΙΖΑ από το τι πέτυχε αλλά από το τι είχε σκοπό να πετύχει.
  Κι αυτό διότι με όλους τους άλλους, ποτέ δεν πίστεψα ποτέ ότι θα έκαναν κάτι που να μην είναι για το στενά προσωπικό τους συμφέρον (αυτό το λέω μέχρι χυδαιότητος, αλλά δεν βρίσκω την κατάλληλη λέξη). Οι προδότες εμφανίζονται όταν υπάρχει εχθρός. Όταν δεν υπάρχει εχθρός, πού να προδώσεις; Κοντολογίς πιστεύω ότι όλες οι άλλοι ‘κυβενρήσαντες’ κυριολεκτικά θα πούλαγαν όλη την Ελλάδα για οικόπεδα, αν επρόκειτο να τσεπώσουν αυτοί τον παρά. Για λόγους διεθνούς δικαίου δεν μπορούν ακόμα (τουλάχστον). Ενώ πιστεύω ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλικρινείς. Αδύναμοι αλλά ειλικρινείς. Εμφανίστηκαν ίσως υπεραισιόδοξοι για ν’ αποσπάσουν κάποια ψήφο, προφανώς έκαναν και κάποια λάθη τακτικής, αλλά δεν μπορώ να τους προσάψω δόλο. Κι εγώ θέλω να εκτρέψω ένα ποτάμι, αλλά δεν μπορώ.
  Έχω υποστεί μεγάλες απώλειες αυτή τη χρονιά, πιθανώς υποστώ και άλλες, αλλά δεν πιστεύω ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτές, ούτε ότι αν ήταν άλλη κυβέρνηση δεν θα τις υφιστάμην.

  Πιστεύω ότι όλο αυτό το αλλαξοβασιλίκι καραμανλή / ΓΑΠ ήταν φτιαχτό και μεθοδευμένο για να γίνει ό,τι έγινε.

  (Νοικύρη, μη μου πεις ότι ο αναλογικός τύπος είναι υποστιόμουνα).

  Αυτά και καθάρισα με το άρθρο

  Με τον Γς πώς θα καθαρίσω! Αυτό να μου πείτε:

 91. Κουνελόγατος said

  86. Υπήρξα -κι εν μέρει εξακολουθώ να είμαι- θαυμαστής του, έχω διαβάσει πολλούς στίχους (της πριν το 1975 περιόδου, μετά δεν τον παρακολούθησα), 2-3 βιβλία γι αυτόν, όμως αυτά που γράφεις δεν τα ήξερα. Ακόμη μια προσφορά των φίλων του Σαραντάκειου ιστολογίου, που παραμένει ανεξάντλητη πηγή, ακόμη-ακόμη και μουσικής -και όχι μόνον- γνώσης. 🙂

  Είμαι μάλλον μικρότερος από εσένα (υπολογίζω καμμιά 15αριά χρόνια), εγώ τον έμαθα σχετικά καλά, αρκετά… μετά το σχολείο, πριν από 30 πάνω-κάτω χρόνια…

 92. Anasto said

  Εντάξει, αν και πικραμένος με την κατάληξη της ΠΦΑ πρέπει να παραδεχτώ πως δεν είναι ολόιδιοι αυτοί με τους προηγούμενους. Το ΠΑΣΟΚ, με τους Λοβέρδους, τους Χρυσοχοΐδηδες, τους Πάγκαλους κ.λπ. είχε χάσει το σοσιαλδημοκρατικό και σχετικά ανθρώπινο πρόσωπό του. Οπότε κάποιος έπρεπε να πάρει τον ρόλο της ανοχής απέναντι σε μειονότητες, απέναντι στο διαφορετικό, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτε στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αφού λοιπόν δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο αλλά ούτε και κατ’ ελάχιστο τη χώρα, κάνε τα πασαλείμματα και τα φτιασιδώματα που σε παίρνει και πάλι καλά να λες.

  Για μένα το χειρότερο της ΠΦΑ είναι ότι σαν φυσική συνέχεια της ανάθεσης της επίλυσης των προβλημάτων στην ηγεσία που θα μας έσωζε, ήρθε η τρομερή παγωνιά της απογοήτευσης και της τραγικής διάψευσης των προσδοκιών. Τώρα κανείς δεν ξέρει πού να στραφεί. Από την άλλη το ότι μας τέλειωσαν οι αυταπάτες, ίσως μακροπρόθεσμα μας βγει σε καλό.

  Συζητούσαμε πχ με μια παρέα πρόσφατα περί μουσικής και λέγαμε πού πήγαν βρε παιδί μου οι Χατζηδάκηδες, οι Θοδωράκηδες αλλά κι οι άλλοι που υποτίθεται ότι τους έτρωγε το μαύρο φίδι. Γιατί δεν έχουμε δηλαδή στις γενιές μας μεγάλους δημιουργούς; Και ένα από τα συμπεράσματα ήταν πως οι ευκολίες των τελευταίων δεκαετιών μας έκαναν μαλθακούς και μούδιασαν τις αισθήσεις και τα αισθήματά μας. Χθες πάλι, σε μια πολιτική συζήτηση, έλεγαν κάποιοι φίλοι πως εν μέσω αυτής της κατάστασης, υπάρχει κόσμος που ψάχνεται όχι μόνο μέσω δομών αλληλεγγύης, εθελοντισμού, ακομμάτιστου συνδικαλισμού κ.λπ. αλλά και μέσω πολιτισμού. Ψάχνει και διψάει να ακούσει μουσική, να δει θέατρο, να ξεφύγει από τα αδιέξοδα και τη μιζέρια που μας έχει φέρει η πολιτική κι η κοινωνική κατάσταση. Εν ολίγοις, με τις δυσκολίες και τα «αδιέξοδα» ίσως δημιουργούνται και πάλι συνθήκες, να ανοίγουν νέοι δρόμοι αλλά κι ευήκοα ώτα για να αναδειχθούν και να αναπτυχθούν τα Χατζηδάκια και Θοδωράκια τις εποχής μας.

  Όσο για το αν θα γυρίσουν οι προδομένοι κι αν πρέπει να τους συναντήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ ειλικρινά δεν το βλέπω. Εγώ πχ που ήμουν σχετικά φρέσκος στον ΣΥΡΙΖΑ (μόνο 8 χρόνια μέλος) προδόθηκα πολλαπλά. Οι διορισμοί ημετέρων, τα βολέματα κι οι αργομισθίες, είναι εδώ και ένα χρόνο σημαντικός παράγοντας της αναγούλας που μου φέρνει πια το νέο ΠΑΣΟΚ που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Οι κωλοτούμπες ορατές σε όλα τα επίπεδα. Σε οικονομικό επίπεδο έγινε το άσπρο μαύρο. Στις φυλακές, που έλεγε κι ένας φίλος πιο πάνω ότι ο Υπουργός είναι ελπιδοφόρο όνομα, ακόμα παλεύουν οι άνθρωποι τα αυτονόητα, τα νόμιμα και για στοιχειώδη ανθρωπιά. Οι μεγαλοκαρχαρίες με τα καρτέλ, τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τα κανάλια, τις προμήθειες στο Δημόσιο, τα θαλασσοδάνεια, όχι μόνο δεν κυνηγιούνται αλλά κάνει ο Τσίπρας μπίζνες μαζί τους. Κάθαρση πουθενά, δικαιοσύνη πουθενά, αποκατάσταση της ηθικής πουθενά, προοπτική πουθενά, ελπίδα πουθενά, λογική πουθενά. Για ποια αριστερά μιλάμε; Για την αριστερά του τίποτα προφανώς.

  Δεν είμαι απλά πικραμένος κι απογοητευμένος. Είμαι ακόμη εξοργισμένος με τον εαυτό μου που πίστεψα μέχρι πολύ αργά ότι οι άνθρωποι που κατέλυσαν τη δημοκρατία μέσα στο κόμμα, οι άνθρωποι που δημιούργησαν και εκμεταλλεύτηκαν έναν ακόμη βοναπαρτισμό, που επέδειξαν τόσον κομφορμισμό, τέτοια λατρεία για τον κυβερνητισμό και τόση αμετροέπεια προεκλογικά, θα ερχόντουσαν ως κυβέρνηση να αλλάξουν όσα αλλάζονται. Και τώρα φυσικά κάνουν ο,τι περνάει απ’ το χέρι τους μόνο και μόνο για να καθίσουν όσον περισσότερο χρόνο γίνεται στις καρέκλες τους. Ας πρόσεχα θα μου πεις και δίκιο θα έχεις.

  Όλα αυτά τα λέω με κάθε κατανόηση και σεβασμό σε όσους πιστεύουν ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν θεωρώ πως (όσοι τουλάχιστον δεν έχουν συμφέρον από αυτό) κάνουν τρομερό λάθος. Η αριστερά μας πέθανε. «Ζήτω η αριστερά μας» θα συμπλήρωνα αν ήθελα να πειράξω τους ΛΑΕτζήδες αλλά κι αυτοί πικραμένοι είναι κατά βάθος, ας τ’ αφήσουμε γι’ αργότερα το έτερο χάλι μας.

 93. Vrach said

  Αυτή η ελπίδα που ερχόταν, πάντως, πολύ σκουντουφλιάρα είναι φαίνεται ή πολύ ντροπαλή. Και τώρα την ψάχνουμε όλοι με τα φαναράκια…. Για άλλη μια φορά λοιπόν, «Ζητείται ελπίς»

 94. Κουνελόγατος said

  93. «Οι μεγαλοκαρχαρίες με τα καρτέλ, τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τα κανάλια, τις προμήθειες στο Δημόσιο, τα θαλασσοδάνεια, όχι μόνο δεν κυνηγιούνται αλλά κάνει ο Τσίπρας μπίζνες μαζί τους. Κάθαρση πουθενά, δικαιοσύνη πουθενά, αποκατάσταση της ηθικής πουθενά, προοπτική πουθενά, ελπίδα πουθενά, λογική πουθενά».

  Μήπως είσαι λίγο υπερβολικός σε κάποια σημεία; Κι εγώ νιώθω κάπως, αλλά δεν είδα να γίνονται μπίζνες με αυτούς (χωρίς ν’ αποκλείω στο μέλλον να υπάρξουν άλλοι αυτοί), για τα θαλασσοδάνεια γίνονται έλεγχοι (αν και θα ήθελα πιο γρήγορα), τα υπόλοιπα είναι νωρίς να κριθούν νομίζω. Δεν πετάω στα σύννεφα, ούτε τρελαμένος από τη χαρά μου είμαι, όμως…

 95. nestanaios said

  Το αρνητικό είναι ότι αυτοπροσδιορίστηκε «αριστερά».
  Το θετικό είναι ότι μετά από καιρό παραδέχεται εμπράκτως
  ότι δεν είναι «αριστερά».

 96. Avonidas said

  #88. Όσο για το αν θα έπρεπε να περιμένει να πέσει ο Σαμαράς, είναι μια άποψη πυο ακούγεται πολύ -αλλά δεν ξέρω αν στέκει, πέρα από το ότι είναι εκ των υστέρων προφητεία.

  Είτε θα έπρεπε να περιμένει να πέσει ο Σαμαράς, είτε, αν το είχε σκοπό να τον ρίξει και να προχωρήσει μέσα σε εχθρικό κλίμα, θα έπρεπε να ζητήσει και να πάρει την ψήφο του λαού διακηρύσσοντας όλο τον δύσκολο δρόμο που (θα έπρεπε να) περιμένει ότι είναι μπροστά, δηλώνοντας καθαρά και ξάστερα και χωρίς σούξου μούξου ότι ΝΑΙ, θα πάμε σε ρήξη αν μας αρνηθούν μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία.

  Ή κάνεις ή δεν κάνεις. Δεν πας για το ’21, για να πεις μετά «ε, αφού η Ιερά Συμμαχία μας σηκώνει το φρύδι, τι να κάνουμε, θα συνθηκολογήσουμε».

 97. Avonidas said

  #88. Και εξακολουθώ να έχω την απορία που είχα από την αρχή: πότε ακριβώς κατάλαβαν ότι ο Σόιμπλε δεν επρόκειτο να τους κάνει το χατήρι; Δεν το έβλεπαν από την αρχή; Κι αν δεν το έβλεπαν, γιατί δεν πάνε να βόσκουν πρόβατα, ή μάλλον ένα πρόβατο, γιατί αν τους δώσεις δύο θα τα μπερδέψουν;

 98. LandS said

  87
  Η ΠΦ«Α» υπόγραψε τα προσυμφωνημένα επειδή απέτυχε στη διαπραγμάτευση του πρώτου εφταμήνου. Μη ξεχνάμε ότι πρωτοπήγε στη διαπραγμάτευση με στόχο να ματαιώσει τη Πέμπτη ( ; ) Αξιολόγηση, να κάνει μια προσωρινή «Συμφωνία Γέφυρα» και να επαναδιαπραγματευτεί το Χρέος από κει και μετά. Όμως τίποτε από αυτά δεν πέτυχε.
  Αν η Αξιολόγηση πήγαινε περίπατο θα είχε παρέα όλα όσα είχε κάνει το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και το Δεκέμβρη του 2014. Ενσωματώθηκαν όλα εκείνης της Αξιολόγησης στο 3ο Μνημόνιο.

  76, 84 και 88. Και όχι μόνο οι 100 δόσεις (μεγάλη δουλειά που ανακούφισε κοντά ένα εκατομμύριο κόσμο) . Είχαμε το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Ακραίας Φτώχειας (μη μου πείτε ότι είναι μικρό ή περιορισμένο) . Επίσης το πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και η συνέχιση του Νόμου Κατσέλη (είχε λήξει 31.12.15), με τροποποιήσεις και με όρια, αλλά πάντως διατήρηση της προστασίας.
  Υπάρχουν και παραλογισμοί. Κλήθηκαν δικαιούχοι Κάρτας Αλληλεγγύης να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.

 99. ακρ. said

  Στη φράση «πρώτη φορά Αριστερά» δυσκολεύομαι να αντιληφθώ το αριστερά με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρά ως επίρρημα. Το κεφαλαίο που παραπέμπει στη ουσ. Αριστερά νομίζω ότι μπαίνει ως ευφυολόγημα.
  Επομένως, για μένα η γενική είναι αυτονοήτως «της πρώτης φορά Αριστερά».

  Το μεγάλο -τεράστιο- επίτευγμα της ΠΦΑ είναι, για μένα, ότι άνθρωποι με το ήθος του Παρασκευόπουλου (ή του Λαοκράτη Βάσση) ασκούν (ή προτείνονται για να ασκήσουν) εξουσία
  (προσοχή: εδώ μεροληπτώ, για προσωπικούς λόγους -όμως νομίζω ισχύει και για αρκετούς ακόμα ανθρώπους της ΠΦΑ).

  Τα μεγάλα -τραγικά- λάθη της ΠΦΑ είναι, νομίζω, δύο ελλείμματα:
  – δεν καθάρισε το καρκίνωμα της μιντιοκρατίας
  – δεν αποκατέστησε τα σκάνδαλα του ΤΑΙΠΕΔ (εννοώ κυρίως το sale and lease back κρατικών κτιρίων, για το οποίο δεν μιλάει σχεδόν κανείς)

 100. ακρ. said

  @100
  Φτού: της πρώτης φοράς Αριστερά, βεβαίως

 101. LandS said

  100 Το καρκίνωμα της μιντιοκρατίας είχε δυο τρόπους να ξεκαθαριστεί. Ο ένας ήταν α λα Τσάβες ή σχεδόν α λα Τσάβες. Να προχωρούσε στους διαγωνισμούς χωρίς Νόμο για τις συχνότητες και χωρίς ξερω γω τι. Δεν ξέρω πότε θα ξεμπλέκαμε, ως Χώρα, με τις ενστάσεις και σε ποιον αιώνα θα τελεσιδικούσε το οτιδήποτε. Ο άλλος είναι ο τρόπος του …παπά (pun intended) Εδώ το ΕΣΡ εκεί το ΕΣΡ που είναι η Συνδιάσκεψη των Προέδρων;
  Λίγο πριν το τέλος Ιουλίου πήγε στη Δικαιοσύνη ο φάκελος των εικοσιτόσων ακινήτων;

 102. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  95. Συμφωνώ για τα θαλασσοδάνεια, σε κανάλια, κόμματα, θυγατρικές «τραπεζών», συγκροτήματα.
  (Και Ακάκιε μην ξεχάσεις) ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ με τους μεγαλοκαταθέτες και γ ρ ή γ ο ρ α

 103. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #63, 65, 77
  Από το 1851 τουλάχιστον http://tinyurl.com/hnt35pf

 104. Γς said

  103:

  >Και Ακάκιε μην ξεχάσεις

  …να φέρεις την καλόγρια

  😉

 105. Κουνελόγατος said

  105. Έστω την γραία Β.

 106. ακρ. said

  @102
  Δεν γνωρίζω αν πήγε στη Δικαιοσύνη η υπόθεση των ακινήτων.
  Και, ναι, δεν θα’χα καμία αντίρρηση (αντιθέτως θα επικροτούσα) να κοπεί μαχαίρι το μιντιακό καρκίνωμα, ακόμα και τσαβεζικώ τω τρόπω. Όσοι δεν έχουν λάβει αδεια, παύουν να «θεωρούνται» ότι εκπέμπουν νόμιμα (με αλλεπάλληλους νόμους από το 1995, τους οποίους το ΣτΕ από το 2010 έχει κρίνει αντισυνταγματικούς), και διατάσεται άμεσα διακοπή λειτουργίας. Και εννοώ, χωρίς να ντρέπομαι, όλο το πακέτο: ΜΑΤ, κατέβασμα πομπών κλπ.
  Για μένα, είναι υπαρξιακή προυπόθεση της δημοκρατίας και κράτους δικαίου να καθαρίσει το καρκίνωμα -με κάθε τρόπο, ακόμα και με θυσία διικαιοκρατικών εγγυήσεων.

  Αλλά, φευ, δεν τρέφω ψευδαισθήσεις. Καταλαβαίνω καλά ότι τα παραπάνω δεν είναι παρά παλιν-εφηβική φαντασίωσή μου…

 107. Ανδρέας said

  Με το ξεφόρτωμα των χρεών και του πέτσινου χρήματος από τους δημιουργούς του (τραπεζική ελίτ) στην πλάτη των Ευρωπαϊκών λαών (στην πλέμπα) το μόνο μέλημα ήταν η κοινωνική αποδοχή που την μεταφράζουν σε «οικουμενικές» κυβερνήσεις.

 108. Γς said

  106:

  γραία, γριά, αλλά και … γριός

  http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_4438.html

 109. Γς said

  91 @ Λεώ

  >Με τον Γς πώς θα καθαρίσω! Αυτό να μου πείτε:

  😉

 110. Γιάννης Ιατρού said

  109: Τι γριός ρε Γς, τέτοιος;

 111. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  57. «Τα συμφωνημένα υπονοούμενα».
  ή το διάβασμα πίσω από τις γραμμές.

  Αυτό με το φτηνό πούλημα των 29 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, ακούστηκε έντονα η εμπλοκή εταιρείας(αγοράστριας) υψηλά ιστάμενου,με κυβερνητική θέση,στελέχους των προηγούμενων.

 112. Υαλτις said

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 113. Γς said

  Ένας χρόνος πρώτη φορά αριστερά

  Κι ούτε μια συγγνώμη…

  😦

 114. Γς said

  4, 5β:

  Ψιλικατζήδες

  [και στα συνθήματα]

 115. Y. G. said

  98 -«πότε ακριβώς κατάλαβαν ότι ο Σόιμπλε δεν επρόκειτο να τους κάνει το χατήρι; Δεν το έβλεπαν από την αρχή; Κι αν δεν το έβλεπαν, γιατί δεν πάνε να βόσκουν πρόβατα, ή μάλλον ένα πρόβατο, γιατί αν τους δώσεις δύο θα τα μπερδέψουν;»

  Ακριβως.

 116. Γς said

  111:

  Αυτοί είναι οι Γκράιοτς [ The Griots ]

 117. 5, …4: Ψιλά γράμματα 🙂 …

  …μετά την αποψίλωση! 🙂

 118. Γς said

  113:

  >ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  Πάρ’ τον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου ….

  😦

 119. Γς said

  119:

  Δεν είχα διαβάσει το πρόγραμμα

  😉

 120. Avonidas said

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  Αγγούρι από MISKO

  (Ε καλά, auguri ελεγε η διαφήμιση)

 121. Η σύγκριση με το
  Πρώτη Φορά Νονός
  βγάζει προφανείς προτιμήσεις
  για την κλίση του ΠΦΑ,
  αλλά το Νονός είναι αρσενικό
  και δεν ερμηνεύεται σαν επίρρημα.

 122. ακρ. said

  @112β
  Δεν γνωρίζω καθόλου πια πρόσωπα εμπλέκονται.
  Αυτό για το οποίο όμως είμαι βέβαιος είναι πως πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο. Και δε χρειάζεται ειδικές γνώσεις για να το καταλάβει κανείς.
  Χρειάζομε επειγόντως ρευστό.
  Πουλάω ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του x υπουργείου. Ας πούμε, για 10 ευρώ.
  Ταυτόχρονα συμφωνώ με τον αγοραστή να μου εκμισθώσει το ακίνητο για τα επόμενα, π.χ., 30 χρόνια. Ας πούμε, με 2 ευρώ το χρόνο (ποσά και αναλογίες τελείως υποθετικά).
  Σε 5-6 χρόνια ο «αγοραστής» (φίλος μου;) θα’χει αποσβέσει και θα βγάζει τζάμπα χρήμα.
  Σε 30 χρόνια, το Δημόσιο θα ξοδέψει σε νοίκια 5πλάσια απ’όσα «κέρδισε» από την πώληση.
  Δεν ξέρω πώς το λένε αυτό οι οικονομολόγοι. Εγώ το καταλαβαίνω ως «ιδιωτικοίηση του κέρδους, κοινωνικοποίηση των ζημιών».
  Υπάρχουν και λιγότερο ευγενικοί όροι: τοκογλυφία, μαυραγοριτισμός κλπ. (όπου το προιόν που πουλιέται στη μαύρη, έναντι πινακίου φακής, είναι το χρήμα).

  Ξέρω ξέρω, it’s the economy (ή capitalism), stupid!
  Όμως, γιατί έχω την αίσθηση ότι με τέτοιες μπίζνες κάποιοι γίναν (εν καιρώ κρίσης) πολύυυυυυ πλουσιότεροι. Αναδιανομή εισοδήματος….

 123. Γς said

  121:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_96.html

 124. ακρ. said

  @123
  Μοντιέ!
  «Ποιά» πρόσωπα, βεβαίως
  «Χρειάζομαι»

 125. Πάνος με πεζά said

  @ 74 : Α propos περί ελεύθερων (να δω φέτος υπό ποιά συνθήκη θα φορολογηθούμε οι blockers), ας θυμηθώ το κατά 1000 ευρώ περίπου μικρότερο (χρεωστικό) εκκαθαριστικό επί ΠΦΑ. Ανάλογα κάτι τέτοιο έγινε και στη συνταξιούχο μάνα μου. Αρκετοί το αποδίδουν στην υπερφορολόγηση Σαμαρά και σε κάποια περσινή προκαταβολή που αφαιρέθηκε. Κάποτε τα παρακολουθούσα, τώρα πια απλώς τυπώνω οφειλές και πληρώνω (ακόμα)…

  Δεν παύει πάντως, να ήταν η «θετική έκπληξη» της χρονιάς…

  Αλήθεια αν βάζαμε ένα κουϊζάκι, «Η Αριστερά είναι ……………. να κυβερνήσει», και ζητούσαμε τη συμπλήρωση μιας λέξης, φυσικά αναφορικά με το ελληνικό παράδειγμα, τι θα βάζατε;

  Προτάσεις :

  α/ Ικανή / Ανίκανη
  β/ Ώριμη / Ανώριμη
  γ/ Έτοιμη / Ανέτοιμη
  δ / Ελεύθερη / Παρεμποδιζόμενη
  ε/ Άλλο

 126. gpoint said

  # 86 (# 35)

  Το τραγούδι υπάρχει από το 63 στο «The Freewheelin'», τρίτο άλμπουμ του Dylan κι αυτό είναι το επίσημο. Στις άλλες εκυελέσεις σε συναυλίες ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ στίχους, τους παραλλάσσει ανάλογα με το ακροατήριο ή και τα κέφια του όπως συμβαίνει και σε πολλά ελληνικά τραγούδια

  Ανεκδοτολογικά λόγω ύπαρξης κονέ με το πιεξ είχα τους δίσκους του Ντύλαν πριν καλά-καλά κυκλοφορήσουν στην Αμερική. Δεν είναι πλάκα πως στον Ντύλαν με μύησε συμμαθητής μου, ανηψιος του εθνάρχη που φυσικά μετά δεν ασχολήθηκε με την πολιτική με το all i really wanna do από το another side of Bob Dylan όπου είχα το δίλημμα αν είναι τρελλός ή ιδιοφυία και ποντάρισα στο δεύτερο

 127. Ανδρέας said

  126 προορισμένη ίσως;

 128. Avonidas said

  #126. Εκπαιδευμένη (κατά το house-trained)

 129. gpoint said

  Το καλύτερο που έκανε ο Σύριζα ήταν που ρύθμισε τα χρέη του ΠΑΟΚ και το χειρότερο που έκανε κολοτούμπα στην κάθαρση της παράγκας

  Και είμαι πολύ πιο σοβαρός από όσους πιστεύουν πως θα μπορούσε να κάνει καλύτερα ή χειρότερα πράγματα σε άλλους τομείς που απασχολούν μεν τον λαό αλλά ΟΛΟΙ οι πολιτικοί είναι αναγκασμένοι να εκτελούν έξωθεν εντολές σ’ αυτά

 130. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  5δ >>Ψιλά γράμματα
  Ένα γράμμα και μια ψιλή γραφή:

  Μαύρο μου χελιδόνι ν΄ από την αραπιά
  άσπρο μου περιστέρι ν από τον τόπο μου
  εσείς ψηλά πετάτε, για χαμηλώσετε
  κι ανοίξτε τα φτερά σας και τα φτερούδια σας
  να γράψωένα γράμμα και μια ψιλή γραφή
  στη μάνα μ’ και στ’ αδέρφια μ΄και στην αγάπη μου

 131. LandS said

  123 Δεν τα λες όλα. Ταυτόχρονα έχεις ένα κάρο κτήρια που είναι αναξιοποίητα, και άδεια. Μερικές φορές ακριβώς απέναντι από το κτήριο που νοικιάζεις εδώ και πολλά χρόνια.

 132. Γς said

  119:
  Και του χρόνου πάλι
  Την ίδια Κυριακή
  [που ανοίγει το Τριώδιο]

 133. LandS said

  130 Αμάν πια εμμονή με τον ΠΑΟΚ. Εσύ είσαι χειρότερος και από τον Θανάση Καρτερό (μερικές φορές)

 134. Y. G. said

  Αυτο που δεν μπορω να καταλαβω και θα εκτιμουσα αν καποιος/α εχει μια εξηγηση ειναι γιατι ο Π/Θ δεν δεχτηκε την προταση του Σοϊμπλε για προσωρινη εξοδο (+προικα) απο την ευρωζωνη.

 135. ακρ. said

  @132
  Σωστό. Αυτό κάνει ακόμα πιο σκανδαλώδες το σκάνδαλο του lease back

 136. LandS said

  135 define +προίκα

 137. LandS said

  Για να δούμε λοιπόν…

  http://left.gr/news/desmeyoyn-oloys-toys-trapezikoys-logariasmoys-stin-ellada-ton-katatheton-tis-ubs

 138. Avonidas said

  #138. Έχει γούστο να μου στείλουν κι εμένα κάνα ραβασάκι!

  (Έχω κάπου 5-10 ελβετικά φράγκα στη UBS 😛 )

 139. Idom said

  Καλυτερότερο: Οι πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να δοθεί αγώνας.
  Χειροτερότερο: Καλπάζουσα πασοκοποίηση.

  Idom

 140. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  139. Αν έχετε ΕΜΦΑΝΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ (βλ,περίπτωση Γ) 🙂

  135. Δε δέχτηκε γιατί την κατάσταση σε βασικούς τομείς για την κοινωνία,υγεία,παιδεία κλπ τη βρήκε σε πολύ χειρότερο χάλι απ΄όσο φαινόταν που δε σήκωνε το παραμικρό παρακούνημα. (αυτό περίπου άκουσα το πρωί από τον κοινοβ. εκπρόσωπο Φάμελο)

  Πάω στον Ηλίθιο (σινέ) 🙂

 141. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  139. >> Έχω κάπου 5-10 ελβετικά φράγκα στη UBS
  Πάντως, αν το λέτε αλήθεια, θα έχουμε δείγμα πώς θα λειτουργήσει η εξαγγελία αυτή.

 142. Γς said

  141:

  >Πάω στον Ηλίθιο (σινέ)

  Αρτον και θεάματα stupid!

 143. Λουμινίτα said

  Γιατί απορείτε και αναρωτιέστε για την «κλίση» της –κενής περιεχομένου, ούτως ή άλλως!– φράσης «πρώτη-φορά-Αριστερά» και δεν δοκιμάζετε να κλίνετε την πολύ πιό ρεαλιστική φράση «πρώτη φοροΑριστερά»;
  Σ’ εσάς, οι ασήκωτοι παράλογοι «αριστεροί» φόροι που επιβάλλονται διαρκώς επί δικαίων και αδίκων για να πληρώνονται οι κλεπτοκράτες, μοιάζουν για γνήσιο …αριστερό κατόρθωμα άξιο υπερηφάνειας από κάθε «πιστό» ΣΥΡΙΖΑίο;

 144. Γς said

  142:

  Avonidas: Το δόλωμα

 145. Λουμινίτα said

  113: Καταπληκτικό! Μπράβο σας κύριε «Αφώτιστε Βάταλε»!

 146. Avonidas said

  #142. αν το λέτε αλήθεια

  Εντάξει, πιο σωστό θα ήταν να πω ότι *είχα* 5-10 ελβ. φράγκα σε ένα λογαριασμό που ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να κλείσω (γιατί η διαδικασία θα μου κόστιζε περισσότερο από το ίδιο το ποσό). Προφανώς, η UBS θα τα έχει ροκανίσει από καιρό. Να ‘ν καλά οι ανθρώποι 🙂

  #145. Avonidas: Το δόλωμα

  Δε θα μου προξενούσε καμιά εντύπωση, μα καμιά, αν χρησιμοποιούσαν τέτοιους δήθεν «λογαριασμούς στο εξωτερικό» για να δεσμεύσουν και να φάνε τις καταθέσεις του κόσμου σε ελληνικούς λογαριασμούς (που ασφαλώς μπορεί να είναι νομιμότατες και (χιλιο)φορολογημένες). Άλλωστε, μόνο από τη μαρίδα μπορούν να φάνε λεφτά, τα λαμόγια δεν μπορούν να τ’ αγγίξουν, το εμπεδώσαμε πια.

  Οι καστανάδες θα την πληρώσουν πάλι κι οι κυράτσες στη λαϊκή.

 147. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  104 E, ναι. Ο Αντρέας απλώς το έκανε δημοφιλές

  118: 🙂

  126 Τυπώνω και πληρώνω … 🙂

  135 Τι πλεονέκτημα θα είχε αυτή η λύση; Που, επιπλέον, είναι ανεφάρμοστη διότι έξοδος από την ΕΖ δεν προβλέπεται χωρίς έξοδο από την ΕΕ.

  146 Καλό είναι, αλλά με προβληματίζει το πώς τον αποκαλέσατε

 148. Γιάννης Ιατρού said

  Άντε, κάντε μιά προσπάθεια, βάλτε ένα χεράκι. Στις 11/01, τέτοια ώρα είμασταν στα 169 σχόλια, 15% περισσότερα. Δεν θέλω να διαψευστώ (σχ. 46α) 🙂

 149. Λουμινίτα said

  148 (τέλος) : Πώς το λέτε εσείς οι Έλληνες στην γλώσσα σας; «Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει…», έτσι δεν λέτε;
  Αλλά, για την «Πρώτη …ΦοροΑριστερά» δεν είπατε τίποτε!

 150. gpoint said

  Πά;ντως για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας ελπίζω ν μη γιορτάσει δεύτερα γενέθλια για τί αν στα πρώτα τον απεκάλεσε ηλίθιο ο Σόιμπλε στα δεύτερα -με δεδομένη πέον την εναλλακτική Κούλη- θα τον πει και μ@λ@κ@

 151. sarant said

  150 Δεν είπα. Νομίζω ότι τα περιθώρια που είχε η τωρινή κυβερνηση ήταν πολύ μικρά.

  149 Το πιθανότερο είναι να ΜΗΝ περάσουμε τα περσινά σχόλια, εκτός βέβαια αν βάλουμε στόχο. Αλλά τότε δεν πιάνεται.

 152. Ανδρέας said

  Τα προχώ τρόλλια τύπου λουμίνα και γιάλτιδος είναι σκέτη απόλαυσις.

 153. Ειναι οι Πασοκοι που πηγαν Συριζα, Αριστερά ;

 154. gryphon said

  127
  Περι ορεξεως αυτο που θα ρωτησω αλλα διαφωνεις οτι μερικα,αρκετα τραγουδια του Ντυλαν αδικουνται λιγο με την δικη του ερμηνεια;
  Οτι δεν αναδεικνυονται 100% μεχρι να τα πουν καποιοι που να μπορουν πραγματικα να τραγουδησουν;
  Κυριως στην αρχη της καριερας του αλλα και τα τελευται χρονια (αυτο συμβαινει με πολλους) δεν τραγουδουσε καλα.
  Στο ενδιαμεσο ηταν πολυ καλος.Κανεις ας πουμε δεν μπορει να πει το Hurricane οπως αυτος.
  Αλλα το Αll all i reallly want to do ας πουμε το τραγουδησαν και οι Byrds και νομιζει κανεις οτι προκειται για αλλο τραγουδι .
  Συγκριτικα ο Ντυλαν ακουγεται σαν μεθυσμενος παραφωνος.
  Παντα ομως επαιζε καλη φυσαρμονικα.

 155. Μαρία said

  102 κλπ
  Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση σε μέλη του ΤΑΙΠΕΔ http://tvxs.gr/news/ellada/poiniki-dioksi-gia-ypeksairesi-se-meli-toy-taiped

  http://www.avgi.gr/article/5844624/i-el-raikou-anoixe-ton-fakelo-pangaia-

 156. Νίκος Κ. said

  Ως το πιο θετικό στοιχείο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ την προσπάθεια να χτυπηθεί η διαπλοκή:
  Προκήρυξη αδειών καναλιών, λίστα UBS, ακάλυπτα θαλασσοδάνεια που δίνονταν σε ημέτερους επιχειρηματίες (και κόμματα), περίεργες διοικήσεις που υπήρχαν (και υπάρχουν ακόμη), λαθρεμπόριο καυσίμων, προμήθειες όπλων, κατασκευαστικά έργα, μεγάλη φοροδιαφυγή, προμήθειες στον τομέα της υγείας, μίζες κλπ. Εκεί πιστεύω πως θα κριθεί το πολιτικό παιχνίδι. Άλλωστε (και σε αντίθεση με την απλοϊκή εικόνα προλετάριος-εργοστασιάρχης που έχει το ΚΚΕ) ένα μεγάλο κομμάτι της υπεραξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι μεταβιβάζεται πλέον μέσω τέτοιου είδους ιμάντων

  Ως το πιο αρνητικό θεωρώ την εκτός πραγματικότητας άποψη που είχαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίληψη ότι εμείς κάνουμε θεωρία και γενικολογία, ενώ κάποιος άλλος θα μας βρει τη λύση. (Αλλά αυτή είναι η επικρατούσα αντίληψη σε όλη την κοινωνία).

 157. Γιάννης Ιατρού said

  152β: Περισινά;
  Εγώ (στο #46 & #149) εννοούσα αυτά της 11/01/2016, δηλ. της επομένης των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ …
  Ήταν θέμα (ονομαστικά μεν άλλο, αλλά τα σχόλια λόγω των εκλογών στη ΝΔ αποτέλεσαν τον κύριο κορμό), όπως κι αυτό της σημερινής αναρτησης, που συγκίνησε (πολιτικά) εξίσου (κατ’ εμέ). Γι αυτό και το σχόλιό μου 🙂

 158. Ευάγγελος said

  Πραγματοποίησε πρώτα τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και έλα μετά να συζητήσουμε αν είσαι Αριστερά η όχι…
  Αριστερή κυβέρνηση με τους παπάδες δημοσίους υπαλλήλους απλώς δεν νοείται.

 159. Παναγιώτης Κ. said

  » Έχεις τόση δύναμη όση βγαίνει από την κάννη του όπλου σου». Μάο.
  Με ποια λοιπόν δύναμη πήγε η κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί;
  Επειδή είχε το δίκιο με το μέρος της. Φτάνει αυτό; Προφανώς όχι και φάνηκε από το αποτέλεσμα.
  Το ζήτημα είναι πολύ απλό.Θα μας έκαναν…μάγκες οι συνεταίροι μας στην ΕΕ;
  Το άλλο πάλι;Ψηφίζω νόμους και δεν πιστεύω σε αυτούς.Δηλαδή αξιοπιστία είναι να είμαι ευχάριστος στην παρέα μου γιατί τους λέω αυτά που τους αρέσουν;
  Η Αριστερά υποτίθεται ότι είναι το κόμμα των ρήξεων. Και για να κάνεις ρήξεις προετοιμάζεις τον κόσμο. Η μόνη προετοιμασία ήταν υπόσχεση για βελτίωση της οικονομικής θέσης των πολιτών. Μα με ποια δεδομένα;
  Θα μπορούσα να αραδιάσω ένα κατεβατό ολόκληρο από ρητορικά ερωτήματα σαν τα παραπάνω.

 160. Πάνος με πεζά said

  @ 160 : Δύσκολα πράγματα αυτά… Ώρες είναι να σου στέλνει και ο Ιερώνυμος για συσσίτια, δε σου φτάνουν οι μετανάστες…

 161. gpoint said

  # 155

  Κοίτα εμένα με κέρδιζε πάντα ο τρόπος ερμηνείας του, αυτό που πολλοί το είπανε «φτύνει τις λέξεις». Συμφωνώ πως με άλλους χαϊδεύουν καλύτερα τα αφτιά αλλά στα περισότερα τραγούδια τα αφτιά χρειάζονται μαστίγωμα κι αυτό κάνει ο Ντύλαν. Ειδικά μερικά σκληρά τραγούδια του η Μπαέζ τα σκότωνε με το να τα ερμηνεύει μελωδικά. Ακριβώς αυτοί οι παράφωνοι λαρυγγισμοί στο All i really wanna do με κέρδισαν το 63 που το πρωτοάκουσα όταν σκέφτηκα το πάθος (και την απελπισία ίσως) να πείσει κάποιαν που τον ενδιέφερε για τις προθέσεις του. Αν το έλεγε μελωδικά θα ήταν σαν να προσπαθούσε να την ξεγελάσει !!
  Αν δεν προσέχεις τα λόγια ίσως έχεις δίκιο αλλά για μένα τραγούδι είναι στίχος και μελωδία μαζί.
  Υπάρχει ένα τραγούδι του Ντύλαν το tell me (σκέτο) όπου λέει το tell me ( δεν υπάρχει στο γιουτιουμπ) καμιά 20αριά φορές, κάθε φορά και διαφορετικά ανάλογα με τις περιστάσεις !!!

 162. spiral architect said

  Αυτά είναι:

  [..]Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πωλήθηκε για 368 εκατομμύρια ευρώ. Λιγότερο από όσα στοίχισε ο Αστέρας Βουλιαγμένης, λιγότερο από όσο στοίχισε η μία προβλήτα που παραχωρήθηκε το 2008. Μιλάει το ΤΑΙΠΕΔ για επενδύσεις, "ξεχνώντας" την επένδυση στην κρουαζιέρα, της οποίας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είχε εξασφαλίσει ο ΟΛΠ και πλέον με την ιδιωτικοποίηση χάνεται.[..] 😆 😆 😆

 163. leonicos said

  ετεροφυλοβατία

  Για να μάθετε τι σημαίνει, διαβάστε όλο το λινκ του Κορτσινού στο 104

 164. gpoint said

  # 155
  Σόρρυ αλλά μανία όλοι με το Hurricane !! Στον ίδιο δίσκο το Desire έχει το Joeyμε περίπου το ίδιο θεμα και πολύ καλύτερο σαν τραγούδι απλά δεν αναφέρεται σε διασημότηta !

  (ούτε αυτό υπάρχει σε υποφερτή εκτέλεση στο γιοτιουμπ )

 165. gpoint said

  Και το μοναδικό τραγούδι τουΝτύλαν που δεν το τραγούδησε ποτέ γιατί το «μαγάρισε» η Μπαέζ ηχογραφώντας το χωίς την άδειά του. Εκτοτε χώρισαν

 166. Πάνος με πεζά said

  Και ξαφνικά (ίσως επειδή ταιριάζει και στη μέρα;) βγαίνουν σκελετοί από τις ντουλάπες, σχετικοί με προέλευση εκφράσεων…
  http://www.newsit.gr/ellada/Siga-ton-polyelaio-Eseis-kserete-pos-proekypse-i-frasi/532057

 167. Ευάγγελος said

  @162
  Γιατί,δεν φτάνουν οι μισθοί των παπάδων που θα γλυτώσεις,για το συσσίτια;Ας μη μιλήσουμε για την περιουσία….
  Και στο κάτω κάτω δεν είναι στο πρόγραμμα της ΠΦΑ;Αλλά θα μου πεις εδώ έλεγαν πως θα δώσουν πίσω την 13η σύνταξη……

 168. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  159 Μπερδεύτηκα, συγνώμη.

  154 Στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστοι είναι «Πασόκοι». Όσο για τους ψηφοφόρους, δεν έχουν χαλκά στο αυτί.

 169. Γιάννης Ιατρού said

  168: Κάτι σαν κι αυτόν εννοείς, ε Πάνο;

 170. Νίκος Κ. said

  170 τέλος: είχα την εντύπωση πως τον χαλκά τον βάζανε στη μύτη, για να κρατάει 🙂

 171. 172

  Μόνο σε επιθετικά ζώα, πχ ταύρους. Σε πράα ζωάκια, πχ πρόβατα, βάζουν ένα ταμπελάκι στο αυτί με τον κωδικό αριθμό.

 172. giorgos said

  169 . Δέν μπορεί νά γίνει τίποτα μέ τούς παπάδες , τό πρόβλημα είναι ιστορικό
  » ….Η Δεξιά άλλωστε δέν χρειάζεται ((βοήθειες)) γιά νά άντιμετωπίση τόν Κομμουνισμό . Εχει τήν μεγαλύτερη πείρα από όλα τά συντηρητικά κόμματα τού κόσμου , γιατί ξέρει καλά ότι ό Ελληνας δέν μπορεί νά ύπάρξη Κομμουνιστής — όπως καί πολλοί άλλοι λαοί άλλωστε . Ετσι τούς παριστά μιά άτυχής νοοτροπία χρησιμοποιήσεως των σάν σύνολα .
  Καλά-καλά , ούτε καί καπιταλιστής δέν μπορεί νά ύπάρξη ό Ελληνας . Καπιταλιστής σημαίνει τευλορισμός, σημαίνει νά βλέπης τόν ταξιτζή ώς έξάρτημα τού αύτοκινήτου –ώς προέκταση τού τιμονιού ή σάν ρόδα . Ο Ελληνας δέν μπορεί νά μετέλθη σέ τέτοια κατάσταση , γιατί στήν παρούσα τουλάχιστον φάση του , παραμένει βυζαντινός , βαθύτατα κοινοβιακός στήν νοοτροπία του , χριστιανός όρθόδοξος , έλεήμων καί ψυχικά θήλειος . Ανατρέφεται άπό γεννησιμιού του έτσι . Γιά τόν λόγο αύτόν δέν μπορεί νά σκοτώση τόν παπά του χωρίς τύψεις — νά ύπάρξη δηλ. Κομμουνιστής . Δέν είναι τυχαίο πού τό ΕΑΜ χρειάσθηκε καί παπάδες ώς σύμβολα καί όχι έκλογικευμένες συμπεριφορές .
  Τό πρόβλημα τού νεώτερου Ελληνα δέν είναι ότι υπήρξε κάτι καλό ή κακό . Τό πρόβλημα του είναι ότι δέν ύπήρξε τίποτε . Γιατί τού έλειψε ή ίδεολογία …..»
  Απόσπασμα από βιβλίο .

 173. Γιάννης Ιατρού said

  172: Μπά, κοίτα τι γράφει εδώ ο Γιάννης Σκαρίμπας – Ο Κύριος του Τζάκ. (κατεβαίνει κι όλας από το link αυτό 🙂 )

  Και κυρίως βεβαίως-βεβαίως εδώ: http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/skarimpas_tzak.htm (στο τέλος-τέλος)

  Ναι, το λοιπός έτσι… Τι ωραία! Θα φόραγα κι εγώ έναν μπερέ παρδαλό, με στην κορφή του μια φούντα. Θα πέρναγα κι εγώ το χαλκά στ’ αυτί. Οι γανιοί θα ξανάρτουν. Τότε, μ’ ένα τσιμπούκι στα δόντια μου, θα τους παρλάρω στην τρίχα:
  «- Αρεφάκι, σπιτ ίγγλις;» «- Ω γιες!» «- Αλα – μπαμπίτς Ισλαντάν;» «- Κομαντάν!».
  Και θα τσουρμάρω μαζί τους. Αψηλά, κατά τις βόρειες θάλασσες, θα τραβήξω για τούνους.
  Κι εκεί, μια μέρα θολή θα ποθάνω. Κι ενώ δω οι φίλοι μου θ’ απορούνε «το έτηον, η μίτερ μου ουδέν θα γνορίζυ υπέρ τούτου…»

 174. paolodrosi said

  Ο ΣΥΡΙΖΑ καπηλευτηκε τον ορο Αριστερα, μονο και μονο για να παγιδευσει τους αγανακτισμενους ψηφοφορους. Συνηθως το αριστερος συνδεεται με τα εργατικα και τα κοινωνικα κινηματα και μαχεται για τα συμφεροντα και τα διακιωματα τους.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλεξης προαλοιφτηκαν για την εξουσια, μετα τα ταξιδια στα Ινστιτουτα του Τεξας και της Νεας Υορκης, (οπου προφανως εδωσαν ορκους και υποσχεσεις), και κυριως μετα το ταξιδι στη βιλα του Κομο.
  Οταν το οικονομικο επιτελειο σου αποτελειται απο συνεργατες του Σορος (Γιανης), κι απο κατοχους χαρτφυλακιων που ξεχνουν να δηλωσουν καποια εκατομυρια (Σταθακης, Τσακαλωτος, Δραγασακης), τοτε ειναι πασιφανες για ποιου τα συμφεροντα δουλευουν.

  Απλως ο ΣΥΡΙΖΑ κληθηκε να κανει τη βρωμικη δουλεια. Εκει που λιγοψυχησαν οι ΣαμαραΒενιζελοι, αυτος αποδειχτηκε στυγνος.
  Τα χαμηλα και φτωχα στρωματα, υπεφεραν και υποφερουν περισσοτερο τωρα με τον Αλεξη. Με κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριαζονται οι πρωτες κατοικιες και με κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τελειωσουν οι συνταξεις.

  Η λυση ειναι εξοδος απο την ΕΕ κι επιστροφη στο εθνικο νομισμα. Ετσι μονο θα τελειωσουν τα μνημονια, η φτωχεια και η περιθωριοποιηση. Οπως και το μεταναστευτικο.

 175. Γιάννης Ιατρού said

  174: … Δέν μπορεί νά γίνει τίποτα μέ τούς παπάδες…

  Αυτό μάλλον το έχει εμπεδώσει κι ο Βάταλος, γιαυτό μας τα ζαλίζει κάθε βράδυ (αν του το επιτρέπει η γρέα Βατάλαινα και δεν τον βάζχει για ύπνο) 🙂

 176. Λουμινίτα said

  160 : ΑΚΡΙΒΩΣ !
  Γιατί, δηλαδή, ο κάθε παπάς να μην είναι ΜΟΝΟΝ (επαγγελματίας) …ζευγάς και (εθελοντής) «λευίτης»; Γνωρίζω εδώ στην Ελλάδα αρκετούς αξιόλογους ενοριακούς κληρικούς οι οποίοι απασχολούνται ως εφημέριοι ακριβώς ΣΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ σχόλης τους: μερικοί είναι γιατροί (όπως ένας τρίτεκνος Πρεσβύτερος, νεαρός καρδιολόγος, που υπηρετεί στο Κ.Υ. Μαρκοπούλου Αττικής), κάποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι, καθηγητές ΜΕ, παν/μιακοί), μερικοί είναι αγρότες ή κτηνοτρόφοι, κάποιοι εικαστικοί καλλιτέχνες (κυρίως αγιογράφοι), κανας-δυό Ψυχολόγοι, ένας …Κουρέας, κοκ.
  Το «ποιμαντικό» έργο των κληρικών γιατί να αποτελεί …»ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ» και όχι προϊόν εθελοντικής τους ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ; Τι είδους …»λειτουργήματος» είναι …»λειτουργοί» οι ιερωμένοι που τελούν την Θ.Λειτουργία έναντι αντιμισθίας;;; Και είναι …Χριστιανοί όλοι αυτοί; Είναι οι ακόλουθοι του …Μεγάλου Ποιμένος που κήρυττε «-Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δότε!»;;;
  Αλλά εάν αυτά τα παράλογα συμβαίνουν στην φωτισμένη Ελλάδα των 4000 χρόνων Ιστορίας, που να δείτε τι συμβαίνει στην ταλαίπωρη πατρίδα μου, την Ρουμανία, της αγραμματωσύνης, της «γυφτιάς» και του σκοταδισμού…!

  ____________________________________________________________________

  Μπορεί, δηλαδή, «οι λέξεις» να «έχουν την δική τους ιστορία» αλλά, ιστορικά έχουν χάσει εντελώς πλέον το νόημά τους!… Αυτό δείχνουν ΚΑΙ τα σχόλια των φίλων μας εδώ.
  Τι θα πει «Αριστερά» σήμερα;
  Τι άλλο παρά «Το άλλοθι του …ανθρωπισμού σε κάθε καλοβολεμένον αστό»;
  Η ανέξοδη …»φιλανθρωπία» της ηθικής τους άποψης, από μέρους των καλοζωισμένων κηφήνων είναι η …»Αριστερά» σήμερα που έχει ΚΑΙ …άποψη ΚΑΙ δικαίωμα να (κατα)κρίνει όσους την (επι)κρίνουν! Η …»Αριστερά» των …»αριστερών» με τις δεξιές τσέπες και τους οφφ-σώουρ αφορολόγητους τραπεζικούς λογαριασμούς!!!

  Εχθές, η σάρα η μάρα και όλο το κακό συναπάντημα (call me …Schoinas!) ετέλεσε (με προεξάρχοντα τον κρετίνο ξεδιάντροπον αρχιερέα Αλέξιον!) το ετήσιο μνημόσυνο του δολοφονημένου ελληνικού λαού!

  Ή, μήπως, υπάρχει ακόμη κανείς ΕΧΕΦΡΩΝ που νομίζει ότι η πολιτική ανέλιξη του μικρού «αριστερού» χαζογελαστού Αλέξη (του ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ και ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥ νέου με τις χουντικές οικογενειακές καταβολές και την ΠΛΟΥΣΙΑ οικογενειακή του εμπειρία σε κάθε λογής «αρπαχτές» εργολαβίες και διαπλοκές) ήταν αποτέλεσμα καθολικής …αποδοχής των …αδιαμφισβήτητων …ηγετικών …ικανοτήτων του ως μιάς ολοκληρωμένης ξεχωριστής προσωπικότητος, πολλά υποσχόμενης, στο …»επαναστατικό» …»Κίνημα»;
  Είναι απλούστατον:
  ο «μικρός» μικρός Αλέξης γεννήθηκε ΑΚΡΙΒΩΣ για να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίον κάποιοι τον «επιλέξανε»! Από το διαπλεκόμενο οικογενειακό του …εκκολαπτήριο πέρασε κατ’ευθείαν στο «κομματικό» εκτροφείο κι απ’ εκεί τον έβγαλαν οι κηδεμόνες του «έτοιμον» προς …κατανάλωση! Ο «αριστερός» …επαναστάτης Αλαβάνος (ως …»Πρόδρομος» και …»Βαπτιστής»!) έχρισε τον νεοφανή «Μεσσία» Τσίπρα ως ιππότη της ελεεινής …Τραπέζης και …»αρχηγό», επειδή αυτό ήταν «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ». Ο δείκτης ΚΕΝΟΤΗΤΟΣ του Τσίπρα απετέλεσε το κατ’ εξοχήν κριτήριο για την επιλογή του. Γι’ αυτό τώρα, ακόμη και ο ορισμός του απολύτου «ΤΙΠΟΤΑ», ο πανηγυρικά περιβληθείς την χλαμύδα του γυμνού βασιλέα της ΝΔ, βοώπις κύριος Κούλης Χρυσός-Μητσοτάκης, συγκρινόμενος με τον μικρόνοα φτωχούλη Αλέξη φαντάζει …γίγαντας και παίρνει θάρρητες για να δίνει αβέρτα-κουβέρτα …εγγυήσεις …»σωτηρίας» στο αποβλακωμένο πόπολο! Σ’ αυτήν την «όπερα μούφα» που παίζεται, το 2015 ήταν απλώς ένα …ιντερμέτζο στο οποίο ένας νάνος κομπάρσος κράτησε (δοτός, χάριν της εξελίξεως της πλοκής) τον κεντρικό ρόλο (και ξεγέλασε τους μύωπες θεατές αδειάζοντας επάνω τους όλη την κόπρο του Αυγείου ενώσο εκείνοι ακόμη εξακολουθούν να τον τιμούν για την …αριστερότητά του!) μέχρι να επιστρέψει θριαμβευτικά στην σκηνή ο …δικαιωματικός «πρωταγωνιστής» της παράστασης, ο διάδοχος της ΠΟΥΛΗΜΕΝΗΣ δεξιάς «δυναστείας» που εκτρέφει εδώ και πάνω από 100 χρόνια ΦΙΔΙΑ κολοβά προωρισμένα για …»εθνάρχες» «Κυβερνήτες»-ανδρείκελα των διεθνών εντολέων τους. Το άθλιο υποκείμενο της αθλιότατης οικογένειας, ο γλείφτης της Ζήμενς (και κλεπταποδόχος των επίχειρων της προδοσίας Χριστοφοράκων & ΣΙΑ) και ο διορισμένος ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΣ των …€20.000,οο μηνιαίως από τον (πολιτιικώς …φιλάνθρωπο προς τους πολιτικούς του αντιπάλους!) δυσλεκτικόν νάνο Σημίτη, ο απαρνημένος νόθος βλαστός της κομπλεξικής μαύρης εθνικής χήρας των Ελλήνων μόλις στα 14 χρόνια της καταχθόνιας βιοτής της, κάνει τώρα το πανελλήνιο να βοά με …προσδοκία και συγκίνηση «- Έ-Ε-Ε-Ερχεται…!».
  Αυτό είναι το έργο της «πρώτης φορο-αριστεράς»! Η επάνοδος (ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ) της «κλασσικής φορο-δεξιάς» ως απολυτρωτού των δεινών στην Ελλάδα!!!

 177. Ευάγγελος said

  @174
  Κανένας δεν τα βάζει με τους απλούς παπάδες.Αυτοί εξακολουθούν και έχουν την συμπάθεια του απλού λαού,συμπάθεια που απορρέει από την έντιμη συμπαράταξη της πλειοψηφίας των στο πλευρό του λαού σε δύσκολες εποχές.(άσε που μερικοί πήγαν και στο ΕΑΜ-χαμόγελο-)
  Άλλο όμως η συμπάθεια και άλλο το δημοσιουπαλληλίκι. Ούτε και με την πίστη του καθενός έχει να κάνει.Εγώ ο άπιστος (λέμε τώρα) όμως γιατί να πληρώνω το μισθό η τη σύνταξη των δεσποτάδων;
  Θα συμφωνήσω μαζί σου όμως πως είναι δύσκολο για τον σημερινό Έλληνα να είναι κομμουνιστής.Αλλά για άλλους λόγους και όχι γιατι
  «δεν μπορεί να σκοτώσει τον παπά του»

 178. π2 said

  ΠΦΑ: Το καλό με τους πολιτικά αμήχανους (όπως εγώ) είναι ότι, επειδή μας τρώει το σαράκι της αμφιβολίας εκ των προτέρων, δεν απογοητευόμαστε ιδιαιτέρως στην πορεία. Στα καλοπροαίρετα που λέει ο Σπύρος στο 58 θα αντέτεινα ότι δεν βλέπω και πολλά βήματα προς το «ξεκίνημα μιας λύσης, του πολιτικού προβλήματος, με την τιμωρία του παλιού κομματικού συστήματος». Πραγματική τιμωρία του παλιού κομματικού συστήματος θα ήταν το «νέο», ό,τι πρόσημο και να έχει, να διαθέτει ένα πραγματικό σχέδιο άσκησης της εξουσίας. Διαφορετικά, αν ένας ακόμη πολιτικός σχηματισμός εξαντλείται στην αποτελεσματική κατάκτηση και νομή της εξουσίας και την εμπέδωση της πολιτικής του ηγεμονίας, δεν μπορεί να τιμωρήσει επί της ουσίας το παλιό αλλά απλώς να το συνεχίσει.

  Δύτη, η blue skies research είναι το, ξέρω γω, ανώτερο στάδιο της curiosity-driven research; Εγώ τη δεύτερη ήξερα. Κατά τα άλλα, ας επαναλάβω κι εδώ, αν έχεις χρόνο, μια ερώτηση που δεν θα είδες: https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/04/leonicos/#comment-332083.

 179. Μου κάνει εντύπωση η υπερβολική ανοχή που δείχνουν οι υποστηρικτές του Συριζα στα ψέμματα που μας φλομωσαν , στην έσωκομματική τους διαφθορα που έρχεται διαρκώς στην επιφάνεια, στην άλωση του δημοσίου, που οι ιδιοι την αντιμετωπιζουν ως δικαίωμα που τους δόθηκε από τους αγώνες τους για την » αγία αριστερα» και τελος στην ανικανότητα για την οποία στο κάτω κάτω δεν φταίνε αυτοί αλλά αυτοί που τους εξελεξαν.

 180. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  172-173 Ακριβώς. Χαλκά στο αυτί για να απογράφονται και να φαίνεται σε ποιον ανήκουν

  178 Κάτι μου θυμίζει

  181 Τα περί διαφθοράς και άλωσης του δημοσίου, βεβαίως, είναι τα περισσότερα συκοφαντίες που έχουν σκοπό να κρύψουν την τεράστια αλλαγή που έχει γίνει (και που μπορεί να γίνει) σε αυτούς τους τομείς

 181. LOL3K said

  Πρέπει να πας τέρμα δεξιά για να πεις αυτό που μας συμβαίνει πρώτη φορά αριστερά…

 182. π2, τώρα την είδα και σου απάντησα (αν είναι απάντηση αυτό που έγραψα).

 183. Corto said

  182 και 173: Εντάξει, εσείς προφανώς κάνετε πολιτικό χιούμορ.
  Αλλά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους (και για να προλάβουμε τις αντιδράσεις των φιλόζωων) να διευκρινίσουμε ότι η σήμανση των παραγωγικών ζώων αποτελεί κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται με δύο ενώτια (ένα στο κάθε αυτί) με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Εννοείται δεν υπάρχουν χαλκάδες πλέον (αλλά δυστυχώς ούτε και κουδούνια, σπάνια μόνον).

 184. giorgos said

  Σύμφωνοι νά μήν είναι Δ.Υ, καί νά μήν παίρνουν μισθό από τό κράτος . Αλλά τό πρόβλημα δέν νομίζω ότι μπορεί νά λυθεί μέ πρωτοβουλία μόνο τού κράτους χωρίς προηγουμένως νά έχει αλλάξει ή ίδεολογία .
  Γιατί ακόμα καί στήν περίπτωση πού δέν θά πληρώνονται από τό κράτος, ή ακόμα κι’ άν δημευθεί ή τεράστια περιουσία τους , άν δέν «νικηθούν» ιδεολογικά , πάλι σέ λίγα χρόνια αυτά τά προνόμια , όπως καί τήν «περιουσία » τους θά τά ξανα αποκτήσουν.

 185. nikiplos said

  καλησπέρα…

  Μου άρεσε το «επαχθείς πρόνοιες». Σαν ευφημισμός μου ακούγεται λιγάκι…

  Σχετικά με το ΠΦΑ, μου θυμίζει παλαιότερα που οι δεξιοί έλεγαν Αμερικανός, Αμερικανοί, ενώ οι αριστερίζοντες Αμερικάνος, Αμερικάνοι…
  Ανάλογα λοιπόν από το ποιά γωνία το βλέπει κανείς. Εμένα μου αρέσει το: Η Πρώτη Φορά Αριστερά, της Πρώτη Φορά Αριστεράς κατά το αγγλικό εθιμοτυπικό.

  Σχετικά με τους απολογισμούς. Αν μου δινόταν μόνο μια φράση θα έλεγα ότι συμφωνώ εν γένει με τον leonicos και το σχόλιό του @91.

  Πριν διανθίσω τα θετικά και τα αρνητικά μπορώ να θέσω τρεις παρατηρήσεις.

  Η πρώτη είναι ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που ανέλαβε τα ηνία υπό τόσο δυσμενείς συνθήκες: Λυσσώδη πόλεμο από το σύνολο των ΜΜΕ, καταφανή επίθεση από τα funds των τραπεζών, χωρίς προηγούμενο συκοφαντία από την εγχώρια ελίτ, λυσσώδη πόλεμο από τα ξένα ΜΜΕ με εξαίρεση μόνο εκείθεν του ατλαντικού και μόνο για μια τραγική τους μειοψηφία, επιθετική συκοφαντία από τα οικονομικά έντυπα, διασπορά ψευδών ειδήσεων φημών από ξένα κέντρα αποφάσεων (που έλεγε κι ο αείμνηστος Ανδρέας 🙂 ) με χωρίς προηγούμενο την πειθήνια αναπαραγωγή τους από τα εγχώρια ιδιωτικά ΜΜΕ τουπίκλην βοθροκάναλα. Τα δε τελευταία έριξαν έναν άνευ προηγούμενου πόλεμο συκοφαντίας και λάσπης, καθιερώνοντας τον χειρότερο αυριανισμό της μεταπολίτευσης ως τρέχον ήθος στη δημοσιογραφία. Από τα «μοίραζε υποσχέσεις ο Τσίπρας» (ποτέ δεν τον αποκάλεσαν πρωθυπουργό ή κ. Τσίπρα εγκαθιδρύοντας μια άνευ προηγουμένου δημοσιογραφική ασέβεια), μέχρι τα βενζινάδικα της Ζωής, τα νομισματοκοπεία του Λαφαζάνη και τα διαλυμένα νοσοκομεία. Πλήθος τα ανήθικα λογύδρια και οι τσιρίδες από τους τηλεοπτικούς μαϊντανούς (Λάδωνις κλπ), η συκοφάντηση των μιντιαρχών με τα δημοσιογραφικά τους μίσθαρνα με προεξάρχουσες τις Τρέμη, Κοτσιώνη, ΣΚΑΕΙ, ΜΕΓΚΛΑ και το κακό συναπάντημα… Ποτέ δεν είδαμε αυτόν τον οχετό της δημοσιοκαφρίλας να ξεχύνεται με τόση ορμή και ρυπαρότητα. Υπήρξε ένας συντονισμός του όζοντος βούρκου της ελληνικής πολιτικής ελίτ, μαζί με όλο το σύστημα. Ποτέ δεν το είχαμε αυτό ξαναδεί, μπορώ να πω ούτε καν φανταστεί… Και όταν μιλάμε για το σύνολο, μιλάμε για το σύνολο. για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδας και ο Διοικητής της, έκαναν τόση αντιπολίτευση και λειτούργησαν σαν 5η φάλαγγα στο εσωτερικό στραγγίζοντας τη ρευστότητα από την κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη των Βρυξελών.

  Η δεύτερη είναι ότι ποτέ δεν είδαμε στο παρελθόν, την ΕΕ να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας με τόση εμμονική διάθεση, ακόμη και για ήκιστα πράγματα πχ για τη βρωμιά του ποδοσφαίρου. Το Grexit ξεκίνησε να διασπείρεται από τα γραφεία της καγκελαρίας ως το πλέον σίγουρο ενδεχόμενο. Αυτή η παρέμβαση, εκτός από αδίστακτα κομπραδόρικη αφού αποτελούσε ωμό εκβιασμό κατά της νέας κυβέρνησης, ήταν και ιδιαίτερα επιζήμια για την οικονομία της χώρας, αφού οι «εταίροι» της ΕΕ, έκοψαν τις πιστώσεις, τα βερεσέδια κλπ. Όσοι αμειβόμαστε με χρήματα από το εξωτερικό και κάνουμε δουλίτσες με έξω, για πρώτη φορά συνειδητοποιήσαμε πως είμαστε απατεώνες, ρίχτες, ψεύτες κα που αν τα έλεγα θα έγραφα βιβλίο. Και από συνεργάτες που είχαν ιδίοις όμμασι δει πόσο συνεπείς είμαστε, πόσο υπερβάλλοντα ζήλο έχουμε δείξει και πόσο από τον πολύτιμο ιδιωτικό μας χρόνο έχουμε σπαταλήσει προκειμένου να ξελασπώσουμε αυτούς τους ίδιους από τις εκατοντάδες μλκ που έκαναν ιδίως σε περιόδους εορτών, διακοπών, σκι, ξεσκί κοκ. Είχαμε υπόδειξη από την Καγκελαρία στην κυβέρνηση να μην βάλει 100 δόσεις, να μην καθαρίσει τη βρωμιά των ΜΜΕ, να μην πειράξει τις ευνοϊκές συμβάσεις με Lindl, Carefour κοκ και τόσα άλλα… Θα μου πείτε, αυτά μπορεί να συνέβαιναν πάντα σε κλειστά γραφεία και ιδιωτικές συζητήσεις και οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες απλά να ήταν yes men και αδιάφοροι… Δεν το πιστεύω γιατί σε κανέναν πολιτικό χώρο δεν δίνω κανένα ηθικό πλεονέκτημα. Όλοι από τον ίδιο μπαχτσέ βγαίνουμε…

  Η τρίτη είναι ότι η κυβέρνηση βρήκε το Μεταναστευτικό στην χειρότερη έξαρσή του. Όσοι πρόσφυγες έφθαναν κατ’ έτος τα προηγούμενα χρόνια, έφθαναν ανά εβδομάδα το 2015.

  Είχαμε λοιπόν μια Κυβέρνηση που σε αντίθεση με τις προηγούμενες πολεμήθηκε στο εσωτερικό/εξωτερικό και εν τέλει εκβιάστηκε. γιατί? Μα για να μην κάνει όσα εξήγειλε και εκλέχτηκε… Η κυβέρνηση πρακτικά ΔΕΝ κυβέρνησε τους πρώτους 7 μήνες… Χαμένος χρόνος? Μα οι ήττες είναι στο παιχνίδι, εκτός κι αν όλοι μας θέλουμε πάντα να κερδίζουμε. Χαμένοι αλλά απέναντι σε έναν απίστευτα ισχυρότερο αντίπαλο. Σαφώς κανείς δεν αγαπάει τους loosers, όμως η εναλλακτική όλοι ξέρουμε ποιά είναι: arbeit macht frei…

  Πιστεύω ακράδαντα, ότι η Κυβέρνηση υπέστη άνευ προηγούμενου εκβιασμό την κρίσιμη νύχτα του Ιούλη. Δεν είναι τυχαίο που διαλύθηκαν στα εξ’ ων σενετέθησαν αμέσως. Ο Βαρουφ και η ΑΠ αποχώρησαν, πολλοί ιδιώτευσαν, κάποιοι εξαφανίστηκαν από προσώπου γης…

  Επιγραμματικά στα θετικά:

  ουσιαστικά:
  1. Από την πλήρη παγκόσμια αδιαφορία για το ελληνικό πρόβλημα το έφεραν στην επικαιρότητα για 8 μήνες και βάλε. Γουγκλίστε για Greece και Greek και δείτε ημερομηνίες στα διεθνή ΜΜΕ.
  2. Το Δημοψήφισμα. Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και έδειξε ξεκάθαρα ποιός είναι ποιός. Άλλωστε η υποδοχή του από τους εταίρους και το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο με το «Μενουμε Ευρώπη» και το «εσύ τι θα κάνεις την τελευταία ημέρα στην Ευρώπη?».
  επιπλέον:
  3. Ρύθμιση 100 δόσεων. Την οποία οι δανειστές καταπολέμησαν και συκοφάντησαν.
  4. Καταστολή του αντιδημοκρατικού αυταρχικού κράτους. Εύκολα πολλοί ξέχασαν το μαύρο στην ΕΡΤ και τους περισσότερους από εμάς να ξανατρέχουμε στα βίντεο κλαμπ ή στα κατεβαστήρια για να αποφύγουμε τον οχετό των ιδιωτικών καναλιών, του καρακατσουλιού και του καρακιτσαριού της Μυκόνου ή τα χαμουροσκυλάδικα της λαϊκοπόπ στο ραδιόφωνο. Το τι γιουτούμπι έριξα δεν λεγεται
  5. Συνέχιση της αποτροπής κατάσχεσης πρώτης κατοικίας
  6. Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Ακραίας Φτώχειας
  7. Το λύσιμο των χεριών της δικαιοσύνης ώστε να ελεγχθούν τα σκάνδαλα.

  Επιγραμματικά τα αρνητικά:

  – Δεν έθεσε όρους για αξιολόγηση αξιοκρατία στον Δημόσιο Τομέα. Ακόμη έχουμε τον παλαιό κοτζαμπάσικο…
  – Βοήθησε αρκετά την επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν στη χώρα με κάποια κρατική τράπεζα. Φυσικά δεν τους αφήνουν ο Στουρνάρα και οι ομόσταυλοί του στην ΕΚΤ, αλλά αυτό είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο.
  -Διατήρησε τα σκανδαλώδη προνόμια των συντεχνιών και των «ρετιρέ».
  -Δεν έχει θέσει ακόμη την ουσιαστική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

  και άλλα πολλά, όμως όταν βρισκόμαστε στο βούρκο, η απλή αποτίμηση για πράγματα που δεν έγιναν, καθίσταται ανεμώλια…

  συγνώμη για τη σινδώνα..

 186. atheofobos said

  127
  H συζήτηση με τον Κουνελόγατο ξεκίνησε αν ο Αβραάμ Λίνκλον
  είπε:
  Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.
  ενώ ο Ντύλαν αποδίδει στον Λίνκολν ως εξής την φράση:
  Half of the people can be part right all of the time
  Some of the people can be all right part of the time
  But all of the people can’t be all right all of the time
  I think Abraham Lincoln said that
  Στο 86 του απάντησα ότι το να ξεγελάσεις, που λέει ο Λίνκολν, δεν είναι το ίδιο με τους παραπάνω στίχους του Ντύλαν στο Talkin’ World War III Blues του 1963 από το The Freewheelin’ που τους αποδίδει στον Λίνκολν.
  Φαίνεται πως κάποιος του επεσήμανε τότε ότι δεν το έχει πει έτσι ο Λίνκολν και γι΄αυτό και έγραψα ότι ο Ντύλαν αλλάζει και διορθώνει τους στίχους των τραγουδιών του.
  Έτσι το 1964 έλεγε γι΄αυτούς τους στίχους ότι ο Carl Sandburg said that και το 1965 ο T.S.Elliot !
  Τέλος το The Freewheelin’ είναι ο δεύτερος μεγάλος δίσκος του Ντύλαν και όχι ο τρίτος που γράφεις.
  Τον Ντύλαν βέβαια τον είχαμε ακούσει εκείνη την εποχή στην Ελλάδα από τον Αμερικάνικο σταθμό της Βάσης !

 187. nikiplos said

  εννοείται (ΔΕΝ βοήθησε την επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν… 🙂 )

 188. Πάνος με πεζά said

  @ 171 : Υποκλίνομαι στο ντιζάιν !

 189. Λουμινίτα said

  182 (τέλος) : Αυτό http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/268951-stathis-sxinas-o-«epanastatis»-pou-egine-xrimatistis εννοείτε, κύριε Σαραντάκο;

 190. Λουμινίτα said

  182 (τέλος) ΚΑΙ 191 : Ή, μήπως, αυτή http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=769704 την …επιχειρηματολογία;

 191. Γιάννης Ιατρού said

  191: Γιατί βάζεις για το συγκεκριμένο άρθρο link στο newmoney.gr, αφού το ίδιο το newmoney.gr αναφέρει (βλ. τέλος του άρθρου) ότι πηγή του είναι το protothema.gr, δηλ. με λίγα λόγια πρόκειται για άρθρο του protothema.gr;
  Ντρέπεσαι να βάλεις απ’ ευθείας την πηγή;

 192. Λουμινίτα said

  182 (τέλος) ΚΑΙ 191 ΚΑΙ 192 : Σίγουρα αυτό http://www.cnn.gr/news/politiki/story/18940/kalypsi-ston-grammatea-tis-neolaias-apo-syriza-kai-kyvernisi είναι ό,τι υπαινίσεσθε…

 193. Λουμινίτα said

  193 : Γιατί θά ‘πρεπε να ντραπώ; Οι δημοσιεύσεις δια του Τύπου δεν ελέγχονται; Εάν γραφούν στον Τύπο ψεύδη ή ανακρίβειες ή συκοφαντίες δεν θα υπάρξουν συνέπειες (ειδικώς όταν πρόκειται για φαινόμενα διαφθοράς και νεποτισμού στα στελέχη της –αδιάφθορης, άμωμης, «αριστερής»!– Κυβέρνησης της «πρώτης φορο-αριστεράς») με δικαστική προσφυγή; Δηλαδή, μόνο ό,τι γράφεται στην …»Αυγή» είναι …έγκυρο; Και στο κάτω-κάτω γιατί μέ προσβάλλετε με τους κακοήθεις υπαινιγμούς σας; Έτσι αμύνεσθε για να δικιολογήσετε τις πομπές των αγαπημένων σας λωποδυτών-τυχοδιωκτών της «αριστερής» οικογένειας; Εγώ, κύριε Ιατρού, εκεί τα πρωτοδιάβασα και εκείνη την παραπομπή έβαλα. Τι πρόβλημα έχετε εσείς;;;

 194. sarant said

  193 Για φερετζέ

  192 Κοιτάξτε, ο μεν Στάθης Σχινάς εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, διότι ιδιωτικός τομέας είναι οι ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί, η δε σύζυγός του είναι σε μετακλητή θέση, που τέτοιες έχουν όλες οι χώρες, ακόμα και η Νορβηγία. Οι θέσεις στα ιδιαίτερα γραφεία και σε συμβούλους υπουργών/βουλευτών πουθενά δεν περνάνε από ΑΣΕΠ -και η τωρινή κυβέρνηση τις περιόρισε, στο πρώτο της νομοσχέδιο, κατά 25%.

  Κάντε τώρα εσείς τη σύγκριση μιας μετακλητής υπαλλήλου, που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, και ενός πορφυρογέννητου γόνου που με ένα τηλεφώνημα τοποθετείται διευθυντής σε μια ημιδημόσια εταιρεία με 10 χιλιάρικα μισθό.

  (Και οι άλλες περιπτώσεις που αναφέρετε, μετακλητούς αφορούν. Δεν θα απαντήσω σε άλλα, εξαντλήσατε τον χρόνο σας).

 195. nikiplos said

  Για το 2015 ο κος Στουρνάρας εκτιμά την ύφεση της οικονομίας στο 0,2%. Ας αφήσουμε ασχολίαστη την αξιοπιστία των σαχλαμαράκηδων/καταστροφολόγων που παριστάνουν τους οικονομικούς αναλυτές στα ΜΜΕ και στα σόσιαλ Μύδια και μιλούσαν για ύφεση μέχρι και 10% κάποιοι. Στην ομοβροντία ύβρεων και συκοφαντίας όμως έχουν κερδίσει τον επικοινωνιακό πόλεμο κατά της κυβέρνησης. Φυσικά εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά ποιός νοιάζεται? Αυτό το σκυλολόϊ με προεξάρχοντες το ΣΚΑΕΙ και το Πρώτο Ψέμμα ταΐζονται από αλλού… 😉
  (αφαιρέστε την δίεση για το λίκνο)
  #http://www.kathimerini.gr/847039/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/stoyrnaras-sto-02-h-yfesh-gia-to-2015

 196. Γιάννης Ιατρού said

  195 τέλος:

  Λυπάμαι για την επιθετική συμπεριφορά μου και ζητώ συγγνώμη γι αυτή.
  Ομολογώ ότι παρεκτράπηκα και δηλώνω ότι θα κάνω προσπάθεια να διορθωθώ στο μέλλον και θα λαμβάνω υπ’ όψη μουτις ευαισθησίες σας 🙂

 197. Γς said

  193:

  Δεν είναι απαραίτητο…

 198. Γς said

  199:

  Ωχ, δεν είχα δει τη συνέχεια του διαλόγου. Τυπικά έχει δίκιο. Εκεί το διάβασε, αυτό το λίκνο έβαλε.
  Ασ΄ τον να πάει στο καλό…

  😉

 199. Λουμινίτα said

  196 : Εγώ δεν χρειάζομαι «φερετζέ» γιατί δεν έχω λόγους ούτε να κρύβομαι ούτε και να κρύβω τις απόψεις μου ή να προσπαθώ να δικιολογήσω τα αδικιολόγητα.
  Άλλοι αγαπούν τα …μασκαριλίκια: Πολύ εύστοχα οι παλιότεροι έλληνες, όπως πολύ καλά γνωρίζω, χρησιμοποιούσαν τον πετυχημένο χαρακτηρισμό «μασκαράς» για τους θρασείς απατεώνες της πολιτικής σκηνής και τέτοιες εκφράσεις ακουγόντουσαν συχνά κι από αγορητές πάνω στο βήμα της Βουλής προδικτατορικά. Το γεγονός ότι μετά από χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα η φαυλοκρατία εκείνης της εποχής είναι αντίστοιχη της σημερινής, δείχνει το χαμηλό επίπεδο αντίληψης των ελλήνων! Τόσο χαμηλό που ακόμη και μιά ρουμανίδα 53 χρόνων (με μόνο 25 χρόνια στην Ελλάδα) μπορεί να βλέπει καθαρώτερα από πολλούς συμπατριώτες σας.
  Αλλά, τι θέλετε να πείτε κύριε Σαραντάκο; ότι ο Κούλης είναι πιό …διεφθαρμένος από τον «αγωνιστή» παπού …Φλαμπουράρη; Ο «αγωνιστής» μπαμπάς Σχοινάς είναι πιό συμπαθητικός από τον αγκιτάτορα πλαστογράφο Ευάγγελο Βενιζέλο; ότι η ΕΡΤ που ξανάνοιξε μόνο και μόνο για να γίνει (χρυσοπληρωμένη από τους φόρους και τις ειδικές εισφορές των ελλήνων) έπαλξη της «αριστερής» προπαγάνδας (στελεχωμένη με την σάρα και τη μάρα) είναι πιό …συμπαθητική από την ΕΡΤ της επάρατης δεξιάς ή την ΕΡΤ των πρασινοφρουρών; Τέτοιες συγκρίσεις επιχειρείτε;
  Μακρυά από μένα τάχα μου «συμπάθειες» στην βρομερή προπαγάνδα του ΣΚΑΙ ή του Πρώτου Θέματος. Ούτε αυτά υπολήπτομαι ούτε το Βήμα ούτε την Καθημερινή. Και, βεβαίως, μέ αηδιάζουν τά «όργανα» τύπου Αυγής ή Ριζοσπάστη ή …Νίκης (υπάρχει ακόμα;). Αλλά εάν αφήσετε κατά μέρος τις φόρμες και τις νόρμες του Τύπου και δείτε τα γεγονότα όπως δημοσιεύονται, και εξακολουθείτε να διατείνεσθε ότι η «πρώτη φορο-αριστερά» επιτελεί …προοδευτικό …έργο προσφέροντας συνθήκες ευνοϊκές για ανασυγκρότηση της οικονομίας και ευημερία των κατοίκων αυτής της χώρας, δεν είσθε παρά ευνοούμενος της ΣΥΡΙΖΑίκης νομενκλατούρας και εκτελείτε χρέος συνηγόρου μιάς μεγάλης ΑΝΟΜΙΑΣ.

 200. Γς said

  201:
  Πολλά λες.
  Είπαμε έχεις δίκιο. Μην το χάσεις κιόλας…

 201. Λουμινίτα said

  198: Εντάξει, κύριε Ιατρού. Δεκτή η επανόρθωσή σας. Καταλαβαίνω ότι το θέμα είναι τέτοιο που δύσκολα κάποιος μπορεί να μην το αντιμετωπίσει «εν βρασμώ» ψυχής. Ας είμαστε όλοι ψύχραιμοι και ας σκεφτόμαστε χωρίς «χρωματιστά» γυαλιά. Εάν, βεβαίως, θέλουμε να δούμε ένα μέρος (όσο οι συνθήκες μας επιτρέπουν!) της αληθινής εικόνας από όσα συμβαίνουν παγκοσμίως…
  Ευχαριστώ για την δευτερολογία σας.

 202. Υαλτις said

  146
  ο τίτλος τιμής ομως ,που κολλάει;

 203. Γιώργης said

  Πρώτη φορά αριστερά, όπως λέμε Αγία ρωμαϊκή αυτοκρατορία που ούτε αγία ήταν, ούτε ρωμαϊκή, ούτε αυτοκρατορία.

  Με άλλα λόγια, το ράσο δεν κάνει τον παπά.

 204. Λουμινίτα said

  202 : Εσείς, κύριε, τι είσαστε; Εισαγγελέας; Γιατί παρεισφρύετε σε διάλογο που αφορά διευκρινήσεις ανάμεσα σε δύο συζητητές-συσχολιαστές; Ποιός ζήτησε τη γνώμη σας και την κρίση σας;

 205. Λουμινίτα said

  205 : ΜΠΡΑΒΟ ! Έξοχο, συνοπτικό, ΑΛΗΘΙΝΟ !!!

 206. Λουμινίτα said

  204 : Μα, συνοψίζει τα 3 σε 1, αγαπητέ φιλέλληνα φίλε!

 207. sarant said

  201 «δεν είσθε παρά ευνοούμενος της ΣΥΡΙΖΑίκης νομενκλατούρας»

  Όταν μπαίνετε για πρώτη φορά σε ένα ιστολόγιο και ενώ σας υποδέχονται ευγενικά αρχίζετε να βρίζετε και να απευθύνεστε σε συσχολιαστές με ύφος εριστικό, δεν πρέπει να παραπονιέστε αν ο νικοκύρης σάς μπανάρει.

  Δεν είναι η διαφωνία πυο με ενοχλεί, τέτοιες εκφράζουν πολλοί και πολύ. Είναι η αγένεια και το ύφος. Δεν θα ξαναγράψετε εδώ, όσο περνάει από το χέρι μου ή τουλάχιστον με αυτό το χρηστώνυμο. Δεν θα μου λείψετε.

 208. Γιάννης Ιατρού said

  Γς εισαγγελέα, και τώρα μόνο ένα σου μένει, pro aris et focis

 209. gbaloglou said

  98, 116 Έτσι, αλλά … η ανικανότητα κλπ του ΣΥΡΙΖΑ ας μην μας κάνει να ξεχνάμε τις βαρύτατες ευθύνες των προηγουμένων κυβερνήσεων! (Βεβαίως χωρίς αυτούς … δεν θα είχε φτάσει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, κλπ κλπ)

 210. Γιάννης Ιατρού said

  203: παιδιά είμαστε και μείς …παρασυρθήκαμε κύριε πρόεδρε!

 211. Γιάννης Ιατρού said

  212: διόρθωση
  κυρία

 212. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Οι μετακλητοί υπάλληλοι στα πολιτικά γραφεία,αποτελούν νόμιμη παράδοση.
  Ένα παράδειγμα:
  Στο φεκ ΥΟΔΔ 91/2-3-2015 διαπιστώνεται η αυτοδίκαιη λήξη, από 27/01/2015, της υπηρεσίας στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη των κατωτέρω:
  (Ακολουθεί κατάλογος με 27 ονόματα)

 213. cronopiusa said

  Καλησπέρα σας, μπήκα αργά κι έπαθα ίλιγγο απ’ το θέμα και τον αριθμό των σχολίων…
  όπως πάντα νηφάλια η ανάλυση, μια ανάσα, ένας στεναγμός, ένα φτερούγισμα που σε κάνει να αναλογιστείς πιότερο απ τις κραυγές που πυρπολούν την αισθητική μας

  Ευχαριστούμε

 214. sxoliko said

  Θετικό: το γεγονός πως με το όλο κλίμα της εβδομάδας, υπήρξε τέτοιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.
  Σημάδι πως η κυριαρχία της τβ και γενικότερα των οικονομικά ισχυρών δεν είναι παντοκρατορία;
  Και όχι, η συνέχεια δεν βρομίζει το θάρρος -και την αγωνία- των ημερών εκείνων.
  Ασχέτα με τη θέση του καθενός, ήταν πάντως μία περίοδος που έχει πολλές παραμέτρους προς μελέτη.
  Αρνητικό: Κάνενας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός, όσο υπάρχει …. (;) ιδού η απορία

 215. Υαλτις said

  209
  Αγαπητέ Οικοδεσποτα,σας εχω παραπονεθεί στο παρελθόν για το απότομο μπανάρισμα.
  θα μπορούσατε κάλλιστα ,να είχατε κάνει μια σύσταση πριν απ αυτό.
  ποτέ δεν μου άρεσε το ,με την μία,
  -πέρνα έξω ρε και να μην ξαναδώ τα μούτρα σου.
  εκτός κι αν το απολαμβάνετε.
  τότε είμαι μαζι σας,

 216. Γιάννης Ιατρού said

  214: Α ρε ΕΦΗ με τα παραδείγματά σου 🙂

 217. Γιάννης Ιατρού said

  213: Δεν τό ΄δα ρε Νίκο (209), και συνέχιζα …. 🙂

 218. Γιάννης Ιατρού said

  217: Τι απότομο; Για ρώτα και τον Βάταλο, αν τον ξέρεις… βεβαίως-βεβαίως, για τις πορτοκαλιές κάρτες που όλο παραπονιέται ….

 219. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  218 🙂 Παρακάτω να δεις που κι εγώ δεν τόξερα ότι οι πρώην,είτε Πρ/ργοί είτε ΠτΒ, όχι μόνο έχουν γραφεία αλλά διορίζουν και μόνιμους υπαλλήλους στη Βουλή και σε όποπια θέση θένε. Ιδού:
  ΥΟΔΔ 230/ 7-4-2015
  Με την 5021/3082/6−4−2015 απόφαση του Γενικού
  Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων τροποποιείται η
  6571/4520/11−5−2010 απόφαση του Προέδρου της Βουλής
  (ΦΕΚ 171/Υ.Ο.Δ.Δ./12−5−2010), με την οποία ο Κ..
  Μ… του Π… (Α.Δ.Τ. …) διορίσθηκε στον πρώην Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, επεξεργα−
  σίας κειμένου, που προβλέπεται από τις διατάξεις του
  άρθρου 41 (νυν 35) παρ. 1Ζ΄ του Κανονισμού της Βουλής
  (Μέρος Β΄, ΦΕΚ 51/Α/1997), όπως ισχύει και την οποία
  κατέχει με Γ΄ βαθμό και το 3ο Μ.Κ. του βαθμού αυτού,
  όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής,
  της ΔΕ κατηγορίας του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α/2011),
  όπως ισχύει, κατά το μέρος που αφορά τη θέση που
  καταλαμβάνει, την κατηγορία και το βαθμό αυτής και
  ορίζεται ότι ο προαναφερόμενος υπάλληλος καταλαμ−
  βάνει, από 19−2−2015, μετά την κατά νόμο πρόταση του
  πρώην Πρωθυπουργού, μία από τις λοιπές θέσεις που
  προβλέπονται από το άρθρο 35 παρ. 1Ζ΄ του προανα−
  φερόμενου Κανονισμού και η οποία είναι κενή, με Δ΄
  βαθμό και το 3ο Μ.Κ. του βαθμού αυτού, όπως τούτο
  ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής της ΠΕ κατη−
  γορίας του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α/2011), όπως ισχύει.
  Με την 5017/3078/6−4−2015 απόφαση του Γενικού
  Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων τροποποιείται η
  8584/6110/11 −7−2012 απόφαση του Προέδρου της Βουλής
  (ΦΕΚ 344/Υ.Ο.Δ.Δ./23−7−2012), με την οποία η Α…
  Π…του Κ… (Α.Δ.Τ.: …) διορίσθηκε στο Γραφείο του πρώην Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, μετά την κατά νόμο πρότασή του,
  σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλή
  λου, επεξεργασίας κειμένου, που προβλέπεται από τις
  διατάξεις του άρθρου 41 (νυν 35) παρ. 1Ε΄ του Κανονι−
  σμού της Βουλής (Μέρος Β΄, ΦΕΚ 51/Α/1997), όπως ισχύ−
  ει και την οποία κατέχει με Γ΄ βαθμό και το 4ο Μ.Κ. του
  βαθμού αυτού, όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους
  της Βουλής, της ΔΕ κατηγορίας του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ
  226/Α/2011), όπως ισχύει, κατά το μέρος που αφορά τη
  θέση που καταλαμβάνει και ορίζεται ότι η προαναφερό−
  μενη υπάλληλος καταλαμβάνει, από 19−2−2015, μετά την
  κατά νόμο πρόταση του πρώην Προέδρου της Βουλής,
  τη θέση βοηθητικού προσωπικού, που προβλέπεται από
  το άρθρο 35 παρ. 1Ε΄ του προαναφερόμενου Κανονισμού
  και η οποία είναι κενή, με Δ΄ βαθμό και το 4ο Μ.Κ. του
  βαθμού αυτού, όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους
  της Βουλής της ΥΕ κατηγορίας του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ
  226/Α/2011), όπως ισχύει.

 220. sarant said

  215 Να είσαι καλά!

  217 Μου επιτέθηκε προσωπικά. Σε αυτά δεν έχει κιτρινες.

  221 Θα έπρεπε αυτά τα προνόμια να μειώνονται όσο περνάει ο χρόνος που κάποιος έχει πάψει να έχει το αξίωμα. Δηλαδή το 2100 ο (Κων.) Μητσοτάκης θα έχει ακόμα γραφείο και υπαλλήλους στη διάθεσή του;

 221. Υαλτις said

  Μα αγαπητέ με τρομάζετε ,θεωρούσα οτι δια τον γέροντα ίσχυε το «Ά-μπαν-ον»

 222. Υαλτις said

  223 εδιτ
  για το 220

 223. Pedis said

  Νικοκυριε, σε σέβομαι και σε εκτιμώ … στα άλλα.
  Γι αυτό και δεν θα πιαστώ από κανένα επιχείρημα … στη σημερινή πολιτική σου ανάλυση.

  Εμένα, πάντως, το «ένας χρόνος αριστερά» όταν τ’ ακούω, μου φαίνεται σαν

  «ένας χρόνος γαμιστερά»

  … για τους ισχυρούς εταίρους «μας» και τα δύο διευθυντήρια των τραπεζιτών.

  Πήραν και το τρίτο … με νταμπλ: «μνημόνιο + μούγκα».

  Και τα σώβρακα κατεβασμένα για τον δεύτερο χρόνο αριστερά που μάλλον θα είναι, αν είναι, λεβέντικα …

 224. Μαρία said

  221
  Και μερικές φορές αρνούνται να αλλάξουν γραφείο. http://www.efsyn.gr/arthro/arnithike-na-paei-se-mikrotero-grafeio-o-simitis
  http://www.avgi.gr/article/6002573/ektos-bouleutiriou-oi-proin-bouleutes-kai-ligoteroi-metaklitoi-upalliloi

 225. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  226. Μα να διορίζει ακόμη ο Πετσάλνικος. Ο Πετσάλνικος! κατά Χρύσα Ρώπα 🙂

 226. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Διατί αποκρύπτετε ότι ψυχορραγεί στα 48 του ο Λούπου, ο παλαιός Ρουμάνος άσσος του Παναθηναϊκού, που είχε συλληφθή διά ληστείας τω 1991;

  2) Διατί αποκρύπτετε ότι οι ελληνόψυχοι ιδιοκτήται της Φεράρι χρησιμοποιούν ελληνικήν πολυτονικήν γραφήν διά να διαφημίσωσι τα πανάκριβα μοδέλα των, ενώ ο τουρκοκρητικός Κούλης Μητσοτάκης γράφει εις το ατονικόν σύστημα, όπως αποδεικνύει το χειρόγραφόν που αφήκε χθές εν Κύπρω, κατά την επίσκεψίν του εις το στρατόπεδον της ΕΛΔΥΚ;

  3) Διατί αποκρύπτετε ότι ο εκ μητρός πάππος του Ιάσωνος Σχινά υπήρξεν επί δεκαετίας ιερεύς των Γαλιλαίων και ζή εις τας Κουκουβάουνας, πολύ πλησίον του ιατρείου του κ. Λεωνίκου; Και – το κυριώτερον – ουδέποτε υπήρξεν ιερεύς του ΕΑΜ, ως ισχυρίσθη ο Ιάσων;

  4) Διατί αποκρύπτετε ότι ο πατήρ του Ιάσωνος, παχύσαρκος μεγαλοχρηματιστής δημοσιογράφος Στάθης Σχινάς υπήρξεν επί δεκαετίας οπαδός του τιμονιέρη Μάο και προπαγανδιστής του Αλβανικού μοδέλου του Εμβέρ Χότζα; Και ότι εις πρόσφατον εκμυστήρευσίν του, παρεδέχθη ότι επί Χότζα οι κωλομπαράδες ετιμωρούντο με 8 έτη κάθειρξιν, ενώ οι κίναιδοι με 9 έτη, πράγμα που συνιστά απροκάλυπτον ρατσισμόν έναντι των παθητικών;

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  Αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Δεν θα δυνηθώ απόψε να εκπληρώσω την μεσημβρινήν μου υπόσχεσιν ότι θα κονιορτοποιήσω τον Αρχηγόν της Μεταλληνικής κλίκας κ. Blog-oti-nanai, διότι με καλεί η γραία Βατάλαινα. Συνιστώ, πάντως εις τους θαυμαστάς μου να μη χάσουν την εκπλήρωσιν της υποσχέσεώς μου μεθαύριον (Τετάρτη) τα μεσάνυκτα, όπου – εκτός των άλλων – θα προσφέρω ΔΩΡΕΑΝ τα μνημειώδη συγγράμματα του κορυφαίου Εβραίου ελληνιστού Amnon Linder διά τους Ναζιστικούς (εναντίον των Εβραίων, των Εθνικών και των Αιρετικών) Νόμους του Βυζαντίου, που αντέγραψεν επί λέξει ο Αδόλφος. Και τα οποία βιβλία, η «Αμαζών» πωλεί 101 δολάρια και 44 ευρώ αντιστοίχως, σύνολον 145 ευρώ.

  Ο γνώστης κ. Σμερδαλέος (εις τον οποίον και τα αφιερώνω…) θα σάς ενημερώση διά το πόσον μεγάλη είναι αυτή η μεθαυριανή προσφορά μου…

 227. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  225. Άμα σκεφτείς το Σαμαρόμπενο ντουέτο, πες ένα χρόνο αριστερούτσικα, κι έχει ο γιαραμπής για καλύτερα 🙂 .
  Οι Κούληδες φίλε μου είναι ανελέητοι. Με όλα τα λάθη του ο Συριζάκος παλεύει ο έρμος. Καρυδότσουφλο στη θύελλα του δώκανε του Μαυρ΄Αλέξη. Πηχτό σκοτάδι ολούθε τί να λέμε

  181 >>στην άλωση του δημοσίου,
  Πώς είπατε;

 228. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Για τις προεδρικές εκλογές της Πορτογαλίας:
  Η έκπληξη των εκλογών ήταν η Μαρίζα Ματίας, η υποψήφια του Αριστερού Μπλοκ, που ηρθε τρίτη με ποσοστό 10%, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που συγκέντρωσε η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Μαρία ντε Μπελέ Ροζέιρα (4,27%).
  http://www.cretalive.gr/world/view/portogalia-proedros-apo-ton-prwto-guro-o-kentrodejios-soouza/301476

 229. Γιάννης Ιατρού said

  229 β: Πρέπει να πάς πολύ αριστερά 🙂 (στην αρχή της πρότασης) για να βρείς το ρήμα
  227: εδώ, για να το θυμηθούμε 🙂

 230. Γιάννης Ιατρού said

  Σίγουρα και γι αυτό θα φταίει η κυβέρνηση!

  AFP, 21:25 CET

  Αδύνατο χαρακτήρισε τον αποτελεσματικό έλεγχο των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας, η εκπρόσωπος της Frontex, Εύα Μονκιούρ, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να να ορθωθεί φράχτης, τονίζοντας ότι όταν υπάρχει ναυάγιο, χάνεται η νομική δυνατότητα άρνησης (σε όσους το ζητούν) ασύλου στην ΕΕ ή αποπομπης των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

  «Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη»

  Ewa Moncure, spokeswoman for EU border agency Frontex, also stressed the illegality of turning asylum seekers away from Greek waters.
  «Under international law, every person who crosses a European border can claim asylum,» she told AFP.

  She added that Greece’s geography, with its scattered islands and long coasts, made it practically impossible to stop the arrival of flimsy boats carrying people fleeing conflict and misery in the Middle East and elsewhere

 231. Υαλτις said

  232
  μια βοηθεια,
  τι πρέπει να κάνω για να διαβάζω, οπως και εδώ, την γραμματοσειρά σας στο θάντερμπερτ?
  εγω την βλεπω ετσι
  ¤Î¬Ï„οια μάρα πάρυσι άγιναν Î

  ευχαριστώ

 232. Μαρία said

  229

  Το ρήμα διαιστεύομαι είναι κρητικό ή κρητομικρασιάτικο;

 233. gpoint said

  # 228.1

  Κύριε Βάταλε και υμείς αποκρύπτετε πως ο Λούπου δεν ήτο ο πρώτος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ όστις εφυλακίσθη δια κλοπάς, είχε προηγηθεί την δεκαετίαν του 50 ο Σοφιανός (έχει εξαφανισθεί ο υποστηρικτής της αγνής παναθηναϊκής ιδέας και μέλος της κλίκας του Μεταλληνού (;) Ριβαλδίνιο με αυτά που γράφεις )

 234. spiral architect said

  Εν κατακλείδει, ο ένας χρόνος ΠΦ «Α» έδειξε ότι ο λαός ακούει τη λέξη αριστερά και φεύγει τρέχοντας.
  Αρκεί που γελούν χαιρέκακα οι οπαδοί των σαμαροβορίδηδων και ΣΙΑ. 😦

  (γαύρος ο Βατ;)

 235. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Συνιστώ ανεπιφύλακτα στους έχοντες νεανικά κόμπλεξ με τους Βάζελους (επιστημονική σύντμηση: B-Κόμπλεξ) ,το κάτωθι θαυματουργό φάρμακο. Δυο χαπάκια την ημέρα, πρωί -βράδυ μετά το φαί και πριν διαβάσουν τα Σπόρια της βοράς…

 236. spiral architect said

  B. Αποστόλου (Υπουργός Γεωργίας):Έτσι θα φύγουν τα τρακτέρ απ’ τους δρόμους

 237. Γς said

  206:
  Ναι. αγαπητέ μου. Ειεαγγελέας υπηρεσίας Αυτόκλητος για να μαλακώσω την ένταση που προκαλέσατε. Συμπαθάτε με…

 238. Γς said

  210:
  Ναι. Υπερ βωμών και εστιών

 239. Γς said

  212:
  Το #$%^&* μετά κύριε πρόεδρε;
  ‘Η δεν το #$%^&*;

 240. Γς said

  218:
  Για να καταλαβαίνουν οι πάντες…

 241. Γς said

  219:

  Ούτε κι εγώ …

 242. Yαλτι (233), δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι τεχνικό πρόβλημα έχεις (μόνο με το σχόλιο 232 ή με όλα; γιατί να το διαβάζεις στο Thunderbird, που είναι πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχ/μείου;), αλλά αυτό που δείχνεις είναι ζήτημα κωδικοσελίδας. Ίσως με μια ανανέωση της οθόνης να διορθωθεί μόνο του· ειδάλλως, έμπα στο View, από κει στο Character encoding, και διάλεξε Unicode.

 243. Γιάννης Ιατρού said

  233,244: Υάλτι, όπως τα λέeι ο Άγγελος. Μάλλον εννοείς firefox και όχι thunderbird. Αν είνει έτσι, στην επιλογή προβολη ==> Text encoding βάλε την κατάλληλη επιλογή (π.χ. unicode)

 244. Reblogged στις Michael Christoforou Trimithiotis Gerolakkos Cyprus.

 245. Pedis said

  Αξίζει να θυμηθούμε μερικούς σταθμούς του ευφάνταστου δουλέματος «προς τ’ αριστερά» του σύριζα:

  – από το 2010 μεχρι το 1/2015 παίζει το κόλπο «Φιντέλ» : «να μην φοβίσουμε τον κόσμο, να πάρουμε την εξουσία πρώτα και μετά, έννοια σας, …»

  – από 1/2015 μέχρι 7/2015 έπαιξε το «πρόγραμμα γέφυρα» … «η γέφυρα του ποταμού Κβάι, αιχμάλωτοι μεν, περήφανοι δε», σε εναλλαγή με «και οι δήμιοι έχουν καρδιά», και κουραδομαγκοτσαμπουκάδες «δεν θα τους κοτήσει να μας φάνε λάχανο» κλπ

  – από 7/2015 έπαιξε:

  * «Σήμερον ο Τσιπρας στο Μπρεστ-Λιτόφσκ»
  * Σύμφωνο μη επίθεσης: τιμή και δόξα στον σοφό Στάλιν. Αντισταλινικοί, ναι, αλλά η αλήθεια να λέγεται, έτσι;

  Τώρα, κι αφού την έκαναν οι αριστεροί, δεν χρειάζεται το έπος, φτάνει και περισσεύει η σαπουνόπερα με την πονεμένη χήρα που ξεπουλάει όσο όσο αυτά που της άφησε ο μαραριτης για να εξασφαλίσει τα παιδιά της με αβέβαιο μέλλον … λόγω μετακλητού παρόντος.

 246. Γιάννης Ιατρού said

 247. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 248. sarant said

  Πού τις βρίσκετε αυτές τις φωτογραφίες, ήθελα νάξερα.

 249. Κουνελόγατος said

  248. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 250. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 251. Κουνελόγατος said

  Να αυτοσαρκαστώ κι εγώ για τις απόψεις μου… 🙂

  ΓΜΤ, δε βρίσκω τώρα το ωραίο, που λέει «και τον Μίκυ, τη Νταίζη, τον Ντόναλντ…»…

 252. 250 Τις αγοράζουν:

 253. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  254. http://i.ebayimg.com/06/!BiSc1KgB2k~$(KGrHqEH-C0EsK81lDBNBLOM!Yrj1!~~_35.JPG?set_id=8800005007
  🙂

 254. sarant said

  254 🙂

 255. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το χαρτονόμισμα του Δύτη πάντως στο 254, είναι απολύτως νόμιμο. Ανταλάσσεται και σήμερον . Δίνεις τα κατό τρις και πιάνεις ένα (1) πράσινο ομπάμια. 🙂
  https://en.wikipedia.org/wiki/Zimbabwean_dollar

 256. για τον συριζα εχει ενα ενδιαφερων ο τροπος που βριζουν τους καθε λογης αντιπαλους πχ το πρωτο φλεμα για το πρωτο θεμα,ο σταυλος για τον σταυρο θεοδωρακη και αλλα πολλα που δεν μου αρεσει να αναπαραγω.Νομιζω οτι ειναι εκφρασεις της ραπ υποκουλτουρας,αλλα δεν ειμαι και σιγουρος……

 257. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  257. Παρντόν. Θέλεις δυόμιση Δυτικά για ένα αμερικάνικο δολλάριο. (με μπέρδεψαν τα ανώτερα μαθηματικά των Ζιμπαμπυγιανέζων στο λινκ του 257… 🙂 )
  http://www.euronews.com/2015/06/12/zimbabwe-exchanges-250000000000000-local-dollars-for-us-dollar-1/

 258. Γιάννης Ιατρού said

  250: Έ, με το πηγαίο ταλέντο που διαθέτουμε όλο και κάτι βρίσκουμε / φτιάχνουμε κλπ.
  Τώρα που έφυγε κι ο ανάδρομος ΕΡΜΗΣ από πάνω μας….. 🙂

 259. leonicos said

  Έχω ιατρείον εις τα Κουκουβάουνας;

  Πρωτάκουστον. Μην έχει μείνει καμιά ταμπέλα από κάποια απόπειρα του 1975-76; να μη νοικιάστηκε έκτοτε;

  Δύο φορές προσπάθησα να κάνω ιατρείο, αλλά ντρεπόμουν να πω στους αρρώστους μου να έρθουν. Ευτυχώς δεν κόστιζε τότε ιδιαίτερα, ένα νοικάκι και μια διακοπή που έκανα μόνος μου.

  Πλάκα έχει ο Βάταλος. Άκου τι βρήκε! Μιλάμε για δυο μήνες. Δεν είχα ούτε αυτοκίνητο, έμενα στους Αμπελοκήπους και πήγαινα με το λεωφορείο. Έγραφα βέβαια ήσυχος.

  Πάντωβς, είναι απίθανος

 260. Μαρία said

  254
  Απο σένα το έκλεψε ο Κούλης;

 261. Α, δεν τόξερα! Εγώ το είχα δει το πρωί, όχι στου Κούλη αλλά στου Κουκουζέλη: http://silezukuk.tumblr.com/post/138078626723

 262. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  234>>Το ρήμα διαιστεύομαι είναι κρητικό ή κρητομικρασιάτικο;
  Σαν διαπιστεύομαι λειψό μοιάζει. Σε κάποιο φεκ ξέφυγε;

 263. paolodrosi said

  263. Μα πώς θα διπλασιαστουν τα χρεη, αφου γυριζουμε στη δραχμη, γι αυτον ακριβως το λογο? Να διαγραφουν τα χρεη με μονομερη κινηση.

 264. Μαρία said

  264
  Ο Κούλης το λάνσαρε τον Ιούλιο, για να δείξει τις καταστροφικές συνέπειες του ΟΧΙ.

  265
  Κεγκέρογλου έγραψε, ο Κρητομικρασιάτης 🙂 .Κάνε κλικ στο τουίτ στο 234, για να δεις και το δικό του.

 265. Paolodrosi, αν αποκτήσουμε πάλι δικό μας νόμισμα και αφήσουμε να πέσει η αξία του, θα ελαφρυνθούν κατ’ουσία τα χρέη του εσωτερικού, τόσο ιδιωτών προς ιδιώτες όσο και ιδιωτών προς το κράτος ή του κράτους προς ιδιώτες, που αυτομάτως θα έχουν επανεκφραστεί στο νέο εθνικό νόμισμα. Τα χρέη όμως προς το εξωτερικό, τόσο των ιδιωτών (εισαγωγέων π.χ. προς τους προμηθευτές τους) όσο και το εξωτερικό δημόσιο χρέος του κράτους, θα παραμείνουν ίδια σε ευρώ και συνεπώς θα αυξηθούν αισθητά εκφραζόμενα σε εθνικό νόμισμα.

 266. Υαλτις said

  244/245
  Οταν λαμβάνω ειδοοιηση στον θαντερμερντ οτι καποιος έχει αφήσει ενα σχόλιο, μπορώ να το διαβάσω εκεί στιγμιαία, παρα να πρέπει να ανοιγω καποιον μπραουζερ.οταν ομως αφήνεις εσυ κάποιο σχόλιο μου βγάζει ιερογλυφικά. Εχω προσπαθήσει να αλλαξω το ενκοντινγκ αλλά ματαίως. Σε τι γραμματοσειρά γράφεις ;μηπως γράφεις πρωτα στο Γουόρντ και χρησιμοποιείς εκει κάποια σπάνια γραμματοσειρά;

 267. paolodrosi said

  268. Αν διαγραφει μονομερως το χρεος, απο την Ελληνικη πλευρα, τοτε απλως δεν υπαρχει χρεος.
  Βγαινοντας απο την Ευρωπαικη Ενωση με βαση το αρθρο 50, γυριζουμε σε εθνικο νομισμα, γι αυτον ακριβως το λογο.
  Το διεθνες δικαιο, οπως και οι αποφασεις του ΟΗΕ, δικαιωνουν μια κυριαρχη χωρα που διαγραφει μονομερως χρεος, οταν απειλουνται τα ανθρωπινα διακιωματα των πολιτων της.
  Το χρεος μεσω μνημονιων και δανειακων συμβασεων, εχει φερει φτωχοποιηση στον Ελληνικο λαο. Αλλωστε η προσφατη επιτροπη για τον ελεγχο του δημοσιου χρεους, υπο της Ζωης Κων/πουλου, αναφερει το χρεος ως παρανομο, απεχθες και ληστρικο. Σαν τετοιο δεν πρεπει να πληρωθει.
  Συνεπως μια φιλολαικη κυβερνηση, καθαριζει δια παντος το χρεος.
  Τετοια δεν ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που τα χαρτοφυλακια των στελεχων του οικονομικου επιτελειου του, κατεχουν Ελληνικα ομολογα χρεους, και πλουτιζουν απ’ αυτα. Ή συνεργαζονται με επενδυτικα κεφαλαια γυπες και παιρνουν ποσοστα.
  Η λυση ειναι εξοδος απο την ΕΕ και το ευρω, κι επιστροφη σε εθνικο νομισμα. Επισης καταδικη ολων οσων μας εφεραν σ’ αυτα τα δεινα, κι αλλαγη Συνταγματος. Γιατι με τις ασυλιες βουλευτων κι αξιωματουχων, δεν υπαρχει δημοκρατια.

 268. Εδώ ένας καλός απολογισμός από τον Αρκούδο

  http://arkoudos.com/blog/?p=3823

 269. Μαρία said

  http://www.efsyn.gr/arthro/allazei-poiniko-kratos

 270. sarant said

  272 Δεν είναι ασήμαντα αυτά.

 271. Μαρία said

  O Ιταλός πρέπει να μεταφράστηκε απ’ τα αγγλικά, αν κρίνω απ’ το ψευτοφιλαράκι που εμφανίζεται στην αρχή. meteoric rise ταχύτατη, αστραπιαία και πάντως όχι μετεωρική
  http://www.efsyn.gr/arthro/o-syriza-kai-i-eyropaiki-rizospastiki-aristera

 272. Γιάννης Ιατρού said

  269: Υαλτι, γράφω μέσω του firefox, με textencoding = unicode. Για ξεκαθάρισε, πιό μέρος από πιό σχόλιο διαβάζεις έτσι (με κινέζικα).

 273. Γιάννης Ιατρού said

  272 Συνέχεια: Times – Arial – courier new οι γραμματοσειρές

 274. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  262.>>Έχω ιατρείον εις τα Κουκουβάουνας;
  Δε θυμάμαι καθοόλου πότε και με τί αφορμή, αλλά σεις το έχετε πει εδώ ότι είχατε ιατρείο στη Μεταμόρφωση το πάλαι 🙂

 275. Γιάννης Ιατρού said

  277: τι, μόνο ιατρείο, εδώ τα έχει πεί όλα. Με τι νι και με το σίγμα. Αλλά ξεχνάει …, ου γαρ 🙂
  Μόνο ο Γς θυμάται τα πάντα (όλα) 🙂

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/07/16/koromilo-3/#comment-301294
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/08/sinfonia/#comment-292445
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/18/50albanian/#comment-190996

 276. Κουνελόγατος said

  Πω, πω, το Α2 μαζεύτηκε εδώ μέσα.

 277. Γιάννης Ιατρού said

  279: Και να φανταστείς ότι ομολόγησε αυθορμήτως
  Αλλά μάλλον δεν την έπισες την ουσία του σχολίου, ούτε ο άλλος 🙂 🙂 μάλλον δεν θα τό ‘δε ακόμα, γιατί κάτι τέτοια τα πιάνει (ακόμα) 🙂

 278. Κουνελόγατος said

  280. Μωρέ το κατάλαβα, όμως είσαι φοβερός. Και μετά λένε -όσοι με ξέρουν- ότι έχω πολύ καλή μνήμη. Μπούρδες. 🙂

 279. Silisav said

  Πρώτη φορά αριστερά? Αγγουράκια Καλαβρίας….
  Η μεγαλύτερη απογοήτευση

 280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «ισχυρίζομαι ότι η θέση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων θα ήταν χειρότερη αν δεν νικούσε πέρσι τέτοια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ.» Αναρωτιέμαι, ο χρόνια άνεργος, από τον Σαμαρά μέχρι σήμερα που έκλεισε ένα χρόνο η αριστερή κυβέρνηση, πόσο χειρότερα θα ήταν; Τουλάχιστον τότε, είχε να ελπίζει στην αριστερά, τώρα;

  Υ.Γ – Παρακαλώ, όσοι επιμένετε να θεωρείτε την κυβέρνηση αριστερή, τον Τσίπρα αριστερό, και τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα, δικαίωμά σας είναι βέβαια, αλλά μη το δημοσιοποιείτε έτσι ελφρά τι καρδία, είναι ύβρις στους αριστερούς αγωνιστές που σκοτώθηκαν και πέθαναν για μια καλύτερη κοινωνία-πατρίδα. Όσες οικογένειες έχουν πληρώσει βαρύ αριστερό φόρο αίματος, ενοχλούνται αφάνταστα.

 281. Γς said

  277:

  Επιμονή και σύ…
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/17/insularity/#comment-294114

 282. sarant said

  283 Όσες οικογένειες έχουν πληρώσει βαρύ αριστερό φόρο αιματος είναι (σχεδόν πάντα) πολύ ανεκτικές απέναντι στην κυβέρνηση.

 283. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: