Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λογοκρισία χωρίς ισορροπία (του Nash)

Posted by sarant στο 29 Ιανουαρίου, 2016


censΗ παράσταση της πειραματικής σκηνής του Εθνικού με το έργο «Ισορροπία του Nash», που είχε προκαλέσει θόρυβο τις προηγούμενες μέρες επειδή χρησιμοποιούσε, παρέμβλητα  στο έργο του Καμύ «Οι δίκαιοι», αποσπάσματα από το βιβλίο του ισοβίτη δολοφόνου Σάββα Ξηρού, κατέβηκε τελικά τέσσερις μέρες πριν ολοκληρώσει τον, σύντομο έτσι κι αλλιώς, κύκλο της, με απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, ο οποίος έκανε λόγο για απειλές που εκτοξεύτηκαν κατά της ζωής των συντελεστών της. Είχαν προηγηθεί εκτενή τρομοκρατικά ρεπορτάζ των ιδιωτικών καναλιών.

Το έργο δεν το έχω δει, όπως δεν το έχει δει και η συντριπτική πλειοψηφία των επικριτών του, κι έτσι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για την καλλιτεχνική του αξία, ούτε ξέρω αν ηρωοποιεί τον Σάββα Ξηρό, όπως κατάγγειλαν διάφοροι εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου. Κάποιος που το είδε, μου είπε πως ήταν πολύ καλό, αλλά ας μην το πάρετε υπόψη σας -δεν θα κρίνουμε το έργο, θα κρίνουμε το γεγονός της απόσυρσής του.

Ο Σάββας Ξηρός, που επίτηδες τον ανέφερα άχρωμα «ισοβίτη δολοφόνο» πιο πάνω, περιγραφή που θα ταίριαζε π.χ. και στον Κοεμτζή, δεν είναι βέβαια απλώς ένας ισοβίτης, δεν σκότωσε από ερωτικό πάθος ή σε βρασμό ψυχής, υπήρξε μέλος της οργάνωσης 17 Νοέμβρη και πολιτικές δολοφονίες έκανε ως μέλος αυτής της αναγνωρισμένα τρομοκρατικής οργάνωσης. Σχεδόν ανάπηρος μετά τον τραυματισμό που οδήγησε στη σύλληψή του και στην εξάρθρωση της οργάνωσης, έχει γράψει μέσα στη φυλακή το χρονικό της ανάκρισής του, αλλά και διάφορα άλλα κείμενα που δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα (ένα βιβλίο για τους πρώτους αριθμούς, ας πούμε), ενώ πρόσφατα αρνήθηκε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι, επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Αλλά δεν θα κάνω εδώ εκτίμηση της δράσης της 17 Νοέμβρη -είναι οργάνωση καταδικασμένη από τη δικαιοσύνη και απαξιωμένη στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Στις πειραματικές σκηνές παίζονται έργα, το λέει τ’ όνομα, πειραματικά: τολμηρά στο περιεχόμενο ή/και στη μορφή, πρωτοποριακά, κάποτε δυσνόητα, πάντως αντιεμπορικά -γι’ αυτό άλλωστε και ο αριθμός των παραστάσεών τους συνήθως είναι μικρός. Τούτη η παράσταση χρησιμοποιούσε (ανάμεσα στ’ άλλα) τα γραφτά ενός καταδικασμένου ως τρομοκράτη. Πρόπερσι, το ΚΘΒΕ είχε ανεβάσει έργο γύρω από τη δράση του αναρχικού βομβιστή (και δολοφόνου, τελικά) Unabomber, αλλά ευτυχώς δεν το πήρε κανείς είδηση κι έτσι πέρασε απαρατήρητο. Η χτεσινή ματαίωση των υπόλοιπων παραστάσεων της «Ισορροπίας του Nash» είναι γεγονός πολύ θλιβερό επειδή στέλνει μήνυμα αυτολογοκρισίας.

Δηλαδή, στο εξής, αντί να ρισκάρει ο διευθυντής κάποιας κρατικής σκηνής να ανεβάσει ένα αμφιλεγόμενο έργο, με κίνδυνο μετά να εξαναγκαστεί να το κατεβάσει (που, παρεμπιπτόντως είναι και η χειρότερη τακτική, διότι χάνεις τους υποστηρικτές σου χωρίς ν’ αποκτάς νέους), απλώς θα ακολουθεί την πεπατημένη και θα ανεβάζει πράγματα ανώδυνα. Όπως το έθεσε στο Φέισμπουκ μία σχολιάστρια, υποστηρίκτρια αυτής της άποψης: «Κατά τη γνώμη μου, ένας φορέας που χρηματοδοτείται από φόρους οφείλει να μην πατάει τους κάλους των φορολογουμένων. Κοινώς, να παίζει βαρετές κλασικούρες που όσοι θίχτηκαν όταν βγήκαν έχουν πεθάνει. Οι πειραματισμοί και τα ρηξικέλευθα έργα που θα ταράξουν τα νερά θα έπρεπε να γίνονται ιδίοις εξόδοις«. Αλλά βέβαια, όλη η μεγάλη τέχνη, οι νυν κλασικούρες που τάραζαν τα νερά στον καιρό τους, με τη μια ή την άλλη μορφή επιδοτούμενες ήταν από τα χρήματα των φορολογουμένων -ξεκινώντας από τις χορηγίες και τα θεωρικά της αρχαίας Αθήνας. Η άποψη αυτή λοιπόν είναι, θαρρώ, τεχνοκτόνα.

Έψεξαν κάποιοι την κυβέρνηση για το κατέβασμα του έργου. Όμως, οι κρατικές σκηνές είναι αυτοδιοίκητες, οπότε άμεση ευθύνη δεν νομίζω πως υπάρχει. Υπάρχει ωστόσο έμμεση ευθύνη, διότι η νηφάλια και σωστή τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού κ. Μπαλτά δεν έπρεπε να βγει χτες και να εκφράζει τη θλίψη της για το κατέβασμα του έργου, αλλά προχτές ώστε να θωρακίσει τον βαλλόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή. Δίκιο έχει ο Αρ. Μπαλτάς να ψέγει τις «τυφλές αντιδράσεις», και προτιμώ έναν υπουργό που εναντιώνεται στις τυφλές αντιδράσεις αντί να υποκλίνεται σ’ αυτές για να δρέψει ψηφαλάκια (όπως ο Ευ. Βενιζέλος την εποχή του Outlook), αλλά ακόμα περισσότερο προτιμώ την έγκαιρη εναντίωση που φέρνει αποτέλεσμα.

Από την άλλη, μου έκανε αλγεινή εντύπωση η αξιωματική αντιπολίτευση που σύνδεσε ευθέως το θεατρικό έργο του Εθνικού με τις υποτιθέμενες σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τρομοκράτες με δηλώσεις του κ. Γκιουλέκα, υπεύθυνου πολιτισμού του κόμματος (ταιριαστή επιλογή να βάζεις υπεύθυνο πολιτισμού τον… νύκτορα Γκιουλέκα) αλλά και με προσωπική δήλωση του νέου αρχηγού της, του Κ. Μητσοτάκη, που δείχνει ότι η απόσταση από τον φιλελευθερισμό ως τον σκοταδισμό είναι πολύ μικρή.

Προβλήθηκε επίσης το επιχείρημα ότι με την ανάδειξη των κειμένων του Ξηρού προσβάλλεται η μνήμη των θυμάτων του. Δυσκολεύομαι να δω πώς γίνεται αυτό από μια παράσταση που τελείωνε με τη φράση «Καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής». Περισσότερο θεωρώ ότι προσβάλλεται η μνήμη των θυμάτων όταν συσχετίζονται με λογοκριτικές παρεμβάσεις. (Για να μην πω ότι κάποιοι έχουν χτίσει πολιτικές σταδιοδρομίες πάνω στη μνήμη αυτή). Αν πάντως με την προβολή των κειμένων, γενικότερα των έργων ενός δολοφόνου θίγονται οι συγγενείς των θυμάτων του, πρέπει εξάπαντος να απαγορευτούν και τα τραγούδια του Άκη Πάνου -κι αυτός άνθρωπο είχε σκοτώσει.

Κατά σύμπτωση, τις ίδιες μέρες στην Ιταλία είχαμε ένα λογοκριτικό κρούσμα άλλου τύπου -οι αρμόδιοι έκρυψαν τα γυμνά αγάλματα σε κάποιο μουσείο της Ρώμης για να μην τα δει ο Ιρανός πρόεδρος και θιγεί. Είδα κάποιους να συσχετίζουν τα δύο γεγονότα, αλλά δεν νομίζω να είναι της ίδιας τάξης -το δεύτερο έχει περισσότερο να κάνει με τη διπλωματία.

Αν θέλουμε διεθνείς αντιστοιχίες, νομίζω πως πιο κοντινό αντίστοιχο (και σαφώς χειρότερο) παράδειγμα είχαμε στη Γαλλία το 2006, επί προεδρίας Σιράκ, όταν η Κομεντί Φρανσέζ ακύρωσε προγραμματισμένο ανέβασμα έργου του Πέτερ Χάντκε επειδή ο Αυστριακός θεατρικός συγγραφέας είχε τολμήσει να παρευρεθεί στην κηδεία του Μιλόσεβιτς. (Το παλαιότερο αυτό κρούσμα είναι σαφώς χειρότερο, αφού ο Χάντκε είναι διεθνώς αναγνωρισμένος συγγραφέας και τιμωρήθηκε όχι για το περιεχόμενο του έργου του αλλά για μια άσχετη πολιτική, ας πούμε, τοποθέτηση).

Και αν θέλαμε ένα αντιπαράδειγμα από τον διεθνή πάλι χώρο, μου λένε ότι στο Φράιμπουργκ ανέβηκε πρόπερσι και θα ανεβεί πάλι φέτος το «θεατρικό ντοκιμαντέρ» Σταμχάιμ, που δραματοποιεί τη δίκη των τεσσάρων της ΡΑΦ (Μπάαντερ, Μάινχοφ, Ράσπε και Ένσλιν) στη διαβόητη αυτή φυλακή της Στουτγάρδης -και ανέβηκε με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Επιστημών, Έρευνας και Τέχνης, από τον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου Φράιμπουργκ και από μια (κρατική αν δεν κάνω λάθος) τράπεζα.

Πολλά έγραψα και μάλλον μπερδεμένα, και ίσως παρέλειψα πτυχές του θέματος -αλλά στη συζήτηση που θα γίνει μπορεί να επανέλθω. Πάντως, αν σας ενόχλησε το κατέβασμα του έργου και θέλετε να διαμαρτυρηθείτε, σήμερα το βράδυ στις 19.30 γίνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εθνικό Θέατρο, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Θα πήγαινα, αν ήμουν στην Αθήνα.

ΥΓ Πολύ γούστο θα είχε πάντως να ανέβαινε το έργο τώρα, σε άλλο, μη κρατικό, θέατρο για να μην υπάρχει το επιχείρημα για τον κάλο των φορολογουμένων. Με τόση διαφήμιση που έχει γίνει, θα είχε εξασφαλισμένη εισπρακτική πορεία!

286 Σχόλια προς “Λογοκρισία χωρίς ισορροπία (του Nash)”

 1. Έτσι. Αν μη τι άλλο όσοι έκαναν σημαία το «Ζε σουΐ Σαρλί» και «μένουμε Ευρώπη» θα περίμενε κανείς (τι λέω τώρα) λιγότερη υποκρισία. Όπως δείχνει όμως καθαρότατα και η υπόθεση Χάντκε και Κομεντί Φρανσαίζ, η λογοκρισία αφορά κυρίως τους ηττημένους, η ελευθερία λόγου τους νικητές.

 2. Παναγιώτης Κ. said

  Με τέτοια πράγματα, ως λαός κερδίζουμε σε… αυτοπεποίθηση; 😦

 3. spiral architect said

  Ζεσουί Σαρλί! 😛

 4. spiral architect said

 5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Δυστυχώς, με αυτή την τραγική ιστορία αυτολογοκρισίας υπό την πίεση «λαϊκών μαζών», η οποία βεβαίως δεν πρόκειται να βλάψει τους δημιουργούς του έργου ούτε να περιορίσει την ελευθερία τους (:πολύ γλέντησα την υστερόγραφη -μήπως και υστερόβουλη;- πρότασή σου), με αυτή την ιστορία, λοιπόν, ακούστηκαν και άλλα τραγελαφικά, όπως κατάργηση των επιχορηγήσεων στην τέχνη, μέχρι να εξέλθουμε απ’ την κρίση (πότε;), και άλλα παρόμοια, ενδεικτικά της μικροψυχίας των καιρών, όχι μόνο της νεοφιλελεύθερης. Με άλλα λόγια η μιζέρια βρήκε έδαφος για να αναδειχθεί σε παράγοντα κι έκφραση μιας δήθεν θιγμένης «δημοκρατικής πλειοψηφίας». Θλιβερά πράγματα.

  Πρπτς: ποια η λέξη που κρύβεται (και μας ιντριγκάρει, εν μέρει) απ’ την εικονογράφηση;
  Εύχομαι όχι άλλη λογοκρισία (όχι πριν παρέλθει αυτή η εβδομάδα, τουλάχιστον…)

 6. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ο Τζήμερος, στο 4, λόγω του περιορισμένου βεληνεκούς του οπωσδήποτε, πέφτει στην εξής παγίδα: οτι υπόκειται σε περιορισμούς η τέχνη που επιχορηγείται. Με άλλα λόγια, δίνουμε λεφτά όπου μας γουστάρει (το αποτέλεσμα) ή όπου μας βολεύει. Όπου δεν μας γουστάρει ή δεν μας βολεύει, δεν δίνουμε!
  Υγιείς, δημοκρατικές εκφράσεις!

 7. Πάνος με πεζά said

  Ένα ακόμα θέμα που κατέληξε «Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός»…

  Αλλά δεν θα κάνω εδώ εκτίμηση της δράσης της 17 Νοέμβρη -είναι οργάνωση καταδικασμένη από τη δικαιοσύνη και απαξιωμένη στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
  Χμμμμ…χωρίς να επικροτώ, ήταν πάντως μια εποχή που αρκετοί, ήταν πιο συμμαζεμένοι από σήμερα, υπό τον φόβο…Όχι ότι αυτό είναι η λύση, βέβαια.

 8. Δεν έχω δει το έργο, όπως πιθανώς και κάποιοι που το κατήγγειλαν (ανάμεσά τους και η Αμερικανική πρεσβεία, όπως διαδίδεται). Θα νόμισαν πως είναι ακόμη μια τρομοκρατική προκήρυξη, από αυτές που είχε απαγορευτεί η μετάδοσή τους.
  Ο Ξηρός είναι καταδικασμένος εγκληματίας και όποιος δεν ενδιαφέρεται για την άποψή του δεν πάει να την ακούσει.
  Η λογοκρισία στο θέατρο είναι οπισθοδρόμηση. Όπως όταν βγαίνει ο υπουργός Β. στα κανάλια και λέει πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό και η αρχαία Αντιγόνη είχε κάνει λάθος!
  Έγραψε ο Ξηρός για πρώτους αριθμούς; Μπορεί να σωφρονίστηκε στην φυλακή, αλλά για καλό και για κακό ας τους καταργήσουμε αμέσως!

 9. venios said

  Ως προς το ΥΓ, πάντα τπάρχει η διέξοδος της εξέγερσης εναντίον βέβηλων έργων από αγανακτισμένους χριστιανούς και λοιπούς ορθά σκεπτόμενους πολίτες, με την αρωγή κάποιων επιφανών ποιμένων…

 10. spiral architect said

  @7: Κρύβε λόγια … 🙄

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Η υστερόγραφη πρόταση θα ήταν υστερόβουλη αν είχα σκοπό να ανεβάσω εγώ την παράσταση 🙂

  8: Υπάρχει κάπου ονλάιν το σχετικό πόνημα, αλλά το βρήκα ελαφρώς παραληρηματικό.

 12. μυλοπέτρος said

  στο χωριό μου όταν μιλάνε για κράτος δικαίου εννοούν ότι αυτά που γίνονται μας εξυπηρετούν. δηλαδή μας γαργαλάνε τα αφτιά και μας κοιμίζουν τη σκέψη. το (τραγικό) αστείο είναι ότι οι περισσότεροι από εκείνους που φωνασκούν τώρα, είναι εκείνοι που κάποτε έλεγαν «πού είναι επίτέλους αυτή η 17 Νοέμβρη κλπ». ο Σάββας Ξηρός δικάστηκε και πήγε στη φυλακή. Τιμωρείται όμως τώρα για δεύτερη φορά για το ίδιο αδίκημα, δεν είναι απλώς παράνομη η διπλή αυτή ποινή που προσπαθούν να του επιβάλλει η «κοινή γνώμη» για το ίδιο αδίκημα. δείχνει και μια έλειψη λεβεντιάς εκ μέρους των κατηγόρων οι οποίοι προβάλλουν τη μικρότητά τους σε έναν άνθρωπο ανίκανο πλέον να κάνει ό,τιδήποτε ακόμα και κακό έτσι όπως έκανε πράγματι πριν, και αισθάνονται μεγάλοι. Έ! δεν είναι! επιβεβαιώνουν τη χαμέρπειά τους.
  με ποιά ιδιότητα γίνονται δικαστές και επιβάλλουν πρακτικές;
  βεβαίως να εκφράσουν άποψη! από εκεί και πέρα όμως αρχίζει ο κατήφορος, και ο μεσαίωνας!
  #4 γιατί τον πάιρνεις στα σοβαρά τον κύριο αυτόν;

 13. spiral architect said

  Το μέτωπο ευθύνης και λογικής προτείνει την αντικατάσταση του θεατρικού «Ισορροπία του Νash» με ένα θεατρικό βασισμένο σε βιβλίο ενός έγκριτου συγγραφέα και στοχαστή Ο τίτλος του θεατρικού είναι συζητήσιμος.

 14. Πάνος με πεζά said

  @ 13 : Ανταποδίδω το 🙂 !

 15. gpoint said

  » Αν πάντως με την προβολή των κειμένων, γενικότερα των έργων ενός δολοφόνου θίγονται οι συγγενείς των θυμάτων του, πρέπει εξάπαντος να απαγορευτούν και τα τραγούδια του Άκη Πάνου -κι αυτός άνθρωπο είχε σκοτώσει.»

  Θεωρώ άστοχη αυτή την σύγκριση, ο Ακης Πάνου σκότωσε κάποιον που τον είχε βλάψει προσωπικά, θα μπορούσε να χρεωθεί σαν έγκλημα τιμής ή και κάπως τραβηγμένα σαν αυτοάμυνα ενώ τα θύματα του Ξηρού δεν τον είχαν βλάψει άμεσα

 16. Alexis said

  Πολύ καλό άρθρο!
  Συμφωνώ βεβαίως με το σκεπτικό του.

  #0: πρέπει εξάπαντος να απαγορευτούν και τα τραγούδια του Άκη Πάνου -κι αυτός άνθρωπο είχε σκοτώσει.

  Μόνο του Άκη Πάνου;

  Και η «Παραγγελιά» του Τάσσιου.
  Και «το μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο» του Σαββόπουλου.
  Και οι ταινίες με θέμα τον εμφύλιο γιατί προσβάλλεται η μνήμη των θυμάτων εκατέρωθεν.
  Και τα εθνικοπατριωτικά έπη του Τμέιμς Πάρις γιατί προσβάλλουν τη μνήμη των Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα και τους παρουσιάζουν σαν αιμοσταγή κτήνη.
  Μη σου πω και οι «Σουλιώτες» γιατί προσβάλλουν τη μνήμη του Τουρκαλβανού οπλαρχηγού (πώς τον λέγανε… δεν μπορώ να τον θυμηθώ τώρα… )

  Ο κατάλογος της υποκρισίας και της γελοιότητας των Τζημερογκιουλέκηδων δεν έχει τέλος…

 17. Γς said

  >για να μην υπάρχει το επιχείρημα για τον κάλο των φορολογουμένων

  τον κάλο;

 18. Alexis said

  Κοινώς, να παίζει βαρετές κλασικούρες που όσοι θίχτηκαν όταν βγήκαν έχουν πεθάνει.

  Μπα, μην το λές… Και τους «Άθλιους» να ανεβάσεις πάντα υπάρχει ο φόβος να εμφανιστεί κάποιος απόγονος του …Ιαβέρη και να σε καταγγείλει! 😀

 19. Τέλος, στο «Κουλούρι» έκανε μια σύντομη διευκρινιστική δήλωση και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος σημείωσε: «Ζητάμε συγγνώμη που ανεβάσαμε μια παράσταση χωρίς να πάρουμε άδεια απ’ όλες τις μεριές της κοινωνίας. Στο εξής, μετά το πέρας κάθε παράστασης θα μοιράζουμε ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να εξασφαλίσουμε πως κανένας θεατής δεν έχει ιδεολογικές ενστάσεις. Αλίμονο αν η τέχνη σοκάρει. Γι’ αυτό άλλωστε στην επόμενη παράσταση της πειραματικής σκηνής θα παρακολουθήσετε μια γάτα να γλείφεται για τέσσερις ώρες».
  http://www.tokoulouri.com/culture/nash_to_ash/

 20. Γς said

  >του αναρχικού βομβιστή (και δολοφόνου, τελικά) Unabomber,

  Theodore Kaczynski.

  Εντάξει τρελός μαθηματικός, γραφικός εγκληματίας.
  Μικρή σχέση με τσακάλα μέλη της 17Ν.

 21. lpanoss said

  Καπετάν Γκιολέκας..τον έφαγεν ο Κόγκας Δράκος

 22. Οι αναρχοφασίστες του (κρατικοδίαιτου) Εθνικού Θεάτρου, θέλησαν να προβάλλουν την (υπαρκτή) ασημαντότητά τους και την (ανύπαρκτη) αριστερωσύνη τους, ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ την όποια «σοφία» ενός ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΟΥ. Η σύγκριση του τελευταίου με τον Άκη Πάνου είναι επιτηδευμένη τρικλοποδιά στον κοινό νου. Anyway, ο υπόψη καλός στιχουργός δεν είναι το καλλίτερο κοινωνικό παράδειγμα (αν δεν απατώμαι τον απαρνήθηκαν και η σύζυγος και η κόρη του).
  Τώρα αν ο Σαράντ ανακάλυψε …τον τροχό στη φράση «καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής», ας μην το σχολιάσω.
  Όσοι λοιπόν (δήθεν) αριστεροί δεν έχετε άλλον τρόπο να …διαλαλήσετε την αριστερωσύνη σας, προσποιηθείτε ότι ενοχληθήκατε από το κατέβασμα του «έργου» και πάτε σήμερα το βράδυ να διαμαρτυρηθείτε.
  Βέβαια, οι ασήμαντοι χαραμοφάηδες του Εθνικού Θεάτρου πέτυχαν το σκοπό τους: Προβάλλοντας τη «σοφία» του αρχιδολοφόνου, βγήκαν και οι ίδιοι από την αφάνεια και τη μικρότητά τους. Και έτσι, έχει δίκιο ο Σαράντ που λεει ότι με τη «διαφήμιση» που έγινε, το «έργο» των ασήμαντων, όπου και όποτε και αν παιχτεί θα έχει «εξασφαλισμένη εισπρακτική πορεία»!. Να λοιπόν και μια …κρυφοκαπιταλιστική διάσταση!

 23. spyridon said

  17
  Μπορεί να είναι λανθάνουσα γλώσσα …εεεχχχμ ορθογραφία ήθελα να πω.
  Αλλά κι έτσι πέτυχε διάνα.

 24. Το σκηνικό στο οποίο ο διευθυντής της Κομεντί Φρανσέζ ακύρωσε την παράσταση (κακώς, κτγμ) με το έργο του Χάντκε το 2006 είχε ως εξής:
  Ο Χάντκε όχι απλά είχε παρευρεθεί στην κηδεία του Μιλόσεβιτς αλλά ήταν και κύριος ομιλητής. Προηγουμένως, είχε τιμηθεί από τον Μιλόσεβιτς με το Μετάλιο Νιέγκος (ή κάτι τέτοιο, μια ανώτατη σερβική διάκριση) για την υποστήριξη και τις υπηρεσίες του στο καθεστώς Μιλόσεβιτς, αφού, σαν συνεπής ‘αριστερός αντιιμπεριαλιστής’ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε συνταχθεί με την ατεκμηρίωτη άποψη περί ‘αμυνόμενων Σέρβων’ και δήθεν ‘εμφυλίου πολέμου που προκλήθηκε από ξένα κέντρα’.

  Οταν πέθανε ο Μιλόσεβιτς υπήρξε μεγάλη πολιτική κρίση, και ο τόπος της κηδείας του ήταν θέμα για πολλές μέρες, και κόντεψε να ρίξει την κυβέρνηση.
  Πρώτα απ’ όλα, το ποιος (θα) είχε πρόσβαση στο πτώμα του ήταν κεφαλαιώδους σημασίας διότι υπήρχαν οι γνωστές φήμες πως δηλητηριάστηκε.
  Επειτα, οι οπαδοί του και το κόμμα του, που τότε είχε 5% αλλά ήταν στην κυβέρνηση συνασπισμού, αν θυμάμαι καλά, απαίτησαν να θαφτεί με τιμές αρχηγού κράτους και να έχει τον δικό του τάφο στο Εθνικό Νεκροταφείο, εκεί που θάβονταν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες. Αυτό απαγορεύτηκε, δόθηκε άδεια μόνο για να θαφτεί στη γενέτειρά του, κι έτσι το κόμμα του Μιλόσεβιτς, το κόμμα της συζύγου του (η οποία σαν καταζητούμενη βρισκόταν στη Μόσχα μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας της για τα οποία επίσης υπήρχαν εντάλματα) και το κόμμα του Σέσελι αποφάσισαν να κάνουν την τελετή ακριβώς μπροστά στο σερβικό Κοινοβούλιο. Μαζεύτηκαν άλλοι λένε 20, άλλοι 50 χιλιάδες ριζοσπάστες εθνικιστές, υποστηρικτές του καθεστώτος και της ‘Μεγάλης Σερβίας’. Υπήρχε θέμα ακόμη κι αν οι στρατηγοί θα παραστούν με τις επίσημες στολές ή όχι, αν θα εμφανιστεί δημόσια ο μοναδικός ξένος προσκεκλημένος, ένας Ρώσος βουλευτής, και γενικά το σκηνικό μύριζε μπαρούτι.
  Οσοι ήταν υπέρ ήθελαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους 4 παρακαλώ πολέμους που έκανε ο Μιλόσεβιτς και τους έχασε όλους (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία, Κόσοβο) και στη ‘Μεγάλη Σερβία’ και όσοι ήταν κατά, υποτίθεται συντάσσονταν με την ευρωπαϊκή προοπτική.

  Εκεί λοιπόν, πήγε ο Χάντκε κι έβγαλε λόγο.
  Αργότερα, βέβαια, ο διευθυντής της Κομεντί Φρανσέζ απολύθηκε για αυτήν την προσπάθεια λογοκρισίας από τον υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.
  http://balkanwitness.glypx.com/handke.htm

  Τέλος, άσχετο, αλλά για όποιον θέλει να σχηματίσει ιδίαν άποψην, τα βιβλία του ΣΞ εδώ:

  # Σάββας Ξηρός – «Εξ υπογυίου», Μαζική χορήγηση ουσιών στις ελληνικές φυλακές, Η βιοχημική καταστολή στα Ειδικά δικαστήρια και στα λευκά κελιά, Οι άδηλες συνθήκες κράτησης, εκδόσεις Alicia Romero, 2009
  http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/05/savvas-xiros-ex-ypogyiou/

  # Σάββας Ξηρός – «Η Μέρα Εκείνη …», 1560 ώρες στην εντατική, Μια μαρτυρία για το δικό μας Γουαντάναμο, εκδόσεις Alicia Romero, 2006
  http://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/04/savvas-xiros-i-mera-ekeini/

 25. Κάποιοι υπερασπίζονται το δικαίωμα να έχουμε όλοι άποψη και άλλοι την υποχρέωση να έχουμε όλοι την ίδια άποψη.
  Ευτυχώς, για την ώρα, δεν υπάρχει νόμος που να μας επιβάλλει να καίμε ή να αποστηθίζουμε βιβλία. Ο καθένας κάνει την επιλογή του.

 26. Γς said

  >δεν σκότωσε από ερωτικό πάθος ή σε βρασμό ψυχής

  σκότωσε ψύχραιμα
  [απο ευγενή αισθήματα ορμώμενος]

 27. Γς said

  >πρέπει εξάπαντος να απαγορευτούν και τα τραγούδια του Άκη Πάνου -κι αυτός άνθρωπο είχε σκοτώσει

  Στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί
  θα σε καταγγείλω πονηρέ βλάστημε πολιτευτή

 28. sarant said

  15 Δηλαδή λες ότι ο πόνος τωνσυγγενών του είναι μικρότερος;

  19 Καλό!

  22 Κάνεις λάθος και δείχνεις φανατισμό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, ο Λιβαθινός, είναι μεγάλο καλλιτεχνικό μέγεθος, ακόμα και ο προκάτοχόις του το αναγνωρίζει.

 29. spiral architect said

  Πάντως, στη Γερμανία έχουν γυριστεί δεκάδες ταινίες με θέμα την RAF κάποιες και σε συμπαραγωγή του Γερμανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου. Στην Ιταλία επίσης άπειρα θεατρικά έργα και ταινίες για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, ο νομπελίστας Ντάριο Φο έχει ανεβάσει θεατρικό έργο για την Ουλρίκε Μάινχοφ κτλ.
  Εκεί δεν βγήκε καμία χήρα του Άλντο Μόρο π.χ., να πει ποιος θα φέρει πίσω τον άντρα της.

  Εννοείται ότι την παράσταση δεν την είδα και ούτε σκόπευα να την δω, γιατί με το ντόρο που έγινε και να ήθελα, δεν θα’ βρισκα θέση. Σαν παιδί της παλιάς σχολής προτιμώ τους αδελφούς Ταβιάνι.

 30. Alexis said

  #21: Α. μπράβο! 🙂

  #22: Ο τρόπος που γράφετε και επιχειρηματολογείτε θυμίζει έντονα αυριανισμό του ’80.
  (Ο αρχιαποστάτης Μητσοτάκης, οι τεμπελχανάδες συνδικαλιστές, ο Χατζηδάκης… κλπ. κλπ.)
  Το βρίσκω θλιβερό…

 31. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σε ρυθμό συρτού στα τρία:
  Σαρλί μου το , Σαρλί μου το μαντήλι σου, στο θέατρο ανεμίζει…

  Μείνε στο κείμενο, από κάτω παραμονεύει ο συγγραφέας, ξαναλέμε οι ταπεινοί της σκέψης.

 32. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  22. Ας πούμε αναλογικά, τί άποψη έχετε για τους εκδότες και το βιβλίο «ο Αγών μου» ;

 33. spiral architect said

  @22: Κάποια ψυχή είχε πει στο παρελθόν για «λαπάδες ποιητές». 🙄

 34. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  22. Τί σκέπτεσθε γι΄αυτό;
  Η βιογραφία της Ούλρικε Μάινχοφ από την πρώην βουλευτή των Πρασίνων Γιούττα Ντίτφουρτ (εκδόσεις Νάρκισσος) έρχεται να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και να ανακατέψει για άλλη μία φορά τις συνειδήσεις των Γερμανών. Σ’ εμάς το πρόβλημα με τη «17 Νοέμβρη» τελείωσε όταν μάθαμε ποιοι κρύβονταν πίσω από αυτήν. Στη Γερμανία το θέμα της τρομοκρατίας είχε ευρύτερες προεκτάσεις, καθώς σχετιζόταν με τη μεταπολεμική εξέλιξη της Γερμανίας και τις ενοχές ενός ολόκληρου λαού. Θυμηθείτε τις συζητήσεις που προκάλεσαν η ταινία «Το σύμπλεγμα Μπάαντερ – Μάινχοφ» και η έκθεση εικαστικών που έγινε το 2005 στο Βερολίνο με θέμα τη RAF. Οι Γερμανοί συνεχίζουν να ξύνουν τις πληγές τους.
  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=468571

 35. Πάνος με πεζά said

  Ρε παιδιά, σοβαρευτείτε λίγο με τον Άκη Πάνου ! Το «θολωμένου μου μυαλό» το έγραψε δεκαετίες πριν να θολώσει και να κάνει αυτό που έκανε !

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  29 Ακριβώς. Και το 34 σχετικό είναι.

 37. Γς said

  >ενώ πρόσφατα αρνήθηκε να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι, επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης

  Κι όσο σκέφτομαι την θεούσα κυρά μου, που δεν μπορεί να σφάξει κότα…

 38. ππαν said

  Τα βιβλία του Αλτουσέρ να τα αφήσουμε;

 39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τουλάχιστον 47 τρομοκρατικές ενέργειες απετράπησαν μετά το «κατέβασμα» της παράστασης «Ισορροπία του Nash» στο Εθνικό Θέατρο
  http://www.tokoulouri.com/culture/nash_to_ash/

 40. skom said

  Επειδή εσείς εδώ λεξιλογείτε. Υπάρχει διαφορά αξιακής φόρτισης στον φόνο από την δολοφονία έτσι όπως χρησιμοποιούμε την γλώσσα; Θα έλεγε κανείς ότι το «δόλο-» κάνει την δολοφονία αυτόχρημα κακή. Όμως το φονιάς ηχεί στα αφτιά μου χειρότερα από τον δολοφόνο. Το φονικό πάλι μου ακούγεται σαν να συνέβη χωρίς απαραιτήτως ανθρώπινη παρέμβαση. Κάτι σαν σεισμός. Πάλι όταν τα χρησιμοποιούμε σαν ρήματα το αξιακά ουδέτερο είναι το φονεύω. πχ «Ο στρατιώτης στον πόλεμο είναι αναγκασμένος να φονεύσει για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.»

 41. Avonidas said

  «εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου», αυτό πάει κατευθείαν για τον κατάλογο των οξύμωρων που έφτιαχναν για την πλάκα τους οι επιμελητές εκδόσεων Μπέλμπο και Ντιοταλέβι στο Εκκρεμές του Φουκώ του Ουμπέρτο Έκο 🙂

 42. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  37. Ποιος έσφαξε κότα; Η Μαξιμιανή χαίρεται τις λιμνούλες του κήπου απέναντι.

 43. Γς said

  Ο μακαρίτης John Forbes Nash πως εμπλέκεται;

 44. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τώρα στο 105.5 ο Κραουνάκης και μετά στις 12.30 ,η Πηγή Δημητρακοπούλου, η σκηνοθέτρια της παράστασης

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  43. Είδες; Δεν προλάβαμε να μάθουμε 🙂

 46. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >> παρέμβλητα
  επίρρημα ή επίθετο;

 47. Avonidas said

  Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να γυρίζονται (αριστουργηματικές) ταινίες για τις τελευταίες ώρες του Χίτλερ (αναφέρομαι στην Πτώση), που επαινούνται και των οποίων το νόημα και τη σκοπιμότητα κατανοούν σχεδόν οι πάντες, και μόλις τολμήσει κάποιος φουκαράς να βάλει δυο λέξεις ενός καταδικασμένου τρομοκράτη σε ένα εργάκι να ξεσηκώνεται το πανελλήνιο.

  Έχουμε χάσει την ικανότητα να διακρίνουμε ανάμεσα στην αναφορά και στην επιβράβευση;

 48. spiral architect said

  Η τέχνη κάθε μορφής είναι πνευματική τροφή και σαν τροφή αρέσει ή δεν αρέσει. Όπως μπορεί να μην σ’ αρέσουν οι μπάμιες ή οι αγκινάρες, εξ ίσου μπορεί και να μην σ’ αρέσουν το πρωτοποριακό θέατρο, το death metal, ή οι αδελφοί Ταβιάνι και ο Λάνθιμος. Αλλά, ταυτόχρονα, όπως δεν μπορείς να απαγορεύσεις τη φύτευση αγκινάρας ή το κατέβασμα των έργων των Ταβιάνι, έτσι δεν μπορείς να απαιτήσεις να κατέβει ένα θεατρικό που, στο κάτω-κάτω της γραφής, θα έμενε (λόγω της Πειραματικής Σκηνής) λιγότερο από βδομάδα. Με βάση τα παραπάνω η γνώμη μου για τη στάση των ιθυνόντων του ΕΘ είναι ότι το φταίξιμο είναι δικό τους, που δεν είχαν το σθένος να υποστηρίξει την επιλογή του και να αντιταχθούν στις πρωτόγονες αντιδράσεις.
  Και εγώ τις προάλλες εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για την προκλητικότητα του σκίτσου του Σαρλί, αλλά επ’ ουδενί δεν ζήτησα τις κεφαλές της συντακτικής του ομάδας επί πίνακι ή το κάψιμο των εντύπων του.

 49. Γς said

  Αστεία, αστεία δεν αποκλέίεται να έχει και οπαδούς το κολοπαίδι παπαδοπαίδι δω μέσα.

  Α, ρε μάνα! Και μούλεγες να προσέχω τις παρέες μου…
  😦

 50. Avonidas said

  Κοινώς, να παίζει βαρετές κλασικούρες που όσοι θίχτηκαν όταν βγήκαν έχουν πεθάνει.

  Αχ, πότε ανεβαίνει Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ, να πάω να το δω; Τρελαίνομαι για έργα καταδικασμένων για σοδομία!

 51. Δημήτρης said

  Εξαιρετικό το άρθρο σας!

 52. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μη χάνετε τον Κράου, στο 105.5 αναδρομή στη λογοκρισία. Το Μεγαλο μας Τσίρκο φόντο

 53. Γς said

  50:

  >Τρελαίνομαι για έργα καταδικασμένων για σοδομία!

  για συνουσία από τον πρωκτό.
  Για τους μη ειδικούς λάτρεις του σπορ

 54. Saradako Yamamura said

  29,

  επειδή θυμήθηκες τους Ιταλούς, πάντως, φαίνεται ότι ο Παζολίνι το «Σαλό ή 120 Ημέρες στα Σόδομα» το πλήρωσε με τη ζωή του (διαβάζω τώρα τη βιογραφία του απ’ τον Rene de Ceccatty -ρουφιέται απνευστί- εγώ πάντα νόμιζα ότι ήταν ένα κωλόπαιδο που δεν ήθελε να του «κάτσει», άντε να του κλέψει και την Άλφα Ρομέο, τα νεώτερα, όμως, δείχνουν εξάντληση της υπομονής του Τζούλιο Αντρεόττι…)
  Γιατί τα λέω τώρα αυτά; Τι τους ήθελες κι εσύ τους Ταβιάνι;

  Α, για να πω ότι δεν πολυπιστέύω, στην άνευρη Ελλάδα, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν κατά της ζωής των συντελεστών της παράστασης.
  Οι θεούσες μόνο θα ήταν ικανές για να σκοτώσουν, με τη δύναμη της πίστης την αγία.

 55. sarant said

  38 Σωστά, είναι κι αυτός.

  40 Περίπου έτσι που τα λες.

  41 Ο όρος «ακραίο κέντρο» κοντεύει να καθιερωθεί

  43 Eίναι όρος της θεωρίας των παιγνίων
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1_Nash

  46 Εγώ για επίθετο το χρησιμοποίησα

  50 😉

 56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  49. Να προσέχεις! Το μυαλό μας σημαδεύουν.

 57. Γς said

  53:
  Αλλος;

 58. spiral architect said

  Σινέ Όπερα οδός Ακαδημίας πριν 33 χρόνια:

  Ο τελευταίος πειρασμός

 59. sarant said

  54 Αυτό με τον Παζολίνι δεν το ηξερα.

 60. Γς said

  Ο Κραου τώρα στον 105.5 για τον Στάθη Λιβαθινό:

  Να παραιτηθεί από τον θώκο, που γράφεται με τα ίδια γράμματα [φωνήεντα θέλει να πει] με τον κώλο!

 61. Γιώργος Πρίμπας said

  “κατέβηκε τελικά τέσσερις μέρες πριν ολοκληρώσει τον, σύντομο έτσι κι αλλιώς, κύκλο της, με απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, ο οποίος έκανε λόγο για απειλές που εκτοξεύτηκαν κατά της ζωής των συντελεστών της.”
  Εάν αληθεύουν τα γραφόμενα, οι συγκεκριμένες απειλές, που προφανώς σχετίζονται με ακραίους συντηρητικούς κύκλους, συνιστούν καθαρή τρομοκρατία και μάλιστα αποδοτική.
  Αυτή είναι η διαφορά της συντηρητικής συστημικής τρομοκρατίας από την επαναστατική. Καμία βεβαίως δεν δικαιούται να αφαιρεί ζωές ή να καταδικάζει θέσεις. Απλά η πρώτη αποδίδει.

 62. Avonidas said

  #55. Ο όρος «ακραίο κέντρο» κοντεύει να καθιερωθεί

  Ο όρος «κέντρο» στην πολιτική ήταν εξαρχής γελοίος (του στυλ να τα χουμε καλά με όλους, άχρωμοι και άοσμοι, αυτό που σήμερα λέμε απολιτίκ). Το «ακραίο κέντρο» είναι απλά για τα πανηγύρια.

 63. gbaloglou said

  Θα προτιμούσα και εγώ να μπορούμε να ξεπερνάμε κάποια πράγματα, να έχουμε ευρύτητα πνεύματος, κλπ κλπ … όταν όμως γύρω από τον Σάββα Ξηρό είχε προ μηνών στηθεί ολόκληρη φημολογία προσπάθειας απελευθέρωσης (ότι δηλαδή (κάποιοι με προσβάσεις σε) κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιθυμούσαν την απελευθέρωση του για ανθρωπιστικούς λόγους) … ε, τότε δεν θέλει και πολύ να υποπτευθεί κανείς ότι έχουμε μία ακόμη πλάγια προσπάθεια ‘αποκαθήλωσης’ του Σάββα Ξηρού, κλπ κλπ

 64. Πάνος με πεζά said

  @ 58 : Eγώ το είχα δει στο «Τροπικάλ» της Καλλιθέας, που του κατέστρεψαν την οθόνη…

 65. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  60. Ξε-κώλα ! 🙂 Είπε κι άλλα . Μην ξεδιαλέγεις τα …πιασάρικα. Είναι σοβαρά αυτά που γίνονται.

 66. (32) Δεν ισχυρίζομαι βέβαια πως θα έπρεπε να απαγορευτεί «Ο Αγών μου», και φυσικά πρέπει να είναι διαθέσιμος ως ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά για τα πραγματικά κίνητρα όποιου αποφασίσει να τον εκδώσει μεταφρασμένον στα ελληνικά και ασχολίαστον θα είχα πολύ σοβαρές υποψίες…
  Όσο για το έργο, που δεν το είδα και δεν το ξέρω, άκουσα ότι βασίζεται στους «Δικαίους» του Καμύ. Από τη στιγμή που τολμάς να επέμβεις σ’ένα τέτοιο κλασικό έργο, δεν είναι παράλογο να ενσωματώσεις και γραπτά εδώδιμων 🙂 τρομοκρατών. Κατά κανέναν τρόπο δεν θα το έβλεπα ως εγκωμιασμό της 17Ν και της τρομοκρατίας εν γένει.

 67. Γς said

  65:
  Οντως είπε πολλά και ωραία.

  Κι όσο σκέφτομαι κάποτε:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_7.html

 68. Saradako Yamamura said

  59,
  ναι, παρουσιάστηκαν τρεις μπρατσωμένοι στην αλάνα της Όστια, που τους ακολουθούσαν με το αυτοκίνητο, γιατί ο ΠΠΠ είχε πάει προηγουμένως για φαγητό τον Πίνο Πελόζι (που είχε «ψαρέψει» νωρίτερα απέναντι απ’ τη Στατσιόνε Τέρμινι) σε μια τραττορία της Ρώμης, χωρίς να ξέρει ότι παρακολουθείτο, κι αφού τον έσπασαν στο ξύλο τον άφησαν αιμόφυρτο στην άμμο.
  Ο Πελόζι, μέσ’ στον τρόμο του και στην επιπόλαιότητά του (ήταν 17 χρόνων) μάρσαρε την κλεμμένη Άλφα Ρομέο για να το σκάσει, χωρίς να προσέξει ότι πέρασε πάνω από το σώμα του σκηνοθέτη, αποτελειώνοντάς τον.
  Συνελήφθη απ’ τους καραμπινιέρους το πρώτον, μετά από λίγη ώρα, για παράβαση του ορίου ταχύτητας και αντικανονική οδήγηση (είχε μπει κατά λάθος αντίθετα σε δρόμο μονής κατεύθυνσης).

 69. Avonidas said

  #66. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια πως θα έπρεπε να απαγορευτεί «Ο Αγών μου», και φυσικά πρέπει να είναι διαθέσιμος ως ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά για τα πραγματικά κίνητρα όποιου αποφασίσει να τον εκδώσει μεταφρασμένον στα ελληνικά και ασχολίαστον θα είχα πολύ σοβαρές υποψίες…

  Ότι δηλαδή όποιος πιάσει και διαβάσει το «Ο Αγών μου», μπορεί να παρασυρθεί στο ναζισμό. Κι άμα είναι ασχολίαστο θα την πατήσει. Ότι μπορεί να μην ξέρει ποιος ήταν ο Χίτλερ, ποιοι ήταν οι ναζί και τι έκαναν. Σοβαρά, τώρα;

 70. Πάνος με πεζά said

  @ 48 : Η τέχνη κάθε μορφής είναι πνευματική τροφή και σαν τροφή αρέσει ή δεν αρέσει.
  Τέχνη κάνει ρε μάνα ο άνθρωπος !

 71. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  58/64. Εγώ τον Τελευταίο Πειρασμό, το 1988,σ΄ένα πολυσινεμά στη Βρυξέλα και μετά σταυροκοπιόμασταν, οι μισοί ορθόδοξα και οι άλλοι καθολικά, για τη λαμακία των φανατισμένων.

  105.5 τώρα

 72. sarant said

  66 Η σκηνοθέτρια, που την ακούω τώρα, είναι πολύ σοβαρή πάντως.
  Και έμαθα (δεν το ήξερα) ότι είχε σκηνοθετήσει π.χ τη μεταφορά του 10 του Καραγάτση στην τηλεόραση.

 73. spiral architect said

  Καλά, ας ακούγατε στον Ρίαλ το Μπουμπούκο με το Χατζηνικολάου με αμφότερους να αισθάνονται δικαιωμένοι για το κατέβασμα της παράστασης … 😛

 74. Γς said

  71:
  >105.5 τώρα

  Ε, ναι. Εδώ είμαστε. Να έρθουν κι άλλοι

 75. Πάνος με πεζά said

  @ 73 : A, εμένα το ραδιόφωνο με το που θ’ αναγγελθεί Μπουμπούκος, μπαίνει σε αυτόματη αναζήτηση…

 76. Στη Γαλλική Επανάσταση, το (πολιτικό) Κέντρο το λέγανε Marais, Βάλτο…
  Πάντως, Avonida, για να λες αυτά που είπες για το «Κέντρο», πρέπει να είσαι σχετικά νέος και να μην έζησες την εποχή που η υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου «Ένωσις Κέντρου» αντιπροσώπευε πραγματικά μια ελπίδα, όσο κι αν τελικά τα θαλάσσωσε…

 77. sarant said

  73 Άκουσα ότι το είπε ο Άδωνης, για τον Χατζηνίκο όχι.

 78. Γς said

  Πάντως πέρασε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/01/28/thermastis/#comment-333190

 79. Alexis said

  #53, 60: Σχόλια του κώλου…

  #66: «εδώδιμων» ;;;

  #68: Ώστε έτσι πέθανε ο Παζολίνι; Δεν το ήξερα!

 80. Avonidas said

  #79. Νομίζω το «εδώδιμων» είναι αναφορά σε περασμένο μεζεδάκι, όπου κάποιος το χρησιμοποίησε εσφαλμένα νομίζοντας ότι σημαίνει εγχώριος.

 81. spiral architect said

  Επειδή τα λελέδια εστίασαν και στο οικονομικό σκέλος (τα λεφτά των φορολογούμενων) για να στηρίξουν τις αντιδράσεις τους, έχω να αντιτείνω ότι, ομοίως με λεφτά των φορολογούμενων πληρώνονται οι κάθε λογής Άνθιμοι.
  Ωπ!

 82. Γιατί, τζάμπα ήταν η παράσταση βρε παιδιά; Φαντάσου να έβγαζε και κέρδος, θα το δέχονταν οι φορολογούμενοι; :mrgreen:

 83. Avonida (69), είπα για τα κίνητρα του τυχόν εκδότη. Υπάρχουν δυστυχώς και σήμερα θαυμαστές και νοσταλγοί του Χίτλερ… Αλλά ας πάρουμε άλλο παράδειγμα. Και τα Πρωτόκολλα των Πρεσβυτέρων της Σιών πρέπει να είναι διαθέσιμα ως ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά σίγουρα είναι κατάπτυστος όποιος τα εκδώσει έτσι, σκέτα, μεταφρασμένα στα ελληνικά, και ναι, μπορούν να παραπλανήσουν τον άσχετο αναγνώστη.

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «διάφοροι εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου.» Aκραίου κέντρου; you kouf me που λέγαμε πιτσιρικάδες (χαμόγελο)..

  22. Ας πούμε αναλογικά, τί άποψη έχετε για τους εκδότες και το βιβλίο «ο Αγών μου» ;
  Τι άποψη να έχει, αυτή που έχουν όλοι οι «καλοί νοικοκυραίοι» φορολογούμενοι, είναι ενα βιβλίο βαθιά κοινωνικό, που δίνει τελεσίδικες λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων, εξαφανίζοντας τα αίτια που τα προκαλούν.

 85. sarant said

  79-80: Ναι, έτσι

  82 😉

  69-83: Προ ολίγου η Ευγενία Λουπάκη στο Κόκκινο ανέφερε ότι το 1983 είχε ανεβεί παράσταση με συρραφή κειμένων του Μπρεχτ και αποσπάσματα από το Ο αγών μου, σε επιλογή του Μάριου Πλωρίτη. Σαν να το θυμάμαι αχνά. Όχι ότι είναι το ίδιο.

 86. Την παρετυμολογία του ‘εδώδιμος’ από το ‘εδώ’ (κατ’ αντιδιαστολή προς τα ‘αποικιακά’) την έχουμε κουβεντιάσει επανειλημμένως, και φυσικά αυτό υπαινισσόμουν. Για τους τακτικούς θαμώνες του ιστολογίου ήταν αυτονόητο, αλλά για καλό και για κακό έβαλα και τη φατσούλα!

 87. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή, φαντάσου όταν με το καλό, τελειώσει το ΤΕΙ ο Ρωμανός, να έρθει να ζητήσει δουλειά στον Χατζηνικολάου…

 88. Γς said

  80:

  Εννοούσε τον χοντρούλη Χριστόδουλο Ξηρο

 89. Saradako Yamamura said

  81,

  (αυτά γράφεις και σε λατρεύω…)

 90. Γς said

  84 β:
  Ωραίο. Δικό σου είναι;

 91. spiral architect said

  Και φυσικά, όλοι όσοι ΔΕΝ είδαν την παράσταση, αλλά ήταν μεσ’ την μίρλα για τον Ξηρό, αμφιβάλλω αν έχουν πάει έστω και στο Δελφινάριο να δουν Σεφερλή. 😀

 92. Alexis said

  #81: Σωστόοοος…. 🙂

 93. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το 84 είναι γαι την ΕΦΗ στο 32.

 95. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  91. Για να δούμε μερικοί απ΄αυτούς που το είδαν, τί λένε, γιατί μόνο αν ήταν καλή η παράσταση(αυτό που θα έπρεπε να μας νοιάζει), δεν ακούσαμε.
  http://www.athinorama.gr/theatre/performanceratings.aspx?id=10050527

 96. venios said

  Ακραίο κέντρο: ο όρος exreme centre εμφανίστηκε στο Παρίσι σε κάποιες εκλογές της δεκαετίας του 60, όπου υπήρξε αφίσα με διάφορες σουρεαλιστικές προτάσεις. Θυμάμαι την: «Για να μειωθεί η συμφόρηση στο μετρό, καθώς ο μεγαλύτερος συνωστισμός παρατηρείται στο τελευταίο βαγόνι, θα καταργήσουμε το τελευταίο βαγόνι».
  Και μετά από πέντ’ έξι προτάσεις του ίδιου φυράματος, κατέληγαν «η συνέχεια στην πίσω σελίδα (la suite au verso) – της κολλημένης αφίσας, βέβαια…

 97. Saradako Yamamura said

  91,

  ο Γαρουφαήλ (για τους φίλους: Φαήλος), πάντως, έχει δηλώσει υπευθύνως (και ξέρετε τη βαρύτητα των δηλώσεων των ελλήνων νομικών) ότι παρακολουθούσε ανελλιπώς όλες τις παραστάσεις του Μηνά Χατζησάββα.
  Μέχρι που τους πρόλαβε ο θάνατος.

 98. spiral architect said

  @95: Η κριτική τέχνης είναι αγωγή, θέλει -ομοίως- τέχνη και σαφή λόγο. Κατά τ’ άλλα περί ορέξεως … αγκινάρες.

 99. Γς said

  90, 94:
  Λάμπρο, δεν αστειευόμουν. Είναι πράγματι ωραί.

 100. Γς said

  ωραίο

 101. dozas33 said

  Εκείνος ό εθνικός κριτικός… ό Γεωργουσόπουλος τί νά λέει άραγε ?

 102. leonicos said

  @7 ΠμΠ

  απαξιωμένη στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.

  ΠμΠ όχι απλώς συμφωνώ αλλά και επαυξάνω αμφισβητώντας όλη τη φράση.

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – Τι λές ρε, πέρασαν 33 χρόνια από τότε; ο κακός χαμός είχε γίνει από τους αγάμητους, τα ίδια από τους ίδιους τώρα. Τελικά, όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν.

 104. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  101. Ο Χατζάκης πάντως είπε ήδη ότι αυτός είχε προγραμματίσει…(τί -ξέχασα)

 105. Ιάκωβος said

  Δεν το είδα αλλά είμαι 100% σίγουρος, ότι δεν μιλάει υπέρ της βίας τύπου Αδελφών Ξηρών.

  Αν το δίδαγμά του είναι :«Καμιά ιδέα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εγκλήματα εναντίον της ανθρώπινης ζωής», τότε:

  Καταγγέλλω κι εγώ τη Βίβλο. Αυτό το επαίσχυντο βιβλίο, που ξανασταυρώνει το Χριστό όποτε κάποιος τη διαβάζει. Δείχνοντας ακάνθινα στεφάνια και φραγγέλια και Ρωμαίους να βασανίζουν το Χριστό μας, και το Ευαγγέλιο δεν συνηγορεί υπέρ της βίας;

  Αμ το Πάσχα; Πως περιφέρουν έτσι ομοίωμα του πτώματός του;

  Συμπέρασμα, στην Ελλάδα, η ακροδεξιά νεο-φιλελευθεράτζα και τα Μπουμπουκο-τζημεροειδή τα διάφορα, έχουν έναν παντοδύναμο κι ακλόνητο σύμμαχο:
  τη μαλακία

 106. sarant said

  96 Πολύ καλό!

  102 Γιά πες..

 107. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  58 κι 103,
  η ταινία είναι του 1988 -πώς προκύπτουν τα 33;

 108. spiral architect said

  @96: [..] θα καταργήσουμε το τελευταίο βαγόνι [..]
  😀 😆 :mrgreen: 😀 😆 :mrgreen:

 109. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  107+,
  …ενώ ο Ντέιβιντ Μπόουι για τον οποίον μιλούσαμε τις προάλλες, έπαιζε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου (!)

 110. spiral architect said

 111. Ιάκωβος said

  ΕΦΗ-ΕΦΗ,
  δεν ήξερα οτι στη Γερμανία ο Αγών του ήταν απαγορευμένος. Το έμαθα όταν είδα στις ειδήσεις, ότι τώρα επιτρέπεται.
  Αυτή την απαγόρευση τη θεωρώ το άκρον άωτον της βλακείας και της υποκρισίας. Σημαίνει ότι το βιβλίο του τρελο-Αδόλφου έχει κάποια δύναμη. Ή ότι η κοινωνία της Γερμανίας τώρα είναι το ίδιο παρανοϊκή με το 1938. Επειδή τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει, το φερμπότεν αυτό το βλέπω μάλλον σαν μια θεατρική κίνηση που είχε για κοινό τους σύμμαχους και που πήγασε από την ενοχή των Γερμανών:
  «Ο Χίτλερ φταίει!»

 112. spiral architect said

  @107: Λάθος αφαίρεση. 28 😳
  (θυμάμαι ότι την ταινία την είχα δει τελικά σε VHS)

 113. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  111,
  μα κάποιος είχε γράψει κάποτε ότι οι Γερμανοί, που το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’40 είχαν κατακλύσει την Ευρώπη περπατώντας με το βήμα της χήνας (goose step), τώρα κάνουν την πάπια.

 114. Πάνος με πεζά said

  @ 110 : Το 1959 έγινε αυτό, και «κόλλησε» η κότα στον Τσάτσο.

 115. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  112,
  μετεξαταστέος!

 116. Ιάκωβος said

  Το ότι κανείς δε μαθαίνει τίποτα από την Ιστορία είναι κοινό μυστικό πια. Ποτέ η απαγόρευση ενός ή πολλών βιβλίων δεν έφερε αποτέλεσμα.

  Κι οι Κινέζοι το ξέρουν. Ο πρώτος κινέζος αυτοκράτορας, ο Τσιν Σι Χουανγκ Τι, που ήταν λεγκαλιστής, σε κάποια φάση διέταξε τα μεν Κομφουκιανά βιβλία να καούν σε όλη την επικράτεια, οι δε Κομφουκιανοί λόγιοι να θαφτούν όλοι ζωντανοί.

  Λίγο μετά, οι έννοιες εξουσία και κομφουκιανός λόγιος ταυτίστηκαν. Μέχρι και το 1911, όλοι οι μανδαρίνοι καθόντουσαν στα θρανία και εξεταζόντουσαν γραπτως στα κείμενα του Κομφούκιου. Όσοι πέρναγαν τις εξετάσεις, μπαίνανε στην άρχουσα τάξη της Κίνας.

  Φημολογείται ότι κι ο Τσίπρας έχει κάπου στο πρόγραμμα του τις Μεγάλες Αυτοκρατορικές Εξετάσεις για τους Δημόσιους λειτουργούς. Ένα σύστημα, λέει, που θα παράγει ακομμάτιστους Σερ Χάμφρυ Άπλμπι.

  Μακάρι. Μόνο που αυτό συμβεί, οταν η Πάντειος γίνει Εκόλ Νορμάλ.

 117. Saradako Yamamura said

  116,

  εύχομαι διακαώς τα όσα μας γράφετε δια τον Κομφούκιον να μην αποτελούν προϊόν της ενασχολήσεώς σας με τον ζίουν ζίτσουν.
  Η Ιερά Μητρόπολις Γλυφάδος σας έχει ήδη καταδικάσει και δεν δικαιούσθε δια να ομιλήτε.

 118. Γς said

  115:
  μετεξεταστέος

 119. Avonidas said

  #83. Και τα Πρωτόκολλα των Πρεσβυτέρων της Σιών πρέπει να είναι διαθέσιμα ως ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά σίγουρα είναι κατάπτυστος όποιος τα εκδώσει έτσι, σκέτα, μεταφρασμένα στα ελληνικά, και ναι, μπορούν να παραπλανήσουν τον άσχετο αναγνώστη.

  Ανόμοια παραδείγματα. Όποιος τα εκδώσει ως αυθεντικά ντοκουμέντα είναι σίγουρα κατάπτυστος, αλλά μπορείς κάλλιστα να τα εκδώσεις ως περίπτωση πλαστογραφίας, με μια μικρή εισαγωγή. Πέρα από αυτό, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει λεπτομερής σχολιασμός.

 120. Avonidas said

  #116. Ένα σύστημα, λέει, που θα παράγει ακομμάτιστους Σερ Χάμφρυ Άπλμπι.

  Τον Σερ Χάμφρυ δεν θα τον ξαναβρίσεις! Τον Σερ Χάμφρυ! 😛 😀

  (αυτός ήταν κόμμα από μόνος του)

 121. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  98>>Κατά τ’ άλλα περί ορέξεως …
  Ναι ναι ! Όπως συμβαίνει με τις παραστάσεις, σ΄άλλους άρεσε πολύ,σ΄άλλους λιγότερο,σ΄άλλους καθόλου,αλλά πάντως δε φάνηκε να αισθάνθηκε κάποιος θεατής ότι υπήρξε προσβολή των θυμάτων

 122. Μαρία said

  66
  Θα το ξέρεις βέβαια οτι η παλιότερη μετάφραση του Αγώνος μου, της οποίας έχω τον πρώτο τόμο, κυκλοφόρησε με εισαγωγή Τσιριμώκου. 🙂

 123. Πάνος με πεζά said

  Πράγματι, η Μητρόπολη Γλυφάδας καταδίκασε τις πολεμικές τέχνες και τις σχολές που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της.

  Αποδέχεται μόνο τη διδαχή Τίμιου Ξύλου. 🙂

 124. Ιάκωβος said

  122,
  !
  Του πότε;

 125. Μαρία said

  Ανακοίνωση Διοικητικού Συμβουλίου

  Το Θέατρο είναι τόπος ελεύθερης έκφρασης και ελεύθερου διαλόγου. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και την αγωνία του μήπως συμβεί κάτι έκρυθμο στο κοινό, τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης η «Ισορροπία του Nash», αλλά πιστεύουμε ότι έπρεπε να ολοκληρώσει τον κύκλο της και διαφωνούμε με το κατέβασμα του έργου. Μα πιο πολύ από όλα θέλουμε να εκφράσουμε δημοσίως την αγωνία μας για αυτή την αδιανόητη επίθεση που υφίσταται η τέχνη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

  Κάποιοι επιθυμούν να μας ρίξουν σε ένα βαθύ συντηρητισμό και μάλιστα σε μια στιγμή που γύρω μας καταρρέουν όλα τα αυτονόητα. Εξαφανίζεται πλέον και η απλή λογική: από πού κι ως πού όταν ο καλλιτέχνης μιλάει για ένα θέμα και το ερευνά, σημαίνει ότι το αγκαλιάζει και το ενστερνίζεται; Από πότε υπάρχουν στην τέχνη θέματα ταμπού; Θα έπρεπε να διαγραφούν λαμπρά κομμάτια από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το θέατρο, αν υπερίσχυε αυτή η αόρατη λίστα απαγορεύσεων!

  Ο Αισχύλος θα περνούσε πολύ άσχημα, αν ήταν σύγχρονός μας, επειδή είχε την τόλμη στους «Πέρσες» να εστιάσει στον πόνο και στο θρήνο των εχθρών και μάλιστα λίγα χρόνια αφότου αυτοί είχαν κατακάψει τη χώρα του. Πολεμιστές από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ζούσαν ακόμη όταν πρωτοανέβηκε η παράσταση. Κι από ότι ξέρουμε δεν απειλήθηκε η σωματική του ακεραιότητα.

  Η τέχνη οφείλει να φιλοξενεί τη φωνή των αδικημένων αλλά και των αδικούντων. Αλλιώς δεν θα έπρεπε να ανεβαίνει κανένα έργο του Σαίξπηρ.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 126. Μαρία said

  124
  Του 1961.

 127. Μαρία said

  126
  http://www.politeianet.gr/books/hitler-adolf-zarbanos-o-agon-mou-ditomo-bibliodetimeni-ekdosi-225317

 128. spiral architect said

  @121: Φαντάζομαι και επί εντύπου Αθηνοράματος τότε το ’88, αν υπήρχε στήλη σχολίων, κανείς δε θα σχολίαζε τον Τελευταίο Πειρασμό στη βάση της προσβολής του θρησκευτικού συναισθήματος.
  (btw, περισσότερο μου άρεσε η κινηματογραφική μεταφορά των Παθών από τον Μέλ Γκίμπσον, παρά η ταινία του Σκορτσέζε)

 129. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα

  όπως πάντα εύστοχος, δίκαιος και χαλκέντερος

  στην Ελλάδα απ ‘ο,τι ξέρω δεν υπάρχει θανατική ποινή, ο βαριά άρρωστος λάτρης των πρώτων αριθμών θα έπρεπε να είναι ελεύθερος, όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού

  α, και κάτι είχαμε πει για κόκκινες κάρτες σε σεξιστικά σχόλια

  Είμαστε γυναίκες, όχι κώλοι

  από τον ALLU FUN MARX : ΑΡΙΣΤΕΡΑ …ΣΤΗ BLOGOSLOVAKIA

  Η αλληλογραφία του Άκη Πάνου με τον Μάνο Χατζιδάκι.

  … Αλλά μια και είμαι άγνωστος
  να συστηθώ μου μένει,
  ελπίζω εις δικαίωσιν
  όσον κι οι πεθαμένοι.

  Γεννήθηκα, μεγάλωσα και μένω στην Αθήνα,
  είμαι υιός του Στέφανου και της Ελευθερίας.
  Τα παιδικά παιχνίδια μου μπουζούκι, μαντολίνα,
  επάγγελμά μου μουσικός μηδέν κατηγορίας.

  Οι αριθμοί ταυτότητας και διαβατηρίου,
  μητρώου στρατιωτικού και απολυτηρίου,
  νομίζω δεν χρειάζονται και δεν τους παραθέτω,
  στεφανοχάρτι τό’χασα και τρέχα γύρευέ το.

  Οι οφθαλμοί μου γαλανοί. Και το ανάστημά μου
  δεκαοκτώ εκατοστά, ή ένα και εβδομήντα.
  Άτεκνος με μια σύζυγο, τα τρία τα σκυλιά μου,
  πρόπερσι σαραντάρησα και πάω για πενήντα.

  … Άκης Πάνου του Στεφάνου.
  Καλλιτέχνης γενικώς,
  για την περίπτωσή μας
  τραγωδός εμπειρικός.

 130. Γιώργος Πρίμπας said

  Ο Αγών μου του Χίτλερ κυκλοφορεί παντού και κανείς δεν διαμαρτύρεται (νομίζω έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενο σχόλιο) αλλά με τα κείμενα του Ξηρού έγινε χαμός.
  Όπως διάβασα πρόσφατα σε ένα παλαιότερο κείμενο του Β. Λεοντάρη: στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν ηττήθηκε ο φασισμός αλλά η ανθρωπότητα

 131. cronopiusa said

  άκου

  «ο Άκης Πάνου σκότωσε κάποιον που τον είχε βλάψει προσωπικά» !!!

  No Soy Una de Esas»

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Κάποιον μου θυμίζει ο Saradako Yamamura, αλλά ποιόν;

 133. Pedis said

  Από τη δήλωση Λυβαθηνού « Εγώ δεν μπορώ να διακινδυνεύω την σωματική ακεραιότητα ανθρώπων. Μας απείλησαν ότι θα φάμε ρουκέτες. […]

  Ρουκέτες;; Από τη 17 Ν; Μπερδεύομαι …

  Και γιατί δεν ζήτησε προστασία; (από ποιον θα μου πείτε; Από τη μοσάντ, ξέρω γω, που ειναι και εφίσιεντ και κολλητάρι της κυβέρνησης που σκίζεται κατά της λογοκρισίας …)

  Άλλο, δεν το ξέρε, με τα φασιστοτσόγλανα που κυκλοφορούν στη χώρα ότι το έργο θα προκαλούσε «θόρυβο»; Γιατί το ανέβασε για να το κατεβάσει με την πρώτη «μπαλωθιά»;

 134. spiral architect said

  Kι εννοείται ότι, το κράξιμο πάει σύννεφο, αλλά τι να το κάνεις. Το σκοπό τους τον πέτυχαν.
  Να μου πεις ότι, η Ντόρα είχε έννομο συμφέρον της Ντόρας της ξύπνησε άσχημες θύμισες, να το δεχθώ. Αλλά οι ΠασχοΠρετεντέρηδες και ΣΙΑ;

 135. Μαρία said

  Το Εθνικό θέατρο και οι άνθρωποι του, δεν έχουν καμία ευθύνη για την επιλογή των κειμένων της παράστασης. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου και την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου. Και είναι προς τιμήν του κ. Λιβαθινού που δεν προσπάθησε να κάνει «προληπτική λογοκρισία» πριν ανεβεί η παράσταση, για να προστατεύσει τον εαυτό του από τον ανηλεή πόλεμο που υφίσταται σήμερα. Το αντίθετο θα ήταν καταδικαστέο, όχι αυτό που έκανε. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους διευθυντές της Πειραματικής σκηνής. (Δυστυχώς πρέπει να λέμε και τα αυτονόητα.) Το Εθνικό θέατρο και οι άνθρωποι του, δεν έχουν καμία ευθύνη για την επιλογή των κειμένων της παράστασης. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου και την αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου. Και είναι προς τιμήν του κ. Λιβαθινού που δεν προσπάθησε να κάνει «προληπτική λογοκρισία» πριν ανεβεί η παράσταση, για να προστατεύσει τον εαυτό του από τον ανηλεή πόλεμο που υφίσταται σήμερα. Το αντίθετο θα ήταν καταδικαστέο, όχι αυτό που έκανε. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους διευθυντές της Πειραματικής σκηνής. (Δυστυχώς πρέπει να λέμε και τα αυτονόητα.) – See more at: http://left.gr/news/katevainei-i-parastasi-toy-ethnikoy-isorropia-toy-nash-thliveri-exelixi-anaferei-o-syriza#sthash.RXoAuVOg.dpuf

 136. χρυσές αρλούμπες said

  Εεπιδή όλο βλακείες λέτε. Οι σύμμαχοι κατέσχησαν την περιουσία του Χίτλερ και την μεταβίβασαν στο κρατίδιο της Βαβαρίας. Αυτό το κρατίδιο πλέον κατήχε το κόπυ ράιτ και απαγόρευσε την δημοσίευση των βιβλίων του Χίτλερ παγκοσμίως. Μετά τα 70 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφ’εα, παύουν να ισχύουν οι περιορισμοί και ο καθένας μπορεί να το εκδώσει. Για να προτρέξουν, το κρατίδιο το εκδίδει με προσεγμένο σχολιασμό. Καλά έκανε και το απαγόρευε, καλά κάνει και το εκδίδει τώρα.

 137. Γς said

  136:

  Γιασάν ρε μάγκα.
  Να χαρώ εγώ όνομα.[που παραπέμπει εκεί που παραπέμπει]

 138. spiral architect said

  Xμμ … 🙄

 139. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  110-114: Κι αυτο θέλει άρθρο. Πάντως, δεν ξέρω αν αιτία ήταν η γλώσσα ή ότι εμφανιζόταν ένας παπάς.

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Μα κάτι δεν μου πήγαινε καλά, γιατί θυμάμαι που την είχαμε δεί με την Παπέν (ανύπαντροι ακόμα) στην Ν. Ερυθραία, στον κινηματογράφο Αστέρια (ο οποίος δυστυχώς έκλεισε) αλλά βαριόμουν να ψάξω, έπαiξε ρόλο και η φερεγγυότητα του Spiral βέβαια.

 141. Pedis said

  Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών

  Σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ, η τρομοκρατία πρέπει να είναι κρατική και να έχει εκατομμύρια νεκρούς, αφού είναι λάθος να αφεθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία το επάγγελμα του τρομοκράτη.

  Όπως αναφέρει η πρεσβεία των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς σε όλους τους τομείς, εκτός από την τρομοκρατία που πρέπει να είναι κρατική.

  Μετά το κατέβασμα της παράστασης που περιείχε αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Σάββα Ξηρού, η αμερικανική πρεσβεία θα ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο το έργο «Ο Ράμπο και τα αδέρφια του» που βασίζεται στο βιβλίο ενός καλού Αμερικανού τρομοκράτη που ξεπάστρεψε το μισό Αφγανιστάν.
  Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση σκέφτεται να προτείνει στον Αμερικανό πρέσβη την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, ώστε να καλυφθεί το κενό του αναντικατάστατου Γιώργου Λούκου.

  Πάντως, είναι μεγάλη τιμή για τους Έλληνες η χώρα τους να κυβερνάται από την Γερμανία και τα θεατρικά τους έργα να επιλέγονται από τις ΗΠΑ.

  http://pitsirikos.net/2016/01/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9/
  (γράφει και κάνα πετυχημένο)

 142. Μαρία said

  139
  Ως βέβηλοι κατέβηκαν οι Όρνιθες, εξαιτίας του ιερέα-παπά. Καμιά σχέση με τη γλώσσα.

 143. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 136 – απλά αρλούμπες)
  http://www.biblionet.gr/main.asp?page=results&title=%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD+%CE%BC%CE%BF%CF%85&TitleSplit=0&summary=&isbn=&person=&person_ID=&PerKind=0&com=&com_ID=&titlesKind=&from=&untill=&subject=&subject_ID=&series=&low=&high=&OrigLang=&PagesFrom=&PagesTo=&avail_stat=
  Από το 1945 μέχρι το 2006 είναι 61 χρόνια < 70. Άσε που υπάρχουν εκδόσεις, στην Ελλάδα, από το 1961
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F_%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD_%CE%BC%CE%BF%CF%85
  Αλλά, συγνώμη, το πρόβλημα για σένα είναι στα πνευματικά δικαιώματα;

  Προς προβληματισμό (και δεν το λέω σίγουρα αρνητικά) πάντως γιατί στη Γερμανία πάνε να το διδάξουν στα σχολεία.

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  125 – Από τη στιγμή που κατέβασαν το έργο, υπάκουσαν στις απαιτήσεις αυτών που κατηγορούν, κοινώς είναι κότες. Ό,τι κι αν γράψουν και πούν, πλέον δεν έχει καμία σημασία, ο πολιτισμός που υποτίθεται υπηρετούν με πάθος, για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια, ηττήθηκε κατά κράτος από τα αρρωστημένα σούργελα.

 145. spiral architect said

  @144: Όρνιθες! 🙂
  @139, 142: Nίκο δεν είχες γράψει για τους Όρνιθες;

 146. Pedis said

  # 144 – μπορεί να μην είναι κότες οι συντελεστές (δεν έχω δει αναφορά στον τύπο σχετικά με το αν τους ρώτησαν, τι σκέφτονταν, τι αποφάσισαν κλπ), ο διευθυντής, πάντως, δικαιούται τον χαρακτηρισμό. Αρχηγός με τσαγανό κι αυτός!

 147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «…Την ανακοίνωση την έκανα όταν τέλειωσε το πρώτο δικαστήριο, και όταν ήταν σε ένα στάδιο -ήταν την τελευταία μέρα της δίκης -, που δεν μπορούσαν να μην μου ρίξουν την ποινή που μου ρίξανε. Η πρώτη που την έκανε δεκτή είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Ήταν σε ένα πάνελ, τη διάβασε ο εκφωνητής και η Μπακογιάννη είπε «δεκτή η συγγνώμη». …»
  http://tvxs.gr/news/ellada/sabbas-ksiros-sto-tvxs-exo-ksexreosei%E2%80%A6

 148. Πρώην υπουργός πολιτισμού (και τον συμπαθούσα κιόλας):

  Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Αριστείδη Μπαλτά, για την απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει στην Πειραματική Σκηνή την παράσταση «Ισορροπία του Nash», κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας.

  Στην ερώτησή του ο κ. Τζαβάρας υποστηρίζει ότι πρόκειται για «προβολή με κρατικά χρήματα των ιδεών ενός τρομοκράτη».

  Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι «η επιλεκτική και αυθαίρετη επιλογή» αποσπασμάτων από το θεατρικό έργο «Οι δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμύ, το οποίο γράφτηκε το 1949, «και μας έχει παραδοθεί ως ύμνος για την αντίσταση εναντίον του ολοκληρωτισμού, του δεσποτισμού, της ανελευθερίας και της αδικίας», προκειμένου «να πλαισιωθούν οι ιδέες ενός ανθρώπου με οργανωμένη τρομοκρατική δράση κατά της δημοκρατίας της ανοικτής κοινωνίας και της αξίας της ανθρώπινης ζωής», συνιστά «απαράδεκτο πειραματισμό για το Εθνικό Θέατρο».

  Εκτιμά επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η απενοχοποίηση της τρομοκρατίας, και «η προβολή με κρατικά χρήματα της δράσης ενός ανθρώπου που έκανε σκοπό της ζωής του τη συνειδητή και αμετανόητη άρνηση των αξιών που αποτελούν το περιεχόμενο της εθνικής πολιτισμικής μας ταυτότητας».

  Καταλήγοντας, ο κ. Τζαβάρας ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού, «με ποιο τρόπο η συγκεκριμένη παράσταση εξυπηρετεί τους σκοπούς του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και πόσο κόστισε η παραγωγή της στον Έλληνα φορολογούμενο».

  Μαρία, τόμαθες ότι πέθανε ο Ριβέτ;

 149. spiral architect said

  Άσχετο: Ψάχνοντας περί Μποστ σε συνδυασμό με τους Όρνιθες έπεσα πάνω σ’ αυτή τη σελίδα.
  (για να γελάσει και τ’ αχείλι μας κομμάτι)

 150. spiral architect said

  @148: Ποιον, τοn Τζαβάρα συμπαθούσες; 😮

 151. Πάνος με πεζά said

  @ 139 : Ως αιτία καταγράφηκαν οι (πρωτοποριακοί για τότε, δεδομένοι για τώρα…) αναχρονισμοί το κείμενο, προφανώς μεταξύ των οποίων και ο παπάς…

 152. Ανδρέας said

  Ωραίο μυθιστόρημα μπορεί να γίνει όλο το περιστατικό (ανεβοκατέβασμα έργου, θέατρο, απειλές) από την δολοφονία του Δραγούμη το 1920 έως τον θάνατο το 1836 του συγγενούς κι αργότερα συγγενών του συγγενούς.
  Έχει μέσα γύπες, αυτοκίνητα, φιλμ νουάρ, νησά, χλίδες, πολέμους, απόπειρες δολοφονιών, αυξομειώσεις συνόρων, κουμπούρες σε θέατρα, εκτελέσεις (των έξη) κατά λάθος, εκτελέσεις πολλών εξεπίτηδες και άλλα πολλα καλούδια. Ίσως και σήριαλ τύπου Πυγολαμπίδα. Άραγε θα το λογόκριναν κι αυτό;
  Και τι είναι αυτό που διακρίνει την τρομοκρατία από τα κοινά εγκλήματα; Μάλλον όποιος θα υποδείξει πρώτος τον άλλον κερδίζει τον τίτλο του μη τρομοκράτη.

 153. 150 Ναι, μ’ άρεσε αυτό το μπαρμπαδέ στιλάκι του 🙂

 154. Μαρία said

  148
  Δεν σε ήξερα για βιτσιόζο 🙂

  Ναι, το άκουσα.

 155. Ιάκωβος said

  139, 142,145,

  Δε θυμάμαι που και αν έχω διαβάσει τίποτα σχετικό, αλλά πίστευα, ότι πέρα από τον ιερέα που ήταν ντυμένος σα δικός μας παπάς και έλεγε τα λόγια του παρωδώντας βυζαντινή ψαλμωδία, μια από τις αιτίες της απαγόρευσης ήταν και η ενδυματολογία του Τσαρούχη, που τη βρήκαν πολύ γυμνή και σέξι.

  Φαίνεται όμως ότι πριν από το υπουργείο, αντέδρασαν οι θεατές και όταν βγήκε στην Επίδαυρο ο παπάς σκανδαλίστηκαν.

  Στη παράσταση που ξέρουμε από την ταινία, ο παπάς μπαίνει με την κοιλάρα του και λέει
  -Που είναι αυτός που θα βγάλει δίσκο; Δεηθώωωμεν… Κι ο Χατζημάρκος αρχίζει τα ψαλτικά.
  -Ω Δέσποινα καμήλα Ρέα, μητέρα του μαντραχαλέα…

  Το χριστεπώνυμο πλήθος των επισήμων είχε και πρόσφατο τον από βορά κίνδυνο και μερικών θα τους έκατσε βαρύ όλο αυτό.

 156. Γς said

  152, 43:
  Κι ο John Forbes Nash, πού κολλάει;

 157. gpoint said

  # 28 α

  Νίκο δεν ασχολήθηκα με τον πόνο των συγγενών αλλά με τα κίνητρα των φόνων. Εξ άλλου και οι διακρίσεις των φόνων (εξ αμελείας, εκ προθέσεως, ειδεχθής κ.λ.π.) υπάρχουν γιατί ο πόνος των συγγενών των θυμάτων είναι δεδομένο πως είναι κοινός

 158. Μαρία, έχουμε αδυναμία στο μπαρμπαδέ αφού 😉

 159. Μπάμπης said

  http://www.thetoc.gr/opinion/article/tromokratia-thema-sos

  »…ο Ξηρός έκανε μια συμφωνία με τον ανακριτή να τα πει, να δώσει ακόμα και
  τ’ αδέρφια του, με αντάλλαγμα να μην διωχθούν οι δυό γυναίκες. Αργότερα
  κατηγόρησε τον ανακριτή ότι τον βασάνισε, χωρίς ποτέ να ζητήσει επίσημα
  τη δίωξή του για βασανισμό, αλλά μιλούσε γενικά και αόριστα για «ψυχικό
  βασανισμό» και για χορήγηση φαρμάκων για να «μειωθεί
  η ψυχική του αντίσταση» και να ομολογήσει. Δεδομένου ότι ήταν
  πολυτραυματίας ήταν φυσικό να του χορηγούνται διάφορα φάρμακα – μεταξύ
  των οποίων και κατασταλτικά για τους πόνους- από το νοσοκομείο που τον
  περιέθαλψε υποδειγματικά, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να είναι
  ευγνώμων και όχι και να κατηγορεί από πάνω.

  Όλων τούτων δεδομένων, η «μαρτυρία» του για τι υπέστη εκείνες τις μέρες δεν έχει
  καμία αξιοπιστία και για λόγους της τότε φυσικής και ψυχικής του ικανότητας και για
  λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η «εκ βαθέων εξομολόγησή» του είναι
  εντελώς κίβδηλη, δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία ούτε για το
  σωφρονιστικό μας σύστημα, ούτε για το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Και
  δεν έχει κανείς παρά να τη συγκρίνει με πραγματικές σε βάθος
  εξομολογήσεις μερικών πρώην τρομοκρατών των Ερυθρών Ταξιαρχιών στην
  Ιταλία, για να καταλάβει τη διαφορά. Αλλά η Αριστερά στην Ελλάδα δεν
  μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το σοκ όταν αποδείχθηκε ότι οι «γενναίοι
  εκδικητές» και «σύντροφοι που απλώς κάνουν λάθος στις μεθόδους τους» δεν
  ήταν παρά ένα μάτσο αγράμματοι, θρησκόληπτοι (με όλες τις έννοιες)
  θρασύδειλοι τύποι.»

 160. spiral architect said

  Ναι ρε Μπάμπη, θρασύδειλοι και φονιάδες ήταν ο Ξηρός και η παρέα του. Έναν φονιά αποθεώνει ο Κολτές στο Ρομπέρτο Τσούκο, ένα φονιά αποθεώνει ο Σαίξπηρ στον Ριχάρδο, να τα κλείσουμε στα συρτάρια τα έργα; όπως λέει και το κείμενο, απ’ όπου και το σχόλιο;

 161. spiral architect said

  Κι άμα βγει άκρη στη συζήτηση σφυρίξτε μου.
  Θα τη δω πάντως.

 162. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  153. Σαν τον Πιατά δεν είναι λίγο; Το θέμα Λούκου πάντως αυτός το είχε «μπεγλερίσει» (είπε ο Κράου ότι τον επισκέφτηκε και τον άκουσε τότε)

 163. sarant said

  145 Ωχ, λες να έχω γράψει και να μην το θυμάμαι;

  149 Έχει ολόκληρο το άλμπουμ, φοβερό εύρημα!

  156 Αυτός διατύπωσε αυτή τη θεωρία

 164. Μπάμπης said

  160 Σαφώς και δεν πρέπει να τα κλείσουμε τα έργα στα συρτάρια spiral, αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι επειδή διαφωνούμε με το κατέβασμα της παράστασης δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και με την παράσταση ή το έργο…

 165. Ανδρέας said

  160 Πάντως εκείνο το μπουμπούνι κομ σκίζει. Ακούς εκεί μπουμπούνι! Τέλειο. 😀

  Και τον Μακιαβέλι μέσα. Θεωρείται ο πρώτος διδάξας των πρωτοκόλλων.

  »Οι σύγχρονοι μελετητές έχουν καταλήξει στην πραγματικότητα ότι τα Πρωτόκολλα, στη δημοσιευμένη μορφή τους, είναι βασισμένα τουλάχιστον εν μέρει σε ένα σατιρικό έργο που γράφτηκε και τυπώθηκε στη Γενεύη το 1864. Το έργο ήταν λίβελλος κατά του Ναπολέοντα Γ’ από κάποιον Μωρίς Ζολί, ο οποίος μάλιστα φυλακίστηκε. Η αρχική ιστορία, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, δημιουργήθηκε από τον Χέρμαν Γκαίντσε (1868), έναν Γερμανό συγγραφέα και αντισημίτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Τζον Ρέτκλιφ. Ο Γκαίντσε φαίνεται πως έκλεψε τη βασική ιστορία από τον Μωρίς Ζολί, το βιβλίο του οποίου Διάλογοι μεταξύ του Μακιαβέλι και του Μοντεσκιέ στην Κόλαση (1864) περιλαμβάνει ένα ανατρεπτικό σχέδιο ενάντια στον Ναπολέοντα Γ’. Η συνεισφορά του Γκαίντσε στο έργο του Ζολί είναι ότι παρουσίασε τους Εβραίους να συνωμοτούν για την κατάληψη του κόσμου. Ο Ζολί λέγεται ότι ήταν μέλος μιας ροδοσταυρικής εταιρείας. Είτε αληθεύει αυτό είτε όχι, ο Ζολί ήταν φίλος του Βίκτορα Ουγκώ και ο Ουγκώ συμμεριζόταν την αντιπάθεια του Ζολί για τον Ναπολέοντα Γ΄. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.»
  el.wikipedia.org/wiki/Νικολό_Μακιαβέλι

 166. spiral architect said

  O πίνων μεθά και … ο ψάχνων βρίσκει. Κι εξηγούμαι:
  Το πρωί άκουσα την εκπομπή του Χατζηνίκου με το Μπουμπούκο (όχι όλη). Επίσης στην ιστοσελίδα ιδιοκτησίας του πρώτου ανέβηκε στις 08:15 σήμερα αυτή η ανάρτηση όπου αναδημοσιεύεται σχόλιο του ηθοποιού Ελισσαίου Βλάχου όπου και κριτικάρει την απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΕΘ. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά η σελίδα του λίκνου είναι cashed και πατώντας τον κανονικό λίκνο επάνω, αυτός οδηγεί στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας, πράμα που σημαίνει ότι η ανάρτηση με το σχόλιο του ηθοποιού κατέβηκε.

  Τα συμπεράσματα δικά σας. 😉

 167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 – Ο αρχηγός είναι κόκορας, κι όπως είδαμε, είναι ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ με αντίδια, και δεδομένου ότι άλλος κόκορας δεν χωράει στο κοτέτσι, οι λοιποί είναι κότες, και μάλιστα λυράτες. Είναι κι ο βασικός λόγος που δεν θα ακολουθήσω την προτροπή του Νικοκύρη να πάμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, Για ποιό λόγο διαμαρτύρονται; μόνοι τους το κατέβασαν το έργο, και μάλιστα με αριστερή κυβέρνηση.

 168. spiral architect said

  @164: Μπάμπη την άποψή μου την εξέφρασα στο #48.

 169. Ανδρέας said

  Εκείνος ο Φορντ πως έχει περάσει έτσι στο ντούκου; Εκείνος δημιούργησε τον Ναζισμό.
  http://3.bp.blogspot.com/-T-SV1WOVZ-4/UTuNVmY5SCI/AAAAAAAAC0c/0OqR5BwLelE/s1600/Henry+Ford+receiving+the+Grand+Cross+of+the+German+Eagle+from+Nazi+officials.+1938.jpgHenry Ford receiving the Grand Cross of the German Eagle from Nazi officials, 1938

 170. Pedis said

  # 167 – «Για ποιό λόγο διαμαρτύρονται; μόνοι τους το κατέβασαν το έργο, και μάλιστα με αριστερή κυβέρνηση.» Κοίτα που θα συμφωνήσω με το Λάμπρο σημερα! Φτου μου!

  Δεν έδωσαν μωρέ βάση τα ζαγάρια στην κυβέρνηση και την εμπιστοσύνη που αποπνέει … κρίμα.

 171. spiral architect said

  Μία παράσταση που πραγματεύεται το αξιακό σύστημα της ανθρώπινης ύπαρξης, τη δικαιοσύνη, τη λογική της εξέγερσης και την αποφυγή των μηδενιστικών θεωριών γι’αυτή και την αδικία και την τρομοκρατία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.

  Κριτική για μια παράσταση που κανείς εξ ημών δεν είδε.

 172. Γς said

  Το διαβάσαμε κι αυτό:

  Οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου!
  Είχαν ας πούμε αντίληψη μιας κοινωνίας εντελώς διαφορετικής, μιας καλής κοινωνίας εν πάση περιπτώσει και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν

  http://www.iefimerida.gr/news/248266/apisteyti-dilosi-mpalaoyra-syriza-organoseis-opos-i-17n-eihan-ena-ideodes-yper-toy

 173. Γς said

  172:
  Α, το λέει και το Πρώτο Θέμα.
  Ομως εγ’ω υο διάβασα στην iefimerida

  http://www.protothema.gr/politics/article/548988/balaouras-organoseis-opos-i-17n-eihan-ena-ideodes-uper-tou-anthropou/

 174. Ο αντιλογος απο τον Νικο Σαραντακο.

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/01/29/censure/#more-14481

  Συμφωνω απολυτως με την παρουσιαση της υποθεσης σε μια πειραματικη σκηνη. Και να προσθεσω οτι οι θεατροφιλοι στην Αθηνα δεν ξεπερνουν τους 20.000 (βαριά -βαριά) , οι φιλοι των εικαστικων του 10.000 και του χορου κατι λιγοτερο.

  Ο λαος θελει Μαρκο Σεφερλη, ….Παντελιδη, Παολα, Ρεμμο, Λακη, Κραουνακη,…..
  Προς τι το μισος και ο αλληλοσπαραγμος;

  https://sxoliasths.wordpress.com/2016/01/29/sxoliasths-iefimerida-01-3/#comment-469

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – Γιατί φτύνεσαι σύντροφε για το μάτι; είμαι σίγουρος πως τις περισσότερες φορές, συμφωνείς με τα σχόλιά μου, όχι;

 176. Και η άποψη ενός ειδικού.

 177. sarant said

  174 Εκλεισε κι η Καλύβα….

  166 Πάντως το σχόλιο του Ελισσαίου δεν θάφτηκε, το άκουσα από το Κόκκινο, το είδα και αλλού.

 178. spiral architect said

  @177β: Σίγουρα, αλλά ο Χατζηνίκος το’ θαψε.

 179. 177 » Εκλεισε κι η Καλύβα….»

  1. Οι περισσοτεροι σχολιαστες της Καλυβας ομως πηγαν στον σχολιαστη 🙂

  https://sxoliasths.wordpress.com

  2. Η νέα ιστοσελίδα του Πάνου μετά τα 11 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της
  καλύβας ψηλά στο βουνό. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι:
  https://greekcivilwar.wordpress.com

 180. gbaloglou said

  Αυτό το κωμικοτραγικό περί βιβλίου Σάββα Ξηρού περί πρώτων αριθμών … πρώτη φορά το ακούω, όποιος ξέρει κάτι παραπάνω ας ενημερώσει…

 181. 180

  Άσε καλύτερα, μαθηματικός άνθρωπος… Trust me… 😉

 182. spiral architect said

  @180: Κάπου εδώ ίσως βρεις την απάντηση σου. 😉
  (μάλλον το τρίτο βιβλίο)

 183. Υαλτις said

  Αυτό για το όποιο ελέγχεται η διεύθυνση του Εθνικού ,είναι αν έχει δικαίωμα επιλογής και συνακόλουθα ,αν το δικαίωμα αυτό περιορίζεται η αναστέλλεται , ανάλογα με το προς τα πού κλίνει η πλάστιγξ της επιλογής .Αριστερά η δεξιά.

  Όλοι οι αριστεροί υπέρμαχοι της ελευθερίας στην τέχνη, πως θα αντιδρούσαν αν το Εθνικό πχ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη , ανέβαζε την βιογραφία του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδοπούλου ,η του Πατακού;
  Η ακόμα ,θα έλεγαν τα ιδία,(περί λογοκρισίας) αν η πειραματική σκηνή ανέβαζε επί Σαμαρά το «οι Εβραίοι όλη η αλήθεια» του ακροδεξιού Κωνσταντίνου πλευρη;
  Η πως επιτρέπουμε κουκουλοφόρους του Ρουβικώνα η άλλων ακροδεξιών να τα κάνουν λαμπόγυαλο κάθε τόσο.
  Υπάρχουν καλοί δεξιοί και κακοί αριστεροί τραμπούκοι;

  Είμαι υπέρμαχος της απολυτής ελευθερίας στην τέχνη, ιδιωτικά η κρατικά επιχορηγούμενης.

  Αρκεί αυτήν μου την γενναιοδωρία, να μη την καπηλεύεται καμιά ακροδεξιά η ακροαριστερή τάση. Γιατί αν στο όνομα της οιονεί ελευθερίας, δικαίωμα στην έκφραση έχουν πχ μόνο οι δεξιοί η αριστεροί τότε άθελα μου επιτρέπω τον εκφασισμό η ολοκληροκουμουνισμό της ίδιας της τέχνης.

  Η λοιπόν βγάζουμε τον σκασμό, για το τι επιτρέπεται να ανεβαίνει σε μια κρατική σκηνή και μάλιστα πειραματική , η αλλιώς ,καλύτερα να σταματήσουμε την υποκρισία και να επιτρέψουμε να ανεβαίνουν μονο έργα ,από λίστα εγκεκριμένη από επιτροπή κρατικής λογοκρισίας.

  Θα ήταν καλύτερα, μιας και όλοι θα ξέραμε τι να ΜΗΝ ΔΟΥΜΕ.

 184. 182

  Γατάκι!
  Εγώ, ως μαρξιστής, θα προτιμούσα το τέταρτο. Μου φαίνεται πιο δυνατό.

 185. skol said

  Δεν είναι περίεργο που οι επικριτές του λαϊκισμού προτείνουν στην ουσία να αποφασίζει ο λαός -ε, συγνώμη, ο φορολογούμενος ήθελα να πω- ποιο έργο θα ανέβει στο Εθνικό; Με ποιο τρόπο άραγε; Με ψηφοφορία;

  Όχι δημοψήφισμα για τα μνημόνια λοιπόν, δημοψήφισμα για τα θεατρικά έργα!
  (Έτσι είναι όμως οι λαϊκιστές, στέλνουν τον λαό να ψηφίζει για περίπλοκα οικονομικά ζητήματα αλλά δεν τον έχουν ικανό να αποφασίζει σε θέματα τέχνης.)

 186. Κουνελόγατος said

  Δεν έχω προλάβει να δω τίποτα, καθώς ήμουνα από χθες με το κουνέλι μου στο νοσοκομείο. Ένα θα πω, είναι σιχάματα.
  Άσχετο, ένα ευχαριστώ στους γιατρούς, που ενδέχεται να διαβάζουν…

 187. 186

  Περαστικά στον Bunny, ρε συ!

 188. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 189. gpoint said

  # 175

  Ενας που ψηφίζει Λάμπρε αν τσαντιστεί μπορεί να ρ΄ξει και λευκό στην κάλπη και να είναι σαν και σένα, ίσως και επειδή είδε το «μεγάλο σορτάρισμα -ό,τι κι αν κατάλαβ-ε ενώ με την αποχή διατηρείς την αυθεντικότητά σου…

 190. Γεροπαραξενος said

  Πάντως πριν από τη σύλληψη της 17Ν δεν ήταν και τόσο συντριπτική ή πλειοψηφία της οποίας η συνείδηση απαξιωνε τη δράση τους…

 191. 190

  Σωστό. Η απαξίωση ήρθε με τα αλληλοκαρφώματα.

 192. sarant said

  185 Έλα ντε!

  186 Περαστικά!

  190-191: Δεν έχετε άδικοκαι οι δυο. Αλλά, διορθώστε με αν πέφτω έξω, νομίζω ότι και τα τελευταία χρόνια πριν από την εξάρθρωσή τους, και παρά τον Σόντερς, ο πιο πολύς κόσμος τους αντιμετώπιζε με αδιαφορία.

 193. Γς said

  190, 191:

  Φτου!

  Σε σφηκοφωλιά έχω πέσει!

 194. Νίκος Κ. said

  Πόσοι από εμάς γνωρίζαμε το έργο πριν από την απρόσμενη διαφήμιση που του έκανε η ΝΔ και η ακροδεξιά;

  Αυτοί κάνουν αντιπερισπασμό, μήπως και κρύψουν τη στάση τους στην αδειοδότηση των καναλιών και ο αναρχο-θρησκευόμενος αναδεικνύεται σε κεντρικό πρόσωπο και θεατρικός συγγραφέας.

  Καλή μας συνέχεια.

 195. Idom said

  # 144, 146
  Νομίζω – δηλαδή δεν νομίζω, είμαι σίγουρος – ότι κάνετε μετακύλιση ευθυνών.
  Γιατί οφείλει ένας καλλιτέχνης (καλλιτεχνικός διευθυντής) να είναι ήρωας και να πεθάνει σαν ήρωας;
  Ο Λιβαθινός έκανε το καθήκον του. Ανέβασε μία παράσταση που ενείχε σπέρματα για συζήτηση (ή κλωτσοπατινάδα) και όταν απειλήθηκε, προστάτευσε τους υφισταμένους του (τους ηθοποιούς).
  Δική μας, των πολιτών, ήταν και είναι η ευθύνη να περιφρουρήσουμε και να υποστηρίξουμε την παράσταση, από την στιγμή που απειλήθηκε (ειδικά, από αυτούς που απειλήθηκε).

  # 133
  Ίσως το ανέβασε για να μάς δώσει μία ευκαιρία να υπερασπιστούμε εμείς, αυτό που απαιτούμε από εκείνον, να μάς το δώσει έτοιμο.
  Μάς έδωσε μία ευκαιρία να κοιταχτούμε στον καθρέφτη…

  Idom

 196. Γς said

  εIdomεν

 197. Idom said

  # 192
  Ήδη από τα μέσα των ’90s η Ελλάδα είχε προβλέψει το σαξές στόρυ που ερχότανε και στέναζε πάνω στα τσιφτετελοτράπεζα.
  Οπότε ναι, θεωρώ και εγώ ότι η όποια δραστηριότητα τής 17Ν ήταν αυτιστική. Πέρα από τα θύματα, αφορούσε μόνο τα μέλη της.

 198. spiral architect said

  @195: Σωστό κι αυτό. 😉

 199. sarant said

  195 Δεν έχεις άδικο, το είπε και η σκηνοθέτρια αυτό

 200. kleovis said

  μόνο στην δική σου συνείδηση την ταξική είναι καταδικασμένη η 17 Νοέμβρη, και των όμοιών σου. Δικαίωμα σου φυσικά, και αναφαίρετο, στην δική μας συνείδηση ήταν είναι και παραμένει ένας αγωνιστής στον πόλεμο για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την ταξική δουλεία, εχθρός σου δηλαδή: για αυτό και τον καταδίκασες. Στον πόλεμο που μαίνεται έχεις πάρει ξεκάθαρη θέση, κι εσύ και όλοι οι όμοιοί σου…
  με μεγάλη τιμή και περηφάνια, για τις δικές μου προτιμήσεις, αν μ’ εννοείς…

 201. sarant said

  200 Ναι, όταν χτυπούσανε Τούρκους διπλωμάτες κάνανε ταξικό πόλεμο.

 202. 192γ

  Νομίζω πως η «πτώση» της 17Ν άρχισε με την «παράπλευρη απώλεια» του καημένου του Θάνου Αξαρλιάν.
  Και με το Σώντερς απόγινε, καθώς στην προκήρυξη μιλούσαν για άλλον αξιωματικό, με το ίδιο επώνυμο.

 203. Γς said

  Μπορεί ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί να έγινε δεκτός με τιμές στην Γαλλία -ελέω των εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών που θα υπέγραφε- όμως ο Φρανσουά Ολάντ δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ρέντσι. Έτσι το επίσημο γεύμα των δύο προέδρων στο Παρίσι δεν έγινε ποτέ, καθώς ο γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να αποσύρει από το μενού το κρασί κατ’ απαίτηση της ιρανικής αντιπροσωπείας

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500054670

 204. spiral architect said

 205. Γς said

  204:

  😉

 206. Ανδρέας said

  190, 191 Θεωρείτε ότι (ο αγανακτισμένος λαός) όταν έλεγε πάνω στην αγανάκτηση του καλά τους κάνει η 17Ν το πίστευε;
  Μήπως μπερδεύετε τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ και τους τίτλους ειδήσεων με τον τρόπο που σκέφτεται ο μέσος πολίτης σε τόσο περίπλοκα ζητήματα;
  Αν συνέπεπτε αυτό τότε στο δημοψήφισμα όλοι θα έλεγαν ΝΑΙ.
  Ο σοφός λαός είναι δύσπιστος μετά από 2170 χρόνια σκλαβιάς και καταλαβαίνει πολύ καλά αυτό που παίζεται και δεν ανακατεύεται. Μην ξεχνάμε ότι λέει »όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρων’ οι κότες.»

  197
  »και στέναζε πάνω στα τσιφτετελοτράπεζα»
  άλλο πάλι και τούτο. Ε να ποινικοποιήσουμε την διασκέδαση τότε! Βρε τι έχουμε πάθει. Δεν διασκεδάζουν φταίνε οι παπάδες επειδή τους διαποτίζουν με ενοχικά συμπλέγματα. Διασκεδάζουν; Ας τους τιμωρήσουμε! lol Να τους υπερφορολογήσουμε γιατί έχουνε.
  Άσε και το άλλο που το πας;
  -Γιατι την δέρνεις την γίδα Μανωλιό;
  -Ξέρει αυτή, ξέρει αυτή.

 207. nikiplos said

  Προσωπικά είμαι κατά κάθε μορφής λογοκρισίας. Ακόμη κι εκείνης που λέει ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μύθος, ή παλαιότερα που διαβάζαμε επιφυλλίδες για το «μύθο του Πολυτεχνείου». Η έλλειψη παιδείας είναι που συγχέει την προσωπική άποψη με το ντοκουμέντο και την αλήθεια κι όχι νομική ερμηνεία ή εφαρμογή κώδικα ποινικής δικονομίας.

  Ο άνθρωπος των σπηλαίων εξελίχθηκε στον σημερινό με τον ορθολογισμό· δεν μπορεί να λέγεται δλδ ότι αυτό είνια ένα περίπτερο κι η άλλη πλευρά να απαντάει: άποψή σου!.
  Αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε οποτεδήποτε επιχειρείται επιστημονική προσέγγιση σε ιστορικά γεγονότα-θέσφατα (πχ πρόσφατο παραλήρημα με την γενοκτονία των ποντίων, ή παλαιότερα με το Ζάλογγο), ή εθνικοθρησκευτικοπατριωτικού περιεχομένου χόακες.

  Συχνά η δια βίου μάθηση αιτάται την «απομάθηση» για τέτοια φαινόμενα, όπου οι μύθοι ή τα κάθε λογής «θέσφατα» άπτονται του εθνικοθρησκευτικού φανατισμού.

  Έσπευσαν αρκετοί να μιλήσουν υποτιμητικά για το περσυνό παραλήρημα του Je suis Charlie που αναδείχθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα κυρίως. Εντούτοις μπορεί κάποιος να διακρίνει διάφορες αποχρώσεις σε όλο αυτό: Από τα συλλαλητήρια του 1990 με το Μακεδονικό και τον παροξυσμό για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες έως το Άγαλμα του Βελουχιώτη στη Λαμία δεν υπάρχει επί τοις ουσίας μεγάλη απόσταση· στόχος το θυμικό: Από την μετεμφυλιακή πολιτική τοποθέτηση έως το θρησκευτικό φανατισμό (περίπτωση Ισλάμ στην Ευρώπη – γελοιογραφίες Μωάμεθ) και το je suis charlie, ένα τσιγάρο δρόμος: Οι επιτήδειοι, χειραγωγούν τις μάζες. Προκαλούν την οργή τους, γιατί ως γνωστόν, όταν είσαι οργισμένος ή ενεργείς συναισθηματικά, τότε κάνεις και τις περισσότερες γκάφες. Όταν ερεθίζεις τις μάζες αυτές κινούνται στα άκρα, κι αυτό είναι ότι καλύτερο για την εργαλειακή χρήση τους (των μαζών και γενικότερα) στο όνομα της Δημοκρατίας πάντοτε.

  Επί του πρακτέου: Ένα έργο με τον Παττακό δεν θα είχε καμία αξία, γιατί ο ίδιος δεν υπήρξε παρά ένα θρασύδειλο ανδρείκελο που έκανε λεονταρισμούς με ξένες πλάτες. Ένα έργο με τον Μαγγανά ή τον Σούρλα θα είχε πράγματι αξία· Κάποιος το έθεσε για πλάκα, αλλά βρίσκω στους λόγους ή στα έργα του Κασσιδιάρη, περισσότερο ενδιαφέρον από τους λόγους του Κούλη. Και ναι, για να αποφύγω την ισοπέδωση, ενδιαφέρον δεν σημαίνει επιδοκιμασία… Το αυτόν, στους διαπρύσσιους λόγους του Λ-Άνθιμου βρίσκω μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον παπαδίστικο πατερναλισμό του κύριε Ελέησον κι άγιος ο Θεός… και δεν επιδοκιμάζω τα άκρα με αυτό… τα γεύομαι, όμως, οσμιζομαι τη μπόχα τους ή ( και ) το άρωμά τους…

  Θεωρώ θλιβερή την εξέλιξη με το έργο. Ακόμη πιο θλιβερή η καπηλεία από τα στελέχη της Αντιπολίτευσης… Αύριο μπορεί να υπάρχει και αγαστή συνεργασία με το ακραίο Κέντρο αλλά και τους «αντιϊμπεριαλιστές» αν επρόκειται να φιμωθεί κάποιος καλλιτέχνης που θα τολμήσει να καυτηριάσει τον ισλαμοφασισμό…

  Όσο θα προχωρούμε προς τον πόλεμο ( κι εδώ συμφωνώ με το Λάμπρο 🙂 ) θα έχουμε και μεγαλύτερα φαινόμενα φίμωσης, λογοκρισίας, εκφασισμού και περιχαράκωσης…

 208. Pedis said

  # 195 – Γιατί οφείλει ένας καλλιτέχνης (καλλιτεχνικός διευθυντής) να είναι ήρωας και να πεθάνει σαν ήρωας;
  Δεν θέλει κανείς να πεθάνει ο καλ. διευθυντής ως ήρωας. Αλλά, τι πιστεύεις, μπήκε πραγματικά σε κίνδυνο; Από ποιους; Να ζητηθεί παρέμβαση εισαγγελέα! Και ποιανού είναι η ευθύνη που δεν τους προστάτευσε;

  Δική μας, των πολιτών, ήταν και είναι η ευθύνη να περιφρουρήσουμε και να υποστηρίξουμε την παράσταση, από την στιγμή που απειλήθηκε (ειδικά, από αυτούς που απειλήθηκε).

  Να την περιφρουρήσουν πρώτα ο Μπαλτάς με τον Τόσκα με τον Μπαλτά και τον Καμμένο από τους κρατικούς-παρακρατικούς νουδουτζημεροχαυγίτες κι έπειτα, αν δεν φτάνουν αυτοί και χρειαστεί και λαική πολιτοφυλακή … ε τότε βλέπουμε …

 209. Γς said

  Δατς ιτ!
  Ενοπλες ομάδες πολιτοφυλακής!

 210. Γράφει: Δήμητρα Κονδυλάκη – Θέατρο + Χορός – 30/04/2014

  Το θέατρο δεν μπορεί να αναλάβει κριτική στάση παρά μόνον αν παραδοθεί και το ίδιο στα πιο ορμητικά ρεύματα της κοινωνίας κι αν ενωθεί μ’ εκείνους που είναι εξ ανάγκης
  οι πιο ανυπόμονοι να πραγματοποιήσουν μεγάλες μεταβολές
  Μ.Μπρεχτ
  Μικρό όργανο για το θέατρο

  Το θέατρο που γεννιέται σε εναλλακτικά δίκτυα, χειροποίητο, κριτικό, μαχητικό, σε επαφή με την πόλη, σε επαφή με την εποχή. Το θέατρο που είναι ελεύθερο, ορμητικό, άφοβο. Που γεννιέται από την ανάγκη να απαντήσει, να ερμηνεύσει, να μετουσιώσει τον κόσμο που ζούμε. Να τον ξεσκεπάσει, να τον αλλάξει, να αφήσει χώρο στην ομορφιά – χωρίς ταυτόχρονα να αποσιωπά την αντίφαση ή το σκοτάδι στο εσωτερικό του καθενός. Θέατρο δημιουργών, σκηνοθετών-ηθοποιών που συμπράττουν με ενθουσιασμό και συμπαρασύρονται από την επιθυμία να προσφέρουν ό,τι πιο φλογερό, ό,τι πιο ειλικρινές, ό,τι πιο επείγον έχουν μέσα τους. Θέατρο συγγραφέων που φτιάχνουν τον κόσμο απ’ την αρχή με υλικά το μύθο και τη λέξη, προφήτες κι οραματιστές, μάγους και μαγεμένους απ’ την επαφή με την πιο κρυφή, την πιο ζωτική, την πιο σπαρακτική πλευρά της ζωής – κι όμως ικανοί να αντιστέκονται στην ορμή της καταστροφής και στο θάνατο. Αντίβαρο της πραγματικότητας που ανθίζει στο χώμα της ποίησης και αφετηρία αναβρασμού για τη μεταβολή της.

  * Δήμητρα Κονδυλάκη, ΔΦ, θεωρητικός Θεάτρου, σκηνοθέτρια, μεταφράστρια.

  http://www.toperiodiko.gr/

 211. «…Το σινεμά στην Ελλάδα.
  Μια αστεία ιστορία

  Γράφει: Γιάννης Δηράκης – Κινηματογράφος – 30/04/2014

  Το παράνομο «κατέβασμα» ταινιών πάει σύννεφο, η μαμά μου έχει (νομιμότατα) ταινιοθήκη με 200 ταινίες από περιοδικά κι εφημερίδες, ο κινηματογράφος είναι μια όμορφη ανάμνηση που ξεσηκώνει θύελλα νοσταλγικών και ρομαντικών αφηγήσεων, κάθε φορά που θρηνεί ένα ακόμα θύμα (βλ. το λουκέτο στο Άλφαβιλ, τα καμένα Αττικόν & Απόλλων, τον πρόσφατο και άδικο χαμό του αγαπημένου Λεωνίδα Παπαγεωργίου του Τριανόν), μέχρι να ξαναπάρει τη θέση του στα… εκατοντάδες likes των κοινωνικών δικτύων και τα φωτογραφικά άλμπουμ των πρώην σινεφίλ, την ίδια στιγμή που κόβει ελάχιστα πραγματικά εισιτήρια.

  Οι κινηματογραφικές αίθουσες, ειδικά εκείνες που προβάλλουν ποιοτικό σινεμά – όσες απέμειναν τέλος πάντων – περνούν, ίσως, τις δυσκολότερες μέρες τους. Το κοινό τους έχει περιοριστεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και το κατεξοχήν σινεφίλ target group, οι φοιτητές, προτιμά άλλους τρόπους διασκέδασης από τη θέαση ταινιών στον κινηματογράφο. Και κάπως έτσι, το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα ακούγεται σαν ανέκδοτο, όσες διακρίσεις κι αν κατακλύζουν τις ταινίες των δημιουργών μας.

  Η τέταρτη και -κατά γενική ομολογία – καλύτερη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, το «Μικρό Ψάρι» που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βερολίνου, με 14.000 εισιτήρια, η πολυαναμενόμενη και πολύ ενδιαφέρουσα επιστροφή του Τσεμπερόπουλου με τον «Εχθρό μου» με 15.000, η βραβευμένη στη Βενετία «Miss Violence» με 12.300 και μια σειρά από ενδιαφέρουσες ταινίες με πολύ λιγότερα από 10.000 εισιτήρια, είναι οι εμπορικότερες ελληνικές ταινίες της σεζόν, του λεγόμενου «καλλιτεχνικού» κυκλώματος – γιατί υπάρχει κι η «Μικρά Αγγλία» των 360.000 εισιτηρίων, που είναι τελείως διαφορετική κι εξίσου πονεμένη ιστορία. Την ίδια στιγμή, οι κινηματογράφοι που επιμένουν να προβάλλουν σινεφίλ ταινίες είναι όλοι, πολύ ή λιγότερο, χρεωμένοι και φλερτάρουν οι περισσότεροι με το λουκέτο….»

  http://www.toperiodiko.gr/

 212. Titivillus said

  Για ποια λογοκρισία μιλάμε; Το Ε.Θ. ανέβασε το έργο το Ε.Θ. το κατέβασε. Η κριτική και οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με χαζούς που ζουν στον κόσμο τους. Έπεσε ξύλο; Εισέβαλαν οι διαφωνούντες στο θέατρο;
  Τώρα, όσον αφορά τις απειλές κατά της ζωής τους αν έχουν στοιχεία να ζητήσουν προστασία. Αν δεν τους κάνει η αστυνομία, υπάρχει και η λαϊκή πολιτοφυλακή της Αθήνας. Μήπως δεν υπάρχει;
  Το πρόβλημα όμως έχει τις ρίζες του στο συνονθύλευμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται αριστερό κόμμα το οποίο στην προσπάθεια αναζήτησης δικαίωσης υιοθετεί έναν ριζοσπαστισμό ο οποίος δεν διακρίνει την κοινωνική καταγγελία από τον αντιδημοκρατικό εξτρεμισμό.
  Κάθε μέρα που περνάει βλέπω την κοινωνία μας να συριζοποιείται όλο και περισσότερο. Δηλαδή να ποινικοποιείται εν ψυχρώ η αντίθετη άποψη.
  Ναι, η άποψη που δεν τους αρέσει βαφτίζεται προπαγάνδα, διαπλοκή, μονταζιέρα, πρετεντερισμός, φιλελεδισμός…
  Ενεργοποιείται τάχιστα η άμεση δράση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από φερέφωνα, ιστολόγια, FB περσόνες, καλλιτεχνίζοντες, και φιλολογούντες με λίγα λόγια ένας μηχανισμός χειραγώγησης της κοινής γνώμης και δαιμονοποίησης των αντιφρονούντων.
  Η ανηθικότητα, η δίψα για εξουσία και η τύφλωση δύσκολα κρύβονται.

 213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  189 – Δεν κατάλαβα πού κολλάει το σχόλιό σου Gee, αλλά κάποιος ψηφίζει για να είναι σαν κι εμένα, θα πρέπει να ψηφίζει συνειδητά άκυρο κι όχι τσαντισμένα λευκό, η δημοκρατία είναι σοβαρή υπόθεση για να ψηφίζεις τσαντισμένος. Στις σπάνιες περιπτώσεις που τσαντίζομαι δεν παίρνω καμία απόφαση αν δεν μου περάσει, η οργή θολώνει το μυαλό και σχεδόν πάντα αποφασίζει λάθος και μετά μετανιώνει, εγώ
  δεν έχω μετανιώσει για τίποτα μέχρι τώρα, τα πολλά λάθη που έχω κάνει, τα έχω κάνει πιστεύοντας πως πράτω σωστά, απλώς στην πορεία αποδείχτηκε λάθος η όποια συνειδητή απόφασή μου, και πληρώνω το τίμημα συνήθως μαθαίνοντας από το λάθος μου (όχι πάντα), όμως για ό,τι αποφασίζω φταίω εγώ και κανείς άλλος. Όποιος αποφασίζει όταν είναι τσαντισμένος είναι ηλίθιος.
  Το μεγάλο σοσρτάρισμα για τις κόρες μου το είδα, εμένα τι να μου πεί; το βλέπω καθημερινά εδώ και δεκαετίες, ξέρεις που, εκεί που αρνούνται όλοι να κοιτάξουν (όχι στο χρηματιστήριο).

  «ενώ με την αποχή διατηρείς την αυθεντικότητά σου..» Τι είναι αυθεντικότητα Gee; η αποχή δεν ξέρω αν διατηρεί την όποια αυθεντικότητα, σίγουρα όμως φέρνει την μοναξιά, και βέβαια, όταν είσαι εξαρτημένος οικονομικά από το σύστημα, δεν μπορείς να μιλάς για αυθεντικότητα επειδή απέχεις από τις εκλογές. Πάντως αυτό που έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, είναι η μεγάλη σεξουαλική αποχή από πάρα πολλούς, ίσως γι΄αυτό έχουν πληθύνει οι αυθεντικοί μαλάκες, λύνεται έτσι και το ανεξήγητο μυστήριο γιατί έχει γεμίσει η Βουλή με ένα σωρό ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΕΣ (χαμόγελο).

  Για πάμε δυνατά.

 214. Γς said

  212:

  > η δίψα για εξουσία και η τύφλωση δύσκολα κρύβονται.

  «εμπιστεύτηκε ανθρώπους που δεν είδαν τίποτε άλλο εκτός από την εξουσία».

  Γλέζος. Σήμερα

 215. 213. Για πάμε -ακομη πιο – δυνατά, με ψυχεδελεια του Syd Barrett απο το ‘ 67.

  0:52 / 3:00
  See Emily Play—Pink Floyd (Lyrics/Subtitulada)

  16 June 1967

  Recorded 21 May 1967 at Sound Techniques, London
  Genre Psychedelic rock, psychedelic pop[1]

  Writer(s) Syd Barrett

  Producer(s) Norman Smith

 216. panagiotis tsiotras said

  Κύριε Νίκο, προσκυνώ.
  Μεζεδάκι της ημέρας, ενδεχομένως μπαγιάτικο πια.
  Το πρωί που πήγα στην εκκλησία με το σκολειό μου
  διαβάστηκε απανταχούσα της Ιεράς Συνόδου για τους τρεις ιεράρχες
  πού συμβούλευε τα παιδιά να έχουν το νου τους *προτίστως *στις *αύθαρτες
  αξίες.*
  Θα μπορούσε να υποτεθεί άνετα πιστεύω
  ότι ο δάσκαλος που μαθαίνει αγγλικά στον Τσίπρα
  και ελληνικά στον Τσακαλώτο
  ανέλαβε πια και την ορθογραφία των ιερών πατέρων.
  Ουδεμία ελπίς.

  Στις 29 Ιανουαρίου 2016 – 9:40 π.μ., ο χρήστης «Οι λέξεις έχουν τη δική

 217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  195 – Δεν μας ζήτησε να την περιφρουρήσουμε, πρώτα την κατέβασε και μετά μας ζήτησε να διαμαρτυρηθούμε, δεν πάει έτσι. Όσο για τις απειλές, τότε ο καθένας που ενοχλείται από κάποια παράσταση, θα απειλεί κι αυτή θα καταβαίνει, ε δεν το λές κι αντίσταση αυτό.

 218. Ανδρέας said

  212 Titiville
  »να ποινικοποιείται εν ψυχρώ η αντίθετη άποψη.
  Ναι, η άποψη που δεν τους αρέσει βαφτίζεται προπαγάνδα, διαπλοκή, μονταζιέρα, πρετεντερισμός, φιλελεδισμός…΄΄

  Αυτά που εντοπίζεις είναι πολύ σωστά. Δοκίμασε χωρίς την λέξη συριζα, βάλε όποιο κόμμα πέρασε από την εξουσία και πες μας τι παρατηρείς.

  Δεν ανήκουν σε κόμματα αυτά. Ανήκουν σε εξουσιομανείς ίματζ μέικερς και διαφημιστές αρρώστους με το χρήμα.

 219. Ανδρέας said

  μεροκαματιάρικα τρόλλια κοινώς

 220. sarant said

  217 Σωστά, έτσι έπρεπε να γίνει

  212 Δεν βλέπετε τον αντίθετο μηχανισμό, πυο δεν αποτελείται από ερασιτέχνες αλλά από πανίσχυρους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς.

  208-212 Υπήρξαν,ακούω, και απειλές πιο επίφοβες από τις ρουκέτες. Χορηγοί απείλησαν ότι θα αποσυρθούν.

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  207 – Όταν το εθνικό – δογματικό είναι πάνω από το ανθρώπινο, ο ορθολογισμός χάνεται και κυριαρχεί ο φανατισμός με τραγικά αποτελέσματα. Το ζήτημα, είναι ποιόν εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση, και γιατί την αποδέχονται οι άνθρωποι.

 222. Ἡ θανατικὴ ποινὴ ἔχει καταργηθεῖ. Γιατί;
  Ἀπὸ σεβασμὸν στὴν ἀνθρώπινη ζωήν;
  Εἶναι χειροτέρα τιμωρία ἀπὸ τὴν ἰσόβιαν κάθειρξιν;
  Νὰ ἀποξενωθῇ ὁ κόσμος ἀπὸ τὴν ἰδέα καὶ νὰ μὴν ἐπαναληφθοῦν τὰ γεγονότα τῆς Γαλλικῆς Ἐπαναστάσεως;
  Στὸ θέατρο τῆς φυλακῆς, ἂν ὑπάρχει, ἐπιτρέπεται ὁ Ξηρὸς νὰ ἀνεβάζῃ ἔργα;
  Ἐὰν κάνει κάποιαν ἐπιστημονικὴν ἀνακάλυψιν, νὰ ἀποσιωπηθῇ ἢ νὰ γίνῃ δεκτή;

  Ἐὰν οἱ Ἕλληνες φορολογούμενοι ἐνδιαφερόντουσαν τί γίνονται τὰ χρήματά τους, τόσο ὅσο στὴν περίπτωσιν τοῦ Ξηροῦ, τώρα θὰ ἤμασταν Σουηδία.

 223. Titivillus said

  214. Δεν τον παίζουμε αυτόν τώρα. Είναι κακό παιδί!

 224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – Σκοπεύεις να κατέβεις στην πολιτική;(χαμόγελο).

  «195 Δεν έχεις άδικο, το είπε και η σκηνοθέτρια αυτό»

  «217 Σωστά, έτσι έπρεπε να γίνει»

  215 – Γειά σου φωτισμένε Αφώτιστε. Όταν λέμε δυνατά δεν ενοούμε ξενέρωτη ψυχεδέλια ρε φίλε, αλλά αυτό (βάλτο δυνατά).

 225. Titivillus said

  220. Μαθαίνετε πολύ γρήγορα τα κόλπα, κύριε Σαραντάκο. Σήμερα ερασιτέχνες αύριο επαγγελματίες. Ένα τσιγάρο δρόμος είναι. Έχετε και καλούς δάσκαλους, την πασοκαρία που έχετε μαζέψει.

 226. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  222 – » Ἡ θανατικὴ ποινὴ ἔχει καταργηθεῖ. Γιατί;» Γιατί κανείς δεν γεννιέται δολοφόνος, γίνεται μέσα στην κοινωνία που τον μεγαλώνει, υπάρχει κοινωνική συνευθύνη.

  «Ἐὰν οἱ Ἕλληνες φορολογούμενοι ἐνδιαφερόντουσαν τί γίνονται τὰ χρήματά τους, τόσο ὅσο στὴν περίπτωσιν τοῦ Ξηροῦ, τώρα θὰ ἤμασταν Σουηδία.» Μα δεν ασχολήθηκαν οι φορολογούμενοι με την περίπτωση του Ξηρού, οι «νόμιμοι» φοροφυγάδες ασχολήθηκαν, μήπως ξέρεις γιατί;

 227. skol said

  220: Ποιοι είναι οι ερασιτέχνες; Αυτοί που στήσανε ολόκληρη θεατρική παράσταση για να προκαλέσουν την απάντηση του Σκάι έτσι ώστε μετά να την στιγματίσουν ως προπαγάνδα, διαπλοκή, φιλελεδισμό κλπ.;

 228. gpoint said

  # 213

  Αγόρι μου δεν μιλάω για το είναι αλλά για το φαίνεσθαι…σου λέει ο άλλος «να σ’ αυτό το θέμα πράττω ίδια με τον Τάδε που έρχεται από άλλη μεριά αλλά το αποτέλεσμα μετράει «. Κοινώς όποιος κάνει τον κόπο και μπλέξει με το μπλε παραβάν και τα πίτουρα τον τρωνε οι κόττες.

 229. sarant said

  225 Όπως και να χρησιμοποιείτε τον πληθυντικό, το σχόλιό σας είναι προσβλητικό. Δεν θα σας απαντήσω ξανά, λυπάμαι.

 230. Pedis said

  # 220 – Νικοκύρη – 208-212 Υπήρξαν,ακούω, και απειλές πιο επίφοβες από τις ρουκέτες. Χορηγοί απείλησαν ότι θα αποσυρθούν.

  Οι χορηγοί απείλησαν (ωχ ωχ … οι θεσμοί) … ο διευθυντής τα κάτσε… , οι συντελεστές του έργου δεν ρωτήθηκαν, η κυβέρνηση τα κάτσε κι αυτή, όπως συνήθως κάνει στα δύσκολα -και σιγά τα δύσκολα, μην χάσει καμιά ψήφο από κάνα μαλακούλη, λυπούμενη όμως ως συνήθως, καταγγελίες για παρακρατική τρομοκρατία, εισαγγελέας πουθενά, μία παράσταση θεάτρου για μερικές μέρες κι ούτε σε αυτό (το απλό, το μηδαμινό) δεν στάθηκε ικανή η «αριστερή» κυβέρνηση να πάρει θέση …

  αλλά ντόρος να γίνεται … όσο για αυτό, καλά, … μα

  κάτι άλλο θα περνάει τώρα στα σιγανά, δεν μπορεί …

 231. sarant said

  230 Το Εθνικό πάντως είναι αυτοδιοίκητο. Αλλά φυσικά, δεν έχει την εξουσία -μαζί τα λέγαμε τις προάλλες με αφορμή τη στάση των ΜΑΤ.

 232. Ανδρέας said

  231 Λογικά οι χορηγοί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο πρέπει να απέσυραν την χορηγία αφού δεν πραγματοποιήθηκαν οι προαναγγελθέντες παραστάσεις.

 233. sarant said

  Χορηγοί όχι της συγκεκριμένης παράστασης αλλά του θεάτρου συνολικά.

 234. Titivillus said

  229. Και εγώ λυπάμαι, αλλά σας βεβαιώνω ότι το σχόλιό μου δεν ήταν προσωπική επίθεση. Ο πληθυντικός αφορούσε την νέα νομενκλατούρα που σχηματίστηκε από πασοκογενές υλικό. Τέλος πάντων να είσαστε πάντα καλά. Εγώ θα σας διαβάζω όπως κάνω χρόνια τώρα. Αν δεν με φιμώσετε μάλιστα θα παρεμβαίνω σε θέματα που συμφωνούμε κι ας μην απαντάτε.

 235. Idom said

  #206
  Ανδρέα, θα αστειεύεσαι υποθέτω. Για την περίπτωση που όχι:
  φυσικά και είναι επιτρεπτή η διασκέδαση. Άκου λέει! Αλλά υπάρχει και μία ρημάδα πχιότητα που δείχνει πολλά για τον διασκεδάζοντα.
  Συμφωνώ ότι όλοι μας χρειαζόμαστε κάπου κάπου και trash ξαφάντωμα, αλλά όταν το trash γίνεται ο κανόνας, τότε δεν πάει καλά. Και όταν ευθυγραμμίζεται και το υπόλοιπο modus vivendi με το trash τότε γίνεσαι Πινόκιο. Που ούτε αυτό είναι ηθικά μεμπτό όσο δεν βασανίζεις άλλους, αλλά είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα σε πιάσουν άγρια κότσο.

  #208, 217
  Υπό τις παρούσες συνθήκες, ναι, υπήρχε αντικειμενικά υψηλή πιθανότητα τα λόγια να γίνουν έργα. Εσάς δεν σάς μυρίζει μπαρούτι;

  #217, 220 κ.ά.
  Ο Λιβαθινός (και ο κάθε εχέφρων Λ.) ήξερε/ξέρει:
  α) τα φοβερά αντανακλαστικά τής ΕΛΑΣ και γενικότερα τού ελληνικού κράτους όταν πρέπει να συμμαζευτούν ακροδεξιοί
  β) την τρέχουσα τεταμένη κατάσταση
  γ) ότι η οικογένεια Νοσφεράτου έκλεινε το μάτι στους αγανακτισμένους πολίτες.

  Και… όπερ έδει δείξαι:
  Κανονικά – ΚΑΝΟΝΙΚΑ! – με το που ανακοίνωσε ο Λ. ότι ο θίασος δέχεται απειλές, έπρεπε
  α) ένας εισαγγελέας επίσημα να τον καλέσει να καταθέσει, να δείξει ότι τον προστατεύει κ.λπ.
  β) ο υπουργός δημόσιας τάξης να τον καλέσει επίσημα και ανεπίσημα και να τον ρωτήσει τι συμβαίνει
  γ) διάφορα σωματεία θεάτρων να πουν κάτι
  δ) κ.ά..

  Τι από αυτά έγινε; Ο υπουργός πολιτισμού μάς είπε πόσο θλιμμένος είναι.

  Στην ουσία, αυτό που ζητάτε έγινε: ο Λ. ζήτησε έμμεσα προστασία! Και μαζί απέδειξε a posteriori, ότι έπραξε φρόνιμα που αντέδρασε γρήγορα και παρείχε o ίδιος ένα είδος προστασίας στους συνεργάτες του.
  Και οπωσδήποτε κατέδειξε πάρα πολλά!

 236. Titivillus said

  218. Δίκιο έχεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όμως τώρα στα πράγματα και σε αυτούς τα ρίχνω.

 237. Pedis said

  # 235 – #217, 220 κ.ά.
  Ο Λιβαθινός (και ο κάθε εχέφρων Λ.) ήξερε/ξέρει:
  α) τα φοβερά αντανακλαστικά τής ΕΛΑΣ και γενικότερα τού ελληνικού κράτους όταν πρέπει να συμμαζευτούν ακροδεξιοί
  β) την τρέχουσα τεταμένη κατάσταση
  γ) ότι η οικογένεια Νοσφεράτου έκλεινε το μάτι στους αγανακτισμένους πολίτες.

  Τι να σου πω αγαπητέ μου, σα να λέμε ότι ο σύριζα είχε περισσότερες άκρες και μέσα όταν ήταν στην αντιπολίτευση παρά τώρα; Καλύτερα τα κατάφερνε πριν. Είχε κι άλλοθι (ότι δεν κυβερνά …).

  Τώρα, λυπάται … που δεν μπορεί να κανει τίποτα, αν και εκτελεί διαμαρτυρόμενος όπου πρέπει, και πενθεί μοιράζοντας κόλυβα στις κηδείες των άλλων.

  Πάντως, το μήνυμα το δώσαν πάλι: δεν είναι διατεθειμένοι να βγάλουν κιχ, ούτε για πλάκα, έτσι για αλλαγή, για ξεκάρφωμα, λέμε …

 238. Idom said

  #208
  Όσο για την πολιτοφυλακή είναι μεγάλο θέμα.
  Σε καιρούς ειρήνης εννοείται ότι υποκρύπτει μιλιταρισμό και είναι κατακριτέα.

  Οι ομάδες περιφρούρησης πάντως, ενάντια στους «κακούς λαθρομετανάστες» – όπου οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια – από την ακροδεξιά εκπορεύτηκαν.
  Και μαζί, ομάδες κρούσης κ.λπ..

  Μακάρι η αντίπερα όχθη να έδειχνε (να δείχναμε) μαζικότητα, αλλά μπα…
  Δυστυχώς η βία εξωθεί στη βία και επωάζει νέα βία.

  Όπως και να ‘ναι, Pedis, (μού) άσκησες παρελκυστική τακτική. Δεν αναφέρθηκα σε πολιτοφυλακή και προφανώς δεν θα χρειαζόταν κανένα … corpus, αν οι πολίτες, πολλές χιλιάδες πολίτες, απλά μαζεύονταν για δύο τρία βράδια έξω από το θέατρο. Ήσυχα και ωραία.
  Αυτό σημαίνει «πολίτες»: «όλοι» οι πολίτες. Και αυτή νομίζω είναι η μόνη ελπίδα για αντίσταση χωρίς βία.

 239. Idom said

  #237
  Όχι ούτε τότε (ούτε τώρα) ελέγχει οτιδήποτε. Και τώρα δεν μπορεί να κάνει ούτε λεονταρισμούς εκ τού ασφαλούς.

  Ναι, ακριβώς αυτό αποδείχτηκε. Δεν θα βγάζει κιχ.

  Πάω να κοιμηθώ τώρα! 🙂

 240. Ανδρέας said

  235
  Idom » Αλλά υπάρχει και μία ρημάδα πχιότητα που δείχνει πολλά για τον διασκεδάζοντα.»
  Αυτή η πρόταση θέλει ολόκληρους τόμους για να αναλυθεί.
  Ένα θα σου πω, όπως φαίνεται ο ένας στους δέκα ακούει μουσική. Ίσως και πολλούς λέω με το 1/10. Οι (ας πούμε) εννέα υπόλοιποι απλά παραβρίσκονται στον χώρο. Και μουσική να μην έχει αυτοί θα κουνιούνται κι εν ανάγκη θα πουν κι ένα τραγούδι να χορέψουν αν έχουν έρθει στο τσακίρ-κέφι. Ξέρεις, ο τρόπος που το βλέπεις αν και δείχνει ελιτίστικος δεν είναι στην ουσία. Δεν ξέρω πως να στο περιγράψω καλύτερα, είναι θέμα εγκεφάλου.

  236 οκ, διαολάκι όπως βολεύεσαι.

 241. Νίκος Κ. said

  Τώρα που καταλάγιασε λίγο η συζήτηση, να υποβάλλω ένα λεξιλογικό αίτημα στον Νικοκύρη (ευπειθώς που λέγαν κι οι παλιότεροι 🙂 ), αν αξίζει να διερευνηθεί: Έχω την εντύπωση ότι παλιότερα (π.χ. μετά τη μεταπολίτευση) ο «πολιτικός χώρος» που κινείτο πέριξ των Εξαρχείων αναφερόταν ως αναρχικός, ενώ τα τελευταία χρόνια αναφέρεται ως αντιεξουσιαστικός. Σημαίνει κάτι αυτή η γλωσσική διολίσθηση; (αν όντως υπάρχει)

 242. Alexis said

  #227: Ντάξει μωρέ… στημένα ήταν όλα…
  Για να προκληθεί ο καλός ΣΚΑΙ.
  Ήμαρτον ρε, Ήμαρτον!

 243. Γς said

  242:
  Μάλλον πρόκειται για εξέλιξη του όρου, Στη μοίρα του Μαύρος, Νέγρος κλπ [αρχή, εξουσία].

  Πρέπει να βοήθησε και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση του 2002.

  Το μόνο που μένει σταθερό είναι τα Εξάθλια, ουπς, τα Εξάρχεια.

 244. Αγάπη said

  δέν ξέρω αν αναφέρθηκε καθόλου η ιστορία τού Αγγελόπουλου, σε μένα πάντως έκανε εντύπωση η παράγραφος: «Τέλη της ίδιας δεκαετίας. Είναι η εποχή που δικάζεται ο Άκης Πάνου, για τον φόνο του συντρόφου της κόρης του. Σε μια μουσική σκηνή που εμφανίζεται ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, το κοινό του ζητάει να παίξει ένα τραγούδι του Πάνου. Με κρίμα παραδέχεται ότι δεν έχει ετοιμάσει ένα, αλλά με την ευκαιρία αποκαλύπτει ότι υπάρχει κρυφή συμφωνία μεταξύ μαγαζατόρων της νύχτας να μην παίζεται κανένα τραγούδι του Άκη Πάνου σε πίστες και μουσικές σκηνές, για να μην εισπράττει δικαιώματα από τις εκτελέσεις.»

  Από εδώ https://katerinafullmoonblog.wordpress.com/2016/01/30/logokrisia-stin-tehni-aggelopoulos-to-meteoro-vima-tou-pelargou/

 245. Γς said

  244:
  Τράτζικ!

 246. Κουνελόγατος said

  Τώρα που είμαι πιο ήρεμος, θα πω ότι κι από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να δικάζουμε απόψεις και βιβλία και ν’ απαγορεύουμε την κυκλοφορία τους, εφ’ όσον βεβαίως-βεβαίως δεν προτρέπουν σε πράξεις μη νόμιμες. Επίσης, δε μου αρέσουν νόμοι του τύπου «άρνηση του ολοκαυτώματος», «άρνηση της γενοκτονίας», «άρνηση του δεν ξέρω κι εγώ τι». Θυμάμαι τον ντόρο που έγινε με τον Γκαροντύ (δεν έχω όμως διαβάσει το βιβλίο). Οι απαγορεύσεις νομοτελιακά εκεί οδηγούν.
  Ένα πράγμα χρειάζεται. Να ξεμπροστιάζουμε πολιτικά αυτούς τους «καλούς κυρίους» 🙂 που ξερνάνε τον εμετό τους.

 247. rizes said

  Άκου δημοσιογραφάκο | vgiannelakis
  https://vgiannelakis.wordpress.com/2014/11/15/%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%ba%ce%bf/

 248. sarant said

  244 Δεν το είχα ακούσει αυτό -για να μη σου πω πως με εκπλήσσει και απλώς το ότι δίνουν δικαιώματα.

  241 Δεν έχω εποπτεία του χώρου, πάντως ο όρος «αντιεξουσιαστές» είναι ασφαλώς νεότερος. Θα το έχω κατά νου.

 249. 174 (συμπληρωσεις)

  Το Αττικο κομμα περιφειακης αναπτυξης κια παραγωγικης ανασυγκροτησης, κατα την μεταβατικη περιοδο παραμονης των μετοικων Αθήνησι 🙂 θα φροντισει δια την αισθητικην διαπαιδαγωγισιν, προβληματισμον αμα δε και δια την ψυχαγωγιαν των με ρεπερτοριο οπως
  ο αγαπητικος της βοσκοπουλας, το φιντανακι,…

  Ο/Η elias λέει:
  30 Ιανουαρίου 2016 στο 01:34
  @afotistos
  Ο αγαπητικός του αγαπητικού της βοσκοπούλας τώρα ποια.

  Ο/Η Αφωτιστος Φιλέλλην λέει:
  30 Ιανουαρίου 2016 στο 12:51
  elias

  «Ο αγαπητικός του αγαπητικού της βοσκοπούλας τώρα πια.»

  δεν εχει γραφτει ακομη, αλλα θετω το περιγραμμα του σεναριου, με στοιχεια αδελφοποιησης των λαών και των φύλων, αποκεντρωσης και περιφερειακης αναπτυξης :

  ««Σήμερα καταφέραμε να ενωθούν η γραβάτα με τη γαλότσα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Κάστρου ……., υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που έφτασε ….. το απόγευμα στην περιοχή του Κάστρου όπου και το μπλόκο των αγροτών.»

  Το ιδιο βραδυ, ο Ιακωβος, σαρανταρης δικηγορος, μετα απο οινοποσια μετα εκλεκτων μεζεδων, βρισκει τον ερωτα της ζωης του στο προσωπο τουμεγαλοκτηνοτροφου της περιοχης Μήτρου (μνηστήρα της πενταμορφης βοσκοπουλας Κρουστάλλως) . Ευτυχως γιατι η πανεμορφη Κρουστάλλω είναι ήδη ερωτοχτυπημένη με τον Λιάκο, ένα πάμπτωχο τσοπανόπουλο αλβανικης καταγωγης.

  Μετα την επιτυχη εκβαση του πολυμηνου αγωνα των αγροκτηνοτροφων και των επιστημονων, το καλοκαιρι πια στο δημαρχειο της Λιβαδιας υπογραφεται το Σύμφωνο Συμβίωσης του Ιακωβου με τον Μητρο και αμεσως μετα γινεται ο γαμος της Κρουστάλλως με τον Λιακο.

  Το πρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης μεταξύ του ομόφυλου ζευγαριού υπέγραψε ο δήμαρχος Λεβαδαίων .

  Ακολουθει μεγαλο γλεντι με λαϊκη ορχηστρα απο 40 παλικαρια και 40 χορευτριες του πολιτιστικου συλλογου Λιβαδιας , ντυμενες βοσκοπουλες.

  Ο Ιακωβος εγγραφεται στον τοπικο δικηγορικο συλλογο, ενω ο Μήτρος, επεκτεινει τις επιχειρησεις του οπως «Κτηνοτροφια Στερεας Ελλαδας» Α.Ε. η οποια το 2022 εισαγεται στο ΧΑΑ!!!

  https://sxoliasths.wordpress.com/2016/01/29/sxoliasths-iefimerida-01-3/#comment-514

 250. spiral architect said

  Να και κάποιος που παρακολούθησε την παράσταση πριν αυτή κατέβει και χωρίς ενοχές πια κάνει σπόιλερ.

 251. Νίκος Κ. said

  243, 248: Να προσθέσω ότι ο «Ριζοσπάστης» από το 1917 έως και το 1983 (διάστημα που έχει ψηφιοποιηθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη) δίνει 1735 σελίδες με τον όρο «αναρχικοί», και καμία σελίδα με «αντιεξουσιαστές» ή «αντεξουσιαστές». (Δίνει 139 σελίδες για το εξουσιαστές).
  Δυστυχώς, για μετά το 1983 δεν είναι ψηφιοποιημένος.

 252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  235 – «#208, 217
  Υπό τις παρούσες συνθήκες, ναι, υπήρχε αντικειμενικά υψηλή πιθανότητα τα λόγια να γίνουν έργα. Εσάς δεν σάς μυρίζει μπαρούτι;» Λόγια από ποιόν από τον Κανένα; Άλλο το «δέχομαι απειλές» γενικά κι αόριστα, κι άλλο το «δέχομαι απειλές από τον π.χ ΛΑΜΠΡΟ» έτσι δεν είναι;

  «#217, 220 κ.ά.
  Ο Λιβαθινός (και ο κάθε εχέφρων Λ.) ήξερε/ξέρει:
  α) τα φοβερά αντανακλαστικά τής ΕΛΑΣ και γενικότερα τού ελληνικού κράτους όταν πρέπει να συμμαζευτούν ακροδεξιοί
  β) την τρέχουσα τεταμένη κατάσταση
  γ) ότι η οικογένεια Νοσφεράτου έκλεινε το μάτι στους αγανακτισμένους πολίτες.’

  Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτά τα ήξερε και πρίν ανεβάσει το έργο, όπως ήξερε πως βάζοντας στο έργο κείμενα από το βιβλίο του Ξηρού, θα δημιουργηθούν αντιδράσεις από συγκεκριμένους ανθρώπους και χώρους, οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να μη τα βάλει, και κανείς δεν θα το έπαιρνε είδηση, πόσο μάλλον να τον ψέξει, κάποιος, κι ούτε νομίζω πως θα άλλαζε η ουσία του έργου, ας μας πεί ο ίδιος γιατί επέλεξε να το κάνει. Αυτά τα χαριτωμένα, ότι το θέατρο ξεσκεπάζει, μετουσιώνει, και αλλάζει την κοινωνία, ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας, όταν ήταν μαζικός τρόπος διασκέδασης το έκανε, τώρα το έχουν αντικαταστήσει κυρίως η υποχρεωτική εκπαίδευση, το Χόλυγουντ, τα σόσιαλ μίντια, και τα ελεγχόμενα ΜΜΑ, η επιρροή του θεάτρου στην παγκόσμια κοινωνία, είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη, οπότε άλλο ήταν το κίνητρο.
  Εκτός από όσους εμπλέκονται με το πειραματικό θέατρο, τους συγγενείς τους, τους «θιγμένους» και καμιά χιλιάδα πολιτών, ΚΑΝΕΙΣ άλλος δεν ασχολείται μαζί του, για να μη πώ πως αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή του.
  Εν κατακλείδι, ο κ. Λιβαθινός, από τι στιγμή που γνώριζε τι και πώς, και παρ΄όλα αυτά αποφάσισε να ανεβάσει το έργο, ώφειλε να το προστατέψει και να ολοκληρωθούν οι ελάχιστες παραστάσεις, μεταξύ συγγενών και φίλων, κι αν χρειαζόταν, να καλούσε ανοιχτά τον λαό να το περιφρουρήσει, κι όχι να το κατεβάσει, τα υπόλοιπα είναι για το κοτέτσι.

 253. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  252>>ήξερε πως βάζοντας στο έργο κείμενα από το βιβλίο του Ξηρού, θα δημιουργηθούν αντιδράσεις από συγκεκριμένους ανθρώπους και χώρους,
  Μα το είχε πάρει κανείς χαμπάρι(ευτυχώς ή δυστυχώς;) πριν τη συνέντευξη του Ξηρού στο ΤVXS;http://tvxs.gr/news/ellada/sabbas-ksiros-sto-tvxs-exo-ksexreosei%E2%80%A6
  Μετά βλέπω ότι άρχισαν να λένε περί σοκ οι Ζούγκλες και λοιπά φιλότεχνα μέσα κι έλαβε το σήμα κι ο Κυρ.Μητσοτ.
  Η Ντόρα ωστόσο είχε κάνει δεκτή τη συγγνώμη του Σ.Ξηρού. Συμπτωματικά το είχα είδα στην τηλεόραση τις μέρες της δίκης.

 254. Ευθύμιος Εθνικοφρονίδης εκ μέρους του συλλόγου Προκρούστης! ❤

 255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  253 – Ποιός να το πάρει χαμπάρι βρε ΕΦΗ, ποιός μέσος άνθρωπος ασχολείται; εκτός του ότι έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, δεν ενδιαφέρεται κάν για το θέατρο, πόσο μάλλον για το πειραματικό. Γιατί το ήξερε κανείς εδώ μέσα; εγώ πάντως από τον Νικοκύρη το έμαθα, κι ας ασχολούμαι με το θέατρο, πλέον μέσω των κοριτσιών μου, που είναι στην θεατρική ομάδα του Γέρακα, υπο την σκηνοθετική καθοδήγηση της γλυκύτατης Ασπασίας Τζιτζικάκη. Μετά για σκέψου, γιατί πήγε το ΤVXS να πάρει συνέντευξη από τον Ξηρό λές κι ήταν ο βασικός συντελεστής του έργου;Το όλο πράγμα δεν μου μυρίζει μπαρούτι που λέει ο Idom, αλλά μάλλον στημένο σκηνικό, από ποιούς και γιατί δεν ξέρω. Όπως και νάχει, το κατέβασμα λόγο «φόβου», ήταν απαράδεκτη ενέργεια, από ανθρώπους που υποτίθεται ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ την τέχνη και τον πολιτισμό.

 256. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  254 – Σωστός ο Εθνικοφρονίδης!!!

 257. – 28: Τα περί «φανατισμού» επιστρέφω στον αποστολέα. Ευρισκόμενος μακριά από το κλεινόν άστυ, δεν γνωρίζω τον κύριο που λες. Την ενέργειά του να ΠΡΟΒΑΛΕΙ έναν αρχιφονιά, θεωρώ αισχρή (και καιροσκοπική).
  – 30 Alexis said, #22: Ο τρόπος που γράφετε και επιχειρηματολογείτε θυμίζει έντονα αυριανισμό του ’80…. Το βρίσκω θλιβερό…».
  Νομίζω ότι μάλλον έχεις χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια!
  – 32 ΕΦΗ-ΕΦΗ said, 22. Ας πούμε αναλογικά, τί άποψη έχετε για τους εκδότες και το βιβλίο «ο Αγών μου» ; Και επίσης 34, «22. Τί σκέπτεσθε γι΄αυτό; Η βιογραφία της Ούλρικε Μάινχοφ … Οι Γερμανοί συνεχίζουν να ξύνουν τις πληγές τους».
  Το να ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ σήμερα τη «σοφία» ενός σύγχρονου αρχιδολοφόνου, είναι σαν να εκδίδεις τον «Αγώνα» του Χίτλερ εν έτει 1943. Understand Έφη-Έφη;;; Όσο για τη βιογραφία της Μάινχοφ, ούτε την διάβασα ούτε γνωρίζω το timing.
  – Τα ανωτέρω ας έχει υπόψη και ο Avonidas (σχόλιο 47), για να …βρει «την ικανότητα να διακρίνει ανάμεσα στην αναφορά και στην επιβράβευση».

 258. gryphon said

  Eκανα ζαπινγκ τωρα και επεσα πανω στην πολυ ενθουσιασμενη παρουσιαστρια του μεγκα που ελεγε γι’αυτη την διαδικτυακη ψηφοφορια για να δοθει λεει το Νομπελ στους «ηρωες του Αιγαιου» . Στοχος λεει να ξεπερασουν τις 500 χιλιαδες ψηφους. Η συμμετοχη ειναι πολυ μεγαλη.
  Και να διθυραμβοι για τους ηρωες νησιωτες .
  Και μετα θυμηθηκα οτι εδω και 8 μηνες που ξεκινησε αυτη η ιστορια στα νησια εχουν παρελασει απο τις οθονες ολη η σαρα και η μαρα.
  Απο ευρωπαιους και ελληνες πολιτικους απο καμμια 150 αρια ΜΚΟ μεχρι και την γερασμενη τροτσκιστρια Βανεσα Ρεντηκρειβ και την Σουζαν Σαραντον ειδαμε.
  Αλλα οι ητωες του Αιγαιου οι κατοικοι της Λεσβου της Κω της Λερου κλπ πουθενα.Δεν εχω δει 8 μηνες κανενα ρεπορταζ που τα σταβαδια με τα μικροδωνα στο χερι να γυριζουν και να ρωτανε την γνωμη κατοικων γι’αυτα που γινονται.Μονο εναν εγκαθετο απο το Λεσβος νιουζ που μιλαει απο σκαιπ και που φαινεται παντα μονο η κεφαλα του.
  Οι κατοικοι αφαντοι.Μηπως ζουμε στην Β.Κορεα ;

 259. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πώς αντιμετώπισε ο Μάνος Χατζιδάκις την απαγόρευση μετάδοσης του «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο».
  http://aienaristeyein.com/2016/01/30/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BF-%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%87%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CF%82-%CF%84/

  Όταν λοιπόν το τραγούδι για τον Κοεμτζή άρχισε να παίζει στο ραδιόφωνο του Μάνου, ο Υπουργός Τύπου και Πληροφοριών Αθανάσιος Τσαλδάρης, πήρε τηλέφωνο το Χατζιδάκι και απαίτησε να σταματήσει η μετάδοση. Ο Μάνος αφού έκλεισε το τηλέφωνο, έδωσε εντολή το τραγούδι να παίζει συνέχεια για μια ώρα. Σε όποιον συντηρητικό έπαιρνε τηλέφωνο για να δηλώσει πως ντρέπεται που η κρατική ραδιοφωνία παίζει τραγούδι για ένα δολοφόνο, οι τηλεφωνητές απαντούσαν πως «ο κύριος Χατζιδάκις θέλει να ακουστεί το όμορφο τραγούδι του Σαββόπουλου».
  http://www.koutipandoras.gr/article/161011/tha-eihan-skotosei-nas-kai-tha-ekanan-erotisi-sti-voyli-gia-hatzidaki

 260. Ανδρέας said

  259
  Ο Χατζηδάκις είχε ήδη κάνει διεθνή καριέρα και επέστρεψε ιδρύοντας το Γ’ πρόγραμμα. Ποιός να τον κουνούσε; Μόνο ο αυριανισμός τον έβλαψε αν μπορούμε να πούμε ότι βλάφτηκε.

 261. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  260. Έφυγε από το Τρίτο λίγους μήνες μετά την άνοδο του πασοκ, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.

 262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  259 – Αν οι όποιοι Λιβαθινοί είχαν τα μέζεα που είχε ο Μάνος Χατζιδάκης, (για να μη πώ για τους εκ του ασφαλούς επαναστάτες) θα είχαμε πολιτισμό, και η τέχνη θα ήταν πολύ ψηλα στην συνείδηση του λαού. Κατά τ΄άλλα, λένε πως υπηρετούν αξίες όπως, πολιτισμός, τέχνη, ελευθερία έκφρασης, αλλά περιμένουν από το κράτος να τις υπερασπιστεί. Στην υγειά μας, και πολύ μας είναι.

 263. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  261 – Κι ο Λούκος έφυγε από το φεστιβάλ Αθηνών, μερικούς μήνες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Μπαλτά. Ή ο γιαλός είναι στραβός, ή στραβά αρμενίζουμε.

 264. Ανδρέας said

  261
  Μόνο αυτό; Του ‘χε ψήσει το ψάρι στ’ αχείλι να λες. Έως το τέλος στάθηκε δίπλα της. Καμία σχέση όμως (η σχέση των δυο) με τον Υπουργό Τύπου και Πληροφοριών Αθανάσιο Τσαλδάρη και όποια άλλη μορφή πολιτικής εξουσίας. Ατυχέστατη η παρομοίωση του Βαξεβά.

 265. sarant said

  254 Ο Εθνικοφρονίδης είναι πολύ καλός!

 266. spiral architect said

  Μια αναδρομή στην μεταπολιτευτική ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα και στα βίαια κατεβάσματα/ακυρώσεις παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων κλπ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, δεν οφείλονται σε λογοκρισία, (άλλωστε η ομώνυμη επιτροπή καταργήθηκε στην μεταπολίτευση) αλλά σε τραμπουκισμούς.
  Συζητώντας όμως πριν 2-3 μέρες με κάποιον νομικό στο διαδίκτυο μού υπέδειξε το νομικό όρο «Λογοκρισία εν τοις πράγμασι» γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

  Μια εκκρεμότητα 20 ετών ενός μαχαιρωμένου πιάνου

 267. spiral architect said

  Έλα ρε! 😮
  Ματαιώνεται η ματαίωση της παράστασης «Ισορροπία του Nash»
  Πλάκα (μας) κάνουν; 😛

 268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  267 – Γιατί ρωτάς, τους κόβεις για σοβαρούς;

 269. sarant said

  266 Μετά τη μεταπολίτευση (το λέγαμε πρόσφατα) υπήρξαν και περιπτώσεις λογοκρισίας κανονικής.

  267 Δεν ματαιώνεται ακριβώς η ματαίωση, απλώς θα παιχτεί (αν…) η τελευταία προγραμματισμένη παράσταση.

 270. […] κείμενα που γράφτηκαν, σημειώνω: Νίκος Σαραντάκος, «Λογοκρισία χωρίς ισορροπία (του Nash)», στο μπλογκ του, 29.1.2016 (από όπου και το παρόν άρθρο […]

 271. Pedis said

  # 267 Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον

  Αυτό που είπα και πιο πάνω. Ο καλλ. διευθυντής δήθεν αισθάνθηκε την ανάγκη να προστατεύσει τους συνετλεστές της παράστασης χωρίς να τους ρωτήσει. Για το καλό τους, λέμε, ο αρχηγός πάντα ξέρει καλύτερα πως να κάνει αντιρουκετική άμυνα κλπ κλπ

 272. Πάνος με πεζά said

  Kριτική του Γ.Λιάνη για το θέμα, αυτή την ώρα στον Real FM.

 273. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  271 – » ο αρχηγός πάντα ξέρει καλύτερα πως να κάνει αντιρουκετική άμυνα κλπ κλπ»
  Οι ρουκέτες απ΄όσα έμαθα στο στρατό, είναι για αντιαεροπορική ή αντιαρματική άμυνα, η αντιρουκετική πώς γίνεται; Πρέπει να ανακάλυψε μεγάλο όπλο ο τεράστιος (χαμόγελο).

 274. 273

  Κι όμως γίνεται! Τα νέα ρώσικα και ισραηλινά άρματα έχουν γύρω τους ένα σύνολο αισθητήρων, που αντιλαμβάνονται πότε κατευθύνεται εναντίον τους ένα ρουκετάκι, στυλ RPG, και εκτοξεύουν προς την κατεύθυνσή του ένα άλλο μικρορουκετάκι. Ή αντιρουκετάκι, αν θες. Κι έτσι, το RPG εκρήγνυται προτού έρθει σε επαφή με το άρμα μάχης. Αντιρουκετική άμυνα είναι, εν πολλοίς, και οι διάσημοι Patriot των ΗΠΑ ή το Iron Dome του Ισραήλ.

 275. ilias said

  #143 Τα πνευματικά δικαιώματα αφορούν τη Γερμανία
  On 3 February 2010, the Institute of Contemporary History (IfZ) in Munich announced plans to republish an annotated version of the text, for educational purposes in schools and universities, in 2015, when the copyright currently held by the Bavarian state government expires (2016). The book had last been published in Germany in 1945. A group of German historians argued that a republication was necessary to get an authoritative annotated edition by the time the copyright runs out, which might open the way for neo-Nazi groups to publish their own versions. «Once Bavaria’s copyright expires, there is the danger of charlatans and neo-Nazis appropriating this infamous book for themselves,» Wolfgang Heubisch said. The Bavarian government opposed the plan, citing respect for victims of the Holocaust. Its Finance Ministry said that permits for reprints would not be issued, at home or abroad. This would also apply to a new annotated edition. The republished book might be banned as Nazi propaganda. Even after expiration of the copyright, the Bavarian government emphasised that «the dissemination of Nazi ideologies will remain prohibited in Germany and is punishable under the penal code.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mein_Kampf#2016_republication_in_Germany

 276. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Λές να κάνουν τίποτα οι πάτριοτ και τι iro dom στους Βροντάδες;

 277. Μαρία said

  269
  Και παίχτηκε και την είδαμε τζάμπα όσες χωρέσαμε. Πολύ καλή παράσταση με ενδιαφέροντα κείμενα.

 278. sarant said

  277 To είδες βρε θηρίο; Μπράβο!

 279. Μαρία said

  278
  Εντελώς κωλοφαρδίστικα έτυχε να στέκομαι κοντά στο ταμείο, όταν μας ανακοινώθηκε οτι θα μοιραστούν εισιτήρια. Αλλιώς, αν παρέμενα στο πεζοδρόμιο, δεν υπήρχε περίπτωση να μπω. Επακολούθησε συζήτηση αλλά έφυγα στα μέσα της. Πήρε το μάτι μου και τον Εθνικοφρονίδη μετά της συζύγου 🙂

 280. Αγγελική said

  Πολύ καλή, Νικοκύρη, η ανάρτηση και πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση. Εξαίρετος ο Εθνικοφρονίδης, ο οποίος, βρε παιδί μου, κάποιον πολύ γνωστό μου θυμίζει..(χαμόγελο)

 281. spiral architect said

  Είναι ανίκητη η βλακεία:

  (κάποτε τον συμπαθούσα …)

 282. sarant said

  280 Κάποιον πολύ γνωστό και αγαπημένο -θα πρόκειται για σατανική ομοιότητα

  281 Όταν δεν έχεις άλλα επιχειρήματα…

 283. Κατόπιν εορτής:

  Συμφωνείτε με το κατέβασμα της παράστασης «Ισορροπία του Nash» από το Εθνικό;

  Ναι

  928
  50.38%

  Όχι

  825
  44.79%

  Δεν ξέρω / Δεν απαντώ

  89
  4.83%

  http://news.in.gr/polls-archive/poll-vote/?plid=1405

  ενδεικτική έρευνα μεταξύ των αναγνωστών ενός μέσου, που υποτίθεται ότι το χρησιμοποιούν νέοι (σχετικώς) και μορφωμένοι. 😦

 284. sarant said

  283 Και σχετικώς κεντροδεξιοί βέβαια

 285. 284

  Σωστά αλλά κατ’ ομολογίαν τους «φιλελέ»

 286. spiral architect said

  Φυσικά εδώ δεν λέμε λένε κουβέντα:
  (δεν μας τους παίρνει κι άλλωστε) 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: