Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα λαζαρούδια (Χρονογράφημα του Γ. Κοτζιούλα)

Posted by sarant στο 31 Ιανουαρίου, 2016


Πριν από 15 μέρες που παρουσίασα το βιβλίο της Αθηνάς Βογιατζόγλου «Ποίηση και πολεμική«, που είναι μια βιογραφία του ποιητή Γιώργου Κοτζιούλα, έγινε συζήτηση για τα Λαζαρούδια, ένα έθιμο ζωντανό στην Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία, ένα είδος πασχαλινά κάλαντα, που τα λένε τα παιδιά το Σάββατο του Λαζάρου, το βράδυ όμως.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε ένα απόσπασμα του Κοτζιούλα στο οποιο λέει για τους πρώτους αντάρτες που φάνηκαν στο χωριό του, την πρωτοχρονιά του 1943: » Καὶ πέρασαν ἀπὸ μαχαλὰ σὲ μαχαλὰ σὰν τὰ «Λαζαρούδια», μόνο ποὺ δὲν τραγουδοῦσαν, δὲν ἔλεγαν τὰ πάθια τοῦ νεκροῦ, μὰ κήρυχναν ἀνάσταση γιὰ τὶς πεθαμένες ψυχές μας».

Η φίλη Σωτηρία Μελετίου, που έχει επιμεληθεί αρκετές πρόσφατες εκδόσεις κειμένων του Κοτζιούλα, μού γνωστοποίησε ότι, πέρα από αυτή τη σύντομη αναφορά, ο Κοτζιούλας έχει γράψει και ένα διήγημα για τα Λαζαρούδια, όπως και ένα χρονογράφημα στο οποίο περιγράφει με λεπτομέρειες το έθιμο, χρονογράφημα που είχε την καλοσύνη να μου στείλει. 

Στην αρχή σκεφτόμουν να το παρουσίαζα κοντά στο Πάσχα, όμως επειδή θέλουμε ακόμα τρεις μήνες και είναι πολύ πιθανό να το ξεχάσω αποφάσισα τελικά να το βάλω σήμερα, ως επιστέγασμα, ας πούμε, της συζήτησης που είχε γίνει στο περιθώριο του προηγούμενου άρθρου.

Το χρονογράφημα έχει ημερομηνία 6 Απριλίου 1955. Εκσυγχρονίζω την ορθογραφία.

ΤΑ ΛΑΖΑΡΟΥΔΙΑ

Μεθαύριο το Σάββατο έχουμε του Λαζάρου. Τον λέει και φτωχολάζαρο ο λαός μας, μ’ έναν τόνο ξεχωριστής συμπάθειας και στοργής. Είναι ο ταπεινός φίλος που αξιώθηκε ν’ ακούσει απ’ το στόμα του Χριστού, μες στη νύχτα του τάφου του «ζωντανός, σαβανωμένος –και με το κερί ζωσμένος», το χαρμόσυνο λόγο του, το αναστάσιμο μήνυμα:

Δεύρο έξω, Λάζαρέ μου,
φίλε και αγαπητέ μου!

Είναι ένα πρόσωπο που, όπως τα περισσότερα του Ευαγγελίου, βρίσκεται πολύ κοντά στο λαό και στην ψυχή του. Συμβολίζει τη φτώχια του, την πατροπαράδοτη λιτότητά του, αλλά μαζί και τον πλούτο των αισθημάτων του, την εγκάρδια πρώτα πρώτα φιλοξενία του. Γι’ αυτό και τον αγαπούν πολύ το Λάζαρο και τον γιορτάζουν, ιδιαίτερα τα παιδιά. Με την ημέρα της μνήμης του συνδέεται ένα από τα ωραιότερα και ποιητικότερα έθιμά τους.

Πολύ πριν φτάσουμε σ’ αυτή την εβδομάδα, τα χωριατόπουλα, εκείνα που βρίσκονται στην ηλικία του σκολιού, δηλαδή από εφτά ως δεκαπέντε χρονών, μπαίνουν σε μεγάλη κίνηση και έγνοια. Ετοιμάζονται για το Λάζαρο. Συγκροτούν διαβούλια, προβαίνουν σε βολιδοσκοπήσεις, καταρτίζουν τους συνδυασμούς των, τις ομάδες περιοδείας που στη γλώσσα τους λέγονται «μάγκες». Την πρωτοβουλία την έχουν πάντα οι μεγαλύτεροι, αυτοί που διαθέτουν δύναμη και επιρροή αλλά και πείρα απ’ τις προηγούμενες φορές. Κοντά σ’ αυτούς προσκολλούνται, σαν υπασπιστές, σα βοηθοί τους, οι μικρότεροι. Κάθε ομάδα έχει τον αρχηγό της, τον πιο άφοβο ας πούμε, αλλά δίπλα του κι έναν άλλο για σύμβουλο, σαν επιτελή του. Καμιά φορά διοικεί και τριανδρία. Οι υπόλοιποι δεν έχουν γνώμη, είναι για να πλαισιώνουν το αρχηγείο και να βαστούν το καλάθι, ξαλλάζοντάς το εννοείται, στις ατέλειωτες ώρες που βαστάει η περιοδεία.

–Θα με πάρετε κι εμένα; ζητούν παρακαλεστικά οι πιτσιρίκοι τους πιο τρανούς.

–Θα ιδούμε, ακόμα δεν αποφασίσαμε, τους απαντούν με υπεκφυγές.

Υπάρχουν και παρέες που καταρτίζονται μυστικά, χωρίς ν’ ανακοινωθεί η σύνθεσή τους, έτσι για να αιφνιδιάσουν τις αντίζηλες ομάδες, τους ανταγωνιστές των. Αλλά οι περισσότεροι σχηματίζουν μια κανονική εταιρία, ανάλογα με τους φιλικούς δεσμούς και τα συμφέροντά τους.

Σ’ αυτή την εταιρία άλλος προσφέρει την παλικαριά του –απέναντι των σκυλιών, στην περίπτωσή μας–, άλλος τις συγγενικές γνωριμίες του, άλλος την ηχηρή, έστω και φάλτσα φωνή του, άλλος δανείζει κυπριά και κουδούνια, όπως θα ιδούμε, και οι πιο πολλοί διαθέτουν την παθητική αρετή που λέγεται υπακοή και που τη λογαριάζουν κι αυτήν οι φιλόδοξοι αρχηγοί. Εννοείται πως η μοιρασιά στο τέλος γινόταν με δημοκρατική ισοτιμία, ένα σου και ένα μου, χωρίς διακρίσεις για τον έναν ή τον άλλο.

Στο τριγύρισμα των παιδιών ως Λαζαρούδια λάβαιναν μέρος όλα τα παιδιά ανεξαίρετα. Την περίμεναν πώς και πώς αυτή την ημέρα, από βδομάδες και μήνες, μες στη μονοτονία της οικογενειακής και σχολικής ζωής τους. Κανένα εμπόδιο, ούτε ακόμη και η ανημπόρια, δεν μπορούσε να τα συγκρατήσει από το ευχάριστο αυτό καθήκον τους, που συνδεόταν κάπως με την ιδέα του κέρδους, γιατί τόσος κόπος είναι σωστό να πληρώνεται κάπως στο τέλος.

Λογής λογής υπολογισμοί κυριαρχούσαν κι εναλλάσσονταν μέσα στο ασχημάτιστο μυαλό τους. Να πάρουμε και τον τάδε; Μα είναι απ’ τον άλλο μαχαλά. Δεν πειράζει: θα γνωρίζεται με σπίτια που αλλιώς δε θα μας έβγαναν αυγά. Αμή και τον δείνα; Καλός είναι κι αυτός, γιατί θα βαστάει το καλάθι χωρίς να γκρινιάζει. Έτσι ξεσκονίζονταν όλοι προκαταβολικά, για να ‘χει γερή συνοχή η παρέα και πιο πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Την παραμονή του ξεκινήματος μαζεύονταν κάπου απόμερα, μακριά από τα σπίτια, κι έκαναν δοκιμές στο τραγούδι του Λαζάρου, για να ξαναθυμηθούν όλα τα λόγια ως το τέλος και ν’ ασκήσουν τη φωνή τους, να τη βάλουν σε λογαριασμό, μέσα στις απαιτήσεις του πλαισίου, χωρίς γνώσεις μουσικής, έτσι με ένστικτο, δίνοντας οδηγίες στους παράτονους να συμμορφωθούν, για να μη γελάει ο κόσμος μαζί τους και πρώτοι βέβαια οι αντίζηλοι. Εκεί, λοιπόν, κάτω απ’ τα δέντρα παίρναν τον παμπάλαιο πολυειπωμένο σκοπό με μια σοβαρότητα, σχεδόν εμβρίθεια τόσο αταίριαστη με τις δροσερές τους φωνές.

Σήμερον έρχετ’ ο Χριστός,
ο επουράνιος Θεός
εις την πόλη Βηθανία
και με κλάδους, με βαΐα…

Λίγο παράξενα τους φαίνονταν τα λόγια, αλλά τα καταλάβαιναν καλά. «Κλάδοι» θα ήταν φυσικά τα ανθισμένα κλαδιά, να, σαν κι αυτά που έκοβαν από τις ανθισμένες κερασιές και τις κορομηλιές (κάνοντας κάποτε αληθινή χαλάστρα στα λιγοστά τους καρπόκλαρα) για να στολίσουν όπως έπρεπε τα ζηλευτά τους καλάθια. Και «Βαΐα» δεν μπορεί να ήταν άλλα από τα βάγια, τους ανθισμένους κίτρινους κλώνους της δάφνης με το ευωδερό τους άρωμα. Έκοβαν φούντες ολόκληρες απ’ το κοντινό δάσος, που ήταν ο πλούτος των φτωχών ανθρώπων –ένας απέραντος δαφνώνας.

Άλλη φροντίδα τους ήταν να προμηθευτούν από τα σπίτια τους γερά, φαρδιά καλάθια πλεγμένα από καλάμια ή άλλες βέργες λυγερές. Δύσκολα βρίσκονταν απ’ αυτά στα φτωχοχώρια κι η εξοικονόμηση καλαθιού προϋπόθεται μια μικρή θυσία∙ αδυναμία πάντως από μέρος τής μητέρας για χάρη του γιου της. Η παρέα που δεν μπορούσε να διαθέσει παραπάνω από ένα, μόλις γέμιζε αυτό, άφηναν το περιεχόμενο σ’ ένα έμπιστο συγγενικό τους σπίτι και συνέχιζαν την περιοδεία τους προσπαθώντας να το ξαναγεμίσουν.

Φρόντιζαν, τέλος, πριν ξεκινήσουν, να εφοδιαστούν όλοι τους με χοντρά ραβδιά, μακρύτερα απ’ το ανάστημά τους, που τα διάλεγαν μόνοι τους μέσα στο λόγγο πελεκώντας τα με υπομονή, καμιά φορά και κεντώντας τη φλούδα τους ή μπήγοντάς τους αποκάτω μια βελανιά για τ’ αδέσποτα σκυλιά. Όχι πως τα φοβόνταν, αλλά όσο και νάναι τους ενοχλούσαν με τ’ αλυχτήματά τους και καμιά φορά μπορούσαν να αιφνιδιάσουν τους καλαθοκράτες και να σπάσουν ή να ραγίσουν τίποτε αυγά. Τα σκυλιά εκεί πέρα, στα ορεινά προπάντων χωριά, με το να μην υπάρχουν αυλόγυροι, μένουν απολυτά μέρα νύχτα, φύλακες άγρυπνοι του σπιτιού, και πολύ λίγο διαφέρουν, στ’ αλύχτημα και στην ορμή τους, από μολοσσούς.

Για να ξεκινήσουν περίμεναν να γίνει δειλινό, οι πιο μεγάλοι, και να σουρουπώσει. Το ‘χαν σε ντροπή τους αυτοί να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι με το φως της ημέρας, προτιμώντας τον ερχομό του σκοταδιού, για να δείξουν καλύτερα την παλικαριά τους. Οι άλλοι όμως, οι μικρότεροι, που φοβούνται τα ισκιώματα και τις κακοτοπιές της νύχτας, αρχίζουν από νωρίς τη γύρα τους, για να μαζέψουν εκείνα τα λίγα ή πολλά και να τρυπώσουν πάλι από νωρίς, σαν απροστάτευτα πουλάκια, στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Δεν έχουν αυτοί όρεξη για νυχτερινές περιπλανήσεις, καμιά φορά και συγκρούσεις με ισχυρές, προκλητικές μάγκες. Καλύτερα να πάρουν αποβραδίς ό,τι τους αναλογεί –λίγα ζευγάρια αυγά και τίποτε φραγκοδίφραγκα– και να κοιμηθούν ήσυχα, σίγουρα δίπλα στην καλή τους γιαγιά.

Έτσι λοιπόν η νύχτα του Λαζάρου αφηνόταν όλη στη διάθεση των μεγάλων. Τι μουσική βακχεία ήταν εκείνη, τι συναγερμός ολονύχτιος με τα λαλήματα των κυπριών και τ’ αλυχτήματα των σκύλων! Κανένας σχεδόν δεν έκλεινε μάτι, ούτε από τα παιδιά που τριγυρνούσαν, μα ούτε καλά καλά κι απ’ τους νοικοκυραίους. Δεν πρόφταινε να φύγει η μια παρέα, φιλοδωρημένη φυσικά, κι αμέσως κόπιαζαν άλλοι.

–Αγαπάτε Λάζαρο; αυτή ήταν η στερεότυπη καθιερωμένη εισαγωγή τους. Ποιανού χριστιανού, ποιανού χωριανού του βαστούσε η καρδιά να πει όχι; Το να μη δεχτείς τα Λαζαρούδια, μια φορά το χρόνο που γυρίζουν για να μολογήσουν τα θαύματα του Χριστού, είναι κρίμα απ’ το Θεό, σχεδόν αμαρτία και πάντως γρουσουζιά. Πώς να μην παραπονιούνται ύστερα τα παιδιά και να μην το θυμούνται όλη τη χρονιά και να μη σε δυσφημίζουν στο χωριό πως μόνο στο τάδε και στο δείνα σπίτι «δε μας έβαλαν», τάχα πως τους χάλαγαν τον ύπνο; Έτσι βγαίνει τ’ όνομα του σφιχτού και του τσιγκούνη και του διαστρεμμένου.

Αυτοί έφευγαν λοιπόν κι άλλοι έρχονταν. Και τα κυπριά με τις βαριές κουδούνες αντηχούσαν αδιάκοπα κι οι φωνές ακούραστες επαναλάβαιναν το παλιό της Βηθανίας θάμα κι ήταν σα μια πρωτότυπη παράσταση, σαν θέατρο θρησκευτικό, εκεί στην πνευματική σκοτεινιά, στην έλλειψη κάθε ψυχαγωγίας. Τα τραγούδια κι οι κουβέντες στο τέλος απόδιωχναν τον ύπνο κι έτσι ο νοικοκύρης δε βαρυγκομούσε για τους εξακολουθητικούς, ως πέρα απ’ τα μεσάνυχτα, μουσαφιραίους.

Τελευταία άφηνε κάθε συντροφιά τη γειτονιά της, τα συγγενικά τους σπίτια. Εκεί το είχαν σίγουρο μια φορά, όποιαν ώρα και να κατέληγαν. Εκεί δεν θα τους έβαναν ένα ζευγάρι αυγά, μα δυο και παραπάνω, όσα χωρούσαν οι δυο χούφτες μαζί της νοικοκυράς. Γι’ αυτό τα φύλαγαν όλη τη σαρακοστή, για να φιλέψουν τ’ ανεψίδια τους ή τους αναδεχτούς των που θα περνούσαν την ημέρα του Λαζάρου.

Γι’ αυτό κι οι επικεφαλής της χορωδίας να πούμε, όσο βλέπαν τις κινήσεις και διαισθάνονταν τις διαθέσεις και πρόβλεπαν γενναιόδωρη την αμοιβή, άλλο τόσο δυνάμωναν τη φωνή τους και τόνιζαν τα λόγια, από ηθική ικανοποίηση περισσότερο παρά από άλλο κίνητρο. Κι η ευχετήρια επισφράγιση, τραγουδιστή πάντα, ήταν:

Του χρόνου πάλι νάρθουμε, μ’ υγεία να σας βρούμε
στα σπίτια σας χαρούμενοι κι όλοι να τραγουδούμε.

–Σ’ έτη πολλά, κι από χρόνου, προσθέταν με ζωηρό οικείο τόνο, τοποθετώντας τα κάτασπρα στρογγυλά αυγά ανάμεσα στ’ άλλα.

Έ, δόξα σοι ο Θεός, καλά πήγανε κι εφέτος. Αύριο πρωί πρωί θα μοιραστούνε τ’ αυγά, χώρια τα γερά, χώρια τα ραϊσμένα (που μπορεί να τα δώσουνε και στο μπακάλη), θα κάμουν το λογαριασμό και στα λεφτά, που με το μερίδιό τους θ’ αγοράσουν βαφή ή λαμπάδα, κι έτσι θάχουν με τι να υποδεχτούν την πολυπόθητη Λαμπρή.

Και κλείνω με ένα λεξιλογικό σχόλιο του φίλου Γρηγόρη από την προηγούμενη συζήτηση: Η λέξη λαζαρούδια έχει επίσης την έννοια του νέου κι άπειρου, αλλά χρησιμοποιείται μόνο υποτιμητικά από μεγαλύτερους σε ηλικία. Δηλαδή, συχνά θα ακούσεις «βγήκαν τώρα και τα λαζαρούδια να μας πουν τι θα κάνουμε» (πιθανώς επειδή τα λαζαρούδια λένε τα κάλαντα).

Advertisement

98 Σχόλια προς “Τα λαζαρούδια (Χρονογράφημα του Γ. Κοτζιούλα)”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Κυπριά είναι οι αρνοκουδούνες με τα κωνικά γλωσσίδια, ε;

 2. Βασίλης Ορφανός said

  Καλημέρα.
  Για τα (ζυμωτά) λαζαράκια είπαμε;
  http://www.tlife.gr/RecipeView/FN/0-148-949.html

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Ναι, αυτά είναι. Και προέρχονται απο το κύπριος = χάλκινος

  2: Καλή συμπλήρωση.

 4. alexisphoto said

  πολύ ώραίο κείμενο.
  ότι καλύτερο για Κυριακή πρωί!
  καλημέρα

 5. sarant said

  Ωραία.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 6. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα σας
  Αν έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά εδώ:

  Προσέξτε το κεντημένο σκόπ ( το ξύλο που στηρίζονται τα κύπρια) που αναφέρει και ο Κοτζιούλας.
  Αν το σπίτι είχε πένθος όπως λέει ο Κοτζιούλας δεν λέγαμε τον Λάζαρο -αυτοί είναι λυπημένοι λέγαμε εμείς-.
  Αν δεν μας ανοίγαν το σπίτι είχαμε και το ειδικό τραγούδι
  Τσουκνίδα παλιοτσούκνιδα…

 7. Στην περιοχή Σερρών ήταν διαδεδομένο το έθιμο με τις «Λαζαρίνες»: Ήταν παρέες από 2 ή 4 κοριτσάκια του Δημοτικού που γυρνούσαν το Σάββατο του Λαζάρου και έψαλλαν τραγούδια κολακευτικά (άσχετα με την ιστορία του Λαζάρου). Για παράδειγμα, σε όποια σπίτια είχαν κορίτσι της παντρειάς (σχεδόν όλα) έλεγαν το τραγούδι: Προξηνητάδες κι αν περνούν/που μέσ’ από την πόλη/ρωτούσαν και ξαναρωτούν/που νάβρουν τέτοια κόρη/ τέτοια ψηλή τέτοια λιγνή/τέτοια μαυροματούσα κλπ. Στα νεώτερα χρόνια, πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι των Σερρών αναβιώνουν το έθιμο με τις Λαζαρίνες.
  Στην περιοχή Νιγρίτας είχε έρθει, αρχές της δεκαετίας του ’50 ένας βοσκός από τον Σωχό, που εισήγαγε, στην κυριλεξία ένα έθιμο σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που περιγράφει ο Κοτζιούλας. Είχε διαδοθεί ταχύτατα αλλά δεν καταξιώθηκε στην πολιτιστική μνήμη της περιοχής.

 8. Alexis said

  Πολύ ωραίο το χρονογράφημα του Κοτζιούλα!

 9. leonicos said

  8.30 Εμμένοντας στα χθεσινά εξ ανάγκης

  Τα έρρινα μ και ν μειώνουν την οξυγόνωση διότι εκφέρονται εκπνευστικά. Πάσα επί του προκειμένου αντιλογία είναι εξωφρενικός παραλογισμός και εμμονή κατά της Φυσιολογίας και της Λογικής.

  Η επιχειρηματολογία του διδασκάλου διδάσκοντος το Ν ενώπιον των εκπλήκτων μαθητών του, ότι το ‘ν’ μπαίνει μόνο του και λέμε π.χ. τη Μπαρασκευή αντί του ορθού τηΝ Παρασκευή είναι ανόητη, διότι το ν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μπαίνει, επειδή λέμε τη Μπαρασκευή ή ορθότερον ακόμη τηΜπαρασκευή. Ως γνωστόν, ομιλούντες δεν αφήνουμε κενά μεταξύ των λέξεων, αυτή είναι σύμβαση τη γραφής, εκτός εάν έχουμε βαριά εγκεφαλοπάθεια.

  Παρά ταύτα εγώ τα χρησιμοποιώ με σκοπό να μειώσω την εξυπνάδα μου πρώτον, για να μη νιώθετε άσχημα όταν σχολιάζω και δεύτερον, για να πλησιάσω το μυαλό του Γς μπας και τον καταλάβω.
  Εάν υπάρξει και τρίτος λόγος, υπόσχομαι να τον ανακοινώσω έγκαιρα.

  @140 και 142 Μανούσο, σωστές παρατηρήσεις. Και τοποθέτηση (περί αμετάβατων και τσαπατσουλόγλωσσας).
  Εκπληκτικά ενδιαφέροντα και όσα αναφέρεις περί Τσούτσουρου

  @138 Έφη που λες, ό,τικι αν πεις είσαι γλύκα.

  @136 Αναστό, πλούτος λέξεων κι εκφράσεων που άλλες θυμήθηκα και άλλες έμαθα. Θα τις ξαναβάλω σε προσωπική χρήση.

  @130 Πέδις, σου έχω υποχρέωση από προχθές. Μη θυμώνεις με το τίποτα. Για όλα φταίει ο Γς. Τι χρειάζονται οι άλλοι;

  @129 Ευτυχία, φοβερή!

  @127 Λάμπρο, έπρεπε να γράψεις ‘πυροβολήθηκες’ όχι ‘δολοφονήθηκες’

  @126 Τουλάχιστον μιλάς επωνύμως. Κάτι είναι κι αυτό. Τα υπόλοιπα απλώς ασυναρτησίες με Ππππάθος!

  @119 Μιχάλη, απλώς η κυρία δεν ήξερε τι θα πει βαλόνος. Τους λένε γαλλόφωνους και ξενοιάζουν.

  @Πολλών Ωραία τα περί Τσούτσουρου. Το μόνο που δεν μ’ έπεισε είναι η ετυμολόγηση από το ζωηρός και από το σούσουρο. Πολύ πρόχειρα και τα δυο

  12.33 Μόλις επέστρεψα, οπότε τα ξαναλέμε στο σημερινό άρθρο

 10. Κάπου στη λαϊκή αντίληψη θα μπερδεύτηκε ο νεκραναστημένος Λάζαρος με τον ομώνυμό του της παραβολής του πλουσίου και του Λαζάρου — αλλιώς γιατί να τονίζει τόσο ο Κοτζιούλας τη φτώχια του πρώτου, που πουθενά στα ευαγγέλια δεν αναφέρεται;

 11. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Το Λάζαρο του 1940, ο πατέρας μου με τα άλλα τσοτσοπαίδια του χωριού αποφάσισαν να επεκτείνουν την επιχείρηση «Κάλαντα» 🙂 και είχαν πάει να τα πουν στο Καλέντζι, το χωριό που πήγε σχολείο κι ο Κοτζιούλας, και τα γειτονικά Πλαίσια, που ήταν τα πολυανθρωπότερα χωριά των Κατσανοχωρίων. Αργά το απόγευμα επέστρεψαν με σοδειά 4 (τεσσάρων) αβγών εκ των οποίων ένα κλούβιο. Όλο το δικό μας χωριό ανησυχούσε γιατί κανένα παιδί δεν είχε πάει όλη μέρα για κάλαντα και με την επιστροφή και μαθαίνοντας το πάθημα τούς γέμισαν αβγά. Το μερίδιο του πατέρα μου ήταν 34 αβγά, τα οποία έφαγε πριν φτάσει σπίτι. Ακολούθως δεν πήγε στον χαλέ (τουαλέτα) μέχρι το Πάσχα, οπότε η γιαγιά του με μια τεχνική αμφιβόλου αξιοπρέπειας αποσυμφόρησε το ορθόν! 🙂

  Ωραίο το σημερινό, ευχαριστούμε!

  #6
  Βασίλη, εσείς τα λέτε αλλιώς, πιο Χλιαράτικα-τζουμερκώτικα. Σε μας τα λένε πιο γλυκά κάπως! 🙂

 12. gpoint said

  Το διήγημα εξαιρετικόν

  Στα μέρη μου δεν λέμε κάλαντα του λαζάρου λέμε όμως λαζάρους τις μεγάλες κίτρινες μαργαρίτες που γεμίζουν κίτρινο τα οικόπεδα και τις άκρες των δρόμων κάθε Απρίλη

 13. leonicos said

  στη γλώσσα τους λέγονται «μάγκες»
  Μάγκα είναι μικρό στρατιωτικό σώμα (λόχος ή διμοιρία) ανάλογο με το μπουλούκι, κατά την Επανάσταση, οι οπλαρχηγοί είχαν μάγκες.

  Πολλοί βεβαίως ξέφευγαν ή έκαναν υπερβολές ή επιδίδονταν στο πλάτσικο αδιακρίτως, κι εξ αυτού το μειωτικό ‘μάγκας’. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με τη λέξη ‘αγύρτης’. Οι αγείρτες ή αγύρτες ήσαν διορισμένοι απεσταλμένοι της Μεγάλης Μητρός ή Κυβέλης (πιθανώς και άλλων ναών αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες) οι οποίοι εκ των υστέρων καταχρώντο (καταχρόντιουσαν αναλογικά) τα χρήματα που μάζευαν.
  Το ίσιο και με τον μπαταξή / Bektashi.

  Το διαστρεμμένου ήθελε σουλούπωμα. και ως προερχόμενο από το ‘διεστραμμένος’ αυτό το ‘στρε’ χτυπάει άσχημα.

  ένας βοσκός από τον Σωχό, που εισήγαγε, στην κυριολεξία ένα έθιμο
  Είναι εκπληκτικό ως μαρτυρία. Πώς είναι δυνατό να μετεμφυτευθούν μερικά έθιμα. Κι όταν ο εγγονός το θυμάται από τη γιαγια… παίρνει χαρακτήρα αιωνιότητας

 14. spiral architect said

  Εκτός απ’ τα λαζαρούδια υπάρχουν, λέει, και οι λαζαρίνες.

 15. daeman said

  Οι Λαζαρίνες, έθιμο ζωντανό ακόμα στη Θεσσαλία (και αλλού), τόσο καθιερωμένο, που ακόμη και τα δημοτικά σχολεία επιτρέπουν την απουσία των κοριτσιών την παραμονή του Λαζάρου:

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11098-Πασχαλινά&p=186810&viewfull=1#post186810

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11098-Πασχαλινά&p=186811&viewfull=1#post186811

 16. daeman said

  Από τη Μυρσίνη Σητείας, την Εβδομάδα τση Λαμπρής:

  «Σήμερο πήγε ο Χριστός
  εις πόλη Βηθανία
  εις προϋπάντηση αυτού
  εβγήκε η Μαρία
  τους πόδες επροσκύνησε
  με δάκρυα του λέει
  Αν ήσουν βέβαια εδώ,
  Ω Λυτρωτά του κόσμου,
  το ξέρω δεν θα πέθαινε
  Λάζαρος αδελφός μου…»

  Παρέες-παρέες εκινούσαμε τα κοπέλια για να πούμε το Λάζαρο το Σαββάτο.

  Εβαστούσαμε το κόνισμά του, ένα καλαθάκι για να μαςε βάνουνε μέσα τα αυγά κι ένα κλωνάρι βαγιάς για να σάζομε δαχτυλιδάκια, να τα βάνουνε οι νοικοκεράδες για να μη βγάνουνε, λέει, παρανυχίδες και παραΰστερα τα πετούσανε στη φουνάρα τση Ανάστασης. Τα αυγά απού μαζώναμε δεν τα παίρναμε όλα εμείς, αλλά εδίδαμε και του παπά, ως μας είχε δοσμένο το κόνισμα. Ετσά εκίνα η εβδομάδα τση Λαμπρής και η χαρά μας ήτονε μεγάλη, γιατί έμου δεν είχαμε σχολειό, έμου επεριμέναμε να ‘ρθούνε και οι πρωτευουσιάνοι με τα κοπέλια ντως για να κάνομε παρέα.
  […]

  ~Νίκος Μακρυνάκης

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11098-Πασχαλινά&p=187179&viewfull=1#post187179

 17. Λ said

  Τα κάλαντα του Λαζάρου που λέγαμε άρχιζαν από το σημείο που λέει ο Λάζαρος κατήγετο από τη Βιθανία, είχε και δύο αδελφάς, τη Μάρα και Μαρία….

  Υπήρχαν όμως και κάποια εύθυμα στιχάκια. Ο Λάζαρος ο δίμητος ο κοτσινοπεθύμητος, ακούσαν τον οι όρνιθες τζι εκάτσαν να γεννήσουν, αφκά να κοτσινίσουν, το πάσκαν να φατσίσουν.

 18. Λ said

 19. Μαρία said

  17

 20. cronopiusa said

  …μόνο ποὺ δὲν τραγουδοῦσαν, δὲν ἔλεγαν τὰ πάθια τοῦ νεκροῦ, μὰ κήρυχναν ἀνάσταση γιὰ τὶς πεθαμένες ψυχές μας»

  Καλή σας μέρα

 21. Λ said

  διμίτος πρέπει να ήταν ο Λάζαρος, με ι και όχι με ήτα. Είναι ορολογία της υφαντικής και σημαίνει ύφασμα με διπλή κλωστή. Ίσως επειδή έζησε δύο φορές.

 22. Corto said

  Μεγάλο γλωσσικό ενδιαφέρον έχουν τα ποντιακά κάλαντα του Λαζάρου:

  «Βάϊ Βάϊ των Βαϊών τρώμεν ψάριν και χαμψίν/
  και τα’ απάν την Κερεκήν τρώμε κόκκινον ωβόν»

  «Τα ωβά τ’ εμέτερα τα τσιγκούλια τ’ εσέτερα».

  Από το παρακάτω άρθρο:
  Κάθε νοικοκυρά ανάλογα με την οικονομική της κατάσταση, τις συμπάθειες, την συγγένεια, έδινε ή αυγό ή κερκέλ. Στον δρόμο συναντώντας τα άλλα παιδιά ρωτούσαν «Πόσα ωβά εποίκες;».(δηλ. πόσα αυγά μάζεψες 😉

  http://www.pontos-news.gr/article/11218/vaeman-ena-pontiako-ethimo-tis-kyriakis-ton-vaion

  https://antexoume.wordpress.com/2014/04/12/%CE%AD%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%B1%CE%90%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CF%8C/

 23. Λαζαρίνες δεν λέγονταν και κάποια τουφέκια του παλιού καιρού;

 24. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις πληροφορίες για έθιμα κτλ.

  10 Ναι, ο φτωχός Λάζαρος είναι καθιερωμένος στη λαϊκή αντίληψη

 25. Λ said

  22. Πολύ ωραία τα ωβά. Τα κερκέλ τι ήταν; Εμείς έχουμε ένα ζυμαρικό που ψήνουμε με χαρουπόμελο και το λέμε τζερτζελλούθκια.

 26. el sint said

  Nα δώσω και εγώ τα δυο μου σέντσια μιας και είμαι από τα μέρη αυτά. Στα χωριά στο Ξεροβούνι (τουλάχιστον στη δυτική πλευρά) τα τραγούδια είναι διαφορετικά, ανάλογα με το σπίτι. Άλλο αν στο σπίτι έχει μικρά παιδιά, άλλο πάλι αν ο νοικοκύρης έχει πολλά πρόβατα κλπ.

  Έχω ένα βιβλιαράκι, «Οι ρίζες μας – Λαογραφική παράδοση Κερασώνας Πρέβεζας» (1982) που έχει δώδεκα από αυτά. Σκάναρα τις σελίδες που μιλάει για τα τραγούδια.

 27. 23

  Τα καριοφίλια της επανάστασης είχαν επίσης διάφορα ονόματα που προέρχονταν από την τεχνοτροπία ή τον τόπο κατασκευής τους. Μερικά από αυτά ήταν: «Λαζαρίνα», «Μιλιώνη», «Τρικών», «Αρμούτι», «Γκιζαήρ», «Νταλιάνι» (από το Ιταλιάνοι), «Σισανές», «Σαρμάς», «Χαρέ Σαρμάς», «Μουτσονίγος», «Βενετσιάνος», «Ψαλιδιάς», «Σαντέ», «Ντάνσικα», «Φιλύντρα» (ήταν το όπλο που είχε επισκευαστεί) κ.λ.π. Στα τραγούδια τους έχουν διασωθεί τα παραπάνω είδη των τουφεκιών τους: «Νταλιάνι μου στον πόλεμο και αρμούτι στο σημάδι και καριοφίλι στη φωνή σαν άξιο παλικάρι».

  http://argolikivivliothiki.gr/2009/04/14/%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%80%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-1825/

 28. Αγάπη said

  και πήγε η κακομοίρα η Αστραδενή (ποτέ δέν μού άρεσε πολύ το βιβλίο αυτό όμως) και τής έκλεισαν την πόρτα,επειδή στην Αθήνα ήταν άγνωστο το έθιμο και το θεώρησαν γρουσουζιά 🙂

 29. Τσούρης Βασίλειος said

  26. Σωστά αγαπητέ El Sint.
  …Στα χωριά στο Ξεροβούνι (τουλάχιστον στη δυτική πλευρά) τα τραγούδια είναι διαφορετικά, ανάλογα με το σπίτι. Άλλο αν στο σπίτι έχει μικρά παιδιά…
  Στη σελίδα 64 του βιβλίου που παραθέτεις μου θύμισες το » ένα μικρό μικρούτσικο, μικρό στη σαρμανίτσα» που λέγαμε κι εμείς.

 30. el sint said

  Τελικά, με έπιασε το μεράκι και το σκάναρα όλο 🙂

  https://drive.google.com/file/d/0B2jp_O2PQghJTXREWjRQYTJZTlU/view?ths=true

 31. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  30 Να είσαι καλά, αγαπητέ! Ευχαριστούμε για τον κόπο που εκανες!

 32. Ιάκωβος said

  Κι οι Αλβανοί γιοτρτάζουν τη μέρα του Λάζαρου, το Llazore.

  Είχα το κάλαντο πριν αιώνες σε βινύλιο και πολύ χαίρομαι που, επ’ ευκαιρία, το ξαναβρήκα εδώ. Το δεύτερο τραγούδι:
  http://music-site.ru/music-album-all/8205652

  Για να αποζημιωθείτε για τη βαρετή μελωδία του Λάζαρου, στην ίδια σελίδα, ακούστε το 8ο από πάνω, «Avazi i Dy Motrave – Instrumental Improvisation.

  Ένα από τα ομορφότερα ταξίμια που έχω ακούσει ( σε τσιφτελί ή μάλλον σάζι). Εντελώς φευγάτο στην αρχή και μετά με εκείνα τα υπέροχα γκλισάντι.

 33. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #30
  Ευχαριστούμε. Έχει και ιστορικά-αρχαιολογικά στο τέλος. Ένας συνάδελφος έχει γράψει σχετικά με την Αγία Παρασκευή, αν θέλετε να βάλω λινκ.

 34. Ιάκωβος said

  Και φυσικά από την Κύπρο και το copper, cobre, κλπ. Και οι cops.

 35. Ανδρέας said

  9
  Λεώ ωραία τα έγραψες μόνο που πρέπει να μεταφέρεις το σχόλιο στη χτεσινή ανάρτηση για να απαντήσουμε.

 36. Ιάκωβος said

  Είδα στη Βίκη οτι αφού οι δύο άγιοι ,ο Λάζαρος του Χριστού κι εκείνος της παραβολής υποστούν σύμφυση, σε πολλές εκκλησίες, η γιορτή τους αφιερώνεται στους σκύλους, προς τιμήν του φτωχού Λάζαρου, που κι εκείνου του συμπεριφέρθηκαν χειρότερα από σκύλο.

  Πάντως η εν λόγω παραβολή, αν και αρκούντως ταξική (ταξικό μίσος σε φαντασιακό επίπεδο) είναι και πολύ σκατόψυχη. Μας κληροδότησε και το «Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω».

 37. Alexis said

  #23, 27: Τη λαζαρίνα (το τουφέκι) την αναφέρει συχνά κι ο Καζαντζάκης στον «Καπετάν Μιχάλη».

 38. Υαλτις said

  Θυμάμαι την δικια μας Λασκαρίνα Μπουμπoυλίνα
  αλλα και την αγαπημενη της Κυβερνησης μας,επενδυτική Λαζάρντ,

 39. Υαλτις said

  δεν σημαινει βεβαια οτι το Λασκαρίνα ειναι απ το Λαζαρίνα ,αλλα πάντα αυτο μου θυμίζει

 40. Corto said

  25 (Λ): Συγγνώμη, τώρα είδα το σχόλιο σας.
  Λέει στο ίδιο άρθρο:
  «Τη ίδια ημέρα του Λαζάρου κάθε νοικοκυρά ετοίμαζε «κερκέλια» δηλ κουλούρια από σταρένιο αλέυρι, λίγο χονδρότερα από αυτά της αγοράς, χωρίς σουσάμι»

 41. sarant said

  40 Μήπως από το «κρικέλια»;

 42. ΚΑΒ said

  >>μπήγοντάς τους αποκάτω μια βελανιά

  Τι είναι η βελανιά; (μ)πρόκα;

 43. ΚΑΒ said

  Πολύ μου άρεσε το διήγημα, γραφή και περιεχόμενο.

 44. Γιάννης Ιατρού said

  37: και προηγ.

  Ένα από τα πιο διαδεδομένα μακρύκαννα στην Εγγύς Ανατολή ήταν το λεγόμενο Lazarina (Λαζαρίνα) ή Lazarino, όνομα που μαρτυρούσε την ιταλική κατασκευή της κάννης του, άρα την υψηλή ποιότητα του όπλου. Οι Έλληνες αναφέρονταν συχνά στα μακρύκαννα όπλα τους ως Λαζαρίνες, ενώ βορειότερα ο ίδιος τύπος όπλου απαντάται ως Breska (από την Brescia) και Lazarinka.

  Ο όρος αναφέρεται στην κάννη, αλλά στο μεγαλύτερο τμήμα των Βαλκανίων έφτασε να σημαίνει το όπλο. Οι Lazarini ήταν μια μεγάλη οικογένεια κατασκευαστών καννών από την Brescia, το όνομα των οποίων πήρε τον χαρακτήρα εμπορικής επωνυμίας. Ο μηχανισμός του όπλου προερχόταν συνήθως από το Marcheno της Brescia, οι κάννες από το Gardone και ο διάκοσμος από το Lumezzane. Οι κάννες του Lazar Lazarino υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη δυναστεία των Cominazzi. Το 1845, ο Marco Cominazzi, τελευταίος απόγονος της οικογένειας, έγραψε για την κατασκευή όπλων στο Gardone (στο Cenni sulla abbrica d’armi di Gardone), ότι στο τέλος του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, οι Έλληνες και οι Τούρκοι έμποροι απαιτούσαν οι κάννες που αγόραζαν στο Gardone να φέρουν την υπογραφή των Cominazzi.

  Έτσι, μπορεί κανείς να βρει πολλές κάννες υπογεγραμμένες με το όνομα Lazari Cominaz, ή Lazarino Cominaz, τον κατασκευαστή που έζησε μεταξύ 1563 και 1646. Mια κάννη που βρίσκεται σήμερα στο Κρεμλίνο, φέρει χρονολογία 1547 και υπογραφή Lazari Cominaz. Πολλές από αυτές τις υπογραφές είναι πλαστογραφημένες, αλλά πρόκειται για παλαιά και όχι σύγχρονα αντίγραφα. Ο Di Carpegna έχει αποδείξει ότι οι κάννες των Cominazzi αποτελούσαν αντικείμενο αντιγραφής κατά το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Η επιγραφή Lazarina ή Lazarino συναντάται επίσης σε κάννες κατασκευασμένες τον 19ο αιώνα στη Λιέγη από τον Lazaro Lazarino, ο οποίος αντέγραψε τις ιταλικές κάννες. Εξάγονταν τόσο πολλά από αυτά τα όπλα, που ο όρος κατέληξε συνώνυμος του όπλου. Ο Di Carpegna (1997) παρουσίασε μία λίστα με τους κατασκευαστές Lazarino και αντίγραφα των υπογραφών τους, σχολιάζοντας τις ημερομηνίες και την προέλευσή τους. Ο Gaier έχει καταδείξει τις εκτεταμένες εξαγωγές των καννών του Lazarino από τη Λιέγη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα, όταν η φήμη και η ζήτηση γι’ αυτές είχαν εξαπλωθεί, ενώ η παραγωγή από την Brescia είχε μειωθεί. Ένα όπλο κατασκευασμένο γύρω στο1850 από τον Βιεννέζο οπλοποιό Ignaz Fischer φέρει στις κάννες την επιγραφή «CANNA LAZARINA». Έχει υποστηριχθεί ότι οι γνήσιες κάννες φέρουν το όνομα σε σφραγίδα, ενώ στα αντίγραφα είναι συνήθως εγχάρακτο. Οι πραγματικές κάννες Lazarino Comminazzo είναι μικρού διαμετρήματος (13 χιλ.) και αποτελούνται από δύο τμήματα, που συνδέονται με χυτό δακτύλιο. Μια κάννη arnautka με την αυθεντική υπογραφή του Lazarino Cominazzo (1634-96) βρίσκεται στο Museo Stibbert, μαζί με κάννες από άλλους κατασκευαστές της Brescia.

  Από Τα όπλα της Ελλάδας και των Βαλκανικών γειτόνων της κατά την Οθωμανική περίοδο

 45. 44 Ωραία η τεκμηρίωση του κ. Γιάννη Οπλουργού! 😉

 46. Corto said

  Σε σχέση με το σχόλιο 13 (Leonicos) για τις μάγκες:

  «τις ομάδες περιοδείας που στη γλώσσα τους λέγονται «μάγκες» και «καμιά φορά και συγκρούσεις με ισχυρές, προκλητικές μάγκες»

  Εξαιρετικά σημαντική αυτή η διπλή αναφορά της λέξης μέσα στο λαογραφικό αφήγημα του Κοτζιούλα για την Ήπειρο. Αποδεικνύεται ότι η χρήση της λέξης με την σημασία της παρέας (ενικός: η μάγκα, πληθ: οι μάγκες) ήταν διαδεδομένη όχι μόνον στα αστικά κέντρα αλλά και ευρύτερα.
  Άλλη αντίστοιχη αναφορά έχουμε στις αφηγήσεις της Αγγέλας Παπάζογλου («Τα χαΐρια μας εδώ») για την Σμύρνη:
  «Αυτοί που δουλεύανε μέσα -οι ναύτηδοι- βγαίνανε έξω στην προκυμαία….Αυτοί γινούντουστε παρέες – παρέες και γυρίζανε στη Σμύρνη. Αυτές τσι παρέες τσι λέγαμε «μάγκα». ‘Οχι ένανε μάγκα…πολλούς…μαζί όλη τη συντροφιά. ‘Χθες βράδυ μια μάγκα άφησε πολλά λεπτά στου Κλωναρίδη’ άκουγες.»

 47. Γιάννης Ιατρού said

 48. Corto said

  41 (Sarant): Δηλαδή σαν τους χαλκάδες, τους κρίκους, λόγω σχήματος; Πολύ καλή ερμηνεία! Αποκλείεται να το είχα σκεφτεί!

 49. 46

  Ο Ηλίας Πετρόπουλος, νομίζω, λέει κάπου ότι η μάγκα ήταν η ομάδα αλυσοδεμένων φυλακισμένων με κοινή αλυσίδα. Οπότε, περπατούσαν θέλοντας-και-μη όλοι μαζί και συγχρονισμένα. Το chain gang που λέμε, εδώ χάμου, στις νότιες ΗΠΑ. Αλλά, βέβαια, ο Η.Π. μερικές φορές ήτο ανακριβής.

  Το ίδιο ισχύει και για την τσέτα, την ομάδα ατάκτων του 1922 στη Μικρασία. Η τσέτα αποτελιόταν από τους τσέτες. 😦

 50. Titivillus said

  #44 Πολύ ενδιαφέρον.

 51. 47 I know, I know. http://img.ifcdn.com/images/8cff6f5c0c44bba95ce16cdb3ebd6238d4a700a2e06e203a7c8d3eaea49253a9_1.jpg

 52. Γιάννης Ιατρού said

  49: κι εδώ

  Τα χαϊρια μας εδώ – Κυρά Αγγέλας Παπάζογλου σελ.370

 53. Corto said

  49 (Σκύλος): Νομίζω ότι πέραν της προσπάθειας για εντυπωσιασμό, ο Πετρόπουλος έπεφτε και σε αντιφάσεις, αφού ο ίδιος αναφέρεται στην μάγκα ως στρατιωτικό σώμα.
  Εξάλλου η λέξη απαντά και στον Μακρυγιάννη π.χ.:
  «Πήρα το μπαγιράκι μου και καμμίαν εικοσαριά, όπου είχα μάγκα εις το κονάκι μου».

  Αυτό που μένει να διερευνηθεί είναι αν πρόκειται για μικρό σώμα (διμοιρία ή λόχος) ή για μεσαίο (τάγμα). Ο αρχηγός της μάγκας λέγεται μαγκατζής. Αλλά στα αγγλικά ο ταγματάρχης λέγεται major.
  Εννοείται βέβαια ότι άλλα τα μεγέθη του αγγλικού στρατού και άλλα των αρματωλικών σωμάτων. Πάντως έχει ενδιαφέρον να βρούμε σε τι μονάδα αντιστοιχούσε η μάγκα.

 54. Γιάννης Ιατρού said

  53: βλ. wiki https://el.wikipedia.org/wiki/Μάγκα_(στρατός)

 55. Γιάννης Ιατρού said

  53: κι εδώ 🙂
  Η μάγκα, είναι ομάδα μικρή, πάντα μικρότερη των δέκα, που την συναποτελουσαν μέλη διαφόρων οικογενειων, ή απο άσημες φάρες, που δεν ήταν ονομαστές, ώστε να δικαιολογείται η αυτοτελης τους δράση. Το σύστημα της μάγκας το βρίσκουμε συχνά και σε μη αρβανιτάδες: στους Σουλιώτες, άρχοντες και λαό, στους χριστιανους αρβανίτες, σε ποικιλία οικογενειών απο το Δυρράχιο και βορειότερα, έως σε μέρη του Μοριά, συνήθως στον δυτικό υδατοκρίτη των Διναρικών Άλπεων και της νοτιότερης Πίνδου.

 56. Γιάννης Ιατρού said

  Ενδιαφέρον ετυμολογικά κι αυτό:
  <θηλ. η μάγκα "ενωμοτία άτακτων πολεμιστών" < λατιν. mango "σωματέμπορος"

  ϊσως να μας πουν οι ειδικοί κάτι περί αυτού 🙂

 57. Corto said

  53 και 54 (Γιάννης Ιατρού):
  Σημαντικότατα είναι όλα αυτά που παραθέτεις και λίγο πολύ προσδιορίζουν και τα στρατιωτικά μεγέθη της εποχής.
  Ωστόσο οι απορίες παραμένουν.
  Η πληροφορία ότι η μάγκα αποτελείται από λιγότερους των δέκα αντιφάσκει με την αναφορά του Μακρυγιάννη σε «καμμιάν εικοσαριά». Άρα άλλο μέγεθος έχει η μάγκα ως κοινωνική δομή των ορεσίβιων της Αλβανίας και άλλο ως στρατιωτική μοίρα.
  Η λέξη παραπέμπει σε κάτι «μείζον», όχι σε ολιγάριθμο σώμα, όπως εξάλλου η λέξη μαγγιώρος παραπέμπει στο ιταλικό maggior. Θυμόμαστε επίσης τις ματζόρε κλίμακες της μουσικής (μείζονες κλίμακες) κλπ.
  Υπάρχει άραγε κάποια μείζων στρατιωτική μονάδα σε παλαιότερες εποχές με παρεμφερή ονομασία; Π.χ. υπάρχει κάτι τέτοιο στον ρωμαϊκό στρατό ή στον βενετσιάνικο; Εν τέλει ο άγγλος ταγματάρχης πώς συνδέεται με όλα αυτά;

 58. Corto said

  Major στα αγγλικά, majeur στα γαλλικά, mayor στα ισπανικά κλπ

 59. sarant said

  44 Πολύ ωραίο!

  48 Ναι, ακριβώς!

  46-52-54 κτλ. Κάποτε θα γράψουμε και για τη μάγκα

 60. Corto said

  59: Ωραία! Αναμένουμε!

 61. leonicos said

  Τελικά, μάγκα είναι το μπουλούκι, άσχετο πώς συγκροτείται

 62. leonicos said

  Γι’ άλλον λόγο μπήκα και τον ξέχασα.

  Στην περίπτωση του φωσφόρου αυτό εγγυάται από το υψηλό ενεργειακό φράγμα περιστροφής.

  εννοεί ότι

  Στην περίπτωση του φωσφόρου αυτό το εγγυάται το υψηλό ενεργειακό φράγμα περιστροφής.

  Απο την Βικιπαίδεια, άρθρο ‘χειρομορφία’ χημεία

 63. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Πολύ ωραίο! Ο Κοτζιούλας τί θησαυρούς μας άφησε! Δε χορταίνω τις περιγραφές του. Ολοζώντανες οι σκηνές του,σαν χθες.
  >>Λαζαρούδια
  Με την αλληγορική σημασία του μικρού παιδιού, τα βυζασταρούδια. Όχι απαραίτητα βρέφη ή νήπια αλλά τα μικρότερα παιδιά του σπιτιού ή του σκολειού,η μαρίδα.
  Η υποκοριστική κατάληξη -ούδια : ξεπεταρούδια, αγγελούδια, χορταρούδια κλπ
  >>τα ανθισμένα κλαδιά
  Σ΄εμάς ο Λάζαρος γινόταν από ανθισμένη κυδωνιά. Ίσως για λιγότερη ζημιά αντί από άλλα καρποφόρα(π.χ.ροδακινιά) ή πάλι γιατί ήταν ευλύγιστο το καδί και περιπλέκονταν χωρίς να σπάει στο χερούλι του καλαθιού
  >>μπήγοντάς τους αποκάτω μια βελανιά.
  το αγκαθωτό κουκούλι του βελανιού να εννοεί άραγε;
  >>μένουν απολυτά (τα σκυλιά)
  είναι αμολαρητά,

 64. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  του βελανιού είπα στο 63 γιατί βελάνια λέγαμε τα βελανίδια

  16.λέμε όμως λαζάρους τις μεγάλες κίτρινες μαργαρίτες
  Εμείς τους λαζάρους τους …ψήναμε! γιατί λαζάρους λέγαμε τις ρόκες του καλαμποκιού, τα καλαμπόκια που ψήνουνε στις φουφούδες 🙂

 65. ΚΑΒ said

  64.Σωστή σκέψη,Έφη, για τα βελάνια να είναι το αγκαθωτό κουκούλι, αλλά μπορεί αυτό να απέτρεπε τα σκυλιά;

 66. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Και μια …πραγματολογική παρατήρηση που έκανε μια φορά ο παππούς μου για «Πάθη του Λαζάρου» στο εξής σημείο:
  -Λάζαρε πε μας τί είδες εις τον Άδη που επήγες.
  -Είδα φόβους είδα τρόμους είδα βάσανα και πόνους…
  Εκεί αποφάνθηκε ότι κακώς του έβαλαν να λέει τέτοια που φοβερίζουν τον κόσμο για την άλλη ,την αιώνια ζωή αφού ήταν καλός χριστιανός και θα πήγε στον παράδεισο ως νεκρός 🙂

 67. sarant said

  66 Σωστό -αλλά μπορεί αυτά να γινονταν πριν από τη διαλογή 🙂

 68. Αιμ said

  Λεωνικε μάλλον σε λάθος μπλόγκ γράφεις!

 69. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  65. Από αυτό που λέει πριν «που τα διάλεγαν μόνοι τους μέσα στο λόγγο πελεκώντας τα με υπομονή, καμιά φορά και κεντώντας τη φλούδα τους» σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν αυτό το αγκαθερό κέλυφος μια προσθήκη στη διαδικασία κατασκευής της εξάρτυσης «εκ των ενόντων», που έκανε, στην παιδική τους φαντασία ,πολεμικότερο το ραβδί.
  Εμείς κάναμε τεράστιες «αλυσίδες»,κρίκο-κρίκο, με πευκοβελόνες και ορίζαμε μ΄αυτές οχυρά απόρθητα, ή κολλιέδες για μεγαλουσιάνες κυρίες 🙂

 70. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  … Ανταποκρινόμενος εις τας απεγνωσμένας εκκλήσεις των ενθάδε οπαδών μου (Ιατρού, Υάλτεως, Λεωνίκου, Κοτορτσινού Γρηγορίου, «Σάθα του 21ου Αιώνος» κλπ.) διέκοψα την πολυήμερον απομόνωσιν εις το ερημητήριόν μου και επανήλθον εν τω κλεινώ άστει, προκειμένου να θέσω ωρισμένας καταιγιστικάς ερωτήσεις, που ίσως μοί στοιχίσουν νέαν πορτοκαλιάν κάρταν…

  1) Διατί ο ρέκτης κ. Σαραντάκος αρνείται να ευχαριστήση τον παλαιόν του φίλον Χάρην Γιάννην, όστις εν τη χθεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» τον μνημονεύει δίς εις το περί χριστιανούλη αμπελοφιλοσόφου Γιανναρά άρθρον του;

  2) Διατί ο κ. Σαραντάκος εν τη παρούση αναρτήσει αποκρύπτει από τους Ρωμιούς αναγνώστας του ότι το άρθρον του Γιώργη Κοτζιούλα διά τα Λαζαρούδια σηματοδοτεί την χριστιανικήν στροφήν του; Πράγμα που ουδόλως τον εβοήθησε, διότι «τα τίναξε» σε λίγους μήνες (1956) από καρδιακήν προσβολήν εις την τρυφεράν ηλικίαν των 47 ετών; Διατί ο λαλίστατος υιός του, Κώστας Κοτζιούλας, αρνείται να μάς είπη σαφώς, αν ο πατήρ του ο Γιώργης επίστευεν εις τας παλαβομάρας του ραββίνου Χριστού και επήγε εις τους κόλπους του Αβραάμ ως πιστός Γαλιλαίος;

  3) Διατί μετά από 15 ώρας αναρτήσεως εις τον Ουρανόν του Διαδικτύου, ουδείς αναγνώστης (ούτε κάν η Κυπρία κ. Λ.) εφιλοτιμήθη να μάς είπη με ποίαν απάτην οι Γαλιλαίοι της Κύπρου απέκτησαν το προνόμιον της Αυτοκεφαλίας ήδη από τον 5ον Αιώνα, χρησιμοποιούντες το ομοφόριον του αναστημένου Λαζάρου, που τάχα του έπλεξε η ιδία η Μαριάμ; ΙΔΟΥ τι λέγει η αγγλική WIkipedia διά τον νεκραναστημένον Λάζαρον, ενώ η Ρωμέικη Wikipedia δεν έχει ούτε κάν λήμμα διά τον Λάζαρον, ώστε να μή εξυπνήσουν από τον λήθαργόν των οι αποβλακωμένοι Ρωμιοί:

  4) Διατί ουδείς αναγνώστης ετόλμησε να αναφέρη ότι η Λάρναξ της Κύπρου είναι το ένδοξον Κϊτιον των Αρχαίων Ελλήνων και ωνομάσθη Λάρνακα, προς τιμήν της λάρνακος με τα οστά του Λαζάρου που υποτίθεται ότι εύρον οι απατεώνες Γαλιλαίοι το 900 μ.Χ.; Διατί ο γνώστης κ. Σμερδαλέος σιωπά σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος δι’ αυτό το σκάνδαλον; Διατί ουδείς ετόλμησε να είπη ότι τα οστά του Λαζάρου ευρέθησαν επί Χούντας (1972) από τον παραδόπιστον Αρχιεπίσκοπον Μακάριον Μούσκον, όστις ήθελε να την κάμη Προσκύνημα διά να χονδροκονομάη από την αφέλειαν των Ρωμιών προσκυνητών; Η αγγλική Wikipedia έχει όλας τας λεπτομερείας, διάβασέ την διά να σοκαρισθήτε…

  5) Περαίνω με μίαν αφελή ερώτησιν, διότι με καλεί η γραία Βατάλαινα: Διατί ουδείς εμνήσθη του ανθελληνισμού των Τριών Ιεραρχών που εωρτάσαμε χθές 30ήν Ιανουαρίου; Αντί των συνηθισμένων ύβρεών των εναντίον των Ελλήνων και της Πατρώας Θρησκείας των, ο γερο-Βάταλος θα αναρτήση έν παντελώς άγνωστον ποιήμα του Γρηγορίου Θεολόγου, όπου καλεί τας παρθένους να πτύσουν (!) όλους τους άνδρας και να μνηστευθούν τον ραββίνον Χριστόν. Φρίξον Ήλιε…

  Μετά της δεούσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 71. smerdaleos said

  @70, Βάταλο: Διατί ουδείς αναγνώστης ετόλμησε να αναφέρη ότι η Λάρναξ της Κύπρου είναι το ένδοξον Κϊτιον των Αρχαίων Ελλήνων και ωνομάσθη Λάρνακα,
  —-

  Άντε βρε «Σώκε Εριούνιε Δώτορ» και ανησυχήσαμε εδώ πέρα τόσες μέρες.

  Βάταλε, από το Κίτιον βγαίνει και το εβραϊκό Kittim

  Αρχικά σήμαινε «Κύπριος», αργότερα εν γένει «Έλλην», ύστερα χρησιμοποιήθηκε για τους Μακεδόνες κατακτητές και, τέλος, για τους Ρωμαίους.

  Με άλλα λόγια, οι αρχαίοι Εβραίοι ονόμαζαν «Κύπριο» όποιον ερχόταν από την Δύση.

 72. Βάταλος said

  Κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 71)

  Εξαίρετον! Το ηγνόουν παντελώς! Είσθε περισσότερον Μέγας από όσον φανταζόμουν. Ευχαριστώ θερμώς

  Β.

  ΥΓ: Κλείνω τον υπολογιστήν και παραδίδομαι εις τας αγκάλας του Μορφέως, διότι είμαι πτώμα. Συνεπώς, δεν θα δυνηθώ να απαντήσω εις τυχόν νύξεις ή ερωτήσεις άλλων αναγνωστών…

 73. O Migne είναι δηλαδή όλος διαθέσιμος στα Google books, και για αναδίφηση και για κατέβασμα; Κάθε μέρα το Διαδίκτυο με εντυπωσιάζει και περισσότερο!

 74. κουτρούφι said

  Λάζαρους αποκαλούν οι κάτοικοι των γειτονικών νησιών τους κατοίκους της Μήλου.

 75. Υαλτις said

  Αγαπητέ γέροντα,
  αξιζε η αναμονή επι τρεις και πλέον μέρας!
  καλα κανατε και εμφανιστήκατε διοτι η κατρακύλα του αριθμου των σχολίων έπρεπε να σταματήσει.
  Υπνον ελαφρύ
  Ευοί-Ευάν

 76. Λ said

  Όλα κι όλα, το αυτοκέφαλο και τα αυτοκρατορικά προνόμια τα πήραμε επειδή χαρίσαμε στο βυζαντινό αυτοκράτορα το χειρόγραφο το κατά Λουκά ευαγγέλιο το οποίο βρέθηκε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα. Ο Λάζαρος δεν εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση.

 77. Λ said

  Υπάρχει σήμερα στον ίδιο τόπο χωριό Κίτι ή καλύτερα Τζίτι.

 78. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #73
  Και τι άλλο υπάρχει, εκτός του Migne… http://www.documentacatholicaomnia.eu/

 79. Γιάννης Ιατρού said

  Ανταποκρινόμενος εις τας απεγνωσμένας εκκλήσεις των ενθάδε οπαδών μου

  71: Τι λές ρε Σμερδαλέε, μόνο; Εδώ έγινε ειδική επ΄ αυτού επίκληση με θυσίες και σπονδές κλπ.
  Παραθέτω στιγμιότυπον της επίκλησης

 80. gpoint said

  # 79

  Αλλαξε το » εαωνα» δεν αντέχει ο Νικοκύρης τις χασμωδίες

 81. spiral architect said

  @79: Γράψε και μια επίκληση για τον Τάκη (ένας είναι ο Τάκης!) γιατί τελευταία τρώγοντας τη σκόνη του Γιανναρά έχει μείνει παραπονεμένος. 🙄
  Αμάν πια με τους λαϊκοβουκολικούς συγγραφείς της Ψωροκώσταινας και τα χρονογραφήματά τους! 😛

 82. sarant said

  Kαλημέρα και απο εδώ!

  81 Ο Τάκης ετοιμάζει την αντεπίθεσή του!

 83. Λ said

  Από τα λείψανα έχει μείνει μόνο η αγία κάρα. Ελκύει πολλούς προσκυνητές.

  Τον Λάζαρο τον χειροτόνησε επίσκοπο η ίδια η Παναγία η οποία ήρθε στην Κύπρο ειδικά για να τον επισκεφτεί. Στο ενδιάμεσο είχε μια περιπέτεια γιατί η θαλασσοταραχή την πήρε μέχρι το άγιο όρος (δεν ξέρω αν της επέτρεψαν να μπει).

 84. Λ said

  Παρεμπιπτόντως τα κλούβια αυγά τα λέμε βούρκα.

 85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Τα λαζαρέτα, άσχετα. Τα έχει διεξέλθει το ιστολόγιο διεξοδικά μου φαίνεται. Δεν ξέρω να βρίσκω τα νήματα 🙂

 86. smerdaleos said

  @79, Γιάννη#1: Τι λές ρε Σμερδαλέε, μόνο; Εδώ έγινε ειδική επ΄ αυτού επίκληση με θυσίες και σπονδές κλπ.
  —-

  Θα μας πει ότι οι θυσίες και οι σπονδές δεν έπιαναν τόπο επειδή ήταν κοντά … τα οστά του Βαβύλα (ή ο παπα-Μεταλληνός) και χαλούσαν το σήμα! 🙂 🙂 🙂

  @79, Γιάννη#2: «ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΑΩΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟΝ»

  Γιάννη, στην ομηρική επίκληση του Ερμή «Δώτωρ Ἐάων» = «δοτήρ αγαθών» που χρησιμοποιώ για τον Bat(al)man, το «ἐάων» είναι γενική πληθυντικού ενός -μάλλον- θηλυκού «Devi» ουσιαστικοποιημένου επιθέτου *h1su- > *ehu- > (ὁ) ἐΰς/ἐύς= «καλός» > *h1s-ew-ih2 > *eh-ew-ia > (ἡ) ἐέϝ-ια > ἐεῖα = «καλή/αγαθή» (=
  αγαθό)

  Η γενική πληθυντικού του θηλυκού *h1s-ew-ih2 > ἐέϝ-ια είναι *h1s-ew-y-āsōm > *ehew-y-āhōm ἐεϝ-ι-άων, από το οποίο προέκυψε η συνηρημένη ομηρική γενική πληθυντικού ἐειάων > ἐάων.

  Επειδή στο LSJ βλέπω ότι το ἑάων είχε «περίεργη» δασεία (που δεν υπάρχει στο εὖ), αυτή πρέπει να προέκυψε ή με μετάθεση από το *ehew- > heew- (λ.χ. ish1ros > iheros > hieros ~ ἱερός) ή αντί για συναίρεση μπορεί να συνέβη αποβολή του πρώτου /ε/ (*ehew- > hew-). Και τα δύο οδηγούν στο δασύ ἑάων.

  Το αντίστοιχο κλιτικό παράδειγμα του τύπου (ὁ) ἐΰς~εὔς/(ἡ) ἐέϝ-ια > τῶν ἐέϝ-ι-άων είναι το υ-ληκτο επίθετο *dhr.s-us > θρασύς με θηλυκό *dhr.s-ew-ih2 > θρασέϝ-ια > θρασεῖα, του οποίου η ομηρική γενική πληθυντικού είναι (τῶν) θρασειάων:

  [Ιλιάδα, 15.314] θρῷσκον: πολλὰ δὲ δοῦρα θρασειάων ἀπὸ χειρῶν

  ἡ θρασεῖα χείρ > αἱ θρασεῖαι χεῖρες > τῶν θρασειάων χειρῶν

  Η αρχική γενική πληθυντικού τῶν ἑεϝ-ι-άων (*h1s-ew-y-āsōm) που συναιρέθηκε στο ομηρικό ἐάων, σχηματίστηκε με την ασυναίρετη γενική πληθυντικού -άων όπως και οι ομηρικές γενικές πληθυντικού θεά/θεαί > τῶν θεάων, νύμφη/νύμφαι > τῶν νυμφάων, αἰχμητής/αἰχμηταί > τῶν αἰχμητάων, παλάμη/παλάμαι > τῶν παλαμάων κλπ, οι οποίες στην Βοιωτία διατηρήθηκαν μέχρι και τον 2ο π.Χ. αιώνα (λ.χ. τῶν πολιτάων, τῶν ἰδιωτάων, τῶν πολίων πᾱσάων = τῶν πόλεων πασῶν σε βοιωτικές επιγραφές του πρώτου μισού του 2ου π.Χ. αιώνα), ενώ αποβλήθηκαν ήδη κατά την αρχαϊκή περίοδο με συναίρεση στην «διεφθαρμένη» Αττικο-Ιωνική (-ᾱων > -ήων > -έων > -ῶν, πολιτῶν, ἰδιωτῶν, πασῶν). Γράφω «διεφθαρμένη» για τους αρχαιόπληκτους που θεωρούν την γλωσσική αλλαγή ως «φθορά» γιατί, σύμφωνα με αυτήν την θεώρηση, η Αττική είναι ξεκάθαρα η πιο «διεφθαρμένη» αρχαιοελληνική διάλεκτος, επειδή είναι αυτή που έχει υποστεί τις περισσότερες αλλαγές ως προς την Πρωτο-Ελληνική.

  Το ΙΕ επίθημα γενικής πληθυντικού *-āsōm/*-āsom των πρωτόκλιτων (*-eh2 > -ᾱς/-ᾱ ~ -ης/-η, λ.χ. ταμίᾱς/χώρᾱ, μαχητής/τῑμή) απαντά και στα λατινικά πρωτόκλιτα:

  Ελληνική: *-āsōm > *-āhōm > *-āōn > -άων (λ.χ. ἡ θεά > τῶν θεάων, ἡ νύμφη > τῶν νυμφάων στον Όμηρο) με την τυπική ελληνική απώλεια του μεσοφωνηεντικού *s>h>∅ (λ.χ. *nebh-os > νέφος, με πληθυντικό *nebh-es-h2 > *nebhesa > nepheha > νέφεα, αλλά σλαβικό nebo > nebesa)

  Λατινική: *-āsom > *-āzom > -ārum (λ.χ. dea > deārum) με τον τυπικό λατινικό ρωτακισμό του μεσοφωνηεντικού *s>z>r (λ.χ. *g’enh1-os > genus ~ γένος, με πληθυντικό *g’enh1-es-h2 > *geneza > genera ~ γένεα).

  Γι΄αυτό το ελληνικό δάνειο στην Λατινική ποιητής > poēta έχει γενική πληθυντικού poētārum (το πρωτόκλιτο ελληνικό δάνειο προσαρμόστηκε στην Λατινική πρώτη κλίση)

  Σημειώσεις:
  1) τα deus/dea και θεός/θεά δεν είναι ΙΕ συγγενείς, αλλά ανάγονται σε διαφορετικές ΙΕ ρίζες (*dei-wos και *dhh1s-os αντίστοιχα)
  2) Οι γνωστοί μας συνηρημένοι τύποι γένεα > γένη και νέφεα > νέφη είναι αττικοί.

 87. Κουνελόγατος said

  86. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 88. sarant said

  85 Διεξοδικά δεν θυμάμαι να έχουμε ασχοληθεί π.χ. για την ετυμολογία. Τουλάχιστον εγώ δεν θυμάμαι να έχω γράψει αν μαι ποτέ δεν ξέρεις με το Αλτσχάιμερ 🙂

 89. Γιάννης Ιατρού said

  86 β Σάθα τοθ 21ου αι. Πόσο δίκο έχεις, και να φανταστείς ότι τα έχεις ξαναπεί / αναλύσει, αλλά να, αυτοί οι άτιμοι που βάζουν τους υπότιλους δεν προσέχουν (μεταξεταστέοι και με τον κηδεμόνα τους αύριο) !!! Δώσε ρε και κανένα mail να τους πω να στο στέλνουν προκαταβολικά για παρατηρήσεις 🙂

  Πάντως το διόρθωσαν βλέπω, πάρ’ αυτά πάραυτα 🙂

 90. Γιάννης Ιατρού said

  89β: πάλι φάγανε μιά λέξη, μα τελείως απρόσεκτοι, άστα να πάνε γμτ @#$*&^% !!!!!

 91. smerdaleos said

  @89,90,Γιάννη: γέροντα δώτωρα

  (τὸν) δώτορα

  Μη μασάς όμως, και εγώ χθες/προχθές έγραψα σε ένα σχόλιο μαραθόνιος και στο αμέσως επόμενο το σωστό μαραθώνιος.

  Πάντως το μακρό «ω» διατηρείται στις πλάγιες πτώσεις της Λατινικής (η οποία όμως το έχει βραχύνει στην ονομαστική … βρε μπερδέματα!!! 🙂 🙂

  Ελληνικό:ὁ δώτωρ/τὸν δώτορα/οἱ δώτορες

  Λατινικό: dator/datōrem/datōres

  Λατινικό: būcina > βούκινον μεnomen agentis būcinātor/būcinātōrem/būcinātōres > [στα Τακτικά του Λέοντος του Σοφού] ὁ βουκινάτωρ/τὸν βουκινάτωρα/οἱ βουκινάτωρες (οι μισνουράτωρες, οἱ καντάτωρες = cantātōres, οἱ σκουλκάτωρες = exculcātōres = «πρόσκοποι» κλπ)

  Δράττομαι πάλι της ευκαιρίας για να περιγράψω πως προέκυψε αυτό το μακρό φωνήεν της IE ονομαστικής που χάνεται στις άλλες πτώσεις.

  Η αθεματική ονομαστική στην ΠΙΕ σχηματιζόταν με την προσθήκη ενός τελικού *-s σε συμφωνόληκτο θέμα (λ.χ. *nokwt-s/nokwt-m. > ἡ νύξ/τὴν νύκτα ~ nox/noctem)

  Όταν όμως το τελικό σύμφωνο του θέματος ήταν ένηχο /r/ ή /n/ τότε συνέβη η αναπληρωματική έκταση που περιγράφει ο νόμος του Szemerényi:

  Ονομαστική: *ph2ter-s > *ph2tēr > ὁ πατήρ ~ *n.-ph2tor-s > *n.-ph2tōr > ὁ ἀπάτωρ (ἀπάτωρ)
  Αιτιατική: *ph2ter-m. > τὸν πατέρα ~ *n.-ph2tor-m. > τὸν ἀπάτορα

  Αντίστοιχα,

  Ονομαστική: *poh2i-men-s > poh2imēn > ὁ ποιμήν
  Αιτιατική: *poh2i-men-m. > τὸν ποιμένα

  Η Ελληνική κατά κανόνα ακολούθησε το μοντέλο, αλλά εμφανίζει ορισμένες εξαιρέσεις:

  1) Τα κύρια ονόματα διατηρούν το μακρό φωνήεν και στις πλάγιες πτώσεις (λ.χ. ὁ Πλάτων, τὸν Πλάτωνα)

  2) Ο τόνος φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο:

  ὁ πνεύμων/τὸν πνεύμονα και ὁ δαίμων τὸν δαίμονα, αλλά ὁ τελαμών/τὸν τελαμῶνα, όπως ὁ ἀγών/τὸν ἀγῶνα (αλλά γιατί όμως ὁ ἡγεμών/τὸν ἡγεμόνα ;;;). Όλα περιέχουν το μόρφημα *-mon-s

  ὁ ἀστήρ/τον ἀστέρα, αλλά γιατί ὁ δοτήρ/τὸν δοτῆρα ;;; (αμφότερα περιέχουν το επίθημα των nomen agentis *-ter-s/*-tor-s)

  ΥΓ: Το email μου ζήτα το από τον Νίκο

 92. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #85
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/01/29/sturheil/
  Από σχόλιο 72 κ.ε.

 93. sarant said

  92 Δίκιο έχεις. Εγώ δεν είχα γράψει, αλλά έγινε συζήτηση σε σχόλια -που βλέπω ότι ήταν εκτενής. Θα την ξανακοιτάξω να δω αν καταλήξαμε κάπου, οπότε σηκώνει άρθρο.

 94. Γιάννης Ιατρού said

  91: Σμερδαλέε,κι εγώ είχα αρχικά ενδιασμούς, αλλά παρασύρθηκα απ’ αυτό εδώ . Παιδία κι εμέις κε Πρόεδρε, παρασυρθήκαμε από κάτι κακές παρέες… 🙂 Τι λές;

 95. Ωραίο άρθρο! Και στην Ίμβρο επίσης το έθιμο ήταν ζωντανό, τόσο αναφορικά με τα Κάλλαντα του Λαζάρου όσο και με τα «Λαζαράκια» ή αλλιώς «τ’ς Λαζάρις» που ψήνανε.

 96. smerdaleos said

  @94, Γιάννη:

  Τελικά η κάθε γλώσσα έχει τις ανωμαλίες της. Παρατήρησα ότι και η κλίση του σανσκριτικού dātā/dātr. = δώτωρ έχει και αυτή τις παραξενιές της.

  Η αιτιατική ενικού είναι dātāram με μακρό φωνήεν όπως η Λατινική (λ.χ. datōrem, δώτορα)
  Η τοπική (locative, ο πρόγονος της ιστορικής ελληνικής δοτικής) ενικού έχει βραχύ φωνήεν, όπως η Ελληνική: dātari ~ (τῷ) δώτορι
  Η ονομαστική πληθυντικού πάλι εμφανίζει μακρό φωνήεν, όπως η λατινική: dātāraḥ (datōres, δώτορες)

 97. Υαλτις said

  96
  εχει γουστο λεει, και το ΔΟΚΤΩΡ – ντοκτορ IL DOTΤORE να ειναι απ το dātā/dātr

 98. Βάγια said

  Πολύ ωραίο το αφήγημα για το έθιμο του Λαζάρου! Αν και απόρησα λίγο με την πολεμική περιγραφή του εθίμου, καθώς, σε όσα λαογραφικά έχω διαβάσει, τα κάλαντα του Λαζάρου τα λέγανε πάντοτε κορίτσια, καμμιά φορά με τη συνοδεία ενός μικρότερου αγοριού, του φυλαχτάρη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: