Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Φεβρουαρίου λοιπόν

Posted by sarant στο 1 Φεβρουαρίου, 2016


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Δε 1 † Ζαχαρίου Παπαντωνίου
Τρ 2 Γενέσιον Γεωργίου Σουρή· επίσης Δημητρίου Μενδελέγεφ και του Περιοδικού Συστήματος αυτού
Τε 3 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου
Πε 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις
Πα 5 † Ιωάννου Γαβριήλ Εϋνάρδου
Σα 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου
Κυ 7 Καρόλου Ντίκενς
Δε 8 Μάρκου Βαμβακάρη και Νικολάου Ξυλούρη, των γνησίων μελωδών
Τρ 9 † Κοίμησις Διονυσίου Σολωμού
Τε 10 † Νικολάου Καββαδία, βάρδου των ναυτικών
Πε 11 † Καρτεσίου «σκέπτομαι άρα υπάρχω».
Πα 12 Γενέσιον Καρόλου Δαρβίνου
Σα 13 Εφεύρεσις κινηματογραφίας υπό αδελφών Λυμιέρ
Κυ 14 Έρωτος του ανικήτου
Δε 15 Γενέσιον Γαλιλαίου
Τρ 16 Ιστολογίου ίδρυσις· και Δημοκρίτου του Αβδηρίτου
Τε 17 † Θανάτωσις Ιορδάνου Μπρούνο επί της πυράς
Πε 18 Κοίμησις Μιχαήλ Αγγέλου και γενέσιον Νικολάου Καζαντζάκη, Κρητός
Πα 19 Γενέσιον Κοπερνίκου του ανατροπέως
Σα 20 Εφεύρεσις φωνογράφου υπό Θωμά Έδισων. Και Σπειροειδούς Αρχιτέκτονος γενέθλιον
Κυ 21 Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσης
Δε 22 † Αμερίκου Βεσπουκίου
Τρ 23 † Ιωάννου Γουτεμβεργίου και της τυπογραφίας εν Ευρώπη. Και ίδρυσις της ΕΠΟΝ
Τε 24 † Τένεση Γουίλιαμς
Πε 25 Γενέσιον Καρόλου Γκολντόνι
Πα 26 Γενέσιον Βίκτωρος Ουγκώ
Σα 27 Ανακάλυψις της δομής του DNA
Κυ 28

Δε 29

† Κήδευσις Κωνσταντίνου Παλαμά – «Ηχήστε οι σάλπιγγες!…»

Γέννησις Ιωακείμ Ροσσίνι του μελωδού και Γεωργίου Σεφέρη του ποιητού

Όπως βλέπετε και όπως ξέρετε, ο φετινός Φλεβάρης είναι διαφορετικός, διότι το 2016 είναι δίσεκτο, κι έτσι ο Φλεβάρης έχει μια μέρα παραπάνω. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Φλεβάρης εξακολουθεί να είναι ο μικρότερος μήνας.

Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που το έχουμε δανειστεί, ο Φλεβάρης ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου -η χρονιά άρχιζε από τον Μάρτιο. Στο τέλος του χρόνου γίνονταν τελετές εξαγνισμού, και από το februum (= κάθαρση) ο μήνας ονομάστηκε Februarius. Από το Φεβράριος > Φεβράρης > Φεβλάρης προέκυψε η δημώδης ονομασία Φλεβάρης, που παρετυμολογικά συνδέεται με τη φλέβα, δηλ. ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του (φλεβίζει) και βρέχει τον κόσμο -εξού και η παροιμία “Ο Φλεβάρης αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

Μάλιστα, στις θηλάζουσες υπήρχε η εθιμική συνήθεια, για την πρόληψη των παθήσεων των θηλών, να τηρούν απόλυτη αργία και νηστεία την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, που σαράντισε η Παναγία-Λεχώνα. Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”.

Ο Φλεβάρης όπως είπαμε είναι ο μόνος μήνας που έχει λιγότερες από 30 ημέρες, και γι’ αυτό λέγεται Κουτσοφλέβαρος, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει κι άλλα ονόματα που δηλώνουν κάτι ανάλογο: Μικρός, Κουτσός, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ. κοντή+ουρά). Και εξαιτίας αυτού, μια από τις παροιμιώδεις «ανύπαρκτες ημερομηνίες», είναι και η 30 Φεβρουαρίου, όπως είναι και οι 32 του μηνός, η μέρα του Αγίου Ποτέ (και του άλλου που αρχίζει απ’ το ίδιο γράμμα), ο μήνας που δεν έχει Σάββατο ή ο κόκκινος Μάης.

Υπάρχουν άφθονες λαϊκές παραδόσεις για το πώς έχασε τις μέρες του ο Φλεβάρης. Παραθέτω μία από το Σόποτο Αχαΐας, που περιλαμβάνεται στο κλασικό βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη: Ήτανε μια φορά μια γριά, κι είχε κάτι κατσικάκια. O Mάρτης τότες είχε είκοσι οχτώ ημέρες κι ο Φλεβάρης τριάντα μία. Ήρθε εκείνη την εποχή ο Mάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα. Kαι η γριά, από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα κατσικάκια της, εγελάστη και είπε: «Στην πομπή σου, γερο-Mάρτη, τ’ αρνοκατσικάκια μου καλά τα πέρασα». Kαθώς τ’ άκουσεν αυτά τα λόγια ο γερο-Mάρτης, εθύμωσε και στη στιγμή δανείζεται τρεις ημέρες από το Φλεβάρη, το γείτονά του, και αρχίζει ένα σορόκο, π’ έκαμε τη γριά να χωθεί από κάτου από ένα κακκάβι και να φωνάζει:«Kάτσι, κάτσι, κάτσι!» γιατί έλεγε ότ’ εχόρευαν τα κατσικάκια απάνου στο κακκάβι. Tα κατσικάκια της γριάς εψόφησαν από το σορόκο. Kι από τότε έχει ο Mάρτης τριάντα μία ημέρα και ο Φλεβάρης είκοσι οχτώ. Ένεκα γι’ αυτό πόπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις ύστερες ημέρες του Mάρτη τις λένε «ημέρες των γριών». Kαι ονοματίζουνε καθεμία από δαύτες και με τ’ όνομα μιανής από τις πλιο ηλικιωμένες γριές του χωριού· και αν τύχει καλή η ημέρα, λεν πως και η γριά είναι καλή, και αν γίνει κακοκαιρία, λεν πως από την κακία της έγινε.

Είπαμε πιο πάνω ότι «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Πολλοί προσθέτουν κι ένα δεύτερο σκέλος που μετριάζει τη μετεωρολογικήν αισιοδοξία της παροιμίας. Στην Κεφαλονιά λένε ή λέγανε «μα αν τις φλέβες του ανοίξει, ξεροπήγαδα γεμίζει», ενώ στην Κρήτη «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει».

Φέτος που ο Κουτσοφλέβαρος είναι ενισχυμένος και έχει 29 μέρες, θα γιορτάσει και ο παραπονεμένος Άγιος Κασσιανός, που γιορτάζει μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ όσοι, π.χ. εξηντάρηδες γεννήθηκαν στις 29 του Φλεβάρη μπορούν να λένε χαριτολογώντας ότι είναι δεκαπεντάχρονοι έφηβοι. Όπως βλέπετε στο μηνολόγιο, μια τέτοια μέρα γεννήθηκαν ο Ροσίνι και ο Σεφέρης, αλλά του Σεφέρη η ημερομηνία γέννησης, 29/2/1900, έχει κι ένα ακόμα αξιοπερίεργο στοιχείο: το έτος 1900 ήταν δίσεκτο με το παλαιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο που ίσχυε τότε στα μέρη μας, αλλά δεν ήταν δίσεκτο με το Γρηγοριανό ημερολόγιο (δεν είναι δίσεκτα τα έτη που διαιρούνται διά του 100, εκτός αν διαιρούνται διά του 400: το 1900 δεν ήταν, το 2000 ήταν, το 2100 δεν θα είναι, οπότε να το προσέξετε μην κανονίσετε τίποτα για τη μέρα εκείνη και ακυρωθεί). Επομένως η 29/2/1900 είναι ανύπαρκτη ημερομηνία για τη Δυτικήν Ευρώπη.

Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες για τους οποίους έχει φτιαχτεί λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του. Πρόκειται για τα Φεβρουαριανά, τις συγκρούσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1863 μεταξύ Ορεινών και Πεδινών, στη μεσοβασιλεία μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου. Σε ανάμνηση της συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων, πήρε τ’ όνομά της η πλατεία Ομονοίας.

Ο Φλεβάρης είναι επίσης από τους μήνες που έχουν δώσει επώνυμα, τόσο το Φλεβάρης όσο και το Φλεβαράκης (όπως ο προπονητής του μπάσκετ), πιθανώς από παρατσούκλι, ή το Φλεβαρόπουλος. Άλλοι τέτοιοι μήνες είναι ο Γενάρης, ο Μάρτης και ο Μάης.

Τέλος, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας που το ιστολόγιο γιορτάζει τα γενέθλιά του, αφού άρχισε να εκπέμπει στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Φέτος θα κλείσουμε εφτά χρόνια, ελπίζω όχι με φαγούρα.

Καλό μήνα λοιπόν -όπως κι άλλες χρονιές, με τον Άγιο Φεβρουάριο!

Advertisement

193 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Φεβρουαρίου λοιπόν”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλό δίσεκτο μήνα, με 29 ημέρες. Χρόνια πολλά στον Τρύφωνα και στους αμπελουργούς !

 2. Πάνος με πεζά said

  Έγραψα 1; Για δες !

 3. Saradako Yamamura said

  Δεν γινόταν να αρχίσει η εκπομπή σας δύο ημέρες νωρίτερα για να συμπέσει με τον ανίκητον έρωτα;

  Καλό Μήνα κι από εμάς!

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Τι μεγάλη ιστορία και αυτή με τα ημερολόγια!
  Γίνεται ακόμη πολύπλοκη όταν την δει κανείς σε συνδυασμό με τη την Αστρονομία και κυρίως τις διάφορες κινήσεις της Γης και τους… άξονες της και όλα αυτά τα μπελαλίδικα όταν τα μελετάς σε βάθος.

 5. Πάνος με πεζά said

  Άλλοι τέτοιοι μήνες είναι ο Γενάρης, ο Μάρτης και ο Μάης.
  Υπάρχει επώνυμο «Γενάρης», ή Γεναριάτικος,ξερωγω;

 6. Λ said

  Σχετικά με την προσεδάφιση στη σελήνη, οι ρώσοι λένε ότι μέχρι το 2025 θα πάνε στη Σελήνη και εντός του 21ου αιώνα θα έχουν μόνιμη βάση εκεί.

 7. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Δεν το είχα σχεδιάσει, μια παρόρμηση ήταν.

  5: Είχα συνάδελφο με το επώνυμο Γενάρης (ή ίσως Γεννάρης).

 8. Κουνελόγατος said

  Θαρρώ πως ένας ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Τζύπρον λεγόταν Γενάρης, κάνω λάθος; Τι λένε οι αναγνώστες από το νησί;
  Ερώτηση: αφού δίσεκτα είναι τα ανά 4 χρόνια, γιατί το 2100 δε θα είναι; Υπάρχει κάποια εξήγηση γι αυτό; Να ξέρω κιόλας τι να κανονίσω, όπως λες… 🙂

 9. Λ said

  7.5 Ομοίως. Οι Γεννάρηδες είναι κότζαμ σόι εδώ.

 10. spiral architect said

  Καλό μήνα.
  @6: Καλά, και οι Κινέζοι λένε ότι, ως το 2020 θα έχουν Διαστημικό Σταθμό αλά ISS βασισμένο σε αντίγραφα των Mιρ και Σογιούζ το Σεντζού (μια μελλοντολογική αναφορά στο τελευταίο έγινε στη sci-fi ταινία «Gravity»), αλλά … κάτσε να΄μαστε καλά μέχρι τότε, γιατί παγκόσμια τα πράματα πάνε κατά διαόλου. 😐
  Καλό μήνα και πάλι. 🙂

 11. spiral architect said

  @5, 7, 9: Όχι μόνο Γενάρηδες, αλλά και Φλέβαρηδες έχουμε. 🙂

 12. sarant said

  8; Τα δίσεκτα χρόνια είναι μια μέθοδος να διορθωθεί η ημερολογιακή απόκλιση. Υπολογίσανε όμως ότι με την προσθήκη μιας μέρας κάθε 4 χρόνια περισσεύει λίγο, οπότε ειδικά τα χρόνια που διαιρούνται διά 100 δεν είναι δίσεκτα, εκτός αν διαιρούνται και διά του 400.

 13. LandS said

  8 Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο σε 365 μέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 46 δεύτερα περίπου.
  Έτσι κάθε χρόνο μετρώντας 365 μέρες χάνουμε 5 ώρες, 48 λεπτά και 46 δεύτερα. Κάθε τέσσερα χρόνια όμως βάζουμε μια μέρα και έτσι μετράμε 1461 ημέρες ενώ έχουν περάσει μόνο 1490,969

 14. spiral architect said

  Στις 31 Γενάρη του 1918 το πρώτο Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού της Ρωσίας αποφάσισε να ακολουθηθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο κι έτσι η 31η Γενάρη έγινε 14η Φλεβάρη.
  (από το Σαν σήμερα, τον 20ο αιώνα της ΕΡΤ)

 15. Κουνελόγατος said

  Δεν αντέχω άλλη επιστήμη, θέλω μάγους… 🙂

 16. Παύλος said

  Υπάρχει και ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΚΡΟΣ = Γεναρόπουλος

 17. spiral architect said

  @15: Κι απ’ αυτούς έχομεν. Φέρουν μάλιστα και κόκκινο backpack.

 18. sarant said

  16 Πολύ σωστά!

 19. Λ said

  Και από μέρες έχουμε Παρασκευές και Κυριακές.
  Κανένας Απριλομάης δεν υπάρχει;

  Στην βόρεια Ευρώπη ο Φεβράρης θεωρείται σαν ο πιο καταθλιπτικός μήνας ενώ εδώ σε μας μια χαρά είναι με τις ανθισμένες αμυγδαλιές, τα κυκλάμινα, τις ορχιδέες και τόσα άλλα άγρια φυτά. Υπάρχει και πολλή ηλιοφάνεια άσχετα αν κάνει λίγο κρύο.

  Είναι και η εποχή που βγαίνουν τα σπαράγγια και ξυπνούν τα φίδια.

 20. Λ said

  Και νομίζω άκουσα βελάσματα ψες. Άρχισαν να γεννοβολούν οι προβατίνες;

 21. Λανδσ, φοβούμαι ότι μπέρδεψες τον Κουνελόγατο. Διορθώνω την εξήγησή σου:
  Η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο σε 365 μέρες και 6 ώρες περίπου. Έτσι, αν έχουμε έτη 365 ημερών και προσθέτουμε κάθε 4 χρόνια και μια μέρα, ακολουθούμε περίπου τον κύκλο των εποχών. Αυτή είναι η βασική ιδέα του Ιουλιανού ημερολογίου, που επέβαλε ο Ιούλιος Καίσαρ λίγο πριν δολοφονηθεί και το οποίο υιοθέτησε η δυτική και αργότερα και η ανατολική χριστιανική Εκκλησία.
  Όμως, αυτό το «περίπου» συνεπάγεται ένα μικρό σφάλμα, 11 λεπτών της ώρας και κάτι το χρόνο, που συσσωρεύτηκε με τους αιώνες. Το 1583, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποφάσισε να το διορθώσει και να επαναφέρει τα πράγματα στην κατάσταση που ήταν τον 4ο αιώνα μ.Χ., γιατί τότε, με τις πρώτες οικουμενικές συνόδους, καθορίστηκαν οριστικά οι ημερομηνίες των εορτών και ιδίως του Πάσχα. 1200 χρόνια επί 11 λεπτά και κάτι μας κάνουν σχεδόν 10 μέρες· οπότε ο Πάπας αφαίρεσε 10 μέρες από τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς και όρισε τα έτη που διαιρούνται διά 100 αλλά όχι δια 400 (π.χ. το 1800, το 1900, το 2100…) να μην είναι στο μέλλον δίσεκτα. Έτσι αφαιρούνται άλλες 3 μέρες κάθε 400 χρόνια σε σχέση με το Ιουλιανό ημερολόγιο και αποκαθίσταται σχεδόν ο συγχρονισμός με τον ήλιο και τις εποχές (αφού 3/400 της ημέρας είναι 10,8 λεπτά της ώρας). Τη μεταρρύθμιση αυτή αποδέχτηκαν (και όχι τελείως) οι περισσότερες Ορθόδοξες εκκλησίες μόλις τον 20ό αιώνα, οπότε η διαφορά είχε ανέλθει σε 13 ημέρες. Η Σερβική και η Ρωσική Εκκλησία εξακολουθούν να γιορτάζουν με το παλιό ημερολόγιο.

 22. Κουνελόγατος said

  Σας ευχαριστώ όλους, πολύ καλά -νομίζω ότι- κατάλαβα…

 23. Λ said

  Ο Αρχιεπίσκοπος που υπόγραψε για να υιοθετηθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο από την εκκλησία της Κύπρου ήταν αδερφός της προγιαγιάς μου και η μάνα μου έλεγε ότι το σόι δεν θα πάει καλά λόγω αυτής της ιεροσυλίας. Αρνήθηκα να την πιστέψω. Απλά ήταν σχετικά ανοικτόμυαλος άνθρωπος και μπράβο του. Έστω και αν ο πρώτος Άγγλος κυβερνήτης όταν τον πρωτοσυνάνησε απογοητεύτηκε από το επίπεδο γνώσεως της αρχαίας ελληνικής, που ήταν πιο κάτω από αυτό που είχαν οι απόφοιτοι του Ήτον.

 24. Avonidas said

  Καλημέρα και καλό μήνα!

  Τη μεταρρύθμιση αυτή αποδέχτηκαν (και όχι τελείως) οι περισσότερες Ορθόδοξες εκκλησίες μόλις τον 20ό αιώνα

  …το οποίο δημιουργεί προβλήματα σε μας τους ξενιτεμένους επιστήμονες, για το πότε θα πάρουμε την άδεια του Πάσχα 🙂

  Διότι είτε το πας με το Καθολικό Πάσχα και εκμεταλλεύεσαι τις επίσημες αργίες εδώ, είτε κολλάς δικές σου μέρες άδειας και γυρίζεις να γιορτάσεις με τους δικούς σου το Ορθόδοξο Πάσχα.

  Σοβαρά διλήμματα, να ‘ουμε, μέχρι που σκέφτομαι να οργανώσω Σύνοδο για την ένωση των Εκκλησιών 😛

 25. Alexis said

  Σε παλιότερο μηνολόγιο του Φλεβάρη (πέρσι; ) είχε τεθεί το ερώτημα γιατί άραγε ψόφησαν τα κατσίκια της γριάς με το σορόκο, που είναι ένας νοτιοανατολικός άνεμος και δεν συνοδεύεται ούτε από κρύο ούτε από ιδιαίτερα κακό καιρό.
  Νομίζω ότι το ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο.
  Γιατί έτσι ήθελε ο ανώνυμος λαϊκός παραμυθάς.
  Θα μείνουμε τελικά με την απορία γιατί ψόφησαν τα κατσίκια… 🙂

 26. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Καλόνε μήνα!

  Κουνελόγατε , το κουνελόνι εντάξει ε; Δόξασοι !

 27. Abraham Lincoln (American President.)
  image: http://www.thefamouspeople.com/images/born_on.png

  12 February 1809

  Read more at http://www.thefamouspeople.com/famous-people-born-in-february.php#c2I5qwJSITLexHv7.99

 28. Λ said

  24. Η Αγγλία θέλει να θέσει σταθερή ημερομηνία για το γιορτασμό του πάσχα. Ήταν στις ειδήσεις πριν λίγες μέρες.

 29. Κουνελόγατος said

  26. Ναι, σχεδόν καλά, σήμερα πήγε να βοσκήσει (στο σχολείο του). 1.000.000 ευχαριστώ που τον σκέφτηκες.

 30. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  15>>θέλω μάγους…
  Μέσα!
  «Ας κάνουμε λίγο ησυχία να δούμε, γιατί κάποιους θα πάρει ο διάολος» είπε ο ανεξάντλητος Κράου προ λίγου και αναστενάζοντας «ο Λιβαθινός σας φταίει τώρα;» ενώ ξεκινώντας «αυτά τ΄ακουστικά είναι σαν την κυβέρνηση,ακούει από το ένα αυτί» 🙂

 31. Ευάγγελος said

  »Αλλοι τέτοιοι μήνες είναι ο Γενάρης,ο Μάρτης και ο Μάης»
  Και ο Αύγουστος θα έλεγα.
  Παράδειγμα το παλαιό ζαχαροπλαστείο Αυγουστάκη στη Χίο με τα εξαιρετικά μασουράκια και ροδίνια.

 32. Alfred Adler, the founder of the school of Individual Psychology

  born on 07 February 1870

  Read more at http://www.thefamouspeople.com/famous-people-born-in-february.php#R3bxM3hAQASjZKzJ.99

 33. Κουνελόγατος said

  30. Α, τι θυμήθηκα τώρα, αν ξέρεις -εσύ ειδικά- να μου πεις. Σε βιβλίο που έχω διαβάσει για την Κρήτη (Χανιά στα μέσα των 20ζ), γράφει πως όταν αρρώστησε πολύ σοβαρά ένα παιδί, το πήγαν στον παππά να το διαβάσει και μετά αυτός τους έστειλε σε μάγο. Μάλλον -γράφει- ήταν συνεννοημένοι, διότι ενίοτε γινόταν το αντίθετο, δηλαδή ο μάγος έστελνε στον παππά. Τέλος, ήρθε και ο γιατρός -όταν ήταν έτοιμο να πεθάνει- και τους έγδυσε.
  Αφ’ ενός είμαι νεότερος από αυτά τα περιστατικά, 🙂 αφ’ ετέρου έχω μεγαλώσει στην πρωτεύουσα, παίζανε τέτοια πράγματα ή είναι υπερβολές του συγγραφέα;

 34. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 35. Λ said

  Οδηγούσα και σκεφτώμουνα ότι έκανα λάθος. Άλλο αρχιεπίσκοπο βρήκε με κακή γνώση αρχαίων όχι το δικό μου συγγενή. Ο πρώτος κυβερνήτης ήρθε το 1880. Το Κυριλλούιν ανέλαβε το 1916 ή 18. Δεν είμαι σίγουρη

 36. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  24 Δεν πρέπει νάχεις παράπονο, τα τελευταία χρόνια είχαμε 4-5 χρονιές με το δικό μας Πάσχα να συμπίπτει με το φράγκικο ή να απέχει μια βδομάδα μόνο.

  31 Ναι, και Αυγουστίδης κτλ. αλλά εκεί έχουμε το βαφτιστικό Αυγουστής.

  Για το Γενάρης, μου γράφει φίλη:
  Το Παριανό επώνυμο Γενάρης πριν καθιερωθεί ως επώνυμο, ήταν παρωνύμιο (παρατσούκλι), το οποίο αντικατέστησε το κανονικό επώνυμο Ζουμής, που ανήκει σε κλάδο της οικογένειας Ζουμή. Σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση, το Γενάρης δόθηκε στον γενάρχη της οικογένειας ως παρωνύμιο, επειδή συνέχεια αναρωτιόταν και επιζητούσε εξήγηση, για τα γατιά που γενούσαν Γενάρη μήνα, τον παρονόμασαν Γενάρη.

 37. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Παπαντή καλοβρεμένη ,η κοφίνα γεμισμένη» αλλά ούτε την Υπαπαντή ούτε την επομένη βλέπω βροχή, άρα κακά μαντάτα στις σοδειές. Κάτω,ποτίζουν τα δέντρα,Φλεβάρη μήνα.Για να δούμε με το παλιό (ημερολόγιο). όταν γυρίσει το φεγγάρι,λέει ο πατέρας μου.
  33. Δεν έχω ακουστά τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά δεν την αποκλείω καθόλου,για παλιά βέβαια αυτό με τους μάγους. Για τώρα, πάλι δεν απολείπει ο σκοταδισμός στα μυαλά,ούτε οι απατεώνες.

 38. LandS said

  24 Το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι Έλληνες Καθολικοί που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εδώ και πολλές δεκαετίες ο Πάπας έχει καθιερώσει να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους συντοπίτες τους. Έτσι σταμάτησε το φαινόμενο η Άνω Σύρα να έχει χαρές και πανηγύρια και η Ερμούπολη Μεγάλη Εβδομάδα.

  28 Και οι Καθολικοί ψάχνονται για κάτι τέτοιο. Τη πρώτη Κυριακή του Απρίλη π.χ.

 39. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Φλεβάρισε, ξαστεριά πότε θα κάμει;
  https://el-gr.facebook.com/EPAM.KERATSINIOY.DRAPETSONAS/posts/104409723021727

 40. caktos2 said

  >Σε ανάμνηση της συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων, πήρε τ’ όνομά της η πλατεία Ομονοίας.

  Είναι και η μεγάλη της ξαδέλφη η Πλατεία Ομονοίας των Παρισίων.
  Αρχικά είχε το όνομα του Λουδοβίκου XV [κένζ!] και το άγαλμα του.

  Στην επανάσταση όμως του γκρέμισαν το άγαλμα και του πήραν και το όνομα.
  Την έβγαλαν Πλατεία της Επαναστάσεως και της έβαλαν στη μέση και μια γκιλοτίνα που πήρε, μεταξύ των άλλων, Μαρία Αντουανέτα, Ροβεσπιέρος κλπ. και το κεφάλι του Λουδοβίκου XVI [σεζ].

  Όταν ηρέμησαν κι αυτοί την είπαν Πλατεία Ομονοίας…

 41. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 42. Ευάγγελος said

  @36β Sarant
  Ευχαριστώ πολύ.
  .Δηλαδή εκεί ο μήνας έδωσε βαπτιστικό και το βαπτιστικό επώνυμο.
  Άλλος μήνας το έχει κάνει αυτό;Ο Ιούλιος ίσως;

 43. Γς said

  40:

  Caktos2, λάθος -> Γς

 44. Alexis said

  #42: Στον Ιούλιο προϋπήρχε το όνομα μάλλον…

 45. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ο Γενάρης και ο Φλεβάρης είναι από τους καλύτερους Ρώσους στρατηγούς. (Κλεμμένο από παλιότερο σχόλιο)

 46. Γς said

  5:

  Είναι κι ο Κώστας Γενάρης κύπριος δημοσιογράφος και ερευνητής.
  [Τον έχω γνωρίσει]

  Ενα δείγμα της δουλειάς του:

 47. Γς said

  6:

  60 χρόνια μετά απ τους Αμερικάνους

 48. Γς said

  8, 46:
  Ναι, αυτός είναι

 49. Γς said

  15:

  >θέλω μάγους…

  Βούτα μια witch
  [να στανιάρης]

 50. Γιάννης Ιατρού said

  43: Καλό μήνα,
  να ρε συ, κάτι τέτοια μου κάνεις και με μπερδεύεις και μετά πως θα βγουν τα κουκιά; 🙂

 51. Ιάκωβος said

  42, Ο Ιούλιος ίσως;
  Όχι, το αντίθετο. Τον ονόμασαν έτσι για να τιμήσουν τον Καίσαρα.

  40, Αρχικά είχε το όνομα του Λουδοβίκου XV [κένζ!] και το άγαλμα του.

  Και μετά εκεί συγκροτήθηκε ως σώμα ο Λουδοβίκος 16ος .Το κεφάλι του, κι αυτό εκεί, αλλά λίγο πιο πέρα.

 52. Avonidas said

  #36. Δεν πρέπει νάχεις παράπονο, τα τελευταία χρόνια είχαμε 4-5 χρονιές με το δικό μας Πάσχα να συμπίπτει με το φράγκικο ή να απέχει μια βδομάδα μόνο.

  Ω, μα έχω παράπονο επειδή βρήκα να ξενιτευτώ ακριβώς πάνω στη χρονιά που πέφτουνε (πολύ) χωριστά — ένας μήνας και πάνω διαφορά!

 53. Cactos2 said

  Τεστ

 54. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  52.Έχεις δίκιο. Πολύ δίκιο.Το πρώτο που κοίταξα όταν θα έφευγε ο γιος μου για σπουδές, πότε έπεφτε το Πάσχα την προσεχή πενταετία.
  Πληγή. Με το παρακάτω τραγούδι έκλαψα και σα θυγατέρα και σα μάνα.
  Μάνα πολλά μαλώνεις με

  Να κάμεις μήνες να με ιδείς,
  καιρούς να μ’ ανταμώσεις,
  να ρθούνε μάνα μου οι γιορτές
  οι μεγαλοβδομάδες
  και να `μαι εγώ στη ξενιτιά.

 55. Πέπε said

  > > Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”.

  Υπάρχει και ως στίχος στο τραγούδι της Κρουφογκαστρωμένης:

  Μια κόρη κρουφογκάστρωτη και κρουφογκαστρωμένη
  στο παραθύρι κάθεται, τους μήνες λογαριάζει:
  …και λέει από ένα λόγο για κάθε μήνα, Σεπτέμβρη μου έτσι, Οκτώβρη μου αλλιώς, και στο Φλεβάρη λέει αυτό. Τουλάχιστον τους δύο πρώτους στίχους. Μπορεί και τον τρίτο,μ δεν το θυμάμαι με τόση ακρίβεια.

  Πάντως στον τρίτο στίχο λείπει μια συλλαβή. Μήπως «τον υιγιό»;

 56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  52/53 Τώρα τί σου σκάλισα κι εγώ η προκομμένη μα λέω είσαι μεγάλος πια … 😦 🙂

 57. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  55. Τί ωραίο! από πού είναι αυτό; Τον υγιό, σίγουρα.Στα κάλαντα: «απου τον έχεις τον υγιό το μοσχοκανακάρη)

 58. Ιάκωβος said

  10.Spiral
  Καλά, και οι Κινέζοι λένε ότι, ως το 2020 θα έχουν Διαστημικό Σταθμό…»

  Ωρε, Spiral, και να ξέρανε οι Κινέζοι τι πλήρωσαν για το διαστημικό τους πρόγραμμα…Θα προτιμούσανε να επιστρέψουν στα γαιδουράκια.

  Ο Μάο, όποτε ήθελε να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από τους Ρώσους, βομβάρδιζε ολίγη Ταιβάν, μέχρι που στριμώχνοντας τους Αμερικάνους, τους ανάγκασε να μιλήσουν για πιθανή επίθεση εναντίον της Κίνας με πυρηνικές κεφαλές. Οπότε οι σύντροφοι έσπευσαν.

  Μόνο που οι Ρώσοι δεν τους έδωσαν ούτε τα σχέδια της ατομικής βόμβας, ούτε για τους πυραύλους τζάμπα. Οι Κινέζοι τους πλήρωναν σε λαχανικά. Εξ ού και η βαριά φορολογία εις είδος της αγροτιάς, την εποχή του Μεγάλου Άλματος προς τα μπρος. Αποτέλεσμα, 50 ή 80 εκατομμύρια νεκροί από λιμό. Φάγανε κι ανθρώπους τότε.

  Τότε κυκλοφόρησε και το ανέκδοτο κι εδώ. Λόγος του Μάο.-Η Κίνα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Με εμάς έκανε το Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός.

 59. sarant said

  52 Χμ.. τότε, για τα επόμενα χρόνια, αν θυμάμαι καλά συμπέφτουν του χρόνου, μετά έχουμε τρεις χρονιές με 1 βδομάδα διαφορά (το οποίο παλεύεται) και μετά, το 2021, πάλι 5 βδομάδες. Μετά δεν θα με νοιάζει και τόσο 🙂

  Εννοείται ότι αν προταθεί ενιαία και σταθερή ημερομηνία γιορτασμού θα γίνουν πεντέξι σχίσματα σε εκκλησιες 🙂

 60. Πάνος με πεζά said

  Nαι, που λένε «Γιατί ο Καίσαρας φόραγε συνέχεια σανδάλια; Γιατί ήταν Ιούλιος».

 61. Κουνελόγατος said

  «Μετά δεν θα με νοιάζει και τόσο».
  Μην ορκίζεσαι, μπορεί να πάνε τη σύνταξη στα 85 μέχρι τότε (ειδικά οι Κούληδες).

 62. Κουνελόγατος said

  49. Με αυτό που έβαλες θυμήθηκα τους Μόντι Πάιθονς, στο σημείο που ζυγίζουν τη μάγισσα και από την άλλη μεριά της ζυγαριάς έχουν μια πάπια… Ακόμη γελάω, witch, witch…

 63. Avonidas said

  #59. Εννοείται ότι αν προταθεί ενιαία και σταθερή ημερομηνία γιορτασμού θα γίνουν πεντέξι σχίσματα σε εκκλησιες 🙂

  Πολύ θα ήθελα να ‘ξερα γιατί το κάνουν τόσο μεγάλο θέμα πια, όσο μπορώ να καταλάβω δεν υπάρχει ίχνος θεολογικού ζητήματος σ’ αυτή την κόντρα. Ένα φεγγάρι προσπαθούν ν’ ακολουθήσουνε, και τα ‘χουνε κάνει εκατέρωθεν μ…ι καπέλο 😐

  Αφού έτσι κι αλλιώς ούτε των μεν ούτε των δε οι πίνακες είναι σωστοί, αν τουλάχιστον συμφωνούσαν να κάνουν λάθος με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά, έχουν μουλαρώσει, γιατί έτσι και τα συμφωνήσουν θα πρέπει να το πάνε με τον τρόπο του ενός ή του άλλου, οπότε είναι θέμα πρεστίζ — και μιας κι ο λιγότερο λάθος τρόπος είναι των Καθολικών, μαντέψτε ποιος θα πρέπει να ρίξει τα μούτρα του.

 64. Λ said

  Σκέφτομαι το δόλιο Σήφη,
  τον κροκόδειλο της Κρήτης.
  Ο Φεβράρης του τη χάρισε
  μα ο Μάρτης ενετάρησε.

 65. Λ said

  Στην Κύπρο οι Μαρωνίτες που είναι καθολικοί γιορτάζουν μαζί μας το Πάσχα.
  1χω μια ερώτηση όμως. Πως ακριβώς υπολογίζεται το επόμενο Πάσχα; ποια είναι η μέθοδος;

 66. LandS said

  65 Με τη μέθοδο copmutus. Τόχει η εγγλέζικη Βίκι, η οποία για τη περίσταση ονομάζεται Βικιμπερδεύια

 67. Λ said

  Μάρτης, παλλουκοκάφτης, Σηφοκτόνος.

 68. 24 κλπ: Αν στο κελί A1 έχεις το έτος, ο παρακάτω τύπος θα σου δώσει τη διαφορά των εβδομάδων…

  =(DATE(A1;3;31)+4+MOD(MOD(A1;19)*19+15;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(MOD(A1;19)*19+15;30)+6;7)-DATE(A1;IF(MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+5;7)>=9;3;4);IF(MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+5;7)>=9;22+MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+5;7);-9+MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+5;7))))/7
  
 69. Avonidas said

  65. Πως ακριβώς υπολογίζεται το επόμενο Πάσχα; ποια είναι η μέθοδος;

  Ααααχ, τι είπες τώρα… Έπρεπε να ‘χω γίνει γαλατάς, τελικά 😦

 70. 68: Στη διαφορά που διαιρείται με το 7, ο μειωτέος σου δίνει την ημερομηνία του ορθόδοξου Πάσχα:

  =DATE(A1;3;31)+4+MOD(MOD(A1;19)*19+15;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(MOD(A1;19)*19+15;30)+6;7)
  

  Κι ο αφαιρετέος του δυτικού:

  =DATE(A1;IF(MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+5;7)>=9;3;4);IF(MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+5;7)>=9;22+MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+5;7);-9+MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+24;30)+5;7)))
  
 71. 19, …Στην βόρεια Ευρώπη ο Φεβράρης θεωρείται σαν ο πιο καταθλιπτικός μήνας ενώ εδώ σε μας μια χαρά είναι με τις ανθισμένες αμυγδαλιές, τα κυκλάμινα, τις ορχιδέες και τόσα άλλα άγρια φυτά. Υπάρχει και πολλή ηλιοφάνεια άσχετα αν κάνει λίγο κρύο.

  Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παντού, πάντως,
  ο Φλεβάρης είναι ο μήνας με το μεγαλύτερο ημερίσιο εισόδημα,
  περίπου 10% μεγαλύτερο από του Ιανουαρίου!

  Αυτό, βέβαια, δεν φτιάχνει πάντα την διάθεση,
  η οποία, ως γνωστόν,
  εξαρτάται από το λεγόμενο
  διαθέσιμο εισόδημα.
  ( 🙂 )

 72. Avonidas said

  #68. Σπεύδω να διευκρινίσω τη μέθοδο του Στάζυμπου:

  Οκ, υποτίθεται ότι θέλουν το Πάσχα να πέφτει την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου (αν η πανσέληνος του Μαρτίου πέφτει Κυριακή, τότε το Πάσχα είναι την *επόμενη* Κυριακή). Ο λόγος είναι ότι η Ανάσταση υποτίθεται πως συνέβη την περίοδο του Ιουδαϊκού Πάσχα. ΑΛΛΆ, δεν θέλουν να το υπολογίζουν όπως το Ιουδαϊκό Πάσχα (δηλαδή κρατώντας λογαριασμό με ένα σεληνιακό ημερολόγιο), ένεκα οι Οβραίοι. Και δεν θέλουν να το υπολογίζουν αστρονομικά, με βάση το πότε πράγματι πέφτει η πανσέληνος του Μαρτίου, γιατί σιγά μη τρέχουμε να ζητάμε την άδεια αυτών των άθεων των αστρονόμων.

  Έτσι, χρησιμοποιούν κάτι πίνακες/σκονάκια που είχαν σκαρώσει από παλιά, και που βασίζονται σε έναν κύκλο (περίπου) 19 ετών, σύμφωνα με τον οποίο επαναλαμβάνονται οι σχετικές θέσεις του Ήλιου και των φάσεων της Σελήνης. Αυτός ο τυφλοσούρτης είναι αρχαίος και επομένως χάνει λάδια, κάτι που οι Καθολικοί πήραν χαμπάρι όταν σκάρωσαν τη Γρηγοριανή μεταρρύθμιση του ημερολογίου, οπότε και αναθεώρησαν λίγο τους πίνακές τους — όσο πατάει η γάτα.

  Οι Ορθόδοξοι, τώρα, ύστερα από μούτρα τρεισήμισι αιώνων, υιοθέτησαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, αλλά εξακολουθούν να υπολογίζουν το Πάσχα με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο, κι έτσι, ενώ το Ορθόδοξο Πάσχα στο Ιουλιανό ημερολόγιο πέφτει εκεί περίπου που θα έπρεπε να πέφτει, στο Γρηγοριανό ημερολόγιο πέφτει σχεδόν πάντα μετά το Καθολικό, και το χάσμα θα μεγαλώνει όσο συνεχίζουμε να κρατάμε μούτρα, ώσπου σε μερικούς αιώνες θα τσουγκράμε αυγά μέσα στον Ιούνιο.

  Καταλάβατε; Ούτε κι εγώ 😛

 73. Triant said

  63:
  Απ’ ότι ξέρω, το κύριο μέλημα της ορθόδοξης εκκλησίας ήταν (είναι) να μην συμπίπτει ποτέ το ορθόδοξο Πάσχα με το εβραϊκό (πράγμα το οποίο ενίοτε συμβαίνει με το καθολικό).

 74. 72: Θαρρώ είναι μαθηματικά αδύνατο να ξεφύγει από τις 5 βδομάδες.

 75. Avonidas said

  #74. Για την ώρα, ναι, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. Θυμίσου ότι η απόκλιση ανάμεσα στο Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο συνεχίζει, αργά αλλά σταθερά, να μεγαλώνει. Ο Μάρτιος του Ιουλιανού ημερολογίου θα συνεχίσει, μέσα σε διάστημα αιώνων, να μετακινείται προς τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο. Φυσικά, θέλω να ελπίζω ότι κάποιος θα λάβει την πρωτοβουλία να διορθώσει αυτό τον παραλογισμό πριν ξεφύγει το πράγμα εντελώς.

 76. ΣΠ said

  31, 36:
  Υπάρχει πάντως επώνυμο Αύγουστος, όπως υπάρχει και Απρίλης. Δοκιμάστε τα στον ηλεκτρονικό κατάλογο του ΟΤΕ: http://www.11888.gr/home?_sm=wp

 77. Πάνος με πεζά said

  Δεν ξέρω αν είναι «μετά την πανσέληνο του Μαρτίου» ή «μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (δηλ. την πρώτη πανσέληνο μετά τις 21 Μαρτίου)», όπως τουλάχιστον το είχα μάθει εγώ στο σχολείο…

 78. Νίκος Κ. said

  Δεν έχω καταλάβει ποιό γεγονός μνημονεύει το μηνολόγιο στις 3 Φεβρουαρίου (Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου). Με βάση την αναζήτηση που έκανα, το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που έφθασε στη Σελήνη ήταν το Σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Luna-2 αλλά αυτό έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 1959.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_artificial_objects_on_the_Moon
  https://en.wikipedia.org/wiki/Luna_2

 79. Νίκος Κ. said

  78 (Συνέχεια): Μάλλον εννοεί το Σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Luna-9 που ήταν το πρώτο που έκανε ομαλή προσγείωση (δηλ. χωρίς να καταστραφεί) στη Σελήνη
  https://en.wikipedia.org/wiki/Luna_9

 80. Νίκο Κ. στο 78

  πρόκειται για το Λούνα 9

  https://en.wikipedia.org/wiki/Luna_9

 81. Πάνος με πεζά said

  H ΓΣΕΕ σε σποτάκι κάνει εκπαιδευτική επίδειξη γλωσσομάθειας : «…εναντίον των ρυθμίσεων που καταστρέφουν το μέλλον και των παρουσών, και των επόμενων γενεών».
  Έχουμε φτάσει σε σημείο να μας ακούγεται οιονεί σωστό των «παρόντων»…

 82. gpoint said

  # 73

  Φαίνεται γι αυτό οι μουσουλμάνοι δεν έχουν Πάσχα και ησύχασαν από διαφορές ανάμεσα σε «ορθόδοξοι και άπιστοι καθολικό κι οβριοί» !

  Η μπας κι έχουν και δεν το πήρα χαμπάρι καθ’ ότι σκράπας περί τα θεία αλλά όχι περί τα θεϊκά…

  κορμιά !

  ¨η θρησκεία ή σεξ, ρωτήστε και τον Λάμπρο !!

 83. gpoint said

  # 82 συνέχεια

  Κάντε αποχή από τις εκλογές, όχι από το σεξ !!

 84. Λ said

  Άσχετο αλλά μόλις σήμερα έμαθα ότι ο Μωάμεθ απαγορεύει στους πιστούς να χρεώνουν τόκους και πως οι τράπεζες στις μουσουλμανικές χώρες το κάνουν με κάποιο άλλο τρόπο.

 85. leonicos said

  Είχα σκάσει που το 2000 ήταν δίσεκτο, ενώ ήξερα ότι τα νούμερα των αιώνων δεν είναι. Μ’ έφαγε η λεπτομέρεια

 86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – » Ο Μάρτιος του Ιουλιανού ημερολογίου θα συνεχίσει, μέσα σε διάστημα αιώνων, να μετακινείται προς τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο. Φυσικά, θέλω να ελπίζω ότι κάποιος θα λάβει την πρωτοβουλία να διορθώσει αυτό τον παραλογισμό πριν ξεφύγει το πράγμα εντελώς.»
  Έλπιζε όσο θέλεις, οι θρησκείες στον παραλογισμό βασίζονται κι αυτόν επιβάλλουν στα κοπάδια τους.

 87. leonicos said

  Κοίτα και τον Τζι στο @82 που μας προέκυψε Γς Β΄!

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  82 – Δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως το δικό τους ραμαζάνι, αντιστοιχεί στο χριστιανικό πάσχα, όχι ημερολογιακά, ως προς την γιορτή λέω, άλλωστε κοινή καταγωγή έχουν και οι τρείς. Ας περιμένουμε την ιστολογική σοφία να μας διαφωτίσει.

 89. Λ said

  Στα ρωσικά δεν είναι ακριβώς (Εύα) Λούνα αλλά Λουνά

 90. Ναι, για το ραμαζάνι δεν υπάρχουν τέτοιες διαφωνίες. Αν και

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Φέτος θα κλείσουμε εφτά χρόνια, ελπίζω όχι με φαγούρα.» ΧΟΥΝΤΑ κανονική δηλαδή, μόνο που στην περίπτωση του ιστολογίου, ταιριάζει απόλυτα το γνωστό, ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ (χαμόγελο).

 92. leonicos said

  Καλά, τι έπαθε ο Γς στο @46; Σοβάρεψε;

  Φαίνεται γλυκάθηκε από τους επαίνους που του επιδαψιλέυσαμε λίγες μέρες πριν και θέλει κι άλλους.

  Ε, ψέματα να πούμε; Του αξίζουν!

  (όχι πως έπαψε να είναι ο εξωλέστατος Γς που ξέρουμε, διάλειμμα κάνει)

 93. Λ said

  71. Οφείλω να πω ότι δεν το σκέφτηκα ποτέ έτσι. Από την άλλη ο Φεβρουάριος δεν έχει αργίeς.

 94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  90 – Καλά Δύτη είσαι Αλάχ, ΦΟΒΕΡΟ, έχω πεθάνει στα γέλια.

 95. gpoint said

  # 87

  Λεώνικε έχω επανειλημένα δηλώσει πως σέβομαι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, είναι προσωπική του υπόθεση (εγώ έχω επιλέξει να είμαι ΠΑΟΚg’s). Στην συζ’ητηση όμως πρέπει να κυριαρχεί η λογική και όχι διάφορες δοξασίες που εμφυτεύουν οι θρησκείες στους ανθρώπους όπως ο δήθεν επιστημονικός τρόπος προσέγγισης του εορτασμού του Πάσχατος. Αλλος πιστεύει πως αναστήθηκε ο Χριστός κι άλλος πως τραβηχτήκαν τα νερά να περάσει ο Μωυσής και ο λαός του, κέφι τους, γιατί πρέπει οι υπόλοιποι να ψαχνόμαστε πότε θα το γιορτάσουμε ; Βάλτε ο καθένας μια μέρα να τελειώνουμε που ψάχνετε παλιά κι αβέβαια πράγματα. Εδώ δεν ξέρουμε αν τα γενέθλια ενός σωματείου είναι όταν μαζεύτηκαν να το ιδρύσουν και συνέταξαν το καταστατικό ή η ημέρα που δημοσιεύτηκε !!! Οι μισοί λένε πωςο βάζελος ιδρύθηκε το 1908 κι άλλοι μισοί το 1924 !!!

 96. Γιάννης Ιατρού said

  64:, 67: Και τόλεγε ο κακομοίρης (σηφοκτόνος ο Μάρτης 🙂 🙂 )

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  84 – Κι ο (υποτιθέμενος) χριστός το απαγόρευε, όπως και η χριστιανική θρησκεία, αλλά οι τράπεζες βρήκαν θεϊκό τρόπο, κι οι παπάδες τον βρήκαν θεάρεστο.

 98. 74, …72: Θαρρώ είναι μαθηματικά αδύνατο να ξεφύγει από τις 5 βδομάδες….

  Έτσι λέει κι εδώ, με κενό μάλιστα στις 2 και 3 βδομάδες:

 99. Γιάννης Ιατρού said

  71: Και με τα μεγαλύτερα ημερήσια έξοδα (να, κα΄τι ΕΝΦΙΑ, δόσεις κλπ. 😦 )

 100. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  60 Δεν το ήξερα αυτό 🙂

  76 Α, ευχαριστώ πολύ!

  78-80: Το βρήκατε!

  81: 🙂

  84 Έτσι είναι, οι ισλαμικές τράπεζες λειτουργούν αλλιώς -αλλά δεν το ξέρω σε βάθος το θέμα.

 101. Avonidas said

  #98. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, το ελληνορθόδοξο Πάσχα του 5175 θα πέσει την 1η Ιουνίου. Λέω να σουβλίσω σε καμιά παραλία, από τις πολλές που θα έχουν δημιουργηθεί με το λιώσιμο των πόλων 😀

 102. Corto said

  2 Φεβρουαρίου (1950): Κοίμησις Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή -του μεγίστου φυσικού και τρισμεγίστου μαθηματικού.

 103. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα βασίζεται στην παραδοχή ότι 19 χρόνια ισοδυναμούν με 235 σεληνιακούς μήνες, και ότι συνεπώς οι φάσεις της σελήνης επανέρχονται στις ίδιες ημερομηνίες κάθε 19 χρόνια («Μετώνειος κύκλος»). Στο ιουλιανό ημερολόγιο, αυτό είναι εκπληκτικά (αλλά όχι τελείως) ακριβές: 19 ιουλιανά έτη διαρκούν κατά μέσον όρο 19*365,25 = 6939,75 ημέρες (το ,25 είναι από τη δίσεκτη ημέρα που προστίθεται κάθε 4 χρόνια), ενώ 235 μέσοι σεληνιακοί μήνες διαρκούν 6939,686 ημέρες, δηλαδή μόλις 0,064 ημέρες ή… μιάμιση ώρα λιγότερο. Πρέπει δηλαδή να περάσουν 16 μετώνειοι κύκλοι, κάπου 300 χρόνια, για να συσσωρευθεί λάθος μιας ημέρας.

  Ως γνωστόν, το Πάσχα αποφασίστηκε ήδη τον Δ’ αιώνα μ.Χ. να εορτάζεται την Κυριακή που ακολουθεί την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης. Με την παραδοχή ότι η άνοιξη αρχίζει στις 21 Μαρτίου …

  http://angelos940.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

 104. Γιάννης Ιατρού said

  Τις μικρές ώρες θα έχωμεν συνταρακτικάς αποκαλύψεις περί αυτού του θέματος (ημερομηνία Πάσχα), καθότι ο Τρισμέγιστος κοιμήθηκε νωρίς χθες, τῆ παραινέσει της γραίας συμβίας του

 105. Με το μέτρο οι αποκαλύψεις, περικαλώ! Μην χαλάσομε τα άγια μυστήρια της Αναστάσεως!

 106. Ανδρέας said

  88, 90 Τι λέτε; Μπορείτε να τα σπάσετε σε πενταροδεκάρες να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς;

 107. Λ said

  Κάτι που γράφτηκε το 1905 παρακαλώ. Δεν ήξερα ότι υπάρχει η μετοχή roaded!

  Cyprus is rapidly becoming one of the best roaded countries administered by the British Crown

 108. cronopiusa said

  Καλό μήνα!

 109. 106 Εγώ είπα ή μάλλον υπαινίχθηκα) για τις διαφορές στον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης του ραμαζανιού, ένα πολύ μακρινό ανάλογο ας πούμε των διαφορετικών ημερομηνιών του Πάσχα. Τώρα, για αυτό που λέει ο Λάμπρος, υποθέτω μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες όπως η νηστεία πριν τη μεγάλη γιορτή — δεν μπορώ να πω όμως αν υπάρχει και κάποια κοινή καταγωγή.

 110. 101: Μπα… 8 Μαΐου το δικό μας και 3 Απριλίου των αλλωνοί.

 111. Ανδρέας said

  109
  Σωστή παρατήρηση Δύτη. Είναι προβληματικός ο υπολογισμός καθορισμού και έναρξης γεγονότων με τον σεληνιακό ρυθμό. Μακροπρόθεσμα εννοώ.

 112. Ανδρέας said

  Αν και η Nasa δεν δείχνει να έχει τέτοια προβλήματα.

 113. ΚΑΒ said

  .

  Επειδή φέραμε το Πάσχα 3 μήνες ακριβώς νωρίτερα, τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να έχουμε Πάσχα είναι από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου.

  . ον 21ον αιώνα το Πάσχα ορθοδ. και καθολ. θα συμπέσει 31 φορές. Μετά το 2099 θα συμπέσει μετά 901 χρόνια, το 2900!

  Κασσιανός:

  Στη Μυτιλήνη η 29η Φεβρ. λένε πως είναι η μέρα των τεμπέληδων και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό με την ακόλουθη παράδοση:
  Ο αγιος Κασσιανός όλη μέρα στον παράδεισο άραζε κάτω από ένα δέντρο και κοιμόταν . Μια μέρα οι άγιοι Νικόλαος και Τρύφωνας πήγαν στον Θεό να τους αναθἐσει καμιά δουλειά. Μαζί τους αποφάσισε να πάει και ο Κασσιανός. Εσύ, Νικόλαε,πήγαινε να βοηθήσεις τα καράβια που κινδυνεύουν. Εσύ, Τρύφωνα, πάρε το κλαδευτήρι σου και πήγαινε να κλαδέψεις τ’ αμπέλια και να απομακρύνεις όλες τις ασθένειές τους. Κι εγώ, λέει ο Κ., τι να κάνω; γέλασε ο Θεός και του λέει: Εσύ τεμπέλης είσαι. Περίμενε τον Φλεβάρη. Αν έχει 29 μέρες βρες καμιά δουλειά, αν έχει 28 περίμενε.

  Κάπως διαφορετικά :ο Κ παραπονέθηκε στον Θ. γιατί οι άνθρωποι τον τιμούν κάθε 4 χρόνια, ενώ τους άλλους αγιούς κάθε χρόνο. Βλέπεις,του απαντά ο Θ ,ο Νικόλαος τώρα σώζει ένα πλοίο από φοβερή τρικυμία. Ο Γεώργιος δίνει την νίκη σε μια πόλη που δέχτηκε άδικη επίθεση, ο Δημήτριος …. Εσύ τι κάνεις; Τεμπελιάζεις όλη μέρα. Γιατί λοιπόν διαμαρτύρεσαι;

  (Μακάρι να έσωζε ο Γ. και τώρα κανένα πρόσφυγα).

  55,57 το γιο ΜΟΥ

 114. Γιάννης Ιατρού said

  105: Ρε Σκύλε, όταν λέμε ..Με το μέτρο … κοτσάρουμε κι ένα ..με το συμπάθειο στο τέλος :), Να δές

 115. Πέπε said

  @65:
  > > Στην Κύπρο οι Μαρωνίτες που είναι καθολικοί γιορτάζουν μαζί μας το Πάσχα.

  Και στην Ελλάδα οι Φραγκοσυριανοί. (Υποθέτω και οι Φραγκοτηνιακοί-ναξιώτες κλπ.)

  @57:
  Έφη, εγώ από την Κάρπαθο το ξέρω αλλά νομίζω ότι είναι από τα παλιά πανελλήνια δημοτικά τραγούδια.

 116. Λ said

  Ίσως να το είπα σε παλιώτερο νήμα αλλά το ξαναλέω εδώ. Παλιά με το Ιουλία ημερολόγιο ήταν δυνατό να συμπέσει το Πάσχα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου. Τότε λεγόταν Κύριο Πάσχα και θεωρούταν πολύ μεγάλη γιορτή.

 117. gryphon said

  Απο αστρονομικης η μαθηματικης πλευρας δεν μπορω να συνεισφερω κατι αλλα το φεγγαρι της Λαμπρης ( για την ακριβεια η περιοδος κατα την οποια γεμιζει τελευταια φορα πριν το Πασχα) ειναι το καλυτερο και πιο ισχυρο ως προς την ευοδωση προσωπικων ευχων για υγεια αποφυγη οικονομικων προβληματων κλπ για ολη την χρονια .Ετσι πιστευε η γιαγια μου δηλαδη αλλα αφου μου εδειξε πως γινονται δυο τρεις απο αυτες τις κανω.
  Δεν χανω και τιποτα.Ισα ισα οποτε το θυμαμαι και τις κανω μεχρι τωρα πιανουνΤο μονο δυσκολο οπως εχω ξαναπει ειναι να το θυμηθει κανεις γιατι εαν κοιταξεις το φεγγαρι και εχει περασει το πρωτο τεταρτο η λιγο παραπανω παει μετα δεν γινεται τιποτα. Του χρονου παλι.

 118. Καλὸν μῆνα!

 119. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα…
  …και ραντεβού το 5175 να δούμε πότε θα πέφτει το Πάσχα 🙂

 120. Λ said

  101, 119 Αν πάμε στην ανταρκτική για οβελία θα έχουμε κι άλλα προβλήματα. Πας ένα βήμα από τη μια και είσαι στην επόμενη μέρα, πας από την άλλη είσαι στη χτεσινή μέρα. Ίσως να το ξανασκεφτούμε και να κάτσουμε στα αυγά μας. Έχουμε καιρό όμως.

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106- Κι εγώ αδαής είμαι, απλώς μιλούσα στον Gee στο 82.

  109- Δύτη, κοινή καταγωγή εννοούσα για τις θρησκείες, όχι για τις γιορτές, γιαυτές υπόθεση έκανα, δεν έχω ιδέα τι και πώς.

 122. Ανδρέας said

  119
  Για να υπολογίσουμε… μούμπλε, μούμπλε, μούμπλε…
  Στα επόμενα 3159 χρόνια έχουμε ακόμα 6 ζωές
  μέχρι να συναντηθούμε.

 123. 113β:
  2099, 2102, 2105, 2106, 2109, 2112, 2115, 2120, 2123, 2126, 2129, 2132, 2133, 2136, 2139, 2140, 2143, 2144, 2150, 2153, 2156, 2159, 2163, 2164, 2166, 2170, 2174, 2177, 2180, 2183, 2186, 2190, 2194, 2197, 2200, 2201, 2204, 2207, 2210, 2218, 2221, 2224, 2227, 2228, 2231, 2234, 2238, 2245, 2248, 2251, 2254, 2258, 2261, 2265, 2269, 2272, 2275, 2278, 2281, 2285, 2289, 2292, 2295, 2296, 2299, 2302, 2305, 2313, 2316, 2319, 2322, 2323, 2326, 2329, 2333, 2340, 2343, 2346, 2349, 2353, 2356, 2359, 2360, 2364, 2367, 2370, 2373, 2376, 2379, 2380, 2383, 2384, 2387, 2390, 2391, 2394, 2397, 2400, 2403, 2408, 2411, 2414, 2417, 2418, 2421, 2424, 2427, 2428, 2438, 2441, 2444, 2447, 2448, 2451, 2454, 2462, 2465, 2468, 2471, 2474, 2475, 2478, 2482, 2485, 2486, 2489, 2492, 2495, 2498, 2506, 2509, 2512, 2513, 2516, 2519, 2522, 2533, 2536, 2539, 2542, 2543, 2546, 2549, 2557, 2560, 2563, 2566, 2569, 2570, 2573, 2577, 2580, 2581, 2584, 2587, 2590, 2593, 2601, 2603, 2604, 2607, 2608, 2611, 2614, 2617, 2623, 2627, 2628, 2631, 2634, 2637, 2638, 2641, 2644, 2647, 2652, 2655, 2658, 2661, 2664, 2665, 2668, 2671, 2672, 2675, 2676, 2682, 2685, 2688, 2691, 2695, 2696, 2698, 2702, 2706, 2709, 2712, 2715, 2718, 2722, 2726, 2729, 2732, 2733, 2736, 2739, 2742, 2750, 2753, 2756, 2759, 2760, 2763, 2766, 2770, 2777, 2780, 2783, 2786, 2790, 2793, 2797, 2801, 2804, 2807, 2810, 2813, 2817, 2821, 2824, 2827, 2828, 2831, 2834, 2837, 2845, 2848, 2851, 2854, 2855, 2858, 2861, 2865, 2872, 2875, 2878, 2881, 2885, 2888, 2891, 2892, 2896, 2899, 2902, 2905, 2908, 2911, 2912, 2915, 2916, 2919, 2922, 2923, 2926, 2929, 2932, 2935, 2940, 2943, 2946, 2949, 2950, 2953, 2956, 2959, 2960, 2970, 2973, 2976, 2979, 2980, 2983, 2986, 2994, 2997, 3000, 3003, 3006, 3007, 3010, 3014, 3017, 3018, 3021, 3024, 3027, 3030, 3038, 3041, 3044, 3045, 3048, 3051, 3054, 3065, 3068, 3071, 3074, 3075, 3078, 3081, 3089, 3092, 3095, 3098, 3101, 3102, 3105, 3109, 3112, 3113, 3116, 3119, 3122, 3125, 3133, 3135, 3136, 3139, 3140, 3143, 3146, 3149, 3155, 3159, 3160, 3163, 3166, 3169, 3170, 3173, 3176, 3179, 3184, 3187, 3190, 3193, 3196, 3197, 3200, 3203, 3204, 3207, 3208, 3214, 3217, 3220, 3223, 3227, 3228, 3230, 3234, 3238, 3241, 3244, 3247, 3250, 3254, 3258, 3261, 3264, 3265, 3268, 3271, 3274, 3282, 3285, 3288, 3291, 3292, 3295, 3298, 3302, 3309, 3312, 3315, 3318, 3322, 3325, 3329, 3333, 3336, 3339, 3342, 3345, 3349, 3353, 3356, 3359, 3360, 3363, 3366, 3369, 3377, 3380, 3383, 3386, 3387, 3390, 3393, 3397, 3404, 3407, 3410, 3413, 3417, 3420, 3423, 3424, 3428, 3431, 3434, 3437, 3440, 3443, 3444, 3447, 3448, 3451, 3454, 3455, 3458, 3461, 3464, 3467, 3472, 3475, 3478, 3481, 3482, 3485, 3488, 3491, 3492, 3502, 3505, 3508, 3511, 3512, 3515, 3518, 3526, 3529, 3532, 3535, 3538, 3539, 3542, 3546, 3549, 3550, 3553, 3556, 3559, 3562, 3570, 3573, 3576, 3577, 3580, 3583, 3586, 3597, 3600, 3603, 3606, 3607, 3610, 3613, 3621, 3624, 3627, 3630, 3633, 3634, 3637, 3641, 3644, 3645, 3648, 3651, 3654, 3657, 3665, 3667, 3668, 3671, 3672, 3675, 3678, 3681, 3687, 3691, 3692, 3695, 3698, 3701, 3702, 3705, 3708, 3711, 3716, 3719, 3722, 3725, 3728, 3729, 3732, 3735, 3736, 3739, 3740, 3746, 3749, 3752, 3755, 3759, 3760, 3762, 3766, 3770, 3773, 3776, 3779, 3782, 3786, 3790, 3793, 3796, 3797, 3800, 3803, 3806, 3814, 3817, 3820, 3823, 3824, 3827, 3830, 3834, 3841, 3844, 3847, 3850, 3854, 3857, 3861, 3865, 3868, 3871, 3874, 3877, 3881, 3885, 3888, 3891, 3892, 3895, 3898, 3901, 3909, 3912, 3915, 3918, 3919, 3922, 3925, 3929, 3936, 3939, 3942, 3945, 3949, 3952, 3955, 3956, 3960, 3963, 3966, 3969, 3972, 3975, 3976, 3979, 3980, 3983, 3986, 3987, 3990, 3993, 3996, 3999, 4004, 4007, 4010, 4013, 4014, 4017, 4020, 4023, 4024, 4034, 4037, 4040, 4043, 4044, 4047, 4050, 4058, 4061, 4064, 4067, 4070, 4071, 4074, 4078, 4081, 4082, 4085, 4088, 4091, 4094, 4102, 4105, 4108, 4109, 4112, 4115, 4118, 4129, 4132, 4135, 4138, 4139, 4142, 4145, 4153, 4156, 4159, 4162, 4165, 4166, 4169, 4173, 4176, 4177, 4180, 4183, 4186, 4189, 4197, 4199, 4200, 4203, 4204, 4207, 4210, 4213, 4219, 4223, 4224, 4227, 4230, 4233, 4234, 4237, 4240, 4243, 4248, 4251, 4254, 4257, 4260, 4261, 4264, 4267, 4268, 4271, 4272, 4278, 4281, 4284, 4287, 4291, 4292, 4294, 4298, 4302, 4305, 4308, 4311, 4314, 4318, 4322, 4325, 4328, 4329, 4332, 4335, 4338, 4346, 4349, 4352, 4355, 4356, 4359, 4362, 4366, 4373, 4376, 4379, 4382, 4386, 4389, 4393, 4397, 4400, 4403, 4406, 4409, 4413, 4417, 4420, 4423, 4424, 4427, 4430, 4433, 4441, 4444, 4447, 4450, 4451, 4454, 4457, 4461, 4468, 4471, 4474, 4477, 4481, 4484, 4487, 4488, 4492, 4495, 4498, 4501, 4504, 4507, 4508, 4511, 4512, 4515, 4518, 4519, 4522, 4525, 4528, 4531, 4536, 4539, 4542, 4545, 4546, 4549, 4552, 4555, 4556, 4566, 4569, 4572, 4575, 4576, 4579, 4582, 4590, 4593, 4596, 4599, 4602, 4603, 4606, 4610, 4613, 4614, 4617, 4620, 4623, 4626, 4634, 4637, 4640, 4641, 4644, 4647, 4650, 4661, 4664, 4667, 4670, 4671, 4674, 4677, 4685, 4688, 4691, 4694, 4697, 4698, 4701, 4705, 4708, 4709, 4712, 4715, 4718, 4721, 4729, 4731, 4732, 4735, 4736, 4739, 4742, 4745, 4751, 4755, 4756, 4759, 4762, 4765, 4766, 4769, 4772, 4775, 4780, 4783, 4786, 4789, 4792, 4793, 4796, 4799, 4800, 4803, 4804, 4810, 4813, 4816, 4819, 4823, 4824, 4826, 4830, 4834, 4837, 4840, 4843, 4846, 4850, 4854, 4857, 4860, 4861, 4864, 4867, 4870, 4878, 4881, 4884, 4887, 4888, 4891, 4894, 4898, 4905, 4908, 4911, 4914, 4918, 4921, 4925, 4929, 4932, 4935, 4938, 4941, 4945, 4949, 4952, 4955, 4956, 4959, 4962, 4965, 4973, 4976, 4979, 4982, 4983, 4986, 4989, 4993, 5000, 5003, 5006, 5009, … Φτάνουν;

 124. smerdaleos said

  @ Νίκο: Τε 17 † Θανάτωσις Ιορδάνου Μπρούνο επί της πυράς

  Νίκο εδώ πρέπει να γράψεις γενέσιον Μιχαήλ Ιορδάνη

 125. Ριβαλντίνιο said

  @ 110 Stazybο Hοrn

  Μήπως το υπολόγισες με την διαφορά των 13-14 ημερών ; Π.χ. το 2500 μ.Χ. ιουλιανό και γρηγοριανό ημερολόγιο θα έχουν διαφορά 17 ημέρες
  Σε 10000 χρόνια η διαφορά θα’ναι 75 ημέρες, δηλαδή 2,5 μηνάκια. Όταν λοιπόν θα λες γιορτάζω το Πάσχα υπολογισμένο ιουλιανά τον Απρίλη, θα το γιορτάζεις καλοκαίρι πραγματικά/αστρονομικά (ζέστη, μπρατσάκια κ.λπ.)

  Έτσι αν εσύ λες ότι θα είναι στις 8/5 υπολογισμένο όμως με βάση το Ιουλιανό(που έχει την εαρινή ισημερία στις 3/4 γρηγοριανού, το 2500 θα την έχει στις 7/4 και στο 5000 κάπου τόσο… Απριλίου), στην πραγματικότητα θα είναι γύρω στην 1/6 που λέει ο Avonidas σε πραγματικό χρόνο.

  (Δεν ξέρω αν έχω καταλάβει/θυμάμαι καλά. Αν λέω μπαρούφες πολλά sorry. 😦 Θα μας εξηγήσει ο Avonidas καλύτερα ).

  Μην χολοσκάτε όμως. Θα πάει καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα και τσουπ ξαφνικά πάλι άνοιξη. Εκτός αν αλλάξουν τελείως τα αστρονομικά φαινόμενα : αποκτήσουμε και άλλο δορυφόρο, μας φωτίζει και δεύτερος ήλιος κ.α.

  Υ.Γ. Εμείς οι ορθόδοξοι δεν ακολουθούμε στο Πάσχα μας τους παπικούς για να μην πέσει ποτέ Πάσχα 25/3 και θέλουμε να μετακινούμε τις γιορτές.
  Οι Εβραίοι γιορτάζουν και αυτοί κάποιες φορές λάθος το Πάσχα τους !!!
  Στην πραγματικότητα το Πάσχα όπως ορίστηκε απ’τους πατέρες είναι ακίνητη εορτή γιατί συνδυάζεται με τα σχετικά «αιώνια» σταθερά αστρονομικά φαινόμενα. Αντίθετα τα Χριστούγεννα είναι κινητή αφού βασίζεται σε ανθρώπινα κατασκευασμένα ημερολόγια που χάνουν λάδια σε πραγματικό χρόνο !

 126. Ανδρέας said

  123
  Πολύ έκοψες αλλά άστο δε πειράζει θα φάνε και τα παιδιά.

 127. sarant said

  125 Βρε καλώστον! Σε είχαν αναζητήσει 🙂

 128. Πάνος με πεζά said

  @ 118 : Συγχαρητήρια για το τραγούδι, Κι ωραίος εκείνος ο δίσκος του Χατζηνάσιου.

  Τελικά σήμερα, ο Φλεβάρης φλέβισε, και μύρισε…Πάσχα !

 129. Πάνος με πεζά said

  @ 120 : Στους πόλους έχει και λίγο μεγαλύτερο g (γύρω στο 9,83) κι έτσι το έθιμο με τα κανάτια, θα επιταχυνόταν ελαφρώς… 🙂

 130. smerdaleos said

  @125,127

  O Γρηγόρης ανακήρυξε την τελειωτική νίκη του Sol Invictus Βατάλου επί της παπαμεταλληνικής κλίκας, βασισμένος στην μη εμφάνιση του Ριβαλδίνιο … 🙂 🙂

  Φαίνεται όμως ότι «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» και το έργο του Bat(al)man δεν ολοκληρώθηκε.

 131. sarant said

  118-128 Ε λοιπόν, το είχα ξεχάσει!

 132. Γιάννης Ιατρού said

  125, 127, 130:
  Ε, κάτι λέγαμε χθες περί Λαζάρου, λαζαρίνες κλπ. Εϊχαμε και κάτι με επικλήσεις/σπονδές, αλλά και παράσιτα τους έκαναν οι φίλιες δυνάμεις κλπ.

  Καλώς τον 🙂

 133. Ριβαλντίνιο said

  @ 127 sarant
  🙂

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  @ 130 smerdaleos

  Ο Γρηγόρης είναι ο χρήστης με το άστοχο ψευδώνυμο Γρηγόρης Κοτορσινός ; 🙂 Έχουμε ( η μεταλληνική κλίκα) σχέδια γι’αυτόν :

 134. ΝεοKid (103), πολύ κολακεύομαι που κάποιος με διαβάζει κι εμένα!
  Για τους λόγους που εξηγώ εκεί όπου παραπέμπεις, μερικά από όσα έχουν λεχθεί προηγουμένως είναι ανακριβή. Το Ορθόδοξο (ιουλιανό ) Πάσχα πέφτει πάντοτε από 22/3 ως 25/4 με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Στον αιώνα μας (και στον προηγούμενο), που η διαφορά των δύο ημερολογίων ήταν 13 ημέρες, αυτό σημαίνει ότι με το Γρηγοριανό ημερολόγιο πέφτει μεταξύ 4/4 και 8/5. Τον επόμενο αιώνα, που η διαφορά θα έχει πάει 14 ημέρες, θα πέφτει μεταξύ 5/4 και 9/5· τον 23ο αιώνα, με 15 ημέρες διαφορά, θα πέφτει μεταξύ 6/4 και 10/5, κ.ο.κ. Οπότε ναι, αν δεν διορθώσει τον τρόπο υπολογισμού η Ορόδοξη Εκκληαία, θα φτάσουμε κάποτε (σε πολλούς αιώνες βέβαια, αλλά κατ’ εξοχήν η Εκκλησία θα έπρεπε να σκέφτεται sub specie aeternitatis) να γιορτάζουμε Πάσχα το καλοκαίρι…
  Η εκάστοτε διαφορά του ιουλιανού από το γρηγοριανό Πάσχα όμως έχει δύο συνιστώσες. Μία είναι η καθαυτό διαφορά των ημερολογίων, που κάνει τις Ορθόδοξες εκκλησίες να χάνουν συχνά μια πανσέληνο (νομίζοντας ότι δεν έχει έρθει ακόμα η εαρινή ισημερία) και να περιμένουν ένα μήνα την επόμενη· τότε είναι που έχουμε διαφορά 5 (ή σπανίως 4) εβδομάδων, και αυτό θα είναι και το μάξιμουμ της διαφοράς όσο η διαφορά των ημερολογίων δεν πλησιάζει τις 30 ημέρες. Η άλλη είναι η διαφορά στον υπολογισμό των φάσεων της Σελήνης, που ήδη ανέρχεται σε 4 ημέρες και κάθε 300 χρόνια αυξάνεται κατά μία· αυτή μας κάνει να χάνουμε συχνά μια Κυριακή και να περιμένουμε την επόμενη, οπότε έχουμε διαφορά μία εβδομάδα στο Πάσχα. Όταν αυτή η διαφορά φτάσει τις 7 ημέρες, πράγμα που θα γίνει το 2700, θα είναι αδύνατο να συμπίπτουν τα δύο Πάσχα — θα διαφέρουν πάντοτε κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα.
  Και φυσικά, πέραν του σεβασμού των παραδόσεων, δεν υπάρχει κανένας θεολογικός λόγος να εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης το Πάσχα. Τιμούμε τη σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού, της οποίας αγνοούμε την ακριβή ημερομηνία, αλλά πάντως κάπου στον πρώτο μήνα της άνοιξης έγινε. Ε, αφού δεν ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία, ας διαλέξουμε μία εύλογη — π.χ. την πρώτη Κυριακή του Απριλίου — να τελειώνουμε. Ό,τι και να κάνουμε, στην Αυστραλία φθινόπωρο θα γιορτάζεται το Πάσχα. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι μάλλον σημαντικότερη από την (αμφίβολη) ημερολογιακή ακρίβεια!

 135. Γιάννης Ιατρού said

  Πως και ξέφυγε της προσοχής των σχολιαστών το θέμα της ημερ/νιας εορτασμού του Πάσχα τα προηγούμενα χρόνια (αναρτήσεις μηνολογίων Φεβ., Μαρ. κλπ.) υπήρξαν πολλές! Διαισθάνομαι συνομωσίαν/δάκτυλον γνωστής κλίκας (μάγκας) δια να εξωθηθεί εις σχολιασμόν αγαθός τις γερήνιος. Δεν είναι δε τυχαία η επενεμφάνιση μέλους της κλίκας των Γαλιλαίων…. 🙂

 136. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  101>>το ελληνορθόδοξο Πάσχα του 5175 θα πέσει την 1η Ιουνίου
  Aμάν! τότε πάει η παροιμία «λείπει ο Μάρτης από τη σαρακοστή;»
  123. Στάζι, για μέτρα μέχρι να βγάλεις το Μάρτη έξω! Λέγανε ότι την 8η-9η Μάη είναι το αργότερο Πάσχα,ίνα πληρωθεί το ρηθέν περί Μάρτη μέσα στη σαρανταρά.

 137. Γς said

 138. Γς said

  123:

  Φτού!
  Ούτε στον λήγοντα;

 139. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  135. Έχει ξαναγραφτεί βεβαίως βεβαίως! 🙂 ‘Ετσι έμαθα ότι γίνεται αλχημεία στον «κανόνα» για την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

 140. alexisphoto said

  Έχει αναφερθεί ποτέ ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που έχει δικό του ρήμα «Φλεβίζω»; 🙂

  ….Η χαρτορίχτρα η Αμινά
  έφτασε νύχτα στα Χανιά
  Φλεβάρη του ’59….

 141. smerdaleos said

  @135, Γιάννη: δια να εξωθηθεί εις σχολιασμόν αγαθός τις γερήνιος. Δεν είναι δε τυχαία η επενεμφάνιση μέλους της κλίκας των Γαλιλαίων
  —-

  Κάτσε να παραθέσω μερικούς στίχους από τονΑκάθιστο Ύμνο για να εμφανιστεί ο Δώτωρ:

  Ρήτορας πολυφθόγγους,
  ὡς ἰχθύας ἀφώνους
  ,
  ὁρῶμεν ἐπὶ σοὶ Θεοτόκε•
  ἀποροῦσι γὰρ λέγειν,
  τὸ πῶς καὶ Παρθένος μένεις,
  καὶ τεκεῖν ἴσχυσας•
  ἡμεῖς δὲ τὸ μυστήριο ν θαυμάζοντες,
  πιστῶς βοῶμεν•
  Χαῖρε, σοφίας Θεοῦ δοχεῖον,
  χαῖρε, προνοίας αὐτοῦ ταμεῖον.
  Χαῖρε, φιλοσόφους ἀσόφους δεικνύουσα,
  χαῖρε, τεχνολόγους ἀλόγους ἐλέγχουσα.
  Χαῖρε, ὅτὶ ἐμωράνθησαν οἱ δεινοὶ συζητηταί,
  χαῖρε, ὅτι ἐμαράνθησαν οἱ τῶν μύθων ποιηταί.
  Χαῖρε, τῶν Ἀθηναίων τὰς πλοκὰς διασπῶσα,

  χαῖρε, τῶν ἁλιέων τὰς σαγήνας πληροῦσα.
  Χαῖρε, βυθοῦ ἀγνοίας ἐξέλκουσα,
  χαῖρε, πολλοὺς ἐν γνώσει φωτίζουσα.
  Χαῖρε, ὁλκὰς τῶν θελόντων σωθῆναι,
  χαῖρε, λιμὴν τῶν τοῦ βίου πλωτήρων.
  Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

  —-

  Χαίρε Θεοτόκε που έκανες ιχθύες άφωνους τους [Έλληνες] πολύφθογγους Ρήτορες

  Χαίρε Θεοτόκε που απέδειξες άσοφους τους [Έλληνες] φιλοσόφους και μώρανες τους [Έλληνες] δεινούς συζητητές

  Χαίρε Θεοτόκε που εξαιτίας σου μαράνθηκαν οι [Έλληνες] ποιητές των μύθων

  Χαίρε Θεοτόκε που διέσπασες τις πλοκές των «Αθηναίων» (= Ελλήνων φιλοσόφων)

  Όπως έγραψε και οΆγιος Ρωμανός ο Μελωδός (έχοντας κατά νου τον Ιουλιανό) : οι «Γαλιλαίοι» κατατρόπωσαν τους «Αθηναίους»!

 142. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  140. >>ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που έχει δικό του ρήμα «Φλεβίζω»
  Πολύ σωστά! Και φλεβαρίζει .

 143. smerdaleos said

  Ιδού για τον Δώτορα Εάων οι στίχοι του Ρωμανού του Μελωδού:

  τί φυσῶσι καὶ βαμβεύουσιν οἱ Ἕλληνες;
  Τί φαντάζονται πρὸς Ἄρατον τὸν τρισκατάρατον;
  Τί πλανῶνται πρὸς Πλάτωνα;
  Τί Δημοσθένην στέργουσι τὸν ἀσθενῆ;
  Τί μὴ ὁρῶσιν Ὅμηρον ὄνειρον ἀργόν;
  Τί Πυθαγόραν θρυλλοῦσι τὸν δικαίως φιμωθέντα;

  (Εις Πεντηκοστήν).

  «λόγος ἡμῶν σοβεῖ Δημοσθένην καὶ ἡττῶνται Ἀθηναῖοι τοῖς Γαλιλαίοιςἡ Ναζαρὲτ δονεῖ Κόρινθον» (Των Αγίων Αποστόλων Του ταπεινού Ρωμανού ο ψαλμός).

  Πού σαι Δώτορ να διαβάσεις!!!

 144. Avonidas said

  #125. Δεν ξέρω αν έχω καταλάβει/θυμάμαι καλά.

  Ναι, καλά κατάλαβες.

  #134. Ακριβώς!

  Να σημειώσω, τέλος, ότι οι Ορθόδοξοι θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της μετατόπισης του Πάσχα με μια πολύ ήπια προσαρμογή, απλώς αναθεωρώντας τα δίσεκτα έτη στο Ιουλιανό ημερολόγιο, έτσι που να συμπέσουν με εκείνα του Γρηγοριανού. Αυτό θα κλείδωνε τη διαφορά των 2 ημερολογίων στις 13 ημέρες, χωρίς να επηρεάσει τις ημερομηνίες του Ορθόδοξου Πάσχα για τους επόμενους πολλούς αιώνες.

 145. Ριβαλντίνιο said

  Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

  Ἀπολυτίκιον
  Ὁ ποιμενικός αὐλός τῆς θεολογίας σου, τάς τῶν ῥητόρων ἐνίκησε σάλπιγγας· ὡς γάρ τά βάθη τοῦ Πνεύματος ἐκζητήσαντι, καί τά κάλλη τοῦ φθέγματος προσετέθη σοι. Ἀλλά πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

  Κοντάκιον
  Θεολόγῳ γλώττῃ σου, τάς συμπλοκάς τῶν ῥητόρων, διαλύσας ἔνδοξε, ὀρθοδοξίας χιτῶνα, ἄνωθεν, ἐξυφανθέντα τῇ Ἐκκλησίᾳ, ἐστόλισας, ὅν καί φοροῦσα, σύν ἡμῖν κράζει, τοῖς σοῖς τέκνοις· Χαίροις Πάτερ, θεολογίας ὁ νοῦς ὁ ἀκρότατος.

  Αλλά

  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΝΑΝΖΙΑΝΖΗΝΟΥ, επισκόπου Κωνσταντινουπόλεως (4ος αι.)
  συγκρίνοντας την άσημη επισκοπή που του έλαχε στην Καππαδοκία, συγκριτικά με την επισκοπή Καισάρειας που έλαχε στον συμφοιτητή του στην Αθήνα Μέγα Βασίλειο.

  Τοιαῦτ᾿ Ἀθῆναι, καὶ πόνοι κοινοὶ λόγων,
  ὁμόστεγός τε καὶ συνέστιος βίος,
  Νοῦς εἷς ἐν ἀμφοῖν οὐ δύο, θαῦμ᾿ Ἑλλάδος.
  ………………………………………………………………
  Διεσκέδασται πάντα, ἔρριπται χαμαί.
  Αὖραι φέρουσι τὰς παλαιὰς ἐλπίδας.
  Ποῦ τις πλανηθῇ; Θῆρες οὐ δέξεσθέ με;
  παρ᾿ οἷς τὸ πιστὸν πλεῖον, ὡς γ᾿ ἐμοὶ δοκεῖ.

  Έτσι ζούσαμε στην Αθήνα, κοπιάζοντας μαζί για μόρφωση,
  κάτω απ την ίδια στέγη και στο ίδιο τραπέζι,
  και μια ήταν η έγνοια μας, όχι δύο, το θαύμα της Ελλάδας.
  ……………
  Όλα σκορπίστηκαν, ρίχτηκαν στη γη,
  Αύρες φέρνουν τις παλιές ελπίδες.
  Πού να πάει κανείς; Θα με δεχτούν τ᾿ αγρίμια,
  που, καθώς νομίζω, τα πιο πολλά έχουν πίστη;

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/poetry_of_romania/01.htm

 146. Ρε λουμπινα Ριβαλ… Βαταλινιο! Γιατί καρφωθηκες έτσι; Δεν έπρεπε να ξαναεμφανιστεις. Ή τουλάχιστον έπρεπε να πεις έλειψα γι’αυτό κι αυτο, όπως κάνουν όλοι. Κάτι δε μου πήγαινε στην περσονα αλλά ποτέ δε σκέφτηκα το γέροντα…

  Ρε τον φουκαρά τον οτιναναι που σε είχε δεξί χέρι. 😀 Πρέπει να’χεις ρίξει χοντρά γέλια όταν σου έπιανε κουβέντα!

 147. Οι γνωσεις περί θρησκεία κι εκκλησίας, διαχρονικό στοιχείο του καπτεν, η αδέξια προσπάθεια να πεις ότι εχω άστοχο παρωνύμιο, μπας και τσιμπησω… Ήμουν τυφλός και ανεβλεψα! 😀

 148. Λ said

  Ξεχάσαμε τον αγ. Κασσιανού που γιορτάζει στις 29 του μηνός.

 149. Υαλτις said

  145
  ‘εμεινα εκστατικός απο το ύφος και την ποιότητα της «μετάφρασης» των ποιημάτων της ιστοσελίδας.
  Ειναι δυνατόν ο «μεταφραστής να ειναι ο Νεκτάριος Μαμαλουγκος;
  Μήπως ξέρεις ποιός;

 150. Υαλτις said

  Αγαπητέ Κε Σαραντάκο
  εδω και ώρες δεν λαμβάνω ειδοποιήση στο μειλ μου για νέα σχόλια,παρ οτι έχω επιλέξει να ειδοποιούμαι.Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

 151. Γιάννης Ιατρού said

  150Q 150: Μπα, θα απηύδησε ο client σου 🙂

 152. sarant said

  150: Τι να πω, αυτά δεν τα ελέγχω εγώ. Δεν έχω αλλάξει καμιά ρύθμιση.

 153. Γιάννης Ιατρού said

  149: Χωρίς πλάκα, λέγεται το εκστατικός; Εννοείς βέβαια άναυδος, έκθαμβος, έκπληκτος, εμβρόντητος, κατάπληκτος το κατάλαβα, αλλά μου φάνηκε κάπως περίεργο το εκστατικός.

  Τι λένε οι ειδήμονες;

 154. Γιάννης Ιατρού said

  Υάλτι, τώρα που το θυμήθηκα, τι έγινε με τα αλαμπουρνεζικα που σου έβγαζε στο μαιλ, δεν θυμάμαι να πήρα κάποια διευκρίνηση τότε, κατι σε είχα ρωτήσει (;)

 155. Υαλτις said

  154
  Συγνώμη ,δεν σας εχω απαντ’ησει μέχρι τωρα ,γιατι δέν έχω βγάλει ακρη ακόμα.
  Για ένα πολύ περίεργο λογο τα δικά σας κέιμενα και ενος αλλου αρθρογράφου εμφανίζονται με ιερογλυφικά..
  μήπως είστε εξωγήινος;μήπως στα ακατάλυπτα σύμβολα κρύβεται ενα διαφορετικο μηνυμα συμπαντικής σημασιας;
  Μ;hπως τριτοι προσπαθούν να παρεμβληθούν και αλλάζουν σκοπίμως την γραμματοσειρ;a κι αν ναι, ποιος ο σκοπός τους;

 156. Υαλτις said

  153
  Οι ειδήμονες να μην που τίποτε.
  Προφανώς δεν σας αρέσει η ποίηση.
  Γιατί ποτέ και κανείς εραστής ,δεν μένει » άναυδος, έκθαμβος, έκπληκτος, εμβρόντητος, κατάπληκτος¨ μπροστά σε ένα ποίημα που τον συγκινεί βαθύτατα, τον δονεί και τον οδηγεί σε έκσταση ψυχική.
  Έχει γούστο βέβαια, να εννοείτε ότι θα μπορούσαν οι ειδήμονες να μας πουν και πως πρέπει και σε ποιο βαθμό η μέτρο να νοιώθουμε.

 157. Γς said

  155:
  Και είναι ακόμη η αρχή

 158. Γς said

  156:
  και σε ποιο βαθμό η μέτρο να ανησυχούμε.

 159. Γς said

  151:
  Τα βρόντηξε που λένε

 160. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  «Και οι μέρες που σου λείπουν, ω Φεβρουάριε, ίσως μας αποδοθούνε στον Παράδεισο».

  Τάσος Λειβαδίτης, «Τα Χειρόγραφα του Φθινοπώρου»

 161. ΚΑΒ said

  3 συνεχόμενες χρονιές απουσιάζει ο Κασσιανός από το ημερολόγιο, η εκκλησία όμως τον γιορτάζει στις 28.

 162. ΚΑΒ said

  141. Συμπληρωματικά:

  Γέγραπται γάρ· ἀπολῶ τὴν σοφίαν τῶν σοφῶν, καὶ τὴν σύνεσιν τῶν συνετῶν ἀθετήσω. Ποῦ σοφός; Ποῦ γραμματεύς; Ποῦ συζητητὴς τοῦ αἰῶνος τούτου; Οὐχὶ ἐμώρανεν ὁ Θεὸς τὴν σοφίαν τοῦ κόσμου τούτου; Ἐπειδὴ γὰρ ἐν τῇ σοφίᾳ τοῦ Θεοῦ οὐκ ἔγνω ὁ κόσμος διὰ τῆς σοφίας τὸν Θεόν, εὐδόκησεν ὁ Θεὸς διὰ τῆς μωρίας τοῦ κηρύγματος σῶσαι τοὺς πιστεύοντας.
  Ἐπειδὴ καὶ Ἰουδαῖοι σημεῖον αἰτοῦσι καὶ Ἕλληνες σοφίαν ζητοῦσιν, ἡμεῖς δὲ κηρύσσομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον, Ἰουδαίοις μὲν σκάνδαλον, Ἕλλησι δὲ μωρίαν, αὐτοῖς δὲ τοῖς κλητοῖς, Ἰουδαίοις τε καὶ Ἕλλησι, Χριστὸν Θεοῦ δύναμιν καὶ Θεοῦ σοφίαν.

  Προς Κορινθίους Α’, α΄18-24

  143. Μήπως: βαμβαίνουσιν;

 163. sarant said

  153 Λέγεται. Κοιτούσε εκστατικός το θέαμα, ας πούμε.

  εκστατικός -ή -ό [ekstatikós] Ε1 : που είναι σε κατάσταση έκστασης (συνήθ. με τη σημ. 2): Mένω / στέκομαι ~. ~ νους. || Εκστατικό βλέμμα / ύφος / πρόσωπο. Mεγάλα εκστατικά μάτια. εκστατικά ΕΠIΡΡ με έκσταση, σε κατάσταση έκστασης: Mιλούσε για χώρες μακρινές κι εμείς ακούγαμε ~.

 164. ΚΑΒ said

  161. Επειδή στα χρόνια που διαιρούνται διά 100 δεν είναι δίσεκτα, εκτός αν διαιρούνται και διά του 400, τότε λ.χ. και με το 2100 (2097,98,99,) θα έχουμε 4 συνεχόμενες χρονιές χωρίς Κασσιανό.

 165. Κουνελόγατος said

  164. 4 ή 7 χρονιές;

 166. Κουνελόγατος said

  Βρήκα και αυτόν τον Φεβρουάριο.
  http://www.avgi.gr/article/6233756/agrios-febrouarios

 167. Κουνελόγατος said

  Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με απλά λόγια, για ποιον λόγο υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στα ημερολόγια (τι γίνεται πρακτικά εννοώ) και τα Πάσχατα; Για τα ημερολόγια είναι αυτό που μου είπατε παραπάνω (σχόλιο 21 και εξής) κι έχει να κάνει με τα δίσεκτα ή είναι κάτι άλλο;

 168. Elisabeth P said

  κ. Σαραντάκο,
  Έχω μια πρόταση που ίσως σας ενδιαφέρει για τον εμπλουτισμό του μηνολογίου: Δίπλα σε κάθε γεγονός να προσθέτατε το έτος.
  Αν το έχει προτείνει κάποιος άλλος και του απαντήσατε, με ζμπαθάτε δεν το έχω δει!

 169. sarant said

  168 Καλημέρα. Πρέπει να το έχει προτείνει και άλλος. Δεν είναι κακή ιδέα, απλώς κάποιος πρέπει να το κάνει 😉

 170. ΚΑΒ said

  165. Σωστά. 7 χρονιές. Το σκέφτηκα κι εγώ, ενώ έλειπα, και θα το διόρθωνα, αλλά με προλάβατε.

 171. Avonidas said

  Καλημέρα.
  Μιας και λέγαμε για τα προβλήματα καθορισμού της ημερομηνίας του Πάσχα, αξίζει να θυμηθούμε και μια άλλη περίπτωση μπερδέματος, αυτή τη φορά σε σχέση με τη φθινοπωρινή ισημερία και το γαλλικό Επαναστατικό Ημερολόγιο.

  Σύμφωνα με τα σχέδια της Εθνοσυνέλευσης, κάθε έτος θα έπρεπε να ξεκινάει τα μεσάνυχτα της ημέρας κατά την οποία συμβαίνει η φθινοπωρινή ισημερία, όπως παρατηρείται από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού. Αυτός ήταν ένας καθαρά αστρονομικός ορισμός, και το πρόβλημα έγκειτο στον καθορισμό των δίσεκτων ετών. Κάθε σταθερός κανόνας που θα προτεινόταν (κάθε 4 χρόνια εκτός των αιώνων εκτός των διαιρετών με 400, για παράδειγμα) θα ήταν ανοιχτός σε διορθώσεις στο μέλλον, καθώς η ακρίβεια των αστρονομικών μετρήσεων θα αυξανόταν. Ουσιαστικά, το αστεροσκοπείο θα έπρεπε να προσδιορίζει συνεχώς στο μέλλον τα δίσεκτα έτη.

  Η πλάκα είναι ότι, στην προσπάθεια της Εθνοσυνέλευσης να διευθετήσει το ζήτημα για το μακρινό μέλλον, οι βουλευτές κάποια στιγμή απηύδησαν, και υπερψήφισαν την πρόταση «να αναβληθεί η συνεδρίαση για 10 χιλιάδες χρόνια»! 😛

  Αυτές ήταν συνεδριάσεις, ρε πστμ… 😀

 172. Ριβαλντίνιο said

  @ 146,147 Γρηγόρης Κοτορτσινός

  Χιούμορ δεύτερης ποιότητας. Ευτυχώς έχει καλό καιρό και η ψύχρα που νιώσαμε ήταν φευγαλέα . 😀

 173. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πφφ… αναβλητικά Γαλλιά… ενώ εμείς οι Ινδιάνοι της Ινδιάνας… pi equals 3 ρε!! 😆
  https://en.wikipedia.org/wiki/Indiana_Pi_Bill

 174. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  173—>171

 175. 173

  Kid αυτό με το π=3 τόχω δει και σε ελληνικό βιβλίο για τη σχολή εμποροπλοιάρχων της Σύρας, εκδ. 18τόσο.

 176. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  175. Δε βαριέσαι ρε σκλιμ! Εδώ οι Αγύπτιοι έχτισαν κοτζαμάν πυραμίδες με π=3 ,…ο Συριανός θαλασσόλυκος θα κόλλωνε; 🙂

 177. Ριβαλντίνιο said

  @ 149 Υαλτις
  Δεν ξέρω. 😦

 178. Νικοκύρη, σήμερα επέτειος της λήξης της μάχης του Στάλινγκραντ.

  https://pbs.twimg.com/media/CaNSrC3W0AAXnHG.jpg:large

 179. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ορίστε ρε που κακολογάτε την κυβέρνησις να ούμε! Μέχρι και οριστικό τέλος στους Ελληνοπερσικούς πολέμους βάζει! Και θα μάς αλλάξουν…εεε αγοράσουν τα πετρέλαια οι Ιρανοί! (…χμμ… πρέπει να τα μάθω φαρσί! θα ανοίξνε δλειές!)
  http://energypress.gr/news/tsipras-skoyrletis-stergioylis-ti-kyriaki-7-fevroyarioy-sti-teherani

 180. sarant said

  178 Ναι, σωστά!

  179 Να τα μάθεις φαρσί τα φαρσί 😉

 181. 179 ένα τσιγάρο δρόμος!

 182. Κουνελόγατε (167), τι ακριβώς θέλεις να μάθεις; Με πολύ απλά λόγια και χωρίς αριθμητικές λεπτομέρειες, απόκλιση ανάμεσα στο ιουλιανό και στο γρηγοριανό ημερολόγιο υπάρχει διότι το ιουλιανό, με ένα δίσεκτο έτος βρέξει-χιονίσει κάθε τέσσερα χρόνια, καθυστερεί λίγο έναντι του κύκλου των εποχών, και η συσσωρευμένη καθυστέρηση από τον καιρό του Μ. Κωνσταντίνου ανέρχεται ήδη σε 13 ημέρες, ενώ το γρηγοριανό, παραλείπονταας να χαρακτηρίσει δίσεκτα μερικά έτη που τελειώνουν σε 00, ακολουθεί πολύ πιστότερα τον ήλιο. Απόκλιση μεταξύ ιουλιανού και γρηγοριανού Πάσχα υπάρχει επειδή και τα δύο υπολογίζονται όχι με αστρονομικές παρατηρήσεις παρά με μαθηματικές μεθόδους που αποβλέπουν στο να βρούν περίπου πότε πέφτει η πρώτη πανσέληνος της άνοιξης· αλλά η ιουλιανή μέθοδος τοποθετεί την αρχή της άνοιξης 13 ημέρες μετά τη γρηγοριανή (που αντιστοιχεί λίγο-πολύ στην πραγματική εαρινή ισημερία), κι έτσι συχνά χάνει την πρώτη εαρινή πανσέληνο και περιμένει τη δεύτερη, ένα μήνα αργότερα, ενώ και στον υπολογισμό των φάσεων της σελήνης πάσχει από ένα συσσωρευμένο λάθος 4 ημερών, με αποτέλεσμα συχνά να χάνει μια Κυριακή και να περιμένει την επόμενη. Όλες σχεδόν οι Ορθόδοξες εκκλησίες, ακόμα και αυτές που — όπως η Ελλαδική — έχουν υιοθετήσει το γρηγοριανό ημερολόγιο για τις ακίνητες εορτές, υπολογίζουν ακόμη το Πάσχα με το ιουλιανό ημερολόγιο.
  Επειδή μάλλον έχουμε ζαλίσει (εγώ δηλαδή) τους άλλους θαμώνες, διάβασε τα όσα έχω γράψει σχετικά στο angelos940.blogspot.com, και αν έχεις ακόμη απορίες, γράψε μου στην αντίστοιχη διεύθυνση gmail.

 183. Κουνελόγατος said

  Ευχαριστώ Άγγελε.

 184. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Δηλαδή από το Καλαντάρι του Ηλία Κατσούλη-Παντελή Θαλασσινού, δε βάλαμε το
  Φλεβάρη των φλεβών-κουτσό ποτάμι

 185. Ριβαλντίνιο said

  @ 134 Αγγελος

  Τιμούμε τη σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού, της οποίας αγνοούμε την ακριβή ημερομηνία, αλλά πάντως κάπου στον πρώτο μήνα της άνοιξης έγινε.

  5/4 σταυρώθηκε και 7/4 αναστήθηκε.

 186. Υαλτις said

  157
  που να σφιξουν και οι ζέστες,!!!χεχε
  158
  αυτό ήταν όντως πετυχημένο,καλό!!

 187. Αγάπη said

  Μίλησε κανείς για τον Ιούλιο ως όνομα;
  Νομίζω ναι, αλλά ξεχνάω τώρα πού
  http://www.triglianoi.gr/index.php?action=gallery;sa=view;id=302

  και ποιός έγραψε το διήγημα για τον υπολογισμό τού Πάσχα με τα όσπρια; Που έβαζε η παπαδιά στην τσέπη τού παπά φασόλια (;), κουκιά (;) και δέν τελειώνανε και το Πάσχα κινδύνεψε να μήν έρθει στο χωριό;

 188. sarant said

  Είναι ευτράπελος μύθος, με κολοκύθα φλάσκα.

 189. Γιάννης Ιατρού said

  185: Δεν μας λες όμως με ποιό ημερολόγιο (για τις ημερομηνίες) που δίνεις! Με το Γρηγοριανό 19/4 και 21/4 αντίστοιχα λένε/υπολογίζουν κάτι άλλοι σοφοί 🙂

 190. Ριβαλντίνιο, πολύ θα ήθελα να ξέρω πού το βασίζεις αυτό. 5 και 7 Απριλίου τίνος έτους; Ξέρουμε μήπως από άλλες πηγές την ακριβή θητεία του Ποντίου Πιλάτου ή των Αννα και Καϊάφα; Είναι πάντως περίεργο που τουλάχιστον το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, που τόσες χρονολογικές λεπτομέρειες δίνει για την αρχή του κηρύγματος του Ιωάννη του Βαπτιστή, δεν προσδιορίζει σαφέστερα το κορυφαίο γεγονός της αφήγησής του!

 191. Ριβαλντίνιο said

  @ 189 Γιάννης Ιατρού
  Ποιοι σοφοί ; Με εμένα συμφωνούν ο Μπάμπης ο Σουγιάς, ο Νίκος ο Γκοτζίλας, ο Κώστας ο Πεταλούδας και ο Πέτρος ο Πέτρας ! 🙂
  Τα δυο ημερολόγια τότε δεν είχαν διαφορά 14 ημερών. Είχαν -2 από ότι καταλαβαίνω (αν καταλαβαίνω καλά και δεν λέω μπούρδες). Από σημειώσεις που είχα κρατήσει από παλιά διαβάζοντας ένα άρθρο ενός Οικουμενικού Πατριάρχη σε ένα παλιό στρατιωτικό περιοδικό βλέπω :

  Γρηγοριανό
  5/4Σταύρωση, 7/4 Ανάσταση

  Ιουλιανό
  7/4Σταύρωση, 9/4 Ανάσταση

  Όλα τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη γιατί κι εγώ ο φτωχούλης ότι έχω διαβάσει και καταλάβει λέω.

  @ 190 Αγγελος
  Α, ναι ! Ξέχασα να γράψω και ένα τεράστιο ΙΣΩΣ. 🙂
  Λοιπόν ο ο Χριστούλης βαπτίστηκε το 27 μ.Χ. Λέει ο Ιωάννης :

  20 εἶπον οὖν οἱ Ἰουδαῖοι· Τεσσαράκοντα καὶ ἓξ ἔτεσιν ᾠκοδομήθη ὁ ναὸς οὗτος, καὶ σὺ ἐν τρισὶν ἡμέραις ἐγερεῖς αὐτόν;
  http://www.myriobiblos.gr/bible/nt2/john/2.asp

  Άρα 46 έτη είναι που άρχισε ο Ηρώδης ο Μέγας τα οικοδομικά του έργα. Πότε τα ξεκίνησε ; Περίπου στο 20 π.Χ.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Herod_the_Great#20s_BCE
  Circa 20 BCE – Expansion started on the Temple Mount; Herod completely rebuilt the Second Temple of Jerusalem.

  Άρα γύρω στο 27 μ.Χ. έγινε η Βάπτιση. Τρία χρόνια διδασκαλίας 27+3= 30μ.Χ. σταυρώθηκε. Θα μπορούσε και το 33μ.Χ., αλλά είναι πολύ αργά. Θα μπορούσε το 26μ.Χ. αλλά είναι πολύ νωρίς. Αντίθετα η Παρασκευή της (5)7/4 του 30 μ.Χ. είναι ταμάμ.

 192. Γς said

  8 Φευρουαρίου, γενέσιον Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, πατέρα του Περιοδικού Πίνακα

 193. cronopiusa said

  Ο Γιάννης Καλατζής ταξιδεύει στο άπειρο καβάλα στο πενάκι του
  H ΕΛΛΑΔΑ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: