Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Είχα πονόδοντο τη μέρα που σε γνώρισα

Posted by sarant στο 3 Φεβρουαρίου, 2016


Ζούσαμε μαζί χρόνια και χρόνια, από την εφηβεία. Μου είχε χαρίσει απολαύσεις, είχα ανταποδώσει με φροντίδα και στοργή, αλλά τα τελευταία χρόνια πλήθυναν τα προβλήματα στη σχέση μας, η συμβίωση είχε γίνει αδύνατη.

Κι έτσι, σαν έτοιμος από καιρό, προχτές αποχαιρέτησα το δόντι μου, έναν δεξιό τραπεζίτη (τραπεζίτης και αριστερός γίνεται; ), που οι γιατροί του έχουν δώσει τον αριθμό 17.

Σκέφτηκα λοιπόν να του αποτίσω φρασεολογικό φόρο τιμής, παραθέτοντας πιο κάτω τις εκφράσεις που έχω καταγράψει για τα δόντια.

Ξεκινάω από τις συχνότερες, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο μου «Λόγια του Αέρα«.

* δεν είναι για τα δόντια του: δεν είναι άξιος ή ικανός να αποκτήσει ή να απολαύσει κάτι που ποθεί. Μεταφορά από τις σκληρές τροφές που δεν είναι κατάλληλες για ασθενικά δόντια. Η φρ. λέγεται ιδίως σαν περιφρονητική απάντηση σε κάποιον που επιδιώκει να παντρευτεί με γυναίκα κοινωνικά ανώτερη ή σε ηλικιωμένο που προσπαθεί να συνδεθεί με πολύ νεότερή του.

* έξω απ’ τα δόντια (του τα είπα, του μίλησα): του μίλησα καθαρά και χωρίς περιστροφές, χωρίς καμιά αναστολή από ευγένεια ή φόβο, λέγοντας σκληρές αλήθειες. Η εικόνα πηγαίνει βέβαια πίσω στο ομηρικό «έρκος οδόντων», όπου τα δόντια λογαριάζονται για φραγμός. Πρβλ. μασάει τα λόγια του αλλά και το αντίθετο (λέω κάτι, μιλάω) μέσα απ’ τα δόντια, το λέω ψιθυριστά ή μουρμουριστά, επίτηδες, για να μην ακουστεί.

* έχει (μεγάλο, γερό) δόντι: έχει ισχυρά πολιτικά ή άλλα μέσα, δυνατούς προστάτες. Πρέπει να προέρχεται από την παλιότερη έκφραση κόβουν τα δόντια του που σήμαινε τον ισχυρό που έχει μεγάλη επιρροή.

* κρατάω κάτι με τα δόντια: μόλις και μετά βίας καταφέρνω να συγκρατήσω κάτι, για να μην το χάσω· με μεγάλη δυσκολία ελέγχω ακόμα μια κατάσταση. Η συγκράτηση με τα δόντια θεωρείται το έσχατο μέσο, αφού, εννοείται, τα χέρια έχουν αχρηστευθεί, κάτι που μπορεί να παραπέμπει ακόμα και στην ιστορία του Κυναίγειρου.

* του/της πονάει το δόντι / το δοντάκι: είναι ερωτευμένος/η. Η μεταφορά ίσως επειδή ο πονόδοντος είναι πρόχειρη και καλή δικαιολογία για την κακοκεφιά και τους αναστεναγμούς του ερωτευμένου που τον ρωτούν τι έχει. Από τη φράση αυτή εμπνεύστηκα και τον τίτλο του άρθρου, παρωδώντας γνωστό τραγούδι.

* σφίγγω τα δόντια: κάνω υπομονή, δεν αφήνω την αγανάκτησή μου να ξεσπάσει, δείχνω εγκαρτέρηση και ανέχομαι κακό φέρσιμο ή προσβολές. Σε μια τέτοια κατάσταση το σφίξιμο των δοντιών είναι αυτόματη φυσική αντίδραση, το ίδιο κι όταν ετοιμαζόμαστε να πονέσουμε, π.χ. στον γιατρό.

* του έτριξα τα δόντια: τον φοβέρισα, του μίλησα αυστηρά, τον απείλησα για να τον συνετίσω ή να τον αναγκάσω να κάνει κάτι. Οι θυμωμένοι τρίζουν αθέλητα τα δόντια. Στις Πράξεις των Αποστόλων (7.54), τα μέλη του ιουδαϊκού συμβουλίου, ακούγοντας τον Στέφανο να τους κατηγορεί, «ἔβρυχον τοὺς ὀδόντας ἐπ’ αὐτόν». Αλλά και τον 12ο αι. ο Ευστάθιος, σχολιάζοντας το ομηρικό «καναχήν οδόντων έχει», σημειώνει «ἄλλος δ’ ἂν εἴποι τις κοινότερον τρίζων· καὶ παρέπεται ἀληθῶς καὶ τοῦτο τοῖς ἄγαν θυμουμένοις, ὡς καὶ ἐνταῦθα ὁ Ἀχιλλεύς» (Παρεκβ. Ιλ. 4.344).

* με νύχια και με δόντια: με ρήματα όπως παλεύω, αντιστέκομαι, δηλώνει την έντονη προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος με κάθε μέσο, και ειδικότερα την απελπισμένη αντίστασή του, ιδίως προκειμένου να προφυλάξει κάτι, παρομοιάζοντάς την με την ενστικτώδη πάλη περικυκλωμένου ζώου. Η εικόνα από την αρχαιότητα: «τὸ δὲ χρυσίον ὀδοῦσι καὶ ὄνυξι καὶ πάσῃ μηχανῇ ἐφύλαττον» (Λουκιανός, Νεκρικοί διάλογοι 21.4)

* γλίτωσε από του χάρου τα δόντια: διέφυγε από σχεδόν βέβαιο θάνατο, σαν να τον είχε κιόλας αρπάξει ο χάρος και να ήταν έτοιμος να τον κατασπαράξει. Και παραλλαγές, με τα νύχια, το στόμα ή τα χέρια του χάρου, και με άλλα ρήματα (σώθηκε, ξέφυγε). Αντίστοιχη η αρχαία: «ἐφείλκυσάν με ἐξ αὐτῶν τῶν τοῦ θανάτου πυλῶν» (Αχιλ. Τάτιος 5.9.3).

* με την ψυχή στα δόντια: συχνότερα, «με την ψυχή στο στόμα». Λέγεται για κάποιον που αγωνιά στον έσχατο βαθμό ή που κάνει κάτι με μεγάλο άγχος και πολύ βιαστικά· επίσης, για κάποιον εξαντλημένο, λιπόθυμο από τη μεγάλη κούραση. Κατά τη δοξασία, η ψυχή του ανθρώπου βγαίνει από το στόμα· εδώ παριστάνεται να έχει κιόλας φτάσει στο στόμα, έτοιμη να βγει

* πονάει δόντι, βγάζει δόντι. Συχνότερα λέγεται «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Λέγεται όταν αντί να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, καταργούμε το πράγμα που έχει το πρόβλημα, ιδίως δε για αποφάσεις κατάργησης φορέων αντί για αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Η φράση με το κεφάλι έχει την αρχή της σε ευτράπελο μύθο (και ιστορία του Καραγκιόζη) για κομπογιανίτη ή πρωτόπειρο γιατρό που ήθελε να εφαρμόσει στον πονοκέφαλο τη συνταγή που είχε για τον πονόδοντο («πονάει δόντι βγάζει δόντι»). Η προέλευση εξηγεί και πιο γκροτέσκες παραλλαγές όπως πονάει δόντι κόβει κεφάλι.

Συνεχίζω με άλλες εκφράσεις, που κάποιες είναι επίσης πολύ γνωστές.

* ήλιος με δόντια: μέρα με ηλιοφάνεια αλλά τσουχτερό κρύο, τον χειμώνα. (Και η φράση ήλιος με τα δόντια / γριά με τα χταπόδια! σε ένα διήγημα του Παπαδιαμάντη).

* του χάριζαν γάιδαρο κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια: για τον αχάριστο ή μεμψίμοιρο που δεν εκτιμάει μιαν ανέλπιστη προσφορά. Βέβαια η παροιμία δεν είναι τόσο εξωφρενική, διότι τα δόντια είναι δείκτης της υγείας του ζώου.

* του έδειξα τα δόντια μου: απείλησα κάποιον, όπως ο σκύλος που γυμνώνει απειλητικά τα δόντια του.

* θα μετράς δόντια: απειλή, θα σου σπάσω τα μούτρα.

* οπλισμένος μέχρι τα δόντια: πάνοπλος.

* οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Για ανταπόδοση κακού, για εκδίκηση που γίνεται με πρόκληση της ίδιας βλάβης. Καμιά φορά το δεύτερο σκέλος παραλείπεται. Από τον Μωσαϊκό νόμο, που όμως (νομίζω) πως είναι διατυπωμένος έτσι που να αποτρέπει βαρύτερη εκδίκηση.

* έρκος οδόντων: το στόμα, αρχαιοπρεπώς, ιδίως στη φράση «ποίον σε έπος φύγεν έρκος οδόντων» από την Ιλιάδα (Δ350) που σημαίνει «πώς τόλμησες και ξεστόμισες αυτή την κουβέντα;»

* κλαυθμός και βρυγμός των οδόντων: θρήνος και τρίξιμο των δοντιών, φράση από το Ευαγγέλιο (Ματθ. 25.30)

Και μερικές πιο σπάνιες, που μπορεί να μη λέγονται πια:

* ακόνισε τα δόντια σου! Ειρωνικά σε όποιον ορέγεται αγαθά μεγάλης αξίας -ή γάμο με γυναίκα ανώτερης τάξης. Πρβλ. «δεν είναι για τα δόντια σου». Και «ακονίζει τα δόντια του», για κάποιον που εποφθαλμιά μια θέση ή κάποιο αγαθό.

* δεν έχει να ξύσει το δόντι του: είναι πάμπτωχος.

αλλά:

* δεν μπορείς/να μη μπορείς να ξύσεις το δόντι σου: λέγεται όταν κανείς έχει συνεχείς ή φορτικές επισκέψεις οπότε δεν μπορεί να βρει λίγη ησυχία.

* δράκου δόντι να’χει δεν γλιτώνει: για πολύ δύσκολη/επικίνδυνη κατάσταση. Το δόντι του δράκου θεωρείται ισχυρό φυλαχτό.

* ακόμα έχει το ψωμί μου στο δόντι του: για αχάριστον, που δεν αναγνωρίζει όσα έχουμε κάνει γι’ αυτόν. Και «να σκαλίσει τα δόντια του, δικό μου ψωμί θα βρει».

* μη γελάς γιατί φαίνονται τα δόντια σου: ειρωνικό σε κάποιον που γελάει πολύ ή άπρεπα.

Κάθε συμπλήρωση δεκτή!

Advertisement

263 Σχόλια προς “Είχα πονόδοντο τη μέρα που σε γνώρισα”

 1. venios said

  Καλές δαγκωματιές!!!

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Τιτ φορ τατ

  για μία από τις εκφράσεις που αναφέρεις

 3. Pana Yiotis said

  Αυτό που με ξενίζει ΚΑΙ με ξυνίζει είναι είναι που γράφεις, αγαπητέ Σαραντ, «πονόδοντο».
  Είχες «πόνο» στο δόντι και όχι «δόντ(ι)ο» στον «πόνο». Το δεύτερο (ή μάλλον το τελευταίο συνθετικό) (πρέπει να) χαρακτηρίζει αυτό που είναι ή έχει.
  Ξέρω, ξέρω πολλά τα «αναποδογυρίζουμε», είναι όμως σωστό να τα διαιωνίζουμε;

 4. Κουνελόγατος said

  Να ζήσουμε να το θυμόμαστε. 🙂
  Και αφού σου αρέσει, μήπως να θυμίσουμε το «ήλιος με δόντια» του Μακρυδάκη;

 5. Alexis said

  #0: Κάθε συμπλήρωση δεκτή!
  Τα είπες όλα!!!
  Και βέβαια ένα από τα άσματα της ημέρας θα μπορούσε να είναι αυτό:

 6. Γς said

  Και δόντια που κουρεύονται.
  Από γρανάζια στο σασμάν.
  Ατζαμής οδηγός

 7. Alexis said

  Κοίτα να δεις σχόλιο που έκανα στο χτεσινό νήμα, χωρίς να ξέρω το σημερινό, βεβαίως 🙂

 8. cronopiusa said

  δημοσίευμα του healthreportaz.gr
  ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Το Ελπίς δεν είχε λεφτά για γάζες αλλά έδινε 10,000 τον μήνα σε οδοντίατρο-πρώην βουλευτή

  Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, Δημήτρης Κρανιάς, γνωστός οδοντίατρος και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ. Υπήρξε βουλευτής για δυο ημέρες. Την 1 Σεπτεμβρίου 2009 κατέλαβε την έδρα που άφησε ο παραιτηθείς Γιάννης Μανώλης. Μια ημέρα αργότερα προκηρύχθηκαν εκλογές, ωστόσο ο κ. Κρανιάς δεν εξελέγη. Ωστόσο χάρη στο Νόμο 1759/1988 που πρόβλεπε ότι οι γιατροί που απώλεσαν την βουλευτική τους ιδιότητα να διορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας στο ΕΣΥ, ο κ. Κρανιάς διορίσθηκε σε προσωποπαγή θέση Διευθυντού του Οδοντιατρικού Τμήματος του «ΕΛΠΙΣ». Έτσι λοιπόν… αξιοποιήθηκε το βουλευτικό αξίωμα των δυο ημερών!

  Καλή σας μέρα!!

 9. Γς said

  Και το δόντι που παίρνει ο ποντικός για να φέρει σιδερένιο στα πιτσιρίκια.
  Δεν θυμάμαι άμ πρέπει να του το πετάξουμε στα κεραμίδια.

  Και το χρυσό δοντάκι της Αγίας Κοινωνίας.
  [και δεν το εύρισκα πισιρικάς]

 10. cyrusmonk said

  Καλημέρα.
  Καὶ στὸ παλιὸ ταράφι ὑπάρχει καὶ ἡ «δοντιά» – ποσότητα κατεργασμένου (συνήθως ψημένου σὲ σχῆμα πλάκας) χασίς, ὅση κόβεται μὲ τὰ δόντια.

 11. leonicos said

  Μ’ ένα Γς (χτες, Μπαρμπα Λάμπρο) και δυο Σμερδαλαίους… πάλι καλά που άνοιξα τώρα.

  Τι ήταν αυτό το χτεσινό πάλι; Βαλθήκατε να μας εξοντώσετε ή (όπως θα έλεγε ο κατ’ εξοχής συνωμοσιολόγος του επάρατου τούτου ιστολογίου από το οποίο δεν βγαίνει, φοβάται και την κάρτα) έχετε σκοπό να το αναγάγετε σε σχολή που θα δίνει και πτυχία.

  ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ! ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΓΕΛΆΤΕ ΕΜΕΝΑ.
  ΚΛΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ!

 12. Γς said

  Και βγαίνουν τα άτιμα δυο φορές.
  Οχι σαν κάτι άλλα όργανα άπαξ…

 13. leonicos said

  Όχι δηλαδή ότι οι άλλοι σχολιαστές δεν ‘έγραψαν’. Μίλησα μόπνο για τους πιο χρονοβόρους.

 14. Γς said

  Το δόντι, το μέσον, το είπαμε;

 15. leonicos said

  Πήγα στον ……. (πήγα να γράψ\ω γιατρό) και με ξεδόντιασε / έγδυσε / ξεβράκωσε κ.ο.κ. = μου πήρε πολλά

 16. cyrusmonk said

  @14. Μέσες ἄκρες! 🙂

 17. Γς said

  Και απ του Χάρου τα δόντια…

 18. cyrusmonk said

  Ὑπάρχει καὶ ἡ ἔκφραση «Πῶς κάνεις ἔτσι μωρέ; Σὰ νὰ βγάζεις δόντια σκούζεις»

 19. leonicos said

  @14 Το είπαμε! Το είπαμε! Αιώνιε απρόσεκτε!

  Αλλά μετά τον χθεσινό θρίαμβο, και τον αντιπροχθεσινό, σου το συγχωρούμε.

  Τι αν κάνουμε; Έχουμε και τις αδυναμίες μας

 20. Γς said

  15:
  Μου έπιασε τον κώλο

 21. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Συμπληρώσεις μάλλον δεν έχω, αλλά θυμάμαι σε κάποιο θεατρικό που ανεβάζαμε -νομίζω Πιραντέλλο, αλλά δεν έχει σημασία- το σκηνοθέτη, να θέλει μια ατάκα που έλεγε για «πονόδοντο» να το κάνουμε «οδοντόπονο». Ακούγεται λογικότερο, αλλά δεν ξέρω, συναντιέται ως λέξη ;

 22. leonicos said

  @17 Συγγνώμη… αλλά πότε θα διαβάσεις το άρθρο;

  Έχει δόντια διαμαντάκια

  Αυτό βέβαι στο άρθρο για τα διαμάντια…. αλλά με παρέσυρε ο ολέθριος (καταλάβατε ποιος) [μεταξύ μας… ο Γς]

 23. Πάνος με πεζά said

  Και για τα νούμερα, εγώ έχω κάνει ακροριζεκτομή στο 15, το θυμάμαι σαν τώρα. Θεράπων ιατρός ο Μπόλλας, γνωστός (και) στρατιωτικός γιατρός.

 24. Alexis said

  #15: Και «ξεδοντιασμένος» λέγεται και ο πάλαι ποτέ κραταιός ανήρ που έχει χάσει τη δύναμή του ή την εξουσία του.

 25. Γς said

 26. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Όταν ήμην μικρός στο χωριό και μου ‘βγαζε η βάβω καμιά δοντούρα την πετάγαμε στη στέγη και τραγουδούσαμε: «Να κ(ου)ρούνα* κόκκαλο και δος μου σιδερένιο!».
  Σε άλλες χώρες, έρχεται μια νεράιδα παίρνει το δοντάκι κι αφήνει λεφτά, σε μας έπρεπε να κάνουμε τον κόπο το πετάξουμε στην κουρούνα, με την ελπίδα ότι το καινούριο θα είναι πιο γερό! 😀

 27. alexisphoto said

  υπάρχει και ο οδοντοτός
  http://www.odontotos.com/
  καλημέρες

 28. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 29. Γς said

  17, 22:

  Αυτό με το Χάρο δεν το διάβασα στο άθρο.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5.html

 30. Πάνος με πεζά said

  Να προσθέσω όμως ένα παροιμιώδες από τον πατέρα μου : «Τα πιο γερά δόντια είναι αυτά που τα πλένεις στο χέρι»(υπονοώντας τις οδοντοστοιχίες) 🙂

  Kι επίσης, συμπληρώνω μια παραλλαγή που ξέρω, «Πονάει δόντι, βγάζει μάτι», με την έννοια της πλήρους ατζαμοσύνης/ασχετοσύνης (σαν το «Σημαδεύει το φούρναρη και πετυχαίνει το μανάβη»).

 31. Κουνελόγατος said

  Δεν υπάρχει και μια ιστορία που ο Ιάσων πέταγε δόντια δράκου πίσω και τι έβγαινε να δεις; Κάπου είδα και για τον Κάδμο…
  Α, στην Αργοναυτική ήταν κι έβγαιναν πολεμιστές κουλουπουκουλουπου…

 32. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Όπως βλέπετε εγώ μόνο φρασεολόγησα, οπότε οι λεξιλογικές σας συμπληρώσεις είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες.

  3: Αγαπητέ, αν μια λέξη λέγεται από πολλούς και έχει λεξικογραφηθεί δεν μπορεί να είναι λάθος, κι ας είναι ο σχηματισμός της αναπάντεχος, αυτό συμβαίνει σε κάθε γλώσσα -και στην αρχαία.
  Πονόδοντος, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος. Οι πιο συχνοί πόνοι έτσι σχηματίζονται.
  Στομαχόπονος, βέβαια.

 33. Γς said

  Κι η σέξυ οδοντίατρος Χριστίνα Ιωακωβίδου

 34. Alexis said

  Από την (πολύ καλή παλιά) ελληνική ταινία «Αλοίμονο στους νέους».
  Συζητάει ο (υποτίθεται γέρος) Χορν με τον φίλο του:
  -Μωρέ αυτό είναι να το φάς ολόκληρο!
  -Να το φάς αλλά με τι δόντι;
  -Με τη μασελίτσα μας, σιγά-σιγά. Χράτσα-χρούτσα, χράτσα-χρούτσα, κι ό,τι καταφέρουμε…
  Εδώ η επίμαχη σκηνή στο 1:05.

 35. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  «Πάρε γουρούνα κόκαλα
  και δώσ’ μου σιδερένια.
  Να ροκανίζω τα κουκιά,
  να τρώω παξιμάδια»,

  λέγαμε εμείς μικροί (εγώ και οι αδελφές μου, τουλάχιστον), όταν μας έβγαινε ένα δόντι, κι ανάμεσα σε κλάματα και κανα-δυό σταγόνες αίμα, έπρεπε να το πετάξουμε στα κεραμίδια του απέναντι σπιτιού.

 36. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  8,
  την «οδοντιατρική» επιτυχία του Κρανιά, νομίζω πως την είχε ξεπεράσει ο Λαλιώτης, ο οποίος -άλλωστε- είχε αγωνιστεί μέσω όλων των νομίμων και προβλεπομένων κομματικών/ συνδικαλιστικών διαδικασιών.

 37. Pana Yoti, μήπως, εκτός από τον πονόδοντο, τον πονοκέφαλο και τον πονόματο, θα ήθελες να διορθώσουμε και τον ιπποπόταμο (που βέβαια ‘ποταμόϊππος’, άλογο του Νείλου είναι); La langue a ses raisons, que la raison ne connait pas…

 38. leonicos said

  @27 ΠμεΠ

  και οδοντόπονος λέγεται, και κεφαλόπονος λέγεται… και ματόπονος λέγεται… αλλά εμένα προσωπικά μου φαίνεται λίγο ‘ψαγμένο κι ευπρεπιστικό’ σα να λες οδονταλγία και κεφαλαλγία.

  Ο πόνος στο κεφάλι σε αβίαστα νέα ελληνικά (νομίζω ‘ότι) είναι πονοκέφαλος, στο δόντι, πονόδοντος και στο μάτι, ματόπονος.

  Από κει και πέρα έχουμε την αυχεναλγία, οσφυαλγία, αρθαλγία, ισχιαλγία, νευραλγία και ‘κοψομέσιασμα’.

  Στις επιμέρους αρθρώσεις δεν ακούγεται, ίσως κάποια ωμαλγία, αλλά δεν έχω ακούσει π.χ. γοναταλγία, μολονότι σ’ ένα στενά ορθοπαιδικό περιβάλλον μπορεί και να λεχθεί.

  Η ισχιαλγία δεν αφορά την κατ’ ισχίον άρθρωση αλλά το ισχιακό νεύρο. Α, υπάρχει και η τριδυμαλγία.
  Πιο συχνό μάλλον νευραλγία του τριδύμου, του υποπλατίου κ.ο.κ.

  Υπάρχει επίσης το οπισθοβολβικό, το προκάρδιο ή οπισθοστερνικό, το υποπλάτιο, το πλευρι(τι)κό άλγος.

  Το κολικοειδές άλγος είναι το κοιλιακό άλγος που ανεβαίνει σε ένταση ώς ένα σημείο, υφίεται κι επαναλαμβάνεται

  Όταν σε πιέζουν και πονάς, έχεις ευαισθησία
  Όταν πονάς από μόνος σου, έχει πόνο

  Καλά, είμαι εκτός θέματος, αλλά βγήκα χωρίς να το καταλάβω.
  Ο Γς με παρέσυρε

 39. leonicos said

  Μια και μιλάμε για δόντια και μασέλες,

  ας πούμε και για τον τρισμό,

  την αδυναμία ν’ ανοίξει κανείς το στόμα του από τον πόνο (σπάνια λόγω φλεγμονής στο στόμα, συχνότερα λόγω ωταλγίας ή φλεγμονής της μαστοειδούς απόφυσης)

  Τι θες, μωρέ Γς, και μπλέκεσαι στο σχόλιό μου;

 40. Πάνος με πεζά said

  Ως ο καλύτερος φίλος του οδοντίατρου (σε 32 δόντια, 38 σφραγίσματα, λ.ε.τ.), οφείλω να πω ότι την έχω αγαπήσει πολύ αυτή τη δουλειά -που είναι και συγγενής προς το μηχανιλίκι. Και πάντα εκπλήσσομαι με την τεχνολογία που υπεισέρχεται, ας πούμε προχτές μου δούλευε τροχό, που είχε και ανιχνευτή τερηδόνας !… Κι όλα αυτά, στο συνοικιακό ιατρείο της Ραφήνας, που να πιάσεις καμιά Βασιλίσσης Σοφίας…

  Αν τα θυμάμαι καλά, έχω 3 γέφυρες (η μία πρόβολος), μια θήκη, και αρκετά λευκά (πρώην μεταλλικά) σφραγίσματα. Οι γέφυρες λέει, τώρα βγαίνουν με κάποια ελαστικότητα, για να μη σπάνε ή ξεκολλάνε σύντομα (γέφυρες-τραμπολίνο, ένα πράγμα…) Πολλή, πολλή τεχνολογία.

  Παλιά είχα και χρυσή θήκη, καμιά εικοσαριά χρόνια, την έβγαλα, πήγα και να την πουλήσω στα σαράφικα, τώρα με την κρίση, αλλά εν τω μεταξύ την είχα χάσει…

  Αλήθεια, ξέρετε ότι τα παλιά, μεταλλικά σφραγίσματα, λόγω του υλικού τους, έχουν διαδικασία απόρριψης; (όπως π.χ. το ελλενίτ;).

 41. leonicos said

  @32 Είπα τόσα, ξέχασα τον πονόλαιμο.

  Είμαι απαράδεκτος, ή φταίει ο Γς, ένα από τα δύο.

  Και νομίζω ότι λαιμόπονος (σικ) δεν υπάρχει.

  Ελληνικά τον λέμε και σόρ-θροτ, ή κυνάγχη

  είπαμε τόσα… και ξεχάσαμε την κυνάγχη!

  Ε, ποιος φταίει;

 42. spiral architect said

  @3, 27, 38: ΛΚΝ: οδοντόπονος

 43. Γς said

  38 @ Λεώ

  >Ο Γς με παρέσυρε

 44. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Αυτή η τούθφέρη είναι διαδεδομένη και στην Κύπρο, Γρηγόρη. Χρυσή την έχουμε πληρώσει τη ρουφιάνα… 🙂

 45. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Κάποια βασανιστήρια είναι σωματικά.
  Κάποια είναι ψυχικά
  Το οδοντικά είναι κι απ’τα δύο… 😦

 46. Πάνος με πεζά said

  Πονόδοντος ή οδοντόπονος; Φαλάκρα ή καράφλα; Χούφτα ή φούχτα; (υπάρχουν κι άλλα τέτοια;)

 47. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Όποιος έχει πονόδοντο και καταφέρει να πει «Έχω οδοντόπονο!» δεν πονάει στ’αληθινά!

 48. Πάνος με πεζά said

  @ 45 : Κοίτα, είμαι ίσως ο πιο ευπροσήγορος πελάτης…Πολλές φορές ρωτάω «Έχει πόνο ή μόνο καμια-δυο σουβλιές; Να μη την κάνουμε τζάμπα, μαι μετά είμουαι μουε τουο στουόμα μιχή μουέρα ουέτσι…»

  Όμως οφείλω να πω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία, και για σένα και για το γιατρό, είναι το άνοιγμα του στόματος. Το οποίο αποτελεί και διαφορετικό ανθρωπομετρικό στοιχείο σε κάθε άνθρωπο. Όσο πιο πίσω το δόντι, όσο πιο λίγο ανοίγει το στόμα σου, κι όσο λιγότερες @#$@%& έχεις πάρει στη ζωή σου, δυσκολεύει η δουλειά…

  Τελευτά όμως (γιατί λέω ότι προχωράει η τεχνολογία), μου έβαλε ένα ωραίο ελαστικό ενσφήνωμα (ξέρετε, σαν τα καρτούν που βάζει ο άλλος το ξύλο το ανοιχτό στόμα του καρχαρία), και διευκολύνθηκε και αυτό…

 49. Avonidas said

  Τραπεζίτης και αριστερός γίνεται;

  Πώς δε γίνεται. Μέχρι και αναρχικός, μπορώ να σου πω! 😉

 50. Πάνος με πεζά said

  Είναι αριστερός όπως μπαίνουμε. Βγαίνοντας, γίνεται δεξιός (σαν τον Τσίπρα…)

 51. spiral architect said

  Φτου, φτου, μη βασκαθούν τα δοντάκια μου, όλα τα’ χω ατόφια, ασφράγιστα και αγεφύρωτα. 😀

 52. Κουνελόγατος said

  49. Φερνάντο Πεσόα παρακαλώ, μεγάλο βιβλίο (όταν το διάβασα, τώρα δεν ξέρω)…

 53. Γς said

  51:
  Τέλειο!
  Να ήσουν και γυναίκα…

  Τώρα απλώς σε ζηλεύουμε
  [και δεν στην πέφτουμε]

 54. spiral architect said

  @53: Oυρτ ρε! 🙂

 55. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ένας άσχημος πονοδοντος καμιά φορά έχει θετικές επιστημονικές συνέπειες. Λέγεται ότι κάποτε που τον Πασκάλ τον πονούσε το δοντάκι του (no pun intended! ) για να ξεχαστεί ασχολήθηκε επιτυχημένα με το πρόβλημα της Κυκλοειδούς. (η καμπύλη που γράφεται από το αυτοκόλλητο,αν κολλήσουμε ένα μικρό αυτοκόλλητο σε μια ρόδα ποδηλάτου…)

 56. Πάνος με πεζά said

  Και άντρας, και άντρας !

 57. Vrach said

  Υπάρχει και μια (ανυπόστατη, φαντάζομαι) δοξασία, πως, αν κάποιος καταφέρει να φτάσει σε ηλικία τα 114 χρόνια, θα βγάλει για τρίτη φορά δόντια….! Τι λένε οι γιατροί του ιστολογίου;

 58. Γς said

  53:
  Είπαμε άν ήσουν γυναίκα
  [και σύ άντρας. Θα ήταν μια καλή απάντηση για να με προκαλέσεις]

 59. Jimakos said

  Στον «Βασιλιά των Λιονταριών», της Ντίσνεϊ, υπάρχει το πολύ ωραίο και γνωστό τραγουδάκι «Be prepared», που τραγουδάει σε μια ιδιαίτερη σεκάνς ο wannabe βασιλιάς, Σκαρ ( στον οποίο δανείζει φωνή ο Τζέρεμι Άιρονς). Το καταληκτικό κουπλέ του τραγουδιού είναι «yes my teeth and ambitions are bared, be prepared», το οποίο πολύ έξυπνα έχει γίνει στην ελληνική μεταγλώττιση (που είναι γενικά πολύ καλή) «ακονίζω τα δόντια λοιπόν, υπ’ατμόν». (Υπ’ατμόν είναι και ο ελληνικός του τίτλος, σαν αντιστοιχία του ορίτζιναλ Be Prepared). ΄
  Όλοι όσοι έχουν μεγαλώσει με αυτά τα καρτούν το γνωρίζουν στάνταρ! 🙂

 60. lpanoss said

  Το bluetooth…

 61. Πάνος με πεζά said

  Kαι αυτό, που είναι Χριστουγεννιάτικο βεβαίως…

 62. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  30: Και σε τραγούδι είναι αυτό

  37: Σωστά!

  40 Θύμισέ μου τι είναι το λ.ε.τ.

  45 Ομοιοπαθής, ε;

  46 Να ωραίο θεματάκι για αρθράκι, αν καιπρέπει να το έχουμε θίξει ξανά

  47 Πολύ σωστό!

  49 Μην πιστεύεις όλα όσα γράφουν τα βιβλία 😉

  57 Νομίζω πως ισχύει, ότι σε πολύ μεγάλη ηλικία, και κοντά στα 100, συμβαίνει κάποτε τρίτη οδοντοφυία.

 63. cronopiusa said

  El Sub Marcos y Sabina:
  Como un dolor de muelas aliviado.

 64. cronopiusa said

  Carta del Subcomandante Marcos pidiéndole a Joaquín Sabina que transforme su poema en una canción

 65. Πάνος με πεζά said

  Είναι και επίκαιρο το λ.ε.τ., μια που επανακάμπτει ο σακάτης Λέτο στον Παναθηναϊκό, στα δικά μου σημαίνει «λέω εγώ τώρα…».

  Οι οπαδοί τον θέλουν, ακόμα κι αν δεν παίξει ! Όπως λέμε «Έλα κι ας δουλέψεις πιστολέτο, γεια σου Λέτο, γεια σου Λέ-ε-το». 🙂

 66. Πάνος με πεζά said

  Σε μεγάλη ηλικία συμβαίνει σίγουρα τρίτη οδοντοφύϊα, συνήθως τεχνητή… 🙂

 67. sarant said

  Μερσί! Επανακάμπτει ο Λέτο; α.π.κ.τ. (και βρες τι είναι).
  Ο Αλαφούζος τι έπαθε και κάνει τώρα μεταγραφές;

 68. Πάνος με πεζά said

  Ξεπλένει;
  (α.π.κ.τ.= παραδίνομαι…)

 69. Τσούρης Βασίλειος said

  Οι οδοντίατροι πρέπει να είναι απόγονοι των Ιεροεξεταστών. Προκαλούν πολύ πόνο με νόμιμα μέσα .:D
  Τον Κυναίγειρο απορώ πως δεν τον θυμήθηκε κανείς.

 70. Triant said

  67:
  Έλα ντέ! Αφού η ομάδα πετάει 🙂
  (Ούτ’ ο μάγος Στραματσόνι – δε μας σώνει, δε μας σώωνει)

 71. sarant said

  68 άλλο πάλι και τούτο!

 72. cronopiusa said

  «The Dentist Of Jaipur» // a documentary shortfilm by Falk Peplinski

 73. Avonidas said

  #62. Μην πιστεύεις όλα όσα γράφουν τα βιβλία 😉

  Α, μα το έχω διαβάσει, μια χαρά τα έλεγε ο αναρχικός τραπεζίτης. Τόσο πειστικά που θα μπορούσε να κάνει καριέρα στον νέο ΣΥΡΙΖΑ 😛

 74. Γς said

  Και μια παιδική μου εφεύρεση:

  Αντί να περιστρέφεται το τρυπάνι του οδοντιατρικού τροχού να περιστρέφεται η οδοντιατρική καρέκλα μαζί με τον ασθενή και το δόντι του.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό το ΔΑΓΚΩΤΟ με την ψήφο το είπαμε; Σε κάποια ανάρτηση είχαμε συζητήσει από που προέρχεται κλπ. (σφαιρίδια κλπ.) Δεν τό ‘δα, αν μου ξέφυγε sorry 🙂

 76. 75 Τελευταία φορά (νομίζω) εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2014/05/15/kalpes-4/

 77. sarant said

  75 Όχι, δεν το είχαμε πει.

  Ούτε έχουμε πει για το ειρωνικό «ακόμα δεν έχει βγάλει δόντια» για νεαρές υπάρξεις.

 78. Πάνος με πεζά said

  Ξέρεις, οι πρώτοι πρώτοι, παλιοί οδοντιατρικοί τροχοί, ήταν ποδοκίνητοι, σαν τις ραπτομηχανές. Φυσικά με τον απαραίτητο σφόνδυλο, για διατήρηση της στροφορμής.

 79. Παναγιώτης Κ. said

  @45.(Kid) Πόνος που σου φέρνει απόγνωση και σε κάνει ικανό να κάνεις ή να υπαγορεύσεις σε άλλους, πράγματα ίσως παράλογα, προκειμένου να βρεις ανακούφιση.
  Κατά αφήγηση της γιαγιάς μου ( προπολεμική περίοδος ) έκαναν πολύ μεγάλες διαδρομές για να φέρουν χιόνι από το απέναντι βουνό και να το βάλουν στην παρειά του πονεμένου.Σε κάποιο σακίδιο εντός του οποίου είχαν βάλει άχυρο τοποθετούσαν το χιόνι για να μη προλάβει να λιώσει.

  Συμβαίνει το εξής παράδοξο. Η εκτίμηση με το μάτι είναι συνήθως μικρότερη από αυτή που είναι στην πραγματικότητα. Το τσέκαρα για το συγκεκριμένο βουνό για το οποίο μου είχε μιλήσει η γιαγιά. Με το μάτι εκτιμάς την απόσταση -σε ευθεία- στα πέντε χιλιόμετρα και στο χάρτη είναι δώδεκα! Γύρευε τώρα πόσο μεγαλύτερη ήταν πηγαίνοντας πεζή!
  Η εκτίμηση αποστάσεων είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Θυμάστε εκείνο το πρόβλημα που μας έλεγαν στο κεφάλαιο των γεωμετρικών προόδων; Εκτιμήστε το ύψος που θα προκύψει αν διπλώσουμε ένα φύλλο χαρτιού πάχους 0,1mm 30 φορές. Αφού αντεπαρερχόμασταν παρατηρήσεις του τύπου «αυτό δεν είναι εφικτό», το αποτέλεσμα τελικά δίνει ύψος… 100 km.Έκπληξη και μια υπόρρητη αμφιβολία δικαιολογημένη.( Γκοτζάμ Cantor αντιμετωπίζοντας κάποιο πρόβλημα είχε αμφιβάλλει λέγοντας: «το βλέπω αλλά…δεν το πιστεύω» πόσο μάλλον ένας μαθητής Λυκείου!)

  (Τί; Είμαι εκτός θέματος; 🙂 .Συγγνώμη! 🙂 )

 80. Παναγιώτης Κ. said

  Το ιστολόγιο επιτελεί πολλαπλούς σκοπούς. Γιαυτό και πρέπει να διαβάζουμε και χρηστικές πληροφορίες σχετικές με το θέμα.
  Σήμερα, όταν κανείς μιλάει για δόντια και…πονόδοντους δεν μπορεί να μη σκεφτεί τα εμφυτεύματα.
  Με μια χαλαρότητα θα έλεγα, οι εμφυτευματολόγοι σε οδηγούν σε λύσεις του τύπου τα πετάμε όλα και βάζουμε τρία εμφυτεύματα αριστερά και τρία δεξιά και τάχα έχουν λήξει τα προβλήματα για την κάθε σιαγόνα.
  Μιλώντας από πείρα, σας λέω ότι βάζουμε εμφυτεύματα όπου δεν χωράει άλλη λύση και κρατάμε τα δικά μας εκείνα για τα οποία εκτιμήσαμε μ ό ν ο ι μας ότι έχουν ζωή. ( Ο καλύτερος γιατρός είναι ο ίδιος μας ο…εαυτός, φτάνει να μάθουμε να τον παρατηρούμε και να μη κάνουμε…παρασπονδίες).

 81. Μπάμπης said

  Αναπάντεχοι σχηματισμοί λέξεων (μάλλον φράσεων):

  Μυρίζουν τα πόδια και
  τρέχει ή μύτη 🙂

 82. atheofobos said

  36
  Ο Λαλιώτης δεν πήρε ποτέ το πτυχίο της Οδοντιατρικής παρά το γεγονός ότι χρωστούσε λίγα μαθήματα.
  http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%9B%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82
  Σε ερώτηση συμφοιτήτριας του αργότερα γιατί δεν πήγε να δώσει τα μαθήματα για να το πάρει της απάντησε ότι επειδή είχε ασχοληθεί ολοκληρωτικά από το 1974 με την πολιτική αν πήγαινε να δώσει εξετάσεις για το πτυχίο θα το έπαιρνε μεν, αλλά όλοι οι αντίθετοι πολιτικά με αυτόν θα έλεγαν ότι του το έδωσαν χαριστικά.

 83. sarant said

  82 E λοιπόν δεν το ήξερα αυτό.

 84. Γς said

  82:

  Λίγα μαθήματα αλλά πολλές πολλές πινακίδες
  -> El. Venzelos

 85. Πάνος με πεζά said

  Ξέρετε ποιος άλλο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής ήταν οδοντίατρος; Ο Παρασκευάς Φουντάς, τέως βουλευτής Λακωνίας, που έχει, σχετικά πρόσφατα, φύγει και από τη ζωή (Νοέμβριο του 2014).

 86. LandS said

  Για να σας έρχεται στο νου ο Λαλιώτης ή ο Κρανιάς, για διάσημους οδοντογιατρούς, πάει να πει ότι δεν έχετε διαβάσει το Ημερολόγιο του Τσε.
  Τη τελευταία εξαγωγή της καριέρας του την έκανε στη Βολιβία λίγες βδομάδες πριν σκοτωθεί.

 87. Ιάκωβος said

  Τσούρης Βασίλειος said
  Οι οδοντίατροι πρέπει να είναι απόγονοι των Ιεροεξεταστών.

  Ο Ζελ στον Marathon Man ήταν και τα δύο. Ένας Λόρενς Ολίβιε, στο ρόλο του ναζιστή βασανιστή, να σου παγώνει το αίμα. Is that safe?

 88. Πάνος με πεζά said

  Να κι ένα σχετικό link. http://www.report24.gr/simera-i-kidia-tou-paraskeva-founta-stin-sparti.htm
  Και κοίτα να δεις, πόσο λίγες φωτογραφίες υπάρχουν στο διαδίκτυο, για έναν πολιτικό της τότε εποχής…Καμιά σχέση με σήμερα…

 89. Ariadne said

  Επίσης: χτυπάνε τα δόντια μου (από το κρύο).

 90. sarant said

  85 Οδοντίατρος, πιο γνωστός, ήταν ο Ρέππας.
  Επίσης, ο Παντελής Μπουκάλας. Και ο Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός.

  86 Αλλά για τον Τσε το είχα ξεχάσει…!

 91. Πάνος με πεζά said

  Έλα, να ευθυμήσουμε λίγο, με τα δόντια από το πρωί !

 92. smerdaleos said

  Το δόντι είναι ευκαιρία για την εξήγηση των «ανώμαλων» πληθυντικών της Αγγλικής του τύπου tooth/teeth, μέσα από i-μετάλλαξη (i-mutation)

  Ενικός: *Hdont-s > ὀδών (αττικό ὄδονς > ὀδούς) και πρωτογερμανικό*tanθs, που στην πρώιμη αγγλοσαξονική ακολούθησε την εξέλιξη *tanθs > *tāθz > *tōθz (με αναπληρωματική έκταση που συνόδεψε την απλοποίηση nθ>θ και γερμανική τροπή *ā>ō, όπως στα brother, mother και στο Rōmānī > *Rūmānī > γοτθικό Rūmōneis)

  Πληθυντικός: *Hdont-es > ὀδόντες και πρωτογερμανικό *tanθ-iz > πρ. αγγλσξν. *tōθiz που, λόγω i-μεταλλάξεως (τροπή o/a>e πριν από i/y, λ.χ. ἄροτρο > αρότριον > αρέτριον > αλέτρι και calix/c>b>alicem > Kelch ~ qelq σε Γερμανική και Αλβανική), έγινε *tēθiz.

  Από το «ανώμαλο» πρώιμο αγγλοσαξονικό ζεύγος *tōθz/*tēθiz προέκυψε το «ανώμαλο» αγγλικό ζεύγος tooth/teeth (και foot/feet κλπ).

  Δεν αποκλείεται στο μέλλον να συμβεί ομαλοποίηση αυτών των «ανώμαλων» πληθυντικών, όπως συνέβη στο book/books (παλαιά αγγλικά bōc/bēċ).

 93. Γς said

  Για τη φράουλα έχουμε μιλήσει

 94. Γιάννης Ιατρού said

  38: Ρε Λεώ
  όλα τά ‘πες, εκτός από τον πόνο στο πρησμένο πόδι (στα πλάγια από τον αστράγαλο) – σαν αυτόν που ‘χω από το χθεσινό στραμπούληγμα . Τα ‘θελα και ‘γω…, να θέλω πιάσω ένα μανταρίνι απίθανο στη κορυφή της μανταρινιάς! 😦
  Αυτόν πως τον λένε;

 95. Ριβαλντίνιο said

  Εξαιτίας του πονόδοντου-οδοντόπονου μου ήρθε μια απορία.
  Τι διαφορά έχουν τα Πάτροκλος-Κλεόπατρος ;

  Το πρώτο σημαίνει «αυτός που φέρει δόξα στον πατέρα του» και το δεύτερο «αυτός που έχει δοξασμένο πατέρα» ;

  @ 45 Νέο Kid L’Errance d’Arabie

  Είδες αυτό , ε;

  @ 69 Τσούρης Βασίλειος
  Τι διαφορά έχει ο Κυναίγειρος απ’τον Κυνέγειρο ; Μήπως ξέρει κάποιος φίλος ;

 96. gpoint said

  α.π.κ.τ. = άντε πρώτη και τελευταία (;)

  Διαφωνώ πως το δεν είναι για τα δόντια του αναφέρεται και σε σχέση ηλικιωμένου με νεώτερη. Εκτός από τις πάμπολλες φορές που συναντάται σε όλες σχεδόν τις μυθολογίες (άρα κάτι δείχνει) τελευταία ένας συμμαθητής μου (67άρης) ενυμφεύθη δια τρίτην φοράν (τα «ν» για την απαραίτητην οξυγόνωσην ) με την νέαν εκλεκτήν της καρδιάς του ετών 36…

 97. Γιάννης Ιατρού said

  76: Α μπράβο Δύτη. Κάπου το θυμόμουν ότι το είχε πάρει το μάτι μου 🙂

 98. marulaki said

  #14: Και μπλε δόντι το bluetooth.
  Ο ερωτευμένος κρατάει το μάγουλό του και αναστενάζει. Ίσως από εκεί.

 99. marulaki said

  Και η νεράιδα των δοντιών (το έθιμο με τα κεραμίδια).

 100. Alexis said

  #67: Δεν το λες και μεταγραφές αυτό.
  Χειμερινή κολεξιόν το λες… 🙂

 101. Γς said

  94:
  μανταρινόπονο!

 102. Alexis said

  «Τσιπούρα με το δόντι!» φωνάζανε οι παλιοί ψαράδες για να παινέψουν την πραμάτεια τους.
  Τότε που δεν υπήρχαν ακόμα οι κλουβίσιες.
  Γιατί άραγε;
  Σχετίζεται η ποιότητα της αλανιάρας τσιπούρας με τα δόντια της; 😮

 103. Για τ αγόρια! https://en.wikipedia.org/wiki/Vagina_dentata

  ΜΗΝ, επαναλαμβάνω ΜΗΝ αναζητήσετε σχετικές εικόνες στο google! 👿

 104. Alexis said

  Υπάρχει και η έκφραση «αυτός τρώει ψάρι με δόντι».
  Για τον οικονομικά ευκατάστατο ή εν πάση περιπτώσει αυτόν που δεν λυπάται τα λεφτά και τρώει μεγάλα και πανάκριβα ψάρια.

 105. Κουνελόγατος said

  Κοίτα τι βρήκα…
  http://www.altsantiri.gr/viral/dite-ti-tropo-skarfistike-enas-pitsirikas-gia-na-vgali-to-donti-tou-video/

 106. Spiridione said

  Μια που πιάσαμε τα βαζελικά, να θυμηθούμε την παλιά δόξα της ομάδας, τον Γιάννη Δοντά.

 107. sarant said: «τραπεζίτης και αριστερός γίνεται»;

  Και όμως υπάρχουν και αριστεροί και δεξιοί τραπεζίτες. Ομοίως και σαράφηδες! Εκείνο όμως που θέλω να πω, είναι ότι οι παλιοί μιλούσαν για δόντια «δωδεκάρια», όπως λέμε τραπεζίτες, κοφτήρες, κυνόδοντες (έχει βγάλει κανείς κυνόδοντα; Είναι μαρτύριο!). Νομίζω πάντως ότι «δωδεκάρια» πρέπει να λέγαν τους τραπεζίτες. Τους κοφτήρες τους έλεγαν «μπροστινά δόντια» και τους κυνόδοντές «σκ’λόδοντα»!

  26 Γρηγόρης Κοτορτσινός said: «Όταν ήμην μικρός στο χωριό και μου ‘βγαζε η βάβω καμιά δοντούρα την πετάγαμε στη στέγη και τραγουδούσαμε: «Να κ(ου)ρούνα* κόκκαλο και δος μου σιδερένιο!». Και παρομοίως 35 (Γιώργος Λυκοτραφίτης).

  Εμείς πετούσαμε το βγαλμένο δόντι στα κερμίδια και λέγαμε: «¨Να κοκαλένιο, δόμ’ σιδερένιο»

 108. Πάνος ή πόνος;
  Υπάρχει και ο ποταμόϊπος που πολλοί τον λενε ιπποπόταμο

 109. Stella said

  Σχόλιο 94 Γιάννης Ιατρού «38: Ρε Λεώ όλα τά ‘πες, εκτός από τον πόνο στο πρησμένο πόδι (στα πλάγια από τον αστράγαλο) – σαν αυτόν που ‘χω από το χθεσινό στραμπούληγμα»
  Μπράβοοοοο. Απευθύνεται σε γιατρό ο Ιατρού!

 110. Πάνος με πεζά said

  Είναι και η έκφραση «έχει κάνει δόντι» (ή παραπλήσια με «νύχι»), που αναφέρεται συνήθως σε φθορά μεταλλικού εξαρτήματος, που δημιούργησε προεξοχή (π.χ. δισκόπλακες). Υπάρχει και το «έχει κάνει τακούνι», για επιστρώσεις που προεξέχουν (και θεωρητικά βρίσκει το τακούνι σου), π.χ. άσφαλτος.

  Πολλοί το χρησιμοποιούν και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, π.χ. ο τοίχος ή το οικόπεδο κάνει ένα «δόντι».

 111. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  110 Σωστά, και σε μεγαλύτερη κλίμακα.

  96 Το είχα πει πιο πριν, «άλλο πάλι και τούτο» (ίσως έπρεπε να βάλω τόνο στο ά.)

 112. Καλλιόπη said

  Να και μια έκφραση που λέει η μητέρα μου στον πατέρα μου όποτε της ζητάει να του δώσει να φάει κάτι που τρώει εκείνη » μη σείσει η γρα τ´ αντόδια τζη και τηνε δεί ο γέρος»

 113. Πάνος με πεζά said

  Τι ωραίο ! Σαν το «Να’ ταν η ζήλεια ψώρα !»

 114. LandS said

  60 & 98

  Αν πούμε για το bluetooth θα πρέπει να μιλήσουμε για τον Βασιλιά της Δανίας και της Νορβηγίας Χάραλντ Γκόρμσον το Κυανόδοντα ( ; ) Harald «Bluetooth» Gormsson, που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και έβαλε και τους άλλους Βίκινγκ να κάνουν το ίδιο.
  Μάλλον είχε σάπιο δόντι στη μόστρα και να το παρατσούκλι.

  Προς τιμήν του η ονομασία της τεχνολογίας μπλούτουθ.

 115. Γς said

  Είναι και το κούφιο δόντι. Η εκκλησία Kaiser Wilhelm στο Βερολίνο.

  http://caktos.blogspot.gr/2014_05_01_archive.html

 116. nestanaios said

  Διορθώνω· «ποῖον σέ ἔπος φύγεν ἕρκος ὀδόντων;» .
  Ποίον έπος σου έφυγε από το έρκος (φράγμα) των όδόντων;

  Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια (αριθμό δεν ξέρω), και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Κατά τα άλλα, τα μεν είναι αρχαία και τα δε νέα.

 117. Γς said

  115:

  Φτου! Λάθος λίκνος

  http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5886.html

 118. Corto said

  Για την έκφραση «με νύχια και με δόντια»:
  Παραπέμεπτε (και πολύ σωστά) στην ταυτόσημη έκφραση «ὀδοῦσι καὶ ὄνυξι» από έργο του Λουκιανού.
  Ωστόσο θεωρώ ότι η πρωταρχική διατύπωση της έκφρασης απαντάται ακόμα παλαιότερα, σε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής και της παγκόσμιας γραμματείας: το 225 της Πολύμνιας του Ηροδότου, όπου αποδίδεται η τελευταία πράξη της μάχης των Θερμοπυλών με τα εξής συγκλονιστικά λόγια:

  «ἐν τούτῳ σφέας τῷ χώρῳ ἀλεξομένους μαχαίρῃσι, τοῖσι αὐτῶν ἐτύγχανον ἔτι περιεοῦσαι, καὶ χερσὶ καὶ στόμασι κατέχωσαν οἱ βάρβαροι βάλλοντες»

  Σε εκείνο το μέρος ενώ αμύνονταν με μαχαίρια, όσοι τύχαινε να έχουν ακόμα, και με τα χέρια και με τα δόντια, οι βάρβαροι τους σκότωσαν ρίχνοντας βέλη.

 119. andreas said

  All i want from chrithmath ith my two front teeth

 120. Γς said

  119:

  Αυτή πάλι θέλει για τα Χριστούγεννα έναν ιπποπόταμο, που λέγαμε πάρα πάνω

 121. nestanaios said

  92. Αποκλείεται, επειδή τα τελευταία χρόνια, αυτοί που αποκαλούν εαυτούς «γλωσσολόγους», «δικαιολογούν» όλες
  τις ασυναρτησίες που φεύγουν έξω από το έρκος των οδόντων όλων των ανθρώπων.

 122. sarant said

  118 Δίκιο έχεις, θα το έχω στο νου μου!

  115 Κούφιο δόντι έχουμε κι εμείς
  http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g190356-d523354-Reviews-Dent_Creuse-Luxembourg_City.html

 123. Έχομε και τις κορυφές Δόντια των Βαρδουσίων. Η αιτία της ονομασίας τους είναι προφανής.

  http://valiacaldadog.blogspot.gr/2011/08/blog-post_05.html

 124. Γιάννης Ιατρού said

  109: 🙂 🙂
  Χα, χα, άλλης ειδικότητας Stella

 125. Λ said

  Όταν ήμασταν μικροί και χάναμε τα πρώτα δόντια μας φωναζαν ¨»ξιγόντα παναχύρα» (ξεδόντα παραθύρα) επειδή ήταν σαν ανοικτά παράθυρα στο στόμα τα δόντια που λείπαν. το παραθ’υρας εδώ είναι επίθετο.

 126. nikiplos said

  Στις εκφράσεις να προσθέσω (αν δεν έχουν ήδη λεχθεί):

  -την έχει δαγκωμένη τη λαμαρίνα (για κάποιον που είναι ερωτευμένος)
  -Ξεκινάν με λύκου δόντι (και με λιονταριού θωριά, λέει ο ποιητής)…
  – θα του σπάσω τα δόντια (απειλή)
  -ξεδοντιάρης (κυριολεκτικά και μεταφορικά)
  -τον ξεδόντιασε (τον έκανε σκόνη μεταφορικά)
  -καπροδόντης (κυριολεκτικά και μεταφορικά)
  -τηλέφωνο σαν τροχός οδοντοϊατρού (ο μπαρμπανιόνιος)
  -θα καθήσω στην καρέκλα του οδοντιάτρου (σε επίπονη θέση)

  αν έχουν ήδη λεχθεί παρακαλώ για την κατανόηση… 🙂

 127. sarant said

  126 Οχι, δεν έχουν λεχθεί, μερσί!

 128. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  90.>>85 Οδοντίατρος, πιο γνωστός, ήταν ο Ρέππας.
  Nαι, που μας ξεδόντιασε με το κωλοασφαλιστικό του, αλλά ξεχάσατε και τς άλλους τς «ομοτράπεζοι» :
  Στεφ.Μανίκας- Μιχ.Νεονάκης
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=465227

 129. Πάνος με πεζά said

  Κοντά στο δόντι, και η λέξη «νεογιλός», που παρόλο που έχει την ευρεία έννοια «νεαρός σε ηλικία», χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην οδοντιατρική (όχι;)

 130. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Λασιθιώτικες ιστορίες με δοντάγρα (μπρ…)
  Τζιρογιάννης: Υποδύθηκε με εξαιρετική επιτυχία το ρόλο του πρακτικού οδοντιάτρου στο χωριό Αβρακόντες. Το μοναδικό εργαλείο που χρησιμοποιούσε, ήταν η δοντάγρα, ένα είδος τανάλιας, που την έπλενε με νερό και την τοποθετούσε μετά την επέμβαση στον τοίχο. Ο χεροδύναμος αυτός “οδοντογιατρός” με τα σαλβάρια, το μπολίδι και τα στιβάνια , καθήλωνε τον ασθενή στο επικλινές πρανές της αυλής του σπιτιού του, τον πατούσε με το γόνατο στο στήθος, του κρατούσε δυνατά με το αριστερό του χέρι το μέτωπο και με μια γρήγορη αποφασιστική κίνηση του δεξιού του χεριού αφαιρούσε με την τανάλια το χαλασμένο δόντι. Καμιά φορά, λόγω κακής συνεννόησης με τον άρρωστο, έκανε εξαγωγή και υγιών δοντιών. Η εξαγωγή γινόταν φυσικά χωρίς αναισθησία και η μόνη αντιβίωση που δινόταν ήταν λίγο ξύδι για το ξέπλυμα του στόματος. Ο Τζιρογιάννης δεν εφάρμοζε την τεχνική άλλου πρακτικού οδοντογιατρού που τοποθετούσε όρθιο τον ασθενή του και έδενε το χαλασμένο δόντι με σπάγγο που ήταν προσδεδεμένος σ’ ένα καρφί του δαπέδου. Ο “γιατρός” στεκόταν πιο πίσω και ξαφνικά κεντούσε με μια σωμαροβελόνα τον άρρωστο στο γλουτό. Εκείνος εκστόμιζε ένα δυνατό “ωχ” και αποτραβιόταν απότομα. Με την κίνηση αυτή απεσπάτο το δόντι και έπεφτε με το σπάγγο στο πάτωμα.
  http://www.kairatos.com.gr/allotinesepoxes/praktikoigiatroi.htm

 131. aerosol said

  Ο Στηβ Μάρτιν έπαιξε καλά τον σαδιστή που ως ταιριαστό επάγγελμα έγινε οδοντίατρος στο Little Shop Of Horrors. Ιδού και το σχετικό άσμα:

  Απολαυστικός στην ταινία και ο Μπιλ Μάρεϊ ως μαζοχιστής ψευδο-ασθενής που ποθεί μια μακρόσυρτη και επίπονη απονεύρωση!

 132. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  «Δεν του γλιτώνεις αν έχεις εφτά σειρές δόντια»
  Το αναπόφευκτο από κακόν άθρωπο ,δικαστή,ζώο.

 133. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Και η θρυλική ωραία Ευλαμπία του Γιάννη Γιοκαρίνη- Αγαπάμε 🙂
  Σε γνώρισα στο ΙΚΑ,
  στην ουρά μπροστά μου σ’ είχα
  για τον οδοντογιατρό
  Τα χρόνια σου δεκάξι
  μα είχες ξεπετάξει
  ολόκληρο το Κολωνό
  Σου έκλεισα το μάτι,
  μα εσύ ζητούσες κάτι
  να διώξεις τον πονόδοντο

  Ξέχασα τ’ όνομα μου,
  στο ξάφνου γύρισμα σου,
  που μου `δωσες φιλί γλυκό

  Αχ Ευλαμπία, η ασθένεια σου έγινε χρονία
  Αχ Ευλαμπία, εγώ θα ψάξω να σου βρω γιατρό

  Τώρα κατάλαβα καλά λεφτά πού βρίσκεις…

 134. Πάνος με πεζά said

  Και μερικά κομψοτεχνήματα από δοντοελέφαντο :

 135. sarant said

  135: 😉

 136. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  ΄Εκφραση » ίσα να μαγαρίσει το δόντι σου» π.χ.
  «Πολλή δουλειά,πολύς λαός και λίγο το μεσημεργιανό, ίσα ίσα να μαγαρίσει το δόντι σου».
  (Πες πως αναφέρεται στην προσωπική εργασία που κάνανε υποχρεωτικά μετακατοχικά στις κοινότητες για κάποιο δημόσιο έργο,π.χ. διάνοιξη δρόμου).

 137. gpoint said

  # 116

  Περίμενα πως θα έγραφες για τις δυο (λεπτές) διαφορές της λέξης έρκος ανάλογα αν παίρνει ψιλή ή δασεία

 138. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  “Τα δόντια της μυλόπετρας” (1955), το μυθιστόρημα του Ν.Κάσδαγλη

  135. Σ’ αυτά με το στενό πόρο, μπορείς να βάλεις γλειφοδοντίδες 🙂

 139. Θυμάστε τον παλιό καλό εγγλέζο ηθοποιό Τέρρυ Τόμας με το χαρακτηριστικό κενό στα δοντάκια;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Terry-Thomas

 140. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  140. Και τον Κούρκουλο να διαφημίζει μια οδοντόπαστα 🙂

  Να ξέρετε, διαπιστωμένο, μου λείπει από φυσικού μου, ο ένας φρονιμίτης. Αφρονίμευτη κατά το 1/4, ισοβίως 🙂

  Θυμάμαι από το Σκαρίμπα «το ρυζάκι των δοντιών της».

 141. Με την αποφασιστική διευθέτηση της εξαγωγής,
  μάλλον
  «Είχα πονόδοντο τη μέρα που σε χώρισα»
  🙂

 142. Έξαλλα νιάτα

 143. … έχει (μεγάλο, γερό) δόντι: έχει ισχυρά πολιτικά ή άλλα μέσα,…

  Χαυλιόδοντα, για πάρα πολύ μεγάλο μέσο.

 144. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  142-144 🙂 🙂

  >>θα μετράς δόντια: απειλή, θα σου σπάσω τα μούτρα.
  Ή : θα σου δώσω τα δόντια σου στη χούφτα

 145. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σπάει τα δόντια της και …τρελλαίνεται : Της τσατσάρας ο φαντάρος

 146. atheofobos said

  Υπάρχει και ο μύθος του Vagina dentata, για τον οποίο και γράφω σχετικά στο ποστ μου ΓΛΥΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΜΟΥΝΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΨΩΛΗΣ -ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9.html

 147. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μα το δόντι του; Ένα δόντι; Ένα προ πεντηκονταετίας βγαλμένο δόντι; Όταν ο Τζον Λένον πήγε στον οδοντίατρο κι έκανε εξαγωγή; Να το βγάζουν κι αυτό σε δημοπρασία; Ένα δόντι με την κουφάλα του; (Αφήστε που νόμιζα πως η Γιόκο άνοιξε πια και τον τάφο και του ξεριζώνει δόντια για να τα πουλήσει…).
  Όλος ο κόσμος, μια σκηνή…

  Για περισσότερα: totetartokoudouni.blogspot.com /το 2011

 148. Υαλτις said

  http://www.athinorama.gr/lmnts/events/cinema/1009013/Poster.jpg.ashx?w=170&h=250&mode=max

 149. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  148. Ο Σκύλος κάπου παραπάνω κάτι λέει με τρόπο στ΄αγόρια 🙂 .

 150. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  144. χαυλιόδοντα για πάρα πολύ μεγάλο μέσο.
  Εδώ το μέσο είναι το μήνυμα
  http://www.odontiatriki.gr/arthra1/vouli_esy.php

 151. 151

  Δεν μ’ ακούνε, δεν μ’ ακούνε!

 152. Πάνος με πεζά said

  Και πριν να προλάβει ο γέρων Βάταλος, να συμπληρώνουμε τις επί δεκάωρον ελλείψεις…

 153. Πάνος με πεζά said

  @ 154 : Χαλαρά θα έλεγε κανεις ότι είναι η μάνα του Γεωργίου…

 154. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  142: 😉

  144: Σωστά!

 155. Μαρία said

  90
  Και προσφάτως και σκανδαλωδώς ο σύζυγος της Φ. Γ. http://tvxs.gr/news/ellada/agogi-gennimata-gia-sykofantika-dimosieymata-xtypoyn-emena-xtypoyn-pasok

  Πόσα ακούμπησες για την εξαγωγή του τραπεζίτη, που οι γιατροί τον λεν γομφίο; Κάποιοι ξενητεμένοι φίλοι κάνουν εδώ τα δόντια τους, γιατί στα Παρίσια τους παίρνουν και τα σώβρακα.
  Α και πολύ πίσω είστε εκεί στο δουκάτο. Ενδοδοντιστές δεν έχετε, για να αποφύγετε την εξαγωγή; 🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  154: Ο φόβος φυλάει τα έρμα

 157. 42, …@3, 27, 38: ΛΚΝ: οδοντόπονος…

  Πονοκέφαλος αυτές οι σύνθετες λέξεις… 🙂

 158. ΚΑΒ said

  Το κορίτσι με τα πετακτά δόντια

  http://www.mousalim.gr/theoretikamathemata/istoria/murtis.html

 159. 94, …όλα τά ‘πες, εκτός από τον πόνο στο πρησμένο πόδι…Αυτόν πως τον λένε;…

  Προφανώς οιδιπόδειο!
  (Κυριολεκτικά)

 160. ΣΠ said

  Bluetooth είναι το μέσο με κυβέρνηση ΝΔ.

 161. Γιάννης Ιατρού said

  161: Ντουζ πουα ρε μάστορα 🙂 🙂

 162. Παρωδία του Σάινφελντ με οδοντογιατρό που (υποτίθεται πως) είναι anti-dentite.

 163. 2, …Τιτ φορ τατ…

  Γς, είμαι σίγουρος ότι δεν εννοείς αυτό το τιτ,
  αλλά μια που το ανέφερες,
  η στρατηγική τιτ-φορ-τατ (δηλαδή «οφθαλμός αντί οφθαλμού…»)
  ήταν η επικρατέστερη στρατηγική στο «Δίλημμα του φυλακισμένου»
  (εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωμοίωση για ανθρώπινες συναλλαγές
  όπου υπεισέρχεται το δίλημμα ειλικρίνεια/εξαπάτηση)
  μέχρι που εμφανίστηκε καλύτερη ονόματι «Πάβλοφ».

  Για να μην κουράζω, μια πολύ σύντομη επισκόπηση σε παλιότερα σχόλια (69 και 102).

 164. ΚΑΒ said

  160. πεταχτά

 165. Λ said

  130. Τη δοντάγρα τη λέμε ζοντάκρα εμείς.

  Έχω γλυκό δόντι δεν σημαίνει μου αρέσουν τα γλυκά;

 166. Tooth fairy,
  η νεράιδα των νεογιλών δοντιών που αντικαθίστανται από μόνιμα.

 167. Λ said

  Παρεμπιπτόντως, στη Σκόπελο υπήρχε κάποτε ένας οδοντογιατρός που έλεγε σε όλους τους ασθενείς ότι έπρεπε να εξαχθούν τα δόντια τους και ακόμα και τώρα οι περισσότεροι Σκοπελίτες κάποιας ηλικίας είναι με μασέλες.

 168. sarant said

  157 Δεν ήρθε ακόμα η λυπητερή. Αλλά δεν είχε μείνει και καθόλου δόντι.

 169. Λ said

  Το ελεφαντόδοντο και τους χαβλυόδοντες τους είπαμε;

 170. Λ said

  Το γεγονός ότι οι πληροφορίες για τις οδοντοστοιχίες είναι σημαντικές για την αναγνώριση πτωμάτων ειπώθηκε;

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  96 – «τελευταία ένας συμμαθητής μου (67άρης) ενυμφεύθη δια τρίτην φοράν (τα «ν» για την απαραίτητην οξυγόνωσην ) με την νέαν εκλεκτήν της καρδιάς του ετών 36…»
  Εκτός που οι σοφοί ΑΗΠ σταμάτησαν στο δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού, ΘΑ ΤΟΥ ΤΑ ΦΟΡΕΣΕΙ.
  Υ.Γ – Πές του συμμαθητή σου, καλού κακού να πάρει μια μπουκάλα οξυγόνου, τα ΝΝΝΝ δεν θα του φτάσουν ούτε για μια ανάσα όταν γίνει ΤΑΡΑΝΔΟΣ.

 172. sarant said

  171 Για το ελεφαντόδοντο έχουμε κοτζάμ άρθρο.
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/05/14/fildisi/

 173. Λ said

  Η αναρκοδοντού είναι αυτή που έχει αραιά (ανάρκα δόντια)

  Έρεξεν η ζήλα, η μήλα, η μαλλουροπoύ, η δησοβριού, η αναρκοδοντού.
  Καλόν λόον είπασιν τζαί κακόν εγύρισεν.

  http://news.maronitedaily.com/index.php/component/k2/item/2845-%CE%BF-%CF%86%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85-o-ftonos–a-cypriot-prayer-against-malice/2845-%CE%BF-%CF%86%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85-o-ftonos–a-cypriot-prayer-against-malice

  Υπάρχει και αναρκοβυζού μια που τοφερε η κουβέντα

  αναρκοβυζού (η) ουσ. (πληθ. αναρκοβυζούες) [< ανάρκα (βλ.λ.) + βυζιά] αυτή που τα στήθη της έχουν μεταξύ τους μεγαλύτερη απόσταση από το συνηθισμένο

 174. Λ said

  174, 1000 συγνώμες!

 175. 174 …όπου η Μαρία παραθέτει μια πιο φαντεζί εκδοχή της παιδικής συνήθειας με τους νεογιλούς (σε σχέση με τα #26, 35 κλπ. εδώ):

  Παλιά όταν αλλάζαμε δόντια, πετούσαμε το νεογιλό δόντι στα κεραμίδια λέγοντας «Πάρε κοκαλένιο, δώσ’ μου φιλντισένιο».

 176. ΚΑΒ said

  .Φιλντισένιο περιβόλι, κελαδεί γλυκύ αηδόνι

  .Γύρω τριγύρω κάγκελα, στη μέση κόρη κελαηδεί.

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  123 – Τον Ιούλιο του 1988 είχα ανέβει πάνω στα δόντια, και μετά «εφυγα» για τον Αθανάσιο Διάκο, είχαμε περάσει καταπληκτικά, είχαν και καλό κρασί με μεζέδες, τώρα για να τους ξεκουνήσω από την tv και το pc φτύνω το γάλα που βύζαξα, κάνα ψαροντούφεκο το τρίμηνο και πολύ είναι, είναι κι οι πατσοκοιλιές που έχουν δέσει, γάματα, ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ.

 178. Πάνος με πεζά said

  Αυτή την εποχή, τιμοκατάλογος στο Ελλάντα (γιατί υπάρχει και Βουλγαρία) : Σφράγισμα λευκό ή ανασύσταση σπασμένου 50e/δόντι, και γέφυρες 200e/δόντι (δηλαδή η πιο απλή 400 ευρώ). Άρα ανάλογα, και οι θήκες υπολογίζω στα 200 ευρώ.
  Τώρα για εξακτικές και χειρουργικές εργασίες, κατόπιν συμφωνίας…

  Το ΤΣΜΕΔΕ κάποτε πλήρωνε το 25% της αμοιβής του ιδιώτη γιατρού, αλλά μπαίνοντας στον ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει μία… Απλά σου λέει, πήγαινε φτιάχ’ τα τζάμπα(?) αν θες, στην ανάλογη «υγειονομική δομή».

 179. Ιάκωβος said

  175,
  Έρεξεν η ζήλα, η μήλα, η μαλλουροπoύ, η δησοβριού, η αναρκοδοντού.
  Καλόν λόον είπασιν τζαί κακόν εγύρισεν.

  Υπάρχει ενα αντίστοιχο με την αρκοδοντού, στην Ελυμπο Καρπάθου. Που εκεί είναι ο χριστός ο ίδιος που συνάντησε δαίμονα:

  Ο αφέντης Χριστός εγιάενε, γιαλλουάν απάντησε
  -Που πας ωρέ αρκά ντυμένε, αρκά παωμένε κλπ
  -Πάω να κάμω μάνα και κόρη να σφαού
  κ’ αέρφια να κατακοπού,
  καλού ντζευγά ντζευγάρι να ξεντζευγαρώσω, καλού οσκού μάντρα να ξεκουουνώσω ,κλπ
  -Να φύεις και να πάεις στα σχίσματα τω βουνώ, κλπ,κλπ.

  .

 180. Ιάκωβος said

  Από δόντια τα βουνά άλλο τίποτα. Το περίφημο Dent du Geant στο Μονμπλάν.

 181. Τσούρης Βασίλειος said

  «Ο Ιμπραήμ του οποίου είχον ήδη πριονισθή οι οδόντες του,,,» γράφει ο Διονύσιος Κόκκινος στη σελίδα 622 τόμος Ελλάς Α΄ στο Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου
  αναφερόμενος στα μετά την ναυμαχία Ναυαρίνου γεγονότα.

  26 . Γρηγόρη κριεζοτ ( ή μήπως κρυεζώτ, ίσως απ΄το κρύο άζωτο ) έβαζαν οι δικές μας βάβες στις δοντούρες
  87 Ιάκωβος 🙂
  95 Ριβαλντίνιο Τι διαφορά έχει ο Κυναίγειρος απ’τον Κυνέγειρο ; Μήπως ξέρει κάποιος φίλος ;
  Να μας την πεις.

  Περίμενα να μας πεί ο Γς ένα παλιό ανέκδοτο για κάποιον ναυτικό που γλίτωσε από τις φουρτούνες και είχε κάνει τάμα πως όταν πατήσει στεριά και βρει γυναίκα θα μετρήσει τα δόντια της κλπ. Ενταξει όλοι και όλες το ξέρετε και η βάβω που συνάντησε με τα δυό δόντια μπροστά , πέρασε καλά γιατί είχε και κάτι ρίζες πίσω. 🙂

 182. Λ said

  181 ωραίο : ) και η δησοβρυού είναι η γυναίκα με φρύδι σς στυλ Φρίτας Κάλο

 183. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σκυλούδι μ΄, ρίξε έναν Ασπροδόντη δω πέρα να ‘μορφίσει η σχολιόσκαλα . Τ΄αφήνω σ΄εσέ λόγω αρμοδιότητας 🙂

 184. Ιάκωβος said

  Και κάτι για το ελεφαντόδοντο, ή μάλλον την απουσία του. Όταν στο μεσαίωνα κόπηκε λογω Ισλάμ η ελευθερο εμπόριο με την Αφρική, σταμάτησε και το εμπόριο ρου ελεφαντοκόκαλου. Το φίλντισι αντικαταστάθηκε από το χαυλιόδοντα του θαλάσσιου ελέφαντα αλλά και του δοντιού του νάρβαλ.

  Είχαν πιστέψει τότε πολλοί, ότι αυτό το τελευτίο ήταν το κέρατο του μονόκερου.

  Και μάλλον αυτό το έχω ξαναπεί, τουλάχισον μία φορά εδώ, αλλά repetitio est mater studiorum.

  Δεν πρέπει όμως να είπα τίποτα για το πιο διάσημο δόντι της γενετικής, τα τελευταία χρόνια. Eίναι εκείνο που βρέθηκε to 2010 σε σπήλαιο της σιβηρίας, και από την ανάλυση του dna του, μάθαμε οτι έχουμε αναμιχθεί όχι μόνο με ολίγην από Νεάτερταλ, αλλά και από ένα άλλο είδος, τους ανθρώπους της Ντενίσοβα, που τώρα έχουν εξαφανιστεί. Πέρα από αυτό το δόντι και κάποιο μικρό κομμάτι δαχτύλου, δε σώζεται τίποτα άλλο από αυτούς. Και που όπως ίσως θα έλεγε κι ο Μιχάλης Νικολάου, ήταν Ντενισόβιοι αλλά όχι ισόβιοι.

 185. sarant said

  175 Α, η αναρκοβυζού δεν είναι αυτή που έχει αναρχικά βυζιά; 🙂

  176 Μπα, γιατί;

  180 Τι εννοείς με «υγειονομική δομή»;
  Εδώ πάντως είναι πολύ ακριβότερα. Μόλις ηρθε και η λυπητερή για την εξαγωγη, 160 ευρά παρακαλώ (χρεώνει 55 ευρά τα ράμματα και το ράψιμο του ούλου)

 186. ΚΑΒ said

  Καὶ τοῦτο μὲν ἐν τούτῳ τῷ πόνῳ ὁ πολέμαρχος Καλλίμαχος διαφθείρεται, ἀνὴρ γενόμενος ἀγαθός, ἀπὸ δ’ ἔθανε τῶν στρατηγῶν Στησίλεως ὁ Θρασύλεω· τοῦτο δὲ Κυνέγειρος ὁ Εὐφορίωνος ἐνθαῦτα ἐπιλαμβανόμενος τῶν ἀφλάστων νεός, τὴν χεῖρα ἀποκοπεὶς πελέκεϊ πίπτει, τοῦτο δὲ ἄλλοι Ἀθηναίων πολλοί τε καὶ
  ὀνομαστοί. Ηρόδοτος ΣΤ’, 114

  Αδερφός του Αισχύλου

 187. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Περιπέτειες των Μπόλεκ και Λόλεκ
  Chory Ząb – Το πονεμένο δόντι

 188. cronopiusa said

 189. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Να πω κι εγώ μια πρόσφατη κηφισιώτικη τιμή: Η απονεύρωση, πανεπιστημιακού επιπέδου, και με απόδειξη ,200 γιούρα.

 190. ΚΑΒ said

  183. Ο Ηρόδοτος το έχει με ε, ο Πλούταρχος επίσης, μεταγενέστεροι το γράφουν με αι.

 191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – «(χρεώνει 55 ευρά τα ράμματα και το ράψιμο του ούλου)» Ο Αρμάνι σ΄έραψε;(χαμόγελο).

 192. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Κι΄όμως η τερηδόνα έχει στυλ.
  http://grekamag.gr/24940/

  Ο οδοντοτεχνίτης πώς να λέγεται πιο λαϊκά; Δοντομάστορας;

 193. Πραγματική στιχομυθία στο τηλέφωνο, από εξ αγχιστείας ξάδερφο στον στρατό:

  – Κουτσοδόντης
  – Φαφούτης εδώ, κ. Διοικητά!
  – Με δουλεύεις;

  Στο τσακ δεν έφαγε φυλακή…

 194. Λ said

  Πάω να βάλω κόκκινα για να υποδεχτώ το έτος πιθήκου. Λένε ότι αν δεν φοράς κόκκινα ο πίθηκος θα θυμώσει και θα σε εκδκηθεί.

 195. Λ said

  187α λολ

 196. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Από το μεσημέρι που διάβασα το νήμα,αναδευόταν στο μυαλό μου για το τρίξιμο των δοντιών, και τώρα μου ήρθε ξεκάθαρο,από τον Ύμνο στην Ελευθερία-η Άλωση της Τριπολιτσάς:
  Ακούω κούφια τα τουφέκια
  ακούω σμίξιμο σπαθιών
  ακούω ξύλα ακούω πελέκια
  ακούω τρίξιμο δοντιών.

 197. Corto said

  «Αλλά η οδός Αθηνάς δεν είναι μόνον η οδός δια τον στόμαχον, είναι και ο δρόμος που άλλοτε περνούσε ο κοσμάκης ώρες ψυχαγωγίας με τα δωρεάν προσφερόμενα διασκεδαστικά θεάματα.
  (…)
  Ο καταπληκτικώτερος που επλησίαζε το θαύμα, ο και πρωταγωνιστής του θιάσου, ήταν ο πλανόδιοςιατρός. Παθολόγος, ωτολαρυγγολόγος, δερματολόγος και θαυματοποιός οδοντοϊατρός που ημπορούσε να ξερριζώση ολόκληρη οδοντοστοιχία χωρίς τον παραμικρό πόνο. Ανεβασμένος σ’ ένα αμάξι μιλούσε στο πλήθος. Ήταν κάτι μεταξύ ιεροκήρυκος, μάγου και αλχημιστού. Το αμάξι ήταν φορτωμένο με κασσετίνες και βαλίτζες που περιείχαν τα θαυματουργά φάρμακα. Ανάμεσά σ’ αυτά στεκόταν όρθιος ο πλανόδιος πανεπιστήμων και με μια χειμαρρώδη ευγλωττία διεφήμιζε την θεραπευτική του δεινότητα σε όλα τα νοσήματα και την τέχνη του στην ανώδυνη εξαγωγή των δοντιών.
  (…)
  Η περιέργεια του πλήθους εφούντωνε πια όταν ερχόταν η στιγμή της ανώδυνης εξαγωγής των δοντιών. Ο απερίγραπτος οδοντοϊατρός έλεγε πως όποιος έχει πονόδοντο και θέλει να απαλλαγή από το πάσχον δόντι ημπορεί να ανέβη στο αμάξι του. Και αυτό το φώναζε κυρίως για να αποδείξη και εμπράκτως πως επιτυγχάνει την εντελώς ανώδυνη εξαγωγή.
  Κάποτε παρουσιαζόταν και ο ήρως. Ήταν συνήθως ένα τύπος πλανοδίου …κατεργάρη που είχε αναλάβει, κατόπιν συμφωνίας να παίξη τον ρόλο του πάσχοντος. Ο θαυματοποιός, αφού έκανε τάχα μία επάλειψι των ούλων με την θαυματουργό αλοιφή, έχωνε το χέρι του στο στόμα και…έβγαζε το δόντι που είχε ο συνεργάτης κρυμμένο και το πιπιλούσε σαν καραμέλα. Το πλήθος χειροκροτούσε. Αλλ’ όταν κάποτε ανέβηκε ένας που δεν ήταν από την σπείρα και που υπέφερε πραγματικά από ένα χαλασμένο δόντι, η σκηνή άλλαξε. Η εξαγωγή ήταν τόσο ανώδυνη που οι φωνές του…θύματος ακούστηκαν στην πλατεία της Ομονοίας.»

  (Τίμου Μωραϊτίνη, τα ρωμαντικά χρόνια της Αθήνας)

  Ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το Έθνος του 1928:
  http://www.protothema.gr/Stories/article/468747/oi-kobogiannites-tis-palias-athinas-kai-ta-katorthomata-tous/

  Ως γνωστόν το επάγγελμα του οδοντιάτρου το αντιποιείτο και ο Γιώργος Μπάτης.

 198. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Επισκευαστή χαμόγελων, άκουσα να συστήνουν κάποιον ως προς το επάγγελμά του. Ήταν οδοντίατρος βέβαια 🙂

 199. Λ said

  198 Μπράβο

 200. Ριβαλντίνιο said

  @ 183 Τσούρης Βασίλειος

  Να μας την πεις.

  Αν την ήξερα θα έλεγα. Αλλά πού να ξέρω : Γι’αυτό ρώτησα και δεν μου είπαν. 😦 😦 😦

  Κυνέγειρος= αυτός που ξεσηκώνει τους σκύλους ???
  Κυναίγειρος= ο σκυλοκατσικάνθρωπος ???

  Και ποια η διαφορά Πάτροκλος – Κλεόπατρος ;

  Το πρώτο σημαίνει «αυτός που φέρει δόξα στον πατέρα του» και το δεύτερο «αυτός που έχει δοξασμένο πατέρα» ;

 201. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλησπέρα,
  εμείς πάντως πετούσαμε το νεογιλό δόντι που έφευγε στα (ήδη δυσεύρετα) κεραμίδια, λέγοντας «πάρε ποντικέ το δόντι μου και δώσμου το δικό σου»
  δεν θυμάμαι αν ειχε και συνέχεια.
  Τα ^$#%& τα πίσω και πάνω δόντια είναι δύσκολα, αν ειχε 160 η εξαγωγή! η ενδοδοντική θεραπεία (3 ρίζες) θα πέρναγε χαλαρά το 600αρι.
  Το μόνο τους καλό, ότι δεν είναι εύκολα ορατή η απώλειά τους.

  Λ, 172
  Όσο για την οδοντιατρική ταυτοποίηση είναι εξαιρετική όταν ο νεκρός έχει πάει κάποτε σε οδοντίατρο και υπάρχουν αρχεία, είναι δηλαδή «κάποιου επιπέδου»
  Χρησιμότατη σε αεροπορικά δυστυχήματα. (Επίσης ταυτοποίηση του πτώματος του Χίτλερ, «ανθρώπου κάποιου επιπέδου»)
  Αν η ταυτοποίηση έχει να κάνει με πρόσφυγες πχ, ξεχάστε το, στην Ινδική χερσόνησο και το Ιρακ, Αφγανιστάν κτλ,
  οι περισσότεροι οδοντίατροι είναι στην άκρη του δρόμου, δεν κρατούν ακριβώς αρχεία, καλά ή κακά.
  Όσο για την Συρία, μάλλον δύσκολα θα εντοπιστούν, είτε οι οδοντίατροι είτε τα αρχεία.

  Τα δόντια όμως έχουν και μια άλλη συνεισφορά στην ταυτοποίηση και την εξαγωγή DNA:
  Είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος διατήρησης του DNA (μέσα στον πολφό) αρκεί να είναι ανέπαφα,
  το σκληρότερο υλικό στο σώμα μας, η αδαμαντίνη τους, το προστατεύει από σχεδόν τα πάντα και για πάρα πολλά χρόνια (πχ Denisovans, σχόλιο186)

  Λέτε μήπως με αυτό το θέμα δεν βγούνε τα μεταμεσονύχτια βατmanια;

 202. Γς said

  Είναι και τα δόντια, τα κυριώτερα μέρη που εξάγεται το ancien DNA για μελέτες

  Πίσω μέχρι και καμιά κατοστή χιλιάδες χρόνια

 203. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  H εισαγωγή του Νικοκύρη σήμερα για την …εξαγωγή, έχει μέσα κι ένα «γιατί ρε γαμώτο» ή τουλάχιστον έτσι το πήρα ‘γω από προσωπική εμπειρία. Όταν η οδοντίατρος μου είπε ότι χρειάζεται να γίνει απονεύρωση, μου ήρθε κεραμίδα,γιατί έκανα τακτικότατα έλεγχο. Με είδε που συννέφιασα και μου λέει πως ναι το καταλαβαίνει, είναι μια μικρή ήττα (με δασείαν και περισπωμένην- κατά κυρ Βάτραλο 🙂 )
  Τώρα μένω με το απονευρωμένο ενώ πρέπει να πάω να το περιχαρακώσω γιατί θα σπάσει στο τέλος.Είναι και στα εμφανή και δεν ξέρω πώς θα γίνει. Να τρίψει,να βάλει «σοβά», τί διάολο…
  Εκείνον με τη Μύρτιδα, μου τον σύστησαν ότι είναι καλός «χτίστης» και «με τη μία». Χτίζει απόξω το δόντι,τί θα πει αυτό, και με μία φορά;

 204. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Άσχετο αλλά σας χρωστώ μια απάντηση για την περίεργη συμπεριφορά του καθηγητή-θεολόγου σε παιδιά του δημοτικού(ρώτησε μες την τάξη «ποια παιδιά θα έδιναν τη ζωή τους για το Χριστό»- δεν ξέρω να βρω το νήμα που το έγραψα τώρα- ), η μητέρα λοιπόν που έγινε δέκτης αυτής της ιστορίας, είδε τις άλλες μαμάδες να το «καταπίνουν»και να μην το αξιολογούν ως σοβαρό και άφησε να τελειώσει όπως όπως το σχολικό έτος και μετά άλλαξαν σχολείο.
  Επιστροφή στις ρίζες (των δοντιών μας) πάλι 🙂
  Μισοθυμήθηκα και το ανέκδοτο που λέει ότι ήρθαν ναύτες και φιλούν τόσες φορές όσα δόντια έχουν οι γιαγιές και μια γιαγιά, μετά μετά , φωνιάζει ξεχειλώνοντας το στόμα με τα δάχτυλα: «εχω ‘ παε ΄πο μέσα κι ένα αποριζίδι…»

 205. Πάνος με πεζά said

  @ 187 : «Yγειονομική δομή» (διαφόρων βαθμών) είναι της μόδας τώρα να λένε γενικώς τα (δημόσια) κτίρια με τον κόκκινο σταυρό, από κέντρο υγείας μέχρι μεγάλο νοσοκομείο. Όσο για την εξαγωγή, προφανώς δεν ήταν απλή εξαγωγή αλλά χειρουργείο. Ένας κοινός οδοντίατρος μπορεί να κάνει μια σχετικά απλή εξαγωγή (π.χ. ένα δόντι που είναι έτοιμο να φύγει ή ένα υπόλειμμα…), αν όμως η περίπτωση είναι πιο θολή, σε στέλνει σε γναθοχειρουργό.

  Γυρίζοντας τώρα (…) στο σπίτι, και ανατρέχοντας στο βιβλίο-προσφορά της εφημερίδας, με τις παροιμίες, στο «Δόντια» (τι ωραία που τα έχει θεματικά !) βρήκα και αυτά :

  – Τη μισή χώνεψη την κάνουνε τα δόντια.
  – Τα ωραία δόντια κάνουν τους ανθρώπους γελαστύς.
  – Να’ χα τα χρόνια σου, έφτανα τα δόντια σου.
  – Ξένο ψωμί τρώει, και τα δόντια του λυπάται. (για όσους ζουν από τον ξένιο ιδρώτα).

 206. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Αλήθεια εδώ στο ιστολόγιο δεν έχουμε κανέναν οδοντίατρο; Πώς έτσι;

 207. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  207. Μπράβο! Δέκα φορές το σκέφτηκα και δέκα το ξέχασα να κοιτάξω το βιβλίο
  – Ξένο ψωμί τρώει, και τα δόντια του λυπάται. Πολύ ωραίο.

  Μου θύμισε που έλεγα για το μικρό μου όταν πηγαίναμε στην οδοντίατρο πως τα προσέχει τα δόντια του, δεν τα πολυχρησιμοποιεί ! (Επειδή ήταν λιγόφαγος 🙂 )

 208. Κόκκινος Πλανήτης said

  208 εφη εφη,
  όπως θα έγραφε και ο Μιχάλης Νικολάου,
  Λόγω ειδικότητας έχουν μάθει να αποφεύγουν τη γλώσσα 🙂

 209. Γιάννης Ιατρού said

  186, 204
  Εδώ για το δοντάκι των Denisova

  Click to access 2011_Science-Denisova-1084-7_1.pdf

  και το αυθεντικό άρθρο εδώ http://www.pnas.org/content/112/51/15696.abstract (για τους έχοντας πρόσβαση στα PNAS Proceedings of the National Academy of Sciences, USA)

 210. Γιάννης Ιατρού said

  PNAS link: κι εδώ με προσβαση από όλους http://www.pnas.org/content/112/51/15696.full.pdf

 211. LOL3K said

  Θα τη δαγκώσουμε αύριο λόγω καιρού, αλλά η απεργιακή διαδήλωση αδιαπραγμάτευτη. Δαγκωτά, ταξικά.

 212. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  193 Έλα ντε!

  195 Μια τέτοια ιστορία έχει και η Έλλη Αλεξίου στο «Υπό εχεμύθειαν» με διοικητή Καναρίνη, που του παρουσιάζονται ο Λαγός και ο Γάτος

  199 Και μια φορά είχε έναν αστυνομικό και τον κουράριζε δημόσια και φώναζε «τέτοια κουφάλα [τάχα, στο δόντι] δεν έχω ξαναδεί»

  208 Πράγματι, πώς και δεν έχει εκδηλωθεί κανένας;

 213. sarant said

  Και μερικές δοντοπαροιμίες από τον Νικόλαο Πολίτη:

  Δόντια ανάρια λίγα φεγγάρια ή Αριά δόντια ολιγόχρονος (σύμφωνα με τη δοξασία, όποιος χάνει δόντια δεν θα ζήσει πολύ)

  Εκεί που είναι τα δόντια λείπουν τα παξιμάδια

  Μήπως έχω δόντια για μέλι; (Παροιμιόμυθος: ρώτησαν τη γριά αν προτιμάει άντρα ή μέλι -και απάντησε έτσι!)

  Όπου μπορεί με τα χέρια του, τα δόντια του μη βάνει

  Στραβά δόντια, ίσια μοίρα (άλλη δοξασία)

 214. gpoint said

  # 173

  Λάμπρο είσαι αλλού για αλλού… Σήμερα με την κρίση ο συνταξιούχος των 1000 ευρώ είναι περιζήτητος για την οικονομική ασφάλεια που προσφέρει μια που ο ίδιος έχει ελάχιστα λογω ηλικίας έξοδα. Αν λοιπόν κάποια έχει ένα μαγαζάκι που λιμοκτονεί, και απαιτεί την ολοήμερη παρουσία της, ένας συνταξιούχος που ξέρει να μαγειρεύει και να βάζει πλυντήριο φαντάζει Δον Ζουάν. Κι αν εννοείς τίποτε άλλο θα έχεις μείνει στην εποχή του βιάγκρα ακόμη, έχει προοδεύσει η επιστήμη

 215. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  178.
  Πέντε πέντε κουβαλούνε
  τα σφυριά σφυροκοπούνε
  κι η μαούνα παρασύρνει
  και στον κάραβο τα χύνει

 216. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το δόντι του ποντικού είναι γλυκό, δεν νιώθεις το δάγκωμα.
  από τον Λοιμό του Α. Φραγκιά,
  Από δω:Η Μακρόνησος του Ολιβιέ Ζισουά
  https://enthemata.wordpress.com/2013/04/21/marwd/

  Το παιδικό μας τραγουδάκι για το δοντάκι που το βάζαμε στα δοκάρια (πατερό), έλεγε:
  πάρε μποντικέ το δόντι μου
  και δο μου σιδερένιο
  να κουκαλίζω το ψωμί
  και το παξιμαδένιο.

  Η Μαρίζα Κωχ στα Παιχνιδοτράγουδα» της ,1978:
  Φάε ποντικέ το δόντι μου
  και κάντο σιδερένιο
  να τρώω εγώ το κρίθινο
  και συ το σιταρένιο.

 217. Pedis said

  Νικοκύριε, ελπίζω να είχες κατα νου ότι

  μπροστά στον οδοντίατρο όλοι είμαστε ίσοι …
  αλλά δεν είναι όλοι οι οδοντίατροι μεταξύ τους ίσοι.

  (αλλουνού)

 218. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Λέγει ο κ. Σαραντάκος εν τη παρούση αναρτήσει: «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Για ανταπόδοση κακού, για εκδίκηση που γίνεται με πρόκληση της ίδιας βλάβης. Καμιά φορά το δεύτερο σκέλος παραλείπεται. Από τον Μωσαϊκό νόμο, που όμως (νομίζω) πως είναι διατυπωμένος έτσι που να αποτρέπει βαρύτερη εκδίκηση»

  ΒΑΤΑΛΟΥ ΣΧΟΛΙΟΝ: Ορθώς επεσημάνατε, κ. Σαραντάκο, ότι πρόκειται διά τον περίφημον «Νόμον της Ανταποδώσεως των Ίσων» που συνιστά μεγίστην πρόοδον εις την Ιστορίαν της Ανθρωπότητος. Η φράσις υπάρχει τρις εις την Παλαιάν Διαθήκην, κατά σειράν εις την Έξοδον, το Λευιτικόν + το Δευτερονόμιον και άπαξ εις την Καινήν Διαθήκην (κατά Ματθαίον ευαγγέλιον)

  Ωστόσον, αποφεύγετε να ενημερώσητε τους αναγνώστας ότι πρόκειται δι’ επί λέξει λόγια του Γιαχβέ (ο Ιησούς Χριστός πρίν ενσαρκωθή), που βεβαίως απετέλεσαν τον Μωσαϊκόν Νόμον.

  2) Διατί, όμως, αγαπητέ κ. Σαραντάκο, απεσιωπήσατε με ποίον παρανοϊκόν τρόπον ο Ραββίνος Χριστός ήλλαξε τον Νόμον της Ανταποδώσεως εις το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον; Πρόκειται διά μνημείον μαζοχισμού που απεβλάκωσε τους Έλληνας και… επιτρέψατέ μοι να το αναρτήσω ολόκληρον

  ΕΡΩΤΩ την κλίκαν του Μεταλληνού: Διατί, δεν υπακούτε εις τας εντολάς του Ραββίνου σας και δεν γυρίζετε και το άλλον μάγουλον, ότε σάς χαστουκίζω; Διατί δεν μού χαρίζετε και το ιμάτιόν σας, ότε σάς ζητώ τον χιτώνα σας; Διατί δεν μού δανείζετε χωρίς τόκον; … Και πάει λέγοντας…

  3) Με την ευκαιρίαν ενημερώνω τους θεολογικώς αγραμμάτους αναγνώστας του Σαραντακείου Ιστολογίου ότι η Αγία Γραφή επιβάλλει να κόπτωμε το χέρι της γυναίκας μας, όταν αυτή τολμήση να πιάση τα αρχίδια αυτού που μάς επιτίθεται! Το είχατε ξανακούση αυτό; Όχι, βεβαίως, (στοιχηματίζω την ημισείαν μου περιουσίαν πως ούτε οι γνώσται κ.κ. Σαραντάκος και Σμερδαλέος το εγνώριζον) διότι σάς το αποκρύπτουν επί 200 έτη εις τα ρωμέικα σχολεία οι Γαλιλαίοι διδάσκαλοί σας.

  ΙΔΟΥ τα πειστήρια, από το 25ον Κεφάλαιον του Δευτερονομίου (Όλα τα αποσπάσματα της Αγίας Γραφής που ανήρτησα, με καφέ χρώμα είναι το πρωτότυπον κείμενον (των Εβδομήκοντα και του Κατά Ματθαίον), ενώ με κυανούν είναι η εγκυρωτάτη ρωμέικη μετάφρασις του μακαριστού Ιωάννου Κολιτσάρα)

  4) Περαίνω με μίαν χρηστικήν πληροφορίαν που έμαθα εν Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ, όπου ειργάσθην επί 30ετίαν: Η καλυτέρα περιποίησις των οδόντων είναι η χρήσις του οδοντικού νήματος, μακράν ωφελιμοτέρα του συνήθους βουρτσίσματος με οδοντόκρεμαν…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  216-Όσο και να προόδευσε η επιστήμη Gee, το ηλικιακό κέρατο δεν έχει καταφέρει να το εξαλείψει, οχι για ένα χιλιάρικο, αλλά ούτε για δισεκατομμΰρια.
  Κάθε πράμα στον καιρό του φίλε, γιατί, ού γαρ έρχεται μόνο, γιαυτό, αν θές αρνάκι στα 67 θα τρώνε κι άλλοι, αλλιώς προβατίνα μόνος σου, κι ας λέει και κάνει η επιστήμη ό,τι θέλει. Γνώθει σ αυτόν έλεγαν οι ΑΗΠ, ρε τους ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ, κάτι θα ήξεραν αυτοί.😂

 220. 210, …[Οι οδοντογιατροί] Λόγω ειδικότητας έχουν μάθει να αποφεύγουν τη γλώσσα 🙂 …

  Υποθέτω το λες με την γλώσσα στο μάγουλο!
  (Tongue in cheek) 🙂

 221. paolodrosi said

  Ο οδοντιατρος Σουλτζ στο Τζανγκο

 222. Λ said

  Happy Monkey Year!

 223. Λ said

  Έχουμε και τον οδοντίατρο του Στάλιν στα παιδιά του Αρμπατ.

 224. BLOG_OTI_NANAI said

  Μήπως λόγω των εικόνων ή των λινκ κράτησε το σχόλιο μου στα spam; Μπορείς να δεις;

 225. gpoint said

  # 221

  Λάμπρο,(όπως θάλεγε κι ο γεροΒάταλος) ότε δυο (ή πλείονες) άνδρες την αυτήν γυναίκα καρπούνται, τις εστί ο κερασφόρος (τίνες εισίν οι κερασφόροι 😉

  Πάντως αν και έχω διαπιστώσει πως είσαι αρβανίτικο κεφάλι (χαμόγελο) σου λέω πως όταν η συγκεκριμένη περνάει καθημερινά 14 ώρες μόνη της στο μαγαζάκι της κι ο άντρας της δεν δουλεύει (ώστε να ξέρει που βρίσκεται ) χρονικώς και τοπικώς είναι αδύνατη η συνεύρεση της με άλλον χωρις να γίνει αντιληπτη, δεν είναι υπάλληλος να πάρει άδεια για » ασθένεια»

 226. Γς said

  Και τα δόντια της τσατσάρας
  [απολυομαι σου λέω!]

  Και γιατί την λέμε έτσι;

 227. BLOG_OTI_NANAI said

  Μερικά λαογραφικά για τα δόντια:

  Λαογραφία, τ. 24 (1966):
  Για τα δόντια του παιδιού

  Λαογραφία, τ. 29 (1974),
  αίνιγμα:

  Λαογραφία, τ. 31 (1976-78):
  Λαϊκή ιατρική για τα δόντια και Πώς εξαπατά ο ζωέμπορος τον αγοραστή

  Λαογραφία, τ. 32 (1979-81),
  παροιμίες:

  Δίστιχο από τον στρατό:

  Λαογραφία, τ. 34 (1985-86),
  ονειροκρίτης:

  ΥΓ
  Μια παροιμία που δεν αφορά τα δόντια, αλλά αφορά τον χιλιορεζιλεμένο σχολιαστή του 220 που το κεφάλι του περιέχει ισχυρή δόση μπετόν αρμέ:

  (άμα θες και βιβλιογραφία, γράψε να σου τη δώσω…)

 228. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Το 229 ήταν φορτωμένο και το έπιασε η παγίδα.

 229. BLOG_OTI_NANAI said

  230: Ευχαριστώ για την αποσπαμοποίηση!

 230. ΚΑΒ said

  229. Τα τεύχη της Λαογραφίας υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή;

 231. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλημέρα,
  222 Πάντα tongue in cheek δάσκαλε, εννοείται.
  Κατά προτίμηση δε όχι το μάγουλο που δουλεύει κοντά του ο τροχός!

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  227- Gee, στις κόρες μου έχω πεί, ότι για ζήσουν ισορροπημένα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι να ακολουθοΰν τους φυσικούς νόμους, γιατί όποιος τους παραβαίνει, πληρώνει πανάκριβο τίμημα χωρίς αντίκρισμα. Από κει και πέρα, ο καθένας ερμηνεύει τον κόσμο όπως νομίζει, κι εμένα δεν μ ενδιαφέρει να πείσω κανένα.

 233. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάλι το κράτησε στα σπαμ; Μπορείς να δεις;

 234. BLOG_OTI_NANAI said

  232: Επειδή το σχόλιο είναι ακόμα στα σπαμ, ξαναγράφω την απάντηση χωρίς λινκ:

  Πριν 3-4 χρόνια μου είχαν δώσει κωδικούς και είχα κατεβάσει ψηφιοποιημένους κάποιους τόμους από το Πανεπ. της Ιντιάνα που έχει τμήμα λαογραφίας. Για εδώ, δεν ξέρω αν υπάρχουν αλλού, πάντως οι «Δημόσιες Βιβλιοθήκες» έχουν ψηφιοποιημένους 5-6 παλιούς τόμους. Γενικά σε μερικά ξένα πανεπιστήμια υπάρχουν πολύ καλές ψηφιακές βιβλιοθήκες, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν σπασμένοι κωδικοί. Αλλά και να βρεθούν δηλαδή, συνήθως εντοπίζουν τις διαφορετικές IP και οι κωδικοί απενεργοποιούνται και αχρηστεύονται γρήγορα.

 235. Γιάννης Ιατρού said

  232, 236: ΚΑΒ & αρχηγόν των Γαλιλαίων ενταύθα 🙂 🙂
  Τα τεύχη (Επετηρίς του Λαογραφικού Αρχείου) υπάρχουν εδώ
  Ακαδημία Αθηνων, Επετηρίς του Λαογραφικού Αρχείου / Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, τόμοι 1 έως 30 (1939 έως 2003)

 236. Corto said

  «Υπήρχαν όμως και λευκώματα που σήμερα έχουν ιστορική αξία, γιατί τα εκόσμησαν με τις υπογραφές τους μεγάλοι ποιηταί και συγγραφείς. Σ’ ένα τέτοιο λεύκωμα αριστοκράτιδος δεσποινίδος του καιρού εκείνου ένας γνωστός οδοντίατρος, που υπεστήριζε πως οι τρομερώτεροι πόνι είναι του δοντιού και του ματιού, έγραψε αυτούς τους στίχους:

  «Σου εύχομαι, κόρη φιλτάτη,
  Αν θέλης να ζήσης τω όντι,
  Να μη σου δακρύσει το μάτι,
  Να μη σου πονέση το δόντι».

  Σε αυτούς τους στίχους ένας άλλος γιατρός, ο οφθαμολόγος Αναγνωστάκης, έκανε την εξής διόρθωσι:

  «Σου εύχομαι, κόρη φιλτάτη,
  Αν θέλης να ζήσης τω όντι,
  Εάν σου πονέση το δόντι,
  Να μη σου δακρύση το μάτι»

  (Τίμου Μωραϊτίνη, Τα ρωμαντικά χρόνια της Αθήνας)

 237. BLOG_OTI_NANAI said

  232: Πριν 3-4 χρόνια μου είχαν δώσει κωδικούς για την ψηφιακή βιβλιοθήκη στο Indiana University και είχα βρει εκεί κάποιους τόμους γιατί έχουν τμήμα λαογραφίας (https://folkethno.webhost.iu.edu/scripts/index.cfm). Εδώ υπάρχουν μόνο 5-6 παλιοί τόμοι στις «Δημόσιες Βιβλιοθήκες» (http://publiclibs.ypepth.gr).
  Αλλού δεν ξέρω αν υπάρχουν.

 238. sarant said

  235-239 Το απελευθέρωσα, συγνώμη.

  232-237 Θαρρώ πως άλλο είναι η Επετηρίς Λαογρ. Αρχείου και άλλο τα τεύχη της Λαογραφίας, την οποία άλλωστε ξεκίνησε ο Νικ. Πολίτης στις αρχές του 20ού αιώνα.

 239. ΚΑΒ said

  240. Έτσι είναι.

  239. Ευχαριστώ πολύ.

 240. Γιάννης Ιατρού said

  240β, 241α
  Για ρίξτε μια ματιά κι εδώ, μήπως εννοείτε αυτά;
  Δημοσιεύματα του Λαογραφικού Αρχείου

 241. ΚΑΒ said

  242. Όχι. Ευχαριστώ πάντως.

 242. BLOG_OTI_NANAI said

  240: Ευχαριστώ και πάλι.

  241: Παρακαλώ, μακάρι να βοηθούσα περισσότερο.

 243. sarant said

  242 Kι αυτά είναι πολύτιμα (τα έχω κατεβάσει παλιότερα) αλλά δεν είναι τα τεύχη της Λαογραφίας.

 244. Γιάννης Ιατρού said

  245: Ναι Νίκο, κατάλαβα τι ψάχνετε, θέλετε τα τεύχη του περιοδικού, όχι μόνο γραφέντα του Πολίτη. Περίεργο που δεν τα έχει η http://www.laographiki.gr

 245. BLOG_OTI_NANAI said

  Και πόσα υπάρχουν ακόμα πολύ σημαντικά περιοδικά που μένουν στα αζήτητα…
  Φαντάζομαι θα υπάρχουν ζητήματα δικαιωμάτων. Εκτός κι αν είναι απλά έλλειψη ενδιαφέροντος ή μπορεί και χρημάτων για να γίνει η ψηφιοποίηση και να δημοσιευτεί ηλεκτρονικά.
  Πάντως έχει γίνει κάποια δουλειά και στο epublishing.ekt.gr και στην «προθήκη» ejournals.lib.auth.gr ή στο ems.gr
  Είναι και τα παλιά βιβλία στην Ανέμη ή τα παλιά περιοδικά στο «Πλειάς» ή το «Κοσμόπολις».

  Βεβαίως, από τη στιγμή που δεν επιτρέπουν αναζήτηση στο πλήρες κείμενο, η βοήθεια που δίνουν δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

 246. Γιάννης Ιατρού said

  247: Μα δεν ειπες προηγουμενως ότι υπάρχουν στο Πανεπ. της Ιντιάνα; Επομένως είναι ήδη ψηφιοποιημένα. Τουλάχιστον κάποια μέρη, αν όχι ολόκληρα. Θα μάθω και θα σου πω για το συγκεκριμένο.

 247. Γιάννης Ιατρού said

  248: Όπως σου είπα προηγουμένως, έμαθα :(. Η απάντηση:
  ΟΧΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. ΟΙ ΤΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ή ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 248. BLOG_OTI_NANAI said

  249: Κάποιοι τόμοι ψηφιοποιημένοι υπήρχαν τουλάχιστον μέχρι πριν 3-4 χρόνια. Υπήρχαν και μερικοί στο Μίτσιγκαν αλλά δεν είχα πρόσβαση. Όταν λέω δικαιώματα, εννοώ ότι μπορεί μεν να ψηφιοποιηθούν αλλά λόγω δικαιωμάτων να μην δίνονται ανοιχτά δωρεάν στο κοινό αλλά μόνο με συνδρομή. Τα πανεπιστήμια αυτά τις βιβλιοθήκες τους τις έχουν κλειδωμένες δεν είναι για το ευρύ κοινό ελεύθερο το περιεχόμενο.

  Όμως, στο Google Books γιατί υπάρχουν αυτά: https://www.google.com/search?tbm=bks&q=laografia#safe=active&tbm=bks&q=editions:mkHkTZWmyOIC
  Άρα, κάποιοι τόμοι έχουν ψηφιοποιηθεί.

  Εδώ βέβαια υπάρχουν άλλα ζητήματα. Εάν κάποια βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπα κάποιου περιοδικού ή βιβλίων, δικαιούται να τα ψηφιοποιήσει χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ακόμα κι αν δεν τα δίνει δωρεάν σε όλους;

 249. Λ said

  Μιλώντας για περιοδικά , το Σαββατιαίον, που εκδιδόταν την Κωνσταντινούπολη γύρω στο 1878 το παρουσίασε καμιά φορά ο Νικοκύρης; Υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο αλλά μόνο ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει πρόσβαση.

 250. BLOG_OTI_NANAI said

  Μήπως είναι αυτό; http://pleias.lis.upatras.gr/index.php/sav_epith/issue/archive
  «Σαββατιαία επιθεώρησις»; Βλέπω τεύχη 1877 και 1878.

  Αν έπεσες στη σελίδα του ΕΛΙΑ, εκεί όντως δεν δίνει πρόσβαση, όμως κάποια περιοδικά του ΕΛΙΑ έχουν ψηφιοποιηθεί στo έργo «Πλειάς» και εκεί είναι ελέυθερη η πρόσβαση, ευτυχώς.

 251. Γιάννης Ιατρού said

  Αναρωτιέμαι, με ποιά λογική ψηφιοποιημένες συλλογές, που έγιναν με χρηματοπότηση του δημοσίου / Ε.Ε. κλπ. δεν ειναι ελεύθερα προσβάσιμες, π.χ. αυτές του ΕΛΙΑ.

 252. Και για να ολοκληρώσουμε το θέμα, άμα θες να δείξεις τα δόντια σου (σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, λέμε!) βάζεις μια χαριτωμένη κουτσοδόντα πιτσιρίκα να τραγουδάει την Κατιούσα, κι από πίσω σε μπακ βόκαλς τη χορωδία Αλεξαντρώφ του Ερυθρού Στρατού.

 253. sarant said

  251 Όχι, δεν το έχω παρουσιάσει. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου πράγματι έχει αρκετό υλικό από το ΕΛΙΑ αλλά μόνο για εσωτερική χρήση.

 254. Αγάπη said

  Αυτό το αριστούργημα το θυμήθηκε κανείς;

 255. «.. έναν δεξιό τραπεζίτη (τραπεζίτης και αριστερός γίνεται; ),…»

  Δεν γνωριζω αν προαναφερθηκε , ομως υπαρχει στη λογοτεχνια ο αναρχικός τραπεζίτης του Φερνάντο Πεσσόα

 256. Κουνελόγατος said

  Δε διαβάζεις μου φαίνεται, αύριο με τον κηδεμόνα σου. 🙂

 257. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  256. Το θυμηθήκαμε και το ανέφεραν νωρίς νωρίς. Έχουν τραγουδηθεί και από την Αρλέτα τα Δόντια πυκνά. Είχα σκεφτεί να το βάλω μετά το άφησα.Μιας κι επανήλθαμε…

 258. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Τραπεζίτης
  http://xarakomata1.blogspot.gr/2015/12/blog-post_350.htm

 259. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  260.Ο Τραπεζίτης,εδώ

 260. sarant said

  262 Eσύ το βρήκες ή κυκλοφορεί;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: