Απεργιακά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 6 Φεβρουαρίου, 2016
Τα ιστολόγια βέβαια δεν απεργούν, ούτε και η μπλογκόσφαιρα, αλλά προχτές είχαμε γενική απεργία, οπότε αυτό αρκεί θαρρώ για να δικαιολογήσει τον τίτλο του σαββατιάτικου πολυσυλλεκτικού μας άρθρου, πολύ περισσότερο αφού κάποια από τα μεζεδάκια της πιατέλας μας είναι αντλημένα ακριβώς από τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών.
Πράγματι, δυο φωτογραφικά στιγμιότυπα από την προχτεσινή συγκέντρωση έχουν και γλωσσικό ενδιαφέρον.
Στο πρώτο, αριστερά, βλέπουμε τις βλαβερές συνέπειες της γλωσσικής μπούρκας. Οι ένστολοι, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα ότι τούς αγγίζουν οι περικοπές των εισοδημάτων των άλλων πολιτών, είχαν την εύστοχη ιδέα των μαύρων πανιών με συνθήματα όπως «Ο πατέρας μου είναι αγρότης» -μόνο που το «Η γυναίκα μου είναι μισθωτός» προκάλεσε θυμηδία. «Η δικιά μου είναι άνεργος», λέει φίλος που το στέλνει. (Από την άλλη, λέγεται τάχα το θηλυκό του «μισθωτός»; ).
Δεξιά, πάλι, βλέπουμε πανό με σύνθημα σε διάλεκτο, κάτι που είναι μάλλον σπάνιο -εγώ δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί, γι’ αυτό και το ξαναβάζω, παρόλο που το συζητήσαμε και προχτές στα σχόλια. Κι έτσι, εμφανίστηκε και ο Πιλέκατς (Τσέχος ή Κροάτης τάχα; ) που θυμίζει τον μεγάλο γκολτζή Μόνιτς, που είχε μεγαλουργήσει στην ελληνική επαρχία παλιότερα.
(Πάει ένας αργοπορημένος στο γήπεδο, ας πούμε στη Λαμία, και ρωτάει τους άλλους:
Πόσο είμαστε; Κερδάμε 1-0.
Ποιος τόβαλε; Μόνιτς (= Μόνοι τ’ς)
Μπα; Πήραμε και Γιουγκοσλάβο; )
Βέβαια, το πανό με το «πιλέκατς» φαντάζομαι ότι γράφτηκε σε διάλεκτο ακριβώς για να ξεχωρίσει και να προσεχτεί.
Μια άλλη πικέτα, αυτή εδώ αριστερά, σχολιάστηκε επίσης πολύ:
Χωρίς ένσημα μπορώ, χωρίς την Αλεξάνδρα όχι. Αναρωτιέμαι αν συγκινήθηκε η Αλεξάνδρα.
* Το περασμένο Σάββατο, αντιθέτως, είχαν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα -γιατί; Επειδή, όπως μαθαίνουμε εδώ, ήταν η επέτειος των Ίμια ή, όπως είναι ο τίτλος του άρθρου: Ποιο αριστερά πεθαίνεις… Απαγόρευσαν συγκέντρωση για την επέτειο των Ίμια.
Το «ποιο αριστερά» είναι μπόνους, κυρίως στην ακλισιά «των Ίμια» ήθελα να σταθώ.
Η ακλισιά αυτή παλιότερα (όταν τα Ίμια είχαν έρθει άξαφνα στο προσκήνιο) ήταν αρκετά συνηθισμένη γιατί το τοπωνύμιο είναι ασυνήθιστο -και κάθε τι το ασυνήθιστο έχουμε την τάση να μην το κλίνουμε. Τώρα πια, βέβαια, μάθαμε πώς κλίνεται.
* Παρεμπιπτόντως, πρέπει να το έχω ξαναγράψει, υποθέτω ότι το παράξενο αυτό τοπωνύμιο προήλθε από σπασμένο τηλέφωνο. Αρχικά πρέπει να λεγόταν Λιμνιά, το οποίο οι Ιταλοί που είχανε τα Δωδεκάνησα το είπαμε Limmia, και το αρχικό L το θεωρήσανε άρθρο, L’ immia, εξού και τα Ίμια.
* Φίλος με ρωτάει αν είναι σωστό αυτό που είπε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, ότι «δεν είναι νοητές κοινές περιπολίες με την Τουρκία«. Φυσικά, δεν με ρωτάει για την ουσία του θέματος, αλλά αν στέκει η λέξη «νοητός» εδώ, ή αν θα έπρεπε να πει «είναι αδιανόητες».
Εγώ θα έλεγα «δεν νοούνται κοινές περιπολίες», αλλά η φράση του Παυλόπουλου δεν είναι λάθος νομίζω. Το ΛΚΝ δίνει στο λήμμα νοητός: 2. για κτ. που μπορεί να το καταλάβει, να το φανταστεί κανείς, συνήθ. όταν θέτουμε κτ. άλλο ως προϋπόθεση: H τεχνική εκπαίδευση δεν είναι νοητή χωρίς πρακτική άσκηση. Δεν είναι νοητό να έχουμε δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, είναι αδιανόητο.
* Χοντρό μεταφραστικό μαργαριτάρι από το μεταξωτό thetoc. Σε μετάφραση άρθρου του Εκόνομιστ, εκεί που γίνεται λόγος για την ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο από τη νίκη στις εκλογές της 25.1.2015, διαβάζουμε:
Αν στόχος της ομιλίας Τσίπρα ήταν να ανυψώσει το ηθικό, τελικά εκπυρσοκρότησε.
Πώς δηλαδή εκπυρσοκρότησε; Υποψιαζόμαστε το λάθος και ανατρέχοντας στο πρωτότυπο βλέπουμε πως η υποψία μας ήταν σωστή, διότι το πρωτότυπο γράφει:
But if Mr Tsipras’s speech and video were intended to boost morale, they backfired.
Αλλά, ωγαθοί, το backfire δεν σημαίνει «εκπυρσοκροτώ», αυτό είναι το «fire». Πρόκειται για ιδιωματισμό, που σημαίνει «απέτυχε» και ειδικότερα «έγινε μπούμεραγκ» ή, καλύτερα αν και με περισσότερες λέξεις «έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα». Υποθέτω ότι ο ιδιωματισμός γεννήθηκε από τα τουφέκια, που όταν πυροβολείς κλοτσάνε προς τα πίσω, και κάποτε μπορεί να πονέσουν αυτόν που πυροβολεί.
Αυτά παθαίνει όμως όποιος τσιγκουνεύεται να πληρώσει μεταφραστή και επαφίεται στον γιο του φοροτεχνικού του, που έχει Λόουερ.
* Κι άλλο ένα φωτογραφικό μεζεδάκι, αυτή τη φορά απο κατάλογο καφετέριας σε επαρχιακή πόλη (δεν είναι ανάγκη να θίξουμε υπολήψεις).
Όπως βλέπετε, ανάμεσα στις σαλάτες φιγουράρει και η σαλάτα του Σ.Ε.Φ., ήγουν του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Άντε, με το καλό να δούμε και τη σαλάτα Ο.Α.Κ.Α.
* Ελπίζω να μη γίνει τόσο διάσημος ώστε να φτάσουμε να του αφιερώσουμε άρθρο, αλλά θα ακούσατε τις τελευταίες μέρες για τον ιό Ζίκα, που μάλιστα εμφανίστηκε και το πρώτο κρούσμα του στην Ευρώπη.
Αν θέλετε να μάθετε τι είναι ο ιός, μην διαβάσετε το star.gr, διότι εκεί γράφει ότι: «Ο ιός Ζίκα είναι ένας ιός ο οποίος ενδημεί στις περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Η μετάδοσή του γίνεται μέσα από δείγματα εντόμων, κουνουπιών κυρίως»
Δείγματα εντόμων; Είναι τουλάχιστον δείγματα δωρεάν; Φυσικά πρόκειται για «δήγματα», από το ρήμα δάκνω (δαγκώνω), και από τον αόριστο (έδηξα -τι έδειξες; ρωτάει ο άλλος)
Με την ομοηχία δείγμα-δήγμα πρέπει να έχει παίξει και ο Μποστ, ενώ μπορούν να γίνουν κάμποσα λογοπαίγνια (π.χ. «δεν έχει μείνει φαγητό ούτε για δήγμα»). Ένας συνάδελφος, θυμάμαι, είχε γράψει και «ιπποδήγματα».
* Μαργαριτάρι πρώτου μεγέθους από τον λογιότατο Γ. Σταματόπουλο της ΕφΣυν. Σε επιφυλλίδα του, στην οποία επικρίνει τον Ν. Βούτση για όσα αυτός είπε σε συνέντευξή του για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαφωνεί παρεμπιπτόντως και με τη χρήση του ρήματος «δημοσιοποιώ» από τον Βούτση στη φράση «Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα που ξέρουμε».
Και λέει ο Γ.Σταμ.: Αντιπαρέρχομαι τον όρο «δημοσιοποιήσει» (που αφορά κτίρια, γέφυρες και υλικοτεχνικά προϊόντα)
Παρντόν; «Δημοσιοποιώ», λέει το λεξικό, σημαίνει μόνο «καθιστώ κάτι γνωστό, ανακοινώνω δημοσίως». Επομένως, ολόσωστα χρησιμοποίησε ο Βούτσης το ρήμα, για να πει ότι δεν «κατέστησαν γνωστά» αυτά που ξέρανε. Μια γέφυρα ή ένα κτίριο δύσκολα μπορείς να το «καταστήσεις γνωστό».
Έχω τη φριχτήν υποψία ότι ο κ. Γ. Σταμ. είχε στο νου του το «κρατικοποιώ» και τα μπέρδεψε. Αυτά παθαίνει όποιος όλη μέρα σκαλίζει το Λιντελ Σκοτ για να ψαρέψει καμιά αρχαϊκούρα σαν το «ισχνέγχυλον του βίου» και να εντυπωσιάσει τους αδαείς, αλλά δεν ξέρει την ίδια του τη γλώσσα, ούτε νοιάζεται να τη μάθει.
* Η Lifo είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο για την απόφαση του Καναδά να θεωρήσει προστατευόμενη περιοχή ένα τεράστιο δάσος, με έκταση διπλάσια από το Βέλγιο, το Great Bear Rainforest.
Στην αρχική μορφή του άρθρου, το Rainforest είχε αποδοθεί «τροπικό δάσος». Και βέβαια, αυτό ακούγεται οξύμωρο, αφού ο Καναδάς γενικά και η Βρετανική Κολομβία ειδικότερα βρίσκονται αρκετά μακριά από τους Τροπικούς -εξηγείται πάντως, αφού τα περισσότερα τέτοια δάση στους Τροπικούς βρίσκονται.
Τελικά το άλλαξαν σε «εύκρατο δάσος». Πάντως, σε μια βάση δεδομένων που κοίταξα, το rainforest αποδίδεται «τροπικό δάσος» και «βροχοδάσος». Στην περίπτωση του Καναδά, ο δεύτερος όρος θα ταίριαζε θαρρώ.
* Ένας φίλος διάβασε ένα προπέρσινο άρθρο με μεζεδάκια, και κλικάροντας σε ένα λινκ διαπίστωσε ότι ο σύνδεσμος ήταν ανενεργός, η σελίδα (που είχε το μαργαριτάρι) είχε κατεβεί ή είχε αλλάξει η διεύθυνσή της. Τα μεζεδάκια, βλέπετε, δεν είναι παντοτινά.
Ωστόσο, το μήνυμα λάθους του ιστοτόπου τηρεί την αρχή της διατηρήσεως των μεζεδακιών, διότι γράφει: Η εγγραφή έχει διαγραφεί ή τροποποιειθεί. Φυγείν αδύνατον, λέμε!
* Και κλείνω με ένα άρθρο από τα τεμένη της παραγλωσσολογίας, που είναι μεν παλιότερο αλλά τώρα μου το έδειξαν. Το παραθέτω ασχολίαστο, διότι ο τίτλος τα λέει όλα: Καθώς μιλάμε ελληνικά, στην πραγματικότητα διατυπώνουμε μαθηματικές εξισώσεις. Διαφορικές ή δευτεροβάθμιες;
Πάνος με πεζά said
Καλημέρες !
LandS said
Τι εκπυρσοκροτώ, τι εκπισωκροτώ.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
» Διαφορικές ή δευτεροβάθμιες;»

A ρε αχάπαρε Νικοκύρη! Δευτεροβάθμιες διαφορικές ,φυσικά!
Πάνος με πεζά said
-Το θηλυκό του μισθωτός, σαφώς και λέγεται απρόσωπα (μισθωτή εργασία), αλλά νομίζω και προσωπικά – ίσως όμως ως επίθετο : μισθωτή υπάλληλος.
-Ποιός θυμάται ολόκληρο το «δίρτιτ’ς, τσακίστιτ’ς, πελεκίστιτ’ς», να το γράψει να το θυμηθούμε; (έχει μια δεύτερη φράση)
-Χωρίς την Αλεξάνδρα όχι; Αν ήταν διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Νοσοκομείου, λ.ε.τ.; 🙂
-Ωραία η χρήση του νοητός από τον Πρόεδρο. Και μόνο που μας έκανε να ψάξουμε τα λεξικά, ήταν κέρδος.
-Το «κλότσημα» του όπλου λόγω διατήρησης της ορμής, λέγεται «ανάκρουση», μια ακόμα χρήση της λέξης.
-Συγγνώμη, υπάρχει «δημοσιοποιώ» για κτίρια;
Πάνος με πεζά said
Κι αλήθεια, γιατί μετά από τόσο ντόρο με τα Ίμια, δεν προβλήθηκε το άλλο, ελληνικό της όνομα, «Καλόλιμνος¨; Θα μου πεις, δύσκολο όταν έχει συνδεθεί με το γεγονός…Και είναι τα Ίμια ή η Ίμια; Γιατί πάλι από τότε, θυμάμαι να λένε για Μικρή και Μεγάλη Ίμια.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Τώρα κατάλαβα γιατί δεν είχα καλό βαθμό στα μαθηματικά ενω είχα άριστα στην γλώσσα, οι μαθηματικοί δεν μιλούσαν καλά ελληνικά.😀
Μαριάννα Κατσογιάννου said
Εγώ πάλι τα πήγαινα καλά στη φυσική και να που έγινα γλωσσολόγος… βρε λες;
nikiplos said
καλησπέρα… σε ότι αφορά τη διάλεκτο, ας συνεισφέρω κι εγώ με μια πραγματική ιστορία από εταιρεία πληροφορικής στα τέλη των 90s. Ένας συνάδελφος με καταγωγή από την Καρδίτσα έχει τσατιστεί από την αργή ανταπόκριση του πισιού που φαινόταν να μην ανταποκρίνεται… Χειριζόταν λογισμικό που απαιτούσε συγκεκριμένους συνδυασμούς πλήκτρων, αλλά το Πισί δεν «άκουγε»…
Ο συνάδελφος βρίζει…
Μια διπλανή συνάδελφος που έχει φανταστεί τι συμβαίνει του λέει «Γιάννη caps!» εννοώντας φυσικά να τσεκάρει αν έχει πατημένο το πλήκτρο Caps Lock γιατί εκείνο κλείδωνε τότε το πρόγραμμα…
Κι ο Γιάννης απαντάει αυθόρμητα: «Τι να κάψω ρε Μαριλένα!». Κι έχει γίνει το σύστριγγλο στα τότε πρωτόγονα cubicals της Λ. Κηφισίας…
Για το backfire, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι η ανάκρουση του όπλου προς τα πίσω, ούτε το «κλώτσημα». Ενδεχομένως είναι ο μοιραίος «πυροβολισμός» του όπλου (μετά από εμπλοκή) προς τα πίσω!!! Φυσικά δεν πρόκειται για κανονικό πυροβολισμό, αλλά για σκάσιμο εκτόνωση δλδ του όπλου προς τα πίσω… Συνέβαινε και ήταν συχνός στα παλιά μουσκέτα… Εκείνα αν ζεσταίνονταν πάθαιναν εμπλκή κι έσκαγαν συνήθως σκοτώνοντας τον χρήστη… Εκόμη και στα όπλα του Α’ΠΠ δεν ήταν σπάνιος… Σε εκείνα τα όπλα ζεσταινόταν η κάννη και η διαστολή της είχε ως αποτέλεσμα να σφηνώσει η σφαίρα. Τα αέρια εκτονώνονταν προς τα πίσω με τον κάλυκα να σκοτώνει όποιον βρει…
Παναγιώτης Κ. said
(Sarant). Καλά κάνεις και μας κρατάς… σε εγρήγορση. Αναφέρομαι στο λινκ στο τέλος του άρθρου.
Οι ανοησίες που διαβάζεις εκεί βρίσκουν δυστυχώς, ευήκοα ώτα. Η εύκολη «γνώση», σε συνδυασμό με την εθνικιστική στάση, διαδίδεται επίσης εύκολα.
LandS said
Ναι δεν έχει σχέση με το κλότσημα του όπλου που λέγεται recoil.
Simple Definition of backfire
of an engine or vehicle : to make a loud sound when fuel is not burned properly
: to have the opposite result of what was desired or expected
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
8. Έτσι είναι. Το backfire είναι αυτό που περιγράφεις, και όχι η ανάκρουση ,δηλαδή η υποταγή στον τρίτο νόμο του Νιούτονα, η οποία είναι recoil (στα φισφιριλάτα εγγλέζικα) και συνήθως Knock-back ή Kickback στα καθημερινά εγγλέζικα.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
10. Παρντόν μεσιέ λε Λαντσύ! Γράφαμε παράλληλα…
LandS said
Το kickback είναι κάτι άλλο (όταν πρόκειται για μεγάλης αξίας έργο ή παραγγελία)
ΣΠ said
3:
Αυτή είναι διαφορική εξίσωση δεύτερης τάξης. Η δευτεροβάθμια εξίσωση είναι πολυωνυμική, π.χ. x^2+2x+1=0.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
14. Φυσικά και λέγεται το «δευτεροβαθμια διαφορική» χάριν συντομίας, αντί του «δευτέρας τάξης».
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
13. Mια χαρά χρησιμοποιείται το kickback για να δηλώσει το κλώτσημα -ανάκρουση
LandS said
16 Τώρα πόσο στοίχημα πας ότι στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεσαι τώρα τα financial kickbacks μόλις τα τελευταία χρόνια ξεπεράστηκαν από τα «πυροβολικά»
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
kickback
ˈnoun
1.
a sudden forceful recoil.
«the kickback from the gun punches your shoulder»
synonyms: recoil, kick, rebound
«the kickback from the gun punches at your shoulder»
2.
informal
an illicit payment made to someone in return for facilitating a transaction or appointment.
«the ruling party depends on contributions and kickbacks»
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
«the ruling party depends on contributions and kickbacks» (no pun intended!…)
LandS said
3, 14 και 15
Εντάξει ρε παιδιά έχουμε τις «ανώτερης τάξεως μη γραμμικές διαφορικές εξισώσεις» και στα αγγλικά second order είναι ή δεύτερη παράγωγός, second order είναι και το τετράγωνο.
LandS said
Degree όχι order .
Τι θέλω και μπλέκομαι;
Παναγιώτης Κ. said
Πέρα από το αστείο του πράγματος με το «πιλέκατς» και την σκόπιμη λεκτική υπερβολή, έχω παρατηρήσει και έχω ικανοποιητικό δείγμα για το συμπέρασμά μου, το εξής: Κατά κανόνα όσοι από διάφορα μέρη της χώρας ζουν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η ομιλία τους δεν προδίδει την καταγωγή τους. Αντίθετα όμως αρκετοί από εκείνους που προέρχονται από Θεσσαλία -εκτός από το Βόλο-παρουσιάζουν μια δυσκολία να προσαρμόσουν την χροιά της προφοράς τους. Κλασικό παράδειγμα ο Τσιτσάνης. Τελευταία άκουσα και έτερον Θεσσαλό τον Μπ.Μπακάλη στην ίδια περίπου κατηγορία και αυτός με τον Τσιτσάνη. Υπάρχει όμως και το διαμετρικά αντίθετο παράδειγμα, ο Απόστολος Καλδάρας. Ομιλία βελούδινη!
Είναι αλήθεια , για να αλλάξεις την προφορά σου πρέπει για ένα διάστημα να μιμηθείς την καινούργια προφορά. Οπότε τίθεται το ερώτημα: Αυτοί που ξεχωρίζουν στην ομιλία αντιστέκονται στην αλλαγή ή κάτι άλλο συμβαίνει; Θέλετε ένα τρανταχτό παράδειγμα; Μαργαρίτα Παπανδρέου….Άπειρα…χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα και μιλάει (;) τα Ελληνικά σαν να βρίσκεται στη χώρα πριν από ένα… χρόνο!
Πάντως, όταν η ιδιαιτερότητα της ομιλίας γίνεται γραπτός λόγος, είναι αστεία, δυσνόητη και σε μένα, περίπου αποκρουστική.
ΣΠ said
15:
Ακριβώς. Λέμε «παράγωγος δεύτερης τάξης» και «πολυώνυμο δεύτερου βαθμού». Αντικατάσταση της «τάξης» από τον «βαθμό» προκαλεί σύγχυση.
leonicos said
Το ‘εκπυρσοκρότησε’ δεν είναι απλώς μεταφραστικό μαργαριτάρι. Είναι μαργαριτάρι ανοησίας και αφροντισιάς. Δεν καταλάβανε ότι το ‘εκπυρσοκρότησε’ δεν έχει νόημα έτσι κι αλλιώς;
Για να ιθμηθούμε τον Καβάφη
Τρισβάρβαρα τα ελληνικά των οι άθλιοι
(αν το θυμάμαι καλά)
Πώπω! Πήγα να πατήσω ‘δημοσίευση σχολίου’ χωρίς να πω λέξη για τον Γς.
Δεν τον ιθμήθηκα (το λέω πιο πάνω) καθόλου.
Χάνω!!!!!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια!
4: Όχι, δεν υπάρχει δημοσιοποιώ για κτίρια, όπως λέει ο λογιότατος. Θαρρώ πως σκεφτόταν το «κρατικοποιώ»
Και το «μισθωτή», όπως λες, πάει μόνο ως επίθετο.
5: Καλόλιμνος είναι άλλο νησί, μεγαλύτερο, λίγο πιο πέρα
22 Γιατί όμως είναι συμπαθητική ή ανεκτή η διαλεκτική προφορά και ενοχλητική η γραπτή αποτύπωσή της; Ωραίο θέμα.
BLOG_OTI_NANAI said
Ο εμπνευστής του παραγλωσσικού άρθρου, σε στιγμές… βαθιάς περισυλλογής «εκεί που και ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του», κατάφερε να εκπονήσει άλλο ένα μνημείο αφασίας!
Φυσικά είναι ολόκληρο μια αρλούμπα, αλλά για να περνά η ώρα, υπάρχουν και τα εξής:
– Καταρχάς, έχει πολύ πλάκα που ανάμεσα στους ύμνους για την ελληνική γλώσσα, παρεμβάλει τα απίθανα:
tip1, tip 2 με λατινικούς χαρακτήρες 🙂
– Ο γνώστης της ελληνικής μας μαθαίνει την ενδιαφέρουσα ορθρογραφία: «πρωτογενής λέξεις«!
– Αν δεχτούμε τις ομόφωνες αρχαίες μαρτυρίες ότι όντως ο Όμηρος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο, αυτός τοποθετείται γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ.
Παρά ταύτα, ο μάστορας γράφει: «εν έτη 2300 π.Χ. […] ο Όμηρος»
– Μέχρι σήμερα, η πρωιμότερη μορφή της ελληνικής φτάνει μέχρι την Γραμμική Β΄, άντε μέχρι το 1500 π.Χ.
Ο μάστορας όμως βάζει και άλλες 99.000 έως και 499.000 χρόνια να βρίσκονται, καθώς τσάμπα είναι, και γράφει: «ο Όμηρος παραλαμβάνει μια γλώσσα η οποία έχει βάθος στον χρόνο 100.000 π.Χ; 500.000 π.Χ.; Ποιος ξέρει…»
– Βεβαίως, πολλά αξίζει και η «απόδειξη» της μαθηματικότητας της ελληνικής, αλλά και η γνωριμία του συντάκτη με τον… Δημιουργό(!), για τον οποίο ξέρει πολλά, άρα μάλλον είναι φίλοι, και όχι μόνο στο facebook:
«ΌΜΩΣ η απόλυτη απόδειξη είναι η ίδια η μαθηματικότητα της, η οποία δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα του πλανήτη. Μην ξεχνάμε ακόμα το ότι ο Δημιουργός χρησιμοποιεί μαθηματικά για την δημιουργία, άρα η γλώσσα μας έχει αναγκαστικά σχέση με την πηγή (root-0/1)» (όποιος καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής θα κερδίσει μια μινιατούρα ελληνικού προϊστορικού όπλου λέιζερ…)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
7- Πρέπει να διδάξεις οπωσδήποτε μαθηματικά.😊
9 – Ποιός είναι πιο επικίνδυνος Παναγιώτη, αυτός που λέει ανοησίες, ή αυτός που τις πιστεύει;
venios said
Αντιγράφω από http://anavathmisi.com/2015/12/%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%82-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CE%B5/ :
…εν έτη 2300 π.Χ. (με μελέτες της Τζιροπούλου και άλλων και όχι το 800 π.Χ.) ο Όμηρος ήδη έχει στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενής λέξεις (πρώτο πρόσωπο ενεστώτα & ενικού αριθμού) τις οποίες αν τις πολλαπλασιάσουμε Χ72 που είναι οι κλήσεις,..
Προσέξτε ότι ο επαΐων, εκτός των άλλων είναι κολλημένος με το «η»: «εν έτη», «πρωτογενής λέξεις», «κλήσεις» (για παράνομη σταθμευση ή για παράνομη ορθογραφία;
sarant said
26-28: Ναι, έχει πολύ γλέντι αυτό με τις πρωτογενής (ή πρωτογενείς) λέξεις
Πάνος με πεζά said
Άντε μην πάω και ξεσκονίσω τίποτα, και σας αρχίσω τη μιγαδική γεωμετρία…Ρε τι μαθαίνει(;) ο ταλαίπωρος Πολ.Μηχ. (και μια που βρήκα πρόχειρη την Αναλυτική Βαθμολογία, 7άρια στις μιάς και στων πολλών μεταβλητών, 9άρια στις Διαφορικές και στην Αριθμητική Ανάλυση… Ήμαρτον, εγώ ήμουνα;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
26 – Καλά, εσύ είσαι γνωστός Μεταλληνικός Γαλιλαίος ανθέλληνας, άρα εχθρός της θείας ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ελληνικής γλώσσης, οπότε το λιβελογράφημά σου, δεν μετράει.😂
Πάνος με πεζά said
Α σωστά και με την Καλόλιμνο, άλλο νησί ! Δεν τοι έψαξα παραπάνω, είχα μείνει στο τότε, που μάλλον το είχαμε μπερδέψει κι αυτό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καλημέρα
O Aργύρης Μπακιρτζής στοκόκκινο 105.5 κεντάει με τον Ελληνιάδη. Περί Μπαρμπαγιάννη και Ιάκωβου Πιτσιπιού
LandS said
24 Είπαμε. Είχε φτιαχτεί με την εικόνα του Τσίπρα να του σκάει κάτι στα μούτρα, μετάφρασε το backfired σαν (εκ)πίσω-κρότησε, έγραψε εκπισωκρότησε και ο διορθωτής το έκανε εκπυρσοκρότησε.
Its the politics …
(το stupid δεν το λέω. Το θεωρώ κακόγουστο από τότε που το πρωτοείπε ο Κλίντον, εκνευριστικό από τότε που τόβαλε ο Μπογιόπουλος σε τίτλο βιβλίου και εμετικό από προχτές με τον Σόιμπλε)
Πέπε said
Καλημέρα σας.
-μισθωτή: ασφαλώς και λέγεται, απορώ με την απορία.
-Ίμια, τα/η (#5), Λιμνιά: Ενδιαφέρων προβληματισμός. Από τις εφημερίδες κλπ. είχα θεωρήσει δεδομένο ότι είναι «ΤΑ Ίμια», με εύλογη γενική «των Ιμίων», αλλά δεν είναι λίγο παράξενο να σκεφτούμε τους τοπικούς ψαράδες και ναυτικούς, δηλαδή τους μόνους που πριν το επεισόδιο είχαν το όνομα στο ενεργό τους λεξιλόγιο, να λένε μια τέτοια αρχαιότροπη γενική; Βέβαια, θυμάμαι να συζητάω κάποτε με Ψεριμιώτη (=πρακτικά Καλύμνιο) ψαρά, που τα ονόμαζε όπως όλοι μας «τα Ίμια», αλλά ήταν μετά το επεισόδιο, οπότε δεν αποκλείεται να είχε προσαρμοστεί σ’ αυτό που είχαμε πλέον μάθει όλοι από τα ΜΜΕ. Πάντως μου φαίνεται λογικό ότι η λαϊκή ονομασία πρέπει να είναι κάποια που να κλίνεται ομαλά κατά το τοπικό λαϊκό ιδίωμα.
-@22, 25: Η γραπτή αποτύπωση του ιδιώματος δεν είναι, θα έλεγα, ενοχλητική (ντάξει, υποκειμενικό βέβαια), αλλά αστεία. Είναι αστεία επειδή ειδικά για τα ιδιώματα βόρειου τύπου υπάρχει μακρά παράδοση να προβάλλονται ως αστεία (Μπαρμπαγιώργος, Χατζηχρήστος…). Γενικότερα, αυτό που την κάνει είτε αστεία είτε ενοχλητική αλλά σίγουρα όχι ουδέτερη είναι ότι όλοι, φυσικοί ομιλητές και μη, τα έχουν στο μυαλό τους ως κάτι καθαρά προφορικό. Η γραπτή τους αποτύπωση ξενίζει.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
28 – Δεν είναι κολλημένος με το η, μετά από μακροχρόνιες γλωσσωλογικές μελέτες, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ, ότι η συχνή προφορά του Η, είναι επιβεβλημένη για να αποβληθεί από τον εγκέφαλο, το υπερπλεονάζον διοξείδιο του άνθρακα, από την υπεροξυγόνωσή του από την προφορά του Ν πρίν γίνει τοξικό. Μόνο η θεία ελληνική γλώσσα, έχει το Η για να μας προστατεύει από τις τοξίνες, γιαυτό οι αλλόγλωσσοι είναι τοξικομανείς.😂
Υ.Γ- Πω πω, κουδούνι έγινα από τις πολλές δονήσρεις.
Alexis said
#22 τέλος: αστεία σίγουρα, δυσνόητη ναι, κάποιες φορές, αλλά αποκρουστική γιατί;
Πώς αλλιώς θα αποδώσει κανείς τον προφορικό λόγο των συγκεκριμένων ανθρώπων;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γιατί (έστω υποθετικά) εκπισωκρότησε;
ή πισωκρότησε ή Οπισθεκπυρσοκρότησε 🙂
Από κάπου θυμάμαι κι εγώ τον πυροβολισμό του όπλου προς τα πίσω(που βρίσκει τον πυροβολητή).
nikiplos said
Στο στρατό μας έλεγαν για «οπισθοκρότηση» του όπλου…. αν θυμάμαι καλά βέβαια γιατί έχει περάσει και 20ετία και ήταν τα επικίνδυνα καραμπινάκια Μ1-Α1 που σου έτρωγαν τα χέρια για να τα γεμίσεις στο κρύο …Δεν ξέρω αν υφίσταται ο όρος… γουγλίζεται πάντως γι’ αυτό και τον παραθέτω…
nikiplos said
@33,ΕΦΗ – ΕΦΗ:
Εμένα μου άρεσε η πρωϊνή εκπομπή του Άρη Χ»Στεφάνου… με την (επιτέλους) τοποθέτηση των Σπαγγέτι Γουέστερν στο προσήκον ύψος τους… Και αυτό γιατί η ανταπάντηση από το Χόλυγουντ της εποχής ήταν ο Ράμπο, ο Ρόκυ και (ευτυχώς) ο πόλεμος των Άστρων…
Από τα σπαγγέτι γουέστερν που τα πρωτοείδα στην επαρχία των 70ς, μου έχει μείνει το κόρδωμα των μεγαλύτερων (και πιο μπρατσωμένων) τότε αμέσως άμα τη λήξη της ταινίας. Ήταν σφιχτοί, αμίλητοι με σκληρό βλέμμα και βάδιζαν με ανοικτά πόδια μιμούμενοι (με ακρίβεια που θα ζήλευε μπαλαρίνα) το βάδισμα του Κλίντωνος… Του Ήστγουντ κι όχι του άλλου του ρεζίλη με το σαξόφωνο… Ήσουν ηλίθιος αν τους προκαλούσες για οτιδήποτε μπροστά σε γκόμινα τότε…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ως προς τις τοπολαλιές που μας ξενίζουν γραπτά,ενώ προφορικά μας είναι πιο οικείες, σκέφτομαι ότι γραπτά δεν αποδίδονται πάντα κάποια ενδιάμεσα φωνητικά και αποξενώνεται η «θωριά» του λόγου από τον ήχο του.
Έχει πάμπολλα τέτοια αμφίσημα καλαμπούρια στο τουίτερ:
@Sharkazw 4 Φεβ
Κολοκοτρώνης είναι ήρωας της επανάστασης του ’21 κι όταν γκρινιάζει ένας Λαρισαίος γιατί έχει κατολισθήσεις στα Τέμπη
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://pbs.twimg.com/media/CadcfutXIAAPWnV.jpg:large
Γιάννης Ιατρού said
8α: 🙂 🙂
Ένας φίλος διάβασε ένα προπέρσινο άρθρο με μεζεδάκια, και κλικάροντας σε ένα λινκ διαπίστωσε ότι ο σύνδεσμος ήταν ανενεργός …
Κι όμως :), Νίκο, αν ο φίλος έψαχνε γι αυτό το άρθρο «Φυσιολογικά τα πόδια του ποδηλάτη; Newsroom ΔΟΛ 28/07/2014», πες του ότι υπάρχει,
εδώ
π2 said
Εγώ νόμιζα ότι είναι δόκιμο το οπισθοκρότηση για το backfire, και μάλιστα το χρησιμοποιώ και με τη μεταφορική έννοια. Δεν λεξικογραφείται;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ψαρομαγειρεύω και γράφω. Βγάζει λέπια το πληκτρολόγιο 🙂 .Ακούω Κόκκινο (Νίκιπλε 40, στα γουέστερν,έχασα τα περισσότερα λόγω απορροφητήρα 🙂 ) και τώρα στις ειδήσεις με το τάτσιμιτσι Μαρέεβας και Σταύρου, άρχισα να γελάω, τί σκέφτηκα:
Στου Παπασταύρου την αυλή, όλοι είναι μαζεμένοι
Μητσοτάκαινα μπλεγμένη…
BLOG_OTI_NANAI said
31: Αυτό να λέγεται!
36: Καλό! Έτσι, η ελληνική δεν είναι μόνο η γλώσσα των Η/Υ, αλλά διαθέτει και αντίμετρα για το πολύ «Ν»…
Παναγιώτης Κ. said
@27. Λάμπρο, ο γραπτός λόγος επηρεάζει σημαντικά τους περισσότερους συμπολίτες μας από τους οποίους διαφεύγει το…αυτονόητο: Ότι αυτός που το έγραψε είναι ένας κανονικός άνθρωπος και όχι κάποιος…υπεράνθρωπος.
Στην υπαρκτή λοιπόν κοινωνία ένα κείμενο ως τέτοιο αποκτά κύρος στα μάτια των περισσοτέρων.
Επομένως η ευθύνη αυτών που γράφουν είναι μεγάλη και πιο κάτω στην κλίμακα είναι οι απλοί άνθρωποι.
Παρομοίως δεν συμβαίνει με την τηλεόραση;
Σκύλος said
στεκόμαστε υπερασπιζόμενοι!
http://zoornalistas.blogspot.gr/2016/02/blog-post_47.html
Σκύλος said
Κάτι πείραξα στη σπαμοπαγίδα, φαίνεται. Για πανώ με ντοπιολαλιά, δείτε την τελευταία φωτογραφία εδώ. Μυτιλήνη 2009.
Αιμ said
Ιπποδηγματα : πρέπει να σπανίζει αλλά μ’ εχει δαγκώσει φοραδα που είχε πουλαρακι και παρεξηγησε τον φωτογραφικο μου οίστρο!
Δάσος και δάση της βροχής νομίζω είναι δόκιμος όρος στην οικολογία κ.ο.μ.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
47- Και η κριτική σκέψη πού ακριβώς βόσκει Παναγιώτη; Αφού δεν υπάρχουν αναλφάβητοι, η μεγάλη ευθύνη είναι σ αυτούς που αποφασίζουν να διαβάσουν ή να δούν κάτι, όχι;
Εξ ορισμού, ο καθε απατεώνας /δολοπλόκος, λαοπλάνος, κλπ/ είναι βλάκας, μια και στερούμενος ευφυϊας, καταφεύγει σε απλά διανοητικά μεσα όπως, ψέματα, κολακείες, ή άλλες απατεωνιές για επιβιώσει. Αυτοί που τον παίρνουν στα σοβαρά, κι ακομη χειρότερα τον θεωρούν ΚΑΙ ευφυή από πάνω, τί είναι;
Υ.Γ -«Παρομοίως δεν συμβαίνει με την τηλεόραση;” Τι απαντούν οι παραγωγοί; ΑΥΤΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ – Ο ΚΟΣΜΟΣ.
Avonidas said
μόνο που το «Η γυναίκα μου είναι μισθωτός» προκάλεσε θυμηδία
«Μισό να φωνάξω τη γυναίκα μου: ΒΑΓΓΕΛΗΗΗΗΗΗΗ!!!»
(Από παλιό ανέκδοτο 😉 )
Πλάκα-πλάκα, είδατε τι κάνει το Σύμφωνο Συμβίωσης;
Μαρία said
Αριθμητική αδερφών Γεωργιάδη ή όταν ο χρόνος έχει 20 μήνες.
Avonidas said
Όρθια, ανάποδα με ειδικό τονισμό, αποτελούσαν το σύνολο των 1620 συμβόλων που χρησιμοποιούνταν στην Αρμονία (Μουσική στα νεοΕλληνικά).
ΖΗΚΟΣ: …είναι αυτό που έχει μια τρούπα στη μέση; Δε ξέρω να σας πω τι μάρκα είναι κύρια Γιατρέσσα γιατί τα γράμματα είναι τ’ ανάσκελα! Μάλλον δεν θα είναι Ελληνικής κατασκευής θα είναι αλλοδαπής προελεύσεως…
Καταγγέλλω τον ανθέλληνα Ζήκο και τον αναμφίβολα σιωνιστικό δάκτυλο που αλλοίωσε το σενάριο! 😛
Avonidas said
#54. Μου ξέφυγαν τα έντονα λιγάκι…
spiral architect said
Χαιρετώ σας. 🙂
Από τρομπέτα κατέετε;
http://trumpdonald.org/
Avonidas said
#56. Τραμπ-ούκε! 😀
Γιάννης Ιατρού said
53: Εκτός από το 10μηνο έτος, έχει κι άλλα πολλά (πρώτα βγάζεις τις εργ. εισφορές και μετά βγαίνει το φορολογητέο, έχεις και την προκαταβολή από πέρισυ κλπ.). Όχι ότι δεν τους ζητά πολλά, αλλά να τα λέμε σωστα!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
56. τρομπέτα για τρόμπα
Μιχάλης Νικολάου said
6, …Τώρα κατάλαβα γιατί δεν είχα καλό βαθμό στα μαθηματικά ενω είχα άριστα στην γλώσσα…
Mathematics
isa language!(…λέει κι εδώ)
🙂
Αφωτιστος Φιλέλλην said
αγαπητε Νικοκυρη και καλε συναδελφε.
» * Μαργαριτάρι πρώτου μεγέθους από τον λογιότατο Γ. Σταματόπουλο της ΕφΣυν. Σε επιφυλλίδα του, στην οποία επικρίνει τον Ν. Βούτση για όσα αυτός είπε σε συνέντευξή του για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαφωνεί παρεμπιπτόντως και με τη χρήση του ρήματος «δημοσιοποιώ» από τον Βούτση στη φράση «Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα που ξέρουμε».
Και λέει ο Γ.Σταμ.: Αντιπαρέρχομαι τον όρο «δημοσιοποιήσει» (που αφορά κτίρια, γέφυρες και υλικοτεχνικά προϊόντα) »
«Αφελης ερωτησις» Δυναται ο Γ.Σ. αποφοιτος Παντειου να ασκει κριτικη επι γλωσσικου σε αποφοιτο Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. και Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975).;
Προσωπικα, για να μην εκτιθεμαι οταν θελω να δημοσιοποιησω κριτικη (πολεμικη εν προκειμενω) εξεταζω το βιογραφικο του ιδεολογικου μου αντιπαλου και πραττω αναλογως, γραφοντας κατα των γραφομενων του, της πορειας του στην ζωη, σε συνδυασμο με τα πιστευω του.
Τωρα ο αποφοιτος Παντειου συλλαμβανεται κλεπτων οπώρας, διοτι -ασχέτως των διαφορών που μπορει καποιος να εχει με τον Ν.Β.- δεν μπορει να αμφισβητήσει τις ικανοτητες του οπως διαμορφωθηκαν κατα την εποχην που ητο μαθητης του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. κατα την διαρκεια της εξαιρετου εκπαιδευτικης μεταρρυθμισεως Ε.Παπανουτσου (εις την οποια ετυχον ευεργετηθεις μετα 4-ετιαν απο τον Ν.Β.) .
ΥΓ Γιώργος Σταματόπουλος
Ο Γιώργος Κ. Σταματόπουλος γεννήθηκε στο Κεφαλάρι Κορινθίας το 1956. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Δοκιμή, Δρόμος, 1983, Αμμουδιές στην Απρόσιτη Διαφάνεια, Ελληνικά Γράμματα, 1994, T.V. η μεγάλη αδελφή, Δελφίνι, 1995, Μέσα Προσεγγίσεις (Ο λόγος ως ανάσχεσις στον εκχυδαϊσμό της επικοινωνίας), Παρουσία, 1996.Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Η φωνή, 2005
Έρωτας, ανθρώπου μύησις, 2001
Νους θυμός εφ’ ημέρη, 2000
ΥΓ2 Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας.
[..]
Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969).
Απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
Μιχάλης Νικολάου said
3, …» Διαφορικές ή δευτεροβάθμιες;»
…Δευτεροβάθμιες διαφορικές ,φυσικά!
y»(x) + y(x) = sin (x)…
Κιντ,
Βλέπω πως στην αμφιταλάντευση «διαφορικές ή δευτεροβάθμιες»
συγκλίνεις σε αταξικές εξισώσεις (καίτοι βαθμοφόρες)
αν και με το (αμαρτωλό* ή όχι) παράδειγμα που παραθέτεις
– καθότι ταλαντούχος –
δεν αποφεύγεις τις εσαεί ταλαντώσεις!
🙂
_____________
* sinful
Σκύλος said
Περί συνθημάτων σε πανώ, γραμμένων σε ντοπιολαλιά. Στη Λέσβο, το 2009, μου πήρε κάνα τέταρτο να καταλάβω το έγραφε αυτό το πανώ. Μετά είδα και την υπογραφή και κατάλαβα: ήταν μείγμα δύο διαλέκτων από δύο νησιά, τόσο μακριά αλλά τόσο κοντά μεταξύ τους… ❤
http://valiacaldadog.blogspot.gr/2010/04/2009.html
G.A. said
Και λέει ο Γ.Σταμ.: Αντιπαρέρχομαι τον όρο «δημοσιοποιήσει» (που αφορά κτίρια, γέφυρες και υλικοτεχνικά προϊόντα)
——————————————————————————————————————————————————
Μάλλον ο συντάκτης της ΕΦΣΥΝ είχε στο νου του, αυτό που λέγαμε στη δεκαετία του 60 » Ο Δημόσιος (δρόμος)- σε αντίθεση με τον αγροτικό για τα χωράφια-, που τον λέγαμε σκέτο «Δημόσιο» η «δημοσιά». Ισως γι αυτό τον μπερδεύει με τα δημόσια έργα.
Δύτης των νιπτήρων said
Σκύλε, πού είναι η υπογραφή;
Μιχάλης Νικολάου said
Το backfire σε μηχανές μοτοσυκλετών έδωσε παλιότερα
και την αργκοτική φράση «πήρε ανάποδες».
Από την βίαια ανάποδη που πετάει από κάτω η μανιβέλα στο πόδι
όταν την πατάς με δύναμη για να πάρει μπρος η μηχανή,
και καταλήγεις ή με πονεμένη πατούσα ή – χειρότερα –
με πονεμένο γόνατο.
(Αυτά πήγαιναν ασορτί με το καμμένο – από την εξάτμιση –
εσωτερικό της δεξιάς γάμπας του/της συνεπιβάτη/τριας.)
Μιχάλης Νικολάου said
…«δεν έχει μείνει φαγητό ούτε για δήγμα»…
Εξαιρετικό!
(Σερβίρεται και με ορντέβρ:
«Είπα να τσιμπήσω κάτι, αλλά
δεν έχει μείνει φαγητό ούτε για δήγμα»)
Αφωτιστος Φιλέλλην said
Backfire’d
People getting hit by firearm recoil. I lol’d.
– See more at: http://media.photobucket.com/user/CKatharsis/media/ZZs%20Here%20ya%20Go%20s/Backfired_epic.gif.html?filters%5Bterm%5D=gun%20backfire&filters%5Bprimary%5D=images&filters%5Bsecondary%5D=videos&sort=1&o=4#sthash.kHBlKe8s.dpuf
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
Να με συμπαθάτε, αλλά αιφνιδίως έφτιαξε ο καιρός (διάλειμμα ολίγων ωρών) και βγήκα βόλτα στα δάση.
30: Αμ εγώ; Κοιτάζω τώρα αυτά που κάνουν οι κόρες μου (πολυτεχνείο γαρ και οι δύο) και μου φαίνονται εντελώς ακατάληπτα.
33 Αχ, τον έχασα τον Στέλιο…
35 Αμα ξαναπάς, ρώτα 🙂
41 Καλό!
43 Εμ δεν ήξερε να ψάξει έτσι!
49 Το είδα και το έγκρινα παρακάτω
50 Δάσος της βροχής, ε; Όχι βροχοδάσος;
58 Και το μουρούτι καλά, προπαγανδιστής είναι, αλλά αυτό με την προκαταβολή φόρου, καημό έχω να το δω μία φορά να το λογαριάζουν σωστά.
61 Ο Σταματόπουλος, θυμάμαι, είχε ξεκινήσει από την Αυριανή. Περιέργως δεν το βάζει στο βιογραφικό του.
64 Μπορεί και να έχεις δίκιο!
Corto said
«Αρχικά πρέπει να λεγόταν Λιμνιά, το οποίο οι Ιταλοί που είχανε τα Δωδεκάνησα το είπαμε Limmia, και το αρχικό L το θεωρήσανε άρθρο, L’ immia, εξού και τα Ίμια»
Οι επίσημες ονομασίες των δύο νησιών βάσει του μητρώου νησαίων εδαφών της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού:
Κύρια ονομασία: Μεγάλο Λιμνί (Ύμια/ Ίμια)
Εναλλακτική ονομασία: Λιμνιά-1
Κύρια ονομασία: Μικρό Λιμνί (Ύμια/ Ίμια)
Εναλλακτική ονομασία: Λιμνιά-2
gpoint said
# 6
δεν είχα καλό βαθμό στα μαθηματικά ενω είχα άριστα στην γλώσσα
Αυτό να το προσέξεις (αν και είναι μάλλον αργά) γιατί στατιστικά ο βαθμός στα Νεα και στα Μαθηματικά είναι σε τεράστιο βαθμό σχετικός μια που στα νέα είναι η δυνατότητα να εκφράσεις αυτό που θέλεις με λόγια κάτο εντελώς απαραίτητο στους ορισμούς και χωρίς ορισμούς μαθηματικά δεν υπάρχουν.
Το πιθανότερο είναι πως με μαθηματικά εννοείς την αριθμητική που όμως για να τα μπερδεύεις…δεν μιλάς καλά ελληνικά !!!
Κώστας said
Καλησπέρα!
Έφη, θεϊκός ο Κολοκοτρώνης! Από τα γέλια σταμάτησα να διαβάζω τα επόμενα σχόλια, και καθησα να γράψω.
Σχετικά με τα όπλα, τις οπισθομπακφάιαρ, κ.λπ.: Ιστορία του πατέρα μου, από την βασική εκπαίδευση, όπου ο εκπαιδευτής σχολιάζει πώς τα είπε ο φαντάρος – εξεταζόμενος: Καλά μας τα είπες Τάδε, δεν μας είπες όμως, προς τα πού οπισθοχωρεί το κλείστρο;
sarant said
70 Ώστε ήταν σωστή η μαντεψιά μου; Νάσαι καλά!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
60 – «Mathematics is a language!» Ναι αλλά ο ασχετίδης, (χαμόγελο) δεν λέει τίποτα για την θεία μαθηματική ελληνική γλώσσα.
«(…λέει κι εδώ) :)» Αντιπαρέρχομαι το ότι δεν αναφέρουν την θεία ελληνική γλώσσα, παρ΄όλα αυτά, αποδεικνύεται περίτρανα το μεγαλείο της, γιατί ενώ δεν μπορούν να γράψουν ενα μαθηματικό ποίημα για να αποδείξουν ενα θεώρημα, η ελληνική γλώσσα το μπορεί, χρησιμοποιώντας μαθηματικές εξισώσεις στις λέξεις, αποδεικνύει το θεώρημα της μαλάκυνσης του εγκεφάλου (χαμόγελο).
Υ.Γ – Γιατί επιφανή δόκτορα εν τη Αμερική, έβαλες λινκ που δεν αναφέρουννν την θείανννν ελληνικήννν γλώσσανννν (αααχ, μπορεί να κουδούνησα, αλλά οξυγονώθηκα) ως μεγίστην όλων; Είναι φανερό πως η Μεταλληνική κλίκα, σε συνεργασία με το εκεί εβραιομασονικό λόμπι, σε εξαγόρασαν, όπως έκαναν προσφάτως με τον Σάθα του 21ου αιώνος.
Τραγουδάκι να χαλαρώσουμε. Ο ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
71 – Έλα ρε Gee που αν και πσαράς τσίμπησες, σε όλα κουμπούρας ήμουν, μόνο στο σέξ ήμουν αριστούχος, και τώρα που έγινα πρύτανης, διδάσκω αφιλοκερδώς!!!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
69. Αχ Νικοκύρη, κι έλπιζα να άκουγες την εκπομπή.Με τον ποταμό-Μπακιρτζή να τσιγκλιέται από το Στέλιο Ελληνιάδη, ακούστηκαν παλιά όμορφα πράματα αρμοδιότητας κι αγάπης σου. Για το Λαπαθιώτη που δεν άντεχε τους καπνούς στο στέκι της οδού Αφροδίτης,όπου Βάρναλης, Πορφύρας,Βουτυράς κ.α.κι έπαιρνε το Γιώργο Τσουκαλά,(το μεταφραστή του Άσματος των Ασμάτων, εκδότη, συγγραφέα, ποιητή κλπ και τραγικό πατέρα της εαμίτισας Αλίκης που σκότωσαν το 1949) κι έβγαιναν βόλτα.Το Γιώργο Τσουκαλά που έψαχνε ο Μπακιρτζής να αποδώσει δικαιώματα για στίχους του που είχε μελοποιήσει και δεν βρήκε ίχνη του,ώσπου βγήκε το βιβλίο, το «Κουρασμένος απ΄τον έρωτα», που είναι από κείνες τις νυχτερινές του βόλτες με το Ν.Λ.
Είπε ακόμη ,απ΄εξω, το λίγο γνωστό ποίημα του Καββαδία για την αντίσταση. Θα συνεχίσουν το άλλο Σάββατο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
72. 🙂 ώστε προς τα πού οπισθοχωρεί το κλείστρο;
αλλά μένει ανοιχτό θαρρώ άμα ρίξεις την τελευταία, όχι;
Corto said
73 (Sarant): Πολύ εύστοχη η εικασία με τους Ιταλούς! Μπράβο!
Παναγιώτης Κ. said
Κουϊζάκι: Πόσες ρίζες έχει η εξίσωση του παραδείγματος στο #14 και ποιές είναι αυτές; (Θυμίζω την εξίσωση: χ^2+2χ+1=0)
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
79. Tι εννοείς πόσες; Υπάρχει κι άλλη εκτός από το
;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
62. You sinful mind,you! 😆 😉
BLOG_OTI_NANAI said
Ωραία λέξη η «οπισθοκρότηση» αλλά νομίζω ανύπαρκτη στη βιβλιογραφία και στα λεξικά. Εδώ η google βγάζει κάτι ελάχιστα ευρήματα από εγχειρίδια, σαν να την ανακάλυψαν οι μεταφραστές εκείνη την ώρα, επί τω έργω.
Corto said
Σε σχέση με Ίμια – L’ Imnia κλπ:
Να υποθέσουμε ότι και η επικράτηση του τύπου Nicaria αντί για Ικαρία, όπως το συναντάμε στους παλαιούς πορτολάνους του 15ου και 16ου αιώνα, μπορεί να έχει μία αντίστοιχη εξήγηση;
Δηλαδή μπορεί οι Ιταλοί (Γενοβέζοι, Βενετσιάνοι κλπ) να προσέθεσαν το αρχικό ν από ένα είδος παρακούσματος της έκφρασης «στην Ικαριά»;
sarant said
76 Θα υπάρχει στη σελίδα του Κόκκινου η εκπομπή. Αν και το ζωντανό έχει άλλη χάρη.
83 Όχι, αυτό το πρόσθεσαν οι Έλληνες, όπως και στη Νιο, και στον… νοικοκύρη.
Corto said
84: Σωστά,όπως και στην Ίο. Ευχαριστώ για την τάχιστη απάντηση!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
83.>>από ένα είδος παρακούσματος
Έλεγε η γιαγιά μου η γιόρνιθα*,οι γιόρνιθες και ο νεόκοπος Μακεδόνας γαμπρός μου για να της κάνει την καρδιά, έλεγε και «τη γιόρνιθα» και γέλαγαν κι οι κότες. 🙂
*αλλά τηνόρνιθα
84α. Όντως, υπάρχει. Ωραίοι είτανε.
72.Κώστα, ακόμη ένα δίσημο χάρη ντοπιολαλιάς
Sharkazw 1 Φεβ
Πυρέξ είναι μαγειρικό σκεύος κι αυτό που λέει μια Λαρισαία μάνα όταν τη ρωτάνε τι βαθμό πήρε ο μικρός στο σχολείο
Γς said
75:
>Έλα ρε Gee που αν και πσαράς τσίμπησες,
Πσαράς [με κεφαλαίο]
>μόνο στο σέξ ήμουν αριστούχος, και τώρα που έγινα πρύτανης, διδάσκω αφιλοκερδώς!!!
χαλάς την πιάτσα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Για τα δάση της βροχής που είναι λέει δύο ειδών,τα τροπικά και τα εύκρατα:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82
Στο ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο άρθρο είδα να υπογράφουν τη συμφωνία και 26 αυτόχθονες φυλές.Μου φάνηκε σα θαύμα να επιβίωσαν σε μόνο μια περιοχή αυτοί οι ιθαγενείς. Είμαι άσχετη,μην το πείτε 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
87 – Yes master!😇
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
@Sharkazw 5 Φεβ
Ντάνκαν είναι σέντερ του NBA κι αυτό που λένε στη Λάρισα όταν βαράει η καμπάνα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ακούω στις ειδήσεις ,ακόμη να λένε για τη σιωπή των συστημικών μέσων για το συνεταιριλίκι Παπασταύρου-Μάρεβας, αλλά συνεταίροι ήσα μπολλοί :
http://www.spirospero.gr/index.php/politiki/38986-nees-apokalypseis-gia-to-prothypourgiko-symvoylio
Αγγελος said
Ωραία λέξη η «οπισθοκρότηση» αλλά… εμένα κάπου αλλού με παραπέμπει 🙂 Για το backfire των εξατμίσεων, προσωπικά θα προτιμούσα «ενδοκρότηση».
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>
«Ο ιός Ζίκα είναι ένας ιός ο οποίος ενδημεί στις περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Η μετάδοσή του γίνεται μέσα από δείγματα εντόμων, κουνουπιών κυρίως»
@eva_figo 3 Φεβ
Τελικά λένε ο ζίκα μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής. Οπότε όσο σέξι και να είναι τα κουνούπια μην τους κάτσετε.
Παναγιώτης Κ. said
@80. H απάντησή σου λοιπόν είναι: Μία ρίζα, η χ=-1.
Χωρίς αμφιβολία το χ=-1 είναι ρίζα.Μόνο που πρέπει να γράψουμε: χ=-1 (διπλή ή διαφορετικά , ρίζα βαθμού πολλαπλότητας 2) δηλαδή δύο ρίζες ίσες με το -1.
Άρα το πλήθος των ριζών είναι 2.
Αυτό προκύπτει από το θεμελιώδες θεώρημα της Άλγεβρας που μας λέει: Κάθε μη μηδενικό πολυώνυμο μιας μεταβλητής ν-οστού βαθμού κ.λπ έχει ν το πλήθος ρίζες.
Στο παράδειγμά μας ν=2 οπότε το πλήθος των ριζών είναι 2 ( ίσες με το -1).
Γιάννης Ιατρού said
93: ΕΦΗ , Ζϊκα…. Τον Ζίκο (της κακομοίρας) θυμάμαι όταν ακούω τη λέξη αυτή 🙂
Για ετοιμαστήτε ψυχολογικά, σε λίγο θα υπάρξουν οι συνταρακτικές αποκαλύψεις της σήμερον …..
Γιάννης Ιατρού said
95: Άκυρον, ήδη έγινε στο προχθεσινό νήμα…., αυτό παθαίνει κανείς αν δεν προσέχει τι γράφει αριστερά 😦
Γιάννης Ιατρού said
62: Μιχάλη, μιας και είναι τώρα περίπου η ώρα σου, σχετικά με τις λύσεις της διαφορικής και το *sinful θυμήθηκα την απάντηση:
– Τι καμπύλες είναι αυτές κοριτσάρα μου;
– Ξέρω γω, ημιτονοειδούς συνάρτησης;
Μαρία said
Οι Έλληνες ανταποκριτές στο ΔΝΤ απειλούμαστε με αποκλεισμό από τις ενημερώσεις και τις άτυπες πηγές ροής πληροφοριών μας. Όχι αναίτια. Η φωτιά στην έδρα του Ταμείου άναψε προχθές μετά και την ωμή παραποίηση των πρόσφατων δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα, τις οποίες κάποιοι Έλληνες συνάδελφοι σε Ουάσινγκτον και Αθήνα τις έκοψαν και τις έραψαν στα μέτρα εγχώριων σκοπιμοτήτων και τις παραποίησαν κατά το δοκούν διαδίδοντας ψευδώς ότι δήθεν η Λαγκάρντ είπε ότι «αν δεν γίνουν βαθιές περικοπές στο ασφαλιστικό, ξεχάστε την ελάφρυνση χρέους».
http://www.efsyn.gr/arthro/eghoria-mintiaka-paihnidia-apeiloyn-me-apokleismo-ellines-dimosiografoys
Γιάννης Ιατρού said
98: Πολύ χρήσιμο θα ήταν, αν έλεγαν (ο εκπρόσωπος της Λαγκαρντ και η EFSYN) και όνόματα, ποιός δημ/φος ;ή/και ποιό ΜΜΕ παραποίησε και σε τι (τουλάχιστον με παραπομπή στις δηλώσεις και στα δημοσιεύματα)! Αλλά πού τέτοιες χαρές….
Μαρία said
99
Τι να τα κάνεις τα ονόματα, άμα έχεις τη γούγλη;
Ο τίτλος όμως
είναι παραπλανητικός. Δημιουργεί την εντύπωση οτι τα εδώ αφεντικά τους απειλούν, ενώ εξαιτίας τους απειλούνται απ’ το ΔΝΤ. Μάλιστα ο τίτλος, όπως φαίνεται απ’ το φουμπου -ανοιχτό και για μας, είναι δικός του. https://el-gr.facebook.com/tdimadis
Μαρία said
Κι άλλο κελεπούρι.
BLOG_OTI_NANAI said
92: Και είναι ιδανική για να περιγράψει αυτό που υπονοείς και που εννοούμε όλοι! Οπότε, μέσα στο αυτοκίνητο, μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας χιουμοριστικά, «σταματήστε επιτέλους τις οπισθοκροτήσεις ν’ αναπνεύσουμε»!
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
94. Nα σου πώ…αυτό με τις πολλαπλότητες πάντα εδώ μού κάθονταν! 🙂
Tέμνει κύριε η παραβολή χου τετράγωνο και δύοχου και άσσος σκέτο παπαστράτος τον άξονα των Χού; Νο! Eφάπτεται. Ένα σημείο! Θα παραβιάσουμε την πατροπαράδοτη τρεισχιλιετή Γεωμετρία, για να κάνουμε τη χάρη στον Γκάους και τους άλλους μιγάδες; 🙂
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Τις οπισθοκροτήσεις ,κι εγώ για κλανιές τις ήξερα…
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλον όρο για την ανάκρουση ,υπάρχει και η οπισθοδρόμηση. Και τα δύο βέβαια με διττή σημασία. (π.χ ανάκρουση εθν.ύμνου. οπισθοδρόμηση η πρωθυπουργία Τσίπρα)
Παναγιώτης Κ. said
@103. Επειδή θα χρειαστεί μελλοντικά να τα πεις στο παιδί -δεν γίνεται να το αποφύγεις-δες και αυτό:
(χ+0.999)(χ+1,001)=0 τότε το παιδί θα σου μιλήσει ανεπιφυλάκτως για δύο ρίζες.Πρέπει λοιπόν με τον ίδιο τρόπο να σκεφτεί και πάλι για δύο ρίζες να μιλήσει για την (χ+1)(χ+1)=0 μόνο που τώρα είναι ίσες μεταξύ τους. Δεν πρόκειται να εγείρει καμιάν ένσταση και μια χαρά θα καταλάβει την ρίζα βαθμού πολλαπλότητας 2, 3 κ.ο.κ.Trust me που λέμε και σε απλά ελληνικά. 🙂
Θεόδωρος Πέππας said
Οσο για τον ιό ..Ζηκο (που απασχολει ντόπιες αρχες και ΜΜΕ περισσότερο από την γριππη [σωστό ειναι με δυο «π» -γαλλικα la grippe] από την οποία πεθαινουν δεκάδες, πολλοί διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ,) δεν νομιζω οτι και το «δηγμα κουνουπιου» ειναι σωστό..τα εντομα δεν εχουν ..δόντια….προβοσκιδα εχουν ή κεντρί…θελετε απομυζουν θέλετε νυσσουν (εκανα πάντα πλάκα οταν εγραφαν «δηγμα σφηκας-μερικοι εγραφαν και ..σφιγγας» το σωστό ειναι «νυγμός»
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
106. Κοίτα, το θέμα είναι φιλοσοφικής τάξεως, έτσι; Είναι δύο μαθηματικές οντότητες που είναι προς τρίτη οντότητα ίσες και οι δύο, και μεταξύ τους ίσες. Ναι. Eίναι το 4-5,το i^2, και ο αριθμός που μηδενίζει το πολυώνυμο x^2 +2x +1 μία και η αυτή οντότης ή είναι τρεις διαφορετικές οντότητες ίσες μεταξύ τους;…
Αλλά βλέπω να φτάνουμε στο αν 2 μήλα είναι ένα μεγαλύτερο μήλο με όγκο 2Vμήλου ή απλά …1μήλο και άλλο 1 μήλο δίπλα, οπότε σταματώ. 🙂
dominotheory said
Για το rainforest χρησιμοποιείται και το -πολύ όμορφο κτγμ- «ομβρόφιλο δάσος». Ακόμη, το «δάσος βροχής» και τα, κάπως προβληματικά ίσως (κυρίως τα μακρινάρια), «βροχερό δάσος», «δάσος υψηλής βροχόπτωσης», «δάσος βροχερών περιοχών». Σαφώς και χρειάζεται διαχωρισμός, γιατί υπάρχει tropical rainforest και temperate (εύκρατο) rainforest.
Αν κάποια από τα παραπάνω έχουν ήδη ειπωθεί, συμπαθάτε με. Δεν είναι πάντα εύκολο να κάτσεις να διαβάσεις 108 σχόλια.
Για το «μπούμερανγκ που εκπυρσοκρότησε», είχα γράψει κι εγώ κάτι στη Λεξιλογία:
https://tinyurl.com/h6f9mks
sarant said
101 Ωχ!
107 Το τσίμπημα είναι πιο σωστό
109 Ομβρόφιλο, δεν είναι καθόλου κακό. Βέβαια, η τυποποίηση θα βοηθούσε.
Σκύλος said
65
Δύτη, πάνω αριστερά: Gasmaica, όπως Γκασμαδία+Τζαμάικα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
98 – Δημοσιογραφία και αντικειμενικότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες έννοιες, οι δημοσιογράφοι όπως και οι πολιτικοί, είναι σαν τις πόρνες, τους ελέγχει κάποιος νταβατζής.
Stazybο Hοrn said
Σε άλλα νέα, και επανερχόμενοι στο αγαπημένο θέμα των (οθντκ) επιστημονικών συνεδρίων, «σας γνωρίζουμε ότι ο αγαπητός Συνάδελφος Ταξχος (ΜΧ) Κυριαζής Νικόλαος εξέδωσε ένα βιβλίο 800 σελίδων (!!!) αναφερόμενο στην «Αρμονική Γεωμετρία» ,που είναι μια νέα (!!!!) Γεωμετρία που θα προστεθεί στις άλλες υφιστάμενες Γεωμετρίες (Ευκλείδεια, Παραβολική, Επιπεδομετρία κλπ). Την Γεωμετρία αυτή θα την παρουσιάσει στο Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσ/νίκη τον Μάρτιο.Θερμά συγχαρητήρια».
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
113. Tώρα,πλάκα κάνεις, έτσι;…
Stazybο Hοrn said
114: Έχεις αναλυτική ενημέρωση, στα τρία τζιμέλια σου, δε θυμάμαι ποιο παίζει…
Stazybο Hοrn said
114: Λες να εννοεί την 8η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα 2016 της ΕΜΕ; Προς το παρόν δεν φαίνεται σε αυτήν· μπορεί να στήσει τον πάγκο του απόξω…
Stazybο Hοrn said
mathematica.gr • Η Αρμονική Γεωμετρία του Νίκου Κυριαζή
Ισοβίτης said
To backfire και το recoil δεν είναι σε καμία περίπτωση το ίδιο πράγμα.
Backfire. Το «fire» εδώ είναι η φλόγα και όχι τα πυρά. Γυρνάει το όπλο τη φλόγα προς τα πίσω.
Σε όλα τα πυροβόλα όπλα, υπάρχει η περίπτωση (αναλόγως με το πως λειτουργούν) ο θάλαμος ή η περιοχή καύσης της πυρίτιδας να «σκάσει» για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς για παράδειγμα είναι βουλωμένη κάννη ή κολλημένο βλήμα κ.ο.κ. Στην περίπτωση αυτή τραυματίζεται αυτός που είναι πίσω από το όπλο και όχι μπροστά…
Ειδικά στα παλιά ανοιχτού τύπου όπλα, μουσκέτα κτλ, το φαινόμενο ήταν πολύ σύνηθες.
Μια μετάφραση περιφραστική θα ήταν «του σκασε στα χέρια»
Το recoil είναι η ανάκρουση της εκπυρσοκρότησης. Στα ελληνικά νομίζω λέγεται «ανατροχασμός».
sarant said
117 και πριν: Με τη γλώσσα ευτυχώς δεν τη συνέδεσε τη «νέα» Γεωμετρία του
Σκύλος said
118
στα στρατιωτικά το recoil για μεγάλο διαμετρήμα λέγεται οπισθοδρόμηση και για μικρό απλώς κλώτσημα. Το διαβόητο ΠΑΟ ήταν πυροβόλο άνευ οπισθοδρομήσεως και στα αγγλικά recoiless rifle.
Δύτης των νιπτήρων said
Ωραίος ο γεωμέτρης! http://www.mathematica.gr/Harmonic_Geometry_Nikos_Kiriazis.pdf
Τύφλα νάχει ο εξωγήινος γιαπωνέζος μου!
Αγάπη said
ελαφρώς (;) άσχετο
Το «άι σιχτίρ»
vagelford said
«Διαφορικές ή δευτεροβάθμιες;»
«Διαφορετικές» που λέει και ο ΚΑΚΤΟΣ στις μεταφράσεις του του Ασίμωφ (συγκεκριμένα στο «Ακόμα και οι Θεοί» ή «The Gods Themselves»).
Αγγελος said
Αγάπη, άσχετος είναι αυτός που τα έγραψε αυτά.
sik είναι τούρκικα το πέος και siktir θα πει… ‘αυτό που φαντάζεσαι.
sarant said
123 Ετσι το είχαν γράψει; Θα μου πεις, διαφορετικές είναι -δεν είναι;
122-124 Κι όμως κυκλοφορεί αυτό… και παίρνει και τόσα λάικ.
Αγάπη said
124 μα φυσικά είναι άσχετο το άτομο. Το έφερα ως ανέκδοτο 🙂
Μαρία said
spiral architect said
@127: Ο Ορέστης είναι το αγαπημένο πετ του ελληνικού τουίτερ. Εμένα με μπλόκαρε, γιατί κάποτε του είπα ότι «κάποιους σαν κι εσένα τους περνούσα με 10». 😀
sarant said
128 Και γιατί θίχτηκε;
127 Δεν μπορεί, το κάνουν επίτηδες.
marulaki said
#26 Μα και ο μισθωτός επίθετο είναι. Μισθωτός εργαζόμενος, σε αντίθεση με τον ημερομίσθιο. Μισθωτές υπηρεσίες και φόρος μισθωτών υπηρεσιών για θηλυκά όπως πρωτοειπώθηκε. Λέγεται το μισθωτή ωραιότατα. Εγώ το χρησιμοποιώ κανονικά.
sarant said
130: Λέγεται ως επίθετο όταν συνοδεύεται από ουσιαστικό. Το ερώτημά μας είναι αν στέκει μόνο του. «Η γυναίκα μου είναι μισθωτή». Μπορεί και να στέκει, δεν λέω.
gbaloglou said
113-117 Μετά την αποστράτευση του ο Νίκος Κυριαζής αφοσιώθηκε στην μελέτη της γεωμετρίας και έχει εκδόσει αρκετά βιβλία με δεκάδες δεκάδων θεωρήματα … που, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που δεν είναι πρωτότυπα*, αποτελούν έργο μνημειώδες. Μπορείτε να δείτε την τετραετή προσπάθεια που οδήγησε στο τελευταίο του βιβλίο στο http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=112&t=20919 (30 οθονοσελίδες μαθεμάτικα) — κανείς ουσιαστικά από εμάς (τα μέλη και τους αναγνώστες του μαθεμάτικα) δεν είναι σε θέση να τον παρακολουθήσει ή, αν θέλετε, να τον ελέγξει. Γνωρίζουμε όμως όλοι από άλλες μαθηματικές συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε … ότι ξέρει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι του γίνεται! (Και μόνο τα σχήματα στο τέλος της «Αρμονικής Γεωμετρίας» να δει κανείς … ξέρει ότι κάποιο πολύ σοβαρό μαθηματικό έργο παίζεται εκεί…)
*δεν επιμένω μέχρι θανάτου στην πρωτοτυπία, ιδίως σε έναν τομέα τόσο κλασσικό όσο η Ευκλείδεια Γεωμετρία — άλλωστε … «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον της Γεωμετρίας», όπως λέει και ένας άλλος σημαντικός σύγχρονος γεωμέτρης, ο αρχιτέκτων το επάγγελμα Κώστας Βήττας