Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πρόσφυγες έξω από το Σένγκεν

Posted by sarant στο 8 Φεβρουαρίου, 2016


Tο σημερινό άρθρο δημοσιεύτηκε χτες, πρώτη Κυριακή του μήνα, στα Ενθέματα της Αυγής, στην τακτική μηνιαία στήλη μου «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Πρέπει να πω πως εδώ αρκετές μέρες ήθελα να γράψω στο ιστολόγιο κάτι για το προσφυγικό, για να συζητήσουμε το θέμα, αλλά δεν ήθελα να «κάψω» το άρθρο της εφημερίδας και γι’ αυτό το ανέβαλλα.

Ο χώρος της εφημερίδας είναι περιορισμένος κι έτσι μερικά πράγματα αναγκάστηκα να τα αφήσω έξω. Παραθέτω μεν το άρθρο όπως το δημοσίευσα, με μια προσθήκη σε αγκύλες μόνο, αλλά στο τέλος βάζω κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις σαν υστερόγραφα.

schengenΤο Σένγκεν είναι ένα γραφικό χωριό στον νότο του Λουξεμβούργου, πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο που σχηματίζεται εκεί όπου οι δυο γίγαντες, η Γαλλία και η Γερμανία, συναντιούνται με το μικροσκοπικό Μεγάλο Δουκάτο. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Μοζέλα, παραπόταμου του Ρήνου, που αποτελεί και το σύνορο Γερμανίας-Λουξεμβούργου, ενώ το ακριβές τριεθνές σημείο βρίσκεται στο νερό, στη μέση του ποταμού.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο δήμος του Σένγκεν (που περιλαμβάνει και τρία-τέσσερα γειτονικά χωριά) είχε 4392 κατοίκους, που ανήκουν σε 64 εθνικότητες — υπάρχει κι ένας Έλληνας. Μπορεί αυτό να εντυπωσιάζει, αλλά σε άλλες πόλεις και χωριά του Μεγάλου Δουκάτου η εθνοτική ποικιλία είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Οι πλαγιές του Μοζέλα, και από τις δυο μεριές των συνόρων, είναι φυτεμένες με αμπέλια — ο τόπος βγάζει καλό άσπρο κρασί, και σύμφωνα με τον Καρλ Μαρξ, που είχε γεννηθεί καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα πιο πάνω, οι νότιοι Γερμανοί που πίνουν κρασί διαφέρουν στον χαρακτήρα από τους υπόλοιπους που πίνουν μπίρα.

Ωστόσο, το Σένγκεν δεν οφείλει τη φήμη του στα καλά κρασιά αλλά στο γεγονός ότι εκεί υπογράφτηκε, το 1985, σε ένα ποταμόπλοιο, η ομώνυμη συμφωνία, ανάμεσα σε εφτά κράτη μέλη της ΕΕ, η συμφωνία του Σένγκεν που καταργεί τους εσωτερικούς ελέγχους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ (και μερικές τρίτες χώρες) προσχώρησαν στη συμφωνία, μια εξέλιξη που από ελληνικής πλευράς τη βιώσαμε κυρίως όσοι ταξιδεύουμε αεροπορικώς, αφού χερσαία σύνορα δεν έχουμε με χώρες Σένγκεν.

Κι έτσι, συνεκδοχικά, η μικρή λουξεμβουργιανή κωμόπολη έφτασε να σημαίνει ή να ονοματίζει όλον τον χώρο των μετακινήσεων χωρίς διαβατήριο: ο «χώρος Σένγκεν» δεν είναι τα 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στο τριεθνές, αλλά μια απέραντη –και θεωρητικά χωρίς εσωτερικά σύνορα– επικράτεια 26 κρατών, συνολικής έκτασης 4.312.000 τ.χ. [Μάλιστα, χάρη σε αυτή τη συμφωνία ο δήμος του Ρέμερσεν, όπως λεγόταν πριν από το κοντινό κεφαλοχώρι, μετονομάστηκε σε ‘δήμος Σένγκεν’, για να δρέψει σε τουρισμό και σε γόητρο τα οφέλη της συμφωνίας].

Κι όταν μας απειλούν πως «θα μας βγάλουν από το Σένγκεν», εννοούν την αποπομπή της Ελλάδας από τη συμφωνία του Σένγκεν, άρα και την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου στα ταξίδια, δεν εννοούν πως θα μας απαγορεύσουν την είσοδο στη γραφική κωμόπολη.

Θα μας βγάλουν, επειδή τάχα η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τη ροή των προσφύγων. Δηλαδή επειδή, νησοβριθής όπως είναι (δανείζομαι τη λέξη από τον Παντελή Μπουκάλα), δεν έχει βρει τρόπο να υψώσει θαλάσσια τείχη και να φράξει τα χιλιάδες χιλιόμετρα της ακτογραμμής της.

Σε αυτή τη στήλη συνήθως, αν και όχι τόσο σήμερα, λεξιλογούμε, να πούμε λοιπόν δυο λόγια για τη λέξη «πρόσφυγας». Είναι λέξη όχι της κλασικής αρχαιότητας αλλά ελληνιστική, από το ρήμα «προσφεύγω» που σήμαινε «αναζητώ καταφύγιο», σύνθετο του ρήματος «φεύγω», που, αυτό, είναι πανάρχαιο. Πρόσφυξ λοιπόν, ενώ στα μεσαιωνικά χρόνια εμφανίστηκε και τύπος «ο πρόσφυγος», αλλά σήμερα, βέβαια, λέμε πρόσφυγας.

Η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τα τέλη του 19ου αιώνα για τους ελληνικούς πληθυσμούς εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προσωρινά ή μόνιμα, ύστερα από διωγμούς ή συγκρούσεις. Στη Συναγωγή νέων λέξεων, ο Στέφανος Κουμανούδης αποθησαυρίζει τον όρο «προσφυγάκια: τα μικρά παιδία των εκ Θεσσαλίας προσφύγων εις Αθήνας» — όταν η Θεσσαλία προσωρινά καταλήφθηκε από τους Τούρκους ύστερα από τον πόλεμο του 1897. Θα ακολουθούσαν οι πρόσφυγες της Αγχιάλου το 1906, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες των διωγμών του 1914 και της αμέσως επόμενης περιόδου, και βέβαια οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής.

Ήδη το 1922, πριν σπάσει το μέτωπο στη Μικρασία, μια φιλοβασιλική εφημερίδα διαμαρτυρόταν διότι η Καλλιθέα «έχει κατακτηθεί» από τους πρόσφυγες: Οι άνδρες κατέκτησαν το εμπόριον του προαστίου και αι γυναίκες περιορίζονται να κατακτήσουν τας καρδίας των ανδρών. Αυτοί μας παίρνουν τις δουλειές, αυτές μας παίρνουν τους άντρες δηλαδή. Και μετά την καταστροφή ξεδιπλώθηκε ολόπλευρη, γεμάτη μίσος, η αντιπροσφυγική υστερία της δεξιάς, όταν έγραφαν πως η Αθήνα έχει μετατραπεί σε «Αφγανιστανούπολη». Με την εγκατάστασή τους εμφανίζεται και το τοπωνύμιο «προσφυγικά» στις παρυφές πολλών πόλεων, για τους συνοικισμούς των προσφύγων που εξελίχτηκαν σε ακμάζοντα προάστια.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο, η λέξη «πρόσφυγας» παίρνει μια νέα σημασία, αφού δηλώνει τους πολιτικούς πρόσφυγες, τους ηττημένους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού που φιλοξενήθηκαν επί δεκαετίες στις σοσιαλιστικές τότε χώρες· το σύνθημα «να γυρίσει η προσφυγιά» ακουγόταν έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 — και ποτέ δεν γύρισαν όλοι.

Παρά τη στενόκαρδη υποδοχή κάποιων, οι πρόσφυγες του 1922 συνέβαλαν καθοριστικά στην αναζωογόνηση της οικονομίας· κι αν η καθημαγμένη από τον πόλεμο Ελλάδα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων μπόρεσε να απορροφήσει ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες, για την εύπορη Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων τα 2-3 εκατομμύρια πρόσφυγες της Συρίας ευλογία μοιάζουν πιο πολύ παρά απειλή.

«Το όνομα Σένγκεν είναι συνώνυμο των ανοιχτών συνόρων και της απεριόριστης κινητικότητας», διατείνεται η ιστοσελίδα του δήμου του Σένγκεν, αλλά αυτό σήμερα μόνο σαν ειρωνεία μπορούμε να το εννοήσουμε, καθώς η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν σύνορα, υψώνουν τείχη και προσπαθούν να φορτώσουν το φορτίο στον πιο αδύνατο και αναγκεμένο εταίρο. Στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου πνίγονται προσφυγόπουλα, βουλιάζει κι ό,τι απόμεινε απ’ το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Και τρία υστερόγραφα στο άρθρο.

schen1Υστερόγραφο πρώτο, τουριστικό.

Στο Σένγκεν, πλάι στο ποτάμι, υπάρχει ανάμεσα στ’ άλλα και η μεταλλική κατασκευή της φωτογραφίας, που είναι ένας κόλουρος κώνος (αλλά με διατομή αστεροειδή), με κομμένα αστέρια στο σώμα του, και με οριζόντιες ράβδους, σαν κάγκελα.

Τα γυμνασιόπαιδα απ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έρχονται εκδρομή στο Σένγκεν, συνηθίζουν να κρεμάνε λουκετάκια πάνω στα κάγκελα αυτά, κάτι schen2που γίνεται άλλωστε σε πάμπολλα μνημεία σε όλον τον κόσμο.

Κάθε χώρα έχει τα δικά της κάγκελα και εκεί κρεμάνε λουκετάκια οι μαθητές από τη χώρα εκείνη. Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπετε τα ελληνικά κάγκελα και, δεν ξέρω αν φαίνεται καλά, ένα λουκετάκι από το Γυμνάσιο Αιανής, στην Κοζάνη, που προφανώς είχε έρθει ίσαμε εδώ.

Το μόνο κακό είναι ότι η μεταλλική κατασκευή, έτσι όπως είναι πλάι στο νερό έχει σκουριάσει. Το  σύμβολο του ευρωπαϊκού ιδεώδους σκουριασμένο και κατάφορτο από (έστω και για γούρι) λουκέτα ίσως οδηγεί σε σκέψεις που δεν τις είχαν σκεφτεί οι εμπνευστές του μνημείου.

Υστερόγραφο δεύτερο, λεξικογραφικό. Η λέξη «προσφυγάκι» έχει και μια άλλη σημασία, που μόνο στο χρηστικό λεξικό της Ακαδημίας τη βρίσκω. Σημαίνει και ένα είδος μικρόψαρα, που το λεξικό λέει πως είναι της οικογένειας Gadidae, δηλαδή ξαδέρφια του μπακαλιάρου. Ωστόσο, μου φαίνεται κάπως περίεργο σήμερα να διαφημίζονται, ας πούμε, τηγανητά προσφυγάκια (γκουγκλίζεται).

Υστερόγραφο τρίτο, διεθνοπολιτικό. Δεν χώρεσε στο άρθρο η κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να θεσπίσει τη δυνατότητα κατάσχεσης των χρημάτων και τιμαλφών των προσφύγων πάνω από ένα όριο για να αντισταθμιστούν οι δαπάνες φιλοξενίας τους. Θέλω να επισημάνω καταρχάς ότι η τωρινή κυβέρνηση της Δανίας είναι δεξιά, εταίροι της ΝΔ, έχουν κι αυτά τη σημασία τους. Και κατά δεύτερο λόγο, είδα να θεωρείται ότι η απόφαση της Δανίας είναι τυπική για το κατάντημα της Ευρώπης. Μόνο που η Δανία δεν είναι τυπική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Δανία (όπως και η Μεγάλη Βρετανία) είναι με το ένα πόδι έξω από την ΕΕ, έχει επιλέξει να εκχωρεί όσο το δυνατόν λιγότερες αρμοδιότητες και έχει απαιτήσει και κατακτήσει τη δυνατότητα για πολλές και διάφορες ρήτρες εξαίρεσης. Στο παρελθόν πολλοί επευφημήσαμε τους «γενναίους Βίκινγκ» που αψήφησαν την υπόλοιπη Ευρώπη και ψήφισαν όχι στο ένα ή στο άλλο δημοψήφισμα -ε, εδώ είναι η άλλη όψη του νομίσματος.

 

 

231 Σχόλια προς “Πρόσφυγες έξω από το Σένγκεν”

 1. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα!

  Υπάρχει και το «Προσφυγάκι» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
  Κι αυτό απ’ τη Μικρά Ασία.

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δυστυχώς έτσι γίνεται εξαπανέκαθεν στη ρουφιάνα την κενονία…
  Ο ψαράς Βίκινγκ κι ο καμηλιέρης που γίνεται πετρελαιάς…τείνουν σε ένα κοινό όριο «δημοκρατίας»… άντε και καλούς αποκεφαλισμούς να έχουμε στην Κοπεγχάγη! (τουλάχιστον οι σαουδαραπάδες δεν βάζουν χέρι σε τσέπες…)

 3. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μα καλά ρε Νικοκύρη! Τη γαλβανιζέ λαμαρίνα δεν την ξέρουν στο Δουκάτο;; Πόσο πίσω είστε ρεε!

 4. spiral architect said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.
  Υπάρχουν και αυτά τα προσφυγάκια:

 5. Evmenis said

  Στην προσπάθειά τους να βγάλουν τους πρόσφυγες από την Σέγκεν, την μικραίνουν! Απλά αναλογιστείτε ότι πρόκειται για τους ίδιους ευρωκομισάριους που μας σώζουν διαρκώς από το [1992] 2010, μάλιστα μην παύοντας να μας επικρίνουν, και να μας καλούν δι’αυτομαστίγωσιν

 6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μια και λείπει ο Φυσικός ,ας μπω εγώ στα παπούτσια του κι ας πω:
  Διατομή αστεροειδή; Σιγά να μην είναι και διατομή σούπερ-νόβα… 😆

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3: Εμ. δεν έρχεται και κανείς να τους τη δείξει, πάνε όλοι στην Αραπιά 🙂

  4:Κάτι λέει και το δεύτερο υστερόγραφο του άρθρου. Άλλα είναι αυτά;

  6: Και πώς θα το έλεγες εσύ;

 8. Ορεσίβιος said

 9. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Διατομή σχήματος αστεριού. 🙂

 10. sarant said

  Ετσι ξέρω κι εγώ. 🙂

 11. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  10. Το αυγό του Κολόμβου τόχεις ακουστά; 😆

 12. Τσούρης Βασίλειος said

  4. spiral architect
  Τι είναι; Λεσεψιανοί πρόσφυγες- τουρίστες;

 13. spiral architect said

  @7γ: Αν και δεν ασχολούμαι με το ψάρεμα, θαρρώ ότι, τα προσφυγάκια δεν ανήκουν στα μπακαλιαροειδή γιατί έχουν λέπια, το μπακαλιαράκι δεν έχει.
  Άλλωστε διαφέρουν και στη ραχοκοκαλιά.
  (που είναι ο Τζι;)

 14. spiral architect said

  @12: Η εικόνα του #4 από εδώ

 15. spiral architect said

  Δείτε κι αυτό το βίντεο: NO PASSPORT
  (δεν το βάζω ολόκληρο, βαραίνει η σελίδα)

 16. Παναγιώτης Κ. said

  Επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε…και όχι μόνο, και επειδή έγινε λόγος για τους πρόσφυγες του εμφυλίου δεν θα ξεχάσω την άγνοιά μου συνοδευόμενη με έκπληξη όταν για πρώτη φορά πριν κάμποσα χρόνια διάβασα την λέξη υπερορία για την οποία το λεξικό γράφει: η εξορία έξω από τα όρια του κράτους.
  Η λέξη μου είχε φανεί καθαρευουσιάνικη.Έκπληξη αποτέλεσε για μένα καθώς την χρησιμοποιούσαν οι πολιτικοί πρόσφυγες. Αφού λοιπόν την εμπέδωσα ως έννοια μου προκαλούσε αισθήματα συμπάσχοντος ανθρώπου κάθε φορά που ήταν στα χείλη ή την γραφή ανθρώπων που δοκιμάστηκαν με αυτό τον τρόπο.

 17. Γιάννης Ιατρού said

  3: Κίντο, ούτε μπογιές (τουλάχιστον…) έχουν! Αχρωμάτιστοι, ή μάλλον άχρωμοι 🙂

 18. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  14. To χαμούρ* ποιο είναι απ’όλα αυτά ρε παιδιά;

  *χαμούρ= το μοναδικό ψάρι (ή έστω το μοναδικό που βρίσκει να φάει κανείς…) που έχουν στην αραπιά. Ροφός είναι; τι διάολο είναι δεν ξέρω. Είναι νόστιμο πάντως (βάζουν κι από πάνω του χίλιες δυό σάλτσες και σπάισης οι Ινδιάνοι…)
  Ρίχνουμε πολύ γέλιο με το όνομα πάντως. -Πάλι έφαγες χαμούρ, ρε παλιοχαμούρ! 🙂

 19. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα έχουμε και την ομάδα των εξορίστων, αυτο-εξορίστων κλπ. Κατά κάποιο τρόπο κι αυτοί πρόσφυγες είναι.

 20. Corto said

  Αν και ταιριάζει πιο πολύ στα άρθρα που αναλύουν τους έμφυλους τύπους (πολίτισσα κλπ), πάντως νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον αυτός ο στίχος του Γιώργου Κατσαρού ηχογραφημένος στις ΗΠΑ το 1928:

  «Άιντε πότε μαύρα, πότε άσπρα, πότε κόκκινα/
  άιντε πότε τα μαλλιά σου βάφεις σαν την πρόσφυγα».

  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi9kIvR5efKAhWHVxQKHdd4BWwQtwIIIjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DnQKC53pHrz8&usg=AFQjCNHnlMNjv_7GRdChtLfiIogxlB5Krw

 21. LandS said

  6,7,9, κλπ Το αστεροειδής διατομή εμένα μια χαρά μου κάνει. Για να μη πω αστερ-ι-οειδή 🙂 ή και, γιατί όχι, αστροειδή :). Και το σε σχήμα άστρου τι άλλο λέει;
  Αυτό όμως που δεν μου κάθεται καλά είναι το κόλουρος κώνος αντί του κόλουρη πυραμίδα, και μάλιστα κάτι σα κόλουρη πυραμίδα.

  Κόλουρο πυραμιδοειδές με αστεροειδή διατομή; (μπλιάχ)

 22. Γιάννης Ιατρού said

  Το ψάρι *χαμούρ: Φαγκρί μήπως;

 23. Παναγιώτης Κ. said

  Διαβάσαμε την επίσημη δικαιολογία για την κατάσχεση (;) των υπαρχόντων των προσφύγων από τους Δανούς.
  Η απορία μου έχει ως εξής:Δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας να εξεγερθεί εναντίον του μέτρου;
  Τόση λοιπόν σύμπνοια και στίχηση στην κυβερνητική γραμμή;
  Λείπει και ο Φυσικός που με τις παρεμβάσεις του πολλές φορές,αποκαθιστούσε ένα μέρος της αλήθειας.

 24. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  22. Aν ήθελα ερώτηση… κατάφαση θέλω! 🙂

 25. Alexis said

  Η σκατοψυχιά με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική δεξιά τους πρόσφυγες είναι διαχρονική.
  Σήμερα οι διάφοροι Αδωναίοι σκούζουν με πρόσχημα τη «διαφορετικότητα στην κουλτούρα, τη γλώσσα, τη θρησκεία κλπ.»
  Την ίδια όμως μικροψυχία είχαν δείξει και έναντι των τότε ελληνικότατων πληθυσμών των Μικρασιατών προσφύγων.
  Επιπλέον, θα έλεγα ότι η τότε αντίδρασή τους ήταν ακόμα χειρότερη, υπό την έννοια ότι τους αποκαλούσαν «τουρκόσπορους», «τουρκοπιάσματα» και άλλα τέτοια ωραία.
  Βλέπετε οι μεγαλοστομίες περί «ελληνισμού της Μ. Ασίας» είναι καλές μόνο για τα σχολικά βιβλία και για τους πανηγυρικούς στις εθνικές επετείους.

  #0: …στις όχθες του ποταμού Μοζέλα ….Οι πλαγιές του Μοζέλα…
  Τελικά ο Μοζέλας είναι και βουνό, εκτός από ποτάμι;

 26. Τσούρης Βασίλειος said

  16. Παναγιώτης Κ.
  Στο διήγημα του Νίκου Κοσμά » Η μάνα του Κριτσμή » αναφέρεται η λέξη υπερορία.
  Αν δεν το διάβασες ρίξε μιά ματιά εδώ:
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1992830

  Γράφει και για τον » μεγάλο χειρουργό, τον Πέτρο Κόκκαλη»

 27. Avonidas said

  Καλημέρα και καλή βδομάδα.

  Ανήκω σ’ εκείνους που θα ταλαιπωρηθουν αν η Ελλάδα βγει από τη Σένγκεν. Όμως, όταν αναλογιζομαι ότι αυτό που μας ζητούν ειναι να πνίγουμε ανθρώπους, να πνίγουμε παιδιά στο Αιγαίο για να ταξιδεύουμε… χωρίς το πάσο μας, λέω: να πανε να πηδηχτουν κι η Σένγκεν και οι «ευρωπαϊκές αξίες»!

 28. Βασίλης Ορφανός said

  Καλημέρα. Ένας πρόσφυγας στο λεξιλόγιό μας: Όπως βλέπω στο ΛΚΝ http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%82&dq= η τουρκική λέξη «muhacir» ‘πρόσφυγας’ (από τα αραβικά) πέρασε σε μας ως «ματζίρης». Και πώς να είναι άνετος και χουβαρντάς ένας πρόσφυγας;!

 29. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  25 Βουνό δεν είναι, ούτε υπάρχουν βουνά αλλά λόφοι. Όμως τι θα πεις, στις όχθες; Αφού είναι ψηλά.

  21 Ναι ρε συ, πυραμίδα.

  20 Ξέχασα να αναφερθώ στο θηλυκό, καλά έκανες. Το λεξικό της Πρωίας, γραμμένο σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν γεμάτη πρόσφυγες, δίνει θηλυκό προσφυγίνα. Το «η πρόσφυγα» δεν είναι κακό πάντως.

 30. spiral architect said

  @27: Μη φοβάσαι, εδώ είσαι κι εδώ είμαι, από τη Σένγκεν δεν μας βγάζουν. Έναν πελάτη δεν τον αποδιώχνεις έτσι εύκολα. 😉

 31. Πάνος με πεζά said

  Με μη κυρτή πολυγωνική διατομή, αστεροειδούς σχήματος…Ε, εμείς που γράφουμε και τεχνικές εκθέσεις, άμα λάχει… 🙂

 32. LandS said

  Μια και μιλάμε για ελεύθερη συνοροδιέλευση. Ιστορία που μου είχαν διηγηθεί κοντά 45 χρόνια τώρα.
  Τρεις Έλληνες φοιτητές περιμένουν μέσα στο αυτοκίνητο στα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου για να πάνε Αμβέρσα να πάρουν το φέρι. Ο έλεγχος των διαβατηρίων, ο μόνος που γινόταν, καθυστερούσε κάπως και η ουρά πήγαινε πολύ αργά. Κατεβαίνει ο ένας (αυτός που μου διηγήθηκε την ιστορία) για τσιγάρα. Τσάτρα πάτρα γαλλικά καταλαβαίνει ότι πρέπει να στρίψει πρώτο στενό δεξιά και στον παράλληλο να περάσει απέναντι για να βρει το μαγαζί. Ο παράλληλος, πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος με κόσμο που έκανε τα ψώνια του. Ο μαγαζάτορας γελώντας καλοσυνάτα του λέει ότι δεν περνάνε τα φράγκα που του δίνει ο δικός μου και να πάει δίπλα να τα αλλάξει σε Βέλγικα. Πολλοί το παθαίνουν.
  Όταν τέλειωσε η συναλλαγή και γύρισε το παιδί πίσω, βρήκε τη παρέα του στο αυτοκίνητο μόλις πριν τη διασταύρωση.
  -Κάνε δεξιά ρε μ@λάκα.
  -Γιατί ρε μαλ@κα, ο έλεγχος διαβατηρίων είναι 100 μέτρα μπροστά.
  -Κάνε δεξιά και πρώτο αριστερά και γ..σε τον έλεγχο ρε μαλάκ@.

  Πράγματι, δεξιά πρώτο αριστερά και φύγανε.

  Ρε μ@λάκα, αυτοί γιατί περιμένουν εκεί σα μ@λάκες;

 33. Πάνος με πεζά said

  Πείτε το σε συντομογραφία «torx» ! 🙂

 34. Γιάννης Ιατρού said

  24: Να ο Χαμούρ, κοντά στα μέρια πού ‘σαι 🙂 Λές νά ‘ναι ψαρούκλα;

 35. Ποντικαρέος said

  Για τη Δανία και τη δημοκρατία της υπάρχει μια ωραία (κττγμ) ταινία (http://www.imdb.com/title/tt0478365/) που προβλήθηκε πρόσφατα και από την ΕΡΤ για το πως η κυβέρνηση θα ξεφορτωθεί τους ανεπιθύμητους (που τρώνε κρατικά χρήματα χωρίς να παράγουν).

 36. spiral architect said

  @35: Μπράβο Ποντικαρέε! Δείτε την οπωσδήποτε.

 37. Alexis said

  #20, 29: Ναι αλλά ο τύπος «την πρόσφυγα» που λέει το τραγούδι δεν είναι ξεκάθαρος έμφυλος τύπος.

 38. Ποντικαρέος said

  Να συμπληρώσω ότι η ταινία αναφέρεται στο πως θα ξεφορτωθούν Δανούς πολίτες.
  Σπόιλερ αλέρτ:
  Κάποιοι κατάφεραν να πάνε στην Αφρική για να ζήσουν σαν άνθρωποι …

 39. Γιάννης Ιατρού said

  Η επίσημη παρουσίαση του κόμματος που ανακοίνωσε ο Βαρουφάκης θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την Τρίτη στις 21.30 ώρα Ελλάδας.

  Μεταξύ των άλλων αναφέρει το μανιφέστο:

  ….Μια ανίερη συμμαχία κοντόφθαλμων πολιτικών, οικονομικά ανίδεων «τεχνοκρατών» ….. προκαλώντας επικίνδυνες εξάρσεις εθνικιστικού αντι-ευρωπαϊσμού ..

  χε, χε για τον φίλο του τον νομικό, τον Schäuble λέει

 40. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα.

  A Letter to Humanity Malek Jandali

  Albiol: «Es igual de fascista el hacinamiento de refugiados que pasearse con una esvástica»

 41. Avonidas said

  #23. Η απορία μου έχει ως εξής:Δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας να εξεγερθεί εναντίον του μέτρου;

  Φυσικά, και πολλοί μάλιστα τους κράζουν. Αλλά αμφιβάλλω αν θα φέρει αποτέλεσμα. Είδες να πετυχαίνουμε πολλά εδώ με τις διαμαρτυρίες;

  Το φθινόπωρο που μας πέρασε, συζητούσα με έναν Ούγγρο συνάδελφο για το θέμα των προσφύγων. Μου είπε ότι πολλοί στην Ουγγαρία δεν είχαν ιδέα ότι γινόταν πόλεμος στη Συρία!

  Τον πιστεύω. Το να ξέρεις πώς να μην γνωρίζεις άβολα γεγονότα είναι μια δεξιότητα που καλλιεργείται, και μάλιστα άγγιξε την τελειότητα στη ναζιστική Γερμανία. Εκεί, οι «αθώοι Γερμανοί αγρότες» του Καμπανέλλη κατάφερναν να αγνοούν το τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, παρά το γεγονός ότι οι κατάδικοι εργάζονταν στα χωράφια τους…

  #30 Μη φοβάσαι, εδώ είσαι κι εδώ είμαι, από τη Σένγκεν δεν μας βγάζουν. Έναν πελάτη δεν τον αποδιώχνεις έτσι εύκολα.

  Πολύ σίγουρο σε βλέπω. Δεν είμαστε πελάτες, προτεκτοράτο είμαστε, ή μάλλον φόρου υποτελείς. Θα γίνει αυτό που τους βολεύει να γίνει στη συγκεκριμένη περίσταση, και δεν πρόκειται να μετρήσει τίποτα από όσα θα πούμε και θα κάνουμε.
  (Και μάλλον έχεις μπερδευτεί. Η Σένγκεν δεν αφορά τη διακίνηση εμπορευμάτων ή χρήματος, που είναι και τα μόνα που τους κόφτουν. Άλλωστε, και τη διακίνηση χρήματος, που τάχα είναι γι’ αυτούς ιερή, τη σταμάτησαν όταν έπρεπε να μας τραβήξουν τα λουριά.)

 42. Corto said

  37 (Alexis):
  Υποθέτω ότι ο Κατσαρός δεν αποδίδει αιτιατική του τύπου «η πρόσφυγας», αλλά «η πρόσφυγα». Πράγματι όμως δεν είναι ξεκάθαρος έμφυλος τύπος, γιατί στον πληθυντικό θα γίνει πάλι «οι πρόσφυγες».
  Το ενδιαφέρον προφανώς έγκειται στην χρονολόγηση του τραγουδιού, όπως και στον λαϊκό χαρακτήρα του.

 43. Σωτήρς said

  2, Νέο Kid L’Errance D’Arabie τουλάχιστον οι σαουδαραπάδες δεν βάζουν χέρι σε τσέπες…
  Ισχύει ότι για να γίνουν δεκτοί Σύριοι, Αιγύπτιοι στα Εμιράτα πρέπει να έχουν καταθέσεις τουλάχιστον 30.000 ευρώ; Γνωρίζεις κάτι σχετικό;

 44. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  37 Σωστό, αλλά 42: κι εγώ αυτό υποθέτω.

  28 Όπως και οι τσιγγάνοι γίνανε τσιγκούνηδες. Καλημέρα Βασίλη!

 45. spiral architect said

  @41β: Αφού είμαστε προτεκτοράτο (και είμαστε από την εποχή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου!) ακόμα καλύτερα γι’ αυτούς, ακόμα χειρότερα για εμάς. Ένα προτεκτοράτο δεν ανεξαρτητοποιείται έτσι εύκολα.
  (βλέπε: Γιβραλτάρ, Θέουτα, υπεράκτιες αποικίες Γαλλιας και Ολλανδίας κλπ)

 46. Avonidas said

  #45. Δηλαδή για να καταλάβω, η έξοδος από τη Σένγκεν είναι «ανεξαρτητοποίηση»;

  Καραντίνα είναι, σε περίπτωση που δεν το χεις καταλάβει. Δεν μπορούν κοτζαμάν ανώτεροι Ευρωπαίοι να έρχονται σε επαφή με τους μαυρούληδες…

  (Θυμήθηκα τώρα το Αν αυτό είναι ο άνθρωπος του Πρίμο Λέβι. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, γράφει ο Λέβι, ελάχιστα εμφανίζονταν οι Ες-Ες. Άφηναν όλη τη βρωμοδουλειά στους κάπο, που ήταν κι οι ίδιοι κρατούμενοι. Οργανωμένα πράματα.)

 47. Γιάννης Ιατρού said

  35:, 36: Και οι Ελληνικοί υπότιτλοι για το φιλμάκι εδώ 🙂

 48. Κουνελόγατος said

  Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν …. ουπς, λάθος 🙂

  «σύμφωνα με τον Καρλ Μαρξ, που είχε γεννηθεί καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα πιο πάνω, οι νότιοι Γερμανοί που πίνουν κρασί διαφέρουν στον χαρακτήρα από τους υπόλοιπους που πίνουν μπίρα».

  Δηλαδή;

 49. 25 Alexis said, υπερβάλλοντας ανάλογες …υπερβολές του Sarant, …αποφαίνεται: «Η σκατοψυχιά με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική δεξιά τους πρόσφυγες είναι διαχρονική…. Την ίδια όμως μικροψυχία είχαν δείξει και έναντι των τότε ελληνικότατων πληθυσμών των Μικρασιατών προσφύγων.
  Επιπλέον, θα έλεγα ότι η τότε αντίδρασή τους ήταν ακόμα χειρότερη, υπό την έννοια ότι τους αποκαλούσαν «τουρκόσπορους», «τουρκοπιάσματα» και άλλα τέτοια ωραία».
  Κατ’ αρχήν, δυστυχώς δεν υπάρχουν μόνο δεξιοί …προσφυγοφάγοι. Ο μπαξές έχει απ’ όλα τα λουλούδια: γαλάζια, πορτοκαλί, κίτρινα κόκκινα κλπ. Επί της ουσίας όμως παραθέτω μια …φεϊσμπουκική αντιπαράθεσή μου για το θέμα αυτό:
  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΓΗΓΕΝΕΙΣ και …ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
  «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και όλη την αλήθεια», λένε οι μάρτυρες στα δικαστήρια. Και γιατί «όλη» την αλήθεια; Διότι αν πούμε την μισή αλήθεια είναι σαν να λέμε ψέματα! Και μάλιστα, το να λέμε την μισή αλήθεια είναι πιο σατανικό. Διότι, το σχέτο ψέμα εύκολα τα καταλαβαίνουν οι περισσότεροι, ενώ με τη μισή αλήθεια μπορούν να παραπλανηθούν σχεδόν όλοι!
  Το κόλπο της μισής αλήθειας το ξέρουν πολύ καλά οι …δεινόσαυροι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Γι’ αυτό, ποτέ δεν λένε (σχέτα) ψέματα. Η μισή αλήθεια …καλύπτει πλήρως την παραπλανητική τους τακτική!
  Συμβαίνει όμως και οι πιο καλοπροαίρετοι λένε μερικές φορές τη μισή αλήθεια. Για παράδειγμα, διαβάζουμε σε μια εφημερίδα ότι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κάποιος ή κάποιοι γηγενείς καταφέρονταν εναντίον των προσφύγων, ή ακόμα τους έλεγαν «τουρκόσπορους» κλπ. Αυτό ενέχει μια αλήθεια. Είναι όμως όλη η αλήθεια; Μήπως είναι πολλοστημόριο της αλήθειας; Μήπως, προβάλλοντας αυτό το πολλοστημόριο αλήθειας, υπηρετούμε ένα μεγάλο ψέμα; Μήπως συνέβαινε ότι ακριβώς και σήμερα που δυστυχώς μια ασήμαντη μειοψηφία καταφέρεται εναντίον των προσφύγων (της Συρίας κλπ); Μπορούμε να σταθούμε στη ρατσιστική συμπεριφορά ελαχίστων ακοινώνητων και να αγνοήσουμε τη μαζική λαϊκή συμπαράσταση προς τους δυστυχείς πρόσφυγες;
  Όχι! Δεν γνωρίζω αν έστω και ένας Ιστορικός έχει καταγράψει τέτοια συμπεριφορά των γηγενών εναντίον των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και αναφέρω ως παραδείγματα α) την Νεώτερη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, του Γ. Ρούσσου και β) την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, της Εκδοτικής Αθηνών: Δεν κάνουν ΟΥΤΕ ΜΝΕΙΑ για αντιθέσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων, θεωρώντας προφανώς ότι τα όποια «επεισόδια» είναι ανάξια λόγου.
  Και για να πούμε του λόγου του αληθές, οι γηγενείς πρόγονοί μας είναι πολύ-πολύ πιο αξιέπαινοι από εμάς για την συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες. Διότι αυτοί τότε, ευρισκόμενοι κάτω από πολύ τραγικότερες οικονομικές συνθήκες, έβλεπαν το κράτος να στρέφει την προσοχή του αποκλειστικά προς τους πρόσφυγες και δικαίως: Οι πρόσφυγες δεν είχαν «πού την κεφαλήν κλίναι», ενώ αυτοί είχαν τουλάχιστον ένα καλύβι να βάλουν το κεφάλι τους και ένα κομμάτι γης για «τον άρτο τον επιούσιο».
  Και κοντά σε όλα τ’άλλα, ας αναλογιστούμε ότι πολλοί ήταν αυτοί που γύρισαν στην πατρίδα μετά από 10 χρόνια συνεχούς στράτευσης. Σε μερικούς προστέθηκαν και άλλα 1-2 χρόνια αιχμαλωσίας. Τυχεροί! Διότι άλλοι δεν γύρισαν καθόλου. Άφησαν τα κόκαλά τους στην ξένη γη και τις οικογένειές τους έρημες, αν όχι διαλυμένες…
  Υπήρχαν όμως και προκλήσεις από τη μεριά του κράτους: Όταν άρχισε η καταγραφή των «ανταλλαξίμων» εκτάσεων, οι κρατικοί υπάλληλοι (όλοι παλιελλαδίτες) ζητούσαν τίτλους κυριότητας για τα ιδιόκτητα χωράφια. Και είναι αλήθεια ότι επί τουρκοκρατίας εκδίδονταν κιτάπια για κάθε μεταβίβαση γης. Όμως, το 1913 όλα αυτά έγιναν παρανάλωμα του (βουλγαρικού) πυρός. Οι γηγενείς ιδιοκτήτες επικαλούνταν τη μαρτυρία των συγχωριανών τους. Δείτε μια διαμαρτυρία στην εφημ. Πρόοδος της 30/7/1933: «Οι κάτοικοι του Νέου Σουλίου διαμαρτύρονται διότι δεν αναγνωρίζονται μαρτυρικές καταθέσεις των γηραιοτέρων γηγενών για τα ιδιόκτητα χωράφια τους ενώ γίνονται δεκτές μαρτυρίες προσφύγων για γεγονότα προ 50 ετών. Επίσης, τα συνεργεία ερεύνης δεν αναγνωρίζουν ότι «το μακεδονικόν στρέμμα έχει έκτασιν 2800-3000 μέτρα …και ουχί δύο δεκαδικά στρέμματα δι’ εν τοιούτον μακεδονικόν».
  Στα πλαίσια μιας τέτοιας διαδικασίας ένα χωράφι του προπάππου μου … φέρεται μέχρι σήμερα ως «διεκδικούμενο» από το ελληνικό Δημόσιο. Υπήρξαν και χειρότερα: Το μοναδικό οικόπεδο ενός ντόπιου σε πεδινό χωριό των Σερρών θεωρούνταν …δημόσιο κτήμα μέχρι προ ολίγων ετών!
  Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι συμπαραστάθηκαν στους πρόσφυγες όσο μπορούσαν και έζησαν αρμονικά μαζί τους. Οι ελάχιστοι «προσφυγοφάγοι» της εποχής εκείνης χάθηκαν μέσα στη μηδαμινότητά τους. Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω δήλωση του Φίλιππου Δραγούμη, όπως δημοσιεύεται στην ίδια ως άνω εφημερίδα της 4/6/1933: «Η Γεν. Διοίκησις Μακεδονίας και γενικότερον η Κυβέρνησις …έχει την δύναμιν να εξασφαλίσει την ησυχίαν και την ασφάλειαν των Ελλήνων πολιτών της Θεσσαλονίκης, είτε γηγενείς, είτε πρόσφυγες, είτε Εβραίοι λέγονται ούτοι … Επιπλέον …και οι ανήκοντες εις την ιδικήν μας παράταξιν πολίται πρέπει να εννοήσουν, ότι έχομεν κάθε συμφέρον να πείσωμεν τους πρόσφυγας ότι θέλομεν ειλικρινώς το καλόν τους, όπως και πράγματι το θέλομεν, αντιθέτως προς άλλους οι οποίοι πάντοτε τους εξεμεταλλεύθησαν ως εκλογικόν υλικόν. Διά τούτο και εργαζόμεθα ήδη ακαταπονήτως όπως το προσφυγικόν στοιχείον αφομοιωθεί με τους γηγενείς, λείψει κάθε διαφορά μεταξύ αυτών και η ονομασία πρόσφυξ εξαλειφθεί εντελώς από την μνήμην κάθε Έλληνος». Οι …αιώνιες κομματικές αντιπαραθέσεις γύρω από τον ανθρώπινο πόνο. Ας τις ξεπερνάμε με ψυχραιμία, τουλάχιστον αυτές που ανήκουν στο απώτερο παρελθόν.

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Η άποψή μου είναι ότι η Ευρώπη κατρακυλά στου κακού τη σκάλα και εμείς ως χώρα το ίδιο αλλά με μεγαλύτερη ταχύτητα και σε άλλα ζητήματα διαφορετικά από αυτά των υπόλοιπων Ευρωπαίων .Το να μεμφθεί κανείς την παρούσα κυβέρνηση είναι το μόνο εύκολο. Επικεντρώνομαι σε δύο από τα πολλά που μπορεί κανείς να της προσάψει.
  Το πρώτο: Η πολιτική αντιπαράθεση πολλές φορές είναι επιπέδου φοιτητικών γενικών συνελεύσεων όπου τότε περίσσευε η ανευθυνότητα. (Οι φοιτητές βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας οπότε, σε κάποιο βαθμό συγχωρούνται για τις όποιες υπερβολές).
  Στο ίδιο κλίμα οι αντιπαρατιθέμενοι, φροντίζουν πρωτίστως το προσωπικό τους κύρος και συμφέρον ώστε αυτά να μείνουν αλώβητα, κατά τη γνώμη τους πάντα, αδιαφορώντας για ο,τι ονομάζουμε κοινό καλό.
  Το δεύτερο, συνέχεια κατά βάση του πρώτου, έχει να κάνει με την στάση μερικών μελών του κυβερνώντος κόμματος. Στάση που θα μπορούσα να την θέσω κάτω από τον τίτλο: «σιγά μην ενδιαφερθώ για τη σωτηρία του …αστικού συστήματος».
  Ναι περιμένω να δω την αγωνία στο πρόσωπό τους και δεν το διαπιστώνω, χώρια που διαρκώς έχουν μια καθησυχαστική συμπεριφορά για να ακολουθήσει συνήθως η ψυχρολουσία.
  Εντάξει υποκειμενικές είναι αυτές οι θέσεις. Είναι πάντως πολιτικές.Και κάτι ακόμα. Διατυπώνω τις απόψεις μου ως πολίτης και όχι ως πολιτικός. (Πως μπορώ να είμαι πολιτικός όταν μου λείπουν τα δεδομένα του όλου προβλήματος;)

 51. sarant said

  48 Αν θυμάμαι καλά, έλεγε ότι είναι πιο επιπόλαιοι, πιο πρόσχαροι -αλλά μπορεί να μη θυμάμαι καλά.

 52. sarant said

  Αγγελος Βλάχος, εκδότης Καθημερινής: «Συμπονούμεν και συμπαθούμεν τους πρόσφυγας ως ανθρώπους και αδελφούς δυστυχήσαντας και παθόντας, αλλά δεν τους θέλομεν ούτε ως ψηφοφόρους, ούτε ως εκλογείς, ούτε ως εκλεξίμους, ούτε ως πολίτας δικαιουμένους να κυβερνήσουν την Ελλάδα».

 53. Γιάννης Ιατρού said

  48:, 51:
  Γενικά είναι εμφανής η επίδραση των γειτόνων τους (στα δυτικά) στον χαρακτήρα τους. Επίσης μπορεί να διαπιστώσει κανείς και γενετικά κατάλοιπα των Ρωμαίων, π.χ. όχι τόσο πολλοί οι ξανθοί, σε μερικές περιοχές μάλιστα όπως νότια, νοτιοδυτικά της Στουττγάρδης, και το ύψος τους είναι μεσογειακό. Οι Ρωμαίοι, ως γνωστόν, προτιμούσαν τις περιοχές αυτές με τα ποτάμια -πιο ασφαλής και εύκολη η συγκοινωνία με πλωτά μέσα- και έφεραν εκεί την καλλιέργεια της αμπέλου. Οι ίδιοι αποκαλούν τους νότια, νοτιοανατολικά κατοικούντες μπυρόφιλους Βαυαρούς «kriegerisches und diebisches Bergvolk», δηλ. κάτι σαν «πολεμοχαρή και κλέφτικο/ληστρικό ορεσίβιο λαό» 🙂

 54. ΚΑΒ said

  >>και βέβαια οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση υποτιμητικών χαρακτηρισμών εκείνη την εποχή όπως «τουρκόσποροι», «τουρκομερίτες» και «πρόσφιγγες», σαφής αναφορά στο πλήθος των προσφύγων που έμοιαζαν με σμήνος από σφίγγες

 55. ΚΑΒ said

  52. Πολιτικά οι πρόσφυγες συνδέθηκαν με τον Βενιζελισμό,τον οποίον ενίσχυσαν και στη διαπραγμάτευση του ελληνοτουρκικού συμφώνου του 1930 με το οποίο τερματίστηκε κάθε ελπίδας επιστροφής τους. Πώς λοιπόν ο Βλάχος να τους θέλει ψηφοφόρους και επομένους πολίτες της χώρας;

 56. Corto said

  Κάπως άσχετο με το σύγχρονο προσφυγικό πρόβλημα, αλλά πιστεύω πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας αποτελεί η έλευση στην Ελλάδα μίας ξεχασμένης κατηγορίας προσφύγων, αυτής των Ρώσσων εμιγκρέδων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Οκτωβριανής επανάστασης. Ο αριθμός τους πρέπει να έφτανε τις δεκάδες χιλιάδες. Απόγονοί τους με διατηρημένα τα επίθετά τους απαντώνται και σήμερα. Στην Αχαΐα μάλιστα υπάρχει το επίθετο Ρωμανώφ.
  Στην παρακάτω βιογραφία της οικογένειας του ποιητή Νίκου Καββαδία διαβάζουμε:

  «Ἀργότερα μ᾿ ἕναν ἄλλο πρόσφυγα, πλούσιο ἐπιχειρηματία τῆς Πετρούπολης, ὁ πατέρας ἄνοιξε ἕνα μικρὸ κατάστημα τροφίμων, κοντὰ στὸ Πασαλιμάνι, μὲ ἕνα μεγάλο δωμάτιο στὸ πίσω μέρος. Ἐκεῖ μαζεύονταν οἱ Ρῶσοι ἐμιγκρέδες τοῦ Πειραιᾶ – γιατρὸς Σενιώφ, ναύαρχος Ρεβελιώτης, στρατηγὸς Ρασνερίσιν -, περνοῦσαν τ᾿ ἀπογεύματα πίνοντας βότκα καὶ κάνοντας σχέδια καὶ προγράμματα ἐπιστροφῆς στὴν πατρίδα».

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/nikos_kabbadias/bio.htm

  Ένα βιβλίο για τους εμιγκρέδες της Καβάλας από τον συγγραφέα Νικόλαο Ρουδομέτωφ:
  http://www.ilak.org/shop/index.php?productID=135

  Εξάλλου και ο συνταγματάρχης Λιάπκιν του Μ. Καραγάτση σε Ρώσσο εμιγκρέ αναφέρεται.

 57. Avonidas said

  #54. σαφής αναφορά στο πλήθος των προσφύγων που έμοιαζαν με σμήνος από σφίγγες

  Ε, από σφήκες. Ένα σμήνος από σφίγγες θα ήταν πραγματικά κάτι το τρομακτικό 😉

 58. Avonidas said

  Άσχετο, σήμερα είναι τα 182α γενέθλια του Μεντελέγιεφ, όπως μας θυμίζει η Google.

  Κι αν ήταν εδώ ο συνάδελφος Φυσικός, θα κάναμε τώρα μιαν υπέροχη συζήτηση για μούσια 😀

 59. Κουνελόγατος said

  Κατάγομαι κατά το ήμισυ από πρόσφυγες παππούδες. Μέχρι που πέθανε ο παππούς μου, έλεγε για τα όσα τράβηξε -και από τους ντόπιους (έζησε κάτω απ’ τ’ αυλάκι). Τι πρόσφυγγες (προσοχή πως το γράφω), τι τουρκόσπορους, τι ένα σωρό. Γράφει πράγματα και η Διδώ Σωτηρίου και άλλοι. Μήπως όταν θέλανε να μειώσουν κάποιες γυναίκες, δεν έλεγαν «αυτή η Σμυρνιά»; Για όλα θα βρούμε «δικαιολογίες», και για τότε, και για σήμερα… Μήπως δεν τους εκμεταλλεύτηκαν οι ντόπιοι εργοδότες, κάτι σαν τους Αλβανούς, τους Πακιστανούς και άλλους; Μήπως δεν τους χρησιμοποίησαν για να ρίξουν τα μεροκάματα;
  Μπα σε καλό μας, μην ξεχάσουμε κι αυτά που ακούσαμε από όσους τράβηξαν τα πάθη…

  Υ.Γ. Μα δεν έχεις γράψει και κάτι για την Αφγανούπολη ή μήπως θυμάμαι λάθος; Δε μπορώ να ψάξω τώρα…

 60. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  https://translate.google.com/#ar/el/%D8%A7%D9%84%D9%87%D8%A7%D9%85%D9%88%D8%B1
  σφυρίδα. (αλλά έχει ενδιαφέρον πώς το βρήκα. Έβαλα hammour στα εγγλέζικα μού έβγαλε το αράπικο κ.λ.π. 🙂 )

 61. Κουνελόγατος said

  Ουπς, αυτό για τους «πρόσφυγγες» γράφτηκε πριν και μάλιστα αναλυτικότατο. Ευχαριστώ.

 62. spiral architect said

  @46: Μπορεί και καραντίνα (για τους ξενομερίτες). Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο καθώς και άλλα πολλά που αναφέρθηκαν στην ανάρτηση αλλά και παλιότερα εδώ, γκρεμίζουν τα του Διαφωτισμού που μας πλάσαραν τόσα χρόνια οι άρπαγες της Εσπερίας. :/

 63. ΚΑΒ said

  58. Χρησιμοποιήθηκε απρόσεχτα το παρώνυμο. Ευχαριστώ.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν είναι ασύνηθες, όταν υπάρχει σημαντική αλλαγή σε μια περιοχή (γεωγραφικά) οι κατοικούντες εκεί να είναι πολύ επιφυλακτικοί έως εχθρικοί. Εδώ στη γειτονιά έρχονται καινούργιοι γείτονες και όλοι ψιλο-ψάχνονται…. στην αρχή. Σκεφτείτε, όταν αυτό παίρνει διαστάσεις, όπως στην περίπτωση των προσφύγων, τι γίνεται… Η γνωστή αυτή κοινωνική συμπεριφορά δεν πρέπει όμως να θεωρηθεί στις μέρες μας δικαιολογία για το κλείσιμο των συνόρων, την περιχαράκωση, την έλλειψη αλληλεγγύης και γενικά την απόρριψη, τουλάχιστον εκεί που θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κοινωνία δεν κυριαρχείται καθοριστικά από το ένστικτο της επιβίωσης. Αντιθέτως μάλιστα, στη δυτική/κεντρική Ευρώπη είναι μια κοινωνία σχετικά πλούσια, που δεν απειλείται.

 65. LandS said

  49
  Και αναφέρω ως παραδείγματα α) την Νεώτερη Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, του Γ. Ρούσσου και β) την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, της Εκδοτικής Αθηνών: Δεν κάνουν ΟΥΤΕ ΜΝΕΙΑ για αντιθέσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων, θεωρώντας προφανώς ότι τα όποια «επεισόδια» είναι ανάξια λόγου

  Προφανώς ναι, δικαίως όχι.

 66. Γιάννης Ιατρού said

  62: Σύμφωνα με τη ρήση: Μακριά από τον κώλο μου και όπου θέλει ας μπει…

 67. 59 ΥΓ.: https://sarantakos.wordpress.com/2010/08/25/afganistanoupolis/
  Υπάρχει και τούτο: https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/25/kallithea/

 68. spiral architect said

  «Μπολιντισμόζ», «Διαφωτισμός», «ο κόσμος πάει μπροστά» κλπ παπαριές: Η Αυστραλία στέλνει σε μακρινό νησί του Ειρηνικού εκατοντάδες βαρύτατα νοσούντες μετανάστες
  (μακρυά απ’ τον κώλο μας, που λέει και ο Γιατρογιάννης) 😦

 69. LandS said

  64 Αντιθέτως μάλιστα, στη δυτική/κεντρική Ευρώπη είναι μια κοινωνία σχετικά πλούσια, που δεν απειλείται

  Και όμως αυτοί κάνουν λες και απειλούνται (Ούγγροι, Γερμανοί που γυρνάνε τη δημοσκοπική τους πλάτη στη Καγκελάριο, Δανοί, Κώες, Σίνδιοι και Κερατσινιώτες)

 70. takis#13 said

  69. Κώοι

 71. spiral architect said

  Ανοίγει και το Τριώδιο οσονούπω.

  Τότε

  και τώρα:

 72. LandS said

  70 Πάντα με δυσκόλευαν

 73. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Ισχύει ότι για να γίνουν δεκτοί Σύριοι, Αιγύπτιοι στα Εμιράτα πρέπει να έχουν καταθέσεις τουλάχιστον 30.000 ευρώ; Γνωρίζεις κάτι σχετικό;»
  Δνε ξέρω, αλλά μού φαίνεται εντελώς απίθανο να ισχύει κάτι τέτοιο, ειδικά στα Εμιράτα.
  Ισχύει σίγουρα ότι δεν δίνουν εύκολα βίζα εισόδου, πόσο μάλλον μόνιμης παραμονής, σε Σύριους και Παλαιστίνιους γενικά στον Κόλπο, αλλά δεν ζητάνε λεφτά… άλλοι είναι οι λόγοι.

 74. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  67 Με πρόλαβες. Υπάρχει και επανάληψη του ενός:
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/08/26/afganistanoupolis-2/

  70: Κώοι. Και Κώτες, λαϊκό. (εξού και το επώνυμο Κώτης)

 75. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  23 – «Η απορία μου έχει ως εξής:Δεν υπάρχει κάποιο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας να εξεγερθεί εναντίον του μέτρου;
  Τόση λοιπόν σύμπνοια και στοίχιση στην κυβερνητική γραμμή;»
  Γιατί πότε ήταν διαφορετικά στις χώρες που (υπο)στήριξαν τον ναζισμό; Όποιος πιστεύει ότι ο ναζισμός-φασισμός δημιουργήθηκε ξαφνικά από τον Χίτλερ, και εξαφανίστηκε με τον θάνατό του, είναι αφελής, το ίδιο αφελής είναι, αν πιστεύει πως αυτοί που προώθησαν και επέβαλαν τον ναζισμό, δεν βρίσκονται στην ευρωπαϊκή εξουσία. Η δημοκρατική Ευρώπη, ανέκαθεν ήταν όνειρο θερινής νυκτός, με εξαίρεση ίσως την Γαλλία μέχρι το 70, (από τότε παρακμάζει, τώρα η Promouvoir λύνει και δένει) ο φασισμός ήταν πάντα καλυμμένος πίσω από την ευρωπαϊκή ευμάρεια, που στηρίζονταν στην απομύζηση του πλούτου του τρίτου κόσμου.
  Όμως μετά την εισαγωγή των παραγώγων και της μόχλευσης στα χρηματιστήρια, η παραγωγή και η παραγωγικότητα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στα κέρδη των κεφαλαιούχων, τον πρώτο λόγο έχει η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων παγκοσμίως, για τις χρηματιστηριακές κινήσεις, κάτι που έχει επιτευχθεί με την παγκοσμιοποίηση που επιβλήθηκε μετά την πρώτη επέμβαση στο Ιράκ, ασχέτως αν ακόμα οι λαοί πιστεύουν πως ελέγχουν την οικονομία τους, ας είναι καλά τα ΜΜΑ που τους ενημερώνουν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, την αποβιομηχανοποίηση των ανεπτυγμένων χωρών προς όφελος των υπηρεσιών, κυρίως των τραπεζικών, (δηλαδή αέρας κοπανιστός) την μεταφορά των χρημάτων που προορίζονταν για επενδύσεις στην άμεση οικονομία, στα χρηματιστήρια, δημιουργώντας την μεγάλη φούσκα του 2007-8. Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο, οι επενδύσεις στον τρίτο κόσμο λιγόστεψαν, και οι πολυεθνικές στράφηκαν ανοιχτά εναντίον των κατοίκων του για να βγάλουν κέρδος από τις εκεί «επενδύσεις» τους, καταληστεύοντάς τους, δημιουργώντας παράλληλα με τις πολεμικές επεμβάσεις των «δημοκρατικών» χωρών εκατομμύρια απελπισμένους απόκληρους, που τους ονομάζουν καταχρηστικά και αόριστα, πρόσφυγες-μετανάστες, ενώ είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ» ΧΩΡΩΝ.
  Οι απελπισμένοι απόκληροι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, κατευθύνονται (για άγνωστο προς το παρόν λόγο) από «κάποιους» θύτες τους προς την Ε.Ε, κι οι ευρωπαίοι που έχουν να χάσουν την βολή τους, δείχνουν το αληθινό «δημοκρατικό» τους πρόσωπο.

  Υ.Γ – Από το 2008 και μετά, με την μηδένιση των επιτοκίων από τις ΚΤ των αναπτυγμένων χωρών, και την υπερβολική ποσοτική χαλάρωση που έχουν υιοθετήσει, έχει δημιουργηθεί μια φούσκα πέρα από κάθε τρελή φαντασία που οσονούπω θα σκάσει. Όποιος ενδιαφέρεται, ας ρίξει μια ματιά στην επι % ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 2002 μέχρι σήμερα, και του χρηματιστηριακού δείκτη DAX, και ειδικά από πέρυσι τον Φεβρουάριο, και θα καταλάβει την τεράστια ανισορροπία κι ότι μόνο καλό δεν μπορεί να είναι αυτό, κι ας λέει ό,τι θέλει η τραγική φασιστική καρικατούρα ο Σόϊμπλε.

  Υ.Γ – Αν το καλοσκεφτεί κανείς, κατά μία έννοια ο Σόρος που τον βρίζουν όλοι σαν κερδοσκόπο (γιατί είναι κακό αυτό; ποιός είναι χασοκόπος;) είναι επαναστάτης, μια και εκμεταλεύεται την αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ελέγχει τον κόσμο, για να πλουτίσει, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο και τον τρόπο σε όλους τους εργάτες, που αν αποφασίσουν να τον ακολουθήσουν, θα καταρρεύσει το σύστημα ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  68: Mην ξεχνάμαι και τη Σπιναλόγκα και κάτι άλλα λοιμοκαθαρτήρια …, (και δεν αρχίσαμε με τη χολέρα από τον 19ο αι. εδώ ή στη Δύση από τον 14ο-15ο αι. μ΄ αυτά, και με τους λεπρούς στη αρχαιότητα έτσι γινόταν). Να μου πείς, ήταν θέμα να μην κολλήσουν κι οι άλλοι μέχρι να γίνουν καλά ή τέλος πάντων ό,τι προκύψει αν δεν έπερνε γιατριά. Κάτι σαν καραντίνα, σαν μέτρο υγειονομικό σε μία κοινωνία, να μην αποθάνουν όλοι, να το καταλάβεις. Αλλά όταν διαχωρίζεις τους μετανάστες απ’ τους άλλους… Οι άλλοι δηλαδή που πάνε, στα νοσοκομεία; Ή τους στέλνουν κάπου κοντύτερα;

 77. Γιάννης Ιατρού said

  69:Lands, και με τους βιολογικούς κάτι τέτοιο γίνεται, και με τις χωματερές και μ΄ όλα, αρχίζοντας από το που θα μπει ο κάδος απορριμμάτων στη γειτονιά :).

  Το ρητό στο 66 σε όλη του τη λάμψη!

 78. Alexis said

  #49: Κατ’ αρχήν, δυστυχώς δεν υπάρχουν μόνο δεξιοί …προσφυγοφάγοι.
  Προφανώς. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα. Δεν έχουν όλα τα κόμματα τις ίδιες θέσεις για το προσφυγικό. Και φυσικά αντίστοιχη είναι και η ευαισθητοποίηση του κόσμου που τα ψηφίζει.
  Αλλά πέρα από αυτό, εγώ δεν μίλησα τόσο για τις αντιδράσεις των απλών ανθρώπων έναντι των προσφύγων, όσο κυρίως για τη στάση της επίσημης δεξιάς. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας τεκμηριωμένη (μέσα από τον τύπο της εποχής) η αρνητική έως ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων από την αντιβενιζελική-φιλοβασιλική παράταξη.
  Επειδή κατάγομαι κι εγώ κατά το ήμισυ από πρόσφυγες του Πόντου, οι μαρτυρίες που έχω για την αντιμετώπισή τους από τους ντόπιους είναι πολλές και από πρώτο χέρι.
  Αλλά όπως λές κι εσύ: «Ας τις ξεπερνάμε με ψυχραιμία, τουλάχιστον αυτές που ανήκουν στο απώτερο παρελθόν».
  Η δική μου αναφορά πάντως είχε καθαρά ιστορική διάσταση και σε καμία περίπτωση δεν είχε το χαρακτήρα κόντρας «προσφύγων με γηγενείς» ή ο,τιδήποτε παρόμοιο.

 79. cronopiusa said

  Αρχοντογιός παντρεύεται και παίρνει προσφυγούλα
  προσφυγούλα μαυρομάτα μου σε κλαίν τα μάτια μου

 80. gpoint said

  # 13

  Sp.Ar. τα προσφυγάκια είναι σε πού βαθιά νερά, 159μ και βάλε και αλιεύονται από ανεμότρατες.Δεν είναι μπακαλιάροι αλλά σε μικρό μέγεθος και στο τηγάνι η διαφορά γίνεται ανεπαίσθητη μια που ο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος για τον μπακαλιάρο είναι βραστός και ο νοσιμότερος μκράν ψητός αλλά πρέπει ο ψήστης να είναι καλλιτέχνης του είδους για να μη διασκορπισθεί στην κυριολεξία το ψάρι.

  Τηγανητά προσφυγάκια και χόρτα τρώγαμε αχάραγα σε κάτι καφενεία της Καστέλλας με τον αξέχαστο συμπσαρά μου Αντώνη «για να πάει καλά η μέρα΄» έλεγε και τραβάγαμε κανένα κρασάκι για να πάει ακόμα πιο καλά . Αχχχ

 81. spiral architect said

  Αν, όλα αυτά είναι αληθινά, το προσφυγικό ίσως γκρεμίσει το οικοδόμημα της ΕΕ.

 82. cronopiusa said

  06/02/16

  Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες δεν σημαίνει μόνο να τους δίνεις ένα πιάτο φαϊ και ρούχα.

  Αλληλεγγύη σημαίνει να διεκδικείς και να παλεύεις για τα δικαιώματα εκείνων που δεν έχουν φωνή.

  Στο λιμάνι του Πειραιά τις τελευταίες μέρες έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες άνθρωποι.
  Ο κρατικος μηχανισμός, εκτός από την αποστολή κάποιων μερίδων φαγητού, τις οποίες μοιράζουν αλληλέγγυοι σε συνδυασμό με κοινωνικές κουζίνες που μοιράζουν και εκείνες τροφή και την παραχώρηση από τον ΟΛΠ της πύλης Ε1 για να παραμένουν μέσα οι άνθρωποι αυτοί, είναι ανύπαρκτος.

  Η βασικότερη ανάγκη και έλλειψη είναι πιθανόν γιατροί και φάρμακα. Αυτοοργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων γιατρών προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια, όμως τα περιστατικά είναι αρκετά και στις υπάρχουσες συνθήκες (κλειστός χώρος, ανεπαρκής εξαερισμός, άσχημες συνθήκες υγιεινής) είναι μαθηματικά σίγουρο πως θα πολλαπλασιαστούν.

  Ανύπαρκτοι είναι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το «παζάρι», που έχει στηθεί στο λιμάνι, όλους αυτούς τους μήνες.

  Τα κοράκια των ταξιδιωτικών πρακτορείων σε κάθε άφιξη συγκεντρώνουν την «πελατεία» τους και την βάζουν στα πούλμαν χωρις οι αλληλέγγυοι να έχουν προλάβει να τους ανεφοδιάσουν με ρούχα, τρόφιμα και νερό. Τα εισιτήρια τα οποία έχουν κοπεί ήδη από τα νησιά είναι σε εξωφρενικές τιμές, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτών των ανθρώπων.

  Πολλοί από τους ταξιτζήδες μέσα στο λιμάνι, που μεταφέρουν πρόσφυγες στον ελαιώνα, στο ελληνικό και στο κέντρο τους χρεώνουν ότι θέλουν και δεν βάζουν ταξίμετρο.

  Μικροπωλητές και περιπτεράδες την πέφτουν σε αλληλέγγυους που μοιράζουν νερό και φαγητό, επειδή τους παίρνουν την «πελατεία», ενώ κάποιοι από τους οδηγούς των πούλμαν δεν επιτρέπουν στους επιβάτες τους να βγουν και να φάνε έξω από το πουλμαν, έως ότου αυτό αναχωρήσει, επειδή αν τραφούν εδώ δεν θα αγοράσουν κάτι στις στάσεις που θα κάνει το λεωφορείο και ο οδηγός θα χάσει την προμήθεια από τις πωλήσεις του εκάστοτε καταστήματος!!!

  Τέλος το λιμενικό κατευθύνει αμέσως τους ανθρώπους προς τα πούλμαν, χωρίς να μπορούν και πάλι οι αυτοοργανωμένες ομάδες να τους εφοδιάσουν με τα απαραίτητα. Κάποιοί δε λιμενικοί ( για να είμαστε αντικειμενικοί μια μειοψηφία εξ’ αυτών και όχι όλοι) δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στο να διώξουν τους ανθρώπους από το λιμάνι και με φωνές, κόρνες και φέρνοντας βόλτα με τις μηχανές τους ανάμεσα σε ενήλικες και παιδάκια επιδιώκουν να τους κατευθύνουν λες και είναι πρόβατα.

  Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και οι αρμόδιοι υπουργοί, ο Κος Δρίτσας και ο Κος Μουζάλας έχουν την αποκλειστική ευθύνη για όλα αυτά τα παρατράγουδα και την υποχρέωση να λύσουν τα προβλήματα αυτά άμεσα.

  Δεν έχουμε καμία αυταπάτη, πως αυτοί που σήμερα μας δίνουν «συγχαρητήρια», χρησιμοποιούν τους αλληλέγγυους για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους και στηρίζουν «νομπελ» αλληλεγγύης (αλήθεια ποιος αλληλέγγυος θέλει βραβείο για να είναι άνθρωπος;), αύριο θα μας εκδιώχνουν, απαιτώντας την καταγραφή μας και ποινικοποιώντας της αλληλεγγύης μας.

  Η Αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

  Γιώργος Καρυστινός

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  35 – Έτυχε να την δώ με τις κόρες μου, πραγματικά πολύ καλή, εξαρτάται βέβαια από πια «μεριά» θα την δεί κανείς. Ο ελληνικός τίτλος νομίζω πως ήταν – Πως να ξεφορτωθούμε τους άλλους.

 84. leonicos said

  Τη λέξη αούτηδες τη λέγανε στις Κουκουβάουνες της δεκαετίας του 50 για τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, κατά πλειοψηφία μικρασιατικής καταγωγής, 2ης ή 3ης γενεάς.

  Άρα…

 85. Ιάκωβος said

  Και μια εύλογη απορία, απευθυνόμενη προς τους συντρόφους της άλλης όχθης, του άλλου ποταμού, που βρίσκεται σε άλλη ήπειρο:

  Πως εξηγείται οι χειρότεροι προσφυγοφάγοι, ανάμεσα στις ηγεσίες αλλά και οι περισσότεροι σε αριθμό ανάμεσα στους λαούς, να βρίσκονται σήμερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες; Κάτι Ούνοι Αττίλες Ούγγροι κατωτάτου και άλλοι Ανατολικογερμανοί; Τόσες δεκαετίες «σοσιαλισμού» δεν έφτιαξαν αν όχι τον «άνθρωπο νέου τύπου» τουλάχιστον τον «άνθρωπο τον μη ρατσίσταρο»;

 86. Ιάκωβος said

  Και μια που είπαμε για ναζιστές, αυτός ο Σύριζα, μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αλλά δεν αρκούν. Υψώθηκε από τους φίλους της Χ.Α.ΧΑ. η Ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη (περίπου εκεί) για πρώτη φορά μετά από την Κατοχή, και ούτε μια σύλληψη;
  Ασύλληπτο!

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  71 – «Ανοίγει και το Τριώδιο οσονούπω.» Έχει ανοίξει από πέρυσι τον Ιανουάριο (χαμόγελο).

 88. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Υψώθηκε από τους φίλους της Χ.Α.ΧΑ. η Ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη »
  Pardon?????

 89. sarant said

  84 Κάποτε ήταν πολύ διαδεδομένη.

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 90. 88

 91. gpoint said

  και μια που μιλήσαμε για «υποδοχή» των προσφύγων του 22 να αναφερθούν και τα Αριανά σκουλήκια που το βαστάνε ακόμα

 92. spiral architect said

  @88: Όχι ακριβώς, κάτι παρόμοιο:

 93. spiral architect said

  Φυσικά Κίντο, δεν το’ παν τα κανάλια, ούτε οι mainstream ιστοσελίδες …

 94. Οι επίδοξοι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα διά θαλάσσης ΔΕΝ συνεχίζουν αεροπορικώς για άλλες χώρες Σένγκεν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ιδίως τους τελευταίους μήνες, συνεχίζουν διά ξηράς προς Βορρά, και επομένως ΦΕΥΓΟΥΝ από το χώρο του Σένγκεν (και από το έδαφος της ΕΕ) και μετά προσπαθούν να ξαναμπούν, π.χ. από τα ουγγροσερβικά σύνορα. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί τίθεται ζήτημα Σένγκεν σε σχέση με το όντως τεράστιο πρόβλημα της μαζικής εισροής προσφύγων στην Ελλάδα.
  Τυπική αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν είναι νομικά πολύ δύσκολη έως αδύνατη· ουσιαστική επαναφορά των ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα προς άλλες χώρες έχει ήδη γίνει, αν κρίνω από την τελευταία μου (27/1) επιστροφή στο Βέλγιο, όπου στο αερδρόμιο του Σαρλερουά όλοι οι επιβάτες της πτήσης κατευθυνθήκαμε προς διάδρομο με έλεγχο διαβατηρίων, σαν να ερχόμασταν από τόπο εκτός Σένγκεν, και όλοι (όχι μόνο οι μαυριδεροί) περάσαμε από έλεγχο.

 95. ndmushroom said

  88

  Σε αυτό μάλλον αναφέρεται ο Ιάκωβος.
  (Μα και εσύ, 88; Σε σχόλιο για τους ναζί;)

 96. sarant said

  94 Κάτι τέτοιο έγινε και σε μένα στη Ζυρίχη.

 97. Ιάκωβος said

  Όχι κάτι παρόμοιο, ακριβώς αυτό. Δεδομένου μάλιστα, οτι τα Ίμια γιορτάζονται την ημέρα γενεθλίων του αθλίου…

  http://jailgoldendawn.com/2016/02/06/%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%83%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B5/

  Και εδώ ο αντι-ανθέλλην Παπάς, όλη δόξα κι όλη η χάρη

 98. Corto said

  84 (Leonicos) και 89 (Sarant): αούτηδες

  Είχε γράψει και ο Άσιμος τον στίχο:

  «Τα βλαχαδερά δεν παντρεύονται/ μόνο κότερα ονειρεύονται.
  Τα αουτλάρια είν’ αρχάρια/ και ψαρεύονται ως τα ψάρια».

  (Υποννοούσε αλληλοχαρακτηρισμούς ντόπιων και Ποντίων στην Κοζάνη)

  http://kithara.to/ss.php?id=MTUxODY1NDEy

 99. Ε, καλά, και στη Μ. Βρετανία, που δεν «τιμούν» τα Ίμια, κάτι βρήκαν οι ντόπιοι ναζήδες να κάνουν στις 30 Γενάρη. Και πήγαν στο Ντόβερ. Κι έφαγαν πετρίδι και των γονέων.

  DOVER: fighting fascism since 1939

 100. cronopiusa said

 101. Avonidas said

  #85. Πως εξηγείται οι χειρότεροι προσφυγοφάγοι, ανάμεσα στις ηγεσίες αλλά και οι περισσότεροι σε αριθμό ανάμεσα στους λαούς, να βρίσκονται σήμερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες;

  Ουυυ, ευκολάκι! Ένα από τα βασικά επακόλουθα του Υπαρκτού ήταν η σχεδόν νηπιοποίηση του πληθυσμού: όλα ήταν κανονισμένα από το κράτος, το πού θα δουλέψεις, το σπίτι που θα μείνεις, το τι θα διαβάζεις. Και φυσικά ούτε λόγος για ταξίδια, για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οι λαοί των χωρών αυτών ζούσαν μέσα στα σύνορά τους και δε γνώριζαν για τους ξένους παρά τα όσα τους σέρβιρε η κρατική προπαγάνδα.

  Όταν λοιπόν ένας τέτοιος λαός ρίχνεται ξαφνικά στον καπιταλιστικό (τρομάρα του) «παράδεισο», πόσο δύσκολο νομίζεις είναι να τον πείσεις ότι οι ξένοι φταίνε για όλα; Ειδικά όταν αντιμετωπίζει ελλείψεις που δεν τις ήξερε πριν, λόγω της «ελευθερίας» του.

  Εδώ έπεισαν τους Έλληνες, που έχουν φάει την προσφυγιά με το κουτάλι…

 102. ΚΑΒ said

  Ο Νίκος Κρανιωτάκης, φιλομοναρχικός εκδότης του Πρωινού Τύπου, θα απαιτήσει το 1933, στην εφημερίδα του, να επιβληθεί στους πρόσφυγες να φορέσουν κίτρινα περιβραχιόνια για να τους διακρίνουν και να τους αποφεύγουν οι Έλληνες.

  «Πρόσφιγγες και πρόσφυγες, μαζώματα και ακρίδες και βενιζελόμουτρα, αλλά εμάς χαλάσανε την πατρίδα μας, το Αϊβαλί, και φύγανε από εδώ οι Τούρκοι κι ήρθαμε εμείς κι έγιναν κι οι ντόπιοι, οι ξεβράκωτοι, νοικοκυραίοι. Εμάς εκμεταλλεύτηκαν, αλλά και πάλι νοικοκυραίοι σαν εμάς δεν έγιναν»

 103. Λ said

  Συμφωνώ απόλυτα με το Νικοκύρη ότι οι Πρόσφυγες ευλογία μοιάζουν πιο πολύ παρά απειλή για τη γερασμένη Αδιαντρώπη.

 104. Ριβαλντίνιο said

  @ 49 Georgios Bartzoudis
  δεξιά-πρόσφυγες-μεταναστευτικό

  Αυτές οι αναφορές και οι συσχετίσεις γίνονται μόνο για προπαγανδιστικούς κομματικούς λόγους.
  Φαντάσου είναι σαν να έλεγαν για αντισημιτική υστερία του κέντρου κάθε φορά που είχαμε ένα αντιεβραϊκό γεγονός και αμέσως να υπενθύμιζαν την συμπεριφορά των Βενιζελικών προς τους Εβραίους.
  Απ’την άλλη σαν να μιλάμε για αντιπροσφυγική υστερία της αριστεράς έτσι γενικά και αόριστα, όταν στην Κατοχή κυνηγούσαν τους πρόσφυγες («τουρκόφωνους» τους έλεγαν και το τόνιζαν, τους σλαβόφωνους τους έλεγαν «μακεδονικό» λαό) και θεωρούσαν την στάση τους ως αποτέλεσμα του χαμηλού πνευματικού τους επιπέδου ( τους θεωρούσαν δηλαδή περίπου ως «κτηνάνθρωπους»).
  Είχα διαβάσει και πως το ’78 όταν ήταν να έρθουν στην Ελλάδα μερικοί Βιετναμέζοι πρόσφυγες τι χαμό έκαναν μερικοί αριστεροί για τα αντικομμουνιστικά φιλοαμερικανικά πρακτορικά στοιχεία που θα κατέφθαναν στην χώρα μας. 🙂

 105. Ιάκωβος said

  104,
  όταν στην Κατοχή κυνηγούσαν τους πρόσφυγες («τουρκόφωνους» τους έλεγαν και το τόνιζαν,

  Ριβαλντίνιο, τι ακριβως εννοείς; Πότε η Αριστερά τάχτηκε κατά των προσφύγων;

 106. LandS said

  104 Τι είναι αυτά ρε Ριβαλντίνιο, που τα βρήκες γραμμένα;
  Καισαριανή, Κοκκινιά, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Σούρμενα (για να μείνω μόνο στις γειτονιές μου) οι ισχυρότερες οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ μέχρι προχτές. Από Καλαμαριά μεριά στη Σαλονίκη δεν έχεις περάσει;

  Ο Μάρκος μπρε, ο Βαφειάδης, από το Έρζερουμ ήταν μανίτσαμ’. Εντάξει, η Θεοδοσιούπολη δεν είναι ακριβώς Πόντος, αλλά πιο «βάθη της Ασίας», για μας τους Έλληνες, δεν υπάρχει.

  Τώρα, στη Φλώρινα, μια παλιά εποχή, που με τραπέζωσαν κάτι συντροφάκια, κάποιος από αυτούς είπε (κακώς) «όταν ήρθαμε οι Έλληνες το 22» κάνα-δυο από τη παρέα, παραξηγήθηκαν.

 107. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Ellis: Ιστορίες μεταναστών
  Ολόκληρο το φιλμάκι με υπότιτλους, το βρήκα τώρα, εδώ
  http://agonaskritis.gr/ellis-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84/

 108. Neo Kid phone home said

  Ayto me tous Vietnamezous to 78…prepei na einai megalh papatza

 109. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Μανώλης Αγγελόπουλος
  Ο πρόσφυγας

 110. Ιάκωβος said

  Καλός ο Αγγελόπουλος.

  Μη πάτε μακρυά.

  Πουλάκι ξένο
  ξενιτεμένο
  πουλί χαμένο
  που να σταθώ

  Πού ν’ ακουμπήσω
  να ξενυχτήσω,
  να ξενυχτήσω
  να μη χαθώ

  Φυσικά με Παπασιδέρη.

 111. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Απ΄το τουίτερ
  Δηλαδή τα χελιδόνια που έρχονται από ξένες χώρες είναι προσφυγόπουλα ; 🙂

  Μια φίλη μου μου έχει πάρει τ΄αυτιά με τα νόστιμα ψάρια προσφυγάκια που παίρνει από τη λαϊκή Αμπελοκήπων (Αθήνας) το Σάββατο.

  80.>>τα προσφυγάκια είναι σε πού βαθιά νερά, 159μ και βάλε
  δηλαδή τα προσφυγάκια
  ίσως τρων και προσφυγάκια! 😦 😦

 112. Πάνος με πεζά said

  Δηλαδή στα 158.80 θέλετε να μας πείτε ότι δε βρίσκουμε προσφυγάκι; Τι ακρίβεια και τούτη…

 113. gryphon said

  101
  Aλλα ειναι ταχρησιμα συμπερασματα που θα επρεπε να βγαλετε ολοι εδω απο το παραδειγμα των πρωην σοσιαλιστικων κρατων της Αν.Ευρωπης.Λεω ολοι εδω με την εννοια οτι οι περισσοτεροι τακτικοι θαμωνες του ιστολογιου εχουν παρομοια αριστερη ιδεολογικη κατευθυνση.
  Λοιπον το λετε και μονοι σας .Αυτες οι τροτσκιστικες διεθνιστικες αποψεις δεν υπαρχουν εθνη δεν πρεπει να υπαρχουν συνορα κλπ δεν αντεχουν στον χρονο οση προπαγανδα και αν φαει ενας λαος.
  Στην Αν Ευρωπη πηγαν ολα περιπατο ηδη και σιγα σιγα θα γινει το ιδιο σε ολη την υπολοιπη Ευρωπη.
  Εδω αντεχουν επιφανειακα ακομη γιατι εχουμε φαει και 40 χρονια αριστερη πλυση εγκεφαλου απο τους πρωην επονιτες Μπομπολα Ψυχαρη Τεγοπουλο κλπ και τους πρωην κνιτες ανθρωπους του που κυριαρχουν ακομη παντου στα πανεπιστημια στα μμε στο κρατος.
  Αλλα ολα αυτα ειναι επιδερμικα και εφημερα.Αυτο δειχνει το παραδειγμα των ανατολικων χωρων.
  Και εδω θα γινει το ιδιο.Η απολυτη ανικανοτητα αλλα και οι ιδεοληψιες του συριζα στον χειρισμο του θεματος απλως θα επιταχυνουν μια ετσι κι αλλιως αναποφευκτη εξελιξη.

 114. Γιάννης Ιατρού said

  94:, 96: : Έλεγχοι
  Και αρκετά χρόνια πριν, ας πούμε περί το 2000-2004 γινόταν (που και που) αυτό, ειδικά αν από τη λίστα επιβατών ήξεραν ότι υπάρχουν και επιβάτες από χώρες εκτός Schengen. Μάλιστα οι αστυνομία ερχόταν μέσα στο αεροπλάνο, πριν την αποβίβαση, και έκανε σχετικό προ-έλεγχο. Μου έχει συμβεί πολλές φορές. Ο λόγος ήταν, ότι αν δεν είχε αποβιβαστεί κάποιος ανεπιθύμητος, βρισκόταν ακόμη σε διεθνή τόπο, εκτός συνόρων δηλαδή, κι έτσι ήταν ευκολότερη η διαχείριση της κατάστασης….

  Τώρα ίσως με τις εξελίξεις που έχουμε και τα πλαστά διαβατήρια που κυκλοφορούν, αυτό ή άλλα παρόμοια μέτρα να έχει γίνει ο κανόνας όταν έχουν αφίξεις από χώρες που υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες. Πόσους και πόσους δεν μαζεύουν και οι ελληνικές αρχές με πλαστά διαβατήρια που προσπαθούν να επιβιβαστούν…. Τα διαβάζουμε/ακούμε, ιδίως το καλοκαίρι, εκεί που γίνονται πολλές πτήσεις charter. Εδώ τους ξέφυγαν οι δράστες του πρόσφατου κτυπήματος στο Παρίσι 2-3 φορές, μέσα απ’ τα χέρια τους, παρ΄ όλο που τους έκαναν έλεγχο …

 115. Γιάννης Ιατρού said

  112: Πάνο, έχουμε, αλλά πάνω από αυτό το βάθος λέγεται μετανάστης 🙂

 116. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  113>>απο το παραδειγμα των πρωην σοσιαλιστικων κρατων της Αν.Ευρωπης.
  Για πολλές δεκαετίες, μερικά εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εξασφαλισμένη τροφή στέγη παιδεία και υγεία. Τώρα μερικές χιλιάδες εκεί είναι ζάπλουτοι και οι υπόλοιποι ψάχνονται,πανελεύθεροι όπως και μεις, για όλα αυτά τα πριν εξασφαλισμένα.
  Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού,σύμφωνοι,αλλά το χειρότερο είναι εχθρός και του λιγότερο καλού.

 117. στο 104 ο αγαπητός Ριβαλντίνιο (Με την πορτοκαλί αμφίεση) έκανε ένα φαουλάκι, γράφοντας «όταν στην Κατοχή κυνηγούσαν τους πρόσφυγες («τουρκόφωνους» τους έλεγαν και το τόνιζαν», εννοώντας, βέβαια, κάτι κανάρια σαν τον Τσαούς Αντών (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%82) που δεν τον πολυκυνηγήσανε κιόλα, κι ας ήταν συνεργάτης. Το 1952 έγινε και βολευτής. 😉 Το ίδιο και ο ένδοξος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%93._%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82 ) ή ο Κισά Μπαζάκ (Κυριάκος Παπαδόπουλος)

 118. Νίκος Κ. said

  Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης = 28 (ειδικές σχέσεις: Δανία, Μεγάλη Βρετανία που ετοιμάζει και δημοψήφισμα)

  Υποψήφια μέλη: 5 (της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης).

  Αιτούντα μέλη: 1 (Αλβανία)

  Χώρες του Σένγκεν = 26 (κάποια εκτός ΕΕ) + 3 (μελλοντικά)

  Χώρες του Ευρώ = 19

  Άμυνα: οι 21 της ΕΕ είναι στο ΝΑΤΟ

  Το χειρότερο: Θεωρητικά χωρίς εξωτερικά σύνορα.
  Χώρες με διαφορετικά συμφέροντα, γλώσσες, οικονομίες, πολιτισμό.

  Θα βγει κάτι απ’ όλα αυτά ή θα λυθεί τραυματικά σύμφωνα με το ξυράφι του Occam;
  (Κατά τη διατύπωση: «Οι οντότητες δεν θα πρέπει να πολλαπλασιάζονται πέραν του απολύτως απαραίτητου» )

 119. gpoint said

  #112

  Τι θέλεις, πήγανε και βάλανε το 9 δίπλα στο 0 αφού

 120. Μαρία said

  Η βία που ασκήθηκε απ’ τους ντόπιους στους πρόσφυγες ήταν θέμα ταμπού. Για τα βίαια επεισόδια στο Κιούπκιοϊ με θύματα τους τουρκόφωνους Μπάφραληδες πρωτοδιάβασα στην Ιστορία της Ελλάδας του Βιβλιοράματος και εξιστορούνται εδώ μετά το 30 περίπου https://www.youtube.com/watch?v=9L0sFxn5p-E Πρωτοστάτησε ο δάσκαλος του χωριού και πατέρας του Καραμανλή.

 121. 32, …Τρεις Έλληνες φοιτητές περιμένουν μέσα στο αυτοκίνητο…
  Κατεβαίνει ο ένας…για τσιγάρα.
  …γύρισε…και φύγανε.

  Έγιναν καπνός! 🙂

 122. Spiridione said

  Πρόσφυγες από τη Συρία (χριστιανούς) είχαμε και τον 19 αιώνα, το 1860. Οι λεπτομέρειες εδώ
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27721&subid=2&pubid=105085178
  Οτε κατά τον Ιούλιον του 1860 ο τρομερός των Δρούσων φανατισμός εξεγερθείς βαρβάρως κατά τον εν Συρία Χριστιανών επέφερεν την σφαγήν και τον όλεθρον, οι Χριστιανοί φέροντες το φάσγανον (το γιαταγάνι) κατήλθον εις Ελλάδα ίνα εύρωσιν βοήθειαν, η Κυβέρνησις και ο λαός εφάνησαν προθυμότατοι προς τους ομοδόξους… Η Ελλάς επεδείξατο μέγα όντως ενδιαφέρον, αποστέλλουσα σίτον και άλευρον και άλλα χρειώδη προς τους εις Κεσρουάν του Λιβάνου (ορεινή χριστιανική περιοχή) καταφυγόντας και λιμώττοντας Χριστιανούς, ων πολλούς μετέφερον διά των πολεμικών εις Αθήνας. ..Η κυβέρνησις Μιαούλη υψώθη κατά την περίπτωσιν ταύτην εις το ύψος Χριστιανικής αποστολής… τείνασα χείρα αρωγόν φιλάνθρωπον εις τα θύματα της απανθρώπου σφαγής δι΄ αποστολής πλοίων πολεμικών εις τα παράλια της Συρίας… Τα πλοία είχον δε και την εντολήν να μεταγάγωσιν εις την Ελλάδα τους εις αυτά προσφεύγοντας… Πλήθος προσφύγων μετήγαγον εις την Ελλάδα και τα ρωσικά πλοία, τους ενταύθα γενικώς κληθέντες Βερουτιανούς (Βηρυτηνούς), όπερ όνομα απέκτησε έκτοτε εν Ελλάδι την σημασίαν του πρόσφυξ…».

  Δεν το ήξερα, υπήρχε παροιμιώδης φράση «βερουτιανοί ψηφοφόροι», όπως αναφέρει και εδώ ο Κονδυλάκης:
  «Μεταξύ των άλλων παρανομιών της εξουσίας κατά τας εκλογάς ανέφερον και ότι, αντί των αποκλεισμένων αντιπολιτευόμενων εν Αθήναις, προσήγοντο και εψήφιζον Καρπαθιώται, νεκροφόροι παρουσιαζόμενοι επανηλειμμένως ως νέα πρόσωπα δια παντοίων μεταμφιέσεων, και Βερουτιανοί εξ εκείνων είχον καταφύγει εις Αθήνας κατά το παρελθόν έτος συνεπεία των εν Συρία σφαγών. Εντεύθεν δε παρέμεινεν έκτοτε εις την εκλογικήν γλώσσα η λέξις Βερουτιανός»
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=976&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASKASNASZASXASdAScASRASJASVASXASH&CropPDF=0

 123. nikiplos said

  Για τους πρόσφυγες κάτι λεξιλογικό:

  Στα πλαίσια της ίδρυσης Υπηρεσίας για να παραλαμβάνει τους πρόσφυγες που αιτούνται πολιτικό άσυλο κλπ, η πολιτεία ίδρυσε ανεξάρτητη Αρχή, την οποία ονόμασε Αρχή Προσφυγών… κι όχι προσφύγων… Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό, δλδ τον τόνο στη λήγουσα:

  Click to access K%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%9B%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CF%8E%CE%BD.pdf

  Ενδεχομένως να αφορά προσφυγές, ήτοι ειδικά έγγραφα, αλλά δεν είμαι νομικός και ο κυκεώνας αυτοαναφοράς, ασάφειας και πολυσχιδούς διάσπασης των ελληνικών νόμων πάντοτε μου προκαλούσε άρνηση να αναγνώσω κείμενα που ο Γκέντελ θα πετούσε στα σκουπίδια ως ατελείς λογικές προτάσεις…

 124. αλλά μια απέραντη –και θεωρητικά χωρίς εξωτερικά σύνορα– επικράτεια 26 κρατών

  Μήπως εννοείς εσωτερικά;

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  108 – Ο ορισμός της παπάντζας, ακόμα στο κόμμα ήμουν και δεν θυμάμαι να είχε τεθεί τέτοιο θέμα. Άλλη μια συνήθης δεξιοπαπαριά για να συμψηφίσουν τα ατιμώρητα εγκλήματα που έχουν διαπράξει.

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  113 – «Εδω αντεχουν επιφανειακα ακομη γιατι εχουμε φαει και 40 χρονια αριστερη πλυση εγκεφαλου απο τους πρωην επονιτες Μπομπολα Ψυχαρη Τεγοπουλο κλπ και τους πρωην κνιτες ανθρωπους του που κυριαρχουν ακομη παντου στα πανεπιστημια στα μμε στο κρατος.»
  Καλά ρε φίλε, θές και τα γράφεις ή σου ξεφεύγουν; εκτός κι αν παίρνεις τίποτα καλόοο!(χαμόγελο).

 127. Λάζαρος Ρεπούνδιος said

  52 Sarant >Αγγελος Βλάχος, εκδότης Καθημερινής:>

  Γεώργιος Αγγέλου Βλάχος παρακαλώ υπογράφων συνήθως ΓΑΒ.

 128. Νίκο Κ., είναι αναμφισβήτητα μπερδεμένο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα (και δεν προσέθεσες το πολύ ευρύτερο αλλά χωρίς ουσιαστικές εξουσίες Συμβούλιο της Ευρώπης), αλλά:
  — H Δανία και το ΗΒ είναι πλήρη κράτη μέλη της ΕΕ, έστω και αν εξαιρούνται από ορισμένες υποχρεώσεις.
  — Υποψήφια κράτη μέλη είναι 5, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας: η Αλβανία, η Ακατονόμαστη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Τουρκία. Δυνητικώς υποψήφια κράτη μέλη είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο· αυτό σημαίνει πως αυτή τη στιγμή δεν έχουν κινηθεί σχετικές διαδικασίες, αλλά η προσχώρησή τους δεν είναι αδιανόητη, όπως θα ήταν λ.χ. του… Νεπάλ. Αιτούντα μέλη, που να έχουν δηλαδή υποβάλει επίσημη αίτηση και να περιμένουν απάντηση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.
  — Εκτός από το ΗΒ, που έχει ρητώς εξαιρεθεί, και την Ιρλανδία και την Κύπρο, που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν, όλα τα άλλα κράτη μέλη ή ανήκουν ήδη στη Ζώνη Σένγκεν ή σχεδιάζουν να μπουν.
  — Το ίδιο περίπου ισχύει και για τη Νομισματική Ένωση: το ΗΒ, η Δανία και η Σουηδία έχουν ρητώς εξαιρεθεί, αλλά όλα τα άλλα κράτη μέλη έχουν και το δικαίωμα να μπουν όταν φτάσουν να πληρούν τα σχετικά κριτήρια και την υποχρέωση να το προσπαθήσουν.
  Είναι δηλαδή à géométrie variable, όπως λένε γαλλικά, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά ο διακηρυγμένος στόχος είναι να περιληφθούν εν καιρώ όλες οι χώρες της Ευρώπης (πλην φυσικά της Ρωσίας-Λευκορωσίας-Μικρορωσίας) σε όλες τις συνιστώσες του. Και δεν είναι μόνον απλό ευχολόγιο αυτό: εφτά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προστεθεί μετά την ίδρυση της ΟΝΕ στα δώδεκα αρχικά μέλη της, ενώ στο Σένγκεν έχει μπει και η δύστροπη 🙂 Δανία και ακόμα και εξωκοινοτικές χώρες, όπως η ακόμα πιο δύστροπη 🙂 Ελβετία.
  Δεν ισχυρίζομαι βεβαίως ότι η ΟΝΕ και το Σένγκεν δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Προβλήματα αντιμετωπίζει, αλλά μέχρι στιγμής τα ξεπερνά με επιτυχία, ακόμα και η Ενιαία Αγορά. Δεν νομίζω όμως πως η géométrie variable, το ότι δηλαδή η Πολωνία ανήκει στο Σένγκεν αλλά όχι ακόμα στην ΟΝΕ ενώ με την Ιρλανδία συμβαίνει το αντίστροφο, αποτελεί λόγο ανησυχίας για το μέλλον.
  Το πραγματικό αγκάθι είναι το τελευταίο που επισημαίνεις: το ΝΑΤΟ, που η συμμετοχή των περισσότερων (αλλά όχι όλων) των κρατών μελών σ’αυτό εμποδίζει σοβαρά την πορεία προς τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, όπως την είχαν ονειρευτεί οι ιδρυτές της…

 129. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 130. (93) Το in.gr το έγραψε. Αλλά συμφωνώ ότι άξιζε να γίνει μεγαλύτερος ντόρος…

 131. Corto said

  122 (Spiridione):
  Μάλιστα αξίζει να προστεθεί ότι εκείνη την εποχή και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα το Πατριαρχείο Αντιοχείας ήταν Ελληνικό. Ύστερα άρχισαν να εκλέγονται Άραβες Πατριάρχες και να συρρικνώνεται το ελληνικό στοιχείο στην Συρία.
  Παραταύτα μέχρι την δεκαετία του 1970 οι Έλληνες στο Χαλέπι, που αριθμούσαν 4.000 περίπου, ήταν αποκλειστικώς αραβόφωνοι (γρι ελληνικά δεν μιλούσαν), αλλά διατηρούσαν άπαντες επίσημα ελληνικά χαρτιά (διαβατήρια).

 132. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα και για τη διόρθωση, χαίρομαι που γίνεται ενδιαφέρουσα συζήτηση!

  122 Πολύ ενδιαφέρον!

  123 Μου δίνει την εντύπωση λάθους, τι να πω…

 133. Μαρία said

  132
  Τι λάθους, ρε συ. Μάλλον δεν έκανες τον κόπο να διαβάσεις την υπουργική απόφαση. Στην αρχή προσφεύγουν οι αιτούντες άσυλο που η αίτησή τους απορρίφθηκε απ’ την υπηρεσία ασύλου. Αναφέρεται ξεκάθαρα στο πρώτο άρθρο.

  Να τα βλέπουν αυτά οι υποστηρικτές του ατονικού.

 134. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  επιτρέψατέ μοι ωρισμένας καταιγιστικάς επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως, μέχρι να με καλέση η γραία Βατάλαινα. Ίσως χρειασθή να διακόψω και να επανέλθω…

  1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Είναι λέξη όχι της κλασικής αρχαιότητας αλλά ελληνιστική, από το ρήμα «προσφεύγω» που σήμαινε «αναζητώ καταφύγιο», σύνθετο του ρήματος «φεύγω», που, αυτό, είναι πανάρχαιο. Πρόσφυξ λοιπόν, ενώ στα μεσαιωνικά χρόνια εμφανίστηκε και τύπος «ο πρόσφυγος», αλλά σήμερα, βέβαια, λέμε πρόσφυγας…»

  ΕΡΩΤΗΣΙΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΒΑΤΑΛΟΥ: Συνεβουλεύθη το Liddell-Scott ο αγαπητός κ. Σαραντάκος, προτού γράψη αυτήν την πρότασιν που τον εκθέτει πανελληνίως;

  Τί προκύπτει από την ανωτέρω φωτοτυπίαν του Liddell-Scott; Ότι μόνον χριστιανοί συγγραφείς χρησιμοποιούν επί αιώνας την λέξιν «πρόσφυξ» και ότι η λέξις «πρόσφυγος» δεν είναι μεσαιωνική ως νομίζη ο κ. Σαραντάκος, αλλά πρωτοαπαντάται εις τον Ηρωδιανόν τον Γραμματικόν (και εις την μεσαιωνικήν καταγραφήν των μύθων του Αισώπου) που έζησε τον 2ον μετά ραββίνον Χριστόν αιώνα!..

  Πώς είναι δυνατόν να αγνοή ο κορυφαίος Ιστολόγος της θείας Ελληνικής Γλώσσης εις το Ρωμέικον ότι η λέξις «πρόσφυξ» είναι δημιούργημα
  του Φίλωνος του Ιουδαίου (σύγχρονος του Ραββίνου Χριστού και συνιδρυτής του Χριστιανισμού μαζί με τον Ραββίνον Σαούλ), όστις την χρησιμοποιεί συνεχώς εις τα κείμενά του και την πρωτοχρησιμοποίησε εις το έργον του «Περί Μέθης», διά να περιγράψη κάποιους Λευΐτας ιερείς που εζήτησαν προστασίαν από τον Γιαχβέ; Λάβατε μίαν γεύσιν από τας εκδόσεις Loeb, πόσον λατρεύει ο Φίλων την λέξιν πρόσφυξ

  Η λατρεία του Φίλωνος προς την λέξιν «πρόσφυξ» επέρασε και εις τους Πατέρας της Εκκλησίας, οι οποίοι την υιοθέτησαν αμέσως: Όπως βλέπετε από την ανωτέρω φωτοτυπίαν, πρώτος και καλύτερος ο μισέλλην Μέγας Βασίλειος εις τας επιστολάς του. ΣΥΝΕΠΩΣ, είναι παραπλανητικόν να ισχυρίζεται ο κ. Σαραντάκος (παρασυρθείς – προφανώς – από τον πολύν Μπαμπινιώτην και τους άλλους γλωσσολόγους του Ρωμέικου, που αποκρύπτουν ότι η λέξις «πρόσφυξ» είναι εφεύρεσις του Φίλωνος του Ιουδαίου) ότι η λέξις «πρόσφυξ» είναι μεσαιωνική. Ας μού εύρη έναν Έλληνα συγγραφέα πρό του Φίλωνος που χρησιμοποιεί την λέξιν «πρόσφυξ» και εγώ υπόσχομαι να ασπασθώ την παρανοϊκήν θρησκείαν των Γαλιλαίων!..

  2) Μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι εχρειάσθησαν 7,5 ώραι (12.45 έως 20.13) διά να ευρεθή είς Ρωμιός αναγνώστης (ο κ. Ρεπούνδιος εν τω σχολίω 127, τον οποίον και συγχαίρω…) και να τολμήση να διορθώση την αβλεψίαν του κ. Σαραντάκου εν τω σχολίω 52 που εμπέρδεψε τον εκδότην της «Καθημερινής» (Γ.Α.Β.) με τον ποιητήν (ή μήπως τον πρέσβυν;) Άγγελον Βλάχον… Τοιούτον φόβον εμποιεί εις τους Ρωμιούς αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου η διαρκής απειλή της κιτρίνης κάρτας!..

  Πού είναι ο «Σάθας του 20ού αιώνος» κ. Σμερδαλέος να επέμβη; Μόνον εις τα πταίσματα του γέροντος Βατάλου προκεχωρημένα μεσάνυκτα επεμβαίνει ο κ. Σμερδαλέος, διότι – προφανώς – αυτήν την εντολήν έχει από την Κλίκαν του Μεταλληνού: Να καιροφυλακτή διά να βγάλη άχρηστον και ανελλήνιστον τον γέροντα Βάταλον.

  Έχει και συνέχειαν, διότι με καλεί η γραία Βατάλαινα…

 135. Βάταλος said

  Διόρθωσις παροράματος σχολίου 134: «ΣΥΝΕΠΩΣ, είναι παραπλανητικόν να ισχυρίζεται ο κ. Σαραντάκος …………..ότι η λέξις «πρόσφυξ» είναι ελληνιστική» και ουχί «μεσαιωνική» όπως έγραψα…

  Β.

 136. sarant said

  133 Δεν το διάβασα προσεχτικά, έχω άλλα ντράβαλα -από το πρωί

  134-5 Τελικά τι είναι παραπλανητικό; Ελληνιστική δεν είναι η λέξη ‘πρόσφυξ’; Για το «πρόσφυγος», αν το έχει όντως ο Ηρωδιανός, που εγώ δεν το βρίσκω, έχεις δίκιο.

  127 Φυσικά έχεις δίκιο -είπαμε. σήμερα έχουν τύχει πολλά.

 137. Pedis said

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κοσμογωνιά – 1998
  Στίχοι: Active Member
  Μουσική: B.D Foxmoοr
  Έλλη Πασπαλά & Active Member
  Τραβήξου πιο πέρα μούσα μου και δος μου
  λίγο έμπνευση να γράψω δυο λόγια για την γωνιά του κόσμου
  που διαλέξαμε να φτιάξουμε το όνειρό μας
  με λίγο χώμα και νερό απ’ τον ουρανό μας.
  Με τη φωτιά που `καιγε τώρα καιρό τα σωθικά μας
  τρατάρουμε και τον φονιά μας
  η φυγή μας στολίστηκε με μελωδίες και λέξεις
  και γουστάρουμε πολύ ψυχή μου κοίτα ν’ αντέξεις.
  Σκίσαμε λίγο τα μανίκια απ’ την παλιά τη φορεσιά
  τώρα χωρίς δεκανίκια και μακριά απ’ τη μοιρασιά
  θα κοιτάμε χωρίς ποτέ να γελάμε
  κάποτε όλα ήταν μαζί δεν το ξεχνάμε.
  Κάποιοι διαλέξανε αυτά τα ρούχα τους να `ναι καλά
  ντυθήκανε ανάλογα και φύγαν για ψηλά
  άλλοι αράξανε στη λερωμένη τους φωλιά
  τώρα οι προδότες ειν’ της μόδας να στέλνουνε φιλιά.
  Κάποιοι θα ντύσουνε τη φτήνια μας χλιδή
  και που `σαι ακόμα τα πιο καλά δεν τα `χεις δει
  τώρα που τελειώνουνε τα χρόνια του εννιά
  εδώ στου κόσμου τη μικρή μας τη γωνιά.

  Εδώ στου κόσμου τη γωνιά
  έφτιαξα όνειρο φονιά,
  πέταξα τη φορεσιά,
  δε χωράω στη μοιρασιά.

  Σ’ αυτήν εδώ λοιπόν τη μικρή κοσμογωνιά
  φτιάξαμε όνειρο μικρό φονιά
  που μπορεί και να σκοτώσει πρώτα εμάς
  ούτε να φοβάσαι μα ούτε και να γελάς.
  Όλοι οι άλλο οι παγκόσμιοι ανάγκη δεν έχουν
  αν βγει στην πιάτσα η μόδα πίσω της τρέχουν
  να της ψωνίσουν νυφικό να της τάξουνε γάμο
  και ν’ αφήσουν την ψυχή τους στα πόδια της χάμω.
  Όμως εμάς η φωτιά κι η προσφυγιά μας
  είναι γκόμενες πιστές στην αγκαλιά μας
  που ποτέ τους δε θα φύγουν μέσα απ’ την ψυχή μας
  κι αν θα χαθούμε νωρίς θα `ρθουν μαζί μας.
  Φτάνει που ζήσαμε παρέα χωρίς ζωή κανείς να κλέψει
  κι ούτε απλώσαμε χέρι σε ό,τι είχαμε ζηλέψει
  φτιάξαμε μόνοι στη λάσπη το όνειρό μας
  το ίδιο μισούμε μετά το λυτρωμό μας.
  Το ίδιο ψέμα φτύνουμε απ’ το στόμα
  κι αν φοβάστε δεν είναι αργά ακόμα
  ο ήλιος θα σας φέρει τα πιο κακά μαντάτα
  σε τούτη τη γωνιά θα `μαστε πρόσφυγες για πάντα.
  Κι άντε να δω κουράγιο που θα βρείτε
  στους αφέντες σαν ξανά υποκλιθείτε
  για να κρεμάσουν το όνειρό μας όμως δε φτάνουν τα σκοινιά
  μέχρι εδώ στου κόσμου τη γωνιά.

 139. Pedis said

  – μπίζνες, έλεγχος της μετανάστευσης, καταστολή

  – δικτατορία (μη)αποδεκτή για την πολιτισμένη ευρώπη

 140. sarant said

  139 Το affari είναι σκέτο μπίζνες, ή διεφθαρμένες συναλλαγές;

 141. Pedis στο 139

  Ξέρεις ποιός είν’ ευτούνος, που έβαλες, ε; Σκατά στο λάκο του κλπ

 142. Βάταλος said

  Σχολίου 134 συνέχεια…

  Επιτρέψατέ μοι να ξεφύγω ολίγον από την παρούσαν ανάρτησιν…

  1) Διατί η πολυπράγμων κ. Έφη-Έφη καλύπτει την βρωμεράν (και άκρως αντισημιτικήν) πράξιν των συμπατριωτών της Κρητών που εκρέμασαν πανώ εναντίον των Εβραίων Ρότσιλντ έξω από την Τράπεζαν της Ελλάδος εν Χανίοις; Προφανώς, οι συμπατριώται της κ. Έφης- Έφης θέλουν να μάς είπουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ελέγχεται από τους Εβραίους!..

  Τι θα συνέβαινε εν Αθήναις, αν 10 χρυσαύγουλοι ανήρτων παρόμοιον πανώ εις την είσοδον της Τ.τ.Ε. εν τη οδώ Σταδίου; Εκτός και αν η αγαπητή κ. Έφη-Έφη μάς βεβαιώσει ότι οι διαπράξαντες αυτό το αίσχος είναι εθνικοπαράφρονες των Χανίων.

  2) Διατί επί 36 τώρα ώρας οι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου απέκρυψαν το το βίδεον με την κ. Ζωήν Κωνσταντοπούλου να τραγουδά το άσμα «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο, Αλέξη, ποιος θα μπει»;

  3) Διατί απαξάπαντες οι αναγνώσται (Γαλιλαίοι και μή) του παρόντος Ιστολογίου απεκρύψατε τηντρομακτικήν αποκάλυψιν Γάλλων αρχαιολόγων ότι οι (γηγενείς όπως τα τζιτζίκια, κατά τον Θουκυδίδην και τον Ισοκράτην!) Αθηναίοι εξεμεταλλεύοντο τα Μεταλλεία του Λαυρίου από το 3.200 πρό Ραββίνου Χριστού, εις μίαν εποχήν όπου ο Γιαχβέ ούτε κάν διενοείτο να συνεργασθή με τον Χαλδαίον μάγον Άβραμ – Αβραάμ διά την ίδρυσιν του Μονοθεϊσμού, εξαιτίας του οποίου τόσα πολλά υποφέρει επί 20 αιώνας η Ανθρωπότης;

  4) Διατί επί 12 ώρας απαξάπαντες αποσιωπάτε ότι η Πρώτη Κυρία του Ρωμέικου, Περιστέρα Μπαζιάνα, εφόρεσεν ισλαμικήν μαντίλαν εν Τεχεράνη, αλλά προυκάλεσε τους σεμνούς Ιρανούς με τα κατακόκκινα νύχια των χειρών της, εξαιτίας των οποίων παρολίγον να ξεσπάση διπλωματικόν επεισόδιον;

  5) Περαίνω με μίαν ευχάριστον είδησιν δι’ ημάς τους οπαδούς της Πατρώας Θρησκείας των Ελλήνων: Ως απεκάλυψεν η χθεσινή κυριακάτικος «Καθημερινή», η Εκκλησία των Γαλιλαίων εν Ελλάδι ευρίσκεται εις τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και ήδη αι πάμπλουται μοναί Πετράκη + Πεντέλης υπήχθησαν εις τας 100 δόσεις.

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 144. Από το χώρο Σέγκεν, λέει, θα μας βγάλουνε γιατί δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι σ’ αυτούς που φτάνουν με τις βάρκες. Δεν λειτουργούν τα χοτ-σποτ, δεν καταγράφονται όλα τα στοιχεία, δεν βρίσκονται τα πλαστά διαβατήρια και τέτοια. Τώρα, πόσο αλήθεια και πόσο πρόσχημα ειν’ αυτό, άλλου παπά ευαγγέλιο.

 145. Βατάλη Βαταλίδη, μάθε ελλήνικος, μπέημπ!

  Άκου η χθεσινή κυριακάτικος «Καθημερινή»

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  144.>> πόσο πρόσχημα ειν’ αυτό,
  Για την Τουρκία πάλι που της εγκρίθηκαν τρία δις και τώρα θέλει πανωπροίκια (είκοσι είπαμε;) ποιές διασφαλίσεις προβλέπονται αν συνεχίσει το «σουρωτήρι» από τους εκεί χώρους διαμονής προς τα δω; Που θα συνεχίσει δηλαδή γιατί είναι μπίζνα για τους μεν και διαρκής ο πόθος των κατατρεγμένων απ΄την άλλη να φύγουν προς την Ευρώπη.

 147. Πέπε said

  @20 κλπ. (σαν την πρόσφυγα):

  Κατ’ αρχήν ο στίχος δεν είναι του Κατσαρού, απλώς από αυτόν ηχογραφήθηκε. Δημώδης είναι. Ο Κατσαρός ήταν μπρούκλης και θα μπορούσε να αποτυπώνει το δικό του ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα, αλλά εδώ είναι κοινά ελλαδίτικα ελληνικά.

  Μπορούμε να θεωρήσουμε απολύτως βέβαιο ότι η ονομαστική είναι «η πρόσφυγα» και όχι βέβαια «η πρόσφυγας».

  Προσωπικά μού ακούγεται εντελώς ομαλό και οικείο. Αισθάνομαι σαν να το ακούω ταχτικά από παλιά. Ωστόσο δεν μπορώ να πάρω όρκο ότι όντως το ακούω, ίσως το έχω συνηθίσει απλώς από τα τραγούδια και από λογοτεχνία της εποχής (ή που αναφέρεται στην εποχή). Όπως και να ‘χει, το βρίσκω πολύ κανονικό σχηματισμό. Είναι γεγονός ότι το γένος δε διακρίνεται σε όλη την κλίση (οι πρόσφυγες, των προσφύγων), αλλά αυτό συμβαίνει και μ’ άλλα παρόμοια ζεύγη.

  Πέρα από την προσωπική μου αίσθηση ομαλότητας, υπάρχει κι ένα κάπως πιο αντικειμενικό κριτήριο που νομιμοποιεί τον τύπο: η ομαλή εξέλιξη από το αρχαίο τριτόκλιτο «η πρόσφυξ» αυτό τον τύπο θα έδινε, όπως π.χ. η νυξ > νύχτα. Βέβαια δε συνέβη ακριβώς αυτό: μάλλον αυτούσιος ο αρχαίος τύπος «πρόσφυξ», κοινός για τα δύο γένη, αναβίωσε στην επίσημη διοικητική γλώσσα, στο αρσενικό εξομαλύνθηκε νεοελληνικά κι έγινε «ο πρόσφυγας», κι από κει βγήκε ως καινούργιο το θηλυκό «η πρόσφυγα». Αλλά αυτή η λεπτομέρεια δεν έχει σημασία: αρκεί που εφαρμόστηκαν οι ίδιοι μηχανισμοί όπως σε μια λέξη με αδιάκοπη χρήση. (Κανείς δε θεωρεί ότι η «πτέρυγα» είναι αντιγραμματικός σχηματισμός, κι ας έχουμε τη «φτερούγα» που προέρχεται από αδιάκοπη χρήση.) Σε κάθε περίπτωση η «πρόσφυγα» είναι σαφώς πιο ομαλή από βεβιασμένους τύπους όπως «η ταμία», «η συγγραφέα» κλπ. που εύλογα δεν έχουν πιάσει.

  Πάντως κι ο στίχος, «πότε μαύρα πότε άσπρα πότε κόκκινα / τα μαλλιά σου όλο βάφεις σαν την πρόσφυγα» κολλάει με την άλλη συζήτηση, της υποδοχής των τότε προσφύγων από τους ντόπιους. Δε μου είναι απόλυτα σαφές αν ο στίχος εννοεί «είσαι τσαχπίνα και μερακλού και τολμηρή και αντισυμβατική σαν την πρόσφυγα», θετικά, ή «είσαι πρόστυχη και ξετσίπωτη σαν την πρόσφυγα», αρνητικά (μάλλον προς το πρώτο κλίνω: τα ρεμπέτικα δεν έχουν ρατσισμό απ’ όσο έχω υπόψη μου), αλλά σίγουρα επιβεβαιώνει ότι οι πρόσφυγες εισήγαγαν νέα ήθη που δεν πέρασαν απαρατήρητα.

  * * * * * * * *
  Είστε βέβαιοι ότι ο τύπος «πρόσφυγγας» ήταν χλευαστικός; Σήμερα το ακούω καμιά φορά χωρίς κανένα υποτιμητικό χρωματισμό, απλώς σαν λάθος.

 148. Γιάννης Ιατρού said

  145: Σαν πολύ κόβει το μάτι σου, Σκύλε 🙂 Πήρες άριστα έμαθα….

 149. Γιάννης Ιατρού said

  146: Μόνο πρόσχημα ΕΦΗ; Εδώ τους ξέφυγαν 2-3 φορές οι άλλοι από το μακελειό στο Παρίσι και πήγαν κι αυτό να το χρεώσουν στην Ελλάδα! Φαρισαίοι του κερατά είναι. Ψάχνονται πως θα βρουν πάτημα πως να ενοχοποιήσουν εμάς (και την Ιταλία) για να δικαιολογήσουν τα δικά τους αδικαιολόγητα….

 150. Μαρία said

  136
  Κουρασμένος είσαι και δεν τρως ότι σου λένε. 🙂
  α.Ηρωδιανός με 5.3.10 κάνει μπαμ οτι δεν είναι ο γραμματικός.
  β. v.l.= varia lectio Γι’ αυτό άλλωστε και στο λήμμα πρόσφυξ υπάρχει η ίδια παραπομπή στον Ηρ. τον ιστορικό απ’ την Αντιόχεια.

  Στη μέση του VI. Ἦσαν δέ τινες ἐξ αὐτῶν καὶ πρόσφυγες οἰκεῖοί τε τῆς Μαίσης, πρὸς οὓς ἐκείνη θαυμάζοντας τὸν παῖδα, εἴτε πλασαμένη εἴτε καὶ ἀληθεύουσα,
  http://remacle.org/bloodwolf/historiens/herodien/livre5.htm

 151. sarant said

  150: Ναι, αυτό είναι το 5.3.10, και στο TLG είναι όπως το παραθέτεις.
  Οπότε, κάποιος θα το έχει διαβάσει «πρόσφυγοι».

 152. Pedis said

  # 140 – Affari, οι δουλειές (επιχειρηματικές), μπίζνες και με υπονοούμενο στη χροιά της φωνής και με νόημα παραπέμπει σε νομότυπες βρωμοδουλειές κλπ.

 153. Pedis said

  Στ’ ορκίζομαι επίσημα, κανείς και ποτέ δεν θα σου αλλάξει τον τρόπο ζωής σου.

 154. Γς said

  49:

  >Διότι αν πούμε την μισή αλήθεια είναι σαν να λέμε ψέματα

  Κι όταν πούμε μια άλλη αλήθεια και μια άλλη και μια παράλλη

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_21.html

 155. Pedis said

  – Λαθρομετανάστες εγκληματίες;
  – Μόνον εκτός ωραρίου εργασίας.

 156. Μαρία said

  151
  Κάποιος πήγε να βγάλει το Σύρο ανελλήνιστο και κάποιος άλλος λόγω γήρατος δεν ξέρει να διαβάζει τις παραπομπές.

 157. Pedis said

  # 141 – Σκύλε, κάνε αποθέματα στα σκατά … να βάλεις στο λογαριασμό και τους καζάκηδες.

 158. Reblogged στις Michael Christoforou Trimithiotis Gerolakkos Cyprus.

 159. sarant said

  Καλημερα από δω. Pedis, ωραίος ο Ιταλός ο Mauro Biani

 160. Ριβαλντίνιο said

  Ουπς μαζεύτηκαν πολλά.

  @ 105 Ιάκωβος
  Στον κατοχικό εμφύλιο, στην εαμοκρατία και στην λευκή τρομοκρατία οι περισσότεροι πρόσφυγες ήταν αντιεαμικοί και η αριστερά τους κυνήγησε. Και στην Μικρά Ασία η αριστερά δεν ήθελε νίκη…

  @ 106
  Καισαριανή, Κοκκινιά, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Σούρμενα
  Μου θύμισε ένα τραγούδι και
  ένα σύνθημα αυτό . 🙂
  Η πλειοψηφία των μη αστικών περιοχών που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες και κυρίως στη Μακεδονία δεν υποστήριξαν ΕΑΜ. Αυτές ήταν και οι πολυπληθέστερες.

  @ 108 Neo Kid phone home
  Εμένα δεν θα με ξανά αμφισβητήσεις ! Εμένα… ! 😆

  @ 117 Σκύλος
  Εγώ είμαι Πίρλο και όχι παρλαπίρλο.
  Πού θα με παρομοιώσεις με τον Ντε Γιόνγκ… 🙂

  (Ο Φωστερίδης δεν ήταν συνεργάτης. Οι Παπαδόπουλοι ξεπλύθηκαν γιατί ανέπτυξαν αντικομμουνιστική δράση. Το ότι έγιναν βουλευτές δεν έχει να λέει. Εδώ στις μέρες μας έγινε βουλευτής κάθε καρυδιάς καρύδι. Δεν εννοούσα συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά κυρίως ολόκληρα αντιεαμικά προσφυγικά χωριά όπως π.χ. στην Δυτική Μακεδονία. Αν θες περισσότερα σου συστήνω να διαβάσεις το διδακτορικό του Καλλιανιώτη για τους πρόσφυγες στην Δυτική Μακεδονία το ’41-46. Είναι πολύ κατατοπιστικό. ).

  @ 125 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Τώρα μπορεί να μην είσαι σε κώμα, αλλά παραμένειςι σε ύπνο βαθύ. :mrgreen:

  —————————————————————————–
  Γενικά δεν ήθελα να απευθύνω μομφή σε κάποια πολιτική παράταξη. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η αντιπροσφυγική/αντιμεταναστευτική δραστηριότητα και τακτική δεν έχει να κάνει με κάποια πολιτική ιδεολογία αλλά είναι θέμα των περιστάσεων.
  Σαν να θέλω π.χ. να κατηγορήσω γενικά το ΕΑΜ για ρατσισμό από δυο αφίσες του για τα Δεκεμβριανά επειδή απεικονίζονται με μορφές αλά Τεντεν τα αγγλικά αποικιακά στρατεύματα 1 και 2.
  Έτσι και η «Δεξιά» το ’22 ήταν κατά των προσφύγων όχι γιατί ήταν ρατσιστές ή κάτι άλλο, αλλά γιατί μαζικά ψήφιζαν Βενιζέλο και όχι Λαϊκό κόμμα.Μετά που άρχιζαν να ψηφίζουν και Λαϊκούς έπαψε ο όποιος αντιπροσφυγισμός.

  Έπρεπε να βάλω άλλο παράδειγμα για να μην προκαλέσω αντιδράσεις. Π.χ. Επανάσταση του ’21
  Φωτάκος:

  Είς τόν Αχλαδόκαμπον είς του Αγά πασά τό χάνι άπαντήσαμεν πολλούς Μανιάτας μέ πράγματα φορτωμένους τά όποία έπήραν ώς λάφυρα άπό τους Αϊβαλιώτας (Κυδωνιάτας), Σμυρναίους καΙ λοιπούς, οί όποίοι εύρίσκοντο είς τό Αργος καΙ άπό αύτούς άκόμη τούς ΑργεΙους

  Άντε τώρα να αρχίσει κάποιος και να λέει : βλέπεις οι πρόγονοι των ακροδεξιών Μανιατών ΧΑτων (Μιχαλολιάκος κ.λπ.) τι έκαναν στην Επανάσταση ; Ομοίως οι απόγονοί τους…

 161. 65 LandS said : «…. Προφανώς ναι, δικαίως όχι».

  Λόγια σοφά μεγάλων ανδρών.

  78 Alexis said: «…. οι μαρτυρίες που έχω για την αντιμετώπισή τους από τους ντόπιους είναι πολλές και από πρώτο χέρι.
  Αλλά όπως λές κι εσύ: «Ας τις ξεπερνάμε με ψυχραιμία, τουλάχιστον αυτές που ανήκουν στο απώτερο παρελθόν».
  Η δική μου αναφορά πάντως είχε καθαρά ιστορική διάσταση και σε καμία περίπτωση δεν είχε το χαρακτήρα κόντρας «προσφύγων με γηγενείς» ή ο,τιδήποτε παρόμοιο».

  Το πρόβλημα είναι αν οι «μαρτυρίες» που έχεις εσύ ή εγώ είναι η ΜΙΣΗ ή ΟΛΗ η αλήθεια. Χωρίς να επικεντρώνομαι, σώνει και καλά, σε σένα, θα πω το εξής: Η επιλεκτική άντληση πληροφοριών (από τον τύπο κλπ.) είναι όχι απλώς ισοδύναμη με το ψέμμα αλλά χειρότερη από το ψέμμα!

  104 Ριβαλντίνιο said: «….Αυτές οι αναφορές και οι συσχετίσεις γίνονται μόνο για προπαγανδιστικούς κομματικούς λόγους…»

  Κατά βάση, συμφωνώ μαζί σου. Απλώς θα προσθέσω ότι αρκετοί συνάνθρωποί μας είναι ρατσιστές χωρίς να το ξέρουν (ή να το παραδέχονται). Ένας «εντόνως κόκκινος» από το περίγυρό μου έλεγε ότι οι ρωσοπόντιοι (σικ) δεν είναι …Έλληνες, επειδή τους ακούει στο δρόμο να μιλούν ρωσικά και όχι ελληνικά. Του είπα: Τότε ότι και η γυναίκα σου δεν είναι Ελληνίδα αφού μιλά τουρκικά! (είναι καμπακτσού). Και ένα άλλο: Προ μηνών ταξίδεψα με ένα γκρουπ στη Μεγάλη Ελλάδα. Μια συνταξιδεύτρια φιλόλογος, αναθεμάτιζε κάθε τόσο τον ρατσισμό. Όταν πήγαμε στα λατομεία των αρχαίων Συρακουσών, όπου οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των δούλων ήταν κτηνώδεις, η φιλόλγός μας είπε σε κάποια στιγμή: «Το φοβερό είναι ότι μεταξύ αυτών των δούλων ήταν και μερικές εκατοντάδες Αθηναίοι»! Της είπα τότε αν κατάλαβε ότι μόλις είχε κάνει ένα …ρατσιστικό κήρυγμα!

 162. Ριβαλντίνιο said

  @ 131 Corto
  Ύστερα άρχισαν να εκλέγονται Άραβες Πατριάρχες

  Καταραμένοι Ρώσοι που θα ‘λεγε και ο Καμπαμαρού !!! 🙂

  @ 161 Georgios Bartzoudis
  +1

  Γενικά δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να τον έχω συζητήσει πολύ και όσο «προοδευτικός» κι αν δηλώνει να μην τον έχω πιάσει να πέφτει έστω και άθελά του σε «ρατσιστική» παρεκτοπή !

 163. Corto said

  147 (Πέπε):
  «ο στίχος εννοεί «είσαι τσαχπίνα και μερακλού και τολμηρή και αντισυμβατική σαν την πρόσφυγα»

  Συμφωνώ με αυτά που λες. Δεν νομίζω ότι το «πρόσφυγα» το λέει με υποτιμητική ή προσβλητική διάθεση.
  Πάντως (αν και δεν έχει σημασία) υποθέτω ότι ο Κατσαρός παραποίησε, όπως συνήθιζε εξάλλου, κάποιον αδέσποτο στίχο που έλεγε «σαν την πρόστυχια» ή κάτι ανάλογο.

  «σίγουρα επιβεβαιώνει ότι οι πρόσφυγες εισήγαγαν νέα ήθη που δεν πέρασαν απαρατήρητα»

  Ως προς αυτό διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη, όσον αφορά τα ρεμπέτικα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν τραγούδια ελλαδιτών (μη προσφύγων) που να παρατηρούν την έλευση νέων ηθών από τους πρόσφυγες.
  Αντιθέτως βρίσκουμε κάποια λίγα τραγούδια προσφύγων συνθετών στα οποία προβάλλονται οι ιδιαιτερότητες των ηθών τους, π.χ. «ο μερακλής των συνοικισμών» του Γρ. Ασίκη.
  Σε κάθε περίπτωση στα ρεμπέτικα τραγούδια δεν εξαίρεται κάποιος ιδαίτερος χαρακτήρας της Σμυρνιάς σε σύγκριση με την ελλαδίτισσα. Οι αναφορές στις ντόπιες και στις προσφυγίνες είναι μάλλον ισότιμες. Παραδείγματα:

  «ντόπιες κούκλες/ μανούλα μου με μπούκλες…
  και κάτι χανουμάκια/ με όμορφα ματάκια…»
  (Τούντας, στην Αθήνα)

  «Μια Αθηναία, μια Σμυρνιά και μια Συριανή/
  θέλω κι απ΄την Πόλη να’ χω μια Ταταυλιανή»
  (Τούντας, με ζουρνάδες και νταούλια)

  «Μια Βολιώτισσα τσαχπίνα μια φορά/
  μ’ έμπλεξε μες’ την Αθήνα στα γερά.
  Μου `κανε την χωριατάρα μια χαρά/
  μα αυτή ήταν αλανιάρα στα γερά».
  (Παπάζογλου, η Βολιώτισσα)

  Στην πραγματικότητα οι διαφορές ανάμεσα στα ήθη των ντόπιων και των προσφύγων ήταν μάλλον περιορισμένες.

 164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  160 – Με τόσους ξυπνητζήδες γύρω μου, δεν χρειάζεται να είμαι κι εγώ ξύπνιος, φτάνετε και περισεύετε, άλλωστε όπως λέγαμε και στο στρατό, ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΟΙΜΑΣΑΙ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΛΙΓΟ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ.😂

 165. Ριβαλντίνιο said

  @ 164 ΛΑΜΠΡΟΣ
  «Με τον ύπνο μειώνεται η θητεία» είναι το σωστό. 😎

 166. Corto said

  Ριβαλντίνιο:

  162: Οι Ρώσοι όντως έπαιξαν ρόλο.

  160: «απεικονίζονται με μορφές αλά Τεντεν τα αγγλικά αποικιακά στρατεύματα»

  Στο βιβλίο του Δ. Καραθάνου «αντίο καπετάνιε» αναφέρεται καταπληκτικό περιστατικό, κατά το οποίο την εποχή του δεύτερου ΕΛΑΣ ο Άρης απέτρεψε έναν αντάρτη να σκοτώσει έναν μαύρο στρατιώτη του Αγγλικού Στρατού (με λόγια του τύπου «δεν το λυπάσαι το καημένο το αραπάκι που το κουβάλησαν εδώ» κλπ).

 167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – Είμαι πιο παλιός από σένα, άρα το σωστό είναι αυτό που λέω, άλλωστε δεν μειώνεται η θητεία όταν κοιμάσαι εξυπνοπούλι μου.😂

 168. LandS said

  160 Οφείλω μια εξήγηση σχετικά με την αυθόρμητη και ίσως επιπόλαιη αρχική απάντηση.
  Ναι, η εντύπωση που έχω από τα αστικά περιβάλλοντα που γνωρίζω είναι ότι το Ποντιακό στοιχείο είναι προοδευτικό. Έτσι το πρωτάκουσα επειδή το «αριστερό» λεγόταν πολύ χαμηλόφωνα – μη και του ξεφύγει τίποτα του παιδιού στα σχολείο.
  Αυτή η εντύπωση, θα συμφωνήσεις, ότι τεκμηριώνεται, από τη συμπεριφορά του κατακτητή προς αυτές τις συνοικίες, τη δράση και την ισχυρή δύναμη του Εφεδρικού ΕΛΑΣ εκεί, τη συμμετοχή Ποντίων από τις συνοικίες αυτές στον ΔΣΕ, τις εξορίες, τις υπερορίες (από Πόντιο,δυο φορές πρόσφυγα, έμαθα τη λέξη), τους Δήμαρχους, και τα υψηλά ποσοστά της ΕΔΑ και των Αριστερών Κομμάτων μέχρι και πρόσφατα.
  Ομολογώ ότι για την Ύπαιθρο και ειδικά για τη Μακεδονία δεν έχω την ίδια οικειότητα με το ζήτημα, πέρα από το επεισόδιο που έζησα στη Φλώρινα, όπου μου αποκαλύφθηκε ότι η έχθρα είχε να κάνει με εθνικές, γλωσσικές, πολιτικές και κτηματικές διαφορές, Από διαβάσματα όμως, το μοναδικό επεισόδιο που συνδυάζει Πόντιους και Τουρκόφωνους είναι η Μάχη του Κιλκίς. Παντού τονίζεται ότι στα θύματα ήταν πολλοί τουρκόφωνοι πρόσφυγες συνεργάτες των κατακτητών και κομμουνιστοφάγοι, ενώ μόνο μία διήγηση την αναφέρει ως «Ποντιακό Εμφύλιο» δηλ. ότι υπήρχαν πολλοί Πόντιοι και από την πλευρά των θυτών.

  Έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι οι ΕΑΜίτες αποκαλούσαν «τουρκόφωνους» τους Πόντιους. Μάλλον οι ήδη αντίπαλοι ήταν Τουρκόφωνοι. Ούτε ότι οι γηγενείς τους εχθρεύονταν επειδή ήταν Πόντιοι.

 169. smerdaleos said

  Γειά σου Νίκο. Όταν ευκαιρήσεις κάνε μια έγκριση σχολίου για να διαβάσει ο γέρων Δώτωρ.

 170. smerdaleos said

  Διορθώνω προκαταβολικά και δύο ορθογραφικά που βρήκα από την ανάγνωση του σχολίου που θα εγκρίνει σε λίγο ο Νίκος:

  αρχηγέτης και όχι αρχιγέτης (δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα που κάνω αυτό το σφάλμα!)
  Μωϋσής και όχι Μωησής (παράξενα πράγματα! Στην ιδια παράγραφο έγραψα και Μωυσής και Μωησής!)

 171. smerdaleos said

  @134, Βάταλο:
  είναι παραπλανητικόν να ισχυρίζεται ο κ. Σαραντάκος (παρασυρθείς – προφανώς – από τον πολύν Μπαμπινιώτην και τους άλλους γλωσσολόγους του Ρωμέικου, που αποκρύπτουν ότι η λέξις «πρόσφυξ» είναι εφεύρεσις του Φίλωνος του Ιουδαίου) ότι η λέξις «πρόσφυξ» είναι μεσαιωνική.

  Πού είναι ο «Σάθας του 20ού αιώνος» κ. Σμερδαλέος να επέμβη; Μόνον εις τα πταίσματα του γέροντος Βατάλου προκεχωρημένα μεσάνυκτα επεμβαίνει ο κ. Σμερδαλέος, διότι – προφανώς – αυτήν την εντολήν έχει από την Κλίκαν του Μεταλληνού: Να καιροφυλακτή διά να βγάλη άχρηστον και ανελλήνιστον τον γέροντα Βάταλον.
  —-

  Δώτορ, ο Darth Μεταλληνός που με εξαγόρασε στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης, με διέταξε να σου πω αδίκως κατηγορείς τον θείο Φίλωνα, απόγονο του Θείου Δαβίδ και των αρχιγετών ημών Μωυσή και Ααρών. Όπως έγραψε ο Λέων ο Διάκονος «εγώ δεν πιστεύω τις εικαιομυθίες (= παπαρολογίες) των Ελλήνων, αλλά προτιμώ να συμβαδίσω με τον θείο Δαβίδ» και, όπως έγραψε η Κομνηνή, «εμείς, αντίθετα με τους βάρβαρους Λατίνους, ακολουθούμε κατά γράμμα τις εντολές του Μωησή και του Ααρών».

  [Λέων Διάκονος, 4.9] ἀλλὰ ταῦτα μὲν ἡ τῶν Ἑλλήνων εἰκαιομυθία πρὸς τὸ ταύτῃ δοκοῦν ἐξηγήσατο. Ἐγὼ δὲ τῷ θείῳ Δαβίδ συνεπόμενος, ἐπισκοπῇ φαίην τοῦ Θεοῦ πρὸς ἡμᾶς τὸν τοσοῦτον κλόνον ἐγγίνεσθαι,

  [Αλεξιάδα,10.8.8] Οὐ γὰρ κατὰ τὰ αὐτὰ ἡμῖν τε καὶ τοῖς Λατίνοις περὶ τῶν ἱερωμένων δέδοκται· ἀλλ’ ἡμεῖς μὲν ἐντετάλμεθα παρά τε τῶν κανόνων καὶ νόμων καὶ τοῦ εὐαγγελικοῦ δόγματος· «Μὴ θίξῃς, μὴ γρύξῃς, μὴ ἅψῃ· ἱερωμένος γὰρ εἶ». Ὁ δέ τοι βάρβαρος Λατῖνος ἅμα τε τὰ θεῖα μεταχειριεῖται καὶ τὴν ἀσπίδα ἐπὶ τοῦ λαιοῦ θέμενος καὶ τὸ δόρυ τῇ δεξιᾷ ἐναγκαλισά μενος ὁμοῦ τε μεταδίδωσι τοῦ θείου σώματός τε καὶ αἵμα τος καὶ φόνιον ὁρᾷ καὶ αἱμάτων ἀνὴρ κατὰ τὸν Δαυιτικὸν ψαλμὸν γίνεται. Οὕτως ἐστὶ τὸ βάρβαρον τοῦτο γένος οὐχ ἧττον ἱερατικὸν ἢ φιλοπόλεμον. Οὗτος τοίνυν ὁ ῥέκτης μᾶλλον ἢ ἱερεὺς ὁμοῦ τε καὶ τὴν ἱερατικὴν στολὴν ἐνεδι δύσκετο καὶ τὴν κώπην μετεχειρίζετο καὶ πρὸς ναυτικὸν πόλεμον καὶ μάχην ἀφώρα κατὰ ταὐτὸν καὶ θαλάττῃ καὶ ἀνδράσι μαχόμενος. Τὰ γὰρ ἡμέτερα, καθάπερ ἔφθην εἰρηκυῖα, τῆς … Ἀαρὼν καὶ Μωσέως καὶ τοῦ καθ’ ἡμᾶς πρώτου ἀρχιερέως ἐξήρτηται.

  «Ἡμεῖς γὰρ τοῖς δόγμασι Μωσέως πειθόμεθα, γράφει ο Κεκαυμένος, και πιστεύουμε ότι το ζωωνύμιο δράκων το εφηύρε ο θείος <ζωωνοματοθέτης Αδάμ.

  Βλέπεις, αν και σημιτόφωνος, ο θείος Αδάμ -αντίθετα με τους δυσσεβείς και εικαιορρήμονες Έλληνες- κατείχε εις έπακρον την ΙΕ γλωσσολογία όταν έπλασε το ζωωνύμιο *drk’-ont-s = «φύλαξ,σκοπός» (derk’- > δέρκομαι/ἔδρακον = βλέπω, εξού και δραγάτης = αγροφύλαξ), διότι γνώριζε ότι στους ΙΕ μύθους ο δράκων συχνά ήταν φύλαξ πηγής, θησαυρού ή παρθένου.

  Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, η κλίκα του Παπαμεταλληνού με διέταξε να σου πω ότι ο τύπος πρόσφυξ είναι μια χαρά αθεματική εκδοχή του όρου πρόσφυγος.

  Στον Όμηρο απαντεί τόσο ο τύπος (ὁ) φύλαξ όσο και ο θεματικός τύπος (ὁ) φύλακος (καθ΄Ηρόδοτον (ὁ) φυλακός), ενώ ο Ερμής είναι κατά κανόνα διάκτορος και όχι Διάκτωρ.

  Από την άλλη, οι (πάλαι) Ρωμαίοι ημών πρόγονοι εις την πατρώα ρωμαϊκή γλώσσα χρησιμοποιούσαν και το ουδέτερο *ter-mn. > termen και το αθέματο αρσενικό *ter-mon-s >termō/termōnem (που είναι ακριβείς IE συγγενείς των ελληνικών τέρμα και τέρμων και του σανσκριτικού ουδετέρου tarman) και το θεματικό αρσενικό *ter-men-os > terminus/terminum.

  Άλλωστε, Δώτορ, η μητρική σου γλώσσα (= γλώσσα της βαταλομήτορος = Batalova majka) μετέτρεψε το αθέματο πρωτοσλαβικό/παλαιοσλαβωνικό *h2ek’-mon-s > *kāmū > kamy = ἄκμων σε θεματικό *h2ek’-men-os > *kamenŭ >kamen.

  Σημειώνω εδώ πως η σλαβική μετάθεση *akm- > kām- θυμίζει αυτή του γερμανικού κλάδου *akm > kam- > ham- .. εξού και hammer = «σφυρί».

  Επομένως, Δώτορ, η παπαμεταλληνική κλίκα με διέταξε να σου πω ν΄αφήσεις ήσυχο τον θείο Φίλωνα, γιατί ο όρος πρόσφυξ είναι μια χαρά. Κάθε θεματικός ΙΕ όρος σε *-C-os μπορεί να μετατραπεί στον αντίστοιχο αθέματο σε *-C-s.

  ΥΓ για το Batalova majka: Στην Εκκλησιαστική Παλαιοσλαβωνική το «ὁ τοῦ τέκτονος υἱός» (Χριστός) αποδίδεται με το πατρωνυμικό επίθετο tektonovŭ synŭ = «ο τεκτόνιος υiός».

  οὐχ οὗτός ἐστιν ὁ τοῦ τέκτονος υἱός; οὐχὶ ἡ μήτηρ αὐτοῦ λέγεται Μαριὰμ καὶ οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ Ἰάκωβος καὶ Ἰωσὴφ καὶ Σίμων καὶ Ἰούδας;

  Για αυτήν την παραδοσιακή ΙΕ χρήση πατρωνυμικών επιθέτων αντί γενικής (λ.χ. Αίας ο Τελαμώνιος) δείτε αυτήν εδώ την ανάρτηση:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/04/25/%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%cf%89%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b8%ce%b5%cf%84%ce%b1/

 172. Pedis said

  Την Δευτέρα 8 Φλεβάρη οι ναζί μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής κρυμμένοι πίσω από μια παντελώς ανύπαρκτη επιτροπή κατοίκων Πειραιά καλούν σε συγκέντρωση ενάντια στους πρόσφυγες, ξεκινώντας από την κυβερνητική εξαγγελία για «κέντρο φιλοξενίας ανοικτού τύπου» σε πρώην στρατόπεδο του Σχιστού, για να προσπαθήσουν να περάσουν το ρατσιστικό τους μίσος στην τοπική κοινωνία.

  […]

  Ανησυχούμε. Τον τελευταίο καιρό, η ελληνική κυβέρνηση που ποινικοποιεί την αλληλεγγύη, επιμένει να κρατάει τον φράχτη του Έβρου (ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο έλεγε ότι θα τον ρίξει), κάνει απελάσεις-επαναπροωθήσεις και ξανανοίγει στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών ενώ είχε εξαγγείλει το κλείσιμό τους, ​διαπραγματεύεται το Ελληνικό χρέος προσφέροντας ρατσιστική πολιτική στους Ευρωπαίους «εταίρους», ​συνεχίζει λίγο πιο δακρύβρεχτα το δόγμα της αποτροπής υπό τις πιέσεις της της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, της Ευρώπης φρούριο που απλά θέλει να κρατήσει όσο πιο μακριά γίνεται τους πρόσφυγες από τα σύνορά της.

  Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι οι εξηγήσεις των υπουργών δεν είναι πειστικές και πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να ανοίξει η κερκόπορτα δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης αντίστοιχων σε μέγεθος και άθλιες συνθήκες με της Τουρκίας και του Λίβανου, ανεξαρτήτως των όποιων προθέσεων της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο προειδοποιούμε ότι θα συναντήσει τις σθεναρές αντιστάσεις τόσο του αντιρατσιστικού κινήματος, όσο και της αριστεράς. Και κανείς υπουργός δε θα μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι αυτές οι αντιδράσεις προάγουν την ξενοφοβία…

  https://www.kar.org.gr/2016/02/07/%CF%83%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1/

 173. Ριβαλντίνιο said

  @ 167 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Ok !!! 🙂

  @ 168 LandS
  Συμφωνώ σε όλα !

 174. Ριβαλντίνιο said

  @ Βάταλος

  🙂 🙂 🙂

  Μην τον ακούς τον Σμερδαλέο Βάταλε τι σου λέει. Δεν τον εξαγοράσαμε εμείς. Ανήκει σε άλλη φατρία. Εγώ θα σου πω τι πραγαματικά μου είπε ο παπα-Μέταλ :

  Έλληνες=Εβραίοι

  Ουδαίος=Ιδρυτής της Ιουδαίας.

  φυλή Δαν (μια απ’τις 12 φυλές του Ισραήλ)=Δαναοί

  Ο Σαμψών ήταν από την φυλή Δαν, δηλαδή Έλληνας. Και τα γκομενάκια με τα οποία συναναστρεφόταν ήταν Φιλισταίες (ως γνωστόν Φιλισταίες=μυκηναϊκά τσικάκια).
  Δες εδώ τον Ηρακλή να πλακώνεται με τον Σαμψών. Δηλαδή βλέπεις Έλληνα να ντουφεκάει Έλληνα !

  Γι’αυτό το ξυλίκι έληξε ισόπαλο !

  Επίσης ένας χαναανιτικός λαός που συμμετείχε στην εθνογένεση των Ισραηλιτών ήταν οι Εὐαῖοι.

  Εὐαῖοι=Hivites=(A)hhiyawa=Αχαιοί

  Νομίζω επαρκώς σου αποδεικνύω ότι Έλληνες=Εβραίοι !

 175. 162β

  Γενικά δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να τον έχω συζητήσει πολύ και όσο «προοδευτικός» κι αν δηλώνει να μην τον έχω πιάσει να πέφτει έστω και άθελά του σε «ρατσιστική» παρεκτοπή !

  Συμφωνώ 110%.

 176. smerdaleos said

  Τιτανομαχία Βάταλος vs. Μεταλληνός ή, κατά κόσμον, Batman vs. Ironman !!!

  Η μάχη ξεκινάει στο [01:30]

 177. LandS said

  172

  http://www.antiracismfascism.org/index.php/2015-07-16-09-37-48/item/1643-antifasistiki-sygkentrosi-deftera-8-flevari-11pm-gr-lampraki-kai-sxistoy

  ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

  Έξω η Χρυσή Αυγή από το Κερατσίνι

  Στη φυλακή οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα

  Καλοδεχούμενοι οι Πρόσφυγες

  Χρυσαυγίτες, φορώντας την προβιά Επιτροπής Κατοίκων Πειραιά, καλούν τη Δευτέρα 8/2 ρατσιστική σύναξη μίσους στο Σχιστό Κερατσινίου κατά του στρατοπέδου μεταναστών, που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Τολμούν μάλιστα να καλούν και εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης και κόμματα της βουλής.

  Δεν θα επιτρέψουμε στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα να χύνουν στην ίδια του τη γειτονιά το ρατσιστικό δηλητήριο σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στοχοποιώντας τους δήθεν για την υποβάθμιση της περιοχής.

  Στο Κερατσίνι, τη Νίκαια, το Πέραμα γνωρίζουμε πολύ καλά από προσφυγιά όπως γνωρίζουμε ότι την υποβάθμιση τη φέρνουν τα μνημόνια, οι περικοπές και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που διαλύουν παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην πόλη του Κερατσινίου, δεν πρόκειται να ανεχτούμε να φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας.

  Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα σωματεία, τους φορείς και τις συλλογικότητες της περιοχής του Πειραιά σε:

  Αντιφασιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη στις 11πμ Γρ. Λαμπράκη και Σχιστού

  Ανοιχτή Σύσκεψη την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στις 6μμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης στο Κερατσίνι

 178. Ριβαλντίνιο said

  @ 176 smerdaleos

  Μπα, ο παπα-Μέταλ τον καθαρίζει πιο γρήγορα :

 179. LandS said

  175 για το 162 β

  Γενικά δεν έχει υπάρξει άνθρωπος που να τον έχω συζητήσει πολύ και όσο «προοδευτικός» κι αν δηλώνει να μην τον έχω πιάσει να πέφτει έστω και άθελά του σε «ρατσιστική» παρεκτροπή !

  Συμφωνώ 110%.
  ————————————

  Και με αυτό τι; Το ότι εσύ, εγώ ή κάποιος άλλος έχουμε πέσει έστω και άθελά μας (πάει να πει κάποιες φορές συνειδητά) μεμονωμένα σε ρατσιστική παρεκτροπή δεν πάει να πει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε αντίθετοι σε τέτοιου είδους παρεκτροπές;
  Και εδώ που τα λέμε υπάρχουν παρεκτροπές και παρεκτροπές. Άλλο να λες ένα αστειάκι σε στενό κύκλο, και άλλο να πιστεύεις ότι θα υποβαθμιστεί η γειτονιά σου και να το φωνάζεις.

 180. smerdaleos said

  @178, Ριβ: Μπα, ο παπα-Μέταλ τον καθαρίζει πιο γρήγορα :

  Μην ξεχνάς ότι ο Darth Μεταλληνός/Iron man κατέχει και την τέχνη της Δυνάμεως.

  «I find your lack of faith disturbing» = «βρίσκω την έλλειψη πίστεώς σου (εις τον Θεάνθρωπον Χριστόν) ενοχλητική!» 🙂 🙂

  Και σε εκδοχή family guy:

 181. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

 182. Pedis said

  άλλο οι παρεκτροπές, άλλο οι εκτροπές, άλλο οι διαβολές, άλλο οι ρετσινιές … κι άλλο οι νυφίτσες.

 183. Ριβαλντίνιο said

  😆 😆 😆 😆 😆

  😆 😆 😆 😆 😆

 184. gryphon said

  172-177
  Δεν ξερω εαν εχετε καποια ακρη σε καποια απο τις παραπανω οργανωσεις σφραγιδες του Πετρου Κωνσταντινου.
  Εαν εχετε θα ηθελα μεσω υμων να του απευθυνω μια ερωτηση.
  Αφου ενδιαφερεται τοσο για τους συρους προσφυγες γιατι απο την πρωτη στιγμη που ξεκινησε η ξενη επεμβαση στην Συρια ο ιδιος την χαιρετιζε σαν επανασταση κατα του δικτατορα Ασαντ και τον Μαρτιο του 13 μαΛιστα υπο την αιγιδα του Κεερφα φιλοξενηθηκαν επι μια βδομαδα στα Προπυλαια (με ευγενη παραχωρηση της κυβερνησης ΝΔ) οι δολοφονοι του FSA τους οποιος ο Κωνσταντινου αλλα και ολος ο συριζα το κκε η δημαρ το πασοκ και ολιηοι νδ εκθειαζαν σαν τους απελευθερωτες της Συριας οταν ηση το γιου τουμπι ειχε γεμισει απο τις εικονες με τους κανιβαλους να ξεριζωνουν και να τρωνε τις καρδιες σκοτωμενων στρατιωτων με κεφαλια καρφωμενα σε καγκελα και αλλα τετοια ωραια.
  Τι ψαχνω να βρω θα μου πειτε.Ποιος τα θυμαται τωρα αυτα…

 185. Pedis said

  παρντόν, χαζονυφίτσες.

 186. sarant said

  179 Πράγματι, έτσι είναι. Αλλιώς, όλοι μας κάνουμε ορθογραφικά λάθη κάποτε, έστω και μια φορά στη ζωή μας, αλλά αυτό δεν μας κάνει ανορθόγραφους.

 187. Ριβαλντίνιο said

  @ 186 sarant
  @ 179 LandS

  Επειδή λοιπόν κάποια μέλη μιας πολιτικής παράταξης στο παρελθόν κράτησαν αντιπροφυγική στάση, δεν σημαίνει ότι η αντιπροσφυγική υστερία είναι χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής παράταξης, όταν μάλιστα αυτή η παράταξη έχει φτάσει στο παρελθόν να ψηφιστεί απ’το 50% του ελλαδικού πληθυσμού.

 188. Ριβαλντίνιο said

  Γέμισε κομματόσκυλα ο τόπος

 189. Και ποιό είναι το πρόβλημα;

 190. Ριβαλντίνιο said

  Κανένα αν τα σέρνει κόμματος !!!

 191. Ριβαλντίνιο said

  Με το παρδόν εδώ

 192. Ριβαλντίνιο said

  Το έβαλα 2 φορές. Αν θέλει ο sir sarant ας σβήσει το ένα σχόλιο.

 193. Γς said

  Γέμισε η Ρόδος από «προσφυγες» τσιπούρες, που το έσκασαν από ιχθυοτροφείο που βρίσκεται στις τουρκικές ακτές.

 194. nikiplos said

  Θυμήθηκα από την ανωτέρω αντιπαράθεση Βάτταλου – Μεταλληνού, ένα αληθινό επεισόδιο παλαιά…

  Συνέβαινε για 2 ή 3 συνεχόμενες χρονιές…
  Κάποιος τοπικός ιεράρχης, ΑνθυποΆνθιμος, προκειμένου να πατάξει την «εβραιομασονία» της πόλης του δασκάλευε τα παιδιά (κοτζάμ γομάρια ήταν βέβαια) να πηγαίνουν έξω από το μαγαζί διάσημου εβραίου και να λεν το Πάσχα υπό τύπον «κάλαντα» το «μοιρολόϊ της Παναγίας»:



  σήμερα βάλανε βουλή οι άνομοι Εβραίοι
  οι άθλιοι μαύρα σκυλιά οι τρισκαταραμένοι.
  για να σταυρώσουν το Χριστό, των πάντων βασιλέα.


  κι επειδή είχαν και ιδεολογική σύγχυση, αντί «των πάντων Βασιλέα» έλεγαν «τον Παύλο Βασιλέα» προς μεγάλην τέρψιν του ιεράρχου ο οποίος ουδόλως τους διόρθωνε…

  Ο Εβραίος Μαγαζάτωρ έβγαινε τους έδινε από λίγα ψιλά και τους έδιωχνε… Εκείνοι συμμορφώνονταν και γίνονταν καπνός με το μάτι τους να γυαλίζει από το «μπαξίσι»…

 195. sarant said

  194 Δεν είμαστε καλά…

 196. Pedis said

  Βρε σκύλε, εσύ θα ξέρεις που άμα λάχει … τα κάνεις μια χαψά, η νυφίτσα με τον ασβό διασταυρώνονται;

 197. Ριβαλντίνιο said

  Σκύλε ποιο για πες μας ποιο είναι πιο μεγάλο ζώον το μουλάρι ή το γαϊδουρομούλαρο ; Πάντως και τα δύο άσφαιρα, έτσι ;

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187- To θέμα, είναι πως αυτή η παράταξη στην πλειονότητά της, εξακολουθεί και σήμερα να κρατάει την ίδια αντιπροσφυγική στάση-υστερία, και εδώ αλλά και στην υπόλοιπη Ε.Ε. Τουλάχιστον αυτό μας δείχνουν τα ΜΜΑ, αλλά μπορεί και να μας κάνουν αριστερή πλύση εγκεφάλου, μια και ελέγχονται από τους αριστερούς όπως λέει και πιο πάνω κάποιος φίλος σχολιαστής.

  191 – «Το έβαλα 2 φορές. Αν θέλει ο sir sarant ας σβήσει το ένα σχόλιο.» Αν θέλει ο sir sarant να φάει ΚΟΚΚΙΝΗ, ας το σβήσει. Ουδείς ΑΣΦΑΛΤΟΣ νέε μου, όλοι οι άρρενες του ιστολογίου, παμψηφεί, δια βοής, και δια ανατάσεως και των δύο χειρών, σου δίνουμε ΧΑΡΗ, για το κακούργημά σου, και σου δίνουμε την ευκαιρία να το επαναλάβεις (χαμόγελο).

 199. Γς said

  196:
  >νυφίτσα με τον ασβό διασταυρώνονται;

  νυφίτσος με τον ασβού;

 200. Γς said

  199:
  φτου!
  νυφίτσος με ασβού;

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  194 – Με λίγο μπαξίσι και οι «θεοί» πείθονται (χαμόγελο).

 202. Ριβαλντίνιο said

  @ 198β ΛΑΜΠΡΟΣ
  @ Γς

  Κάποιοι ζηλεύουν γιατί είμαστε ωραίοι τύποι :

 203. Ριβαλντίνιο said

  @ 201 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Τα Χριστούγεννα όταν ο νοικοκύρης ήταν τσιγγούνης του έλεγαν αυτό :

  Εσένα πρέπει αφέντη μου,
  ντορβάς και δεκανίκι,
  να σε τραβούνε τα σκυλιά
  και πέντε δέκα λύκοι.
  Και σε κυρά μου η ομορφιά
  γρήγορα να σ’αφήσει,
  ο άντρας σου να σε ιδεί
  και να μην σε γνωρίσει.
  Την κόρη σου την έμορφη
  βάλτηνα στο ζιμπίλι,
  και κρεμασέ τηνε ψηλά
  να μην την φάνε οι ψύλλοι.
  Από χρόνους σας πολλούς
  κι ένα πιάτο ποντικούς
  κι ένα κόσκινο βολβούς.

 204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  203 – Εμείς πάντως, τους τσιγκούνηδες τους τσεκάραμε και δεν ξαναπηγαίναμε.

 205. smerdaleos said

  @196,199:

  Πάντως, ο άνθρωπος και ο χιμπατζής μπορούν θεωρητικά να διασταυρωθούν ακόμα.

  Το άλογο και ο γάιδαρος έχουν 98,4% γενετική ομοιότητα και βγάζουν στείρο μουλάρι.

  Ο άνθρωπος και ο χιμπατζής έχουν 98,5% γενετική ομοιότητα … βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

  Παραθέτω τον ανθρωπολόγο Richard Leakey:

  [06:30-07:15]

 206. smerdaleos said

  Γς τι λες; Θα βγει ο chuman/humanzee σε μια πειραματική διασταύρωση;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Humanzee

 207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  205 – Έχει γίνει στην Ελλάδα διασταύρωση ανθρώπου με χιμπατζή, και βγήκε αυτό!

  https://www.google.gr/imgres?imgurl=https://camerastyloonline.files.wordpress.com/2015/09/mixaloliakos.jpg%253Fw%253D1200&imgrefurl=https://camerastyloonline.wordpress.com/2015/09/17/anoixti-omologia-mixaloliakou-gia-ti-dolofonia-fyssa/&h=831&w=1200&tbnid=D6guSUimgkjqDM:&docid=wC8RPZWoSSMMmM&ei=YEa6Vqe2LYKTa6K5sLgH&tbm=isch&ved=0ahUKEwin5oajvevKAhWCyRoKHaIcDHc4ZBAzCBsoGDAY

 208. Γς said

  206:

  Darwin Revisited

 209. smerdaleos said

  @Λάμπρο: Έχει γίνει στην Ελλάδα διασταύρωση ανθρώπου με χιμπατζή, και βγήκε αυτό!
  —-

  Άρα μιλούσε από προσωπική πείρα ο Μαϊμουλιάκος όταν είπε για τον χιμπατζή, την μπανάνα και την σημαία:

  [00:40]

  🙂 🙂 🙂

  Στο [02:30] λέει «ε οι Έλληνες δεν είναι μαύροι τι να κάνουμε;».

  Εγώ ρε παιδιά δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι πιο μαύρος: Ο Μιχαλολιάκος ή ο Kenny the «Skywalker» Walker;

 210. smerdaleos said

  Διόρθωση [02:30] > [02:03] για την δεύτερη φράση του Μιχαλολιάκου.

 211. Ριβαλντίνιο said

  Παλιά το Μέγκα έδειχνε μια σειρά κινουμένων σχεδίων όπου ένας ηλικιωμένος Αφρικανός των ΗΠΑ ήταν φιλολευκός και ρατσιστής κατά των μαύρων ! Έκανε αντιδιαδηλώσεις μόνος του πάνω σε διαδηλώσεις Αφροαμερικανών και έλεγε :

  Oi λευκοί μας κατέβασαν από τα δέντρα. Και εμείς πως τους το ανταποδώσαμε ; Με διαδηλώσεις…

  Ήταν δηλαδή περίπου κάτι τέτοιο :

  🙂 🙂 🙂

  Το καρτούν μάλιστα νομίζω ότι το έφτιαξε Αφροαμερικανός !!! Δηλαδή τρομερός αυτοσαρκασμός. Όπως ο Κένιγκ στα ΒΑΒΕΛ με τα κόμικς του για τους ομοφυλόφιλους, ενώ είναι ο ίδιος ομοφυλόφιλος. Μιλάμε για ανθρώπους πραγματικά πολύ μπροστά …

  Όσο για τον Μιχαλολιάκο απλά απαράδεκτος.

 212. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η προσφυγιά – 1972 Α. Καλδάρας/Γ.Νταλάρας

  Στίχοι: Πυθαγόρα
  Πάνε κι έρχονται καράβια
  φορτωμένα προσφυγιά
  βάψαν τα πανιά τους μαύρα
  τα κατάρτια τους μαβιά

  Σε ποια πέτρα σε ποιο χώμα
  να ριζώσεις τώρα πια
  κι απ’ το θάνατο ακόμα
  πιο πικρή είσαι προσφυγιά

  Πού να βρίσκεται ο πατέρας
  ψάχνει η μάνα για παιδιά
  μας εσκόρπισε ο αγέρας
  σ’ άλλη γη σ’ άλλη στεριά

 213. smerdaleos said

  @211, Ριβαλδίνιο:

  Blues Brothers: «I hate Illinois Nazis!»

 214. Pedis said

  Ποιοι είναι οι γορίλες (κακόμοιρα ζώα) και ποιοι τους μοιάζουν φαίνεται από τη είδος της γιορτης που έχουν στήσει στο δάσος.

  Το πρόβλημα είναι ότι και με 50% κοινού γενετικού φτάνει και περισσεύει για τις σκατόμυγες που τους κόβει τόσο ώστε να μολύνουν σε ό,τι κάθονται.

 215. cronopiusa said

  Unfairy Tales: Malak and the boat | UNICEF

 216. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  2008 στη Νάπολι της Ιταλίας. Οι πνιγμένες είναι τσιγγανοπούλες,14 και 16 χρονώ. Οι λουόμενοι συνέχιζαν την ηλιοθεραπεία

 217. 197

  To Liger

  https://en.wikipedia.org/wiki/Liger

  το γαϊδουρομούλαρο, όχι, «ένσφαιρο» είναι.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mule#Fertility

 218. spiral architect said

  @184: Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε καν σ’ αυτά που αναφέρεις, ούτε ποτέ εκθείασε τις παντός τύπου «αραβικές ανοίξεις», ή τον Μπασάρ Αλ Ασαντ.
  Αν μη τι άλλο, τους Αντάρσυους του Π.Κ. ούτε να τους μυρίσει δεν θέλει.

 219. spiral architect said

  Και στον πόλεμο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα
  να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ

 220. spiral architect said

  Κι άλλα κομματόσκυλα. 😉

 221. sarant said

  220 Αυτοί ομως δεν είναι εναντίον του Άσαντ.

 222. spiral architect said

  @221: Προφανώς, αν και στην τελευταία παράγραφο-απάντηση διευκρινίζουν.
  WK: In some places, we cannot move, cannot do anything, it is “die or leave”. There, we have to hold position together with the army, and we do not have any activity of our own in these places. … etc
  (το ανάλογο της στάσης του ΚΚΕ στον ελληνοϊταλικά πόλεμο)

 223. sarant said

  Ναι, αλλά εκπροσωπούνται και στη Βουλή -οι αναλογίες δεν είναι τόσο πολλές.

 224. spiral architect said

  Τι άλλο μπορούν να κάνουν; Αν μη τι άλλο, τη γενεσιουργό αιτία του πολέμου τη βλέπουν και πράττουν αναλόγως. Για πιο μετά βλέπουμε.

 225. Pedis said

  Γ. Μουζάλας: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων»
  https://left.gr/news/g-moyzalas-prepei-na-eimaste-proetoimasmenoi-gia-endehomeno-kleisimatos-ton-synoron

  και θα καλέσουν τον Καζάκη να βοηθήσει στις «επαναπροωθήσεις». Διαχειρισιμο το πρόβλημα, όπως λέει και ο Μουζάλας. Ό,τι και να σου στήσουν οι εταίροι σαν καλός εταίρος θα κάτσεις και θα το φας. Μνημόνιο; Μνημόνιο. Φροντεξ; Φροντεξ. Σύνορα; Ό,τι πείτε. Χώρα; Δική σας, διεθνισμος, λέμε. Μαλάκες; Και βαλε.

 226. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  217. Έχει και γλωσσικό ενδιαφέρον, αν είναι σωστά αυτά στο λίκνο.
  Μουλαράδες ή Βοθρατζήδες
  Στο μεσαίωνα (Βυζάντιο) βόρδων ή βορδών λεγόνταν το
  μουλάρι που γεννήθηκε από φοράδα και γάιδαρο.
  http://www.stougiannidis.gr/hypoglossal/32_mulari.htm

 227. gryphon said

  218
  Kαλα λες.Δεν ηταν του ΚΚΕ. Βασικα το ηξερα και μια αλλη φορα που ειχα γραψει γι’αυτη την καταπτυστη φιλοξενια του fsa (την οποια ειχε οργανωσει ο Αβραμοπουλος κατοπιν εντολων μαλλον απο την πρεσβεια) νομιζω οτι ειχα αναφερει οτι οι του κκε δεν ειχαν περασει να υποβαλλουν τα σεβη τους σε αντιθεση με τους αλλους του συνταγματικου τοξου.

  213
  Δεν σε συμφερει το βιντεακι που εβαλες.
  Δεν ειναι του παροντος αλλα παλαιοτερα αν θυμαμαι καλα εχω γραψει για τον Frank Collin.
  Αυτον και την περιβοητη παρελαση στο Σκοκι αφορα το ξεκαρφωτο σχολιο του Τζων Μπελουσι.
  Διαβασε πρωτα την ιστορια του εστω και στην βικι και μετα θα δεις γιατι δεν σε συμφερει.

 228. gryphon said

  Kαποιος Αλλαχιωτης (ο Γς ισως τον ξερει) ελεγε οτι ακομη πιο πολυ απο των πιθηκων το dna του ανθρωπου μοιαζει με των κουνουπιων και πως καταγομαστε απο αυτα.Τις εγραφε αυτες τις μαλακιες στο Βημα της Κυριακης που αγοραζε ο πατερας μου θυμαμαι παλια.

 229. Μανούσος said

  Πολυάριθμοι ήταν και οι πρόσφυγες από την Κρήτη στις διάφορες επαναστάσεις καθ’ όλον τον 19ο αι. ιδίως σε Αθήνα-Πειραιά και έτυχαν και εκείνοι ανάμεικτης υποδοχής.

  Όσο για το Πατριαρχείο Αντιοχείας ορθότερο είναι να μιλάμε για αραβόφωνους ορθοδόξους παρά για Άραβες. Εν πάση περιπτώσει η ιστορία τους είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν νομίζω ότι είναι της ώρας.

 230. Μανούσος said

  Σε ό,τι αφορά την Σέγκεν, είμαστε ήδη εκτός (σχεδόν) αφού δεν συνορεύουμε με καμμία χώρα της Συνθήκης Σέγκεν, άρα μόνο αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς μας αφορά.

 231. […] πρώτη δημοσίευση στο προσωπικό ιστολόγιο του Γ. Σαραντάκου […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: